Raderingar PER WÄSTBERG. Ebokförlaget Serum ISBN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Raderingar PER WÄSTBERG. Ebokförlaget Serum ISBN 91-89424 - 51-4"

Transkript

1 Ebokförlaget Serum

2 Raderingar PER WÄSTBERG Ebokförlaget Serum ISBN

3 Vi som upptäckt att resorna, kärleken, arkitekturen, alla människans försöksexperiment blott är riter för att locka till oss närvaron, oss åligger att levandegöra dem intill själva tröskeln mot denna vår djupaste värld. Yves Bonnefoy Som tallrikar på servitörens arm staplas våra liv på varann. Bara det översta syns men de övriga finns där och av misstag upptäcker vi dem. Jeanette Winterson

4 JANUARI Över sjön driver ett ljus som silats genom tunga skogar. Luften är tunn som kunde den gå sönder. Flyttbara stenar är vi på en karta som vinden skrynklar. Årstiderna fördelar sina tecken likt de kyliga smörgula brickorna i mahjong. Jordytan är en skrovlig rockärm. Skonsamhet påbjuds: Yxan glömmer inte trädet.

5 Dimman lättar klockan tolv. Jag rör mig skyddslöst glad, ler åt obekanta människor, hör hammarslag åt västerhimlen till. Det ges inget innersta rum att stanna i. Du sliter i dina förtöjningar för att trotsa allt som tycks dig förutbestämt. Jag improviserar mig fram i marginalen till något större. Jag är en lav på ett träd vars omfång jag aldrig kommer att lära känna.

6 Den som tar allt för givet råkar inte ut för nånting alls. Den som lever inom sina ramar når inte fram till andras liv. Fantasin brinner med tynande låga sen tidningen Verkligheten dunsat ner i brevlådan. Återstår att läsa sidan där trycksvärtan inte fastnat. Som barn ansträngde jag mig att tala sanning. Det lät som mödosamt hopsamlade lögner. Numer motsäger jag mig själv för att inte bli ensidig.

7 Döden sluter sig kring mig som en puppa. Där är hemlig näring, en främmande saft. Ska den spricka och låta mig flyga, munlös? Fallandesjuk, rosenrasande. Gatubarn, trädkramare. Språket åldras och förnyas. Men legoknektarnas streptokocker smittar land efter land och folkmorden återkommer likt solförmörkelser. Jag var ett vattenkammat borgarbarn, fick körsbärstårta på namnsdagen, vek ihop mina underkläder till natten. Dock, ska ni veta, läste jag högt ur böcker som inte fanns.

8 Åt hårdkokt ägg med King vid gränspolisen. Ett år senare: Bokstavskex till Alexander s Ragtime Band. Stiftet skrapade i skåran. Men ostört klar ljuder klarinetten än. Vem låste in mig hos råttorna i sopskjulet? Vem kallade mig Pelle Pest och Svarte Petter? Vem spjälkade mitt ben så jag skulle halta som John Silver? Idag är de överläkare, justitieråd, generaldirektörer. Också i osanningarnas kraftfält detta nålsöga av tillit. Det fanns något trofast i dina upprepade uppbrott. Som om det jämt återstod något mer att ta till vara.

9 Vi känner svartsjukans flämtning: Tjuv å tjuv det ska du heta för du stal min lilla vän och kärlekens lugna svindel: Kära min lilla jungfru, bind inte så hårt! I vår kärleks början var vi främlingar. Vi sökte ringa in varann och erövra det vi ännu ej erfarit - tills själva hängivelsen släppte oss fria. Trossbotten har sjunkit ihop. Silverbesticken skramlar i lådan då vi passerar. På globen har oceanerna blekts och blivit vitstrimmiga som fiskbukar.

10 De tysta förstadsgatorna är som djupa skogar förr - tillflyktsorter men med en hemlig fasa: häxan i Guldfynd, den stängda korvkiosken, hotet från en nedlagd busslinje. Andakten i tomheten. Ett flöjtsolo överröstar tunnelbanan. Flickan från Musikhögskolan prövar hur långt toner når. Folk går förbi med walkmanlurar. Det är tomt i hennes basker. Han blandade ingefära i marmeladen, sockrade på ättiksströmmingen, utgav ett verk om ungerska apotek. Blev hedersdoktor. Fick minnesvård i karelsk granit.

11 Från äktenskaplig samvaro flydde han till tillvarons periferier: flyttblock i Medelpad, SvDs korsord, vindkraft kontra jordvärme, pingviners fotvandringar. Tre stora ting har hon glömt: Gud, döden och familjen. Bibelord och fromma inbetalningar säger henne ingenting. Hon minns sig själv utan att veta vem hon var. Gråter men förstår ej varför. Åt även blodpuddingen kall. Fönstren repade, dimmiga. Trött på att elda - utom då han brände kärleksbrev, kontrakt, löften... Kallskuret var livet och katten död.

12 Gulnade lakan med bruna blodfläckar hundra gånger tvättade och veck från livets nätter som ingen mangel utplånar. Initialer, knappt synliga. Kvar är hennes nattlinne, fängelsegrovt. Statyerna i Parc Monceau påminner om dagar med ingenstans att gå. Gamla kvinnor släpar sina tunga väskor. Duggregn. Var finns de som stod modell för dessa läppar, bröst och sköten? Sorgen gräver sig ner under ansiktshuden, veck och rynkor lossnar från själens underlag. Känslor är minnesmärken. Bara glömskan pekar framåt.

13 Mina bilder omgav mig som en följsam orkester. Jag letade efter ett otyglat mod, en öppen ton, en stegrad färg som skulle göra slut på min barndom. Vi som lever är bara dykardräkterna de döda bär för att än en gång nå upp till ytan. Tiden träder åt sidan. Osedda går de i högt gräs genom ännu en sommar. Först var vi pilgrimer till utopiska vallfartsorter, senare en ond historias gisslan. Med åren blev vi barnsligare, bytte gruppsex mot långfärdsskridskor.

14 Dagarna var blanka som pusselbitars undersida. Vi spelade bondespel och fågelspel och katten växte sig stor. God natt lilla duva. Godnatt min kloka uggla. Dröm vackert om mig! Ett semikolon skiljer oss från det förgångna. Himlen lär sakna ett översta trappsteg. Vi kan ej mantalskriva oss i hemlösheten. En urblekt duk, fransig i kanten, undanlagd. Det hettar till i mig: hur under den för länge sen våra händer flyktigt möttes som om vi redan då börjat tänka i samma banor.

15 På trottoarkaféet fann jag en man i svart skägg. Tjechov, Conrad? Har du väntat länge? Jag visste jag var fri att tala med de döda. Nej, jag kom precis nu. Och jag har gott om tid. Jag med. Isblåst i kroppens vävnader. Kring axlarna drar musklerna ihop sig. Minnen på drift i håligheter. Med stumma fingrar öppnar jag arkeologiska schakt där åren intet lagt till rätta. Jag viker handdukarna så monogrammet ska hamna rätt. Jag kollar armbandsklockan då kyrkorna slår jämnt. Jag tror jag vinner något med det.

16 Snuvan smakar salt på tungan. Saliven är mitt gulnade grundvatten. Ögonbrynen buskar till sig. I bröstkorgen en fladdermus. Den blinda fläcken sitter ej bara i ögat.

17 FEBRUARI Hundväder i februari. Smörgås med kumminost. Jag tvättar fluglort från hyllor där saftflaskor stått. Mörkret är strävt som ett rättiksskal. Glädjen har sitt eget förlopp. Lovsången ilar längs telefontrådarna. Inte ens tystnaden håller tyst. Då hörs genom trafikbruset snöskottarnas varningsrop.

18 Visst är jag mild och känslig och har ett rörande tålamod. Min glädjes vind är stark. En hängivelse finns bortom jaget. Men foten vänjer sig aldrig vid spiken i skon. Hebreiska tecken, slitna av tid, på en gravsten i Kronobergsparken: Hon återvände till honom även i jorden och hennes lemmar närmade sig hans. Jag håller andan under vattnet och stiger till ytan i dig. Jag samlar våra dagar som man samlar lindblommor för att torka till te: doften blir starkare, vikten lättar.

19 Jag tänker: Nu ser du inte mig, nu ser du någon annan som jag inte känner. Allt blir avlägset då, och hotande nära. Dammtussar stora som pyramider på golvet och mellan dem små svarta pärlor, likt döda myror. De låter sig inte sopas bort talets fartyg gick in i Ishavet med döden som barlast. De nådde aldrig livsmedelsdepåerna. Rågbröd och ärtkorv möglade. Bara lådorna med champagnen uthärdade.

