ÖPPNA FÖRSKOLAN Kvalitetsredovisning. Läsåret 2009/2010

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ÖPPNA FÖRSKOLAN Kvalitetsredovisning. Läsåret 2009/2010"

Transkript

1 1 ÖPPNA FÖRSKOLAN Kvalitetsredovisning Läsåret 2009/2010

2 2 Sammanfattning och bedömning För öppna förskolan finns Allmänna råd, ingen läroplan. Öppna förskolan är en kompletterande form av förskoleverksamhet. Det är därför svårt att direkt applicera direktiven för kvalitetsredovisningen då inga mål att sträva mot finns för öppna förskolans verksamhet. Enligt allmänna råd för kvalitetsredovisning ska kvalitetsredovisning för öppna förskolan endast redovisas på kommunnivå. Jag anser, i samråd med personalen, att det är viktigt att även på enhetsnivå skriva en kvalitetsredovisning för öppna förskolan. Personalen i öppna förskolan vänder sig i sitt arbete både till barn och vuxna. En viktig del i den öppna förskolans arbete är att förmedla ett pedagogiskt förhållningssätt till föräldrarna som bygger på kunskap om barns utveckling och lärande. Förskolans nya läroplan blir framgent ytterligare en stimulans i att utveckla öppna förskolans arbete. Ett aktivt föräldraråd finns. Öppna förskolan utgör navet i familjecenter. Målet är att stärka föräldraskapet och samspelet mellan föräldrar och barn samt stärka det sociala nätverket kring familjen. Familjecenter vill också främja hälsa i alla dess former och skapa förutsättningar för lust och glädje i kontakten föräldrar barn. Öppna förskolan/familjecenter ger förutsättningarna för en god start i livet. Gemene man känner inte till vidden av allt förebyggande arbete som bedrivs. Jag anser att öppna förskolan lyckas med att stärka föräldraskapet och det sociala nätverket kring familjen samt samspelet mellan barn och föräldrar, utifrån de förutsättningar öppna förskolan och familjecenter har. Former för att öka och vidga samarbetet med förskola och skola måste till. Familjecenter fick i vår pris som Årets familjecentral. Vännäs familjecentral är den första pristagaren av priset Årets Familjecentral som Föreningen För Familjecentralers Främjande har instiftat. Elisabet Persson

3 3 Organisation Antal barn Antal barn och vuxna kan variera. Som mest deltar samtidigt ett 70-tal barn och vuxna. En del av verksamheten är riktad till olika grupper, exempelvis syskongrupper. Vi dessa tillfällen är man barn och vuxna. Personal Öppna förskolan har 1,5 förskollärartjänst. Vid familjecenter finns utöver öppna förskolans personal, barnmorskor, distriktssköterskor och socionom. Dessa utgör alla ett arbetslag, dock med hänsyn tagen till respektive yrkeskompetens och sekretesstillhörighet. Tillgång till läkare finns. Lokaler Familjecenter finns centralt belägen i ett hyreshus på Umevägen 6. Lokalen ligger i bottenvåningen. Lokalen är ändamålsenlig och praktisk. Utemiljön består av en funktionell uteplats. I angränsning till familjecenter finns en kommunal lekplats samt grönytor. Lekplatsens lekutrustning består idag av tre gungor, en gunghäst och en sandlåda. De förbättringar som gjorts gällande barnmorskemottagningen, personalrum, personaltoalett och kontorsdel har varit lyckade. Värmen kan fortfarande vara ett problem då det periodvis kan finnas ca 70 personer i lokalen. Ekonomi Budgetåret 2009 har den ekonomiska ramen klarats. Pedagogisk profil ICDP (Vägledande samspel) Situationen för barn i behov av särskilt stöd. Till öppna förskolan kommer i huvudsak blivande och nyblivna föräldrar med eller utan syskon till den nye familjemedlemmen. Det är oftast barn i yngre åldrar. Barnen observeras kontinuerligt för att klarlägga behov i syfte att erbjuda ett tidigt stöd. Tidiga signaler fångas upp. Pedagogerna har kontinuerliga samtal om barnen och har ett nära samarbete med föräldrarna. Föräldrar har kunnat lotsa vidare till ytterligare stöd och hjälp. Barn med funktionshinder Lokalen är väl anpassad till olika funktionshinder. Verksamheten anpassas till de behov som besökarna har. Barn med annat modersmål Föräldrar med annat modersmål än svenska har inte ökat. De slussas snabbt till förskolorna, då föräldrarna börjar sin SFI-utbildning.

