GAMLA VARMBADHUSET I KALMAR En historik Jim Sundström

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "GAMLA VARMBADHUSET I KALMAR En historik Jim Sundström"

Transkript

1 GAMLA VARMBADHUSET I KALMAR En historik Jim Sundström Foto: Rolf Lind, KLM. En dam på väg in i Gamla varmbadhuset, Östra Vallgatan 2 vid bastionen Regeringen,Kalmar Portalen, Susanna i badet är huggen i gotländsk sandsten av J.A.Schmid.

2 2. Foto: KLM J.Fred Olsons presentationsritning inför Stadsfullmäktige i Kalmar Foto: Emil Blomberg, KLM Det första varmbadhuset i Kalmar med dåvarande Lotsstation på bastionen Regeringen.

3 Varmbadhuset i Kalmar är ett välbekant och allmänt uppskattat kännetecken för östra Kvarnholmen längst ut på Östra Vallgatan vid bastionen Regeringen. 3. Många är de kalmarbor, som nostalgiskt erinrar sig de tvagnings- och simbesök de här fick göra under sin tidiga skolgång. Och många var de besökare, som regelbundet, en gång i veckan, utövade kroppsvård här tillsammans med likasinnade i den tidens gym. Det vi nu kallar gamla varmbadhuset ersatte och uppfördes på samma plats där ett ännu äldre varmbadhus var beläget; det allra första varmbadhuset i Kalmar, som bedrevs i privat regi under åren ( se referenser 1,2 & 3). Kalmar stad köpte ut den dåvarande ägaren, maskinist C.A.Hedin år 1905, varefter man sålde byggnaden, för att bereda plats för dess efterföljare. Referenser: Kongl.Armé Förvaltningen i brev ti' Domkyrkorådet i Kalmar. Karta öfver BADHUSET Skotte Linde: Kalmar DÅ och NU; del ,sid Det låg i tiden runt förra sekelskiftet att bygga badhus i vårt avlånga land Många var de offentliga badhus, som vid denna tidsperiod uppfördes runt om i Sverige. Åren ansågs vara badhusbyggandets genombrott. ( BADHUS. Bad och badande före Riksantikvarieämbetet sida 34.) Exempel på badhus som uppfördes under perioden var Sturebadet i Stockholm Dessförinnan hade Renströmska bad- och tvättanstalten byggts i Haga, Göteborg Örebro blev klart 1898, Hedemora 1899, Karlskrona och Halmstad Vårt lands främsta jugendbyggnad, Centralbadet i Stockholm stod klart ( Läs f.ö. CENTRALBADET. Ett vattenhål i stenstaden. Bokförlaget Legenda AB 1989 ). J. Fred.Olson, arkitekten som ritade och kostnadsberäknade varmbadhuset, hade praktiserat under uppförandet av Centralbadet och kunde därför till sin hemort, Kalmar ta med sig en hel del av de idéer, som gällde för detta badhus. Centralbadet hade Sveriges längsta simbassäng och denna mätte hela 25 yards; som dåtidens tävlingsmått i simsammanhang gällde engelska yard. Sannolikt blev detta mått anledningen till att Kalmars stora simbassäng mätte hela 12,5 yard när den var färdigbyggd och klar. Och den var tack vare sina engelska mått även klassad som officiell tävlingsbassäng. Många är de simtävlingar, som hölls här igenom åren.

4 5. J. Fred Olson utsågs till Kalmars förste stadsarkitekt 1904 och varmbadhuset blev ett av hans första stora uppdrag. De flesta människor tycker än idag att det blev ett av de allra mest lyckade verk han någonsin gjorde. Han skapade under sin trettiotreåriga stadsarkitektperiod ett stort antal andra byggnader i Kalmar och bl.a. i Högsby, som också är synnerligen vackra. Varmbadhuset är kanske det mest utpräglade i den så kallade jugendstilen av alla de hus han ritade. Det är definitivt det mjukaste av dem alla. Så den som tycker om jugend- eller art nouveau stilen, tycker också om gamla varmbadhuset. Många och långa var de diskussioner på ämnet badhus, som under nittonhundratalets början hade hållits av våra dåvarande politiker i Stadsfullmäktige. Enigheten var stor om att Kalmar var i behov av ett nytt varmbadhus men var skulle det byggas och till vilken kostnad? Kattrumpan var alltför ocentralt var det många som ansåg. Floras kulle vore betydligt mera lättillgängligt för gemene man, ansågs det. Nåväl, man enades om att det nya skulle byggas på platsen för det föregående, det första varmbadhuset i Kalmar. Där ligger alltså det badhus vi nu för tiden kallar det gamla varmbadhuset. Till arkitekt utsågs Kalmars förste stadsarkitekt, J. Fred.Olson. Under april 1907 presenterade han så ritningsunderlag tillsammans med sin mycket detaljerade kostnadsuppskattning för byggprojektet.

5 Den kostnadsram man inom Stadsfullmäktige beslutade att acceptera var det hisnande beloppet av nittioåttatusen kronor. Till byggentreprenör utsågs byggmästare N.J.Andersson, Kalmar. 6. Kontraktet mellan Drätselkammaren i Kalmar och Byggmästaren N.J.Andersson undertecknades den 6 juli Intressant att notera är att som borgensmän för entreprenören stod AB Kalmar Kol- och Trävaruaffär tillsammans med Nygärde Tegelbruks AB, Ragnar Jeansson. Till kontraktet hör en synnerligen detaljerad byggnadsbeskrivning, omfattande 28 sidor. Enligt Protokoll från sammanträde i Drätselkammaren 14 februari 1910 uppgick den slutliga, totala kostnaden till etthundranittiotretusen åttahundrafemton kronor ( :-). Att jämföras med en senare, efter kontraktets undertecknande, överenskommen och reviderad kostnads-uppskattning, som uppgick till etthundratolvtusen sjuhundra (orton kronor ( :- ). Foto: Emil Blomberg, KLM. Gamla varmbadhuset nybyggt Lotsstationen uppe på bastionen Regeringen. I den slutliga och definitiva summan ingick dock bland många, många andra, oberäknade poster, det pris man enligt Stadsfullmäktigebeslut lagt ur för förvärfvande af den gamla badhusinrättningen, som inköptes 1905 för kronor minus de 500 kronor man fick tillbaka, när man sedan sålde själva byggnaden. Det hade också på ett tidigt stadium beslutats, men efter det att J.Fred.Olsons ursprungliga kostnadskalkyls presenterats, att man dessutom skulle låta bygga en bassäng om 3 x 4 meter i andraklassens avdelning. Och en av tidens absolut senaste inneprylar, åskledaren, drog på sig en merkostnad av kronor 527:63!

6 Krav på elektrisk belysning tillkom under perioden mellan plan och utförande och bara den drog på sig extra kostnader av 2951: Arbets- och materialkostnader hade stigit mera än beräknat, och, och, och. Så var det då. Och så är det nu! Alla projekt drar på sig större kostnadsmassa än någon någonsin räknar med, är det inte så?

7 Interiör av gamla badhuset i Kalmar Teknik gouache och krita Konstnär: Ann-Cecile Lagerblad Copyright & förlag: Hantverket, Borgholm Foto: Sven Håkansson Vykort

8 Invigning av Varmbadhuset skedde den 1 november Dock var vid tidpunkten för invigningen inga bassänger klara. De hade visat sig läcka och de var inte tätade förrän i slutet av december Detta läckage ledde f.ö. till en rättslig tvist mellan Drätselkammaren och N. J. Andersson; en tvist som fullständigt rättfärdigade entreprenören. 8. Skånska Cementgjuteriet, Carlskrona-filialen fick uppgiften att se till att bassängerna behöll vattnet i fortsättningen. Man arbetade dygnet runt under november och fram till den 22 december, när uppgiften var utförd. Lyckligtvis genomfördes den till full belåtenhet. Och till en icke oväsentlig extra kostnad av kronor 3385:- Nya varmbadhuset i Kalmar. Ca 1910 Vykort Holger Bonderuos Konstförlag, Malmö No 999. PERSONAL Under sammanträde den 30 juni 1909 beslutades i Stadsfullmäktige att följande personal skulle anställas och samtidigt klubbades de behandlingskostnader,som skulle gälla i det nya varmbadhuset: Föreståndarinna, med fri bostad i huset skulle uppbära en årlig lön av kronor 600 Maskinist, som också han skulle bo i huset Eldare 800 Biljettförsäljerska 240 En d:o 240 Badare 800 Manligt badarebiträde 360 Baderskor, sex stycken, däraf två i andra klass à 240: Möjligen kan också någon extra hjälp komma att behöfvas såsom vid tvätten eller dylikt. 9. TJÄNSTER:

9 Priser för de tjänster som varmbadhuset skulle ha att erbjuda föreslogs att bli: I första klassen För begagnande af tvagningsrum och dusch jämte bassäng kr. -:50 För hal&ad kr. -50 För elektriskt ljusbad kr. 2:- För öfvriga bad kr. 1:- Vid köp av minst 10 biljetter till bad i denna klass erhålles 20 % rabatt. Om nauheimerbad anordnas, blir priset å dem detsamma som för elektriska ljusbad. (Författarens kommentar: Nauheimerbad var ett kolsyrebad och namnet kommer ifrån orten Nauheim, som liksom Karlsbad och Marienbad i nuvarande Tjeckien var känt för sin kolsyrehaltiga källa. Kolsyrebad var fram till 1950-talet den främsta hydroterapin vid hjärtsvaghet). I andra klass: För finsk badstu jämte dusch och bassäng kr. -: 25 För karbad kr. -: 60 För hal&ad kr. -: 30 För billighetsbad (finsk badstu, dusch och bassäng) för barn en dag i veckan kr. -: 10 När minst tio biljetter köpas, nedsättes prisen, utom beträffande billighetsbad, med 20%. Följande ingredienser betalas särskilt, nämligen: Salt ( 5 liter per bad ) kr. -: 30 Kli ( 2 kg per bad ) kr. -: 40 Svafvel ( 75 gram per bad ) kr. -: 50 Tallbarrsolja kr. -: 25 Soda ( ½ kg per bad ) kr. -: 10 Pottaska ( ¼ kg per bad ) kr. -: 40 I alla badprisen ingår nödigt linne, dock att lakan eller badkappa,därest sådan önskas vid bad, som kosta 50 öre eller därunder, betalas särskildt med 10 öre. 11.

