Årlig plan mot kränkande behandling För Sävstaskolans verksamheter (Skola, Skolbarnsomsorg, särskola) Läsåret

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Årlig plan mot kränkande behandling För Sävstaskolans verksamheter (Skola, Skolbarnsomsorg, särskola) Läsåret 2011-2012"

Transkript

1 Årlig plan mot kränkande behandling För Sävstaskolans verksamheter (Skola, Skolbarnsomsorg, särskola) Läsåret (6) Deklaration: På vår skola ska alla känna: Jag vill, jag kan, jag vågar. Vi arbetar för en likvärdig skola för alla oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion, sexuell läggning, funktionshinder eller socioekonomisk status. Vi tar avstånd från alla former av kränkningar och särbehandling. Denna plan gäller för grundskolan, fritidshemmet, särskolan och förberedelseklasserna. Nulägesanalys Vi har under föregående läsår arbetat systematiskt med elevernas språkbruk Vid utvecklingssamtal, i elev- och föräldraenkäter under ht 2010 och vt 2011 framkommer att betydligt färre elever uppger att de blivit verbalt kränkta än föregående läsår, vilket visar att vårt arbete varit framgångsrikt. Den enkät som genomfördes i maj 2011 visar att ingen elev uppger att de blivit verbalt kränkt. Föregående läsår uppgav 14 elever att de blivit verbalt kränkta. Således en stor förbättring. Målsättnigar läsåret : Alla vuxna ingriper när någon uttalar nedsättande uttryck eller gester mot någon annan (nolltolerans). Detta diskuteras kontinuerligt på arbetslagsträffar, personalkonferenser och i elevgrupperna. Elevernas upplevelse av hur detta fungerar kontrolleras genom enkäter och utvecklingssamtal. På vår skola/fritidshem känner sig ingen diskriminerad, kränkt eller mobbad. VK300S v , Likabehandlingsplan Barn- och utbildningsförvaltningen Sävstaskolan Vingåkers kommun, Vingåker Källstugugatan Tel vx Fax E-post: bou@vingaker.se Pg Bg

2 Förebyggande åtgärder: Personalens förhållningssätt, tydligt ledarskap (läraren bestämmer t.ex. klassplacering, grupparbeten, matsalsplacering), arbetsro ska råda i lektionssalarna. Vi arbetar med Lions Quest och projekt Charlie (etik, moral relationsfrågor). Vi arbetar med faddergrupper år 0-2. Vi har livskunskap, gruppsamtal. Vi arbetar med Drömmen om det goda i de lägre årskurserna. (Yoga, massage, livssamtal) Vi har ett trygghetsteam bestående av lärare och rektor som sammanträder var fjortonde dag. Vi har kompisgrupper, tvärgrupper F-åk 6, som träffas på olika aktiviteter. Vi har vuxna ute på rasterna. Vi har två elevråd, det Lilla för F-åk 3 och det Stora för åk 4-6. Vi har ett antimobbingteam som arbetar enligt vår plan mot mobbning. En gång i månaden lyfts antimobbningsteamet /trygghetsteamets arbete under personalkonferens. Vi kommer att inrätta Disa-grupper. DISA (Din Inre Styrka Aktiveras) är en evidensbaserad, förebyggande kurs som riktar sig mot tjejer, främst i högstadiet och gymnasiet men den går även att tillämpa på årskurs 6 samt på killar. Kursen förebygger nedstämdhet, stärker självförtroendet och självkänslan, lär ut stresshantering och problemlösning samt lär eleverna att vända negativa tankar till positiva. Vi har ett elevhälsoteam bestående av specialpedagoger, SSA-lärare, skolsköterska, kurator och rektor som sammanträder en gång per vecka. Socialförvaltning och polis bjuds in varje termin. Personalen får regelbunden kompetensutveckling kopplad till den aktuella situationen på skolan och Fritidshemmet. Utbildning kring Disa-projektet pågår. Elever, personal och förälder ska ha god kännedom om skolans regler, organisation och handlingsplaner. Vårdnadshavare informeras om detta på föräldramöten. Information skickas även hem. Eleverna informeras genom att man i klasserna diskuterar skolans regler och handlingsplaner i början av varje termin. Ansvarig för detta är rektor, klassföreståndare, antimobbingteam och övrig skolpersonal. Sävstaskolans enkät vad gäller kränkande behandling/mobbning omarbetas i verktyget Esmaker. Enkäten ska även omfatta Fritids och särskolans verksamheter. 2 (6)

3 Hur ska vi arbeta? Vi avslutar varje skoldag med genomgång med eleverna om hur dagen varit. Vi stärker barnens egen förmåga att säga ifrån när någon säger otrevliga saker. Vi ingriper alltid när otrevligt språkbruk uppmärksammas. Vi ingriper alltid när någon elev utsätts för nedsättande kommentarer. Vi arbetar aktivt i elevgrupperna med vikten av trevligt språkbruk. Vi uppmärksammar och uppmuntrar positiva beteenden. Vi använder sociala berättelser och seriesamtal. Vi ger barnen handlingsalternativ vid ilska (t ex ART, träning i ilskekontroll). Vi är många vuxna ute på raster och på Fritids utevistelsetid.vi gör kontinuerliga skolgårdsobservationer. Vi har ett antimobbningsteam och trygghetsteam. Se nedan. Elevråden diskuterar kontinuerligt situationen i elevgrupperna. Vi informerar kontinuerligt elever och vårdnadshavare om denna plan. Alla vuxna i skolan arbetar efter konsekvenspedagogiken. När elev bryter mot ordningsreglerna innebär detta: 1. Direkt tillsägelse 2. Allvarssamtal med eleven (ev hänvisning till antimobbinggrupp). Dokumenteras. 3. Samtal med vårdnadshavare. 4. Samtal med vårdnadshavare och elev. 5. Samtal med vårdnadshavare, elev och rektor. 6. Uppföljning med vårdnadshavare, elev och rektor. 3 (6) Uppföljning och utvärdering Varje termin genomförs mobbingenkät med elever och vårdnadshavare Elevens sociala situation i skolan diskuteras alltid på utvecklingssamtalet. Denna plan ska revideras inför varje nytt läsår med resultatet av mobbingenkäterna och annan information som grund för vidare insatser. Elevhälsoteamet (rektor, skolsköterska, kurator, specialpedagoger, SvAlärare) träffas regelbundet då även elevernas psyko-sociala situation tas upp. Trygghetsteamet träffas varje vecka (rektor, kurator, lärare, fritidspersonal). Att upptäcka kränkande behandling: Utvärdering av situationen på skolan görs utifrån enkäter, utvecklingssamtal, skolsköterskans hälsosamtal år fsk, 2, 4, 6, kuratorns psykosociala samtal i år 1, 3, 5, och samtal med vårdnadshavare, elever och personal. Att utreda och åtgärda kränkande behandling Den utsattes upplevelse av det inträffade är utgångspunkten för en bedömning av, och utredning kring, vad som hänt. Så snart vi får kännedom om att kränkningar har, eller kan ha, inträffat utreder vi den uppgiften. Om det föreligger misstanke om mobbning aktiveras antimobbningsgruppen, som arbetar enligt Sävstaskolans handlingsplan mot mobbning.

