SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen samverkansråd Eva Johansson (C) Carin Högstedt (V)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen samverkansråd 2015-01-26. Eva Johansson (C) Carin Högstedt (V)"

Transkript

1 Tid och plats C-salen kl. 13:30 15:40 Beslutande Ledamöter Eva Johansson (C) Carin Högstedt (V) Ledamöter HSV Kennerth Björn, föreningen för barn, ungdomar och vuxna med utvecklingsstörning, Växjö (FUB) Kerstin Jacobsson, Hjärt- och lungsjukas lokalförening i Växjö (HLF) Tomas Johansson, Handikappades Lokalförening i Växjö (DHR) Lise-Lott Naess, Synskadades Riksförbund Växjö (SRF) Doris Wall, Reumatikerföreningen Växjö (R) Övriga närvarande Ersättare Övriga Torvald Erlandsson, Dövas förening i Kronobergs län (SDR) Roland Karlsson, Handikappades Lokalförening i Växjö (DHR) Två teckentolkar Maarit Lundwall, tillgänglighetskonsult Idé- & KunskapsCentrum Justering Justerare Plats och tid Carin Högstedt (V) Kommunledningsförvaltningen Justerade paragrafer 1-15 Ajournering Kl. 14:40 14:50 Underskrifter Sekreterare Helen Karlsson Jacobsson Ordförande Eva Johansson (C) Justerare Carin Högstedt (V) 1(22)

2 Bevis om anslag av protokoll s protokoll från sammanträdet 26 januari 2015 är justerat Anslagsdag Anslaget tas ner Förvaringsplats för protokollet Kommunledningsförvaltningen Den som vill överklaga ett beslut ska göra det skriftligt inom tre veckor från anslagsdagen Underskrift Helen Karlsson Jacobsson 2(22)

3 Förteckning över kommunstyrelsen samverkansråds ärenden 26 januari Dnr Justering av protokoll Dnr Diskussionspunkt om den nya lagen om bristande tillgänglighet som en form av diskriminering Dnr Sekreterares uppdrag efter mötet den 3 november Dnr Minnesanteckningar från möten i gatu- och byggnadskommitténs, kulturnämndens och fritidsnämndens, nämnden för arbete och välfärds, omsorgsnämndens, skol- och barnomsorgsnämndens, gymnasienämndens och VKABs samverkansråd Dnr Minnesanteckningar handikappolitiska årsmötet Dnr Redovisning av pågående uppdrag Dnr Teckenspråkstolkning av kommunfullmäktiges sammanträden Dnr Tillgängligheten på Palladium Dnr Humanas Tillgänglighetsbarometer Dnr Enkät från Humana: ny lag om tillgänglighet Dnr Funka För Livet Dnr TillgänglighetsDatabasen Dnr Meddelanden Dnr Rapport från ledamöter Dnr Övriga frågor (22)

4 1 Dnr Justering av protokoll s beslut Kommunstyrelsens samverkansråd utser Carin Högstedt (V) till att justera dagens protokoll. 4(22)

5 2 Dnr Diskussionspunkt om den nya lagen om bristande tillgänglighet som en form av diskriminering s beslut Kommunstyrelsens samverkansråd noterar informationen och avslutar diskussionen. Information och diskussion om den nya lagen om bristande tillgänglighet som en ny form av diskriminering. Utredningssekreterare Helen Karlsson Jacobsson och tillgänglighetskonsult Maarit Lundwall presenterar. Från och med den 1 januari 2015 ingår bristande tillgänglighet som en form av diskriminering i diskrimineringslagen. Med bristande tillgänglighet menas att en person med funktionsnedsättning missgynnas genom att en verksamhet inte vidtar skäliga tillgänglighetsåtgärder för att den personen ska komma i en jämförbar situation med personer utan denna funktionsnedsättning. Exempel på åtgärder kan vara att utjämna trösklar, att läsa upp en meny på en restaurang eller att erbjuda hjälpmedel som någon behöver för att kunna delta i skolan eller på jobbet. Vad som är skäliga åtgärder avgörs genom en helhetsbedömning i det enskilda fallet. Hänsyn ska tas till ekonomiska och praktiska förutsättningar i verksamheten. Undantag från förbudet vid tillhandahållandet av bostäder m.m. för företag med färre än tio anställda eller privatpersoner som erbjuder varor och tjänster Nytt är att inom utbildningsområdet gäller numera hela området såsom förskola, grundskola osv. och kraven på tillgänglighet gäller även andra åtgärder och inte bara lokaler i högskolan som det var tidigare. 5(22)

6 2 forts. Diskussion Maarit Lundwall poängterar att det sedan tidigare finns lagen om enkelt avhjälpta hinder och Plan- och Bygglagen dit man har kunnat anmäla brister i den fysiska miljön. Dessa finns ju kvar och är - när det gäller lokaler dit allmänheten har tillträde - fortsatt starkare än den nya diskrimineringslagstiftningen. Men, genom att bristande tillgänglighet blir diskriminerande får man även med andra hinder förutom fysisk miljö. Det kan även vara en mer värderande skillnad i att, som t.ex. fastighetsägare eller motsvarande, bli anmäld för brott mot diskriminering än för ett brott mot lagen om enkelt avhjälpta hinder. Omvänd bevisbörda gäller vilket innebär att anmälaren själv måste bevisa att hen blivit diskriminerad. Anmälaren måste själv dokumentera och visa på att hen hindrats och att en person utan motsvarande funktionsnedsättning hade kunnat komma fram (eller vad det nu gäller). Tomas Johansson (DHR) tar upp ett exempel med handikapparkeringar. Fastighetsägaren i detta fall har inte tydligt markerat att vissa platser är handikapplatser utan de är upptagna av bilar som saknar handikapptillstånd. Det innebär att Tomas inte kunde parkera sin bil. Tomas undrar nu om detta skulle kunna anmälas. Lundwall tror det men vill kolla upp lagtexten ytterligare och återkommer till Johansson (de håller kontakten). Tomas Johansson menar också att trafikingenjör Malin Hedberg sagt att kommunen står till tjänst med skyltar och stolpar till de fastighetsägare som anmäler att de önskar hjälp med montering av skyltar. Samverkansrådet funderar över hur den informationen gått ut och att det kan vara lämpligt att informera om detta på nytt. Roland Karlsson (DHR) säger att detta är en ny lag och för att säkert veta vad som fungerar eller inte måste den prövas. Lundwall håller med och konstaterar att kommande domstolsbeslut kommer att bli prejudicerande (vägledande). Vidare tillägger Lundwall att om det gäller anmälan om ett enkelt avhjälpt hinder så kan man numera alltså anmäla brottet till två olika ställen, både byggnadsnämnden och diskrimineringsombudsmannen. Detta kan vara intressant då man får beslut från två olika ställen och får se om det görs samma bedömning och slutsats. Kennerth Björn (FUB) kommenterar att byggnadsnämndens agerande i olika sammanhang är intressant: att man t.ex. inte villkorar byggnadstillstånd med full tillgänglighet. Detsamma gäller alkoholtillstånd och föreningsbidrag. 6(22)

7 2 forts. Maarit Lundwall berättar att hon har tagit fram ett förslag till anmälningsblankett om brott mot lagen om enkelt avhjälpta hinder. Anmälan skickas till byggnadsnämnden i Växjö kommun. Blanketten finns på Idé- & KunskapsCentrums hemsida. Här är direktlänken: I blanketten finns också hänvisning till lagparagrafer vilket gör att anmälan får större tyngd. Lundwall säger avslutningsvis att hon gärna hjälper till med formuleringar och/eller ger råd i hur man ska göra i enskilda fall. 7(22)

