Raderingar PER WÄSTBERG. Ebokförlaget Serum ISBN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Raderingar PER WÄSTBERG. Ebokförlaget Serum ISBN 91-89424 - 51-4"

Transkript

1 Ebokförlaget Serum

2 Raderingar PER WÄSTBERG Ebokförlaget Serum ISBN

3 Vi som upptäckt att resorna, kärleken, arkitekturen, alla människans försöksexperiment blott är riter för att locka till oss närvaron, oss åligger att levandegöra dem intill själva tröskeln mot denna vår djupaste värld. Yves Bonnefoy Som tallrikar på servitörens arm staplas våra liv på varann. Bara det översta syns men de övriga finns där och av misstag upptäcker vi dem. Jeanette Winterson

4 JANUARI Över sjön driver ett ljus som silats genom tunga skogar. Luften är tunn som kunde den gå sönder. Flyttbara stenar är vi på en karta som vinden skrynklar. Årstiderna fördelar sina tecken likt de kyliga smörgula brickorna i mahjong. Jordytan är en skrovlig rockärm. Skonsamhet påbjuds: Yxan glömmer inte trädet.

5 Dimman lättar klockan tolv. Jag rör mig skyddslöst glad, ler åt obekanta människor, hör hammarslag åt västerhimlen till. Det ges inget innersta rum att stanna i. Du sliter i dina förtöjningar för att trotsa allt som tycks dig förutbestämt. Jag improviserar mig fram i marginalen till något större. Jag är en lav på ett träd vars omfång jag aldrig kommer att lära känna.

6 Den som tar allt för givet råkar inte ut för nånting alls. Den som lever inom sina ramar når inte fram till andras liv. Fantasin brinner med tynande låga sen tidningen Verkligheten dunsat ner i brevlådan. Återstår att läsa sidan där trycksvärtan inte fastnat. Som barn ansträngde jag mig att tala sanning. Det lät som mödosamt hopsamlade lögner. Numer motsäger jag mig själv för att inte bli ensidig.

7 Döden sluter sig kring mig som en puppa. Där är hemlig näring, en främmande saft. Ska den spricka och låta mig flyga, munlös? Fallandesjuk, rosenrasande. Gatubarn, trädkramare. Språket åldras och förnyas. Men legoknektarnas streptokocker smittar land efter land och folkmorden återkommer likt solförmörkelser. Jag var ett vattenkammat borgarbarn, fick körsbärstårta på namnsdagen, vek ihop mina underkläder till natten. Dock, ska ni veta, läste jag högt ur böcker som inte fanns.

8 Åt hårdkokt ägg med King vid gränspolisen. Ett år senare: Bokstavskex till Alexander s Ragtime Band. Stiftet skrapade i skåran. Men ostört klar ljuder klarinetten än. Vem låste in mig hos råttorna i sopskjulet? Vem kallade mig Pelle Pest och Svarte Petter? Vem spjälkade mitt ben så jag skulle halta som John Silver? Idag är de överläkare, justitieråd, generaldirektörer. Också i osanningarnas kraftfält detta nålsöga av tillit. Det fanns något trofast i dina upprepade uppbrott. Som om det jämt återstod något mer att ta till vara.

9 Vi känner svartsjukans flämtning: Tjuv å tjuv det ska du heta för du stal min lilla vän och kärlekens lugna svindel: Kära min lilla jungfru, bind inte så hårt! I vår kärleks början var vi främlingar. Vi sökte ringa in varann och erövra det vi ännu ej erfarit - tills själva hängivelsen släppte oss fria. Trossbotten har sjunkit ihop. Silverbesticken skramlar i lådan då vi passerar. På globen har oceanerna blekts och blivit vitstrimmiga som fiskbukar.

10 De tysta förstadsgatorna är som djupa skogar förr - tillflyktsorter men med en hemlig fasa: häxan i Guldfynd, den stängda korvkiosken, hotet från en nedlagd busslinje. Andakten i tomheten. Ett flöjtsolo överröstar tunnelbanan. Flickan från Musikhögskolan prövar hur långt toner når. Folk går förbi med walkmanlurar. Det är tomt i hennes basker. Han blandade ingefära i marmeladen, sockrade på ättiksströmmingen, utgav ett verk om ungerska apotek. Blev hedersdoktor. Fick minnesvård i karelsk granit.

11 Från äktenskaplig samvaro flydde han till tillvarons periferier: flyttblock i Medelpad, SvDs korsord, vindkraft kontra jordvärme, pingviners fotvandringar. Tre stora ting har hon glömt: Gud, döden och familjen. Bibelord och fromma inbetalningar säger henne ingenting. Hon minns sig själv utan att veta vem hon var. Gråter men förstår ej varför. Åt även blodpuddingen kall. Fönstren repade, dimmiga. Trött på att elda - utom då han brände kärleksbrev, kontrakt, löften... Kallskuret var livet och katten död.

12 Gulnade lakan med bruna blodfläckar hundra gånger tvättade och veck från livets nätter som ingen mangel utplånar. Initialer, knappt synliga. Kvar är hennes nattlinne, fängelsegrovt. Statyerna i Parc Monceau påminner om dagar med ingenstans att gå. Gamla kvinnor släpar sina tunga väskor. Duggregn. Var finns de som stod modell för dessa läppar, bröst och sköten? Sorgen gräver sig ner under ansiktshuden, veck och rynkor lossnar från själens underlag. Känslor är minnesmärken. Bara glömskan pekar framåt.

13 Mina bilder omgav mig som en följsam orkester. Jag letade efter ett otyglat mod, en öppen ton, en stegrad färg som skulle göra slut på min barndom. Vi som lever är bara dykardräkterna de döda bär för att än en gång nå upp till ytan. Tiden träder åt sidan. Osedda går de i högt gräs genom ännu en sommar. Först var vi pilgrimer till utopiska vallfartsorter, senare en ond historias gisslan. Med åren blev vi barnsligare, bytte gruppsex mot långfärdsskridskor.

