Uppföljning av exportmognadssatsning på Skåneleden under

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Uppföljning av exportmognadssatsning på Skåneleden under 2013-2015"

Transkript

1 Uppföljning av exportmognadssatsning på Skåneleden under Under 2013 genomfördes den största utredningen om Skåneleden i ledens då 35-åriga historia. Resultatet blev rapporten Skåneleden mot en hållbar exportmogen led av internationell standard antagen i Regionala tillväxtnämnden i maj samma år. Till den följde en åtgärdsplan med förslag på årliga insatser fram till Utredningen identifierade 6 områden där Skåneleden har utvecklingspotential; Nya målgrupper, Bättre marknadsföring, Skapa produkten Skåneleden, Högre standard på leden, Bättre tillgänglighet och Organisation. Nedan följer en sammanfattning av arbetet med Skåneleden under åren Nya målgrupper Målgruppsanalys En desk research av Skåneledens målgrupper är genomförd med syfte att kartlägga såväl skåningars som nationella och internationella besökares efterfrågan och krav på en vandringsdestination av hög kvalitet. Tourism in Skåne har även kartlagt utländska besökares krav på en vandringsdestination och presenterat detta i rapporten Vandringsturism (Tourism in Skåne, 2015). En dag på Skåneleden Stiftelsen Skånska Landskap har i femton års tid samarbetat med Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta för att erbjuda femteklassare från Färs & Frostas verksamhetskommuner En dag på Skåneleden. Varje år når detta utomhuspedagogiska projekt ca 4000 elever och totalt sett över åren har nu siffran elever överskridits. Region Skåne/Skåneleden är delfinansiär i detta projekt riktat till den uppväxande generationen. Från och med 2015 bekostar Sparbanken Skåne hela satsningen varav Region Skåne överfört delfinansieringen till ett integrationsprojekt i Stiftelsen Skånska Landskaps regi.

2 Högre standard på leden Region Skånes Ungdomssatsning Skåneleden Ungdomssatsningen Skåneleden är ett erbjudande om samarbete från Region Skåne riktat till Arbetsförmedlingen och Skåneledskommunerna för att gemensamt bidra till att bryta ungdomsarbetslösheten. Erbjudandet innebär att Region Skåne betalar upp till 100 % av lönekostnaden utöver Arbetsförmedlingens anställningsstöd till de Skåneledskommuner som visstidsanställer ungdomar för att arbeta med Skåneleden. Region Skåne ersätter också kostnader för arbetskläder och arbetsskor. Skåneleden går genom 29 kommuner som i avtal med Region Skåne ansvarar för ledens skötsel. 18 av dessa kommuner har hitintills tackat ja till att delta i Ungdomssatsningen. De ungdomar som erbjuds arbete är mellan 18 och 24 år och har varit arbetslösa minst 6 månader, alternativt nyanlända eller funktionshindrade upp till 30 år. Arbetsuppgifterna handlar om skötsel och naturvård, inventering av kulturarv längs Skåneleden samt som aktivitetsledare på Skåneleden riktat till folkhälsosatsningar i Skåneledskommunerna. De ungdomar som anställdes under hösten 2014 och som arbetat med skötsel och naturvård har i Region Skånes regi erhållit en kort utbildning i samarbete med Skogssällskapet. Ytterligare utbildningar gavs i samband med inventeringen av kulturarv och som aktivitetsledare på Skåneleden. Arbetsuppgiften inventering av kulturarv har skett i samarbete med Kulturen i Lund, Skånes Hembygdsförbund och Regis ekonomiska förening i Malmö. Sistnämnda aktör digitaliserar resultatet som sedan sparas ner i en databas tillgänglig för Skåneledskommunernas turistorganisationer m.fl. aktörer. Arbetsuppgiften som aktivitetsledare är ett pilotprojekt som riktades till fyra kommuner, varav Örkelljunga samt Landskrona kommun gick med i projektet. Ungdomssatsningen startade 1 april 2014 och kommer att pågå fram till 31 oktober Målet var från början att ca ungdomar skulle få visstidsanställningar beroende på anställningsperiod. I juli 2015 uppgick antalet visstidsanställda ungdomar till 84 st. En del av ungdomarna har fått fortsatt anställning eller gått vidare till studier, andra har fått hjälp med nya anställningar inom annat yrkesområde. Region Skåne hoppas att fler kommuner ska ge ungdomarna fortsatt anställning och därigenom skapa möjligheter till kvalitetshöjning av Skåneleden inför den exportmognadssatsning som pågår fram till Skyltprojekt Skåneleden Skyltprojekt Skåneleden tog under 2014 fram en grafisk profil och riktlinjer samt monteringsmanual för hur Skåneleden ska skyltas i fält. Syftet med satsningen har varit att (genom medel från Region Skåne

3 och Landsbygdsprogrammet) skapa en enhetlig skyltning för hela leden och målet är att hela Skåneleden ska vara uppskyltad senast september Utgångspunkt har varit det koncept som arbetats fram för Skåneleden på Kullaberg (Kullaleden) som under 2014 bearbetats efter kommunernas synpunkter. Då kommunerna är driftansvariga är det deras ansvar att bekosta och tillämpa de nya skyltarna. För att underlätta satsningen har dock Region Skåne erbjudit samtliga kommuner med Skåneled att få skyltar bekostade via projektet. Samtliga har blivit erbjudna ett personligt besök samt hjälp med skyltinventering i deras kommun. Under 2014 har 28 av 29 Skåneledskommuner anslutit sig och deltagande kommuner har fått ett startkit med entréskyltar, kartunderlag, ledbrickor samt kommungränsskyltar fördelat enligt följande: 159 skyltstativ inklusive 361 hänvisningspilar med avstånd 136 entretavlor 40 kommungränsskyltar 3400 ledmarkeringsbrickor. Utöver detta har kommunerna själva bekostat fler skyltar och ledmarkeringar utanför projektbudgeten. Under våren 2015 avslutades projektet. Kullaleden 2.0 Medfinansiering och medverkande i projekt Kullaleden 2.0, ett projekt med målsättning att fortsätta satsningen på Skåneleden på Kullaberg och arbeta med näringen för att skapa vandringsprodukter och få fler bokningsbara aktörer. Projektet, som avslutades i november 2014, arbetade fram en hållbar utveckling av organisationen och skapade den ideella föreningen Kullaledens vänner. Invigning av Skåneleden i Vellinge kommun Under våren 2014 blev Skåneleden 3.5 mil längre och invigdes i samband med Skanör/Falsterbos matfestival med en guidad tur. Leden invigdes med bland annat regionråd och kommunalråd närvarande. Utveckling av vandringsmöjligheter i Råådalen Helsingborgs stad och Svalöv kommun uppvaktade under 2014 Region Skåne med förslag på att utöka vandringsmöjligheterna mellan Öresundskusten till Söderåsen via Råådalen. Region Skåne ställde sig positiva till utvecklandet och kommunerna lämnade in en projektansökan till Region Skånes miljövårdsfond som beviljades. Under hösten samma år har en projektledare tillsatts på uppdrag av Helsingborgs stad för att undersöka markägarnas intresse och gemensamt föreslå en dragning av led genom Råådalen. Projektet fortsätter under 2015.

