Vård, Omsorg, Skola och framtiden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vård, Omsorg, Skola och framtiden"

Transkript

1 TietoRapporten 2011: Vård, Omsorg, Skola och framtiden En sammanställning av hur tongivande beslutsfattare ser på framtida utmaningar och krav på sina IT-leverantörer.

2

3 Vilka utmaningar står den kommunala vården, omsorgen och skolan inför? Vilka ser man som de viktigaste områdena att förbättra och utveckla? Vilka IT-satsningar prioriterar man? Och vilka krav kommer man att ställa på sina IT-leverantörer? Som Sveriges största IT-leverantör till Sveriges Kommuner är detta naturligtvis enormt viktiga frågor. Därför har vi nu sökt svaren. Under slutet av 2010 genomförde vi en genomgripande undersökning där vi dels intervjuade ett urval av beslutsfattare och beslutspåverkare, och dels genom en webbenkät som gick till ett tusental personer inom den kommunala vården, omsorgen och skolan. Eftersom vi vet att många av våra nuvarande och blivande kunder alldeles säkert är intresserade av vad deras kollegor tycker, tänker och vill, delar vi nu med oss en sammanfattning av svaren på framtidsfrågorna, utmaningarna och kraven. Självklart avslöjar vi inte alla detaljer, t ex hur just Tieto står sig i konkurrensen om framtidspositionen, men vi kan väl säga att vi känner oss stärkta när vi ser undersökningsresultaten.

4 KOLA Nya utmaningar Skolan står inför stora utmaningar de kommande åren. Inte minst vad gäller verktyg och verksamhetssystem. Kanske är inget område inom offentlig förvaltning så öppet för förändringar som just detta område. Av flera anledningar: Förändrade organisationer, en föryngring av arbetskåren och inte minst en målgrupp där den digitala miljön är en självklarhet för att inte säga ett krav. Eleverna själva ligger ofta långt före skolan vad gäller webbaserad kommunikation och filhantering. Samma sak gäller föräldrar vars krav på informationstillgänglighet växer tydligt år från år. Samtidigt har tekniken inget egensyfte. Alla verksamhetsstöd måste tydligt stödja skolans specifika behov, och för det krävs verksamhetskunnande/insikt. Siffrorna talar här sitt tydliga språk: Nio av tio (91%) påpekar att god inblick i skolverksamheten är det absolut viktigaste kravet på en ICT-leverantör och lika många (88 %) framhåller lyhördheten för skolans specifika behov. Därefter är det ett tydligt hopp till det som respondenterna anser är näst viktigast. De kommande åren kommer stora ansträngningar att göras för att hitta lösningar som på ett annat sätt än tidigare kombinerar verksamhetskunnande, pedagogiskt stöd och effektiv administration. Den leverantör som kan uppvisa en stark lösning på alla tre områden kommer att ta täten.

5 Utvecklingen går åt två håll samtidigt Parallellt med enkätsvaren har även ett 30-tal djupintervjuer genomförts, där frågorna var öppnare och respondenterna fått större frihet att själv utforma svaret. Även dessa intervjuer målade upp en ganska tydlig bild av framtiden. Här är några av frågorna och svaren. Svaren är sammanställda från ett flertal personer, som har liknande åsikter och redigerade så att man inte ska kunna veta vilken kommun eller vilket verksamhetssystem det handlar om. Hur ser det ut idag när det gäller behov att effektivisera verksamheten? Det finns hela tiden behov av att minska den administrativa bördan, allt från registrering, hantering av fakturor, till skolpliktsbevakning. Och att kunna sköta kommunikation med föräldrar, elever, andra lärare, skolledare och förvaltning är idag ett måste, en del av lärarjobbet. Samma sak gäller att effektivisera lärandet. Vi behöver ett betydligt bättre stöd för pedagogerna, tydligare och bättre koppling till nätet och inte så hårt kopplat till enskilda datorer och skolans server. Ett intresse och tryck från verksamheten ställer större och annorlunda krav på leverantörerna, det är inte bara IT-krav som ska tillgodoses. Skolledarna har t ex ett större ansvar och tar tydligt större del i utvecklingen idag. Och framöver? Om 4-5 år när alla elever har varsin dator kommer det att krävas digitala läromedel och plattformar som går att utforma mycket mer efter den enskilde användaren. De digitala läromedlen/ hjälpmedlen ska distribueras mer via internet. Det är på nätet vi ska hitta resurserna. Eleven borde rimligen äga sitt eget lärande, att det kan följa honom eller henne oavsett vilken skola de går på. Vart är ni på väg tekniskt? Inom vår kommun går utvecklingen egentligen åt två håll samtidigt. En ökad centralisering vad gäller typer av tjänster och tekniska standarder i vilka man sedan ska utveckla e-tjänster, men att själva besluten om specifika e-tjänster decentraliseras till respektive förvaltning. En alltför stark, central styrning tror vi hämmar utvecklingen. Trots viss standardisering måste man också kunna erbjuda flexibilitet, och möjlighet att utnyttja nätlösningar från den dator man använder. Vi kommer också så långt det är möjligt flytta mycket av support och ansvar till elever och användare. Hur ser det ut när det gäller plattformsutveckling och portaler? Vi kommer i allt större utsträckning att jobba med standardiserade system, men vi kommer att kombinera det med open source verktyg- och tjänster. Ibland startar man egenutveckling för att man inte tycker att leverantörerna är tillräckligt flexibla, men det är inte hållbart i längden, det är inte vår kärnverksamhet. Däremot finns det ett ökat behov av att kunna bygga vidare själv utifrån en byggsats eller en legolåda.

6 Vi frågade också vilka av följande egenskaper som är viktigast hos en IT-leverantör? Behärskar både administration och lärplattformar Bra på att bygga nära/långsiktiga relationer Erbjuder anpassade lösningar på mitt problem Erbjuder drift och underhåll av IT-system Erbjuder kvalificerad träning och utbildning Företag lyhört för våra specifika behov Företag med geografisk närhet Företag som erbjuder dygnet-runt-support Företag som ger snabba, tydliga svar God inblick i/förståelse för skolverksamhet Har en ansvarig, dedikerad kontaktperson Innovativt företag, leder utvecklingen i branschen Kan erbjuda löpande förbättringar/uppgraderingar Kan hantera stora och komplexa projekt Kan leverera IT-lösningar för alla kommunala områden Kan leverera kompletta IT-lösningar för alla skolformer Ledande företag med gott rykte Låter mig vara delaktig i IT-utvecklingen Specialist på IT-stöd för administration Specialist på IT-stöd för pedagogik/lärande Tar ansvar för anpassningar till nya lagar/förordningar

7 Och så här blev svaren God inblick i/förståelse för skolverksamhet 91% Företag lyhört för våra speciella behov 83% Behärskar både administration och lärplattformar 65% Kan erbjuda löpande förbättringar/uppgraderingar 60% Företag som ger snabba, tydliga svar 60% Tar ansvar för anpassningar till nya lagar/förordningar 59% Erbjuder anpassade lösningar på mitt problem 58% Helt klart framstår insikt och förståelse för skolledarnas och rektorernas verksamhet som det tydligaste kravet man ställer på sin IT-leverantör. Det handlar om att kunna lyssna och förstå, men också föreslå anpassade lösningar. Nyckelord är stabilitet, kompetens, kontinuitet, lyhördhet och flexibilitet.

