CMYK MAGENTA, YELLOW, SVART med skugga Det goda målet. Vårt samlade ekologiska sortiment

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "CMYK MAGENTA, YELLOW, SVART med skugga Det goda målet. Vårt samlade ekologiska sortiment"

Transkript

1 CMYK MAGENTA, YELLOW, SVART med skugga Det goda målet Vårt samlade ekologiska sortiment

2 100 % ekologiska recept Alla recept som du hittar i denna broschyr kan lagas med 100 % ekologiska ingredienser. Valet är ditt. Använder du dem har du kommit en bra bit på vägen mot en helekologisk servering. Det är enkla, goda och smakrika recept som gör gott för både natur och hungriga elever! Recepten hittar du även i Mashie och Aivo. Vi hjälper dig nå målen För varje dag växer intresset för ekologisk mat. Både i våra medvetanden och på tallriken. Det är en sund och bra utveckling, som vi på Procordia gärna hjälper till att förverkliga. Därför satsar vi nu på vårt ekologiska sortiment under varumärkena FELIX och ÖNOS. Vi hjälper dig att snabbare uppnå både dina och din kommuns ekologiska mål samtidigt som du serverar god och näringsriktig mat som du kan lita på. Svenska favoriter nu som ekologiska Vårt ekologiska sortiment är populära, goda och vardagliga produkter som är enkla att servera året runt och går att använda i otaliga rätter och kombinationer. Nötköttbullar, nötfärsbiffar och potatisbullar är lättlagade och smakrika huvudkomponenter som enkelt håller den ekologiska andelen på tallriken hög. Vår lingonsylt, ketchup, rödbetor, och smörgåsgurka behöver ingen närmare presentation. De är klassiska och uppskattade tillbehör till en god lunch.

3 Våra produkter hjälper dig följa Ät S.M.A.R.T-modellen. S = Större andel vegetabilier M = Mindre andel tomma kalorier A = Andelen ekologiskt ökar R = Rätt kött och grönsaker T = Transportsnålt Ät S.M.A.R.T. bygger på de svenska näringsrekommendationerna i kombination med de svenska miljö- målen och har utvecklats av Centrum för Tillämpad Näringslära (CTN). Smart på många sätt Använder du eller din kommun sig av S.M.A.R.T-modellen är våra ekologiska produkter till stor hjälp i din planering av miljövänliga och hälsosamma måltider. Ekologiskt är en av flera viktiga delar i vårt helhetstänk för en bättre miljö och godare mat. Vår ekologiska mat tillagas i Sverige och vi använder oss så långt det bara går av svenska råvaror från svenska odlare och uppfödare. Det innebär också att vår mat inte har rest mer än nödvändigt för att nå dig. När den väl reser så är det med ambitionen att använda miljövänliga alternativ som järnväg i så stor utsträckning som möjligt. Ett bra arbetsklimat ger klimatsmarta lösningar helt enkelt.

4 Med det ekologiska målet snart i hamn På Djupadalsskolan i Malmö är det en förväntansfull liten kö av förstaklassare som väntar på att klockan skall bli Då serveras dagens första ekologiska lunch. Och på vilket sätt man gör det skolan är nämligen bäst i Sverige på att servera ekologisk skolmat! Djupadalsskolan ligger i sydvästra Malmö och har ca 500 elever i årskurs invigdes skolans nya kök med pompa och ståt. Men det var inte bara invigningen av ett nytt kök, det var startskottet för 100 % ekologisk skolmat. Bakgrunden var att Skolrestauranger i Malmö ville göra en rejäl satsning på ekologisk mat och på Djupadalsskolan fann man drivkraften att vilja servera ekologiskt och att bli ett modernt tillagningskök. Gunn Hanéll är rektor på skolan och hade bilden klar för sig, att inte bara påverka elevernas matvanor och insikter om var maten kommer ifrån, utan också se till att hela skolan blev sundare. Vi var redan före starten en hälsoskola där eleverna är ute och rör på sig minst 20 minuter varje dag. Det ekologiska köket innebar att vi kunde utöka våra intentioner till ett helhetstänk i allt; från miljöanpassade transporter till fysiska aktiviteter och allt det goda som Oskar åstadkommer i köket, säger Gunn. Oskar Oskar är Oskar Hjorth, sedan ett år tillbaka kökschef på skolan och en av fem eldsjälar i köket som varje dag ser till att eleverna har en huvudrätt, ett vegetariskt alternativ och en soppa att välja på. Och allt så ekologiskt som det bara går. Idag har vi 96 % ekologisk servering i snitt och siktar givetvis mot 100%. Med den procenten är man som skola redan med råge bäst i landet i en stad som även den har kommit långt. Idag har Malmö stad drygt 50 % ekologisk servering, vilket är en fantastiskt bra siffra sett till hela landet. Det finns ett bra ekologisk utbud från leverantörerna, anser Oskar. Det gäller bara att hitta det. Ibland är det ett litet detektivarbete. Råvarorna skall inte bara vara ekologiska, de skall också vara allergenfria, inte innehålla spår av nötter eller sesam och dessutom vara till ett bra pris. I många fall har de större producenterna bättre koll på sådant än de mindre. Att ekologiska råvaror, förutom att vara ett bra miljöval, även skulle smaka bättre håller inte Oskar med om. Skillnaden är däremot i känslan av att äta ekologiskt. Det är en bättre smakupplevelse men det smakar lika gott, avslutar Oskar innan han blir omringad av några mätta och belåtna tredjeklassare. Den ekologiske kökschefen verkar omåttligt populär bland barnen. Oskars råd till skolor som vill bli mer ekologiska: Välj en produkt i taget. Börja med potatis och kanske sedan någon tomatprodukt. Arbeta målmedvetet och konsekvent. Samarbeta med fler skolor, det skär ner på kostnaderna. FOTOGRAF: Anders Ebefeldt

5 Idag provar köket FELIX Ekologiska Nötfärsbiffar som huvudrätt. Biff är bra, enkel mat som barnen uppskattar, säger Oskar Hjorth, kökschef på skolan.

6 FELIX Ekologisk Nötfärsbiff SärNär Nyhet! Goda biffar, gjorda på nötkött, som får dig att tänka på hemlagat. Varje biff väger 50 g en perfekt storlek till både yngre och äldre barn. Med dessa biffar på tallriken är du en bra bit på väg mot en helekologisk måltid. Biffarna ingår i vårt FELIX SärNär-sortiment och är fria från gluten, mjölkprotein, sojaprotein, laktos och äggprotein. Det gör att alla elever på hela skolan tryggt kan uppskatta smaken! Endast nötkött Smidig storlek 50 g/biff Bulligt, hemlagat utseende SärNär alla kan äta dem Goda varmhållningsegenskaper Ingredienser: Nötkött (63 %)**, potatis*, lök*, potatismjöl*, potatisfiber, salt, koriander*, svartpeppar* och smält socker*. *KRAVekologisk ingrediens, **ekologisk ingrediens. Receptet är 100 % ekologiskt Ekologisk nötfärsbiff med syrade morötter svampsås och blomkålsmos FELIX Ekologisk Nötfärsbiff Särnär (art nr 18847) Svampsås: Svamp, färsk skivad Gul lök, hackad att bryna i FELIX Ekologisk Ketchup (art nr 08449) Ev. Maizena till redning 100 port 11 kg 8 kg 1,5 kg 600 g Bryn svamp och lök i rapsolja. Tillsätt grönsaks buljong, matlagningsgrädde, ketchup och koka upp. Smaka av med salt och peppar. Red ev. av med maizena. Blomkålsmos: Blomkål i buketter 10 kg Kålrot, i bitar 6 kg Smör osaltat 1 kg Persilja, hackad 500 g Citron, skal och saften av 10 st Smaka eventuellt av med mer kryddor Koka blomkål och kålrot, mosa och tillsätt smör, persilja och citron. Smaka ev. av med mer kryddor. Servera tillsammans med: Morotsstavar, mjölksyrade Näring/portion 2196 kj, 519 kcal Protein (20%) Fett (48%) Kolhydrat (31%) FELIX Ekologisk Nötfärsbiff Särnär 110 st à 50 g Vikt: 5,5 kg Menigo: Servera: Dafgård:

7 Näring/portion 1941 kj, 457 kcal Protein (21%) Fett (44%) Kolhydrat (34%) Receptet är 100 % ekologiskt Ekologisk nötfärsbiff med ljummen bönsallad 100 port FELIX Ekologisk Nötfärsbiff Särnär (art nr 18847) Värm enligt anvisning på förpackningen. Ljummen bönsallad: FELIX Ekologisk Smörgåsgurka (art nr 08122) Purjolök, strimlad Persilja, hackad Vita bönor, avrunna 10 kg 3 kg 1 kg 250 g 3 dl Vitlök, pressad 100 g Citron, skal och saft 20 st/2,4 kg Salt och svartpeppar Alla ingredienser blandas försiktigt till en sallad. Värm i ett bleck på 75 C i 15 minuter. Serveras med : Turkisk yoghurt Morötter, rårivna Alla näringsdeklarationer inkluderar salladsbord, hårt bröd, mjölk & margarin. Recepten hittar du även i Mashie och Aivo!

