Miljö- och byggnadskontoret Sidan 1 av 13. Miljöövervakning - grundvatten, provtagning 2011

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Miljö- och byggnadskontoret 2012-08-27 Sidan 1 av 13. Miljöövervakning - grundvatten, provtagning 2011"

Transkript

1 Miljö- och byggnadskontoret Sidan 1 av 13 Dnr MBN Diariekod: Diariekod: 411 Miljöövervakning - grundvatten, provtagning 2011 Bakgrund Kontrollprogram 1991 upprättades ett program för övervakning av grundvattenkvaliteten i kommunen. Programmet omfattade årliga provtagningar av grundvattnet. 13 provtagningspunkter togs fram i programmet. Punkterna bestod dels av punkter nära grundvattenytan där föroreningspåverkan först ger sig till känna och dels punkter med hög vattenomsättning representerande en större vattenvolym. Punkterna är belägna i grus och sand eller berg. Ett flertal provpunkter är förlagda vid vattentäktsplatser för kommunens (dåvarande) hemskyddsområden. Genom Sollentuna sträcker sig rullstensåsen Stockholmsåsen, som utgör en grundvattentillgång. I norra delen av kommunen finns Norrvattens reservvattentäkt Rotsunda och Jästbolagets grundvattentäkt vilka skyddas av skyddsområde och skyddsföreskrifter som fastställdes av Länsstyrelsen Nya uppdaterade skyddsföreskrifter är på gång att tas fram. I kommunen finns fyra grundvattenförekomster med miljökvalitetsnormer, Stockholmsåsen-Sollentuna, Stockholmsåsen-Silverdal, Stockholmsåsen- Upplands Väsby och Stockholmsåsen-Solna. Provtagningarna utfördes årligen under hösten. Fysikalisk-kemiska parametrar analyserades och vartannat år gjordes även en mikrobiologisk undersökning reviderades kontrollprogrammet varvid några ytterligare punkter tillkom och några andra utgick. Analyserna utökades med metaller samt pesticider och volatila föreningar. På grund av den höga kostnaden för analys av pesticider och volatila föreningar har dessa parametrar endast provtagits i vissa utvalda punkter under vissa år. Kontrollprogrammets syften har varit följande: - kontrollera vattenkvaliteten i punkter som är strategiskt viktiga för dricksvattenförsörjning i kristid - följa förändringar i enskilda naturliga grundvattenparametrar över tiden -studera föroreningspåverkan på grundvattnet från kända eller okända föroreningskällor. De två sista punkterna är relevanta fortfarande. Fram till och med 2006 har årliga provtagningar gjorts av grundvattnet i kommunen. Därefter gjordes ett uppehåll till 2011 då provtagning genomfördes på nytt. Besök Postadress Telefon växel Fax reception Internet Turebergshuset Turebergs torg Sollentuna

2 Sidan 2 av 13 Geografisk region Sollentuna ligger i den geografiska regionen Upplands kalkpåverkade område. Regionen omfattar urbergsområden i Uppland med kalkiga jordar. Jordarna har sitt ursprung delvis ur sedimentära bergarter i Bottenhavet. Motståndskraften mot försurning är därför relativt hög, något som förstärks av läget under högsta kustlinjen med förekomst av leror och andra finkorniga jordar. Naturligt höga klorider förekommer i kustnära områden samt som en följd av kvarvarande relikt havsvatten i bergrund och jordlager. Provtagning Provtagning av grundvattnet utfördes den 5 och 6 december Prov togs i nio punkter. WSP Environmental provtog sju punkter och miljö- och hälsoskyddsenheten två. Enheten tog prov i punkterna Silverdal och Naturskolan, som är lätta att provta då det till exempel inte krävs någon pumputrustning. Provtagning hade planerats i 10 punkter, men punkten Norrvikens f.d vattenverk kunde tyvärr inte provtas. Konsulten från WSP kom ej åt röret, eftersom röret har gjutits över med ett betonggolv vid den ombyggnad som gjorts. De övriga punkter som provtogs var Skansverket, Sollentunavallen, Helenelund, Ekplantan, Norrvikens sydspets, Rotebro och Bergendal. Vid den provtagning som WSP Environmental utförde gjordes fältmätningar av ph, temperatur, konduktivitet, syre och nivå. Metaller och fysikaliskkemiska parametrar analyserades i nio punkter. Volatila föreningar och pesticider analyserades i fyra punkter. PFOS och PFOA analyserades i två punkter. ALS Scandinavia AB utförde alla analyser förutom av PFOS och PFOA, som analyserades av IVL Svenska Miljöinstitutet. Resultat av undersökningarna 2011 Redovisning görs inte för samtliga parametrar som analyserats. För parametrarna klorid, alkalinitet, nitrat och de fyra metallerna arsenik, kadmium, bly och zink finns det bedömningsgrunder från Naturvårdsverket. Redovisning sker därför för dessa parametrar samt för några fler, däribland volatila föreningar, pesticider och PFOS/PFOA. Klorid För klorid finns det bedömningsgrunder där grundvattnet placeras i en av fem tillståndsklasser utifrån. Tillståndsklasserna är mellan låg och mycket hög.

