Saco har också EG-rättsliga invändningar mot förslaget.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Saco har också EG-rättsliga invändningar mot förslaget."

Transkript

1 Rnr Socialdepartementet STOCKHOLM REMISSVAR (S2007/11088/SF) Ettårsgräns för sjukpenning och införande av förlängd sjukpenning Sammanfattning Saco anser att arbetsgruppens förslag om ändringar i sjukpenningreglerna innebär allvarliga försämringar för arbetstagarna och en krångligare rättstillämpning än dagens regler. Vidare anser Saco att förslaget om begränsningar av den fackliga organisationens liksom den enskildes rätt att teckna tilläggsförsäkring är oacceptabelt. Förslaget innebär ett allvarligt ingrepp i avtalsfriheten. De kollektivavtalade tilläggsförsäkringarnas finansiering bygger på att medlemmarna avstått löneutrymme för att skapa bättre skydd vid sjukdom och det är orimligt att som föreslagits begränsa den möjligheten. Gunilla Lyngfelt Administrativa enheten gunilla.lyngfelt@saco.se Sveriges Akademikers Centralorganisation Box Stockholm Besök: Lilla Nygatan 14 Tel växel: Fax: E-post: kansli@saco.se Parterna behöver långsiktiga spelregler. Det måste stå parterna fritt att teckna kollektivavtal i de frågor parterna prioriterar utan att lagstiftningen underminerar avtalen. Dessa begränsningsregler innebär ett allvarligt ingrepp i den svenska modellen att lösa arbetsmarknadsfrågor genom kollektivavtal. Saco anser arbetsgruppens förslag vara en allvarlig begränsning av avtalsfriheten inte bara genom kollektivavtal utan även för individuellt tecknade försäkringar. Saco har också EG-rättsliga invändningar mot förslaget. Saco efterlyser en samlad utredning med analyser och konsekvensbeskrivningar av de olika förslag som regeringskansliet nu lagt fram. Plusgiro: Bankgiro:

2 2/4 Inledning En arbetsgrupp inom regeringskansliet har utarbetat rubricerad promemoria som Saco beretts tillfälle att yttra sig över. Arbetsgruppens förslag är ett av flera förslag gällande sjukförsäkringsfrågor som nu lagts fram av regeringens arbetsgrupper i en snabb följd. Uppdelningen gör att det är mycket svårt att se hur de olika förslagen påverkar varandra och det är svårt att bedöma effekten av de olika förslagen. Saco efterlyser en konsekvensbeskrivning och en analys av hur kostnaderna kommer att fördela sig mellan olika myndigheter när samtliga av de föreslagna ändringarna beaktas. Detta bör ske i en samlad utredning. Tidsbegränsning av sjukpenning och införande av förlängd sjukpenning Arbetsgruppen föreslår att sjukpenning motsvarande 80 procent av den sjukpenninggrundande inkomsten ska kunna utges under maximalt 364 dagar under en ramtid av de senaste 450 dagarna. Om det finns särskilda skäl ska efter ansökan ytterligare dagar kunna beviljas. Efter maximalt antal dagar med sjukpenning på 80-procentsnivå kan efter ansökan förlängd sjukpenning på 75-procentsnivå beviljas för 550 dagar. Om det finns särskilda skäl ska efter ansökan ytterligare dagar kunna beviljas. Saco anser i likhet med vad som framförs i promemorian att det är viktigt att minska sjukskrivningstiderna. Socialförsäkringsutredningen (SOU 2006:86) ansåg att någon form av tydlig tidsgräns för rätten till sjukpenning borde införas. Saco avvisar inte tanken om en bortre tidsgräns för hur länge sjukpenning ska kunna utbetalas. Vi kan däremot inte ställa oss bakom arbetsgruppens förslag, eftersom de skäl som anförs för de tekniska lösningarna är alldeles för illa underbyggda och konsekvenserna för illa utredda. Det finns flera olika anledningar till att alltför många människor idag är långtidssjukskrivna. I många fall är det fråga om svår sjukdom. I ett stort antal fall drar emellertid sjukskrivningarna ut på tiden på grund av brister i samhällets stöd i form av rätt vård i rätt tid, för lite och felaktigt insatta rehabiliteringsinsatser och att övrigt stöd för återgång till arbete under rimliga förutsättningar inte ges. Arbetsgruppens förslag beaktar inte heller arbetsgivarens ansvar för ett väl fungerande rehabiliteringsarbete. Syftet med att införa en tidsgräns är enligt Sacos mening bra. Däremot är det orimligt att använda metoder som ensidigt försämrar villkoren för den enskilde individen, när anledningen till långa sjukskrivningar ofta beror på de olika aktörerna i vård- och rehabiliteringskedjan. Ett införande av en tidsgräns bör därför anstå tills vi kan se effekterna av övriga reformer som är avsedda för att få vården och rehabiliteringen att fungera.

3 3/4 Saco avstyrker förslaget om att den förlängda sjukpenningen ska utges med endast 75 procent av den sjukpenninggrundande inkomsten. Arbetsgruppen motiverar förslaget med att det finns sjukdomsfall som kräver långvarig medicinsk behandling och rehabilitering. Vidare anges att det kan vara fall där ytterligare sjukdomar eller skador tillstöter under sjukskrivningstiden eller där medicinska insatser har dröjt. Arbetsgruppen anger däremot inte motiven för att den som drabbats av sjukdom som kräver särskilt lång behandling ska missgynnas och få sin sjukpenning ytterligare sänkt! Saco har också svårt att se hur regelverket för de särskilda skäl-prövningarna för sjukpenning på 80-procentsnivå ska kombineras med bestämmelserna om förlängd sjukpenning. Promemorian innehåller bara en kortfattad beskrivning av vad som utgör särskilda skäl. Saco anser att arbetsgruppens förslag sammantaget blir onödigt krångligt och att bestämmelserna blir svåra att förutse för den enskilde. Det skapar osäkerhet och öppnar vägen för stora skillnader i tillämpningen. Detsamma gäller införandet av ramtiden om 450 dagar för rätten till sjukpenning på 80-procentsnivå. Stora resurser kommer att gå åt för att förklara dessa regler för de försäkrade. Omprövningar och överklaganden i ärendehanteringen kommer också säkerligen att öka. Saco befara att arbetsgruppens förslag blir alltför stelbent för försäkringsadministrationen att administrera. En professionell skadereglering bör istället kunna få hantera sjukfallen på ett effektivt sätt utifrån de individuella förutsättningarna i varje enskilt ärende. Förslaget innehåller ingen specialreglering för den som har sjukpenning på grund av en arbetsskada. Någon konsekvensanalys för denna grupp finns inte heller. Det finns en risk för att den arbetsskadade kan komma att förlora rätten till sjukpenning vid, inte helt ovanligt, långdragna livränteprövningar. Rehabiliteringspenning Arbetsgruppen föreslår att samma regler om ersättningens storlek och tidsperioder ska gälla för rehabiliteringspenning som för sjukpenning och förlängd sjukpenning. Saco avstyrker förslaget. Saco anser att regelverket för den vanliga sjukpenningen också ska gälla för rehabiliteringspenningen och därmed motsvara 80 procent av inkomsten. Vi anser det vara angeläget att individuellt anpassade rehabiliteringsåtgärder sättas in i så god tid att inte ettårsperioden med sjukpenning förspills i onödan. I det fall arbetslivsinriktad rehabilitering inte kan komma ifråga förrän efter en långvarig medicinsk behandling ska rehabiliteringspenning motsvarande 80 procent av inkomsten kunna utbetalas.