8 3 Dnr Sekreterares uppdrag efter mötet 3 november 2014 s beslut 1. Kommunstyrelsens samverkansråd noterar uppföljningarna och lägger dem till handlingarna. 2. Ärendet om vägskyltarna vid Segerstadsvägen/Björksätravägen på Hovshaga kontrolleras på nytt och återrapporteras vid nästa sammanträde. Utredningssekreterare föredrar uppföljning av ärenden från sammanträdet den 3 november 2014, 56/2014. Beslutsunderlag Utredningssekreterares tjänsteskrivelse daterad den 19 januari (22)

9 4 Dnr Minnesanteckningar från möten i gatu- och byggnadskommitténs, kulturnämndens och fritidsnämndens, nämnden för arbete och välfärds, omsorgsnämndens, skol- och barnomsorgsnämndens, gymnasienämndens och VKABs samverkansråd s beslut Kommunstyrelsens samverkansråd noterar minnesanteckningarna och protokollen och lägger dem till handlingarna. Följande minnesanteckningar och protokoll har inkommit till sammanträdet den 26 januari 2015: Gymnasienämndens samverkansråd den 17 september 2014 Kulturnämndens och fritidsnämndens samverkansråd den 5 november 2014 Gatu- och byggnadsmiljökommittén den 11 december 2014 Omsorgsnämndens handikappråd 10 december Diskussion Gymnasienämndens samverkansråd rapporterar att det har inrättats en särskild avdelning i matsalen för gymnasiesärskolans elever på Kungsmadskolan. Carin Högstedt (V) undrar vad FUB tycker om att man skiljer ut särskoleeleverna? Kennerth Björn svarar att FUB inte tillfrågats om detta och konstaterar att det inte är bra eftersom alla ska delta i skolmiljön som vilka elever som helst. Ingen ska skiljas ut. Med anledning av att trottoaren på Västra Esplanaden, utmed Tegnérgallerian, ska ses över säger Tomas Johansson (DHR) att det ska bli intressant att följa detta. Han ser fram emot att den åtgärdas. Ordförande Eva Johansson (C) tillägger att den inte bara är besvärlig för rullstolsburna personer utan för alla som går på den. 9(22)

10 4 forts. Tomas Johansson tillägger att han hoppas att handikapparkeringen på Västergatan där PM ska bygga sitt nya bageri inte tas bort. Detta var nämligen fallet med handikapparkeringen på Norrgatan. Den försvann när PM byggde ny infart till hotellgarage och ersattes aldrig av någon ny. Ordförande Johansson bevakar detta. Tomas Johansson menar också att uttrycket "tillgänglighetsstråk" (vilket ska göras på Vattentorget) är dåligt. Vad menas egentligen? Det borde finnas ett bättre uttryck som kan användas. Ordförande Johansson och Tomas Johansson själv bevakar detta. Doris Wall (R) noterar att trappan på Storgatan, i höjd med Willans Park/butiken Vero Moda, ska göras om. Wall konstaterar att det är mycket märkligt att den kunde uppföras från början då den aldrig har fungerat. Den saknar t.ex. helt ledstänger, något som är en brist mot enkelt avhjälpta hinder. Maarit Lundwall kommenterar detta med att detta är ett tydligt exempel på ett hinder som borde anmälas. Medborgare ska inte vara rädda för att omgående anmäla sådana här saker direkt till byggnadsnämnden. Vidare menar Maarit att alla sådana här ärenden alltid ska påtalas skriftligen med begäran om skriftlig återkoppling. Ett telefonsamtal är ofta enklare och snabbare men innebär inte samma återkoppling och uppföljning av (t.ex.) kommunen eller fastighetsägare. Genom att påtala saker skriftligen finns det även en tydlig dokumentation som kan följas i tiden. Dokumentationen visar på vad som har framförts, vad som har åtgärdats och hur lång tid det har tagit. 10(22)

11 5 Dnr Minnesanteckningar handikappolitiska årsmötet s beslut Kommunstyrelsens samverkansråd noterar minnesanteckningarna från årsmötet den 1 december och lägger dem till handlingarna. Minnesanteckningarna från Växjö kommuns handikappolitiska årsmöte den 1 december tas upp vid sammanträdet den 26 januari 2015 för eventuella kommentarer och synpunkter. 11(22)

12 6 Dnr Redovisning av pågående uppdrag 2015 s beslut Kommunstyrelsens samverkansråd godkänner redovisningen av pågående uppdrag Återkommande ärende. I dagsläget finns det tre stycken pågående uppdrag som getts till kommunkansliet. Statusen för dessa uppdrag redovisas vid dagens sammanträde. Beslutsunderlag Utredningssekreterares tjänsteskrivelse daterad den 15 januari (22)

13 7 Dnr Teckenspråkstolkning av kommunfullmäktiges sammanträden s beslut 1. Kommunstyrelsens samverkansråd noterar beslutet om att kommunfullmäktiges sammanträde i april ska teckentolkas. 2. Utvärdering av teckentolkningen ska göras efter sammanträdet och ärendet återkommer vid senare tillfälle under Kommunstyrelsens samverkansråd poängterar att det är mycket viktigt att informera allmänheten om att fullmäktigesammanträdet den 21 april teckentolkas. Alla bör hjälpas åt att sprida informationen så mycket som möjligt. Kommunstyrelsens samverkansråd har föreslagit att kommunfullmäktiges sammanträden ska teckentolkas. Ärendet har behandlats av kommunfullmäktiges presidium. Beslutsunderlag Utredningssekreterares tjänsteskrivelse från den 19 januari (22)

14 8 Dnr Tillgängligheten på Palladium s beslut 1. Kommunstyrelsens samverkansråd noterar svaren. Ärendet ligger nu hos kultur- och fritidsnämnden och dess samverkansråd för eventuell fortsatt hantering av att ställa krav vid bidragsgivande. 2. Då Eva Johansson (C) är ordförande i kultur- och fritidsnämnden tar hon med sig ärendet direkt. 3. Ärendet avslutas hos kommunstyrelsens samverkansråd. Kommunstyrelsens samverkansråd ställde två frågor till kulturnämnden och fritidsnämndens samverkansråd som handlar om tillgängligheten på Palladium. Frågorna var 2) Hur säkerställer man tillgängligheten vid de evenemang som nämnden stödjer samt vid bidragsgivning. 2) Hur många rullstolar får det i dagsläget plats i Palladiums lokaler och hur många rullstolsburna individer får samtidigt vistas i lokalerna. Svar har nu kommit in och presenteras för kommunstyrelsen samverkansråd. Beslutsunderlag Utredningssekreterares tjänsteskrivelse från den 19 januari Beslutet skickas till För kännedom Kultur- och fritidsnämndens samverkansråd 14(22)

15 9 Dnr Humanas Tillgänglighetsbarometer 2014 s beslut Kommunstyrelsens samverkansråd noterar det nationella resultatet från Humanas Tillgänglighetsbarometer 2014 och lägger detta till handlingarna. Kommunstyrelsens samverkansråd uppmanar de olika verksamhetsområdena inom Växjö kommun att använda enkätresultaten till att identifiera förbättringsområden inför arbetet under Det nationella resultatet från Humanas Tillgänglighetsbarometer 2014 presenteras för eventuella kommentarer eller synpunkter. Beslutsunderlag Utredningssekreterares tjänsteskrivelse från den 19 januari Beslutet skickas till Gatu- och byggnadsmiljökommittén Kultur- och fritidsnämndens samverkansråd Nämnden för arbete och välfärds samverkansråd Omsorgsnämndens handikappråd Utbildningsnämndens samverkansråd 15(22)

