Finlands svenska biblioteksförening IT-utskottets möte i Glaspalatsets träffpunkt. Närvarande

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Finlands svenska biblioteksförening IT-utskottets möte. 11.12.2012 i Glaspalatsets träffpunkt. Närvarande"

Transkript

1 Finlands svenska biblioteksförening IT-utskottets möte i Glaspalatsets träffpunkt Närvarande Jonas Tana (ordf.), Biblioteken.fi Harriet Lill-Smeds, Lovisa stadsbibliotek, Östra Nylands bibliotek Solveig Lund, Pedersöre kommunbibliotek, Fredrika Gerd Backman-Pettersson, Pargas bibliotek, Blanka Leena Uhlenius, Mariehamns stadsbibliotek, Katrina Helena Backman-Karvonen, Borgå stadsbibliotek - landskapsbibliotek Yvonne Henriksson (sekr.), Raseborgs stadsbibliotek, Lukas 1. Lägesrapport regionalt 1.1 Lovisa - Har fått i bidrag för ett läsprojekt. Med pengarna har man bl.a. kunnat ge ut en diktbok, skriven av skolelever. Man har sedan sålt av boken till föräldrar, släkt och andra intresserade. Nästa år kommer man att ordna en bokmässa för barn. Det här och mycket annat smått och gott för pengarna. - epress tas i bruk från början av år Fredrika - Jakobstad har tagit i bruk CS Library och några större bekymmer har det inte ryktats om. Inom kort kommer alla Fredrika-bibliotek att diskutera om de vill gå med i CS Library eller inte. Det förutsätter att man kommer överens om gemensamma regler för lån, låntagarregister, m.m. - Boksampo-projektet fortsätter med Anna Gripenberg som anställd på Fredrikas pengar. - Pedersöre kommun bygger nytt bibliotek under år Korsnäs och Nykarleby bibliotek är i planeringsskedet för nya bibliotek. - Det har skett flera byten på chefsposterna inom Fredrika. På kort tid har tre av elva Fredrikabibliotek fått en ny chef. 1.3 Blanka - Pargas bibliotek har chefsbyte på gång. Det var sex sökande till tjänsten, varav fyra (fem) var kompetenta. Gerd Backman-Pettersson har vikarierat under det senaste halvåret.

2 - Kimito bibliotek kommer att flytta till nya utrymmen under nästa år. - Blanka har under året börjat låna ut läsplattor och även tagit i bruk Elib. - Carita Forsman-Rudels har fått ett kulturpris för sin bok Nytta och nöje : 150 år av biblioteksverksamhet i Dragsfjärd. - Pargas är med i ett Virtu-projekt som erbjuder service på distans åt äldre. - Blanka kommer nästa år att ta i bruk sms -tjänst. Låntagarna kan få meddelande per sms om beställda böcker eller förvarning om lån som förfaller. 1.4 Åland - Mariehamns stad omplacerade bibliotekets webbredaktör att jobba för staden istället. En del av Arena-kunskapen försvann med honom och Åland överväger att ta i bruk en av Axiells standardmodeller för Arenan istället. - Mariehamn har en ny systemansvarig på gång, Teresa Westermark, som kommer att få ta över i IT-utskottet - Åland fick inte pengar för Boksampo. - Mariehamn har inte längre någon bibliotekschef. Istället har staden numera en kultur- och biblioteksledare, Lars Midbjer. Den tidigare bibliotekschefen har övergått till vanligt biblioteksarbete. Året har varit omvälvande. - Ålands biblioteksföreningen (grundad 1947) har lagts ner eftersom ingen vill överta jobbet. 1.5 Lukas - Tog i bruk Aurora hösten 2011 och Arena under våren Kommer att ta i bruk E-böcker Elib och Ellibs fr.o.m. årsskiftet förutsatt att de tekniska problemen löser sig. - Har under året börjat låna ut läsplattor (hemlån) och ipads (endast i biblioteken) - PressDisplay -licenserna utökas från tre till fem p.g.a. flitig användning (distansinloggning). Det tog ett tag innan användningen tog fart, men sedan har den ökat starkt hela tiden. - Har avslutat Boksampo-projektet för sin del.

3 - Raseborg har under året dragit in sin största filial, Österby. Avståndet till centrum avgjorde. Övriga filialer kommer eventuellt att flytta från sina nuvarande byggnader till mer ändamålsenliga. - Personalen har under det gångna året minskat med fyra personer i samband med pensioneringar. Detta har påverkat öppettiderna. Ekenäs bibliotek tog redan i våras bort kvällsöppethållningen på fredagar och fr.o.m. årsskiftet minskar öppethållningen även i Karis bibliotek. - Också Raseborgs stadsbibliotek har en ny chef, Heidi Enberg. - Ekenäs bibliotek flyttade i juli-augusti till tillfälliga utrymmen p.g.a. renovering. Renoveringen har ännu inte påbörjats. Biblioteket påbörjade en renoveringsblogg, men p.g.a. en litet missöde stängde Google kontot. En ny blogg skapades men allt gammalt material gick förlorat. 1.6 Borgå - Har sex PressDisplay -licenser och har under året fått distansinloggning. Naxoslicenserna är fem. - Är numera med på Facebook och personalen uppdaterar sidan ofta och gärna Helmet - Ingen från Helmet kunde delta i mötet, men vi kunde konstatera att även Helsingfors stadsbibliotek får en ny chef, Tuula Haavisto. 2. Blankas erfarenheter av E-böcker. Blanka har tagit i bruk Elib under det gångna året. Till en början hade de en begränsning på 180 lån per kvartal och max tre lån per låntagare och vecka. Detta visade sig snabbt att inte räcka till och Blanka har vid två tillfällen ändrat begränsningarna. Nu ligger spärren på 400 lån per kvartal och max två lån per låntagare och vecka. Någon reklam har inte gjorts, e-böckerna har hittat sina användare och användningen ökar. Sommargästerna är flitiga användare av e-böckerna, något som också Åland kunnat konstatera. Även Fredrika har hamnat höja på sina gränser. Helsingfors har amerikanska OverDrive, som innehåller mest engelskspråkig litteratur. Åbo saknar också svenska e-böcker. Detta ökar trycket på de mindre biblioteken som har svenska e-böcker. Utbudet på finska e-böcker är dåligt men det kan inte hindra biblioteken att erbjuda e-böcker på svenska. Blanka fick i början (ilskna) frågor om varför de inte har e-böcker på finska. Det var bra att ha färdiga svar att ge kunderna.