3 Sidan 3 av 13 Klass mg/l Cl 1 Låg < 20 Bergendal, Naturskolan 2 Måttlig Helenelund, Rotebro 3 Relativt hög Ekplantan, Skansverket, Norrvikens sydspets 4 Hög Silverdal 5 Mycket hög >300 Sollentunavallen Halten är mycket hög i punkten Sollentunavallen (1050 mg/l), 2006 var en i punkten Sollentunavallen i den mellersta tillståndsklassen relativt hög. Det är därmed en kraftig höjning av kloriden i punkten. Hög var den högsta tillståndsklassen punkten Silverdal, som har hög även Punkterna Helenelund och Bergendal har gått från en högre till en lägre klass, medan Silverdal, Skansverket, Ekplantan och Norrvikens sydspets är kvar i samma klass som Klorider i dricksvatten som överstiger 100 mg/l föranleder enligt Livsmedelsverket en tekniskt grundad anmärkning om risk för korrosionsangrepp. Om kloriden överstiger 300 mg/l tillkommer en estetiskt grundad anmärkning om risk för smakförändringar. I Silverdal var en 135 mg/l och Sollentunavallen 1050 mg/l. I områden som inte varit täckta av hav efter den senaste nedisningen är grundvattnets klorid normalt låg. I områden nedanför högsta kustlinjen kan grundvattnet däremot ha påverkats av relikt saltvatten, det vill säga havsvatten från den tid då dessa områden utgjorde havsbotten. I kustnära områden kan grundvattnet även vara påverkat av nutida havsvatten. Förhöjda klorider kan härstamma från t ex vägsaltning, avlopp eller deponier. Kloridjonen är mycket lättrörlig i mark och grundvatten. Alkalinitet Alkalinitetens storlek är ett mått på vattnets förmåga att motstå försurning. Högre alkalinitet innebär bättre motståndskraft mot försurning. Grundvattnet har hög alkalinitet i 2 punkter (Sollentunavallen, Bergendal) och mycket hög alkalinitet i 7 punkter (Skansverket, Helenelund, Norrvikens sydspets, Ekplantan, Rotebro, Silverdal, Naturskolan). Detta innebär tillräcklig alkalinitet för att även i framtiden bibehålla acceptabel ph-nivå.

4 Sidan 4 av 13 ph ph är ett mått på vattnets surhetsgrad, hur mycket vätejoner det innehåller. Ett neutralt vatten har ph-värde 7, ett surt vatten har ett ph-värde lägre än 7 och ett basiskt högre än 7. Låga ph-värden (<6,5) medför risk för korrosion på ledningar, vilket kan leda till ökade metaller i dricksvatten. I grundvatten bör ph-värdet ligga i intervallet 6,5-9,0. (Länsstyrelsen i Stockholms län, rapport 2006:09). ph i provpunkterna varierar mellan 7,0 och 7,7. Helenelund har det lägsta ph-värdet 7,0 och Naturskolan det högsta, 7,7. Sollentunavallen och Rotebro har det näst högsta, 7,5. Hårdhet Med vattnets hårdhet menas i huvudsak dess innehåll av kalcium- och magnesiumjoner. Höga värden på totalhårdheten anger ett hårt vatten och låga värden ett mjukt vatten. Totalhårdhet ( dh) 2 Mycket mjukt vatten, risk för korrosionsskador 2-5 Mjukt vatten, risk för korrosionsskador Bergendal 5-10 Medelhårt vatten Naturskolan Hårt vatten, risk för utfällningar (15 dh är riktvärde enligt Socialstyrelsen 2005) >21 Mycket hårt vatten, risk för utfällningar Silverdal, Skansverket, Helenelund, Ekplantan, Norrvikens sydspets, Rotebro Sollentunavallen Nitratkväve, nitrat I grundvattnet förekommer kväve främst som nitrat. Nitrat är en lättlöslig form av kväve och transporteras lätt med vatten. Naturliga er av kväveföreningar i grundvatten är mycket låga. Den naturliga nitraten i grundvattnet i Sverige överstiger inte 0,5 mg/l NO 3 -N. Förhöjda er är oftast orsakade av läckage från stallgödsel, kvävegödsling på framförallt jordbruksmark eller påverkan från avlopp. För nitratkväve finns det bedömningsgrunder där grundvattnet placeras i en av fem tillståndsklasser utifrån. Tillståndsklasserna är mellan mycket låg och mycket hög.

5 Sidan 5 av 13 Klass mg/l NO 3 - N 1 Mycket låg 2 Låg 0,5-1 Ekplantan < 0,5 Norrvikens sydspets, Rotebro, Bergendal, Naturskolan 3 Måttlig 1-5 Skansverket, Helenelund, Silverdal, Sollentunavallen 4 Hög Mycket hög >10 Vid jämförelse mellan 2006 och 2011 års provtagning kan konstateras att klassindelningen är densamma båda åren. I de punkter som haft måttliga er har erna varit 10,4 (Skansverket), 20,7 (Helenelund), 10,3 (Silverdal), 4,56 (Sollentunavallen) mg/l nitrat. Gränsvärde för nitrat för otjänlighet är 50 mg/l och för tjänligt med anmärkning 20 mg/l, enligt Livsmedelsverkets föreskrifter om dricksvatten SLVFS 2001:30. Det är därmed endast punkten Helenelund som ligger strax över gränsvärde för tjänligt med anmärkning med avseende på nitrat. Riktvärde för grundvatten på nationell nivå ligger på 50 mg/l nitrat enligt SGU-FS 2008:2, Sveriges geologiska undersöknings föreskrifter om statusklassificering och miljökvalitetsnormer för grundvatten. Observera att klassindelningen enligt Naturvårdsverkets bedömningsgrunder avser nitratkväve och ovan angivna rikt- och gränsvärden från Livsmedelsverket och SGU avser nitrat. 50 mg nitrat/l motsvarar 11,4 mg nitratkväve/liter. Metaller Metaller analyserades i 9 punkter. För metallerna arsenik, kadmium, bly och zink finns det bedömningsgrunder från Naturvårdsverket där grundvattnet placeras i en av fem tillståndsklasser utifrån. Tillståndsklasserna är mellan mycket låg och mycket hög. Förhöjda metaller är vanligen orsakade av antropogena källor (orsakade av människan) såsom avfallsupplag, avfallssand från gruvbrytning och industriell verksamhet i övrigt. Kadmium, bly och zink är vanligt förekommande i samhället. De sprids via utsläpp till luft och mark och når på så sätt grundvattnet. Kadmium finns ackumulerat i jordbruksmark och förorenad mark. Zink förekommer i stor omfattning i rostskyddade stålprodukter som ofta används i markförlagda konstruktioner. Bly finns deponerat i mark från bl a avgasutsläpp från blyad bensin. Arsenik ingår i

