KVINNOSJUKVÅRDEN DALARNA - FRAMTIDSPLAN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KVINNOSJUKVÅRDEN DALARNA - FRAMTIDSPLAN"

Transkript

1 Verksamhetschef Tomas Riman KVINNOSJUKVÅRDEN DALARNA - FRAMTIDSPLAN På uppdrag av Landstingsstyrelsen rapporteras verksamhetsföreträdarnas tankar om hur kvinnosjukvården i länet kommer att utvecklas inom såväl en kort tidsram gällandes perioden , men även utifrån ett längre perspektiv mot Aktuell finansiell situation parallellt med en ökande trend för regional samverkan och centralisering av olika behandlingsmetoder beaktas. Under den senaste 5-årsperioden har kvinnosjukvården i länet karakteriserats av ett utökat samarbete mellan kvinnoklinikerna vid lasaretten i Falun och Mora. Organisatoriskt tillhör från 1 januari 2011 all offentlig kvinnosjukvård inom länet samma basenhet. Kvinnosjukvården indelas professionellt i gynekologi respektive obstetrik och kommer huvudsakligen att diskuteras separat, samtidigt som vissa beröringspunkter som t.ex. datajournaler och IT-teknologi är gemensamt. Obstetriken består av förlossningsvård samt specialistmödravård, medan basmödravården organisatoriskt tillhör primärvården. GYNEKOLOGI För närvarande bedriver kvinnokliniken i Falun vård i temporära lokaler i väntan på flytt till en ny modern klinik med planerad inflyttning Patientrummen i den nya byggnaden kommer att utgöras av enkelrum och antalet vårdplatser reduceras jämfört med dagens situation. Väl medvetna om detta eftersträvar kvinnosjukvården redan idag efter att effektivisera patientlogistik och att arbeta enligt konceptet patientnärmre vård. Ett utökat polikliniskt synsätt präglar verksamheten. Patienter som skall opereras kommer t.ex. till avdelningen först samma dag som operationen sker i stället som tidigare dagen före operation. Inskrivning och narkosbedömning sker i direkt anslutning till mottagningsbesöket när det bestäms att patienten skall opereras. Traditionella ronder har mestadels ersatts av personlig interaktiv kommunikation mellan patientansvarig läkare och patient. Den tid som patienten befinner sig på sjukhus präglas av vårdaktivitet och inte av väntan. En operationskoordinator ansvarar för att hela länets kvinnosjukvård utnyttjar allokerade resurser vid centraloperation i Falun och Mora. För perioden ses följande scenario: Polikliniseringen fortsätter. Majoriteten av framfallskirurgin och nästan all laparoskopisk verksamhet sker i öppen vård. Framfallskirurgin sker nästan alltid i lokalbedövning. Nästan enbart positiva konsekvenser ses av en ökad poliklinisering, t.ex. en reduktion av sjukhusrelaterade infektioner inklusive multiresistenta bakterier. Om en dagkirurgisk avdelning öppnar kommer många patienter att inte behöva passera gynavdelningen.

2 För slutenvården sker en fortsatt reduktion av vårdtider. Enkelrummen på gynavdelningen förbättrar vården särskilt utifrån respekt för patientens integritet, risk för nosokomiala infektioner och snabbare återhämtning efter operation. Konceptet minimalinvasiv gynekologisk kirurgi utvecklas. Ingrepp som tidigare gjordes med öppen bukkirurgi utförs oftare vaginalt eller med assistans av laparoskopi. Tillgängligheten inom kvinnosjukvården till mottagningsbesök och operation är fortsatt god. Traditionellt har gynekologer arbetat med ett brett register av gynekologiska operationer. Ökade kompetenskrav, i kombination med relativt sett fler gynekologer i tjänst, kommer att leda till subspecialisering och teamindelning. Kompetensutveckling är ett fortsatt viktigt område, inte minst med tanke på förestående pensioneringar av den stora kullen 40-talister. Vad gäller kirurgisk träning är även detta en utmaning, eftersom antalet operativa ingrepp är relativt stationärt samtidigt som antalet operatörer successivt har ökat. Att involvera olika personalkategorier i patientvården är av stor vikt dels för vårdprocessen, men även för patientsäkerheten. Vårdprocesser som patientlogistik kan faciliteras genom att sätta upp mål som blir tydliga för samtliga personalkategorier. Standardisering är ett viktigt inslag i effektiva vårdprocesser. Klinikövergripande vårdprocesser där flera kliniker är involverade, t.ex. kvinnokliniken + centraloperation i samband med operativa ingrepp kan analyseras över klinikgränserna för optimering av vårdkedjor. Ett utökat samarbete mellan kvinnoklinikerna i Mora och i Falun har etablerats under de senaste åren. För att detta samarbete skall fortsätta att utvecklas behövs en kontinuerlig tillgång till gynekologer vid kvinnokliniken i Mora. Möjligheterna att rekrytera gynekologer till kvinnokliniken i Mora har visat sig begränsade vid tidigare rekryteringsförsök. På initiativ av Socialstyrelsen har cancersjukvården i landet kartlagts. För att jämna ut skillnaderna i behandling av patienter med cancer kan förväntas en ökad regionalisering / centralisering till universitetskliniker. Detta kommer sannolikt att ske för behandling av högrisk livmoderkroppscancer och avancerad äggstockscancer. Möjligtvis kan denna vård även fortsättningsvis ges vid länssjukhus, men det förutsätter att fler gynekologer tränas i denna kirurgi vid universitetskliniker eller genom att kirurgin bedrivs av team som inkluderar gynekologer, kirurger och urologer.

3 Genom en mer radikal kirurgi mot högrisk livmoderkroppscancer slipper fler kvinnor jämfört med idag adjuvant strålbehandling, som för närvarande ges vid Universitetssjukhuset i Örebro. Strålbehandling vid behandling av cancersjukdomar kommer även fortsättningsvis att ges vid universitetssjukhus. En ökad trend för regionalisering / centralisering ses vid ett antal olika sjukdomstillstånd som t.ex. avancerad endometrios och komplicerad behandling av infertilitet. Aktuella områden för högspecialiserad vård är strålbehandling av gynekologisk cancer, viss avancerad tumörkirurgi, och behandling av maligna trofoblasttumörer. Det är inte aktuellt att ta hem behandlingen av dessa diagnoser. Patientsäkerhetsarbetet kommer att bli än mer viktigt under kommande år. För att möta ett ökat informationsbehov för patienterna på ett adekvat sätt sker en utveckling inom IT-sektorn, med lätt tillgänglig IT-baserad information via landstingets och kvinnosjukvårdens hemsidor. Innehållet i denna information kan leda till att patientens förväntningar inför vårdsituationen harmonierar med verkligheten. Den elektroniska kommunikationen med patienterna utvecklas genom Mina Vårdkontakter. Förhoppningsvis utvecklas journaldatasystemen så att de är ett bra och effektivt arbetsinstrument för vårdpersonalen och kompatibla med en hög standard av patientsäkerhet t.ex. beträffande läkemedelsadministration. Datasystemet TakeCare införs I ett längre perspektiv inför 2025 fortsätter utvecklingen med följande tillägg: Robotkirurgi kan utgöra ett bra komplement till att utveckla den minimalinvasiva gynekologiska kirurgin av komplicerade gynekologiska sjukdomstillstånd, t.ex. operation av stora myom och avancerad cancerkirurgi. En eventuell robotkirurgi (investeringskostnad 15 miljoner) utvecklas gärna över klinikgränser t.ex. gynekologi och urologi. Sannolikt kommer den medicinska utvecklingen inom genetiken att påverka terapival, t.ex. vid cancerbehandling. Vaccinationsprogrammet mot livmoderhalscancer börjar få ett bra genomslag mot nyinsjuknande i livmoderhalscancer, cellförändringar och kondylom. Av största vikt är att information inom de olika IT-system som finns inom landstinget kan användas till analyser av vårdproduktion, men även inom medicinsk forskning. Detta kräver en ökad flexibilitet inom IT-systemen.