4 Vårdnadshavare till elever som är inblandade informeras. Om personal misstänks för kränkning av en elev ansvarar rektor för utredningen. Rektor kallar då vårdnadshavare och elev, samt berörd personal, till möte för upprättande av handlingsprogram. Skolan dokumenterar och följer upp alla fall av kränkande behandling. I vissa fall kan dokumentationen sekretessbeläggas enl 7 kap 9 Sekretesslagen. I varje enskilt fall görs en bedömning av hur allvarlig kränkningen är och om anmälan till socialtjänsten/polis skall göras. 4 (6) Sävstaskolans handlingsplan mot mobbning Klassföreståndarens ansvar (vid första tillfället): Allvarssamtal med mobbaren/na. Antimobbningsgruppens ansvar (om mobbaren/na fortsätter): Antimobbningsgruppen samlar med hjälp av klassföreståndaren och annan personal information om mobbningen. Någon/några ur antimobbningsgruppen kallar mobbaren/na till enskilda samtal. Samtalet avslutas med att mobbaren/na uppmanas berätta om samtalet för sina vårdnadshavare. Att så skett kontrolleras genom att klassföreståndaren tar telefonkontakt med mobbarens vårdnadshavare påföljande dag. Klassföreståndaren/någon i antimobbningsgruppen tar kontakt med den utsattes vårdnadshavare och berättar vad som har hänt och att arbete pågår för att råda bot på situationen. Mobbaren/na erbjuds samtal med representant från elevhälsan. Ytterligare samtal med mobbaren/na förs. Uppföljning under lång tid för att säkerställa att mobbningen har upphört. Allt dokumenteras Rektors ansvar (om mobbaren/na ändå fortsätter): Vårdnadshavare, rektor, klassföreståndare och elev träffas för att upprätta åtgärdsprogram. Tänkbara åtgärder kan vara: säkerhets avstånd delade raster resurser utifrån t ex. skolhälsovård, kurator, psykolog, socialsekreterare, BUP (om vårdnadshavare så önskar) Fortsatt samtal med föräldrar, rektor, klassföreståndare och mobbaren/na. Om mobbaren/na ändå fortsätter: Byte av klass (rektor beslutar) Byte av skola (förvaltningschef beslutar, ev. nämnd) Polisanmälan Efter ett år avskrivs ärendet om inget anmärkningsvärt har uppkommit.

5 Vad innehåller Lagen om förbud mot all kränkande behandling: Förbud mot diskriminering på grund av kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning och funktionshinder. 5 (6) Direkt diskriminering: Ett barn eller en elev får inte missgynnas genom särbehandling på grund av någon av de fem diskrimineringsgrunder som lagen omfattar, dvs. 1. kön 2. etnisk tillhörighet 3. religion/trosuppfattning 4. sexuell läggning 5. funktionshinder Indirekt diskriminering: Ett barn eller en elev får inte missgynnas genom att till synes neutrala ordningsregler etc. tillämpas så att de får en diskriminerande effekt i praktiken. Instruktioner att diskriminera: Ledningen för en verksamhet får inte ge order eller instruera om att någon ska diskrimineras. Trakasserier: Personalen i verksamheten får inte bete sig på ett kränkande sätt gentemot ett barn eller en elev. Trakasserier är diskriminering och trakasserier blir det om kränkningarna har samband med någon av de fem diskrimineringsgrunderna. Förbud mot annan kränkande behandling som t.ex. mobbning. Trakasserier är ett vedertaget begrepp i diskrimineringssammanhang och kopplad till diskrimineringsgrunderna. För att täcka in alla former av kränkningar införs därför även ett förbud mot annan kränkande behandling. Förbudet gäller uppträdanden gentemot barn och elever från ansvariga inom verksamheten, men inte befogade tillrättavisningar som har till syfte att upprätthålla ordning och en god miljö för barn och elever. Det flesta handlingar och beteenden som ryms inom begreppet annan kränkande behandling, t.ex. misshandel, ofredande och olaga hot, är brottsliga gärningar även om de begås av underåriga. Vissa beteenden kan för ett barn eller en elev uppfattas som mycket kränkande utan att det skulle kunna leda till en fällande dom i ett brottmål. Därför går det inte att avgränsa den kategori handlingar som avses med annan kränkande behandling till enbart brottsliga handlingar. Det är barnet eller eleven som avgör om beteendet eller handlingen är oönskat eller kränkande. Förbud mot repressalier Förbudet gäller bestraffningar av ett barn eller en elev som anmält någon ansvarig person för kränkande behandling eller medverkat i en utredning som gäller överträdelser av lagen.

