Utredning med anledning av rapporterad brist i omsorg, brist i tillsyn enligt 24 b LSS

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utredning med anledning av rapporterad brist i omsorg, brist i tillsyn enligt 24 b LSS"

Transkript

1 Vård- och omsorgsnämndens handling nr 15/2014 UTREDNING 1 (6) Vår handläggare Lars Olsson, utredare Ert datum Er beteckning Utredning med anledning av rapporterad brist i omsorg, brist i tillsyn enligt 24 b LSS Bakgrund Den 4 februari 2014 initierade chefen för utföraravdelningen att en utredning ska inledas på grund av inkommen avvikelse. Metod Utredningen presenterar först en sammanfattning av inkommen avvikelse. Därefter återges sammanställningar på samtal som utredare har genomfört med aktuell vårdtagare (AVT), aktuell vårdpersonal (AVP 1-4), granne, medboende samt enhetschef (EC). Utifrån informationen i de samtal som gjorts har genomgång av AVT:s genomförandeplan och riskanalys gjorts. Sammanfattning av inkommen avvikelse En granne lämnar uppgifter till personligt ombud om fysiska/psykiska övergrepp mot brukare som ägt rum den 28 januari Grannen uppger att personal har brottat ned brukaren som skriker i panik. Vidare uppges att personalen slagit brukaren i huvudet med en toffel. Intervjuer Samtal med AVT den 10 februari 2014 AVT uppger att denne sökt upp personal för att få hjälp med att läsa ett brev men att personalen inte vill hjälpa till med detta. AVT uppger sig ha blivit arg och hoppat på AVP 1 varpå AVP 2 försökt gå emellan. AVT har då hållit fast AVP 2 samtidigt som AVP 1 hållit fast AVT. Efter ett tag kommer ytterligare en personal (AVP 3) och håller fast AVT. Personalen lyfter ut AVT från kontoret. I samband med detta tror sig AVT ha fått de blåmärken på överarm och handled som denne också kan visa. AVT uppger att det är lite svårt att komma ihåg händelsen. När AVT får frågan om AVP 3 dragit AVTs tröjarmar över dennes händer för att AVT inte skulle kunna skada någon bekräftar AVT att det stämmer. Vid fråga om AVP 3 har slagit AVT med en toffel så är det inget som AVT kan komma ihåg. AVT påtalar att denne träffat AVP 3 i en butik några dagar efter och att båda då bad varandra om ursäkt. AVT tycker inte att personalen har gjort något fel i situationen. AVT känner sig, i efterhand, inte otrygg med någon i personalen.

2 UTREDNING 2 (6) AVT säger att ilskan inte var riktad mot något speciell personal utan mot att denne inte fick hjälp med brevet. AVT säger att denne tillsammans med personal arbetar med att AVT skall säga till när måendet är på väg att bli sämre för att personalen skall kunna hjälpa till på rätt sätt. Samtal med AVP 1 den 13 februari 2014 AVP 1 berättar att denne samt AVP 2 varit i tjänst. AVT uppges vid tillfället vara orolig för att denne inte fått pengar till provtagning. AVT är också orolig för att det kommit post till AVT:s sambo som AVT vill ha hjälp att läsa för att kunna berätta för sambo via telefon vad det står. AVP 1 nekar till att hjälpa till med detta då det inte handlar om post till AVT själv. AVP 1 uppger att detta agerande är något som gruppen kommit överens om. AVT frågar sedan efter AVP 3 men denne är på utbildning och skall komma senare. AVT är på väg ut men vänder plötsligt och försöker få tag i håret på AVP 1, misslyckas och försöker istället sparka och slå. AVP 2 försöker gå emellan och dra in AVP 1 på kontoret men då tar AVT istället tag i AVP 2:s hår. AVT kastar de saker denne kan komma åt, bland annat fanns en sax framme. AVP 1 tar tag i den fria armen på AVT och håller fast den upp på ryggen. AVP 1 lyckas ringa 112 för att larma polis. AVP 1 försöker hela tiden prata med AVT men det gick inte att få kontakt med denne. Uppskattningsvis 20 minuter senare kommer AVP 3 till platsen. Denne försöker bända loss AVT:s fingrar från AVP 2s hår. AVP 3 får loss fingrarna från håret och sätter sig ned på golvet med AVT. AVP 3 drar i AVT:s armar och AVP 1 skjuter på för att få ut AVT från kontoret. AVT skriker att denne ville ha sin toffel varpå AVP 1 kastade ut denna till AVT. AVP 1 uppger att det vanligen går att se tidiga tecken på AVT när ett utbrott likt detta kan komma men att det denna gång inte fanns några sådana tecken. AVP 1 uppger vidare att AVT har en svår situation omkring sig där denne kan känna sig pressad. Samtal med AVP 2 den 11 februari 2014 AVT är orolig över sin sambos post då denne bor mycket på annan ort och vill att AVT läser vad som står. De har tillsammans svårt att förstå innehållet i posten. AVT vill att personalen skall hjälpa till med detta. Personalen nekar hjälp då det handlar om sambons post. AVT blir då plötsligt arg och försöker slå mot AVP 1. AVP 2 går då emellan och försöker få in AVP 1 på kontoret för att skydde denne. AVT tar då tag i AVP 2s hår och håller fast. Alla hamnar inne på kontoret. AVP 1 håller fast AVT:s andra arm i ett polisgrepp för att ingen skall komma till skada. AVT håller kvar sitt grepp omkring AVP 2s hår. I tumultet lyckas personal larma securitas. I detta läge försöker AVP 2 att vädja till AVT att släppa. AVT är dock svår att få kontakt med. Händelsen inleds omkring omkring kommer AVP 3 till platsen. AVP 2 ropar på AVP 3 som kommer in på kontoret. AVP 3 försöker då bända loss AVT:s fingrar och skriker släpp. AVP 3 lyckas med detta varpå AVP 3

