Önskemål i äktenskaps och familjepolitiken. i Sverige

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Önskemål i äktenskaps och familjepolitiken. i Sverige 2013-2014"

Transkript

1 Önskemål i äktenskaps och familjepolitiken i Sverige Skrivelse från katolska utskottet för äktenskap och familj i Stockholms katolska stift. Skriven av Göran Fäldt våren 2013 inför uppvaktning av statsrådet Hägglund. Originalet är undertecknat av hela Utskottet för Äktenskap och Familj. Stockholm i maj 2013; Framlagd till Socialministern onsdagen den 7 augusti Hur vi ser på situationen i dag Ingen människa är en ö skrev en gång den engelske poeten John Donne ( ). Instämmer vi med detta erkänner vi annorlunda uttryckt ett ömsesidigt beroende av varandra och ett gemensamt ansvar. För oss som kristna uttrycker orden i evangeliet Sannerligen, vad ni har gjort för någon av dessa minsta som är mina bröder, det har ni gjort för mig (Matteus 25: 40) just detta ömsesidiga beroende och ansvar. Vår katolska kyrka genomgår nu med påven Franciskus en förnyelsefas med inriktning mot de verkligt fattiga, var de än kan finnas. Det finns säkert i vårt land en medvetenhet om allvarliga problemområden som kan orsaka och fördjupa fattigdom, bland annat hushållens relativt höga skuldsättning, det ojämna förhållandet mellan tillgång och efterfrågan på arbetskraft och yrkeskompetens, ensamstående mödrars ekonomiska situation och ungdomar utan full skolutbildning. Vi är inte garanterade att komma ifrån verklig fattigdom i framtiden trots vårt välfärdssystem. Alla medborgare vill säkert på olika sätt motverka krafter som leder till socialt utanförskap, rasism eller religiös intolerans. Lagstiftare och folkvilja står gemensamt för ett sant humanitetsideal, som hela tiden kräver engagemang och förnyelse. Vi tror att en grundläggande tillgång i varje samhälle för en god utveckling är familjerna som de sociala urceller som binder samman hela den

2 samhälleliga kroppen. Den grund som är familjens måste, enligt vår mening, hela tiden stärkas och försvaras. Den kan inte enbart klara sig på individualismens behov och principer. Den har alltid en mänskligt existentiell och social dimension. Enligt vår mening är en fragmentisering av familjebegreppet och en försvagning av äktenskapet som institution ett välfärdshot och början till en materiell och andlig fattigdom. Vi tror att alla är full kapabla att inse vart utvecklingen är på väg och villiga att göra vad som krävs på det personliga planet. Samhället bör inse vad som står på spel och återvinna en stabilitet och en identitet som är på väg att urholkas. Familjebildningens försämrade situation i dagens Sverige Det är vår uppfattning att det goda samhället behöver familjer som föder och fostrar barn till så goda människor som möjligt efter var och ens gåvor och natur. Vi ser i vårt samhälle en förändring av lagstiftningen i riktning mot anpassning till särskilda behov och önskemål. Vi invänder inte mot förändringar som tillför medborgarna goda rättigheter men anser att andra justeringar i framför allt Äktenskapsbalken (1987) är önskvärda för att stärka den traditionella synen på familj. Det är säkert möjligt att understryka den traditionella familjens betydelse utan att samtidigt undanrycka grunden för andra samlevnadsformer. Förändringarna i äktenskapsbalken , som likställde samkönade äktenskap med heterosexuella äktenskap i och med partnerskapslagens upphörande har inte gett oss en ny könsneutral äktenskapsbalk utan en revidering av den gällande äktenskapsbalken, vilket inte kan tolkas som en omformulering av äktenskapet som ett förbund mellan en man och en kvinna vars syfte är barn och barns uppfostran. Det förefaller oss viktigt att öppenheten för samkönade lagliga relationer inte medför en relativiserande syn på traditionella tvåkönade äktenskap. Vi anser inte att en tidstypisk opinion i dag har rätten att undervisa det uppväxande släktet om två likvärdiga alternativa former för äktenskap. Däremot kan och bör det framhållas, med tanke på lagens formulering och syfte, att en anpassning till individuella behov har genomförts i lagen.

3 Äktenskap mellan man och kvinna är och har varit en samhällsbyggande institution i hela vår kulturs historia. 1 Tolerans får inte leda till nya former av intolerans, som att det till exempel skulle anses oetiskt att framhålla äktenskapet mellan en man och en kvinna som det normala sociala mönstret. Samhället behöver den traditionella familjen byggd på löften om trohet och ansvarstagande mellan en man och en kvinna. Om respekten för äktenskapet mellan en man och en kvinna skulle avta, försvagas samtidigt den sammanhållande kraften i hela samhället. En stärkt lagstiftning till skydd för familjernas bestående är enligt vår mening nödvändig om samhället också i fortsättningen ska bygga på familjer som samhällets första och bärande celler. Nödvändigheten att ta ett större ansvar för livslånga relationer i äktenskap. Även om människor har skäl för att inte kunna leva tillsammans i äktenskap de ingått, anser vi att ansvaret bör betonas mer inför äktenskaps ingående och att en förlängning av prövotiden inför en skilsmässa bör förlängas. Större vikt vid ansvaret för barnens uppfattning om värdet av ett livslångt förbund mellan de gifta bör framhållas. Här anser vi att den generella preventivmedelsanvändningen och samboförhållandena tillsammans med bostadsbidrag är en kil i samhällets uppbyggnad. Samlivet kan påbörjas och vara socialt accepterat utan att trohetslöften och vilja till barn kommit till uttryck. Intentionen med samboformen saknar alltså tydlighet avseende det livslånga åtagandet och födande av barn och bygger på individualismens grund. Även om vi måste beklaga att så många äktenskap slutar i skilsmässa vill vi samtidigt framhålla att goda och ansvarsfulla relationer också i separations och skilsmässosituationer vittnar om en positiv värdering av äktenskapet och familjen. Barn måste inte fara illa om föräldrarna separerar. Vi tror att den familj som håller ihop och bygger på ett äktenskap är den mänskliga miljö i vilken nya mänskliga varelser bäst kan utvecklas till ansvarskännande och medkännande medborgare. Vi tycker därför att samhället genom sin lagstiftning bör föreslå en starkare påminnelse om det ansvar för barnen som varje form av äktenskap eller samlevnad kräver. Vi är medvetna om att vi som kristna har en inre motivering för vår uppfattning om 1 Jfr Elsa Sjöholm, Sveriges medeltidslagar europeisk rättstradition i politisk omvandling, kap VII, Äktenskapet, Lund 1988; Anders Agrell, Äktenskap, Samboende, Partnerskap, 1.4 Äktenskap, samboende och partnerskap ur sociologisk och statistisk synpunkt, Iustus Förlag, Uppsala 2004.

