Förvaltningsdata väg och järnväg

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förvaltningsdata väg och järnväg"

Transkript

1 Gäller för Version Handbok Trafikverket 1.0 BVH Giltigt från Giltigt till Antal bilagor Tillsvidare -- Diarienummer Ansvarig enhet Fastställd av TRV 2011/11038 Väg- och järnvägsdata Jan Pettersson, UH Handläggare Ersätter Maria Davidson, UHnvj BVH Bilaga 14 Förvaltningsdata väg och järnväg Miljö 1 (13) Verksamhetssystemet BVMall Dokumentmall, ver. 4.0

2 Innehållsförteckning 1 Syfte Omfattning Definitioner och förkortningar Definitioner Förkortningar Ansvar Introduktion till handboken Tidskrav vid inleverans Generella principer för miljörelaterad förvaltningsdata Miljö (övergripande) Förvaltningsdata i IDA Lagringsstruktur Förvaltningsdata Beskrivning av förvaltningsdata Förvaltningsdata i BIS Förvaltningsdata i GAD Förvaltningsdata i LEB Förorenade områden Förvaltningsdata i IDA Lagringsstruktur Förvaltningsdata i IDA Beskrivning av förvaltningsdata Förvaltningsdata i BIS Förvaltningsdata i GAD Förvaltningsdata i LEB Hjälpmedel och referenser Hjälpmedel Referenser (13)

3 1 Syfte Dokumentet ställer krav på de förvaltningsdata som Trafikverket behöver för att kunna driva, underhålla och förnya anläggningen enligt lagkrav och på ett miljösäkert sätt. Dokumentet beskriver hur förvaltningsdata ska utformas och lagras 2 Omfattning Innehållet i denna handbok beskriver de miljörelaterade förvaltningsdata som Trafikverket behöver och som inte ingår i andra dokument om förvaltningsdata (enligt rutin TDOK 2012:139 Överlämnande av ny eller förändrad infrastruktur). 3 Definitioner och förkortningar 3.1 Definitioner Attribut Attributen beskriver ett antal egenskaper hos ett dokument. Dessa egenskaper identifierar, klassificerar och karaktäriserar dokumentet samt hanteringen av detta. Varje sådan egenskap har ett namn och ett värde. Exempel på attribut är dokumentnamn, versionsbeteckning, dokumenttyp. Bortskaffande En avfallshantering som beskrivs i bilaga 3 [i avfallsförordningen] eller som på annat sätt innebär att innehavaren gör sig av med avfallet utan att det återvinns eller att det lämnas till någon som samlar in eller transporterar bort det. 1 Efterbehandling En åtgärd som syftar till att eliminera eller minska den nuvarande och framtida påverkan på människors hälsa, miljön eller naturresurser från föroreningar i mark, grundvatten, sediment, deponier, byggnader och anläggningar. 2 Filformat visning Dessa filer lagras i datakällan Förvaltningsdata järnväg/dokument/förvaltningsdata och är synliga för alla med läsbehörighet till IDA. Filerna är ofta i pdf-format. Filformat underlag Dessa filer lagras i datakällan Förvaltningsdata järnväg/dokument/förvaltningsdata Underlag och är endast synliga för handläggare hos enheten UHnv. För att få ut dessa redigerbara filer måste en beställning göras hos UHnv. Filerna är ofta i dgn, xls, samt doc-format. Förorenat område Ett relativt väl avgränsat område (mark- eller vattenområde, byggnader, anläggningar) där en eller flera föroreningar förekommer. 3 1 Avfallsförordning (2011:927), 4. 2 Naturvårdsverket: t.ex. Rapport 5977 Riskbedömning av förorenade områden, bilaga3. 3 Naturvårdsverket: t.ex. Rapport 5977 Riskbedömning av förorenade områden, bilaga3. 3 (13)

4 Förorening Ett ämne som härrör från mänsklig aktivitet och som förekommer i jord, berg, sediment, vatten eller byggnadsmaterial i en halt som överskrider bakgrundshalt. 4 IDA Integrerat Digitalt arkiv. Ett av Trafikverkets system för dokumenthantering och digital arkivering. LEB Trafikverkets fastighetssystem. Omhändertagande Schaktmassor som är förorenade eller som på annat sätt kan skada eller innebär olägenhet för människors hälsa eller miljön ska omhändertas genom bortskaffande (t.ex. behandling och deponering) eller återvinning (t.ex. användning i anläggningsarbeten). Återvinning En avfallshantering som beskrivs i bilaga 2 [till avfallsförordningen] eller som på annat sätt innebär att avfallet kommer till nytta som ersättning för annat material eller förbereds för att komma till sådan nytta eller en avfallshantering som innebär förberedelse för återanvändning Förkortningar Efa Ekonomi och styrning, Fastighetsavdelningen UHaum Underhåll, Anläggningsutveckling, Miljö UHnv Underhåll, Nationellt Underhåll, Väg- och järnvägsdata 4 Ansvar Chefen för verksamhetsområde Underhåll fastställer denna handbok. Chefen för UHnv är ansvarig för att handboken är uppdaterad och implementerad. Ansvarig för att överlämna korrekt förvaltningsdata i samband med om- och/eller nybyggnation av anläggningar till enheten Väg- och järnvägsdata är den organisation som är ansvarig för byggskedet, t.ex. Investering, Stora projekt eller Underhåll. Ansvaret för att förvalta befintlig förvaltningsdata i systemen IDA (datakällan förvaltning järnväg), BIS samt ritningsarkivet är UHnv. Förslag på förbättringar av handboken ställs till enheten UHnv:s ärendebrevlåda: forvaltningsdata.jarnvag@trafikverket.se. Frågor på innehållet i handboken ställs till UHaum:s ärendebrevlåda: miljounderhall@trafikverket.se. 5 Introduktion till handboken Dokumentet beskriver vilka förvaltningsdata VO Underhåll behöver för att kunna driva, underhålla och förnya anläggningen. 4 Naturvårdsverket: t.ex. Rapport 5977 Riskbedömning av förorenade områden, bilaga3. 5 Avfallsförordning (2011:927), 4. 4 (13)

5 Genom att läsa dokumentet ska projektet i ett tidigt skede se vilka data som måste tas fram inför ett framtida överlämnande till förvaltning och kan i god tid planera för detta. Projektet gör själv en bedömning av vilka delar av dokumentet som är relevant för respektive projekt som överlämnas. Dokumentet är framtagen tillsammans med UHaum. Det är deras gedigna kunskap som ligger till grund för dokumentets innehåll. Detta dokument utgör ett stöd för framtagande av förvaltningsdata för miljö på ett övergripande plan, samt på ett detaljerat plan för vissa miljöområden. Rubrikerna i kapitlen 8 och 9 motsvarar mappstrukturen i IDA, datakällan Förvaltning järnväg. 6 Tidskrav vid inleverans Det finns idag krav för när förvaltningsdata ska levereras till förvaltning. Dessa krav finns beskrivna i TDOK 2013:0148 Ledtidkrav för väg- och järnvägsdata. 7 Generella principer för miljörelaterad förvaltningsdata Den övergripande principen för miljörelaterad förvaltningsdata är att miljöfrågorna ska ingå som en naturlig del av anläggningen och därmed ska miljödokument lagras tillsammans med övrig teknisk dokumentation kring berört objekt så långt som möjligt. Det är i första hand projektledarna på Underhåll och entreprenörerna som behöver den miljörelaterade informationen, inte miljöspecialisterna. Så långt det är möjligt ska miljöinformationen inte hanteras separat. Principer för hantering av miljörelaterade förvaltningsdata: 1. I första hand hanteras miljörelaterade förvaltningsdata enligt det som framgår av de dokument som nämns i stycket Förvaltningsdata i TDOK 2012:139 Överlämnande av ny eller förändrad infrastruktur inklusive denna handbok. 2. Om det inte framgår någonstans, ska miljörelaterad förvaltningsdata hanteras tillsammans med ritningar och teknisk dokumentation för respektive anläggningsdel. 8 Miljö (övergripande) Observera att kapitel Fel! Hittar inte referenskälla. berör både väg- och järnvägsprojekt. (Kapitlena och berör bara järnvägsprojekt.) Järnvägsprojekt lägger Överlämnanderapport Miljö samt Förteckning Anmälningsärenden, tillstånd, kontrollprogram enligt miljöbalken samt även eventuellt andra övergripande miljödokument i IDA enligt detta kapitel. 5 (13)

