Esbo stad Protokoll 111. Fullmäktige Sida 1 / 1

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Esbo stad Protokoll 111. Fullmäktige 17.08.2015 Sida 1 / 1"

Transkript

1 Fullmäktige Sida 1 / / /2014 Stadsstyrelsen Granskning av alternativen för omorganisering av affärsverket Esbo Catering och val av organiseringssätt Beredning och upplysningar: Mauri Suuperko, tfn Kirsi Remes, tfn E-post enligt modellen fornamn.efternamn@esbo.fi Förslag Stadsstyrelsen Fullmäktige väljer att affärsverket Esbo Caterings verksamhet organiseras i form av ett stadsägt in house-bolag. Behandling Simpanen understödd av Byman m.fl. framställde följande förslag till förkastande: "Fullmäktige beslutar att: 1. förkasta Esbo stadsstyrelses beslutsförslag om att organisera affärsverket Esbo Caterings verksamhet i form av ett stadsägt in house-bolag. 2. fortsätta affärsverket Esbo Caterings verksamhet i form av ett kommunalt affärsverk och 3. uppmana stadsstyrelsen att få säkerhet om frågan om det kan påvisas att affärsverket Esbo Catering konkurrerar störande med privata aktörer när det gäller extern försäljning i liten skala. 4. uppmana stadsstyrelsen att i sinom tid dra slutsatser om affärsverket Esbo Caterings externa försäljning." Kilpi lämnade understödd av Ruoho följande förslag till hemställan: "Fullmäktige hemställer att man i verksamheten i det in house-bolag som bildas till följd av bolagiseringen av affärsverket Esbo Catering ökar personalens möjligheter till karriärutveckling och allokerar en del av de kostnadsfördelar som uppstår till belöning av personalen." Hyrkkö föreslog understödd av Guzenina m.fl. följande fyra tillägg: (4a) Fullmäktige beslutar dessutom att Esbo Caterings tjänster även i fortsättningen ska administreras av staden och lyda under fullmäktige och ägarstyrningen, så att man kan sörja för servicenivån, matens kvalitet och verksamhetens ansvarsfullhet.

2 Fullmäktige Sida 2 / 2 (4b) Fullmäktige beslutar dessutom att man vid grundandet av ett in house-bolag inte ändrar på personalens arbetsvillkor. Stadens målbild är att personalens arbetsvillkor, då man betraktar dem som en helhet, minst motsvarar villkoren i AVAINTA Arbetsgivarna rf:s kollektivavtal. (4c) Fullmäktig beslutar dessutom att de eventuella tilläggskostnader som orsakas beställarsektorerna (dagvården, undervisningen, social- och hälsovårdstjänsterna) då sättet att ordna bespisningen ändras måste kompenseras genom budgetarrangemang. (4d) Fullmäktige beslutar dessutom att man i bolagsordningen till det bolag som grundas måste sörja för att fullmäktigeledamöternas rätt till information om hur måltidstjänsterna ordnas inte får försämras oskäligt mycket. Johansson föreslog understödd av Juvonen m.fl. att ärendet remitteras för ny behandling. Ordföranden konstaterade att det förelåg ett understött förslag om återremiss och att de följande inläggen därför ska gälla remissförslaget. Efter avslutad diskussion konstaterade ordföranden att det krävs omröstning. Ordföranden föreslog att de som understöder förslaget till återremiss röstar ja och de som motsätter sig förslaget röstar nej. Fullmäktige godkände ordförandens förslag till röstningsordning. Fullmäktige förkastade förslaget till återremiss med 41 röster mot 34. Röstningslistan bifogas till protokollet. Ordföranden konstaterade att behandlingen av ärendet fortsätter. Efter avslutad diskussion konstaterade ordföranden att det framställts tilläggsförslag och ett förslag till förkastande som inte kan godkännas enhälligt vilket föranleder omröstning. Ordföranden föreslog att man först röstar om tilläggsförslagen i nummerordning, efter det om Simpanens förslag till förkastande och slutligen, om beslutsförslaget inte förkastats, om hemställningen. Fullmäktige godkände enhälligt ordförandens förslag till behandlingsordning. Röstning om Hyrkkös förslag nr 4a Ordföranden föreslog att de som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de som understöder Hyrkkös tilläggsförslag 4a röstar "nej". Fullmäktige godkände ordförandens förslag. Fullmäktige godkände stadsstyrelsens förslag med 40 röster mot 35. Röstningslistan bifogas till protokollet.

3 Fullmäktige Sida 3 / 3 Röstning om Hyrkkös förslag nr 4b Ordföranden föreslog att de som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de som understöder Hyrkkös tilläggsförslag 4b röstar "nej". Fullmäktige godkände ordförandens förslag. Fullmäktige godkände stadsstyrelsens förslag med 40 röster mot 35. Röstningslistan bifogas till protokollet. Röstning om Hyrkkös förslag nr 4c Ordföranden föreslog att de som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de som understöder Hyrkkös tilläggsförslag 4c röstar "nej". Fullmäktige godkände ordförandens förslag. Fullmäktige godkände stadsstyrelsens förslag med 39 röster mot 36. Röstningslistan bifogas till protokollet. Röstning om Hyrkkös förslag nr 4d Ordföranden föreslog att de som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de som understöder Hyrkkös tilläggsförslag 4d röstar "nej". Fullmäktige godkände ordförandens förslag. Fullmäktige godkände stadsstyrelsens förslag med rösterna 38 mot 34 och 3 blanka. Röstningslistan bifogas till protokollet. Röstning om Simpanens förslag till förkastande Ordföranden föreslog att de som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de som understöder Simpanens förslag till förkastande röstar "nej". Fullmäktige godkände ordförandens förslag. Fullmäktige förkastade Simpanens förslag till förkastande med 41 röster mot 34. Röstningslistan bifogas till protokollet. Röstning om Kilpis förslag till hemställan Ordföranden frågade om Kilpis förslag till hemställan kunde godkännas enhälligt. Eftersom ingen motsatte sig förslaget, konstaterade ordföranden att fullmäktige hade godkänt det enhälligt. Ordföranden konstaterade slutligen att stadsstyrelsens förslag utökat med Kilpis hemställan hade blivit godkänt. Beslut Fullmäktige: Stadsstyrelsens förslag godkändes. Dessutom godkände fullmäktige följande hemställan:

4 Fullmäktige Sida 4 / 4 - Fullmäktige hemställer att man i verksamheten i det in house-bolag som bildas till följd av bolagiseringen av affärsverket Esbo Catering ökar personalens möjligheter till karriärutveckling och allokerar en del av de kostnadsfördelar som uppstår till belöning av personalen. 25 ledamöter reserverade sig mot beslutet. De ledamöter som reserverat sig framgår ur bilagan. Bilaga 1 Catering vaihtoehdot 1-3 tulot ja menot avattuina 2 Catering vertailu nykyiseen 3 Catering kooste vaikutuksista 4 Catering materiaali Palmia markkinatarkastelu 5 Catering tilinpäätöksen 2014 lukuerittely 6 Äänestyslistat Erivän mielipiteen jättäneet Tilläggsmaterial - Vastaukset esitettyihin kysymyksiin Redogörelse Bakgrund och utgångspunkt Esbo Catering har fungerat som ett affärsverk sedan Enligt beräkningar har produktiviteten ökat med 24 procent under denna tid. Tack vare utvecklingen av teknologin och verksamhetssätten har man kunnat öka produktionen av måltider och kunnat fokusera på kundarbetet. Centralköket som blir färdigt 2017 förbättrar produktsäkerheten och effektiviserar verksamheten ytterligare. Esbo Caterings omsättning är 45 miljoner euro. Affärsverket har 487 anställda. Antalet kök är 266, varav 80 är produktionskök och 186 servicekök. Därtill leveras mat till 104 verksamhetsställen. Esbo Catering producerar årligen 15,4 miljoner måltider till sina kunder, det dagliga antalet är cirka Caterings försäljning fördelas enligt följande (2014): - finsk utbildning 14,62 miljoner euro - finsk dagvård 14,83 miljoner euro - äldreomsorg 6,0 miljoner euro - svensk dagvård 2,05 miljoner euro - svensk utbildning 1,8 miljoner euro - hälsovård 0,49 miljoner euro - familje- och socialtjänster 0,42 miljoner euro - allmän förvaltning 0,19 miljoner euro - affärsverken 0,17 miljoner euro - teknik- och miljösektorn 0,11 miljoner euro - social- och hälsovårdssektorns stab 0,03 - övriga bildningssektorn 0,07 - affärsverkssektorn 0,03 - extern försäljning 2,18 miljoner euro