4 familjens betydelse som inte är lika självklar för det civila och sekulära äktenskapet. Trots denna uppenbara skillnad anser vi ändå att familjeformen med dess livslånga trohet är en allmänmänsklig och för alla gemensam levnadsform som har sin giltighet som ideal oavsett om den är religiöst grundad eller inte. Vi ser att den allmänna befolkningsutvecklingen inte bara i Sverige utan i hela Europa och i andra delar av världen i ökande grad urholkar och försvagar grundförutsättningarna för familjers möjligheter att förverkliga sina livsmålsättningar. Vi tycks i västvärlden gå mot en demografisk situation där vi har ungefär lika många yngre människor som äldre. Försörjningsansvaret kommer att vara allvarligt. Vi vill anföra några områden som vi ser som tidens tecken och som inger oss stor oro, inte bara för oss själva som nått olika långt på livets väg, utan för våra barn och för kommande generationer. Vi anser oss förpliktade på grund av vårt medmänskliga och sociala ansvar som kristna och katoliker. Av den anledningen har vi bett om företräde hos Er, Herr Socialminister. Särskilda synpunkter Område 1 Den nedåtgående nativiteten och förändringar i befolkningspyramiden Befolkningens låga reproduktionstal är oroande. Antalet barn per hushåll och den höga åldern för förstföderskor och de biologiska papporna inverkar starkt på hela det sociala livet. 2 Sannolikheten för att föräldraskapet oftare kombineras med bådas arbete utanför hemmet styrks av de ekonomiska förutsättningarna som antas kunna försämras i återkommande perioder av ekonomisk recession eller ojämnt förhållande mellan arbetskraft och arbetsefterfrågan. Stora förändringar i befolkningspyramiden med konsekvenser för de äldre medborgarnas dagliga behov och för pensions och 2 Jfr Ulla Waldenström, Vänta med barn? Det är kris i befruktningsfrågan!, Karolinska Institutet, University Press, 2008.

5 socialförsäkringssystemen. Om det finns lika många i den arbetsföra delen av befolkningen som i den äldre icke förvärvsarbetande delen minskar den ekonomiska bärigheten totalt. Eurostat ger genom sin statistik en klar bild av dessa förändringar som ger anledning till oro för framtida försörjning av äldregenerationen. Enligt vår mening kan samhället inte fortsätta att ta ansvar för sin med statliga medel understödda barnbegränsningspolitik med hjälp av olika former av preventivmedel som hittills. Dess konsekvenser måste överblickas i ett nytt befolkningsutvecklingsperspektiv och andra sociala signaler utarbetas. Om sexual och befolkningspolitiken använder sig av ungdomsskolan som instrument är risken överhängande att den lagstadgade religionsfriheten systematiskt undergrävs och nonchaleras i praktiken. Område 2 Explosion av skilsmässor och avbrytande av samboskap. Eftersom skilsmässa och avbrytande av samboskap i många fall innebär att barn förlorar den dagliga kontakten med båda sina föräldrar hämmas den harmoniska utvecklingen till personligt och socialt liv. Kriser i livssynen avspeglas i allvarliga psykiska problem med svårbehandlade depressioner. Kurativa samtal och medicinsk behandling är ofta det enda återstående instrumentet som ändå aldrig kan återställa den naturliga hälsan och harmonin. Barn som har erfarenhet av skilsmässa mår totalt sett sämre och bär lidande med sig i egna relationer och möjligheten till livsgemenskap. Sannolikheten för att de själva upprepar föräldrars separationer kan inte underskattas. Men forskning visar ändå att en växande del av barn i olika åldrar i dag har erfarenhet av föräldrars skilsmässa som påverkar dem på olika sätt och som inverkar på deras egen förmåga till egna livslånga relationer. Effekterna av dessa svåra erfarenheter är långsiktiga och nästan omöjliga att mildra senare i deras liv. De inverkar på djupet också i deras egen förmåga till långa trofasta relationer till en livspartner. Det bör därför inte i land utvecklas en mentalitet i vilken separation och skilsmässa ses som en normal och till och med utvecklande och positiv företeelse.

6 Område 3 Säkrande av religionsfriheten. Som kristna och katoliker är vi alltid medvetna om att våra uppfattningar om familj, äktenskap och sexualitet inte omfattas av alla. Det är inte heller något vi skulle eftersträva eftersom vi bekänner oss till tron på varje människas frihet att ta ställning i olika frågor av moralisk karaktär. Samhället speglar denna mångfald. Vi anser samtidigt att vi genom den religionsundervisning vi är skyldiga att ansvara för måste få framföra våra uppfattningar om vad som är rätt och fel, gott eller ont, fritt i våra olika kyrkliga organ, t.ex. katolska skolor. Katolska föräldrar kan aldrig helt undandra sig ansvaret för sina barns uppfostran i sexuell etik. 3 Vi anser oss ha rätt att kräva respekt för vår religionsfrihet i dess fulla bemärkelse och måste reagera om den skulle beskäras genom olika samhälleliga krav på anpassning till sekulära värderingar och positioner. Religionsfriheten är en universellt erkänd mänsklig rättighet. Allt i vår katolska lära är transparant och verifierbar utan svårigheter. Den fria debatten utsätter oss allt oftare för angrepp som vill misstänkliggöra vår kyrka och dess medlemmar. Vi har inga invändningar mot saklig kritik av begränsade missförhållanden som vi själva måste bekämpa. Men det finns alltid en risk att viss form av antikyrklig propaganda kan vända den allmänna opinionen mot oss. I sådant förvärrat läge skulle allmänheten inte invända mot politiska inskränkningar av vår religionsfrihet. Historien visar oss hur farliga sådana begränsningar av religionsfriheten kan vara. De kan okontrollerade leda till olika former av förtryck eller till och med personlig förföljelse. Vi anser att det fria valet att leva utan föräktenskapliga relationer och, i det sakramentala äktenskapet, utan manliga eller kvinnliga preventivmedel hör till religionsfriheten. Den förhärskande synen på preventivmedel i det sekulära samhället måste enligt vår mening balanseras av respekten för religionsfriheten. Det får inte bli för svårt att undervisa om religionens moral och uppmuntra de troende att leva i harmoni med givna 3 Se Paulus VI, Gravissimum educationis, paragraf ; Johannes Paulus II, Familiaris consortio, paragraf 36, 1981.

7 moraliska normer. För allas integration i samhället är det viktigt att klara distinktioner görs mellan vad ett sekulärt samhälle tillåter och vad religionen inte kan acceptera. Respekten och friheten måste gå hand i hand. Vi observerar att det i samhället blir betraktat som en rättvisesak att preventivmedel ska kunna tillhandahållas upp till kanske 25 års ålder till samma kostnad i samtliga landsting. Vi invänder inte mot ett politiskt fattat beslut men vill påpeka att en sådan satsning på användande av preventivmedel utgör ett starkt påtryckningsmedel att anse preventivmedel vara moraliskt acceptabla och socialt accepterade. Samhället kan med sin grundsyn om alla medborgares rätt till samvetsfrihet med lätthet uttrycka att bruket av preventivmedel har konsekvenser både ur hälsosynpunkt och i det sexuella beteendet. Att samhället redan från ungdomsåren i skolan vill tillhandahålla alla typer av preventivmedel och dessutom subventionera dem är enligt vår mening ett starkt uttryck för att den fria sexualitetens pris är högt. 4 Vad vi önskar Någonting kan alltid göras och förbättras så länge vi har vår fria vilja och så länge vi visar omsorg från vaggan till graven. Vi önskar som slutord att regeringen vidtar åtgärder för att låta analysera och kartlägga sambandet mellan de låga nativitetssiffrorna och den rådande inställningen till det som brukar kallas reproduktiv hälsa, det vill säga alla metoder för födelsekontroll som nu står till buds. Det är viktigt att gå till problemens rötter. En annan inställning och förståelse av mänsklig sexualitet än den som vill frigöra den från goda etiska normer är nödvändig. Människor kan formas till insikt om sexualitetens risker och ansvar för nytt mänskligt liv. Det förefaller inte oss att vara rätt väg om samhället löser sexualitetens problem genom att tillhandahålla fria aborter och vaccin för livmoderhalscancer för unga flickor och unga pojkar mot peniscancer. Unga flickor kan i dag över disk på apotek få ut dagen efter piller, som egentligen är aborterande. Sammantaget är dessa statligt subventionerade åtgärder mentalitetskapande på ett 4 Jfr Nationell handlingsplan för klamydiaprevention, Socialstyrelsen, 2009, särskilt sid 84, Skolans sex- och samlevnadsundervisning.

