Finlands svenska biblioteksförening IT-utskottets möte i Glaspalatsets träffpunkt. Närvarande

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Finlands svenska biblioteksförening IT-utskottets möte. 11.12.2012 i Glaspalatsets träffpunkt. Närvarande"

Transkript

1 Finlands svenska biblioteksförening IT-utskottets möte i Glaspalatsets träffpunkt Närvarande Jonas Tana (ordf.), Biblioteken.fi Harriet Lill-Smeds, Lovisa stadsbibliotek, Östra Nylands bibliotek Solveig Lund, Pedersöre kommunbibliotek, Fredrika Gerd Backman-Pettersson, Pargas bibliotek, Blanka Leena Uhlenius, Mariehamns stadsbibliotek, Katrina Helena Backman-Karvonen, Borgå stadsbibliotek - landskapsbibliotek Yvonne Henriksson (sekr.), Raseborgs stadsbibliotek, Lukas 1. Lägesrapport regionalt 1.1 Lovisa - Har fått i bidrag för ett läsprojekt. Med pengarna har man bl.a. kunnat ge ut en diktbok, skriven av skolelever. Man har sedan sålt av boken till föräldrar, släkt och andra intresserade. Nästa år kommer man att ordna en bokmässa för barn. Det här och mycket annat smått och gott för pengarna. - epress tas i bruk från början av år Fredrika - Jakobstad har tagit i bruk CS Library och några större bekymmer har det inte ryktats om. Inom kort kommer alla Fredrika-bibliotek att diskutera om de vill gå med i CS Library eller inte. Det förutsätter att man kommer överens om gemensamma regler för lån, låntagarregister, m.m. - Boksampo-projektet fortsätter med Anna Gripenberg som anställd på Fredrikas pengar. - Pedersöre kommun bygger nytt bibliotek under år Korsnäs och Nykarleby bibliotek är i planeringsskedet för nya bibliotek. - Det har skett flera byten på chefsposterna inom Fredrika. På kort tid har tre av elva Fredrikabibliotek fått en ny chef. 1.3 Blanka - Pargas bibliotek har chefsbyte på gång. Det var sex sökande till tjänsten, varav fyra (fem) var kompetenta. Gerd Backman-Pettersson har vikarierat under det senaste halvåret.

2 - Kimito bibliotek kommer att flytta till nya utrymmen under nästa år. - Blanka har under året börjat låna ut läsplattor och även tagit i bruk Elib. - Carita Forsman-Rudels har fått ett kulturpris för sin bok Nytta och nöje : 150 år av biblioteksverksamhet i Dragsfjärd. - Pargas är med i ett Virtu-projekt som erbjuder service på distans åt äldre. - Blanka kommer nästa år att ta i bruk sms -tjänst. Låntagarna kan få meddelande per sms om beställda böcker eller förvarning om lån som förfaller. 1.4 Åland - Mariehamns stad omplacerade bibliotekets webbredaktör att jobba för staden istället. En del av Arena-kunskapen försvann med honom och Åland överväger att ta i bruk en av Axiells standardmodeller för Arenan istället. - Mariehamn har en ny systemansvarig på gång, Teresa Westermark, som kommer att få ta över i IT-utskottet - Åland fick inte pengar för Boksampo. - Mariehamn har inte längre någon bibliotekschef. Istället har staden numera en kultur- och biblioteksledare, Lars Midbjer. Den tidigare bibliotekschefen har övergått till vanligt biblioteksarbete. Året har varit omvälvande. - Ålands biblioteksföreningen (grundad 1947) har lagts ner eftersom ingen vill överta jobbet. 1.5 Lukas - Tog i bruk Aurora hösten 2011 och Arena under våren Kommer att ta i bruk E-böcker Elib och Ellibs fr.o.m. årsskiftet förutsatt att de tekniska problemen löser sig. - Har under året börjat låna ut läsplattor (hemlån) och ipads (endast i biblioteken) - PressDisplay -licenserna utökas från tre till fem p.g.a. flitig användning (distansinloggning). Det tog ett tag innan användningen tog fart, men sedan har den ökat starkt hela tiden. - Har avslutat Boksampo-projektet för sin del.

