CMYK MAGENTA, YELLOW, SVART med skugga Det goda målet. Vårt samlade ekologiska sortiment

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "CMYK MAGENTA, YELLOW, SVART med skugga Det goda målet. Vårt samlade ekologiska sortiment"

Transkript

1 CMYK MAGENTA, YELLOW, SVART med skugga Det goda målet Vårt samlade ekologiska sortiment

2 100 % ekologiska recept Alla recept som du hittar i denna broschyr kan lagas med 100 % ekologiska ingredienser. Valet är ditt. Använder du dem har du kommit en bra bit på vägen mot en helekologisk servering. Det är enkla, goda och smakrika recept som gör gott för både natur och hungriga elever! Recepten hittar du även i Mashie och Aivo. Vi hjälper dig nå målen För varje dag växer intresset för ekologisk mat. Både i våra medvetanden och på tallriken. Det är en sund och bra utveckling, som vi på Procordia gärna hjälper till att förverkliga. Därför satsar vi nu på vårt ekologiska sortiment under varumärkena FELIX och ÖNOS. Vi hjälper dig att snabbare uppnå både dina och din kommuns ekologiska mål samtidigt som du serverar god och näringsriktig mat som du kan lita på. Svenska favoriter nu som ekologiska Vårt ekologiska sortiment är populära, goda och vardagliga produkter som är enkla att servera året runt och går att använda i otaliga rätter och kombinationer. Nötköttbullar, nötfärsbiffar och potatisbullar är lättlagade och smakrika huvudkomponenter som enkelt håller den ekologiska andelen på tallriken hög. Vår lingonsylt, ketchup, rödbetor, och smörgåsgurka behöver ingen närmare presentation. De är klassiska och uppskattade tillbehör till en god lunch.

3 Våra produkter hjälper dig följa Ät S.M.A.R.T-modellen. S = Större andel vegetabilier M = Mindre andel tomma kalorier A = Andelen ekologiskt ökar R = Rätt kött och grönsaker T = Transportsnålt Ät S.M.A.R.T. bygger på de svenska näringsrekommendationerna i kombination med de svenska miljö- målen och har utvecklats av Centrum för Tillämpad Näringslära (CTN). Smart på många sätt Använder du eller din kommun sig av S.M.A.R.T-modellen är våra ekologiska produkter till stor hjälp i din planering av miljövänliga och hälsosamma måltider. Ekologiskt är en av flera viktiga delar i vårt helhetstänk för en bättre miljö och godare mat. Vår ekologiska mat tillagas i Sverige och vi använder oss så långt det bara går av svenska råvaror från svenska odlare och uppfödare. Det innebär också att vår mat inte har rest mer än nödvändigt för att nå dig. När den väl reser så är det med ambitionen att använda miljövänliga alternativ som järnväg i så stor utsträckning som möjligt. Ett bra arbetsklimat ger klimatsmarta lösningar helt enkelt.

4 Med det ekologiska målet snart i hamn På Djupadalsskolan i Malmö är det en förväntansfull liten kö av förstaklassare som väntar på att klockan skall bli Då serveras dagens första ekologiska lunch. Och på vilket sätt man gör det skolan är nämligen bäst i Sverige på att servera ekologisk skolmat! Djupadalsskolan ligger i sydvästra Malmö och har ca 500 elever i årskurs invigdes skolans nya kök med pompa och ståt. Men det var inte bara invigningen av ett nytt kök, det var startskottet för 100 % ekologisk skolmat. Bakgrunden var att Skolrestauranger i Malmö ville göra en rejäl satsning på ekologisk mat och på Djupadalsskolan fann man drivkraften att vilja servera ekologiskt och att bli ett modernt tillagningskök. Gunn Hanéll är rektor på skolan och hade bilden klar för sig, att inte bara påverka elevernas matvanor och insikter om var maten kommer ifrån, utan också se till att hela skolan blev sundare. Vi var redan före starten en hälsoskola där eleverna är ute och rör på sig minst 20 minuter varje dag. Det ekologiska köket innebar att vi kunde utöka våra intentioner till ett helhetstänk i allt; från miljöanpassade transporter till fysiska aktiviteter och allt det goda som Oskar åstadkommer i köket, säger Gunn. Oskar Oskar är Oskar Hjorth, sedan ett år tillbaka kökschef på skolan och en av fem eldsjälar i köket som varje dag ser till att eleverna har en huvudrätt, ett vegetariskt alternativ och en soppa att välja på. Och allt så ekologiskt som det bara går. Idag har vi 96 % ekologisk servering i snitt och siktar givetvis mot 100%. Med den procenten är man som skola redan med råge bäst i landet i en stad som även den har kommit långt. Idag har Malmö stad drygt 50 % ekologisk servering, vilket är en fantastiskt bra siffra sett till hela landet. Det finns ett bra ekologisk utbud från leverantörerna, anser Oskar. Det gäller bara att hitta det. Ibland är det ett litet detektivarbete. Råvarorna skall inte bara vara ekologiska, de skall också vara allergenfria, inte innehålla spår av nötter eller sesam och dessutom vara till ett bra pris. I många fall har de större producenterna bättre koll på sådant än de mindre. Att ekologiska råvaror, förutom att vara ett bra miljöval, även skulle smaka bättre håller inte Oskar med om. Skillnaden är däremot i känslan av att äta ekologiskt. Det är en bättre smakupplevelse men det smakar lika gott, avslutar Oskar innan han blir omringad av några mätta och belåtna tredjeklassare. Den ekologiske kökschefen verkar omåttligt populär bland barnen. Oskars råd till skolor som vill bli mer ekologiska: Välj en produkt i taget. Börja med potatis och kanske sedan någon tomatprodukt. Arbeta målmedvetet och konsekvent. Samarbeta med fler skolor, det skär ner på kostnaderna. FOTOGRAF: Anders Ebefeldt

5 Idag provar köket FELIX Ekologiska Nötfärsbiffar som huvudrätt. Biff är bra, enkel mat som barnen uppskattar, säger Oskar Hjorth, kökschef på skolan.