3 UTREDNING 3 (6) och AVP 1 försöker få ut AVT från kontoret. Dörren stängs och AVP 2 ser inte mer av händelsen. AVP 2 hör dock att det dunsar utanför som att någon sätter sig på golvet. AVP 2 hör också AVP 3 skrika till annan brukare att gå in till sig. Efter ett tag lugnar sig AVT. AVT går sedan in till sig. AVP 2 vet ej om någon personal följde denne in. Efter detta kommer polis och mobila teamet till platsen och tar med sig AVT. AVT blir inlagd. AVP 2 uppger att händelsen kom oväntat. AVT har tidigare haft utbrott men då kastat saker. Att handgripligen gå på personal är något nytt. Personalen tillsammans med AVT jobbar med att se tidiga tecken på när AVT mår dåligt för att kunna förebygga liknande händelser. Vid detta tillfälle uppger AVP 2 att inga tidiga tecken kunde ses. Utifrån detta anser AVP 2 att de inte kunnat agera annorlunda. Den rutin som finns i situationer av hot och våld är att personalen låser in sig och avvaktar situationen. AVT lugnar sig då oftast. Denna gång kunde personalen inte komma undan och låsa in sig då AVT redan befann sig i lägenheten. AVP 2 uppger att det i övrigt har fungerat bra för AVT i boendet långa stunder. AVP 2 uppfattar att det är när det rör ihop sig i AVT:s omgivning som problem uppstår. Det fungerar dåligt med AVT:s förvaltare i den mening att denne inte alltid håller vad den lovat eller kommer med oklara besked om när AVT skall få pengar. AVP 2 är av uppfattningen att AVT behöver klara besked. Det förekommer också oroligheter omkring AVT:s sambo. Ett tredje orosmoment uppges vara en granne till AVT. Denne bjuder ofta in AVT och andra brukare. AVP 2 uppger att AVT ofta har svårt att veta om det är grannen eller personalen som talar sanning då de talar emot varandra. Personalen försöker stötta AVT i kontakten med såväl förvaltare, sambo som granne. AVP2 uppger att AVT ofta själv vill lägga in sig för vård för att komma undan det som rör till det. Samtal med AVP 3 den 11 februari 2014 AVP 3 kommer till arbetsplatsen och hör då någon på kontoret. AVP 3 går in och finner att AVT håller fast AVP 2 i håret och trycker dennes huvud mot bordet. AVP 1 håller i AVT för att inget mer skall hända. AVP 3 säger åt AVT att släppa samtidigt som denne försöker att bända loss händerna från håret. AVP 3 får loss AVT:s händer och sätter ned denne på golvet. AVP 3 drar ut AVT från kontoret. AVT försöker pånytt slå efter AVP 1. AVP 3 drar AVT:s tröjärmar över dennes händer och håller i för att AVT inte skall kunna slå mer. AVP 3 säger sig inte ha rört någon toffel. Vid ett tillfälle kastar AVP 1 ut en toffel då medboende ropar efter denna. AVT lugnar tillsist ner sig och går in till sig. AVT kommer sedan tillbaka till AVP 3 och ber om hjälp.

4 UTREDNING 4 (6) AVP 3 uppger att AVT gjort liknande utfall tidigare när denne mått dåligt. Vid bra mående är det inget problem och AVT klarar då det mesta själv. AVP 3 lyfter upp situationen omkring AVT:s sambo som en utlösande faktor för dåligt mående. Även situationen omkring en granne lyfts fram. Personalen tillsammans med AVT jobbar med att se tidiga tecken på dåligt mående hos AVT. I de fall det kan vara risk för ett utfall försöker personalen få in AVT i dennes lägenhet. Oftast behöver AVT vara ensam för att lugna sig. AVP 3 känner att denne agerat korrekt i situationen och inte kunnat göra på annat sätt. Alternativet hade varit att påkalla hjälp och lämnat sina kollegor ensamma. AVP 3 påtalar här också det faktum att larmet hade gått till securitas men att de kom först vid Polisen var de som först kom till platsen men då hade AVT redan lugnat sig. Mobila teamet kom till sist och tog med AVT. Samtal med granne den 13 mars 2014 Grannen uppger sig ha hört oljud i trapphuset och går ut och ser vad som händer. Grannen säger sig då se AVP 3 i tumult med AVT. Grannen uppger att AVP 3 är hårdhänt och skriker mot AVT. Grannen uppger också att AVP 3 slår AVT i huvudet med en toffel. Grannen skriker att denne kommer ringa polisen. AVP 3 skriker då till grannen att grannen inte skall ringa någon polis. Flera medboende ser händelsen. Grannen uppger att denne blir rädd för AVP 3. Efter händelsen kommer AVT in till grannen och berättar om vad som hänt. Grannen ser ingen annan personal i händelsen. Samtal med medboende den 11 februari 2014 Medboenden gick förbi gemensamhetslägenheten och hörde bråket. Den medboende ser när personal drar i AVT. AVP 3 skriker släpp då AVT håller i AVP 2:s hår. AVP 3 säger att det gör lika ont på alla. AVP 3 mycket arg. Den medboende uppger att AVT skrek och var ledsen innan polisen/securitas/mobila teamet kom till platsen. Den medboende berättar vidare om att denne inte sett hela situationen då denne gått in till sin egen lägenhet medan det pågick. Samtal med EC den 10 februari 2014 EC uppger att en personal varit på utbildning när händelsen började. Normalt arbetar tre personer denna tid men det är ofta någon borta på utbildning eller brukaraktivitet. Det är inget som normalt utgör ett problem. Angående händelsen så jobbar personalgruppen med att se tidiga tecken på dåligt mående hos AVT. Denna gång kunde inte dessa tidiga tecken ses. Detta gjorde att personalen inte hann agera utifrån plan. EC uppger brister i larm då personal tryckt på larmet och väktare inte anlände förrens vid EC har bokat träff med securitas för att diskutera problemet.

5 UTREDNING 5 (6) Genomförandeplan och riskanalys omkring AVT har gåtts igenom, uppdatering pågår. Handledare med fokus på hot och våld har satts in för personalen. I övrigt uppger EC att AVT har en situation där denne ofta är inlagd för vård. AVT lägger in sig själv vid dåligt mående. Det är svårt att finna en aktivitet/sysselsättning till AVT som motiverar denne till att delta. AVT har fått hjälp med ny kontakt på vuxenhabiliteringen. Samtal med AVP 4 den 24 mars 2014 AVP 4 var inte med vid den aktuella händelsen men är kontaktperson till AVT. AVP 4 uppger att AVT fått ny samtalskontakt från öppenvården som kommer hem till AVT. Det tycks fungera bra. Arbete pågår med att uppdatera genomförandeplanen där AVT själv skall vara delaktig. AVP 4 berättar att det finns en strategi om att göra det tydligt för AVT vad personalen kan hjälpa AVT med och inte. Ett område som uppmärksammats är att personalen inte hjälper AVT:s sambo utan bara AVT. Ett annat område är att ekonomiska frågor hänvisas till förvaltare. Samtal har genomförts med förvaltare omkring detta. Genomförandeplan Det framgår av genomförandeplanen att AVT, vid dåligt mående, inte kan hantera sociala relationer. Det framgår vidare att personalen skall hjälpa AVT i att motivera till lagom aktivitet och att stödja AVT i relationer. Riskanalys Riskanalysen lyfter hur personalen skall stötta AVT i en situation av dåligt mående och att risk för utåtagerande beteende finns. Sammanfattning av händelsen och bedömning AVT går till personal för att få hjälp att läsa och förstå post som kommit till AVTs sambo. Sambon bor på annan ort och vill att AVT framför vad det står över telefon. Personal nekar hjälp med hänvisning till att det är sambons post och inte AVTs. AVT är på väg ut men blir arg vänder och försöker få tag i en personals hår. Det är två personal närvarande (AVP 1 och AVP 2). AVP 2 går då emellan och försöker få in AVP 1 på kontoret för att skydde denne. AVT tar tag i AVP 2s hår och håller fast. Alla hamnar inne på kontoret. AVT håller kvar sitt grepp omkring AVP 2s hår och pressar ned denne mot ett bord. AVT tar de saker denne kan komma åt och kastar omkring sig. AVP 1 håller fast AVTs andra arm mot dennes rygg för att ingen skall komma till skada. Bland annat finns en sax framme som AVP 1 är orolig för. I tumultet kan personalen larma securitas och polis. AVP 2 försöker att vädja till AVT att släppa. AVT är dock svår att få kontakt med. Händelsen inleds omkring omkring kommer ytterligare en personal, AVP 3 till platsen. AVP 2 ropar på AVP 3 som kommer in på kontoret. AVP 3 försöker då bända loss AVTs fingrar och skriker släpp. AVP 3 lyckas med detta varpå AVP 3 och AVP 1 försöker få ut AVT