5 Fullmäktige Sida 5 / 5 Den externa försäljningen består bl.a. av pensionärsluncher, enskilda gästmåltider, olika beställningar och serveringar i stadens lokaler, måltider i aktivitetsparker, försäljning till olika avtalspartner och personalmåltider. Den största externa omsättningen kommer från personalmåltiderna. Bakom utredningen av alternativen för en omorganisering av affärsverket Esbo Catering ligger ändringar i kommunallagen och konkurrenslagen samt en förfrågning av Konkurrens- och konsumentverket om den externa försäljningen vid kommunala affärsverk. Enligt kommunallagen och konkurrenslagen måste den del av affärsverket som producerar tjänster i en konkurrenssituation på marknaden avsluta sin verksamhet eller bolagiseras före En annan bakomliggande orsak är genomförandet av målen i stadens program för produktivitet och balansering av ekonomin. Fullmäktige godkände målen och riktlinjerna och programplanen för programmet för produktivitet och balansering av ekonomin (TATU). I programplanen ingår riktlinjer och åtgärder för en bedömning av ägar-beställar-utförarrollerna och den nuvarande verksamhetsmodellen samt avtalande om mål och tidtabell för en fortsatt planering. Revisionsnämnden har i utvärderingsberättelsen för 2013 ägnat uppmärksamhet åt stadens beställar-utförarmodell och konstaterar att en omfattande bedömning och enhetligt framförda mål för utveckling av modellen saknas. Dessutom uppmanar nämnden till att utvärdera beställar-utförarmodellens effektivitet utifrån erfarenheter som erhållits genom att tillämpa modellen samt att utvärdera om man uppnått den nytta man eftersträvat med modellen. Marknader Bland de sex största kommunerna i Finland används antingen modellen med affärsverk (i Uleåborg och Tammerfors samt Helsingfors när det gäller skol- och daghemsmåltider och omsorgstjänster) eller bolagsmodellen (i Helsingfors när det gäller personalmåltider, i Åbo ett bolag som är verksamt på marknaden och i Vanda ett in house-bolag). I huvudstadsregionen verkar flera privata cateringföretag, varav Fazer Food Services, Sodexo, Katri Antell och ISS har den största omsättningen. Projektering Affärsdirektören startade ett projekt för att planera och utvärdera de olika organiseringsalternativen för Esbo Catering. Projektchef var affärsdirektören och sekreterare förvaltnings- och utvecklingsdirektören för affärsverkssektorn. I projektgruppen ingick representanter för bildningssektorn, social- och hälsovårdssektorn och personalen samt Caterings verkställande direktör, fyra substansexperter vid Catering och sektorns kommunikationschef.

6 Fullmäktige Sida 6 / 6 Konkurrens- och konsumentverket informerades om projektet. Samtidigt meddelade man att verksamheten som konkurrerar på marknaden antingen bolagiseras eller avslutas. Tills vidare har verksamheten fortsatt som tidigare. Samarbete Affärsdirektören höll infomöten om utredningen av verksamhetens organisering för Esbo Caterings personal och Hela personalen vid affärsverket hade bjudits till evenemangen. Personalen fick ställa frågor som affärsdirektören besvarade. Dessutom har målgruppens personal fått information om projektet via elektroniska nyhetsbrev och av sina chefer. En representant för personalen har deltagit i projektgruppen. Projektgruppens arbete har framskridit i god samarbetsanda. Stadens personalkommitté har fått rapporter om beredningsarbetets framskridande 11.2, 18.3 och Sektorns personalkommitté har diskuterat organiseringsalternativen i samband med behandlingen av beställar-utförarmodellen varje månad från och med med rubriken situationsöversikt över behandlingen av beställar-utförarmodellen (tilaajatuottajamallin käsittelyn tilannekatsaus). Mötena hölls och samt 8.1, 21.1, 5.2, 17.2, 5.3, 17.3, 14.4, 21.4, 28.4, 12.5 och Samarbetsförhandlingar fördes med huvudförtroendemännen 21.5 och Projektgruppens utredning presenterades i affärsverkssektorns personalkommitté Ärendet behandlas på arbetsplatsmöten efter beslutsskedet. Utredningen av alternativ Projektgruppen har sammanträtt 10 gånger: 8.1, 15.1, 26.1, 4.2, 12.2, 25.2, 11.3, 13.4, 11.5 och Syftet med projektet var att 1) utreda en modell för att producera de cateringtjänster som staden behöver genom att iaktta lagen och se till att produktionen görs på ett sätt som är totalekonomiskt och socialt ändamålsenligt 2) genomföra målen i stadens TATU-program 3) genomföra riktlinjerna som stakats ut i stadsstyrelsens beslut av Bakgrundsmaterial för planeringen och bedömningen av alternativ Projektgruppen sammanställde följande bakgrundsmaterial:

7 Fullmäktige Sida 7 / 7 - Catering kooste vaikutuksista (Sammanställning över effekterna): en tabell som beskriver hurdana effekter de alternativ som undersökts i projektet har på verksamheten, personalen, stadens totala ekonomi, de interna kunderna, ledningen/organisationen, kommuninvånarna och näringslivet, avtalsleverantörer/marknaden och stadens interna stödtjänster. - Catering vertailu nykyiseen (Jämförelse med nuläget): en tabell där alternativen jämförs med jämförelsekriterierna i den nuvarande verksamhetsmodellen - Catering vaihtoehdot 1-3 tulot ja menot avattuina (Alternativ 1 3, intäkter och utgifter): en tabell med en detaljerad utredning av uppgifterna i tabellen "Catering vertailu nykyiseen" (Jämförelse med nuläget). - Catering tilinpäätöksen 2014 lukuerittely (Specificering av uppgifterna i bokslutet 2014): en tabell med en specifikation av uppgifterna i det senaste bokslutet. Det ordnades ett informationsmöte för direktionen för affärsverken och stadsstyrelsen fick en redogörelse om ärendet Organiseringsalternativ Följande alternativ granskades: ALTERNATIV 1 (VE1) Affärsverket fortsätter utan extern försäljning. Den externa försäljningen upphör - Försäljningen av pensionärsluncher åt utomstående kunder och andra enskilda gästluncher upphör. - Avtalsmåltiderna till Luksia upphör. Försäljningen av mellanmål i aktivitetsparker upphör. - Ingen försäljning till extern verksamhet i skolor, privata daghem och eftermiddagsklubbar - Beställningar och servering till utomstående kunder upphör (stadens personal, partier, organisationer) - Esbo Catering avslutar köksverksamheten vid Esbovikens och Hagalunds hälsostationer - Den matproduktionskapacitet som frigörs från enheten Leva och bo i Köklax, Hagalunds och Kalajärvi servicecentraler samt Sökö och Ruusulinna servicehus utnyttjas för transport av måltider. - När den externa försäljningen upphör utnyttjas produktionskapaciteten inte fullt ut. Samma gäller användningen av lokaler. ALTERNATIV 2 (VE2) Affärsverket fortsätter utan extern försäljning Den externa försäljningen bolagiseras. - Den externa affärsverksamheten säljs till ett utomstående bolag. Då upphör Esbo Caterings köksverksamhet i enheten Leva och bo

8 Fullmäktige Sida 8 / 8 i Köklax, Gäddviks servicecentral Haukitalo samt Esbovikens och Hagalunds hälsostationer och överförs till bolaget. - I praktiken upphör Esbo Caterings köksverksamhet också i Esbo centrums servicehus, Hagalunds och Kalajärvi servicecentraler samt Sökö och Ruusulinna servicehus och överförs till bolaget. - Esbo Catering slutar producera avtalsmåltider till Luksia och sälja mellanmål i aktivitetsparker. Bolaget producerar dessa om det så önskar. Likaså upphör Esbo Caterings externa försäljning i skollokaler till privata daghem och eftermiddagsklubbar samt andra beställningar och serveringar till utomstående kunder. Bolaget producerar dessa om det så önskar. - När den externa försäljningen upphör utnyttjas produktionskapaciteten inte fullt ut. Samma gäller användningen av lokaler. ALTERNATIV 3 (VE3) Affärsverkets externa försäljning konkurrensutsätts och produceras av en avtalsleverantör som är verksam på marknaden. Den övriga produktionen sköter affärsverket själv. - Den externa försäljningen konkurrensutsätts, vilket innebär att man i praktiken konkurrensutsätter hela köksverksamheten också i enheten Leva och bo i Köklax, Gäddviks servicecentral Haukitalo, Esbovikens och Hagalunds hälsostationer, Hagalunds och Kalajärvi servicecentraler samt Esbo centrums, Sökö och Ruusulinna servicehus. - Den övriga produktionen sköter affärsverket själv. - Tillverkningen av måltider som skickas till andra enheter ska överföras från ovan nämnda kök till andra kök (medför ett stort tryck att få centralköket färdigt). - Avtalsmåltiderna till Luksia upphör. ALTERNATIV 4 (VE4) Affärsverket omvandlas till ett in housebolag. Bolaget skulle vara helt i stadens ägo och producera tjänster i någon mån också för utomstående. - Esbo Caterings hela affärsverksamhet överförs till bolaget som staden grundar i form av överlåtelse av rörelsen. I praktiken ändras verksamheten inte. Personalen överförs med samma villkor som i de nuvarande anställningsförhållandena. - Andelen tjänster som bolaget producerar för den externa marknaden är högst 10 procent av omsättningen (ca 4 miljoner euro). - Alternativet med ett bolag som är verksamt på marknaden utreddes inte närmare, eftersom det inte finns tillräckligt med sådan konkurrens på marknaden, som skulle täcka Caterings hela servicehelhet. Bedömning och jämförelse av organiseringsalternativen I utredningen ingick en konsekvensbedömning som gjordes ur följande perspektiv: - verksamhet - personal

