CMYK MAGENTA, YELLOW, SVART med skugga Det goda målet. Vårt samlade ekologiska sortiment

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "CMYK MAGENTA, YELLOW, SVART med skugga Det goda målet. Vårt samlade ekologiska sortiment"

Transkript

1 CMYK MAGENTA, YELLOW, SVART med skugga Det goda målet Vårt samlade ekologiska sortiment

2 100 % ekologiska recept Alla recept som du hittar i denna broschyr kan lagas med 100 % ekologiska ingredienser. Valet är ditt. Använder du dem har du kommit en bra bit på vägen mot en helekologisk servering. Det är enkla, goda och smakrika recept som gör gott för både natur och hungriga elever! Recepten hittar du även i Mashie och Aivo. Vi hjälper dig nå målen För varje dag växer intresset för ekologisk mat. Både i våra medvetanden och på tallriken. Det är en sund och bra utveckling, som vi på Procordia gärna hjälper till att förverkliga. Därför satsar vi nu på vårt ekologiska sortiment under varumärkena FELIX och ÖNOS. Vi hjälper dig att snabbare uppnå både dina och din kommuns ekologiska mål samtidigt som du serverar god och näringsriktig mat som du kan lita på. Svenska favoriter nu som ekologiska Vårt ekologiska sortiment är populära, goda och vardagliga produkter som är enkla att servera året runt och går att använda i otaliga rätter och kombinationer. Nötköttbullar, nötfärsbiffar och potatisbullar är lättlagade och smakrika huvudkomponenter som enkelt håller den ekologiska andelen på tallriken hög. Vår lingonsylt, ketchup, rödbetor, och smörgåsgurka behöver ingen närmare presentation. De är klassiska och uppskattade tillbehör till en god lunch.

3 Våra produkter hjälper dig följa Ät S.M.A.R.T-modellen. S = Större andel vegetabilier M = Mindre andel tomma kalorier A = Andelen ekologiskt ökar R = Rätt kött och grönsaker T = Transportsnålt Ät S.M.A.R.T. bygger på de svenska näringsrekommendationerna i kombination med de svenska miljö- målen och har utvecklats av Centrum för Tillämpad Näringslära (CTN). Smart på många sätt Använder du eller din kommun sig av S.M.A.R.T-modellen är våra ekologiska produkter till stor hjälp i din planering av miljövänliga och hälsosamma måltider. Ekologiskt är en av flera viktiga delar i vårt helhetstänk för en bättre miljö och godare mat. Vår ekologiska mat tillagas i Sverige och vi använder oss så långt det bara går av svenska råvaror från svenska odlare och uppfödare. Det innebär också att vår mat inte har rest mer än nödvändigt för att nå dig. När den väl reser så är det med ambitionen att använda miljövänliga alternativ som järnväg i så stor utsträckning som möjligt. Ett bra arbetsklimat ger klimatsmarta lösningar helt enkelt.

4 Med det ekologiska målet snart i hamn På Djupadalsskolan i Malmö är det en förväntansfull liten kö av förstaklassare som väntar på att klockan skall bli Då serveras dagens första ekologiska lunch. Och på vilket sätt man gör det skolan är nämligen bäst i Sverige på att servera ekologisk skolmat! Djupadalsskolan ligger i sydvästra Malmö och har ca 500 elever i årskurs invigdes skolans nya kök med pompa och ståt. Men det var inte bara invigningen av ett nytt kök, det var startskottet för 100 % ekologisk skolmat. Bakgrunden var att Skolrestauranger i Malmö ville göra en rejäl satsning på ekologisk mat och på Djupadalsskolan fann man drivkraften att vilja servera ekologiskt och att bli ett modernt tillagningskök. Gunn Hanéll är rektor på skolan och hade bilden klar för sig, att inte bara påverka elevernas matvanor och insikter om var maten kommer ifrån, utan också se till att hela skolan blev sundare. Vi var redan före starten en hälsoskola där eleverna är ute och rör på sig minst 20 minuter varje dag. Det ekologiska köket innebar att vi kunde utöka våra intentioner till ett helhetstänk i allt; från miljöanpassade transporter till fysiska aktiviteter och allt det goda som Oskar åstadkommer i köket, säger Gunn. Oskar Oskar är Oskar Hjorth, sedan ett år tillbaka kökschef på skolan och en av fem eldsjälar i köket som varje dag ser till att eleverna har en huvudrätt, ett vegetariskt alternativ och en soppa att välja på. Och allt så ekologiskt som det bara går. Idag har vi 96 % ekologisk servering i snitt och siktar givetvis mot 100%. Med den procenten är man som skola redan med råge bäst i landet i en stad som även den har kommit långt. Idag har Malmö stad drygt 50 % ekologisk servering, vilket är en fantastiskt bra siffra sett till hela landet. Det finns ett bra ekologisk utbud från leverantörerna, anser Oskar. Det gäller bara att hitta det. Ibland är det ett litet detektivarbete. Råvarorna skall inte bara vara ekologiska, de skall också vara allergenfria, inte innehålla spår av nötter eller sesam och dessutom vara till ett bra pris. I många fall har de större producenterna bättre koll på sådant än de mindre. Att ekologiska råvaror, förutom att vara ett bra miljöval, även skulle smaka bättre håller inte Oskar med om. Skillnaden är däremot i känslan av att äta ekologiskt. Det är en bättre smakupplevelse men det smakar lika gott, avslutar Oskar innan han blir omringad av några mätta och belåtna tredjeklassare. Den ekologiske kökschefen verkar omåttligt populär bland barnen. Oskars råd till skolor som vill bli mer ekologiska: Välj en produkt i taget. Börja med potatis och kanske sedan någon tomatprodukt. Arbeta målmedvetet och konsekvent. Samarbeta med fler skolor, det skär ner på kostnaderna. FOTOGRAF: Anders Ebefeldt

5 Idag provar köket FELIX Ekologiska Nötfärsbiffar som huvudrätt. Biff är bra, enkel mat som barnen uppskattar, säger Oskar Hjorth, kökschef på skolan.

6 FELIX Ekologisk Nötfärsbiff SärNär Nyhet! Goda biffar, gjorda på nötkött, som får dig att tänka på hemlagat. Varje biff väger 50 g en perfekt storlek till både yngre och äldre barn. Med dessa biffar på tallriken är du en bra bit på väg mot en helekologisk måltid. Biffarna ingår i vårt FELIX SärNär-sortiment och är fria från gluten, mjölkprotein, sojaprotein, laktos och äggprotein. Det gör att alla elever på hela skolan tryggt kan uppskatta smaken! Endast nötkött Smidig storlek 50 g/biff Bulligt, hemlagat utseende SärNär alla kan äta dem Goda varmhållningsegenskaper Ingredienser: Nötkött (63 %)**, potatis*, lök*, potatismjöl*, potatisfiber, salt, koriander*, svartpeppar* och smält socker*. *KRAVekologisk ingrediens, **ekologisk ingrediens. Receptet är 100 % ekologiskt Ekologisk nötfärsbiff med syrade morötter svampsås och blomkålsmos FELIX Ekologisk Nötfärsbiff Särnär (art nr 18847) Svampsås: Svamp, färsk skivad Gul lök, hackad att bryna i FELIX Ekologisk Ketchup (art nr 08449) Ev. Maizena till redning 100 port 11 kg 8 kg 1,5 kg 600 g Bryn svamp och lök i rapsolja. Tillsätt grönsaks buljong, matlagningsgrädde, ketchup och koka upp. Smaka av med salt och peppar. Red ev. av med maizena. Blomkålsmos: Blomkål i buketter 10 kg Kålrot, i bitar 6 kg Smör osaltat 1 kg Persilja, hackad 500 g Citron, skal och saften av 10 st Smaka eventuellt av med mer kryddor Koka blomkål och kålrot, mosa och tillsätt smör, persilja och citron. Smaka ev. av med mer kryddor. Servera tillsammans med: Morotsstavar, mjölksyrade Näring/portion 2196 kj, 519 kcal Protein (20%) Fett (48%) Kolhydrat (31%) FELIX Ekologisk Nötfärsbiff Särnär 110 st à 50 g Vikt: 5,5 kg Menigo: Servera: Dafgård:

7 Näring/portion 1941 kj, 457 kcal Protein (21%) Fett (44%) Kolhydrat (34%) Receptet är 100 % ekologiskt Ekologisk nötfärsbiff med ljummen bönsallad 100 port FELIX Ekologisk Nötfärsbiff Särnär (art nr 18847) Värm enligt anvisning på förpackningen. Ljummen bönsallad: FELIX Ekologisk Smörgåsgurka (art nr 08122) Purjolök, strimlad Persilja, hackad Vita bönor, avrunna 10 kg 3 kg 1 kg 250 g 3 dl Vitlök, pressad 100 g Citron, skal och saft 20 st/2,4 kg Salt och svartpeppar Alla ingredienser blandas försiktigt till en sallad. Värm i ett bleck på 75 C i 15 minuter. Serveras med : Turkisk yoghurt Morötter, rårivna Alla näringsdeklarationer inkluderar salladsbord, hårt bröd, mjölk & margarin. Recepten hittar du även i Mashie och Aivo!