6 Definitioner Vad är kränkande behandling? I skollagen, läroplanerna och förarbetena till dessa används begreppet kränkande behandling som ett samlingsbegrepp för olika former av kränkningar. Mobbning och rasistiska beteenden är exempel på kränkningar som särskilt nämns i skollagen (1 kap 2 ). Gemensamt för all kränkande behandling är att någon eller några kränker principen om alla människors lika värde. Kränkningar är ett uttryck för makt och förtryck. Faktorer som kön, socioekonomisk bakgrund och etnicitet är betydelsefulla faktorer i de maktstrukturer som finns i samhälle och skola. Strukturerna upprätthålls av normer. Att avvika från normen, att i något avseende uppfattas som annorlunda, är ofta en grund för kränkning. Kränkningar kan utföras av en eller flera personer och riktas mot en eller flera. Även institutioner, som t.ex. skolan, kan genom strukturer och arbetssätt upplevas som kränkande. Kränkande behandling kan äga rum i alla miljöer när som helst. En kränkning kan äga rum vid enstaka tillfällen eller vara systematisk och återkommande. Kränkningar utförs av och drabbar såväl barn och ungdomar som vuxna. En viktig utgångspunkt är att den som uppger att han eller hon blivit kränkt, alltid måste tas på allvar. 6 (6) Kränkningarna kan vara fysiska (t.ex. att bli utsatt för slag och knuffar) verbala (t.ex. att bli hotad eller kallad hora, bög) psykosociala ( t.ex.att bli utsatt för utfrysning, ryktesspridning), text- och bildburna (t.ex. klotter, brev och lappar, e-post, sms och mms). Mobbning Förutsätter att den som utsätts kränks vid upprepade tillfällen, vilket skiljer mobbning från andra former av kränkande behandling. Vidare råder en obalans i makt mellan den som mobbar och den som utsätts för mobbning. Diskriminering är ett övergripande begrepp för negativ och därmed kränkande behandling av individer eller grupper av individer utifrån olika grunder såsom kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattnig, sexuell läggning eller funktionshinder. Diskriminering används också som begrepp i fall där samhällsinstitutioner genom t.ex. sina strukturer och arbetssätt upplevs som kränkande. Sexuella trakasserier avser kränkningar grundade på kön eller som anspelar på sexualitet. Rasism bygger på föreställningen om den egna folkgruppens överlägsenhet utifrån uppfattningen om att det finns biologiska skillnader mellan folkgrupper. Mot bakgrund av en sådan uppfattning ses vissa folkgrupper som mindre värda och därmed legitima att förtrycka, utnyttja eller kontrollera. Främlingsfientlighet avser motvilja mot grupper som definieras genom fysiska, kulturella/etniska eller beteendemässiga karakteristika. Homofobi avser motvilja mot eller förakt för homo- eller bisexualitet och homo- eller bisexuella personer.

LAGEN OM FÖRBUD MOT DISKRIMINERING OCH ANNAN KRÄNKANDE BEHANDLING AV BARN OCH ELEVER SFS 2006:67

LAGEN OM FÖRBUD MOT DISKRIMINERING OCH ANNAN KRÄNKANDE BEHANDLING AV BARN OCH ELEVER SFS 2006:67 Fågelskolan - Gråsparvskolan Sid 1 LAGEN OM FÖRBUD MOT DISKRIMINERING OCH ANNAN KRÄNKANDE BEHANDLING AV BARN OCH ELEVER SFS 2006:67 LAGEN INNEHÅLLER: förbud mot diskriminering på grund av kön, etnisk tillhörighet,

Läs mer

Likabehandlingsplan. Mariebergs förskola, dagbarnvårdare och skola 2007-10-15 2006-08-29 2005-01-19. www.orebro.se

Likabehandlingsplan. Mariebergs förskola, dagbarnvårdare och skola 2007-10-15 2006-08-29 2005-01-19. www.orebro.se Likabehandlingsplan Mariebergs förskola, dagbarnvårdare och skola 2007-10-15 2006-08-29 2005-01-19 1 Inledning I både Skollagen, Läroplanen för förskolan (Lpfö) samt Läroplanen för det obligatoriska skolväsendet

Läs mer

DET DU GÖR, SPELAR ROLL

DET DU GÖR, SPELAR ROLL DET DU GÖR, SPELAR ROLL Likabehandlingsplan Handlingsplan mot diskriminering och annan kränkande behandling 2009-2010 inom Bagarmossen Brotorps skolor Bakgrund Bagarmossen Brotorps likabehandlingsplan

Läs mer

Kompetenscentrum Sotenäs Kommun Campus Väst. Mot diskriminering och annan kränkande behandling av personal och elever.

Kompetenscentrum Sotenäs Kommun Campus Väst. Mot diskriminering och annan kränkande behandling av personal och elever. Kompetenscentrum Sotenäs Kommun Campus Väst Mot diskriminering och annan kränkande behandling av personal och elever. LIKABEHANDLINGSPLAN Mot diskriminering och annan kränkande behandling av personal och

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN 09/10

LIKABEHANDLINGSPLAN 09/10 LIKABEHANDLINGSPLAN 09/10 MÅL mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn, ungdomar, vuxna och elever Vi ska förebygga, upptäcka och åtgärda alla former av kränkande handlingar bland barn

Läs mer

Främlingsfientlighet avser motvilja mot grupper som definieras genom fysiska, kulturella/etniska eller beteendemässiga karakteristika.

Främlingsfientlighet avser motvilja mot grupper som definieras genom fysiska, kulturella/etniska eller beteendemässiga karakteristika. Likabehandlingsplan för Eksjö gymnasium justerad 060829 Definitioner av nyckelbegrepp Diskriminering är ett övergripande begrepp för negativ och därmed kränkande behandling av individer eller grupper av

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2018

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2018 Sid 1 (7) 2018-01-04 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2018 Solängsskolan Innehållsförteckning Förord sid 2 Styrdokument sid 3 Implementering sid 3 Utvärdering sid 3 Definitioner sid

Läs mer

Likabehandlingsplan Borås folkhögskola

Likabehandlingsplan Borås folkhögskola Likabehandlingsplan Borås folkhögskola Likabehandlingsplan och handlingsplan mot diskriminering och annan kränkande behandling. Skolans mål Alla ska känna sig trygga på Borås folkhögskola; ingen skall

Läs mer

Tryde Friskolas Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling 2014-2015

Tryde Friskolas Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling 2014-2015 s Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling 2014-2015 Alla elever på skall kunna känna sig trygga och bemötas och behandlas med respekt. På vår skola ska ingen elev bli diskriminerad, trakasserad

Läs mer

Årlig plan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling, Hovs förskola 2017/2018

Årlig plan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling, Hovs förskola 2017/2018 Årlig plan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling, Hovs förskola 2017/2018 Innehållsförteckning Årlig plan för att främja likabehandling samt

Läs mer

Likabehandlingsplan för Broslättsskolan

Likabehandlingsplan för Broslättsskolan Likabehandlingsplan för Broslättsskolan Broslättskolan tar avstånd från all form av diskriminering och kränkande behandling. Alla som arbetar på skolan arbetar aktivt för att förhindra och förebygga trakasserier

Läs mer

Likabehandlingsplan för Palettskolans förskoleklass, grundskola och fritidshem.

