ARBETSSTRIDSANVISNINGAR TILL BANKERNA OCH FÖRSÄKRINGSBOLAGEN 2011

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "5.9.2011 ARBETSSTRIDSANVISNINGAR TILL BANKERNA OCH FÖRSÄKRINGSBOLAGEN 2011"

Transkript

1 1 (8) ARBETSSTRIDSANVISNINGAR TILL BANKERNA OCH FÖRSÄKRINGSBOLAGEN Begreppet arbetsstrid och dess former Arbetsstrid är masspåtryckning i syfte att påverka motparten vid kollektivavtalsförhandlingar. 1.1 Egentliga arbetsstridsåtgärder Egentliga arbetsstrider indelas enligt sin karaktär bl.a. i följande grupper: - strejk - lockout - övertidsförbud Strejk innebär vägran att arbeta. Tjänstemän som hör till löntagarförbund är inte på arbetsplatsen under strejken. Om bara en del av tjänstemännen vägrar att arbeta eller tjänstemännen vägrar att utföra visst arbete är strejken partiell. Om en enskild förbundsmedlem vill arbeta under strejken, erbjuder arbetsgivaren arbete åt personen. Lockout är en av arbetsgivarförbundet beslutad åtgärd som förhindrar utförande av arbete och tillträde till arbetsplatsen. Då har arbetsgivaren inte lönebetalningsskyldighet. Avsikten med ett lockoutbeslut är att arbetstvisten ska föras till riksförlikningsmannen för avgörande. Beslut om lockout fattas av Finansbranschens Centralförbunds styrelse och det gäller samtliga medlemsbanker och -försäkringsbolag i den omfattning som nämns i beslutet. Lockouten omfattar inom bankbranschen alla medlemmar i Pro, Nousu eller YTN, inom försäkringsbranschen alla medlemmar i FMF, såvida man inte beslutar att lämna någon grupp utanför lockouten. Tjänstemän som inte är organiserade kan inte omfattas av en lockout. Även om en medlem i ett löntagarförbund vill arbeta under lockouten, erbjuder arbetsgivaren inte arbete åt personen. Övertidsförbud innebär att tjänstemännen kollektivt vägrar att utföra övertidsarbete. 1.2 Laglig/olaglig arbetsstrid En arbetsstrid är olaglig om den genomförs i strid med lagen om medling i arbetstvister eller lagen om kollektivavtal. 1.3 Skyldighet att lämna förhandsmeddelande enligt arbetstvistelagen Inom försäkringsbranschen kan ett kollektivavtalslöst tillstånd inträda , inom finansieringsbranschen Därefter finns ingen kollektivavtalsbaserad fredsplikt. Enligt lagen om medling i arbetstvister ska dock meddelande om

2 2 (8) arbetsinställelse (strejk eller lockout) tillställas motparten och riksförlikningsmannen två veckor innan arbetsinställelsen inleds. Bestämmelsen föreskriver om vissa former som ska iakttas vid inledande eller utvidgning av arbetsstrid. Lagrummet gäller enbart arbetsinställelse, dess igångsättande, utvidgning eller genomförande med anledning av en arbetstvist. Däremot gäller bestämmelsen inte andra slag av stridsåtgärder, såsom införande av övertidsförbud när avtalslöst tillstånd råder. Arbets- och näringsministeriet kan på riksförlikningsmannens initiativ skjuta fram en arbetsstrid med två veckor om det handlar om en samhällsfarlig situation. Exempelvis i bankbranschen framsköts vare sig lockout eller strejk år Arbetsgivarens åtgärder i händelse av arbetsstrid Som föregripande åtgärd bör en situationsanalys göras. Där gör man en bedömning av den hotande arbetsstridens karaktär och omfattning samt dess verkningar för det egna bolaget och dess kunder. Viktigt är likaså att när en arbetsstrid hotar och när den pågår hålla personalen så väl informerad som möjligt. Att korrigera felaktiga rykten, ge korrekt information och förhålla sig sakligt hjälper vid hanterandet av situationen och även efterbehandlingen av en eventuell strejk. Åtminstone följande frågor bör klarläggas i företaget inför en arbetsstrid: - Omfattning i vilken verksamheten fortsätter. - Information till kunder och intressentgrupper. Arbetsmarknadsinformationen sköts centraliserat av Finansbranschens Centralförbund tillsammans med medlemsföretagen. Se punkt 21 för närmare uppgifter. - Personalförflyttningar som behövs. - Eventuella nya arbetsarrangemang. Omorganisering av uppgifterna för de tjänstemän som är i arbete och behövlig instruering. - Eventuella förändringar i tjänsteutbudet. - Säkerställande av maskiners och apparaters funktion. - Frågor angående underleverans. - Företagssäkerhet (inkl. dataskydd). Företagens centralenheter ger närmare instruktioner. - Igångsättande av verksamheten så snabbt som möjligt efter en strejk.

3 3 (8) 3 Deltagande i strejk De ställningstaganden som följer härefter är skrivna närmast med tanke på en strejksituation. Att delta i strejk är något som varje i fackförbund organiserad tjänsteman avgör själv. Ingen lagstiftning eller fackförbundets egna anvisningar förbinder till strejkdeltagande. Tjänstemän kan inte heller uteslutas från medlemskap i arbetslöshetskassa för att de arbetar. Det är alltså inte arbetena som är i strejk bara de strejkande tjänstemännen. Sålunda kan arbetsgivaren omorganisera arbetsuppgifterna oavsett strejken. 4 Inställning till strejkande anställda Oberoende av strejksituation bör arbetsgivaren och dennes företrädare förhålla sig sakligt och lugnt till situationen. Onödig tillspetsning av personalrelationerna ska undvikas. Alla arbetsstrider tar slut i sinom tid och det är viktigt att snabbt få igång den normala verksamheten. Från de tjänstemän som går i strejk ska arbetsgivaren överta nycklar, passerkort och liknande innan strejken börjar. 5 Förbud att anställa strejkande 6 Lönebetalning 7 Naturaförmåner Enligt stadgarna för Finlands Näringsliv EK får en medlem inte anställa en annan medlems strejkande arbetstagare under pågående strejk. Finansbranschens Centralförbund är medlem i EK. Till dem som strejkar utbetalas inte lön under strejken. Även löneförskott bör avslås. Till dem som är i arbete betalas lönerna normalt. Förfallna lönefordringar beroende på anställningsförhållande bör under en strejk betalas på normala lönedagar, såvida inte strejken i sig gör det omöjligt. Naturaförmånerna behandlas under en strejk i princip såsom den övriga lönen. Under strejken har de strejkande inte rätt till arbetsplatsmåltid eller måltidsförmån. Beträffande bostadsförmån är arbetstagaren skyldig att för strejktiden betala full ersättning för bostadsförmånen. Motsvarande principer tillämpas också på bilförmån och telefonförmån. 8 Företagshälsovårdstjänster Strejkande tjänstemän har under arbetsstrid inte rätt att anlita företagets eventuella företagshälsovårdstjänst. Beroende på lokala omständigheter o.a. kan man dock i enstaka fall avvika från denna huvudregel.