16 10 Dnr Enkät från Humana: ny lag om tillgänglighet s beslut Kommunstyrelsens samverkansråd noterar enkätsvaren och lägger dem till handlingarna. Humana skickade i december 2014 ut en kort enkät med fyra frågor om hur kommunen förberett sig inför och ser på den nya lagen som innebär att otillgänglighet ska klassas som diskriminering. Växjö kommuns enkätsvar redovisas vid dagens sammanträde. Beslutsunderlag Utredningssekreterare tjänsteskrivelse från den 19 januari (22)

17 11 Dnr Funka För Livet 2016 s beslut Kommunstyrelsens samverkansråd ger ordförande, vice ordförande och sekreterare fortsatt uppdrag att undersöka i vilken form och omfattning Växjö kommun ska medverka i mötesplatsen Funka För Livet Utgångspunkten är att monterytan ska fyllas och att Växjö kommun endast ska ha en monter på hela mötesplatsen. Samordning är viktig. I 32/2014 ställer sig kommunstyrelsens samverkansråd positiv till att medarrangera Funka För Livet Växjö kommun fick i oktober 2014 förfrågan om att på något sätt medverka i mötesplatsen Funka För Livet som kommer att hållas i Tipshallen april Samverkansrådet beslutade i /2014 att bereda ett nytt ärende till kommunstyrelsen med förslag på medverkan och i vilken omfattning så att det kommer med i budgetberäkningen för Samverkansrådets beslut är rådgivande till kommunstyrelsen. Beslutsunderlag Utredningssekreterare tjänsteskrivelse från den 19 januari (22)

18 12 Dnr TillgänglighetsDatabasen s beslut 1. Kommunstyrelsens samverkansråd föreslår att kommunstyrelsen beslutar om att gå med i TillgänglighetsDatabasen som ett led i ett systematiskt tillgänglighetsarbete i Växjö kommun. 2. Kostnaden för medverkan i TillgänglighetsDatabasen är en årlig ersättning till Västra Götalandsregionen på kr/år. Ytterligare kostnad för inventering och systemadministration tillkommer. 3. Kommunstyrelsens samverkansråd rekommenderar att inventeringsarbetet utförs av arbetslösa och/eller ungdomar. Vid tidigare sammanträde har kommunstyrelsens samverkansråd påtalat ett önskemål om att Växjö kommun ska gå med i den nationella databasen för tillgänglighetsinventeringar, den så kallade TillgänglighetsDatabasen, som är ett inventeringsverktyg för anläggningar och som även presenterar informationen på webben. Databasen har tagits fram och administreras av Västra Götalandsregionen. I 16/2014 togs frågan upp om Tillgänglighetsguiden som finns på Växjö kommuns webbplats. Guiden som finns där måste revideras och presidiet fick i uppdrag att gå igenom vad som behöver göras. I guiden finns de flesta kommunägda fastigheter och anläggningar men också ett antal turistmål. En uppdatering och komplettering av tillgänglighetsguiden behövs och Växjö kommun måste besluta hur man vill att tillgänglighetsinventeringen ska genomföras och hur den ska presenteras för medborgarna: antingen i det format man har just nu, i textformat i en lista på Växjö kommuns webb eller genom den nationella TillgänglighetsDatabasen som är uppbyggd på ett strukturerat sätt. Kommunstyrelsens samverkansråd får nu de olika förslagen presenterade för sig i syfte att ge råd till kommunstyrelsen inför beslut. 18(22)

19 12 forts. Beslutsunderlag Kommunkansliets tjänsteskrivelse daterad den 19 januari Beslutet skickas till För åtgärd Kommunstyrelsen 19(22)

20 13 Dnr Meddelanden s beslut Kommunstyrelsens samverkansråd noterar inkomna meddelanden och lägger dem till handlingarna. 1. Följande meddelanden har inkommit till sammanträdet den 26 januari 2015: 2. Beslut i fritidsnämnden 100/2014 om att öka tillgängligheten och användningen av sporthallar 3. Uttalande från Synskadades Riksförbunds kongress den 26 oktober Kommunstyrelsens beslut 6/2015 och vallista för samverkansrådet under mandatperioden (22)

21 14 Dnr Rapport från ledamöter s beslut Kommunstyrelsens samverkansråd noterar rapporterna. Lise-Lott Naess (SRF Växjö) rapporterar att det ska byggas ett garage på fastigheten som gränsas till Idé & KunskapsCentrum på Vallgatan. HSV har överklagat bygglovet då garagets portar är planerade att gå ut 1,5 meter på trottoarkanten. Detta innebär en brist både för synskadade och för HSVs styrelse. Förslaget är ritat av en tillgänglighetskonsult som stadsbyggnadskontoret emellanåt anlitar. Kerstin Jacobsson (HLF) rapporterar att Dalbo vårdcentral har renoverat sin vårdcentral. Efter ombyggnationen görs provtagningarna numera längst in i lokalen vilket betyder att besökare som bara ska lämnas prover måste gå igenom hela lokalen. 21(22)

22 15 Dnr Övriga frågor s beslut Inga övriga frågor att ta upp. 22(22)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens samverkanråd 2014-04-09. Tid Kl. 13:30 15.55. Beslutande. Carin Högstedt (V)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens samverkanråd 2014-04-09. Tid Kl. 13:30 15.55. Beslutande. Carin Högstedt (V) Plats G-salen Tid Kl. 13:30 15.55 Beslutande Ledamöter Eva Johansson (C) Carin Högstedt (V) Ledamöter HSV Kennerth Björn, föreningen för barn, ungdomar och vuxna med utvecklingsstörning, Växjö (FUB) Kerstin

Läs mer

Ingmar Svensson. Stefan Johansson, Julia Ahlrot, hållbarhetschef Emelie Savlid, inventerare Tillgänglighetsdatabasen, 1 6

Ingmar Svensson. Stefan Johansson, Julia Ahlrot, hållbarhetschef Emelie Savlid, inventerare Tillgänglighetsdatabasen, 1 6 Tid och plats Kl. 13:30 15:03 Beslutande Ledamöter Växjö kommun Ledamot Funkibator Ideell Förening Övriga närvarande: Ersättare Funkibator ideell förening Tjänstemän Övriga Justering Justerare Plats och

Läs mer

G-salen, Växjö kommun

G-salen, Växjö kommun Plats G-salen, Växjö kommun Tid Kl. 13.30 15.15 Beslutande Ledamöter Carin Högstedt (V) Ledamöter HSV Kerstin Jacobsson, Hjärt- och lungsjukas lokalförening i Växjö (HLF) Thomas Johansson, Handikappades

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer Tid och plats C-salen, kl. 08.30 11.40 Beslutande Ledamöter Örjan Mossberg (V), Ordförande Nils Fransson (L), 1:e vice ordförande Lars Edqvist (MP) Kennerth Sjögren (S) Magnus Jisborg (M) Sture Andersson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden 2012-04-19. C-salen, kommunhuset. Bert Sundström (S) Yvonne Ekaremål (C) Therese Lindroth (S) Holger Petersson (KD)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden 2012-04-19. C-salen, kommunhuset. Bert Sundström (S) Yvonne Ekaremål (C) Therese Lindroth (S) Holger Petersson (KD) Plats C-salen, kommunhuset Tid Kl. 13:30 13:55 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Ulf Hedin (M), ordf. Bert Sundström (S) Yvonne Ekaremål (C)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer Tid och plats B-salen, kl. 08:30-11:05 Beslutande Ledamöter Örjan Mossberg (V), Ordförande Nils Fransson (L), 1:e vice ordförande Valon Rama (S) Lars Edqvist (MP) Bahtije Breznica (S) Kennerth Sjögren

