Krishantering, industripolitik och jämställdhet i en skakig ekonomisk miljö

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Krishantering, industripolitik och jämställdhet i en skakig ekonomisk miljö"

Transkript

1 Olle Ludvigsson Europaparlamentariker (S) Ledamot i utskottet för sysselsättning och sociala frågor Suppleant i utskottet för ekonomi och valutafrågor Uträttat aug 2010 juli 2011: Krishantering, industripolitik och jämställdhet i en skakig ekonomisk miljö» GENERELLT Efter en relativt lugn sommar 2010 eskalerade eurokrisen under hösten. Irland tvingades så småningom ansöka om nödlån och i början av 2011 kunde Portugal inte längre undvika att gå samma väg. Därmed fick krisen större proportioner än tidigare. Vad som till att börja med varit ett i huvudsak grekiskt problem blev ett i högsta grad europeiskt dilemma. När ordentliga frågetecken började sättas för de spanska och italienska statsfinanserna i juli 2011 blev denna bredare bild ännu tydligare. Olles arbete under det andra året som parlamentariker präglades av krisen. Han ägnade mycket tid åt den intensiva dagordningen i ekonomiutskottet. Det handlade om tillsyn och reglering av finanssektorn, om förstärkning av den ekonomiska styrningen samt om en rad frågeställningar kopplade till EU-budgeten. Viktiga ärenden vid sidan av själva krishanteringen rörde utvecklingen av miljöräkenskaper på europeisk nivå och översynen av momsregelverket inom EU. Även i Olles huvudutskott, sysselsättningsutskottet, hanterades ett flertal krisrelaterade ärenden. Olle involverade sig särskilt i utformningen av den europeiska terminen för budgetkoordinering på EU-nivå samt i fackligt relaterade frågor inom ramen för den ekonomiska styrningen. Huvudfokus låg på att se till att de grundläggande fackliga rättigheterna och den fria lönebildningen kunde garanteras i de nya system som växte fram. Utöver detta engagerade sig Olle i revideringen av mammaledighetsdirektivet samt en mer framåtblickande rapport om den europeiska industripolitiken i en globaliserad värld. Med koppling till de industripolitiska frågorna följde Olle utvecklingen inom fordonsindustrin på nära håll. Han besökte Saab i Trollhättan och Volvo i såväl Göteborg som Gent. Han arrangerade två seminarier i Göteborg på aktuella fordonsteman. Det första i november där Automotive Sweden var medarrangör blev en värdefull genomgång av läget i elbilsutvecklingen i både Sverige och Europa. Det andra i april tillsammans med säkerhetsforskningsinstitutet SAFER gav en bra bild av hur till exempel mobiltelefoner kan störa förare och av vad som kan göras för att begränsa riskerna. Till detta ska läggas att Olle i februari höll ett längre anförande om den gröna omställningen inom den europeiska fordonsindustrin på ett stort seminarium i Bryssel. Olle hade under både höst och vår ett omfattande besöks- och mötesprogram. Ambitionen var att hela tiden behålla den så viktiga kontakten med verkligheten och att stegvis bygga upp ett nätverk för en ömsesidig dialog i EU-frågor. Han tog i Bryssel och Strasbourg emot ett stort antal svenska besökare. Nästan varje fredag var han på arbetsplatsbesök, möten och konferenser i Sverige.

2 Olle deltog aktivt i den svenska EU-debatten. Eftersom eurokrisen stod överst på agendan behandlade de flesta av Olles debattinlägg olika ekonomiska frågeställningar, men hans kommentarer rörde även jämställdhetsaspekter, fordonsindustrin, skatter och EU-projekt.» SPECIFIKT Sysselsättningsutskottet Olle särskilt ansvar: Europeisk industripolitik i en globaliserad värld utskottets synpunkter I egenskap av s k rapportör hade Olle huvudansvaret för att sammanställa sysselsättningsutskottets synpunkter på ett betänkande som låg i industriutskottet. Globaliseringen har skapat nya förutsättningar för europeiska företag när det gäller att konkurrera på den internationella arenan. Syftet med betänkandet var att bidra till en samordnad europeisk strategi för att möta existerande och framtida utmaningar. Den allt hårdare internationella konkurrensen kommer alltid att medföra förändringar. Det är naturligt att företag flyttar verksamheter till andra delar av världen. Det är dock inte acceptabelt att vissa företag väljer andra länder bara för att de anställda där har sämre villkor, arbetsmiljö och fackliga rättigheter. I de fallen finns det all anledning att se över vilken utformning handelsavtal och andra instrument har. De punkter som Olle i första hand valde att betona var vikten av att säkra trygga och rimliga arbetsvillkor, av att främja den gröna omställningen genom satsningar på vidareutbildning och energieffektivisering samt av att skapa ett fungerande system för gränsöverskridande kollektivavtal. Den europeiska terminen Detta betänkande om parlamentets roll i den europeiska terminen hanterades gemensamt av ekonomi- och sysselsättningsutskotten. Olle hade som rapportör ansvaret för att leda sysselsättningsutskottet i frågan. Terminen går ut på att varje vår i en gemensam europeisk procedur koordinera de nationella budgetprocesserna. I januari gör EU-kommissionen en övergripande analys av de ekonomiska förutsättningarna i Europa. Den godkänns i mars av Europeiska Rådet. På grundval av bl a den analysen presenterar medlemsländerna i april sina stabilitets- eller konvergensprogram (om hur de ska arbeta för att uppnå målen i Stabilitets- och tillväxtpakten) samt sina nationella reformprogram (om hur de ska jobba med EU strategin). Efter att kommissionen i månadsskiftet maj/juni presenterat sina analyser/rekommendationer för vart och ett av medlemsländerna avslutas terminen med att hela paketet antas av rådet i slutet av juni. Vad som saknas i processen är en tydligare och mer aktiv roll för parlamentet. Det var denna roll som mejslades ut i betänkandet. Vid sidan av mer praktiskt inriktade kommentarer om hur arbetet borde läggas upp betonade Olle att sysselsättningsaspekterna måste vara centrala i analyserna, att arbetsmarknadens parters synpunkter måste ges hög prioritet samt att nationella modeller för lönebildning måste respekteras.

