Presentation av arenor och workshops på Skånes Energiting 17 juni 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Presentation av arenor och workshops på Skånes Energiting 17 juni 2015"

Transkript

1 Presentation av arenor och workshops på Skånes Energiting 17 juni 2015 I år arrangeras 12 arenor och tre-fyra workshops på Skånes Energiting. Samtliga arenor består av 3 föreläsningspass á 20 minuter inklusive frågestund. Våra workshops är ett nytt koncept på Skånes Energiting och de kommer att vara 60 minuter långa. Tanken är att deltagare som vill vara mer aktiva under dagen kan välja att delta i en workshop på relevant ämne. Vi kommer att sätta ett maximalt antal deltagare på dessa i samråd med den person som håller i upplägget, för att de ska vara praktiskt genomförbara. Nu öppnar vi upp möjligheten för dig att anmäla ditt intresse att föreläsa eller moderera på någon av dessa arenor eller att utforma och leda en workshop. Som föreläsare, moderator eller ledare av en workshop, deltar du kostnadsfritt. Vi betalar inte ut ersättning för uppdraget. Sista dag att anmäla intresse för att vara med i programmet är 27 februari. Under mars utformar vi programmet. Om ditt anförande inte blir utvalt detta år, kommer du bli meddelad detta i tid så du hinner anmäla dig som deltagare med det reducerade priset för tidig anmälan. Arena 1. Energismarta småhus Småhus utgör en betydande och självklar del av vårt bostadsbestånd, men har särskilda utmaningar för att bli en miljömässigt hållbar boendeform i framtidens energismarta bebyggelse. Vi ser redan en trend att småhusens roll i energisystemet kan komma att förändras, med allt lägre värmebehov för nybyggda hus och en förväntad ökning av mikroproduktion av el. Vilka trender syns på marknaden när det gäller klassningar av energi- och miljöparametrar? Är energi- och miljömärkningar av småhus ett underutnyttjat verktyg på marknaden? Hur arbetar småhustillverkare med effektiva komponenter, smart produktionsprocess och marknadsföring för att nå ut med energismarta småhuskoncept på marknaden och hur tar marknaden emot dem?

2 Ledord: Energieffektiva småhus, innovativa lösningar, småhus som hållbar boendeform, energi- och miljömärkning, passivhus, (nära) nollenergi-hus, plusenergihus, systemperspektiv, Arena 2. Energieffektiv renovering Energismart nybyggnation i alla ära, men det är våra befintliga byggnader som står för den dominerande delen av energianvändningen idag och som kommer att utgöra huvuddelen av vårt byggnadsbestånd även i framtiden. Det är i dessa vi måste vidta flest åtgärder för att på allvar få ner energianvändningen från fastighetssektorn. Hur renoverar vi och tar hand om våra befintliga byggnader på ett ekonomiskt, socialt och energieffektivt sätt? Hur kombinerar vi åtgärder för nödvändigt underhåll, minskad energianvändning och ökad inomhuskomfort på ett ekonomiskt och tekniskt fördelaktigt sätt? Finns det både tekniska innovativa produkter och smarta systemlösningar redo att användas i nästa renoveringsprojekt? Oavsett tekniska lösningar har byggnadens brukare ett stort inflytande över den slutgiltiga energianvändningen, vad finns det för smarta tekniska och informativa lösningar för detta? Till denna arena söker vi talare som kan ge goda exempel, dela erfarenheter och inspirera till smarta lösningar för energieffektivisering i befintlig bebyggelse. Ledord: Energieffektiv renovering, innovativa lösningar, hållbar renovering, renoveringens ekonomi, kulturvärden vid renovering, social hållbarhet Arena 3. Energieffektiv och innovativ belysningsteknik Det finns idag en stor potential att sänka energianvändningen i Sverige genom ny teknik och smarta belysningslösningar. Genom att bli bättre på att tänka i termer som ljussättning och inte enbart belysning, kan vi hitta ytterligare möjligheter. Det finns samtidigt leverantörer som vidgat sin affärsidé och börjat leverera tjänsten belysning istället för att sälja armaturer, vilket dels ger möjligheter för företag som själva inte kan ta den initiala investeringen, men också kan öka materialens livslängd. Vilka nya möjligheter och tillämpningar för behovsstyrd och energisnål belysning ger den nya belysningstekniken? Hur kan vi utnyttja solljuset på bästa sätt inomhus? Vilka positiva effekter kan innovativa och estetiskt genomtänkta belysningslösningar ha på t.ex. arbetsmiljö och hälsa? På den här arenan ser vi innovativa och energieffektiva belysningslösningar, nya tillämpningar och exempel på hur smart belysning kan bidra till god inomhusmiljö.

3 Ledord: energieffektiv belysning, smart belysning, innovativ belysning, LED, estetisk ljussättning, god arbetsmiljö, dagsljusinlänkning Arena 4. Gröna energilösningar i staden Skåne är en av Sveriges mest tätbefolkade regioner, med ett stort underskott på såväl regionalt producerad som förnybar energi. I våra stadsmiljöer kan det dock finnas många möjligheter att skapa smarta system och gemensamma lösningar för effektiv energianvändning och klok tillförsel av förnybar energi. Kan en stad eller stadsdel göras självförsörjande på förnybar energi? Hur kan vi använda småskaliga energilösningar som hjälper oss att lösa flera utmaningar samtidigt? T.ex. mikroproduktion av kraftvärme från biogas som ger både el och värme, solceller eller solfångare som används som byggelement och gröna tak som såväl isolerar, stöttar dagvattenhanteringen och kan bidra med biologiska värden. Det krävs god samordning för att helheten ska fungera. Vi behöver också utmana oss själva för att hitta lösningar som bidrar till att lösa fler hållbarhetsutmaningar på liten yta, så som tillgång till grönska, dagvattenhanteringar, dagsljusfrågor, ljudmiljö och minskning av utsläpp till luften. I denna arena vill vi utforska vi det pussel som behöver läggas för den hållbara stadens energisystem både enskilda pusselbitar och visioner för helhetsbilden är intressant att titta närmare på. Ledord: Smarta nät, energisystem, hållbara städer, småskaliga energilösningar Arena 5. Energi- och miljöledning långsiktighet för hållbart företagande Näringsliv och offentlig verksamhet är viktiga motorer för att bygga ett hållbart samhälle. Förutom ett gott ledarskap underlättar olika hjälpverktyg för att klara omställningen. Ledningssystem är ett kraftfullt verktyg för att sätta tydliga mål och styra verksamheter mot ett hållbart och effektivt resursutnyttjandeutnyttjande. Miljö- och energiledningssystem är en möjlighet för verksamheter att genom en strukturerad arbetsmetod sätta fokus på hållbarhetsfrågor och visa att de tar ansvar för vår miljö, klimat och energifrågor. På denna arena vill vi visa hur miljö- och energiledningssystem är uppbyggt och ge några exempel från näringslivet och offentlig verksamhet hur det fungerar i praktiken. Ledord: Energiledning, energieffektivisering, miljöledning, ISO 50001, ISO 14001, hållbart företagande, hållbarhetsredovisning, energikartläggning, energipolicy, kommunal energiplan, EU-direktiv, Miljöbalken, certifiering, upphandlingskrav, Fossilbränslefritt Skåne 2020, ansvarsfullt resursutnyttjande

