TRACK: september. TRACK månadsrapport September 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "TRACK: september. TRACK månadsrapport September 2014"

Transkript

1 TRACK: september TRACK är Trafikförvaltningens omvärldsnätverk som kontinuerligt bevakar de omvärldsfaktorer som är viktiga för Trafikförvaltningens strategiska arbete. Här kommer rapporten som avser september Månadsrapporten är en sammanställning av de viktigaste händelserna som har ägt rum under månaden. Den utgår från de strategiska fokusområden som omvärldsbevakningen bygger på, nämligen: - Skapa en attraktiv kollektivtrafik för våra resenärer - Skapa en tillgänglig och sammanhållen region - Erbjuda kollektivtrafik som visar miljömässig, socialt och ekonomiskt ansvarstagande - Bidra till en ökad marknadsandel av kollektivtrafiken i regionen Page 1 / 18 Printing date:

2 STRATEGISK PÅVERKAN HÖG STRATEGISK PÅVERKAN / EJ BRÅDSKANDE HÖG STRATEGISK PÅVERKAN / BRÅDSKANDE Fokus på kollektivtrafik på FN:s klimattoppmöte Kontaktlösa betalningar införda i London Superbussar snart även i Skånes regionaltrafik Integration av biljettsystem i Storbritannien Fortsatt framåt för gondolbanor Tågkompaniet värvar för att vinna upphandlingar Ökade åtgärder för att minska bilismen Premiär för budget-spårvagn i Frankrike Ekonomiska läget oförändrat positivt Nu kommer BHLS: Bus with Higher Level of Service Förbifarten skjuts på framtiden Fler har resenären i fokus Östgötapendeln kvar hos Arriva Västtrafik vill locka 6000 nya resenärer Miljöpartiet vill höja skatten i Stockholm Skanska och Huddinge utvecklar hållbar stadsdel Alstom ska utveckla emissionsfritt tåg Toppnöjda resenärer tack vare bra förare TfL vill få funktionsnedsatta att resa mer Västtrafik satsar på nytt biljettsystem Lyckades inte stoppa enkronasbud LÄGRE STRATEGISK PÅVERKAN / EJ BRÅDSKANDE LÄGRE STRATEGISK PÅVERKAN / BRÅDSKANDE HRT:s kampanj riktas till arbetsgivare Svenskarna tror på betalappar Fortsatt utveckling av BRT Kritik mot Slussen-tunnel Bilbranschen hittar nya samarbeten Nya möjligheter med större utomhusskyltar i solbelyst miljö Kameror istället för backspeglar på framtidens bussar Forskning om flexibla busskörfält leder till förbättrad reshastighet Hållbarare resor i Örnsköldsvik Flera stora reklam- och marknadsföringsupphandlingar Apple lanserar egen betalningslösning Smarta klockor och glasögon ska hjälpa resenären Västtrafik förenklar system för resegaranti Dyra konsulter ersätter forskare KD vill ha hårdare tag mot plankare BRÅDSKA Page 2 / 18 Printing date:

3 HÖG STRATEGISK PÅVERKAN / BRÅDSKANDE KONTAKTLÖSA BETALNINGAR INFÖRDA I LONDON Den 16:e september införde TfL kontaktlösa betalningar i kollektivtrafiken. Detta nya alternativ innebär att resenärerna inte längre behöver hålla koll på saldot på deras Oyster-kort utan nu kan betala direkt med sina vanliga betalkort. På bara några dagar hade fler än betalningar gjorts med den nya teknologin. INTEGRATION AV BILJETTSYSTEM I STORBRITANNIEN En systemintegration innebär att resenärer med ett Key smartkort, som använts av operatörerna Southern och Go-Ahead, nu även kan köpa biljetter som gäller i London på samma kort. Detta är möjligt efter att ha öppnat upp Oyster-kortet så att det även kan läsa kort baserat på öppen ITSOstandard. Tanken är att det nya integrerade systemet ska underlätta för pendlarna som bara behöver bry sig om ett kort. TÅGKOMPANIET VÄRVAR FÖR ATT VINNA UPPHANDLINGAR Tågkompaniet förstärker sin organisation med två medarbetare från en konkurrent inför kommande trafikupphandlingar - Mats Wilhelmsson och Tomas Löfstedt tar plats i nya bolaget. Både Mats Wilhelmsson och Tomas Löfstedt kommer närmast från Stockholmståg som i dag svarar för pendeltågstrafiken på uppdrag av SL. Nu har de i stället stigit på hos Tågkompaniet för att ta sig an flera stora upphandlingar av tågtrafik som stundar, bland annat Stockholms pendeltågstrafik som de själva arbetat med. Affärsstrategin Page 3 / 18 Printing date:

4 PREMIÄR FÖR BUDGET-SPÅRVAGN I FRANKRIKE I franska Besançon har en ny spårvagnslinje invigts. Linjen har uttryckligen utvecklats som ett lågkostnadsprojekt med mål att reducera kostnaderna med en tredjedel jämfört med andra franska spårvägsprojekt. Ett konsortium bestående av STD, Sacer, Roger Martin, Colas Rail och Alstom byggde ena halvan på 7 km för 43 miljoner och de resterande 7 km byggdes av Eurovia-konsortiet för 53 miljoner. FÖRBIFARTEN SKJUTS PÅ FRAMTIDEN För inte så länge sedan togs första spadtaget till Förbifart Stockholm men nu står det klart att byggets skjuts på framtiden med den nya tilltänkta S-MP-regeringen. Förbifart Stockholm har varit planerad länge och projektet hade fått grönt ljus i alla instanser. Allianspartierna var positiva, liksom Socialdemokraterna. Mest negativa till den nya leden runt Stockholm har Miljöpartiet och Vänsterpartiet varit. Och enligt uppgiftern har den tilltänkta S-MP-regeringen kommit överens om att stanna klockan och låta projektet vänta. Om Förbifart Stockholm försenas i fyra år kommer det att kosta samhället minst 8 miljarder kronor. Det menar Stockholms Handelskammare, och presenterar en undersökning som visar att 88 procent av länets invånare röstat på Förbifarts-vänliga partier. Infrastrukturstrategin Page 4 / 18 Printing date:

5 FLER HAR RESENÄREN I FOKUS "För dig varje dag" är temat för ett samarbete mellan Trafikverket och bland andra Jernhusen och tågföretag. Mer än 450 medarbetare från Trafikverket har varit ute på stationer, rastplatser och färjor för att på nära håll följa hur en vanlig resdag fungerar, samtidigt som resenärerna kunde få personlig service från personalen på Trafikverket. Projektet syftar till att lyssna, hjälpa tillrätta och samla in synpunkter och förbättringsförslag kring bland annat trafikinformation. Politikerna i Västra Götalandsregionen vill ha en digital dialog om kollektivtrafiken. Hur viktigt är biljettpriset, fordonens komfort och att turerna är täta? Det är några av de frågor som Västra Götalandsregionens kollektivtrafikpolitiker vill föra dialog med medborgarna om, på webben. Regionens kollektivtrafiknämnd har beslutat att under november och december genomföra en dialog med medborgarna i Västra Götaland. HRT vill höra sina kunders idéer om linjenätsplan för Nordöstra Helsingfors med anledning av den linjenätsplan som utarbetas för år För att höra sina kunders önskningar öppnar HRT en blogg som en kanal för interaktion. Planen bearbetas områdesvis under hösten 2014 och linjenätsplanen ska bli färdig på vårvinter Genom bloggen kan man följa hur planeringsarbetet framskrider. HRT önskar att kunderna framför aktivt sina idéer via bloggen. VÄSTTRAFIK VILL LOCKA 6000 NYA RESENÄRER Västtrafik inleder i veckan en kampanj för att locka 6000 nya resenärer till kollektivtrafiken. Med början i veckan kommer hushåll i Västsverige att få ett grönt kuvert från Västtrafik med erbjudande att testa kollektivtrafiken gratis under två veckor. SKANSKA OCH HUDDINGE UTVECKLAR HÅLLBAR STADSDEL Skanska och Huddinge kommun påbörjar nu utvecklingen av Flemingsbergsdalen, intill Flemingsbergs station, till en ny hållbar stadsdel med bostäder, handel, kontor och service. Flemingsbergsdalen utvecklas med hållbarhet som ledstjärna och byggnaderna i stadsdelen kommer att miljöcertifieras. Det innebär en satsning på god energiprestanda, minskad vattenförbrukning, minskade koldioxidutsläpp och förbättrad inomhusmiljö. Hänsyn tas även till val av plats för utveckling av nya byggnader, samt hur utformningen av områdena sammanför byggnader och infrastruktur till ett grannskap med genomtänkta kommunikationsmöjligheter. Hållbarhetsstrategin Page 5 / 18 Printing date:

6 TFL VILL FÅ FUNKTIONSNEDSATTA ATT RESA MER TfL ska skapa en särskild utställning nästa månad för att visa för personer med funktionsnedsättning och äldre hur de kan använda kollektivtrafiken. Eventet som heter Access All Areas kommer att visa den senaste teknologin som är avsedd att göra resan enklare. Det kommer bland annat visas fullskalemodeller av tunnelbanestationer med ramper ombord på tågen och pratorer som hjälper blinda och synnedsatta. Man kommer också visa TfLs nya Innovation Bus som har teknologi som visar var någonstans det finns lediga sittplatser. Målsättningen med eventet är att skapa kännedom om utvecklingen och skapa en trygg miljö för personer som vill testa. Hållbarhetsstrategin VÄSTTRAFIK SATSAR PÅ NYTT BILJETTSYSTEM För att Västtrafik skall kunna införa ett nytt betalsystem måste de blå och gula kortläsarna skrotas. Nya kortläsare kostar 77 miljoner kronor. Införandet av det nya pris- och betalsystemet beräknas sammanlagt kosta 190 miljoner kronor. Regionfullmäktige i Västra Götaland beslöt i februari att införa ett nytt pris- och betalsystem för kollektivtrafiken. Det nuvarande systemet har fått mycket kritik från resenärerna sedan det infördes 2010, det anses svårbegripligt och omständligt. Nästa år eller senast 2016 försvinner det hårt kritiserade kravet på utcheckning. Bytet av kortläsare beräknas ta två år. Kostnaden uppskattas till 77 miljoner kronor. Västtrafik har tidigare beslutat satsa 18 miljoner kronor på nya kortläsare och i dag beslutar Västtrafiks styrelse av allt att döma att satsa ytterligare 18 miljoner kronor. Page 6 / 18 Printing date:

7 HÖG STRATEGISK PÅVERKAN / EJ BRÅDSKANDE FOKUS PÅ KOLLEKTIVTRAFIK PÅ FN:S KLIMATTOPPMÖTE Inför FNs klimatkonferens i New York den 23 september kraftsamlade kollektivtrafikbranschen för ett aktivt ledarskap mot klimathotet. Inför stats- och regeringschefer presenterade UITP det globala målet om att fördubbla kollektivtrafikens marknadsandel i världen till Detta skulle innebära att koldioxidutsläppen skulle minska med 550 miljoner ton. Samtidigt lanserade UITP rapporten Climate action and public transport där 110 kollektivtrafikorganisationer från hela världen har bidragit med 350 handlingsplaner för att minska koldioxidutsläppen och samtidigt bidra till en hållbar och attraktiv stadsutveckling. Rapporten visar tydligt att kollektivtrafikbranschen har såväl förmåga som vilja att agera för att göra skillnad. Under mötet lyftes bland annat Västtrafik fram som ett gott exempel då över 60 procent av kollektivtrafiken i Västra Götaland körs med förnybara bränslen. I juni nästa år inleds projektet Electricity som också lyfts också fram i rapporten. Hållbarhetsstrategin SUPERBUSSAR SNART ÄVEN I SKÅNES REGIONALTRAFIK Pendlare i Skåne ska få snabbare och bekvämare bussresor med superbusssar. Ett nytt system av regionala superbussar i Skåne kommer nu allt närmare ett förverkligande. För resenärerna innebär det kortare restider och bättre punktlighet. Först ut blir två linjer i nordvästra Skåne: Helsingborg Höganäs och Helsingborg Örkelljunga Markaryd. Infrastrukturstrategin Page 7 / 18 Printing date:

8 FORTSATT FRAMÅT FÖR GONDOLBANOR Göteborg har kommit längre i planeringen av linbanor och nu får initiativet applåder från de grannkommuner som kan bli en del av linjenätet. Vi tror att det kan bli ett väldigt trevligt inslag i stadsbilden. Det har faktiskt funnits linbanor här förut, i Surte, säger Annika Friberg, miljöplanerare i Ale kommun. Hon har på Alepolitikernas uppdrag tagit fram ett svar på den remiss som Göteborg skickat till Ale, Partille och Öckerö det vill säga de tre kommuner som kan bli involverade i linbaneprojektet. Även Öckerö kommun ger utan att tveka tummen upp för linbanekonceptet. Enligt Göteborgs stads utredning skulle en linbana från Öckerö bara ge marginellt snabbare förbindelser än i dag 57 minuter till Lindholmen pekar kalkylen på. I New York har bolaget East River Skyway lanserat en ny idé som de anser ska på ett miljövänligt lösa pendelproblematiken i New York. Som alternativ till bussar och tunnelbana vill man bygga en gondolbana som ska sträcka sig mellan Brooklyn och Manhattan. Enligt företaget skulle en sådan linbana kunna lätta på trycket i den övriga lokaltrafiken. Befolkningen i Brooklyn har ökat med 3,5% sedan 2010 och lett till ökad trängsel på bl a tunnelbanan. Infrastrukturstrategin ÖKADE ÅTGÄRDER FÖR ATT MINSKA BILISMEN I Madrid införs en ny avgift som medför en bot på 90 om man kör in en bil i centrala Madrid. Åtgärden är tänkt att skapa en bilfri stadskärna och kommer träda i kraft januari Avgiften avser samtliga som inte är bosatta i de centrala delarna. Helsingfors går inte lika långt med hoppas kunna minska det privata bilägandet genom ett "mobility on demand"-system som integrerar all form av delad och kollektiv trafik i ett abonnemang. Den finska huvudstaden har planer på att transformera sitt nuvarande kollektivtrafiksystem till ett heltäckande dörr-till-dörr-system fram till I USA är MTA Long Island Rail Road med och sponsrar en bilfri dag som syftar till att få tusentals Long Island-bor att lämna sina bilar hemma och istället ta sig till arbetet på annat sätt. Hållbarhetsstrategin Page 8 / 18 Printing date:

9 EKONOMISKA LÄGET OFÖRÄNDRAT POSITIVT Det fortsätter att se förhållandevis ljust ut för Stockholms län. Det visar den senaste utgåvan av "Läget i länet arbetsmarknad och ekonomi" som Länsstyrelsen publicerar i dag. En sjunkande andel konkurser, fortsatt hög sysselsättning och ökad omsättning i regions näringsliv tyder på att det finns kraft i den regionala ekonomin, säger analytiker Per Bark. NU KOMMER BHLS: BUS WITH HIGHER LEVEL OF SERVICE Niterói, Brasilien, blir den första staden i Latinamerika som anammar BHLS - Bus with High Level of Service. Projektet, som beräknas kosta $310 miljoner är en av de största mobilitetssatsningar som gjorts i stadens historia och omfattar luftkonditionerade fordon och mindre och kortare bussar utrustade med WiFi. Förutom komfortlösningar så ska också BHLS-bussarna också få köra i särskilda filer och med prioriterade signaler vilket ska öka punktligheten. Tanken är att medan BRT-lösningar mer ska vara riktade mot de som vanligtvis åker kollektivtrafik så ska BHLS vara riktade till dem som i vanliga fall oftast väljer privata alternativ. Infrastrukturstrategin ÖSTGÖTAPENDELN KVAR HOS ARRIVA 24 september blev det klart att Arriva fortsätter att ha ansvaret för driften av Östgötapendeln. Ett nytt avtal träder i kraft den 1 juni Avtalet gäller i 10 år, till år 2025, med möjlighet till en förlängning på upp till fyra år. Östgötapendeln är en högt prioriterad pulsåder i regionens kollektivtrafik. Åtta nya tåg är beställda och ska tas i drift löpande under de kommande månaderna. Från den 14 december 2014 ökas turtätheten på vardagar för att ge en bättre trafik för pendlare inom länet. Även på lördagar ökas turtätheten under dagtid. I och med det nya avtalet läggs ett större ansvar på operatören än tidigare. Bland annat för trafikplanering och fordonsunderhåll. Kontraktsvärdet är ca 1,3 miljarder kronor över 10 år. Affärsstrategin Page 9 / 18 Printing date:

10 MILJÖPARTIET VILL HÖJA SKATTEN I STOCKHOLM Miljöpartiet vill inte ha något samarbete med den borgerliga alliansen i Stockholmslandstinget. Däremot en skattehöjning på 25 öre för att klara bristen på pengar till kollektivtrafiken - och för att täcka förlusterna för akutsjukhusen. SvD berättade i går om den halva miljard som fattas till driften av kollektivtrafiken nästa år. Från ansvariga politiker är det tyst, men för Tomas Eriksson är det självklart att det bara kan mötas med en skattehöjning på cirka 25 öre. ALSTOM SKA UTVECKLA EMISSIONSFRITT TÅG Alstom ska utveckla ett nytt emissionsfritt tåg i Tyskland med stöd från den tyska motsvarigheten till Trafikverket. Två prototyper ska tas fram och testas Det nya tåget ska utrustas med bränslecellsdrift som konverterar energin från bränslet till elektricitet genom en kemisk reaktion. Teknologin har redan prövats av bilindustrin. Tåget kommer att baseras på Alstom Coradia regionaltåg och resultatet ska bli emissionsfritt och få en mycket lägre ljudvolym. Med hjälp av den nya teknologin ska kostnaden för drivmedel sjunka. Hållbarhetsstrategin TOPPNÖJDA RESENÄRER TACK VARE BRA FÖRARE Få linjer i svensk kollektivtrafik lär kunna slå Västtrafiks busslinje Grön Express som går mellan Kungälv och Mölnycke. De kundundersökningar som Västtrafik har genomfört ombord på linjen visar att hela 97 procent av resenärerna är nöjda med sin senaste resa. Linjen körs av Nobina. På Grön Express har kundernas betyg på senaste resan ökat från 85 procent vid den första mätningen 2011 till 97 procent för första halvåret Det är resultatet av ett målmedvetet kvalitetsarbete som vi har gjort tillsammans med Västtrafik, säger Andreas Ehrenborg, trafikchef på Nobina. Förarna får genomgående ett mycket högt betyg från resenärerna. Särskilt tryggheten får högt betyg. 99 procent av resenärerna upplever att det är tryggt ombord på Grön Express. Page 10 / 18 Printing date:

11 LYCKADES INTE STOPPA ENKRONASBUD Statens inköpscentrals nya tilldelningsbeslut i den regionuppdelade upphandlingen av itkonsulttjänster lär åter igen föra upp diskussionen om onormalt låga anbudspriser till ytan. För den västra regionen förkastades sammanlagt fyra anbud av denna anledning, men Kammarkollegiet lyckades inte hävda sin linje i den domstolsprocess som följde därpå. Bouvet Syd, Evry, Ework och Experis ansökte om överprövning. Samtliga ansåg att de lämnat rimliga förklaringar till timpriser som för vissa konsultkategorier låg på enkronasnivå eller till och med lägre. Affärsstrategin LÄGRE STRATEGISK PÅVERKAN / BRÅDSKANDE SVENSKARNA TROR PÅ BETALAPPAR Mer än var femte svensk (22%) tror att betal-appar för smartphones kommer att vara den betalmetod som man använder sig mest av om tio år, jämfört med 2 procent som främst tror sig använda kontanter. Det visar en ny attitydundersökning Sverige betalar gjord av Insight Intelligence, sponsrad av.se, Bankomat AB och EY (tidigare Ernst & Young). Andelen som föredrar betal-appar vid betalning till en vän har ökat med 12 procentenheter, vilket kan vara en effekt av betal-appen Swish etablering. Nu inför även hemmafixarkedjan Clas Ohlson möjlighet till mobila betalningar. Kedjan har valt den mobila betallösningen SEQR, som tagits fram av Seamless. - Vi introducerar SEQR i svenska butiker och kan därmed erbjuda en smidig och modern betaltjänst som det också går att koppla vår kundklubb Club Clas och specifika erbjudanden till, samtidigt som det sänker kostnaderna för våra butiker. Att SEQR redan finns på flera marknader och på ett enkelt sätt även kan integreras i vår e-handel har också bidragit till vårt beslut, säger Nina Lindfors Sverigechef, Clas Ohlson i ett pressmeddelande. Page 11 / 18 Printing date:

12 KRITIK MOT SLUSSEN-TUNNEL Stadsgårdsledstunneln som planeras vid Slussen har kritiserats för att säkerheten blir för dålig, bland annat på grund av att mötande trafik läggs i ett och samma tunnelrör, samt att tunneln även kommer att innehålla en korsning. Riskforskaren Lars Harms-Ringdahl anser att riskanalysen för tunneln inte håller måttet. Mest allvarligt tycker han att det är att den saknar skattningar av konsekvenser, det vill säga hur många människor som kan förväntas dö vid olika typer av olyckor. Men Mårten Frumerie, tillförordnad projektchef för Slussenombyggnaden, tycker inte att det är någon brist i riskanalysen. - Om det börjar brinna så ska man hinna utrymma innan någon dör, eftersom vi har vidtagit så pass många säkerhetsåtgärder, säger han. Infrastrukturstrategin FLERA STORA REKLAM- OCH MARKNADSFÖRINGSUPPHANDLINGAR Stockholms Stads stora utomhusupphandling är avslutad. JCDecaux vinner avtalet som löper över tio år från Avtalet innebär även krav att JCDecaux måste göra större investeringar i fler offentliga toaletter och cykelpumpar. Trafikverket ska inleda jätteupphandling av reklamytor vilket innebär att det snart är fritt fram för reklam på tågstationer i hela Sverige. Trafikverket söker nu en partner som ska sälja reklamytor på 70 stationer. Upplands Lokaltrafik, UL, och landstinget i Uppsala län ger sig nu ut i en storupphandling av marknadsföring. Sju miljoner om året är det tänkt att UL ska satsa på marknadsföring genom olika kanaler. Pengarna ska täcka hela kedjan, från arvoden till reklambyrå, produktion av själva reklamen och media, dvs annonsering i olika kanaler, skriver tidningen Resumé. Affärsstrategin Kommunikationsstrategin Page 12 / 18 Printing date:

13 APPLE LANSERAR EGEN BETALNINGSLÖSNING Apple ger sig nu in på betalningar med Apple Pay. Funktionen kommer att finnas inbyggd i iphone och blir tillgängliga via en uppdatering av mobiloperativsystemet IOS 8. Tjänsten är inbyggd i båda versionerna av den kommande iphone 6 som har en antenn för närfältskommunikation, nfc. Tjänsten fungerar även med nya Apple Watch. Apple Pay ska även erbjudas till dem som har en tidigare Iphoneversion via en uppdatering av IOS 8. För att bekräfta köpet använder Apple fingeravtrycksläsaren i telefonen. Betaltjänstföretaget Visa kommer att stötta betalningstjänster för konsumenter som har nya iphone 6, iphone 6 Plus och Apple Watch. Steve Perry, Chief Digital Officer på Visa Europe, kommenterar: - Apples inträde på marknaden representerar en mycket viktig del i det mobila betalningspusslet. Det här är ett viktigt ögonblick för digitala betalningar och demonstrerar styrkan bakom mobila och contactless -tjänster. SMARTA KLOCKOR OCH GLASÖGON SKA HJÄLPA RESENÄREN Nu kommer de smarta klockorna med stormsteg och öppnar helt nya möjligheter för information till kollektivresenärer. På nyåret släpper Apple sin Apple Watch. Framtidens kollektivresenär kan bara kasta en blick på sitt armbandsur för att få koll på den just för ögonblicket snabbaste resvägen eller bästa bytena. Ett nystartat projekt på VTI ska analysera nyttan för resenärer med nya bärbara kommunikationslösningar, som exempelvis smarta klockor. Målet är att ta fram ett navigationssystem anpassat för kollektivtrafiken. Med hjälp av intervjuer, fokusgrupper och samarbeten med experter ska forskarna identifiera olika användargrupper och deras informationsbehov. Grupperna kommer att baseras på faktorer som exempelvis ålder, kön och särskilda behov. Därefter kommer man i samarbete med andra intressenter, bland annat kollektivtrafikbolag, att utveckla ett navigationssystem för att underlätta för resande i kollektivtrafik. Vilket i sin tur kan få fler att välja att oftare resa kollektivt. Projektet, kallat Guide2Wear, är en del av ett större EU-projekt och kommer att redovisas tidigast i september Page 13 / 18 Printing date:

14 VÄSTTRAFIK FÖRENKLAR SYSTEM FÖR RESEGARANTI Nu är det enklare att ansöka om resegaranti på Västtrafiks hemsida tack vare ett nytt system för hantering av kundärenden. Förändringen innebär också förkortade svarstider. Anledningen till bytet av system är att Västtrafik vill förenkla, snabba upp och effektivisera hanteringen för att ge bättre service till kunderna. Det var dags att byta ut det gamla systemet och vi ville hitta en bra lösning som också skulle göra det enklare att hitta och ansöka om resegaranti på vår hemsida, säger Ronny Thörnqvist, chef för Västtrafiks kundservice. DYRA KONSULTER ERSÄTTER FORSKARE Konsulter får allt större inflytande över utredningar som ligger till grund för politiska beslut inom stat, kommun och landsting. Samtidigt är det svårare att granska konsulternas resultat, jämfört med om oberoende forskare skulle göra samma jobb. Användandet av så kallade managementkonsulter har blivit vanligt inom offentlig verksamhet. Konsulterna tar bland annat fram underlag som sedan politiker använder för att fatta beslut. Det har alltid funnits sådana som hävdar att de är experter, men det nya här är kanske att de får allt större inflytande i att formulera standarder, att vara de första man tillfrågar när man ska utforma strategier och policies, ta fram beslutsunderlag och göra utredningar, säger Staffan Furusten som forskar på managementkonsulter vid Handelshögskolan. KD VILL HA HÅRDARE TAG MOT PLANKARE Kristdemokraterna vill ha hårdare tag mot fuskare i kollektivtrafiken och vill därför höja straffavgiften till kronor, samma summa som två månadskort. KD i landstinget anser att fusket kostar SL så mycket att det måste stoppas. Vi vill stoppa fusket, och det är viktigt att vi har fler kontrollanter, ordentliga spärrar och det måste kosta ordentligt för den som fuskar, säger Karl Henriksson (KD), gruppledare i trafiknämnden. Page 14 / 18 Printing date:

15 LÄGRE STRATEGISK PÅVERKAN / EJ BRÅDSKANDE HRT:S KAMPANJ RIKTAS TILL ARBETSGIVARE HRT driver en kampanj om personalbiljettförmån som riktas till arbetsgivarna i september oktober. Kampanjen frågar arbetsgivarna om företagets nuvarande motiverar de arbetstagare eller gör någon nytta för arbetsgivaren. - Att stöda klokt resande till och från arbetsplatsen är nutid och erbjuder arbetsgivaren image- och rekryteringsfördelar. Genom att planera resor till och från arbetsplatsen och genom att erbjuda drivkrafter kan arbetsgivaren minska resor med egen bil ensamt i genomsnitt med procent. Vardagsmotion under resor till och från arbetsplatsen påverkar också positivt till de anställdas hälsa, välbefinnande och energi på arbetet, säger Tarja Jääskeläinen, chef för mobilitetsstyrning vid HRT. Kampanjen syns i kollektivtrafikmedel, på metrostationer och media såsom på TV och radio. Affärsstrategin FORTSATT UTVECKLING AV BRT Inom ramen för det nationella BRT-projekt som X2AB driver tillsammans med Stockholms läns landsting, Västtrafik, Skånetrafiken och Karlstads kommun/karlstadsbuss pågår nu ett intensivt utredningsarbete. Det handlar i steg ett om fullskaliga testbäddar i Stockholm, Borås, Malmö och Karlstad. Karlstads har hunnit längst i arbetet med förberedelserna. Straxt före sommaren presenterade kommunen tillsammans med Karlstadsbuss en gedigen utredning av det s.k. Karlstadsstråket, en 18 km lång BRT-sträcka genom hela Karlstad. En ca 2 km lång delsträcka har identifierats som möjlig testbädd där olika lösningar ska prövas under en period på några år inför trafikstart längs hela stråket Branschorganisationen Sveriges Bussföretag vill att regeringen ändrar trafikförordningen för att bli av med en del av krånglet med långa bussar för BRT-system. Sveriges Bussföretag pekar i ett remissyttrande till näringsdepartementet på att det på olika håll i Sverige pågår en planering för BRTlösningar i kollektivtrafiken. Men för att nå en hög kapacitet kan det ibland behövas långa bussar, till exempel dubbelledbussar som är högst 24 meter långa. Att införa sådana är dock krångligt och tidsödande. Idag kan Transportstyrelsen efter ansökan bevilja tillstånd för bussar som är längre än 18,75 meter genom att utfärda en särskild föreskrift. Det har man till exempel gjort för Malmö kommun i samband med att MalmöExpressen introducerades. BRT förespråkas även av UITP som en nyckel i att skapa en renare och grönare framtid. I Bristol kommer det satsas 200 miljiner för att bygga BRT. Bristol utsågs till Englands trafiktrånga stad i 2012 och BRT-satsningen är en åtgärd för att komma tillrätta med detta. Infrastrukturstrategin Page 15 / 18 Printing date:

16 BILBRANSCHEN HITTAR NYA SAMARBETEN Allt fler lyxhotell i USA utvecklar samarbeten med olika biltillverkare för att erbjuda fler gäster att låna bil gratis. På detta sätt skapar hotellen nya unika tjänster, samtidigt som biltillverkarna får möjlighet att exponera sitt märke för potentiella kunder. Några aktuella samarbeten är Loews Hotel & Resorts som erbjuder Fiat, The Peninsula som erbjuder BMWs Mini Cooper och Four Seasons som erbjuder Mercedes Benz. På flera ställen kan man välja om man vill köra bilen själv, eller föredrar att låna den med en chaufför. I Göteborg ger sig fastighetsbolaget Wallenstam in i leken och lanserar tillsammans med biluthyraren Hertz och bilpoolsföretaget Sunfleet tjänsten Wallenstam Drive. Wallenstams hyresgäster kan till ett rabatterat pris ha tillgång till bil när behovet uppstår. I erbjudandet ingår även gratistjänsten Freerider. Genom ett Wallenstam Drive konto kan hyresgästen få en snabb överblick över tillgängliga bilar och boka en bil helt efter sitt eget behov. NYA MÖJLIGHETER MED STÖRRE UTOMHUSSKYLTAR I SOLBELYST MILJÖ Digitala skyltar med LCD-teknik för trafikantinformation i utomhusmiljö har funnits inom kollektivtrafiken i många år. Dessa skyltar har dock haft en begränsad ljusstyrka och storlek vilket inneburit att de inte kan placeras var som helst. Nu har ny teknik gjort det möjligt att erbjuda skyltar i storlekarna med LED-bakgrundsbelyst LCD som har en ljusstyrka på 2500 respektive 5000 candela jämfört med dagens 700. Trivector introducerar succesivt dessa utomhusskyltar under hösten Tack vare de större storlekarna och den avsevärt förbättrade ljusstyrkan i skyltarna, kallat Sunlight Readable, ökar läsbarheten även i direkt solljus. Detta innebär att skyltarna kan användas till såväl trafikantinformation som andra Digital Signage ändamål exempelvis för film och bildvisning av aktuella kampanjer. Den nya tekniken erbjuder också stora kostnadsfördelar jämfört med de produktalternativ som funnits på marknaden sedan tidigare. Kommunikationsstrategin KAMEROR ISTÄLLET FÖR BACKSPEGLAR PÅ FRAMTIDENS BUSSAR Kameror gör jobbet bättre än speglar. De yttre backspeglarna på lastbilar och bussar kan komma att försvinna om några år och istället ersättas med kameror som gör ett bättre jobb och ger föraren helt nya möjligheter att slippa döda vinklar kring fordonet. Fast först måste lagstiftningen ändras. På årets IAA-mässa i Hannover visar Continental hur man kan ersätta yttre backspeglar på bussar och lastbilar med kameror som dessutom har fördelen att de förbättrar fordonets aerodynamik och därmed minskar bränsleförbrukningen. Page 16 / 18 Printing date:

17 FORSKNING OM FLEXIBLA BUSSKÖRFÄLT LEDER TILL FÖRBÄTTRAD RESHASTIGHET Snabbhet är en viktig faktor för kollektivtrafikens attraktionskraft och snabbhet är beroende av framkomlighet. Reserverade körfält och bussgator har visat sig vara effektiva åtgärder för att öka snabbheten för kollektivtrafik. Nackdelen är att bussarna endast ges ökad prioritet där det är möjligt att reservera ett helt körfält. Att ge kollektivtrafiken ett helt eget körfält är dessutom inte alltid samhällsekonomiskt lönsamt, säger Johan Olstam, forskare på VTI. En lösning på problemen kan vara så kallade dynamiska busskörfält. Denna typ av körfält är endast reserverade för kollektivtrafik när det behövs och är annars tillgängliga för alla fordon. En forskargrupp som koordineras av VTI ska undersöka vilken potential dynamiska körfält har som åtgärd för prioritering av framför allt kollektivtrafik, men även annan nyttotrafik som exempelvis utryckningsfordon och taxi. Detta är en förstudie som genomförs i samarbete med K2, Lunds och Linköpings universitet, Scania, AB Volvo, Fält Communications, Viktoria Swedish ICT, Trafikverket, Transportstyrelsen och Skånetrafiken. Till projektet finns även en referensgrupp som inkluderar kommunerna Malmö, Lund, Stockholm och Göteborg. Projektet finansieras av Vinnova, Trafikverket och deltagande industriparter. Resultaten kommer att presenteras i början av nästa sommar. Infrastrukturstrategin HÅLLBARARE RESOR I ÖRNSKÖLDSVIK Under tre år har Örnsköldsvik jobbat med att förändra res- och pendlingsvanor i en mer hållbar riktning. Nu har satsningen utvärderats. Utvärderingen visar att projektet har påverkat attityden hos en stor andel av befolkningen. Däremot går det inte att säkert visa att invånarnas resvanor har förändrats. De utvärderade aktiviteterna beräknas tillsammans ha gett en besparing på 95 ton koldioxid under den period de genomförts. Omräknat till årsbasis skulle besparingen bli 380 ton koldioxid, då inräknat att något färre skulle hålla fast vid samma beteende. De miljömässigt effektivaste insatserna har varit pendlarparkering och hälsotrampets kampanjer. Totalt deltog närmare 900 personer i cykelutmaningen Hälsotrampets kampanjer Bland deltagarna 2012 fortsatte 73 procent att regelbundet cykla till jobbet ett år efter kampanjens slut. Attityder till kollektivtrafik har förbättrats bland annat genom information och reella upplevelser. Vanebilister har fått erbjudande om att bli testresenärer på buss. Bland de som testat att åka buss till jobbet har uppföljningar efter ett halvår visat att drygt 75 procent fortsatt att åka kollektivt. I områden med mindre utbyggd kollektivtrafik har samåkning har stimulerats genom pendlarparkeringar och samåkningswebb. Hållbarhetsstrategin Page 17 / 18 Printing date:

OM AVGIFTSFRI KOLLEKTIVTRAFIK. Magnus Welroos. Vänsterpartiet i Region Skåne

OM AVGIFTSFRI KOLLEKTIVTRAFIK. Magnus Welroos. Vänsterpartiet i Region Skåne OM AVGIFTSFRI KOLLEKTIVTRAFIK Magnus Welroos Vänsterpartiet i Region Skåne FÖRORD Ett hållbart resande uppnås bara om flera åker kollektivtrafik. I Sverige finns i dag en positiv trend, inte minst i Skåne

Läs mer

Hur skapar vi hållbara transporter?

Hur skapar vi hållbara transporter? EXEMPELSAMLING FÖR MOBILITETSPROJEKT Hur skapar vi hållbara transporter? Innehåll Innehållsförteckning Förord 2 Kommunerna och projekten 3 inom temaområdet Om att starta och driva projekt 6 Att tänka på

Läs mer

Future Transport. med Nationell. Future Transport. Norges nya samferdselminister om utbyggnad av infrastrukturen

Future Transport. med Nationell. Future Transport. Norges nya samferdselminister om utbyggnad av infrastrukturen Future Transport Kundtidning för Elmia Nordic Rail och Elmia Future Transport Nr 1 2010 Future Transport Norges nya samferdselminister om utbyggnad av infrastrukturen Malm och Saxton leder nya trafikmyndigheterna

Läs mer

En förbättrad kollektivtrafik? utvärdering av två reformer. Rapport 2014:13

En förbättrad kollektivtrafik? utvärdering av två reformer. Rapport 2014:13 En förbättrad kollektivtrafik? utvärdering av två reformer Rapport 2014:13 En förbättrad kollektivtrafik? utvärdering av två reformer Rapport 2014:13 Trafikanalys Adress: Torsgatan 30 113 21 Stockholm

Läs mer

Förutsättningar för ett lånecykelsystem i Skåne, Malmö, Lund och Helsingborg

Förutsättningar för ett lånecykelsystem i Skåne, Malmö, Lund och Helsingborg Förutsättningar för ett lånecykelsystem i Skåne, Malmö, Lund och Helsingborg En delrapport i Öresund som cykelregion Rent n bike 2012-10-25 Innehåll Rapportens bakgrund och syfte... 4 Öresund som cykelregion...