4 4/4 Samordning med andra försäkringar Regeringen föreslår införandet av en ny minskningsregel som innebär att den samlade ersättningen för förlängd sjukpenning, kompletterande avtalsförsäkringar eller andra försäkringsersättningar inte ska kunna överstiga 75 procent av lönen i arbete. I annat fall kommer den förlängda sjukpenningen att minskas i motsvarande mån. Saco avstyrker förslaget i sin helhet. Det undergräver den fria avtalsrätten. Saco finner det helt oacceptabelt att staten lagstiftar bort avtalsslutande parters uppgörelser om kollektivavtalade ersättningar och individuellt tecknade sjukförsäkringar. Medlemmarna i de fackliga organisationerna har avstått löneutrymme för att istället erhålla de sjuklöner och gruppförsäkringar som finns i nu gällande kollektivavtal. Staten bör inte se det som negativt att organisationer och enskilda individer tar ansvar och skapar ekonomisk trygghet för medlemmarna respektive för sig själva. Detta ansvarstagande ska inte förhindras med ny lagstiftning. Arbetsgruppens förslag innebär också ett ingrepp på det kollektivavtalade system vi har i Sverige. Kollektivavtalade förmåner är en intjänad rättighet. Arbetstagaren har avstått en del av sitt löneutrymme för att få en trygg försäkringslösning vid sjukdom. Genom att begränsa utfallet av kollektivavtalen på detta sätt, kränker lagstiftaren denna intjänade rättighet. Genom konstruktionen av förslaget om maximalt 364 sjukpenningdagar under en ramtid av 450 dagar påverkas alla kollektivavtal på arbetsmarknaden, såväl på den privata som den offentliga sektorn. Ett återinsjuknande efter en längre tids sjukdom innebär att 75-procentsnivån på sjukpenningen och därmed minskningsregeln blir aktuell redan tidigt i en sjukperiod. För en försäkrad som t ex varit sjukskriven i ett år och sedan insjuknar på nytt inom 3 månader (inom ramtiden 450 dagar) kommer minskningsregeln att slå till redan dag 15 i den nya sjukperioden. Därmed kommer maximalt 75 procent av lönen att betalas ut i sjukpenning (de första 14 dagarna ingår i sjuklöneperioden då arbetsgivaren betalar sjuklön). Saco anser att det kan sättas ifråga om inte förslaget, om det genomförs, strider mot ILO:s konventioner om kollektiva förhandlingar. Saco överväger därför att anmäla Sverige till ILO. Arbetsgruppen hänvisar i promemorian till två handlingar (A AL 20460/91 och A96/4933/IS) i sitt resonemang om att en minskningsregel inte skulle strida mot bland annat ILO:s konvention nr 98. Saco har sökt få ta del av handlingen A96/4933/IS för att göra en egen bedömning i denna fråga. Regeringskansliets arkivavdelning uppger dock att handlingen inte står att finna, utan att den är förkommen. Att nyss nämnda handling skulle kunna bidra till ett ställningstagande i frågan huruvida en minskningsregel är i enlighet med ILO:s konventioner eller ej ter sig mot denna bakgrund som något överraskande.

5 5/4 Saco har tagit del av en ingående juridisk rapport av Jan-Mikael Bexhed om den EG-rättsliga aspekten på förslaget. Analysen i rapporten avser både kollektivavtalsgrundad sjukförsäkring och individuellt tecknad sjukförsäkring. Båda försäkringsformerna betecknas som Privat sjukförsäkring. Analysen har bl a berört den grundläggande principen om fri rörlighet för tjänster och EG:s försäkringsdirektiv. Den sammantagna bedömningen i rapporten är att den föreslagna minskningsregeln med all sannolikhet strider mot EG-rätten. Saco delar uppfattningen och är även på denna grund starkt kritisk till förslaget. Att genomföra nationell lagstiftning som möjligen står i strid med EG-rätten synes inte välbetänkt, då en sådan lagstiftning riskerar att i efterhand underkännas av EG-domstolen (antingen genom fördragsbrottstalan förd av Kommissionen eller genom begäran om förhandsavgörande från en nationell domstol). Detta skulle innebära en omfattande rättsosäkerhet för berörda individer. Denna rättsosäkerhet är än mer av ondo då det handlar om försäkringsfrågor där avtalsrelationen vanligen består under mycket lång tid. Det är därför särskilt viktigt att avtalstecknande parter kan förlita sig på att det rättsläge som är för handen när försäkringsavtalet tecknas också förblir bestående när försäkringen kanske först långt senare faller ut. Med vänlig hälsning Sveriges akademikers centralorganisation Gunnar Wetterberg Marie-Louise Strömgren

Ettårsgräns för sjukpenning och införande av förlängd sjukpenning

Ettårsgräns för sjukpenning och införande av förlängd sjukpenning ENHET/HANDLÄGGARE DATUM DIARIENUMMER Renée Andersson, Löne- och välfärdsenheten 2008-02-11 20080008 ERT DATUM ER REFERENS 2007-12-21 S2007/11088/SF Socialdepartementet 103 33 Stockholm Ettårsgräns för

Läs mer

Remissyttrande över Ettårsgräns för sjukpenning och införande av förlängd sjukpenning. Promemoria S2007/11088/SF. Socialdepartementet

Remissyttrande över Ettårsgräns för sjukpenning och införande av förlängd sjukpenning. Promemoria S2007/11088/SF. Socialdepartementet 2008-02-07 Dnr 2008-0011 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande över Ettårsgräns för sjukpenning och införande av förlängd sjukpenning. Promemoria S2007/11088/SF. Socialdepartementet De Handikappades

Läs mer

FÖRBUNDSINFO. En reformerad sjukskrivningsprocess för ökad återgång i arbete. Bilaga: Skiss över rehabiliteringskedjan i det utarbetade förslaget.

