Gy&Vux 2013 Matematik, Naturvetenskap

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Gy&Vux 2013 Matematik, Naturvetenskap"

Transkript

1 Gy&Vux 2013 Matematik, Naturvetenskap

2

3 Välkommen till vår värld. En ny termin vädrar morgonluft. Morgontrötta blickar söker gamla bekantskaper. Andra kan knappt vänta på allt nytt som ska erövras. Vissa saker är vad de alltid har varit. Men bevisen på att vi ständigt har nya saker att lära blommar för fullt. Tänk att få vara där. Och få vara den du är. Du kittlar nyfikenheten hela vägen från a till ö. Du förvandlar eviga dagar till upptäcktsfärder att längta till. Tänk vilket jobb du har! Det finns inget bättre än att göra saker ihop. Faktum är att de läromedel som fungerar i verkligheten de skapar vi i samarbete med dig. Vi hjälper dig att forma en tryggare vardag, spara dig värdefull tid och göra ditt jobb mer utvecklande och spännande. Tillsammans får vi varje elev att blomstra. Här i katalogen hittar du alltihop, från minsta lilla bok till hur du blir författare. Vänd blad och kika in.

4 Världens bästa skola. Tillsammans med dig. 5 1 Vår värld är full av allt från läromedel till digitala lärverktyg. Dessutom finns konkreta möjligheter för dig som är lärare att vara med och påverka utvecklingen. Det är så vi tror man bygger världens bästa skola. Tillsammans.

5 Delta i vårt lab 2. Granska oss 3. Bli pilot 4. Testa något nytt 5. Du är författare Gleerups lab är som en osynlig dörr mellan våra världar. Där kan du ta aktiv del i utvecklingen av nya läromedel. Som granskare kvalitetssäkrar du det pedagogiska innehållet under utvecklingsfasen av ett läromedel. Vilket är ditt specialområde? Som pilotskola är du med och påverkar utvecklingen av ett kommande material. Utmanande och hur kul som helst. Som testskola får du möjligheten att prova hur ett nytt färdigt material fungerar i din verklighet. Givande för alla. Från dröm till färdig produkt, ditt verk tillsammans med oss. Tveka inte. Hör av dig med din idé!

6 Upplev poängen med en interaktiv bok. Gleerups interaktiva böcker är mycket mer än bara en digital variant av den tryckta boken. I vår värld är interaktiva böcker levande upplevelser som underlättar lärandet för varje elev, och för dig som är lärare. I den bästa av världar. Här finns allt samlat: texter, bilder, filmer, förklarande animationer, övningar, fördjupningsmaterial och plats för egna anteckningar. Eleverna har var sin interaktiv bok och du som lärare har en egen lärarversion. I lärarversionen finns hela elevboken, men också allt annat som du behöver som lärare: lärarhandledning, övningar, kopieringsunderlag samt administration för hela klassen. Du kan också bygga ut din och dina elevers interaktiva böcker med eget material. Alltid redo. Det fina är också att en interaktiv bok fungerar på allt från dator till surfplatta. Till och med i din smartphone. En interaktiv bok når du överallt och den är alltid uppdaterad med det senaste. Upplev en ny dimension av lärande tillsammans med dina elever. Prova någon av våra interaktiva böcker gratis i tio dagar på gleerups.se. Plattformsoberoende Alltid tillgängligt Lägg till eget material Allt samlat

7

8 Alla möjligheter med Gleerups interaktiva böcker. Med den interaktiva boken kan du variera och individualisera undervisningen på ett helt nytt sätt. Den är enkel att använda, ständigt aktuell och full med smarta funktioner. Här är några av de viktigaste , Navigera Förflytta dig snabbt och enkelt med hjälp av innehållsförteckningen eller navigationslisten. 2. Slipp leta Skapa egna bokmärken och hitta snabbt tillbaka. 3. Blunda och lyssna Få texten uppläst. 4. Sök hur du vill Sök i boken eller på hela internet. 5. Få bra flyt Välj den bakgrundsfärg och storlek på texten som passar dig bäst Markera det intressanta Stryk över text du vill markera lite extra. Alla färgmarkeringar samlas också på ett och samma ställe. 7. Hjälpen är alltid nära Det finns tydliga instruktioner och support om du behöver hjälp. 8. Få överblick På översiktssidan samlas alla dina bokmärken, markeringar och anteckningar. 9. Koncentrera dig Dölj knappar och sökfönster och få en lugnare läsupplevelse.

9 Anteckna och dela Gör anteckningar var du vill. De samlas också på ett gemensamt ställe. Dela dem med vem du vill. 11. Bygg ut boken Lärarversionen bygger du lätt ut med eget material som du kan dela med dina elever. 12. Testa dina kunskaper Interaktiva övningar och tester erbjuder variation.

10 Digitala lärverktyg i verkligheten. Nu undrar du säkert. Hur fungerar våra digitala lärverktyg i verkligheten? Vad säger de lärare och elever som provat dem på riktigt? Gymnasieskolan Skolstaden i Helsingborg är en av tretton pilotskolor som vi samarbetat med i utvecklingen av våra interaktiva böcker. Skolstaden är en av Sveriges största gymnasieskolor och omfattar Olympia, Nicolai, Tycho Brahe och ISH. Vi åkte dit under en dag för att diskutera erfarenheten av de interaktiva böckerna med elever, lärare och skolledare. Resultatet kan du läsa i intervjun på gleerups.se. Välkommen till vår digitala värld!

11

12

13 Här finns allt. Matematik 14 naturvetenskapliga ämnen 19 Biologi 19 Naturkunskap 20 Kemi 21 Fysik 22 Teknik 23 Programmering 25 DATORKUNSKAP 26 IDROTT OCH HÄLSA 27 Information 28 Kontakt 28 Försäljningsvillkor 30 Beställningsblankett 31 Titelregister 32 Digitala produkter 32 Vi fick plats med det mesta i årets katalog. Allt hittar du på gleerups.se. Välkommen!

14 Matematik Exponent Innehåller nyheter GY 11 Mångsidig matte som följer Gy Exponent, reviderad och omskriven för Gy 2011, är en serie mångfacetterade lärverktyg för gymnasiets alla matematikkurser. Exponent har genomgått en rejäl förvandling kopplingen till ämnesplanerna är tydligare än innan, övningarna är fler och variationen större. Dessutom finns nu Exponent även som interaktiva böcker! Nyhet HUVUDBÖCKER A, YRKESFÖRBEREDANDE Exponent 1a och 2a Lars-Göran Johansson/Sören Hector/Tommy Olsson Exponent 1a och 2a är ett basläromedel som är anpassat till kurserna för yrkesprogrammen. Böckerna ger en tydlig koppling till ämnesplanen när det gäller syfte och centralt innehåll. De innehåller många olika uppgiftstyper där alla de sju matematiska förmågorna som beskrivs i ämnesplanen tränas. Många uppgifter är kopplade till karaktärsämnena i samtliga 12 yrkesprogram. Återkommande kunskapskontroller ger eleven repetition och bra träning inför nationella prov. Det finns ett nära samspel mellan böckerna och de tillhörande elevwebbarna. Där har eleven bland annat möjlighet att testa sina kunskaper via tester och prov samt göra interaktiva laborationer med mera. Exponent 1a och 2a finns även som interaktiva böcker för dig som föredrar ett helt digitalt alternativ. HUVUDBÖCKER B, HÖGSKOLEFÖRBEREDANDE (ek, es, hu, sa) Exponent 1b, 2b och 3b Susanne Gennow/Ing-Mari Gustafsson/Bo Silborn Exponent 1b 3b är klassiska matematikböcker för gymnasiet och på samma gång nytänkande. Du kan känna dig hemma i böckernas upplägg, samtidigt som de är fulla av utmaningar och variation. Exponent ger mer än träning av procedurer och begrepp. Kommuni kation, problemlösning och resonemang ges stort utrymme. Böckerna innehåller tydliga hänvisningar till både elevoch lärarwebb. Det finns många övningar på olika svårighetsnivåer, kategoriserade efter de sju matematiska förmågor som beskrivs i ämnesplanen. Gruppaktiviteter, mer tidskrävande utmaningar, gruppuppgifter och reflekterande frågor gör det enkelt att variera undervisningen. Exponent 1b 3b har återkommande kunskapskontroller i form av tester. Övningar och aspektbedömningsuppgifter repeterar och ger bra träning inför nationella prov. I Exponent 1b 3b är tillämpningarna till karaktärsämnena invävda bland övningarna. Exponent finns även som interaktiva böcker för dig som föredrar ett helt digitalt alternativ. 14

15 Matematik Eleverna behöver variation för att utvecklas maximalt. Bo Silborn, som undervisar i matematik och fysik på Polhemsskolan i Lund, är en av författarna bakom Exponent. Kan du berätta lite om förändringarna i Exponent? Det viktigaste för oss har varit att böckerna tydligt speglar de nya ämnesplanerna och det innebär att stora delar av nya Exponent är helt nyskrivna. Vi har också ökat antalet övningar markant, ett önskemål från många av våra användare. I ämnesplaner och betygskriterier återfinns numera sju olika förmågor, och i Exponent ser vi till att alla testas kontinuerligt. Vi markerar också för varje litet avsnitt (och emellanåt för varje uppgift) vilka förmågor som testas och tränas. Hur tycker du man ska arbeta med materialet för att bäst utnyttja det? Det är viktigt att växla mellan olika arbetsformer, eleverna behöver variation för att utvecklas maximalt. Därför tror jag att det är viktigt att eleverna har tillgång till ett digitalt alternativ (elevwebb eller interaktiv elevbok) och att använda de laborationer, teorigenomgångar och quizzar som finns där. I böckerna finns också förslag på grupparbeten. En väl avvägd blandning av lärarledd undervisning, grupparbeten och eget arbete är nog det bästa ur inlärnings synpunkt. Nyhet Nyhet HUVUDBÖCKER C, HÖGSKOLEFÖRBEREDANDE (na, TE) Exponent 1c, 2c, 3c, 4 och 5 Susanne Gennow/Ing-Mari Gustafsson/Bo Silborn Exponent 1c 5 har samma upplägg som Exponent 1b 3b med många övningar av varierande karaktär. Författarna har hittat en bra balans mellan de sju matematiska förmågorna som ämnesplanen ger att träna på, nämligen begrepps-, procedur-, problemlösnings-, modellerings-, resonemangs-, kommunikations- och relevansförmågorna. Här finns precis som i övriga Exponent tydliga kopplingar till elev- och lärarwebbens material vilket varierar matematikundervisningen. Övningarna i Exponent 1c 5 är anpassade svårighetsmässigt till de elever som läser på NA- och TE-programmen. Flera av övningarna är infärgade mot programmens naturvetenskapliga och tekniska karaktärsämnen. Några av avsnitten i böckerna är av överkurskaraktär och kan läsas av elever som är intresserade och har tid. Exponent finns även som interaktiva böcker för dig som föredrar helt digitala alternativ. Är Exponent rätt för mig? Jag vill ge mina elever mångsidig träning i flera olika matematiska förmågor Jag söker ett komplett läromedel där bok och webb är direkt kopplade till varandra Jag vill ha ett gediget material med många olika slags uppgifter och övningar Jag vill kunna nivåanpassa undervis ningen och koppla den till elevernas speciella karaktärsämnen Jag söker ett läromedel med stora digitala möjligheter 15