4 3. Lukasbibliotekens Arena och Aurora-erfarenheter: 3.1 Arena Lukasbiblioteken tog i bruk sin Arena i våras. Erfarenheterna har inte varit positiva. Verktyget är besvärligt att använda, undervisningen och stödet från Axiell har inte varit vad det borde vara. Kunderna gillar inte den nya Arenan eftersom den är oöverskådlig och långsam. Det största problemet är ändå att kanske tusentals titlar inte hittas i Arenan. (Detta problem verkar inte förekomma på Åland, men de har inte Aurora i bakgrunden utan istället Book-it). Arenan är heller inte gjord för tvåspråkiga områden eftersom vissa funktioner inte går att översätta. Topplistor och liknande samlar in information från hela landets Arenor, vilket betyder att svenskspråkiga böcker aldrig kommer med. I september ordnades ett möte för alla Arena-bibliotek. Elva eller tolv Arenagrupper från hela landet deltog. Axiell var inte inbjuden utan biblioteken kunde fritt diskutera och jämföra sina erfarenheter. Det konstaterades att alla dras med liknande bekymmer och alla blir lika bemötta av Axiell, som oftast avfärdar problemen och skyller på kunden. På mötet samlade man ihop de största problemen och de viktigaste utvecklingsönskemålen. De finns offentligt på KirjastoWiki : Ärendena skulle också diskuteras i Axiells Asiantuntijaryhmä. Det är oklart vad som har hänt sedan dess. Gamla opacen är ännu i användning parallellt och många kunder föredrar att använda den eftersom den är överskådligare, snabbare och hittar alla titlar. Tyvärr har den också sina problem och frågan är om det är bra att ha två dåliga system i användning. Hellre ett dåligt än två dåliga? 3.2 Aurora Lukasbibliotekens personalprogram består för närvarande av 3 olika moduler; Aurora (för utlåning), gamla Libra (för inställningar, påminnelser etc.) och en anskaffningsmodul. Nya Aurora är webbaserat och har därför inte så många kortkommandon, inte ens enkla meddelanden kan kvitteras med enter så det medför mycket musklickande. Därtill finns det många praktiska detaljer som krånglar till vardagen. Vid nätstörningar så slutar Aurora lätt fungera. 4. Nytt på Biblioteken.fi - Biblioteksfaktadatabasen förnyas. Den kommer att bli lättare att uppdatera och den är också möjlig att bygga upp som en hemsida för t.ex. mindre bibliotek. Det lönar sig att hålla uppgifterna uppdaterade. T.ex. Helmet.fis öppettider på

5 hemsidan kommer direkt från databasen. Översättningen av gränssnittet är på gång. - Det är aktuellt att förnya hela portalen igen. Nytt innehåll och nya tjänster har kommit till och det behövs en lättare och tydligare uppdelning av tjänsterna. - Hankerekisteri (hankkeet.kirjastot.fi) översätts till svenska. - Okariino blir en barntjänst för 3-6 åringar, med mera grafiskt tilltalande innehåll. Sivupiiri blir en tjänst för barn och ungdomar, mellan 6 och 18 år. Okariino har haft mycket användare, Sivupiiri likaså. Sammanslagningen sker nästa år. - Biblioteken.fi:s användning har ökat under året. En del sökmotoroptimering har gjorts för att få bättre synlighet via Google. Trafik även från Sverige. - Kirjastokaista har tillsvidare väldigt lite material på svenska. Förslag om program tas emot. Allt som kunde presentera den finlandssvenska verksamheten intresserar. Video+bild fungerar bättre än en lång text. 5. Årets Bibliotekswebb. I början av 2000-talet delades det under några år ut ett pris till bästa bibliotekshemsida. Röstning skedde i samband med anmälan till bibliotekskonferensen. Det var få som röstade och omröstningen var kanske inte så objektiv. Det skulle vara dags att instifta ett nytt pris för årets biblioteksgärning på nätet. En hemsida, en blogg, en Facebook-sida eller något helt annat. Itutskottet efterlyser nomineringar i vårens/sommarens nummer av Bibban. Nomineringar lämnas in inom september, för att IT-utskottet sedan under oktober månad ska kunna utse vinnare och skriva motivering. Vinnaren skulle avslöjas på bibliotekskonferensen i november. Förutom ära och berömmelse skulle vinnaren få en artikel i Bibban och på så sätt göra sig känd i Svenskfinland. En liten webbrelaterad vandringspokal skulle också vara bra. Det kunde även vara på sin plats att samtidigt ge Årets ris, för att lyfta fram oegentligheter inom biblioteksvärlden och kanske få publicitet för våra problem. 6. Förnyelse i IT-utskottet Vi konstaterade att flera medlemmar har bytts eller byts ut inom IT-utskottet. Såväl Ringa Sandelin (Åbo Akademi) som Barbro Wigell-Ryynänen (ministeriet) har gått eller ska gå i pension. Barbro ersätts av Susanne Ahlroth medan det är oklart vem som efterträder Ringa. Även Gerd Backman-Pettersson (Blanka) och Leena Uhlenius (Åland) deltog för sista gången. Leena Uhlenius ersätts av Teresa Westmark.

6 7. Nästa möte Nästa möte hålls våren Vi överger Träffpunkt Glaspalatset som kändes lite nojsig och försöker hitta ett annat ställe, eventuellt i Helsingfors Universitetsbibliotek i Kaisa-huset.

Mia Malm (ny) vikarierar Jonas Tana på Biblioteken.fi och fungerar som ordförande för IT-utskottet. Hon är tjänstledig från Karis bibliotek, Raseborg.

Mia Malm (ny) vikarierar Jonas Tana på Biblioteken.fi och fungerar som ordförande för IT-utskottet. Hon är tjänstledig från Karis bibliotek, Raseborg. Finlands svenska biblioteksförening IT-utskottet Tid 7.10.2013 kl. 11.30-14.30 Plats: Böle bibliotek, Helsingfors Närvarande: Mia Malm (ordf.), Biblioteken.fi Susanne Ahlroth, Regionförvaltningsverket

Läs mer

FINLANDS SVENSKA BIBLIOTEKSFÖRENING IT-utskottets möte. Tid: 1.11.2010 kl. 12.00-15.40 Plats: Bibliotek 10, Helsingfors.

FINLANDS SVENSKA BIBLIOTEKSFÖRENING IT-utskottets möte. Tid: 1.11.2010 kl. 12.00-15.40 Plats: Bibliotek 10, Helsingfors. FINLANDS SVENSKA BIBLIOTEKSFÖRENING IT-utskottets möte Tid: 1.11.2010 kl. 12.00-15.40 Plats: Bibliotek 10, Helsingfors Närvarande: Annika Lund, Stadsbiblioteket i Jakobstad, ordf. Gerd Backman, Väståbolands

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Finlands svenska biblioteksförening rf 2008

Verksamhetsberättelse för Finlands svenska biblioteksförening rf 2008 Verksamhetsberättelse för Finlands svenska biblioteksförening rf 2008 Verksamhetsberättelse för Finlands svenska biblioteksförening rf 2008 Finlands svenska biblioteksförening r.f. är en ideell förening,

Läs mer

Kjell Herberts Kristinestad den 20 maj 2011

Kjell Herberts Kristinestad den 20 maj 2011 * Kjell Herberts Kristinestad den 20 maj 2011 * *... skulle den samlade lokala, regionala och nationella informationen om svenska aktiviteter vara mindre synlig och betydligt mera fragmentarisk och spretig

Läs mer

Svensk- och tvåspråkiga kommuner. Bakgrundsinformation

Svensk- och tvåspråkiga kommuner. Bakgrundsinformation Svensk- och tvåspråkiga kommuner Bakgrundsinformation 2008 2017 Kommunerna i Svenskfinland 2017 49 av de finländska kommunerna är två- eller svenskspråkiga. Det finns sammanlagt 311 kommuner. Det finns