20 På den tiden var världen helgjuten som en järnvägsbro över en ravin och cigarrasken i silver till Rådman 60 år ännu i bruk. Vi läste böcker om gamla fältslag utan att förfasas. På X-2000 beställer min granne Concorde till Washington, en viktig order står på spel. En mamma ringer till barnvakten: Pussa den lille! Vi ses i morgon! Det svenska vinterkvädet. Sen han hakat upp sin skugga på kroken i rummet där han helst ville vara kom han aldrig ut igen. Ute på gatan, i februarisnön, knarrade andras skor.

21 Han var en drömmare med skyddsglasögon. Hans uppgift: att inventera de postmoderna ruinerna. Vi har haft erfarenhet men missat dess mening. (Eliot) Nyligen kände jag att det mesta återstod. Vägar öppnade sig. Men i spegeln såg jag trollsländan som utan mun svävar över luktärterna. Te med honungskakor. Söndag spröd som frusen vass. Trafiken sjunker till en lägre tonart - som då en fluga surrar sig trött på ett golv.

22 Morfar smekte nakna Psyche på terrinens lock. Frågade jag om något svårt sa han beundrande: Bra fråga! Tecknet på att han saknade ett svar. Förr gömde jag mig, skygg som en gråsugga. Nu går jag ingenstans utan personsökare. Jag är trött på privatliv, vill bli hittad på sekunden. Säkerhetskedjan hakas på. Kylskåpet knäpper. Ett häfte korsordsgåtor stillar den värsta ledan. Nedskärningar väntar. Men livets kurs ligger fast.

23 På bagagebandet stora grå kappsäckar fulla av hemlängtan. Hotelletiketter klistrade ovanpå varann dolde ett omöjligt uppdrag. Mellan porslinshundarna tittar hon ut med värnlös blick. En frusen stockros, en däven fallfrukt från Kunskapens träd. Den kuvade driftens lukt av pors. Lotusätarna hos Tennyson lever i eftermiddagens land. De slipper morgon, kväll och natt. De samtalar stilla i en mild belysning. Och allting ogjort förblir ogjort.

24 I sommarns vedbod ett släggskaft svartnat av svett, en förpackning 3 mm skruv, ett getingbo som föll ner då jag lyfte dörrens regel. Det lindas upp som ett bandage. Clair obscur: ej oskärpa utan dunkels klarhet. Men det suddiga hotar. I ögats utkant och i rummets flyttar sig min skugga bland kasserade projekt och föremål. Hittar ej ut. Skönt att vänskapsdelegationernas tid är förbi. Stela leenden, skålar med hopknipta läppar. Hålla samtalet igång utan att bli dess gisslan. Författare i fängelse? Nej, bara narkomaner. Superi, blinkningar: vi vet!

25 Fostrets naglar lätta som mjällflagor. Dess bröstkorg av gäddben. De oföddas tystnad är hennes, och tårarna äldre än hon själv. Under näthinnans glasyr har friheten krympt till en flugvinge. Han är sin egen bästa vän, duschar sina linser, äter havrekex med gorgonzola, ser alla TV-program om flyttfåglar, vågar ej åka hiss för endast två personer. Han har en åsikt om Lenins kropp: den måste bort! Vidare: Alla måste lära sig gå på händerna. Viktigt för själens balans. Han gör det naken: en vit sparris som luktar fisk.

26 Hans ståtliga lem kallar hon sin honungsknopp, smakar på den som en hembakt bulle. Små spasmer ger en tesked Pernod. Älskling så skönt vi har det! Sanden blåste genom badhyttens träväggar. Det regnade jämt på västkusten. Havet ett fängelse. Gula brigadens hjältar stupade första veckan. Vad jag längtade till stan! Jag simmade mellan hennes ben i bläcksvart mörker, höll andan under triumfbågen, gyttja virvlade kring hennes knän. Kvävs du inte? Har du inte fått nog? Inte än.

27 Skönt att slippa förbättra världen och ta på sig nya bördor. Nu skriver jag i vatten mina tecken, ser dem sjunka till bottenslam eller sköljas upp på en tillfällig strand.

28 MARS Ostkuberna hade torkat på vernissagen. Nattvardsvinet var fruktigt av svavelblomma. Sanningen drog som en krusning över vattnet. Genom livet iakttog de varann med sånt ömsesidigt främlingskap att de blev kommunicerande kärl, intakta men i ständig förbindelse.

29 Hon drömde hon blev kysst av den söndagsöppne 7 Elevenpojken. Sen stukar hon till kuddarna i sängen: Man ska ha det bekvämt på känslornas slättland. Naken står hon framför spegeln och kysser sin axel. Blicken ett utflöde av hemliga vätskor. Av body lotion glänser huden. Hon har hört någon viska: syndigt vacker. Hennes nästipp är känslig som clitoris när den slickas av hennes långa ensamma tungspets. Kring hennes lår har stora män kivats som pekingeser.

30 Han äger en bok ur Voltaires bibliotek. Den har han aldrig läst. Likt en födelsedagsillumination upplyser den hans tillvaro. Den består av renaste lycka. Statsråden springer i kulvertar mellan departementen och Rosenbad. Från köket stinker soporna. Det saknas luft. Där nerifrån betong och instängdhet regeras Sverige. Tog hem kurdiska rätter från Två plan. Läste högt Det stulna brevet, Poes och Petris. Denna vila hos varann efter alla år... Du var berättelsen jag inte hört på länge.

31 I drömmen minns man andra drömmar som man hittat på, man vet att man har drömt förut om denna närhet så tung och ensam att ingen stormfågel kan lyfta den på sina vingar. I mitt England är gravhällarna hala av lärkträdens barr. Gamla fröknar cyklar genom dimman till nattvard och hararna lägger små svarta påskägg på kyrktrappan. I huset har generationer stämplat in sin doft. Här är äran det skabrösaste av alibin, minne och hopp spröda eterneller. Takkronors prismor glittrar som tårar i parketten.

32 Portgångens ljus lyste i två minuter. Hon hade fingret på knappen: gillade korta kyssar men många. Sen skrev vi varann Poste Restante i europeiska städer, långt före fax och mobiltelefon. Av ömhet och medkänsla kunde jag ljuga, inte av kärlek. Jag vägde smärtan mot sanningen. Summan var feghet. Sanningen sipprade fram. Den ena smekningen minns inte den andra men var beröring är ett slags bekännelse. Vi kommer att överraska varann på nytt.

33 Jag kräver inte att veta allt om dig. Att våga tala med dig om det svåraste är detsamma som att växa i dig. Döden är katten i mörkret. Ett öga lyser till på fel sida av vägen. Möte i kurva. Eurydike tar Orfeus till sig. Vi ger oss av genom en nödutgång. Det blinkar rött över en spiraltrappa vi aldrig sett. Den är mycket trång. Brandstegen längs en sotig fasad leder oss ner i jorden.

34 Kondomerna sjunger om hur några av oss aldrig blev till. Gula Vargen (Barnbiblioteket Saga 1911) ligger död på motorvägen hitom Tensta. Brevet övervintrade hos tvestjärnarna i lådan. Regnskadat, tidlöst: Lägg äpplena i citronvatten! Tag av den första snön och borsta trasmattorna! Om trilobiternas rike och galaktiska ljusårsspiraler berättade söndagsbilagan. Vi hejdade oss ett ögonblick. Sen slukade oss måndagstrafik och rusningstid.

35 Vi älskar det vi måste lämna fast det blott är drivsnö över gråvitt hav. Vindeltrappor för mig till en högt belägen utsikt. Det vi har sett är inget mot vad vi kommer att få se. Det förflutnas stationer (Hilversum Motala Vilnius) ljuder ännu svagt som om melodierna stannat i trådarna. De når mig ej på våglängder utifrån. De är inom mig och slipper inte ut. När Dag H talade i FN begrep man sällan vad han sa. Orden var slingor av rökelse som ingen kunde rätt citera. Alla trodde, sällsamt upplyfta, att han vände sig just till dem.

36 Av dagligt bröd har hon övernog. Själens nattsida känns hon inte vid. Älskar förklädnader. En massös gnuggar fram hennes jag i nötolja och sjögräsextrakt. En duvhök i björken utanför mitt stockholmsfönster. I timmar iakttar vi varann, fast den bevakar något som jag inte ser, rörelser kring sopskjulet, den sjuka taxen. Alla joggar förbi min port, jag får ingen levandes ro. Hon med glada hörntänder gav mig en påkostad blick och från hennes bara skuldra lyfte en fjäril i bläck.

