Yttrande angående samrådsmaterialet Bottenvikens vattendistrikt

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Yttrande angående samrådsmaterialet Bottenvikens vattendistrikt"

Transkript

1 Vattenmyndigheten för Bottenviken Länsstyrelsen i Norrbottens län LULEÅ Yttrande angående samrådsmaterialet Bottenvikens vattendistrikt Bakgrund Piteå kommun har fått Vattenmyndighetens samrådsmaterial som innehåller förvaltningsplan, miljökvalitetsnormer, åtgärdsprogram och miljökonsekvensbeskrivning för yttrande. Miljö- och byggnämnden har särskilt fokuserat på föreslagna miljökvalitetsnormer (MKN) samt åtgärdsprogrammen (ÅP). Dessutom har fyra åtgärder lyfts fram som åtgärder som Piteå kommun särskilt bör prioritera under den kommande 6-åriga förvaltningscykeln. Allmänna synpunkter på hela samrådsmaterialet Det är positivt att den nya vattenförvaltningen lyft fram arbetet med vattenförvaltning. Vattenråden ger möjlighet till dialog mellan verksamhetsutövare, markägare, myndigheter och privatpersoner. Den lokala förankringen, gräsrotsperspektivet som man applicerar uppifrån, kräver att man även i fortsättningen ger bra stöd för fortsatt lokal förankring och utveckling av nätverken. Det underlag som är framtaget är omfattande i sitt omfång och utgör ett underlag för fortsatt dialog och diskussioner. Mängden information, formen av information, samt brister i enhetlighet gör materialet delvis svårt att greppa. Kartor, tabeller och figurer måste vara större, tydligare och ha korrekta enheter för att underlätta tolkningen av dem. Indelningen av vattenförekomster överensstämmer inte med verkligheten eftersom de bygger på en kartindelning som ibland blir väldigt fel. För att den lokala dialogen ska fungera är det viktigt att vattenförekomsterna känns förankrade och accepterade. Det är av vikt att modeller och bedömningar korrigeras kontinuerligt så att de på bästa möjliga sätt speglar de förhållanden som råder i vattnen. Materialet är översiktligt och det gör det svårt att bedöma konsekvenserna av förslagen. Kostnaderna är i många fall oklara. Det är dock tydligt att det i dagsläget är Vattenmyndigheten/Länsstyrelsen som ska stå för stora delar av kostnaderna för åtgärdsprogrammen i den kommande förvaltningscykeln.

2 Inför kommande förvaltningscykel är det viktigt att man tar hänsyn till kommunernas nämnder/styrelser och inte lägger remisstider över sommarperioden i de fall remisstiden bara är 6 månader. Förslaget till förvaltningsplan sammanfattar vattenförvaltningsarbetet på ett godtagbart sätt. Arbetsprocessen har inte varit möjlig att påverka men vattenmyndigheten/länsstyrelsen har gjort vad de kunnat utifrån de förutsättningar som de fått. Ekonomi Många av de effekter som uppstår p.g.a det nya vattenvårdsarbetet leder till nya och/eller utökade utgifter för kommunerna. Kommunerna måste få ekonomiskt stöd för det arbetet. Demokrati Det är inte acceptabelt att det är vattendelegationerna som tar beslut på detta underlag Det innebär att konsekvenserna och kostnaderna för besluten inte kan förutses av dem som påverkas. Det måste finnas en möjlighet för politiken att göra de samhällsnödvändiga avvägningarna. Systemet måste därför göras om så att politiken på lokal och/eller regional nivå får ett avgörande inflytande över processen som leder fram till underlag för beslut. Miljökvalitetsnormer (MKN) MKN bör vara utformade som mål under den kommande 6-åriga förvaltningscykeln eftersom klassningarna är osäkra och måste verifieras. Fördelen med sådan hantering är att man hinner informera/utbilda berörda handläggare på myndigheter och berörda verksamheter under förvaltningscykeln. Dessutom ger det större möjligheter till prioriteringar än om MKN är juridiskt bindande. Alternativet är att kalla det för miljökvalitetsmål för att förtydliga att det inte rör sig om en juridiskt bindande norm. Bindande normer kan motverka andra samhällsmål samtidigt som vattenförvaltningen ifrågasätts i onödan. Miljökvaliteten i olika vattenförekomster måste få vara olika. Naturliga förhållanden och händelser bör inte ge en klassning sämre än god bara för att t.ex. vattenkemin eller förekommande arter skiljer sig från det förväntade. Det får inte bli så att man åtgärdar naturliga olikheter mellan vattenförekomster bara för att uppnå en fastställd miljökvalitetsnorm. Utifrån nuvarande material är det svårt att bedöma konsekvenserna för Piteå kommun utifrån de föreslagna miljökvalitetsnormerna. Det verkar dock klart att tillsynsverksamhet och rådgivning behöver utökning. Dessutom kan det förändra kommunens möjligheter gällande planering. Kommunerna behöver också bättre handledning från länsstyrelsen och Naturvårdsverket.

3 Åtgärdsprogram Åtgärdsprogrammet anger åtgärder som behövs för att upprätthålla eller uppnå miljökvalitetsnormerna i vattendistriktet. Allmänna synpunkter för Åtgärdsprogram Piteå kommun stödjer kartläggningen av sulfidjordar och anser att SGU bör medverka i Vattenmyndighetens kartläggning av dem. Kommunen vill särskilt framhålla behovet av kartläggning av sulfidjordar inom Rosåns avrinningsområde samt inom tillrinningsområdet till Svensbyfjärden/Degerängets vattentäkt. Ansvarsutpekandet är felaktigt för vissa åtgärder. Kommunen är inte formellt ansvarig för vissa av åtgärderna, t.ex. åtgärder i dammar. Länsstyrelsen har tillsynsansvaret och därigenom mandat att se till att vissa åtgärder vidtas. Kommunen kan delta i projekt för eventuella åtgärder, t.ex. vid dammar, men är inte formellt ansvarig för att åtgärderna genomförs. Gemensamhetsanläggningar, icke kommunala vattentäkter, kan få det svårt att finansiera bildandet av skyddsområde för dricksvattentäkt. Vi ska inte bara åtgärda symptomen utan hitta och åtgärda de verkliga problemen. Ordlistan bör kompletteras med alla förekommande förkortningar och facktermer, även sådana som förekommer i tabeller och diagram, för att underlätta förståelsen för materialet. Tveksamt om förekomster av bäckröding ska påverka statusklassningen så mycket att den blir sämre än god om allt annat är som det ska. Förbud mot utplantering av bäckröding borde vara ett bra sätt att förhindra ytterligare risk för spridning. Decimering och spridningshinder kan ifrågasättas eftersom det kan misslyckas eller leda till nya vandringshinder i vattendragen. Åtgärder som berör vatten behöver inte i alla lägen ske i vatten där statusen är sämre än god. Det kan ligga i kommunens eller andras intresse att vidta åtgärder i vatten som har god status eller bättre för att gynna vattenförekomstens ekologiska eller kemiska status eller få bättre kunskap. Åtgärder som behöver vidtas av myndigheter och kommuner Nedan följer en punktlista med åtgärder som enligt åtgärdsprogrammet (se Åtgärdsprogram s.9) ligger på kommunerna. Kommentar till åtgärden följer direkt.

