Datorspel Magnus Pettersson Henrik Karlsson DATLO DATLO

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Datorspel Magnus Pettersson Henrik Karlsson DATLO DATLO mpn03014@student.mdh.se hkn03014@student.mdh.se"

Transkript

1 Datorspel Magnus Pettersson DATLO Henrik Karlsson DATLO

2 Sammanfattning Det finns många olika spelgenrer inom datorspelsvärlden. De fyra största är Actionspel, Strategispel, Rollspel och sportspel. De flesta spel som tillverkas kan även tillhöra flera av dessa genrer och det kan ibland vara svårt att veta vad ett spel verkligen tillhör för genre. Genom att läsa rapporten får man en mindre inblick i spelgenrehärvan. Vet du skillnaden mellan multiplayer och onlinespelande? Det är ett av de svar du får. Ett av de viktigaste koncepten i datorspel är en intressant story. Alla som spelat ett rollspel på datorn någon gång vet vikten av en bra story. De som inte spelat rollspel på datorn någon gång bör pröva det. Rollspel har oftast en fantastisk story som är väldigt väl uttänkt, storyn fokuserar också på att få spelaren att uppleva det som om han vore i en verklig värld. Vilket de brukar lyckas bra eller mindre bra med. Deus Ex 2 (action/rollspel) kostade 5 miljoner dollar att tillverka och tog två och ett halvt år att färdigställa. Spelet hade inte kostat ens i närheten av det om inte de ansvariga för spelet hade velat ha en så trovärdig och levande värld som möjligt. Det medförde att storyn var tvungen att utvecklas väldigt noga, för att få så levande datorstyrda karaktärer som möjligt. Det i sin tur medförde dyra pengar på AI (Artificiell intelligens) Det är ett av de många exempel på nutida spel som ges i texten. I rapporten beskrivs vikten av en story i datorspel, både när du sitter ensam och spelar men även tillsammans med några vänner.

3 Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 Innehållsförteckning... 3 Inledning... 4 Dataspel... 5 Spelgenrers... 5 Actionspel... 5 Strategispel... 7 Rollspel... 8 Sportspel... 8 Storys... 9 Diablo Halflife/Counter-strike Warcraft World of Warcraft The Sims Deus Ex Slutsats Referenser... 15

4 Inledning Rapporten handlar om datorspel. Dels vilka sorter av datorspel det finns och även vad som gör datorspel till just datorspel. Du kommer få en genomgång av de olika spelgenrerna samt vad som kännetecknar dem. Förutom detta tar rapporten upp en av de största byggstenarna i dagens datorspel nämligen dess story. Alla har vi någon gång när vi var små drömt om att rädda världen. Eller du kanske drömt om att regera över den. I datorspelens värld är allt detta möjligt.

5 Dataspel Datorspelandet har blivit mer utbrett under åren och fler datorspel utvecklas nu än det gjorde förr. Det kommer ut spel som riktar sig till båda könen och alla åldersgrupper. Nedan tar vi upp skillnaden mellan online/offline och singleplayer/multiplayer spel. Eftersom det inte finns några bra direkt översättningar till många av termerna inom spelvärlden kommer rapporten att använda de engelska termerna. Singleplayer: I stort sett alla spel har en singleplayerdel. Singleplayer är när man spelar mot datorn. När man spelar med en annan människa på samma dator så räknas även det som singleplayer. Det är här som storyn är viktigt för spelet vilket vi kommer ta upp senare i rapporten. Multiplayer: Alla spel som kan spelas med mer än en person räknas som multiplayerspel. Ett spel kan både vara singleplayer och multiplayerspel och när så är fallet brukar det oftast finnas en meny där man väljer singleplayer eller multiplayer. Online: Spel som man spelar över Internet mot en eller flera människor. Offline: Spel som spelas över lokala nätverk mot andra människor eller datorn. Singelplayer är även offline. När man spelar ett spel utan att använda Internet så spelar man offline. Spelgenrer Det finns många olika typer av datorspel. Därför har man delat upp alla spel i olika genrers, som man gör med filmer (action, romans, komedi osv). Vanligtvis när man gör en sådan uppdelning finns det alltid olika sätt att dela in spelen i. Det är här det oftast blir argumentationer om vilket spel som ska höra till vilken genrer. Såsom i filmbranschen kan ett spel korsa flera olika genrers. Med andra ord ett spel kan tillhöra en eller flera genrers. Denna rapport kommer att ta upp de största spelgenrerna som är action, strategi, rollspel och sport. Actionspel Det finns många olika undergrupper till actiongenren, vissa ser dem som en helt egen genre. Två av dessa undergrupper är FPS (First Person Shooter) och fightingspel. FPS spel är en spelstil där man befinner sig inuti en person och ser ur dennes ögon. Oftast använder man vapen och ska skjuta ner sina fiender och lösa olika pussel. Exempel på FPS spel är Quake, Half-life, Call of duty osv. Fightingspel i är 2D eller 3D där befinner man sig oftast utanför personen och ser det hela ifrån sidan om. Det är två kämpar som slåss med sina bara händer eller vapen tills den ena vunnit. Oftast brukar båda kämparna ha en livmätare som sjunker när kämpen blir träffad, när den når noll förlorar man. Exempel på fightingspel är Dead or alive och Streetfighter. Denna form av actionspel finns i första hand till konsoler och inte datorer dock. Det finns även andra spelformer som hör hemma i actionspelsgenren, exempelvis plattformsspel (Super Mario). Det som kännetecknar ett actionspel är att de är uppbyggda på användandet av spelarens reaktionsförmåga, precision och färdighet.

6 Speldesign Nivåer: Actionspel är ofta indelade i olika nivåer. En nivå är ett specificerat område i spelets arena där det oftast finns någon form av uppdrag. När man utfört detta uppdrag har man klarat nivån och kommer då vidare till nästa. Nivåerna ökar oftast gradvis i svårighet och nya fiender läggs till för varje ny nivå. Kontrollstationer: Om spelet är av den typen att spelaren gör flera uppdrag på samma nivå, avgör ofta kontrollstationer positionen på spelarens karaktär. Råkar man sedan dö avgör dessa kontrollstationer var du återuppstår. En enkel form av detta är att spelkaraktären återuppstår där den dog. Andra former kan vara att man får börja om från nivåns början igen eller börja om vid den senast klarade/passerade kontrollstationen. Liv och hälsa: Spelet brukar inte vara över direkt spelkaraktären dör utan man brukar ha ett flertal liv. Man förlorar liv genom att kollidera med fiender eller något farligt objekt (exempelvis kulor från vapen). Extraliv brukar finnas att få tag på genom att hitta power-ups (se power-upspunkten) eller genom att ha samlat ett visst antal poäng. Poäng går att få till exempel genom att döda fiender eller plocka upp bonusobjekt. I spel där man inte dör direkt när man blir träffad av något har spelkaraktären hälsa, som visas i form av en "hälsometer" (eller en siffra) som sjunker vid varje träff man får på sig och när den är nere på noll förlorar man ett liv. När man förlorar sitt sista liv är spelet slut. Man kan även få mer hälsa genom att hitta en power-up. Power-ups: Som en belöning för spelarens framsteg brukar det finnas möjligheter att öka sin spelkaraktärs styrka genom power-ups. Power-ups kan vara ett objekt som kan plockas upp efter man dödat en fiende. Det kan även finnas inuti andra objekt som går att förstöra, eller så kan de finnas gömda på spelnivån. En power-up kan innehålla ökad hälsa, bättre vapen och sköld och många andra objekt till karaktären. Bossar: Ett traditionellt element i actionspel är bossar. En bosskaraktär är oftast svårare att besegra än vanliga fiender och brukar finnas i slutet av vissa nivåer. Att döda en boss brukar oftast innebära att spelaren måste komma på ett sätt att skada bossen på som vanligtvis inte dör på samma sätt som vanliga fiender. Med andra ord måste man hitta bossens svaga punkt. Lås och nycklar: Vanligt inom actionspel är att det finns någon sorts passage/dörr som man inte kan ta sig förbi utan en nyckel (kan vara vad som helst, inte just en nyckel) som öppnar dörren. Nyckeln kanske är gömd någonstans på nivån eller i annat fall får man den genom att döda en fiende. Det kan även vara så att det man låser upp är nya vapen, banor som man får genom att komma över en viss poäng eller klara av att döda en boss inom en bestämd tidsgräns.