4 4 Situationen för flickor och pojkar Miljön som förändrades för en tid sedan fungerar tillfredställande ur ett genusperspektiv. Miljön och de olika aktiviteterna tilltalar både flickor och pojkar. Förbättringsarbetet fortsätter. Hälsa och livsstil Landstingets SALUT- satsning, att ge barnen bästa möjliga start i livet påverkar även arbetet på öppna förskolan. En del av det som enligt projektet ska göras ingår sedan tidigare i vårt arbete. Samverkan är en förutsättning och står ständigt i fokus. Förutsättningar, arbete och måluppfyllelse Öppna förskolan vänder sig till barnen tillsammans med vuxna. Detta genom att förmedla ett pedagogiskt förhållningssätt till föräldrar som bygger på kunskap om barns utveckling och lärande. Öppna förskolan bygger på föräldrarnas aktiva medverkan och att de finns med i verksamheten, hela tiden barnet/barnen finns där. Öppna förskolans dilemma är att mötet med föräldrar och barn blir alltför kortvarigt. Pedagogers medverkan i arbetet med kvalitetsredovisningen Initialt har personal och arbetsledare haft samtal kring kvalitetsredovisningen och dess direktiv. Personalen vid öppna förskolan har sedan lämnat en egen redovisning och angett egen målskrivning. Som grund till kvalitetsredovisningen har arbetslagets målskrivning använts. Innan redovisningen slutligen färdigställts har personalen haft tillfälle att komma med synpunkter och förslag till korrigeringar. Vårdnadshavare medverkan i arbetet med kvalitetsredovisningen Föräldrarådet har innan redovisningen slutligen färdigställt getts tillfälle att komma med synpunkter. Fjolårets åtgärder, beskrivning, vad har hänt, hur blev det. Samarbetet och samverkan i syfte att ytterligare stärka föräldraskapet har fördjupats, bl.a genom Memeologens genombrottsprocess. (Genombrottsmetoden bygger på att det finns kunskap som inte tillämpas i tillräckligt stor omfattning i vardagsarbetet och syftar till att sluta gapet mellan det man vet och det man gör. Kunskap, teamens egna erfarenheter och kartläggningar av lokala förhållanden ligger till grund. En viktig del i metodiken är också det gemensamma lärandet och erfarenhetsutbytet mellan de deltagande teamen.) I samarbete med Vuxenskolan har familjecenter hållit i föräldrautbildning i Familjeverkstan. Detta utifrån det uppdrag som barn- och utbildningsförvaltningen och vård- och omsorgsförvaltningen har. MVC och BVC introducerar öppna förskolan för nya föräldrar på ett tidigt stadium. Familjer som inte kommer eller börjar utebli från föräldragrupperna får ett personligt samtal. Förhoppningen är att dessa då ska känna sig mer välkomna och välja att delta i föräldragrupperna. Under hösten 2009 var alla på familjecenter påverkade av pandemin. BVC kunde inte hålla i några föräldragrupper. Öppna förskolan erbjöd då spädbarnsmassage i grupper. Samverkan med förskolan har inte uppnått en godtagbar nivå sett från öppna förskolans perspektiv. Där föreslår vi en dialog direkt med personalen.

5 5 1. Utveckling och lärande För öppna förskolan finns inga strävansmål. Därför har mål utarbetats utifrån Allmänna råd och de pedagogiska principerna som där anges. Mål Stärka föräldraskapet och samspelet mellan föräldrar och barn. Stimulera barn i språk, kommunikation och skapande. Vara förebilder till föräldrar att själva förstå betydelsen av språk, kommunikation och skapande. Vilka pedagogiska metoder har används? Visa på ett pedagogiskt förhållningssätt vuxna-barn. Vara aktiva förebilder för föräldrar. Uppmuntran genom språk- och sånglekar, rörelse och bildskapande dialoger, där föräldrarna själva aktivt deltar. I syskongrupperna arbetar pedagogerna för att stärka grupp och individ. Aktiviteterna och samlingarna anpassas till ålder. Språkträning, både enskilt och i grupp, där föräldrarna själva deltar. Talpedagogen har regelbundet besökt Öppna förskolan under året. Dessutom har en 5-åring fått särskilt stöd i sitt språk. Syskongrupper, som syftar till att fördjupa kontakt och trygghet mellan förälder barn, barn barn och förälder förälder. Vilka resultat har nåtts? Vi visar aktivt i handling på det pedagogiska förhållningssättet. I och med att föräldrar hela tiden är med i verksamheten får de en inre förståelse för betydelsen av tal, språk och kommunikation. Kontinuerliga utvärderingar görs, dels via föräldraråd, dels i föräldragrupperna samt i den årliga övergripande utvärderingen. Diskussioner i föräldragrupperna, där ett lärande också sker mellan föräldrar. Föräldrar och barn efterfrågar och ser fram mot vår samlingsstund med olika innehåll. Analys av resultat och lärdomar Styrkan finns i föräldradelaktigheten. Öppna förskolans dilemma är att mötet med föräldrar och barn blir alltför kortvarigt, då vi i huvudsak möter föräldern under graviditeten och barnets första levnadsår. Föräldrar och barn har upptäckt fördelarna med att träffas i ett mindre sammanhang. Får därigenom känna grupptillhörighet och trygghet. Rätten till 15 tim/vecka i förskolan har påverkat syskongrupperna. Det är färre barn i de äldre åldrarna. Öppna förskolan har en stor fördel då föräldrarna hela tiden finns med i verksamheten tillsammans med barnen. Genom ständig dialog med föräldrar och barn kan vi förändra och tillgodose aktuella behov, exempelvis plats i syskongrupper. Åtgärder Fördjupa och förfina analyser gällande resultat. Använda våra nya kunskaper i barnrytmik. (Samspel rörelse språk)

6 6 Handlingsplan Ständigt pröva och ompröva metoder och arbetssätt. I än större utsträckning spegla oss pedagoger och i än högre grad använda oss som praktiska förebilder. 2. Normer och värden. I Allmänna råd finns inga mål att sträva mot. Där beskrivs värdegrunden. Med barnkonventionen som grund har värdegrunden diskuterats i personalgruppen. Ett gemensamt förhållningssätt har arbetats fram, där var och en är ägare av detta gemensamma förhållningssätt. Vad/hur har vi gjort för att nå dessa mål? Vi har arbetat med att: - Utveckla barnens empati, omtanke, respekt och känslor. - Stärka barnens och föräldrarnas självkänsla och tillit. - Vara bra förebilder. - Tro på barnens och föräldrarnas förmågor. - Uppmuntra och berömma - Få barnen delaktiga i konflikthantering och komma med lösningar. Vilka pedagogiska metoder har används? Pedagogerna har genom direkt praktiskt handling väglett föräldrar och barn. Pedagogerna arbetar aktivt för att barnen ska lyssna och respektera varandra. Samlingar är exempel på sådant tillfälle då detta tränas. En stående punkt som diskuteras på föräldrarådet. I föräldragrupper har ICDP använts (Vägledande samspel). Vilka resultat har nåtts? Många återkommande besökare. Analys av resultat och lärdomar Föräldrar möter andra i liknande situationer i en kravlös miljö. Familjecenter-Öppna förskolan är väldigt betydelsefull för föräldrarna och därigenom för barnen. Åtgärder Ständiga dialoger där vi utmanar oss själva. Hitta praktiska exempel. Utveckla föräldrastödet genom studiecirkel i Familjeverkstan. Handlingsplan Fortsatt studieverksamhet i Familjeverkstan Betygssättning 3 bra