4 Kommunerna behöver: 1. inom sin tillsyn av verksamheter som kan ha en inverkan på vattenmiljön, prioritera de områden med vattenförekomster som inte uppnår, eller riskerar att inte uppnå, god ekologisk eller kemisk status. Piteå kommun ser ett behov av att prioritera åtgärder inom kommunen till de prioriteringsförslag som kommunen lagt fram. Satsningar från Vattenmyndigheten/länsstyrelsen/andra myndigheter under den kommande förvaltningscykeln bör stödja kommunens viljeinriktning samt komplettera den där de bedömer det vara nödvändigt. 2. ställa krav på hög skyddsnivå för enskilda avlopp som kan påverka vattenförekomst som inte uppnår, eller riskerar att inte uppnå, god ekologisk eller kemisk status. Svårt att utgå från modellerna för att kunna ställa sådana krav. Bättre underlag behövs. Kraven på enskilda avlopp måste styras till att vara högst i områden med dricksvattentäkter/dricksvattenbrunnar i områden med mycket bebyggelse, t.ex. stora fritidshusområden. 3. ha vattenskyddsområden med föreskrifter för kommunala dricksvattentäkter, så att dricksvattentäkterna långsiktigt bibehåller en god kemisk och kvantitativ status. Arbetet med skyddsområdet för Degerängets vattentäkt är särskilt prioriterat samtidigt som det är viktigt med skyddsområden för de små kommunala vattentäkterna. Det kan bli problem, att med nuvarande resurser, hinna säkerställa skyddet för alla kommunala vattentäkter före utgången av Skyddsområden för alla vattentäkter ska vara klara under förvaltningsperioden fram till ha vattenskyddsområden med föreskrifter för de vattenförekomster som behövs för den framtida vattenanvändningen. Flera av kommunens små vattentäkter har skyddsområden. Behovet av de små vattentäkterna bör utredas. 5. tillse att vattentäkter som inte är kommunala, men som försörjer fler än 50 personer eller där vattenuttaget är mer än 10 m 3 /dag, har god kemisk status och god kvantitativ status och ett långsiktigt skydd. Kostnader och ansvaret för dessa ligger på verksamhetsutövaren. Piteå Kommun har ingen helhetsbild över var dessa vattentäkter kan finnas. Kostnaden för upprättandet av skyddsområde kan inverka negativt på ägarna. Det är viktigt att kostnaden för ett eventuellt skyddsområde står i rimlig proportion till risken för negativ påverkan på vattenkvaliteten och vattenuttagets inverkan på miljön.

5 6. genomföra sin planläggning och prövning samt i övrigt agera så att miljökvalitetsnormerna för vatten uppnås och inte överträds. Miljökvalitetsnormerna, som de redovisas nu med brister i underlag och analys, kan inte bli normgivande. Piteå kommun föreslår att juridiskt bindande MKN blir målinriktade MKN eller att de helt enkelt kallas för miljökvalitetsmål (se vidare längre fram i texten). 7. i samverkan med länsstyrelserna, utveckla vatten och avloppsvattenplaner, särskilt i områden med vattenförekomster som inte uppnår, eller riskerar att inte uppnå, god ekologisk, kemisk samt kvantitativ status. Behovet av vatten- och avloppsvattenplaner måste styras till de områden med störst risk för kontaminering av dricksvatten/grundvatten samt risk för negativ påverkan på miljön. Upplösningen av vattenförekomster längs kusten är för grov för att kunna användas som ett bra underlag för inventering av enskilda brunnar. De inre vikarna skiljer sig markant från de yttre delarna fjärdarna även om de anses vara samma vattenförekomst. De fyra åtgärdsprogrammen Fyrkantens åtgärdsprogram Dricksvatten Vissa dricksvattenförekomster saknar skyddsområde. Åtgärdsförslaget är att fastställa vattenskyddsområde för Sjulsmark och Nybyn samt utreda formerna för vattenskyddet i Holmträsk. Kostnaden är beräknad till kronor. Piteå kommun har satsat en hel del på utbyggnad av dricksvattennätet. Det innebär att behovet av gamla vattentäkter måste ses över. Beroende på om de behövs eller inte innebär att behovet av skyddsområden kan komma att ändras under förvaltningscykeln. Försurning Det är viktigt att ta reda på vilka dikningsföretag och sjösänkningar som skett i Rosåns avrinningsområde. De planerade provtagningarna bör ske på sådant sätt att man kan precisera varifrån det kommer surt vatten med höga halter av metaller. Behovet av diken på jordbruksmark gör det extra viktigt att hitta de diken/områden som läcker mest och som man bör åtgärda först om det blir aktuellt med åtgärder. Erfarenhetsutbyte gällande sulfidjordar och åtgärder bör göras med Finland. Eventuella samband mellan läckaget av tungmetaller från Rosån och dess betydelse för tungmetallförekomster i havet, där bl.a. Storfjärden har förhöjda halter med kadmium, bör undersökas.

6 Övergödning Beslutade åtgärder är mer undersökningar i Rosån, Lillån och Nedre träsket. Föreslagna åtgärder är detaljerad källfördelning och eventuell reduktion av fosforbelastning. Miljögifter Eventuella samband mellan läckaget av tungmetaller från Rosån och dess betydelse för tungmetallförekomster i havet, där bl.a. Storfjärden har förhöjda halter med kadmium, bör undersökas. Främmande arter Förslagen till åtgärd är verifiering och övervakning av bestånden av bäckröding i Lillån och Mattesbäcken. Fysisk påverkan Det finns flera flottningsdammar och några kvarndammar i VRO. Några av dammarna, främst i Rosån, har ett kulturhistoriskt värde, för dessa föreslås anläggning av omlöp för vandrande fisk. Vägtrummor och restaurering är andra förslag på åtgärder. De föreslagna åtgärderna för de olika miljöproblemen måste ges olika prioritering. Skyddet av dricksvatten är viktigt. Försurning och läckage av tungmetaller bör åtgärdas innan man förbättrar vandringsmöjligheterna för fisk i de delar som är kraftigt påverkade av sulfidjordar. Piteälven åtgärdsprogram Dricksvatten Vissa dricksvattenförekomster saknar skyddsområde. Åtgärdsförslaget är att fastställa vattenskyddsområde för Böle, kontrollera att nuvarande dricksvattenskydd överensstämmer med skyddskraven enligt 7 kap. miljöbalken samt utreda formerna för vattenskyddet i Koler. Kostnaden inom Piteå kommuns område är beräknad till kronor plus kostnaderna för Böle. Försurning Beslutade åtgärder gäller utredning och verifiering av försurningsmodell i Kvarnbäcken, Ersträskbäcken, Rokån och Svensbyån. Det är viktigt att man tar reda på de dikningsföretag och sjösänkningar som skett i områden där sulfidjordar förekommer. Det är viktigt att man genomför de planerade provtagningarna på sådant sätt att man kan precisera varifrån det kommer surt vatten med höga halter av metaller. Behovet av diken på jordbruksmark gör det extra viktigt att hitta de diken/områden som läcker mest och som man bör åtgärda först om det blir aktuellt med åtgärder.