6 UTREDNING 6 (6) från kontoret. AVP 3 drar AVT i armarna medan AVP 1 skjuter på. När de kommer ut från kontoret med AVT fortsätter AVP 3 att hålla fast AVTs armar. AVP 3 har här dragit AVTs tröjarmar över dennes händer och håller i för att AVT skall lugna sig. Flera medboenden och en granne är närvarande vid olika skeden av händelsen. En granne uppger att AVP 3 har slagit AVT i huvudet med en toffel. Detta är inget som kan styrkas av vare sig personal, medboende eller AVT själv. Personal på plats, brukaren själv samt medboende lämnar samstämmiga uppgifter om själva händelsen. Det är tydligt att det har rört sig om en svårhanterad situation. Utredningen visar att rutiner finns för att stötta AVT vid dåligt mående för att undvika eller lindra situationer som denna. Dock verkar det som att det dåliga måendet inte varit tydligt vid detta tillfälle och personalen inte kunnat se de tidiga tecknen varför de blivit överrumplade. Utredningen visar att AVTs livssituation innehåller många faktorer som kan leda till stress. I detta fall var den utlösande faktorn att AVT inte fått hjälp med posten till sin sambo. Personal framför att det finns överenskommelse om att inte hjälpa AVT med denna men att viss personal kanske ändå gör det. Det är viktigt att detta tydliggörs och att såväl AVT som samtlig personal är överens om vad som gäller. Denna tydlighet bör gälla även övrigt stöd som AVT får eller inte får. Åtgärdsplan Väl uppbyggt system med kontaktperson finns för AVT. AVT har möjlighet till stödsamtal omkring händelsen med denne. Skriftliga överenskommelser omkring, för AVT, viktiga områden har tagits fram. Dessa klargör personalens respektive AVTs ansvar inom varje område. Ny samtalskontakt för AVT hos öppenvårdsteamet är etablerad. Arbete pågår med att finna sysselsättning till AVT. Försök pågår med att finna en mer lättillgänglig läkarkontakt till AVT än den som finns idag. Genomgång av riskanalys och genomförandeplan utifrån situationen pågår. Inköp av nya larm har gjorts. Genomgång av larmen och dess funktion har gjorts med personalgruppen. Kurs om hot och våld kommer att genomföras för personalen under april-maj Justeringar av schemat som gör att inget ensamarbete förekommer har genomförts. Handledning för personalgruppen med fokus på hot och våld har inletts. Utbildning inom neuropsykiatri för personalen. Lars Olsson Utredare

Utredning med anledning av rapporterad brist i omsorg, brist i tillsyn enligt 24 b LSS (Lex Sarah)

Utredning med anledning av rapporterad brist i omsorg, brist i tillsyn enligt 24 b LSS (Lex Sarah) UTREDNING 1 (5) Vår handläggare Lars Olsson, utredare Ert datum Er beteckning Utredning med anledning av rapporterad brist i omsorg, brist i tillsyn enligt 24 b LSS (Lex Sarah) Bakgrund Den 23 januari

Läs mer

Utredning med anledning av rapporterad brist i omvårdnad enligt 14 kap. 3 SoL (Lex Sarah)

Utredning med anledning av rapporterad brist i omvårdnad enligt 14 kap. 3 SoL (Lex Sarah) Vård- och omsorgsnämndens handling nr 17/2014 UTREDNING 1 (5) Vår handläggare Emma Odén, utredare Ert datum Er beteckning Utredning med anledning av rapporterad brist i omvårdnad enligt 14 kap. 3 SoL (Lex

Läs mer

Utredning med anledning av rapporterad brist i omvårdnad enligt 14 kap 3 SoL (Lex Sarah)

Utredning med anledning av rapporterad brist i omvårdnad enligt 14 kap 3 SoL (Lex Sarah) Vård- och omsorgsnämndens handling nr 16/2014 UTREDNING 1 (5) Vår handläggare Emma Odén, utredare Ert datum Er beteckning Utredning med anledning av rapporterad brist i omvårdnad enligt 14 kap 3 SoL (Lex

Läs mer

Utredning med anledning av rapporterat missförhållande enligt 14 kap 3 SoL (Lex Sarah)

Utredning med anledning av rapporterat missförhållande enligt 14 kap 3 SoL (Lex Sarah) UTREDNING 1 (6) Vår handläggare Katarina Hagdahl, medicinskt ansvarig sjuksköterska Lars Olsson, utredare Ert datum Er beteckning Utredning med anledning av rapporterat missförhållande enligt 14 kap 3

Läs mer

Utredning med anledning av rapporterat missförhållande enligt 14 kap 3 SoL (Lex Sarah)

Utredning med anledning av rapporterat missförhållande enligt 14 kap 3 SoL (Lex Sarah) UTREDNING 1 (7) Vår handläggare Katarina Hagdahl, medicinskt ansvarig sjuksköterska Emma Odén, utredare Ert datum Er beteckning Utredning med anledning av rapporterat missförhållande enligt 14 kap 3 SoL

Läs mer

Utredning med anledning av rapporterat missförhållande enligt 14 kap 3 SoL (Lex Sarah)

Utredning med anledning av rapporterat missförhållande enligt 14 kap 3 SoL (Lex Sarah) UTREDNING 1 (8) Vår handläggare Lars Olsson, utredare Ert datum Er beteckning Utredning med anledning av rapporterat missförhållande enligt 14 kap 3 SoL (Lex Sarah) Bakgrund Den 17 juni 2014 initierade

Läs mer

Utredning med anledning av rapporterad brist i utförande av insats (utebliven insats) enligt 14 kap. 3 SoL (Lex Sarah)

Utredning med anledning av rapporterad brist i utförande av insats (utebliven insats) enligt 14 kap. 3 SoL (Lex Sarah) UTREDNING 1 (5) Vår handläggare Lars Olsson, utredare Ert datum Er beteckning Utredning med anledning av rapporterad brist i utförande av insats (utebliven insats) enligt 14 kap. 3 SoL (Lex Sarah) Bakgrund

Läs mer

Utredning med anledning av rapporterat missförhållande enligt 14 kap 3 SoL (Lex Sarah)

Utredning med anledning av rapporterat missförhållande enligt 14 kap 3 SoL (Lex Sarah) Vård- och omsorgsnämndens handling nr 1/2012 UTREDNING 1 (6) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Vår handläggare Ert datum Er beteckning Johanna Wennerth, utredare Utredning med anledning av rapporterat missförhållande

Läs mer

Handlingsplan hot och våld, Uddevalla gymnasieskola

Handlingsplan hot och våld, Uddevalla gymnasieskola Handlingsplan hot och våld, Uddevalla gymnasieskola I samhället i stort och på arbetsplatser förekommer idag situationer där arbetstagare och elever utsätts för våld eller hot om våld. Våld och hot i arbetsmiljön

Läs mer

J tillfrågas om varför hon nu, så här långt efteråt, velat anmäla sig själv för hon ljugit om våldtäkten som Lars Tovsten dömdes för?