37 Genom ett fönster ser jag en kvinna som i köket stryker sin vita kjol. Hennes skulderblad skymtar under blustyget. Det är oklart vad som i den synen upprör mig så. Motorvägar och stora kyrkogårdar hör ihop. Ett stängsel skiljer susande trafik och tystnad. Här ute är vi på väg, där inne är festen över. Men det lyser på enstaka gravar - likt mötande bilar på avstånd. Vill du lyssna dig bort från uppgivenhet måste du öppna örats innersta rum. Då hör du, enligt Cheever, det tunga ljudet av drakens stjärt som sopar över vissna löv.

38 Dessa liv som skapar en stad. Kafeer, hållplatser, skolgårdar. Egendomliga skyltar man ej tar på allvar: Kissinger Inn, och de vanliga som man sällan ser: Arbetare på vägen. Neonstrimma i håret, silverstänk på fjunig blygd. Trodde sig vara en exilerad prinsessa. Älskade våldsamma scener. Ögonen glödde av inpyrt hat. Drunkna inte i mig! Inuti mig är det djupare, mörkare, än du tror. Men hennes röst nådde honom ur håligheter ej längre vattenfyllda.

39 50-tal: vespa, Charlie Parker, sista polion på Café Flore. Nylonskjortans elektriska stöt. Ljus i Chiantiflaskan. Rosévin, retsina, Cherry brandy. Que sera sera. På Ösel en ödslig kursal där en äldre herre spelar tango och den unga servitrisen bjuder dillkött och glass bestänkt med parfait d amour. Godnattkyss i en soffa sträv som en sjöstjärna Kaffebryggaren kräks i fikarummet. Tonfisksallad tredje dan i rad signalerar uppbrott eller undergång. Strax börjar planeringsmötet med sektionscheferna.

40 Skymningsljuset klättrar sakta uppför väggarna. Tändvätskan är slut. Min hustru är ute med sina väninnor. Ensam brottas jag med själens tjuvar och trollpackor.

41 APRIL Att ej mer gå hem under vårhimlen utan oförberedd ledas bort. Bräckligare handled har hon än jag, men fullmakt från döden gör henne stark. Och jag ska inte minnas hur det var. Vi gick på isen till den ryska pråmen som strandade vid Valar: vrak på vaxblek grynna, oförsonligt fult. Sönderfallet kring Östersjön. En rostig hållfasthetslära läcker ut i en ny tid.

42 Dagar förslösas under viljelösa tankar, svävande minnen. Äntligen för sent för kvantfysik och grekiska. Men dags att anlägga en plantering, mitt gröna drömnäste. Mot glastaket i Gare d Austerlitz studsar fåglar som är blå. De har rymt från Jardin des Plantes, men tågen tar dem ej ombord. Över oss stänker deras träck i rusningstid. Vad jobbar du med? Dina planer? frågar mig en vän. Med ens tycks mitt arbete som ett infall, en planlös nyck, morängrus, sjörök. Var göms min grand design?

43 Levde en månad på Blå Bandets soppor. Läpparna sprack. Ett nytt slags uppmärksamhet steg likt en sveda i matstrupen. Det konkreta är för mig det mest besynnerliga. Bakom 80-talets klipska pojkar rämnade fasaderna. De flydde till London, Jersey och Världsbanken. Nöjda mitt i paniken! Deras grimaser jagar ett utslätat ansikte att landa i. Kan du inte komma... Han: Så jävla jobbigt just nu. Du vet, humankapitalet får allt mindre spelrum. I hennes ögon ser han en dörr slå igen, för alltid.

44 Så många signaler nu för tiden - om äktenskapsfinaler, säkerhetsläget, valutaflöden, nystart i glesbygd. De virvlar som kalkdamm; marken försvinner under deras vita stoft. Jag bodde då i bottenvåningen till ett hus i Bäverns gränd med rundnötta trappsteg och vädringskrok i farstun. Lukten av isterband fördrev jag med Trakl och Guillevic. Under solblekt diplom från industriutställningen i Värnamo gäspade farfar som tänkte han svälja kylskåpet där han gömt en halvbutelj Norrlands bakom saltgurkan.

45 Länge sen jag bytte ryska bombsplitter mot glaskulor, fyllde en skreva med maneters brännande gelé och öppnade en mässingsbur där döda trastar sjöng. Läget? Fingrarna i smeten. Tummen i ögat. Ögonen på skaft. Näsan i blöt. Håret på ända. Ändan i vädret. Benen på ryggen. Hjärtat i halsgropen. Rätt OK, faktiskt. Inom sig står han i giv akt. Hans bröstkorg håller en folkmassa i schack. Osynligt bugande drar han sig tillbaka innanför en hud av limmad ensamhet.

46 Hon beställde hem en middag för tjugo men glömde bjuda gästerna. Åt den veckan sex liter hummersoppa. Pryd var hon också. Naken glödlampa ändrade hon till oskärmad. Aprilljuset slussar vintern över i vår. Morgonskuggorna läggs ut på tork. Luften skarp som ett hundskall. Långfredag i Cotswolds. Sengotisk sandstenskykrka. En ekstam är fattigkista. Halmen sticker fram ur röda bänkdynor. Orörliga spindlar hänger i en tid utan flöde.

47 Perverst, emot naturen, är frukost i sängen, utan ryggstöd, kramp i benen, grapefrukt i ögat, marmelad mellan fingrarna, smulor i lakanen. Brickan tippar från knäna. Livet kraschlandar. Den jag varit och inte längre är dröjer kvar i min röst som andra hör. Det du berör hos mig är något jag inte kan nå hos mig själv. En grotta sluter sig kring mig i drömmen. Jag har raviner inom mig, underjordiska ådror. Men i din gestalt går jag i dagen.

48 I halvsömnen öppnar sig din hand. En vild sötma finns i mig, och mellan oss. Och växer sig större än vi själva. Förivra dig inte! Låt askan täcka glöden, låt skjortan dölja pulsen i halsgropen. Ett gott avslut är inte detsamma som ett gott slut. Det finns inget stillestånd, inget slutligt destillat. Inget vi kan hålla fast. Men vi kan skapa minnen åt varann. I övrigt är det mesta en orättvis kemi.

49 Folken i tredje världen har sin hemlighet: De eldar med sin törst och deras hunger livnär sig på hunger. Vi var sena passagerare på nattfärjan. Relingen våt av regn. Det ångade från maskinrummet. Vågor i spetsig kursiv bar oss över djupen. Fotografins historia handlar om förevigade handslag. Vi håller oss kvar i bilden. Kom ihåg oss som dem vi var: Röster från frihetens avfolkade orter. Buktalare för de ofödda.

50 En gång togs jag för Baldersson. Jag satt ju i tre kommittéer, kände Palme, hade inblick. Så dåligt skriver jag väl inte? Inte? Och intrigen, dramat... Nej, det märks att du tappat greppet. Rektorn, mager och torr som skelettet i biologisalen: Återigen har du lämnat in blankt. Hela skolan skäms. Ändå har jag skrivit i timmar. Varför tar inte bläcket? Gymnastiklärare Danckwardt klämde på revben och armar, glodde förbryllat på mig. Adamsäpplet guppade hotfullt. Domen löd: Apbrosk! - Jaa, kapten. - Seså, staka dig inte!

51 Den borgerliga söndagssadismen. Ser du inte jag är upptagen? Bättre kan du... Amiralsuniformen på väggen har visst också varit barn. I spisen slocknar eternellerna. På det svarta pianot skälvde paradisliljorna. Han spelade i rytande furioso. Ett vilddjur rymde ur sin bur. Han slutade då vita kronblad täckte tangenterna. Felinformerad som taxeringskalendern, synlig som en bil på ett övergångsställe, med en storslagen förljugenhet som kapitalförsäkring: får jag presentera kommunalrådet X i G**.

52 Trollkarl till yrket, romantiker och ordningsmänniska. Han svalde inga sedlar. Han satte en gräns mot kaos. Vigselringar och ID-kort försvann - allt utom verkligheten. Ett hem för gamla: en doftlös symmetri om dagen, om natten en oöversatt enklav. Hon satt vid orörd tallrik, tunn av yrsel, en huttrande ljuslåga: Nog är du skyldig mig något, lilla barn. Resans virus har läkt ut, upprymdheten lagt sig. Nu går jag upp på vårdkaseberget i april och låter vraken hopas på stranden.

