Marknadskontroll av leksaker på marknader

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Marknadskontroll av leksaker på marknader"

Transkript

1 Rapport 2010:19 Marknadskontroll av leksaker på marknader

2 2 Marknadskontroll av leksaker på marknader Rapport 2010:19 Konsumentverket 2010

3 3 Innehåll Sammanfattning... 4 Inledning och bakgrund... 6 Syfte och mål... 6 Målen med marknadskontrollen:... 7 Frågeställningar... 7 Genomförande... 7 Farliga leksaker... 9 Resultat Besökta marknader i Konsumentverkets kontroll Farliga leksaker som påträffats vid kontrollerna Intervjuer med marknadsarrangörerna Erfarenheter från marknadskontrollen Ett gott exempel TOMER:s egen kontroll av marknader Slutsatser Bilaga 1. Lagar och regler Bilaga 2. Protokoll farliga leksaker Bilaga 3. Intervjuformulär marknadsarrangörer Bilaga 4. Marknader kontrollerade av TOMER... 20

4 4 Sammanfattning Sedan 2004 då kontrollen av farliga leksaker på marknader påbörjades, har Konsumentverket regelbundet genomfört kontroller på marknader. Under 2009 gjordes en uppföljning av tidigare kontroller. Kontrollen genomfördes med stöd av kommunernas konsumentvägledare i Västerås, Gävle, Storuman, Malmö, Sundsvall och Karlshamn. De leksaker som har kontrollerats är: fågelvisslor, även kallade näktergalar korta sugkoppspilar (kortare än 57 mm) leksaksliknande tändare starka magnetleksaker vattenjojos Resultatet av marknadskontrollen visar att det fortfarande säljs farliga leksaker på marknader, men sedan Konsumentverket började med kontrollerna har det skett en avsevärd förbättring. Bland de leksaker med säkerhetsbrister som påträffades vid denna kontroll fanns några fågelvisslor, en leksak med korta sugkoppspilar och en leksak med starka magneter. Utöver det hittades ett antal leksaker som saknade CE-märkning. Inga leksaksliknande tändare påträffades. Ett problem vid försäljning på marknader är den bristfälliga märkningen av leksaker och svårigheten att få uppgift om namn och adress till marknadsknallen. Trots att det finns krav på att varje knalle vid sitt marknadsstånd ska ha en skylt med sitt företagsnamn och adress saknas detta ofta. Ett annat problem är att ibland inte vill eller kan uppge namnet på den grossist eller importör som leksaken kommer ifrån. Det innebär att det i dessa fall blir den enskilda knallen som Konsumentverket vänder sig till vid handläggning av ärendet.

5 5 Det är marknadsarrangören som har huvudansvaret för säkerheten. Många arrangörer har bra kontroll på deltagande knallar och det sortiment som säljs, men det finns också arrangörer med mindre bra kontroll. På marknader där arrangörerna har tydligt uppsatta regler och där arrangörerna själva kontrollerar försäljningen av varor påverkas försäljning på ett positivt sätt. Konsumentverket samarbetar sedan flera år med branschorganisationerna Torg och marknadshandlarnas ekonomiska förening (TOMER) och Marknadsarrangörernas förbund (MAF). Samarbetet är viktigt när det gäller att nå ut med information till arrangörer och knallar om vilka regler som gäller. Under 2009 genomförde TOMER en egen kontroll av försäljningen av leksaker på marknader runt om i landet. TOMER har rapporterat in resultatet av sina kontroller till Konsumentverket.

6 6 Inledning och bakgrund Konsumentverket är tillsynsmyndighet över produktsäkerhetslagen och lagen om leksakers säkerhet, se bilaga 1. Sedan 2004 då kontroll av farliga leksaker på marknader påbörjades har verket regelbundet genomfört kontroller, se Konsumentverkets rapport 2007:2. För att följa upp tidigare kontroller genomfördes under 2009 en marknadskontroll av farliga leksaker som säljs på knallemarknader i Sverige. Tidigare kontroller har visat på brister när det gäller märkning av leksaker som säljs på marknader, men också på försäljning av leksaker som inte uppfyller säkerhetskraven. De senaste åren har Konsumentverket sett en förbättring. Bland annat har kunskapen hos marknadsarrangörer och knallar förbättrats och försäljningen av vissa typer av farliga varor som vattenjojo och leksaksliknande tändare har minskat. Ansvaret för leksakers säkerhet finns i alla led i distributionskedjan från tillverkare, importörer, grossister och försäljare. Det innebär att ansvaret för att leksakerna uppfyller de säkerhetskrav som gäller inom EU inte bara ligger hos den som först importerat varan till Sverige utan även hos grossister och marknadsknallar. Sedan tidigare har Konsumentverket ett samarbete med branschorganisationerna TOMER och MAF. Enligt beräkningar är cirka en fjärdedel av knallarna och arrangörerna anslutna till TOMER eller MAF. Branschorganisationerna har egna rekommendationer för marknadshandel som tar upp arrangörens ansvar för ordning och säkerhet samt knallarnas skyldigheter. De bedriver också själva ett aktivt arbete för att förbättra ordningen och säkerheten på knallemarknader i Sverige. Syfte och mål Syftet med kontrollen av leksaker på knallemarknader är att leksaker som säljs på marknader ska uppfylla säkerhetskraven samt att öka kunskapen hos knallarna och arrangörerna om vilka regler som gäller.

7 7 Målen med marknadskontrollen: leksaker som säljs på marknader ska uppfylla säkerhetskraven följa upp tidigare kontroller på knallemarknader revidera och göra nytryck av Konsumentverkets informationsmaterial om farliga leksaker Frågeställningar I hur stor omfattning säljs farliga leksaker på marknader? Har tidigare marknadskontroller förbättrat situationen med avseende på försäljningen av farliga leksaker på marknader? Hur väl känner marknadsarrangörerna till det informationsmaterial om farliga leksaker som Konsumentverket tagit fram? Känner försäljarna och arrangörerna till vad CE-märkningen betyder? Genomförande Kontrollen har skett med stöd av kommunala konsumentvägledare i Västerås, Gävle, Storuman, Malmö, Sundsvall och Karlshamn. Totalt har tio marknader kontrollerats. Kommunernas konsumentvägledare bjöds i maj 2009 in att delta i kontrollen via extranätet Portalen 1. Konsumentvägledarna har god lokalkännedom och genom deras medverkan skapar de kontakt med lokala marknadsarrangörer och kan informera dessa om vilka regler som gäller. Till sin hjälp att genomföra kontrollen har vägledarna använt sig av två formulär som tagits fram av Konsumentverket. Ett formulär med frågeställningar till marknadsarrangören och ett för kontrollen på själva marknaden, se bilaga 2 och 3. Därefter har vägledarna rapporterat in sina resultat till verket. Inom ramen för projektet har ny reviderad informationsbroschyr och affisch om farliga leksaker tryckts upp. Syftet med informationen är att marknadsarrangörer och konsumentvägledare kan dela ut och informera både marknadsknallar och konsumenter om vilka leksaker som innebär en 1 Portalen är Konsumentverkets extranät för kommunikation och samarbete med kommunerna.

8 8 säkerhetsrisk. Broschyren och affischen går att beställa via Konsumentverkets hemsida Innan kontrollen på marknaden bokades ett möte där arrangören fick svara på några frågor i ett frågeformulär, se bilaga 3. Frågorna gällde bland annat vilka regler som finns för marknaden och vilka åtgärder som vidtas när reglerna inte följs. Marknaden har sedan kontrollerats med avseende på försäljningen av farliga leksaker och om knallarna har skyltar med namn och adress vid sina marknadsstånd. Det finns krav på informationsskylt reglerat i lagen (1990:1183) om tillfällig försäljning. Om leksaker som inte uppfyller säkerhetskraven hittades vid kontrollen så påtalades på plats i samband med kontrollen och knallen har uppmanades att omedelbart plocka bort varan från sitt sortiment. Knallar som saknade skylt med kontaktuppgifter fick information om att en sådan måste finnas. Konsumentverket har också skriftligen ställt krav på åtgärder och kontaktat marknadsknallarna, alternativt de grossister eller importörer som ansvarat för att ta in leksakerna i landet. I de fall Konsumentverket inte lyckas få uppgift om importören eller grossisten vänder vi oss direkt till den enskilde knallen vid handläggningen av ärenden. Två branschmöten med TOMER och MAF genomfördes under På mötena diskuterades erfarenheter och resultat av genomförda och kommande marknadskontroller.

