Tekniska nämndens uppdragsplan 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tekniska nämndens uppdragsplan 2015"

Transkript

1 Tekniska nämndens uppdragsplan Uppdragsplan 2015 TN-2014/0721 Antagen vid tekniska nämndens möte den 12 mars I enlighet med styrmodellen för Norrköpings kommun tar nämnderna varje år fram en uppdragsplan för respektive kontors verksamhet. Tekniska nämndens uppdragsplan anger mål för tekniska kontorets verksamhet TEKNISKA NÄMNDEN

2 2 (11) Tekniska nämndens uppdragsplan 2015 Tekniska nämndens uppdragsplan 2015 utgår från nämndens grundläggande ansvarsområde samt kommunfullmäktiges övergripande mål och dess preciseringar. Uppdragsplanen är indelad i fem olika målområden; det öppna kontoret, internationell samverkan, hållbarhet, trafiksäkerhet samt trygghet och tillgänglighet. Till dessa målområden finns 20 konkreta mål och dessa hänger ihop med den budget som nämnden är tilldelad. Tekniska nämndens verksamhet är mycket publik och vårt arbete är många gånger kommunens ansikte utåt. Det är därför viktigt att vi målmedvetet fortsätter att hålla en hög standard, inte minst vad gäller den yttre miljön. Enligt kommunfullmäktiges mål kommer vi också att göra en extra satsning på tillgänglighet och trygghet. Tillsammans med Rådet för funktionshindrade ska vi se över vilka åtgärder som är mest prioriterade att genomföra. Nämnden ska ha tydligt näringslivsfokus. Många företagare kommer i kontakt med kontoret och vi ska ha en hög ambition att vara kund- och serviceinriktade. Kontorets påbörjade arbete kring dessa frågor ska fortsätta och hållas vid liv. Under året kommer tekniska kontoret att delta i en mängd olika samarbetsprojekt med övriga kommunala kontor och bolag. Kommunen växer och det är viktigt att kontoret drar sitt strå till stacken för att få en så snabb och smidig ärendehantering som möjligt. Flera nya bostadsområden planeras och en ny översiktsplan för staden ska tas fram av kommunen. Här är det viktigt att frågor rörande gröna strukturer, parker och lekparker kommer in tidigt i processerna för att garantera gröna miljöer i staden. Mycket av nämndens verksamhet upphandlas. Här är det angeläget att vi har goda och sunda relationer med våra entreprenörer. Vi ska nyttja våra entreprenörers kompetens i syfte att utveckla vår service. Vi ska också följa upp verksamheten så att ingångna avtal följs. Hållbarhetsfrågorna blir allt mer aktuella. Speciella satsningar kommer att genomföras för att klimatanpassa delar av staden. Vissa klimatanpassningsåtgärder kan med fördel också kombineras med en bra naturvård. Trafikfrågorna är också centrala, både vad gäller framkomlighet, säkerhet och miljö. Här har nämnden ett stort ansvar, att kunna erbjuda säkra vägar med god framkomlighet oavsett om man kommer per fots, cyklar, åker kollektivt eller med egen bil. Tekniska kontorets personal är nämndens viktigaste resurs för att uppdragsplanen ska bli verklighet. Det ska vara roligt att gå till jobbet och det är viktigt att personalen känner att de gör ett bra jobb och därmed växer med uppgiften. Det är angeläget att kommunen lever upp till att vara en attraktiv arbetsgivare för att kunna behålla och även rekrytera nya medarbetare vid behov. Uppdragsplanen kommer att följas upp i juni, oktober och slutligen vid nämndens första möte En kvalitetsredovisning kommer att ske under hösten Karin Jonsson Ordförande i tekniska nämnden

3 3 (11) Tekniska nämndens målområden och mål för 2015 Målområde - Det öppna kontoret Tekniska nämndens målområde Det öppna kontoret handlar om mycket om kundfokus att vi är till för våra medborgare och näringslivet. Med den utgångspunkten behöver vi utöver det reglementsenliga ansvaret också beakta kommunens värdegrund respekt, delaktighet och trovärdighet. Vi ska säkerställa att vi har god tillgänglighet, ett gott bemötande och leveranssäkerhet i vår service och i våra avtal. Förutom värdegrunden har vi också kommunens kvalitetskriterier tillgänglighet, inflytande, bemötande och kompetens - att beakta och här blir vår dialog med kunderna väldigt viktig. Medborgardialog behöver vara en naturlig del av verksamheten där vi, i enlighet med barnkonventionen, särskilt ska beakta barns möjlighet till inflytande. Området har tydliga kopplingar till flera av kommunfullmäktiges mål och preciseringar och vissa av dem återfinns också i sin helhet i denna uppdragsplan. Det handlar bland annat om att vi ska ha ett positivt näringslivsklimat och att det ska vara lätt för alla kunder att komma i kontakt med oss. För att uppnå detta i företagsärenden behövs ofta en tät samverkan mellan kommunens olika delar och här deltar kontoret i det viktiga SESAM-projektet som syftar till att kommunen ska bli effektivare i detta arbete. Kommunfullmäktige har i sina preciseringar lagt tyngd på näringslivsfrågor vilket bidragit till att nämnden väljer att lägga extra fokus på detta. Kontoret har också påbörjat ett viktigt utvecklingsarbete för ökat kundfokus vilket kommer bidra till måluppfyllelsen inom detta område. Vision Vi har ett gott bemötande, god tillgänglighet och trovärdighet. Medborgare och företag når enkelt rätt kompetens och får relevant information. Mål för Det öppna kontoret Mål 1 Entreprenörernas leverans motsvarar den kvalitet och den volym som vi har upphandlat. Måluppfyllelse: Målet följs upp via kontorets egna kontroller och systematiserad avtalsuppföljning.

4 4 (11) Mål 2 Andelen kunder som får en första återkoppling inom 24 timmar ökar mellan åren och närmar sig 100 procent. Måluppfyllelse: Metoder för att mäta tid för återkoppling i företagsärenden respektive medborgarärenden tas fram. Mål 3 Det finns en kontinuerlig och nära samverkan mellan kommunens kontor och förvaltningar i företagsärenden, både för befintliga företag och för nya. Mål 4 Samtliga elever och föräldrar ska ha fått relevant information gällande sin skolskjuts. Måluppfyllelse: Minst 90 procent av eleverna/föräldrarna upplever att de har fått tillräcklig information om sin skolskjuts. Mål 5 Samtliga kunder inom färdtjänst och parkeringstillstånd ska ha fått relevant information om aktuell tjänst. Måluppfyllelse: Minst 90 procent av kunderna ska uppleva att de har fått relevant information gällande färdtjänst och parkeringstillstånd. Mål 6 80 procent av kunderna som ansöker om färdtjänsttillstånd ska få ett beslut inom sex veckor.

5 5 (11) Målområde - Internationell samverkan Kommunfullmäktige har ett särskilt preciseringsområde för internationell samverkan där tekniska nämnden ser en koppling till kontorets verksamhet. Kontoret deltar redan i olika former av internationell samverkan till exempel när det gäller spår och andra infrastrukturfrågor. Den befintliga samverkan ska förvaltas och utvecklas och nya områden för samverkan beaktas för att bidra till kommunens och nämndens måluppfyllese. När det gäller internationell externfinansiering handlar det ofta om stora infrastrukturprojekt t ex. Ostlänken där Norrköpings kommun och då även tekniska kontoret är en av flera deltagande parter. Kontoret ska i sina egna projekt undersöka möjligheten till externfinansiering. Mål 7 Kontoret ska bevaka och initiera extern/internationell projektfinansiering.