FÖRBUNDSINFO. En reformerad sjukskrivningsprocess för ökad återgång i arbete. Bilaga: Skiss över rehabiliteringskedjan i det utarbetade förslaget. Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO FÖRBUNDSINFO Nr 13 juni 2008 En reformerad sjukskrivningsprocess för ökad återgång i arbete En reformerad sjukskrivningsprocess för att främja ökad återgång i arbete träder i

Läs mer

Nr 15 Juni 2008. En reformerad sjukskrivningsprocess Rehabiliteringskedja och ny ledighetslag

Nr 15 Juni 2008. En reformerad sjukskrivningsprocess Rehabiliteringskedja och ny ledighetslag Arbetsgivarfrågor Nr 15 Juni 2008 En reformerad sjukskrivningsprocess Rehabiliteringskedja och ny ledighetslag Riksdagen har fattat beslut om en rad åtgärder i syfte att effektivisera sjukskrivningsprocessen

Läs mer

Frågor och svar om en reformerad sjukskrivningsprocess för ökad återgång i arbete

Frågor och svar om en reformerad sjukskrivningsprocess för ökad återgång i arbete PM 2008-06-04 1 (8) Avdelningen för arbetsgivarpolitik Catharina Bäck, förhandlingssektionen Sara Kullgren, arbetsrättssektionen Eva Thulin Skantze, arbetslivssektionen Frågor och svar om en reformerad

Läs mer

REMISSVAR Rnr 70.03 Lilla Nygatan 14 Box 2206 2003-09-19 103 15 STOCKHOLM Tel 08/613 48 00 Fax 08/24 77 01

REMISSVAR Rnr 70.03 Lilla Nygatan 14 Box 2206 2003-09-19 103 15 STOCKHOLM Tel 08/613 48 00 Fax 08/24 77 01 REMISSVAR Rnr 70.03 Lilla Nygatan 14 Box 2206 2003-09-19 103 15 STOCKHOLM Tel 08/613 48 00 Fax 08/24 77 01 Mårtensson/Strömgren/LE Till Socialdepartementet SJUKPENNINGGRUNDANDE INKOMST. SKYDD OCH ANPASSNING

Läs mer

Gränslandet mellan sjukdom och arbete SOU 2009:89

Gränslandet mellan sjukdom och arbete SOU 2009:89 2010-10-25 Socialdepartementet 103 33 Stockholm REMISSVAR Gränslandet mellan sjukdom och arbete SOU 2009:89 Saco lämnar följande synpunkter på den s k Arbetsförmågeutredningens förslag. Enligt direktiven

Läs mer

Arbetshjälpmedel och försäkringsskydd för arbete på lika villkor SOU 2012:92

Arbetshjälpmedel och försäkringsskydd för arbete på lika villkor SOU 2012:92 2013-09-27 R.52.13 Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm REMISSVAR Arbetshjälpmedel och försäkringsskydd för arbete på lika villkor SOU 2012:92 Sveriges Akademikers Centralorganisation har beretts

Läs mer

Månadsuppgifter. Uppgifter om sjuklön och kompletterande ersättningar vid sjukdom och föräldraledighet bör enligt utredningen särredovisas.

Månadsuppgifter. Uppgifter om sjuklön och kompletterande ersättningar vid sjukdom och föräldraledighet bör enligt utredningen särredovisas. 2012-11-30 Rnr 72.12 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Saco har tagit del av Den parlamentariska socialförsäkringsutredningens delbetänkande Harmoniserat inkomstbegrepp Möjligheter att använda månadsuppgifter

Läs mer

Rehabkoordinatorer. Socialförsäkringen. Filippa Hillman Specialist sjukförsäkring

Rehabkoordinatorer. Socialförsäkringen. Filippa Hillman Specialist sjukförsäkring Rehabkoordinatorer Socialförsäkringen Filippa Hillman Specialist sjukförsäkring Innehåll Fakta Ansvar i rehabiliteringsarbetet Försäkringskassans uppdrag Rehabilitering Utredningstid och negativa beslut

Läs mer

Funktionsrätt Sverige

Funktionsrätt Sverige Funktionsrätt Sverige Sundbyberg 2017-05-19 Dnr.nr: S2017/01743/SF Vår referens: Mikael Klein Socialdepartementet Remissvar: Förstärkt rehabilitering för återgång i arbete (Ds 2017:9) Funktionsrätt Sverige

Läs mer

Sjukpenning. Om du saknar anställning eller är ledig. Om du är anställd

Sjukpenning. Om du saknar anställning eller är ledig. Om du är anställd Sjukpenning Du har rätt till sjukpenning från när du inte kan arbeta på grund av sjukdom. Du kan få sjukpenning i högst 364 dagar under en 15-månaders period. I vissa fall kan tiden förlängas. Ordlista

Läs mer

REMISSVAR Jämställt föräldraskap och goda uppväxtvillkor för barn en ny modell för föräldraförsäkringen, del 2 (SOU 2017:101)

REMISSVAR Jämställt föräldraskap och goda uppväxtvillkor för barn en ny modell för föräldraförsäkringen, del 2 (SOU 2017:101) 2018-05-02 Rnr 4.18 Socialdepartementet 103 33 Stockholm REMISSVAR Jämställt föräldraskap och goda uppväxtvillkor för barn en ny modell för föräldraförsäkringen, del 2 (SOU 2017:101) Saco, Sveriges Akademikers

Läs mer

Försäkringskassans erfarenheter av rehabiliteringskedjan

Försäkringskassans erfarenheter av rehabiliteringskedjan Försäkringskassans erfarenheter av rehabiliteringskedjan Förändringar i sjukförsäkringen i Sverige Försäkringsdirektör Birgitta Målsäter Nordiskt möte i Tammerfors 2012, Birgitta Målsäter Sida 1 Varför

Läs mer

Sjukpenning. Om du saknar anställning eller är ledig. Om du är anställd. Läkarintyg

Sjukpenning. Om du saknar anställning eller är ledig. Om du är anställd. Läkarintyg Sjukpenning Du har rätt till sjukpenning från när du inte kan arbeta på grund av sjukdom. Du kan få sjukpenning i högst 364 dagar under en 15-månaders period. I vissa fall kan tiden förlängas. Ordlista

Läs mer

Sjukpenning. Om du saknar anställning eller är ledig. Du har rätt till sjukpenning från Försäkringskassan

Sjukpenning. Om du saknar anställning eller är ledig. Du har rätt till sjukpenning från Försäkringskassan Sjukpenning Du har rätt till sjukpenning från Försäkringskassan när du inte kan arbeta på grund av sjukdom. Du kan få sjukpenning i högst 364 dagar under en 15-månaders period. I vissa fall kan tiden förlängas.

Läs mer

Den orättvisa sjukförsäkringen

Den orättvisa sjukförsäkringen Den orättvisa sjukförsäkringen Orättvis sjukförsäkring Den borgerliga regeringens kalla politik drar oss ned mot den absoluta nollpunkten. I snabb takt har de genomfört omfattande förändringar i den allmänna

Läs mer

Avdelningen för arbetsgivarpolitik

Avdelningen för arbetsgivarpolitik Cirkulärnr: 08:40 Diarienr: 08/2257 Arbetsgivarpolitik: 08-2:18 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Eva Thulin Skantze Avdelningen för arbetsgivarpolitik Arbetslivssektionen Datum: 2008-05-28 Mottagare:

Läs mer

Bakgrund. Remissvar (Fi2014/3021) En ny reglering för tjänstepensionsföretag (SOU 2014:57)

Bakgrund. Remissvar (Fi2014/3021) En ny reglering för tjänstepensionsföretag (SOU 2014:57) 2014-12-19 Rnr 67.14 Finansdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar (Fi2014/3021) En ny reglering för tjänstepensionsföretag (SOU 2014:57) Saco har beretts tillfälle att lämna synpunkter på tjänstepensionsföretagsutredningens