4 Kvalitetsstandard Skåneleden Region Skåne har arbetat fram ett förslag på ny kvalitetsstandard för Skåneleden. Syftet är att alla som arbetar med leden i de olika kommunerna, antingen på tjänstemannanivå eller som driftorganisation enkelt ska kunna läsa sig till vad som kännetecknar Skåneleden. Kvalitetsstandarden var på remiss till Skåneledskommunerna 16 dec mars Under våren 2015 har dokumentet reviderats och ska under 2015 skickas ut på nytt till kommunerna. Avsikten är sedan att Skåneleden ska hjälpa kommunerna att arbeta fram kommunala handlingsplaner för att uppnå kvalitetsmålen. Uppföljning och stöd till Skåneledskommunerna Under 2014 och 2015 har Region Skåne intagit en mer aktiv position och utökat uppföljningsarbetet av kommunernas skötsel. Det har resulterat i fler fältbesök, ökad dialog och uppföljning mellan Region Skåne, Stiftelsen Skånska Landskap och kommunerna. Skötselutbildning För att få en mer enhetlig skötsel ska Stiftelsen Skånska Landskap, på uppdrag av Region Skåne, initiera en årlig skötselutbildning för skötselresurser i kommunerna. Detta som ett komplement till skötselmanualer och Skyltdesign Skåneleden med syfte att stödja kommunerna. Under 2015 genomfördes de första omgångarna med mycket gott resultat. Delledsmöten Under våren 2014 genomfördes tre delledsmöten med ledansvariga i kommunerna. Detta var mycket uppskattat och under våren 2015 genomfördes möten med samtliga ledansvariga och en liknande träff under hösten är inplanerad. Ökad tillgänglighet Kullarulla Skåneleden har deltagit i projektet Kom med/kullarulla där målsättningen har varit att arbeta fram en tillgänglighetsanpassad vandringsled på Kullaberg. Den 20 september 2014 invigdes leden som i tre delar tillsammans utgör över 3 mil tillgänglighetsanpassad vandringsled. Påverkansarbete tältningsförbud Region Skåne för en diskussion med Länsstyrelsen angående tältningsförbud i skyddade naturreservat. I Skåneledens riktlinjer står det att tältning är tillåtet i nära anslutning till lägerplatsen utifall att vindskyddet skulle vara upptaget (det går inte att boka vindskydd).

5 Det strider dock i vissa fall mot reservatsföreskrifter och dessa vill Region Skåne därför modernisera för att möta skåningars och nationella/internationella besökares önskan att efter en vandring slå upp sitt medhavda tält när lägerplatsens vindskydd är upptagna. Skapa produkten Skåneleden Digitalisering av kulturav längs Skåneleden Tillsammans med Kultur Skåne har en satsning startats med syfte att kartlägga och digitalisera kulturarv längs med Skåneleden. Projektledare är Kulturen i Lund och målsättningen är att ta fram en standard för vad ett kvalitetssäkrat kulturarv är, och presentera det i en digital databas öppen för utvecklare. Arbetet beräknas vara klart till Eurorando och kan följas på bloggen Produktutveckling på Skåneleden Tourism in Skåne fick under hösten 2014 i uppdrag att arbeta fördjupa arbetet med utveckling av service och marknadsföring för målgruppen internationella vandrare. Det finns en stor efterfrågan på bokningsbara flerdagarsupplevelser på Skåneleden och här behöver besöksnäringen stöd och kunskap om målgruppernas behov samt verktyg för att möta utländska besökares krav på en vandringsupplevelse. Projektet inleddes med att kartlägga näringen längs med leden för att välja ut lämpliga sträckningar och därefter bjuda in relevanta företagare till en produktutvecklingsprocess. Den första processen resulterade i 18 nya vandringsprodukter som ska vara bokningsbara via visitskane.se och andra bokningssiter. Under hösten 2015 fortsätter produktutvecklingsprocess nr 2 i nordvästra Skåne och en förstudie kring förutsättningar för vildmarksvandring i nordöstra Skåne ligger klar. I satsningen ingår en djupare målgruppsanalys samt att arbeta med metod för besöksräkning för att kunna visa på vad satsningarna ger Skåne. I projektet ingår även marknadsföring i utpekade kampanjer i framförallt Danmark och Tyskland. Satsningen startade 2014 och fortsätter under hela Förutsättningar för det rekreativa cyklandet i Skåne Vandringleder och cykelleder behöver samordnas och därför samarbetar Skåneleden med enheten för strategisk fysisk planering, Region Skåne. Tillsammans har noder kartlagts där Skåneled korsar regionala cykelleder samt Skånetrafikens linjenät. Under 2015 upphandlar Region Skåne en aktör för att kartlägga förutsättningarna för rekreationscykelnätet i Skåne. Samtidigt sker dialog med Kattegattleden och Sydostleden kring samordningsvinster.

6 Ny etappstruktur För att anpassa Skåneleden till en mindre vandringsvan målgrupp har Skåneleden arbetat fram förslag på ny etappstruktur med nya etappmål och förslag på omdragningar av leden. Detta arbete påbörjades på Ås till åsleden 2014 och fortsätter med Kust till kustleden Det är dock ett långsiktigt arbete som görs i flera steg och påverkar leden på flera plan men som är nödvändigt för Skåneledens utveckling. Eventpolicy Det blir alltmer populärt med att hålla evenemang på Skåneleden. Vi har därför tagit fram en checklista för arrangörer som nu ligger på Insamling av digitalt material kring Skåneleden Ett digitalt utvecklingsprojekt på Malmö högskola arbetar under våren 2015 med att sammanställa digital information om natur i Skåne, kollektivtrafik och den skånska turistdatabasen. Under sommaren 2015 arbetar fem studenter i projektet med insamling av hållplatser, lägerplatser, kultur, boenden osv. Målet är att arrangera ett hackaton under hösten för att se vilken typ av app-utveckling insamlingen kan bidra till. Organisation Organisationsutredning Utredningen kring Skåneledens utveckling 2013 pekade på ett behov att se över hur Skåneleden är organiserad. En djupare organisationsanalys genomfördes därför under 2014 av PwC. Analysen belyser styrkor och svagheter med dagens organisation och ger olika rekommendationer till huvudmannen för att skapa större hållbarhet och minska leden mellan utveckling och drift. Ny styrgrupp En utveckling av organisationen skedde redan under hösten 2014 då Ledningsgruppen för regional utveckling beslutade om att inrätta en exekutiv tvärsektoriell styrgrupp för Skåneleden som sammanträder fyra gånger per år. Under styrgruppen finns en arbetsgrupp, Team Skåneleden. Ny samordnare under 2015 Under våren 2015 rekryterades en ny samordnare för Skåneleden hos Stiftelsen Skånska Landskap och omfattningen av tjänsten har höjts från 50 % till 75 % i syfte att stödja kommunerna med Skåneledens drift. Den nya tjänsten innebär att Skåneledens organisation blir smidigare och mer kostnadseffektiv. Målet är att under 2015/2016

7 stärka upp med en till två trailmanagers som ska stötta Skåneledssamordnaren. Bättre marknadsföring Vandringskartor Två nya kartor producerades under 2014 Ås till åsleden och Öresundsleden. Framgent kommer Skåneledskartorna även finnas med tysk översättning. Under 2015 kommer en ny Kust till kustledskarta. Under året kontaktades Region Skåne av förlaget Calazo som vill producera kartor över Skåneleden. De kommer under 2015 att ta fram fyra kartor över Skåneleden och ge ut på eget förlag. Region Skåne bistår med kvalitetssäkring av ledsträckning på kartan. Under 2015 lanseras en ny karta över Skåneledens längsta delled, Kust till kustleden. Sociala medier Skåneleden lanserades under 2014 i flera sociala medier; Facebook, Instagram och Pinterest i syfte att stärka varumärket Skåneleden. Vi har sedan tidigare funnits på Twitter där vi tipsar om vandringsrelaterad information som ledbrott, studier, event osv. På Twitter har vi över 400 följare (juli, 2015). Efter ett år har Skåneleden mer än 4200 följare på Facebook (augusti, 2015) vilket är fler än alla andra svenska vandringsleder (även Kungsleden). Facebook är kanalen för inspiration och tips om leden och för dialog med besökare. Alla inlägg har attraktiva foton. Instagram har ca 500 följare (augusti, 2015) och närmare 3000 bilder på instagram är taggade med #skåneleden och #skaneleden. På instagram lägger vi upp ögonblicksbilder från leden. Även i detta är det många som ställer frågor till Skåneleden. På Pinerest sprider vi bilder från Skåneleden. Texter om Skåneleden på Wikipedia har under året uppdaterats på svenska och engelska. Eurorando Skåneleden medverkar i planering inför Eurorando, ett av Europas största vandringsevenemang som kommer till Skåne Programmet för Eurorando lanserades under våren 2015 och innehåller över 80 dagsvandringar i Skåne varav representanter från Skåneleden varit delaktiga i urvalet av vandringar såväl som i den

