KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 2014-05-19"

Transkript

1 KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA Sociala omsorgsnämndens ledamöter och ersättare kallas härmed till sammanträde i Pelarsalen, Sociala omsorgsförvaltningen, Kvarngatan 4, plan 5 B, måndagen den 19 maj kl Sammanträdet inleds med genomgång och beslut av sekretessärenden kl ca Sociala omsorgsnämndens öppna sammanträde börjar ca kl Det öppna sammanträdet inleds med allmänhetens frågestund ca kl YVONNE PERSSON Ordförande ANNIKA ANDERSSON Sociala omsorgsnämndens sammanträde är öppet för allmänheten. Nämndens sammanträde hålls dock alltid inom stängda dörrar i ärenden som avser myndighetsutövning eller omfattas av sekretess enligt offentlighets- och sekretesslagen (Kommunallagen 6 kap 19 a ). Gruppsammanträden för politisk beredning i partigrupperna sker före sammanträdet enligt följande: Majoriteten i smtr rum Björken (plan 5 A), kl Oppositionen i smtr rum Linden (plan 5 A), kl Förhinder anmäles alltid till: Jessica Lundquist, tfn , eller e-post: jessica.lundquist@boras.se

2 KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA FÖREDRAGNINGSLISTA SOCIALA OMSORGSNÄMNDEN Upprop och val av protokolljusterare (Förslag: Gun-Britt Johansson med Anna-Karin Gunnarsson som ersättare, Justeringsdatum: onsdagen den 21 maj 2014) 2. Sekretessärenden 2.1 IVO begäran om redogörelse samt handlingar Funktionshinderverksamheten (Bil) 2.2 IVO begäran om yttrande (Bil) 3. Administrativa ärenden 3.1 en informerar 3.2 Tertialrapport 1, 2014 (Bil) 3.3 Miljörapport, Tertialrapport 1 (Bil) 3.4 Revidering av delegationsordning Sociala omsorgsnämnden (Bil) 3.5 Uppföljning KKI- Kommunens Kvalitet i korthet (Bil) 3.6 Tillstyrkan av projekteringsframställan för ombyggnad Badhusgatan (Bil) 3.7 Tillstyrkan av anslagsframställan för SOL boende Solosången 5, Serenadgatan (Bil) 3.8 Kadriljgatan, framställan om ändring av antal lägenheter (Bil) 3.9 Remissvar Förslag till samordnad och rättssäker myndighetsutövning i ärenden rörande våld (Bil) 3.10 Delegationsbeslut områdeschefer för semesterperioder 2014 (Bil) 3.11 Tillsättning områdeschef Funktionshinderverksamhet (Bil) 4. Anmälningsärenden Inkomna och avgivna skrivelser Delegationsbeslut (Bil) (Bil) 5. Övriga frågor

3 Tertial 1 facknämnder 2014 Sociala omsorgsnämnden

4 Innehållsförteckning 1 Inledning Strategiska målområden - indikatorer Livskraftig stadskärna Ekologisk hållbarhet lokalt och globalt Ekonomi och egen organisation Nämndens verksamhet Resultat Budgetavvikelse och verksamhetsanalys Verksamhetsmått Individ- och familjeomsorg för vuxna Socialpsykiatri Egen organisation Funktionshinderverksamhet Investeringar Sociala omsorgsnämnden, Tertial 1 facknämnder (14)

5 1 Inledning Avvikelse en mot budget är efter april månad tkr motsvarande siffra efter april månad 2013 var tkr och 2013 års resultat var ett underskott på tkr. Inom myndighetssidan finns kostnader som inte är betalda med som hör till perioden på ca tkr. Exempel är kostnader för boenden på entreprenad, daglig verksamhet enligt LOV samt köpta tjänster av Stadsdelarna. Prognosen visar ett nollresultat för Det finns en volymökning inom personlig assistans LSS där antalet personer är konstant men genomsnittligt antal timmar ökade under 2013 med ca timmar per månad. Inom IFO Vuxen ligger vi på samma nivå som motsvarande tid förra året. I dagsläget har vi låga kostnader för LVM. Under 2013 så fanns det några engångskostnader som inte återkommer under 2014 eller är något lägre som ex kan nämnas kostnader för validering, lägre kostnad för projekt Enkelt (införandet av ett nytt verksamhetssystem inom vård o omsorg). Den av nämnden antagna handlingsplanen genomförs i de allra flesta delar, vid några enstaka delar får vi en fördröjning. Detta innebär att det i nuläget prognostiseras ett nollresultat för I prognosen tas hänsyn till det utökade kommunbidraget som kommunstyrelsen föreslagit fullmäktige att besluta om. I prognosen finns inte kostnader för den nya arbetstidsmodellen med borttagande av delade turer med. Då alla reserver är förbrukade krävs en stor återhållsamhet och restriktivitet under året. 2 Strategiska målområden - indikatorer 2.1 Livskraftig stadskärna Målbild En attraktiv stad har en stadskärna som är levande under dygnets flesta timmar med en blandning av boende, handel och upplevelser. Kommunfullmäktiges indikatorer Utfall 2012 Utfall 2013 Målvärde 2014 Utfall T Antal personer i en hemlöshetssituation som får eget förstahandskontrakt med hjälp av socialtjänsten Antal personer i en hemlöshetssituation som får eget förstahandskontrakt med hjälp av socialtjänsten. Vi arbetar i samverkan med Arbetslivsförvaltningen som handlägger de klienter som har sociala kontrakt. I handläggningen ingår det arbete som kan göra att klienter har möjlighet att få egna kontrakt. Möjligheten att få egna kontrakt till de klienter som uppfyller kraven påverkas av bristen på bostäder. Övergångslägenheter beviljas och handläggs inom IFO/Vuxen. Boendesociala enheten arbetar riktat med stöd till klienter. Arbetet sker i form av individuellt stöd, utifrån det som orsakat att klienten inte fick ett eget kontrakt, och kan innehålla en sorts "boskola" och ekonomisk rådgivning. Vi förhandlar Sociala omsorgsnämnden, Tertial 1 facknämnder (14)

6 sedan med Bostadsbolaget/Hyresvärden för att klienten ska få det egna kontraktet. Boendesociala enheten utreder vilka som kan vara aktuella för "Bostad först" och sedan fattas beslut tillsammans med AB Bostäder utifrån överenskommelsen, och de tilldelas en lägenhet. Efter en inledning, med svårigheter att tydliggöra målgruppen och utifrån det hitta lämpliga klienter, är det nu två klienter som fått beslut och lägenhet och en som fått beslut men väntar på ledig lägenhet. Vi har aktivt arbetat med samverkan och i den hittat former för modellen och det arbetet fortsätter att utvecklas. Utifrån målet 5 kontrakt "Bostad först" på årsbasis tror vi att målet kommer att uppnås. 2.2 Ekologisk hållbarhet lokalt och globalt Målbild En resurseffektiv och ansvarsfull utveckling säkerställer att nuvarande och kommande generationer får en hälsosam och god miljö. Kommunfullmäktiges indikatorer Utfall 2012 Utfall 2013 Målvärde 2014 Utfall T Antal arbetsplatser inom Borås Stad som serverar Fairtrade-märkta produkter Andel ekologiska livsmedel, %. 20 9,5 Antal arbetsplatser inom Borås Stad som serverar Fairtrade-märkta produkter. Alla arbetsplatser serverar som minimum fairtrademärkt kaffe Andel ekologiska livsmedel, %. Enligt budget 2014 är Kommunfullmäktiges indikatorer för Sociala omsorgsnämnden, 20 % ekologiska livsmedel. Det är inte möjligt att nå målet till 2016 då krav på ekologiska inköp inte kan tillämpas generellt. Inom nämnden finns boendeenheter där de boende betalar en avgift för inköp av livsmedel. I dessa verksamheter kan man inte fullt ut tillämpa inköp av ekologiska livsmedel då det innebär en merkostnad för de enskilda och inskränker de boendes rätt att själva bestämma över sina inköp. Därför har kravet på ekologiska inköp avgränsats till bananer och kaffe för alla enheter. Utöver det görs ekologiska inköp inom ramen för det ekonomiska utrymme som finns för de enskildas inköp. Inom förvaltningen finns en kostpedagog som arbetar med utbildning och vägledning till personal och brukare. Fokus 2014 är bra inköpsrutiner och minskat matsvinn för att om möjligt öka det ekonomiska utrymmet för ekologiska inköp. Resultatet är att 9,52 % (siffran avser januari - mars) av alla livsmedelsinköp är ekologiska. 2.3 Ekonomi och egen organisation Kommunfullmäktiges indikatorer Utfall 2012 Utfall 2013 Målvärde 2014 Utfall T Andel sjukfrånvaro av ordinarie arbetstid, %. 5,3 6,3 5 6,3 Arbetad tid för timavlönade omräknat till årsarbeten. 61, ,5 Hälsa - 1 år utan sjukfrånvaro, andel i % ,9 Sociala omsorgsnämnden, Tertial 1 facknämnder (14)

7 Andel sjukfrånvaro av ordinarie arbetstid, %. Den genomsnittliga sjukfrånvaron har fortsatt att öka inom alla verksamhetsområden förutom inom personlig assistans. Även Borås Stad har ökade sjukfrånvarotal under perioden. Målvärdet för Sociala omsorgsförvaltningen kommer troligtvis inte uppnås under 2014 och förvaltningen kommer inte heller nå stadens mål. I budget 2014 beskrivs hur förvaltningen ska arbeta med mer förebyggande och hälsoinriktade insatser för att förhindra att individer hamnar i sjukskrivning. Den långa sjukfrånvaron, överstigande 60 dagar är den största orsaken till sjukfrånvaron. Förvaltningen kommer under hösten fokusera särskilt på dessa sjukfall med tätare uppföljningar och åtgärder för att de ska kunna komma åter i arbete. Under hösten planeras även att fokusera på ett antal enheter med hög sjukfrånvaro som kommer att erbjudas riktade insatser för att öka hälsotalen. Arbetad tid för timavlönade omräknat till årsarbeten. De planerade åtgärderna för att minska andelen timavlönade fortsätter Den gemensamma bemanningsenheten som servar hela förvaltningen är igång sedan 1 februari All rekrytering till verksamheterna sköts av bemanningsenheten liksom förmedling av timavlönade och flytande tid. - Senast augusti 2014 ska alla tillsvidareanställda medarbetare inneha heltidstjänster i Borås Stad, vilket kan innebära att timavlönade minskar ytterligare då resurspass i den nya arbetstidsmodellen kommer att administreras av bemanningsenheten. Då ledsagare och kontaktpersoner administreras som timavlönade i personalsystemet Heroma innebär det för förvaltningen att andelen timavlönade som registreras är betydligt högre, än de medarbetare som faktiskt arbetar som timavlönade inom förvaltningens övriga områden. Hälsa - 1 år utan sjukfrånvaro, andel i %. Gott ledarskap, gott medarbetarskap och goda relationer är centrala delar för att skapa hälsosamma, framgångsrika och trygga arbetsplatser. Detta görs 2014 genom att arbetsmiljöarbetet fokuserar mer på hälsa och friskvård än tidigare och att arbete med hälsoplaner initieras för att skapa verktyg för att öka frisknärvaron på arbetsplatserna. Måttet, "1 år utan sjukfrånvaro" kommer att följas upp kontinuerligt där målet är att öka andelen medarbetare som haft ett år utan sjukfrånvaro. Hälsoplanerna kommer att vara en viktig del för att tillse att rätt åtgärder initieras för att uppnå målen. 3 Nämndens verksamhet Resultat Ekonomiskt sammandrag Tkr Utfall Utfall Budget 2014 Prognos 2014 Avvikelse Tkr Statsbidrag Avgifter och övriga intäkter Summa intäkter Personal Lokaler Övrigt Sociala omsorgsnämnden, Tertial 1 facknämnder (14)

