För din säkerhet och trygghet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "För din säkerhet och trygghet"

Transkript

1 SPARA! För din säkerhet och trygghet Så skyddar du dig om en olycka inträffar vid någon av Sundsvalls och Timrås industrier.

2 Information vid olycka: Ring Vid samhällsstörningar, exempelvis en större olycka, öppnar Räddningstjänsten en informationscentral dit du kan ringa om du vill ha mer information.

3 Därför har du fått denna broschyr I Sundsvall och Timrå finns flera industrier som hanterar farliga ämnen i sin dagliga verksamhet. Om en olycka skulle inträffa kan dessa ämnen vara skadliga för dig och naturen. I denna broschyr får du viktig information och kunskap om hur du ska agera vid en allvarlig olycka. Läs därför innehållet noggrant och spara broschyren på en lättåtkomlig plats. Mer och aktuell information hittar du också på Sundsvalls och Timrå kommuns webbplatser: samt Industrierna är enligt en särskild lagstiftning* skyldig att informera allmänheten om risker och hur du skyddar dig vid en eventuell olycka. I broschyren presenterar vi de industrier, i vårt närområde, som omfattas av denna lagstiftning. Industrierna bekostar informationen som ges ut i samarbete med Sundsvall och Timrå kommun. Informationen måste ges minst vart femte år. * Det är lag på att ge dig information De industrier som presenteras i broschyren bedriver verksamheter som omfattas av Seveso II-direktivet. Direktivet har antagits av Europeiska Unionens Råd och har lagfästs i svensk lag: 14 (SFS 1999:381). Lagen om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor 11 (SFS 1999:382). Förordning om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor samt bilaga 3 i Statens Räddningsverks föreskrifter (SRVFS 2005:2) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor. Seveso II-direktivet innebär bland annat att en säkerhetsrapport ska upprättas. Säkerhetsrapporten för varje industri som berörs av lagstiftningen skickas till berörda myndigheter. Dessutom ska allmänhet som riskerar att påverkas vid en eventuell olycka informeras om hur man ska agera och vilka åtgärder man ska vidta.

4 Här ligger industrierna i vårt närområde

5 Säkerhetsarbetet pågår 24 timmar per dygn Hantering och produktion med farliga ämnen kräver ett ständigt pågående säkerhetsarbete. Varje industri har noggranna säkerhetsinstruktioner och inarbetade rutiner som är baserade på viktiga riskanalyser. Riskanalyserna bedömer bland annat hur troligt det är att en olycka ska inträffa samt vilken omfattning och vilka konsekvenser en olycka kan få. VD på respektive industri är ytterst ansvarig och har till sin hjälp säkerhetschefer och andra medarbetare för att säkerställa att allt arbete sker korrekt och att rätt åtgärder vidtas vid en eventuell olycka. De flesta händelser som analyserats begränsar sig till skador inom själva industriområdet och påverkar inte allmänheten. Olyckor i kemikalieindustrier kan dock komma att påverka samhället omkring och då är det viktigt att veta hur man ska göra för att skydda sig. Förebyggande arbete och realistiska övningar Det förebyggande arbetet sker systematiskt genom besiktning och underhåll av exempelvis tankar och rörledningar samt hantering av farliga ämnen. Säkerhetsarbetet omfattar även transporter av farliga ämnen till och från industrierna liksom lossning, lastning och lagring. Utbildning är en viktig del i säkerhetsarbetet och industrierna genomför regelbundet större övningar där både medarbetare och Räddningstjänsten medverkar. Övningarna ger möjlighet att testa de åtgärdsplaner som finns och se att samverkan mellan olika räddningsinsatser fungerar. Varje övning utvärderas för att se vad som eventuellt bör förbättras och utvecklas. Räddningstjänsten Medelpad Räddningstjänstens uppgift är att förhindra bränder och andra olyckor och följderna av dessa. Räddningstjänsten har också hög prioritet på det förebyggande arbetet, vilket handlar om att minska riskerna i samhället och samtidigt förhindra nya olyckor. Sundsvall Timrå Räddningstjänstförbund bildades januari Från och med januari 2010 utökades förbundet till att även omfatta Ånge. Namnet ändrades då till Medelpads Räddningstjänstförbund. Det nya förbundet betjänar cirka invånare i Sundsvall (96 000), Timrå (18 000) och Ånge (10 500). Genom avtal har Räddningstjänsten ett omfattande samarbete med alla angränsande kommuner. På räddningstjänstens webbplats finns utförlig information om säkerhetsarbetet och här publiceras även de senaste larmen. Adressen är

6 Kontaktuppgifter Eka Chemicals Peter Sjögren tel Eka Chemicals Peter Nilsson tel Eka Chemicals Sven-Gunnar Jansson tel bel.com Casco Adhesives Björn Engström tel AGA Gas Jan Larsson tel Surface Chemistry Björn Vedin tel Casco Adhesives Per Gabrielsson tel Akzo Nobel I Stockvik finns fyra producerande företag som ingår i Akzo Nobel-koncernen. Företagen är Carbide Sweden, Eka Chemicals, Casco Adhesives och Surface Chemistry och de har tillsammans cirka 450 anställda. Dessutom finns ytterligare två företag på området; AGA Gas och Superior Graphite. Risker och möjliga olyckor Om en brand skulle uppstå i någon av anläggningarna skulle den ge brandrök som sprider sig utanför fabriksområdet. Ett ammoniaklutsläpp från Surface Chemistry (Övre fabriken) skulle kunna nå närmaste bebyggelse i Vapelnäs eller Bredsand. Ammoniak känns igen på den starkt stickande lukten. Farliga ämnen kemikalier Industrierna i Stockvik hanterar ett flertal kemikalier. En del av dem är brandfarliga och giftiga. Förutom ammoniak hanteras bland annat: Metanol, en brandfarlig och giftig vätska. Isobutan, en brandfarlig gas som liknar gasol. Akrylnitril, en brandfarlig och giftig vätska. Vinylidenklorid, en brandfarlig vätska. Kalciumkarbid, som utvecklar brandfarlig gas vid kontakt med vatten.

7 Kontaktuppgifter Gunnar Nyberg Skydds- och säkerhetschef, Miljöchef vxl dir Bo Fernström Skyddsingenjör vxl dir Kubal Kubal är Sveriges enda tillverkare av primäraluminium och verksamheten vid fabriken startade redan Kubals gjuteri tillverkar vals- och pressgöt av den framställda aluminiummetallen. Kubal har cirka 400 anställda och producerar varje år cirka ton aluminium. Hälften av produktionen exporteras till länder i Europa och och hälften köps av svenska kunder. Aluminiumet används i allt från bilar och flygplan till förpackningar för livsmedel. Kubal är certifierat enligt såväl miljöstandarden ISO som kvalitetsstandarden ISO Jens Nolin Miljösamordnare vxl dir jno@kubal.se Risker och möjliga olyckor Den största risken berör det egna verksamhetsområdet. Brand i någon anläggning kan påverka närmiljön och närboende genom farlig brandrök och en brand i en gasolcistern kan innebära fara för de som finns i fabrikens omgivningar. Farliga ämnen kemikalier Kryolit, ett giftigt fast material. Gasol, en extremt brandfarlig gas. Acetylen, en extremt brandfarlig gas. Syrgas, bidrar till mycket snabba brandförlopp.