53 Vintern sjunker i jorden som en gammaldags vålnad. Vi fylls av milda meteorologiska förväntningar. Om våren ser också träden reslystna ut.

54 MAJ Över ett landskap fritt från röster darrar det kritiga ljuset som en feberkurva. Vågorna strejkar. Havet stilla under fyrens sökande gröna öga. Varsamt bläddrar solljuset i garderober som öppnats för vädring. Metallhängare slår lätt mot varann. En skalbagge glöder där inne.

55 Kön söker kön i vitnande kväll. Orden stegrar sig, lystrande, lystna. Det luktar havstång, tuvgräs, kåda. Klibbig dimma skingras av flamman mellan lem och sköte. En mjölkig strimma över fotot: popplar vid en åbrink, tegeltak i solnedgång. I den ålderstigna parken har gångarna växt igen. Var det här jag levde mina bästa dagar? Han sålde löskragar och skjortbröst en gros. Tokig i gravyrer, naket mest. Beställde tusen vykort med Ebon Strandin sen hon invigt Stadshuset med solodans. Dem fick jag ärva.

56 Förr löste jag biljett till slutstation. Nu skrämmer mig ordet. Det blir en hållplats i taget. Jag stiger av när jag kan för nöjet att på nytt påbörja en resa. O du älskliga, du friska! Han andas mot hennes nacke och tar hennes ungdom i mät. Hon lånar ut sin oskuld. Han är hennes muntra snedsteg och hans hud är len som hyvelns undersida. En vattenblå dag med avlövad himmel. Ormbunkarna krusar sina lockar. Blåsippsstjälkar står i krokig väntan. Rosenfinkens hona har fått kaffestänk på bröstet.

57 Majnatt kapsejsar för gryningens vind. Himlen bak Drottninghuset är tapetserad med ett papper violett som lupiner. Ditt ansikte ett färgfoto som glömts i ljuset. Ditt huvud nerböjt som läste du ett brev i knät. Jag toge varje omväg för att hitta dig på nytt. Jag ville krama mörkret ur dig och ge dig ögon av tillit. Mellan oss löper landningsbanor, namnlösa ytor som kartorna har utelämnat.

58 Solen är ett ägg. Världen glimmar av födelsens fukt. Jag bryr mig inte om att förklara. Jag nöjer mig med vattenfyllda hjulspår och äppelträd i blom. Jag älskar lukten av vinyl från gamla nötta skivor och mellan flöjtens toner tycker jag mig höra andetag från dem som blåste då och nu är döda. Ekallén slutade i en nedbrunnen grund. Allting upphörde där. Råttlik och en trasig skolväska. I en smutsig kastrull hade regnet pissat. Maskrosmjölk klibbade mot låret.

59 Med skinnklädd mobiltelefon for han på temaresor till pyramider, höll reda på lågtrycken i Singapore. Han blev en enda fjärrkontroll, knullade bara på internet. Hennes hjärta var rymligt som en gasspis. Sitt eget bar han i fickan, intill lemmen. Tystnaden mellan dem luktade fuktigt murbruk. Deras vattensjuka minnen blandades som spåkort. En stor lärare var han. Vi som satt längst bak hörde ej alltid vad han sa. Men vi tänkte ut vad vi skulle sagt i hans ställe. Så blev vi självlärda i den bästa av skolor.

60 En lektor, en avsutten major, en nattredaktör - hur de högläste Proust som förvarade vars och ens hemliga lycka från den tid de hörde klockan ringa i trädgården i Combray. Det tar sin tid, i en rysk roman, innan ögonen vänjer sig vid dunklet, innan ljuskornen framkallar Masja som han glömt. Och pojken? Pavel, min son, viskar han. Ord före vår tid doftar av okänd essens: dibarn, Zephyrs fläkt, purpurbräm och jungfrukälla. Jag förvarar dem i ett skåp som stått här i många de år och aldrig har hittat sin plats.

61 Det jag vill minnas: hur det var att vakna med ett fritt hjärta och försjunka i böcker som ansågs sakna värde. Hur livet doftade passion och nyck och tillits styrka. Släkten kom till middag. Orden fastnade som stearindroppar på duken. Ur terrinen där en spricka sakta vidgades hälldes het buljong för att bevattna det förtvinade. Kära vänner! Jag mår utmärkt och går från den ena lektionen till den andra. Jag har en ny upplaga av Bröderna Grimm och livets isar är ännu ej genombrutna.

62 En dag var sanningen där - mitt i kaffepausen. Den hoppade ut ur spegeln på toaletten och satte sig fast - ett födelsemärke som måste skrapas bort för att slippa följder. Hennes rum doftar havsvåg, odört och kvinnors mjölk. Hon talar om Guds skratt och den gyllene tonen hos Schumann. Här blir vi kvar, här tar vi långvarig rast i en ömtålig fastighet. Djuren, läser vi, ser ej på varann i parningsstunden. Hur många av oss blundade ej i de sekunder då gatlopp och skallgång i fallopiska tuber väckte en gnista till liv?

63 Spindelväv över källarens tomglas. På hyllan kompotter. Nyttoväxter på en stelbent rad. Tiden står ovanligt stilla. Inlåst i vitrinskåpet den afrikanska silvernäbben, Euodice cantans. Strax år Lidandets sekel förbi. Gaskamrarnas reglar, kyrkor med brinnande kvinnor. Astronauterna lika instängda. Inte ens de dansande fotonerna var fria. Grannens pianoklink förföljer henne. Telefonen vill åt henne. Kroppslämningar brusar i avlopp bakom väggen. Överallt katarakter, avdrifter. De onda bottensatserna.

64 Jag var spejare och scout. Gick i alla lådor, hittade rosa gelé och Erotikens historia 1-3. Luktade mig till hemligheter i garderober med hudljumma klänningar. Så många böcker jag läste i bearbetad översättning från originalet. De hör ihop med leksaker i lödad plåt, pincett mot fästing, nattflyn kring fotogenlampans kupa. Nithamrarna dånade i otakt genom min barndom, från Finnboda till Djurgården. Dvärginnan i Bergsgränd kokade krusbär och bröderna Schumann stod på bakbenen som sina hästar.

65 Vi gröngölingar måste ju lösa de eviga gåtorna, det är vårt bekymmer. (Ivan Karamasov) Så högdraget vi pratade då! Ta vara på enkla fakta fann vi lika löjligt som att gifta sig. Läste läxorna på kyrkogården, en sorts livförsäkring i tårpilsskugga. Min lem var tung av sorgsen vällust. Från gravarna tog jag kvinnors namn och gav åt framtiden. I mitt första rum lyssnade jag efter de uteblivna signalerna från Ulven. Mitt studentrum var dammigt som gamla recensioner. Ett rum är stängt sen 1870-talet. Där är jag hemma.

66 Ejderhonan ropar över gråa vatten: bikt i gryningen. Känslorna kastar skuggor, förblivande. Ibland känns friheten som ett uppskov, inget annat.

67 JUNI Juni är den kortaste av månader. Kaprifolen vaknar först i skymningstimman, då slår vädret om och grenar knäpper till som när ett säkerhetsbälte lossnar. Sommaren kom till sist, gjorde en svala och det var nog. Och svalan som inte gjorde någon sommar flög över gårdsplan, fångade en fluga och letade rätt på de sina.

68 Jag vilar i en skreva hos kattfot och styvmorsviol. Vattnet rinner mellan stenar, det susar tid. Multnande stammar luktar sommarkväll. Naturen öppnar sitt sköte längs dagjämningslinjen. En inre hetta sätter de hemliga tingen i rörelse. Jämför Om nyttan av överflödigt vattens uttappande ur insjöar. Vi värmer oss av sjunkna skogar. Blåbär, syrligt rosa, täcker ruinen av en smedja. Eld- och luftmaskinen är ett rostigt rör som svampplockaren sparkat undan.

69 En grupp tärnor faller som äggskal från himlen. I deltat står hägrar, vita, orörliga, på avstånd från varann. Fyrar i en övergiven farled. Solen så nära horisonten som om den lossnat från sin krok. Nu tystnar myrspov och vitvingad lärka. En ljusrand blir kvar. Kvällen sval som emalj. Var lite trevlig, raring, viskar hon med rösten raspig av gin. Du kan ju om du vill. Läppstift och puder skyler det nakna och nässelstånden tätnar utanför gasverksgrinden.