3 Olle särskilt aktiv: Mammaledighetsdirektivet En fråga som väckte en hel del uppmärksamhet under hösten var revideringen av det s k mammaledighetsdirektivet. Det rörde sig om en förstärkning av de existerande minimikraven på medlemsstaterna på detta område. Den centrala punkten var att förbättra mammors rättigheter och ställning i allmänhet i förhållande till arbetsgivaren. Parlamentet röstade sig efter heta diskussioner fram till en position som därutöver gick ut på att förlänga mammaledigheten från 14 till 20 veckor, att öka antalet veckor som måste tas ut direkt efter födseln från 2 till 6 samt att höja ersättningen till närmare 100 procent av lönen. Olles gjorde tydliga markeringar i debatten. Han underströk att vissa detaljer i parlamentspositionen behövde rättas till, men att revideringen som helhet var positiv. Den skulle stärka jämställdheten inom EU, göra det möjligt att nå EU 2020-strategins mål om att höja sysselsättningen för kvinnor från omkring 60 till 75 procent samt förbättra incitamenten för barnafödande och familjebildning. Efter det att parlamentet tagit sin position hamnade frågan i ett vakuum. Vissa medlemsstater däribland Sverige och Storbritannien vägrade att ens sätta sig i ordentliga förhandlingar med parlamentet för att nå fram till en lösning. Huvudargumentet var att det skulle bli för dyrt med en jämställdhetssatsning av det slaget. Ekonomiutskottet Olle särskilt ansvar: EU-budgeten 2012 utskottets synpunkter Olles roll som rapportör för arbetet med 2012 års EU-budget innebar att han ansvarade för utskottets inspel i budgetprocessen. Utskottet hanterade frågan i flera steg med början i mars och med en avslutande omröstning i slutet av augusti. De punkter som Olle lyfte fram och dessutom fick gott gehör för var att de nya europeiska myndigheterna för finanstillsyn borde ges ökade ekonomiska ramar för att kunna fungera på ett effektivt sätt, att resurserna till den ekonomiska statistiken borde förstärkas samt att arbetet mot skattefusk och liknande problem måste kunna fortsätta med oförminskad kraft. Europeiska miljöräkenskaper utskottets synpunkter Olle förde som skuggrapportör S&D-gruppens talan i arbetet med att ta fram utskottets synpunkter på en förordning om europeiska miljöräkenskaper. Huvudansvaret för ärendet låg i miljöutskottet. Poängen med de nya miljöräkenskaperna är att som ett komplement till de vanliga nationalräkenskaperna skapa ett system för insamling av miljörelaterad statistik. Med hjälp av solida miljödata gällande utsläpp till luft, miljöskatter och naturresurser ska ekonomi och ekologi kopplas samman. Miljöfaktorer ska kunna integreras i de ekonomiska analyserna, vilka på det sättet blir bredare och mer relevanta. Denna breddning av perspektivet är i själva verket en viktig del i den nödvändiga omställningen till en grön ekonomi. Skapandet av miljöräkenskaperna ingår i ett större projekt med syfte att utöka och nyansera BNPmåttet.

4 Olles linje var att systemet för miljöräkenskaperna borde etableras så snabbt som möjligt, att det på sikt borde byggas ut samt att alla indikatorer måste vara robusta, logiska och relativt enkla att mäta. Finansiellt utanförskap Olle fick under våren ansvaret för att som skuggrapportör föra gruppens talan i denna relativt komplexa fråga. Vad det handlar om är att många människor har svårt att genomföra grundläggande finansiella transaktioner på ett rimligt sätt. Antingen nekas de att bli bankkunder, eller så tvingas de på grund av problem med att hantera den nya tekniken att betala skyhöga avgifter för vanliga banktjänster på bankkontoren. Kommissionens plan är att åtgärda problemet genom att i hela EU etablera en rätt för samtliga medborgare att kunna öppna ett bankkonto och att utifrån det kontot kunna genomföra vanliga vardagstransaktioner. Kommissionen lovade först att presentera ett fullfjädrat lagförslag på området, men valde sedan att i juli nöja sig med endast en rekommendation till medlemsstaterna. Sannolikt kommer rekommendationen av följas upp med lagstiftning på drygt ett års sikt. Olle deltog under vårmånaderna i flera förberedande diskussioner och kommer att fortsätta att nära följa utvecklingen. Olle särskilt aktiv: Ekonomisk styrning Den kanske viktigaste frågan alla kategorier under året var det lagstiftningspaket sexpacket som togs fram i syfte att stärka den ekonomiska styrningen inom EU. Paketet behandlades i såväl sysselsättnings- som ekonomiutskottet och antogs efter tuffa förhandlingar med rådet till slut i september. Paketet gick ut på att skapa bättre rutiner och ramar för det nationella budgetarbetet, att förstärka stabilitets- och tillväxtpakten samt att etablera ett nytt system för övervakning av makroekonomiska obalanser. Olles huvudfokus genom hela processen var att se till att det i systemet för obalanser inte skulle skapas möjligheter att från EU-nivån påverka lönerna på det nationella planet. Det handlade om att försvara den fria lönebildningen, kollektivavtalen samt parternas grundläggande rättigheter på arbetsmarknaden. Olle lade skarpa ändringsförslag i denna riktning i båda utskotten. Dessutom såg han till att få med sig både de svenska fackföreningarna och den svenska regeringen på samma linje. Resultatet blev fullt acceptabla skrivningar. I den slutgiltiga lagtexten finns starka markeringar om att EU-nivån inte ska lägga sig i den nationella lönebildningen. Det går naturligtvis aldrig att skapa några hundraprocentiga garantier i dessa typer av frågor, men formuleringarna är som de utformats i princip så solida som de kan vara. Utöver det rent fackliga perspektivet tog Olle tydligt ställning för paketet som helhet. Moms för ideella föreningar EU-kommissionen håller på att i en lång översynsprocess uppdatera momsdirektivet. En huvudfråga för Olles del är möjligheterna till momsundantag för ideella föreningar. Om regelverket inte ändras är risken stor att Sverige kan tvingas avskaffa sitt momsundantag för den ideella sektorn. Olle har därför utnyttjat varje möjlighet att försöka påverka processen i en riktning som skulle innebära att det svenska undantaget säkrades.

5 Under sommaren arbetade utskottet fram sina synpunkter på kommissionens första analys av tänkbara förändringar i direktivet. Olle drev då mycket aktivt på för att utskottet skulle ta ställning för ett stort mått av nationell flexibilitet när det gällde moms för ideella föreningar. Tillsammans med en rad andra ledamöter från flera grupper lyckades han se till att detta blev utskottets slutgiltiga ståndpunkt. Utskottet argumenterade i betänkandet för att de detaljerade momsreglerna för ideell sektor borde utformas på nationell nivå. Generella undantag som det svenska borde få finnas kvar. Utskottets markering är viktig, men det återstår att se hur stor tyngd den kommer att få i det fortsatta översynsarbetet.» INLÄGG I PLENUM Om att det är lönsamt för medlemsstaterna att i sysselsättningspolitiken göra ordentliga investeringar för att pressa tillbaka massarbetslösheten Om vikten av att implementeringen av nya kapitaltäckningsregler går snabbt och att stress-tester av banker genomförs mer regelbundet Om behovet av att i debatten om mammaledighetsdirektivet lyfta blicken och se de stora vinster som en ökad jämställdhet skulle ge i hela Europa Om att EU-subventionerna till olönsamma kolgruvor måste avvecklas, men att detta måste göras på ett varsamt sätt så att miljöskadorna och de negativa sociala konsekvenserna minimeras Om att Europeiska Investeringsbanken måste bli mer aktiv i finansieringen av miljövänlig infrastruktur Om att alla medlemsstater måste åtgärda bristerna i de nationella banksystemen för att eurokrisen ska kunna lösas Om att de europeiska tillsynsmyndigheterna, EU-statistiken och det uppdaterade systemet för ekonomisk styrning måste prioriteras i 2012 års EU-budget» DEBATT I SVERIGE (urval) Sydsvenskan: Fel tolerera arbetslöshet (med Marita Ulvskog och Martin Schulz) Dagens Industri: En samlad svensk röst ger EU:s finanstillsyn en bra start Europaportalen: Nytt debattklimat ger striktare europeisk bankpolitik (med Göran Färm) Göteborgs-Posten: Jämställdheten gynnas av nya EU-regler om föräldraledighet Dagens Nyheter: EU-debatten kvävs av medier och toppolitiker