14 Dagarna var blanka som pusselbitars undersida. Vi spelade bondespel och fågelspel och katten växte sig stor. God natt lilla duva. Godnatt min kloka uggla. Dröm vackert om mig! Ett semikolon skiljer oss från det förgångna. Himlen lär sakna ett översta trappsteg. Vi kan ej mantalskriva oss i hemlösheten. En urblekt duk, fransig i kanten, undanlagd. Det hettar till i mig: hur under den för länge sen våra händer flyktigt möttes som om vi redan då börjat tänka i samma banor.

15 På trottoarkaféet fann jag en man i svart skägg. Tjechov, Conrad? Har du väntat länge? Jag visste jag var fri att tala med de döda. Nej, jag kom precis nu. Och jag har gott om tid. Jag med. Isblåst i kroppens vävnader. Kring axlarna drar musklerna ihop sig. Minnen på drift i håligheter. Med stumma fingrar öppnar jag arkeologiska schakt där åren intet lagt till rätta. Jag viker handdukarna så monogrammet ska hamna rätt. Jag kollar armbandsklockan då kyrkorna slår jämnt. Jag tror jag vinner något med det.

16 Snuvan smakar salt på tungan. Saliven är mitt gulnade grundvatten. Ögonbrynen buskar till sig. I bröstkorgen en fladdermus. Den blinda fläcken sitter ej bara i ögat.

17 FEBRUARI Hundväder i februari. Smörgås med kumminost. Jag tvättar fluglort från hyllor där saftflaskor stått. Mörkret är strävt som ett rättiksskal. Glädjen har sitt eget förlopp. Lovsången ilar längs telefontrådarna. Inte ens tystnaden håller tyst. Då hörs genom trafikbruset snöskottarnas varningsrop.

18 Visst är jag mild och känslig och har ett rörande tålamod. Min glädjes vind är stark. En hängivelse finns bortom jaget. Men foten vänjer sig aldrig vid spiken i skon. Hebreiska tecken, slitna av tid, på en gravsten i Kronobergsparken: Hon återvände till honom även i jorden och hennes lemmar närmade sig hans. Jag håller andan under vattnet och stiger till ytan i dig. Jag samlar våra dagar som man samlar lindblommor för att torka till te: doften blir starkare, vikten lättar.

19 Jag tänker: Nu ser du inte mig, nu ser du någon annan som jag inte känner. Allt blir avlägset då, och hotande nära. Dammtussar stora som pyramider på golvet och mellan dem små svarta pärlor, likt döda myror. De låter sig inte sopas bort talets fartyg gick in i Ishavet med döden som barlast. De nådde aldrig livsmedelsdepåerna. Rågbröd och ärtkorv möglade. Bara lådorna med champagnen uthärdade.

20 På den tiden var världen helgjuten som en järnvägsbro över en ravin och cigarrasken i silver till Rådman 60 år ännu i bruk. Vi läste böcker om gamla fältslag utan att förfasas. På X-2000 beställer min granne Concorde till Washington, en viktig order står på spel. En mamma ringer till barnvakten: Pussa den lille! Vi ses i morgon! Det svenska vinterkvädet. Sen han hakat upp sin skugga på kroken i rummet där han helst ville vara kom han aldrig ut igen. Ute på gatan, i februarisnön, knarrade andras skor.

21 Han var en drömmare med skyddsglasögon. Hans uppgift: att inventera de postmoderna ruinerna. Vi har haft erfarenhet men missat dess mening. (Eliot) Nyligen kände jag att det mesta återstod. Vägar öppnade sig. Men i spegeln såg jag trollsländan som utan mun svävar över luktärterna. Te med honungskakor. Söndag spröd som frusen vass. Trafiken sjunker till en lägre tonart - som då en fluga surrar sig trött på ett golv.

22 Morfar smekte nakna Psyche på terrinens lock. Frågade jag om något svårt sa han beundrande: Bra fråga! Tecknet på att han saknade ett svar. Förr gömde jag mig, skygg som en gråsugga. Nu går jag ingenstans utan personsökare. Jag är trött på privatliv, vill bli hittad på sekunden. Säkerhetskedjan hakas på. Kylskåpet knäpper. Ett häfte korsordsgåtor stillar den värsta ledan. Nedskärningar väntar. Men livets kurs ligger fast.

23 På bagagebandet stora grå kappsäckar fulla av hemlängtan. Hotelletiketter klistrade ovanpå varann dolde ett omöjligt uppdrag. Mellan porslinshundarna tittar hon ut med värnlös blick. En frusen stockros, en däven fallfrukt från Kunskapens träd. Den kuvade driftens lukt av pors. Lotusätarna hos Tennyson lever i eftermiddagens land. De slipper morgon, kväll och natt. De samtalar stilla i en mild belysning. Och allting ogjort förblir ogjort.

24 I sommarns vedbod ett släggskaft svartnat av svett, en förpackning 3 mm skruv, ett getingbo som föll ner då jag lyfte dörrens regel. Det lindas upp som ett bandage. Clair obscur: ej oskärpa utan dunkels klarhet. Men det suddiga hotar. I ögats utkant och i rummets flyttar sig min skugga bland kasserade projekt och föremål. Hittar ej ut. Skönt att vänskapsdelegationernas tid är förbi. Stela leenden, skålar med hopknipta läppar. Hålla samtalet igång utan att bli dess gisslan. Författare i fängelse? Nej, bara narkomaner. Superi, blinkningar: vi vet!

25 Fostrets naglar lätta som mjällflagor. Dess bröstkorg av gäddben. De oföddas tystnad är hennes, och tårarna äldre än hon själv. Under näthinnans glasyr har friheten krympt till en flugvinge. Han är sin egen bästa vän, duschar sina linser, äter havrekex med gorgonzola, ser alla TV-program om flyttfåglar, vågar ej åka hiss för endast två personer. Han har en åsikt om Lenins kropp: den måste bort! Vidare: Alla måste lära sig gå på händerna. Viktigt för själens balans. Han gör det naken: en vit sparris som luktar fisk.