7 Övergödning Kustnära områden har visat sig vara näringsbelastade som följd av mer jordbruk, dikningar och befolkning. Beslutade åtgärder är utredning av fosforbelastningen i Storträsket. Föreslagna åtgärder är utredning/källfördelning samt reduktion av fosforbelastning i Storträsket, Kvarnbäcken, Avabäcken, Svensbyån och ytterligare några små vattendrag. Sjön Avan i Hortlax är en näringsrik slättsjö som bör undersökas närmare gällande näringsbelastning. Miljögifter Föreslagna åtgärder är övervakning och utredning av kvicksilver. Främmande arter Förslag till åtgärd är mer utredning om bäckröding orsakar problem i Stortjärnen. Viktigt att utredningen av Stortjärnen omfattar de vattendrag som ansluter mot den. Fysisk påverkan Det finns ett stort antal föreslagna åtgärder, bl.a. flottledsåterställning, fisktrappor, bättre broar/vägtrummor m.m. Piteå kommun anser att åtgärder bör göras för att möjliggöra fiskvandring förbi kraftverksdammarna i Lillpiteälven. Lillpiteälven har hög potential att bli ett viktigt lekområde för bl.a. havsöring. Åtgärderna måste dock ske till rimliga ekonomiska insatser så att förutsättningarna att producera grön el inte försämras. Åtgärdsprogram Åby- Byske- Kågeälven Försurning Planerad åtgärd är verifiering av försurningspåverkan i Önusträsket och bäcken från träsket. Miljögifter Långträsk dricksvattentäkt (grundvatten) har bekämpningsmedelsrester i råvattnet. Dricksvattnet renas med filter så att det inte förekommer några bekämpningsmedelsrester i dricksvattnet men grundvattnet är påverkat. Fysisk påverkan Åtgärdsförslagen är sammanslagna så det är svårt att se hur många som ligger inom Piteå kommun. I tabell bör det framgå under ansvar att det först och främst är verksamhetsutövaren som är ansvarig för dammanläggning. Kommunen kan samverka i frågor rörande dammar och åtgärder kring dem.

8 Åtgärdsprogram Norra Bottenviken Problemen som finns i norra kustområdet i dagsläget är övergödning och miljögifter. Eftersom tillgången till mätdata är mycket bristfällig så blir även många klassningar/expertbedömningar osäkra. Den första grundläggande åtgärden är därför mer utredning, verifiering, kemikalieutredning och källfördelning. Statusklassningen av vattenförekomsterna baseras till stora delar på modeller. I t.ex. kustområdet klassas statusen i många områden ner till sämre än god. I flera fall är det områden där det finns mätdata/provresultat. Det antyder att statusen i flera vattenförekomster i kustområdet kan komma att försämras när mätdata/provresultat kommer från dessa. För att undvika sådan problematik borde sådana vattenförekomster bedömas som ej klassade eller åtminstone sämre än god när det gäller övergripande ekologisk status och kemisk status. Kustens krasch av vitmärlor slår igenom när det gäller bottenfauna. Jävrefjärden verkar beröras av dåliga resultat för bottenfaunan. Det framgår dock inte i den övergripande ekologiska bedömningen. Detta måste anses vara märkligt eftersom sämsta resultat ska styra. Kustvattenförekomsterna som har bekräftat dåliga resultat för bottenfauna bör framgå i materialet samt eventuell kommentar. Om det är så att bedömningsgrunderna för bottenfauna på något sätt ger en skev bild av de naturliga förhållandena kanske det är bedömningsgrunden som måste justeras? Övergödning Kunskapsunderlaget är i nuläget bristfälligt och fler förekomster kan falla ut som övergödda (sämre än god status) efter analys avverifieringsprovtagningarna under 2008 och Om verifieringen ger sänkt status i en vattenförekomst kan ytterligare åtgärder behöva specificeras. Åtgärder: verifiera befintlig data och undersöka områden som misstänks vara eller riskerar att ha sämre än god status. Beslutade åtgärder i Piteå är övervakning/verifiering i Yttrefjärden och Haraholmsfjärden. Förslag till åtgärder i Piteå är övervakning/verifiering i Harrbäcksfjärden, Bärtnäsfjärden, Davids stenar, Rävahavet och Nördfjärden. Kostnad: Pågående verifieringar kostar ca kr/vattenförekomst medan verifieringen antas kosta kring kr/ vattenförekomst. Totalsumman för VRO blir c:a kr. Ansvar: Länsstyrelsen Miljögifter Mätdata från sediment och fisk visar att ämnen som kvicksilver, bly, arsenik, kadmium och krom utgör de största problemen. Vattenmyndigheten föreslår verifiering, t.ex. sedimentstudier, metaller och miljögifter i kustabborre och/eller passiva mottagare, där man hittat miljögifter. För de områden där kunskapen är bristfällig eller saknas föreslås en kemikalieutredning och källfördelningsanalys för att få veta var problemen kommer ifrån och vilka ämnen det gäller. Uppföljande åtgärder kan komma att handla om efterbehandling

