Raderingar PER WÄSTBERG. Ebokförlaget Serum ISBN

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Raderingar PER WÄSTBERG. Ebokförlaget Serum ISBN 91-89424 - 51-4"

Transkript

1 Ebokförlaget Serum

2 Raderingar PER WÄSTBERG Ebokförlaget Serum ISBN

3 Vi som upptäckt att resorna, kärleken, arkitekturen, alla människans försöksexperiment blott är riter för att locka till oss närvaron, oss åligger att levandegöra dem intill själva tröskeln mot denna vår djupaste värld. Yves Bonnefoy Som tallrikar på servitörens arm staplas våra liv på varann. Bara det översta syns men de övriga finns där och av misstag upptäcker vi dem. Jeanette Winterson

4 JANUARI Över sjön driver ett ljus som silats genom tunga skogar. Luften är tunn som kunde den gå sönder. Flyttbara stenar är vi på en karta som vinden skrynklar. Årstiderna fördelar sina tecken likt de kyliga smörgula brickorna i mahjong. Jordytan är en skrovlig rockärm. Skonsamhet påbjuds: Yxan glömmer inte trädet.

5 Dimman lättar klockan tolv. Jag rör mig skyddslöst glad, ler åt obekanta människor, hör hammarslag åt västerhimlen till. Det ges inget innersta rum att stanna i. Du sliter i dina förtöjningar för att trotsa allt som tycks dig förutbestämt. Jag improviserar mig fram i marginalen till något större. Jag är en lav på ett träd vars omfång jag aldrig kommer att lära känna.

6 Den som tar allt för givet råkar inte ut för nånting alls. Den som lever inom sina ramar når inte fram till andras liv. Fantasin brinner med tynande låga sen tidningen Verkligheten dunsat ner i brevlådan. Återstår att läsa sidan där trycksvärtan inte fastnat. Som barn ansträngde jag mig att tala sanning. Det lät som mödosamt hopsamlade lögner. Numer motsäger jag mig själv för att inte bli ensidig.

7 Döden sluter sig kring mig som en puppa. Där är hemlig näring, en främmande saft. Ska den spricka och låta mig flyga, munlös? Fallandesjuk, rosenrasande. Gatubarn, trädkramare. Språket åldras och förnyas. Men legoknektarnas streptokocker smittar land efter land och folkmorden återkommer likt solförmörkelser. Jag var ett vattenkammat borgarbarn, fick körsbärstårta på namnsdagen, vek ihop mina underkläder till natten. Dock, ska ni veta, läste jag högt ur böcker som inte fanns.

8 Åt hårdkokt ägg med King vid gränspolisen. Ett år senare: Bokstavskex till Alexander s Ragtime Band. Stiftet skrapade i skåran. Men ostört klar ljuder klarinetten än. Vem låste in mig hos råttorna i sopskjulet? Vem kallade mig Pelle Pest och Svarte Petter? Vem spjälkade mitt ben så jag skulle halta som John Silver? Idag är de överläkare, justitieråd, generaldirektörer. Också i osanningarnas kraftfält detta nålsöga av tillit. Det fanns något trofast i dina upprepade uppbrott. Som om det jämt återstod något mer att ta till vara.

9 Vi känner svartsjukans flämtning: Tjuv å tjuv det ska du heta för du stal min lilla vän och kärlekens lugna svindel: Kära min lilla jungfru, bind inte så hårt! I vår kärleks början var vi främlingar. Vi sökte ringa in varann och erövra det vi ännu ej erfarit - tills själva hängivelsen släppte oss fria. Trossbotten har sjunkit ihop. Silverbesticken skramlar i lådan då vi passerar. På globen har oceanerna blekts och blivit vitstrimmiga som fiskbukar.

10 De tysta förstadsgatorna är som djupa skogar förr - tillflyktsorter men med en hemlig fasa: häxan i Guldfynd, den stängda korvkiosken, hotet från en nedlagd busslinje. Andakten i tomheten. Ett flöjtsolo överröstar tunnelbanan. Flickan från Musikhögskolan prövar hur långt toner når. Folk går förbi med walkmanlurar. Det är tomt i hennes basker. Han blandade ingefära i marmeladen, sockrade på ättiksströmmingen, utgav ett verk om ungerska apotek. Blev hedersdoktor. Fick minnesvård i karelsk granit.

11 Från äktenskaplig samvaro flydde han till tillvarons periferier: flyttblock i Medelpad, SvDs korsord, vindkraft kontra jordvärme, pingviners fotvandringar. Tre stora ting har hon glömt: Gud, döden och familjen. Bibelord och fromma inbetalningar säger henne ingenting. Hon minns sig själv utan att veta vem hon var. Gråter men förstår ej varför. Åt även blodpuddingen kall. Fönstren repade, dimmiga. Trött på att elda - utom då han brände kärleksbrev, kontrakt, löften... Kallskuret var livet och katten död.

12 Gulnade lakan med bruna blodfläckar hundra gånger tvättade och veck från livets nätter som ingen mangel utplånar. Initialer, knappt synliga. Kvar är hennes nattlinne, fängelsegrovt. Statyerna i Parc Monceau påminner om dagar med ingenstans att gå. Gamla kvinnor släpar sina tunga väskor. Duggregn. Var finns de som stod modell för dessa läppar, bröst och sköten? Sorgen gräver sig ner under ansiktshuden, veck och rynkor lossnar från själens underlag. Känslor är minnesmärken. Bara glömskan pekar framåt.

13 Mina bilder omgav mig som en följsam orkester. Jag letade efter ett otyglat mod, en öppen ton, en stegrad färg som skulle göra slut på min barndom. Vi som lever är bara dykardräkterna de döda bär för att än en gång nå upp till ytan. Tiden träder åt sidan. Osedda går de i högt gräs genom ännu en sommar. Först var vi pilgrimer till utopiska vallfartsorter, senare en ond historias gisslan. Med åren blev vi barnsligare, bytte gruppsex mot långfärdsskridskor.

14 Dagarna var blanka som pusselbitars undersida. Vi spelade bondespel och fågelspel och katten växte sig stor. God natt lilla duva. Godnatt min kloka uggla. Dröm vackert om mig! Ett semikolon skiljer oss från det förgångna. Himlen lär sakna ett översta trappsteg. Vi kan ej mantalskriva oss i hemlösheten. En urblekt duk, fransig i kanten, undanlagd. Det hettar till i mig: hur under den för länge sen våra händer flyktigt möttes som om vi redan då börjat tänka i samma banor.

15 På trottoarkaféet fann jag en man i svart skägg. Tjechov, Conrad? Har du väntat länge? Jag visste jag var fri att tala med de döda. Nej, jag kom precis nu. Och jag har gott om tid. Jag med. Isblåst i kroppens vävnader. Kring axlarna drar musklerna ihop sig. Minnen på drift i håligheter. Med stumma fingrar öppnar jag arkeologiska schakt där åren intet lagt till rätta. Jag viker handdukarna så monogrammet ska hamna rätt. Jag kollar armbandsklockan då kyrkorna slår jämnt. Jag tror jag vinner något med det.

16 Snuvan smakar salt på tungan. Saliven är mitt gulnade grundvatten. Ögonbrynen buskar till sig. I bröstkorgen en fladdermus. Den blinda fläcken sitter ej bara i ögat.

17 FEBRUARI Hundväder i februari. Smörgås med kumminost. Jag tvättar fluglort från hyllor där saftflaskor stått. Mörkret är strävt som ett rättiksskal. Glädjen har sitt eget förlopp. Lovsången ilar längs telefontrådarna. Inte ens tystnaden håller tyst. Då hörs genom trafikbruset snöskottarnas varningsrop.

18 Visst är jag mild och känslig och har ett rörande tålamod. Min glädjes vind är stark. En hängivelse finns bortom jaget. Men foten vänjer sig aldrig vid spiken i skon. Hebreiska tecken, slitna av tid, på en gravsten i Kronobergsparken: Hon återvände till honom även i jorden och hennes lemmar närmade sig hans. Jag håller andan under vattnet och stiger till ytan i dig. Jag samlar våra dagar som man samlar lindblommor för att torka till te: doften blir starkare, vikten lättar.

19 Jag tänker: Nu ser du inte mig, nu ser du någon annan som jag inte känner. Allt blir avlägset då, och hotande nära. Dammtussar stora som pyramider på golvet och mellan dem små svarta pärlor, likt döda myror. De låter sig inte sopas bort talets fartyg gick in i Ishavet med döden som barlast. De nådde aldrig livsmedelsdepåerna. Rågbröd och ärtkorv möglade. Bara lådorna med champagnen uthärdade.