7 7 Likabehandlingsplanen En likabehandlingsplan finns och ska årligen revideras i dialog med föräldrarådet. Den sitter uppsatt på anslagstavlan. Under detta läsår har planen inte behövts används vare sig gällande utredning eller som åtgärdsprogram. Brist. Den har inte reviderats. Måste åtgärdas med det snarast! 3. Barn inflytande Förskola och hem I Allmänna råd finns inga mål att sträva mot under denna punkt. Däremot trycker de Allmänna råden på att verksamheten bör vila på ett nära och förtroendefullt samarbete mellan föräldrar och andra vuxna besökare. Att de ska /bör ges möjlighet till inflytande och uppmuntras till att ta ansvar och vara delaktiga. Även barnen kan efter ålder och mognad delta i planering och genomförande. I öppna förskolans verksamhet finns både barn och föräldrar. Inga barn vistas där utan föräldrar. Barnen får tidigt lära sig att samspela med andra barn och vuxna. Den social utvecklingen gynnas inför start i förskola/förskoleklass. Vilka pedagogiska metoder har används? ICDP Vägledande samspel. Pedagogerna använder sig själva som modell/förebild. Vilka resultat har nåtts? Ett föräldraråd finns. Föräldraenkäter, som kontinuerligt använts och som finns dokumenterade 11 år bakåt. Utifrån enkätsvaren förs diskussioner i familjecenters arbetslag i syfte att förbättra barn- och föräldrainflytande. Vi diskuterar i föräldrarådet. Vi erbjuder individuellt stöd i specifika fall i samråd med föräldrar. Vi erbjuder material som attraherar både pojkar och flickor. Analys av resultat och lärdomar Förändringar i miljön och material har resulterat i att pojkar och flickor i större utsträckning delar utrymme. Åtgärder Miljön har blivit mer attraktiv för barnen. Handlingsplan När vi pedagoger synliggör problem och införlivar dessa i en förändringsprocess får vi i förlängningen en positiv effekt för verksamheten. Fortsatt lyhördhet och dialoger i arbetslaget där vi speglar varandra. Betygssättning 4 = mycket bra

8 8 4. Andra mål eller utvecklingsområden som vi vill redovisa Förbättra och utveckla arbetet med föräldragrupper (Det som tidigare kallades föräldrautbildning inom BVC s regi) Mål Möta och stödja blivande och nyblivna unga föräldrar. Stärka deras sociala nätverk och erbjuda en mötesplats. Förmedla kunskap om, och kring, deras barn. Öka pappafrekvensen i grupperna. Vilka pedagogiska metoder har används? Föreläsningar, - Memeologen ( Familjecenter har deltagit i Memeologens genombrottsprojekt) Eget arbete genom dialoger, analyser och mätningar. ICDP Vägledande samspel ligger till grund för detta arbete. Vilka resultat har nåtts? Arbetet med Memeologen avslutades i februari En manual för föräldragrupper med tydligt innehåll har utarbetats, som ska vara lätt att inhämta information från. Analys av resultat och lärdomar? Personalen är tryggare i rollen som gruppledare. Samma information går ut till alla föräldrar Åtgärder Deltagit i Memeologens genombrottsprojekt. Målet för oss är att förbättra innehållet i föräldragrupperna. Hämta frågeställningar utifrån deras intresse. Vi har utvidgat föräldragruppsarbetet med en pappa-gruppledare i syfte att öka antalet fäder i grupperna. Detta har tyvärr inte gett önskat resultat. MVC och BVC tar med sig föräldrar till öppna förskolans del av familjecenter lokal. En chans till ytterligare marknadsföring av öppna förskolan. Handlingsplan Fortsätta att förbättra den nya Föräldragruppsmanualen Öka antalet fäder i grupperna

9 9 Dagbarnvårdare och dagbarnvårdarbarn på Öppna förskolan. Bakgrund: Arbetet med nya Bornholmsmodellen har för 6-åringar funnit i tre år. Utifrån två års resultat såg vi att barn hos dagbarnvårdare generellt uppvisade lägre resultat för språkligt medvetenhet än barn vid förskola. Vi drar inga slutsatser om vad detta beror på. Det finns många tänkbara faktorer, men resultaten i sig visar sig att det fanns behov av insatser. Dessa insatser har fortsatt under I samarbete med talpedagog och logoped har riktlinjer - handlingsplan - dragits upp för arbetet. Vilka pedagogiska metoder har används? Vi har arbetat med det språkliga medvetandet och visat på tydlighet gentemot barnen, erbjudit aktiviteter med samlingar innehållande sång, ramsor och läsning. Bejakat och lyssnat in arbetet som dagbarnvårdare. Visat på tips och idéer enligt Allmänna råd för öppna förskolan. Vilka resultat har nåtts? Dagbarnvårdarna har varit positiva till sammankomsterna och vill gärna se en fortsättning. Vi kan inte peka på några direkta resultat. Analys av resultat och lärdomar? Det fanns, och finns, ett behov av handledning och kompetensutveckling för dagbarnvårdare inom Språka-området. I en mindre grupp fick dagbarnvårdare mer tid med pedagogen och därigenom uppnåddes högre kvalitet. Åtgärder Arbetet fortsätter. Utifrån gjorda erfarenheter modifiera och utveckla handlingsplanen. Analysera effekten av insatserna. Analysera hur, på vilket sätt dagbarnvårdarna kan omsätta kunskaper om barnens språkliga medvetenhet. Handlingsplan I samarbete med talpedagogen och logopeden utveckla och precisera handlingsplanen för språkutveckling.