J tillfrågas om varför hon nu, så här långt efteråt, velat anmäla sig själv för hon ljugit om våldtäkten som Lars Tovsten dömdes för? Lars Tovsten Från: Josefine Svensson Skickat: den 8 december 2012 17:10 Till: Lars.tovsten@gmail.com Ämne: Re: Förhöret... Här kommer kopian. Den 30 okt 2012 15:46 skrev

Läs mer

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Kapitel 2 - Brevet 6-7 Kapitel 3 - Nycklarna 8-9 Kapitel 4 - En annan värld 10-11 Albin Kapitel 5 - En annorlunda vän 12-13 Kapitel 6 - Mitt uppdrag 14-15 Kapitel 7 -

Läs mer

Trakasserier, hot och våld mot förtroendevalda

Trakasserier, hot och våld mot förtroendevalda Trakasserier, hot och våld mot förtroendevalda Innehåll: 1. Introduktion 2. Vem gör vad i säkerhetsarbetet 3. Att förebygga trakasserier, hot och våld 4. Riskbedömning vid möten 5. Vad ni kan/bör göra

Läs mer

Tävlingsbidrag till kvalitetspris Vård och Omsorg 2010. Samverkan i arbetet mot Våld i nära relationer

Tävlingsbidrag till kvalitetspris Vård och Omsorg 2010. Samverkan i arbetet mot Våld i nära relationer Tävlingsbidrag till kvalitetspris Vård och Omsorg 2010 Samverkan i arbetet mot Våld i nära relationer Birgit Ahlberg Familjerådgivningen, Karolina Frick Fältsekreterare, Eleonora Karlsson Kurator LSS,

Läs mer

Hot och våld. Fastställt av: Förvaltning Gäller från: 2008-05-28 Senast redigerat:

Hot och våld. Fastställt av: Förvaltning Gäller från: 2008-05-28 Senast redigerat: Hot och våld HANDLINGSPLAN VID EKONOMISEKTIONEN Det är sällan ekonomisektionen utsätts för hot och våld. Det är dock viktigt att det finns en beredskap om det skulle ske. Rutiner och förhållningssätt All

Läs mer

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass.

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Jag har en kompis i min klass han är skit snäll mot

Läs mer

FÖRSTA HJÄLPEN VID ORO FÖR ETT BARN

FÖRSTA HJÄLPEN VID ORO FÖR ETT BARN FÖRSTA HJÄLPEN VID ORO FÖR ETT BARN Barn i utsatta situationer behöver trygga sammanhang, med vuxna som uppmärksammar och agerar när något inte står rätt till. Men, vad kan man göra vid oro för att ett

Läs mer

IRRITATION OCH ILSKA TRÄFF 3 VISA VÄGEN

IRRITATION OCH ILSKA TRÄFF 3 VISA VÄGEN IRRITATION OCH ILSKA Alla föräldrar blir arga på sitt barn ibland. Det är naturligt och något som alla kan förstå. Vad du gör när du är arg har betydelse för barnet. Vad finns det som kan vara dåligt med

Läs mer

Policy och handlingsplan vid våld och hot i Orust kommun

Policy och handlingsplan vid våld och hot i Orust kommun FÖRFATTNINGSSAMLING (8.1.4) Policy och handlingsplan vid våld och hot i Orust kommun Dokumenttyp Riktlinjer Ämnesområde Säkerhet Ägare/ansvarig Personalchef Antagen av KS 2006-05-03 74 Revisions datum

Läs mer

Brukarrevision. Länsmanstorget 1 Västra Hisingen

Brukarrevision. Länsmanstorget 1 Västra Hisingen Brukarrevision Länsmanstorget 1 Västra Hisingen 2014 INLEDNING Syftet med brukarrevisionsarbetet är att söka finna nya och bättre sätt att ta reda på vad de vi är till för inom verksamhetsområdet funktionshinder

Läs mer

Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer

Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer HANDLEDNING Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer Utgiven mars 2014 av Polisen. Materialet är framtaget av Polisen i samarbete med Brottsförebyggande rådet, Brå. HANDLEDNING Eva

Läs mer

Brukarrevision. Kumleskärsgatan Stöd- och service boende Västra Göteborg

Brukarrevision. Kumleskärsgatan Stöd- och service boende Västra Göteborg Brukarrevision Kumleskärsgatan Stöd- och service boende Västra Göteborg 2015 INLEDNING Syftet med brukarrevisionsarbetet är att söka finna nya och bättre sätt att ta reda på vad de vi är till för inom

Läs mer

BRA information till alla ledare/anställda i KSS

BRA information till alla ledare/anställda i KSS KSS handlingsplan för akuta situationer som kan uppkomma under våra aktiviteter: En akut situation kan innebära många olika saker. Det kan vara en kränkning som sker mellan unga under pågående aktivitet

Läs mer

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Bakrund.2 Syfte,frågeställning,metod...3 Min frågeställning..3 Avhandling.4,

Läs mer

Affektsmitta och lågaffektivt bemötande

Affektsmitta och lågaffektivt bemötande Tydliggörande pedagogik - en introduktion Malmö stad Stadskontoret FoU Malmö socialt hållbar utveckling 2014-08-14 Affektsmitta och lågaffektivt bemötande Affektsmitta Vi har alla erfarenhet av att bli

Läs mer

Bilaga till FoU-rapport 2014:2. PERSONALENS UPPLEVELSE AV HEMSJUKVÅRD. Samverkan

Bilaga till FoU-rapport 2014:2. PERSONALENS UPPLEVELSE AV HEMSJUKVÅRD. Samverkan Bilaga 5. Samtliga kommentarer till frågorna om SAMVERKAN Härnösand -Vi skulle behöva träffas regelbundet, tex 1g/mån. och gå igenom brukare vi är oroliga över. Sådana möten hade vi förr. ( 10 år sen!!)