Läs mer

Vår referens 2009-10-01 Karin Fristedt

Vår referens 2009-10-01 Karin Fristedt YTTRANDE Till Tjänstemännens Centralorganisation att: Kjell Rautio 114 94 Stockholm Datum Vår referens 2009-10-01 Karin Fristedt Remissvar på departementspromemoria Ds 2009:45 Stöd till personer som lämnar

Läs mer

Förstärkt rehabilitering för återgång i arbete (Ds 2017:9)

Förstärkt rehabilitering för återgång i arbete (Ds 2017:9) ISF1007, v1.3, 2015-11-19 REMISSVAR 1 (5) Datum 2017-05-09 Enheten för sjukförmåner Nina Karnehed Forskare och utredare nina.karnehed@inspsf.se Förstärkt rehabilitering för återgång i arbete (Ds 2017:9)

Läs mer

Promemorian Införande av en rehabiliteringskedja (Ds 2008:3) Remiss från Socialdepartementet

Promemorian Införande av en rehabiliteringskedja (Ds 2008:3) Remiss från Socialdepartementet PM 2008:57 RVII (Dnr 331-5275/2007) Promemorian Införande av en rehabiliteringskedja (Ds 2008:3) Remiss från Socialdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande Som svar

Läs mer

Ds 2017:18 Karensavdrag en mer rättvis självrisk

Ds 2017:18 Karensavdrag en mer rättvis självrisk REMISSYTTRANDE 1 (6) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Ds 2017:18 Karensavdrag en mer rättvis självrisk Sammanfattning Försäkringskassan anser att syftet och intentionen med förslaget är bra, men ser

Läs mer

Karensavdrag en mer rättvis självrisk (Ds 2017:18)

Karensavdrag en mer rättvis självrisk (Ds 2017:18) ISF1007, v1.3, 2015-11-19 REMISSVAR 1 (8) Datum Diarienummer 2017-06-27 2017-0090 Er referens S2017/02900/SF Enheten för sjukförmåner Niklas Österlund niklas.osterlund@inspsf.se Karensavdrag en mer rättvis

Läs mer

Remissvar SVENSKT NÄRINGSLIV. Socialdepartementet. Vår referens/dnr: 66/201 5/CBK. regeringskansliet.

Remissvar SVENSKT NÄRINGSLIV. Socialdepartementet. Vår referens/dnr: 66/201 5/CBK.  regeringskansliet. SVENSKT NÄRINGSLIV Socialdepartementet Vår referens/dnr: 66/201 5/CBK s.sf@regeringskanshet.se, s.registrator@ regeringskansliet.se Er referens/dnr: 52015/2330/SF 2015-06-26 Remissvar Avskaffande av den

Läs mer

SBM 10/2008. Remissyttrande. Ettårsgräns för sjukpenning och införande av förlängd sjukpenning

SBM 10/2008. Remissyttrande. Ettårsgräns för sjukpenning och införande av förlängd sjukpenning Socialdepartementet Vår referens: SBM 10/2008 Er referens: 103 33 STOCKHOLM S2007/11000/SF Stockholm, 2008-02-08 Remissyttrande Ettårsgräns för sjukpenning och införande av förlängd sjukpenning Svenskt

Läs mer

Införande av en rehabiliteringskedja

Införande av en rehabiliteringskedja HANDLÄGGARE/ENHET DATUM DIARIENUMMER Löne- och välfärdsenheten Renée Andersson 2008-02-11 20070799 ERT DATUM ER REFERENS 2007-12-20 S2007/11032/SF Socialdepartementet 103 33 Stockholm Införande av en rehabiliteringskedja

Läs mer

Remissyttrande: Avskaffande av den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen, Ds 2015:17

Remissyttrande: Avskaffande av den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen, Ds 2015:17 Sida: 1 av 7 Dnr. Af-2015/171334 Datum: 2015-06-26 Avsändarens referens: Ds 2015:17 Socialdepartementet Regeringskansliet 103 33 Stockholm Remissyttrande: Avskaffande av den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen,

Läs mer

Förslag till ändringar i förordningen (1996:1100) om aktivitetsstöd

Förslag till ändringar i förordningen (1996:1100) om aktivitetsstöd 1 Till Regeringskansliet 141202 Af-2014/596450 FK 009030-2014 Förslag till ändringar i förordningen (1996:1100) om aktivitetsstöd Med detta förslag föreslår Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan att

Läs mer

en handbok om rehabilitering

en handbok om rehabilitering Vägen tillbaka en handbok om rehabilitering Tillbaka till jobbet Som förtroendevald i FTF har du många uppgifter. En av dem är att stötta sjukskrivna medlemmar på din arbetsplats till att komma tillbaka

Läs mer

Avskaffande av den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen (Ds 2015:17)

Avskaffande av den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen (Ds 2015:17) YTTRANDE Vårt dnr: 2015-06-12 Avdelningen för arbetsgivarpolitik Tina Eriksson Socialdepartementet 103 33 Stockholm s.registrator@regeringskansliet.se s.sf@regeringskansliet.se (Ds 2015:17) Sammanfattning

Läs mer

Yttrande över Gränslandet mellan sjukdom och arbete SOU 2009:89

Yttrande över Gränslandet mellan sjukdom och arbete SOU 2009:89 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Personal och SLL Produktionssamordning i samarbete med HSN-förvaltningen Landstingsstyrelsen Yttrande över Gränslandet mellan sjukdom och arbete SOU 2009:89 Ärendebeskrivning

Läs mer

Remissyttrande. Svenskt Näringsliv har givits tillfälle att yttra sig med anledning av promemorian om införande av en rehabiliteringskedja.

Remissyttrande. Svenskt Näringsliv har givits tillfälle att yttra sig med anledning av promemorian om införande av en rehabiliteringskedja. Socialdepartementet Vår referens: SBM 279/2007 Er referens: 103 33 STOCKHOLM S2007/11032/SF Stockholm, 2008-02-08 Remissyttrande Införande av en rehabiliteringskedja Svenskt Näringsliv har givits tillfälle

Läs mer

Förmånliga kollektivavtal. försäkrar akademiker. Kollektivavtal Sjukdom Arbetsskada Ålderspension

Förmånliga kollektivavtal. försäkrar akademiker. Kollektivavtal Sjukdom Arbetsskada Ålderspension Förmånliga kollektivavtal försäkrar akademiker 1 Sjukdom Arbetsskada Ålderspension Sjukpension Föräldraledighet Arbetslöshet Efterlevandeskydd Innehåll: Sjukdom 4 Arbetsskada 5 Sjukpension 6 Föräldraledighet

Läs mer

Försäkringskassans yttrande över Ds 2017:4 Sjukpenning i avvaktan på slutligt beslut

Försäkringskassans yttrande över Ds 2017:4 Sjukpenning i avvaktan på slutligt beslut 1 (9) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Försäkringskassans yttrande över Ds 2017:4 Sjukpenning i avvaktan på slutligt beslut Sammanfattning Sjukförsäkringen har hittills varit utformad utifrån att den

Läs mer

Remissyttrande över Promemoria om en ny Försäkringsrörelselag (Ds 2009:55)