8 Tkr Utfall Utfall Budget 2014 Prognos 2014 Avvikelse Tkr Kapitalkostnader Summa kostnader Buffert (endast i budget) Nettokostnad Kommunbidrag Resultat efter kommunbidrag Godkänt ianspråktaget ackumulerat resultat Resultat jfr med tillgängliga medel Ackumulerat resultat Resultatanalys Prognosen visar ett nollresultat för Det finns en volymökning inom personlig assistans LSS där antalet personer är konstant men antal timmar ökade under 2013 med 1000 tim per månad, ökningen fortsätter Inom IFO Vuxen ligger vi på samma nivå som motsvarande tid förra året. I dagsläget har vi låga kostnader för LVM. Avvikelsen mot budget är efter mars månad tkr motsvarade siffra efter mars månad 2013 var tkr och 2013 års resultat var ett underskott på tkr. Det finns vissa kostnader som nämnden hade under 2013 och som nämnden inte har Exempel på detta är kostnader för validering och lägre kostnader för projekt Enkelt. Nettokostnadsökning är i jämförelse med motsvarande period % och budgetramen har ökat med 4,3%. Underskott inom verkställigheten Funktionhinder beror till största delen på att intäkter saknas från myndighetsutövningen och till viss del från försäkringskassan. 3.2 Budgetavvikelse och verksamhetsanalys Verksamheternas nettokostnader Tkr Gemensam administration Utfall Utfall Budget 2014 Prognos 2014 Avvikelse Tkr Intäkt Kostnad Nettokostnad IFO Vuxen Intäkt Kostnad Nettokostnad Vård och omsorg i ordinärt boende Intäkt Kostnad Sociala omsorgsnämnden, Tertial 1 facknämnder (14)

9 Tkr Utfall Utfall Budget 2014 Prognos 2014 Avvikelse Tkr Nettokostnad Vård och omsorg i särskilt boende Intäkt Kostnad Nettokostnad Insatser enl LSS och LASS Intäkt Kostnad Nettokostnad Övrig vård o omsorg för äldre o funktionshindrade Intäkt Kostnad Nettokostnad Buffert Intäkt Kostnad Nettokostnad Intäkt Kostnad Nettokostnad Intäkt Kostnad Nettokostnad Intäkt Kostnad Nettokostnad Intäkt Kostnad Nettokostnad Intäkt Kostnad Nettokostnad Sociala omsorgsnämnden, Tertial 1 facknämnder (14)

10 Tkr Utfall Utfall Budget 2014 Prognos 2014 Avvikelse Tkr Intäkt Kostnad Nettokostnad Intäkt Kostnad Nettokostnad Totalt Intäkt Kostnad Nettokostnad Gemensam administration De åtgärder i handlingsplanen som berör gemensam administration har genomförts och det innebär att kostnaderna kommer att hållas inom fastställd budget IFO Vuxen Myndighetsutövning Väsentliga budgetavvikelser och orsaker Efter april månad finns ett fortsatt underskott gentemot budget vad gäller institutionsvården. Antalet externa placeringar och vårddygn har dock minskat de senaste månaderna. Den stora skillnaden är att antalet vårddygn enligt LVM, under mars och april månad hade vi ingen placering vilket innebär låga kostnader för LVM jämfört med motsvarande period Den totala kostnaden för institutionsvården har också minskat något jämfört med samma period Åtgärder Det pågår ett långsiktigt arbete med att föra över dyrare externa placeringar till mer kostnadseffektiva placeringar där institutionsvård är nödvändig. Vi försöker även använda familjehem framför Institutionsvård i större utsträckning, framförallt i svåra ärendena där närhet till psykiatrins öppenvård är viktig. Vi anlitar i ökad utsträckning extern såväl som intern öppenvård som ett komplement till avslutade behandlingar på institution och familjehemsvård. Detta kommer att sänka dygnsmedelkostnaden per placering över tid kring de personer som har behov av den typen av insats. Handläggare arbetar med nya metoder i utredningar enligt LVM, vi har fortsatt lyckats motivera klienterna till frivilliga placeringar och insatser. Analys av verksamheten Ett av verksamhetens mål under 2014 kommer att vara att minska inflödet av personer med behov av stöd. Främst gäller det målgruppen unga vuxna där verksamheten behöver utveckla utbudet av förebyggande insatser tillsammans med interna och externa aktörer. Det är viktigt att arbetet med att utveckla hemmaplanslösningar och minska kostnaderna för externa placeringar fortsätter enligt den framtagna handlingsplanen. Arbetet med samverkan internt kommun samt externt region behöver också utvecklas ytterligare. Det finns en tendens till att personer som finns inom tvångs- eller slutenvård skrivs ut tidigare och insatserna inom öppenvården är inte alltid tillräckliga vilket kan innebära att personen behöver återremitteras. Ett återkommande problem är bristen på Sociala omsorgsnämnden, Tertial 1 facknämnder (14)

11 bostäder/sociala boenden, vilket i vissa fall innebär längre placeringar på HVB hem istället. Insatser Väsentliga budgetavvikelser, orsaker och åtgärder Verksamheterna inom området följer budgetprognos för de tre första månaderna. Analys av verksamheten Det vräkningsförebyggande arbetet som samordnas av Sociala omsorgsförvaltningen i samverkan med i första hand Arbetslivsförvaltningen, Barn- och familj och AB Bostäder har som en del i metodutvecklingen börjat arbeta med uppföljningar för att underlätta för de som riskerar hemlöshet att behålla sina kontrakt. Detta arbete är en framgångsfaktor men kommer att kräva en utökning av verksamheten för att kunna fungera fullt ut. Ovanstående arbetsmodell tillsammans med öppenvårdsinsatser eller boendestöd möjliggör att människor behåller sin bostad i större utsträckning. En svårighet är bristen på lägenheter generellt och "special" boenden som passar målgruppen. I något fall innebär det istället ett behov av köpt extern plats. Det fortsatta arbetet enligt konceptet "Bostad först" har kommit igång utifrån den överenskommelse som nämnden har med AB Bostäder. Natthärbärget Kastanjen har enligt planen stängts Arbetet med att utvärdera verksamheten pågår. Arbetet med att ta fram förslag till samverkansmöjligheter mellan Borås Stad och idéburna organisationer inom det sociala området har i början av året intensifierats, för att på sikt bl.a. bättre samordna arbetet i kring hemlösa Vård och omsorg i ordinärt boende Myndighetsutövning Väsentliga budgetavvikelser, orsaker och åtgärder I den samlade myndighetsutövningen beslutas om insatser inom hemtjänst från stadsdelarna, korttidsboende både internt och externt samt ledsagning, avlösning och boendestöd från förvaltningens egen verksamhet. För beslut om insatser inom boendestöd har det varit en viss ökning på antalet timmar de senaste månaderna, inom socialpsykiatri gäller det främst utförda HSL insatser. Även antal dygn inom korttidsvård socialpsykiatri har ökat något. Antalet beviljade timmar inom hemtjänst har ökat de senaste månaderna och debiteringar från stadsdelarna har inte kommit igång fullt ut. Analys av verksamheten Ett arbete har påbörjats med att systematiskt följa upp beslutade insatser och nyckeltal inom hela myndighetsutövningen detta för att få en bättre intern kontroll och underlag för kommande prognostiseringar. Brist på tillgång till korttidsplats inom socialpsykiatrin kan innebära framtida behov av köpt extern plats. Insatser När det gäller boendestöd så pågår en sammanslagning i förvaltningen till ett gemensamt boendestöd och detta skall vara klart under hösten Syftet är att få en bättre kvalité genom att på ett mer flexibelt sätt styra insatserna utifrån behoven. I uppdraget ligger också att ta fram en plan för ett utvidgat boendestöd som ökar möjligheten för personer med en funktionsnedsättning eller missbruk att bo i ordinärt boende. Utbudet av korttidsplatser i egen verksamhet inom socialpsykiatrin är begränsad till 4 platser, dessa är i stort sätt fullbelagda under hela året, i dagsläget kan vi verkställa ytterligare ett beslut genom att det Sociala omsorgsnämnden, Tertial 1 facknämnder (14)

12 finns en ledig lägenhet i ett av våra särskilda boenden. Kostnader för hjälpmedel följer inte budget, utskrivningar och inköp övervägs noga, vissa är dock nödvändiga utifrån den enskildes behov och säkerhet Vård och omsorg i särskilt boende Myndighetsutövning Väsentliga budgetavvikelser, orsaker och åtgärder Antalet insatser och beslut om särskilt boende har hållit sig på en konstant nivå under det senaste året. Verksamheten eftersträvar att andra insatser prövas först, som exempelvis boendestöd i ordinärt boende. Det finns några externa placeringar sen lång tid tillbaka, för några av dessa finns möjlighet att erbjuda boende på nya Teknikgatan som i nuläget planeras starta under Antalet köpta SÄBO platser inom funktionshinder är i dagsläget något färre än budgeterat men ytterligare beviljade beslut väntas verkställas inom kort. Analys av verksamheten För att bibehålla nivån på antalet platser inom särskilt boende behöver verksamheten utveckla stödet till personer i ordinärt boende. Det vräkningsförebyggande arbetet tillsammans med kvalificerade öppenvårdsinsatser eller boendestöd möjliggör också att människor behåller sin bostad i större utsträckning. På sikt behöver även andra boendeformer utvecklas, som exempel kan nämnas behovet av fler "satellitlägenheter". Insatser Väsentliga budgetavvikelser, orsaker och åtgärder Inga större avvikelser inom området, varje enhetschef har god kontroll över sin bemanningsplanering så att resurser används så optimalt som möjligt utan att kvalitén för brukare försämras. Varje månad görs en uppföljning av respektive chefs ansvarsområde, både individuellt samt gemensamt i ledningsgruppen för verksamhetsområdet. En översyn av bemanning kvällar- och nätter inom boenden socialpsykiatri har genomförts. Under våren planeras nattbemanningen att förändras på flera enheter, vilket innebär att resurser kan fördelas om inom verksamhetsområdet. Förändringen har dock förskjutits då en inspektion från Arbetsmiljöverket pågår vilket innebär att effekten av åtgärden blir mindre än beräknat. Analys av verksamheten Under hösten 2014 skulle det nya boendet på Teknikgatan öppna men flyttas nu fram till 2015 med anledning av nämndens anpassningsplan för Boendet är för personer med komplexa behov och kommer att kräva en hög personalbemanning. I Borås Stad pågår arbetet med införandet av heltidstjänster och nya arbetstidsmodeller, hur och vilka effekter det får är i dagsläget oklart. Det planerade boendet på Solosången, som ersätter nuvarande Badhusgatan har blivit framflyttat till att stå klart under våren Insatser enl LSS och LASS Myndighetsutövning Väsentliga budgetavvikelser och orsaker Den största anledningen till avvikelsen är att det finns kostnader som inte är betalda men som tillhör perioden. Exempel på kostnader är boenden på entreprenad, daglig verksamhet enligt LOV. Antalet personer med insatsen personlig assistans enligt LSS har under en tid varit relativt konstant, det som Sociala omsorgsnämnden, Tertial 1 facknämnder (14)