4 4 (8) Rätten för en sjukkassas medlem att anlita t.ex. en av kassan avlönad läkare bestäms enligt kassans stadgar. 9 Upphörande av anställningsförhållanden 10 Förtroendemän Arbetsstrid innebär inte att anställningsförhållanden upphör. För det behövs antingen arbetsgivarens eller tjänstemannens uttryckliga viljeyttring. Enligt 7 kap. 2 2 mom. i arbetsavtalslagen har arbetsgivaren i regel inte rätt att säga upp en arbetstagare för deltagande i en arbetsstrid. Om en tjänsteman före strejkens början eller under strejken har sagt upp sig och ber om slutlikvid ska den jämte semesterersättning betalas till personen i företagets normala lönebetalningsordning. Detsamma gäller en situation där en tjänsteman blivit uppsagd före arbetsstriden. I samband med avslutandet av strejken kan man avtala om att alla tjänstemän tas tillbaka som s.k. gamla arbetstagare. Detta gäller inte tjänstemän vilkas anställningsförhållande omedelbart före strejken eller under den har avslutats av dem själva eller upphört av annan orsak. Huvudförtroendemannen och förtroendemännen har samma ställning som övriga tjänstemän med avseende på skyldigheten att arbeta och villkoren för anställningsförhållandet. Ersättning som enligt avtal eventuellt utbetalas för skötande av förtroendemannauppgifterna betalas inte för strejktiden om inte förtroendemannen då är i arbete. 11 Vistelse och sammankomster på arbetsplatsen Strejkande tjänstemäns vistelse på arbetsplatsen bör förbjudas. Tjänstemän som vill in på arbetsplatsen ska tillfrågas om de kommer för att arbeta eller inte. Endast tjänstemän som vill arbeta släpps in på arbetsplatsen. Kollektivavtalet innehåller bestämmelser om sammankomster på arbetsplatsen. Dessa bestämmelser är inte i kraft under avtalslöst tillstånd och arbetsstrid. 12 Upprätthållande av ordning För verksamheten på arbetsplatsen ansvarar arbetsgivaren i alla situationer. Sålunda är det arbetsgivarens ansvar att upprätthålla ordningen även under strejk. Om upprätthållandet av ordning och säkerhet så kräver, ger polismyndigheterna på begäran handräckning för upprätthållande av ordningen.

5 5 (8) 13 Strejkkommittéer och strejkvakter Efter utlysandet av en strejk är det vanligt att den lokala strejkkommittén försöker uppträda som högsta organ som bestämmer lokalt över strejken. Strejkkommittén placerar ut strejkvakter och utdelar bl.a. olika lappar med tillstånd. Strejkvakternas ställning försöker man från strejkkommitténs sida jämställa med ordningsvakts ställning och befogenheter. Mycket vanligt är det också att strejkvakter försöker hindra arbetsvilliga tjänstemän från att komma till arbetet. Strejkkommittén och strejkvakterna har emellertid ingen särställning baserad på lagar eller avtal, så order, förbud och passersedlar som utfärdas av dem saknar rättslig betydelse. Order från strejkande bör inte åtlydas och deras tillståndsbevis inte användas. 14 Semester och semesterpremie Om semestern har börjat innan en arbetsstrid inleds ska semesterlön och semesterpremie betalas på normalt sätt vid semesterns början eller vid en annan lokalt överenskommen tidpunkt. Inledandet av strejk avbryter inte en påbörjad semester. Ifall meddelande om börjande av semester har getts före inledandet av en strejk men semestern var avsedd att börja först efter att strejken inletts, kan någotdera av följande alternativ genomföras: 1. Semestrar hålls på meddelat sätt oberoende av strejk. Då betalas också semesterlön och semesterpremie oavsett strejken. Förfarandet förutsätter överenskommelse med tjänstemännen eller ett meddelande med tydlig information till dem. 2. Arbetsgivaren anser att tjänstemän inte är på semester under den tid då utförandet av arbete är avbrutet med anledning av strejk. För denna tid betalas naturligtvis inte heller semesterlön och semesterpremie. Meddelande om tidpunkten för semestrar börjar i så fall gälla igen från den dag då strejken tar slut. En tjänsteman får såsom semester en tid som börjar dagen efter att strejken tagit slut och slutar den dag då den enligt meddelande om semestertidpunkt var avsedd att sluta. När semestern eller semesterdelen börjar betalas semesterlönen och semesterpremien på normalt sätt. Semester eller del av semester som inte kunnat hållas på grund av strejken ges senare under semesterperioden vid en tidpunkt som arbetsgivaren bestämmer. Åt arbetsvilliga tjänstemän som inte tar del i arbetsstrid ges i enlighet med medde-lad semestertidpunkt avlönad semester under en strejk. Frånvaro från arbetet med anledning av arbetsstrid räknas inte såsom dagar likställda med arbetad tid enligt semesterlagen när det följande semesterårets semester beräknas. Arbete ens under en del av dagen berättigar dock till intjäning av semester. Om en tjänsteman är på semester under strejk, räknas semestertiden såsom dagar likställda med arbetsdagar.

6 6 (8) Om en tjänsteman insjuknar efter inledandet av en arbetsstrid där tjänstemannen deltar, räknas sjukdagarna under arbetsstriden inte såsom med arbetsdagar likställda dagar vid beräknandet av semesterns längd. Om en tjänsteman på grund av sjukdom eller olycksfall är förhindrad att arbeta när andra tjänstemän tillgriper konfliktåtgärder som även skulle gälla den tjänsteman som är arbetsoförmögen, betraktas de av arbetsoförmågan föranledda frånvarodagarna under arbetsinställelse enligt arbetsrådets ståndpunkt såsom dagar likställda med arbetade dagar vid beräknandet av semesterns längd. Det föregående gäller också andra frånvarosituationer som är uppräknade i 7 i semesterlagen. För semesterpremiens del förfar man på samma sätt också när det är fråga om lockout. 15 Kursdeltagares ställning En kurs som hålls på arbetsplatsen för den egna personalen kan fortsätta under arbetsstrid om det kan ske utan olägenheter. Om en tjänsteman i företagets personal är på en av arbetsgivaren bekostad kurs när en arbetsstrid börjar, är det ändamålsenligt att låta personen fortsätta med kursen på normalt sätt. Om tjänstemannen på grund av arbetsstriden försummar att fortsätta kursen bör man låta personen själv svara för de kostnader som avbrytandet orsakar, såsom reskostnaderna för returresan. 16 Uppbärande av fackföreningsmedlemsavgift 17 Lön för sjuktid Om inte andra anvisningar ges från Finansbranschens Centralförbund uppbärs medlemsavgifterna i samband med den normala lönebetalningen. Till en tjänsteman som insjuknar efter inledandet av en strejk eller lockout betalas inte sjuktidslön för dagarna under strejken. Lön för sjuktid börjar betalas först efter strejkens slut förutsatt att det ännu återstår tidsperiod som berättigar till sjuktidslön. Om en tjänsteman har insjuknat före strejkens början är arbetsgivaren lönebetalningsskyldig förutsatt att tjänstemannen återvänder till arbetet efter sjukledighetens slut även under pågående strejk. En tjänsteman som inte återvänder till arbetet när sjukledigheten upphör under en strejk har inte rätt till lön för sjuktid för de dagar som strejken varar (Industrins och Arbetsgivarnas Centralförbund TT ). 18 Lön under moderskapsledighet Beträffande avlönad del av moderskapsledighet gäller i tillämplig mån samma förfaringssätt som vid betalning av lön för sjuktid.

