TRACK: september. TRACK månadsrapport September 2014

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "TRACK: september. TRACK månadsrapport September 2014"

Transkript

1 TRACK: september TRACK är Trafikförvaltningens omvärldsnätverk som kontinuerligt bevakar de omvärldsfaktorer som är viktiga för Trafikförvaltningens strategiska arbete. Här kommer rapporten som avser september Månadsrapporten är en sammanställning av de viktigaste händelserna som har ägt rum under månaden. Den utgår från de strategiska fokusområden som omvärldsbevakningen bygger på, nämligen: - Skapa en attraktiv kollektivtrafik för våra resenärer - Skapa en tillgänglig och sammanhållen region - Erbjuda kollektivtrafik som visar miljömässig, socialt och ekonomiskt ansvarstagande - Bidra till en ökad marknadsandel av kollektivtrafiken i regionen Page 1 / 18 Printing date:

2 STRATEGISK PÅVERKAN HÖG STRATEGISK PÅVERKAN / EJ BRÅDSKANDE HÖG STRATEGISK PÅVERKAN / BRÅDSKANDE Fokus på kollektivtrafik på FN:s klimattoppmöte Kontaktlösa betalningar införda i London Superbussar snart även i Skånes regionaltrafik Integration av biljettsystem i Storbritannien Fortsatt framåt för gondolbanor Tågkompaniet värvar för att vinna upphandlingar Ökade åtgärder för att minska bilismen Premiär för budget-spårvagn i Frankrike Ekonomiska läget oförändrat positivt Nu kommer BHLS: Bus with Higher Level of Service Förbifarten skjuts på framtiden Fler har resenären i fokus Östgötapendeln kvar hos Arriva Västtrafik vill locka 6000 nya resenärer Miljöpartiet vill höja skatten i Stockholm Skanska och Huddinge utvecklar hållbar stadsdel Alstom ska utveckla emissionsfritt tåg Toppnöjda resenärer tack vare bra förare TfL vill få funktionsnedsatta att resa mer Västtrafik satsar på nytt biljettsystem Lyckades inte stoppa enkronasbud LÄGRE STRATEGISK PÅVERKAN / EJ BRÅDSKANDE LÄGRE STRATEGISK PÅVERKAN / BRÅDSKANDE HRT:s kampanj riktas till arbetsgivare Svenskarna tror på betalappar Fortsatt utveckling av BRT Kritik mot Slussen-tunnel Bilbranschen hittar nya samarbeten Nya möjligheter med större utomhusskyltar i solbelyst miljö Kameror istället för backspeglar på framtidens bussar Forskning om flexibla busskörfält leder till förbättrad reshastighet Hållbarare resor i Örnsköldsvik Flera stora reklam- och marknadsföringsupphandlingar Apple lanserar egen betalningslösning Smarta klockor och glasögon ska hjälpa resenären Västtrafik förenklar system för resegaranti Dyra konsulter ersätter forskare KD vill ha hårdare tag mot plankare BRÅDSKA Page 2 / 18 Printing date:

3 HÖG STRATEGISK PÅVERKAN / BRÅDSKANDE KONTAKTLÖSA BETALNINGAR INFÖRDA I LONDON Den 16:e september införde TfL kontaktlösa betalningar i kollektivtrafiken. Detta nya alternativ innebär att resenärerna inte längre behöver hålla koll på saldot på deras Oyster-kort utan nu kan betala direkt med sina vanliga betalkort. På bara några dagar hade fler än betalningar gjorts med den nya teknologin. INTEGRATION AV BILJETTSYSTEM I STORBRITANNIEN En systemintegration innebär att resenärer med ett Key smartkort, som använts av operatörerna Southern och Go-Ahead, nu även kan köpa biljetter som gäller i London på samma kort. Detta är möjligt efter att ha öppnat upp Oyster-kortet så att det även kan läsa kort baserat på öppen ITSOstandard. Tanken är att det nya integrerade systemet ska underlätta för pendlarna som bara behöver bry sig om ett kort. TÅGKOMPANIET VÄRVAR FÖR ATT VINNA UPPHANDLINGAR Tågkompaniet förstärker sin organisation med två medarbetare från en konkurrent inför kommande trafikupphandlingar - Mats Wilhelmsson och Tomas Löfstedt tar plats i nya bolaget. Både Mats Wilhelmsson och Tomas Löfstedt kommer närmast från Stockholmståg som i dag svarar för pendeltågstrafiken på uppdrag av SL. Nu har de i stället stigit på hos Tågkompaniet för att ta sig an flera stora upphandlingar av tågtrafik som stundar, bland annat Stockholms pendeltågstrafik som de själva arbetat med. Affärsstrategin Page 3 / 18 Printing date:

4 PREMIÄR FÖR BUDGET-SPÅRVAGN I FRANKRIKE I franska Besançon har en ny spårvagnslinje invigts. Linjen har uttryckligen utvecklats som ett lågkostnadsprojekt med mål att reducera kostnaderna med en tredjedel jämfört med andra franska spårvägsprojekt. Ett konsortium bestående av STD, Sacer, Roger Martin, Colas Rail och Alstom byggde ena halvan på 7 km för 43 miljoner och de resterande 7 km byggdes av Eurovia-konsortiet för 53 miljoner. FÖRBIFARTEN SKJUTS PÅ FRAMTIDEN För inte så länge sedan togs första spadtaget till Förbifart Stockholm men nu står det klart att byggets skjuts på framtiden med den nya tilltänkta S-MP-regeringen. Förbifart Stockholm har varit planerad länge och projektet hade fått grönt ljus i alla instanser. Allianspartierna var positiva, liksom Socialdemokraterna. Mest negativa till den nya leden runt Stockholm har Miljöpartiet och Vänsterpartiet varit. Och enligt uppgiftern har den tilltänkta S-MP-regeringen kommit överens om att stanna klockan och låta projektet vänta. Om Förbifart Stockholm försenas i fyra år kommer det att kosta samhället minst 8 miljarder kronor. Det menar Stockholms Handelskammare, och presenterar en undersökning som visar att 88 procent av länets invånare röstat på Förbifarts-vänliga partier. Infrastrukturstrategin Page 4 / 18 Printing date:

5 FLER HAR RESENÄREN I FOKUS "För dig varje dag" är temat för ett samarbete mellan Trafikverket och bland andra Jernhusen och tågföretag. Mer än 450 medarbetare från Trafikverket har varit ute på stationer, rastplatser och färjor för att på nära håll följa hur en vanlig resdag fungerar, samtidigt som resenärerna kunde få personlig service från personalen på Trafikverket. Projektet syftar till att lyssna, hjälpa tillrätta och samla in synpunkter och förbättringsförslag kring bland annat trafikinformation. Politikerna i Västra Götalandsregionen vill ha en digital dialog om kollektivtrafiken. Hur viktigt är biljettpriset, fordonens komfort och att turerna är täta? Det är några av de frågor som Västra Götalandsregionens kollektivtrafikpolitiker vill föra dialog med medborgarna om, på webben. Regionens kollektivtrafiknämnd har beslutat att under november och december genomföra en dialog med medborgarna i Västra Götaland. HRT vill höra sina kunders idéer om linjenätsplan för Nordöstra Helsingfors med anledning av den linjenätsplan som utarbetas för år För att höra sina kunders önskningar öppnar HRT en blogg som en kanal för interaktion. Planen bearbetas områdesvis under hösten 2014 och linjenätsplanen ska bli färdig på vårvinter Genom bloggen kan man följa hur planeringsarbetet framskrider. HRT önskar att kunderna framför aktivt sina idéer via bloggen. VÄSTTRAFIK VILL LOCKA 6000 NYA RESENÄRER Västtrafik inleder i veckan en kampanj för att locka 6000 nya resenärer till kollektivtrafiken. Med början i veckan kommer hushåll i Västsverige att få ett grönt kuvert från Västtrafik med erbjudande att testa kollektivtrafiken gratis under två veckor. SKANSKA OCH HUDDINGE UTVECKLAR HÅLLBAR STADSDEL Skanska och Huddinge kommun påbörjar nu utvecklingen av Flemingsbergsdalen, intill Flemingsbergs station, till en ny hållbar stadsdel med bostäder, handel, kontor och service. Flemingsbergsdalen utvecklas med hållbarhet som ledstjärna och byggnaderna i stadsdelen kommer att miljöcertifieras. Det innebär en satsning på god energiprestanda, minskad vattenförbrukning, minskade koldioxidutsläpp och förbättrad inomhusmiljö. Hänsyn tas även till val av plats för utveckling av nya byggnader, samt hur utformningen av områdena sammanför byggnader och infrastruktur till ett grannskap med genomtänkta kommunikationsmöjligheter. Hållbarhetsstrategin Page 5 / 18 Printing date:

6 TFL VILL FÅ FUNKTIONSNEDSATTA ATT RESA MER TfL ska skapa en särskild utställning nästa månad för att visa för personer med funktionsnedsättning och äldre hur de kan använda kollektivtrafiken. Eventet som heter Access All Areas kommer att visa den senaste teknologin som är avsedd att göra resan enklare. Det kommer bland annat visas fullskalemodeller av tunnelbanestationer med ramper ombord på tågen och pratorer som hjälper blinda och synnedsatta. Man kommer också visa TfLs nya Innovation Bus som har teknologi som visar var någonstans det finns lediga sittplatser. Målsättningen med eventet är att skapa kännedom om utvecklingen och skapa en trygg miljö för personer som vill testa. Hållbarhetsstrategin VÄSTTRAFIK SATSAR PÅ NYTT BILJETTSYSTEM För att Västtrafik skall kunna införa ett nytt betalsystem måste de blå och gula kortläsarna skrotas. Nya kortläsare kostar 77 miljoner kronor. Införandet av det nya pris- och betalsystemet beräknas sammanlagt kosta 190 miljoner kronor. Regionfullmäktige i Västra Götaland beslöt i februari att införa ett nytt pris- och betalsystem för kollektivtrafiken. Det nuvarande systemet har fått mycket kritik från resenärerna sedan det infördes 2010, det anses svårbegripligt och omständligt. Nästa år eller senast 2016 försvinner det hårt kritiserade kravet på utcheckning. Bytet av kortläsare beräknas ta två år. Kostnaden uppskattas till 77 miljoner kronor. Västtrafik har tidigare beslutat satsa 18 miljoner kronor på nya kortläsare och i dag beslutar Västtrafiks styrelse av allt att döma att satsa ytterligare 18 miljoner kronor. Page 6 / 18 Printing date:

7 HÖG STRATEGISK PÅVERKAN / EJ BRÅDSKANDE FOKUS PÅ KOLLEKTIVTRAFIK PÅ FN:S KLIMATTOPPMÖTE Inför FNs klimatkonferens i New York den 23 september kraftsamlade kollektivtrafikbranschen för ett aktivt ledarskap mot klimathotet. Inför stats- och regeringschefer presenterade UITP det globala målet om att fördubbla kollektivtrafikens marknadsandel i världen till Detta skulle innebära att koldioxidutsläppen skulle minska med 550 miljoner ton. Samtidigt lanserade UITP rapporten Climate action and public transport där 110 kollektivtrafikorganisationer från hela världen har bidragit med 350 handlingsplaner för att minska koldioxidutsläppen och samtidigt bidra till en hållbar och attraktiv stadsutveckling. Rapporten visar tydligt att kollektivtrafikbranschen har såväl förmåga som vilja att agera för att göra skillnad. Under mötet lyftes bland annat Västtrafik fram som ett gott exempel då över 60 procent av kollektivtrafiken i Västra Götaland körs med förnybara bränslen. I juni nästa år inleds projektet Electricity som också lyfts också fram i rapporten. Hållbarhetsstrategin SUPERBUSSAR SNART ÄVEN I SKÅNES REGIONALTRAFIK Pendlare i Skåne ska få snabbare och bekvämare bussresor med superbusssar. Ett nytt system av regionala superbussar i Skåne kommer nu allt närmare ett förverkligande. För resenärerna innebär det kortare restider och bättre punktlighet. Först ut blir två linjer i nordvästra Skåne: Helsingborg Höganäs och Helsingborg Örkelljunga Markaryd. Infrastrukturstrategin Page 7 / 18 Printing date:

8 FORTSATT FRAMÅT FÖR GONDOLBANOR Göteborg har kommit längre i planeringen av linbanor och nu får initiativet applåder från de grannkommuner som kan bli en del av linjenätet. Vi tror att det kan bli ett väldigt trevligt inslag i stadsbilden. Det har faktiskt funnits linbanor här förut, i Surte, säger Annika Friberg, miljöplanerare i Ale kommun. Hon har på Alepolitikernas uppdrag tagit fram ett svar på den remiss som Göteborg skickat till Ale, Partille och Öckerö det vill säga de tre kommuner som kan bli involverade i linbaneprojektet. Även Öckerö kommun ger utan att tveka tummen upp för linbanekonceptet. Enligt Göteborgs stads utredning skulle en linbana från Öckerö bara ge marginellt snabbare förbindelser än i dag 57 minuter till Lindholmen pekar kalkylen på. I New York har bolaget East River Skyway lanserat en ny idé som de anser ska på ett miljövänligt lösa pendelproblematiken i New York. Som alternativ till bussar och tunnelbana vill man bygga en gondolbana som ska sträcka sig mellan Brooklyn och Manhattan. Enligt företaget skulle en sådan linbana kunna lätta på trycket i den övriga lokaltrafiken. Befolkningen i Brooklyn har ökat med 3,5% sedan 2010 och lett till ökad trängsel på bl a tunnelbanan. Infrastrukturstrategin ÖKADE ÅTGÄRDER FÖR ATT MINSKA BILISMEN I Madrid införs en ny avgift som medför en bot på 90 om man kör in en bil i centrala Madrid. Åtgärden är tänkt att skapa en bilfri stadskärna och kommer träda i kraft januari Avgiften avser samtliga som inte är bosatta i de centrala delarna. Helsingfors går inte lika långt med hoppas kunna minska det privata bilägandet genom ett "mobility on demand"-system som integrerar all form av delad och kollektiv trafik i ett abonnemang. Den finska huvudstaden har planer på att transformera sitt nuvarande kollektivtrafiksystem till ett heltäckande dörr-till-dörr-system fram till I USA är MTA Long Island Rail Road med och sponsrar en bilfri dag som syftar till att få tusentals Long Island-bor att lämna sina bilar hemma och istället ta sig till arbetet på annat sätt. Hållbarhetsstrategin Page 8 / 18 Printing date:

9 EKONOMISKA LÄGET OFÖRÄNDRAT POSITIVT Det fortsätter att se förhållandevis ljust ut för Stockholms län. Det visar den senaste utgåvan av "Läget i länet arbetsmarknad och ekonomi" som Länsstyrelsen publicerar i dag. En sjunkande andel konkurser, fortsatt hög sysselsättning och ökad omsättning i regions näringsliv tyder på att det finns kraft i den regionala ekonomin, säger analytiker Per Bark. NU KOMMER BHLS: BUS WITH HIGHER LEVEL OF SERVICE Niterói, Brasilien, blir den första staden i Latinamerika som anammar BHLS - Bus with High Level of Service. Projektet, som beräknas kosta $310 miljoner är en av de största mobilitetssatsningar som gjorts i stadens historia och omfattar luftkonditionerade fordon och mindre och kortare bussar utrustade med WiFi. Förutom komfortlösningar så ska också BHLS-bussarna också få köra i särskilda filer och med prioriterade signaler vilket ska öka punktligheten. Tanken är att medan BRT-lösningar mer ska vara riktade mot de som vanligtvis åker kollektivtrafik så ska BHLS vara riktade till dem som i vanliga fall oftast väljer privata alternativ. Infrastrukturstrategin ÖSTGÖTAPENDELN KVAR HOS ARRIVA 24 september blev det klart att Arriva fortsätter att ha ansvaret för driften av Östgötapendeln. Ett nytt avtal träder i kraft den 1 juni Avtalet gäller i 10 år, till år 2025, med möjlighet till en förlängning på upp till fyra år. Östgötapendeln är en högt prioriterad pulsåder i regionens kollektivtrafik. Åtta nya tåg är beställda och ska tas i drift löpande under de kommande månaderna. Från den 14 december 2014 ökas turtätheten på vardagar för att ge en bättre trafik för pendlare inom länet. Även på lördagar ökas turtätheten under dagtid. I och med det nya avtalet läggs ett större ansvar på operatören än tidigare. Bland annat för trafikplanering och fordonsunderhåll. Kontraktsvärdet är ca 1,3 miljarder kronor över 10 år. Affärsstrategin Page 9 / 18 Printing date:

10 MILJÖPARTIET VILL HÖJA SKATTEN I STOCKHOLM Miljöpartiet vill inte ha något samarbete med den borgerliga alliansen i Stockholmslandstinget. Däremot en skattehöjning på 25 öre för att klara bristen på pengar till kollektivtrafiken - och för att täcka förlusterna för akutsjukhusen. SvD berättade i går om den halva miljard som fattas till driften av kollektivtrafiken nästa år. Från ansvariga politiker är det tyst, men för Tomas Eriksson är det självklart att det bara kan mötas med en skattehöjning på cirka 25 öre. ALSTOM SKA UTVECKLA EMISSIONSFRITT TÅG Alstom ska utveckla ett nytt emissionsfritt tåg i Tyskland med stöd från den tyska motsvarigheten till Trafikverket. Två prototyper ska tas fram och testas Det nya tåget ska utrustas med bränslecellsdrift som konverterar energin från bränslet till elektricitet genom en kemisk reaktion. Teknologin har redan prövats av bilindustrin. Tåget kommer att baseras på Alstom Coradia regionaltåg och resultatet ska bli emissionsfritt och få en mycket lägre ljudvolym. Med hjälp av den nya teknologin ska kostnaden för drivmedel sjunka. Hållbarhetsstrategin TOPPNÖJDA RESENÄRER TACK VARE BRA FÖRARE Få linjer i svensk kollektivtrafik lär kunna slå Västtrafiks busslinje Grön Express som går mellan Kungälv och Mölnycke. De kundundersökningar som Västtrafik har genomfört ombord på linjen visar att hela 97 procent av resenärerna är nöjda med sin senaste resa. Linjen körs av Nobina. På Grön Express har kundernas betyg på senaste resan ökat från 85 procent vid den första mätningen 2011 till 97 procent för första halvåret Det är resultatet av ett målmedvetet kvalitetsarbete som vi har gjort tillsammans med Västtrafik, säger Andreas Ehrenborg, trafikchef på Nobina. Förarna får genomgående ett mycket högt betyg från resenärerna. Särskilt tryggheten får högt betyg. 99 procent av resenärerna upplever att det är tryggt ombord på Grön Express. Page 10 / 18 Printing date:

11 LYCKADES INTE STOPPA ENKRONASBUD Statens inköpscentrals nya tilldelningsbeslut i den regionuppdelade upphandlingen av itkonsulttjänster lär åter igen föra upp diskussionen om onormalt låga anbudspriser till ytan. För den västra regionen förkastades sammanlagt fyra anbud av denna anledning, men Kammarkollegiet lyckades inte hävda sin linje i den domstolsprocess som följde därpå. Bouvet Syd, Evry, Ework och Experis ansökte om överprövning. Samtliga ansåg att de lämnat rimliga förklaringar till timpriser som för vissa konsultkategorier låg på enkronasnivå eller till och med lägre. Affärsstrategin LÄGRE STRATEGISK PÅVERKAN / BRÅDSKANDE SVENSKARNA TROR PÅ BETALAPPAR Mer än var femte svensk (22%) tror att betal-appar för smartphones kommer att vara den betalmetod som man använder sig mest av om tio år, jämfört med 2 procent som främst tror sig använda kontanter. Det visar en ny attitydundersökning Sverige betalar gjord av Insight Intelligence, sponsrad av.se, Bankomat AB och EY (tidigare Ernst & Young). Andelen som föredrar betal-appar vid betalning till en vän har ökat med 12 procentenheter, vilket kan vara en effekt av betal-appen Swish etablering. Nu inför även hemmafixarkedjan Clas Ohlson möjlighet till mobila betalningar. Kedjan har valt den mobila betallösningen SEQR, som tagits fram av Seamless. - Vi introducerar SEQR i svenska butiker och kan därmed erbjuda en smidig och modern betaltjänst som det också går att koppla vår kundklubb Club Clas och specifika erbjudanden till, samtidigt som det sänker kostnaderna för våra butiker. Att SEQR redan finns på flera marknader och på ett enkelt sätt även kan integreras i vår e-handel har också bidragit till vårt beslut, säger Nina Lindfors Sverigechef, Clas Ohlson i ett pressmeddelande. Page 11 / 18 Printing date:

12 KRITIK MOT SLUSSEN-TUNNEL Stadsgårdsledstunneln som planeras vid Slussen har kritiserats för att säkerheten blir för dålig, bland annat på grund av att mötande trafik läggs i ett och samma tunnelrör, samt att tunneln även kommer att innehålla en korsning. Riskforskaren Lars Harms-Ringdahl anser att riskanalysen för tunneln inte håller måttet. Mest allvarligt tycker han att det är att den saknar skattningar av konsekvenser, det vill säga hur många människor som kan förväntas dö vid olika typer av olyckor. Men Mårten Frumerie, tillförordnad projektchef för Slussenombyggnaden, tycker inte att det är någon brist i riskanalysen. - Om det börjar brinna så ska man hinna utrymma innan någon dör, eftersom vi har vidtagit så pass många säkerhetsåtgärder, säger han. Infrastrukturstrategin FLERA STORA REKLAM- OCH MARKNADSFÖRINGSUPPHANDLINGAR Stockholms Stads stora utomhusupphandling är avslutad. JCDecaux vinner avtalet som löper över tio år från Avtalet innebär även krav att JCDecaux måste göra större investeringar i fler offentliga toaletter och cykelpumpar. Trafikverket ska inleda jätteupphandling av reklamytor vilket innebär att det snart är fritt fram för reklam på tågstationer i hela Sverige. Trafikverket söker nu en partner som ska sälja reklamytor på 70 stationer. Upplands Lokaltrafik, UL, och landstinget i Uppsala län ger sig nu ut i en storupphandling av marknadsföring. Sju miljoner om året är det tänkt att UL ska satsa på marknadsföring genom olika kanaler. Pengarna ska täcka hela kedjan, från arvoden till reklambyrå, produktion av själva reklamen och media, dvs annonsering i olika kanaler, skriver tidningen Resumé. Affärsstrategin Kommunikationsstrategin Page 12 / 18 Printing date:

13 APPLE LANSERAR EGEN BETALNINGSLÖSNING Apple ger sig nu in på betalningar med Apple Pay. Funktionen kommer att finnas inbyggd i iphone och blir tillgängliga via en uppdatering av mobiloperativsystemet IOS 8. Tjänsten är inbyggd i båda versionerna av den kommande iphone 6 som har en antenn för närfältskommunikation, nfc. Tjänsten fungerar även med nya Apple Watch. Apple Pay ska även erbjudas till dem som har en tidigare Iphoneversion via en uppdatering av IOS 8. För att bekräfta köpet använder Apple fingeravtrycksläsaren i telefonen. Betaltjänstföretaget Visa kommer att stötta betalningstjänster för konsumenter som har nya iphone 6, iphone 6 Plus och Apple Watch. Steve Perry, Chief Digital Officer på Visa Europe, kommenterar: - Apples inträde på marknaden representerar en mycket viktig del i det mobila betalningspusslet. Det här är ett viktigt ögonblick för digitala betalningar och demonstrerar styrkan bakom mobila och contactless -tjänster. SMARTA KLOCKOR OCH GLASÖGON SKA HJÄLPA RESENÄREN Nu kommer de smarta klockorna med stormsteg och öppnar helt nya möjligheter för information till kollektivresenärer. På nyåret släpper Apple sin Apple Watch. Framtidens kollektivresenär kan bara kasta en blick på sitt armbandsur för att få koll på den just för ögonblicket snabbaste resvägen eller bästa bytena. Ett nystartat projekt på VTI ska analysera nyttan för resenärer med nya bärbara kommunikationslösningar, som exempelvis smarta klockor. Målet är att ta fram ett navigationssystem anpassat för kollektivtrafiken. Med hjälp av intervjuer, fokusgrupper och samarbeten med experter ska forskarna identifiera olika användargrupper och deras informationsbehov. Grupperna kommer att baseras på faktorer som exempelvis ålder, kön och särskilda behov. Därefter kommer man i samarbete med andra intressenter, bland annat kollektivtrafikbolag, att utveckla ett navigationssystem för att underlätta för resande i kollektivtrafik. Vilket i sin tur kan få fler att välja att oftare resa kollektivt. Projektet, kallat Guide2Wear, är en del av ett större EU-projekt och kommer att redovisas tidigast i september Page 13 / 18 Printing date:

14 VÄSTTRAFIK FÖRENKLAR SYSTEM FÖR RESEGARANTI Nu är det enklare att ansöka om resegaranti på Västtrafiks hemsida tack vare ett nytt system för hantering av kundärenden. Förändringen innebär också förkortade svarstider. Anledningen till bytet av system är att Västtrafik vill förenkla, snabba upp och effektivisera hanteringen för att ge bättre service till kunderna. Det var dags att byta ut det gamla systemet och vi ville hitta en bra lösning som också skulle göra det enklare att hitta och ansöka om resegaranti på vår hemsida, säger Ronny Thörnqvist, chef för Västtrafiks kundservice. DYRA KONSULTER ERSÄTTER FORSKARE Konsulter får allt större inflytande över utredningar som ligger till grund för politiska beslut inom stat, kommun och landsting. Samtidigt är det svårare att granska konsulternas resultat, jämfört med om oberoende forskare skulle göra samma jobb. Användandet av så kallade managementkonsulter har blivit vanligt inom offentlig verksamhet. Konsulterna tar bland annat fram underlag som sedan politiker använder för att fatta beslut. Det har alltid funnits sådana som hävdar att de är experter, men det nya här är kanske att de får allt större inflytande i att formulera standarder, att vara de första man tillfrågar när man ska utforma strategier och policies, ta fram beslutsunderlag och göra utredningar, säger Staffan Furusten som forskar på managementkonsulter vid Handelshögskolan. KD VILL HA HÅRDARE TAG MOT PLANKARE Kristdemokraterna vill ha hårdare tag mot fuskare i kollektivtrafiken och vill därför höja straffavgiften till kronor, samma summa som två månadskort. KD i landstinget anser att fusket kostar SL så mycket att det måste stoppas. Vi vill stoppa fusket, och det är viktigt att vi har fler kontrollanter, ordentliga spärrar och det måste kosta ordentligt för den som fuskar, säger Karl Henriksson (KD), gruppledare i trafiknämnden. Page 14 / 18 Printing date:

15 LÄGRE STRATEGISK PÅVERKAN / EJ BRÅDSKANDE HRT:S KAMPANJ RIKTAS TILL ARBETSGIVARE HRT driver en kampanj om personalbiljettförmån som riktas till arbetsgivarna i september oktober. Kampanjen frågar arbetsgivarna om företagets nuvarande motiverar de arbetstagare eller gör någon nytta för arbetsgivaren. - Att stöda klokt resande till och från arbetsplatsen är nutid och erbjuder arbetsgivaren image- och rekryteringsfördelar. Genom att planera resor till och från arbetsplatsen och genom att erbjuda drivkrafter kan arbetsgivaren minska resor med egen bil ensamt i genomsnitt med procent. Vardagsmotion under resor till och från arbetsplatsen påverkar också positivt till de anställdas hälsa, välbefinnande och energi på arbetet, säger Tarja Jääskeläinen, chef för mobilitetsstyrning vid HRT. Kampanjen syns i kollektivtrafikmedel, på metrostationer och media såsom på TV och radio. Affärsstrategin FORTSATT UTVECKLING AV BRT Inom ramen för det nationella BRT-projekt som X2AB driver tillsammans med Stockholms läns landsting, Västtrafik, Skånetrafiken och Karlstads kommun/karlstadsbuss pågår nu ett intensivt utredningsarbete. Det handlar i steg ett om fullskaliga testbäddar i Stockholm, Borås, Malmö och Karlstad. Karlstads har hunnit längst i arbetet med förberedelserna. Straxt före sommaren presenterade kommunen tillsammans med Karlstadsbuss en gedigen utredning av det s.k. Karlstadsstråket, en 18 km lång BRT-sträcka genom hela Karlstad. En ca 2 km lång delsträcka har identifierats som möjlig testbädd där olika lösningar ska prövas under en period på några år inför trafikstart längs hela stråket Branschorganisationen Sveriges Bussföretag vill att regeringen ändrar trafikförordningen för att bli av med en del av krånglet med långa bussar för BRT-system. Sveriges Bussföretag pekar i ett remissyttrande till näringsdepartementet på att det på olika håll i Sverige pågår en planering för BRTlösningar i kollektivtrafiken. Men för att nå en hög kapacitet kan det ibland behövas långa bussar, till exempel dubbelledbussar som är högst 24 meter långa. Att införa sådana är dock krångligt och tidsödande. Idag kan Transportstyrelsen efter ansökan bevilja tillstånd för bussar som är längre än 18,75 meter genom att utfärda en särskild föreskrift. Det har man till exempel gjort för Malmö kommun i samband med att MalmöExpressen introducerades. BRT förespråkas även av UITP som en nyckel i att skapa en renare och grönare framtid. I Bristol kommer det satsas 200 miljiner för att bygga BRT. Bristol utsågs till Englands trafiktrånga stad i 2012 och BRT-satsningen är en åtgärd för att komma tillrätta med detta. Infrastrukturstrategin Page 15 / 18 Printing date:

16 BILBRANSCHEN HITTAR NYA SAMARBETEN Allt fler lyxhotell i USA utvecklar samarbeten med olika biltillverkare för att erbjuda fler gäster att låna bil gratis. På detta sätt skapar hotellen nya unika tjänster, samtidigt som biltillverkarna får möjlighet att exponera sitt märke för potentiella kunder. Några aktuella samarbeten är Loews Hotel & Resorts som erbjuder Fiat, The Peninsula som erbjuder BMWs Mini Cooper och Four Seasons som erbjuder Mercedes Benz. På flera ställen kan man välja om man vill köra bilen själv, eller föredrar att låna den med en chaufför. I Göteborg ger sig fastighetsbolaget Wallenstam in i leken och lanserar tillsammans med biluthyraren Hertz och bilpoolsföretaget Sunfleet tjänsten Wallenstam Drive. Wallenstams hyresgäster kan till ett rabatterat pris ha tillgång till bil när behovet uppstår. I erbjudandet ingår även gratistjänsten Freerider. Genom ett Wallenstam Drive konto kan hyresgästen få en snabb överblick över tillgängliga bilar och boka en bil helt efter sitt eget behov. NYA MÖJLIGHETER MED STÖRRE UTOMHUSSKYLTAR I SOLBELYST MILJÖ Digitala skyltar med LCD-teknik för trafikantinformation i utomhusmiljö har funnits inom kollektivtrafiken i många år. Dessa skyltar har dock haft en begränsad ljusstyrka och storlek vilket inneburit att de inte kan placeras var som helst. Nu har ny teknik gjort det möjligt att erbjuda skyltar i storlekarna med LED-bakgrundsbelyst LCD som har en ljusstyrka på 2500 respektive 5000 candela jämfört med dagens 700. Trivector introducerar succesivt dessa utomhusskyltar under hösten Tack vare de större storlekarna och den avsevärt förbättrade ljusstyrkan i skyltarna, kallat Sunlight Readable, ökar läsbarheten även i direkt solljus. Detta innebär att skyltarna kan användas till såväl trafikantinformation som andra Digital Signage ändamål exempelvis för film och bildvisning av aktuella kampanjer. Den nya tekniken erbjuder också stora kostnadsfördelar jämfört med de produktalternativ som funnits på marknaden sedan tidigare. Kommunikationsstrategin KAMEROR ISTÄLLET FÖR BACKSPEGLAR PÅ FRAMTIDENS BUSSAR Kameror gör jobbet bättre än speglar. De yttre backspeglarna på lastbilar och bussar kan komma att försvinna om några år och istället ersättas med kameror som gör ett bättre jobb och ger föraren helt nya möjligheter att slippa döda vinklar kring fordonet. Fast först måste lagstiftningen ändras. På årets IAA-mässa i Hannover visar Continental hur man kan ersätta yttre backspeglar på bussar och lastbilar med kameror som dessutom har fördelen att de förbättrar fordonets aerodynamik och därmed minskar bränsleförbrukningen. Page 16 / 18 Printing date:

17 FORSKNING OM FLEXIBLA BUSSKÖRFÄLT LEDER TILL FÖRBÄTTRAD RESHASTIGHET Snabbhet är en viktig faktor för kollektivtrafikens attraktionskraft och snabbhet är beroende av framkomlighet. Reserverade körfält och bussgator har visat sig vara effektiva åtgärder för att öka snabbheten för kollektivtrafik. Nackdelen är att bussarna endast ges ökad prioritet där det är möjligt att reservera ett helt körfält. Att ge kollektivtrafiken ett helt eget körfält är dessutom inte alltid samhällsekonomiskt lönsamt, säger Johan Olstam, forskare på VTI. En lösning på problemen kan vara så kallade dynamiska busskörfält. Denna typ av körfält är endast reserverade för kollektivtrafik när det behövs och är annars tillgängliga för alla fordon. En forskargrupp som koordineras av VTI ska undersöka vilken potential dynamiska körfält har som åtgärd för prioritering av framför allt kollektivtrafik, men även annan nyttotrafik som exempelvis utryckningsfordon och taxi. Detta är en förstudie som genomförs i samarbete med K2, Lunds och Linköpings universitet, Scania, AB Volvo, Fält Communications, Viktoria Swedish ICT, Trafikverket, Transportstyrelsen och Skånetrafiken. Till projektet finns även en referensgrupp som inkluderar kommunerna Malmö, Lund, Stockholm och Göteborg. Projektet finansieras av Vinnova, Trafikverket och deltagande industriparter. Resultaten kommer att presenteras i början av nästa sommar. Infrastrukturstrategin HÅLLBARARE RESOR I ÖRNSKÖLDSVIK Under tre år har Örnsköldsvik jobbat med att förändra res- och pendlingsvanor i en mer hållbar riktning. Nu har satsningen utvärderats. Utvärderingen visar att projektet har påverkat attityden hos en stor andel av befolkningen. Däremot går det inte att säkert visa att invånarnas resvanor har förändrats. De utvärderade aktiviteterna beräknas tillsammans ha gett en besparing på 95 ton koldioxid under den period de genomförts. Omräknat till årsbasis skulle besparingen bli 380 ton koldioxid, då inräknat att något färre skulle hålla fast vid samma beteende. De miljömässigt effektivaste insatserna har varit pendlarparkering och hälsotrampets kampanjer. Totalt deltog närmare 900 personer i cykelutmaningen Hälsotrampets kampanjer Bland deltagarna 2012 fortsatte 73 procent att regelbundet cykla till jobbet ett år efter kampanjens slut. Attityder till kollektivtrafik har förbättrats bland annat genom information och reella upplevelser. Vanebilister har fått erbjudande om att bli testresenärer på buss. Bland de som testat att åka buss till jobbet har uppföljningar efter ett halvår visat att drygt 75 procent fortsatt att åka kollektivt. I områden med mindre utbyggd kollektivtrafik har samåkning har stimulerats genom pendlarparkeringar och samåkningswebb. Hållbarhetsstrategin Page 17 / 18 Printing date:

INFOTAINMENT FÖRHÖJ KUNDUPPLEVELSEN UNDER RESAN. Optimera butiksmiljön efter kundernas behov LEADING DIGITAL SIGNAGE

INFOTAINMENT FÖRHÖJ KUNDUPPLEVELSEN UNDER RESAN. Optimera butiksmiljön efter kundernas behov LEADING DIGITAL SIGNAGE INFOTAINMENT FÖRHÖJ KUNDUPPLEVELSEN UNDER RESAN Optimera butiksmiljön efter kundernas behov LEADING DIGITAL SIGNAGE Annika Molin är projektledare för Västtrafiks satsning på digitala skärmar. Infotainmentsystemet

Läs mer

Svar på skrivelse från (MP) angående tidplan för gemensamt betalsystem

Svar på skrivelse från (MP) angående tidplan för gemensamt betalsystem 1(5) Handläggare Mats Ellman 08-686 15 97 mats.ellman@sll.se Trafiknämnden 2014-05-13, punkt 12 Svar på skrivelse från (MP) angående tidplan för gemensamt betalsystem Ärendebeskrivning Svar på skrivelse

Läs mer

HALVTID I STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING. en avstämning från Moderaterna

HALVTID I STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING. en avstämning från Moderaterna HALVTID I STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING en avstämning från Moderaterna FÖRORD Tack vare att så många röstade på Alliansen i landstingsvalet 2010 har vården och kollektivtrafiken blivit bättre och tryggare.