13 ökat är antalet beviljade timmar/person, totalt har den genomsnittliga nivån per månad ökat med ca 1000 timmar. Kostnader för personlig assistans enligt SFB har de fyra första månaderna ökat med 998 tkr jämfört med motsvarande period Åtgärder Inom myndighetsutövningen har ett tydligare arbete påbörjats med att följa upp beslutade insatser och nyckeltal för att säkerställa en god intern kontroll. Beslut om insatser ska följas strikt av aktuell rättspraxis, beslut om eventuellt dubbla insatser som ex. särskilt boende och kontaktperson övervägs noga. Alla handläggartjänster är tillsatta och en tjänst som metodutvecklare är inrättad. Detta för att möjliggöra bra förutsättningar för det fortsatta arbetet. Analys av verksamheten Tendensen är att behoven av framtida insatser fortsätter att öka, det gäller även på nationell nivå. För att kunna planera för framtida behov behöver verksamheten tillsammans med såväl interna som externa aktörer vidareutveckla former för samverkan. Insatser ska exempelvis i möjligaste mån kunna erbjudas på hemmaplan, målgruppen idag har också andra krav på inriktning av verksamhet eller olika former av boenden. Insatser Boendesektionen Hela verksamhetsområdet har genomfört beslutad anpassning på 1% och visar ett överskott på tkr. Inom Boendesektionen är en cheftjänst vakant men blir återsatt i december månad då en person återvänder efter föräldraledighet. Den andra tjänsten är övertalig och kommer inte tillsättas när personen lämnar sin tjänst i mars månad. Enheten på N. Sjöbogatan är under ombyggnation och kommer åter att öppnas i september månad. Gruppbostaden på Sollunda som är en icke fullvärdig bostad kommer att stängas och samtliga hyresgäster kommer under maj månad att flytta in i den nybyggda gruppbostaden på Logatan. Gruppbostaden var planerad till en annan målgrupp men då lokalytan inte stämmer överens med behovet görs omnämnda förändring. De hyresgästerna har istället erbjudits lägenheter på gruppbostaden Kadriljgatan (Samba) som är en nybyggnation och inflyttningsklar mars En genomlysning av korttiden kommer ske under året för att se om tillgång och efterfrågan av antal platser stämmer överens. En omvärldsanalys behöver göras för att få en uppfattning om kommande behov för målgruppen. Både boendesektionen och korttidsverksamheten arbetar med att sänka vikarie/poolkostnaderna vilket ligger i linje med Borås Stads beslut om heltider och ny arbetstidsmodell. Ett antal nattjänster ses över och kommer att avslutas under året så fort behovet minskar för brukarna. Personlig assistans enligt LSS (lag om stöd och service) eller enligt SFB (socialförsäkringsbalken tidigare LASS) Ersättningsnivån fr o m 2014 är 250 kr/tim för utförandet av personlig assistans enligt LSS. Ersättningen från försäkringskassan är 280 kr/tim som används till personlig assistans enligt SFB. Årsprognosen är baserad på utfallet t o m april är tkr Övrig vård o omsorg för äldre o funktionshindrade Inom denna verksamhet köper nämnden sysselsättning av arbetslivsförvaltningen för person inom socialpsykiatrin. Dessutom ingår här driftskostnader för delar av Spinnaren som används av föreningar och där det även finns samlingssalar. Sociala omsorgsnämnden, Tertial 1 facknämnder (14)

14 4 Verksamhetsmått 4.1 Individ- och familjeomsorg för vuxna Heldygnsvård Verksamhetsmått Utfall Apr 2013 Budget 2014 Utfall Apr 2014 Antal placerade personer med heldygnsvård Socialpsykiatri Socialpsykiatri övergripande Verksamhetsmått Utfall Apr 2013 Budget 2014 Utfall Apr 2014 Antal personer med insatser inom psykiatrin SoL Insatser i ordinärt boende Verksamhetsmått Utfall Apr 2013 Budget 2014 Utfall Apr 2014 Antal psykiskt funktionshindrade med hemtjänst i ordinärt boende Egen organisation Verksamhetsmått Utfall Apr 2013 Budget 2014 Utfall Apr 2014 Andel personer som har heltidsanställningar. 84,1 Ramavtalstrohet, % Funktionshinderverksamhet SOL-verksamhet Insatser i ordinärt boende Verksamhetsmått Utfall Apr 2013 Budget 2014 Utfall Apr 2014 Sociala omsorgsnämnden, Tertial 1 facknämnder (14)

15 Verksamhetsmått Utfall Apr 2013 Budget 2014 Utfall Apr 2014 Antal brukare med hemtjänst under 65 år SoL (Historik) SOL-verksamhet Särskilda boendeformer Verksamhetsmått Utfall Apr 2013 Budget 2014 Utfall Apr 2014 Köpta platser på särskilt boende med heldygnsomsorg LSS-verksamhet Verksamhetsmått Utfall Apr 2013 Budget 2014 Utfall Apr 2014 Antal personer med beslut om insats LSS-verksamhet Daglig verksamhet Verksamhetsmått Utfall Apr 2013 Budget 2014 Utfall Apr 2014 Antal personer med beslut om daglig verksamhet LSS LSS-verksamhet Personlig assistans Verksamhetsmått Utfall Apr 2013 Budget 2014 Utfall Apr 2014 Antal personer med beslut om personlig assistans enligt LSS Antal personer med verkställda beslut om personlig assistans enligt SFB Investeringar Investeringsprojekt Tkr Godkänd utgift Utgift tom 2013 Utfall Jan-Apr 2014 Prognos 2014 Återstår Teknikgatan Logatan Norra Sjöbotan Summa Sociala omsorgsnämnden, Tertial 1 facknämnder (14)

16 Analys Investeringarna avser inventarier för nya boenden. Sociala omsorgsnämnden, Tertial 1 facknämnder (14)

17 1 (1) BESLUT Dnr 2014/SON Handläggare Jonas Ringström Kommunstyrelsen Tertial Nämndens beslut Sociala omsorgsnämnden beslutar att fastställa upprättad budgetuppföljning och översända den till Kommunstyrelsen och Stadsrevisionen. Nämndens yttrande i sin helhet Sociala omsorgsnämnden har en budget på tkr för Prognosen som är framtagen efter april månad visar på en nettokostnad på samma belopp. Det innebär att nämnden ligger på ett prognostiserat nollresultat för I prognosen tas hänsyn till det utökade kommunbidraget som kommunstyrelsen föreslagit fullmäktige att besluta om. I prognosen finns inte kostnader för den nya arbetstidsmodellen med borttagande av delade turer med. Då alla reserver är förbrukade krävs en stor återhållsamhet och restriktivitet under året. SOCIALA OMSORGSNÄMNDEN Yvonne Persson Ordförande Annika Andersson

18 Miljörapport Tertial Sociala omsorgsnämnden

19 Innehållsförteckning Inledning... 3 Etappmål där alla nämnder har ett ansvar... 3 Åtgärder... 3 Hållbara perspektiv... 3 Sociala omsorgsnämnden, Miljörapport Tertial (6)

20 Inledning I denna Miljömålsuppföljning för tertial redovisas Sociala omsorgsnämndens åtgärdsarbete med Borås Stads miljömål. Miljömålen antogs av Kommunfullmäktige i december 2012 och gäller för tiden Borås Stad har valt att arbeta med att nå de nationella miljökvalitetsmålen i fyra prioriterade områden. Områdena är Hållbara perspektiv, Hållbar samhällsplanering, Fossilbränslefritt och energieffektivt Borås samt Hållbar natur. För varje prioriterat område har ett antal mål och etappmål utarbetats. Målen anger vad vi vill uppnå och etappmålen definierar steg på vägen för att nå målen. För respektive etappmål framgår vilken nämnd eller bolag som har huvudansvar för att leda arbetet för att nå målet. Övriga nämnder bidrar genom sina miljörapporter med underlag till rapporterande nämnder och bolag. Sociala omsorgsnämnden har att arbeta med fyra etappmål som ingår i området Hållbara perspektiv; framtagandet och arbete enligt ett miljöledningssystem, höjd kompetens inom miljöområdet genom miljöutbildning för alla anställda, minskad miljöpåverkan vid inköp genom ökad andel ekologiska livsmedel samt miljökrav och etiska krav vid upphandling. Sociala omsorgsnämndens verksamhet bedrivs i skiftande miljöer; kontorsarbetsplatser för arbetsledning och administration, mottagningar där medarbetare möter klienter/brukare för utredningoch stödåtgärder samt korttids- och boendeenheter med "hemliknande miljö". Under 2014 påbörjas arbetet med nämndens miljöledningssystem tillsammans med representanter från olika verksamheter. Etappmål där alla nämnder har ett ansvar 1a Alla förvaltningar och bolag arbetar enligt ett miljöledningssystem 1b Miljöutbildning för alla anställda 7a Minst 80 procent av Borås Stads tjänsteresor är fossilbränslefria eller sker med miljöfordon Vid inköp och tjänsteresor gäller dessutom dessa etappmål: 3a Minst 25 procent av alla livsmedel är ekologiska 4a Miljökrav och etiska krav ställs vid upphandling av varor och tjänster 4b Beakta livscykelkostnad vid inköp 4c De hälso- och miljöfarliga ämnena i upphandlade varor minskar Åtgärder Prioriterat område: Hållbara perspektiv Beskrivning I Borås Stad finns kunskap och engagemang i hållbarhetsfrågor. Kunskap ger grund för hållbara val vid Sociala omsorgsnämnden, Miljörapport Tertial (6)

21 konsumtion av varor och tjänster. Strukturerat miljöarbete skapar delaktighet och ger förutsättningar för en hållbar samhällsutveckling. Borås Stad strävar efter att vara en ledande miljökommun och ett gott exempel på lokalt arbete med Sveriges nationella miljömål. Mål: Mål 1. Borås Stad har hög kompetens inom miljöområdet Etappmål: Alla förvaltningar och bolag arbetar enligt ett miljöledningssystem (1a) Åtgärder: Åtgärder etappmål 1 a) Alla förvaltningar och bolag arbetar enligt ett miljöledningssystem Pågående Kommentar Under 2014 bildas en arbetsgrupp för att påbörja kartläggningen av betydande miljöpåverkan inom verksamheten. Utifrån kartläggningen kommer tidsatta mål och handlingsplan att upprättas. Miljöledningssystemet beräknas vara färdigt under Etappmål: Miljöutbildning för alla anställda (1b) Åtgärder: Åtgärder etappmål 1b) Miljöutbildning för alla anställda Pågående Kommentar Under 2015 planeras miljöutbildning för alla medarbetare (ca 1000 personer). Sociala omsorgsnämnden, Miljörapport Tertial (6)

22 Mål: Mål 3. Borås är en matsmart kommun Etappmål: Minst 25 procent av alla livsmedel är ekologiska (3a) Åtgärder: Åtgärder etappmål 3a) Minst 25 procent av alla livsmedel är ekologiska Pågående med avvikelse Kommentar Enligt budget 2014 är Kommunfullmäktiges indikatorer för Sociala omsorgsnämnden, 20 % ekologiska livsmedel. Arbetet pågår men med avvikelse då krav på ekologiska inköp inte kan tillämpas generellt. Även om nämndens verksamheter arbetar för att öka andelen ekologiska livsmedel kommer det inte att vara möjligt att nå målet 20 eller 25 % till Inom nämnden finns boendeenheter där de boende betalar en avgift för inköp av livsmedel. I dessa verksamheter kan man inte fullt ut tillämpa inköp av ekologiska livsmedel då det innebär en merkostnad för de enskilda och inskränker de boendes rätt att själva bestämma över sina inköp. Därför har kravet på ekologiska inköp avgränsats till bananer och kaffe för alla enheter. Utöver det görs ekologiska inköp inom ramen för det ekonomiska utrymme som finns för de enskildas inköp. Inom förvaltningen finns en kostpedagog som arbetar med utbildning och vägledning till personal och brukare. Fokus 2014 är bra inköpsrutiner och minskat matsvinn för att om möjligt öka det ekonomiska utrymmet för ekologiska inköp. Resultatet är att 9,52 % (siffran avser januari - mars) av alla livsmedelsinköp är ekologiska. Mål: Mål 4. Miljökrav och etiska krav ställs vid upphandling Etappmål: De hälso- och miljöfarliga ämnena i upphandlade varor minskar (4c) Åtgärder: Åtgärder etappmål 4c) De hälso- och miljöfarliga ämnena i upphandlade varor minskar Pågående Kommentar Verksamheterna inom Sociala omsorgsnämnden följer Borås Stads upphandlingar och är därmed beroende av att kemikaliekrav ställs vid kommande upphandlingar för att ersätta varor som innehåller hälso-och miljöfarliga ämnen med mindre farliga alternativ. Inom Sociala omsorgsnämnden är inköp av livsmedel en stor del av upphandlade varor. Sociala omsorgsnämnden, Miljörapport Tertial (6)