Läs mer

Svensk- och tvåspråkiga kommuner. Bakgrundsinformation

Svensk- och tvåspråkiga kommuner. Bakgrundsinformation Svensk- och tvåspråkiga kommuner Bakgrundsinformation 2008 2017 Kommunerna i Svenskfinland 2017 49 av de finländska kommunerna är två- eller svenskspråkiga. Det finns sammanlagt 311 kommuner. Det finns

Läs mer

Svensk- och tvåspråkiga kommuner. Bakgrundsinformation

Svensk- och tvåspråkiga kommuner. Bakgrundsinformation Svensk- och tvåspråkiga kommuner Bakgrundsinformation 2008 2018 Kommunerna i Svenskfinland 2018 49 av de finländska kommunerna är två- eller svenskspråkiga. Det finns sammanlagt 311 kommuner. Det finns

Läs mer

En utvärdering av verksamheten vid finlandssvenska folkbibliotek 2000 - Barbro Wigell-Ryynänen, UVM

En utvärdering av verksamheten vid finlandssvenska folkbibliotek 2000 - Barbro Wigell-Ryynänen, UVM En utvärdering av verksamheten vid finlandssvenska folkbibliotek 2000 - Barbro Wigell-Ryynänen, UVM Artikeln har tidigare publicerats i SFV:s kalender 2001. Det svenska biblioteksdistriktet omfattar biblioteks-

Läs mer

Öppnaskönlitteraturen, visa författarna! BOKSAMPO FSBF :s årskonferens i Korsholm

Öppnaskönlitteraturen, visa författarna! BOKSAMPO FSBF :s årskonferens i Korsholm Öppnaskönlitteraturen, visa författarna! BOKSAMPO FSBF :s årskonferens i Korsholm 9.9.2010 virva.soikkeli@vaasa.fi BOKSAMPO? en gemensam skönlitterär webbportal en hemsida för skönlitteraturen och författarna

Läs mer

Språkklimatet i Finland år Kommunmarknaden Marina Lindell

Språkklimatet i Finland år Kommunmarknaden Marina Lindell Språkklimatet i Finland år 2016 Kommunmarknaden 14.09.2016 Marina Lindell Språkbarometern Följer upp hur den språkliga servicen förverkligas i tvåspråkiga kommuner. Hur väl får den lokala språkminoriteten

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Finlands svenska biblioteksförening rf 2006

Verksamhetsberättelse för Finlands svenska biblioteksförening rf 2006 Verksamhetsberättelse för Finlands svenska biblioteksförening rf 2006 Verksamhetsberättelse för Finlands svenska biblioteksförening rf 2006 Finlands svenska biblioteksförening r.f. är en ideell förening,

Läs mer

FSBF verksamhetsberättels 2005

FSBF verksamhetsberättels 2005 FSBF verksamhetsberättels 2005 Verksamhetsberättelse för Finlands svenska biblioteksförening r.f. 2005 Finlands svenska biblioteksförening r.f. är en ideell förening, som har ett särskilt ansvar för finlandssvenska

Läs mer

Samgående med SELMA-projektet vad innebär det för Kristinehamns bibliotek

Samgående med SELMA-projektet vad innebär det för Kristinehamns bibliotek Samgående med SELMA-projektet vad innebär det för Kristinehamns bibliotek Bakgrund Samarbetet mellan biblioteken i Värmland sträcker sig tillbaka till 2003 då samverkansprojektet Bibliotek Värmland (BV)

Läs mer

NYTT från Steg för Steg 1/2019

NYTT från Steg för Steg 1/2019 NYTT från Steg för Steg 1/2019 Riksdagsval Valkampanj I detta nummer bland annat: Vårjippo Understöd för läger Ordförandens ruta Hejsan alla! Hur har ni det? Bra hoppas jag. Själv har jag det bra. Nytt

Läs mer

Spectrum möte 11-12.2.2013, Sturegatan 2a, Helsingfors. Varför har ert land valt att översätta en viss del av Spectrum?

Spectrum möte 11-12.2.2013, Sturegatan 2a, Helsingfors. Varför har ert land valt att översätta en viss del av Spectrum? Spectrum möte 11-12.2.2013, Sturegatan 2a, Helsingfors Allmänna tankar och diskussioner Varför har ert land valt att översätta en viss del av Spectrum? Finland Översätter Appendix 1 - Detta vad Finlands

Läs mer

elib Bas Bibliotekssystem för e-böcker

elib Bas Bibliotekssystem för e-böcker Bibliotekssystem för e-böcker elib AB www.elib.se Odengatan 106, 3 tr SE-113 22 Stockholm Sweden TEL +46 (0)8 54 60 60 60 FAX +46 (0)8 736 62 14 E-MAIL info@elib.se Innehåll Introduktion 3 Så här gör låntagaren

Läs mer

PM - statusrapport e-böcker

PM - statusrapport e-böcker 2014-03-28 PM - statusrapport e-böcker Osäker på terminologi och begrepp? Läs gärna dokumentet Frågor och svar om e- böcker! Inledning E-böckerna är mycket populära, under 2013 ökade e-boksutlåningen vid

Läs mer

Vem lånar e-böcker från bibliotekens hemsidor? Sammanställning av elibs webbenkät på bibliotekens hemsidor.

Vem lånar e-böcker från bibliotekens hemsidor? Sammanställning av elibs webbenkät på bibliotekens hemsidor. Vem lånar e-böcker från bibliotekens hemsidor? Sammanställning av elibs webbenkät på bibliotekens hemsidor. Bakgrund elib, producent och distributör av e-böcker och leverantör av system för e-boksutlåning,

Läs mer

Två förvaltningsspråk. Nya forskningsrön, på Kommunmarknaden den 12 september 2012 PL Linnéa Henriksson, Åbo Akademi

Två förvaltningsspråk. Nya forskningsrön, på Kommunmarknaden den 12 september 2012 PL Linnéa Henriksson, Åbo Akademi Två förvaltningsspråk Nya forskningsrön, på Kommunmarknaden den 12 september 2012 PL Linnéa Henriksson, Åbo Akademi Ole Norrback, Vbl 20.01.2012 Två likvärdiga förvaltningsspråk i samma kommun kunde trygga

Läs mer

Administration: Bibliotek (ny)

Administration: Bibliotek (ny) Administration: Bibliotek (ny) Det här dokumentet beskriver hur du administrerar inställningarna för ert bibliotek via Elib Admin (https://admin.elib.se). På sidorna finns hjälptexter för de olika funktionerna.

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2011

Verksamhetsberättelse 2011 Toimintakertomus 20 Verksamhetsberättelse 2011 1 Innehåll 1. Bibliotekets användning och samlingar... 2 2. Ekonomi... 4 3. Evenemang... 5 4. Personalen... 6 5. Projekt... 7 Kirjasampo.fi Boksampo.fi...