6 FELIX Ekologisk Nötfärsbiff SärNär Nyhet! Goda biffar, gjorda på nötkött, som får dig att tänka på hemlagat. Varje biff väger 50 g en perfekt storlek till både yngre och äldre barn. Med dessa biffar på tallriken är du en bra bit på väg mot en helekologisk måltid. Biffarna ingår i vårt FELIX SärNär-sortiment och är fria från gluten, mjölkprotein, sojaprotein, laktos och äggprotein. Det gör att alla elever på hela skolan tryggt kan uppskatta smaken! Endast nötkött Smidig storlek 50 g/biff Bulligt, hemlagat utseende SärNär alla kan äta dem Goda varmhållningsegenskaper Ingredienser: Nötkött (63 %)**, potatis*, lök*, potatismjöl*, potatisfiber, salt, koriander*, svartpeppar* och smält socker*. *KRAVekologisk ingrediens, **ekologisk ingrediens. Receptet är 100 % ekologiskt Ekologisk nötfärsbiff med syrade morötter svampsås och blomkålsmos FELIX Ekologisk Nötfärsbiff Särnär (art nr 18847) Svampsås: Svamp, färsk skivad Gul lök, hackad att bryna i FELIX Ekologisk Ketchup (art nr 08449) Ev. Maizena till redning 100 port 11 kg 8 kg 1,5 kg 600 g Bryn svamp och lök i rapsolja. Tillsätt grönsaks buljong, matlagningsgrädde, ketchup och koka upp. Smaka av med salt och peppar. Red ev. av med maizena. Blomkålsmos: Blomkål i buketter 10 kg Kålrot, i bitar 6 kg Smör osaltat 1 kg Persilja, hackad 500 g Citron, skal och saften av 10 st Smaka eventuellt av med mer kryddor Koka blomkål och kålrot, mosa och tillsätt smör, persilja och citron. Smaka ev. av med mer kryddor. Servera tillsammans med: Morotsstavar, mjölksyrade Näring/portion 2196 kj, 519 kcal Protein (20%) Fett (48%) Kolhydrat (31%) FELIX Ekologisk Nötfärsbiff Särnär 110 st à 50 g Vikt: 5,5 kg Menigo: Servera: Dafgård:

7 Näring/portion 1941 kj, 457 kcal Protein (21%) Fett (44%) Kolhydrat (34%) Receptet är 100 % ekologiskt Ekologisk nötfärsbiff med ljummen bönsallad 100 port FELIX Ekologisk Nötfärsbiff Särnär (art nr 18847) Värm enligt anvisning på förpackningen. Ljummen bönsallad: FELIX Ekologisk Smörgåsgurka (art nr 08122) Purjolök, strimlad Persilja, hackad Vita bönor, avrunna 10 kg 3 kg 1 kg 250 g 3 dl Vitlök, pressad 100 g Citron, skal och saft 20 st/2,4 kg Salt och svartpeppar Alla ingredienser blandas försiktigt till en sallad. Värm i ett bleck på 75 C i 15 minuter. Serveras med : Turkisk yoghurt Morötter, rårivna Alla näringsdeklarationer inkluderar salladsbord, hårt bröd, mjölk & margarin. Recepten hittar du även i Mashie och Aivo!

8 FELIX Ekologiska Potatisbullar Potatisen i FELIX Ekologiska Potatisbullar är skördad av svenska miljömedvetna odlare, på svenska åkrar och med svensk kravmärkning. Dessutom friterade i solrosolja för miljöns och den goda smaken skull. Potatisbullar är en fantastiskt mångsidig och omtyckt rätt, som alla älskar på sitt sätt. Med sylt, med blodpudding, med köttbullar, med bacon eller med en god sallad. Bara att värma i ugn och lägga på tallrik en utmärkt bas att bygga en ekologisk måltid kring. Barn älskar potatisbullar Billig ekologisk helservering Lätt att tillaga lätt att servera Innehåller svensk potatis Friterad i solrosolja för miljön Ingredienser: Potatis*, solrosolja*, torkad potatis*, salt (1,0), druvsocker* och kryddor*. *KRAV - ekologisk ingrediens. Receptet är 100 % ekologiskt Potatisbulle med grillade kycklinglår och linssallad med citrusyoghurt FELIX Ekologiska Potatisbullar ca 111 st à 54 g Vikt: 6 kg Menigo: Servera: Dafgård: port FELIX Ekologiska Potatisbullar (art nr 08546) 5,4 kg Värm enligt anvisning på förpackningen. Kycklinglår 25 kg Marinad: Matlagningsyoghurt (8 %) 5 liter FELIX Ekologisk Ketchup (art nr 08449) Farinsocker 50 g Salt och vitpeppar Blandas väl och smakas av med salt och vitpeppar. Marinera kycklingen i yoghurtblandningen i minst en timme, stek kycklingen på 175 C tills den är genomstekt. Linssallad: Gröna linser, kokta Rödbetor (avrunna), tärnade (art nr 08181) Tomater, tärnade Gul lök, finhackad Blandas väl. Citronyoghurt: Citron, finrivet skal och saften Matlagningsyoghurt (8%) Blandas väl. 1,5 kg 1,5 kg 10 st 5 liter Näring/portion 2915 kj, 697 kcal Protein (39%) Fett (31%) Kolhydrat (30%)