Remissyttrande över Promemoria om en ny Försäkringsrörelselag (Ds 2009:55) TJÄNSTESTÄLLE HANDLÄGGARE DATUM DOKUMENT ID Kansliet Westerlund/Pow 2010-02-05 HUVUDMOTTAGARE Finansdepartementet BIMOTTAGARE 103 33 Stockholm Remissyttrande över Promemoria om en ny Försäkringsrörelselag

Läs mer

Förlängt anställningsskydd till 69 år

Förlängt anställningsskydd till 69 år 2018-09-24 R 51.18 Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar Förlängt anställningsskydd till 69 år Saco har beretts tillfälle att lämna synpunkter på regeringens promemoria Förlängt anställningsskydd

Läs mer

Ändringar i sjukförsäkringen

Ändringar i sjukförsäkringen Finansutskottets yttrande Ändringar i sjukförsäkringen Till socialförsäkringsutskottet Socialförsäkringsutskottet beslutade den 9 juni 2011 att ge finansutskottet tillfälle att yttra sig över ett förslag

Läs mer

Remissyttrande; Hälsoväxling för aktivare rehabilitering och omställning på arbetsplatserna (DS 2016:8)

Remissyttrande; Hälsoväxling för aktivare rehabilitering och omställning på arbetsplatserna (DS 2016:8) Stockholm 2016-06-07 Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM s.sf@regeringskansliet.se s. registrator@regeringskansliet.se Remissyttrande; Hälsoväxling för aktivare rehabilitering och omställning på arbetsplatserna

Läs mer

REMISSVAR (U/2008/7973/UH) En hållbar lärarutbildning (SOU 2008:109)

REMISSVAR (U/2008/7973/UH) En hållbar lärarutbildning (SOU 2008:109) 2009-03-30 Rnr 1.09 Utbildningsdepartementet 103 33 STOCKHOLM REMISSVAR (U/2008/7973/UH) En hållbar lärarutbildning (SOU 2008:109) Sveriges akademikers centralorganisation har beretts tillfälle att yttra

Läs mer

Avsnitt 3 och 4 Behov av omställning och kompetensutveckling

Avsnitt 3 och 4 Behov av omställning och kompetensutveckling 2018-09-14 Rnr 39.18 Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Tid för utveckling, delbetänkande av utredningen för hållbart arbetsliv över tid (SOU 2018:24) Inledning Saco har givits tillfälle att

Läs mer

Cirkulärnr: 09:82 Diarienr: 09/5858 Arbetsgivarpolitik: 09-2:25 Nyckelord: AB, Allmänna bestämmelser, sjuklön Handläggare: Maria Dahlberg Avdelning:

Cirkulärnr: 09:82 Diarienr: 09/5858 Arbetsgivarpolitik: 09-2:25 Nyckelord: AB, Allmänna bestämmelser, sjuklön Handläggare: Maria Dahlberg Avdelning: Cirkulärnr: 09:82 Diarienr: 09/5858 Arbetsgivarpolitik: 09-2:25 Nyckelord: AB, Allmänna bestämmelser, sjuklön Handläggare: Maria Dahlberg Avdelning: Avdelningen för arbetsgivarpolitik Sektion/Enhet: Förhandlingssektionen

Läs mer

Om ersättning vid sjukdom AGS och Premiebefrielseförsäkring

Om ersättning vid sjukdom AGS och Premiebefrielseförsäkring Om ersättning vid sjukdom AGS och Premiebefrielseförsäkring Maj 2010 1 AFA Försäkring ger trygghet och ekonomiskt stöd vid sjukdom, arbetsskada, arbetsbrist och dödsfall. Våra försäkringar är bestämda

Läs mer

RIKTLINJER VID ANPASSNING OCH REHABILITERING

RIKTLINJER VID ANPASSNING OCH REHABILITERING RIKTLINJER VID ANPASSNING OCH REHABILITERING INNEHÅLLSFÖRTECKNING ANPASSNING OCH REHABILITERING 3 VAD MENAS MED ANPASSNING? 3 VAD ÄR REHABILITERING? 3 ARBETSLEDARENS ANSVAR 4 MEDARBETARENS ANSVAR 4 BEDÖMNING

Läs mer

Ett återinförande av begreppet normalt förekommande arbete

Ett återinförande av begreppet normalt förekommande arbete Socialförsäkringsutskottets betänkande 2011/12:SfU14 Ett återinförande av begreppet normalt förekommande arbete Sammanfattning Utskottet behandlar i detta betänkande regeringens proposition 2011/12: 113

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM

REGERINGSRÄTTENS DOM REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 4 maj 2010 KLAGANDE Försäkringskassan 103 51 Stockholm MOTPART AA Ombud: Förbundsjurist Lise-Lotte Sjöstedt LO-TCO Rättsskydd AB Box 1155 111 81 Stockholm

Läs mer

Förslag om införande av tre fjärdedels nivå för närståendepenning

Förslag om införande av tre fjärdedels nivå för närståendepenning Promemoria 2017-05-24 S2017/03211/SF Socialdepartementet Förslag om införande av tre fjärdedels nivå för närståendepenning Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 2. Författningsförslag... 4 2.1 Förslag

Läs mer

REMISSVAR Rnr 65.03 Lilla Nygatan 14 Box 2206 2003-09-22 103 15 STOCKHOLM Tel 08/613 48 00 Fax 08/24 77 01

REMISSVAR Rnr 65.03 Lilla Nygatan 14 Box 2206 2003-09-22 103 15 STOCKHOLM Tel 08/613 48 00 Fax 08/24 77 01 REMISSVAR Rnr 65.03 Lilla Nygatan 14 Box 2206 2003-09-22 103 15 STOCKHOLM Tel 08/613 48 00 Fax 08/24 77 01 Lena Maier/LE Till Justitiedepartementet LÖNEGARANTI VID FÖRETAGSREKONSTRUKTION (Ds 2003:17) ---------------------------------------------------

Läs mer

Remissvar DS 2017:9. Förstärkt rehabilitering för återgång i arbete. Inledning

Remissvar DS 2017:9. Förstärkt rehabilitering för återgång i arbete. Inledning Datum Referens 2017-05-13 S2017/01743/SF Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Remissvar DS 2017:9 Förstärkt rehabilitering för återgång i arbete Inledning Småföretagarnas Riksförbund

Läs mer

Sammanfattning av SOU 2015:21 Mer trygghet och bättre försäkring

Sammanfattning av SOU 2015:21 Mer trygghet och bättre försäkring PM 2015-03-05 Dnr [Skriv Dnr] Sammanfattning av SOU 2015:21 Mer trygghet och bättre försäkring Den parlamentariska socialförsäkringsutredningen föreslår i sitt slutbetänkande en rad förändringar i sjukförsäkringen

Läs mer

Remissvar ang. Ersättning vid arbetslivsinriktad rehabilitering (Ds 2018:32)

Remissvar ang. Ersättning vid arbetslivsinriktad rehabilitering (Ds 2018:32) ENHET Enheten för Välfärd, Utbildning och Arbetsmarknadspolitik HANDLÄGGARE Kjell Rautio DATUM 2018-09-05 ERT DATUM 2018-09-24 DIARIENUMMER 20180218 ER REFERENS S2018/04043/SF Remissvar ang. Ersättning