6 6 (11) Målområde - Hållbarhet Tekniska nämndens målområde Hållbarhet har tydlig koppling till kommunfullmäktiges mål om att kommunen ska bidra till den gröna omställningen, aktivt arbeta med klimatanpassning samt att utveckla kommunikationerna med Stockholm och regionen. Nämnden vill också lyfta fram att detta fokus samtidigt härrör från de nationella miljömålen för Begränsad klimatpåverkan, Frisk luft, Giftfri miljö. Tekniska kontoret arbetar med hållbarhet på många olika sätt t ex. via trafikplanering, infrastruktur, spårväg och klimatanpassning i form av dagvattenhantering. Ett viktigt projekt är såklart Ostlänken där kontoret bidrar med sin kompetens och med koppling till regionen finns Koll-fram projektet som syftar till förbättrad framkomlighet för regional kollektivtrafik via utveckling av stadens infrastruktur. Det finns preciseringar inom området hållbar utveckling och strategiska miljöfrågor som berör nämndens ansvarsområde. Här deltar kontoret i kommunens arbete att dels ta fram en handlingsplan för minskad användning av kemiska ämnen och dels en riktlinje för bevarande av naturens förmåga att producera ekosystemtjänster. Inom naturvården finns få kopplingar till kommunfullmäktiges mål men däremot ser nämnden att de nationella miljömålen - levande sjöar och vattendrag, hav i balans samt levande kust och skärgård, myllrande våtmarker, levande skogar och ett rikt djur och växtliv visar att det är ett viktigt område som behöver prioriteras både på regional och på kommunal nivå. Kontorets naturvårdsarbete utgör också en viktig roll i kommunens och kontorets arbete med klimatanpassning t ex. vid anläggande och återskapande av våtmarker, bevarande av skogsmiljöer och vid dammreglering. Vision I Norrköpings kommun är det lätt att förflytta sig till fots, med cykel, med kollektivtrafik och med fossilfria transportmedel. Bilanvändandet minskar till förmån för mer hållbara transporter. Viktiga biotoper för biologisk mångfald utvecklas och bevaras. Kunskapen om tillståndet för hotade arter och naturtyper är god och värdefull natur skyddas. Mål för Hållbarhet Mål 8 Andelen resor som utförs till fots ökar jämfört med Måluppfyllelse 1: Målet följs upp genom en resvaneundersökning 2018 Måluppfyllelse 2: Minst två åtgärder genomförs för att främja resor till fots.

7 7 (11) Mål 9 Andelen korta cykelresor (0-5 km) ska fram till 2018 öka till minst 20 procent av alla korta resor (2014 var andelen 16 procent) och andelen längre cykelresor (>5 km) till minst 10 procent av alla de långa resorna (2014 var andelen 7 procent). Måluppfyllelse 1: Målet följs upp med en resvaneundersökning Måluppfyllelse 2: Minst två åtgärder genomförs för att främja resor med cykel. Mål 10 Tekniska kontoret ska öka förutsättningarna för att fler ska välja att resa kollektivt. Måluppfyllelse 1: Östgötatrafikens mätningar används som indikator. Måluppfyllelse 2: Kontoret genomför en utredning kring hur driftsäkerheten på spårvägen kan öka. Måluppfyllelse 3: Kontoret genomför en utredning kring hur restiden i kollektivtrafiken kan optimeras. Måluppfyllelse 4: Kontoret genomför en utredning kring utveckling av realtidsinformation för kollektivtrafiken i hela kommunen. Mål 11 Tekniska kontoret ska bidra till den gröna omställningen genom att vara energisnål, öka det förnybara samt minska utsläpp i olika former. Måluppfyllelse: Tekniska kontoret ska bidra till att luftföroreningar i gaturum minskar jämfört med år 2014

8 8 (11) Mål 12 Tekniska kontoret ska tillsammans med andra berörda kontor arbeta aktivt för att klimatanpassa kommunen. Måluppfyllelse: Årlig redovisning av vilka åtgärder som har genomförts för att hindra negativ påverkan på grund av klimatförändringar och vilka som finns med i kommande planer. Mål 13 Tekniska kontoret ska utveckla kunskapen om värdefull natur för att öka den biologiska mångfalden. Måluppfyllelse: Minst tre naturvårdsinventeringar ska genomföras. Mål 14 Tekniska kontoret ska bevara och öka förutsättningarna för biologisk mångfald Måluppfyllelse 1: Naturvårdsåtgärder ska genomföras i minst tre landområden. Måluppfyllelse 2: Minst två naturvårdsåtgärder ska genomföras i vattenmiljöer. Måluppfyllelse 3: En översikt över skötselbehovet för detaljplanelagd naturmark tas fram.

9 9 (11) Målområde - Trafiksäkerhet Kommunfullmäktige har i ett mål fastställt att kommunen ska utveckla bra och bilfria livs- och lekmiljöer för barn. Tekniska kontoret arbetar med trafiksäkerhet för alla men särskilt med fokus på barn och andra oskyddade trafikanter. Det handlar t ex. om att ha en trafiksäker skolskjuts men även att samverka med utbildningskontoret kring trafiksäkra miljöer vid skolorna. Vision Norrköping kommuns trafiksystem har uppnått nollvisionen. Barnens säkerhet är i fokus. Mål för Trafiksäkerhet Mål 15 Tekniska kontoret ska utveckla trafiksäkra livs- och lekmiljöer för barn. Måluppfyllelse 1: Arbete med säkra skolvägar har genomförts för minst tre skolenheter per år. Måluppfyllelse 2: Tekniska kontoret ska sammanställa en redogörelse för åtgärder som har genomförts för att skapa trafiksäkra livs- och lekmiljöer för barn i bostadsområden. Mål 16 Trafiksäkerheten vid skolskjutsens hållplatser och/eller uppsamlingsplatser ska öka. Måluppfyllelse: En inventering samt korrigering av hållplatser genomförs i minst ett av kommunens åtta skolskjutsområden.

10 10 (11) Målområde - Trygghet och tillgänglighet Kommunfullmäktige har genom mål och preciseringar satt fokus på både trygghet och tillgänglighet men även jämställdhets- och mångfaldsfrågor. Tekniska nämnden ser en koppling mellan alla dessa frågor och har därför samlat dessa i det nya målområdet trygghet och tillgänglighet. För tekniska kontoret är arbete med trygghet och tillgänglighet en del av vardagen men genom kommunfullmäktiges mål sätts nu extra fokus på frågorna. Norrköpingsbornas närhet till grönområden är det främst stadsbyggnadskontoret som kan påverka i sin planering, tekniska kontoret bidrar genom att höja kvaliteten och därmed attraktiviteten på befintliga områden. I planering och medborgardialog kring grönområden, lekmiljöer, övrig stadsmiljö och skolskjuts ska kontoret beakta alla frågor som ramas in av detta målområde men särskilt de två grundprinciperna i Barnkonventionen - barnets bästa och barns rätt till inflytande. Visionen för området visar även kopplingen till kommunfullmäktiges mål om att kommunen ska erbjuda upplevelser av högsta kvalitet. Utsmyckningar i staden och våra tätorter är inte bara till för Norrköpingsborna utan även för besökare och här bidrar tekniska kontorets arbete till kommunens måluppfyllelse. Vision I Norrköpings kommun finns attraktiva offentliga miljöer för alla invånare och besökare. Alla platser är utformade så att de är tillgängliga, trygga och säkra för alla. Mål för Trygghet och tillgänglighet Mål 17 Tekniska kontoret ska arbeta med jämlikhet och jämställdhet genom att främja lika rättigheter och möjligheter att delta i samhällslivet oberoende av kön, förutsättningar och bakgrund. Måluppfyllelse: Tekniska kontoret ska bidra till att Norrköpings resultat i Kolla läget har ökat inom mätområden transport och fysisk tillgänglighet jämfört med år 2014.