16 Matematik Nyhet WEBBAR Exponent Elevwebbar 1a, 1b, 1c, 2a, 2b, 2c, 3c och 4 Exponent Elevwebbar är mycket mer än bara ett komplement till boken. Allt material är direkt kopplat till olika avsnitt i boken. Här kan eleverna se och lyssna på teorigenomgångar, testa sina kunskaper i självrättande tester och prov samt göra interaktiva laborationer som levandegör geometri, algebra, funktioner mm. Elevwebben kan användas i skolan eller hemma. Allt som krävs är en internetuppkoppling. Exponent Lärarwebb 1 2 Här finns allt material som du behöver till gymnasiekurserna Matematik 1 2. Lärarwebben säljs som skollicens 12 mån. Lärarwebben innehåller pdf-filer (för utskrift) och Word-filer (redigeringsbara) med extra övningsuppgifter, tester och prov, gruppaktiviteter, aspektbedömningsuppgifter, laborationer med mera. Dessutom innehåller lärarwebben stöd för genomgång med projektor eller IWB (interaktiv skrivtavla). INTERAKTIVA BÖCKER Exponent Interaktiva böcker 1 4 Lars-Göran Johansson/Sören Hector/Tommy Olsson/ Susanne Gennow/Ing-Mari Gustafsson/Bo Silborn De interaktiva böckerna i Exponent-serien hjälper dig att modernisera matematikundervisningen. Du hittar en mängd användbara verktyg, insprängda precis där eleverna behöver dem: teorigenomgångar i början av ett avsnitt, självrättande tester och prov i slutet samt interaktiva laborationer i anslutning till det stoff de berör. Laborationerna passar bra att göras i grupp med gemensam diskussion, och för elever som arbetar på egen hand finns färdiga frågor. Laborationerna är också ett utmärkt stöd för lärarledda genomgångar. Lärarversionerna av de interaktiva böckerna innehåller allt som finns i elevversionerna samt timplanering, prov med bedömningsanvisningar, svar till introuppgifter, reflektera och diskutera och andra användbara nyttigheter. Exponent Lärarwebb 1 5 Här finns allt material som du behöver till gymnasiekurserna Matematik 1 5. Lärarwebben säljs som skollicens 12 mån. Här finns bland annat pdf-filer (för utskrift) och Word-filer (redigeringsbara) med extra övningsuppgifter, tester och prov, gruppaktiviteter, aspektbedömningsuppgifter, laborationer med mera. Vi har lyssnat på forskarna Förutom en gedigen genomgång av ämnesplanens matematiska innehåll, ger Exponent träning i de 7 matematiska förmågor som ämnesplanen beskriver. Forskare, både i Sverige och utomlands, är eniga om att matematik undervisning behöver bli mer mångsidig. 1 Begreppsförmåga 2 Procedurförmåga 3 Problemlösningsförmåga 4 Modelleringsförmåga 5 Resonemangsförmåga 6 Kommunikationsförmåga 7 Relevansförmåga Vi lyssnar på dig På lab.gleerups.se kan du se smakprov på böckerna och ge dina synpunkter på den fortsatta utgivningen av Exponent. 16

17 Exponent Exponent 1a, Elevbok, 392 s :- Exponent 1a, Elevwebb, skollicens 12 mån :- Exponent 1a, Interaktiv elevbok, 12 mån :- Exponent 1a, Interaktiv lärarbok, 12 mån :- Exponent 1b, Elevbok, 336 s :- Exponent 1b, Elevwebb, skollicens, 12 mån :- Exponent 1b, Interaktiv elevbok, 12 mån :- Exponent 1b, Interaktiv lärarbok, 12 mån :- Exponent 1c, Elevbok, 384 s :- Exponent 1c, Elevwebb, skollicens 12 mån :- Exponent 1c, Interaktiv elevbok, 12 mån :- Exponent 1c, Interaktiv lärarbok, 12 mån :- Exponent 2a, Elevbok, 264 s :- Exponent 2a, Elevwebb, skollicens 12 mån* :- Exponent 2a, Interaktiv elevbok, 12 mån* :- Exponent 2a, Interaktiv lärarbok, 12 mån* :- Exponent 2b, Elevbok, 300 s :- Exponent 2b, Elevwebb, skollicens 12 mån :- Exponent 2b, Interaktiv elevbok, 12 mån* :- Exponent 2b, Interaktiv lärarbok, 12 mån* :- Exponent 2c, Elevbok, 304 s :- Exponent 2c, Elevwebb, skollicens 12 mån :- Exponent 2c, Interaktiv elevbok, 12 mån :- Exponent 2c, Interaktiv lärarbok, 12 mån :- Exponent 3b, Elevbok, ca 300 s :- Exponent 3b, Interaktiv elevbok, 12 mån** P 109:- Exponent 3b, Interaktiv lärarbok, 12 mån** P 249:- Exponent 3c, Elevbok, 266 s :- Exponent 3c, Elevwebb, skollicens 12 mån :- Exponent 3c, Interaktiv elevbok, 12 mån* :- Exponent 3c, Interaktiv lärarbok, 12 mån* :- Exponent 4, Elevbok, 320 s :- Exponent 4, Elevwebb, skollicens 12 mån (utkommer hösten 2013) P 2 295:- Exponent 4, Interaktiv elevbok, 12 mån** P 109:- Exponent 4, Interaktiv lärarbok, 12 mån** P 249:- Exponent 5, Elevbok, ca 300 s :- Exponent lärarwebb 1 2, skollicens 12 mån :- Exponent lärarwebb 1 5, skollicens 12 mån :- *Utkommer i augusti. **Utkommer årsskiftet 2013/2014. Exponent interaktiva böcker finns även som 6-månaderslicenser, se gleerups.se. P = preliminärt pris. Matematik Kluringar Paul Vaderlind Den populäre författaren Paul Vaderlind har samlat sina bästa Kluringar, dvs matematiska problem, gåtor och tankenötter. Kluringarna är ordnade efter förkunskaper och riktar sig till elever i grundskolans senare årskurser samt i gymnasieskolan. Böckerna är numrerade med stigande svårighetsgrad från 1 till 4. Med kluringarna följer såväl ledtrådar som fullständiga lösningsförslag. Kluringar finns som kopieringsunderlag för användning i skolan, med tillhörande cd som innehåller arbetsblad med anteckningsutrymme. Ett urval av kluringarna är också utgivna i bokformat, så att man lätt kan ta dem med sig till soffan eller hängmattan! Paul Vaderlind är lektor i matematik vid Stockholms Universitet. Han har skrivit en mängd böcker för både barn och vuxna, och är expert på Sudoku och andra sifferpussel. Förutom arbetet på universitetet har han engagerat sig i matematiktävlingar för ungdomar. Kluringar Kluringar 1, kopieringsunderlag, 50 s + cd :- Kluringar 2, kopieringsunderlag, 50 s + cd :- Kluringar 3, kopieringsunderlag, 54 s + cd :- Kluringar 4, kopieringsunderlag, 54 s + cd : Kluringar, bok 74 s : Kluringar, bok 94 s :- 17

18 Matematik Corda grundläggande matematik med ett vuxet tilltal. Innehåller nyheter VUX 12 Corda är ett läromedel som ger grundläggande kunskaper i matematik. Förståelsen underlättas av det enkla språket, ord- och begreppsförklaringar och den tydliga layouten med många illustrationer. Med Corda får du ett läromedel som är enkelt att ta till sig utan att vara barnsligt. Nya, reviderade upplagor av Corda kommer under våren helt anpassade efter Lgr 11 och VUX Nyhet Nyhet Nyhet HUVUDBÖCKER Corda bas 1 3 Ragnar Danielsson/Gert Gabrielsson/Bengt Löfstrand Under 2013 kommer böckerna i Corda-serien revideras så att de blir anpassade till Lgr 11 och VUX Innehållet i Corda 1 kommer att motsvara det centrala innehållet för årskurs 4 6 och motsvarande för Corda 2 i årskurs 7 9. Dessa två böcker räcker därför för att klara målen i grundskolan och VUX Corda 3 ger mer kött på benen, och rekommenderas för elever som ska vidare på högskoleförberedande utbildningar, alltså för dem som ska läsa kurserna 1b och 1c på gymnasienivå. I alla tre böckerna blir kopplingarna till kursplanens syfte, innehåll och kunskapskrav mer synliga än i de tidigare upplagorna. Läs mer om de nya upplagorna av Corda på gleerups.se. Corda används på introduktionsprogrammen, inom den grundläggande vuxenutbildningen, på folkhögskolor mm. Corda används även på grundskolor för att reparera bristande förkunskaper och på sommarskolor efter åk 9. WEBBAR Läromedelswebbar Corda bas Webb 1 och 2 innehåller teorigenomgångar (från dvd:n), interaktiva frågor, korsord, länkar med mera. Till Corda bas 3 finns en kostnads fri webb med extra träningsuppgifter (Träna mera) till samtliga avsnitt i boken. Du hittar den, samt demoversioner av Corda webb 1 och 2, på gleerups.se. Lärarhandledning Lärarhandledningarna till Corda bas 1 och Corda bas 2 innehåller författarkommentarer, extra tränings uppgifter och prov. Med lärarhandledningarna följer en cd-rom med hela innehållet i Word- respektive pdf-format. På gång: Under året kommer webbtjänsterna till Corda-böckerna omarbetas så att innehållet passar till de nya upplagorna. Corda bas 1 3, årskurs 7 9/Gy/Grund Vux Corda 1, Lärobok, 2:a uppl, ca 200 s* P 300:- Corda bas 1, Lärobok med dvd-learning, 196 s :- Corda bas 1, Dvd, 3 ex :- Corda bas 1, Lärarhandledning, 158 s :- Corda bas 1, Elevwebb, skollicens 12 mån :- Corda 2, Lärobok, 2:a uppl, ca 290 s* P 330:- Corda bas 2, Lärobok med dvd-learning, 264 s :- Corda bas 2, Dvd, 3 ex :- Corda bas 2, Lärarhandledning, 176 s :- Corda bas 2, Elevwebb, skollicens 12 mån :- Corda 3, Lärobok, 2:a uppl, ca 200 s* P 300:- Corda bas 3, Lärobok, 184 s :- Corda bas 3, Elevwebb, gratistjänst på gleerups.se *Utkommer under våren och sommaren P=preliminärt pris. Gleerups Formler & tabeller Lars Pedersen Innehåller tabeller och formler i matematik, fysik och kemi. Detta är den första svenska formelsamlingen i fyrfärg för gymnasieskolan och grundskolans senare del. Formelsamlingen innehåller: Alla nödvändiga formler Tydliga figurer Lösningstips för olika problemsituationer En gedigen tabellsamling Gleerups Formler & tabeller, årskurs 7 9/Gy Gleerups Formler & tabeller, 176 s :- 18

19 Iris modern biologi med fängslande bilder. Innehåller nyheter GY 11 biologi Iris biologi är ett basläromedel för gymnasieskolan, helt anpassad till den nya ämnesplanen i Gy Med ett enkelt språk, tydlig och flexibel struktur och fantastiska bilder gör Anders Henriksson biologin både lockande och inspirerande. Serien omfattar elevböckerna Iris biologi 1 och Iris biologi 2 samt webbstöd för lärare och elever till respektive bok. Iris finns även som interaktiva böcker en ny typ av lärverktyg som erbjuder helt nya möjligheter. Nyhet Nyhet HUVUDBÖCKER Iris biologi 1 och 2 Anders Henriksson Iris är välskrivna och innehållsrika biologiböcker. Varje kapitel inleds med syftes- och målbeskrivning och avslutas med en sammanfattning. Mängder av repetitionsfrågor, ta reda på-uppgifter och tänk ut-övningar hjälper dig att variera undervisningen och upplägget tillåter en flexibel planering: varje gång ett begrepp används finns tydliga hänvisningar till den sida där begreppet förklaras. Iris 1 inleds med ett allmänt kapitel om hur biologin vuxit fram som vetenskap. Därefter behandlas ämnesområdena genetik, evolution, systematik, etologi och ekologi. Boken avslutas med ett kapitel som diskuterar individens och samhällets roll för att nå en hållbar utveckling. Iris 2 tar upp cell- och molekylärbiologi samt organismernas funktion genom jämförande anatomi och fysiologi med tonvikt på ett evolutionärt perspektiv. Anders Henrikssons naturbilder fängslar och förklarar Författaren till Iris är även naturfotograf och det märks! Boken är rikt illustrerad med intressanta och pedagogiska bilder som lyfter fram det fantastiska i ämnet, och kopplingen mellan text och bild är stark. WEBBAR Iris Elev- och lärarwebbar 1 och 2 Iris Elev- och lärarwebbar 1 och 2 är komple ment till de tryckta böckerna. Här finns bland annat animationer där rörliga bilder i kombination med berättarröst underlättar inlärningen och ett stort antal interaktiva, självrättande frågor. Till läraren finns lärarhandledningsmaterial med förslag till laborationer, värderingsövningar, svar till elevböckernas Testa dig själv-frågor samt bildarkiv som är lämpligt att använda vid lektionsgenomgångarna. Är Iris biologi rätt för mig? INTERAKTIVA BÖCKER Iris biologi 1 och 2 interaktiva böcker Anders Henriksson De interaktiva böckerna av Iris 1 och 2 är en kombination av både tryckt bok och webbtjänst. Här kompletteras valda delar i texten med animationer och filmer för att underlätta förståelsen av biologiska skeenden. Mitos, meios, DNA-replikation och proteinsyntesen är exempel från Iris 1 där rörliga bilder i kombination med en berättarröst underlättar inlärningen av komplicerade biologiska processer. Förutom Testa dig själv-frågor i slutet av varje kapitel innehåller de interaktiva böckerna ett stort antal självrättande frågor av snabbkoll-karak tär. Lärarversionerna innehåller allt som finns i elevversionerna samt lärarhandledningsmaterial med laborationsförslag, värderingsövningar och svar till Testa dig själv. Jag söker ett nyskrivet material, helt utformat efter Gy 2011 Jag vill ha ett pedagogiskt upplägg som tillåter flexibel planering Jag vill ha en bok som förklarar natur vetenskapliga begrepp på ett enkelt och tydligt sätt Jag söker ett modernt innehåll som lyfter aktuella forskningsrön Jag vill ha en bok som är rikt illustrerad med förklarande bilder Jag vill ha ett läromedel med stora digitala möjligheter Iris biologi Iris biologi 1, Faktabok, 328 s :- Iris biologi 1, Elev- och lärarwebb, skollicens 12 mån :- Iris biologi 1, Interaktiv elevbok, 6 mån :- Iris biologi 1, Interaktiv elevbok, 12 mån :- Iris biologi 1, Interaktiv lärarbok, 12 mån :- Iris biologi 2, Faktabok, 276 s :- Iris biologi 2, Elev- och lärarwebb, skollicens 12 mån* :- Iris biologi 2, Interaktiv elevbok, 6 mån* :- Iris biologi 2, Interaktiv elevbok, 12 mån* :- Iris biologi 2, Interaktiv lärarbok, 12 mån* :- *Utkommer hösten