8 Kontaktuppgifter Sundsvall Oljehamn AB tel Svenska Statoil AB Bensinvägen Sundsvall Depåchef tel Norddepot AB (Almer Oil) tel info@almeroil.se OKQ8 AB Depå Petroleumvägen Sundsvall tel Svenska Statoil AB Norddepot AB (Almeroil) Sundsvall Oljehamn AB OKQ8 AB Oljehamnen ligger på Vindskärsudde på södra sidan av Sundsvallsfjärden. Hamnen är centrum för hanteringen av petroleumprodukter i mellannorrland och lagringen sker i bergrum och i cisterner ovan jord. De företag som ingår i verksamheten är Statoil, Nord depot (Almeroil) och OKQ8. Oljehamnen hanterar varje år cirka ton petroleum produkter. Risker och möjliga olyckor Riskerna med lagring av petroleumprodukter är faran för brand och utsläpp till miljö. En brand skulle orsaka rök som är skadlig att inandas. Ett större utsläpp kan även påverka mark, grundvatten och hav. Farliga ämnen kemikalier Bensin, giftig, miljöfarlig och mycket brandfarlig. Etanol, giftigt och mycket brandfarligt Diesel hälsoskadlig, miljö- och brandfarlig. Jet A1, hälsoskadlig, miljö- och brandfarlig. Eldningsolja, hälsoskadlig, miljö- och brandfarlig.

9 Kontaktuppgifter Mikael Fredriksson tel mobil vxl Nesteterminalen: Neste LPG AB Neste LPG köper in, hanterar, lagrar och distri buerar Propan 95, även kallat gasol. Produkten lagras cirka 100 m under markytan i Tunadalshamnen i Sundsvall, i ett trycksatt bergrumslager. Neste LPG levererar varje år cirka ton Propan 95 från lagret i Sundsvall, främst till pappers- och stålindustrin. Neste LPG AB är certifierade enligt miljöstandarden ISO och kvalitetsstandarden ISO Risker och möjliga olyckor Ett gasolläckage eller en brand i anläggningen kan medföra fara för omgivningen, exempelvis brand i en gasolcistern. Även transporter av Propan 95 med tankbilar och tankvagnar på järnväg innebär risker om en olycka skulle inträffa. Farliga ämnen kemikalier Propan 95 är en extremt brandfarlig gas. Propan 95 är inte giftig men narkotisk i större doser.

10 Kontaktuppgifter Katarina Kolar Chef Produktion pappersbruk tel vxl Anne-Sofie Cadeskog Informationschef tel mobil SCA Ortviken SCA Ortviken tillverkar tryckpapper för tidningar, tidskrifter och kataloger. Här arbetar cirka 900 personer och den totala produktionen uppgår till drygt ton tryckpapper. Råvaran är färsk granmassaved, framför allt från SCAs egna skogar i norra Sverige. Energin som utvinns ur Ortvikens rökgaskondensering ger spillvärme till fjärrvärmenätet motsvarande uppvärmningen av villor per år. Risker och möjliga olyckor Riskbedömningar utförs på ett systematiskt sätt och hela anläggningens verksamhet har utretts vad gäller risker för kemikalieutsläpp, brand och explosion. Analysen visar att nästan alla eventuella skador vid en olycka skulle begränsas till industriområdet och inte påverka allmänheten. Det som kan påverka närmiljön och närboende är om en större brand skulle inträffa inom industriområdet, med kraftig rökutveckling och utsläpp av släckvatten som följd. Farliga ämnen kemikalier Vid Ortvikens anläggning hanteras ett flertal kemikalier. En del av dem är brandfarliga eller skadliga för vattenlevande organismer. Gasol, mycket brandfarlig. Syrgas, som i sig inte är farligt men kan orsaka snabba brandförlopp. Natriumhydrosulfit (ditionit), brandfarlig. Råterpentin, brandfarlig och skadlig för vattenlevande organismer. Eldningsoljor och diesel, skadliga för vattenlevande organismer. Acetylen, brandfarlig. Perättiksyra, frätande och brandunderhållande.

11 Kontaktuppgifter Susan Björkqvist Skydd- och säkerhetschef tel vxl Anne-Sofie Cadeskog Informationschef tel mobil SCA Östrand Vid Östrand produceras blekt sulfatmassa och CTMP-massa, av tall, gran och lövved. Fabriken har knappt 400 anställda och producerar totalt ca ton massa per år. Massan används i första hand till SCAs egna produkter, exempelvis bindor, tryckpapper, förpackningar och torkpapper. En del av produktionen köps även av andra pappersbruk, både i Sverige och övriga världen. Från veden utvinns också råterpentin och råtallolja. Risker och möjliga olyckor För att hålla en hög säkerhetsnivå har det genomförts riskanalyser på hela verksamheten med en systematisk genomgång av vilka risker som finns för kemikalieutsläpp, brand, explosion eller annan olycka. Sannolikheten för en större olycka är liten och begränsas i de flesta fall till själva industriområdet, men följande händelser skulle kunna påverka dem som befinner sig i närheten av Östrand: Läckage som ger utsläpp av giftig svaveldioxidgas. Brand i terpentinutvinning eller lagercisterner, med kraftig rökutveckling som följd samt utsläpp av släckvatten. Farliga ämnen kemikalier Vid Östrand hanteras ett flertal kemikalier, några av dem är giftiga, frätande eller brandfarliga. Svaveldioxid, är en kondenserad gas som klassas som giftig. Natriumhydroxid, är frätande. Väteperoxid, är såväl oxiderande som frätande. Syrgas, kan bidra till mycket snabba brandförlopp. Råterpentin, är en brandfarlig vätska.

12 Så varnas allmänheten vid en allvarlig olycka 1. En olycka inträffar. 2. Räddningsledare beslutar hur allmänheten ska varnas. Om en allvarlig olycka med farliga ämnen inträffar kan du få veta det på flera olika sätt. Ett sätt är via utomhussignalen Viktigt meddelande. Ett annat sätt är informations- eller varningsmeddelande som sänds ut via TV eller i radio. 3. Regional SOS central. 4. Signal Viktigt meddelande. Gå inomhus. Stäng fönster, dörrar och ventilation. Lyssna på radio. På SVT:s Text TV sidan 100 anges när en VMA situation pågår och hänvisar för mer information till Text TV sidan 599 där samma meddelande som läses i radio publiceras skriftligt. 5. Meddelande i sändande radiokanaler, marksända TV kanaler och internet. Viktigt meddelande Utomhussignalen Viktigt meddelande består av 7 sekunder långa signaler med 14 sekunders paus emellan. Signalen upprepas under minst två minuter. När faran är över ljuder en 30 sekunder lång signal. Signalen provas varje kvartal. Det sker kl första helgfria måndagen i mars, juni, september och december. OBS! Om du hamnar i rök eller gasmoln Rök och gas kan ha starkt stickande lukt som kan ge sveda i ögon och näsa samt ge irritation i halsen och hosta. Tänk på vindriktningen! Sök dig bort från olyckan. Gå tvärs vindriktningen, varken mot eller med vinden. Du kan göra ett tillfälligt flyktfilter genom att andas genom en fuktad trasa. ILLuSTRATIONER: TOMAS HOLMSTRÖM