9 9 Farliga leksaker Konsumentverkets kontroll har omfattat fem typer av leksaker som innebär en säkerhetsrisk. Det är följande produkter: Bild 1. Fågelvissla (mycket små visselpipor)- kvävningsrisk Bild 2. Korta sugkoppspilar (kortare än 57 mm)- kvävningsrisk Bild 3. Små starka magneter- tarmskador

10 10 Bild 4. Leksaksliknande tändare- brand och brännskador Bild 5. Vattenjojo - stryprisk

11 11 Resultat Besökta marknader i Konsumentverkets kontroll Marknadsarrangör och kommun Datum för Kontrollerad av kontroll LG- marknader, Karlstad Konsumentverket Västerås Cityfestival Konsumentvägledare Gavlén Event AB, Gävle Konsumentvägledare SIK Storumans Idrottsklubb Konsumentvägledare Malmöfestivalen Konsumentvägledare/ Konsumentverket Stöde marknad, Sundvall Konsumentvägledare Selångers idrottsallians, Sundsvall Konsumentvägledare Karlshamns marknad, Ronneby Konsumentvägledare Oxhälja, Filipstad Konsumentverket Osby Marknad Konsumentverket Farliga leksaker som påträffats vid kontrollerna Följande farliga leksaker påträffades vid kontrollerna på marknader: Fågelvisslor förekom på flera av marknaderna, speciellt bland ambulerande försäljare som saknar tillstånd av arrangören men som håller till på eller intill marknadsområdet. En pistol med korta sugkoppspilar påträffades hos en knalle på marknaden i Stöde. Starka magneter, så kallade Singing Magnets fanns till försäljning hos en knalle på Osby marknad. Två leksaker av typen vattenjojos hittades i år på Gävle och Västerås marknader. Denna typ av vattenjojo hade ett kort snöre och en boll som inte vägde så mycket. Stryprisken bedöms därför som liten. Båda saknade dock CE-märkning. Inga leksaksliknande tändare hittades i årets kontroll.

12 12 Övriga produkter/leksaker som 2 påträffats i stor utsträckning och där det finns säkerhetsrisker är: Trickysmällare (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap är tillsynsmyndighet). Tricky har funnits på i stort sett alla marknader, under namn som Bon Kalichy, Ryska smällare Bon bon eller Tricky. Soft air guns (Försäljning får endast ske till personer över 18 år - Polisen är tillsynsmyndighet). Batteridriva mjukdjur, som till exempel skällande hundar, där batteriluckan sitter löst och där smådelar som ögon och bjällror på hunden lätt lossnar. Intervjuer med marknadsarrangörerna Samtliga arrangörer har svarat på frågor om vilka rutiner de har på sina marknader i årets kontroll. Marknadsknallar som anmäler sig och betalar för en plats på en marknad får ofta en skriftlig bekräftelse som kan innehålla regler för marknaden. Skriftliga kontrakt tecknas sällan. Endast två av arrangörerna kräver att knallen ska skriva under ett kontraktsliknande formulär. De flesta arrangörerna accepterar sena anmälningar. Knallar kan till och med komma på själva marknadsdagen och fråga om det finns någon ledig plats. Alla arrangörer kräver att varusortimentet anges i anmälan men arrangören kontrollerar sällan att sortimentet stämmer med det som uppgivits. De flesta arrangörer tycker att det räcker att de för en deltagarförteckning över deltagande knallar och det sortiment de angivit, trots att det är vanligt att knallarna endast uppger en begränsad del av sortimentet. Samtliga arrangörer har uppgett att de är beredda att avhysa knallar som inte sköter sig men det är inte speciellt vanligt att det sker. Erfarenheter från marknadskontrollen Konsumentverket har konstaterat att arrangörerna till stor del tar ansvar för marknaden och också ställer krav på varusortiment. Men ansvaret varierar 2 Se vapenlagen (1996:67)

13 13 från marknad till marknad. De flesta av marknadsarrangörerna för register över deltagande knallar på marknaden 3. Dessa uppgifter omfattar knallarnas företagsnamn och platsnummer, och ofta sortiment. Ett register underlättar för marknadsarrangören och myndigheter att göra kontroller på marknaden. Arrangören kan också lättare ställa krav eller avhysa en knalle som inte sköter sig. Det inte lika vanligt att arrangörer verkligen kontrollerar marknadsknallarnas försäljning och sortiment under pågående marknad. De flesta marknadsarrangörerna känner till Konsumentverkets broschyr och affisch om farliga leksaker och vet att de går att beställa gratis från Konsumentverkets hemsida. Däremot är det inte så många av arrangörerna som har delat ut broschyren på sina marknader. Affischen och broschyren revideras och nytrycktes under Se bilaga 4 och 5. Vidare kan Konsumentverket konstatera att leksaker som säljs på marknader ofta är dåligt märkta. Det är svårt att se var de är tillverkade och ofta saknas uppgift till importören. Marknadsförsäljarna kan eller vill inte alltid uppge vilka leverantörer de har köpt sina leksaker ifrån. Det innebär att det kan vara svårt att driva ärenden mot den som importerat produkten till Sverige. Vid kontroller och samtal med knallarna framkommer att knallarnas kunskap om vilka regler som gället samt om kraven på säkra leksaker och CE-märket ofta är bristfällig. Skyltar med kontaktuppgifter (namn och adress) vid marknadsstånden saknas ofta. Flera av knallarna struntar i eller glömmer bort att sätta upp sina skyltar. De uppger däremot att de känner till att de har en informationsskyldighet och de har ofta sina skyltar med sig, undanstoppade i sina bilar. Efter påpekande har knallen ofta tagit fram och satt upp sin skylt. Ett gott exempel Ett positivt exempel på hur en arrangör fortlöpande arbetat med att förbättra säkerheten på en marknad, eller i detta fall en festival, är Malmöfestivalen. 3 Enligt lagen (1998:514) om särskild skattekontroll av torg- och marknadshandel ska den som upplåter en plats för torg och marknadshandel föra anteckningar om namn, personnummer, adress och telefonnummer till den som platsen upplåts till.

14 14 Arrangören för Malmöfestivalen har under de senaste sex åren arbetat för att förbättra säkerheten under festivalen och även för att försäljningen av varor ska fungera på ett bra och säkert sätt. Bland de åtgärder arrangören har vidtagit är att genomföra dagliga kontroller på festivalområdet. Varje dag håller arrangören också ett möte med områdesansvariga för sjukvård, brandsäkerhet, polis, väktare, konsumentvägledare, miljö- och hälsoskyddsnämnden med flera, där man går igenom läget på festivalen och tar upp eventuella problem samt planerar för kommande dagar. Arrangören har en god dialog med marknadsknallarna och tydliga regler för marknadsförsäljningen på festivalområdet. Skriftliga avtal tecknas med samtliga knallar och arrangören för Malmöfestivalen ställer krav på att alla försäljare ska ha en tydlig skylt med kontaktuppgifter. Om en knalle inte följer festivalens regler eller missköter sig på annat sätt, kan han bli avhyst från platsen direkt. Enligt Malmöfestivalens arrangör har ordningen på festivalområdet förbättrats avsevärt tack vare samarbetet mellan myndigheter och olika organisationer. Försäljningen av farliga leksaker förekommer enligt uppgift inte längre hos knallar som har en betald plats på festivalområdet. Fortfarande har man dock stora problem med ambulerande försäljare som dyker upp på olika ställen i närheten av festivalområdet. Hos dessa försäljare förekommer ofta försäljning av produkter och leksaker som inte uppfyller säkerhetskraven. TOMER:s egen kontroll av marknader TOMER har sökt och beviljats ekonomiskt stöd i form av resebidrag hos Konsumentverket för att genomföra egna kontroller på marknader under TOMER har fortlöpande rapporterat in resultatet från marknadsbesöken till Konsumentverket. Skrivelser med påpekanden har gått ut till de marknadsknallar i TOMER:s kontroll som sålt leksaker med säkerhetsbrister. Under 2009 rapporterade och redovisade TOMER att de besökt 28 marknader. Se bilaga 6.