8 FELIX Ekologiska Potatisbullar Potatisen i FELIX Ekologiska Potatisbullar är skördad av svenska miljömedvetna odlare, på svenska åkrar och med svensk kravmärkning. Dessutom friterade i solrosolja för miljöns och den goda smaken skull. Potatisbullar är en fantastiskt mångsidig och omtyckt rätt, som alla älskar på sitt sätt. Med sylt, med blodpudding, med köttbullar, med bacon eller med en god sallad. Bara att värma i ugn och lägga på tallrik en utmärkt bas att bygga en ekologisk måltid kring. Barn älskar potatisbullar Billig ekologisk helservering Lätt att tillaga lätt att servera Innehåller svensk potatis Friterad i solrosolja för miljön Ingredienser: Potatis*, solrosolja*, torkad potatis*, salt (1,0), druvsocker* och kryddor*. *KRAV - ekologisk ingrediens. Receptet är 100 % ekologiskt Potatisbulle med grillade kycklinglår och linssallad med citrusyoghurt FELIX Ekologiska Potatisbullar ca 111 st à 54 g Vikt: 6 kg Menigo: Servera: Dafgård: port FELIX Ekologiska Potatisbullar (art nr 08546) 5,4 kg Värm enligt anvisning på förpackningen. Kycklinglår 25 kg Marinad: Matlagningsyoghurt (8 %) 5 liter FELIX Ekologisk Ketchup (art nr 08449) Farinsocker 50 g Salt och vitpeppar Blandas väl och smakas av med salt och vitpeppar. Marinera kycklingen i yoghurtblandningen i minst en timme, stek kycklingen på 175 C tills den är genomstekt. Linssallad: Gröna linser, kokta Rödbetor (avrunna), tärnade (art nr 08181) Tomater, tärnade Gul lök, finhackad Blandas väl. Citronyoghurt: Citron, finrivet skal och saften Matlagningsyoghurt (8%) Blandas väl. 1,5 kg 1,5 kg 10 st 5 liter Näring/portion 2915 kj, 697 kcal Protein (39%) Fett (31%) Kolhydrat (30%)

9 Näring/portion 2868 kj, 687 kcal Protein (35%) Fett (26%) Kolhydrat (38%) Receptet är 100 % ekologiskt Potatisbulle med örtstekt fiskfilé, rödbetsås och rostade rotfrukter 100 port FELIX Ekologiska Potatisbullar (art nr 08546) 11 kg 10 liter Maizena till redning Värm enligt anvisningar på förpackningen. Salt och peppar Fiskfilé 2 Dill, skuren 1 kg Lime, rivet skal av 40 st Fräs gul lök i rapsolja, tillsätt grönsaksbuljong och matlagningsgrädde. Koka upp, smaka av, red av med maizena. Strax före servering, mixa i rödbetorna i såsen. Tips! den härliga färgen på rödbetssåsen avtar vid varmhållning, mixa därför i rödbetorna så sent som möjligt. Salt och peppar och smör att steka i Krydda fisken med limeskal, dill, salt och peppar. Steks i rapsolja och smör. Rödbetssås: Gul lök, hackad Grönsaksbuljong FELIX Ekologiska Rödbetor (art nr 08181) 3 kg Matlagningsgrädde 5 liter Rostade rotfrukter: Kålrot, skuren i stavar 5 kg Morötter, skurna i stavar 10 kg Blandas med rapsolja och kryddas med salt och peppar. Bakas av i ugn på 185 C combi cirka 15 minuter. Alla näringsdeklarationer inkluderar salladsbord, hårt bröd, mjölk & margarin. Recepten hittar du även i Mashie och Aivo!

10 FELIX Ekologisk Nötköttbulle SärNär Alla barn älskar köttbullar och de här köttbullarna älskar alla tillbaka. De ingår i vårt FELIX SärNär-sortiment vilket betyder att ingredienserna är anpassade så att även barn med särskilda kostbehov kan njuta i fulla drag eftersom de är fria från gluten, mjölkprotein, sojaprotein, laktos och äggprotein. Mycket god smak SärNär - alla kan äta Endast nötkött Goda varmhållningsegenskaper Ingredienser: Nötkött (63 %)*, potatis*, lök*, potatismjöl*, potatisfiber, salt, koriander*, svartpeppar* och smält socker*.*krav-ekologisk ingrediens. Svensk köttråvara. Svenskt kött FELIX Ekologisk Nötköttbulle Särnär 458 st à 12 g Vikt: 5,5 kg Menigo: Servera: Dafgård: Näring/portion 2287 kj, 541 kcal Protein (20%) Fett (47%) Kolhydrat (32%) Receptet är 100 % ekologiskt Tomat- och jordärtskocksoppa med nötköttbulle och tzatziki 100 port Jordärtskocka, tvättad skivad med skal 5 kg Gul lök, finhackad FELIX Ekologiska Tomatpuré (art nr 06543) 1 kg FELIX Ekologisk Ketchup (art nr 08449) 1 kg Grönsaksbuljong 20 liter Matlagningsgrädde 5 liter Maizena till redning, att steka i Fräs jordärtskocka och lök i rapsolja, tillsätt tomatpuré, ketchup, grönsaksbuljong och matlagningsgrädde. Koka cirka minuter, red av med maizena. Smaka av med salt och peppar. Tzatziki: Vitlök, pressad 150 g Yoghurt 3 %, avrunnen 5 liter Persilja, hackad 150 g Salt och peppar Blanda väl och låt stå en stund innan servering. Till servering: FELIX Ekologisk NötKöttbulle SärNär 11kg (art nr 08859) Värm enligt tillagningsanvisning på förpackningen. Serveras med nötköttbullar och tzatziki.

11 Näring/portion 2958 kj, 702 kcal Protein (14 %) Fett (45%) Kolhydrat (40%) Receptet är 100 % ekologiskt Glaserad nötköttbulle med grillad potatis och rotfrukter med lingoncrème 100 port FELIX Ekologisk NötKöttbulle SärNär (art nr 08859) Glasyr: FELIX Ekologisk Ketchup (art nr 08449) Blanda med köttbullarna och värm enligt tillagningsanvisning på förpackningen. Lingoncrème : FELIX Ekologisk Lingonsylt (art nr 20825) Matlagningsyoghurt 8 % Salt och peppar Blanda väl och smaka av med salt och peppar. 10 kg 4 kg 1 liter 2kg 3 liter Potatis, klyftad Morot, stavar Palsternacka, stavar Rödbetor, kokta i klyftor Salt och peppar 10 kg 5 kg 5 kg 1,5 kg 0,5 liter Blanda rotfrukterna i ett bleck och krydda med salt och peppar. Häll över oljan, blanda runt och baka av i ugnen på 185 C, cirka 15 minuter. Alla näringsdeklarationer inkluderar salladsbord, hårt bröd, mjölk & margarin. Recepten hittar du även i Mashie och Aivo!

12 ÖNOS Ekologisk Lingonsylt Lingonen i ÖNOS ekologiska lingonsylt tillagas med kärlek i vår fabrik i skånska Tollarp. Här har vi en lång tradition av att koka sylt som man gjorde förr i tiden vi använder rikligt med bär och äkta socker! Resultatet blir en underbart smakrik lingonsylt. God smak Sötad med vanligt socker Sentomatpåse - praktiskt och hygieniskt Rent och snyggt runt serveringsplatsen Tack vare sin något syrliga och inte allt för söta smak passar lingonsylt till många olika rätter, både som den är eller i en god vinaigrette eller oemotståndlig het salsa. Prova något av våra recept så förstår du vad vi menar! Vår ekologiska lingonsylt levereras i en smart sentomatpåse som passar i våra serveringssystem för sylter och såser. Med ett serveringssystem får du en bättre portionskontroll än om du serverar ur en skål. Spillet minskar också eftersom du kan förvara systemet i kylen till nästa servering, istället för att kasta allt som varit upplagt. TIPS! Be din säljare visa dig våra olika smarta serveringssystem. Ingredienser: Lingon*, socker*, vatten, geleringsmedel pektin, syra citronsyra och konsistensmedel kalciumcitrat. 100 g sylt innehåller 35 g lingon. Total mängd socker: 36 g per 100 g sylt ÖNOS Ekologisk Lingonsylt, Sentomat 4 x 2,5 kg Vikt: 10 kg Menigo: Servera: Dafgård: Alla recept är 100 % ekologiska och Lingongurka ÖNOS Ekologisk Lingonsylt (art nr 20825) FELIX Ekologisk Smörgåsgurka (art nr 08122) Turkisk Yoghurt 10 % Persilja eller körvel, hackad Salt och vitpeppar 2 liter 250 g Blanda försiktigt ner alla ingredienser i yoghurten. Smaka av med salt och peppar. Alla näringsdeklarationer inkluderar salladsbord, hårt bröd, mjölk & margarin. Recepten hittar du även i Mashie och Aivo!