8 ÅRD & OMSORG Behov, yta och djup Ett bra IT-stöd för vård- och omsorg ska kunna tillgodose behov hos tre olika målgrupper: Handläggare behöver ett pålitligt, lättanvänt system som kan säkra dokumentationen kring vårdtagarna som kontinuerligt anpassas till gällande och kommande lagar och förordningar. Verksamhetsansvariga behöver ett system som kan ge rätt beslutsunderlag för dagens situation men som också gör det möjligt att se behoven ur ett större perspektiv och med en längre horisont. Vårdtagare vars behov alla inblandade jobbar för att möta behöver en lösning som gör att hon eller han får den vård och den omsorg de behöver. Idag och i morgon. Kravet på ett flexibelt system blir ännu tydligare när man väger in önskemålet om allt fler e-tjänster inom detta område, där såväl servicelämnare som vårdtagare eller deras anhöriga har möjlighet att påverka och kontrollera sin situation. Därför är också en god inblick i verksamhetsområdet det överlägset vanligaste kravet på leverantörer i undersökningen (89%). Konturerna på framtidens system börjar också skönjas. Här handlar det om förmågan att kombinera yta med djup. Förmågan att integrera webbaserade- och mobila tjänster med ett tryggt verksamhetsövergripande system, samt ett enhetligt och attraktivt användargränssnitt. Och att inte tappa fokus, mitt i all teknik, mitt i alla tidskrävande upphandlingar och svårlästa effektivitetskrav.

9 Integration och verksamhetskunskap viktigast Parallellt med enkätsvaren har även ett 30-tal djupintervjuer genomförts, där frågorna var öppnare och respondenterna fått större frihet att själv utforma svaret. Även dessa intervjuer målade upp en ganska tydlig bild av framtiden. Här är några av frågorna och svaren. Svaren är sammanställda från ett flertal personer, som har liknande åsikter och redigerade så att man inte ska kunna veta vilken kommun eller vilket verksamhetssystem det handlar om. Vad är den stora utmaningen när det gäller framtida IT-stöd inom detta område? Det handlar främst om att kunna integrera tjänster och system med varandra så att vi kan skapa effektiva medborgartjänster. När aktörerna blir fler och fler, kommer det att ställas allt högre krav på ett sammanhållet system och miljö så att inte nya e-tjänster bara blir funktions-öar. Varför är integrationen så viktig? Vi måste kunna lita på att vi har ett konsistent beslutsunderlag, att vi kan utgå från samma värden hela tiden. Därför är det viktigt att kunna hålla ihop nyttjandet av systemen, även om de består av olika delsystem. Samtidigt som integration är bra, innebär förstås sammankopplingen att det kan bli oerhört komplext och därmed svårt att byta ut komponenter. Vi måste kunna jobba mot flera aktörer vilket kräver smarta gränssnitt, det ska inte spela någon roll om det är en privat aktör eller vi själva som utför t ex hemtjänsten, vi måste kunna följa verksamheten oavsett. Vem håller i taktpinnen för förändringar i kommuner? Hos oss hanteras de mer övergripande frågorna oftast på central beslutande nivå, men i mindre kommuner är det nog mer upp till den enskilde medarbetaren att ta egna initiativ. För vissa mer infrastrukturella delar tycker jag ansvaret ska ligga centralt, men i övrigt bör det tryckas ut i verksamheterna, och då är det inte IT-avdelningarna själva som driver utvecklingen utan verksamheterna i sig. För oss lutar det åt standardlösningar i grunden och sedan individualiserade anpassningar utifrån vilket område det handlar om. Vilka egenskaper hos leverantörerna tycker du är viktigast? Förutom långsiktighet, kvalitet och kunnande är det framför allt lyhördheten att leverantören är flexibel och kan se möjligheter i det som kommunerna önskar jobba med och utveckla. En kombination av att vara framåt och att vara inlyssnande ger bra förutsättningar för en god kundrelation. Och sen i det löpande samarbetet vill vi ha en leverantör som är på tårna. Vi ska ju hålla på med vård och omsorg och inte behöva lägga tid på att förstå hur IT-systemet fungerar

10 Vi frågade också vilka av följande egenskaper som är viktigast hos en IT-leverantör? Ansvarar för anpassning till lagar/förordningar Bra på att bygga nära/långsiktiga relationer Erbjuder drift och underhåll av IT-system Erbjuder dygnet-runt-support Erbjuder kvalificerad träning och utbildning Ger anpassade lösningar på mitt problem Ger snabba, tydliga svar God inblick i VoO Har en ansvarig, dedikerad kontaktperson Innovativt företag, leder utvecklingen IT-lösningar för flera kommunala områden Kan hantera stora och komplexa projekt Kompletta IT- lösningar för VoO Lyhörd för våra specifika behov Låter mig vara delaktig i IT-utvecklingen Löpande förbättringar/uppgraderingar Specialist på IT-stöd för enkel/säker dokumentation Specialist på IT-stöd som effektiviserar verksamheten Specialist på IT-stöd som främjar kommunen

11 Och så här blev svaren God inblick i Vård och Omsorg 89% Ansvar för anpassning till lagar/förordningar 74% Löpande förbättringar/uppgraderingar 69% Lyhörd för våra speciella behov 62% Specialist på IT-stöd för enkel, säker dokumentation 52% Ger snabba, tydliga svar 51% IT-lösningar för flera kommunala områden 49% Insikt och förståelse för verksamheten är det klart viktigaste kravet på ITleverantören. Ett nästan lika viktigt krav är att IT-leverantören verkligen tar ett ansvar för att vara uppdaterad på nya lagar och förordningar, men också att implementera dem i sina lösningar. Att lyssna och förstå, för att därefter anpassa lösningarna till kundens specifika behov upplevs också som viktiga egenskaper. Nyckelord är långsiktiga relationer, kompetens, kvalitet och flexibilitet.

12 AMILJEOMSORG Rätt kunskap. Rätt verklighet. När det handlar om många människors många olika behov är det lätt att det bara blir siffror på ett kalkylark. Men så får det inte vara och det tycker heller inte någon. Därför är det så viktigt med verksamhetsstöd som minimerar administration och maximerar möjligheten att få den hjälp och det stöd man behöver. Därför är det så viktigt att teknik- och verksamhetskunnande går hand i hand. Det visar också undersökningen där hela 93% av alla tillfrågade menar att just inblick i och förståelse för individoch familjeomsorg är det absolut viktigaste när man väljer leverantör, följt av att man kan lita på att systemet är anpassat till gällande lagar och förordningar. Det handlar om verkligheten. Rätt verklighet. Den sociala sektorn utgör en stor del av en kommuns kostnader och merparten av landets socialförvaltningar får allt svårare att hålla sin budget. Det förhatliga ordet prioritering rycker allt närmare. Men för varje liten procent som verksamheten istället kan effektiviseras ökar möjligheten att klara den svårlösta ekvation som kallas behov och resurser.