8 oroväckande sätt. Risken är överhängande att livets gåva ses som en produkt, ett ting som teknologin förfogar över. Det skapar en falsk trygghetskänsla vars konsekvenser senare i livet är oöverblickbara. Det allra mest oroande är den moraliska situation som nu följer på receptfria dagen efter p-piller. Den visar att en person, ofta en yngre kvinna, genom en sexuell akt med en man medverkar till att en ny människa börjar sin tillvaro och alltså blir mor, bärare av liv. Hon kan sedan själv, om det är hennes önskan, avbryta en graviditet. Denna kvinna blir alltså både en mor som ger liv och en kvinna som tar liv. Hon har genom tekniken både livet och döden i sin hand. Den biologiska pappan blir kvinnans medansvarige. Men han går nästan alltid fri. Är det rättvisa? Det är klart att denna nya situation på ett dramatiskt sätt förändrar synen på mänskligt liv. Det får allvarliga och avhumaniserande konsekvenser. Vi önskar att regeringen skyndsamt vidtar åtgärder för att undersöka de faktiska orsakerna till den genuina explosion av skilsmässor som vi bevittnar. Vi önskar att regeringen förordar en kartläggning av effekterna av en allmänt tillåtande inställning till alternativ sexuell utlevelser redan från ungdomsåren (folkhälsan, skolan) i kombination med födelsekontrollmetoder (barnmorskor, gynekologavdelningar) på viljan till en naturlig familjebildning och till den naturliga viljan att få barn, särskilt fler barn än ett eller två. Vi anser att det är fullt möjligt att i skolan skapa attraktiva program för sexuell avhållsamhet för tonåringar i stället för introduktionsundervisning om säkert sex. Vad vinner man på avhållsamheten, vad slipper man ifrån, hur känns det att leva utan grupptrycket? Hur lär man sig en vänskapskultur utan sextvång och drogtillvänjning? Sådana teman skulle vara ungdomen till verklig hjälp! Vi önskar att regeringen låter undersöka hur de ungas syn på familjebildning och trogna relationer påverkas av vetskapen om artificiell insemination och av möjligheten att låta frysa befruktade ägg till ett senare i livet förlagt föräldraskap. Hur ser de unga på möjligheten att fostra en familj med flera barn om första barnet planeras för åldersspannet år? Forskning på ungdomsgenerationens attityder till framtida familjebildning och

9 till ansvarsfullt föräldraskap kommer sannolikt att vara viktig för all samhällsplanering. Vi önskar att regeringen med största tydlighet förhindrar en mer allmän acceptans av assisterat självmord. Ungdomar ska inte behöva fundera över livets slut som en modern ättestupa. Vi anser att tidens tecken allvarliga. Livet är en gåva och ett mysterium som vi som människor aldrig helt kan förfoga över och utnyttja. Vi måste se all utveckling långsiktigt om vi verkligen vill behålla en mänsklig kultur. Vi anser att det är en av en regerings allvarligaste förpliktelser att se till att mänskligt liv inte hotas i grunden genom oetiskt använda teknologier. Vi står inför en bioteknisk revolution. Vi måste bemöta den med samma allvar och ansvarskänsla som vi måste ha för vårt lands bestånd. Det som är av ondo får inte börja accepteras som något gott. Det undergräver all mänsklig civilisation. Vi är inte säkra på att vi är på rätt väg i Sverige. Det är den utilitaristiska etiken inom medicin och forskning som är den främsta orsaken till oro. Flera framstående forskare i Sverige menar att vi i Sverige kommit längre än i flera andra länder i väst. Den springande punkten är den pragmatiska definitionen av det mänskliga livets början. Man säger öppet att om definitionen är att mänskligt liv börjar vid konceptionen så kan man egentligen inte genomföra vare sig fosterdiagnostik, abort eller artificiell insemination. Med definitionen att det mänskliga livet börjar progressivt, alltså i steg, öppnar sig däremot möjligheten att ingripa i livsprocessen utan att kränka människovärdet. Vi anser att definitionen är nyttoinriktad och har allvarliga konsekvenser just för människovärdet. Moralfilosofiskt kan det bara finnas en möjlig definition, den att allt börjar vid konceptionen. Alla andra definitioner drar gränser som fastställs av olika skäl grundade på bedömningar av konsekvenser och nytta. Vi vill uttrycka vår önskan att regeringen låter undersöka om inte EU definitionen av det mänskliga livets början vid konceptionen borde vara den riktiga i vårt land. Väljer man den grunden, tjänar man det dyrbara livets principer. Väljer man en annan väg, som den nu favoriserade, tjänar man livet ibland, genom medicinsk behandling av vissa sjukdomar, men till priset av att

10 liv också dödas. En relativisering av livets okränkbara värde leder ofelbart till en materialistisk människosyn. I den synen är både abort och eutanasi moralfilosofiskt acceptabla men enligt vår uppfattning allvarligt felaktiga. Det är socialdepartementet som politiskt bär det moraliska huvudansvaret eftersom etiken hör till departementet. Skolan, det vill säga utbildningsministeriet, har undervisningen och dess pedagogik som sitt huvuduppdrag. Men etiken i grundfrågan hör till socialdepartementet. Vi ber Dig, vördade Socialminister Göran Hägglund, att uppfatta vårt inlägg som en positiv inlaga till gagn för allt det vi värderar i vårt land. Vi har det allmänna och gemensamma goda i åtanke och vill bidra med de välgrundade reflektioner vi här sammanställt. Skälen till förändringar i befolkningspyramiden och uppluckringen i synen på vad människan är måste tas på allvar av alla människor av god vilja. Äktenskap och familj med barn födda enligt naturens ordning bör ha samhällets utryckliga stöd. Familjer är samhällets rikedom, troheten och ansvaret för relationerna mellan man och kvinna är en tillgång för hela samhället. De måste ges ett offentligt och uppskattande stöd. Vi kan inte längre blunda för att den moderna synen på sexualitet och tillkomsten av barn uttrycker en minskad tilltro till normalt mänskligt liv. Ökningen av våld i relationer mellan man och kvinna både i och utanför äktenskapet är allvarliga tecken på själslig disharmoni och känsla av livsfrustration. Till detta kommer en allt allvarligare fixering vid det sexuella och alternativa former för sexualitetens utlevande. En livspessimism är det sista vi önskar se i vårt gemensamma samhälle. Vi ber Dig därför, ärade minister, låt samhället genom sin lagstiftning uttrycka en positiv och livsbejakande syn på äktenskapet, familjen och barnen. Stockholm Katolska utskottets för äktenskap och familj i Stockholms katolska stift Göran Fäldt Göran Fäldt

11 ordförande

Önskemål i äktenskaps och familjepolitiken i Sverige 2013-2014

Önskemål i äktenskaps och familjepolitiken i Sverige 2013-2014 utskottetsskrivelse Önskemål i äktenskaps och familjepolitiken i Sverige 2013-2014 Skrivelse från katolska utskottet för äktenskap och familj i Stockholms katolska stift. Stockholm i maj 2013; Framlagd

Läs mer

Vårt släktes hälsa. eller ohälsa.

Vårt släktes hälsa. eller ohälsa. Vårt släktes hälsa eller ohälsa Inledning till boken Vårt släktes hälsa eller ohälsa. Katolska utskottet för äktenskap och familj, nr XI (med kyrkligt godkännande 2017) https://www.google.se/search?q=families&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=x&ved=0ahu

Läs mer

Det är för lätt att gifta sig och för lätt att skilja sig.