3 - Raseborg har under året dragit in sin största filial, Österby. Avståndet till centrum avgjorde. Övriga filialer kommer eventuellt att flytta från sina nuvarande byggnader till mer ändamålsenliga. - Personalen har under det gångna året minskat med fyra personer i samband med pensioneringar. Detta har påverkat öppettiderna. Ekenäs bibliotek tog redan i våras bort kvällsöppethållningen på fredagar och fr.o.m. årsskiftet minskar öppethållningen även i Karis bibliotek. - Också Raseborgs stadsbibliotek har en ny chef, Heidi Enberg. - Ekenäs bibliotek flyttade i juli-augusti till tillfälliga utrymmen p.g.a. renovering. Renoveringen har ännu inte påbörjats. Biblioteket påbörjade en renoveringsblogg, men p.g.a. en litet missöde stängde Google kontot. En ny blogg skapades men allt gammalt material gick förlorat. 1.6 Borgå - Har sex PressDisplay -licenser och har under året fått distansinloggning. Naxoslicenserna är fem. - Är numera med på Facebook och personalen uppdaterar sidan ofta och gärna Helmet - Ingen från Helmet kunde delta i mötet, men vi kunde konstatera att även Helsingfors stadsbibliotek får en ny chef, Tuula Haavisto. 2. Blankas erfarenheter av E-böcker. Blanka har tagit i bruk Elib under det gångna året. Till en början hade de en begränsning på 180 lån per kvartal och max tre lån per låntagare och vecka. Detta visade sig snabbt att inte räcka till och Blanka har vid två tillfällen ändrat begränsningarna. Nu ligger spärren på 400 lån per kvartal och max två lån per låntagare och vecka. Någon reklam har inte gjorts, e-böckerna har hittat sina användare och användningen ökar. Sommargästerna är flitiga användare av e-böckerna, något som också Åland kunnat konstatera. Även Fredrika har hamnat höja på sina gränser. Helsingfors har amerikanska OverDrive, som innehåller mest engelskspråkig litteratur. Åbo saknar också svenska e-böcker. Detta ökar trycket på de mindre biblioteken som har svenska e-böcker. Utbudet på finska e-böcker är dåligt men det kan inte hindra biblioteken att erbjuda e-böcker på svenska. Blanka fick i början (ilskna) frågor om varför de inte har e-böcker på finska. Det var bra att ha färdiga svar att ge kunderna.

4 3. Lukasbibliotekens Arena och Aurora-erfarenheter: 3.1 Arena Lukasbiblioteken tog i bruk sin Arena i våras. Erfarenheterna har inte varit positiva. Verktyget är besvärligt att använda, undervisningen och stödet från Axiell har inte varit vad det borde vara. Kunderna gillar inte den nya Arenan eftersom den är oöverskådlig och långsam. Det största problemet är ändå att kanske tusentals titlar inte hittas i Arenan. (Detta problem verkar inte förekomma på Åland, men de har inte Aurora i bakgrunden utan istället Book-it). Arenan är heller inte gjord för tvåspråkiga områden eftersom vissa funktioner inte går att översätta. Topplistor och liknande samlar in information från hela landets Arenor, vilket betyder att svenskspråkiga böcker aldrig kommer med. I september ordnades ett möte för alla Arena-bibliotek. Elva eller tolv Arenagrupper från hela landet deltog. Axiell var inte inbjuden utan biblioteken kunde fritt diskutera och jämföra sina erfarenheter. Det konstaterades att alla dras med liknande bekymmer och alla blir lika bemötta av Axiell, som oftast avfärdar problemen och skyller på kunden. På mötet samlade man ihop de största problemen och de viktigaste utvecklingsönskemålen. De finns offentligt på KirjastoWiki : Ärendena skulle också diskuteras i Axiells Asiantuntijaryhmä. Det är oklart vad som har hänt sedan dess. Gamla opacen är ännu i användning parallellt och många kunder föredrar att använda den eftersom den är överskådligare, snabbare och hittar alla titlar. Tyvärr har den också sina problem och frågan är om det är bra att ha två dåliga system i användning. Hellre ett dåligt än två dåliga? 3.2 Aurora Lukasbibliotekens personalprogram består för närvarande av 3 olika moduler; Aurora (för utlåning), gamla Libra (för inställningar, påminnelser etc.) och en anskaffningsmodul. Nya Aurora är webbaserat och har därför inte så många kortkommandon, inte ens enkla meddelanden kan kvitteras med enter så det medför mycket musklickande. Därtill finns det många praktiska detaljer som krånglar till vardagen. Vid nätstörningar så slutar Aurora lätt fungera. 4. Nytt på Biblioteken.fi - Biblioteksfaktadatabasen förnyas. Den kommer att bli lättare att uppdatera och den är också möjlig att bygga upp som en hemsida för t.ex. mindre bibliotek. Det lönar sig att hålla uppgifterna uppdaterade. T.ex. Helmet.fis öppettider på