20 Naturkunskap Synpunkt gör det svåra enkelt att förstå. Innehåller nyheter GY 11 Författaren Anders Henriksson har en unik förmåga att förklara komplicerade naturvetenskapliga samband på ett enkelt sätt och hans känsla för språk, bild och form har väckt kunskapstörst hos många elever. I vår naturkunskapsserie finns Synpunkt 1a1 (50p) för yrkesförberedande program och Synpunkt 1b (100p) för högskoleförberedande program. I augusti kompletterar vi dessutom med Synpunkt 2 (100p), även den för högskoleförberedande program. I serien finns välfyllda webbtjänster för både elever och lärare samt interaktiva böcker där texter och bilder förenas med interaktiva övningar, filmer med mera. Nyhet HUVUDBÖCKER Synpunkt 1a1, 1b och 2 Anders Henriksson I Synpunkt inleds varje kapitel med en syftesbeskrivning, direkt hämtad från ämnesplanen, samt konkreta mål som berättar vad eleverna bör lära sig. Klassiska innehållsfrågor kompletteras med fördjupningsfrågor och diskussionsuppgifter allt för att ge eleverna de redskap som behövs för att ta ställning, diskutera och aktivt använda ny kunskap. Synpunkt 2 i augusti I augusti kommer den efterlängtade uppföljaren Synpunkt 2 (100p). WEBBAR Synpunkt Elev- och lärarwebbar Med Synpunkt Elev- och lärarwebbar kan du variera undervisningen och låta eleverna träna vidare hemma. Filmade webblektioner, en generös bildbank, självrättande frågor och kul korsord i läromedelswebben hittar både du och dina elever massor av inspirerande material. I serien finns en kombinerad elev- och lärarwebb för kurserna 1a1 och 1b. En elev- och lärarwebb för kurs 2 kommer vid årsskiftet 2013/2014. Webbtjänsterna når ni från vilken dator som helst perfekt för extra läxträning i hemmet. INTERAKTIVA BÖCKER Synpunkt 1a1, 1b och 2 Interaktiva böcker Anders Henriksson I Synpunkt 1a1, 1b och 2 Interaktiva elevböcker kompletteras den tryckta bokens text med introduktionsfilmer som ger en kortfattad översikt av innehållet i de olika avsnitten. Eleven får snabbt en inblick i vad respektive avsnitt handlar om och blir bättre förberedd, vilket främjar inlärningen. Förutom Testa dig själv-frågorna i slutet av varje kapitel innehåller de interaktiva böckerna även ett stort antal självrättande frågor av snabbkoll-karaktär. Synpunkt Interaktiva lärarböcker innehåller samma komponenter som de interaktiva elevböckerna. Utöver detta ingår lärarhandledningsmaterial med laborationsförslag och värderingsövningar som bjuder in till intressanta diskussioner och aktiva ställningstaganden. Synpunkt Synpunkt 1a1, Faktabok, 184 s :- Synpunkt 1a1 och 1b, Elev- och lärarwebb, skollicens 12 mån :- Synpunkt 1a1, Interaktiv elevbok, 6 mån :- Synpunkt 1a1, Interaktiv elevbok, 12 mån :- Synpunkt 1a1, Interaktiv lärarbok, 12 mån :- Synpunkt 1b, Faktabok, 264 s :- Synpunkt 1b, Interaktiv elevbok, 6 mån :- Synpunkt 1b, Interaktiv elevbok, 12 mån :- Synpunkt 1b, Interaktiv lärarbok, 12 mån :- Synpunkt 2, Faktabok* P 300:- Synpunkt 2, Elev- och lärarwebb, skollicens 12 mån** P 1 595:- Synpunkt 2, Interaktiv elevbok, 6 mån** P 79:- Synpunkt 2, Interaktiv elevbok, 12 mån** P 99:- Synpunkt 2, Interaktiv lärarbok, 12 mån** P 249:- *Utkommer i augusti 2013 **Planerad utgivning årsskiftet 2013/2014. P = preliminärt pris. Är Synpunkt rätt för mig? Jag söker ett läromedel som är helt anpassat till Gy 2011 Jag vill ha ett modernt och aktuellt innehåll som skapar nyfikenhet och diskussionslust Jag vill ha en välskriven bok, rikt illustrerad med förklarande bilder Jag vill komplettera undervisningen med en generös och inspirerande webb Jag vill ha ett läromedel med stora digitala möjligheter 20

21 Engagerande språk och pedagogiska bilder i Syntes. Innehåller nyheter GY 11 Kemi I Syntes kemi 1 och 2 presenteras kemi på ett okomplicerat och lättillgängligt sätt, utan att traditionellt svåra moment har skalats bort. Rikligt med lösta exempeluppgifter, återkommande kopplingar till vardagen och Anders Henrikssons pedagogiska bildspråk gör kemin intressant och spännande. Nyhet HUVUDBÖCKER Syntes 1 och 2 Anders Henriksson Syntes Kemi är välskrivna och innehållsrika kemiböcker. Det pedagogiska språket och den rikliga mängden med bilder gör innehållet tydligt och lättillgängligt. Sidor med intressanta utblickar ger eleverna möjlig het att fördjupa sig inom historiska tillbakablickar såväl som modern forskning. Varje kapitel avslutas med en sammanfattning som ger en god överblick av kapitlets innehåll. I faktatexterna finns det hänvisningar till en stor mängd övningsuppgifter. Extra krävande eller svåra uppgifter är markerade med röd numrering. Facit till upp gifterna finns sist i faktaboken. WEBBAR Lärarwebbar med lärarhandledning och bildarkiv Syntes Kemi Lärarwebbar är ett komplement till de tryckta böckerna. Här finns lärarhandledningsmaterial med förslag till laborationer, lärartips, korsord med mera. Dessutom ingår en rik bildbank med bilder ur faktaboken som kan visas med exempel vis projektor eller på interaktiva skrivtavlor. INTERAKTIVA BÖCKER Syntes Interaktiva böcker Anders Henriksson Med de interaktiva böckerna av Syntes får du och dina elever ett lärverktyg med många pedagogiska komponenter i anslutning till det stoff de berör. Eleverna kan till exempel titta på de korta, filmade teorigenomgångarna i början av ett teoriavsnitt, testa sina kunskaper med självrättande tester i slutet av ett kapitel eller slå upp fakta om enskilda atomer i det interaktiva periodiska systemet. Lärarversionerna innehåller allt som finns i elevversionerna samt förslag på lämpliga laborationer, en klassisk lärarhandledning och ett bildarkiv som till exempel kan användas som underlag vid lektionsgenomgångar. Är Syntes kemi rätt för mig? Jag vill ha ett engagerande läromedel med många lösta exempeluppgifter Jag vill ha en välskriven bok, rikt illustrerad med förklarande bilder Jag söker ett läromedel som är helt anpassat till Gy 2011 Jag vill ha ett läromedel med stora digitala möjligheter Syntes kemi Syntes kemi 1, Faktabok, 304 s :- Syntes kemi 1, Lärarwebb, skollicens 12 mån :- Syntes kemi 1, Interaktiv elevbok, 6 mån :- Syntes kemi 1, Interaktiv elevbok, 12 mån :- Syntes kemi 1, Interaktiv lärarbok, 12 mån :- Syntes kemi 2, Faktabok, 296 s :- Syntes kemi 2, Lärarwebb, skollicens 12 mån :- Syntes kemi 2, Interaktiv elevbok, 6 mån* :- Syntes kemi 2, Interaktiv elevbok, 12 mån* :- Syntes kemi 2, Interaktiv lärarbok, 12 mån* :- *Utkommer i augusti

22 FYSIK Impuls fysik med tydlig vardagskoppling. Innehåller nyheter GY 11 Hur påverkas din kropp när du svänger med cykelstyret? Och varför bränner du dig på spiken i bastun, men inte på träbänken som håller samma temperatur? I Impuls fysik presenteras fysikaliska problem på ett sätt som gör eleverna nyfikna och intresserade. Två kursböcker fullspäckade med uppgifter, en generös lärarwebb, en elevwebb som låter dina elever arbeta självständigt och interaktiva böcker för den som vill integrera alla delar. Impuls fysik är ett komplett läromedelspaket helt utformat efter Gy Nyhet Nyhet HUVUDBÖCKER Impuls 1 och 2 Lars Fraenkel/Daniel Gottfridsson/ Ulf Jonasson Impuls fysik 1 och 2 innehåller alltifrån klassiska beräkningsuppgifter till diskussionsunderlag och reflekterande frågor som ger en djupare förståelse av fysiken. Omfattande laborationer kompletteras med enklare en del så enkla att eleverna kan utföra dem hemma! I böckerna finns många lösta exempel och på elevwebben hittar dina elever kompletta lösningar till alla uppgifter. WEBBAR Inspirerande webbtjänster för både lärare och elever! Interaktiva övningar, simuleringar, tester och lösningsförslag med elev webben kan dina elever träna vidare på egen hand, både hemma och i skolan. På lärarwebben hittar du kursplanering och pedagogiska tips, bildmaterial, extra övningsuppgifter med facit, kapitelprov, slutprov samt ett stort antal laborations förslag. Med andra ord ett rikt material som inspirerar och frigör värdefull tid. INTERAKTIVA BÖCKER Impuls Interaktiva böcker Lars Fraenkel/Daniel Gottfridsson/ Ulf Jonasson I de interaktiva böckerna av Impuls fysik 1 och 2 öppnas nya möjligheter för både lärare och elever att levandegöra fysiken. Många av bilderna från den tryckta boken får liv i den interaktiva boken när svåra begrepp förklaras med hjälp av animeringar och simuleringar. Filmsekvenser introducerar och förklarar nya begrepp och nya möjligheter öppnas för att på ett pedagogiskt sätt visa hur man kan lösa problem och laborera. Lärarversionerna innehåller allt som finns i elevversionerna samt lösningsförslag till alla uppgifter i boken, timplanering, provförslag med facit, laborationsförslag med mera. Impuls fysik Impuls fysik 1, Faktabok, 484 s :- Impuls fysik 1, Interaktiv elevbok, 6 mån :- Impuls fysik 1, Interaktiv elevbok, 12 mån :- Impuls fysik 1, Interaktiv lärarbok, 12 mån :- Impuls fysik 1, Interaktiv elevbok, 18 mån :- Impuls fysik 1, Interaktiv lärarbok, 18 mån :- Impuls fysik 2, Faktabok, 372 s :- Impuls fysik 2, Interaktiv elevbok, 6 mån* :- Impuls fysik 2, Interaktiv elevbok, 12 mån* :- Impuls fysik 2, Interaktiv lärarbok, 12 mån* :- Impuls fysik 2, Interaktiv elevbok, 18 mån* :- Impuls fysik 2, Interaktiv lärarbok, 18 mån* :- Impuls fysik, Elevwebb 1 2, skollicens 12 mån :- Impuls fysik, Lärarwebb 1 2, skollicens 12 mån :- *Utkommer i augusti. Är Impuls fysik rätt för mig? Jag söker ett nyskrivet material, 100% utformat efter Gy 2011 Jag vill ha ett inspirerande läromedel som kopplar fysiken till vardagen Jag söker ett material med kom pletta lösningsförslag till alla uppgifter Jag vill variera undervisningen med många olika slags uppgifter, både i bok och på webb Jag vill ha en generös lärarwebb som hjälper mig planera Jag vill ha ett läromedel med stora digitala möjligheter 22