7 Strategispel Strategispelens ursprung kommer ifrån brädspel. Det är även den spelgenre som närmast liknar spel utanför datorn. Strategispel på datorn är uppdelad i två delar vilka är turbaseradespel och realtidsstrategispel. Turbaserade strategispel har alla en sak gemensam vilken är att man gör sina drag, sedan gör motståndaren sina drag. Schack är ett perfekt exempel för föregångaren till denna typ av spel där man gör ett drag och sedan motståndaren ett osv. Exempel på turbaserade dataspel är Civilization, Heroes of might and magic och ett nyutsläppt spel, Rome: Total war. RTS (realtidsstrategi, Real Time Strategy) är en nyare form av strategispel som baseras på att allting utspelar sig i realtid. Det betyder att man inte turas om att göra drag utan allt händer samtidigt. Därför ligger det lika stor vikt i spelarens snabba reaktioner och handlingar som i dennes strategiska tänkande. Exempel på populära RTS är Command & Conquer, Starcraft och Warcraft 3. Speldesign Temat: Ett strategispel tillhör nästan alltid ett tema, vad spelet går ut på. Det finns tre stora teman dessa är erövring, utforskning och handel. I strategispel som har temat erövring går spelen ut på att man ska leda stora arméer till ära och berömmelse och som temat heter, erövra. Utforskningsspel går som namnet låter ut på att utforska sin omgivning. Det kan även finnas inslag av att bygga kolonier som man sedan ska försvara. Handelspel går ut på att man ska byta och handla och blir rikare. Genom att man blir rikare kan man vinna över sin motståndare på något sätt. De flesta strategispel har oftast en blandning av alla tre teman där det är störst vikt på ett av dem. Tillgångar: Många strategispel har någon form av tillgångar man måste samla in för att kunna bygga hus och bygga upp sina arméer. Vanligt kan vara att man måste ha enheter som hämtar guld ur en guldgruva och några som hugger träd så man får ved att bygga med. Enheter: De flesta strategispel har någon form av enhet man kan bygga/köpa eller på annat sätt införskaffa. Man skaffar olika enheter för att bygga upp sin arme med exempelvis svärdfäktare och pilbågsskyttar eller arbetare. Oftast används en såkallad sten-sax-påse metod som betyder att vissa enheter är bra mot vissa enheter. Därför räcker det inte att bara bygga en enhet, utan det är nödvändigt med en bra blandning av olika enheter.

8 Rollspel Denna genre härstammar ifrån verklighetens rollspel. Rollspel är oftast fantasy eller sciencefiction inriktat. Rollspel förkortas RPG som står för role playing game. Ett stort kännetecken för RPGspel är att de har konfigurerbara spelkaraktärer som blir bättre när karaktären får mer erfarenhet. Ett annat kännetecken är att RPG spel oftast har en stark story bakom sig. [GD03] Speldesign Erfarenhet: När man dödar monster eller utför olika uppdrag får man erfarenhet. När man nått upp till en viss erfarenhet kan man förbättra sin karaktär på olika sätt. Man får oftast poäng man kan dela ut på styrka, smidighet och hälsa. Ofta får man olika sorters poäng. Den andra sortens poäng kan vara till nya trollformler eller någon annan färdighet. Dessa poäng får man när man når upp till en viss erfarenhet. Attribut och färdighetspoäng: Attribut är den form av poäng som man kan lägga på att öka karaktärens fysiska del, som hälsa, styrka med mera. Färdighetspoäng är den typen av poäng man använder för att öka karaktärens färdighet såsom trollformler och skjuta fler pilar med en pilbåge på samma gång. Story: Detta är den del som finns i alla rollspel. Hela spelets tyngdpunkt är storyn. Element som att karaktären får erfarenhet och utforskar olika delar är bara en väg att komma framåt i storyn. Objekt: Objekt brukar finnas i alla rollspel. Man kan plocka dem från fiender man dödat eller hitta dem på gömda ställen eller köpa dem i någon affär. Ett objekt kan vara allt ifrån magiska drycker som återställer hälsan till vapen och rustningar. Sportspel Sportspel är, som även namnet på genren anger, baserade på någon slags sport. Det finns nog inte en sport som inte går att spela på datorn i form av ett datorspel. De vanligaste sporterna som det finns många spel av är fotboll, hockey, tennis, amerikansk fotboll, baseboll och basket. Sportspel har nog endast en sak gemensam vilket är att de alla har regler och spelsätt från sporten som spelet representerar. Visst liknar kanske hockey och fotboll varandra i själva spelsättet och hur man styr de olika hockey och fotbollsspelarna men sedan är det sporten i sig som utgör reglerna. En undergrupp inom sportspel är racingspel. Dessa har en sak gemensam och det är att man styr ett motorfordon. Är det sedan en datorisering av Nascar eller Formel 1 sätter återigen sportens regler gränserna. Det finns självklart racingspel som inte har något med verkligheten att göra, förutom att man styr ett motorfordon.

9 Storys Vad är en Story? Man skulle kunna förklara det som en saga man följer genom spelet. En av de viktigaste ingredienserna i ett spel är en bra story. Dels en story man följer genom hela spelet, men även en bakgrund till spelet vad hände innan och självklart då även en framtid. Nu för tiden tillverkas alla spel på det sättet att de bäddar för en uppföljare. Blir ett spel så populärt att det är tal om en uppföljare har man då någonting att spinna vidare på (fungerar ungefär som de allra flesta storfilmer som produceras nu för tiden). Många utav kunderna (de som köper och spelar spelen) är också ofta intresserade av vad som hände innan spelet. Ofta utspelar sig ett spel någon helt annanstans än på vår jord, eller åtminstone vid någon annan tidpunkt. Spelen brukar även dyka rätt in i terror och fruktan och man stiger själv fram som hjälten som ska frigöra folket. På senare tiden har det visserligen blivit populärare att få välja sida medan spelet fortgår men det är fortfarande begränsat till enbart ett fåtal spel. När ett spel dyker in i ett inbördeskrig, en global kärnvapenkatastrof, eller liknande vill gärna användaren veta varför katastrofen inträffade. Om ett spel inte utspelar sig på jorden behövs inga direkta förklaringar, men det uppskattas självklart ändå. Skillnaden mellan dessa typer av spel är att de som utspelar sig på jorden behöver en historisk bakgrund om något har gått fel. Ett spel som utspelar sig på en annan planet behöver enbart en kort bakgrund till varför kriget startade. Detsamma gäller för framtiden, det vill säga vad som hände efter spelet. Oftast när man klarar ett spel visas en filmsekvens där man antingen räddat världen, räddat sig själv, dödar sista bossen eller något i liknande stil. En berättare eller dylikt avslutar ofta spelet och antingen ger de rum för en uppföljare direkt genom att visa någon som överlevt exempelvis. I annat fall avslutar de ofta storyn helt, då kan de ändå använda sig av samma karaktär i en uppföljare. Oftast då i ett helt nytt äventyr. Att säga att storyn är en av de viktigaste aspekterna i spel är felaktigt. Hade någon sagt det för fem/sex år sedan skulle det vara korrekt. Visserligen kan inte en story för fem år sedan jämföras med en nutida story, den tid och pengar man lägger ned på en story nuförtiden är enorm. Det finns två stora block inom spel, dessa är online spel och singleplayerspel. Singleplayerspel är ett spel där du ensam sitter och spelar igenom spelets story. Det är i singleplayerspel som storyn är så ofantligt viktig, det är den som får spelaren att riktigt fastna i spelet. I onlinespel däremot, är känslan i spelet mycket viktigare än storyn. Ett onlinespel har ofta en huvuduppgift man följer genom spelet men ofta ingen bakgrund och heller inget egentligt slut. Det varierar dock kraftigt från spel till spel. De flesta spel man kan spela online brukar ha en singleplayerdel. Med andra ord man kan välja att spela spelet online eller enbart spela offlinedelen. Då har man även en story till ett onlinespel, skillnaden är att spelar du online är storyn inte viktigt. Nedan listas vissa exempel och även vissa undantag.