13 Det måste vara bättre än det vi har idag Parallellt med enkätsvaren har även ett 30-tal djupintervjuer genomförts, där frågorna var öppnare och respondenterna fått större frihet att själv utforma svaret. Även dessa intervjuer målade upp en ganska tydlig bild av framtiden. Här är några av frågorna och svaren. Svaren är sammanställda från ett flertal personer, som har liknande åsikter och redigerade så att man inte ska kunna veta vilken kommun eller vilket verksamhetssystem det handlar om. Var är behovet störst när det gäller att effektivisera verksamheten? Vi försöker utveckla servicen mot medborgarna och samtidigt få enklare processer internt, att fullt ut använda det digitala instrumentet, så behovet av nya, smarta lösningar finns såväl hos administrativ- som fältpersonal. Men ska jag välja ut en grupp blir det nog administrativ personal som handlägger stora volymer ärenden, t ex inom ekonomiskt bistånd. Vilka nya funktioner tittar ni på? Det vore väldigt smidigt att kunna komma in i systemet via ett webbgränssnitt och dokumentera. Eftersom vi som liten kommun väljer IT-standardlösningar överlag, kommer vi även här först se om det är möjligt att försöka välja standard e-tjänster. Men vi är inte helt på det klara hur vi ska eller vill ha det; standard kanske inte tillgodoser de behov som finns inom omsorgen vi ska ju se individen, det ska vara kundspecifikt. När ni utvärderar olika alternativ vad är viktigast? Utan tvekan funktionaliteten! Det måste vara enklare, bättre och tryggare än det vi har idag, annars kan vi lika gärna behålla penna och papper. Vi tittar självklart alltid på kostnaden vid upphandling av system, men det är alltid funktion som är den avgörande faktorn. Det system vi väljer måste verkligen möta behovet och får priset styra alltför hårt kan det bli en dyrköpt erfarenhet. Och när det gäller leverantör? Långsiktiga och nära relationer är viktigt, vilket förutsätter en god servicenivå. Den leverantör vi har idag står för trygghet och kompetens men kanske inte alltid är mest flexibel. Tryggheten att veta att vår leverantör håller sig a jour med utvecklingen inom området och alltid kan komma med förslag på en lösning är också viktigt, viktigare än att det alltid är den flashigaste lösningen. Att ha en och samma kontaktperson står också högt på önskelistan. Att denne kan lära ut hur systemet fungerar på ett vettigt sätt.

14 Vi frågade också vilka av följande egenskaper som är viktigast hos en IT-leverantör? Ansvarar för anpassning till lagar/förordningar Bra på att bygga nära/långsiktiga relationer Erbjuder drift och underhåll av IT-system Erbjuder dygnet-runt-support Erbjuder kvalificerad träning och utbildning Företag med geografisk närhet Ger anpassade lösningar på mitt problem Ger snabba, tydliga svar God inblick i IFO Har en ansvarig, dedikerad kontaktperson Innovativt företag, leder utvecklingen IT-lösningar för flera kommunala områden Kan hantera stora och komplexa projekt Kompletta IT- lösningar för IFO Ledande företag med gott rykte Lyhört för våra specifika behov Låter mig vara delaktig i IT-utvecklingen Löpande förbättringar/uppgraderingar Specialist på IT-stöd för administration Specialist på IT-stöd för enkel/säker dokumentation Specialist på IT-stöd som främjar kommunen Specialist på IT-stöd som utvecklar verksamheten

15 Och så här blev svaren God inblick i IFO 94% Ansvar för anpassning till lagar/förordningar 89% Lyhörd för våra speciella behov 76% Löpande förbättringar/uppgraderingar 67% Kompletta IT-lösningar för IFO 60% Specialist på IT-stöd för enkel, säker dokumentation 59% Ger snabba, tydliga svar 58% Kunskap, insikt och förståelse för verksamheten är också inom detta område en helt avgörande faktor. Här ser man också ett tydligt samband mellan kundinsikt och vikten av långsiktiga relationer. Precis som inom Vård och Omsorg finns också ett tydligt krav på att ta ansvar för att nya lagar och förordningar kontinuerligt implementeras i lösningarna. Nyckelord är kompetens, bra relationer, flexibilitet och ansvarstagande.

16 Har du funderingar kring den här rapporten eller vill du veta mer om Tieto och våra lösningar inom Vård, Omsorg och Skola, är du välkommen att kontakta mig: Suzana Johansson Marketing and Communication Manager Welfare Nordic tieto.se

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 FÖRFATTNINGSSAMLING 1 IT-STRATEGI FÖR SOLLENTUNA KOMMUN Antagen av fullmäktige 2003-09-15, 109 Inledning Informationstekniken har utvecklats till en världsomspännande teknik som omfattar datorer, telefoni,

Läs mer

Här hittar du svar på några av de vanligaste frågorna om projektet Skolplattform Stockholm.

Här hittar du svar på några av de vanligaste frågorna om projektet Skolplattform Stockholm. Frågor och svar Här hittar du svar på några av de vanligaste frågorna om projektet Skolplattform Stockholm. Varför behövs en ny skolplattform? Skolans verksamhetssystem behöver förnyas. Dagens system är

Läs mer

IT-Policy för Tanums kommun. ver 1.0. Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-18

IT-Policy för Tanums kommun. ver 1.0. Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-18 IT-Policy för Tanums kommun ver 1.0 Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-18 1 Inledning Tanums kommuns övergripande styrdokument inom IT-området är IT-Policy för Tanums kommun. Policyn anger kommunens

Läs mer

Köpguide för mobila växlar. Modern telefoni till företaget är långt ifrån vad det var för bara några år sedan.

Köpguide för mobila växlar. Modern telefoni till företaget är långt ifrån vad det var för bara några år sedan. Köpguide för mobila växlar Modern telefoni till företaget är långt ifrån vad det var för bara några år sedan. Tänk om din nya telefonilösning kunde förenkla din vardag och hjälpa dina medarbetare att arbeta

Läs mer

Digitaliseringsstrategi för Vallentuna kommun

Digitaliseringsstrategi för Vallentuna kommun 2019-01-14 KS 2018.327 1.4.5.3 KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Digitaliseringsstrategi för Vallentuna kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2019-01-14 11 Avdelning/enhet med ansvar för revidering: Kommunledningskontoret/Ekonomiavdelningen

Läs mer

Långsiktig teknisk målbild Socialtjänsten

Långsiktig teknisk målbild Socialtjänsten Långsiktig teknisk målbild Socialtjänsten Innehållsförteckning Dokumentinformation... 2 Versionshantering... 2 Inledning... 4 Syfte... 4 Målgrupp... 4 IT-strategi... 4 Socialtjänstens målbild för verksamheten...

Läs mer

Stärk konkurrenskraften med effektiv HRM.

Stärk konkurrenskraften med effektiv HRM. Stärk konkurrenskraften med effektiv HRM. Välkommen till Bluegarden HR-plus. Vad behöver du för att jobba smartare med HR och lön? Arbetar du på en stor offentlig eller privat verksamhet med höga krav

Läs mer

TMP Consulting - tjänster för företag

TMP Consulting - tjänster för företag TMP Consulting - tjänster för företag Adress: http://tmpc.se Kontakta: info@tmpc.se TMP Consulting är ett bolag som utvecklar tekniska lösningar och arbetar med effektivisering och problemslösning i organisationer.