7 7 (8) 19 Efter en arbetsstrid Om ömsesidiga villkor för avslutande av arbetsstrid överenskoms vanligen i ett särskilt avtal om återgång till arbetet. Med tanke på eventuella senare rättsliga åtgärder bör anteckning göras om person- och egendomsskador som uppstått under strejken. Likaså bör man skaffa eventuella vittnen eller annan tillräcklig bevisning om sådana skador till följd av olagligheter under strejken och om dem som orsakat skadorna. 20 Tjänstemän vilkas arbete blir förhindrat 20.1 Allmänt Strejk eller olika masknings- och blockadaktioner kan resultera i att tjänstemän som står utanför åtgärden inte längre kan utföra sitt normala arbete. För de tjänstemän vilkas arbete förhindras bör arbetsgivaren försöka ordna annat meningsfullt arbete. Om sådant arbete inte går att ordna måste utförandet av arbete och utbetalningen av lön avbrytas Gemensamt intresse med strejkande Enligt Högsta domstolens rättspraxis kan arbetsgivaren avbryta utförandet av arbete och utbetalningen av lön omedelbart när det upphör att finnas för företagets verksamhet meningsfullt arbete för sådana tjänstemän som arbetar trots strejken, om det kan anses att tjänstemännen har gemensamt intresse med de tjänstemän som vidtagit konfliktåtgärder. I försäkrings- eller bankbranschen anses gemensamt intresse finnas hos alla de under strejken arbetande tjänstemän som omfattas av kollektivavtalets tillämpningsområde inom respektive bransch. För deras del kan arbetsgivaren alltså avbryta arbetet och löneutbetalningen när arbetena tar slut Inte gemensamt intresse med strejkande Om gemensamt intresse inte kan påvisas mellan de tjänstemän som vidtagit konfliktåtgärder och de tjänstemän som blivit förhindrade att arbeta, är arbetsgivaren skyldig att till de sistnämnda betala lön för en tid av högst sju dagar (Arbetsavtalslag 2:12 2 mom.). Arbetsgivaren är lönebetalningsskyldig separat för varje tjänsteman från den första dag som tjänstemannen utsatts för arbetshindret för de arbetsdagar som ingår i sjudagarsperioden. Som en alternativ åtgärd kan arbetsgivaren bereda sig för en sådan lönebetalningsskyldighet genom att permittera de anställda som det inte finns arbete för. Eftersom permittering i allmänhet är en åtgärd som tar längre tid att genomföra och är förknippad med rättsliga meningsskiljaktigheter och varierande rättspraxis, bör permitteringar inte tillgripas utan anvisningar från FC. Om arbetsgivaren anses vara lönebetalningsskyldig tillämpas även 2 kap mom. i arbetsavtalslagen. Enligt detta lagrum får arbetsgivaren, med iakttagande av

8 8 (8) arbetsavtalslagens kvittningsbegränsningar, från den lön som ska betalas dra av det belopp som tjänstemannen avsiktligen låtit bli att förtjäna genom annat arbete. En tjänsteman som är förhindrad att arbeta på grund av arbetsstrid är sålunda skyldig att ta emot annat arbete eller riskera att annars förlora sin rätt att få lön för den nämnda sjudagarsperioden. Arbetsgivaren kan alltså erbjuda en tjänsteman sådant annat arbete som tjänstemannen kan utföra och skäligen kan förväntas ta emot. 21 Utgivande av information avseende arbetsstrid 21.1 Arbetsmarknadsinformation 21.2 Kundinformation Arbetsmarknadsinformationen i anslutning till en eventuell strejk sköts av FC. Om medierna kontaktar ett enskilt bolag med anledning av arbetsstridsläget, rekommenderas att bolaget dirigerar förfrågningarna till FC:s kansli. För kundinformationen i anslutning till en eventuell strejk svarar i regel bolagen själva. Gemensamma kundmeddelanden har beretts i samråd mellan FC och medlemsföretagen

APOTEKENS ARBETSGIVARFÖRBUND STREJKPROMEMORIA 2007

APOTEKENS ARBETSGIVARFÖRBUND STREJKPROMEMORIA 2007 APOTEKENS ARBETSGIVARFÖRBUND STREJKPROMEMORIA 2007 Innehållsförteckning sida 1. Åtgärder innan strejken bryter ut 3 2. Deltagande i strejken 4 3. Hur man skall förhålla sig till strejkande arbetstagare

Läs mer

Lönen betalas på det bankkonto i ett penninginstitut som arbetstagaren

Lönen betalas på det bankkonto i ett penninginstitut som arbetstagaren LÖNER 37 Lönebetalning mom. 3 Lönebetalning Lönen betalas på det bankkonto i ett penninginstitut som arbetstagaren uppgett. Betalningsordern ska sändas i så god tid att lönen kan beräknas stå till arbetstagarens

Läs mer

SEMESTER. Den nya semesterlagen trädde i kraft 1.4.2005

SEMESTER. Den nya semesterlagen trädde i kraft 1.4.2005 Den nya semesterlagen trädde i kraft 1.4.2005 Bestämmelserna i AKTA-avtaletför perioden 2005 2007 var inte anpassade till den nya semesterlagen. Nya bestämmelser som är anpassade till semesterlagen har

Läs mer

om ändring av arbetsavtalslagen 1 kap. Allmänna bestämmelser Villkor om varierande arbetstid

om ändring av arbetsavtalslagen 1 kap. Allmänna bestämmelser Villkor om varierande arbetstid 1. om ändring av arbetsavtalslagen 1 kap. Allmänna bestämmelser 11 Villkor om varierande arbetstid Med villkor om varierande arbetstid avses ett arbetstidsarrangemang där arbetstagarens arbetstid under

Läs mer

ÄNDRINGAR AV SEMESTERLAGEN

ÄNDRINGAR AV SEMESTERLAGEN ÄNDRINGAR AV SEMESTERLAGEN Semesterlagen ändras 1.5.2013. Bakgrunden till detta är EU-domstolens beslut, enligt vilket Finlands lagstiftning måste ändras så att den motsvarar EU-lagstiftningens krav. Lagändringen

Läs mer

AVTAL OM UPPSÄGNING OCH PERMITTERING

AVTAL OM UPPSÄGNING OCH PERMITTERING Bilaga 4 Avtal om grunderna för uppsägning och permittering 1/6 AVTAL OM UPPSÄGNING OCH PERMITTERING I SJÖFARTSBRANSCHENS UTRIKESTRAFIK Organisationerna som undertecknat har - med beaktande av å ena sidan

Läs mer

Om konflikten inträffar 2016. Allt en måleriföretagare behöver veta.

Om konflikten inträffar 2016. Allt en måleriföretagare behöver veta. Om konflikten inträffar 2016 Allt en måleriföretagare behöver veta. Moderna avtal! 3 Moderna avtal! Kollektivavtalet är det dokument som reglerar det formella förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare.

Läs mer

Misstanke om en olaglig uppsägning av ekonomiska orsaker och produktionsorsaker: Vilken myndighet är behörig?

Misstanke om en olaglig uppsägning av ekonomiska orsaker och produktionsorsaker: Vilken myndighet är behörig? VANLIGA FRÅGOR OM SAMARBETSLAGEN Misstanke om en olaglig uppsägning av ekonomiska orsaker och produktionsorsaker: Vilken myndighet är behörig? Frågan gäller tillämpning av arbetsavtalslagen och hör till

Läs mer

Tilläggsavtal för Barilla-OLW

Tilläggsavtal för Barilla-OLW Tilläggsavtal för Barilla-OLW 1. Anställning/Uppsägning 1.1 Friskintyg Arbetstagare ska, om arbetsgivaren så påfordrar, lämna läkarintyg, som utvisar att vederbörande ej lider av sådan sjukdom som gör

Läs mer

Kämäri Tillämpningsanvisningar för semesterbestämmelserna

Kämäri Tillämpningsanvisningar för semesterbestämmelserna KA Cirkulär 15/2007 bilaga 3 1 (10) Tillämpningsanvisningar för semesterbestämmelserna Största delen av de semesterbestämmelser som är viktiga med tanke på den praktiska tillämpningen är oförändrade. Samma

Läs mer

Lag. om ändring och temporär ändring av arbetsavtalslagen

Lag. om ändring och temporär ändring av arbetsavtalslagen 1. om ändring och temporär ändring av arbetsavtalslagen ändras i arbetsavtalslagen (55/2001) 2 kap. 11 och temporärt 13 kap. 7 samt fogas till 7 kap. en ny 13 som följer: 2 kap Arbetsgivarens skyldigheter

Läs mer

Tillämpningsanvisningar för de ändrade semesterbestämmelserna i AKTA. Flyttning av semester och sparad ledighet på grund av arbetsoförmåga

Tillämpningsanvisningar för de ändrade semesterbestämmelserna i AKTA. Flyttning av semester och sparad ledighet på grund av arbetsoförmåga Tillämpningsanvisningar för de ändrade semesterbestämmelserna i AKTA Cirkulär 12-2014 Bilaga 5 1 (9) Vissa bestämmelser i semesterkapitlet i det allmänna kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet (AKTA)

