Full fart framåt i Skrävle

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Full fart framåt i Skrävle"

Transkript

1 Full fart framåt i Skrävle Bereder väg för Neptunhallen Jobb för unga i planen för Verkö Fartfylld förtjusning på fritiden Vårstädning för vackrare stad Hockeyklubben på allas läppar NUMMER Karlskrona N E

2 Tidningen i Karlskrona ges ut av Karlskrona kommun för att ge information om vad som sker inom näringsliv och kommunal verksamhet. Finns som taltidning på Utgivare: Karlskrona kommun Karlskrona tel Ansvarig utgivare: Ulla Nelson Produktion: Infab Vitamin AB Norra Smedjegatan Karlskrona Text: Christer Carlbäck Projektledare: Elin Malmhult Vi är på rätt väg I Karlskrona har vi satsat på välfärd, service och utveckling och nu vet vi att vi gjort rätt. Enligt Kommunens kvalitet i korthet, Sveriges Kommuner och Landstings undersökning av hur väl skattemedlen används, är vi riktigt bra inom just de områden som vi fokuserat på. När det gäller välfärden har vi förbättrat oss. Vi har förbättrat resultaten i årskurs tre och gymnasieskolan när det gäller kunskap och betyg, och vi får beröm av våra brukare för kvaliteten inom äldre omsorgen. I år kommer vi också att ordna så att alla på de kommunala gymnasieskolorna kan vara uppkopplade mot Internet hela tiden. Våra nya e-tjänster gör det lätt att sköta allt från bygglovsansökningar till bokningar av borgerlig vigsel över nätet. Självservicen ger våra handläggare mer tid för service genom personliga möten. Vårt fina betyg inom utveckling bygger på att vi lyssnar på medborgarna och näringslivet. Delaktighet ligger bakom Vision Karlskrona 2030 och planen för skärgården, och nu ror vi iland projekt som Verköbanan, Neptunhallen och utökningen av skärgårdstrafiken. Vi gör för fjärde året i rad ett positivt resultat i bokslutet samtidigt som välfärden förbättras. Vi ska alla vara stolta över berömmet, men framför allt ska vi se det som en bekräftelse på att vi har förbättrat oss inom våra fokusområden. Vi låter allt det positiva inspirera oss till fortsatta satsningar i vår. Camilla Brunsberg Kommunstyrelsens ordförande Formgivning: Ingrid Henell Redaktion: Ulla Nelson Anna-Cajsa Torkelsson Joakim Ekberg Bengt Lingman Katarina Ketzénius Anna Wallin Heléne Söderström Hans Juhlin Elin Malmhult Christer Carlbäck Tina-Mari Eriksson Foto: Andreas Blomlöf där inget annat anges Tryckeri: Printfabriken Upplaga: ex Copyright: Karlskrona kommun Studsmattorna har gjort det populärt att slå volter och många barn vill nu ägna sig åt gymnastik. innehåll 3 Intensiva förberedelser för Neptunhallen 4 Godstågen gör planen för Verkö möjlig 6 I strålkastarljuset: Blekinge Health Arena 7 Nilssons i Skrävle ger full gas på fyra hjul 8 Hälsa och miljö styr trafikplaner 9 Kommunproffs föreläser på BTH 10 Välj och vraka i rikt utbud av aktiviteter 12 Vårstädning ger vårkänslor i Karlskrona 14 Ishockeyhjältar lämnar ingen oberörd 15 I hetluften: Pottholmens framtid 16 Karlskronahem bygger om efter behov 17 Notiser 18 I huvudet på: Affärsverkens nye vd 19 i Karlskrona in brief 20 Statyn Sprungen ur boken 12 Containrar fylls med återvinnings material och gator sopas rena det är vårkänslor i Karlskrona!

3 i Karlskrona nr Bråda bestyr inför ubåtsfesten Lagom till sommaren får Karlskrona ännu en unik attraktion. Då öppnar Marinmuseums utställning med ubåten HMS Neptun i centrum. Den visas tillsammans med ubåten Hajen och Karlskrona blir nu den enda staden i världen som kan ståta med en utställningshall som rymmer två ubåtar. Den 4 juni blir det invigningskalas i hallen. Då är omkring 300 representanter för alla dem som bidragit till att förverkliga världsattraktionen inbjudna. Men alla intresserade kan beskåda själva invigningsceremonin, som sker på planen framför Marinmuseum och Neptunhallen. Där ska Marinens Musikkår spela marscher medan Marinen skjuter med vatten- och salutkanon ute till sjöss. Det kommer att ligga ubåtsbärgningsfartyg, minjaktfartyg och en ubåt på redden utanför Stumholmen, berättar Ann-Britt Christensson, publikchef på Marinmuseum. Omvälvande upplevelse De inbjudna får sedan uppleva Neptunhallens attraktioner på nära håll. De får besöka både Hajen, som är den svenska flottans första ubåt från 1904, och Neptun, som är en modern ubåt från 1980-talets kalla krig. Utställningen ska ge besökaren fakta, kunskap och massor av kittlande spänning. Det blir häftigt. När du går ut härifrån kommer du att undra vad du varit med om, lovar Ann-Britt Christensson. Redo för anstormning På nationaldagen, den 6 juni, öppnar Neptunhallen för allmänheten. Museibesökarna väntas öka från per år till närmare tack vare ubåtsduon. Vi tänker slussa igenom så många vi kan från första dagen, säger Ann-Britt Christensson. Ubåtar är trånga farkoster, men Neptuns ena däck är tillgängligt för alla. Bättre för besökarna Även Karlskrona kommun och Statens Fastighetsverk förbereder sig för att kunna välkomna fler ubåtsdiggare. Tanken är att skapa hundratals nya p-platser på Sparre - gården och bygga om korsningen Kyrkogatan-Östra Hamngatan samt Bastionsgatan, som leder från Stumholmskanalen till museet, till en gångfartsgata. Gatan förses med ny belysning, nya skyltar med historiska fakta, nya parkbänkar och en ny kompassros med ankare. Besöksupplevelsen ska börja redan vid Sparre och trafiken ska ske på de gåendes och cyklisternas villkor, säger Johan Stenér, projektchef vid tekniska förvaltningen. Ann-Britt Christensson på Marinmuseum utlovar en oförglömlig utställningsupplevelse.

4 4 i Karlskrona nr På rull mot nya jobb och en hållbar framtid Mars 2014 går till historien i Karlskrona. Att godstågen åter rullar till Karlskrona hamn på Verkö är en milstolpe i en stor satsning som ska ge allt från jobb för arbetslösa ungdomar till miljövänliga transporter. Sedan 1970-talet har stora investeringar gjorts på Verkö och kommunfullmäktige i Karlskrona har tagit ett nytt strategiskt beslut om fortsatta satsningar. Kommunens plan för hur ön ska användas och hamnen utvecklas innebär i det stora perspektivet att Karlskrona blir framtidens nav för miljövänliga transporter, det vill säga gods på järnväg och båt mellan Skandinavien och Öst- och Centraleuropa, Adriatiska havet, Suezkanalen och Sydostasien. Karlskronas perfekta läge anses kunna bidra till kortare, miljövänligare och billigare transportvägar. Läge för nya jobb I ett mer lokalt perspektiv medför satsningen en mängd möjligheter för etableringar av nya företag inom exempelvis lager och logistik. En hel del gods, på väg till eller från företag i Blekinge eller runt om i Norden, ska lastas, lastas om och kanske förvaras under en längre eller kortare tid i Karlskrona. Längs viktiga transportkorridorer skapas alltid arbetstillfällen, säger Bengt Lingman, som jobbar med strategiska tillväxtfrågor på kommunen. Ofta är det just den typen av jobb som kan passa unga, och jobb för unga är ju något vi behöver i Karlskrona och Blekinge. Välkrattad manege När Kust till kustbanans södra del rustades upp genom EU-initiativet Motorways of the Sea fick Karlskrona goda förutsättningar för godstransporter på järnväg kopplat till stambanan. En förutsättning för att planerna för Verkö skulle kunna bli verklighet var dock att även den korta järnvägssträckan mellan Gullberna och hamnen på Verkö rustades upp och elektrifierades. Hela godstrafiknätet bygger på elektrifierad järnväg, eftersom det är bättre för miljön, så det skulle aldrig duga att växla om till diesellok för sista biten ut till Verkö. Allt är färdigbyggt, elektrifierat och klart, säger Karl-Johan Svärd på tekniska förvaltningen. Varning för tåget Från den 31 mars passerar ett flera hundra meter långt godståg över Österleden vid Verkökrysset två gånger om dagen.

5 i Karlskrona nr Det blir en bomfällning med ett stopp på tre minuter, säger Karl-Johan Svärd. De som kör söderifrån varnas av blinkande lampor, medan de som kommer norrifrån ska få information via två digitala informationstavlor i Vedebyrondellen. Med hjälp av dem kan man själv välja om man vill vänta eller ta vägen mot centrum via Backabo. I kommunens strategi för Verkö finns dock på sikt planer på en planskild korsning för att lösa problematiken. Skapar fler möjligheter Utvecklingsarbetet avstannar inte det minsta för att godstågen börjar rulla och den nya terminalen för omlastning mellan järnväg, lastbil och färja tas i bruk. Tvärtom. Kommunen söker tillstånd för att få fylla ut vattenområden kring Verkö för att få mer markyta. Verkö har redan storsatsande och framgångsrika företag som ABB High Voltage Cables och Roxtec som investerar för fullt och växer så det knakar. Dessutom gör rederiet Stena Line Karlskrona till knutpunkten för hela sin Östersjötrafik. Starka aktörer samarbetar Utöver Stena Lines ägarintresse i hamnen och stuveribolaget, arbetar rederiet aktivt för att sälja in vägen via Karlskrona till sina samarbetspartner inom frakt och transport. Linjen Karlskrona-Gdynia trafikeras för närvarande av tre färjor med 15 avgångar per vecka, och Stena Line planerar för en framtid med fler linjer via Karlskrona och en ökning av järnvägstransporterna. Även det stora logistikföretaget Logent arbetar ihop med kommunen i satsningen på Verkö. Tillsammans med tågoperatörer tar aktörerna kring hamnen fram attraktiva transportlösningar som når både Norge och Sverige och vidare till Europa, Nordafrika och Sydostasien. Det tar tid att bygga upp en ny transportkorridor, men den närmaste vägen från Sverige till Adriatiska havet går trots allt via Karlskrona, säger Bengt Lingman. Nu måste alla vi aktörer på Verkö samarbeta för att marknadsföra hamnen och skapa förutsättningar för en ökad godstrafik. Strategin för Verkö i korthet: Hamnen och industriområdet på Verkö ska utvecklas för ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet. Målet är att styra över gods från väg till miljövänlig järnväg. Kommunen ska vara aktiv i nätverk och EU-projekt som gynnar utvecklingen av Karlskrona som transportnav. Karlskrona hamn på Verkö ska även fungera som angöring för kryssningsfartyg. Bengt Lingman Karl-Johan Svärd När går tåget? Godstågen passerar Österleden kl och måndag-lördag. På söndagar passerar tågen Österleden kl och Tiderna är ungefärliga. Bommarna är fällda runt tre minuter före varje tågpassage.