6 Göteborgs-Posten: Bryssel hjälpte när Stockholm svek Sydsvenskan: Låga skatter förvärrar krisen (med Göran Färm) Göteborgs-Posten: Räddningspaketet gör Irland en björntjänst (med Göran Färm) Dagens Industri: Volvolån kan starta om industrin Svenska Dagbladet (svt.se): Euron klarar krisen (med Göran Färm) Göteborgs-Tidningen: Göteborgs EU-projekt är hotade (med Anneli Hulthén och Göran Färm) Svenska Dagbladet: Stoppa attacken mot lönerna (med Marita Ulvskog, Åsa Westlund, Anna Hedh och Göran Färm Göteborgs-Posten: Bankerna vägrar lära sig av krisen (med Göran Färm) Financial Times: Positive effects of a transaction tax (med Göran Färm) Sydsvenskan: Stoppa attacken mot lönerna (med Göran Färm) Svenska Dagbladet (svd.se): Politiken står enad för föreningarnas bästa (med Göran Färm) Dagens Industri: Anders Borg måste låta bli att straffa Portugals fattiga (med Göran Färm) Svenska Dagbladet (svd.se): Fel hasta in i Europakten (med Marie Granlund) Göteborgs-Posten: Stryp inte värdefulla EU-projekt i Sverige (med Anneli Hulthén och Göran Färm) Dagens Industri: Eurokrisen handlar också om slappa tyska banker (med Göran Färm) Göteborgs-Posten: Nedskrivning kräver rejäla bankbuffertar (med Göran Färm) Svenska Dagbladet: Fult spel bakom test för banker (med Göran Färm) Aftonbladet: Grekland kan inte straffas ur krisen (med Göran Färm)» EGNA SEMINARIER Elbilsracet i Europa har startat är Sverige med på banan?. Arrangerat med Automotive Sweden i Göteborg Ouppmärksamhet och olyckor. Arrangerat med SAFER i Göteborg.

7 » MÖTEN Olle utnyttjade genomgående såväl fredagar som gröna veckor (då ledamöterna arbetar på hemmaplan i sina valkretsar) till en lång rad arbetsplatsbesök, seminarier, konferenser och andra typer av möten. Sammanlagt handlade det aug 2010 juli 2011 om 115 möten på 85 mötesdagar. Några exempel: Till Valspurt med en serie besök och möten i Sundsvall Anförande Bokmässan i Göteborg: Är det närmare till Bryssel än till Stockholm? Till Besök i Serbien/Belgrad inom ramen för internationellt fackligt samarbetsprojekt ABF-seminarium om klimatfrågan i Falkenberg. Anförande på temat: Vilka är de nya miljöhjältarna? Kan EU rädda klimatet? Lunchseminarium på Göteborgs Stadsbibliotek på temat Varför bry sig om Bryssel när vi bor i Göteborg? Invigning av energisnålt passivhus i Kinna i Marks kommun Besök på Saab i Trollhättan Besök Borlänge: CCS, SSAB och fackligt möte Möte med den fackliga EU-rättskommittén i Stockholm Besök på Astra Zeneca i Mölndal Besök på Stadsmissionen i Göteborg på temat finansiellt utanförskap Seminarium på Tillväxtdagarna i Göteborg: Den svenska arbetsmarknaden efter krisen Besök på Kvinnocenter i Bergsjön, Göteborg Gästföreläsning Göteborgs Universitet, studenter på Europaprogrammet Till Norrbottenturné med Marita Ulvskog på temat råvaruindustrins utveckling. Seminarium på Luleå Tekniska Universitet. Studiebesök på SSAB Luleå och LKAB i Kiruna Seminarium om energieffektivt byggande i Bryssel. Kopplat till det gränsöverskridande EU-projektet Build with CaRe, som leds av Västra Götalandsregionen. Olle blev under våren ambassadör för projektet Även Heldag med besök på strukturfondsprojekt i Göteborg Final i tävlingen Uppdrag: Ungdomarnas Europa för gymnasieklasser i Västra Götaland. Olle i juryn och sponsor av resa för vinnarklass till Bryssel Till IF Metall-kongress i Stockholm.

8 » STATISTIK (från till ; källa VoteWatch.eu) Närvaro i plenum: 96,55 % (56 av 58 dagar) Inlägg i plenum inklusive skriftliga röstförklaringar: 35 Ändringsförslag lagda i sammanlagt 17 olika rapporter Röstat som majoriteten av S&D-gruppen: 89,45 % av omröstningarna Röstat som majoriteten av de svenska ledamöterna: 87,98 % av omröstningarna

Ett startår med fokus på gröna jobb och finansiella reformer

Ett startår med fokus på gröna jobb och finansiella reformer Olle Ludvigsson Europaparlamentariker (S) Ledamot i utskottet för sysselsättning och sociala frågor Suppleant i utskottet för ekonomi och valutafrågor Uträttat aug 2009 juli 2010: Ett startår med fokus

Läs mer

Arbetslöshet, fackliga rättigheter och miljöfrågor i ett krisande Europa

Arbetslöshet, fackliga rättigheter och miljöfrågor i ett krisande Europa Olle Ludvigsson Europaparlamentariker (S) Ledamot i utskottet för sysselsättning och sociala frågor Suppleant i utskottet för ekonomi och valutafrågor Uträttat aug 2011 juli 2012: Arbetslöshet, fackliga

Läs mer

Kompetens och konkurrenskraft i Europa Olle Ludvigsson Europaparlamentariker (S)

Kompetens och konkurrenskraft i Europa Olle Ludvigsson Europaparlamentariker (S) Kompetens och konkurrenskraft i Europa Olle Ludvigsson Europaparlamentariker (S) Teknikcollege 2012-01-30 Socialdemokraterna S i Europaparlamentet Sex ledamöter: Marita Ulvskog, Anna Hedh, Åsa Westlund,

Läs mer

AER Sverige 15 april 2011. Fredrik Åstedt

AER Sverige 15 april 2011. Fredrik Åstedt AER Sverige 15 april 2011 Linnéa Lundström Fredrik Åstedt Prioriterade EU-frågor för SKL 2011 - Reformen av EU:s budget och sammanhållningspolitik - Europa 2020-strategins genomförande - Nylanseringen

Läs mer

1. Antagande av den preliminära dagordningen. 2. Godkännande av listan över A-punkter

1. Antagande av den preliminära dagordningen. 2. Godkännande av listan över A-punkter Annoteringar 2010-07-05 Finansdepartementet Peter Holmgren Ekofinrådets möte den 13 juli 2010 i Bryssel Kommenterad dagordning - enligt den preliminära dagordning som framkom vid Coreper den 30 juni 1.