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om utkomstskydd för arbetslösa

Lag. om ändring av lagen om utkomstskydd för arbetslösa Lag om ändring av lagen om utkomstskydd för arbetslösa I enlighet med riksdagens beslut upphävs i lagen om utkomstskydd för arbetslösa (1290/2002) 1 kap. 9 och 2 a kap. 6 a, sådana de lyder, 1 kap. 9 i

Läs mer

2 Utredningsförfarande (ekonomiska orsaker eller produktionsskäl)

2 Utredningsförfarande (ekonomiska orsaker eller produktionsskäl) 1 (7) DET KOMMUNALA ARBETSKOLLEKTIVAVTALET FÖR TIMAVLÖNADE 2005 2007 3 PERMITTERING AV ARBETSTAGARE 1 Allmänt Vid permittering av arbetstagare tillämpas gällande arbetsavtalslag, dock med beaktande av

Läs mer

A3 SEMESTERLÖN, SEMESTERERSÄTTNING OCH SEMESTERPREMIE

A3 SEMESTERLÖN, SEMESTERERSÄTTNING OCH SEMESTERPREMIE A3 SEMESTERLÖN, SEMESTERERSÄTTNING OCH SEMESTERPREMIE Beräkningsregler för semesterlön Valet av beräkningsregel för semesterlön beror på vilket avlöningssätt och vilken intjäningsregel som har tillämpats

Läs mer

Lag (1982:80) om anställningsskydd

Lag (1982:80) om anställningsskydd Lag (1982:80) om anställningsskydd Utfärdad: 1982-02-24 Ändring införd: t.o.m. SFS 2007:391 Inledande bestämmelser 1 Denna lag gäller arbetstagare i allmän eller enskild tjänst. Från lagens tillämpning

Läs mer

Fackliga förtroendemän

Fackliga förtroendemän Fackliga förtroendemän En facklig förtroendeman är en person som har utsetts av en lokal eller central kollektivavtalsbunden arbetstagarorganisation att företräda de anställda på en viss arbetsplats. De

Läs mer

Mall & Guide inför Semesterberäkning

Mall & Guide inför Semesterberäkning Mall & Guide inför Semesterberäkning Semesterlagen gäller för alla anställda Semesterlagen gäller alla arbetstagare, även medlemmar av arbetsgivarens familj. 25 dagars semester Varje anställd har rätt

Läs mer

Q & A om konflikt inom bransch Telekom

Q & A om konflikt inom bransch Telekom Q & A om konflikt inom bransch Telekom För att underlätta ert arbete med anledning av att SEKO den 9 maj har varslat IT&Telekomföretagen om konfliktåtgärder. Varslet gäller kollektivavtal Telekom med SEKO

Läs mer

DE HÖGRE TJÄNSTEMÄNNEN YTN RF

DE HÖGRE TJÄNSTEMÄNNEN YTN RF MALL FÖR ARBETSAVTAL DE HÖGRE TJÄNSTEMÄNNEN YTN RF Nedan nämnda arbetsgivare och övre tjänsteman (nedan tjänsteman) har avtalat om följande anställningsvillkor. Därtill ska bestämmelserna i ett eventuellt

Läs mer

Anställningar för viss tid. - god praxis för chefer och förtroendemän

Anställningar för viss tid. - god praxis för chefer och förtroendemän Anställningar för viss tid - god praxis för chefer och förtroendemän 1 2 Anställningar för viss tid - god praxis för chefer och förtroendemän I samband med att den nya universitetslagen (558/2009) trädde

Läs mer

Kämäri /2019

Kämäri /2019 1 (5) Till kommunstyrelserna och samkommunerna Kollektivavtal om ändringar i vissa semesterbestämmelser i arbetskollektivavtalet för timavlönade (TIM-AKA) 2018 2019 Kommunala arbetsmarknadsverket och JHL

Läs mer

Överenskommelse om Avgiftsbefrielseförsäkring för KAP-KL och AKAP-KL

Överenskommelse om Avgiftsbefrielseförsäkring för KAP-KL och AKAP-KL Förhandlingsprotokoll 2013-12-17 Överenskommelse om Avgiftsbefrielseförsäkring för KAP-KL och AKAP-KL Parter Arbetsgivarsidan Sveriges Kommuner och Landsting och Arbetsgivarförbundet Pacta Arbetstagarsidan

Läs mer

LFF. Lag om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen SVENSKA KOMMUNFÖRBUNDET ARBETSGIVARFÖRBUNDET - KFF

LFF. Lag om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen SVENSKA KOMMUNFÖRBUNDET ARBETSGIVARFÖRBUNDET - KFF LFF Lag om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen SVENSKA KOMMUNFÖRBUNDET ARBETSGIVARFÖRBUNDET - KFF Innehåll Lag (1974:358) om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen...3 26 1 02

Läs mer

Niittylä /2019

Niittylä /2019 1 (5) Till kommunstyrelserna och samkommunerna Tjänste- och arbetskollektivavtal om ändringar i vissa semesterbestämmelser i det allmänna kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet (AKTA) 2018 2019

Läs mer

Det allmänna kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet (AKTA) semester, redogörelse för de ändrade semesterbestämmelserna

Det allmänna kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet (AKTA) semester, redogörelse för de ändrade semesterbestämmelserna KA Cirkulär 13/2007 bilaga 7 1 (10) Det allmänna kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet (AKTA) semester, redogörelse för de ändrade semesterbestämmelserna Rätt till semester och semesterkapitlets

Läs mer

Kollektivavtal gällande hyresarbete inom kemiska branschen. Branschförbundet för Servicebranscherna rf TEAM Industribranschernas fackförbund rf

Kollektivavtal gällande hyresarbete inom kemiska branschen. Branschförbundet för Servicebranscherna rf TEAM Industribranschernas fackförbund rf Kollektivavtal gällande hyresarbete inom kemiska branschen Branschförbundet för Servicebranscherna rf TEAM Industribranschernas fackförbund rf Innehållsförteckning 1 Tillämpningsområde 1 2 Tidsbundna anställningsförhållanden

Läs mer

Protokollsanteckning. Tillämpningsanvisning. Tillämpningsanvisning

Protokollsanteckning. Tillämpningsanvisning. Tillämpningsanvisning 1 (8) Ändringar i semesterbestämmelserna i AKTA KAPITEL IV SEMESTER 11 Flyttning av semester Arbetsoförmåga mom. 1 Om en tjänsteinnehavare eller arbetstagare när semestern eller den sparade ledigheten

Läs mer

Beslut. Lag. om ändring av utlänningslagen

Beslut. Lag. om ändring av utlänningslagen RIKSDAGENS SVAR 69/2012 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av utlänningslagen och av arbetsavtalslagen och av vissa lagar som har samband med dem Ärende Regeringen

Läs mer

Till arbetsgivaren Anvisningar för lokala avtal om skyldigheten att er bjuda träning eller utbildning enligt 7 kap. 13 i arbetsavtalslagen

Till arbetsgivaren Anvisningar för lokala avtal om skyldigheten att er bjuda träning eller utbildning enligt 7 kap. 13 i arbetsavtalslagen Till arbetsgivaren Anvisningar för lokala avtal om skyldigheten att er bjuda träning eller utbildning enligt 7 kap. 13 i arbetsavtalslagen Förfarande Förhandlare och beslutsfattare Mål Lokalt avtal om

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 59/2006 rd. Regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av 4 kap. i arbetsavtalslagen och sjömanslagen.