6 6 i Karlskrona nr strålkastarljuset Utsmyckning av nytt landmärke Karlskronahem bygger äldreboende, kooperativa hyresrätter och vanliga hyresrätter i Lyckeby. Bostadsbolaget satsar även på offentlig utsmyckning vid det nya äldreboendet Handelsträdgården. Både de boende och allmänheten ska kunna njuta av inslaget i utemiljön. Jurygruppen kommer att låta ett antal konstnärer tävla om uppdraget i vår, säger marknadschef Ann Winbom. Vi vill gärna att utsmyckningen bland annat blir funktionell, berättande och nytänkande. Kommunen vill följa Statens Konstråds nationella mål från 1937 som innebär att en viss del av kostnaden för offentliga, och helst även privata, nybyggen ska gå till offentlig utsmyckning. Det konstnärliga inslaget tillför ofta ett mervärde som håller i längden. Vi försöker alltid göra utsmyckningen synlig för allmänheten, säger kulturchef Annika Eklund. Blekinge Health Arena eller testlabbet i folkmun levererar goda resultat för både elitidrotten och det Testlabb lockar topp och bredd långsiktiga folkhälsoarbetet. Bland de namnkunniga som vallfärdar till Rosenholm för att med avancerade metoder testa sin uthållighet, snabbhet och styrka märks svenska handbollslandslaget och allsvenska fotbollslag såsom Helsingborgs IF och Mjällby AIF. Men även om det goda ryktet om Blekinge Health Arena sprids som en löpeld inom eliten, så är grunden fortfarande densamma: testlabbet ska vara ett kunskapscenter som bidrar till en bättre folkhälsa. Vid anläggningen, som drivs av Blekinge Idrottsförbund, Landstinget Blekinge, Region Blekinge, Blekinge Tekniska Högskola och Karlskrona kommun, pågår flera forskningsprojekt och en utökad satsning på seminarier. Här kan även enskilda motionärer testa sig och scanna av sin kropp för att få en klar bild av sin fysiska status. Vi tar fram en komplett bild av en persons fettoch muskelmassa. Den kan användas för att motivera inom träning, kost och näring, säger Nanne Olsson, test- och kvalitetsansvarig. jesus Christ Superstar 14 mars Foto: Live Nation Magnus Uggla april Vårens hetaste evenemang Telenor Arena Karlskrona går från klarhet till klarhet på den svenska evenemangsscenen. Näst på tur att underhålla tusentals åskådare står ensemblen bakom megaproduktionen Jesus Christ Superstar den 14 mars. I april intar vår folkkäraste retsticka Magnus Uggla arenan med sin succéshow. Vi räknar med fullsatt på alla föreställningar. Det är jätteroligt att Uggla väljer oss som ett av sju-åtta ställen i Sverige för sin show, säger Michael Fransson på Utveckling i Karlskrona AB. Foto: Live Nation

7 i Karlskrona nr Det är bara att gasa på De säljer allt från foder till olja, traktordelar och fyrhjulingar. En del säger att de bor i ingemansland, men Nilssons i Skrävle hävdar själva med all rätt att de bor mitt i centrum för hela sin kundkrets. Allting behöver ju faktiskt inte ligga på gågatan inne på Trossö, säger Emily Nilsson. Hon ansvarar, tillsammans med sin far Sven Nilsson, för det Kalmarbaserade företaget Smålands Traktors filial i Skrävle. De körde igång 2009 hemma på gården som varit i släkten Nilssons ägo sedan 1600-talet. Målet var att komma närmare kunderna i Blekinge och kunna bistå med bättre service när det gäller maskindelar och arbetsfordon som fyrhjulingar. Sedan dess har butiksytan dubblerats, lagerlokalerna femdubblats och Emily Nilssons sysselsättningsgrad utökats till mer än heltid. Verksamheten här i Skrävle har vuxit rejält, säger Emily Nilsson. Vi säljer mycket foder till häst, hund, katt, nöt, fågel och får. Ja, vi erbjuder förresten foder för hamster och guldfisk också för den delen, liksom all annan utrustning och tillbehör som djurägare kan tänkas behöva. Nilssons i Skrävle anammar gärna nymodigheter. Emily och Sven brukar skoja om vem som kan komma på den galnaste idén och det vinnande förslaget genomförs. Som när de med Olssons i Olsäng arrangerade skördefest med lagtävling i halmbalsrullning Egentligen är allt vi gör bara roligt, säger Emily Nilsson. Det är underbart att träffa alla kunder i butiken, att få hjälpa hundar med dålig mage och att få bidra till att effektivisera lantbruket! Testbana för fyrhjulingar En spännande satsning de gjort är en fyrhjulingsbana som är godkänd för terrängfordon. Banan går att hyra för den som vill köra, och där genomför de även test- och utbildningskörningar. Emily Nilsson är tacksam för det lokala stödet liksom för all hjälp de fått från Sälleryd och Skrävles intresseförening. Hon brinner av lust och engagemang och ser bara positivt på framtiden. Vi tänker fortsätta växa. Det är bara att gasa på.

8 8 i Karlskrona nr Trafikplanering för Trafikplanering är en utmaning som heter duga. Inte minst i en sjöstad som Karlskrona. Har man ett tydligt mål kan man dock lägga ett pussel som gynnar miljön, folkhälsan och näringslivet. Vi vill få fler att gå, cykla eller åka kollektivt, säger Lars Olofsson, trafikingenjör på tekniska förvaltningen. De miljövänliga sätten att ta sig fram medför positiva hälsoeffekter samtidigt som de tar mindre plats i stadsmiljön. Undersökningar visar att de som går, cyklar eller åker kollektivt rör på sig mer i vardagen än bilisterna. Dessutom handlar de ofta i närliggande butiker, vilket är bra för det lokala näringslivet. Tror på cykeln I kommunens trafikplanering ingår morötter som ska locka medborgarna att välja miljövänliga färdsätt. Vi arbetar med allt från bättre cykelbanor till parkeringsavgifter och fortsatt samarbete med kollektivtrafiken, säger Lars Olofsson. Han har goda erfarenheter från sitt tidigare jobb som trafikplanerare i Malmö. Där arbetade man framgångsrikt för cykling, och idag görs cirka 30 procent av alla resor i Malmö med cykel! Resejämföraren finns på karlskrona.se Lättare välja färdsätt med resejämföraren Resejämföraren är en tjänst som gör vad den heter. Den jämför olika färdsätt mellan två platser och visar tid, pris, energiförbrukning och koldioxidutsläpp mellan platser som du väljer själv. Vips, så har du resultaten för gång, cykel, bil och buss. Jag hoppas tjänsten kan vara inspirerande och kanske underlätta valet för hur jag ska ta mig fram i vardagen, säger Lars Olofsson. Attraktiv stadsmiljö Trafikplanering handlar dock inte bara om hållbarhet och hälsa. Faktum är att flera städer som har prioriterat fotgängare och cyklister i centrum har lyckats öka sin attraktionskraft och sitt folkliv samtidigt som handeln ökat sin omsättning. Fler som väljer att cykla, gå eller åka buss skapar mer utrymme för kultur, nöjen och uteserveringar i stadsmiljön. Bilarna får också plats Sedan parkeringstiden på Trossö begränsades har omsättningen av parkeringsplatser ökat. Då slipper bilisterna köra runt och leta och sparar tid och pengar. Dessutom blir närmiljön bättre. Ett tips är att testa något av de centralt belägna parkeringshusen i Karlskrona där det alltid brukar finnas gott om platser för den som vill parkera, säger Lars Olofsson. Bättre plats för husbilar Husbilsresenärer vill kunna dygnsparkera nära havet och centrum och helst tillsammans med andra husbilsturister. De vill dessutom ha tillgång till el, duschar och toaletter. Karlskrona har, som få andra städer, möjlighet att möta önskemålen tack vare sina centrala kajer. Eftersom kommunen vill välkomna fler besökare med husbil har man tagit hänsyn till samtliga dessa önskemål och fördubblat antalet husbilsplatser i närheten av stads marinan. Vi har skapat 25 nya platser för uthyrning per dygn. Vi placerar också ut grillar och campingbord för Trafikplanering i centrum är en nyckelfråga om man vill skapa en attraktiv stad som är trygg att vistas i och som lockar med goda upplevelser och shopping, säger Lars Olofsson, trafikingenjör på Karlskrona kommun. trivselns skull, berättar Karl-Johan Svärd på tekniska förvaltningen.

9 i Karlskrona nr Ola Swärdh, Eva Steiner och Pia Kronengen. Kommunproffs sprider praktisk kunskap Karlskrona kommuns specialister föreläser ofta för studenter på Blekinge Tekniska Högskola. De delar med sig av sin kunskap, men får också mycket tillbaka i form av nya idéer, metoder och medarbetare. Ola Swärdh, chef för kommunens planarkitekter, brukar spela rollen som beställare vid högskolans linje för fysisk planering. Det ger en god verklighetsanknytning åt studenternas praktiska övningar i stadsplanering. Han handleder dem och finns tillgänglig under projektarbetets gång. Jag berättar om hur vi hanterar de utmaningar som vi ställs inför när vi planerar i Karlskrona. Ola Swärdh är sedan med och bedömer studenternas redovisning. Han passar också på att ta till sig nya forskningsrön inom stadsplanering som kommunens arkitekter kan ha nytta av i sitt dagliga jobb. Vi låter gärna studenterna öva på stadsplaneringsprojekt som vi själva arbetar med, säger Ola Swärdh. Även om de inte kan lösa allt, så kan de bidra med användbara idéer. Faktum är att jag hittar framtida medarbetare på BTH också. Jag har rekryterat tre stycken på sistone! Värnar om vattnet Eva Steiner, biolog och vattenexpert på Karlskrona Vattenverk, föreläser för studenterna om hur man säkrar tillgången till friskt dricksvatten för tiotusentals invånare. Jag har nära 30 års erfarenhet av vattenfrågor och kan ge konkreta exempel på hur stadsplaneringen kan påverka tillgång och kvalitet på vårt vatten. Som fysiska planerare måste de kunna lite om allt. Jag brukar säga att de måste kunna tolka både teknikernas lösningar och politikernas ambitioner för att få ihop en riktigt hållbar plan. Ömsesidigt utbyte Pia Kronengen, som till vardags analyserar statistik på kommunen, ger studenterna grundläggande kunskaper i demografi. Hon lär dem att se människor och mönster bakom befolkningsstatistikens siffror, för att de på så vis ska kunna planera bättre för stad och land. De som lär sig att se bakom siffrorna kan aldrig bli lurade av statistiken. Det är roligt att resonera med studenter, för man tvingas själv se på sitt eget arbete ur ett annat perspektiv.