20 På den tiden var världen helgjuten som en järnvägsbro över en ravin och cigarrasken i silver till Rådman 60 år ännu i bruk. Vi läste böcker om gamla fältslag utan att förfasas. På X-2000 beställer min granne Concorde till Washington, en viktig order står på spel. En mamma ringer till barnvakten: Pussa den lille! Vi ses i morgon! Det svenska vinterkvädet. Sen han hakat upp sin skugga på kroken i rummet där han helst ville vara kom han aldrig ut igen. Ute på gatan, i februarisnön, knarrade andras skor.

21 Han var en drömmare med skyddsglasögon. Hans uppgift: att inventera de postmoderna ruinerna. Vi har haft erfarenhet men missat dess mening. (Eliot) Nyligen kände jag att det mesta återstod. Vägar öppnade sig. Men i spegeln såg jag trollsländan som utan mun svävar över luktärterna. Te med honungskakor. Söndag spröd som frusen vass. Trafiken sjunker till en lägre tonart - som då en fluga surrar sig trött på ett golv.

22 Morfar smekte nakna Psyche på terrinens lock. Frågade jag om något svårt sa han beundrande: Bra fråga! Tecknet på att han saknade ett svar. Förr gömde jag mig, skygg som en gråsugga. Nu går jag ingenstans utan personsökare. Jag är trött på privatliv, vill bli hittad på sekunden. Säkerhetskedjan hakas på. Kylskåpet knäpper. Ett häfte korsordsgåtor stillar den värsta ledan. Nedskärningar väntar. Men livets kurs ligger fast.

23 På bagagebandet stora grå kappsäckar fulla av hemlängtan. Hotelletiketter klistrade ovanpå varann dolde ett omöjligt uppdrag. Mellan porslinshundarna tittar hon ut med värnlös blick. En frusen stockros, en däven fallfrukt från Kunskapens träd. Den kuvade driftens lukt av pors. Lotusätarna hos Tennyson lever i eftermiddagens land. De slipper morgon, kväll och natt. De samtalar stilla i en mild belysning. Och allting ogjort förblir ogjort.

24 I sommarns vedbod ett släggskaft svartnat av svett, en förpackning 3 mm skruv, ett getingbo som föll ner då jag lyfte dörrens regel. Det lindas upp som ett bandage. Clair obscur: ej oskärpa utan dunkels klarhet. Men det suddiga hotar. I ögats utkant och i rummets flyttar sig min skugga bland kasserade projekt och föremål. Hittar ej ut. Skönt att vänskapsdelegationernas tid är förbi. Stela leenden, skålar med hopknipta läppar. Hålla samtalet igång utan att bli dess gisslan. Författare i fängelse? Nej, bara narkomaner. Superi, blinkningar: vi vet!

25 Fostrets naglar lätta som mjällflagor. Dess bröstkorg av gäddben. De oföddas tystnad är hennes, och tårarna äldre än hon själv. Under näthinnans glasyr har friheten krympt till en flugvinge. Han är sin egen bästa vän, duschar sina linser, äter havrekex med gorgonzola, ser alla TV-program om flyttfåglar, vågar ej åka hiss för endast två personer. Han har en åsikt om Lenins kropp: den måste bort! Vidare: Alla måste lära sig gå på händerna. Viktigt för själens balans. Han gör det naken: en vit sparris som luktar fisk.

26 Hans ståtliga lem kallar hon sin honungsknopp, smakar på den som en hembakt bulle. Små spasmer ger en tesked Pernod. Älskling så skönt vi har det! Sanden blåste genom badhyttens träväggar. Det regnade jämt på västkusten. Havet ett fängelse. Gula brigadens hjältar stupade första veckan. Vad jag längtade till stan! Jag simmade mellan hennes ben i bläcksvart mörker, höll andan under triumfbågen, gyttja virvlade kring hennes knän. Kvävs du inte? Har du inte fått nog? Inte än.

27 Skönt att slippa förbättra världen och ta på sig nya bördor. Nu skriver jag i vatten mina tecken, ser dem sjunka till bottenslam eller sköljas upp på en tillfällig strand.

28 MARS Ostkuberna hade torkat på vernissagen. Nattvardsvinet var fruktigt av svavelblomma. Sanningen drog som en krusning över vattnet. Genom livet iakttog de varann med sånt ömsesidigt främlingskap att de blev kommunicerande kärl, intakta men i ständig förbindelse.

29 Hon drömde hon blev kysst av den söndagsöppne 7 Elevenpojken. Sen stukar hon till kuddarna i sängen: Man ska ha det bekvämt på känslornas slättland. Naken står hon framför spegeln och kysser sin axel. Blicken ett utflöde av hemliga vätskor. Av body lotion glänser huden. Hon har hört någon viska: syndigt vacker. Hennes nästipp är känslig som clitoris när den slickas av hennes långa ensamma tungspets. Kring hennes lår har stora män kivats som pekingeser.

30 Han äger en bok ur Voltaires bibliotek. Den har han aldrig läst. Likt en födelsedagsillumination upplyser den hans tillvaro. Den består av renaste lycka. Statsråden springer i kulvertar mellan departementen och Rosenbad. Från köket stinker soporna. Det saknas luft. Där nerifrån betong och instängdhet regeras Sverige. Tog hem kurdiska rätter från Två plan. Läste högt Det stulna brevet, Poes och Petris. Denna vila hos varann efter alla år... Du var berättelsen jag inte hört på länge.

31 I drömmen minns man andra drömmar som man hittat på, man vet att man har drömt förut om denna närhet så tung och ensam att ingen stormfågel kan lyfta den på sina vingar. I mitt England är gravhällarna hala av lärkträdens barr. Gamla fröknar cyklar genom dimman till nattvard och hararna lägger små svarta påskägg på kyrktrappan. I huset har generationer stämplat in sin doft. Här är äran det skabrösaste av alibin, minne och hopp spröda eterneller. Takkronors prismor glittrar som tårar i parketten.

32 Portgångens ljus lyste i två minuter. Hon hade fingret på knappen: gillade korta kyssar men många. Sen skrev vi varann Poste Restante i europeiska städer, långt före fax och mobiltelefon. Av ömhet och medkänsla kunde jag ljuga, inte av kärlek. Jag vägde smärtan mot sanningen. Summan var feghet. Sanningen sipprade fram. Den ena smekningen minns inte den andra men var beröring är ett slags bekännelse. Vi kommer att överraska varann på nytt.

33 Jag kräver inte att veta allt om dig. Att våga tala med dig om det svåraste är detsamma som att växa i dig. Döden är katten i mörkret. Ett öga lyser till på fel sida av vägen. Möte i kurva. Eurydike tar Orfeus till sig. Vi ger oss av genom en nödutgång. Det blinkar rött över en spiraltrappa vi aldrig sett. Den är mycket trång. Brandstegen längs en sotig fasad leder oss ner i jorden.

34 Kondomerna sjunger om hur några av oss aldrig blev till. Gula Vargen (Barnbiblioteket Saga 1911) ligger död på motorvägen hitom Tensta. Brevet övervintrade hos tvestjärnarna i lådan. Regnskadat, tidlöst: Lägg äpplena i citronvatten! Tag av den första snön och borsta trasmattorna! Om trilobiternas rike och galaktiska ljusårsspiraler berättade söndagsbilagan. Vi hejdade oss ett ögonblick. Sen slukade oss måndagstrafik och rusningstid.

35 Vi älskar det vi måste lämna fast det blott är drivsnö över gråvitt hav. Vindeltrappor för mig till en högt belägen utsikt. Det vi har sett är inget mot vad vi kommer att få se. Det förflutnas stationer (Hilversum Motala Vilnius) ljuder ännu svagt som om melodierna stannat i trådarna. De når mig ej på våglängder utifrån. De är inom mig och slipper inte ut. När Dag H talade i FN begrep man sällan vad han sa. Orden var slingor av rökelse som ingen kunde rätt citera. Alla trodde, sällsamt upplyfta, att han vände sig just till dem.

36 Av dagligt bröd har hon övernog. Själens nattsida känns hon inte vid. Älskar förklädnader. En massös gnuggar fram hennes jag i nötolja och sjögräsextrakt. En duvhök i björken utanför mitt stockholmsfönster. I timmar iakttar vi varann, fast den bevakar något som jag inte ser, rörelser kring sopskjulet, den sjuka taxen. Alla joggar förbi min port, jag får ingen levandes ro. Hon med glada hörntänder gav mig en påkostad blick och från hennes bara skuldra lyfte en fjäril i bläck.