10 Foto: Rolf Lind, KLM Tjugofem år i renlighetens tjänst. Varmbadhuset i Kalmar jubilerar. Detta var rubriken på en artikel i Barometern Artikeln fortsätter: Varmbadhuset i Kalmar firade i går sitt 25-årsjubileum. Det var nämligen den 1 nov. 1909, som badhuset första gången öppnades för allmänheten. Redan från början fick det en god start. Två dagar efter öppnandet skrev Barometern: Det nya varmbadhuset, som öppnades i måndags, har, såsom det var att vänta, under dessa dagar varit talrikt besökt. Belåtenheten med anordningarna synes ock vara allmän. Egendomligt nog har andra klassens avdelning hittills rönt ojämförligt mindre uppmuntran än första klassens. Andra klassens badavdelning är dock mycket god, för att ej tala om de billiga prisen. Så t.ex. kan man ju där få finsk bastu, varmluftsbad med tvagning, duscher och bassäng (när den blir färdig) jämte badlinne för endast 25 öre eller t.o.m. endast för 20 öre, när ett kuponghäfte köpes. Badhuset var öppet för allmänheten under alla år med undantag av vissa tider under sommaren. Några uppgifter vad gäller antal tjänster under olika år: År 1914 serverades bad. År 1920 hade man uppnått bad och runt denna siffra rörde sig antalet sedan under större delen av 1920-talet. För att toppa med bad under Det glada 20-talet var alltså inte bara sång och dans. Det var en tid för renlighet även vad gällde kroppens lekamen. Och även under depressionsåren i början av 30-talet höll sig kalmarborna rena via antal bad runt

11 Antal bad per 100 innevånare och år: 1914: 180 bad. Med en topp av 218 bad under 1928; en siffra som sedan droppade till strax under 190 för de kommande åren. Fördelningen mellan första och andra klassens bad, var något överraskande till första klassens fördel var relationen 52 vs. 48. För att stadigt öka varje år fram till 1924 då andra klassen passerade förstaklass badande. Toppåret för andra klassen under de första 25 åren, som ju var 1928, var 54,6 %. Men år 1932 vände siffrorna åter till första klassens fördel. Foto: Rolf Lind, KLM Bassängen i 2:a Klass: 3 x 4 meter Herrarna hade mer tid för bad än damerna. År efter år ledde herrarna med procent och under det goda badåret 1928 var relationen 60,5 för herrarna mot damernas 39,5 %. Föga jämlikt med andra ord. Men som sagt, detta berodde nog snarare på det faktum att herrarna tillät sig att ta tid för att gå till varmbadhuset för att träffa kompisar. Medan damerna tog hand om barnen och marktjänsten i hemmet. Så var det nog? Nämnda artikel i Barometern avslutades med: Genom att badrum numera inredas i de flesta nya fastigheter har varmbadhuset en svår konkurrens, men trots detta har de badandes antal icke minskats utan snarare tvärtom. Det bör tilläggas att Kalmar stads varmbadhus står på en ganska hög nivå ifråga om skötseln. Det vore önskligt om den stora allmänheten i ännu högre grad ville begagna sig 13.

12 av detta förnämliga badhus. Härigenom bleve inkomsterna större och vi kunde slippa att få efterräkningar i våra debetsedlar, vilket nu ofta blir förhållandet. Som synes var Barometern på hugget vad gällde kommuninnevånarnas skatteutgifter. Foto: Kerstin Pettersson, KLM En tömd bassäng under de svåra åren Inför nedläggningen av varmbadhuset Den sista dag varmbadhuset kom till användning som ett sådant var den 18 juni Vår politiker hade beslutat att Kalmar var i stort behov av en ny, modern simhall och denna stod klar under 1969 på platsen av vårt nuvarande Äventyrsbad. Beslutet var fattat men man hade inte samtidigt kommit överens om vad det gamla varmbadhuset, det som nu skulle utrangeras, skulle användas till. Det gamla varmbadhuset var svårt nedgånget och i behov av omfattande renovering obeaktat vad det skulle komma att användas till. Under en tioårsperiod stod varmbadhuset tomt. Bara för att förfalla mer och mer. Det gick t.o.m. så långt att delar av bottenplanet användes av brandkåren som träningslokal för sina rökdykare! Ett otal förslag avlöste varandra genom åren men nu i efterhand verkar det som om våra politiker hade svårt för att engagera sig vare sig djupt eller långsiktigt. Ett evigt tyckande publicerades då och då i vår lokalpress. Ett ständigt rivningshot förordades av vissa av våra folkvalda. Ena dagen hade fastighetsnämnden beslutat att gamla varmbadhuset skulle rivas! Och andra dagen var det knappast troligt att fastighetsnämnden var beredd att ge rivningslov. Andra tjänstemän höll emot. 14.

13 Foto: Rolf Lind, KLM Bord och stolar i foajén GAMLA BADHUSET RIVS om nämnd får som den vill! Detta var en rubrik i Östra Småland på Lucia-dagen i december Fastighetschefen i Kalmar kommun Bror Kihlberg ville att något annat skulle hända. Ingen rivning!! Å andra sidan konstaterade Bror Kihlberg att huset inte bara kunde stå och förfalla. Det finns risker. Och vi kan inte betala en vaktmästare för ett tomt hus. Gunnel Forsberg Warringer, antikvarie på länsmuseet var också hon emot ett rivningsbeslut. Varmbadhuset är det vackraste jugend-hus vi har i Kalmar. Detaljerna är mycket fina. Det tar emot att tillstyrka en rivning. ( Östra Småland ) Fortsätter Gunnel Forsberg Warringer: Enligt lagen är varmbadhuset ett klart svartbygge! Man får inte bygga hus över fornminnen. Marken det gamla varmbadhuset ligger på är ett fornminne: området tillhör bastionen Regeringen och därmed ska varmbadhuset rivas och bastionen återställas! Men riktigt så enkelt är det nu inte. Husets kulturvärde och helhetsbilden motiverar att det gamla varmbadhuset blir kvar. På sådan mark skulle alltså inget bygge ha fått uppföras över huvud taget. Men samtidigt konstaterade Gunnel, att nu var ju bygget på plats och då gällde det att bevara detta jugendminne med alla medel. Barometern konstaterar: 15.

14 Byggnadsnämnden vill rusta upp varmbadhuset Byggnadsnämnden i Kalmar beslöt på torsdagen föreslå kommunstyrelsen att man skall utreda möjligheterna att bevara gamla varmbadhuset på Kvarnholmen. Fastighetsnämnden beslöt den 11 december 1973 att badhuset skall rivas, ett beslut som byggnadsnämnden anser alltför hastigt påkommet. Vår dåvarande stadsarkitekt, Ulf Liedström, var också han en stark förespråkare för att vi skulle behålla varmbadhuset och han kämpade verkligen för att det skulle behållas för ett eller annat användningsområde. Ulf Liedström tog stöd av Barometern-medarbetaren Guni'a Petri vid ett sammanträde i byggnadsnämnden, där hon berättade om byggnadens estetiska och kulturhistoriska värden. I avslutningen av rubricerad Barometern-artikel skriver Ulf Liedström: Det måste med skärpa framhållas att byggnadsnämnden borde höras i ärendet. Inom kommunen pågår ett omfattande arbete med centrumplanering. Planarbetet är inriktat på bevarande. Det är angeläget att kommunen inte genom egna åtgärder i förtid undanrycker grundvalarna för sin egen centrumplanering. Dessa var tunga och träffande ord! Guni'a Petri hade skrivit sin tre-betygsuppsats Jugendhus i Kalmar i Konstvetenskap vid Stockholms universitet hösten 1973 om J.Fred.Olson och hans verksamhet i Kalmar, och hon hade i denna uppsats verkligen betonat värdet av varmbadhuset. Guni'a Petris uppsats är f.ö. av största intresse än idag och den kan studeras som ett sammandrag i artikelform i KALMAR LÄN 1974; Årsbok för kulturhistoria och hembygdsvård Årgång 59. Sidorna Uppsatsen rekommenderas för alla som är intresserade av jugendepoken i allmänhet och för stadsarkitekt J. Fred.Olson i synnerhet. Exempel på alla de förslagsalternativ som kom upp under de år varmbadhuset stod tomt var bl.a: Hälsovårdsnämnden ville använda det som karantänsstation! Ungdoms-och fritidsgård, konstnärskollektiv, kommunal tvättstuga, vandrarhem, föreningslokaler, kontorslokaler, auktionslokaler var bara några av de mera seriöst diskuterade förslag som lades fram i olika sammanhang. Men: det skulle kosta stora summor att restaurera upp den svårt sargade byggnaden och pengar fattades, redan då. Därför hoppades våra politiker i det längsta att någon spekulant skulle ta över ansvaret för fastigheten mot att reparations- och kostnadsansvaret kunde tas över av någon seriös spekulant. Man hade räknat på vad det skulle kosta staden bara att riva varmbadhuset och redan denna kostnad skulle uppgå till minst nittiotusen kronor! Tiden gick och inget hände 16.