11 11 (11) Mål 18 Tekniska kontoret ska aktivt arbeta med tillgängliga och trygga utomhusmiljöer. Måluppfyllelse: Kontoret genomför en utredning där platser som upplevs som otrygga respektive har brister i tillgänglighet identifieras, åtgärder föreslås och vilka åtgärder som har genomförts redovisas. Mål 19 Alla Norrköpingsbor ska ha ett grönområde inom gångavstånd från sin bostad Måluppfyllelse 1: Minst två nya lekplatser har anlagts eller totalrenoverats varje år. Måluppfyllelse 2: Tekniska kontoret ska öka kvaliteten på befintliga mindre grönområden i delar av staden där många inte har gångavstånd till ett grönområde (0,3 ha). Mål 20 Minst 90 procent av eleverna känner sig trygga med den skolskjuts som utförs med egen upphandlad skolskjuts.

Uppdragsplan 2017 TEKNISKA NÄMNDENS UPPDRAG TILL TEKNISKA KONTORET. TN 2016/0351. Antagen av tekniska nämnden den 14 december 2016

Uppdragsplan 2017 TEKNISKA NÄMNDENS UPPDRAG TILL TEKNISKA KONTORET. TN 2016/0351. Antagen av tekniska nämnden den 14 december 2016 Uppdragsplan 2017 TEKNISKA NÄMNDENS UPPDRAG TILL TEKNISKA KONTORET TN 2016/0351. Antagen av tekniska nämnden den 14 december 2016 norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun 2 Förord Tekniska nämndens

Läs mer

Verksamhetsplan för tekniska kontoret 2015

Verksamhetsplan för tekniska kontoret 2015 Verksamhetsplan Verksamhetsplan för tekniska kontoret 2015 TN 2014/0721-6 2015-04-27 Tekniska nämnden har i uppdragsplanen för år 2015 fastställt fem målområden och 20 konkreta mål för tekniska kontorets

Läs mer

Uppdragsplan Tekniska nämndens uppdrag till samhällsbyggnadskontoret Antagen vid tekniska nämndens möte den 14 februari 2019 UPPDRAGSPLAN 2019

Uppdragsplan Tekniska nämndens uppdrag till samhällsbyggnadskontoret Antagen vid tekniska nämndens möte den 14 februari 2019 UPPDRAGSPLAN 2019 Uppdragsplan 2019 Tekniska nämndens uppdrag till samhällsbyggnadskontoret Antagen vid tekniska nämndens möte den 14 februari 2019 norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun 1 2 Ordföranden har ordet

Läs mer

Målområden, övergripande mål och måluppfyllelse

Målområden, övergripande mål och måluppfyllelse Diarienummer: KS 2014/0271 Målområden, övergripande mål och måluppfyllelse NORRKÖPINGS KOMMUN 2015-2018 2 MÅLOMRÅDEN, ÖVERGRIPANDE MÅL OCH MÅLUPPFYLLELSE Kommunfullmäktige tog den 26 januari 2015 beslut

Läs mer

Målområden, övergripande mål och måluppfyllelse

Målområden, övergripande mål och måluppfyllelse Diarienummer: KS 2014/0271 Målområden, övergripande mål och måluppfyllelse NORRKÖPINGS KOMMUN 2015-2018 2 GOD EKONOMISK HUSHÅLLNING BUDGET 2017 NORRKÖPINGS KOMMUN Kommunfullmäktige tog den 26 januari 2015

Läs mer

Inriktningsdokument för miljöpolitiken i Norrköpings kommun

Inriktningsdokument för miljöpolitiken i Norrköpings kommun KS 2017/0149 Inriktningsdokument för miljöpolitiken i Norrköpings kommun norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun instagram.com/norrkopings_kommun Inledning Norrköping är en kommun i förvandling och

Läs mer

miljöprogram den gröna tråden i vårt miljöarbete

miljöprogram den gröna tråden i vårt miljöarbete Utskriftsversion Göteborgs Stads miljöprogram den gröna tråden i vårt miljöarbete Läs miljöprogrammet i sin helhet på: www.goteborg.se/miljoprogram Foto: Peter Svenson Miljömålen visar vägen Göteborg ska

Läs mer

Målområden, övergripande mål och måluppfyllelse

Målområden, övergripande mål och måluppfyllelse Diarienummer: KS 2014/0271 Målområden, övergripande mål och måluppfyllelse NORRKÖPINGS KOMMUN 2015-2018 norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun instagram.com/norrkopings_kommun 2 GOD EKONOMISK HUSHÅLLNING

Läs mer

Temagruppernas ansvarsområde

Temagruppernas ansvarsområde Temagruppernas ansvarsområde För att förtydliga respektive temagrupps ansvarsområde har jag använt de utvidgade preciseringarna från miljömålssystemet som regeringen presenterade under 2011. na utgör en

Läs mer

Uppdragsplan Kommunstyrelsens uppdragsplan KS 2017/0406. Fastställd av kommunstyrelsen den 3 april 2017

Uppdragsplan Kommunstyrelsens uppdragsplan KS 2017/0406. Fastställd av kommunstyrelsen den 3 april 2017 Uppdragsplan 2017 2017-04-03 Kommunstyrelsens uppdragsplan 2017 KS 2017/0406 Fastställd av kommunstyrelsen den 3 april 2017 Uppdragsplanen innehåller planeringsförutsättningar, uppdrag, mål och fokusområden

Läs mer

Målområden, övergripande mål och måluppfyllelse

Målområden, övergripande mål och måluppfyllelse Diarienummer: KS 2014/0271 Målområden, övergripande mål och måluppfyllelse NORRKÖPINGS KOMMUN 2015-2018 2 GOD EKONOMISK HUSHÅLLNING BUDGET 2015 NORRKÖPINGS KOMMUN Kommunfullmäktige tog den 26 januari 2015

Läs mer

Uppdragsplan Överförmyndarnämndens uppdrag till överförmyndarenheten ÖFM 2018/ Antagen av nämnden den 17 januari 2019.