26 Hans ståtliga lem kallar hon sin honungsknopp, smakar på den som en hembakt bulle. Små spasmer ger en tesked Pernod. Älskling så skönt vi har det! Sanden blåste genom badhyttens träväggar. Det regnade jämt på västkusten. Havet ett fängelse. Gula brigadens hjältar stupade första veckan. Vad jag längtade till stan! Jag simmade mellan hennes ben i bläcksvart mörker, höll andan under triumfbågen, gyttja virvlade kring hennes knän. Kvävs du inte? Har du inte fått nog? Inte än.

27 Skönt att slippa förbättra världen och ta på sig nya bördor. Nu skriver jag i vatten mina tecken, ser dem sjunka till bottenslam eller sköljas upp på en tillfällig strand.

28 MARS Ostkuberna hade torkat på vernissagen. Nattvardsvinet var fruktigt av svavelblomma. Sanningen drog som en krusning över vattnet. Genom livet iakttog de varann med sånt ömsesidigt främlingskap att de blev kommunicerande kärl, intakta men i ständig förbindelse.

29 Hon drömde hon blev kysst av den söndagsöppne 7 Elevenpojken. Sen stukar hon till kuddarna i sängen: Man ska ha det bekvämt på känslornas slättland. Naken står hon framför spegeln och kysser sin axel. Blicken ett utflöde av hemliga vätskor. Av body lotion glänser huden. Hon har hört någon viska: syndigt vacker. Hennes nästipp är känslig som clitoris när den slickas av hennes långa ensamma tungspets. Kring hennes lår har stora män kivats som pekingeser.

30 Han äger en bok ur Voltaires bibliotek. Den har han aldrig läst. Likt en födelsedagsillumination upplyser den hans tillvaro. Den består av renaste lycka. Statsråden springer i kulvertar mellan departementen och Rosenbad. Från köket stinker soporna. Det saknas luft. Där nerifrån betong och instängdhet regeras Sverige. Tog hem kurdiska rätter från Två plan. Läste högt Det stulna brevet, Poes och Petris. Denna vila hos varann efter alla år... Du var berättelsen jag inte hört på länge.

31 I drömmen minns man andra drömmar som man hittat på, man vet att man har drömt förut om denna närhet så tung och ensam att ingen stormfågel kan lyfta den på sina vingar. I mitt England är gravhällarna hala av lärkträdens barr. Gamla fröknar cyklar genom dimman till nattvard och hararna lägger små svarta påskägg på kyrktrappan. I huset har generationer stämplat in sin doft. Här är äran det skabrösaste av alibin, minne och hopp spröda eterneller. Takkronors prismor glittrar som tårar i parketten.

32 Portgångens ljus lyste i två minuter. Hon hade fingret på knappen: gillade korta kyssar men många. Sen skrev vi varann Poste Restante i europeiska städer, långt före fax och mobiltelefon. Av ömhet och medkänsla kunde jag ljuga, inte av kärlek. Jag vägde smärtan mot sanningen. Summan var feghet. Sanningen sipprade fram. Den ena smekningen minns inte den andra men var beröring är ett slags bekännelse. Vi kommer att överraska varann på nytt.

33 Jag kräver inte att veta allt om dig. Att våga tala med dig om det svåraste är detsamma som att växa i dig. Döden är katten i mörkret. Ett öga lyser till på fel sida av vägen. Möte i kurva. Eurydike tar Orfeus till sig. Vi ger oss av genom en nödutgång. Det blinkar rött över en spiraltrappa vi aldrig sett. Den är mycket trång. Brandstegen längs en sotig fasad leder oss ner i jorden.

34 Kondomerna sjunger om hur några av oss aldrig blev till. Gula Vargen (Barnbiblioteket Saga 1911) ligger död på motorvägen hitom Tensta. Brevet övervintrade hos tvestjärnarna i lådan. Regnskadat, tidlöst: Lägg äpplena i citronvatten! Tag av den första snön och borsta trasmattorna! Om trilobiternas rike och galaktiska ljusårsspiraler berättade söndagsbilagan. Vi hejdade oss ett ögonblick. Sen slukade oss måndagstrafik och rusningstid.

35 Vi älskar det vi måste lämna fast det blott är drivsnö över gråvitt hav. Vindeltrappor för mig till en högt belägen utsikt. Det vi har sett är inget mot vad vi kommer att få se. Det förflutnas stationer (Hilversum Motala Vilnius) ljuder ännu svagt som om melodierna stannat i trådarna. De når mig ej på våglängder utifrån. De är inom mig och slipper inte ut. När Dag H talade i FN begrep man sällan vad han sa. Orden var slingor av rökelse som ingen kunde rätt citera. Alla trodde, sällsamt upplyfta, att han vände sig just till dem.

36 Av dagligt bröd har hon övernog. Själens nattsida känns hon inte vid. Älskar förklädnader. En massös gnuggar fram hennes jag i nötolja och sjögräsextrakt. En duvhök i björken utanför mitt stockholmsfönster. I timmar iakttar vi varann, fast den bevakar något som jag inte ser, rörelser kring sopskjulet, den sjuka taxen. Alla joggar förbi min port, jag får ingen levandes ro. Hon med glada hörntänder gav mig en påkostad blick och från hennes bara skuldra lyfte en fjäril i bläck.

37 Genom ett fönster ser jag en kvinna som i köket stryker sin vita kjol. Hennes skulderblad skymtar under blustyget. Det är oklart vad som i den synen upprör mig så. Motorvägar och stora kyrkogårdar hör ihop. Ett stängsel skiljer susande trafik och tystnad. Här ute är vi på väg, där inne är festen över. Men det lyser på enstaka gravar - likt mötande bilar på avstånd. Vill du lyssna dig bort från uppgivenhet måste du öppna örats innersta rum. Då hör du, enligt Cheever, det tunga ljudet av drakens stjärt som sopar över vissna löv.

