TRACK: september. TRACK månadsrapport September 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "TRACK: september. TRACK månadsrapport September 2014"

Transkript

1 TRACK: september TRACK är Trafikförvaltningens omvärldsnätverk som kontinuerligt bevakar de omvärldsfaktorer som är viktiga för Trafikförvaltningens strategiska arbete. Här kommer rapporten som avser september Månadsrapporten är en sammanställning av de viktigaste händelserna som har ägt rum under månaden. Den utgår från de strategiska fokusområden som omvärldsbevakningen bygger på, nämligen: - Skapa en attraktiv kollektivtrafik för våra resenärer - Skapa en tillgänglig och sammanhållen region - Erbjuda kollektivtrafik som visar miljömässig, socialt och ekonomiskt ansvarstagande - Bidra till en ökad marknadsandel av kollektivtrafiken i regionen Page 1 / 18 Printing date:

2 STRATEGISK PÅVERKAN HÖG STRATEGISK PÅVERKAN / EJ BRÅDSKANDE HÖG STRATEGISK PÅVERKAN / BRÅDSKANDE Fokus på kollektivtrafik på FN:s klimattoppmöte Kontaktlösa betalningar införda i London Superbussar snart även i Skånes regionaltrafik Integration av biljettsystem i Storbritannien Fortsatt framåt för gondolbanor Tågkompaniet värvar för att vinna upphandlingar Ökade åtgärder för att minska bilismen Premiär för budget-spårvagn i Frankrike Ekonomiska läget oförändrat positivt Nu kommer BHLS: Bus with Higher Level of Service Förbifarten skjuts på framtiden Fler har resenären i fokus Östgötapendeln kvar hos Arriva Västtrafik vill locka 6000 nya resenärer Miljöpartiet vill höja skatten i Stockholm Skanska och Huddinge utvecklar hållbar stadsdel Alstom ska utveckla emissionsfritt tåg Toppnöjda resenärer tack vare bra förare TfL vill få funktionsnedsatta att resa mer Västtrafik satsar på nytt biljettsystem Lyckades inte stoppa enkronasbud LÄGRE STRATEGISK PÅVERKAN / EJ BRÅDSKANDE LÄGRE STRATEGISK PÅVERKAN / BRÅDSKANDE HRT:s kampanj riktas till arbetsgivare Svenskarna tror på betalappar Fortsatt utveckling av BRT Kritik mot Slussen-tunnel Bilbranschen hittar nya samarbeten Nya möjligheter med större utomhusskyltar i solbelyst miljö Kameror istället för backspeglar på framtidens bussar Forskning om flexibla busskörfält leder till förbättrad reshastighet Hållbarare resor i Örnsköldsvik Flera stora reklam- och marknadsföringsupphandlingar Apple lanserar egen betalningslösning Smarta klockor och glasögon ska hjälpa resenären Västtrafik förenklar system för resegaranti Dyra konsulter ersätter forskare KD vill ha hårdare tag mot plankare BRÅDSKA Page 2 / 18 Printing date:

3 HÖG STRATEGISK PÅVERKAN / BRÅDSKANDE KONTAKTLÖSA BETALNINGAR INFÖRDA I LONDON Den 16:e september införde TfL kontaktlösa betalningar i kollektivtrafiken. Detta nya alternativ innebär att resenärerna inte längre behöver hålla koll på saldot på deras Oyster-kort utan nu kan betala direkt med sina vanliga betalkort. På bara några dagar hade fler än betalningar gjorts med den nya teknologin. INTEGRATION AV BILJETTSYSTEM I STORBRITANNIEN En systemintegration innebär att resenärer med ett Key smartkort, som använts av operatörerna Southern och Go-Ahead, nu även kan köpa biljetter som gäller i London på samma kort. Detta är möjligt efter att ha öppnat upp Oyster-kortet så att det även kan läsa kort baserat på öppen ITSOstandard. Tanken är att det nya integrerade systemet ska underlätta för pendlarna som bara behöver bry sig om ett kort. TÅGKOMPANIET VÄRVAR FÖR ATT VINNA UPPHANDLINGAR Tågkompaniet förstärker sin organisation med två medarbetare från en konkurrent inför kommande trafikupphandlingar - Mats Wilhelmsson och Tomas Löfstedt tar plats i nya bolaget. Både Mats Wilhelmsson och Tomas Löfstedt kommer närmast från Stockholmståg som i dag svarar för pendeltågstrafiken på uppdrag av SL. Nu har de i stället stigit på hos Tågkompaniet för att ta sig an flera stora upphandlingar av tågtrafik som stundar, bland annat Stockholms pendeltågstrafik som de själva arbetat med. Affärsstrategin Page 3 / 18 Printing date:

4 PREMIÄR FÖR BUDGET-SPÅRVAGN I FRANKRIKE I franska Besançon har en ny spårvagnslinje invigts. Linjen har uttryckligen utvecklats som ett lågkostnadsprojekt med mål att reducera kostnaderna med en tredjedel jämfört med andra franska spårvägsprojekt. Ett konsortium bestående av STD, Sacer, Roger Martin, Colas Rail och Alstom byggde ena halvan på 7 km för 43 miljoner och de resterande 7 km byggdes av Eurovia-konsortiet för 53 miljoner. FÖRBIFARTEN SKJUTS PÅ FRAMTIDEN För inte så länge sedan togs första spadtaget till Förbifart Stockholm men nu står det klart att byggets skjuts på framtiden med den nya tilltänkta S-MP-regeringen. Förbifart Stockholm har varit planerad länge och projektet hade fått grönt ljus i alla instanser. Allianspartierna var positiva, liksom Socialdemokraterna. Mest negativa till den nya leden runt Stockholm har Miljöpartiet och Vänsterpartiet varit. Och enligt uppgiftern har den tilltänkta S-MP-regeringen kommit överens om att stanna klockan och låta projektet vänta. Om Förbifart Stockholm försenas i fyra år kommer det att kosta samhället minst 8 miljarder kronor. Det menar Stockholms Handelskammare, och presenterar en undersökning som visar att 88 procent av länets invånare röstat på Förbifarts-vänliga partier. Infrastrukturstrategin Page 4 / 18 Printing date:

5 FLER HAR RESENÄREN I FOKUS "För dig varje dag" är temat för ett samarbete mellan Trafikverket och bland andra Jernhusen och tågföretag. Mer än 450 medarbetare från Trafikverket har varit ute på stationer, rastplatser och färjor för att på nära håll följa hur en vanlig resdag fungerar, samtidigt som resenärerna kunde få personlig service från personalen på Trafikverket. Projektet syftar till att lyssna, hjälpa tillrätta och samla in synpunkter och förbättringsförslag kring bland annat trafikinformation. Politikerna i Västra Götalandsregionen vill ha en digital dialog om kollektivtrafiken. Hur viktigt är biljettpriset, fordonens komfort och att turerna är täta? Det är några av de frågor som Västra Götalandsregionens kollektivtrafikpolitiker vill föra dialog med medborgarna om, på webben. Regionens kollektivtrafiknämnd har beslutat att under november och december genomföra en dialog med medborgarna i Västra Götaland. HRT vill höra sina kunders idéer om linjenätsplan för Nordöstra Helsingfors med anledning av den linjenätsplan som utarbetas för år För att höra sina kunders önskningar öppnar HRT en blogg som en kanal för interaktion. Planen bearbetas områdesvis under hösten 2014 och linjenätsplanen ska bli färdig på vårvinter Genom bloggen kan man följa hur planeringsarbetet framskrider. HRT önskar att kunderna framför aktivt sina idéer via bloggen. VÄSTTRAFIK VILL LOCKA 6000 NYA RESENÄRER Västtrafik inleder i veckan en kampanj för att locka 6000 nya resenärer till kollektivtrafiken. Med början i veckan kommer hushåll i Västsverige att få ett grönt kuvert från Västtrafik med erbjudande att testa kollektivtrafiken gratis under två veckor. SKANSKA OCH HUDDINGE UTVECKLAR HÅLLBAR STADSDEL Skanska och Huddinge kommun påbörjar nu utvecklingen av Flemingsbergsdalen, intill Flemingsbergs station, till en ny hållbar stadsdel med bostäder, handel, kontor och service. Flemingsbergsdalen utvecklas med hållbarhet som ledstjärna och byggnaderna i stadsdelen kommer att miljöcertifieras. Det innebär en satsning på god energiprestanda, minskad vattenförbrukning, minskade koldioxidutsläpp och förbättrad inomhusmiljö. Hänsyn tas även till val av plats för utveckling av nya byggnader, samt hur utformningen av områdena sammanför byggnader och infrastruktur till ett grannskap med genomtänkta kommunikationsmöjligheter. Hållbarhetsstrategin Page 5 / 18 Printing date:

6 TFL VILL FÅ FUNKTIONSNEDSATTA ATT RESA MER TfL ska skapa en särskild utställning nästa månad för att visa för personer med funktionsnedsättning och äldre hur de kan använda kollektivtrafiken. Eventet som heter Access All Areas kommer att visa den senaste teknologin som är avsedd att göra resan enklare. Det kommer bland annat visas fullskalemodeller av tunnelbanestationer med ramper ombord på tågen och pratorer som hjälper blinda och synnedsatta. Man kommer också visa TfLs nya Innovation Bus som har teknologi som visar var någonstans det finns lediga sittplatser. Målsättningen med eventet är att skapa kännedom om utvecklingen och skapa en trygg miljö för personer som vill testa. Hållbarhetsstrategin VÄSTTRAFIK SATSAR PÅ NYTT BILJETTSYSTEM För att Västtrafik skall kunna införa ett nytt betalsystem måste de blå och gula kortläsarna skrotas. Nya kortläsare kostar 77 miljoner kronor. Införandet av det nya pris- och betalsystemet beräknas sammanlagt kosta 190 miljoner kronor. Regionfullmäktige i Västra Götaland beslöt i februari att införa ett nytt pris- och betalsystem för kollektivtrafiken. Det nuvarande systemet har fått mycket kritik från resenärerna sedan det infördes 2010, det anses svårbegripligt och omständligt. Nästa år eller senast 2016 försvinner det hårt kritiserade kravet på utcheckning. Bytet av kortläsare beräknas ta två år. Kostnaden uppskattas till 77 miljoner kronor. Västtrafik har tidigare beslutat satsa 18 miljoner kronor på nya kortläsare och i dag beslutar Västtrafiks styrelse av allt att döma att satsa ytterligare 18 miljoner kronor. Page 6 / 18 Printing date:

7 HÖG STRATEGISK PÅVERKAN / EJ BRÅDSKANDE FOKUS PÅ KOLLEKTIVTRAFIK PÅ FN:S KLIMATTOPPMÖTE Inför FNs klimatkonferens i New York den 23 september kraftsamlade kollektivtrafikbranschen för ett aktivt ledarskap mot klimathotet. Inför stats- och regeringschefer presenterade UITP det globala målet om att fördubbla kollektivtrafikens marknadsandel i världen till Detta skulle innebära att koldioxidutsläppen skulle minska med 550 miljoner ton. Samtidigt lanserade UITP rapporten Climate action and public transport där 110 kollektivtrafikorganisationer från hela världen har bidragit med 350 handlingsplaner för att minska koldioxidutsläppen och samtidigt bidra till en hållbar och attraktiv stadsutveckling. Rapporten visar tydligt att kollektivtrafikbranschen har såväl förmåga som vilja att agera för att göra skillnad. Under mötet lyftes bland annat Västtrafik fram som ett gott exempel då över 60 procent av kollektivtrafiken i Västra Götaland körs med förnybara bränslen. I juni nästa år inleds projektet Electricity som också lyfts också fram i rapporten. Hållbarhetsstrategin SUPERBUSSAR SNART ÄVEN I SKÅNES REGIONALTRAFIK Pendlare i Skåne ska få snabbare och bekvämare bussresor med superbusssar. Ett nytt system av regionala superbussar i Skåne kommer nu allt närmare ett förverkligande. För resenärerna innebär det kortare restider och bättre punktlighet. Först ut blir två linjer i nordvästra Skåne: Helsingborg Höganäs och Helsingborg Örkelljunga Markaryd. Infrastrukturstrategin Page 7 / 18 Printing date:

8 FORTSATT FRAMÅT FÖR GONDOLBANOR Göteborg har kommit längre i planeringen av linbanor och nu får initiativet applåder från de grannkommuner som kan bli en del av linjenätet. Vi tror att det kan bli ett väldigt trevligt inslag i stadsbilden. Det har faktiskt funnits linbanor här förut, i Surte, säger Annika Friberg, miljöplanerare i Ale kommun. Hon har på Alepolitikernas uppdrag tagit fram ett svar på den remiss som Göteborg skickat till Ale, Partille och Öckerö det vill säga de tre kommuner som kan bli involverade i linbaneprojektet. Även Öckerö kommun ger utan att tveka tummen upp för linbanekonceptet. Enligt Göteborgs stads utredning skulle en linbana från Öckerö bara ge marginellt snabbare förbindelser än i dag 57 minuter till Lindholmen pekar kalkylen på. I New York har bolaget East River Skyway lanserat en ny idé som de anser ska på ett miljövänligt lösa pendelproblematiken i New York. Som alternativ till bussar och tunnelbana vill man bygga en gondolbana som ska sträcka sig mellan Brooklyn och Manhattan. Enligt företaget skulle en sådan linbana kunna lätta på trycket i den övriga lokaltrafiken. Befolkningen i Brooklyn har ökat med 3,5% sedan 2010 och lett till ökad trängsel på bl a tunnelbanan. Infrastrukturstrategin ÖKADE ÅTGÄRDER FÖR ATT MINSKA BILISMEN I Madrid införs en ny avgift som medför en bot på 90 om man kör in en bil i centrala Madrid. Åtgärden är tänkt att skapa en bilfri stadskärna och kommer träda i kraft januari Avgiften avser samtliga som inte är bosatta i de centrala delarna. Helsingfors går inte lika långt med hoppas kunna minska det privata bilägandet genom ett "mobility on demand"-system som integrerar all form av delad och kollektiv trafik i ett abonnemang. Den finska huvudstaden har planer på att transformera sitt nuvarande kollektivtrafiksystem till ett heltäckande dörr-till-dörr-system fram till I USA är MTA Long Island Rail Road med och sponsrar en bilfri dag som syftar till att få tusentals Long Island-bor att lämna sina bilar hemma och istället ta sig till arbetet på annat sätt. Hållbarhetsstrategin Page 8 / 18 Printing date:

9 EKONOMISKA LÄGET OFÖRÄNDRAT POSITIVT Det fortsätter att se förhållandevis ljust ut för Stockholms län. Det visar den senaste utgåvan av "Läget i länet arbetsmarknad och ekonomi" som Länsstyrelsen publicerar i dag. En sjunkande andel konkurser, fortsatt hög sysselsättning och ökad omsättning i regions näringsliv tyder på att det finns kraft i den regionala ekonomin, säger analytiker Per Bark. NU KOMMER BHLS: BUS WITH HIGHER LEVEL OF SERVICE Niterói, Brasilien, blir den första staden i Latinamerika som anammar BHLS - Bus with High Level of Service. Projektet, som beräknas kosta $310 miljoner är en av de största mobilitetssatsningar som gjorts i stadens historia och omfattar luftkonditionerade fordon och mindre och kortare bussar utrustade med WiFi. Förutom komfortlösningar så ska också BHLS-bussarna också få köra i särskilda filer och med prioriterade signaler vilket ska öka punktligheten. Tanken är att medan BRT-lösningar mer ska vara riktade mot de som vanligtvis åker kollektivtrafik så ska BHLS vara riktade till dem som i vanliga fall oftast väljer privata alternativ. Infrastrukturstrategin ÖSTGÖTAPENDELN KVAR HOS ARRIVA 24 september blev det klart att Arriva fortsätter att ha ansvaret för driften av Östgötapendeln. Ett nytt avtal träder i kraft den 1 juni Avtalet gäller i 10 år, till år 2025, med möjlighet till en förlängning på upp till fyra år. Östgötapendeln är en högt prioriterad pulsåder i regionens kollektivtrafik. Åtta nya tåg är beställda och ska tas i drift löpande under de kommande månaderna. Från den 14 december 2014 ökas turtätheten på vardagar för att ge en bättre trafik för pendlare inom länet. Även på lördagar ökas turtätheten under dagtid. I och med det nya avtalet läggs ett större ansvar på operatören än tidigare. Bland annat för trafikplanering och fordonsunderhåll. Kontraktsvärdet är ca 1,3 miljarder kronor över 10 år. Affärsstrategin Page 9 / 18 Printing date:

10 MILJÖPARTIET VILL HÖJA SKATTEN I STOCKHOLM Miljöpartiet vill inte ha något samarbete med den borgerliga alliansen i Stockholmslandstinget. Däremot en skattehöjning på 25 öre för att klara bristen på pengar till kollektivtrafiken - och för att täcka förlusterna för akutsjukhusen. SvD berättade i går om den halva miljard som fattas till driften av kollektivtrafiken nästa år. Från ansvariga politiker är det tyst, men för Tomas Eriksson är det självklart att det bara kan mötas med en skattehöjning på cirka 25 öre. ALSTOM SKA UTVECKLA EMISSIONSFRITT TÅG Alstom ska utveckla ett nytt emissionsfritt tåg i Tyskland med stöd från den tyska motsvarigheten till Trafikverket. Två prototyper ska tas fram och testas Det nya tåget ska utrustas med bränslecellsdrift som konverterar energin från bränslet till elektricitet genom en kemisk reaktion. Teknologin har redan prövats av bilindustrin. Tåget kommer att baseras på Alstom Coradia regionaltåg och resultatet ska bli emissionsfritt och få en mycket lägre ljudvolym. Med hjälp av den nya teknologin ska kostnaden för drivmedel sjunka. Hållbarhetsstrategin TOPPNÖJDA RESENÄRER TACK VARE BRA FÖRARE Få linjer i svensk kollektivtrafik lär kunna slå Västtrafiks busslinje Grön Express som går mellan Kungälv och Mölnycke. De kundundersökningar som Västtrafik har genomfört ombord på linjen visar att hela 97 procent av resenärerna är nöjda med sin senaste resa. Linjen körs av Nobina. På Grön Express har kundernas betyg på senaste resan ökat från 85 procent vid den första mätningen 2011 till 97 procent för första halvåret Det är resultatet av ett målmedvetet kvalitetsarbete som vi har gjort tillsammans med Västtrafik, säger Andreas Ehrenborg, trafikchef på Nobina. Förarna får genomgående ett mycket högt betyg från resenärerna. Särskilt tryggheten får högt betyg. 99 procent av resenärerna upplever att det är tryggt ombord på Grön Express. Page 10 / 18 Printing date:

11 LYCKADES INTE STOPPA ENKRONASBUD Statens inköpscentrals nya tilldelningsbeslut i den regionuppdelade upphandlingen av itkonsulttjänster lär åter igen föra upp diskussionen om onormalt låga anbudspriser till ytan. För den västra regionen förkastades sammanlagt fyra anbud av denna anledning, men Kammarkollegiet lyckades inte hävda sin linje i den domstolsprocess som följde därpå. Bouvet Syd, Evry, Ework och Experis ansökte om överprövning. Samtliga ansåg att de lämnat rimliga förklaringar till timpriser som för vissa konsultkategorier låg på enkronasnivå eller till och med lägre. Affärsstrategin LÄGRE STRATEGISK PÅVERKAN / BRÅDSKANDE SVENSKARNA TROR PÅ BETALAPPAR Mer än var femte svensk (22%) tror att betal-appar för smartphones kommer att vara den betalmetod som man använder sig mest av om tio år, jämfört med 2 procent som främst tror sig använda kontanter. Det visar en ny attitydundersökning Sverige betalar gjord av Insight Intelligence, sponsrad av.se, Bankomat AB och EY (tidigare Ernst & Young). Andelen som föredrar betal-appar vid betalning till en vän har ökat med 12 procentenheter, vilket kan vara en effekt av betal-appen Swish etablering. Nu inför även hemmafixarkedjan Clas Ohlson möjlighet till mobila betalningar. Kedjan har valt den mobila betallösningen SEQR, som tagits fram av Seamless. - Vi introducerar SEQR i svenska butiker och kan därmed erbjuda en smidig och modern betaltjänst som det också går att koppla vår kundklubb Club Clas och specifika erbjudanden till, samtidigt som det sänker kostnaderna för våra butiker. Att SEQR redan finns på flera marknader och på ett enkelt sätt även kan integreras i vår e-handel har också bidragit till vårt beslut, säger Nina Lindfors Sverigechef, Clas Ohlson i ett pressmeddelande. Page 11 / 18 Printing date:

12 KRITIK MOT SLUSSEN-TUNNEL Stadsgårdsledstunneln som planeras vid Slussen har kritiserats för att säkerheten blir för dålig, bland annat på grund av att mötande trafik läggs i ett och samma tunnelrör, samt att tunneln även kommer att innehålla en korsning. Riskforskaren Lars Harms-Ringdahl anser att riskanalysen för tunneln inte håller måttet. Mest allvarligt tycker han att det är att den saknar skattningar av konsekvenser, det vill säga hur många människor som kan förväntas dö vid olika typer av olyckor. Men Mårten Frumerie, tillförordnad projektchef för Slussenombyggnaden, tycker inte att det är någon brist i riskanalysen. - Om det börjar brinna så ska man hinna utrymma innan någon dör, eftersom vi har vidtagit så pass många säkerhetsåtgärder, säger han. Infrastrukturstrategin FLERA STORA REKLAM- OCH MARKNADSFÖRINGSUPPHANDLINGAR Stockholms Stads stora utomhusupphandling är avslutad. JCDecaux vinner avtalet som löper över tio år från Avtalet innebär även krav att JCDecaux måste göra större investeringar i fler offentliga toaletter och cykelpumpar. Trafikverket ska inleda jätteupphandling av reklamytor vilket innebär att det snart är fritt fram för reklam på tågstationer i hela Sverige. Trafikverket söker nu en partner som ska sälja reklamytor på 70 stationer. Upplands Lokaltrafik, UL, och landstinget i Uppsala län ger sig nu ut i en storupphandling av marknadsföring. Sju miljoner om året är det tänkt att UL ska satsa på marknadsföring genom olika kanaler. Pengarna ska täcka hela kedjan, från arvoden till reklambyrå, produktion av själva reklamen och media, dvs annonsering i olika kanaler, skriver tidningen Resumé. Affärsstrategin Kommunikationsstrategin Page 12 / 18 Printing date:

13 APPLE LANSERAR EGEN BETALNINGSLÖSNING Apple ger sig nu in på betalningar med Apple Pay. Funktionen kommer att finnas inbyggd i iphone och blir tillgängliga via en uppdatering av mobiloperativsystemet IOS 8. Tjänsten är inbyggd i båda versionerna av den kommande iphone 6 som har en antenn för närfältskommunikation, nfc. Tjänsten fungerar även med nya Apple Watch. Apple Pay ska även erbjudas till dem som har en tidigare Iphoneversion via en uppdatering av IOS 8. För att bekräfta köpet använder Apple fingeravtrycksläsaren i telefonen. Betaltjänstföretaget Visa kommer att stötta betalningstjänster för konsumenter som har nya iphone 6, iphone 6 Plus och Apple Watch. Steve Perry, Chief Digital Officer på Visa Europe, kommenterar: - Apples inträde på marknaden representerar en mycket viktig del i det mobila betalningspusslet. Det här är ett viktigt ögonblick för digitala betalningar och demonstrerar styrkan bakom mobila och contactless -tjänster. SMARTA KLOCKOR OCH GLASÖGON SKA HJÄLPA RESENÄREN Nu kommer de smarta klockorna med stormsteg och öppnar helt nya möjligheter för information till kollektivresenärer. På nyåret släpper Apple sin Apple Watch. Framtidens kollektivresenär kan bara kasta en blick på sitt armbandsur för att få koll på den just för ögonblicket snabbaste resvägen eller bästa bytena. Ett nystartat projekt på VTI ska analysera nyttan för resenärer med nya bärbara kommunikationslösningar, som exempelvis smarta klockor. Målet är att ta fram ett navigationssystem anpassat för kollektivtrafiken. Med hjälp av intervjuer, fokusgrupper och samarbeten med experter ska forskarna identifiera olika användargrupper och deras informationsbehov. Grupperna kommer att baseras på faktorer som exempelvis ålder, kön och särskilda behov. Därefter kommer man i samarbete med andra intressenter, bland annat kollektivtrafikbolag, att utveckla ett navigationssystem för att underlätta för resande i kollektivtrafik. Vilket i sin tur kan få fler att välja att oftare resa kollektivt. Projektet, kallat Guide2Wear, är en del av ett större EU-projekt och kommer att redovisas tidigast i september Page 13 / 18 Printing date:

14 VÄSTTRAFIK FÖRENKLAR SYSTEM FÖR RESEGARANTI Nu är det enklare att ansöka om resegaranti på Västtrafiks hemsida tack vare ett nytt system för hantering av kundärenden. Förändringen innebär också förkortade svarstider. Anledningen till bytet av system är att Västtrafik vill förenkla, snabba upp och effektivisera hanteringen för att ge bättre service till kunderna. Det var dags att byta ut det gamla systemet och vi ville hitta en bra lösning som också skulle göra det enklare att hitta och ansöka om resegaranti på vår hemsida, säger Ronny Thörnqvist, chef för Västtrafiks kundservice. DYRA KONSULTER ERSÄTTER FORSKARE Konsulter får allt större inflytande över utredningar som ligger till grund för politiska beslut inom stat, kommun och landsting. Samtidigt är det svårare att granska konsulternas resultat, jämfört med om oberoende forskare skulle göra samma jobb. Användandet av så kallade managementkonsulter har blivit vanligt inom offentlig verksamhet. Konsulterna tar bland annat fram underlag som sedan politiker använder för att fatta beslut. Det har alltid funnits sådana som hävdar att de är experter, men det nya här är kanske att de får allt större inflytande i att formulera standarder, att vara de första man tillfrågar när man ska utforma strategier och policies, ta fram beslutsunderlag och göra utredningar, säger Staffan Furusten som forskar på managementkonsulter vid Handelshögskolan. KD VILL HA HÅRDARE TAG MOT PLANKARE Kristdemokraterna vill ha hårdare tag mot fuskare i kollektivtrafiken och vill därför höja straffavgiften till kronor, samma summa som två månadskort. KD i landstinget anser att fusket kostar SL så mycket att det måste stoppas. Vi vill stoppa fusket, och det är viktigt att vi har fler kontrollanter, ordentliga spärrar och det måste kosta ordentligt för den som fuskar, säger Karl Henriksson (KD), gruppledare i trafiknämnden. Page 14 / 18 Printing date:

15 LÄGRE STRATEGISK PÅVERKAN / EJ BRÅDSKANDE HRT:S KAMPANJ RIKTAS TILL ARBETSGIVARE HRT driver en kampanj om personalbiljettförmån som riktas till arbetsgivarna i september oktober. Kampanjen frågar arbetsgivarna om företagets nuvarande motiverar de arbetstagare eller gör någon nytta för arbetsgivaren. - Att stöda klokt resande till och från arbetsplatsen är nutid och erbjuder arbetsgivaren image- och rekryteringsfördelar. Genom att planera resor till och från arbetsplatsen och genom att erbjuda drivkrafter kan arbetsgivaren minska resor med egen bil ensamt i genomsnitt med procent. Vardagsmotion under resor till och från arbetsplatsen påverkar också positivt till de anställdas hälsa, välbefinnande och energi på arbetet, säger Tarja Jääskeläinen, chef för mobilitetsstyrning vid HRT. Kampanjen syns i kollektivtrafikmedel, på metrostationer och media såsom på TV och radio. Affärsstrategin FORTSATT UTVECKLING AV BRT Inom ramen för det nationella BRT-projekt som X2AB driver tillsammans med Stockholms läns landsting, Västtrafik, Skånetrafiken och Karlstads kommun/karlstadsbuss pågår nu ett intensivt utredningsarbete. Det handlar i steg ett om fullskaliga testbäddar i Stockholm, Borås, Malmö och Karlstad. Karlstads har hunnit längst i arbetet med förberedelserna. Straxt före sommaren presenterade kommunen tillsammans med Karlstadsbuss en gedigen utredning av det s.k. Karlstadsstråket, en 18 km lång BRT-sträcka genom hela Karlstad. En ca 2 km lång delsträcka har identifierats som möjlig testbädd där olika lösningar ska prövas under en period på några år inför trafikstart längs hela stråket Branschorganisationen Sveriges Bussföretag vill att regeringen ändrar trafikförordningen för att bli av med en del av krånglet med långa bussar för BRT-system. Sveriges Bussföretag pekar i ett remissyttrande till näringsdepartementet på att det på olika håll i Sverige pågår en planering för BRTlösningar i kollektivtrafiken. Men för att nå en hög kapacitet kan det ibland behövas långa bussar, till exempel dubbelledbussar som är högst 24 meter långa. Att införa sådana är dock krångligt och tidsödande. Idag kan Transportstyrelsen efter ansökan bevilja tillstånd för bussar som är längre än 18,75 meter genom att utfärda en särskild föreskrift. Det har man till exempel gjort för Malmö kommun i samband med att MalmöExpressen introducerades. BRT förespråkas även av UITP som en nyckel i att skapa en renare och grönare framtid. I Bristol kommer det satsas 200 miljiner för att bygga BRT. Bristol utsågs till Englands trafiktrånga stad i 2012 och BRT-satsningen är en åtgärd för att komma tillrätta med detta. Infrastrukturstrategin Page 15 / 18 Printing date:

16 BILBRANSCHEN HITTAR NYA SAMARBETEN Allt fler lyxhotell i USA utvecklar samarbeten med olika biltillverkare för att erbjuda fler gäster att låna bil gratis. På detta sätt skapar hotellen nya unika tjänster, samtidigt som biltillverkarna får möjlighet att exponera sitt märke för potentiella kunder. Några aktuella samarbeten är Loews Hotel & Resorts som erbjuder Fiat, The Peninsula som erbjuder BMWs Mini Cooper och Four Seasons som erbjuder Mercedes Benz. På flera ställen kan man välja om man vill köra bilen själv, eller föredrar att låna den med en chaufför. I Göteborg ger sig fastighetsbolaget Wallenstam in i leken och lanserar tillsammans med biluthyraren Hertz och bilpoolsföretaget Sunfleet tjänsten Wallenstam Drive. Wallenstams hyresgäster kan till ett rabatterat pris ha tillgång till bil när behovet uppstår. I erbjudandet ingår även gratistjänsten Freerider. Genom ett Wallenstam Drive konto kan hyresgästen få en snabb överblick över tillgängliga bilar och boka en bil helt efter sitt eget behov. NYA MÖJLIGHETER MED STÖRRE UTOMHUSSKYLTAR I SOLBELYST MILJÖ Digitala skyltar med LCD-teknik för trafikantinformation i utomhusmiljö har funnits inom kollektivtrafiken i många år. Dessa skyltar har dock haft en begränsad ljusstyrka och storlek vilket inneburit att de inte kan placeras var som helst. Nu har ny teknik gjort det möjligt att erbjuda skyltar i storlekarna med LED-bakgrundsbelyst LCD som har en ljusstyrka på 2500 respektive 5000 candela jämfört med dagens 700. Trivector introducerar succesivt dessa utomhusskyltar under hösten Tack vare de större storlekarna och den avsevärt förbättrade ljusstyrkan i skyltarna, kallat Sunlight Readable, ökar läsbarheten även i direkt solljus. Detta innebär att skyltarna kan användas till såväl trafikantinformation som andra Digital Signage ändamål exempelvis för film och bildvisning av aktuella kampanjer. Den nya tekniken erbjuder också stora kostnadsfördelar jämfört med de produktalternativ som funnits på marknaden sedan tidigare. Kommunikationsstrategin KAMEROR ISTÄLLET FÖR BACKSPEGLAR PÅ FRAMTIDENS BUSSAR Kameror gör jobbet bättre än speglar. De yttre backspeglarna på lastbilar och bussar kan komma att försvinna om några år och istället ersättas med kameror som gör ett bättre jobb och ger föraren helt nya möjligheter att slippa döda vinklar kring fordonet. Fast först måste lagstiftningen ändras. På årets IAA-mässa i Hannover visar Continental hur man kan ersätta yttre backspeglar på bussar och lastbilar med kameror som dessutom har fördelen att de förbättrar fordonets aerodynamik och därmed minskar bränsleförbrukningen. Page 16 / 18 Printing date:

17 FORSKNING OM FLEXIBLA BUSSKÖRFÄLT LEDER TILL FÖRBÄTTRAD RESHASTIGHET Snabbhet är en viktig faktor för kollektivtrafikens attraktionskraft och snabbhet är beroende av framkomlighet. Reserverade körfält och bussgator har visat sig vara effektiva åtgärder för att öka snabbheten för kollektivtrafik. Nackdelen är att bussarna endast ges ökad prioritet där det är möjligt att reservera ett helt körfält. Att ge kollektivtrafiken ett helt eget körfält är dessutom inte alltid samhällsekonomiskt lönsamt, säger Johan Olstam, forskare på VTI. En lösning på problemen kan vara så kallade dynamiska busskörfält. Denna typ av körfält är endast reserverade för kollektivtrafik när det behövs och är annars tillgängliga för alla fordon. En forskargrupp som koordineras av VTI ska undersöka vilken potential dynamiska körfält har som åtgärd för prioritering av framför allt kollektivtrafik, men även annan nyttotrafik som exempelvis utryckningsfordon och taxi. Detta är en förstudie som genomförs i samarbete med K2, Lunds och Linköpings universitet, Scania, AB Volvo, Fält Communications, Viktoria Swedish ICT, Trafikverket, Transportstyrelsen och Skånetrafiken. Till projektet finns även en referensgrupp som inkluderar kommunerna Malmö, Lund, Stockholm och Göteborg. Projektet finansieras av Vinnova, Trafikverket och deltagande industriparter. Resultaten kommer att presenteras i början av nästa sommar. Infrastrukturstrategin HÅLLBARARE RESOR I ÖRNSKÖLDSVIK Under tre år har Örnsköldsvik jobbat med att förändra res- och pendlingsvanor i en mer hållbar riktning. Nu har satsningen utvärderats. Utvärderingen visar att projektet har påverkat attityden hos en stor andel av befolkningen. Däremot går det inte att säkert visa att invånarnas resvanor har förändrats. De utvärderade aktiviteterna beräknas tillsammans ha gett en besparing på 95 ton koldioxid under den period de genomförts. Omräknat till årsbasis skulle besparingen bli 380 ton koldioxid, då inräknat att något färre skulle hålla fast vid samma beteende. De miljömässigt effektivaste insatserna har varit pendlarparkering och hälsotrampets kampanjer. Totalt deltog närmare 900 personer i cykelutmaningen Hälsotrampets kampanjer Bland deltagarna 2012 fortsatte 73 procent att regelbundet cykla till jobbet ett år efter kampanjens slut. Attityder till kollektivtrafik har förbättrats bland annat genom information och reella upplevelser. Vanebilister har fått erbjudande om att bli testresenärer på buss. Bland de som testat att åka buss till jobbet har uppföljningar efter ett halvår visat att drygt 75 procent fortsatt att åka kollektivt. I områden med mindre utbyggd kollektivtrafik har samåkning har stimulerats genom pendlarparkeringar och samåkningswebb. Hållbarhetsstrategin Page 17 / 18 Printing date:

Svar på skrivelse från (MP) angående tidplan för gemensamt betalsystem

Svar på skrivelse från (MP) angående tidplan för gemensamt betalsystem 1(5) Handläggare Mats Ellman 08-686 15 97 mats.ellman@sll.se Trafiknämnden 2014-05-13, punkt 12 Svar på skrivelse från (MP) angående tidplan för gemensamt betalsystem Ärendebeskrivning Svar på skrivelse

Läs mer

INFOTAINMENT FÖRHÖJ KUNDUPPLEVELSEN UNDER RESAN. Optimera butiksmiljön efter kundernas behov LEADING DIGITAL SIGNAGE

INFOTAINMENT FÖRHÖJ KUNDUPPLEVELSEN UNDER RESAN. Optimera butiksmiljön efter kundernas behov LEADING DIGITAL SIGNAGE INFOTAINMENT FÖRHÖJ KUNDUPPLEVELSEN UNDER RESAN Optimera butiksmiljön efter kundernas behov LEADING DIGITAL SIGNAGE Annika Molin är projektledare för Västtrafiks satsning på digitala skärmar. Infotainmentsystemet

Läs mer

Resenärer ger förslag till bättre kollektivtrafik

Resenärer ger förslag till bättre kollektivtrafik Resenärer ger förslag till bättre kollektivtrafik 1 av 5 resenärer tycker att det är svårt att förstå vilken biljett de behöver och hur de ska köpa biljetterna. Hälften av resenärerna anser att meddelanden

Läs mer

ÖstgötaTrafikens undersökningar 2013

ÖstgötaTrafikens undersökningar 2013 ÖstgötaTrafikens undersökningar 2013 Kundundersökning Målgrupp: ca 36.000 Mina sidor medlemmar Svar: ca 7.600 (21%) Datainsamling: 4 maj 1 juni 2012 Marknadsundersökning Målgrupp: 4.000 medlemmar i CMA

Läs mer

Mer människor, mindre trafik

Mer människor, mindre trafik Mer människor, mindre trafik Nyckeln till ett större och mer hållbart Göteborg Västlänken En storstad med trivsel och nära till det mesta Året är 2026 och Göteborgsregionen beräknas ha 1,6 miljoner invånare,

Läs mer

Synen på att pendla kollektivt. December 2014

Synen på att pendla kollektivt. December 2014 Synen på att pendla kollektivt December 2014 2 Undersökning om synen på att pendla kollektivt Skapat av: Intermetra Business & Market Research Group AB Projektledare: Markus Lagerqvist Datum: 2014-12-19

Läs mer

Marknadsöppningsdagen 2012: Öresundstågstrafikförsöket måluppfyllelse & samhällsekonomiska effekter

Marknadsöppningsdagen 2012: Öresundstågstrafikförsöket måluppfyllelse & samhällsekonomiska effekter Marknadsöppningsdagen 2012: Öresundstågstrafikförsöket måluppfyllelse & samhällsekonomiska effekter AB Stelacon 2012-11-21 Agenda Stelacons uppdrag Måluppfyllelse med försöket Samhällsekonomiska effekter