6 För vägprojekt överlämnas Överlämnanderapport Miljö samt Förteckning Anmälningsärenden, tillstånd, kontrollprogram enligt miljöbalken enligt kapitlet Fel! Hittar inte referenskälla. ovan, dvs. oftast tillsammans med tekniska dokument som ritningar, etc Förvaltningsdata i IDA Lagringsstruktur När förvaltningsdata lagras i IDA ska filerna attributsättas så noggrant som möjligt, enligt BVH Förvaltningsdata järnväg Hantering i IDA. Attributsättningen av en fil är viktig för att underlätta framtida återsökning. Nedan följer en bild som beskriver de olika nivåer av attribut som förekommer i IDA. Anläggningsdel Miljö (Övergripande) Anläggningstyp Dokumentkategori Dokumenttyp Textdokument Förteckning Dokumentrubrik Ex. Överlämnanderapport miljö Bilden visar hur strukturen för attributen är uppbyggd i IDA, samt visar på de attributvärden som finns att tillgå Förvaltningsdata I kapitlet beskrivs de data som Trafikverket behöver för att kunna driva, underhålla och förnya anläggningen. I kapitel återfinns en mer utförlig beskrivning av vilken information som respektive dokument ska innehålla. Visningsfil samt underlagsfil ska levereras till förvaltningen enligt tabellen nedan. Underlagsfilernas format kan däremot variera beroende på presentationssätt, se tillåtna filformat i kolumnen Filformat Underlag. 6 Pga. idag finns inget motsvarande IDA för vägprojekt. 6 (13)

7 Nr. Dokumentrubrik Dokumenttyp Filformat Visningsfil [1] Överlämnanderapport miljö Filformat Underlag Kopia i anl. doc, xls [2] Förteckning Förteckning pdf xls Exempel Beskrivning av förvaltningsdata Nedan följer en beskrivning av vad olika förvaltningsdata bör innehålla för information. [1] Överlämnanderapport miljö För vägprojekt används TMALL 0008 Överlämnanderapport Miljö som en checklista för att veta vad Underhåll efterfrågar inom miljö. 7 Mallen används även som ett stöd vid upprättande av sammanställning av miljörelaterade uppgifter vid överlämnande både för väg och järnväg. Syftet med Överlämnanderapport Miljö är att mottagaren 8 snabbt ska kunna få en överblick över vilka miljöfrågor i projektet som berör förvaltningsskedet. Sammanställningen ska ge Underhåll en överblick av de miljöåtaganden som Trafikverket har tagit på sig och utgör ett underlag för planering av Underhålls verksamhet och resursbehov. I och med att miljörelaterad förvaltningsdata läggs i flera olika IT-system ska Överlämnanderapport Miljö även ge mottagaren en överblick över var data och dokumentation har lagts in. Rapportens omfattning och innehåll anpassas efter vad som är relevant och lämpligt för respektive projekt. För mindre projekt kan motsvarande information läggas in under punkten 3.11 Miljö i TDOK 2012:142 Ansvarsfördelning vid överlämnande. Då behövs ingen separat redovisning för Överlämnanderapport Miljö, men informationen bör täcka in det som är relevant, enligt TMALL [2] Förteckning Miljödomar, anmälningsärenden, tillstånd, kontrollprogram och andra dokument från myndigheter ska redovisas i TMALL 0007 Förteckning Anmälningsärenden, tillstånd, kontrollprogram enligt miljöbalken. I förteckningen redovisas hur dessa berör förvaltningsskedet, t.ex. villkor, kontrollprogram, om konsult finns upphandlad för uppföljning, etc. 8.2 Förvaltningsdata i BIS Inte aktuellt. 8.3 Förvaltningsdata i GAD Inte aktuellt. 7 Pga. att för vägprojekt finns alltför få styrande dokument motsvarande BVH X där man beskriver vilken förvaltningsdata som efterfrågas. 8 Målgrupp för Överlämnanderapport Miljö är mottagningskoordinatorer, projektledarna på Underhåll, miljöspecialister på Underhåll, bullerspecialister på Samhälle, m.fl. 7 (13)

8 8.4 Förvaltningsdata i LEB Inte aktuellt. 9 Förorenade områden Kapitlet gäller både väg- och järnvägsanläggningen och omfattar data om förorenade områden, schaktmassor och andra massor som kan innebära skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljö. Förorenade områden omfattar föroreningar i mark, grundvatten, vatten, byggnader, anläggningar och schaktmassor. Sen även BVH Förorenade områden. Samtliga förorenade områden och efterbehandling av förorenade områden ska vara dokumenterade så att de klarar en effektiv förvaltning. 9.1 Förvaltningsdata i IDA Lagringsstruktur När förvaltningsdata lagras i IDA ska filerna attributsättas så noggrant som möjligt, enligt BVH Förvaltningsdata järnväg Hantering i IDA. Attributsättningen av en fil är viktig för att underlätta framtida återsökning. Nedan följer en bild som beskriver de olika nivåer av attribut som förekommer i IDA. Anläggningsdel Förorenade områden Anläggningstyp Dokumentkategori Juridik Inventering, undersökning Efterbehandling Kontroll Dokumenttyp Textdokument Textdokument Beräkning Textdokument Textdokument Dokumentrubrik Ex. Anmälan Ex. Översiktlig undersökning Ex. Masshanteringsplan Ex. Kontrollprogram Bilden visar hur strukturen för attributen är uppbyggd i IDA, samt visar på de attributvärden som finns att tillgå. 8 (13)

9 9.1.2 Förvaltningsdata i IDA I kapitlet beskrivs de data som Trafikverket behöver för att kunna driva, underhålla och förnya anläggningen. I kapitel återfinns en mer utförlig beskrivning av vilken information som respektive dokument ska innehålla. Visningsfil samt underlagsfil ska levereras till förvaltningen enligt tabellen nedan. Underlagsfilernas format kan däremot variera beroende på presentationssätt, se tillåtna filformat i kolumnen Filformat Underlag. Dokumentkategori: Övergripande Nr Dokumentrubrik Dokumenttyp Filformat Visning Filformat Underlag Kopia i anl. [1] Förteckning för LEB Förteckning pdf xls Exempel Dokumentkategori: Juridik Nr Dokumentrubrik Dokumenttyp Filformat Visning Filformat Underlag Kopia i anl. [2] Anmälan doc [3] Tillståndsansökan doc [4] Föreläggande doc [5] Avtal doc Exempel Dokumentkategori: Inventering, undersökning Nr Dokumentrubrik Dokumenttyp Filformat Visning [6] Inventering [7] [8] [9] Ansvars- och skälighetsbedömning Översiktlig undersökning Detaljerad undersökning [10] Riskbedömning Beräkning Textdokument pdf Filformat Underlag Kopia i anl. doc Exempel 9 (13)