38 Dessa liv som skapar en stad. Kafeer, hållplatser, skolgårdar. Egendomliga skyltar man ej tar på allvar: Kissinger Inn, och de vanliga som man sällan ser: Arbetare på vägen. Neonstrimma i håret, silverstänk på fjunig blygd. Trodde sig vara en exilerad prinsessa. Älskade våldsamma scener. Ögonen glödde av inpyrt hat. Drunkna inte i mig! Inuti mig är det djupare, mörkare, än du tror. Men hennes röst nådde honom ur håligheter ej längre vattenfyllda.

39 50-tal: vespa, Charlie Parker, sista polion på Café Flore. Nylonskjortans elektriska stöt. Ljus i Chiantiflaskan. Rosévin, retsina, Cherry brandy. Que sera sera. På Ösel en ödslig kursal där en äldre herre spelar tango och den unga servitrisen bjuder dillkött och glass bestänkt med parfait d amour. Godnattkyss i en soffa sträv som en sjöstjärna Kaffebryggaren kräks i fikarummet. Tonfisksallad tredje dan i rad signalerar uppbrott eller undergång. Strax börjar planeringsmötet med sektionscheferna.

40 Skymningsljuset klättrar sakta uppför väggarna. Tändvätskan är slut. Min hustru är ute med sina väninnor. Ensam brottas jag med själens tjuvar och trollpackor.

41 APRIL Att ej mer gå hem under vårhimlen utan oförberedd ledas bort. Bräckligare handled har hon än jag, men fullmakt från döden gör henne stark. Och jag ska inte minnas hur det var. Vi gick på isen till den ryska pråmen som strandade vid Valar: vrak på vaxblek grynna, oförsonligt fult. Sönderfallet kring Östersjön. En rostig hållfasthetslära läcker ut i en ny tid.

42 Dagar förslösas under viljelösa tankar, svävande minnen. Äntligen för sent för kvantfysik och grekiska. Men dags att anlägga en plantering, mitt gröna drömnäste. Mot glastaket i Gare d Austerlitz studsar fåglar som är blå. De har rymt från Jardin des Plantes, men tågen tar dem ej ombord. Över oss stänker deras träck i rusningstid. Vad jobbar du med? Dina planer? frågar mig en vän. Med ens tycks mitt arbete som ett infall, en planlös nyck, morängrus, sjörök. Var göms min grand design?

43 Levde en månad på Blå Bandets soppor. Läpparna sprack. Ett nytt slags uppmärksamhet steg likt en sveda i matstrupen. Det konkreta är för mig det mest besynnerliga. Bakom 80-talets klipska pojkar rämnade fasaderna. De flydde till London, Jersey och Världsbanken. Nöjda mitt i paniken! Deras grimaser jagar ett utslätat ansikte att landa i. Kan du inte komma... Han: Så jävla jobbigt just nu. Du vet, humankapitalet får allt mindre spelrum. I hennes ögon ser han en dörr slå igen, för alltid.

44 Så många signaler nu för tiden - om äktenskapsfinaler, säkerhetsläget, valutaflöden, nystart i glesbygd. De virvlar som kalkdamm; marken försvinner under deras vita stoft. Jag bodde då i bottenvåningen till ett hus i Bäverns gränd med rundnötta trappsteg och vädringskrok i farstun. Lukten av isterband fördrev jag med Trakl och Guillevic. Under solblekt diplom från industriutställningen i Värnamo gäspade farfar som tänkte han svälja kylskåpet där han gömt en halvbutelj Norrlands bakom saltgurkan.

45 Länge sen jag bytte ryska bombsplitter mot glaskulor, fyllde en skreva med maneters brännande gelé och öppnade en mässingsbur där döda trastar sjöng. Läget? Fingrarna i smeten. Tummen i ögat. Ögonen på skaft. Näsan i blöt. Håret på ända. Ändan i vädret. Benen på ryggen. Hjärtat i halsgropen. Rätt OK, faktiskt. Inom sig står han i giv akt. Hans bröstkorg håller en folkmassa i schack. Osynligt bugande drar han sig tillbaka innanför en hud av limmad ensamhet.

46 Hon beställde hem en middag för tjugo men glömde bjuda gästerna. Åt den veckan sex liter hummersoppa. Pryd var hon också. Naken glödlampa ändrade hon till oskärmad. Aprilljuset slussar vintern över i vår. Morgonskuggorna läggs ut på tork. Luften skarp som ett hundskall. Långfredag i Cotswolds. Sengotisk sandstenskykrka. En ekstam är fattigkista. Halmen sticker fram ur röda bänkdynor. Orörliga spindlar hänger i en tid utan flöde.

47 Perverst, emot naturen, är frukost i sängen, utan ryggstöd, kramp i benen, grapefrukt i ögat, marmelad mellan fingrarna, smulor i lakanen. Brickan tippar från knäna. Livet kraschlandar. Den jag varit och inte längre är dröjer kvar i min röst som andra hör. Det du berör hos mig är något jag inte kan nå hos mig själv. En grotta sluter sig kring mig i drömmen. Jag har raviner inom mig, underjordiska ådror. Men i din gestalt går jag i dagen.

48 I halvsömnen öppnar sig din hand. En vild sötma finns i mig, och mellan oss. Och växer sig större än vi själva. Förivra dig inte! Låt askan täcka glöden, låt skjortan dölja pulsen i halsgropen. Ett gott avslut är inte detsamma som ett gott slut. Det finns inget stillestånd, inget slutligt destillat. Inget vi kan hålla fast. Men vi kan skapa minnen åt varann. I övrigt är det mesta en orättvis kemi.

49 Folken i tredje världen har sin hemlighet: De eldar med sin törst och deras hunger livnär sig på hunger. Vi var sena passagerare på nattfärjan. Relingen våt av regn. Det ångade från maskinrummet. Vågor i spetsig kursiv bar oss över djupen. Fotografins historia handlar om förevigade handslag. Vi håller oss kvar i bilden. Kom ihåg oss som dem vi var: Röster från frihetens avfolkade orter. Buktalare för de ofödda.