4 OBSTETRIK Den nya vårdbyggnaden med planerad inflyttning 2013 kommer att inkorporera förlossning, BB, neonatologi och specialistmödravård. Största skillnaden jämfört med dagens traditionella system i vården av de blivande mammorna och deras nyfödda barn, kommer mammorna med normal förlossning och friska barn i allt högre utsträckning att följa tidig hemgångsalternativet, medan komplicerade förlossningar med morbiditet hos mor eller barn att karakteriseras av samvård. Det är viktigt att obstetriska patienter får disponera platser på patienthotellet, eftersom antalet vårdplatser är starkt reducerat jämfört med aktuell situation. Inom mödravården / obstetriken ses följande utveckling: Ökade möjligheter till genetisk provtagning och fosterdiagnostik. T.ex. utvecklas analysmetoder för fetala celler i maternellt blod. Behovet att kartlägga genetiska sjukdomar kommer att öka. Preimplantatorisk diagnostik kommer att utvecklas och behovet i befolkningen kommer att öka. Ultraljudsdiagnostiken förfinas. Ett tydligt behov är redan identifierat att bildöverföring, gärna momentan live, möjliggörs för interaktiva undersökningar mellan länssjukhus och expertis på universitetssjukhus. Nya metoder inom fosterdiagnostik kommer att leda till fler kontroller i tidig graviditet och det kommer att erbjudas möjlighet till riktad terapi mot specifika sjukdomstillstånd. En stor utmaning inom länet är att minska frekvensen av kejsarsnitt, särskilt på kvinnor som är blivande mammor för första gången och som har haft en normal graviditet. En tydlig vårdkedja över hela graviditeten som inkluderar tiden från mödravård ända till förlossning är viktig och behöver stärkas, genom ett utökat samarbete mellan primärvården, som idag organiserar basmödravården, och kvinnosjukvårdens specialistmödravård och förlossningsavdelning. För att upprätthålla en hög kompetens och beredskap för att kirurgiskt hantera livshotande situationer med postpartum blödningar behövs gynekologer med hög kirurgisk kompetens. Denna kompetens utvecklas bäst i samband med avancerad tumörkirurgi. Sannolikt kommer dessa urakuta postpartum blödningar att öka eftersom tidigare kejsarsnitt utgör en riskfaktor. Inom en kommande 5-årsperiod kommer flera rutinerade obstetriker att pensioneras inom kvinnosjukvården. Vad gäller rekrytering av specialister inom obstetrik & gynekologi noteras att den senaste specialisten som flyttade utifrån till kvinnokliniken i Falun anställdes 1983! Vid kvinnokliniken i Mora har man lyckats rekrytera flera gynekologer vid senare tillfälle, men flera av dessa nyanställda har slutat. Konklusionen är att det är särskilt viktigt att behålla de specialister som också har gjort sin ST-tjänstgöring i Dalarna.

5 Rekrytering av barnmorskor är extra betydelsefullt inom kommande decennium. Pensionsavgångar hos ett stort antal rutinerade barnmorskor med hög kompetens kommer sannolikt att leda till en bristsituation och dessa förhållanden har relevans både inom Dalarna och nationellt. Det är viktigt att Landstinget Dalarna erbjuder goda och stimulerande arbetsvillkor för att attrahera nyutexaminerade barnmorskor. Flera generella punkter som kommenterades under avsnittet gynekologi, t.ex. forskning, IT-stöd, patientlogistik, nosokomiala infektioner har relevans även inom obstetrikavsnittet. Trots en ökad subspecialisering inom gynekologin ser professionen en tydlig vinst i att behålla helheten inom specialiteten obstetrik & gynekologi. Områden inom obstetriken som i dagsläget och även fortsättningsvis kommer kräva högspecialiserad vård inkluderar: mödrar med risk för prematur förlossning mellan graviditetsvecka 22+0 och 25+6 (Akademiska sjukhuset, Uppsala) Preimplantatorisk fosterdiagnostik (Karolinska universitetssjukhuset, Huddinge) Hjärtmissbildningar hos fostret (Sahlgrenska universitetssjukhuset, Göteborg) Tvillingtransfusionssyndrom, immunisering (Karolinska Sjukhuset, Huddinge) EXIT in-utero kirurgi på foster (Karolinska Sjukhuset, Solna) Fram emot 2025 kommer en arsenal av biokemiska markörer att utvecklas där risk för olika graviditetsrelaterade sjukdomar kan analyseras, t.ex. preeklampsi. Metodiken inom genetisk provtagning kommer också utvecklas. Ultraljudsundersökningarna blir än mer högteknologiska. Flera av dessa metoder kommer att leda till en ökad regionalisering samt centralisering. Sammanfattningsvis fokuserar vi inom kvinnosjukvården både vad gäller obstetrik och gynekologi på att förbereda oss för den nya vård som kommer att ges i det nya vårdblocket. En effektiv patientlogistik och ett minimalinvasivt koncept vid gynekologisk kirurgi harmonierar oftast med patientnöjdhet och ett optimalt utnyttjande av befintliga resurser. Rekrytering av nya medarbetare för att kompensera för ett stort antal pensioneringar kommer att ha betydelse för att säkra en framtida kompetensförsörjning. Detta gäller särskilt obstetriker/gynekologer och barnmorskor. Inom avancerad cancersjukvård noteras en aktuell trend för regionalisering och centralisering.