23 2011 Johnny Frid och Gleerups Utbildning AB. Alla rättigheter förbehålles. ISBN Teknik 1 ger både överblick och djupare förståelse. GY 11 Teknik I Teknik 1 får eleverna följa hela teknikutvecklingsprocessen, från idé och behovsanalys till färdig produkt. Olika tekniska moment förklaras från grunden och det viktiga samspelet mellan teknik, människa och samhälle analyseras allt efter riktlinjerna i Gy Den prisvärda arbetsboken innehåller både uppgifter och sammanfattningar, och på lärar-cd:n hittar du ett gediget bildmaterial att använda i undervisningen. LÄRAR-CD HUVUDBOK Teknik 1 Johnny Frid Faktaboken är upplagd för att följa projektarbetets naturliga gång: idé och behovsanalys följs av ritteknik, presentation och prototyptillverkning. Lönsamhetskalkyler, val av tillverkningsmetod och marknadsföring leder till försäljning, och cirkeln sluts med ett resonemang om avveckling och återvinning. Det pedagogiska upplägget ger dina elever en bra bas för fortsatta studier och förståelse för hur tekniska kunskaper används i praktiken. ArbetsBOK Prisvärd arbetsbok som sammanfattar det viktigaste Johnny Frid Arbetsboken innehåller såväl instuderingsuppgifter som mer fria, projektbaserade arbetsuppgifter. Här får eleverna också användbara sammanfattningar av faktabokens alla kapitel ett bra hjälpmedel att ha med sig i fortsatta studier. För att eleverna ska ha möjlighet att behålla boken efter kursens slut är priset lågt. Är Teknik 1 rätt för mig? Jag vill sätta tekniken i ett sammanhang och ge eleverna förståelse för hur man arbetar i projekt Jag vill att mina elever ska få ett bra, sammanfattande material de kan behålla efter kursen (arbetsboken) LÄRAR-CD Rikt bildmaterial som förstärker undervisningen Lärar-cd:n innehåller ett gediget bildmaterial från Teknik 1 faktabok, samt testfrågor (pdf). Bildmaterialet kan visas som bildspel på IWB eller med projektor. Jag vill ha ett färdigt arbetsmaterial med varierande arbetsuppgifter Jag vill ha tillgång till ett rikt bildmaterial att använda i undervisningen Jag söker ett nytt material, 100% utformat efter Gy 2011 Teknik 1 Teknik 1, Faktabok, 328 s :- Teknik 1, Arbetsbok, 112 s :- Teknik 1, Lärar-cd :- Design 1 Nyhet GY 11 Boken Design 1 omfattar momenten i kursen med samma namn enligt Gy 2011 och innehåller både faktastoff och förslag till arbetsuppgifter. Boken inleds med en presentation av designbegreppet, dess olika former från formgivning av prydnadsföremål till formgivning av datorgränssnitt (sk interaktionsdesign). Tonvikten är dock lagd på industridesign eftersom design företrädesvis läses på Teknikprogrammet. Projektarbete är en viktig arbetsform och hur detta kan appliceras på designprocessen behandlas därför tidigt i boken där det också ges ett stort antal förslag på projektarbetsuppgifter. Att skapa god funktion kräver kunskaper inom tekniska områden som materiallära och ergonomi, och för att skapa en god form krävs kunskaper och färdigheter i estetiska ämnen som bild och konst. Större delen av boken behandlar därför områden där teknik och estetik möts; om tekniskt möjligt formskapande i olika material, om skissteknik, färger och bilduttryck. I boken ingår även ett kapitel om designhistoria. Design 1 Design P 295:- Utkommer under sommaren P = preliminärt pris 23

24 Teknik Miljö- och energikunskap som berör och inspirerar. Nyhet GY 11 Miljö- och energikunskap sätter fokus på behovet av balans mellan natur och människa, och ger eleverna en konkret bild av vad begreppet hållbar utveckling kan betyda. Samhällets, företagens och den enskilde individens möjlighet att påverka lyfts fram och tekniska lösningar får stort utrymme. Boken passar alla, oavsett bakgrundskunskap. Nyhet Miljö- och energikunskap Karin Pleijel/Håkan Pleijel I Miljö- och energikunskap beskrivs riskerna med utvecklingen som hittills dominerat och de stora utmaningar vi står inför, men också möjligheterna vi har att faktiskt påverka. Med energioch resursfrågan i fokus illustreras många olika slags lösningar som utgår från såväl företag och samhälle som den enskilde individen. Miljö- och energikunskap passar både elever som tidigare läst naturvetenskap och de som saknar djupare bakgrundskunskap. Boken tar avstamp i ett ekologiskt perspektiv och erbjuder redskap och övningar som ger bred kunskap, samt tilltro till framtiden. Miljö- och energikunskap lärarwebb innehåller bland annat förslag till lektionsupplägg, svar till faktafrågor och underlag till diskussionsuppgifterna i boken samt stöd för bedömning och betygsättning. Här finns också en bildbank med bilder ur boken. Miljö- och energikunskap Miljö- och energikunskap, Faktabok, 240 s :- Miljö- och energikunskap, Lärarwebb, skollicens 12 mån :- Är Miljö- och energikunskap rätt för mig? Jag undervisar på Teknik programmet och söker ett läromedel till kursen Miljö- och energikunskap Jag vill ha ett nyskrivet material, 100% utformat efter Gy 2011 Jag vill att mina elever får en djupare förståelse för begreppet hållbar utveckling, samt ser sin egen och andras möjlighet att bidra Tre teknikböcker, 100% anpassade till Gy GY 11 GY 11 GY 11 Meta Mekatronik Jörgen Johnsson Meta Mekatronik ger dina elever grundläggande kunskaper inom ellära och mekaniska begrepp, samt en bred introduktion till hur dagens styr- och digitalteknik samspelar med mekanik. Meta Mekatronik passar för kurserna inom Mekatronik för Teknikprogrammet och El- och energiprogrammet. Meta Dator- och kommunikationsteknik Jörgen Johnsson Meta Dator- och kommunikationsteknik behandlar grunderna i dator- och kommunika tionsteknik inte bara persondatorns uppbyggnad eller hur datorer kommunicerar med varandra. I boken tas också flera andra teknikområden upp, t ex mobiltelefoni och industriell kommunikationsteknik. Inga speciella förkunskaper krävs. Boken är lämplig för kurser inom Teknikprogrammet och El- och energiprogrammet. Meta Meta, Mekatronik, Faktabok, 2:a uppl, 220 s :- Meta, Dator- och kommunikationsteknik, Faktabok, 244 s :- Meta, Energiteknik, Faktabok, 128 s :- Till böckerna finns även instuderingsuppgifter och lärarwebbar. Läs mer på gleerups.se. Meta Energiteknik Johnny Frid Användningen av våra energikällor, transport av energi samt användningen av energitekniska anläggningar blir allt viktigare i vårt samhälle. För en allmän fördjupning inom ämnet energiteknik finns läromedlet Meta Energiteknik. Här får dina elever en bred introduktion till ämnet med ett tydligt naturvetenskapligt perspektiv, och möjlighet att utveckla en teoretisk grundförståelse för både konventionella och alternativa energisystem inom teknikområdet. Meta Energiteknik är särskilt lämpligt för inriktningen Samhällsbyggande miljö på Teknikprogrammet. 24

25 Pedagogisk programmering, 100% anpassad till Gy GY 11 Våra nya läromedel i de tre programmeringsspråken C#, C++ och Java, är helt anpassade till Gy Alla tre böcker riktar sig till nybörjare i programmering och kräver inga förkunskaper, förutom lite datorvana. Strukturen påminner om våra tidigare programmeringsböcker, och bjuder på många exempel och övningar och gör det enkelt för dina elever att arbeta självständigt. Programmering Programmering 1 C# Magnus Lilja/Ulrik Nilsson Programmering 1 C# är ett helt nytt läromedel som behandlar det allt mer populära programmeringsspråket C#. Lärobokens struktur påminner om våra övriga programmeringsböcker, och bjuder på många exempel och övningar. Boken är helt anpassad till den nya ämnesplanen enligt Gy Boken gör det enkelt för eleverna att arbeta självständigt och kräver ingen tidigare erfarenhet av programmering. Programmering 1 C++ Magnus Lilja/Ulrik Nilsson/Bo Silborn Programmering 1 C++ lär ut grunderna i programmering utifrån språket C++. Boken påminner om den tidigare Programmering A C++, men är anpassad till den nya ämnesplanen enligt Gy 2011 och har utökats med ett avsnitt om grafiska gränssnitt. Programmering 1 C++ gör det enkelt för eleverna att arbeta självständigt och kräver ingen tidigare erfarenhet av programmering. I texten finns gott om exempel och boken avslutas med ett antal större projektuppgifter samt lösningar. Programmering 1 Java Magnus Lilja/Ulrik Nilsson/Bo Silborn Programmering 1 Java lär ut grunderna i programmering utifrån språket Java. Boken är anpassad till den nya ämnesplanen enligt Gy 2011 och kräver ingen tidigare erfarenhet av programmering. Programmering 1 Java gör det enkelt för eleverna att arbeta självständigt. I texten finns gott om exempel och boken avslutas med ett antal större projektuppgifter samt lösningar. Lärarstöd till alla tre språk Till Programmering 1 C#, C++ och Java finns en gemensam webbtjänst för lärare med bland annat lösningar, provförslag och extra uppgifter som underlättar för dig i din undervisning. Är Gleerups programmeringsböcker rätt för mig? Jag vill ha nya läromedel som är anpassade till Gy 2011 Jag tycker det är viktigt med tydlig struktur och genomtänkta övningar som underlättar självstudier Jag önskar lärarstöd (lärarwebb) med lösningar, prov mm för alla tre programmeringsspråk samlade på ett ställe Böckerna är bundna i ringpärm för praktisk användning vid datorn. Programmering 1 Programmering 1 C#, Faktabok, 288 s :- Programmering 1 C++, Faktabok, 332 s :- Programmering 1 Java, Faktabok, 312 s :- Programmering 1, Lärarwebb, skollicens 12 mån :- 25

26 Datorkunskap Så enkelt Word, Excel och PowerPoint. Så enkelt-serien innehåller tre fristående databöcker anpassade för elever som snabbt vill kunna använda Word, Excel och PowerPoint. Med enkelt språk, luftig layout och tydlig struktur presenteras de vanligaste och mest grundläggande funktionerna, och i de många övningarna kan eleverna träna sina nya färdigheter. Word så enkelt Bo Ekdahl Du lär dig t ex att kopiera, klippa ut och klistra in formatera text skapa tabeller och punktlistor infoga bildobjekt Excel så enkelt Bo Ekdahl Du lär dig t ex att göra kalkyler beräkna medel, högsta och lägsta värde skapa linje- och cirkeldiagram filtrera data PowerPoint så enkelt Bo Ekdahl Du lär dig t ex att göra bildspel lägga till effekter formatera bakgrund infoga objekt Är Så enkelt rätt för mig? Jag vill ha ett läromedel som snabbt och enkelt förklarar det viktigaste i Word, Excel och PowerPoint Jag söker ett inspirerande material som gör det roligt att lära Så enkelt Word så enkelt 2010, 68 s :- Excel så enkelt 2010, 60 s :- PowerPoint så enkelt 2010, 54 s :- Word så enkelt 2007, 64 s :- Excel så enkelt 2007, 60 s :- PowerPoint så enkelt 2007, 48 s :- Fönster mot datavärlden För Windows 7 och Office 2010! Det här är en bok du inte vill vara utan. Vårt uppskattade läromedel Fönster mot datavärlden har uppdaterats till operativsystemet Windows 7 och programpaketet Office Med tydliga steg-för-steg-övningar lär du dig grunderna i att hantera programmen Word, Excel och PowerPoint. Du lär dig också hantera e-postprogram och att använda internet. Boken fungerar lika bra som läromedel till grundläggande datorutbildningar som i hemmet och på arbetet. För den som fortfarande använder Windows XP, men ändå gått över till Office 2010, finns det ett appendix i slutet av boken. Fönster mot datavärlden Fönster mot datavärlden, Windows 7/Office 2010, 231 s :- Fönster mot datavärlden Bo Ekdahl 26