50 En gång togs jag för Baldersson. Jag satt ju i tre kommittéer, kände Palme, hade inblick. Så dåligt skriver jag väl inte? Inte? Och intrigen, dramat... Nej, det märks att du tappat greppet. Rektorn, mager och torr som skelettet i biologisalen: Återigen har du lämnat in blankt. Hela skolan skäms. Ändå har jag skrivit i timmar. Varför tar inte bläcket? Gymnastiklärare Danckwardt klämde på revben och armar, glodde förbryllat på mig. Adamsäpplet guppade hotfullt. Domen löd: Apbrosk! - Jaa, kapten. - Seså, staka dig inte!

51 Den borgerliga söndagssadismen. Ser du inte jag är upptagen? Bättre kan du... Amiralsuniformen på väggen har visst också varit barn. I spisen slocknar eternellerna. På det svarta pianot skälvde paradisliljorna. Han spelade i rytande furioso. Ett vilddjur rymde ur sin bur. Han slutade då vita kronblad täckte tangenterna. Felinformerad som taxeringskalendern, synlig som en bil på ett övergångsställe, med en storslagen förljugenhet som kapitalförsäkring: får jag presentera kommunalrådet X i G**.

52 Trollkarl till yrket, romantiker och ordningsmänniska. Han svalde inga sedlar. Han satte en gräns mot kaos. Vigselringar och ID-kort försvann - allt utom verkligheten. Ett hem för gamla: en doftlös symmetri om dagen, om natten en oöversatt enklav. Hon satt vid orörd tallrik, tunn av yrsel, en huttrande ljuslåga: Nog är du skyldig mig något, lilla barn. Resans virus har läkt ut, upprymdheten lagt sig. Nu går jag upp på vårdkaseberget i april och låter vraken hopas på stranden.

53 Vintern sjunker i jorden som en gammaldags vålnad. Vi fylls av milda meteorologiska förväntningar. Om våren ser också träden reslystna ut.

54 MAJ Över ett landskap fritt från röster darrar det kritiga ljuset som en feberkurva. Vågorna strejkar. Havet stilla under fyrens sökande gröna öga. Varsamt bläddrar solljuset i garderober som öppnats för vädring. Metallhängare slår lätt mot varann. En skalbagge glöder där inne.

55 Kön söker kön i vitnande kväll. Orden stegrar sig, lystrande, lystna. Det luktar havstång, tuvgräs, kåda. Klibbig dimma skingras av flamman mellan lem och sköte. En mjölkig strimma över fotot: popplar vid en åbrink, tegeltak i solnedgång. I den ålderstigna parken har gångarna växt igen. Var det här jag levde mina bästa dagar? Han sålde löskragar och skjortbröst en gros. Tokig i gravyrer, naket mest. Beställde tusen vykort med Ebon Strandin sen hon invigt Stadshuset med solodans. Dem fick jag ärva.

56 Förr löste jag biljett till slutstation. Nu skrämmer mig ordet. Det blir en hållplats i taget. Jag stiger av när jag kan för nöjet att på nytt påbörja en resa. O du älskliga, du friska! Han andas mot hennes nacke och tar hennes ungdom i mät. Hon lånar ut sin oskuld. Han är hennes muntra snedsteg och hans hud är len som hyvelns undersida. En vattenblå dag med avlövad himmel. Ormbunkarna krusar sina lockar. Blåsippsstjälkar står i krokig väntan. Rosenfinkens hona har fått kaffestänk på bröstet.

57 Majnatt kapsejsar för gryningens vind. Himlen bak Drottninghuset är tapetserad med ett papper violett som lupiner. Ditt ansikte ett färgfoto som glömts i ljuset. Ditt huvud nerböjt som läste du ett brev i knät. Jag toge varje omväg för att hitta dig på nytt. Jag ville krama mörkret ur dig och ge dig ögon av tillit. Mellan oss löper landningsbanor, namnlösa ytor som kartorna har utelämnat.

58 Solen är ett ägg. Världen glimmar av födelsens fukt. Jag bryr mig inte om att förklara. Jag nöjer mig med vattenfyllda hjulspår och äppelträd i blom. Jag älskar lukten av vinyl från gamla nötta skivor och mellan flöjtens toner tycker jag mig höra andetag från dem som blåste då och nu är döda. Ekallén slutade i en nedbrunnen grund. Allting upphörde där. Råttlik och en trasig skolväska. I en smutsig kastrull hade regnet pissat. Maskrosmjölk klibbade mot låret.

59 Med skinnklädd mobiltelefon for han på temaresor till pyramider, höll reda på lågtrycken i Singapore. Han blev en enda fjärrkontroll, knullade bara på internet. Hennes hjärta var rymligt som en gasspis. Sitt eget bar han i fickan, intill lemmen. Tystnaden mellan dem luktade fuktigt murbruk. Deras vattensjuka minnen blandades som spåkort. En stor lärare var han. Vi som satt längst bak hörde ej alltid vad han sa. Men vi tänkte ut vad vi skulle sagt i hans ställe. Så blev vi självlärda i den bästa av skolor.

60 En lektor, en avsutten major, en nattredaktör - hur de högläste Proust som förvarade vars och ens hemliga lycka från den tid de hörde klockan ringa i trädgården i Combray. Det tar sin tid, i en rysk roman, innan ögonen vänjer sig vid dunklet, innan ljuskornen framkallar Masja som han glömt. Och pojken? Pavel, min son, viskar han. Ord före vår tid doftar av okänd essens: dibarn, Zephyrs fläkt, purpurbräm och jungfrukälla. Jag förvarar dem i ett skåp som stått här i många de år och aldrig har hittat sin plats.

61 Det jag vill minnas: hur det var att vakna med ett fritt hjärta och försjunka i böcker som ansågs sakna värde. Hur livet doftade passion och nyck och tillits styrka. Släkten kom till middag. Orden fastnade som stearindroppar på duken. Ur terrinen där en spricka sakta vidgades hälldes het buljong för att bevattna det förtvinade. Kära vänner! Jag mår utmärkt och går från den ena lektionen till den andra. Jag har en ny upplaga av Bröderna Grimm och livets isar är ännu ej genombrutna.