37 Genom ett fönster ser jag en kvinna som i köket stryker sin vita kjol. Hennes skulderblad skymtar under blustyget. Det är oklart vad som i den synen upprör mig så. Motorvägar och stora kyrkogårdar hör ihop. Ett stängsel skiljer susande trafik och tystnad. Här ute är vi på väg, där inne är festen över. Men det lyser på enstaka gravar - likt mötande bilar på avstånd. Vill du lyssna dig bort från uppgivenhet måste du öppna örats innersta rum. Då hör du, enligt Cheever, det tunga ljudet av drakens stjärt som sopar över vissna löv.

38 Dessa liv som skapar en stad. Kafeer, hållplatser, skolgårdar. Egendomliga skyltar man ej tar på allvar: Kissinger Inn, och de vanliga som man sällan ser: Arbetare på vägen. Neonstrimma i håret, silverstänk på fjunig blygd. Trodde sig vara en exilerad prinsessa. Älskade våldsamma scener. Ögonen glödde av inpyrt hat. Drunkna inte i mig! Inuti mig är det djupare, mörkare, än du tror. Men hennes röst nådde honom ur håligheter ej längre vattenfyllda.

39 50-tal: vespa, Charlie Parker, sista polion på Café Flore. Nylonskjortans elektriska stöt. Ljus i Chiantiflaskan. Rosévin, retsina, Cherry brandy. Que sera sera. På Ösel en ödslig kursal där en äldre herre spelar tango och den unga servitrisen bjuder dillkött och glass bestänkt med parfait d amour. Godnattkyss i en soffa sträv som en sjöstjärna Kaffebryggaren kräks i fikarummet. Tonfisksallad tredje dan i rad signalerar uppbrott eller undergång. Strax börjar planeringsmötet med sektionscheferna.

40 Skymningsljuset klättrar sakta uppför väggarna. Tändvätskan är slut. Min hustru är ute med sina väninnor. Ensam brottas jag med själens tjuvar och trollpackor.

41 APRIL Att ej mer gå hem under vårhimlen utan oförberedd ledas bort. Bräckligare handled har hon än jag, men fullmakt från döden gör henne stark. Och jag ska inte minnas hur det var. Vi gick på isen till den ryska pråmen som strandade vid Valar: vrak på vaxblek grynna, oförsonligt fult. Sönderfallet kring Östersjön. En rostig hållfasthetslära läcker ut i en ny tid.

42 Dagar förslösas under viljelösa tankar, svävande minnen. Äntligen för sent för kvantfysik och grekiska. Men dags att anlägga en plantering, mitt gröna drömnäste. Mot glastaket i Gare d Austerlitz studsar fåglar som är blå. De har rymt från Jardin des Plantes, men tågen tar dem ej ombord. Över oss stänker deras träck i rusningstid. Vad jobbar du med? Dina planer? frågar mig en vän. Med ens tycks mitt arbete som ett infall, en planlös nyck, morängrus, sjörök. Var göms min grand design?

43 Levde en månad på Blå Bandets soppor. Läpparna sprack. Ett nytt slags uppmärksamhet steg likt en sveda i matstrupen. Det konkreta är för mig det mest besynnerliga. Bakom 80-talets klipska pojkar rämnade fasaderna. De flydde till London, Jersey och Världsbanken. Nöjda mitt i paniken! Deras grimaser jagar ett utslätat ansikte att landa i. Kan du inte komma... Han: Så jävla jobbigt just nu. Du vet, humankapitalet får allt mindre spelrum. I hennes ögon ser han en dörr slå igen, för alltid.

44 Så många signaler nu för tiden - om äktenskapsfinaler, säkerhetsläget, valutaflöden, nystart i glesbygd. De virvlar som kalkdamm; marken försvinner under deras vita stoft. Jag bodde då i bottenvåningen till ett hus i Bäverns gränd med rundnötta trappsteg och vädringskrok i farstun. Lukten av isterband fördrev jag med Trakl och Guillevic. Under solblekt diplom från industriutställningen i Värnamo gäspade farfar som tänkte han svälja kylskåpet där han gömt en halvbutelj Norrlands bakom saltgurkan.

45 Länge sen jag bytte ryska bombsplitter mot glaskulor, fyllde en skreva med maneters brännande gelé och öppnade en mässingsbur där döda trastar sjöng. Läget? Fingrarna i smeten. Tummen i ögat. Ögonen på skaft. Näsan i blöt. Håret på ända. Ändan i vädret. Benen på ryggen. Hjärtat i halsgropen. Rätt OK, faktiskt. Inom sig står han i giv akt. Hans bröstkorg håller en folkmassa i schack. Osynligt bugande drar han sig tillbaka innanför en hud av limmad ensamhet.

46 Hon beställde hem en middag för tjugo men glömde bjuda gästerna. Åt den veckan sex liter hummersoppa. Pryd var hon också. Naken glödlampa ändrade hon till oskärmad. Aprilljuset slussar vintern över i vår. Morgonskuggorna läggs ut på tork. Luften skarp som ett hundskall. Långfredag i Cotswolds. Sengotisk sandstenskykrka. En ekstam är fattigkista. Halmen sticker fram ur röda bänkdynor. Orörliga spindlar hänger i en tid utan flöde.

47 Perverst, emot naturen, är frukost i sängen, utan ryggstöd, kramp i benen, grapefrukt i ögat, marmelad mellan fingrarna, smulor i lakanen. Brickan tippar från knäna. Livet kraschlandar. Den jag varit och inte längre är dröjer kvar i min röst som andra hör. Det du berör hos mig är något jag inte kan nå hos mig själv. En grotta sluter sig kring mig i drömmen. Jag har raviner inom mig, underjordiska ådror. Men i din gestalt går jag i dagen.

48 I halvsömnen öppnar sig din hand. En vild sötma finns i mig, och mellan oss. Och växer sig större än vi själva. Förivra dig inte! Låt askan täcka glöden, låt skjortan dölja pulsen i halsgropen. Ett gott avslut är inte detsamma som ett gott slut. Det finns inget stillestånd, inget slutligt destillat. Inget vi kan hålla fast. Men vi kan skapa minnen åt varann. I övrigt är det mesta en orättvis kemi.

49 Folken i tredje världen har sin hemlighet: De eldar med sin törst och deras hunger livnär sig på hunger. Vi var sena passagerare på nattfärjan. Relingen våt av regn. Det ångade från maskinrummet. Vågor i spetsig kursiv bar oss över djupen. Fotografins historia handlar om förevigade handslag. Vi håller oss kvar i bilden. Kom ihåg oss som dem vi var: Röster från frihetens avfolkade orter. Buktalare för de ofödda.

50 En gång togs jag för Baldersson. Jag satt ju i tre kommittéer, kände Palme, hade inblick. Så dåligt skriver jag väl inte? Inte? Och intrigen, dramat... Nej, det märks att du tappat greppet. Rektorn, mager och torr som skelettet i biologisalen: Återigen har du lämnat in blankt. Hela skolan skäms. Ändå har jag skrivit i timmar. Varför tar inte bläcket? Gymnastiklärare Danckwardt klämde på revben och armar, glodde förbryllat på mig. Adamsäpplet guppade hotfullt. Domen löd: Apbrosk! - Jaa, kapten. - Seså, staka dig inte!

51 Den borgerliga söndagssadismen. Ser du inte jag är upptagen? Bättre kan du... Amiralsuniformen på väggen har visst också varit barn. I spisen slocknar eternellerna. På det svarta pianot skälvde paradisliljorna. Han spelade i rytande furioso. Ett vilddjur rymde ur sin bur. Han slutade då vita kronblad täckte tangenterna. Felinformerad som taxeringskalendern, synlig som en bil på ett övergångsställe, med en storslagen förljugenhet som kapitalförsäkring: får jag presentera kommunalrådet X i G**.

52 Trollkarl till yrket, romantiker och ordningsmänniska. Han svalde inga sedlar. Han satte en gräns mot kaos. Vigselringar och ID-kort försvann - allt utom verkligheten. Ett hem för gamla: en doftlös symmetri om dagen, om natten en oöversatt enklav. Hon satt vid orörd tallrik, tunn av yrsel, en huttrande ljuslåga: Nog är du skyldig mig något, lilla barn. Resans virus har läkt ut, upprymdheten lagt sig. Nu går jag upp på vårdkaseberget i april och låter vraken hopas på stranden.

53 Vintern sjunker i jorden som en gammaldags vålnad. Vi fylls av milda meteorologiska förväntningar. Om våren ser också träden reslystna ut.

54 MAJ Över ett landskap fritt från röster darrar det kritiga ljuset som en feberkurva. Vågorna strejkar. Havet stilla under fyrens sökande gröna öga. Varsamt bläddrar solljuset i garderober som öppnats för vädring. Metallhängare slår lätt mot varann. En skalbagge glöder där inne.