10 Diablo 2 Kanske ett av de bästa exemplen (släpptes år 2000). Spelet tillverkades av Blizzard och var redan från början planerat att släppas som både online och offlinespel. Det hade redan en bra bakgrundhistoria då det var uppföljaren till ett av de populäraste spelen genom tiderna (självklart Diablo 1). Spelet har en mycket bra singleplayerstory som man kan följa genom spelet, med mycket fina filmsekvenser. Det blev också mycket populärt online, där man tillsammans i grupp beger sig ut i världen för att besegra ondskan. Vad som skiljer detta spel från många andra är att storyn finns i multiplayervärlden (med andra ord onlinedelen) också. Allting du upplever när du spelar ensam upplever du även när ni spelar flera stycken. Diablo 2 är med andra ord ett spel som du kan spela enbart online och ändå inte missa någonting. Det är unikt för onlinespel (undantag för spel med enbart onlinedel självklart). Halflife/Counter-strike Halflife är ett spel som i första hand var producerat för offlinespel. Det blev väldigt populärt när det släpptes med en bra story och väldigt skön spelkänsla. Det fanns en primitiv onlinemotor i spelet som folk började använda mer och mer i och med att Internetuppkopplingarna började bli bättre och bättre (vi pratar fortfarande modemåldern, i början av det här spelet då det släpptes 1998). Detta utnyttjade självklart tillverkarna av spelet, de släppta snabbt en del modifieringar till spelet där de hade ordnat en bättre onlinemotor. Halflife nådde då måttliga onlineframgångar, fler och fler började spela Halflife. Det bröt dock aldrig riktigt igenom online, spelet saknade något. Ungefär ett år senare (vet inte exakt när betan släpptes) släpptes Counter-strike. Det spelet kom att revolutionera onlinespel i hela Europa. Counter-strike var en modifikation på Halflife gjord av två personer. Minh Le och Jess Cliffe gjorde tillsammans Counter-strike år 1999 [CS]. Spelet blev omåttligt populärt. Counter-strike har ingen direkt story utan bara ett uppdrag ditt lag ska utföra i spelet. Det är terrorister mot antiterrorister, antiterroristerna ska antingen rädda gisslan, oskadliggöra en bomb eller enbart oskadliggöra alla terrorister. Counter-strike kan utan tvekan kallas ett av världens populäraste spel genom tiderna. Hur kunde då ett spel bli så populärt utan någon story? Dels är det väldigt bra spelkänsla i spelet men det är även tävlingsinstinkten i människor som får detta konceptet att gå hem. Såsom det är i de flesta onlinespelen. Människan strävar alltid efter att överträffa sig själva och andra i det verkliga livet, det är likadant när det kommer till spel. När två personer spelar mot varandra tävlar de självklart mot varandra och båda vill vinna. Counter-strike tog det till en helt ny nivå, inom dataspel. Ett lag spelar som terrorister det andra som antiterrorister, man spelar tolv omgångar efter det byter man lag och spelar tolv omgångar till. Varje runda är maximalt tre minuter. Det är ett simpelt spelkoncept som fungerar på relativt dåliga datorer (vid dagens standard, 2004), det kräver full koncentration av användaren och det går hela tiden att bli bättre.

11 Stora turneringar hålls online med prispengar och stora nätverksträffar (så kallade LAN) anordnas, även de med stora prispengar. Nu för tiden är vi uppe i löjligt stora prispengar och en del spelare gör inget annat än att spela Counter-strike, de får månadslön av sina sponsorer, samt nya datorer och gratis resor till LAN mm. Hur kommer det sig då att onlinespel ofta inte har någon vidare story (med undantag självklart)? När det kommer till online spelande så går det ut på att du ska spela spelet länge. Med länge menas att du ska spela spelet i år för att verkligen bli bra på det. Om du såg en film två gånger om dagen i ett helt år skulle du troligtvis bli trött på filmen. Av just den anledningen fungerar inte ett actionspel online om storyn även ska vara inblandad där. I de allra flesta RTS-spelen, såsom Warcraft och Starcraft, är inte heller storyn inblandad när man spelar online. De spel som däremot alltid har någon slags story online är MMORPG (massively multiplayer online roleplaying game), och även RPG-spel. Oftast börjar du som en vek spelare och gör lätta uppdrag och växer dig sedan gradvis starkare i spelet. Det finnas ofta en bakgrund varför ser världen ut som den gör eller därför ligger kungarike 1 i krig med kungarike 2. Sedan slåss du för det ena kungariket, eller försöker göra världen till ett bättre ställe. MMORPG spel bygger ofta på frihet och makt. Friheten att kunna göra allt i den världen du rör dig i, friheten att flytta på varenda liten pinal. Makten att styra över andra och vara starkast på jorden. Warcraft Warcraft är ett av de mest kända realtidsstrategispelen genom tiderna. Spelet kom ut 1994 [AF] och blev en jättesuccé, det sålde guld direkt. Storyn i det första warcraftspelet var väldigt simpel. Stora gröna monster, kallade orcer, invarderade människornas land. Människorna slog självklart tillbaka och storyn utvecklades inte mycket mer i spelet. Varje gång du klarade ett uppdrag kunde du läsa lite mer om storyn. När sedan Warcraft 2 släpptes var förväntningarna höga och mycket riktigt levde spelet upp till dem. Warcraft 2 utvecklade storyn från det första warcraftspelet. Warcraft 2 berättade om lite mer om varför Orcerna invarderade människorna och visade sedan i en längre filmsekvens om orcernas korståg efter hämnd (Människorna dödade deras största ledare i Warcraft 1). Uppföljarens story var mycket bättre och spelet gav mycket mer frihet. Den största förändringen med Warcraft 2 var dock att det fanns möjlighet till onlinespel. Blizzard introducerade sin primitiva verision av Battlenet där spelare som ville testa sina färdigheter mot andra människor fick möjlighet att hitta motståndare. Warcraft 2 blev väldigt populärt och fler och fler folk började spela det online. Blizzard släppte även Starcraft mellan Warcraft 2 och Warcraft 3. Det spelet kom att bli det största online RTS-spelet genom tiderna och är det fortfarande, men vi håller oss till warcraftsagan. Till Warcraft 2 släppte även en expansion, med andra ord samma spelmotor men med en annan story. Den tog vid c:a fem år efter den ursprungliga Warcraft 2-storyn och även den sålde guld. Warcraft 3 släpptes inte än på många år men tillslut kom det. Storyn var oerhört komplex och de animerade filmsekvenserna var väldigt verklighetstrogna, med andra ord påkostade. Blizzard hade än en gång utvecklat storyn från de tidigare spelen, men den här gången hade de byggt en hel värld. De hade en story från det att deras värld började ända fram till spelet i fråga. Warcraft 3 sålde guld direkt och genast började storyn utvecklas ännu mer. På blizzards

12 hemsida kan man läsa hela storyn, kolla på släktträd osv. Det har även släppts ett antal böcker som handlar om vissa framstående karaktärers liv i Warcraft. Warcraftstoryn har nu blivit så enorm att man utan tvekan kan säga att inget spel någonsin haft så enorm story förut. Det har även kommit en expansion till warcraft tre som utvecklade storyn ännu mer och lyfte spelet till nya höjder. Warcraft 3 är det största onlinestrategispelet i Europa just nu och än så länge finns ingen utmanare. Men warcraftuniversumet växer fortfarande, väldigt snart släpps WoW som står för World of Warcraft. World of Warcraft World of Warcraft är ett MMORPG spel. MMORPG spel ger en mycket större frihet än vanliga strategispel i och med att du bygger vidare på en karaktär under väldigt lång tid. I strategispel bygger du en armé slåss mot din motståndare och sedan när någon vunnit börjar man om från noll nästa gång. World of Warcraft spinner vidare på warcrafthistorien, du befinner dig i warcraftlandet efter det tredje spelet. Man kämpar för antingen de goda eller onda, gör olika uppdrag i världen samtidigt som man kan utmana hjältar från den andra alliansen. Du växer dig starkare och lär dig hela tiden mer om warcraftvärlden. Du kan slåss i lag med dina kamrater då ni löser uppdrag som är för svåra att klara för en enskild individ. Warcraft är ett praktexempel på ett spel där man ser hur viktigt det är med en bra story. Det är storyn som fångat användarnas intresse från första början och det är storyn som gjorde det möjligt att göra World of Warcraft. Alla som spelat Warcraft känner till storyn och vet att Blizzard gör bra spel, därför dras de till WoW. Självklart dras även alla MMORPG fantaster till spelet då det varit enorm uppståndelse över det. Detta var exempel på ett spel med en enorm story som har växt sig större än spelet ifråga och fortsatt växa efter spelen släppts. Det finns också raka motsatsen, spel som helt enkelt inte har någon story alls.