8 FELIX Ekologiska Potatisbullar Potatisen i FELIX Ekologiska Potatisbullar är skördad av svenska miljömedvetna odlare, på svenska åkrar och med svensk kravmärkning. Dessutom friterade i solrosolja för miljöns och den goda smaken skull. Potatisbullar är en fantastiskt mångsidig och omtyckt rätt, som alla älskar på sitt sätt. Med sylt, med blodpudding, med köttbullar, med bacon eller med en god sallad. Bara att värma i ugn och lägga på tallrik en utmärkt bas att bygga en ekologisk måltid kring. Barn älskar potatisbullar Billig ekologisk helservering Lätt att tillaga lätt att servera Innehåller svensk potatis Friterad i solrosolja för miljön Ingredienser: Potatis*, solrosolja*, torkad potatis*, salt (1,0), druvsocker* och kryddor*. *KRAV - ekologisk ingrediens. Receptet är 100 % ekologiskt Potatisbulle med grillade kycklinglår och linssallad med citrusyoghurt FELIX Ekologiska Potatisbullar ca 111 st à 54 g Vikt: 6 kg Menigo: Servera: Dafgård: port FELIX Ekologiska Potatisbullar (art nr 08546) 5,4 kg Värm enligt anvisning på förpackningen. Kycklinglår 25 kg Marinad: Matlagningsyoghurt (8 %) 5 liter FELIX Ekologisk Ketchup (art nr 08449) Farinsocker 50 g Salt och vitpeppar Blandas väl och smakas av med salt och vitpeppar. Marinera kycklingen i yoghurtblandningen i minst en timme, stek kycklingen på 175 C tills den är genomstekt. Linssallad: Gröna linser, kokta Rödbetor (avrunna), tärnade (art nr 08181) Tomater, tärnade Gul lök, finhackad Blandas väl. Citronyoghurt: Citron, finrivet skal och saften Matlagningsyoghurt (8%) Blandas väl. 1,5 kg 1,5 kg 10 st 5 liter Näring/portion 2915 kj, 697 kcal Protein (39%) Fett (31%) Kolhydrat (30%)

9 Näring/portion 2868 kj, 687 kcal Protein (35%) Fett (26%) Kolhydrat (38%) Receptet är 100 % ekologiskt Potatisbulle med örtstekt fiskfilé, rödbetsås och rostade rotfrukter 100 port FELIX Ekologiska Potatisbullar (art nr 08546) 11 kg 10 liter Maizena till redning Värm enligt anvisningar på förpackningen. Salt och peppar Fiskfilé 2 Dill, skuren 1 kg Lime, rivet skal av 40 st Fräs gul lök i rapsolja, tillsätt grönsaksbuljong och matlagningsgrädde. Koka upp, smaka av, red av med maizena. Strax före servering, mixa i rödbetorna i såsen. Tips! den härliga färgen på rödbetssåsen avtar vid varmhållning, mixa därför i rödbetorna så sent som möjligt. Salt och peppar och smör att steka i Krydda fisken med limeskal, dill, salt och peppar. Steks i rapsolja och smör. Rödbetssås: Gul lök, hackad Grönsaksbuljong FELIX Ekologiska Rödbetor (art nr 08181) 3 kg Matlagningsgrädde 5 liter Rostade rotfrukter: Kålrot, skuren i stavar 5 kg Morötter, skurna i stavar 10 kg Blandas med rapsolja och kryddas med salt och peppar. Bakas av i ugn på 185 C combi cirka 15 minuter. Alla näringsdeklarationer inkluderar salladsbord, hårt bröd, mjölk & margarin. Recepten hittar du även i Mashie och Aivo!

10 FELIX Ekologisk Nötköttbulle SärNär Alla barn älskar köttbullar och de här köttbullarna älskar alla tillbaka. De ingår i vårt FELIX SärNär-sortiment vilket betyder att ingredienserna är anpassade så att även barn med särskilda kostbehov kan njuta i fulla drag eftersom de är fria från gluten, mjölkprotein, sojaprotein, laktos och äggprotein. Mycket god smak SärNär - alla kan äta Endast nötkött Goda varmhållningsegenskaper Ingredienser: Nötkött (63 %)*, potatis*, lök*, potatismjöl*, potatisfiber, salt, koriander*, svartpeppar* och smält socker*.*krav-ekologisk ingrediens. Svensk köttråvara. Svenskt kött FELIX Ekologisk Nötköttbulle Särnär 458 st à 12 g Vikt: 5,5 kg Menigo: Servera: Dafgård: Näring/portion 2287 kj, 541 kcal Protein (20%) Fett (47%) Kolhydrat (32%) Receptet är 100 % ekologiskt Tomat- och jordärtskocksoppa med nötköttbulle och tzatziki 100 port Jordärtskocka, tvättad skivad med skal 5 kg Gul lök, finhackad FELIX Ekologiska Tomatpuré (art nr 06543) 1 kg FELIX Ekologisk Ketchup (art nr 08449) 1 kg Grönsaksbuljong 20 liter Matlagningsgrädde 5 liter Maizena till redning, att steka i Fräs jordärtskocka och lök i rapsolja, tillsätt tomatpuré, ketchup, grönsaksbuljong och matlagningsgrädde. Koka cirka minuter, red av med maizena. Smaka av med salt och peppar. Tzatziki: Vitlök, pressad 150 g Yoghurt 3 %, avrunnen 5 liter Persilja, hackad 150 g Salt och peppar Blanda väl och låt stå en stund innan servering. Till servering: FELIX Ekologisk NötKöttbulle SärNär 11kg (art nr 08859) Värm enligt tillagningsanvisning på förpackningen. Serveras med nötköttbullar och tzatziki.

11 Näring/portion 2958 kj, 702 kcal Protein (14 %) Fett (45%) Kolhydrat (40%) Receptet är 100 % ekologiskt Glaserad nötköttbulle med grillad potatis och rotfrukter med lingoncrème 100 port FELIX Ekologisk NötKöttbulle SärNär (art nr 08859) Glasyr: FELIX Ekologisk Ketchup (art nr 08449) Blanda med köttbullarna och värm enligt tillagningsanvisning på förpackningen. Lingoncrème : FELIX Ekologisk Lingonsylt (art nr 20825) Matlagningsyoghurt 8 % Salt och peppar Blanda väl och smaka av med salt och peppar. 10 kg 4 kg 1 liter 2kg 3 liter Potatis, klyftad Morot, stavar Palsternacka, stavar Rödbetor, kokta i klyftor Salt och peppar 10 kg 5 kg 5 kg 1,5 kg 0,5 liter Blanda rotfrukterna i ett bleck och krydda med salt och peppar. Häll över oljan, blanda runt och baka av i ugnen på 185 C, cirka 15 minuter. Alla näringsdeklarationer inkluderar salladsbord, hårt bröd, mjölk & margarin. Recepten hittar du även i Mashie och Aivo!

12 ÖNOS Ekologisk Lingonsylt Lingonen i ÖNOS ekologiska lingonsylt tillagas med kärlek i vår fabrik i skånska Tollarp. Här har vi en lång tradition av att koka sylt som man gjorde förr i tiden vi använder rikligt med bär och äkta socker! Resultatet blir en underbart smakrik lingonsylt. God smak Sötad med vanligt socker Sentomatpåse - praktiskt och hygieniskt Rent och snyggt runt serveringsplatsen Tack vare sin något syrliga och inte allt för söta smak passar lingonsylt till många olika rätter, både som den är eller i en god vinaigrette eller oemotståndlig het salsa. Prova något av våra recept så förstår du vad vi menar! Vår ekologiska lingonsylt levereras i en smart sentomatpåse som passar i våra serveringssystem för sylter och såser. Med ett serveringssystem får du en bättre portionskontroll än om du serverar ur en skål. Spillet minskar också eftersom du kan förvara systemet i kylen till nästa servering, istället för att kasta allt som varit upplagt. TIPS! Be din säljare visa dig våra olika smarta serveringssystem. Ingredienser: Lingon*, socker*, vatten, geleringsmedel pektin, syra citronsyra och konsistensmedel kalciumcitrat. 100 g sylt innehåller 35 g lingon. Total mängd socker: 36 g per 100 g sylt ÖNOS Ekologisk Lingonsylt, Sentomat 4 x 2,5 kg Vikt: 10 kg Menigo: Servera: Dafgård: Alla recept är 100 % ekologiska och Lingongurka ÖNOS Ekologisk Lingonsylt (art nr 20825) FELIX Ekologisk Smörgåsgurka (art nr 08122) Turkisk Yoghurt 10 % Persilja eller körvel, hackad Salt och vitpeppar 2 liter 250 g Blanda försiktigt ner alla ingredienser i yoghurten. Smaka av med salt och peppar. Alla näringsdeklarationer inkluderar salladsbord, hårt bröd, mjölk & margarin. Recepten hittar du även i Mashie och Aivo!