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen samverkansråd Tid och plats Kronobergsrummet, kl. 13:30 16:26. Lukas Nilsson

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen samverkansråd Tid och plats Kronobergsrummet, kl. 13:30 16:26. Lukas Nilsson Tid och plats Kronobergsrummet, kl. 13:30 16:26 Beslutande Ledamöter, Växjö kommun Eva Johansson (C), Ordförande Carin Högstedt (V), 1:e vice ordförande Funkibator HSV Övriga närvarande Ersättare, Växjö

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen samverkansråd 2015-03-23. Eva Johansson (C), ordförande Carin Högstedt (V), vice ordförande

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen samverkansråd 2015-03-23. Eva Johansson (C), ordförande Carin Högstedt (V), vice ordförande Tid och plats C-salen kl. 13:30 16:00 Beslutande Ledamöter Ledamöter HSV Eva Johansson (C), ordförande Carin Högstedt (V), vice ordförande Kennerth Björn, föreningen för barn, ungdomar och vuxna med utvecklingsstörning

Läs mer

Växjö kommuns handikappolitiska årsmöte 13 december 2012

Växjö kommuns handikappolitiska årsmöte 13 december 2012 Växjö kommuns handikappolitiska årsmöte 13 december 2012 Plats: Idé- och Kunskapscentrum, Södra Vallviksvägen 4, Växjö Närvarande: Malin Adell Kind (C) Elisabeth Andersson Kerstin Andersson Tommy Andersson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunala rådet för funktionsnedsättningar. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunala rådet för funktionsnedsättningar. Innehåll Innehåll 5 Godkännande av ärendelista... 9 6 Föregående sammanträdesprotokoll... 10 7 Uppföljning av funktionshinderplanen... 11 8 Delgivning... 13 9 Övergångsställen... 14 10 Val av vice ordförande för

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer Tid och plats D-salen, kl. 08:30-12:24 Beslutande Ledamöter Örjan Mossberg (V), Ordförande Nils Fransson (L), 1:e vice ordförande Valon Rama (S) Lars Edqvist (MP) Bahtije Breznica (S) Kennerth Sjögren

Läs mer

Plats C-salen, kommunhuset, Västra Esplanaden 18. Datum och tid Onsdag den 20 februari 2013 Klockan 16.00-17.10

Plats C-salen, kommunhuset, Västra Esplanaden 18. Datum och tid Onsdag den 20 februari 2013 Klockan 16.00-17.10 Plats C-salen, kommunhuset, Västra Esplanaden 18 Datum och tid Onsdag den 20 februari 2013 Klockan 16.00-17.10 Närvarande Tjänstemän Övriga Justering Justerare Plats Benny Johansson (M) ordförande Rose-Marie

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer Tid och plats B-salen, kl. 08:30 12.00 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Tjänstepersoner Carl-Olof Bengtsson (S), ordförande Carl Geijer (M) Magnus Jisborg (M) Marita Bengtsson (MP) Eva Ericsson (L)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer Magnus Jisborg. Carl Geijer (M) Eva Ericsson (L) Bertil Olsson (KD) Jonas Wanér (V)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer Magnus Jisborg. Carl Geijer (M) Eva Ericsson (L) Bertil Olsson (KD) Jonas Wanér (V) Tid och plats C-salen, kl. 08:30 Beslutande Ledamöter Kennerth Sjögren (S) Magnus Jisborg (M) Carl Geijer (M) Eva Ericsson (L) Bertil Olsson (KD) Jonas Wanér (V) Övriga närvarande Tjänstepersoner Sofie

Läs mer

C-salen Växjö Kommun, Västra Esplanaden 18. Datum och tid Onsdagen den 27 augusti 2014 Klockan 16:00 17:30

C-salen Växjö Kommun, Västra Esplanaden 18. Datum och tid Onsdagen den 27 augusti 2014 Klockan 16:00 17:30 Plats C-salen Växjö Kommun, Västra Esplanaden 18 Datum och tid Onsdagen den 27 augusti 2014 Klockan 16:00 17:30 Närvarande Benny Johansson, ordförande Rose-Marie Holmqvist, vice ordförande Gudrun Rydh,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd Tid och plats H-salen, kl. 09:00-10:10 Beslutande Ledamöter Anna Hultstein (M), Ordförande Bengt-Göran Sandell (S), 1:e vice ordförande Yvonne Ekaremål (C) Tobias Adersjö (MP) 16-23 Ulla Svensson (M) 24-27

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd Tid och plats H-salen, kl. 09:00 10:00 Beslutande Ledamöter Bengt-Göran Sandell (S), 1:e vice ordförande Hannington Lubwama (M) Emelie Öberg (S) 28 31 Ulla Svensson (M) Nils-Erik Carlström (L) Tobias Adersjö

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen samverkansråd 2015-10-26

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen samverkansråd 2015-10-26 Tid och plats E-salen, kl. 13:30 16:04 Beslutande Ledamöter Ledamöter HSV Eva Johansson (C), Ordförande Carin Högstedt (V), 1:e vice ordförande Kennerth Björn, föreningen för barn, ungdomar och vuxna med

Läs mer

Per Schöldberg (C), Ordförande Tony Lundstedt (S), 1:e vice ordförande Lars Edqvist (MP), 2:e vice ordförande Catharina Winberg (M) Martin Edberg (S)

Per Schöldberg (C), Ordförande Tony Lundstedt (S), 1:e vice ordförande Lars Edqvist (MP), 2:e vice ordförande Catharina Winberg (M) Martin Edberg (S) Tid och plats VKABs sammanträdesrum, kl. 13.30 16.00 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Övriga Justering Justerare Plats och tid Per Schöldberg (C), Ordförande Tony Lundstedt (S),

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden C-salen, Växjö kommun

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden C-salen, Växjö kommun Plats C-salen, Växjö kommun Tid Kl. 13.30 14.25 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Bert Sundström (S), ordförande Yvonne Ekaremål (C) Nils-Erik Carlström

Läs mer

Kommunala rådet för personer med funktionsnedsättning protokoll

Kommunala rådet för personer med funktionsnedsättning protokoll Datum: Måndagen den 20 november Tid: 17.00 18.30 Plats: Östra Roten, kommunhuset i Lilla Edet Paragrafer: 8-13 Utses att justera: Bo Skoglund Underskrifter: Sekreterare Ordförande Justerare Anna-Carin

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd C-salen, Växjö kommun

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd C-salen, Växjö kommun Plats C-salen, Växjö kommun Tid Kl. 13.30 14.50 Beslutande Ledamöter Bert Sundström (S), ordförande Anna Hultstein (M) Yvonne Ekaremål (C) Nils-Erik Carlström (FP) Therese Graesén (S) 2 13 Jonas Danielsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd Bengt-Göran Sandell (S) Ibrahim Buh Gelle (S)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd Bengt-Göran Sandell (S) Ibrahim Buh Gelle (S) Tid och plats H-salen klockan 13.30 13.55 Beslutande Ledamöter Anna Hultstein (M) Ordförande Bert Sundström (S) 1:e vice ordförande Hannington Lubwama (M) Eva Kjellberg (S) Nils-Erik Carlström (FP) Övriga

Läs mer

Anteckningar från Växjö kommuns handikappolitiska årsmöte den 7 december 2015

Anteckningar från Växjö kommuns handikappolitiska årsmöte den 7 december 2015 Dnr 2016-01-08 Karlsson Jakobsson Helen utredningssekreterare Tel. 0470-414 93 Anteckningar från Växjö kommuns handikappolitiska årsmöte den 7 december 2015 Lokal: Galaxen Ca 50 stycken närvarande. Komplett