15 15 Slutsatser Försäljningen av farliga leksaker på marknader har minskat sedan Konsumentverket inledde samarbetet med TOMER och MAF och började med sina kontroller En del brister kvarstår. Fortfarande sker försäljning av fågelvisslor och smällare. Ofta rör det sig om knallar som inte har betalat för en plats utan vistas på området olovligt och ständigt rör på sig. Positivt är att leksaksliknande tändare inte hittats på någon av årets marknader. Sedan EU år 2006 beslutade att leksaksliknande tändare inte får säljas inom EU har kontroller genomförts i många medlemsländer vilket har gett gott resultat. Kännedomen om vilka leksaker som är förbjudna varierar bland marknadsförsäljarna. De flesta känner till att fågelvisslor inte är tillåtna men har dålig kunskap om vilka regler som gäller i stort för leksakers säkerhet. För att försäljningen av varor och framförallt leksaker på marknader ska förbättras ytterligare så bedömer Konsumentverket att arrangörerna bör sätta upp tydliga regler för sin marknad och dessutom även göra egna kontroller på marknaden. Bland annat bör arrangörerna kontrollera knallarnas sortiment och att knallen har en skylt vid marknadsståndet som tydligt visar knallens namn och adress. Konsumentverket rekommenderar också att marknadsarrangörerna tecknar kontrakt med samtliga försäljare på marknaderna. För att komma till rätta med problemet med försäljare som olovligen vistas på marknadsområdet och säljer varor med säkerhetsbrister krävs en större kontroll på marknaden men även ett mer omfattande samarbete mellan arrangörer, Polis, Skattemyndigheten och Konsumentverket.

16 16 Bilaga 1. Lagar och regler Särskilda säkerhetskrav för leksaker gäller enligt lagen (1992:1327) om leksakers säkerhet, förordningen (1993:971) om leksakers säkerhet och Konsumentverkets föreskrifter (KOVFS 1993:9, ändrad genom KOVFS 2009:3). Lagstiftningen överför EGs direktiv om leksakers säkerhet (88/378/EEG) till svensk rätt. En leksak får bara säljas om den uppfyller lagens krav beträffande säkerhet, information och märkning. Om en leksak tillverkas helt i enlighet med den europeiska standarden för leksakers säkerhet anses den uppfylla kraven i leksakslagen. I detta fall krävs inte att leksaken provas av en oberoende institution. Skulle dock tillverkaren välja att inte tillverka leksaken helt enligt standarden krävs att leksaken typgodkänns av en tredje part (så kallat anmält organ). Konsumentverket kan emellertid alltid ingripa mot en leksak som har säkerhetsbrister, även om den uppfyller kraven i leksaksstandarden eller har typgodkänts. Det kan inträffa om standardens krav visar sig vara för lågt ställda eller om en tillämplig standard eller standardregel saknas. Om en leksak som finns på marknaden visar sig ha säkerhetsbrister, t.ex. inte uppfyller kraven i leksaksstandarden, ska den ansvarige näringsidkaren vidta olika säkerhetsåtgärder i enlighet med produktsäkerhetslagen (2004:451). Konsumentverket har möjlighet att förbjuda näringsidkaren vid vite att fortsätta med försäljningen av leksaken (säljförbud). Han kan också åläggas att återkalla leksaker som redan är sålda. Återkallelse kan ske både från återförsäljare/ butiker och konsumenter. Återkallelse från konsumenter innebär ofta att näringsidkaren måste annonsera i tidningar för att nå ut med informationen. En tredje åtgärd enligt produktsäkerhetslagen är så kallad säkerhetsinformation, vilket innebär att näringsidkaren åläggs att förse leksaken med varningstext eller annan säkerhetsinformation. Om en näringsidkare får kännedom om att en vara eller tjänst som företaget säljer eller har sålt är farlig har han en skyldighet att anmäla detta till Konsumentverket.

17 17 Det strider mot leksakslagen att sälja en leksak utan CE- märkning. Tillverkaren (eller importören/representanten) har rätt att själv sätta på märket, så kallad självcertifiering. Genom märkningen bekräftar tillverkaren att leksaken uppfyller säkerhetskraven. Det strider självfallet också mot lagen att sälja en CE-märkt leksak som inte uppfyller lagens krav om säkerhet, information och märkning. Eftersom CE -märket är en säkerhetsmärkning är märket grovt vilseledande om det sitter på en leksak som inte uppfyller kraven.

18 18 Bilaga 2. Protokoll farliga leksaker Konsumentvägledare, namn, kommun Datum Artikelnummer/produktnummer Kort beskrivning av produkten (Fåggelvissla, vattenjojo, leksaksliknande cigarettändare, sugproppspistoler med korta sugproppspilar magnetleksak) Är produkten fotograferad (ange ja eller nej) CE-märkning (av produkten) Varningstext (ange den text som står) Knallens namn, organisationsnummer/adress och telefonnummer Leverantör / grossist i Sverige, namn och adress * Ursprungsland/tillverkare/importör till EU, namn och adress Kontaktperson i försäljningsståndet, namnteckning/namnförtydligande Övriga upplysningar. Finns CE-märkning? Om varningstext finns är den på svenska?

19 19 Bilaga 3. Intervjuformulär marknadsarrangörer 2009 Konsumentvägledare Namn och kommun Datum Marknad och marknadsarrangör (namn och adress, telefonnummer) Tecknas skriftligt kontrakt mellan arrangör och knalle (be om ett ex) Informeras knallar som kommer till marknaden att de inte får sälja leksaker som inte är säkra? (på vilket sätt) Finns det skriftliga regler som gäller för marknaden och som delas ut till alla som deltar? Har arrangören kännedom om produkter som Konsumentverkets listar som Farliga leksaker Finns det en skriftlig förteckning över knallar som kommer till marknaden. (be om ett ex) Hur kontrollerar arrangören att knallen följer de uppställda regler som finns för marknaden? Vilka åtgärder vidtas mot knallar som inte uppfyller kraven som ställs av arrangören då det gäller försäljning av förbjudna produkter? Kontroll av skyltar vid försäljningsstånden. Antal försäljningsstånd som kontrollerats: Antal med skylt: Utan skylt:

20 20 Bilaga 4. Marknader kontrollerade av TOMER Bollnäs Sollefteå Sunne Ekshärad Karlskoga Söderköping Örebro Karineholm Klippan Algutsrum Tuna Sölvesborg Jonstorp Hästveda Degerberga Sjöbo Långås Malmköping Tingsryd Virserum Norrköping Nora Lindesberg Grängesberg Norrtälje Rimbo Kopparberg Limhamn

21 Konsumentverket Box Karlstad Telefon: Webbplats: E-post:

Marknadskontroll leksaker som bifogas med serietidningar

Marknadskontroll leksaker som bifogas med serietidningar Rapport 2010:10 Marknadskontroll leksaker som bifogas med serietidningar 2010:10 Leksaker som bifogas med serietidningar Konsumentverket 2010 2 (13) 3 (13) Innehåll Sammanfattning... 4 Inledning... 5 Bakgrund...