Lag. RIKSDAGENS SVAR 59/2006 rd. Regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av 4 kap. i arbetsavtalslagen och sjömanslagen. RIKSDAGENS SVAR 59/2006 rd Regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av 4 kap. i arbetsavtalslagen och sjömanslagen Ärende Regeringen har till riksdagen överlämnat sin proposition med förslag

Läs mer

Lag. om ändring av arbetsavtalslagen

Lag. om ändring av arbetsavtalslagen Lag om ändring av arbetsavtalslagen I enlighet med riksdagens beslut ändras i arbetsavtalslagen (55/2001) 1 kap. 4, 2 kap. 4, 11 och 17, 4 kap. 2, 6 kap. 6, 12 kap. 3 och 13 kap. 5, av dem 1 kap. 4 sådan

Läs mer

Överenskommelse om lön och anställningsvillkor för Räddningstjänstpersonal i beredskap

Överenskommelse om lön och anställningsvillkor för Räddningstjänstpersonal i beredskap Förhandlingsprotokoll 2015-07-21 RiB 15 Överenskommelse om lön och anställningsvillkor för Räddningstjänstpersonal i beredskap Parter Sveriges Kommuner och Landsting och Pacta å ena sidan, samt Brandmännens

Läs mer

Semester så funkar det

Semester så funkar det Semester så funkar det Information om reglerna i semesterlagen Semesterlagen Alla anställda har rätt till fem veckors semester (25 dagar) per år. Semesterlagen skiljer på betald och obetald semester. Semesteråret,

Läs mer

UKTA , i kraft från Kommunalt tjänste- och arbetskollektivavtal för undervisningspersonal

UKTA , i kraft från Kommunalt tjänste- och arbetskollektivavtal för undervisningspersonal UKTA 2018-2019, i kraft från 1.2.2018 Kommunalt tjänste- och arbetskollektivavtal för undervisningspersonal Del F Bilaga 12 Medborgarinstitut Timlärare 11 Anställningens början I fråga om anställningens

Läs mer

mom. 2 Semesterns längd bestäms enligt tabellerna i mom. 3.

mom. 2 Semesterns längd bestäms enligt tabellerna i mom. 3. Semesterbestämmelserna träder i kraft 1.4.2012. 104 Semesterns längd mom. 1 Semesterns längd bestäms som arbetsdagar, utgående från antalet sådana fulla kvalifikationsmånader som avses i 102 samt den till

Läs mer

Kommunala arbetsmarknadsverket Promemoria 1 (5) 2.12.2008. Anvisningar om arbetstidsbanker. 1 Målen för systemet med arbetstidsbanker

Kommunala arbetsmarknadsverket Promemoria 1 (5) 2.12.2008. Anvisningar om arbetstidsbanker. 1 Målen för systemet med arbetstidsbanker Kommunala arbetsmarknadsverket Promemoria 1 (5) Anvisningar om arbetstidsbanker 1 Målen för systemet med arbetstidsbanker 2 Vad är en arbetstidsbank? 3 Införande av en arbetstidsbank 4 Lokalt avtal om

Läs mer

STREJK- ANVIS- NINGAR

STREJK- ANVIS- NINGAR STREJK- ANVIS- NINGAR Anvisningarna är en översättning av de strejkanvisningar på finska som PAMs styrelse godkände den 25 april 2017. Om tolkningen av den svenska översättningen leder till ett annat slutresultat

Läs mer

Om inte annat överenskommits, skall lönen betalas ut på den sista dagen i lönebetalningsmånaden. Lönebetalningsperioden då anställningen upphör

Om inte annat överenskommits, skall lönen betalas ut på den sista dagen i lönebetalningsmånaden. Lönebetalningsperioden då anställningen upphör A. LÖNEUTBETALNING A1 TIDPUNKTER FÖR LÖNEUTBETALNING Löneutbetalningstid Med lönebetalningsperiod avses den tid för vilken lön betalas. Lönebetalningsperioden får i regel vara högst en månad lång. Om arbetstagarens

Läs mer

Resultatområdet för extern revision är underställt revisionsnämnden. Stadens externa revision leds av stadsrevisorn.

Resultatområdet för extern revision är underställt revisionsnämnden. Stadens externa revision leds av stadsrevisorn. 1 R E V I S I O N S S T A DG A F Ö R V A N D A S T A D Godkänd av stadsfullmäktige den 28.1.2008. I kraft från och med 1.3.2008 1 Uppgiftsområde Den externa revisionen svarar för ordnandet av den externa

Läs mer

BRANDMÄNNENS RIKSFÖRBUND. Lag om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen

BRANDMÄNNENS RIKSFÖRBUND. Lag om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen BRANDMÄNNENS RIKSFÖRBUND 1 En Branschorganisation för all räddningstjänstpersonal Lag om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen 1 Denna lag tillämpas på den som har utsetts av en arbetstagarorganisation

Läs mer

Dina rättigheter som bärplockare i Sverige

Dina rättigheter som bärplockare i Sverige Dina rättigheter som bärplockare i Sverige Alla som arbetar i Sverige har rätt till goda arbetsvillkor. Det spelar ingen roll om du har svenskt medborgarskap eller om du arbetar här en begränsad tid du

Läs mer

1 EGT nr C 24, 31.1.1991, s. 3. 2 EGT nr C 240, 16.9.1991, s. 21. 3 EGT nr C 159, 17.6.1991, s. 32.

1 EGT nr C 24, 31.1.1991, s. 3. 2 EGT nr C 240, 16.9.1991, s. 21. 3 EGT nr C 159, 17.6.1991, s. 32. Rådets direktiv 91/533/EEG av den 14 oktober 1991 om arbetsgivares skyldighet att upplysa arbetstagarna om de regler som är tillämpliga på anställningsavtalet eller anställningsförhållandet Europeiska

Läs mer

Avtal mellan Skatteverket och OFR/S för revision enligt RALS 2016

Avtal mellan Skatteverket och OFR/S för revision enligt RALS 2016 Jth Skatteverket KB) Datum: 14 oktober Arbetsgivarsidan: Skatteverket Arbetstagarsidan: OFR/S Avtal mellan Skatteverket och OFR/S för revision enligt RALS 2016 1 Avtalsperiod Parterna sluter med stöd av

Läs mer

Förhandlingsordning. Innovations- och kemiarbetsgivarna Unionen Sveriges Ingenjörer Natu rveta rna. Innovations-

Förhandlingsordning. Innovations- och kemiarbetsgivarna Unionen Sveriges Ingenjörer Natu rveta rna. Innovations- Innovations- Innovations- PROTOKOLL Ärende Parter Tid Plats Närvarande för Förhandlingsordning IKEM - och kemiarbetsgivarna Unionen Sveriges Ingenjörer Natu rveta rna 31 Mars 2017 IKEM - och kemiarbetsgivarna

Läs mer

De ändrade avtalsbestämmelserna träder i kraft Helsingfors den 23 juni 2005 KOMMUNALA ARBETSMARKNADSVERKET KOMMUNFACKETS UNION RF

De ändrade avtalsbestämmelserna träder i kraft Helsingfors den 23 juni 2005 KOMMUNALA ARBETSMARKNADSVERKET KOMMUNFACKETS UNION RF TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTAL OM ÄNDRING AV KAPITEL VIII OCH IX I DET ALLMÄNNA KOMMUNALA TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTALET 2005 2007 Bestämmelserna i kapitel VIII om permittering och kapitel IX om

Läs mer

MBL Lag om medbestämmande i arbetslivet

MBL Lag om medbestämmande i arbetslivet MBL Lag om medbestämmande i arbetslivet I lydelse fr.o.m. 2010-04-15 SVERIGES KOMMUNER OCH LANDSTING ARBETSGIVARFÖRBUNDET PACTA Innehåll Inledande bestämmelser... 3 Föreningsrätt... 4 Förhandlingsrätt...

Läs mer

Särskilda bestämmelser för flexibel arbetstid och anställning i personalpool

Särskilda bestämmelser för flexibel arbetstid och anställning i personalpool Bilaga C och D till AB 01 Särskilda bestämmelser för flexibel arbetstid och anställning i personalpool SVENSKA KOMMUNFÖRBUNDET ARBETSGIVARFÖRBUNDET KFF Innehåll Särskilda bestämmelser för flexibel arbetstid...