Det är för lätt att gifta sig och för lätt att skilja sig. Tvångsäktenskap Det är för lätt att gifta sig och för lätt att skilja sig. Tvångsäktenskap och tvångsskilsmässa Äktenskapsbalken har detta år fått ett viktigt tillägg då dispensen för att ingå äktenskap

Läs mer

Fostran till kärlek kan skolans koncept fördjupas?

Fostran till kärlek kan skolans koncept fördjupas? Carlo Fimiani Fostran till kärlek kan skolans koncept fördjupas? av Carlo Fimiani Som förälder till en 10 årig flicka ställer jag mig frågan om hur skolan i Sverige upplyser barn i grundskola om sexualitet.

Läs mer

GENDER. diskutera könsroller. Handledarmaterial

GENDER. diskutera könsroller. Handledarmaterial GENDER diskutera könsroller Handledarmaterial Till ledaren Det här materialet är tänkt att ge en inblick i kvinnans situation världen över. Genom att visa bildspelet och sedan ha diskussionsgrupper hoppas

Läs mer

Vad? Hur? Varför? Varför skiljer sig dessa handlingar och ritualer åt mellan olika delar av kristendomen?

Vad? Hur? Varför? Varför skiljer sig dessa handlingar och ritualer åt mellan olika delar av kristendomen? Hur och varför utför man vissa ritualer och handlingar inom kristendomen? Varför skiljer sig dessa handlingar och ritualer åt mellan olika delar av kristendomen? Det här ska vi lära oss i det här arbetsområdet

Läs mer

BYGGSTEN: Barnets rättigheter och konventionen

BYGGSTEN: Barnets rättigheter och konventionen KONVENTION OM RÄTTIGHETER FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING BYGGSTEN: Barnets rättigheter och konventionen Denna byggsten innehåller: - Kort beskrivning av barnkonventionen - Förhållandet mellan barnkonventionen

Läs mer

Ur Handlingsplan för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism : punkt 7.1.1 Stöd till organisationer inom det civila samhället

Ur Handlingsplan för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism : punkt 7.1.1 Stöd till organisationer inom det civila samhället Ur Handlingsplan för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism : punkt 7.1.1 Stöd till organisationer inom det civila samhället Regeringen avser att ge Nämnden för statligt stöd till trossamfund

Läs mer

Pedagogikens systemteori

Pedagogikens systemteori Pedagogikens systemteori Konsekvenspedagogik Pedagogikens väsentligaste uppgift är att skapa ramar och villkor för den individuella utvecklingen genom att lägga vikt på social handlingskompetens och självbildning

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Förskolan Vasavägen Vasavägen 2 Planen gäller

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Förskolan Vasavägen Vasavägen 2 Planen gäller Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Vasavägen Vasavägen 2 Planen gäller 2014-2015 1 Innehåll 1. Inledning 3 2. Vision 3 3. Syfte.. 3 4. Lagar och styrdokument 3 5. De sju diskrimineringsgrunderna

Läs mer

Skarsjö förskola. Plan som motverkar diskriminering och främjar likabehandling. 2016/2017

Skarsjö förskola. Plan som motverkar diskriminering och främjar likabehandling. 2016/2017 Skarsjö förskola Plan som motverkar diskriminering och främjar likabehandling. 2016/2017 Vision Vårt viktigaste uppdrag är att värna om människors okränkbarhet, individens frihet och integritet. Där alla

Läs mer

Australiens förre premiärminister: En omdefiniering av äktenskapet har stora konsekvenser.

Australiens förre premiärminister: En omdefiniering av äktenskapet har stora konsekvenser. tonyabbot Australiens förre premiärminister: En omdefiniering av äktenskapet har stora konsekvenser. Tony Abbott var premiärminister i Australien 2013 2015; foto Drop of Light/Shutterstock. Av Michelle

Läs mer

10 PAPPAFRÅGOR inför valet 2010. Fråga nr. 1 Pappans frånvaro ger samhällskonsekvenser

10 PAPPAFRÅGOR inför valet 2010. Fråga nr. 1 Pappans frånvaro ger samhällskonsekvenser Fråga nr. 1 Pappans frånvaro ger samhällskonsekvenser Enligt kanadensisk statistik från 2002 är det tydligt bevisat att pappans utanförskap som förälder har en direkt negativ inverkan på barnens uppväxt

Läs mer

Gemensam värdegrund för Jönköpings kommun och modell för kommunens värdegrundsarbete

Gemensam värdegrund för Jönköpings kommun och modell för kommunens värdegrundsarbete 1 (5) Gemensam värdegrund för Jönköpings kommun och modell för kommunens värdegrundsarbete Ks 2012:123 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Gemensam värdegrund för Jönköpings kommun

Läs mer

Fortsatt förälder om ansvar, ekonomi och samarbete för barnets skull, SOU 2011:51

Fortsatt förälder om ansvar, ekonomi och samarbete för barnets skull, SOU 2011:51 Skapat den Sveavägen 59 Box 350, SE-101 26 Stockholm, Sweden Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter The Swedish federation for Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling på Solrosens förskola

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling på Solrosens förskola Solrosens förskola 2015 Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling på Solrosens förskola 2015-01-20 Inledning Det demokratiska värdet ska utgöra grunden för all verksamhet i förskolan och skolan.

Läs mer

Handlingsplan Våld i nära relationer. Socialnämnden, Motala kommun

Handlingsplan Våld i nära relationer. Socialnämnden, Motala kommun Handlingsplan Våld i nära relationer Socialnämnden, Motala kommun Beslutsinstans: Socialnämnden Diarienummer: 13/SN 0184 Datum: 2013-12-11 Paragraf: SN 192 Reviderande instans: Diarienummer: Datum: Paragraf:

Läs mer

HEDERSRELATERAT FÖRTRYCK OCH VÅLD BLAND UNGDOMAR MED INTELLEKTUELL FUNKTIONSNEDSÄTTNING

HEDERSRELATERAT FÖRTRYCK OCH VÅLD BLAND UNGDOMAR MED INTELLEKTUELL FUNKTIONSNEDSÄTTNING TRIS tjejers rätt i samhället TRIS Bildades 2002 i Uppsala. Ideell organisation. Partipolitiskt och religiöst obunden. Arbetar för barn, ungdomars och kvinnors rättigheter. TRIS utgångspunkt är att alla

Läs mer

MÄNNISKOVÄRDET Abort och vår livsbejakande politik

MÄNNISKOVÄRDET Abort och vår livsbejakande politik MÄNNISKOVÄRDET Abort och vår livsbejakande politik ej heller skall jag ge någon kvinna fosterfördrivande medel. -Ur Hippokrates ed Inledning biologisk mening uppstår mänskligt liv i och med befruktningen.

Läs mer

Regnbågsfamiljer och normativ vård. Lotta Andréasson Edman Leg. Barnmorska Fil.mag Mama Mia Söder

Regnbågsfamiljer och normativ vård. Lotta Andréasson Edman Leg. Barnmorska Fil.mag Mama Mia Söder Regnbågsfamiljer och normativ vård Lotta Andréasson Edman Leg. Barnmorska Fil.mag Mama Mia Söder Föreläsningens innehåll Regnbågsverksamhet Historik Normer Heteronormativitet och dess konsekvenser i vården

Läs mer

HEDERSRELATERAT FÖRTRYCK OCH VÅLD BLAND UNGDOMAR MED INTELLEKTUELL FUNKTIONSNEDSÄTTNING

HEDERSRELATERAT FÖRTRYCK OCH VÅLD BLAND UNGDOMAR MED INTELLEKTUELL FUNKTIONSNEDSÄTTNING TRIS tjejers rätt i samhället TRIS Bildades 2002 i Uppsala. Ideell organisation. Partipolitiskt och religiöst obunden. Arbetar för barn, ungdomars och kvinnors rättigheter. TVÅ VIKTIGA FRÅGOR Är det något

Läs mer

1. Skolans värdegrund och uppdrag

1. Skolans värdegrund och uppdrag 1. Skolans värdegrund och uppdrag Grundläggande värden Skolväsendet vilar på demokratins grund. Skollagen (2010:800) slår fast att utbildningen inom skolväsendet syftar till att elever ska inhämta och

Läs mer

1 Syfte 3 2 Vision 3 3 Vår historia 3. 4 Vår gemensamma tro 3. 4.1 Bibeln 4 4.2 Undervisning 4 4.3 Bönen 5 4.4 Gudtjänst 5 4.