Läs mer

elib 2.0 Bibliotekssystem för e-böcker

elib 2.0 Bibliotekssystem för e-böcker Bibliotekssystem för e-böcker elib AB www.elib.se Odengatan 106, 3 tr SE-113 22 Stockholm Sweden TEL +46 (0)8 54 60 60 60 FAX +46 (0)8 736 62 14 E-MAIL info@elib.se Innehåll Introduktion 3 Så här gör låntagaren

Läs mer

Bibliotekens webbmaterial för undervisning

Bibliotekens webbmaterial för undervisning Bibliotekens webbmaterial för undervisning De finländska biblioteken, museerna och arkiven har lagt ut information och fritt tillgängliga texter, bilder och videor på nätet. Du kan använda materialet till

Läs mer

En sak i taget Rapport

En sak i taget Rapport En sak i taget Rapport Hur kan man med begränsad tid och utan experthjälp i huset på ett litet bibliotek arbeta med kompetensutveckling av personalen i sociala medier? Åsa Storck 2011-01-24 1 Ur Nationalencyklopedins

Läs mer

Nytt från Steg för Steg

Nytt från Steg för Steg Nytt från Steg för Steg HÖSTEN 2016 Hänt sedan senast Erfarenhetstalarna deltog i Världen i Byn och Jakobs dagar under sommaren. Videofilmer från evenemangen kan ses på vår hemsida och på Facebook. Steg

Läs mer

Bibliotek Botkyrkas flitigaste e-bokslåntagare januari juni 2014

Bibliotek Botkyrkas flitigaste e-bokslåntagare januari juni 2014 1 [5] Referens Anna-Stina Takala Mottagare Anja Dahlstedt Bibliotek Botkyrkas flitigaste e-bokslåntagare januari juni 2014 En sammanställning Bakgrund Under hösten 2014 väntar ett nytt avtal mellan Bibliotek

Läs mer

BIBLIOTEKEN OCH E-BOKEN

BIBLIOTEKEN OCH E-BOKEN BIBLIOTEKEN OCH E-BOKEN TILL FÖRSVAR FÖR DET FRIA ORDET Vi tar för givet att man ska kunna låna böcker och andra medier på sitt bibliotek. Men i det självklara ryms också något större och viktigare; något

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Finlands svenska biblioteksförening rf 2007

Verksamhetsberättelse för Finlands svenska biblioteksförening rf 2007 Verksamhetsberättelse för Finlands svenska biblioteksförening rf 2007 Finlands svenska biblioteksförening r.f. är en ideell förening, som har ett särskilt ansvar för finlandssvenska biblioteksfrågor. Föreningen

Läs mer

Konsten att göra läsare

Konsten att göra läsare Konsten att göra läsare Innehåll Konsten att göra läsare...1 1. Bakgrund...2 1.1 Biblioteken...2 1.1.1 Hangö stadsbibliotek...2 1.1.2 Raseborgs stadsbibliotek...2 1.1.3 Ingå kommunbibliotek...3 2.Tillvägagångssätt...3

Läs mer

Kort om Kårkulla Verksamheten inleddes Upprätthålls av alla 33 svensk- och tvåspråkiga kommuner i Finland (utom Åland). Vår primära uppgift

Kort om Kårkulla Verksamheten inleddes Upprätthålls av alla 33 svensk- och tvåspråkiga kommuner i Finland (utom Åland). Vår primära uppgift KÅRKULLA SAMKOMMUN Kort om Kårkulla Verksamheten inleddes 20.8.1960. Upprätthålls av alla 33 svensk- och tvåspråkiga kommuner i Finland (utom Åland). Vår primära uppgift är att ordna svenskspråkig omsorg

Läs mer

E-kampanj på östgötabiblioteken oktober 2009

E-kampanj på östgötabiblioteken oktober 2009 E-kampanj på östgötabiblioteken oktober 2009 Bakgrund! Bibliotekens tjänster på nätet www.ostgotabibliotek.se Biblioteket hemifrån Sök i bibliotekens kataloger Låna om och beställ Ladda ner e-böcker Lyssna

Läs mer

Gemensam e-kampanj i Östergötland. Birgitta Hellman Magnusson, Länsbibliotek Östergötland, maj 2008

Gemensam e-kampanj i Östergötland. Birgitta Hellman Magnusson, Länsbibliotek Östergötland, maj 2008 Gemensam e-kampanj i Östergötland Bakgrund Presskonferens om östgötabibliotekens gemensamma e-tjänster november 2006 Beslut om gemensam handlingsplan för 24- timmarsbiblioteket, april 2007 Lansering av

Läs mer

Förslag till verksamhetsberättelse 2003

Förslag till verksamhetsberättelse 2003 Förslag till verksamhetsberättelse 2003 Förslag till verksamhetsberättelse för Finlands svenska biblioteksförening r.f. 2003 Verksamhetsberättelsen behandlas på vårmötet den 8 maj 2004 i Raumo Finlands

Läs mer

REDOVISNING BRUKARUNDERSÖKNING. SÄG VAD DU TYCKER OM VINGÅKERS BIBLIOTEK v. 46 2013

REDOVISNING BRUKARUNDERSÖKNING. SÄG VAD DU TYCKER OM VINGÅKERS BIBLIOTEK v. 46 2013 REDOVISNING BRUKARUNDERSÖKNING SÄG VAD DU TYCKER OM VINGÅKERS BIBLIOTEK v. 46 213 Redovisning brukarundersökning Vingåkers bibliotek v. 46 213 Enkäten genomförd bland låntagarna under vecka 46, 213. Jämförs

Läs mer

Finlands svenska biblioteksförening r.f. (FSBF) Verksamhetsberättelse för år 2016

Finlands svenska biblioteksförening r.f. (FSBF) Verksamhetsberättelse för år 2016 Finlands svenska biblioteksförening r.f. (FSBF) Verksamhetsberättelse för år 2016 Föreningen inledde året med ett styrelsemöte den 15 januari under ledning av en ny ordförande och 3 nya styrelsemedlemmar.

Läs mer

AXIELL ARENA Det digitala biblioteket

AXIELL ARENA Det digitala biblioteket AXIELL ARENA Det digitala biblioteket www.axiell.se Med Axiell Arena möter vi framtidens digitala utmaningar - Johan Brinck, koordinator för biblioteken i Skåne Nordväst. Axiell Arena Axiell Arena Axiell

Läs mer

Aktuell statistik om E-böcker

Aktuell statistik om E-böcker Aktuell statistik om E-böcker sammanställd av Ulrika Facht, Nordicom Tabeller och figurer Sidan Figur 1 Bokläsning/boklyssning i befolkningen 9 79 år en genomsnittlig dag 211 (procent) 2 Tabell 1 Bokläsning/boklyssning

Läs mer

PEDERSÖRE KOMMUN. Äldrerådet PROTOKOLL Sammanträdestid: Fredagen , kl Kommungården. Sammanträdesplats: . ordf.

PEDERSÖRE KOMMUN. Äldrerådet PROTOKOLL Sammanträdestid: Fredagen , kl Kommungården. Sammanträdesplats: . ordf. 20.10.2017 1 Sammanträdestid: Fredagen 20.10.2017, kl. 09.30 12.00. Sammanträdesplats: Kommungården Beslutande Dahlfelt, Karita Ede, Per-Erik Eklöv, Gudrun Forsman, Stig Kass, Gustav Käcko, Gunnevi Nyman,

Läs mer

Finlands svenska biblioteksförening r.f.