4 Arena 6. Gröna tunga transporter går det? Enligt Naturvårdsverket kommer 32 % av vägtransporternas växthusgasutsläpp från våra från lastbilar, vars drivmedel till största delen kommer från fossila energikällor. Men förnybara drivmedel blir mer och mer aktuella och diskuteras allt oftare både hos drivmedel- och fordonstillverkare, företag och kommuner. För flertalet organisationer är omställningen till förnybara drivmedel den sista delen av pusslet till att bli klimatvänliga eller rent av klimatneutrala. Några av dessa har redan tagit steg i en grönare riktning och visar nya vägar framåt. Vilka gröna drivmedel finns på marknaden som är ett reellt alternativ för tung trafik? Vilka fordonstillverkare satsar på utveckling av nya motorer och vilka är visionerna? Vilka användare har redan ställt om till förnybara alternativ och hur såg beslutsprocessen ut för att nå dit? Välkommen med goda exempel! Ledord: tung trafik, lastbilar, förnybara drivmedel, grön tillväxt, klimatvänliga alternativ Arena 7. Bioenergi i industri och fastigheter Skattesubventionerna för olja inom tillverkningsindustrin trappas ner och det blir allt lönsammare att konvertera till bioenergi. Det är inte bara en ekonomisk fråga utan kan även vara en miljöprofilfråga för många företag. Vi efterlyser allt från goda exempel till problem som uppstår i konverteringsprocessen. Vad ska man tänka på? Vilka hinder finns? För vilka processer lämpar sig bioenergi? Vilka bränslen är lämpliga? Hur ser den tekniska utvecklingen ut? Ledord: Bioenergi, processenergi, skattesubvention, ångproduktion, bioolja, pellets, flis Arena 8. Internationell utblick I och med COP21 i Paris, som utmålats som nästa avgörande klimatmöte, börjar åter energioch klimatfrågan klättra på dagordningen hos världens ledare. I många länder och regioner i vår omvärld har framstegen inom klimat- och energiområdet dock inte låtit vänta på sig och det finns såväl många erfarenheter vi i Skåne kan inspireras av, som lärdomar vi kan dra från dessa exempel. Hur kommer förhandlingarna i Paris att påverka oss och resten av världen? I Norge fanns fler än elbilar i slutet av 2014, hur har de lyckats med det? I Danmark produceras omkring 20 % av elen med vindkraft. Vilka strategier finns för energilagring av överskottsel då elpriset är lågt eller till och med negativt? Vilka länder har börjat arbeta med vågkraft? Hur påverkas länderna i Östeuropa av olje- och gasprisutvecklingen? Detta är bara några av de frågor som skulle kunna lyftas på denna arena.

5 Har du inblick i en intressant eller inspirerande utveckling utanför Sveriges gränser, anmäl dig för att ge oss en utblick! På denna arena vill vi lära och inspireras av exempel inom energi- och klimatområdet från andra länder. Även föredrag på engelska välkomnas. Ledord: COP 21, klimatmål, planering och strategier, förnybar energi, energieffektivisering, transporter Arena 9. Grundkurs vätgas/bränsleceller, geoenergi och förnybara fordonsbränslen Energivärlden utvecklas snabbt och det gäller att hänga med. Saknar du kunskaper eller behöver du en uppfräschning? Vi erbjuder grundkurser i tre områden där det händer mycket: vätgas och bränsleceller, geoenergi för värme och kyla och en genomgång av vad olika typer av förnybara fordonsbränslen betyder och hur de påverkar miljön, exempelvis: biodiesel, biogas, etanol och elbilar. Ledord: vätgas, bränsleceller, geoenergi, förnybara fordonsbränslen, grundkurs, utbildning Arena 10. Solfångarna i skuggan av solcellerna Solfångare har potential att bidra med värmeproduktion till Sveriges energiförsörjning helt utan utsläpp av miljöfarliga ämnen. Solvärmetekniken har även stor möjlighet att integreras i befintlig bebyggelse utan visuell påverkan på stads- och landskapsbild. Men varför byggs det så lite ny solvärme i Sverige idag? Är den missgynnad av politiska beslut, av priskonkurrens med fjärrvärme och värmepumpar eller finns det andra anledningar? Vilken potential har egentligen solvärme i vårt energisystem ur ett samhällsperspektiv där olika energislag ska komplettera varandra på ett optimalt sätt? På den här arenan vill vi gärna få in bidrag som visar på lyckade solvärmelösningar och nya användningsområden för tekniken. I vilka sammanhang och hustyper det är en god idé att satsa på solvärme, hur kan solfångare användas som intressanta inslag i arkitektur och byggnadsdesign och finns exempel på där det bidragit till att nå miljöklassning av byggnader? Vi vill även lyfta frågan om vilken roll solfångare har att spela i vårt energisystem ur ett systemperspektiv och vilken potential som finns. Ledord: förnybar värmeproduktion, energiförsörjning, energieffektiv bebyggelse, design och arkitektur, solvärme, solfångare, passivhus, Miljöbyggnad, LEED, BREEAM Arena 11. Fjärrvärmens miljöaspekter Många skånska aktörer har höga miljöambitioner, vilket bland annat stödet för kampanjen 100 % Fossilbränslefritt Skåne visar på. För dem som vill säkerställa att den energi de använder kommer från förnybara energikällor, finns möjlighet att kontraktera förnybar el

6 till sina byggnader och biogas för tankning av fordon. Men hur gör man när det kommer till uppvärmning med fjärrvärme? Kan kunder ställa krav på fjärrvärmens miljöprestanda i sina avtal? Fjärrvärmen, och kraftvärmen, i Skåne produceras baserat på många olika energislag, såsom bioenergi, avfall, naturgas, solenergi, geoenergi, spillvärme och olja. Hur ser egentligen fjärrvärmens miljöpåverkan ut i vårt län? Är vår avfallsförbränning långsiktigt hållbart för Skåne och vad finns det egentligen för alternativ? Vad innebär fossilbränslefri fjärrvärme? På denna arena vill vi öka vår kompetens om fjärrvärmens miljöaspekter och utreda möjligheter för kunder att ställa miljökrav på fjärrvärmen. Ledord: Fjärrvärme, avfall, gas, miljöprestanda, miljökrav, fossilbränslefritt Arena 12. Spillvärme Skånska industrier producerar värme till ett värde av tiotals miljoner som i dagsläget bara spolas bort eller vädras ut. Den industriella restvärmen, spillvärmen, skulle kunna bidra till uppvärmning av såväl villor som andra industrier och fastigheter, men det finns flera stora utmaningar för att matcha tillgång och efterfrågan rent geografiskt, såväl som tekniska och affärsmässiga frågor. Vad krävs för att vi ska kunna utnyttja spillvärmepotentialen i Skåne? Nya affärsmodeller? Ny lagstiftning? Hur ser förutsättningarna för sammanbyggning med fjärrvärmenäten ut? Krävs nya innovationer för att realisera potentialen eller finns potentialen i nya innovativa användningsområden för låggradig restvärme kopplat till morgondagens livsmedelsproduktion och hållbara urbana miljöer? Till denna arena söker vi föreläsningsbidrag som visar på möjligheter, utmaningar och goda exempel kopplat till spillvärme. Arenan arrangeras i samarbete med Klimatsamverkan Skåne. Ledord: Spillvärme, fjärrvärmenät, industriell restvärme, lågtemperaturssystem, affärsmodeller, lagstiftning, innovation Nytt för i år: Workshops I årets program kommer det att arrangeras 3-4 workshops. Våra förslag finns nedan, men har du en egen idé kan du också anmäla den, så väljer vi ut inslag som kompletterar