Läs mer

Att skapa en marknad för K2020

Att skapa en marknad för K2020 1 sammanfattning: att skapa en marknad för k2020 Att skapa en marknad för K2020 Strategi, incitament, tjänster och marknadskommunikation med kompletterande marknadsanalys och indikatorer Åtgärdsprogram

Läs mer

GREEN HIGHWAY magasin

GREEN HIGHWAY magasin sundsvall östersund Trondheim En utvecklingszon för framtidens transporter www.greenhighway.nu GREEN HIGHWAY magasin 2013/2014 >> Guider Nya Affärer Hållbarhet Globalt GREEN HIGHWAY magasin I din hand

Läs mer

PLAN FÖR KOLLEKTIVTRAFIKEN

PLAN FÖR KOLLEKTIVTRAFIKEN PLAN FÖR KOLLEKTIVTRAFIKEN satsningar på kollektivtrafiken ger klimatresultat Miljöpartiet de Gröna Sidan 2 av 29 Vi strävar efter att persontransporter huvudsakligen ska ske med cykel, energisnål kollektivtrafik

Läs mer

NUMMER 4 2009 DECEMBER MEDLEMSTIDNING FÖR

NUMMER 4 2009 DECEMBER MEDLEMSTIDNING FÖR NUMMER 4 2009 DECEMBER MEDLEMSTIDNING FÖR 1 FÖRENINGEN SVENSKA JÄRNVÄGSFRÄMJANDET JÄRNVÄGSFRÄMJANDETS TIDSKRIFT KLART SPÅR c/o Thomas Görling, Tant Bruns ISSN 028-9451. Nummer 4 2009 väg 122, 451 73 Uddevalla.

Läs mer

SÄTT INTE TILLVÄXTEN I KÖ

SÄTT INTE TILLVÄXTEN I KÖ SÄTT INTE TILLVÄXTEN I KÖ 10 förslag för en bättre infrastruktur i Stockholm för fler jobb och en bättre miljö Jessica Rosencrantz INNEHÅLL INLEDNING 3 1. STORSATSA PÅ TUNNELBANAN 5 2. BYGG EN RIKTIG RINGLED

Läs mer

Förslag till Kommunals kongress i Stockholm 28-31 maj 2013. Välfärd ger näring

Förslag till Kommunals kongress i Stockholm 28-31 maj 2013. Välfärd ger näring Förslag till Kommunals kongress i Stockholm 28-31 maj 2013 2013 Välfärd ger näring Innehåll Förord... 4 Uppdrag och syfte... 4 Avgränsningar och förtydliganden... 4 Utredning... 5 Näringspolitik för välfärdstjänsterna...

Läs mer

rapport nr 43/2012 VART ÄR VI PÅ VÄG? Rapport om fler spår och nya stationer i Stockholms tunnelbana Av Ove Andersson

rapport nr 43/2012 VART ÄR VI PÅ VÄG? Rapport om fler spår och nya stationer i Stockholms tunnelbana Av Ove Andersson rapport nr 43/2012 VART ÄR VI PÅ VÄG? Rapport om fler spår och nya stationer i Stockholms tunnelbana Av Ove Andersson Rapporten VART ÄR VI PÅ VÄG? utgiven av Arbetarrörelsens Tankesmedja i januari 2012

Läs mer

Satsning på kvalitet en ljus idé

Satsning på kvalitet en ljus idé Företagsledarkonferens Årets höstkonferensresa gick av stapeln i Holland, med både Rotterdam och Amsterdam som resmål. SIDAN 19 Lär känna vår styrelse I detta nummer hittar du en presentation och intervjuer

Läs mer

MILJÖPARTIET DE GRÖNA PÅ STADIGA HJUL EN OFFENSIV CYKELPOLITIK FÖR MALMÖ OCH LUND RAPPORT MALMÖ

MILJÖPARTIET DE GRÖNA PÅ STADIGA HJUL EN OFFENSIV CYKELPOLITIK FÖR MALMÖ OCH LUND RAPPORT MALMÖ MILJÖPARTIET DE GRÖNA PÅ STADIGA HJUL EN OFFENSIV CYKELPOLITIK FÖR OCH LUND RAPPORT 2 1 PÅ STADIGA HJUL En rapport från Miljöpartiet de Gröna i Malmö och Lund om en offensiv cykelpolitik för ett effektivt

Läs mer

Valspecial. Kryssa en företagare. Ökad inkomstskatt ger inte mer till statskassan. Nio goda råd till en oemotståndlig offert.

Valspecial. Kryssa en företagare. Ökad inkomstskatt ger inte mer till statskassan. Nio goda råd till en oemotståndlig offert. Nummer 3 September 2014. Pris 35 kr Tidningen för alla som vill ha ett förbättrat företagarklimat i Stockholm En tidning från Ta emot en praktikant i höst. Valspecial Valets viktigaste företagarfrågor

Läs mer

Figur 4-17 Färdmedelsfördelning idag i Tyresö kommun (övre bilden) och för prognosticerad trafikökning fram till år 2030 (nedre bilden).