8 strategiska planeringen av evenemanget. Under både 2014 och 2015 görs gemensamma marknadsföringsinsatser mellan Skåneleden, Eurorando och Tourism in Skåne, t ex på tyska vandringsevenemang, pressresor i Skåne och annonskampanjer tillsammans med Visit Sweden. Responsen är mycket positiv och resulterar i flera kvalitativa reportage om vandring i Skåne. Läs mer på Skåneledens webbsida Under 2014 lanserades Skåneledens webbsida på tyska. Det har resulterat i % tyska besökare på hemsidan jämfört med Hemsidan lanserades också helt och hållet på engelska (det har tidigare varit en nedskalad version när besökare vistats på den engelska sidan). Antalet personer som besökt webbplatsen från sin mobila enhet ökar alltmer och stannar längre på sidan tack vare att hemsidan har responsiv design. Antalet besök på hemsidan ökar med ca 30 % varje månad vid jämförelse och trenden håller i sig för jämförelse Totalt innebär det under 2015 mellan besök på hemsidan per månad. Under 2014 påbörjades ett arbete för att uppdatera webbplatsen med syfte att utöka sidans funktionalitet och förenkla för besökaren att planera sin vandring. Dessutom behöver hela hemsidan sökordsoptimeras. En digital handlingsplan har tagits fram och en ny webb planerar att lanseras under 2015/2016. Nuvarande hemsida uppdateras löpande med nyheter, ledstatus, buggfixar och nytt webbinnehåll. Till exempel fotades hela Kustkustleden under 2014 och samtliga etapper försågs med nya bilder på hemsidan. Bildbank Bra bilder är ett måste vid kommunikation kring vandring och det genomförs under 2015 en inventering tillsammans med Tourism in Skåne kring vilka bilder som saknas i vår gemensamma bildbank för att kunna berätta rätt historia kring Skåneleden. En priolista upprättas och sedan kan den strategiskt betas av. Evenemang Skåneleden var värd för seminariet Skåneleden insikter om framtidens naturupplevelser på Mötesplats Skåne den 15:e september. Seminariet var fullt. Under 2015 års upplaga av Mötesplats Skåne kommer Skåneleden till Dockan då vi bygger upp en Skåneleds popup komplett med vandringsled och lägerplats dit besökare kan komma och hänga, ställa frågor om Skåneleden och lära sig mer om vandring i Skåne.

9 Skåneleden fanns i både 2014 och 2015, tillsammans med Event in Skåne och Familjen Helsingborg, på Deutsche Wandertag i Tyskland, Europas största vandringsevenemang med ca deltagare. Målsättningen var att marknadsföra Skåneleden och Eurorando och vår monter var en av de mest välbesökta under hela evenemanget. Under 2015 ska Skåneleden också vara med på Tour Natour, Tysklands största naturmässa i Düsseldorf invigdes Skåneled i Vellinge och utöver det deltog Skåneleden i flera skånska evenemang under 2014/2015; Hovdala vandringsfestival i sept, Invigning av KullaRulla i sept och Fulltoftadagen i okt och Skrylledagen i april 2015 är några exempel. Representanter från Skåneleden har också hållit föredrag om Skåneleden på konferenser i Sverige kopplat till utveckling av friluftsliv och besöksnäring. Nytt eventkoncept I samband med att vi får fler förfrågningar både regionalt, nationellt och internationellt håll kommer Skåneleden behöva ett tydligare koncept för utställning/monter. Under 2015 tas det därför fram ett attraktivt koncept för hur Skåneleden ska synas på exempelvis mässor och evenemang: Under 2014 togs det fram jackor till Skåneledsteamet att använda i fält och några giveaways testades. Representanter från Skåneleden deltog även på Naturvårdsverkets årliga konferens Friluftsliv i förändring PR-arbete Region Skåne har höjt ambitionen när det gäller Skåneledens synlighet i media och har arbetat aktivt med pressrelationerna. Det har gett goda resultat och Skåneleden har syns årligen i över 40 reportage i svensk och utländsk media. Bland annat i Sydnytt, långa reportage i P4 och artiklar i samtliga skånska dagstidningar. Under 2014 har också Skåneleden bistått utländska researrangörer med information och kartor som kommer att resultera i bokningsbara produkter för internationella turister till Skåne. En kort och lång presstext om Skåneleden har tagits fram för att bättre hjälpa journalister att skriva om Skåneleden. Fler pressbilder har köpts in. Vid relevanta nyheter skickar Region Skåne ut pressmeddelanden om Skåneleden, vanligtvis ca 3-5 om året. Varumärkesplattform En storsatsning på Skåneleden kräver en stabil grund att stå på. Vision, mål, målgrupper och syfte med Skåneledsarbetet måste definieras i dialog med kommunerna. Under hösten 2014 fick The Fan

10 Club i uppdrag att bistå Region Skåne med en varumärkesplattform för Skåneleden. Den beräknas vara klar sommaren Skåneledsträff Den årliga Skåneledsträffen i november gick 2013 av stapeln i Höganäs och 2014 arrangerades konferensen i samarbete med Helsingborg stad och i samband med Kullaledsprojektets slutkonferens samt en informationsträff för Eurorando. Tillsammans blev evenemanget Sveriges största vandringskonferens med över 200 deltagare. Låglandsledsträff 2015 Under 2014 påbörjades planeringen inför Låglandsledsträffen 2015 där Skåne står som värd med ca 50 deltagare från hela Sverige. Målet är att påbörja en nationell påverkan till beslutsfattare om att lyfta låglandsleder i Sverige (t ex får fjälleder nationell stöd för upprustning medan låglandsleder står utan). Information om Skåneleden En inventering på de skånska kommunernas hemsidor visar att informationen ofta är bristfällig. För att åtgärda detta kommer samtliga Skåneledskommuner att kontaktas med en förskriven text om Skåneleden de kan använda. Som huvudman för leden ordnar Region Skåne även med ett antal pressbilder. Även visitskane.se, stf.se och visitsweden.se behöevr nya texter, bilder och information vilket löpande skickas ut. Ny folder 2015 lanserades en Din guide till Skåneleden, en introduktionsfolder med tips på Skåneledsvandringar, packningstips och information om Allemansrätten. Foldern ges ut på svenska, engelska och tyska. Nya guideböcker om Skåneleden 2015 lanserades guiden Vandra Skåneleden, en bok på Calazo förlag med 29 vandringar på Skåneleden. Boken såldes snabbt slut och kommer med en ny upplaga hösten Guiden har gett Skåneleden mycket publicitet i flera rese- och turistmagasin men också dagspress. Under 2015 arbetar ett holländskt förlag med en guidebok om Skåneleden som förväntas vara klar i början av Förvaltande insatser Stiftelsen Skånska Landskap har ett förvaltande uppdrag kring Skåneleden och deltar och stöttar huvudmannen när det gäller utvecklingsarbetet, som exempelvis framtagandet av en ny kvalitetsstandard för Skåneleden. Stiftelsen Skånska Landskap arbetar

11 även med att bistå huvudmannen med marknadsföring av Skåneleden (ex. via webbplats, vid evenemang, sociala medier), ajourhållning av webbplatsen och kartmaterial, statusinventering av Skåneleden samt uppföljning av denna. Under 2014 har SL5 Öresundsleden samt den norra delen av SL2 Nord-Sydleden statusinventerats och berörda kommuner har fått synpunkter till dels. Deras uppdrag är även att ha löpande och behovsstyrd kontakt med kommunerna, Länsstyrelsen, föreningar, markägare och allmänheten. Under året har fyra kommunträffar genomförts samt ett antal fältträffar med kommuner och projekt (ex. backaleden). Stiftelsen Skånska Landskap är även ansvariga för extranätet en intern webbplats för ledansvariga. Under 2015 kommer sex kommuner att få sina leder statusinventerade. En viktig arbetsuppgift för Stiftelsen Skånska Landskap är att vara expert på Skåneleden och leverera input och know-how till huvudmannens projektledare, t.ex. i ungdomsprojektet, under planlagda Teammöten eller i enskilda möten, mailkorrespondens eller via telefon. Det innebär även stöd åt Tourism in Skånes respektive Event in Skånes projektledare avseende produktutveckling och Eurorando.