Läs mer

Anders Mårtensson (V) Annika Stacke (FP) Tony Lundstedt (S)

Anders Mårtensson (V) Annika Stacke (FP) Tony Lundstedt (S) Plats C-salen Tid Kl. 13.30 15.30 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Per Schöldberg (C) Åsa Karlsson Björkmarker (S) Anna Hultstein (M) Martin

Läs mer

Kommunala Handikapprådet (13)

Kommunala Handikapprådet (13) Kommunala Handikapprådet 2013-06-03 1 (13) Plats och tid Hörsalen, Centrumhuset i Hyltebruk. Kl. 16:00-17:45 Beslutande Politiker Dorothea Nilsson (M), BUN Gunnel Johansson (S), ON Bengt-Åke Torhall (FP),

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden Tid och plats B-salen, kl. 09.00 10.00 Beslutande Ledamöter Benny Johansson (M), Ordförande 48-54 Bengt-Göran Sandell (S) Hannington Lubwama (M) Yvonne Ekaremål (C) Emelie Öberg (S) Ulla Svensson (M) 45-47

Läs mer

KALLELSE Kommunstyrelsens samverkanråd 2014-01-28. Tid 2014-02-03, kl. 13:30 15:30

KALLELSE Kommunstyrelsens samverkanråd 2014-01-28. Tid 2014-02-03, kl. 13:30 15:30 KALLELSE Kommunstyrelsens samverkanråd 2014-01-28 Kommunstyrelsens samverkanråd kallas till sammanträde för behandling av ärenden enligt bilagd förteckning, ärende 1 12. Tid 2014-02-03, kl. 13:30 15:30

Läs mer

Plats C-salen, kommunhuset, Västra Esplanaden 18

Plats C-salen, kommunhuset, Västra Esplanaden 18 Plats C-salen, kommunhuset, Västra Esplanaden 18 Datum och tid Onsdag den 22 maj 2013 Klockan 16.00-17.30 Närvarande Rose-Marie Holmqvist (S) vice ordförande Kennerth Björn, FUB Gudrun Rydh, NHR Kerstin

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum 2015-10-22

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum 2015-10-22 Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2015-10-22 Ärendelista 100 Dnr 2015-000115 Budgetuppföljning och ekonomisk redovisning år 2015 101 Dnr 2015-000170 Redovisning av huvudmannens systematiska kvalitetsarbete

Läs mer

Kommunala Handikapprådet 2012-09-24 1 (10) Hans Moberg (KD) tjänstgörande ersättare

Kommunala Handikapprådet 2012-09-24 1 (10) Hans Moberg (KD) tjänstgörande ersättare Kommunala Handikapprådet 2012-09-24 1 (10) Plats och tid Hörsalen i Centrumhuset, Hyltebruk, kl. 16.00-17.30 Beslutande Politiker Åke Morin (C) ordförande Bo-Gunnar Åkesson (M) Lennart Ohlsson (C) Dorothea

Läs mer

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset 1(12) Sammanträdesdatum Plats och tid Listerbysalen, Stadshuset kl 17 00 19 20, ajournering kl 18 10 18 20 Beslutande Ledamöter Se särskild förteckning Ersättare Se särskild förteckning Övriga närvarande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer 2015-02-11

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer 2015-02-11 Plats B-salen Tid Kl. 14:00 17:00 Beslutande Ledamöter Carl-Olof Bengtsson (S) Sven Pehrson (C) Marita Bengtsson (MP) Peter Bengtsson (S) Eva R Ericsson (FP) Carl Geijer (M) Ann-Mari Häggsgård (S) Magnus

Läs mer

Information om kommunens arbete med anhörigstöd 5. Information från socialnämnden 6. Ändring av sammanträdestider 8

Information om kommunens arbete med anhörigstöd 5. Information från socialnämnden 6. Ändring av sammanträdestider 8 Sammanträdesdatum Sida 1 Innehållsförteckning Presentationsrunda 3 Föregående protokoll 4 Information om kommunens arbete med anhörigstöd 5 Information från socialnämnden 6 Tillgänglighet 7 Ändring av

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2015-06-16. Åsa Karlsson Björkmarker

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2015-06-16. Åsa Karlsson Björkmarker Tid och plats Utvandrarnas hus, Växjö, kl. 15.30-15.40 Beslutande Ledamöter Bo Frank (M), Ordförande Åsa Karlsson Björkmarker (S) Eva Johansson (C) Anna Tenje (M) Catharina Winberg (M) Oliver Rosengren

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden Ulf Hedin (M), ordförande. Bert Sundström

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden Ulf Hedin (M), ordförande. Bert Sundström Plats C-salen Tid Kl. 13.30 14.20 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Ulf Hedin (M), ordförande Bert Sundström (S) Yvonne Ekaremål (C) Nils-Erik

Läs mer

Margit Grahn, Synskadades Riksförbund (SRF) Medborgarkontoret, Östervåla, 17 juni Sekreterare Paragrafer 1-7 ANSLAG/BEVIS

Margit Grahn, Synskadades Riksförbund (SRF) Medborgarkontoret, Östervåla, 17 juni Sekreterare Paragrafer 1-7 ANSLAG/BEVIS 1 (8) och tid Medborgarkontoret, Östervåla, kl 18.00 20.00 Beslutande Dick Pettersson (C), ordförande Jan Plantin (M), sociala nämnden (Sn) Lars-Erik Larsson, Synskadades Riksförbund (SRF) Holger Heldmark

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden Tid och plats B-salen, kl. 09.00 10.10 Beslutande Ledamöter Benny Johansson (M), Ordförande Bengt-Göran Sandell (S), 1:e vice ordförande Hannington Lubwama (M) Yvonne Ekaremål (C) Nils-Erik Carlström (L)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden Tid och plats B-salen, kl. 09.00 10.15 Beslutande Ledamöter Benny Johansson (M), Ordförande Bengt-Göran Sandell (S), 1:e vice ordförande Hannington Lubwama (M) Yvonne Ekaremål (C) Emelie Öberg (S) Övriga

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer Tid och plats B-salen, kl. 08:30 12:30 Beslutande Ledamöter Carl-Olof Bengtsson (S), Ordförande Sven Pehrson (C), 1:e vice ordförande Johnny Werlöv (V) Marita Bengtsson (MP) Eva Ericsson (L) Peter Bengtsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden Tid och plats H-salen, Växjö kommun kl

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden Tid och plats H-salen, Växjö kommun kl Tid och plats H-salen, Växjö kommun kl. 13.30-14.30 Beslutande Ledamöter Bert Sundström (S), ordförande Hannington Lubwama (M) Yvonne Ekaremål (C) Eva Kjellberg (S) Ulla Svensson (M) Övriga närvarande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden C-salen, Växjö kommun

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden C-salen, Växjö kommun Plats C-salen, Växjö kommun Tid Kl. 13.30 14.15 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Ulf Hedin (M) Bert Sundström (S) Yvonne Ekaremål (C) Nils-Erik

Läs mer

Plats och tid Sammanträdesrum Mogata, tisdagen den 28 maj 2019 kl 10:00. Nedzad Karamehmedovic, ekonom ( 27) Underskrift Sekreterare Paragrafer 26-33

