Bolivia - en olik värld

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bolivia - en olik värld"

Transkript

1 Bolivia - en olik värld Projektet i Bolivia drivs av; ABF Gävleborg, ABF Gästrikebygden ABF Halland ABF Hofors ABF Hälsingekusten, ABF Jämtland/Härjedalen, ABF Södra Småland ABF Västernorrland, ABF Örebro län.

2 ABC Asociación Boliviana para la Cultura vår samarbetsorganisation sen 1997 Åke Söderman, ABF Gävleborg. En av Initiativtagare och projektledare för projektet

3 Syftet med projektet är att ge människor ur marginaliserade grupper i Bolivia, tillgång till utbildning på olika nivåer, så att de ska kunna påverka samhället och sina liv.

4 Vår metod för att nå syftet är studiecirkeln, kursen och kulturarrangemanget.

5 Mänskliga rättigheter, kulturella traditioner, alfabetisering, våld i familjen, lokal utveckling och miljöfrågor är prioriterade frågor för projektet

6 ABF vill utveckla demokratitanken. Vi utgår från den lokala kulturen och den sociala gemenskapen. Vi utformar våra styrelse- och ledarutbildningar tillsammans med människorna i ABC.

7 Ledare från de olika ABC enheterna träffas och utbildas på internat.

8 ABC har även blivit ett projekt för att öka förståelsen mellan de olika kulturerna i landet.

9 ABC har idag verksamhet på 6 orter i 4 av Bolivias 9 departement Cochabamba sedan 1998 Riberalta sedan 2004 Guayaramerrin sedan 2007 Villa Rivero sedan 2007 El Alto med Albor sedan 2011 Bermejo sedan 2013 Potosi avslutades 2006 och Oruro 2011.

10 ABC börjare sin verksamhet på högplatån i Oruro 1995 och Potosi 1998 Vädret är mycket växlande och hårt, kallt, varmt, åska och hagel. Men Oruro har ändå en speciell plats i mitt hjärta. Det var här det hela började med ABC. Med karneval, studiebesök och Eva-Lis indianbugg /Lars Bäckius -95

11 Francisca och Sonja tog med sig studiecirkeln till de gamla gruvorterna Potosi och Oruro.

12 Avstånden är långa och många av kvinnorna går i 4-5 timmar för att delta i en studiecirkel.

13 2011 valde ABC och de aktiva i Oruro att gå skilda vägar. Olika uppfattningar om prioriteringar i samverkan med de övriga departementen var kanske det avgörande skälet. Oruro fortsätter att jobba för folket utan samarbete med eller bidrag från ABC. Tyngdpunkten ligger i närradioverksamhet. Genom ett radioprojekt som ABC haft ihop med ABF, har man byggt en egen radiostation. Folkbildning genom radio. När vi sänder information om våra aktiviteter och verksamhet via närradion når vi människor med vårt budskap i stora delar av departementet Oruro /Francisca Alvarado

14 Cochabamba staden med den eviga våren, i centrala Bolivia, i en dal i Andernas bergsområde. Där har ABC funnits sedan 1998.

15 Varje vecka åker ABC:s cirkelledare buss i en timme, för att hålla i en cirkel i hantverk. Cirkeln ger kvinnorna hopp om inkomst och en chans att ventilera vardagens problem.

16 ABC Cochabamba är de som nu varit med längst. Styrelsen måste hitta lösningar till självfinansiering då projektpengarna från Sverige upphör ABC har samarbetsavtal med 5-6 andra organisationer bl a Kvinno- och Miljöorganisationen i Cochabamba. Juan, koordinator i ABC, ska ta fram en grupp för att söka olika projekt som kan generera pengar. ABC har också ett bra samarbete med universitetet. Många studenter kommer till ABC för att jobba som volontärer. Oftast håller volontärerna cirklar i samhällsämnen t ex om våld i hemmet, sexualitet, barnarbete. Folkrörelse för bättre ljudmiljö Staden är tungt trafikerad, alla använder signalhorn i tid och otid. Ljudnivån är en stor miljöbov. ABC måste göra något och vi kommer att få med oss miljöorganisationen /Juan