27 Idrott och hälsa. Trots att människokroppen är anpassad för regelbunden fysisk aktivitet kan vi, i vårt moderna samhälle, nästan helt undgå att röra på oss. Fysisk aktivitet har blivit en bristvara och många inte minst barn och ungdomar lider idag av underbelastning. Vi har utvecklat ett lättläst och inspirerande läromedel ett läromedel som gör eleven nyfiken. Idrott och hälsa Idrott och hälsa, Faktabok Dan Andersson/Per Tedin Faktaboken Idrott och hälsa är indelad i tio kapitel. Varje kapitel inleds med ett reportage om en person med anknytning till kapitlets tema. Boken har en tydlig struktur och ett lättsamt språk med många förklarande figurer och begrepp. Aktuella frågeställningar om t ex ätstörningar, droger och stress förklaras på ett mycket pedagogiskt och medryckande sätt. Idrott och hälsa, Övningsbok Dan Andersson/Johan Ekengren/Karl- Axel Tedman/Rasmus Tornberg Övningsboken följer faktabokens kapitelindelning. I övningsboken finns både praktiska och teoretiska uppgifter. Uppgifterna i övningsboken utgår ofta från konkreta vardagssituationer och inspirerar eleverna att ta reda på mer. Vidare innehåller övningsboken en träningsdagbok och ett förslag på en kostdagbok. Innehåll: 1. Du är gjord för att röra på dig 2. Din kropp den enda du har! 3. Så lyckas du med din träning 4. Träningslära 5. Spelar det någon roll vad vi äter? 6. Droger inget att leka med 7. Förebygg skador 8. Utveckla ditt ledarskap 9. Ut i naturen! 10. Ergonomi Idrott och hälsa, Lärarhandledning Dan Andersson/Johan Ekengren/Karl- Axel Tedman/Rasmus Tornberg Handledningen är en pärm fylld med idéer och uppslag i syfte att underlätta lärarens planering av idrottslektionerna. Här finns bl a detaljerade instruktioner som visar hur olika praktiska övningar ska genomföras. Vidare ryms ytterligare övnings- och projektuppgifter utöver de som ligger i övningsboken. Till lärarhandledningen medföljer en cd med presentationsmaterial. Handledningen är flexibel till sitt upplägg och hjälper dig att göra undervisningen spännande och varierad. Idrott och hälsa, årskurs 7 9/Gy Idrott och hälsa, Faktabok, 180 s :- Idrott och hälsa, Övningsbok, 80 s :- Idrott och hälsa, Övningsbok, 15 ex Paketpris! :- Idrott och hälsa, Lärarhandledning inkl cd, 228 s :- 27

28 INFORMATION Välkommen till Gleerups värld. Affärsområde och marknad. När du har frågor, vill få mer information eller diskutera våra läromedel är du alltid välkommen att kontakta oss! Öppettider: Matematik Marcus Ander Fy, Ma, Teknikpr, Datorteknik Per-Olof Bergmark Naturkunskap, Biologi, Kemi Anders Ohlsson Data/Idrott och hälsa Annika Pennanen Marknadsföring Hannah Lygård Affärsområdeschef Lars Åkerblom

29 INFORMATION Försäljning och skolbesök. Öppettider: Kundservice och beställning. Öppettider: Tel: E-post: Försäljning Christer Ottosson. Tel Key Account Manager Martin Ljungström. Tel Anna Östrand Caroline Reijs Skolbesök Lisa Widlund. Tel Skolbesök Joakim Carlsson. Tel Linda Stackerud Cecilia Krantz Skolbesök Petra Gustafsson. Tel Mona Malmborg Titta gärna in på vår hemsida, gleerups.se. Där hittar du ytterligare läromedel, de senaste nyheterna, smakprov med mera. På vår hemsida kan du även beställa dygnet runt! 29

30 INFORMATION Försäljningsvillkor Beställningar Adress: Gleerups Utbildning AB Kundservice Box 367, Malmö Hemsida: Telefon: Telefax: Gleerups böcker kan också beställas i bokhandeln eller hos annan erkänd återförsäljare. Priser och rabatter Priset i våra kataloger och på hemsidan (gleerups.se) är det pris som gäller exklusive mervärdesskatt. Priset gäller vid leverans direkt från förlaget. Priset utgör basen för rabattsättning och fakturering. Preliminära priser markeras med P. Priserna gäller från 1 november 2012, dock längst till den 31 oktober Vi reserverar oss för eventuella prisändringar efter katalogens tryckning. Orderbegrepp Med order avses: En samlad beställning för leverans vid ett tillfälle med en leveransadress och där godset haren och samma leveransmärkning. Gleerups artikelnummer skall alltid finnas på ordern. Rabatter Två typer av rabatter kan utgå på priset: Ordervärdesrabatt och samordningsrabatt. Ordervärdesrabatt lämnas med utgångspunkt från orderns värde exkl moms. Samordningsrabatt lämnas i den mån ordern kommer förlaget tillhanda via vår nätbokhandel, e-post, diskett eller annan maskinläsbar form, via senaste utgåvan av förlagets beställningsunderlag eller via kundproducerade maskinutskrivna orderunderlag och där titeln endast förekommer en gång per order. Gleerups rabattskalor framgår av nedanstående uppställning. Ordervärde kr Rabatt i procent Order Samordning Total Restnoterade artiklar medräknas i ordervärdes respektive samordningsrabatten. Expeditionsavgift vid snabborder Om snabbleverans önskas utgår avgift 150 kr. Ordern expedieras samma dag under förutsättning att ordern är Kundservice tillhanda före kl Frakter Frakten betalas av köparen. Frakt för restnoterade titlar debiteras vid första leveranstillfället. Om köparen önskar mottagarfrakt måste detta anges vid beställning. Vid palleverans debiteras 90 kr per pall om pallregistreringsnummer för mottagande kund inte lämnats till företaget. För privatkunder tillämpas prissättning enligt postens prislista se: Vid postförskott till kommer en avgift om 50:-. Plats för godsets överlämnande Godset skall i köprättsligt hänseende avses som avlämnat till köparen, då självständig transportör mottagit varorna. Avlämnandeplatsen är alltså normalt säljarens lageranläggning. Om inget annat överenskommits är varorna Gleerups egendom till dess att full betalning erlagts. Mervärdesskatt Priser, frakt och avgifter är exklusive mervärdesskatt. Gällande momssatser är 6 % på böcker och 25 % på övriga produkter. Betalningsvillkor Bokhandel och återförsäljare: Fri leveransmånad samt 20 dagar netto. Övriga: 30 dagar netto från fakturadatum. Krav om bestämd leveranstid kan aldrig tillgodoses under augusti och måste under sommaren i övrigt alltid fastställas genom särskild överens kommelse mellan kund och Gleerups Utbildning AB. Vid betalning efter förfallodatum debiteras dröjsmålsränta, diskonto + 8 %. Samtliga produkter förblir Gleerups egendom till dess full betalning har erlagts. Produkterna får inte säljas vidare innan Gleerups erhållit full betalning. Skador och felaktiga leveranser Levererade varor skall omedelbart efter mottagandet kontrolleras. Vid transportskada är mottagaren skyldig att omedelbart, eller senast inom sju arbetsdagar, anmäla skadan till transportföretaget. Om kolli saknas, skall detta anges på fraktsedeln, innan kvittens sker. Observera: Transportskadat gods skall som regel inte återsändas till förlaget. Om leveransen i något annat avseende är felaktig, skall anmälan göras snarast, dock senast 30 dagar från leveransdagen, till Gleerups Kundservice reklamationsavdelning, telefon Eventuellt återsändande får endast ske efter godkännande från Kundservice, som även ger besked om hur återsändandet skall ske. Fraktkostnaden för sådant återsändande betalas av Gleerups Utbildning AB. Returer Titlar som inköpts under perioden 1 april t o m 30 september får returneras, och skall då vara Gleerups Utbildning AB tillhanda senast 15 oktober samma år. För bokhandlare är tiden utsträckt till 15 november samma år. Det åligger kunden att med godset bifoga en returrapport. Kreditering kan ej ske utan korrekt ifylld returrapport, bipackad med returförsändelsen. Returrapport kan hämtas på gleerups.se (klicka på Försäljningsvillkor under Kundservice) eller fås genom att kontakta Gleerups kundservice på e-post info@gleerups.se alt telefon Returfrakten betalas av köparen. Returnerade varor krediteras senast den 30 januari året efter returen. Kreditering sker till varans pris den 15 oktober med ett avdrag på 25 %. Lägsta returantal för gottgörelse är fem felfria exemplar av samma titel. Kommentarer Om alla i en order ingående artiklar ej kan levereras vid samma tillfälle, medräknas dessa i ordervärdet och debiteras vid leveransen med ursprungsorderns rabatt. Då en artikel restnoteras är ej alltid det slutgiltiga priset bestämt. För beräkning av det sammanlagda ordervärdet åsätts artikeln ett preliminärt pris som kan skilja sig något från det pris som senare debiteras. Det preliminära priset ligger enbart till grund för beräkning av rabatt enligt föregående stycke. Med specificerade krav om leveranstid under rubriken Betalningsvillkor avses varje krav om dag, vecka eller månad då leverans skall ske, liksom krav om senaste dag/vecka/månad då leverans skall ha verkställts. Hämtning av leverans med kundens eget fraktfordon resp av befraktare, kontrakterade av kunden, kan ske om tidpunkten får bestämmas av Gleerups och dess distributionsenhet samt om hämtning kan ske inom 48 timmar efter påringning från förlaget till en vid beställningen angiven kontaktman hos kunden resp hos kundens befraktare. De speciella leverans- och betalningsvillkoren under april t o m juli har tillkommit för att underlätta distributionsenhetens leverans planering under den period då merparten av hela årets leveranser sker och distributionsfunktionen därför är hårt belastad. Prisjusteringar Gleerups Utbildning AB äger rätt att utan föregående meddelande ändra priser. Gäller från 1 november Nytt ISBN-system Den 1 januari 2007 övergick ISBN från att vara ett 10-siffrigt till ett 13-siffrigt system. Numret inleds med prefixet 978 och en ny kontrollsiffra. Detta innebär att det ISBN som står på boken just nu inte alltid är detsamma som det ISBN som anges i Gleerups katalog. I samband med övergången till ISBN-13 har Gleerups också bytt ISBN på böcker som tidigare givits ut på Ekelunds förlag, Bok & webb och Förlagshuset Gothia. 30

Gy&Vux 2014 Matematik Naturvetenskap

Gy&Vux 2014 Matematik Naturvetenskap Gy&Vux 2014 Matematik Naturvetenskap Allt börjar med dig. Lärande. En förutsättning för att vi ska kunna utvecklas som människor. Vår drivkraft. Som en motor med vår nyfikenhet bakom ratten. Som gör att

Läs mer

Gy&Vux 2013 El och energi

Gy&Vux 2013 El och energi Gy&Vux 2013 El och energi Välkommen till vår värld. Vår värld är full av allt från läromedel till digitala lärverktyg. Här i broschyren finner du det senaste inom just ditt område. Hela vårt utbud finns

Läs mer

Gy&Vux 2016 Matematik Naturvetenskap Teknik

Gy&Vux 2016 Matematik Naturvetenskap Teknik Gy&Vux 2016 Matematik Naturvetenskap Teknik Du visar vägen. Forskning visar att läraren är den enskilt viktigaste resursen för elevens lärande. På Gleerups kan vi inte annat än hålla med. Därför utvecklas

Läs mer

7-9 2014 Interaktiva böcker

7-9 2014 Interaktiva böcker 7-9 2014 Interaktiva böcker 1 Berika lärandet för varje elev. Datorer och andra digitala verktyg ger dig och dina elever fler möjligheter än någonsin. Men vad ska du fylla dem med så att de verkligen gör

Läs mer

Snabbguide Interaktiv bok steg för steg

Snabbguide Interaktiv bok steg för steg Snabbguide Interaktiv bok steg för steg I SAMARBETE MED DIG Gleerups interaktiva böcker utvecklas i samarbete med elever och lärare runtom i Sverige. Det gör att innehåll och funktioner är framtagna för

Läs mer

7-9 2015 Interaktiva böcker

7-9 2015 Interaktiva böcker 7-9 2015 Interaktiva böcker 1 Vi utvecklas tillsammans. Att höja kunskapsresultaten i skolan kräver insatser på flera områden över lång tid. Forskning visar att läraren är den enskilt viktigaste faktorn

Läs mer

Skapa ett MatteEldorado i ÅK 1 3

Skapa ett MatteEldorado i ÅK 1 3 MatTE Skapa ett MatteEldorado i ÅK 1 3 Hej, Ingrid Margareta Vi vill nu berätta för dig om Eldorado läromedlet för FK-6 som vi hoppas ska bli ett tryggt och inspirerande verktyg för dig som pedagog, och

Läs mer

NO 7 9. Ladda ner vårt förslag på planering! SVERIGES POPULÄRASTE NO-SERIE! NYHET! Utkommer HT17

NO 7 9. Ladda ner vårt förslag på planering! SVERIGES POPULÄRASTE NO-SERIE! NYHET! Utkommer HT17 NO 7 9 Ladda ner vårt förslag på planering! NYHET! Utkommer HT17 SVERIGES POPULÄRASTE NO-SERIE! Tre anledningar till att Spektrum är så populär Gör naturvetenskapen engagerande Gör kunskapsstoffet lätt

Läs mer

TEKNIKPROGRAMMET Mål för programmet

TEKNIKPROGRAMMET Mål för programmet TEKNIKPROGRAMMET Mål för programmet Teknikprogrammet är ett högskoleförberedande program och utbildningen ska i första hand förbereda för vidare studier i teknikvetenskap och naturvetenskap men också i

Läs mer

Nyhet! Basläromedel för FK åk 3. läsresan. Ett undervisningslyft för dig, läs- och skrivglädje för dina elever!