Läs mer

Sunet /7 SUNET

Sunet /7 SUNET Sunets unika datanät garanterar säker och stabil infrastruktur för datakommunikation till universitet, forskningsinstitut och många andra statliga institutioner. I världen av forskning och utbildning blir

Läs mer

RIKTLINJER. Riktlinjer för styrning av IT-verksamhet

RIKTLINJER. Riktlinjer för styrning av IT-verksamhet RIKTLINJER Riktlinjer för styrning av IT-verksamhet RIKTLINJER 2 Riktlinjer för styrning av IT-verksamhet. 1 Inledning Håbo kommuns övergripande styrdokument inom IT är IT-policy för Håbo kommun. Riktlinjer

Läs mer

Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler

Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler Borås Stads Riktlinjer för IT Riktlinjer för IT 1 Fastställt av: Kommunstyrelsen Datum: 20 juni 2011 För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För ev uppföljning

Läs mer

Göteborgs Stads program för IT

Göteborgs Stads program för IT Göteborgs Stads program för IT Detta dokument gäller för Anställda och förtroendevalda i Göteborgs Stads förvaltningar, bolag och anknutna stiftelser Fastställd 2012-xx-xx Beslutande Kommunfullmäktige

Läs mer

Distansutbildning via lärplattform - en överlevnadsstrategi? Uppfattningar inom Sveriges naturbruksgymnasier

Distansutbildning via lärplattform - en överlevnadsstrategi? Uppfattningar inom Sveriges naturbruksgymnasier Sammanfattning av D-uppsats i Utbildningsdesign Distansutbildning via lärplattform - en överlevnadsstrategi? Uppfattningar inom Sveriges naturbruksgymnasier Malin Seeger Annika Åström Linköpings universitet

Läs mer

Skolledarträff nr 3 om IT och ledarskap: Att marknadsföra skolan med hjälp av IT!

Skolledarträff nr 3 om IT och ledarskap: Att marknadsföra skolan med hjälp av IT! Skolledarträff nr 3 om IT och ledarskap: Att marknadsföra skolan med hjälp av IT! Charlotte Berglund 070-5148307 Professionell Utveckling i Sverige AB 4 skolledarträffar! - Leda lärande (skolledare från

Läs mer

Lyckas med digitala verktyg i skolan Pedagogik, struktur, ledarskap

Lyckas med digitala verktyg i skolan Pedagogik, struktur, ledarskap Lyckas med digitala verktyg i skolan Pedagogik, struktur, ledarskap Checklistor från boken, Gothia Fortbildning 2014 Kapitel 2. Pedagogisk grundsyn På en skala från 1 10 (där tio är bäst), hur långt tycker

Läs mer

IT-verksamheten, organisation och styrning

IT-verksamheten, organisation och styrning IT-verksamheten, organisation och styrning KPMG Örebro 27 februari 2007 Antal sidor 12 Innehåll 1. Inledning 1 2. Syfte 1 3. Metod 1 4. Sammanfattning 2 5. IT-verksamhet, organisation och ansvar 3 5.1.1

Läs mer

AUTOMATISKA PROCESSER I ORIGO, FÖR EFFEKTIVARE PASSERADMINISTRATION OCH HÖGRE SÄKERHET

AUTOMATISKA PROCESSER I ORIGO, FÖR EFFEKTIVARE PASSERADMINISTRATION OCH HÖGRE SÄKERHET AUTOMATISKA PROCESSER I ORIGO, FÖR EFFEKTIVARE PASSERADMINISTRATION OCH HÖGRE SÄKERHET ORIGO SYSTEMET FÖR EFFEKTIVARE PASSERADMINISTRATION OCH HÖGRE SÄKERHET Med Origo har vi i nära samarbete med våra

Läs mer

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum:

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: Dokument nr: Version: Status: Sida: 1.00 (1)6 Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Projektbeskrivning etjänster inom socialtjänsten Dokumentbeskrivning: Anslutning till den sammansatta basttjänsten SSBTEK

Läs mer

Nyhetsbrev december 2011

Nyhetsbrev december 2011 Nyhetsbrev december 2011 2011 - fokusering och tillväxt i en turbulent omvärld Då Tord Schultz skrev VD-ordet i vårt nyhetsbrev i december 2010 anade ingen att 2011 skulle bli ett år med den dramatiska

Läs mer

10 tips. för dig som skapar internetbaserade stödprogram för vården. psykologpartners

10 tips. för dig som skapar internetbaserade stödprogram för vården. psykologpartners 10 tips för dig som skapar internetbaserade stödprogram för vården psykologpartners Att skapa internetbaserade stödprogram för vården kan vara en utmaning. Det som har levererats via papper eller i fysiska

Läs mer

Chef för utveckling och förvaltning, IT-avdelningen

Chef för utveckling och förvaltning, IT-avdelningen Genomförandekommittén för nya Polismyndigheten söker Chef för utveckling och förvaltning, IT-avdelningen Den nya Polismyndigheten bildas den 1 januari 2015. Polismyndigheten som ersätter dagens 21 fristående

Läs mer

Digitala system 2015 från förskola komvux, behovsspecifikation version 0.1

Digitala system 2015 från förskola komvux, behovsspecifikation version 0.1 Digitala system 2015 från förskola komvux, behovsspecifikation version 0.1 Februari 2014 Vad handlar det om? digitala behov! Inte några specifika lärplattformar eller speciella verktyg. Vi pratar behov

Läs mer

Regeringens mål för IT-politiken är att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter.

Regeringens mål för IT-politiken är att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter. Sida 1/5 Digital strategi Bakgrund Digitalisering är en ständigt pågående utveckling som hela tiden ställer nya krav på infrastruktur, tekniska lösningar i form av verktyg och system och arbetssätt. Digitala

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy för Vetlanda kommun

Informationssäkerhetspolicy för Vetlanda kommun 1 (10) Informationssäkerhetspolicy för Vetlanda kommun Dokumenttyp: Policy Beslutad av: Kommunfullmäktige (2015-12-16 202) Gäller för: Alla kommunens verksamheter Giltig fr.o.m.: 2015-12-16 Dokumentansvarig:

Läs mer

Planering och rapportering via mobilen minskar stressen i hemtjänsten

Planering och rapportering via mobilen minskar stressen i hemtjänsten Planering och rapportering via mobilen minskar stressen i hemtjänsten Sammanfattning Hemtjänsten i Göteborg ville effektivisera sin administration och komma bort från trasslet med lösa lappar för schemautskrifter

Läs mer

Tillgång, användning och kompetens kring IKT i skolan

Tillgång, användning och kompetens kring IKT i skolan Tillgång, användning och kompetens kring IKT i skolan -kompletterande studie inför konferensen framtidens lärande är här och nu! Maj 2009 Utredare Torbjörn Skarin Torbjorn.skarin@metamatrix.se Tel: 073-944

Läs mer

Förvaltningsmodell e- tjänsteplattform

Förvaltningsmodell e- tjänsteplattform Förvaltningsmodell e- tjänsteplattform 2018-11-20 Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte... 3 2 Modell... 3 2.1 Förvalta plattform och förvalta e-tjänst... 3 2.2 Vilket ansvar behöver finnas kopplat

Läs mer

Vi på Office IT-Partner står för ett lokalt engagemang, kunskap, erfarenhet och certifierad specialistkompetens vi vill skapa mervärde för våra

Vi på Office IT-Partner står för ett lokalt engagemang, kunskap, erfarenhet och certifierad specialistkompetens vi vill skapa mervärde för våra Vi på Office IT-Partner står för ett lokalt engagemang, kunskap, erfarenhet och certifierad specialistkompetens vi vill skapa mervärde för våra kunder med hjälp av innovativa lösningar Vi tror på ett Partnerskap

Läs mer

ATT BYGGA FÖRTROENDE

ATT BYGGA FÖRTROENDE ATT BYGGA FÖRTROENDE Vissa saker är svårare att skapa än andra, även för oss specialister. I byggindustrin är ett starkt förtroende en av de allra svåraste sakerna att bygga upp. Det kräver en ärlighet,