Uppföljning av exportmognadssatsning på Skåneleden under 2014

Uppföljning av exportmognadssatsning på Skåneleden under 2014 Uppföljning av exportmognadssatsning på Skåneleden under 2014 Under år 2013 genomfördes den största utredningen om Skåneleden i ledens då 35-åriga historia. Resultatet blev rapporten Skåneleden mot en

Läs mer

Nya målgrupper Åtgärder för att nå nya målgrupper, för integration

Nya målgrupper Åtgärder för att nå nya målgrupper, för integration 2016 Tjänster Utvecklare Skåneleden Projektledare Skåneleden Skåneleden marknadsföring/webb ca 50 % Skåneleden koordinator 75 % på Studentmedarbetare Nya målgrupper Åtgärder för att nå nya målgrupper,

Läs mer

ÅTGÄRDSPLAN SKÅNELEDEN Region Skåne (RS), Tourism in Skåne (TIS), Event in Skåne (EiS), Stiftelsen Skånska Landskap (SSL)

ÅTGÄRDSPLAN SKÅNELEDEN Region Skåne (RS), Tourism in Skåne (TIS), Event in Skåne (EiS), Stiftelsen Skånska Landskap (SSL) Förslag på utökat utvecklingsarbete för Skåneleden 2016 ÅTGÄRDSPLAN SKÅNELEDEN 2016-2020 Region Skåne (RS), Tourism in Skåne (TIS), Event in Skåne (EiS), Stiftelsen Skånska Landskap () Tjänster Utvecklare

Läs mer

Budgetförslag II, Vandringens år i Skåne Utgift 2015-2106

Budgetförslag II, Vandringens år i Skåne Utgift 2015-2106 Budgetförslag II, Vandringens år i Skåne Utgift 2015-2106 Projektledn kommunikatör Projektledare. Kontakt, administration. Dec 2015 100 % Jan-Febr 2016 100 % Mars - juli 2016, 50 % Aug - sept 2016, 100

Läs mer

Projekt Region Skånes Ungdomssatsning Skåneleden, Folkhälsa och Kulturarv

Projekt Region Skånes Ungdomssatsning Skåneleden, Folkhälsa och Kulturarv Koncernkontoret Område Samhällsplanering Lene Hansson Projektledare 044 309 31 42 lene.hansson@skane.se INFORMATION Datum 2014-05 Projekt s Ungdomssatsning Skåneleden, Folkhälsa och Kulturarv Projekttid

Läs mer

Hur kraftsamlar Skåne för att bli en av Europas bästa vandringsdestinationer?

Hur kraftsamlar Skåne för att bli en av Europas bästa vandringsdestinationer? Hur kraftsamlar Skåne för att bli en av Europas bästa vandringsdestinationer? Anna Heimersson, Svenska Turistföreningen Annika Borgelin, Event in Skåne Sofie Norrby, Region Skåne STF Skåneleden Event

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Sofie Norrby Projektledare 044-309 35 05 Sofie.Norrby@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-08-10 Dnr 1601584 1 (6) Regionala utvecklingsnämnden Långsiktig finansiering av nationella

Läs mer

Medlemskap och Marknadsföringspaket Information om Visit Blekinges marknadsföring, medlemskap och marknadsföringspaket, 2019.

Medlemskap och Marknadsföringspaket Information om Visit Blekinges marknadsföring, medlemskap och marknadsföringspaket, 2019. VISIT BLEKINGE Medlemskap och Marknadsföringspaket 2019 Information om Visit Blekinges marknadsföring, medlemskap och marknadsföringspaket, 2019. Håkan Andersson, Visit Blekinge BLI MEDLEM Vill du vara

Läs mer

ORGANISERAT FRILUFTSLIV I SKYDDAD NATUR

ORGANISERAT FRILUFTSLIV I SKYDDAD NATUR ORGANISERAT FRILUFTSLIV I SKYDDAD NATUR 2 November 2015 Ulrika Karlsson Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2015-11-06 1 Innehåll Hållbart organiserat friluftsliv och naturturism vad

Läs mer

Turism AB (svb) Affärsplan 2014

Turism AB (svb) Affärsplan 2014 Turism AB (svb) Affärsplan 2014 Övergripande målsättning - fördubbla omsättningen i besöksnäringen i MittSkåne till 1 miljard 2020 Fo k u s b e s ö k s n ä r i n g e n s o m basindustri och samhällsbyggare

Läs mer

Regionala tillväxtnämnden

Regionala tillväxtnämnden Regionala tillväxtnämnden Avdelningen för Samhällsplanering Kristoffer Levin 044-309 33 30 kristoffer.levin skane.se Datum 2012-10-18 Dnr 1002579 otpå Ih19 kkan E 1 (4) 0 5 Kattegattleden bakgrund och

Läs mer

Länsnaturträff. Helsingborg 5 oktober Malin Andersson Friluftslivssamordnare

Länsnaturträff. Helsingborg 5 oktober Malin Andersson Friluftslivssamordnare Länsnaturträff Helsingborg 5 oktober 2016 Malin Andersson Friluftslivssamordnare Friluftslivspolitiken & friluftsmålen Länsstyrelsens uppdrag Ledinventering Riksintresse Friluftsliv Vad är friluftsliv?

Läs mer

Nya. Skandinaviens ledande destinationsbolag. Visit Dalarna

Nya. Skandinaviens ledande destinationsbolag. Visit Dalarna Nya Skandinaviens ledande destinationsbolag Visit Dalarna Vi konkurrerar med 150 000 kommuner och regioner i Europa om boende, besökare, företag, investeringar och kompetens. Beslutsunderlag Syfte och

Läs mer

Kommunikationsstrategi för Konstnärligt campus

Kommunikationsstrategi för Konstnärligt campus Informationsenheten Kommunikationsstrategi för Konstnärligt campus 2010-01-26 Dnr 102-88-10 Sid 1 (11) Kommunikationsstrategi för Konstnärligt campus Inledning... 3 Övergripande mål... 3 Benämningen Konstnärligt

Läs mer

Bifogat ser du en sammanfattad projektplan anpassad för markägare. Där framgår hur vi tänkt oss det fortsatta samarbetet.

Bifogat ser du en sammanfattad projektplan anpassad för markägare. Där framgår hur vi tänkt oss det fortsatta samarbetet. INFORMATION TILL MARKÄGARE UTMED KULLALEDEN. Hej alla markägare Vandringsleden runt hela Kullahalvön (Kullaleden) är nu inne i genomförandefasen. Vi i projektgruppen vill därför informera er om vad som

Läs mer

Besöknäringsstrategi 2016-2018. Fastställd av kommunfullmäktige 2016-02-22, 4 Uppdateras före 2020-02-28

Besöknäringsstrategi 2016-2018. Fastställd av kommunfullmäktige 2016-02-22, 4 Uppdateras före 2020-02-28 Besöknäringsstrategi 2016-2018 Fastställd av kommunfullmäktige 2016-02-22, 4 Uppdateras före 2020-02-28 Foto: Victoria Hallqvist Besöksnäringen är en av världens största näringar. Den totala turismkonsumtionen

Läs mer

Kvalitetstandard Skåneleden

Kvalitetstandard Skåneleden Kvalitetstandard Skåneleden Postadress: 291 89 Kristianstad Organisationsnummer: 23 21 00-0255 Telefon (växel): 044-309 30 00 Fax: 044-309 32 98 Internet: skane.se Innehåll: Sammanfattning s. 3 1. Vad

Läs mer

Exportdag för Besöksnäringen 28 april 2015

Exportdag för Besöksnäringen 28 april 2015 Exportdag för Besöksnäringen 28 april 2015 Nationell strategi för besöksnäringen/turismen år 2020 Målsättning år 2020 Från 252 till 500 miljarder i omsättning Från 160 till 260 tusen arbetstillfällen Från