10 10 i Karlskrona nr Full fart Ishockey och fotboll i all ära. Även andra aktiviteter lockar allt fler utövare. Två växande föreningar med olika, men fartfyllda verksamheter, är Karlskrona Gymnastikförening och Rödeby Crossklubb. Karlskrona Gymnastikförening delar gymnastikhallen på Rosenholm med Rödebygymnasterna och Nättraby AIS. Tillsammans har de tre föreningarna cirka tusen aktiva barn och många på väntelistan! Sedan studsmattorna dök upp i trädgårdarna har det blivit populärt att slå volter. Vi har en mycket stor tillströmning, inte minst på pojksidan. Det är roligt eftersom gymnastik annars mest har utövats av flickor, säger Tommy Melin, ordförande i Karlskrona Gymnastikförening. Föreningen har anor från 1920 och är en av Sveriges äldsta inom gymnastik. Man satsar uteslutande på truppgymnastik, det vill säga lagidrotten med grenarna fristående, trampett och tumbling. Det senare innebär exempelvis att gymnasterna gör en räcka volter på en sviktande matta. Visst har vi de klassiska redskapen för den artistiska gymnastiken för den som vill träna individuellt, men vi har beslutat oss för att bara träna och tävla i grupp, säger Tommy Melin. Häromåret tog Karlskrona Gymnastikförening silver i junior-sm, men allt tävlande är på frivillig basis. All träning sköts av cirka 50 utbildade ledare. Stora planer Föreningen satsar framåt. Det har bland annat lett till beslut om ett nytt gymnastikgymnasium och det finns långt gångna planer på att tillsammans med Karlskrona kommun bygga ut den för länge sedan urväxta hallen med mjuka gropar. Det är brådskande, för hallens schema är knökfullt och ändå står det 150 barn i kö bara i Karlskrona Gymnastikförening. Gymnastik är billigt att hålla på med. Vi arbetar för jämställdhet och mångfald, och dessutom är gymnastik ett utmärkt medel mot dagens utbredda barnfetma, säger Tommy Melin. Prova på motocross En annan förening med fart och balans är Rödeby Crossklubb. Klubben har vuxit mycket tack vare den extremt populära prova-på-verksamheten om lördagarna. Då är det fritt fram för besökare att hyra en 50- eller 80-kubiks crossmaskin och uppfylla drömmen om att köra motocross på riktigt. Karlskrona Gymnastikförening erbjuder barngympa för de små i åldern 2-3 år, knattegympa för barn som är 4-6 år och därefter truppgymnastik för barn och ungdomar upp till 17 år. Därefter gäller seniornivå. Skateboard- och sparkcykelåkarnas önskemål har lett till en ramp för gratis åkning vid Vedebyhallen. Foto: Karlskrona kommun

11 i Karlskrona nr För övrigt behöver man bara ett glatt humör. All annan utrustning lånar vi ut, säger ordförande Nicklas Olsson, som själv lät sina barn börja köra fyrhjulig 50-kubikare vid mycket tidig ålder. Medlemsmagnet Knatteverksamheten, det vill säga motocross för barn i åldern 3-12 år, växer mest och i den kategorin är klubben nu störst i södra Sverige. Många i åldern år lockas i sin tur till motionärsgruppen. Men den välskötta klubben, den fina crossbanan och framgångarna i seriesystemet har också visat sig attrahera duktiga tävlingsförare vilket naturligtvis förstärker den redan positiva spiralen. Rödeby Crossklubb har för närvarande cirka 450 medlemmar och en välkomnande och stark gemenskap. Vi är en stor förening nu och har med kommunens hjälp fått till fina omklädningsrum och en mycket bra anläggning, säger Nicklas Olsson. Vi har i år fått äran att arrangera ungdoms-sm. Gör kommunen attraktiv Ann-Katrin Olsson, idrotts- och fritidschef på kommunen, gläds åt föreningslivets framfart. Hon poängterar hur viktiga fritidsaktiviteterna är för såväl folkhälsan som det sociala nätverkandet. De som funderar på att flytta till Karlskrona frågar nästan alltid först vad det finns för fritidsaktiviteter. Forskningen visar att ett brett och bra utbud betyder mycket för nätverken och utvecklingen av en kommun, säger Ann-Katrin Olsson. Det är också viktigt för självkänslan att man kan hitta något man tycker om och är bra på. Gör man det, är chansen större att man trivs och vill bo kvar. Totalt 26 mil vandringsleder Löpning, cykling och paddling blir allt mer populärt, liksom vandring som är en fritidsaktivitet som är både billig och bra för folkhälsan. Längs vägen kan vandraren få sig såväl historiska upptäckter som fantastiska naturupplevelser till livs. Med hjälp av bland annat olika orienteringsklubbar håller Karlskrona kommun igång elljusspår i Jämjö, Rödeby, Bastasjö, Dragsö och Västra Mark. Kommunen ser också till att skyltar är uppdaterade och att hängbroar och spångar fungerar på olika populära vandringsleder såsom Bastasjö- Mörtsjöåsen, Wämöleden, Skärvaleden eller Blekingeleden. Den senare har övernattningsmöjligheter och är sammanlänkad med Skåneleden och Kalmarsundsleden. Birger Wernersson vandrar gärna. Han tipsar gärna även om natursköna leder och etappmål såsom Bastasjö, Nättrabyåns dalgång, Alljungen, Älmtasjön, Avaskär, Kristianopel och Brömsehus. Blekingeleden är 98 kilometer lång, men har många fina etapper att välja bland, säger Birger Wernersson, på tekniska förvaltningen vid Karlskrona kommun. Det är att betrakta som en upplevelseindustri, men det är gratis att vistas i naturen och viktigt att man respekterar allemansrätten. Min egen favoritetapp, särskilt på vårkanten, är när Älmtasjön vid Kättilsmåla glittrar fram genom lövskogen. I Alnaryds dalgång, där Krösnabanan gick en gång i tiden, kan man, med lite tur, en solig tidig vårdag få se ett skyggt lodjur ligga och lapa sol. Barnverksamheten i Rödeby Crossklubb växer så det knakar.

12 12 i Karlskrona nr Vårstädning i vac A Varning för överdos! Det är hög tid att slå larm. Kommunal mark är ingen soptipp inte ens för trädgårdsavfall. Faktum är att Karlskronas närmiljö håller på att få en överdos gödsel i form av illegalt dumpat trädgårdsavfall. Kommuninvånare vräker ut enorma mängder ris, löv och gräsklipp, och ibland även ruttnande äpplen, ett helt träd och en och annan tryckimpregnerad bräda, i skogsdungar och vattendrag intill bostadsområdena. Kanske tror de att det hör naturen till och att alltihop förmultnar, men naturen kan inte sluka de otaliga lass som det rör sig om. Istället blir åarna och ängarna övergödda medan lövhögarna drar till sig råttor och annan ohyra. Dessutom orsakar detta beteende stora och helt onödiga revor i kommunens budget. Det här sker överallt, i precis hela kommunen, säger Mia Blücher, som är arbetsledare på parkavdelningen vid Karlskrona kommun. Nu senast fick vi ett föreläggande om att ta bort trädgårdsavfall som dumpats i Nättraby. Det blev ett polisärende, men ingen lyckades finna den skyldige. Eftersom det var kommunens mark kostade det skattebetalarna kronor. Här följer tre enkla råd från Mia Blücher om hur man bör göra istället för att dumpa löv och grenar: 1. Kratta lagom. Kör gräsklipparen över löven om hösten. Det blir lagom gödning åt gräsmattan. 2. Ha en egen trädgårdsavfallskompost i trädgården. 3. Kör riset till avfallsanläggningen i Bubbetorp. Dela bördan och släphyran med grannarna.

13 i Karlskrona nr kra Karlskrona Har du också lust att göra fint inför våren? Det finns mycket att tänka på och hjälp att få. B Bort med sand och grus På våren sopar tekniska förvaltningen rent alla gator och samlar in sand och grus. Då gör man likadant som vid plogning och snöröjning, det vill säga tar de prioriterade gatorna och färdvägarna först. Vi kör först där flest cyklar, åker buss eller kör bil, säger enhetschef Claes Persson. Därefter sopar bilarna i bostadsområdena. Men turordningslistan, som finns på karlskrona.se, roteras ett snäpp varje år så att inget kvarter ska behöva vänta till sist två år i rad. Sopningen på Trossö är enklare nu, för de boende har blivit duktiga på att respektera de ordinarie servicetiderna. Kommunen spolar vatten på gatan för att förhindra att sanden ryker omkring vid gatusopningen. Därför kan sandupptagningen inte börja förrän temperaturen ligger på plus. Om inte vintern dröjer kvar brukar arbetet kunna påbörjas i mitten av mars och vara helt färdigt i slutet av maj. Vi börjar förstås så fort vi kan, säger Claes Persson. Killarna är på tårna! D desto billigare blir containerservicen. Allra billigast är det att fylla containern med enbart trädgårdsavfall, för det kan komposteras eller användas som biobränsle åt kraftvärmeverket. Man kan gå ihop med grannarna på gatan om en container och göra det fint i trädgårdarna, säger Åke Svensson. Om man packar avfallet riktigt väl, kan man få plats med flera ton. Prislista och information om hur man beställer utsättning och tömning, bland annat via en enkel SMS-tjänst, finns på Miljöbudskapen spirade på Facebook Karlskrona kommun sprider vårkänslor i sociala medier. När det i vintras var dags att ge den kära gatusopningsbilen en ny look bad tekniska förvaltningen allmänheten om hjälp med snärtiga budskap att pryda den med. Maskinen är en bekanting såväl på Trossö som i Jämjö och Nättraby, då den inte bara kan sopa grus, utan också suga rent rännstensbrunnar. Och den engagerar för det dröjde inte länge förrän dialogen var igång och idéerna flödade på Facebook. På bilens sida står nu budskapet Vi gör rent på gator och torg mot en fondbild av staden, medan den som kör bakom bilen i sin tur får det glada beskedet om att det nu är Sopat och klart. Det senare var ett av de förslag som levererades via Facebook och det var signerat Kina Göransson. C Återvinn en säck eller en hel container Ett säkert vårtecken är när lusten att rensa i trädgård, förråd och garage kryper på. Ett grönt tips är att hyra en container eller säck av Affärsverken och låta expertisen återvinna så mycket som möjligt. Vi kör ut och hämtar storsäckar som tar cirka en kubikmeter eller containrar som rymmer 40 kubikmeter, säger Åke Svensson, chef för Affärsverkens affärsområde Renhållning. Kunderna väljer själva hur många dygn de vill hyra containern liksom storleken och hur de ska sortera. Den som hyr kan välja trädgårdsavfall, brännbart avfall eller osorterat avfall. Ju mer noggrant man väljer att sortera, Tekniska förvaltningen har stora lastbilar med sandupptagare och små sopmaskiner med rotborstar.