23 Boendeenheterna kan välja ekologiskt och etiskt producerade varor inom den ekonomiska ram som de boendes matavgifter ger. Kravet på ekologiska inköp har avgränsats till kaffe och bananer som oftast också är etiskt producerade. Resultatet är att 4,3 % (siffran avser januari - mars) av inköpsvärdet är från etiskt märkta produkter.. Sociala omsorgsnämnden, Miljörapport Tertial (6)

24 BESLUT Datum Sida 1(1) Diarienummer 2013/SON Lena Hedberg Miljö- och konsumentnämnden Miljörapport Tertial Nämndens beslut Sociala omsorgsnämnden beslutar att godkänna upprättad miljörapport för Tertial 1, 2014 att översända rapporten till Miljö- och konsumentnämnden Nämndens yttrande i sin helhet I miljörapporten redovisas Sociala omsorgsnämndens åtgärdsarbete med Borås Stads miljömål. Miljömålen antogs av Kommunfullmäktige i december 2012 och gäller för tiden Borås Stad har valt att arbeta med att nå de nationella miljökvalitetsmålen i fyra prioriterade områden. Områdena är Hållbara perspektiv, Hållbar samhällsplanering, Fossilbränslefritt och energieffektivt Borås samt Hållbar natur. Sociala Omsorgsnämnden har att arbeta med fyra etappmål som ingår i området Hållbara perspektiv; framtagande av och arbete enligt ett miljöledningssystem, höjd kompetens inom miljöområdet genom miljöutbildning för alla anställda, minskad miljöpåverkan vid inköp genom ökad andel ekologiska livsmedel samt miljökrav och etiska krav vid upphandling. Under 2014 påbörjas arbetet med nämndens miljöledningssystem. SOCIALA OMSORGSNÄMNDEN Yvonne Persson Ordförande Annika Andersson

25 Sociala omsorgsnämnden Delegationsordning Dnr 2014/SON

26 Fastställt av: Sociala omsorgsnämnden Datum: Gäller from: Reviderad den: För revidering ansvarar: Sociala omsorgsnämnden För ev. uppföljning och tidplan för denna ansvarar: Förvaltningsjurist Dokumentet gäller för: Sociala omsorgsnämnden

27 Delegationsordning Individ- och familjeomsorg Vuxen Avsnitt 1 Socialtjänstlagen (SoL) Insatser enligt SoL Vuxna Återkrav av kostnader, avgifter Ersättningar för uppehälle för vuxna Överflyttningar till och mottagande av ärenden från annan kommun... 8 Avsnitt 2 Ärenden enligt Lag om vård av missbrukare i vissa fall (LVM)... 9 Avsnitt 3 Överklaganden, yttranden och anmälningar m m till domstol, åklagarmyndighet och andra myndigheter Överklaganden av och yttranden i ärenden enligt FVL, SoL och LVM Överklagande avseende överflyttning av ärenden Yttrande till allmän domstol enligt Brottsbalken (BrB) Yttrande till åklagarmyndigheten m m Anmälan enligt Socialtjänstförordningen (SoF) Anmälningar, yttranden och underrättelser till andra myndigheter och verksamheter Socialförsäkringsbalken (SFB) Utlänningsförordningen Lagen om förordningen om offentligt biträde Smittskyddslagen Tillsynsärenden Körkortsärenden Vapenlagen Delegationsordning fastställd (37)

28 Delegationsordning Socialpsykiatrin SoL Socialtjänstlagen Överflyttningar till och mottagande av ärenden från annan kommun Anmälan enligt Socialtjänstförordningen (SoF) LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Överklaganden, yttranden och anmälningar m m till domstol Överklagande avseende överflyttning av ärenden KL Kommunallagen Övrigt Smittskyddslagen Tillsynsärenden Delegationsordning Funktionshinderverksamheten SoL Socialtjänstlagen Överflyttningar till och mottagande av ärenden från annan kommun Anmälan enligt Socialtjänstförordningen (SoF) LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Överklaganden, yttranden och anmälningar m m till domstol Överklagande avseende överflyttning av ärenden KL Kommunallagen Övrigt Smittskyddslagen Tillsynsärenden Delegationsordning fastställd (37)

29 Observera att erhållen delegation för beslut i vissa typer av ärenden bortfaller enligt 6 kap 34 p 3 kommunallagen när ett ärende som rör myndighetsutövning mot enskilda är av principiell beskaffenhet eller annars av större vikt. Bestämmelsen gäller såväl vid beslut om avslag som bifall. Delegation för socialassistent och socialsekreterare samt handläggare enligt beslut av nämnden gäller efter att vederbörande erhållit delegation av områdeschef bekräftad genom namnunderskrift av båda parter. Förkortningar Brb Brottsbalken FVL Förvaltningslagen HVB Hem för vård och boende IVO Inspektionen för vård och omsorg JO Justitieombudsmannen LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade LVM Lagen om vård av missbrukare SFB Socialförsäkringsbalken SKL Sveriges Kommuner och Landsting SoF Socialtjänstförordningen SoL Socialtjänstlagen ÄB Ärvdabalken Delegationsordning fastställd (37)

30 Delegationsordning Individ- och familjeomsorg Vuxen Ärende Lagrum Delegat Anmäls till utskott och nämnd genom Anmärkning Avsnitt 1 Socialtjänstlagen (SoL) 1.1 Insatser enligt SoL Vuxna Förhandsbedömning om utredning ska 11 kap 1 SoL Se nedan inledas eller ej - Att inleda utredning. Soc.sekr/Handläggare - Att ej inleda utredning Beslut om bistånd i form av kontaktperson/upphörande av bistånd Beslut om bistånd i form av öppenvårdsinsatser/upphörande av bistånd, inom Borås Stad Upphandlad extern öppenvård 4 kap 1 SoL Soc.sekr/Handläggare 4 kap 1 SoL Soc.sekr/Handläggare Ej upphandlad extern öppenvård Utskott Protokoll när utskottsbeslut inte kan avvaktas I första hand ordf eller vice ordf i utskott, i andra hand ordf eller 1:e vice ordf eller 2:e vice ordf i Sociala omsorgsnämnden Protokoll Delegationsordning fastställd (37)

31 Delegationsordning Individ- och familjeomsorg Vuxen 1.1 forts Ärende Lagrum Delegat Anmäls till utskott och nämnd genom Beslut om jourlägenhet/övergångsbostad 4 kap 1 SoL Jourhavande socialsekreterare Soc.sekr/Handläggare Omprövning av beslut om övergångsbostad Beslut om bistånd eller upphörande av bistånd åt vuxna i form av vård, placering och omplacering i familjehem/hem för vård och boende 4 kap 1 SoL Soc.sekr/Handläggare 4 kap 1 SoL när upphandlingsavtal saknas Utskott Protokoll när utskottsbeslut inte kan avvaktas I första hand ordf Protokoll eller vice ordf i utskott, i andra hand ordf eller 1:e vice ordf eller 2:e vice ordf i Sociala omsorgsnämnden Beslut om bistånd/upphörande av bistånd 4 kap 1 SoL för boende i kategoriboende när upphandlingsavtal saknas Utskott Protokoll när utskottsbeslut inte kan avvaktas I första hand ordf eller vice ordf i utskott, i andra hand ordf eller 1:e vice ordf eller 2:e vice ordf i Sociala omsorgsnämnden Protokoll Anmärkning Beslutsrätt för jourhavande socialsekreterare gäller under icke kontorstid Tjänstemans beslutsrätt gäller familjehem eller hem för vård och boende som Borås Stad har upphandlingsavtal med Beslutanderätten för tjänstemän gäller interna insatser och/eller institutioner som Borås Stad har upphandlingsavtal med Delegationsordning fastställd (37)

32 Delegationsordning Individ- och familjeomsorg Vuxen Ärende Lagrum Delegat Anmäls till utskott och nämnd genom Anmärkning 1.2 Återkrav av kostnader, avgifter Beslut om eftergift av avgift enligt 8 kap 1 första stycket SoL 1.3 Ersättningar för uppehälle för vuxna Beslut om att ta ut ersättning (avgift) för uppehälle vid vård i familjehem eller i hem för vård och boende/öppenvård eller andra biståndsbedömda boenden 9 kap 4 SoL 8 kap 1 1 st SoL 6 kap 1 SoF Soc.sekr/Handläggare Protokoll 1.4 Överflyttningar till och mottagande av ärenden från annan kommun Beslut om framställning om överflyttning av ärende till annan socialnämnd Beslut om att ta alternativt inte ta emot ärende från annan socialnämnd Beslut att ansöka hos IVO om överflyttning av ärende till annan socialnämnd 16 kap 1 SoL 16 kap 1 SoL 16 kap 1 3 st SoL Utskott när utskottsbeslut inte kan avvaktas I första hand ordf eller vice ordf i utskott, i andra hand ordf eller 1:e vice ordf eller 2:e vice ordf i Sociala omsorgsnämnden Skrivelse Skrivelse Protokoll Protokoll Avser såväl ärenden enligt SoL som LVM Avser såväl ärenden enligt SoL som LVM Delegationsordning fastställd (37)

33 Delegationsordning Individ- och familjeomsorg Vuxen Ärende Lagrum Delegat Anmäls till utskott och nämnd genom Anmärkning Avsnitt 2 Ärenden enligt Lag om vård av missbrukare i vissa fall (LVM) Beslut om att inleda utredning 7 LVM Jourhavande socialsekreterare Soc.sekr/Handläggare Beslut om att utredning inte ska inledas eller att påbörjad ska läggas ned alt övergå till utredning enligt 11 kap 1 SoL Beslut om läkarundersökning samt utse läkare för undersökningen 7 LVM 9 LVM Jourhavande socialsekreterare Soc.sekr/Handläggare Beslut om omedelbart omhändertagande 13 LVM Utskott Protokoll - när utskottsbeslut inte kan avvaktas I första hand ordf eller vice ordf i utskott, i andra hand ordf eller 1:e vice ordf eller 2:e vice ordf i Sociala omsorgsnämnden Beslut om att omedelbart omhändertagande ska upphöra Skrivelse 18 b LVM Utskott Protokoll Beslutsrätt för jourhavande socialsekreterare gäller under icke kontorstid Beslutsrätt för jourhavande socialsekreterare gäller under icke kontorstid Delegationsordning fastställd (37)

34 Delegationsordning Individ- och familjeomsorg Vuxen LVM forts Ärende Lagrum Delegat Anmäls till utskott och nämnd genom - när utskottsbeslut inte kan avvaktas I första hand ordf eller vice ordf i utskott, i andra hand ordf eller 1:e vice ordf eller 2:e vice ordf i Sociala omsorgsnämnden Skrivelse Ansökan om vård enligt LVM 11 LVM Utskott Protokoll - när utskottsbeslut inte kan avvaktas I första hand ordf eller vice ordf i utskott, i andra hand ordf eller 1:e vice ordf eller 2:e vice ordf i Sociala omsorgsnämnden Beslut om att begära polishandräckning för att föra en klient till läkarundersökning Beslut om att begära polishandräckning för inställelse till vårdinstitution 45 1 p LVM Jourhavande socialsekreterare Soc.sekr/Handläggare 45 2 p LVM Jourhavande socialsekreterare Soc.sekr/Handläggare Protokoll Anmärkning Beslutsrätt för jourhavande socialsekreterare gäller under icke kontorstid Beslutsrätt för jourhavande socialsekreterare gäller under icke kontorstid Delegationsordning fastställd (37)

35 Delegationsordning Individ- och familjeomsorg Vuxen Ärende Lagrum Delegat Anmäls till utskott och nämnd genom Anmärkning Avsnitt 3 Överklaganden, yttranden och anmälningar m m till domstol, åklagarmyndighet och andra myndigheter 3.1 Överklaganden av och yttranden i ärenden enligt FVL, SoL och LVM Omprövning av beslut 27 FVL Ursprunglig beslutsfattare Rättelse av beslut 26 FVL Prövning av att överklagande skett i rätt tid Beslut att avvisa överklagande som har kommit in för sent 24 2 st FVL Skrivelse Beslut om avvisande av ombud 9 FVL Utskott Protokoll - när utskottsbeslut inte kan avvaktas I första hand ordf eller vice ordf i utskott, i andra hand ordf eller 1:e vice ordf eller 2:e vice ordf i Sociala omsorgsnämnden Yttrande i överklagade ärenden 10 kap 2 SoL Överklaga och i förekommande fall begära inhibition av beslut Utskott Protokoll Protokoll Yttrande måste avges av beslutsnivå över den som fattat det överklagade beslutet. Samråd ska ske med juristen. Delegationsordning fastställd (37)