9 Fullmäktige Sida 9 / 9 - stadens totala ekonomi - interna kunder - stadens ledning och organisation - avtalsleverantörer/marknaden - stadens interna stödtjänster. Efter konsekvensbedömningen har alternativen jämförts med den nuvarande verksamhetsmodellen så att följande riktlinjer som stakats upp av stadsstyrelsen har använts som jämförelsekriterier: - ledningssystemet blir tydligare - organiseringen ur hela stadens synvinkel - utnyttjande av fungerande marknader - en betydlig ökning av produktiviteten och ekonomiska besparingar - bättre kvalitet på tjänsterna. Därtill har man gjort en riskbedömning för att väga de väsentligaste riskerna i var och en av de alternativa modellerna mot stadsstyrelsens riktlinjer. Avsikten är att identifiera risker för att kunna planera det praktiska genomförandet av modellen så att dessa risker inte realiseras. Konsekvensbedömningarna, jämförelsen av alternativen med den nuvarande verksamhetsmodellen och riskbedömningen har sammanställts i de bifogade tabellerna. Nedan presenteras de väsentligaste effekterna. Personaleffekter I de tre första alternativen överförs personer från ett av Caterings verksamhetsställen till ett annat för att ersätta den naturliga avgången. Stödtjänsterna får inga personaleffekter. I denna bolagsmodell överförs hela personalen till bolaget vid överlåtelsen och kollektivavtalet ändras då den gällande avtalsperioden löper ut KEVA fortsätter som pensionsförsäkringsbolag. Baskommunen personalförmåner ersätts med bolagets personalförmåner om vilka staden beslutar skilt. I bolagsmodellen ökar betydelsen av affärskompetens något. Dessutom kan uppgiftsbeskrivningen eventuellt förändras. Effekten på stadens totala ekonomi I alternativ 1 och 2 är nettoeffekten på staden -0,3 miljoner euro. I alternativ 3 är nettoeffekten +0,15 miljoner euro. Om subventionen av pensionärsmåltider avskaffas skulle besparingseffekten i alla alternativ vara ytterligare +0,2 miljoner euro. I bolagsmodellen uppskattas nettoeffekten på basis av ovan presenterade antaganden vara +1,9 miljoner euro (=1,6+0,5-0,18). - Övergången från arbetskollektivavtalet till Servicefacket PAM:s arbetskollektivavtal skulle medföra besparingar i personalkostnaderna. På basis av PALMIA-fallet är uppskattningen +1,6 miljoner euro. PAM:s kollektivavtal är inte det enda

10 Fullmäktige Sida 10 / 10 alternativet, men med tanke på stadens ekonomi uppskattas det vara det förmånligaste alternativet. - den externa försäljningen kan ökas med ca 2,5 miljoner euro utan att bolagets allmänna kostnader väsentligt ökar. Nettoeffekten är +0,5 miljoner euro. - Att införa en inköpsfunktion i staden uppskattas öka kostnaderna med 0,18 miljoner euro. - Tack vare den externa försäljningen kan stadens lokaler tas i bruk på ett mångsidigt sätt. Dessutom kan den bidra till extra inkomster. - Avskaffandet av subventioner möjliggör ytterligare besparingar (gäller inte personalmåltider). - Effekten av skolmåltiderna, exklusive moms, bedöms separat. Andra effekter I alternativ 1 och 2 äter pensionärer (230 personer/dag) och andra utomstående lunchkunder (80 personer/dag) inte på stadens verksamhetsställen. Alternativen har inga praktiska effekter på stadens organisation och de interna stödtjänsterna. I alternativ 3 producerar staden samma tjänster men till konkurrensutsatta marknadspriser. Affärsverksamheten på drygt en miljon euro förflyttas till marknaden. Alternativen har inga praktiska effekter på stadens organisation och de interna stödtjänsterna. I alternativ 4 blir det möjligt att ta stadens lokaler i bruk på ett mångsidigt sätt, vilket minskar hyreskostnaderna för de interna kunderna. När det gäller bildningssektorn levererar bolaget maten till små daghem, men dagvården ordnar måltiderna själv. Bolaget har en klar balanskontinuitet och flexiblare verksamhetsmodeller. I alternativ 1, 2 och 3 uppstår det inga momseffekter för skolmåltiderna. I alternativ 4, dvs. bolagiseringsmodellen, skulle det vara ändamålsenligt att köpa livsmedlen direkt som stadens egna inköp så att bolaget fakturerar staden endast för tillverkningen av maten och andra därtill hörande tjänster. Även i detta alternativ uppstår det nästintill inga momseffekter för skolmåltiderna. I modellerna med konkurrensutsättning och utlokalisering i form av överlåtelse samt utlokalisering blir kontakterna mellan olika aktörer tydligare och de interna kundrelationerna bättre kontrollerade. Avtalsparterna kan producera de stödtjänster som behövs i lokalerna, vilket bidrar till att dessa kan användas på ett mångsidigare sätt. Slutsatser Projektgruppen har inte ansett att det finns fler alternativ att utreda utöver de som angetts ovan. Projektgruppen föreslår att alternativ 1 slopas på grund av sociala ändamålsenlighetsgrunder. Personalrepresentanterna tyckte att alternativ 3 var bäst för staden.

11 Fullmäktige Sida 11 / 11 Sektorledningen ansåg att alternativ 4 (in house-bolag) med tanke på totalekonomin är det förmånligaste alternativet för staden. Beslutshistoria Stadsstyrelsen Förslag Stadsdirektör Jukka Mäkelä Stadsstyrelsen 1 godkänner riktlinjerna för utveckling av beställarenheterna vid affärsverkssektorn och de interna tjänsterna enligt följande: - Ledningssystemet görs tydligare. - Sättet att ordna och producera tjänster och verksamhet samt hur de placeras i stadsorganisationen bedöms ur hela stadens perspektiv. - Utgångspunkten för organiseringen av tjänster är lönsamhet samt kvaliteten på tjänster och verksamhet. Möjliga alternativ och organiseringssätt vid sidan av egen produktion (ämbetsmodell) är affärsverk, ett kommunalt aktiebolag, utlokalisering och överlåtelse av rörelse. - Staden fokuserar på de uppgifter som fullmäktige fastställt genom att utnyttja fungerande marknader. - Förfarandena kring konkurrensutsättning och avtal utvecklas så att tjänsteproducenterna lockas att utveckla sina tjänster och sin produktivitet. - Det görs en förhandsbedömning av effekterna av förslagen till omorganisering. - Syftet med ändringarna är att öka produktiviteten betydligt, förbättra kvaliteten på tjänsterna och uppnå ekonomiska besparingar. - Vi går stegvis mot utvecklingsvisionen under åren Förberedelserna görs i samarbete med personalorganisationerna. Behandling Ärendet behandlades efter paragraf 344. Beslut Stadsstyrelsen: Föredragandens förslag godkändes enhälligt. Beslutshistoria Stadsstyrelsen Förslag Stadsdirektör Jukka Mäkelä Stadsstyrelsen

12 Fullmäktige Sida 12 / 12 1 föreslår att fullmäktige väljer att affärsverket Esbo Caterings verksamhet organiseras i form av ett stadsägt in house-bolag, 2 uppmanar stadsdirektören att påbörja beredningen av bolagiseringen och de nödvändiga instruktionsändringarna enligt punkt 1 så att de går att verkställa i början av Behandling Föredragandens ändringar har beaktats i protokollet. Elo föreslog bordläggning av ärendet. Byman lämnade ett förslag till förkastande. Guzenina understödde Elos förslag till bordläggning. Efter att diskussionen om bordläggning slutförts konstaterade ordföranden att ett understött bordläggningsförslag gjorts, varför omröstning bör förrättas. Ordföranden konstaterade att stadsstyrelsen förkastat Elos förslag till bordläggning med 8 röster mot 7. Särkijärvi lämnade understödd av ordföranden följande förslag till tillägg: "en ny punkt 3 i beslutsförslaget: uppmanar stadsdirektören att bifoga svaren på de frågor som ställts till tilläggsmaterialet för fullmäktiges föredragningslista." Guzenina föreslog understödd av Ahlfors att stadsstyrelsen återremitterar ärendet för ny beredning så att stadsstyrelsen i höst väljer sättet att organisera Esbo Caterings verksamhet mellan två olika alternativ, varav det ena är alternativ nr. 3 och det andra alternativ nr. 4 i föredragningstexten. 2. uppmanar stadsdirektören att påbörja beredningen enligt alternativen 3 och 4 i föredragningstexten så att det alternativ som kommer att väljas går att verkställa i början av 2016." Efter att diskussionen om återremiss avslutats konstaterade ordföranden att ett understött remissförslag lämnats in, vilket föranledde omröstning. Ordföranden konstaterade att stadsstyrelsen förkastat Guzeninas remissförslag med 8 röster mot 7. Ahlfors lämnade understödd av Guzenina följande ändringsförslag: "1) stadsstyrelsen föreslår att fullmäktige väljer det stadsägda alternativet VE3 som nytt organiseringssätt av affärsverket Esbo Catering."