Plats och tid Sammanträdesrum Mogata, tisdagen den 28 maj 2019 kl 10:00. Nedzad Karamehmedovic, ekonom ( 27) Underskrift Sekreterare Paragrafer 26-33 1(10) Plats och tid Sammanträdesrum Mogata, tisdagen den 28 maj 2019 kl 10:00 Ledamöter Tjänstgörande ersättare - Silva Karlsson (), Ordförande Katarina Karlberg (C), 1:e vice ordförande Anne Giertz (S)

Läs mer

Värdshuset 17 rum och kök i Harmånger Tisdag 2 december 2014 kl. 10:00 12:00

Värdshuset 17 rum och kök i Harmånger Tisdag 2 december 2014 kl. 10:00 12:00 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (9) Sida Plats och tid Värdshuset 17 rum och kök i Harmånger Tisdag 2 december 2014 kl. 10:00 12:00 Beslutande Stig Eng (C) Bengt-Ola Olsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljö- och hälsoskyddsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljö- och hälsoskyddsnämnden Tid och plats A-salen, kl. 15:00 Beslutande Ledamöter Tobias Adersjö (MP), Ordförande Ann-Kristin Lindquist (S), 1:e vice ordförande Karl-Erik Rosén (M) Mikael Virdelo (M) Jure Bogatic (M) Hans Falk (C)

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 2016-03-01 Sida 1 (12) Sammanträde med Kommunala funktionshinderrådet Plats och tid Samhällsbyggnadssektorn, Förvaltningshuset, kl. 14.00 16.00 ande Per Sixtensson (C), ordförande Mona Joelsson, DHR, vice

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden Tid och plats B-salen, kl. 09.00-09.55 Beslutande Ledamöter Anna Hultstein (M), Ordförande Bengt-Göran Sandell (S) Ulla Svensson (M) Yvonne Ekaremål (C) Eva Kjellberg (S) Tjänstepersoner Justering Justerare

Läs mer

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset 1(12) - Sammanträdesdatum Plats och tid Listerbysalen kl 17 00 18 10 Beslutande Ledamöter Se särskild förteckning Ersättare Se särskild förteckning Övriga närvarande Se särskild förteckning Justerare Justeringens

Läs mer

Beslutande Bo Frank (M), ordförande. Åsa Karlsson Björkmarker

Beslutande Bo Frank (M), ordförande. Åsa Karlsson Björkmarker Plats A-salen Tid Kl. 10.00 11.00 Beslutande Ledamöter Bo Frank (M), ordförande Åsa Karlsson Björkmarker (S) Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Nils Fransson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer Konferensrum, Villa Vik Tid Kl. 08:00 12:00

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer Konferensrum, Villa Vik Tid Kl. 08:00 12:00 Plats Konferensrum, Villa Vik Tid Kl. 08:00 12:00 Beslutande Ledamöter Carl-Olof Bengtsson (S) Sven Pehrson (C) Marita Bengtsson (MP) Peter Bengtsson (S) Eva R Ericsson (L) Carl Geijer (M) Ann-Mari Häggsgård

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd 2010-05-17. Bert Sundström (S) Birgitta Reis (M) Nils-Erik Carlström (FP) Zenia Barreira (V)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd 2010-05-17. Bert Sundström (S) Birgitta Reis (M) Nils-Erik Carlström (FP) Zenia Barreira (V) Plats B-salen Tid Kl. 15:00-15:45 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Yvonne Ekaremål (C) Bert Sundström (S) Birgitta Reis (M) Nils-Erik Carlström (FP) Zenia

Läs mer

LUDVIKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (5 ) Plats och tid Samlingssalen Marnäsliden, kl 15.00 16.15

LUDVIKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (5 ) Plats och tid Samlingssalen Marnäsliden, kl 15.00 16.15 LUDVIKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (5 ) Plats och tid Samlingssalen Marnäsliden, kl 15.00 16.15 Paragrafer 14-18 Underskrifter Sekreterare Cathrine Flodström Backlund Ordförande Åsa Bergkvist Justerare

Läs mer

Protokoll Kommunala funktionshinderrådet 14-09-16

Protokoll Kommunala funktionshinderrådet 14-09-16 2014-09-16 Sida 1 (14) Protokoll Kommunala funktionshinderrådet 14-09-16 Innehåll Val av justerare... 3 Föregående mötes protokoll... 3 Kommunstyrelsen informerar... 4 Besök från Projekt EJA på KFR:s novembersammanträde...

Läs mer

Tisdagen den 15 mars 2011 i Kommunstyrelsens sessionssal, klockan Sammanträdet ajournerades klockan

Tisdagen den 15 mars 2011 i Kommunstyrelsens sessionssal, klockan Sammanträdet ajournerades klockan Sammanträdesprotokoll 1 (14) Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats och tid Tisdagen den 15 mars 2011 i Kommunstyrelsens sessionssal, klockan 15.00 16.30 Sammanträdet

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer 2015-01-14

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer 2015-01-14 Plats B-salen Tid Kl. 14:00 17:00 Beslutande Ledamöter Carl-Olof Bengtsson (S) Sven Pehrson (C) Marita Bengtsson (MP) Peter Bengtsson (S) Eva R Ericsson (FP) Carl Geijer (M) Ann-Mari Häggsgård (S) Magnus

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer 2015-04-22

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer 2015-04-22 Plats B-salen Tid Kl. 14:00 17:00 Beslutande Ledamöter Frånvarande Carl-Olof Bengtsson (S) Sven Pehrson (C) Marita Bengtsson (MP) Peter Bengtsson (S) Eva R Ericsson (FP) Carl Geijer (M) Ann-Mari Häggsgård

Läs mer

Protokoll. Eva Pettersson. Pernilla Boström. Thomas Pettersson. Sammanträdesdatum Sida 1/ Råd för funktionshinderfrågor

Protokoll. Eva Pettersson. Pernilla Boström. Thomas Pettersson. Sammanträdesdatum Sida 1/ Råd för funktionshinderfrågor Sammanträdesdatum Sida 1/6 Plats och tid Stadshuset Plenisalen, Dalavägen 10 kl 14:00 16:00 Beslutande Övriga Thomas Pettersson (DHR Hagfors-Munkfors avdelning) Barbro Johansson (Hagfors-Ekshärads reumatikerförening)

Läs mer

PROTOKOLL Handikappråd

PROTOKOLL Handikappråd 1 (12) Paragrafer 9-16 Plats och tid Sessionssalen, Kommunhuset, Klippan, kl. 18.00-20.00 Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Sekreterare Ordförande Justerare Gunilla

Läs mer

PERSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Handikapprådet Kommunförvaltningens sessionssal Karpen kl

PERSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Handikapprådet Kommunförvaltningens sessionssal Karpen kl Plats och tid Kommunförvaltningens sessionssal Karpen kl 15.00 17.30 Beslutande Pehr Magnusson, SN, ordförande Linda Gottschalk, HRF, vice ordförande Boel Rosdahl, BN Bertil Ek, NHR Kjell Carlström, RMA

Läs mer

Rosie Persson, sekreterare. LSS-enheten ANSLAG / BEVIS LSS-enheten

Rosie Persson, sekreterare. LSS-enheten ANSLAG / BEVIS LSS-enheten 1(10) Plats och tid Beslutande LSS-enheten. Tisdagen den 12 maj 2015. 14.00-15.30 Kommunens representanter Ingrid Ivarsson, (ordf), kommunstyrelsen Kerstin Hvirf, socialnämnden Bo Nilvall, myndighetsnämnden

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens organisations och personalutskott 2015-08-18. Tid och plats Sammanträdesrum VKAB, kl. 13.30-15.