Läs mer

KT Cirkulär 15/2013, bilaga 3. Tillämpningsanvisningar för de ändrade semesterbestämmelserna i TIM-AKA

KT Cirkulär 15/2013, bilaga 3. Tillämpningsanvisningar för de ändrade semesterbestämmelserna i TIM-AKA Tillämpningsanvisningar för de ändrade semesterbestämmelserna i TIM-AKA I det kommunala arbetskollektivavtalet för timavlönade (TIM-AKA) har bestämmelsen om flyttning av semester på grund av arbetsoförmåga

Läs mer

antagen av kommunfullmäktige den 23 augusti 1990, 167, med ändring av kommunstyrelsen den 7 maj 1992, 193.

antagen av kommunfullmäktige den 23 augusti 1990, 167, med ändring av kommunstyrelsen den 7 maj 1992, 193. PERSONALSTADGA antagen av kommunfullmäktige den 23 augusti 1990, 167, med ändring av kommunstyrelsen den 7 maj 1992, 193. KAP I INLEDANDE BESTÄMMELSER Tillämpningsområde 1 I den mån inte lag, annan författning

Läs mer

Arbetstagaren intjänar ledighet för varje 220 utförda arbetstimmar enligt tabellen nedan:

Arbetstagaren intjänar ledighet för varje 220 utförda arbetstimmar enligt tabellen nedan: 1 Systemet för årsledighet inom handeln 1 Intjäning av ledighet Arbetstagaren intjänar ledighet per kalenderår på basis av faktiskt utförda arbetstimmar. I antalet utförda arbetstimmar inräknas också annan

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring; SFS 2013:152 Utkom från trycket den 9 april 2013 utfärdad den 27 mars 2013. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

PERMITTERING Tjänsteinnehavare/arbetstagare

PERMITTERING Tjänsteinnehavare/arbetstagare Tjänsteinnehavare/arbetstagare Permittering är ett oavlönat avbrott för viss tid eller tillsvidare Tjänsteutövningen / arbetet avbryts tillfälligt, men tjänsteförhållandet / arbetsavtalsförhållandet fortgår

Läs mer

Överenskommelse om Bestämmelser för studentmedarbetare

Överenskommelse om Bestämmelser för studentmedarbetare Förhandlingsprotokoll 2014-12-11 Överenskommelse om Bestämmelser för studentmedarbetare Parter Sveriges Kommuner och Landsting och Arbetsgivarförbundet Pacta å ena sidan, samt OFRs förbundsområde Allmän

Läs mer

Bilersättningsavtal BIL 12

Bilersättningsavtal BIL 12 Bilersättningsavtal BIL 12 Bilersättningsavtal BIL 12 1 Överenskommelse om Bilersättningsavtal BIL 12 2 Parter 2 1 Innehåll mm 2 2 Ändringar och tillägg 2 3 Tvisters handläggning 2 4 Fredsplikt 2 5 Giltighet

Läs mer

ARBETSTAGARENS REPRESENTANTER PÅ ARBETSPLATSEN

ARBETSTAGARENS REPRESENTANTER PÅ ARBETSPLATSEN ARBETSTAGARENS REPRESENTANTER PÅ ARBETSPLATSEN BILD: EEVA ANUNDI Vad har man för nytta av dem? Innehåll Förtroendemannen... 4 Arbetarskyddsfullmäktige... 4 Rättigheter och skyldigheter för förtroendemän...

Läs mer

UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL DET KOMMUNALA ARBETSKOLLEKTIVAVTALET FÖR TIMAVLÖNADE

UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL DET KOMMUNALA ARBETSKOLLEKTIVAVTALET FÖR TIMAVLÖNADE UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL DET KOMMUNALA ARBETSKOLLEKTIVAVTALET FÖR TIMAVLÖNADE 2012 2013 1 Avtalets giltighetstid och eventuell uppsägning Detta kollektivavtal gäller 1.1.2012 30.4.2014. Efter 30.4.2014

Läs mer

RP 36/1998 rd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

RP 36/1998 rd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 36/1998 rd Regeringens proposition till Riksdagen med rorslag till lag om ändring av semesterlagen iör sjömän PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att semesterlagen för

Läs mer

Överenskommelse om lön och anställningsvillkor för räddningstjänstpersonal i beredskap

Överenskommelse om lön och anställningsvillkor för räddningstjänstpersonal i beredskap Förhandlingsprotokoll 2016-11-25 RiB Överenskommelse om lön och anställningsvillkor för räddningstjänstpersonal i beredskap Parter Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och Pacta å ena sidan, samt Brandmännens

Läs mer

UTBILDNING UTBILDNINGSAVTAL. Rekommendationsavtal om kommunal personalutbildning samt tjänste- och arbetskollektivavtal om facklig utbildning

UTBILDNING UTBILDNINGSAVTAL. Rekommendationsavtal om kommunal personalutbildning samt tjänste- och arbetskollektivavtal om facklig utbildning 1 (6) UTBILDNING UTBILDNINGSAVTAL Rekommendationsavtal om kommunal personalutbildning samt tjänste- och arbetskollektivavtal om facklig utbildning 1 Avtalets syfte Det kommunala arbetslivet genomgår ständiga

Läs mer

Bemanningsavtalet Medieföretagen Svenska Journalistförbundet

Bemanningsavtalet Medieföretagen Svenska Journalistförbundet Bemanningsavtalet Medieföretagen Svenska Journalistförbundet Gemensam kommentar Anställning av journalister i bemanningsföretag Anställningsavtal Varken lag eller kollektivavtal innehåller regler för hur

Läs mer

Fackligt inflytande i arbetet Lärarförbundet (juli 2011) 1(8)

Fackligt inflytande i arbetet Lärarförbundet (juli 2011) 1(8) Lagen om medbestämmande i arbetslivet - MBL Arbetshäfte Fackligt inflytande i arbetet 1(8) MBL LAG OM MEDBESTÄMMANDE I ARBETSLIVET... 3 KOMMENTARER TILL NÅGRA PARAGRAFER... 3 Inledande bestämmelser...

Läs mer

NY SKYLDIGHET FÖR ARBETSGIVAREN ATT ORDNA UTBILDNING ELLER TRÄ- NING

NY SKYLDIGHET FÖR ARBETSGIVAREN ATT ORDNA UTBILDNING ELLER TRÄ- NING Bilaga till cirkulär A6/2017 NY SKYLDIGHET FÖR ARBETSGIVAREN ATT ORDNA UTBILDNING ELLER TRÄ- NING Arbetsavtalslagen och lagen om företagshälsovård ändrades i början av 2017 så att arbetsgivaren nu är skyldig

Läs mer

Nr 10 Augusti 2011. Detta cirkulär ersätter cirkulär nr 9 från juni 2011. Cirkulär nr 9 innehåller felaktigheter och ska makuleras!

Nr 10 Augusti 2011. Detta cirkulär ersätter cirkulär nr 9 från juni 2011. Cirkulär nr 9 innehåller felaktigheter och ska makuleras! Arbetsgivarfrågor Nr 10 Augusti 2011 Detta cirkulär ersätter cirkulär nr 9 från juni 2011. Cirkulär nr 9 innehåller felaktigheter och ska makuleras! Ändrade regler om övertid och skyddskommitté m.m. Från

Läs mer

Avtalsparterna Finlands Teatrar rf och Finlands Skådespelarförbund rf har avtalat följande:

Avtalsparterna Finlands Teatrar rf och Finlands Skådespelarförbund rf har avtalat följande: Denna text är en översättning som nämnden för fastställande av kollektivavtals allmänt bindande verkan har låtit göra av det finskspråkiga kollektivavtalet. Kollektivavtalets parter har inte kommit överens

Läs mer

Lönegaranti. Lönegaranti. www.mol.fi. för arbetstagare och sjömän

Lönegaranti. Lönegaranti. www.mol.fi. för arbetstagare och sjömän Lönegaranti www.mol.fi Lönegaranti för arbetstagare och sjömän Om en arbetsgivare försätts i konkurs eller annars blir insolvent, tryggar lönegaranti betalningen av sådana fordringar som grundar sig på

Läs mer

Tämä on työehtosopimuksen yleissitovuuden vahvistamislautakunnan

Tämä on työehtosopimuksen yleissitovuuden vahvistamislautakunnan Denna text är en översättning som nämnden för fastställande av kollektivavtals allmänt bindande verkan har låtit göra av det finskspråkiga kollektivavtalet. Kollektivavtalets parter har inte kommit överens

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2001 Utgiven i Helsingfors den 2 februari 2001 Nr 55 87 INNEHÅLL Nr Sidan 55 Arbetsavtalslag... 142 56 Lag om fastställande av kollektivavtals allmänt bindande verkan... 164

Läs mer

HYMYILE LEVEÄMMIN PALVELUAMMATISSA.