13 Hot lingonberries Lingongurka Lingonsalsa Persilje- och lingonvinaigrette för 100 port. Persilje- och lingonvinaigrette Kruspersilja Äppelcidervinäger ÖNOS Ekologisk Lingonsylt (art nr 20825) 250 g 2 liter 1 kg 2 liter Alla ingredienser mixas väl. Perfekt till sallader, topping och fisk. Hot lingonberries Färsk chili ÖNOS Ekologisk Lingonsylt (art nr 20825) Äpplecidervinäger Babyspenatblad 5-10 st 1 liter 3 liter 250 g Alla ingredienser mixas till en slät olja. TIPS! Tillsätt 1-2 msk lingonsylt efter mixen för att få en lingonkänsla. Passar till grillat och sallader i alla former när man vill ha ett lite starkare tillbehör. Lingonsalsa Rödlök, hackad Äppelcidervinäger Tomat, hackad ÖNOS Ekologisk Lingonsylt (art nr 20825) Salt och svartpeppar 1 liter 2liter 3 kg Alla ingredienser blandas försiktigt i en bunke. Passar till grillat, sallader, fisk och kyckling.

14 FELIX Ekologisk Ketchup Från Fågelmara i Blekinge kommer vår ekologiska ketchup. Den lanserades redan 2007 och har blivit riktigt populär, både inom skola och hemma på köksbordet. Sveriges godaste ketchup Sentomatpåse - praktiskt och hygieniskt FELIX tomatketchup är gott till allt, säger vi i reklamfilmerna. Och vi menar det! Det är Sveriges mest köpta ketchup och barnens favorit. Och inte blir saken sämre av att den är ekologisk och KRAV-märkt. God som den är och som smakfull ingrediens i otaligt många, goda såser. Ingredienser: Tomatpuré* (75 %), socker*, ättika*, salt, syra (citronsyra), kryddor (bl a vitlök) och kryddextrakt (cayennepeppar) *KRAV-godkänd råvara. Vår ekologiska ketchup levereras i en smart sentomatpåse som passar i våra serveringssystem för sylter och såser. Med ett serveringssystem får du en bättre portionskontroll än om du serverar ur en skål. Spillet minskar också eftersom du kan förvara systemet i kylen till nästa serveringstillfälle. TIPS! Be din säljare visa dig våra olika smarta serveringssystem FELIX Ekologisk Ketchup Sentomat 6 x 2,5 kg Vikt: 15 kg Menigo: Servera: Dafgård: Alla recept är 100 % ekologiska och BBQ-sås FELIX Ekologisk Ketchup (art nr 08449) Farinsocker Honung Svartpeppar, malen Chili, finhackad 3 kg 5 dl 1 liter 3 dl 10 st Koka alla ingredienserna i kastrull tills sockret löst sig. Alla näringsdeklarationer inkluderar salladsbord, hårt bröd, mjölk & margarin. Recepten hittar du även i Mashie och Aivo! TIPS! Använd som marinad, grillolja eller topping. BBQ-crème: 1 dl BBQ-sås + 3 dl crème fraiche.

15 Vinaigrette Rhode Island BBQ-sås Ketchupsalsa för 100 port. Vinaigrette Ketchupsalsa Rhode Island FELIX Ekologisk Ketchup (art nr 08449) Vitvinsvinäger Vitlöksklyfta Svartpeppar, malen 5 liter 10 st Mixas länge och väl, gott på sallader och tillbehörsbordet. FELIX Ekologisk Ketchup (art nr 08449) Rödlök, skivad Morot, hyvlad Purjolök, skivad Fänkålsfrö Svartpeppar 1 kg 1 kg 2 tsk 3 dl Majonnäs FELIX Ekologisk Ketchup (art nr 08449) Honung Vitpeppar Blandas till en slät sås. 2 liter 1 kg 1,5 dl Blanda alla ingredienser i en bunke. Funkar till det mesta som tillbehör eller rakt på salladsbordet.

16 Rödbetstzatziki Chili- och rödbetsdip Rödbetstapenade Tomat- och rödbetssalsa Alla recept är 100 % ekologiska och för 100 port. Chili- och rödbetsdip Rödbetstzatziki Rödbetstapenade Crème fraiche 34 % FELIX Ekologiska Rödbetor, skivade, väl avrunna, finhackade (art nr 08181) Chili, finhackad Dill, skuren Blanda ingredienserna i bunke. Passar bra till kött, tapasbröd osv. 5 liter 10 st 1 liter Turkisk yoghurt 10 % Vitlök, pressad Äpple, rivna urkramade FELIX Ekologiska Rödbetor, skivade, väl avrunna, hackade (art nr 08181) Svartpeppar Blanda ingredienserna försiktigt. TIPS! låt dra över natten för att få en starkare vitlökssmak. 5 liter 200 g ca 1,5 kg FELIX Ekologiska Rödbetor, skivade, väl avrunna (art nr 08181) Kapris Vitlök, pressad Sardeller Chili röd Parmesanost, riven Citronsaft, färskpressad 500 g 2 liter 100 g 300 g 5 st 1,5 kg 5 dl Mixa alla ingredienser till en fin tapenade.

17 FELIX Ekologiska Skivade Rödbetor Rödbetan är en av våra mest älskade och använda rotfrukter. I Eslöv är det under hösten full aktivitet med att ta emot de nyskördade rödbetorna som anländer varje vecka. Vi lägger in ton rödbetor under en säsong som vi får från våra kontraktsodlare i Skåne och Blekinge. Rödbetor passar många olika rätter, fler är du tror kanske. Lika självklar som den är till pyttipanna och kalops lika god är den att använda i såser, dip och andra goda tillbehör. Klassiskt recept med god smak Krispiga skivor Svenska rödbetor Tips! Vill du veta mer om rödbetor och få goda tips av vår måltidsutvecklare, Brian Mårtensen? Se filmen på Ingredienser: Skivade rödbetor* i lag av vatten, socker*, ättika*, och kryddor*. *KRAV-certifierad ekologisk ingrediens FELIX Ekologiska Rödbetor, skivade Vikt: 9,1 kg Menigo: Servera: Dafgård: Tomat- och rödbetssalsa Tomat, urkärnad hackad FELIX Ekologiska Rödbetor, skivade, väl avrunna, hackade (art nr 08181) Persilja eller koriander, hackad Rödlök, skivad 3 kg 3 dl 1 liter Blandas alla ingredienserna, smaka! Alla näringsdeklarationer inkluderar salladsbord, hårt bröd, mjölk & margarin. Recepten hittar du även i Mashie och Aivo!

18 Gurkhummus Gurkgocka Gurksallad Tomatgurka Alla recept är 100 % ekologiska och för 100 port. Gurkgocka Tomatgurka Gurkhummus Gul lök, hackad Tomat, tärnad Koriander, skuren Matlagningsyoghurt 8 % FELIX Ekologisk Smörgåsgurka, hackad (art nr 08122) Fänkål, malen FELIX Ekologisk Ketchup (art nr 08449) Svartpeppar 3 kg 1 liter 5 liter 4 kg 2 tsk 450 g Crème fraiche (34 %) FELIX Ekologisk Smörgåsgurka, hackad (art nr 08122) FELIX Ekologisk Ketchup (art nr 08449) Svartpeppar 5 liter 3 kg 1 kg Blandas väl. Som smakhöjare i eller till grytor av olika slag. Kikärtor Tahini (kan uteslutas) FELIX Ekologisk Smörgåsgurka, hackad (art nr 08122) Vitlök, pressad Citron, saft och skal 2,5 kg 1,5 liter 0,5 dl 3 kg 150 g 10 st Mixa kikärtor, rapsolja och tahini. Tillsätt vitlök, ättiksgurka, citron och smaka av med salt. Mycket gott till allt! Blandas försiktigt.