6 Sidan 6 av 13 träimpregneringsmedel för utomhusanvändning. Arsenik förekommer i berggrunden tillsammans med sulfider. Arsenik Klass 1 Mycket låg µg/l < 1 Skansverket, Helenelund, Norrvikens sydspets, Rotebro, Silverdal, Naturskolan 2 Låg 1-5 Sollentunavallen; Ekplantan 3 Måttlig Hög Mycket hög >50 Bergendal Bergendal har mycket hög arsenik. Gränsvärde för otjänligt dricksvatten är 10 µg/l arsenik. I Bergendal är därmed vattnet otjänligt vad gäller arsenik hade Bergendal endast måttlig och en har därmed ökat var den högsta tillståndsklassen hög. Det var då hög i punkten Norrvikens f.d vattenverk (den provpunkt som tyvärr inte kunde provtas 2011). Kadmium Klass 1 Mycket låg µg/l < 0,05 Skansverket, Helenelund, Ekplantan, Norrvikens sydspets, Rotebro, Bergendal, Silverdal, Naturskolan 2 Låg 0,05-0,1 Sollentunavallen 3 Måttlig 0,1-1 4 Hög Mycket hög > var en mycket låg i punkten Sollentunavallen och har 2011 stigit till låg. Norrvikens sydspets och Naturskolan hade 2006 låga er, där har erna sjunkit till en lägre klass. Gränsvärde för otjänligt dricksvatten är 5 µg/l.

7 Sidan 7 av 13 Bly Klass 1 Mycket låg µg/l < 0,2 Helenelund, Ekplantan, Norrvikens sydspets, Rotebro 2 Låg 0,2-1 Skansverket, Sollentunavallen, Bergendal, Silverdal 3 Måttlig 1-3 Naturskolan 4 Hög Mycket hög > var vattnet i Bergendal otjänligt vad gäller bly (gränsvärde är 10 µg/l), en har 2011 minskat till låg. Gränsvärde för otjänligt dricksvatten är 10 µg/l. Zink Klass 1 Mycket låg µg/l < 5 Skansverket, Helenelund, Norrvikens sydspets, Rotebro 2 Låg 5-20 Sollentunavallen, Ekplantan, Silverdal 3 Måttlig Bergendal, Naturskolan 4 Hög Mycket hög >1000 Volatila föreningar Volatila (lättflyktiga organiska) föreningar analyserades i 4 punkter; Silverdal, Skansverket, Sollentunavallen, Ekplantan. Det var 27 olika ämnen/parametrar som analyserades. Volatila föreningar, de klorerade kolvätena trikloreten och tetrakloreten, påträffades i en punkt av fyra provtagna. trikloreten µg/l tetrakloreten µg/l Skansverket 1,1 0,1 I punkten Skansverket uppmättes trikloreten (1,1 µg/l) och tetrakloreten (0,1 µg/l).

8 Sidan 8 av 13 I tre av de fyra punkterna som provtagits har klorerade kolväten påträffats vid provtagning tidigare år, i en av punkterna dock endast vid provtagning under ett av åren då analys skett, i de två andra vid två eller fler tillfällen. De punkter där klorerade kolväten påträffats tidigare är Skansverket (trikloreten och tetrakloreten), Ekplantan (triklormetan år 2000) och Sollentunavallen (trikloreten och tetrakloreten). Halterna har hela tiden varit under de riktvärden som SGU fastställt för trioch tetrakloreten i grundvatten (SGU-FS 2008:2) och under gränsvärde för otjänligt vid provtagningspunkt för dessa ämnen enligt Livsmedelsverkets föreskrifter om dricksvatten, SLVFS 2001:30. Tri- och tetrakloreten har använts som lösningsmedel vid kemtvätt och för avfettning av metaller. Tetrakloreten används fortfarande vid kemtvätt. För trikloreten råder förbud mot yrkesmässig användning sedan Pesticider Pesticider analyserades i 4 punkter; Skansverket, Sollentunavallen, Ekplantan, Silverdal. Pesticider påfanns i två punkter av fyra som analyserades. Det var pesticiden BAM som påträffades. Silverdal 0,09 Skansverket Pesticid BAM µg/l Vid provtagningen 2011 analyserades 35 olika pesticider. Det finns olika analyspaket av pesticider och vilka pesticider som analyserats har varierat en del mellan de år då pesticider analyserats. Halterna var under de riktvärden för grundvatten för bekämpningsmedel som SGU fastställt (SGU-FS 2008:2) och under gränsvärde för otjänligt vid provtagningspunkt för dessa ämnen enligt Livsmedelsverkets föreskrifter om dricksvatten, SLVFS 2001:30. BAM (2,6-diklorbensamid) är en nedbrytningsprodukt av totalbekämpningsmedlet Diklobenil som ingick bl.a i Totex strö. Substansen är mot ogräs och exempel på användningsområde är grusgångar, gårdsplaner, järnvägar.