13 Så här gör du om det börjar brinna Rädda-Varna-Larma-Släck Om du försöker undvika riskerna och du har ett bra brandskydd hemma kan olyckan ändå vara framme och en brand kan utbryta. Då är all tid dyrbar. Om du handlar på rätt sätt kan det vara avgörande för att det stannar vid ett tillbud istället för en totalbrand. Rädda-Varna-Larma-Släck Gör såhär om det börjar brinna: Detta är den vanliga handlingsordningen vid brand. Rädda först den som är i livsfara Varna alla som hotas av branden Larma Räddningstjänsten genom att ringa 112 Släck branden om du bedömer att du klarar det. Detta är oftast den ordning som är att rekommendera. Men det kan ske i en annan ordningsföljd, för det är den aktuella situationen som avgör i vilken ordning du verkligen skall agera. Är man flera som kan agera kan man göra flera åtgärder samtidigt. Lyckas man inte släcka branden, är det viktigt att stänga dörren till rummet där det brinner. Stänger man dörren har man skaffat sig värdefull tid. Syretillförseln minskar och branden minskar något i intensitet. Dörren fungerar också som ett brandmotstånd, som under ett antal minuter förhindrar brandspridning. Handlar man på detta sätt, försvårar man för branden att sprida sig och man förbättrar möjligheten att brandmännen skall kunna rädda så stora värden som möjligt. OM OLyCKAN är FRAMME

14 Rev A Stiftelsen för HLR, 2006 Illustrationer och design, Laerdal Rev A.indd :51:25 Så utför du hjärt-lungräddning samt lägger en medvetslös person i stabilt sidoläge OM OLyCKAN är FRAMME HLR Om inga livstecken, skaffa hjälp och starta HLR! Är du vaken? Hjälp! Det är någon här som har fått hjärtstopp Han reagerar inte Han andas inte heller! Han har ingen puls Ingen kommer. Jag måste ringa 112 själv. Sidoläge En medvetslös person som andas normalt och har puls skall vändas till stabilt sidoläge Är du vaken? Det är någon här som är medvetslös Han reagerar inte Han andas normalt Han har puls Ingen kommer. Jag måste ringa 112 själv. Tryck 30 gånger Blås två gånger Jag startar HLR OBS! Om du inte känner någon puls, eller är osäker, måste du starta HLR. HLR rådet Svenska rådet för hjä rt-lungrä ddning

15

16 Klipp ut sidan och sätt upp där du lätt kan se den! Om olyckan är framme Genom nödnumret 112 kan du dygnet runt nå ambulans, räddningstjänst/brandkår, polis, flygräddning, sjöräddning, fjällräddning, giftinformation och jourhavande läkare. Vid nödläge Ring 112 Var beredd att svara på larmoperatörens frågor: Vem är du? Varifrån ringer du? Vad har hänt? Var har det hänt (adress)? Finns människor instängda/fastklämda? är några skadade? SOS-operatörens frågor till dig försenar aldrig utlarmningen av ambulans, polis eller räddningstjänst. När du talar med en operatör larmar någon annan räddningspersonalen.

Viktig information till allmänheten

Viktig information till allmänheten Viktig information till allmänheten från Räddningstjänsten Västervik och OKQ8 AB RÄDDNINGSTJÄNSTEN Du som får denna information, bor eller vistas i närheten av en anläggning som innebär vissa risker för

Läs mer

För din säkerhet och trygghet

För din säkerhet och trygghet SPARA! VIKTIG INFORMATION FRÅN RÄDDNINGSTJÄNSTEN För din säkerhet och trygghet Så skyddar du dig om en olycka inträffar vid någon av Sundsvalls, Timrås eller Ånges industrier. Så här blir du varnad om

Läs mer

Viktig information till allmänheten

Viktig information till allmänheten Viktig information till allmänheten från Räddningstjänsten Västervik och Akzo Nobel Industrial Finishes RÄDDNINGSTJÄNSTEN Du som får denna information, bor eller vistas i närheten av en anläggning som

Läs mer

Om olyckan är framme. så hanteras Farliga ämnen i din närhet

Om olyckan är framme. så hanteras Farliga ämnen i din närhet Om olyckan är framme så hanteras Farliga ämnen i din närhet Företag som hanterar kemikalier spelar en viktig roll i svenskt näringsliv, men innebär också vissa risker. Du bor eller vistas i närheten av

Läs mer

Information till allmänheten avseende Jernbro Industri Service AB, enligt 3 kap 6 Förordningen (2003:789) om skydd mot olyckor.

Information till allmänheten avseende Jernbro Industri Service AB, enligt 3 kap 6 Förordningen (2003:789) om skydd mot olyckor. Information till allmänheten avseende Jernbro Industri Service AB, enligt 3 kap 6 Förordningen (2003:789) om skydd mot olyckor. Upprättad 2018-01-16 av Räddningstjänsten Finspång 1 Innehåll Bakgrund..

Läs mer

Räddningstjänstens organisation och resurser vid en större olycka

Räddningstjänstens organisation och resurser vid en större olycka Räddningstjänstens organisation och resurser vid en större olycka Räddningstjänsten Syd når normalt samtliga Sevesoanläggningar i Malmö Stad inom 10 minuter. Räddningstjänsten är skyldig att vara förberedd

Läs mer

Om larmet går. Viktig information från Gävle Hamn Gävle kommun Gästrike Räddningstjänst

Om larmet går. Viktig information från Gävle Hamn Gävle kommun Gästrike Räddningstjänst Om larmet går Viktig information från Gävle Hamn Gävle kommun Gästrike Räddningstjänst Almer Oil & Chemical Storage AB Statoil Fuel & Retail Sverige AB Boliden Mineral AB St1 Energy AB OK-Q8 AB Vopak Sweden

Läs mer

Viktig information till allmänheten

Viktig information till allmänheten Viktig information till allmänheten från Räddningstjänsten är förberedd De företag som hanterar stora mängder kemikalier är viktiga för näringslivet men innebär också vissa risker. I Arlandastad/Märsta

Läs mer

Får vi störa en liten stund med viktig information?

Får vi störa en liten stund med viktig information? CREATING PROGRESS Får vi störa en liten stund med viktig information? Information om verksamheten vid Scana Steel Björneborg AB, om säkerhetsarbetet, risker och hur allmänheten ska agera i händelse av

Läs mer

Information till allmänheten avseende E.ON Gas Sverige AB, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor.

Information till allmänheten avseende E.ON Gas Sverige AB, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor. Datum Namn, titel, telefon 2015-08-11 RÖG- Samuel Andersson, Brandingenjör 010-4804012 Information till allmänheten avseende E.ON Gas Sverige AB, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor.

Läs mer

Information till allmänheten avseende Svenska Lantmännen Spannmål, Norrköping, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor.

Information till allmänheten avseende Svenska Lantmännen Spannmål, Norrköping, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor. Datum Namn, titel, telefon 2015-08-11 RÖG- Samuel Andersson, Brandingenjör 010-4804012 Information till allmänheten avseende Svenska Lantmännen Spannmål, Norrköping, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789)

Läs mer

2015-08-11 RÖG- Samuel Andersson, Brandingenjör 010-4804012

2015-08-11 RÖG- Samuel Andersson, Brandingenjör 010-4804012 1 (8) Namn, titel, telefon 2015-08-11 RÖG- Samuel Andersson, Brandingenjör 010-4804012 Information till allmänheten avseende BillerudKorsnäs AB, enligt 14 Lag (1999:381) om åtgärder för att förebygga och

Läs mer

Till dig som bor eller jobbar i Enköping -

Till dig som bor eller jobbar i Enköping - Till dig som bor eller jobbar i Enköping - Vistas du nära en anläggning som hanterar kemikalier? Viktig information Foto: Namn Efternamn I Enköping driver AGA Gas AB en anläggning för fyllning av gasol

Läs mer

Information till allmänheten avseende Kimstad Gasturbin, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor.