55 Kön söker kön i vitnande kväll. Orden stegrar sig, lystrande, lystna. Det luktar havstång, tuvgräs, kåda. Klibbig dimma skingras av flamman mellan lem och sköte. En mjölkig strimma över fotot: popplar vid en åbrink, tegeltak i solnedgång. I den ålderstigna parken har gångarna växt igen. Var det här jag levde mina bästa dagar? Han sålde löskragar och skjortbröst en gros. Tokig i gravyrer, naket mest. Beställde tusen vykort med Ebon Strandin sen hon invigt Stadshuset med solodans. Dem fick jag ärva.

56 Förr löste jag biljett till slutstation. Nu skrämmer mig ordet. Det blir en hållplats i taget. Jag stiger av när jag kan för nöjet att på nytt påbörja en resa. O du älskliga, du friska! Han andas mot hennes nacke och tar hennes ungdom i mät. Hon lånar ut sin oskuld. Han är hennes muntra snedsteg och hans hud är len som hyvelns undersida. En vattenblå dag med avlövad himmel. Ormbunkarna krusar sina lockar. Blåsippsstjälkar står i krokig väntan. Rosenfinkens hona har fått kaffestänk på bröstet.

57 Majnatt kapsejsar för gryningens vind. Himlen bak Drottninghuset är tapetserad med ett papper violett som lupiner. Ditt ansikte ett färgfoto som glömts i ljuset. Ditt huvud nerböjt som läste du ett brev i knät. Jag toge varje omväg för att hitta dig på nytt. Jag ville krama mörkret ur dig och ge dig ögon av tillit. Mellan oss löper landningsbanor, namnlösa ytor som kartorna har utelämnat.

58 Solen är ett ägg. Världen glimmar av födelsens fukt. Jag bryr mig inte om att förklara. Jag nöjer mig med vattenfyllda hjulspår och äppelträd i blom. Jag älskar lukten av vinyl från gamla nötta skivor och mellan flöjtens toner tycker jag mig höra andetag från dem som blåste då och nu är döda. Ekallén slutade i en nedbrunnen grund. Allting upphörde där. Råttlik och en trasig skolväska. I en smutsig kastrull hade regnet pissat. Maskrosmjölk klibbade mot låret.

59 Med skinnklädd mobiltelefon for han på temaresor till pyramider, höll reda på lågtrycken i Singapore. Han blev en enda fjärrkontroll, knullade bara på internet. Hennes hjärta var rymligt som en gasspis. Sitt eget bar han i fickan, intill lemmen. Tystnaden mellan dem luktade fuktigt murbruk. Deras vattensjuka minnen blandades som spåkort. En stor lärare var han. Vi som satt längst bak hörde ej alltid vad han sa. Men vi tänkte ut vad vi skulle sagt i hans ställe. Så blev vi självlärda i den bästa av skolor.

60 En lektor, en avsutten major, en nattredaktör - hur de högläste Proust som förvarade vars och ens hemliga lycka från den tid de hörde klockan ringa i trädgården i Combray. Det tar sin tid, i en rysk roman, innan ögonen vänjer sig vid dunklet, innan ljuskornen framkallar Masja som han glömt. Och pojken? Pavel, min son, viskar han. Ord före vår tid doftar av okänd essens: dibarn, Zephyrs fläkt, purpurbräm och jungfrukälla. Jag förvarar dem i ett skåp som stått här i många de år och aldrig har hittat sin plats.

61 Det jag vill minnas: hur det var att vakna med ett fritt hjärta och försjunka i böcker som ansågs sakna värde. Hur livet doftade passion och nyck och tillits styrka. Släkten kom till middag. Orden fastnade som stearindroppar på duken. Ur terrinen där en spricka sakta vidgades hälldes het buljong för att bevattna det förtvinade. Kära vänner! Jag mår utmärkt och går från den ena lektionen till den andra. Jag har en ny upplaga av Bröderna Grimm och livets isar är ännu ej genombrutna.

62 En dag var sanningen där - mitt i kaffepausen. Den hoppade ut ur spegeln på toaletten och satte sig fast - ett födelsemärke som måste skrapas bort för att slippa följder. Hennes rum doftar havsvåg, odört och kvinnors mjölk. Hon talar om Guds skratt och den gyllene tonen hos Schumann. Här blir vi kvar, här tar vi långvarig rast i en ömtålig fastighet. Djuren, läser vi, ser ej på varann i parningsstunden. Hur många av oss blundade ej i de sekunder då gatlopp och skallgång i fallopiska tuber väckte en gnista till liv?

63 Spindelväv över källarens tomglas. På hyllan kompotter. Nyttoväxter på en stelbent rad. Tiden står ovanligt stilla. Inlåst i vitrinskåpet den afrikanska silvernäbben, Euodice cantans. Strax år Lidandets sekel förbi. Gaskamrarnas reglar, kyrkor med brinnande kvinnor. Astronauterna lika instängda. Inte ens de dansande fotonerna var fria. Grannens pianoklink förföljer henne. Telefonen vill åt henne. Kroppslämningar brusar i avlopp bakom väggen. Överallt katarakter, avdrifter. De onda bottensatserna.

64 Jag var spejare och scout. Gick i alla lådor, hittade rosa gelé och Erotikens historia 1-3. Luktade mig till hemligheter i garderober med hudljumma klänningar. Så många böcker jag läste i bearbetad översättning från originalet. De hör ihop med leksaker i lödad plåt, pincett mot fästing, nattflyn kring fotogenlampans kupa. Nithamrarna dånade i otakt genom min barndom, från Finnboda till Djurgården. Dvärginnan i Bergsgränd kokade krusbär och bröderna Schumann stod på bakbenen som sina hästar.

65 Vi gröngölingar måste ju lösa de eviga gåtorna, det är vårt bekymmer. (Ivan Karamasov) Så högdraget vi pratade då! Ta vara på enkla fakta fann vi lika löjligt som att gifta sig. Läste läxorna på kyrkogården, en sorts livförsäkring i tårpilsskugga. Min lem var tung av sorgsen vällust. Från gravarna tog jag kvinnors namn och gav åt framtiden. I mitt första rum lyssnade jag efter de uteblivna signalerna från Ulven. Mitt studentrum var dammigt som gamla recensioner. Ett rum är stängt sen 1870-talet. Där är jag hemma.

66 Ejderhonan ropar över gråa vatten: bikt i gryningen. Känslorna kastar skuggor, förblivande. Ibland känns friheten som ett uppskov, inget annat.

67 JUNI Juni är den kortaste av månader. Kaprifolen vaknar först i skymningstimman, då slår vädret om och grenar knäpper till som när ett säkerhetsbälte lossnar. Sommaren kom till sist, gjorde en svala och det var nog. Och svalan som inte gjorde någon sommar flög över gårdsplan, fångade en fluga och letade rätt på de sina.

68 Jag vilar i en skreva hos kattfot och styvmorsviol. Vattnet rinner mellan stenar, det susar tid. Multnande stammar luktar sommarkväll. Naturen öppnar sitt sköte längs dagjämningslinjen. En inre hetta sätter de hemliga tingen i rörelse. Jämför Om nyttan av överflödigt vattens uttappande ur insjöar. Vi värmer oss av sjunkna skogar. Blåbär, syrligt rosa, täcker ruinen av en smedja. Eld- och luftmaskinen är ett rostigt rör som svampplockaren sparkat undan.

69 En grupp tärnor faller som äggskal från himlen. I deltat står hägrar, vita, orörliga, på avstånd från varann. Fyrar i en övergiven farled. Solen så nära horisonten som om den lossnat från sin krok. Nu tystnar myrspov och vitvingad lärka. En ljusrand blir kvar. Kvällen sval som emalj. Var lite trevlig, raring, viskar hon med rösten raspig av gin. Du kan ju om du vill. Läppstift och puder skyler det nakna och nässelstånden tätnar utanför gasverksgrinden.

70 Hjärtat dunkade när jag hamrade pissmyror på en solvarm häll. Fick besök av halvtam kaja som åt sårskorporna från mina knän. Hetaste önskan: en tång som klippte stjärnhål i biljetter. Jag leker sorglös vid ett glas citron pressé. Otvungna flickor slår sig ner vid borden. De bär mörka flätor och har just börjat röka. Vinden släcker ljusen på utekaféerna i Prag. Får vi be om ett ögonblicks ouppmärksamhet? Tankarna har spelats in i förväg för att ej vålla förlägenhet. Längst bort i studion höjer inspicienten ett plakat: Fnissa!