7 programmet väl. Företag eller organisationer som anmäler intresse för att hålla i en workshop kan delta med två medarbetare i programmet om behov finns. Har du egna erfarenheter eller förslag på övningar inom områdena nedan? Är din organisation intresserad av att leda delar av en workshop eller har ni ett heltäckande koncept för denna timme? Sänd in förslag och beskriv ert upplägg med några rader. Workshop 1: Finansiera dina projekt med EU-medel I Skåne finns många projektinitiativ inom frågor som energi, klimat och hållbarhet, men ofta är det svårt att hitta finansiering för sina idéer. Det finns goda möjligheter till detta inom EU:s fonder och program, exempelvis Horisont 2020, Interreg och strukturfondsprogram, etc. På denna workshop vill vi fokusera på möjligheterna att hitta och söka EU-finansiering. Workshop 2: Analys av verksamhetens klimatrisker Klimatförändringarna kommer drabba oss alla, om än i olika utsträckning. Syftet med denna workshop är att privata och offentliga företag ska börja analysera hur deras verksamhet kan påverkas av ett ändrat klimat och hur de bör agera för att minska riskerna och därmed sin sårbarhet. Workshop 3: Räkna på LCC Räknestuga för att räkna på livscykelkostnad i fastigheter eller åtgärder i företag. Syftet med workshopen är att öka medvetenheten om vad livscykelkostnader är hos fastighetsägare, kommuner eller företag och att ge målgruppen en enkel introduktion till hur det går till. Workshop: Egen idé Vill du anordna en workshop inom energi-, klimat- eller fastighetsområdet, lämna gärna en intresseanmälan för detta. Om förslaget känns relevant för årets program och vi inte får in kompletta förslag till ovanstående workshops, kan vi komma att ersätta dem med ett annat inslag.

7 konkreta effektmål i Västerås stads energiplan 2007-2015

7 konkreta effektmål i Västerås stads energiplan 2007-2015 7 konkreta effektmål i Västerås stads energiplan 2007-2015 Energiplanen beskriver vad vi ska göra och den ska verka för ett hållbart samhälle. Viktiga områden är tillförsel och användning av energi i bostäder

Läs mer

Vision År 2030 är Örebroregionen klimatklok. Då är vi oberoende av olja och andra fossila bränslen och använder istället förnybar energi.

Vision År 2030 är Örebroregionen klimatklok. Då är vi oberoende av olja och andra fossila bränslen och använder istället förnybar energi. Pub nr 2008:44 Vision År 2030 är Örebroregionen klimatklok. Då är vi oberoende av olja och andra fossila bränslen och använder istället förnybar energi. Vi hushållar med energin och använder den effektivt.

Läs mer

Fossilbränslefri kommun 2025

Fossilbränslefri kommun 2025 4131 eller 12 år, 3 mån, 3 veckor Fossilbränslefri kommun 2025 20130917 Elvira Laneborg, miljö- och klimatstrateg Övergripande mål Mörbylånga är en fossilbränslefri kommun som är självförsörjande med trygg

Läs mer

Uppdatering av Norrbottens klimat- och energistrategi

Uppdatering av Norrbottens klimat- och energistrategi Uppdatering av Norrbottens klimat- och energistrategi Vision 2050 I Norrbotten är all produktion och konsumtion resurseffektiv och hållbar ur så väl ett regionalt som globalt perspektiv. Utsläppen av växthusgaser

Läs mer

Kongahälla Att gå från lågenergihus till aktivhus!

Kongahälla Att gå från lågenergihus till aktivhus! Kongahälla Att gå från lågenergihus till aktivhus! En förstudie Eva Sikander, SP Monica Axell, SP Kongahälla Att gå från lågenergihus till aktivhus! Aktivhus eller plusenergihus genererar mer energi över

Läs mer

Status och Potential för klimatsmart energiförsörjning

Status och Potential för klimatsmart energiförsörjning Status och Potential för klimatsmart energiförsörjning Projektets huvudaktiviteter HA 1 - Status och potentialer för klimatsmart energiförsörjning HA 2 - Klimatsmarta energisystem vision och praktik HA

Läs mer

Miljöanpassat byggande. Katarína Heikkilä NCC Construction Sverige AB NCC Teknik

Miljöanpassat byggande. Katarína Heikkilä NCC Construction Sverige AB NCC Teknik Miljöanpassat byggande Katarína Heikkilä NCC Construction Sverige AB NCC Teknik Agenda Varför skall man lägga fokus på energi- och miljöfrågor? Byggnaden och energianvändning Vad gör byggsektorn? September

Läs mer

Uppföljning av Energiplan 2008 Nulägesbeskrivning

Uppföljning av Energiplan 2008 Nulägesbeskrivning Nulägesbeskrivning Lerum 2013-04-10 Innehåll Energiplan 2008 uppföljning 4 Sammanfattning 6 Uppföljning Mål 7 Minskade fossila koldioxidutsläpp... 7 Mål: År 2020 har de fossila koldioxidutsläppen minskat

Läs mer

Omvärldsanalys. Värmland kraftsamlar inför EU:s nästa programperiod 2014-2020: Tula Ekengren och Lovisa Mellgren, Ecoplan

Omvärldsanalys. Värmland kraftsamlar inför EU:s nästa programperiod 2014-2020: Tula Ekengren och Lovisa Mellgren, Ecoplan Värmland kraftsamlar inför EU:s nästa programperiod 2014-2020: Omvärldsanalys Tula Ekengren och Lovisa Mellgren, Ecoplan Enheten för regional tillväxt Dag Hallén April /Maj 2014 www.regionvarmland.se Det

Läs mer

Angående förslag till färdplan för ett fossilbränslefritt Stockholm 2050 Remissvar

Angående förslag till färdplan för ett fossilbränslefritt Stockholm 2050 Remissvar Dnr Sida 1 (5) 2013-08-08 Handläggare Daniel Edenborgh 08-508 270 91 daniel.edenborgh@stockholm.se Till Fastighetsnämnden 2013-08-27 Förslag till beslut Fastighetsnämnden beslutar att till kommunstyrelsens

Läs mer

Välkommen till seminarium Solenergi och bygglov. 25 April, Malmö

Välkommen till seminarium Solenergi och bygglov. 25 April, Malmö Välkommen till seminarium Solenergi och bygglov 25 April, Malmö Program 08:30 08:45 Fika och registrering 08:45 09:20 Välkommen och Introduktion till solenergianläggningar 09:20 09:50 Kommunala riktlinjer