Läs mer

Nominering - Årets Leader Med checklista

Nominering - Årets Leader Med checklista Nominering - Årets Leader Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Leader. Namn på förslaget: Förstudie Kullaleden och Skåneleden Nordväst Kullaleden under tiden mellan projekten har

Läs mer

ANSVARSFÖRDELNING FÖR DELMÅL INOM. Miljöstrategiskt program för Region Skåne 2011 2016

ANSVARSFÖRDELNING FÖR DELMÅL INOM. Miljöstrategiskt program för Region Skåne 2011 2016 ANSVARSFÖRDELNING FÖR DELMÅL INOM Miljöstrategiskt program för Region Skåne 2011 2016 Ansvarsfördelning för delmål inom miljöstrategiskt program för Region Skåne Genomförande och ansvar Att de konkreta

Läs mer

Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap

Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap Visit Östergötland - för en Visit Östergötland är det nya namnet på det som tidigare hette Östsvenska turistrådet. Förutom att byta namn har vi även påbörjat

Läs mer

Handlingsplan för besöksnäringen

Handlingsplan för besöksnäringen 2016-12-07 15RK2154 Regional utveckling Handlingsplan för besöksnäringen 2017-2020 En strategi för besöksnäringen i södra Småland 2013-2020 har tagits fram genom aktiv samverkan mellan Regionförbundet

Läs mer

Östergötland är fantastiskt. Vi som bor här vet det redan. Nu ska vi låta alla andra upptäcka det också.

Östergötland är fantastiskt. Vi som bor här vet det redan. Nu ska vi låta alla andra upptäcka det också. Östergötland är fantastiskt. Vi som bor här vet det redan. Nu ska vi låta alla andra upptäcka det också. Marknadsföring av ditt utbud genom Visit Östergötland. Visit Östergötland är en del av Region Östergötland

Läs mer

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Uppdrag Se över hur det lokala besöksnäringssamarbetet för Värmdö bör organiseras För att skapa lokalt engagemang och mervärde åt

Läs mer

Aktiviteter under 2017

Aktiviteter under 2017 Aktiviteter under 2017 Kommunikation Det är viktigt att de marknadsföringskanaler vi har och det marknadsföringsmaterial som vi producerar är sammanhängande. Genom att ha en enad bild över vår målgrupp

Läs mer

Verksamhetsplan 2015

Verksamhetsplan 2015 Event in Skåne AB Verksamhetsplan 2015 Kontakt +46 (0) 40 675 30 01 event@skane.com eventinskane.com Besöksadress Dockplatsen 26 211 19 Malmö Sweden Postadress 205 25 Malmö Verksamhetsplan 1 Sweden Vision

Läs mer

Sverige - Norden - Världen

Sverige - Norden - Världen Sverige - Norden - Världen Företagskategorisering för ökad exportmognad Foto: Lasse Forsberg Sverige Norden Världen Turistrådet Västsverige arbetar, sedan 1999, med utveckling och marknadsföring av besöksnäringen

Läs mer

Strategi för digitala kanaler 2016-2017

Strategi för digitala kanaler 2016-2017 Strategi för digitala kanaler 2016-2017 Inledning Kommuninvånare ändrar ständigt sina vanor och vill nå kommunal service och information på andra sätt och i nya format. Vi vill möta våra kommuninvånare

Läs mer

Sammanfattning av måluppfyllelse för Miljöstrategiskt program för Regio

Sammanfattning av måluppfyllelse för Miljöstrategiskt program för Regio Sammanfattning av måluppfyllelse för Miljöstrategiskt program för Regio version 2012-05-02 Dnr 1300432 Läsanvisning Detta dokument är en sammanfattning av dokumentet "Uppföljning av mål för miljöstrategiskt

Läs mer

Verksamhetsberättelse Kommunikation 2015

Verksamhetsberättelse Kommunikation 2015 HÖGSKOLAN I BORÅS VERKSAMHETSBERÄTTELSE 1 (7) Kommunikation Annie Andréasson 2016-02-18 Förvaltningschef Verksamhetsberättelse Kommunikation 2015 1. Uppdrag/Ansvarsområden På Kommunikation jobbar alla

Läs mer

Visit Hemavan Tärnaby AB. Marknadsplan juli-dec 2015

Visit Hemavan Tärnaby AB. Marknadsplan juli-dec 2015 Visit Hemavan Tärnaby AB Marknadsplan juli-dec 2015 Under 2016 kommer vi att destinationsmarknadsföra Hemavan Tärnaby i olika reklamkampanjer på mässor, säljresor och via vår hemsida www.hemavantarnaby.se

Läs mer

Regional cykelstrategi

Regional cykelstrategi Regional cykelstrategi SATSA II VÄLKOMNA! Syfte och mål Skapa en regional plattform för cykelfrågan i Stockholms län, så att cykeltrafiken kan öka som andel av det totala resandet. Ta fram ett väl underbyggt

Läs mer

Kommunikationsplan för Översiktsplan

Kommunikationsplan för Översiktsplan Kommunikationsplan för Översiktsplan Projektbeställare Kommunstyrelsen, genom Kent Gullberg (SBF-chef) Projektledare Charlotte Hedlund Datum 2015-12-01 Version 1.0 Projekt-, ärendenr. Dnr KS 2014/0321-212

Läs mer

norrstyrelsen Informationsfrågor vid bildandet av Region Norrland etapp 2

norrstyrelsen Informationsfrågor vid bildandet av Region Norrland etapp 2 norrstyrelsen rapport 2009: 32 Informationsfrågor vid bildandet av Region Norrland etapp 2 Förord Norrstyrelsen har bildats för att förbereda sammanslagningen av landstingen i Norrbottens, Västerbottens

Läs mer

Landsbygdsprojektet Vandringsturism i Vindelfjällen.

Landsbygdsprojektet Vandringsturism i Vindelfjällen. Landsbygdsprojektet Vandringsturism i Vindelfjällen. Systemtänkande för kvalitetssäkring. Vi har ett antal BESÖKSMÅL i området och dessa kan föranleda Vandringsturism. Vandringen går på LEDEN och den som

Läs mer

TILLVARATA JOBB- POTENTIAL INOM DE GRÖNA NÄRINGARNA

TILLVARATA JOBB- POTENTIAL INOM DE GRÖNA NÄRINGARNA TILLVARATA JOBB- POTENTIAL INOM DE GRÖNA NÄRINGARNA WEBBINARIUM 6 FEB 2018 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2018-02-07 1 1. DET NYA REGERINGSUPPDRAGET FREDRIK GUNNARSSON, SKS 2.

Läs mer

Söderhamns Besöksnäringsstrategi Söderhamn är det naturliga valet som besöksmål

Söderhamns Besöksnäringsstrategi Söderhamn är det naturliga valet som besöksmål Söderhamns Besöksnäringsstrategi 2015-2020 Söderhamn är det naturliga valet som besöksmål Världens största och snabbast växande Besöksnäringen räknas som världens största och snabbast växande näring. Den

Läs mer

Digital strategi för Miljöpartiet

Digital strategi för Miljöpartiet 2012-03-12 Digital strategi för Miljöpartiet Bakgrund Vår webbplats ska förnyas och i processen med att upphandla en ny dök frågan upp om vilket syfte den skulle ha i relation till övrig webbnärvaro. I

Läs mer

Verksamhetsplan. Skolmatsakademin 2016-2017. Beslutad av Skolmatsakademins Styrgrupp: Datum: Ort :

Verksamhetsplan. Skolmatsakademin 2016-2017. Beslutad av Skolmatsakademins Styrgrupp: Datum: Ort : Verksamhetsplan Skolmatsakademin 2016-2017 Beslutad av Skolmatsakademins Styrgrupp: Datum: Ort : 1. Vision & Strategi Skolmatsakademins vision är att på ett inspirerande sätt grundlägga sunda och hållbara

Läs mer

Förstudie till Kullaleden

Förstudie till Kullaleden Förstudie till Kullaleden Slutrapport Återstående planerade etapper är: Etapp 2 Genomförande av Kullaleden Etapp 3 Marknadsföring av Kullaleden Förstudie till Kullaleden Slutrapport 1. Projektfakta Projektnamn:

Läs mer

Kommunikationsbolag för Sverige som resmål

Kommunikationsbolag för Sverige som resmål VisitSweden Kommunikationsbolag för Sverige som resmål Internationell marknadsföring Nation Branding Photo : Nicho Södling Foto Miriam Preis/imagebank.sweden.se Foto : Nicho Södling/imagebank.sweden.se

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING AV GRUPPDISKUSSIONER

SAMMANSTÄLLNING AV GRUPPDISKUSSIONER SAMMANSTÄLLNING AV GRUPPDISKUSSIONER Flera frågor kring Nya Visit Dalarna diskuterades kring borden under Up to Date. Vad krävs av oss i Dalarna för att vi ska fördubbla omsättningen till 2020? Dalarna

Läs mer

Välkommen till Outdoor Dalarna

Välkommen till Outdoor Dalarna Välkommen till Outdoor Dalarna Rättvik 11 juni, 2018 2018-06-25 visitdalarna.se Agenda Omvärld, målgrupp & nuläge Nuläge & framtid Dalarnas outdoor-områden - Skating Dalarna - Vandringslyftet - Leisure

Läs mer

Slutrapport. Från. Konferensen Mellanlanda 2009 26 27 mars

Slutrapport. Från. Konferensen Mellanlanda 2009 26 27 mars Slutrapport Från Konferensen Mellanlanda 2009 26 27 mars Innehåll Inledning... 3 Bakgrund... 3 LUVG, Lokal Utveckling Västra Götaland... 3 Tema... 4 Målgrupp... 4 Organisation... 4 Medverkande... 5 Deltagare...

Läs mer

Studentmedarbetare med fokus på kommunikation, 15h/v. RS, avd samhällsplan. SSL separat personalbudget

Studentmedarbetare med fokus på kommunikation, 15h/v. RS, avd samhällsplan. SSL separat personalbudget Förslag på utökat utvecklingsarbete för Skåneleden UTVECKLINGSPLAN SKÅNELEDEN 2014-2020 Region Skåne (RS), Näringsliv Skåne (), Tourism in Skåne (TIS) Stiftelsen Skånska Landskap (SSL) 2014 Ansvarig Samarbetspartner

Läs mer

Introduktion Sociala medier

Introduktion Sociala medier Introduktion Sociala medier Webinar CAPS 23 jan 2019 Kompetensområde: Digital Marknadsföring BAS MEDIUM AVANCERAD MASTERCLASS (fristående tillfällen) Digital marknadsföring Målgrupp: Marknadsförare och

Läs mer

Cykelleder för rekreation och turism. leder på gång

Cykelleder för rekreation och turism. leder på gång Cykelleder för rekreation och turism Nationella Strategin bakgrund kvalitetskriterier mål och utveckling referensgrupp utmärkning övergång & checklista Foto: Sofia Ernerot leder på gång Lena Stävmo VD

Läs mer

VÄRLDSARVET SÖDRA ÖLANDS ODLINGSLANDSKAP

VÄRLDSARVET SÖDRA ÖLANDS ODLINGSLANDSKAP Världsarvet Södra Öland VÄRLDSARVET SÖDRA ÖLANDS ODLINGSLANDSKAP HANDLINGSPLAN 2015-2016 Foto: Mårten Svensson SÖDRA ÖLAND ODLINGLANDSKAP - ETT VÄRLDSARV! Ett världsarv är ett kultur- eller naturminne

Läs mer

Slutrapport för det lokala naturvårdsprojektet Naturstig vid Hållnäskusten

Slutrapport för det lokala naturvårdsprojektet Naturstig vid Hållnäskusten SLUTRAPPORT 2006-08-15 Länsstyrelsen i Uppsala län 751 86 Uppsala Slutrapport för det lokala naturvårdsprojektet Naturstig vid Hållnäskusten Projektets namn: Naturstig vid Hållnäskusten Kontaktperson på

Läs mer

BAKGRUNDEN TILL VARUMÄRKET SVERIGES NATIONALPARKER

BAKGRUNDEN TILL VARUMÄRKET SVERIGES NATIONALPARKER BAKGRUNDEN TILL VARUMÄRKET SVERIGES NATIONALPARKER Syftet med Sveriges nationalparker är att bevara våra olika landskapstyper i sitt naturliga tillstånd. Naturen ska vara bevarad och opåverkad av människan

Läs mer

Anbudsunderlag Yrkes- SM 2020

Anbudsunderlag Yrkes- SM 2020 Anbudsunderlag Yrkes- SM 2020 Bakgrund WorldSkills Sweden har som mål att höja kvaliteten, statusen och intresset för svensk yrkesutbildning. WorldSkills Sweden är ett samarbete mellan Svenskt Näringsliv,

Läs mer

KARTLÄGGNING AV LÅNGFÄRDSLEDER UTANFÖR DET STATLIGA LEDSYSTEMET I FJÄLLEN. Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency

KARTLÄGGNING AV LÅNGFÄRDSLEDER UTANFÖR DET STATLIGA LEDSYSTEMET I FJÄLLEN. Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency UTANFÖR DET STATLIGA LEDSYSTEMET I FJÄLLEN Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 16-12-07 1 RESULTAT AV ENKÄT & SLUTSATSER OCH FRÅGOR MEN FÖRST, VAD MENAR VI EGENTLIGEN MED LÅNGFÄRDSLED?

Läs mer

En växlande cykelupplevelse 2014-08-14

En växlande cykelupplevelse 2014-08-14 En växlande cykelupplevelse 2014-08-14 Mål: När Sydostleden är etablerad skall den årligen generera minst 50 miljoner i ökad turismomsättning 8000 cyklister/år cyklar då hela sträckan och 30 000 cyklar

Läs mer

3. Verksamhetsinformation - Regionala tillväxtnämnden 2014-10-24

3. Verksamhetsinformation - Regionala tillväxtnämnden 2014-10-24 DAGORDNING Datum 2014-10-17 1 (9) Sammanträde i regionala tillväxtnämnden Ledamöter och ersättare i regionala tillväxtnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2014-10-24 9- Plats: Malmö, Börshuset Tema: Skåne

Läs mer

KOMMUNIKATIONSINSATSER KOMMUNFÖRBUNDET VÄSTERNORRLAND

KOMMUNIKATIONSINSATSER KOMMUNFÖRBUNDET VÄSTERNORRLAND KOMMUNIKATIONSINSATSER KOMMUNFÖRBUNDET VÄSTERNORRLAND Vi har påbörjat ett kommunikationsstrategiskt arbete för att tydliggöra vår verksamhet både inåt och utåt. Vi tar ett helhetsgrepp om allt det som

Läs mer

Statens offentliga utredning En sammanhållen politik för hållbar turism och växande besöksnäring

Statens offentliga utredning En sammanhållen politik för hållbar turism och växande besöksnäring 7 juli 2017 Statens offentliga utredning En sammanhållen politik för hållbar turism och växande besöksnäring Inspel från Tourism in Skåne AB och Region Skåne/Avdelningen för Regional Utveckling Nedanstående

Läs mer

Travel Gate Sweden Incoming AB www.travelgatesweden.se Britt-Marie Andrén bma@travelgatesweden.se

Travel Gate Sweden Incoming AB www.travelgatesweden.se Britt-Marie Andrén bma@travelgatesweden.se Travel Gate Sweden Incoming AB www.travelgatesweden.se Britt-Marie Andrén bma@travelgatesweden.se Leading Quality Trails Best of Europe !European Ramblers Association /ERA certifierar.!55 Medlemsorganisationer

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 Friluftsfrämjandet Region Öst

Verksamhetsplan 2015 Friluftsfrämjandet Region Öst Verksamhetsplan 2015 Friluftsfrämjandet Region Öst Innehållsförteckning Bakgrund Sid 3 Mission Sid 3 Vision Sid 3 Uppdrag Sid 3 Regionstyrelsens ansvar Sid 4 Administrativt centrum Region Öst och Mitt