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

Granskningsrapport Brukarrevision. Storås akutboende

Granskningsrapport Brukarrevision. Storås akutboende Granskningsrapport Brukarrevision Storås akutboende 2017 INLEDNING Syftet med brukarrevisionsarbetet är att söka finna nya och bättre sätt att ta reda på vad de vi är till för inom verksamhetsområdena

Läs mer

Av: Nils Åkerblom AV NILS ÅKERBLOM

Av: Nils Åkerblom AV NILS ÅKERBLOM AV NILS ÅKERBLOM KAPITEL 1 Skolan börjar Hej jag heter Joel Nilsson. Jag är 10 år och gillar att spela fotboll. Jag går på Talbacka skolan. Jag har ganska mörkt hår och är 140 cm lång. Jag har en kompis

Läs mer

Vård och omsorg, Staffanstorps kommun

Vård och omsorg, Staffanstorps kommun RAPPORT Vård och omsorg, Staffanstorps kommun Datum: 2014-09-15 Susanne Bäckström, enhetschef Alexandra Emanuelsson, kvalitetsutvecklare Gustav Blohm, kvalitetsutvecklare 2(13) Intervjuer med boende Genomförande

Läs mer

Krisens psykologiska dimensioner

Krisens psykologiska dimensioner Speldag RSK 2014 Krisens psykologiska dimensioner Klar Gruvolycka, Kursk Mindre brand Bristande kontroll Personlig kontroll Toxisk / strålningsolycka Kontaminering av vattendrag Oklar En risk tolkas också

Läs mer

Uppföljning av åtgärdsplan utifrån Staffanstorps kommuns kvalitetsuppföljning den 2009-05-28 Ordinärt boende, Kommunal resultatenhet

Uppföljning av åtgärdsplan utifrån Staffanstorps kommuns kvalitetsuppföljning den 2009-05-28 Ordinärt boende, Kommunal resultatenhet RAPPORT 1(6) 2011-11-02 HUMANISTISK SERVICE VÅRD OCH OMSORG Uppföljning av åtgärdsplan utifrån Staffanstorps kommuns kvalitetsuppföljning den 2009-05-28 Ordinärt boende, Kommunal resultatenhet Våren 2009

Läs mer

Varningssignaler och råd

Varningssignaler och råd Varningssignaler och råd Innan första slaget Var uppmärksam på hans kvinnosyn Lyssna när din partner talar om kvinnor i allmänhet, om han kommenterar hur de klär sig och hur han värderar kvinnliga kollegor.

Läs mer

Kom igång med utbildningen säkervardag.nu!

Kom igång med utbildningen säkervardag.nu! GUIDE Kom igång med utbildningen säkervardag.nu! Det här dokumentet riktar sig till dig som ansvarar för att personalen får utbildning på ett företag eller till dig som utbildar i arbetsmiljöfrågan hot

Läs mer

Riktlinjer vid olyckor, allvarliga tillbud eller dödsfall på arbetsplatsen.

Riktlinjer vid olyckor, allvarliga tillbud eller dödsfall på arbetsplatsen. Riktlinjer vid olyckor, allvarliga tillbud eller dödsfall på arbetsplatsen. Innehåll Situationer som kan utlösa krisreaktioner... 1 Andra händelser som kan innebära stark psykisk påfrestning... 1 Krisreaktioner...

Läs mer

Bildstöd till 12 frågor om formuläret Traumareaktioner - 12 frågor

Bildstöd till 12 frågor om formuläret Traumareaktioner - 12 frågor Bildstöd till 12 frågor om formuläret Traumareaktioner - 12 frågor 1. Jag får jobbiga tankar, bilder eller ljud från det som hände som dyker upp i mitt huvud fast jag inte vill. Efter det att riktigt jobbiga

Läs mer

MÖTE MED TONÅRINGAR som har mist en förälder

MÖTE MED TONÅRINGAR som har mist en förälder MÖTE MED TONÅRINGAR som har mist en förälder Ulrica Melcher Familjeterapeut leg psykoterapeut & leg sjuksköterska FÖRE 21 ÅRS ÅLDER HAR VART 15:E BARN UPPLEVT ATT EN FÖRÄLDER FÅTT CANCER Varje år får 50

Läs mer

Simrishamns kommun st invånare Hög andel äldre. Historia med Simrishamnshemmet, stor LSSverksamhet

Simrishamns kommun st invånare Hög andel äldre. Historia med Simrishamnshemmet, stor LSSverksamhet Simrishamns kommun 19 387 st invånare Hög andel äldre Historia med Simrishamnshemmet, stor LSSverksamhet Hög inflyttning 7 boende - 45 lägenheter (1boende till med 6 lgh står färdigt sept 2018) Framgångsfaktorer:

Läs mer

För dig som varit med om skrämmande upplevelser

För dig som varit med om skrämmande upplevelser För dig som varit med om skrämmande upplevelser Om man blivit väldigt hotad och rädd kan man få problem med hur man mår i efterhand. I den här broschyren finns information om hur man kan känna sig och

Läs mer

Samtalsguide för att tydliggöra värdegrunden i planering av genomförandeplanen i Alingsås kommun Uppdaterad

Samtalsguide för att tydliggöra värdegrunden i planering av genomförandeplanen i Alingsås kommun Uppdaterad Samtalsguide för att tydliggöra värdegrunden i planering av genomförandeplanen i Alingsås kommun Uppdaterad 2017 05 22 Det här är en samtalsguide som är tänkt att vara ett stöd till dig som kontaktperson

Läs mer

Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt. Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp.

Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt. Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp. Förföljaren Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp. Var på din vakt och håll ögonen öppna, med sylvassa naglar

Läs mer

Handlingsplan vid KRISSITUATIONER. Små Hopp i Boden

Handlingsplan vid KRISSITUATIONER. Små Hopp i Boden Handlingsplan vid KRISSITUATIONER Små Hopp i Boden Innehållsförteckning Brand. 3 Olycksfall. 4 Hot och våld.. 5-6 Krisgrupp. 7 Krisgruppens uppgifter Planering av första tiden Information i akut skede..

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision. Angered Storåns Ängar

Granskningsrapport. Brukarrevision. Angered Storåns Ängar Granskningsrapport Brukarrevision Angered Storåns Ängar 2013 Nominerad till 2009 INLEDNING Syftet med brukarrevisionsarbetet är att söka finna nya och bättre sätt att ta reda på vad de vi är till för inom

Läs mer

Kapitel 1 - Hej Hej jag heter Karl. Jag är 10 år. Jag är rädd för Mimom. Han är en elev som går på min skola och han är dum mot mig.

Kapitel 1 - Hej Hej jag heter Karl. Jag är 10 år. Jag är rädd för Mimom. Han är en elev som går på min skola och han är dum mot mig. Av Simon Kapitel 1 - Hej Hej jag heter Karl. Jag är 10 år. Jag är rädd för Mimom. Han är en elev som går på min skola och han är dum mot mig. Jag bor på Galavägen 10 och jag har en lillasyster. Kapitel

Läs mer

Samtalsguide för att tydliggöra värdegrunden i planering av genomförandeplanen i Alingsås kommun

Samtalsguide för att tydliggöra värdegrunden i planering av genomförandeplanen i Alingsås kommun Samtalsguide för att tydliggöra värdegrunden i planering av genomförandeplanen i Alingsås kommun Det här är en samtalsguide som är tänkt att vara ett stöd till dig som kontaktperson vid planeringsamtal.