Nyhet! Basläromedel för FK åk 3. läsresan. Ett undervisningslyft för dig, läs- och skrivglädje för dina elever! Nyhet! Basläromedel för FK åk 3 läsresan Ett undervisningslyft för dig, läs- och skrivglädje för dina elever! Allt du behöver packat och klart! ett undervisningslyft för dig, läs- och skrivglädje för dina

Läs mer

Gy&Vux 2013 Fordon och Transport

Gy&Vux 2013 Fordon och Transport Gy&Vux 2013 Fordon och Transport Välkommen till vår värld. Vår värld är full av allt från läromedel till digitala lärverktyg. Här i broschyren finner du det senaste inom just ditt område. Hela vårt utbud

Läs mer

Teknikprogrammet (TE)

Teknikprogrammet (TE) Teknikprogrammet (TE) Teknikprogrammet (TE) ska utveckla elevernas kunskaper om och färdigheter i teknik och teknisk utveckling. Efter examen från programmet ska eleverna ha kunskaper för högskolestudier

Läs mer

Snabbguide Digitala läromedel steg för steg

Snabbguide Digitala läromedel steg för steg Snabbguide Digitala läromedel steg för steg I Gleerups digitala läromedel utnyttjas de digitala möjligheterna fullt ut för att levandegöra ett rikt och aktuellt kvalitetsinnehåll. Allt är utvecklat i samarbete

Läs mer

Digitalt basläromedel i matte åk 1-3

Digitalt basläromedel i matte åk 1-3 as er ns La n re vå Digitalt basläromedel i matte åk 1-3 15 20 Edimia Education AB 2014 Om Edimia Teamet bakom läromedlet har många års erfarenhet av läromedelsproduktion. Ett team med stor passion och

Läs mer

Över 500 bilder (funktionsgrafer, diagram, geometriska figurer m.m.) 200 varierande övningar i programmering (med matematisk inriktning).

Över 500 bilder (funktionsgrafer, diagram, geometriska figurer m.m.) 200 varierande övningar i programmering (med matematisk inriktning). Matematikbanken består av: 4 000 strukturerade och nivåindelade uppgifter i Word-format. Över 500 bilder (funktionsgrafer, diagram, geometriska figurer m.m.) 30 aktiviteter (stimulerar eleverna och utvecklar

Läs mer

Gy&Vux 2013 Interaktiva böcker

Gy&Vux 2013 Interaktiva böcker Gy&Vux 2013 Interaktiva böcker Säg hej till interaktiva böcker. Digitala lärverktyg är en självklarhet för många i dagens skola. För andra är det en ny bekantskap. Oavsett så har vi något för dig. Tillsammans

Läs mer

Att utveckla läromedel

Att utveckla läromedel Att utveckla läromedel för elever med lindrig utvecklingsstörning Att utveckla läromedel för elever med lindrig utvecklingsstörning Tillgänglighet Varje läromedel har en viss grad av tillgänglighet. Tillgängligheten

Läs mer

Gymnasiegemensamma ämnen

Gymnasiegemensamma ämnen Gymnasiegemensamma ämnen G y m n a s i e s ko l a 2 0 1 1 Tryck: DanagårdLitho AB Upplaga: 5 000 Form: AB Typoform Foto omslag: nedre raden 2:a från vänster Javier Larrea/AGE/SCANPIX, nedre raden längst

Läs mer

Innehåll Administration Affärskommunikation... 4 Affärsutveckling och ledarskap... 4 Branschkunskap för handel och administration...

Innehåll Administration Affärskommunikation... 4 Affärsutveckling och ledarskap... 4 Branschkunskap för handel och administration... 1 Hej, I denna broschyr presenteras ett urval av våra titlar. Böckerna kännetecknas av fin layout och pedagogiskt innehåll som är lätt att ta till sig. Läroböckerna och övningsböckerna är skrivna utifrån

Läs mer

BÖCKER INSPIRATION. www.universeimagine.com

BÖCKER INSPIRATION. www.universeimagine.com BÖCKER INSPIRATION Vår vision är att inspirera minst en miljon människor till att förverkliga sina drömmar och må bra under tiden. Är du en av dem? Personligt entreprenörskap handlar om kraften och förmågan

Läs mer

Vårerbjudande Köp valfritt antal A-böcker av Mattedetektiverna/Mattespanarna så får du B-böckerna på köpet!

Vårerbjudande Köp valfritt antal A-böcker av Mattedetektiverna/Mattespanarna så får du B-böckerna på köpet! Vårerbjudande Köp valfritt antal A-böcker av Mattedetektiverna/Mattespanarna så får du B-böckerna på köpet! Så här enkelt är det! Köp A...B på köpet 1. Gå in på liber.se/uppdragmatte och fyll i dina kontaktuppgifter

Läs mer

Ett modernt läromedel där bok och webb hänger ihop

Ett modernt läromedel där bok och webb hänger ihop Ett modernt läromedel där bok och webb hänger ihop Bok-och-webb är ett ord som vi har hittat på själva. Men det är förstås inte bara ett ord. En bok-och-webb är ett nytt och modernt läromedel som drar

Läs mer

Verksamhetsrapport. Skoitnst.. 7.1,ktion.en

Verksamhetsrapport. Skoitnst.. 7.1,ktion.en Skoitnst.. 7.1,ktion.en Bilaga 1 Verksamhetsrapport Verksamhetsrapport efter kvalitetsgranskning av undervisningen i matematik kurs 3c vid den fristående gymnasieskolan JENSEN gymnasium Uppsala i Uppsala

Läs mer

Strukturen i gymnasieskolans ämnesplaner

Strukturen i gymnasieskolans ämnesplaner Om ämnet Biologi De naturvetenskapliga ämnena biologi, fysik och kemi har ett gemensamt vetenskapligt ursprung och syftar till att ge eleverna kunskaper om naturvetenskapens karaktär, om den naturvetenskapliga

Läs mer

Läromedel & Utbildning

Läromedel & Utbildning Läromedel & Utbildning Best nr. 201301 Pris: 450:- exkl. moms NYHET Ett paket med 10 korta läseböcker i A5 format med symbolstöd (Widgitsymboler) för att underlätta läsförståelsen. Böckerna handlar om

Läs mer

Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning

Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning Resultat Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning Fråga 1 Mycket inspirerande (6) till mycket tråkigt (1) att arbeta med etologisidan Uppfattas som mycket inspirerande eller inspirerande

Läs mer

Nya, moderna Studio Svenska. Nyhet! Skriv direkt i Matematikboken. Hjälper dig få hela klassen att nå sina mål SID 2

Nya, moderna Studio Svenska. Nyhet! Skriv direkt i Matematikboken. Hjälper dig få hela klassen att nå sina mål SID 2 4 6 MA / SV 2008 med Liber Nya, moderna Studio Svenska Hjälper dig få hela klassen att nå sina mål SID 2 Nyhet! Skriv direkt i Matematikboken Nu finns ett alternativ till grundboken SID 6 Många olika läromedel

Läs mer

Individuellt val. Läsår 2015/2016

Individuellt val. Läsår 2015/2016 Individuellt val Läsår 2015/2016 Information inför ditt individuella val Individuellt val ingår i samtliga gymnasieprogram. Du ska läsa 200 poäng individuellt val i åk 2 och åk 3. De flesta kurserna är

Läs mer

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Prima Formula 5 Elevbok 2:a uppl PDF ladda ner

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Prima Formula 5 Elevbok 2:a uppl PDF ladda ner Prima Formula 5 Elevbok 2:a uppl PDF ladda ner LADDA NER LÄSA Beskrivning Författare: Bo Sjöström. Prima Formula är en basserie i matematik för årskurserna 4-6, målinriktad med tydlig förankring i Lgr

Läs mer

Verksamhetsrapport. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av undervisningen i matematik kurs 3c vid IT-gymnasiet Södertörn i Huddinge kommun

Verksamhetsrapport. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av undervisningen i matematik kurs 3c vid IT-gymnasiet Södertörn i Huddinge kommun Bilaga 1 Verksam hetsrapport 2015-02-18 Dnr 400-2014:2725 efter kvalitetsgranskning av undervisningen i matematik kurs 3c vid IT-gymnasiet Södertörn i Huddinge kommun 1 (8) Innehåll Inledning Bakgrundsuppgifter

Läs mer

Individuellt val. Läsår 2014/2015

Individuellt val. Läsår 2014/2015 Individuellt val Läsår 2014/2015 Information inför ditt individuella val Individuellt val ingår i samtliga gymnasieprogram. Du ska läsa 200 poäng individuellt val under dina år på gymnasiet. De flesta

Läs mer

Gymnasial vuxenutbildning

Gymnasial vuxenutbildning Gymnasial vuxenutbildning Kursutbud och schematider Skolan har gemensamma provtider vissa onsdagar klockan 13.00 16.00. Det innebär att skriftliga prov för en del kurser/lärare endast görs under denna

Läs mer

NY SERIE! Liber planerar en ny serie läromedel för fordonsutbildning FORDON FORDON. Hittills utkomna titlar

NY SERIE! Liber planerar en ny serie läromedel för fordonsutbildning FORDON FORDON. Hittills utkomna titlar NY SERIE! Liber planerar en ny serie läromedel för fordonsutbildning Vi är inne i en spännande utvecklingsfas och ser nu de första titlarna växa fram. Vårt koncept bygger på att informationen delas in

Läs mer

Förmågor i naturvetenskap, åk 1-3

Förmågor i naturvetenskap, åk 1-3 Förmågor i naturvetenskap, åk 1-3 I Lgr11 betonas att eleverna ska använda sina naturvetenskapliga kunskaper på olika sätt. Det formuleras som syften med undervisningen och sammanfattas i tre förmågor.

Läs mer

Tummen upp! Matte Kartläggning åk 5

Tummen upp! Matte Kartläggning åk 5 Tryck.nr 47-11064-3 4711064_t_upp_ma_5_omsl.indd Alla sidor 2014-01-27 12.29 TUMMEN UPP! Ç I TUMMEN UPP! MATTE KARTLÄGGNING ÅK 5 finns övningar som är direkt kopplade till kunskapskraven i åk 6. Kunskapskraven

Läs mer

Skolans digitalisering styrdokumentsförändringar. Christian Magnusson Undervisningsråd, avdelningen för läroplaner

Skolans digitalisering styrdokumentsförändringar. Christian Magnusson Undervisningsråd, avdelningen för läroplaner Skolans digitalisering styrdokumentsförändringar Christian Magnusson Undervisningsråd, avdelningen för läroplaner Dagens presentation Bakgrund och uppdrag Styrdokument som berörs, och lite ansvarsfördelning.

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet (NA)

Naturvetenskapsprogrammet (NA) Naturvetenskapsprogrammet (NA) Naturvetenskapsprogrammet (NA) ska utveckla elevernas kunskaper om sammanhang i naturen, om livets villkor, om fysikaliska fenomen och skeenden och om kemiska processer.

Läs mer

Grundskolans. Elevens Val 2015-16

Grundskolans. Elevens Val 2015-16 Grundskolans Elevens Val 2015-16 Textilslöjd (TX) Har du lust att skapa och vara kreativ, välj elevens val i textil. Här får du möjlighet att blomma ut med dina idéer och fördjupa dig i hantverkstekniker.