14 14 i Karlskrona nr KHK håller kunglig klass Foto: Stefan Andersson Glödheta Karlskrona Hockeyklubb figurerar nu i var och varannan konversation. Lagets resultat påverkar stämningen vid frukostborden, på arbetsplatserna och vid kvällsmackan. Eller som supporterföreningen Black Bugs medlemmar utan minsta tvekan slår fast: KHK betyder allt för stan. Vi körde bil till Umeå, kollade på KHK:s match och körde sedan direkt hem igen. Det blev 224 mil. Men jag och min kompis jobbar femskift, så det fungerade, säger Joakim Skyllberg. Han sitter tillsammans med sina Black Bugskamrater Mattias och Thomas Abramsson på sportbaren TimeOut i Lyckeby och tittar på KHK-Björklöven. Denna gång har han valt att stanna hemma i Karlskrona istället för att köra till Umeå, och hans KHK-tatuering på underarmen form ligen glöder. Medgång ger resultat Ali Tehrani på TimeOut har skrivit avtal med Hockey allsvenskan för att få rätten att visa alla matcher. Ju bättre det går för KHK, desto bättre går det för oss, säger han. Om laget leder matchen är det kanonstämning här, men om de ligger under är det plötsligt risk för att folk går hem. Skyltfönster för många KHK har inte bara satt Karlskrona på den Ali Tehrani på TimeOut. svenska hockeykartan. Många företag och organisationer har insett betydelsen av att synas tillsammans med ett framgångrikt lag i ett positivt sammanhang. Ett exempel på detta är Blekinge trafiken som samarbetar med KHK för att marknadsföra sin service. Vi har satt in fler bussar på linjerna 5 och 12 för att köra Hockey bussen från och till centrum och Lyckeby när det är match, säger Anna Claesson, marknads- och försäljnings chef på Blekinge trafiken. Resandet på linje 5 har ökat avsevärt sedan starten förra året. Vi får även marknadsföra oss i arenan mot att KHK får ha sina svart-vit-röda flaggor på bussarna när det är matchdag. Det senare säger ganska mycket om hur betydelsefull ishockeyn har blivit i Karlskrona. Att få flagga på bussarna är något som annars bara har varit Nobeldagen och självaste kungafamiljen förunnat Chatarina Åberg, Lennart Karlsson och Sven-Ivan Olsson har säsongskort till KHK:s matcher i Telenor Arena Karlskrona. När det är bortamatch träffas de för att äta och se bataljen på teve på TimeOut.

15 i Karlskrona nr hetluften Vad skulle du vilja se på Pottholmen? Planerna för utvecklingen av den nya stadsdelen Pottholmen tar form och de första delarna är redo för allmänhetens synpunkter. Det talas om bostäder, kontor, handel, service och rekreationsstråk utmed vattnet. Vi frågade några Karlskronabor om vad de helst skulle vilja mötas av på Pottholmen framöver. Vad tycker du själv? Dela med dig av dina synpunkter på Martin Strandberg Illustration: White Arkitekter Martin Strandberg, Fastighetsägarna Syd, Långö: Jag vill i huvudsak ha fler bostäder i kvarteret, för det behövs verkligen i Karlskrona. Bostads husen bör i sin tur ha plats för trevliga butikslokaler och restauranger på bottenplanet. Vi behöver slå vakt om ett levande centrum som samlar så många människor som möjligt. Och allra bäst är det om de dessutom kan bo i centrum. Elaisa Jakobsson, studerande, Saltö: Det vore fint med en gågata med mycket grönt och blommor, fast det kräver förstås en bra lösning för biltrafiken. Det är fridfullt att promenera längs havet. Jag vill inte ha några höghus. De nya höghusen på Saltö passar till exempel inte alls in i ett samhälle med småhus. Bo Karlsson, målare, Trossö: Ett skyddat grönområde! Hela stråket från Borgmästarkajen till brohålan är härligt, och det kunde gärna vara marint med bryggor och båtplatser. Där låg ju Jarramas förut. Karlskrona centrum är redan överexploaterat med bostäder och det är svårt att hyra ut de lokaler som finns. Eva-Marie Andersson, företagarföreningen KFH, boende i Blekan, Ronneby: Jag tycker att planerna ser spännande och moderna ut. Det känns mycket tilltalande och attraktivt att staden möter vattnet. Det är också bra med ett hållbarhetstänk och en central bas för bättre kommunikationer. Jag vill ändå slå ett slag för tillgängligheten med bil till och från Trossö. Våra besökare får inte tycka att det blir tids krävande och otillgängligt vid infartsleden, för då kanske de väljer att avstå och åker förbi. Det är en av de stora utmaningarna för dem som företräder kommunen i arbetet med att utveckla Pottholmen. Det avgör i sin tur om vi fortfarande kommer att ha en attraktiv stadskärna. Bo Karlsson Elaisa Jakobsson Eva-Marie Andersson

16 16 i Karlskrona nr Per Myrbeck, vd för Karlskronahem. Karlskronahem utvecklar Det pågår ett flexibelt samspel mellan Karlskrona kommun och Karlskronahem. Tillsammans lägger man pussel för att möta det skiftande behovet av hyreslägenheter och kommunala lokaler. Målet är att ge Karlskrona de bästa möjliga förutsättningarna för en fortsatt utveckling och att lokalerna ska användas på bästa sätt. När Blekinge Tekniska Högskola växte som mest byggde bostadsbolaget studentlägenheter på Campus Gräsvik. När det behövdes fler bostäder för blivande officerare och pendlande militärer, löste man snabbt problemet för Försvarsmakten. Och häromåret gjordes anrika Rosenfeldtsskolan om till små, fräscha lägenheter eftersom allt fler vill bo i enmanshushåll på Trossö. Vi samarbetar hela tiden för att kunna möta efterfrågan, säger Per Myrbeck, vd för Karlskronahem. Vi gör gärna om lokaler på Trossö till lägenheter, och tvärtom utanför centrum. Vi har till exempel omvandlat ett 40-tal lägenheter i Kungsmarken till kommunala kontorslokaler, vilket i sin tur har varit positivt för livet och företagarna i bostadsområdet. tillsammans med kommunen Ekliden i ny skepnad Karlskronahem har särskilt intensiv kontakt med samhällsbyggnadsförvaltningen, tekniska förvaltningen och äldreförvaltningen. Bland de senast genomförda omvandlingarna märks renoveringen av äldreboendet Eklidens ena flygel till fina kontorslokaler och personalutrymmen för socialförvaltningen. Eftersom Karlskronahem har byggt ett nytt äldreboende, Handelsträdgården i Lyckeby, har de äldre kunnat lämna Ekliden för bostäder med högre standard. Istället har flera av socialförvaltningens verksamheter äntligen samlats under ett tak. Det finns ytterligare paviljonger på Ekliden som kan bli aktuella för omvandling för nya ändamål. Bättre arbetsmiljö När kontor flyttas ut från Trossö blir det lätt att parkera och nära till grönområden och handelscentra för dem som jobbar, säger Per Myrbeck. Samtidigt frigör vi lokaler i centrum som kan bli bostäder. Per Myrbeck berättar vidare om ett samarbete med äldreförvaltningen kring ett boende på Hasslö. Vi tar hand om de bostäder som inte används där och hyr ut dem som vanliga lägenheter. Vi har också omvandlat en förskola inne på Trossö till en trevlig träffpunkt för äldre personer.

17 notiser i Karlskrona nr Foto: Sara Persson Finslipad skärgårdsplan Efter två års arbete ska den nya översiktsplanen för skärgården i juni beslutas av kommunfullmäktige. Syftet med planen är att öka förutsättningarna för en levande skärgård genom att planera för nya bostäder, verksamheter och förbättrade kommunikationer. Stort fokus har lagts på dialogen med medborgarna som känner skärgården bäst. Efter program- och samrådsförslag är det nu dags för det sista utställningsförslaget som finns tillgängligt på webben och bibliotek. Vi har fått fin respons och tagit till oss många goda synpunkter längs resan, säger Victoria Nordholm, planarkitekt på samhällsbyggnadsförvaltningen. En av de större förändringarna av förslaget är att utvecklingen av båtpendeln föreslås ske etappvis och starta med rutten Sanda- Trossö-Verkö. Utis och Paddis på gång igen I somras släpptes Skärgårdsgåtan en färgglad barnbok om figurerna Utis och Paddis och deras äventyr på kända platser i Karlskrona. Nu kommer uppföljaren, dels som tryckt bok och dels som interaktiv upplevelse för läsplattor. Den handlar om Karlskrona, men också om en annan del av södra Sverige. För idé, övergripande manus och projektledning av lagarbetet bakom böckerna står Nijole Almlöf. Hon kommer ursprungligen från Litauen, men är djupt tjusad av den unika känslan i Karlskrona. Böckerna bygger på kunskap och fakta samt på skrönor och fantasier. Jag ville skapa något eget om Karlskrona, säger Nijole Almlöf. Jag har själv haft små barn och tänkte att det vore bra med fler sagoböcker som uppmuntrar till diskussion mellan barn och vuxna. Hatten av för Hattholmen Hattholmen har sett ut att ligga i träda sedan oljecisternerna togs bort. Men skenet bedrar, för det har genomförts ett omfattande markutredningsarbete för att få klarhet i hur förorenad marken är. Vi har undersökt marken och kommit fram till att den inte är så förorenad som vi trodde, säger Ida Löndahl, projektingenjör på tekniska förvaltningen. Det finns nu förslag på hur vi till en rimlig kostnad ska behandla marken så att vi får en miljö som kan användas på nya sätt. Allt du vill veta om bygglov Har du tänkt bygga om eller till kanske redan i vår? Du är varmt välkommen med alla dina frågor till samhällsbyggnadsförvaltningens informationskub i Hoglands park. Vi finns på plats med utställningsmaterial och KARLSKRONA WATERFRONT personal vid olika tillfällen i vår för att informera om bygglov, byggfrågor och annat man bör tänka på, säger bygglovchef Kristina Stark. Preliminärt är kuben bemannad den 12 och 26 mars samt den 9 och 23 april. Det går också att söka bygglov via en självservicetjänst på karlskrona.se. Byggstart för Karlskrona Waterfront Först kom Skeppsbrohuset, med plats för restaurang, kontor och länsstyrelse. Sedan växte det modernt rostbruna kontorshuset upp på kajklaffen. Och nu är det dags för det tredje nybygget på Skeppsbrokajen Karlskrona Waterfront som även det kommer att få sin egen speciella karaktär. Vi börjar bygga så snart som möjligt. Vi har intressenter på det mesta på förhand, men det finns en del lediga ytor kvar, säger Martin Wallin, affärsenhetschef på fastighetsbolaget Klövern. Byggnaden kommer att få tre våningar och ska rymma gästhamnsservice, ett par större företags kontor samt ett kontorshotell. På Skeppsbrokajen finns ytterligare tre tomter som är klara för att bebyggas. Så här har Klövern tänkt sig Karlskrona Waterfront. Illustration: UULAS Arkitekter ab.

18 18 i Karlskrona nr huvudet på Tomas Eriksson är sedan i november 2013 verkställande direktör för Affärsverken, det kommunägda bolaget som har ansvar för bland annat elnät, elhandel, värme, stadsnät, renhållning och båttrafik. Hur blev du VD? Jag tycker mycket om kombinationen av lönsamhet och samhällsnytta. Jag har en bred bakgrund från det privata näringslivet och den kommunala sfären och har arbetat både för storföretag och riskkapitalbolag med månadsperspektiv på lönsamhet och för kommunala bolag som måste tänka långsiktigt för att bidra till utvecklingen av ett hållbart samhälle. Vad går ditt jobb ut på? Mitt uppdrag är att göra ett redan bra bolag bättre. Vi måste både blicka framåt och sköta det dagliga, annars kan det bli kaos i samhället. För oss handlar det mycket om att ha ett helhetsperspektiv och fokusera på våra kunder. Vi är ju allt från ett teknikbolag till ett elhandelsbolag som arbetar nationellt. Senaste storkunden är Axfoods butiker i hela landet. Tomas Eriksson VD Uppvuxen i Nässjö och på Sturkö Bor på Sturkö Skolad i personal- och arbetslivsfrågor vid universitetet i Växjö År inom kommunen: snart ett halvt Vad är det bästa med ditt jobb? Det är utan tvekan mina fantastiskt duktiga medarbetare. Vi sköter hanteringen av alla våra kunder själva, och vi har hög kompetens i huset, mycket arbetsglädje och stort engagemang. Vi satsar också mycket på att medarbetarna ska få fortsätta att utvecklas. Hela Affärsverken präglas av en känsla av att ingenting är omöjligt. 150 yrken finns att välja på inom Karlskrona kommuns olika verksamheter. 200 personer arbetar för Affärsverken. 900 miljoner kronor omsätter Affärsverken per år.