Läs mer

Hur ska framtida statsfinansiella kriser i Europa undvikas? Lars Calmfors Kungl. Vetenskaps-societeten Uppsala, 31/8-2010

Hur ska framtida statsfinansiella kriser i Europa undvikas? Lars Calmfors Kungl. Vetenskaps-societeten Uppsala, 31/8-2010 Hur ska framtida statsfinansiella kriser i Europa undvikas? Lars Calmfors Kungl. Vetenskaps-societeten Uppsala, 31/8-2010 Budgetunderskott och den offentliga sektorns konsoliderade bruttoskuldkvot 83,8

Läs mer

Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10)

Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) YTTRANDE 1/5 Kulturdepartementet Registrator 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) Region Östergötland har beretts möjlighet att inkomma med synpunkter på EU på hemmaplan

Läs mer

1. Antagande av den preliminära dagordningen. 2/3. Godkännande av listorna över A-punkter. 4. Mervärdesskattebehandling av posttjänster - lägesrapport

1. Antagande av den preliminära dagordningen. 2/3. Godkännande av listorna över A-punkter. 4. Mervärdesskattebehandling av posttjänster - lägesrapport Annoteringar 2010-11-26 Finansdepartementet Peter Holmgren Ekofinrådets möte i Bryssel den 7 december 2010 Kommenterad dagordning - enligt den preliminära dagordning som framkom vid Coreper den 24 november

Läs mer

Jobb, jämställdhet och tuffare tag mot skattefusk

Jobb, jämställdhet och tuffare tag mot skattefusk Olle Ludvigsson Europaparlamentariker (S) Ledamot i utskottet för sysselsättning och sociala frågor Suppleant i utskottet för ekonomi och valutafrågor Uträttat aug 2012 dec 2013: Jobb, jämställdhet och

Läs mer

För delegationerna bifogas de slutsatser som Europeiska rådet antog vid mötet.

För delegationerna bifogas de slutsatser som Europeiska rådet antog vid mötet. Europeiska rådet Bryssel den 26 juni 2015 (OR. en) EUCO 22/15 CO EUR 8 CONCL 3 FÖLJENOT från: Rådets generalsekretariat till: Delegationerna Ärende: Europeiska rådets möte (25 och 26 juni 2015) Slutsatser

Läs mer

1. Antagande av den preliminära dagordningen. Lagstiftande verksamhet 2. (ev.) Godkännande av listorna över A-punkter

1. Antagande av den preliminära dagordningen. Lagstiftande verksamhet 2. (ev.) Godkännande av listorna över A-punkter Annotering 2012-01-16 Finansdepartementet Ekofinrådets möte den 24 januari 2012 i Bryssel Kommenterad dagordning - enligt den preliminära dagordning som framkom i Coreper den 10 januari 1. Antagande av

Läs mer

Bryssel den 12 september 2001

Bryssel den 12 september 2001 Bryssel den 12 september 2001 Enligt Anna Diamantopoulou, kommissionens ledamot för sysselsättning och socialpolitik, genomgår EU:s arbetsmarknader en omvandling. Resultaten har hittills varit positiva,

Läs mer

HUR KAN DU PÅVERKA I EU?

HUR KAN DU PÅVERKA I EU? HUR KAN DU PÅVERKA I EU? Det här är en broschyr som förklarar arbetet i EU. Den handlar om vem som fattar beslut inom EU, och hur det går till. Du får en kort beskrivning av EU-kommissionen, Europaparlamentet

Läs mer

Rådets möte i TTE energi den 26 juni 2017

Rådets möte i TTE energi den 26 juni 2017 Kommenterad dagordning rådet 2017-06-15 Miljö- och energidepartementet Rådets möte i TTE energi den 26 juni 2017 Kommenterad dagordning 1. Godkännande av dagordningen Icke lagstiftande verksamhet 2. A-punkter

Läs mer

EU kan heller inte skryta med någon kvinno- eller hbtq-vänlig politik. Generellt negligeras och nedprioriteras

EU kan heller inte skryta med någon kvinno- eller hbtq-vänlig politik. Generellt negligeras och nedprioriteras Vänsterpartiet i EU Fotograf: GUE/NGL Vi i Vänsterpartiet är kritiska till hur Europeiska unionen fungerar idag. Därför kämpar vi för att påverka utvecklingen inom EU till det bättre. Våra tre främsta

Läs mer

Lagstiftningsöverläggningar

Lagstiftningsöverläggningar Kommenterad dagordning Rådet 2016-03-07 Statsrådsberedningen EU-kansliet Allmänna rådets möte den 15 mars 2016 Kommenterad dagordning 1. Godkännande av dagordningen Lagstiftningsöverläggningar 2. (Ev.)

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för ekonomi och valutafrågor

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för ekonomi och valutafrågor EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för ekonomi och valutafrågor 27 juni 2001 PE 304.701/1-19 ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-19 FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE av Christopher Huhne (PE 304.701) MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN

Läs mer

EUROPA 2020 DEN EUROPEISKA TERMINEN. Magnus Astberg Europeiska Kommissionen Representationen i Sverige

EUROPA 2020 DEN EUROPEISKA TERMINEN. Magnus Astberg Europeiska Kommissionen Representationen i Sverige EUROPA 2020 DEN EUROPEISKA TERMINEN Magnus Astberg Europeiska Kommissionen Representationen i Sverige Bakgrund till Europa 2020-strategin och den europeiska planeringsterminen Den europeiska terminen,

Läs mer

ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-14

ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-14 EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Budgetutskottet 16.2.2015 2015/2017(BUD) ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-14 Förslag till betänkande Liadh Ní Riada (PE546.865v02-00) Utnyttjande av Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter

Läs mer

Frågor och svar om förslaget till högre kapitaltäckningskrav för de stora svenska bankgrupperna

Frågor och svar om förslaget till högre kapitaltäckningskrav för de stora svenska bankgrupperna PROMEMORIA Datum 2011-11-25 Frågor och svar om förslaget till högre kapitaltäckningskrav för de stora svenska bankgrupperna Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787

Läs mer

Ett rött Europa. för jobb och rättvisa

Ett rött Europa. för jobb och rättvisa Ett rött Europa för jobb och rättvisa 2 Fotografer: Nils Sjöstedt sid 1, Bea Tigerhielm sid 5, 9, 11, Jonas Lundborg sid 7, Lars-Örjan Josefsson sid 13 och Jeanette Larsson sid 15. Ett rött Europa för

Läs mer

Sociala tjänster för alla

Sociala tjänster för alla Sociala tjänster för alla Sociala tjänster för alla 4 En stark röst för anställda i sociala tjänster i Europa EPSU är den europeiska fackliga federationen för anställda inom sociala tjänster. Federationen

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för industrifrågor, utrikeshandel, forskning och energi FÖRSLAG TILL YTTRANDE

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för industrifrågor, utrikeshandel, forskning och energi FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för industrifrågor, utrikeshandel, forskning och energi PRELIMINÄR VERSION 2003/0252(COD) 5 februari 2004 FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för industrifrågor,

Läs mer

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artiklarna 121.2 och 148.4,

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artiklarna 121.2 och 148.4, 29.7.2014 SV Europeiska unionens officiella tidning C 247/127 RÅDETS REKOMMENDATION av den 8 juli 2014 om Finlands nationella reformprogram 2014, med avgivande av rådets yttrande om Finlands stabilitetsprogram

Läs mer

Den europeiska planeringsterminen och modernisering av offentlig förvaltning

Den europeiska planeringsterminen och modernisering av offentlig förvaltning Sammanfattning och kommentarer Den europeiska planeringsterminen och modernisering av offentlig förvaltning Peña-Casas R., Sabato S., Lisi V. och Agostini C. November 2015 European Social Observatory www.ose.be