70 Hjärtat dunkade när jag hamrade pissmyror på en solvarm häll. Fick besök av halvtam kaja som åt sårskorporna från mina knän. Hetaste önskan: en tång som klippte stjärnhål i biljetter. Jag leker sorglös vid ett glas citron pressé. Otvungna flickor slår sig ner vid borden. De bär mörka flätor och har just börjat röka. Vinden släcker ljusen på utekaféerna i Prag. Får vi be om ett ögonblicks ouppmärksamhet? Tankarna har spelats in i förväg för att ej vålla förlägenhet. Längst bort i studion höjer inspicienten ett plakat: Fnissa!

71 På Gino och East upprepas Schnitzlers komedier: fänriken och hans väninna söker efter ögonflirt och mandelbiskvi upp ett hyresrum där ledan väntar på tröskeln och ångesten fladdrar i en trådgardin. Skjutbanan slår igen och juniljuset skingras i en myggfri natt. Motellet lockar med Lediga rum i röd neon. Vi smyger in medan bilmotorn knäpper indiskret som en kamin. Spillde gurkspad på ett skissblock. En figur dök fram ur papperet - likt namnteckningen hos en poet jag trodde jag läst ut. Tog då fram honom på nytt. Blev åter fångad.

texterna till "innan. under. efter" samtliga skrivna av sandra vilppala

texterna till innan. under. efter samtliga skrivna av sandra vilppala texterna till "innan. under. efter" samtliga skrivna av sandra vilppala himlen och golvet och det jag är fattig utan dig urholkat pank och dessvärre mindre än jag trodde när du fattas du är som en cirkus

Läs mer

Jag har legat vaken hela natten, sa hon, och bara tänkt på honom. Hon fnissade till. Hon vände sig mot mig och det lyste om henne.

Jag har legat vaken hela natten, sa hon, och bara tänkt på honom. Hon fnissade till. Hon vände sig mot mig och det lyste om henne. Del 1 Det är jag som är kvar. Det är jag som ska berätta. Jag kände dem båda två, kände till hur de levde och hur de dog. Det är inte länge sedan det hände. Jag är ung, som de. Som de? Kan det vara möjligt?

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

Rolf H Reimers. Skiss till de första 14 sidorna

Rolf H Reimers. Skiss till de första 14 sidorna SE Skiss till de första 14 sidorna Rolf H Reimers Texten skrevs ursprungligen i april 1990 efter två inte helt lyckade operationer när jag låg på sjukhuset på grund av näthinneavlossning. Den handlar inledningsvis

Läs mer

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Ensam och fri Författare: Kirsten Ahlburg Bakgrund Ensam och fri är en berättelse om hur livet plötsligt förändras på grund av en skilsmässa. Vi får följa Lena och hennes tankar

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

Grodor. Malmö Naturskola. Små grodorna, små grodorna är lustiga att se Ej öron, ej öron, ej svansar hava de

Grodor. Malmö Naturskola. Små grodorna, små grodorna är lustiga att se Ej öron, ej öron, ej svansar hava de Grodor Små grodorna, små grodorna är lustiga att se Ej öron, ej öron, ej svansar hava de Fel. Grodor har både öron och svans. Öronen sticker inte ut på kroppen som på människor men de finns där. Örat syns

Läs mer

Sånger och ramsor Öppna förskolan Sävsjö

Sånger och ramsor Öppna förskolan Sävsjö Sånger och ramsor Öppna förskolan Sävsjö 1. När man sjunger så blir man så glad När man sjunger så blir man så glad. När man sjunger så blir man så glad. Så det vill man göra varendaste dag, ja, det vill

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN MARIA FRENSBORG LÄSFÖRSTÅELSE kapitel 1 scouterna(sid 3, rad 8), grupp för ungdomar som tycker om naturen försvunnen (sid 3, rad10), borta parkeringen (sid 4, rad 1), där man

Läs mer

POMPERIPOSSAS SÅNGHÄFTE HÄR KOMMER LITE AV VÅRA SÅNGER SOM VI SJUNGER PÅ SAMLINGEN OCH PÅ TEATERVERKSTADEN.

POMPERIPOSSAS SÅNGHÄFTE HÄR KOMMER LITE AV VÅRA SÅNGER SOM VI SJUNGER PÅ SAMLINGEN OCH PÅ TEATERVERKSTADEN. POMPERIPOSSAS SÅNGHÄFTE HÄR KOMMER LITE AV VÅRA SÅNGER SOM VI SJUNGER PÅ SAMLINGEN OCH PÅ TEATERVERKSTADEN. Nu spelar vi på trumman. Nu spelar.på trumman Han/hon spelar medan vi sjunger såhär God dag,

Läs mer

ska säga att kycklingen smakade bra, en kod, som om det var tolv år och lekte en

ska säga att kycklingen smakade bra, en kod, som om det var tolv år och lekte en När hjärtat har väntat Leendet från söndagen får henne att drömma sig bort. Hon kan fortfarande inte tro det. Snart är Åke där. Om igen rättar Berit till kuddarna i soffan. Listerna och dörrkarmarna skiner

Läs mer

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Gå vidare Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Förutom smärtan och sjukhuset så känns det rätt konstigt. Hela min familj sitter runt mig, tittar på mig och är bara tysta. Mitt namn är Lyra Locker och jag

Läs mer

sid.1 RÖDLUVAN OCH VARGEN Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82

sid.1 RÖDLUVAN OCH VARGEN Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82 sid.1 OCH Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82 sid.2 EXT. I SKOGEN/ÅN DAG SCEN 1 (10 år) - en söt liten flicka med en röd luva

Läs mer

istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv sekund kan han flyga iväg som en korp, bort från

istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv sekund kan han flyga iväg som en korp, bort från Reslust Tulugaq tycker att det är tråkigt att öva bokstäverna på tavlan. De gör det så ofta. Varje dag faktiskt! Så han ser ut genom fönstret istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv

Läs mer

l á s z l ó v i l l á n y i ö v e r s ä t t n i n g o c h e f t e r o r d a v d a n i e l g u s t a f s s o n p e c h

l á s z l ó v i l l á n y i ö v e r s ä t t n i n g o c h e f t e r o r d a v d a n i e l g u s t a f s s o n p e c h under tiden l á s z l ó v i l l á n y i ö v e r s ä t t n i n g o c h e f t e r o r d a v d a n i e l g u s t a f s s o n p e c h h:ström Text & Kultur Skolgatan 41 903 27 Umeå forlag.hstrom.se forlag@hstrom.nu

Läs mer

25 Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Bild Kristina Digman Rabén & Sjögren 2006

25 Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Bild Kristina Digman Rabén & Sjögren 2006 Zackarina hade målat en tavla, med vattenfärger. Den hade inget namn, men den var stor och fin och lysande blå, med stänk och prickar i gult och rött, och nu ville hon sätta upp den på väggen. Jag måste

Läs mer

Nu bor du på en annan plats.

Nu bor du på en annan plats. 1. Nu bor du på en annan plats. Ibland tycker jag det känns lite svårt borta är det som en gång varit vårt Aldrig mer får jag hålla din hand Mor, döden fört dig till ett annat land refr: Så du tappade

Läs mer

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en Den magiska sjön. (Saga från Chile) Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en dag få ärva hela kungariket, men han var så sjuklig och svag att kungen undrade om

Läs mer

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 051 Arbetsfyllt och strävsamt har Ditt liv varit Lugn och stilla blev Din död. 052 053 Du bäddas i hembygdens Det suckar av vemod

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Textbearbetning: Boel Werner Illustrationer: Per Hardestam 2005 Räddningsverket, Karlstad Enheten för samhällsinriktat säkerhetsarbete Beställningsnummer:

Läs mer

Buslus. 1. Buslus flyttar inomhus

Buslus. 1. Buslus flyttar inomhus Buslus 1. Buslus flyttar inomhus Det var en gång en liten lus som hette Buslus. Hon bodde i ett träd med sin storebror och sin lillasyster. Deras mamma och pappa fanns inte längre, de hade hoppat upp på

Läs mer

Petrus Dahlin & Sofia Falkenhem. Mirjas guldhalsband

Petrus Dahlin & Sofia Falkenhem. Mirjas guldhalsband Petrus Dahlin & Sofia Falkenhem Mirjas guldhalsband www.kalleskavank.se www.rabensjogren.se Det har gått en vecka sedan Dilsa och jag löste fallet. Nu är det helg och jag cyklar bort till Mirja. Solen

Läs mer

Stanna tiden. Vi kan inte stanna tiden Bara sitta ned och åka med Vi kommer med musiken, åt er

Stanna tiden. Vi kan inte stanna tiden Bara sitta ned och åka med Vi kommer med musiken, åt er Stanna tiden Vi kan inte stanna tiden Bara sitta ned och åka med Vi kommer med musiken, åt er Vi tar ingenting för givet Vi är glada att ni kommit hit Vi kommer med musiken, åt er Vi kan inte stanna tiden

Läs mer

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson Insekternas värld Jorden i fara, del 1 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-31-6 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland

Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland Filmer och diktamen Till detta häfte finns en internetsida. Där hittar du filmer om vokalerna. Du kan också träna diktamen. vokalprogrammet.weebly.com Titta

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 1 hej! Sid: 5 Kapitel: 2 brevet Sid: 6 Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 3 nycklarna Sid: 7 Kapitel: 4 en annan värld Sid: 9 Kapitel: 5 en annorlunda vän Sid: 10

Läs mer

Sagan om Nallen Nelly

Sagan om Nallen Nelly Sagan om Nallen Nelly Titel Författare Det var en gång en flicka som hette Lisa som bodde i Göteborg. Lisa tog med sig skolans nalle Nelly på resan till mormor som bodde i Kiruna. Lisa åkte tåg med Nelly

Läs mer

Om författaren. Om boken. Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin

Om författaren. Om boken. Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin Om författaren Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin Om boken Klara är elva år och har en kompis som heter Amanda. Det finns en dum kille som heter Tobias.