10 Dokumentkategori: Efterbehandling Nr Dokumentrubrik Dokumenttyp Filformat Visning [11] Åtgärdsutredning, inklusive riskvärdering [12] Överlämnanderapport efterbehandling [13] Överlämnanderapport masshantering, Filformat Underlag Kopia i anl. Exempel Dokumentkategori: Kontroll Nr Dokumentrubrik Dokumenttyp Filformat Visning [14] Kontrollprogram [15] Databas Datafil [16] Övrigt t.ex excel ASCII Filformat Underlag doc, dgn, dwg Kopia i anl. -- doc, dgn, dwg Exempel Beskrivning av förvaltningsdata Nedan följer en beskrivning av vad olika förvaltningsdata bör innehålla för information. [1] Förteckning för LEB TMALL 0006 Förteckning Förorenade områden för inmatning i LEB fylls i av alla projekt där det förekommer förorenade områden och efterbehandlade (sanerade) områden. VO Underhåll använder den för automatisk inmatning av uppgifter i LEB. Hur man fyller i den efterfrågade informationen, mm, beskrivs i Manual LEB förorenade områden, som finns i arbetsrummet för Fastighetssystem LEB. För förorenade massor som har flyttats, ska uppgifter lämnas både för det område därifrån massorna hämtades, och för det område där massorna har lagts. [2] Anmälan Avser främst anmälan enligt Förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 28. Rubriken kan även inkludera andra anmälningar och upplysning enligt Miljöbalken (1998:808) 10 kapitlet 11. Även svar från tillsynsmyndigheten kan lagras under denna rubrik. Om svaret utgörs av ett föreläggande ska det dock lagras under [4]. 10 (13)

11 [3] Tillståndsansökan Avser främst tillståndsansökningar som sker med stöd av Miljöbalken (1998:808) eller dess förordningar. Även svar från tillsynsmyndigheten kan lagras under denna rubrik. Om svaret utgörs av ett föreläggande ska det dock lagras under [4]. [4] Föreläggande Föreläggande som lämnas av tillsynsmyndigheten med stöd av Miljöbalken (1998:808) eller annan lagstiftning. [5] Avtal Exempelvis avtal som träffas med andra verksamhetsutövare och tillsynsmyndigheter. Avtal med fastighetsägare som endast avser förorenade områden lagras här, övriga fastighetsavtal sparas som fastighetsinformation. [6] Inventering Inventering av förorenade områden och verksamheter som kan ha genererat förorenade områden. [7] Ansvars- och skälighetsutredning Utredning med syfte att kartlägga ansvaret för att undersöka eller efterbehandla ett förorenat område, eller till vilken skälighetsgrad undersökningen eller efterbehandlingen ska ske. [8] Översiktlig undersökning Undersökningar av översiktlig karaktär, ofta med syfte att vederlägga om förorening förekommer, inklusive ritningar och kartor. Avser bara de undersökningar där man har funnit föroreningar. [9] Detaljerad undersökning Undersökningar av detaljerad karaktär, ofta med syfte att kartlägga föroreningens omfattning, spridning och risk för människors hälsa och miljön. Inklusive ritningar och kartor. [10] Riskbedömning Bedömning av den risk för människors hälsa och miljön som ett förorenat område utgör. [11] Åtgärdsutredning, inklusive riskvärdering Utredning och värdering av möjliga efterbehandlingsmetoder, ofta tillsammans med en riskvärdering. Under denna rubrik kan även sparas beslut om vilken åtgärd som ska genomföras. [12] Överlämnanderapport efterbehandling Relationshandlingar som beskriver efterbehandlingens genomförande och resultat samt områdets karaktär och utseende efter efterbehandlingen. Inklusive ritningar och kartor. [13] Överlämnanderapport masshantering (Relationshandling) För investerings- och underhållsprojekt där schaktning av förorenade massor inte utförs med syftet att efterbehandla genomförs ingen traditionell relationshandling. Istället ska schaktningen redovisas i en masshanteringsrapport. Rapporten ska beskriva hur och var schaktning av förorenade massor har skett samt hur och var de förorenade massorna har återanvänts, återvunnits eller bortskaffats. Redovisningen ska inkludera massornas föroreningshalter. Inklusive ritningar och kartor. [14] Kontrollprogram Kontrollprogram som upprättas för att kontrollera föroreningars spridning eller resultat av efterbehandlingar. Här redovisas även utvärderingar av kontrollprogrammen. 11 (13)

12 Kontrollprogram som avslutas underbyggskedet ingår inte i förvaltningsdata. [15] Databas Databas för geologiska och kemiska data. Databasen ska vara i form av relationsdata för projektet, d.v.s. databasen ska omfatta all information som framkommit under projektet och sådan information som inte längre är giltig efter genomförd efterbehandling ska vara utgallrad. Exempel på databasformat kan vara Excel, ASCII eller annat format som är kompatibelt med Trafikverkets IT system. Databasformat skall överenskommas med UHaum. [16] Övrigt Övrig dokumentation som är relevant information för förvaltning eller framtida hantering av förorenade områden. 9.2 Förvaltningsdata i BIS Inte aktuellt. 9.3 Förvaltningsdata i GAD Inte aktuellt. 9.4 Förvaltningsdata i LEB Information om förorenade områden som lagras i IDA ska länkas till LEB. 10 Hjälpmedel och referenser 10.1 Hjälpmedel Följande mallar finns att hämta på webbplatsen Trafikverket.se: TMALL 0006 Förteckning Förorenade områden för inmatning i LEB TMALL 0007 Förteckning Anmälningsärenden, tillstånd, kontrollprogram enligt miljöbalken TMALL 0008 Överlämnanderapport Miljö 10.2 Referenser Susanna Ahlstedt: Kapitel 9 - Miljö (Övergripande) Niklas Löwegren: Kapitel 10 - Förorenade områden BVF BVS BVH BVH TDOK 2013:0148 Miljöbalken Trafikverkets miljöpolicy Förvaltningsdata järnväg Förvaltningsdata järnväg Fil- och utbytesformat för digital information Förvaltningsdata järnväg Hantering i IDA Förorenade områden Ledtidkrav för väg- och järnvägsdata 12 (13)

13 Trafikverkets leveranskvalité Miljö och Hälsa 13 (13)

Förvaltningsdata väg och järnväg

Förvaltningsdata väg och järnväg Gäller för Version Handbok Trafikverket Järnväg 1.0 BVH 1584.309 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2013-09-30 Tillsvidare -- Diarienummer Ansvarig enhet Fastställd av TRV 2011/11038 Väg- och järnvägsdata

Läs mer

Riktlinje. för hantering av förorenade områden i Uppsala kommun

Riktlinje. för hantering av förorenade områden i Uppsala kommun Riktlinje för hantering av förorenade områden i Uppsala kommun Dokumentnamn Fastställd av Gäller från Sida Riktlinje för hantering av förorenade områden i Uppsala kommun Kommunstyrelsen 2017-12-13 1 (4)

Läs mer

Riktlinje för hantering av förorenade områden

Riktlinje för hantering av förorenade områden STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Stening Elin Datum 2017-10-12 Diarienummer KSN-2017-3504 Kommunstyrelsen Riktlinje för hantering av förorenade områden Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås

Läs mer

Förvaltningsdata. Handbok BVH B /SA CB BBM, Ulla-Märta Nilsson, BVH

Förvaltningsdata. Handbok BVH B /SA CB BBM, Ulla-Märta Nilsson, BVH Handbok BVH 584.30 Giltig från Versionsnummer Antal sidor 2004-03-01 01 14 Diarienummer B03-1838/SA26 15 Beslutsfattare Antal bilagor Handläggande enhet, Handläggare CB BBM, Ulla-Märta Nilsson, 0243-44

Läs mer

Ur naturvårdsverkets handbok 2010:1 återvinning av avfall i anläggningsarbeten sid 21:

Ur naturvårdsverkets handbok 2010:1 återvinning av avfall i anläggningsarbeten sid 21: PM Sidan 1 av 6 Rena massor Sammanfattning Massor som kan användas för återvinning ska användas för återvinning i annat fall är det fråga om deponering. Det finns inget lagrum för någon annan bedömning!!