19 FELIX Ekologisk Smörgåsgurka Svenskar älskar gurka i många olika former och inläggningar. Våra gurkinläggningar har gamla anor som sträcker sig ända tillbaka till slutet av 1930-talet då Herbert Felix, gurkexperten från dåvarande Tjeckoslovakien, kom till Eslöv och började göra gurkinläggningar under varumärket FELIX. Under 10 intensiva sommarveckor lägger vi in ton gurkor i Eslöv. Gurkorna kommer från våra kontraksodlare i Skåne, Blekinge, Småland och Öland. God smak Mycket krispiga gurkor Svenska gurkor Ett tillbehör som lyfter varje måltid Tips! Vill du veta mer om hur vi skördar våra gurkor? Se vår gurkfilm på Ingredienser: Skivad gurka* med senapsfrö* i lag av socker*, vatten, ättika*, salt (1,8 %) och kryddextrakt (bl.a. dill). *KRAVcertifierad ekologisk ingrediens. Boktips! För dig som vill veta mer läs Konservkungen: Herbert FELIX ett flyktingöde i 1900-talets Europa (Bonnier Fakta 2006) FELIX Ekologisk Smörgåsgurka, skivad Vikt: 9, Menigo: Servera: Dafgård: Gurksallad Rödlök, skivad Morot, hyvlad FELIX Ekologisk Smörgåsgurka, hackad (art nr 08122) Svartpeppar 3 kg 3 dl Gott som tillbehör till såväl stekt och grillat som till kokt mat. Alla näringsdeklarationer inkluderar salladsbord, hårt bröd, mjölk & margarin. Recepten hittar du även i Mashie och Aivo!

20 Möt några av våra odlare... Best nr , mars 2012 Våra ekologiska råvaror kommer från noga utvalda gårdar och odlare runt om i landet. Två av dessa kommer från det landskap som ofta kallas Sveriges skafferi, nämligen bördiga Skåne. Odlare: Bröderna Thuresson i Vinslöv Odlar: Ekologiska gurkor Levererat till Procordia: 3 år På Eka gård i skånska Vinslöv har bröderna Torsten och Mats odlat grönsaker i snart 35 år. Deras ekologiska odlingar startade för 10 år sedan, tack vare en kombination av nyfikenhet och viljan att visa att vi inte behöver importera ekologiska grönsaker till Sverige vi kan odla det själva också. Nu levererar bröderna ca 150 ton rödbetor och 300 ton svensk ekologisk gurka till Procordia varje år. Odlare: Stefan Hansson i Staffanstorp Odlar: Ekologiska rödbetor Levererat till Procordia: 5 år Stefan Hansson levererar varje år ca 500 ton ekologiska rödbetor till Procordia. De sås under vårbruket och skördas när de fått den perfekta storleken i september. All ekologisk odling på gården sker både mekaniskt och manuellt och alltid med naturlig näringstillförsel som gödsel eller baljväxter. Stefan har bedrivit lantbruk i över 20 år och varit ekologisk lantbrukare sedan För mer information om vårt ekologiska sortiment:

Nyhet! Ekologisk Nötköttbulle. Helt fri från gluten, laktos, mjölkprotein, sojaprotein och äggprotein. Garanterat!

Nyhet! Ekologisk Nötköttbulle. Helt fri från gluten, laktos, mjölkprotein, sojaprotein och äggprotein. Garanterat! Nyhet! Ekologisk Nötköttbulle Helt fri från gluten, laktos, mjölkprotein, sojaprotein och äggprotein. Garanterat! Varför ska inte alla kunna äta samma mat i skolan? Det skulle vara enklare både för mina

Läs mer

Lmt \ h`_. c`o\ nh\fnäoo\m`

Lmt \ h`_. c`o\ nh\fnäoo\m` Lmt \ h`_ c`o\ nh\fnäoo\m` Krydda med nya smaksättare från FELIX Ofta räcker det med små justeringar i matlagningen för att skapa helt nya smakupplevelser. Det är vad vi hoppas att denna folder skall inspirera

Läs mer

Du hittar fler goda recept på vår hemsida www.saltakvarn.se

Du hittar fler goda recept på vår hemsida www.saltakvarn.se Gott med BÖNOR BÖNOR & LINSER Bönor och linser är lätta att använda och passar bra i både kalla och varma rätter. Snabbt kan du göra en härlig bönsallad, en het salsa eller piffa upp grytan lite extra

Läs mer

En Lättare Vecka v.19

En Lättare Vecka v.19 v.19 MÅNDAG Ost & tomatgratinerad falukorv med stuvade makaroner TISDAG Fiskbiff med mos och kall sås ONSDAG Ritas köttfärssås TORSDAG Laxsoppa med en touch of thai FREDAG Vegetarisk wok LÖRDAG Klassiska

Läs mer

RECEPTBILAGA FOODNEWS 1 2010. 10 läckra kycklingrecept

RECEPTBILAGA FOODNEWS 1 2010. 10 läckra kycklingrecept RECEPTBILAGA FOODNEWS 1 2010 10 läckra kycklingrecept Grillade kycklingfileér med pestosallad Vänd filéerna i en blandning av citronsaft och olivolja. Krydda med salt och peppar. Stek filéerna tills de

Läs mer

Rik på Omega-3. Ljuva Matlagning. Endast 15 % Ljuva Ostcrème Original. Fetthalt endast 15 %. Kylvara. Endast 15 % Ljuva Ostcrème Stark

Rik på Omega-3. Ljuva Matlagning. Endast 15 % Ljuva Ostcrème Original. Fetthalt endast 15 %. Kylvara. Endast 15 % Ljuva Ostcrème Stark Enkelt med kött Mat man gillar De flesta tycker om att äta kött. Det är god och nyttig mat som ger en bra mättnadskänsla, och variationsmöjligheterna är enorma. I den här broschyren har vi samlat ett antal

Läs mer

TOUCH SMAKGLÄDJE RECEPT FÖR DIG I STORKÖK

TOUCH SMAKGLÄDJE RECEPT FÖR DIG I STORKÖK TOUCH SMAKGLÄDJE RECEPT FÖR DIG I STORKÖK KYCKLINGGRYTA GREKLAND Denna mustiga gryta sprider härliga dofter av citron och medelhav. FÄRSBIFFAR MED FETAOST Den enkla goda klassiska pannbiffen når högre

Läs mer

Nygrillat från butiken. Recept för en skönare vardag!

Nygrillat från butiken. Recept för en skönare vardag! Nygrillat från butiken Recept för en skönare vardag! Jag står för middagen med nygrillad kyckling. Middag på en kvart! Skönare vardag godare vardag! Ditt kök är en källa för att skapa vardagsmagi varje

Läs mer

Rik på Omega-3. Ljuva Matlagning. Endast 15 % Ljuva Ostcrème Original. Fetthalt endast 15 %. Kylvara. Endast 15 % Ljuva Ostcrème Stark

Rik på Omega-3. Ljuva Matlagning. Endast 15 % Ljuva Ostcrème Original. Fetthalt endast 15 %. Kylvara. Endast 15 % Ljuva Ostcrème Stark Enkelt med fågel Det smakar fågel Att kyckling och kalkon är nyttig, fettsnål mat känner nog de flesta till. Gott är det också. Och med sin milda smak passar kyckling- och kalkonköttet särskilt bra när

Läs mer

Paprikapasta med korv. vecka 39

Paprikapasta med korv. vecka 39 Paprikapasta med korv vecka 39 familj Paprikapasta med korv cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 3044 kj/ 728 kcal. Protein 22,1 g. Fett 43,4 g. Kolhydrater 60,3 g. Ingredienser: 4 portioner

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 43. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 43. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 43. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 43. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 4 Recept Kött/fisk Ca 500 gram nötfärs Ca 00 gram räkor Ca 700 gram tvådelad kycklingfilé Potatis/ris/pasta mm pkt glasnudlar Hej! Välkomna till en ny vecka fylld av spännande smaker från världens

Läs mer

Recept. Ingredienser v.34. Hej! Bra att ha hemma v.34. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror!