1 Syfte 3 2 Vision 3 3 Vår historia 3. 4 Vår gemensamma tro 3. 4.1 Bibeln 4 4.2 Undervisning 4 4.3 Bönen 5 4.4 Gudtjänst 5 4. Församlingsordning Innehållsförteckning 1 Syfte 3 2 Vision 3 3 Vår historia 3 4 Vår gemensamma tro 3 4.1 Bibeln 4 4.2 Undervisning 4 4.3 Bönen 5 4.4 Gudtjänst 5 4.5 Mission 5 5 Gemensamma handlingar 6

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN ALLA ÄR OLIKA OCH OLIKA ÄR BRA!

LIKABEHANDLINGSPLAN ALLA ÄR OLIKA OCH OLIKA ÄR BRA! LIKABEHANDLINGSPLAN Vetegroddens förskola 2019 2020 ALLA ÄR OLIKA OCH OLIKA ÄR BRA! Mål på vetegroddens förskola: Vi ska vara en förskola fri från kränkningar där alla ska känna sig trygga och uppskattade

Läs mer

Lokalpolitisk plattform för RFSU Stockholm

Lokalpolitisk plattform för RFSU Stockholm Lokalpolitisk plattform för RFSU Stockholm RFSU Stockholm vill se en ambitiös sexualpolitik i Stockholms stad och län. Vi vill att Stockholms kommun och landsting satsar på det förebyggande arbetet och

Läs mer

Maj 2017 LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING. Eneryda förskola Enelyckan

Maj 2017 LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING. Eneryda förskola Enelyckan Maj 2017 LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Eneryda förskola Enelyckan INLEDNING Krav på likabehandling Enligt likabehandlingslagen, som började gälla fr.o.m 1 april 2006, ska varje

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING. Eneryda förskola Enelyckan

LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING. Eneryda förskola Enelyckan April 2018 LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Eneryda förskola Enelyckan INLEDNING Krav på likabehandling Enligt likabehandlingslagen, som började gälla fr.o.m 1 april 2006, ska varje

Läs mer

Obs I den här handledningen har vi samlat alla uppgifter knutna till denna film. Vill du se den med annan layout kan du klicka på länkarna nedan.

Obs I den här handledningen har vi samlat alla uppgifter knutna till denna film. Vill du se den med annan layout kan du klicka på länkarna nedan. Mina två mammor DOKUMENTÄR BERÄTTELSE Mina två mammor är en berättelse som tar upp frågor som att växa upp i en regnbågsfamilj, att prata om sex med sina föräldrar och olika sätt att se på sex beroende

Läs mer

Spångbros förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Spångbros förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Spångbros förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-2016 Ansvarig för planen Carina Hägglund, Nina Edgren och Rasha Karim Läroplanen för förskolan, Lpfö 98 Förskolan vilar på demokratins

Läs mer

Religionskunskap. Skolan skall i sin undervisning i religionskunskap sträva efter att eleven

Religionskunskap. Skolan skall i sin undervisning i religionskunskap sträva efter att eleven Religionskunskap Ämnets syfte och roll i utbildningen Religionskunskap bidrar till att utveckla förmågan att förstå och reflektera över sig själv, sitt liv och sin omgivning och utveckla en beredskap att

Läs mer

INNEHÅLL. sig till yttre och inre engagemang Dåliga handlingsmodeller. handlingsmodeller

INNEHÅLL. sig till yttre och inre engagemang Dåliga handlingsmodeller. handlingsmodeller INNEHÅLL Att Inresatsa vägskäl på sin parrelation Bygg Reflexmässiga upp en stark handlingsmodeller parrelation några hörnstenar AttBra binda handlingsmodeller sig till yttre och inre engagemang Perspektiv

Läs mer

Sexualitet, genus och relationer i grundskolans styrdokument

Sexualitet, genus och relationer i grundskolans styrdokument Utvecklingsavdelningen 1 (15) Sexualitet, genus och relationer i grundskolans styrdokument 2 (15) Innehållsförteckning INLEDNING... 4 LÄROPLAN FÖR GRUNDSKOLAN, FÖRSKOLEKLASSEN OCH FRITIDSHEMMET... 5 1.

Läs mer

Likabehandlingsplan handlingsplan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling vid Pilbäckskolan, läsåret 2016/2017

Likabehandlingsplan handlingsplan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling vid Pilbäckskolan, läsåret 2016/2017 Likabehandlingsplan handlingsplan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling vid Pilbäckskolan, läsåret 2016/2017 Skollagens 1 kap 2 tredje stycket fastslås att Verksamheten i skolan

Läs mer

Ansvar för hela Sverige Idéprogram 2011

Ansvar för hela Sverige Idéprogram 2011 Ansvar för hela Sverige Idéprogram 2011 Kortversion Idéprogrammet i sin helhet finns under fliken REFERENSBIBLIOTEK. Nytt idéprogram 2011 Nytt idéprogram - diskuterat och antaget av partistämman, Örebro,

Läs mer

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Vargön 2014-10-27 Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan 2014/ 2015 Näckrosvägens förskola Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja barns

Läs mer

Policy för att förbättra tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning

Policy för att förbättra tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning Sida 1/9 Policy för att förbättra tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning Arbetet med att öka tillgängligheten har sin utgångspunkt i den humanistiska människosynen, vilket innebär att alla

Läs mer

Gemensamma värderingar, gemensamt ansvar och det gemensamma goda

Gemensamma värderingar, gemensamt ansvar och det gemensamma goda Gemensamma värderingar, gemensamt ansvar och det gemensamma goda #ep2014 TIGT. MAKE AN Ett hurdant Europa vill Du ha? Gör något. Gör det bättre. Gör skillnad. Rösta i EU-valet! EV.LUTH KYRKAN I FINLAND

Läs mer

Arbetsplan för Villa Villekullas fritidshem Juni 2011

Arbetsplan för Villa Villekullas fritidshem Juni 2011 Arbetsplan för Villa Villekullas fritidshem Juni 2011 Fritidshemmet ska ge den omsorg som krävs för att föräldrar ska kunna förena föräldraskap med förvärvsarbete och studier. Fritidshemmets uppgift är

Läs mer

Frågor och svar efter beslut om vigselrätten

Frågor och svar efter beslut om vigselrätten Frågor och svar efter beslut om vigselrätten På Evangeliska Frikyrkans Församlingsprogram får vi frågor om hur vi ska göra med vigslar efter att vi avsagt oss vigselrätten. Dokumentet EFK och vigselrätten

Läs mer

Hur kan en arbeta med internationella kvinnodagen i skolan?