Läs mer

KOLLEKTIVTRAFIK - EN INVESTERING I SAMHÄLLSNYTTA

KOLLEKTIVTRAFIK - EN INVESTERING I SAMHÄLLSNYTTA KOLLEKTIVTRAFIK - EN INVESTERING I SAMHÄLLSNYTTA KOLLEKTIVTRAFIK ÄR INGET SJÄLVÄNDAMÅL Syftet med kollektivtrafiken är att göra samhället tillgängligt genom att skapa möjligheter för människor att resa

Läs mer

ÖstgötaTrafikens undersökningar 2013

ÖstgötaTrafikens undersökningar 2013 ÖstgötaTrafikens undersökningar 2013 Kundundersökning Målgrupp: ca 36.000 Mina sidor medlemmar Svar: ca 7.600 (21%) Datainsamling: 4 maj 1 juni 2012 Marknadsundersökning Målgrupp: 4.000 medlemmar i CMA

Läs mer

Västsvenska paketet och kollektivtrafiken

Västsvenska paketet och kollektivtrafiken Västsvenska paketet och kollektivtrafiken Enkel, bekväm och pålitlig. Västsvenska paketet lägger grunden för en attraktiv, hållbar och växande region. Om du har rest i Göteborgstrakten på sistone kanske

Läs mer

BARN OCH UNGA ska spela en större roll i SLs framtid

BARN OCH UNGA ska spela en större roll i SLs framtid Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting Stockholm 2010-08-05 BARN OCH UNGA ska spela en större roll i SLs framtid Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting Stockholm T: 08-737 44 11 www.socialdemokraterna.se/stockholm

Läs mer

Regeringens motorväg mot klimatförändringar

Regeringens motorväg mot klimatförändringar Regeringens motorväg mot klimatförändringar Inledning Vår tids stora utmaning är att komma tillrätta med klimatförändringarna. Gör vi ingenting nu så kommer våra barn och kommande generationer att få betala

Läs mer

Marknadsöppningsdagen 2012: Öresundstågstrafikförsöket måluppfyllelse & samhällsekonomiska effekter

Marknadsöppningsdagen 2012: Öresundstågstrafikförsöket måluppfyllelse & samhällsekonomiska effekter Marknadsöppningsdagen 2012: Öresundstågstrafikförsöket måluppfyllelse & samhällsekonomiska effekter AB Stelacon 2012-11-21 Agenda Stelacons uppdrag Måluppfyllelse med försöket Samhällsekonomiska effekter

Läs mer

Regionalt trafikförsörjningsprogram

Regionalt trafikförsörjningsprogram Hela resan ska vara smidig för alla. Var får bussarna ta plats? Vi behöver samarbeta för framtidens kollektivtrafik! Vi måste ha hållbarhet i ekonomin också. Hållbarhet ska genomsyra allt! Samarbete på

Läs mer

Jennifer Elsren, Västtrafik. Mål, Utmaningar och erfarenheter av ElectriCity

Jennifer Elsren, Västtrafik. Mål, Utmaningar och erfarenheter av ElectriCity Jennifer Elsren, Västtrafik Mål, Utmaningar och erfarenheter av ElectriCity Ett sammarbete mellan samhälle, industri och forskning Parternas gemensamma vision En arena för tester av nya produkter och tjänster

Läs mer

Lundalänken en genväg för kollektivtrafiken

Lundalänken en genväg för kollektivtrafiken Lundalänken en genväg för kollektivtrafiken 109 000 invånare i kommunen (12:a i landet efter folkmängd) tillväxt i befolkning ca 1% per år tillväxt i arbetsplatser ca 2% per år (5 nya jobb varje arbetsdag)

Läs mer

Mer människor, mindre trafik

Mer människor, mindre trafik Mer människor, mindre trafik Nyckeln till ett större och mer hållbart Göteborg Västlänken En storstad med trivsel och nära till det mesta Året är 2026 och Göteborgsregionen beräknas ha 1,6 miljoner invånare,

Läs mer

Öppna jämförelser kollektivtrafik indikatorer om kollektivtrafik Siffrorna avser år 2015

Öppna jämförelser kollektivtrafik indikatorer om kollektivtrafik Siffrorna avser år 2015 Öppna jämförelser kollektivtrafik 216 15 indikatorer om kollektivtrafik Siffrorna avser år 215 Inledning SKL har gett ut Öppna jämförelser för kollektivtrafik 214 och 215. För 216 publicerar vi denna sammanfattning

Läs mer

Detta är Västsvenska paketet

Detta är Västsvenska paketet Västsvenska paketet en satsning som öppnar för framtiden Detta är Västsvenska paketet Foto: Folio Bildbyrå Vi vill skapa ett attraktivt, hållbart och växande Västsverige Västsverige växer, utvecklas och

Läs mer

Beslut: Skärholmens stadsdelsnämnd beslutar att

Beslut: Skärholmens stadsdelsnämnd beslutar att Sida 16 (42) Del 2 Öppna delen 31 Inför trafikförändringar i SL-trafiken 2015/2016 - Svar på remiss. Dnr: 289/2015 Beslut: stadsdelsnämnd beslutar att 1. Godkänna förvaltningens förslag till svar på remissen.

Läs mer

frågor om höghastighetståg

frågor om höghastighetståg 12 frågor om höghastighetståg N Vad är Europakorridoren? är vi inom Europakorridoren möter människor och talar om höghastighetståg, är det några frågor som ofta återkommer. Dessa frågor handlar i hög grad

Läs mer

Kollektivtrafikens strukturbildande roll

Kollektivtrafikens strukturbildande roll Kollektivtrafikens strukturbildande roll Stadsbyggnadsdagarna 2017 Helsingborg 2017-03-16 Martin Wester och Torgny Johansson, Helsingborgs stad FILM: Vi tänker på framtiden närhet och trafik https://www.youtube.com/watch?v=egenayplcni

Läs mer

4 Juni En branschgemensam arena för utvecklingsprojekt som är effektivare att genomföra tillsammans än var och en för sig

4 Juni En branschgemensam arena för utvecklingsprojekt som är effektivare att genomföra tillsammans än var och en för sig En branschgemensam arena för utvecklingsprojekt som är effektivare att genomföra tillsammans än var och en för sig Varför X2AB Det behövs en arena med mandat och resurser att genomföra strategiskt viktiga

Läs mer

Tre minuter om Citybanan. pendeltågstunneln som gör livet enklare och grönare

Tre minuter om Citybanan. pendeltågstunneln som gör livet enklare och grönare Tre minuter om Citybanan pendeltågstunneln som gör livet enklare och grönare 1. Bra för dig Din genväg i vardagen Förseningar och trängsel i tågtrafiken beror på att dagens järnvägsspår i Stockholm inte

Läs mer

Resenärer ger förslag till bättre kollektivtrafik

Resenärer ger förslag till bättre kollektivtrafik Resenärer ger förslag till bättre kollektivtrafik 1 av 5 resenärer tycker att det är svårt att förstå vilken biljett de behöver och hur de ska köpa biljetterna. Hälften av resenärerna anser att meddelanden

Läs mer

NYA RESVAL TILL OCH FRÅN JOBBET

NYA RESVAL TILL OCH FRÅN JOBBET VI BYGGER 16 NYA STATIONER I SKÅNE OCH SMÅLAND så att fler kan ta tåget till arbete, skola och fritid PROJEKT PÅGATÅG NORDOST OCH KRÖSATÅG Kommer du också att ta tåget? NYA RESVAL TILL OCH FRÅN JOBBET

Läs mer

Västsvenska paketet. En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik

Västsvenska paketet. En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik Västsvenska paketet En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik Stora krav på transportsystemen Befolkningsökningen, urbaniseringen, globaliseringen och miljön ställer nya och hårdare krav på transporter

Läs mer

Kunskaps och attitydundersökning, Stockholmsförsöket Intervjuer i maj 2006 Vägd svarsfördelning

Kunskaps och attitydundersökning, Stockholmsförsöket Intervjuer i maj 2006 Vägd svarsfördelning Kunskaps och attitydundersökning, Stockholmsförsöket Intervjuer i maj 2006 Vägd svarsfördelning 1. Vad vet du om Stockholmsförsöket? Känner du till att... a. Försöket görs under en tidsbegränsad period?

Läs mer

Aktion för spårvägsfritt Lund. Lund den 27 september 2013. Regeringskansliet. Näringsdepartementet. 103 33 Stockholm

Aktion för spårvägsfritt Lund. Lund den 27 september 2013. Regeringskansliet. Näringsdepartementet. 103 33 Stockholm Aktion för spårvägsfritt Lund Lund den 27 september 2013 Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Aktion för Spårvägsfritt Lund har på remiss erhållit Trafikverkets Förslag till nationell

Läs mer

Prediktiva analyser i digitala kanaler främjar innovation och samhällsnytta

Prediktiva analyser i digitala kanaler främjar innovation och samhällsnytta Prediktiva analyser i digitala kanaler främjar innovation och samhällsnytta Digitaliseringen skapar nya förutsättningar men också nya förväntningar. Människans beteende och livsstil har förändrats, digitaliseringen

Läs mer

Totalt svarade 43 personer på enkäten. Hur ofta reser du kollektivt? Pendlar du till någon annan ort än din bostadsort?.

Totalt svarade 43 personer på enkäten. Hur ofta reser du kollektivt? Pendlar du till någon annan ort än din bostadsort?. Medborgarsamråd, Tierps kommun, UL och Region Uppsala 2017-01-30 Här följer en sammanfattning av information från UL, frågor och synpunkter som togs upp på medborgarsamrådet samt frågor och synpunkter

Läs mer

Västtrafik Om att ställa krav, följa upp krav och att vara en del av utvecklingen

Västtrafik Om att ställa krav, följa upp krav och att vara en del av utvecklingen Västtrafik Om att ställa krav, följa upp krav och att vara en del av utvecklingen Västtrafik i siffror 7,1 miljarder kronor i omsättning 280 anställda 390 000 personer genomför 940 000 resor per dygn 10

Läs mer

DEL 1 AV 3: ARBETSPENDLING I SKÅNE MAJ 2013

DEL 1 AV 3: ARBETSPENDLING I SKÅNE MAJ 2013 hela DEL 1 AV 3: ARBETSPENDLING I SKÅNE MAJ 2013 Det är 30 % fler som arbetar i Malmö/Lund än som bor där - effektiv pendling med kollektivtrafik är nödvändig! kåne är en region med 1,3 miljoner invånare,

Läs mer

Låt oss skapa livskraftiga storstäder

Låt oss skapa livskraftiga storstäder Enligt Boverkets prognos växer Sveriges befolkning med nära 1 miljon människor fram till 2025. Hela 80% av ökningen förväntas ske i Stockholm, Göteborg och Malmö Låt oss skapa livskraftiga storstäder När

Läs mer

Skånetrafiken - det självklara valet för dig som reser i Skåne

Skånetrafiken - det självklara valet för dig som reser i Skåne Skånetrafiken - det självklara valet för dig som reser i Skåne Ingemar Bryman, Utvecklingsstrateg, Mejl: ingemar.bryman@skanetrafiken.se Tel: 0451-288 571 Från vision till verklighet om resvanor idag och

Läs mer

Omvärldsanalys: mobilitet

Omvärldsanalys: mobilitet Omvärldsanalys: mobilitet En omvärld i förändring sätter kollektivtrafiken i en ny kontext. I trafikförvaltningens trendanalys konstateras att det pågår skiftningar mot ett förändrat resande och att det

Läs mer

KOLLEKTIVTRAFIK STÖD FÖR KLIMAT OCH TILLVÄXT

KOLLEKTIVTRAFIK STÖD FÖR KLIMAT OCH TILLVÄXT KOLLEKTIVTRAFIK INLEDNING Människors möjligheter till jobb, tid för familjen och en innehållsrik fritid hänger ofta på att det finns bra transportmöjligheter. Det måste helt enkelt vara lätt att ta sig

Läs mer

KLIMAT INGEN KAN GÖRA ALLT MEN ALLA KAN GÖRA NÅGOT! Transporterna släpper ut allt mer!