71 På Gino och East upprepas Schnitzlers komedier: fänriken och hans väninna söker efter ögonflirt och mandelbiskvi upp ett hyresrum där ledan väntar på tröskeln och ångesten fladdrar i en trådgardin. Skjutbanan slår igen och juniljuset skingras i en myggfri natt. Motellet lockar med Lediga rum i röd neon. Vi smyger in medan bilmotorn knäpper indiskret som en kamin. Spillde gurkspad på ett skissblock. En figur dök fram ur papperet - likt namnteckningen hos en poet jag trodde jag läst ut. Tog då fram honom på nytt. Blev åter fångad.

Jordens hjärta Tänk om Liv

Jordens hjärta Tänk om Liv Jordens hjärta Tänk om Allt du ser, allt du ger Tänk om, tänk om, tänk om Allt du rör, allt du gör Tänk om, tänk om, tänk om Tänk om just nu är underverkens tid Den natt då tårar blir till skratt När morgonen

Läs mer

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 1 2 Översättning: Göran Gademan FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 3 ERWARTUNG 4 black 5 In här? Man ser inte vägen 10 15 Så silvrigt stammarna skimrar som björkar! Åh, vår

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

oskar skog oskar skog POJKEN POJKEN SOM FANN SOM FANN EN NY EN NY FÄRG FÄRG

oskar skog oskar skog POJKEN POJKEN SOM FANN SOM FANN EN NY EN NY FÄRG FÄRG oskar skog oskar skog POJKEN POJKEN SOM FANN SOM FANN FÄRG EN NY FÄRG EN NY Bokförlaget Forum, Box 3159, 103 63 Stockholm www.forum.se Copyright Oskar Skog 2013 Omslag Wickholm Formavd. Tryckt hos ScandBook

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

1 Livets slut kan ingen hindra Men vackra minnen kan sorgen lindra

1 Livets slut kan ingen hindra Men vackra minnen kan sorgen lindra 1 Livets slut kan ingen hindra Men vackra minnen kan sorgen lindra 5 Det finns en port som öppnas tyst och stänges utan dån Alla vägar leder dit men ingen därifrån Alla frågor vart, varthän? men ingen

Läs mer

Dunk dunk hjärtat. (Det blev så tomt) en kortpjäs av Hannele Mikaela Taivassalo

Dunk dunk hjärtat. (Det blev så tomt) en kortpjäs av Hannele Mikaela Taivassalo 1 Dunk dunk hjärtat (Det blev så tomt) en kortpjäs av Hannele Mikaela Taivassalo 2 Dunk dunk hjärtat Personer: (kring 70) (under 70) (dock över 30) (dock över 30) PROLOG Det blev så tomt, plötsligt. Så

Läs mer

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Ensam och fri Författare: Kirsten Ahlburg Bakgrund Ensam och fri är en berättelse om hur livet plötsligt förändras på grund av en skilsmässa. Vi får följa Lena och hennes tankar

Läs mer

DÖDLIG törst Lärarmaterial

DÖDLIG törst Lärarmaterial sidan 1 Författare: Peter Gotthardt Vad handlar boken om? I staden där Anna, Siri och Lina bor finns ett gammalt hus som alla kallar Slottet. Det är ett mystiskt hus där helt otroliga saker kan hända.

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i Ensamhet Danielle hade precis slutat jobbet och var på väg hemåt för en lugn och stilla fredagskväll för sig själv. Hon hade förberett med lite vin och räkor, hade inhandlat doftljus och köpt några bra

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

Donny Bergsten. Skifte. vintern anlände i natt den har andats över rosor och spindelnät en tunn hinna av vit rost

Donny Bergsten. Skifte. vintern anlände i natt den har andats över rosor och spindelnät en tunn hinna av vit rost Donny Bergsten Skifte vintern anlände i natt den har andats över rosor och spindelnät en tunn hinna av vit rost bäcken syr sitt täcke igelkotten luktar på vinden ute på havet seglar ett skepp mot horisonten

Läs mer

Sångtexter till låtarna. När ormen ömsar skinn

Sångtexter till låtarna. När ormen ömsar skinn Sångtexter till låtarna När ormen ömsar skinn 1. Du trodde, du var säker Du trodde, du var trygg Nu ligger du och sprattlar som en skalbagge på rygg Livets autostrada där du drog fram i all din glans har

Läs mer

Nu bor du på en annan plats.

Nu bor du på en annan plats. 1. Nu bor du på en annan plats. Ibland tycker jag det känns lite svårt borta är det som en gång varit vårt Aldrig mer får jag hålla din hand Mor, döden fört dig till ett annat land refr: Så du tappade

Läs mer

Jag har legat vaken hela natten, sa hon, och bara tänkt på honom. Hon fnissade till. Hon vände sig mot mig och det lyste om henne.

Jag har legat vaken hela natten, sa hon, och bara tänkt på honom. Hon fnissade till. Hon vände sig mot mig och det lyste om henne. Del 1 Det är jag som är kvar. Det är jag som ska berätta. Jag kände dem båda två, kände till hur de levde och hur de dog. Det är inte länge sedan det hände. Jag är ung, som de. Som de? Kan det vara möjligt?

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

texterna till "innan. under. efter" samtliga skrivna av sandra vilppala

texterna till innan. under. efter samtliga skrivna av sandra vilppala texterna till "innan. under. efter" samtliga skrivna av sandra vilppala himlen och golvet och det jag är fattig utan dig urholkat pank och dessvärre mindre än jag trodde när du fattas du är som en cirkus

Läs mer

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN MARIA FRENSBORG LÄSFÖRSTÅELSE kapitel 1 scouterna(sid 3, rad 8), grupp för ungdomar som tycker om naturen försvunnen (sid 3, rad10), borta parkeringen (sid 4, rad 1), där man

Läs mer

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den Halvmånsformade ärr Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den kalla luften. Det är inte så varmt längre. Dagen har börjat sjunka in i natten. Mamma talar

Läs mer

Dikter: Robab Moheb. Översättning från persiska: Sohrab Rahimi

Dikter: Robab Moheb. Översättning från persiska: Sohrab Rahimi Dikter: Robab Moheb Översättning från persiska: Sohrab Rahimi 1 Skorpion på månen i dimma skorpion i taket i dimma skorpion på husets tak i dimma i skorpionens dimma förbryllad garnnystan faller mellan

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv sekund kan han flyga iväg som en korp, bort från

istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv sekund kan han flyga iväg som en korp, bort från Reslust Tulugaq tycker att det är tråkigt att öva bokstäverna på tavlan. De gör det så ofta. Varje dag faktiskt! Så han ser ut genom fönstret istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv

Läs mer

Death is not an event in life. Magdalena Dziurlikowska

Death is not an event in life. Magdalena Dziurlikowska Death is not an event in life Magdalena Dziurlikowska Death is not an event in life Döden är ingen livshändelse menade Ludvig Wittgenstein och Shakespeare lät Hamlet säga: Döden, det oupptäckta landet

Läs mer

Maka, mor. 001 Ett stycke vardag gjorde hon till fest. Hjalmar Gullberg

Maka, mor. 001 Ett stycke vardag gjorde hon till fest. Hjalmar Gullberg 001 Ett stycke vardag gjorde hon till fest. Hjalmar Gullberg 002 Din levnadsdag är slut, Din jordevandring ändad Du här har kämpat ut Och dina kära lämnat Nu vilar Du i ro och frid Hos Jesu Krist till

Läs mer

ENVISOR & ÅDERLÅTAR Sångbok urval Frans Mossberg

ENVISOR & ÅDERLÅTAR Sångbok urval Frans Mossberg ENVISOR & ÅDERLÅTAR Sångbok urval Frans Mossberg 2002 Bäste spelare! Dessa sånger ligger nu i dina händer. Med lite känsla och enträgenhet bör du kunna gjuta liv i dem om Du känner för det. Sångerna har

Läs mer

Från bokvagn såg jag att det var ganska mörkt ute sen sprang jag till

Från bokvagn såg jag att det var ganska mörkt ute sen sprang jag till 1 De mystiska drakägget Kapitel 1 Jag vaknade upp tidigt jag vaknade för att det var så kallt inne i vår lila stuga. Jag var ganska lång och brunt hår och heter Ron. Jag gick ut och gick genom byn Mjölke

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

POMPERIPOSSAS SÅNGHÄFTE HÄR KOMMER LITE AV VÅRA SÅNGER SOM VI SJUNGER PÅ SAMLINGEN OCH PÅ TEATERVERKSTADEN.