Finlands svenska biblioteksförening r.f. Finlands svenska biblioteksförening r.f. Mötestid: 18.9.2014 kl. 10.23-11.05 Mötesplats: Studion, Åbo stadsbibliotek, Slottsgatan 2, Åbo Närvarande: 38 personer enligt bilaga 1 1. Mötets öppnande Föreningens

Läs mer

Finlands svenska biblioteksförening r.f. (FSBF) Verksamhetsberättelse 2013 Styrelsens förslag 24.3.2014 till vårmötet 16.5.2014

Finlands svenska biblioteksförening r.f. (FSBF) Verksamhetsberättelse 2013 Styrelsens förslag 24.3.2014 till vårmötet 16.5.2014 Finlands svenska biblioteksförening r.f. (FSBF) Verksamhetsberättelse 2013 Styrelsens förslag 24.3.2014 till vårmötet 16.5.2014 Verksamheten År 2013 kunde föreningen fira 75-årsjubileum emedan det förflutit

Läs mer

BIBLIOTEK I SAMHÄLLE, NR 1 2015 11

BIBLIOTEK I SAMHÄLLE, NR 1 2015 11 BIBLIOTEK I SAMHÄLLE, NR 1 2015 11 E-böcker och folkbibliotek Distribution, kommersialism och kontroll Svenska folkbibliotek har en svår situation när det gäller e-böcker. Biblioteken är en betydande distributör

Läs mer

Erfarenheter av Open-Source lösningen Koha Viktor Sarge, Utvecklare Digitala biblioteksmiljöer. 13 juni 2011

Erfarenheter av Open-Source lösningen Koha Viktor Sarge, Utvecklare Digitala biblioteksmiljöer. 13 juni 2011 Erfarenheter av Open-Source lösningen Koha Viktor Sarge, Utvecklare Digitala biblioteksmiljöer 13 juni 2011 Räck upp handen om du gillar: Räck upp handen om du gillar: - fria poster! Räck upp handen om

Läs mer

Finskspråkiga försöker i större utsträckning än svenskspråkiga få service på sitt eget språk 18,4 6,2 3,3. Sällan Aldrig 1,9 81,7 54,8

Finskspråkiga försöker i större utsträckning än svenskspråkiga få service på sitt eget språk 18,4 6,2 3,3. Sällan Aldrig 1,9 81,7 54,8 Språkbarometern 14.. Sammanfattningen av resultaten från Språkbarometern Språkbarometern undersöker hur väl den lokala språkminoriteten får service på sitt eget språk i hemkommunen. Samtliga tvåspråkiga

Läs mer

AXIELL ARENA Det digitala biblioteket

AXIELL ARENA Det digitala biblioteket AXIELL ARENA Det digitala biblioteket Axiell Arena Med Axiell Arena möter vi framtidens digitala utmaningar Johan Brinck, koordinator för biblioteken i Skåne Nordväst. Idag är webben den moderna människans

Läs mer

Förbundet Finlands Svenska Synskadade

Förbundet Finlands Svenska Synskadade Förbundet Finlands Svenska Synskadade Vad är FSS? Förbundet Finlands Svenska Synskadade rf. (FSS) är en intresse- och serviceorganisation av svenskspråkiga synskadade i Finland. Av landets omkring 80 000

Läs mer

Götabiblioteken ett regionalt samarbete. Thomas C Ericsson Bibliotekschef i Kinda kommun thomas.c.ericsson@kinda.se Tel: 0494-191 06

Götabiblioteken ett regionalt samarbete. Thomas C Ericsson Bibliotekschef i Kinda kommun thomas.c.ericsson@kinda.se Tel: 0494-191 06 Götabiblioteken ett regionalt samarbete Thomas C Ericsson Bibliotekschef i Kinda kommun thomas.c.ericsson@kinda.se Tel: 0494-191 06 Götabiblioteken i siffror (2014) 459 652 invånare (Linköping, Norrköping,

Läs mer

Konferencier Håkan Näsman, informatör, Svenska kulturfonden. Torsdag 11.3

Konferencier Håkan Näsman, informatör, Svenska kulturfonden. Torsdag 11.3 Torsdag 11.3 Konferencier Håkan Näsman, informatör, Svenska kulturfonden Torsdag 11.3 12.00 Lunch på hotell Scandic Rosendahl 13.00 Hälsningsord Krister Ståhlberg, direktör, Svenska kulturfonden Christoffer

Läs mer

Säg hej till din nya bibliotekarie:

Säg hej till din nya bibliotekarie: Säg hej till din nya bibliotekarie: Det pågår en tyst revolution på våra folkbibliotek. För inte länge sedan var biblioteken oberoende. Fria att välja ut, köpa in och rekommendera litteratur och fakta

Läs mer

14=1 I NORRBOTTEN FÖR 14 KOMMUNER MED 1/4 MILJON MÄNNISKOR PÅ 1/4 AV SVERIGES YTA MED 4 SPRÅK

14=1 I NORRBOTTEN FÖR 14 KOMMUNER MED 1/4 MILJON MÄNNISKOR PÅ 1/4 AV SVERIGES YTA MED 4 SPRÅK 14=1 FÖR 14 KOMMUNER MED 1/4 MILJON MÄNNISKOR PÅ 1/4 AV SVERIGES YTA MED 4 SPRÅK I NORRBOTTEN En förstudie om utvidgat bibliotekssamarbete i Norrbotten Ulla Adolfsson och Helena Carlström på uppdrag av

Läs mer

Biblioteksplan för Töreboda kommunbibliotek Bakgrund TÖREBODA KOMMUN. Biblioteksplan Sida 1 av 5 Datum

Biblioteksplan för Töreboda kommunbibliotek Bakgrund TÖREBODA KOMMUN. Biblioteksplan Sida 1 av 5 Datum Sida 1 av 5 för Töreboda kommunbibliotek 2018 2020 Bakgrund Av Bibliotekslagen (2013:801) framgår att biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet särskilt ska verka för det demokratiska samhällets utveckling

Läs mer

Marknadsundersökning Eksjö Stadsbibliotek 2013 (ver1)

Marknadsundersökning Eksjö Stadsbibliotek 2013 (ver1) Marknadsundersökning Eksjö Stadsbibliotek 2013 (ver1) Antal respondenter: 2458 : 378 Svarsfrekvens: 15,38 % Hur ofta besöker du biblioteket? Hur ofta besöker du biblioteket? Minst en gång i veckan 53 (14,1%)

Läs mer

OPINIONSMÄTNING BLAND FINLANDSSVENSKAR INFÖR PRESIDENTVALET 2012

OPINIONSMÄTNING BLAND FINLANDSSVENSKAR INFÖR PRESIDENTVALET 2012 OPINIONSMÄTNING BLAND FINLANDSSVENSKAR INFÖR PRESIDENTVALET 2012 Åsa Bengtsson Docent i Statskunskap vid Åbo Akademi Akademiforskare vid Finlands Akademi 16.01.2012 Undersökningen Beställd av Magma och

