Sjöar och vattendrag i Mullsjö kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sjöar och vattendrag i Mullsjö kommun"

Transkript

1 - 1 - Sjöar och vattendrag i Mullsjö kommun av Magnus Thorell

2 - 2 - Sjöar och vattendrag i Mullsjö kommun Av Magnus Thorell Kartor och fotografier (där ej annat anges) av Lars Wärn Innehåll Inledning. 3 Tidans vattensystem Vallsjön Hästgölen 16 Nässjön 20 Gölen, Bjurbäck.. 23 Andsjön Tidan (uppströms Stråken). 27 Stråken 31 Mullsjön.. 36 Trollsjön. 41 Mullsjöån 43 Knipesjön 45 Gravsjön. 48 Gölen, Utvängstorp. 51 Tolsjön 53 Tidan Nedströms Stråken Hammarsjön Svartåns delavrinningsområde 61 Sjöbackasjön.. 63 Saxarpasjön. 66 Brännerisjön (Sjögaslättsjön)..68 Sandhemssjön. 71 Grimstorpasjön 75 Släpesjön. 77 Lugnåsasjön 80 Svartån 82 Kvarndammen.85 Parkdammen Vattendelare m m, karta. 88 Litteratur. 89 Bilaga: Förekommande fiskarter i några sjöar och åar inom Mullsjö kommun Tryck: Mullsjö kommun Jan 2003

3 - 3 - Mullsjön - en tidig morgon sommaren Sjöar och vattendrag i Mullsjö kommun Inledning I Mullsjö kommun finns 25 sjöar som är registrerade med namn och sjönummer i SMHI Svenskt vattenarkiv. Så man kan säga att Mullsjö är en ganska sjörik kommun. Sex av dessa sjöar delas med andra kommuner. De största vattendragen i kommunen är Tidan, Svartån och Mullsjöån och det är i deras avrinningsområden som nästan alla sjöarna ligger. De flesta sjöar bildades eller fick sin nuvarande form under den senaste istiden för omkring år sedan. Många har uppstått längs sprickzoner i berggrunden som har sitt ursprung i äldre geologiska skeden. Men former på bottnar och strandlinjer har de fått under istiden. Stråken är ett fint exempel på en sprickdalssjö, men även Brängen och Nässjön har uppstått på detta sätt. I dalarna har vid landisens avsmältning stora mängder sand och grus avsatts. Det har hänt att små isberg har lossnat från landisen och legat isolerade. När sedan sedimenten har avsatts runt ett sådant isberg har en sänka uppstått i terrängen. I sådana dödisgropar har t ex Mullsjön och flera av Sandhemssjöarna bildats. Mossarnas myrgölar kan vara vad som återstår av forntida sjöar som fått sina stränder försumpade och invaderade av vitmosstorv. Sådana gölar är Hästgölen, som ingår i Torpmossen och Tolsjön i Tolsjömossen.

4 - 4 - Några av sjöarna är konstgjorda fördämningar som Parkdammen och Kvarndammen vid Tunarp. Längs Tidan ligger också flera fördämningar vilka alla har till uppgift att jämna ut vattenflödet och bättre utnyttja vattenkraften. Vattendragen utnyttjades i högre grad förr. Flera dammar har rivits och nästan alla spår är borta. Den som besöker Grimstorp i Sandhem kan knappast se några spår av Kvarnsjön, som på 1800-talet låg norr om gården och måste ha betytt en hel del för bygden. På 1800-talet gick en våg av sjösänkningsföretagsamhet genom landet. För Mullsjös del drabbades Knipesjön med förändrade strandlinjer och nytt utlopp mot Furusjön som följd. Även Andsjön har sänkts något. Utdrag ur historisk karta över Sandhem som upprättades under åren Den numer torrlagda Qvarnsjön syns norr om Grimstorp. Av kartan framgår att nuvarande Brännerisjön skyltade med ett betydligt mer poetiskt namn på den tiden - Sjögaslättsjön.

5 Karta över sjöarna i Mullsjö kommun och dess omnejd

6 - 6 - Miljöpåverkan Försurning Också de till synes orörda sjöarna är påverkade av människan. Nedfallet av försurande svavel- och kväveföreningar är ett allvarligt miljöproblem och har lett till låga phvärden i några av kommunens sjöar. De flesta har dessbättre genom egen motståndskraft - buffertkapacitet - klarat sig bra. Vattnets surhet är av betydelse för de vattenlevande organismerna. Vid för lågt ph kan fortplantningen störas hos fiskar, groddjur och lägre djurgrupper. Olika arter är olika känsliga. Indirekt har surheten betydelse för vattenorganismerna också genom att den reglerar i vilken kemisk form metaller uppträder. Exempelvis kan giftig aluminium lösas ut vid lågt ph. För att motverka de negativa effekterna av försurningen kalkas några av sjöarna, nämligen Sjöbackasjön, Gravsjön, Knipesjön, Trollsjön, Andsjön och Vallsjön. Vid bedömning av ph-värden och surhet, liksom andra mätvärden, används Naturvårdsverkets publikation Bedömningsgrunder för Miljökvalitet. Sjöar och vattendrag (1999). Där föreslås nedanstående benämningar på olika ph-intervall: ph-värde Nära neutralt > 6,8 Svagt surt 6,5-6,8 Måttligt surt 6,2-6,5 Surt 5,6-6,2 Mycket surt 5,6 För att få ett mått på vattnets buffertkapacitet mäts alkaliniteten i mekv/l. Alkalinitet (mekv/l) Mycket god buffertkapacitet >0,20 God buffertkapacitet 0,10-0,20 Svag buffertkapacitet 0,05-0,10 Mycket svag buffertkapacitet 0,02-0,05 Ingen eller obetydlig buffertkapacitet 0,02 Eutrofiering Ett annat miljöproblem är övergödning - eutrofiering - av sjöar och vattendrag orsakat av för mycket kväve och fosfor, som alltså är näringsämnen för växterna. Nästan alla kommunens sjöar var i sitt naturstadium näringsfattiga skogssjöar. Endast i Sandhem, som ligger nära Falbygdens rika jordar, kan man tänka sig att ett par sjöar är naturligt näringsrika. Gödsling av åkrar, avlopp från hushåll och utsläpp från trafiken bidrar till övergödningen. De kommunala avloppsreningsverken släpper ut vatten i Svartån och Mullsjöån. Även skogsgödsling, avverkningar och dikningar inverkar. Eutrofiering leder till ökad produktion av växter och djur, algblomning, ökad vattengrumling, ökad syrgasförbrukning vid nedbrytning av organiskt material och ändrad artsammansättning i sjöarna.

7 - 7 - För bedömning av tillstånd i sjöar och vattendrag utnyttjas totalfosfor och totalkväve enligt nedanstående mall ur Bedömningsgrunder för miljökvalitet (Naturvårdsverket 1999): Totalfosforhalt (µg/l) Låga halter 12,5 Måttligt höga halter 12,5-25 Höga halter Mycket höga halter Extremt höga halter > 100 Totalkvävehalt (µg/l) Låga halter 300 Måttligt höga halter Höga halter Mycket höga halter Extremt höga halter > 5000 Färgtal Färgtal mäts genom att vattnets färg jämförs med en färgskala. Färgtalet är främst ett mått på vattnets innehåll av humus och järn. Enligt Bedömningsgrunder för miljökvalitet görs klassindelning med avseende på färgtal enligt nedan: Färgtal (mg Pt/l) Ej eller obetydligt färgat vatten 10 Svagt färgat vatten Måttligt färgat vatten Betydligt färgat vatten Starkt färgat vatten > 100 Organiskt material, syretärande ämnen TOC, totalt organiskt kol, mätt i mg/l, ger information om halten av organiska ämnen. I näringsfattiga sjöar är TOC-halten låg. En näringsrik sjö har hög TOC-halt och ett högt värde innebär att syret i vattnet kan förbrukas när de organiska ämnena bryts ner. Enligt Bedömningsgrunder för miljökvalitet, görs nedanstående klassindelning: Halt organiskt material, TOC (mg/l) Mycket låg halt 4 Låg halt 4-8 Måttligt hög halt 8-12 Hög halt Mycket hög halt > 16

8 - 8 - Metaller och miljögifter Metaller förekommer naturligt i låga halter i sjö- och åvatten. Människan har kommit att öka halterna av metaller i miljön. Genom utsläpp till luft och spridning vida omkring och genom utsläpp direkt till vatten har halterna av vissa metaller ökat i svenska sjöar och vattendrag. Förhöjda metallhalter kan leda till biologiska störningar. Tungmetallerna bly, kadmium och kvicksilver orsakar redan i små mängder skador då de tillförs djur och växter. Tungmetallerna utsöndras mycket långsamt och blir miljögifter när de förekommer i för stor koncentration. Kvicksilverhalterna i fisk är idag i allmänhet förhöjda. Medelhalterna i enkilosgädda från sjöar i olika regioner i södra Sverige varierar mellan 0,5 och 1,0 mg kvicksilver/kg. Det är förbjudet att sälja eller ge bort fisk med kvicksilverhalt högre än 1 mg/kg fiskkött. Kvicksilverhalten i gädda har tidigare undersökts i Vallsjön, Andsjön, Nässjön, Stråken, Mullsjön, Knipesjön, Gravsjön och Sandhemssjön. I Knipesjön och Vallsjön är halterna mycket höga, 1,45 mg Hg/kg i Knipesjön (1985) och 1,38 mg Hg/kg i Vallsjön (1987). Utsläpp av renat processvatten från galvanisk industri sker i Mullsjöbäcken. Prov tas kontinuerligt på utgående processvatten. Flera arter av groddjur trivs i Hammarsjöns närhet. Biologisk mångfald Speciella och för trakten unika naturtyper är knutna till sjöarna och vattendragen. I vattnet och på bottnarna lever sällsynta och hotade arter som öring, flodpärlmussla och vissa sländearter. Även en del strandsträckor har stora naturvärden i skyddsvärda arter och naturtyper. I strandnära skogar har Skogsvårdsstyrelsen hittat nyckelbiotoper och naturvärden där hotade arter har påträffats eller kan finnas.

9 - 9 - Bäcksländan, Isoperia diffiformis, trivs i de klara skogsbäckarnas strömmande vatten Friluftsliv Sjöarnas och vattendragens värde för friluftsliv och rekreation kan knappast överskattas. Både de kommunala badplatserna och de många övriga badvikarna lockar. Kanotverksamheten på Stråken och i Tidan är mycket omfattande. Fritidsfisket är av största betydelse och har stort rekreationsvärde. Fiskevård bedrivs av ett antal fiskevårdsområdesföreningar, vilka säljer fiskekort till allmänheten. Nässjön erbjuder fina badmöjligheter, inte minst för småbarnsfamiljer.

10 Tidigare undersökningar ph och alkalinitet har i kommunens viktigare sjöar mätts i stort sett årligen av Miljöoch hälsoskyddsförvaltningen sedan mitten av 1970-talet. Vad gäller övriga parametrar; totalfosfor, totalkväve, TOC, färg, ledningsförmåga m m har mätningar skett vid en riksinventering 1990 och en länsinventering Mullsjön har ägnats stor uppmärksamhet och genomgick en limnologisk undersökning Tidans vattenförbund är en sammanslutning av intressenter och användare av vattnet i Tidans avrinningsområde. Vattenförbundet (och dess föregångare Tidans vattenvårdsförbund) har genomfört miljökontroll i Tidans avrinningsområde sedan Detta har för Mullsjös del inneburit att vattenkvalitén flera gånger årligen har undersökts i Tidan vid Kyrkekvarn, i Svartån vid Olofstorp, i Mullsjöån och i Stråken, södra delen och norra delen. Sedan 1998 tas vattenprover även i Tidan vid Ryfors och i Mullsjön. Bottenfaunaprov har tagits vid tre tillfällen vid Kyrkekvarn. Provfiske har av Fiskerinämnden i Skaraborgs län genomförts i Stråken och Mullsjön 1985, i Gravsjön 1987 och i Knipesjön De sjöar som varit föremål för kalkning har övervakats av Länsstyrelserna i Skaraborgs och Jönköpings län. Dagsländor, bottenfaunaarter med olika försurningskänslighet.

11 Undersökningen 1999 Inför denna faktasammanställning har besök gjorts vid samtliga sjöar och större vattendrag. Olika strandsträckor har inventerats vad gäller växtlighet och naturvärden under sensommaren och hösten Uppgifter om floran har dessutom erhållits av Anders Bertilsson, Västergötlands botaniska förening. På miljökontoret fanns sedan tidigare uppgifter om fiskfaunan i de olika sjöarna. Med hjälp av Michael Bergström och Curt Welander har dessa artlistor gjorts aktuella. Vad gäller fåglar finns sedan tidigare en inventering av Södra Vätterbygdens fågelklubb av sjöfåglar i Jönköpings kommun (1991), som delvis berör Mullsjö. En liknande undersökning av Knipesjön, Habo kommun, har ställts till förfogande av Anders Åhlund. En databas över fågelfynd i Mullsjö kommun har ställts till förfogande av Södra Vätterbygdens fågelklubb genom Eric Öhman och uppgifter har dessutom erhållits av Lars Moberg, Gunnar Hurtig och Sven V Johansson. I november 1999 togs ett antal vattenprover i flertalet sjöar, vilka analyserades av Svelab med avseende på ph, alkalinitet, konduktivitet, färg, TOC, fosfor och kväve. I maj 2000 togs även några kompletterande vattenprover. Mullsjön.