Ett år inom kvinnosjukvården 2017

Ett år inom kvinnosjukvården 2017 Ett år inom kvinnosjukvården 2017 107 311 Mottagningsbesök 15 487 883 Gynekologiska akutbesök Anställda 63% Andel patienter som får vård inom 90 dagar inom gynekologi 100% Andel patienter med cancerdiagnos

Läs mer

17 Endometriosvård i Halland RS150341

17 Endometriosvård i Halland RS150341 17 Endometriosvård i Halland RS150341 Ärendet Regionfullmäktige beslöt på sammanträdet 2015-06-17 ( 45) att bifalla en motion om endometrios. Motionen syftade till att: Beskriva och kartlägga nuläget för

Läs mer

Framtidsplan Landstinget Dalarna 2012 2015 med utblick mot 2025

Framtidsplan Landstinget Dalarna 2012 2015 med utblick mot 2025 Framtidsplan Landstinget Dalarna 2012 2015 med utblick mot 2025 Specialitetsgrupp: Kirurgi Område: Högspecialiserad vård 1. Vilka är de huvudsakliga diagnosgrupper/tillstånd som remitteras till högspecialiserad

Läs mer

Nivåstrukturering av urologisk och gynekologisk cancer i Uppsala-Örebroregionen 2015

Nivåstrukturering av urologisk och gynekologisk cancer i Uppsala-Örebroregionen 2015 1 (8) Nivåstrukturering av urologisk och gynekologisk cancer i Uppsala-Örebroregionen 2015 Uppdraget Vårdprocessgrupperna för urologiska och gynekologiska tumörsjukdomar och specialitetsråden för urologi

Läs mer

RESULTAT. Graviditets- och förlossningsvård. 1. Övervikt och fetma vid inskrivning till mödrahälsovård

RESULTAT. Graviditets- och förlossningsvård. 1. Övervikt och fetma vid inskrivning till mödrahälsovård RESULTAT Graviditets- och förlossningsvård 1. Övervikt och fetma vid inskrivning till mödrahälsovård Övervikt och fetma vid inskrivning på MVC speglar det aktuella hälsoläget i befolkningen. Norrbotten

Läs mer

Nationellt programområde för Kvinnosjukdomar och förlossning Masoumeh Rezapour, ordförande

Nationellt programområde för Kvinnosjukdomar och förlossning Masoumeh Rezapour, ordförande Nationellt programområde för Kvinnosjukdomar och förlossning Masoumeh Rezapour, ordförande Masoumeh Rezapour svnuppsalaorebro.se NPO Kvinnosjukdomar och förlossning Bildades november 2017 Huvuduppdrag

Läs mer

Lägesrapport Nivåstrukturerade diagnoser Namn Sammanhang

Lägesrapport Nivåstrukturerade diagnoser Namn Sammanhang Lägesrapport Nivåstrukturerade diagnoser 2017-01-24 2017-01-25 Namn Sammanhang Underlag - tabeller Data från kvalitetsregister för respektive cancerform (uttag dec ) Urvalet baseras på män/kvinnor bosatta

Läs mer

Framtidsplan, Hälso- och sjukvård, Dalarna Öron-, näs- och halssjukdomar och Audiologi

Framtidsplan, Hälso- och sjukvård, Dalarna Öron-, näs- och halssjukdomar och Audiologi 1 Framtidsplan, Hälso- och sjukvård, Dalarna Öron-, näs- och halssjukdomar och Audiologi Svar på frågor som ställts av landstingsstyrelsen 1. Högspecialiserad vård Vilka är de huvudsakliga diagnosgrupper

Läs mer

Handlingsplan för gynekologi och urologi

Handlingsplan för gynekologi och urologi 1 Hälso- och sjukvårdavdelningen Referens Datum Diarienummer Daniel Holmdahl 2007-03-06 RSK 549-2006 Handlingsplan för gynekologi och urologi Bakgrund Tillgängligheten till delar av den gynekologiska och

Läs mer

Datum 2015-04-27 Sida 1 (5) Svar på motion från Jan Wiklund (M) med flera: "Öppna barnmorskeledd förlossning i Mora"

Datum 2015-04-27 Sida 1 (5) Svar på motion från Jan Wiklund (M) med flera: Öppna barnmorskeledd förlossning i Mora ,,1~ Landstinget Il DALARNA Division kirurgi Datum 2015-04-27 1 (5) 0 0 0 1 1 5 Dnr LD14/01771 Uppdnr 824 2015-04-13 Landstingsstyrelsen 2015-04-27 Svar på motion från Jan Wiklund (M) med flera: "Öppna

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2005:83 1 (12) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motioner 2002:26 av Birgitta Rydberg m.fl. (fp), 2003:8 av Christer G Wennerholm och Filippa Reinfeldt (m) och 2003:27 av Olov Lindquist

Läs mer

NSM ärende. Bildspel med delar av Fysisk utvecklingsplan Malmö sjukhusområde,

NSM ärende. Bildspel med delar av Fysisk utvecklingsplan Malmö sjukhusområde, 2017-05-09 Daterad 7-05 5-11 NSM ärende Bildspel med delar av Fysisk utvecklingsplan Malmö sjukhusområde, 2017-04-20 Hänvisning till: Fysisk utvecklingsplan, Malmö 2017-04-20 med underliggande dokument:

Läs mer

Yttrande över motion 2013:16 av Tomas Melin m.fl. (MP) och Pia Ortiz-Venegas m.fl. (V) om endometrios

Yttrande över motion 2013:16 av Tomas Melin m.fl. (MP) och Pia Ortiz-Venegas m.fl. (V) om endometrios Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Claes Lennmarken TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-08-27 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2014-10-16, P 13 1 (3) HSN 1405-0712 Yttrande över motion 2013:16 av Tomas Melin

Läs mer

Regelbok för specialiserad gynekologisk vård

Regelbok för specialiserad gynekologisk vård Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning HÄLSO- OCH 1 (5) SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2011-06-21 p 4 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2011-05-23 HSN 1105-0477 Handläggare: Tore Broström Regelbok för specialiserad gynekologisk vård

Läs mer

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion SMMNFTTNE EÖMNING ST-SPUR-inspektion Inspektionsdatum: 2015-11-18 Karlskoga lasarett Karlskoga Kvinnokliniken Sjukhus Ort Klinik Serney ööj och Kerstin Jonsson Inspektörer Gradering Socialstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning RAPPORT Datum 2013-12-10 1 (10) Till Regiondirektör Jonas Rastad Genomlysning av förlossningsvården i Under sommaren 2013 var förlossningsvården i ansträngd.