13 Hot lingonberries Lingongurka Lingonsalsa Persilje- och lingonvinaigrette för 100 port. Persilje- och lingonvinaigrette Kruspersilja Äppelcidervinäger ÖNOS Ekologisk Lingonsylt (art nr 20825) 250 g 2 liter 1 kg 2 liter Alla ingredienser mixas väl. Perfekt till sallader, topping och fisk. Hot lingonberries Färsk chili ÖNOS Ekologisk Lingonsylt (art nr 20825) Äpplecidervinäger Babyspenatblad 5-10 st 1 liter 3 liter 250 g Alla ingredienser mixas till en slät olja. TIPS! Tillsätt 1-2 msk lingonsylt efter mixen för att få en lingonkänsla. Passar till grillat och sallader i alla former när man vill ha ett lite starkare tillbehör. Lingonsalsa Rödlök, hackad Äppelcidervinäger Tomat, hackad ÖNOS Ekologisk Lingonsylt (art nr 20825) Salt och svartpeppar 1 liter 2liter 3 kg Alla ingredienser blandas försiktigt i en bunke. Passar till grillat, sallader, fisk och kyckling.

14 FELIX Ekologisk Ketchup Från Fågelmara i Blekinge kommer vår ekologiska ketchup. Den lanserades redan 2007 och har blivit riktigt populär, både inom skola och hemma på köksbordet. Sveriges godaste ketchup Sentomatpåse - praktiskt och hygieniskt FELIX tomatketchup är gott till allt, säger vi i reklamfilmerna. Och vi menar det! Det är Sveriges mest köpta ketchup och barnens favorit. Och inte blir saken sämre av att den är ekologisk och KRAV-märkt. God som den är och som smakfull ingrediens i otaligt många, goda såser. Ingredienser: Tomatpuré* (75 %), socker*, ättika*, salt, syra (citronsyra), kryddor (bl a vitlök) och kryddextrakt (cayennepeppar) *KRAV-godkänd råvara. Vår ekologiska ketchup levereras i en smart sentomatpåse som passar i våra serveringssystem för sylter och såser. Med ett serveringssystem får du en bättre portionskontroll än om du serverar ur en skål. Spillet minskar också eftersom du kan förvara systemet i kylen till nästa serveringstillfälle. TIPS! Be din säljare visa dig våra olika smarta serveringssystem FELIX Ekologisk Ketchup Sentomat 6 x 2,5 kg Vikt: 15 kg Menigo: Servera: Dafgård: Alla recept är 100 % ekologiska och BBQ-sås FELIX Ekologisk Ketchup (art nr 08449) Farinsocker Honung Svartpeppar, malen Chili, finhackad 3 kg 5 dl 1 liter 3 dl 10 st Koka alla ingredienserna i kastrull tills sockret löst sig. Alla näringsdeklarationer inkluderar salladsbord, hårt bröd, mjölk & margarin. Recepten hittar du även i Mashie och Aivo! TIPS! Använd som marinad, grillolja eller topping. BBQ-crème: 1 dl BBQ-sås + 3 dl crème fraiche.

15 Vinaigrette Rhode Island BBQ-sås Ketchupsalsa för 100 port. Vinaigrette Ketchupsalsa Rhode Island FELIX Ekologisk Ketchup (art nr 08449) Vitvinsvinäger Vitlöksklyfta Svartpeppar, malen 5 liter 10 st Mixas länge och väl, gott på sallader och tillbehörsbordet. FELIX Ekologisk Ketchup (art nr 08449) Rödlök, skivad Morot, hyvlad Purjolök, skivad Fänkålsfrö Svartpeppar 1 kg 1 kg 2 tsk 3 dl Majonnäs FELIX Ekologisk Ketchup (art nr 08449) Honung Vitpeppar Blandas till en slät sås. 2 liter 1 kg 1,5 dl Blanda alla ingredienser i en bunke. Funkar till det mesta som tillbehör eller rakt på salladsbordet.

16 Rödbetstzatziki Chili- och rödbetsdip Rödbetstapenade Tomat- och rödbetssalsa Alla recept är 100 % ekologiska och för 100 port. Chili- och rödbetsdip Rödbetstzatziki Rödbetstapenade Crème fraiche 34 % FELIX Ekologiska Rödbetor, skivade, väl avrunna, finhackade (art nr 08181) Chili, finhackad Dill, skuren Blanda ingredienserna i bunke. Passar bra till kött, tapasbröd osv. 5 liter 10 st 1 liter Turkisk yoghurt 10 % Vitlök, pressad Äpple, rivna urkramade FELIX Ekologiska Rödbetor, skivade, väl avrunna, hackade (art nr 08181) Svartpeppar Blanda ingredienserna försiktigt. TIPS! låt dra över natten för att få en starkare vitlökssmak. 5 liter 200 g ca 1,5 kg FELIX Ekologiska Rödbetor, skivade, väl avrunna (art nr 08181) Kapris Vitlök, pressad Sardeller Chili röd Parmesanost, riven Citronsaft, färskpressad 500 g 2 liter 100 g 300 g 5 st 1,5 kg 5 dl Mixa alla ingredienser till en fin tapenade.

17 FELIX Ekologiska Skivade Rödbetor Rödbetan är en av våra mest älskade och använda rotfrukter. I Eslöv är det under hösten full aktivitet med att ta emot de nyskördade rödbetorna som anländer varje vecka. Vi lägger in ton rödbetor under en säsong som vi får från våra kontraktsodlare i Skåne och Blekinge. Rödbetor passar många olika rätter, fler är du tror kanske. Lika självklar som den är till pyttipanna och kalops lika god är den att använda i såser, dip och andra goda tillbehör. Klassiskt recept med god smak Krispiga skivor Svenska rödbetor Tips! Vill du veta mer om rödbetor och få goda tips av vår måltidsutvecklare, Brian Mårtensen? Se filmen på Ingredienser: Skivade rödbetor* i lag av vatten, socker*, ättika*, och kryddor*. *KRAV-certifierad ekologisk ingrediens FELIX Ekologiska Rödbetor, skivade Vikt: 9,1 kg Menigo: Servera: Dafgård: Tomat- och rödbetssalsa Tomat, urkärnad hackad FELIX Ekologiska Rödbetor, skivade, väl avrunna, hackade (art nr 08181) Persilja eller koriander, hackad Rödlök, skivad 3 kg 3 dl 1 liter Blandas alla ingredienserna, smaka! Alla näringsdeklarationer inkluderar salladsbord, hårt bröd, mjölk & margarin. Recepten hittar du även i Mashie och Aivo!

18 Gurkhummus Gurkgocka Gurksallad Tomatgurka Alla recept är 100 % ekologiska och för 100 port. Gurkgocka Tomatgurka Gurkhummus Gul lök, hackad Tomat, tärnad Koriander, skuren Matlagningsyoghurt 8 % FELIX Ekologisk Smörgåsgurka, hackad (art nr 08122) Fänkål, malen FELIX Ekologisk Ketchup (art nr 08449) Svartpeppar 3 kg 1 liter 5 liter 4 kg 2 tsk 450 g Crème fraiche (34 %) FELIX Ekologisk Smörgåsgurka, hackad (art nr 08122) FELIX Ekologisk Ketchup (art nr 08449) Svartpeppar 5 liter 3 kg 1 kg Blandas väl. Som smakhöjare i eller till grytor av olika slag. Kikärtor Tahini (kan uteslutas) FELIX Ekologisk Smörgåsgurka, hackad (art nr 08122) Vitlök, pressad Citron, saft och skal 2,5 kg 1,5 liter 0,5 dl 3 kg 150 g 10 st Mixa kikärtor, rapsolja och tahini. Tillsätt vitlök, ättiksgurka, citron och smaka av med salt. Mycket gott till allt! Blandas försiktigt.

19 FELIX Ekologisk Smörgåsgurka Svenskar älskar gurka i många olika former och inläggningar. Våra gurkinläggningar har gamla anor som sträcker sig ända tillbaka till slutet av 1930-talet då Herbert Felix, gurkexperten från dåvarande Tjeckoslovakien, kom till Eslöv och började göra gurkinläggningar under varumärket FELIX. Under 10 intensiva sommarveckor lägger vi in ton gurkor i Eslöv. Gurkorna kommer från våra kontraksodlare i Skåne, Blekinge, Småland och Öland. God smak Mycket krispiga gurkor Svenska gurkor Ett tillbehör som lyfter varje måltid Tips! Vill du veta mer om hur vi skördar våra gurkor? Se vår gurkfilm på Ingredienser: Skivad gurka* med senapsfrö* i lag av socker*, vatten, ättika*, salt (1,8 %) och kryddextrakt (bl.a. dill). *KRAVcertifierad ekologisk ingrediens. Boktips! För dig som vill veta mer läs Konservkungen: Herbert FELIX ett flyktingöde i 1900-talets Europa (Bonnier Fakta 2006) FELIX Ekologisk Smörgåsgurka, skivad Vikt: 9, Menigo: Servera: Dafgård: Gurksallad Rödlök, skivad Morot, hyvlad FELIX Ekologisk Smörgåsgurka, hackad (art nr 08122) Svartpeppar 3 kg 3 dl Gott som tillbehör till såväl stekt och grillat som till kokt mat. Alla näringsdeklarationer inkluderar salladsbord, hårt bröd, mjölk & margarin. Recepten hittar du även i Mashie och Aivo!