9 Sidan 9 av 13 PFOS och PFOA PFOS och PFOA analyserades i två provpunkter; Sollentunavallen och Ekplantan. PFOS ng/l PFOA ng/l Sollentunavallen 10,4 3,81 Epkplantan 19,3 3,94 I båda punkterna uppmättes värden av PFOS och PFOA som är lite förhöjda, lite högre än bakgrundser. Opåverkade sjöar i Sverige har er mellan 1-5 ng/l PFOS. (Karin Norström, IVL). Miljöförvaltningen i Stockholms har analyserat PFOS och PFOA i grundvatten 2011 och Av PFOS uppmättes värden mellan <5 och 100 ng/l och av PFOA värden mellan <5 och 52 ng/l. I utgående vatten från Henriksdal och Bromma reningsverk uppmättes 2001 upp till 20 ng/l PFOS. (NV rapport 5440). Naturvårdsverket har 2008 beräknat och föreslagit gränsvärden för PFOS i olika medium, ng/liter för dricksvatten, ng/l för inlandsytvatten och 3000 ng/l för andra ytvatten. Det finns inga fastställda svenska rikt- eller gränsvärden för PFOS och PFOA. Perfluorerade ämnen (PFAS) är en grupp syntetiska ämnen som har använts sedan 50-talet i många typer av produkter där man utnyttjar ämnenas temperaturtålighet eller förmåga att bilda släta, vatten-, fett- och smutsavvisande ytor. Vanliga produkter där perfluorerade ämnen kan ingå är impregnerat papper, impregnerade textilier, rengöringsmedel och brandsläckningsskum. Ämnena finns även i produkter som används inom verkstads- och elektronikindustrin. Två av de mer kända ämnena i gruppen är PFOS (perfluoroktansulfonsyra) och PFOA (perfluoroktansyra). De perfluorerade ämnena är väl spridda runt om i världen och gemensamt för ämnena i gruppen är att de i regel är mycket persistenta i miljön eller ombildas till ämnen som är mycket persistenta. PFOS är också bioackumulerande och toxiskt. Det är kroniskt giftigt, reproduktionsstörande, karcinogent och giftigt för vattenlevande organismer.

10 Sidan 10 av 13 Kommentarer, inför kommande provtagning I provtagningspunkten Norrvikens fd vattenverk gick det inte att ta något prov. Konsulten från WSP kom ej åt röret, eftersom röret har gjutits över med ett betonggolv vid den ombyggnad som gjorts. Det var synd, eftersom det har varit en viktig provtagningspunkt hade punkten höga er av kadmium, bly, zink och arsenik. Inför kommande provtagning måste det tillses att röret är åtkomligt. I Helenelund, Norrvikens sydspets, Rotebro och Bergendal var vattnet svart med lukt och partiklar. Inför nästa provtagnings behöver rören spolas rena. Provpunkter Punkt nr, namn, brunnstyp 1, Silverdal, Grusfilterbrunn 2, Skansverket, Schaktbrunn btg 3, Sollentunavallen, Grusfilterbrunn 4, Helenelund Rb 9304, 50 mm stålrör 5, Ekplantan, Grusfilterbrunn 8, Norrvikens sydspets Rb 8711, 50 mm stålrör 9, Norrvikens fd vattenverk, Grusfilterbrunn 10, Rotebro Rb9305, 50 mm stålrör 11, Rotsundavattentäkten, Grusfilterbrunn Akvifärtyp Syfte Laboratorieanalys Provtag are Grusås Grusås Grusås Sandavlagring Grusås Dricksvatten i kristid Dricksvatten i kristid Repr prov av grundv i åsen Fyskem + Metaller + Volatila + Pesticider Fyskem + Metaller + Volatila+ Pesticider Fyskem + Metaller + Volatila + Pesticider + PFOS, PFOA Mhe WSP WSP Påverkan från E4 Fyskem + Metaller WSP Repr prov av grundv i åsen Fyskem + Metaller + Volatila + Pesticider + PFOS, PFOA WSP Grusås Tänkbar vattentäkt Fyskem + Metaller WSP Grusås Dricksvatten i kristid Fyskem + Metaller + Pesticider WSP Grusås Påverkan från E4 Fyskem + Metaller + WSP Grusås Repr prov av grundv i åsen 13, Bergendal, Bergbrunn Berg Prov av grundv i berg Fyskem + Metaller WSP 18, Naturskolan Fyskem + Metaller Mhe

11 Sidan 11 av 13 Provpunkter som provtogs Norrvikens f.d vattenverk, markerad med gult, provtogs inte, på grund av att röret inte var åtkomligt. Konsulten från WSP kom ej åt röret, eftersom röret har gjutits över med ett betonggolv vid den ombyggnad som gjorts. Rotsundavattentäkten (markerad med grått) provtas av Norrvatten. Punkten står med, för att påminna om att resultat finns. Ingen redovisning av resultat från Norrvattens provtagning görs i denna rapport.

12 Karta med provpunkter Sidan 12 av 13

13 Sidan 13 av 13 Parametrar Parametrar som analyserades: Ca, Fe, K, Mg, Na, Si, Al, As, Ba, Cd, Co, Cr, Cu, Hg, Mn, Mo, Ni, P, Pb, Sr, Zn, totalhårdhet, turbiditet, färg, konduktivitet, ph, nitrit, alkalinitet, CODMn, ammonium, fosfat, nitrat, fluorid, klorid, sulfat, alifater >C5-C8, alifater >C8-C10, bensen, toluen, etylbensen, xylener, indan, naftalen, alkylbensener, diklormetan, triklormetan, tetraklormetan, 1,1-dikloretan, 1,2-dikloretan, 1,1,1-trikloretan, 1,1,2-trikloretan, 1,1,2,2-tetrakloretan, 1-2- diklorpropan, cis-1,2-dikloreten, trans-1,2-dikloreten, trikoreten, tetrakloreten, vinylklorid, monoklorbensen, dikorbensener, MTBE, andra föreningar (volatila), 2,4-D, atrazin, desetylatrazin, desisopropylatrazin, bentazon, BAM, cyanazin, 2,4-DP (diklorprop), dimetoat, etofumesat, fenoxaprop, fluroxipyr, imazapyr, isoproturon, klopyralid, kvinmerac, MCPA, MCPP (mekoprop), metamitron, metazaklor, metribuzin, simazin, terbutylazin, klorsulfuron, metsulfuronmetyl, foramsulfuron, nikosulfuron, rimsulfuron, sulfosulfuron, tifensulfuronmetyl, triasulfuron, tribenuronmetyl, triflusulfuronmetyl, glyfosat, AMPA, PFOS, PFOA