Uppdragsplan Överförmyndarnämndens uppdrag till överförmyndarenheten ÖFM 2018/ Antagen av nämnden den 17 januari 2019. ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN Uppdragsplan 2019 Överförmyndarnämndens uppdrag till överförmyndarenheten ÖFM 2018/0060-1. Antagen av nämnden den 17 januari 2019. norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun 1 UPPDRAGSPLAN

Läs mer

2019 Strategisk plan

2019 Strategisk plan 2019 Strategisk plan Styrmodell Styrmodellen beskriver övergripande hur den kommunala verksamheten i kommunen ska styras, följas upp och utvärderas. Syftet är att vi skall nå de mål som kommunfullmäktige

Läs mer

2014-04-07 Uppdragsplan för kommunstyrelsens kontor 2014 KS 2014/0100

2014-04-07 Uppdragsplan för kommunstyrelsens kontor 2014 KS 2014/0100 Uppdragsplan 2014-04-07 Uppdragsplan för kommunstyrelsens kontor 2014 KS 2014/0100 Beslutad av kommunstyrelsen den 7 april 2014. KOMMUNSTYRELSENS KONTOR Om uppdragsplanen I enlighet med styrmodellen för

Läs mer

2017 Strategisk plan

2017 Strategisk plan 2017 Strategisk plan Styrmodell Styrmodellen beskriver övergripande hur den kommunala verksamheten i kommunen ska styras, följas upp och utvärderas. Syftet är att vi skall nå de mål som kommunfullmäktige

Läs mer

När uppdragsplanen formuleras ska följande beaktas: Nämndens ansvarsområden enligt lagstiftning. Ekonomiska förutsättningar enligt budget

När uppdragsplanen formuleras ska följande beaktas: Nämndens ansvarsområden enligt lagstiftning. Ekonomiska förutsättningar enligt budget ALLMÄN 1(7) ÖVERFÖRMYNDARENHETEN (ÖFM) 2016-12-16 190 Handläggare, titel, telefon Ewa Gouranius, Uppdragsplan 2017 1 Inledning Uppdragsplanen uttrycker överförmyndarnämndens politiska ambition inom nämndens

Läs mer

Uppdragsplan. Kommunstyrelsens uppdragsplan KS 2017/1600. Fastställd av kommunstyrelsen den 5 februari 2018.

Uppdragsplan. Kommunstyrelsens uppdragsplan KS 2017/1600. Fastställd av kommunstyrelsen den 5 februari 2018. Uppdragsplan 2018-02-05 Kommunstyrelsens uppdragsplan 2018 KS 2017/1600 Fastställd av kommunstyrelsen den 5 februari 2018. Uppdragsplanen vänder sig till kommunstyrelsens kontor och översiktsplaneringen

Läs mer

Miljö- och Folkhälsostrategi för Nyköpings kommun 2012-2015

Miljö- och Folkhälsostrategi för Nyköpings kommun 2012-2015 Dnr KK09/250 Miljö- och Folkhälsostrategi för Nyköpings kommun 2012-2015 Beslutad i kommunstyrelsen 2011-XX-XX Beslutad i kommunfullmäktige 2011-XX-XX Förord Alla globala problem är lokala någonstans.

Läs mer

Vision, politisk inriktning, övergripande utvecklingsmål, övergripande kvalitetsområden och styrmodell för Falkenbergs kommun.

Vision, politisk inriktning, övergripande utvecklingsmål, övergripande kvalitetsområden och styrmodell för Falkenbergs kommun. Beslutsförslag Kommunstyrelseförvaltningen Vision, politisk inriktning, övergripande utvecklingsmål, övergripande kvalitetsområden och styrmodell för Falkenbergs kommun. KS 2015-156 Förslag till beslut

Läs mer

Koppling mellan de nationella miljökvalitetsmålen och Skellefteå Krafts miljömål

Koppling mellan de nationella miljökvalitetsmålen och Skellefteå Krafts miljömål Koppling mellan de nationella en och miljömål Nationella Begränsadklimatpåverkan Halten av växthusgaser i atmosfären ska stabiliseras på en nivå som innebär att människans påverkan på klimat-systemet inte

Läs mer

Vi växer för en hållbar framtid!

Vi växer för en hållbar framtid! Datum 2015-04-20 Vision Vi växer för en hållbar framtid! Politisk viljeinriktning Hållbarhet och tillväxt Vi i vill verka för en hållbar tillväxt. Vi vill skapa goda förutsättningar för ett hållbart samhälle,

Läs mer

Svenska pärlor Världsnaturfonden WWF

Svenska pärlor Världsnaturfonden WWF TNS Sifo 8 maj 205 53233 Svenska pärlor Världsnaturfonden WWF Del 2 Skydd av svensk natur Innehåll. OM UNDERSÖKNINGEN 03 2. SAMMANFATTNING 04 3. RESULTAT 06 Oro och ansvar 07 Skydd av naturen 3 Resurser

Läs mer

Överförmyndarenheten bistår överförmyndarnämnden med förberedelser inför beslut, genomförande, uppföljningar och utvärderingar.

Överförmyndarenheten bistår överförmyndarnämnden med förberedelser inför beslut, genomförande, uppföljningar och utvärderingar. 1(6) Handläggare, titel, telefon Ewa Gouranius, enhetschef 011-15 13 72 Uppdragsplan 2016 1 Inledning Uppdragsplanen uttrycker överförmyndarnämndens politiska ambition inom nämndens ansvarsområde. Det

Läs mer

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG Process till antagande BN-beslut Samråd BN-beslut Utställning BN-beslut Godkänd Antagande KF STRATEGIER FÖR STADENS UTBYGGNAD Bygg och utveckla centralt! Komplettera

Läs mer

Planerad 130 kv luftledning mellan Rödsta och Nässe i Sollefteå kommun

Planerad 130 kv luftledning mellan Rödsta och Nässe i Sollefteå kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T Bilaga M1 Jämförelse med miljömål Planerad 130 kv luftledning mellan Rödsta och Nässe i Sollefteå kommun 2016-02-01 Bg: 5967-4770 Pg: 428797-2

Läs mer

Vi ska värna om och utveckla småföretagarkulturen i Uddevalla kommun

Vi ska värna om och utveckla småföretagarkulturen i Uddevalla kommun 12 BILD! Mål 13 Här listas målsättningar och styrdokument som har påverkat framtagandet av innehållet i denna översiktsplan. Uddevalla kommuns vision Uddevalla hjärtat i Bohuslän där människor växer och

Läs mer

Grönstrukturplan 2019 Jönköpings tätorter

Grönstrukturplan 2019 Jönköpings tätorter Grönstrukturplan 2019 Jönköpings tätorter SAMMANFATTNING jonkoping.se Grönstruktur är en viktig byggsten för hållbara samhällen Grönstrukturen bidrar till rekreationsmöjligheter och positiva hälsoeffekter,

Läs mer

Riktlinjer gällande arbetet för ett hållbart samhälle.