Hur kan en arbeta med internationella kvinnodagen i skolan? Hur kan en arbeta med internationella kvinnodagen i skolan? Internationella kvinnodagen inträffar 8 mars varje år och uppmärksammar jämställdhet och kvinnors situation över hela världen. Den internationella

Läs mer

Solglimtens. Likabehandlingsplan. En plan mot kränkande behandling. Våga vara

Solglimtens. Likabehandlingsplan. En plan mot kränkande behandling. Våga vara Solglimtens Likabehandlingsplan En plan mot kränkande behandling Våga vara Jag vill som en blomma stark tränga tyst igenom asfaltsvägenshårda mark att slå ut i blom. Våga vara den du är och våga visa vad

Läs mer

Likabehandlingsplanen

Likabehandlingsplanen 1 Likabehandlingsplanen 1. Inledning 1.1 Verksamhetens ställningstagande 1.2 Till dig som vårdnadshavare 2. Syfte och åtgärder 2.1 Syftet med lagen 2.2 Aktiva åtgärder 2.3 Ansvarsfördelning 2.4 Förankring

Läs mer

Värdegrund och policy

Värdegrund och policy Värdegrund och policy för, ATSUB/GBG ATSUB/Göteborg har en värdegrund baserad på demokrati, människors lika värde, mänskliga fri- och rättigheter och öppen diskussion. Jämställdhet mellan kvinnor och män

Läs mer

EUROPEISKA FAMILJERÄTTSPRINCIPER RÖRANDE FÖRÄLDRAANSVAR

EUROPEISKA FAMILJERÄTTSPRINCIPER RÖRANDE FÖRÄLDRAANSVAR EUROPEISKA FAMILJERÄTTSPRINCIPER RÖRANDE FÖRÄLDRAANSVAR PREAMBEL Med insikt om att rådande skillnader mellan de nationella regleringarna rörande familj gradvis minskar; Med insikt om att kvarstående skillnader

Läs mer

Sexualitet, intellektuell funktionsnedsättning och professionellt arbete

Sexualitet, intellektuell funktionsnedsättning och professionellt arbete Sexualitet, intellektuell funktionsnedsättning och professionellt arbete Jack Lukkerz Socionom, aukt. sexolog (NACS) Master i sexologi Doktorand Malmö Högskola Sexualitet vad är det? Vad tänker ni på?

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Vetterstorps förskola Förskolechef: Maria Välimaa 1 Vår vision Förskolan ska vara en verksamhet fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Läs mer

Förskolan Fantasi. Likabehandlingsplan

Förskolan Fantasi. Likabehandlingsplan Förskolan Fantasi Likabehandlingsplan Likabehandlingsplan för förskolan fantasi. Verksamheten ska utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar. Alla på Förskolan Fantasi är skyldiga

Läs mer

10 PAPPAFRÅGOR inför valet 2010

10 PAPPAFRÅGOR inför valet 2010 Fråga nr. 1 - Pappans frånvaro ger samhällskonsekvenser Enligt kanadensisk statistik från 2002 är det tydligt bevisat att pappans utanförskap som förälder har en direkt negativ inverkan på barnens uppväxt

Läs mer

Likabehandlingsplan. Bäckaskolan åk 1-6

Likabehandlingsplan. Bäckaskolan åk 1-6 ! Likabehandlingsplan Bäckaskolan åk 1-6 Lag (2008:567) Om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever. 1 Denna lag har till ändamål att främja barns och elevers lika rättigheter

Läs mer

En kränkning av barns och ungas rätt till integritet?

En kränkning av barns och ungas rätt till integritet? Hedersrelaterat våld och förtryck mot barn och unga En kränkning av barns och ungas rätt till integritet? Anna Kaldal och Emelie Kankaanpää Juridiska institutionen, Stockholms universitet Bakgrund Två

Läs mer

Jämställdhetspussel ÖVNING: Så gör ni:

Jämställdhetspussel ÖVNING: Så gör ni: Självklart! ÖVNING: Jämställdhetspussel Jämställdhetsarbete lönar sig; det har hänt mycket de senaste 100 åren. Men när tog sig kvinnor egentligen in i politiken och hur ser det ut med fördelningen av

Läs mer

Moralfilosofi. Föreläsning 11

Moralfilosofi. Föreläsning 11 Moralfilosofi Föreläsning 11 Kants etik Immanuel Kant (1724-1804) är en av mest betydelsefulla moderna filosoferna Kant utvecklade inte bara en teori om moralen utan också teorier i metafysik, epistemologi,

Läs mer

MÖTE MED TONÅRINGAR som har mist en förälder

MÖTE MED TONÅRINGAR som har mist en förälder MÖTE MED TONÅRINGAR som har mist en förälder Ulrica Melcher Familjeterapeut leg psykoterapeut & leg sjuksköterska FÖRE 21 ÅRS ÅLDER HAR VART 15:E BARN UPPLEVT ATT EN FÖRÄLDER FÅTT CANCER Varje år får 50

Läs mer

Blå temat Kropp, själ och harmoni Centralt innehåll åk 4

Blå temat Kropp, själ och harmoni Centralt innehåll åk 4 Blå temat Kropp, själ och harmoni Centralt innehåll åk 4 Samhällskunskap Religion Biologi Familjen och olika samlevnadsformer. Sexualitet, könsroller och jämställdhet. (bib) Vardagliga moraliska frågor

Läs mer

Hälsa och rättigheter i fråga om sexualitet och reproduktivitet

Hälsa och rättigheter i fråga om sexualitet och reproduktivitet P5_TA(2002)0359 Hälsa och rättigheter i fråga om sexualitet och reproduktivitet Europaparlamentets resolution om sexuella rättigheter och reproduktiv hälsa (2001/2128(INI)) Europaparlamentet utfärdar denna

Läs mer

Elisefreds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Elisefreds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Elisefreds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Föräldrainformation Fastställd av: Förskolechef och personal Upprättad: 2010-06-04 Reviderad: 2014-10-23 Gäller till: 2015-06-10 Elisefreds

Läs mer

Ärkebiskopen i Denver lyfter fram Humanae Vitae i nytt herdabrev

Ärkebiskopen i Denver lyfter fram Humanae Vitae i nytt herdabrev analysiihumanedenver002 Ärkebiskopen i Denver lyfter fram Humanae Vitae i nytt herdabrev Ärkebiskop Samuel Aquila. CNA foto arkiv. Denver, Colorado, USA, 2 februari 2018 (CNA/EWTN News). I ett herdabrev

Läs mer

Värdegrund för HRF. Vårt ändamål. Vår vision. Vår syn på människan och samhället. Våra kärnvärden

Värdegrund för HRF. Vårt ändamål. Vår vision. Vår syn på människan och samhället. Våra kärnvärden Värdegrund för HRF Vårt ändamål Hörselskadades Riksförbund (HRF) är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden organisation, vars ändamål är att tillvarata hörselskadades intressen samt värna våra

Läs mer

Jack Lukkerz Socionom Aukt. Sexualrådgivare (NACS) Doktorand, Hälsa och Välfärd, Malmö Högskola

Jack Lukkerz Socionom Aukt. Sexualrådgivare (NACS) Doktorand, Hälsa och Välfärd, Malmö Högskola Jack Lukkerz Socionom Aukt. Sexualrådgivare (NACS) Doktorand, Hälsa och Välfärd, Malmö Högskola Sexualitet och strävan efter att uttrycka den är lika för alla människor oavsett funktionsgrad Personer med

Läs mer

RFSU:s remissyttrande över SOU 2018:68 Nya regler om faderskap och föräldraskap, Ju2018/04106/L2

RFSU:s remissyttrande över SOU 2018:68 Nya regler om faderskap och föräldraskap, Ju2018/04106/L2 Stockholm, 2019-02-27 RFSU:s remissyttrande över SOU 2018:68 Nya regler om faderskap och föräldraskap, Ju2018/04106/L2 Inledning RFSU tackar för att ha fått möjligheten att lämna kommentarer över SOU 2018:68.