Läs mer

Avfall och förorenade. områden

Avfall och förorenade. områden Avfall och förorenade Avfallsbegreppet Klassning av avfall områden Att bygga med massor från ett förorenat område Att bygga med massor i ett förorenat område Andra anmälnings- och tillståndspliktiga verksamheter

Läs mer

Förvaltningsdata järnväg

Förvaltningsdata järnväg Gäller för Version Handbok Trafikverket Järnväg 1.0 BVH 1584.306 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2013-09-30 Tillsvidare -- Diarienummer Ansvarig enhet Fastställd av TRV 2011/11038 Väg- och järnvägsdata

Läs mer

Informationsmaterial BASkontrakt. Leverans och hantering av förvaltningsdata. Målgrupp: - Trafikverkets Entreprenörer

Informationsmaterial BASkontrakt. Leverans och hantering av förvaltningsdata. Målgrupp: - Trafikverkets Entreprenörer TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0 Informationsmaterial BASkontrakt järnväg Leverans och hantering av förvaltningsdata Målgrupp: - Trafikverkets Entreprenörer Syfte med utbildningsmaterialet Informationsmaterialet

Läs mer

Varför är masshantering en fråga?

Varför är masshantering en fråga? Varför är masshantering en fråga? Strävan i samhället efter; Resurshushållning Minskade utsläpp (CO2, NOx, partiklar) Att inte sprida föroreningar i miljön Källa: Sven Brodin, Tyresö kommun Schaktmassor

Läs mer

EGENKONTROLL AV FÖRORENADE OMRÅDEN

EGENKONTROLL AV FÖRORENADE OMRÅDEN EGENKONTROLL AV FÖRORENADE OMRÅDEN i Sverige Miljöbalkens syfte Miljöbalken 1 syftar till att främja en hållbar utveckling som innebär att en hälsosam och god miljö säkras för nuvarande och kommande generationer.

Läs mer

FÖRORENADE OMRÅDEN. Handlingsplan för hantering av förorenade områden inom egenkontrollen. Miljö- och hälsoskyddsenheten, Motala kommun

FÖRORENADE OMRÅDEN. Handlingsplan för hantering av förorenade områden inom egenkontrollen. Miljö- och hälsoskyddsenheten, Motala kommun FÖRORENADE OMRÅDEN Handlingsplan för hantering av förorenade områden inom egenkontrollen Miljö- och hälsoskyddsenheten, Motala kommun Förorenade områden Många verksamheter bedrivs idag på fastigheter som

Läs mer

Återanvändning av avfall för anläggningsändamål

Återanvändning av avfall för anläggningsändamål Återanvändning av avfall för anläggningsändamål Nätverksträff 9 november 2016 Elin Arvidsson Glans Informationspunkter Vägledningsmaterial Länsstyrelsens informationsmaterial Länsstyrelsens tillsynsvägledning

Läs mer

Miljöbalken är en ramlag som trädde i kraft den 1 jan 1999. Balken innehåller 33 kapitel.

Miljöbalken är en ramlag som trädde i kraft den 1 jan 1999. Balken innehåller 33 kapitel. 1 Miljöbalken SFS 1998:808 Tillämpning på tandklinikers verksamhet. Miljöbalken är en ramlag som trädde i kraft den 1 jan 1999. Balken innehåller 33 kapitel. 1 kap. Miljöbalkens mål Miljöbalken syftar

Läs mer

Postadress Besöksadress Telefon E-postadress Internetadress Tanums kommun Miljöavdelningen TANUMSHEDE

Postadress Besöksadress Telefon E-postadress Internetadress Tanums kommun Miljöavdelningen TANUMSHEDE Sida 1 av 5 Anmälan om avhjälpandeåtgärder efterbehandling av förorenat område - upplysning enligt 11 i 10 kap Miljöbalken anmälan enligt 28 i förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Personuppgifter

Läs mer

Yttrande. Remiss från Miljö- och energidepartementet - Förbättrat genomförande av två direktiv på avfallsområdet

Yttrande. Remiss från Miljö- och energidepartementet - Förbättrat genomförande av två direktiv på avfallsområdet Malmö stad Kommunstyrelsens arbetsutskott 1 (6) Datum 2018-02-09 Adress August Palms Plats 1 Diarienummer STK-2017-1402 Yttrande Till Miljö- och energidepartementet Remiss från Miljö- och energidepartementet

Läs mer

Vanliga frågor & svar

Vanliga frågor & svar Vanliga frågor & svar Innehåll Ordlista... 2 Om Brevet... 2 Vad ska jag göra med brevet som jag fått?... 2 Motivering saknas till min fastighet, varför?... 2 Vilka har fått utskicket från Länsstyrelsen?...

Läs mer

Undantag från trafiksäkerhetsinstruktioner

Undantag från trafiksäkerhetsinstruktioner Gäller för Version Föreskrift Koncern 1.0 BVF 1946.7 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2012-09-20 tillsvidare 0 Diarienummer Ansvarig enhet Fastställd av TRV 2011/40608 Underhåll Jan Pettersson,

Läs mer

Förorenad mark i byggprojekt

Förorenad mark i byggprojekt Förorenad mark i byggprojekt En minikurs om vad du behöver veta om du stöter på förorenad mark i ditt byggprojekt Anneli Liljemark Liljemark Consulting anneli@liljemark.net Innehåll Bakgrund När och varför

Läs mer

Anmälan enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd - efterbehandling av förorenat område

Anmälan enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd - efterbehandling av förorenat område 1 (5) Anmälan enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd - efterbehandling av förorenat område Administrativa uppgifter Plats där föroreningen finns (helst med koordinater

Läs mer

Checklista för egenkontroll

Checklista för egenkontroll Checklista för egenkontroll Allmänna uppgifter Verksamhetens namn: SNI-kod: Telefon: Fastighetsbeteckning: Kontaktperson i miljöfrågor: Kontrollen genomförd av: Datum: Närvarande vid kontrollen: Beslut

Läs mer

Bilaga 8E - Plan för återanvändning av restmaterial i Projekt Slussen

Bilaga 8E - Plan för återanvändning av restmaterial i Projekt Slussen Dokumentnamn Projekteringsskede Ansvarig part Konstruktör TeknisktPM Tillståndsansökan M2 - Miljö/MKB Per Molander Upprättad datum 2011-12-21 Bilaga 8E - Plan för återanvändning av restmaterial i Projekt

Läs mer

Riktlinjer för styrdokument

Riktlinjer för styrdokument Riktlinjer Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: Framtagen av: Susanne Rönnefeldt Berg, utvecklingsstrateg Dokumentansvarig: Utvecklingsstrateg Uppdaterad: Diarienummer: Giltighetstid Tills vidare

Läs mer

Blanketter Anmälan om åtgärder med anledning av föroreningsskada

Blanketter Anmälan om åtgärder med anledning av föroreningsskada 1 (5) Blanketter Anmälan om åtgärder med anledning av föroreningsskada Skickas till Miljö- och hälsoskyddskontoret 195 85 Märsta Anmälan enligt 10 kap miljöbalken samt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig

Läs mer

Solkurvor rapportering

Solkurvor rapportering Ansvarig enhet: Trafik Teknik Ban och vägteknik Fastställd av: Annika Renfors, Ttb Doktyp: Rutin Giltig från: 2011-06 -15 DokID: BVR 1586.12 Dnr: TRV 2011/11171 Version: 3.0 Sida: 1(6) Handläggare: Johan

Läs mer

Bedömning av prövningsnivån vid återvinning av schaktmassor i anläggningsändamål

Bedömning av prövningsnivån vid återvinning av schaktmassor i anläggningsändamål Bedömning av prövningsnivån vid återvinning av schaktmassor i anläggningsändamål Inledning Detta handläggarstöd är tänkt som en hjälp i bedömningen av när en anläggning där schaktmassor (avfall) återvinns

Läs mer

Massor för anläggningsändamål

Massor för anläggningsändamål Massor för anläggningsändamål Vilka alternativa användnings- områden träffar vi på? Vad menas med rena/inerta massor? Gudrun Magnusson 2012-10-18 Massor vägbyggen, tomter mm Sluttäckning av deponi Efterbehandling

Läs mer

Mall för textdelen till miljörapporten

Mall för textdelen till miljörapporten MALL MILJÖRAPPORT 1 (5) Mall för textdelen till miljörapporten Miljörapport för år Förflytta dig i dokumentet med TAB-tangenten Verksamhetsutövare Namn Anläggningens namn Organisationsnummer Länsstyrelsens

Läs mer

Arbetar främst med utredningar och riskbedömningar inom förorenad mark.

Arbetar främst med utredningar och riskbedömningar inom förorenad mark. Välkomna! Teresia Kling, Miljökonsult på Ramböll sen två år tillbaka. Arbetar främst med utredningar och riskbedömningar inom förorenad mark. Tidigare jobbat på Miljökontoret i Borås och några andra mindre

Läs mer

Återvinning av avfall i anläggningsarbeten Bakgrund, intentioner och tillämpning

Återvinning av avfall i anläggningsarbeten Bakgrund, intentioner och tillämpning Anders Hedenstedt Återvinning av avfall i anläggningsarbeten Bakgrund, intentioner och tillämpning 1 Naturvårdsverkets handbok 20:1 Återvinning av avfall i anläggningsarbeten 2 Bakgrund Allmän användning

Läs mer

Masshantering GERTRUD GYBRANT

Masshantering GERTRUD GYBRANT Masshantering Avfallsbegreppet Massor i infrastrukturärenden Avfall för anläggningsändamål Avfall eller produkt? Ändringar i 29 kapitlet MPF Täkter och masshantering Muddermassor Avfall Definition finns

Läs mer

Rivningsplan / avfallshanteringsplan

Rivningsplan / avfallshanteringsplan Rivningsplan / avfallshanteringsplan Administrativa uppgifter Fastighetsbeteckning alt. adress Beräknat start och stoppdatum för rivning Byggherre Kontaktperson/telefon Entreprenör Kontaktperson/telefon

Läs mer

Anmälan om avhjälpandeåtgärder

Anmälan om avhjälpandeåtgärder Anmälan om avhjälpandeåtgärder enligt 28 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd efterbehandling av ett förorenat område Enligt 28 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (1998:808)

Läs mer

YTTRANDE 2013-09-26 Ärendenr: NV-06297-13. Mark- och miljööverdomstolen Box 2290 103 17 Stockholm

YTTRANDE 2013-09-26 Ärendenr: NV-06297-13. Mark- och miljööverdomstolen Box 2290 103 17 Stockholm 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY YTTRANDE 2013-09-26 Ärendenr: NV-06297-13 Mark- och miljööverdomstolen Box 2290 103 17 Stockholm Yttrande i mål M 6274-13 angående föreläggande att ansöka om

Läs mer

Miljösamverkan Västerbotten

Miljösamverkan Västerbotten miljosamverkanvasterbotten.se Miljösamverkan Västerbotten Dialogmöte om avfall för anläggningsändamål 24 september 2013 09.00-09.30 Fika 09.30-10.00 Välkomna, syfte med dagen, presentationsrunda 10.00-10.30

Läs mer

Objektorienterad Informationsmodell

Objektorienterad Informationsmodell RÅD Objektorienterad Informationsmodell TDOK 2015:0188 Version 2.0 2017-01-16 RÅD Skapat av (namn och organisatorisk enhet) Dokument-ID Version Peter Axelsson, IVtsö1 TDOK 2015:0188 2.0 Fastställt av Dokumentdatum

Läs mer

Riskbedömningar från masshantering till sanering Hänger systemet samman?

Riskbedömningar från masshantering till sanering Hänger systemet samman? 1 Riskbedömningar från masshantering till sanering Hänger systemet samman? TOVE ANDERSSON / RENARE MARK DEN 15 MAJ 2019 2 Vad är det vi pratar om? Masshantering, några typfall: - Inom infrastrukturprojekt

Läs mer

2 Handlingsplan hela kommunens plan för arbetet med förorenade områden

2 Handlingsplan hela kommunens plan för arbetet med förorenade områden 2018-10-25 2 Handlingsplan hela kommunens plan för arbetet med förorenade områden En beslutad handlingsplan för förorenade områden ökar möjligheterna att arbeta strategiskt med förorenade områden. I en

Läs mer

Länsstyrelsen har haft i uppdrag från Naturvårdsverket att identifiera alla potentiellt förorenade områden.

Länsstyrelsen har haft i uppdrag från Naturvårdsverket att identifiera alla potentiellt förorenade områden. Observera att FAQn gäller både i det fall ett objekt har kommunicerats efter identifiering eller efter att inventering och riskklassning har gjorts. Vilket utskick som är det aktuella (identifiering eller

Läs mer

Avfall i anläggningsarbeten

Avfall i anläggningsarbeten Avfall i anläggningsarbeten Beskrivning av vår vägledning och handbok Filip Norlén Sektionen för avfall och kemikalier Örebro 21 november 2013 2013-09-24 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection

Läs mer

Fastighets AB Förvaltaren. Riktlinjer CAD-hantering

Fastighets AB Förvaltaren. Riktlinjer CAD-hantering 1 Fastighets AB Förvaltaren Riktlinjer CAD-hantering 1 Förord Riktlinjer anger vilken gemensam teknisk standard som ska gälla inom Fastighet AB Förvaltarens fastigheter. De är även ett styrmedel för att

Läs mer

Användning av avfall i anläggningsarbeten en möjlighet till återvinning. Vad ska jag prata om och vilken nytta har ni av detta?