15 Foto: Kerstin Pettersson KLM Diskussionerna fortsatte men av säkerhetsskäl blev man under 1974 tvungen att riva skorstenen på varmbadhusets baksida. Den lutade alltför djärvt och risken var överhängande att den skulle rasa av sig själv och då kunde människor komma till skada. Och i denna veva ville landsantikvarie K G Pettersson att man skulle göra om varmbadhuset till vandrarhem med bibehållen bassäng och med hytterna ombyggda till övernattningsbås. Ett förslag som fick medhåll från turistdirektör Wiola Fernva'. Och reumatikerföreningen önskade att behålla varmbadhuset som badhus. Tänk att få ett hälsocenter ytterst på Kattrumpan med uppvärmd bassäng. Om varmbadhuset byggdes om till hälsocenter kunde man behålla karaktären av badhus det billigaste alternativet alltså.!977 skrev Lidia Kvist, en blivande arkitekt, sin tre-betygsuppsats om varmbadhuset. Huset bör kunna användas till exempelvis fritidsgård, barndaghem, kontor, bostadsfastighet, varmbadhus, vandrarhem, rehabiliteringscentral för t.ex. Långvårdskliniken, restaurang- och mathus, hantverkshus eller konstnärskollektiv. Konstnär Bengt Ågren, Kalmar tillsammans med Konstmuseets intendent Erik Broman hade idéer om att använda varmbadhuset som en kollektiv verkstad. En sådan skulle verka stimulerande på kulturella klimatet, påpekade Bengt. Som grupp skulle man kunna bjuda in kulturpersonligheter till verkstaden. Man kan tänka sig utställningar och i samband med dem debattkvällar, materialdemonstration, bildvisningar och filmer. Naturligtvis skulle också skolorna ha möjlighet att besöka verkstäderna för att få ett hum om hur olika konstnärer arbetar, fortsatte Bengt Ågren. 17.

16 TVÄTTERIET som blev den första Andelstvätten i Kalmar GENOMBROTTET Byggnadsvårdsutredningen betänkande: I Barometern den 3 oktober 1979 återfinns rubriken : Så kan kulturhus bevaras! I nyutkomna Byggnadsvårdsutredningens betänkande Kulturhistorisk bebyggelse värd att vårda ser man nästan drömmen förverkligad. Här beskrivs förslag som bl.a. gör det möjligt för privatpersoner att våga satsa på gamla hus. Utredningen arbetar med a/ lån, b/ bidrag och c/ skatter. Lånen var de kulturhistoriska morötterna. Genom Bostadsstyrelsen kan man få förhöjt låneunderlag eller ett kulturhistoriskt tilläggslån. Bidrag kunde utgå till objekt som inte själva ger avkastning, d.v.s. själva kan försörja sig. Skatterna slutligen kunde befrias från de statliga garantibeloppen. Avdragsrätt för samtliga renoveringar var en annan tilltänkt lättnad. I artikeln nämns varmbadhuset som ett av de exempel som skulle kunna bli föremål för att ges de lättnader som Byggnadsvårdsutredningen föreslår. Under tiden som Byggnadsvårdutredningen arbetades fram gick nu, äntligen, varmbadhuset in i en konstruktiv fas. Fastighetsnämnden i Kalmar kommun fattade beslut i augusti 1978 om att kontakta intresserade företag/personer som uttryckt önskemål om att få överta ansvaret för en ombyggnad av varmbadhuset.

17 18. INTRESSENTER att överta ansvaret för gamla varmbadhuset: Redan i slutet av 1978 hade det presenterats tre spekulanter, som alla varit i kontakt med Fastighetskontoret för att uttrycka sitt intresse av att köpa varmbadhuset för ett eller annat ändamål. De hade alla lämnat detaljerade ritningar, användningsförslag samt kostnadsförutsättningar för sina resp. ombyggnads- och användningsförslag. Två av dessa nämligen By&konsult B A Bengtsson Aktiebolag och fru Gize'a Pa'ay, leg. sjukgymnast, ansågs vara de intressenter, vars förslag stred minst emot den detaljerade programskiss, daterad , Fastighetskontoret lämnat ut. Förslag Bengtsson - Byggnadsnämndens yttrande till Stadsarkitektkontoret - hade för avsikt att rusta upp byggnaden samt förvalta den i egenskap av en kombination av kontorslokaler, bostadslägenheter samt en utställningslokal. Förslag Pallay innebar att simhallen och entréhallen skulle bevaras till sin tidigare funktion. Byggnaden var avsett att användas till badanläggning, gymnastiklokal, sjukgymnastik samt utrustas med två bostadslägenheter. Landantikvarien Torbjörn Sjögren rekommenderar i sin skrivelse till Fasighetskontoret att Förslag Pallay ska ges företräde. Båda förslag i slutomgången ansågs vara i det närmaste jämförbara ur byggnadsteknisk synpunkt. Alternativ Pallay tar däremot hänsyn till byggnadens ursprungliga funktion och det förslaget ansågs dessutom inte privatisera byggnaden på samma sätt som Bengtsson. Efter diverse turer utsågs därefter förslag Pallay som vinnare. Beroende på privata omständigheter, tvingades tyvärr fru Gizella Pallay att omgående tacka nej till erbjudandet att ta över varmbadhuset. Tänk så visionärt hennes tänkande var, när man nu ser alla de verksamheter, som växer upp i motionsrörelsens tidevarv! Och den välsignelse hennes lösning hade inneburit för reumatiker och andra patienter i behov av vattenterapi. Och vilket läge detta Spa & Gym hade fått! Men senare bostadsrättsinnehavare är å andra sidan att gratulera.

18 19. Foto: Kerstin Pettersson, KLM Kapitäl med brushanar. Bildhuggare J.A.Schmid Budet gick därmed till Byggkonsult AB B A Bengtsson, som varit den mest seriösa intressenten tillsammans med fru Gizella Pallay. B A Bengtsson drog sig emellertid ur projektet beroende på att kostnaderna sedan förra kalkylen som gjordes 1978 dragit i väg alltför kraftigt. Dubbeldevalveringen 1977 med 6 resp.10 % hade nu i efterhand visat sig påverka kostnaderna i samhället. Till dåvarande regeringspolitikers stora förvåning. Byggkostnaderna hade stigit med 35 procent under tiden oktober 1978 december Plus andra tillkommande kostnadsökningar med 15 procent per år under byggnadstiden. Diskontot hade höjts från 6,5 % till 10 %! Hyreskostnaderna hade stigit med 21 procent. Byggnaden hade i mellantiden blivit föremål för ytterligare förstörelse, vilket skulle medföra extra reparationskostnader för B A Bengtsson. Det var med andra ord en rad faktorer som låg bakom B A Bengtssons beslut att inte ge sig in i projektet vid denna tidpunkt. Men när framtiden för varmbadhuset än en gång verkade vara utom allt hopp kom så till slut räddningen för fastigheten! Gamla varmbadhuset räddas för eftervärlden! By&mästare Göran Johansson, som tagit över By&nadsfirma Arne Lö%vist AB gav sig in i gamla varmbadhuset. Bildligt talat!

19 Han åtog sig att bygga om varmbadhuset till 9 byggrättslägenheter samt en kontorslokal i källarplanet. 20. Byggkonsult B A Bengtsson AB utförde alla konstruktionsritningar och beräkningsarbete. Arkitekt Ivar Petersson, även han kom från B A Bengtsson, stod för det arkitektarbete, som krävdes för att omvandla de gamla badhuslokalerna till moderna lägenheter. Ombyggnaden finansierades genom att en bostadsrättsförening bildades. Kalmar kommun var med i styrelsen via sin fastighetschef Bror Kihlberg, som utsågs till ordförande i föreningen. Tack vare detta arrangemang gick det lättare att få vissa lån. Kalkylen för hela ombygganden baserades sedan på statliga lån. Och jakten på den tidens mest attraktiva lägenheter i Kalmar hade gått igång! Medio 1981 gick telefonerna varma hos Lö)vists Byggnadsfirma AB. Enligt en artikel i Barometern i augusti 1981 var därmed drömmen om ett kombinerat atrium- och trapphus med bevarande av badhusets bassäng borta. Entrén skulle bevaras med sina vackra sandstensarbeten, som 1909 utfördes av bildhu&are Josef Anton Schmid. Trappan upp till entréhallen liksom det fina golvet i trapphallen med sittbänkarna skulle också bevaras. Liksom den vackra, breda trappan upp till andra plan, som är byggd i marmorcement; en produktvariant som togs fram av Skånska Cementgjuteriet i början av 1900-talet och som även var det material som kom till användning vid huggningen av det, för alla varmbadhusbesökare, välkända valrosshuvud som sprutade ut returvattnet i bassängens ena kortände. Varmbadhusets huvudbassängavdelning - den södra delen av fastigheten - gjordes om till fyra lägenheter i två plan, en trerummare plus kök och en fyrarummare plus kök i vardera våningen. I övrigt tillkom två, stora fyrarummare på första resp. andra plan i norra delen samt en mindre lägenhet inåt gården på första plan. Samt byggdes en trerummare på andra plan inåt gården. Längre fram under projektets gång tillkom så slutligen den nionde lägenheten på vindsplan åt norr.