Läs mer

Plan mot kränkande behandling, Förskolan Saga, läsåret 2018/2019

Plan mot kränkande behandling, Förskolan Saga, läsåret 2018/2019 Plan mot kränkande behandling, Förskolan Saga, läsåret 2018/2019 Innehållsförteckning Plan mot kränkande behandling, Förskolan Saga, läsåret 2018/2019... 1 Inledning... 2 Vision... 2 Syfte... 2 Lagar och

Läs mer

Centrum för Iran Analys

Centrum för Iran Analys Centrum för Iran Analys CENTIA http://www.setiz.se info@setiz.se POLITISK VISION En människa utan vision, är en död människa Förord CENTIA anser att beredning, beslutning och verkställning av detaljerade

Läs mer

1. En oreglerad marknad involverar frihet. 2. Frihet är ett fundamentalt värde. 3. Därav att en fri marknad är moraliskt nödvändigt 1

1. En oreglerad marknad involverar frihet. 2. Frihet är ett fundamentalt värde. 3. Därav att en fri marknad är moraliskt nödvändigt 1 Linköpings Universitet Gabriella Degerfält Hygrell Politisk Teori 2 930427-7982 733G36 Frihet är ett stort och komplext begrepp. Vad är frihet? Hur förenligt är libertarianismens frihetsdefinition med

Läs mer

FFT DAG 5 PAR OCH ÄKTENSKAPSTERAPI

FFT DAG 5 PAR OCH ÄKTENSKAPSTERAPI FFT DAG 5 PAR OCH ÄKTENSKAPSTERAPI PARETS UTVECKLINGSFASER.PARBILDNINGEN -förälskelse, positiva känslor för varandra ATT ARBETA MED: -skapa vi-identitet -formulera och förhandla fram -en ömsesidigt acceptabel

Läs mer

REFLEKTIONER UTIFRÅN PSALM 85

REFLEKTIONER UTIFRÅN PSALM 85 REFLEKTIONER UTIFRÅN PSALM 85 SANNING BARMHÄRTIGHET RÄTTVISA FRED Baserat på en text ur boken Reconcile: Conflict Transformation for Ordinary Christians av John Paul Lederach. Bearbetad till drama av Kat

Läs mer

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska.

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. Centerpartiets idéprogram Det här idéprogrammet handlar om vad Centerpartiet tycker

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Högtofta Förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Högtofta Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Högtofta Förskola Juni 2015 Juni 2016 Ansvarig förskolechef: Åsa Gerthsson-Nilsson 1 Innehåll Inledning... 3 Definition... 3 Skollagen (2010:800)... 3 Lpfö

Läs mer

Riktlinje. Riktlinje - barn i ekonomiskt utsatta hushåll

Riktlinje. Riktlinje - barn i ekonomiskt utsatta hushåll Riktlinje Riktlinje - barn i ekonomiskt utsatta hushåll Kommunens prioriterade områden för att minska andelen familjer i ekonomiskt utsatthet och för att begränsa effekterna för de barn som lever i ekonomiskt

Läs mer

FN:s konvention om barnets rättigheter

FN:s konvention om barnets rättigheter FN:s konvention om barnets rättigheter Övning: Artiklarna Syfte Övningens syfte är att du ska få en ökad förståelse för vilka artiklarna i konventionen är och se vilka artiklar som berör er verksamhet

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING

LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Augusti 2015 LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Eneryda förskola Enelyckan INLEDNING Krav på likabehandling Enligt likabehandlingslagen, som började gälla fr.o.m 1 april 2006, ska varje

Läs mer

Alla barn har egna rättigheter

Alla barn har egna rättigheter Alla barn har egna rättigheter Barnkonventionen i Partille kommun Innehåll Barnkonventionens fyra grundstenar 3 Vad är Barnkonventionen? 4 Barnkonventionens artiklar 4 Vem ansvarar för arbetet? 5 Barnkonventionen

Läs mer

När hände det? Likabehandlingspussel

När hände det? Likabehandlingspussel När hände det? Likabehandlingspussel Spelet om jämställdhetens och likabehandlingens historia i Sverige Ett spel om händelserna som gjort Sverige mer jämlikt och jämställt. Så här gör ni: Dela in er i

Läs mer

Uddens förskola Porsön. En av Luleås kommunala förskolor

Uddens förskola Porsön. En av Luleås kommunala förskolor Uddens förskola Porsön En av Luleås kommunala förskolor Från genusfokus till HBTQ-certifiering Mål: Att synliggöra och granska samhällsnormer och deras konsekvenser för att skapa en miljö där alla kan

Läs mer

Koppling till gymnasieskolans styrdokument

Koppling till gymnasieskolans styrdokument Bilaga 2 DET BÖRJAR MED MIG Koppling till gymnasieskolans styrdokument Koppling till gymnasieskolans styrdokument Både läroplan och ämnesplaner ger stöd för att genomföra detta material. Skolverket har

Läs mer

Förskolans årliga plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Förskolans årliga plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Förskolans årliga plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling RUDSÄNGENS FÖRSKOLA Smörblomman/Diamanten november 2012- november 2013 1. Vision

Läs mer

Därför stödjer jag Humanisterna! Anna Bergström, doktor i internationell hälsa.

Därför stödjer jag Humanisterna! Anna Bergström, doktor i internationell hälsa. I alla samhällen förekommer förtryck och exploatering av kvinnor, inte sällan sanktionerad av statens ledning. Om vi ska kunna skapa en jämställd värld anser jag att det är viktigt att stärka de humanistiska

Läs mer

Likabehandlingsplan Bergsgårdens Förskola

Likabehandlingsplan Bergsgårdens Förskola Likabehandlingsplan Bergsgårdens Förskola Ledningsdeklaration På Bergsgårdens Förskola ska ingen kränkande behandling förekomma vara sig i barn eller personalgrupp. Alla ska känna sig trygga, glada och

Läs mer

Alla dessa viktiga frågor ställer Amos Oz sina läsare i boken "Kära fanatiker".

Alla dessa viktiga frågor ställer Amos Oz sina läsare i boken Kära fanatiker. En lärarguide från Inledning. Vad skapar fanatism i vår tid? Hur kan fanatism bemötas och bekämpas? Vilka möjligheter till kompromisser finns det? Vilket är kollektivets ansvar och vad är individens eget

Läs mer

Lektion 4 Livsåskådningar. Humanismen och liberalism

Lektion 4 Livsåskådningar. Humanismen och liberalism Lektion 4 Livsåskådningar Humanismen och liberalism Ett luddigt begrepp Humanism kan betyda många olika saker beroende på vem som använder ordet och i vilket sammanhang. Det kan handla om humanistiska

Läs mer

FAMILJERÄTTEN I ETT UTVECKLINGSPERSPEKTIV. LAGC02 Civilrättens sociala dimension (20 hp) VT 2017 Elsa Trolle Önnerfors

FAMILJERÄTTEN I ETT UTVECKLINGSPERSPEKTIV. LAGC02 Civilrättens sociala dimension (20 hp) VT 2017 Elsa Trolle Önnerfors FAMILJERÄTTEN I ETT UTVECKLINGSPERSPEKTIV LAGC02 Civilrättens sociala dimension (20 hp) VT 2017 Elsa Trolle Önnerfors Dagens föreläsning ÄKTENSKAPSRÄTT Äktenskapets ingående Äktenskapets upplösande (äktenskapsskillnad/skilsmässa)

Läs mer

Stenbitens förskola. Likabehandlingsplan. Stenbitens förskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Gäller 2014.12.05 2015.12.