62 En dag var sanningen där - mitt i kaffepausen. Den hoppade ut ur spegeln på toaletten och satte sig fast - ett födelsemärke som måste skrapas bort för att slippa följder. Hennes rum doftar havsvåg, odört och kvinnors mjölk. Hon talar om Guds skratt och den gyllene tonen hos Schumann. Här blir vi kvar, här tar vi långvarig rast i en ömtålig fastighet. Djuren, läser vi, ser ej på varann i parningsstunden. Hur många av oss blundade ej i de sekunder då gatlopp och skallgång i fallopiska tuber väckte en gnista till liv?

63 Spindelväv över källarens tomglas. På hyllan kompotter. Nyttoväxter på en stelbent rad. Tiden står ovanligt stilla. Inlåst i vitrinskåpet den afrikanska silvernäbben, Euodice cantans. Strax år Lidandets sekel förbi. Gaskamrarnas reglar, kyrkor med brinnande kvinnor. Astronauterna lika instängda. Inte ens de dansande fotonerna var fria. Grannens pianoklink förföljer henne. Telefonen vill åt henne. Kroppslämningar brusar i avlopp bakom väggen. Överallt katarakter, avdrifter. De onda bottensatserna.

64 Jag var spejare och scout. Gick i alla lådor, hittade rosa gelé och Erotikens historia 1-3. Luktade mig till hemligheter i garderober med hudljumma klänningar. Så många böcker jag läste i bearbetad översättning från originalet. De hör ihop med leksaker i lödad plåt, pincett mot fästing, nattflyn kring fotogenlampans kupa. Nithamrarna dånade i otakt genom min barndom, från Finnboda till Djurgården. Dvärginnan i Bergsgränd kokade krusbär och bröderna Schumann stod på bakbenen som sina hästar.

65 Vi gröngölingar måste ju lösa de eviga gåtorna, det är vårt bekymmer. (Ivan Karamasov) Så högdraget vi pratade då! Ta vara på enkla fakta fann vi lika löjligt som att gifta sig. Läste läxorna på kyrkogården, en sorts livförsäkring i tårpilsskugga. Min lem var tung av sorgsen vällust. Från gravarna tog jag kvinnors namn och gav åt framtiden. I mitt första rum lyssnade jag efter de uteblivna signalerna från Ulven. Mitt studentrum var dammigt som gamla recensioner. Ett rum är stängt sen 1870-talet. Där är jag hemma.

66 Ejderhonan ropar över gråa vatten: bikt i gryningen. Känslorna kastar skuggor, förblivande. Ibland känns friheten som ett uppskov, inget annat.

67 JUNI Juni är den kortaste av månader. Kaprifolen vaknar först i skymningstimman, då slår vädret om och grenar knäpper till som när ett säkerhetsbälte lossnar. Sommaren kom till sist, gjorde en svala och det var nog. Och svalan som inte gjorde någon sommar flög över gårdsplan, fångade en fluga och letade rätt på de sina.

68 Jag vilar i en skreva hos kattfot och styvmorsviol. Vattnet rinner mellan stenar, det susar tid. Multnande stammar luktar sommarkväll. Naturen öppnar sitt sköte längs dagjämningslinjen. En inre hetta sätter de hemliga tingen i rörelse. Jämför Om nyttan av överflödigt vattens uttappande ur insjöar. Vi värmer oss av sjunkna skogar. Blåbär, syrligt rosa, täcker ruinen av en smedja. Eld- och luftmaskinen är ett rostigt rör som svampplockaren sparkat undan.

69 En grupp tärnor faller som äggskal från himlen. I deltat står hägrar, vita, orörliga, på avstånd från varann. Fyrar i en övergiven farled. Solen så nära horisonten som om den lossnat från sin krok. Nu tystnar myrspov och vitvingad lärka. En ljusrand blir kvar. Kvällen sval som emalj. Var lite trevlig, raring, viskar hon med rösten raspig av gin. Du kan ju om du vill. Läppstift och puder skyler det nakna och nässelstånden tätnar utanför gasverksgrinden.

70 Hjärtat dunkade när jag hamrade pissmyror på en solvarm häll. Fick besök av halvtam kaja som åt sårskorporna från mina knän. Hetaste önskan: en tång som klippte stjärnhål i biljetter. Jag leker sorglös vid ett glas citron pressé. Otvungna flickor slår sig ner vid borden. De bär mörka flätor och har just börjat röka. Vinden släcker ljusen på utekaféerna i Prag. Får vi be om ett ögonblicks ouppmärksamhet? Tankarna har spelats in i förväg för att ej vålla förlägenhet. Längst bort i studion höjer inspicienten ett plakat: Fnissa!

71 På Gino och East upprepas Schnitzlers komedier: fänriken och hans väninna söker efter ögonflirt och mandelbiskvi upp ett hyresrum där ledan väntar på tröskeln och ångesten fladdrar i en trådgardin. Skjutbanan slår igen och juniljuset skingras i en myggfri natt. Motellet lockar med Lediga rum i röd neon. Vi smyger in medan bilmotorn knäpper indiskret som en kamin. Spillde gurkspad på ett skissblock. En figur dök fram ur papperet - likt namnteckningen hos en poet jag trodde jag läst ut. Tog då fram honom på nytt. Blev åter fångad.