Läs mer

Konsumentverket/KO. RAPPORT 2006:4 Leksakstelefoner Marknadskontroll av ljudnivå hösten 2001

Konsumentverket/KO. RAPPORT 2006:4 Leksakstelefoner Marknadskontroll av ljudnivå hösten 2001 Konsumentverket/KO RAPPORT 2006:4 Leksakstelefoner Marknadskontroll av ljudnivå hösten 2001 Innehåll Sammanfattning...3 Inledning...4 Marknadskontrollens genomförande...4 Provning...5 Resultat...5 Slutsats...6

Läs mer

Marknadskontroll Formexmässan 2009

Marknadskontroll Formexmässan 2009 Rapport 2009:25 Marknadskontroll Formexmässan 2009 Marknadskontroll - Formexmässan 2009 Rapport 2009:25 Konsumentverket 2009 2 Sammanfattning Konsumentverket är tillsynsmyndighet över produktsäkerhetslagen,

Läs mer

Leksaker med batterier för små barn

Leksaker med batterier för små barn Konsumentverket/KO PM 2003:15 Leksaker med batterier för små barn Marknadskontroll av batterileksaker för barn under tre år Innehåll Sammanfattning...3 Bakgrund...3 Inköp...3 Provning...3 Krav i standarden...4

Läs mer

Marknadskontroll Farliga leksaker på marknader

Marknadskontroll Farliga leksaker på marknader Rapport 2007:2 Marknadskontroll Farliga leksaker på marknader Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Inledning...3 Bakgrund...5 Syfte...6 Frågeställningar...7 Farliga leksaker...7 Metod...11 Analys och

Läs mer

Marknadskontroll Leksaker på knallemarknader 2015

Marknadskontroll Leksaker på knallemarknader 2015 Rapport 2016:7 Marknadskontroll Leksaker på knallemarknader 2015 Rapport 2016:7 Marknadskontroll Leksaker på knallemarknader 2015 Konsumentverket 2016 Ansvarig handläggare: Lena Bergman Bokvist Innehållsförteckning

Läs mer

Marknadskontroll av leksaker och solgardiner med sugkoppsfäste

Marknadskontroll av leksaker och solgardiner med sugkoppsfäste Rapport 2008:18 Marknadskontroll av leksaker och solgardiner med sugkoppsfäste Marknadskontroll av leksaker och solgardiner med sugkoppsfäste Rapport 2008:18 Konsumentverket 2009 2 Sammanfattning Konsumentverket

Läs mer

Marknadskontroll av solglasögon

Marknadskontroll av solglasögon RAPPORT 1999:4 Marknadskontroll av solglasögon Innehåll Sida Sammanfattning 5 Bakgrund 7 Säkerhetskrav för solglasögon 7 Lagen om personlig skyddsutrustning, PSU och CE-märket ( ) 7 Produktsäkerhetslagen

Läs mer

Marknadskontroll av produkter notifierade i RAPEX maj 2008

Marknadskontroll av produkter notifierade i RAPEX maj 2008 Rapport 2010:5 Marknadskontroll av produkter notifierade i RAPEX maj 2008 Marknadskontroll av produkter notifierade i RAPEX maj 2008 Rapport 2010:5 Konsumentverket 2010 2 Sammanfattning I marknadskontrollen

Läs mer

Undersöker du leksaker lika noga?

Undersöker du leksaker lika noga? Undersöker du leksaker lika noga? Säker att leka med? Det är mycket att tänka på när du ska köpa leksaker, därför har vi sammanställt några tips som kan vara bra att tänka på när det är dags att handla.

Läs mer

Uppföljning av Konsumentverkets marknadskontrollplan för 2016

Uppföljning av Konsumentverkets marknadskontrollplan för 2016 2017-03-17 1 (6) Uppföljning av Konsumentverkets marknadskontrollplan för 2016 Konsumentverket ansvarar för marknadskontroll av: leksaker enligt direktiv 2009/48/EG om leksakers säkerhet och lagen (2011:579)

Läs mer

Marknadskontroll - märkningskontroll av personlig skyddsutrustning

Marknadskontroll - märkningskontroll av personlig skyddsutrustning Rapport 29:24 Marknadskontroll - märkningskontroll av personlig skyddsutrustning Marknadskontroll märkningskontroll av personlig skyddsutrustning Rapport 29:24 Konsumentverket 29 2 Sammanfattning Konsumentverket

Läs mer

Marknadskontroll solglasögon 2010

Marknadskontroll solglasögon 2010 Rapport 2010:17 Marknadskontroll solglasögon 2010 Marknadskontroll solglasögon 2010 Konsumentverket 2010 2 (9) 3 (9) Sammanfattning Under våren 2010 har Konsumentverket genomfört en marknadskontroll av

Läs mer

Vägledning för att erbjuda säkra tjänster till konsument

Vägledning för att erbjuda säkra tjänster till konsument Vägledning för att erbjuda säkra tjänster till konsument 1 2 Varor och tjänster ska vara säkra Enligt produktsäkerhetslagen (2004:451), PSL, ska varor och tjänster som näringsidkare erbjuder konsumenter

Läs mer

Konsumentverket/KO PM 2004:15. Babyleksaker. Marknadskontroll av leksaker avsedda för de minsta barnen

Konsumentverket/KO PM 2004:15. Babyleksaker. Marknadskontroll av leksaker avsedda för de minsta barnen Konsumentverket/KO PM 2004:15 Babyleksaker Marknadskontroll av leksaker avsedda för de minsta barnen Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund... 4 Säkerhetskrav....5 Inköp... 6 Provning... 6 Resultat... 6

Läs mer

Det mesta du behöver veta om personlig skyddsutrustning

Det mesta du behöver veta om personlig skyddsutrustning Det mesta du behöver veta om personlig skyddsutrustning 1 Vad är personlig skyddsutrustning? Personlig skyddsutrustning är ett begrepp som omfattar alla produkter som är gjorda för att bäras eller hållas

Läs mer

När du har köpt en produkt som har brister

När du har köpt en produkt som har brister När du har köpt en produkt som har brister Innehåll Samarbete är nödvändigt när brister upptäckts 5 Du som upptäcker en brist ska alltid kontakta säljaren 5 Säljaren är skyldig att åtgärda de brister som

Läs mer

De grundläggande hälso- och säkerhetskraven och CE-märket

De grundläggande hälso- och säkerhetskraven och CE-märket Att köpa maskiner Att köpa maskiner De grundläggande hälso- och säkerhetskraven och CE-märket EU:s maskindirektiv är överfört till svenska regler, huvudsakligen i Arbetsmiljö verkets föreskrifter, Maskiner,

Läs mer

SÄKRA LEKSAKER = SÄKERT NÖJE FÖR BARN

SÄKRA LEKSAKER = SÄKERT NÖJE FÖR BARN VEM BÖR LÄSA DENNA BROSCHYR? Denna broschyr riktar sig till små och medelstora företagare som vill placera leksaker på den Europeiska gemenskapens marknad. Återförsäljare och konsumenter kan använda denna

Läs mer

CE-märkning och produktsäkerhet

CE-märkning och produktsäkerhet CE-märkning och produktsäkerhet Vad står CE-märket för? Att tillverkaren / importören försäkrar att varan överensstämmer med alla säkerhetskrav enligt direktiv med krav på CE-märkning. CE-märkningen står

Läs mer

Produktsäkerhet och CE-märkning

Produktsäkerhet och CE-märkning Produktsäkerhet och CE-märkning En introduktion om CE-märkning och försäkran om överensstämmelse EG:s maskindirektiv i Arbetsmiljöverkets regler Regler för personlig skyddsutrustning Krav på tillverkare

Läs mer

Nr 2/03 KEM KEMIKALIEINSPEKTIONEN. "Varor och barn" Kemikalieinspektionens och Konsumentverkets inspektionsprojekt 2002/2003