9 Näring/portion 2868 kj, 687 kcal Protein (35%) Fett (26%) Kolhydrat (38%) Receptet är 100 % ekologiskt Potatisbulle med örtstekt fiskfilé, rödbetsås och rostade rotfrukter 100 port FELIX Ekologiska Potatisbullar (art nr 08546) 11 kg 10 liter Maizena till redning Värm enligt anvisningar på förpackningen. Salt och peppar Fiskfilé 2 Dill, skuren 1 kg Lime, rivet skal av 40 st Fräs gul lök i rapsolja, tillsätt grönsaksbuljong och matlagningsgrädde. Koka upp, smaka av, red av med maizena. Strax före servering, mixa i rödbetorna i såsen. Tips! den härliga färgen på rödbetssåsen avtar vid varmhållning, mixa därför i rödbetorna så sent som möjligt. Salt och peppar och smör att steka i Krydda fisken med limeskal, dill, salt och peppar. Steks i rapsolja och smör. Rödbetssås: Gul lök, hackad Grönsaksbuljong FELIX Ekologiska Rödbetor (art nr 08181) 3 kg Matlagningsgrädde 5 liter Rostade rotfrukter: Kålrot, skuren i stavar 5 kg Morötter, skurna i stavar 10 kg Blandas med rapsolja och kryddas med salt och peppar. Bakas av i ugn på 185 C combi cirka 15 minuter. Alla näringsdeklarationer inkluderar salladsbord, hårt bröd, mjölk & margarin. Recepten hittar du även i Mashie och Aivo!

10 FELIX Ekologisk Nötköttbulle SärNär Alla barn älskar köttbullar och de här köttbullarna älskar alla tillbaka. De ingår i vårt FELIX SärNär-sortiment vilket betyder att ingredienserna är anpassade så att även barn med särskilda kostbehov kan njuta i fulla drag eftersom de är fria från gluten, mjölkprotein, sojaprotein, laktos och äggprotein. Mycket god smak SärNär - alla kan äta Endast nötkött Goda varmhållningsegenskaper Ingredienser: Nötkött (63 %)*, potatis*, lök*, potatismjöl*, potatisfiber, salt, koriander*, svartpeppar* och smält socker*.*krav-ekologisk ingrediens. Svensk köttråvara. Svenskt kött FELIX Ekologisk Nötköttbulle Särnär 458 st à 12 g Vikt: 5,5 kg Menigo: Servera: Dafgård: Näring/portion 2287 kj, 541 kcal Protein (20%) Fett (47%) Kolhydrat (32%) Receptet är 100 % ekologiskt Tomat- och jordärtskocksoppa med nötköttbulle och tzatziki 100 port Jordärtskocka, tvättad skivad med skal 5 kg Gul lök, finhackad FELIX Ekologiska Tomatpuré (art nr 06543) 1 kg FELIX Ekologisk Ketchup (art nr 08449) 1 kg Grönsaksbuljong 20 liter Matlagningsgrädde 5 liter Maizena till redning, att steka i Fräs jordärtskocka och lök i rapsolja, tillsätt tomatpuré, ketchup, grönsaksbuljong och matlagningsgrädde. Koka cirka minuter, red av med maizena. Smaka av med salt och peppar. Tzatziki: Vitlök, pressad 150 g Yoghurt 3 %, avrunnen 5 liter Persilja, hackad 150 g Salt och peppar Blanda väl och låt stå en stund innan servering. Till servering: FELIX Ekologisk NötKöttbulle SärNär 11kg (art nr 08859) Värm enligt tillagningsanvisning på förpackningen. Serveras med nötköttbullar och tzatziki.

11 Näring/portion 2958 kj, 702 kcal Protein (14 %) Fett (45%) Kolhydrat (40%) Receptet är 100 % ekologiskt Glaserad nötköttbulle med grillad potatis och rotfrukter med lingoncrème 100 port FELIX Ekologisk NötKöttbulle SärNär (art nr 08859) Glasyr: FELIX Ekologisk Ketchup (art nr 08449) Blanda med köttbullarna och värm enligt tillagningsanvisning på förpackningen. Lingoncrème : FELIX Ekologisk Lingonsylt (art nr 20825) Matlagningsyoghurt 8 % Salt och peppar Blanda väl och smaka av med salt och peppar. 10 kg 4 kg 1 liter 2kg 3 liter Potatis, klyftad Morot, stavar Palsternacka, stavar Rödbetor, kokta i klyftor Salt och peppar 10 kg 5 kg 5 kg 1,5 kg 0,5 liter Blanda rotfrukterna i ett bleck och krydda med salt och peppar. Häll över oljan, blanda runt och baka av i ugnen på 185 C, cirka 15 minuter. Alla näringsdeklarationer inkluderar salladsbord, hårt bröd, mjölk & margarin. Recepten hittar du även i Mashie och Aivo!