10 10 Årets Familjecentral 2010 Vännäs familjecentral är den första pristagaren av priset Årets Familjecentral som Föreningen För Familjecentralers Främjande har instiftat. Priset, som består av ett stipendium på kronor, delas ut den 5 maj vid en ceremoni i Stockholm.

för Rens förskolor Bollnäs kommun

för Rens förskolor Bollnäs kommun för Bollnäs kommun 2015-08-01 1 Helhetssyn synen på barns utveckling och lärande Återkommande diskuterar och reflekterar kring vad en helhetssyn på barns utveckling och lärande, utifrån läroplanen, innebär

Läs mer

Verksamhetsplan. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Internt styrdokument Verksamhetsplan Solhaga Fo rskola 2018-2019 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Beslutande: Förskolechef Gäller till: 2019-06-30

Läs mer

Nygårds Förskola. Kvalitetsredovisning. för kalenderåret 2010. Rektor: Lennart Skåål

Nygårds Förskola. Kvalitetsredovisning. för kalenderåret 2010. Rektor: Lennart Skåål Nygårds Förskola Kvalitetsredovisning för kalenderåret 2010 Rektor: Lennart Skåål 1 Inledning Syftet med kvalitetsredovisningen är följande: Vårdnadshavare, politiker och andra intressenter får en god

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN LILLÅNS FÖRSKOLA. ORSA Verksamhetsområde LÄRANDE. Plan mot diskriminering och kränkande behandling.

LIKABEHANDLINGSPLAN LILLÅNS FÖRSKOLA. ORSA Verksamhetsområde LÄRANDE. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. LIKABEHANDLINGSPLAN Plan mot diskriminering och kränkande behandling LILLÅNS FÖRSKOLA Läsåret 2016/2017 ORSA Verksamhetsområde LÄRANDE Vår vision Alla barn och vuxna i Orsas förskolor ska känna sig välkomna,

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården Norrgårdens vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016. Hasselbackens förskola Skolförvaltning sydväst

Arbetsplan 2015/2016. Hasselbackens förskola Skolförvaltning sydväst Arbetsplan 2015/2016 Hasselbackens förskola Skolförvaltning sydväst Innehåll Inledning... 1 Förutsättningar... 2 Läroplansmål - normer och värden... 3 Läroplansmål - utveckling och lärande... 4 Läroplansmål

Läs mer

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering Lejonkulans vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning sid. 2 2. Normer

Läs mer

Läroplanens riktlinjer (i sammanfattning)

Läroplanens riktlinjer (i sammanfattning) Läroplanens riktlinjer (i sammanfattning) Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att uttrycka sina tankar och åsikter och därmed få möjlighet att påverka sin situation, utvecklar

Läs mer

Mål, genomförande, måluppfyllelse och bedömning

Mål, genomförande, måluppfyllelse och bedömning Kvalitetsredovisning för Snickargårdens förskola läsåret 2009/2010 Inledning Enligt förordning skall varje förskola årligen upprätta en kvalitetsredovisning. Den skall bland annat innehålla en bedömning

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2013/2014 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4.

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4. Trollbäcken Innehållsförteckning 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans mål 4.2.1Vi vill nå

Läs mer

Marieberg förskola. Andel med pedagogisk högskoleutbildning

Marieberg förskola. Andel med pedagogisk högskoleutbildning Kvalitetsredovisningens syfte är att vara ett led i den kontinuerliga uppföljningen och utvärderingen på varje förskola. Den skall ge information om verksamheten och dess måluppfyllelse samt vilka åtgärder

Läs mer

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling vid. Hagnäs förskola

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling vid. Hagnäs förskola Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling vid Hagnäs förskola 2014 Bakgrund och syfte Den 1 april 2006 fick Sverige en ny lag vars syfte är att främja barns/elevers lika rättigheter i alla skolformer

Läs mer

Pedagogisk planering. Verksamhetsåret 2018/19. Förskolan Lyckan. Nattis

Pedagogisk planering. Verksamhetsåret 2018/19. Förskolan Lyckan. Nattis Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Förskolan Lyckan Nattis 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Förskolan Lyckebo

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Förskolan Lyckebo Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Förskolan Lyckebo 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Rensbackens förskola Rensbackens förskola arbetar för att erbjuda en god omsorg och trygghet. Vi tar tillvara både inne- och utemiljön på ett medvetet sätt. Miljön är formad

Läs mer

Verksamhetsplan. Solhaga fo rskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Solhaga fo rskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Solhaga fo rskola 2017-2018 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig:

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN LINDAN 1 FÖRSKOLA. ORSA Verksamhetsområde LÄRANDE. Plan mot diskriminering och kränkande behandling.