20 21. Foto: Rolf Lind, KLM Den vackra trappan i marmorcement; ett nytt material i början av talet, som inte längre tillverkas. Trappan ledde till Karbad för Damer. Bildhuggare J.A.Schmids Brushane på väggen mittemot kapitälet t.v.

21 22. Foto: Kerstin Pettersson, KLM RECEPTION T.h. dörr till 1:a klass karbad, t.v. trappa till karbad för damer. Den vackra trappan är utförd i marmorcement; ett nytt material i början av 1900-talet som inte tillverkas längre. I vanlig ordning försenades projektet beroende på olika faktorer. Men när signaturerna väl var undertecknade på kontraktet mellan Byggnadsfirma Arne Lö)vist AB, och Bostadsrättsföreningen Bastionen den 9 juni 1982, sedan gick det undan! Byggmästare Göran Johansson höll ett beundransvärt högt tempo tillsammans med sina 16 arbetare och man stod för totalentreprenaden, som innefattade all ombyggnad med alla de moment denna innebar. Man hade faktiskt redan i slutet av februari samma år börjat med att rensa ut i de svårt sargade lokalerna. Dessa var i ett bedrövligt skick och man var sysselsatta under flera veckor bara med att städa ut och slänga gammal bråte som låg slängd överallt runt om i byggnaden. Taket var delvis utsatt för röta, fuktskadorna var omfattande, vandaliseringen var stor eftersom huset stått tomt och blivit tillhåll för inkräktare av varierande slag under de dryga 10 år huset stått tomt. Stommen i huset var i bra skick och väggarna var tjocka, stabila och utan sättningar! Varmbadhuset var ett av de första husen i Kalmar som byggdes med betongbjälklag. I bottenplanet blev den forna tork- och mangelavdelningen omvandlad till hobbylokaler och förråd. Tvättstuga för bostadsrättsföreningens medlemmar gavs det givetvis också plats för.

22 I en del av förstaklass bassängens utrymme. 23. Som en intressant uppgift kan nämnas att gamla varmbadhusets tvättavdelning någon gång under nittonhundratrettiotalet blev kalmarbornas första andelstvätt.uppgiften har lämnats av Skotte Linde, som håller reda på vårt gamla Kalmar. Den första december 1982 blev det inflyttning för de lyckliga bostadsrättsinnehavare som i slutomgången blivit erbjudna tecknade lägenheter. Det var mellan 50 och 60 intressenter i slutomgången som anmält intresse för att köpa en bostadsrätt och det blev Fastighetskontoret som slutligen fick fördela ut lägenheterna. De ursprungliga bostadsrättsinnehavare, varav endast en familj fortfarande finns kvar, samarbetade därefter under flera år med att tillsammans åtgärda en mängd, kvarvarande detaljer. Exempelvis skulle trädgården åtgärdas, pannrummet tömmas för att byggas om till gemensamt konferenslokal etc. Detta stärkte samhörigheten hos nybyggarna och de var alla med all rätt nöjda med och stolta över sitt annorlunda och högst centrala och ändå lugna boende i ett gammalt för alla kalmarbor väl känt varmbadhus. Nära till bad- och båtbrygga strax utanför husets båda långsidor. Samt utsikt ifrån egen trädgård över Kattrumpebadet, Ängö, Varvsholmen, Laboratorieholmen, Ölandsbron med Kalmarsund och dessutom Öland i fonden! I ett läge med bara några hundra meter att gå till Storgatan och Stortorget i Kalmar. Illustration ur Kalmar vid $ärdar och sund. Kalmar Sund Tryck AB, Text : Skotte Linde. Foto: Anders Johansson Slutet gott. Allting gott! Men nog tog det tid för vårt kära gamla varmbadhus att komma till ro. Just i dagarna, under januari 2008 har en ny fas inletts för gamla varmbadhuset. Kontorslokalen i bottenplanet håller på att byggas om för att sammanslagen med föreningens f.d. sammanträdeslokal ombildas till en stor lägenhet. När denna ombyggnad väl är färdig så kommer gamla varmbadhuset att bli ett komplett bostadshus om tillsammans 10 bostadsrättsinnehavare. Kalmar i februari Jim Sundström

23 Bilaga 1. Foto: Rolf Lind, KLM Portalen över entrén till Gamla varmbadhuset.

24 SUSANNA I BADET Bildhuggare J.A.Schmid. Material: gotländsk sandsten. Bilaga 2. Det vackra glastaket med målad dekor, som man kunde beundra, under sin ryggsimtur i 1:a klass bassängen.

25 Bilaga 3. VALROSSEN som sprutade ut returvattnet i bassängens östra kortände finns nu att beskåda i trädgården till Bostadsrättsföreningen BASTIONEN. Den är huggen av bildhuggare J.A.SCHMID ur materialet marmorcement.

26 Bilaga 4. Skylttext: Gunnar Magnusson; f.d. stadsarkitekt och ordförande i Kalmar stads Hembygdsförening. Foto: Jim Sundström

Kattrumpan 96 kvm 4 r o k. En bostadsrätt utöver det vanliga. Gamla vaktmästarbostaden i anrika varmbadhuset.

Kattrumpan 96 kvm 4 r o k. En bostadsrätt utöver det vanliga. Gamla vaktmästarbostaden i anrika varmbadhuset. Kattrumpan 96 kvm 4 r o k En bostadsrätt utöver det vanliga. Gamla vaktmästarbostaden i anrika varmbadhuset. Pontuz Löfgren i Kalmar En för alla - alla för en. Kanske är det idag du finner den bostad som

Läs mer

Vissa konstruktiva ändringar gjordes i huset, bl.a. revs en betongsilo från 1950-talet och husets övre del, som var vattenskadad, byggdes om.

Vissa konstruktiva ändringar gjordes i huset, bl.a. revs en betongsilo från 1950-talet och husets övre del, som var vattenskadad, byggdes om. BESKRIVNING AV PROJEKT LAGERHUSET, ESLÖV HISTORIA I slutet av första världskriget rådde livsmedelsbrist i Sverige. Riksdagen beslutade då att på nio platser i landet med järnvägsanknytning uppföra lagerhus

Läs mer

SANKT ANNA SKOLA HISTORIK

SANKT ANNA SKOLA HISTORIK SANKT ANNA SKOLA HISTORIK Sankt Anna skola byggdes 1902 och kallades då för Kyrkskolan. Innan dess bedrevs undervisningen i den intilliggande Sockenstugan. År 1843 beslutade Skällvik och Sankt Anna Capell

Läs mer

Återrapportering av e-förslag Provisoriskt badhus Ärende 14 KS 2017/345

Återrapportering av e-förslag Provisoriskt badhus Ärende 14 KS 2017/345 Återrapportering av e-förslag Provisoriskt badhus Ärende 14 KS 2017/345 Sida 165 av 225 Tjänsteskrivelse 1(2) 2018-01-16 Dnr: KS 2017/345 Kommunstyrelsen Återrapportering av e-förslag Provisoriskt badhus

Läs mer

historien om jaktvillans resa nedför berget

historien om jaktvillans resa nedför berget historien om jaktvillans resa nedför berget Det var en gång... Runt förra sekelskiftet var jakt och friluftsliv mycket populärt bland överklassen. På den tiden var Åre en kurort. Högsäsong var sommartid

Läs mer

Georg Karlsson och hans lanthandel. Referat ur artikel i Norrtälje tidning 4 augusti 1970

Georg Karlsson och hans lanthandel. Referat ur artikel i Norrtälje tidning 4 augusti 1970 1 Georg Karlsson och hans lanthandel. Referat ur artikel i Norrtälje tidning 4 augusti 1970 Avskrivet av Bertil Malmfält 2012-11-16 Georg Karlsson har samlat ihop olika varor till butiken i mer än trettio

Läs mer

FASTIGHETSMARKNADENS REKLAMATIONSNÄMND

FASTIGHETSMARKNADENS REKLAMATIONSNÄMND Beslut fattade vid FRN:s sammanträde den 13 juni 2019 FRN 4/19 En uppdragsgivare gjorde gällande att mäklaren inte hade lämnat lägenhetens koordinater till Hemnet, vilket medförde att den inte var sökbar

Läs mer

Svar på E-förslag om Provisoriskt Badhus Ärende 12 BN 2017/278

Svar på E-förslag om Provisoriskt Badhus Ärende 12 BN 2017/278 Svar på E-förslag om Provisoriskt Badhus Ärende 12 BN 2017/278 Sida 41 av 121 Tjänsteskrivelse 1(1) 2017-11-03 Dnr: BN 2017/278 Bildningsnämnden Svar på e-förslag om provisoriskt badhus Förslag till beslut

Läs mer

Arbetsgruppen Rädda Lillsjöparken

Arbetsgruppen Rädda Lillsjöparken Nyhetsbrev från Arbetsgruppen Rädda Lillsjöparken Maj 2006 Lillsjöparken sluter sig som en grön ring kring Lillsjön i Ulvsunda. Den är en omistlig del i Lillsjöns rekreationsområde och måste bevaras för

Läs mer

Tomteboda stationshus

Tomteboda stationshus Tomteboda stationshus Antikvarisk kontroll vid rivning, Tomteboda stationshus, Solna socken, Solna kommun, Uppland Kersti Lilja Rapport 2006:17 Tomteboda stationshus Antikvarisk kontroll vid rivning, Tomteboda

Läs mer

Kungsholms fort. Karlskrona kommun. Inventering av interiörer. Blekinge museum rapport 2004:14 Torgny Landin

Kungsholms fort. Karlskrona kommun. Inventering av interiörer. Blekinge museum rapport 2004:14 Torgny Landin Kungsholms fort Karlskrona kommun Inventering av interiörer Blekinge museum rapport 2004:14 Torgny Landin Innehåll Inledning. 3 Linje 1-9. 3 D1 Norra befälshuset (41).. 4 D2 Södra befälshuset (42).. 4

Läs mer

Landström Arkitekter har ritat flerbostadshuset på Brännö.