Nr 2/03 KEM KEMIKALIEINSPEKTIONEN. Varor och barn Kemikalieinspektionens och Konsumentverkets inspektionsprojekt 2002/2003 PM Nr 2/03 KEM KEMIKALIEINSPEKTIONEN "Varor och barn" Kemikalieinspektionens och Konsumentverkets inspektionsprojekt 2002/2003 Varor och barn Kemikalieinspektionens och Konsumentverkets inspektionsprojekt

Läs mer

Marknadskontroll av brandvarnare

Marknadskontroll av brandvarnare INFORMATION 1(5) Datum 2013-11-14 Diarienummer 1119-2494/2013 Till tillverkare, importörer och distributörer av brandvarnare. Marknadskontroll av brandvarnare Byggproduktförordningen (EU) nr 305/2011,

Läs mer

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2003:18 2003-06-05 Dnr B 11/02. Konsumentombudsmannen (KO), 118 87 STOCKHOLM

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2003:18 2003-06-05 Dnr B 11/02. Konsumentombudsmannen (KO), 118 87 STOCKHOLM MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2003:18 2003-06-05 Dnr B 11/02 SÖKANDE Konsumentombudsmannen (KO), 118 87 STOCKHOLM MOTPART Drivabolagen Aktiebolag, 556202-9966, Box 63, 283 21 OSBY Ställföreträdare: Styrelseledamoten

Läs mer

Försäljningsförbud och betalningsskyldighet för verkets kostnader

Försäljningsförbud och betalningsskyldighet för verkets kostnader (@ ELSÄKERHETSVERKET Margareta Willbergh Inspektör Avdelningen för produkter 010-168 05 26 BESLUT 2017-02-09 Dnr 16EV3857 1 (4) Honey Pot Garden AB JURSTA 8 151 96 Enhörna Försäljningsförbud och betalningsskyldighet

Läs mer

Antal produktrelaterade olyckor eller klagomål från användarna

Antal produktrelaterade olyckor eller klagomål från användarna Sektor 3 Leksaker 3.A. Översyn av marknadskontrollen i sektorn Tillsyn 2010 2013 2010 2011 2012 2013 1. Antal produktrelaterade olyckor eller klagomål från användarna 32* 13* 21* 35* 2. Antal underbyggda

Läs mer

Förbuds- och informationsföreläggande

Förbuds- och informationsföreläggande Konsument verket KO Föreläggande FF 2015:8 -/*> IF 2015:5 - zoo Datum 2OI5-II-26 Dnr 2OI5/H7I Processrådet Carolina Andersson KO-sekretariatet Lundstedt Fond & Finans AB Grynbodgatan 4 A 211 33 Malmö Förbuds-

Läs mer

Beslut om förbud enligt 12 radioutrustningslagen

Beslut om förbud enligt 12 radioutrustningslagen BESLUT 1(7) Datum Vår referens Aktbilaga 2018-06-04 Dnr: 18-7241 Spektrumavdelningen Beslut om förbud enligt 12 radioutrustningslagen Saken Beslut om förbud enligt 12 radioutrustningslagen (2016:392) beträffande

Läs mer

Leksakers säkerhet. Per-Olov Sjöö

Leksakers säkerhet. Per-Olov Sjöö Leksakers säkerhet Per-Olov Sjöö Ny lagstiftning om leksakers säkerhet och genomförandet av direktiv 2009/48/EG Vägledning om tillämpningen av direktiv 2009/48/EG om leksakers säkerhet: - Förklarande vägledning

Läs mer

Har du koll på produktlagstiftningen?

Har du koll på produktlagstiftningen? Har du koll på produktlagstiftningen? Anna Stattin Utredare/marknadskontrollsamordnare Avdelningen för juridik och inre marknad Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll Centrala frågeställningar

Läs mer

Välkommen till Lövmarknaden i Karlskrona 18 juni 2015

Välkommen till Lövmarknaden i Karlskrona 18 juni 2015 Välkommen till Lövmarknaden i Karlskrona 18 juni 2015 Först vill vi börja med att tacka för årets marknad. Det blev en härlig dag med många nöjda besökare. Lövmarknaden har funnits i en eller annan form

Läs mer

Marknadskontrollprogram för Konsumentverket - produktsäkerhet 2015-2017

Marknadskontrollprogram för Konsumentverket - produktsäkerhet 2015-2017 1 Marknadskontrollprogram för Konsumentverket - produktsäkerhet 2015-2017 Dokumenttyp: Marknadskontrollplan Dokumentnummer: 2014:10 Version: A Datum: 2014-12-22 Upprättat av: Maria Lindstedt Godkänt av:

Läs mer

Marknadskontroll av flexibla tätskikt: ångspärr

Marknadskontroll av flexibla tätskikt: ångspärr INFORMATION Datum 2018-03-05 Diarienummer 953/2018 Till tillverkare, importörer och distributörer av flexibla tätskikt: ångspärrar Marknadskontroll av flexibla tätskikt: ångspärr Allmänt om marknadskontroll

Läs mer

BESLUT. Marknadskontrollärende avslutas Detta brev gäller Elsäkerhetsverkets marknadskontroll av er produkt: LED lampa

BESLUT. Marknadskontrollärende avslutas Detta brev gäller Elsäkerhetsverkets marknadskontroll av er produkt: LED lampa ~ ELSÄKERHETSVERKET Thomas Nilson Inspektör Avdelningen för produkter 010-168 05 28 BESLUT 2018-11-16 Dnr 18EV4701 1 (3) Highlands Jnternational AB Kabelvägen 19 602 10 Norrköping Marknadskontroll - Elsäkerhet

Läs mer

Hur förbereder jag mig på myndigheternas och kommunernas kontroller? Per-Olov Sjöö Frida Ramström

Hur förbereder jag mig på myndigheternas och kommunernas kontroller? Per-Olov Sjöö Frida Ramström Hur förbereder jag mig på myndigheternas och kommunernas kontroller? Per-Olov Sjöö Frida Ramström 2014-05-14 Fyra frågeställningar: 1. Hur kan jag agera redan vid inköp för att undvika leksaker som inte

Läs mer

Marknadskontroll av fönster

Marknadskontroll av fönster INFORMATION Datum 2015-05-07 Diarienummer 605/2015 Till tillverkare, importörer och distributörer av fönster Marknadskontroll av fönster Allmänt om marknadskontroll av fönster Boverket kommer under 2015

Läs mer

Att sälja elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare

Att sälja elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare Att sälja elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare Information till dig som arbetar med försäljning av e-cigaretter LAGAR OCH REGLER NÄR DU VILL VETA MER ATT SÄLJA ELEKTRONISKA CIGARETTER OCH PÅFYLLNINGSBEHÅLLARE

Läs mer

När du har sålt en produkt som har brister

När du har sålt en produkt som har brister När du har sålt en produkt som har brister Innehåll När brister upptäcks måste du agera 5 Du ska alltid åtgärda en produkt som är farlig 5 Du ska även åtgärda en produkt som inte uppfyller alla krav 5

Läs mer

Marknadskontroll av leksaker i barnmenyer

Marknadskontroll av leksaker i barnmenyer Rapport 2016:16 Marknadskontroll av leksaker i barnmenyer 2016:16 Leksaker i barnmenyer 2016 Konsumentverket 2016 Ansvarig handläggare: Lena Bergman Bokvist (projektledare), Anna Ekegren Förord Syftet

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om brandfarliga och explosiva varor; SFS 2010:1075 Utkom från trycket den 27 juli 2010 utfärdad den 15 juli 2010. Regeringen föreskriver 1 följande. Inledande bestämmelser

Läs mer

Beslut om försäljningsförbud och återtag från slutanvändare

Beslut om försäljningsförbud och återtag från slutanvändare BESLUT 1 (3) Thomas Nilson Inspektör Avdelningen för produkter 010-168 05 28 2017-12-11 Dnr 17EV15269 Netto Marknad Sverige AB 311 84 Falkenberg Beslut om försäljningsförbud och återtag från slutanvändare

Läs mer

Informationsbrev kampsportsskydd

Informationsbrev kampsportsskydd Konsument verket KO Datum Dnr 2015-10-23 2015/1065 Informationsbrev kampsportsskydd Detta informationsbrev riktar sig i första hand till dig som tillverkar, importerar eller säljer personlig skyddsutrustning

Läs mer

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 29.7.2010 KOM(2010)399 slutlig RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET om Konungariket Sveriges genomförande av de åtgärder som är nödvändiga för att säkerställa att tobaksvaror

Läs mer

BESLUT. Beslut om försäljningsförbud och återtag från slutanvändare samt föreläggande att inkomma med information om vem som sålt produkten

BESLUT. Beslut om försäljningsförbud och återtag från slutanvändare samt föreläggande att inkomma med information om vem som sålt produkten (@ ELSÄKERHETSVERKET BESLUT 1 (5) Martin Gustafsson Inspektör Marknadskontroll Avdelningen för produkter 010-168 05 27 2018-03-02 Dnr 17EV15826 Al-Shakir AB Kungsgatan 38 681 30 Kristinehamn Beslut om

Läs mer

Beslut om försäljningsförbud och återtag från slutanvändare m.m.