9 eller strängare villkor för verksamheter. Tanken är alltså att undersöka och verifiera misstänkta områden eller vattenförekomster för att påvisa om miljögifter finns och i vilken omfattning. Åtgärder: Förslag till åtgärder i Piteå gäller utredning i Vargödraget, Yttre fjärden, Bondöfjärden, Inre fjärden samt Storfjärden. Kostnad: Priset antas hamna över kronor per vattenförekomst vilket ger en total utredningskostnad på: 2,3 miljoner kr för hela VRO. Lövholmenområdet, med långvarig verksamhet av träförädling, är ett område där det kan komma fram nya uppgifter på föroreningar i mark. Kopplingen till försurning p.g.a. sulfidjordar är viktig att ta fram för kusten. Mynningsområdet för Rosån bör undersökas. Främmande arter Omfattningen av förekomsten av främmande arter är osäker p.g.a. mycket bristande underlag. Flera insatser och åtgärder behöver vidtas på nationell nivå. Nationella åtgärder måste vidtas innan riktade åtgärder mot främmande arter kan bli aktuella. Åtgärderna omfattar bl.a. framtagande av övervakningsstrategi och rapporteringssystem samt riktade informationskampanjer. Åtgärder: Framtagande av listor över effekten på ekologisk status/ekosystem samt samhällsekonomiska effekter. Framtagande av rapporteringssystem. Riktade informationskampanjer: till verksamheter som sprider främmande arter (t.ex. rederier) och för möjliga rapportörer (t.ex. fiskare, båtföreningar, utförare av övervakning m.fl.). Förändrad lagstiftning gällande hantering av ballastvatten samt förebyggande åtgärder så att främmande arter inte ens kommer hit. Åtgärder för att undvika spridning av främmande arter kräver samordning med bl.a. Finland om de ska få verkan i Bottenviken. Fysisk påverkan I dagsläget är det svårt att säga hur många vattenförekomster som har en betydande morfologisk påverkan. Det är allmänt känt att stora delar av kuststräckan är exploaterad trots den låga befolkningsmängden. Med ökat nybyggande följer ökat behov av bl.a. muddringar och pirbyggen vilka kraftigt påverkar kustens natur- och kulturvärden, möjligheten till friluftsliv och landskapsbilden i stort. Flera insatser och åtgärder behöver vidtas på nationell nivå innan bedömning av fysisk påverkan i kustvattenområden kan bedömas. Åtgärdsprogrammet bör innehålla en undersökning av den fysiska påverkan på kustens strandområden eftersom det är en viktig faktor i Bottenvikens kustområden. Sådant material kan också utnyttjas för bedömningar gällande t.ex. strandskydd i översiktsplaner.

10 Förslag på prioriteringar i Piteå kommun för kommande förvaltningsperiod 1. Arbeta med skyddsområdet för dricksvattentäkten Degeränget. Föra en dialog med boende, verksamhetsutövare, jordbruk och skogsbruk i området angående markanvändning, markavvattning, avlopp m.m. 2. Rosåns surstötar. Var är de problemskapande områdena? Hur påverkar det kustvattnen utanför? Ta fram åtgärdsförslag. 3. Vandringsväg (upp- och nerströms) för fisk förbi Lillpite och Råbäcken. 4. Åbyälven- satsningar på återställning och fiskvandring, samverka med Skellefteå och Arvidsjaur. PITEÅ KOMMUN Peter Roslund Kommunstyrelsens ordförande

Piteälvens vattenrådsområde VRO 6. Älvsbyn 2009-03-31 Sofia Perä

Piteälvens vattenrådsområde VRO 6. Älvsbyn 2009-03-31 Sofia Perä Piteälvens vattenrådsområde VRO 6 Älvsbyn 2009-03-31 Sofia Perä Vad är målet för våra vatten? - God status - God tillgång - Ingen försämring - Hållbart utnyttjande - Framtida generationer ska få uppleva

Läs mer

Fyrkantens vattensrådsområde

Fyrkantens vattensrådsområde Fyrkantens vattensrådsområde VRO 5 Klöverträsk 2009-03-24 Maria Widmark Vad är målet för våra vatten? - God status - God tillgång - Ingen försämring -Hållbartutnyttjande - Framtida generationer ska få

Läs mer

Återrapportering från Upplands-Bro kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Upplands-Bro kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 1 Återrapportering från Upplands-Bro kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Åtgärd 32 32. Kommunerna behöver, inom sin tillsyn av verksamheter

Läs mer

Kommunernas återrapportering 2011 Genomförandet av vattenmyndigheterna åtgärdsprogram 2009-2015

Kommunernas återrapportering 2011 Genomförandet av vattenmyndigheterna åtgärdsprogram 2009-2015 FRÅGEFORMULÄR 1 (7) Kommunernas återrapportering 2011 Genomförandet av vattenmyndigheterna åtgärdsprogram 2009-2015 Nedan följer ett antal frågor att besvara för respektive åtgärd i vattenmyndigheternas

Läs mer

Återrapportering från Uddevalla kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Uddevalla kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 1 Återrapportering från Uddevalla kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Åtgärd 32 32. Kommunerna behöver, inom sin tillsyn av verksamheter

Läs mer

Sammanfattning av frågor Kommunernas återrapportering av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Sammanfattning av frågor Kommunernas återrapportering av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram webbenkäten Ystad Österlens MF Sammanfattning av frågor Kommunernas återrapportering av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Åtgärd 32 32. Kommunerna behöver, inom sin tillsyn av

Läs mer

Återrapportering från Alingsås kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Alingsås kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 1 Återrapportering från Alingsås kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Åtgärd 32 32. Kommunerna behöver, inom sin tillsyn av verksamheter

Läs mer

Innehåll. Framtiden. Vattendirektivets portal. Vad är vattenförvaltning. Vattenmyndigheten

Innehåll. Framtiden. Vattendirektivets portal. Vad är vattenförvaltning. Vattenmyndigheten Innehåll Åtgärder krävs på enskilda avlopp för att nå God ekologisk status Avlopp och Kretslopp 2010 Helena Segervall Vattenmyndigheten har tagit fram åtgärdsprogram för att behålla och uppnå God vattenstatus

Läs mer

Återrapportering från Vaxholm kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Vaxholm kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 1 Återrapportering från Vaxholm kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Åtgärd 32 32. Kommunerna behöver, inom sin tillsyn av verksamheter

Läs mer

Återrapportering från Åre kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Åre kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 1 Återrapportering från Åre kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Åtgärd 32 32. Kommunerna behöver, inom sin tillsyn av verksamheter

Läs mer

Återrapportering från Gotland kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Gotland kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 1 Återrapportering från Gotland kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Åtgärd 32 32. Kommunerna behöver, inom sin tillsyn av verksamheter

Läs mer

Återrapportering från Enköping kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Enköping kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 1 Återrapportering från Enköping kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Åtgärd 32 32. Kommunerna behöver, inom sin tillsyn av verksamheter

Läs mer

Sammanfattning av frågor

Sammanfattning av frågor webbenkäten Sammanfattning av frågor Kommunernas återrapportering av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Åtgärd 32 32. Kommunerna behöver, inom sin tillsyn av verksamheter och

Läs mer

Åtgärder för god vattenstatus

Åtgärder för god vattenstatus Åtgärder för god vattenstatus Miljöskyddsdagar 2013-10-23 Ann Salomonson ... den årliga rapporteringen om åtgärdsarbetet 1. Samtliga myndigheter och kommuner som omfattas av detta åtgärdsprogram behöver