20 Möt några av våra odlare... Best nr , mars 2012 Våra ekologiska råvaror kommer från noga utvalda gårdar och odlare runt om i landet. Två av dessa kommer från det landskap som ofta kallas Sveriges skafferi, nämligen bördiga Skåne. Odlare: Bröderna Thuresson i Vinslöv Odlar: Ekologiska gurkor Levererat till Procordia: 3 år På Eka gård i skånska Vinslöv har bröderna Torsten och Mats odlat grönsaker i snart 35 år. Deras ekologiska odlingar startade för 10 år sedan, tack vare en kombination av nyfikenhet och viljan att visa att vi inte behöver importera ekologiska grönsaker till Sverige vi kan odla det själva också. Nu levererar bröderna ca 150 ton rödbetor och 300 ton svensk ekologisk gurka till Procordia varje år. Odlare: Stefan Hansson i Staffanstorp Odlar: Ekologiska rödbetor Levererat till Procordia: 5 år Stefan Hansson levererar varje år ca 500 ton ekologiska rödbetor till Procordia. De sås under vårbruket och skördas när de fått den perfekta storleken i september. All ekologisk odling på gården sker både mekaniskt och manuellt och alltid med naturlig näringstillförsel som gödsel eller baljväxter. Stefan har bedrivit lantbruk i över 20 år och varit ekologisk lantbrukare sedan För mer information om vårt ekologiska sortiment:

Nyhet! Ekologisk Nötköttbulle. Helt fri från gluten, laktos, mjölkprotein, sojaprotein och äggprotein. Garanterat!

Nyhet! Ekologisk Nötköttbulle. Helt fri från gluten, laktos, mjölkprotein, sojaprotein och äggprotein. Garanterat! Nyhet! Ekologisk Nötköttbulle Helt fri från gluten, laktos, mjölkprotein, sojaprotein och äggprotein. Garanterat! Varför ska inte alla kunna äta samma mat i skolan? Det skulle vara enklare både för mina

Läs mer

Du hittar fler goda recept på vår hemsida www.saltakvarn.se

Du hittar fler goda recept på vår hemsida www.saltakvarn.se Gott med BÖNOR BÖNOR & LINSER Bönor och linser är lätta att använda och passar bra i både kalla och varma rätter. Snabbt kan du göra en härlig bönsallad, en het salsa eller piffa upp grytan lite extra

Läs mer

En Lättare Vecka v.19

En Lättare Vecka v.19 v.19 MÅNDAG Ost & tomatgratinerad falukorv med stuvade makaroner TISDAG Fiskbiff med mos och kall sås ONSDAG Ritas köttfärssås TORSDAG Laxsoppa med en touch of thai FREDAG Vegetarisk wok LÖRDAG Klassiska

Läs mer

RECEPTBILAGA FOODNEWS 1 2010. 10 läckra kycklingrecept

RECEPTBILAGA FOODNEWS 1 2010. 10 läckra kycklingrecept RECEPTBILAGA FOODNEWS 1 2010 10 läckra kycklingrecept Grillade kycklingfileér med pestosallad Vänd filéerna i en blandning av citronsaft och olivolja. Krydda med salt och peppar. Stek filéerna tills de

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 43. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 43. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 43. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 43. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 4 Recept Kött/fisk Ca 500 gram nötfärs Ca 00 gram räkor Ca 700 gram tvådelad kycklingfilé Potatis/ris/pasta mm pkt glasnudlar Hej! Välkomna till en ny vecka fylld av spännande smaker från världens

Läs mer

Recept. Ingredienser v.34. Hej! Bra att ha hemma v.34. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror!

Recept. Ingredienser v.34. Hej! Bra att ha hemma v.34. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror! Ingredienser v.4 Recept Kött/fisk Ca 600 gram laxfilé Ca 600 gram kassler Potatis/ris/pasta mm kg färskpotatis förp couscous Grönsaker kruka basilika kruka persilja sötpotatisar 450 gram morötter 500 gram

Läs mer

Meny och receptbok - Vilda på Karups Nygård

Meny och receptbok - Vilda på Karups Nygård Meny och receptbok - Vilda på Karups Nygård MENY Söndag 3 augusti. Lunch: Mackor, tonfisk, skinkröra, makrill, ägg. Middag: Pyttipanna med stekt ägg och rödbetor. Måndag 4 augusti. Lunch: Korv Stroganoff

Läs mer

Tio recept från Ekomatsedeln

Tio recept från Ekomatsedeln Tio recept från Ekomatsedeln Innehållsförteckning Potatissoppa med röda linser och dessert...3 Kikärtor med spenat och fetaost...4 Pannkakor med keso och kikärtsallad...5 Röd fisk med pasta...6 Skinkgryta

Läs mer

Mer tid för fredag. Nygrillat i butiken

Mer tid för fredag. Nygrillat i butiken Mer tid för fredag Nygrillat i butiken Smarta och festliga recept med lite fusk... Äntligen fredag igen! Skäm bort dig själv och dina vänner med härligt nygrillad kyckling och läckra tillbehör. Med lite

Läs mer

12 smaskiga enkla recept på Findus Grönsaker Perfekta till

12 smaskiga enkla recept på Findus Grönsaker Perfekta till 12 smaskiga enkla recept på Findus Grönsaker Perfekta till Grönsaker perfekta till fisk är en härlig blandning gjord på grillad aubergine, svarta bönor, sugar snap peas och tomater. FISK I FOLIE 1 portion

Läs mer

Recept. Ingredienser v.23. Hej! Bra att ha hemma v.23. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror!

Recept. Ingredienser v.23. Hej! Bra att ha hemma v.23. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror! Ingredienser v. Kött/fisk Ca 600 gram laxfilé Ca 800 gram fläskkarré Ca 000 gram kycklingben Recept Potatis/ris/pasta mm kg fast potatis, Grönsaker gul lök vitlök 500 gram morötter 500 gram palsternackor

Läs mer

MENY. Tomatdrink. Röd coleslaw Tzatziki. Lammstek m. örter på ratatouillebädd med ugnsbakad potatis och vitlökssmör Enbärssås. Ugnsrostade grönsaker

MENY. Tomatdrink. Röd coleslaw Tzatziki. Lammstek m. örter på ratatouillebädd med ugnsbakad potatis och vitlökssmör Enbärssås. Ugnsrostade grönsaker MENY Tomatdrink Röd coleslaw Tzatziki Lammstek m. örter på ratatouillebädd med ugnsbakad potatis och vitlökssmör Enbärssås Ugnsrostade grönsaker Äppelkaka Cheesecake m. karamelliserade körsbärstomater

Läs mer

Vegetariska receptfrån Kurt Weid. var smart! servera vegetariskt

Vegetariska receptfrån Kurt Weid. var smart! servera vegetariskt Vegetariska receptfrån Kurt Weid Vegetarisk tisdagssoppa med röda linser och citrussmak Rotsaker blandade tärnade Svamp - Shiitake svamp Buljong - grönsaksbuljong på tärning Crème fraiche lätt Matlagningsgrädde

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 34. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 34. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 34. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 34. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 4 Recept Potatis/ris/pasta 900 gram potatis pkt pasta Grönsaker gul lök vitlök chilipeppar äpplen avokado 400 gram grönkål 500 gram morötter purjolök salladshuvud 50 gram cocktailtomater broccolihuvuden,,,,

Läs mer

Egyptierna använder sig ofta av ingredienser som lamm, kyckling, duva, bönor och örter.

Egyptierna använder sig ofta av ingredienser som lamm, kyckling, duva, bönor och örter. Här kan du testa att göra maträtter som är vanliga i Egypten. Kanske vill du använda menyn på ett kalas med egyptiskt tema eller bara prova på hur deras favoriter smakade. Fråga en vuxen om hjälp och börja

Läs mer

Slutet gott, allting gott!

Slutet gott, allting gott! Slutet gott, allting gott! Vi har väl alla varit med om månader när bankomaten hånskrattar sitt Uttag medges ej och vi letar förtvivlat efter bortglömda mynt i burkar och fickor därhemma. Det är då vi

Läs mer

Soppa är läcker smalmat som värmer gott i vinterkylan.