Likabehandlingsplan för Palettskolans förskoleklass, grundskola och fritidshem. Likabehandlingsplan för Palettskolans förskoleklass, grundskola och fritidshem. enligt Diskrimineringslagen (2008:567) och enligt Skollag (2010:800) Varje form av kränkande behandling mellan barn, mellan

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR BERGKVARA SKOLA F-6

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR BERGKVARA SKOLA F-6 Datum 2008-12-05 LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR BERGKVARA SKOLA F-6 Det demokratiska uppdraget skall utgöra grunden för all verksamhet i förskolan, skolan och vuxenutbildningen. All planering, alla aktiviteter

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN för elever och personal

LIKABEHANDLINGSPLAN för elever och personal Stora Vallaskolan 2008 LIKABEHANDLINGSPLAN för elever och personal avsedd att FRÄMJA barns och elevers lika rättigheter FÖREBYGGA och FÖRHINDRA diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling.

Läs mer

Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling.

Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling. 1 Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling. ProAros vision: Alltid bästa möjliga möte. Definitioner: Diskriminering innebär att ett barn eller en elev missgynnas, direkt eller indirekt, av

Läs mer

Likabehandlingsplan. Kränkande behandling är ett samlingsbegrepp för olika former av kränkningar

Likabehandlingsplan. Kränkande behandling är ett samlingsbegrepp för olika former av kränkningar Likabehandlingsplan Skollagens 1 kap 2 tredje stycket fastslå att Verksamheten i skolan ska utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar. Var och en som verkar inom skolan skall

Läs mer

Plan mot diskriminering och kra nkande behandling i skolan

Plan mot diskriminering och kra nkande behandling i skolan Plan mot diskriminering och kra nkande behandling i skolan Läsåret 2015/2016 Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan 2015/2016.1 Inledning.1 Vad är mobbning, trakasserier och kränkande

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN PERSBOSKOLAN

LIKABEHANDLINGSPLAN PERSBOSKOLAN VÄSTERÅS STAD Rev 2009-05-25 Persboskolan Kerstin Svenson LIKABEHANDLINGSPLAN PERSBOSKOLAN Skultuna Barn & Ungdoms mål och arbete mot kränkande behandling: Mål: Att kränkande behandling inte ska förekomma

Läs mer

Handlingsplan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. TIBBLESKOLAN

Handlingsplan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. TIBBLESKOLAN VÄSTERÅS STAD Tibbleskolan, Skultuna Rektor, Annica Avelin 2015-09-11 Handlingsplan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. TIBBLESKOLAN Mål Tibbleskolans

Läs mer

Likabehandlingsplan samt handlingsplan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan samt handlingsplan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan samt handlingsplan mot kränkande behandling Denna plan gäller för Viva komvux Gunilla Wallmarks ansvarsområden Upprättad 160907 Rev 190312 Vision VIVA Komvux är en verksamhet med vuxenutbildning

Läs mer

Likabehandlingsplan. Bäckaskolan åk 1-6

Likabehandlingsplan. Bäckaskolan åk 1-6 ! Likabehandlingsplan Bäckaskolan åk 1-6 Lag (2008:567) Om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever. 1 Denna lag har till ändamål att främja barns och elevers lika rättigheter

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Solängsskolan 2019

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Solängsskolan 2019 Sid 1 (9) 2019-01-02 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Solängsskolan 2019 Innehållsförteckning Förord sid 2 Styrdokument sid 3 Implementering sid 3 Utvärdering sid 3 Definitioner sid

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR ROSENFELDTSSKOLAN

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR ROSENFELDTSSKOLAN Karlskrona 2007-01-31 LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR ROSENFELDTSSKOLAN LIKABEHANDLINGSPLAN HANDLINGSPLAN FÖR ATT FÖRHINDRA DISKRIMINERING OCH ANNAN KRÄNKANDE BEHANDLING 1 Lagar och andra styrdokument: SFS 2006:67

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling på Montessoriförskolan

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling på Montessoriförskolan Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling på Montessoriförskolan Läsåret 2009-2010 Postadress Box 501, 343 23 Älmhult Besöksadress Stortorget 1 Telefon 0476-550 00 (vx) Fax 0476-13874 Organisationsnr

Läs mer

Q Reviderat: Filnamn: Handlingsplan - mot kränkande behandling och diskriminering

Q Reviderat: Filnamn: Handlingsplan - mot kränkande behandling och diskriminering Handlingsplan mot kränkande behandling och diskriminering Barkarö Skolor Datum 2011-12-01 Ansvariga Gunnel Kristiansson rektor, Annika Sundström och Nina Pettersson Mål Målet för oss på Barkarö skola är

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN. Djurås förskola, Stora verkstan 2014/2015. Att förebygga och motverka kränkande behandling/mobbning.