Läs mer

Att tolka och kartlägga smärta hos en person med intellektuell funktionsnedsättning

Att tolka och kartlägga smärta hos en person med intellektuell funktionsnedsättning Att tolka och kartlägga smärta hos en person med intellektuell funktionsnedsättning Mot mindre tvång och begränsningar Foto: Robert Churchill, Getty Images 1 Introduktion lärande exempel Det här lärande

Läs mer

ALEXANDRA BIZI. Flabelino. och flickan som inte ville sova. Illustrationer av Katalin Szegedi. Översatt av Carolin Nilsson

ALEXANDRA BIZI. Flabelino. och flickan som inte ville sova. Illustrationer av Katalin Szegedi. Översatt av Carolin Nilsson ALEXANDRA BIZI Flabelino och flickan som inte ville sova Illustrationer av Katalin Szegedi Översatt av Carolin Nilsson Lindskog Förlag et var en gång en flicka som drömde mardrömmar. Varje natt vaknade

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Vem ska jag möta, och hur kan jag vara nyfiken på och öppen för verksamhetsutövaren?

Vem ska jag möta, och hur kan jag vara nyfiken på och öppen för verksamhetsutövaren? KOMMUNIKATIONSGUIDE FÖRBERED DIG INFÖR TILLSYNSBESÖKET För att skapa bra förutsättningar just för mötet med verksamhetsutövaren och att kunna kommunicera med verksamhetsutövaren på ett bra sätt, läs och

Läs mer

HANDLINGSPLAN VID HOT- ELLER VÅLDSITUATIONER. Vård och omsorg Handikappomsorg SOCIALA OMSORGSFÖRVALTNINGEN

HANDLINGSPLAN VID HOT- ELLER VÅLDSITUATIONER. Vård och omsorg Handikappomsorg SOCIALA OMSORGSFÖRVALTNINGEN FÖRFATTNINGSSAMLING (8.4.1) HANDLINGSPLAN VID HOT- ELLER VÅLDSITUATIONER Vård och omsorg Handikappomsorg SOCIALA OMSORGSFÖRVALTNINGEN SOCIALA OMSORGSNÄMNDEN BESLUT 2007-02-20 23 Dokumenttyp Riktlinjer

Läs mer

Definition av hot och våld Ansvar Chefer med arbetsmiljöuppgifter

Definition av hot och våld Ansvar Chefer med arbetsmiljöuppgifter Policy avseende våld och hot om våld i arbetsmiljön vid Örebro universitet Universitetet är och ska vara en öppen och tillgänglig miljö. I denna öppna miljö förekommer ibland personer som bidrar till att

Läs mer

Granskningsrapport Brukarrevision. Stöd- och serviceboende Danska vägen 65D

Granskningsrapport Brukarrevision. Stöd- och serviceboende Danska vägen 65D Granskningsrapport Brukarrevision Stöd- och serviceboende Danska vägen 65D Örgryte-Härlanda SDF 2014 INLEDNING Syftet med brukarrevisionsarbetet är att söka finna nya och bättre sätt att ta reda på vad

Läs mer

Utbildningsmaterial kring bemötande av våld och hot om våld. Självskyddstekniker. B.Taylor H.Ekström. D.Blomkvist S.Widmark

Utbildningsmaterial kring bemötande av våld och hot om våld. Självskyddstekniker. B.Taylor H.Ekström. D.Blomkvist S.Widmark Utbildningsmaterial kring bemötande av våld och hot om våld Självskyddstekniker B.Taylor H.Ekström D.Blomkvist S.Widmark Självskyddstekniker Dessa bilder är hämtade från Statens institutionsstyrelses (SiS)

Läs mer

Till dig som vårdnadshavare som är en del av en utredning inom socialtjänstens

Till dig som vårdnadshavare som är en del av en utredning inom socialtjänstens Till dig som vårdnadshavare som är en del av en utredning inom socialtjänstens barn- och ungdomsenhet Informationsmaterial från socialtjänstens barn- och ungdomsenhet På barn- och ungdomsenheten inom Socialförvaltningen

Läs mer

Kapitel 1 Ljudet. -Nej, hur lät det? undrade Kalle -Det lät "wha wha"

Kapitel 1 Ljudet. -Nej, hur lät det? undrade Kalle -Det lät wha wha Författare: Filip Sahlberg 2014 Kapitel 1 Ljudet Alexander och Kalle var i deras hemliga kemirum i källaren. En otrevlig källare med gamla tegelväggar och avloppsvatten rör som läckte. Plötsligt hörde

Läs mer

Rymdresan. Äventyret börjar.

Rymdresan. Äventyret börjar. 1 Rymdresan Äventyret börjar. Isac är en helt vanlig kille på 15 år och är trött på morgonen och han älskar äpplen. Han har en katt som heter Snawboll 2. Han har ett kompisgäng också. I kompisgänget så

Läs mer

Hemliga Clowndocka Yara Alsayed

Hemliga Clowndocka Yara Alsayed Hemliga Clowndocka Yara Alsayed - Olivia vakna! Du kommer för sent till skolan, ropade mamma. - Ja jag kommer. Olivia tog på sig sina kläder och åt frukosten snabbt. När hon var klar med allt och står

Läs mer

Riktlinjer vid Beteendemässiga och Psykiska Symtom vid Demenssjukdom inom äldreboende Sundsvalls kommun

Riktlinjer vid Beteendemässiga och Psykiska Symtom vid Demenssjukdom inom äldreboende Sundsvalls kommun Riktlinjer vid Beteendemässiga och Psykiska Symtom vid Demenssjukdom inom äldreboende Sundsvalls kommun Carina Sjölander Januari 2013 Innehållsförteckning 1 Inledning...3 1.1 BPSD enligt socialstyrelsen...3

Läs mer

Personalomsättningen i Skärholmen/Stockholm var mycket hög. Många erfarna slutade. Svårt att rekrytera erfaren personal. Många oerfarna anställdes.

Personalomsättningen i Skärholmen/Stockholm var mycket hög. Många erfarna slutade. Svårt att rekrytera erfaren personal. Många oerfarna anställdes. Personalomsättningen i Skärholmen/Stockholm var mycket hög. Många erfarna slutade. Svårt att rekrytera erfaren personal. Många oerfarna anställdes. De oerfarna slutade också, ofta efter kort tid. Majoriteten

Läs mer

Kapitel 2 -Brevet Två dagar senare. Så såg jag och min BFF ett brev som låg under dörren. På brevet stod det

Kapitel 2 -Brevet Två dagar senare. Så såg jag och min BFF ett brev som låg under dörren. På brevet stod det Kapitel 1 -Hej Hej jag heter Minna. Min skola heter Santaskolan. Jag är 11 år. Min bästa kompis heter Smilla. Hon och jag har länge undrat över en dörr på skolan den tycker vi är märklig. Den ligger i

Läs mer

Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd

Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd Bakgrund Syftet med lärande nätverk är att samla in och sprida kunskap och ta del av aktuell forskning. Samtliga lokala lärande nätverk består av personer

Läs mer

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott.