12 Tidan vid Näs. Foto: Magnus Thorell Tidans vattensystem Tidans källor ligger i Strängsered i Ulricehamns kommun. Från Strängseredssjön och till mynningen i Vänern rinner ån en sträcka på 185 km. Hela avrinningsområdets yta är 2228 km 2. Nästan hela Mullsjö kommun ligger inom Tidans avrinningsområde. På sin väg till Stråken sänker sig ån 86 m och på den sträckan bildar den, förutom Strängseredssjön, sjöarna Jogen, Vållern, Brängen och Nässjön. Nederbörden är i trakten runt Tidans övre lopp 850 mm per år. Området ingår i en naturgeografisk region som fått namnet Götalands nederbördsrika västsida. Barrskog är den dominerande naturtypen och andelen lövskog är ganska liten. Myrområden av olika slag är vanliga. Små jordbruk ligger spridda över området, större åkermarker finns vid Liared och Kölingared längs Tidans dalgång. Berg och jord Övre delen av Tidans avrinningsområde är i geologiskt hänseende ett övergångsområde och domineras av bergarter tillhörande den sydvästsvenska gnejsregionen, medan området runt Stråken och österut domineras av granitbergarter. Dessa gnejser och graniter är grå till

13 Tidan vid Näs i Bjurbäck. rödaktiga vad gäller färgen. De har det gemensamt, att de mestadels ger en mer eller mindre sur markreaktion och lämnar endast ifrån sig sparsamt med växtnäringsämnen. Detta övergångsområde kännetecknas av rikligt med uppskjutande små massiv med basiska bergarter som betyder en del för markreaktion och näringstillgång lokalt. Jordarten inom Tidans övre avrinningsområde är till största delen morän. En del av moräntäcket har berikats med istransporterat material från Falbygdens kalk- och skifferbergarter. Detta kan förbättra jordarten avsevärt och bidrar till vattendragens förmåga att motstå försurning. I Liared och i Nässjöns och framför allt Stråkens dalgångar förekommer isälvsavlagringar i form av sand och grus. En betydande del av jordarna täcks av torvmarker. Årsmedelhalter för färg i Tidan vid Årsmedelhalter för fosfor i Tidan vid Kyrkekvarn Kyrkekvarn

14 Vallsjön Sjönummer enl. SMHI: Tillrinningsområdets areal: 3.3 km 2 Sjöareal: 30 ha H ö h: 303 m Medeldjup: 4.5 m Max. djup: 9.1 m Omsättningstid: 0.8 år Det översta vattnet i den del av Tidans avrinningsområde som tillhör Mullsjö kommun är Vallsjön, som delas med Jönköpings och Ulricehamns kommuner. Endast en mindre del ligger i Mullsjö. Sjön är belägen på Hattåsen i västra Bjurbäck, omgiven av barrskog och talrika mindre myrområden. Stora avverkningar har på senare år skett inom tillrinningsområdet. I Ulricehamns kommun ligger ett lantbruk med åkermark som gränsar till sjön. I övrigt förekommer ingen bebyggelse. Vallsjöns främsta tillflöden är två bäckar som kommer från myrarna i omgivningen. Utflödet är Tälningarudsån som leder till Lindhultasjön i väster. Växt- och djurliv Längs Vallsjöns stränder växer björk och klibbal. Bland framträdande arter i markfloran kan nämnas gräset blåtåtel, starrarter som trådstarr och småstarr och anspråkslösa blomväxter som topplösa och kråkklöver. Stränderna har steniga, grusiga bottnar, där det växer sjösäv, notblomster, strandpryl och andra karaktärsväxter för den

15 näringsfattiga sjötypen. Ute i vattnet finns såväl gul, som vit näckros, rostnate och de meterlånga, flytande bladen av plattbladig igelknopp. Notblomster. Av fiskar förekommer mört, gädda, lake och abborre. Storlom, fiskmås, fisktärna, drillsnäppa, skogssnäppa och grågås uppges häcka vid Vallsjön. Vattenkvalitet Vallsjöns vatten är starkt brunfärgat och näringsfattigt. Sjön var skadad av försurning innan kalkning påbörjades Ulricehamns kommun låter årligen kalka sjön. Det har konstaterats att gäddor från Vallsjön har mycket höga kvicksilverhalter. Naturvärden Häckande storlom. Skog med naturvärden gränsar till stranden (Skogsvårdsstyrelsens inventering). Området präglas av tystnad. Generellt strandskydd intill 100 m gäller för Vallsjön. Vallsjöns läge i gränsen mellan Mullsjö, Ulricehamn och Jönköpings kommun. Vallsjöns och Hästgölens avrinningsområden.

16 Hästgölen. Beträffande avrinningsområde, se sid 21. Hästgölen Sjönummer enl. SMHI: Avrinningsområdets areal: Sjöareal: 2.4 ha H ö h: 312 m Hästgölen ligger på Hattåsenområdet invid länsgränsen 1 km sydväst om Knaggebo. Sjön är en myrgöl omgiven av ett myrkomplex bestående av mossar, kärrdråg, myrgölar och fastmarksholmar. Hela våtmarksområdet avvattnas mot Brängen. Växt- och djurliv Hästgölens stränder är uppbyggda av torv. Här växer, förutom vitmossor, tuvull, vitag, sileshår, klockljung, kärrlilja och andra utpräglade myrväxter. Smålom häckar vid Hästgölen. Kricka och trana kan ibland ses här. Vattnet i Hästgölen är starkt brunfärgat och mycket surt, ph-värde 4,6. Fosfathalten är låg, kvävehalten måttligt hög. (Uppgifterna från 1995). Naturvärden Hästgölen med omgivningar har mycket höga naturvärden. Området är ostört, har vildmarkskaraktär och är nästan orört. Häckande smålom. Värdeklass 1, objekt med särskilt högt naturvärde (Våtmarker i Skaraborgs län 1991).

17 Brängens utlopp i Tidan. Brängen Sjönummer enl. SMHI: Tillrinningsområdets areal: 128,8 km 2 H ö h: 239 m Sjöareal: 2.63 km 2 Max. djup: 15,7 m Större delen av Brängen ligger i Ulricehamns kommun. Tidan har sitt inlopp i nordvästra delen. Sjön mottar vatten även av fyra bäckflöden. Utloppet ligger i sydspetsen. Omgivningarna är höglänta, dominerade av barrskog och är påverkade av avverkningar och dikningar. Närmast sjön finns en del lövskog och i södra delen åkeroch betesmark. Växt- och djurliv Stränderna består mestadels av sand, grus, sten och block, men dyiga strandpartier förekommer även. Vegetationen består av den näringsfattiga skogssjöns karaktärsarter, av vilka här kan nämnas pors, flaskstarr, kråkklöver och sjöfräken. På de sandiga, grusiga bottnarna växer notblomster, löktåg och strandpryl i mängd. Längre ut i vattnet ses gäddnate, gräsnate, hårslinga och plattbladig igelknopp. Vid utloppet finns täta bestånd av bladvass och sjösäv.

18 Brängens läge på gränsen mot Ulricehamns kommun. Brängens avrinningsområde. Fiskfaunan är artrik med braxen, benlöja, mört, sutare, gädda, öring, siklöja, lake, bergsimpa, abborre och gärs. Kräftpest har drabbat sjön. Både flodkräfta och signalkräfta har inplanterats. Endast signalkräfta förekommer i dag. I Tidan, såväl uppströms som nedströms, förekommer flodpärlmussla. Enligt Länsstyrelsen i Älvsborgs län (1985) finns vid utloppet även mindre dammussla och ärtmussla. Flodpärlmussla. (Bild från Borås stad) Som häckfåglar förekommer i Brängen storlom, fiskgjuse, gräsand, knipa, kanadagås, fiskmås, storskrake och drillsnäppa. Andra arter som ibland ses invid sjön är kricka och trana. Vattenkvalitet Brängens vatten är måttligt till betydligt brunfärgat. Mätningar av ph har under senare år visat fördelaktiga värden nära 7. Alkaliniteten har gett besked om mycket god förmåga att motstå försurning. Tidans vattenförbund genomför sedan 1956 recipientundersökningar i Tidans avrinningsområde. Vid Hjälmen, 1 km uppströms Tidans inflöde i Brängen, ligger en mätstation med årlig vattenkontroll. Mätningar av Tidans näringsinnehåll vid Hjälmen visar på ett vatten med måttligt höga kväve- och fosforhalter. Vattnet i Brängen hade

19 vid mätningar 1990 och 2000 låga fosforhalter och sjön kan klassas som oligotrof näringsfattig. Vattenkemi ( ) nära neutralt vatten (ph 7,3) mycket god buffertförmåga måttligt färgat vatten måttligt hög halt av organiska ämnen låg fosforhalt måttligt hög kvävehalt Ärtmussla (Pisidium sp.) är en av flera musselarter i Brängen. Naturvärden Höga naturvärden, klass II enl. Länsstyrelsen i Älvsborgs län (1985). Naturbetesmark klass 2 gränsar till stranden vid Norkebo (Ängs- och hagmarksinventeringen, Mullsjö kommun). Gott om orörda stränder. Liten fritidsbebyggelse. Utökat strandskydd till 200 m. Friluftsliv Brängen har stor betydelse för friluftsliv och fritidsfiske. En vacker promenadväg utefter Brängen.

20 Nässjön Sjönummer enl. SMHI: Tillrinningsområdets areal: 198,4 km 2 H ö h: 230 m Sjöareal: 1,90 km 2 Max. djup: 11.2 m Medeldjup: 4.1 m Sjövolym: 8.00 miljoner m 3 Södra delen av Nässjön hör till Jönköpings kommun. Sjön ligger intill en sprickzon i berget, som i väster löper norrut längs Tidans dal och längs Brängens västra sida. Frånsett Tidan, får Nässjön vatten från Svansjön i söder och Andsjön i sydväst. Sjön avvattnas genom Tidan i norra delen. Nässjöns västra strand gränsar mot en långsträckt löv- och blandskogsklädd sluttning. I övrigt dominerar barrskog omgivningarna. I norra delen, vid Näs och Bjurbäck, men även i söder, ligger jordbruksmarker som gränsar till sjön. Små jordbruk ligger även på höjdområdena runt sjön. Våtmarker har uppstått i anslutning till Tidans in- och utlopp. Fritidshusbebyggelse finns i liten omfattning på östra sidan intill kommungränsen.

21 Nässjön. Nässjöns avrinningsområde. Växt- och djurliv Stränderna är i regel blockrika med grus- eller sandbotten. En fin sandstrand finns i norra delen. Strandvegetationen är mestadels ganska artfattig, men karakteristisk för den näringsfattiga sjötypen. Klibbal, pors och gräset blåtåtel är framträdande växter längs strandkanterna. Bestånd av sjösäv och bladvass förekommer sparsamt, utom vid Tidans in- och utlopp, där större vassbestånd finns. På bottnarna växer notblomster talrikt. Från de sandiga stränderna kan noteras strandpryl, löktåg, gåsört, nålsäv, knappsäv m m. På djupare vatten förekommer s k långskottsväxter som gräsnate, hårslinga och vattenpest tillsammans med flytbladsväxterna vit näckros och Vattenpest. Nässjöns fiskfauna är artrik: braxen, benlöja, mört, sutare, gädda, öring, siklöja, lake och abborre finns här. Signalkräfta förekommer även. Även vad gäller fåglar är artantalet högt. Som häckfåglar kan räknas storlom, storskrake, fiskgjuse, grågås, kanadagås, kricka, gräsand, knipa, drillsnäppa, skogssnäppa och fiskmås.

22 Vattenkvalitet Nässjöns vatten är betydligt brunfärgat och har haft ett ph-värde omkring 7 de senaste åren. Måttligt sura värden har uppmätts om man ser tillbaka en 20-årsperiod. Alkaliniteten visade i nov på mycket god buffertkapacitet. Vad gäller näringsämnen är vattnets kvävehalt måttligt hög och fosforhalten låg till måttligt hög. Med utgångspunkt från de mätningar som gjorts under 1990-talet bör Nässjön räknas som oligotrof till mesotrof. Vattenkemi (nov. 1999) neutralt vatten (ph 7,1) mycket god buffertkapacitet betydligt färgat vatten måttligt hög halt av organiska ämnen måttligt hög fosforhalt måttligt hög kvävehalt Friluftsliv Nässjön är av stort intresse för friluftslivet. En kommunal badplats finns vid Näs. Fiskevårdsområdesförening finns för Jönköpings kommun. Ett utökat strandskydd till 200 m gäller för Nässjön. Naturvärden: Höga naturvärden, klass II enligt vattenvårdsprogram utarbetat av Länsstyrelsen i Jönköpings län. Artrik fiskfauna. Artrik fågelfauna där bl a häckande storlom och fiskgjuse ingår. Långa sträckor av stränderna och deras närmsta omgivningar är oexploaterade. Skog med naturvärden gränsar till två strandsträckor (Skogsvårdsstyrelsens inventering). Våtmarker med högt naturvärde finns vid Tidans in- och utlopp (klass 2, Våtmarker i Skaraborgs län 1991). Nässjön.