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR FYSIK

INSTITUTIONEN FÖR FYSIK INSTITUTIONEN FÖR FYSIK LTK010 Teknik som skolämne, del 1, 15 högskolepoäng Technology as a school subject, part 1, 15 higher Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för fysik 2013-03-20

Läs mer

INTRODUKTION www.bokochwebb.se/sv. Välkommen till bok-och-webben i Svenska A

INTRODUKTION www.bokochwebb.se/sv. Välkommen till bok-och-webben i Svenska A INTRODUKTION www.bokochwebb.se/sv Välkommen till bok-och-webben i Svenska A Välkommen till bok-och-webben i Svenska A! Vi är glada över att du har valt att använda vårt material, och vi hoppas att du och

Läs mer

Svenska för invandrare

Svenska för invandrare Svenska för invandrare Gy&Vux 2014 400724_SFI_2014.indd 1 nde lära t a Lyck! i SFI 2014-02-25 13:17 SFI-boken Modernt, äkta och vuxet. Och med språket i fokus. SFI-boken bygger på autentiska intervjuer

Läs mer

Gymnasial vuxenutbildning

Gymnasial vuxenutbildning Gymnasial vuxenutbildning Kursutbud och schematider Skolan har gemensamma provtider vissa onsdagar klockan 13.00 16.00. Det innebär att skriftliga prov för en del kurser/lärare endast görs under denna

Läs mer

TILLÄMPNINGAR INOM DATORTEKNIK

TILLÄMPNINGAR INOM DATORTEKNIK TILLÄMPNINGAR INOM DATORTEKNIK I detta kapitel skall vi titta lite närmare på några specifika tillämpningar inom datorteknik som har anknytning till El och Energiprogrammet. Om du som läser denna kurs

Läs mer

Kvalificering. Final. Anmälan. Vinster 1:an 10.000:- 2:an 5.000:- 3:an 3.000:- 4:an 2.000:-

Kvalificering. Final. Anmälan. Vinster 1:an 10.000:- 2:an 5.000:- 3:an 3.000:- 4:an 2.000:- SKOGENS MÄSTARE Vilka blir årets Skogens mästare?! Vi vill veta vem som kan mest om skog, både teoretiskt och praktiskt! Är din klass redo att anta utmaningen? Skogens mästare är en tävling som riktar

Läs mer

Individuellt val. Läsår 2019/2020

Individuellt val. Läsår 2019/2020 Individuellt val Läsår 2019/2020 Information inför ditt individuella val Individuellt val ingår i samtliga gymnasieprogram. Du ska läsa 200 poäng individuellt val i åk 2 och åk 3. De flesta kurserna är

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL DIN POLY.SE

VÄLKOMMEN TILL DIN POLY.SE Börja utnyttja vår ett enkelt och effektivt sätt att lägga beställningar och söka information om våra produkter. VÄLKOMMEN TILL DIN POLY.SE Välkommen till Poly-Produkters öppet 24 timmar om dygnet! Vi

Läs mer

Gy&Vux 2014 Barn & fritid Vård & omsorg

Gy&Vux 2014 Barn & fritid Vård & omsorg Gy&Vux 2014 Barn & fritid Vård & omsorg Allt börjar med dig. Lärande. En förutsättning för att vi ska kunna utvecklas som människor. Vår drivkraft. Som en motor med vår nyfikenhet bakom ratten. Som gör

Läs mer

Vi är glada att kunna erbjuda kommunens pedagoger och skolledare det senaste inom IKT-fortbildning och detta med SIKTA (Skolans IKT-Arbete i Lund)!

Vi är glada att kunna erbjuda kommunens pedagoger och skolledare det senaste inom IKT-fortbildning och detta med SIKTA (Skolans IKT-Arbete i Lund)! Vi är glada att kunna erbjuda kommunens pedagoger och skolledare det senaste inom IKT-fortbildning och detta med SIKTA (Skolans IKT-Arbete i Lund)! Grundtanken med SIKTA är att "pedagoger lär pedagoger

Läs mer

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Synpunkt 2 PDF LÄSA ladda ner

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Synpunkt 2 PDF LÄSA ladda ner Synpunkt 2 PDF LÄSA ladda ner LADDA NER LÄSA Beskrivning Författare: Anders Henriksson. Synpunkt är ett basläromedel i naturkunskap för gymnasieskolan i enlighet med styrdokumenten i Gy11. Det finns möjlighet

Läs mer

GyVux Läromedel

GyVux Läromedel GyVux Läromedel 2019 1 Här hittar du inte allt På ett år hinner det hända mycket. Den snabba tekniska utvecklingen och digitaliseringen gör att vi idag ställer krav på ständigt aktuell och uppdaterad information.

Läs mer

DATA - GRUNDLÄGGANDE NIVÅ Data, orienteringskurs, grundläggande nivå Ulrika Nilsson, Christian Sjögreen Datorkunskap, ISBN: 978-91-85437-07-8

DATA - GRUNDLÄGGANDE NIVÅ Data, orienteringskurs, grundläggande nivå Ulrika Nilsson, Christian Sjögreen Datorkunskap, ISBN: 978-91-85437-07-8 Läromedelsförteckning VT 16 Birgittaskolans vuxenutbildning BIOLOGI Biologi, Basårskursen, grundläggande komvux Fabricius, Holm och Nystrand SPEKTRUM BIOLOGI Lightbok, ISBN nr 978-91-47-08595-8 Liber Biologi

Läs mer

Gy&Vux 2013 Samhällsvetenskap, Ekonomi, BF, VO

Gy&Vux 2013 Samhällsvetenskap, Ekonomi, BF, VO Gy&Vux 2013 Samhällsvetenskap, Ekonomi, BF, VO Välkommen till vår värld. En ny termin vädrar morgonluft. Morgontrötta blickar söker gamla bekantskaper. Andra kan knappt vänta på allt nytt som ska erövras.

Läs mer

Digitalisering i skolan

Digitalisering i skolan Digitalisering i skolan 1 Frågeblanketten läses maskinellt. Vi ber dig därför att: Använda bläckpenna Markera dina svar med kryss, så här: Om du svarat fel täck hela rutan med det felaktiga krysset, så

Läs mer

Utbildning för hållbar utveckling

Utbildning för hållbar utveckling Utbildning för hållbar utveckling Hur ser du på världen? Globala gymnasiet är till för dig som fått upp ögonen för orättvisor i världen och som vill påverka, förstå och lära dig mer om globala frågor.

Läs mer

Digital kompetens i läroplanen styrdokumentsförändringar. Christian Magnusson Undervisningsråd, avdelningen för läroplaner

Digital kompetens i läroplanen styrdokumentsförändringar. Christian Magnusson Undervisningsråd, avdelningen för läroplaner Digital kompetens i läroplanen styrdokumentsförändringar Christian Magnusson Undervisningsråd, avdelningen för läroplaner Dagens presentation Bakgrund och uppdrag Styrdokument som berörs, och lite ansvarsfördelning.

Läs mer

Tummen upp! Matte ÅK 6

Tummen upp! Matte ÅK 6 Tummen upp! Matte ÅK 6 Tummen upp! är ett häfte som kartlägger elevernas kunskaper i förhållande till kunskapskraven i Lgr 11. PROVLEKTION: RESONERA OCH KOMMUNICERA Provlektion Följande provlektion är

Läs mer

Svenska som andraspråk

Svenska som andraspråk Svenska som andraspråk Studiehandledning Distanskurs i Svenska som andraspråk, "På G". Välkommen till distanskurs i svenska som andraspråk, på grundläggande nivå. Introduktion Förkunskaper Kursöversikt

Läs mer

Kursutbud. Yrkesmästaren

Kursutbud. Yrkesmästaren Kursutbud Yrkesmästaren Vi ser utbildning som en pågående process genom yrkeslivet. Arbetsuppgifter förändras kontinuerligt vilket medför att lärande är nödvändigt för att effektivisera det dagliga arbetet.

Läs mer

Innehåll: Startnyckel, introduktion. Internet som resurs 2. Del 3. Funktioner: Länkverktyget Infoga bild Infoga ljud Spara i Galleriet

Innehåll: Startnyckel, introduktion. Internet som resurs 2. Del 3. Funktioner: Länkverktyget Infoga bild Infoga ljud Spara i Galleriet Innehåll: Startnyckel, introduktion. Internet som resurs 2 Del 3 Funktioner: Länkverktyget Infoga bild Infoga ljud Spara i Galleriet 1 Internetuppkoppling förstärker de pedagogiska möjligheterna med en

Läs mer

Använd smarta kortkommandon för att aktivera verktyg och navigera i Excel

Använd smarta kortkommandon för att aktivera verktyg och navigera i Excel I samarbete med KEF-partner Excel grundkurs } Med e-learning Har du lärt dig Excel på egen hand utan gå en kurs? Vill lära dig programmet på rätt sätt från början? Då är Excel Grundkurs kursen för dig.

Läs mer

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Synpunkt 1a1 PDF ladda ner

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Synpunkt 1a1 PDF ladda ner Synpunkt 1a1 PDF ladda ner LADDA NER LÄSA Beskrivning Författare: Anders Henriksson. med styrdokumenten i Gy 2011. Det finns möjlighet att kombinera bok och digitala komponenter. Synpunkt naturkunskap

Läs mer

INFORMATION INFÖR GYMNASIEVALET ÅK 9

INFORMATION INFÖR GYMNASIEVALET ÅK 9 ATT VÄLJA INFORMATION INFÖR GYMNASIEVALET ÅK 9 Nu står du som går i nian inför ett stort och viktigt val som du behöver tänka igenom ordentligt. Du ska välja gymnasieprogram! Varje dag gör du olika val

Läs mer

Roligare att lära. - lättare att lyckas!

Roligare att lära. - lättare att lyckas! Roligare att lära - lättare att lyckas! På Johannes Hedberggymnasiet kommer vi att förbereda dig inför framtiden, med fokus på fortsatta studier, men även ett framtida yrkesliv. Du får arbeta ämnesövergripande

Läs mer

Kvalificering. Final. Anmälan. Vinster

Kvalificering. Final. Anmälan. Vinster SKOGENS MÄSTARE Vilka blir årets Skogens mästare?! Vi vill veta vem som kan mest om skog, både teoretiskt och praktiskt! Är din klass redo att anta utmaningen? Skogens mästare är en tävling som riktar

Läs mer

Utbildningsplan fastställd enl. VD-beslut UTBILDNINGSPLAN. för. Tekniskt basår. 60 högskolepoäng (40 poäng enligt gamla systemet)

Utbildningsplan fastställd enl. VD-beslut UTBILDNINGSPLAN. för. Tekniskt basår. 60 högskolepoäng (40 poäng enligt gamla systemet) UTBILDNINGSPLAN Utbildningsplan fastställd enl. VD-beslut 2008-06-30 för Tekniskt basår 60 högskolepoäng (40 poäng enligt gamla systemet) Start ht 2008 1 Inledning 1.1 Bakgrund Att ge kompletterande utbildning

Läs mer

Snabb introduktion till LäsDax & SkrivDax 1 De fyra tillfällena

Snabb introduktion till LäsDax & SkrivDax 1 De fyra tillfällena Snabb introduktion till LäsDax & SkrivDax 1 De fyra tillfällena Första tillfället Gemensam läsning Inled lektionen med en aktivitet som anknyter till texten. Samla sedan klassen kring storboken. Täck gärna

Läs mer

Studiehandledning för kurs:

Studiehandledning för kurs: Lärcentrum Ljusnarsberg 2008-06-09 Studiehandledning för kurs: Grundkurs kalkylering i MS Excel 2002, 25 poäng. Studieform: Självstudier med handledning. Studieperiod: Kontinuerlig kursstart halvtidsstudier

Läs mer

Matematik är en kreativ, reflekterande och problemlösande aktivitet (Lgr 11). Det är utgångspunkten för Uppdrag Matte.

Matematik är en kreativ, reflekterande och problemlösande aktivitet (Lgr 11). Det är utgångspunkten för Uppdrag Matte. Problemlösning i fokus Matematik är en kreativ, reflekterande och problemlösande aktivitet (Lgr 11). Det är utgångspunkten för Uppdrag Matte. Matematik ska vara spännande och roligt! Undervisningen i matematik

Läs mer

Lärarhandledning del 3a Högstadiet och gymnasiet. En lektionsaktivitet med fokus på matematikens begrepp

Lärarhandledning del 3a Högstadiet och gymnasiet. En lektionsaktivitet med fokus på matematikens begrepp Lärarhandledning del 3a Högstadiet och gymnasiet En lektionsaktivitet med fokus på matematikens begrepp Del 3a Fokus på matematikens begrepp Lektionsaktivitet I lektionsaktiviteten med fokus på matematikens

Läs mer

NOKflex. Smartare matematikundervisning

NOKflex. Smartare matematikundervisning NOKflex Smartare matematikundervisning Med NOKflex får du tillgång till ett heltäckande interaktivt matematikläromedel som ger stöd både för elevens individuella lärande och för lärarledd undervisning.