Riktlinjer gällande arbetet för ett hållbart samhälle. Riktlinjer 1(5) Riktlinjer gällande arbetet för ett hållbart samhälle. Riktlinjerna utgör grunden för arbetet med hållbar utveckling, vårt mål är ett strukturerat arbete där det framgår på ett tydligt

Läs mer

Politisk riktlinje för styrmodellen i Norrköpings kommun

Politisk riktlinje för styrmodellen i Norrköpings kommun 181 Riktlinje 2014-12-08 Politisk riktlinje för styrmodellen i Norrköpings kommun KS 2013/0558 Beslutad av kommunstyrelsen den 10 januari 2011. Redaktionella ändringar införda den 10 maj 2011 och den 8

Läs mer

MILJÖMÅLSARBETE SÖLVESBORGS KOMMUN

MILJÖMÅLSARBETE SÖLVESBORGS KOMMUN Sida 1 av 5 MILJÖMÅLSARBETE SÖLVESBORGS KOMMUN Varför arbeta med miljömål? Det övergripande målet för miljöarbete är att vi till nästa generation, år 2020, ska lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen

Läs mer

Strategiska planen

Strategiska planen Strategiska planen 2015 2020 Strategisk plan Datum för beslut: 2015-04-08 Kommunledningskontoret Reviderad: Beslutsinstans: Giltig till: 2020 Innehållsförteckning 1. Så styrs Vännäs kommun... 4 2. Vad

Läs mer

Lokala miljömål för Tranemo kommun

Lokala miljömål för Tranemo kommun Lokala miljömål för Tranemo kommun Sveriges riksdag har fastställt 16 nationella miljökvalitetsmål för en hållbar utveckling, varav 14 är tillämpliga för Tranemo kommun. Målet är att Sverige år 2020 ska

Läs mer

Uppdrag att analysera hur myndigheten ska verka för att nå miljömålen

Uppdrag att analysera hur myndigheten ska verka för att nå miljömålen 1 Uppdrag att analysera hur myndigheten ska verka för att nå miljömålen 1 1 Innehåll Boverkets verksamhet kopplat till miljökvalitetsmålen och delar av generationsmålet... 1 Samhällsplanering...1 Boende...2

Läs mer

ANSVARSFÖRDELNING FÖR DELMÅL INOM. Miljöstrategiskt program för Region Skåne 2011 2016

ANSVARSFÖRDELNING FÖR DELMÅL INOM. Miljöstrategiskt program för Region Skåne 2011 2016 ANSVARSFÖRDELNING FÖR DELMÅL INOM Miljöstrategiskt program för Region Skåne 2011 2016 Ansvarsfördelning för delmål inom miljöstrategiskt program för Region Skåne Genomförande och ansvar Att de konkreta

Läs mer

Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050

Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 En sammanfattning Västerås översiktsplan 2026 lägger grunden för den fortsatta fysiska planeringen på kort och lång sikt. Planen sätter ramarna för mer

Läs mer

Sveriges miljömål.

Sveriges miljömål. Sveriges miljömål www.miljomal.se Sveriges miljömål Riksdagen har antagit 16 mål för miljökvaliteten i Sverige. Målen beskriver den kvalitet och det tillstånd i miljön som är hållbara på lång sikt. Miljökvalitetsmålen

Läs mer

Koppling mellan de nationella miljökvalitetsmålen och Skellefteå Krafts miljömål

Koppling mellan de nationella miljökvalitetsmålen och Skellefteå Krafts miljömål Koppling mellan de nationella en och miljömål Nationella Begränsadklimatpåverkan Halten av växthusgaser i atmosfären ska stabiliseras på en nivå som innebär att människans påverkan på klimat-systemet inte

Läs mer

Fördjupad utvärdering av miljömålen Forum för miljösmart konsumtion 26 april 2019 Hans Wrådhe, Naturvårdsverket

Fördjupad utvärdering av miljömålen Forum för miljösmart konsumtion 26 april 2019 Hans Wrådhe, Naturvårdsverket Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019 Forum för miljösmart konsumtion 26 april 2019 Hans Wrådhe, Naturvårdsverket Målet för detta webbinarium Ni som lyssnar ska känna till bedömningen av miljötillståndet

Läs mer

16 nationella miljökvalitetsmål status Skåne

16 nationella miljökvalitetsmål status Skåne 16 nationella miljökvalitetsmål status Skåne Begränsad klimatpåverkan Frisk luft Bara naturlig försurning Giftfri miljö Skyddande ozonskikt Säker strålmiljö Ingen övergödning Levande sjöar och vattendrag

Läs mer

Att skapa en strategisk och levande översiktsplan och säkra kvalité i byggandet. Sven Andersson Översiktsplanerare, Nacka kommun

Att skapa en strategisk och levande översiktsplan och säkra kvalité i byggandet. Sven Andersson Översiktsplanerare, Nacka kommun Att skapa en strategisk och levande översiktsplan och säkra kvalité i byggandet Sven Andersson Översiktsplanerare, Nacka kommun Föredragets frågeställningar Så blir översiktsplanen ett mer strategiskt

Läs mer

Regional handlingsplan för grön infrastruktur. Kristin Lindström

Regional handlingsplan för grön infrastruktur. Kristin Lindström Regional handlingsplan för grön infrastruktur Kristin Lindström Grön infrastruktur är nätverk av natur som bidrar till fungerande livsmiljöer för växter och djur och till människors välbefinnande Grön

Läs mer

ÖVERGRIPANDE MÅL. Nationella miljömål. Miljökvalitetsnormer

ÖVERGRIPANDE MÅL. Nationella miljömål. Miljökvalitetsnormer ÖVERGRIPANDE MÅL Nationella miljömål Miljökvalitetsnormer Övergripande mål Nationella miljömål Till nästa generation skall vi kunna lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta. De nationella

Läs mer

Miljööverenskommelse

Miljööverenskommelse Miljööverenskommelse för ett hållbart Värmland Värmland står inför flera - och klimatutmaningar! Nu skrivs överenskommelser i Värmland för att driva arbetet framåt och synliggöra kommunernas och Landstinget

Läs mer

Trollhättan & miljön

Trollhättan & miljön Trollhättan & miljön Prognosen för att nå miljömålen i Västra Götalands län till år 2020 Begränsad klimatpåverkan Frisk luft Bara naturlig försurning Giftfri miljö Skyddande ozonskikt Säker strålmiljö

Läs mer

Vision Arvika kommun

Vision Arvika kommun Vision Arvika kommun Arvika - en attraktivare kommun Vision Arvika en attraktivare kommun Visionen beskriver kommunens långsiktiga inriktning och politiska vilja. Den konkretiseras i strategiska mål och

Läs mer

Verksamhetsplan Simhall

Verksamhetsplan Simhall Verksamhetsplan 2019 Simhall Verksamhetsplan 2019 2(6) Innehållsförteckning INLEDNING... 4 VAD ÄR DET MER ÄN STYRMODELLEN SOM STYR OSS?... 4 NULÄGESANALYS... 4 MÅLOMRÅDEN... 4 ÖVERGRIPANDE MÅL... 5 Våra

Läs mer

Kristianstadsregionens Klimatallians 20 november 2012 Vad kan vi göra tillsammans?