23 Gölen, Bjurbäck. Foto: Magnus Thorell Gölen Sjönummer enl. SMHI: H ö h: 293 m Sjöareal: 2,7 ha Nästan på högsta delen av åsen mellan Nässjön och Stråken ligger Gölen. Omgivningarna utgörs av gran- och tallskogsnatur. I väster ligger ett våtmarksområde med skogstäckt mosse, störd genom dikning. Gölen har ett utlopp i sydvästra delen. Växt- och djurliv Strandvegetationen består av vitmossmattor, sjöfräken, tuvull, trådstarr och flaskstarr m fl starrarter. Enligt uppgift förekommer abborre, gädda, lake och mört i Gölen. Vattenkvalitet Vattnet är starkt brunfärgat. I nov uppmättes ph-värdet 5.1, mycket surt och buffertkapaciteten var obefintlig. Kvävehalten var måttligt hög, liksom fosforhalten. I nov uppmättes liknande värden, frånsett fosforhalten, som då var låg.

24 Flaskstarr. Naturvärden Gölens närmsta omgivningar har genom sin orördhet karaktär av vildmark. Friluftsliv Området runt Gölen används troligen i ganska liten utsträckning av det rörliga friluftslivet. Gölen med det för många skogstjärnar karaktäristiska gungflyet.

25 Andsjön Sjönummer enl. SMHI: Tillrinningsområdets areal: 7,4 km 2 H ö h: 242 m Sjöareal: 39 ha Max. djup: 6,3 m Medeldjup:2,1 m Sjövolym: 1,12 miljoner m 3 Omsättningstid: 0,42 år Andsjön ligger 3 km söder om Bjurbäcks kyrka. Större delen ligger i Jönköpings kommun. Tillrinningsområdet domineras av barrskog. Myr ingår även, bl a en mosse norr om sjön. Jordbruksmark förekommer i liten utsträckning. Två bäckar mynnar i Andsjön, den ena från Gölen. Sjön avvattnas via Andsjöån till Nässjön. Andsjön sänktes med 25 cm vid mitten av 1800-talet. Växt- och djurliv Stränderna är sandiga, grusiga eller dyiga. Vegetationen består av anspråkslösa arter, som alla hör till den näringsfattiga sjöns flora. Den norra stranden har ett visst botaniskt intresse, genom en ganska rik förekomst av dysäv, en art med sydvästlig utbredning i landet och inte känd från något annat ställe i Mullsjö kommun.

26 Fiskfaunan består av abborre, gädda, mört. Fisket handhas av en fiskevårdsområdesförening. Storlom häckar i sjön. Andsjöån har sitt utlopp i sjöns norra del och faller 12 m under den 800 m långa sträckan till Nässjön. Strömstare och forsärla har häckningsplatser längs ån. Åns bottenfauna är artrik och skyddsvärd genom förekomst av en rödlistad nattsländeart, Hydropsyche saxonica. Vattenkvalitet Vattnet i Andsjön är betydligt brunfärgat och är fattigt på näringsämnen. Sjön är påverkad av försurning och regelbunden kalkning har pågått sedan Under senare år har ph varierat mellan 5,9 och 7.0. Gäddor från Andsjön har konstaterats innehålla förhöjda halter av kvicksilver. Naturvärden Dysäv och häckande storlom. Forsärla, strömstare och skyddsvärd bottenfauna i Andsjöån. (Faktauppgifter till stor del från Jönköpings kommun, Miljöförvaltningen). Andsjöån vid Korphultskvarn.

27 Tidan vid Näs. Foto:Magnus Thorell Tidan Uppströms Stråken Under sitt 2,5 km lopp mellan Brängen och Nässjön faller Tidan 10 m. Vattenkraften utnyttjades förr vid två forsar, nämligen vid Nytorp, nära utloppet från Brängen och Näs, Kvarndammen. Av dessa anläggningar finns idag endast kvar små rester och ån forsar fritt. På den 6 km långa sträckan Nässjön - Stråken faller Tidan 22 m. En del av fallhöjden utnyttjas för el. produktion vid Ryfors, där det finns tre fördämningar, som samtidigt utgör vandringshinder för öring. Omgivningarna längs denna del av Tidan utgörs till största delen av barrskogsbevuxen mark. Några myrområden finns. Jordbruksmark finns spridd över området, men ligger i första hand i närheten av ån. Tidan är viktigt för turismen (Kyrkekvarns kanotcenter). Bruket med kraftverk vid Ryfors.

28 Tidan vid Broholm. Naturvärden Från utloppet ur Brängen bildar Tidan forsar, strömsträckor och mer lugnflytande partier genom barrskog och sumpskog av såväl barr som löv. En del av beteslandskapet vid Näs når fram till Tidan. På västra sidan ligger mellan Brängen och Nässjön sumpskogspartier med särskilt höga naturvärden (klass I, Våtmarker i Skaraborgs län, 1991). Nära åns inlopp i Nässjön finns lövsumpskog och öppet kärr med högt naturvärde (klass II). Stora delar av sträckan karakteriseras av den värdefulla biotopen strömmande vatten i skogslandskap. Vid Nässjön finns den skyddsvärda biotopen orört sjöinlopp. I ån finns ett bestånd av flodpärlmussla, samt öring och elritsa. Strömstare och forsärla häckar vid övre delen. Gnagspår visar att bäver uppehållit sig på senare år vid inloppet i Nässjön. Tidan ändrar karaktär från långsamt rinnande vid utloppet från Nässjön, till strömmande och korta sträckor forsande längre ner. Sträckan från utloppet och en km nedströms består av de särskilt värdefulla biotoperna stilla flytande å genom vassområde och meandrande å med korvsjö. Längre nedströms finns de skyddsvärda biotoperna strömmande vatten i jordbrukslandskap och vattendragssträckor med anslutande hävdade mader och kulturmiljöer. Maderna som gränsar till ån hävdas genom slåtter vid Strömsdal och bete vid gården Maderna (Ängs- och hagmarksinventeringen).vid Ryfors finns i åns närmiljö nyckelbiotop och annan skog med naturvärden (Skogsvårdsstyrelsens inventering), sluttningskärr med högt naturvärde (våtmarksinventeringen) och naturreservatet Ryfors gammelskog.

29 Utöver de ovannämnda öring och elritsa, finns i åsträckan bäcknejonöga, braxen, mört, gädda och lake. Strömstare och forsärla häckar även vid Åbo och Ryfors. Vid Åbo har kungsfiskare observerats några år. Tidan i närheten av Näs. Foto:Magnus Thorell Vattenkvalitet Genom Tidans vattenförbunds försorg har vattenkemiska mätningar gjorts vid Ryfors 1998 och 1999 (ny mätpunkt). Nedanstående medelvärden uppmättes 1999: neutralt vatten (ph 7,2) måttligt hög fosforhalt hög kvävehalt måttligt hög halt av organiska ämnen betydligt färgat vatten svagt grumligt vatten syrerikt tillstånd Näringstillgången i Tidan vid Ryfors kan sammanfattas: stark påverkan av fosfor, tydlig påverkan av kväve (Tidan 1998). Kulturvärden Ryds kvarn vid Ryfors översta damm, Ryfors övre och nedre kraftverk, manufaktursmedja och stångjärnshammare m m (Översiktlig kulturhistorisk inventering 1977, Kulturhistoriska industrimiljöer i Jönköpings län 1998).

30 Friluftsliv Ryforsområdet med park, promenadstigar, golfbana, kulturhistoriskt intressanta miljöer och lockande natur, är ett viktigt centrum för kommunens frilufts- och turistverksamhet. Stråken töms under hösten för att ge plats åt vatten från höstregn och vårflod. Observera pegelns läge högt upp på stranden.

31 Stråken från Stråkenstrand. Stråken Sjönummer enl. SMHI: Tillrinningsområdets areal: 406, 7 km 2 H ö h: 208 m Sjöareal: 9.3 km 2 Max. djup: 37,5 m Sjövolym: 111,6 miljoner m 3 Omsättningstid: 0,74 år Stråken ligger till största delen i Mullsjö kommun. Södra delen och en del av den östra ligger i Jönköpings och Habo kommuner. Stråkens vatten fyller ut en sprickdal, som sträcker sig från Bottnaryd till trakten av Broholm, en sträcka av drygt 2 mil. Dalen har uppstått längs en förkastningszon, som löper längs Nissans dalgång ända från trakten av Anderstorp. Vid Broholm delar dalen sig i Svartåns dalgång åt nordväst och Tidans dalgång åt nordöst. Längs Stråkendalens västsida löper en markerad bergås, avbruten av övre Tidans dal och nedanför åsen ligger en relativt smal och oregelbunden terrass av sediment. Terrassen, som är belägen mellan några och ett tiotal meter över Stråkens yta, är genomskuren av talrika bäckraviner. På östra sidan av Stråkendalen är landskapet tämligen flackt, utom i norr och i Tidans dal, där Hökensås skapar stora nivåskillnader. Vid inlandsisens avsmältning har antagligen en istunga legat kvar i Stråkendalen och mängder av isälvsmaterial, mo, sand och grus, har avsatts intill isen och över omgivande terräng. Stråken har på detta sätt fått sin form med karakteristiska uddar och trånga sund. Bredden överstiger sällan 500 m. Det är inte klarlagt hur isavsmältningen inom området tillgått. För att göra detta krävs geovetenskapliga insatser i framtiden.

32 Detta är ett viktigt skäl till att Stråkendalen har bedömts vara av riksintresse för vetenskaplig naturvård i den fysiska riksplaneringen. Stråken. Stråkens och Tidans avrinningsområde. Landskapet i Stråkens omgivningar domineras av barrskog. Åkermark förekommer i hög grad på platån på den västra sidan. I sluttningarna på denna sida förekommer en del lövskog, men lövinslaget är i övrigt litet. Stora slutavverkningar i skogsbruket har skett runt Stråkendalen på senare år. Inom några områden förekommer koncentrerad fritidsbebyggelse i anslutning till Stråkens stränder, för Mullsjös del främst vid Västerkärr och sträckan Stråkensstrand - Broholm. I övrigt förekommer gles fritidsbebyggelse i mindre omfattning. I Västerkärr har en del fritidshus med tiden blivit helårsbebodda. Stråken regleras genom kraftverket vid Kyrkekvarn, ca 2,5 km nedströms utloppet. Amplituden mellan normal dämningsgräns och sänkningsgräns är 1,09 m tiden 1/5 till 15/8 och 1,5 m övrig tid på året. Växt- och djurliv Stråkens stränder består mestadels av sand eller grus. Dystränder finns i mindre omfattning. Större strandnära våtmarker och vassområden finns vid Mullsjöåns, Tidans och Svartåns inlopp (Tunarpsmaden) och vid Fiskarön nära Margreteholm. Strandfloran utgörs av oligotrofsjöns karaktärsväxter. Artsammansättningen är enhetlig längs stränderna. Bladvass och sjösäv förekommer mestadels i glesa bestånd. Andra s k överståndare är de mycket vanliga arterna flaskstarr, knappsäv och sjöfräken. Kraftiga tuvor av bunkestarr förekommer ofta, vasstarr är ovanlig, vilket också gäller blåsstarr.

33 På sand- och grusstränderna växer strandranunkel, strandpryl och nålsäv i myckenhet och på bottnarna notblomster och två arter braxengräs. I övrigt har noterats av långskottsväxter: hårslinga, vattenpest, gräsnate, ålnate, vilka förekommer allmänt och långnate, vilken är sällsynt. Av flytbladsväxter finns gäddnate, gul och vit näckros och vattenpilört. Fiskfaunan är artrik: björkna, braxen, benlöja, mört, sutare, gädda, lax (inplanterad), öring, eventuellt bäckröding (inplanterad), siklöja, lake, abborre, gärs. Dessutom finns signalkräfta. Ål fanns förr, men har inte fångats de senaste 50 åren. Braxengräs, här Isoëtes lacustris. De två arter som förekommer i landet återfinns i Stråken. Följande fågelarter häckar i anslutning till Stråken: storlom, småskrake, storskrake, fiskgjuse, skäggdopping, fisktärna, knölsvan, grågås, kanadagås, kricka, gräsand, knipa, häger, skogssnäppa, fiskmås. Sjön är dessutom viktig som rastlokal för sångsvan och andra flyttfåglar. Fågelskyddsområden finns vid, Bockön, Fiskarön och Tunarpsmaden.