Figur 4-17 Färdmedelsfördelning idag i Tyresö kommun (övre bilden) och för prognosticerad trafikökning fram till år 2030 (nedre bilden). 55 Sammanfattning Prognosen för trafikutvecklingen fram till år 2030 pekar på att en större andel av den trafik som alstras av befolkningsutvecklingen kommer att ske med kollektivtrafik jämfört med de

Läs mer

Future Transport. Investerar 3,7 miljarder i nya tåg. Åsa Torstensson vill se fler privata tågoperatörer. Ostlänken kan börja byggas fyra år tidigare

Future Transport. Investerar 3,7 miljarder i nya tåg. Åsa Torstensson vill se fler privata tågoperatörer. Ostlänken kan börja byggas fyra år tidigare Future Transport Kundtidning för Elmia Nordic Rail och Elmia Future Transport nr. 1 2007 Green Cargos vd Jan Sundling Investerar 3,7 miljarder i nya tåg Åsa Torstensson vill se fler privata tågoperatörer

Läs mer

Hela resan hela året! En uppföljning av transportsystemets tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning

Hela resan hela året! En uppföljning av transportsystemets tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning Hela resan hela året! En uppföljning av transportsystemets tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning ISSN 1653-0942 978-91-86673-65-9 Riksdagstryckeriet, Stockholm, 2013 Förord År 2009 beslutade

Läs mer

Bus Rapid Transit i Sverige? - kunskapssammanställning med identifiering av forskningsfrågor

Bus Rapid Transit i Sverige? - kunskapssammanställning med identifiering av forskningsfrågor Trafik & logistik Bus Rapid Transit i Sverige? - kunskapssammanställning med identifiering av forskningsfrågor PER-GUNNAR ANDERSSON, TRIVECTOR MALIN GIBRAND, TRIVECTOR KARL KOTTENHOFF, KTH Rapport Stockholm,

Läs mer

24 000 JOBB HOTAS OM BROMMA LÄGGS NER

24 000 JOBB HOTAS OM BROMMA LÄGGS NER RAPPORT 2014:4 24 000 JOBB HOTAS OM BROMMA LÄGGS NER EN RAPPORT OM FLYGPLATSENS BETYDELSE FÖR JOBBEN 24 000 JOBB HOTAS OM BROMMA LÄGGS NER 2 24 000 JOBB HOTAS OM BROMMA LÄGGS NER BROMMAS FRAMTID ÄR EN

Läs mer

Håkan Sörman. Framgångsrika kommuner. Den moderna stadsplaneringen. vd, Sveriges kommuner och landsting. Norra Länken. Karlstads nytänkande

Håkan Sörman. Framgångsrika kommuner. Den moderna stadsplaneringen. vd, Sveriges kommuner och landsting. Norra Länken. Karlstads nytänkande annons hela denna bilaga är en annons från smart media annons Framgångsrika kommuner december 2011 TILLVÄXT I SIKTE Den moderna stadsplaneringen fler aspekter att väga in Norra Länken bygget med nya influenser

Läs mer

nummer 35 www.arriva.se december 2011 Bästa julklappen! Arriva vinner jättekontrakt sidan 2-3

nummer 35 www.arriva.se december 2011 Bästa julklappen! Arriva vinner jättekontrakt sidan 2-3 nummer 35 www.arriva.se december 2011 Bästa julklappen! Arriva vinner jättekontrakt sidan 2-3 2 #35 expansion Arriva i Storbritannien har köpt tågbolaget Grand Central Railway, som har över 700 000 passagerare

Läs mer

Dags att fylla digitaliseringen med innehåll. En miljardsatsning som snabbt kan lyfta skolan

Dags att fylla digitaliseringen med innehåll. En miljardsatsning som snabbt kan lyfta skolan Dags att fylla digitaliseringen med innehåll En miljardsatsning som snabbt kan lyfta skolan 1 Skolan måste digitaliseras Ingen har kunnat undgå att skolan har problem. Ingen har kunnat missa att den svenska

Läs mer

med 48 år bakom ratten Efter ett halvt århundrade i förarstolen tackar Kurt Lagerlund för sig och berättar om sitt bussförarliv.

med 48 år bakom ratten Efter ett halvt århundrade i förarstolen tackar Kurt Lagerlund för sig och berättar om sitt bussförarliv. 2 Noterat / 3 Jobbsnack / 4 Hälsa / 7 IT 9 Kollegan / 10 Hållplats Nobina / 12 Å andra sidan ACCESS tidningen för Alla som jobbar på nobina 1/2014 Avsändare: Nobina Sverige AB,Armégatan 38, 171 71 Solna

Läs mer

RAPPORT Upphandlingsmodell för kollektivtrafik ökad samhällsnytta, fler resenärer eller mer kommersiell trafik

RAPPORT Upphandlingsmodell för kollektivtrafik ökad samhällsnytta, fler resenärer eller mer kommersiell trafik RAPPORT Upphandlingsmodell för kollektivtrafik ökad samhällsnytta, fler resenärer eller mer kommersiell trafik Rapport 2010:2 Reviderad april 2010 Konsulter inom samhällsutveckling WSP är en konsultverksamhet

Läs mer

Bredband i Sörmland - näringslivsperspektiv på utbyggnaden av bredband i glesbygd och mindre orter

Bredband i Sörmland - näringslivsperspektiv på utbyggnaden av bredband i glesbygd och mindre orter Bredband i Sörmland - näringslivsperspektiv på utbyggnaden av bredband i glesbygd och mindre orter Det ska vara enkelt att förverkliga sina ambitioner, idéer och framtidsplaner i Sörmland Vision antagen

Läs mer

Juni 2014. Vi bygger Vision! nu tar vi nästa steg

Juni 2014. Vi bygger Vision! nu tar vi nästa steg Juni 2014 Vi bygger Vision! nu tar vi nästa steg 1 2 Inledning Förbundsmötet 2012 var Visions första förbundsmöte. Då gick vi från att vara en ny version av SKTF till att vara Vision Sveriges nyaste fackförbund

Läs mer

Redesign låna och laga

Redesign låna och laga DESTINATION INSPIRATION, FAKTA OCH TIPS FRÅN UNGAS INNOVATIONS- KRAFT Redesign låna och laga Plaggiat har gått från idé till handling Knepen för att bli mer kreativ Metoderna för att få innovationskraft

Läs mer

EN SVENSK MODELL FÖR ARBETSPLATSENS LÄRANDE

EN SVENSK MODELL FÖR ARBETSPLATSENS LÄRANDE EN SVENSK MODELL FÖR ARBETSPLATSENS LÄRANDE INTRODUKTION Den Europeiska socialfonden i Sverige, ESF, har fem nationella temagrupper, vars uppdrag är att samla, analysera och systematisera erfarenheter

Läs mer

Kina storsatsar på infrastruktur E Nya höghastighetsspår, allt större motorvägar och längre broar. Kina investerar hårt trots krisen.

Kina storsatsar på infrastruktur E Nya höghastighetsspår, allt större motorvägar och längre broar. Kina investerar hårt trots krisen. Regeringen nobbar OPS-finansiering E Det ligger en död hand över diskussionen om OPS-lösningar, säger Jan-Eric Nilsson som är professor vid Statens väg- och transportforskningsinstitut. Sidan 4 5 Kina

Läs mer