1. Låt mig sitta på en sten i den mörka skog Låt mig vila mina vingar jag har flugit länge nog

1. Låt mig sitta på en sten i den mörka skog Låt mig vila mina vingar jag har flugit länge nog 1. Låt mig sitta på en sten i den mörka skog Låt mig vila mina vingar jag har flugit länge nog Hela natten har jag svävat mellan månljusa träd Och mitt hjärta bävar för förvandlingens väg Mina vänner ser

Läs mer

Den gamla Änkan såg vad som hände och blev vansinnig. Hon skrek åt Kadir:

Den gamla Änkan såg vad som hände och blev vansinnig. Hon skrek åt Kadir: PROLOG Året är 1976 och vårens första regn upphör, solen skiner på stadens våta gator och trottoarer och himlen lyser med ett skarpt blått sken. Kadir ligger ihopkrupen på sin smala säng, han vaknar sent

Läs mer

orna vars smidiga skinn har format sig efter mina fötter. Jag drar på mig byxor och en skjorta, stoppar in min långa mörka fläta under en mössa och

orna vars smidiga skinn har format sig efter mina fötter. Jag drar på mig byxor och en skjorta, stoppar in min långa mörka fläta under en mössa och k a p i t e l 1 N är jag vaknar är det kallt på sängens andra sida. Mina fingrar trevar efter Prims värme men hittar bara madrassens sträva kanvasöverdrag. Hon har nog haft mardrömmar och lagt sig hos

Läs mer

Göteborgs Skrivarsällskap. Antologi 2004

Göteborgs Skrivarsällskap. Antologi 2004 Göteborgs Skrivarsällskap Antologi 2004 1 Årets antologi tillägnas minnet av Jan Fridegård vars mänskliga pathos, skarpa realism och suveräna stilistiska säkerhet varit orättvist bortglömt och underskattat

Läs mer

vild en vandring till mig själv

vild en vandring till mig själv vild en vandring till mig själv sheryl str ayed Vild en vandring till mig själv översättning av Molle Kanmert Sjölander albert bonniers förlag www.albertbonniersforlag.se isbn 978-91-0-013358-0 Amerikanska

Läs mer

äskan har jag packat. Jag var på väg för en timme sedan men så bestämde jag mig för att jag i alla fall skulle skriva något, som jag har lovat.

äskan har jag packat. Jag var på väg för en timme sedan men så bestämde jag mig för att jag i alla fall skulle skriva något, som jag har lovat. V äskan har jag packat. Jag var på väg för en timme sedan men så bestämde jag mig för att jag i alla fall skulle skriva något, som jag har lovat. Sedan dess har jag suttit nästan helt stilla vid köksbordet.

Läs mer

En sovjetämbetsmans personliga och politiska upplevelser

En sovjetämbetsmans personliga och politiska upplevelser Viktor Kravtjenko Jag valde friheten En sovjetämbetsmans personliga och politiska upplevelser Översättning (från engelska): Nils Holmberg och Alf Ahlberg Boken kom ut i många svenska upplagor under åren

Läs mer

Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige

Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige Selma Lagerlöf 24 januari 2011 i DEN KRISTNA DAGVISAN Den signade dag, som vi nu här se av himmelen till oss nedkomma, han blive oss säll, han låte sig te

Läs mer

Stenen i mitt hjärta. Mitt hjärta av sten. Dess såriga yta.

Stenen i mitt hjärta. Mitt hjärta av sten. Dess såriga yta. GREKLAND. ÖARNA Ibland inträdde ett slags siktdjup. Schakt, rakt ner genom tiden, livet. Och långt därnere något som liknade lycka. Vägarna ner från bergen. Svalare i luften i skymningen, rent av kyligt

Läs mer

Carl Zeiss Vad menas med det? av Magnus och Michael Tamelander

Carl Zeiss Vad menas med det? av Magnus och Michael Tamelander Carl Zeiss Vad menas med det? av Magnus och Michael Tamelander i ii 1. Den yttersta dagen...1 2. Sitt ner i båten...8 3. Lord Tennyson...17 4. Aldworth House...25 5. Zon 1893...33 6. En svartklädd man...42

Läs mer

Per Acke Orstadius 2010. Boken kan beställas från: Books-on-Demand tel: 0498-21 33 60 fax: 0498-21 33 29 www.books-on-demand.com

Per Acke Orstadius 2010. Boken kan beställas från: Books-on-Demand tel: 0498-21 33 60 fax: 0498-21 33 29 www.books-on-demand.com Boken kan beställas från: Books-on-Demand tel: 0498-21 33 60 fax: 0498-21 33 29 www.books-on-demand.com Per Acke Orstadius 2010 Sättning: Liza B Liljeroth Distribution: Books on Demand Tryck: Books on

Läs mer

Detta är en berättelse om något litet av allt det, som kan finnas UNDER en ny fin bred väg. I detta fall riksväg 70 i södra Dalarna i Sverige. (Alltså, sådant som man brukar köra över.) När jag var liten

Läs mer

N Y T E X T! Volym i v

N Y T E X T! Volym i v NY TEXT! Volym i v SVERIGES STÖRST MNUSTÄVLING NY TEXT! är ett samarbete mellan: YTETERN, DRM- LET, GÖTEORGS DRMTISK TETER, PLY TETERKONST, POTTOPOTTO, PROFILTETERN, REGIONTETERN LEKINGE KRONOERG, RIKS-

Läs mer

Att försvinna ner i någon annans minne

Att försvinna ner i någon annans minne Att försvinna ner i någon annans minne av Patrik Bergner och Ursula Fogelström Personer: Modern Sonen Brodern Tack Claes Lundberg Götgatan våren 94 -2- Ett vardagsrum/matrum. Lådor fyller rummet. De har

Läs mer

Dessa verk nämns och citeras i boken: Filmen American Beauty, skriven av Alan Ball, och dokumentären Johnny Cash The Last Great American, BBC

Dessa verk nämns och citeras i boken: Filmen American Beauty, skriven av Alan Ball, och dokumentären Johnny Cash The Last Great American, BBC Dessa verk nämns och citeras i boken: Filmen American Beauty, skriven av Alan Ball, och dokumentären Johnny Cash The Last Great American, BBC Böckerna Extremt högt och otroligt nära av Jonathan Safran

Läs mer

VÄND OM OCH VAR STILLA

VÄND OM OCH VAR STILLA VÄND OM OCH VAR STILLA Tidigare utgivning Döden tänkte jag mig så (2013) På annat förlag Får i mig mer liv än jag är van vid (2007) Precis så illa är det (2010) Bokförlaget Forum, Box 3159, 103 63 Stockholm

Läs mer

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

Livsberättelser utgivna av Pingst arkiv & forskning, nr 5. Marianne. hedström. Episoder från Liberia. Allan Burman