Läs mer

Återrapportering från Uppsala kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Uppsala kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 2013 1 (5) Återrapportering från Uppsala kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella frågor A) Vilket vattendistrikt

Läs mer

Förvaltning av vårt gemensamma arv - vatten

Förvaltning av vårt gemensamma arv - vatten Förvaltning av vårt gemensamma arv - vatten Ekologisk status i kilaåns avrinningsområde Remissvar samråd 2009 Antal remissinstanser via brev, e-post och webbenkäter Bottenviken Bottenhavet Norra Östersjön

Läs mer

Återrapportering från Sigtuna kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Sigtuna kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 1 Återrapportering från Sigtuna kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Åtgärd 32 32. Kommunerna behöver, inom sin tillsyn av verksamheter

Läs mer

Återrapportering från Tjörn kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Tjörn kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 1 Återrapportering från Tjörn kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Åtgärd 32 32. Kommunerna behöver, inom sin tillsyn av verksamheter

Läs mer

Gjennomföring av tiltak i Sverige. Bo Sundström Nasjonal vannmiljökonferanse Oslo

Gjennomföring av tiltak i Sverige. Bo Sundström Nasjonal vannmiljökonferanse Oslo Gjennomföring av tiltak i Sverige Bo Sundström Nasjonal vannmiljökonferanse Oslo 100311 SE WFD-organisation Naturgiven indelning fem havsbassänger huvudavrinningsområden Nationellt samarbete regionalt

Läs mer

AKTUELLT OM VATTENFÖRVALTNING

AKTUELLT OM VATTENFÖRVALTNING AKTUELLT OM VATTENFÖRVALTNING Miljökvalitetsnormer och Vattenmyndighetens åtgärdsprogram Karin de Beer Vattenmiljö, Länsstyrelsen Värmland, karin.de.beer@lansstyrelsen.se, 054-19 70 82 Miljökvalitetsnormer

Läs mer

Återrapportering från Helsingborg kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Helsingborg kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 1 (9) Återrapportering från Helsingborg kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Åtgärd 32 32. Kommunerna behöver, inom sin tillsyn av verksamheter

Läs mer

Återrapportering från Kungälv kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Kungälv kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 1 Återrapportering från Kungälv kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Åtgärd 32 32. Kommunerna behöver, inom sin tillsyn av verksamheter

Läs mer

Återrapportering från Eskilstuna kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Eskilstuna kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 1 Återrapportering från Eskilstuna kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Åtgärd 32 32. Kommunerna behöver, inom sin tillsyn av verksamheter

Läs mer

Återrapportering från Trelleborg kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Trelleborg kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 1 Återrapportering från Trelleborg kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Åtgärd 32 32. Kommunerna behöver, inom sin tillsyn av verksamheter

Läs mer

Återrapportering från Nyköping kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Nyköping kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 1 Återrapportering från Nyköping kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Åtgärd 32 32. Kommunerna behöver, inom sin tillsyn av verksamheter

Läs mer

Återrapportering från Söderhamn kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Söderhamn kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 1 Återrapportering från Söderhamn kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Åtgärd 32 32. Kommunerna behöver, inom sin tillsyn av verksamheter

Läs mer

Den praktiska nyttan med åtgärdsprogram. Åke Bengtsson Vattenmyndigheten för Bottenhavets vattendistrikt

Den praktiska nyttan med åtgärdsprogram. Åke Bengtsson Vattenmyndigheten för Bottenhavets vattendistrikt Den praktiska nyttan med åtgärdsprogram Åke Bengtsson Vattenmyndigheten för Bottenhavets vattendistrikt Att gå från byråkrati till handling Kartläggning och analys Identifiera vattenförekomster, bedöma

Läs mer

Förslag till Åtgärdsprogram innehåll, formuleringar och röda tråden

Förslag till Åtgärdsprogram innehåll, formuleringar och röda tråden Förslag till Åtgärdsprogram 2016 2021 - innehåll, formuleringar och röda tråden Innehåll Kap 5 Åtgärder som behöver vidtas av myndigheter och kommuner i Norra Östersjöns vattendistrikt Kap 6 Åtgärder per

Läs mer

Kommunernas återrapportering till vattenmyndigheterna för genomförande av åtgärdsprogrammet

Kommunernas återrapportering till vattenmyndigheterna för genomförande av åtgärdsprogrammet FRÅGEFORMULÄR 1 (6) Kommunernas återrapportering till vattenmyndigheterna för genomförande av åtgärdsprogrammet Nedan följer ett antal frågor att besvara för respektive åtgärd i vattenmyndigheternas åtgärdsprogram.

Läs mer

Samverkan och samråd

Samverkan och samråd Samverkan och samråd Länsstyrelsens beredningssekretariat samverkat med ett stort antal aktörer under hela förvaltningscykeln Vattenmyndighetens FP ÅP MKN MKB dokument för samråd i 6 månader Samverkan

Läs mer

Återrapportering från Huddinge kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Huddinge kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 2013 1 (5) Återrapportering från Huddinge kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella frågor A) Vilket vattendistrikt

Läs mer

Sammanfattning av frågor Kommunernas återrapportering av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Sammanfattning av frågor Kommunernas återrapportering av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram webbenkäten Sammanfattning av frågor Kommunernas återrapportering av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Åtgärd 32 32. Kommunerna behöver, inom sin tillsyn av verksamheter och

Läs mer

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post:

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post: Undersökning: Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Marks kommun / markskommun@mark.se Påbörjade undersökningar: 2016-01-07 14:22:49 Avslutade: 2016-02-25 11:12:48

Läs mer

Enligt sändlista Handläggare

Enligt sändlista Handläggare 1/7 Datum Dnr Mottagare 2011-10-26 2270-11 Enligt sändlista Handläggare Dir tel Kajsa Berggren 010-6986018 Omfördelning av ansvar för genomförande av delar inom vattenmyndigheternas åtgärdsprogram med

Läs mer

Strömsunds kommun /

Strömsunds kommun / Undersökning: Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Strömsunds kommun / stromsunds.kommun@stromsund.se Påbörjade undersökningar: 2015-11-30 14:47:46 Avslutade: 2016-02-24

Läs mer

Hur ska vi förbättra våra vatten? Skellefteå 11 februari 2015

Hur ska vi förbättra våra vatten? Skellefteå 11 februari 2015 Hur ska vi förbättra våra vatten? Skellefteå 11 februari 2015 ÅTGÄRDSPROGRAM Beskriver vad som ska göras för att miljökvalitetsnormen ska följas visar på vad som behöver uppnås och definierar vem som är

Läs mer

Återrapportering från Stockholms stad av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Stockholms stad av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram återrapportering 2014 1 (5) Återrapportering från av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella frågor A) Vilket vattendistrikt

Läs mer

Enköpings kommun /

Enköpings kommun / Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Enköpings kommun / kommunstyrelsekontor@enkoping.se Påbörjade undersökningar:

Läs mer

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post:

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post: Undersökning: Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Flens kommun / flenskommun@flen.se Påbörjade undersökningar: 2016-02-15 07:56:34 Avslutade: 2016-02-15 13:29:45

Läs mer

Samrådssvar från Helsingborgs stad/miljönämnden gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Västerhavets vattendistrikt

Samrådssvar från Helsingborgs stad/miljönämnden gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Västerhavets vattendistrikt 1(7) Samrådssvar från Helsingborgs stad/miljönämnden gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Västerhavets vattendistrikt Nedanstående svar är lämnade via avsedd webbenkät.