Soppa är läcker smalmat som värmer gott i vinterkylan. 1 Fem smala soppor Soppa är läcker smalmat som värmer gott i vinterkylan. 5 Recept Foto: Lars Paulsson Nudelsoppa med kycklingwok Wok 1 st kycklingfilé 0,5 st purjolök, liten strimlad 1 st paprika, strimlad

Läs mer

Tisdag! Kycklingwok med chili, ingefära, soltorkade tomater och cashewnötter (2 portioner) 250g kycklingfilé 1 morot

Tisdag! Kycklingwok med chili, ingefära, soltorkade tomater och cashewnötter (2 portioner) 250g kycklingfilé 1 morot En veckas förslagsmeny! För dig som vill gå ner i vikt; Ta bort: bröd, pasta och gryn. För dig som vill behålla vikten; Lägg till: bröd, pasta och gryn. MIDDAG Måndag! Köttbullar med gräddsås och quinoasallad

Läs mer

Ingredienser v.28. Recept. Veckans meny: Bra att ha hemma v.28. Köp gärna med fler matvaror! Hej!

Ingredienser v.28. Recept. Veckans meny: Bra att ha hemma v.28. Köp gärna med fler matvaror! Hej! v.28 Recept Kött/fisk Ca 600 gram kycklingfilé Ca 500 gram nötfärs Ca 550 gram falukorv Ca 500 gram laxfilé Ca 800 gram fläskkotlett 1 2 3 5 Potatis/ris/pasta mm 2 kg fast potatis 1 pkt pasta 1 pkt ris

Läs mer

Spätta med rödlöksgremolata. vecka 24

Spätta med rödlöksgremolata. vecka 24 Spätta med rödlöksgremolata vecka 24 inspiration Spätta med rödlöksgremolata Ett utsökt fiskrecept där rödlöksgremolata serveras som tillbehör. Den fräscha gremolatan får smak av persilja, citron och lök

Läs mer

Vinnarrecept från tävligen Recept för miljön 2014 RECEPT FÖR MILJÖN

Vinnarrecept från tävligen Recept för miljön 2014 RECEPT FÖR MILJÖN Vinnarrecept från tävligen Recept för miljön 2014 RECEPT FÖR MILJÖN Första pris i recepttävligen Recept för miljön, i Gävleborgs län har tilldelats: Luriga Köttfärssåsen Anna-Karin Johansson, Närbogårdens

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 38. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 38. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 38. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 38. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 8 Recept Potatis/ris/pasta 2 sötpotatisar Hej! Välkomna till en ny vecka med vår vegetariska matkasse. Vi har en spännande meny framför oss med många härliga smaker och färgstarka rätter. Inledningsvis

Läs mer

Kallt och gott på buffén. (5 recept).

Kallt och gott på buffén. (5 recept). 1 Kallt och gott på buffén. (5 recept). Sill, sikröra och lax i alla former går bra att förbereda till festen. Matjes i glas Ingredienser 8 personer 2 burk hela matjesfiléer, (200 g) 8 st potatisar, kokta

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 17. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 17. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 17. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 17. Köp gärna med fler matvaror! 3 dagar Ingredienser v 7 Recept Kött/fisk 500 gram nötfärs Ca 650 gram kycklingfilé Ca 800 gram torskrygg 3 Hej! Den här veckan hittar du en spännande rätt med raw currysås och grönsakspasta på menyn.

Läs mer

Krämig örtkycklingsallad

Krämig örtkycklingsallad SALLADS- RECEPT Innehåll Krämig örtkycklingsallad... 3 Varm GER-sallad, 100 portioner... 4 Hjordknölssallad 100 portioner... 5 Matig pasta med kyckling, från Barbro och Kerstin på Helenaskolan... 6 Pastasallad

Läs mer

5 nyttiga och enkla recept i höstmörkret

5 nyttiga och enkla recept i höstmörkret 5 nyttiga och enkla recept i höstmörkret Ugnsbakad lax med råris och pestosås 4 portioner, ca 30 min, 684 kcal Laxfilé 600 g Råris 4 portioner Rödlök 1 st Babyspenat 80 g Citron ½ st Grönsaksbuljongtärning

Läs mer

Pasta med krämig vitlökssås och kräftstjärtar. Kyckling tandoori. Falukorv caprese. Sötpotatis- och kikärtsgryta

Pasta med krämig vitlökssås och kräftstjärtar. Kyckling tandoori. Falukorv caprese. Sötpotatis- och kikärtsgryta Vecka 48 Pasta med krämig vitlökssås och kräftstjärtar Kyckling tandoori Falukorv caprese Sötpotatis- och kikärtsgryta Laktosfria kassen är för dig som känner som jag, att det är viktigt med smak, gärna

Läs mer

Vecka 41,4 port. Monikas 3 dagarskasse! Ingredienser. Recept. Bra att ha hemma! 1 1 1 2 2,3 1 1 3. Välkomna till en av mina riktiga favoritveckor!

Vecka 41,4 port. Monikas 3 dagarskasse! Ingredienser. Recept. Bra att ha hemma! 1 1 1 2 2,3 1 1 3. Välkomna till en av mina riktiga favoritveckor! Vecka 4,4 port Monikas dagarskasse! Välkomna till en av mina riktiga favoritveckor! Här finns både välkända och klassiska goda smaker samt mindre kända smaker i nytänkande rätt. Min personliga favorit

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 32. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 32. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 32. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 32. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v Recept Potatis/ris/pasta kg potatis, Grönsaker rödlök gul lök vitlök paprika blomkål chilipeppar citron kruka dill knippe rädisor ask babyspenat kg morötter,,,, Hej! Välkomna till

Läs mer

Bra magkänsla med Friends

Bra magkänsla med Friends Bra magkänsla med Friends Temavecka i samarbete med Procordia tar ställning för det goda! Ställ upp för Friends och barnen i din matsal! Vi är lika glada som stolta över att ha blivit sponsor av Friends,

Läs mer

KYCKLING MED SLOTTSSTEKSMAK

KYCKLING MED SLOTTSSTEKSMAK KYCKLING MED SLOTTSSTEKSMAK 1 portion 100 g kycklingfilé i långa strimlor 1 tsk majsolja 1 liten lök, finhackad 1/2 finhackad röd paprika 1-2 ansjovisfiléer, 30 g 1/2 dl kycklingbuljong salt och peppar

Läs mer

Vegetariskt varje dag! 8 smarta vegorätter

Vegetariskt varje dag! 8 smarta vegorätter MEJERI&MAT INSPIRATION FRÅN OSS SOM ÄLSKAR VEGO NR. 3 Inspiration från SKÅNEMEJERIER STORHUSHÅLL Vegetariskt varje dag! 8 smarta vegorätter Vego varje dag? Idag är det självklart att ha ett vegetariskt

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 7. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 7. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 7. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 7. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v 7 Recept Kött/fisk Ca 600 gram laxfilé Ca 600 gram fläskkotlett Ca 700 gram tvådelad kycklingfilé Potatis/ris/pasta kg potatis Hej! Stekta lax med het majs- och zucchinisallad får

Läs mer

Art. 1041 Sejfilé MSC 100-300 g

Art. 1041 Sejfilé MSC 100-300 g Art. 1041 Sejfilé MSC 100300 g Sejfilé renskuren (Pollachius virens Energivärde 340 kj, 80 kcal FAO 27 Nordostatlanten) Protein 18,0 g Kolhydrater 0,5 g Denna produkt kommer från Fett 0,5 g ett fiske som

Läs mer

Smakrika recept. God matkultur.

Smakrika recept. God matkultur. Smakrika recept. God matkultur. Bra mat från Lantmännen Svensk gårdskyckling från 46 gårdar. Mat smakar som bäst när du vet var den kommer ifrån och hur den är framställd. Lantmännen Kronfågels kycklingar

Läs mer

Pasta mozzarella med bresaola. vecka 46

Pasta mozzarella med bresaola. vecka 46 Pasta mozzarella med bresaola vecka 46 inspiration Pasta mozzarella med bresaola Bönor steks ihop med vitlök där sedan citronsaft, färsk basilika, soltorkade tomater och riven mozzarella blandas till en

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 9. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 9. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 9. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 9. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v 9 Recept Potatis/ris/pasta förp pasta förp quinoa Hej! Broccoligratäng med fejkon får inleda denna vintervecka. Fejkon är ett vegetariskt alternativ till bacon och passar prefekt i

Läs mer

5 dagar. Ingredienser v 41. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 41. Köp gärna med fler matvaror!

5 dagar. Ingredienser v 41. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 41. Köp gärna med fler matvaror! 5 dagar v 1 Recept Kött/fisk Ca 600 gram torskfilé Ca 500 gram nötfärs 1 falukorv 700 gram tunnskivad kycklingfilé 1 2 5 Potatis/ris/pasta 900 gram potatis 1 Hej! Vi inleder denna oktobervecka med vår

Läs mer

Peters magiska rödspätta. Vecka 45

Peters magiska rödspätta. Vecka 45 Peters magiska rödspätta A Vecka 45 Peters magiska rödspätta Anki från Uppsala, som bidragit med detta recept, säger sig inte vara helt förtjust i fisk, men älskar att äta rödspätta som hennes Peter lagar!