KLIMAT INGEN KAN GÖRA ALLT MEN ALLA KAN GÖRA NÅGOT! Transporterna släpper ut allt mer! vardag KLIMAT INGEN KAN GÖRA ALLT MEN ALLA KAN GÖRA NÅGOT! Transporterna släpper ut allt mer! Vi reser idag mer och mer och ofta längre och längre. Redan för 40 år sedan var vägtrafiken det dominerande

Läs mer

Premiär för Stockholms nya elbusslinje

Premiär för Stockholms nya elbusslinje Premiär för Stockholms nya elbusslinje publ icerat av U L O 1 6 MA RS 201 5 SID A F Ö R U TSKRIF T Kraften kommer från ovan. Två av Stockholms nya laddhybridbussar, Volvo Electric Hybrid, vid laddstationen

Läs mer

Södertörnskommunernas yttrande på Stomnätsstrategi för Stockholms län Etapp 2

Södertörnskommunernas yttrande på Stomnätsstrategi för Stockholms län Etapp 2 2013-03-22 Södertörnskommunernas yttrande på Stomnätsstrategi för Stockholms län Etapp 2 Förslaget till stomnätsstrategi för Stockholms län, etapp 2, har tagits fram av Trafikförvaltningen vid Stockholms

Läs mer

För ett modernt, miljövänligt och växande Stockholm

För ett modernt, miljövänligt och växande Stockholm För ett modernt, miljövänligt och växande Stockholm Förord Orange linje behövs! Idag växer Stockholms län med cirka 40 000 invånare per år. Det innebär stora utmaningar för hur Stockholm ska kunna möta

Läs mer

År 2020 Fler rör sig i staden

År 2020 Fler rör sig i staden År 2020 Fler rör sig i staden Men färre skadas i trafiken Trafiksäkerhetsprogrammet 2010 2020 antogs av Trafiknämnden i december 2009. Programmet ger inriktningen för det gemensamma trafiksäkerhetsarbetet

Läs mer

MalmöExpressen -Sveriges bästa stadsbusslinje! Hur når vi dit?

MalmöExpressen -Sveriges bästa stadsbusslinje! Hur når vi dit? MalmöExpressen -Sveriges bästa stadsbusslinje! Hur når vi dit? 2014-06-12 Björn Wedeby, Skånetrafiken COMPANY LOGO, (white on transparent background) MalmöExpressen Sveriges bästa stadsbusslinje Den gemensamma

Läs mer

Socialdemokraterna i Stockholm Uttag artiklar. Nyhetsklipp

Socialdemokraterna i Stockholm Uttag artiklar. Nyhetsklipp Socialdemokraterna i Uttag 2012-10-08 4 artiklar Nyhetsklipp Tillsätt pendlarkommission Nynäshamns Posten 2012-10-07 06:43 2 S vill bygga tunnelbana till Nya Hagastaden. TV4 Nyheterna 19.15 2012-10-05

Läs mer

Förbättringar i verksamheten för ökad kundnytta SAMMANFATTNING KVARTAL 2

Förbättringar i verksamheten för ökad kundnytta SAMMANFATTNING KVARTAL 2 Förbättringar i verksamheten för ökad kundnytta SAMMANFATTNING KVARTAL 2 2013 Skånetrafiken Rapport Juli 2013 1 Förbättringar i verksamheten för ökad kundnytta Kvartal 2 2013 Uppföljning av aktivitetsplanerna

Läs mer

Kristianstad bygger för framtiden

Kristianstad bygger för framtiden Kristianstad bygger för framtiden Kristianstad behöver bygga och växa Kristianstad växer. Nu är vi nära 80 000 invånare i kommunen. Men de äldre ökar snabbare än de yngre. I praktiken innebär en ökad andel

Läs mer

2014-04-03. Utbyggnad av E20 genom Västra Götaland

2014-04-03. Utbyggnad av E20 genom Västra Götaland 2014-04-03 Utbyggnad av E20 genom Västra Götaland Utbyggnad av E20 genom Västra Götaland Regeringens främsta mål är full sysselsättning. En utbyggd och fungerande infrastruktur knyter ihop landet och är

Läs mer

Kundundersökning mars 2014. Trafikslag: Linköping - Västervik

Kundundersökning mars 2014. Trafikslag: Linköping - Västervik Operatör: Trafikslag: Sträcka: Veolia Transport Tåg Innehållsförteckning Bakgrund och syfte Sid 3 Metodbeskrivning Sid 4 Klassificering av indexnivåer Sid 5 Drivkraftsanalys och prioriteringslista Sid

Läs mer

Rapport. Attityd till bil och framkomlighet i Göteborgsregionen. Bil Sweden 2013-05-04

Rapport. Attityd till bil och framkomlighet i Göteborgsregionen. Bil Sweden 2013-05-04 Rapport Attityd till bil och framkomlighet i Göteborgsregionen Bil Sweden 213--4 Förord BilSweden bedriver ett aktivt opinionsarbete. I frågor som rör attityd och behov av bil, parkering och framkomlighet

Läs mer

Synen på att pendla kollektivt. December 2014

Synen på att pendla kollektivt. December 2014 Synen på att pendla kollektivt December 2014 2 Undersökning om synen på att pendla kollektivt Skapat av: Intermetra Business & Market Research Group AB Projektledare: Markus Lagerqvist Datum: 2014-12-19

Läs mer

Kundundersökning juli 2014

Kundundersökning juli 2014 Operatör: Trafikslag: Sträcka: Destination Gotland Färja Innehållsförteckning Bakgrund och syfte Sid 3 Metodbeskrivning Sid 4 Klassificering av indexnivåer Sid 5 Drivkraftsanalys och prioriteringslista

Läs mer

Eftervalsundersökning för Stockholms läns landsting 2014 RAPPORT 2014:5

Eftervalsundersökning för Stockholms läns landsting 2014 RAPPORT 2014:5 Eftervalsundersökning för Stockholms läns landsting 2014 RAPPORT 2014:5 Eftervalsundersökning för Stockholms läns landsting 2014 rapport 2014:05 TMR, Stockholms läns landsting Box 22550, 104 22 Stockholm

Läs mer

Gemensamma krafter för en attraktivare kollektivtrafik

Gemensamma krafter för en attraktivare kollektivtrafik Gemensamma krafter för en attraktivare kollektivtrafik Om Samot Samot är ett Vinn Excellence Center, en form för samverkan mellan näringsliv, offentlig verksamhet och universitet etablerat av Vinnova,

Läs mer

Uddevalla. Kollektivtrafik

Uddevalla. Kollektivtrafik 2016-05-17 Uddevalla Kollektivtrafik Från Trafikförsörjningsprogram till kundffrrån trafikförsörjningsprogram till kund Dialog om kollektivtrafikens utveckling Steg 1: Övergripande utvecklingsplan & Affärsutvecklings

Läs mer

Västsvenska paketet och kollektivtrafiken inför 2013

Västsvenska paketet och kollektivtrafiken inför 2013 Västsvenska paketet och kollektivtrafiken inför 2013 Statusläge Studiebesök 20120906 Sida 1 Vem står bakom? Västsvenska paketet beslutades i november 2009 genom ett avtal mellan Trafikverket Västra Götalandsregionen

Läs mer

TALARE ANDREAS ALMQUIST - VD DANIEL MODIGGÅRD - TRAFIKCHEF DANIEL BERNHARDT - CHEF SÄRSKILD KOLLEKTIVTRAFIK

TALARE ANDREAS ALMQUIST - VD DANIEL MODIGGÅRD - TRAFIKCHEF DANIEL BERNHARDT - CHEF SÄRSKILD KOLLEKTIVTRAFIK AGENDA Inledning Hallandstrafikens målbild från vision till verkstad - Det här är Hallandstrafiken - Nöjdaste kunder och invånare i landet! - Kundvård genom ny teknik och marknadsaktiviteter Dagens trafik

Läs mer

Lokalt anpassad, miljövänlig stadstrafik i världsklass

Lokalt anpassad, miljövänlig stadstrafik i världsklass Lokalt anpassad, miljövänlig stadstrafik i världsklass Specialister på stadstrafik i både små och stora städer Skräddarsydda, lokala lösningar för varje stad Kundbehov, trafiknät, organisation, marknadsföring

Läs mer

Kundundersökning mars 2014. Trafikslag:

Kundundersökning mars 2014. Trafikslag: Operatör: Trafikslag: Sträcka: Veolia Transport Tåg Innehållsförteckning Bakgrund och syfte Sid 3 Metodbeskrivning Sid 4 Klassificering av indexnivåer Sid 5 Drivkraftsanalys och prioriteringslista Sid

Läs mer

Beredningen för tillväxt och hälsa Sydöstra Skåne

Beredningen för tillväxt och hälsa Sydöstra Skåne Beredningen för tillväxt och hälsa Sydöstra Skåne Elna Henriksson Sekreterare 044-309-30-60 elna.henriksson@skane.se Datum 2008-05-07 1 (5) Sammanställning av beredningens dialog kring framtidens kollektivtrafik

Läs mer

Varför bildas Trafikverket?