Information till allmänheten avseende Kimstad Gasturbin, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor. Datum Namn, titel, telefon 2015-08-11 RÖG- Samuel Andersson, Brandingenjör 010-4804012 Information till allmänheten avseende Kimstad Gasturbin, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor.

Läs mer

2015-08-11 RÖG-XX Samuel Andersson, Brandingenjör 010-4804012

2015-08-11 RÖG-XX Samuel Andersson, Brandingenjör 010-4804012 1 (7) Namn, titel, telefon 2015-08-11 RÖG-XX Samuel Andersson, Brandingenjör 010-4804012 Information till allmänheten avseende Norrköpings Hamn AB Ramshälls bergrumsanläggning, enligt 14 Lag (1999:381)

Läs mer

Gör så här om larmet går

Gör så här om larmet går Till boende i Hagfors kommun med omnejd November 2013 Gör så här om larmet går Information om verksamheterna vid Uddeholms AB och Metso Paper Sweden AB, Refiner Segments Risker Säkerhetsarbete Allmänhetens

Läs mer

Vad gör jag om larmet går?

Vad gör jag om larmet går? Vad gör jag om larmet går? Information om säkerhet och självskydd från AGA, Sandvik AB, Sandvikens kommun och Gästrike Räddningstjänst Varför har jag fått den här skriften? Sandvik AB och AGA Gas AB hanterar

Läs mer

Det kan gälla din säkerhet

Det kan gälla din säkerhet Det kan gälla din säkerhet Information till boende i Borlänge kommun Det oförutsedda kan hända Farligt gods transporteras dagligen genom kommunen, bland annat stora mängder kemikalier som gasol. Därmed

Läs mer

DET KAN GÄLLA DIN SÄKERHET INFORMATION TILL BOENDE I BORLÄNGE KOMMUN

DET KAN GÄLLA DIN SÄKERHET INFORMATION TILL BOENDE I BORLÄNGE KOMMUN DET KAN GÄLLA DIN SÄKERHET INFORMATION TILL BOENDE I BORLÄNGE KOMMUN DET OFÖRUTSEDDA KAN HÄNDA Farligt gods transporteras dagligen genom kommunen, bland annat stora mängder kemikalier. Därmed finns det

Läs mer

VIKTIG INFORMATION TILL ALLMÄNHETEN

VIKTIG INFORMATION TILL ALLMÄNHETEN SPARA DENNA FOLDER. SAMHÄLLSINFORMATION FEBRUARI 2015 VIKTIG INFORMATION TILL ALLMÄNHETEN - om verksamheterna i Oljehamnen Du som har fått denna folder, bor eller arbetar i närheten av anläggningar som

Läs mer

Spara denna säkerhetsinformation! om larmet går

Spara denna säkerhetsinformation! om larmet går Spara denna säkerhetsinformation! om larmet går Viktigt att veta om det händer en allvarlig kemikalieolycka vid Kemira Kemi AB eller Interlink AB i Helsingborg. Utgiven av Helsingborgs stad i samverkan

Läs mer

DET KAN GÄLLA DIN SÄKERHET

DET KAN GÄLLA DIN SÄKERHET DET KAN GÄLLA DIN SÄKERHET INFORMATION TILL BOENDE I BORLÄNGE KOMMUN DET OFÖRUTSEDDA KAN HÄNDA Farligt gods transporteras dagligen genom kommunen, ett exempel på det är eldningsolja. Därmed finns det alltid

Läs mer

Det kan gälla din säkerhet INFORMATION TILL BOENDE I BORLÄNGE KOMMUN 1

Det kan gälla din säkerhet INFORMATION TILL BOENDE I BORLÄNGE KOMMUN 1 Det kan gälla din säkerhet INFORMATION TILL BOENDE I BORLÄNGE KOMMUN 1 Det oförutsedda kan hända Våren 2000 inträffade en järnvägsolycka i Borlänge, som hade kunnat få mycket allvarliga följder. På olika

Läs mer

Signalen som varnar. Vad gör jag om larmet går? Hur vet jag att faran är över? Larm via telefon

Signalen som varnar. Vad gör jag om larmet går? Hur vet jag att faran är över? Larm via telefon Varför har jag fått den här skriften? Jacobs Douwe Egberts OPS S.E. AB i Gävle hanterar en större mängd gasol och omfattas därför av Lagen om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga

Läs mer

Information till allmänheten avseende Lantmännen Agroetanol AB, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor.

Information till allmänheten avseende Lantmännen Agroetanol AB, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor. Datum Namn, titel, telefon 2015-08-11 RÖG- Samuel Andersson, Brandingenjör 010-4804012 Information till allmänheten avseende Lantmännen Agroetanol AB, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot

Läs mer

2015-08-11 RÖG-XX Samuel Andersson, Brandingenjör 010-4804012

2015-08-11 RÖG-XX Samuel Andersson, Brandingenjör 010-4804012 1 (10) Namn, titel, telefon 2015-08-11 RÖG-XX Samuel Andersson, Brandingenjör 010-4804012 Information till allmänheten avseende verksamheterna i Pampus oljehamn, enligt 14 Lag (1999:381) om åtgärder för

Läs mer

DET KAN GÄLLA DIN SÄKERHET

DET KAN GÄLLA DIN SÄKERHET DET KAN GÄLLA DIN SÄKERHET INFORMATION TILL BOENDE I BORLÄNGE KOMMUN DET OFÖRUTSEDDA KAN HÄNDA Farligt gods transporteras dagligen genom kommunen, bland annat stora mängder kemikalier som gasol, naturgas

Läs mer

Information till allmänheten avseende Swed Handling AB, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor.

Information till allmänheten avseende Swed Handling AB, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor. Datum Namn, titel, telefon 2015-08-11 RÖG- Samuel Andersson, Brandingenjör 010-4804012 Information till allmänheten avseende Swed Handling AB, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor.

Läs mer

2015-08-11 RÖG-XX Samuel Andersson, Brandingenjör 010-4804012

2015-08-11 RÖG-XX Samuel Andersson, Brandingenjör 010-4804012 1 (8) Namn, titel, telefon 2015-08-11 RÖG-XX Samuel Andersson, Brandingenjör 010-4804012 Information till allmänheten avseende Lantmännen Foder, Kimstad, enligt 14 Lag (1999:381) om åtgärder för att förebygga

Läs mer

Information till allmänheten avseende Almroths Express & Åkeri AB, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor.