Läs mer

Nivåstrukturering av gynekologisk och urologisk cancer

Nivåstrukturering av gynekologisk och urologisk cancer TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(3) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Per-Olov Gustafsson Staben för övergripande hälso- och sjukvårdsfrågor +46155247636 2015-10-17 LS-LED15-1307-1 Ä R E N D E G Å

Läs mer

Da Vinci kirurgisystem

Da Vinci kirurgisystem Da Vinci kirurgisystem Danderyds sjukhus Robotteknologin da Vinci gör det möjligt för kirurger att operera med högre precision som gör ingreppen säkrare och medför snabbare återhämtning för patienten jämfört

Läs mer

Årsrapport 2015 RMPG kvinnosjukvård

Årsrapport 2015 RMPG kvinnosjukvård Årsrapport 2015 RMPG kvinnosjukvård Består av följande kvalitetsgrupper; Fostermedicin Gynekologi Obstetrik Preventiv kvinnohälsa Gynekologisk onkologi BB-vård RMPG liksom de olika kvalitetsgrupperna träffas

Läs mer

Förslag till auktorisering av förlossningsenhet

Förslag till auktorisering av förlossningsenhet Förvaltningen Eva Lestner HSN 2008-12-16 p 16 TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (5) 2008-11-28 HSN 0804-0605 Förslag till auktorisering av förlossningsenhet Ärendet I detta ärende framläggs förslag till godkännande av

Läs mer

Svar på skrivelse från (MP), (V) och (S) om den utlovade utvärderingen av endometrioscentrum i Huddinge

Svar på skrivelse från (MP), (V) och (S) om den utlovade utvärderingen av endometrioscentrum i Huddinge Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-01-22 1 (3) HSN 1509-1114 Handläggare: Claes Lennmarken Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-02-23, p 29 Svar på skrivelse från (MP), (V) och (S) om

Läs mer

Yttrande över motion - Vården av kvinnor med endometrios

Yttrande över motion - Vården av kvinnor med endometrios TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(3) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Mikael Törmä Staben för regionala frågor +46155245000 2015-12-15 PVN16-0009-2 Ä R E N D E G Å N G M Ö T E S D A T U M Yttrande

Läs mer

Perioperativ Medicin och Intensivvård (PMI) vid Nya Karolinska

Perioperativ Medicin och Intensivvård (PMI) vid Nya Karolinska Perioperativ Medicin och Intensivvård (PMI) vid Nya Karolinska Vad är PMI? PMI är en sjukhusövergripande funktion för patientcentrerad, högkvalitativ och innovativ vård, forskning och utbildning inom perioperativ

Läs mer

Yttrande över motion - Vården av kvinnor med endometrios

Yttrande över motion - Vården av kvinnor med endometrios TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(3) H A N D LÄ G G A R E D A TU M D IA R IEN R Mikael Törmä Staben för regionala frågor +46155245000 2015-12-14 LS-LED14-619-3 Ä R EN D EG Å N G Landstingsstyrelsens hälso- och sjukvårdsutskott

Läs mer

Forskningspersonsinformation

Forskningspersonsinformation Forskningspersonsinformation Jämförande studie mellan öppen kirurgi och robot-assisterad titthålskirurgi vid tidig livmoderhalscancer. Bakgrund och syfte Behandlingen av patienter med tidig livmoderhalscancer

Läs mer

Vårdprogram urininkontinens Sörmland

Vårdprogram urininkontinens Sörmland Nikola 2013-10-11 Vårdprogram urininkontinens Sörmland Vårdprogram - urininkontinens Syfte: Strukturerat arbetssätt, individuell utredning och behandling, verktyg vid förskrivning. Gäller för hela befolkningen

Läs mer

Budgetskrivelse för PE 022 Barn- och Kvinnocentrum i Östergötland 2004

Budgetskrivelse för PE 022 Barn- och Kvinnocentrum i Östergötland 2004 Budgetskrivelse för PE 022 Barn- och Kvinnocentrum i Östergötland 2004 I och med den länsövergripande omorganisationen har gemensamt styrkort för Barn- och Kvinnocentrum ännu inte utarbetats. Ett balanserat

Läs mer

Erbjudande om fosterdiagnostik

Erbjudande om fosterdiagnostik Erbjudande om fosterdiagnostik Landstingen i norra regionen det vill säga Jämtland, Västernorrland, Västerbotten samt Norrbotten har fattat beslut om ett enhetligt erbjudande till blivande föräldrar som

Läs mer

Sammanträde i programberedningen för barn, unga och förlossningsvård

Sammanträde i programberedningen för barn, unga och förlossningsvård Programberedning 4-2016-08-25 1 (5) Sammanträde i programberedningen för barn, unga och förlossningsvård Datum 2016-08-25 Tid 12.45 14.00 Plats Konferensrum på kvinnokliniken, Karolinska Universitetssjukhuset

Läs mer

SVENSK FÖRENING FÖR OBSTETRIK OCH GYNEKOLOGI ARBETS- OCH REFERENSGRUPP FÖR PERINATOLOGI. Graviditetsimmunisering

SVENSK FÖRENING FÖR OBSTETRIK OCH GYNEKOLOGI ARBETS- OCH REFERENSGRUPP FÖR PERINATOLOGI. Graviditetsimmunisering SVENSK FÖRENING FÖR OBSTETRIK OCH GYNEKOLOGI ARBETS- OCH REFERENSGRUPP FÖR PERINATOLOGI Graviditetsimmunisering Rapport nr 74 2015 Arbets- och Referensgruppen för Perinatologi Nr 74 2015 Graviditetsimmunisering

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Kvinnokliniken MSE, KSK Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

Avdelningen för Hälso- och sjukvårdsstyrning

Avdelningen för Hälso- och sjukvårdsstyrning Avdelningen för Hälso- och sjukvårdsstyrning Datum 2014-09-18 1 (7) Behovsanalys avseende endometriossjukdomen Vad är endometrios Endometrios definieras som växt av livmoderslemhinneliknande vävnad utanför

Läs mer

Välkommen till USÖ Det personliga universitetssjukhuset

Välkommen till USÖ Det personliga universitetssjukhuset Välkommen till USÖ Det personliga universitetssjukhuset Välkommen till det personliga universitetssjukhuset USÖ är ett personligt universitetssjukhus med uppdrag att bedriva avancerad sjukvård, forskning

Läs mer

Kvinnosjukvård Dalarna KUB KOMBINERAT ULTRALJUD OCH BIOKEMISKT BLODPROV

Kvinnosjukvård Dalarna KUB KOMBINERAT ULTRALJUD OCH BIOKEMISKT BLODPROV Kvinnosjukvård Dalarna KUB KOMBINERAT ULTRALJUD OCH BIOKEMISKT BLODPROV Fosterdiagnostik du väljer själv! De allra flesta barn föds friska, men alla kvinnor har - oavsett ålder en viss risk att föda ett

Läs mer

Hälso- och sjukvård Delrapport kvinnosjukvård

Hälso- och sjukvård Delrapport kvinnosjukvård Nyckeltalssamverkan Hälso- och sjukvård Delrapport kvinnosjukvård Blekinge, Dalarna, Gotland, Gävleborg, Halland, Sörmland, Uppsala, Västerbotten, Västmanland, Örebro 2003-06-16 Kontaktpersoner landstingen:

Läs mer

Nationella riktlinjer för vård vid endometrios

Nationella riktlinjer för vård vid endometrios TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Regionsjukvårdsstaben Eva Hellman 2018-04-23 SVN 2018-11 Samverkansnämnden för sydöstra sjukvårdsregionen Nationella riktlinjer för vård vid endometrios Förslag till beslut Samverkansnämnden

Läs mer

RAPPORT FRÅN RCC och RCC styrgrupp. Filippa Nyberg Samverkansnämnden 15 feb 2017

RAPPORT FRÅN RCC och RCC styrgrupp. Filippa Nyberg Samverkansnämnden 15 feb 2017 RAPPORT FRÅN RCC och RCC styrgrupp Filippa Nyberg Samverkansnämnden 15 feb 2017 RCC rapport SVF Revision av regionala cancerplanen-workshop Nivåstrukturering förslag till beslut Revision av regional cancerplan

Läs mer

SKL 2009-09-29. Harald Almström

SKL 2009-09-29. Harald Almström SKL 2009-09-29 Harald Almström UltraGyn Läkarhuset Odenplan 1991 Danderyds sjukhus 1993 Ultraljudsdiagnostik som underentreprenör till kvinnokliniken Hallunda centrum 2006 2009-09-29 Harald Almström 2

Läs mer

Endometrioscentra behövs dom? Matts Olovsson

Endometrioscentra behövs dom? Matts Olovsson Endometrioscentra behövs dom? Matts Olovsson Institutionen för Kvinnors och Barns Hälsa, och Kvinnokliniken, Akademiska sjukhuset, Uppsala Kristianstad, SFOG-veckan, 27/8, 2012 Fakta om fienden: Hur vanligt

Läs mer

Ge kniven vidare vad visade enkäten?

Ge kniven vidare vad visade enkäten? Ge kniven vidare vad visade enkäten? Som en del i kampanjen Ge kniven vidare har ni av OGU- styrelsen blivit tillfrågade att under februari och mars 2013 svara på en enkät. Vi var intresserade av hur vi

Läs mer

Dagkirurgi Gynekologisk Cancer Hysterektomi. Docent Henrik Falconer Patientflödeschef Gynekologisk Cancer Karolinska Universitetssjukhuset

Dagkirurgi Gynekologisk Cancer Hysterektomi. Docent Henrik Falconer Patientflödeschef Gynekologisk Cancer Karolinska Universitetssjukhuset Dagkirurgi Gynekologisk Cancer Hysterektomi Docent Henrik Falconer Patientflödeschef Gynekologisk Cancer Karolinska Universitetssjukhuset Postoperativ vård historisk utveckling Utveckling av vårdtider

Läs mer

Nivåstrukturering

Nivåstrukturering Nivåstrukturering 2016-09-28 Nivåstrukturering Regionala processen Höstens arbete Genomförande av de delar av vår regionala plan som är i linje med nationellt förslag Anpassning av de delar av vår regionala

Läs mer

5.4 Regelbok Mödrahälsovård 2015

5.4 Regelbok Mödrahälsovård 2015 1 (5) 5.4 Regelbok Mödrahälsovård 2015 2 (5) 5.4 Regelbok för Mödrahälsovården 5.4.1 Bakgrund Barnmorskemottagningen inom primärvården ska erbjuda hälsovård under graviditet, inklusive föräldrastöd och

Läs mer

Praktiske forbedringer basert på DRG-analyse. hva har vi gjort?

Praktiske forbedringer basert på DRG-analyse. hva har vi gjort? Praktiske forbedringer basert på DRG-analyse hva har vi gjort? Urban Jürgensen 40-talist Dansk (fast icke rökare) Specialist i Gynekologi och obstetrik 1980 Klinikchef K.K. Eksjö sedan 1994 Obstetrik och

Läs mer

Fördelning operationstyper inom kirurgi och ortopedi i Region Jönköpings län

Fördelning operationstyper inom kirurgi och ortopedi i Region Jönköpings län MISSIV Förvaltningsnamn Avsändare Nämnden för folkhälsa och sjukvård Fördelning operationstyper inom kirurgi och ortopedi i Region s län Utifrån Landstingsstyrelsens beslut 2014-03-18 om Åtgärdsplan utifrån

Läs mer

1 (5) 5.4 Regelbok Mödrahälsovård

1 (5) 5.4 Regelbok Mödrahälsovård 1 (5) 5.4 Regelbok Mödrahälsovård 1 2 (5) Regelbok för Mödrahälsovården 5.4.1 Bakgrund Barnmorskemottagningen inom primärvården ska erbjuda hälsovård under graviditet, inklusive föräldrastöd och livsstilssamtal,

Läs mer

Topplistan - Cancerregistret

Topplistan - Cancerregistret Topplistan - Cancerregistret Diagnosperiod 2014-01-01-2014-12-31 Endast kliniker med 10 eller fler fall under aktuell period är inkluderade 27 april 2015 1 Akademiska sjukhuset Lungsjukvård 132 0 100.0

Läs mer

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion Inspektionsdatum: 2013-11-26 Kungälvs sjukhus Kungälv Kirurgkliniken Sjukhus Ort Klinik Susanne Tumlin Ekelund och Göran Felländer Inspektörer STRUKTUR A Verksamheten:

Läs mer

Gynekologisk Kirurgi och Kvalitetsuppföljning på Kvinnokliniken Carlanderska. Katarina Brywe

Gynekologisk Kirurgi och Kvalitetsuppföljning på Kvinnokliniken Carlanderska. Katarina Brywe Gynekologisk Kirurgi och Kvalitetsuppföljning på Kvinnokliniken Carlanderska Katarina Brywe UTVECKLING AV ANTALET OPERATIONER KVINNOKLINIKEN CARLANDERSKA 160 140 120 100 80 60 40 20 0 HT 10 VT 11 HT 11

Läs mer

Utbildningsprogram för Subspecialisering i Reproduktionsmedicin

Utbildningsprogram för Subspecialisering i Reproduktionsmedicin Utbildningsprogram för Subspecialisering i Reproduktionsmedicin Kjell Wånggren Kurs i reproduktionsendokrinologi & infertilitet Hesselby slott 28 mars 2019 Jävsdeklaration Kjell Wånggren Erhållit ersättning

Läs mer

Övergripande rapport. Piloten 2006 och Sahlgrenska Universitetssjukhuset 2007. Avdelningsnivå

Övergripande rapport. Piloten 2006 och Sahlgrenska Universitetssjukhuset 2007. Avdelningsnivå Övergripande rapport Piloten 2006 och Sahlgrenska Universitetssjukhuset 2007 Avdelningsnivå Läsvägledning Utskriften ger en översikt av resultatet utan kommentarer. Rapporten visar verksamheternas svarsprocent.