34 Vattenkvalitet Tidans vattenförbund gör årlig miljökontroll av Stråkens vatten. Den långsträckta sjön undersöks på två punkter, dels i djupdelen i sjöns södra del och dels i norra delen nedströms Mullsjöåns inflöde. Mullsjöån är recipient för reningsverket i Mullsjö. Stråkens vatten är svagt till måttligt färgat. Det genomsnittliga siktdjupet under sommarhalvåret 1998 var 5,4 m (Tidans vattenförbund). De senaste åren har ph-värdet legat vid 7, vanligen något över. Buffertkapaciteten är mycket god. När det gäller näringstillgång visar den södra mätpunkten under 1990-talet på låga fosforhalter, utom 1998, då halten var måttligt hög. Fosforhalterna vid den norra mätpunkten har genomgående varit måttligt höga. Årsmedelhalter för fosfor i Stråkens djupdel resp nedströms Mullsjöån år Årsmedelhalter för kväve i Stråken. Kvävehalterna var motsvarande period måttligt höga. Även vad gäller kväve visade 1998 högre halter än genomsnittet för perioden Motsvarande resultat för den norra mätpunkten visade måttligt höga till höga halter. Sammanfattning av näringstillgång. Djupdelen i söder: Norra delen: obetydlig påverkan av fosfor obetydlig påverkan av kväve näringsfattigt (låg klorofyllhalt) tydlig påverkan av fosfor stark påverkan av kväve Naturvärden Stråkendalen är av riksintresse för naturvården vad gäller landskapsbild och geovetenskap. Unik form och mångformig strandlinje. Sjön har en artrik fiskfauna med bl a öring och en artrik fågelfauna med flera par häckande storlom och fiskgjuse. Floran är synnerligen representativ med väl utbildade växtsamhällen. Inom Mullsjö kommun berörs strandkorridoren (0-30 m från stranden) av hela 16 objekt i Skogsvårdsstyrelsens nyckelbiotopsinventering. Stråken har naturvärdesklass II, högt naturvärde, i länsstyrelsens i Jönköpings län vattenvårdsprogram (1990). Ett strandskyddsförordnande på 200 m gäller för Stråken.

35 Friluftsliv Stråken är av mycket stort värde för friluftslivet. Fritidsfisket är av stor betydelse och administreras av Stråkens fiskevårdsområdesförening. Fiskproduktionen är god och har stort rekreationsvärde. Sjön bedömdes vara av länsintresse för fritidsfisket (Fiskenämnden i Skaraborgs län 1989). Kanotpaddlingen är omfattande, liksom annan båttrafik. Hastighetsbegränsning till 5 knop gäller för delar av sjön och vattenskidåkning är endast tillåten inom vissa områden. Småbåtshamn finns. Kommunal badplats är belägen vid Mullsjö campingplats, andra badplatser ligger vid Stråkensstrand, Broholm och Margreteholm. Det finns campingplats och flera iordningställda övernattningsplatser för kanotister. Vid vintrar med lämplig sjöis är skridskoåkning ett omtyckt nöje. Ett gäng kanotister tar sig upp i Mullsjöån (1979). Knölsvan i sitt bo på Stråken. Stråkensstrand.

36 Mullsjön Sjönummer enl. SMHI: Tillrinningsområdets areal: 10,6 km 2 H ö h: 226 m Sjöareal: 0,71 km 2 Medeldjup: 7,4 m Max. djup: 19,3 m Sjövolym: 5,4 miljoner m 3 Omsättningstid: 1,5 år Mullsjön ligger vid Gyljerydsmon. När denna bildades i samband med inlandsisens avsmältning låg en s k dödis kvar runt vilken sediment avsattes. På så sätt uppstod en sänka i terrängen. Mullsjöns tillrinningsområde består av Mullsjö tätort, barrskogsområden i öster och söder och en mindre del myrmark. Den odlade arealen uppgår till % av tillrinningsområdet. De viktigaste tillflödena är två bäckar i nordöstra delen. Fem dagvattenutsläpp mynnar i sjön. Mullsjön lämnar sitt vatten till Stråken via Mullsjöbäcken som har sitt utflöde i nordväst. Mullsjö tätort sätter helt sin prägel på sjön med tätbebyggelse i norr, öster och söder. Endast den västra, en del av den södra, samt en kort sträcka av den östra stranden är

37 opåverkad. Tre små holmar ligger i nordöstra delen. De har tillkommit genom utfyllnad. I norr ersätter utfyllnader helt den ursprungliga stranden. Mullsjön. Mullsjöns avrinningsområde. Växt- och djurliv Stränderna består mestadels av sand och grus. På östra sidan ligger ett sumpskogsområde med organogen strand. Strandvegetationen bär prägel av den oligotrofa sjön, utom i norr där ganska tät vegetation av bladvass förekommer. Här växer också den införda arten knäckepil. I övrigt förekommer bladvass i sparsamma eller måttligt rika bestånd. Flaskstarr, sjöfräken, knappsäv, topplösa m fl är allmänt förekommande i strandzonen tillsammans med notblomster, sylört, strandpryl och kransalgen vattenslinke Nitella sp. På bottnarna en bit ut från stranden växer braxengräs. Här finns också hårslinga, ålnate, gräsnate, gäddnate, gul och vit näckros. I sydvästra viken förekommer på 1-2 m djup en kolonibildande blågrön alg, kallad sjöhjortron Nostoc Zetterstedtii, som är mycket sällsynt. Algen har stora krav på klart och rent vatten. Det finns flera indikationer bland växtligheten på näringsrika förhållanden i Mullsjön: större bestånd av bladvass, rika förekomster av bredkaveldun och svärdslilja, täta bestånd av vattenpest och förekomst av trubbnate och stor igelknopp. Samtidigt finns mycket av den näringsfattiga sjöns karaktär kvar, särskilt i västra och sydvästra delen. Enligt uppgift förekommer följande fiskarter i Mullsjön: mört, sutare, gädda, regnbåge, lake och abborre. Dessutom har signalkräfta planterats in. Enligt Fiskenämnden i Skaraborgs län (1986) utsattes rödingyngel och öringrom vid förra sekelskiftet. Även gös har inplanterats och på senare tid dessutom regnbåge och bäckröding. Enligt äldre uppgifter (1939) förekom såväl sik som ål.

38 Ålnate, Potamogeton perfoliatus, växer i flera av kommunens sjöar, bl a i Mullsjön. Som häckande fåglar i Mullsjön brukar sothöna, skrattmås, skäggdopping och storlom förekomma. En period häckade skrattmås synnerligen talrikt på de små holmarna. Även rörhöna har häckat. Vattenkvalitet Eftersom Mullsjön är av vital betydelse för Mullsjös närmiljö har intresset för sjön från kommunal sida alltid varit stort. I början av 1980-talet radade flera problem upp sig: vattennivån hade sänkts, sjön hade börjat växa igen, badande drabbades av hudklåda och skrattmåskolonin hade vuxit till betydande mått anlitades en limnolog för utredning av sjöns status. Vid denna undersökning (Sandell 1983) framkom bl a att Mullsjön från början varit en näringsfattig, oligotrof sjö, som genom utsläpp från jordbruk och bebyggelse blivit näringsberikad, svagt mesotrof. Sjön är synnerligen känslig vad gäller utsläpp, eftersom genomströmningen är dålig och omsättningstiden lång, främst i de södra och mellersta delarna. Undersökningen visade även att Mullsjöns vatten är av god kvalitet, mjukt, men ändå motståndskraftigt mot försurning. Man konstaterade lättare typ av förorening, sannolikt

39 Sothöna och Rörhöna, två sjöfågelarter som häckat i Mullsjön. orsakade av dagvattenutsläpp. Det finns risk för algblomning vid höga sommartemperaturer p g a den dåliga vattenomsättningen. Tillflödena visade sig vara lätt förorenade och något näringsrika, utom det flöde som ligger längst åt nordost. Föroreningar och närsalter antogs härröra från jordbruk och bebyggelse. Den enda alarmerande anmärkningen i rapporten gällde Mullsjöbäcken, sjöns utflöde, som var synnerligen allvarligt förorenad av utsläpp från galvanisk industri. Som följd av detta var bäcken helt död och den självrening, som levande organismer åstadkommer, hade helt upphört. Årliga mätningar av ph och alkalinitet i Mullsjön under 1990-talet har visat på bra ph-värden och mycket god förmåga att motstå försurning. Mätningar 1990, 1995, 1998 och 1999 har visat på ett svagt färgat vatten med låga till måttligt höga fosforhalter och måttligt höga kvävehalter. Siktdjupet var i aug ,1 m och i aug ,3 m. Syreprofiler i Mullsjön vid tre mättillfällen år 1999.

40 Med utgångspunkt från klorofyllhalt och total fosforhalt i aug kunde Tidans vattenförbund bedöma Mullsjön som måttligt näringsrik. Man konstaterade även att syret i bottenvattnet förbrukades under sommaren. I augusti var bottenvattnet i det närmaste syrefritt. Även 1999 kunde ett syrefritt bottentillstånd konstateras i augusti. Dessutom visade en mätning vintertid på syrebrist i sjöns djupaste delar. Utslaget på senaste 10-årsperioden kan vattnet anses vara näringsfattigt till måttligt näringsrikt. Samma omdöme gavs efter undersökningen Vattenkemi (nov. 1999) nära neutralt vatten (ph 7,1) mycket god buffertkapacitet måttligt färgat vatten låg halt av organiska ämnen låg fosforhalt måttligt hög kvävehalt Naturvärden Sjön utgör en viktig del av samhällsmiljön och bör bedömas ur denna synpunkt. Ganska stor artrikedom med ett par sällsynta inslag; sjöhjortron och storlom. Friluftsliv Mullsjön har mycket stor betydelse för fritidsfisket vilket administreras av Mullsjö sportfiskeklubb. Kommunala badplatser finns vid friluftshotellet och Barnbadet. Sjön används i undervisningen av grundskolan och gymnasieskolan. Ett strandskydd på 100 m gäller för Mullsjön.

41 Foto: Magnus Thorell Trollsjön Sjönummer enl. SMHI: Avrinningsområdets areal: H ö h: 215 m Sjöareal: 1,8 ha Medeldjup: 4,6 m Max. djup: 10 m Sjövolym: m 3 I en vackert formad dödisgrop på Gyljerydsmon, mellan Mullsjön och Stråken, ligger Trollsjön, en källsjö utan synligt tillopp eller avlopp. Omgivningarna i det begränsade tillrinningsområdet präglas helt av tallskog. Växt- och djurliv Som naturtyp betraktad är Trollsjön en göl med gungflyartade vitmossmattor längs större delen av strandlinjen. Vegetationen vid stranden utgörs av fattigkärrets flora med tuvull, tranbär, trådstarr, flaskstarr, trådtåg, brunven m m. Av vattenväxter förekommer braxengräs, vit näckros och gäddnate. Fiskbeståndet består av öring, bäckröding, regnbåge och gräskarp. Sjön rotenonbehandlades Dessförinnan fanns abborre och gädda. Fiskevården i Trollsjön handhas av Mullsjö sportfiskeklubb, som även kalkar sjön ungefär vart 3:e år. Första kalkningen skedde 1985.

42 Vattenkvalitet Trollsjöns vatten är obetydligt till svagt färgat. Vattnet är försurningskänsligt, men genom kalkningarna upprätthålls ett svagt surt till neutralt ph-värde. De värden som har uppmätts under 1990-talet har växlat mellan 6 och 7,5. Fosforhalterna och kvävehalterna var 1995 måttligt höga. Naturvärden De biologiska värdena begränsas av det faktum att sjön är rotenonbehandlad, gödslad och att främmande fiskarter har satts ut. Friluftsliv Trollsjön med omgivningar har en mycket stor betydelse för det rörliga friluftslivet och som fiskesjö ( put and take ). Trollsjön. Sjön sägs figurera i John Bauers berömda målning med prinsessan Tuvstarr. Foto: M. Thorell

43 Mullsjöån, fiskdammsområdet. Foto: Sven-Olof Ludvigsson Mullsjöån Mullsjöån uppstår där Kvarnöbäcken (Vasabäcken) rinner samman med Mullsjöbäcken. Dess lopp till Stråken är 1 km. Ån har eroderat Gyljerydsmon och bildat en trång dal med ganska branta sidor. I dalen ligger ett system med gamla igenvuxna fiskdammar, vilka länge varit ur bruk. Växt- och djurliv Vegetationen längs ån domineras av kraftiga granar i sluttningarna och klibbal i dalbottnen, där det även växer stora bestånd av den ståtliga ormbunken strutbräken. Skogsmiljön längs Mullsjöån är klassad som nyckelbiotop av Skogsvårdsstyrelsen. I mynningen mot Stråken har bildats ett kärr dominerat av flaskstarr, sjöfräken, pors, bredkaveldun och gråvide. Här växer även missne, kärrstjärnblomma och vattenblink bl a. Den sistnämnda ganska ovanlig i trakten. Kärret vidgas mot Stråken och övergår i ett bladvassbälte. I ån förekommer bäcknejonöga, gädda, öring och bäckröding. Vattenkvalitet Mullsjöån används som recipient av Mullsjös kommunala avloppsreningsverk och är mycket hårt belastad med mycket höga halter av fosfor och kväve. Syretillståndet har dock varit gott såväl 1998 som 1999 enligt Vattenförbundets mätningar.

44 Vattenkemi i Mullsjöån (Tidan 1999) mycket hög fosforhalt mycket hög kvävehalt måttligt hög halt av organiska ämnen betydligt färgat vatten betydligt grumligt vatten syrerikt tillstånd Årsmedelhalter för kväve Årsmedelhalter för fosfor i Mullsjöån Friluftsliv Mullsjöåns dalgång har stora värden för friluftslivet som promenadstråk. Al förekommer rikligt vid Mullsjöåns utlopp i Stråken (1979).