Landström Arkitekter har ritat flerbostadshuset på Brännö. Landström Arkitekter har ritat flerbostadshuset på Brännö. 12 www.byggfakta.se BYGGDE SITT EGET FLERBOSTADSHUS Byggemenskaper blir allt vanligare i Sverige. En av pionjärerna inom projektformen är Anna-Karin

Läs mer

Husen. Lumphuset är fortfarande en del av pappersbruket.

Husen. Lumphuset är fortfarande en del av pappersbruket. Vad finns det egentligen att se i en bruksmiljö? En hel del gamla hus, men vad kan de berätta? Många av husen har spännande namn. Vad är till exempel en Kölna och ett spruthus? Här kan du bland annat läsa

Läs mer

Miljö- och byggförvaltningen 2010

Miljö- och byggförvaltningen 2010 Miljö- och byggförvaltningen 2010 Till dig som har hus i Stjärnsund Denna broschyr vänder sig till dig som har hus i Stjärnsund. Eftersom Stjärnsund är en unik kulturmiljö tog kommunen 1994 fram områdesbestämmelser,

Läs mer

9nyheterna. gratisgratisgratis. 50-årsjubileet. Bredbandsavtalet. Radiatorer. Dessutom

9nyheterna. gratisgratisgratis. 50-årsjubileet. Bredbandsavtalet. Radiatorer. Dessutom 9nyheterna r r 50-årsjubileet Bredbandsavtalet Radiatorer Dessutom gratisgratisgratis 19NYHETERNA No 2-2012 Ordföranden har ordet En pigg 50-åring! av Kjell Sunnerud I det här numret av 19nyheterna finns

Läs mer

6.4 Ö4 Nordgård (Ögården) Sandvik

6.4 Ö4 Nordgård (Ögården) Sandvik 6.4 Ö4 Nordgård (Ögården) Sandvik Området på nordvästra delen av Hamburgö heter egentligen Nordgård men går numera under namnet Ögården. Det är ett område med odlings- och betesmark med stengärdsgårdar.

Läs mer

Lindöskolan i Kalmar

Lindöskolan i Kalmar Lindöskolan i Kalmar Bebyggelsehistorisk utredning Gäddan 1, Kalmar stad och kommun, Kalmar län, Småland Veronica Olofsson KALMAR LÄNS MUSEUM Byggnadsantikvarisk rapport november 2011 Lindöskolan i Kalmar

Läs mer

Utredning om KabelTV och bredband

Utredning om KabelTV och bredband Utredning om KabelTV och bredband Bakgrund Vår nuvarande leverantör av kabeltv, ComHem AB, har sagt upp sitt avtal med oss till 2004-11-15. Man har gjort det mot två bakgrunder: 1. Vårt nät är gammalt

Läs mer

Topphemligt Boende. Text Cecilia Öfverholm Foto Frederik Vercruysse

Topphemligt Boende. Text Cecilia Öfverholm Foto Frederik Vercruysse Topphemligt Boende Från övergivet hus till lyxbostad, galleri, restaurang och boutique. Graanmarkt 13 i Antwerpen blev Ilse Cornelissens och Tim Van Gelovens drömprojekt. Text Cecilia Öfverholm Foto Frederik

Läs mer

Örebro stad. Kulturvårdsnämnden.

Örebro stad. Kulturvårdsnämnden. Örebro stadsarkiv Arkivförteckning Örebro stad. Kulturvårdsnämnden. 2016-04-07 Historik Verksamhetstid 1945-1966, handlingarna omfattar tiden 1944-1966 Motion i Stadsfullmäktige 24 maj 1944Herrarna Ruben

Läs mer

Fränsta sim- och sporthall

Fränsta sim- och sporthall 2019-06-18 1 (6) Fränsta sim- och sporthall Bakgrund Fränsta Sim-och sporthall byggdes 1968. Under ett antal år har behovet av renovering och utveckling av simhallen diskuterats. I slutet av 2017 gjordes

Läs mer

Föredragande borgarrådet Kristina Alvendal anför följande.

Föredragande borgarrådet Kristina Alvendal anför följande. PM 2009: RIII (Dnr 313-1841/2009) Förslag till byggnadsminnesförklaring av Carl Eldhs ateljé Kråkvillan 24, med tillhörande trädgård inom fastigheten Vasastaden 1:64, Bellevue Stockholm Remiss från Länsstyrelsen

Läs mer

Kommentarer, synpunkter och frågor på vår skrivelse ställes bäst till vår epostadress

Kommentarer, synpunkter och frågor på vår skrivelse ställes bäst till vår epostadress 2018-08-07 Denna skrivelse har avfattats av Styrelsen för Sundby Vägförening i Brottby. Den är ett led i våra försök att bryta ett dödläge i vår Förenings förhandlingar med Vallentuna Kommun om deras övertagande

Läs mer

Doktorn 5. Svend och Hannes hus i Laholm

Doktorn 5. Svend och Hannes hus i Laholm Doktorn 5 Svend och Hannes hus i Laholm Källor och litteratur Edén, Michael, Porträtt av en vän, By ACTH 1987:6. Lundborg, Lennart, Svend Bögh-Andersen en arkitekt som präglat Laholm, Gamla Laholm 2003.

Läs mer

Ålstensgatan i Ålsten

Ålstensgatan i Ålsten Seminarium hösten 2013 Radhus från 1900-talet hur bevarar man tidstypisk arkitektur? Radhus på Ålstensgatan i Ålsten Kerstin Wickman Seminarium anordnat på initiativ av Arkitekter i Sverige, AIS, i samarbete

Läs mer

BO i FÖRSLÖV. Vi bygger för framtiden BÅSTADHEM LINÄNGEN. Nya toppmoderna lägenheter, nära service och natur

BO i FÖRSLÖV. Vi bygger för framtiden BÅSTADHEM LINÄNGEN. Nya toppmoderna lägenheter, nära service och natur BO i FÖRSLÖV Vi bygger för framtiden BÅSTADHEM LINÄNGEN Nya toppmoderna lägenheter, nära service och natur FÖRSLÖVS HISTORIA Efter istiden hade människor vandrat in söderifrån via en fast landbrygga från

Läs mer

Prospekt 2019: Hästhagavägen 10

Prospekt 2019: Hästhagavägen 10 HÄSTHAGAVÄGEN Ett nytt hem Nu finns det en unik möjlighet att uppföra en nybyggd villa om 206 kvm på attraktiva i Varberg. Villa Hästhaga Nyproduktion på i Varberg Fantastisk vy över Varbergs fästning

Läs mer

Kallelse- och föredragningslista

Kallelse- och föredragningslista 2009-02-12 Kallelse- och föredragningslista Sammanträde med Enligt uppdrag av Fastighetsnämnden Ordförande Göran Landerdahl Sammanträdesdatum Torsdagen den 19 februari 2009 Plats och tid Sammanträdesrum

Läs mer

Platsen för bastionen Gustavus Primus Då och nu

Platsen för bastionen Gustavus Primus Då och nu Platsen för bastionen Gustavus Primus Då och nu Faktasammanställning Kvarnholmen 2:5 Nicholas Nilsson KALMAR LÄNS MUSEUM Kulturhistorisk studie 2009:2 Gärdslösa kyrka Kalmar läns museum Platsen för bastionen

Läs mer

Beslut om byggnadsminnesförklaring av Västergården, Askesta 5:2, Söderala socken, Söderhamns kommun

Beslut om byggnadsminnesförklaring av Västergården, Askesta 5:2, Söderala socken, Söderhamns kommun BESLUT 1 (2) 2008-05-12 Dnr 432-11184-06 delgivningskvitto Kulturmiljöenheten Ingela Broström Tel: 026-1712 64 ingela.brostrom@x.lst.se Beslut om byggnadsminnesförklaring av Västergården, Askesta 5:2,

Läs mer

52 3/2010 INTERIÖR TIMMERHUS

52 3/2010 INTERIÖR TIMMERHUS Det nya våningsplanet timras först upp under tak för att inte stockarna ska bli fuktiga av regn. Att stommen timras under tak är ett av kraven för att den ska räknas som q-märkt. 52 3/2010 Bygg ut uppåt

Läs mer

Foto Berne Gustafsson. SÖDRA KYRKOGÅRDEN år

Foto Berne Gustafsson. SÖDRA KYRKOGÅRDEN år Foto Berne Gustafsson SÖDRA KYRKOGÅRDEN 1863-2013 150 år Foto över Södra kyrkogården 150 års jubileum Södra kyrkogården Lördag den 7september kl. 11.00-14.00 Kl. 11.00 Musikstund utmot havet intill röda

Läs mer

Medborgardialog om framtidens äldreboende

Medborgardialog om framtidens äldreboende Mötet hölls torsdagen den 10 november 2016 klockan 18-20 på Lyktan i Arjeplog. Cirka 80 personer deltog. Demokratiberedningen genom ordförande Kurt Burman var arrangör. Ingela Lekfalk från Luleå var inbjuden