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för ekonomi och valutafrågor FÖRSLAG TILL YTTRANDE. från utskottet för ekonomi och valutafrågor

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för ekonomi och valutafrågor FÖRSLAG TILL YTTRANDE. från utskottet för ekonomi och valutafrågor EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för ekonomi och valutafrågor PRELIMINÄR VERSION 5 december 2001 FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för ekonomi och valutafrågor till utskottet för sysselsättning

Läs mer

Tidigare dokument: KOM(2014) 330 final Faktapromemoria: 2013/14:FPM95

Tidigare dokument: KOM(2014) 330 final Faktapromemoria: 2013/14:FPM95 Kommenterad dagordning rådet 2015-06-01 Miljö- och energidepartementet Internationella sekretariatet Rådets möte TT(E) energi 8 juni 2015 Kommenterad dagordning 1. Godkännande av dagordningen Lagstiftning

Läs mer

Rekommendation till RÅDETS REKOMMENDATION. om Sveriges nationella reformprogram 2015,

Rekommendation till RÅDETS REKOMMENDATION. om Sveriges nationella reformprogram 2015, EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 13.5.2015 COM(2015) 276 final Rekommendation till RÅDETS REKOMMENDATION om Sveriges nationella reformprogram 2015, med avgivande av rådets yttrande om Sveriges konvergensprogram

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för industrifrågor, utrikeshandel, forskning och energi FÖRSLAG TILL YTTRANDE

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för industrifrågor, utrikeshandel, forskning och energi FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för industrifrågor, utrikeshandel, forskning och energi PRELIMINÄR VERSION 2003/0169(CNS) 7 oktober 2003 FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för industrifrågor, utrikeshandel,

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för framställningar MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för framställningar MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA EUROPAPARLAMENTET 2004 Utskottet för framställningar 2009 5.5.2008 MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA Angående: Framställning 0080/2006 från José Camacho (portugisisk medborgare), för Federatie van de Portuguese

Läs mer

Eurokrisen. Lars Calmfors Junilistans seminarium 29/10-2010

Eurokrisen. Lars Calmfors Junilistans seminarium 29/10-2010 Eurokrisen Lars Calmfors Junilistans seminarium 29/10-2010 Frågor Vad förklarar eurokrisen? Klarar de värst utsatta länderna anpassningen? Går det att förebygga liknande kriser i framtiden? Har krisen

Läs mer

Välkomna till EUkommissionen! Charlotte Haentzel EU-kommissionen i Sverige

Välkomna till EUkommissionen! Charlotte Haentzel EU-kommissionen i Sverige Välkomna till EUkommissionen! Charlotte Haentzel EU-kommissionen i Sverige Upplägg EU-kommissionens roll EU:s väg ur krisen Europa 2020 EU:s budget Tre nyckelaktörer Europeiska kommissionen främjar gemensamma

Läs mer

Vad vill Moderaterna med EU

Vad vill Moderaterna med EU Vad vill Moderaterna med EU Förstärka Miljö och Fredsfrågan Underlätta för handel Bekämpa internationell brottslighet Varför skall jag som Eksjöbo intressera mig för EU och rösta i EU valet Våra exporterande

Läs mer

1. Godkännande av den preliminära dagordningen. Ordförandeskapet har ännu inte meddelat vad de avser ta upp under denna dagordningspunkt.

1. Godkännande av den preliminära dagordningen. Ordförandeskapet har ännu inte meddelat vad de avser ta upp under denna dagordningspunkt. Annotering 2016-01-08 Finansdepartementet Ekofinrådets möte den 15 januari 2016 i Bryssel Kommenterad dagordning - enligt den preliminära dagordning som framkom den 22 december 2015. 1. Godkännande av

Läs mer

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för transport och turism 16.2.2012 2011/0301(COD) FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för transport och turism till budgetutskottet över förslaget till Europaparlamentets

Läs mer

Arbetstidsdirektivet

Arbetstidsdirektivet Arbetstidsdirektivet Arbetstiden är på tapeten igen och EU-kommissionen kommer troligen att ge ut ett nytt förslag om arbetstidsdirektivet i början av 2015. Hur det påverkar EPSU och dess medlemsförbund

Läs mer

För att föra EU närmare medborgarna och främja en subsidiaritetskultur.

För att föra EU närmare medborgarna och främja en subsidiaritetskultur. Varför finns Regionkommittén? För att de lokala och regionala myndigheterna ska kunna påverka utformningen av EU-lagstiftningen (70 % av EU:s lagstiftning genomförs på lokal och regional nivå). För att

Läs mer

Lagstiftningsöverläggningar (Offentlig överläggning i enlighet med artikel 16.8 i fördraget om Europeiska unionen)

Lagstiftningsöverläggningar (Offentlig överläggning i enlighet med artikel 16.8 i fördraget om Europeiska unionen) U2014/6874/IS Kommenterad dagordning Rådet (utbildning, ungdom, kultur och idrott) 2014-12-01 Utbildningsdepartementet Rådets möte (utbildning, ungdom, kultur och idrott) den 12 december 2014 Kommenterad

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för sysselsättning och socialfrågor FÖRSLAG TILL YTTRANDE. från utskottet för sysselsättning och socialfrågor

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för sysselsättning och socialfrågor FÖRSLAG TILL YTTRANDE. från utskottet för sysselsättning och socialfrågor EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för sysselsättning och socialfrågor PRELIMINÄRT FÖRSLAG 31 maj 2001 FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för sysselsättning och socialfrågor till utskottet för kvinnors

Läs mer

1. Antagande av den preliminära dagordningen. 3. Gemensam avvecklingsmekanism (SRM) - Diskussionspunkt

1. Antagande av den preliminära dagordningen. 3. Gemensam avvecklingsmekanism (SRM) - Diskussionspunkt Annotering 2013-02-10 Finansdepartementet Ekofinrådets möte den 18 februari Bryssel Kommenterad dagordning - enligt den preliminära dagordning som framkom i Coreper den 5 februari 1. Antagande av den preliminära

Läs mer

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSANALYSEN. Följedokument till

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSANALYSEN. Följedokument till EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 10.9.2014 SWD(2014) 274 final ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSANALYSEN Följedokument till Förslag till Europaparlamentets och

Läs mer

5933/4/15 REV 4 ADD 1 SN/cs 1 DPG

5933/4/15 REV 4 ADD 1 SN/cs 1 DPG Europeiska unionens råd Bryssel den 28 april 2015 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2013/0025 (COD) 5933/4/15 REV 4 ADD 1 RÅDETS MOTIVERING Ärende: EF 26 ECOFIN 70 DROIPEN 14 CRIMORG 16 CODEC 142 PARLNAT

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för sysselsättning och socialfrågor

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för sysselsättning och socialfrågor EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för sysselsättning och socialfrågor 12 december 2001 PE 305.728/1-18 ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-18 FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE av Marie-Thérèse Hermange (PE 305.728) RESULTATTAVLAN

Läs mer

Därför EU. Är du intresserad av frågor som berör ditt arbete och din vardag? Då är du intresserad av EU-frågor.