12 ÖNOS Ekologisk Lingonsylt Lingonen i ÖNOS ekologiska lingonsylt tillagas med kärlek i vår fabrik i skånska Tollarp. Här har vi en lång tradition av att koka sylt som man gjorde förr i tiden vi använder rikligt med bär och äkta socker! Resultatet blir en underbart smakrik lingonsylt. God smak Sötad med vanligt socker Sentomatpåse - praktiskt och hygieniskt Rent och snyggt runt serveringsplatsen Tack vare sin något syrliga och inte allt för söta smak passar lingonsylt till många olika rätter, både som den är eller i en god vinaigrette eller oemotståndlig het salsa. Prova något av våra recept så förstår du vad vi menar! Vår ekologiska lingonsylt levereras i en smart sentomatpåse som passar i våra serveringssystem för sylter och såser. Med ett serveringssystem får du en bättre portionskontroll än om du serverar ur en skål. Spillet minskar också eftersom du kan förvara systemet i kylen till nästa servering, istället för att kasta allt som varit upplagt. TIPS! Be din säljare visa dig våra olika smarta serveringssystem. Ingredienser: Lingon*, socker*, vatten, geleringsmedel pektin, syra citronsyra och konsistensmedel kalciumcitrat. 100 g sylt innehåller 35 g lingon. Total mängd socker: 36 g per 100 g sylt ÖNOS Ekologisk Lingonsylt, Sentomat 4 x 2,5 kg Vikt: 10 kg Menigo: Servera: Dafgård: Alla recept är 100 % ekologiska och Lingongurka ÖNOS Ekologisk Lingonsylt (art nr 20825) FELIX Ekologisk Smörgåsgurka (art nr 08122) Turkisk Yoghurt 10 % Persilja eller körvel, hackad Salt och vitpeppar 2 liter 250 g Blanda försiktigt ner alla ingredienser i yoghurten. Smaka av med salt och peppar. Alla näringsdeklarationer inkluderar salladsbord, hårt bröd, mjölk & margarin. Recepten hittar du även i Mashie och Aivo!

13 Hot lingonberries Lingongurka Lingonsalsa Persilje- och lingonvinaigrette för 100 port. Persilje- och lingonvinaigrette Kruspersilja Äppelcidervinäger ÖNOS Ekologisk Lingonsylt (art nr 20825) 250 g 2 liter 1 kg 2 liter Alla ingredienser mixas väl. Perfekt till sallader, topping och fisk. Hot lingonberries Färsk chili ÖNOS Ekologisk Lingonsylt (art nr 20825) Äpplecidervinäger Babyspenatblad 5-10 st 1 liter 3 liter 250 g Alla ingredienser mixas till en slät olja. TIPS! Tillsätt 1-2 msk lingonsylt efter mixen för att få en lingonkänsla. Passar till grillat och sallader i alla former när man vill ha ett lite starkare tillbehör. Lingonsalsa Rödlök, hackad Äppelcidervinäger Tomat, hackad ÖNOS Ekologisk Lingonsylt (art nr 20825) Salt och svartpeppar 1 liter 2liter 3 kg Alla ingredienser blandas försiktigt i en bunke. Passar till grillat, sallader, fisk och kyckling.

14 FELIX Ekologisk Ketchup Från Fågelmara i Blekinge kommer vår ekologiska ketchup. Den lanserades redan 2007 och har blivit riktigt populär, både inom skola och hemma på köksbordet. Sveriges godaste ketchup Sentomatpåse - praktiskt och hygieniskt FELIX tomatketchup är gott till allt, säger vi i reklamfilmerna. Och vi menar det! Det är Sveriges mest köpta ketchup och barnens favorit. Och inte blir saken sämre av att den är ekologisk och KRAV-märkt. God som den är och som smakfull ingrediens i otaligt många, goda såser. Ingredienser: Tomatpuré* (75 %), socker*, ättika*, salt, syra (citronsyra), kryddor (bl a vitlök) och kryddextrakt (cayennepeppar) *KRAV-godkänd råvara. Vår ekologiska ketchup levereras i en smart sentomatpåse som passar i våra serveringssystem för sylter och såser. Med ett serveringssystem får du en bättre portionskontroll än om du serverar ur en skål. Spillet minskar också eftersom du kan förvara systemet i kylen till nästa serveringstillfälle. TIPS! Be din säljare visa dig våra olika smarta serveringssystem FELIX Ekologisk Ketchup Sentomat 6 x 2,5 kg Vikt: 15 kg Menigo: Servera: Dafgård: Alla recept är 100 % ekologiska och BBQ-sås FELIX Ekologisk Ketchup (art nr 08449) Farinsocker Honung Svartpeppar, malen Chili, finhackad 3 kg 5 dl 1 liter 3 dl 10 st Koka alla ingredienserna i kastrull tills sockret löst sig. Alla näringsdeklarationer inkluderar salladsbord, hårt bröd, mjölk & margarin. Recepten hittar du även i Mashie och Aivo! TIPS! Använd som marinad, grillolja eller topping. BBQ-crème: 1 dl BBQ-sås + 3 dl crème fraiche.

15 Vinaigrette Rhode Island BBQ-sås Ketchupsalsa för 100 port. Vinaigrette Ketchupsalsa Rhode Island FELIX Ekologisk Ketchup (art nr 08449) Vitvinsvinäger Vitlöksklyfta Svartpeppar, malen 5 liter 10 st Mixas länge och väl, gott på sallader och tillbehörsbordet. FELIX Ekologisk Ketchup (art nr 08449) Rödlök, skivad Morot, hyvlad Purjolök, skivad Fänkålsfrö Svartpeppar 1 kg 1 kg 2 tsk 3 dl Majonnäs FELIX Ekologisk Ketchup (art nr 08449) Honung Vitpeppar Blandas till en slät sås. 2 liter 1 kg 1,5 dl Blanda alla ingredienser i en bunke. Funkar till det mesta som tillbehör eller rakt på salladsbordet.