LIKABEHANDLINGSPLAN LINDAN 1 FÖRSKOLA. ORSA Verksamhetsområde LÄRANDE. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. LIKABEHANDLINGSPLAN Plan mot diskriminering och kränkande behandling LINDAN 1 FÖRSKOLA Läsåret 2016/2017 ORSA Verksamhetsområde LÄRANDE Vår vision Alla barn och vuxna i Orsas förskolor ska känna sig välkomna,

Läs mer

Förskolan Lillebos plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Lillebos plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Lillebos plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Örsängets förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Örsängets förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Örsängets förskola Örsängets förskola arbetar för att erbjuda en god omsorg och trygghet. Vi lägger stor vikt vid den dagliga kontakten, där vi skapar en god relation till vårdnadshavarna

Läs mer

Pedagogisk planering. Verksamhetsåret 2017/18. Nattis. Förskolan Lyckan

Pedagogisk planering. Verksamhetsåret 2017/18. Nattis. Förskolan Lyckan Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2017/18 Nattis Förskolan Lyckan 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Förutsättningar sidan 4 Normer och

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016

Arbetsplan 2015/2016 Arbetsplan 2015/2016 Reviderad nov 2015 Varje dag är en dag fylld av glädje, trygghet lek och lärande Förskolor öster område 2; Kameleonten, Måsen och Snöstjärnan. Förskolenämnd VÅR VERKSAMHET Från och

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING

KVALITETSREDOVISNING KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2005-2006 Kommun Förskola Uppgiftslämnare : Eskilstuna : Syrenen : Natalie Lundholm Underlag för redovisningen Det som ligger som underlag för redovisningen är den självvärdering

Läs mer

ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN

ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN Inledning Förskolan regleras i skollagen och har Skolverket som tillsynsmyndighet. Sedan 1 augusti, 1998, finns en läroplan för förskolan, Lpfö 98. Läroplanen är utformad

Läs mer

TEAMPLAN FÖR HT-2010 VT 2011

TEAMPLAN FÖR HT-2010 VT 2011 TEAMPLAN FÖR HT-2010 VT 2011 Avd Vargklämman - Timmerslätts förskola - Teamplanen beskriver den pedagogiska verksamheten utifrån de mål och målområden som anges i den lokala arbetsplanen. Den lokala arbetsplanen

Läs mer

Arbetsplan för förskolan Baronen. Läsåret

Arbetsplan för förskolan Baronen. Läsåret Arbetsplan för förskolan Baronen Läsåret 2018-2019 Förskolans arbete utgår från följande lagar och styrdokument: Skollagen(2010:800) Läroplanen för förskola (Lpfö-98/16) Lag om förbud mot diskriminering

Läs mer

Senast ändrat

Senast ändrat Köpings kommun Arbetsplan för Hattstugan Läsår 2015 2016 Lena Westling, Malin Arvidson, Monica Viborg, Ramona Vikman 2015 09 18 Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets

Läs mer

Arbetsplan för förskolan Lingonet

Arbetsplan för förskolan Lingonet Köpings kommun Arbetsplan för förskolan Lingonet Läsår 2015 2016 Arbetslaget förskolan Lingonet 2015 09 25 Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets samlade utbildningssystem.

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Björnen

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Björnen Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Förskolan Björnen FÖRSKOLAN BJÖRNENS VISION Alla ska få möjlighet att utveckla sina förmågor genom att Uppleva Upptäcka Utforska Utmana

Läs mer

Arbetsplan. för. Östra Fäladens förskola. Läsår 10/11

Arbetsplan. för. Östra Fäladens förskola. Läsår 10/11 Arbetsplan för Östra Fäladens förskola Läsår 10/11 Förskolan har ett pedagogiskt uppdrag och är en del av skolväsendet. Läroplanen för förskolan, Lpfö 98, är ett styrdokument som ligger till grund för

Läs mer

Arbetsplan för lilla avdelningen, Förskolan Benjamin

Arbetsplan för lilla avdelningen, Förskolan Benjamin Köpings kommun Arbetsplan för lilla avdelningen, Förskolan Benjamin Läsår 2014 2015 Caroline, Ingrid, Anki Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets samlade utbildningssystem.

Läs mer

Kalvhagens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kalvhagens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Kalvhagens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga för

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Pusselbitens förskola Anderstorp

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Pusselbitens förskola Anderstorp Plan mot diskriminering och kränkande behandling Pusselbitens förskola Anderstorp 1. VISION, Gemensam för Anderstorps förskolor Anderstorp är en plats att vara stolt över där alla behandlas med respekt

Läs mer

Verksamhetsplan Förskolan 2017

Verksamhetsplan Förskolan 2017 Datum Beteckning Sida Kultur- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan Förskolan 2017 Innehåll Verksamhetsplan... 1 Vision... 3 Inledning... 3 Förutsättningar... 3 Förskolans uppdrag... 5 Prioriterade

Läs mer

Kvalitetsredovisning för förskolan läsåret 2010/2011

Kvalitetsredovisning för förskolan läsåret 2010/2011 BILDNINGSFÖRVALTNINGEN SOLHAGENS FÖRSKOLA Kvalitetsredovisning för förskolan läsåret 2010/2011 1 2 Innehåll 1 Verksamhetsbeskrivning (kortfattad) 5 1.1.1 Beskrivning av verksamheten... 5 1.1.2 Beskrivning

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Bullerbyns förskola Upprättad 140121 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Bergabacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Bergabacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Förskolan Bergabacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev

Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev.080530 Karlshögs förskola består av fyra avdelningar: Grodan, Hajen, Delfinen och Pingvinen. Förskolan är belägen i ett lugnt villaområde på Håkanstorp. Avdelningarna

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. FörskolanVillekulla. Avdelning Masken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. FörskolanVillekulla. Avdelning Masken Barn och Utbildning Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 FörskolanVillekulla Avdelning Masken Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Lyckan

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Lyckan Förskoleverksamheten Barn och utbildning Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Förskolan Lyckan FÖRSKOLAN LYCKANS VISION Alla ska få möjlighet att stimulera sina förmågor genom att Uppleva Upptäcka