Ackred. nr 1006 Provning ISO/IEC Metodbeteckning Analys/Undersökning av Resultat Mätosäkerhet Enhet

Ackred. nr 1006 Provning ISO/IEC Metodbeteckning Analys/Undersökning av Resultat Mätosäkerhet Enhet Sida 1 (5) SS-EN ISO 7027-1:2016 Turbiditet FNU 0.41 ±0.12 FNU SLV 1990-01-01 Met.1 mod Lukt ingen SLV 1990-01-01 Met.1 mod Lukt, art - SS-EN ISO 7887:2012C mod Färg 10 ±2 Pt SS-EN 27888-1 Konduktivitet

Läs mer

1006 ISO/IEC 17025. Metodbeteckning Analys/Undersökning av Resultat Mätosäkerhet

1006 ISO/IEC 17025. Metodbeteckning Analys/Undersökning av Resultat Mätosäkerhet Sida 1 (5) : Bärmö : Se märkning Nej=0 Ja=1 : 1 SS-EN ISO 7027-3 Turbiditet FNU

Läs mer

1006 ISO/IEC 17025. Metodbeteckning Analys/Undersökning av Resultat Enhet Mätosäkerhet

1006 ISO/IEC 17025. Metodbeteckning Analys/Undersökning av Resultat Enhet Mätosäkerhet Sida 1 (5) attenverket 331 83 ÄRNAMO SS-EN ISO 17294-2:2005 Arsenik, As 0.037 µg/l +/-20-25% SS-EN ISO 17294-2:2005 Bor, B 18 µg/l +/-25-30% SS-EN ISO 17294-2:2005 Kadmium, Cd

Läs mer

Ackred. nr 1006 Provning ISO/IEC Metodbeteckning Analys/Undersökning av Resultat Mätosäkerhet Enhet

Ackred. nr 1006 Provning ISO/IEC Metodbeteckning Analys/Undersökning av Resultat Mätosäkerhet Enhet mottagare 2 Sida 1 (5) SS-EN ISO 7027-1:2016 Turbiditet FNU 0.23 ±0.12 FNU SLV 1990-01-01 Met.1 mod Lukt ingen SLV 1990-01-01 Met.1 mod Lukt, art - SS-EN ISO 7887:2012C mod Färg

Läs mer

Ackred. nr 1006 Provning ISO/IEC Metodbeteckning Analys/Undersökning av Resultat Mätosäkerhet Enhet

Ackred. nr 1006 Provning ISO/IEC Metodbeteckning Analys/Undersökning av Resultat Mätosäkerhet Enhet Sida 1 (5) förskolan Nej=0 Ja=1 : 0 SS-EN ISO 7027-1:2016 Turbiditet FNU 0.17 ±0.12 FNU SLV 1990-01-01 Met.1 mod Lukt ingen SLV 1990-01-01 Met.1 mod Lukt, art - SS-EN ISO 7887:2012C mod Färg

Läs mer

Ackred. nr 1006 Provning ISO/IEC Metodbeteckning Analys/Undersökning av Resultat Mätosäkerhet Enhet

Ackred. nr 1006 Provning ISO/IEC Metodbeteckning Analys/Undersökning av Resultat Mätosäkerhet Enhet Sida 1 (5) : SS-EN ISO 7027-1:2016 Turbiditet FNU 0.26 ±0.12 FNU SLV 1990-01-01 Met.1 mod Lukt ingen SLV 1990-01-01 Met.1 mod Lukt, art - SS-EN ISO 7887:2012C mod Färg 15 ±2 Pt SS-EN 27888-1 Konduktivitet

Läs mer

Ackred. nr 1006 Provning ISO / IEC Metodbeteckning Analys/Undersökning av Resultat Mätosäkerhet Enhet

Ackred. nr 1006 Provning ISO / IEC Metodbeteckning Analys/Undersökning av Resultat Mätosäkerhet Enhet Sida 1 (5) SS-EN ISO 7027-1:2016 Turbiditet FNU 0.11 ± 0.12 FNU SLV 1990-01-01 Met.1 mod Lukt ingen SLV 1990-01-01 Met.1 mod Lukt, art - SS-EN ISO 7887:2012C mod Färg < 5 ± 2 Pt SS-EN 27888-1 Konduktivitet

Läs mer

1006 ISO/IEC Metodbeteckning Analys/Undersökning av Resultat Mätosäkerhet

1006 ISO/IEC Metodbeteckning Analys/Undersökning av Resultat Mätosäkerhet Sida 1 (5) SS-EN ISO 7027-3 Turbiditet FNU 0.17 ±0.03 FNU SLV 1990-01-01 Met.1 mod Lukt ingen SLV 1990-01-01 Met.1 mod Lukt, art - SS-EN ISO 7887:2012C mod Färg

Läs mer

Ackred. nr 1006 Provning ISO / IEC Metodbeteckning Analys/Undersökning av Resultat Mätosäkerhet Enhet