Läs mer

Vecka 47,4 port. Monikas 3-dagarskasse! Recept. Ingredienser. Bra att ha hemma! 1 2,3 1 1 1,3 2 2 1

Vecka 47,4 port. Monikas 3-dagarskasse! Recept. Ingredienser. Bra att ha hemma! 1 2,3 1 1 1,3 2 2 1 Vecka 47,4 port Monikas -dagarskasse! Varmt välkomna till en riktigt god, lättlagad och spännande vecka! Här finns vardagsfavoriter som kyckling, färsbiffar och fisk fast på lite annorlunda vis. De baconlindade

Läs mer

Norrländska pannbiffar med brynt pepparrotssmör och ugnsbakade rotfrukter

Norrländska pannbiffar med brynt pepparrotssmör och ugnsbakade rotfrukter Norrländsk veckomeny - Måndag Norrländska pannbiffar med brynt pepparrotssmör och ugnsbakade rotfrukter 4 port (tillagningstid ca 50-60 min) Ugnsbakade rotfrukter 2 morötter 4 potatisar 1 palsternacka

Läs mer

Sex exklusiva recept med vit fiberpasta

Sex exklusiva recept med vit fiberpasta Sex exklusiva recept med vit fiberpasta Vit pasta med fiber! Nu lanserar Kungsörnen en nyckelhålsmärkt vit fiberpasta. Ett perfekt alternativ för den som föredrar vit pasta framför fullkorn, men ändå

Läs mer

umlax swedish lapland form www.typiskt.se maritha mörtzell foto jakob fridholm

umlax swedish lapland form www.typiskt.se maritha mörtzell foto jakob fridholm RÖDING REGNBÅGE umlax swedish lapland form www.typiskt.se maritha mörtzell foto jakob fridholm Varsågod! Umlax vill tillsammans med kocken Markus Löfgren ge dig en god och enkel anledning att tillaga och

Läs mer

Sremska med avokadoröra. vecka 13

Sremska med avokadoröra. vecka 13 Sremska med avokadoröra och salsa vecka 13 familj Sremska med avokadoröra och salsa cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2632 kj/629 kcal. Protein 18,4 g. Fett 34,4 g. Kolhydrater 59,7 g. Ingredienser:

Läs mer

CHILI CON CARNE. 7 goda matlåderecept

CHILI CON CARNE. 7 goda matlåderecept 1 7 goda matlåderecept Här är Sara Begners matlådor för under 20 kr per portion. CHILI CON CARNE ca 400 g nötfärs 2 msk smör eller margarin 2 gula lökar, skalade, finhackade 2 vitlöksklyftor, skalade,

Läs mer

Badankornés hållbara kokbok för hajk och läger

Badankornés hållbara kokbok för hajk och läger Badankornés hållbara kokbok för hajk och läger Tjenahoppsan! Vi är Badankorné. Ett utmanarlag i Mälarscouterna som ville bidra till en bättre miljö på något sätt. Så vi bestämde oss för att skriva en hajkkokbok

Läs mer

5 dagar. Ingredienser v.46. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.46. Köp gärna med fler matvaror!

5 dagar. Ingredienser v.46. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.46. Köp gärna med fler matvaror! 5 dagar v.46 Recept Kött/fisk Ca 600 gram rödspätta Ca 500 gram nötfärs Ca 600 gram kycklingfilé Ca 600-800 gram fläskkarré/ytterfilé förp bacon av rapsgris 2 4 5 3 Potatis/ris/pasta mm 2 kg potatis pkt

Läs mer

Ingredienser v. 2. Recept. Hej! Bra att ha hemma v.2. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror!

Ingredienser v. 2. Recept. Hej! Bra att ha hemma v.2. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror! v. Recept Kött/fisk Ca 500 gram nötfärs Ca 600 gram laxfilé Potatis/ris/pasta mm pkt pasta pkt hirs, Grönsaker rödlök gul lök vitlök citron sötpotatisar kruka basilika kruka dill salladshuvud gurka tomat

Läs mer

Ingredienser v.42. Recept. Hej! Bra att ha hemma v.42. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror!

Ingredienser v.42. Recept. Hej! Bra att ha hemma v.42. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror! v.4 Recept Kött/fisk 600 gram laxfilé 600 gram kycklingfilé 400 gram älgfärs 1 pkt bacon 1 3 Potatis/ris/pasta kg potatis 1,3,4 Grönsaker 1 rödlök gula lökar 1 vitlök 1 purjolök 40 gram morötter 1 rotselleri

Läs mer

Våra finaste delikatesser

Våra finaste delikatesser Våra finaste delikatesser Sortimentslista hos Martin Olsson Cashar April 2015 Våra finaste delikatesser heter nu MARTIN OLSSON KAFFE Kaffe kommer från ett träd som beskärs till en buske. Det är de två

Läs mer

Lammkorv med linser och rostad potatis. vecka 42

Lammkorv med linser och rostad potatis. vecka 42 Lammkorv med linser och rostad potatis vecka 42 familj Lammkorv med linser och rostad potatis cirka 40 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2527 kj/ 606 kcal. Protein 25,6 g. Fett 28,1 g. Kolhydrater

Läs mer

Barnens bästa festkyckling ( 6 recept ).

Barnens bästa festkyckling ( 6 recept ). 1 Barnens bästa festkyckling ( 6 recept ). Barnsligt goda och lättlagade rätter som passar hela familjen. Foto: Ulrika Pousette Kycklingburgare med chilimajonnäs Ingredienser 4 personer 6 st skivor bacon

Läs mer

Hällstekt, glaserat och mörkokt Fårölamm med jordärtskocka och tryffel.

Hällstekt, glaserat och mörkokt Fårölamm med jordärtskocka och tryffel. Klas Lindberg Modern restaurangrätt 14 portioner Hällstekt, glaserat och mörkokt Fårölamm med jordärtskocka och tryffel. Allt kött, mejeri och grönsaker är i största möjliga mån ekologiska eller kravmärkta

Läs mer

5 dagar. Ingredienser v 18. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 18. Köp gärna med fler matvaror!

5 dagar. Ingredienser v 18. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 18. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 8 Recept Kött/fisk Ca 600 gram kycklingfilé Ca 600 gram laxfilé Ca 00 gram lammfärs/nötfärs pkt bacon 4 Potatis/ris/pasta pkt pasta 900 gram potatis Ca 00 gram sötpotatis Hej! Välkomna till en

Läs mer

Mathavresallad med paprika, gurka, avokado, spenat, vita bönor, citron & pumpakärnor. Ägghalvor

Mathavresallad med paprika, gurka, avokado, spenat, vita bönor, citron & pumpakärnor. Ägghalvor Lördagsbuffé! Klyftpotatis m franska örter Quinoa-sallad med ingefärsdressing och grönt 2 sorters ekosalami Tonfiskröra m lime Fänkål i citronolja & dill Fetaostcreme Vitlöksmarinerad zucchini Mathavresallad

Läs mer

FRAMTIDENS KÖTTBULLE RULLAR IN PÅ DE SVENSKA SKOLORNA Nyhet! Kycklingköttbulle God, hälsosam och klimatsmart

FRAMTIDENS KÖTTBULLE RULLAR IN PÅ DE SVENSKA SKOLORNA Nyhet! Kycklingköttbulle God, hälsosam och klimatsmart s r ä F FRAMTIDENS KÖTTBULLE RULLAR IN PÅ DE SVENSKA SKOLORNA Nyhet! Kycklingköttbulle God, hälsosam och klimatsmart t med lat i enlighe Mat är ut veck er na on ti da en FELIX Smart m ingsrekom är N a

Läs mer

Härliga helger och festligare vardag!

Härliga helger och festligare vardag! Middagstips Härliga helger och festligare vardag! Det ska vara lätt att laga god mat oavsett vilken dag i veckan det är. Prova vår nyhet Pulled Chicken Taco Style en blivande klassiker till fredagsmyset.

Läs mer

6 sätt att laga småländska isterband

6 sätt att laga småländska isterband 6 sätt att laga småländska isterband Historik 1939 startade Verner Grönqvist den lanthandel som genom sina isterband skulle komma att bli en lokal popularitet. Att isterbanden blev så uppskattade berodde

Läs mer

8 recept för alla matglada magar. Fritt från gluten, mjölk & laktos!

8 recept för alla matglada magar. Fritt från gluten, mjölk & laktos! 8 recept för alla matglada magar Fritt från gluten, mjölk & laktos! Är du känslig mot laktos, mjölk eller gluten? Inga problem. Du kan laga nästan vad du vill det gäller bara att hitta rätt produkter.