Läs mer

Kvalitetsredovisning för förskolan läsåret 2010/2011

Kvalitetsredovisning för förskolan läsåret 2010/2011 BILDNINGSFÖRVALTNINGEN SKATTKAMMARENS FÖRSKOLA Kvalitetsredovisning för förskolan läsåret 2010/2011 1 2 Innehåll 1 Verksamhetsbeskrivning (kortfattad) 4 1.1.1 Beskrivning av verksamheten... 4 1.1.2 Beskrivning

Läs mer

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet SJÄLVSKATTNING ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet TYCK TILL OM FÖRSKOLANS KVALITET! Självskattningen består av 6 frågor. Frågorna följs av påståenden som är fördelade på en skala 7 som du

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2014/2015

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2014/2015 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2014/2015 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2014/2015 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Lokal arbetsplan. Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012

Lokal arbetsplan. Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012 Lokal arbetsplan Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012 1 Arbetet i verksamheten Den lokala arbetsplanen utgår från kvalitetsredovisningen av verksamheten under höstterminen 2010 vårterminen 2011.Här anges

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Kvalitetsredovisning 2009 STRÖMSTADS KOMMUN Barn & Utbildningsförvaltningen Arkens förskola Inlämnad av: Annika Back 1 Innehållsförteckning Inledning Förskolans styrdokument sidan 3 Organisation.. sidan

Läs mer

Arbetsplan 2016/2017. Hasselbackens förskola Förskolenämnden

Arbetsplan 2016/2017. Hasselbackens förskola Förskolenämnden Arbetsplan 2016/2017 Hasselbackens förskola Förskolenämnden Innehåll Inledning... 1 Förutsättningar... 3 Läroplansmål - normer och värden... 4 Läroplansmål - utveckling och lärande... 5 Läroplansmål -

Läs mer

Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011

Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011 Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011 1 Inledning Förskolan Slottet har med sina fyra avdelningar ännu mer än tidigare blivit ett hus istället för fyra olika avdelningar. Vi jobbar målmedvetet

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19. Nykroppa förskola

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19. Nykroppa förskola Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Nykroppa förskola Ugglebo och Kottebo 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Förutsättningar sidan

Läs mer

Abborrens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Abborrens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Abborrens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2015/2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Förskolan Domherrens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Domherrens plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Domherrens plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet a för planen Vår vision Alla barn ska kunna känna sig trygga

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan: Birger Jarlsgatan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-2016 Planen gäller från november 2015-oktober 2016 Ansvariga för planen är avdelningens förskollärare. Hela arbetslaget

Läs mer

Frilufts Förskolor Stormyrens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Läsår Ht-14-Vt-15

Frilufts Förskolor Stormyrens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Läsår Ht-14-Vt-15 Frilufts Förskolor Stormyrens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Läsår Ht-14-Vt-15 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

BRANTUDDENS FÖRSKOLA/BULLERBYN

BRANTUDDENS FÖRSKOLA/BULLERBYN LIKABEHANDLINGSPLAN Plan mot diskriminering och kränkande behandling BRANTUDDENS FÖRSKOLA/BULLERBYN Läsåret 2016/2017 ORSA Verksamhetsområde LÄRANDE Vår vision Alla barn och vuxna i Orsas förskolor ska

Läs mer

Arbetsplan för förskolan Slottet. Läsåret

Arbetsplan för förskolan Slottet. Läsåret Arbetsplan för förskolan Slottet Läsåret 2018-2019 Förskolans arbete utgår från följande lagar och styrdokument: Skollagen(2010:800) Läroplanen för förskola Lag om förbud mot diskriminering och annan kränkande

Läs mer

Fölets plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår 2015/ 16

Fölets plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår 2015/ 16 Fölets plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår 2015/ 16 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga för

Läs mer

Ängstugans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ängstugans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Ängstugans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet a för planen Förskolechefen samt förskolans barnutvecklingsgrupp.

Läs mer

Montessoriförskolan Småfrönas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Montessoriförskolan Småfrönas plan mot diskriminering och kränkande behandling Montessoriförskolan Småfrönas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Samhälle, samverkan & övergång

Samhälle, samverkan & övergång Samhälle, samverkan & övergång En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2013/2014 Solbringens Förskola Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplanens riktlinjer

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Bergabacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Bergabacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016-2017 Förskolan Bergabacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Regnbågen

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Regnbågen Plan mot diskriminering och kränkande behandling Regnbågen Innehållsförteckning Grunduppgifter... 4 Verksamhetsformer som omfattas av planen... 4 Vår vision... 4 Planen gäller från och med... 4 Planen

Läs mer

Grisslehamns förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-15

Grisslehamns förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-15 Grisslehamns förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-15 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet a för planen Förskolläraren i samråd med all personal

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan Vibytorp och Förskolan Kompassen

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan Vibytorp och Förskolan Kompassen Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan Vibytorp och Förskolan Kompassen 2015-2016 Vision ALLA på vår förskola ska känna sig trygga, sedda, bekräftade, respekterade, bemötas och

Läs mer

Verksamhetsplan. Åbytorps förskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Åbytorps förskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Åbytorps förskola 2017-2018 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. Mål och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig:

Läs mer

Kommentarer till kvalitetshjulet 130815

Kommentarer till kvalitetshjulet 130815 Kommentarer till kvalitetshjulet 130815 Augusti juni Kartläggning av barngruppen Under året skolas nya barn in och vi får en ny barn- och föräldragrupp. Kartläggningen sker genom inskolningssamtal, föräldrasamtal,

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden Datum 1 (5) Barn- och utbildningsförvaltningen Förskoleområde Kompassen LVP 2016/17