POMPERIPOSSAS SÅNGHÄFTE HÄR KOMMER LITE AV VÅRA SÅNGER SOM VI SJUNGER PÅ SAMLINGEN OCH PÅ TEATERVERKSTADEN. POMPERIPOSSAS SÅNGHÄFTE HÄR KOMMER LITE AV VÅRA SÅNGER SOM VI SJUNGER PÅ SAMLINGEN OCH PÅ TEATERVERKSTADEN. Nu spelar vi på trumman. Nu spelar.på trumman Han/hon spelar medan vi sjunger såhär God dag,

Läs mer

De vinnande bidragen i Visa oss din poesi 2009

De vinnande bidragen i Visa oss din poesi 2009 De vinnande bidragen i Visa oss din poesi 2009 ritade en karta. vann människorna på min sida. pekade ut mål. tuggade efterbörden. spottade ut den. jag; en börda. hopplösa är fingrarna. vill rinna över

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 1 hej! Sid: 5 Kapitel: 2 brevet Sid: 6 Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 3 nycklarna Sid: 7 Kapitel: 4 en annan värld Sid: 9 Kapitel: 5 en annorlunda vän Sid: 10

Läs mer

Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988

Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988 Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988 Zackarina bodde i ett hus vid havet tillsammans med sin mamma och sin pappa. Huset var litet men havet var stort, och i havet kan man bada i alla

Läs mer

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 051 Arbetsfyllt och strävsamt har Ditt liv varit Lugn och stilla blev Din död. 052 053 Du bäddas i hembygdens Det suckar av vemod

Läs mer

Petrus Dahlin & Sofia Falkenhem. Mirjas guldhalsband

Petrus Dahlin & Sofia Falkenhem. Mirjas guldhalsband Petrus Dahlin & Sofia Falkenhem Mirjas guldhalsband www.kalleskavank.se www.rabensjogren.se Det har gått en vecka sedan Dilsa och jag löste fallet. Nu är det helg och jag cyklar bort till Mirja. Solen

Läs mer

Publicerat med tillstånd Hemlös Text Sarah Lean Översättning Carla Wiberg B Wahlström 2013

Publicerat med tillstånd Hemlös Text Sarah Lean Översättning Carla Wiberg B Wahlström 2013 Jag heter Cally Louise Fisher och jag har inte sagt ett ord på trettioen dagar. Det är inte alltid det blir bättre av att man pratar, hur gärna man än vill att det ska bli det. Tänk på regn det kommer

Läs mer

l á s z l ó v i l l á n y i ö v e r s ä t t n i n g o c h e f t e r o r d a v d a n i e l g u s t a f s s o n p e c h

l á s z l ó v i l l á n y i ö v e r s ä t t n i n g o c h e f t e r o r d a v d a n i e l g u s t a f s s o n p e c h under tiden l á s z l ó v i l l á n y i ö v e r s ä t t n i n g o c h e f t e r o r d a v d a n i e l g u s t a f s s o n p e c h h:ström Text & Kultur Skolgatan 41 903 27 Umeå forlag.hstrom.se forlag@hstrom.nu

Läs mer

Kapitel 1 - Hej Hej! Jag heter Lola. Och jag är 10 år och går på vinbärsskolan som ligger på Gotland. Jag går i skytte och fotboll. Jag älskar min bästa vän som heter Moa. Jag är rädd för våran mattant

Läs mer

25 Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Bild Kristina Digman Rabén & Sjögren 2006

25 Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Bild Kristina Digman Rabén & Sjögren 2006 Zackarina hade målat en tavla, med vattenfärger. Den hade inget namn, men den var stor och fin och lysande blå, med stänk och prickar i gult och rött, och nu ville hon sätta upp den på väggen. Jag måste

Läs mer

Då märkte prinsen, att han hade blivit lurad än en gång och red tillbaka med den andra systern.

Då märkte prinsen, att han hade blivit lurad än en gång och red tillbaka med den andra systern. ASKUNGEN Det var en gång en rik man, som en lång tid levde nöjd tillsammans med sin hustru, och de hade en enda dotter. Men så blev hustrun sjuk och när hon kände att slutet närmade sig, ropade hon till

Läs mer

Pojke + vän = pojkvän

Pojke + vän = pojkvän Pojke + vän = pojkvän Min supercoola kusin Ella är två år äldre än jag. Det är svårt att tro att det bara är ett par år mellan oss. Hon är så himla mycket smartare och vuxnare än jag. Man skulle kunna

Läs mer

Utdrag ur Misstänkt ljus. Kapitel 1: Ljuset från ett ufo

Utdrag ur Misstänkt ljus. Kapitel 1: Ljuset från ett ufo Utdrag ur Misstänkt ljus Kapitel 1: Ljuset från ett ufo Har du tänkt på att ljuset från ficklampan syns ut genom tältduken, viskade Kajsa. Om det skulle komma ett ufo flygande där uppe över trädtopparna

Läs mer

Gud är en eld inuti huvudet.

Gud är en eld inuti huvudet. Gud är en eld inuti huvudet. Siri Frances Stockholm 2013 Gerlesborgsskolan Du skulle gått till skolan och på ett möte och på lokal med en vän idag. Det skulle varit en dag av saker att uträtta, en dag

Läs mer

Grådask. eller Hur gick det sedan? en berättelse om hur det gick för Snövit efter att prinsen kysst henne ROLLER

Grådask. eller Hur gick det sedan? en berättelse om hur det gick för Snövit efter att prinsen kysst henne ROLLER Grådask eller Hur gick det sedan? en berättelse om hur det gick för Snövit efter att prinsen kysst henne ROLLER (före detta Snövit) (hennes man) (den åttonde, bortglömde, dvärgen) SÅNGER Min dröm, vart

Läs mer

Lille katt, lille katt, lille söte katta, vet du att, vet du att det blir mörkt om natta

Lille katt, lille katt, lille söte katta, vet du att, vet du att det blir mörkt om natta Heja Bamse, starkast är vår Bamse. Men han tycker inte om att slåss! Dunderhonung, farmors dunderhonung, äter han för att bli stark förstås. Och kommer det en stöddig typ, och ger en liten svag ett nyp,

Läs mer

Noa går på taket. Han leker att han flyger. En takpanna lossnar. Noa ramlar. Hjälp! ropar Noa. ISBN 978-91-86651-97-8. HEGAS www.hegas.

Noa går på taket. Han leker att han flyger. En takpanna lossnar. Noa ramlar. Hjälp! ropar Noa. ISBN 978-91-86651-97-8. HEGAS www.hegas. Frågor Noa på taket av Noa går på taket. Han leker att han flyger. En takpanna lossnar. Noa ramlar. Hjälp! ropar Noa. NOA PÅ TAKET på taket ISBN 978-91-86651-97-8 www.hegas.se noa_paa_taket_oms.indd 1

Läs mer

Inplaceringstest A1/A2

Inplaceringstest A1/A2 SVENSKA Inplaceringstest A1/A2 Välj ett ord som passar i meningen. Skriv inte det! Ring in bokstaven med det passande ordet! Exempel: Smöret står i kylskåpet. a) om b) på c) i d) från Svar c) ska ringas

Läs mer

Extratips. Lärarhandledningen är gjord av Ulf Nilsson, lärare i svenska och SO på Skönadalsskolan.

Extratips. Lärarhandledningen är gjord av Ulf Nilsson, lärare i svenska och SO på Skönadalsskolan. Extratips Lärarhandledningen är gjord av Ulf Nilsson, lärare i svenska och SO på Skönadalsskolan. Boken finns som ljudbok, inläst av Astrid Lindgren. Låt eleverna lyssna på något eller några av kapitlen.

Läs mer

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Jag vaknade på morgonen. Fåglarna kvittrade och solen lyste. Jag gick ut ur den trasiga fula dörren. Idag var det en vacker dag på gården. Jag satte mig på gräset vid min syster.