Därför EU. Är du intresserad av frågor som berör ditt arbete och din vardag? Då är du intresserad av EU-frågor. Därför EU Är du intresserad av frågor som berör ditt arbete och din vardag? Då är du intresserad av EU-frågor. 2 Ett EU för oss EU kan kännas krångligt och långt borta, men är mer tydligt och nära än du

Läs mer

Det ekonomiska läget. 4 juli Finansminister Anders Borg. Finansdepartementet

Det ekonomiska läget. 4 juli Finansminister Anders Borg. Finansdepartementet Det ekonomiska läget 4 juli Finansminister Anders Borg Det ekonomiska läget Stor internationell oro, svensk tillväxt bromsar in Sverige har relativt starka offentliga finanser Begränsat reformutrymme,

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2012/13:FPM132. Meddelande och rekommendation om nationella strategier för romsk integrering. Dokumentbeteckning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2012/13:FPM132. Meddelande och rekommendation om nationella strategier för romsk integrering. Dokumentbeteckning Regeringskansliet Faktapromemoria 01/13:FPM13 Meddelande och rekommendation om nationella strategier för romsk integrering Arbetsmarknadsdepartementet 01/13:FPM13 013-07-15 Dokumentbeteckning KOM (013)

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning. (Lagstiftningsakter) DIREKTIV

Europeiska unionens officiella tidning. (Lagstiftningsakter) DIREKTIV 8.10.2015 L 263/1 I (Lagstiftningsakter) DIREKTIV EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV (EU) 2015/1794 av den 6 oktober 2015 om ändring av Europaparlamentets och rådets direktiv 2008/94/EG, 2009/38/EG

Läs mer

Ekofinrådet ska nå en politisk överenskommelse om de båda förslagen till förordningar.

Ekofinrådet ska nå en politisk överenskommelse om de båda förslagen till förordningar. Annotering 2013-02-04 Fi 2013/147 Finansdepartementet Till: Riksdagen Ekofinrådets möte den 12 februari i Bryssel Kommenterad dagordning - enligt den preliminära dagordning som framkom i Coreper den 23

Läs mer

EU i din vardag. EU påverkar allas vardag.

EU i din vardag. EU påverkar allas vardag. EU på 10 minuter Dagligen kommer det nyheter om vad EU har bestämt. Många av frågorna påverkar vår vardag. Sverige och 26 andra länder ingår i Euro peiska unionen. Vad sysslar EU med? Hur går sam arbetet

Läs mer

Anpassningar av vissa författningar inom skatt, tull och exekution till EU:s dataskyddsförordning

Anpassningar av vissa författningar inom skatt, tull och exekution till EU:s dataskyddsförordning Skatteutskottets betänkande 2017/18:SkU15 Anpassningar av vissa författningar inom skatt, tull och exekution till EU:s dataskyddsförordning Sammanfattning Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag

Läs mer

Europaforum Norra Sverige är ett politiskt samarbete en mötesplats för politiker på lokal, regional, nationell och europeisk nivå i de fyra

Europaforum Norra Sverige är ett politiskt samarbete en mötesplats för politiker på lokal, regional, nationell och europeisk nivå i de fyra Europaforum Norra Sverige är ett politiskt samarbete en mötesplats för politiker på lokal, regional, nationell och europeisk nivå i de fyra nordligaste länen. Syftet är att öka kunskapen och medvetenheten

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET Utskottet för sysselsättning och sociala frågor ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-5

EUROPAPARLAMENTET Utskottet för sysselsättning och sociala frågor ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-5 EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Utskottet för sysselsättning och sociala frågor 9.12.2014 PE544.310v01-00 ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-5 Marita Ulvskog (PE544.291v01-00) Främjande av arbetstagarnas ekonomiska delaktighet

Läs mer

ÄNDRINGSFÖRSLAG

ÄNDRINGSFÖRSLAG EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Utskottet för den inre marknaden och konsumentskydd 9.12.2014 2014/0000(INI) ÄNDRINGSFÖRSLAG 162-181 Förslag till betänkande Ildikó Gáll-Pelcz (PE541.454v01-00) Styrning av

Läs mer

Begäran om skrivelse från regeringen inför EU:s vårtoppmöte

Begäran om skrivelse från regeringen inför EU:s vårtoppmöte Finansutskottets betänkande 2010/11:FiU45 Begäran om skrivelse från regeringen inför EU:s vårtoppmöte Sammanfattning I betänkandet föreslås att riksdagen ska besluta om att inför EU:s toppmöte den 24 25

Läs mer

157 Yttrande över utredningen EU på hemmaplan (SOU 2016:10)

157 Yttrande över utredningen EU på hemmaplan (SOU 2016:10) PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Sida 2016-05-23 1 (1) KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Dnr KSF 2016/161 157 Yttrande över utredningen EU på hemmaplan (SOU 2016:10) Beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM89. En europeisk pelare för sociala rättigheter. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Statsrådsberedningen

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM89. En europeisk pelare för sociala rättigheter. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Statsrådsberedningen Regeringskansliet Faktapromemoria En europeisk pelare för sociala rättigheter Statsrådsberedningen 2017-05-31 Dokumentbeteckning KOM (2017) 250 Meddelande om etablerandet av en europeisk pelare för sociala

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

FÖRSLAG TILL RESOLUTION EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Plenarhandling 10.4.2013 B7-000/2013 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av frågorna för muntligt besvarande B7-0000/2013 och B7-0000/2013 i enlighet med artikel 115.5 i arbetsordningen

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM10. Översyn av EU:s budgetförordning. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Finansdepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM10. Översyn av EU:s budgetförordning. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Finansdepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria Översyn av EU:s budgetförordning Finansdepartementet 2016-10-18 Dokumentbeteckning KOM(2016)605 Förslag till förordning av Europaparlamentet och Rådet om finansiella bestämmelser

Läs mer

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för utveckling 15.7.2013 2013/0024(COD) FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för utveckling till utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och

Läs mer

Kort, aktuellt och lätt om EU. Medfinansieras av EU-kommissionen

Kort, aktuellt och lätt om EU. Medfinansieras av EU-kommissionen Kort, aktuellt och lätt om EU Medfinansieras av EU-kommissionen Europa Direkt Smedjebacken Dalarna / norra Västmanland mars, 2015 Europa Direkt I Sverige finns 19 Europa Direktkontor spridda över hela

Läs mer

För delegationerna bifogas de slutsatser som Europeiska rådet antog vid mötet.

För delegationerna bifogas de slutsatser som Europeiska rådet antog vid mötet. Europeiska rådet Bryssel den 14 december 2017 (OR. en) EUCO 19/1/17 REV 1 CO EUR 24 CONCL 7 FÖLJENOT från: Rådets generalsekretariat till: Delegationerna Ärende: Europeiska rådets möte (14 december 2017)

Läs mer

Rekommendation till RÅDETS REKOMMENDATION. om Sveriges nationella reformprogram 2016,

Rekommendation till RÅDETS REKOMMENDATION. om Sveriges nationella reformprogram 2016, EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den XXX [ ](2016) XXX draft Rekommendation till RÅDETS REKOMMENDATION om Sveriges nationella reformprogram 2016, med avgivande av rådets yttrande om Sveriges konvergensprogram

Läs mer

Klart att det spelar roll!