Kristianstadsregionens Klimatallians 20 november 2012 Vad kan vi göra tillsammans? Klimatarbete-Miljömål-Transporter Kristianstadsregionens Klimatallians 20 november 2012 Vad kan vi göra tillsammans? Klimatvision Sverige ska ha en hållbar och resurseffektiv energiförsörjning och inga

Läs mer

ÄNGELHOLMS MILJÖPLAN 2014 2021

ÄNGELHOLMS MILJÖPLAN 2014 2021 ÄNGELHOLMS MILJÖPLAN 2014 2021 Innehåll DEL 1 - Inledning 1 Miljöplan för Ängelholms kommun 1 De nationella miljökvalitetsmålen 1 De regionala målen i Skåne 2 De lokala miljömålen för Ängelholms kommun

Läs mer

Verksamhetsplan 2017

Verksamhetsplan 2017 Verksamhetsplan 2017 Stadsbyggnadskontorets verksamhetsplan 2017 Fastställd av stadsbyggnadskontorets ledningsgrupp 2017-03-13 SPN 2017/0017 012 Dokumentet beskriver hur stadsbyggnadskontoret ska arbeta

Läs mer

Ö vergripande plan fö r miljö - energi öch klimatarbetet i Karlskröna

Ö vergripande plan fö r miljö - energi öch klimatarbetet i Karlskröna Ö vergripande plan fö r miljö - energi öch klimatarbetet i Karlskröna Fastställd av: Kommunfullmäktige i Karlskrona kommun Fastställt: 2016-11-24, 324. Giltighetstid: 2016-2018 Ansvarig för revidering:

Läs mer

Det nya miljömålssystemet- Politik och genomförande. Eva Mikaelsson, Länsstyrelsen Västerbotten

Det nya miljömålssystemet- Politik och genomförande. Eva Mikaelsson, Länsstyrelsen Västerbotten Det nya miljömålssystemet- Politik och genomförande Eva Mikaelsson, Länsstyrelsen Västerbotten Presentation 1. Bakgrund miljömålssystemet 2. Förändringar 3. Vad innebär förändringarna för Västerbottens

Läs mer

Samråd om ny regional utvecklingsplan i Stockholmsregionen. Frukost seminarium grönstruktur 22 juni 2016

Samråd om ny regional utvecklingsplan i Stockholmsregionen. Frukost seminarium grönstruktur 22 juni 2016 Samråd om ny regional utvecklingsplan i Stockholmsregionen Frukost seminarium grönstruktur 22 juni 2016 Dagordning 8.00-8.10 Välkomna o information om RUFS 2050 8.10-8.25 Grönstrukturen i RUFS 2050 8.25-8.40

Läs mer

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

Välkommen till kick-off för Skånska åtgärder för miljömålen

Välkommen till kick-off för Skånska åtgärder för miljömålen Välkommen till kick-off för Skånska åtgärder för miljömålen Skånska åtgärder för miljömålen Regionalt åtgärdsprogram för miljökvalitetsmålen 2012-2015 Tommy Persson, miljöstrateg Miljö- och vattenstrategiska

Läs mer

Sammanfattning av måluppfyllelse för Miljöstrategiskt program för Regio

Sammanfattning av måluppfyllelse för Miljöstrategiskt program för Regio Sammanfattning av måluppfyllelse för Miljöstrategiskt program för Regio version 2012-05-02 Dnr 1300432 Läsanvisning Detta dokument är en sammanfattning av dokumentet "Uppföljning av mål för miljöstrategiskt

Läs mer

STRATEGI. Antagandehandling. Miljöstrategi för ekologiskt hållbar utveckling i Håbo kommun

STRATEGI. Antagandehandling. Miljöstrategi för ekologiskt hållbar utveckling i Håbo kommun STRATEGI Antagandehandling Miljöstrategi för ekologiskt hållbar utveckling i Håbo kommun Antaget av kommunfullmäktige 2015-02-23, 6 STRATEGI 2 Miljöstrategi för Håbo 2030 Håbo kommun är en expansiv kommun

Läs mer

Ekonomi - Målstyrning Kommunstyrelsen 2015-04-13 Maria Fredriksson, ekonomichef, centrala ekonomiavdelningen

Ekonomi - Målstyrning Kommunstyrelsen 2015-04-13 Maria Fredriksson, ekonomichef, centrala ekonomiavdelningen Ekonomi - Målstyrning Kommunstyrelsen 2015-04-13 Maria Fredriksson, ekonomichef, centrala ekonomiavdelningen Beståndsdelar Styrmodell Styrande dokument Budgetprocess Mål och uppdrag i budget 2016-2018

Läs mer

Vad gör vi på miljöområdet i Olofströms kommun?

Vad gör vi på miljöområdet i Olofströms kommun? miljö energi natur Strategiskt och långsiktigt arbete & vardagens pågående arbete Vad gör vi på miljöområdet i Olofströms kommun? miljöfrågor energifrågor naturvård energirådgivning (diversearbetare )

Läs mer

Haparandas miljömål. Antagna av kommunfullmäktige 2007-02-26

Haparandas miljömål. Antagna av kommunfullmäktige 2007-02-26 Haparandas miljömål Antagna av kommunfullmäktige 2007-02-26 Haparandas lokala miljömål är de övergripande målsättningarna som ska uppnås inom en generation. Av de 16 miljömål som Sveriges riksdag beslutat

Läs mer

Trollhättan & miljön

Trollhättan & miljön Trollhättan & miljön Miljömålssystemets nivåer Generationsmålet Miljökvalitetsmålen Preciseringar Etappmålen Regionala tilläggsmål ILLUSTRATIONER TOBIAS FLYGAR Lokala/kommunala miljömål Prognosen för att

Läs mer

Revisionsrapport basgranskning av tekniska nämnden

Revisionsrapport basgranskning av tekniska nämnden REVISIONSRAPPORT 1(9) KR-2014/ 0012 Handläggare, titel, telefon Caroline Nyman, stadsrevisor 011-15 17 99 Revisionsrapport basgranskning av tekniska nämnden Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Ansvarsområde...

Läs mer

Budget 2017 för Tjörns Måltids AB

Budget 2017 för Tjörns Måltids AB Bild från Kållekärrs förskola Matkonst Budget 2017 för Tjörns Måltids AB Beslutad av Tjörns Måltids AB 2016-12-07 49 Tjörn Möjligheternas ö Inledning Tjörns Måltids AB ska bedriva måltidsverksamhet och

Läs mer

Antagen av Byggnads- och miljöskyddsnämnden 2015-03-18 56.

Antagen av Byggnads- och miljöskyddsnämnden 2015-03-18 56. Uppdragsplan 2015-03-18 Byggnads- och miljöskyddsnämndens uppdragsplan 2015 Dnr 2014/62 Foto: Hans Eklund Antagen av Byggnads- och miljöskyddsnämnden 2015-03-18 56. Uppdragsplanen är byggnads- och miljöskyddsnämndens

Läs mer

God bebyggd miljö - miljömål.se

God bebyggd miljö - miljömål.se Sida 1 av 6 Start Miljömålen Sveriges Generationsmålet Begränsad klimatpåverkan Frisk luft Bara naturlig försurning Giftfri miljö Skyddande ozonskikt Säker strålmiljö Ingen övergödning Levande sjöar och

Läs mer

miljömål.se - den svenska miljömålsportalen - miljömål.se

miljömål.se - den svenska miljömålsportalen - miljömål.se Sida 1 av 8 Start Miljömålen Sveriges Generationsmålet Begränsad klimatpåverkan Frisk luft Bara naturlig försurning Giftfri miljö Skyddande ozonskikt Säker strålmiljö Ingen övergödning Levande sjöar och

Läs mer

Inriktningsdokument. Barns och ungas perspektiv och delaktighet i beslutsprocessen

Inriktningsdokument. Barns och ungas perspektiv och delaktighet i beslutsprocessen Inriktningsdokument 2017-05-29 Barns och ungas perspektiv och delaktighet i beslutsprocessen KS 2015/1309 Beslutat av kommunfullmäktige den 29 maj 2017. Ett inriktningsdokument beskriver den långsiktiga

Läs mer

Styrkort för Tallholma, Märstadal och Söderbrinkens förskolor 2011.