Läs mer

till modern funkis Nathalie Carlsson Ejgil Lihn Vå r t N ya H u s Vå r t N ya H u s

till modern funkis Nathalie Carlsson Ejgil Lihn Vå r t N ya H u s Vå r t N ya H u s Från kontor till modern funkis Luise Ljungby och Rasmus Kjær hade bott mitt emot det gamla kontoret som tillhörde Århus universitet i ett år när det blev till salu. Trots att de bara hade bott i sitt dåvarande

Läs mer

Byggnadsminnesförklaring av byggnader i kv Bajonetten i Haga Inom fastigheterna 29:1 och 29:9 i Göteborg

Byggnadsminnesförklaring av byggnader i kv Bajonetten i Haga Inom fastigheterna 29:1 och 29:9 i Göteborg 1(6) Kulturmiljöenheten Lena Emanuelsson 010-22 44 555 lena.emanuelsson@lansstyrelsen. se Delg.kv Brf, Ada, Mikael Salo Mikael.salo@volvo.com Byggnadsminnesförklaring av byggnader i kv Bajonetten i Haga

Läs mer

Byggnadsminnesförklaring av Vintrosa prästgård, Vintrosa prästgård 1:9, Vintrosa socken, Örebro kommun, Närke, Örebro län

Byggnadsminnesförklaring av Vintrosa prästgård, Vintrosa prästgård 1:9, Vintrosa socken, Örebro kommun, Närke, Örebro län 1(5) Raoul Hjärtström Direkt: 010-224 84 67 raoul.hjartstrom@lansstyrelsen.se Fax: 010-224 81 31 Tysslinge församling Skolgatan 12 719 30 Vintrosa För kännedom till: Riksantikvarieämbetet Lantmäterimyndigheten

Läs mer

H1b. J, -l. ~ Område inom vilket gällande detaljplan upphävs. Antagen av Byggnadsnämnden den 16 juni 1997. Laga kraft den 11 juli 1997.

H1b. J, -l. ~ Område inom vilket gällande detaljplan upphävs. Antagen av Byggnadsnämnden den 16 juni 1997. Laga kraft den 11 juli 1997. GRÄNSBETECKNING ~ Område inom vilket gällande detaljplan upphävs UPPHÄVANDE AV DETALJPLAN FÖR (del av Nätersäter 1 :6) I ÖGLUNDA FÖRSAMLING, SKARA KOMMUN UPPRÄTTAD DEN 28 MAJ 1997 ÖVRIGT Grundkartan utgörs

Läs mer

Hur bevara och utveckla innerstadens värden, kärnan i Stockholms identitet?

Hur bevara och utveckla innerstadens värden, kärnan i Stockholms identitet? Norrmalmsmoderaternas Stadsbyggnadsgrupp Hur bevara och utveckla innerstadens värden, kärnan i Stockholms identitet? Ulf Johannisson www.ulfjohannisson.se Exempel: Kvarteret Riddaren Pågående planering

Läs mer

DEMOKRATISK KAPITALBILDNING

DEMOKRATISK KAPITALBILDNING DEMOKRATISK KAPITALBILDNING Av civilekonom CARL LEISSNER DIREKTÖR AxEL IVEROTH i Sveriges Industriförbund gjorde för kort tid sedan ett uttalande om kapitalbildningen under 60-talet. Han framhöll bl. a.

Läs mer

Detaljplanen upprättad jan 2008 av samhällsbyggnadskontoret Oskarshamns kommun. Detaljplan för del av Figeholm 3:1 Högskulla gård

Detaljplanen upprättad jan 2008 av samhällsbyggnadskontoret Oskarshamns kommun. Detaljplan för del av Figeholm 3:1 Högskulla gård Uppdragsbeslut 2007-12-12 Samrådsbeslut 1 2008-03-11 Samrådsbeslut 2 2008-08-15 Figeholm, Oskarshamns kommun Upprättad av samhällsbyggnadskontoret jan 2008 SAMRÅDSREDOGÖRELSE samråd 2 Detaljplanen upprättad

Läs mer

Torpet Solbaddet. Anders Jonsson Rapport 2006:32

Torpet Solbaddet. Anders Jonsson Rapport 2006:32 Torpet Solbaddet Fotodokumentation, metalldetektering samt dendrokronologisk datering inför rivningen av torpet Solbaddet, Norra Begravningsplatsen, Solna socken och kommun, Uppland Anders Jonsson Rapport

Läs mer

Grafiska museets historik

Grafiska museets historik Grafiska museets historik Några av våra maskiner Överst: Vingheidelbergare. Till höger: Sättmaskin. Museets historik Av STIG NILSON Ve det land som glömmer sin historia, har någon sagt. Orden kan säkert

Läs mer

Byggnadsminnesförklaring av F.d. Ridhuset på Karolinska skolan i Örebro, Kv Husaren 2, Olaus Petri församling, Örebro kommun, Närke, Örebro län

Byggnadsminnesförklaring av F.d. Ridhuset på Karolinska skolan i Örebro, Kv Husaren 2, Olaus Petri församling, Örebro kommun, Närke, Örebro län 1(4) BESLUT 2016-09-05 Dnr: 432-3745-2016 Raoul Hjärtström Direkt: 010-224 84 67 raoul.hjartstrom@lansstyrelsen.se Fax: 010-224 81 31 Futurum Fastigheter Pappersbruksallén 1 702 15 Örebro För kännedom

Läs mer

Gällande Titanias ROT-avdragsmodell vid stambyten

Gällande Titanias ROT-avdragsmodell vid stambyten Stockholm 2013-09-10 Gällande Titanias ROT-avdragsmodell vid stambyten Det finns idag möjligheter för bostadsrättsföreningar att utnyttja ROT-avdraget som bostadsrättsinnehavarna har rätt till avseende

Läs mer

Bo i lägenhet med bostadsrätt

Bo i lägenhet med bostadsrätt Bo i lägenhet med bostadsrätt bonava.se Din guide för att köpa en lägenhet med bostadsrätt av Bonava Att köpa ett nytt hem är både ett stort och roligt beslut. Det är mycket att förstå och ta ställning

Läs mer

Byggnadsminnet Sala varmbadhus

Byggnadsminnet Sala varmbadhus Kulturmiljövård Mälardalen Rapport 2008:16 Byggnadsminnet Sala varmbadhus - mindre åtgärder 2007 Antikvarisk kontroll Kvarteret Täljstenen 1 Sala stadsförsamling Västmanland Helén Sjökvist Innehållsförteckning

Läs mer

Ulf vann kampen om avloppspumpen

Ulf vann kampen om avloppspumpen Ulf vann kampen om avloppspumpen Ulf vann kampen om avloppspumpen Ulf Ermerud på ön Furusund lyckades med Villaägarnas hjälp vinna mot Norrtälje kommun. Nu slipper han stå för underhållsnotan för sin avloppspump:

Läs mer

Motion till riksdagen. 1988/89:Bo522 av Lars Werner m.fl. (vpk) Bomiljölag )

Motion till riksdagen. 1988/89:Bo522 av Lars Werner m.fl. (vpk) Bomiljölag ) Motion till riksdagen 1988/89:Bo522 av Lars Werner m.fl. (vpk) Bomiljölag För 50 år sedan kom den första rapporten om sjuka hus i Sverige. Det var LubbeNordström som redovisade sina intryck från en bostadsinspektionsresa.

Läs mer

Halmstad Arena utvärdering av projektet

Halmstad Arena utvärdering av projektet Halmstad Arena utvärdering av projektet Januari 2011 Bo Thörn Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning INLEDNING 1 PARTNERINGSDEKLARATIONEN 1 RESULTAT 2 PRODUKT 2 PROCESS 2 EKONOMI 3 UPPFÖLJNING

Läs mer

Byggnadsminnesförklaring av Casselska huset, kv Mercurius 11, Gustav Adolfs församling, Sundsvalls kommun

Byggnadsminnesförklaring av Casselska huset, kv Mercurius 11, Gustav Adolfs församling, Sundsvalls kommun Beslut 1(4) 2008-01-17 Dnr 432-18180-06 Delgivningskvitto Byggnadsminnesförklaring av Casselska huset, kv Mercurius 11, Gustav Adolfs församling, Sundsvalls kommun BESLUT Länsstyrelsen förklarar Casselska

Läs mer

Antikvarisk konsekvensbeskrivning med utlåtande

Antikvarisk konsekvensbeskrivning med utlåtande PER NELSON BYGGNADSVÅRDSBYRÅ Antikvarisk konsekvensbeskrivning med utlåtande Underlag inför planering och projektering Fastighet: Brunkhalsen 9 Adress: Malmtorgsgatan 5, Karduansmakargatan 2 Stadsdel:

Läs mer

1800-talsskola blir moderna kontor i lokalbristens Helsingborg

1800-talsskola blir moderna kontor i lokalbristens Helsingborg 1800-talsskola blir moderna kontor i lokalbristens Helsingborg Ett av de mest spännande byggprojekten i Helsingborg just nu är S:t Nicolai - förvandlingen av gamla Nicolaiskolan till moderna kontor. Projektet

Läs mer

Ivar Lo och Tungelstaborna: Inbrottet hos adelsmannen

Ivar Lo och Tungelstaborna: Inbrottet hos adelsmannen Ivar Lo och Tungelstaborna: Inbrottet hos adelsmannen Ivar Lo beskriver i sina självbiografiska romaner som utkommer på 1970-talet sin tid på Djurgårdsgrind, framför allt i böckerna Pubertet och Asfalt