Läs mer

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post:

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post: Undersökning: Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Lilla Edets kommun / kommunen@lillaedet.se Påbörjade undersökningar: 2015-12-28 15:03:19 Avslutade: 2016-01-07

Läs mer

Yttrande till Vattenmyndigheten Bottenhavet om åtgärdsprogram m.m. för Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021

Yttrande till Vattenmyndigheten Bottenhavet om åtgärdsprogram m.m. för Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) Kommunstyrelseförvaltningen Stadsbyggnads- och näringslivskontoret Datum Diarienummer 2015-03-18 KS0150/15 Handläggare Thomas Jågas Telefon 023-828 42 E-post: thomas.jagas@falun.se

Läs mer

Samråd inom delområde Motala ström. Onsdag 17 april 2013

Samråd inom delområde Motala ström. Onsdag 17 april 2013 Samråd inom delområde Motala ström Onsdag 17 april 2013 Dagens program 10.00 10.10 Inledning 10.10 11.00 Vattenmyndigheten presenterar samrådets genomförande och samrådshandlingarna 11.00 11.30 Länsstyrelsen

Läs mer

Örnsköldsviks kommun /

Örnsköldsviks kommun / Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Örnsköldsviks kommun / kommunen@ornskoldsvik.se Påbörjade undersökningar: 2015-12-07

Läs mer

Återrapportering från Malmö stad av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Malmö stad av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Malmö stad återrapportering 2013 1 (5) Återrapportering från Malmö stad av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella frågor A)

Läs mer

Kommunernas återrapportering till vattenmyndigheterna för genomförande av åtgärdsprogrammet

Kommunernas återrapportering till vattenmyndigheterna för genomförande av åtgärdsprogrammet FRÅGEFORMULÄR 1 (7) Kommunernas återrapportering till vattenmyndigheterna för genomförande av åtgärdsprogrammet Nedan följer ett antal frågor att besvara för respektive åtgärd i vattenmyndigheternas åtgärdsprogram.

Läs mer

Återrapportering från Norrköpings kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Norrköpings kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 2013 1 (5) Återrapportering från Norrköpings kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella frågor A) Vilket vattendistrikt

Läs mer

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post:

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post: Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Skövde kommun / kommunstyrelsen@skovde.se Påbörjade undersökningar: 2015-12-02

Läs mer

Lekebergs kommun /

Lekebergs kommun / Undersökning: Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Lekebergs kommun / lekebergs.kommun@lekeberg.se Påbörjade undersökningar: 2016-01-25 08:06:58 Avslutade: 2016-01-25

Läs mer

Återrapportering från Upplands Väsby kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Upplands Väsby kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram återrapportering 2013 1 (5) Återrapportering från Upplands Väsby kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella frågor A)

Läs mer

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post:

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post: Undersökning: Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Leksands kommun / kommun@leksand.se Påbörjade undersökningar: 2016-01-15 11:33:09 Avslutade: 2016-02-19 14:51:36

Läs mer

Bedömning av Ekologisk status genom påverkansanalys av miljöproblem Sammanvägd bedömning av Övergödning (näringsbelastning) Försurning Fysisk

Bedömning av Ekologisk status genom påverkansanalys av miljöproblem Sammanvägd bedömning av Övergödning (näringsbelastning) Försurning Fysisk Sjöar och vattendrag i Bottenvikens vattendistrikt status, miljöproblem och förslag till åtgärder Bedömning av Ekologisk status genom påverkansanalys av miljöproblem Sammanvägd bedömning av Övergödning

Läs mer

Från ord till handling! Åtgärdsprogram, vattenförvaltning och normer. Mats Wallin Vattenmyndigheten Norra Östersjön

Från ord till handling! Åtgärdsprogram, vattenförvaltning och normer. Mats Wallin Vattenmyndigheten Norra Östersjön Från ord till handling! Åtgärdsprogram, vattenförvaltning och normer Mats Wallin Vattenmyndigheten Norra Östersjön Länsstyrelser i samverkan 5 Vattendistrikt utifrån avrinningsområdens gränser 5 Vattenmyndigheter

Läs mer

Kommunernas återrapportering 2011 Genomförandet av vattenmyndigheterna åtgärdsprogram 2009-2015

Kommunernas återrapportering 2011 Genomförandet av vattenmyndigheterna åtgärdsprogram 2009-2015 FRÅGEFORMULÄR 1 (13) Kommunernas återrapportering 2011 Genomförandet av vattenmyndigheterna åtgärdsprogram 2009-2015 Nedan följer ett antal frågor att besvara för respektive åtgärd i vattenmyndigheternas

Läs mer

Yttrande över samråd inom vattenförvaltning för Bottenhavets

Yttrande över samråd inom vattenförvaltning för Bottenhavets YTTRANDE 1 (8) Yttrande över samråd inom vattenförvaltning för Bottenhavets vattendistrikt (Vattenmyndighetens dnr 537-7197-14) Förutsättningar för yttrandet Eftersom förslaget är mycket omfattande har

Läs mer

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post:

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post: Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Aneby kommun / aneby.kommun@aneby.se Påbörjade undersökningar: 2016-02-26 14:11:32

Läs mer

Nynäshamns kommun /

Nynäshamns kommun / Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Nynäshamns kommun / kommunstyrelsen@nynashamn.se Påbörjade undersökningar: 2015-12-02

Läs mer

Karlskrona kommun /

Karlskrona kommun / Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Karlskrona kommun / karlskrona.kommun@karlskrona.se Påbörjade undersökningar:

Läs mer

Hur mår Södra Östersjöns vattendistrikt? Niklas Holmgren Vattendagen Kristianstad

Hur mår Södra Östersjöns vattendistrikt? Niklas Holmgren Vattendagen Kristianstad Hur mår Södra Östersjöns vattendistrikt? Niklas Holmgren 2017-04-20 Vattendagen Kristianstad Södra Östersjön Miljökvalitetsnormer Anger den kvalitet vattnen ska ha och vid vilken tidpunkt normen ska vara

Läs mer

Normer eller mål i svenskt vattenarbete. - betydelse för åtgärdsprogrammens genomförande?