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport Läsår: 2015/2016 Organisationsenhet: Förskola Fokusområde: Demokrati och värdegrund Övergripande mål: Barns inflytande Ingela Nyberg, Barn och Utbildning, BU Chef/Adm

Läs mer

En telefon. En lösning. Ett smartare sätt att arbeta. Telenor One

En telefon. En lösning. Ett smartare sätt att arbeta. Telenor One En telefon. En lösning. Ett smartare sätt att arbeta. Telenor One TA12027_Telenor One_utan_pris.indd 1 08-07-15 14.50.39 Jag kan aldrig tänka mig en traditionell växel igen. Fördelarna med att vara trådlös

Läs mer

Måldokument för IT-verksamheten vid Mittuniversitetet

Måldokument för IT-verksamheten vid Mittuniversitetet DNR: IT-nummer: 2016/002 2017-2019 Publicerad: 2017-09-01 Beslutsfattare: Håkan Stenström Ansvarig för genomförande: IT-chef Mats Edin Beslutsdatum: Giltighetstid: 2019-12-31 1/8 Innehållsförteckning 1

Läs mer

Digitaliseringsstrategi 11 KS

Digitaliseringsstrategi 11 KS Digitaliseringsstrategi 11 KS 2018.327 3 VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2018-12-17 250 Digitaliseringsstrategi (KS 2018.327) Beslut Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Projektredovisning. Vårkonferensen 24 april 2008

Projektredovisning. Vårkonferensen 24 april 2008 Projektredovisning Vårkonferensen 24 april 2008 Redovisning Barnomsorg Ekonomiskt bistånd ÖTP / Applikationsdistribution DÄHS Föreningsbidrag & lokalbokning Digitala assistenter IT-strategisk workshop

Läs mer

Skellefteå - en framsynt tillväxtkommun, attraktiv att bo och verka i. 72 000 invånare, hälften i tätorten 7 217 km 2 (=Skåne)

Skellefteå - en framsynt tillväxtkommun, attraktiv att bo och verka i. 72 000 invånare, hälften i tätorten 7 217 km 2 (=Skåne) Skellefteå - en framsynt tillväxtkommun, attraktiv att bo och verka i 72 000 invånare, hälften i tätorten 7 217 km 2 (=Skåne) Nyckeltal IT Antal arbetsställen med bredband: 400 Antal användare: 6 500 Antal

Läs mer

Invånare. Verksamhet. Bevarande

Invånare. Verksamhet. Bevarande NYTTA Invånare Verksamhet IT Bevarande Invånare Det digitala kulturarvet kan bevaras och finnas åtkomligt under lång tid Förståelsen för vår samtid underlättas i framtiden när forskning i digitala källor

Läs mer

Modern företagstelefoni Förenkla och förbättra er kommunikation

Modern företagstelefoni Förenkla och förbättra er kommunikation Modern företagstelefoni Förenkla och förbättra er kommunikation Kraven om ett mobilt arbetssätt, har satt en ny standard för vår kommunikation. icentrex har gett oss de verktyg våra medarbetare behöver

Läs mer

Riktlinjer för IT i Halmstads kommun

Riktlinjer för IT i Halmstads kommun Riktlinjer för IT i Halmstads kommun VER 1.0 Innehåll Bakgrund...3 Syfte...3 Drivkrafter för IT i Halmstads kommun...3 Övergripande inriktning...4 Inriktning för kommunens IT-engagemang...5 Service...5

Läs mer

DIGITAL UTVECKLINGSPLAN

DIGITAL UTVECKLINGSPLAN DIGITAL UTVECKLINGSPLAN 2018-2022 1. INLEDNING Digital utvecklingsplan ersätter IT-policy för förskola och grundskola i Ystads kommun 2010. Ystads kommun prioriterar digitaliseringen av utbildningsverksamheten.

Läs mer

Agneta Franksson Säljdirektör för Lifecare Hjalmar Jacobson IT-arkitekt, e-hälsa Marko Pyy Chef för Lifecare Programmet.

Agneta Franksson Säljdirektör för Lifecare Hjalmar Jacobson IT-arkitekt, e-hälsa Marko Pyy Chef för Lifecare Programmet. Morgondagens vårdsystem finns redan idag Agneta Franksson Säljdirektör för Hjalmar Jacobson IT-arkitekt, e-hälsa Marko Pyy Chef för Programmet April 2015 Agenda Introduktion Vad är? Medborgartjänster Hur

Läs mer

Rätt information till rätt person vid rätt tillfälle

Rätt information till rätt person vid rätt tillfälle Rätt information till rätt person vid rätt tillfälle System för samverkan, effektivitet och konkurrenskraft Du håller säkert med om att ditt företags kanske mest värdefulla tillgång består av all den information

Läs mer

Centralupphandling av nytt IT-system som stöd för stadens verksamhet inom förskola och grundskola

Centralupphandling av nytt IT-system som stöd för stadens verksamhet inom förskola och grundskola Utlåtande 2002:117 RI (Dnr 2850/02) Centralupphandling av nytt IT-system som stöd för stadens verksamhet inom förskola och grundskola Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande 1. Upphandling

Läs mer

Översyn av chefsorganisation

Översyn av chefsorganisation PM 1 (5) Datum Diarienr/Dplankod 2011/295 Centrala förvaltningen Staben Åsa Nylander, Controller 0224 361 75 (även mobil) asa.nylander@heby.se Kommunstyrelsen Översyn av chefsorganisation Förslag till

Läs mer

E-strategi för Strömstads kommun

E-strategi för Strömstads kommun E-strategi för Strömstads kommun Antagen 2016-11-24 KF 134 1. Sammanfattning 3 2. Förutsättningar 3 3. Syfte 3 4. Vision och övergripande mål 3 5. Områden med avgörande betydelse för kommunens mål 4 6.

Läs mer

Införande av Skolfederation. Erfarenheter i Sundsvalls kommun

Införande av Skolfederation. Erfarenheter i Sundsvalls kommun Införande av Erfarenheter i Sundsvalls kommun Innehåll 1. OM DOKUMENTET... 3 2. OM SKOLFEDERATION... 3 3. INFÖRANDE AV SKOLFEDERATION... 3 3.1 FASTSLÅ VERKSAMHETENS MÅLBILD FÖR SKOLFEDERATION... 3 3.1.1

Läs mer

Effekten av att tillämpa industriell inriktning på kommunal IT. Janne Dicander CIO och IS/IT-chef Jönköpings kommun

Effekten av att tillämpa industriell inriktning på kommunal IT. Janne Dicander CIO och IS/IT-chef Jönköpings kommun Effekten av att tillämpa industriell inriktning på kommunal IT Janne Dicander CIO och IS/IT-chef Jönköpings kommun Innehåll Så arbetar vi med IT i vår verksamhetsutveckling. Hur samverkar vi med övriga

Läs mer

Tjänster för elektronisk identifiering och signering

Tjänster för elektronisk identifiering och signering Bg eid Gateway och Bg PKI Services Tjänster för elektronisk identifiering och signering En elektronisk ID-handling är förutsättningen för säker och effektiv nätkommunikation. I takt med att tjänster blir

Läs mer

LULEÅ KOMMUN DELRAPPORT 1 (7) Barn- & utbildningsförvaltningen 2015-12-31 DELRAPPORT IT