19 i Karlskrona nr Vi erbjuder Sveriges viktigaste jobb Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, kampanjar nu riket runt för att få fler unga att satsa på en framtid inom den offentliga sektorn. Och Karlskrona kommun är inte sen att haka på. Kampanjens namn, Sveriges Viktigaste Jobb, är inte taget ur luften, utan bygger på en stor undersökning om hur ungdomar anser att ett arbete bör vara. Ett jobb ska vara intressant, roligt och meningsfullt. Vi har 150 olika yrken att välja bland och kan erbjuda just det som många ungdomar frågar efter, säger Eva Magnusson Larsson, personalstrateg på Karlskrona kommun. De stora pensionsavgångarna framöver gör att vi behöver rekrytera allt från ingenjörer och tekniker till gymnasielärare, grundskollärare, förskollärare, sjuksköterskor och undersköterskor. Totalt sett bedöms rekryteringsbehovet inom Sveriges offentliga verksamheter motsvara personer till Därför arbetar Karlskrona kommun nu mycket aktivt för att möta ungdomarna. Vi måste försöka sticka ut som arbetsgivare och berätta för ungdomarna att vi har jättemånga olika jobb som är både roliga och meningsfulla, säger Eva Magnusson Larsson. Eva Magnusson Larsson, personalstrateg på Karlskrona kommun. in brief This magazine from Karlskrona Municipality reflects municipal activities and business. We have focused on welfare, service and development and according to a national quality survey we are doing well in those specific areas, says chairman of the municipal executive board Camilla Brunsberg. The Naval Museum s exhibition featuring HMS Neptun and the Hajen will give Karlskrona a unique new attraction. Goods trains to the port of Karlskrona are part of a venture that aims to provide new jobs and environment-friendly transport. Blekinge Health Arena attracts elite sportsmen and women and contributes to public health initiatives. Telenor Arena Karlskrona will host both Jesus Christ Superstar and Magnus Uggla this spring. Artists are competing for the opportunity to decorate elderly care home Handelsträdgården for Karlskronahem. The Nilsson family in Skrävle are responsible for the local branch of Smålands Traktor and sell everything from animal feed to four-wheelers. The municipality wants to get more people walking, cycling or using public transport. The number of camper van sites has increased. Local experts in town planning, biology and statistics give lectures at Blekinge Institute of Technology. There is a wide range of leisure activities on offer: some people choose gym activities, while others choose motocross or hiking. Spring cleaning in Karlskrona: the streets are cleared and hired containers are filled with waste for recycling. Don t dump garden waste in the countryside! Karlskrona Hockey Club s popularity is sky high right now, judging from the number of bus passengers and restaurant patrons! The plans for Pottholmen are taking shape and are ready for public consultation. Karlskronahem is working with the municipality to meet the need for rental apartments and municipal premises. Skeppsbrokajen sees its third new construction project Karlskrona Waterfront. The Technical Services Department reports that the ground at Hattholmen is not as polluted as was believed. Following positive discussions the comprehensive plan for a vibrant archipelago was pushed through by the City Council. The municipality provides information about building permits in an information cube in Hoglands park. The sequel to the children s book about Utis and Paddis adventures in Karlskrona is now here. Tomas Eriksson took over as the new CEO of municipal company Affärsverken last autumn. A campaign is under way to encourage more young people to choose interesting and meaningful jobs within the public sector. In The Wonderful Adventures of Nils by Selma Lagerlöf the boy is chased by the statue of the king and saved by Rosenbom. Ralf Borselius has created this bronze statue beside Karlskrona Admiralty Church.

20 Panik i Karlskrona När den lille huvudrollsinnehavaren i Selma Lagerlöfs episka skildring Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige kommer till de mäktiga stridsfartygens Karlskrona och mörkret faller, blir han riktigt rädd. Kanske är det inbillning, men han får för sig att statyn av kung Karl XI blir kusligt vresig och att den metalliske monarken stiger ner från sin tron på Stortorget och jagar Skånepågen ända ner till Amiralitetskyrkan. Dessbättre gör trägubben Rosenbom då en heroisk insats genom att lyfta på sin hatt och låta gossen ta skydd därunder. Denna dramatiska episod ur den lärorika boken förevigades av den skånske skulptören Ralf Borselius på uppdrag av Stadsbudskåren i Karlskrona. Bronsstatyn Sprungen ur boken står sedan 2006 vid Amiralitetskyrkan. i Karlskrona kan avslöja att flera av stadens statyer i år kommer att få lite mer liv än vanligt, så de kan dyka upp lite varstans. Tyck till om i Karlskrona Gå in på: eller förmedla dina synpunkter och idéer till Karlskrona kommun på Facebook.

Därför att vi har börjat en spännande resa, för att vi vill ligga i framkant och styra båten i rätt riktning, just här i Karlskrona.

Därför att vi har börjat en spännande resa, för att vi vill ligga i framkant och styra båten i rätt riktning, just här i Karlskrona. Välkomna till årets näringslivsdag och extra varmt välkommen till vår ryska delegation från Kaliningrad, Mr Genady Cherbakov med vänner och vår nytillträdda landshövding Berit Andnor Bylund. Karlskrona

Läs mer

Karlskrona i siffror

Karlskrona i siffror Karlskrona i siffror Statistik och fakta om Karlskrona kommun Hur ser näringslivet ut i Karlskrona och hur används skattepengarna? Och hur många karlskroniter finns det egentligen? Det och lite till finns

Läs mer

Karlskrona Karlskr i siffror

Karlskrona Karlskr i siffror Karlskrona i siffror Statistik och fakta om Karlskrona kommun Hur ser näringslivet ut i Karlskrona och hur används skattepengarna? Hur många karlskronabor finns det? Det och lite till finns att läsa här.

Läs mer

Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020

Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020 Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020 Antagen av Kommunfullmäktige den 17 juni 2013 Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020 Strategin är framtagen i bred samverkan

Läs mer

Vi har en plan! Samråd 9 mars 6 maj 2010. Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner

Vi har en plan! Samråd 9 mars 6 maj 2010. Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner Vi har en plan! Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner Samråd 9 mars 6 maj 2010 Smakprov Hela översiktsplanen med tillhörande dokument finns på Karlskoga och Degerfors

Läs mer

ÄLVSJÖ STADEN. En stadsdel i förvandling. 1 500 bostäder Nya butikslokaler Fler förskolor Gröna parker

ÄLVSJÖ STADEN. En stadsdel i förvandling. 1 500 bostäder Nya butikslokaler Fler förskolor Gröna parker ÄLVSJÖ STADEN En stadsdel i förvandling 1 500 bostäder Nya butikslokaler Fler förskolor Gröna parker STADEN FLYTTAR TILL ÄLVSJÖ Med Öster om Älvsjövägen, söder om Solbergaskogen och strax nordväst om Älvsjö

Läs mer

Detta är Västsvenska paketet

Detta är Västsvenska paketet Västsvenska paketet en satsning som öppnar för framtiden Detta är Västsvenska paketet Foto: Folio Bildbyrå Vi vill skapa ett attraktivt, hållbart och växande Västsverige Västsverige växer, utvecklas och

Läs mer

Öppen planlösning Gemensam reception. Konferensanläggning. i huset. Nacka Strand. Augustendalsvägen 7, pl 5, 830 kvm

Öppen planlösning Gemensam reception. Konferensanläggning. i huset. Nacka Strand. Augustendalsvägen 7, pl 5, 830 kvm Konferensanläggning i huset Öppen planlösning Gemensam reception Nacka Strand Augustendalsvägen 7, pl 5, 830 kvm LOKALEN Effektiv kontorslokal i ett plan Kontorsyta 830 kvm Antal arbetsplatser 49 Välkommen

Läs mer

Framkomlighetsstrategin Sammanfattning

Framkomlighetsstrategin Sammanfattning Framkomlighetsstrategin Sammanfattning stockholm.se/trafiken 1 2 Varför behövs en framkomlighetsstrategi? Stockholm fortsätter att växa. År 2030 kommer Stockholms stads befolkning att ha ökat med cirka

Läs mer

1000 miljarder SEK RYSSLAND NORGE FINLAND SVERIGE. = omslutningen av de industriprojekt som ska genomföras i området under perioden 2011-2020.

1000 miljarder SEK RYSSLAND NORGE FINLAND SVERIGE. = omslutningen av de industriprojekt som ska genomföras i området under perioden 2011-2020. 1000 miljarder SEK = omslutningen av de industriprojekt som ska genomföras i området under perioden 2011-2020 NORGE Tromsö Narvik Kiruna FINLAND Murmansk RYSSLAND Gällivare SVERIGE Pajala Luleå Kalix Kemi

Läs mer

Revidering av Parkeringsstrategin

Revidering av Parkeringsstrategin Handläggare Direkt telefon Vår beteckning Er beteckning Datum 2015-10-21 Revidering av Parkeringsstrategin En ny parkeringsstrategi infördes i Karlskrona 2012. Syftet var främst att få rätt bil på rätt

Läs mer

SYDOSTLÄNKEN. För en bättre regional utveckling. Fyra kommuner i samverkan Älmhult Osby Olofström Karlshamn

SYDOSTLÄNKEN. För en bättre regional utveckling. Fyra kommuner i samverkan Älmhult Osby Olofström Karlshamn Alvesta Växjö För en bättre regional utveckling SYDOSTLÄNKEN Älmhult Hökön y Lönsboda Vilshult Olofström K Kristianstad Bromölla Sölvesborg Fyra kommuner i samverkan Älmhult Osby Olofström Karlshamn med

Läs mer

Möten som utvecklar staden.

Möten som utvecklar staden. Möten som utvecklar staden. Redan på 40-talet insåg boråsarna att det behövdes ett speciellt hus för möten. Därför byggdes ett stort möteshus av framsynta invånare. Byggnaden har sedan använts flitigt,

Läs mer

Västerås Översiktsplan 2026 med utblick mot 2050

Västerås Översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 Västerås Översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 En sammanfattning Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 lägger grunden för den fortsatta planeringen. Den har tagits fram i samarbete mellan

Läs mer

Forsåker. central stadsdel omgiven av gammal stadsmiljö. Socialdemokraterna i Mölndal

Forsåker. central stadsdel omgiven av gammal stadsmiljö. Socialdemokraterna i Mölndal Forsåker En ny central stadsdel omgiven av gammal stadsmiljö Socialdemokraterna i Mölndal Inledning Mölndals stad köpte 2009 området där det gamla pappersbruket Papyrus låg. Idag benämns området Forsåkersområdet.