Läs mer

Alunbruksgatan 4. Alunbruksgatan 4. www.hemverket.se - Sida 1 av 6

Alunbruksgatan 4. Alunbruksgatan 4. www.hemverket.se - Sida 1 av 6 Län Kalmar Gatuadress Kommun Mörbylånga Storlek 1.0 rum / 42 m² Område Degerhamn Tillträde tidigast Enligt överenskommelse www.hemverket.se - Sida 1 av 6 Beskrivning Lägenheten ligger i ett 200 år gammalt

Läs mer

UTSTÄLLNINGSHANDLING Förutsättningar

UTSTÄLLNINGSHANDLING Förutsättningar Tillägg till detaljplan fastställd 28 juli 1916, Kvarteret Kärnan Ändring av stadsplan för Vaggeryds Municipalsamhälle Vaggeryds tätort, Vaggeryds kommun UTSTÄLLNINGSHANDLING Förutsättningar För området

Läs mer

Kvarteret Landshövdingen 16 Kalmar

Kvarteret Landshövdingen 16 Kalmar Kvarteret Landshövdingen 16 Kalmar Fastigheten Landshövdingen 16 omfattar idag nästan halva kvarteret och visar hur den regionala statsförvaltningens vuxit sedan mitten av 1600-talet. Det började med

Läs mer

Båda röstades ner. Så benägen är man att vara tydlig, få folk att förstå hur man tänker och utvärdera egna organisationer man inför

Båda röstades ner. Så benägen är man att vara tydlig, få folk att förstå hur man tänker och utvärdera egna organisationer man inför Inför kommunfullmäktige 10 december 2014 hade Landsbygdspartiet oberoende lämnat en motion som nu ska beredas. Den kan du läsa här på vårt lokala material. Vi hade även ställt en fråga om hur byggordningen

Läs mer

Han som älskade vinden

Han som älskade vinden Draken är färdig hos smeden Torbjörn Nilsson i Råby. Jörgens lilla blå MG Midget får också vara med på bild. Han som älskade vinden Det var en gång en man som tyckte om det som rörde sig. Han älskade vinden

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 2010. Riksbyggens Bostadsrättsförening. Ladusvalan i Lund

ÅRSREDOVISNING 2010. Riksbyggens Bostadsrättsförening. Ladusvalan i Lund ÅRSREDOVISNING 2010 Riksbyggens Bostadsrättsförening Ladusvalan i Lund Att bo i bostadsrätt En bostadsrättsförening är en ekonomisk förening, som i princip har som enda syfte eller ändamål att upplåta

Läs mer

De gamle i Bro tog ättestupa vid Häller Av Sven Rydstrand

De gamle i Bro tog ättestupa vid Häller Av Sven Rydstrand De gamle i Bro tog ättestupa vid Häller Av Sven Rydstrand Medan nutidens socialvårdare som bäst bryr sina hjärnor med problemet åldringsvården, kan man i Bro socken allfort lyssna till en gammal sägen,

Läs mer

VI VILLE BYGGA ETT HUS SOM LIKNAR DE SOM BYGGDES PÅ BERGSSLUTTNINGARNA I LOS ANGELES I MITTEN AV FÖRRA ÅRHUNDRADET.

VI VILLE BYGGA ETT HUS SOM LIKNAR DE SOM BYGGDES PÅ BERGSSLUTTNINGARNA I LOS ANGELES I MITTEN AV FÖRRA ÅRHUNDRADET. 6 VI VILLE BYGGA ETT HUS SOM LIKNAR DE SOM BYGGDES PÅ BERGSSLUTTNINGARNA I LOS ANGELES I MITTEN AV FÖRRA ÅRHUNDRADET. FAMILJEN HOLM VILLE HA ETT HUS MED STHLM E TEXT: MIKAEL TORSTENSSON FOTO: ERIK LEFVANDER

Läs mer

3 Till justeringsmän för protokollet valdes herrar Strömstedt och Pettersson.

3 Till justeringsmän för protokollet valdes herrar Strömstedt och Pettersson. www.brfymer.se www.brfymer.se www.brfymer.se ) Protokoll fört vid sammanträde med bostadsföreningen Ymer u.p.a. i Uppsala den 8 September 1924. 1 Sammanträdet öppnades kl. 8.15 e.m. av styrelseordf. Hr.

Läs mer

Om BRF Citymunken. Ort: Malmö. E-Mail: Kontaktpersoner. Namn: Torbjörn Bodin Telefon: 0768558960. Ansvarsområde i föreningen: Ordförande.

Om BRF Citymunken. Ort: Malmö. E-Mail: Kontaktpersoner. Namn: Torbjörn Bodin Telefon: 0768558960. Ansvarsområde i föreningen: Ordförande. Om BRF Citymunken Föreningens juridiska namn: Brf Citymunken Organisationsform: Bostadsrättsförening Organisationsnummer: 7696110217 Föreningens adress: Munkgatan 3 Postnummer: 21147 Hemsida: www.citymunken.se

Läs mer

5. Administrationen vill, innan den motbevisar styrekonomens argument, klargöra bakgrunden till ärendet.

5. Administrationen vill, innan den motbevisar styrekonomens argument, klargöra bakgrunden till ärendet. 01-0439 AKTSKRIVELSE Ärende: Begäran om upphävande av styrekonomens nekande av godkännande nr 01/04 1. I ett meddelande av den 11 juni 2001 informerade styrekonomen chefen för personalavdelningen om sitt

Läs mer

Byggnadsdel Skick Anmärkning Bör Uppskattad åtgärdas kostnad exklusive moms

Byggnadsdel Skick Anmärkning Bör Uppskattad åtgärdas kostnad exklusive moms 1 (8) Tak Se separat besiktningsprotokoll på taken avser samtliga tak. 2013 Akuta lagningar 12 000 2014 Bättringsmålning 20 000 gård och gata 63-65 Tak Lilla huset Inga synliga skador Separat syn i samband

Läs mer

Kolbodabaden AB. Företagsbeskrivning. Konfidentiellt

Kolbodabaden AB. Företagsbeskrivning. Konfidentiellt Kolbodabaden AB Företagsbeskrivning Konfidentiellt Företagsbeskrivning Syftet med denna företagsbeskrivning är att ge en översiktlig information angående verksamheten och att intressenter skall beredas

Läs mer

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i Ensamhet Danielle hade precis slutat jobbet och var på väg hemåt för en lugn och stilla fredagskväll för sig själv. Hon hade förberett med lite vin och räkor, hade inhandlat doftljus och köpt några bra

Läs mer

Kristine kyrka. Antikvarisk medverkan i samband med ombyggnad för ny toalett. Jönköpings stad i Jönköpings kommun, Jönköpings län, Växjö stift

Kristine kyrka. Antikvarisk medverkan i samband med ombyggnad för ny toalett. Jönköpings stad i Jönköpings kommun, Jönköpings län, Växjö stift Kristine kyrka Antikvarisk medverkan i samband med ombyggnad för ny toalett Jönköpings stad i Jönköpings kommun, Jönköpings län, Växjö stift JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Byggnadsvårdsrapport 2015:23 Anders Franzén

Läs mer

Strädelängan. 1700-talet

Strädelängan. 1700-talet Strädelängan. 1700-talet 1700-talet. Ur scouternas redogörelse till Scoutförbundet 1952: Kommunen har ställt en gammal 1700-talsstuga till disposition som scoutlokal och detta hus har både praktiskt och

Läs mer

Norrmanska gården. - rivning och nybyggnation av bardisk m m. Antikvarisk kontroll. Garvaren 1 och 2 Sala socken Västmanlands län.

Norrmanska gården. - rivning och nybyggnation av bardisk m m. Antikvarisk kontroll. Garvaren 1 och 2 Sala socken Västmanlands län. Västmanlands läns museum Kulturmiljö Rapport B 2008:B32 Norrmanska gården - rivning och nybyggnation av bardisk m m Antikvarisk kontroll Garvaren 1 och 2 Sala socken Västmanlands län Norrmanska gården

Läs mer

BOSTAD Men att bygga själv visade sig lättare sagt än gjort.

BOSTAD Men att bygga själv visade sig lättare sagt än gjort. BOSTAD Ingen kunde föreställa sig att byggprojektet skulle ta sådan tid. - Jag ville bygga för att jag och min son skulle få ett eget boende, han var sex år då. När bygget var klart var han 20 och utflugen,

Läs mer

Månadens vykort 2013 JUNI

Månadens vykort 2013 JUNI Månadens vykort 2013 JUNI Gustavsviksbadet 75 år När det var midsommar år 1938 öppnades det nya utomhusbadet vid Gustavsvik. Inträdespriset var endast 10 öre den första tiden. Bilden som är tagen från

Läs mer

Nu kör vi igång med ombyggnad av lillstugan samt röjning!