Varför bildas Trafikverket? Varför bildas Trafikverket? Ett trafikslagsövergripande synsätt Ett tydligare kundperspektiv Stärkt regional förankring En effektivare organisation Stödja innovation och produktivitetsförbättring i anläggningsbranschen

Läs mer

Smarter way to pay. Betala mindre. Tjäna mer.

Smarter way to pay. Betala mindre. Tjäna mer. Smarter way to pay. Betala mindre. Tjäna mer. Snabbare. Säkrare. Billigare. Varför har inget tänkt på det här tidigare? Lösningen är så enkel och så smidig att man undrar. Så här ligger det till. En del

Läs mer

Tillsammans skapar vi Sveriges bästa busslinje - Hur gick det då? Malena Möller Fredrik Palm Ola Beckman

Tillsammans skapar vi Sveriges bästa busslinje - Hur gick det då? Malena Möller Fredrik Palm Ola Beckman Tillsammans skapar vi Sveriges bästa busslinje - Hur gick det då? Malena Möller Fredrik Palm Ola Beckman Upplägg denna presentation Kort om projektet Hur gick det då? Hur gick det med fordonen? Hur gick

Läs mer

Rödgröna löften om utvecklad kollektivtrafik på Södertörn!

Rödgröna löften om utvecklad kollektivtrafik på Södertörn! Rödgröna löften om utvecklad kollektivtrafik på Södertörn! Bättre förutsättningar för länets södra sida I Stockholms län finns en ekonomisk och social ojämlikhet mellan den norra och södra länsdelen.

Läs mer

Kundundersökning mars 2013. Trafikslag:

Kundundersökning mars 2013. Trafikslag: Operatör: Trafikslag: Sträcka: KR-trafik Buss Innehållsförteckning Bakgrund och syfte Sid 3 Metodbeskrivning Sid 4 Klassificering av indexnivåer Sid 5 Drivkraftsanalys och prioriteringslista Sid 6-8 Sammanfattning

Läs mer

Budget 2015. Investeringar. Drift

Budget 2015. Investeringar. Drift Datum: 2014-11-10 Investeringar Pågatågstationen i Barkåkra Miljöpartiet är väldigt glada att Trafikverket tagit sitt förnuft till fånga så att vi kan bygga en pågatågsstation där det lätt går att förflytta

Läs mer

Regionalt Trafikförsörjningsprogram 2.0 för Uppsala län 2016

Regionalt Trafikförsörjningsprogram 2.0 för Uppsala län 2016 Kollektivtrafikmyndigheten i Uppsala län registrator.ktf@lul.se Stockholm 2016-03-11 Ref KTN2012-0006 Remissyttrande Regionalt Trafikförsörjningsprogram 2.0 för Uppsala län 2016 Sveriges Bussföretag är

Läs mer

Genomförandeavtal gällande Helsingborgsexpressen på linje 1

Genomförandeavtal gällande Helsingborgsexpressen på linje 1 Sida 1 (5) UTKAST 2015-12-08 Genomförandeavtal gällande Helsingborgsexpressen på linje 1 1 Parter och avtalets syfte Detta avtal har upprättats mellan Helsingborgs kommun (nedan benämnt Staden) och Region

Läs mer

YTTRANDE. Datum 2016-04-07 Dnr 1600335

YTTRANDE. Datum 2016-04-07 Dnr 1600335 Regionstyrelsen YTTRANDE Datum 2016-04-07 Dnr 1600335 1 (7) Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se Remiss. Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och

Läs mer

Västlänken. En pulsåder för det moderna Göteborg

Västlänken. En pulsåder för det moderna Göteborg Västlänken En pulsåder för det moderna Göteborg HÅLLBAR STAD ÖPPEN FÖR VÄRLDEN 2 Morgondagens Göteborg Regionen beräknas växa med en och en halv miljon invånare till 2035 Enligt prognoser är vi år 2035

Läs mer

med anledning av skr. 2016/17:20 Riksrevisionens rapport om erfarenheter av OPS-lösningen för Arlandabanan

med anledning av skr. 2016/17:20 Riksrevisionens rapport om erfarenheter av OPS-lösningen för Arlandabanan Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:3523 av Emma Wallrup m.fl. (V) med anledning av skr. 2016/17:20 Riksrevisionens rapport om erfarenheter av OPS-lösningen för Arlandabanan 1 Innehållsförteckning

Läs mer

Sammanställning av enkät om umebornas kännedom om luft och deras attityder kring olika åtgärder

Sammanställning av enkät om umebornas kännedom om luft och deras attityder kring olika åtgärder Sammanställning av enkät om umebornas kännedom om luft och deras attityder kring olika åtgärder Bakgrund Under maj 6 skickade Miljö- och hälsoskydd ut en enkät till umebor för att ta reda på vad de känner

Läs mer

Koncept för elcykelpooler för VGR

Koncept för elcykelpooler för VGR Koncept för elcykelpooler för VGR Projektbeskrivning Pilotprojektet CykelDelaren syftar till att etablera en cykelpool med elcyklar för allmänheten i de deltagande kommunerna i Västra Götaland. Regionen

Läs mer

Västra Götalandsregionen

Västra Götalandsregionen Västra Götalandsregionen Regional kollektivtrafikmyndighet 1 januari 2012: - ny kollektivtrafiklag - ny ägarstruktur Roller inom Västra Götalandsregionen Ägare = Regionfullmäktige - beslutar om ramar och

Läs mer

Nio argument för kollektivtrafikens samhällsnytta

Nio argument för kollektivtrafikens samhällsnytta 9 Nio argument för kollektivtrafikens samhällsnytta FÖR VÅRA BESLUTSFATTARE har den välbekanta trion skola, vård och omsorg närmast blivit ett mantra. Själva tycker vi att det saknas ett ord kollektivtrafik.

Läs mer

Kundundersökning mars 2012. Operatör: TÅGKOMPANIET Trafikslag: Tåg Sträcka: GÄVLE - MJÖLBY

Kundundersökning mars 2012. Operatör: TÅGKOMPANIET Trafikslag: Tåg Sträcka: GÄVLE - MJÖLBY Kundundersökning mars 2012 Operatör: TÅGKOMPANIET Trafikslag: Tåg Sträcka: GÄVLE - MJÖLBY Innehållsförteckning Bakgrund och syfte Sid 3 Metodbeskrivning Sid 4 Klassificering av indexnivåer Sid 5 Sammanfattning

Läs mer

Guidelines för attraktiv kollektivtrafik med fokus på BRT

Guidelines för attraktiv kollektivtrafik med fokus på BRT Guidelines för attraktiv kollektivtrafik med fokus på BRT Advanced BRT systems have provided many developing country cities public transport with rail-like capacities and speed. BRT Guidelines adapted

Läs mer

Kundundersökning mars 2013. Trafikslag: Sundsvall - Trondheim

Kundundersökning mars 2013. Trafikslag: Sundsvall - Trondheim Operatör: Trafikslag: Sträcka: Norrtåg Tåg Innehållsförteckning Bakgrund och syfte Sid 3 Metodbeskrivning Sid 4 Klassificering av indexnivåer Sid 5 Drivkraftsanalys och prioriteringslista Sid 6-8 Sammanfattning

Läs mer

En tunnelbana i världsklass

En tunnelbana i världsklass En tunnelbana i världsklass 5 år med MTR och Stockholms tunnelbana MTR har drivit Stockholms tunnelbana sedan 2009 på uppdrag av SL*. SL: s och vårt mål är fler och nöjdare resenärer, och efter fem år

Läs mer

PENDLINGSBARA SVERIGE 2015

PENDLINGSBARA SVERIGE 2015 PENDLINGSBARA SVERIGE 2015 PENDLINGSBARA SVERIGE LIKA STORT SOM HELA DANMARK För andra året i rad kartlägger vi på Samtrafiken hur pendlingsbara svenska städer är. I år har vi tittat närmare på Sveriges

Läs mer

Resor med buss eller tåg i Västmanland

Resor med buss eller tåg i Västmanland Resor med buss eller tåg i Västmanland Här kan du läsa hur du ska göra när du vill resa med buss och tåg i Västmanland Bolaget du reser med heter VL. Du får veta var du kan köpa biljetter och hur du gör

Läs mer

Kundundersökning mars 2014. Trafikslag:

Kundundersökning mars 2014. Trafikslag: Operatör: Trafikslag: Sträcka: Norrtåg Tåg Innehållsförteckning Bakgrund och syfte Sid 3 Metodbeskrivning Sid 4 Klassificering av indexnivåer Sid 5 Drivkraftsanalys och prioriteringslista Sid 6-8 Sammanfattning

Läs mer

FULL FART I KOLLEKTIVTRAFIKKEN HVORDAN?