LIKABEHANDLINGSPLAN. Djurås förskola, Stora verkstan 2014/2015. Att förebygga och motverka kränkande behandling/mobbning. LIKABEHANDLINGSPLAN Djurås förskola, Stora verkstan 2014/2015 Att förebygga och motverka kränkande behandling/mobbning. På vår förskola ska alla känna sig trygga och bemötas och behandlas med respekt för

Läs mer

Utbildning Limhamn-Bunkeflo LIKABEHANDLINGSPLAN. Rektorsområde: Ängslätt. Förskoleverksamheten

Utbildning Limhamn-Bunkeflo LIKABEHANDLINGSPLAN. Rektorsområde: Ängslätt. Förskoleverksamheten Utbildning Limhamn-Bunkeflo LIKABEHANDLINGSPLAN Rektorsområde: Ängslätt Förskoleverksamheten Mål, syfte... s. 3 Definitioner... s. 4 Förebyggande insatser... s. 6 Åtgärdande insatser... s. 6 Planerade

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Förskolan Vasavägen Vasavägen 2 Planen gäller

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Förskolan Vasavägen Vasavägen 2 Planen gäller Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Vasavägen Vasavägen 2 Planen gäller 2014-2015 1 Innehåll 1. Inledning 3 2. Vision 3 3. Syfte.. 3 4. Lagar och styrdokument 3 5. De sju diskrimineringsgrunderna

Läs mer

Plan mot kränkande behandling 2012/13. Reviderad november 2012

Plan mot kränkande behandling 2012/13. Reviderad november 2012 Plan mot kränkande behandling 2012/13 Reviderad november 2012 Policy På Sven Eriksonsgymnasiet accepterar vi inte och tar avstånd från diskriminering eller annan kränkande behandling av våra elever och

Läs mer

Handlingsplan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Handlingsplan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Skultuna Kommundelstjänst Persboskolan Daniel Holmvin 2013-05-14 och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Mål att alla skolans elever har rätt att utvecklas och lära i en trygg

Läs mer

Säteriets förskola LIKABEHANDLINGSPLAN; SÄTERIETS FÖRSKOLA År 2006 kom en ny lag. Detta innebär att varje förskola och skola skall ha en

Säteriets förskola LIKABEHANDLINGSPLAN; SÄTERIETS FÖRSKOLA År 2006 kom en ny lag. Detta innebär att varje förskola och skola skall ha en Säteriets förskola 2007-06-20 LIKABEHANDLINGSPLAN; SÄTERIETS FÖRSKOLA År 2006 kom en ny lag. Detta innebär att varje förskola och skola skall ha en likabehandlingsplan. Skolan och förskolan har skyldighet

Läs mer

Nordvästra skolområdet

Nordvästra skolområdet Nordvästra skolområdet Likabehandlingsplan för Rosenvalls förskola 2008 Likabehandlingsplan Arbetsplan för värdegrundsarbete Handlingsplan mot kränkande behandling Vårt uppdrag i förskola och skola är

Läs mer

Likabehandlingsplan läsåret 14-15

Likabehandlingsplan läsåret 14-15 Storängsskolan 2014-11-04 Likabehandlingsplan läsåret 14-15 Bakgrund Den 1 april 2006 trädde lagen i kraft som skall främja lika behandling. Lagen syftar till att främja elevers lika rättigheter oavsett

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling på Solrosens förskola

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling på Solrosens förskola Solrosens förskola 2015 Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling på Solrosens förskola 2015-01-20 Inledning Det demokratiska värdet ska utgöra grunden för all verksamhet i förskolan och skolan.

Läs mer

Alla inom utbildningsförvaltningen i Herrljunga tar bestämt avstånd från alla former av diskriminering och kränkande behandling.

Alla inom utbildningsförvaltningen i Herrljunga tar bestämt avstånd från alla former av diskriminering och kränkande behandling. LIKABEHANDLINGSPLAN Lagen Trygghet, respekt och ansvar om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av elever 1 i skolan anger att varje verksamhet ska upprätta en likabehandlingsplan. Detta

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan för kränkande behandling Tävelsås förskolor 2016/2017

Likabehandlingsplan och plan för kränkande behandling Tävelsås förskolor 2016/2017 Likabehandlingsplan och plan för kränkande behandling Tävelsås förskolor 2016/2017 Inledning Denna likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling gäller för Tävelsås förskola. Vision Förskolan ska

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Stentägtskolan Läsåret 2013/2014

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Stentägtskolan Läsåret 2013/2014 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2013/2014 Läsåret 2013/2014 Planen gäller från 2013-08-19 till 2014-09-20 Inledning En grundläggande mänsklig rättighet är rätten till likabehandling.

Läs mer

Likabehandlingsplan. Garvarens förskola Teckomatorp

Likabehandlingsplan. Garvarens förskola Teckomatorp Likabehandlingsplan förebyggande och åtgärdande handlingsplaner mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Garvarens förskola Teckomatorp Avser verksamhetsåret 2014-2015 Innehållsförteckning

Läs mer

LJUNGSBACKENSKOLAN. Likabehandlingsplan för år F-6

LJUNGSBACKENSKOLAN. Likabehandlingsplan för år F-6 LJUNGSBACKENSKOLAN Likabehandlingsplan för år F-6 1. Deklaration - värdegrund För att alla på Ljungsbackenskolan ska trivas och må bra arbetar vi utifrån följande värdegrund: Alla människor är lika mycket

Läs mer

VÄSTERÅS STAD Reviderad Romfartuna skola, Skultuna Rektor Annica Avelin

VÄSTERÅS STAD Reviderad Romfartuna skola, Skultuna Rektor Annica Avelin VÄSTERÅS STAD Reviderad 2017-10-11 Romfartuna skola, Skultuna Rektor Annica Avelin Handlingsplan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. ROMFARTUNA

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN. Handlingsplan mot mobbing, diskriminering och kränkande behandling I Ur och Skur Lysmasken

LIKABEHANDLINGSPLAN. Handlingsplan mot mobbing, diskriminering och kränkande behandling I Ur och Skur Lysmasken Inledning LIKABEHANDLINGSPLAN Handlingsplan mot mobbing, diskriminering och kränkande behandling I Ur och Skur Lysmasken På varje förskola/skola ska det finnas ett målinriktat arbete med att förebygga

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN F-6 OCH FRITIDSHEM Söderåkra skola 2013/2014

LIKABEHANDLINGSPLAN F-6 OCH FRITIDSHEM Söderåkra skola 2013/2014 Datum 2014-05-14 Barn- och utbildningsförvaltningen LIKABEHANDLINGSPLAN F-6 OCH FRITIDSHEM Söderåkra skola 2013/2014 Postadress Telefon vxl Mobiltelefon E-post Torsås kommun Box 503 385 25 TORSÅS 0486-33

Läs mer

Plan för likabehandling/ mot kränkande behandling

Plan för likabehandling/ mot kränkande behandling SOLNA STAD Haga skolområde Fridhemsskolan Plan för likabehandling/ mot kränkande behandling Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. De är utrustade med förnuft och samvete och bör

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN. Förskola: Lilla Verkstan. Att förebygga och motverka kränkande behandling/mobbning.