Information till allmänheten avseende Almroths Express & Åkeri AB, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor. Datum Namn, titel, telefon 2015-08-11 RÖG- Samuel Andersson, Brandingenjör 010-4804012 Information till allmänheten avseende Almroths Express & Åkeri AB, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot

Läs mer

DET KAN GÄLLA DIN SÄKERHET INFORMATION TILL BOENDE I BORLÄNGE KOMMUN

DET KAN GÄLLA DIN SÄKERHET INFORMATION TILL BOENDE I BORLÄNGE KOMMUN DET KAN GÄLLA DIN SÄKERHET INFORMATION TILL BOENDE I BORLÄNGE KOMMUN DET OFÖRUTSEDDA KAN HÄNDA Farligt gods transporteras dagligen genom kommunen, ett exempel på det är eldningsolja. Därmed finns det alltid

Läs mer

RÖG-XX Samuel Andersson, Brandingenjör

RÖG-XX Samuel Andersson, Brandingenjör 1 (8) Namn, titel, telefon 2016-02-19 RÖG-XX Samuel Andersson, Brandingenjör 010-4804012 Information till allmänheten avseende Tekniska verken i Linköping AB, Kraftvärmeverket, enligt 14 Lag (1999:381)

Läs mer

Kommunal plan för räddningsinsats

Kommunal plan för räddningsinsats Kommunal plan för räddningsinsats vid Sevesoverksamheter i Sundsvall, Timrå och Ånge kommun 2013-12-02 Medelpads Räddningstjänstförbund INFORMATION Sida 1(18) Innehållsförteckning Del 1 Allmänt 1. Bakgrund...

Läs mer

Raffinaderiet i Nynäshamn informerar om säkerhet

Raffinaderiet i Nynäshamn informerar om säkerhet Raffinaderiet i Nynäshamn informerar om säkerhet 1 Raffinaderiet i Nynäshamn informerar om säkerhet Nynas verksamhet vid raffinaderiet i Nynäshamn utgör en mycket liten säkerhetsrisk för allmänheten utanför

Läs mer

Upprättad av Räddningstjänsten Motala-Vadstena

Upprättad av Räddningstjänsten Motala-Vadstena Information till allmänheten avseende Kolmetorp bergtäkt,ncc Industry AB Enligt 14 Lag (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor. Upprättad 2016-08-31

Läs mer

Upprättad av Räddningstjänsten Östra Götaland Reviderad

Upprättad av Räddningstjänsten Östra Götaland Reviderad 1 (8) Namn, titel, telefon 2016-08-12 Samuel Andersson, Brandingenjör 010-4804012 Information till allmänheten avseende Candor Sweden AB, enligt 14 Lag (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa

Läs mer

Information till allmänheten i Mjölby och Boxholms kommun avseende sprängningar i bergtäkter.

Information till allmänheten i Mjölby och Boxholms kommun avseende sprängningar i bergtäkter. Information till allmänheten i Mjölby och Boxholms kommun avseende sprängningar i bergtäkter. Verksamhetsutövare: NCC Industry AB Hulterstad 7:1-5-8 ggr/år Spellinge 2:22 2-5 ggr/år Bleckenstad 1:5 2-3

Läs mer

RÖG-XX Samuel Andersson, Brandingenjör

RÖG-XX Samuel Andersson, Brandingenjör 1 (8) Namn, titel, telefon 2016-06-16 RÖG-XX Samuel Andersson, Brandingenjör 010-4804012 Information till allmänheten avseende E:ON Värme Sverige AB, anläggning Sylten, enligt 14 Lag (1999:381) om åtgärder

Läs mer

Information till allmänheten och kommunens plan för räddningsinsats vid Schlötter Svenska AB, Hillerstorp, Gnosjö kommun.

Information till allmänheten och kommunens plan för räddningsinsats vid Schlötter Svenska AB, Hillerstorp, Gnosjö kommun. Information till allmänheten och kommunens plan för räddningsinsats vid Schlötter Svenska AB, Hillerstorp, Gnosjö kommun. Antagen av räddningschefen 2014-12-22 Information till allmänheten Inledning Lag

Läs mer

KOMMUNENS PLAN FÖR RÄDDNINGSINSATS

KOMMUNENS PLAN FÖR RÄDDNINGSINSATS KOMMUNENS PLAN FÖR RÄDDNINGSINSATS Ovako Hellefors AB och Ovako Hofors AB i Hällefors ÖSTRA INDUSTRIOMRÅDET HÄLLEFORS Diarienummer: 205/13-300 Antagen av direktion 2013-06-19 Inledning Lagen (1999:381)

Läs mer

Brand eller utsläpp på Tjärhovet Viktig information till dig som bor eller arbetar nära Tjärhovet informationsfolder till enskilda och företag

Brand eller utsläpp på Tjärhovet Viktig information till dig som bor eller arbetar nära Tjärhovet informationsfolder till enskilda och företag TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Gert Friberg 2015-09-16 KS 2015/0787 575 21 Kommunstyrelsens arbetsutskott Brand eller utsläpp på Tjärhovet Viktig information till dig som bor eller

Läs mer

Samhällsinformation från AkzoNobel

Samhällsinformation från AkzoNobel Samhällsinformation från AkzoNobel Information som är viktig att känna till som innevånare i Öviks kommun och närområde. AkzoNobel AkzoNobel är ett internationellt företag med ca 50 000 anställda i ungefär

Läs mer

Kommunens plan för räddningsinsats vid Nouryon i Bohus

Kommunens plan för räddningsinsats vid Nouryon i Bohus 1 2018-10-10 Kommunens plan för räddningsinsats vid Nouryon i Bohus Bakgrund Inledning Enligt 3 kap 6 i förordningen om skydd mot olyckor (SFS 2003:789) ska kommunen ta fram en plan för räddningsinsatser

Läs mer

Information till allmänheten avseende Holmen Paper Braviken, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor.

Information till allmänheten avseende Holmen Paper Braviken, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor. Datum Namn, titel, telefon 2015-08-11 RÖG- Samuel Andersson, Brandingenjör 010-4804012 Information till allmänheten avseende Holmen Paper Braviken, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor.

Läs mer

VIKTIG INFORMATION TILL DIG SOM BOR ELLER VISTAS NÄRA FORTUM VÄRME VÄRTAVERKET RISKER I DIN OMGIVNING

VIKTIG INFORMATION TILL DIG SOM BOR ELLER VISTAS NÄRA FORTUM VÄRME VÄRTAVERKET RISKER I DIN OMGIVNING VIKTIG INFORMATION TILL DIG SOM BOR ELLER VISTAS NÄRA FORTUM VÄRME VÄRTAVERKET RISKER I DIN OMGIVNING VIKTIG INFORMATION Till dig som bor eller vistas nära Fortum Värme Värtaverket Du som har fått denna

Läs mer

RISKER I DIN OMGIVNING

RISKER I DIN OMGIVNING RISKER I DIN OMGIVNING VIKTIG INFORMATION TILL DIG GÄLLANDE OLJEHAMNEN LOUDDEN FRÅN STORSTOCKHOLMS BRANDFÖRSVAR, AB DJURGÅRDSBERG, STATOIL FUEL & RETAIL SVERIGE AB, OK-Q8 AB OCH PREEM AB. VARFÖR HAR DU

Läs mer

Kommunens plan för räddningsinsats. BillerudKorsnäs AB Gruvöns Bruk

Kommunens plan för räddningsinsats. BillerudKorsnäs AB Gruvöns Bruk Dnr -2018-000827 Sid 1(7) RÄDDNINGSTJÄNSTEN KARLSTADSREGIONEN 2018-12-21 Magnus Lundqvist, 054-540 28 19 magnus.lundqvist@karlstad.se Kommunens plan för räddningsinsats BillerudKorsnäs AB Gruvöns Bruk