Användning av avfall i anläggningsarbeten en möjlighet till återvinning. Vad ska jag prata om och vilken nytta har ni av detta? Användning av avfall i anläggningsarbeten en möjlighet till återvinning Handbok 2010:1 Renare mark den 2324 mars 2010 Erika Nygren Miljörättsavdelningen, Naturvårdsverket 20100329 Naturvårdsverket Swedish

Läs mer

En resurseffektiv masshantering

En resurseffektiv masshantering En resurseffektiv masshantering Dagens presentation, innehåll Hur uppnår vi en resurseffektiv masshantering som också är säker för människors hälsa och miljön? Erfarenheter från Stockholms Stad Information

Läs mer

Anmälan enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd efterbehandling av förorenat område

Anmälan enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd efterbehandling av förorenat område 1(5) Anmälan enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd efterbehandling av förorenat område Administrativa uppgifter Plats där föroreningen finns (bifoga karta): Fastighet:

Läs mer

Myndighetsperspektivet

Myndighetsperspektivet Myndighetsperspektivet Sulfidjord lösningar för framtiden Umeå 2017-04-26 Karin Bark, Sofia Linder Vilka är vi? Sofia Linder Miljöinspektör, Miljö- och byggnadsförvaltningen, Luleå kommun Karin Bark Konsult

Läs mer

1. Administrativa uppgifter 1.1 Fastighetsbeteckning 1.2 Fastighetsägare. 1.3 Besöksadress 1.4 Verksamhetsutövare (anmälare)

1. Administrativa uppgifter 1.1 Fastighetsbeteckning 1.2 Fastighetsägare. 1.3 Besöksadress 1.4 Verksamhetsutövare (anmälare) 1 (5) Anmälan om avhjälpandeåtgärder med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (efterbehandling av ett förorenat område) Länsstyrelsen

Läs mer

Egenkontroll. enligt Miljöbalken. Vägledning för mindre miljöpåverkande verksamheter

Egenkontroll. enligt Miljöbalken. Vägledning för mindre miljöpåverkande verksamheter Egenkontroll enligt Miljöbalken Vägledning för mindre miljöpåverkande verksamheter Ni styr Er verksamhet Syftet med denna vägledning är att presentera de krav som ställs på din verksamhet enligt miljöbalken

Läs mer

Vindelgransele gruvor, tillståndsansökan

Vindelgransele gruvor, tillståndsansökan Bilaga G till ansökan Botnia Exploration AB Vindelgransele gruvor, tillståndsansökan Eskilstuna 2018-08-08 Vindelgransele gruvor, tillståndsansökan Egenkontrollprogram, utkast Datum 2018-08-08 Uppdragsnummer

Läs mer

Kriterier för återvinning av avfall i anläggningsarbeten Vårmöte Nätverket Renare Mark den 1 april 2008

Kriterier för återvinning av avfall i anläggningsarbeten Vårmöte Nätverket Renare Mark den 1 april 2008 Kriterier för återvinning av avfall i anläggningsarbeten Vårmöte Nätverket Renare Mark den 1 april 2008 Ann-Marie Fällman Miljörättsavdelningen, Naturvårdsverket 2008-04-01 Naturvårdsverket Swedish Environmental

Läs mer

Lagstiftning vad säger praxis om hantering av massor

Lagstiftning vad säger praxis om hantering av massor Lagstiftning vad säger praxis om hantering av massor 2018-05-23 Vad ska jag prata om idag? Vad säger lagstiftningen? Vad säger praxis? Utredning med förslag till ändringar pågår Vilken vägledning finns?

Läs mer

vattenanläggning är strikt underhållsansvarig för anläggningen.

vattenanläggning är strikt underhållsansvarig för anläggningen. 1 Alla som bedriver vattenverksamhet ska fortlöpande planera och kontrollera sin verksamhet. Syftet med planeringen och kontrollen ska vara att motverka och/eller förebygga olägenhet för människors hälsa

Läs mer

Rivningsplan med tillhörande materialinventering

Rivningsplan med tillhörande materialinventering 1(7) Rivningsplan med tillhörande materialinventering Administrativa uppgifter Fastighetsbeteckning alt. adress Beräknat start och stoppdatum för rivning Byggherre Kontaktperson/telefon Entreprenör Kontaktperson/telefon

Läs mer

Riktlinjer för styrdokument Dnr 1-306/2019. Gäller fr.o.m

Riktlinjer för styrdokument Dnr 1-306/2019. Gäller fr.o.m Riktlinjer för styrdokument Dnr 1-306/2019 Gäller fr.o.m. Riktlinjer för styrdokument Dnr 1-306/2019 INNEHÅLL Inledning... 1 Syfte... 1 Styrdokument på organisatorisk enhet... 1 Dokumenttyper... 1 Språk...

Läs mer

Delat ansvar. Miljöbalkens syfte. Naturvårdsverkets roll 2015-01-11. Lilliehorn Konsult AB. Lilliehorn Konsult AB. Lilliehorn Konsult AB

Delat ansvar. Miljöbalkens syfte. Naturvårdsverkets roll 2015-01-11. Lilliehorn Konsult AB. Lilliehorn Konsult AB. Lilliehorn Konsult AB Miljöbalken Per Lilliehorn Miljöbalken, 1998: 811 Trädde i kraft 1 januari 1999. Ersatte 16 lagar Skogsvårdslagen, luftfartslagen och väglagen hänvisar till bestämmelser i miljöbalken 2 Verksamhetsutövaren

Läs mer

Materialinventering. Föroreningar i mark och byggnad Risk för markförorening Cisterner/oljetankar Oljeavskiljare Annat: Ingen risk för markförorening

Materialinventering. Föroreningar i mark och byggnad Risk för markförorening Cisterner/oljetankar Oljeavskiljare Annat: Ingen risk för markförorening Materialinventering 2 Inventeringens ingående avfallsslag Inventeringen avser identifiering av ändringens alla ingående avfallsslag Ja Nej, inventeringen avser endast identifiering av följande avfallsslag

Läs mer

Checklista för egenkontroll enligt förordningen om verksamhetsutövares egenkontroll 1998:901 (FVE)

Checklista för egenkontroll enligt förordningen om verksamhetsutövares egenkontroll 1998:901 (FVE) 2010-10-11 Sida 1 (7) Checklista för egenkontroll enligt förordningen om verksamhetsutövares egenkontroll 1998:901 (FVE) Kontrollen genomförd av: Närvarande vid kontrollen: Datum: Allmänna uppgifter Fastighetsbeteckning:

Läs mer

A3. Skäligt och rimligt i praktiken

A3. Skäligt och rimligt i praktiken A3. Skäligt och rimligt i praktiken Nätverket Renare marks Vårmöte 2007 Helena Segervall Föredragets innehåll Utredning och sanering av förorenade områden Tillsynsmyndighetens arbetssätt Den ansvariges

Läs mer

Användning av schaktmassor och annat avfall för anläggningsändamål

Användning av schaktmassor och annat avfall för anläggningsändamål Användning av schaktmassor och annat avfall för anläggningsändamål 2018-10-03 Det är positivt för miljön om vi kan återanvända och återvinna avfall Därför är det bra när vi kan ta tillvara schaktmassor,

Läs mer

ProjectWise PDB Investera. Beställare. Monika Wistedt, PRtd , Ver TMALL 0141 Presentation v 1.0

ProjectWise PDB Investera. Beställare. Monika Wistedt, PRtd , Ver TMALL 0141 Presentation v 1.0 TMALL 0141 Presentation v 1.0 ProjectWise PDB Investera Beställare Monika Wistedt, PRtd 2017-10-26, Ver. 1.2 Innehåll Översikt Mappstruktur Produkter & Dokumentset Skapa dokument Behörigheter/Roller Synlighet

Läs mer

Bilaga 4 Lagstiftning

Bilaga 4 Lagstiftning Beslutad av: Dokumentansvarig: Renhållningsenheten Dokumenttyp: Välj i listan... Giltighetstid: Välj i listan... Gäller från: Diarienr: KS.2017.203 Ändringsförteckning Datum Ändring Bilaga 4 Lagstiftning

Läs mer

När ska tillsynsmyndigheten upplysas om att föroreningar hittats och medför en upplysning alltid en anmälan om efterbehandling?