Läs mer

Kommunikation i sociala medier

Kommunikation i sociala medier Kommunikation i sociala medier. 2 Tur drabbar bara de skickliga! Hallå? 3 4 Kommunikation 2014 5 Facebook, Twitter, Linkedin, Google+, Tumbler, Wordpress, Youtube, Pinterest, Ello eller Instagram? "Istället

Läs mer

Evenemangstrategi för Region Skåne. Sammanfattad förkortad version

Evenemangstrategi för Region Skåne. Sammanfattad förkortad version Evenemangstrategi för Region Skåne Sammanfattad förkortad version Bakgrund Evenemang är en viktig del av Region Skånes varumärke. Målsättningen att vara en attraktiv och innovativ region kombineras med

Läs mer

Destination Visit Bollnäs

Destination Visit Bollnäs Destination Visit Bollnäs Bakgrund: I spåren av det arbete som Region Gävleborg initierat via projektet Nu kör vi har vår förening Bollnäsdraget ekonomisk förening beslutat oss för att ta taktpinnen och

Läs mer

www.sormlandsleden.se Föreningen Sörmlandsleden är en ideell förening som förvaltar vandringsleden Sörmlandsleden 2018-05-24 Historik 1966 började några vandrare från Friluftsfrämjandet i Södertälje att

Läs mer

Friluftsliv och naturturism i skyddad natur. Tips, råd och regler för organiserad verksamhet

Friluftsliv och naturturism i skyddad natur. Tips, råd och regler för organiserad verksamhet Friluftsliv och naturturism i skyddad natur Tips, råd och regler för organiserad verksamhet Naturpärlor för fler med friluftsliv och naturturism Naturturismföretag, ideella organisationer och skolor erbjuder

Läs mer

KOMMUNIKATIONSPLAN. HELENA GRANATH Innovatum

KOMMUNIKATIONSPLAN. HELENA GRANATH Innovatum KOMMUNIKATIONSPLAN HELENA GRANATH Innovatum SYFTET MED KOMMUNIKATION- OCH INFORMATIONSINSATSER Det övergripande syftet med kommunikationen är att bidra till att projektet når uppsatta mål. STRATEGI För

Läs mer

Framtidens kollektivtrafik. Kommunikation och media

Framtidens kollektivtrafik. Kommunikation och media Framtidens kollektivtrafik Kommunikation och media Detta är en delrapport inom det förvaltningsövergripande projektet Framtidens kollektivtrafik i Malmö. Detta pm är sammanställt av: Linda Herrström, Gatukontoret

Läs mer

Leaderleder. Ledbeskrivningar för vandring, cykel och kanot finns nu presenterade i ett digitalt kartsystem. 643 398 kr

Leaderleder. Ledbeskrivningar för vandring, cykel och kanot finns nu presenterade i ett digitalt kartsystem. 643 398 kr Leaderleder Ledbeskrivningar för vandring, cykel och kanot finns nu presenterade i ett digitalt kartsystem. Projektägare: Leader Nedre Dalälven, ideell förening Projektledare: Kalle Hedin Kommuner: Hela

Läs mer

Verksamhetsplan Länsturismen. Effektivitet genom samverkan

Verksamhetsplan Länsturismen. Effektivitet genom samverkan Verksamhetsplan 2016 Länsturismen Effektivitet genom samverkan 2015-12-17 Verksamhetsplan för Turismfunktionen vid VKL 2016 Bakgrund Turismfunktionen har sedan 2006 arbetat på uppdrag av föreningens medlemmar

Läs mer

Digital kommunikation. den externa kommunikationen

Digital kommunikation. den externa kommunikationen Digital kommunikation den externa kommunikationen Vad ska vi prata om idag? Digitala kanaler så ser det ut Digitala kanaler vilka använder ni? Strategi och planering Så kommunicerar VIF/SISU Den här hjälpen

Läs mer

Riktlinjer för kommunikation och kommunikationssamarbeten med 1177 Vårdguiden

Riktlinjer för kommunikation och kommunikationssamarbeten med 1177 Vårdguiden Riktlinjer för kommunikation och kommunikationssamarbeten med 1177 Vårdguiden 2017-02-17 Bakgrund 1177 Vårdguiden är landstingen och regionernas gemensamma kanal för information och tjänster till befolkningen

Läs mer

Handlingsplan 2017 för turismutveckling i Karlstadsregionen Kopplad till den turismstrategiska planen

Handlingsplan 2017 för turismutveckling i Karlstadsregionen Kopplad till den turismstrategiska planen Första förslag på Handlingsplan 2017 för turismutveckling i Kopplad till den turismstrategiska planen Vi vill gå från att samverka till att samproducera och ha en gemensam handlingsplan som innehåller

Läs mer

Verksamhetsplan. Företagarna Västerbotten Service AB, 10-02-2016

Verksamhetsplan. Företagarna Västerbotten Service AB, 10-02-2016 Verksamhetsplan Företagarna Västerbotten Service AB, 10-02-2016 1 1. Inledning Denna verksamhetsplan för 2016 är ett styrande dokument för Företagarna Västerbotten Service AB. Fokus ligger på att utveckla

Läs mer

Sydostleden kostnader för underhåll och ledhuvudman

Sydostleden kostnader för underhåll och ledhuvudman Rapport: 2014:54 / Version:1.0 Sydostleden kostnader för underhåll och ledhuvudman 2014-06-27 Dokumentinformation Titel: Förslag på förvaltningsorganisation för Sydostleden Serie nr: Projektnr: 13170 Författare:

Läs mer

Förord KOMMUNIKATIONSSATSNING DELTIDSBRANDMÄN. Kampanjmanual till räddningstjänster

Förord KOMMUNIKATIONSSATSNING DELTIDSBRANDMÄN. Kampanjmanual till räddningstjänster Förord KOMMUNIKATIONSSATSNING DELTIDSBRANDMÄN Kampanjmanual till räddningstjänster Deltidsbrandmän behövs mer än någonsin Det blev särskilt tydligt förra sommaren, när skogsbränderna rasade bakom hörnet

Läs mer

Verksamhetsplan 2013. Länsturismen. Effektivitet genom samverkan

Verksamhetsplan 2013. Länsturismen. Effektivitet genom samverkan Verksamhetsplan 2013 Länsturismen Effektivitet genom samverkan Verksamhetsplan för Turismfunktionen vid VKL 2013 Bakgrund Turismfunktionen har sedan 2006 arbetat på uppdrag av föreningens medlemmar i nära

Läs mer

Programbeskrivning RE:Source bilaga D Kommunikationsstrategi för RE:Source Etapp

Programbeskrivning RE:Source bilaga D Kommunikationsstrategi för RE:Source Etapp Programbeskrivning RE:Source bilaga D Kommunikationsstrategi för RE:Source Etapp 1 2016-2018 1 (5) Mål för programkommunikationen Vision för RE:Source Sverige ska bli världsledande på att minimera och

Läs mer

Vandringsturism i Sjuhärad

Vandringsturism i Sjuhärad Vandringsturism i Sjuhärad en förstudie 2011/2012 Rapporten skriven av Emma Nevander, maj 2012. Leader Sjuhärad. Bakgrund Intresset för vandring ökar på flera plan. Som friskvård, rekreation, eller ett

Läs mer

Projektplan - utkast Fisketurism i Gästrikland

Projektplan - utkast Fisketurism i Gästrikland Projektplan - utkast Fisketurism i Gästrikland Besök www.leadergastrikebygden.se eller bli ett fan på www.facebook.com/leadergastrikebygden sidan 1 Fisketurism i Gästrikland - Projektplan Vad Vi satsar

Läs mer

Dags för ännu ett spännande program från Piku AB, med fokus på lönsamma affärer för dig som driver företag inom besöksnäringen!