36 Delegationsordning Individ- och familjeomsorg Vuxen 3.1 forts Ärende Lagrum Delegat Anmäls till utskott och nämnd genom - när överklagan måste ske mellan utskottets ordinarie sammanträden 3.2 Överklagande avseende överflyttning av ärenden Överklaga IVO:s beslut till förvaltningsrätt och förvaltningsrättens beslut i förekommande fall till kammarrätt att Sociala omsorgsnämnden ska ta emot ärende från annan kommun samt avge yttrande i sådana mål - när utskottets sammanträde inte kan avvaktas 3.3 Yttrande till allmän domstol enligt Brottsbalken (BrB) Yttrande till domstol när den som begått brott kan bli föremål för vård enligt LVM I första hand ordf eller vice ordf i utskott, i andra hand ordf eller 1:e vice ordf eller 2:e vice ordf i Sociala omsorgsnämnden Utskott I första hand ordf eller vice ordf i utskott, i andra hand ordf eller 1:e vice ordf eller 2:e vice ordf i Sociala omsorgsnämnden 31 kap 2 BrB Protokoll Protokoll Protokoll Anmärkning Delegationsordning fastställd (37)

37 Delegationsordning Individ- och familjeomsorg Vuxen Ärende Lagrum Delegat Anmäls till utskott och nämnd genom Anmärkning 3.4 Yttrande till åklagarmyndigheten m m Yttrande till åklagare vid åtalsprövning för den som är misstänkt för brott och som varit eller är föremål för vård enligt LVM Lämna upplysningar och förslag på åtgärder till domstol, åklagare och frivårdsmyndighet 46 LVM 6 lag om särskild personutredning i brottmål m m Socialassistent Soc.sekr/Handläggare Delegation för socialassistent gäller endast för lämnande av upplysningar 3.5 Anmälan enligt Socialtjänstförordningen (SoF) Anmälan till överförmyndare om - Behov av god man eller förvaltare enligt FB - Att behov av förvaltare inte längre föreligger 5 kap 3 SoF Soc.sekr/Handläggare Skrivelse 3.6 Anmälningar, yttranden och underrättelser till andra myndigheter och verksamheter Socialförsäkringsbalken (SFB) Anmälan till Försäkringskassan om att nämnden ska uppbära del av sjukpenning för den som bereds vård i sådant hem för vård eller boende eller familjehem enligt SoL som ger vård och behandling 106 kap 13 SFB Soc.sekr/Handläggare Delegationsordning fastställd (37)

38 Delegationsordning Individ- och familjeomsorg Vuxen Ärende Lagrum Delegat Anmäls till utskott och nämnd genom Anmärkning Utlänningsförordningen Vänder sig en person till socialtjänsten efter mer än tre månader i landet och saknar uppehållstillstånd (UT) och inte heller ansökt om UT är socialtjänsten skyldig att underrätta polismyndigheten 7 kap 1 Utlänningsförordningen Utskott Skyldigheten inträder första gången en nämnd vidtar en åtgärd i ett ärende om socialtjänst som angår utlänningen ifråga Lagen om förordningen om offentligt biträde Anmälan om behov av offentligt biträde Yttrande över ansökan om rättshjälp genom offentligt biträde samt yttrande över kostnadsräkning 3 lagen om offentligt biträde 3 lagen om offentligt biträde och 7 förordningen om offentligt biträde Soc.sekr/Handläggare Utskott Utskott Smittskyddslagen Uppgiftslämnande till smittskyddsläkare 6 kap 9 smittskyddslagen Soc.sekr/Handläggare Anmälningsskyldighet enligt smittskyddslagen 6 kap 12 Smittskyddslagen Delegationsordning fastställd (37)

39 Delegationsordning Individ- och familjeomsorg Vuxen Ärende Lagrum Delegat Anmäls till utskott och nämnd genom Anmärkning Tillsynsärenden Yttranden till IVO och JO 13 kap 5 SoL Utskott Protokoll - när utskottsbeslut inte kan avvaktas I första hand ordf eller vice ordf i utskott, i andra hand ordf eller 1:e vice ordf eller 2:e vice ordf i Sociala omsorgsnämnden Skrivelse Körkortsärenden Yttranden till Transportstyrelsen i körkortsärenden 3 kap 8 och 5 kap 2 körkortsförordningen Soc.sekr/Handläggare Vapenlagen Yttranden i ärenden rörande vapen-lagen, polismyndighet 3 kap RPSFS (2009:13) Soc.sekr/Handläggare Delegationsordning fastställd (37)

40 Delegationsordning Socialpsykiatrin Ärende Lagrum Delegat Anmäls till utskott och nämnd genom Anmärkning SoL Socialtjänstlagen Beslut med anledning av ansökan enligt 2 kap 3 SoL, om insatser enligt 4 kap 1 SoL (inflyttning från annan kommun till särskilda boenden) Beslut om bistånd i form av hjälp i hemmet 2 kap 3 SoL 4 kap 1 SoL 4 kap 1 SoL Handläggare/Soc.sekr Beslut om trygghetslarm 4 kap 1 SoL Handläggare/Soc.sekr Beslut om bistånd i form av särskild 4 kap 1 SoL boendeform inom Borås Stad - hos annan huvudman Utskott Protokoll - när utskottsbeslut inte kan avvaktas I första hand ordf Protokoll eller vice ordf i utskott, i andra hand ordf eller 1:e vice ordf eller 2:e vice ordf i Sociala omsorgsnämnden Beslut om bistånd i form av korttidsplats, 4 kap 1 SoL Se nedan växelvård m m - inom Borås Stad Handläggare/Soc.sekr - hos annan huvudman Delegationsordning fastställd (37)

7.1 Socialtjänst vuxna (SoL, LVM, m.m.)

7.1 Socialtjänst vuxna (SoL, LVM, m.m.) 1 7.1 Socialtjänst vuxna (,, m.m.) Missbruk och våld i nära relationer Ärendegrupp Lagrum Lägsta delegat Kommentarer m.fl. lagar 7.1. Beslut om bistånd till vård i hem för vård eller boende, vård i familjehem.,

Läs mer

2015-01-02. Det öppna sammanträdet inleds med allmänhetens frågestund ca kl. 10.00-10.30.

2015-01-02. Det öppna sammanträdet inleds med allmänhetens frågestund ca kl. 10.00-10.30. KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 2015-01-02 Sociala s ledamöter och ersättare kallas härmed till sammanträde i Säven, Sociala omsorgsförvaltningen, Bryggaregatan 15, plan 6, fredagen den 2 januari, kl. 10.00.

Läs mer

Plats och tid Sociala omsorgsförvaltningen, kl. 18.00 18.55. Seija Noppa (M) Solveig Landegren (C) tjg för Else-Marie Lindgren (KD) 61-68

Plats och tid Sociala omsorgsförvaltningen, kl. 18.00 18.55. Seija Noppa (M) Solveig Landegren (C) tjg för Else-Marie Lindgren (KD) 61-68 PROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Sociala omsorgsförvaltningen, kl. 18.00 18.55 Omfattning 61-73 ande ledamöter Yvonne Persson (S) ordförande Britt-Marie Halldén (FP) 1:e vice ordförande Gunbritt Johansson

Läs mer

6.2. Socialtjänst enheten för ensamkommande

6.2. Socialtjänst enheten för ensamkommande 1 6.2. Socialtjänst enheten för ensamkommande Gemensam enhet för Kungsholmen, Norrmalm och Östermalms stadsdelsnämnd. (SoL, LVU, LuL, FB m.m.) Ärendegrupp Lagrum Lägsta delegat Kommentarer SoL m.fl. lagar

Läs mer

Familjerätt Ärendetyp Lagrum Delegat Anmärkning 4.5.1

Familjerätt Ärendetyp Lagrum Delegat Anmärkning 4.5.1 Familjerätt Ärendetyp Lagrum Delegat Anmärkning 4.5.1 Godkänna faderskapsbekräftelse 1 kap 4 FB Familjerättssekreterare Administrativ assistent har rätt att godkänna faderskapsbekräftelse i de fall parterna

Läs mer

Dnr SN Tertial Servicenämnden. Tertial behandlad på Servicenämndens sammanträde

Dnr SN Tertial Servicenämnden. Tertial behandlad på Servicenämndens sammanträde Dnr SN -00063 Tertial 1 Servicenämnden Tertial 1 behandlad på Servicenämndens sammanträde -05-15 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Strategiska målområden - indikatorer och uppdrag... 3 2.1 Ekologisk

Läs mer

KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 2014-09-22

KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 2014-09-22 KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA -09-22 Sociala omsorgsnämndens ledamöter och ersättare kallas härmed till sammanträde i Pelarsalen, Sociala omsorgsförvaltningen, Kvarngatan 4, plan 5 B, måndagen den 22 september

Läs mer

Valdemarsviks kommun Delegationsordning Sektor Stöd och omsorg Vård och omsorg

Valdemarsviks kommun Delegationsordning Sektor Stöd och omsorg Vård och omsorg Valdemarsviks kommun Delegationsordning Sektor Stöd och omsorg Vård och omsorg Att gälla from 2011-08-18 Reviderad 2015-05-28 KOMMENTARER Delegeringsordningen innehåller fem kolumner: Kol 1 Kol 2 Kol 3

Läs mer

Myndighetsutövning mot enskild m m

Myndighetsutövning mot enskild m m 1 (15 ) Fastställd av 2005-03-23, 32 Reviderad av (ON): 2006-10-25, 120, ON 2007-11-28, 211, ON 2008-03-26, 57, ON 2009-06-24, 119, ON 2009-12-16, 233, ON 2010-03-31, 59, ON 2010-12-15, 202, ON 2011-06-22

Läs mer

Valdemarsviks kommun Delegationsordning Sektor Stöd och omsorg Stöd och omsorg

Valdemarsviks kommun Delegationsordning Sektor Stöd och omsorg Stöd och omsorg Valdemarsviks kommun Delegationsordning Sektor Stöd och omsorg Stöd och omsorg Beslutad av kommunstyrelsen 2017-08-14 Senast reviderad: Giltig från och med 2017-09-01 Dokumentansvarig: Sektorschefen KOMMENTARER

Läs mer

Enheten för ensamkommande barn Dalsland Antagen i Dals-Eds Socialnämnd (SN 42)/ Dnr:

Enheten för ensamkommande barn Dalsland Antagen i Dals-Eds Socialnämnd (SN 42)/ Dnr: Delegationsordning kring ensamkommande barn Allmän handläggning enligt socialtjänstlagen Inleda utredning med anledning av ansökan Soc.sekr Enhetschef EKB 11 kap 1 SoL Inleda utredning med anledning av

Läs mer

Ändringar och tillägg i socialnämndens delegationsordning, lista C

Ändringar och tillägg i socialnämndens delegationsordning, lista C SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-09-11 SN-2015/2815.111 1 (2) HANDLÄGGARE Lina Albrektsson Lina.Albrektsson@huddinge.se Socialnämnden Ändringar och tillägg i socialnämndens delegationsordning,

Läs mer

Vuxna med funktionsnedsättning, missbruksproblem / psykosociala problem

Vuxna med funktionsnedsättning, missbruksproblem / psykosociala problem Vuxna med funktionsnedsättning, missbruksproblem / psykosociala problem Ärendetyp Lagrum Delegat Anmärkning 5.1.1 Beslut om att inleda / inte inleda utredning eller att inledd utredning ska läggas ner.