Läs mer

Vattenfall Värme Uppsala

Vattenfall Värme Uppsala Vattenfall Värme Uppsala - dagsläget Johan Siilakka, chef anläggningsutveckling - utveckling Anna Karlsson, miljöspecialist - varför biobränslen? - tidplaner och delaktighet 2013-03-02 Foto: Hans Karlsson

Läs mer

Energistrategi 2035. -en kortversion

Energistrategi 2035. -en kortversion Energistrategi 2035 -en kortversion Augusti 2011 Producerad av Emma Sjödahl utifrån Helsingborgs energistrategi 2035 som producerades av Infab. ISBN: 978-91-8586720-2 2 Innehåll Helsingborg ska ligga i

Läs mer

2011-03-25 Bilaga 1 Kommunfullmäktige 2011-04-27 64. Handlingsplan till Alvesta kommuns energi- och klimatstrategi

2011-03-25 Bilaga 1 Kommunfullmäktige 2011-04-27 64. Handlingsplan till Alvesta kommuns energi- och klimatstrategi 2011-03-25 Bilaga 1 Kommunfullmäktige 2011-04-27 64 Handlingsplan till Alvesta kommuns energi- och klimatstrategi 1 Effektmål för kommunorganisationen Mål att uppnå till och med år 2014 År 2014 skall energiförbrukningen

Läs mer

Ta ansvar för miljö och ekonomi - spara energi

Ta ansvar för miljö och ekonomi - spara energi Ta ansvar för miljö och ekonomi - spara energi 2 Energihushållning är allas ansvar Energieffektiviseringar leder till minskad användning av energi och därmed indirekt till minskade utsläpp av växthusgaser

Läs mer

Energieffektiva byggnader

Energieffektiva byggnader Energieffektiva byggnader byggregler, finansiering och regionala mål Lena Eckerberg, Energikontor Sydost Tommy Lindström, Energikontor Sydost Kalmar 20 april 2018 Twitter: @EnergikontorSO Energikontor

Läs mer

100 % Fossilbränslefritt Skåne 2020 2014-11-07

100 % Fossilbränslefritt Skåne 2020 2014-11-07 Företaget Malmö Airport Kund Social utveckling Miljö 100 % Fossilbränslefritt Skåne 2020 2014-11-07 Maria Bengtsson Chef Miljö och Infrastruktur Swedavia Malmö Airport Vår uppgift I korthet Våra tjänster

Läs mer

Ta ansvar för miljö och ekonomi. - spara energi

Ta ansvar för miljö och ekonomi. - spara energi Ta ansvar för miljö och ekonomi - spara energi Ta ansvar för miljö och ekonomi - spara energi Framtagen av Länsstyrelsen i Skåne län 2012 Foton: Roza Czulowska och Björn Olsson Energihushållning är allas

Läs mer

Vad kan vätgas göra för miljön? H 2. Skåne. Vi samverkar kring vätgas i Skåne!

Vad kan vätgas göra för miljön? H 2. Skåne. Vi samverkar kring vätgas i Skåne! H 2 Skåne Vi vill öka den skånska tillväxten inom miljöteknikområdet och med stöd från den Europeiska regionala utvecklingsfonden arbetar vi i projektet Vätgassamverkan i Skåne. Genom nätverkande och gemensamma

Läs mer

Strategi för energieffektivisering. Anna-Karin Olsson, Kommunekolog Höör 2013-01-30 Johan Nyqvist, Energikontoret Skåne

Strategi för energieffektivisering. Anna-Karin Olsson, Kommunekolog Höör 2013-01-30 Johan Nyqvist, Energikontoret Skåne Strategi för energieffektivisering Anna-Karin Olsson, Kommunekolog Höör 2013-01-30 Johan Nyqvist, Energikontoret Skåne Interna miljöregler, 1996 kontorspapper ska vara Svanenmärkt glödlampor byts till

Läs mer

Åtgärdsworkshop Valdemarsvik. Hur kan kommunen bidra till att skapa ett hållbart energisystem 2020? Hemläxa och bakgrundsmaterial

Åtgärdsworkshop Valdemarsvik. Hur kan kommunen bidra till att skapa ett hållbart energisystem 2020? Hemläxa och bakgrundsmaterial Åtgärdsworkshop Valdemarsvik Hur kan kommunen bidra till att skapa ett hållbart energisystem 22? Hemläxa och bakgrundsmaterial 1 Detta dokument innehåller de fakta kring Valdemarsviks nuläge, alternativ

Läs mer

Bräcke kommun 2008-2012

Bräcke kommun 2008-2012 Målsättningar for Energi- och klimatstrategi Bräcke kommun 2008-2012 Antagen av Bräcke kommunfullmäktige 118/2007 Energi- och klimatstrategi for Bräcke kommun 2008 2012 2 1. I n l e d n i n g Föreliggande

Läs mer

Bygg och bo energismart i Linköping

Bygg och bo energismart i Linköping Bygg och bo energismart i Linköping Snart kommer du att flytta in i ett nybyggt hus i Linköping. Gratulerar! Att få planera och bygga sitt drömhus hör till höjdpunkterna i livet. Det är samtidigt ett stort

Läs mer

Ramverk för Gröna obligationer

Ramverk för Gröna obligationer program policy uttrycker värdegrunder och förhållningssätt för arbetet med utvecklingen av Västerås som ort inklusive koncernen Västerås stad uttrycker värdegrunder och förhållningssätt för arbetet i koncernen

Läs mer

Omställning av transportsektorn till fossilfrihet vilken roll har biogasen?

Omställning av transportsektorn till fossilfrihet vilken roll har biogasen? Omställning av transportsektorn till fossilfrihet vilken roll har biogasen? Emmi Jozsa Energimyndigheten 26 maj 2016 Agreed headline targets 2030 Framework for Climate and Energy 2020-20 % Greenhouse

Läs mer

ENERGI- OCH KLIMATPLAN GAGNEFS KOMMUN 2013 2020 mål och åtgärder

ENERGI- OCH KLIMATPLAN GAGNEFS KOMMUN 2013 2020 mål och åtgärder ENERGI- OCH KLIMATPLAN GAGNEFS KOMMUN 2013 2020 mål och åtgärder Innehåll 1. SAMMANFATTNING AV PLANENS MÅL OCH ÅTGÄRDER...3 2. LÅNGSIKTIGA OCH ÖVERGRIPANDE MÅL...3 3. DELMÅL OCH ÅTGÄRDER FÖR ENERGI TILL

Läs mer

Summering av gruppdiskussionerna

Summering av gruppdiskussionerna 2008-03-19 Summering av gruppdiskussionerna Energiseminarium 5 mars Temagrupper: Energieffektivisering Förnybar Energi Planering, kunskap, forskning och näringsliv 1-1 Energieffektivisering 1(6) Vad ser

Läs mer

Snabbaste vägen till verkstad! Nytt program för energi och klimat i Örebro län. Loka 21 augusti 2012

Snabbaste vägen till verkstad! Nytt program för energi och klimat i Örebro län. Loka 21 augusti 2012 Snabbaste vägen till verkstad! Nytt program för energi och klimat i Örebro län Loka 21 augusti 2012 Snabbaste vägen till verkstad! Välkomna, kort presentation av sessionens bakgrund och syfte Presentationsrunda

Läs mer

Klimatstrategi för Västra Götaland. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt.