Beslut om försäljningsförbud och återtag från slutanvändare m.m. ~ ELSÄKERHETSVERKET BESLUT 1 (4) Martin Gustafsson Inspektör Avdelningen för produkter 010-168 05 27 2017-08-08 Dnr17EV8510 Erikslunds Möbler AB Kuggstångsgatan 3 721 3 8 Västerås Beslut om försäljningsförbud

Läs mer

ANSVARSFULL TOBAKSTILLSYN INFORMATION TILL DIG SOM ANSVARAR FÖR TOBAKSTILLSYNEN I KOMMUNEN

ANSVARSFULL TOBAKSTILLSYN INFORMATION TILL DIG SOM ANSVARAR FÖR TOBAKSTILLSYNEN I KOMMUNEN ANSVARSFULL TOBAKSTILLSYN INFORMATION TILL DIG SOM ANSVARAR FÖR TOBAKSTILLSYNEN I KOMMUNEN Din roll som ansvarig för tillsyn Det är en ansvarsfull uppgift att ansvara för beslut om tobaksförsäljning. Tobak

Läs mer

PERSONUPPGIFTS- POLICY FÖR KONSULTER. Version Extern A. Dokumentnamn Personuppgiftspolicy för konsulter. Ansvarig Styrelsen.

PERSONUPPGIFTS- POLICY FÖR KONSULTER. Version Extern A. Dokumentnamn Personuppgiftspolicy för konsulter. Ansvarig Styrelsen. Dokumentägare Koncernchefen Kategori Styrande Datum 2018-05-16 PERSONUPPGIFTS- POLICY FÖR KONSULTER Innehåll 1 Kvadrats personuppgiftspolicy för konsulter... 3 2 Samtycke... 3 3 Tillämpning... 3 3.1 När

Läs mer

Föreskrift 1/2010 1/(8)

Föreskrift 1/2010 1/(8) Föreskrift 1/2010 1/(8) Anmälan, som bör göras av tillverkaren vid risksituationer berörande hälso- och sjukvårdsprodukter och -utrustning Bemyndigande Målgrupper Giltighetstid Lagen om produkter och utrustning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om leksakers säkerhet; SFS 2011:579 Utkom från trycket den 10 juni 2011 utfärdad den 26 maj 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 följande. Allmänna bestämmelser

Läs mer

Beslut om förbud enligt 12 radioutrustningslagen

Beslut om förbud enligt 12 radioutrustningslagen BESLUT 1(5) Birger Hägg Spektrumavdelningen 08-678 56 41 birger.hagg@pts.se Datum Vår referens Aktbilaga 2018-01-09 Dnr: 18-77 4 Polla Hadi, Thomsons väg 54, lgh 1701 213 72 Malmö Beslut om förbud enligt

Läs mer

Anmälan om försäljning av folköl, tobak och e-cigaretter och påfyllningsbehållare

Anmälan om försäljning av folköl, tobak och e-cigaretter och påfyllningsbehållare 1 (6) Anmälan om försäljning av folköl, tobak och e-cigaretter och påfyllningsbehållare Blankett O 1 Försäljningsställe Namn på butik eller restaurang Gatuadress Postnummer och postort Telefon Mobiltelefon

Läs mer

Förordning (2010:1075) om brandfarliga och explosiva varor

Förordning (2010:1075) om brandfarliga och explosiva varor Import och exportföreskrifter/vapen och explosiva varor 1 Inledande bestämmelser 1 [7531] Denna förordning gäller brandfarliga och explosiva varor enligt lagen (2010:1011) om brandfarliga och explosiva

Läs mer

CE-märkning av personlig skyddsutrustning

CE-märkning av personlig skyddsutrustning CE-märkning av personlig skyddsutrustning CE-märkning av personlig skyddsutrustning Den här broschyren vänder sig i första hand till dig som tillverkar eller importerar personlig skyddsutrustning. Men

Läs mer

Checklista Reach för Nedströmsanvändare

Checklista Reach för Nedströmsanvändare Checklista Reach för Nedströmsanvändare Checklistan tar upp frågor som berör användning av kemiska produkter i den egna verksamheten 2011-05-16 reviderad 2012-03-15 Denna checklista tar endast upp regler

Läs mer

PM 2003:19 Ishockeyskydd Marknadskontroll

PM 2003:19 Ishockeyskydd Marknadskontroll Konsumentverket/KO PM 2003:19 Ishockeyskydd Marknadskontroll Innehåll Sammanfattning.3 Bakgrund...3 Metod....4 Resultat.4 Kommentarer. 4 Bilaga 1: MK Ishockeyskydd Sammanställning efter Fabrikat/Artikelnr

Läs mer

Promemorian Genomförande av det omarbetade explosivvarudirektivet Ju2015/05400/L4

Promemorian Genomförande av det omarbetade explosivvarudirektivet Ju2015/05400/L4 samhällsskydd och beredskap REMISSVAR 1 (5) Ert datum 2015-07-03 Er referens Ju2015/05400/L4 Avdelning för risk- och sårbarhetreducerande arbete Farliga ämnen Shulin Nie 010 2404211 shulin.nie@msb.se Regeringskansliet

Läs mer

Regler i Sverige för lekplatser och lekredskap

Regler i Sverige för lekplatser och lekredskap Regler i Sverige för lekplatser och lekredskap Alla barn har rätt till lek i en stimulerande, trygg och lämplig miljö, vilket fn:s konvention om barnets rättigheter understryker. Samhällets olika organ

Läs mer

Marknadskontroll av flexibla tätskikt: plast- och gummibaserade fuktspärrar inklusive grundmursskydd 1

Marknadskontroll av flexibla tätskikt: plast- och gummibaserade fuktspärrar inklusive grundmursskydd 1 INFORMATION Datum 2018-10-05 Till tillverkare, importörer och distributörer av flexibla tätskikt: fuktspärrar Marknadskontroll av flexibla tätskikt: plast- och gummibaserade fuktspärrar inklusive grundmursskydd

Läs mer

Konsumentverket/KO PM 2004:03. Varor och barn. Kemikalieinspektionens och Konsumentverkets tillsynsprojekt 2002/2003

Konsumentverket/KO PM 2004:03. Varor och barn. Kemikalieinspektionens och Konsumentverkets tillsynsprojekt 2002/2003 Konsumentverket/KO PM 2004:03 Varor och barn Kemikalieinspektionens och Konsumentverkets tillsynsprojekt 2002/2003 Innehåll Sammanfattning...3 Syfte...3 Bakgrund...3 Arbetets uppläggning...4 Lagar och

Läs mer

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning Sida 1 av 9 Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning 12 c tobakslagen (1993:581) Värt att veta om egenkontrollprogram Du som tänker sälja tobaksvaror till konsumenter ska utöva egenkontroll över att försäljningen