LULEÅ KOMMUN DELRAPPORT 1 (7) Barn- & utbildningsförvaltningen 2015-12-31 DELRAPPORT IT LULEÅ KOMMUN DELRAPPORT 1 (7) 2015-12-31 DELRAPPORT IT LULEÅ KOMMUN 2 (7) Innehåll Bakgrund... 3 Syfte... 3 Metod... 4 IT... 4 Sammanfattning... 7 LULEÅ KOMMUN 3 (7) Bakgrund Elever ska ha tillgång till

Läs mer

Öppenvård, handläggare

Öppenvård, handläggare Kvalitetsindex Öppenvård, handläggare Rapport 2014-0-0 Innehåll SSIL Kvalitetsindex - Strategi och metod - Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal - Genomförda intervjuer

Läs mer

ehälsa i kommunerna 2013 2015 för bättre service, självständighet och ökat medbestämmande

ehälsa i kommunerna 2013 2015 för bättre service, självständighet och ökat medbestämmande ehälsa i kommunerna 2013 2015 för bättre service, självständighet och ökat medbestämmande ehälsa i kommunerna År 2030 kommer det att saknas närmare 100 000 omvårdnadsutbildad arbetskraft, enligt statistik.

Läs mer

MJÖLBY KOMMUN UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN. Roller och ansvar inom utbildningsförvaltningens IT-verksamhet 2013-2016. IT-strategigruppen 2013-02-18

MJÖLBY KOMMUN UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN. Roller och ansvar inom utbildningsförvaltningens IT-verksamhet 2013-2016. IT-strategigruppen 2013-02-18 MJÖLBY KOMMUN UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Roller och ansvar inom utbildningsförvaltningens IT-verksamhet 2013-2016 IT-strategigruppen 2013-02-18 INNEHÅLL FÖRVALTNINGSCHEF... 3 REKTOR/F... 3 IT-STRATEG...

Läs mer

360 Avtalshantering. Överblick, enkelhet och effektivitet i avtalshanteringen

360 Avtalshantering. Överblick, enkelhet och effektivitet i avtalshanteringen Överblick, enkelhet och effektivitet i avtalshanteringen 360 Avtalshantering håller organisationen uppdaterad och utgör beslutsunderlag när avtal ska ingås, övervakas eller omförhandlas. Utmaningarna är

Läs mer

Skrivtolkad version av telefonintervju med Jörgen Sandström, digitaliseringsdirektör i Västerås Stad

Skrivtolkad version av telefonintervju med Jörgen Sandström, digitaliseringsdirektör i Västerås Stad SKRIVTOLKNING 2019-05-30 1 (5) Ekonomi och Styrning Anders Nordh Skrivtolkad version av telefonintervju med Jörgen Sandström, digitaliseringsdirektör i Västerås Stad (drömsk musik) Kjell: Jakten på den

Läs mer

MEDBORGARDIALOG. - en liten guide

MEDBORGARDIALOG. - en liten guide MEDBORGARDIALOG - en liten guide Medborgardialoger i Orsa kommun - en liten guide Infoavdelningen, Janne Bäckman, december 2010 Vad är en medborgardialog? Det är helt enkelt ett sätt att prata med människor

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING för Sollentuna kommun Antagen av fullmäktige 2011-10-19, 125 Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 1.1... 2 1.2 E-vision... 2 1.3 Informationssäkerhetspolicy... 2 2 Styrande principer... 2 2.1 Fokusera

Läs mer

Uppfödarutbildningen på distans stfb Organisation

Uppfödarutbildningen på distans stfb Organisation Uppfödarutbildningen på distans stfb Organisation Studiefrämjandet Småland-Gotland Projektledare Jennie Krafft e-postadress jennie.krafft@studieframjandet.se Tel 036-440 1210, 0708-162599 Syfte och deltagare

Läs mer

Välj rätt affärssystem för att din. organisation ska blomstra!

Välj rätt affärssystem för att din. organisation ska blomstra! Välj rätt affärssystem för att din organisation ska blomstra! - En guide till dig som funderar på att byta eller investera i ett ERP system. Innehåll Därför är ett affärssystem viktigt för tillväxten...

Läs mer

Standarder källa till kunskap och utveckling. Arkivarien i den digitala kommunikationen

Standarder källa till kunskap och utveckling. Arkivarien i den digitala kommunikationen Standarder källa till kunskap och utveckling Arkivarien i den digitala kommunikationen Öppna data G-kataloger Big Data Verksamhetssystem Samarbetsytor Sociala media Ärendehanteringssystem e-arkiv e-post

Läs mer

Välkomna till Härryda kommun.

Välkomna till Härryda kommun. Välkomna till Härryda kommun. Internet: hk pub-open 09.00-09.30!! Registrering och kaffe Program för dagen 9.30-10.00!! Härryda kommun välkomnar. 10.00-10.30!! Härryda kommuns IT-funktion visar den bakomliggande

Läs mer

Inkludering, utan exkludering, eller tack vare?

Inkludering, utan exkludering, eller tack vare? Inkludering, utan exkludering, eller tack vare? Sedan en tid tillbaka pågår det livliga diskussioner kring inkludering och exkludering i samband med att man funderar kring särskilda undervisningsgrupper

Läs mer

Underlag för systematiskt kvalitetsarbete

Underlag för systematiskt kvalitetsarbete Underlag för systematiskt kvalitetsarbete Enhet: Holken Ansvarig: Gunilla Cederholm LÄSÅRETS VERKSAMHETSPLAN Mål/Åtgärder/Resultat/Analys för läsåret 2012-13 Målen för detta läsår har handlat om årskalender,

Läs mer

Verksamhetsutveckling med stöd av IT. KOMMITS - 4 november 2009 Åke Svenson, socialdirektör Järfälla kommun

Verksamhetsutveckling med stöd av IT. KOMMITS - 4 november 2009 Åke Svenson, socialdirektör Järfälla kommun Verksamhetsutveckling med stöd av IT KOMMITS - 4 november 2009 Åke Svenson, socialdirektör Järfälla kommun 1 Ett seminarium om IT-utveckling behöver verksamhet! Verksamhetsutveckling behöver IT! 2 Ett

Läs mer

DIN IT VISION MED ELEVPC. OfficeIT-Partner har tagit fram ett koncept unikt för skolan som gör det enkelt! www.officeitpartner.

DIN IT VISION MED ELEVPC. OfficeIT-Partner har tagit fram ett koncept unikt för skolan som gör det enkelt! www.officeitpartner. DIN IT VISION MED ELEVPC OfficeIT-Partner har tagit fram ett koncept unikt för skolan som gör det enkelt! www.officeitpartner.se/elevpc Varför ElevPC? En omfattande undersökning av europeiska studier kring

Läs mer

HANDIKAPPOMSORGENS VÄRDEGRUND

HANDIKAPPOMSORGENS VÄRDEGRUND SOCIALFÖRVALTNINGEN I HUDDINGE HANDIKAPPOMSORGENS VÄRDEGRUND Vi som är anställda i handikappomsorgen i Huddinge kommun har ett uppdrag av invånarna. Uppdraget är att ge service, omsorg och stöd som bidrar

Läs mer

Instruktioner för brukarundersökning inom individoch familjeomsorg (myndighetsutövning)

Instruktioner för brukarundersökning inom individoch familjeomsorg (myndighetsutövning) 2015-08-31 1 (7) Instruktioner för brukarundersökning inom individoch familjeomsorg (myndighetsutövning) För frågor om undersökningen, kontakta: Carolina Björkman, carolina.bjorkman@skl.se Introduktion

Läs mer

Plan för Förprojektering av modellskola 2011 2012. SMEDJEBACKENS KOMMUN Familje- & utbildningsförvaltningen. IKT-pedagog Anders Berggren

Plan för Förprojektering av modellskola 2011 2012. SMEDJEBACKENS KOMMUN Familje- & utbildningsförvaltningen. IKT-pedagog Anders Berggren Plan för Förprojektering av modellskola 2012 Syfte Planen ska skapa möjligheter för projektering av en modellskola för att utvärdera funktionalitet av en-till-en-processen och genomförandet av en lärplattform.