Läs mer

Hälsoskydd & Inkomstförsäkring. Ingår i medlemsavgiften för yrkesverksam medlem

Hälsoskydd & Inkomstförsäkring. Ingår i medlemsavgiften för yrkesverksam medlem Hälsoskydd & Inkomstförsäkring Ingår i medlemsavgiften för yrkesverksam medlem Trygghetspaket September 2015 2 SRAT Hälsoskydd SRAT Hälsoskydd består av två delar. Dels tillgång till ett Hälsoombud för

Läs mer

SRAT Hälsoskydd SRAT Inkomstförsäkring

SRAT Hälsoskydd SRAT Inkomstförsäkring SRAT Hälsoskydd SRAT Inkomstförsäkring Trygghetspaket 2 SRAT Hälsoskydd SRAT Hälsoskyddbestår av två delar. Dels tillgång till ett Hälsoombud för den som insjuknar eller skadar sig, dels en sjukinkomstersättning

Läs mer

Utökat särskilt högriskskydd i lagen (1991:1047) om sjuklön, m.m.

Utökat särskilt högriskskydd i lagen (1991:1047) om sjuklön, m.m. Lagrådsremiss Utökat särskilt högriskskydd i lagen (1991:1047) om sjuklön, m.m. Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 23 april Cristina Husmark Pehrsson Kjell Rempler (Socialdepartementet)

Läs mer

Slutbetänkande av parlamentariska socialförsäkringsutredningen (SOU 2015:21) Mer trygghet och bättre försäkring

Slutbetänkande av parlamentariska socialförsäkringsutredningen (SOU 2015:21) Mer trygghet och bättre försäkring Datum Referens 2015-08-11 SOU 2015:21 Dnr 56 2010-2015 Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Slutbetänkande av parlamentariska socialförsäkringsutredningen (SOU 2015:21) Mer trygghet och bättre försäkring

Läs mer

Riktlinjer vid rehabilitering. Universitetsförvaltningen, 2008-10-08

Riktlinjer vid rehabilitering. Universitetsförvaltningen, 2008-10-08 Riktlinjer vid rehabilitering Universitetsförvaltningen, Riktlinjer vid rehabilitering Dnr 4480/08-201 INNEHÅLL 1 Inledning...1 2 Rehabiliteringsmodell...1 2.1 Förebyggande arbete...2 2.2 Rehabiliteringsplanering...2

Läs mer

Systemskifte pågår 2007-12-17

Systemskifte pågår 2007-12-17 2007-12-17 Systemskifte pågår En rapport som belyser konsekvenserna av den borgerliga regeringens försämringar i trygghetssystemen. Rapporten behandlar den första delen i det systemskifte i socialförsäkringarna

Läs mer

Bakgrund och förslaget i korthet

Bakgrund och förslaget i korthet 2018-10-12 Rnr 61.18 Finansdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar (Fi2018/02661/FPM) En ny reglering för tjänstepensionsföretag (promemoria) Saco har beretts tillfälle att lämna synpunkter på finansdepartementets

Läs mer

Överenskommelse mellan Försäkringskassan och Tryggingastofnun om administrativa rutiner för arbetslivsinriktad rehabilitering i gränsöverskridande

Överenskommelse mellan Försäkringskassan och Tryggingastofnun om administrativa rutiner för arbetslivsinriktad rehabilitering i gränsöverskridande Överenskommelse mellan Försäkringskassan och Tryggingastofnun om administrativa rutiner för arbetslivsinriktad rehabilitering i gränsöverskridande situationer. Inledning Denna överenskommelse omfattar

Läs mer

Samlad kunskap stärkt handläggning. SOU 2017:25. Inledning

Samlad kunskap stärkt handläggning. SOU 2017:25. Inledning 2017-08-28 R 41.17 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Samlad kunskap stärkt handläggning. SOU 2017:25 Inledning Saco är positiv till många av förslagen i utredningen. Vi vill dock inledningsvis betona

Läs mer

Inledning. 1. Stöd för överenskommelsen

Inledning. 1. Stöd för överenskommelsen Februar 2015 Överenskommelse mellan Tryggingastofnun och Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering om administrativa rutiner för arbetslivsinriktad rehabilitering i gränsöverskridande situationer Inledning

Läs mer

En reformerad sjukskrivningsprocess för ökad återgång i arbete

En reformerad sjukskrivningsprocess för ökad återgång i arbete Socialförsäkringsutskottets betänkande 2007/08:SfU12 En reformerad sjukskrivningsprocess för ökad återgång i arbete Sammanfattning I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2007/08:136

Läs mer

FÖRBUNDSINFO. Sjuklön vid indragen sjukpenning AB 28 moment 9

FÖRBUNDSINFO. Sjuklön vid indragen sjukpenning AB 28 moment 9 Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO FÖRBUNDSINFO Nr 2 januari 2010 Sjuklön vid indragen sjukpenning AB 28 moment 9 Arbetsgivaren är enligt Kyrkans AB 08 27 mom. 9 skyldig att i vissa fall betala sjuklön i max 180

Läs mer

Förtydligande av arbetsgivares ansvar för sjuklön. Kjell Rempler (Socialdepartementet)

Förtydligande av arbetsgivares ansvar för sjuklön. Kjell Rempler (Socialdepartementet) Lagrådsremiss Förtydligande av arbetsgivares ansvar för sjuklön Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 2 februari 2012 Ulf Kristersson Kjell Rempler (Socialdepartementet) Lagrådsremissens

Läs mer

Dnr xxxxx-2014

Dnr xxxxx-2014 Överenskommelse mellan Försäkringskassan och Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering om administrativa rutiner för arbetslivsinriktad rehabilitering i gränsöverskridande situationer Inledning Denna

Läs mer

Tjänstepension tryggandelagen och skattereglerna (Tjänstepensionsbeskattningsutredningen), SOU 2015:68

Tjänstepension tryggandelagen och skattereglerna (Tjänstepensionsbeskattningsutredningen), SOU 2015:68 2016-01-29 R 94.15 Finansdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar Fi2015/03570/S1 Tjänstepension tryggandelagen och skattereglerna (Tjänstepensionsbeskattningsutredningen), SOU 2015:68 Saco har beretts

Läs mer

Rehabiliteringskedjan

Rehabiliteringskedjan Löner och yrkesvillkor Sida 1 Rehabiliteringskedjan Hur kan Vision stödja sjukskrivna medlemmar? Den 1 juli 2008 ändrades reglerna för sjukskrivna och rehabiliteringskedjan infördes. Rätten till sjukpenning

Läs mer

Yttrande över slutbetänkande SOU 2015:21 - Mer trygghet och bättre försäkring

Yttrande över slutbetänkande SOU 2015:21 - Mer trygghet och bättre försäkring 1 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över slutbetänkande SOU 2015:21 - Mer trygghet och bättre försäkring Bakgrund Reumatikerförbundet organiserar människor med reumatiska sjukdomar, sjukdomar