13 The Sims The Sims är ett spel där du först bygger ditt eget hus, inreder det invändigt och utvändigt, sedan väljer din egen karaktär. Du väljer helt och hållet din karaktärs egenskaper och du styr hans minsta lilla rörelse. Det är ett spel där du får leka gud. The Sims har ingen grundstory, inte heller något uppdrag man följer i spelets gång. Det som händer är att du jobbar, bjuder på fester, gifter dig, skaffar barn, går till parken och även många andra saker. The Sims är (enligt reklamen de själva gjort) det spel som sålt bäst någonsin. Det är då medräknat de sju eller åtta expansioner som släppts till spelet. The Sims erbjuder friheter som inte ens MMORPG spel kan erbjuda (då får vi visserligen tänka på att MMORPG spel har en mycket större värld och samtidigt är interaktivt). I och med att du bygger din egen värld, skapar din egen karaktär och väljer vad han/hon dagligen skall göra. Du kan samtala med grannar, som är antingen skapade av dig själv eller datorn, som är styrda av datorn. Skaparna av The Sims lyckades med att få till ett bra spelkoncept utan att ha någon som helst story i spelet, det är de nästan ensamma att lyckats med. De lyckades med det på grund av att de hade ett så otroligt bra spelkoncept. Nästan alla barn älskar spelet, även äldre barn spelar spelet för utmaningen och friheten. The Sims är som ett interaktivt dockhus, den stora skillnaden är att större barn leker med det också. Självklart är det ett levande dockhus där du kan se vad din docka känner och behöver. Det är på grund av att allting är levande som äldre dras till spelet. [The Video Game] is the most complex toy ever built and is vastly more responsive than any other toy ever invented. Compare it, for example, with its contemporary, the doll Chatty Cathy, which has about a dozen diffrent sentence with which to respond when you pull the string. Chatty Cathy does not take into account the variety of your responses; the computer does. Chatty has a dozen responses; the computer has milions. Brian Sutton-Smith, Toys as Culture [RofP04] Deus Ex Det är egentligen uppföljare vi ska ta upp Deus Ex 2 Invisible war. Skapandet av Deus Ex 2 tog två och ett halvt år och kostade sammanlagt fem miljoner dollar [P&E02]. Projektledarna för spelet hade anställ tjugo personer som skulle få spelet att bli levande. Dessa tjugo personer jobbade till största del med storyn, skaparna av spelet ville få till ett spel där man kände sig levande. Man skulle ha många valmöjligheter och inte vara bunden av storyn på samma sätt som i Deus Ex 1. Och det var därför de la ner fruktansvärt mycket pengar på det. Jämför vi ett spel såsom The Sims, med ett spel såsom Deus Ex 2, ligger inte produktionskostnaden ens i närheten (The Sims är självklart mycket billigare att tillverka). Det finns fall där spel som inte har någon story kan kosta ofantligt mycket ändå, men oftast är de spel som kostar mest just singleplayerspel. Det tar fruktansvärt lång tid att utveckla bra AI (artificiellintelligens) och det kostar extremt mycket att anställa producenter som tillsammans kommer överens om en bra story. Ofta finns det en grundstory klar som de jobbar utifrån med mindre uppdrag och konversationer osv.

14 Slutsats Vad har vi då kommit fram till? Storyn har blivit mycket viktigare under de senare åren. Ofta är storyn så fullständig att det är som att läsa en bok när man följer spelets gång. Det läggs ner mer pengar på storyn nu än vad det någonsin gjort förut. Tillverkarna vet att grafiken ofta får spelare att bli intresserade av spelet, men det är storyn och känslan i spelet som får dem att fastna för det och föreslå det för andra spelare. Det finns många olika slags typer av storys. Det finns de som börjar innan spelet, fortgår under och slutar efter. Andra spel bygger helt och hållet på uppdrag utan någon vidare bakgrund eller story överhuvudtaget (såsom CS). Självklart har vi även spelen som har en story men som spelas enbart online där storyn är obefintlig. Med andra ord för singleplayerspel är storyn oerhört viktigt, men för online spel är den inte viktigt överhuvudtaget (självklart är de flesta onlinespel ofta singleplayerspel också). Ett annat undantag som bör nämnas är sportspel. Sportspel behöver inte ha någon story eftersom det finns helt enkelt inte finns någon story som passar. Din karaktär skulle kunna ha en story (bakgrund, eller livsstory) men ofta spelar man med ett helt lag. Ditt lag tävlar om att vinna ligan och du själv styr dom match för match. Man kan ofta spel mot eller med varandra i sportspel också. En av anledningarna till att sportspelen är så populära är att människor älskar att tävla. Vill du leva ut dina barndomsdrömmar? Då är datorspel något för dig!

15 Referenser [AF] Aftonbladet, [CS] Valve. Counter-strikes homepage, [P&E02] Mark Stephen Meadows, Pause & Effect, New Riders, ISBN , 2002 [GD03] Andrew Rollings and Ernest Adams, Game Design, New Riders, ISBN , 2003 [RofP04] Katie Salen and Eric Zimmerman, Rules of Play, The mit press, ISBN , 2004

Real-time requirements for online games

Real-time requirements for online games Real-time requirements for online games En undersökning om protokoll, tekniker och metoder som datorspel använder för att kommunicera över Internet Victor Grape Milad Hemmati Linköpings universitet Linköping

Läs mer

Problematiskt datorspelande bland barn och unga

Problematiskt datorspelande bland barn och unga Problematiskt datorspelande bland barn och unga en vägledning för föräldrar och andra vuxna nära barn www.statensmedierad.se vad finns det för spel? När blir spelandet ett problem? och vad kan jag som

Läs mer

Resultat av enkäten om datorvanor och spelande

Resultat av enkäten om datorvanor och spelande Resultat av enkäten om datorvanor och spelande Mellan den 4:e juli 2012 och 10:e mars 2013 har 312 personer svarat på den enkät som vi på GameOver haft uppe hemsidan. Ett stort tack till alla er som bidragit

Läs mer

SPELHUND.Se. Nummer 1 Juni 2018

SPELHUND.Se. Nummer 1 Juni 2018 SPELHUND.Se Nummer 1 Juni 2018 Innehållsförteckning 2 3 Warhammer 4 Fortnite 6 Cuphead 7 Hellblade Frågor besvaras via info@spelhund.se 3 Warhammer Vermintide 2 är ett fantasy actionspel gjort av den svenska

Läs mer

Projektet Eddies hemliga vän

Projektet Eddies hemliga vän Projektet Eddies hemliga vän Eddies hemliga vän Vårt bidrag är en pop upbok som handlar om att minska vår energiförbrukning. Det är en barnbok som ska få barn att bli medvetna om att energiförbrukningen

Läs mer

Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning

Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning Resultat Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning Fråga 1 Mycket inspirerande (6) till mycket tråkigt (1) att arbeta med etologisidan Uppfattas som mycket inspirerande eller inspirerande

Läs mer

Datorspel Massiv Multiplayer Online

Datorspel Massiv Multiplayer Online Datorspel Massiv Multiplayer Online En rapport om MMO spel, med inriktning på RPG genren och dess kretsar Robert Temiz Mälardalens Högskola Västerås rtz06001@student.mdh.se Arash Kianifar Mälardalens Högskola

Läs mer

PATRULLTID & PYJAMASBÖN

PATRULLTID & PYJAMASBÖN PATRULLTID & PYJAMASBÖN Till dig ledare Det viktigaste under lägret är kanske samlingen i den lilla gruppen/patrull? Här finns möjligheten att varje morgonen och kväll på ett särskilt sätt se varandra,

Läs mer

TDP005 Projekt: Objektorienterat system

TDP005 Projekt: Objektorienterat system . TDP005 Projekt: Objektorienterat system Kravspecifikation Författare, dylma900@student.liu.se, albve061@student.liu.se Höstterminen 2016 Version 1.1 2016-11-16 1 Revisionshistorik Ver. Revisionsbeskrivning

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

Joh. 10:1-10 3:e sönd. efter påsk. 090426.