45 Foto: Magnus Thorell Knipesjön Sjönummer enl. SMHI: Avrinningsområdets areal: 19.1 km 2 H ö h: 252 m Sjöareal: 0,89 km 2 Medeldjup:1,4 m Max. djup: 4,2 m Sjövolym: 1,78 miljoner m 3 Omsättningstid: 0,3 år Knipesjön ligger nordost om Mullsjö tätort och delas med Habo kommun. Detta är den enda av sjöarna i Mullsjö kommun som inte avvattnas mot Tidan. Utloppet, Knipån, rinner nämligen mot Furusjön och vidare mot Vättern. Så har det dock inte alltid varit. Vid mitten av 1800-talet sänktes sjön och fick sitt nuvarande utlopp och sin nuvarande strandlinje. Innan sänkningen avvattnades sjön genom Kvarnöbäcken och vidare till Stråken. Den gamla strandlinjen framträder här och där runt sjön. Skälet till sänkning av sjön var inte i första hand att utöka jordbruks- och betesmarker, utan att skapa kraftigare vattenflöde i Knipån. Huvuddelen av Knipsjöns tillrinningsområde ligger i norr och består till större delen av barrskog. Lövskog, mest björk, förekommer nära sjön. En del myrmark ingår, bl a delar av våtmarkskomplexet Bare mosse. Åkermark finns runt Knipesjön och i Gravsjö.

46 I närnaturen runt Knipesjön dominerar åkrar och betesmarker i söder och sydväst, barrskog, delvis sumpig, finns i nordvästra och norra delen. Längs den flacka östra stranden förekommer på gammal sjöbotten vidsträckta kärrmarker och björkskog av sumpig karaktär. Bebyggelse finns i anslutning till odlingsmarken vid Sjöbo och Knipan. Fritidsbebyggelse saknas. Knipesjön. Knipesjöns avrinningsområde. Rinner till Östersjön. I övrikt rinner kommunens vatten västerut. Växt- och djurliv Vegetationen längs stränderna består av bladvass, sjösäv och starrarter i sparsamma till rika förekomster. I södra och sydvästra delen är vassvegetationen kraftigt utvecklad och innanför vassarna finns starrängar. På östra sidan berörs strandkorridoren av omfattande fuktängs- och sumpkärrspartier med vegetation av pors, trådstarr, bunkestarr, flaskstarr, sjöfräken, grenrör m m. Vid stranden växer här de sällsynta arterna agnsäv och dvärglin på sina enda växtplatser i kommunen. Våtmarksområdet betecknas klass 1 (särskilt högt naturvärde) i Våtmarker i Skaraborgs län. Knipesjöns stränder växlar mellan dyig och sandig till grusig botten. På sistnämnda underlaget kan notblomster bilda mattor med sina bladrosetter. Andra förekommande arter är braxengräs, även den ovanligare släktingen vekt braxengräs, strandpryl och löktåg. Ålnate, gräsnate och gropnate växer i sjön, liksom gäddnate, gul och vit näckros, samt det sällsynta flotagräset - en igelknoppsart med 2-3 m långa, endast några mm breda, flytande blad. Fiskfaunan i Knipesjön utgörs av ruda, mört, sutare, gädda, lake och abborre. Sjön hade intill nyligen ett bestånd flodkräfta, med några flodkräftor har inte synts till på de senaste fem åren. Det är osäkert om arten finns kvar. Följande fågelarter häckar vid sjön: skäggdopping, kanadagås, gräsand, knipa, skogssnäppa, fiskmås, skrattmås och storlom. Fiskgjuse använder sjön för födosök.

47 Vattenkvalitet Knipesjöns vatten har dålig naturlig buffertkapacitet och sjön har därför drabbats av försurning. Genom ett kalkningsprojekt i Länsstyrelsens regi strävar man efter att ph skall ligga över 6 och alkaliniteten skall vara över 0,05 mekv/l. Kalkningen började 1991 och har sedan dess skett årligen. Efter 1991 har ingen kraftig surstöt uppmätts vid vattenprovtagningen. Som en följd av försurningen uppmättes höga halter av kvicksilver i gäddor fångade i Knipesjön, vilket ledde till att sjön blev svartlistad Trots att fiskfaunan genom kalkningsprojektet ej längre bedöms vara påverkad av försurningen, består de höga kvicksilverhalterna. Detta gäller även Furusjön nedströms i Habo kommun. Det finns ingen lokal källa i avrinningsområdet som förklarar de höga kvicksilverhalterna i Knipesjön och Furusjön (Länsstyrelsen i Jönköpings län 1999). Knipesjöns vatten är betydligt färgat. Halten fosfor är låg och kvävehalten är hög. Sjön bedöms vara näringsfattig. Vattenkemi (nov. 1999) nära neutralt (ph 7,2) mycket god buffertkapacitet betydligt färgat vatten hög halt av organiska ämnen låg fosforhalt hög kvävehalt Naturvärden Strandmaden på östra sidan med värdefull flora och fågelfauna, förekomst av flotagräs och eventuellt flodkräfta ger Knipesjön stora naturvärden. Sjön måste dock anses vara kraftigt påverkad, dels genom sjösänkningen på 1800-talet och försurningen under slutet av 1900-talet. 200 m strandskydd gäller för Knipesjön. Friluftsliv Sjön är viktig för fritidsfisket, vilket administreras av Knipesjöns fiskevårdsområdesförening. Flodkräfta (Potamobius astacus)

Moren. Moren har inte haft någon betydelse för forskning eller undervisning. Sjön är inte heller något framstående exempel på någon sjötyp.

Moren. Moren har inte haft någon betydelse för forskning eller undervisning. Sjön är inte heller något framstående exempel på någon sjötyp. Moren Moren tillhör Lillåns delavrinningsområde i Emåns vattensystem. Sjön är belägen ca 28 km SSV om Hultsfred på en höjd av 166,1 m.ö.h. Det är en näringsfattig, försurningskänslig klarvattensjö, 1,44

Läs mer

Försjön. Försjön, södra delen

Försjön. Försjön, södra delen Försjön Försjön, södra delen Försjön tillhör Virserums-Gårdvedaåns delavrinningsområde i Emåns vattensystem. Sjön är belägen ca 16 km SV om Hultsfred på en höjd av 107 m.ö.h. Det är en näringsfattig klarvattensjö

Läs mer

Gåpen. Gåpen har inte haft någon betydelse för forskning eller undervisning och är inte heller något framstående exempel på sjötyp.

Gåpen. Gåpen har inte haft någon betydelse för forskning eller undervisning och är inte heller något framstående exempel på sjötyp. Gåpen Gåpen tillhör Lillåns delavrinningsområde i Emåns vattensystem. Sjön är belägen ca 30 km SSV om Hultsfred på en höjd av 179 m.ö.h. Det är en försurningskänslig, näringsfattig sjö, 0,65 km 2 stor

Läs mer

Blågöl. Sjön kan inte anses ha betydelse för forskning, undervisning eller vara ett framstående exempel på någon sjötyp.

Blågöl. Sjön kan inte anses ha betydelse för forskning, undervisning eller vara ett framstående exempel på någon sjötyp. Blågöl Blågöl är en källsjö tillhörande Marströmmens vattensystem. Sjön är belägen ca 11 km NO om Hultsfred och 4,5 km N om Vena på en höjd av 129 möh. Den sänktes 0,6 m (vid lågvatten) ca 1915. Sjön är

Läs mer

Betydelsen för forskning och undervisning är liten. Åsättern är ett framstående exempel på en oligotrof sprickdalssjö.

Betydelsen för forskning och undervisning är liten. Åsättern är ett framstående exempel på en oligotrof sprickdalssjö. Åsättern Åsättern tillhör Viråns vattensystem och är belägen ca 11 km SO om Hultsfred på en höjd av 112 möh. Det är en näringsfattig brunvattensjö, 0,58 km 2 stor, med ett största djup av 15 m och ett

Läs mer

Stora Åkebosjön har inte haft någon betydelse för forskning eller undervisning. Sjön är en grund, näringsfattig, mycket försurningskänslig skogssjö.

Stora Åkebosjön har inte haft någon betydelse för forskning eller undervisning. Sjön är en grund, näringsfattig, mycket försurningskänslig skogssjö. Stora Åkebosjön Stora Åkebosjön tillhör Stensjöbäckens delavrinningsområde i Emåns vattensystem. Sjön är belägen ca 6,5 km V om Hultsfred på en höjd av 165 m.ö.h. Det är en näringsfattig, försurningskänslig

Läs mer

Hesjön. Björk. Betula verrucosa

Hesjön. Björk. Betula verrucosa Hesjön Hesjön tillhör Hesjöbäckens delavrinningsområde i Emåns vattensystem. Sjön är belägen ca 10 km S om Hultsfred på en höjd av ca 106 m.ö.h. Det är en näringsfattig klarvattensjö, 0,35 km 2 stor, med

Läs mer

Melsjön. Melsjön har inte haft någon betydelse för forskning eller undervisning och är inte heller något framstående exempel på någon sjötyp.

Melsjön. Melsjön har inte haft någon betydelse för forskning eller undervisning och är inte heller något framstående exempel på någon sjötyp. Melsjön Melsjön, som förr hette Medelsjön, tillhör Virserums-Gårdvedaåns delavrinningsområde i Emåns vattensystem. Sjön är belägen ca 15 km SV om Hultsfred på en höjd av 95,5 m.ö.h. Det är en grund sjö

Läs mer

Lilla Åkebosjön. Ek, Quercus robur L.

Lilla Åkebosjön. Ek, Quercus robur L. Lilla Åkebosjön Lilla Åkebosjön tillhör delavrinningsområdet Stensjöbäcken i Emåns vattensystem. Sjön är belägen ca 6,5 km V om Hultsfred på en höjd av 165 m.ö.h. Det är en näringsfattig sjö med måttligt

Läs mer

Kemisk/fysikaliska mätresultat. Biologisk funktion. Raritet. Biologisk mångformighet. Bedömning: Stark påverkan vilket ger 1- poäng.

Kemisk/fysikaliska mätresultat. Biologisk funktion. Raritet. Biologisk mångformighet. Bedömning: Stark påverkan vilket ger 1- poäng. Verån Verån tillhör den gren av Virån som rinner upp i sjön Solnen i Vimmerby kommun. Den inventerade delsträckan är belägen mellan Versjöns utlopp ca 6 km SO Vena samhälle och inloppet i sjön Näjern.

Läs mer

Virserumssjön har inte haft någon betydelse för forskning eller undervisning och är inte heller något framstående exempel på någon sjötyp.

Virserumssjön har inte haft någon betydelse för forskning eller undervisning och är inte heller något framstående exempel på någon sjötyp. Virserumssjön Virserumssjön tillhör Virserums-Gårdvedaåns delavrinningsområde i Emåns vattensystem. Sjön är belägen ca 25 km SV Hultsfred på en höjd av 122,2 m.ö.h. Det är en mesotrof sjö med något färgat

Läs mer

Bysjön. Bysjön har inte haft någon betydelse för forskning eller undervisning och är inte heller något framstående exempel på sjötyp.

Bysjön. Bysjön har inte haft någon betydelse för forskning eller undervisning och är inte heller något framstående exempel på sjötyp. Bysjön Bysjön tillhör Virserums-Gårdvedaåns delavrinningsområde i Emåns vattensystem. Sjön är belägen ca 15 km SV om Hultsfred på en höjd av 95,5 m.ö.h. Det är en mesotrof, något humös grund sjö, 0,84

Läs mer

Gnötteln har en mycket god buffertkapacitet mot försurning.

Gnötteln har en mycket god buffertkapacitet mot försurning. Gnötteln Gnötteln tillhör Silveråns delavrinningsområde i Emåns vattensystem. Sjön är belägen ca 3 km NO om Hultsfred på en höjd av 102,2 m.ö.h. Det är en näringsfattig klarvatten-sjö, 1,71 km 2 stor,

Läs mer

Hjortesjön. Hjortesjön har inte haft någon betydelse för forskning eller undervisning och kan inte anses vara något framstående exempel på sjötyp.

Hjortesjön. Hjortesjön har inte haft någon betydelse för forskning eller undervisning och kan inte anses vara något framstående exempel på sjötyp. Hjortesjön Hjortesjön tillhör Virserum-Gårdvedaåns delavrinningsområde i Emåns vattensystem. Sjön är belägen ca 27 km SV om Hultsfred på en höjd av 130,4 möh Sjön är ursprungligen näringsfattig, försurningskänslig

Läs mer

Påverkan. Kemisk/fysikaliska mätresultat

Påverkan. Kemisk/fysikaliska mätresultat Övre Svartsjön Övre Svartsjön tillhör Pauliströmsåns delavrinningsområde i Emåns vattensystem. Sjön är belägen ca 18 km VSV om Hultsfred på en höjd av ca 148 m.ö.h. Sjön är mesotrof men var troligen en

Läs mer

Stora Hammarsjön har inte haft någon betydelse för forskning eller undervisning. Sjön är en näringsfattig, mycket försurningskänslig skogssjö.