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens organisations och personalutskott 2015-08-18. Tid och plats Sammanträdesrum VKAB, kl. 13.30-15. Tid och plats Sammanträdesrum VKAB, kl. 13.30-15.05 Beslutande Ledamöter Per Schöldberg (C), Ordförande Tony Lundstedt (S), 1:e vice ordförande Lars Edqvist (MP), 2:e vice ordförande Catharina Winberg

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden Tid och plats B-salen, kl. 09:00 10:00 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Benny Johansson (M), ordförande Bengt-Göran Sandell (S), vice ordförande Hannington Lubwama (M) Yvonne Ekaremål (C)

Läs mer

LSS-enheten ANSLAG / BEVIS 2014-11-27. LSS-enheten

LSS-enheten ANSLAG / BEVIS 2014-11-27. LSS-enheten 1(10) Plats och tid Beslutande LSS-enheten. Torsdagen den 27 november 2014. 14.30-16.00 Kommunens representanter Anncatrin Ek Ingvar Jarfjord Handikapporganisationernas representanter Kerstin Hvirf Bengt

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Tid och plats torsdag 1 mars 2018, kl. 15:00-16:30 Beslutande Solweig Gard (S), ordförande Margareta Ivarsson (C), 1-4,15:00-16:00 Alexander Johansson-Pettersson (S) Lena Brodin, DHR Boel Hallebäck, Hjärt-

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden 2010-09-29. Kvarnhagskällan, Kvarnvägen, Växjö

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden 2010-09-29. Kvarnhagskällan, Kvarnvägen, Växjö Plats Kvarnhagskällan, Kvarnvägen, Växjö Tid Kl. 16:00 19.00 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Yvonne Ekaremål (C) Bert Sundström (S) Hannington Lubwana (M) Nils Erik Carlström

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden Tid och plats B-salen, kl. 09:00 10.10 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Benny Johansson (M), ordförande Bengt-Göran Sandell (S), vice ordförande Hannington Lubwama (M) Yvonne Ekaremål (C)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer Beslutande Carl-Olof Bengtsson (S), Ordförande Carl Geijer (M) Magnus Jisborg

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer Beslutande Carl-Olof Bengtsson (S), Ordförande Carl Geijer (M) Magnus Jisborg Tid och plats Teleborgs slott, kl. 08:30 Beslutande Ledamöter Carl-Olof Bengtsson (S), Ordförande Carl Geijer (M) Magnus Jisborg (M) Marita Bengtsson (MP) Eva Ericsson (L) Kennerth Sjögren (S) Ann-Mari

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd C-salen, Växjö kommun

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd C-salen, Växjö kommun Plats C-salen, Växjö kommun Tid kl. 13.30 13.55 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Ulf Hedin (M), ordförande Bert Sundström (S) Nils-Erik Carlström

Läs mer

Utbildningsnämndens protokoll

Utbildningsnämndens protokoll Datum: Torsdagen den 26 januari 2017 Tid: 16.00 17.50 Plats: Matsalen, Fuxernsakolan i Lilla Edet Justeringsdag: Torsdagen den 26 januari Paragrafer: 1-9 Utses att justera: Lars Ivarsbo (C) Underskrifter:

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nämnden för arbete och välfärd

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nämnden för arbete och välfärd Tid och plats Den 8 februari 2017 i A-salen, kl. 09:00-11:35. Beslutande Ledamöter Oliver Rosengren (M), Ordförande Martin Edberg (S), 1:e vice ordförande Patric Mrad (KD), 2:e vice ordförande Iréne Bladh

Läs mer

Vallsjösalen, Kommunalhuset. Tisdagen den 21 mars

Vallsjösalen, Kommunalhuset. Tisdagen den 21 mars 1(13) Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Justeringens plats och tid Vallsjösalen, Kommunalhuset. Tisdagen den 21 mars 2017. 14.00-16.00 Kommunens representanter Ingrid Ivarsson, (ordf), kommunstyrelsen

Läs mer

Kommunala handikapprådet 2010-03-03 Sidan 1

Kommunala handikapprådet 2010-03-03 Sidan 1 PROTOKOLL Kommunala handikapprådet 2010-03-03 Sidan 1 Plats och tid: Kommunstyrelsesalen Stadshuset 100303 kl. 13.00 15.00 Närvarande: Ledamöter: Gun Engström Fibromyalgifören. Marianne Johansson DHR Eva

Läs mer

Landningsbanan, Västerled, Storgatan 52 b. Datum och tid Onsdagen den 26 februari 2014 Klockan 16:00 18:00

Landningsbanan, Västerled, Storgatan 52 b. Datum och tid Onsdagen den 26 februari 2014 Klockan 16:00 18:00 Plats Landningsbanan, Västerled, Storgatan 52 b Datum och tid Onsdagen den 26 februari 2014 Klockan 16:00 18:00 Närvarande Benny Johansson, ordförande Rose-Marie Holmqvist, vice ordförande Kennerth Björn,

Läs mer

Utbildningsnämndens protokoll

Utbildningsnämndens protokoll Datum: Torsdagen den 12 april 2017 Tid: 17.00 18.00 Plats: Östra Roten, kommunhuset i Lilla Edet Justeringsdag: Torsdagen den 12 april Paragrafer: 27-28 Utses att justera: Camilla Olofsson (M) Underskrifter:

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott. Innehåll Innehåll 40 Godkännande av ärendelista... 54 41 Att skriva sig till läsning... 55 42 Delgivningar... 56 43 Statusrapport över pågående ärenden i barn- och utbildningsnämnden... 57 44 Ansökan om bidrag

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden C-salen, Växjö kommun. Ulf Hedin (M), ordförande. Bert Sundström

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden C-salen, Växjö kommun. Ulf Hedin (M), ordförande. Bert Sundström Plats C-salen, Växjö kommun Tid Kl. 13.30 14.15 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Ulf Hedin (M), ordförande Bert Sundström (S) Yvonne Ekaremål

Läs mer

Övriga närvarande Anna Wikstrand, biträdande kommundirektör, 4 Kent Erlandson, förvaltare, Arvika Fastighetsbolag AB, 5 Mia Nilsson, sekreterare

Övriga närvarande Anna Wikstrand, biträdande kommundirektör, 4 Kent Erlandson, förvaltare, Arvika Fastighetsbolag AB, 5 Mia Nilsson, sekreterare Sammanträdesprotokoll 1 (12) Plats och tid Sammanträdesrum, Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, Arvika, kl. 13.30 Beslutande ledamöter Sten Fransson, Ordförande (S) Aina Wåhlund (S) Lena Kandergård (S) Kjell

Läs mer

Protokoll. Eva Pettersson. Pernilla Boström. Lisbeth Larsson. Sammanträdesdatum Sida 1/ Råd för funktionshinderfrågor

Protokoll. Eva Pettersson. Pernilla Boström. Lisbeth Larsson. Sammanträdesdatum Sida 1/ Råd för funktionshinderfrågor Sammanträdesdatum Sida 1/9 Plats och tid Plenisalen, Stadshuset, Hagfors kl 10:00 12:00 Beslutande Övriga Pernilla Boström (S) Ann-Sofie Ronacher (S) Thomas Pettersson (DHR Hagfors-Munkfors avdelningen)

Läs mer

Reglemente för kommunala rådet för funktionshinderfrågor

Reglemente för kommunala rådet för funktionshinderfrågor Reglemente för kommunala rådet för funktionshinderfrågor Dokumenttyp Reglemente Fastställd/upprättad 2010-11-29 av Kommunfullmäktige 20 Senast reviderad - Detta dokument gäller för Rådet för funktionshinderfrågor

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum 2015-04-23

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum 2015-04-23 Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2015-04-23 Ärendelista 40. Budgetuppföljning och ekonomisk redovisning år 2015 41. Remiss av förbättringsområden och ambitioner i handlingsprogram för skydd mot

Läs mer

klockan Justeras / 2007 Hässelby Torg 20 Plaisiren Hässelby. 1-8 slutet sammanträde

klockan Justeras / 2007 Hässelby Torg 20 Plaisiren Hässelby. 1-8 slutet sammanträde -VÄLLINGBY PROTOKOLL 1:2007 Blad 1(6) Sammanträdesdag 2007-01-03 klockan 09.00 09.25 Justeras / 2007 Hässelby Torg 20 Plaisiren Hässelby Birgitta Wahlman Paragrafer 1-8 slutet sammanträde Berit Kruse Ordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nämnden för arbete och välfärds arbetsutskott Den 11 april, kl. 08:30-10:30 på 11 gården Storgatan 83.