5 hemsidan kommer direkt från databasen. Översättningen av gränssnittet är på gång. - Det är aktuellt att förnya hela portalen igen. Nytt innehåll och nya tjänster har kommit till och det behövs en lättare och tydligare uppdelning av tjänsterna. - Hankerekisteri (hankkeet.kirjastot.fi) översätts till svenska. - Okariino blir en barntjänst för 3-6 åringar, med mera grafiskt tilltalande innehåll. Sivupiiri blir en tjänst för barn och ungdomar, mellan 6 och 18 år. Okariino har haft mycket användare, Sivupiiri likaså. Sammanslagningen sker nästa år. - Biblioteken.fi:s användning har ökat under året. En del sökmotoroptimering har gjorts för att få bättre synlighet via Google. Trafik även från Sverige. - Kirjastokaista har tillsvidare väldigt lite material på svenska. Förslag om program tas emot. Allt som kunde presentera den finlandssvenska verksamheten intresserar. Video+bild fungerar bättre än en lång text. 5. Årets Bibliotekswebb. I början av 2000-talet delades det under några år ut ett pris till bästa bibliotekshemsida. Röstning skedde i samband med anmälan till bibliotekskonferensen. Det var få som röstade och omröstningen var kanske inte så objektiv. Det skulle vara dags att instifta ett nytt pris för årets biblioteksgärning på nätet. En hemsida, en blogg, en Facebook-sida eller något helt annat. Itutskottet efterlyser nomineringar i vårens/sommarens nummer av Bibban. Nomineringar lämnas in inom september, för att IT-utskottet sedan under oktober månad ska kunna utse vinnare och skriva motivering. Vinnaren skulle avslöjas på bibliotekskonferensen i november. Förutom ära och berömmelse skulle vinnaren få en artikel i Bibban och på så sätt göra sig känd i Svenskfinland. En liten webbrelaterad vandringspokal skulle också vara bra. Det kunde även vara på sin plats att samtidigt ge Årets ris, för att lyfta fram oegentligheter inom biblioteksvärlden och kanske få publicitet för våra problem. 6. Förnyelse i IT-utskottet Vi konstaterade att flera medlemmar har bytts eller byts ut inom IT-utskottet. Såväl Ringa Sandelin (Åbo Akademi) som Barbro Wigell-Ryynänen (ministeriet) har gått eller ska gå i pension. Barbro ersätts av Susanne Ahlroth medan det är oklart vem som efterträder Ringa. Även Gerd Backman-Pettersson (Blanka) och Leena Uhlenius (Åland) deltog för sista gången. Leena Uhlenius ersätts av Teresa Westmark.

6 7. Nästa möte Nästa möte hålls våren Vi överger Träffpunkt Glaspalatset som kändes lite nojsig och försöker hitta ett annat ställe, eventuellt i Helsingfors Universitetsbibliotek i Kaisa-huset.