Normer eller mål i svenskt vattenarbete. - betydelse för åtgärdsprogrammens genomförande? Normer eller mål i svenskt vattenarbete - betydelse för åtgärdsprogrammens genomförande? Uppsala den 27 januari 2010 Joakim Kruse, Vattenmyndigheten för Bottenhavets vattendistrikt Miljökvalitetsnormer

Läs mer

Bilaga 1:22 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt

Bilaga 1:22 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt Bilaga 1:22 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Sammanställning av förslag till för Övre Ljungans åtgärdsområde Detta är en sammanställning av de som föreslås för Övre Ljungans

Läs mer

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post:

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post: Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Kalmar kommun / kommun@kalmar.se Påbörjade undersökningar: 2015-12-02 09:05:35

Läs mer

Norra Bottenvikens kustvattenråd. Samråd Luleå Malin Kronholm Malin Kronholm

Norra Bottenvikens kustvattenråd. Samråd Luleå Malin Kronholm Malin Kronholm Norra Bottenvikens kustvattenråd Samråd 2009 Luleå 2009-11-10 Malin Kronholm 2009-11-10 Malin Kronholm Hantering av remisser Vattenmyndigheten: Hantering av synpunkter på nationell och distriktsnivå Beredningssekretariatet:

Läs mer

Vattenkvalitet i Råne/Luleälvens vattenrådsområde

Vattenkvalitet i Råne/Luleälvens vattenrådsområde Regionalt höstmöte om vattenarbetet Vattenkvalitet i Råne/Luleälvens vattenrådsområde Inklusive Luleå kust och skärgård Patrik Olofsson Länsstyrelsen i Norrbotten 2011-09-16 Bra att veta info - Begreppet

Läs mer

Återrapportering från Helsingborgs stad av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Helsingborgs stad av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 2013 1 (5) Återrapportering från Helsingborgs stad av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella frågor A) Vilket vattendistrikt

Läs mer

Upplands Väsby kommun /

Upplands Väsby kommun / Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Upplands Väsby kommun / upplands.vasby.kommun@upplandsvasby.se Påbörjade undersökningar:

Läs mer

Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram och information i VISS

Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram och information i VISS Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram och information i VISS Camilla Vesterlund Vattenmyndigheten, Bottenvikens vattendistrikt Foto: Lars Björkelid Vattenförvaltningen 2015-2021 Samråd 1 november 2014 30

Läs mer

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post:

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post: Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Lund kommun / lunds.kommun@lund.se Påbörjade undersökningar: 2015-11-30 15:27:08

Läs mer

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post:

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post: Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Kristianstads kommun / info@kristianstad.se Påbörjade undersökningar: 2015-12-10

Läs mer

Först - vattenförvaltning light ÅTGÄRDSPROGRAM VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT. Varför vattenförvaltning?

Först - vattenförvaltning light ÅTGÄRDSPROGRAM VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT. Varför vattenförvaltning? ÅTGÄRDSPROGRAM 2016-2021 VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT Josefin Levander Vattenmyndigheten Västerhavet Länsstyrelsen Västra Götalands län Först - vattenförvaltning light Hur mår våra vatten? Vilken miljökvalitetsnorm

Läs mer

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post:

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post: Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Ronneby kommun / stadshuset@ronneby.se Påbörjade undersökningar: 2016-02-15 11:27:44

Läs mer

Kommunernas återrapportering till vattenmyndigheterna för genomförande av åtgärdsprogrammet

Kommunernas återrapportering till vattenmyndigheterna för genomförande av åtgärdsprogrammet FRÅGEFORMULÄR 1 (8) Kommunernas återrapportering till vattenmyndigheterna för genomförande av åtgärdsprogrammet Nedan följer ett antal frågor att besvara för respektive åtgärd i vattenmyndigheternas åtgärdsprogram.

Läs mer

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post:

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post: Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Mönsterås kommun / kommun@monsteras.se Påbörjade undersökningar: 2015-12-01 13:02:09

Läs mer

MKN för vatten. seminarium och workshop. Välkomna! Umeå 14 september 2016

MKN för vatten. seminarium och workshop. Välkomna! Umeå 14 september 2016 MKN för vatten seminarium och workshop Umeå 14 september 2016 Välkomna! Mål med dagen Ta in och sprida kunskap om MKN, att skapa kontaktnät och en arena för erfarenhetsutbyte kring MKN. Förhoppning De

Läs mer

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post:

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post: Undersökning: Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Huddinge kommun / huddinge@huddinge.se Påbörjade undersökningar: 2015-12-02 07:59:38 Avslutade: 2016-02-22 14:30:59

Läs mer

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post:

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post: Undersökning: Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Malmö stad / kommunstyrelsen@malmo.se Påbörjade undersökningar: 2015-12-14 09:55:10 Avslutade: 2016-02-25 16:09:14

Läs mer

UNDERLAG TILL ÅTGÄRDSPROGRAM Sangisälvens och Keräsjokis vattenrådsområde - VRO2

UNDERLAG TILL ÅTGÄRDSPROGRAM Sangisälvens och Keräsjokis vattenrådsområde - VRO2 UNDERLAG TILL ÅTGÄRDSPROGRAM Sangisälvens och Keräsjokis vattenrådsområde - VRO2 2009 2015 Åtgärdsprogram för Sangisälvens- och Keräsjokis VRO 2 Underlagsmaterial till Åtgärdsprogram för Bottenvikens

Läs mer

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post:

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post: Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Åmåls kommun / kommun@amal.se Påbörjade undersökningar: 2015-12-02 09:03:35 Avslutade:

Läs mer

Vattenmyndighetens remiss, hur man hittar allt och vad Vattenmyndigheten vill ha synpunkter på

Vattenmyndighetens remiss, hur man hittar allt och vad Vattenmyndigheten vill ha synpunkter på Vattenmyndighetens remiss, hur man hittar allt och vad Vattenmyndigheten vill ha synpunkter på Remissens 3 huvudsakliga delar Förvaltningsplanen Tillsammans med ÅP ger planen inriktningen för fortsatta

Läs mer

Vattenkvalitet i Tornedalens vattenparlamentsområde

Vattenkvalitet i Tornedalens vattenparlamentsområde Regionalt höstmöte om vattenarbetet Vattenkvalitet i Tornedalens vattenparlamentsområde Inklusive Haparanda kust och skärgård Patrik Olofsson Länsstyrelsen i Norrbotten 2011-09-21 Bra att veta info - Begreppet

Läs mer

Renare marks vårmöte 2010

Renare marks vårmöte 2010 Renare marks vårmöte 2010 Vad innebär de nya miljökvalitetsnormerna för vatten Helena Segervall Miljökvalitetsnormer Bestämmer om kvalitén på miljön i ett visst avgränsat område, t ex en vattenförekomst