Barn- och utbildningsnämnden Datum 1 (5) Barn- och utbildningsförvaltningen Förskoleområde Kompassen LVP 2016/17 Barn- och utbildningsnämnden Datum 1 (5) Barn- och utbildningsförvaltningen 2016-08-23 Förskoleområde Kompassen LVP 2016/17 Läroplanen för förskolan (lpfö98/16) 2.2 Utveckling och lärande Förvaltningens

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Gredelby Förskola

Kvalitetsredovisning. Gredelby Förskola Kvalitetsredovisning 2010-2011 Gredelby Förskola a a Postadress: Knivsta kommun, Gredelby förskola 741 75 Knivsta Besöksadress: Häradsvägen 13, 741 75 Knivsta Tel: 018-34 79 40 Grundfakta Gredelby förskola

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN LINDAN 2 FÖRSKOLA. ORSA Verksamhetsområde LÄRANDE. Plan mot diskriminering och kränkande behandling.

LIKABEHANDLINGSPLAN LINDAN 2 FÖRSKOLA. ORSA Verksamhetsområde LÄRANDE. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. LIKABEHANDLINGSPLAN Plan mot diskriminering och kränkande behandling LINDAN 2 FÖRSKOLA Läsåret 2016/2017 ORSA Verksamhetsområde LÄRANDE Vår vision Alla barn och vuxna i Orsas förskolor ska känna sig välkomna,

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan Vibytorp och Förskolan Kompassen

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan Vibytorp och Förskolan Kompassen Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan Vibytorp och Förskolan Kompassen 2016-2017 Vision ALLA på vår förskola ska känna sig trygga, sedda, bekräftade, respekterade, bemötas och

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Kilbergets förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Kilbergets förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Kilbergets förskola Vår förskola består av fyra avdelningar, två avdelningar för barn mellan 1-3 år och två avdelningar för barn mellan 3-5 år. På Kilbergets förskola arbetar

Läs mer

Likabehandlingsplan för Centrum förskoleområde. En trygg förskola för alla! Vårt gemensamma ansvar!

Likabehandlingsplan för Centrum förskoleområde. En trygg förskola för alla! Vårt gemensamma ansvar! Likabehandlingsplan för Centrum förskoleområde En trygg förskola för alla! Vårt gemensamma ansvar! Värdegrunden uttrycker det etiska förhållningssätt som skall prägla verksamheten. Omsorg och hänsyn till

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19. Förskolan Villekulla. Avdelning Svalan

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19. Förskolan Villekulla. Avdelning Svalan Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Förskolan Villekulla Avdelning Svalan 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Förutsättningar sidan

Läs mer

ARBETSPLAN FÖR STENINGE FÖRSKOLOR

ARBETSPLAN FÖR STENINGE FÖRSKOLOR SIG3000, v4.0, 2012-09-24 2017-06-30 ARBETSPLAN FÖR STENINGE FÖRSKOLOR [Skriv rubrik] Steninge förskolor 2017-2018 Vår vision och verksamhetsidé: Vår verksamhetsidé bygger på demokratiska värden, där pedagogens

Läs mer

Förskolebarns framtidstro - vår utmaning

Förskolebarns framtidstro - vår utmaning Sid 1 (5) Ving- Åker Förskolebarns framtidstro - vår utmaning Att börja på förskola innebär en stor omställning för familjen. Detta är vi medvetna om och har därför försökt skapa en trygg och stimulerande

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/17. Förskolan Björnen

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/17. Förskolan Björnen Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/17 Förskolan Björnen FÖRSKOLAN BJÖRNENS VISION Vi vill varje dag ta till vara och uppmuntra allas förmågor 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens

Läs mer

Trygghetsplan 2015/2016 Järntorgets förskola

Trygghetsplan 2015/2016 Järntorgets förskola Trygghetsplan 2015/2016 Järntorgets förskola Vision På Järntorgets förskola ska barn och vuxna känna sig trygga och ingen ska bli utsatt för diskriminering, trakasserier eller kränkande behandling. Inledning

Läs mer

Barn och Utbildning Förskoleverksamheten. Pedagogisk Planering verksamhetsåret 2013/2014. Familjedaghemmen i Filipstad

Barn och Utbildning Förskoleverksamheten. Pedagogisk Planering verksamhetsåret 2013/2014. Familjedaghemmen i Filipstad Barn och Utbildning Förskoleverksamheten Pedagogisk Planering verksamhetsåret 2013/2014 Familjedaghemmen i Filipstad 1 Personal och organisation I tätorten finns 5 dagbarnvårdare: Sonja Johansson, Pia

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4.

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4. Förskolan i Östra Innehållsförteckning 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans mål 4.2.1Vi

Läs mer

Likabehandlingsplan. Källbystugans/Väderlekens förskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Likabehandlingsplan. Källbystugans/Väderlekens förskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Skolområdet Järnåkra/Klostergården Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Källbystugans/Väderlekens förskola 2015 Innehåll Grunduppgifter... Fel! Bokmärket är

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Storbrons Förskola

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Storbrons Förskola Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Storbrons Förskola 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev

Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev.080530 Karlshögs förskola består av fyra avdelningar: Grodan, Hajen, Delfinen och Pingvinen. Förskolan är belägen i ett lugnt villaområde på Håkanstorp. Avdelningarna

Läs mer

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN 2016-2017 Innehåll 2016-05-11 Presentation Förskolans värdegrund och uppdrag Normer och värden Utveckling och lärande Barns inflytande Förskola och hem Samverkan med förskoleklass,

Läs mer

Likabehandlingsplan Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling- Tångeröds förskola