17 ABC Amazonia, Sektion Riberalta, i departementet Beni i Amazonas flodområde, bildades 2004.

18 Studiecirklar i alfabetisering Angela Mendez, har lärt sig läsa med hjälp av ABC:s studiecirkel

19 ABC Riberalta är idag välkänd i kommunen. De har teaterverksamhet i samarbete med yrkesskolan och i grundskolan har man workshops kring bl a kulturidentitet, omvärldsbildning och sexualupplysning. Styrelsen arbetar med demokratifrågor både inom den egna organisationen och i verksamheten. ABC Riberalta har jobbat mycket med alfabetiseringscirklarna. Det är svårt att rekrytera till cirklarna, då det är skamligt att inte vara läskunnig. Hantverkscirklarna samlar flest deltagare även här. ABC samarbetar med lokalradion och har egen sändningstid till programmet Lära för livet. Programmet vänder sig till kvinnor och unga i arbetslivet och tar bl a upp frågor kring våld i hemmet, miljö och allmänna demokratifrågor startades projektet Vatten och toaletter till folket ABC, tillsammans med svenska ambassaden, jobbar för att införa god hygien i fattiga bostadsområden.

20 Guayaramerin har funnits sedan 2007 som en sektion inom ABC Amazonia Orten Guayaramerin ligger vid floden Mamoré och kallas Bolivias bakdörr till Brasilien.

21 Problem med högt barnafödande och många unga mammor är stort i Guayaramerin. I september 2012 tog Guayaramerin steget fullt ut och blev en självständig ABC enhet. Avdelningen har ett samarbete med bostadsorganisationen JUVEC. Tillsammans har man fått en fungerande organisation för uppsökeri i bostadsområdena. Nu jobbar ABC även för att få igång ett samarbete med den lokala bondeorganisationen. Cirkelverksamheten består till största del av hantverkscirklar, som lockat till sig de många unga mammorna. Under cirkelträffarna passar ABC-ledarna på att prata om sex och samlevnad. Kvinnorna får utöver skapandet, en frizon, där de kan tala fritt och få råd och stöd av varann.

22 ABC Villa Rivero har funnits sedan 2007 Byn finns en timmes bilfärd från Cochabamba, vid berget Kili Kili och där har man söndag på fredag.

23 Majoriteten av ABC:s deltagare och ledare i de mindre byarna är kvinnor. Män är nyfikna, men svåra att få med i verksamheten.

24 ABC har ett mycket bra samarbete med kommunen. Verksamheten består främst av utövande av traditionell kultur, så som dans, poesi, hantverk och matlagning. Man har också startat cirklar i odling och kring miljöfrågor. Orten har stora problem med vattentillgången. ABC vill hitta lösningar på problemet genom lokala utvecklingsprojekt. De flesta av deltagarna är quechuakvinnor och i cirklarna strävar man efter att hålla ursprungsspråket levande.

25 La Paz/El Alto har en ABC-enhet sedan 2011

26 Teatergruppen Albor driver ABC i El Alto En progressiv teatergrupp och kulturorganisation, som genom poesi och teater kritiserar motsättningar och orättvisor i samhället och historien. Maria Elena Cardenas, är ABEC:s nationella koordinator sedan 2012

27 Enheten har många och unga aktiva ledare och deltagare. De har verksamhet i skolorna för både lärare och elever. Lärarna får bildning i bemötande och pedagogik. Eleverna ges verktyg för att klara vardagen som ofta består av missbruk och våld i familjen. Även här har man cirklar kring den kulturella identiteten.