Ackred. nr 1006 Provning ISO / IEC Metodbeteckning Analys/Undersökning av Resultat Mätosäkerhet Enhet Sida 1 (5) SS-EN ISO 7027-1:2016 Turbiditet FNU < 0.1 ± 0.12 FNU SLV 1990-01-01 Met.1 mod Lukt ingen SLV 1990-01-01 Met.1 mod Lukt, art - SS-EN ISO 7887:2012C mod Färg < 5 ± 2 Pt SS-EN 27888-1 Konduktivitet

Läs mer

Ackred. nr 1006 Provning ISO / IEC Metodbeteckning Analys/Undersökning av Resultat Mätosäkerhet Enhet

Ackred. nr 1006 Provning ISO / IEC Metodbeteckning Analys/Undersökning av Resultat Mätosäkerhet Enhet Sida 1 (5) SS-EN ISO 7027-1:2016 Turbiditet FNU 6.2 ± 0.93 FNU SLV 1990-01-01 Met.1 mod Lukt ingen SLV 1990-01-01 Met.1 mod Lukt, art - SS-EN ISO 7887:2012C mod Färg < 5 ± 2 Pt SS-EN 27888-1 Konduktivitet

Läs mer

1006 ISO/IEC 17025. Dricksvatten för allmän förbrukning. Metodbeteckning Analys/Undersökning av Resultat Mätosäkerhet

1006 ISO/IEC 17025. Dricksvatten för allmän förbrukning. Metodbeteckning Analys/Undersökning av Resultat Mätosäkerhet Sida 1 (5) paket : SS-EN ISO 7027, utg 3 Turbiditet FNU 0.13 ±0.01 FNU SLV 1990-01-01 Metod I Lukt ingen SLV Lukt, art - SS-EN ISO 7887 metod D Färg

Läs mer

Ackred. nr 1006 Provning ISO/IEC Metodbeteckning Analys/Undersökning av Resultat Mätosäkerhet Enhet

Ackred. nr 1006 Provning ISO/IEC Metodbeteckning Analys/Undersökning av Resultat Mätosäkerhet Enhet Rapport Nr 16073641 Sida 1 (1) : utg VV Björnö S 104 : Mikrobiologisk Provtagningstidpunkt : 1005 Temperatur vid provtagning : 9 C : S104 VV=0 Anv=1 Nät=2 : 0 Ansättningsdatum : 2016-05-25 SS-EN ISO 6222-1

Läs mer

1006 ISO/IEC 17025. Metodbeteckning Analys/Undersökning av Resultat Mätosäkerhet

1006 ISO/IEC 17025. Metodbeteckning Analys/Undersökning av Resultat Mätosäkerhet Rapport Nr 15051046 Sida 1 (1) : Mikrobiologisk analys Ansättningsdatum : 2015-03-03 SS 028212-1/94 MF Aktinomyceter

Läs mer

1006 ISO/IEC 17025. Metodbeteckning Analys/Undersökning av Resultat Enhet Mätosäkerhet

1006 ISO/IEC 17025. Metodbeteckning Analys/Undersökning av Resultat Enhet Mätosäkerhet Sida 1 (5) SS-EN ISO 7027 utg 3 Turbiditet FNU 0.10 FNU +/-20% SLV 1990-01-01 Met.1 mod Lukt ingen SLV 1990-01-01 Met.1 mod Lukt, art - SS ENISO 7887:2012 Met.C Färg vid 405 nm

Läs mer

Dricksvattnet i Kärda

Dricksvattnet i Kärda Dricksvattnet i Kärda attnet i Kärda är medelhårt (7 dh). Ett medelhårt vatten kräver något större mängd diskoch tvättmedel än ett mjukt vatten. Dosera enligt anvisningarna, för bästa resultat! Kvalitén

Läs mer

Vattenkvalitet i Dannäs

Vattenkvalitet i Dannäs attenkvalitet i Dannäs attnet i Dannäs är mjukt (5 dh). Ett mjukt vatten kräver mindre tvätt- och diskmedel jämfört med orter där vattnet är hårt. Generellt kan man säga att tvättmedlet räcker mer än dubbelt

Läs mer

När det gäller normal- och utvidgad kontroll avseende dricksvatten utgår vi från Livsmedelsverkets aktuella föreskrifter.

När det gäller normal- och utvidgad kontroll avseende dricksvatten utgår vi från Livsmedelsverkets aktuella föreskrifter. Dalslandskommunernas kommunalförbund Utvärdering Lägsta pris Helt anbud Diarie INK-13-0004 Namn Laboratorietjänster Detta dokument är en kopia på upphandlingens elektroniska utvärderingsformulär. Utvärderingsformuläret

Läs mer

Ackred. nr 1006 Provning ISO/IEC Metodbeteckning Analys/Undersökning av Resultat Mätosäkerhet Enhet

Ackred. nr 1006 Provning ISO/IEC Metodbeteckning Analys/Undersökning av Resultat Mätosäkerhet Enhet ALcontrol AB Rapport Nr 18000067 Anläggning : Huseberg, område 4 Provtagningsdatum : 2018-01-25 Provtagningstidpunkt : 1030 Provets märkning : Hus 707 Ankomstdatum : 2018-01-25 Ankomsttidpunkt : 2150 Temperatur

Läs mer

Grundvattenkvaliteten i Örebro län

Grundvattenkvaliteten i Örebro län Grundvattenkvaliteten i Örebro län I samband med en kartering som utförts (1991) av SGU har 102 brunnar och källor provtagits och analyserats fysikaliskt-kemiskt. Bl.a. har följande undersökts: Innehåll...