Läs mer

Kebabspett med couscous, vitlökssås och kåsallad

Kebabspett med couscous, vitlökssås och kåsallad Kebabspett med couscous, vitlökssås och kåsallad 4 port coscous 600 g blandfärs 0,5 röd lök 0,25 vitlök 1 tsk salt 0,5 tsk sambal oelek 0,5 tsk mald spiskummin 2msk mjölk Sås: 3 dl gräddfil 2 msk chilisås

Läs mer

7 middagsförslag familjer med barn i åldern 1-6 år

7 middagsförslag familjer med barn i åldern 1-6 år Centrala Barnhälsovården Södra Bohuslän & Göteborg mars 2011 7 middagsförslag familjer med barn i åldern 1-6 år Recepten är beräknade för familjen med 2 barn i åldrarna 1-6 år (familjens mat från cirka

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v.4. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.4. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v.4. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.4. Köp gärna med fler matvaror! dagar v.4 Recept Kött/fisk 500 gram nötfärs Ca 600 gram laxfilé Ca 700 gram kycklingklubbor Potatis/ris/pasta pkt quinoa, Hej! Vi har en riktigt färgglad vecka framför oss med massa goda och härliga grönsaker

Läs mer

VINTERPASSION. vintriga BBQ recept

VINTERPASSION. vintriga BBQ recept VINTERPASSION vintriga BBQ recept Dela vår PASSION även i vintertid Grillning är vår stora passion och vi tänker, varför inte låta passionen glöda även under vintern? Caj P. s och Sweet Baby Ray s produkter

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 16. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 16. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 16. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 16. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 6 Recept Potatis/ris/pasta pkt pasta Hej! Vi inleder denna aprilvecka med en riktigt snabb pastarätt med milda goda edamamebönor, även kallat sojabönor. Edamamebönan härstammar från Östasien och

Läs mer

Sommarrecept till Viltboden. Foto: Hannah Kompanik. Recept: Elin Carleke

Sommarrecept till Viltboden. Foto: Hannah Kompanik. Recept: Elin Carleke Sommarrecept till Viltboden Foto: Hannah Kompanik Recept: Elin Carleke Hej och Välkomna till Trolle Ljungby Viltbod. Vi har öppet varje tisdag och torsdag kl. 17-18 i sommarlokalen inne på gården. Nedan

Läs mer

Recept och måltidsförslag

Recept och måltidsförslag NLL Datum Gäller t.o.m. Ansvarig Reviderad 2015 01 27 2016 01 27 Anna Skogfält Dietistenheten Sunderby sjukhus Anna Skogfält EmmaMaria Wiklund Recept och måltidsförslag efter gastric bypass operation 1

Läs mer

Recept för ett bättre klimat

Recept för ett bättre klimat Recept för ett bättre klimat Med vegetarisk mat kan man halvera klimatpåverkan från maten Vi ger dig höstens goda rätter I den här foldern finns goda recept för dig som vill äta gott, miljö- och klimatsmart.

Läs mer

Nyttig mat på 20 minuter

Nyttig mat på 20 minuter Nyttig mat på 20 minuter I en tid där vi har allt mer att göra och vi stressar mellan jobb och aktiviteter blir lusten att göra mat ofta mindre och matvanorna sämre. Genom planering och bra recept kan

Läs mer

FRANSKA FAVORITER. franska. favoriter

FRANSKA FAVORITER. franska. favoriter franska favoriter Inget smakar som nyskördade primörer, lite kryddgrönt och alldeles färska lantägg. Carina Brydling lagar fräscha försommarrätter med en fransk twist. Av Carina Brydling Foto Helen Pé

Läs mer

Hjortfärsbiffar. Rödvinssås. 4 port

Hjortfärsbiffar. Rödvinssås. 4 port Med hjort på menyn Hjortfärsbiffar 4 port 600g hjortfärs 100g smör 2 msk matolja 1 msk dijonsenap 2 äggulor 3 kokta potatisar utan skal 1 gul lök 1 dl grädde 2 cl cognac Skala och finhacka löken. Fräs

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 10. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 10. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 10. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 10. Köp gärna med fler matvaror! 3 dagar v 0 Recept Kött/fisk 500 gram hönsfärs Ca 600 gram laxfilé Potatis/ris/pasta kg potatis,3 Grönsaker 3 gula lökar vitlök 50 gram ingefära chilipeppar 3 apelsiner granatäpple kg morötter kruka koriander,3,3,3

Läs mer

Smaklandet. Vårt samlade sortiment för ett godare skolkök! Vi bjuder på hela veckans meny! Över hundra goda produkter som hjälper dig i köket!

Smaklandet. Vårt samlade sortiment för ett godare skolkök! Vi bjuder på hela veckans meny! Över hundra goda produkter som hjälper dig i köket! Smaklandet Vårt samlade sortiment för ett godare skolkök! Vi bjuder på hela veckans meny! Över hundra goda produkter som hjälper dig i köket! Utgiven av Procordia Restaurang & Storhushåll Nr 2 Oktober

Läs mer

5 DAGAR VECKA 7 VECKANS MENY

5 DAGAR VECKA 7 VECKANS MENY Hej! Välkomna till fjärde veckan med vår Bocuse d Or- aktuella gästkock Tommy Myllymäki. Tommy är kanske mest igenkänd från Tv4 där han bla lagar mat i Mitt Kök och även medverkade och kammade hem vinsten

Läs mer

MELLANMÅL Frukt och grönsaker 1 valfri frukt/grönsak med ProPoints värde 0... FRUKOST. Frukost Mellanmål Lunch Middag

MELLANMÅL Frukt och grönsaker 1 valfri frukt/grönsak med ProPoints värde 0... FRUKOST. Frukost Mellanmål Lunch Middag Veckomatsedel Frukost Mellanmål Lunch Middag FRUKOST Yoghurtfrukost 2 dl naturell lättyoghurt ¾ dl müsli utan frukt och nötter (naturell) 1 banan 1 skiva, 35 g rågbröd, grovt med hela korn 1 tsk lättmargarin

Läs mer

Servera med jordnötssås (satay), Malayasås eller med överbliven Teriyakisås.

Servera med jordnötssås (satay), Malayasås eller med överbliven Teriyakisås. Recept: Restaurang Fåfängan i Stockholm KYCKLINGSPETT TERIYAKI Servera med jordnötssås (satay), Malayasås eller med överbliven Teriyakisås. 400-500 g kyckling, helst lårfilé spett ca 10 15 cm Skär kycklingen

Läs mer

Meny vecka 47-48. Visste du detta om Granatäpple?

Meny vecka 47-48. Visste du detta om Granatäpple? Meny vecka 47-48 Gröna Kassen firar två år! I dagarna har vi levererat vegetariska och ekologiska matkassar i 2 år. Vi kan knappt fatta att det har gått så fort! Det har varit en lång och arbetsam resa

Läs mer

Hjort Hencca Vilén & Sten Petrell Lönkan, 13.2.2013

Hjort Hencca Vilén & Sten Petrell Lönkan, 13.2.2013 Hjort Hencca Vilén & Sten Petrell Lönkan, 13.2.2013 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Hjortgryta med hasselnötter... 3 Hjortrulader med lingongräddsås... 4 Fyllda färsbiffar med dragonpepparsås... 6 Viltjärpar med

Läs mer

Pumpasoppa med kavringkrutonger och dragonkräm (ca 12 personer)

Pumpasoppa med kavringkrutonger och dragonkräm (ca 12 personer) Pumpasoppa med kavringkrutonger och dragonkräm (ca 12 personer) Olivolja 3 gula lökar 3 stjälkar blekselleri 3 vitlöksklyftor Ca 2 msk riven färsk ingefära Ca 3 dl vitt vin Ca 6 dl kyckling eller grönsaksbuljong,

Läs mer

Kryddstekt karré med avokadosallad. vecka 38

Kryddstekt karré med avokadosallad. vecka 38 Kryddstekt karré med avokadosallad vecka 38 familj Kryddstekt karré med avokadosallad cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2294 kj/ 547 kcal. Protein 29,0 g. Fett 31,7 g. Kolhydrater 34,0 g.

Läs mer

Alpmüsli. Dinkel med fruktsallad. Fruktsallad med granola

Alpmüsli. Dinkel med fruktsallad. Fruktsallad med granola 3 smarta frukostskålar Står macka och gröt dig upp i halsen? Testa de här fräscha frukostskålarna. Alpmüsli 1 dl vardagsmüsli, se s. xx. 2 dl lättmjölk 1 dl turkisk yoghurt färsk eller torkad frukt i bitar

Läs mer

Matinspiration & Recept från Coop. Lätta recept! laga dina middagsfavoriter på nytt och varierat vis!