28 ABEC, har bildats av 5 lokala/regionala motsvarigheter till ABF i Bolivia.

29 Ombud på kongressen som hölls vid Titicacasjön, där den nya centralorganisationen ABEC bildades den oktober 2012.

30 Det finns mycket att lära, både för ABEC och oss i ABF. Inför kongressen saknades många av kongresshandlingarna. En snabblektion om vikten av att ha välformulerade och tydliga stadgar, genomfördes timmarna innan kongressen. ABF/ABEC vill utveckla demokratitanken.

31 Styrelsen för ABEC - Asamblea Boliviana por la Educación y para la Cultura Ordförande blir den, av de nominerade till styrelsen, som får flest antal röster av kongressen.

32 Richard Aranda 32 år, blev den som fick flest av rösterna. Därmed valdes han till ordförande för det nybildade förbundet ABEC

33 2013 öppnas ytterligare en bro för folkbildningen. I orten Bermejo, i Tarija län, startas en ny enhet av ABEC. IPITA som avdelningen kallar sig ligger vid gränsen mot Argentina.

34 Bermejo har stora miljöproblem. Under 3 månader varje år bränner man sockerrörsblasten från de stora odlingarna. Röken ligger tjock över hela orten. Skolorna hålls stängda och många äldre blir sjuka på grund av röken. En av ABEC:s stora utmaningar blir att genom folkbildning påverka innevånare till opinion mot de olidliga förhållandena på orten.

35 ABEC är en ung organisation, där den äldsta enheten är 16 år och yngsta 4 månader. Det innebär mycket av lärande och tolerans från alla. I en folkbildningsorganisation får vi vara olika. Vi ska använda och dela med oss av den kunskap vi har och lära av varandra.

36 ABF gör en annan värld möjlig

Bolivia. - en olik värld FOLKBILDNING GÖR EN BÄTTRE VÄRLD MÖJLIG I BOLIVIA. En tidning från AB F. Omslagsbild: Mikael Söderman

Bolivia. - en olik värld FOLKBILDNING GÖR EN BÄTTRE VÄRLD MÖJLIG I BOLIVIA. En tidning från AB F. Omslagsbild: Mikael Söderman Omslagsbild: Mikael Söderman Bolivia - en olik värld FOLKBILDNING GÖR EN BÄTTRE VÄRLD MÖJLIG I BOLIVIA En tidning från AB F Sida 2 Bolivia en olik värld FOLKBILDNINGEN GÖR E N BÄTTRE VÄRLD MÖJLIG I DET

Läs mer

Vägen ut ur fattigdomen Välfärdsstaten Sverige

Vägen ut ur fattigdomen Välfärdsstaten Sverige Vägen ut ur fattigdomen Välfärdsstaten Sverige STUDIEHANDLEDNING Om studiecirkeln I en studiecirkel träffas man regelbundet för att studera, diskutera eller öva sig på något tillsammans. En studiecirkel

Läs mer

Ta plats på arenan STUDIEMATERIAL. En intressepolitisk grundutbildning för funktionshindersföreningar i samverkan

Ta plats på arenan STUDIEMATERIAL. En intressepolitisk grundutbildning för funktionshindersföreningar i samverkan Ta plats på arenan En intressepolitisk grundutbildning för funktionshindersföreningar i samverkan STUDIEMATERIAL Om mänskliga rättigheter Om hur Sverige styrs Om samverkan Om påverkansarbete Om att vara

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING. Kvalitet ur ett brukarperspektiv

STUDIEHANDLEDNING. Kvalitet ur ett brukarperspektiv STUDIEHANDLEDNING Kvalitet ur ett brukarperspektiv Studiehandledning: Kvalitet ur+ ett brukarperspektiv 1. Starta en studiecirkel Vad är en studiecirkel? En studiecirkel är en grupp människor som träffas

Läs mer

Rösta på oss! Sju riksdagspartier berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år.

Rösta på oss! Sju riksdagspartier berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år. Rösta på oss! Sju riksdagspartier berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år. 1 Rösta på oss! I år, 2014, är det val den 14 september. Då får alla svenska medborgare som har fyllt 18

Läs mer

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet?