Läs mer

Dricksvattnet, senaste provtagning 2014 09 26

Dricksvattnet, senaste provtagning 2014 09 26 Dricksvattnet, senaste provtagning 2014 09 26 Nya vattenprov togs 2014 09 03 på utgående vatten från vattenverk samt vid en fastighet på Storskogsvägen, denna gång var det ett så kallat utökat prov med

Läs mer

Analysrapport. ProvId: 7,00. Provplats: Rotsundagårdsvägen 62, Fsk Växthuset (Inspira) Box 972

Analysrapport. ProvId: 7,00. Provplats: Rotsundagårdsvägen 62, Fsk Växthuset (Inspira) Box 972 Provtaget: 1-02-1 : 4,6 C Kund: Sollentuna Kommun Mottaget: 1-02-1 :02 6,4 C Provplats: Rotsundagårdsvägen 62, Fsk Växthuset (Inspira) Box 72 Kommun: Sollentuna 2 SOLLENTUNA Provtagare: Stellan nina.lans@seom.se;

Läs mer

Om dricksvattenkvalitet

Om dricksvattenkvalitet Om dricksvattenkvalitet Vad är dricksvattenkvalitet? Eller, enklare uttryckt, när är ett dricksvatten bra? Dricksvatten skall vara hälsosamt och rent, skriver Livsmedelsverket i sina dricksvattenföreskrifter

Läs mer

Grundvattenkontrollprogram

Grundvattenkontrollprogram Miljöförvaltningen Grundvattenkontrollprogram LANDSKRONA KOMMUN 2004 Rapport Mathias Fuchs Miljöinspektör Rapport 2005:4 Miljöförvaltningen 261 80 Landskrona 2 Sammanfattning Ett program för kontroll av

Läs mer

Provtagning enligt SLVFS 2001:30

Provtagning enligt SLVFS 2001:30 Provtagning enligt SLVFS 2001:30 Provtagning enligt föreskrifterna för dricksvatten (SLVFS 2001:30) Den som producerar eller tillhandahåller dricksvatten ska regelbundet och i enlighet med Livsmedelsverkets

Läs mer

Analysrapport. ProvId: 7,00. Kund: Norrvatten Produktion och Distribution Provplats: Utgående Dricksvatten, Provtagningskran vid P23 Box 2094

Analysrapport. ProvId: 7,00. Kund: Norrvatten Produktion och Distribution Provplats: Utgående Dricksvatten, Provtagningskran vid P23 Box 2094 Provtaget: 1--05 0:50,1 C Kund: Norrvatten Mottaget: 1--05 0: C Produktion och Distribution Provplats: Utgående Dricksvatten, Provtagningskran vid P Box 4 Kommun: Järfälla Provtagare: Mikael Danielsson

Läs mer

Analysrapport. Ankomsttemp C Mikro Ankomsttemp C Kem Provtagningsdatum Mikrob. analys påbörjad Kemisk analys påbörjad Provtagare Desinfektion

Analysrapport. Ankomsttemp C Mikro Ankomsttemp C Kem Provtagningsdatum Mikrob. analys påbörjad Kemisk analys påbörjad Provtagare Desinfektion Eurofins Water Testing Sweden AB Box 737 531 17 Lidköping Tlf: +46 10 490 8110 Fax: +46 10 490 8051 Orust Kommun Tekniska enheten 473 80 HENÅN Kundnummer: SL8429422 Provnummer: Provbeskrivning: Matris:

Läs mer

Analysrapport. ProvId: 7,00. Produktion och Distribution Provplats: Utgående Dricksvatten, Provtagningskran P8 Box 2094

Analysrapport. ProvId: 7,00. Produktion och Distribution Provplats: Utgående Dricksvatten, Provtagningskran P8 Box 2094 Provtaget: 1-02- 0:00 1,0 C Kund: Norrvatten Mottaget: 1-02- 0: C Produktion och Distribution Provplats: Utgående Dricksvatten, Provtagningskran P Box 4 Kommun: Järfälla Provtagare: Ludwika Komajda andreas.hagelin@norrvatten.se

Läs mer

KONTROLLPROGRAM FÖR GRUNDVATTEN

KONTROLLPROGRAM FÖR GRUNDVATTEN KONTROLLPROGRAM FÖR GRUNDVATTEN Analysresultat och utvärdering från provtagningar i maj 2003 T1 I2 P1 P2 T2 J1 I1 J3 J2 Malmö SWECO VIAK AB Södra regionen Mats Hebrand Uppdragsnummer 1240269 SWECO VIAK

Läs mer

Analysrapport. ProvId: 7,00. Kund: Norrvatten Produktion och Distribution Provplats: Utgående Dricksvatten, Provtagningskran P8 Box 2094

Analysrapport. ProvId: 7,00. Kund: Norrvatten Produktion och Distribution Provplats: Utgående Dricksvatten, Provtagningskran P8 Box 2094 Provtaget: 1-02-1 0: 2,4 C Kund: Norrvatten Mottaget: 1-02-1 0:5 C Produktion och Distribution Provplats: Utgående Dricksvatten, Provtagningskran P Box 4 Kommun: Järfälla 02 SOLNA Provtagare: Mikael Danielsson

Läs mer

Analysrapport. ProvId: 7,00. Sigtuna Vatten & Renhållning AB Provplats: Uranusgatan 2, Galaxskolan Östra Bangatan 3

Analysrapport. ProvId: 7,00. Sigtuna Vatten & Renhållning AB Provplats: Uranusgatan 2, Galaxskolan Östra Bangatan 3 Provtaget: 1--05 :, C Kund: Sigtuna Kommun Mottaget: 1--05 :4,6 C Sigtuna Vatten & Renhållning AB Provplats: Uranusgatan 2, Galaxskolan Östra Bangatan 3 Kommun: Sigtuna 60 ARLANDA STAD Provtagare: Nisse