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nämnden för arbete och välfärds arbetsutskott Den 11 april, kl. 08:30-10:30 på 11 gården Storgatan 83. Tid och plats Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstepersoner Justering Justerare Den 11 april, kl. 08:30-10:30 på 11 gården Storgatan 83. Oliver Rosengren (M), Ordförande Martin Edberg

Läs mer

Kommunala handikapprådet

Kommunala handikapprådet Kommunala handikapprådet 2014-10-14 15 Plats och tid Hagby Ängar, 2014-10-14 kl. 15.00-16.35 Beslutande Kent Nilsson (S), ordförande Britt Spiik, DHR Stig Broms, DHR Torbjörn Lindblom, FEB Gunbritt Lindén

Läs mer

KOMMUNALA TILLGÄNGLIGHETSRÅDET

KOMMUNALA TILLGÄNGLIGHETSRÅDET KOMMUNALA TILLGÄNGLIGHETSRÅDET Tid och plats Måndag 20 juni kl. 13 15.40 Stora salen, Torsby bibliotek Beslutande Carina Nordqvist (S), ordförande Monicka Lindberg, SRF Erik Gustafsson, HRF Curth Åsberg,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll RFF 2017-12-07 Tid och plats torsdag 7 december 2017, kl. 15:00-17:00 Beslutande Övriga närvarande Solweig Gard (S), ordförande Alexander Johansson Pettersson (S) Margareta Ivarsson (C) Lillemor Larsson

Läs mer

Per Schöldberg (C), ordförande Lars Edqvist (MP), 2:e vice ordförande Rose-Marie Holmqvist (S) Lennart Adell Kind (FP) Ulf Hedin (M) Martin Edberg (S)

Per Schöldberg (C), ordförande Lars Edqvist (MP), 2:e vice ordförande Rose-Marie Holmqvist (S) Lennart Adell Kind (FP) Ulf Hedin (M) Martin Edberg (S) Tid och plats Sammanträdesrum VKAB, kl. 13.30 15.30 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justerare Plats och tid Per Schöldberg (C), ordförande Lars Edqvist (MP), 2:e vice ordförande

Läs mer

Kommunala rådet för funktionshindrade

Kommunala rådet för funktionshindrade 2018-11-20 1 (8) Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal, kl 10.00-11.10 Beslutande Från handikapporganisationerna Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Agneta Lindberg (S),

Läs mer

Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S)

Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S) Plats C-salen Tid Kl. 13.30 15.30 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Per Schöldberg (C) Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein

Läs mer

Plats och tid Mikaelstugan, torsdagen den 13 september 2018 kl 14:00-15:05 Beslutande

Plats och tid Mikaelstugan, torsdagen den 13 september 2018 kl 14:00-15:05 Beslutande 1 (14) Plats och tid Mikaelstugan, torsdagen den 13 september 2018 kl 14:00-15:05 Beslutande Kenneth Bolinder (S), Ordförande Liselott Ljung (S), 1:e vice ordförande Kai Christiansen (S) Alf Persson (S)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-03-10

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-03-10 Tid och plats A-salen klockan 10.00 Beslutande Ledamöter Per Schöldberg (C) ordförande Anna Tenje (M) Catharina Winberg (M) Gunnar Storbjörk (S) Malin Lauber (S) Cheryl Jones Fur (MP) Tomas Thornell (S)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (7)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (7) Sammanträdesdatum s. 1 (7) Plats Hotell Gässlingen, Skanör Tid Tis-onsdagen den 29-30 september 2015 kl. 09.00-17.30, 09.00-14.30 Beslutande Anders Berngarn (M) Robert Wenglén (M) Christian Idström (M)

Läs mer

Kommunala handikapprådet (10) Politiker: Bo Gunnar Åkesson (M) Dorothea Nilsson (M) Krister Mattson (S) Lennart Ohlsson (C)

Kommunala handikapprådet (10) Politiker: Bo Gunnar Åkesson (M) Dorothea Nilsson (M) Krister Mattson (S) Lennart Ohlsson (C) Kommunala handikapprådet 2011-09-19 1 (10) Plats och tid Hörsalen, Centrumhuset, 16.00 17.35 ande Politiker: Bo Gunnar Åkesson (M) Dorothea Nilsson (M) Krister Mattson (S) Lennart Ohlsson (C) Referensgruppen:

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Sida 1 (8)

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Sida 1 (8) Sida 1 (8) Plats och tid Stadshuset plan 3, Hamnen klockan 09:00-10:15 ande Göran Oscarsson (L) Lars Windeman (M) Sekreterare Martina Hammarström Paragraf 14-20 Ordförande Göran Oscarsson (L) Justerande

Läs mer

Kommunala Handikapprådet 2015-06-08 1 (11)

Kommunala Handikapprådet 2015-06-08 1 (11) Kommunala Handikapprådet 2015-06-08 1 (11) Plats och tid Hörsalen i Centrumhuset Hyltebruk, kl. 16.00 17.30 Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens tid Politiker Wiveca Norén (SPI) ordförande,

Läs mer

Ulf Hedin (M) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S), Tony Lundstedt (S), 18 21

Ulf Hedin (M) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S), Tony Lundstedt (S), 18 21 Plats C-salen Tid Kl. 13.30 16.05 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Per Schöldberg (C) Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S), 11 17 Tony

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (12) Kommunala handikapprådet 2008-09-24

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (12) Kommunala handikapprådet 2008-09-24 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (12) Plats och tid Kommunstyrelsens sammanträdesrum. 13.00 16.00 Ledamöter Gunilla Åström Eva Enqvist Ulrika Lindström Torvald Stefansson Ola Burström Kenneth Andersson Åke

Läs mer

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset 1(11) Sammanträdesdatum Plats och tid Listerbysalen, Stadshuset kl 17 00 19 10 Beslutande Ledamöter Se särskild förteckning Ersättare Se särskild förteckning Övriga närvarande Se särskild förteckning Justerare

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2018-04-25 Ärendelista 39 Dnr 2018-000005 Budgetuppföljning och ekonomisk redovisning 40 Dnr 2017-000018 Yttrande över förstudie av utbyggnad av Glänningesjö

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid och plats Omsorgsförvaltningens stora konferensrum, kl. 15:10-15:25 Beslutande Ledamöter Ulf Hedin (M), Ordförande Anna Zelvin (KD), 1:e vice ordförande Julia Berg (S), 2:e vice ordförande Benny Johansson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens organisations- och personalutskott 2015-02-10

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens organisations- och personalutskott 2015-02-10 Tid och plats Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän 15.10-16.30, C-salen Per Schöldberg (C), ordförande Tony Lundstedt (S) Lars Edqvist (MP) Catharina Winberg (M) Malin Lauber (S)

Läs mer