Läs mer

Dnr SN Tertial Servicenämnden. Tertial 2 behandlad av. Servicenämnden

Dnr SN Tertial Servicenämnden. Tertial 2 behandlad av. Servicenämnden Dnr SN -00108 1.2.4.1 Tertial 2 Servicenämnden Tertial 2 behandlad av Servicenämnden -09-19 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Strategiska målområden - indikatorer och uppdrag... 3 2.1 Ekologisk hållbarhet

Läs mer

Delegering av ärenden inom omsorgsförvaltningen

Delegering av ärenden inom omsorgsförvaltningen 2017-06-02 1 (5) Gäller fr.o.m. 2017-07-01 Ersätter 2015-10-01 Utarbetad av Omsorgschef, Carina Leijon Utvecklingsstrateg, Susanne Vergou Fastställd i Omsorgsnämnden 2017-06-13 xx Delegering av ärenden

Läs mer

Delegationsordning för Äldrenämnden

Delegationsordning för Äldrenämnden Utgivare: Äldrenämnden Gäller från: 20190424 Antagen: ÄN 68/2019 Delegationsordning för Äldrenämnden Utöver vad som föreskrivs i kommunallagen för nämnder och dess förvaltning gäller bestämmelserna i denna

Läs mer

Delegationsordning. Omsorgsnämnden

Delegationsordning. Omsorgsnämnden Delegationsordning Omsorgsnämnden Delegationsordning antagen av omsorgsnämnden 2016-06-15 85. Ersätter delegationsordningen beslutad 2015-06-10. Delegationsordningen reglerar vem eller vilka som har rätt

Läs mer

Delegationsordning Stöd och omsorg

Delegationsordning Stöd och omsorg Delegationsordning Stöd och omsorg Antagen av kommunstyrelsen:2015-06-08 Senast reviderad: 2018-10-08 KS 143 Giltig från och med: 2018-10-15 Dokumentansvarig: Sektorschef KOMMENTARER Delegeringsordningen

Läs mer

Plats och tid Sociala omsorgsförvaltningen, kl. 18.00 19.50

Plats och tid Sociala omsorgsförvaltningen, kl. 18.00 19.50 PROTOKOLL 1 (8) Plats och tid Sociala omsorgsförvaltningen, kl. 18.00 19.50 Omfattning 133-143 ande ledamöter Yvonne Persson (S) Britt-Marie Halldén (FP) Gunbritt Johansson (V) Ernad Suntic (S) Eva Axell

Läs mer

Tertial Revisorskollegiet

Tertial Revisorskollegiet Tertial 1 Revisorskollegiet Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Strategiska målområden - indikatorer och uppdrag... 3 2.1 Ekologisk hållbarhet lokalt och globalt... 3 3 Intern kontroll... 4 3.1 Kontrollmoment

Läs mer

Delegationsordning. Antagen av Vård- och omsorgsnämnden 2012-11-29, 94. Diarienummer VON12/112. Reviderad 2013-01-24 VON 7. Diarienummer VON14/79

Delegationsordning. Antagen av Vård- och omsorgsnämnden 2012-11-29, 94. Diarienummer VON12/112. Reviderad 2013-01-24 VON 7. Diarienummer VON14/79 ionsordning, 94 Diarienummer VON12/112 Reviderad 201-01-24 VON 7 Diarienummer VON14/79 Reviderad 2014-09-04 VON 59 2 Använda förkortningar i delegationslistan KL Kommunallagen (1991:900) OoS Offentlighets-

Läs mer

Reglemente för Socialnämnden

Reglemente för Socialnämnden Nummer: 50:1 Blad: (1) Reglemente för Socialnämnden A Socialnämndens uppgifter Verksamhetsområde 1 Socialnämnden har att enligt gällande lagstiftning fullgöra kommunens uppgifter vad avser individ- och

Läs mer

Antagen av Vård och omsorgsnämnden: VON 45 Dnr 09:68/002 hnr 2009:148

Antagen av Vård och omsorgsnämnden: VON 45 Dnr 09:68/002 hnr 2009:148 Sida 1 av 9 Antagen av Vård och omsorgsnämnden: 2009-03-20 VON 45 hnr 2009:148 Reviderad: 2010-03-19 VON 30 hnr 2010:93 (dessa revideringar syns i röd text) Sida 2 av 9 1.Socialtjänstlagen SoL Vård- och

Läs mer

Delegationsförteckning

Delegationsförteckning Delegationsförteckning För vård- och omsorgsnämnden i Håbo kommun Gäller från och med 2016-04-15 Delegationsförteckning daterad 2016-03-09 Antagen av vård- och omsorgsnämnden 2016-04-05 28. Dokumentägare:

Läs mer

Generella bestämmelser och förutsättningar för delegation 3 Anmälan av beslut som fattas med stöd av delegering 4 Lagar och förordningar 4

Generella bestämmelser och förutsättningar för delegation 3 Anmälan av beslut som fattas med stöd av delegering 4 Lagar och förordningar 4 Kapitel Sida Generella bestämmelser och förutsättningar för delegation 3 Anmälan av beslut som fattas med stöd av delegering 4 Lagar och förordningar 4 1 Sekretesslagen 2 2 Socialtjänstlagen, SoL 3 3 Stöd

Läs mer

Omsorg om funktionshindrade och Bistånds- och avgiftsenheten

Omsorg om funktionshindrade och Bistånds- och avgiftsenheten Omsorg om funktionshindrade och Bistånds- och avgiftsenheten Verksamhetschef Bistånd och avgifter Områdeschef SoL Socialpsykiatri Områdeschef LSS Boende/ Sysselsättning Områdeschef LSS Boende/ Pers ass

Läs mer

Gruppsammanträden för politisk beredning i partigrupperna sker före sammanträdet enligt följande:

Gruppsammanträden för politisk beredning i partigrupperna sker före sammanträdet enligt följande: KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 2015-09-29 Sociala omsorgsnämndens ledamöter och ersättare kallas härmed till sammanträde i Säven, Sociala omsorgsförvaltningen, Bryggaregatan 15, plan 5, tisdagen den 29 september,

Läs mer

Månadsrapport september 2013. Kundvalskontoret

Månadsrapport september 2013. Kundvalskontoret Månadsrapport september 2013 Kundvalskontoret Innehållsförteckning 1 Ekonomi och verksamhet... 3 1.1 Resultat per verksamhet... 3 1.2 Investeringsuppföljning... 7 1.3 Volymer, statistik och kostnadsnyckeltal...

Läs mer

Uppföljningsrapport, november 2018

Uppföljningsrapport, november 2018 Uppföljningsrapport, november 2018 Resultaten som presenteras i denna rapport är preliminära SOCIALFÖRVALTNINGEN Ekonomiskt utfall Prognos november månad, socialnämnden: -3,5 mnkr (-5 mnkr) (Prognos inom

Läs mer

Miljörapport Tertial 2 2015. Servicenämnden

Miljörapport Tertial 2 2015. Servicenämnden Miljörapport Tertial 2 Servicenämnden Inledning I denna Miljörapport redovisas Servicenämndens åtgärdsarbete med Borås Stads miljömål 2013-2016 som beslutades 2012 av Kommunfullmäktige. Borås Stad har

Läs mer

DELEGATIONSORDNING FÖR OMSORGSNÄMNDEN

DELEGATIONSORDNING FÖR OMSORGSNÄMNDEN 2013-09-18 1 DELEGATIONSORDNING FÖR OMSORGSNÄMNDEN VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNING Gäller från 2003-01-15 (Reviderad 2013-09-18) Oavsett delegation, skall ärenden av principiell natur eller av större vikt

Läs mer

Reglemente för Omsorgsnämnden

Reglemente för Omsorgsnämnden Reglemente för Omsorgsnämnden 1 Antagen av kommunfullmäktige den 20 december 2010 213. Ändringar gjorda under punkt 3.2 beslutade av kommunfullmäktige den 16 december 2013 200. 1 Gemensamma bestämmelser

Läs mer

Äldrenämndens delegationsordning (delegering av ärenden enligt 6 kap. och 7 kap. kommunallagen) Allmänt. Beslutanderätt

Äldrenämndens delegationsordning (delegering av ärenden enligt 6 kap. och 7 kap. kommunallagen) Allmänt. Beslutanderätt Sida 1 av 9 Äldrenämndens delegationsordning (delegering av ärenden enligt 6 kap. och 7 kap. kommunallagen) Allmänt Ett beslut med stöd av delegationsbeslut är ett självständigt beslut i myndighetens namn.

Läs mer

Delegeringsordning FÖR VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS VERKSAMHETER. VON 2014/28Fastställd 2014-12-17 102

Delegeringsordning FÖR VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS VERKSAMHETER. VON 2014/28Fastställd 2014-12-17 102 Delegeringsordning FÖR VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS VERKSAMHETER VON 204/28Fastställd 204-2-7 02 2(9) Förkortningar m m som används i förteckningen Delegat Ordf AU OC Verks ch EC DSK Utr sekr MAS Besl Biståndsh

Läs mer

Uppföljningsrapport, april 2018

Uppföljningsrapport, april 2018 Uppföljningsrapport, april 2018 Resultaten som presenteras i denna rapport är preliminära SOCIALFÖRVALTNINGEN Ekonomiskt utfall Efter mars månad visar prognosen för socialnämnden ett underskott på 25 mnkr.

Läs mer

Delegationsförteckning

Delegationsförteckning Delegationsförteckning För vård- och omsorgsnämnden i Håbo kommun Gäller från och med 2019-01-22 Antagen av Vård- och omsorgsnämnden, 2019-01-22 14 Diarienummer VON 2019/00005 nr 3553 Giltighetstid Från

Läs mer

uplimele Delegationsordning

uplimele Delegationsordning uplimele OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Helena Swahn 2016-04-27 OSN-2015-0060 Omsorgsnämnden Delegationsordning Förslag till beslut Omsorgsnämnden föreslås besluta att anta reviderad

Läs mer

Ändringsförslag delegationsbestämmelser

Ändringsförslag delegationsbestämmelser TJÄNSTEUTLÅTANDE Sida 1 av 8 Socialförvaltningen Eva A Lindholm Rebecka Modin Agneta Rönnkvist Datum Dnr Sid 2017-10-30 SN-2015-5 1 (8) delegationsbestämmelser Socialförvaltningens förslag till beslut

Läs mer

Reglemente för omsorgsnämnden

Reglemente för omsorgsnämnden Utgivare: Kommunledningsförvaltningen, Kansliavdelningen Gäller från: 1 januari 2015 Antagen: KF 120/2014 Senast reviderad: KF 115/2017, KF 95/2018 Utöver vad som föreskrivs i kommunallagen (2017:725)

Läs mer

Plats och tid Sociala omsorgsförvaltningen, kl tjg för Richard Klingvall (MP)

Plats och tid Sociala omsorgsförvaltningen, kl tjg för Richard Klingvall (MP) PROTOKOLL 1 (9) Plats och tid Sociala omsorgsförvaltningen, kl. 17.30 18.25 Omfattning 114 127 ande ledamöter Yvonne Persson (S) Heléne Vistbacka Roth (FP) Gunbritt Johansson (V) Ernad Suntic (S) Rauno

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnden. Delegationsordning. Diarienummer VON 2019/00005 nr Antaget

Vård- och omsorgsnämnden. Delegationsordning. Diarienummer VON 2019/00005 nr Antaget Vård- och omsorgsnämndens Delegationsordning Diarienummer VON 2019/00005 nr 3672 Antaget av Vård- och omsorgsnämnden Antaget 2019-02-26 20 Giltighetstid Dokumentansvarig Tillsvidare DELEGATIONSORDNING

Läs mer

Tertial Förskolenämnden

Tertial Förskolenämnden Tertial 2 Förskolenämnden Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Strategiska målområden - indikatorer och uppdrag... 3 2.1 Vi tar gemensamt ansvar för barn och unga... 3 2.2 Ekologisk hållbarhet lokalt

Läs mer

Riktlinjer för Handläggning av egenavgifter för vuxna i hem för vård eller boende (HVB) familjehem m.m.