Joh. 10:1-10 3:e sönd. efter påsk. 090426. Joh. 10:1-10 3:e sönd. efter påsk. 090426. Ovanför våran säng där hemma så hänger det en gammal tavla. Den föreställer den gode herden som i en kuslig och farlig terräng sträcker sig efter det förlorade

Läs mer

RAPPORT ÖVER SOCIALA WEBBEN. Webbdesign för sociala interaktioner Josefine Holmberg

RAPPORT ÖVER SOCIALA WEBBEN. Webbdesign för sociala interaktioner Josefine Holmberg RAPPORT ÖVER SOCIALA WEBBEN Webbdesign för sociala interaktioner Josefine Holmberg DIALOG Att skapa en dialog på webben är idag något av det viktigaste som finns då stora delar av vår kommunikation mellan

Läs mer

Människan och Teknik

Människan och Teknik Mobiltelefon Historia Trådlös kommunikation har funnits sedan 40-talet, men det användes mest av militären, brandkåren, polisen etc. Det allra första telefonisystemet utvecklades av Sverige år 1950. Det

Läs mer

Martin Hedqvist, dit02mht@cs.umu.se 2006-03-24 David Lexell, dit02dll@cs.umu.se David Mörtsell, dit01dml@cs.umu.se

Martin Hedqvist, dit02mht@cs.umu.se 2006-03-24 David Lexell, dit02dll@cs.umu.se David Mörtsell, dit01dml@cs.umu.se Emergens handlar om hur ett system på ett oförutsägbart sätt utvecklas över tiden. I spel är det givetvis önskvärt att sådant beteende uppvisas, för att skapa en utmanande och intressant upplevelse. Detta

Läs mer

Analys av Hungerspelen

Analys av Hungerspelen Analys av Hungerspelen Sammanfattning av boken Hungerspelen, som är skriven av Suzanne Collins, utspelar sig i Amerikas framtid där alla stater delats upp i olika distrikt, landet kallas Panem. Katniss

Läs mer

Spelaren kommer med hjälp av flera faktioner att ta sig närmare sitt mål.

Spelaren kommer med hjälp av flera faktioner att ta sig närmare sitt mål. Introduktion Annie s Revenge är ett singleplayer spel som utspelar sig i en alternativ värld som liknar den industriella revolutionen. Spelaren tar rollen som en ung kvinna vid namn Annie, som är fast

Läs mer

Rapport. Engagemang. - Solis, Brian, 2011 (s. 282)

Rapport. Engagemang. - Solis, Brian, 2011 (s. 282) Rapport Engagemang "Engagement metrics are captured through the impact garnered from conversations with brand representatives, time spent viewing or taking action around social objects, as well as browsing,

Läs mer

Genom att följa dessa steg lär du dig snabbt att spela onlinematcher... och som du kan se är det mycket enkelt, roligt och spännande!

Genom att följa dessa steg lär du dig snabbt att spela onlinematcher... och som du kan se är det mycket enkelt, roligt och spännande! HUR MAN SPELAR ONLINE Genom att följa dessa steg lär du dig snabbt att spela onlinematcher... och som du kan se är det mycket enkelt, roligt och spännande! 0. SKAPA DITT EGET PERSONLIGA EMBLEM OCH DINA

Läs mer

Robin Wahlstedt Datavetenskap / Spel Vetenskapsmetodik rwt07001@student.mdh.se. Datorgrafik i spel

Robin Wahlstedt Datavetenskap / Spel Vetenskapsmetodik rwt07001@student.mdh.se. Datorgrafik i spel Robin Wahlstedt Datavetenskap / Spel Vetenskapsmetodik rwt07001@student.mdh.se Datorgrafik i spel 1 Sammanfattning Dator grafik kan delas in i fyra olika områden: information, design, simuleringar och

Läs mer

Erik står i mål Lärarmaterial

Erik står i mål Lärarmaterial sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Boken handlar om Erik som är fotbollsmålvakt. Idag ska de spela match. Hans pappa är tränare och vill gärna att laget ska vinna. I bilen dit

Läs mer

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott.

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott. Hej! Hej! Jag heter Peter och jag är tio år. Jag går på Tallbergskolan. Det finns många snälla på våran skola, men våran vaktmästare är jag väldigt rädd för. Han ser sur ut. Jag har en bästis som heter

Läs mer

Någon fortsätter att skjuta. Tom tänker sig in i framtiden. Början Mitten Slut

Någon fortsätter att skjuta. Tom tänker sig in i framtiden. Början Mitten Slut ovellens uppbyggnad I Svenska Direkt 7 fick du lära dig hur en berättelse är uppbyggd med handling, karaktärer och miljöer: Något händer, ett problem uppstår som måste lösas och på vägen mot lösningen

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 9 RAMA OCH SITA av Tove Jonstoij efter Ramayana berättelse. Berättare: Magnus Krepper. Indiska Berättelser del 9

INDISKA BERÄTTELSER DEL 9 RAMA OCH SITA av Tove Jonstoij efter Ramayana berättelse. Berättare: Magnus Krepper. Indiska Berättelser del 9 INDISKA BERÄTTELSER DEL 9 RAMA OCH SITA av Tove Jonstoij efter Ramayana berättelse Berättare: Magnus Krepper Indiska Berättelser del 9 Har du någon gång tänkt på hur den värsta av alla demoner skulle kunna

Läs mer

Space Invaders - Slutrapport

Space Invaders - Slutrapport Projekt inda14 Sida 1 av 6 Space Invaders - Slutrapport A. Projektplanen Programbeskrivning Vi tänker göra en version av det gamla arkadspelet Space Invaders i java. Spelet går ut på att spelaren styr

Läs mer

Då och nu: en jämförelse mellan hur jag upplevde undervisningen i en svensk skola i Sverige kontra en svensk skola på Costa del Sol

Då och nu: en jämförelse mellan hur jag upplevde undervisningen i en svensk skola i Sverige kontra en svensk skola på Costa del Sol Då och nu: en jämförelse mellan hur jag upplevde undervisningen i en svensk skola i Sverige kontra en svensk skola på Costa del Sol När jag skulle börja skriva denna texten, visste jag inte exakt vad jag

Läs mer

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass.

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Jag har en kompis i min klass han är skit snäll mot

Läs mer

Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 一 一 一 一 一 O-_- 一 一

Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 一 一 一 一 一 O-_- 一 一 Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 金 T O-_- 田 界 Gurgel Y(^_^)Y / Mårten von Torsten och borsten )( UU.. / 山 =( U Kurt ( _ ) Grabbarna grus (ˊ_>ˋ) / Lols återkomst.o :-D O Voldemort ( ) 11 september Hej skit

Läs mer

Utförliga regler för TRAX

Utförliga regler för TRAX Utförliga regler för TRAX Innehållsförteckning Vad är TRAX? Sid 2 Grundregler för TRAX Sid 3 Vad är en tvingad yta? Sid 4 Vad är en vinnande ögla? Sid 6 Vad är en vinnande linje? Sid 7 Grundläggande strategiska

Läs mer

Hur visar du andra att du tycker om dom? Vad märker du att andra människor blir glada av?

Hur visar du andra att du tycker om dom? Vad märker du att andra människor blir glada av? MBT 2013 Undervisning av Ulrika Ernvik Guds dröm om mej! Gud har en dröm! Ps 139:13-18 Gud har en dröm för varenda liten människa även mej. Drömmen handlar mest om vem han vill att jag ska VARA mer än

Läs mer

Spelutveckling - Gameplay. Design och produktion

Spelutveckling - Gameplay. Design och produktion Spelutveckling - Gameplay Design och produktion Vad är ett spel? Finns olika åsikter Några exempel som räcker på egen hand Coola features Akta er för feature creep För mycket features kan dränka gameplay

Läs mer

Bruksanvisning. 2001 Pangea Software, Inc. Alla rättigheter förbehållna Otto Matic är ett varumärke som tillhör Pangea Software, Inc.

Bruksanvisning. 2001 Pangea Software, Inc. Alla rättigheter förbehållna Otto Matic är ett varumärke som tillhör Pangea Software, Inc. Bruksanvisning 2001 Pangea Software, Inc. Alla rättigheter förbehållna Otto Matic är ett varumärke som tillhör Pangea Software, Inc. 1 STORYN OCH VAD DET GÅR UT PÅ Året är 1957 och en armada av flygande

Läs mer

Vad svarade eleverna?