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott. Hej! Hej! Jag heter Peter och jag är tio år. Jag går på Tallbergskolan. Det finns många snälla på våran skola, men våran vaktmästare är jag väldigt rädd för. Han ser sur ut. Jag har en bästis som heter

Läs mer

Om att planera för sitt boende på äldre dagar

Om att planera för sitt boende på äldre dagar Om att planera för sitt boende på äldre dagar Marianne Abramsson Institutet för forskning om äldre och åldrande, NISAL Linköpings universitet marianne.abramsson@liu.se Kunskapsläget äldres boende Vanligt

Läs mer

Undersökning om mäns våld mot kvinnor med funktionsnedsättning

Undersökning om mäns våld mot kvinnor med funktionsnedsättning Undersökning om mäns våld mot kvinnor med funktionsnedsättning Den här undersökningen handlar om hur män är våldsamma mot kvinnor med funktionsnedsättning. Kvinnorna har svarat på frågor om och hur mycket

Läs mer

Tillsyn Mobila teamet norr - Inspektionen för vård och omsorg /2018-6

Tillsyn Mobila teamet norr - Inspektionen för vård och omsorg /2018-6 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ann-Charlotte Hedström 2018-08-08 SN 2018/019301.08 0480-450000 Socialnämnden Tillsyn Mobila teamet norr - Inspektionen för vård och omsorg - 8.4.2-9917/2018-6

Läs mer

Den kidnappade hunden

Den kidnappade hunden Den kidnappade hunden Lisa, Milly och Kajsa gick ner på stan med Lisas hund Blixten. Blixten var det finaste och bästa Lisa ägde och visste om. När de var på stan gick de in i en klädaffär för att kolla

Läs mer

Varför??? För om han säger ja så kan vi snoka runt och se om vi hittar några bevis på att de kommer tillbaka,idiot!!!

Varför??? För om han säger ja så kan vi snoka runt och se om vi hittar några bevis på att de kommer tillbaka,idiot!!! !!!!!!! mullvadarnas näste Jag, John & Diana skulle träffas i en gränd på NewYorkgatan. När John och Diana hade kommit till gränden sa John Vad gör vi här??? Jag stirrade på John som ett levande frågetecken,

Läs mer

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Ensam och fri Författare: Kirsten Ahlburg Bakgrund Ensam och fri är en berättelse om hur livet plötsligt förändras på grund av en skilsmässa. Vi får följa Lena och hennes tankar

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision. Kungsladugårdsteamet Boendeverksamheten

Granskningsrapport. Brukarrevision. Kungsladugårdsteamet Boendeverksamheten Granskningsrapport Brukarrevision Kungsladugårdsteamet Boendeverksamheten 2013 Nominerad till 2009 INLEDNING Syftet med brukarrevisionsarbetet är att söka finna nya och bättre sätt att ta reda på vad de

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 001 1 (6) Försäkringstolkning. Ordlista

TÖI ROLLSPEL F 001 1 (6) Försäkringstolkning. Ordlista ÖI ROLLSPEL F 001 1 (6) Försäkringstolkning Ordlista arbetsskada operationsbord såg (subst.) ta sig samman arbetsledning anmäla skadan överhängande nerv sena sönderskuren samordningstiden olyckshändelse

Läs mer

Stöd- och serviceboende, Björken Västra Hisingen. Brukarrevision

Stöd- och serviceboende, Björken Västra Hisingen. Brukarrevision Stöd- och serviceboende, Björken Västra Hisingen Brukarrevision 2018 INLEDNING Syftet med brukarrevisionsarbetet är att söka finna nya och bättre sätt att ta reda på vad de vi är till för inom verksamhetsområdena

Läs mer

Konferensrum 2:2 Kommunalhuset Tumba

Konferensrum 2:2 Kommunalhuset Tumba 1 [7] Referens Josefin Blomquist, verksamhetsutvecklare Möte om hemtjänsten Dag och tid Torsdag 21 mars 2013 kl. 17 19 Plats Konferensrum 2:2 Kommunalhuset Tumba Mahria Persson Lövkvist, verksamhetschef

Läs mer

Servicebostad. -VAD ÄR DET? -Lättläst. Östra Göinge kommun www.ostragoinge

Servicebostad. -VAD ÄR DET? -Lättläst. Östra Göinge kommun www.ostragoinge Servicebostad -VAD ÄR DET? -Lättläst Vad är en servicebostad? Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter och

Läs mer

Riktlinjer för förebyggande av hot/våld inom Malmö högskola

Riktlinjer för förebyggande av hot/våld inom Malmö högskola Riktlinjer för förebyggande av hot/våld inom Malmö högskola Inledning Hot och våld skall alltid tas på allvar. Det är därför betydelsefullt att Malmö högskola, genom ett aktivt arbete och med förebyggande

Läs mer

Servicebostad - VAD ÄR DET? Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se

Servicebostad - VAD ÄR DET? Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se Servicebostad - VAD ÄR DET? Vad är en servicebostad? Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter och skyldigheter

Läs mer

FÖRSTEGET. Delrapport

FÖRSTEGET. Delrapport FÖRSTEGET Delrapport 2016-01-01 2016-06-30 Rapportförfattare: Sara Svensson 2016-06-20 Lägesrapport Projektet Försteget har nu verkat aktivt i 10 månader mot målgruppen unga vuxna som har ett omfattande

Läs mer

Servicebostad. Lättläst VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Servicebostad. Lättläst VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Servicebostad VAD ÄR DET? Lättläst VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Servicebostad Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter

Läs mer

Servicebostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Servicebostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Servicebostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Vad är en servicebostad? Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter

Läs mer

Ansvarig: Pedodontist Kristina Palm

Ansvarig: Pedodontist Kristina Palm Rutiner vid oro för att ett barn far illa eller riskerar fara illa Rutiner vid oro för misshandel och/eller övergrepp Rutiner vid upprepade uteblivanden från tandvårdsbesök Ansvarig: Pedodontist Kristina

Läs mer

Område Söder - Nygårdsskolan LIKABEHANDLINGSPLAN

Område Söder - Nygårdsskolan LIKABEHANDLINGSPLAN Område Söder - Nygårdsskolan LIKABEHANDLINGSPLAN Skolan har ett stort ansvar när det gäller att garantera alla barns och elevers trygghet i skolan. Det innebär att diskriminering på grund av kön, etnisk

Läs mer

HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER

HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER Den här handledningen är till för dig som vill

Läs mer

glädjestunder ni kan ha tillsammans på tu man hand minskar sannolikt på känslan av missnöje och desorientering.

glädjestunder ni kan ha tillsammans på tu man hand minskar sannolikt på känslan av missnöje och desorientering. Skånes universitetssjukhus Minneskliniken i Lund Omvårdnadsplan för TRIVSEL Vårdtagare nr 1, född 1922, diagnos ospecifik demens Läkemedel: Datum: Kontaktperson: Bakgrund: Änkeman sedan flera år, har 2

Läs mer

Brukarrevision Tränings- och referensboende Nordost Måns Bryntessonsgatan Boendeverksamheten 2015

Brukarrevision Tränings- och referensboende Nordost Måns Bryntessonsgatan Boendeverksamheten 2015 Brukarrevision Tränings- och referensboende Nordost Måns Bryntessonsgatan Boendeverksamheten 2015 1 INLEDNING Syftet med brukarrevisionsarbetet är att söka finna nya och bättre sätt att ta reda på vad