Klart att det spelar roll! roll! Klart att det spelar Vi kräver en politik för fler jobb I ett litet land som Sverige är den ekonomiska och sociala utvecklingen beroende av en framgångsrik exportindustri. I den globala konkurrensen

Läs mer

1. Antagande av den preliminära dagordningen. Lagstiftande verksamhet 2. (ev.) Godkännande av listan över A-punkter

1. Antagande av den preliminära dagordningen. Lagstiftande verksamhet 2. (ev.) Godkännande av listan över A-punkter Annotering REV 2 2011-11-21 rev. 2011-11-24 Finansdepartementet Ekofinrådets möte den 30 november i Bryssel Kommenterad dagordning - enligt den preliminära dagordning som framkom i Coreper den 16 november

Läs mer

Tal vid seminarium "Den svenska modellen och ett social Europa kompletterande eller oförenliga?"

Tal vid seminarium Den svenska modellen och ett social Europa kompletterande eller oförenliga? SPEECH/07/501 Margot Wallström Vice-President of the European Commission Tal vid seminarium "Den svenska modellen och ett social Europa kompletterande eller oförenliga?" Arrangerat av Ekonomiska och sociala

Läs mer

SAMMANDRAG OM KONFERENSEN Den europeiska terminen, åtstramningar och social dialog inom offentliga tjänster

SAMMANDRAG OM KONFERENSEN Den europeiska terminen, åtstramningar och social dialog inom offentliga tjänster SAMMANDRAG OM KONFERENSEN Den europeiska terminen, åtstramningar och social dialog inom offentliga tjänster Bakgrundskommentarer till EPSU:s konferens för social dialog och kollektiva förhandlingar Bryssel,

Läs mer

2 Internationell policy

2 Internationell policy Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 19 februari 2002 Reviderad den: 20 augusti 2009 För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För ev uppföljning och tidplan för denna ansvarar: Dokumentet gäller för:

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET Plenarhandling FÖREDRAGNINGSLISTA. Onsdagen den 11 november Bryssel 11/11/ /OJ. Förenade i mångfalden

EUROPAPARLAMENTET Plenarhandling FÖREDRAGNINGSLISTA. Onsdagen den 11 november Bryssel 11/11/ /OJ. Förenade i mångfalden EUROPAPARLAMENTET 2014 2019 Plenarhandling FÖREDRAGNINGSLISTA Onsdagen den 11 november 2015 Bryssel 11/11/15 SV Förenade i mångfalden SV Teckenförklaring - förfaranden Såvida inte parlamentet beslutar

Läs mer

Bevakningsrapport för prioriterade EU-policyområden:

Bevakningsrapport för prioriterade EU-policyområden: Bevakningsrapport för prioriterade EU-policyområden: maj 2014 Detta är årets femte rapport om bevakning och påverkan av de prioriterade områdena för Stockholmsregionens Europaförening 2014. Innehållsförteckning

Läs mer

En halv miljard. människor påverkas. av hur du röstar! Val till Europaparlamentet 7 juni Fackliga Samhällsbyggarna

En halv miljard. människor påverkas. av hur du röstar! Val till Europaparlamentet 7 juni Fackliga Samhällsbyggarna En halv miljard människor påverkas av hur du röstar! Val till Europaparlamentet 7 juni Fackliga Samhällsbyggarna Valet för dig och alla andra i EU! Mellan den 4-7 juni är det val i alla EUs 27 länder.

Läs mer

- - - -CHECK AGAINST DELIVERY - - - - -

- - - -CHECK AGAINST DELIVERY - - - - - Europaudvalget 2008-09 EUU Alm.del Bilag 459 Offentligt - - - -CHECK AGAINST DELIVERY - - - - - Statsministerns presentation av ordförandeskapsprioriteringarna i riksdagen den 23 juni Herr/Fru talman,

Läs mer

10667/16 SON/gw 1 DGG 2B

10667/16 SON/gw 1 DGG 2B Europeiska unionens råd Bryssel den 27 juni 2016 (OR. en) 10667/16 LÄGESRAPPORT från: till: Rådets generalsekretariat Delegationerna FSTR 35 FC 29 REGIO 42 SOC 434 AGRISTR 36 PECHE 243 CADREFIN 38 Föreg.

Läs mer

För delegationerna bifogas den reviderade versionen av slutsatserna från Europeiska rådet den oktober 2010.

För delegationerna bifogas den reviderade versionen av slutsatserna från Europeiska rådet den oktober 2010. EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 30 november 2010 (2.12) (OR. en) EUCO 25/1/10 REV 1 CO EUR 18 CONCL 4 FÖLJENOT från: till: Ärende: Rådets generalsekretariat Delegationerna EUROPEISKA RÅDET DEN 28-29

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhetsfrågor FÖRSLAG TILL YTTRANDE

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhetsfrågor FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhetsfrågor PRELIMINÄR VERSION 9 oktober 2001 FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhetsfrågor

Läs mer

Inför en modell för korttidsarbete

Inför en modell för korttidsarbete Socialdemokraterna Stockholm 2012-10-16 Inför en modell för korttidsarbete Regeringens passivitet riskerar jobben ännu en gång Hösten 2008 inleddes en våg av varsel som fick stora effekter på Sveriges

Läs mer

KOMMISSIONENS BESLUT. av den 28.9.2010

KOMMISSIONENS BESLUT. av den 28.9.2010 EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 28.9.2010 K(2010) 6418 slutlig KOMMISSIONENS BESLUT av den 28.9.2010 om erkännande av att Japans rättsliga och tillsynsmässiga ramar motsvarar kraven i Europaparlamentets

Läs mer

SV Förenade i mångfalden SV A7-0041/8. Ändringsförslag. Marina Yannakoudakis för ECR-gruppen

SV Förenade i mångfalden SV A7-0041/8. Ändringsförslag. Marina Yannakoudakis för ECR-gruppen 7.3.2012 A7-0041/8 8 Punkt 9 9. Europaparlamentet uppmanar rådet att gå vidare med parlamentets ståndpunkt om en ändring av direktivet om mammaledighet, framför allt när det gäller ersättning till kvinnor

Läs mer

TCO:s plattform inför valet till Europaparlamentet den 26 maj 2019

TCO:s plattform inför valet till Europaparlamentet den 26 maj 2019 1(5) 2018-12-10 TCO:s plattform inför valet till Europaparlamentet den 26 maj 2019 TCO 114 94 Stockholm Org nr: 802003-5252 Besöksadress Linnégatan 14 Stockholm Leveransadress: Linnégatan 12 114 47 Stockholm

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2017/18:FPM7. Meddelande om förnyad strategi för EU:s industripolitik. Sammanfattning. Näringsdepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2017/18:FPM7. Meddelande om förnyad strategi för EU:s industripolitik. Sammanfattning. Näringsdepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria Meddelande om förnyad strategi för EU:s industripolitik Näringsdepartementet 2017-10-17 KOM (2017) 479 Communication from the Commission to the European Parliament, the

Läs mer

Direktiv för utvärdering av Riksbankens penningpolitik 2010 2014

Direktiv för utvärdering av Riksbankens penningpolitik 2010 2014 Direktiv för utvärdering av Riksbankens penningpolitik 2010 2014 Riksbanken är en myndighet under riksdagen med ansvar för den svenska penningpolitiken. Sedan 1999 har Riksbanken en självständig ställning

Läs mer

Riktlinjer. Internationellt arbete. Mariestad. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2002-05-27