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Latte i lådan Mette Vedsø

Latte i lådan Mette Vedsø Lärarmaterial SIDAN 1 Boken handlar om: Kamal vill gärna ha ett eget marsvin, men hans mamma tycker inte att man ska ha djur i bur. Nu ska Kamal ta hand om Klaras marsvin, Lotto. Han är jätteglad för det.

Läs mer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer 2009-04-16 Sid: 1 (7) Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer Det var en gång en kanin som hette Kalle. Han bodde på en grön äng vid en skog, tillsammans med en massa andra kaniner. Kalle hade

Läs mer

Originalets titel är Kemono no souja I Touda hen

Originalets titel är Kemono no souja I Touda hen Originalets titel är Kemono no souja I Touda hen Till svenska av Kami Anani Korrektur av Irene Elmerot, red.språkkonsult www.red.se Omslagsbild av Takahiro Asano Omslagsformgivning av Triturus HB Satt

Läs mer

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Jag vaknade på morgonen. Fåglarna kvittrade och solen lyste. Jag gick ut ur den trasiga fula dörren. Idag var det en vacker dag på gården. Jag satte mig på gräset vid min syster.

Läs mer

081901Brida.ORIG.indd 17 08-05-26 15.36.24

081901Brida.ORIG.indd 17 08-05-26 15.36.24 jag vill lära mig magi, sa flickan. Mästaren såg på henne. Urblekta jeans, T-shirt och det utmanande uttrycket som blyga människor gärna tar till helt i onödan. Jag måste vara dubbelt så gammal som hon,

Läs mer

Inplaceringstest A1/A2

Inplaceringstest A1/A2 SVENSKA Inplaceringstest A1/A2 Välj ett ord som passar i meningen. Skriv inte det! Ring in bokstaven med det passande ordet! Exempel: Smöret står i kylskåpet. a) om b) på c) i d) från Svar c) ska ringas

Läs mer

Kapitel 1, klassen. När hon satt sig ringer mobilen, hon springer till väskan och svar.

Kapitel 1, klassen. När hon satt sig ringer mobilen, hon springer till väskan och svar. ÖN Kapitel 1, klassen Sandra är en tjej på 12 år, hon har ljust långt hår, hon är ganska kort, hon har fräknar i hela ansiktet. Ganska söt faktiskt. Sandra sitter i det lilla klassrummet med gråa väggar.

Läs mer

Pojke + vän = pojkvän

Pojke + vän = pojkvän Pojke + vän = pojkvän Min supercoola kusin Ella är två år äldre än jag. Det är svårt att tro att det bara är ett par år mellan oss. Hon är så himla mycket smartare och vuxnare än jag. Man skulle kunna

Läs mer

Vem vinkar i Alice navel. av Joakim Hertze

Vem vinkar i Alice navel. av Joakim Hertze Vem vinkar i Alice navel av Joakim Hertze c 2006 Joakim Hertze. Detta verk är licensierat under Creative Commons Erkännande- Ickekommersiell-Inga bearbetningar 3.0 Unported licens. För att se en kopia

Läs mer

Extratips. Lärarhandledningen är gjord av Ulf Nilsson, lärare i svenska och SO på Skönadalsskolan.

Extratips. Lärarhandledningen är gjord av Ulf Nilsson, lärare i svenska och SO på Skönadalsskolan. Extratips Lärarhandledningen är gjord av Ulf Nilsson, lärare i svenska och SO på Skönadalsskolan. Boken finns som ljudbok, inläst av Astrid Lindgren. Låt eleverna lyssna på något eller några av kapitlen.

Läs mer

Sigtuna projektet Ekilaskolan

Sigtuna projektet Ekilaskolan Sigtuna projektet Ekilaskolan Tre stenar och några träd. En kör längst bak i rummet. Några människor söker efter föda. För länge sedan Innan vi hade internet Och människan trodde Att solen var gud. Då

Läs mer

När det våras skickar jag till dig. ... frånamsterdam

När det våras skickar jag till dig. ... frånamsterdam När det våras skickar jag till dig... frånamsterdam. Jag ska skicka varje dag till dig... frånamsterdam Vad tar ni för...där i fönstret? Med svansen i vädret så stolt. Vad tar ni för...där i fönstret?

Läs mer

Rita och Krokodil IGELKOTTEN

Rita och Krokodil IGELKOTTEN Rita och Krokodil IGELKOTTEN af SIRI MELCHIOR ANDERS SPARRING JANNE VIERTH Version 20 April 2011 Director Siri Melchior Kontakt Producer Lennart Ström Auto Images AB Monbijougatan 17E SE-21153 Malmö E-post.

Läs mer

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 11 Mina händer. En berättelse från Skellefteå

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 11 Mina händer. En berättelse från Skellefteå BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL Skellefteå skriver # 11 Mina händer En berättelse från Skellefteå Författaren & Skellefteå berättarförening 2013 Tryck: Skellefteå Tryckeri, april 2013 Smaken

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

RÖdens kartongskola hade varit stängd länge. Dels hade hans elever tröttnat på att lära sig hundsaker, dels orkade han inte slicka läroböckerna lika

RÖdens kartongskola hade varit stängd länge. Dels hade hans elever tröttnat på att lära sig hundsaker, dels orkade han inte slicka läroböckerna lika RÖdens kartongskola hade varit stängd länge. Dels hade hans elever tröttnat på att lära sig hundsaker, dels orkade han inte slicka läroböckerna lika noga längre. Och sedan Pricknallen flyttat in fanns

Läs mer

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började Blodfrost Värsta samtalet jag någonsin fått. Det hände den 19 december. Jag kunde inte göra någonting, allt stannade, allt hände så snabbt. Dom berättade att han var död, och allt började så här: Det var

Läs mer

Hjalmar Söderberg. Förvillelser

Hjalmar Söderberg. Förvillelser Hjalmar Söderberg Förvillelser Han stod en stund och betänkte sig med klappande hjärta och återhållen andedräkt innan han kunde besluta sig för att dra i det lilla röda och svarta klocksnöret. Han visste

Läs mer

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Kapitel 2 - Brevet 6-7 Kapitel 3 - Nycklarna 8-9 Kapitel 4 - En annan värld 10-11 Albin Kapitel 5 - En annorlunda vän 12-13 Kapitel 6 - Mitt uppdrag 14-15 Kapitel 7 -

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Textbearbetning: Boel Werner och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Grafisk form: Per

Läs mer

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren.

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren. SJÖODJURET Klockan var 10 på förmiddagen en solig dag. Det var en pojke som letade efter stenar på stranden medan mamma solade. Stranden var tom. Vinden kom mot ansiktet. Det var skönt. Pojken hette Jack.