Läs mer

En förbättrad förlossningsvård och insatser för kvinnors hälsa Kompetensförsörjning och organisationsutveckling (Beslut enligt delegation) RS150440

En förbättrad förlossningsvård och insatser för kvinnors hälsa Kompetensförsörjning och organisationsutveckling (Beslut enligt delegation) RS150440 Protokoll Sammanträdesdatum 2017-10-24 Regionstyrelsens hälso- och sjukvårdsutskott 168 En förbättrad förlossningsvård och insatser för kvinnors hälsa Kompetensförsörjning och organisationsutveckling (Beslut

Läs mer

Svar på interpellation 2018:14 av Erika Ullberg (S) om växande vårdköer i Sveriges rikaste landsting

Svar på interpellation 2018:14 av Erika Ullberg (S) om växande vårdköer i Sveriges rikaste landsting INTERPELLATIONSSVAR Hälso- och sjukvårdslandstingsråd Anna Starbrink (L) 2018-06-12 LS 2018-0605 Svar på interpellation 2018:14 av Erika Ullberg (S) om växande vårdköer i Sveriges rikaste landsting Erika

Läs mer

Årsredovisning avseende hysterektomi utförd på benign indikation år 2014

Årsredovisning avseende hysterektomi utförd på benign indikation år 2014 Årsredovisning avseende hysterektomi utförd på benign indikation år 2014 Återrapport från Gynop-registret Sammanställning av nationella data inrapporterade till Gynop-registret avseende patienter som blivit

Läs mer

Avancerad specialistsjuksköterska. Masterprogram med inriktning kirurgisk vård, 60hp

Avancerad specialistsjuksköterska. Masterprogram med inriktning kirurgisk vård, 60hp Avancerad specialistsjuksköterska Masterprogram med inriktning kirurgisk vård, 60hp Avancerad specialistsjuksköterska Rollen som avancerad specialistsjuksköterska (eller Nurse Practitioner, NP) introducerades

Läs mer

specialist i obstetrik och gynekologi med minst 1 års erfarenhet som specialist

specialist i obstetrik och gynekologi med minst 1 års erfarenhet som specialist Gynekologisk Tumörkirurgi med Cancervård Bakgrund Gynekologisk onkologi med diagnostisk och kirurgisk inriktning har förekommit som subspecialitet inom obstetrik och gynekologi i USA sedan 1970-talet och

Läs mer

En förbättra förlossningsvård och insatser för kvinnors hälsa Förlossningsbristningar fas II (Beslut enligt delegation) RS150440

En förbättra förlossningsvård och insatser för kvinnors hälsa Förlossningsbristningar fas II (Beslut enligt delegation) RS150440 Protokoll Sammanträdesdatum 2017-10-24 Regionstyrelsens hälso- och sjukvårdsutskott 169 En förbättra förlossningsvård och insatser för kvinnors hälsa Förlossningsbristningar fas II (Beslut enligt delegation)

Läs mer

Core Curriculum 1. Obstetrik och gynekologi - 9 poäng

Core Curriculum 1. Obstetrik och gynekologi - 9 poäng Core Curriculum 1 Obstetrik och gynekologi - 9 poäng ÖVERGRIPANDE MÅL Tillämpa ett terapeutiskt förhållningssätt och en helhetssyn vid patientkontakt. Ta en adekvat somatisk anamnes Värdera en symptombild

Läs mer

ÖVERGRIPANDE MÅL som gäller för hela läkarutbildningen och som är tillämpliga också inom obstetrik & gynekologi

ÖVERGRIPANDE MÅL som gäller för hela läkarutbildningen och som är tillämpliga också inom obstetrik & gynekologi Core Curriculum Obstetrik och gynekologi ÖVERGRIPANDE MÅL som gäller för hela läkarutbildningen och som är tillämpliga också inom obstetrik & gynekologi Tillämpa ett terapeutiskt förhållningssätt och en

Läs mer

Barn- och Ungdomskliniken

Barn- och Ungdomskliniken Barn- och Ungdomskliniken Verksamhet Barn- och ungdomsmedicinsk mottagning Allvårdsavdelning för barn och ungdomar Primärjour inneliggande barn, BB och förlossning Läkarkontroll av BB-barnen Läkarinsatser

Läs mer

Årsrapport 2016 RMPG kvinnosjukvård

Årsrapport 2016 RMPG kvinnosjukvård Årsrapport 2016 RMPG kvinnosjukvård RMPG kvinnosjukvård består av följande kvalitetsgrupper; Fostermedicin Gynekologi Obstetrik Preventiv kvinnohälsa Gynekologisk onkologi BB-vård Alla kvalitetsgrupper

Läs mer

Rekommendation rörande nationell nivåstrukturering av sarkom

Rekommendation rörande nationell nivåstrukturering av sarkom Rekommendation rörande nationell nivåstrukturering av sarkom Mot bakgrund av vad nedan angivits rekommenderar Regionala cancercentrum i samverkan landsting/regioner: att godkänna och tillämpa nedanstående

Läs mer

Granskning av robotassisterad kirurgi samt dagkirurgi, förstudie

Granskning av robotassisterad kirurgi samt dagkirurgi, förstudie Revisionsrapport Granskning av robotassisterad kirurgi samt dagkirurgi, förstudie Landstinget Halland Mars 2010 Christel Eriksson Carl-Magnus Stensson 2010-03-10 Namnförtydligande Namnförtydligande Innehållsförteckning

Läs mer

Hälsoval Örebro län. Kravspecifikation. Mödrahälsovård. Bilaga 2 Krav- och kvalitetsbok. Beslutad i LS 2014-12-09. Regionkansliet, Region Örebro län

Hälsoval Örebro län. Kravspecifikation. Mödrahälsovård. Bilaga 2 Krav- och kvalitetsbok. Beslutad i LS 2014-12-09. Regionkansliet, Region Örebro län Regionkansliet, Region Örebro län Bilaga 2 Krav- och kvalitetsbok Hälsoval Örebro län Kravspecifikation Mödrahälsovård Beslutad i LS 2014-12-09 1 (8) Innehållsförteckning Definition... 3 Övergripande mål...