Läs mer

TRIS dag för kommunen 11 december 2015

TRIS dag för kommunen 11 december 2015 TRIS dag för kommunen 11 december 2015 Ni behövs och är efterfrågade! www.forsakringskassan.se Försäkringskassans samordningsansvar gällande rehabilitering Lite smått och gott kring sjukersättning Försäkringskassans

Läs mer

Utgiftsområde 10 Ekonomisk trygghet vid sjukdom och funktionsnedsättning

Utgiftsområde 10 Ekonomisk trygghet vid sjukdom och funktionsnedsättning Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:2490 av Johan Forssell m.fl. (M) Utgiftsområde 10 Ekonomisk trygghet vid sjukdom och funktionsnedsättning Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen anvisar anslagen

Läs mer

Översyn av sjukförsäkringen -förslag till förbättringar (Ds 2011 :18)

Översyn av sjukförsäkringen -förslag till förbättringar (Ds 2011 :18) REMISSYTTRANDE 1(5) Datum Diarienummer 2011-07-01 2011-82 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Översyn av sjukförsäkringen -förslag till förbättringar (Ds 2011 :18) (S201114725) Sammanfattning Inspektionen

Läs mer

Rehabilitering AGS-fonden. För privata och kooperativa arbetsgivare

Rehabilitering AGS-fonden. För privata och kooperativa arbetsgivare Rehabilitering AGS-fonden För privata och kooperativa arbetsgivare AFA Försäkring ger trygghet och ekonomiskt stöd vid sjukdom, arbetsskada, arbetsbrist, dödsfall och föräldraledighet. Våra försäkringar

Läs mer

36 beslut som har gjort Sverige kallare

36 beslut som har gjort Sverige kallare 36 beslut som har gjort Sverige kallare Källa: LO-TCO Rättsskydd Årsredovisning 2009 19 förändringar i sjukförsäkringen Mindre pengar och tuffare bedömningar Januari 2007 Sänkt tak i sjukförsäkringen Var

Läs mer

Trygghetssystem för företagare. - FöretagarFörbundet analyserar och kommenterar Regeringens beslut

Trygghetssystem för företagare. - FöretagarFörbundet analyserar och kommenterar Regeringens beslut - FöretagarFörbundet analyserar och kommenterar Regeringens beslut Företagares sociala trygghet Regeringen presenterade den 18 september 2009 tio reformer för hur företagares sociala trygghet kan stärkas.

Läs mer

Om ersättning vid sjukdom AGS och Premiebefrielseförsäkring

Om ersättning vid sjukdom AGS och Premiebefrielseförsäkring Om ersättning vid sjukdom AGS och Premiebefrielseförsäkring Utgiven i juni 2014 AFA Försäkring ger trygghet och ekonomiskt stöd vid sjukdom, arbetsskada, arbetsbrist, dödsfall och föräldraledighet. Våra

Läs mer

Åtgärdsprogram 3.0 Regeringens initiativ för en trygg sjukförsäkring med människan i centrum

Åtgärdsprogram 3.0 Regeringens initiativ för en trygg sjukförsäkring med människan i centrum Promemoria 2018-01-23 Socialdepartementet Åtgärdsprogram 3.0 Regeringens initiativ för en trygg sjukförsäkring med människan i centrum Inledning Våra socialförsäkringar är en central del i den svenska

Läs mer

REMISSVAR Mer trygghet och bättre försäkring (SOU 2015:21)

REMISSVAR Mer trygghet och bättre försäkring (SOU 2015:21) 2015-08-17 Socialdepartementet 103 33 Stockholm REMISSVAR Mer trygghet och bättre försäkring (SOU 2015:21) Saco studentråd har getts möjlighet att yttra sig över remissen Mer trygghet och bättre försäkring

Läs mer

Principöverenskommelse Ändring i Allmänna bestämmelser 28 samt tillförande av ny bestämmelse AGS-KL

Principöverenskommelse Ändring i Allmänna bestämmelser 28 samt tillförande av ny bestämmelse AGS-KL 2017-05-02 Principöverenskommelse Ändring i Allmänna bestämmelser 28 samt tillförande av ny bestämmelse AGS-KL Parter Arbetsgivarsidan Sveriges Kommuner och Landsting och Arbetsgivarförbundet Pacta å ena

Läs mer

Lag (1991:1047) om sjuklön

Lag (1991:1047) om sjuklön 1 of 6 21/09/2010 14:55 SFS 1991:1047 Vill du se mer? Klicka för att ta fram Rättsnätets menyer. Källa: Regeringskansliets rättsdatabaser Utfärdad: 1991-06-13 Uppdaterad: t.o.m. SFS 2010:421 Lag (1991:1047)

Läs mer

Ett hälsosammare arbetsliv en avsiktsförklaring från s, v och mp 2002-12-18

Ett hälsosammare arbetsliv en avsiktsförklaring från s, v och mp 2002-12-18 Ett hälsosammare arbetsliv en avsiktsförklaring från s, v och mp 2002-12-18 Inledning Tillväxt och välfärd är kommunicerande kärl. Tillväxt skapar förutsättningar för en utbyggd välfärd och en möjlighet

Läs mer

REMISSVAR (A2015/1050/ARM) Tillämpningsdirektivet till utstationeringsdirektivet Del II (SOU 2015:38)

REMISSVAR (A2015/1050/ARM) Tillämpningsdirektivet till utstationeringsdirektivet Del II (SOU 2015:38) 2015-06-01 Rnr 42.15 Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm REMISSVAR (A2015/1050/ARM) Tillämpningsdirektivet till utstationeringsdirektivet Del II (SOU 2015:38) Övergripande synpunkter Saco har

Läs mer

ILO-kommitten Sekretariatet/LH

ILO-kommitten Sekretariatet/LH ILO-kommitten Sekretariatet/LH Yttrande 6/2008 2008-04-04 Socialdepartementet Promemorian Från sjukersättning till arbete (Ds 2008:14) Bakgrund Genom remiss den 12 februari 2008 (S2008/1245/SF) har ILO-kommitten

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i socialförsäkringsbalken Utfärdad den 31 maj 2018 Publicerad den 7 juni 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om socialförsäkringsbalken dels att

Läs mer

LO, TCO och Sacos gemensamma yttrande angående Promemoria förordning om ändring av förordningen (1992:308) om utländska filialer m.m.