Stora Hammarsjön har inte haft någon betydelse för forskning eller undervisning. Sjön är en näringsfattig, mycket försurningskänslig skogssjö. Stora Hammarsjön Stora Hammarsjön tillhör Stensjöbäckens delavrinningsområde i Emåns vattensystem. Sjön är belägen ca 7,5 km SV om Hultsfred på en höjd av 161 m.ö.h. Det är en närings-fattig, försurningskänslig

Läs mer

Stensjön. Berggrunden i området utgörs av grovkornig granit av Växjötyp. Jordarterna domineras av morän men även kalt berg och torv finns.

Stensjön. Berggrunden i området utgörs av grovkornig granit av Växjötyp. Jordarterna domineras av morän men även kalt berg och torv finns. Stensjön Stensjön tillhör Stensjöbäckens delavrinningsområde i Emåns vattensystem. Sjön är belägen ca 9 km SSV om Hultsfred på en höjd av 146 m.ö.h. Det är en näringsfattig, svagt humös sjö, 0,40 km 2

Läs mer

Kemisk/fysikaliska mätresultat. Biologisk funktion. Raritet. Bedömning: Något påverkad vilket ger 1- poäng. (-, 0)

Kemisk/fysikaliska mätresultat. Biologisk funktion. Raritet. Bedömning: Något påverkad vilket ger 1- poäng. (-, 0) Pauliströmsån Pauliströmsån är ett biflöde till Emån och rinner upp nordost om Eksjö i Jönköpings län och har sitt utlopp i Emån strax väster om Järnforsen. Uppströms finns bl.a. sjöarna Mycklaflon och

Läs mer

Påverkan. Kemisk/fysikaliska mätresultat. Teoretisk omsättningstid: (7,1 dygn) Totalt avrinningsområde: ca 214 km 2 Näravrinningsområde: 1,78 km 2

Påverkan. Kemisk/fysikaliska mätresultat. Teoretisk omsättningstid: (7,1 dygn) Totalt avrinningsområde: ca 214 km 2 Näravrinningsområde: 1,78 km 2 Nedre Svartsjön Nedre Svartsjön tillhör Pauliströmsåns delavrinningsområde i Emåns vattensystem. Sjön är belägen ca 17 km VSV om Hultsfred på en höjd av 147 m.ö.h. Ursprungligen är det en näringsfattig

Läs mer

Bjärkeån. Betydelsen för forskning och undervisning är liten.

Bjärkeån. Betydelsen för forskning och undervisning är liten. Bjärkeån Bjärkeån är ett biflöde till Virån och tillhör dess nordliga gren. Ån sträcker sig från sjön Nerbjärkens utlopp till inloppet i Versjön. Nerbjärken är sedan gammalt reglerad vid mynningen med

Läs mer

Munksjön-Rocksjön. Varierat fi ske i vildmark och stadsmiljö

Munksjön-Rocksjön. Varierat fi ske i vildmark och stadsmiljö Munksjön-Rocksjön Varierat fi ske i vildmark och stadsmiljö Rocksjön och Munksjön är två centralt belägna sjöar med goda fiskemöjligheter. Sjöarna tillhör de artrikaste i Jönköpings län och är kända för

Läs mer

Björnån. Berggrunden i området utgörs av omvandlade vulkaniter och äldre graniter. Dominerande jordart är morän men kalt berg och torv finns också.

Björnån. Berggrunden i området utgörs av omvandlade vulkaniter och äldre graniter. Dominerande jordart är morän men kalt berg och torv finns också. Björnån Björnån avvattnar Stora Granesjön m.fl. sjöar och rinner till Hjortesjön och Virserumssjön. Härifrån rinner sedan Virserumsån som via Gårdvedaån mynnar i Emån söder om Målilla. Åns längd inklusive

Läs mer

Projekt Kullån, Burån och Hovaån

Projekt Kullån, Burån och Hovaån Projekt Kullån, Burån och Hovaån Bakgrund Skagern ligger på gränsen mellan Västra Götalands län, Värmlands län och Örebro län och är till ytan Sveriges 18:e största sjö och tillhör Gullspångsälvens vattensystem.

Läs mer

Eskilstunaåns avrinningsområde (61-121) BESKRIVNING

Eskilstunaåns avrinningsområde (61-121) BESKRIVNING Lekhytteån Avrinningsområde: Eskilstunaån 61-121 Terrängkartan: 10e41, 10e4j, 10e3i och 10e3j Vattenförekomst: SE656786-144723 Kommun: Lekeberg Vattendragsnummer: 121068 Inventeringsdatum: 3 juni 2004

Läs mer

Narrveten har inte haft någon betydelse för forskning eller undervisning

Narrveten har inte haft någon betydelse för forskning eller undervisning Narrveten Narrveten tillhör Skärveteåns delavrinningsområde i Emåns vattensystem och är belägen ca 23 km SV om Hultsfred på en höjd av 113 m.ö.h. Det är ursprungligen en näringsfattig klarvattensjö, 1,27

Läs mer

Göljebäcken. Avrinningsområde: Eskilstunaån Terrängkartan: 10f6a. Vattendragsnummer: Inventeringsdatum: 23 och 25 augusti 2004

Göljebäcken. Avrinningsområde: Eskilstunaån Terrängkartan: 10f6a. Vattendragsnummer: Inventeringsdatum: 23 och 25 augusti 2004 Avrinningsområde: Eskilstunaån 61-121 Terrängkartan: 10f6a Vattenförekomst: - Kommun: Örebro Vattendragsnummer: 121023 Inventeringsdatum: 23 och 25 augusti 2004 Koordinater: 6580327 1453197 Inventerad

Läs mer

Vattenprover. Innehåll: Inledning. Inledning. Mätvärden Dalsjön lilla fiskebryggan Bron Nedre+övre Bjärlången Utloppet nedre Bjärlången

Vattenprover. Innehåll: Inledning. Inledning. Mätvärden Dalsjön lilla fiskebryggan Bron Nedre+övre Bjärlången Utloppet nedre Bjärlången Vattenprover Innehåll: Inledning Mätvärden Dalsjön lilla fiskebryggan Bron Nedre+övre Bjärlången Utloppet nedre Bjärlången Förklaring -värde Alkalinitet (mekv/l) Fosfor (µg/l) Kväve halt () Inledning Vattenproverna

Läs mer

Sällevadsån. Sällevadsåns biologiska funktion är mycket hög med länets största population av flodpärlmussla, (troligen reproducerande), utspridda

Sällevadsån. Sällevadsåns biologiska funktion är mycket hög med länets största population av flodpärlmussla, (troligen reproducerande), utspridda Sällevadsån Sällevadsån är ett biflöde till Emån, har ett avrinningsområde på 104 km 2, rinner upp i Jönköpings län vid Kråkshult ca 20 km rakt väster om Silverdalen och mynnar i Emån vid Järnforsen. Åsträckan

Läs mer

Lillån vid Vekhyttan Figur 1.

Lillån vid Vekhyttan Figur 1. Lillån vid Vekhyttan Avrinningsområde: Eskilstunaån 61-121 Terrängkartan: 10e3h, 10e3i, 10e2i och 10e1i Vattenförekomst: SE655904-144254 Kommun: Lekeberg Vattendragsnummer: 121086 Inventeringsdatum: 30

Läs mer

Lerälven. Avrinningsområde: Gullspångsälven Terrängkartan: 10e7g, 10e7f och 10e6g

Lerälven. Avrinningsområde: Gullspångsälven Terrängkartan: 10e7g, 10e7f och 10e6g Avrinningsområde: Gullspångsälven 61-138 Terrängkartan: 10e7g, 10e7f och 10e6g Vattenförekomst: - Kommun: Karlskoga Vattendragsnummer: 138134 Inventeringsdatum: 29 och 30 juni 2004 Koordinater: 6583283

Läs mer

Maren. Berggrunden i området består av äldre granit med betydliga inslag av basiska bergarter. Jordarter runt sjön är morän och kalt berg.

Maren. Berggrunden i området består av äldre granit med betydliga inslag av basiska bergarter. Jordarter runt sjön är morän och kalt berg. Maren Maren tillhör Törnerumsbäckens delavrinningsområde i Emåns vattensystem. Sjön är belägen ca 22 km S om Hultsfred på en höjd av 92,3 m.ö.h. Det är en näringsfattig till måttligt näringsrik, något

Läs mer

BILAGA 1 TILLHÖR LÄNSSTYRELSENS BESLUT Sida 1(6) Datum Samhällsbyggnad Naturvård. Arvika kommun

BILAGA 1 TILLHÖR LÄNSSTYRELSENS BESLUT Sida 1(6) Datum Samhällsbyggnad Naturvård. Arvika kommun BILAGA 1 1(6) Datum 2014-12-16 Samhällsbyggnad Naturvård Arvika kommun Glafsfjorden Karta 11-20 Glafsfjorden är en stor och långsträckt sjö som omfattar flera större vikar och ett antal öar. Sjön är relativt

Läs mer

BIOLOGI - EKOLOGI VATTEN 2014-10-16

BIOLOGI - EKOLOGI VATTEN 2014-10-16 BIOLOGI - EKOLOGI VATTEN 2014-10-16 TUSENTALS SJÖAR Sjörikt land Sverige Drygt 100 000 sjöar större än 1 ha = 0,01 km 2 = 0,1 km x 0,1 km 80 000 sjöar mindre än 10 ha Cirka en tiondel av sveriges yta.

Läs mer

Beskrivning. Skydd Det finns inga skyddade områden längs vattendraget.

Beskrivning. Skydd Det finns inga skyddade områden längs vattendraget. Avrinningsområde: Arbogaån 6- Terrängkartan: f7a, f7b och f6b Vattenförekomst: SE666-4669 Kommun: Ljusnarsberg Vattendragsnummer: 75 Inventeringsdatum: 6 juli 4 Koordinater: 66985 4595 Inventerad sträcka:

Läs mer

Sammanställning av mätdata, status och utveckling

Sammanställning av mätdata, status och utveckling Ramböll Sverige AB Kottlasjön LIDINGÖ STAD Sammanställning av mätdata, status och utveckling Stockholm 2008 10 27 LIDINGÖ STAD Kottlasjön Sammanställning av mätdata, status och utveckling Datum 2008 10

Läs mer

GÖTA ÄLVS VATTENVÅRDSFÖRBUND

GÖTA ÄLVS VATTENVÅRDSFÖRBUND GÖTA ÄLVS VATTENVÅRDSFÖRBUND DEL B SÄVEÅN Ingående i rapport avseende 12 års vattendragskontroll April 13 - 2 - Säveån Bakgrund Säveån har ett avrinningsområde på ca 15 km 2 och ett normalt årsmedelflöde

Läs mer

Kalkning och försurning i Jönköpings län

Kalkning och försurning i Jönköpings län Kalkning och försurning i Jönköpings län orsaken till försurning Försurning är Jönköpings läns största miljöproblem. Värst drabbade är länets västra och södra delar. Med försurning menas att ph-värdet

Läs mer

Strandinventering i Kramfors kommun

Strandinventering i Kramfors kommun Strandinventering i Kramfors kommun Bredkaveldun Utförd av biolog Bernt Persson 2011 Syfte Strandinventeringen utfördes med syfte att ge ett underlag som både kan användas av kommunen vid löpande handläggning

Läs mer

NATURRESERVAT OCH NATURA 2000

NATURRESERVAT OCH NATURA 2000 NATURRESERVAT OCH NATURA 2000 Murstensdalen (även Natura 2000), syftet med reservatet är att bevara ett vilt och väglöst taiganaturskogsområde med omfattande förekomst av myrar, sjöar och tjärnar och med

Läs mer

Kvarnbäcken-Lärkesån med kanal

Kvarnbäcken-Lärkesån med kanal Kvarnbäcken-Lärkesån med kanal Avrinningsområde: Arbogaån 61-122 Terrängkartan: 10f9a,10f9b och 10f8b Vattenförekomst: SE659955-145464 Kommun: Nora och Örebro Vattendragsnr.: 122263 & 122631 (kanalen)

Läs mer

Limmingsbäcken. Avrinningsområde: Gullspångsälven Terrängkartan: 11e1f. Vattendragsnummer: Inventeringsdatum: 22 juni 2004

Limmingsbäcken. Avrinningsområde: Gullspångsälven Terrängkartan: 11e1f. Vattendragsnummer: Inventeringsdatum: 22 juni 2004 Avrinningsområde: Gullspångsälven 6-8 Terrängkartan: ef Vattenförekomst: SE66794-494 Kommun: Hällefors Vattendragsnummer: 84 Inventeringsdatum: juni 4 Koordinater: 6679 4947 Inventerad sträcka: 49 meter

Läs mer

GULLSPÅNGSÄLVEN Skillerälven uppströms Filipstad (station 3502)

GULLSPÅNGSÄLVEN Skillerälven uppströms Filipstad (station 3502) GULLSPÅNGSÄLVEN 28-212 Skillerälven uppströms Filipstad (station 352) Innehåll Avrinningsområde/utsläpp Väderförhållanden Vattenföring Surhetstillstånd Metaller Organiskt material Siktdjup och klorofyll

Läs mer

Skydd Början av vattendraget, Grängshytteforsarna, är naturreservat och Natura 2000 området SE

Skydd Början av vattendraget, Grängshytteforsarna, är naturreservat och Natura 2000 området SE Rastälven Avrinningsområde: Arbogaån 61-122 Terrängkartan: 11e4i, 11e3i, 11e3j, 11e2j & 11f2a Vattenförekomst: SE661195-145124 Kommun: Nora och Hällefors Vattendragsnummer: 122405 Inventeringsdatum: 10

Läs mer

08STA STA3571. Åtgärdsområde: Madesjösjön ID: LJUH003. Status: Vilande Bidrag: 85 % Avrinningsområde: 77 Ljungbyån Huvudman: Nybro kommun

08STA STA3571. Åtgärdsområde: Madesjösjön ID: LJUH003. Status: Vilande Bidrag: 85 % Avrinningsområde: 77 Ljungbyån Huvudman: Nybro kommun Åtgärdsområde: ID: LJUH3 Status: Vilande Bidrag: 85 % Avrinningsområde: 77 Ljungbyån Huvudman: Nybro kommun 8STA63 8STA3571 76 MS78 NF44 465 93 1 86 2 79 Teckenförklaring Åtgärdsområde KEU vattenkemi kalkade

Läs mer

Svennevadsån-Skogaån Figur 1.