Läs mer

Socialdemokraternas vision för Hjärup

Socialdemokraternas vision för Hjärup Socialdemokraternas vision för Hjärup 1 Pierre Sjöström, kandidat till fullmäktige och uppdraget som kommunstyrelsens ordförande Hjärup är den tätort som växer mest i vår kommun. Expansionen innebär utmaningar,

Läs mer

Kommunens strategiska mål

Kommunens strategiska mål Kommunens strategiska mål Nya mål har tagits fram för perioden 2012 2015. Strukturen är indelad i yttre respektive inre mål: Hållbar utveckling En hållbar utveckling förutsätter aktiva åtgärder för att

Läs mer

Kvarteret Bleckslagaren, Sävsjö. Ett grönt CENTRUM boende Moderna lägenheter med närhet till service och handel

Kvarteret Bleckslagaren, Sävsjö. Ett grönt CENTRUM boende Moderna lägenheter med närhet till service och handel Kvarteret Bleckslagaren, Sävsjö Ett grönt CENTRUM boende Moderna lägenheter med närhet till service och handel Vill Du bo mitt i centrum? Sävebo, det kommunala bostadsbolaget, bygger nytt i Sävsjö! Centralt

Läs mer

Ale vision 2025 Lätt att leva

Ale vision 2025 Lätt att leva Ale vision 2025 Lätt att leva Resan mot Ale 2025 har börjat Varför ska Ale kommun ha en vision? Det var egentligen den första frågan vi ställde oss när vi påbörjade arbetet med Vision 2025. Vi vill att

Läs mer

Ale vision 2025 Lätt att leva

Ale vision 2025 Lätt att leva Ale vision 2025 Lätt att leva Resan mot Ale 2025 har börjat Varför ska Ale kommun ha en vision? Det var egentligen den första frågan vi ställde oss när vi påbörjade arbetet med Vision 2025. Vi vill att

Läs mer

Nyrenoverat. ljust kontor. i Tornet. Nacka Strand. Cylindervägen 12, våning 5, 302 kvm

Nyrenoverat. ljust kontor. i Tornet. Nacka Strand. Cylindervägen 12, våning 5, 302 kvm Nyrenoverat ljust kontor i Tornet Nacka Strand Cylindervägen 12, våning 5, 302 kvm LOKALEN Nyrenoverat ljust kontor i tornet I Tornet i Nacka Strand erbjuder vi en ljus och fin lokal på femte våningen.

Läs mer

Larsberg Centrum - Lidingö. Hållbarhet Hälsa Närservice Mötesplats

Larsberg Centrum - Lidingö. Hållbarhet Hälsa Närservice Mötesplats Larsberg Centrum - Lidingö Hållbarhet Hälsa Närservice Mötesplats Framtidens mötesplats Hälsa. Tillsammans John Mattsons mål är att skapa en mötesplats på Lidingö där hållbarhet, hälsa och närservice är

Läs mer

Visionen- vad jag tycker är bra

Visionen- vad jag tycker är bra Visionen- vad jag tycker är bra Utveckling framåtanda- satsning Vacker stad levande centrum, mysigt, bilfritt, Rekreationsmöjligheter parker, planteringar, natur, bad, friluftsliv Boendemiljö byggnader,

Läs mer

Lättläst sammanfattning av Stockholms miljöprogram

Lättläst sammanfattning av Stockholms miljöprogram Lättläst sammanfattning av Stockholms miljöprogram Stockholms stad behöver hjälp De senaste 20 åren har Stockholms luft och vatten blivit mycket renare. Ändå är miljöfrågorna viktigare än någonsin. Alla

Läs mer

Tillsammans skapar vi vår framtid

Tillsammans skapar vi vår framtid Mål för Köpings kommun 2013-2019 Här presenteras de mål som Köpings kommunfullmäktige fastställt för perioden 2013-2019. De senaste mandatperioderna har kommunfullmäktige i politisk enighet beslutat om

Läs mer

Stadsbyggnadskontoret Göteborg. Stadsbyggnadskontoret Göteborg

Stadsbyggnadskontoret Göteborg. Stadsbyggnadskontoret Göteborg Välkommen hem Äppelträdgården är inget vanligt bostadsområde, hastigt hoprafsat för att tjäna snabba pengar. Så vill vi inte jobba. Därför började vi med att verkligen tänka efter: hur ser ett optimalt

Läs mer

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Eller? Du kan göra nästan allt det där som alla andra i din ålder tycker om att göra

Läs mer

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Eller? Du kan göra nästan allt det där som alla andra i din ålder tycker om att göra

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 20 Fredag 11 juni 2010

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 20 Fredag 11 juni 2010 LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 20 Fredag 11 juni 2010 NORRBOTTEN Kvinnor i Arjeplog protesterar Många kvinnor i Arjeplog är arga. Dom tycker det är fel att mammografi-bussen ska sluta komma till Arjeplog. I söndags

Läs mer

Frihamnen Den nya hållbara och spännande stadsdelen i Göteborg nära vattnet, mitt i stan.

Frihamnen Den nya hållbara och spännande stadsdelen i Göteborg nära vattnet, mitt i stan. Frihamnen Den nya hållbara och spännande stadsdelen i Göteborg nära vattnet, mitt i stan. Välkommen till Frihamnen! Frihamnen är den nya hållbara och spännande stadsdelen i Göteborgs innerstad. Här har

Läs mer

NYRENOVERAT SEXTIOTAL MED UTSIKT. Södertull, Södra Tullgatan 3

NYRENOVERAT SEXTIOTAL MED UTSIKT. Södertull, Södra Tullgatan 3 NYRENOVERAT SEXTIOTAL MED UTSIKT Södertull, Södra Tullgatan 3 3 Nyrenoverat på Södertull I ett av Malmö Citys bästa lägen kan vi erbjuda effektiva och representativa kontorslokaler i ett klassiskt sextiotalshus

Läs mer

Mer människor, mindre trafik

Mer människor, mindre trafik Mer människor, mindre trafik Nyckeln till ett större och mer hållbart Göteborg Västlänken En storstad med trivsel och nära till det mesta Året är 2026 och Göteborgsregionen beräknas ha 1,6 miljoner invånare,

Läs mer

Svar på skrivelse från (S) om upprustning och modernisering av Gullmarsplan

Svar på skrivelse från (S) om upprustning och modernisering av Gullmarsplan 1(5) Strategisk Utveckling Handläggare Jens Plambeck +4686861651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-09-12 Trafiknämnden 2014-09-23, punkt 30 Diarienummer Svar på skrivelse från (S) om upprustning

Läs mer

FINNES: PLATS FÖR STADSKÄRNA SÖKES: VISIONÄR EXPLOATÖR

FINNES: PLATS FÖR STADSKÄRNA SÖKES: VISIONÄR EXPLOATÖR 2014 FINNES: PLATS FÖR STADSKÄRNA SÖKES: VISIONÄR EXPLOATÖR VÄLKOMMEN ATT VÄXA MED OSS! Huddinge kommun växer snabbt. Idag har kommunen över 100 000 invånare, vilket gör den till störst i länet efter Stockholms

Läs mer

Trolleberg Ridhus Skissförslag 110610. gunilla svensson arkitektkontor ab

Trolleberg Ridhus Skissförslag 110610. gunilla svensson arkitektkontor ab Trolleberg Ridhus Skissförslag 110610 gunilla svensson arkitektkontor ab karl XII gatan 8a 222 20 lund tel: +46 46 15 07 40 www.gunillasvensson.se FÖRSLAG NYTT RIDHUS TROLLEBERG Förslaget innebär en alternativ

Läs mer

Rösta på Miljöpartiet i kommunalvalet!

Rösta på Miljöpartiet i kommunalvalet! lättläst Rösta på Miljöpartiet i kommunalvalet! Om Miljöpartiet får vara med och bestämma i majoriteten i kommun fullmäktige kan vi skapa ett bättre Stockholm. Miljöpartiet vill ha fler bostäder och renare

Läs mer

Kommande bostadsprojekt.

Kommande bostadsprojekt. Kommande bostadsprojekt. K Malmbryggshagen tredje etappen 112 bostäder K Strandängen, Brandholmen 179 bostäder K Jakten, Brandholmen 130 bostäder K Västra Skeppsbron, Hamnen 200 bostäder K Linjalen, Fågelbo

Läs mer

Digitalt nyhetsbrev ska inspirera boende

Digitalt nyhetsbrev ska inspirera boende Hemsida Skicka vidare Prenumerera Avprenumerera Digitalt nyhetsbrev ska inspirera boende Nu kan du som är boende på Centrala Hisingen få ännu bättre information om vad som är på gång i ditt område. Pernilla

Läs mer

Säbytown. Skala:1:500

Säbytown. Skala:1:500 Säbytown Skala:1:500 I vår stad använder vi oss bara av förnybar energi från sol, vind och vatten. Vi ska utnyttja denna energi effektivare genom att bygga ut nätverket. Med ett nytt slags elnät blir det

Läs mer

Enkätundersökning nov - dec 2007. Grundläggande enkätundersökning hos medlemmarna för att kunna förbättra och utveckla Innerstaden Göteborg.

Enkätundersökning nov - dec 2007. Grundläggande enkätundersökning hos medlemmarna för att kunna förbättra och utveckla Innerstaden Göteborg. Enkätundersökning nov - dec 7 Grundläggande enkätundersökning hos medlemmarna för att kunna förbättra och utveckla Innerstaden Göteborg. Bakgrund Under November månad år 7 genomfördes denna enkätundersökning

Läs mer

1983, när Jakob Nelson slutade grundskolan, började han arbeta på familjens gård. Det gör han fortfarande men har nu utvidgat sitt arbetsfält som

1983, när Jakob Nelson slutade grundskolan, började han arbeta på familjens gård. Det gör han fortfarande men har nu utvidgat sitt arbetsfält som NÄRINGSLIV 12/13 Hoppas på en södra infart 1983, när Jakob Nelson slutade grundskolan, började han arbeta på familjens gård. Det gör han fortfarande men har nu utvidgat sitt arbetsfält som företagare på

Läs mer

Sommarbussen FÅGELMARA KRISTIANOPEL TORHAMN JÄMJÖ. 27 juni-2 augusti 2015

Sommarbussen FÅGELMARA KRISTIANOPEL TORHAMN JÄMJÖ. 27 juni-2 augusti 2015 Sommarbussen FÅGELMARA KRISTIANOPEL TORHAMN JÄMJÖ 27 juni-2 augusti 2015 Fågelmara Kristianopel Fågelmara gård Olsäng Jämjö Parkvägen Jämjö centrum Hallarum Klakebäck Orranäs Konugshamn Yttre Park Möckleryd

Läs mer

Per-Samuel Nisser (M)

Per-Samuel Nisser (M) Nu är bokslutet för 2014 klart och vi vill berätta för dig vad skattepengarna har använts till. När vi blickar tillbaka på 2014 ser vi ett år där vi har haft stort fokus på politik och demokrati. Det har

Läs mer

Ett socialt hållbart Vaxholm

Ett socialt hållbart Vaxholm 2014-10-02 Handläggare Dnr 144/2014.009 Madeleine Larsson Kommunledningskontoret Ett socialt hållbart Vaxholm - Vaxholms Stads övergripande strategi för Social hållbarhet 2014-2020 Vaxholms Stads övergripande

Läs mer

Kristianstad bygger för framtiden

Kristianstad bygger för framtiden Kristianstad bygger för framtiden Kristianstad behöver bygga och växa Kristianstad växer. Nu är vi nära 80 000 invånare i kommunen. Men de äldre ökar snabbare än de yngre. I praktiken innebär en ökad andel