Dags för ännu ett spännande program från Piku AB, med fokus på lönsamma affärer för dig som driver företag inom besöksnäringen! 1 Tadaaa! Dags för ännu ett spännande program från Piku AB, med fokus på lönsamma affärer för dig som driver företag inom besöksnäringen! Det här är en unik chans för dig som: Vill ha fler besökare och

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. Kunskapsplattform ledning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (8) Datum 150218

Verksamhetsplan 2015. Kunskapsplattform ledning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (8) Datum 150218 samhällsskydd och beredskap 1 (8) Pia Håkansson 010-240 35 93 pia.hakansson@msb.se Noomi Egan 010 240 35 45 noomi.egan@msb.se Verksamhetsplan 2015 Kunskapsplattform ledning samhällsskydd och beredskap

Läs mer

Handlingsplan 2017 för turismutveckling i Karlstadsregionen Kopplad till den turismstrategiska planen

Handlingsplan 2017 för turismutveckling i Karlstadsregionen Kopplad till den turismstrategiska planen Handlingsplan 2017 för turismutveckling i Kopplad till den turismstrategiska planen 2017-03-31 Vi vill gå från att samverka till att samproducera och ha en gemensam handlingsplan som innehåller vad vi

Läs mer

Vilda: alla scouters läger 2014 vilja - värme - virvel

Vilda: alla scouters läger 2014 vilja - värme - virvel Lägerbrev 1 Vilda: alla scouters läger 2014 vilja - värme - virvel Basf akta Vad: Ett lägerkoncept för alla scouter i Sverige. Vilda kommer att genomföras som många små läger runt om i landet under ett

Läs mer

Verksamhetsplan 2014 Friluftsfrämjandet Region Öst

Verksamhetsplan 2014 Friluftsfrämjandet Region Öst Verksamhetsplan 2014 Friluftsfrämjandet Region Öst Innehållsförteckning Bakgrund Sid 3 Mission Sid 3 Vision Sid 3 Uppdrag Sid 3 Regionstyrelsens ansvar Sid 4 Administrativt centrum Region Öst och Mitt

Läs mer

Utställarerbjudande för Microsoft TechDays 2011

Utställarerbjudande för Microsoft TechDays 2011 Utställarerbjudande för Microsoft TechDays 2011 Örebro 29-30 mars 2011 Vad är TechDays? TechDays är Microsofts största konferens i Sverige för de som arbetar med Microsofts produkter, plattform och lösningar.

Läs mer

Bakgrund Svagheter Möjligheter Syfte och kommunikationsmål Övergripande kommunikationsmål:

Bakgrund Svagheter Möjligheter Syfte och kommunikationsmål Övergripande kommunikationsmål: Kommunikationsplan för Teknikcollege Gästrikland 2012-2013 Bakgrund Det regionala näringslivet och utbildningsanordnarna på gymnasie-, men också eftergymnasial nivå har tillsammans beslutat sig för att

Läs mer

Besöksnäringsstrategi Söderhamn 2015-2020

Besöksnäringsstrategi Söderhamn 2015-2020 Besöksnäringsstrategi Söderhamn 2015-2020 Förord Besöksnäringen räknas som världens största och snabbast växande näring. Den turistiska omsättningen i Sverige 2012 närmade sig 300 miljarder. Den turistiska

Läs mer

Nominering - Årets Landsbygdsprojekt Med checklista

Nominering - Årets Landsbygdsprojekt Med checklista Nominering - Årets Landsbygdsprojekt Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Landsbygdsprojekt. Namn på förslaget: Vandringsturism i Vindelfjällen Journalnummer: 2010-1118 Namn på länsstyrelse

Läs mer

Slutredovisning av förstudie

Slutredovisning av förstudie Slutredovisning av förstudie 1. Projektet Färdvägar vid Rönne å Journalnummer 20103168, stödmottagare Naturskyddsföreningen Söderåsen 2. Kontaktpersoner Bengt Hertzman, Naturskyddsföreningen Söderåsens

Läs mer

Kommunikationsstrategi

Kommunikationsstrategi Fyrbodals kommunalförbund Kommunikationsstrategi 2019 2022 Version 1.0 Beslutat 2019-xx-xx Reviderad 2019-xx-xx Ansvarig: Morgan Ahlberg Innehåll Om kommunikationsstrategin... 3 Mål och syfte... 3 Målgrupper...

Läs mer

Riktlinjer Kommunikationsplattform. Luleå kommun

Riktlinjer Kommunikationsplattform. Luleå kommun Riktlinjer Kommunikationsplattform Luleå kommun 1 2 Kommunikationsplattform Kommunikationsplattformen sammanfattar de huvudsakliga kanaler som vi använder i vår kommunikation. Det är viktigt att vi ser

Läs mer

Motion 7 Motion 8 Motion 9 Motion 10. med utlåtanden

Motion 7 Motion 8 Motion 9 Motion 10. med utlåtanden Motion 7 Motion 8 Motion 9 Motion 10 med utlåtanden 23 Motion 7 Motion angående: Kontaktuppgifter på Eniro.se, Hitta.se m fl. Mitt förslag är att på riksnivå (eller delegerat till någon regional Hgf) utse

Läs mer

Projektplan för projektet Framtid i Access (FIA)

Projektplan för projektet Framtid i Access (FIA) Framtid i Access Projektplan Fastställd av styrgruppen 2006-11-28 Projektplan för projektet Framtid i Access (FIA) Bakgrund ABM-centrum är ett samarbetsprojekt mellan Kungl. biblioteket, Statens ljud-

Läs mer

Besöksnäringens dag 2018

Besöksnäringens dag 2018 1 Besöksnäringens dag 2018 09.00 Inledning och välkommen 09.15 Långsiktig framgång skapar vi tillsammans 09.30 Lalandia 10.00 Kaffe och macka 10.30 På gång i Östergötland 12.00 Lunch 4. Skapa bra beslutsunderlag

Läs mer

Strategi för turism- och besöksnäring Gullspångs Kommun 2013-2015

Strategi för turism- och besöksnäring Gullspångs Kommun 2013-2015 Strategi för turism- och besöksnäring Gullspångs Kommun 2013-2015 Ulrika Nilsson 2013-05-16 Fredrik Tidholm Bakgrund Värdegrund 2020 Ur framtidsberättelsen för Gullspångs Kommun Gullspångs kommun är väl

Läs mer

2013-09-09. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020.

2013-09-09. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020. 1 Inledning Regionförbundets uppdrag är att på olika sätt medverka till att regionen utvecklas så att fler människor

Läs mer

TURISTINFORMATIONS- AUKTORISATION 2016

TURISTINFORMATIONS- AUKTORISATION 2016 TURISTINFORMATIONS- AUKTORISATION 2016 Auktorisationshandling Turistinformationsauktorisation (f d grön/vit turistbyråauktorisation): - Auktorisationsavtal - Kontaktuppgifter - Grunduppgifter - Krav och

Läs mer

Delrapport - På väg mot en besöksnäringsstrategi

Delrapport - På väg mot en besöksnäringsstrategi Delrapport - På väg mot en besöksnäringsstrategi 2017-03-02 2015/KS044872 Gunilla Berg Tyresö kommun / 2017-03-02 2 (6) Innehållsförteckning Inledning Vad är turism och besöksnäring? Varför en lokal strategi?

Läs mer

Marknadsför ditt företag gratis via bildapparna 2012-08-29 Senast uppdaterad 2012-08-29

Marknadsför ditt företag gratis via bildapparna 2012-08-29 Senast uppdaterad 2012-08-29 Marknadsför ditt företag gratis via bildapparna 2012-08-29 Senast uppdaterad 2012-08-29 Bilder ur ett företagsperspektiv har sedan marknadsföringens begynnelse varit viktiga för att inspirera, väcka ett

Läs mer

Återrapportering av uppdrag & direktiv Digital kommunikationsstrategi Ärende 41 KS 2017/38

Återrapportering av uppdrag & direktiv Digital kommunikationsstrategi Ärende 41 KS 2017/38 Återrapportering av uppdrag & direktiv Digital kommunikationsstrategi Ärende 41 KS 2017/38 Sida 3 av 7 Tjänsteskrivelse 1(2) 2018-12-17 Dnr: KS 2017/38 Kommunstyrelsen Återrapportering av uppdrag & direktiv

Läs mer