Svennevadsån-Skogaån Figur 1. Svennevadsån-Skogaån Avrinningsområde: Nyköpingsån 65 Terrängkartan: 9f8d, 9f9d och 9f8e Vattenförekomst: SE654370-147609 Kommun: Hallsberg Vattendragsnummer: 650250 & 65041 Inventeringsdatum: 27 och 28

Läs mer

Limmaren 2013, vattenkvalitet och strandnära naturvärden

Limmaren 2013, vattenkvalitet och strandnära naturvärden Limmaren 2013, vattenkvalitet och strandnära naturvärden Limmaren 2013, vattenkvalitet och strandnära naturvärden Författare: Ulf Lindqvist tisdag 13 augusti 2013 Rapport 2013:30 Naturvatten i Roslagen

Läs mer

Enskilda avlopps inverkan på algblomning och övergödning i Kyrkviken Utfört av Jörgen Karlsson, utredare Arvika 2010-12-30

Enskilda avlopps inverkan på algblomning och övergödning i Kyrkviken Utfört av Jörgen Karlsson, utredare Arvika 2010-12-30 Enskilda avlopps inverkan på algblomning och övergödning i Kyrkviken Utfört av Jörgen Karlsson, utredare Arvika 21-12-3 Arvika kommun, 671 81 Arvika Besöksadress: Ö Esplanaden 5, Arvika Hemsida: www.arvika.se

Läs mer

Tabell 1. Vattenkemiprov från Norra Hörken i närheten av utloppet ( förutom färg ).

Tabell 1. Vattenkemiprov från Norra Hörken i närheten av utloppet ( förutom färg ). Hörksälven Avrinningsområde: Arbogaån 61-122 Terrängkartan: 12f1a, 12f0a, 11e9j och 11f9a Vattenförekomst: SE664838-144980 Kommun: Ljusnarsberg Vattendragsnummer: 122882 & 1228821 Inventeringsdatum: 3

Läs mer

08STA4123 MS077 08STA4123 ID: LJUH004. Åtgärdsområde: Rismåla göl. Status: Vilande Bidrag: 85 % Avrinningsområde: 77 Ljungbyån Huvudman: Nybro kommun

08STA4123 MS077 08STA4123 ID: LJUH004. Åtgärdsområde: Rismåla göl. Status: Vilande Bidrag: 85 % Avrinningsområde: 77 Ljungbyån Huvudman: Nybro kommun Åtgärdsområde: Rismåla göl ID: LJUH4 Status: Vilande Bidrag: 85 % Avrinningsområde: 77 Ljungbyån Huvudman: Nybro kommun 8STA4123 8STA4123 83 MS77 465 93 1 86 2 79 Teckenförklaring Åtgärdsområde KEU vattenkemi

Läs mer

Elfisken. 1 Finnatorp Vattendrag: 108 Säveån

Elfisken. 1 Finnatorp Vattendrag: 108 Säveån Elfisken Elfisken genomfördes på tre lokaler i Säveåns huvudfåra och två i Kyllingsån. De undersökta lokalerna är Finnatorp, Hönö, ned dammen vid Sävsjöos, Kyllingsån vid Lilla Landa och Lillån-Kvinnestadsbäcken

Läs mer

61 Norrström - Sagåns avrinningsområde

61 Norrström - Sagåns avrinningsområde 61 Norrström - Sagåns avrinningsområde Sammanfattning Sagåns avrinningsområde, som tillhör Norrströms huvudavrinningsområde, ligger i Enköpings och Heby kommun i Uppsala län samt Sala och Västerås kommun

Läs mer

Kunskapsunderlag för delområde

Kunskapsunderlag för delområde Kunskapsunderlag för delområde 16. Ryssåns avrinningsområde Version 1.0 2015-04-10 2 16. Ryssåns avrinningsområde Länsstyrelsen Dalarna 2015 Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 Naturvärden och skyddade

Läs mer

Inventering av Kvarnbäcken och Skarvsjöns utlopp i Skarvsjöby 2013

Inventering av Kvarnbäcken och Skarvsjöns utlopp i Skarvsjöby 2013 2013-12-13 Rapport Inventering av Kvarnbäcken och Skarvsjöns utlopp i Skarvsjöby 2013 Aquanord AB Bakgrund och syfte Skarvsjön har till skillnad från de flesta andra sjöar två utlopp, ett i sjöns norra

Läs mer

Sura sulfatjordar vad är det? En miljörisk i Norrlands kustland

Sura sulfatjordar vad är det? En miljörisk i Norrlands kustland Sura sulfatjordar vad är det? En miljörisk i Norrlands kustland Sura sulfatjordar har ett lågt ph ofta under 4. Jorden blir sur när sulfidmineral som består av järn och svavel exponerats för luftens syre.

Läs mer

Rapporten är gjord av Vattenresurs på uppdrag av Åke Ekström, Vattengruppen, Sollentuna kommun.

Rapporten är gjord av Vattenresurs på uppdrag av Åke Ekström, Vattengruppen, Sollentuna kommun. RÖSJÖN Vattenkvalitén 22 2 1 Förord Rösjön är viktig som badsjö. Vid sjöns södra del finns en camping och ett bad som har hög besöksfrekvens. Sjön har tidigare haft omfattande algblomning vilket inte uppskattas

Läs mer

Version 1.00 Projekt 7407 Upprättad Reviderad. PM vattenmiljö och botten, tillhörande detaljplaneprogram Södra Grimmstad, Kils kommun

Version 1.00 Projekt 7407 Upprättad Reviderad. PM vattenmiljö och botten, tillhörande detaljplaneprogram Södra Grimmstad, Kils kommun Version 1.00 Projekt 7407 Upprättad 2016-09-06 Reviderad PM vattenmiljö och botten, tillhörande detaljplaneprogram Södra Grimmstad, Kils kommun Sammanfattning En riktad inventering av har skett i samband

Läs mer

GÖTA ÄLVS VATTENVÅRDSFÖRBUND

GÖTA ÄLVS VATTENVÅRDSFÖRBUND GÖTA ÄLVS VATTENVÅRDSFÖRBUND GÖTA ÄLVS VATTENVÅRDSFÖRBUND DEL B SÄVEÅN ingående i rapport avseende 24 års vattendragskontroll April 25 1 2 Säveån GÖTA ÄLVS VATTENVÅRDSFÖRBUND Bakgrund Ån har ett avrinningsområde

Läs mer

Recipientkontroll 2013 Vattenövervakning Snuskbäckar

Recipientkontroll 2013 Vattenövervakning Snuskbäckar Loobäcken Recipientkontroll Vattenövervakning Snuskbäckar Sammanfattning Miljöskyddskontoret utför vattenprovtagning i av kommunens bäckar. Provtagningen sker på platser två gånger per år. Syftet med provtagningen

Läs mer

VATTENANVÄNDNING - VATTENVÅRD

VATTENANVÄNDNING - VATTENVÅRD MULLSJÖ KOMMUN 109 VATTENANVÄNDNING - VATTENVÅRD Tidan i närheten av Näs, Bjurbäck. HUR SER DET UT? Mullsjö kommun är rik på sjöar och vattendrag. De största sjöarna i kommunen är Stråken, Nässjön, Brängen,

Läs mer

Vegetationsrika sjöar

Vegetationsrika sjöar Hur viktiga är undervattensväxterna för fisk och småkryp? Tina Kyrkander Vegetationsrika sjöar Hornborgasjön Krankesjön Tåkern Mkt vegetation Mkt fågel 1 Inventering i Vänern många typer av sjöar i en

Läs mer

Figur 1. Älvmagasin Bjurfors Nedre, 6.8 km långt, 164-166 meter över havet.

Figur 1. Älvmagasin Bjurfors Nedre, 6.8 km långt, 164-166 meter över havet. 9 Figur 1. Älvmagasin Bjurfors Nedre, 6.8 km långt, 164-166 meter över havet. 1 Innehåll Bäck 8... 3 Bäck 9... 9 Bäck 10... 11 Bäck 57... 15 Bäck 11... 17 Bäck 12... 20 Bäck 13... 23 Bäck 14... 27 2 Bäck

Läs mer

Hammarskogsån-Danshytteån

Hammarskogsån-Danshytteån Hammarskogsån-Danshytteån Avrinningsområde: Arbogaån 61-122 Terränkartan: 11f4b, 11f4c och 11f3c Vattenförekomst: SE661976-146120 Kommun: Lindesberg Vattendragsnummer: 122616 Inventeringsdatum: 2 september

Läs mer

Någon betydelse för forskning eller undervisning har inte sjön haft och sjön är inte heller något framstående exempel på sjötyp

Någon betydelse för forskning eller undervisning har inte sjön haft och sjön är inte heller något framstående exempel på sjötyp Hulingen Hulingen tillhör Silveråns delavrinningsområde i Emåns vattensystem. Sjön ligger öster och söder om Hultsfreds tätort på en höjd av 95,1 m.ö.h. Det är en mesotrof, förorenad, grund sjö, 6,83 km

Läs mer

Sällskapet för Naturskydd Sällskapet för Naturskydd 2008 NORET

Sällskapet för Naturskydd Sällskapet för Naturskydd 2008 NORET NORET Sjönamn: Noret Kommun: Kristinehamn Area (km²): 2.249 Höjd över havet: Omkr. 49 meter Avrinningsområde: Vänern, Göta älv Maxdjup: 5 meter Medeldjup: 4 meter Ekologisk status: God Kemisk status: God

Läs mer

Mörrumsån, Hur når vi målet god status?

Mörrumsån, Hur når vi målet god status? Mörrumsån, Hur når vi målet god status? Åsnen och Mörrumsån Rikt växt och djurliv, hög biologisk mångfald Stor betydelse för rekreation och friluftsliv (riksintresse) Stor betydelse för turistnäringen

Läs mer

Institutionen för miljöanalys Nyköpingsån Spånga Latitud/longitud: , RAK X/Y: Län/kommun: 04 80, avrinningsområde: 3589 km2

Institutionen för miljöanalys Nyköpingsån Spånga Latitud/longitud: , RAK X/Y: Län/kommun: 04 80, avrinningsområde: 3589 km2 Institutionen för miljöanalys Nyköpingsån Spånga Latitud/longitud: 584986 165543, RAK X/Y: 652370 156442 Län/kommun: 04 80, avrinningsområde: 3589 km2 Datum Djup ph Kond_25 Ca Mg Na K Alk./Aci d SO4_I

Läs mer

Västra Solsjön. Sjöbeskrivning. Fisksamhället

Västra Solsjön. Sjöbeskrivning. Fisksamhället Koordinater (X / Y): 686 / 978 Höjd över havet (m): 7 Län: Västra Götaland () Sjöyta (ha): 8 Kommun: Bengtsfors Maxdjup (m): Vattensystem (SMHI): Göta älv (8) Medeldjup (m):, Sjöbeskrivning är en näringsfattig

Läs mer

Försurning. Naturliga försurningsprocesser. Antropogen försurning. Så påverkar försurningen marken. Så påverkar försurningen sjöar

Försurning. Naturliga försurningsprocesser. Antropogen försurning. Så påverkar försurningen marken. Så påverkar försurningen sjöar Försurning Sedan istiden har ph i marken sjunkit från 7 till 6. ph i regn har sjunkit från 5,5 till 4,5 Idag har vi 17 000 antropogent försurade sjöar Idag finns det även försurat grundvatten Naturliga

Läs mer

Värsjön är en klar och mesotrof sjö. I sjön finns macroalgen Nostoc Zetterstedtii och rikligt med flodkräftor.