Klimatstrategi för Västra Götaland. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. Klimatstrategi för Västra Götaland. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. VILKEN OMVÄLVANDE TID OCH VILKEN FANTASTISK VÄRLD! Filmer, böcker och rapporter om klimatförändringarna är våra ständiga

Läs mer

Förnybar värme/el mängder idag och framöver

Förnybar värme/el mängder idag och framöver Förnybar värme/el mängder idag och framöver KSLA-seminarium 131029 om Marginalmarkernas roll vid genomförandet av Färdplan 2050 anna.lundborg@energimyndigheten.se Jag skulle vilja veta Hur mycket biobränslen

Läs mer

Energi & klimat i Värmland

Energi & klimat i Värmland Energi & klimat i Värmland Aktuella utvecklingsområden och strategier Dag Hallén Enheten för Region Tillväxt ENERGI OCH KLIMATFRÅGOR I VÄRMLAND Värmlandsstrategin är vår framtidsplan Vi har ett gemensamt

Läs mer

1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om inriktningen av energipolitiken.

1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om inriktningen av energipolitiken. Enskild motion Motion till riksdagen: 2014/15:1641 av Penilla Gunther (KD) Inriktningen av energipolitiken Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs

Läs mer

Färdplan för ett fossilbränslefritt Stockholm 2050

Färdplan för ett fossilbränslefritt Stockholm 2050 HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING STRATEGISKA AVDELNIN GEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2013-05-08 Handläggare: Solveig Nilsson Telefon: 08-508 04 052 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd 2013-06-13

Läs mer

Klarar ditt företag ett elpris på 2-3 kr/kwh? (d v s 2-3 gånger dagens elpris)

Klarar ditt företag ett elpris på 2-3 kr/kwh? (d v s 2-3 gånger dagens elpris) Klarar ditt företag ett elpris på 2-3 kr/kwh? (d v s 2-3 gånger dagens elpris) Priset räknas inte längre i ören De låga svenska energipriserna är ett minne blott. På en allt mer integrerad nordisk och

Läs mer

Kurspaketet Värmesystem

Kurspaketet Värmesystem Värmesystem Kurspaketet Värmesystem Hur förser vi våra byggnader med värme och hur effektivt används den? Hur kan vi minska energianvändningen i byggnader? Hur produceras, uppgraderas och utnyttjas biobränslen

Läs mer

Vill ni vara med och skapa ett hållbart Skandinavien?

Vill ni vara med och skapa ett hållbart Skandinavien? Vill ni vara med och skapa ett hållbart Skandinavien? Att söka stöd till projekt inom grön ekonomi från EU-programmet Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak INNEHÅLL Jobba med hållbar energi över gränserna...

Läs mer

Sysselsättningseffekter

Sysselsättningseffekter BILAGA 2 1(3) Underlag gällande Sysselsättningseffekter Sysselsättningseffekter - Underlag till Dalarnas Energi- och klimatstrategi 2012 2 Bakgrund och syfte I Dalarnas energi- och klimatstrategi 2012

Läs mer

Köparens krav på bränsleflis?

Köparens krav på bränsleflis? Köparens krav på bränsleflis? Skövde 2013-03-12 Jonas Torstensson Affärsutveckling Biobränslen Översikt E.ON-koncernen Runtom i Europa, Ryssland och Nordamerika har vi nästan 79 000 medarbetare som genererade

Läs mer

Stadsomvandlingen som skapar den hållbara staden - den smarta staden

Stadsomvandlingen som skapar den hållbara staden - den smarta staden Stadsomvandlingen som skapar den hållbara staden - den smarta staden Mats Nilsson Tekniska Verken i Kiruna AB Kiruna kommun Bild: LKAB Vad borde vi bygga för stad? Vårt uppdrag Utmaningar & möjligheter

Läs mer

2-1: Energiproduktion och energidistribution Inledning

2-1: Energiproduktion och energidistribution Inledning 2-1: Energiproduktion och energidistribution Inledning Energi och energiproduktion är av mycket stor betydelse för välfärden i ett högteknologiskt land som Sverige. Utan tillgång på energi får vi problem

Läs mer

Kommunen, en trög och byråkratisk koloss. Eller...?

Kommunen, en trög och byråkratisk koloss. Eller...? Kommunen, en trög och byråkratisk koloss. Eller...? Jonas Kamleh Enhetschef för Klimat och Naturresurser Avdelningen för Stadsutveckling och strategi Miljöförvaltningen, Malmö stad Ja. och kanske lite

Läs mer

SÅ BLIR SVERIGES BÖNDER KLIMATSMARTAST I VÄRLDEN 2010-07-21

SÅ BLIR SVERIGES BÖNDER KLIMATSMARTAST I VÄRLDEN 2010-07-21 SÅ BLIR SVERIGES BÖNDER KLIMATSMARTAST I VÄRLDEN 2010-07-21 Dubbelt upp klimatsmarta mål för de gröna näringarna. Sverige har några av världens mest ambitiösa mål för klimat- och energiomställningen. Så

Läs mer

Lönsam energieffektivisering 2015

Lönsam energieffektivisering 2015 Lönsam energieffektivisering 2015 Galären tolkar hållbarhet Våra fastigheter skall utmana staden invändigt och utvändigt, arkitektoniskt, tekniskt och socialt. Men vi måste göra det långsiktigt hållbart.

Läs mer

Miljöredovisning 2016 tillsammans för en hållbar framtid

Miljöredovisning 2016 tillsammans för en hållbar framtid Miljöredovisning 2016 tillsammans för en hållbar framtid Miljöfrågorna är viktiga för oss. För Sundsvall Energi står miljöfrågorna i fokus. Det är en del av vår vardag och vi jobbar aktivt för att ständigt

Läs mer

Forskning & innovation för ett hållbart energisystem. Klara Helstad Chef enheten hållbar industri

Forskning & innovation för ett hållbart energisystem. Klara Helstad Chef enheten hållbar industri Forskning & innovation för ett hållbart energisystem Klara Helstad Chef enheten hållbar industri De globala utmaningarna Klimatfrågan är en av vår tids största utmaningar 70% av de globala växthusgasutsläppen

Läs mer

Ett hållbart energisystem Målsättningar och styrmedel. Klimatutbildning, 18 mars 2014, Luleå

Ett hållbart energisystem Målsättningar och styrmedel. Klimatutbildning, 18 mars 2014, Luleå Ett hållbart energisystem Målsättningar och styrmedel Klimatutbildning, 18 mars 2014, Luleå Energipolitiska mål för Sverige fram till 2020 Energimyndighetens vision: Ett hållbart energisystem Svensk och

Läs mer

Strategiska vägval för ett fossiloberoende Västra Götaland 2030. Faktaunderlag med statistik och klimatutmaningar

Strategiska vägval för ett fossiloberoende Västra Götaland 2030. Faktaunderlag med statistik och klimatutmaningar Strategiska vägval för ett fossiloberoende Västra Götaland 2030 Faktaunderlag med statistik och klimatutmaningar Faktamaterialet presenterar 1. Statistik gällande klimatutsläpp i Västra Götaland 2. Det

Läs mer

Remissvar Energi- och klimatprogram för Örebro län

Remissvar Energi- och klimatprogram för Örebro län Datum 2012-06-30 Svarslämnare Organisation Sivert Gustafsson Länsbygderådet i Örebro län/hela Sverige ska leva Skicka in via e-post: energiochklimat.orebro@lansstyrelsen.se senast den 30 juni 2012. Tack

Läs mer

Världens största lågtempererade fjärrvärmenät

Världens största lågtempererade fjärrvärmenät Världens största lågtempererade fjärrvärmenät Paul Cedwall Affärsområdesansvarig Värme/Kyla Urban Magma 2018-04-25 Agenda Introduktion Brunnshögsområdet Lågtemperaturnätet i Brunnshög Innovativa energilösningar

Läs mer

Miljöredovisning 2014

Miljöredovisning 2014 Miljöredovisning 2014 Vi är stolta över vår fjärrvärmeproduktion som nu består av nära 100 % återvunnen energi. Hans-Erik Olsson Kvalitetsstrateg vid Sundsvall Energi Miljöfrågorna är viktiga för oss.