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Den här handboken är ett PEPP-PAKET som inspirerar och guidar dig från början till slut! PEPP-PAKETET innehåller Introduktion... 3

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

Ledarutveckling för kvinnor

Ledarutveckling för kvinnor Ledarutveckling för kvinnor En ledarskapskurs för kvinnor Det här är en kurs för kvinnor som vill utvecklas. Du behöver inte vara chef idag för att gå kursen. Kursen ger dig ett verktyg för att kunna utvecklas

Läs mer

Att leka sig in i skolans värld

Att leka sig in i skolans värld Att leka sig in i skolans värld När förskoleklassen presenterades för oss sas det Det här är förskola med skolinslag och det är precis så det är. Mellan fem till sju år händer det så mycket och på det

Läs mer

RAPPORT SESIG SOMALISKA ERITREANSKA SERBISKA INTERNET GRUND, FAS 2 SERBISKA KULTURFÖRENINGEN SLOGA UPPSALA DEN 30 DECEMBER 2010

RAPPORT SESIG SOMALISKA ERITREANSKA SERBISKA INTERNET GRUND, FAS 2 SERBISKA KULTURFÖRENINGEN SLOGA UPPSALA DEN 30 DECEMBER 2010 SERBISKA KULTURFÖRENINGEN SLOGA RAPPORT UPPSALA DEN 30 DECEMBER 2010 SESIG SOMALISKA ERITREANSKA SERBISKA INTERNET GRUND, FAS 2 UPPDRAG FÖR.SE:S INTERNET FÖR ALLA 2010 1. Bakgrund.. 3 Leverantören 3.SE

Läs mer

Folkbildning mot rasism

Folkbildning mot rasism Folkbildning mot rasism Tio exempel från studieförbundens verksamhet Wallingatan 38, 111 24 Stockholm Telefon 08-402 01 50 Fax 08-402 01 59 fbf@studieforbunden.se www.studieforbunden Folkbildning mot

Läs mer

Vår medarbetaridé Vi erbjuder dig - hjälper företag utvecklas

Vår medarbetaridé Vi erbjuder dig - hjälper företag utvecklas Vår medarbetaridé Vi erbjuder dig... en småskalig miljö präglad av entreprenörskap, med unika möjligheter för dig att få ta ansvar och att få utvecklas - hjälper företag utvecklas Välkommen till Hogia-gruppen!

Läs mer

Förtroendevalda. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se

Förtroendevalda. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se Förtroendevalda SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar www.ssu.se publicerat våren 2013 SSU-KLUBBENS FÖRTROENDEVALDA SSU-klubbens förtroendevalda är de som

Läs mer

3. H u r o l i k f å r m a n v a r a

3. H u r o l i k f å r m a n v a r a 3. H u r o l i k f å r m a n v a r a Klimatet på arbetsplatsen har stor betydelse vid rekrytering och för att ta tillvara kompetens. Mercuri Urval gjorde en rapport åt Integrationsverket 2004 1 där de

Läs mer

Läsning som redskap inom äldreomsorgen

Läsning som redskap inom äldreomsorgen Länsbibliotek Västmanland Läsning som redskap inom äldreomsorgen erfarenheter från projekt Andersson, Pettersson, Lundström och jag i Västmanland 2001-2003 Ett samarbete mellan Länsbibliotek Västmanland,

Läs mer

OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN

OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN Foto: Mostphotos Metodbok Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer i Sverige och i världen.