13 Fullmäktige Sida 13 / 13 Ordföranden konstaterade att Bymans förslag hade förfallit i brist på understöd. Ordföranden konstaterade att det framställts ett från föredragningen avvikande understött förslag vilket föranledde omröstning. Ordföranden konstaterade att stadsstyrelsen hade förkastat Ahlfors ändringsförslag med 9 röster mot 4 och 2 blanka. Ordföranden frågade om Särkijärvis tilläggsförslag kunde godkännas enhälligt. Eftersom ingen motsatte sig förslaget, konstaterade ordföranden att stadsstyrelsen hade godkänt förslaget. Beslut Stadsstyrelsen: Stadsstyrelsen 1 föreslår att fullmäktige väljer att affärsverket Esbo Caterings verksamhet organiseras i form av ett stadsägt in house-bolag, 2 uppmanar stadsdirektören att påbörja beredningen av bolagiseringen och de nödvändiga instruktionsändringarna enligt punkt 1 så att de går att verkställa i början av 2016, 3 uppmanar stadsdirektören att bifoga svaren på de frågor som ställts till tilläggsmaterialet för fullmäktiges föredragningslista. För kännedom

14 Fullmäktige Sida 14 / 14

Esbo stad Protokoll 115. Fullmäktige 29.09.2014 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 115. Fullmäktige 29.09.2014 Sida 1 / 1 Fullmäktige 29.09.2014 Sida 1 / 1 3706/10.03.01/2014 Stadsstyrelsen 247 15.9.2014 115 Anvisande av arbeten för byggande av metron mellan Mattby och Stensvik till Länsimetro Oy eller ett bolag som grundas

Läs mer

Esbo stad Protokoll 98. Fullmäktige Sida 1 / Justering av stadens proprieborgen för Kiinteistö Oy Espoon sairaalas lån

Esbo stad Protokoll 98. Fullmäktige Sida 1 / Justering av stadens proprieborgen för Kiinteistö Oy Espoon sairaalas lån Fullmäktige 22.08.2016 Sida 1 / 1 741/2013 02.05.06 Stadsstyrelsen 192 20.6.2016 98 Justering av stadens proprieborgen för Kiinteistö Oy Espoon sairaalas lån Beredning och upplysningar: Viktoria Hindsberg,

Läs mer

Esbo stad Protokoll 116. Fullmäktige 29.09.2014 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 116. Fullmäktige 29.09.2014 Sida 1 / 1 Fullmäktige 29.09.2014 Sida 1 / 1 3707/02.05.06/2014 Stadsstyrelsen 248 15.9.2014 116 Beviljande av stadens proprieborgen för lån som upptas av Länsimetro Oy eller av ett bolag som grundas samt för de

Läs mer

Fullmäktige 17.08.2015 Sida 1 / 49

Fullmäktige 17.08.2015 Sida 1 / 49 Esbo stad Möteskallelse Fullmäktige 17.08.2015 Sida 1 / 49 Sammanträde Tid 17.08.2015 måndag kl. 17:30 Plats Plats Fullmäktigegården, Esbogatan 5 Tilläggsuppgifter Meddelande om förhinder: valtuustonsihteeri@espoo.fi

Läs mer

Esbo stad Protokoll 21. Fullmäktige 28.01.2013 Sida 1 / 1. 21 Beviljande av stadens proprieborgen för Kiinteistö Oy Opinmäen Kampus lån

Esbo stad Protokoll 21. Fullmäktige 28.01.2013 Sida 1 / 1. 21 Beviljande av stadens proprieborgen för Kiinteistö Oy Opinmäen Kampus lån Fullmäktige 28.01.2013 Sida 1 / 1 5381/02.05.06/2012 Stadsstyrelsen 19 7.1.2013 21 Beviljande av stadens proprieborgen för Kiinteistö Oy Opinmäen Kampus lån Beredning och upplysningar: Hindsberg-Karkola

Läs mer

Esbo stad Protokoll 44. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 44. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 14.04.2014 Sida 1 / 1 1215/12.02.01/2014 Stadsstyrelsen 78 17.3.2014 44 Godkännande av Esbo stads program för kulturell mångfald 2014 2017 Beredning och upplysningar: Teemu Haapalehto, tfn

Läs mer

Esbo stad Protokoll 25. Fullmäktige 27.02.2012 Sida 1 / 1. 25 Sammankallande av fullmäktige för att behandla saneringen av stadshuset

Esbo stad Protokoll 25. Fullmäktige 27.02.2012 Sida 1 / 1. 25 Sammankallande av fullmäktige för att behandla saneringen av stadshuset Fullmäktige 7.0.0 Sida / 65/00.0.00/0 Stadsstyrelsen 48 3..0 5 Sammankallande av fullmäktige för att behandla saneringen av stadshuset Beredning och upplysningar: Olli Isotalo, tfn 09 86 66 Torsti Hokkanen,

Läs mer

Esbo stad Protokoll 90. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 90. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 13.06.2016 Sida 1 / 1 1979/2016 06.00.00 Stadsstyrelsen 172 30.5.2016 90 Fråga om flyttning av hälsovårdstjänsterna i Mattby till Hagalund och flyttning av Bolagskogs hälsostation till servicetorget

Läs mer

Esbo stad Protokoll 79. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 79. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 09.06.2014 Sida 1 / 1 4594/10.00.00/2013 Stadsstyrelsen 127 28.4.2014 Fullmäktige 61 19.5.2014 79 Fråga om planeringen av Kägeluddens tunnel (Bordlagt 19.5.2014) Beredning och upplysningar:

Läs mer

Esbo stad Protokoll 144. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 144. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 17.11.2014 Sida 1 / 1 4477/02.03.01/2014 Stadsstyrelsen Stadsstyrelsen 299 320 3.11.2014 17.11.2014 144 Kommunal- och fastighetsskattesatserna för år 2015 Beredning och upplysningar: Pekka

Läs mer

Esbo stad Protokoll 43. Fullmäktige 23.04.2012 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 43. Fullmäktige 23.04.2012 Sida 1 / 1 Fullmäktige 23.04.2012 Sida 1 / 1 [Förhandsbesked] 1525/02.02.02/2012 Stadsstyrelsen 78 26.3.2012 43 Ändring av 2012 års budget Beredning och upplysning:: Heikkinen Pekka, tfn 09 816 22354 Jyrkkä Maria,

Läs mer

Esbo stad Protokoll 83. Fullmäktige 09.06.2014 Sida 1 / 1. 83 Motion om främjande av närproducerad och ekologisk mat (Bordlagt 19.5.

Esbo stad Protokoll 83. Fullmäktige 09.06.2014 Sida 1 / 1. 83 Motion om främjande av närproducerad och ekologisk mat (Bordlagt 19.5. Fullmäktige 09.06.2014 Sida 1 / 1 5049/02.08.00/2013 Stadsstyrelsen 114 7.4.2014 Fullmäktige 65 19.5.2014 83 Motion om främjande av närproducerad och ekologisk mat (Bordlagt 19.5.2014) Beredning och upplysningar

Läs mer

Esbo stad Protokoll 38. Fullmäktige 25.02.2013 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 38. Fullmäktige 25.02.2013 Sida 1 / 1 Fullmäktige 25.02.2013 Sida 1 / 1 1525/02.02.02/2012 Stadsstyrelsen 58 11.2.2013 38 Förhandsbesked om 2012 års bokslut Beredning och upplysningar: Jyrkkä Maria, tfn 09 8168 3136 E-post enligt modellen

Läs mer

Esbo stad Protokoll 151. Fullmäktige 17.11.2014 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 151. Fullmäktige 17.11.2014 Sida 1 / 1 Fullmäktige 17.11.2014 Sida 1 / 1 2893/08.00.00/2014 Stadsstyrelsen 314 3.11.2014 151 Motion om att främja bilism med låga utsläpp i Esbo Beredning och upplysningar: Petri Suominen, tfn 046 877 1840 Esa

Läs mer

Esbo stad Protokoll 32. Fullmäktige 23.02.2015 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 32. Fullmäktige 23.02.2015 Sida 1 / 1 Fullmäktige 23.02.2015 Sida 1 / 1 1577/02.02.02/2014 Stadsstyrelsen 63 9.2.2015 32 Förhandsbesked om 2014 års bokslut Beredning och upplysningar: Maria Jyrkkä, tfn 046 877 3025 Vesa Kananen, tfn 046 877

Läs mer

Esbo stad Protokoll 47. Fullmäktige 14.04.2014 Sida 1 / 1. 47 Motion om att utnyttja ätbar mat och pröva på måltider av överbliven mat i Esbo

Esbo stad Protokoll 47. Fullmäktige 14.04.2014 Sida 1 / 1. 47 Motion om att utnyttja ätbar mat och pröva på måltider av överbliven mat i Esbo Fullmäktige 14.04.2014 Sida 1 / 1 4590/02.09.00/2013 Stadsstyrelsen 103 31.3.2014 47 Motion om att utnyttja ätbar mat och pröva på måltider av överbliven mat i Esbo Beredning och upplysningar: Minna Ahola,

Läs mer

Esbo stad Protokoll 165. Fullmäktige 10.12.2012 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 165. Fullmäktige 10.12.2012 Sida 1 / 1 Fullmäktige 10.12.2012 Sida 1 / 1 2553/07.02.00/2012 Stadsstyrelsen 321 12.11.2012 165 Motion om användning av Esbo stads vapen Beredning och upplysningar: Tyry-Salo Satu, tfn 09 8162 2112 E-post enligt

Läs mer

Esbo stad Protokoll 60. Fullmäktige 29.04.2013 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 60. Fullmäktige 29.04.2013 Sida 1 / 1 Fullmäktige 29.04.2013 Sida 1 / 1 1288/02.05.06/2013 Stadsstyrelsen 99 25.3.2013 60 Beviljande av Esbo stads proprieborgen till Beredning och upplysningar: Viktoria Hindsberg-Karkola, tfn 09 816 84330

Läs mer

Esbo stad Protokoll 32. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 32. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 14.03.2016 Sida 1 / 1 249/2015 02.02.02 Stadsstyrelsen 44 8.2.2016 32 Förhandsbesked om 2015 års bokslut Beredning och upplysningar: Maria Jyrkkä, tfn 046 877 3025 E-post enligt modellen fornamn.efternamn@esbo.fi

Läs mer

Ordföranden meddelade att undertecknade fullmäktigeledamöter före sammanträdet uttryckt önskemål om att få inlämna en så lydande motion:

Ordföranden meddelade att undertecknade fullmäktigeledamöter före sammanträdet uttryckt önskemål om att få inlämna en så lydande motion: Stadsfullmäktige 21 08.02.2012 Arbetarskyddskommissionen 16 31.05.2012 Personalsektionen 33 14.06.2012 Stadsstyrelsen 192 13.08.2012 Stadsfullmäktige 86 12.09.2012 Personalsektionen 15 18.04.2013 Stadsstyrelsen

Läs mer

Esbo stad Protokoll 6. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 6. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 27.01.2014 Sida 1 / 1 67/01.01.03/2011 Stadsstyrelsen 208 30.5.2011 Fullmäktige 84 13.6.2011 Stadsstyrelsen 371 16.12.2013 6 Tekniska direktörens dom för mutförseelse Beredning och upplysningar:

Läs mer

Esbo stad Protokoll 74. Fullmäktige 09.06.2014 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 74. Fullmäktige 09.06.2014 Sida 1 / 1 Fullmäktige 09.06.2014 Sida 1 / 1 2420/00.01.01/2014 Stadsstyrelsen 167 2.6.2014 74 Ändring av instruktionerna för bildningssektorn samt för nämnder och direktioner i bildningssektorn Beredning och upplysningar:

Läs mer

Esbo stad Protokoll 122. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 122. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 12.09.2016 Sida 1 / 1 2502/2016 10.04.00 Stadsstyrelsen 211 20.6.2016 122 Fråga om möjligheten att bygga containerhus som ett sätt att lösa bostadsbristen (Bordlagt 22.8.2016) Beredning och

Läs mer

Esbo stad Protokoll 32. Fullmäktige 19.03.2012 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 32. Fullmäktige 19.03.2012 Sida 1 / 1 Fullmäktige 19.03.2012 Sida 1 / 1 1052/02.05.06/2012 Stadsstyrelsen 58 5.3.2012 32 Esbo stads proprieborgen för :s lån på 16 025 000 euro Beredning och upplysningar: Viktoria Hindsberg-Karkola, tfn 09

Läs mer

Esbo stad Protokoll 103. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 103. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 22.08.2016 Sida 1 / 1 423/2016 10.04.00 Social- och hälsovårdsnämnden 73 25.5.2016 Stadsstyrelsen 205 20.6.2016 103 Motion om gemensamt boende för unga och äldre i Esbo Beredning och upplysningar:

Läs mer

SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSDIREKTÖR PIA NURME BORGÅ GÖR EN SEPARAT UTREDNING OM PRODUKTIONEN AV SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTER

SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSDIREKTÖR PIA NURME BORGÅ GÖR EN SEPARAT UTREDNING OM PRODUKTIONEN AV SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTER SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSDIREKTÖR PIA NURME BORGÅ GÖR EN SEPARAT UTREDNING OM PRODUKTIONEN AV SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTER DE VIKTIGASTE FÖRÄNDRINGARNA UR KOMMUNERNAS SYNPUNKT NÄR SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDS-

Läs mer

Esbo stad Protokoll 22. Fullmäktige 24.02.2014 Sida 1 / 1. 22 Fråga om utskänkningsställenas verkningar och om principerna för var de får placeras

Esbo stad Protokoll 22. Fullmäktige 24.02.2014 Sida 1 / 1. 22 Fråga om utskänkningsställenas verkningar och om principerna för var de får placeras Fullmäktige 24.02.2014 Sida 1 / 1 5380/11.03.02/2013 Stadsstyrelsen 40 10.2.2014 22 Fråga om utskänkningsställenas verkningar och om principerna för var de får placeras Beredning och upplysningar: Petri

Läs mer

Esbo stad Protokoll 140. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 140. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 21.10.2013 Sida 1 / 1 2220/01.01.01/2013 Stadsstyrelsen 254 16.9.2013 140 Fråga om etnisk diskriminering vid rekrytering Beredning och upplysningar: Kimmo Sarekoski, tfn 09 816 22525 E-post

Läs mer

Esbo stad Protokoll 91. Fullmäktige Sida 1 / Sammanförande av hjälpmedelstjänsterna vid Esbo stad till hjälpmedelcentralen vid HNS

Esbo stad Protokoll 91. Fullmäktige Sida 1 / Sammanförande av hjälpmedelstjänsterna vid Esbo stad till hjälpmedelcentralen vid HNS Fullmäktige 08.06.2015 Sida 1 / 1 1118/00.01.00/2015 Social- och hälsovårdsnämnden 30 25.3.2015 Stadsstyrelsen 177 11.5.2015 91 Sammanförande av hjälpmedelstjänsterna vid Esbo stad till hjälpmedelcentralen

Läs mer

Stadsfullmäktige 58 01.09.2014 FGE 58. Stadsstyrelsen 9.6.2014 330. Beredning: teknisk direktör Pauli Piiparinen och planeringsdirektör Seppo Kässi

Stadsfullmäktige 58 01.09.2014 FGE 58. Stadsstyrelsen 9.6.2014 330. Beredning: teknisk direktör Pauli Piiparinen och planeringsdirektör Seppo Kässi Stadsfullmäktige 58 01.09.2014 Justeringar i instruktionen för stadsstyrelsen och koncernförvaltningen/ försäljning av fastigheter som ingår i stadens målinriktade lokalitetsplan samt bedömning av detaljplaners

Läs mer

EN BÄTTRE VARDAG MED ARKEA!

EN BÄTTRE VARDAG MED ARKEA! EN BÄTTRE VARDAG MED ARKEA! Den rådande verksamhetsmiljön och framtidsutsikter Social- och hälsovårds reformen Åldrande Kommunen "Den kommunala ekonomin skärps: Den statliga finansieringen av kommunal

Läs mer

Esbo stad Protokoll 14. Fullmäktige 26.01.2015 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 14. Fullmäktige 26.01.2015 Sida 1 / 1 Fullmäktige 26.01.2015 Sida 1 / 1 4947/02.05.05/2014 Stadsstyrelsen 349 15.12.2014 14 Beviljande av anslag för köp av aktierna i Tapiolan Keilahalli Oy och Tapiolan Urheilutalo Oy Beredning och upplysningar:

Läs mer

Esbo stad Protokoll 64. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 64. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 19.05.2014 Sida 1 / 1 5048/10.02.03/2013 Stadsstyrelsen 126 28.4.2014 64 Motion för att främja projektet Aalto Village Beredning och upplysningar: Antti Mäkinen, tfn 050 593 1339 E-post enligt

Läs mer

Esbo stad Protokoll 100. Fullmäktige 08.06.2015 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 100. Fullmäktige 08.06.2015 Sida 1 / 1 Fullmäktige 08.06.2015 Sida 1 / 1 4906/11.00.01/2014 Stadsstyrelsen 178 11.5.2015 100 Motion om genomförande av programmet för främjande av bilar med små utsläpp i huvudstadsregionen Beredning och upplysningar:

Läs mer

Esbo stad Protokoll 87. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 87. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 13.06.2016 Sida 1 / 1 1995/2016 10.03.00 Stadsstyrelsen 173 30.5.2016 87 Fråga om praxis med undantagslov i norra Esbo Beredning och upplysningar: Mauri Hämäläinen, tfn 043 826 5237 Merja Kiviluoto,

Läs mer

Sektionen för ägarstyrningen. ledamot, ordf. ledamot ledamot ledamot. Olle Gull. Hans Frantz. Olle Gull Vasa Per Hellman.

Sektionen för ägarstyrningen. ledamot, ordf. ledamot ledamot ledamot. Olle Gull. Hans Frantz. Olle Gull Vasa Per Hellman. Protokoll sida 1(7) nr 2/2018 Organ: Sektionen för ägarstyrningen Tid: 23.3.2018 kl. 9.00-11.10 Plats: T1 Beslutsfattare Närvarande: Hans Frantz Raija Kujanpää Ulla Hellén Per Hellman ledamot, ordf. ledamot

Läs mer

Esbo stad Protokoll 109. Fullmäktige 17.08.2015 Sida 1 / 1. 109 Beviljande av stadens proprieborgen för Pitkäjärven Vapaaehtoisen Palokunta Ry:s lån

Esbo stad Protokoll 109. Fullmäktige 17.08.2015 Sida 1 / 1. 109 Beviljande av stadens proprieborgen för Pitkäjärven Vapaaehtoisen Palokunta Ry:s lån Fullmäktige 17.08.2015 Sida 1 / 1 2417/02.05.06/2015 Stadsstyrelsen 214 15.6.2015 109 Beviljande av stadens proprieborgen för Pitkäjärven Vapaaehtoisen Palokunta Ry:s lån Beredning och upplysningar: Viktoria

Läs mer

Erbjudande av kommunplatser till personer som beviljas internationellt skydd 2016, på basis av NTM-centralens förslag

Erbjudande av kommunplatser till personer som beviljas internationellt skydd 2016, på basis av NTM-centralens förslag Fullmäktige 17 11.04.2016 Erbjudande av kommunplatser till personer som beviljas internationellt skydd 2016, på basis av NTM-centralens förslag 431/05.11.00/2013, 1420/05.11.00/2016 SOCHVUTS 13 Social-

Läs mer

Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster

Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster 1 Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster Syftet med social- och hälsovårdsreformen är att se till att alla har tillgång till jämlika och moderna social- och hälsotjänster till rimliga kostnader.