LO, TCO och Sacos gemensamma yttrande angående Promemoria förordning om ändring av förordningen (1992:308) om utländska filialer m.m. LO, TCO och Sacos gemensamma yttrande angående Promemoria förordning om ändring av förordningen (1992:308) om utländska filialer m.m. Näringsdepartementets promemoria Inom Näringsdepartementet har upprättats

Läs mer

1. Rehabiliteringsrutiner

1. Rehabiliteringsrutiner 1. Rehabiliteringsrutiner 2. Rehabiliteringskedjan 3. Checklista vid rehabilitering DOKUMENTNAMN Rehabiliteringsrutiner GILTIGHETSPERIOD Fr.o.m. 2013-02-11 DOKUMENTTYP Rutiner/checklista BESLUTAT/ANTAGET

Läs mer

LÄNGRE LIV, LÄNGRE ARBETSLIV. FÖRUTSÄTTNINGAR OCH HINDER FÖR ÄLDRE ATT ARBETA LÄNGRE Delbetänkande av Pensionsåldersutredningen (SOU 2012:28)

LÄNGRE LIV, LÄNGRE ARBETSLIV. FÖRUTSÄTTNINGAR OCH HINDER FÖR ÄLDRE ATT ARBETA LÄNGRE Delbetänkande av Pensionsåldersutredningen (SOU 2012:28) Dokument Sida YTTRANDE 1 (5) Datum Referens: Samhällspolitik och analys/åsa Forsell 2012-10-01 Direkttel: 08-782 91 74 E-post: åsa.forsell@tco.se Socialdepartementet 103 33 STOCKHOL LÄNGRE LIV, LÄNGRE

Läs mer

Försäkringsmedicin Om socialförsäkringen

Försäkringsmedicin Om socialförsäkringen Om socialförsäkringen Ansvar i Rehabiliteringsarbetet Försäkringskassan har samordningsansvar Individen har ansvar att medverka i rekommenderad Rehabilitering Arbetsgivaren för Anpassning och Rehabilitering

Läs mer

REMISSVAR (Ju/2013/6287/L7) Åtgärder mot missbruk av reglerna för arbetskraftsinvandring (Ds 2013:57) De viktigaste åtgärderna saknas

REMISSVAR (Ju/2013/6287/L7) Åtgärder mot missbruk av reglerna för arbetskraftsinvandring (Ds 2013:57) De viktigaste åtgärderna saknas 2013-11-18 Rnr 68.13 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm REMISSVAR (Ju/2013/6287/L7) Åtgärder mot missbruk av reglerna för arbetskraftsinvandring (Ds 2013:57) De viktigaste åtgärderna saknas Att arbetskraftsinvandrare

Läs mer

Yttrande över Förstärkt rehabilitering för återgång i arbete Ds 2017:9

Yttrande över Förstärkt rehabilitering för återgång i arbete Ds 2017:9 Yttrande Dnr 20170026 TCO Yttrande över Förstärkt rehabilitering för återgång i arbete Ds 2017:9 har fått möjlighet att yttra sig till TCO angående Förstärkt rehabilitering för återgång i arbete Ds 2017:9.

Läs mer

Remissvar Förstärkt rehabilitering för återgång i arbete (Ds 2017:9)

Remissvar Förstärkt rehabilitering för återgång i arbete (Ds 2017:9) Sveriges Företagshälsor Socialdepartementets diarienummer: S2017/01743/SF Socialdepartementet s.registrator@regeringskansliet.se s.sf@regeringskansliet.se Remissvar Förstärkt rehabilitering för återgång

Läs mer

REMISSVAR Rnr 105.06. Till Näringsdepartementet. Promemorian Bättre möjligheter till tidsbegränsad anställning m m N2006/12113/ARM

REMISSVAR Rnr 105.06. Till Näringsdepartementet. Promemorian Bättre möjligheter till tidsbegränsad anställning m m N2006/12113/ARM Lilla Nygatan 14 Box 2206 2007-01-26 103 15 STOCKHOLM tel 08/613 48 00 fax 08/24 77 01 e-post inger.skogh@saco.se REMISSVAR Rnr 105.06 Till Näringsdepartementet Promemorian Bättre möjligheter till tidsbegränsad

Läs mer

Läkaren och sjukintyget. Monika Engblom Distriktsläkare Läkarprogrammet 2014

Läkaren och sjukintyget. Monika Engblom Distriktsläkare Läkarprogrammet 2014 Läkaren och sjukintyget Monika Engblom Distriktsläkare Läkarprogrammet 2014 Dagordning Ramar och regelverk Klinisk tillämpning Plats för frågor Seminarium med patientfall Sjukskrivningsuppdraget är komplext

Läs mer

Överenskommelse mellan Försäkringskassan och Folkpensionsanstalten/Pensionsskyddscentralen om administrativa rutiner för arbetslivsinriktad

Överenskommelse mellan Försäkringskassan och Folkpensionsanstalten/Pensionsskyddscentralen om administrativa rutiner för arbetslivsinriktad Överenskommelse mellan Försäkringskassan och Folkpensionsanstalten/Pensionsskyddscentralen om administrativa rutiner för arbetslivsinriktad rehabilitering i gränsöverskridande situationer Inledning Denna

Läs mer

Sjukpenning. Du har rätt till sjukpenning från Försäkringskassan

Sjukpenning. Du har rätt till sjukpenning från Försäkringskassan Sjukpenning Du har rätt till sjukpenning från Försäkringskassan när du inte kan arbeta på grund av sjukdom. Du kan få sjukpenning i högst 364 dagar under en 15-månaders period. I vissa fall kan tiden förlängas.

Läs mer

LOs yttrande över Semesterlagsutredningens betänkande Enklare semesterregler (SOU 2008:95)

LOs yttrande över Semesterlagsutredningens betänkande Enklare semesterregler (SOU 2008:95) HANDLÄGGARE/ENHET DATUM DIARIENUMMER Arbetslivsenheten/Göran Larsson 2009-02-16 20080600 ERT DATUM ER REFERENS 2008-11-11 A2008/3018/ARM Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm LOs yttrande över Semesterlagsutredningens

Läs mer

Hel sjukersättning från 19 års ålder

Hel sjukersättning från 19 års ålder SAMMANFATTNING AV RAPPORT 2019:9 Hel sjukersättning från 19 års ålder En granskning av Försäkringskassans tillämpning efter regeländringen den 1 februari 2017 Detta är en sammanfattning av en rapport från

Läs mer

1.1 Ärenden som avser den allmänna sjukförsäkringen enligt AFL

1.1 Ärenden som avser den allmänna sjukförsäkringen enligt AFL 6 1.1 Ärenden som avser den allmänna sjukförsäkringen enligt AFL 1.1.1 Inte medgiven sjukpenning eller indragen sjukpenning Inte medgiven sjukpenning Det kan ta lång tid innan Försäkringskassan meddelar

Läs mer

Rehabkoordinatorer. Socialförsäkringen. Gunnel Amonsson Specialist sjukförsäkring

Rehabkoordinatorer. Socialförsäkringen. Gunnel Amonsson Specialist sjukförsäkring Rehabkoordinatorer Socialförsäkringen Gunnel Amonsson Specialist sjukförsäkring Innehåll Fakta Ansvar i rehabiliteringsarbetet Försäkringskassans uppdrag Underlag för beslut Rehabilitering Fall Hur kan

Läs mer

YTTRANDE Yttrande över betänkandet Samlad kunskap - stärkt handläggning (SOU 2017:25)

YTTRANDE Yttrande över betänkandet Samlad kunskap - stärkt handläggning (SOU 2017:25) Arbetsgivarverket YTTRANDE 2017-06-29 Dnr 2017/0401 Socialdepartementet DnrS2017/02159/SF Yttrande över betänkandet Samlad kunskap - stärkt handläggning (SOU 2017:25) Sammanfattande synpunkter Utredningens

Läs mer