Läs mer

KOMMUNENS PLAN FÖR RÄDDNINGSINSATS

KOMMUNENS PLAN FÖR RÄDDNINGSINSATS KOMMUNENS PLAN FÖR RÄDDNINGSINSATS Flogas Sverige AB:s gasoldepå BOTORPS INDUSTRIOMRÅDE KARLSKOGA Diarienummer: 235/13-300 Antagen av direktionen 2013-06-19 Inledning Lagen (1999:381) om åtgärder för att

Läs mer

Kommunens plan för räddningsinsats. Billerud AB Gruvöns Bruk

Kommunens plan för räddningsinsats. Billerud AB Gruvöns Bruk Kommunens plan för räddningsinsats Billerud AB Gruvöns Bruk Enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor Dnr 220.2013.00527 2013-09-12 Postadress: Räddningscenter Sandbäcken, 653 40 Karlstad

Läs mer

informerar om säkerhet

informerar om säkerhet Nynäshamns kommun, Södertörns brandförsvarsförbund, Nynas raffinaderi och AGA (LNG-terminalen) informerar om säkerhet Nynäshamns kommun, Södertörns brandförsvarsförbund, Nynas raffinaderi och AGA (LNG-terminalen)

Läs mer

VIKTIG INFORMATION TILL DIG BOENDE NÄRA BJÖRKBORNS INDUSTRIOMRÅDE

VIKTIG INFORMATION TILL DIG BOENDE NÄRA BJÖRKBORNS INDUSTRIOMRÅDE VIKTIG INFORMATION TILL DIG BOENDE NÄRA BJÖRKBORNS INDUSTRIOMRÅDE Information om verksamheterna på Björkbornsområdet säkerhetsarbete, risker och hur du ska agera vid en olycka Karlskoga 2015-05-31 Vi satsar

Läs mer

Säkerhet framför allt!

Säkerhet framför allt! Säkerhetsmeddelande Säkerhet framför allt! i Nystad hanterar farliga kemikalier. Företaget har utarbetat denna brochyr för att instruera invånarna i närområdet om hur de ska gå tillväga i en eventuell

Läs mer

Kommunens plan för räddningsinsats. Stora Enso Skoghalls bruk

Kommunens plan för räddningsinsats. Stora Enso Skoghalls bruk Dnr -2018-000828 Sid 1(7) RÄDDNINGSTJÄNSTEN KARLSTADSREGIONEN 2018-12-21 Magnus Lundqvist, 054-540 28 19 magnus.lundqvist@karlstad.se Kommunens plan för räddningsinsats Stora Enso Skoghalls bruk Enligt

Läs mer

Information till allmänheten avseende Freudenberg Household Products AB, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor.

Information till allmänheten avseende Freudenberg Household Products AB, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor. Datum Namn, titel, telefon 2015-08-11 RÖG- Samuel Andersson, Brandingenjör 010-4804012 Information till allmänheten avseende Freudenberg Household Products AB, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd

Läs mer

Viktig information om säkerhet och risker i Staffanstorp

Viktig information om säkerhet och risker i Staffanstorp Viktig information om säkerhet och risker i Staffanstorp Information om Sevesoanläggningar i kommunen Personer som riskerar att påverkas av en allvarlig kemikalieolycka ska enligt lag (EU:s Seveso IIIdirektiv)

Läs mer

KOMMUNENS PLAN FÖR RÄDDNINGSINSATS

KOMMUNENS PLAN FÖR RÄDDNINGSINSATS KOMMUNENS PLAN FÖR RÄDDNINGSINSATS Casco Adhesives AB Akzo Nobel Bygglim AB PRESTERUDS INDUSTRIOMRÅDE KRISTINEHAMN Diarienummer: 139/13-305 Antagen av direktionen 2013-04-25 Inledning Lagen (1999:381)

Läs mer

Kommunens plan för räddningsinsats. St1 Sverige AB

Kommunens plan för räddningsinsats. St1 Sverige AB Dnr -2018-000830 Sid 1(6) RÄDDNINGSTJÄNSTEN KARLSTADSREGIONEN 2018-12-21 Magnus Lundqvist, 054-540 28 19 magnus.lundqvist@karlstad.se Kommunens plan för räddningsinsats St1 Sverige AB Enligt 3 kap 6 Förordning

Läs mer

Kommunens plan för räddningsinsats. St1 Energy AB

Kommunens plan för räddningsinsats. St1 Energy AB Kommunens plan för räddningsinsats St1 Energy AB Enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor Dnr 220.2013.00603 2013-10-16 Postadress: Räddningscenter Sandbäcken, 653 40 Karlstad Besöksadress:

Läs mer

Kommunal plan för räddningsinsats

Kommunal plan för räddningsinsats Kommunal plan för räddningsinsats vid Sevesoverksamheter i Sundsvall, Timrå och Ånge kommun Medelpads Räddningstjänstförbund Hörnqvist Anton 2017-01-04 Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 3 1.1. Syfte...

Läs mer

DIN SÄKERHET ÄR VIKTIG! www.rtog.se. Räddningstjänsten Östra Götaland

DIN SÄKERHET ÄR VIKTIG! www.rtog.se. Räddningstjänsten Östra Götaland DIN SÄKERHET ÄR VIKTIG! www.rtog.se Räddningstjänsten Östra Götaland DITT AGERANDE KAN VARA AVGÖRANDE Vi inom räddningstjänsten jobbar för att alla ska ha det så tryggt och säkert som möjligt. I din vardag

Läs mer

Det är viktigt för alla att veta. Särskilt viktigt är det om man bor ensam eller om det är långa avstånd till hjälp.

Det är viktigt för alla att veta. Särskilt viktigt är det om man bor ensam eller om det är långa avstånd till hjälp. Nödnumret 112 När man blir äldre ökar risken för akut sjukdom och olyckor i hemmet. Det finns många hot från att man faller och slår sig till att drabbas av allvarliga tillstånd som stroke eller hjärtinfarkt.

Läs mer

Det är viktigt för alla att veta. Särskilt viktigt är det om man bor ensam eller om det är långa avstånd till hjälp.

Det är viktigt för alla att veta. Särskilt viktigt är det om man bor ensam eller om det är långa avstånd till hjälp. Nödnumret 112 När man blir äldre ökar risken för akut sjukdom och olyckor i hemmet. Det finns många hot från att man faller och slår sig till att drabbas av allvarliga tillstånd som stroke eller hjärtinfarkt.