Läs mer

Frågeformulär till vårdnadshavare

Frågeformulär till vårdnadshavare Frågeformulär till vårdnadshavare Kod: (behandlare fyller i) Datum: (ÅÅMMDD) Innan du svarar på dessa frågor ska din behandlare ha gett dig information om den aktuella studien. Genom att svara på frågorna

Läs mer

När vi kom dit nästa dag såg vi ett BREV. Jag ropade till Alice: -Titta, ett BREV. Jag tog upp brevet och där stog DET:

När vi kom dit nästa dag såg vi ett BREV. Jag ropade till Alice: -Titta, ett BREV. Jag tog upp brevet och där stog DET: ANGELINA SJÖBERG Kapitel 1 I SKOLAN Hej! Jag heter Lina och jag är 10 år och jag går på Nivirena skolan. Min bästa kompis heter Alice. Jag har långt brunt hår och jag är 1,37 meter hög. Jag är rädd för

Läs mer

Välkomna till tredje tillfället om våld i nära relation

Välkomna till tredje tillfället om våld i nära relation Välkomna till tredje tillfället om våld i nära relation Bild ur boken Liten av Stina Wirsén, 2014 Jennie Malm Georgson Michael af Geijersstam Ottow Vid första tillfället O O O O O Inledde med teatern Våga

Läs mer

Riktlinjer för personsäkerhet vid Uppsala universitet

Riktlinjer för personsäkerhet vid Uppsala universitet Dnr UFV 2012/487 Riktlinjer för personsäkerhet vid Uppsala universitet Hot och våld Innehållsförteckning 1 Inledning 3 2 Ansvar 3 3 Mål 3 4 Personsäkerhet 4 4.1 Hot och våld i arbetsmiljön 4 4.2 Arbetsgivaransvaret

Läs mer

Frågor och svar. Satans torn

Frågor och svar. Satans torn och svar Läraren side 1 En mesig person 1. Jon har haft en dålig dag i skolan. Varför? Idag hade Linus fått hela klassen att skratta åt Jon. 2. Vad är en dålig dag i skolan för dig? 3. Varför spelar Jon

Läs mer

vad ska jag säga till mitt barn?

vad ska jag säga till mitt barn? Jag vill veta vad ska jag säga till mitt barn? Information till dig som är förälder och lever med skyddade personuppgifter www.jagvillveta.se VUXNA 2 Brottsoffermyndigheten, 2014 Produktion Plakat Åströms

Läs mer

Brukarrevision Boendeverksamheten Rävebergsvägen

Brukarrevision Boendeverksamheten Rävebergsvägen Brukarrevision Boendeverksamheten Rävebergsvägen 2014 INLEDNING Om brukarrevision Detta är en rapport från brukarrevisionen. Brukarrevision är ett sätt att ta reda på vad de vi är till för tycker om verksamheten.

Läs mer

Riktlinjer för åtgärder vid våld eller hot om våld Antagen av kommunfullmäktige 2008-12-16, 175. Reviderad av kommunstyrelsen 2009-08-12, 187.

Riktlinjer för åtgärder vid våld eller hot om våld Antagen av kommunfullmäktige 2008-12-16, 175. Reviderad av kommunstyrelsen 2009-08-12, 187. 1(6) Riktlinjer för åtgärder vid våld eller hot om våld Antagen av kommunfullmäktige 2008-12-16, 175. Reviderad av kommunstyrelsen 2009-08-12, 187. 2(6) Mot hot om våld eller våld I vår kommun skall alla

Läs mer

Antal svarande Fråga 1.1 I vilken grad har kursen som helhet gett dig: Ökad kunskap om ditt barns funktionshinder och hur det påverkar familjen n=203

Antal svarande Fråga 1.1 I vilken grad har kursen som helhet gett dig: Ökad kunskap om ditt barns funktionshinder och hur det påverkar familjen n=203 Antal svarande Fråga. I vilken grad har kursen som helhet gett dig: Ökad kunskap om ditt barns funktionshinder och hur det påverkar familjen n=23 9 9 8 79 Antal svarande 7 6 5 4 I mycket hög grad I hög

Läs mer

En liten bok om. komplext. trauma

En liten bok om. komplext. trauma En liten bok om komplext trauma Hej! Mitt namn är Anne och jag jobbar med barn och unga som mår dåligt. Jag är här för att förklara vad ett komplext trauma betyder. Ta en kopp te, så ska jag berätta. Om

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

In kommer en ledsen varg. Berättaren frågar varför han är ledsen och vargen berättar om sina tappade tänder

In kommer en ledsen varg. Berättaren frågar varför han är ledsen och vargen berättar om sina tappade tänder B - Berättaren V - Vargen S - Snigeln Ä - Älgen G - Gitarrist T - Skatan Berättaren tar kontakt med barnen Hej vänner! Välkomna hit! Är ni sångsugna idag?!? Upp med händerna i luften och sjung med och

Läs mer

Kvalitet och Ledningssystem

Kvalitet och Ledningssystem Kvalitet och Ledningssystem Arbetsmiljö Abello arbetar kontinuerligt med arbetsmiljön och använder erfarenheten från tidigare arbetsplatser för att undersöka, identifiera, förebygga, åtgärda och följa

Läs mer

Barn som närstående. När någon i familjen blir svårt sjuk eller skadad

Barn som närstående. När någon i familjen blir svårt sjuk eller skadad Barn som närstående När någon i familjen blir svårt sjuk eller skadad Barn har, enligt hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och patientsäkerhetslagen (6 kap. 5) rätt till information och stöd för egen del då

Läs mer

En kristen i byn. Kapitel 3

En kristen i byn. Kapitel 3 Kapitel 3 En kristen i byn halvdan skyndade bort mot ragnars gård. ragnar var känd för sitt häftiga humör. Många kunde berätta om hur han slog och sparkade dem som inte lydde honom. hövdingagården låg

Läs mer

Orolig för ett barn. vad kan jag göra?

Orolig för ett barn. vad kan jag göra? Orolig för ett barn vad kan jag göra? Rädda Barnen 2016 Formgivning: Rädda Barnen Foto: Oskar Kullander I den här foldern hittar du information och kontaktuppgifter som gäller för Åland. Texten i foldern

Läs mer

Denna rutin syftar till att säkra processen kring rapportering, utredning och anmälan enligt lex Sarah.

Denna rutin syftar till att säkra processen kring rapportering, utredning och anmälan enligt lex Sarah. Dokumentets giltighet och beslut Dokumentnamn: Rutin för tillämpningen av lex Sarah inom yrkesmässigt bedriven enskild verksamhet och verksamhet vid Statens Gäller för: Privat och statligt drivna verksamheter

Läs mer

Riktlinje för riskanalys

Riktlinje för riskanalys Version Datum Utfärdat av Godkänt 1 2015-08-25 Therese Lindén, Ulrika Ström, Ingrid Olausson Förvaltningens ledningsgrupp Riktlinje för riskanalys KUB1001, v2.0, 2013-02-26 Kungsbacka kommun Vård & Omsorg

Läs mer