Läs mer

Uppdatering av avtal om flyktingars anvisande till kommunen och främjande av integration

Uppdatering av avtal om flyktingars anvisande till kommunen och främjande av integration Fullmäktige 85 14.12.2015 Uppdatering av avtal om flyktingars anvisande till kommunen och främjande av integration 431/05.11.00/2013 SOCHVUTS 83 Social- och hälsovårdsutskottet 18.11.2013 Beredare: Social-

Läs mer

Kommunal Författningssamling för Staden Jakobstad

Kommunal Författningssamling för Staden Jakobstad Nr 490/2012 Kommunal Författningssamling för Staden Jakobstad EKONOMI- OCH REVISIONSSTADGA Godkänd av stadsfullmäktige 16.12.1996 9 ändrad i stadsfullmäktige 30.1.2001 12 ändrad i stadsfullmäktige 10.12.2012

Läs mer

25 Områden i behov av planering

25 Områden i behov av planering Byggnads- och miljönämnden 111 09.06.015 Kommunstyrelsen 346 0.11.015 Kommunfullmäktige 113 16.11.015 Ändringar i 5 och 6 i byggnadsordningen Byggnads- och miljönämnden 09.06.015 111 Bestämmelsen i byggnadsordningen

Läs mer

Esbo stad Protokoll 128. Fullmäktige 21.10.2013 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 128. Fullmäktige 21.10.2013 Sida 1 / 1 Fullmäktige 21.10.2013 Sida 1 / 1 4126/02.05.06/2013 Stadsstyrelsen 267 30.9.2013 128 Beviljande av stadens proprieborgen till Kiinteistö Oy Espoon Toimitilat för ett lån för ombyggnad och tillbyggnad

Läs mer

Esbo stad Protokoll 39. Nämnden Svenska rum 23.04.2015 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 39. Nämnden Svenska rum 23.04.2015 Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 23.04.2015 Sida 1 / 1 1911/08.01.01/2014 39 Förklaring till högsta förvaltningsdomstolen i ett ärende som gäller avgiftsfri skolskjuts Beredning och upplysningar: Maria Rauman, tel.

Läs mer

Esbo stad Protokoll 92. Fullmäktige 18.08.2014 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 92. Fullmäktige 18.08.2014 Sida 1 / 1 Fullmäktige 18.08.2014 Sida 1 / 1 2740/02.05.06/2014 Stadsstyrelsen 176 16.6.2014 92 Beviljande av Esbo stads proprieborgen till :s lån för ombyggnad på Sökögränden 9, Portängsvägen 14 och Knopgränden

Läs mer

Stadsstyrelsen 102 14.04.2014 Stadsstyrelsen 117 05.05.2014 Stadsfullmäktige 63 14.05.2014. Bolagisering av hamnen 226/00.01.

Stadsstyrelsen 102 14.04.2014 Stadsstyrelsen 117 05.05.2014 Stadsfullmäktige 63 14.05.2014. Bolagisering av hamnen 226/00.01. Stadsstyrelsen 102 14.04.2014 Stadsstyrelsen 117 05.05.2014 Stadsfullmäktige 63 14.05.2014 Bolagisering av hamnen 226/00.01.00/2012 STST 102 Beredning: huvudbokförare Tamara Liimatainen Med stöd av Europeiska

Läs mer

Esbo stad Protokoll 12. Fullmäktige 26.01.2015 Sida 1 / 1. 12 Beviljande av stadens proprieborgen för Kiinteistö Oy Jousenpuiston Pysäköintis lån

Esbo stad Protokoll 12. Fullmäktige 26.01.2015 Sida 1 / 1. 12 Beviljande av stadens proprieborgen för Kiinteistö Oy Jousenpuiston Pysäköintis lån Fullmäktige 26.01.2015 Sida 1 / 1 5118/02.05.06/2014 Stadsstyrelsen 348 15.12.2014 12 Beviljande av stadens proprieborgen för Kiinteistö Oy Jousenpuiston Pysäköintis lån Beredning och upplysningar: Viktoria

Läs mer

Svar på fullmäktigemotion / Köpta tjänster

Svar på fullmäktigemotion / Köpta tjänster Stadsfullmäktige 84 27.10.2014 Svar på fullmäktigemotion / Köpta tjänster FGE 84 Stadsstyrelsen 6.10.2014 476 Beredning: ekonomidirektör Jari Saarinen, tfn 044 780 9426 och ekonomicheferna Stadsfullmäktige

Läs mer

Esbo stad Protokoll 5. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 5. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 26.01.2017 Sida 1 / 1 290/2017 02.05.00 5 Avgifter för småbarnspedagogik enligt lagen om klientavgifter inom småbarnspedagogiken från 1.3.2017 Beredning och upplysningar: Jaana Suihkonen,

Läs mer

KYRKOSTYRELSENS CIRKULÄR Nr 22/

KYRKOSTYRELSENS CIRKULÄR Nr 22/ KYRKOSTYRELSENS CIRKULÄR Nr 22/2010 19.5.2010 KYRKANS SERVICECENTRAL FÖR PERSONAL- OCH EKONOMIFÖRVALTNING BLIR VERKLIGHET Kort beskrivning av servicecentret Servicecentrets uppgift är att centraliserat

Läs mer

Vid stämman var de aktieägare som framgår av den vid stämman fastställda röstlängden närvarande eller representerade.

Vid stämman var de aktieägare som framgår av den vid stämman fastställda röstlängden närvarande eller representerade. :S Tid: Plats: Närvarande: [dag] kl. [tid] [plats] Vid stämman var de aktieägare som framgår av den vid stämman fastställda röstlängden närvarande eller representerade. 1 ÖPPNANDE AV STÄMMAN [Närvarande

Läs mer

Esbo stad Protokoll 86. Nämnden Svenska rum 19.11.2015 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 86. Nämnden Svenska rum 19.11.2015 Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 19.11.2015 Sida 1 / 1 249/2015 02.02.02 86 Uppföljningsrapport för nämnden Svenska rum 31.10.2015 Beredning och upplysningar: Kirsti Askolin, tel. 09 816 52161 Katja Hagman, tel. 09

Läs mer

Fullmäktige 18.05.2015 Sida 1 / 93

Fullmäktige 18.05.2015 Sida 1 / 93 Esbo stad Protokoll Fullmäktige 18.05.2015 Sida 1 / 93 Sammanträde Tid 18.05.2015 måndag kl. 17:30-0:10 Paus kl. 20.05-20.35 Plats Plats Fullmäktigegården, Esbogatan 5 Närvarande ledamöter Jyrki Kasvi,

Läs mer

Esbo stad Protokoll 43. Fullmäktige 23.03.2015 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 43. Fullmäktige 23.03.2015 Sida 1 / 1 Fullmäktige 23.03.2015 Sida 1 / 1 4992/01.01.01/2014 Stadsstyrelsen 79 2.3.2015 Stadsstyrelsen 95 16.3.2015 43 Ordinarie tillsättande av tjänsten som teknisk direktör (vakansnummer 521000) i teknik- och

Läs mer

Budgetramarna för 2017 och ekonomiplanen

Budgetramarna för 2017 och ekonomiplanen Stadsfullmäktige 49 16.05.2016 Budgetramarna för 2017 och ekonomiplanen 2018-2019 FGE 49 362/02.02.02/2016 Stadsstyrelsen 2.5.2016 220 Beredning: ekonomidirektör Jari Saarinen, tfn 044 780 9426 Stadsstyrelsen

Läs mer

Regeringens proposition Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster

Regeringens proposition Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster 1 Regeringens proposition Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster Syftet med social- och hälsovårdsreformen är att se till att alla har tillgång till jämlika och moderna social- och hälsotjänster

Läs mer

Kundens valfrihet ur landskapets och tjänsteproducentens synvinkel

Kundens valfrihet ur landskapets och tjänsteproducentens synvinkel Kundens valfrihet ur landskapets och tjänsteproducentens synvinkel Regeringens propositon om valfrihet i vården 9.5.2017 9.5.2017 - 9.5.2017 - Vad är en kundsedel? Social- och hälsocentralen, tandkliniken

Läs mer

GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING I VASA STAD OCH STADSKONCERN. Godkända av Vasa stadsfullmäktige den 16.12.2013 153

GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING I VASA STAD OCH STADSKONCERN. Godkända av Vasa stadsfullmäktige den 16.12.2013 153 GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING I VASA STAD OCH STADSKONCERN Godkända av Vasa stadsfullmäktige den 16.12.2013 153 GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING I VASA STAD OCH STADSKONCERN

Läs mer

Esbo stad Protokoll Ärende 4 13.01.2009 ÄNNU EJ OFFENTLIG 4 6063 / 241 / 2008. Ärendet behandlades efter ärende 2.

Esbo stad Protokoll Ärende 4 13.01.2009 ÄNNU EJ OFFENTLIG 4 6063 / 241 / 2008. Ärendet behandlades efter ärende 2. Sida 1 Svenska dagvårds- och utbildningsnämnden 13.01.2009 ÄNNU EJ OFFENTLIG 4 6063 / 241 / 2008 PRINCIPER VID KONKURRENSUTSÄTTNING AV SKOLSKJUTS Ärendet behandlades efter ärende 2. Föredragande: Bildningsdirektör

Läs mer

De förtroendevalda följer gemensamt överenskomna rekommendationer och förbindelser samt uppför sig gott också utanför organens sammanträden.