Läs mer

2015-08-11 RÖG-XX Samuel Andersson, Brandingenjör 010-4804012

2015-08-11 RÖG-XX Samuel Andersson, Brandingenjör 010-4804012 1 (9) Namn, titel, telefon 2015-08-11 RÖG-XX Samuel Andersson, Brandingenjör 010-4804012 Information till allmänheten avseende Trinseo Sverige AB, enligt 14 Lag (1999:381) om åtgärder för att förebygga

Läs mer

Upprättad av Räddningstjänsten Östra Götaland Reviderad

Upprättad av Räddningstjänsten Östra Götaland Reviderad 1 (9) Namn, titel, telefon 2016-08-12 Samuel Andersson, Brandingenjör 010-4804012 Information till allmänheten avseende Saab AB, enligt 14 Lag (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna

Läs mer

KOMMUNENS PLAN FÖR RÄDDNINGSINSATSER VID AB SANDVIK COROMANT, GIMOVERKEN

KOMMUNENS PLAN FÖR RÄDDNINGSINSATSER VID AB SANDVIK COROMANT, GIMOVERKEN UPPSALA BRANDFÖRSVAR. I SAMHÄLLETS TJÄNST SEDAN 1892 KOMMUNENS PLAN FÖR RÄDDNINGSINSATSER VID AB SANDVIK COROMANT, GIMOVERKEN Plan enligt 3 kap 6 förordning (2003:789) om skydd mot olyckor Antagen av räddningsnämnden

Läs mer

Kommunens plan för räddningsinsats. Stora Enso Skoghalls bruk

Kommunens plan för räddningsinsats. Stora Enso Skoghalls bruk Kommunens plan för räddningsinsats Stora Enso Skoghalls bruk Enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor Dnr 220.2013.00529 2013-09-12 Postadress: Räddningscenter Sandbäcken, 653 40 Karlstad

Läs mer

Kommunens plan för räddningsinsats. Almer Oil & Chemical Storage AB Skelleftehamn

Kommunens plan för räddningsinsats. Almer Oil & Chemical Storage AB Skelleftehamn Kommunens plan för räddningsinsats Skelleftehamn Sida 2 (5) Kommunens plan för räddningsinsatser Bakgrund Företaget omfattas genom sin hantering av kemikalier av lagen om åtgärder för att förebygga och

Läs mer

Kommunal plan för räddningsinsats vid Schlötter Svenska AB, Hillerstorp, Gnosjö kommun.

Kommunal plan för räddningsinsats vid Schlötter Svenska AB, Hillerstorp, Gnosjö kommun. Kommunal plan för räddningsinsats vid Schlötter Svenska AB, Hillerstorp, Gnosjö kommun. Antagen av räddningschefen 2014-12-22 Reviderad av räddningschefen 2017-12-18 Inledning Lag (1999:381) om åtgärder

Läs mer

Plan för räddningsinsats avseende Iggesunds bruk

Plan för räddningsinsats avseende Iggesunds bruk Plan för räddningsinsats avseende Iggesunds bruk Upprättad maj 2007 Reviderad dec 2015 Norrhälsinge Räddningstjänst plan för räddningsinsats vid Iggesund bruk Bakgrund Norrhälsinge Räddningstjänst är kommunens

Läs mer

Kommunens plan för räddningsinsats vid Billerud AB, Gruvöns bruk, Grums

Kommunens plan för räddningsinsats vid Billerud AB, Gruvöns bruk, Grums Kommunens plan för räddningsinsats vid Billerud AB, Gruvöns bruk, Grums Beslutad av räddningschef Datum PPostadress: Räddningscenter Sandbäcken 653 40 Karlstad Besöksadress: Räddningscenter Sandbäcken

Läs mer

10 Kommunens plan för räddningsinsats; Sala Ytbehandling AB Jfr Bilaga KS 2014/217/1-2 Ärendet behandlas på ledningsutskottets sammanträde den 6

10 Kommunens plan för räddningsinsats; Sala Ytbehandling AB Jfr Bilaga KS 2014/217/1-2 Ärendet behandlas på ledningsutskottets sammanträde den 6 10 Kommunens plan för räddningsinsats; Sala Ytbehandling AB Jfr Bilaga KS 2014/217/1-2 Ärendet behandlas på ledningsutskottets sammanträde den 6 november. ~ ~~~~ Bilaga KS 2014/21 7/1 l (l) 2014-10-24

Läs mer

Kommunens plan för räddningsinsats; Sala Ytbehandling AB

Kommunens plan för räddningsinsats; Sala Ytbehandling AB SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTTET 6 {14) Sammanträdesdatum 2014-11-06 229 Kommunens plan för räddningsinsats; Sala Ytbehandling AB Dnr 2014/1089 - lt INLEDNING Uppdatering av kommunens plan för räddningsinsats

Läs mer

Upprättad av Räddningstjänsten Motala-Vadstena

Upprättad av Räddningstjänsten Motala-Vadstena Information till allmänheten avseende Härseby bertäkt,svevia Enligt 14 Lag (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor. Upprättad 2016-08-29 av Räddningstjänsten

Läs mer

Att informera allmänheten om risker och skydd vid Sevesoverksamheter

Att informera allmänheten om risker och skydd vid Sevesoverksamheter Att informera allmänheten om risker och skydd vid Sevesoverksamheter 1 Information till allmänheten Kemiföretag spelar en viktig roll i svenskt näringsliv, men medför också risker. Det är därför viktigt

Läs mer

Dokumentnamn RÄDDNINGSPLAN. Handläggare Utgåva Datum Sida Godkänt av Glenn Antonsson 13 2013-01-23 1 (5) Lars Rosén

Dokumentnamn RÄDDNINGSPLAN. Handläggare Utgåva Datum Sida Godkänt av Glenn Antonsson 13 2013-01-23 1 (5) Lars Rosén Glenn Antonsson 13 2013-01-23 1 (5) Lars Rosén Den som upptäcker en olycka, en brand eller ett gasutsläpp skall SKADEPLATS Upptäckt Växelansluten telefon: Ring 0-112 Mobiltelefon (också norsk) Ring 112

Läs mer

SÖDRA DALARNAS RÄDDNINGSTJÄNSTFÖRBUND

SÖDRA DALARNAS RÄDDNINGSTJÄNSTFÖRBUND Avesta SÖDRA DALARNAS RÄDDNINGSTJÄNSTFÖRBUND Fagersta Långshyttan Norberg Hedemora Horndal Fors Postadress: Axel Johnsons väg 70 774 34 AVESTA Tfn: 0226-64 58 00 E-post: sdr@avesta.se Hemsida: wwww.sdrf.nu

Läs mer

MORA BRANDKÅR. Vägledning inför tillsyn

MORA BRANDKÅR. Vägledning inför tillsyn Alltid redo? Du har säkert funderat på vad som skulle kunna hända om det börjar brinna i din verksamhet. Likaså hur du och din personal skulle hantera en eventuell brand. Om inte då är det dags att börja

Läs mer

Åtgärder vid olyckor under gasoltransporter Järnvägstankvagn - Tankbil

Åtgärder vid olyckor under gasoltransporter Järnvägstankvagn - Tankbil Åtgärder vid olyckor under gasoltransporter Järnvägstankvagn - Tankbil Energigas Sverige branschorganisationen för aktörer inom biogas, fordonsgas, gasol, naturgas och vätgas. Förord Denna informationsbroschyr

Läs mer

Kommunal plan för räddningsinsats

Kommunal plan för räddningsinsats Kommunal plan för räddningsinsats Statoil Fuel & Retail AB:s depåverksamhet vid oljehamnen Loudden i Stockholm Vi skapar trygghet! Datum: 2014-11-21 Dnr: 308-1529/2014 IKAROS nr: 2014-012715 2014-10-31

Läs mer

Plan för räddningsinsats avseende Seco Tools AB

Plan för räddningsinsats avseende Seco Tools AB Plan för räddningsinsats avseende Seco Tools AB Enligt Lagen(1999:381)om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor Upprättad 2013-09-23 av Lars Westerfors 1:e stf

Läs mer

Alltid med säkerheten i fokus.