Läs mer

Lundalänken en genväg för kollektivtrafiken

Lundalänken en genväg för kollektivtrafiken Lundalänken en genväg för kollektivtrafiken 109 000 invånare i kommunen (12:a i landet efter folkmängd) tillväxt i befolkning ca 1% per år tillväxt i arbetsplatser ca 2% per år (5 nya jobb varje arbetsdag)

Läs mer

Detta är Västsvenska paketet

Detta är Västsvenska paketet Västsvenska paketet en satsning som öppnar för framtiden Detta är Västsvenska paketet Foto: Folio Bildbyrå Vi vill skapa ett attraktivt, hållbart och växande Västsverige Västsverige växer, utvecklas och

Läs mer

BARN OCH UNGA ska spela en större roll i SLs framtid

BARN OCH UNGA ska spela en större roll i SLs framtid Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting Stockholm 2010-08-05 BARN OCH UNGA ska spela en större roll i SLs framtid Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting Stockholm T: 08-737 44 11 www.socialdemokraterna.se/stockholm

Läs mer

Regeringens motorväg mot klimatförändringar

Regeringens motorväg mot klimatförändringar Regeringens motorväg mot klimatförändringar Inledning Vår tids stora utmaning är att komma tillrätta med klimatförändringarna. Gör vi ingenting nu så kommer våra barn och kommande generationer att få betala

Läs mer

PENDLINGSBARA SVERIGE 2015

PENDLINGSBARA SVERIGE 2015 PENDLINGSBARA SVERIGE 2015 PENDLINGSBARA SVERIGE LIKA STORT SOM HELA DANMARK För andra året i rad kartlägger vi på Samtrafiken hur pendlingsbara svenska städer är. I år har vi tittat närmare på Sveriges

Läs mer

Resor med buss eller tåg i Västmanland

Resor med buss eller tåg i Västmanland Resor med buss eller tåg i Västmanland Här kan du läsa hur du ska göra när du vill resa med buss och tåg i Västmanland Bolaget du reser med heter VL. Du får veta var du kan köpa biljetter och hur du gör

Läs mer

Prediktiva analyser i digitala kanaler främjar innovation och samhällsnytta

Prediktiva analyser i digitala kanaler främjar innovation och samhällsnytta Prediktiva analyser i digitala kanaler främjar innovation och samhällsnytta Digitaliseringen skapar nya förutsättningar men också nya förväntningar. Människans beteende och livsstil har förändrats, digitaliseringen

Läs mer

Framtidens kollektivtrafik

Framtidens kollektivtrafik Framtidens kollektivtrafik Regionalt trafikförsörjningsprogram för Östergötland www.lio.se Ett modernt sätt att resa Kollektivtrafiken fyller flera viktiga funktioner i vårt samhälle. En bra kollektivtrafik

Läs mer

Tillsammans skapar vi Sveriges bästa busslinje - Hur gick det då? Malena Möller Fredrik Palm Ola Beckman

Tillsammans skapar vi Sveriges bästa busslinje - Hur gick det då? Malena Möller Fredrik Palm Ola Beckman Tillsammans skapar vi Sveriges bästa busslinje - Hur gick det då? Malena Möller Fredrik Palm Ola Beckman Upplägg denna presentation Kort om projektet Hur gick det då? Hur gick det med fordonen? Hur gick

Läs mer

frågor om höghastighetståg

frågor om höghastighetståg 12 frågor om höghastighetståg N Vad är Europakorridoren? är vi inom Europakorridoren möter människor och talar om höghastighetståg, är det några frågor som ofta återkommer. Dessa frågor handlar i hög grad

Läs mer

Västra Götalandsregionen

Västra Götalandsregionen Västra Götalandsregionen Regional kollektivtrafikmyndighet 1 januari 2012: - ny kollektivtrafiklag - ny ägarstruktur Roller inom Västra Götalandsregionen Ägare = Regionfullmäktige - beslutar om ramar och

Läs mer

Greenbook är tjänsten som vill inspirera och utmana skeptiska bil användare att åka kollektivt, de ska inte se det som ett måste utan något som de

Greenbook är tjänsten som vill inspirera och utmana skeptiska bil användare att åka kollektivt, de ska inte se det som ett måste utan något som de Greenbook är tjänsten som vill inspirera och utmana skeptiska bil användare att åka kollektivt, de ska inte se det som ett måste utan något som de verkligen vill göra. Kollektiv åkning kommer nu att bli

Läs mer

NYA RESVAL TILL OCH FRÅN JOBBET

NYA RESVAL TILL OCH FRÅN JOBBET VI BYGGER 16 NYA STATIONER I SKÅNE OCH SMÅLAND så att fler kan ta tåget till arbete, skola och fritid PROJEKT PÅGATÅG NORDOST OCH KRÖSATÅG Kommer du också att ta tåget? NYA RESVAL TILL OCH FRÅN JOBBET

Läs mer

Juni 2013. Kundperspektivet. Information köpa och få biljett visera resa ( kontroll)

Juni 2013. Kundperspektivet. Information köpa och få biljett visera resa ( kontroll) Kundperspektivet Information köpa och få biljett visera resa ( kontroll) Standards Juni 2013 Information i kollektivtrafik....med information tillgänglig från många datakällor Myndighet/företag Fordon/infrastruktur

Läs mer

KLIMAT INGEN KAN GÖRA ALLT MEN ALLA KAN GÖRA NÅGOT! Transporterna släpper ut allt mer!

KLIMAT INGEN KAN GÖRA ALLT MEN ALLA KAN GÖRA NÅGOT! Transporterna släpper ut allt mer! vardag KLIMAT INGEN KAN GÖRA ALLT MEN ALLA KAN GÖRA NÅGOT! Transporterna släpper ut allt mer! Vi reser idag mer och mer och ofta längre och längre. Redan för 40 år sedan var vägtrafiken det dominerande

Läs mer

Yttrande över motion 2012:21 om försök till Idimattaxa på linjer med lågt resande

Yttrande över motion 2012:21 om försök till Idimattaxa på linjer med lågt resande Stockholms läns landsting Trafiknämnden Handläggare: Jens Plambeck 08-686 1651 TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(7) Identitet 2013-01-11 TN 1210-0201 STYRELSESAMMANTRÄDE ÄRENDE NI Yttrande över motion 2012:21 om försök

Läs mer

#påväg. 500 kr. Vart är du på väg?

#påväg. 500 kr. Vart är du på väg? #påväg LsekAort! V TÄ 10 Re assa à 500 kr esk med r Vart är du på väg? #påväg VART ÄR DU PÅ VÄG? Till jobbet. Till skolan. På väg hem eller mot något nytt? Oavsett vart färden går så väljer många buss

Läs mer

- Både bättre och billigare än spårväg

- Både bättre och billigare än spårväg Bus Rapid Transit - Både bättre och billigare än spårväg Lunchseminarium den 21 juni i Oslo, WSP Analys & Strategi BRT-buss i Leeds, Streetcar, Storbritannien Foto: Volvo 2011-06-21 Vad är BRT? Fordonen

Läs mer

Västtrafik Om att ställa krav, följa upp krav och att vara en del av utvecklingen

Västtrafik Om att ställa krav, följa upp krav och att vara en del av utvecklingen Västtrafik Om att ställa krav, följa upp krav och att vara en del av utvecklingen Västtrafik i siffror 7,1 miljarder kronor i omsättning 280 anställda 390 000 personer genomför 940 000 resor per dygn 10

Läs mer

Kundundersökning juli 2014

Kundundersökning juli 2014 Operatör: Trafikslag: Sträcka: Destination Gotland Färja Innehållsförteckning Bakgrund och syfte Sid 3 Metodbeskrivning Sid 4 Klassificering av indexnivåer Sid 5 Drivkraftsanalys och prioriteringslista

Läs mer

LINJE FYRA, MER KOLLEKTIVTRAFIK FÖR ETT VÄXANDE STOCKHOLM. Rapport. 2014-12-22 Upprättad av: WSP Analys och Strategi

LINJE FYRA, MER KOLLEKTIVTRAFIK FÖR ETT VÄXANDE STOCKHOLM. Rapport. 2014-12-22 Upprättad av: WSP Analys och Strategi LINJE FYRA, MER KOLLEKTIVTRAFIK FÖR ETT VÄXANDE STOCKHOLM Rapport 2014-12-22 Upprättad av: WSP Analys och Strategi KUND BILSWEDEN och Sveriges Bussföretag KONSULT WSP Sverige AB 121 88 Stockholm-Globen

Läs mer

Motion Förenkla för kollektivtrafikresenärer genom laddning av kort på nätet

Motion Förenkla för kollektivtrafikresenärer genom laddning av kort på nätet 2012-06-25 LJ2012/49 Avsändare Landstingsstyrelsen Motion Förenkla för kollektivtrafikresenärer genom laddning av kort på nätet Inledning Genom en motion föreslår Inga Jonasson (V) att Länstrafiken ges

Läs mer

Hållbar planering varför det?