Läs mer

De gröna demonerna. Jorden i fara, del 2

De gröna demonerna. Jorden i fara, del 2 De gröna demonerna Jorden i fara, del 2 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-35-4 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

En resa på livets kanal

En resa på livets kanal En resa på livets kanal (Friluftsgudstjänst i hamnen) Av: Johannes Djerf Det här är ju en dag som för många handlar om vatten och båtar, vilket jag tycker är väldigt härligt. Men jag ska ändå börja med

Läs mer

Här kan du exklusivt läsa Lena Ollmarks manus: Flickan, kyrkan och ringen. Om du vågar

Här kan du exklusivt läsa Lena Ollmarks manus: Flickan, kyrkan och ringen. Om du vågar SPÖKET VALLONA SOM FILM OCH TV-SERIE Just nu pågår arbetet med att samla pengar för att göra film och tv-serie av Spökskeppet Vallona. I tv-versionen finns det plats för några extra specialskrivna spökhistorier

Läs mer

Babysång Öppna förskolan Sävsjö

Babysång Öppna förskolan Sävsjö Babysång Öppna förskolan Sävsjö 1. Hej, hej på dej Hej, hej på dej, hej, hej på dej, jag kan klappa händerna hela da n. Hej, hej på dej, hej, hej på dej, jag kan klappa händerna hela da n 2. Jag kan klappa

Läs mer

Själviskt att dö. Så verkade det slutligen som att han var ett gott skratt kort. och livet tog slut. Ovetandes om hur gammal eller ung, hur

Själviskt att dö. Så verkade det slutligen som att han var ett gott skratt kort. och livet tog slut. Ovetandes om hur gammal eller ung, hur Själviskt att dö Så verkade det slutligen som att han var ett gott skratt kort och livet tog slut. Ovetandes om hur gammal eller ung, hur vedertagen eller skonad från livets smädelser och kärlekar. Men

Läs mer

Det stora kaoset. Simon Petersson

Det stora kaoset. Simon Petersson Det stora kaoset Simon Petersson Marcus har kort blont hår, mycket muskler, är modig och är 32 år. Steve har brunt hår, blå ögon och är 31 år gammal. Cage har kort brunt hår, blåa ögon och är 24 år gamma

Läs mer

Ska man hela tiden bli lurad inte få nån chans att visa upp vem man é Alla snälla ord, och fraser och sen ett knivhugg i ryggen, hejdå

Ska man hela tiden bli lurad inte få nån chans att visa upp vem man é Alla snälla ord, och fraser och sen ett knivhugg i ryggen, hejdå Drömliv Konturer av livet, och solen tittar på blänker i vattnet på människor som går Ni har badat ihop, i den kalla östersjön ingen känner den andre, kan detta va en dröm Grannen bredvid, ja han står

Läs mer

Var inte rädd LÄSFÖRSTÅELSE BRITT ENGDAL ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Var inte rädd LÄSFÖRSTÅELSE BRITT ENGDAL ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN BRITT ENGDAL LÄSFÖRSTÅELSE KAPITEL 1 sliten (sida 5, rad 10), väl använd, inte ny längre steg hörs (sida 6, rad 5), man hör att någon går växlar en hastig blick (sida 6, rad

Läs mer

Ett. j a g s i t t e r e n stund med pennan mot papperet innan det

Ett. j a g s i t t e r e n stund med pennan mot papperet innan det Ett Jag har älskat tre män. Tobias var den förste. Han gav mig Gud. Den andre, Christer, gav mig kärlek. Och ett barn han aldrig ville veta av. Den tredje mannen heter Bengt. Han kom med döden. j a g s

Läs mer

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla Kapitel 1 Hej jag heter Albert och är 8 år. Jag går på Albertskolan i Göteborg. Min fröken heter Inga hon är sträng. Men jag gillar henne ändå. Mina nya klasskompisar sa att det finns en magisk dörr på

Läs mer

Elev: SESSION 19. Fisketuren

Elev: SESSION 19. Fisketuren Fisketuren Lyssna efter [l] Det är vindstilla och vattnet är spegelblankt av den neråtgående solen. Jag tar ett till kraftfullt och långsamt årtag. Spetsen på spöet böjs lätt varje gång båten far framåt.

Läs mer

lampor Grupp två är Svenska en-ord och grupp tre är en-ord som kommer från andra språk.

lampor Grupp två är Svenska en-ord och grupp tre är en-ord som kommer från andra språk. Lampa Lampor Det finns fem verb grupper. Grupp ett är en-ord som slutar på -a. Grupp två är Svenska en-ord och grupp tre är en-ord som kommer från andra språk. som inte slutar på vokal. En Grupp 1 En lampa

Läs mer

Vad är det jag ser? Man står på tårna, håller tal. Höjer glaset och säger skål. Där i muren är det ett hål. Vad är det jag ser, vad är det som sker

Vad är det jag ser? Man står på tårna, håller tal. Höjer glaset och säger skål. Där i muren är det ett hål. Vad är det jag ser, vad är det som sker Vad är det jag ser? Man har idéer och ideal Man står på tårna, håller tal öjer glaset och säger skål är i muren är det ett hål är är en älv bredvid en skog Och på en väg en fårahjord n litet torp, ett

Läs mer

Fröken spöke kommer tillbaka

Fröken spöke kommer tillbaka Lärarmaterial Kerstin Lundberg Hahn SIDAN 1 Vad handlar boken om? Boken handlar om Ebba och Ivar. De är tvillingar. En dag är deras lärare sjuk och klassen behöver en vikarie. Klassen vill att Fröken Sparre

Läs mer

. 13. Publicerat med tillstånd Om jag bara inte råkat byta ut tant Doris hund Text Ingelin Angerborn Tiden 2003

. 13. Publicerat med tillstånd Om jag bara inte råkat byta ut tant Doris hund Text Ingelin Angerborn Tiden 2003 2 Tant Doris hund heter Loppan. Hon är en långhårig chihuahua, och inte större än en kanin. Mycket mindre än en del av mina gosehundar. Men hon är riktig! Vit och ljusbrun och alldeles levande. Jag går

Läs mer

Ali, Sara och Allemansråttan. - En saga om allemansrätten

Ali, Sara och Allemansråttan. - En saga om allemansrätten Ali, Sara och Allemansråttan - En saga om allemansrätten Stiftelsen Håll Sverige Rent Juni 2014 Författare: Ann-Christin Björnfot, Håll Sverige Rent Illustrationer: Fia Sjögren Grafisk form: Ida Holmberg,

Läs mer

Kapitel 3. Här är en karta över ön

Kapitel 3. Här är en karta över ön Kap 1 Skeppet Jag var på en färja och jag skulle över till Danmark och spela Champions League finalen som är det bästa man kan vinna i fotbollsvärlden. Jag spelar i FC Liverpool och vi ska möta Bayern

Läs mer

Jonna Lindberg 2011. Min egen ö

Jonna Lindberg 2011. Min egen ö Min egen ö Tror du på gud? Han svarade inte genast. Fortsatte bara framåt i den djupa snön. Den var tung och blöt, som om den legat där i flera år och bara blivit tjockare. Säkert skulle det ta lång tid

Läs mer

Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han

Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han huvudet längre och nästan dubbelt så bred. Springer Med

Läs mer

Innehåll 8 noveller om otrohet

Innehåll 8 noveller om otrohet Innehåll 8 noveller om otrohet Frågan? 11 Herre, skydda mitt barn 15 Ärlig. Jävligt konstigt ord 51 Platt mage 63 Love 69 Nu talar jag 75 Tre (hon) 80 Klara 123 7 Frågan? När jag tittar ut från fjortonde

Läs mer

Babybojen. Bad i hemmet för små barn

Babybojen. Bad i hemmet för små barn Babybojen Bad i hemmet för små barn Att bada med små barn Fler tips: Att göra före badet 1. Vattenvana - övningar i badet för de minsta När kan min bebis bada Att tänka på Tips när ni badar 2. Övningar

Läs mer

planet och den asfalterade flygplatsen för att äntligen äntligen få känna på marken.

planet och den asfalterade flygplatsen för att äntligen äntligen få känna på marken. Mitt möte med Tibet För drygt ett och ett halvt år sedan blev jag lycklig fadder till två tibetanska barn, Chokyi och Sonam, åtta år gamla. Alltsedan dess har jag haft ett foto på dem ståendes på mitt

Läs mer

Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6

Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6 Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6 Kapitel 1 David Drake är 28 år och bor i Frankrike.Han bor i en liten lägenhet långt bort från solljus.under sommaren

Läs mer

Göm Enya! Kärleken är starkare än alla gränser i världen.

Göm Enya! Kärleken är starkare än alla gränser i världen. Göm Enya! Text: Anette Skåhlberg Bild: Katarina Dahlquist Anette Skåhlberg och Katarina Dahlquist 2011 Sagolikt Bokförlag 2011 Formgivning: Katarina Dahlquist www.sagoliktbokforlag.se sagolikt@sagoliktbokforlag.se

Läs mer

Kapitel 3 ÖN. Ön jag bor på är ganska bergig. På vissa ställen är det slätter.