16 Rödbetstzatziki Chili- och rödbetsdip Rödbetstapenade Tomat- och rödbetssalsa Alla recept är 100 % ekologiska och för 100 port. Chili- och rödbetsdip Rödbetstzatziki Rödbetstapenade Crème fraiche 34 % FELIX Ekologiska Rödbetor, skivade, väl avrunna, finhackade (art nr 08181) Chili, finhackad Dill, skuren Blanda ingredienserna i bunke. Passar bra till kött, tapasbröd osv. 5 liter 10 st 1 liter Turkisk yoghurt 10 % Vitlök, pressad Äpple, rivna urkramade FELIX Ekologiska Rödbetor, skivade, väl avrunna, hackade (art nr 08181) Svartpeppar Blanda ingredienserna försiktigt. TIPS! låt dra över natten för att få en starkare vitlökssmak. 5 liter 200 g ca 1,5 kg FELIX Ekologiska Rödbetor, skivade, väl avrunna (art nr 08181) Kapris Vitlök, pressad Sardeller Chili röd Parmesanost, riven Citronsaft, färskpressad 500 g 2 liter 100 g 300 g 5 st 1,5 kg 5 dl Mixa alla ingredienser till en fin tapenade.

17 FELIX Ekologiska Skivade Rödbetor Rödbetan är en av våra mest älskade och använda rotfrukter. I Eslöv är det under hösten full aktivitet med att ta emot de nyskördade rödbetorna som anländer varje vecka. Vi lägger in ton rödbetor under en säsong som vi får från våra kontraktsodlare i Skåne och Blekinge. Rödbetor passar många olika rätter, fler är du tror kanske. Lika självklar som den är till pyttipanna och kalops lika god är den att använda i såser, dip och andra goda tillbehör. Klassiskt recept med god smak Krispiga skivor Svenska rödbetor Tips! Vill du veta mer om rödbetor och få goda tips av vår måltidsutvecklare, Brian Mårtensen? Se filmen på Ingredienser: Skivade rödbetor* i lag av vatten, socker*, ättika*, och kryddor*. *KRAV-certifierad ekologisk ingrediens FELIX Ekologiska Rödbetor, skivade Vikt: 9,1 kg Menigo: Servera: Dafgård: Tomat- och rödbetssalsa Tomat, urkärnad hackad FELIX Ekologiska Rödbetor, skivade, väl avrunna, hackade (art nr 08181) Persilja eller koriander, hackad Rödlök, skivad 3 kg 3 dl 1 liter Blandas alla ingredienserna, smaka! Alla näringsdeklarationer inkluderar salladsbord, hårt bröd, mjölk & margarin. Recepten hittar du även i Mashie och Aivo!

18 Gurkhummus Gurkgocka Gurksallad Tomatgurka Alla recept är 100 % ekologiska och för 100 port. Gurkgocka Tomatgurka Gurkhummus Gul lök, hackad Tomat, tärnad Koriander, skuren Matlagningsyoghurt 8 % FELIX Ekologisk Smörgåsgurka, hackad (art nr 08122) Fänkål, malen FELIX Ekologisk Ketchup (art nr 08449) Svartpeppar 3 kg 1 liter 5 liter 4 kg 2 tsk 450 g Crème fraiche (34 %) FELIX Ekologisk Smörgåsgurka, hackad (art nr 08122) FELIX Ekologisk Ketchup (art nr 08449) Svartpeppar 5 liter 3 kg 1 kg Blandas väl. Som smakhöjare i eller till grytor av olika slag. Kikärtor Tahini (kan uteslutas) FELIX Ekologisk Smörgåsgurka, hackad (art nr 08122) Vitlök, pressad Citron, saft och skal 2,5 kg 1,5 liter 0,5 dl 3 kg 150 g 10 st Mixa kikärtor, rapsolja och tahini. Tillsätt vitlök, ättiksgurka, citron och smaka av med salt. Mycket gott till allt! Blandas försiktigt.

19 FELIX Ekologisk Smörgåsgurka Svenskar älskar gurka i många olika former och inläggningar. Våra gurkinläggningar har gamla anor som sträcker sig ända tillbaka till slutet av 1930-talet då Herbert Felix, gurkexperten från dåvarande Tjeckoslovakien, kom till Eslöv och började göra gurkinläggningar under varumärket FELIX. Under 10 intensiva sommarveckor lägger vi in ton gurkor i Eslöv. Gurkorna kommer från våra kontraksodlare i Skåne, Blekinge, Småland och Öland. God smak Mycket krispiga gurkor Svenska gurkor Ett tillbehör som lyfter varje måltid Tips! Vill du veta mer om hur vi skördar våra gurkor? Se vår gurkfilm på Ingredienser: Skivad gurka* med senapsfrö* i lag av socker*, vatten, ättika*, salt (1,8 %) och kryddextrakt (bl.a. dill). *KRAVcertifierad ekologisk ingrediens. Boktips! För dig som vill veta mer läs Konservkungen: Herbert FELIX ett flyktingöde i 1900-talets Europa (Bonnier Fakta 2006) FELIX Ekologisk Smörgåsgurka, skivad Vikt: 9, Menigo: Servera: Dafgård: Gurksallad Rödlök, skivad Morot, hyvlad FELIX Ekologisk Smörgåsgurka, hackad (art nr 08122) Svartpeppar 3 kg 3 dl Gott som tillbehör till såväl stekt och grillat som till kokt mat. Alla näringsdeklarationer inkluderar salladsbord, hårt bröd, mjölk & margarin. Recepten hittar du även i Mashie och Aivo!