FINLANDS SVENSKA BIBLIOTEKSFÖRENINGS MEDLEMSTIDNING

FINLANDS SVENSKA BIBLIOTEKSFÖRENINGS MEDLEMSTIDNING FINLANDS SVENSKA BIBLIOTEKSFÖRENINGS MEDLEMSTIDNING 1/2005 APRIL 1/2005 APRIL 3 Ordföranden har ordet 4 Notiser 6 Vasaflickan kom till Karis 7 Nya styrelsemedlemmar 8 Förslag till verksamhetsberättelse

Läs mer

BIBLIOTEK I SAMHÄLLE, NR 1 2015 11

BIBLIOTEK I SAMHÄLLE, NR 1 2015 11 BIBLIOTEK I SAMHÄLLE, NR 1 2015 11 E-böcker och folkbibliotek Distribution, kommersialism och kontroll Svenska folkbibliotek har en svår situation när det gäller e-böcker. Biblioteken är en betydande distributör

Läs mer

ATT VARA SOM EN BLÄCKFISK EN PROJEKTKOORDINATORS UPPLEVELSER AV ATT STARTA UPP OCH IMPLEMENTERA ÄLDREOMSORG PÅ DISTANS

ATT VARA SOM EN BLÄCKFISK EN PROJEKTKOORDINATORS UPPLEVELSER AV ATT STARTA UPP OCH IMPLEMENTERA ÄLDREOMSORG PÅ DISTANS ATT VARA SOM EN BLÄCKFISK EN PROJEKTKOORDINATORS UPPLEVELSER AV ATT STARTA UPP OCH IMPLEMENTERA ÄLDREOMSORG PÅ DISTANS Jenny Husell ABSTRAKT Att arbeta som projektassistent, innebär många möten med människor

Läs mer

Tack vare det meröppna biblioteket fi nns det ett bibliotek även för mig

Tack vare det meröppna biblioteket fi nns det ett bibliotek även för mig KulturSkåne Tack vare det meröppna biblioteket fi nns det ett bibliotek även för mig En utvärdering av Veberöds meröppna bibliotek 2010-2011 EN UTVÄRDERING AV VEBERÖDS MERÖPPNA BIBLIOTEK 2010-2011 FÖRORD

Läs mer

Trevlig läsning! P.S. Använd gärna QR-koden med din telefon eller pekplatta så kommer du direkt till webbsidan.

Trevlig läsning! P.S. Använd gärna QR-koden med din telefon eller pekplatta så kommer du direkt till webbsidan. 12 14 8 Gå in på arskronikan.forsakringskassan.se. Där hittar du animerade filmer om Försäkringskassans historia och uppdrag. Du hittar också fler texter om saker vi har gjort och vad vi kommer att förbättra.

Läs mer

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Introduktion Det finns mycket man kan göra för att lyckas på nätet och att skriva sökmotoroptimerade texter är definitivt en av de viktigare. I korta ordalag kan

Läs mer

Finlands svenska biblioteksförenings medlemstidning Nr 3/2010. Boksampo. lyfter fram skönlitteraturen. IFLA Göteborg Global Accessible Library

Finlands svenska biblioteksförenings medlemstidning Nr 3/2010. Boksampo. lyfter fram skönlitteraturen. IFLA Göteborg Global Accessible Library Finlands svenska biblioteksförenings medlemstidning Nr 3/2010 Boksampo lyfter fram skönlitteraturen IFLA Göteborg Global Accessible Library Innehåll 3. Ledaren 4. Notiser 6. Nobody can do everything, but

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

Medlemskapets värde Visstidsanställda

Medlemskapets värde Visstidsanställda 2008-02-15 Medlemskapets värde Visstidsanställda slutrapport Inledning På uppdrag av styrgruppen för Medlemskapets värde har en projektgrupp bildats för att analysera och finna lösningar på problemet med

Läs mer

Verksamhetsstrategi för. Blankabiblioteken i Åboland. Mikaela Johansson och ledningsgruppen för Blankabiblioteken