Kapitel 3 ÖN. Ön jag bor på är ganska bergig. På vissa ställen är det slätter. ÖN Kapitel 1 Jag heter sir Lincon och jag är en uppfinnare och en kapten. Jag är 42år gammal och jag föddes 1895 i Sverige. Jag har uppfunnit flygplanet, luftskeppet och robotfågeln. Mitt fartyg heter

Läs mer

2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se

2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se 2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se Trollhättans Stad Tekniska Förvaltningen Renhållningen Tingvallavägen 36 461 32 Trollhättan

Läs mer

Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall

Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Möt konsten i en visning

Läs mer

En helande Gud! Av: Johannes Djerf

En helande Gud! Av: Johannes Djerf En helande Gud! Av: Johannes Djerf Jag tänkte att vi idag skulle läsa ifrån Mark.7:31 32. Vi läser Det här är en fantastisk berättelse tycker jag om en man, vars öron fick nytt liv. Vi vet inte riktigt,

Läs mer

VÄLSIGNELSE AV ETT HEM

VÄLSIGNELSE AV ETT HEM VÄLSIGNELSE AV ETT HEM Fetstil läser liturg, normal av alla, kursiv är instruktioner SAMLING Samlingen sker i hallen eller annan lämplig plats. Rökelse kan tändas och välsignat vatten bäras tillsammans

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Josefine Ottesen Boken handlar om: Boken är en grekisk saga, som handlar om den grekiske pojken Teseus. Han börjar bli tillräckligt gammal, för att lämna sin mamma och morfar. Han vill

Läs mer

Publicerat med tillstånd Blink Blink med stjärnan Text Ingrid Olsson Gilla böcker 2012

Publicerat med tillstånd Blink Blink med stjärnan Text Ingrid Olsson Gilla böcker 2012 En flicka kisar mot den ljusa strimman. Runt strimman är det svart. Svart som under sängen, svart som rullgardinen med julstjärnan där bakom. Svart som hela golvet fram till den ljusa dörrstrimman. 69

Läs mer

medan mörkret faller Anna Lihammer historiska media

medan mörkret faller Anna Lihammer historiska media medan mörkret faller Anna Lihammer historiska media 3 1934 5 måndagen den 26 november anatomiska institutionen, uppsala prolog Runtomkring honom var allt svart. Inte svart som mörker, utan bara svart och

Läs mer

OM ATT VARA HUND. Jag heter faktiskt Brandy Brandt, är ärlig, snäll och talar sant. Jag är en hund av ädel sort med krullig päls och svansen kort.

OM ATT VARA HUND. Jag heter faktiskt Brandy Brandt, är ärlig, snäll och talar sant. Jag är en hund av ädel sort med krullig päls och svansen kort. 1 OM ATT VARA HUND Jag heter faktiskt Brandy Brandt, är ärlig, snäll och talar sant. Jag är en hund av ädel sort med krullig päls och svansen kort. H ar du någon gång undrat över hur det är att vara en

Läs mer

Inte minns hon allting, det stämmer inte, på den punkten har hon fel. Möjligen stämmer det att hon minns just detta som hon berättar om.

Inte minns hon allting, det stämmer inte, på den punkten har hon fel. Möjligen stämmer det att hon minns just detta som hon berättar om. 4 Inte minns hon allting, det stämmer inte, på den punkten har hon fel. Möjligen stämmer det att hon minns just detta som hon berättar om. Men mellan ett som hon minns och ett annat som hon också minns

Läs mer

Rymdresan. Äventyret börjar.

Rymdresan. Äventyret börjar. 1 Rymdresan Äventyret börjar. Isac är en helt vanlig kille på 15 år och är trött på morgonen och han älskar äpplen. Han har en katt som heter Snawboll 2. Han har ett kompisgäng också. I kompisgänget så

Läs mer

Sagan om kungafamiljen Silver

Sagan om kungafamiljen Silver Sagan om kungafamiljen Silver Det var en gång för länge sen en familj som hette kungafamiljen Silver. De bodde i ett stort slott. Runt slottet var det en bred vallgrav. Muren var gjord av silver med guldstjärnor

Läs mer

Filip i djurparken. Kapitel 1. Vad är rätt och vad är fel? Sätt kryss på rätt streck. rätt fel vet inte. Hajar är farliga.

Filip i djurparken. Kapitel 1. Vad är rätt och vad är fel? Sätt kryss på rätt streck. rätt fel vet inte. Hajar är farliga. Kapitel 1 Vad är rätt och vad är fel? Sätt kryss på rätt streck. rätt fel vet inte Hajar är farliga. Ju vassare tänder hajen har desto farligare är den. Filip har fotograferat en haj. Filip tycker om att

Läs mer

Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf

Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf Vi har under de senaste två söndagarna talat om längtan efter liv i den kristna tron. Längtan efter Guds Helige Ande och att fortsätta bygga

Läs mer

Jag flyr, springer nerför trapporna fast det inte finns någon som skulle kunna jaga mig. Det finns faktiskt ingen. Alla är döda. Mamma är död.

Jag flyr, springer nerför trapporna fast det inte finns någon som skulle kunna jaga mig. Det finns faktiskt ingen. Alla är döda. Mamma är död. Jag flyr, springer nerför trapporna fast det inte finns någon som skulle kunna jaga mig. Det finns faktiskt ingen. Alla är döda. Mamma är död. Pappa är död. Min lillebror Ludvig är död. Och förmodligen

Läs mer

Palleböcker 1 2 Facit

Palleböcker 1 2 Facit böcker 1 2 Facit Paket 1 PALLE PASSAR EN KATT passar en katt -3 1.4 2.4 3.4 6.4 8.4 7.4 10.4 11.4 12.4 13.4 14.4 Vem frågar? Kim Kim Kan du? 15. 6 S E M E S T E R F A M N E N V A S K E N 4.4M A G E 5.4A

Läs mer

Hon log, ett litet bittert leende. Så söt, så vacker hon var! Det var fest på slottet i går kväll, började hon. Bröllop. Alla var där och vi hade

Hon log, ett litet bittert leende. Så söt, så vacker hon var! Det var fest på slottet i går kväll, började hon. Bröllop. Alla var där och vi hade Hon log, ett litet bittert leende. Så söt, så vacker hon var! Det var fest på slottet i går kväll, började hon. Bröllop. Alla var där och vi hade många gäster från utlandet. En av dom tyska prinsarna uppvaktade

Läs mer

Jag vill vara som du. Baserat på en berättelse av Måns Gahrton och Johan Unenge Illustrationer: Johan Unenge

Jag vill vara som du. Baserat på en berättelse av Måns Gahrton och Johan Unenge Illustrationer: Johan Unenge Text (Rosa): Måns Gahrton l Text (Ville): Johan Unenge Jag vill vara som du Baserat på en berättelse av Måns Gahrton och Johan Unenge Illustrationer: Johan Unenge www.livet enligtrosa.se JAG VILL VARA

Läs mer

Drömmen som brast sidan 1 Lärarmaterial

Drömmen som brast sidan 1 Lärarmaterial Drömmen som brast sidan 1 Lärarmaterial Författare: Jørn Jensen Vad handlar boken om? Toves värld har rasat samman. Hon har just fått reda på att hennes pappa, som hon inte har kontakt med, är pedofil.

Läs mer

BARN, BAD OCH VAtten.

BARN, BAD OCH VAtten. BARN, BAD OCH VAtten. ingen ska drunkna Varje år drunknar nio barn i Sverige. Många av olyckorna i vatten händer nära barnens hem. Alla vuxna tänker inte på att det kan finnas farliga platser för barn

Läs mer

NYANS FILM 2015-04-26. EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv. Tredje versionen. Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36

NYANS FILM 2015-04-26. EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv. Tredje versionen. Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36 NYANS FILM 2015-04-26 EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv Tredje versionen Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36 1. EXT. BALKONGEN- DAG, 70 år, står på balkongen, rökandes

Läs mer

En körmässa om att hitta hem

En körmässa om att hitta hem En körmässa om att hitta hem Text och musik av Johan & Hanna Sundström Välkommen Klockringning Andas (Introitus) Andas, andas frihet andas nåd. Morgondagen randas. Sjung Guds ära, Han är här. Glädjens

Läs mer

...som små ljus. i huvudet. Marika Sjödell

...som små ljus. i huvudet. Marika Sjödell ...som små ljus i huvudet Marika Sjödell ...som små ljus i huvudet Copyright 2012, Marika Sjödell Ansvarig utgivare: Marika Sjödell Illustratör: Åsa Wrange Formgivare: Patrik Liski Framställt på vulkan.se

Läs mer