Läs mer

Verksamhetsrapport. efter kvalitetsgranskning av undervisningen i matematik kurs 3c vid Allvar Gullstrandgymnasiet i Landskrona kommun

Verksamhetsrapport. efter kvalitetsgranskning av undervisningen i matematik kurs 3c vid Allvar Gullstrandgymnasiet i Landskrona kommun Bilaga 1 efter kvalitetsgranskning av undervisningen i matematik kurs 3c vid Allvar Gullstrandgymnasiet i Landskrona kommun 1 (12) Innehåll Inledning Bakgrundsuppgifter om Allvar Gullstrandgymnasiet Resultat

Läs mer

Gymnasial vuxenutbildning

Gymnasial vuxenutbildning Gymnasial vuxenutbildning Kursutbud och schematider Skolan har gemensamma provtider vissa onsdagar klockan 13.00 16.00. Det innebär att skriftliga prov för en del kurser/lärare endast görs under denna

Läs mer

Välkommen på kurs hos RIGHT EDUCATION!

Välkommen på kurs hos RIGHT EDUCATION! Välkommen på kurs hos RIGHT EDUCATION! När du startar på en ny kurs, börja med att orientera dig i kursupplägget så att du får en uppfattning om vad kursen innehåller. Du har full översikt över kursens

Läs mer

Programplaner och annan viktig information

Programplaner och annan viktig information Programplaner och annan viktig information Fridegårdsgymnasiet presenterar i den här broschyren våra programplaner och annan viktig information som förklarar hur programmen är uppbyggda. Hösten 2011 görs

Läs mer

PROGRAMMERING I SKOLAN Utbildning av kollegor på Carlssons skola CECILIA CHRISTIANSEN ULRIHCA MALMBERG

PROGRAMMERING I SKOLAN Utbildning av kollegor på Carlssons skola CECILIA CHRISTIANSEN ULRIHCA MALMBERG ATT UNDERVISA I PROGRAMMERING I SKOLAN Utbildning av kollegor på Carlssons skola CECILIA CHRISTIANSEN ULRIHCA MALMBERG SYFTE Lärarna ska känna sig redo! Datalogiska kunskaper Pedagogiska kunskaper Utveckla

Läs mer

Litteraturlista för kurser på vuxenutbildningen

Litteraturlista för kurser på vuxenutbildningen Denna sammanställning innehåller rekommenderad litteratur för vuxenutbildningens kurser. Observera att kurserna inte anordnas samtliga studieperioder. I samtliga kurser är det ditt ansvar som elev att

Läs mer

Så fungerar den svenska gymnasieskolan

Så fungerar den svenska gymnasieskolan Så fungerar den svenska gymnasieskolan Alla ungdomar i Sverige som har studerat klart på grundskolan har rätt att studera en treårig utbildning i gymnasieskolan. En utbildning i gymnasieskolan ger bra

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING Var kommer alla smarta idéer från?

LÄRARHANDLEDNING Var kommer alla smarta idéer från? LÄRARHANDLEDNING Var kommer alla smarta idéer från? Bakgrund MegaMind är Tekniska museets nya science center som handlar om hur en bra idé blir till och hur man kan ta den vidare till verklighet från sinnesintryck

Läs mer

1bc VUX. Matematik. Matematik. Studietips för matten! Studieteknik för dig som använder Matematik 5000

1bc VUX. Matematik. Matematik. Studietips för matten! Studieteknik för dig som använder Matematik 5000 1c M m c 1bc Studietips för matten! Studieteknik för dig som använder 1 Alla elever kan klara matematiken Denna studiehandledning är skriven av Daniel Nilsson i samarbete med Natur & Kultur. Daniel är

Läs mer

Digital kompetens i läroplanerna

Digital kompetens i läroplanerna Digital kompetens i läroplanerna Olof Andersson Nationell it-strategi Styrdokument Personalens digitala kompetens Likvärdig tillgång Potentialen för undervisning och administration Forskning 1 Styrdokument

Läs mer

Grundkurs 1 IKT Filhantering

Grundkurs 1 IKT Filhantering Filhantering Dan Haldin Ålands lyceum I N N E H Å L L S F Ö R T E C K N I N G Innehållsförteckning... 2 Filhantering med Windows... 3 Skapa Mappar... 4 Spara rätt... 5 Öppna sparade filer... 7 Flytta och

Läs mer

Allt det här måste upplevas, men okej då. Läs om dina möjligheter med Gleerups nya digitala läromedel på sidan 6

Allt det här måste upplevas, men okej då. Läs om dina möjligheter med Gleerups nya digitala läromedel på sidan 6 GyVux 2017 Allt det här måste upplevas, men okej då Läs om dina möjligheter med Gleerups nya digitala läromedel på sidan 6 Låt lärandet leva Nu kommer Gleerups digitala läromedel i en helt ny skepnad.

Läs mer

Läromedelsförteckning HT 14 Elsa Brändströms skola/komvux 140609. Kurs Författare Läromedel BIOLOGI

Läromedelsförteckning HT 14 Elsa Brändströms skola/komvux 140609. Kurs Författare Läromedel BIOLOGI Läromedelsförteckning HT 14 Elsa Brändströms skola/komvux 140609 Kurs Författare Läromedel BIOLOGI Biologi, Basårskursen, grundläggande komvux Fabricius, Holm och Nystrand SPEKTRUM BIOLOGI Lightbok, ISBN

Läs mer

Till Språkvägen finns även en omfattande lärarhandledning med stort kopieringsunderlag.

Till Språkvägen finns även en omfattande lärarhandledning med stort kopieringsunderlag. Språkvägen sfi B Elevbok PDF LÄSA ladda ner LADDA NER LÄSA Beskrivning Författare: Ulrika Ekblad. samma text ur många olika infallsvinklar. Varje tema inleds alltid med en tankekarta i bilder. Till alla

Läs mer

KURSKATALOG HT-15 Med spännande nyheter & gamla favoriter!

KURSKATALOG HT-15 Med spännande nyheter & gamla favoriter! KURSKATALOG HT-15 Med spännande nyheter & gamla favoriter! Genom SIKTAs (Skolans IKT-Arbete i Lund) IKT-fortbildning erbjuds kommunens alla pedagoger och skolledare det senaste inom IKT! Grundtanken med

Läs mer

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Matematik 5000 Kurs 2c Blå Lärobok PDF LÄSA ladda ner. Författare: Lena Alfredsson. Vilket arbetssätt föredrar du?

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Matematik 5000 Kurs 2c Blå Lärobok PDF LÄSA ladda ner. Författare: Lena Alfredsson. Vilket arbetssätt föredrar du? Matematik 5000 Kurs 2c Blå Lärobok PDF LÄSA ladda ner LADDA NER LÄSA Beskrivning Författare: Lena Alfredsson. Vilket arbetssätt föredrar du? Matematik 5000 är ett läromedel som ger dina elever bästa möjliga

Läs mer

Roligare att lära. - lättare att lyckas!

Roligare att lära. - lättare att lyckas! Roligare att lära - lättare att lyckas! På Johannes Hedberggymnasiet kommer vi att förbereda dig inför framtiden, med fokus på fortsatta studier, men även ett framtida yrkesliv. Du får arbeta ämnesövergripande

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR FYSIK

INSTITUTIONEN FÖR FYSIK INSTITUTIONEN FÖR FYSIK LGTK10 Teknik 1 för gymnasielärare, 15 högskolepoäng Technology 1 for Teachers in Upper Secondary Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för fysik 2013-12-20 och

Läs mer

VÄLLKOMNA TILL INFORMATIONSKVÄLL INFÖR GYMNASIEVALET 2014

VÄLLKOMNA TILL INFORMATIONSKVÄLL INFÖR GYMNASIEVALET 2014 VÄLLKOMNA TILL INFORMATIONSKVÄLL INFÖR GYMNASIEVALET 2014 Yaara Robinson Studie- och yrkesvägledare yaara.robinson@uppsala.se 073-4321607 Gymnasieskolan Läser i kurser som räknas i poäng 1 poäng = 1 lektion

Läs mer

TUFF HÖSTEN 2014 ÖNNESTAD FOLKHÖGSKOLA

TUFF HÖSTEN 2014 ÖNNESTAD FOLKHÖGSKOLA TUFF HÖSTEN 2014 ÖNNESTAD FOLKHÖGSKOLA Allmänt om TUFF i Önnestad Innehåll i kurserna Förutom teckenspråk så informerar vi om tolkanvändning och om teckenspråksanvändarna= dövrealia och dövkultur. Kostnad

Läs mer

Lära matematik med datorn. Ulrika Ryan, projektledare för Matematik för den digitala generationen Byskolan, Södra Sandby

Lära matematik med datorn. Ulrika Ryan, projektledare för Matematik för den digitala generationen Byskolan, Södra Sandby Lära matematik med datorn Ulrika Ryan, projektledare för Matematik för den digitala generationen Byskolan, Södra Sandby Innehåll Varför undervisar jag som jag gör? Lärarens roll i det digitala klassrummet

Läs mer

kurskatalog vt-13 Tänk på vår miljö!

kurskatalog vt-13 Tänk på vår miljö! kurskatalog vt-13 SIKTA står för Skolans IKT- Arbete i Lund. Det är en fortbildning som erbjuds kommunens pedagoger och skolledare. I fortbildningspaketet kan man välja bland kurser som på olika sän visar

Läs mer

Steg 12 Affärssystem Visma/SPCS Adm 1000 Windows 7/8

Steg 12 Affärssystem Visma/SPCS Adm 1000 Windows 7/8 Steg 12 Affärssystem Visma/SPCS Adm 1000 Windows 7/8 Okt 14 Liljedalsdata.se Liljedalsdata Steg 12 W78 Sida 1 Inledning Förkunskaper Steg 1, 2, 3, 11. Starta och lägg upp ditt företag Om din verksamhet

Läs mer

Individuellt val. Läsår 2016/2017. Information inför ditt individuella val

Individuellt val. Läsår 2016/2017. Information inför ditt individuella val Individuellt val Läsår 2016/2017 Information inför ditt individuella val Individuellt val ingår i samtliga gymnasieprogram. Du ska läsa 200 poäng individuellt val i åk 2 och åk 3. De flesta kurserna är

Läs mer

Teckenspråk Online. Beställningsinformation Artikelnummer: Best.nr: (5 licenser)

Teckenspråk Online. Beställningsinformation Artikelnummer: Best.nr: (5 licenser) Teckenspråk Online Teckenspråk Online ger elever möjlighet att lära sig svenskt teckenspråk på distans. Eleverna ges möjlighet att själva välja var och när de vill träna. I kombination med webbmöten kan

Läs mer

ARBETSSTOLAR. SKL Nettoprislista

ARBETSSTOLAR. SKL Nettoprislista ARBETSSTOLAR SKL Nettoprislista 2014 RAMAVTAL SKL Kommentus Våra arbetsstolar är utvecklade för att ge bästa möjliga komfort i arbetet. Stolarna är ergonomiskt utformade och kan anpassas till användaren

Läs mer

Förbättra din studieteknik med Matematik 5000! 12 praktiska tips!

Förbättra din studieteknik med Matematik 5000! 12 praktiska tips! Förbättra din studieteknik med Matematik 5000! 12 praktiska tips! ik Hej! Det är jag som är Daniel Nilsson. Jag är utbildad matematik- och historielärare och även speciallärare med inriktning mot matematik.

Läs mer

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Spektrum Kemi Grundbok PDF LÄSA ladda ner. Författare: Folke Nettelblad.

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Spektrum Kemi Grundbok PDF LÄSA ladda ner. Författare: Folke Nettelblad. Spektrum Kemi Grundbok PDF LÄSA ladda ner LADDA NER LÄSA Beskrivning Författare: Folke Nettelblad. Sveriges populäraste NO-serie! Med lättlästa texter, förklarande bilder, tydlig struktur och en mängd

Läs mer

Grundskolans. Elevens Val

Grundskolans. Elevens Val Grundskolans Elevens Val 2018-19 Textilslöjd (TX) Har du lust att skapa och vara kreativ, välj elevens val i textil. Här får du möjlighet att blomma ut med dina idéer och fördjupa dig i hantverkstekniker.

Läs mer

skolmaterial som underlättar ditt JoBB

skolmaterial som underlättar ditt JoBB skolmaterial som underlättar ditt JoBB Gratis skolmaterial för alla åldrar om konsumenträttigheter, privatekonomi och reklam. Gratis skolmaterial och färdiga lektioner. www.konsumentverket.se/skola är

Läs mer