Riktlinjer för Handläggning av egenavgifter för vuxna i hem för vård eller boende (HVB) familjehem m.m. Riktlinjer för Handläggning av egenavgifter för vuxna i hem för vård eller boende (HVB) familjehem m.m. 1(8) Innehåll 1 Definitioner... 3 1.1 Hem för vård eller boende (HVB)... 3 1.2 Familjehem... 3 1.3

Läs mer

Uppsala Ekonomiskt bokslut och prognos per mars 2014 Förslag till beslut att

Uppsala Ekonomiskt bokslut och prognos per mars 2014 Förslag till beslut att Uppsala KOMMUN KONTORET FÖR HÄLSA VÅRD OCH OMSORG Handläggare Ylva Opard Datum 2014-04-24 Diarienummer NHO-2013-0198.10 Nämnden för hälsa och omsorg Ekonomiskt bokslut och prognos per mars 2014 Förslag

Läs mer

Ekonomiskt bokslut per oktober 2016

Ekonomiskt bokslut per oktober 2016 OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Ida Sverkersson 2016-11-11 OSN-2016-0108 Omsorgsnämnden Ekonomiskt bokslut per oktober 2016 Förslag till beslut Omsorgsnämnden föreslås besluta att godkänna

Läs mer

Socialnämnden i Järfälla

Socialnämnden i Järfälla 2014 Budget- och verksamhetsuppföljning per april och prognos för helår 2014 Socialnämnden i Järfälla (samhällsuppdraget) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SOCIALNÄMNDENS VERKSAMHET - SAMHÄLLSUPPDRAGET... 2 2. DRIFTBUDGETEN...

Läs mer

Besluts- och delegationsförteckning

Besluts- och delegationsförteckning OMVÅRDNAD GÄVLE Dnr, 18ON535 2018-12-03 Handläggare Lena Wigg Besluts- och delegationsförteckning Omvårdnadsnämnden 2019 Besluts- och delegationsförteckning för Omvårdnadsnämnden I kommunallagen stadgas

Läs mer

6. Socialtjänst familjeenheten, familjerätt och ungdomsmottagning (SoL, LVU, LuL, FB m.m.)

6. Socialtjänst familjeenheten, familjerätt och ungdomsmottagning (SoL, LVU, LuL, FB m.m.) 1 6. Socialtjänst familjeenheten, familjerätt och ungdomsmottagning (SoL, LVU, LuL, FB m.m.) Ärendegrupp Lagrum Lägsta delegat Kommentarer SoL m.fl. lagar 6.1.1 Bistånd till barn och unga i form av vård

Läs mer

Reglemente för Socialnämnden

Reglemente för Socialnämnden REGLEMENTE 1(6) Reglemente för Antagen av kommunfullmäktige 2006-12-11, 90 Dnr 2006.197 003 Gäller fr. o m 2007-01-01 Reviderad av kommunfullmäktige 2008-01-28 Nämndens uppgifter 1 Nämnden ansvarar för

Läs mer

11 kap. 1 SoL 11 kap. 1 a SoL 11 kap. 2 SoL. 11 kap. 1 SoL 11 kap. 1 a SoL

11 kap. 1 SoL 11 kap. 1 a SoL 11 kap. 2 SoL. 11 kap. 1 SoL 11 kap. 1 a SoL 1. Barn- och ungdom Nr Ärende Lagrum Delegat Anmärkning 1.1 Beslut om att göra skyddsbedömning och inleda utredning 11 kap. 1 SoL 11 kap. 1 a SoL 11 kap. 2 SoL Handläggare Skyddsbedömning ska genomföras

Läs mer

Social- och äldrenämndens delegationsförteckning 2017

Social- och äldrenämndens delegationsförteckning 2017 Tjänsteutlåtande Kvalitets- och utvecklingsledare 2016-11-07 Carin Erlandh Engman 08-590 975 10 Dnr: carin.erlandengman@upplandsvasby.se SÄN/2016:89 10092 Social- och omsorgskontoret Social- och äldrenämndens

Läs mer

^PRmWRM. Ekonomiskt bokslut och prognos per juni 2014 KONTORET FÖR HÄLSA VÅRD OCH OMSORG

^PRmWRM. Ekonomiskt bokslut och prognos per juni 2014 KONTORET FÖR HÄLSA VÅRD OCH OMSORG ^PRmWRM KONTORET FÖR HÄLSA VÅRD OCH OMSORG Handläggare Datum Diarienummer Ylva Opard 2014-08-28 NHO-2013-0198.10 Nämnden för hälsa och omsorg Ekonomiskt bokslut och prognos per juni 2014 Förslag till beslut

Läs mer

Karl-Arne Larsson (C), ordförande Åke Malmqvist (MP) ersättare för Susanne Stambolidou Tellebo (FP) Jan Plantin (M) Kristina Pettersson (S)

Karl-Arne Larsson (C), ordförande Åke Malmqvist (MP) ersättare för Susanne Stambolidou Tellebo (FP) Jan Plantin (M) Kristina Pettersson (S) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (14) Plats och tid Vård och omsorgsförvaltningen, Heby, kl 12.30 16.00 Beslutande Karl-Arne Larsson (C), ordförande Åke Malmqvist (MP) ersättare för Susanne Stambolidou Tellebo

Läs mer

Tertial Revisorskollegiet

Tertial Revisorskollegiet Tertial 2 Revisorskollegiet Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Strategiska målområden - indikatorer och uppdrag... 3 3 Intern kontroll... 3 3.1 Kontrollmoment som följs upp under första halvåret...

Läs mer

KOMMUN KONTORET FOR HALSA VARD OCH OMSORG

KOMMUN KONTORET FOR HALSA VARD OCH OMSORG Uppsala KOMMUN KONTORET FOR HALSA VARD OCH OMSORG Handläggare Datum Diarienummer Ylva Opard 2014-11-10 NHO-2013-0198.10 Nämnden för hälsa och omsorg Ekonomiskt bokslut och prognos per oktober 2014 Förslag

Läs mer

KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 2014-08-25

KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 2014-08-25 KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 2014-08-25 Sociala omsorgsnämndens ledamöter och ersättare kallas härmed till sammanträde i Pelarsalen, Sociala omsorgsförvaltningen, Kvarngatan 4, plan 5 B, måndagen den 25

Läs mer

SoL och LSS vid funktionsnedsättning

SoL och LSS vid funktionsnedsättning SoL och LSS vid funktionsnedsättning Du som behöver stöd från samhället och inte kan få det någon annanstans kan vända dig till socialtjänsten. Här får du information om två viktiga lagar som gäller när

Läs mer

Ekonomiskt bokslut per juli 2016

Ekonomiskt bokslut per juli 2016 OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Ida Sverkersson 2016-08-12 OSN-2016-0108 Omsorgsnämnden Ekonomiskt bokslut per juli 2016 Förslag till beslut Omsorgsnämnden föreslås besluta att godkänna

Läs mer

Delegeringsordning för vård- och omsorgsnämnden

Delegeringsordning för vård- och omsorgsnämnden Röd text är ändringar 2014-01-01 Delegeringsordning för vård- och omsorgsnämnden Dnr VON-358 Dpl 00 Delegeringsordningen visar inom vilka områden vård- och omsorgsnämnden lämnat över rätten att besluta

Läs mer

Delegationsordning 2008-01-31

Delegationsordning 2008-01-31 Delegationsordning 2008-01-31 2015-10-15 Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämndens delegationsordning för arbetsmarknadskontoret AVN 2015/0107-2 002 Antagen av arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnden

Vård- och omsorgsnämnden Vård- och omsorgsnämnden Ordförande: Tony Hansson Förvaltningschef: Ann Letorp Ekonomi och verksamhet Utfall 31 mars och helårsprognos Omflyttning av medel rapport till kommunstyrelsen I nuläget inget

Läs mer

Delegationsordning. Delegationsordning för arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden. Arbetsmarknadskontoret AVN

Delegationsordning. Delegationsordning för arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden. Arbetsmarknadskontoret AVN Delegationsordning Delegationsordning för arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden Arbetsmarknadskontoret AVN- 2014.0127 Antagen av Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden 5 2014-05-15 1 Allmänna

Läs mer

Besluts- och delegationsförteckning inom socialtjänst gällande socialjour

Besluts- och delegationsförteckning inom socialtjänst gällande socialjour Besluts- och delegationsförteckning inom socialtjänst gällande socialjour B E S L U T S - O C H D E L E G A T I O N S F Ö R T E C K N I N G S O C I A L J O U R B E S L U T S - O C H D E L E G A T I O N

Läs mer

realistiska möjligheter att hålla sig inom tilldelade ramar. Inga konton ska medvetet underbudgeteras.

realistiska möjligheter att hålla sig inom tilldelade ramar. Inga konton ska medvetet underbudgeteras. socialnämnden Uppdrag Utifrån gällande lagstiftning och kommunala mål och riktlinjer ge vård, stöd och service till medborgarna inom områdena individ- och familjeomsorg, integration och arbetsmarknad samt

Läs mer

Uppsala. Ekonomiskt bokslut och prognos per september Förslag till beslut Nämnden för hälsa och omsorg föreslås besluta,

Uppsala. Ekonomiskt bokslut och prognos per september Förslag till beslut Nämnden för hälsa och omsorg föreslås besluta, Uppsala ^ KOMMUN KONTORET FÖR HÄLSA VÅRD OCH OMSORG Handläggare Ylva Opard Datum 2013-10-24 Diarienummer NHO-2012-0203.10 Nämnden för hälsa och omsorg Ekonomiskt bokslut och prognos per september 2013

Läs mer

Delegeringsbestämmelser socialnämnden revidering p.g.a. ny lag om tobak och andra produkter

Delegeringsbestämmelser socialnämnden revidering p.g.a. ny lag om tobak och andra produkter TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Johnny Lesseur 018-1-06 SN 017/0794.11.01 0480-450000 Socialnämnden Delegeringsbestämmelser socialnämnden 018 - revidering p.g.a. ny lag om tobak och

Läs mer

Undersökning om funktionshinderomsorgens verksamhet och organisering

Undersökning om funktionshinderomsorgens verksamhet och organisering Undersökning om funktionshinderomsorgens verksamhet och organisering Vårt uppdrag Socialnämnden i Jönköpings kommun har fått i uppdrag att se hur Funktionshinderomsorgen fungerar och är organiserad. Meningen

Läs mer

Förklaring av föreskriften (HSLF-FS 2016:86)

Förklaring av föreskriften (HSLF-FS 2016:86) Förklaring av föreskriften (HSLF-FS 2016:86) Vård och omsorg om äldre och personer med funktionsnedsättning enligt socialtjänstlagen (2001:453), SoL. Uppgifterna samlas in med stöd av förordningen (1981:1370)

Läs mer

LSS lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade barn och ungdomar i åldern 0 t.o.m. 19 år. Ärendetyp Lagrum m.m. Delegat Anmärkning

LSS lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade barn och ungdomar i åldern 0 t.o.m. 19 år. Ärendetyp Lagrum m.m. Delegat Anmärkning 1 Bilaga LSS lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade barn och ungdomar i åldern 0 t.o.m. 19 år 1. Arvode/omkostnadsersättning till familjehem: enligt SKL:s riktlinjer utöver SKL:s riktlinjer

Läs mer

Heby kommuns författningssamling

Heby kommuns författningssamling Heby kommuns författningssamling KOMMUNFULLMÄKTIGE ISSN 2000-043X Reglemente för beredningen för äldre- och omsorgsfrågor; HebyFS 2010:12 Infördes i författningssamlingen den 16 november 2010 Kommunfullmäktige

Läs mer

utarbetande av förslag till program och planer inom nämndens verksamhetsområde, samt att utarbeta tillhörande handlingsplaner,

utarbetande av förslag till program och planer inom nämndens verksamhetsområde, samt att utarbeta tillhörande handlingsplaner, REGLEMENTE FÖR VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN I LUND Antaget av kommunfullmäktige den 9 december 1999, 173. Ändrat av kommunfullmäktige den 24 februari 2011, 30, den 27 oktober 2011, 185 samt den 24 september