Hållbar planering varför det? Hållbar planering varför det? Staden och trafiken steg mot en hållbar planering Grand Hotel 11 maj 2011 Christer Ljungberg, Trivector Traffic Vilka är Trivector? Grundat 1987 av 4 forskare i Lund Idag

Läs mer

Motion Förenkla för kollektivtrafikresenärer genom laddning av kort på nätet

Motion Förenkla för kollektivtrafikresenärer genom laddning av kort på nätet ÄRENDE 8 2012-09-14 Motion Förenkla för kollektivtrafikresenärer genom laddning av kort på nätet Handlingar i ärendet: Landstingsstyrelsens skrivelse till landstingsfullmäktige Motion från Inga Jonasson,

Läs mer

Resvan i Flyinge. En resvaneundersökning utförd på uppdrag av Flyinge Utveckling och Skånetrafiken 2013-04-22

Resvan i Flyinge. En resvaneundersökning utförd på uppdrag av Flyinge Utveckling och Skånetrafiken 2013-04-22 Resvan i Flyinge En resvaneundersökning utförd på uppdrag av Flyinge Utveckling och Skånetrafiken Analys gjord av: Roozbeh Hashemi Nejad hashemi.roozbeh@gmail.com +46(0) 706 083 193 Daniel Svensson karldanielsvensson@gmail.com

Läs mer

November 2013. September 2013. Medborgarpanel 6. Kollektivtrafik

November 2013. September 2013. Medborgarpanel 6. Kollektivtrafik November 2013 September 2013 Medborgarpanel 6 Kollektivtrafik 1 Inledning Landstinget Kronoberg har utöver det huvudsakliga uppdraget att bedriva hälso- och sjukvård även uppdrag inom andra områden, som

Läs mer

SAMOT The SERVICE AND MARKET ORIENTED TRANSPORT RESEARCH GROUP

SAMOT The SERVICE AND MARKET ORIENTED TRANSPORT RESEARCH GROUP SAMOT The SERVICE AND MARKET ORIENTED TRANSPORT RESEARCH GROUP Ett ledande forskningscentrum I april 2006 bildades SAMOT, the Service and Market Oriented Transport Research Group. Det är ett Vinn Excellence

Läs mer

Vi älskar kollektivtrafiken!

Vi älskar kollektivtrafiken! Vi älskar kollektivtrafiken! Varför en skattefinansierad kollektivtrafik? En förutsättning för en ökad tillväxt och utveckling i Västra Götaland är att människor kan bo bra och lätt ta sig till och från

Läs mer

Kundundersökning mars 2013. Trafikslag:

Kundundersökning mars 2013. Trafikslag: Operatör: Trafikslag: Sträcka: Veolia AB Buss Innehållsförteckning Bakgrund och syfte Sid 3 Metodbeskrivning Sid 4 Klassificering av indexnivåer Sid 5 Drivkraftsanalys och prioriteringslista Sid 6-8 Sammanfattning

Läs mer

Översyn av taxor och biljettsystem och andra aktuella frågor hos kollektivtrafiken i Stockholmsregionen

Översyn av taxor och biljettsystem och andra aktuella frågor hos kollektivtrafiken i Stockholmsregionen Översyn av taxor och biljettsystem och andra aktuella frågor hos kollektivtrafiken i Stockholmsregionen Svensk Kollektivtrafik Årskonferens 17-18 september 2015 Kristoffer Tamsons (M) Trafiklandstingsråd

Läs mer

Kristianstad bygger för framtiden

Kristianstad bygger för framtiden Kristianstad bygger för framtiden Kristianstad behöver bygga och växa Kristianstad växer. Nu är vi nära 80 000 invånare i kommunen. Men de äldre ökar snabbare än de yngre. I praktiken innebär en ökad andel

Läs mer

MalmöExpressen -Sveriges bästa stadsbusslinje! Hur når vi dit?

MalmöExpressen -Sveriges bästa stadsbusslinje! Hur når vi dit? MalmöExpressen -Sveriges bästa stadsbusslinje! Hur når vi dit? 2014-06-12 Björn Wedeby, Skånetrafiken COMPANY LOGO, (white on transparent background) MalmöExpressen Sveriges bästa stadsbusslinje Den gemensamma

Läs mer

Utredning om intresset för anslutningtrafik till pendlingstrafik i Vännäs kommun

Utredning om intresset för anslutningtrafik till pendlingstrafik i Vännäs kommun 2012-10-29 Utredning om intresset för anslutningtrafik till pendlingstrafik i Vännäs kommun -bland boende i området runt Vindelälven och Tväråbäck med omnejd i Vännäs kommun Enligt uppdrag av Vännäs kommun

Läs mer

Kundundersökning mars 2014. Trafikslag:

Kundundersökning mars 2014. Trafikslag: Operatör: Trafikslag: Sträcka: Norrtåg Tåg Innehållsförteckning Bakgrund och syfte Sid 3 Metodbeskrivning Sid 4 Klassificering av indexnivåer Sid 5 Drivkraftsanalys och prioriteringslista Sid 6-8 Sammanfattning

Läs mer

Tåg i tid. Nu tar vi första steget mot framtidens tågtrafik

Tåg i tid. Nu tar vi första steget mot framtidens tågtrafik Tåg i tid Nu tar vi första steget mot framtidens tågtrafik Sedan våren 2011 har Region Värmland och Karlstads kommun tillsammans med Trafikverket drivit projektet Tåg i tid. Aktörerna har arbetat fram

Läs mer

I huvudet på en. stockholmare. Frågor & svar från 1500 stockholmare om citykärnan och utvecklingen av Centralstationsområdet.

I huvudet på en. stockholmare. Frågor & svar från 1500 stockholmare om citykärnan och utvecklingen av Centralstationsområdet. I huvudet på en stockholmare Frågor & svar från 1500 stockholmare om citykärnan och utvecklingen av Centralstationsområdet. 2 Utvecklingen av en station och området runt omkring både påverkar och berör

Läs mer

Koncept för elcykelpooler för VGR

Koncept för elcykelpooler för VGR Koncept för elcykelpooler för VGR Projektbeskrivning Pilotprojektet CykelDelaren syftar till att etablera en cykelpool med elcyklar för allmänheten i de deltagande kommunerna i Västra Götaland. Regionen

Läs mer

Säg hej till nya Västtrafikkortet!

Säg hej till nya Västtrafikkortet! Säg hej till nya Västtrafikkortet! Det som är nytt och ovant kan samtidigt kännas lite läskigt. Därför har vi en hälsning till alla oroliga resenärer nya Västtrafikkortet är så smart att det går att sätta

Läs mer

Beviset! Undersökningen från IVL Svenska Miljöinstitutet som visar att det är miljösmart att bygga nära stationer

Beviset! Undersökningen från IVL Svenska Miljöinstitutet som visar att det är miljösmart att bygga nära stationer Beviset! Undersökningen från IVL Svenska Miljöinstitutet som visar att det är miljösmart att bygga nära stationer Är det verkligen smartare att förtäta storstäder nära kollektivtrafiken? Ja! Vi på Jernhusen

Läs mer

Jörgen Lindahl, Paul van Doninck & Andreas Meyer

Jörgen Lindahl, Paul van Doninck & Andreas Meyer Jörgen Lindahl, Paul van Doninck & Andreas Meyer Vision Jernhusen gör skillnad för människor och miljö. Affärsidé På kommersiella villkor utvecklar Jernhusen stationsområden, underhållsdepåer och godsterminaler

Läs mer

Bättre kollektivtrafik kräver långsiktiga mål. Stockholm 17 mars 2010 Kristina Christensson

Bättre kollektivtrafik kräver långsiktiga mål. Stockholm 17 mars 2010 Kristina Christensson Bättre kollektivtrafik kräver långsiktiga mål Stockholm 17 mars 2010 Kristina Christensson Korta Miljöfakta från Skånetrafiken Korta miljöfakta 2009 Följande sträcka kördes: Tåg (Öresundståg+Pågatåg) Regionbuss

Läs mer

Marknadspotentialen - möter kollektivtrafiken deras behov?

Marknadspotentialen - möter kollektivtrafiken deras behov? Marknadspotentialen - möter kollektivtrafiken deras behov? Har kollektivtrafikbranschen ett ensidigt angreppssätt? Torbjörn Eriksson & Mats Johansson Urbanet AB Strukturer ANDELAR/ RESANDE/ NÖJDHET 24

Läs mer

Östgötatrafikens undersökningar Katarina Bratu: Östgötatrafiken gjorde under 2012 både en kundundersökning och en marknadsundersökning.

Östgötatrafikens undersökningar Katarina Bratu: Östgötatrafiken gjorde under 2012 både en kundundersökning och en marknadsundersökning. 1 Hur upplever östgötarna kollektivtrafiken och hur vill man ha den? Katarina Bratu, marknadsekonom, och Lina Thurfjell, marknadschef, på Östgötatrafiken: Östgötatrafikens undersökningar Katarina Bratu:

Läs mer

Resenärernas rättigheter - ingår i en av EUs fyra grundpelare. Persontrafik 2010 (27 okt) Kurt Hultgren generalsekreterare Resenärsforum

Resenärernas rättigheter - ingår i en av EUs fyra grundpelare. Persontrafik 2010 (27 okt) Kurt Hultgren generalsekreterare Resenärsforum Resenärernas rättigheter - ingår i en av EUs fyra grundpelare Persontrafik 2010 (27 okt) Kurt Hultgren generalsekreterare Resenärsforum Resenärsforum medlem i Sveriges Konsumenter EPF European Passengers

Läs mer

Svar på skrivelse från (S) om upprustning och modernisering av Gullmarsplan

Svar på skrivelse från (S) om upprustning och modernisering av Gullmarsplan 1(5) Strategisk Utveckling Handläggare Jens Plambeck +4686861651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-09-12 Trafiknämnden 2014-09-23, punkt 30 Diarienummer Svar på skrivelse från (S) om upprustning

Läs mer

Rapport. Attityd till bil och framkomlighet i Göteborgsregionen. Bil Sweden 2013-05-04

Rapport. Attityd till bil och framkomlighet i Göteborgsregionen. Bil Sweden 2013-05-04 Rapport Attityd till bil och framkomlighet i Göteborgsregionen Bil Sweden 213--4 Förord BilSweden bedriver ett aktivt opinionsarbete. I frågor som rör attityd och behov av bil, parkering och framkomlighet

Läs mer

aug 2011 Google lanserar Google Wallet byggt på NFC aug 2011 Izettle, betalning via kortläsare i Iphone, lanseras.

aug 2011 Google lanserar Google Wallet byggt på NFC aug 2011 Izettle, betalning via kortläsare i Iphone, lanseras. maj 2011 Twittergrundaren lanserar Square, en liten kortläsare till mobilen aug 2011 Google lanserar Google Wallet byggt på NFC okt 2011 Mobiloperatörerna bildar Wywallet 2011 aug 2011 Nokia släpper fler