Läs mer

Välkommen till biblioteket

Välkommen till biblioteket Välkommen till biblioteket Utbud på Simrishamns bibliotek Kultur- och fritidsförvaltningen informerar Biblioteken i Simrishamn Folkbiblioteken i Simrishamns kommun finns på följande orter: Borrby, Gärsnäs,

Läs mer

Ö ppna svar MTM Taktila Barnbö cker 7-12 a r

Ö ppna svar MTM Taktila Barnbö cker 7-12 a r Ö ppna svar MTM Taktila Barnbö cker 7-12 a r Innehåll Utveckla gärna varför ni inte tycker att "Punktskriftsböcker som innehåller punktskrift och svällpappersbilder" är bra, vad kan göras för att förbättra

Läs mer

Hur folkbiblioteken arbetar med mångspråkiga medier sedan 2014

Hur folkbiblioteken arbetar med mångspråkiga medier sedan 2014 Hur folkbiblioteken arbetar med mångspråkiga medier sedan 2014 Sammanställning av enkätsvaren och inventering av stödbehov Junko Söderman, Internationella biblioteket 2015-10-07 Om enkäten 2014 Nya bibliotekslagen

Läs mer

Lansering av nya webbplatser i Blekinge och Kronoberg

Lansering av nya webbplatser i Blekinge och Kronoberg Länsbibliotek Sydost Lansering av nya webbplatser i Blekinge och Kronoberg Information för dig som vill veta mer Weine Sundell 2013 Innehåll Översikt - så här fungerade det innan Arena... 2 Så här är det

Läs mer

Medieplan. beskrivning, bestånd & bevarande för högskolebiblioteket, sjukhusbiblioteket och Gävle bibliotek (stadsbiblioteket med filialbibliotek)

Medieplan. beskrivning, bestånd & bevarande för högskolebiblioteket, sjukhusbiblioteket och Gävle bibliotek (stadsbiblioteket med filialbibliotek) Medieplan beskrivning, bestånd & bevarande för högskolebiblioteket, sjukhusbiblioteket och Gävle bibliotek (stadsbiblioteket med filialbibliotek) Beskrivning av biblioteken: Målgrupper och tillgänglighet

Läs mer

Verksamhetsberättelse Finlands svenska biblioteksförening r.f. (FSBF)

Verksamhetsberättelse Finlands svenska biblioteksförening r.f. (FSBF) Verksamhetsberättelse 2017 Finlands svenska biblioteksförening r.f. (FSBF) Verksamhetsberättelse 2017 Finlands svenska biblioteksförening r.f. (FSBF) Allmänt Styrelsen har under året arbeta fram en ny

Läs mer

Skiss, förslag på projektorganisation gällande arbetet med implementeringen av webb/katalog 2.0

Skiss, förslag på projektorganisation gällande arbetet med implementeringen av webb/katalog 2.0 Skiss, förslag på projektorganisation gällande arbetet med implementeringen av webb/katalog 2.0 Namn: Sydostbiblioteken, Biblioteken i Sydost? Projektledarens arbetsuppgifter och ansvarsområden 1. Webbredaktör

Läs mer

KULTURUTSKOTTETSBETÄNKANDE

KULTURUTSKOTTETSBETÄNKANDE KULTURUTSKOTTETSBETÄNKANDE Landskapslag om allmänna bibliotek 1996-97 nr 5 FR nr 15 SAMMANFATTNING Landskapsstyrelsens förslag Landskapsstyrelsen föreslår att lagtinget antar en ny landskapslag om allmänna

Läs mer

Allmänna bibliotek och sociala medier

Allmänna bibliotek och sociala medier Allmänna bibliotek och sociala medier Preliminära resultat från en enkätstudie Informationsförvaltning - Åbo Akademi 1 Min forskning SYFTE OCH FOKUS 17.5.2011 Maria Kronqvist-Berg Informationsförvaltning

Läs mer

Vad möjliggör lagen? Karolina Zilliacus, bibliotekschef, Pargas stadsbibliotek

Vad möjliggör lagen? Karolina Zilliacus, bibliotekschef, Pargas stadsbibliotek Vad möjliggör lagen? Karolina Zilliacus, bibliotekschef, Pargas stadsbibliotek Syftet Syftet med denna lag är att främja 1) befolkningens likvärdiga möjligheter till bildning och kultur, 2) tillgången

Läs mer

Helle-bibliotekens användningsregler

Helle-bibliotekens användningsregler Helle-bibliotekens användningsregler FRÅN 23.5.2017 Helle-biblioteken De här reglerna gäller alla Hellebibliotek. De städer och kommuner som har Hellebibliotek är: Askola Hangö (från 11/2017) Ingå (från

Läs mer

EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport

EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport Länsbibliotek Östergötland Box 1791 581 17 Linköping EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport Bakgrund Biblioteken är viktiga för mångfalden i samhället. De är öppna för alla och de är en mötesplats.

Läs mer

Vuxenstuderande, enkätresultat 2007-11-14 Kommunal vuxenutbildning

Vuxenstuderande, enkätresultat 2007-11-14 Kommunal vuxenutbildning Vuxenstuderande, enkätresultat 2007-11-14 Kommunal vuxenutbildning Respondenterna är komvux studerande från Kalmar/Nybro, Växjö/Uppvidinge/Älmhult och Karlskrona/Ronneby/Olofström. 2005 svarade 229 komvux

Läs mer

åter! Konferens om kvalitet och bemötande Väven, Umeå 23-24 mars 2015 Foto: Elisabeth Olsson Wallin

åter! Konferens om kvalitet och bemötande Väven, Umeå 23-24 mars 2015 Foto: Elisabeth Olsson Wallin Välkommen åter! Konferens om kvalitet och bemötande Väven, Umeå 23-24 mars 2015 Foto: Elisabeth Olsson Wallin Välkommen åter! Konferens om kvalitet och bemötande. Ett bra bemötande kan rädda bristande

Läs mer

Sibbo kommunbibliotek

Sibbo kommunbibliotek Nationell användarenkät om de allmänna biblioteken 2013 Sibbo kommunbibliotek Hur viktiga är tjänsterna för dig = BETYDELSE Hur har biblioteket lyckats = FUNKTIONALITET Bibliotekets användarenkät 2013

Läs mer

Det bästa som hänt under min tid som boklånare

Det bästa som hänt under min tid som boklånare Stockholms stadsbibliotek Det bästa som hänt under min tid som boklånare Resultat och analys av en enkät som visar vad låntagare vid Stockholms stadsbibliotek tycker om att låna e-böcker från biblioteket.se.