Läs mer

Chef för arkitektur, IT-avdelningen

Chef för arkitektur, IT-avdelningen Genomförandekommittén för nya Polismyndigheten söker Chef för arkitektur, IT-avdelningen Den nya Polismyndigheten bildas den 1 januari 2015. Polismyndigheten som ersätter dagens 21 fristående polismyndigheter,

Läs mer

Strategi för användning av IT i Örebro kommun 2006-2010

Strategi för användning av IT i Örebro kommun 2006-2010 Strategi för användning av IT i Örebro kommun 2006-2010 Antagen av kommunstyrelsen den 28 mars 2006. Inledning... 1 E-tjänster... 2 Processernas och funktionernas IT-stöd... 4 Teknisk plattform... 5 Organisation,

Läs mer

Omtanke Genom delaktighet, öppenhet och gemenskap visar vi att vi tar hand om varandra och vår omvärld.

Omtanke Genom delaktighet, öppenhet och gemenskap visar vi att vi tar hand om varandra och vår omvärld. Vellinge kommun POST 235 81 Vellinge BESÖK Norrevångsgatan 3 TELEFON 040-42 50 00 Våra värderingar Våra värderingar vägleder oss när vi möter våra kunder, det vill säga medborgare, besökare och företagare.

Läs mer

ivis innovativt Verksamhetssystem I Skolan Claes-Olof Olsson, Verkställande tjänsteman Föreningen Sambruk

ivis innovativt Verksamhetssystem I Skolan Claes-Olof Olsson, Verkställande tjänsteman Föreningen Sambruk ivis innovativt Verksamhetssystem I Skolan Claes-Olof Olsson, Verkställande tjänsteman Föreningen Sambruk Hillar Loor, senior partner imcode Partner AB ivis finansieras av VINNOVA, Sambruk och imcode Öppen

Läs mer

PRATA BRANDSÄKERHET MED OSS SÄKERHETSTEKNIK INOM BYGG OCH FASTIGHET

PRATA BRANDSÄKERHET MED OSS SÄKERHETSTEKNIK INOM BYGG OCH FASTIGHET PRATA BRANDSÄKERHET MED OSS SÄKERHETSTEKNIK INOM BYGG OCH FASTIGHET DET FINNS MÅNGA VÄGAR FRAMÅT. VAR BÖRJAR DIN RESA? När du väljer Consilium får du tillgång till oceaner av kunskap. Vi förser bygg- och

Läs mer

Kartlagd: Morgondagens it-chef

Kartlagd: Morgondagens it-chef Kartlagd: Morgondagens it-chef Rapport framtagen av TDC i samarbete med TNS Sifo It och telekom för företag. Och för människorna som jobbar där. Vad lockar morgondagens it-chefer? Vi har svaren 2 Vi fortsätter

Läs mer

Sammanfattning av undersökningarna genomförda 9-10 januari 2006 Bilden av Dalarna

Sammanfattning av undersökningarna genomförda 9-10 januari 2006 Bilden av Dalarna Sammanfattning av undersökningarna genomförda 9-10 januari 2006 Bilden av Dalarna Sammanfattning resultat testgruppen Medverkande 63 personer Fråga 1: Känner du till att politikerna satt och ringde? Ja:

Läs mer

Eget val och brukares uppfattningar om kvalitet i hemtjänsten

Eget val och brukares uppfattningar om kvalitet i hemtjänsten Eget val och brukares uppfattningar om kvalitet i hemtjänsten En sammanfattning av utvärderingen av införandet av Eget val ur ett brukarperspektiv Bo Davidson Linköpings universitet och FoU-centrum Under

Läs mer

IPv6 EN GOD BÖRJAN GER ETT GOTT SLUT. LÅT OSS BÖRJA.

IPv6 EN GOD BÖRJAN GER ETT GOTT SLUT. LÅT OSS BÖRJA. IPv6 EN GOD BÖRJAN GER ETT GOTT SLUT. LÅT OSS BÖRJA. UTREDA. REKOMMENDERA. PLANERA. LEDA. IMPLEMENTERA. FÖLJA UPP. FÖRBÄTTRA. VI GÖR DIN UTMANING TILL VÅR Vi lever i en internetuppkopplad värld. Numera

Läs mer

En unik plattform för förskola och fritids, utvecklad i Sverige

En unik plattform för förskola och fritids, utvecklad i Sverige En unik plattform för förskola och fritids, utvecklad i Sverige 08-51 90 90 00 www.vklass.com Synliggjort lärande med Vklass - föräldrar och barn älskar det Tänk dig att kunna ta upp din surfplatta eller

Läs mer

IT i skolan 2015 FRÅN TEKNIK TILL RESULTAT

IT i skolan 2015 FRÅN TEKNIK TILL RESULTAT IT i skolan 2015 FRÅN TEKNIK TILL RESULTAT Norge Sverige Förskola För- och grundskola Gymnasieskola Vuxenutbildning Vi styr mot kvalitet Attraktiva enheter Ändamålsenlig kvalitet väl rustade barn/elever/deltagare

Läs mer

Makes quality Happen NÖJDA KUNDER EFFEKTIVITET

Makes quality Happen NÖJDA KUNDER EFFEKTIVITET Makes IT happen Idnet grundades 1991 och har på den tiden gått från att vara en teknikleverantör till att bli en expert på IT-logistiklösningar för varuflöden i både butik-, lager- och transportsektorn.

Läs mer

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- GRUNDSKOLAN

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- GRUNDSKOLAN Vilka entreprenöriella förmågor-/kompetenser anser du att skolans elever behöver utveckla? Bergsnässkolan Att våga lita på sin förmåga att vara en kompetent människa med tankar och kunskap som verkligen

Läs mer

ipads i skolan Vanliga frågor och svar (FAQ)

ipads i skolan Vanliga frågor och svar (FAQ) Vanliga frågor och svar (FAQ) Har du frågor om om? Titta här om du kan hitta ett svar på din fråga! Om du inte gör det - kontakta ditt barns lärare eller någon av kontaktpersonerna. Du hittar kontaktuppgifter

Läs mer

Nytt it-program för Stockholms stad

Nytt it-program för Stockholms stad ÄLDREFÖRVALTNINGEN KOMMUNIKATION TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 0401-308/2012 SID 1 (7) 2012-11-19 Handläggare: Carl Smitterberg Telefon: 08-508 36 221 Till Äldrenämnden Svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr:

Läs mer

Chef lokalförsörjning vid ekonomiavdelningen

Chef lokalförsörjning vid ekonomiavdelningen Genomförandekommittén för nya Polismyndigheten söker Chef lokalförsörjning vid ekonomiavdelningen Den nya Polismyndigheten bildas den 1 januari 2015. Polismyndigheten som ersätter dagens 21 fristående

Läs mer

Sänk kostnaderna genom a/ ställa rä/ krav och testa effektivt

Sänk kostnaderna genom a/ ställa rä/ krav och testa effektivt Sänk kostnaderna genom a/ ställa rä/ krav och testa effektivt Kravhantering / Testprocess - Agenda AGENDA Grundläggande kravhanteringsprocess. Insamling, dokumentation, prioritering, Test och förvaltning

Läs mer

Tjänsteutlåtande - Gemensam IT-arbetsplats inom skolan. Förslag till beslut Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden godkänner återrapporten.