Likabehandlingsplan Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling- Tångeröds förskola Likabehandlingsplan Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling- Tångeröds förskola Handläggare: Linda Markus, förskolechef Datum: 2014-11-01 Verksamhet: Förskola Tjörn Möjligheternas ö Innehållsförteckning

Läs mer

Diseröd Förskoleenhets plan mot diskriminering och kränkande behandling

Diseröd Förskoleenhets plan mot diskriminering och kränkande behandling Diseröd Förskoleenhets plan mot diskriminering och kränkande behandling Vår vision En kreativ förskola för lustfyllt lärande i en tillåtande och trygg miljö Planen gäller från 2017-12-01 Planen gäller

Läs mer

Pedagogisk plan för Jordgubbens förskola

Pedagogisk plan för Jordgubbens förskola Pedagogisk plan för Jordgubbens förskola År 2014-2015 Organisation BUN Barn- och utbildningsnämnden och är politiskt sammansatt BARN- OCH UTBILDNINGSCHEF Maarit Enbuske Tfn. 0927-72050 REKTOR OMRÅDE 1

Läs mer

Likabehandlingsplan Linnéans förskola Ht Vt- 2018

Likabehandlingsplan Linnéans förskola Ht Vt- 2018 Likabehandlingsplan Linnéans förskola Ht- 2017- Vt- 2018 0 Innehåll Likabehandlingsplan... 2 Syfte... 2 Utvärdering från Likabehandlingsplanen Ht- 2016- Vt 2017... 3 Mål och ansvar... 4 Arbete för att

Läs mer

Sagostundens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015

Sagostundens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015 1 Upprättad 2015-06-05 (Ersätter 2006-05-15, 2006-09-29, 2007-01-11, 2008-01-03, rev. 2008-12-10, 2009-10-07) Sagostundens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015 Vår vision Till

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015-2016 Förskolan Lyckan

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015-2016 Förskolan Lyckan Förskoleverksamheten Barn och utbildning Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015-2016 Förskolan Lyckan FÖRSKOLAN LYCKANS VISION Alla barn och vuxna ska få möjlighet att utveckla sina inneboende resurser.

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret Läroplanens mål 1.1 Normer och värden. Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta

Läs mer

Årsplan Förskolan Bergmansgården 2014/15

Årsplan Förskolan Bergmansgården 2014/15 Reviderad 140818 Årsplan Förskolan Bergmansgården 2014/15 Förskolan har 3 avdelningar med stegrande åldersgrupper och roterande personal. Åldersindelningen på avdelningarna är 1-2 åringar, 3-4 åringar

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Avesta Kommun Kvalitetsredovisning för läsåret 2008/2009 för Förskolan Prästkragen Avesta RO 3 2009-04-06 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning 1.1 Presentation av enheten Förskolan Prästkragen är en

Läs mer

Likabehandlingsplan Högåsens förskola 2014-2015

Likabehandlingsplan Högåsens förskola 2014-2015 2014-09-24 Likabehandlingsplan Högåsens förskola 2014-2015 Ansvarig: Gerd Andersson, förskolechef Vision/målsättning för Härryda Kommun I Härryda Kommun strävar vi mot att alla barn, elever och personal

Läs mer

Normer & värden.

Normer & värden. Normer & värden En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2015/2016 Familjedaghem Junibacken Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplansmål Förskolan ska sträva

Läs mer

Årsplan Förskolan Kastanjen 2013/14

Årsplan Förskolan Kastanjen 2013/14 Årsplan Förskolan Kastanjen 2013/14 Förskolan har 5 avdelningar med stegrande åldersgrupper och roterande personal. Åldersindelningen på avdelningarna är 1-2 åringar, 2-3 åringar 3-4 åringar, 4 åringar

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Bullerbyn Förskolechefens ställningstagande

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Bullerbyn Förskolechefens ställningstagande Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Bullerbyn 2014-2015 Förskolechefens ställningstagande På förskolorna på Lyckåkers förskoleområde ska det finnas möjligheter och tillfällen

Läs mer

Glemmingebro förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Glemmingebro förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Glemmingebro förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet och fritidshemsverksamhet Läsår 2016 1/8 Grunduppgifter

Läs mer

Abborrens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Abborrens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Abborrens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2014/2015 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Handlingsplan för Ängstugans förskola läsåret 2012/2013

Handlingsplan för Ängstugans förskola läsåret 2012/2013 Handlingsplan för Ängstugans förskola läsåret 2012/2013 Detta dokument ligger till grund för arbetet i förskolan och innehåller nedbrutna mål från Lpfö98 (reviderad 2010) samt Nyköpings kommuns tjänstegarantier.

Läs mer

Verksamhetsplan Solhaga förskola Förutsättningar. Verksamhetsidé vision. Oktober 2016 Förvaltning för livslångt lärande

Verksamhetsplan Solhaga förskola Förutsättningar. Verksamhetsidé vision. Oktober 2016 Förvaltning för livslångt lärande Oktober 2016 Förvaltning för livslångt lärande Verksamhetsplan Solhaga förskola 2016-2017 Förutsättningar 35 platser Två avdelningar, Solen 1 3 år, Månen 3 5 år 7 pedagoger (4 förskollärare, tre barnskötare

Läs mer

Kvalitetsrapport läsåret 15/16. Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B

Kvalitetsrapport läsåret 15/16. Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B Kvalitetsrapport läsåret 15/16 Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B 2 Innehåll NORMER OCH VÄRDEN... 3 SAMMANFATTNING... 3 Mål... 3 Resultat... 3 Analys...

Läs mer

Tallbacksgårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015

Tallbacksgårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015 Tallbacksgårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet 1-5 år Ansvariga för planen Förskolechef

Läs mer