20 Möt några av våra odlare... Best nr , mars 2012 Våra ekologiska råvaror kommer från noga utvalda gårdar och odlare runt om i landet. Två av dessa kommer från det landskap som ofta kallas Sveriges skafferi, nämligen bördiga Skåne. Odlare: Bröderna Thuresson i Vinslöv Odlar: Ekologiska gurkor Levererat till Procordia: 3 år På Eka gård i skånska Vinslöv har bröderna Torsten och Mats odlat grönsaker i snart 35 år. Deras ekologiska odlingar startade för 10 år sedan, tack vare en kombination av nyfikenhet och viljan att visa att vi inte behöver importera ekologiska grönsaker till Sverige vi kan odla det själva också. Nu levererar bröderna ca 150 ton rödbetor och 300 ton svensk ekologisk gurka till Procordia varje år. Odlare: Stefan Hansson i Staffanstorp Odlar: Ekologiska rödbetor Levererat till Procordia: 5 år Stefan Hansson levererar varje år ca 500 ton ekologiska rödbetor till Procordia. De sås under vårbruket och skördas när de fått den perfekta storleken i september. All ekologisk odling på gården sker både mekaniskt och manuellt och alltid med naturlig näringstillförsel som gödsel eller baljväxter. Stefan har bedrivit lantbruk i över 20 år och varit ekologisk lantbrukare sedan För mer information om vårt ekologiska sortiment:

Det smarta köket. Klimatsmarta tips och recept för alla Stockholms vardagskockar

Det smarta köket. Klimatsmarta tips och recept för alla Stockholms vardagskockar Det smarta köket Klimatsmarta tips och recept för alla Stockholms vardagskockar Carola Magnusson Carola Magnusson är en prisbelönt ekokock som brinner för att alla ska få äta ren god mat som också är bra

Läs mer

Känns lika bra i alla magar

Känns lika bra i alla magar Känns lika bra i alla magar Temavecka tillsammans med En vecka som gör dubbelt gott Var i kroppen sitter egentligen kärleken, lyckan och glädjen? Frågar man biologi- eller kemilärare svarar de förmodligen

Läs mer

Hur man äter S.M.A.R.T. Bättre hälsa, bättre miljö och pengar över

Hur man äter S.M.A.R.T. Bättre hälsa, bättre miljö och pengar över Hur man äter S.M.A.R.T. Bättre hälsa, bättre miljö och pengar över 2:a reviderade upplagan Hur man äter S.M.A.R.T. Bättre hälsa, bättre miljö och pengar över 2:a reviderade upplagan STATENS FOLKHÄLSOINSTITUT,

Läs mer

Årets skörd med 9 läckra och enkla recept

Årets skörd med 9 läckra och enkla recept Årets skörd med 9 läckra och enkla recept Roten till det goda Du känner säkert till att Solanum tuberosum är potatis. Men visste du att det finns mer än 5 000 potatissorter i världen och närmare 100 i

Läs mer

Ju fler kockar desto bättre höna

Ju fler kockar desto bättre höna Vår receptsamling: Ju fler kockar desto bättre höna Recept på ekologisk och KRAV-märkt höna med hjälp av Sigtunas och Arlandas hotell På rad står de där, kockar från olika hotell. Egentligen är de konkurrenter,

Läs mer

BÖN. hörd! Först fick vi pastan. Sen olivoljan. Nu kommer Bönan.

BÖN. hörd! Först fick vi pastan. Sen olivoljan. Nu kommer Bönan. BÖN hörd! Först fick vi pastan. Sen olivoljan. Nu kommer Bönan. Fagioli! Basen i det italienska köket. Mer bas än till och med pasta och pizza. Det godas grund; massor av proteiner och nästan inget fett.

Läs mer

Vissa har andra utvägar en kokbok bland annat...

Vissa har andra utvägar en kokbok bland annat... Stort tack till: Sponsorerna Axotan AB, B. Braun Medical AB, Danderyds Sjukhus AB, Coloplast AB, ConvaTec Sweden AB, Dansac and Hollister Scandinavia Inc. Ergo Nordic AB, ILCO, M Care AB, Nutricia Nordica

Läs mer

Bra mat för spädbarn. under ett år

Bra mat för spädbarn. under ett år Bra mat för spädbarn under ett år 1 341 279 Livsmedelsverket 2011 Första upplagan, andra tryckningen, februari 2012 Box 622, 751 26 Uppsala Telefon: 018-17 55 00 E-post: livsmedelsverket@slv.se Grafisk

Läs mer

Knorr i köket. blomma. Låt maten. *!3A0B9A-aieicc! nr 5. Så gör kocken hemgjord glass. Lyckliga ekogrisar från Häglinge gård

Knorr i köket. blomma. Låt maten. *!3A0B9A-aieicc! nr 5. Så gör kocken hemgjord glass. Lyckliga ekogrisar från Häglinge gård nr 5 Nygräddat surdegsbröd Vad betyder märkningen? Ovanligt grönt till buffé PÅ HYLLAN: Färdig smördeg. Sidan 40. Låt maten blomma Sommarens vackraste smaker Så gör kocken hemgjord glass *!3A0B9A-aieicc!