Recept. Ingredienser v.34. Hej! Bra att ha hemma v.34. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror! Ingredienser v.4 Recept Kött/fisk Ca 600 gram laxfilé Ca 600 gram kassler Potatis/ris/pasta mm kg färskpotatis förp couscous Grönsaker kruka basilika kruka persilja sötpotatisar 450 gram morötter 500 gram

Läs mer

12 smaskiga enkla recept på Findus Grönsaker Perfekta till

12 smaskiga enkla recept på Findus Grönsaker Perfekta till 12 smaskiga enkla recept på Findus Grönsaker Perfekta till Grönsaker perfekta till fisk är en härlig blandning gjord på grillad aubergine, svarta bönor, sugar snap peas och tomater. FISK I FOLIE 1 portion

Läs mer

Mer tid för fredag. Nygrillat i butiken

Mer tid för fredag. Nygrillat i butiken Mer tid för fredag Nygrillat i butiken Smarta och festliga recept med lite fusk... Äntligen fredag igen! Skäm bort dig själv och dina vänner med härligt nygrillad kyckling och läckra tillbehör. Med lite

Läs mer

Tio recept från Ekomatsedeln

Tio recept från Ekomatsedeln Tio recept från Ekomatsedeln Innehållsförteckning Potatissoppa med röda linser och dessert...3 Kikärtor med spenat och fetaost...4 Pannkakor med keso och kikärtsallad...5 Röd fisk med pasta...6 Skinkgryta

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 34. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 34. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 34. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 34. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 4 Recept Potatis/ris/pasta 900 gram potatis pkt pasta Grönsaker gul lök vitlök chilipeppar äpplen avokado 400 gram grönkål 500 gram morötter purjolök salladshuvud 50 gram cocktailtomater broccolihuvuden,,,,

Läs mer

Vegetariska receptfrån Kurt Weid. var smart! servera vegetariskt

Vegetariska receptfrån Kurt Weid. var smart! servera vegetariskt Vegetariska receptfrån Kurt Weid Vegetarisk tisdagssoppa med röda linser och citrussmak Rotsaker blandade tärnade Svamp - Shiitake svamp Buljong - grönsaksbuljong på tärning Crème fraiche lätt Matlagningsgrädde

Läs mer

5 dagar. Ingredienser v.35. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.35. Köp gärna med fler matvaror!

5 dagar. Ingredienser v.35. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.35. Köp gärna med fler matvaror! dagar v.3 Recept Kött/fisk 00 gram nötfärs Ca 600 gram kycklingfilé Ca 800 gram fläskkarre 2 pkt bacon 400 gram torskfilé 400 gram lax 2 3 4 Potatis/ris/pasta mm 2 kg potatis pkt pasta 3, Hej! Vi har en

Läs mer

RECEPTBILAGA FOODNEWS 4 2011. 10 läckra kycklingrecept

RECEPTBILAGA FOODNEWS 4 2011. 10 läckra kycklingrecept RECEPTBILAGA FOODNEWS 4 2011 10 läckra kycklingrecept Kycklinglårfilé med soltorkade tomater, rotfrukter och vitkålssallad Skala och skiva rotfrukterna tunt och varva i eldfast form med olivolja, salt,

Läs mer

Pasta rosso med kyckling och zucchini. vecka 37

Pasta rosso med kyckling och zucchini. vecka 37 Pasta rosso med kyckling och zucchini vecka 37 familj Pasta rosso med kyckling och zucchini cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2105 kj/ 505 kcal. Protein 44,0 g. Fett 11,3 g. Kolhydrater 52,7

Läs mer

Spätta med rödlöksgremolata. vecka 24

Spätta med rödlöksgremolata. vecka 24 Spätta med rödlöksgremolata vecka 24 inspiration Spätta med rödlöksgremolata Ett utsökt fiskrecept där rödlöksgremolata serveras som tillbehör. Den fräscha gremolatan får smak av persilja, citron och lök

Läs mer

Recept. Ingredienser v.23. Hej! Bra att ha hemma v.23. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror!

Recept. Ingredienser v.23. Hej! Bra att ha hemma v.23. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror! Ingredienser v. Kött/fisk Ca 600 gram laxfilé Ca 800 gram fläskkarré Ca 000 gram kycklingben Recept Potatis/ris/pasta mm kg fast potatis, Grönsaker gul lök vitlök 500 gram morötter 500 gram palsternackor

Läs mer

Tortellini med ricotta och basilika. vecka 42

Tortellini med ricotta och basilika. vecka 42 Tortellini med ricotta och basilika vecka 42 familj Tortellini med ricotta och basilika cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2444 kj/ 583 kcal. Protein 27,5 g. Fett 28,9 g. Kolhydrater 60,4

Läs mer

Meny och receptbok - Vilda på Karups Nygård

Meny och receptbok - Vilda på Karups Nygård Meny och receptbok - Vilda på Karups Nygård MENY Söndag 3 augusti. Lunch: Mackor, tonfisk, skinkröra, makrill, ägg. Middag: Pyttipanna med stekt ägg och rödbetor. Måndag 4 augusti. Lunch: Korv Stroganoff

Läs mer

Klassiska recept med kycklingfärs

Klassiska recept med kycklingfärs Klassiska recept med kycklingfärs Kycklingtaco med tomatsalsa, gräddfil och nachos Finhacka lök och vitlök och stek kycklingfärsen på hög värme. När färsen börjar ta färg så tillsätt lök och vitlök samt

Läs mer

Enkla recept som alla gillar till vardag eller fest!

Enkla recept som alla gillar till vardag eller fest! Matinspiration & Recept från Coop Enkla recept som alla gillar till vardag eller fest! Låt Coop planera veckans middagar! Matlådan Vår Middag hjälper dig att äta mer varierat utan att du behöver lägga

Läs mer

Ingredienser v 51. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 51. Köp gärna med fler matvaror! Vegetarisk

Ingredienser v 51. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 51. Köp gärna med fler matvaror! Vegetarisk Vegetarisk Ingredienser v 5 Recept Potatis/ris/pasta förp spaghetti Hej! Välkomna till en ny vecka med flera inspirerande rätter på menyn. Först ut hittar du en snabblagad bolognese på korv tillsammans

Läs mer

Slutet gott, allting gott!

Slutet gott, allting gott! Slutet gott, allting gott! Vi har väl alla varit med om månader när bankomaten hånskrattar sitt Uttag medges ej och vi letar förtvivlat efter bortglömda mynt i burkar och fickor därhemma. Det är då vi

Läs mer

Ingredienserna i våra recept är i första hand ekologiska råvaror med lokala producenter som leverantörer. Aioli på palsternacka 10 portioner

Ingredienserna i våra recept är i första hand ekologiska råvaror med lokala producenter som leverantörer. Aioli på palsternacka 10 portioner Aioli på palsternacka 700 g palsternacka 250 g potatis 1 st röd chili 2 st vitlöksklyftor 1 st citron(saften) 1 dl matolja 1 l grönsaksbuljong örtsalt,vitpeppar socker 1. Skala och skär palsternackan och

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 12. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 12. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 12. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 12. Köp gärna med fler matvaror! dagar v Recept Kött/fisk 500 gram nötfärs 500 gram hönsfärs 00 gram kallrökt lax Potatis/ris/pasta 900 gram potatis förp couscous förp pasta Hej! Vår gästkock Ulrika Brydling är nu inne på sin tredje vecka.

Läs mer

Kycklingcasserole med dijon och haricots verts. vecka 47

Kycklingcasserole med dijon och haricots verts. vecka 47 Kycklingcasserole med dijon och haricots verts vecka 47 inspiration Kycklingcasserole med dijon och haricots verts Denna franska casserole, eller gryta, smaksätts med matlagningsvin, dragon och en klick

Läs mer

Turkisk, grekisk, rysk? BRA ATT VETA OM VÅRA OLIKA SORTERS YOGHURT

Turkisk, grekisk, rysk? BRA ATT VETA OM VÅRA OLIKA SORTERS YOGHURT Turkisk, grekisk, rysk? BRA ATT VETA OM VÅRA OLIKA SORTERS YOGHURT Turkisk yoghurt Omelett 13 ägg 250 g Lindahls Turkisk Yoghurt färska örter Turkisk yoghurt har en mild smak med en behaglig syra och krämig

Läs mer

Pappardelle med rostbiff och basilika. vecka 51

Pappardelle med rostbiff och basilika. vecka 51 Pappardelle med rostbiff och basilika vecka 51 inspiration Pappardelle med rostbiff och basilika För att få den något höstiga känslan och smaken i denna rätt steks köttet tillsammans med svamp och purjolök.

Läs mer

FAVORITMAT för hela veckan LJUVA 20 ÅR!

FAVORITMAT för hela veckan LJUVA 20 ÅR! FAVORITMAT för hela veckan LJUVA 20 ÅR! EN MÅNGSIDIG SMAKSÄTTARE UTAN ONÖDIGA TILLSATSER Ljuva Ostcrème är utvecklad för storkökets förutsättningar och behov. En mångsidig produkt som ger smak och konsistens

Läs mer

Ingredienser v.17. Recept. Veckans meny: Bra att ha hemma v.17. Köp gärna med fler matvaror! Hej!