Läs mer

Förslag till energiplan

Förslag till energiplan Förslag till energiplan Bilaga 2: Miljöbedömning 2014-05-20 Remissversion BI L A G A 2 : M I L J Ö BE D Ö M N I N G Förslag till energiplan Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850

Läs mer

2020 så ser det ut i Sverige. Julia Hansson, Energimyndigheten

2020 så ser det ut i Sverige. Julia Hansson, Energimyndigheten EU:s 20/20/20-mål till 2020 så ser det ut i Sverige Julia Hansson, Energimyndigheten EU:s 20/20/20-mål till 2020 EU:s utsläpp av växthusgaser ska minska med 20% jämfört med 1990 års nivå. Minst 20% av

Läs mer

Tillsyn som motor för energieffektivisering. Jessica Berggren Miljöförvaltningen Stockholm Avd Plan & miljö

Tillsyn som motor för energieffektivisering. Jessica Berggren Miljöförvaltningen Stockholm Avd Plan & miljö Tillsyn som motor för energieffektivisering Jessica Berggren Miljöförvaltningen Stockholm Avd Plan & miljö Energimyndigheten Energimyndigheten föreslår att energi utpekas som en övergripande miljömålsfråga

Läs mer

Årsrapport Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning Linköpings kommun linkoping.se

Årsrapport Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning Linköpings kommun linkoping.se Årsrapport 216 Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning 217-12-1 Linköpings kommun linkoping.se Trend i korthet: Foto: Stångåstaden Energianvändningen i byggnader minskar Koldioxidutsläppen från

Läs mer

Mot ett energismart Falun 2050

Mot ett energismart Falun 2050 falun.se/falunframat En del av Falun Framåt / Hållbar utveckling inom tillväxt, miljö och folkhälsa Mot ett energismart Falun 2050 Kortversion av Faluns Energi- och klimatprogram 1 Inledning Kommunalrådet

Läs mer

Årsrapport Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning. Rapport Linköpings kommun linkoping.se

Årsrapport Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning. Rapport Linköpings kommun linkoping.se Årsrapport 215 Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning Rapport 216-11-14 Linköpings kommun linkoping.se Inledning Linköpings kommun har som mål att kommunen ska vara koldioxidneutral 225. Koldioxidneutralitet

Läs mer

Klimatstrategi Lägesrapport kortversion 2013-02-04

Klimatstrategi Lägesrapport kortversion 2013-02-04 Klimatstrategi Lägesrapport kortversion 2013-02-04 Denna folder presenterar kort hur utsläppen av växthusgaser m.m. har utvecklats under senare år. Klimatredovisningen i sin helhet kan läsas på www.kristianstad.se

Läs mer

Jämförelse med uppsatta mål

Jämförelse med uppsatta mål 2009 2012 Kommunseminarier 21 kommuner i AC och BD Energianvändning idag Scenarier Uppskatta potentialer förnybar energi Diskussioner om lokala mål och åtgärder 2 Exempel på mål Ökad andel förnybar energi

Läs mer

» Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Energi- och klimatstrategi. Energi- och klimatstrategi 1

» Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Energi- och klimatstrategi. Energi- och klimatstrategi 1 » Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Energi- och klimatstrategi Energi- och klimatstrategi 1 Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 15 oktober 2015 För revidering ansvarar: Miljö-

Läs mer

Eskilstunas klimatplan. Så skapar vi en hållbar utveckling

Eskilstunas klimatplan. Så skapar vi en hållbar utveckling Eskilstunas klimatplan Så skapar vi en hållbar utveckling Vi tar ansvar för framtiden I Eskilstuna är vi överens om att göra vad vi kan för att bidra till en ekologiskt hållbar utveckling. Eskilstuna är

Läs mer

KURS I GRÖNA HYRESAVTAL

KURS I GRÖNA HYRESAVTAL KURS I GRÖNA HYRESAVTAL FASTIGHETSÄGARNA UTBILDNING AGENDA 1. Bakgrund, syfte med Grönt hyresavtal 2. Genomgång av olika avsnitten i gröna hyresavtal 3. Genomgång av Grön bilaga 4. Struktur för årlig uppföljning

Läs mer

Klimatkommunen Kristianstad Elin Dalaryd

Klimatkommunen Kristianstad Elin Dalaryd Klimatkommunen Kristianstad Elin Dalaryd Var kommer de lokala utsläppen ifrån? Dikväveoxid 16% HFC 0,4% Metan 17% Koldioxid 67% Utsläpp av växthusgaser per invånare: år 1990 9,7 ton år 2006 6,5 ton Lokala

Läs mer

Ramverk för färdplan 100% förnybar energi

Ramverk för färdplan 100% förnybar energi Ramverk för färdplan 100% förnybar energi 1 En omställning som brådskar Sverige har genom energiöverenskommelsen mellan fem partier från 2016 ett mål om 100 % förnybar elförsörjning till år 2040. Det är

Läs mer

Vattenfall InHouse. Det hållbara sättet att stärka ert varumärke

Vattenfall InHouse. Det hållbara sättet att stärka ert varumärke Vattenfall InHouse Det hållbara sättet att stärka ert varumärke Hållbarhet är det viktigaste för framtiden Idag ställer era kunder krav. De förväntar sig att hotellrummets värme och livsmedelsaffärens

Läs mer

Sverigedemokraterna 2011

Sverigedemokraterna 2011 Energipolitiskt program S 2011 Vision För att Sverige ska kunna upprätthålla en hög internationell konkurrenskraft och levnadsstandard vill S föra en energipolitik som säkerställer en prisvärd och tillförlitligenergiförsörjning,

Läs mer

Bilaga 3. Framtidsbild Nyköping

Bilaga 3. Framtidsbild Nyköping Datum 2014-12-17 Bilaga 3. Framtidsbild Nyköping Vad kan Nyköping uppnå från 2015 och till år 2020 när det gäller energieffektivisering, förnyelsebar energi och utsläpp av bland annat koldioxid? Om vi