LIKABEHANDLINGSPLAN. Förskola: Lilla Verkstan. Att förebygga och motverka kränkande behandling/mobbning. LIKABEHANDLINGSPLAN Förskola: Lilla Verkstan Att förebygga och motverka kränkande behandling/mobbning. På vår förskola ska alla känna sig trygga och bemötas och behandlas med respekt för den man är. I

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018-2019 Skolan ska vara fri från diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling. Likabehandlingsplanen utgår från att Alla människor är lika

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Skolans vision På Eksjö Gymnasium respekterar alla varandra och ges möjlighet att utvecklas som människa utifrån egna förutsättningar. Mål 1. Vi arbetar

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Romfartuna skola Biträdande rektor Lena Godö Cronert Reviderad 2018-10-03 Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2018/2019 ROMFARTUNA SKOLA Mål Romfartuna skolas elever har rätt

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Stamgärde skola F-6 2016-17 Revideras v. 44 2017 Inledning Enligt Diskrimineringslagen (2008:567) ska skolan upprätta en Likabehandlingsplan medan det i

Läs mer

Lundbyskolan Likabehandlingsplan

Lundbyskolan Likabehandlingsplan Eskilstuna Kommun 2007-05-07 Lundbyskolan 1 (8) Lundbyskolan Likabehandlingsplan Innehåll Kopplingar till lagar och förordningar s.2 Skolans uppdrag Vad är kränkande behandling? s.3 Definitioner Rättigheter

Läs mer

Kortversion Likabehandlingsplan Odengymnasiet

Kortversion Likabehandlingsplan Odengymnasiet Kortversion Likabehandlingsplan 2017-2018 Innehållsförteckning Vad kan du som elev göra om du själv eller någon annan elev utsätts för kränkande behandling? 2 s trygghetsteam: 2 Vad är kränkande behandling?

Läs mer

Handlingsplan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. TIBBLESKOLAN

Handlingsplan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. TIBBLESKOLAN Reviderat 2017-10-11 VÄSTERÅS STAD Tibbleskolan, Skultuna Rektor Annica Avelin Handlingsplan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. TIBBLESKOLAN

Läs mer

Likabehandlingsplan för Globala gymnasiet 2014-2015

Likabehandlingsplan för Globala gymnasiet 2014-2015 Likabehandlingsplan för Globala gymnasiet 2014-2015 1. Inledning Lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever i förskolan och skolan(2006:67) säger att den som ansvarar

Läs mer

Kortversion av Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 2015/2016

Kortversion av Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 2015/2016 Kortversion av Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 2015/2016 Gärsnäs skola Förskoleklass Årskurs 1-6 Skolbarnomsorg Plan mot diskriminering och kränkande behandling Målinriktat arbete

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Framtagen oktober 2014 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskola: Regnbågen Att förebygga och motverka kränkande behandling/mobbning Bild: Grimms. På vår förskola ska alla känna sig trygga

Läs mer

Likabehandlingsplan mot mobbning, diskriminering och kränkande behandling på Brinellgymnasiet i Nässjö

Likabehandlingsplan mot mobbning, diskriminering och kränkande behandling på Brinellgymnasiet i Nässjö Likabehandlingsplan mot mobbning, diskriminering och kränkande behandling på Brinellgymnasiet i Nässjö INLEDNING Nya lagen som trädde ikraft 2006-04-01 innebär förbud mot mobbning, kränkande behandling

Läs mer

Plan mot kränkande behandling Hylte gymnasium

Plan mot kränkande behandling Hylte gymnasium Plan mot kränkande behandling Hylte gymnasium Upprättat VT 2012 Inledning Demokratiska värderingar ska utgöra grunden för all verksamhet på gymnasiet. Skolans miljö ska vara trygg och alla elever ska behandlas

Läs mer

Likabehandlingsplan för Fjällbacka skola/ fritidshem

Likabehandlingsplan för Fjällbacka skola/ fritidshem Ur skolplan för Tanums kommun Likabehandlingsplan för Fjällbacka skola/ fritidshem Värdegrunden handlar om det demokratiska uppdraget- om ett förhållningssätt till våra medmänniskor, alla människors lika

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN och PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING 2018/ Inledning

LIKABEHANDLINGSPLAN och PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING 2018/ Inledning Utbildningsförvaltningen Stockholm Science & Innovation School Sida 1 (11) 2018-09-05 LIKABEHANDLINGSPLAN och PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING 2018/2019 1. Inledning Diskrimineringslagen 2008:567 säger att

Läs mer

Team Kullingsberg, Stadsskogen och Västra Bodarnas förskolor

Team Kullingsberg, Stadsskogen och Västra Bodarnas förskolor Team Kullingsberg, Stadsskogen och Västra Bodarnas förskolor Plan för arbetet att motverka alla former av diskriminering, kränkande behandling och trakasserier 2015/2016 Avdelning: Jordstjärnan Detta är

Läs mer

Alla barn och elever har rätt att känna sig trygga i skolan

Alla barn och elever har rätt att känna sig trygga i skolan Likabehandlingsplan Alla barn och elever har rätt att känna sig trygga i skolan Lagen (2006:67) om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever förstärker och förtydligar

Läs mer

Likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret

Likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2016 2017 1. Bakgrund l januari 2009 skärptes kraven på skolan i både skollagen 14 kap och diskrimineringslagen. Den som ansvarar

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Östra Skolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Östra Skolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Östra Skolan Läsåret 2014/2015 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2014/2015 Östra skolan Planen gäller från 2014-09-21 till 2015-09-21

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN F-6 OCH FRITIDSHEM Gullabo skola 2014/2015

LIKABEHANDLINGSPLAN F-6 OCH FRITIDSHEM Gullabo skola 2014/2015 Datum 2014-10-07 Barn- och utbildningsförvaltningen LIKABEHANDLINGSPLAN F-6 OCH FRITIDSHEM Gullabo skola 2014/2015 Postadress Telefon vxl Mobiltelefon E-post Torsås kommun Box 503 385 25 TORSÅS 0486-33