Läs mer

Statusklassning och vattendirektivet i Viskan

Statusklassning och vattendirektivet i Viskan Statusklassning och vattendirektivet i Viskan EU s ramdirektiv för vatten och svensk vattenförvaltning VARFÖR EN NY VATTENFÖRVALTNING? Vatten är ingen vara vilken som helst utan ett arv som måste skyddas,

Läs mer

Vattenförvaltningens samråd 1 nov april 2015

Vattenförvaltningens samråd 1 nov april 2015 Vattenförvaltningens samråd 1 nov 2014 30 april 2015 Vattenmyndighetens samrådsmöte i Stockholm 3 feb 2014 Foto: Fotoakuten.se Vattenförvaltning = Sveriges genomförande av EU:s ramdirektiv för vatten från

Läs mer

Återrapportering från Stockholms stad av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Stockholms stad av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Stockholms stad återrapportering 2013 1 (5) Återrapportering från Stockholms stad av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella

Läs mer

Återrapportering av Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering av Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Återrapportering av Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Niklas Holmgren, vattenmyndigheten Södra Östersjön SKL:s miljöchefsnätverksträff 28 september 5 beslut om Förvaltningsplaner Förslag till statens

Läs mer

BMB Bergslagens Miljö- och Byggförvaltning Hällefors Lindesberg Ljusnarsberg Nora

BMB Bergslagens Miljö- och Byggförvaltning Hällefors Lindesberg Ljusnarsberg Nora Miljökontoret Margareta Lindkvist Tfn. 0581-81713 BMB Bergslagens Miljö- och Byggförvaltning Hällefors Lindesberg Ljusnarsberg Nora YTTRANDE Sidan 1 av 5 2015-04-09 Ljusnarsbergs Kommun Kommunstyrelsen

Läs mer

Miljökvalitetsnormer och undantag. Mats Wallin, Norra Östersjöns vattendistrikt

Miljökvalitetsnormer och undantag. Mats Wallin, Norra Östersjöns vattendistrikt Miljökvalitetsnormer och undantag Mats Wallin, Norra Östersjöns vattendistrikt Syftet med vattenförvaltningen God yt- och grundvattenstatus senast 2015. Vatten med sämre status än god och utan utveckling

Läs mer

Bilaga 1:31 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021

Bilaga 1:31 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Bilaga 1:31 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Sammanställning av förslag för åtgärdsområdet Södra Hälsinglands utsjövatten Detta är en sammanställning av de som föreslås för

Läs mer

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND Sydost

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND Sydost LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND Sydost REMISSYTTRANDE Till: vattenmyndigheten.kalmar@lansstyrelsen.se Synpunkter på förslag till miljökvalitetsnormer, åtgärdsprogram och förvaltningsplan för Södra Östersjöns

Läs mer

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post:

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post: Undersökning: Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Borgholms kommun / kommun@borgholm.se Påbörjade undersökningar: 2015-12-01 07:53:29 Avslutade: 2016-02-26 16:00:56

Läs mer

Arbetsprogram med tidtabell och översikt av väsentliga frågor sammanställning av frågor att besvara för samrådsinstanser

Arbetsprogram med tidtabell och översikt av väsentliga frågor sammanställning av frågor att besvara för samrådsinstanser Arbetsprogram med tidtabell och översikt av väsentliga frågor sammanställning av frågor att besvara för samrådsinstanser För mer information hänvisas till respektive avsnitt i samrådsdokumentet. Arbetsprogram

Läs mer

Miljökvalitetsnormer och undantag

Miljökvalitetsnormer och undantag Miljökvalitetsnormer och undantag Juha Salonsaari Vattensamordnare och Arbetsgruppsansvarig för Vattenmyndigheternas gemensamma arbetsgrupp för Åtgärdsprogram Syfte MKN god status ska uppnås senast 2015,

Läs mer

Bilaga 1:4 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt

Bilaga 1:4 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt Bilaga 1:4 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Sammanställning av förslag till för Långseleåns åtgärdsområde Detta är en sammanställning av de som föreslås för Långseleåns åtgärdsområde.

Läs mer

Vattenskydd och samhällsplanering Halmstad 1 april 2009

Vattenskydd och samhällsplanering Halmstad 1 april 2009 Vattenskydd och samhällsplanering Halmstad 1 april 2009 Börje Larsson 1/Namn alt projekt Plan- och bygglagen och miljökvalitetsnormer Plan- och bygglagen 1 kap 2 Det är en kommunal angelägenhet att planlägga

Läs mer

Generellt anser Länsstyrelsen att det saknas en prioritering mellan de väsentliga frågor som tas upp i arbetsprogrammet.

Generellt anser Länsstyrelsen att det saknas en prioritering mellan de väsentliga frågor som tas upp i arbetsprogrammet. YTTRANDE 1 (6) Miljöenheten Ann-Louise Haglund Direktnr. 023-812 24 Fax nr. 023-813 86 ann-louise.haglund@lansstyrelsen.se Länsstyrelsen Västernorrland, Vattenmyndigheten i Bottenhavets distrikt Yttrande

Läs mer

SjöLyftet Hur kan det vara till nytta för vattenförvaltningen?

SjöLyftet Hur kan det vara till nytta för vattenförvaltningen? SjöLyftet Hur kan det vara till nytta för vattenförvaltningen? Fem vattenmyndigheter Samordnar arbetet enligt ramdirektivet för vatten samt ett antal övriga direktiv Naturgiven indelning -Havsbassänger

Läs mer

Återrapportering från Göteborgs stad av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Göteborgs stad av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Göteborgs stad återrapportering 2013 1 (5) Återrapportering från Göteborgs stad av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella

Läs mer

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post:

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post: Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Burlöv kommun / burlovs.kommun@burlov.se Påbörjade undersökningar: 2015-12-01

Läs mer

Förvaltningsplan för Västerhavets vattendistrikt. Hanna-Mari Pekkarinen Rieppo Vattenmyndigheten Västerhavet

Förvaltningsplan för Västerhavets vattendistrikt. Hanna-Mari Pekkarinen Rieppo Vattenmyndigheten Västerhavet Förvaltningsplan 2016-2021 för Västerhavets vattendistrikt Hanna-Mari Pekkarinen Rieppo Vattenmyndigheten Västerhavet Varför vattenförvaltning? Förebygga Åtgärda Planera För ett långsiktigt hållbart nyttjande

Läs mer

Återrapportering från Göteborgs stad av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Göteborgs stad av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram återrapportering 2014 1 (5) Återrapportering från Göteborgs stad av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella frågor A) Vilket

Läs mer