Stenbitens förskola. Likabehandlingsplan. Stenbitens förskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Gäller 2014.12.05 2015.12. Likabehandlingsplan Stenbitens förskola 2015 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Gäller 2014.12.05 2015.12.05 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Definition av diskriminering, trakasserier

Läs mer

SOLNA STAD LIKABEHANDLINGSPLAN. Handlingsplan mot mobbing, diskriminering och kränkande särbehandling TALLBACKA FÖRSKOLEENHET 2013

SOLNA STAD LIKABEHANDLINGSPLAN. Handlingsplan mot mobbing, diskriminering och kränkande särbehandling TALLBACKA FÖRSKOLEENHET 2013 SOLNA STAD LIKABEHANDLINGSPLAN Handlingsplan mot mobbing, diskriminering och kränkande särbehandling TALLBACKA FÖRSKOLEENHET 2013 Förskolan: Stenbacka Likabehandlingsplan - Handlingsplan mot kränkande

Läs mer

Likabehandlingsplan Förskolan Himlaliv

Likabehandlingsplan Förskolan Himlaliv Likabehandlingsplan Förskolan Himlaliv 2010-06-08:13 Vår vision Alla ska känna sig trygga. Alla ska visa varandra hänsyn och respekt. Alla ska ta ansvar. Alla ska känna en framtidstro. Innehåll 1. Framsida

Läs mer

RELIGIONSKUNSKAP. Ämnets syfte och roll i utbildningen

RELIGIONSKUNSKAP. Ämnets syfte och roll i utbildningen RELIGIONSKUNSKAP Ämnets syfte och roll i utbildningen Religionskunskap bidrar till att utveckla förmågan att förstå och reflektera över sig själv, sitt liv och sin omgivning och utveckla en beredskap att

Läs mer

Sjöfartsprogrammets Kvalitetshandbok Version: 1 Utgiven av: Kvalitetsansvarig

Sjöfartsprogrammets Kvalitetshandbok Version: 1 Utgiven av: Kvalitetsansvarig Sida 1/8 Handlingsplan för hantering av trakasserier och osakligt bemötande inom Ålands gymnasium Behandlad i allmänna förvaltningens samarbetskommitté den 17 juni 2010 Behandlad i allmänna förvaltningens

Läs mer

Värdegrund och policy. för Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, SKR

Värdegrund och policy. för Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, SKR Värdegrund och policy för Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, SKR Illustrationer: Moa Dunfalk En grundläggande beskrivning av SKR ges i organisationens stadgar, där det bland annat finns en ändamålsparagraf

Läs mer

Hemtenta Vad är egentligen demokrati?

Hemtenta Vad är egentligen demokrati? Hemtenta Vad är egentligen demokrati? Inledning Demokrati ett begrepp många av oss troligen tycker oss veta vad det är, vad det innebär och någonting många av oss skulle hävda att vi lever i. Ett styrelseskick

Läs mer

Fredagsmys. 12 sidor om fattiga barn i ett rikt land.

Fredagsmys. 12 sidor om fattiga barn i ett rikt land. Fredagsmys. 12 sidor om fattiga barn i ett rikt land. Sverige är ett rikt land Trots det lever över 220 000 barn i fattigdom. Det beror ofta på att deras föräldrar saknar jobb eller arbetar deltid mot

Läs mer

Samtal med Hussein en lärare berättar:

Samtal med Hussein en lärare berättar: Samtal med Hussein en lärare berättar: Under en håltimme ser jag Hussein sitta och läsa Stjärnlösa nätter. Jag hälsar som vanligt och frågar om han tycker att boken är bra. Han ler och svarar ja. Jag frågar

Läs mer

Syftet med dagen. Den palliativa vårdens värdegrund

Syftet med dagen. Den palliativa vårdens värdegrund 2012-12-06 Syftet med dagen att presentera det nationella kunskapsstödet för palliativ vård med innehåll, krav och konsekvenser för kommunernas och regionens ledning i Västra Götaland En värdegrund uttrycker

Läs mer

Barn- och utbildningsplan för Staffanstorps kommun

Barn- och utbildningsplan för Staffanstorps kommun FÖRFATTNING 7.7 Antagen av kommunfullmäktige 106/08 Reviderad av barn- och utbildningsnämnden 5/10 Barn- och utbildningsplan för Staffanstorps kommun Om barn- och utbildningsplanen Barn- och utbildningsplanen

Läs mer

All vård och omsorg innebär ständiga etiska ställningstaganden.

All vård och omsorg innebär ständiga etiska ställningstaganden. Etik All vård och omsorg innebär ständiga etiska ställningstaganden. Etiska principer Göra gott Att göra gott ska styra arbete och bemötande i hälso och sjukvården. Vi ska förebygga skada och minska de

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling på Hallaryds förskola

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling på Hallaryds förskola Utbildningsförvaltningen 2014-12-10 Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling på Hallaryds förskola 2014-12-10 Inledning Vi som är anställda i Älmhults kommun arbetar alla i medborgarens tjänst.

Läs mer

Ärkebiskop Chaput: sanningen i Humanae Vitae gör oss fria

Ärkebiskop Chaput: sanningen i Humanae Vitae gör oss fria Ärkebiskop Chaput: sanningen i Humanae Vitae gör oss fria Ärkebiskop Charles Chaput (CNA) Ärkebiskopen varnade för att det inom Kyrkan fortfarande finns ett motstånd mot encyklikan Katolska kyrkans lära

Läs mer

Förskolan Klätten Läsåret

Förskolan Klätten Läsåret Plan För att främja likabehandling och förebygga samt åtgärda diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Förskolan Klätten Läsåret 2015-2016 Fastställd 2015-09-11 Susanna Magnusson Förskolechef

Läs mer

Kan man bli sjuk av ord?

Kan man bli sjuk av ord? Kan man bli sjuk av ord? En studie om psykisk barnmisshandel och emotionell omsorgssvikt i BRIS barnkontakter år 2007 Definition: Psykisk misshandel: Olika former av systematisk destruktiv kommunikation

Läs mer

Årlig plan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling, Hovs förskola 2017/2018

Årlig plan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling, Hovs förskola 2017/2018 Årlig plan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling, Hovs förskola 2017/2018 Innehållsförteckning Årlig plan för att främja likabehandling samt

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling på Montessoriförskolan

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling på Montessoriförskolan Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling på Montessoriförskolan Läsåret 2009-2010 Postadress Box 501, 343 23 Älmhult Besöksadress Stortorget 1 Telefon 0476-550 00 (vx) Fax 0476-13874 Organisationsnr

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN. för FYRENS FÖRSKOLA

LIKABEHANDLINGSPLAN. för FYRENS FÖRSKOLA LIKABEHANDLINGSPLAN för FYRENS FÖRSKOLA OKTOBER 2013 Inledning Det här är förskolan Fyrens handlingsplan för att motverka alla former av trakasserier, diskriminering och annan kränkande behandling. Vi

Läs mer

Kommittédirektiv. Stärkt skydd mot tvångsäktenskap och. och barnäktenskap. Dir. 2010: Beslut vid regeringssammanträde den 20 maj 2010

Kommittédirektiv. Stärkt skydd mot tvångsäktenskap och. och barnäktenskap. Dir. 2010: Beslut vid regeringssammanträde den 20 maj 2010 Kommittédirektiv Stärkt skydd mot tvångsäktenskap och barnäktenskap Dir. 2010: Beslut vid regeringssammanträde den 20 maj 2010 Sammanfattning av uppdraget Den svenska rättsordningen godtar inte tvångs

Läs mer