Läs mer

Strömstads förskolors och skolors likabehandlingsplan

Strömstads förskolors och skolors likabehandlingsplan STRÖMSTADS KOMMUN BARN OCH UTBILDNINGS- NÄMNDEN Strömstiernaskolan Strömstads förskolors och skolors likabehandlingsplan Gäller från och med 2007-08-13 Innehåll Begrepp... 3 Strömstads skolors policy...4

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. för Fågelviksgymnasiet och Fågelviks gymnasiesärskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. för Fågelviksgymnasiet och Fågelviks gymnasiesärskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Fågelviksgymnasiet och Fågelviks gymnasiesärskola Bakgrund Idag regleras diskriminering och kränkande behandling i diskrimineringslagen, skollagen,

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018 Vuxenutbildningen i Östhammars kommun INLEDNING Rätten till likabehandling hör till de grundläggande mänskliga rättigheterna. Alla elever i skolan

Läs mer

Kortversion av Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 2014/2015

Kortversion av Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 2014/2015 Kortversion av Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 2014/2015 Piratenskolan och Fritidshemmet i Kivik Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Målinriktat arbetet med att främja

Läs mer

Likabehandlingsplan för Furubackens förskola

Likabehandlingsplan för Furubackens förskola Likabehandlingsplan för Furubackens förskola Bakgrund Likabehandlingslagen (2006:67) föreskriver att varje verksamhet som omfattas av lagen årligen skall upprätta en likabehandlingsplan. Lagen ska förebygga

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-2016 Skolan ska vara fri från diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling. Likabehandlingsplanen utgår från att Alla människor är lika

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN och PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING 2017/ Inledning

LIKABEHANDLINGSPLAN och PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING 2017/ Inledning Utbildningsförvaltningen Stockholm Science & Innovation School Information Sida 1 (11) 2017-09-19 LIKABEHANDLINGSPLAN och PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING 2017/2018 1. Inledning Lagen om förbud mot diskriminering

Läs mer

PERSBOSKOLAN. Handlingsplan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

PERSBOSKOLAN. Handlingsplan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. VÄSTERÅS STAD Rev. 2010-05-10 Persboskolan, Skultuna Rektor, Daniel Holstensson PERSBOSKOLAN Handlingsplan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kra nkande

Plan mot diskriminering och kra nkande Plan mot diskriminering och kra nkande behandling (PDKB) i skolan Läsåret 2018/2019 Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan 2016/2017.1 Inledning.1 Vad är mobbning, trakasserier och kränkande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Grindstugans förskola 2011.

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Grindstugans förskola 2011. Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Grindstugans förskola 2011. Inledning I skollagen och i läroplanerna slås det fast att den svenska förskolan och skolan vilar på demokratisk grund.

Läs mer

Likabehandlingsplan Härjedalens gymnasium 2010-2011

Likabehandlingsplan Härjedalens gymnasium 2010-2011 Likabehandlingsplan Härjedalens gymnasium 2010-2011 Bildning, fritid och kultur Innehåll Policy för att främja elevers lika rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning,

Läs mer

Plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering och kränkande behandling

Plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering och kränkande behandling Plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering och kränkande behandling Grundsärskolan på Vedeby 2013-2014 1 Plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering och kränkande

Läs mer

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 1. Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 3 Målsättning 4 Vad innehåller lagen? 4 Förbud mot annan kränkande behandling

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. gällande Blötbergets skola läsåret 2017/2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. gällande Blötbergets skola läsåret 2017/2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling gällande Blötbergets skola läsåret 2017/2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling gällande Blötbergets skola 1. Skolans vision Alla barn ska

Läs mer

Likabehandlingsplan för Alunskolan f - år 6

Likabehandlingsplan för Alunskolan f - år 6 1 090928 Likabehandlingsplan för Alunskolan f - år 6 All förskole- och skolverksamhet i Mörbylånga kommun ska vara fri från trakasserier och annan kränkande behandling. Alla barn och elever ska vara trygga

Läs mer

Enhet Stenstorps likabehandlingsplan/plan mot diskriminering och kränkande behandling

Enhet Stenstorps likabehandlingsplan/plan mot diskriminering och kränkande behandling Enhet Stenstorps likabehandlingsplan/plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2014-2015 Dokumentet berör grundskolan åk 1-9 på Gustaf Dahlénskolan och Stenstorpsskolan. Ansvarig för planen

Läs mer

Strandskolan arbete mot mobbning

Strandskolan arbete mot mobbning Reviderad 2009-11-04 Strandskolan arbete mot mobbning Definition En person är mobbad när han eller hon, upprepade gånger och under en viss tid, blir utsatt för negativa handlingar från en eller flera personer.

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN och PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING för Mälarakademin 2010/2011

LIKABEHANDLINGSPLAN och PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING för Mälarakademin 2010/2011 LIKABEHANDLINGSPLAN och PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING för Mälarakademin 2010/2011 Mälarakademin ska vara en arbetsplats där ingen diskrimineras, trakasseras, utsätts för mobbning, rasism, främlingsfientlighet,

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN F-6 OCH FRITIDSHEM Bergkvara skola 2015/2016

LIKABEHANDLINGSPLAN F-6 OCH FRITIDSHEM Bergkvara skola 2015/2016 Datum 2015-09-16 Barn- och utbildningsförvaltningen LIKABEHANDLINGSPLAN F-6 OCH FRITIDSHEM Bergkvara skola 2015/2016 Postadress Telefon vxl Mobiltelefon E-post Torsås kommun Box 503 385 25 TORSÅS 0486-33

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 1(10) Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Rotskärsskolan F-5, särskolan och Rotskärs fritidshem 2(10) Innehåll Skolans mål och vision... 3 Så säger lagen... 3 Ansvarsfördelning...