Läs mer

Biblioteksplan för Ovanåkers kommun. Antaget av kommunfullmäktige ( 81), 2012-1217

Biblioteksplan för Ovanåkers kommun. Antaget av kommunfullmäktige ( 81), 2012-1217 Biblioteksplan för Ovanåkers kommun Antaget av kommunfullmäktige ( 81), 2012-1217 Den första januari 2005 kompletterades bibliotekslagen med en paragraf om att bibliotek och bibliotekshuvudmän inom det

Läs mer

Att behandla sina bästa kunder som fiender är att skjuta sig själv i foten och rena motsatsen till ett framgångsrecept

Att behandla sina bästa kunder som fiender är att skjuta sig själv i foten och rena motsatsen till ett framgångsrecept Att behandla sina bästa kunder som fiender är att skjuta sig själv i foten och rena motsatsen till ett framgångsrecept Resultat och analys av en enkät som visar vad låntagare vid Stockholms stadsbibliotek

Läs mer

åter! Konferens om kvalitet och bemötande Väven, Umeå 23-24 mars 2015 Foto: Elisabeth Olsson Wallin

åter! Konferens om kvalitet och bemötande Väven, Umeå 23-24 mars 2015 Foto: Elisabeth Olsson Wallin Välkommen åter! Konferens om kvalitet och bemötande Väven, Umeå 23-24 mars 2015 Foto: Elisabeth Olsson Wallin Välkommen åter! Konferens om kvalitet och bemötande. Ett bra bemötande kan rädda bristande

Läs mer

Seminarium för skolorna inom nätverket FYREN Utbildningsstyrelsen Christina Anderssén

Seminarium för skolorna inom nätverket FYREN Utbildningsstyrelsen Christina Anderssén Seminarium för skolorna inom nätverket FYREN 7-8.9.2016 Utbildningsstyrelsen Christina Anderssén Seminariets målsättning Stämma av vad som hänt inom nätverken Utbyta idéer och få nya tankar Planera vidare

Läs mer

Önskemål om bokhyllor för exponering av avhandlingar och nya böcker framfördes.

Önskemål om bokhyllor för exponering av avhandlingar och nya böcker framfördes. UPPSALA UNIVERSITETSBIBLIOTEK Bibliotekssamverkan N Minnesanteckningar Sammanträdesdag 2012-05-28 Plats: Akvariet, Geocentrum Närvarande: Roger Herbert Marie Ottosson Eva Nordgren (ordf.) Cecilia Natvig

Läs mer

Sammanfattning av kommunbibliotekens önskemål och åsikter i frågan om E-tjänster

Sammanfattning av kommunbibliotekens önskemål och åsikter i frågan om E-tjänster Sammanfattning av kommunbibliotekens önskemål och åsikter i frågan om E-tjänster E-tjänstgruppen: Eva Lund, Dagny Nordmark, Thomas Drugg När det gäller frågan om omfördelning av de regionala medlen verkar

Läs mer

Skolbesök, fysikshower och labbkurser Johan Lindén, Markus Norrby, Stefanie Sandbacka och Erik Holm

Skolbesök, fysikshower och labbkurser Johan Lindén, Markus Norrby, Stefanie Sandbacka och Erik Holm Skolbesök, fysikshower och labbkurser Johan Lindén, Markus Norrby, Stefanie Sandbacka och Erik Holm Finlandssvenska fysikdagar, Silja Symphony 13.11.2009 1 Bakgrund Att studera fysik och naturvetenskaper

Läs mer

DET WEBBASERADE BIBLIOTEKSDATASYSTEMET KOHA - ETT FRITT ALTERNATIV Viktor Sarge - Utvecklingsledare vid Kultur i Halland

DET WEBBASERADE BIBLIOTEKSDATASYSTEMET KOHA - ETT FRITT ALTERNATIV Viktor Sarge - Utvecklingsledare vid Kultur i Halland DET WEBBASERADE BIBLIOTEKSDATASYSTEMET KOHA - ETT FRITT ALTERNATIV Viktor Sarge - Utvecklingsledare vid Kultur i Halland OM PROJEKTET Koha - billigare, bättre och en fri infrastruktur för svenska bibliotek

Läs mer

Anstaltsbibliotek Ett anstaltsbibliotek är ett bibliotek som är verksamt på ett sjukhus eller en vårdinrättning.

Anstaltsbibliotek Ett anstaltsbibliotek är ett bibliotek som är verksamt på ett sjukhus eller en vårdinrättning. Statistik för de allmänna biblioteken Termer Nedanom definieras i alfabetisk ordning de begrepp som har använts i databasens tabeller, tabellrubriker och nyckeltal, och innebörden av de olika regionindelningarna

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2011 för Finlands svenska biblioteksförening r.f. (FSBF) godkänd av vårmötet i Helsingfors den 27.4.2012

Verksamhetsberättelse 2011 för Finlands svenska biblioteksförening r.f. (FSBF) godkänd av vårmötet i Helsingfors den 27.4.2012 Verksamhetsberättelse 2011 för Finlands svenska biblioteksförening r.f. (FSBF) godkänd av vårmötet i Helsingfors den 27.4.2012 Verksamheten Finlands svenska biblioteksförenings verksamhet det gångna året

Läs mer

Amanda: Jaha? Kan man ha svenska som modersmål i Finland? Det visste jag inte!

Amanda: Jaha? Kan man ha svenska som modersmål i Finland? Det visste jag inte! Kapitel 21 Språkförhållanden Aktivering 21.1. Vi förstår varandra! Vi lär oss om likheter och olikheter mellan svenska språket i Sverige och Finland. Gruppen läser texten till övning 21.1. och lyssnar

Läs mer

Digitala biblioteksplattformar och arbete med bibliotekswebben - en nulägesanalys

Digitala biblioteksplattformar och arbete med bibliotekswebben - en nulägesanalys Digitala biblioteksplattformar och arbete med bibliotekswebben - en nulägesanalys Möjligheter, erfarenheter och strategier för utökat digitalt samarbete mellan biblioteken i Kalmar län Sammanställt av:

Läs mer

Helle-bibliotekens användningsregler

Helle-bibliotekens användningsregler Helle-bibliotekens användningsregler FRÅN OCH MED 14.9.2018 Helle-biblioteken De här reglerna gäller alla Hellebibliotek. Till Helle-nätverket hör de allmänna biblioteken i följande städer och kommuner:

Läs mer

MERÖPPET Lite mer. Lite oftare.

MERÖPPET Lite mer. Lite oftare. MERÖPPET Lite mer. Lite oftare. En annan förändring som är tydlig är synen på biblioteket. För personalen, som agerade proaktivt och gjorde projektet till sitt och upptäckte att biblioteket faktiskt inte

Läs mer

Bilder: Tuula Palaste-Eerola

Bilder: Tuula Palaste-Eerola Bilder: Tuula Palaste-Eerola Synlighet åt regionala aktörer! Nylandsveckan är en evenemangsvecka som Nylands förbund koordinerar och där syftet är att ge synlighet åt nyländska aktörer och arbete som gjorts

Läs mer

Verksamheten. Finlands svenska biblioteksförening r.f. (FSBF) Verksamhetsberättelse Fortbildningsverksamhet

Verksamheten. Finlands svenska biblioteksförening r.f. (FSBF) Verksamhetsberättelse Fortbildningsverksamhet Finlands svenska biblioteksförening r.f. (FSBF) Verksamhetsberättelse 2014 Verksamheten Fortbildningsverksamhet Sektionen för Österbotten ordnade i samband med föreningens vårmöte i Vasa den 16.5 en fortbildningsdag.

Läs mer

Övergripande beskrivning

Övergripande beskrivning Axiell ehub 1 Innehåll Övergripande beskrivning... 4 Koppling mot Elib... 5 Katalogposter... 5 Katalogposter från BTJ... 5 Katalogposter från LIBRIS... 6 Inställningar i BOOK-IT för posthämtning från LIBRIS...