Läs mer

Förbud att sälja radioutrustning m.m. enligt lagen (2000:121) om radio- och teleterminalutrustning

Förbud att sälja radioutrustning m.m. enligt lagen (2000:121) om radio- och teleterminalutrustning BESLUT 1(6) Datum Vår referens Aktbilaga 2008-07-01 Dnr: 08-8152 2 Spektrummarknadsavdelningen Carina Horvath 08-678 56 85 carina.horvath@pts.se Axcom AB Box 50 164 94 KISTA Saken Förbud att sälja radioutrustning

Läs mer

INK. 2012-11- 27. KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE IF 2012:7a Processrådet Gunnar Wikström 2012-11-08 Dnr 2011/2167

INK. 2012-11- 27. KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE IF 2012:7a Processrådet Gunnar Wikström 2012-11-08 Dnr 2011/2167 KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE IF 2012:7a Processrådet Gunnar Wikström 2012-11-08 Dnr 2011/2167 KONSUMENTVERKET KONSUMENTOMBUDSMANNEN INK. 2012-11- 27 nn, Ordn.nr /S20 Adressat Anna Cecilia Nilsson

Läs mer

PM 2004:2. Våningssängar. Marknadskontroll 2003

PM 2004:2. Våningssängar. Marknadskontroll 2003 PM 2004:2 Våningssängar Marknadskontroll 2003 Innehåll Inledning... 3 Sammanfattning... 3 Bakgrund... 3 Genomförande av marknadskontrollen... 3 Resultat... 4 Våningssängar Marknadskontroll 2003 PM 2004:02

Läs mer

Tillsynsinsatser på alkohol- och tobaksområdet

Tillsynsinsatser på alkohol- och tobaksområdet Rapport 2011:15 Tillsynsinsatser på alkohol- och tobaksområdet Tillsynsinsatser på alkohol- och tobaksområdet En lägesrapport Konsumentverket 2011 2 (8) 3 (8) Innehållsförteckning Innehållsförteckning...

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om marin utrustning; SFS 2016:768 Utkom från trycket den 30 juni 2016 utfärdad den 22 juni 2016. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. 2 Allmänna bestämmelser Syfte

Läs mer

Marknadskontroll av säkerhetsvästar, ridning

Marknadskontroll av säkerhetsvästar, ridning Rapport 2010:32 Marknadskontroll av säkerhetsvästar, ridning 1 Marknadskontroll av säkerhetsvästar, ridning Konsumentverket 2010 Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 Resultat... 4 Bakgrund... 5 Gällande

Läs mer

L A N D S K A P S L A G om ändring av tobakslagen för landskapet Åland

L A N D S K A P S L A G om ändring av tobakslagen för landskapet Åland PARALLELLTEXTER Datum 200X-XX-XX Parallelltexter till landskapsregeringens lagförslag Tobakslagstiftning Landskapsregeringens lagförslag nr x/200x-200x INNEHÅLL L A N D S K A P S L A G om ändring av tobakslagen

Läs mer

KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE IF 2013:12a 2013-08-28 Dnr 2012/1822 - Åläggande att lämna information

KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE IF 2013:12a 2013-08-28 Dnr 2012/1822 - Åläggande att lämna information KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE IF 2013:12a 2013-08-28 Dnr 2012/1822 - Adressat Malmö Aviation AB, 556458-3101 Saken Information om passagerares rättigheter Åläggande att lämna information Konsumentombudsmannen

Läs mer

Beslut om försäljningsförbud och betalningsskyldighet

Beslut om försäljningsförbud och betalningsskyldighet ~ ELSÄKERHETSVERKET BESLUT 1 (3) Martin Gustafsson Inspektör Avdelningen för produkter 010-168 05 27 2017-01 -03 Dnr 16EV1124 WePackAB Volframgatan 3 213 64 Malmö Beslut om försäljningsförbud och betalningsskyldighet

Läs mer

Konsekvensanalys till Konsumentverkets allmänna råd för konsumentkrediter KOVFS 2019:XX

Konsekvensanalys till Konsumentverkets allmänna råd för konsumentkrediter KOVFS 2019:XX Datum 2019-09-25 2019/360 Konsekvensanalys till Konsumentverkets allmänna råd för konsumentkrediter KOVFS 2019:XX Allmänt Enligt 4 i förordning (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning, KUF,

Läs mer

Byggproduktförordningen och CE-märkning av byggprodukter. 2014-01-28 Sara Elfving

Byggproduktförordningen och CE-märkning av byggprodukter. 2014-01-28 Sara Elfving Byggproduktförordningen och CE-märkning av byggprodukter 2014-01-28 Sara Elfving Byggproduktförordningen och CE-märkning Byggproduktförordningen CPR Sedan 1 juli 2013 ska byggprodukter vara märkta för

Läs mer

Konsumentombudsmannen (KO), Box 48, 651 02 KARLSTAD. Prima Travel Aktiebolag, Stora Åvägen 21, 434 36 ASKIM. marknadsföring av paketresor

Konsumentombudsmannen (KO), Box 48, 651 02 KARLSTAD. Prima Travel Aktiebolag, Stora Åvägen 21, 434 36 ASKIM. marknadsföring av paketresor MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2008:6 2008-04-11 Dnr B 2/07 KÄRANDE Konsumentombudsmannen (KO), Box 48, 651 02 KARLSTAD SVARANDE Prima Travel Aktiebolag, Stora Åvägen 21, 434 36 ASKIM SAKEN marknadsföring av paketresor

Läs mer

Regler för lekplatser och lekredskap

Regler för lekplatser och lekredskap Regler för lekplatser och lekredskap Alla barn har rätt till lek i en stimulerande, trygg och lämplig miljö. FN: s konvention om barnets rättigheter understryker att samhällets olika organ ska känna ansvar

Läs mer

Konsekvensutredning avseende Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om pyrotekniska artiklar

Konsekvensutredning avseende Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om pyrotekniska artiklar MSB-51.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Enheten för farliga ämnen Shulin Nie 010 240 4211 shulin.nie@msb.se Konsekvensutredning avseende Myndigheten för samhällsskydd

Läs mer

BESLUT. Beslut om försäljningsförbud och betalningsskyldighet m.m.

BESLUT. Beslut om försäljningsförbud och betalningsskyldighet m.m. (@ ELSÄKERHETSVERKET BESLUT 1 (5) Katarina Olofsson Inspektör Avdelningen för produkter 010-168 05 25 2018-03-16 Dnr 17EV12636 ChargeStuff AB Vassvägen 1 37451 Asarum Beslut om försäljningsförbud och betalningsskyldighet

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i plan- och byggförordningen (2011:338); SFS 2016:141 Utkom från trycket den 15 mars 2016 utfärdad den 3 mars 2016. Regeringen föreskriver 1 i fråga om

Läs mer

Marknadskontroll av utrymningsbeslag

Marknadskontroll av utrymningsbeslag INFORMATION Datum 2015-10-29 Diarienummer 3091/2015 Till tillverkare, importörer och distributörer av panikutrymningsbeslag och nödutrymningsbeslag Marknadskontroll av utrymningsbeslag Allmänt om marknadskontroll

Läs mer

Marknadskontroll av våningssängar och höga sängar

Marknadskontroll av våningssängar och höga sängar Karlstad, den 6 juli 2017 Bilaga till webbnyhet - Hallå konsument Sammanfattning: Marknadskontroll av våningssängar och höga sängar Konsumentverket har genomfört en marknadskontroll av våningssängar och

Läs mer

Tillstånd till transport av farligt och ickefarligt

Tillstånd till transport av farligt och ickefarligt Sida 1/6 Malin Nilsson Miljöskyddsenheten 010-2236363 Jahn Johanssons Miljötjänst AB Fabriksvägen 2 56435 Bankeryd Tillstånd till transport av farligt och ickefarligt avfall Beslut Länsstyrelsen ger Jahn

Läs mer

EGENKONTROLLPROGRAM FÖR TOBAKSFÖRSÄLJNING

EGENKONTROLLPROGRAM FÖR TOBAKSFÖRSÄLJNING Sida 1 (6) EGENKONTROLLPROGRAM FÖR TOBAKSFÖRSÄLJNING 12 c tobakslagen (1993:581) Du som tänker sälja tobaksvaror till konsumenter ska utöva egenkontroll över att försäljningen sker i enlighet med bestämmelserna

Läs mer

Marknadskontroll butikskedjor

Marknadskontroll butikskedjor Rapport 2008:20 Marknadskontroll butikskedjor Marknadskontroll butikskedjor Konsumentverket 2008 2 (22) 3 (20) Innehåll Sammanfattning... 4 Inledning... 6 Bakgrund... 7 Syfte... 9 Metod... 9 Krav på dokumentation...