Matinspiration & Recept från Coop. Lätta recept! laga dina middagsfavoriter på nytt och varierat vis! Matinspiration & Recept från Coop Lätta recept! laga dina middagsfavoriter på nytt och varierat vis! Innehåll 4 lasagne Klassisk bolognese Kallrökt lax, grillad paprika, zucchini och feta. Kantareller,

Läs mer

Vid grillen: Stjärnkocken Paul Svensson.

Vid grillen: Stjärnkocken Paul Svensson. Grilla på norska Gillar du när det är enkelt att grilla? När fisken inte fastnar på gallret, när det blir gott och alla njuter av maten och har trevligt? Då kommer du att älska att Grilla på norska Stenström

Läs mer

5 dagar. Ingredienser v 28. Recept

5 dagar. Ingredienser v 28. Recept dagar v 28 Kött/fisk 00 gram nötfärs Ca 600 gram laxfilé Ca 700 gram fläskkarré 700 gram kycklinginnerfilé Recept 1 2 3 4 Potatis/ris/pasta 1 kg potatis 1 pkt pasta 2,3 4 Hej! Vi har en härlig sommarvecka

Läs mer

Elsas klimatsmarta skafferi - UNT.se

Elsas klimatsmarta skafferi - UNT.se Publicerad: 2011-12-01 09:34, senaste uppdaterad: 2011-12-08 15:12 Läs upp Elsa Fries Foto: Emma Eriksson + Visa bildtexten Elsas klimatsmarta skafferi Hon är helt övertygad om att det spelar stor roll

Läs mer

Koka upp citronsaft, salt och socker, reducera till hälften. Rör ner citronskal och olja, mixa slät med stavmixer.

Koka upp citronsaft, salt och socker, reducera till hälften. Rör ner citronskal och olja, mixa slät med stavmixer. Viktor Westerlind, Årets Kock 2009 Tävlingsuppgift 2: Naturlighet möter teknik, 4 portioner Havsvattenrimmad mjölkbakad sejrygg med citronette, knaperstekt slag och krispigt skinn. Mörkokt fänkålshjärta

Läs mer

Löjrom på Knäcke Vin: Louis Roederer Champagne

Löjrom på Knäcke Vin: Louis Roederer Champagne Löjrom på Knäcke Vin: Louis Roederer Champagne SVÅRIGHETSGRAD: Lättlagat TILLAGNINGSTID: Under 15 min PORTIONER: 10 st knäckebröd 1 tsk crème fraiche per bit en klick löjrom per bit (beräkna ca 100 g för

Läs mer

Krämig potatis o rotfruktssoppa med örtolja

Krämig potatis o rotfruktssoppa med örtolja Krämig potatis o rotfruktssoppa med örtolja Potatis 4 kg 8 kg 24 kg Rotselleri 1,5 kg 3 kg 9 kg Morötter 2,5 kg 5 kg 15 kg Palsternacka 1,5 kg 3 kg 9 kg Gul lök 1 kg 2 kg 6 kg Grönsaksbuljong färdig 5

Läs mer

MATSEDEL V.47. Måndag Husman 1 Korvstroganoff m. Ris Husman 2 Chicken nuggets m. Tomatsås & Ris Vegetarisk Linsgryta m. Tomat, Paprika & Grädde

MATSEDEL V.47. Måndag Husman 1 Korvstroganoff m. Ris Husman 2 Chicken nuggets m. Tomatsås & Ris Vegetarisk Linsgryta m. Tomat, Paprika & Grädde MATSEDEL V.47 Måndag Husman 1 Korvstroganoff m. Ris Husman 2 Chicken nuggets m. Tomatsås & Ris Vegetarisk Linsgryta m. Tomat, Paprika & Grädde Soppa Gulaschsoppa Tisdag Husman 1 Köttbullar & stuvade makaroner

Läs mer

NORDISK SKOLMATVECKA, vecka 12

NORDISK SKOLMATVECKA, vecka 12 NORDISK SKOLMATVECKA, vecka 12 Vi rekommenderar skolorna och daghemmen att under vecka 12 uppmärksamma vårt gemensamma Norden. Njut av Norden som ett skafferi genom den gemensamma veckomatsedeln med nordisk

Läs mer

Daal-soppa på gula ärtor

Daal-soppa på gula ärtor Daal-soppa på gula ärtor 4 6 portioner 300 g gula delade ärtor 9 vitlöksklyftor, skalade 1 stor gul lök, skalad och grovt 1 bit färsk ingefära, stor som en tumme, skalad och grovt 1 tsk garam masala 1

Läs mer

Recept. Ingredienser v.17. Hej! Bra att ha hemma v.17. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror!

Recept. Ingredienser v.17. Hej! Bra att ha hemma v.17. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror! v.17 Kött/fisk Ca 00 gram nötfärs Ca 700 gram kycklinginnerfilé Ca 800 gram torskfilé Ca 00-600 gram chorizokorv Recept 1 2 4 Potatis/ris/pasta mm 2 kg potatis 1,2,4 Hej! Förra veckan hade vi glädjen att

Läs mer

5 dagar. Ingredienser v 33. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 33. Köp gärna med fler matvaror!

5 dagar. Ingredienser v 33. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 33. Köp gärna med fler matvaror! dagar v Recept Kött/fisk Ca 00 gram nötfärs Ca 800 gram fläskkarré Ca 1000 gram kycklingben 1 burk tonfisk 1 2 Potatis/ris/pasta 1 kg potatis 1 pkt pasta 2, 1 Hej! Inledningsvis får vi njuta av en solklar

Läs mer

Recept. Ingredienser v.12. Veckans meny: Bra att ha hemma v.12. Köp gärna med fler matvaror! Hej!

Recept. Ingredienser v.12. Veckans meny: Bra att ha hemma v.12. Köp gärna med fler matvaror! Hej! v.1 Kött/fisk Ca 600 gram laxfilé 500 gram nötfärs 1 falukorv pkt bacon Ca 700 gram kycklinginnerfilé Recept 1 3 4 5 Potatis/ris/pasta mm 1 kg potatis 500 gram pasta 1 pkt ris,4 1 3,5 Hej! Välkomna till

Läs mer

Äkta smakupplevelser!

Äkta smakupplevelser! Äkta smakupplevelser! Receptbroschyr för soliga vårdagar Ann-Louises Quinoasallad med passionsfrukt, torkad physalis och nötmix, 4 portioner Ann-Louises fantastiska Lemony-lime hummus, en stor sats Till

Läs mer

Bakpotatis med currykräftor

Bakpotatis med currykräftor Vecka 34 Bakpotatis med currykräftor Cannelloni med röda linser och fetaost Tjockkorv med tysk surkål Wrap med biff och pepparrotssås Familjekassen Är för dig som känner precis som jag, att det är viktigt

Läs mer

spansk kikärtssoppa med chorizo

spansk kikärtssoppa med chorizo spansk kikärtssoppa med chorizo 40 ml olivolja 150g chorizo-korv, finhackad 175g lök, skalad och finhackad 5g vitlök, skalad och finhackad 50g blekselleri, finhackad 100g färsk spenat, tvättad och hackad

Läs mer

Grillspett av struts. 4 personer

Grillspett av struts. 4 personer Grillspett av struts 500 600 g wokbitar av biff/filé 1 pkt bacon 8 st små tomater 12 st hela champinjoner ev gul lök 1 banan ev 1 paket strutskorv Grillolja: 4 msk matolja 1 krm svart- eller citronpeppar

Läs mer

Vecka 37,4 port. Matnyttigt! MatHems Familjematkasse! Ingredienser. Recept

Vecka 37,4 port. Matnyttigt! MatHems Familjematkasse! Ingredienser. Recept Vecka 7, port Ingredienser Kött/fisk 00 gram nötfärs Ca 600 gram fläskkotletter 00-600 gram laxfilé 700 gram kycklinginnerfilé Potatis/ris/pasta mm Ca 600 gram sötpotatis Ca 00 gram fast potatis 1 pkt

Läs mer

5 dagar. Recept. Ingredienser v.32. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.32. Köp gärna med fler matvaror!

5 dagar. Recept. Ingredienser v.32. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.32. Köp gärna med fler matvaror! 5 dagar v.32 Recept Kött/fisk Ca 800 gram koljafilé 500 gram nötfärs Ca 700 gram kycklinginnerfilé 1 pkt rökt skinka Ca 700-800 gram fläskkarré 2 1 3 5 Potatis/ris/pasta mm 2 kg potatis 1 pkt pasta 2,5

Läs mer

Kolhydrat (40 %) Mats Persson 070 342 54 51 mats.persson@procordia.se. 100 port

Kolhydrat (40 %) Mats Persson 070 342 54 51 mats.persson@procordia.se. 100 port s. 11 Best nr 9597771, mars 2012 s. 11 s. 12 Smaklandet Hör av dig till oss! Protein (21 %) Fett (35 %) Kolhydrat (44 %) kycklinggratäng 100 port 1,6 kg 8 kg 3 kg 3 liter 3 liter 1,5 kg 0,5 kg Ris, okokt

Läs mer