Livsberättelser utgivna av Pingst arkiv & forskning, nr 5. Marianne. hedström. Episoder från Liberia. Allan Burman Livsberättelser utgivna av Pingst arkiv & forskning, nr 5 Allan Burman Marianne hedström Episoder från Liberia Marianne Hedström Episoder från Liberia 1 3 Marianne Hedström Episoder från Liberia Allan

Läs mer

Kapitel 1 Mästerkatten 2A

Kapitel 1 Mästerkatten 2A Kapitel 1 Det var mitt i sommaren. Jag kommer ihåg precis vilken dag det var, för det var sköldpaddans födelsedag, och den är alltid den 17 juli. Vilken varm dag det var! Alla vi som är sköldpaddans vänner

Läs mer

OSTADIG OCH FLYKTIG LENNART LUNDSTEDT

OSTADIG OCH FLYKTIG LENNART LUNDSTEDT Lennart Lundstedt Ostadig och flyktig OSTADIG OCH FLYKTIG av LENNART LUNDSTEDT 1 Förlaget Orda ISBN 978-91-7497-017-3 Läsprov OSTADIG OCH FLYKTIG LENNART LUNDSTEDT 1:a upplagan 2:a tryckningen 1:a upplagan

Läs mer

Då hon dog. Tord Wallström

Då hon dog. Tord Wallström Då hon kom tillbaka Då hon dog finns också som tryckt pappersbok, vilken kan rekvireras från tord@vomb.se för 30 kr (inklusive porto 20 kr). Uppföljningen Då hon kom tillbaka finns också i utskriftsformat

Läs mer

Dennis gillade att ha jeans som var slitna och en sliten jacka och läderskor.

Dennis gillade att ha jeans som var slitna och en sliten jacka och läderskor. Dennis svarade. Det var Marias bror. Han ville säga tack. Sen efter en liten stund ringde hans kompisar och ville att han skulle komma till parken. - Ja jag kommer, svarade Dennis. Sen ångrade han sig

Läs mer

SAGOSTIGEN AB ENTRÉSTUGAN 0157-441 24 HÄLLARENS GÅRD CAFÉSTUGAN 0157-440 33 640 32 MALMKÖPING www.sagostigen.se FAX: 0157-442 72

SAGOSTIGEN AB ENTRÉSTUGAN 0157-441 24 HÄLLARENS GÅRD CAFÉSTUGAN 0157-440 33 640 32 MALMKÖPING www.sagostigen.se FAX: 0157-442 72 TRE BJÖRNAR ASKUNGE- PRINSENS SLOTT BOCKARNAS BRO TUMMAHÅLET ARBETSBYTET DVÄRGEN SNÖVIT LEK- OMRÅDE ASKUNGEN LINBANA LADUGÅRDEN *TOALETTER CAFÉ MORS LILLA OLLE KEJSARENS NYA KLÄDER SÖTGRÖTEN PRINSESSAN

Läs mer

Döden i havsbandet. Tomas Ahlbeck. Ebokförlaget Serum ISBN 91-89424-71-9

Döden i havsbandet. Tomas Ahlbeck. Ebokförlaget Serum ISBN 91-89424-71-9 1 Döden i havsbandet Tomas Ahlbeck Ebokförlaget Serum ISBN 91-89424-71-9 2 3 Döden i havsbandet Tomas Ahlbeck DEL 1 kapitel 1 kapitel 2 kapitel 3 kapitel 4 kapitel 5 kapitel 6 kapitel 7 kapitel 8 kapitel

Läs mer

1. INT. FÄNGELSE. DAG.

1. INT. FÄNGELSE. DAG. 1. INT. FÄNGELSE. DAG. Ljuset skär mellan gallret framför fönstret, i breda stråk genom röken från cigaretterna. Stumma och uppslukade spelar männen runt bordet sina kort. De har alla samma grå bruna kläder

Läs mer

Tre vardagsrysare. Mårten Steen. Boksidan

Tre vardagsrysare. Mårten Steen. Boksidan Tre vardagsrysare Mårten Steen Boksidan Tre vardagsrysare Mårten Steen Copyright: Förlaget Boksidan 2007 Box 558 146 33 Tullinge Tre vardagsrysare, ISBN-nummer: 978-91-86199-19-7 Du får gärna kopiera denna

Läs mer

Vi rymmer till rymden. ett äventyr i tyngdlöshet

Vi rymmer till rymden. ett äventyr i tyngdlöshet Vi rymmer till rymden ett äventyr i tyngdlöshet Rymdstyrelsen Swedish National Space Board Box 4006, 171 04 Solna Tel +46 8 627 64 80 Gå gärna in på vår webbplats rymdstyrelsen.se Initiativtagare: Rymdstyrelsen

Läs mer

Kerstin Signe Danielsson/ Roman Voosen: Später Frost ( Sen frost )

Kerstin Signe Danielsson/ Roman Voosen: Später Frost ( Sen frost ) Swedish sample translation Kerstin Signe Danielsson/ Roman Voosen: Später Frost ( Sen frost ) Novel Translated by Kerstin Signe Danielsson Publication: Fall 2012 377 pages For more information please contact

Läs mer

Och kvinnan som heter Laura ska, om hon inte redan har gjort det, börja tänka på första gången hon träffade en man som heter Alexander.

Och kvinnan som heter Laura ska, om hon inte redan har gjort det, börja tänka på första gången hon träffade en man som heter Alexander. Den här berättelsen utspelar sig i en stor stad med många vackra broar och många fattiga människor. Just nu står en av de fattiga människorna på en av de vackra broarna och kastar ut en håv i den bruna

Läs mer

Lars Thoris. Den schizofrene. eller. Döden i Maleme. En berättelse inifrån

Lars Thoris. Den schizofrene. eller. Döden i Maleme. En berättelse inifrån Lars Thoris Den schizofrene eller Döden i Maleme En berättelse inifrån Harry kämpar för att hålla sina psykiska besvär under kontroll. Han har insett att det tillstånd han befinner sig i inte är någon

Läs mer