Läs mer

Likabehandlingsplan. Årlig plan för vuxenutbildningen

Likabehandlingsplan. Årlig plan för vuxenutbildningen Likabehandlingsplan Årlig plan för vuxenutbildningen Vuxenutbildningen NVU 2015 1 Lagstiftning I diskrimineringslagen finns idag sju diskrimineringsgrunder. Lagen är till för att förhindra diskriminering

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN för Björkängens förskola LÄSÅRET 2008/2009

LIKABEHANDLINGSPLAN för Björkängens förskola LÄSÅRET 2008/2009 Utdrag ur FN:s barnkonvention: LIKABEHANDLINGSPLAN för Björkängens förskola LÄSÅRET 2008/2009 Alla barn är lika mycket värda. Inga barn får bli diskriminerade, det vill säga sämre behandlade. Varje barn

Läs mer

Q Reviderat: Filnamn: Handlingsplan Förebyggande diskriminering främja likabehandling

Q Reviderat: Filnamn: Handlingsplan Förebyggande diskriminering främja likabehandling Handlingsplan - Förebygga diskriminering - främja likabehandling Barkarö Skolor Datum december 2009 Ansvariga: Gunnel Kristiansson (rektor), Malin Rindetoft (avd.chef), Annika Sundström och Nina V Pettersson.

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN F-6 OCH FRITIDSHEM Söderåkra skola 2015/2016

LIKABEHANDLINGSPLAN F-6 OCH FRITIDSHEM Söderåkra skola 2015/2016 Datum 2015-08-11 Barn- och utbildningsförvaltningen LIKABEHANDLINGSPLAN F-6 OCH FRITIDSHEM Söderåkra skola 2015/2016 Postadress Telefon vxl Mobiltelefon E-post Torsås kommun Box 503 385 25 TORSÅS 0486-33

Läs mer

Gränsskolans plan för arbetet med att motverka alla former av kränkande behandling/likabehandlingsplan

Gränsskolans plan för arbetet med att motverka alla former av kränkande behandling/likabehandlingsplan 2008-01-28 Gränsskolans plan för arbetet med att motverka alla former av kränkande behandling/likabehandlingsplan Handlingsplanen gäller för elever och personal på Gränsskolan. Uppdrag Skollagen (SFS 1

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för verksamhetsåret 2014-2015

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för verksamhetsåret 2014-2015 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för verksamhetsåret 2014-2015 Enligt Nya Skollagen kap. 6 (2010:800), Diskrimineringslagen (2008:567) samt Förordningen (2006:1083) Kunskapsskolan

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola Läsår 2018 Vår vision På Geneskolan ska alla känna sig trygga och få utvecklas utifrån sina egna förutsättningar.

Läs mer

Hagges skola och fritidshems årliga plan för

Hagges skola och fritidshems årliga plan för pdf 2017-2018 Hagges skola och fritidshems årliga plan för och förebyggande arbete mot kränkningar Smedjebackens kommun Familje- och utbildningsförvaltningen 777 81 Smedjebacken E-post: fou@smedjebacken.se

Läs mer

Hvitfeldtska gymnasiet en del av Göteborgs Stad

Hvitfeldtska gymnasiet en del av Göteborgs Stad Likabehandlingsplan Samtliga program på skolan har en egen likabehandlingsplan som är anpassad efter programmets behov. Detta är en kortversion som gäller för samtliga program. Om du inte hittar ditt programs

Läs mer

Reviderad juni 2012 LIKABEHANDLINGSPLAN. På Fredriksbergs fritidshem Ludvika kommun

Reviderad juni 2012 LIKABEHANDLINGSPLAN. På Fredriksbergs fritidshem Ludvika kommun Reviderad juni 2012 LIKABEHANDLINGSPLAN På Fredriksbergs fritidshem Ludvika kommun Läsåret 2012-2013 1 Inledning Lag Från 2006-04-01 gäller lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling

Läs mer

Likabehandlingsplan. Mosjö skola Skolförvaltning sydost. Diarienummer 227-06-004. Rektor Marine Rosenberg. reviderad 2008-08-26

Likabehandlingsplan. Mosjö skola Skolförvaltning sydost. Diarienummer 227-06-004. Rektor Marine Rosenberg. reviderad 2008-08-26 Likabehandlingsplan Mosjö skola Skolförvaltning sydost Diarienummer 227-06-004 reviderad 2008-08-26 Rektor Marine Rosenberg Inledning I både skollagen och läroplanen, Lpo 94, betonas betydelsen av att

Läs mer

Datum Likabehandlingsplan. Bergviksskolan F-6. Läsåret 08/09. Likabehandlingsplan. Arbetsplan för värdegrundsarbete

Datum Likabehandlingsplan. Bergviksskolan F-6. Läsåret 08/09. Likabehandlingsplan. Arbetsplan för värdegrundsarbete Datum 080310 BARN OCH UTBILDNING Nordvästra området Likabehandlingsplan Bergviksskolan F-6 Läsåret 08/09 Likabehandlingsplan Arbetsplan för värdegrundsarbete Handlingsplan mot kränkande behandling Vårt

Läs mer

Plan mot kränkande behandling Örjansskolan 6-9 2014/15

Plan mot kränkande behandling Örjansskolan 6-9 2014/15 Plan mot kränkande behandling Örjansskolan 6-9 2014/15 Reviderad 2014-09-30 Vår vision på Örjansskolan årskurs 6-9 Vårt arbete mot diskriminering, mobbing och kränkande behandling utgår från 14: e kap

Läs mer

Q Reviderat: 2008-01-16 Filnamn: Handlingsplan - Likabehandling

Q Reviderat: 2008-01-16 Filnamn: Handlingsplan - Likabehandling Datum November 2007 Handlingsplan - Likabehandling Barkarö Skolor Ansvariga Anette Hasth, Birgitta Kölborg, Anna Fredqvist, Anna Swärd Målsättning Alla barn och vuxna skall känna sig trygga på Barkarö

Läs mer

Likabehandlingsplan & Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan & Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Barn och utbildningsförvaltningen Likabehandlingsplan & Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Hästveda Fritidshem 2014-01-01 1 Innehållsförteckning Sidan 1. Fritidshemmets vision...

Läs mer

Norskolan Näsbyparksskolan Näsbyviksskolan Slottsparksskolan

Norskolan Näsbyparksskolan Näsbyviksskolan Slottsparksskolan Norskolan Näsbyparksskolan Näsbyviksskolan Slottsparksskolan Innehåll INLEDNING... 3 REGELVERK, LAGAR och BEGREPP... 3 Tre viktiga begrepp... 3 Kränkningar... 3 Diskriminering... 3 Mobbing... 4 RUTINER

Läs mer