Vad svarade eleverna? Vad tycker eleverna om sina skolor? Vad svarade eleverna? Tjej 78 50 % Kille73 47 % Vill inte svara 8 5 % Vad är det bästa med din skola? att man känner alla. maten och att fröknarna har tid med en bra

Läs mer

Spel som interaktiva berättelser

Spel som interaktiva berättelser Spel som interaktiva berättelser Finns många typer av interaktivt berättande; ska titta närmare på spel eftersom de exemplifierar en rad aspekter av interaktivt berättande väldigt tydligt. Kan förstå spel

Läs mer

Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja?

Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja? Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja? Vi lever i en värld där mycket handlar om ägande och prestationer. Definitionen på att ha lyckats i sitt liv är att haft och gjort mycket,

Läs mer

Projektrapport - Live commentary

Projektrapport - Live commentary Projektrapport - Live commentary Linnéa Åberg - la222pp Beskrivning Vision och översiktlig beskrivning Det är en applikation för den som vill skapa intressanta diskussioner för live event eller program

Läs mer

Det Lilla Världslöftet

Det Lilla Världslöftet Filmfakta Ämne: Livskunskap/Levnadslära, Miljö Ålder: Från 6 år (L, M) Speltid: 8 x 5 minuter Svenskt tal Producent: Little Animation, Kanada Syfte/strävansmål att på ett enkelt sätt förmedla grundläggande

Läs mer

Regler får inte får inte Övriga regler 2 Flyers inte efter

Regler får inte får inte Övriga regler 2 Flyers inte efter Introduktion Helstorm Duals VII är Legend Spelbutiks sjunde dubbelturnering i Warhammer 40 000 och spelas i lag med två spelare på varje lag. Syftet med denna typ av arrangemang är att stärka figurspelscommunityn

Läs mer

BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM?

BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM? Sida 1/7 BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM? I detta avsnitt kommer du upptäcka bland annat: Hur du sparar halva reklamfilmskostnaden Vad det är som kostar i en film Vad du måste berätta

Läs mer

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär 1.Hej! Hej jag heter Jakob. Jag är 9 år och går på Havsundaskolan. Jag gillar att spela fotboll och hockey. Jag älskar min t-shirt och mina jeanshorts. Vår lärare heter Kerstin, hon är så snäll. Min allra

Läs mer

Eller när man har besiktigat bilen. Vad skönt när man kan åka därifrån och dom hittade ingenting.

Eller när man har besiktigat bilen. Vad skönt när man kan åka därifrån och dom hittade ingenting. Allting nytt Påskdagen 100403 1 Att hitta ingenting kan det va nå`t Det var ju det man gjorde den första påskdagsmorgonen. Man gick till graven där man lagt Jesus och man hittade ingenting. Ibland är det

Läs mer

Hej snygging Hej. Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig.

Hej snygging Hej. Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig. Hej snygging Hej Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig. Lyssna din lilla hora! Jag känner folk som gillar att spöa på tjejer, de tvekar inte att hoppa på ditt huvud. Vill du det???

Läs mer

Retorik - våra reflektioner. kring. Rätt sagt på rätt sätt, Berättarens handbok samt www.retorik.com

Retorik - våra reflektioner. kring. Rätt sagt på rätt sätt, Berättarens handbok samt www.retorik.com Berättare blir man genom att göra två saker så ofta som möjligt: 1. Lyssna. 2. Berätta. I den ordningen. Och omvänt. Om och om igen. Retorik - våra reflektioner kring Rätt sagt på rätt sätt, Berättarens

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

Fotbollsskolan. bollekar.indd

Fotbollsskolan. bollekar.indd Fotbollsskolan bollekar.indd 1 07-06-05 16.14.36 Välkommen till fotbollsskolan! Fotboll är en meningsfull sysselsättning året runt. För att få ett friskare och roligare liv och inte minst - för att lära

Läs mer

1. Gillar du att vara på fritidshemmet? JA 167 NEJ 1 IBLAND 25 VET EJ 3

1. Gillar du att vara på fritidshemmet? JA 167 NEJ 1 IBLAND 25 VET EJ 3 Hej barn, Nu har vi några frågor till dig som är mellan 5-12 år för att se vad du tycker om fritidshemmet på Sandaredskolan (Rydet & Viken). Om du svarar hjälper du oss på fritidshemmet att bli ännu bättre

Läs mer

KICK-OFF ELLER KICK-IN?

KICK-OFF ELLER KICK-IN? KICK-OFF ELLER KICK-IN? Diskobowling och fina krogen i all ära, men de lämnar sällan några bestående avtryck. Vill du däremot bjuda dina medarbetare på en insiktsfull upplevelse som ger mer drag i affärerna

Läs mer

Har du koll på energi kostnaderna hemma eller springer den bara iväg varje månad och du har absolut ingen koll på vart det går?

Har du koll på energi kostnaderna hemma eller springer den bara iväg varje månad och du har absolut ingen koll på vart det går? Har du koll på energi kostnaderna hemma eller springer den bara iväg varje månad och du har absolut ingen koll på vart det går? Vår ide är en E-pad som får dig att hålla koll på kostnaderna. Den räknar

Läs mer

Vänta, jag ska bara kolla Facebook..

Vänta, jag ska bara kolla Facebook.. Vänta, jag ska bara kolla Facebook.. - Hur sociala medier påverkar oss. Julia Näsström och Emelie Nording Projektarbete 20130320 Johan Lundin och Lars Hägglund Sammanfattning Vårt projektarbete har gått

Läs mer

Frågor. Svar. Elevuppgifter Kim och Lina badar en bil. Elevuppgifter Kim och Lina räddar Sture

Frågor. Svar. Elevuppgifter Kim och Lina badar en bil. Elevuppgifter Kim och Lina räddar Sture Elevuppgifter Kim och Lina räddar Sture Frågor 1. Vem är Sture? 2a.Vad gör Sture? 2b. Varför gör han det? 3. Kim vill rädda Sture. Hur gör han då? 4. Varför kommer brand-bilen? 5. Vad gör Sture till sist?

Läs mer

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap Samhällskunskap Ett häfte om -familjen -skolan -kompisar och kamratskap 1 I det här häftet kommer du att få lära dig: Vad samhällskunskap är Hur olika familjer och olika slags vänskap kan se ut Hur barn

Läs mer

Vad tror du att du håller på med egentligen? eller Vad händer med inlärda beteenden när du tävlar?

Vad tror du att du håller på med egentligen? eller Vad händer med inlärda beteenden när du tävlar? Vad tror du att du håller på med egentligen? eller Vad händer med inlärda beteenden när du tävlar? Av: Eva Bertilsson och Emelie Johnson Vegh, publicerad i Canis vintern 2004/2005 Så här i juletider när

Läs mer

Kronogårds-skolan. Snabb intervju med Da Mile. Vad hände under översvämningen? Vilken är den vanligaste pizzan folk köper?

Kronogårds-skolan. Snabb intervju med Da Mile. Vad hände under översvämningen? Vilken är den vanligaste pizzan folk köper? Kronogårds-skolan JUST NU byggs Den nya Skolan i Kronogården i Älvängen. Den Kommer att ha två våningar och trappor upp, hiss. Skolan kommer ha ett bibliotek, kapprum, Hemkunskaps Rum (spisar, diskbänkar)

Läs mer

Talarmanus för Surfa Lugnts föreläsning 40 minuter om ungas nätvardag

Talarmanus för Surfa Lugnts föreläsning 40 minuter om ungas nätvardag Talarmanus för Surfa Lugnts föreläsning 40 minuter om ungas nätvardag Du kan välja att följa det ordagrant, eller använda det som stöd och/eller som inspiration. Manuset är uppdelat per bild i presentationen.