FULL FART I KOLLEKTIVTRAFIKKEN HVORDAN? FULL FART I KOLLEKTIVTRAFIKKEN HVORDAN? Oslo 5 feb 2013 PG Andersson Trivector Traffic, Lund PG Andersson Trivector Traffic, Lund pg.andersson@trivector.se KOLLEKTIVTRAFIKEN ÄR ETT MEDEL FÖR ATT SKAPA

Läs mer

Kundundersökning mars 2011. Operatör: Granbergs Buss Trafikslag: Buss Sträcka: Luleå - Kiruna

Kundundersökning mars 2011. Operatör: Granbergs Buss Trafikslag: Buss Sträcka: Luleå - Kiruna Kundundersökning mars 2011 Operatör: Granbergs Buss Trafikslag: Buss Sträcka: Luleå - Kiruna Innehållsförteckning Bakgrund och syfte Sid 3 Metodbeskrivning Sid 4 Klassificering av indexnivåer Sid 5 Sammanfattning

Läs mer

Så här kan framtidens kollektivtrafik se ut

Så här kan framtidens kollektivtrafik se ut Så här kan framtidens kollektivtrafik se ut Grundat 1987 av 4 forskare i Lund Idag 80 personer anställda Kontor i Lund, Stockholm, Göteborg Arbetar inom hela området trafikplanering Inget annat än hållbara

Läs mer

Kundundersökning mars 2011. Operatör: SJ Trafikslag: Nattåg Sträcka: Göteborg - Luleå

Kundundersökning mars 2011. Operatör: SJ Trafikslag: Nattåg Sträcka: Göteborg - Luleå Kundundersökning mars 2011 Operatör: SJ Trafikslag: Nattåg Sträcka: Göteborg - Luleå Innehållsförteckning Bakgrund och syfte Sid 3 Metodbeskrivning Sid 4 Klassificering av indexnivåer Sid 5 Sammanfattning

Läs mer

Uppföljning av utvärdering av bussområdena Järfälla/ Upplands Bro och Södertälje

Uppföljning av utvärdering av bussområdena Järfälla/ Upplands Bro och Södertälje 1 (2) Datum 2011-03-16 SL-2011-01569 TN 1103-083 Trafiknämnden Uppföljning av utvärdering av bussområdena Järfälla/ Upplands Bro och Södertälje Bakgrund Sedan 2006 bedriver Nobina Sverige AB busstrafiken

Läs mer

Sammanfattning pilotprojekt Karlstad

Sammanfattning pilotprojekt Karlstad Underlag för redovisning av pilot-projekt Sida 1 av 7 Sammanfattning pilotprojekt Karlstad 1 Bakgrund och syfte Karlstadsbuss genomförde 2007 en linjenätsförändring som haft stor framgång i form av ökat

Läs mer

SAMOT The SERVICE AND MARKET ORIENTED TRANSPORT RESEARCH GROUP

SAMOT The SERVICE AND MARKET ORIENTED TRANSPORT RESEARCH GROUP SAMOT The SERVICE AND MARKET ORIENTED TRANSPORT RESEARCH GROUP Ett ledande forskningscentrum I april 2006 bildades SAMOT, the Service and Market Oriented Transport Research Group. Det är ett Vinn Excellence

Läs mer

Klimatstrategi för Västra Götaland. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt.

Klimatstrategi för Västra Götaland. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. Klimatstrategi för Västra Götaland. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. VILKEN OMVÄLVANDE TID OCH VILKEN FANTASTISK VÄRLD! Filmer, böcker och rapporter om klimatförändringarna är våra ständiga

Läs mer

Kundundersökning mars 2013. Trafikslag:

Kundundersökning mars 2013. Trafikslag: Operatör: Trafikslag: Sträcka: Veolia AB Buss Innehållsförteckning Bakgrund och syfte Sid 3 Metodbeskrivning Sid 4 Klassificering av indexnivåer Sid 5 Drivkraftsanalys och prioriteringslista Sid 6-8 Sammanfattning

Läs mer

ÄLAB:s. Ett utdrag av regionala tågnyheter ur främst:

ÄLAB:s. Ett utdrag av regionala tågnyheter ur främst: Juni 2014 - Sanna Andersson sanna.andersson@malab.se Vecka 17-18 ÄLAB:s NYHETSMAGASIN Sala Uppsala Västerås Örebro Eskilstuna Södertälje Stockholm Hallsberg Katrineholm Nyköping Norrköping Linköping Utveckling

Läs mer

Göteborgs Stads riktlinjer för resepolicies

Göteborgs Stads riktlinjer för resepolicies Göteborgs Stads riktlinjer för resepolicies OMSLAGSFOTO:DIGITALSTUDION Göteborgs Stads riktlinjer för resepolicies Stadens nämnder och bolag skall upprätta riktlinjer för resande omfattande såväl resande

Läs mer

SJ Reserapport 9/10. miljoner. /dag. i rätt tid. SJ AB våren Antal resor Punktlighet Helt nya resor 6,7. Våren Våren 2017.

SJ Reserapport 9/10. miljoner. /dag. i rätt tid. SJ AB våren Antal resor Punktlighet Helt nya resor 6,7. Våren Våren 2017. SJ Reserapport SJ AB våren 2017 Antal resor Punktlighet Helt nya resor 6,7 miljoner Våren 2017 9/10 i rätt tid Våren 2017 5000 /dag Våren 2017 Reserapport februari 2017 En rapport om tågresor SJs Reserapport

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Stina Nilsson Projektledare 040-675 32 58 Stina.J.Nilsson@skane.se YTTRANDE Datum 2016-03-18 Dnr 1600335 1 (7) Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se Remiss.

Läs mer

Trafikverket, Borlänge

Trafikverket, Borlänge Västsvenska Handelskammaren Stefan Gustavsson Stefan.gustavsson@handelskammaren.net 031-825233, 0734-282134 Datum: 2012-03-30 Ärende: Remissvar TRV2012/17304 Trafikverket, Borlänge Yttrande över Transportsystemets

Läs mer

Eftervalsundersökning Attityder till Stockholms läns landsting och dess verksamheter

Eftervalsundersökning Attityder till Stockholms läns landsting och dess verksamheter Eftervalsundersökning 2010 Attityder till Stockholms läns landsting och dess verksamheter Valet till landstingsfullmäktige i Stockholms län 2010 Procent 40 35,7 36,7 30 27,4 25,6 2006 2010 20 10 4,0 3,8

Läs mer

20/01/2015. Alla vill ha en central station men utan nackdelarna. Station centralt eller externt? MINUTER RESTID TILL OCH FRÅN ARBETET

20/01/2015. Alla vill ha en central station men utan nackdelarna. Station centralt eller externt? MINUTER RESTID TILL OCH FRÅN ARBETET Station centralt eller externt? Alla vill ha en central station men utan nackdelarna Christer Ljungberg, Trivector AB Uppdrag till Trivector att studera: Vad betyder det för: Resandet Staden Regionen?

Läs mer

Kundundersökning mars 2014

Kundundersökning mars 2014 Operatör: Trafikslag: Sträcka: Destination Gotland Färja Innehållsförteckning Bakgrund och syfte Sid 3 Metodbeskrivning Sid 4 Klassificering av indexnivåer Sid 5 Drivkraftsanalys och prioriteringslista

Läs mer

Översyn av taxor och biljettsystem och andra aktuella frågor hos kollektivtrafiken i Stockholmsregionen

Översyn av taxor och biljettsystem och andra aktuella frågor hos kollektivtrafiken i Stockholmsregionen Översyn av taxor och biljettsystem och andra aktuella frågor hos kollektivtrafiken i Stockholmsregionen Svensk Kollektivtrafik Årskonferens 17-18 september 2015 Kristoffer Tamsons (M) Trafiklandstingsråd

Läs mer

Juni 2013. Kundperspektivet. Information köpa och få biljett visera resa ( kontroll)

Juni 2013. Kundperspektivet. Information köpa och få biljett visera resa ( kontroll) Kundperspektivet Information köpa och få biljett visera resa ( kontroll) Standards Juni 2013 Information i kollektivtrafik....med information tillgänglig från många datakällor Myndighet/företag Fordon/infrastruktur

Läs mer

REMISSYTTRANDE 1 LTV Västerås stad

REMISSYTTRANDE 1 LTV Västerås stad REMISSYTTRANDE 1 Datum 2014 02 26 Vår beteckning LTV 131122 Västerås stad Yttrande över remiss Trafikplan 2026 strategidel Västerås stad har överlämnat remissen Trafikplan 2026 strategidel till Landstinget

Läs mer

Jörgen Lindahl, Paul van Doninck & Andreas Meyer

Jörgen Lindahl, Paul van Doninck & Andreas Meyer Jörgen Lindahl, Paul van Doninck & Andreas Meyer Vision Jernhusen gör skillnad för människor och miljö. Affärsidé På kommersiella villkor utvecklar Jernhusen stationsområden, underhållsdepåer och godsterminaler

Läs mer

Testresenärsprojektet i Riksten 2017

Testresenärsprojektet i Riksten 2017 Testresenärsprojektet i Riksten 2017 Bakgrund Under maj månad 2017 genomfördes ett testresenärsprojekt i Riksten. Testresenärsprojektet är en aktivitet inom utvecklingsprogrammet för Tullinge. Ett av målen

Läs mer

Kundundersökning mars 2013. Trafikslag: Östersund - Örnsköldsvik

Kundundersökning mars 2013. Trafikslag: Östersund - Örnsköldsvik Operatör: Trafikslag: Sträcka: KR-trafik AB Buss Innehållsförteckning Bakgrund och syfte Sid 3 Metodbeskrivning Sid 4 Klassificering av indexnivåer Sid 5 Drivkraftsanalys och prioriteringslista Sid 6-8

Läs mer