När ska tillsynsmyndigheten upplysas om att föroreningar hittats och medför en upplysning alltid en anmälan om efterbehandling? När ska tillsynsmyndigheten upplysas om att föroreningar hittats och medför en upplysning alltid en anmälan om efterbehandling? Anna Fröberg Flerlage, Exploateringskontoret Stockholm Stad Ur en verksamhetsutövares

Läs mer

Kommunstyrelsen Renhållning/Avfallshantering Miljö- och hälsoskydd Juridik. 2 (varav den första med två underbilagor)

Kommunstyrelsen Renhållning/Avfallshantering Miljö- och hälsoskydd Juridik. 2 (varav den första med två underbilagor) Cirkulärnr: 16:71 Diarienr: 16/06938 Handläggare: Avdelning: Extern medverkan: Anna Marcusson Avdelningen för juridik Avfall Sverige Datum: 2016-12-30 Mottagare: Kommunstyrelsen Renhållning/Avfallshantering

Läs mer

Tillsynsmyndighetens verktyg. Innehåll. Tillsynsmyndighetens uppdrag Ebh-processen,, kunskap, roller och kommunikation

Tillsynsmyndighetens verktyg. Innehåll. Tillsynsmyndighetens uppdrag Ebh-processen,, kunskap, roller och kommunikation Tillsynsmyndighetens verktyg Ebh-processen,, kunskap, roller och kommunikation Innehåll TM:s uppdrag, roll och kommunikation Ärendegång, lagkrav och handläggning Stöd i handläggningen Tillsynsmyndighetens

Läs mer

Senast uppdaterad 2014 09 08

Senast uppdaterad 2014 09 08 Hantering av massor kort information om olika hanteringssätt Senast uppdaterad 2014 09 08 Innehållsförteckning Inledning 3 Är uppgrävda massor alltid avfall? 3 Vad kan massorna användas till? 3 Hur prövas

Läs mer

ProjectWise Grundutbildning anpassad för PDB Investera

ProjectWise Grundutbildning anpassad för PDB Investera TMALL 0141 Presentation v 1.0 ProjectWise Grundutbildning anpassad för PDB Investera 2017-02-08 Ver. 1.9 Utbildningens syfte och mål Underlätta användningen av PDB Investera i projekteringsarbetet Visa

Läs mer

Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Plats där föroreningen finns (helst med

Läs mer

Hantering av schaktmassor

Hantering av schaktmassor Hantering av schaktmassor Text Denna information vänder sig till dig som hanterar schaktmassor som är eller kan vara förorenade. Med massor menar vi uppgrävda massor, både jord och fyllnadsmassor. Uppgrävda

Läs mer

RIVNINGSPLAN (EB.3:3)

RIVNINGSPLAN (EB.3:3) RIVNINGSPLAN (EB.3:3) 1(6) Datum Samhällsbyggnadsnämnden 275 80 SJÖBO Diarienummer Anmälan inlämnad Lov sökt Lov beviljat Anmälan avser Rivning Ändring/ombyggnad Fastighet Sökande Fastighetsbeteckning

Läs mer

Krav på företagens Egenkontroll

Krav på företagens Egenkontroll Krav på företagens Egenkontroll enligt Miljöbalken Med denna handbok vill Miljökontoret i Höganäs hjälpa dig och ditt företag att leva upp till Miljöbalkens krav på egenkontroll. Kraven är omfattande men

Läs mer

handläggning av ärenden gällande massor Förfrågan/Anmälan från VU om att använda massor i anläggning

handläggning av ärenden gällande massor Förfrågan/Anmälan från VU om att använda massor i anläggning handläggning av ärenden gällande massor Förfrågan/Anmälan från VU om att använda massor i anläggning sker åtgärder i förorenat område? Anmälan enligt 28 FMH kan vara nödvändig. är materialet ett avfall?

Läs mer

Tillsyn av förorenade områden

Tillsyn av förorenade områden Tillsyn av förorenade områden Ansvarsbedömningar och 28-anmälningar (FMH) På säker grund för hållbar utveckling Sofie Hermansson Miljöjurist Statens geotekniska institut sofie.hermansson@swedgeo.se 013-20

Läs mer

TMALL 0141 Presentation v 1.0. Masshantering och förorenad mark

TMALL 0141 Presentation v 1.0. Masshantering och förorenad mark TMALL 0141 Presentation v 1.0 Masshantering och förorenad mark Masshantering och förorenad mark, disposition Masshantering, förorenad mark och damning i ansökan Masshantering Arbetet med masshantering

Läs mer

Innehållsförteckning HANDLEDNING 1 (27)

Innehållsförteckning HANDLEDNING 1 (27) HANDLEDNING 1 (27) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Davidson Maria, UHnvj, Jonsson Lennart, UHnvj TDOK 2013:0173 [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version Chef VO

Läs mer

Besiktning av spårkomponenter i plankorsningar

Besiktning av spårkomponenter i plankorsningar Gäller för Version Standard Trafikverket Koncern 1.0 BVS 1525.100 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2013-01-01 Tills vidare Diarienummer Ansvarig enhet Fastställd av TRV 2011/76571 UHab/Ban- och

Läs mer

Farligt avfall från verksamheter

Farligt avfall från verksamheter Bygg & Miljö Farligt avfall från verksamheter Information och praktiska tips Foto: Mikael Ulvholt Den här informationsbroschyren vänder sig till dig som hanterar farligt avfall i din verksamhet. Här finns

Läs mer

Checklista för egenkontroll enligt förordningen om verksamhetsutövares egenkontroll 1998:901 (FVE)

Checklista för egenkontroll enligt förordningen om verksamhetsutövares egenkontroll 1998:901 (FVE) Checklista för egenkontroll enligt förordningen om verksamhetsutövares egenkontroll 1998:901 (FVE) Allmänna uppgifter Fastighetsbeteckning: Verksamhetens namn: Adress, postnummer och ort: Organisationsnummer:

Läs mer

Riskanalys för signaltekniska anläggningsprojekt

Riskanalys för signaltekniska anläggningsprojekt Gäller för Version Standard BV utan resultatenheter 1.0 BVS 1544.94006 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2009-01-19 Diarienummer Ansvarig enhet Fastställd av F08-3369/SI10 Leverans Anläggning Björn

Läs mer

Anmälan om återvinning icke-farligt avfall för anläggningsändamål

Anmälan om återvinning icke-farligt avfall för anläggningsändamål 1(5) Anmälan skickas till: Älvkarleby kommun Bygg- och miljökontoret Box 4 814 21 Skutskär Anmälan om återvinning icke-farligt avfall för anläggningsändamål på ett sätt som kan förorena mark, vattenområde

Läs mer

Anmälan om återvinning icke-farligt avfall för anläggningsändamål

Anmälan om återvinning icke-farligt avfall för anläggningsändamål 1(5) Anmälan skickas till: Älvkarleby kommun Bygg- och miljökontoret Box 4 814 21 Skutskär Anmälan om återvinning icke-farligt avfall för anläggningsändamål på ett sätt som kan förorena mark, vattenområde

Läs mer

Luftledningsdokumentation

Luftledningsdokumentation SVENSKA KRAFTNÄT ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE AD, Anläggningsdokumentation VÅR BETECKNING TR08-04 DATUM 2017-07-04 SAMRÅD NL, NT, AT vb TEKNISK RIKTLINJE Luftledningsdokumentation Denna tekniska riktlinje

Läs mer

Linjeblockering. Grundläggande signaleringskrav. BVS 544.98023 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2009-09-30

Linjeblockering. Grundläggande signaleringskrav. BVS 544.98023 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2009-09-30 Gäller för Version Standard BV förvaltande enheter 3.0 BVS 544.98023 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2009-09-30 Diarienummer Ansvarig enhet Fastställd av F09-7155/SI10 Leveransdivisionen/Anläggning

Läs mer

1(7) Kart- och Mätpolicy. Styrdokument

1(7) Kart- och Mätpolicy. Styrdokument 1(7) Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp Policy Beslutad av Kommunstyrelsen 2017-10-31 151 Dokumentansvarig GIS ingenjör Reviderad av 3(7) Innehållsförteckning 1 Allmän orientering...4 1.1 Syfte...4

Läs mer

Anmälan om avhjälpande åtgärd Enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan om avhjälpande åtgärd Enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälan om avhjälpande åtgärd Enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Information om fastigheten Fastighetsbeteckning Fastighetens utdelningsadress (gata, box etc.) Fastighetsägarens

Läs mer

Avfallsbegreppet GERTRUD GYBRANT

Avfallsbegreppet GERTRUD GYBRANT Avfallsbegreppet Miljöbalken 15 kapitlet 1 Med avfall avses varje föremål eller ämne som innehavaren gör sig av med eller avser eller är skyldig att göra sig av med. Ett ämne eller föremål ska anses vara

Läs mer

Kan massorna vara förorenade?