Läs mer

Draken med tatueringen

Draken med tatueringen MICHAEL DAHL Sidan 1 Draken med tatueringen Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Andy har börjat på en ny skola. Han är ensam och de andra kallar honom för knäppa Andy. Andy har ett födelsemärke i form

Läs mer

Fotbollsfinter Fotbollsmaskinen: väldigt Mått på maskinen:

Fotbollsfinter Fotbollsmaskinen: väldigt Mått på maskinen: Fotbollsfinter Efter att ha skrivit upp alla ämnen vi lärt oss under senaste veckan röstade vi och kom fram till att majoriteten ville fördjupa sig i hur man lär sig fotbollsfintar. Vi tycker att spela

Läs mer

Läsnyckel Amulett Bok fyra: Det sista rådet av Kazu Kibuishi översatt av Marie Helleday Ekwurzel

Läsnyckel Amulett Bok fyra: Det sista rådet av Kazu Kibuishi översatt av Marie Helleday Ekwurzel Läsnyckel Amulett Bok fyra: Det sista rådet av Kazu Kibuishi översatt av Marie Helleday Ekwurzel Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna

Läs mer

Läsnyckel Lukas är en ninja av Dorthe Skytte Illustrationer av Kim Dalsgaard

Läsnyckel Lukas är en ninja av Dorthe Skytte Illustrationer av Kim Dalsgaard Läsnyckel Lukas är en ninja av Dorthe Skytte Illustrationer av Kim Dalsgaard Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning än tidigare. Vi vill att böckerna ska

Läs mer

Hur optimerar jag min inlärning?

Hur optimerar jag min inlärning? Hur optimerar jag min inlärning? Tips från en gymnasieelev 1. Inledning Alla är inte genier som kan gå till skolan utan att göra någonting, för att sedan på prov prestera på topp. Det är många ungdomar

Läs mer

Att vara tennisförälder är inte alltid så lätt. Du ska engagera dig, men inte för mycket. Du ska stötta, men absolut inte sätta press.

Att vara tennisförälder är inte alltid så lätt. Du ska engagera dig, men inte för mycket. Du ska stötta, men absolut inte sätta press. Att vara förälder i Världens bästa? Att vara tennisförälder är inte alltid så lätt. Du ska engagera dig, men inte för mycket. Du ska stötta, men absolut inte sätta press. Det finns inga givna svar på hur

Läs mer

Var och bli den förändringen du vill se i omvärlden.

Var och bli den förändringen du vill se i omvärlden. Inspirationsboken Du är källan till glädje. Låt dig inspireras av dig själv. Gör ditt välmående till ett medvetet val och bli skapare av ditt eget liv. För att du kan och för att du är värd det! Kompromissa

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA

INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA PREMIÄR PÅ TEATER SAGOHUSET 6 MARS 2011 INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA AV ISA SCHÖIER Regi och kostym Scenografi Ljusdesign Stalle Ahrreman Marta Cicionesi Ilkka Häikiö I rollerna Ulf Katten

Läs mer

Den magiska dörren. Albin Vesterlund

Den magiska dörren. Albin Vesterlund Den magiska dörren Albin Vesterlund 1 Hej Hej jag heter Isabella jag är 10 år. Jag älskar att ha kjol och klänning och jag har lockigt blont hår och jag älskar sandal. Och jag går på Kyrkmons skola. Min

Läs mer

Öka effekten av DR med QR! Sju inspirerande exempel på hur du kan använda QR-koder i dina DR-kampanjer

Öka effekten av DR med QR! Sju inspirerande exempel på hur du kan använda QR-koder i dina DR-kampanjer Öka effekten av DR med QR! Sju inspirerande exempel på hur du kan använda QR-koder i dina DR-kampanjer Innehållsförteckning 1. Introduktion 2. Actionkoder 3. Kanalerna 4. Statistik 5. 7 tips 6. Sammanfattning

Läs mer

Vargens rätt i samhället

Vargens rätt i samhället Vargens rätt i samhället Ämne: Svenska Namn: Viktor Bagge Handledare: Bettan Klass: 9 Årtal: 2009-04-27 Innehållsförteckning Första sida....1 Innehållsförteckning. 2 Inledning...3 Bakgrund.3 Syfte, frågeställningar,

Läs mer

Utvärdering 2012 - deltagare

Utvärdering 2012 - deltagare Utvärdering 12 - deltagare 145 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på kollo? (%) 1 8 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Det har varit kul för det är fina lokaler och bra utrustning.

Läs mer

Lär dig mer om Wii. Vad är Wii? Hur spelar du? Vad behöver du för att spela? (Angående Wii-konsolen.)

Lär dig mer om Wii. Vad är Wii? Hur spelar du? Vad behöver du för att spela? (Angående Wii-konsolen.) Lär dig mer om Wii Vad är Wii? Hur spelar du? Vad behöver du för att spela? (Angående Wii-konsolen.) Vad behöver du för att spela? (Angående Wii-spelen.) Vad behöver du för att spela? Vad innebär egentligen

Läs mer

Så många som möjligt, så länge som möjligt, så bra som möjligt

Så många som möjligt, så länge som möjligt, så bra som möjligt Så många som möjligt, så länge som möjligt, så bra som möjligt Karin Redelius, GIH Dennis Hörtin & Mark O Sullivan, AIK Natalie Barker-Ruchti, Göteborgs universitet Selektion och tidiga satsningar från

Läs mer

Årsberättelse 2013-2014

Årsberättelse 2013-2014 Årsberättelse 2013-2014 Optima Paul Hallvar gata madebyloveuf@hotmail.com Affärsidé/ Verksamhetsidé Vårt företag virkar mattor och korgar. Vi har gjort en produktionsplan där vi har delat upp uppgifterna

Läs mer

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida.

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Min bästa kompis heter Frida. Frida och jag brukar leka ridlektion

Läs mer

Boken beskriver hur det känns att vilja vara tillsammans med någon. Den handlar om de drömmar och förväntningar som finns i ett förhållande.

Boken beskriver hur det känns att vilja vara tillsammans med någon. Den handlar om de drömmar och förväntningar som finns i ett förhållande. Arbetsmaterial till Tröjan Skriven av: Per Alexandersson Bakgrund Det här materialet kompletterar boken Tröjan. Det kan användas individuellt eller i grupp. Om rubriken följs av symbolen: (+) innebär det

Läs mer

Tunadalskyrkan Luk 7: Ett heligt mysterium

Tunadalskyrkan Luk 7: Ett heligt mysterium 1 Tunadalskyrkan 130915 Luk 7:11-17 Ett heligt mysterium Olika bibelöversättningar ger olika varianter av bibeltexten. I en av de nyare The Message på svenska är det också tillrättalagt för att det lättare

Läs mer

Kombinationer och banor i agilityträningen

Kombinationer och banor i agilityträningen Kombinationer och banor i agilityträningen av Emelie Johnson Vegh och Eva Bertilsson, publicerad i Canis 2012 En av de saker som gör agility så fantastiskt roligt är den ständiga variationen. Ingen tävlingsbana

Läs mer

Verktygslåda för mental träning

Verktygslåda för mental träning Lek med tanken! Instruktioner för Verktygslåda för mental träning Här hittar du några verktyg som hjälper dig som är aktiv idrottare att bli att bli ännu bättre i din idrott. Är du tränare eller förälder

Läs mer

Regelsammandrag på Svenska Yu-Gi-Oh!

Regelsammandrag på Svenska Yu-Gi-Oh! Regelsammandrag på Svenska Yu-Gi-Oh! Spelets Mål Målet med Yu-Gi-Oh! SAMLARKORTSPEL är att vinna en match mot din motståndare. Kort Det finns tre huvudsakliga typer av kort i Yu-Gi-Oh!: Monsterkort, Magickort

Läs mer

Stenåldern SIDAN 1 Lärarmaterial

Stenåldern SIDAN 1 Lärarmaterial Stenåldern SIDAN 1 Författare: Torsten Bengtsson Mål och förmågor som tränas: Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och

Läs mer

Three Monkeys Trading. Tänk Just nu

Three Monkeys Trading. Tänk Just nu Three Monkeys Trading Tänk Just nu Idag ska vi ta upp ett koncept som är otroligt användbart för en trader i syfte att undvika fällan av fasta eller absoluta uppfattningar. Det är mycket vanligt att en

Läs mer

Ja Nej Vet ej. Hur nöjd är du med ditt studentliv? Önskar du dig ett roligare studentliv?

Ja Nej Vet ej. Hur nöjd är du med ditt studentliv? Önskar du dig ett roligare studentliv? Vårterminen 2013 tyckte läkarstudenterna såhär om sitt studentliv! Sammanlagt svarade 175 studenter på enkäten för oss i Medicinska Föreningen är era svar otroligt värdefulla. Tack för er hjälp nu ska

Läs mer

UPPGIFT: Jämför likheter och skillnader i orsakerna till de amerikanska och franska revolutionerna.