Läs mer

Yttrande över motion 2011:40 av Tove Sander (S) och Petra Larsson (S) om modern och jämställd förlossningsvård

Yttrande över motion 2011:40 av Tove Sander (S) och Petra Larsson (S) om modern och jämställd förlossningsvård Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 1 (5) 2012-05-22 p 9 Handläggare: Maria State Yttrande över motion 2011:40 av Tove Sander (S) och Petra Larsson (S) om modern och jämställd

Läs mer

Svar på skrivelse från Miljöpartiet de gröna om arbetet med behandling för endometrios

Svar på skrivelse från Miljöpartiet de gröna om arbetet med behandling för endometrios Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Christina Walldin TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-05-15 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-06-20 1 (4) HSN 2017-0605 Svar på skrivelse från Miljöpartiet de gröna om arbetet

Läs mer

Vårdval av förlossningsenhet

Vårdval av förlossningsenhet LS 2008-10-14 1 (7) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning Landstingsstyrelsen förvaltning Handläggare: Anders Olsson Vårdval av förlossningsenhet Ärendet Landstingsstyrelsen beslutade den 28 augusti

Läs mer

Protokoll Specialitetsrådsmöte Örebro 22-23 maj

Protokoll Specialitetsrådsmöte Örebro 22-23 maj Protokoll Specialitetsrådsmöte Örebro 22-23 maj Närvarande: Verksamhetschefer: Studierektorer: Område: Masoumeh Rezapour Ajlana Lutvica Uppsala Bo Claesson Maria Palm Gävle, Hudiksvall Christina Cedergren

Läs mer

Ankomstavdelning Malmö

Ankomstavdelning Malmö 2017-01-12 Ansvarig: Camilla Andersson Ankomstavdelning Malmö BEHOVSINVENTERING 1 Uppdrag... 3 2 Bakgrund... 3 2.1 ORK... 3 2.2 OKK... 4 2.3 OO... 4 2.4 OK... 5 2.5 Handkirurgen... 5 3 Syfte... 5 4 Resultat...

Läs mer

Svår mensvärk kan vara symtom på endometrios. Information för dig som arbetar i vården

Svår mensvärk kan vara symtom på endometrios. Information för dig som arbetar i vården Svår mensvärk kan vara symtom på endometrios Information för dig som arbetar i vården Denna publikation skyddas av upphovsrättslagen. Vid citat ska källan uppges. För att återge bilder, fotografier och

Läs mer

Fosterdiagnostik och riskvärdering

Fosterdiagnostik och riskvärdering Fosterdiagnostik och riskvärdering Information till gravida Centrum för fostermedicin CFM Karolinska Universitetssjukhuset INNEHÅLLSFÖRTECKNING Graviditeten en tid av glädje och förväntan 3 Fosterdiagnostik

Läs mer

Årsrapport 2012 Regional medicinsk programgrupp inom kvinnosjukvård

Årsrapport 2012 Regional medicinsk programgrupp inom kvinnosjukvård Årsrapport 2012 Regional medicinsk programgrupp inom kvinnosjukvård Aktiviteter under 2012 Under 2012 träffades RMPG Kvinnosjukvård som vanligt vid två tillfällen och i övrigt har det förekommit en livlig

Läs mer

Årsrapport 2017 RMPO Kvinnosjukvård

Årsrapport 2017 RMPO Kvinnosjukvård Årsrapport 2017 RMPO Kvinnosjukvård RMPO Kvinnosjukvård har sedan många år ett aktivt arbete i kvalitetsgrupper som speglar olika delar av verksamheten, där representanter från alla sjukhus i regionen

Läs mer

Psykisk ohälsa under graviditet

Psykisk ohälsa under graviditet Godkänt den: 2017-12-03 Ansvarig: Masoumeh Rezapour Isfahani Gäller för: Kvinnosjukvård; Mödrahälsovårdsenheten; Region Uppsala Bakgrund Psykisk ohälsa är vanligt, lika vanlig hos gravida kvinnor som hos

Läs mer

Följande ändringar har gjorts i ärendet Revidering av förfrågningsunderlag för vårdval förlossning:

Följande ändringar har gjorts i ärendet Revidering av förfrågningsunderlag för vårdval förlossning: Hälso- och sjukvårdsdirektören 2013-10-01 Hälso- och sjukvårdsnämnden, 2013-10-08, p 6 1 (1) HSN 1111-1442 Följande ändringar har gjorts i ärendet Revidering av förfrågningsunderlag för vårdval förlossning:

Läs mer

Arbets- och Referensgruppen för Psykosocial Obstetrik och Gynekologi. Nr Förlossningsrädsla. KK, Karolinska Universitetssjukhuset, Stockholm

Arbets- och Referensgruppen för Psykosocial Obstetrik och Gynekologi. Nr Förlossningsrädsla. KK, Karolinska Universitetssjukhuset, Stockholm Arbets- och Referensgruppen för Psykosocial Obstetrik och Gynekologi Nr 77 2017 Förlossningsrädsla Författare: Ulla Björklund Joy Ellis Britt Baummann Gustafsson Maria Hammarström Caroline Lilliecreutz

Läs mer

Checklista inför driftstart av Specialiserad gynekologi i öppenvård

Checklista inför driftstart av Specialiserad gynekologi i öppenvård 1 (5) Avdelningen för Somatisk Specialistvård Avtalsenheten Checklista inför driftstart av Specialiserad gynekologi i öppenvård Uppföljning inför driftstart, utförs cirka 2 veckor innan driftstart i de

Läs mer

Vem skall operera kvinnan med ovarialcancer?

Vem skall operera kvinnan med ovarialcancer? Vem skall operera kvinnan med ovarialcancer? Pernilla Dahm Kähler (presenterad av Dr. P. Kölhede) Med.Dr. överläkare Sektionschef gynekologisk tumörkirurgi kvinnosjukvården Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Läs mer

Cancerfondens enkätundersökning 2014 Kontaksjuksköterskans uppdrag

Cancerfondens enkätundersökning 2014 Kontaksjuksköterskans uppdrag 2015-07-07 Cancerfondens enkätundersökning 2014 Kontaksjuksköterskans uppdrag Behovet av en fast kontaktperson betonas i den Nationella Cancerstrategin (SOU 2009:11) Förbättrad information och kommunikation

Läs mer

Ännu bättre cancervård

Ännu bättre cancervård 1 (11) Ännu bättre cancervård En delrapport om nationell samordning av delar av den högspecialiserade cancervården 1 september 2012 Post: 118 82 Stockholm, Besök: Hornsgatan 20 Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Årsrapport Specialitetsråd i Neurosjukvård. Verksamhetsberättelse

Årsrapport Specialitetsråd i Neurosjukvård. Verksamhetsberättelse Årsrapport 2016 Specialitetsråd i Neurosjukvård Laila Hellgren, Verksamhetschef Kliniks neurofysiologi, neurologi och neurokirurgi, Akademiska sjukhuset Uppsala 2 (5) 1 Innehållsförteckning 1. Möten under

Läs mer

Handledning av ST-läkare. Michael Ullman Sahlgrenska Universitetssjukhuset Göteborg

Handledning av ST-läkare. Michael Ullman Sahlgrenska Universitetssjukhuset Göteborg Handledning av ST-läkare Michael Ullman Sahlgrenska Universitetssjukhuset Göteborg Målbeskrivning för läkares specialiseringstjänstgöring Ny modell Kompetensbaserad Målbaserad ...enligt Regeringsbeslut

Läs mer

Summarisk rapport för verksamhetsåret 2011

Summarisk rapport för verksamhetsåret 2011 Summarisk rapport för verksamhetsåret 2011 Innehållsförteckning Summarisk rapport för verksamhetsåret 2011 1 Innehållsförteckning 2 Inledning 5 Verksamhetsåret 2011 5 Obstetrisk verksamhet 6 2011:21 Erbjuds