Läs mer

Adress. Postnr Ort Antal anställda. Person-/Organisationsnummer

Adress. Postnr Ort Antal anställda. Person-/Organisationsnummer Egenkontrollprogram för försäljning av elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare 23 lag om elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare (2017:425) Värt att veta om egenkontrollprogram Du som

Läs mer

Egenkontrollprogram för tobaks- och e-cigarettsförsäljning

Egenkontrollprogram för tobaks- och e-cigarettsförsäljning Egenkontrollprogram för tobaks- och e-cigarettsförsäljning Värt att veta om egenkontrollprogram Du som tänker sälja tobaksvaror eller e-cigaretter och/eller påfyllnadsbehållare till konsumenter ska utöva

Läs mer

Regelrådet finner att konsekvensutredningen inte uppfyller kraven i 6 och 7 förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning.

Regelrådet finner att konsekvensutredningen inte uppfyller kraven i 6 och 7 förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning. Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Kemikalietillsyn i detaljhandeln

Kemikalietillsyn i detaljhandeln Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen RAPPORT Rapport: 1/2011 Författare: Björn Jonsson Datum: 2011-09-26 MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSFÖRVALTNINGEN I SOLNA STAD Postadress Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen,

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ackreditering och teknisk kontroll; SFS 2011:791 Utkom från trycket den 27 juni 2011 utfärdad den 16 juni 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. Tillämpningsområde

Läs mer

Försäljnings- och/eller serveringsställets namn

Försäljnings- och/eller serveringsställets namn Tillsyn Alla försäljnings- & serveringsställen av folköl får tillsynsbesök av alkoholhandläggaren i Gislaveds kommun. Syftet med besöket är att ha en kommunikation kring gällande regler för försäljning

Läs mer

Byggproduktförordningen CPR. 6 november 2012 Sara Elfving

Byggproduktförordningen CPR. 6 november 2012 Sara Elfving Byggproduktförordningen CPR 6 november 2012 Sara Elfving Byggproduktförordningen Vad är CPR? Vilka byggprodukter omfattas? Prestandadeklaration och CE-märkning Marknadskontroll och kontaktpunkt Europaparlamentets

Läs mer

Information vid försäljning av tobak, folköl & receptfria läkemedel

Information vid försäljning av tobak, folköl & receptfria läkemedel Information vid försäljning av tobak, folköl & receptfria läkemedel Rätt att sälja En förutsättning för detaljhandel att sälja folköl är att det finns matvaror i butiken. Butiken skall ha ett brett sortiment

Läs mer

Översiktlig konsekvensbeskrivning av författningsförslagen. Genomförande av EU:s nya hissdirektiv i svensk rätt

Översiktlig konsekvensbeskrivning av författningsförslagen. Genomförande av EU:s nya hissdirektiv i svensk rätt Översiktlig konsekvensbeskrivning av författningsförslagen i Boverkets rapport 2015:2 Genomförande av EU:s nya hissdirektiv i svensk rätt Inledning Boverket har i sin rapport 2015:2 Genomförande av EU:s

Läs mer

LAGSTÖDET FÖR TILLSYN AV TOBAKS- OCH FOLKÖLSFÖRSÄLJNING

LAGSTÖDET FÖR TILLSYN AV TOBAKS- OCH FOLKÖLSFÖRSÄLJNING LAGSTÖDET FÖR TILLSYN AV TOBAKS- OCH FOLKÖLSFÖRSÄLJNING Tobakslagen (1993:581) Tillsyn 19 a Den omedelbara tillsynen över att denna lag och anslutande föreskrifter följs utövas av 1. Arbetsmiljöverket

Läs mer

Tillstånd till transport av farligt och icke-farligt avfall

Tillstånd till transport av farligt och icke-farligt avfall Beslut Diarienummer Sida 2019-02-06 562-2878-2019 1(3) Ewa Möller 010-2245425 Renova Miljö AB Box 36 401 20 GÖTEBORG Tillstånd till transport av farligt och icke-farligt avfall Beslut Länsstyrelsen ger

Läs mer

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning 1(7) Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning 12 c tobakslagen (1993:581) Värt att veta om egenkontrollprogram Du som tänker sälja tobaksvaror till konsumenter ska utöva egenkontroll över att försäljningen

Läs mer

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning Information Värt att veta om egenkontrollprogram Du som tänker sälja tobaksvaror till konsumenter ska utöva egenkontroll över att försäljningen sker i enlighet med bestämmelserna i tobakslagen (1993:581).

Läs mer

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning 12 c tobakslagen (1993:581) Värt att veta om egenkontrollprogram Du som tänker sälja tobaksvaror till konsumenter ska utöva egenkontroll över att försäljningen

Läs mer

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning 12 c tobakslagen (1993:581) Värt att veta om egenkontrollprogram Du som tänker sälja tobaksvaror till konsumenter ska utöva egenkontroll över att försäljningen

Läs mer

Egenkontrollprogram för tobaks- och folkölsförsäljning 12 c tobakslagen (1993:581) 5 kap 5 alkohollagen (2010:1622)

Egenkontrollprogram för tobaks- och folkölsförsäljning 12 c tobakslagen (1993:581) 5 kap 5 alkohollagen (2010:1622) Miljö- och hälsoskydd Egenkontrollprogram för tobaks- och folkölsförsäljning 12 c tobakslagen (1993:581) 5 kap 5 alkohollagen (2010:1622) FOLKÖL TOBAK Tillsyn Alla försäljningsställen av folköl och tobak

Läs mer

INNEHÅLL. Marknadens öppettider 4 Datum Parkering, marknadsinformation, vägskyltar 4

INNEHÅLL. Marknadens öppettider 4 Datum Parkering, marknadsinformation, vägskyltar 4 2017-11-27 2 INNEHÅLL sid Marknadens öppettider 4 Datum 2018 4 Parkering, marknadsinformation, vägskyltar 4 Innan marknadsdagen 4 Bokning 4 Betalning och avgifter 5 Fakturabetalning 5 Platsyta 5 Marknadskarta

Läs mer

Märkning av rulltobak m.m. Materialet är framtaget i samarbete med Länsstyrelsen i Blekinge, Jämtland, Norrbotten, Stockholm och Västernorrlands län..

Märkning av rulltobak m.m. Materialet är framtaget i samarbete med Länsstyrelsen i Blekinge, Jämtland, Norrbotten, Stockholm och Västernorrlands län.. Märkning av rulltobak m.m. Materialet är framtaget i samarbete med Länsstyrelsen i Blekinge, Jämtland, Norrbotten, Stockholm och Västernorrlands län.. Titel: Märkning av rulltobak m.m. Utgivare: Länsstyrelsen

Läs mer

Egenkontrollprogram för tobak och/eller folköl

Egenkontrollprogram för tobak och/eller folköl Egenkontrollprogram för tobak och/eller folköl Näringsidkaren ska utöva särskild kontroll (egenkontroll) över försäljningen och ansvara för att det finns ett egenkontrollprogram som är lämpligt för verksamheten.

Läs mer