Nu kör vi igång med ombyggnad av lillstugan samt röjning! Nu kör vi igång med ombyggnad av lillstugan samt röjning! På årsfesten informerade vi om att vi måste ta vår del av arbetet inför nya Storsjögården. Det innebär att vi skall röja vårt mtrl. i gamla stugan

Läs mer

BYERUM STRANDBAD DIN MÄKLARE PÅ ÖLAND ÖLANDS MEST EXKLUSIVA LÄGE! UTGÅNGSPRIS KR

BYERUM STRANDBAD DIN MÄKLARE PÅ ÖLAND ÖLANDS MEST EXKLUSIVA LÄGE! UTGÅNGSPRIS KR BYERUM STRANDBAD ÖLANDS MEST EXKLUSIVA LÄGE! BOSTADSTYP: FRITIDSLÄGENHET ANTAL RUM: 3 RUM ADRESS: BYRUMS SANDVIK PL 43, BYRUM SANDVIK UTGÅNGSPRIS 1 495 000 KR DIN MÄKLARE PÅ ÖLAND ÖLANDS MEST EXKLUSIVA

Läs mer

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR SOLKULLEN, KASTANJEN 2 SAMRÅDS- OCH UNDERRÄTTELSEHANDLING. Samråds- och underrättelsehandling 1 (6) tillhörande

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR SOLKULLEN, KASTANJEN 2 SAMRÅDS- OCH UNDERRÄTTELSEHANDLING. Samråds- och underrättelsehandling 1 (6) tillhörande Samråds- och underrättelsehandling 1 (6) PLANBESKRIVNING tillhörande DETALJPLAN FÖR SOLKULLEN, KASTANJEN 2 SAMRÅDS- OCH UNDERRÄTTELSEHANDLING Katrineholms kommun, Södermanlands län Upprättad på Stadsarkitektkontoret

Läs mer

Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (8) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om omsorgsplikt, närståendeförmedling och objektsbeskrivning. Prövning av om fastighetsmäklaren har åsidosatt sin

Läs mer

Uppdraget från planavdelningen var utföra en byggteknisk bedömning och konstatera:

Uppdraget från planavdelningen var utföra en byggteknisk bedömning och konstatera: Strömstads Kommun 2014-10-03 Planavdelningen 452 80 Strömstad Utlåtande över Rosa huset På uppdrag av Planavdelningen genom AB Strömstadbyggen har 2014-10-02 en byggteknisk utredning utförts, deltagande

Läs mer

Pampig villa i original

Pampig villa i original Pampig villa i original Strax söder om Malmö ligger området Bellevue. På en av gatorna står en charmig 20-tals villa. Här har Per och Cecilia Bertland bott sedan augusti 2006 men huset köpte de redan i

Läs mer

Kungsgården 3. Inredning av vindsvåning i gatuhuset vid Rådhusgatan. Antikvarisk medverkan. Kungsgården 3 Arboga stadsförsamling Västmanlands län

Kungsgården 3. Inredning av vindsvåning i gatuhuset vid Rådhusgatan. Antikvarisk medverkan. Kungsgården 3 Arboga stadsförsamling Västmanlands län Västmanlands läns museum Kulturmiljö Rapport B 2010:B23 Kungsgården 3 Inredning av vindsvåning i gatuhuset vid Rådhusgatan Antikvarisk medverkan Kungsgården 3 Arboga stadsförsamling Västmanlands län Fredrik

Läs mer

Ansökan om planbesked för bostäder och verksamheter, byggnaden LP17 i Lillhagsparken, inom stadsdelen Skogome

Ansökan om planbesked för bostäder och verksamheter, byggnaden LP17 i Lillhagsparken, inom stadsdelen Skogome Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-02-06 diarienummer 2782/16 Strategiska avdelningen Åsa Hüffmeier telefon 031-368 10 66 e-post: asa.huffmeier@fastighet.goteborg.se Ansökan om planbesked för

Läs mer

Snygg villa med imponerande utsikt, unik terrass och separat lägenhet in Monchique

Snygg villa med imponerande utsikt, unik terrass och separat lägenhet in Monchique sida 1/5 sida 2/5 Villor & Gårdar 750.000 Konstruerad (år) 1983 område (län) Tomtarea 2000 m² Stad Konstruktion område 437 m² sida 3/5 Precis ovanför den vackra Spa orten Caldas de har vi denna storslagna

Läs mer

Drömboende mitt i Södra Bunn

Drömboende mitt i Södra Bunn Drömboende mitt i Södra Bunn Fyra arkitektritade* generösa souterränghus erbjuds nu i Lövudden, Bunn. Husen är anpassade för den unika miljön med den fantastiska sjöutsikten. Husen smälter fint in i miljön

Läs mer

Laxbrogatan 7, Sternerska huset

Laxbrogatan 7, Sternerska huset Laxbrogatan 7, Sternerska huset Kopparberg 1:9, Ljusnarsbergs socken, Ljusnarsbergs kommun, Västmanland Restaurering av fönster och dörr, år 2006-2007 Charlott Hansen Mia Jungskär Örebro läns museum Rapport

Läs mer

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas Bra att tänka på vid ombildning Antalet ombildningar av hyresrätt till bostadsrätt har ökat markant de senaste åren. Det väcker

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 4 april 2013 T 1238-11 KLAGANDE Dödsboet efter Carl af Ekenstam Ombud: Advokat TT MOTPART Dödsboet efter Anita Swartling Ombud: Professor

Läs mer

Strömstad Bjälveröd 1:4, 1:5

Strömstad Bjälveröd 1:4, 1:5 Strömstad Bjälveröd 1:4, 1:5 1 (6) Huvudbyggnaden, sedd från infartsvägen. Fastighetsbeskrivning: Självständig jordbruksfastighet om 38,35 ha (19, 62 + 18,73 ha). Härav 24 ha skog, varav 3,4 ha slutavverkats

Läs mer

ANGÅENDE NY DETALJPLAN FÖR DEL AV KV. LIBAU, FASTIGHETEN 24:9, GÄVLE

ANGÅENDE NY DETALJPLAN FÖR DEL AV KV. LIBAU, FASTIGHETEN 24:9, GÄVLE Gävle kommun Samhällsbyggnadsavdelningen Att: Lena Boox 801 84 Gävle ANGÅENDE NY DETALJPLAN FÖR DEL AV KV. LIBAU, FASTIGHETEN 24:9, GÄVLE Undertecknad har anlitats som antikvarisk sakkunnig i samband med

Läs mer

Svar på skrivelse angående Aspuddsbadet

Svar på skrivelse angående Aspuddsbadet IDROTTSFÖRVALTNINGEN FASTIGHETSAVDELNINGEN SID 1 (5) 2008-08-12 NR 20 Handläggare: Niklas Karlsson Telefon: 508 27 974 Till Idrottsnämnden den 16 september 2008 Svar på skrivelse angående Aspuddsbadet

Läs mer

Bo i hus med bostadsrätt

Bo i hus med bostadsrätt Bo i hus med bostadsrätt bonava.se Din guide för att köpa ett hus med bostadsrätt av Bonava Att köpa ett nytt hem är både ett stort och roligt beslut. Det är mycket att förstå och ta ställning till, speciellt

Läs mer

JÄRNVÄGSGATAN 80 24 NYPRODUCERADE HYRESLÄGENHETER FASAD MOT JÄRNVÄGSGATAN

JÄRNVÄGSGATAN 80 24 NYPRODUCERADE HYRESLÄGENHETER FASAD MOT JÄRNVÄGSGATAN JÄRNVÄGSGATAN 80 24 NYPRODUCERADE HYRESLÄGENHETER FASAD MOT JÄRNVÄGSGATAN INTERIÖR Lägenheterna är modernt designade med öppen planlösning, stora ljusinsläpp och generösa balkonger och uteplatser. Färgskalan

Läs mer

Gården Grunnarp. O m l ä g g n i n g a v t a k s a m t b y t e a v s y l l. D e n n i s A x e l s s o n ANTIKVARISK MEDVERKAN - RAPPORT

Gården Grunnarp. O m l ä g g n i n g a v t a k s a m t b y t e a v s y l l. D e n n i s A x e l s s o n ANTIKVARISK MEDVERKAN - RAPPORT Gården Grunnarp O m l ä g g n i n g a v t a k s a m t b y t e a v s y l l D e n n i s A x e l s s o n ANTIKVARISK MEDVERKAN - RAPPORT Gården Grunnarp, Varbergs kommun 2015:22 OMSLAG Vass till tak på Gården

Läs mer

Bilagor. Förhandsavtal. Stadgar Brf Träkojan Registreringsbevis Kostnadskalkyl. Tillstånd att ta emot förskott

Bilagor. Förhandsavtal. Stadgar Brf Träkojan Registreringsbevis Kostnadskalkyl. Tillstånd att ta emot förskott S O L L E N T U N A S AT T R A K T I VA L ÄG E N H E T E R FÖ R H E L A FA M I L J E N Bilagor Förhandsavtal 01 Stadgar Brf Träkojan Registreringsbevis Kostnadskalkyl 04 Tillstånd att ta emot förskott

Läs mer

15-01-17. hem ETT. sammanställning workshop#1 kulturhuset Delta, Skärhamn

15-01-17. hem ETT. sammanställning workshop#1 kulturhuset Delta, Skärhamn 15-01-17 hem ETT sammanställning workshop#1 kulturhuset Delta, Skärhamn innehåll Workshop#1: Organisering & innehåll Sammanfattning av workshopen Diskussion/slutsatser 3 4-6 7 Organisering & innehåll Workshop

Läs mer

Sveriges tio bästa nudiststränder inför sommaren

Sveriges tio bästa nudiststränder inför sommaren Sveriges tio bästa nudiststränder inför sommaren Våren känns i luften och stranddagarna väntar runt hörnet. För den som föredrar att sola och bada i födelsedagsdräkten i sommar kan det vara svårt att navigera

Läs mer

Sickalaön 83:22 (Marcusplatsen 9) Ansökan om rivningslov för rivning av kontorshus.

Sickalaön 83:22 (Marcusplatsen 9) Ansökan om rivningslov för rivning av kontorshus. 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE 2017-12-14 B 2017-000953 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Sickalaön 83:22 (Marcusplatsen 9) Ansökan om rivningslov för rivning av kontorshus. Förslag till beslut Ansökan om rivningslov

Läs mer