Läs mer

Röster från kvinnor 40-49 år

Röster från kvinnor 40-49 år OP 2010 Röster från kvinnor 40-49 år 1. Hur skulle du vilja förbättra miljön i Sandvikens kommuns olika centrum? Ta tillbaka hundskatten så vi slipper gå i hundskit i stadsparken och på trottoarerna. Då

Läs mer

Representativt kontor. Rumsindelat. Garage i huset. Nacka Strand. Augustendalstorget 3, plan 6, 622 kvm

Representativt kontor. Rumsindelat. Garage i huset. Nacka Strand. Augustendalstorget 3, plan 6, 622 kvm Rumsindelat Representativt kontor Garage i huset Nacka Strand Augustendalstorget 3, plan 6, 622 kvm LOKALEN Representativt kontor centralt i området Kontorsyta 622 kvm Antal arbetsplatser 30 arbetsplatser

Läs mer

Framtid 2015. Kultur- och fritidsförvaltningen

Framtid 2015. Kultur- och fritidsförvaltningen Ett aktivt liv, där både kropp och själ får sitt, är bra för hälsan och välbefinnandet. Vi inom kultur och fritid arbetar för att skapa förutsättningarna. Kultur- och fritidsförvaltningen Till dig som

Läs mer

Stadsbyggnadskvaliteter i Malmö, Gynnar byggemenskap

Stadsbyggnadskvaliteter i Malmö, Gynnar byggemenskap Stadsbyggnadskvaliteter i Malmö, Gynnar byggemenskap Josephine Nellerup Planeringsarkitekt FRP/MSA PLANCHEF Stadsbyggnadskontoret Josephine.nellerup@malmo.se PRIOTERADE INRIKTNINGAR Regional motor för

Läs mer

Sammanställning av synpunkter vid seminarierna Vision för utveckling av Varbergs stadskärna

Sammanställning av synpunkter vid seminarierna Vision för utveckling av Varbergs stadskärna Jönköping i maj 2012 Sammanställning av synpunkter vid seminarierna Vision för utveckling av Varbergs stadskärna Under våren 2012 hölls fem seminarier för att lägga grunden för visionen. Mötena hade följande

Läs mer

KONTOR FÖR MINDRE FÖRETAG MED STOR POTENTIAL TORSHAMNSGATAN 35 & 39

KONTOR FÖR MINDRE FÖRETAG MED STOR POTENTIAL TORSHAMNSGATAN 35 & 39 KONTOR FÖR MINDRE FÖRETAG MED STOR POTENTIAL TORSHAMNSGATAN 35 & 39 NORDICFORUM TORSHAMNSGATAN 35 & 39 2 OM NORDICFORUM Kraftig tillväxt, idérikedom och gemensamma mål. nordicforum erbjuder de förutsättningar

Läs mer

Hur bygger vi en ny stad?

Hur bygger vi en ny stad? Hur bygger vi en ny stad? Eva Dalman, projektchef Lund NE/Brunnshög, Lunds kommun Hållbara Brunnshög Lund NE/Brunnshög ny stad på högsta nivå ESS 2015 MAX IV 2010 asdfasdf asdasdf asdfasdf adadfasdf 26

Läs mer

Forshaga - en attraktiv kommun

Forshaga - en attraktiv kommun Forshaga - en attraktiv kommun Strategi för tillväxt Fastställd av kommunfullmäktige 2013-08- 27, 82 Att öka attraktionskraften En kommun där medborgare och företag trivs och vill skapa sin framtid. En

Läs mer

EN VÄRLDSUNIK UPPLEVELSE

EN VÄRLDSUNIK UPPLEVELSE EN VÄRLDSUNIK UPPLEVELSE Ibland måste VI höja blicken Precis som med levande arter på vår jord går även många unika föremål förlorade. Föremål som idag hade varit historiska skatter. Ingen räddade exempelvis

Läs mer

Bild: Stiliserad bandragning. Lommabanan.

Bild: Stiliserad bandragning. Lommabanan. Bild: Stiliserad bandragning Lommabanan. » Lommabanan behöver byggas ut nu Planerna för att bygga ut Lommabanan för persontrafik har funnits länge, och de flesta utredningar som krävs har också genomförts.

Läs mer

Tåg i tid. Nu tar vi första steget mot framtidens tågtrafik

Tåg i tid. Nu tar vi första steget mot framtidens tågtrafik Tåg i tid Nu tar vi första steget mot framtidens tågtrafik Sedan våren 2011 har Region Värmland och Karlstads kommun tillsammans med Trafikverket drivit projektet Tåg i tid. Aktörerna har arbetat fram

Läs mer

lidingö Lokalfakta Dalénums kontorshotell

lidingö Lokalfakta Dalénums kontorshotell lidingö Lokalfakta Dalénums kontorshotell Fastighetsbeteckning: Aga 1 Agavägen, Lidingö Byggnadsår: 1934 Lediga lokaler: från ca 12 m 2 Tillträdesdatum: Enligt överenskommelse Kontakt: JM AB, Fastighetsutveckling

Läs mer

Utvecklingsstrategi för Hagalund - remissförslag

Utvecklingsstrategi för Hagalund - remissförslag SOLNA STAD Stadsledningsförvaltningen 2014-08-15 SID 1 (5) KS/2013:357 TJÄNSTESKRIVELSE Utvecklingsstrategi för Hagalund - remissförslag Sammanfattning Kommunstyrelsen beslutade, efter en förfrågan från

Läs mer

LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000

LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000 Antagen av kommunfullmäktige i januari 2008. Bygger vidare på kommunfullmäktiges utvecklingsprogram från 1998. VISION FÖR KARLSTADS KOMMUN Karlstads kommun, 651 84 Karlstad LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000

Läs mer

frågor om höghastighetståg

frågor om höghastighetståg 12 frågor om höghastighetståg N Vad är Europakorridoren? är vi inom Europakorridoren möter människor och talar om höghastighetståg, är det några frågor som ofta återkommer. Dessa frågor handlar i hög grad

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 10 Fredag 26 mars 2010. 20 nya jobb i Kalix. sälja olika saker.

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 10 Fredag 26 mars 2010. 20 nya jobb i Kalix. sälja olika saker. LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 10 Fredag 26 mars 2010 NORRBOTTEN 20 nya jobb i Kalix Företaget Kalix finans ska anställa tjugo personer. - Det går bra och vi behöver anställa fler, säger chefen Ingmar Rentzhog.

Läs mer

Innovativ gatuutformning i Norra Djurgårdsstaden. SKL Trafik- och gatudagar 13-14 oktober 2014

Innovativ gatuutformning i Norra Djurgårdsstaden. SKL Trafik- och gatudagar 13-14 oktober 2014 Innovativ gatuutformning i Norra Djurgårdsstaden SKL Trafik- och gatudagar 13-14 oktober 2014 MILJÖSTADSDELEN NORRA DJURGÅRDSSTADEN 2030 ; 12 000 lägenhet och 35 000 arbetsplatser Några övergripande miljömål;

Läs mer

Landskrona stad. Samrådshandling. Översiktsplan 2010 Landskrona Stad Samrådshandling 2009-09-01 Enligt KS beslut 220 20 09-09-10

Landskrona stad. Samrådshandling. Översiktsplan 2010 Landskrona Stad Samrådshandling 2009-09-01 Enligt KS beslut 220 20 09-09-10 Landskrona stad Översiktsplan 2010 Samrådshandling 2009-09-01 enligt KS beslut 220 2009-09-10 1 Arbetsorganisation Styrgrupp: Styrgruppen för fysisk planering : Torkild Strandberg (Kommunstyrelsens ordförande)

Läs mer

Effektivt med inkluderad service Kista Science Tower

Effektivt med inkluderad service Kista Science Tower Effektivt med inkluderad service Kista Science Tower Färögatan 33, hus D, våning 6, 107 kvm LOKALEN EFFEKtiv KOntORslOKal i vårt FÖREtagsHOtEll Kontorsyta 107 kvm + gemensamma ytor antal arbetsplatser

Läs mer

ENERGIKONTOR SYDOSTS NYHETSBREV OM EUROPEISKA TRAFIKANTVECKAN, NR 7-2008 (080911)

ENERGIKONTOR SYDOSTS NYHETSBREV OM EUROPEISKA TRAFIKANTVECKAN, NR 7-2008 (080911) TRAFIKANTVECKAN, NR 7-2008 (080911) Ett 40-tal aktiviteter under trafikantveckan Cirka 40 aktiviteter med koppling till hållbart resande kommer att genomföras i regionen under Europeiska trafikantveckan.

Läs mer

Alla behövs i ett växande Stenungsund!

Alla behövs i ett växande Stenungsund! Alla behövs i ett växande Stenungsund! Stenungsund - en ort för alla Stenungsund ska vara attraktivt för alla som bor här, våra besökare och för näringslivet. Kommunens verksamheter ska ge bästa möjliga

Läs mer

Det goda livet 2013-09-16. TRAFIKEN OCH DET GODA LIVET - medspelare eller motspelare i stadsutvecklingen? TRIVECTOR TRAFFIC.

Det goda livet 2013-09-16. TRAFIKEN OCH DET GODA LIVET - medspelare eller motspelare i stadsutvecklingen? TRIVECTOR TRAFFIC. Välkommen till TRAFIKEN OCH DET GODA LIVET - medspelare eller motspelare i stadsutvecklingen? Det goda livet TRIVECTOR TRAFFIC Grundat 1987 av 4 forskare i Lund Idag 90 anställda, Traffic 50 Kontor i Lund,

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 33 Fredag 21 oktober 2011

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 33 Fredag 21 oktober 2011 LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 33 Fredag 21 oktober 2011 NORRBOTTEN Gifter i Bottenviken Det finska stålverket Outokumpu vill släppa ut mer gifter i Bottenviken. Men svenska myndigheter vill minska miljögifterna.

Läs mer

Vänersborg - lokala värden

Vänersborg - lokala värden Vänersborg - lokala värden Inledning Vi är två ungdomar som under fyra veckor har sommarjobbat för Vänersborgs kommun med Agenda 21 och folkhälsa. Som projektarbete har vi genom en enkätundersökning valt

Läs mer

HANDSLAG FÖR ÖREBRO. Bostäder och arbetsplatser för en växande stad

HANDSLAG FÖR ÖREBRO. Bostäder och arbetsplatser för en växande stad HANDSLAG FÖR ÖREBRO Bostäder och arbetsplatser för en växande stad HANDSLAG FÖR ÖREBRO ÖrebroBostäders medlemskap i Fastighetsägarna MittNord är inte bara ett banbrytande steg för Örebro utan är också

Läs mer

Konkretisering av de övergripande målen med tillhörande indikatorer

Konkretisering av de övergripande målen med tillhörande indikatorer Konkretisering av de övergripande målen med tillhörande indikatorer Samhällstjänster av högsta kvalitet Det är människorna i Hudiksvalls kommun som är i fokus för de samhällstjänster som kommunen erbjuder.

Läs mer

DJURGÅRDEN CENTRUM LINKÖPING

DJURGÅRDEN CENTRUM LINKÖPING VY TORGET VY KANALEN VY TORGET VY GATAN VY PARKERINGEN VY FRÅN SYDÖST VY FRÅN SYDVÄST VY FRÅN NORDOST VY FRÅN NORDVÄST INFART TOMTEN PARKERING 120 st P 24 st DJURGÅRDEN CENTRUM, parallella uppdrag. BESKRIVNING

Läs mer

Sammanfattning av projektet ICA mitt i byn i Nacka, en praktisk tillämpning av boken Handeln bygger staden, Market Förlag, 2011.