Läs mer

SVERIGEDEMOKRATISKT INRIKTNINGSPROGRAM FÖR ENERGIPOLITIK

SVERIGEDEMOKRATISKT INRIKTNINGSPROGRAM FÖR ENERGIPOLITIK SVERIGEDEMOKRATISKT INRIKTNINGSPROGRAM FÖR ENERGIPOLITIK Antogs av Landsdagarna 2011. Tryckversion 2.0-2014-03-04 VISION För att Sverige ska kunna upprätthålla en hög internationell konkurrenskraft och

Läs mer

AB Svenskt Klimatneutralt Boende 0702-798-799 www.ases.me

AB Svenskt Klimatneutralt Boende 0702-798-799 www.ases.me AB Svenskt Klimatneutralt Boende 0702-798-799 www.ases.me Nulägesbeskrivning - Idag använder vi 150% av jordens resurser - År 2030 kommer den siffran att överstiga 200% Källa: Världsnaturfonden WWF Nulägesbeskrivning

Läs mer

Tänk längre! Vinn-vinn när företag sparar energi. Hur företag uppfyller miljöbalkens krav på energihushållning

Tänk längre! Vinn-vinn när företag sparar energi. Hur företag uppfyller miljöbalkens krav på energihushållning Tänk längre! Vinn-vinn när företag sparar energi Hur företag uppfyller miljöbalkens krav på energihushållning Företagen ska spara energi Många företag kan spara upp till 15 procent av sin energianvändning

Läs mer

Malmö och Malmös klimatstrategiska arbete Hur vi arbetar

Malmö och Malmös klimatstrategiska arbete Hur vi arbetar Malmö och Malmös klimatstrategiska arbete Hur vi arbetar Malmö Den unga staden 29,5 år Malmö är en ung stad och den mest typiska Malmöbon är en 29-årig tjej eller en 30-årig kille. En stad som växer Sveriges

Läs mer

Energieffektiva företag i samverkan. Bengt Linné, Bengt Dahlgren Syd AB

Energieffektiva företag i samverkan. Bengt Linné, Bengt Dahlgren Syd AB Energieffektiva företag i samverkan Bengt Linné, Bengt Dahlgren Syd AB Fosieby Företagsgrupp 180 medlemsföretag med olika verksamheter, från tillverkande industri till kontor Uppfört 1970-1980-talet Använder

Läs mer

Göran Gustavsson Energikontor Sydost och Bioenergigruppen i Växjö Fredensborg

Göran Gustavsson Energikontor Sydost och Bioenergigruppen i Växjö Fredensborg Fjärr- och närvärmens roll i samhället för att klara satta miljö- och klimatmål Göran Gustavsson Energikontor Sydost och Bioenergigruppen i Växjö Fredensborg 20170428 på väg mot ett hållbart energisystem

Läs mer

Yttrande över Forskning och innovation för ett hållbart energisystem (Dnr: N2012/6345/E)

Yttrande över Forskning och innovation för ett hållbart energisystem (Dnr: N2012/6345/E) Näringsdepartementet 114 85 Stockholm 2012-05-13 Yttrande över Forskning och innovation för ett hållbart energisystem (Dnr: N2012/6345/E) Teknikföretagen har beretts tillfälle att yttra sig över rubricerade

Läs mer

GÖTEBORG 2050 GÖTEBORG 2050. Energiremisseminarium 30/8 2004. www.goteborg2050.nu

GÖTEBORG 2050 GÖTEBORG 2050. Energiremisseminarium 30/8 2004. www.goteborg2050.nu www.goteborg2050.n u Solstad Göteborg 2050 Johan Swahn och Elin Löwendahl, Chalmers Hans Eek, Göteborg Energi Projektet (I) Utvecklar hållbara långsiktiga framtidsbilder (scenarier, visioner) som bidrag

Läs mer

C apensis Förlag AB. 4. Energi. Naturkunskap 1b. Energi. 1. Ett hållbart samhälle 2. Planeten Jorden 3. Ekosystem

C apensis Förlag AB. 4. Energi. Naturkunskap 1b. Energi. 1. Ett hållbart samhälle 2. Planeten Jorden 3. Ekosystem Senast uppdaterad 2012-12-09 41 Naturkunskap 1b Lärarhandledning gällande sidorna 6-27 Inledning: (länk) Energi C apensis Förlag AB Läromedlet har sju kapitel: 1. Ett hållbart samhälle 2. Planeten Jorden

Läs mer

InItIatIvet för. miljö ansvar

InItIatIvet för. miljö ansvar InItIatIvet för miljö ansvar Initiativet för miljöansvar Initiativet för Miljöansvar är ett av CSR Västsveriges handlingsprogram för ökat ansvarstagande, lokalt som globalt. Det är tänkt att kunna fungera

Läs mer

Färdplan för ett fossilbränslefritt Stockholm 2050

Färdplan för ett fossilbränslefritt Stockholm 2050 SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING STADSUTVECKLING Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2013-05-06 Handläggare Anna Bolinder Till Skärholmens stadsdelsnämnd Svar på remiss från kommunstyrelsen Förvaltningens förslag

Läs mer

Välkommen till Vattenfall Värme Uppsala. Välkommen till Värme Uppsala

Välkommen till Vattenfall Värme Uppsala. Välkommen till Värme Uppsala Välkommen till Vattenfall Värme Uppsala Välkommen till Värme Uppsala Agenda: - Några ord om vår verksamhet - Ekonomi och prisutveckling - Vårt arbete mot ett uthålligare Uppsala Adrian Berg von Linde Några

Läs mer

Klimatneutrala godstransporter på väg

Klimatneutrala godstransporter på väg INFRASTRUKTUR DRIVMEDEL FORDON LOGISTIK FORSKNING Klimatneutrala godstransporter på väg Ett samarbetsprojekt mellan Preem Petroleum AB Schenker AB Volvo Lastvagnar AB Vägverket Göteborgs miljövetenskapliga

Läs mer

Klimatoch energistrategier

Klimatoch energistrategier www.gislaved.se Klimat- och energi åtgärdsplanen 2011 Antagen av Kommunfullmäktige 2011-09-29 118 Gemensam åtgärdsplan 2011-2014 för Gislaveds kommuns Klimatoch energistrategier Reviderad. juni 2011 Inledning

Läs mer

Grøn varme hvad er det egentlig i 2030?