Alltid med säkerheten i fokus. Alltid med säkerheten i fokus. Viktig information till dig som bor i Lysekil. Seveso-direktiven styr vårt säkerhetsarbete. I mitten av 1970-talet inträffade en explosion i en kemikaliefabrik vid staden

Läs mer

KOMMUNENS PLAN FÖR RÄDDNINGSINSATSER AVSEENDE. Gävle Hamn

KOMMUNENS PLAN FÖR RÄDDNINGSINSATSER AVSEENDE. Gävle Hamn Upprättad: Fastställd: Reviderad: 2009-11-08/SO 2008-00-00/xx 2008-00-00/xx Sida 1(9) KOMMUNENS PLAN FÖR RÄDDNINGSINSATSER AVSEENDE Gävle Hamn Gävle Hamn AB Norrköpings Depå AB OK-Q8 AB AB Svenska Shell

Läs mer

Krisplan. Uppdaterat 2015-08-19. Syfte

Krisplan. Uppdaterat 2015-08-19. Syfte Krisplan Uppdaterat 2015-08-19 Syfte I samband med terminsstart välkomnar SHV traditionellt de nya studenterna med välkomstaktiviteter och det är den period som kanske involverar allra flest studenter

Läs mer

Kalmar Brandkårs vägledning inför tillsyn enligt

Kalmar Brandkårs vägledning inför tillsyn enligt Kalmar Brandkårs vägledning inför tillsyn enligt Lag (2003:778) om skydd mot olyckor och Lag (2010:1011) om brandfarliga och explosiva varor Vad gör Du om det brinner hos Dig? Att det skulle kunna börja

Läs mer

Olycksfall och krisstöd

Olycksfall och krisstöd Olofströms kommun 1 (5) Krishanteringsplan för Olofströms kommun I denna handlingsplan tar vi upp åtgärder som kan behövas vid olycksfall, akut sjukdom, brand m.m. Dessa åtgärder kan även appliceras vid

Läs mer

Rädda liv, rädda hem!

Rädda liv, rädda hem! Rädda liv, rädda hem! Skaffa brandvarnare och brandredskap Genom att upptäcka brand och larma så tidigt som möjligt kan du rädda liv. Med en brandsläckare hemma släcker du en mindre brand på egen hand.

Läs mer

PP- bild 1 Du behövs!

PP- bild 1 Du behövs! PP- bild 1 Du behövs! PP- bild 2 -- Vilka i i klassen kan tänka sig att att arbeta som brandmän i i framtiden? -- Var ligger närmaste brandstation? Har du du varit där någon gång? -- Vad tror du du man

Läs mer

Viktig information från din kommun KOMMUNENS KRISBEREDSKAP. smedjebacken.se

Viktig information från din kommun KOMMUNENS KRISBEREDSKAP. smedjebacken.se Viktig information från din kommun KOMMUNENS KRISBEREDSKAP smedjebacken.se När något har hänt Alla i vår kommun förväntar sig en god kommunal service. Friskt vatten ska komma ur våra kranar, el ska man

Läs mer

UTRYMNINGSBEREDSKAP. Folkuniversitetet Kursverksamheten vid Göteborgs universitet Första Långgatan 16, Göteborg

UTRYMNINGSBEREDSKAP. Folkuniversitetet Kursverksamheten vid Göteborgs universitet Första Långgatan 16, Göteborg UTRYMNINGSBEREDSKAP Folkuniversitetet Kursverksamheten vid Göteborgs universitet Första Långgatan 16, Göteborg Utrymningsberedskap Folkuniversitetet Kursverksamheten vid Göteborgs universitet Första Långgatan

Läs mer

Kommunens plan för räddningsinsats för OKQ8 AB, Lucernadepån, Västervik enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor

Kommunens plan för räddningsinsats för OKQ8 AB, Lucernadepån, Västervik enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor Reviderad 2012-12-27 Dnr 2011 29 175 Kommunens plan för räddningsinsats för OKQ8 AB, Lucernadepån, Västervik enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor Bakgrund OKQ8 AB omfattas genom sin

Läs mer

Gör det själv Byta batteri i Brandvarnare

Gör det själv Byta batteri i Brandvarnare Gör det själv Byta batteri i Brandvarnare Kom ihåg! Byt alltid batteri den 1 september Brandskydd Tomt i trapphus och loftgångar Enligt Lagen (2003:778) om skydd mot olyckor får inte cyklar, barnvagnar,

Läs mer

informerar om säkerhet

informerar om säkerhet Nynäshamns kommun, Södertörns brandförsvarsförbund, Nynas raffinaderi och AGA (LNG-terminalen) informerar om säkerhet Nynäshamns kommun, Södertörns brandförsvarsförbund, Nynas raffinaderi och AGA (LNG-terminalen)

Läs mer

Rädda liv, rädda hem!

Rädda liv, rädda hem! Rädda liv, rädda hem! Skaffa brandvarnare och brandredskap Skaffa brandvarnare och brandredskap Genom att upptäcka brand och larma så tidigt som möjligt kan du rädda liv. Med en brandsläckare hemma släcker

Läs mer

Kommunal plan för räddningsinsats vid Sevesoverksamhet i Härnösands kommun

Kommunal plan för räddningsinsats vid Sevesoverksamhet i Härnösands kommun Kommunal plan för räddningsinsats vid Sevesoverksamhet i Härnösands kommun Fastställd i Direktionen XXXX ALLMÄNT Enligt lagen (SFS 1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga

Läs mer

Information om strålskydd vid kärnkraftsolycka

Information om strålskydd vid kärnkraftsolycka 2011 Information om strålskydd vid kärnkraftsolycka Vad kan hända vid en olycka? Kärnkraftverken är byggda med system som ska skydda mot både tekniska och mänskliga fel. Men om en olycka ändå skulle inträffa

Läs mer

S K Y D D S I N F O R M A T I O N

S K Y D D S I N F O R M A T I O N SKYDDSINFORMATION om Karleby Storindustriområde 2014 Skyddsinformation till hemmen 2014 I detta meddelande berättar vi om företagen på Karleby Storindustriområde och deras verksamhet, om de risker som

Läs mer

Bilaga till handlingsprogram för räddningstjänstverksamhet till skydd mot olyckor

Bilaga till handlingsprogram för räddningstjänstverksamhet till skydd mot olyckor Bilaga till handlingsprogram för räddningstjänstverksamhet till skydd mot olyckor Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Bilaga till handlingsprogram för räddningstjänstverksamhet

Läs mer

LARMNUMMER 0650-288 88. Säkerhets och besöksrutiner VID IGGESUNDS BRUK

LARMNUMMER 0650-288 88. Säkerhets och besöksrutiner VID IGGESUNDS BRUK LARMNUMMER 0650-288 88 Säkerhets och besöksrutiner VID IGGESUNDS BRUK Viktig information för alla besökare! I den här broschyren har vi samlat den viktigaste skyddsinformationen för Iggesunds Bruk. Syftet

Läs mer

Gaslager Skallen Halmstads kommun

Gaslager Skallen Halmstads kommun Kommunens plan för räddningsinsatser på Gaslager Skallen Halmstads kommun Upprättad: 2008-11-20 Reviderad: 2013-01-11 Räddningstjänsten Kristinehedsvägen 2, 302 44 Halmstad Tel 035-16 00 00 Fax 035-16

Läs mer

Rädda liv, rädda hem!

Rädda liv, rädda hem! Rädda liv, rädda hem! Skaffa brandvarnare och brandredskap Genom att upptäcka brand och larma så tidigt som möjligt kan du rädda liv. Med en brandsläckare hemma släcker du en mindre brand på egen hand.

Läs mer