Läs mer

Ingen gråter (Katarina och Alf) Kapitel 1

Ingen gråter (Katarina och Alf) Kapitel 1 Ingen gråter (Katarina och Alf) Inledning Bastian kan inte sova. Han ligger i sängen och tittar rakt upp i taket, vänder och vrider på täcket och puffar till kudden. Det är tyst, det enda Bastian hör är

Läs mer

SJÖHÄSTARNAS Ö. Det var en gång en alldeles speciell ö långt, långt härifrån. www.muistiliitto.fi/se facebook.com/muistiliitto

SJÖHÄSTARNAS Ö. Det var en gång en alldeles speciell ö långt, långt härifrån. www.muistiliitto.fi/se facebook.com/muistiliitto SJÖHÄSTARNAS Ö Det var en gång en alldeles speciell ö långt, långt härifrån Alzheimer Centralförbundet 2014 www.muistiliitto.fi/se facebook.com/muistiliitto Penningautomatföreningen har understött uppgörandet

Läs mer

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson Insekternas värld Jorden i fara, del 1 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-31-6 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

Veronica s. Dikt bok 2

Veronica s. Dikt bok 2 Veronica s Dikt bok 2 Det är bra att ha en syster Min syster betyder så mycket för mig. Jag vet att hon betyder likadant för mig. Om jag vill henne något så vet jag att hon finns där för mig. Jag är glad

Läs mer

ENSAM. Av Matilda Jerkvall

ENSAM. Av Matilda Jerkvall 1 ENSAM Av Matilda Jerkvall Hennes steg ekar där hon går genom den tysta staden. Hon är alldeles ensam där hon skyndar förbi de stängda butikerna. Hur kan hon vara alldeles ensam där det annars brukar

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

VERKAVIKENS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING. Valborgsångtexter LÄNGTAN TILL LANDET

VERKAVIKENS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING. Valborgsångtexter LÄNGTAN TILL LANDET 1(7) LÄNGTAN TILL LANDET Vintern rasat ut bland våra fjällar, drivans blommor smälta ner och dö. Himlen ler i vårens ljusa kvällar, solen kysser liv i skog och sjö. Snart är sommarn här. I purpurvågor,

Läs mer

Linnéa M 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Linnéa M 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Jag heter Sara. Jag är 10 år gammal. Jag har en lillasyster. Hon är 3 år. Hon heter Linda. Jag har en mamma och pappa också. Vi är en fattig familj. Vi bor i ett litet hus på landet.

Läs mer

Rolf H Reimers. Skiss till de första 14 sidorna

Rolf H Reimers. Skiss till de första 14 sidorna SE Skiss till de första 14 sidorna Rolf H Reimers Texten skrevs ursprungligen i april 1990 efter två inte helt lyckade operationer när jag låg på sjukhuset på grund av näthinneavlossning. Den handlar inledningsvis

Läs mer

Facit Spra kva gen B tester

Facit Spra kva gen B tester Facit Spra kva gen B tester En stressig dag B 1 Pappan (mannen) låser dörren. 2 Han handlar mat efter jobbet. 3 Barnen gråter i affären. 4 Han diskar och tvättar efter maten. 5 Han somnar i soffan. C 1

Läs mer

Om författaren. Om boken. Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin

Om författaren. Om boken. Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin Om författaren Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin Om boken Klara är elva år och har en kompis som heter Amanda. Det finns en dum kille som heter Tobias.

Läs mer

Stanna tiden. Vi kan inte stanna tiden Bara sitta ned och åka med Vi kommer med musiken, åt er

Stanna tiden. Vi kan inte stanna tiden Bara sitta ned och åka med Vi kommer med musiken, åt er Stanna tiden Vi kan inte stanna tiden Bara sitta ned och åka med Vi kommer med musiken, åt er Vi tar ingenting för givet Vi är glada att ni kommit hit Vi kommer med musiken, åt er Vi kan inte stanna tiden

Läs mer

Sagan om den höjdrädda fågeln Vingenting

Sagan om den höjdrädda fågeln Vingenting Sagan om den höjdrädda fågeln Vingenting EN HITTA PÅ-SAGA AV MALIN NORLANDER Sagan om den höjdrädda fågeln Vingenting 2012 Malin Norlander E-bok ISBN 978-91-7477-113-8 Pupill förlag Det var en gång en

Läs mer

Spöket i Sala Silvergruva

Spöket i Sala Silvergruva Spöket i Sala Silvergruva Hej! Jag har hört att du jobbar som smådeckare och jag skulle behöva hjälp av dig. Det är bäst att du får höra vad jag behöver hjälp med. I Sala finns Sala Silvergruva, den har

Läs mer

Helsingborg och egna dikters hyllning. Jesper Bengtsson

Helsingborg och egna dikters hyllning. Jesper Bengtsson Helsingborg och egna dikters hyllning Jesper Bengtsson Helsingborg och egna dikters hyllning Jesper Bengtsson Innehållet producerat av och copyright: Jesper Bengtsson Denna bok är skapad med webbtjänsten

Läs mer

Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Rabén & Sjögren 2006

Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Rabén & Sjögren 2006 En solig dag mitt i sommaren satt Zackarina på stranden och frös så att tänderna skallrade. Här, ta på dig badrocken, sa pappa. Han frös också. De hade varit i vattnet i säkert en timma, för Zackarina

Läs mer

Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland

Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland Filmer och diktamen Till detta häfte finns en internetsida. Där hittar du filmer om vokalerna. Du kan också träna diktamen. vokalprogrammet.weebly.com Titta

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

Mamma Mu gungar. Det var en varm dag på sommaren. Solen sken, fåglarna kvittrade och flugorna surrade. Alla korna gick och betade i hagen.

Mamma Mu gungar. Det var en varm dag på sommaren. Solen sken, fåglarna kvittrade och flugorna surrade. Alla korna gick och betade i hagen. 1 Mamma Mu gungar Det var en varm dag på sommaren. Solen sken, fåglarna kvittrade och flugorna surrade. Alla korna gick och betade i hagen. Utom Mamma Mu. Mamma Mu smög iväg och hoppade över staketet.

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Textbearbetning: Boel Werner och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Grafisk form: Per

Läs mer

Sånger och ramsor Öppna förskolan Sävsjö

Sånger och ramsor Öppna förskolan Sävsjö Sånger och ramsor Öppna förskolan Sävsjö 1. När man sjunger så blir man så glad När man sjunger så blir man så glad. När man sjunger så blir man så glad. Så det vill man göra varendaste dag, ja, det vill

Läs mer

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass.

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Jag har en kompis i min klass han är skit snäll mot

Läs mer

Kraaam. Publicerat med tillstånd Kartkatastrofen Text Ingelin Angeborn Rabén & Sjögren 2009. Kartkatastrofen.indd 9 09-02-09 20.48.

Kraaam. Publicerat med tillstånd Kartkatastrofen Text Ingelin Angeborn Rabén & Sjögren 2009. Kartkatastrofen.indd 9 09-02-09 20.48. Kraaam Viktor, Vilma och jag, Viking, har bildat en hemlig klubb. Den heter AB Klant & Kompani. Det är jag som är Klant och Viktor och Vilma som är Kompani. Vi har lånat namnet från min pappas målarfirma.

Läs mer

Herr Bell fick idén att uppfinna telefonen av örats funktioner. Vad har telefonen

Herr Bell fick idén att uppfinna telefonen av örats funktioner. Vad har telefonen Naturens kopior Titta på Naturteaterns film och lyssna noga. 1. Skriv ner fem sätt hur djuren kan röra sig på. Människan Herr Bell fick idén att uppfinna telefonen av örats funktioner. Vad har telefonen

Läs mer

Livets lotteri, Indien

Livets lotteri, Indien Livets lotteri, Indien Jag heter Rashmika Chavan och bor i Partille, men mitt ursprung är Indien (Mumbai). Jag, min mamma Angirasa och lillebror Handrian flydde till Sverige när jag var 11 år. Nu är jag

Läs mer

När vi kom dit nästa dag såg vi ett BREV. Jag ropade till Alice: -Titta, ett BREV. Jag tog upp brevet och där stog DET:

När vi kom dit nästa dag såg vi ett BREV. Jag ropade till Alice: -Titta, ett BREV. Jag tog upp brevet och där stog DET: ANGELINA SJÖBERG Kapitel 1 I SKOLAN Hej! Jag heter Lina och jag är 10 år och jag går på Nivirena skolan. Min bästa kompis heter Alice. Jag har långt brunt hår och jag är 1,37 meter hög. Jag är rädd för

Läs mer

Grodor. Malmö Naturskola. Små grodorna, små grodorna är lustiga att se Ej öron, ej öron, ej svansar hava de

Grodor. Malmö Naturskola. Små grodorna, små grodorna är lustiga att se Ej öron, ej öron, ej svansar hava de Grodor Små grodorna, små grodorna är lustiga att se Ej öron, ej öron, ej svansar hava de Fel. Grodor har både öron och svans. Öronen sticker inte ut på kroppen som på människor men de finns där. Örat syns

Läs mer

Sagan om Nallen Nelly

Sagan om Nallen Nelly Sagan om Nallen Nelly Titel Författare Det var en gång en flicka som hette Lisa som bodde i Göteborg. Lisa tog med sig skolans nalle Nelly på resan till mormor som bodde i Kiruna. Lisa åkte tåg med Nelly

Läs mer

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla Kapitel 1 Hej jag heter Albert och är 8 år. Jag går på Albertskolan i Göteborg. Min fröken heter Inga hon är sträng. Men jag gillar henne ändå. Mina nya klasskompisar sa att det finns en magisk dörr på

Läs mer

Här kan du exklusivt läsa Lena Ollmarks manus: Flickan, kyrkan och ringen. Om du vågar