Riktlinjer. Internationellt arbete. Mariestad. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2002-05-27 Riktlinjer Internationellt arbete Mariestad Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2002-05-27 Datum: 2012-02-01 Dnr: Sida: 2 (7) Riktlinjer för internationellt arbete Kommunfullmäktiges beslut 62/02 Bakgrund

Läs mer

Reaktioner på måndagens ministerråd om flyktingkrisen... 2

Reaktioner på måndagens ministerråd om flyktingkrisen... 2 Sessionsinfo, 16 september - plenarsammanträde - Bryssel [15-09-2015-17:04] Reaktioner på måndagens ministerråd om flyktingkrisen................... 2 Ministermötet om migrations- och flyktingkrisen den

Läs mer

Kommentarer till Konjunkturrådets rapport

Kommentarer till Konjunkturrådets rapport Kommentarer till Konjunkturrådets rapport Finansminister Anders Borg 16 januari 2014 Svenska modellen fungerar för att den reformeras och utvecklas Växande gap mellan intäkter och utgifter när konkurrens-

Läs mer

Rekommendation till RÅDETS REKOMMENDATION. om Österrikes nationella reformprogram 2015

Rekommendation till RÅDETS REKOMMENDATION. om Österrikes nationella reformprogram 2015 EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 13.5.2015 COM(2015) 269 final Rekommendation till RÅDETS REKOMMENDATION om Österrikes nationella reformprogram 2015 med avgivande av rådets yttrande om Österrikes stabilitetsprogram

Läs mer

Stockholmsregionens Europaförening (SEF) Stockholm, den 5 september 2013

Stockholmsregionens Europaförening (SEF) Stockholm, den 5 september 2013 Stockholmsregionens Europaförening (SEF) Stockholm, den 5 september 2013 Verksamhetsrapport maj-sep 2013 Ordinarie föreningsstämma 31 maj Godkänd årsrapport 2012 och ansvarsfrihet åt styrelsen Stockholmsregionens

Läs mer

9263/15 ul/mv,gw 1 DG B 3A - DG G 1A

9263/15 ul/mv,gw 1 DG B 3A - DG G 1A Europeiska unionens råd Bryssel den 15 juni 2015 (OR. en) 9263/15 UEM 198 ECOFIN 404 SOC 366 COMPET 278 ENV 361 EDUC 184 RECH 175 ENER 218 JAI 380 EMPL 239 NOT från: till: Komm. dok. nr: Ärende: Rådets

Läs mer

Sammanfattande rapport

Sammanfattande rapport Sammanfattande rapport Toppmötet för rättvisa jobb och tillväxt, Göteborg, Sverige, 17 november 2017 Den 17 november 2017 träffades EUs stats- och regeringschefer på Toppmötet för rättvisa jobb och tillväxt

Läs mer

5776/17 son/al/ss 1 DG G 3 C

5776/17 son/al/ss 1 DG G 3 C Europeiska unionens råd Bryssel den 10 februari 2017 (OR. en) 5776/17 NOT från: till: Ordförandeskapet IND 18 MI 82 COMPET 58 FISC 27 PI 9 Ständiga representanternas kommitté (Coreper)/rådet Ärende: Förberedelser

Läs mer

EU-kritiker som inte är till salu. Jöran Fagerlund

EU-kritiker som inte är till salu. Jöran Fagerlund EU-kritiker som inte är till salu Jöran Fagerlund 1989 Blev medlem i KU och VPK Supervalåret 2014 Besegra Reinfeldt två gånger. Få fler medlemmar. Samma politik i Sverige som i EU. Inte till salu. Mobilisera

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET 2014-2019. Utskottet för rättsliga frågor ARBETSDOKUMENT

EUROPAPARLAMENTET 2014-2019. Utskottet för rättsliga frågor ARBETSDOKUMENT EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Utskottet för rättsliga frågor 6.2.2015 ARBETSDOKUMENT Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om privata enmansbolag med begränsat ansvar Utskottet för rättsliga

Läs mer

Rekommendation till RÅDETS REKOMMENDATION. om Rumäniens nationella reformprogram och rådets yttrande

Rekommendation till RÅDETS REKOMMENDATION. om Rumäniens nationella reformprogram och rådets yttrande EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 7.6.2011 SEK(2011) 825 slutlig Rekommendation till RÅDETS REKOMMENDATION om Rumäniens nationella reformprogram 2011 och rådets yttrande om Rumäniens uppdaterade konvergensprogram

Läs mer

Vässa EU:s klimatpoli tik. En rapport om Centerpartiets förslag för EU:s system för handel med utsläppsrätter

Vässa EU:s klimatpoli tik. En rapport om Centerpartiets förslag för EU:s system för handel med utsläppsrätter Vässa EU:s klimatpoli tik En rapport om Centerpartiets förslag för EU:s system för handel med utsläppsrätter Sammanfattning EU:s system för handel med utsläppsrätter (EU-ETS) är tillsammans med unionens

Läs mer

EU på 10 minuter. eu-upplysningen

EU på 10 minuter. eu-upplysningen ! EU på 10 minuter eu-upplysningen EU på 10 minuter EU-upplysningen 3 Dagligen kommer det nyheter om vad EU har bestämt. Många av frågorna påverkar vår vardag. Sverige och 26 andra länder ingår i Euro

Läs mer

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för rättsliga frågor 12.1.2011 2010/0207(COD) FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för rättsliga frågor till utskottet för ekonomi och valutafrågor över förslaget

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor. 14 oktober 2003 PE 329.

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor. 14 oktober 2003 PE 329. EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor 14 oktober 2003 PE 329.884/1-18 ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-18 Förslag till betänkande (PE 329.884)

Läs mer

ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-19

ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-19 EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för rättsliga frågor 2013/2077(INI) 2.9.2013 ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-19 Förslag till betänkande Sajjad Karim (PE514.600v01-00) EU-lagstiftningens ändamålsenlighet, subsidiaritet

Läs mer

Arbetsprogram för fasta kommittén för allmännyttiga verk. Fråga Vad Hur När

Arbetsprogram för fasta kommittén för allmännyttiga verk. Fråga Vad Hur När EPSU:s fasta kommitté för allmännyttiga verk, 7 april, Luxemburg DAGORDNINGSPUNKT 6 EPSU:s styrelse, Arbetsprogram för fasta kommittén för allmännyttiga verk Med utgångspunkt i kongressresolution R.1.

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Ledningskansliet

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Ledningskansliet ÖREBRO LÄNS LANDSTING Ledningskansliet Riktlinjer för internationellt engagemang 2011-2014 2 Riktlinjer för internationellt engagemang Inledning Landstingsfullmäktige antog i juni 2003 en policy för Örebro

Läs mer

Ämne Syfte/resultat Aktiviteter Tidsplan. Lobba regeringar och i synnerhet Europaparlamentariker

Ämne Syfte/resultat Aktiviteter Tidsplan. Lobba regeringar och i synnerhet Europaparlamentariker EPSU:s fasta kommitté för sjuk- och hälsovård samt sociala tjänster (HSS) antaget den 4 november 2009 - med uppdatering i oktober (för regelbunden översyn och uppdatering under kongressperioden) EPSU:s

Läs mer

MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET

MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET I. EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 21.12.2016 COM(2016) 816 final MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET Lägesrapport och tänkbara lösningar i fråga om den icke-ömsesidiga situationen

Läs mer