Läs mer

KAN VI STÅ TILL TJÄNST? ORGANISERINGEN AV DEN SVENSKSPRÅKIGA INTEGRATIONEN

KAN VI STÅ TILL TJÄNST? ORGANISERINGEN AV DEN SVENSKSPRÅKIGA INTEGRATIONEN KAN VI STÅ TILL TJÄNST? ORGANISERINGEN AV DEN SVENSKSPRÅKIGA INTEGRATIONEN MIKA HELANDER PD, akademilektor (forskningsledig fr.o.m. 1.9.2015) Åbo Akademi sociologiska enheten Kan vi stå till tjänst? 2

Läs mer

Så främjar biblioteket barns läsande och läskunnighet Näin kirjasto edistää lasten lukemista ja lukutaitoa

Så främjar biblioteket barns läsande och läskunnighet Näin kirjasto edistää lasten lukemista ja lukutaitoa Aluehallintovirasto Regionförvaltningsverket Så främjar biblioteket barns läsande och läskunnighet Näin kirjasto edistää lasten lukemista ja lukutaitoa Nylands biblioteksdag Uudenmaan kirjastopäivä 12.12.2018

Läs mer

Det digitala biblioteket - en skrift om tillgänglighet, inspiration och läslust i alla åldrar

Det digitala biblioteket - en skrift om tillgänglighet, inspiration och läslust i alla åldrar Det digitala biblioteket - en skrift om tillgänglighet, inspiration och läslust i alla åldrar Det digitala biblioteket Bibliotek har alltid legat i framkant för det digitala, och det genomsyrar nu ofta

Läs mer

FINLANDSSVENSK OPINIONSMÄTNING INFÖR EUROPAPARLAMENTSVALET

FINLANDSSVENSK OPINIONSMÄTNING INFÖR EUROPAPARLAMENTSVALET FINLANDSSVENSK OPINIONSMÄTNING INFÖR EUROPAPARLAMENTSVALET Åsa Bengtsson Docent i Statskunskap vid Åbo Akademi Projektforskare vid Svenska Litteratursällskapet 15.04.09 UNDERSÖKNINGSDESIGN Beställd av

Läs mer

SOMMARENS AKTIVITETER FÖR BARN OCH UNGA

SOMMARENS AKTIVITETER FÖR BARN OCH UNGA SOMMARENS AKTIVITETER FÖR BARN OCH UNGA 1 Sommarläsning på Biblioteken i Borås Är du mellan 7 12 år och gillar du att prata och tipsa om böcker du lyssnat på eller läst, träffa kompisar och fika? Biblioteken

Läs mer

33 Sammanträdets laglighet och beslutförhet 43. 34 Val av protokolljusterare 43. 35 Godkännande av föredragningslista 43.

33 Sammanträdets laglighet och beslutförhet 43. 34 Val av protokolljusterare 43. 35 Godkännande av föredragningslista 43. NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 4/2015 41 Handikapprådet Tid Måndag 30.11.2015 kl. 16.00 Plats Ämbetshuset, Topeliusesplanaden 7 Ärenden som skall behandlas Sida 33 Sammanträdets laglighet och beslutförhet 43

Läs mer

Enkät 2015 Umeåregionens bibliotek

Enkät 2015 Umeåregionens bibliotek Enkät 2015 Umeåregionens bibliotek Jag är A. Man 38 36,2 B. Kvinna 65 61,9 C. Annan 2 1,9 Min ålder A. yngre än 25 år 16 15,2 B. 26 45 år 28 26,7 C. 46 65 år 26 24,8 D. äldre än 65 35 33,3 Tid för mitt

Läs mer

Biblioteken på Gotland. Handlingsplan för mångfald

Biblioteken på Gotland. Handlingsplan för mångfald Biblioteken på Gotland Handlingsplan för mångfald 2016-02-05 1 Visionsmål, bibliotekslagen och Region Gotlands likabehandlingspolicy Biblioteken på Gotland är angelägna och tillgängliga för alla. De bidrar

Läs mer

UTVÄRDERINGSRAPPORT/FÖR/KONSTRUNDAN/2013//

UTVÄRDERINGSRAPPORT/FÖR/KONSTRUNDAN/2013// UTVÄRDERINGSRAPPORT/FÖR/KONSTRUNDAN/2013// Sammanställdav: Konstrundansarrangör ProjektkoordinatorAnnaNöjd/Åbolandshantverkrf 0405042188 konstrundan.aboland@gmail.com Konstrundan/2013/ Konstrundan arrangerades

Läs mer

Fördjupat samarbete. Rapport februari 2006. Ingalill Walander Olsson

Fördjupat samarbete. Rapport februari 2006. Ingalill Walander Olsson Fördjupat samarbete Rapport februari 2006 Ingalill Walander Olsson 1 Bakgrund och syfte Länsbiblioteket i Värmland har under två och ett halvt år drivit projektet Bibliotek Värmland- med brukaren i centrum,

Läs mer

Aktuellt inom småbarnspedagogiken. CLL:s Kick-offdag i Tammerfors

Aktuellt inom småbarnspedagogiken. CLL:s Kick-offdag i Tammerfors Aktuellt inom småbarnspedagogiken CLL:s Kick-offdag i Tammerfors 13.9.2016 1 Svenskspråkig utbildning och småbarnspedagogik Svenska enheten för bildningsväsendet Malin Eriksson, Svenska enheten 2 Svenska

Läs mer

RESULTAT BEHOVSKARTLÄGGNING. Hallstahammars kommun

RESULTAT BEHOVSKARTLÄGGNING. Hallstahammars kommun RESULTAT BEHOVSKARTLÄGGNING Hallstahammars kommun hör sedan 1 januari 2010 till förvaltningsområdet för finska. Kommunen har gjort en kartläggning av de behov och önskemål som den sverigefinska minoriteten

Läs mer

Answers submitted by esko.kukkasniemi@tse.fi 8/21/2014 10:27:00 AM (1.22:32:05)

Answers submitted by esko.kukkasniemi@tse.fi 8/21/2014 10:27:00 AM (1.22:32:05) From: Netigate Sent: den 21 augusti 214 1:27:1 To: si@si.se Cc: Subject: Läsårsredogörelse 214 Answers submitted by esko.kukkasniemi@tse.fi 8/21/214 1:27: AM (1.22:32:5) Adress-

Läs mer

Från bokskåp till mötesplats

Från bokskåp till mötesplats Från bokskåp till mötesplats Solna stadsbibliotek - de första 100 åren. SOLNA 1OO STADSBIBLIOTEK 1914-2014 SOLNA STADSBIBLIOTEK 1914-2014 1OO Detta häfte producerades i samband med Solna stadsbiblioteks

Läs mer

Hitta de bästa nyheterna med Zite

Hitta de bästa nyheterna med Zite Hitta de bästa nyheterna med 7 Blir smartare med tiden 7 Nyheter efter dina intressen 7 Bygg en egen löpsedel. Nyhetsläsare med smart minne väljer ut nyheter dina intresseområden och lär sig med tiden

Läs mer