De förtroendevalda följer gemensamt överenskomna rekommendationer och förbindelser samt uppför sig gott också utanför organens sammanträden. GOD FÖRVALTNINGSSED God förvaltningssed är en rekommendation om principer vid beslutsprocesser och på möten i Esbo stad. Ledning bygger på en positiv människobild och tillit till människan. Våra organ

Läs mer

Samkommunens uppgift är att äga och hyra ut lokaler för yrkeshögskoleverksamhet. Samkommunens tillgångar samt ansvar och åtaganden

Samkommunens uppgift är att äga och hyra ut lokaler för yrkeshögskoleverksamhet. Samkommunens tillgångar samt ansvar och åtaganden Kommunstyrelsen 332 25.08.2014 Kommunfullmäktige 79 01.09.2014 Upplösning av samkommunen EVTEK Kommunstyrelsen 25.08.2014 332 Beskrivning EVTEK-kuntayhtymä Samkommunens avtalskommuner samt andelarna av

Läs mer

Esbo stad Protokoll 22. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 22. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 18.02.2016 Sida 1 / 1 522/2016 02.05.00 22 Ändringar av lagstiftningen om stöd för privat vård av barn samt ändringarnas påverkan på arrangemangen för stöd för privat vård av barn och

Läs mer

Försäljning av frilufts- och strövområde i Ahonpää

Försäljning av frilufts- och strövområde i Ahonpää Stadsfullmäktige 136 10.12.2014 Försäljning av frilufts- och strövområde i Ahonpää Stadsplaneringsnämnden 19.8.2014 115 1) Bakgrund Via centralförvaltningen har en försäljning av ett frilufts- och strövområde

Läs mer

Esbo stad Beslut 1 / 5

Esbo stad Beslut 1 / 5 Esbo stad Beslut / 5 79/0.0.0/0 Stadsstyrelsen 7..0 Fullmäktige 0..0 Tillfällig ändring av Tapiolan Keskuspysäköinti Oy:s bolagsordning och delägaravtal jämte åtgärder samt stadens borgen för bolagets

Läs mer

Esbo stad Protokoll 68. Fullmäktige 29.04.2013 Sida 1 / 1. 68 Upphandling av revision av offentlig förvaltning och ekonomi räkenskapsåren 2013 2016

Esbo stad Protokoll 68. Fullmäktige 29.04.2013 Sida 1 / 1. 68 Upphandling av revision av offentlig förvaltning och ekonomi räkenskapsåren 2013 2016 Fullmäktige 29.04.2013 Sida 1 / 1 3921/02.08.00/2012 Revisionsnämnden 9 21.3.2013 68 Upphandling av revision av offentlig förvaltning och ekonomi räkenskapsåren 2013 2016 Beredning och upplysningar: Virpi

Läs mer

Esbo stad Protokoll 162. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 162. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 09.11.2015 Sida 1 / 1 3961/10.03.00/2015 Stadsstyrelsen 304 5.10.2015 Stadsstyrelsen 323 26.10.2015 162 Fråga i fullmäktige om användningen av seniorhuset i Esbo centrum Beredning och upplysningar:

Läs mer

Fullmäktige 18.05.2015 Sida 1 / 76

Fullmäktige 18.05.2015 Sida 1 / 76 Esbo stad Möteskallelse Fullmäktige 18.05.2015 Sida 1 / 76 Sammanträde Tid 18.05.2015 måndag kl. 17:30 Plats Plats Fullmäktigegården, Esbogatan 5 Tilläggsuppgifter Meddelande om förhinder: valtuustonsihteeri@espoo.fi

Läs mer

Landskapsfullmäktige 10 10.06.2014. Nylands förbunds bokslut 2013; godkännande av bokslutet. Landskapsfullmäktige 10 69/00.00.03.

Landskapsfullmäktige 10 10.06.2014. Nylands förbunds bokslut 2013; godkännande av bokslutet. Landskapsfullmäktige 10 69/00.00.03. Landskapsfullmäktige 10 10.06.2014 Nylands förbunds bokslut 2013; godkännande av bokslutet Landskapsfullmäktige 10 69/00.00.03.00/2014 Landskapsstyrelsen 10.3.2014 17 Enligt 68 i kommunallagen skall bokslutet

Läs mer

ESBO STADS PERSONALSTADGA

ESBO STADS PERSONALSTADGA Esbo stads personalstadga 5.1 1 (8) ESBO STADS PERSONALSTADGA Fullmäktige 14.11.2011 Gäller från 1.1.2012 1 Tillämpning av personalstadgan I personalstadgan fastställs beslutsfattandet och behörigheten

Läs mer

Kundens valfrihet inom social- och hälsovården ur tjänsteproducenternas och landskapets synvinkel

Kundens valfrihet inom social- och hälsovården ur tjänsteproducenternas och landskapets synvinkel Kundens valfrihet inom social- och hälsovården ur tjänsteproducenternas och landskapets synvinkel Syftet med social- och hälsovårdsreformen är att se till att alla har tillgång till jämlika och moderna

Läs mer

Esbo stad Protokoll 83. Fullmäktige 20.05.2013 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 83. Fullmäktige 20.05.2013 Sida 1 / 1 Fullmäktige 20.05.2013 Sida 1 / 1 5100/06.00.00/2011 Stadsstyrelsen 148 6.5.2013 83 Motion om bättre tillgång och kvalitet på sjuk- och hälsovården i Esbo Beredning och upplysningar: Tuija Kumpulainen,

Läs mer

STADEN JAKOBSTAD Protokoll Sida 1 Revisionsnämnden 10/2018

STADEN JAKOBSTAD Protokoll Sida 1 Revisionsnämnden 10/2018 STADEN JAKOBSTAD Protokoll Sida 1 Måndagen den 28.5.2018 kl. 15.00 18.40 Plats Selecta, stadshuset Medlemmar Ordinarie Bjarne Kull, viceordförande, mötesordförande Kaj Nyman, kl. 16.30-18.40, ordförande

Läs mer

RP 237/2014 rd. ska ändras. möjligt.

RP 237/2014 rd. ska ändras. möjligt. RP 237/2014 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av 4 i lagen om statens televisions- och radiofond och 351 i informationssamhällsbalken PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA

Läs mer

Medlemmar i stadsstyrelsen har tilldelats stadsdirektörens förslag till budget och ekonomiplan för åren

Medlemmar i stadsstyrelsen har tilldelats stadsdirektörens förslag till budget och ekonomiplan för åren Stadsstyrelsen 212 22.10.2013 Stadsstyrelsen 216 23.10.2013 Budget och ekonomiplan 2014-2016 634/02.02.00/2013 STST 212 Beredning: ekonomidirektör Kirsi Kettunen Medlemmar i stadsstyrelsen har tilldelats

Läs mer

Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster

Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster 1 Utkast till lag 21.12.2016: Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster Syftet med social- och hälsovårdsreformen är att se till att alla har tillgång till jämlika och moderna social- och

Läs mer

Utredning över utvecklingsmöjligheter angående stadens kosthåll tillsammans med Arkea Oy

Utredning över utvecklingsmöjligheter angående stadens kosthåll tillsammans med Arkea Oy Stadsstyrelsen 129 06.06.2016 Stadsstyrelsen 261 28.11.2016 Utredning över utvecklingsmöjligheter angående stadens kosthåll tillsammans med Arkea Oy 3112/00.01.03/2016 Stadsstyrelsen 06.06.2016 129 Beredare

Läs mer

Arbetsgruppens förslag till "HUCS Abs" affärsverksamhetsplan ingår som bilaga 5.

Arbetsgruppens förslag till HUCS Abs affärsverksamhetsplan ingår som bilaga 5. FULLMÄKTIGE 25 19.10.2011 GRUNDANDE AV HUCS AB 36/00/01/03/01/2011 FMGE 25 HNS verkställande direktör tillsatte genom sitt beslut 14.10.2011 132 en arbetsgrupp under ledning av förvaltningsöverläkare Lasse

Läs mer

Fullmäktige 21.12.2015 Sida 1 / 12

Fullmäktige 21.12.2015 Sida 1 / 12 Esbo stad Möteskallelse Fullmäktige 21.12.2015 Sida 1 / 12 Sammanträde Tid 21.12.2015 måndag klo 17:30 Plats Plats Fullmäktigegården, Esbogatan 5 Tilläggsuppgifter Meddelande om förhinder: valtuustonsihteeri@espoo.fi

Läs mer

Esbo stad Protokoll 176. Fullmäktige 09.12.2013 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 176. Fullmäktige 09.12.2013 Sida 1 / 1 Fullmäktige 09.12.2013 Sida 1 / 1 1031/02.02.02/2013 Stadsstyrelsen 345 25.11.2013 176 Månadsrapport för oktober 2013 jämte åtgärder Beredning och upplysningar: Maria Jyrkkä, tfn 046 877 3025 Pekka Heikkinen,

Läs mer

Suomen Kuntaliitto ry Protokoll 1/ (12) Finlands Kommunförbund rf

Suomen Kuntaliitto ry Protokoll 1/ (12) Finlands Kommunförbund rf Suomen Kuntaliitto ry Protokoll 1/2016 1 (12) Information om sammanträdet Tid Torsdag 26.5.2016 kl. 10.00 17.00 Fredag 27.5.2016 kl. 8.00 12.35 Plats Kommunernas hus, stora föreläsningssalen och konferensrummen

Läs mer

Esbo stad Protokoll 11. Fullmäktige Sida 1 / Beviljande av stadens proprieborgen för Kiinteistö Oy Espoon Suviniityn Pysäköintis lån

Esbo stad Protokoll 11. Fullmäktige Sida 1 / Beviljande av stadens proprieborgen för Kiinteistö Oy Espoon Suviniityn Pysäköintis lån Fullmäktige 26.01.2015 Sida 1 / 1 5119/02.05.06/2014 Stadsstyrelsen 347 15.12.2014 11 Beviljande av stadens proprieborgen för Kiinteistö Oy Espoon Suviniityn Pysäköintis lån Beredning och upplysningar:

Läs mer

Esbo stad Protokoll 154. Fullmäktige 10.12.2012 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 154. Fullmäktige 10.12.2012 Sida 1 / 1 Fullmäktige 10.12.2012 Sida 1 / 1 4968/02.05.06/2012 Stadsstyrelsen 340 26.11.2012 154 Höjning av stadens proprieborgen för Länsimetro Oy:s lån samt för de derivat som används för att skydda lånen Beredning

Läs mer

Den nya förvaltningsstadgan. V ä l k o m m e n!