Styrkort för Tallholma, Märstadal och Söderbrinkens förskolor 2011. SIG300, v2.0, 2010-02-26 1 (7) Styrkort för Tallholma, Märstadal och Söderbrinkens förskolor 2011. Perspektivmålen i styrkortet beslutades i kommunalfullmäktige 2010-11-25 Barn och ungdomsförvaltningen

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (5)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (5) FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (5) F 4.2 VERKSAMHETSPLAN FÖR MILJÖ- OCH BYGGFÖRVALTNINGEN 2014 1 INLEDNING Nämndsplanen är grundad på dokumentet Övergripande mål och riktlinjer 2011-2014, fastställt av Kommunfullmäktige

Läs mer

ÖVERSIKTSPLAN 2035 ÄNGELHOLMS KOMMUN. Samråd.

ÖVERSIKTSPLAN 2035 ÄNGELHOLMS KOMMUN. Samråd. ÖVERSIKTSPLAN 2035 Samråd ÄNGELHOLMS KOMMUN FOLDER www.engelholm.se/op2035 2(32) HUVUDDRAGEN I ÖVERSIKTSPLAN Den nya översiktsplanen är ett strategiskt dokument, en vision över den framtida utvecklingen

Läs mer

Kvalitetsrapport 2015 för tekniska nämndens verksamhet

Kvalitetsrapport 2015 för tekniska nämndens verksamhet RAPPORT 1(31) Handläggare, titel, telefon Pernilla Thörnqvist, kvalitetsutvecklare 011-15 15 78 Kvalitetsrapport 2015 för tekniska nämndens verksamhet Bakgrund Enligt kommunens styrmodell ska förvaltningarna

Läs mer

Arbetet med biologisk mångfald måste fortsätta

Arbetet med biologisk mångfald måste fortsätta Pressmeddelande 67/2017 2017-05-18 Miljö- och energidepartementet Hanna Björnfors Pressekreterare hos miljöminister Karolina Skog 072-500 92 11 Arbetet med biologisk mångfald måste fortsätta Regeringen

Läs mer

Hur går det med våra miljömål och miljöprogrammets åtgärder? Viktoria Viklander och Lotta Silfver

Hur går det med våra miljömål och miljöprogrammets åtgärder? Viktoria Viklander och Lotta Silfver Hur går det med våra miljömål och miljöprogrammets åtgärder? Viktoria Viklander och Lotta Silfver 1 ? 2 Det goda livet är målet! $ $ $ $ $ $ $ $ 3 Systematiken bakom miljömålsarbetet Planera Strategiska

Läs mer

Program för personer med funktionsnedsättning 2013-2017

Program för personer med funktionsnedsättning 2013-2017 nternati Program för personer med funktionsnedsättning 2013-2017 Antaget av Kommunfullmäktige den 11 april 2013 program policy handlingsplan riktlinje program policy handlingsplan riktlinje uttrycker värdegrunder

Läs mer

Politisk inriktning för Region Gävleborg

Politisk inriktning för Region Gävleborg Diarienr: RS 2016/293 Datum: 2016-04-27 Politisk inriktning för Region Gävleborg 2016-2019 Beslutad i regionfullmäktige Region Gävleborg 2016-04-27 diarienummer RS 2016/293 Politisk inriktning 2016-2019

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2012 2015 för Farsta stadsdelsnämnd

Miljöhandlingsplan 2012 2015 för Farsta stadsdelsnämnd FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING BILAGA MILJÖHANDLINGSPLAN SID 1 (8) Miljöhandlingsplan 2012 2015 för Farsta stadsdelsnämnd 1. Miljöeffektiva transporter Stadens mål är ett långsiktigt hållbart transportssystem,

Läs mer

Dialog om framtida miljöersättningar, 9 september

Dialog om framtida miljöersättningar, 9 september 1(5) UNDERLAG Dnr 49-5199/11 2011-08-22 Landsbygdsavdelningen E-post: nyttlandsbygdsprogram@jordbruksverket.se Dialog om framtida miljöersättningar, 9 september Jordbruksverket och Skogsstyrelsen har fått

Läs mer

Åtgärder per aktör TRAFIKVERKET. i Utmaningar för ett hållbart Västra Götaland - åtgärdsprogram för miljömålen

Åtgärder per aktör TRAFIKVERKET. i Utmaningar för ett hållbart Västra Götaland - åtgärdsprogram för miljömålen Åtgärder per aktör TRAFIKVERKET i Utmaningar för ett hållbart Västra Götaland - åtgärdsprogram för miljömålen 2017 2020 i samverkan med: I denna sammanställning finns åtgärderna i Utmaningar för ett hållbart

Läs mer

DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET Bedömningar och prognoser. Ann Wahlström Naturvårdsverket 13 nov 2014

DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET Bedömningar och prognoser. Ann Wahlström Naturvårdsverket 13 nov 2014 DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET Bedömningar och prognoser Ann Wahlström Naturvårdsverket 13 nov 2014 Skiss miljömålen Generationsmål GENERATIONSMÅL Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till

Läs mer

Budget 2018 för Tjörns Måltids AB

Budget 2018 för Tjörns Måltids AB Bild från Bleketskolan Budget 2018 för Tjörns Måltids AB Beslutad av Tjörns Måltids AB 2017-12-11 46 Tjörn Möjligheternas ö Inledning Tjörns Måltids AB ska bedriva måltidsverksamhet och på uppdrag av

Läs mer

Uppdrag att koordinera genomförandet av en grön infrastruktur i Sverige

Uppdrag att koordinera genomförandet av en grön infrastruktur i Sverige Regeringsbeslut I:5 2015-02-05 M2015/684/Nm Miljö- och energidepartementet Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Uppdrag att koordinera genomförandet av en grön infrastruktur i Sverige Regeringens beslut Regeringen

Läs mer

Verksamhetsplan för utskrift (Barn och utbildning)

Verksamhetsplan för utskrift (Barn och utbildning) Verksamhetsplan för utskrift - 2019 (Barn och utbildning) Målområden Indelning Beskrivning Ansvarig Övergripande Attraktiv kommun Externt Här känner sig alla välkomna. Här är det enkelt, här är det möjligt

Läs mer

I uppföljningsarbetet har följande kvalitetskriterier beaktats: Resultat/procent av uppfyllelse: (Inom parentes 2010/2009 års siffror)

I uppföljningsarbetet har följande kvalitetskriterier beaktats: Resultat/procent av uppfyllelse: (Inom parentes 2010/2009 års siffror) REDOVISNING 1(7) 2011-10-13 TN-309/2011 009 Handläggare, titel, telefon Birgit Wadstein, verksamhetschef 011-15 77 62, 0730-20 19 62 Kvalitetsredovisning 2011 för färdtjänst och skolskjuts En kvalitetsredovisning

Läs mer

Politisk riktlinje för styrmodellen i Norrköpings kommun

Politisk riktlinje för styrmodellen i Norrköpings kommun 181 Riktlinje 2019-03-29 Politisk riktlinje för styrmodellen i Norrköpings kommun KS 2019/0457 Beslutad av kommunstyrelsen den 10 januari 2011. Redaktionella ändringar införda den 10 maj 2011 och den 8