Läs mer

Kundundersökning mars 2014

Kundundersökning mars 2014 Operatör: Trafikslag: Sträcka: Veolia Transport Sverige Buss Innehållsförteckning Bakgrund och syfte Sid 3 Metodbeskrivning Sid 4 Klassificering av indexnivåer Sid 5 Drivkraftsanalys och prioriteringslista

Läs mer

Zayera Khan, inuse AB Enkätundersökning WUD: Trafikupplevlser och kollektivtrafiken Sida 1

Zayera Khan, inuse AB Enkätundersökning WUD: Trafikupplevlser och kollektivtrafiken Sida 1 KÖN 8 7 6 5 4 3 1 Kvinna Man Zayera Khan, inuse AB Enkätundersökning WUD: Trafikupplevlser och kollektivtrafiken Sida 1 HÖGSTA UTBILDNING 10 9 8 7 6 5 4 3 1 Gymnasium Högskola eller Universitet Zayera

Läs mer

En tunnelbana i världsklass

En tunnelbana i världsklass En tunnelbana i världsklass 5 år med MTR och Stockholms tunnelbana MTR har drivit Stockholms tunnelbana sedan 2009 på uppdrag av SL*. SL: s och vårt mål är fler och nöjdare resenärer, och efter fem år

Läs mer

Kundundersökning mars 2013. Trafikslag: Sundsvall - Trondheim

Kundundersökning mars 2013. Trafikslag: Sundsvall - Trondheim Operatör: Trafikslag: Sträcka: Norrtåg Tåg Innehållsförteckning Bakgrund och syfte Sid 3 Metodbeskrivning Sid 4 Klassificering av indexnivåer Sid 5 Drivkraftsanalys och prioriteringslista Sid 6-8 Sammanfattning

Läs mer

Bild: Stiliserad bandragning. Lommabanan.

Bild: Stiliserad bandragning. Lommabanan. Bild: Stiliserad bandragning Lommabanan. » Lommabanan behöver byggas ut nu Planerna för att bygga ut Lommabanan för persontrafik har funnits länge, och de flesta utredningar som krävs har också genomförts.

Läs mer

NY VÄG TILL MÅLET! Fem berättelser om smarta resval

NY VÄG TILL MÅLET! Fem berättelser om smarta resval NY VÄG TILL MÅLET! Fem berättelser om smarta resval 1 Tiden på tåget är min gyllene stund på dagen Det finns många goda anledningar att resa kollektivt eller samåka. En viktig anledning är att det nästan

Läs mer

Testresenär Avslutningsmöte Vår 2015. Page 1

Testresenär Avslutningsmöte Vår 2015. Page 1 Testresenär Avslutningsmöte Vår 2015 Page 1 Testresenär vår 2015 Page 2 Syfte Att introducera bussen för bilister Att få fler att prova åka buss Att få fler att pendla med buss Att få synpunkter från ovana

Läs mer

SJ Biz. Hur du får mer gjort på jobbresan och mindre jobb med resan.

SJ Biz. Hur du får mer gjort på jobbresan och mindre jobb med resan. SJ Biz Hur du får mer gjort på jobbresan och mindre jobb med resan. Vad är SJ Biz? Genom ett SJ Biz-avtal förenklar du för alla på ditt företag att resa med tåg. Det innebär inte bara att du uppmuntrar

Läs mer

Kundundersökning mars 2011. Operatör: Veolia Transport Sverige AB Trafikslag: Tåg Sträcka: Sundsvall - Trondheim

Kundundersökning mars 2011. Operatör: Veolia Transport Sverige AB Trafikslag: Tåg Sträcka: Sundsvall - Trondheim Kundundersökning mars 2011 Operatör: Veolia Transport Sverige AB Trafikslag: Tåg Sträcka: Sundsvall - Trondheim Innehållsförteckning Bakgrund och syfte Sid 3 Metodbeskrivning Sid 4 Klassificering av indexnivåer

Läs mer

Sammanställning av enkät om umebornas kännedom om luft och deras attityder kring olika åtgärder

Sammanställning av enkät om umebornas kännedom om luft och deras attityder kring olika åtgärder Sammanställning av enkät om umebornas kännedom om luft och deras attityder kring olika åtgärder Bakgrund Under maj 6 skickade Miljö- och hälsoskydd ut en enkät till umebor för att ta reda på vad de känner

Läs mer

Svar på skrivelse av (MP) Gör det enkelt för sällanresenärer och företag

Svar på skrivelse av (MP) Gör det enkelt för sällanresenärer och företag 1(3) Handläggare Ragna Forslund 08-686 1959 Trafiknämnden 2014-02-11, punkt 20 Svar på skrivelse av (MP) Gör det enkelt för sällanresenärer och företag Ärendebeskrivning Miljöpartiet de gröna har i skrivelse

Läs mer

Grupp nr 1 Hur ska vi öka användningen av fossil energi till transporter i

Grupp nr 1 Hur ska vi öka användningen av fossil energi till transporter i Grupp nr 1 Hur ska vi öka användningen av fossil energi till transporter i Umeå kommun? Lägg ner kollektivtrafiken 7 Öka kollektivtrafiken Bygg bort cykelvägarna 5 Gör det enkelt att cykla Öppna gamla

Läs mer

Din resa. 2015. En guide för dig som åker buss och tåg med Värmlandstrafik. Gäller tills vidare, dock längst till och 1 med 12 december 2015.

Din resa. 2015. En guide för dig som åker buss och tåg med Värmlandstrafik. Gäller tills vidare, dock längst till och 1 med 12 december 2015. Din resa. 2015 En guide för dig som åker buss och tåg med Värmlandstrafik. Gäller tills vidare, dock längst till och 1 med 12 december 2015. Innehåll Tidtabeller Åka buss och tåg Så köper du din resa Värmlandskortet

Läs mer

2. Är bilen du har tillgång till en miljöbil (enligt Skatteverkets definition)? (ja/nej/kan ej svara)

2. Är bilen du har tillgång till en miljöbil (enligt Skatteverkets definition)? (ja/nej/kan ej svara) Webbenkät resvanor Frågor som alla svarar på är numrerade. Större delen av frågorna är följdfrågor som ställs utifrån hur man har svarat på de numrerade frågorna. Gulmarkerat är särskilt intressant för

Läs mer

Nytt betalsystem om kunderna får hjälpa oss att prioritera

Nytt betalsystem om kunderna får hjälpa oss att prioritera Nytt betalsystem om kunderna får hjälpa oss att prioritera Marknadsundersökningens dag 2011 Jonas Medin, Västtrafik Rune Broo, Intermetra Västtrafik AB Ansvarar för kollektivtrafiken i Västra Götalandsregionen

Läs mer

Checklista för Europeiska Trafikantveckan

Checklista för Europeiska Trafikantveckan 1(5) Checklista för Europeiska Trafikantveckan Se denna checklista som ett stöd i planering och genomförande av Europeiska Trafikantveckan och/eller I stan utan min bil!. Checklistan är alltså inget facit

Läs mer

Sammanställning av anteckningar från referensgrupper gällande det nya trafikförsörjningsprogrammet

Sammanställning av anteckningar från referensgrupper gällande det nya trafikförsörjningsprogrammet UTVECKLINGSENHETEN FÖR BARNS HÄLSA OCH RÄTTIGHETER www.vgregion.se/barnhalsaratt 16 maj 2014 Sammanställning av anteckningar från referensgrupper gällande det nya trafikförsörjningsprogrammet Referensgrupper

Läs mer

Kostnadsbilden för biogas i kollektivtrafiken Varför skiljer det mellan regioner? Sara Anderson, 2050 AB

Kostnadsbilden för biogas i kollektivtrafiken Varför skiljer det mellan regioner? Sara Anderson, 2050 AB Kostnadsbilden för biogas i kollektivtrafiken Varför skiljer det mellan regioner? Sara Anderson, 2050 AB Innehåll Syfte Bakgrund Metod Resultat Påverkansfaktorer Slutsatser Diskussion Syfte Syftet med

Läs mer

ECO 2 llector är en tjänst som bygger på ett poängsystem.

ECO 2 llector är en tjänst som bygger på ett poängsystem. Page1 ECO 2 llector är en tjänst som bygger på ett poängsystem. Genom poängsystemet så vill vi motivera fler personer till att välja mer miljövänliga alternativ som att åka kollektivt istället för att

Läs mer

Kundundersökning mars 2014. Operatör: Trafikslag: Karlstad - Kongsvinger

Kundundersökning mars 2014. Operatör: Trafikslag: Karlstad - Kongsvinger Operatör: Trafikslag: Sträcka: SJ Tåg Karlstad - Kongsvinger Innehållsförteckning Bakgrund och syfte Sid 3 Metodbeskrivning Sid 4 Klassificering av indexnivåer Sid 5 Drivkraftsanalys och prioriteringslista

Läs mer

Rödgröna löften om utvecklad kollektivtrafik på Södertörn!

Rödgröna löften om utvecklad kollektivtrafik på Södertörn! Rödgröna löften om utvecklad kollektivtrafik på Södertörn! Bättre förutsättningar för länets södra sida I Stockholms län finns en ekonomisk och social ojämlikhet mellan den norra och södra länsdelen.