Ingredienser v.17. Recept. Veckans meny: Bra att ha hemma v.17. Köp gärna med fler matvaror! Hej! v.17 Recept Kött/fisk Ca 600 gram kycklingfilé Ca 500 gram nötfärs Ca 550 gram falukorv Ca 500 gram laxfilé Ca 700-800 gram fläskkotlett 1 2 3 5 Potatis/ris/pasta mm 2 kg fast potatis 1 pkt pasta 1 pkt

Läs mer

Vecka 27. Fisk med krispigt parmesantäcke. Kycklinggryta med dill och citron. Svampfylld cannelloni. Hamburgare med coleslaw

Vecka 27. Fisk med krispigt parmesantäcke. Kycklinggryta med dill och citron. Svampfylld cannelloni. Hamburgare med coleslaw Vecka 27 Fisk med krispigt parmesantäcke Kycklinggryta med dill och citron Svampfylld cannelloni Hamburgare med coleslaw Familjekassen är för dig som känner precis som jag, att det är viktigt med smak,

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 17. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 17. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 17. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 17. Köp gärna med fler matvaror! 3 dagar Ingredienser v 7 Recept Kött/fisk 500 gram nötfärs Ca 650 gram kycklingfilé Ca 800 gram torskrygg 3 Hej! Den här veckan hittar du en spännande rätt med raw currysås och grönsakspasta på menyn.

Läs mer

Grästorps bästa bord. Recept från Ali Taimori

Grästorps bästa bord. Recept från Ali Taimori Grästorps bästa bord Recept från Ali Taimori Innehållsförteckning Bönröra med rödbetor...3 Fruktig yoghurtsalsa...4 Gröna ärter med myntayoghurt...5 Pilaf på mathavre med grönsaker...6 Kikärtssoppa med

Läs mer

PÅ 5 MINUTER. Turkisk yoghurt som bas

PÅ 5 MINUTER. Turkisk yoghurt som bas Sås med PÅ 5 MINUTER Turkisk yoghurt som bas DEN MAGISKA INGREDIENSEN Kring Medelhavet har man syrat mjölk med yoghurtkultur i tusentals år. Ordet yoghurt kommer från turkiskans yoghurmak, göra tjockare,

Läs mer

Linssallad med halstrad lax. Krämig rotfruktssoppa. Kycklingrullar med tomater i balsamvinäger. Kikärtsbiffar

Linssallad med halstrad lax. Krämig rotfruktssoppa. Kycklingrullar med tomater i balsamvinäger. Kikärtsbiffar Vecka 35 Linssallad med halstrad lax Krämig rotfruktssoppa Kycklingrullar med tomater i balsamvinäger Kikärtsbiffar Jag gillar verkligen lax. Det är gott med bara lite flingsalt på men går dessutom att

Läs mer

Tisdag! Kycklingwok med chili, ingefära, soltorkade tomater och cashewnötter (2 portioner) 250g kycklingfilé 1 morot

Tisdag! Kycklingwok med chili, ingefära, soltorkade tomater och cashewnötter (2 portioner) 250g kycklingfilé 1 morot En veckas förslagsmeny! För dig som vill gå ner i vikt; Ta bort: bröd, pasta och gryn. För dig som vill behålla vikten; Lägg till: bröd, pasta och gryn. MIDDAG Måndag! Köttbullar med gräddsås och quinoasallad

Läs mer

Soppa är läcker smalmat som värmer gott i vinterkylan.

Soppa är läcker smalmat som värmer gott i vinterkylan. 1 Fem smala soppor Soppa är läcker smalmat som värmer gott i vinterkylan. 5 Recept Foto: Lars Paulsson Nudelsoppa med kycklingwok Wok 1 st kycklingfilé 0,5 st purjolök, liten strimlad 1 st paprika, strimlad

Läs mer

Recept. Ingredienser v 10. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 10. Köp gärna med fler matvaror! Original 3-dagar

Recept. Ingredienser v 10. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 10. Köp gärna med fler matvaror! Original 3-dagar Original -dagar Ingredienser v 10 Recept Kött/fisk Ca 500 gram nötfärs Ca 600 gram minutkycklingfilé 500 gram fryst laxfilé 1 2 Potatis/ris/pasta 500 gram potatis 1 Hej! Välkomna till tredje veckan med

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 53. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 53. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 53. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 53. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v 5 Recept Potatis/ris/pasta förp bulgur förp glasnudlar Hej! Vi har en smakrik vecka framför oss med rätter från världens olika hörn. Vad sägs om en klassisk bulgursallad med soltorkad

Läs mer

VEGOKASSE. 3 dagar. Ingredienser v 29. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 29. Köp gärna med fler matvaror!

VEGOKASSE. 3 dagar. Ingredienser v 29. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 29. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v 9 Recept Potatis/ris/pasta förp ris förp lasagneplattor, Hej! Denna vecka bjuder matkassen på tre smarriga vegetariska rätter. Först ut så har vi en härlig currygryta med blomkål och

Läs mer

NYHE S TA S M. Nya recept

NYHE S TA S M. Nya recept DDTUM AK BÄ T D FÖR NYHE LA K RY S TA S M Nya recept Något av det godaste jag vet är helstekt kyckling och det önskar jag att alla kunde laga. Men ibland finns inte tiden och då lagar jag gärna Stinas

Läs mer

Fusilli med kyckling, kapris och dill. Vecka 3

Fusilli med kyckling, kapris och dill. Vecka 3 Fusilli med kyckling, kapris och dill A Vecka 3 Fusilli med kyckling, kapris och dill Genom att koka kycklingen i buljong får den mycket smak. En skvätt av buljongen blir också en bra bas till den krämiga

Läs mer

Risotto med sojabönor och gremolata. vecka 42

Risotto med sojabönor och gremolata. vecka 42 Risotto med sojabönor och gremolata vecka 42 inspiration Risotto med sojabönor och gremolata Ta smaklökarna till Italien med den här underbart krämiga risotton med gremolata. Den lena risotton tar smak

Läs mer

Ingredienser v.28. Recept. Veckans meny: Bra att ha hemma v.28. Köp gärna med fler matvaror! Hej!

Ingredienser v.28. Recept. Veckans meny: Bra att ha hemma v.28. Köp gärna med fler matvaror! Hej! v.28 Recept Kött/fisk Ca 600 gram kycklingfilé Ca 500 gram nötfärs Ca 550 gram falukorv Ca 500 gram laxfilé Ca 800 gram fläskkotlett 1 2 3 5 Potatis/ris/pasta mm 2 kg fast potatis 1 pkt pasta 1 pkt ris

Läs mer

MENY. Tomatdrink. Röd coleslaw Tzatziki. Lammstek m. örter på ratatouillebädd med ugnsbakad potatis och vitlökssmör Enbärssås. Ugnsrostade grönsaker

MENY. Tomatdrink. Röd coleslaw Tzatziki. Lammstek m. örter på ratatouillebädd med ugnsbakad potatis och vitlökssmör Enbärssås. Ugnsrostade grönsaker MENY Tomatdrink Röd coleslaw Tzatziki Lammstek m. örter på ratatouillebädd med ugnsbakad potatis och vitlökssmör Enbärssås Ugnsrostade grönsaker Äppelkaka Cheesecake m. karamelliserade körsbärstomater

Läs mer

Ingredienser v 48. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 48. Vegetarisk Matkasse. Allergenförteckning!

Ingredienser v 48. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 48. Vegetarisk Matkasse. Allergenförteckning! Vegetarisk Matkasse Ingredienser v 48 Recept Potatis/ris/pasta kg potatis förp pasta Hej! Välkomna till en smakrik vecka som vi inleder med rostad potatis och blomkål med vitlöksstekt portabellosvamp och

Läs mer

Kycklingbullar och morotskräm. vecka 8

Kycklingbullar och morotskräm. vecka 8 Kycklingbullar och morotskräm med apelsin vecka 8 inspiration Kycklingbullar och morotskräm med apelsin Den färgsprakande morotskrämen bryter av med en lite sötsyrlig smak av äppelcidervinäger och apelsin.

Läs mer

familj Enkelt, gott och snabbt på bordet

familj Enkelt, gott och snabbt på bordet a3dagar 4 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet Vecka 32 a Minestronesoppa med rimmad bog och ärtor b Stekt lax med pepparrotssås och broccoli c Gräddig köttfärssås med pesto ica.se/matkasse

Läs mer

5 nyttiga och enkla recept i höstmörkret

5 nyttiga och enkla recept i höstmörkret 5 nyttiga och enkla recept i höstmörkret Ugnsbakad lax med råris och pestosås 4 portioner, ca 30 min, 684 kcal Laxfilé 600 g Råris 4 portioner Rödlök 1 st Babyspenat 80 g Citron ½ st Grönsaksbuljongtärning

Läs mer

Härligt goda kycklingspett! Gjorda på svensk bröstfilé

Härligt goda kycklingspett! Gjorda på svensk bröstfilé Härligt goda kycklingspett! Gjorda på svensk bröstfilé TIPS! Använd gärna riset från igår Kycklingspett Sweet Chili med härligt asiatiskt grönsaksris 4 personer ca 10-15 minuter Kycklingspett Sweet Chili

Läs mer

Ingredienser v.37. Recept. Hej! Bra att ha hemma v.37. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror!