Verksamhetsstrategi för. Blankabiblioteken i Åboland. Mikaela Johansson och ledningsgruppen för Blankabiblioteken Verksamhetsstrategi för Blankabiblioteken i Åboland Mikaela Johansson och ledningsgruppen för Blankabiblioteken Godkänd 19.11 2005 Innehållsförteckning 1. Inledning 3 2. Undervisningsministeriets biblioteksstrategi

Läs mer

Utveckling av surfplattors användningsområden inom högskolebiblioteken och folkbiblioteken

Utveckling av surfplattors användningsområden inom högskolebiblioteken och folkbiblioteken Utveckling av surfplattors användningsområden inom högskolebiblioteken och folkbiblioteken Ett projekt i samarbete mellan Chalmers Tekniska Högskolas Bibliotek, Bibliotek och läranderesurser vid Högskolan

Läs mer

media 2006 Från gröna lådor ti l l idéutby te framsteget 17

media 2006 Från gröna lådor ti l l idéutby te framsteget 17 media 2006 Från gröna lådor ti l l idéutby te framsteget 17 Innehåll 2 inledning 4 media 2006 bakgrund och förutsättningar 10 vad har hänt under 2006 16 nedslag i grupperna 25 2007 och vidare Under 2006

Läs mer

Medborgardialog om. Framtidens bibliotek

Medborgardialog om. Framtidens bibliotek Medborgardialog om Framtidens bibliotek Innehållsförteckning DEL 1 Inledning 3 DEL 2 Bakgrund och metod 4 DEL 3 Resultat fokusgruppssamtal 6 DEL 4 Avslutande analys 21 bilaga A Verksamheter 25 bilaga B

Läs mer

Olika syn på saken. Folkbiblioteket bland användare, icke-användare och personal

Olika syn på saken. Folkbiblioteket bland användare, icke-användare och personal Olika syn på saken Folkbiblioteket bland användare, icke-användare och personal Innehåll 3 Förord 4 Vad vet vi sedan tidigare om bibliotekens användare? 4 kärnan: yngre, kvinnor och högutbildade 6 tv,

Läs mer

Tre blir en. En essä i kursen Medieekonomi om redaktionssammanslagningen inom HSS Media. Heidi Herrmann Jens Finnäs 2006 - 1 -

Tre blir en. En essä i kursen Medieekonomi om redaktionssammanslagningen inom HSS Media. Heidi Herrmann Jens Finnäs 2006 - 1 - Tre blir en En essä i kursen Medieekonomi om redaktionssammanslagningen inom HSS Media. Heidi Herrmann Jens Finnäs 2006-1 - Innehållsförteckning 1. Inledning 1.1 Frågeställningar 1.2 Metod 2. Vad är det

Läs mer

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN UTREDNING Projekt: Författare: Version: Elever i behov av särskilt IT-stöd v3.3.017 Förvaltning/avdelning: Godkänd av beställare: Senast ändrad: Utbildningsförvaltningen,

Läs mer

ETT MEDLEMSKAP - ETT SSRK

ETT MEDLEMSKAP - ETT SSRK Uppdaterad version - 5 jan 2009. ETT MEDLEMSKAP - ETT SSRK Under de senaste åren har frågan om ett medlemskap för SSRK blivit allt mera aktuell. SSRK:s högsta beslutande organ, Fullmäktige, gav 2008 styrelsen

Läs mer

Starta din försäljning med hjälp av sociala medier

Starta din försäljning med hjälp av sociala medier Starta din försäljning med hjälp av sociala medier Facebook Ett av de snabbaste sätten att sprida sin webbutik och få sin första beställning är att använda sig av Facebook. Det finns två olika sätt att

Läs mer

Psykisk funktionsnedsättning och elektronisk kommunikation

Psykisk funktionsnedsättning och elektronisk kommunikation Psykisk funktionsnedsättning och elektronisk kommunikation Vår referens Stefan Johansson stefan.johansson@funkanu.se 08 555 770 78 Datum 2014-03-16 Funka Nu AB Döbelnsgatan 21, 111 40 Stockholm 08-555

Läs mer

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA Projektarbete Medieprogrammet Niklas Kurvinen, MP07, 2 Maj 2010 Innehållsförteckning Introduktion...3 Inledning...3 Syfte...3 Metod...3 Förarbete... 4-5 Planering...4

Läs mer

Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida?

Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida? Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida? Vi går igenom allt du bör tänka på innan köp. Råd som du tjänar på längre fram. sförteckning et i denna bok ser du till höger. Vill du gå direkt till något

Läs mer

De svarandes kommentarer till frågor i undersökningen

De svarandes kommentarer till frågor i undersökningen De svarandes kommentarer till frågor i undersökningen kyrkan måste ha system som fungerar 2006 års användare om Svenska kyrkans datasystem? av Jørgen Straarup & Fredrik Sundin Uppsala 2007-08-31 Innehåll

Läs mer

RÄDDA VÄRLDEN SPARA DINA PENGAR!

RÄDDA VÄRLDEN SPARA DINA PENGAR! Joel Ström, Caroline Lindgren, Emilia Fagerberg, Dennis Berg, Julia Ärleskog, Daniel Holst, Josephine Jansson, Sebastian Moholm, Linus Blomqvist, Jonas Karlsson. Brinellgymnasiet nässjö klass Te08 RÄDDA

Läs mer

En by som alla andra. Spel Del 1 Historiebruk och nationalism. Sammanfattning. Översikt

En by som alla andra. Spel Del 1 Historiebruk och nationalism. Sammanfattning. Översikt Spel Del 1 Historiebruk och nationalism En by som alla andra Sammanfattning En by som alla andra är ett spel som i första hand handlar om historiebruk och nationalism. Det använder en vanlig svensk by

Läs mer

Når vi fram? Hur ökar vi tillgängligheten av anpassade medier för målgruppen barn och unga med läshinder?

Når vi fram? Hur ökar vi tillgängligheten av anpassade medier för målgruppen barn och unga med läshinder? Når vi fram? Hur ökar vi tillgängligheten av anpassade medier för målgruppen barn och unga med läshinder? Maria Ehde Andersson Regional utveckling av biblioteksverksamhet 15 hp Högskolan i Borås Institutionen

Läs mer

En by som alla andra. Spel: Del 1 Historiebruk och nationalism. Sammanfattning. Översikt. Tips till handledaren

En by som alla andra. Spel: Del 1 Historiebruk och nationalism. Sammanfattning. Översikt. Tips till handledaren Spel: Del 1 Historiebruk och nationalism En by som alla andra Sammanfattning En by som alla andra är ett spel som i första hand handlar om historiebruk och nationalism. Det använder en vanlig svensk by

Läs mer

Brukarenkäter inom kultur- och fritidsnämndens verksamheter 2010 (KF/2010:325)

Brukarenkäter inom kultur- och fritidsnämndens verksamheter 2010 (KF/2010:325) 1[12] Referens Lina Karlberg Mottagare Kultur- och fritidsnämnden Brukarenkäter inom kultur- och fritidsnämndens verksamheter 2010 (KF/2010:325) Sammanfattning genomför vartannat år en brukarundersökning

Läs mer

DÄRFÖR NATIONELL BIBLIOTEKSKATALOG

DÄRFÖR NATIONELL BIBLIOTEKSKATALOG Svensk Biblioteksförenings skriftserie På väg mot en starkare biblioteksnation DÄRFÖR NATIONELL BIBLIOTEKSKATALOG Om LIBRIS som en möjlighet för folkbiblioteken Därför nationell bibliotekskatalog är den

Läs mer

Erik Geijer. Skriva för webben

Erik Geijer. Skriva för webben Erik Geijer Skriva för webben Erik Geijer Skriva för webben Skriva för webben.se:s Internetguide, nr 8 Version 2.0 2012 Erik Geijer Texten skyddas enligt lag om upphovsrätt och tillhandahålls med licensen

Läs mer