Den nya förvaltningsstadgan. V ä l k o m m e n! Den nya förvaltningsstadgan V ä l k o m m e n! Förvaltningsstadgan (KomL 90 ) innehåller bestämmelser om åtminstone frågor som gäller Ordnandet av förvaltningen och verksamheten Besluts- och förvaltningsförfarandet

Läs mer

EN FÖRVALTNINGSMODELL FÖR SVENSK SERVICE I METROPOLOMRÅDET

EN FÖRVALTNINGSMODELL FÖR SVENSK SERVICE I METROPOLOMRÅDET EN FÖRVALTNINGSMODELL FÖR SVENSK SERVICE I METROPOLOMRÅDET FINLANDS KOMMUNFÖRBUND 2014 PROJEKTET OCH UPPDRAGET Kommunförbundets projekt, 9/2013 1/2014 Uppdrag: Formulera en förvaltningsmodell för att trygga,

Läs mer

UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL KOLLEKTIVAVTALET FÖR AVAINTA ARBETSGIVARNA RF

UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL KOLLEKTIVAVTALET FÖR AVAINTA ARBETSGIVARNA RF UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL KOLLEKTIVAVTALET FÖR AVAINTA ARBETSGIVARNA RF 2018 2020 1 Avtalets giltighetstid och eventuell uppsägning av avtalet Detta kollektivavtal gäller 1.2.2018 31.3.2020. Efter 31.3.2020

Läs mer

Stadsstyrelsen fastställer följande plan och tidtabell för åtgärder inom socialväsendet.

Stadsstyrelsen fastställer följande plan och tidtabell för åtgärder inom socialväsendet. Stadsstyrelsen 88 25.04.2016 Åtgärder inom socialväsendet 2819/01.00.00.01/2016 Stadsstyrelsen 25.04.2016 88 Beredare Stadsdirektör Patrik Nygrén, tfn 040 511 4383 Föredragande Stadsdirektör Patrik Nygrén,

Läs mer

Esbo stad Protokoll 18. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 18. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 24.02.2014 Sida 1 / 1 539/02.05.06/2014 Stadsstyrelsen 37 10.2.2014 18 Beviljande av stadens proprieborgen till Leppävaaran jalkapallohalli Oy Beredning och upplysningar: Viktoria Hindsberg-Karkola,

Läs mer

64 Ändring av tjänstebeteckningen för byråsekreteraren vid enheten för personalservice till utbildningssekreterare

64 Ändring av tjänstebeteckningen för byråsekreteraren vid enheten för personalservice till utbildningssekreterare 282/2014 64 Ändring av tjänstebeteckningen för byråsekreteraren vid enheten för personalservice till utbildningssekreterare sförslag Gemensamma kyrkofullmäktige ändrar tjänstebeteckningen för byråsekreteraren

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ESBO STADSSTYRELSE INSTRUKTION FÖR ESBO STADSSTYRELSE. Förslag stadsstyrelsen 26.11.2012. 1 Stadsstyrelsen och sektionerna

INSTRUKTION FÖR ESBO STADSSTYRELSE INSTRUKTION FÖR ESBO STADSSTYRELSE. Förslag stadsstyrelsen 26.11.2012. 1 Stadsstyrelsen och sektionerna INSTRUKTION FÖR ESBO STADSSTYRELSE INSTRUKTION FÖR ESBO STADSSTYRELSE Fullmäktige 14.11.2011 Gäller från 1.1.2012 Förslag stadsstyrelsen 26.11.2012 1 Stadsstyrelsen och sektionerna 1 Stadsstyrelsen och

Läs mer

Kartan om ändringsområden är som bilaga till föredragningslistan.

Kartan om ändringsområden är som bilaga till föredragningslistan. Kommunfullmäktige 18 27.04.2015 ÄNDRING AV BROBY DETALJPLAN / STRANDTOMTER Kfullm 27.04.2015 18 Kommunstyrelsen 26 augusti 2013 215 I Pyttis liksom i alla andra havskustkommuner finns betydande efterfrågan

Läs mer

och stadsstyrelsen godkända målen. Direktionen har nio ledamöter. Varje ledamot har en personlig ersättare.

och stadsstyrelsen godkända målen. Direktionen har nio ledamöter. Varje ledamot har en personlig ersättare. 3 01 01.1 INSTRUKTION FÖR HELSINGFORS STADS DJURGÅRD Godkänd av stadsfullmäktige den 11 februari 2015 1 Verksamhetsområde 2 Direktionen 3 Föredragning Direktionen för Helsingfors stads djurgård förvaltar

Läs mer

Helsingfors stad Protokoll 8/ (5) Stadsfullmäktige Kj/

Helsingfors stad Protokoll 8/ (5) Stadsfullmäktige Kj/ Helsingfors stad Protokoll 8/2013 1 (5) 124 Ändringar i 2013 års budget föranledda av en omorganisering av social- och hälsovårdsväsendet HEL 2013-004561 T 02 02 00 Beslut beslutade i enlighet med stadsstyrelsens

Läs mer

Esbo stad Protokoll 105. Fullmäktige 20.08.2012 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 105. Fullmäktige 20.08.2012 Sida 1 / 1 Fullmäktige 20.08.2012 Sida 1 / 1 2097/12.04.05/2012 Social- och hälsovårdsnämnden 71 5.6.2012 Stadsstyrelsen 190 18.6.2012 105 Fråga om att förebygga utslagning bland barn och unga Beredning och upplysningar:

Läs mer

Resultatområdet för extern revision är underställt revisionsnämnden. Stadens externa revision leds av stadsrevisorn.

Resultatområdet för extern revision är underställt revisionsnämnden. Stadens externa revision leds av stadsrevisorn. 1 R E V I S I O N S S T A DG A F Ö R V A N D A S T A D Godkänd av stadsfullmäktige den 28.1.2008. I kraft från och med 1.3.2008 1 Uppgiftsområde Den externa revisionen svarar för ordnandet av den externa

Läs mer

Stadga för Åbo ungdomsfullmäktige (Ungdomsfullmäktige )

Stadga för Åbo ungdomsfullmäktige (Ungdomsfullmäktige ) Stadga för Åbo ungdomsfullmäktige (Ungdomsfullmäktige 28.1.2014 8) 1 Ungdomsfullmäktiges syfte och mål översättning Verksamhetsidé Ungdomsfullmäktige representerar ungdomarna och är ett sakkunnigorgan

Läs mer

FINANSMINISTERIET FÖRESKRIFT 15.2.2012 ANVISNING FM/305/00.00.00/2012

FINANSMINISTERIET FÖRESKRIFT 15.2.2012 ANVISNING FM/305/00.00.00/2012 FINANSMINISTERIET FÖRESKRIFT 15.2.2012 Personal- och förvaltningspolitiska ANVISNING FM/305/00.00.00/2012 avdelningen Statens arbetsmarknadsverk BESLUT Innehåll Ledning av omställningar Omställningsskydd

Läs mer

SVAR PÅ FULLMÄKTIGEMOTION OM UPPHANDLING AV NÄRPRODUCERAD MAT

SVAR PÅ FULLMÄKTIGEMOTION OM UPPHANDLING AV NÄRPRODUCERAD MAT SVAR PÅ FULLMÄKTIGEMOTION OM UPPHANDLING AV NÄRPRODUCERAD MAT BLSDK 22.08.2017 40 Beredning och tilläggsuppgifter: kostservicechef Birgitta Creutziger, tfn 040 482 2301, birgitta.creutziger@porvoo.fi Mikaela

Läs mer

Regeringens proposition Kundens valfrihet inom social- och hälsovården

Regeringens proposition Kundens valfrihet inom social- och hälsovården 8.3.2018 Regeringens proposition Kundens valfrihet inom social- och hälsovården Syftet med social- och hälsovårdsreformen är att se till att alla har tillgång till jämlika och moderna social- och hälsotjänster

Läs mer

Helsingfors stad Föredragningslista 11/2015 1 (10) Stadsfullmäktige Kj/4 17.6.2015

Helsingfors stad Föredragningslista 11/2015 1 (10) Stadsfullmäktige Kj/4 17.6.2015 Helsingfors stad Föredragningslista 11/2015 1 (10) 4 Helsingfors stads bokslut för år 2014 HEL 2015-003253 T 02 06 01 00 Beslutsförslag beslutar i enlighet med stadsstyrelsens förslag: - godkänna stadens

Läs mer

Esbo stad Protokoll 49. Nämnden Svenska rum 11.06.2014 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 49. Nämnden Svenska rum 11.06.2014 Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 11.06.2014 Sida 1 / 1 1058/12.01.00/2014 49 Svar på fullmäktigemotion gällande möjligheter att grunda en nordisk skola inom det finska skolväsendet Beredning och upplysningar: Ilpo

Läs mer