HYMYILE LEVEÄMMIN PALVELUAMMATISSA. HYMYILE LEVEÄMMIN PALVELUAMMATISSA. Servicefacket PAM är ditt fackförbund Om du arbetar eller studerar inom en privat servicebransch Handel, hotell- och restaurang, städ- och fastighetsservice, säkerhet,

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av semesterlagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås det ändringar i semesterlagen. Reglerna för beräkning

Läs mer

Tjänsteförhållandet upphör

Tjänsteförhållandet upphör Ett tjänsteförhållande kan upphöra Utan uppsägning Med uppsägning Uppsägningsgrunder på beror på tjänsteinnehavaren Uppsägning på grund av ekonomiska orsaker eller produktionsorsaker Uppsägningsrätt i

Läs mer

Innehåll. 1 Lagens tillämpningsområde och tvingande natur... 4

Innehåll. 1 Lagens tillämpningsområde och tvingande natur... 4 Semesterlag Innehåll 1 Lagens tillämpningsområde och tvingande natur... 4 2 Intjäning av semester... 5 Semesterns längd och regler för intjäning av semester... 5 Full kvalifikationsmånad... 6 Ledighet

Läs mer

FINANSMINISTERIET FÖRESKRIFT 27.4.2015 ANVISNING

FINANSMINISTERIET FÖRESKRIFT 27.4.2015 ANVISNING FINANSMINISTERIET FÖRESKRIFT 27.4.2015 Personal- och förvaltningspolitiska ANVISNING avdelningen Statens arbetsmarknadsverk FM/848/00.00.00/2015 Innehåll Anställningsfrågor som gäller tjänstemän och arbetstagare

Läs mer

PERSONALHANDBOK FAGERSTA KOMMUN Personalkontoret Datum 2013-05-01

PERSONALHANDBOK FAGERSTA KOMMUN Personalkontoret Datum 2013-05-01 201-05-01 1(7) SEMESTERLEDIGHET Semesterlagen gäller för alla arbetstagare. Genom lagen garanteras arbetstagaren semesterförmåner i sin anställning. De flesta bestämmelserna är tvingande till arbetstagarnas

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR FÖRLÄNGNING AV DEN ÅRLIGA ARBETSTIDEN

ANVISNINGAR FÖR FÖRLÄNGNING AV DEN ÅRLIGA ARBETSTIDEN 30.9.2016 1 ANVISNINGAR FÖR FÖRLÄNGNING AV DEN ÅRLIGA ARBETSTIDEN Gemensam anvisning för förlängning av den årliga arbetstiden av Finlands Farmaciförbund, Servicefacket PAM och Apotekens Arbetsgivarförbund.

Läs mer

Regeringens proposition till Riksdagen med rörslag till lagar om ändring av 28 och 47 j lagen om arbetsavtal, 16 semesterlagen

Regeringens proposition till Riksdagen med rörslag till lagar om ändring av 28 och 47 j lagen om arbetsavtal, 16 semesterlagen RP 253/1998 rd Regeringens proposition till Riksdagen med rörslag till lagar om ändring av 28 och 47 j lagen om arbetsavtal, 16 semesterlagen och 13 lagen om studieledighet PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA

Läs mer

Föräldraledighetslag (1995:584)

Föräldraledighetslag (1995:584) Sida 1 av 6 SFS 1995:584 Källa: Rixlex Utfärdad: 1995-05-24 Uppdaterad: t.o.m. SFS 2008:933 Föräldraledighetslag (1995:584) [Fakta & Historik] Vilka som omfattas av lagen 1 En arbetstagare har som förälder

Läs mer

FÖRHANDLINGS- ORDNING

FÖRHANDLINGS- ORDNING FÖRHANDLINGS- ORDNING Huvudavtalet, som träffades 1957 mellan SAF och PTK och som sen antagits av Sif och respektive arbetsgivarförbund, upphörde, efter uppsägning, att gälla 1976. Dock är parterna överens

Läs mer

ARBETSGIVARNYTT. Avdelningen för arbetsgivarpolitik. Planering av semesterledighet för arbetstagare anställda på Allmänna bestämmelser

ARBETSGIVARNYTT. Avdelningen för arbetsgivarpolitik. Planering av semesterledighet för arbetstagare anställda på Allmänna bestämmelser 1 2016-03-11 Nr 6/16 ARBETSGIVARNYTT Avdelningen för arbetsgivarpolitik Planering av semesterledighet för arbetstagare anställda på Allmänna bestämmelser Enligt Allmänna bestämmelser (AB) 27 mom. 2 är

Läs mer

STATENS TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTAL OM SEMESTRAR, 7.11.2013, uppdaterade 31.3.2015 (ny 20 mom.4)

STATENS TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTAL OM SEMESTRAR, 7.11.2013, uppdaterade 31.3.2015 (ny 20 mom.4) 1(11) STATENS TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTAL OM SEMESTRAR, 7.11.2013, uppdaterade 31.3.2015 (ny 20 mom.4) 1 Tillämpningsområde Dessa bestämmelser tillämpas vid statens ämbetsverk på såväl heltids- som

Läs mer

Bestämmelser för räddningstjänstpersonal i beredskap

Bestämmelser för räddningstjänstpersonal i beredskap Bilaga 1 till RiB 13 Bestämmelser för räddningstjänstpersonal i beredskap 1. Inledande bestämmelser 1 Tillämpningsområde Om inte annat följer av lag, förordning eller statlig myndighetsföreskrift, ska

Läs mer

Försäkringsvillkor för försäkringsavtal enligt lagen om pension för arbetstagare (ArPL)

Försäkringsvillkor för försäkringsavtal enligt lagen om pension för arbetstagare (ArPL) Försäkringsvillkor för försäkringsavtal enligt lagen om pension för arbetstagare (ArPL) 1 Allmänna bestämmelser 1 Dessa försäkringsvillkor tillämpas på avtalsförhållandet mellan arbetsgivaren (försäkringstagaren)

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 111/90 2000-01-01 Kf 12 1 Klu 199/05 2005-10-26 tillägg Kf 64 2006-05-29 ändring

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 111/90 2000-01-01 Kf 12 1 Klu 199/05 2005-10-26 tillägg Kf 64 2006-05-29 ändring FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 111/90 2000-01-01 Kf 12 1 Klu 199/05 2005-10-26 tillägg Kf 64 2006-05-29 ändring PERSONALSTADGA FÖR HÄRJEDALENS KOMMUN KAP 1 INLEDANDE BESTÄMMELSER 1 Tillämpningsområde

Läs mer

Överenskommelse om Bilersättningsavtal - BIL 01

Överenskommelse om Bilersättningsavtal - BIL 01 Förhandlingsprotokoll 2001-04-06 Överenskommelse om Bilersättningsavtal - BIL 01 Parter Landstingsförbundet, Svenska Kommunförbundet, Arbetsgivarförbundet för kommunalförbund och kommunala företag KFF

Läs mer

Utländsk arbetstagare i Finland

Utländsk arbetstagare i Finland Utländsk arbetstagare i Finland Innehåll } Utländsk arbetstagares rätt att arbeta och lagring av uppgifter } Redogörelse för de centrala villkoren i arbetet } Arbetstid och arbetstidsbokföring } Vilotider