Ingredienser v.37. Recept. Hej! Bra att ha hemma v.37. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror! v.7 Recept Kött/fisk 500 gram nötfärs 600 gram laxfilé Ca 700 gram bjärekycklingfilé pkt prosciutto Potatis/ris/pasta mm pkt bulgur pkt glasnudlar Grönsaker vitlök rödlök gul lök 50 gram sugersnaps plocksallad

Läs mer

Pasta med krämig vitlökssås och kräftstjärtar. Kyckling tandoori. Falukorv caprese. Sötpotatis- och kikärtsgryta

Pasta med krämig vitlökssås och kräftstjärtar. Kyckling tandoori. Falukorv caprese. Sötpotatis- och kikärtsgryta Vecka 48 Pasta med krämig vitlökssås och kräftstjärtar Kyckling tandoori Falukorv caprese Sötpotatis- och kikärtsgryta Laktosfria kassen är för dig som känner som jag, att det är viktigt med smak, gärna

Läs mer

Pasta mozzarella med bresaola. vecka 46

Pasta mozzarella med bresaola. vecka 46 Pasta mozzarella med bresaola vecka 46 inspiration Pasta mozzarella med bresaola Bönor steks ihop med vitlök där sedan citronsaft, färsk basilika, soltorkade tomater och riven mozzarella blandas till en

Läs mer

Saffransgryta med räkor och dill. vecka 35

Saffransgryta med räkor och dill. vecka 35 Saffransgryta med räkor och dill vecka 35 familj Saffransgryta med räkor och dill cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2910 kj/ 697 kcal. Protein 34,1 g. Fett 36,5 g. Kolhydrater 54,9 g. Ingredienser:

Läs mer

Egyptierna använder sig ofta av ingredienser som lamm, kyckling, duva, bönor och örter.

Egyptierna använder sig ofta av ingredienser som lamm, kyckling, duva, bönor och örter. Här kan du testa att göra maträtter som är vanliga i Egypten. Kanske vill du använda menyn på ett kalas med egyptiskt tema eller bara prova på hur deras favoriter smakade. Fråga en vuxen om hjälp och börja

Läs mer

Risotto med sojabönor och gremolata. vecka 42

Risotto med sojabönor och gremolata. vecka 42 Risotto med sojabönor och gremolata vecka 42 inspiration Risotto med sojabönor och gremolata Ta smaklökarna till Italien med den här underbart krämiga risotton med gremolata. Den lena risotton tar smak

Läs mer

Sid 2 - Familjekassen. Sid 9 - Ekologiska kassen. Sid 16 - Laktosfria kassen. Sid 23 - Hälsokassen

Sid 2 - Familjekassen. Sid 9 - Ekologiska kassen. Sid 16 - Laktosfria kassen. Sid 23 - Hälsokassen Sid 2 - Familjekassen Sid 9 - Ekologiska kassen Sid 16 - Laktosfria kassen Sid 23 - Hälsokassen Vecka 5 Pad thai med räkor Potatisplättar med bacon och purjotrassel Färsbiffar med rostade rotfrukter Tomatsoppa

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 8. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 8. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 8. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 8. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v 8 Recept Kött/fisk 500 gram nötfärs Ca 600 gram rödspätta Ca 600 gram fläskytterfilé 2 Potatis/ris/pasta pkt pasta 2 kg potatis 2, Hej! Välkomna till en ny vecka men nya goda vardagsrätter.

Läs mer

Catering med Mats Wallenius

Catering med Mats Wallenius Catering med Mats Wallenius Lönkan, 3.3 2010 Innehållsförteckning Rotfruktssoppa...3 Laxtartar...4 Nizzasallad...5 Asiatisk nudelsallad...6 Couscous sallad...7 Italiensk pastasallad...9 Gurksallad...10

Läs mer

Kyckling för köttälskare!

Kyckling för köttälskare! Kyckling för köttälskare! Krispiga recept på KycklingSteak Nyhet! Så här steker du din KycklingSteak och får ett krispigt skinn: a och krydda efter egen smak. Panna/Ugn: Stek kycklingen i panna med skinnet

Läs mer

En Lättare Vecka v.17

En Lättare Vecka v.17 v.17 MÅNDAG Kålpudding TISDAG Kycklinggryta med röd curry ONSDAG Fransk vitlöksfisk TORSDAG Ärtsoppa med morot & timjan FREDAG Vinskinka med pressad potatis LÖRDAG Bittens kycklingfile SÖNDAG Honungslax

Läs mer

Varmrökt lax med ljummen potatissallad. vecka 33

Varmrökt lax med ljummen potatissallad. vecka 33 Varmrökt lax med ljummen potatissallad vecka 33 inspiration Varmrökt lax med ljummen potatissallad Potatissalladen får smak av saften och skalet från citron och pepparrot. Det syrliga möter det riviga

Läs mer

Recept. Ingredienser v 19. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 19. Köp gärna med fler matvaror! Originalkasse 3-dagar

Recept. Ingredienser v 19. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 19. Köp gärna med fler matvaror! Originalkasse 3-dagar Originalkasse 3-dagar Ingredienser v 19 Recept Kött/fisk 600 gram koljafilé 500 gram nötfärs 1 Potatis/ris/pasta 500 gram potatis Hej! Vi är redan inne på fjärde veckan med vår gästkock Ulrika Davidsson.

Läs mer

Recept. Ingredienser v 3. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 3. Köp gärna med fler matvaror! Gluten- och laktosfri. Barn

Recept. Ingredienser v 3. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 3. Köp gärna med fler matvaror! Gluten- och laktosfri. Barn Barn Gluten- och laktosfri v 3 Recept Kött/fisk Ca 550 gram strimlad kycklingfilé Ca 500 gram nötfärs Ca 550 gram falukorv Ca 600 gram fläskytterfilé Ca 500 gram fryst laxfilé 1 3 4 5 Potatis/ris/pasta

Läs mer

RECEPTBILAGA FOODNEWS 1 2011. 11 läckra kycklingrecept

RECEPTBILAGA FOODNEWS 1 2011. 11 läckra kycklingrecept RECEPTBILAGA FOODNEWS 1 2011 11 läckra kycklingrecept Kronfågel DELi med Tagliatelle och citrussallad Tillaga kycklingen enl. anv. på paketet. Koka pastan al-dente enl. förpackningen och spola kall. Skär

Läs mer

Krämig örtkycklingsallad

Krämig örtkycklingsallad SALLADS- RECEPT Innehåll Krämig örtkycklingsallad... 3 Varm GER-sallad, 100 portioner... 4 Hjordknölssallad 100 portioner... 5 Matig pasta med kyckling, från Barbro och Kerstin på Helenaskolan... 6 Pastasallad

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 31. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 31. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 31. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 31. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v Recept Potatis/ris/pasta förp pasta Grönsaker vitlök gul lök citroner aubergine gurka salladshuvud kruka basilika kruka persilja påse bladspenat tomat,,,,, Hej! En krämig och snabblagad

Läs mer

Paprikapasta med hyvlad halloumi. vecka 14

Paprikapasta med hyvlad halloumi. vecka 14 Paprikapasta med hyvlad halloumi vecka 14 inspiration Paprikapasta med hyvlad halloumi Grillad paprika bidrar till de fina aromerna i rätten. Genom att mixas med lök, vitlök, solrosfrön och basilikablad

Läs mer

Bi Bim Bap. med räkor. Vecka 16

Bi Bim Bap. med räkor. Vecka 16 Bi Bim Bap med räkor A Bi Bim Bap med räkor Bi Bim Bap är en koreansk specialitet där flera olika sorters grönsaker läggs ovanpå nykokt ris i en djup skål. Den här gången har vi valt att toppa rätten med

Läs mer

Kallt och gott på buffén. (5 recept).