Läs mer

Möjligheter med kommersiell trafik nu och i framtiden. Hans Weinehall SvTF

Möjligheter med kommersiell trafik nu och i framtiden. Hans Weinehall SvTF Möjligheter med kommersiell trafik nu och i framtiden Hans Weinehall SvTF Taxibranschen Taxi finns överallt 15 900 fordon & fler än 25 000 årsarbeten i landet (uppåt 40 000 av och till) I Norrbotten: Drygt

Läs mer

Framkomlighetsstrategin Sammanfattning

Framkomlighetsstrategin Sammanfattning Framkomlighetsstrategin Sammanfattning stockholm.se/trafiken 1 2 Varför behövs en framkomlighetsstrategi? Stockholm fortsätter att växa. År 2030 kommer Stockholms stads befolkning att ha ökat med cirka

Läs mer

Början på en grönare resa. Väg- och järnvägsdata. ISA för smidigare, grönare. och tryggare transporter

Början på en grönare resa. Väg- och järnvägsdata. ISA för smidigare, grönare. och tryggare transporter 000100010000111101010111000111110000101000010011100000100101110000100000010001111100010101010100011110000100001111100011111000010100001001110000 000100000010001111100010101011110101000010001000011110101011100011111000010100001001110011110101000010001000011110101011100011111000010100001001110

Läs mer

Res smart och enkelt med. Resekortet. Länstrafiken Kronoberg en del av Regionförbundet södra Småland

Res smart och enkelt med. Resekortet. Länstrafiken Kronoberg en del av Regionförbundet södra Småland Res smart och enkelt med Resekortet Länstrafiken Kronoberg en del av Regionförbundet södra Småland Det alltid billigare att resa med Resekortet än att betala kontant både för dig som reser ofta eller då

Läs mer

Framtidens betalningslösningar

Framtidens betalningslösningar Niklas Arvidsson Framtidens betalningslösningar Niklas Arvidsson Docent INDEK / KTH Forskar om innovation och förnyelse i industriella system med fokus på banker och betalsystem MBT MBT Mobila betalningar

Läs mer

Sjukresor. Information och regler för dig som behöver resa för att få vård

Sjukresor. Information och regler för dig som behöver resa för att få vård Sjukresor Information och regler för dig som behöver resa för att få vård 1 Sjukresa Du kan få ersättning för din resa till eller från sjukvården inom Kronobergs län. Det gäller all vård som Region Kronoberg

Läs mer

Boendeparkering i Hejdegården

Boendeparkering i Hejdegården Boendeparkering i Hejdegården I Linköping värdesätter vi en grön och skön stad. Från den första oktober 2015 införs boendeparkering i Hejdegården. Boendeparkeringen förenklar parkeringen i området och

Läs mer

BILAGA 2: ENKÄT MED FREKVENS

BILAGA 2: ENKÄT MED FREKVENS BILAGA 2: ENKÄT MED FREKVENS UMEÅ UNIVERSITET Transportforskningsenheten Oktober 2004 Hej! Vid Transportforskningsenheten vid Umeå universitet, TRUM, pågår för närvarande ett forskningsprojekt som behandlar

Läs mer

Trafikförvaltningens arbete med underlag och utredningar inför och under Sverigeförhandlingen

Trafikförvaltningens arbete med underlag och utredningar inför och under Sverigeförhandlingen 1(6) Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2015-06-02, punkt 27 Trafikförvaltningens arbete med underlag och utredningar inför och under Sverigeförhandlingen Ärendebeskrivning

Läs mer

Konsten att sälja hållbart resande. - på en eftermiddag

Konsten att sälja hållbart resande. - på en eftermiddag Konsten att sälja hållbart resande - på en eftermiddag hans@arby.se Handboken: Om att bygga samverkan Handledningen: Om att möta kunden på en eftermiddag: Körschema Vem är du, vilket är uppdraget? Drivkrafter

Läs mer

Inrikes persontransport en handlingsplan

Inrikes persontransport en handlingsplan Inrikes persontransport en handlingsplan Framtagen inom Sjöfartsforums strategiprocess för det maritima klustret, av arbetsgruppen för Närsjöfart och inrikes sjöfart. Arbetsgruppen har bestått av representanter

Läs mer

tokiga transporter SPN-uppdrag

tokiga transporter SPN-uppdrag HUVUDUPPGIFT: Hur reser vuxna egentligen? 1. Hur reser vuxna egentligen? Välj ut en vuxen i din närhet som du litar på och träffar ofta. Välj ut tre dagar under arbetsveckan (måndag till fredag) då du

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR. Ortsutvecklingsmöte i Västerlanda Våren 2013. Datum och tid 2013-10-17 kl. 19.00-20.40. Västerlanda bygdegård.

MINNESANTECKNINGAR. Ortsutvecklingsmöte i Västerlanda Våren 2013. Datum och tid 2013-10-17 kl. 19.00-20.40. Västerlanda bygdegård. MINNESANTECKNINGAR Ortsutvecklingsmöte i Västerlanda Våren 2013 Datum och tid 2013-10-17 kl. 19.00-20.40 Plats Västerlanda bygdegård Moderator Maria Wramsten Willmar Medverkande från kommunen Antal besökare

Läs mer

Bilaga 1; Bakgrund Innehåll

Bilaga 1; Bakgrund Innehåll Bilaga 1; Bakgrund Innehåll KOMMUNEN... 2 BEFINTLIGA G/C-VÄGAR... 2 ÖRESUND SOM CYKELREGION... 3 CENTRALORTEN... 4 BEFINTLIGA G/C-VÄGAR... 4 BRISTER... 5 MARKNADSFÖRING... 6 HISTORISKT ARV... 6 UNDERSÖKNINGAR...

Läs mer

MAXSUMO. Aktivitet: Testresenär Röbäck/Böleäng 2011. Av: Ida Lundström

MAXSUMO. Aktivitet: Testresenär Röbäck/Böleäng 2011. Av: Ida Lundström MAXSUMO Aktivitet: Testresenär Röbäck/Böleäng 2011 Av: Ida Lundström Övergripande syfte Aktiviteten går ut på att få vanebilister att bryta sin vana (köra bil) och istället ta buss till och från arbetet.

Läs mer

LANDVETTER. Boarding Point PROJEKT: HÄRRYDA SKÄLLARED 1:132 TOMTSTORLEK: 11 688 M 2 ADRESS: SKALMEREDSVÄGEN 4, HÄRRYDA

LANDVETTER. Boarding Point PROJEKT: HÄRRYDA SKÄLLARED 1:132 TOMTSTORLEK: 11 688 M 2 ADRESS: SKALMEREDSVÄGEN 4, HÄRRYDA LANDVETTER Boarding Point PROJEKT: HÄRRYDA SKÄLLARED 1:132 TOMTSTORLEK: 11 688 M 2 ADRESS: SKALMEREDSVÄGEN 4, HÄRRYDA BYGGFAKTA Detaljplan: Industri, kontor och handel med skrymmande varor. Maximal byggnadshöjd

Läs mer

Stationens roll för lokal och regional utveckling. Christer Ljungberg, Trivector AB

Stationens roll för lokal och regional utveckling. Christer Ljungberg, Trivector AB Stationens roll för lokal och regional utveckling Christer Ljungberg, Trivector AB Station centralt eller externt? Uppdrag till Trivector att studera: Vad betyder det för: Resandet Staden Regionen? Jämförelse

Läs mer

Göteborgs Stads riktlinjer för resepolicies

Göteborgs Stads riktlinjer för resepolicies Göteborgs Stads riktlinjer för resepolicies OMSLAGSFOTO:DIGITALSTUDION Göteborgs Stads riktlinjer för resepolicies Stadens nämnder och bolag skall upprätta riktlinjer för resande omfattande såväl resande

Läs mer

Kundundersökning juli 2011. Operatör: Destination Gotland Trafikslag: Färja Sträcka: Nynäshamn - Visby

Kundundersökning juli 2011. Operatör: Destination Gotland Trafikslag: Färja Sträcka: Nynäshamn - Visby Kundundersökning juli 2011 Operatör: Destination Gotland Trafikslag: Färja Sträcka: Nynäshamn - Visby Innehållsförteckning Bakgrund och syfte Sid 3 Metodbeskrivning Sid 4 Klassificering av indexnivåer

Läs mer

Kundundersökning mars 2014. Operatör:

Kundundersökning mars 2014. Operatör: Operatör: Trafikslag: Sträcka: SJ Nattåg Innehållsförteckning Bakgrund och syfte Sid 3 Metodbeskrivning Sid 4 Klassificering av indexnivåer Sid 5 Drivkraftsanalys och prioriteringslista Sid 6-8 Sammanfattning

Läs mer

Revidering av Parkeringsstrategin

Revidering av Parkeringsstrategin Handläggare Direkt telefon Vår beteckning Er beteckning Datum 2015-10-21 Revidering av Parkeringsstrategin En ny parkeringsstrategi infördes i Karlskrona 2012. Syftet var främst att få rätt bil på rätt

Läs mer

Sveriges bästa stadsbusslinje

Sveriges bästa stadsbusslinje Sveriges bästa stadsbusslinje Mattias Schiöth, Skånetrafiken Syften Att följa strategin från Framtidens kollektivtrafik om att utveckla dagens kollektivtrafik Att bidra till branschens mål om fördubbling

Läs mer

Nio argument för kollektivtrafikens samhällsnytta

Nio argument för kollektivtrafikens samhällsnytta 9 Nio argument för kollektivtrafikens samhällsnytta FÖR VÅRA BESLUTSFATTARE har den välbekanta trion skola, vård och omsorg närmast blivit ett mantra. Själva tycker vi att det saknas ett ord kollektivtrafik.

Läs mer

Det goda livet 2013-09-16. TRAFIKEN OCH DET GODA LIVET - medspelare eller motspelare i stadsutvecklingen? TRIVECTOR TRAFFIC.

Det goda livet 2013-09-16. TRAFIKEN OCH DET GODA LIVET - medspelare eller motspelare i stadsutvecklingen? TRIVECTOR TRAFFIC. Välkommen till TRAFIKEN OCH DET GODA LIVET - medspelare eller motspelare i stadsutvecklingen? Det goda livet TRIVECTOR TRAFFIC Grundat 1987 av 4 forskare i Lund Idag 90 anställda, Traffic 50 Kontor i Lund,

Läs mer