Läs mer

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige RÄDDA BARNEN 2014 1 Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer

Läs mer

Att arrangera en studiecirkel Läkemedel och äldre

Att arrangera en studiecirkel Läkemedel och äldre Att arrangera en studiecirkel Läkemedel och äldre Förslag till upplägg av en studiecirkel Studiecirkeln är en grupp om minst tre personer med gemensamt intresse för det aktuella ämnet. Cirkelledaren håller

Läs mer

www.sida.se OM SVENSKT BISTÅND OCH UTVECKLINGSSAMARBETE Vad gör Sverige för att minska fattigdomen i världen?

www.sida.se OM SVENSKT BISTÅND OCH UTVECKLINGSSAMARBETE Vad gör Sverige för att minska fattigdomen i världen? www.sida.se OM SVENSKT BISTÅND OCH UTVECKLINGSSAMARBETE Vad gör Sverige för att minska fattigdomen i världen? NÄR VI HAR PAPPER PÅ ATT VÅR FÖRENING ÄGER MARKEN, SÅ KAN VI SATSA PÅ BIODLINGEN. Tecla David,

Läs mer

Kommunal en lärande organisation? Nya perspektiv på kommunikation och förändring

Kommunal en lärande organisation? Nya perspektiv på kommunikation och förändring Kommunal en lärande organisation? Nya perspektiv på kommunikation och förändring För att en process ska hållas vid liv, måste den ständigt fyllas med ny energi och få andrum för att ladda energi. Processen

Läs mer

Rätten att återvända hem

Rätten att återvända hem Texter till Del 3 Vägen till försoning Rätten att återvända hem I juni 1996, ett år efter krigsslutet, reste Kaj Gennebäck med kort varsel till Bosnien-Hercegovina. Hans uppdrag var att hjälpa bosniakerna

Läs mer

Brev till Maria. Nio framtida reformer för civila samhället. Sektor3 tankesmedjan för det civila samhället

Brev till Maria. Nio framtida reformer för civila samhället. Sektor3 tankesmedjan för det civila samhället Brev till Maria Nio framtida reformer för civila samhället Sektor3 tankesmedjan för det civila samhället Den här rapporten ges ut av Sektor3 tankesmedjan för det civila samhället www.sektor3.se Idétidskriften

Läs mer

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Lättläst version Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt

Läs mer

Vänsterpartiets utbildningspolitiska program

Vänsterpartiets utbildningspolitiska program Allas rätt till kunskap Vänsterpartiets utbildningspolitiska program Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Inledning... 3 Bryt sorteringen bryt klasskillnaderna i skolan... 4 Kunskap är makt -

Läs mer

NÄRINGSLIVSTRÄFF DEN 28 MAJ PÅ CAMPUS VÄST MED FINN JOHNSSON

NÄRINGSLIVSTRÄFF DEN 28 MAJ PÅ CAMPUS VÄST MED FINN JOHNSSON NÄRINGSLIVSTRÄFF DEN 28 MAJ PÅ CAMPUS VÄST MED FINN JOHNSSON Det var glädjande att se en stor uppslutning vid näringslivsträffen, ca 35 personer kom för att diskutera hur näringslivsutveckling skall åstadkommas

Läs mer

Förskolan Trollets verksamhetsidé

Förskolan Trollets verksamhetsidé Förskolan Trollets verksamhetsidé - 1 - Förskolan Trollets verksamheter Administration Klunkens backe 10 393 52 Kalmar Förskolechef Zanna Lakatos 0480-45 31 35 zanna.lakatos@kalmar.se Ringdansen Adelgatan

Läs mer

Trafficking är det moderna slaveriet. Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012

Trafficking är det moderna slaveriet. Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012 Trafficking är det moderna slaveriet Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012 Den grekiska filosofen Aristoteles sade Slaven är ett stycke egendom med själ. Detta citat tycker

Läs mer

PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING

PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING Ett studiematerial om att hantera svåra psykiska besvär Tommy Engman Studiematerialet är framtaget av Återhämtningsprojektet, som är ett samarbete mellan Riksförbundet för Social

Läs mer

Arbetsmarknad Fakta i korthet

Arbetsmarknad Fakta i korthet Jag har fullt stöd från min arbetsgivare. Arbetet är kreativt och utmanande. Min arbetssituation är helt skräddarsydd efter mina behov för att jag ska kunna prestera maximalt trots en lång rad handikapp.

Läs mer