Läs mer

Satsa på Alingsås lasarett! Ännu bättre sjukvård Tillgänglig vård Säker vård Flexibelt och kundorienterat sjukhus

Satsa på Alingsås lasarett! Ännu bättre sjukvård Tillgänglig vård Säker vård Flexibelt och kundorienterat sjukhus Satsa på Alingsås lasarett! - Det lagom stora sjukhuset Vad Hur Varför Ännu bättre sjukvård Tillgänglig vård Säker vård Flexibelt och kundorienterat sjukhus Framtidens närsjukhus Närsjukhus med specialistuppdrag

Läs mer

HIV1-infektion hos gravida kvinnor inkl behandling och uppföljning av barnet

HIV1-infektion hos gravida kvinnor inkl behandling och uppföljning av barnet 2018-01-19 9468 1 (6) HIV1-infektion hos gravida kvinnor inkl behandling och uppföljning av barnet Sammanfattning Riktlinjen beskriver praktisk handläggning vid graviditet hos både HIV1- infekterade kvinnor

Läs mer

Ny hemsida på G! Vi jobbar just nu med en nyare, fräschare hemsida! Förhoppningsvis blir den klar redan under hösten/vintern.

Ny hemsida på G! Vi jobbar just nu med en nyare, fräschare hemsida! Förhoppningsvis blir den klar redan under hösten/vintern. Informationsbrev nr. 54 augusti 2017 Bästa medlem! Ny hemsida på G! Vi jobbar just nu med en nyare, fräschare hemsida! Förhoppningsvis blir den klar redan under hösten/vintern. Almedalsveckan i Visby genomfördes

Läs mer

Framtid inom akutsjukvård vad kan vi se om vi använder både erfarenhet och kristallkula?

Framtid inom akutsjukvård vad kan vi se om vi använder både erfarenhet och kristallkula? Framtid inom akutsjukvård vad kan vi se om vi använder både erfarenhet och kristallkula? Ambulanssjukvården och akutklinikerna i Dalarna har fått uppdraget att ta fram en framtidsplan för akutsjukvården

Läs mer

Policydokument. Nationellt kvalitetsregister för Esofagusoch Ventrikelcancer (NREV) 2015-02-03

Policydokument. Nationellt kvalitetsregister för Esofagusoch Ventrikelcancer (NREV) 2015-02-03 Policydokument Nationellt kvalitetsregister för Esofagusoch Ventrikelcancer (NREV) 2015-02-03 Nationellt Kvalitetsregister för Esofagus- och Ventrikelcancer (NREV) Inledning Svensk förening för övre abdominell

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Ortopedkliniken MSE, KSK Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation /

Läs mer

Interimsrapport

Interimsrapport Interimsrapport 2017-09-04 Neonatalsektionens vårdplatsläge sommaren 2017 Sommarperioden pågår fortfarande så en komplett summering av sommaren 2017 kan ännu inte göras. I sjukhusets redovisningssystem

Läs mer

Morgondagens nätverkssjukvård i Stockholm

Morgondagens nätverkssjukvård i Stockholm 2014-10-17 1 FHS Programkontor SLL Arbetsmaterial endast för diskussion Morgondagens nätverkssjukvård i Stockholm Henrik Gaunitz Programdirektör vid Programkontoret för Framtidens hälso- och sjukvård,

Läs mer

Välkommen till VO Obstetrik och Gynekologi Sunderby Sjukhus!

Välkommen till VO Obstetrik och Gynekologi Sunderby Sjukhus! Informerande dokument Information Sida 1 (5) Välkommen till VO Obstetrik och Gynekologi Sunderby Sjukhus! Information om länskliniken VO Obstetrik och Gynekologi VO Obstetrik och Gynekologi är länsklinik

Läs mer

Investeringsutredning robot

Investeringsutredning robot LS 150930 bil 1a Investeringsutredning robot Sammanställning Utredningens syfte har varit att klargöra handlingsalternativ för en robotinvestering och tydliggöra konsekvenser av dessa Inledning och bakgrund

Läs mer

Speciellt korta & klara nyheter från landstinget

Speciellt korta & klara nyheter från landstinget !!! Speciellt Korta & klara nyheter från Nr 3 April 2010 Speciellt korta & klara nyheter från landstinget I det nya numret av Speciellt kan du läsa om: Remissfri bröstmottagning Bättre cancervård i länet

Läs mer

CANCERGENETISK MOTTAGNING CAP NORR Cancerprevention norra regionen Regionalt Cancercentrum norr Norrlands Universitetssjukhus 901 85 UMEÅ

CANCERGENETISK MOTTAGNING CAP NORR Cancerprevention norra regionen Regionalt Cancercentrum norr Norrlands Universitetssjukhus 901 85 UMEÅ CAP NORR Cancerprevention norra regionen 2(5) Inför utredning för misstänkt ärftlig cancer Detta informationsblad skickas till Dig som antingen genom egen begäran eller genom remiss från Din läkare skall

Läs mer

Framtidsplan för hälso- och sjukvården

Framtidsplan för hälso- och sjukvården Framtidsplan för hälso- och sjukvården Framtidsplan för hälso- och sjukvården Vården står inför stora utmaningar Länet växer med ca 37 000 nya invånare varje år. Ytterligare 380 000 invånare till 2020

Läs mer

Danderyds sjukhus Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge Karolinska Universitetssjukhuset Solna Södertälje sjukhus

Danderyds sjukhus Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge Karolinska Universitetssjukhuset Solna Södertälje sjukhus Värdebaserad uppföljning av förlossningsvård analys från framtagande av nya uppföljningssystem. Presentation av historiska resultat för att tydliggöra möjligheter och utmaningar i framtida uppföljning.

Läs mer

I. Övergripande målbeskrivning

I. Övergripande målbeskrivning OBSTETRIK OCH GYNEKOLOGI I. Övergripande målbeskrivning Profil och verksamhetsfält Specialiteten obstetrik och gynekologi omfattar fördjupade kunskaper och färdigheter i diagnostik och behandling av normal

Läs mer

Topplistan - Cancerregistret

Topplistan - Cancerregistret Topplistan - Cancerregistret Diagnosperiod 2013-01-01-2013-09-30 Endast kliniker med 10 eller fler fall under aktuell period är inkluderade 7 januari 2014 1 Kullbergska sjukhuset Hud- och könssjukvård

Läs mer

Meddelandeblad. Upphävande av vissa författningar på hälso- och sjukvårdens område

Meddelandeblad. Upphävande av vissa författningar på hälso- och sjukvårdens område Meddelandeblad Mottagare: Vårdgivare Verksamhetschefer Hälso- och sjukvårdspersonal Augusti 2005 Översyn av Socialstyrelsens författningssamling, SOSFS Upphävande av vissa författningar på hälso- och sjukvårdens

Läs mer