Kallt och gott på buffén. (5 recept). 1 Kallt och gott på buffén. (5 recept). Sill, sikröra och lax i alla former går bra att förbereda till festen. Matjes i glas Ingredienser 8 personer 2 burk hela matjesfiléer, (200 g) 8 st potatisar, kokta

Läs mer

Kycklingburgare. Vecka 5

Kycklingburgare. Vecka 5 Kycklingburgare A Vecka 5 Kycklingburgare Stekta möra kycklingfiléer med spröd vintersallad, krispig lök och gurka samt en krämig avokadoröra - det blir fantastiskt gott mellan rostade hamburgerbröd! Bröden

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 38. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 38. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 38. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 38. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 8 Recept Potatis/ris/pasta 2 sötpotatisar Hej! Välkomna till en ny vecka med vår vegetariska matkasse. Vi har en spännande meny framför oss med många härliga smaker och färgstarka rätter. Inledningsvis

Läs mer

Snabblagat med kycklinggryta

Snabblagat med kycklinggryta 1 Snabblagat med kycklinggryta Fem goda vardagsgrytor som går snabbt att laga till. 5 Recept Foto: Joel Wåreus Kyckling- och gnocchigryta 2 st lökar, gula 300 g champinjoner 600 g kycklinglår, skinn- och

Läs mer

Vinnarrecept från tävligen Recept för miljön 2014 RECEPT FÖR MILJÖN

Vinnarrecept från tävligen Recept för miljön 2014 RECEPT FÖR MILJÖN Vinnarrecept från tävligen Recept för miljön 2014 RECEPT FÖR MILJÖN Första pris i recepttävligen Recept för miljön, i Gävleborgs län har tilldelats: Luriga Köttfärssåsen Anna-Karin Johansson, Närbogårdens

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 32. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 32. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 32. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 32. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v Recept Potatis/ris/pasta kg potatis, Grönsaker rödlök gul lök vitlök paprika blomkål chilipeppar citron kruka dill knippe rädisor ask babyspenat kg morötter,,,, Hej! Välkomna till

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 11. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 11. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 11. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 11. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v Recept Kött/fisk Ca 600 gram koljafilé Ca 500 gram nötfärs Ca 600 gram tvådelad kyckling Potatis/ris/pasta förp risoni Hej! Välkomna till första veckan med vår nya gästkock Gustav

Läs mer

Recept. Ingredienser v 28. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 28. Köp gärna med fler matvaror! Vegetarisk Matkasse

Recept. Ingredienser v 28. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 28. Köp gärna med fler matvaror! Vegetarisk Matkasse Vegetarisk Matkasse Ingredienser v 28 Recept Potatis/pasta/ris förp pasta 2 Hej! En riktigt bombastisk vegetarisk burgare får inleda denna sommarvecka. Jag älskar att göra olika vegoburgare, man kan verkligen

Läs mer

familj Enkelt, gott och snabbt på bordet

familj Enkelt, gott och snabbt på bordet a3dagar 6 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet Vecka 46 a Baconpasta med paprika b Halstrad tonfisk med vitlökssås c Kyckling i hoisinsås ica.se/matkasse a3dagar 6 Personer familj Enkelt,

Läs mer

Pasta pollognese. vecka 51

Pasta pollognese. vecka 51 Pasta pollognese vecka 51 familj Pasta pollognese cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2044 kj/ 488 kcal. Protein 39,3 g. Fett 6,4 g. Kolhydrater 63,6 g. Ingredienser: 1 gul lök 1 vitlöksklyfta

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE HUSMANS- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE HUSMANS- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE HUSMANS- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka så kommer vi laga några av Sveriges mest uppskattade klassiska rätter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 50 MÅNDAG

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 41 MÅNDAG Panerad

Läs mer

familj Ostwurst med potatismos och fänkål Kyckling i currysås och sockerärtor Panerad torsk med Rhode Islandsås

familj Ostwurst med potatismos och fänkål Kyckling i currysås och sockerärtor Panerad torsk med Rhode Islandsås a3dagar 6 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet nu med vännerna Lollo & Bernie Se veckans roliga tips och pyssel! Vecka 9 a Ostwurst med potatismos och fänkål b Kyckling i currysås och sockerärtor

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 43. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 43. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 43. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 43. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v 4 Recept Potatis/ris/pasta paket risnudlar Hej! Välkomna till en vecka fylld av nya goda rätter på menyn. Vi inleder med en asiatisk wok med nudlar, grönsaker och omelett topping.

Läs mer

Vecka 41,4 port. Monikas 3 dagarskasse! Ingredienser. Recept. Bra att ha hemma! 1 1 1 2 2,3 1 1 3. Välkomna till en av mina riktiga favoritveckor!

Vecka 41,4 port. Monikas 3 dagarskasse! Ingredienser. Recept. Bra att ha hemma! 1 1 1 2 2,3 1 1 3. Välkomna till en av mina riktiga favoritveckor! Vecka 4,4 port Monikas dagarskasse! Välkomna till en av mina riktiga favoritveckor! Här finns både välkända och klassiska goda smaker samt mindre kända smaker i nytänkande rätt. Min personliga favorit

Läs mer

Färskostgratinerad lax. Allt-i-ett-rätt med kyckling. Lasses cottage pie. Rostat grönt med pocherade ägg

Färskostgratinerad lax. Allt-i-ett-rätt med kyckling. Lasses cottage pie. Rostat grönt med pocherade ägg Vecka 12 Färskostgratinerad lax Allt-i-ett-rätt med kyckling Lasses cottage pie Rostat grönt med pocherade ägg Hej! Denna veckan inträder både påsk och sommar - inte illa alls. Okej, "sommar" är kanske

Läs mer

Krämig kycklingpasta med persilja. vecka 35

Krämig kycklingpasta med persilja. vecka 35 Krämig kycklingpasta med persilja vecka 35 inspiration Krämig kycklingpasta med persilja Är du på jakt efter den perfekta pastarätten? Jakten är över, här har du en krämig kycklingpasta med persilja, purjo,

Läs mer

KYCKLING MED SLOTTSSTEKSMAK

KYCKLING MED SLOTTSSTEKSMAK KYCKLING MED SLOTTSSTEKSMAK 1 portion 100 g kycklingfilé i långa strimlor 1 tsk majsolja 1 liten lök, finhackad 1/2 finhackad röd paprika 1-2 ansjovisfiléer, 30 g 1/2 dl kycklingbuljong salt och peppar

Läs mer

Chicken massamun curry med ris. vecka 4

Chicken massamun curry med ris. vecka 4 Chicken massamun curry med ris vecka 4 familj Chicken massamun curry med ris cirka 20 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2419 kj/581 kcal. Protein 42,6 g. Fett 18,8 g. Kolhydrater 57,3 g. Ingredienser:

Läs mer

familj Gräddig köttfärssås med tagliatelle Korvgryta med oliver och broccoli Laxburgare med Rhode Islanddressing

familj Gräddig köttfärssås med tagliatelle Korvgryta med oliver och broccoli Laxburgare med Rhode Islanddressing adagar 6 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet nu med vännerna Lollo & Bernie Se veckans roliga tips och pyssel! Vecka 7 a Gräddig köttfärssås med tagliatelle b Korvgryta med oliver och broccoli

Läs mer

NORDISK SKOLMATVECKA menyförslag av Karolina Sparring, Allebarnsrätten. FINLAND Kött makaronilåda, 10 personer

NORDISK SKOLMATVECKA menyförslag av Karolina Sparring, Allebarnsrätten. FINLAND Kött makaronilåda, 10 personer NORDISK SKOLMATVECKA menyförslag av Karolina Sparring, Allebarnsrätten FINLAND Kött makaronilåda, 10 personer 0,400 kg småmakaroner 0,800 kg grovmalet kött, köttfärs 0,2 kg lök 1 l mjölk 4 ägg vitpeppar

Läs mer

Ingredienser. Gör så här

Ingredienser. Gör så här Banan- och currysoppa 10 g lök 20 g purjolök 1 msk solrosolja 100 g (ca 1 st) banan 30 g ananas på burk 100 ml köttbuljong 50 g (ca 1 st) potatis 10 g (1 msk) mandlar 2 msk mellangrädde salt, curry, vitpeppar

Läs mer

Ingredienser v 4. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 4. Köp gärna med fler matvaror! Ekologisk 3-dagar

Ingredienser v 4. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 4. Köp gärna med fler matvaror! Ekologisk 3-dagar Ekologisk -dagar Ingredienser v 4 Recept Kött/fisk 500 gram nötfärs 800 gram fryst koljafilé förp bacon 1 Potatis/ris/pasta mm 1 kg potatis 1 förp pasta Hej! En lättlagad och god köttfärssås med creme

Läs mer

Vegetariska receptfrån Paul Svensson. var smart! servera vegetariskt

Vegetariska receptfrån Paul Svensson. var smart! servera vegetariskt Vegetariska receptfrån Paul Svensson Couscous tagine med ugnsrostade grönsaker, yoghurt och saffran fullkornscouscous grönsaksbuljong 9 dl 7,5 dl lagerblad 2 gurkmeja saffran y msk 1 g tomater 3 aubergine

Läs mer

Svamp- och färspanna. vecka 9

Svamp- och färspanna. vecka 9 Svamp- och färspanna vecka 9 familj Svamp- och färspanna cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2528 kj/605 kcal. Protein 41,1 g. Fett 24,1 g. Kolhydrater 53,4 g. Ingredienser: 4 portioner ris

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE HUSMANS- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE HUSMANS- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE HUSMANS- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka så kommer vi laga några av Sveriges mest uppskattade klassiska rätter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 45 MÅNDAG

Läs mer