Läs mer

Älsklingsrätter KNÅDA OCH NJUT! ur Sveriges mesta kokbok. *!3A0B9A-aieicc! nr 9 KRYDDIGT FRÅN GOA PÅ ÄVENTYR I DET INDISKA KÖKET

Älsklingsrätter KNÅDA OCH NJUT! ur Sveriges mesta kokbok. *!3A0B9A-aieicc! nr 9 KRYDDIGT FRÅN GOA PÅ ÄVENTYR I DET INDISKA KÖKET nr 9 Så gör du krydda av svamp Matprat med Jamie Oliver Mjukglass till mellis PÅ HYLLAN: Underkläder för ungar, sidan 27. KRYDDIGT FRÅN GOA PÅ ÄVENTYR I DET INDISKA KÖKET Älsklingsrätter ur Sveriges mesta

Läs mer

Hitta ditt sätt. Att äta grönare, lagom mycket och röra på dig

Hitta ditt sätt. Att äta grönare, lagom mycket och röra på dig Hitta ditt sätt Att äta grönare, lagom mycket och röra på dig Livsmedelsverket april 2015 www.livsmedelsverket.se Grafisk form: Kärnhuset Foto: Karlberg media AB, Johnér, Scandinav, Folio. Tryck: Lenanders

Läs mer

Konsumentverket 2013 ISBN 978-91-7398-975-6 Redaktör och projektledare: Helén Spetsmark Författare: Eva Molander och Ingrid Sillén Medförfattare:

Konsumentverket 2013 ISBN 978-91-7398-975-6 Redaktör och projektledare: Helén Spetsmark Författare: Eva Molander och Ingrid Sillén Medförfattare: vid matbordet och i affären Hem- och konsumentkunskap Konsumentverket 2013 ISBN 978-91-7398-975-6 Redaktör och projektledare: Helén Spetsmark Författare: Eva Molander och Ingrid Sillén Medförfattare: Maria

Läs mer

Matinspiration & Recept från Coop. Lätta recept! laga dina middagsfavoriter på nytt och varierat vis!

Matinspiration & Recept från Coop. Lätta recept! laga dina middagsfavoriter på nytt och varierat vis! Matinspiration & Recept från Coop Lätta recept! laga dina middagsfavoriter på nytt och varierat vis! Innehåll 4 lasagne Klassisk bolognese Kallrökt lax, grillad paprika, zucchini och feta. Kantareller,

Läs mer

MED KÄRLEK FRÅN NIKLAS. Julbord med gott samvete. Sid 2. ... och fi rrar som inte hör hemma på julbordet Sid 12. Professor Jensens MATNYTTIGA EKO-TIPS

MED KÄRLEK FRÅN NIKLAS. Julbord med gott samvete. Sid 2. ... och fi rrar som inte hör hemma på julbordet Sid 12. Professor Jensens MATNYTTIGA EKO-TIPS Naturl NN! gtvis Nr. 6 2012 Ekologisk mat Den billiga matens pris är att vi förstör vår planet. I stället borde bönderna få betalt för allt positivt de skapar. Svante Axelsson Sid 2 Foto: T. Busch-Christensen

Läs mer

6-12 månader ålder. Centrala Barnhälsovården, Södra Älvsborg Barnmat del 1

6-12 månader ålder. Centrala Barnhälsovården, Södra Älvsborg Barnmat del 1 Centrala Barnhälsovården, Södra Älvsborg Barnmat del 1 6-12 månader ålder Centrala Barnhälsovården Borås Dietister inom barnhälsovården i Södra Älvsborg Reviderad april 2012, Julia Backlund Innehållsförteckning

Läs mer

Gott nytt. *!3A0B9A-aieicc! GRÖNA IDÉER FRANSKT NYÅR PÅ CRÊPERIET. nr 12 LÄTTA UPP JULBORDET

Gott nytt. *!3A0B9A-aieicc! GRÖNA IDÉER FRANSKT NYÅR PÅ CRÊPERIET. nr 12 LÄTTA UPP JULBORDET nr 12 Hörviks rökta ekolax Spelglädje för hela familjen Sri Lanka efter tsunamin PÅ HYLLAN: Ekojuice och karaff, sidan 10. VINN PRESENT- KORT! Skicka in ditt bästa recept. Sidan 23. GRÖNA IDÉER LÄTTA UPP

Läs mer

Matinspiration & Recept från Coop. summer. god, enkel och helt perfekt sommarmat.

Matinspiration & Recept från Coop. summer. god, enkel och helt perfekt sommarmat. Matinspiration & Recept från Coop summer tajm god, enkel och helt perfekt sommarmat. Nu är det sommar. Lata dagar med lunch i skuggan, en härlig picknick-korg på stranden eller grillfest med goda vänner,

Läs mer

Semlor, muffins, och mellis. *!3A0B9A-aieicc! nr 2 KOMPROMISSMIDDAG MATEN SOM GÖR ALLA NÖJDA BARNSLIGT ENKELT SPORTLOV MED FLYT PICKNICK I BADHUSET