Sammanfattning av projektet ICA mitt i byn i Nacka, en praktisk tillämpning av boken Handeln bygger staden, Market Förlag, 2011. Sammanfattning av projektet ICA mitt i byn i Nacka, en praktisk tillämpning av boken Handeln bygger staden, Market Förlag, 2011. Koncept/innehåll: Jerker Söderlind Plan/arkitektur: Gio Olla, Joakim Sturesson

Läs mer

Unikt boende. Hyresrätter i Västerviks skärgård

Unikt boende. Hyresrätter i Västerviks skärgård Unikt boende Hyresrätter i Västerviks skärgård Bo i hyresrätt året runt på Hasselö! För dig som vill stanna kvar i skärgården även när sommaren är slut kan detta bli verklighet. Genom ett unikt projekt

Läs mer

MAXA STADEN Jenny Ackemar // Saara Franzelius Chalmers Tekniska Högskola

MAXA STADEN Jenny Ackemar // Saara Franzelius Chalmers Tekniska Högskola Jenny Ackemar // Saara Franzelius Chalmers Tekniska Högskola TEATER // KONSERT Barn Barn Aktör Sport Barn Aktör Sport Barn Aktör Sport Arbete Barn Aktör Sport Arbete Odling ARENA PARKERING BUFFERGRÖNT

Läs mer

Hammarby Fabriksväg 21A

Hammarby Fabriksväg 21A Delvis rumsindelad kontorslokal högt upp i fastigheten med bra ljusinsläpp! Typ Kontor Storlek 498 kvm Adress Hammarby Fabriksväg 21A Område Hammarby Sjöstad Lokalbeskrivning efter era önskemål. Kontakt

Läs mer

MM Öresund 20140327 1

MM Öresund 20140327 1 1 Samhället vill att vi ska cykla för klimat och miljö för att skapa en attraktiv stad för folkhälsan Vi har cykelplaner och cykelstrategier Vi genomför cykelkampanjer och cykelaktiviteter Vi ger tips

Läs mer

VI BRINNER FÖR BLEKINGE

VI BRINNER FÖR BLEKINGE VI BRINNER FÖR BLEKINGE KRAFT ATT VILJA. TILLSAMMANS ÄR DET MÖJLIGT. Det är vår uppgift att inspirera, skapa tillfällen att mötas och stärka Blekinge i Sverige och Europa. Vårt uppdrag är att arbeta för

Läs mer

Verksamhetsidé under utveckling Stormöte i Lokverkstan 2013-06-17

Verksamhetsidé under utveckling Stormöte i Lokverkstan 2013-06-17 Verksamhetsidé under utveckling Stormöte i Lokverkstan 2013-06-17 Dialogmöten och workshops Enskildas förslag Tidigare utredningar Verksamhetsidén styr det fortsatta arbetet i projektet Cecilia Larsson,

Läs mer

Nödinge - Från förort > stationssamhälle > attraktiv småstad

Nödinge - Från förort > stationssamhälle > attraktiv småstad Ortsutvecklingsmöte NÖDINGE 20141016 Nödinge Från förort > stationssamhälle > attraktiv småstad SAMMANSTÄLLNING 2 1. Vad ska Nödinge erbjuda dig om 10 respektive 25 år? Hyresrätter nära pendelstation och

Läs mer

NYA TVÄTTSTUGOR PÅ BÄCKAVÄGEN

NYA TVÄTTSTUGOR PÅ BÄCKAVÄGEN Nyhetsblad till boende i Perstorp Nr 1 2005 NYA TVÄTTSTUGOR PÅ BÄCKAVÄGEN PERSTORPSBOSTÄDER KÖPER TORGGATAN 3 A-B NY TIDNING! TOMMY VIEBKE VD HAR ORDET Välkommen! Det du håller i din hand är den första

Läs mer

INSTRUMENT- FABRIKEN

INSTRUMENT- FABRIKEN KONTOR LAGER Projekt INSTRUMENT- FABRIKEN 12-4000m 2 NORRA ULVSUNDA I BROMMA erbjuder ett fantastiskt läge i ett expansivt och centralt område med goda kommunikationer - till mycket konkurrenskraftiga

Läs mer

VISION MARIESTAD 2020. ENKELT, TRYGGT OCH INSPIRERANDE SJÖSTADEN... TRÄDGÅRDSSTADEN... BO och LEVA-STADEN :-)

VISION MARIESTAD 2020. ENKELT, TRYGGT OCH INSPIRERANDE SJÖSTADEN... TRÄDGÅRDSSTADEN... BO och LEVA-STADEN :-) VISION MARIESTAD 2020 ENKELT, TRYGGT OCH INSPIRERANDE SJÖSTADEN... TRÄDGÅRDSSTADEN... BO och LEVA-STADEN :-) VAD ÄR EN VISION? VISION - ÄR EN GEMENSAM BILD AV FRAMTIDEN - Visionen ska formuleras så att

Läs mer

Här kan du checka in. Check in here with a good conscience

Här kan du checka in. Check in here with a good conscience Här kan du checka in med rent samvete Check in here with a good conscience MÅNGA FRÅGAR SIG hur man kan göra en miljöinsats. Det är egentligen väldigt enkelt. Du som har checkat in på det här hotellet

Läs mer

Ingenjörsinriktad yrkesträning

Ingenjörsinriktad yrkesträning Ingenjörsinriktad yrkesträning Student: Handledare NCC: Mats Bergquist Handledare LTH: Annika Mårtensson Innehållsförteckning NCC... 3 PROJEKT SIGNALFABRIKEN... 3 MINA ARBETSUPPGIFTER... 4 AKTÖRER JAG

Läs mer

Kungsörs kommun. Flytta till Kungsör. presenterar. Boendeguide 2012/2013

Kungsörs kommun. Flytta till Kungsör. presenterar. Boendeguide 2012/2013 Flytta till Kungsör Kungsörs kommun presenterar Boendeguide 2012/2013 Välkommen att upptäcka ditt eget kungarike - Kungsör Kunglig historia Kungsör har växt fram på det område vid Mälarens strand, där

Läs mer

falun.se/ VÄLKOMMEN TILL FALUN!

falun.se/ VÄLKOMMEN TILL FALUN! falun.se/ VÄLKOMMEN TILL FALUN! Upplev världsarvsstaden Falun. Strosa i faluröda kvarter, slå dig ner på ett café, shoppa eller gå på konsert. Vi har alltid spännande saker på gång, välkommen! 1 3 2 4

Läs mer

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Uppdrag Se över hur det lokala besöksnäringssamarbetet för Värmdö bör organiseras För att skapa lokalt engagemang och mervärde åt

Läs mer

RAPPORT STOCKHOLMARNA OM STATION STOCKHOLM CITY. Kund: Jernhusen Kontakt: Eva Eliasson Datum: 20 december, 2011

RAPPORT STOCKHOLMARNA OM STATION STOCKHOLM CITY. Kund: Jernhusen Kontakt: Eva Eliasson Datum: 20 december, 2011 RAPPORT STOCKHOLMARNA OM STATION STOCKHOLM CITY Kund: Jernhusen Kontakt: Eva Eliasson Datum: 20 december, 2011 Peter Blid Tel: 0739 403922 Peter.blid@novusgroup.se Annelie Önnerud Åström Tel: 0739 403761

Läs mer

i valet 2006 De 7 riksdagspartierna berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år.

i valet 2006 De 7 riksdagspartierna berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år. Rösta på oss! i valet 2006 De 7 riksdagspartierna berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år. Partierna har lämnat sina texter till Lättläst-tjänsten på Centrum för lättläst och vi har

Läs mer

KUNGENS KURVA. Diagonalen 1

KUNGENS KURVA. Diagonalen 1 KUNGENS KURVA Diagonalen 1 Kungens Kurva Kungens Kurva är inte bara ett av Sveriges snabbast växande handelsområden, det är även den största handelsplatsen i hela Skandinavien. I området finns totalt 230

Läs mer

Esplanaden 1. Sundbyberg 670 kvm. Kontaktperson: Andreas Wallebom andreas.wallebom@diligentia.se 08-573 657 55

Esplanaden 1. Sundbyberg 670 kvm. Kontaktperson: Andreas Wallebom andreas.wallebom@diligentia.se 08-573 657 55 Esplanaden 1 Sundbyberg 670 kvm Kontaktperson: Andreas Wallebom andreas.wallebom@diligentia.se 08-573 657 55 Välkommen till Diligentia Esplanaden 1 Esplanaden 1 är i huvudsak en kontorsfastighet, med Kronofogden

Läs mer

Tomas Stålnacke Huvudprojektledare Project Manager Stadsomvandlingen City in transformation Kirunabostäder AB tomas.stalnacke@kirunabostader.

Tomas Stålnacke Huvudprojektledare Project Manager Stadsomvandlingen City in transformation Kirunabostäder AB tomas.stalnacke@kirunabostader. Tomas Stålnacke Huvudprojektledare Project Manager Stadsomvandlingen City in transformation Kirunabostäder AB tomas.stalnacke@kirunabostader.se 9 1 Upphandling Procurement Alla projekt kommer att upphandlas

Läs mer

Jobbet på det perfekta läget

Jobbet på det perfekta läget Jobba hos oss! Jobbet på det perfekta läget Att bo eller arbeta i Svedala kommun är att ha nära till städer som Malmö, Lund, Trelleborg och Köpenhamn. I kommunen finns allt du behöver natur, kultur, näringsliv,

Läs mer

Växthuseffekten ger extremt väder i Göteborg Dina val gör skillnad

Växthuseffekten ger extremt väder i Göteborg Dina val gör skillnad Växthuseffekten ger extremt väder i Göteborg Dina val gör skillnad www.nyavagvanor.se Växthuseffekten ger extremt väder i Göteborg Om du ännu inte har börjat fundera på växthuseffekten kan det vara dags

Läs mer

Stigbergsgaraget. Byggstart: Hösten 2013 Invigning: År 2015. www.stockholmparkering.se

Stigbergsgaraget. Byggstart: Hösten 2013 Invigning: År 2015. www.stockholmparkering.se Stigbergsgaraget Byggstart: Hösten 2013 Invigning: År 2015 www.stockholmparkering.se Stockholm växer så det knakar Mycket talar för att Stockholms stads befolkning kommer att ha nått miljonsträcket år

Läs mer

EN LITEN SKRIFT FÖR DIG SOM VILL ATT DITT BARN SKA GÅ LÅNGT

EN LITEN SKRIFT FÖR DIG SOM VILL ATT DITT BARN SKA GÅ LÅNGT EN LITEN SKRIFT FÖR DIG SOM VILL ATT DITT BARN SKA GÅ LÅNGT VILL DU ATT DINA BARN SKA GÅ LÅNGT? LÄS DÅ DET HÄR. Det är med resvanor precis som med matvanor, de grundläggs i tidig ålder. Både de goda och

Läs mer

Välkommen till Folksam Fastigheter.

Välkommen till Folksam Fastigheter. Välkommen till Folksam Fastigheter. Välkommen till oss! Vi på Folksam Fastigheter arbetar med att förvalta och utveckla fastigheter. Med en långsiktig horisont och stort hjärta strävar vi efter att ha

Läs mer