Tjänsteutlåtande - Gemensam IT-arbetsplats inom skolan. Förslag till beslut Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden godkänner återrapporten. Barn- och utbildningsförvaltningen Johanna Andersson Epost: johanna6.andersson@vasteras.se TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2019-09-16 Sida 1 (1) Diarienr UAN 2018/02246-1.3.6 P. 15 Kopia till Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

KUNDCASE. Flygplatsernas kommunikationstjänster under kontroll tack vare ProOpti

KUNDCASE. Flygplatsernas kommunikationstjänster under kontroll tack vare ProOpti KUNDCASE Flygplatsernas kommunikationstjänster under kontroll tack vare ProOpti Swedavia Airport Telecom (Swedavia AT) är en teleoperatör med fokus på flygplatsnära tjänster och finns på Swedavias samtliga

Läs mer

Policy och riktlinjer för användning av informationsteknik inom Göteborgs Stad

Policy och riktlinjer för användning av informationsteknik inom Göteborgs Stad Policy och riktlinjer för användning av informationsteknik inom Göteborgs Stad Policy för användning av informationsteknik inom Göteborgs Stad Policyn visar stadens förhållningssätt till informationsteknik

Läs mer

IT många olika verktyg. Rose-Marie Dolk IT-Strateg/Systemförvaltare Timrå den 20 maj 2015

IT många olika verktyg. Rose-Marie Dolk IT-Strateg/Systemförvaltare Timrå den 20 maj 2015 IT många olika verktyg Rose-Marie Dolk IT-Strateg/Systemförvaltare Timrå den 20 maj 2015 I IT-strateg och systemförvaltare inom Socialförvaltningen Tillhör stödfunktionerna Direkt underställd förvaltningschef

Läs mer

Om Bool. Snabbfakta. Vi var först i Sverige med att uppnå guldstatus i Microsofts partnernätverk inom portaler.

Om Bool. Snabbfakta. Vi var först i Sverige med att uppnå guldstatus i Microsofts partnernätverk inom portaler. Om Bool Bool föddes våren 2008 med väldigt tydliga mål redan från början. Vi skulle helt enkelt bli marknadsledande på portallösningar på Microsoft SharePoint i Sverige. Situationen var spännande för det

Läs mer

65 Digitaliseringsstrategi för Gagnefs kommun (KS/2019:73)

65 Digitaliseringsstrategi för Gagnefs kommun (KS/2019:73) Protokollsutdrag Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2019-05-21 1 (1) 65 Digitaliseringsstrategi för (KS/2019:73) Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige 1. Anta Digitaliseringsstrategi för. Ärendebeskrivning

Läs mer

IT-policy för Växjö kommun

IT-policy för Växjö kommun Styrande dokument Senast ändrad 2011-05-02 IT-policy för Växjö kommun Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig IT-enheten Dokumentnamn IT-policy för Växjö kommun Fastställd/Upprättad Kommunfullmäktige

Läs mer

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: PROJEKTBESKRIVNING... 1

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: PROJEKTBESKRIVNING... 1 Dokument nr: Version: Status: Sida: 0.1 Utkast/Utgåva (1)7 Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Projektbeskrivning E-tjänst Särskilt boende Nummer för projekt Dokumentbeskrivning: Införa e-tjänst särskilt

Läs mer

Information om Merit projektet

Information om Merit projektet Information om Merit projektet 2007-10-03 Merit Medborgarportal Effektivisering Rationalisering med IT 2007-10-03 Mål Förutom de funktionella målen skall följande frågor beaktas löpande under projektet:

Läs mer

Riktlinjer för arbetet med Studie- och yrkesvägledning vid Edenskolan

Riktlinjer för arbetet med Studie- och yrkesvägledning vid Edenskolan Riktlinjer för arbetet med Studie- och yrkesvägledning vid Edenskolan En konkretisering av vad de nationella målen för studie- och yrkesvägledning innebär för Edenskolan Enligt skollagen ska elever i alla

Läs mer

Systemen är inte sammankopplade. Vi beslutade att utelämna bokningssystemen i detta projekt.

Systemen är inte sammankopplade. Vi beslutade att utelämna bokningssystemen i detta projekt. WORKSHOP 1 Chalmers Fysik 17/5 2001 NÄRVARANDE: Kate Larsson - projektledare Ann-Britt Olsson Sektionssekreterare Stig-Arne Nordin Fysik Göteborg Peter Jönsson WWW/Info Fysik Jane Johansson - Fysikbiblioteket

Läs mer

IoT för lönsamma affärer

IoT för lönsamma affärer IoT för lönsamma affärer Vården IoT i vården Social- och omsorgskontoret Hur hantera egen och privata utförare inom vårdoch omsorg när vi digitaliserar verksamheten? Lagen (2008:962) om valfrihetssystem

Läs mer

Avec 2013. e-förvaltningen och informationens användare, användande och användbarhet. Louise Högberg, Stockholms stadsarkiv

Avec 2013. e-förvaltningen och informationens användare, användande och användbarhet. Louise Högberg, Stockholms stadsarkiv Avec 2013 e-förvaltningen och informationens användare, användande och användbarhet Louise Högberg, Stockholms stadsarkiv Capital of Scandinavia Agenda Stockholms stads vision, e-strategi och it-program

Läs mer

IKT-Strategi BoU

IKT-Strategi BoU 2016/BUN 0154 IKT-Strategi BoU 2017-2020 2016-12-13 Tyresö kommun / 2016-12-13 2 (5) IKT strategi BoU 2017-2020 Forskningen inom området tyder på att en ökad IKT-användning i skolan ger en positiv effekt

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (6)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (6) FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (6) YZ 2 ANVISNINGAR FÖR IT-VERKSAMHETEN I LOMMA KOMMUN 1. SYFTE OCH STYRDOKUMENT 1.1 Syfte Syftet med Anvisningar för Lomma kommuns IT-verksamhet är att säkerställa att IT stödjer

Läs mer

IT-Strategi 2004-10-12 1(7) IT-strategi 2005-01-14 KF 10/05

IT-Strategi 2004-10-12 1(7) IT-strategi 2005-01-14 KF 10/05 IT-Strategi 2004-10-12 1(7) IT-strategi 2005-01-14 KF 10/05 IT-Strategi 2004-10-12 2(7) Innehåll 1 Inledning...3 1.1 Bakgrund...3 2 Intention...3 3 Ledning och ansvar...4 4 Nuläge...5 5 Strategier och

Läs mer

Hyreslösningar Rätt truck för rätt tillfälle

Hyreslösningar Rätt truck för rätt tillfälle EMPOWERING YOUR BUSINESS Hyreslösningar Rätt truck för rätt tillfälle www.toyota-forklifts.se HYRESLÖSNINGAR Rätt truck för rätt tillfälle Olika situationer kräver olika lösningar. Vilken truck passar

Läs mer