Semlor, muffins, och mellis. *!3A0B9A-aieicc! nr 2 KOMPROMISSMIDDAG MATEN SOM GÖR ALLA NÖJDA BARNSLIGT ENKELT SPORTLOV MED FLYT PICKNICK I BADHUSET nr 2 Gör egna rotfruktschips Spara tid med långkok Prima isterband PÅ HYLLAN: Vintersport, sidan 19. GULDBLADET 2010! KOMPROMISSMIDDAG MATEN SOM GÖR ALLA NÖJDA VINNARE AV BÄSTA KUNDTIDNING KONSUMENT Ljuvligt

Läs mer

TILLAGNING AV FISK OCH SKALDJUR

TILLAGNING AV FISK OCH SKALDJUR TILLAGNING AV FISK OCH SKALDJUR Fisk och skaldjur har kort tillagningstid. Vi pratar minuter för filéer och små skaldjur. För att lyckas är det därför helt avgörande att fisken hanteras varsamt och under

Läs mer

En liten lathund från Gi boden

En liten lathund från Gi boden En liten lathund från Gi boden Egentligen så är det enkelt. Ät mat som den är skapt i naturen. Ät så mycket ekologiskt som möjligt. Det är mer och rätt näring i de produkterna och så smakar de mer. Kan

Läs mer

RÅKOST- DIET 6 VECKOR

RÅKOST- DIET 6 VECKOR I samarbete med Amanda Beran RÅKOST- DIET 6 VECKOR Color: Pantone 313 RGB 0, 143, 193 CMYK 100, 0, 8, 13 Fonts: Avant Garde Gothic (bold on images) & Helvetica Neue Hemsida: (printed www.slimjim.se text)

Läs mer

Några ord om infrysning

Några ord om infrysning Grönsaksguiden Må gott - njut av grönsaker! Vackra och färgrika grönsaker blir man glad av! Dessutom är de goda och kan varieras i det oändliga. Men framför allt mår vi bra av att äta mycket grönsaker,

Läs mer

KLASSISKA SVENSKA SMAKER

KLASSISKA SVENSKA SMAKER KLASSISKA SVENSKA SMAKER RECEPT MED URSPRUNG OCH ORIGINALITET CARL JAN GRANQVIST LENA KATARINA SWANBERG Inledning 2 Svensk mat Köttbullar 4 Raggmunk med stekt fläsk 6 Kroppkakor 8 Biff à la Lindström 10

Läs mer

Förr. I dag då många pratar om lokal- och närproducerat så kan det vara skönt att veta att vi på Dahlmans alltid tänkt i dessa banor.

Förr. I dag då många pratar om lokal- och närproducerat så kan det vara skönt att veta att vi på Dahlmans alltid tänkt i dessa banor. God mat sedan 1924 Förr NU Mariehamns Korvmakeri grundades 1924 av Wilhelm Johannes Dahlman. Korvfabriken låg då i en enkel källar lokal och råvaran kom oftast från byslaktare i närheten. Av många skäl

Läs mer

P k ck! *!3A0B9A-aieicc! nr 5. Lär dig göra egen grillkorv! Rabarberdrottningens bästa recept Försommarbuffé i växthuset EXTRA TJOCKT NUMMER!

P k ck! *!3A0B9A-aieicc! nr 5. Lär dig göra egen grillkorv! Rabarberdrottningens bästa recept Försommarbuffé i växthuset EXTRA TJOCKT NUMMER! nr 5 Hamburgare för alla Familjekul i sommar Sätt smak med chimichurri PÅ HYLLAN: Picknickpläd. Sidan 41 P k ck! EXTRA TJOCKT NUMMER! Lär dig göra egen grillkorv! Rabarberdrottningens bästa recept Försommarbuffé

Läs mer

Bra mat i skolan LIVSMEDELS VERKET. Råd för förskoleklass, grundskola, gymnasieskola och fritidshem

Bra mat i skolan LIVSMEDELS VERKET. Råd för förskoleklass, grundskola, gymnasieskola och fritidshem Bra mat i skolan LIVSMEDELS VERKET Råd för förskoleklass, grundskola, gymnasieskola och fritidshem Innehåll Förord...3 Inledning...4 Goda skolmåltider...7 Integrerade skolmåltider...9 Trivsamma skolmåltider...

Läs mer

Ulla Skovsbøl Vi delar ett hav

Ulla Skovsbøl Vi delar ett hav Ulla Skovsbøl Vi delar ett hav Illustrationer Eva Wulff Det Økologiske Råd och Frugtformidlingen VI DELAR ETT HAV - Östersjövänlig mat Publicerad av: The Ecological Council och Frugtformidlingen Text:

Läs mer

Bra mat på vår LSS-bostad

Bra mat på vår LSS-bostad Bra mat på vår LSS-bostad En informationsbroschyr till dig som är anställd på en LSS-bostad i Skärholmens stadsdelsförvaltning. SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING www.stockholm.se/skarholmen INLEDNING Bra

Läs mer

10% mindre 2010 Klimatsmart i hemmet

10% mindre 2010 Klimatsmart i hemmet Klimatsmart i hemmet 10 % mindre 2010 Innehåll Gemensamma utrymmen sid. 31 Hur klimatsmart kan du bli i hemmet? sid. 33 Stockholms klimatutmaning är du med? Badrum sid. 15 Kök sid. 9 Stockholm har ett

Läs mer

TILLAGNING AV FISK OCH SKALDJUR

TILLAGNING AV FISK OCH SKALDJUR TILLAGNING AV FISK OCH SKALDJUR Fisk och skaldjur har kort tillagningstid. Vi pratar minuter för filéer och mindre skaldjur. För att lyckas är det därför helt avgörande att fisken hanteras varsamt och

Läs mer