Läs mer

3 Jäv Delegat får inte besluta i ärenden där han eller hon är jävig.

3 Jäv Delegat får inte besluta i ärenden där han eller hon är jävig. Utgivare: Omsorgsförvaltningen Gäller från: lagakraftvunnet beslut Antagen av Omsorgsnämnden 2005-03-23, 32 Reviderad av Omsorgsnämnden (ON): 2006-10-25, 120, ON 2007-11-28, 211, ON 2008-03-26, 57, ON

Läs mer

Kap nr Ärende Lagrum Lägsta beslutsnivå Anmärkning

Kap nr Ärende Lagrum Lägsta beslutsnivå Anmärkning 1 2014-09-30 4.1 Handläggning Socialtjänst Beslut som fattats med stöd av delegation ska anmälas om inte annat anges under Anmärkning. Besluten lämnas till nämndsekreteraren. 4.1.1 Inleda utredning/ärende

Läs mer

Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämndens delegationsordning för arbetsmarknadskontoret

Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämndens delegationsordning för arbetsmarknadskontoret Delegationsordning 2016-02-18 Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämndens delegationsordning för arbetsmarknadskontoret AVN 2016/0022 Antagen av arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden den 18 februari

Läs mer

Uppföljningsrapport, oktober 2018

Uppföljningsrapport, oktober 2018 Uppföljningsrapport, oktober 2018 Resultaten som presenteras i denna rapport är preliminära SOCIALFÖRVALTNINGEN Ekonomiskt utfall Prognos oktober månad, socialnämnden: -5 mnkr (-6 mnkr) (Prognos inom parentes

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr F 11:2

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr F 11:2 TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr F 11:2 Von 3/2011, 61/2011 Dnr Von 2012/13 Von 2011.10001 Delegeringsregler för Vård- och omsorgsnämnden Gäller fr.o.m. den 20 januari 2011. Senaste ändringen

Läs mer

Åsa Sikberg (M) ordförande Viktoria Söderling (S) vice ordförande

Åsa Sikberg (M) ordförande Viktoria Söderling (S) vice ordförande Tid och plats 15 november 2018, kl. 13:00-14:30 i Kommunhuset, Lilla A-salen, Tierp Paragrafer 98-102 Utses att justera Agnetha Andersson (V) Beslutande Ledamöter Åsa Sikberg (M) ordförande Viktoria Söderling

Läs mer

SOCIALNÄMNDEN KALLELSE SOCIALNÄMNDEN. Tid Onsdagen den 2 januari 2019 kl. 10:00 Plats Sessionssalen, stadshuset, plan 6

SOCIALNÄMNDEN KALLELSE SOCIALNÄMNDEN. Tid Onsdagen den 2 januari 2019 kl. 10:00 Plats Sessionssalen, stadshuset, plan 6 1 (6) SOCIALNÄMNDEN KALLELSE 2018-12-12 SOCIALNÄMNDEN Tid Onsdagen den 2 januari 2019 kl. 10:00 Plats Sessionssalen, stadshuset, plan 6 Är Du förhindrad att närvara meddelar Du nämndsekreterare Inge Cedergren

Läs mer

Dnr SN13/25 RIKTLINJER. Riktlinjer för handläggning inom missbruks- och beroendevården. Antagen av socialnämnden 2013-11-07

Dnr SN13/25 RIKTLINJER. Riktlinjer för handläggning inom missbruks- och beroendevården. Antagen av socialnämnden 2013-11-07 Dnr SN13/25 RIKTLINJER för handläggning inom missbruks- och beroendevården socialnämnden 2013-11-07 Dnr SN13/25 2/6 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Mål och inriktning... 3 3 Utredning och handläggning...

Läs mer

Riktlinjer för handläggning enligt SoL för personer med psykisk funktionsnedsättning

Riktlinjer för handläggning enligt SoL för personer med psykisk funktionsnedsättning Datum Nämnd, förvaltning 2016-02-29 Socialnämnden Riktlinjer för handläggning enligt SoL för personer med psykisk funktionsnedsättning Beslutad av socialnämnden 2010-06-22 Reviderad 2014-05-20, 55 Reviderad

Läs mer

Ekonomiskt bokslut per september 2016

Ekonomiskt bokslut per september 2016 OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Ida Sverkersson 2016-10-14 OSN-2016-0108 Omsorgsnämnden Ekonomiskt bokslut per september 2016 Förslag till beslut Omsorgsnämnden föreslås besluta att

Läs mer

DELEGATIONSORDNING OMSORGSNÄMNDEN LILLA EDETS KOMMUN. Socialförvaltningen. Dnr Dpl 2011/ON

DELEGATIONSORDNING OMSORGSNÄMNDEN LILLA EDETS KOMMUN. Socialförvaltningen. Dnr Dpl 2011/ON Dnr Dpl 2011/ON060 700 LILLA EDETS KOMMUN Socialförvaltningen DELEGATIONSORDNING Antagen 2011-04-18 Dnr: 2011/ON060 Reviderad 2011-05-23 Reviderad 2015-10-26 82 Reviderad 2011-10-03 Reviderad 2016-01-19

Läs mer

Detta styrdokument beslutades av vård- och omsorgsnämnden

Detta styrdokument beslutades av vård- och omsorgsnämnden Riktlinjer som stöd för Handläggning enligt lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS och enligt SOL för personer under 65 år. 1 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Målgrupp... 3

Läs mer

Rutin utredning 11:1 barn

Rutin utredning 11:1 barn Ansvarig för rutin: Avdelningschef Individ- och familj Upprättad (av vem och datum) Helena Broberg, enhetschef Reviderad (av vem och datum) Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens ledningsgrupp,

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2018-12-07 Sida 1(1) Vård och omsorg Kenneth Lindhe 0479528233 kenneth.lindhe@osby.se Budgetuppföljning 2018 Dnr VON/2018:34 042 Vård och omsorg förslag till Vård och omsorgsnämnden

Läs mer

Plats och tid Sociala omsorgsförvaltningen på Bryggaregatan 15, kl. 18.00-18.50. Tjänstgör för Anna Christensen (M)

Plats och tid Sociala omsorgsförvaltningen på Bryggaregatan 15, kl. 18.00-18.50. Tjänstgör för Anna Christensen (M) PROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Sociala omsorgsförvaltningen på Bryggaregatan 15, kl. 18.00-18.50. Omfattning 86-99 ande ledamöter Yvonne Persson (S) Wiwi Roswall (M) Gunbritt Johansson (V) Ismeta Dzafic

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr C 14:3

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr C 14:3 0 TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr C 14:3 Kf 189/2014, Kf 8/2017 Dnr Ks 2014/322 REGLEMENTE FÖR VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Antaget av kommunfullmäktige den 15 december 2014, Kf 189. Gäller

Läs mer

7.3. Socialtjänst - Funktionsnedsättning (SoL, LSS, HSL m.m.)

7.3. Socialtjänst - Funktionsnedsättning (SoL, LSS, HSL m.m.) 1 7.3. Socialtjänst - Funktionsnedsättning (, LSS, HSL m.m.) Ändegrupp Lagrum Lägsta delegat Kommentar 7.3.1 Beslut att inleda utdning. 7.3.2 Beslut att inte inleda utdning. 11 kap 1 4 kap 1 och 2 7.3.3

Läs mer

Svedala kommuns 4:09 Författningssamling

Svedala kommuns 4:09 Författningssamling Svedala kommuns 4:09 Författningssamling Delegationsförteckning för myndighetsnämnden för socialtjänst och antagen av myndighetsnämnden 2004-06-17, 51, Gäller från med ändring 2005-11-17, 49, 2006-04-26,

Läs mer

Socialnämnden

Socialnämnden 50 Redovisning av plan för social hållbarhet... 2 51 Redovisning av delegationsbeslut enl. 35 Kommunallagen... 3 52 Budgetuppföljning... 4 53 Delgivningar... 5 54 Verksamhetsinformation... 6 55 Tillsyn

Läs mer

Kommunkontoret, klockan 16:00-17:30. Eric Henriksson, S Vanja Persson, FP Åsa Törnkvist, FP Birgit Nilsson, C. Birgitta Johansson, C

Kommunkontoret, klockan 16:00-17:30. Eric Henriksson, S Vanja Persson, FP Åsa Törnkvist, FP Birgit Nilsson, C. Birgitta Johansson, C Socialnämnden 2014-10-14 1(12) Plats och tid Kommunkontoret, klockan 16:00-17:30 Beslutande Ledamöter Eric Henriksson, S Vanja Persson, FP Åsa Törnkvist, FP Birgit Nilsson, C Tjänstgörande ersättare Birgitta

Läs mer

Uppföljningsrapport, juli 2018

Uppföljningsrapport, juli 2018 Uppföljningsrapport, juli 018 Resultaten som presenteras i denna rapport är preliminära SOCIALFÖRVALTNINGEN Ekonomiskt utfall Prognos juli månad, socialnämnden: - mnkr (-11 mnkr) Efter juli månad visar

Läs mer

Delegationsordning. Socialtjänsten, Piteå kommun

Delegationsordning. Socialtjänsten, Piteå kommun Delegationsordning Socialtjänsten, Piteå kommun Reviderad 2012-05-25 Socialtjänstlagen m m Nr Ärende Lagrum Delegat Anmärkning 1 1.1 Socialtjänstlagen Boende Beslut om särskilt boende - jämkning av avgifter

Läs mer

4.1 Handläggning SoL. Kap nr Ärende Lagrum Lägsta beslutsnivå Inleda utredning/ärende rörande barn

4.1 Handläggning SoL. Kap nr Ärende Lagrum Lägsta beslutsnivå Inleda utredning/ärende rörande barn 4.1 Handläggning SoL Kap nr Ärende Lagrum Lägsta beslutsnivå 4.1.1 Inleda utredning/ärende rörande barn 11 kap 1 SoL - efter inkommen anmälan 1:e soc sekr - efter inkommen ansökan Soc sekr Anmärkning Inleda

Läs mer

Ekonomisk prognos Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden

Ekonomisk prognos Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden Ekonomisk prognos 2019 Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Ekonomisk utveckling under året...4 Budgetavvikelse...4 Verksamhetsmått...4 Analys av avvikelse i förhållande

Läs mer

Sektorn för socialtjänst. Sektorschef Lena Lager

Sektorn för socialtjänst. Sektorschef Lena Lager Sektorn för socialtjänst Sektorschef Lena Lager Uppdrag Socialtjänsten ska bidra till goda och jämlika levnadsvillkor hela livet för människor som bor och vistas i kommunen Yttersta skyddsnätet - ansvar

Läs mer

Delegationsordning för vård- och omsorgsnämnden avseende vård- och omsorgskontoret

Delegationsordning för vård- och omsorgsnämnden avseende vård- och omsorgskontoret 1 Delegationsordning för vård- och omsorgsnämnden avseende vård- och omsorgskontoret Antagen av vård- och omsorgsnämnden 2011-05-31, 54 Reviderad av vård- och omsorgsnämnden 2012-09-25, 128 Reviderad av

Läs mer

Reglemente för Humanistiska nämnden

Reglemente för Humanistiska nämnden Reglemente för Humanistiska nämnden 1 Antagen av kommunfullmäktige den 20 december 2010 213. Ändringar gjorda under punkt 3.2 beslutade av kommunfullmäktige den 16 december 2013 199. 1 Gemensamma bestämmelser

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr C 11:1

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr C 11:1 TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr C 11:1 Von 3/2011, 61/2011, 26/2015, 24/2016 Dnr Von 2012/13 VON 88/2016 Von 2011.10001 Delegeringsregler för Vård- och omsorgsnämnden Gäller fr.o.m. den

Läs mer

Delegationsordning för Omsorgsnämnden

Delegationsordning för Omsorgsnämnden Delegationsordning för Omsorgsnämnden Antagna av omsorgsnämnden 2013-03-25 Att gälla fr o m 2013-04-01 Delegering Vissa ärenden inom omsorgsnämndens ansvarsområden får delegeras till någon annan att fatta

Läs mer