Läs mer

Bo och arbeta i Norra Djurgårdsstaden

Bo och arbeta i Norra Djurgårdsstaden Stockholm växer Bo och arbeta i Norra Djurgårdsstaden stockholm.se/norradjurgardsstaden The Capital of Scandinavia ATT BO OCH ARBETA I NORRA DJURGÅRDSSTADEN Stadsutvecklingsprojektet Norra Djurgårdsstaden

Läs mer

Uppdragsplan. Byggnads- och miljöskyddsnämndens uppdragsplan Dnr 2015/0077

Uppdragsplan. Byggnads- och miljöskyddsnämndens uppdragsplan Dnr 2015/0077 Uppdragsplan 2015-12-09 Byggnads- och miljöskyddsnämndens uppdragsplan 2016 Dnr 2015/0077 Antagen av Byggnads- och miljöskyddsnämnden 2015-12-09 285, 2015 Uppdragsplanen är byggnads- och miljöskyddsnämndens

Läs mer

Ansökan om bidrag för Fiska med alla Timrå kommun ansöker om bidrag med 260 000 kronor för

Ansökan om bidrag för Fiska med alla Timrå kommun ansöker om bidrag med 260 000 kronor för 1 Ansökan om bidrag för Fiska med alla Timrå kommun ansöker om bidrag med 260 000 kronor för Projektets namn: Fiska med alla Sökande kommun: Timrå Kontaktperson på kommunen: Stefan Grundström Förvaltning/avdelning:

Läs mer

Hur mår miljön i Västerbottens län?

Hur mår miljön i Västerbottens län? Hur mår miljön i Västerbottens län? Når vi miljömålen? Uppnås miljötillståndet? Hur arbetar vi för att uppnå en hållbar utveckling med miljömålen som verktyg? Det övergripande målet för miljöpolitiken

Läs mer

Det goda livet finns i Norrköping EN VISION FÖR 2030

Det goda livet finns i Norrköping EN VISION FÖR 2030 Det goda livet finns i Norrköping EN VISION FÖR 2030 Diarienummer: KS-504/2008 I Norrköping finns det goda livet. Här finns möjligheter till ett berikande liv för människor i alla åldrar med möjligheter

Läs mer

Långsiktigt klimatarbete i Göteborg. Michael Törnqvist, miljö- och klimatnämnden

Långsiktigt klimatarbete i Göteborg. Michael Törnqvist, miljö- och klimatnämnden Långsiktigt klimatarbete i Göteborg Michael Törnqvist, miljö- och klimatnämnden Göteborgs Stads arbete för att nå de lokala miljömålen Michael Törnqvist, miljö- och klimatnämnden Göteborgs miljömålsarbete

Läs mer

I uppföljningsarbetet har följande kvalitetskriterier beaktats: Resultat/procent av uppfyllelse: (Inom parentes 2012/2011 års siffror)

I uppföljningsarbetet har följande kvalitetskriterier beaktats: Resultat/procent av uppfyllelse: (Inom parentes 2012/2011 års siffror) REDOVISNING 1(9) Handläggare, titel, telefon Ylva Persson, enhetschef 011-157775 Kvalitetsredovisning 2013 för färdtjänst och skolskjuts Det systematiska kvalitetsarbetet innebär en långsiktig, medveten

Läs mer

Landskrona stad. Samrådshandling. Översiktsplan 2010 Landskrona Stad Samrådshandling 2009-09-01 Enligt KS beslut 220 20 09-09-10

Landskrona stad. Samrådshandling. Översiktsplan 2010 Landskrona Stad Samrådshandling 2009-09-01 Enligt KS beslut 220 20 09-09-10 Landskrona stad Översiktsplan 2010 Samrådshandling 2009-09-01 enligt KS beslut 220 2009-09-10 1 Arbetsorganisation Styrgrupp: Styrgruppen för fysisk planering : Torkild Strandberg (Kommunstyrelsens ordförande)

Läs mer

Remiss på klimat- och energistrategin för Jönköpings län

Remiss på klimat- och energistrategin för Jönköpings län 2019-05-13 Sida 1 av 5 Kommunledningskontoret Till Kommunstyrelsen Remiss på klimat- och energistrategin för Jönköpings län Förslag till beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår kommunstyrelsen att

Läs mer

Vad handlar miljö om? Miljökunskap

Vad handlar miljö om? Miljökunskap Vad handlar miljö om? Ekosystemtjänster Överkonsumtion Källsortering Miljöförstöring Miljöbil Miljökunskap Jorden Utfiskning Naturreservat Våra matvanor Ekologiska fotavtryck Miljöpåverkan Avfall Trängselavgift

Läs mer

Västerås Översiktsplan 2026 med utblick mot 2050

Västerås Översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 Västerås Översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 En sammanfattning Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 lägger grunden för den fortsatta planeringen. Den har tagits fram i samarbete mellan

Läs mer

Uppdragsplan Vård- och omsorgsnämndens uppdragsplan för 2019 VON 2018/ Antagen av nämnden den 17 januari 2019.

Uppdragsplan Vård- och omsorgsnämndens uppdragsplan för 2019 VON 2018/ Antagen av nämnden den 17 januari 2019. UPPDRAGSPLAN 2019 Foto: Daglig verksamhet Studio 59 Uppdragsplan 2019 Vård- och omsorgsnämndens uppdragsplan för 2019 VON 2018/0891-8. Antagen av nämnden den 17 januari 2019. norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun

Läs mer

Uppdragsplan Vård- och omsorgsnämnden. Antagen av vård- och omsorgsnämnden 9 december 2015 VON 2015/

Uppdragsplan Vård- och omsorgsnämnden. Antagen av vård- och omsorgsnämnden 9 december 2015 VON 2015/ Uppdragsplan 2016 Vård- och omsorgsnämnden Antagen av vård- och omsorgsnämnden 9 december 2015 VON 2015/0864 003 1 Innehållsförteckning Inledning 3 Ansvarsområden 4 Verksamhetsidé 4 Uppföljning och utvärdering

Läs mer

Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning

Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning Överenskommelse om åtgärder inom miljömål, klimat och energi samt klimatanpassning Länsstyrelsen har i samverkan med bland annat

Läs mer

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige Den goda kommunen med 13000 invånare 2027 Antagen av kommunfullmäktige 2015-10-14 137 Den goda kommunen Den goda kommunen är du och jag. Och alla andra förstås. Den goda kommunen är ett uttryck för vår

Läs mer

dig omkring! Det är fantastiskt vackert i Nacka. Hav, klippor, naturområden och dessutom nära centrala Stockholm. Nacka är en plats människor vill

dig omkring! Det är fantastiskt vackert i Nacka. Hav, klippor, naturområden och dessutom nära centrala Stockholm. Nacka är en plats människor vill VÄLKOMNA! Se dig omkring! Det är fantastiskt vackert i Nacka. Hav, klippor, naturområden och dessutom nära centrala Stockholm. Nacka är en plats människor vill till och kommer de dit så ska jag se till

Läs mer

Kommunens strategiska mål

Kommunens strategiska mål Kommunens strategiska mål Nya mål har tagits fram för perioden 2012 2015. Strukturen är indelad i yttre respektive inre mål: Hållbar utveckling En hållbar utveckling förutsätter aktiva åtgärder för att

Läs mer