UPPGIFT: Jämför likheter och skillnader i orsakerna till de amerikanska och franska revolutionerna. UPPGIFT: Jämför likheter och skillnader i orsakerna till de amerikanska och franska revolutionerna. I denna essä kommer likheter och skillnader mellan den franska respektive den amerikanska revolutionen

Läs mer

VIMENTIS VIP. FÖR STARTUPS & SMÅFÖRETAGARE Med hjälp utav Vimentis VIP kommer en helt ny värld att öppnas upp för dig som företagare.

VIMENTIS VIP. FÖR STARTUPS & SMÅFÖRETAGARE Med hjälp utav Vimentis VIP kommer en helt ny värld att öppnas upp för dig som företagare. FÖR STARTUPS & SMÅFÖRETAGARE Med hjälp utav Vimentis VIP kommer en helt ny värld att öppnas upp för dig som företagare. VIMENTIS VIP Tillväxtprogram med fokus på försäljning Med Vimentis VIP blir försäljningen

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Glenn Ringtved Vad handlar boken om? Boken handlar om Kasper och hans pappa. Kaspers pappa har vunnit pris i boxning och figuren som han vann, står framme. Kaspers pappa

Läs mer

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Kapitel 2 - Brevet 6-7 Kapitel 3 - Nycklarna 8-9 Kapitel 4 - En annan värld 10-11 Albin Kapitel 5 - En annorlunda vän 12-13 Kapitel 6 - Mitt uppdrag 14-15 Kapitel 7 -

Läs mer

10 stycken Choklad klubbor. Innehåller Sammlarkort

10 stycken Choklad klubbor. Innehåller Sammlarkort 10 stycken Choklad klubbor Innehåller Sammlarkort Samlarkort Kortsidan till lådan Denna box innehåller tio stycken kola klubbor med apelsinkrokantsmak och ett mintchoklad över- drag. Boxen innehåller även

Läs mer

Välkommen tillbaka till den sista träffen!

Välkommen tillbaka till den sista träffen! DEL 3 Digidel är ett nationellt projekt som syftar till att få fler medborgare att bli digitalt delaktiga. I Sverige finns 1,5 miljoner personer som inte alls eller i mycket liten utsträckning använder

Läs mer

Aktiviteter på mmk 9 13 Mars LOKAL MÅNDAG TISDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG

Aktiviteter på mmk 9 13 Mars LOKAL MÅNDAG TISDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG Aktiviteter på mmk 9 13 Mars LOKAL MÅNDAG TISDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG Hemvist Äventyrsklubben Frågesport Film Sal 3 Sal 2 14.40 Fotboll 15.30 Fortet 3-4 16.20 Dubbeldriva 3:or 15.35 Volleyboll 16.30 Badminton

Läs mer

5 STEG TILL DITT UNIKA KONSTVERK

5 STEG TILL DITT UNIKA KONSTVERK 5 STEG TILL DITT UNIKA KONSTVERK 1 Bygga din berättelse och bildens koncept 2 Förberedelser 3 Fotografering 4 Avancerat digitalt hantverk 5 Visning och leverans För att skapa ett unikt konstverk berättandes

Läs mer

Musik bland dagens ungdomar

Musik bland dagens ungdomar Musik bland dagens ungdomar En undersökning som tar reda på hur dagens ungdomar gör då de vill lyssna på musik. Musik är för många ungdomar en mycket stor del av vardagen. Utbudet av musik och sätt att

Läs mer

Speltoppen 2007. Multiformat

Speltoppen 2007. Multiformat Multiformat 1. World of Warcraft: The Burning Crusade PC Online 12+ Vivendi Games Blizzard 2. World of Warcraft PC Online 12+ Vivendi Games Blizzard 3. Singstar Svenska hits Schlager PS2 Musik 3+ Nordisk

Läs mer

Föräldramöten på daghem och i skolor 2015

Föräldramöten på daghem och i skolor 2015 Föräldramöten på daghem och i skolor 2015 Under 2015 erbjöd Barnens Internet föräldraföreläsningar till samtliga lågstadieskolor samt till de daghem på Åland där föreläsningar inte genomfördes under 2014.

Läs mer

2, Vad händer om en boll går sönder, tappar trycket, mitt under en poäng? (1 poäng för rätt svar)

2, Vad händer om en boll går sönder, tappar trycket, mitt under en poäng? (1 poäng för rätt svar) Tennisprov Namn: 1, Här kommer några frågor om banans mått. Det står om du ska svara i cm, dm eller m A, Hur lång är banan från baslinje till baslinje (m)? B, Hur lång är banan från dubbellinje till dubbellinje

Läs mer

Idrottspsykologi. OBS, du frågar din tränare angående termer som du inte förstår och övningar till att träna dina mentala färdigheter.

Idrottspsykologi. OBS, du frågar din tränare angående termer som du inte förstår och övningar till att träna dina mentala färdigheter. Idrottspsykologi OBS, du frågar din tränare angående termer som du inte förstår och övningar till att träna dina mentala färdigheter. Jag har missat mer än 9000 skott i min karriär, Jag har förlorat nästan

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Ann-Charlotte Ekensten Vad handlar boken om? Boken handlar om Elin som ska gå på nyårsfest. Egentligen vill hon inte gå på festen, för att hennes mamma är sjuk och kommer att dö. Men

Läs mer

SUDAN. Gänget ska få ett nytt uppdrag av FN-chefen. Ni ska resa till Sudan, träffa Machiek och göra hans röst hörd över världen! Ta inga risker!

SUDAN. Gänget ska få ett nytt uppdrag av FN-chefen. Ni ska resa till Sudan, träffa Machiek och göra hans röst hörd över världen! Ta inga risker! globens gäng av Magnus Bergmar & Karin Södergren Gänget ska få ett nytt uppdrag av FN-chefen. Globens Gäng reser jorden runt för att samla in jämnåriga kompisars berättelser om kränkningar av barnets rättigheter

Läs mer

E-SPORT. Mälardalens Högskola Västerås IDT DVA223 Information Kunskap Vetenskap Etik Uppgift 4 Rapport

E-SPORT. Mälardalens Högskola Västerås IDT DVA223 Information Kunskap Vetenskap Etik Uppgift 4 Rapport E-SPORT Mälardalens Högskola Västerås IDT DVA223 Information Kunskap Vetenskap Etik Uppgift 4 Rapport Pontus Strandsten Rasmus Carlsson E mail: psn11004@student.mdh.se E mail: rcn11001@student.mdh.se SAMMANFATTNING

Läs mer

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Januari 2008 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

54 kort: 10 plockarkort 10 trädgårdsmästarkort 10 extra arbetarkort 24 fruktträdskort

54 kort: 10 plockarkort 10 trädgårdsmästarkort 10 extra arbetarkort 24 fruktträdskort [page 1] Fruktmarknaden Plocka frukt och vinn fina priser på fruktmarknaden! Skicka dina plockare och trädgårdsmästare till fruktträdgården. Men se upp för tvättbjörnen - han vill stjäla din frukt! Det

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen Man ska vara positiv för att skapa något gott. Ryttare är mycket känslosamma med hänsyn till resultatet. Går ridningen inte bra, faller

Läs mer

Extratips. Lärarhandledningen är gjord av Ulf Nilsson, lärare i svenska och SO på Skönadalsskolan.

Extratips. Lärarhandledningen är gjord av Ulf Nilsson, lärare i svenska och SO på Skönadalsskolan. Extratips Lärarhandledningen är gjord av Ulf Nilsson, lärare i svenska och SO på Skönadalsskolan. Boken finns som ljudbok, inläst av Astrid Lindgren. Låt eleverna lyssna på något eller några av kapitlen.

Läs mer

DEN RUNDA TUNNELN EN UNDERSKATTAD FIENDE

DEN RUNDA TUNNELN EN UNDERSKATTAD FIENDE DEN RUNDA TUNNELN EN UNDERSKATTAD FIENDE Av Marie Hansson När man är nybörjare i agility, eller ser sporten utifrån, är det lätt att tro att just den runda tunneln är det allra lättaste hindret! Och det

Läs mer

Vem är Jesus enligt Jesus?

Vem är Jesus enligt Jesus? 2002-03-06 WWW.ISLAMISKA.ORG _ Vem är Jesus enligt Jesus? Vem som helst kan kalla Gud Fader enligt Bibeln Jesus sade: Rör inte vid mig, jag har ännu inte stigit upp till min fader. Gå till mina bröder

Läs mer