Värsjön är en klar och mesotrof sjö. I sjön finns macroalgen Nostoc Zetterstedtii och rikligt med flodkräftor. Registerblad Datum: Naturvårdsverkets beslut 2000-02-07 Område av riksintresse för naturvård i Skåne län Områdesnummer: N 4 Områdesnamn: Värsjön Kommun: Hässleholms och Örkelljunga kommner Kartblad: Topografisk

Läs mer

Vättlefjäll - en stadsnära och lättillgänglig vildmark

Vättlefjäll - en stadsnära och lättillgänglig vildmark Vättlefjäll - en stadsnära och lättillgänglig vildmark Borgens fotbollsplan 1920. Lägg märke till de helt skoglösa bergen. Foto Lars Holmberg Vättlefjäll är en ca 130 kvadratkilometer stor bergsplatå,

Läs mer

FÖRDJUPADE ÖVERSIKTSPLANER, DETALJPLANER ETC.

FÖRDJUPADE ÖVERSIKTSPLANER, DETALJPLANER ETC. MULLSJÖ KOMMUN 16 FÖRDJUPADE ÖVERSIKTSPLANER, DETALJPLANER ETC. HUR SER DET UT? Fördjupade översiktsplaner Mullsjö kommun har tillsammans med Habo kommun i april 1998 upprättad en fördjupad översiktsplan

Läs mer

SUSANN SÖDERBERG 2016 MVEM13 EXAM ENSARBETE FÖR MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDD 30 HP

SUSANN SÖDERBERG 2016 MVEM13 EXAM ENSARBETE FÖR MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDD 30 HP SUSANN SÖDERBERG 2016 MVEM13 EXAM ENSARBETE FÖR MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDD 30 HP MILJÖVETENSKAP LUNDS UNIVERSITET WWW.CEC.LU.SE WWW.LU.SE Lunds universitet Miljövetenskaplig utbildning Centrum för miljö- och

Läs mer

Översikt av Väsentliga Frågor för ytvatten

Översikt av Väsentliga Frågor för ytvatten Översikt av Väsentliga Frågor för ytvatten Ytvattenområden inom Norra Östersjöns vattendistrikt Norra Östersjöns vattendistrikt, som sträcker sig från Tämnarån i norr till Kilaån i söder, mynnar till både

Läs mer

4 INVENTERINGSOMRÅDET. Klass 2

4 INVENTERINGSOMRÅDET. Klass 2 23 Hagesjön Beskrivning: Hagesjön är en lite större sjö med flikig strandkant. Vattnet är mörkfärgat. Botten består av sten och humus. Sjöns största djup ligger på ca 20 m. Stränderna utgörs omväxlande

Läs mer

Kunskapsunderlag för delområde

Kunskapsunderlag för delområde Kunskapsunderlag för delområde 14. Våmåns avrinningsområde Version 1.0 2015-04-01 2 14. Våmåns avrinningsområde Länsstyrelsen Dalarna 2015 Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 Naturvärden och skyddade

Läs mer

Genomgång av provtagningsstationer i Trollhättans kommun

Genomgång av provtagningsstationer i Trollhättans kommun Genomgång av provtagningsstationer i Trollhättans kommun Bakgrundsrapport Rapport 2006:3 Omslagsfoto: Jeanette Wadman Rapport 2006:3 ISSN 1403-1051 Miljöförvaltningen, Trollhättans Stad 461 83 Trollhättan

Läs mer

Naturreservatet Pipmossens domänreservat

Naturreservatet Pipmossens domänreservat Naturreservatet Pipmossens domänreservat Skötselplan Upprättad 1996 Länsstyrelsen i Östergötlands län SKÖTSELPLAN FÖR PIPMOSSENS DOMÄNRESERVAT Skötselplanen gäller utan tidsbegränsning. En översyn ska

Läs mer

Vattenkvalitet Vattenkemiprover från Svartälven vid Hammarn (tabell 1).

Vattenkvalitet Vattenkemiprover från Svartälven vid Hammarn (tabell 1). Svartälven Avrinningsomr.: Gullspångsälv. 61-138 Terrängkartan: 12ed, 11e9d, 11e8d, 11e8e, Vattenförekomst: SE663193-14263 11e7e, 11e7f, 11e6f, 11e5f, 11e2f, 11e2g, 11eg, Vattendragsnummer: 13814 11gh,

Läs mer

Recipientkontroll 2015 Vattenövervakning Snuskbäckar

Recipientkontroll 2015 Vattenövervakning Snuskbäckar Mellbyån Recipientkontroll 5 Vattenövervakning Snuskbäckar Sammanfattning Miljöskyddskontoret utför vattenprovtagning i av kommunens bäckar. Provtagningen sker på platser två gånger per år. Syftet med

Läs mer

Det var en gång. Året var 1967... Fiskerikonsulenten Ulf Lundin i Uddevalla upptäckte att fisken dog i många västsvenska sjöar och vattendrag.

Det var en gång. Året var 1967... Fiskerikonsulenten Ulf Lundin i Uddevalla upptäckte att fisken dog i många västsvenska sjöar och vattendrag. Det var en gång Året var 1967... Fiskerikonsulenten Ulf Lundin i Uddevalla upptäckte att fisken dog i många västsvenska sjöar och vattendrag. När han undersökte vattnet fann han att ph-värdet i vissa fall

Läs mer

Prov namn: Arbetsområdet sjön Provfråga 1) Skriv rätt nummer efter varje begrepp.

Prov namn: Arbetsområdet sjön Provfråga 1) Skriv rätt nummer efter varje begrepp. Prov Arbetsområdet sjön namn: Provfråga 1) Skriv rätt nummer efter varje begrepp. Organism = 1. växter och vissa bakterier som förser sig själva med energi från solen Population = 2. levande faktorer som

Läs mer

GÖTA ÄLVS VATTENVÅRDSFÖRBUND

GÖTA ÄLVS VATTENVÅRDSFÖRBUND GÖTA ÄLVS VATTENVÅRDSFÖRBUND DEL B SÄVEÅN ingående i rapport avseende 23 års vattendragskontroll April 24 1 2 Säveån Bakgrund Ån har ett avrinningsområde som är 15 km 2 och normalt årsmedelflöde är 18

Läs mer

Sura sulfatjordar vad är det? En miljörisk längs Bottniska vikens kust. vatten och människan i landskapet. vesi ja ihminen maisemassa

Sura sulfatjordar vad är det? En miljörisk längs Bottniska vikens kust. vatten och människan i landskapet. vesi ja ihminen maisemassa Sura sulfatjordar vad är det? En miljörisk längs Bottniska vikens kust vatten och människan i landskapet vesi ja ihminen maisemassa Sura sulfatjordar har ett lågt ph ofta under 4. Jorden blir sur när sulfidmineral

Läs mer

Murån Koord: X: 676895 / Y: 154644

Murån Koord: X: 676895 / Y: 154644 Murån Koord: X: 676895 / Y: 54644 Tolvören Norrtjärnen Sågtjärnen Vittersjö Sammanfattning Murån rinner från Vittersjön via Sågtjärnen och Norrtjärnen till Tolvören. Ån passerar öster om Tolvören gränsen

Läs mer

Resultat Makrofytinventering i Rössjön 2012

Resultat Makrofytinventering i Rössjön 2012 Vattendjup (cm) Rönne å Vattenkontroll 2012 Resultat Makrofytinventering i Rössjön 2012 Under augusti och september 2012 har förekomsten av makrofyter i Rössjön inventerats längs nio transekter från vattenbrynet

Läs mer

Rönne å vattenkontroll 2009

Rönne å vattenkontroll 2009 Rönne å vattenkontroll 29 Undersökningsprogram Vattenkemi Vattenkemiskt basprogram. 32 provpunkter i vattendrag och fyra sjöar. Basprogrammet ger underlag för tillståndsbeskrivningar avseende organiska

Läs mer

Vattenöversikt för Lerums kommun

Vattenöversikt för Lerums kommun Vattenöversikt för Lerums kommun Vy över Stora Lövsjön Medins Biologi AB 2009-01-15 Ingemar Abrahamsson Anders Ternsell Daniel Bergdahl Innehållsförteckning Sammanfattning av påverkan och status... 5 Bakgrund

Läs mer

Kunskapsunderlag för delområde

Kunskapsunderlag för delområde Kunskapsunderlag för delområde 18. Ickåns avrinningsområde Version 1.0 2015-04-28 2 18. Ickåns avrinningsområde Länsstyrelsen Dalarna 2015 Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 Naturvärden och skyddade

Läs mer

Sura sulfatjordar vad är det?

Sura sulfatjordar vad är det? Sura sulfatjordar vad är det? En miljörisk i Norrlands kustland vatten och människan i landskapet vesi ja ihminen maisemassa Sura sulfatjordar har ett lågt ph ofta under 4. Jorden blir sur när sulfidmineral

Läs mer

Översiktlig naturvärdesinventering av strandnära miljöer i Grönklitt i Orsa

Översiktlig naturvärdesinventering av strandnära miljöer i Grönklitt i Orsa Översiktlig naturvärdesinventering av strandnära miljöer i Grönklitt i Orsa 2013 Bengt Oldhammer Innehåll Uppdrag 3 Metodik 3 Resultat 3 Referenser 7 Bilagor bilder och karta 8 Omslagsbild: Råtjärnen med

Läs mer

Ätrans recipientkontroll 2012

Ätrans recipientkontroll 2012 Ätrans recipientkontroll 2012 Håkan Olofsson Miljökonsult/Limnolog ALcontrol AB Halmstad Avrinningsområdet Skogsmark utgör ca 60% Avrinningsområdet Skogsmark utgör ca 60% Jordbruksmark utgör ca 15% 70%

Läs mer

Åtgärdsområde 010 Bolån

Åtgärdsområde 010 Bolån Åtgärdsområde Bolån Gislaved Nissan Sokvag: Målpunkt $+!. [_ #* %, ") G:\5 - Naturvård och miljöskydd\5\5\5\kartmaterial\atgomrkartor\_.emf Styrpunkt +. _ *, ) Bottenfauna Elfiske Flodpärlmussla Kräftprovfiske

Läs mer

± Allgu. Åtgärdsområde 132 St Värmen. Sävsjö Stora Värmen. Bilaga 1 Åtgärder och resultat i 132 St Värmen Utskriven:

± Allgu. Åtgärdsområde 132 St Värmen. Sävsjö Stora Värmen. Bilaga 1 Åtgärder och resultat i 132 St Värmen Utskriven: Åtgärdsområde 3 St Värmen Sävsjö Lagan Sokvag: Målpunkt $+!. ^_ #* %, ") G:\5 - Naturvård och miljöskydd\5\5\5\kartmaterial\atgomrkartor\3.emf Styrpunkt +. _ *, ) Bottenfauna Elfiske Flodpärlmussla Kräftprovfiske

Läs mer

1.1 Arbogaån. Karta över LIS-området. övergår till björk.

1.1 Arbogaån. Karta över LIS-området. övergår till björk. Kompletterande inventeringar för Lindesbergs kommun, LIS-plan, områden som tidigare inte varit inventerade och med i LIS-arbetet. Inventeringarna är gjorda 2019-05. Inventeringarna är gjorda med samma

Läs mer

Inventering av stormusslor i Höje å 2016

Inventering av stormusslor i Höje å 2016 Inventering av stormusslor i Höje å 2016 Vattenavledningsföretaget av Höjeån 1896-97 Lund 2016-06-20 Eklövs Fiske och Fiskevård Anders Eklöv Sid 1 (8) INNEHÅLL 1 INLEDNING 3 2 LOKALBESKRIVNING 3 3 RESULTAT

Läs mer

Förslag på utvidgade strandskyddsområden i Kalix

Förslag på utvidgade strandskyddsområden i Kalix 2013-11-28 1 Förslag på utvidgade strandskyddsområden i Kalix Andra remissomgången Badstränder på Halsön I förslaget är det 20 områden som föreslås ha utvidgat strandskydd. Inför översynen fanns det 106

Läs mer

39 sjöar. inom 30 km. Fiskelyckan finns i. w w w. h o g s b y. s e

39 sjöar. inom 30 km. Fiskelyckan finns i. w w w. h o g s b y. s e 39 sjöar inom 30 km Fiskelyckan finns i Högsby KOMMUN w w w. h o g s b y. s e Välkommen till Högsby Trots sitt lilla format har Högsby en intressant och levande historia. Kommunen ligger mycket vackert

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-området Abborravan

Bevarandeplan för Natura 2000-området Abborravan 1(5) Bevarandeplan för Natura 2000-området Abborravan Foto: Lars Björkelid Fastställd av Länsstyrelsen: 2016-12-12 Namn och områdeskod: Abborravan, SE0810361 Kommun: Lycksele Skyddsstatus: Natura 2000:

Läs mer

Virserums- Gårdvedaån

Virserums- Gårdvedaån Virserums- Gårdvedaån Virserums-Gårdvedaån är ett biflöde till Emån, har ett totalt avrinningsområde på ca 635 km 2, rinner upp i de sydöstra delarna av Jönköpings län och de nordöstra delarna av Kronobergs

Läs mer

Hur påverkar enskilda avlopp vattenkvaliteten i Emån? Thomas Nydén Emåförbundet

Hur påverkar enskilda avlopp vattenkvaliteten i Emån? Thomas Nydén Emåförbundet Hur påverkar enskilda avlopp vattenkvaliteten i Emån? Thomas Nydén Emåförbundet Vi behöver alla bra vattenkvalitet, och alla kan hjälpa till! Alseda Emåförbundets organisation RECIPIENTKONTROLL Övervakning

Läs mer