Här kan du exklusivt läsa Lena Ollmarks manus: Flickan, kyrkan och ringen. Om du vågar SPÖKET VALLONA SOM FILM OCH TV-SERIE Just nu pågår arbetet med att samla pengar för att göra film och tv-serie av Spökskeppet Vallona. I tv-versionen finns det plats för några extra specialskrivna spökhistorier

Läs mer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer 2009-04-16 Sid: 1 (7) Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer Det var en gång en kanin som hette Kalle. Han bodde på en grön äng vid en skog, tillsammans med en massa andra kaniner. Kalle hade

Läs mer

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 13 Jul. En berättelse från Skellefteå

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 13 Jul. En berättelse från Skellefteå BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL Skellefteå skriver # 13 Jul En berättelse från Skellefteå Författaren & Skellefteå berättarförening 2013 Tryck: Skellefteå Tryckeri, april 2013 # 13 Jul Snöflingorna

Läs mer

Synopsis till kortfilmen Offline

Synopsis till kortfilmen Offline SOTS Synopsis till kortfilmen Offline Simon Hjortfors Högskolan Väst 2012-HT Titel: Offline Syfte: Visa att man kan ändra sitt sätt att leva om man verkligen försöker. Budskap: Det är ingen fara att gå

Läs mer

Felix och gammelgäddan

Felix och gammelgäddan Felix och gammelgäddan Tycker du om den här sagan? Surfa in på www.smasagor.se Där kan du hitta fler sagor Har du funderingar, kommentarer eller frågor skicka ett epostmeddelande till jonny_carlsson@passagen.se

Läs mer

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd.

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd. Kapitel 1 Resan Jag har väntat länge på att göra denna resan. Jag heter Hanna och är 23 år. Jag ska åka båt till en Ön Madagaskar. Jag kommer ha med mig en hel besättning. Vi tog med oss väldigt mycket

Läs mer

Kyss aldrig en groda ROLLER MAMMA JULIA FAMILJEN PÅ SLOTTET PAPPA MAMMA FINA FAMILJEN I STUGAN PAPPA MAMMA MARIA GILLION GRODJÄGARNA

Kyss aldrig en groda ROLLER MAMMA JULIA FAMILJEN PÅ SLOTTET PAPPA MAMMA FINA FAMILJEN I STUGAN PAPPA MAMMA MARIA GILLION GRODJÄGARNA Kyss aldrig en groda En liten bredvidberättelse om jakten på en groda att kyssa till prins ROLLER FAMILJEN PÅ SLOTTET FAMILJEN I STUGAN GRODJÄGARNA DOM ONDA MAKTERNA TROLLKARLEN BORROR (GRODAN / HÄSTEN)

Läs mer

Ewa Christina Johansson. Spindelns hemlighet

Ewa Christina Johansson. Spindelns hemlighet Ewa Christina Johansson Spindelns hemlighet Det finns fler spännande böcker om Ella: Tavlans hemlighet Kortets hemlighet Spegelns hemlighet Korpens hemlighet Nyckelns hemlighet Sländans hemlighet Spindelns

Läs mer

1. Grinden in. Hur ser din personliga livsgrind ut och vart leder den dig? Jordband & själsvingar Susanne Bergman

1. Grinden in. Hur ser din personliga livsgrind ut och vart leder den dig? Jordband & själsvingar Susanne Bergman 1. Grinden in Grinden stod välkomnande på glänt. Handtaget var rostigt trots att grinden var ganska nymålad. Dofter av blommor och gräs hälsade mig och fick mig att tänka på min barnsdoms trädgård, klätterträdets

Läs mer

Göm Enya! Kärleken är starkare än alla gränser i världen.

Göm Enya! Kärleken är starkare än alla gränser i världen. Göm Enya! Text: Anette Skåhlberg Bild: Katarina Dahlquist Anette Skåhlberg och Katarina Dahlquist 2011 Sagolikt Bokförlag 2011 Formgivning: Katarina Dahlquist www.sagoliktbokforlag.se sagolikt@sagoliktbokforlag.se

Läs mer

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej, Jag heter Aragon. Jag och min far bor i en liten stuga i en liten stad kallas sed Wood. Här bor det inte många men vi odlar mat så det räcker till alla. Men vi har inte mycket

Läs mer

Kapitel 1. Lina. Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10

Kapitel 1. Lina. Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10 Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10 Lina Kapitel 1 Lina var 10 år och satt inne med sina två vänner Gustav och Caroline.

Läs mer

Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt. Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp.

Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt. Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp. Förföljaren Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp. Var på din vakt och håll ögonen öppna, med sylvassa naglar

Läs mer

Var inte rädd LÄSFÖRSTÅELSE BRITT ENGDAL ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Var inte rädd LÄSFÖRSTÅELSE BRITT ENGDAL ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN BRITT ENGDAL LÄSFÖRSTÅELSE KAPITEL 1 sliten (sida 5, rad 10), väl använd, inte ny längre steg hörs (sida 6, rad 5), man hör att någon går växlar en hastig blick (sida 6, rad

Läs mer

Helena Casas Wenden SÅ SOM EN VÅG. Dikter AKFEO FÖRLAG

Helena Casas Wenden SÅ SOM EN VÅG. Dikter AKFEO FÖRLAG Så som en våg 2 Helena Casas Wenden SÅ SOM EN VÅG Dikter AKFEO FÖRLAG 3 4 ISBN 978-91-980588-6-4 Helena Casas Wenden 2015 Akfeo Förlag, Linköping Strandfoton på omslaget: Eva Wenden Tryckt i Szczecin,

Läs mer

Underjorden. Då ses vi i underjorden Där ingen kan hitta oss I underjorden Som irrande, sprakande bloss I underjorden Där kan vi gömma oss

Underjorden. Då ses vi i underjorden Där ingen kan hitta oss I underjorden Som irrande, sprakande bloss I underjorden Där kan vi gömma oss Underjorden Det kunde vara förbjudet Och det kanske det är Ett brott mot 6:e budet Ändå går vi här Det kunde vara farligt Det kunde vara fel Det kunde vara oförsvarligt Men det gör mig hel Så mycket det

Läs mer

Vem vinkar i Alice navel. av Joakim Hertze

Vem vinkar i Alice navel. av Joakim Hertze Vem vinkar i Alice navel av Joakim Hertze c 2006 Joakim Hertze. Detta verk är licensierat under Creative Commons Erkännande- Ickekommersiell-Inga bearbetningar 3.0 Unported licens. För att se en kopia

Läs mer

Den magiska dörren. By Alfred Persson

Den magiska dörren. By Alfred Persson Den magiska dörren By Alfred Persson 1 Hej Ffcbtgbgfjbfgjb Hej jag heter Benjamin. Jag är 10 år och går på Heliås. Mina ögon är bruna och håret är svart och jag har 5 finnar. Jag gillar att ha matte då

Läs mer

Döda bergen Elevmaterial

Döda bergen Elevmaterial sidan 1 Kapitel 1 Min vän Mugul 1. Varför tror du att Aram inte vill att rövarna ska hitta kartan i hans ficka? 2. På sidan 12 säger Aram: Först vill jag att vi kommer överens om en sak. Om jag visar er

Läs mer

Kung Midas (kort version)

Kung Midas (kort version) Kung (kort version) Monica Vikström-Jokela Författarens kommentar Den gamla grekiska sagan om Kung finns i olika versioner, men själva berättelsen är ändå den samma: (i vissa versioner ) ger lov att önska

Läs mer

Camilla Läckberg. Återberättad av Åsa Sandzén ÄNGLAMAKERSKAN

Camilla Läckberg. Återberättad av Åsa Sandzén ÄNGLAMAKERSKAN Camilla Läckberg Återberättad av Åsa Sandzén ÄNGLAMAKERSKAN Personer i berättelsen Helga Änglamakerskan Dagmar Helgas dotter Laura Dagmars dotter Hermann Göring Tysk pilot och senare nazistledare Carin

Läs mer

Mamma Mia! Är jag där igen? Nej, nej, kan jag inte vända? Mamma Mia! Du är här igen

Mamma Mia! Är jag där igen? Nej, nej, kan jag inte vända? Mamma Mia! Du är här igen Som du lurade mig och du vet när det var Så jag sa till mig själv; du är inget att ha Lära sig gå Det var svårt för jag snubblade på Alla tankar som nuddar dig Dom som tänder en eld i mig När jag ser dig

Läs mer

Yxan i huvudet. Kapitel 1

Yxan i huvudet. Kapitel 1 Kapitel 1 Yxan i huvudet För nästan tusen år sedan levde en pojke som hette halvdan. han bodde i Östbyn som låg vid en bred flod. På andra sidan floden låg en annan by, Västbyn. trots att det fanns en

Läs mer