Läs mer

17.1.2011. Hälsoundersökningar och hälsokontroller som arbetsgivaren förutsatt och undersökningar som föreskrivits av läkare

17.1.2011. Hälsoundersökningar och hälsokontroller som arbetsgivaren förutsatt och undersökningar som föreskrivits av läkare Kommunala arbetsmarknadsverket 1 (6) Hälsoundersökningar och hälsokontroller som arbetsgivaren förutsatt och undersökningar som föreskrivits av läkare Som arbetstid räknas enligt 4 mom. 1 i AKTA:s arbetstidskapitel

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS. Ombud: Jur.kand. M A och jur.kand. B N. ÖVERKLAGADE AVGÖRANDET Hovrätten för Västra Sveriges dom 2009-12-01 i mål T 3574-08

HÖGSTA DOMSTOLENS. Ombud: Jur.kand. M A och jur.kand. B N. ÖVERKLAGADE AVGÖRANDET Hovrätten för Västra Sveriges dom 2009-12-01 i mål T 3574-08 Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 11 april 2011 T 13-10 KLAGANDE Mandalay AB, 556572-5529 Lilla Brogatan 22 503 35 Borås Ombud: Advokat S G MOTPART Fora AB, 556541-8356 Vasagatan

Läs mer

Vinterlov. Semesterpenning. Uppsägningsskydd. Sommarlov. Arbetslöshetsskydd. Familjeledigheter. Övertidsersättningar Arbetspension.

Vinterlov. Semesterpenning. Uppsägningsskydd. Sommarlov. Arbetslöshetsskydd. Familjeledigheter. Övertidsersättningar Arbetspension. Sommarlov Övertidsersättningar Arbetspension Familjeledigheter Fem dagars arbetsvecka Arbetslag med åtta timmars arbetstid om dagen Uppsägningsskydd Företagshälsovård Grupplivsförsäkring Semesterpenning

Läs mer

Inledning. Stockholm 2014 05 15. Valle Karlsson avtalssekreterare Seko

Inledning. Stockholm 2014 05 15. Valle Karlsson avtalssekreterare Seko Konflikthandbok Inledning Den svenska arbetsmarknaden är en förhållandevis lugn arbetsmarknad, där arbetsmarknadskonflikter relativt sällan förekommer. Det beror bland annat på att parterna på den svenska

Läs mer

PRINCIPER FÖR HANTERING AV MISSBRUKS- PROBLEM PÅ ARBETSPLATSEN (del A)

PRINCIPER FÖR HANTERING AV MISSBRUKS- PROBLEM PÅ ARBETSPLATSEN (del A) BILAGA 20a PRINCIPER FÖR HANTERING AV MISSBRUKS- PROBLEM PÅ ARBETSPLATSEN (del A) Behandlats i samarbetsförfarande / 200 Godkänts i kyrkorådet/gemensamma kyrkorådet / 200 ARBETSGIVARENS ANSVAR Arbetsgivaren

Läs mer

ANSTÄLLNINGSAVTAL. mellan [ARBETSGIVAREN] och [NAMN] [DATUM]

ANSTÄLLNINGSAVTAL. mellan [ARBETSGIVAREN] och [NAMN] [DATUM] ANSTÄLLNINGSAVTAL mellan [ARBETSGIVAREN] och [NAMN] [DATUM] Anställningsavtal I (I) INNEHÅLL 1 BEFATTNING OCH ARBETSUPPGIFTER... 1 2 ANSTÄLLNINGSFORM OCH TILLTRÄDE... 1 3 ARBETSPLATS... 1 4 ARBETSTID...

Läs mer

Kommunala arbetsmarknadsverket Promemoria 1 (8) Kiiski 12.8.2009. Anvisningar för arbetsgivarna inför en eventuell influensapandemi (svininfluensa)

Kommunala arbetsmarknadsverket Promemoria 1 (8) Kiiski 12.8.2009. Anvisningar för arbetsgivarna inför en eventuell influensapandemi (svininfluensa) Kommunala arbetsmarknadsverket Promemoria 1 (8) Anvisningar för arbetsgivarna inför en eventuell influensapandemi (svininfluensa) Med influensapandemin avses i denna anvisning en epidemi förorsakad av

Läs mer

INHÄMTANDE AV UPPGIFTER OM LÖNESTATISTIK FRÅN FINLANDS NÄRINGSLIV EK

INHÄMTANDE AV UPPGIFTER OM LÖNESTATISTIK FRÅN FINLANDS NÄRINGSLIV EK ERSÄTTNINGSNÄMNDEN FÖR OLYCKSFALLSÄRENDEN CIRKULÄR 6/2014 Bulevarden 28 00120 Helsingfors 1(5) Tfn 0404504 244 Fax 0404 504 246 Teemu Kastula 17.9.2014 INHÄMTANDE AV UPPGIFTER OM LÖNESTATISTIK FRÅN FINLANDS

Läs mer

Kollektivavtal för förmän inom detaljhandeln

Kollektivavtal för förmän inom detaljhandeln Denna text är en översättning som nämnden för fastställande av kollektivavtals allmänt bindande verkan har låtit göra av det finskspråkiga kollektivavtalet. Kollektivavtalets parter har inte kommit överens

Läs mer

Försäkringsvillkor för försäkringsavtal enligt lagen

Försäkringsvillkor för försäkringsavtal enligt lagen Försäkringsvillkor för försäkringsavtal enligt lagen om pension för arbetstagare (ArPL) ArPL-villkor Försäkringsvillkor för försäkringsavtal enligt lagen om pension för arbetstagare (ArPL) (Godkända av

Läs mer

Värvningshandbok. Råd och tips vid värvning av nya medlemmar och medlemsvård. ST inom Sveriges Domstolar

Värvningshandbok. Råd och tips vid värvning av nya medlemmar och medlemsvård. ST inom Sveriges Domstolar ST inom Sveriges Domstolar Värvningshandbok Råd och tips vid värvning av nya medlemmar och medlemsvård Reviderad 2006-05-31 Reviderad 2008-11-11 Reviderad 2015-08-25 Reviderad 2017-03-15 Innehållsförteckning

Läs mer

ANSÖKAN OM RÄTTSHJÄLP

ANSÖKAN OM RÄTTSHJÄLP ANSÖKAN OM RÄTTSHJÄLP Skickas till adressen: INDUSTRIFACKET RF Juridiska enheten PB 107 00531 HELSINGFORS Fyll i ansökan omsorgsfullt. En bristfälligt ifylld ansökan fördröjer behandlingen av ärendet.

Läs mer

Förhandlingsprotokoll om praktikanställning, Tekniksprånget

Förhandlingsprotokoll om praktikanställning, Tekniksprånget Förhandlingsprotokoll 2013-09-26 Förhandlingsprotokoll om praktikanställning, Parter: Sveriges Kommuner och Landsting och Arbetsgivarförbundet Pacta å ena sidan, samt AkademikerAlliansen och till AkademikerAlliansen

Läs mer

Arbetstagares uppfinningar

Arbetstagares uppfinningar Vad gäller när du gör en uppfinning i anställningen Om du gör en uppfinning i anställningen förvärvar arbetsgivaren normalt viss eller hela rätten till uppfinningen. För arbetsgivarens rätt till uppfinningen

Läs mer

KT Cirkulär 6/2016 bilaga 1 1 (6) Anvisningar om arbetstidsbanker. 1 Målen för systemet med arbetstidsbanker

KT Cirkulär 6/2016 bilaga 1 1 (6) Anvisningar om arbetstidsbanker. 1 Målen för systemet med arbetstidsbanker KT Cirkulär 6/2016 bilaga 1 1 (6) Anvisningar om arbetstidsbanker 1 Målen för systemet med arbetstidsbanker 2 Vad är en arbetstidsbank? 3 Införande av en arbetstidsbank 4 Lokalt avtal om en arbetstidsbank

Läs mer