Grøn varme hvad er det egentlig i 2030? Grøn varme hvad er det egentlig i 2030? Fjärrvärmens utmaningar i en ny energivärld Mats Didriksson, Affärsområdeschef Energi 2017-08-31 Agenda Kraftringen ett företag i förändring i en förändrad energivärld

Läs mer

Enklare vardag Hållbar framtid

Enklare vardag Hållbar framtid Välkommen! Enklare vardag Hållbar framtid Agenda Utveckling i Umeå tillsammans med våra kunder Jan Ridfeldt, Energilösningar Hjälp att beräkna årskostnad för fjärrvärme Mattias Lindberg, marknad Elnätet

Läs mer

Finansiering, lån och statliga bidrag

Finansiering, lån och statliga bidrag Finansiering, lån och statliga bidrag - Hur kan vi finansiera klimatarbetet? Ylva Gjetrang, Länsstyrelsen Örebro län STATLIGA STÖD FÖR ENERGI OCH KLIMATÅTGÄRDER 1 Investeringar för mer förnybar energi

Läs mer

11 Fjärrvärme och fjärrkyla

11 Fjärrvärme och fjärrkyla 11 Fjärrvärme och fjärrkyla Fjärrvärmen har en viktig funktion i ett energisystemperspektiv då den möjliggör utnyttjandet av energi som i hög utsträckning annars inte kommer till användning. Fjärrvärmen

Läs mer

Solenergi i byggnader. 10 okt 2017

Solenergi i byggnader. 10 okt 2017 Solenergi i byggnader 10 okt 2017 Program 09.30 Inledning 09.45 Vad påverkar potentialen för solenergi på byggnader? 11.00 Bensträckare 12.30 Lunch 13.30 Ekonomiska förutsättningar, varför ska du satsa

Läs mer

Solenergiteknik i den hållbara staden

Solenergiteknik i den hållbara staden Solenergiteknik i den hållbara staden Charlotta Winkler WSP Environmental 2015-06-23 2 Det går inte att visa den här bilden just nu. Värderingar 3 Hållbarhet 4 "En hållbar utveckling är en utveckling som

Läs mer

Väsentlighetsanalys för E.ON. Norden

Väsentlighetsanalys för E.ON. Norden Väsentlighetsanalys för E.ON Norden 2014 Väsentlighetsanalys för E.ON Norden 2014 I arbetet med att bidra till ett mer hållbart samhälle har vi tagit hjälp av drygt 250 personer som är viktiga för oss

Läs mer

Strategin ska konkretisera och strukturera kommunens arbete och vare ett verktyg för att uppfylla fastställda mål inom miljö och klimatområdet.

Strategin ska konkretisera och strukturera kommunens arbete och vare ett verktyg för att uppfylla fastställda mål inom miljö och klimatområdet. (fastställd 2014-04-28) Sustainable Energy Action Plan Bilaga till Övertorneå kommuns Energiplan som antogs av kommunfullmäktige 2010-05-03 Inledning Övertorneå kommun undertecknade 2013 Borgmästaravtalet

Läs mer

Oskarshamns Kommun. Roger Gunnarsson Box 706 572 28 OSKARSHAMN. Strategi 1(9) 2010-002757 33657-1. Olov Åslund. Kommun/Landsting. Oskarshamns Kommun

Oskarshamns Kommun. Roger Gunnarsson Box 706 572 28 OSKARSHAMN. Strategi 1(9) 2010-002757 33657-1. Olov Åslund. Kommun/Landsting. Oskarshamns Kommun 1(9) Handläggare Olov Åslund Oskarshamns Kommun 21-2757 Roger Gunnarsson Box 76 572 28 OSKARSHAMN Strategi Kommun/Landsting Oskarshamns Kommun Antal årsarbetskrafter: 2496 Antal invånare: 26131 Målsättning

Läs mer

Vad är en energi- kartläggning och hur går den till? Nenets rekommendation, april 2009

Vad är en energi- kartläggning och hur går den till? Nenets rekommendation, april 2009 Vad är en energikartläggning och hur går den till? Nenets rekommendation, april 2009 Innehåll Energikartläggning................................ sid 3 Varför göra en energikartläggning?............ sid

Läs mer

På väg mot en hållbar framtid

På väg mot en hållbar framtid På väg mot en hållbar framtid Foto: Christiaan Dirksen % 100 90 80 70 60 50 40 30 20 10 0 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 Region Skåne blir fritt från fossila bränslen

Läs mer

Lokala energistrategier

Lokala energistrategier Lokala energistrategier Kommunens roll att stimulera och främja en hållbar energianvändning och tillförsel på lokal nivå Presentationen Varför energi är en strategisk fråga för en kommun? Hur kan den omsättas

Läs mer

Transportutmaningen om att enbart köpa och utföra fossilfria inrikestransporter senast 2030

Transportutmaningen om att enbart köpa och utföra fossilfria inrikestransporter senast 2030 BESLUTSUNDERLAG 1/2 Ledningsstaben Jenny Ivner 2018-10-29 Dnr: RS 2018-469 Regionstyrelsen Transportutmaningen om att enbart köpa och utföra fossilfria inrikestransporter senast 2030 Bakgrund Fossilfritt

Läs mer

Arenor och workshop vid Skånes Energiting 2016

Arenor och workshop vid Skånes Energiting 2016 Arenor och workshop vid Skånes Energiting 2016 Arena 1 - Sverigeförhandlingen - ett verktyg för långsiktigt hållbart Skåne? Det ska byggas höghastighetsjärnväg i Sverige med sträckningar från Malmö till

Läs mer

8 sidor om. Värmemarknaden i Sverige. Värmemarknad Sverige. Juni 2014

8 sidor om. Värmemarknaden i Sverige. Värmemarknad Sverige. Juni 2014 8 sidor om Värmemarknaden i Sverige Juni 2014 Värmemarknad Sverige Värmemarknaden är den största energimarknaden i Sverige, jämte elmarknaden. Behovet av uppvärmning och tappvarmvatten i bostäder, lokaler

Läs mer

Seminarium om elsystemet

Seminarium om elsystemet 2014-06-04 1 (5) Seminarium om elsystemet Under seminariet om elsystemet ställdes följande frågor till grupperna: Vad krävs för att uppnå långsiktig hållbarhet (ekonomisk, ekologisk och social) i det svenska

Läs mer

Malmö staden som samverkansarena. Jonas Kamleh, Enhetschef, Klimat och naturresurser, Miljöförvaltningen, Malmö stad

Malmö staden som samverkansarena. Jonas Kamleh, Enhetschef, Klimat och naturresurser, Miljöförvaltningen, Malmö stad Malmö staden som samverkansarena Jonas Kamleh, Enhetschef, Klimat och naturresurser, Miljöförvaltningen, Malmö stad Kommunen, en trög och byråkratisk koloss. Eller...? Ja. och kanske lite mer.. Den stora

Läs mer

En systemsyn på energieffektiva transporter. Lars Nilsson Miljödirektör Vägverket 2009-05-22

En systemsyn på energieffektiva transporter. Lars Nilsson Miljödirektör Vägverket 2009-05-22 En systemsyn på energieffektiva transporter. Lars Nilsson Miljödirektör Vägverket Vägverket 1 gram/km 3 2,5 2 1,5 1 0,5 0 1985 Bensin (utan katalysator) 1985 Diesel 2005 Bensin (Euro 2005 Diesel (Euro

Läs mer

Svenska Bioenergiföreningen /Kjell Andersson 2007-03-09 N2007/386/E

Svenska Bioenergiföreningen /Kjell Andersson 2007-03-09 N2007/386/E Svenska Bioenergiföreningen /Kjell Andersson 2007-03-09 REMISSYTTRANDE N2007/386/E Till Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar avseende Boverkets rapport Ett fortsatt solvärmestöd Svenska Bioenergiföreningen

Läs mer

Västra Götalandsregionens handlingsprogram för energi 2013-2015

Västra Götalandsregionens handlingsprogram för energi 2013-2015 Västra Götalandsregionens handlingsprogram för energi 2013-2015 Övergripande syfte och mål Det övergripande syftet med Västra Götalandsregionens handlingsprogram för energi 2013-2015 är att främja utvecklingen

Läs mer