Kan massorna vara förorenade? HANTERING AV SCHAKTMASSOR Uppgrävda massor kan vara både en resurs och ett problem. Genom att återanvända schaktmassor kan naturresurser sparas. Samtidigt finns en risk att uppgrävda massor är förorenade

Läs mer

Taxa 2019 Taxebilaga A till taxa för tillsyn inom miljöbalkens område

Taxa 2019 Taxebilaga A till taxa för tillsyn inom miljöbalkens område Miljö- och hälsoskyddsförvaltning Taxa 2019 Taxebilaga A till taxa för tillsyn inom miljöbalkens område Dokumenttyp: Taxa 2019 Beslutad av: Miljö- och hälsoskyddsnämnden Gäller för: Varbergs kommun MHN

Läs mer

Avfallsklassificering, förorenade massor och CLP

Avfallsklassificering, förorenade massor och CLP Avfallsklassificering, förorenade massor och CLP Nya avfallsregler med ny avfallsförordning Implementering av EGs nya ramdirektiv om avfall 2010-10-05 Work shop Miljösamverkan Skåne Program 09.35-10.20

Läs mer

Information om hantering och provtagning av massor

Information om hantering och provtagning av massor TVL-info 2014:15 Tillsynsvägledning från Länsstyrelsen Skåne Information om hantering och provtagning av massor Informationsmaterialet vänder sig till inspektörer på myndigheter, privatpersoner och till

Läs mer

DOM 2012-05-10 meddelad i Växjö

DOM 2012-05-10 meddelad i Växjö DOM 2012-05-10 meddelad i Växjö Sid 1 (3) KLAGANDE Ytmetall AB i likvidation, 556153-4685 c/o Advokat GW Ombud: IM MOTPART Länsstyrelsen i Blekinge län 371 86 Karlskrona ÖVERKLAGAT BESLUT Länsstyrelsen

Läs mer

EGENKONTROLL enligt miljöbalken checklista med handlingsplan

EGENKONTROLL enligt miljöbalken checklista med handlingsplan 1 (6) EGENKONTROLL enligt miljöbalken checklista med handlingsplan Datum Enhet Chef/Rektor Skyddsombud Deltagare Använd checklistan så här: Börja med att fylla i datum, enhet, ansvarig rektor med övergripande

Läs mer

Förorenade områden i Lerums kommun

Förorenade områden i Lerums kommun RAPPORT 1 (16) Samhällsbyggnad Miljöenheten Förorenade områden i Lerums kommun Lägesrapport om arbetet med Lerums kommuns lokala miljömål, hösten 2009 LERUM400, v 1.0, 2008-05-26 RAPPORT 2 (16) Förorenade

Läs mer

Remiss av promemorian Verksamheter som kan undantas från tillstånds- och anmälningsplikt Ert dnr M2018/01322/R

Remiss av promemorian Verksamheter som kan undantas från tillstånds- och anmälningsplikt Ert dnr M2018/01322/R YTTRANDE 1 (5) Miljö- och energidepartementet m.remissvar@regeringskansliet.se Remiss av promemorian Verksamheter som kan undantas från tillstånds- och anmälningsplikt Ert dnr M2018/01322/R Sammanfattning

Läs mer

Förorenad mark. Undersökning och bedömning

Förorenad mark. Undersökning och bedömning Förorenad mark Undersökning och bedömning 2010-12-07 Dagens frågor Bevara kulturmiljö eller sanera miljörisker? Undersöknings- och redovisningsmetoder. Kan vi lära av varandra? Hur beaktas kulturmiljön

Läs mer

Solkurvor rapportering

Solkurvor rapportering Ansvarig enhet: Leveransdivisionen/Anläggning Fastställd av: Tomas Ramstedt, LABa Doktyp: Rutin Giltig från: 2009-05-13 DokID: BVR 1586.12 Dnr: F08-4352/BA10 Version: 2.0 Sida: 1(5) Handläggare: Jan Lundin,

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets allmänna råd till 38-42 förordningen (2001:512) om deponering av avfall; NFS 2002:17 Utkom från trycket den 25 juni 2002 beslutade

Läs mer

MYNDIGHETSUTÖVNING VID HANDLÄGGNING AV ÄRENDEN MED SCHAKTMASSOR

MYNDIGHETSUTÖVNING VID HANDLÄGGNING AV ÄRENDEN MED SCHAKTMASSOR TVL-info 2018:25 Tillsynsvägledning från Länsstyrelsen Skåne MYNDIGHETSUTÖVNING VID HANDLÄGGNING AV ÄRENDEN MED SCHAKTMASSOR Det här tillsynsvägledningsmaterialet vänder sig till tillsynsmyndigheter på

Läs mer

Råd och anvisning: Insatsplanering vid farlig verksamhet

Råd och anvisning: Insatsplanering vid farlig verksamhet Råd och anvisning 201 Upprättad Giltighetstid 2018-11-06 Giltig fr o m Handläggare 2018-12-01 D. Gillesén, S. Karlsson, M. Lövberg Giltig t o m Tillsvidare Reviderad Beslutad 2018-11-06 2018-11-12 Handläggare

Läs mer

Begrepp Definition Version Ändrad

Begrepp Definition Version Ändrad Anläggningsdata (f.d. Anläggningsinformation) Anläggningsdata beskriver anläggningens funktion, utformning, tillstånd, läge och ingående delars relationer, samt övriga egenskaper. Anläggningsdata omfattar

Läs mer

Egenkontroll. enligt Miljöbalken. Information för verksamheter som omfattas av Egenkontrollförordningen

Egenkontroll. enligt Miljöbalken. Information för verksamheter som omfattas av Egenkontrollförordningen Egenkontroll enligt Miljöbalken Information för verksamheter som omfattas av Egenkontrollförordningen Krav på egenkontroll Denna broschyr riktar sig främst till de verksamheter som är tillstånds- eller

Läs mer

Checklista för kontrollprogram

Checklista för kontrollprogram 2017-09-22 1(5) Checklista för kontrollprogram Denna checklista är tänkt att underlätta arbetet med kontrollprogram för verksamheter som har tillstånd enligt miljöbalken och att ge kontrollprogrammen för

Läs mer

Anvisning Teknisk dokumentation 2015-11-13

Anvisning Teknisk dokumentation 2015-11-13 Anvisning Teknisk dokumentation 2015-11-13 Sida 2(6) Introduktion och allmänna krav Allmänt Dessa anvisningar är upprättade i syfte att få alla handlingar som framställs i samband med ny- eller ombyggnation

Läs mer