Läs mer

Undersökningsprogram för vattenverk/dricksvattenanläggning

Undersökningsprogram för vattenverk/dricksvattenanläggning 1 (4) L5_mall_undersökningsprogram_vattenverk_uppdaterad_20190115 Undersökningsprogram för vattenverk/dricksvattenanläggning Med utgångspunkt från faroanalysen samt kraven i SLVFS 2001:30 ska ett förslag

Läs mer

Analysrapport. ProvId: 7,00. Kund: Norrvatten Produktion och Distribution Provplats: Råvatten Intagskammaren Box 2094

Analysrapport. ProvId: 7,00. Kund: Norrvatten Produktion och Distribution Provplats: Råvatten Intagskammaren Box 2094 Provtaget: 1-02-1 07: 1,3 C Kund: Norrvatten Mottaget: 1-02-1 0: C Produktion och Distribution Provplats: Råvatten Intagskammaren Box 4 Kommun: Järfälla Provtagare: Rosalia Canovas andreas.hagelin@norrvatten.se

Läs mer

Analysrapport. ProvId: 7,00. Produktion och Distribution Provplats: Råvatten Intagskammaren Box 2094

Analysrapport. ProvId: 7,00. Produktion och Distribution Provplats: Råvatten Intagskammaren Box 2094 Provtaget: --05 0:, C Kund: Norrvatten Mottaget: --05 0: C Produktion och Distribution Provplats: Råvatten Intagskammaren Box 4 Kommun: Järfälla Provtagare: Rosalia Canovas andreas.hagelin@norrvatten.se

Läs mer

UNDERSÖKNING AV BRUNNSVATTEN

UNDERSÖKNING AV BRUNNSVATTEN UNDERSÖKNING AV BRUNNSVATTEN FÖRKLARING TILL ANALYSRESULTATEN Karlskrona kommuns laboratorium Riksvägen 48 371 62 LYCKEBY tel. 0455-30 33 18 e-post: va-lab@karlskrona.se - 1 - INLEDNING Detta dokument

Läs mer

Rapport om Grundvattenkontrollen. Landskrona stad 2013

Rapport om Grundvattenkontrollen. Landskrona stad 2013 1(17) Miljöförvaltningen Rapport om Grundvattenkontrollen Landskrona stad 2013 Alexandra Skopal Miljöinspektör Rapport 2013:15 Miljöförvaltningen 261 80 Landskrona 2(17) Sammanfattning Sedan 1992 finns

Läs mer

3a. Provtagning av vattnet - Utgående dricksvatten från vattenverket/brunnen

3a. Provtagning av vattnet - Utgående dricksvatten från vattenverket/brunnen 1 (7) L2_mall_egenkontrollprogram_vattenverk_2017_uppdaterad_20180525 Egenkontrollprogram för vattenverk/dricksvattenanläggning En vattenanläggning som förser ett livsmedelsföretag eller ett visst antal

Läs mer

2012:12. Grundvattenkvalitet i Skåne län Utvärdering av regional provtagning av grundvatten 2007-2010

2012:12. Grundvattenkvalitet i Skåne län Utvärdering av regional provtagning av grundvatten 2007-2010 2012:12 Grundvattenkvalitet i Skåne län Utvärdering av regional provtagning av grundvatten 2007-2010 Titel: Utgiven av: Copyright: Grundvattenkvalitet i Skåne län utvärdering av regional provtagning 2007-2010

Läs mer

Bekämpningsmedel i grundvatten. Hörby 2004-2005. Bekämpningsmedelsanalys av dricksvatten hos fastigheter med enskild vattentäkt.

Bekämpningsmedel i grundvatten. Hörby 2004-2005. Bekämpningsmedelsanalys av dricksvatten hos fastigheter med enskild vattentäkt. Bekämpningsmedel i grundvatten Hörby 2004-2005 Bekämpningsmedelsanalys av dricksvatten hos fastigheter med enskild vattentäkt. Sammanfattning av tidigare analyser av bekämpningsmedel i kommunala och enskilda

Läs mer

Bekemnin gsmedel '2,6- Diklorbenz Aktinomyc ph. 1,1,2- Triklorete n. VD Rådhuset ,2 <1 <1 < 0.01 < ,03 6 < 0.

Bekemnin gsmedel '2,6- Diklorbenz Aktinomyc ph. 1,1,2- Triklorete n. VD Rådhuset ,2 <1 <1 < 0.01 < ,03 6 < 0. 1,1,2- Triklorete n 1,2- Dikloretan 2,4- Diklorprop Bekemnin gsmedel '2,6- Diklorbenz Aktinomyc amid ph 2,4-D eter Aldrin Alkalinitet mg µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l cfu/100ml µg/l HCO3/l 8,2

Läs mer

Faktablad PROVTAGNING ENLIGT FÖRESKRIFTERNA FÖR DRICKSVATTEN (SLVFS 2001:30) Provtagning. Samhällsbyggnadsförvaltningen

Faktablad PROVTAGNING ENLIGT FÖRESKRIFTERNA FÖR DRICKSVATTEN (SLVFS 2001:30) Provtagning. Samhällsbyggnadsförvaltningen Faktablad PROVTAGNING ENLIGT FÖRESKRIFTERNA FÖR DRICKSVATTEN (SLVFS 2001:30) Den som producerar eller tillhandahåller dricksvatten ska regelbundet och i enlighet med Livsmedelsverkets föreskrifter (SLVFS

Läs mer

EKA-projektet. Analysmetoder, mätkrav och provhantering av grundvatten

EKA-projektet. Analysmetoder, mätkrav och provhantering av grundvatten EKA-projektet. er, mätkrav och provhantering av grundvatten Tabell 1. Grundämnen Kvicksilver, Hg 0,1 ng/l +/- 5 % Metod 09 vatten USA EPA-metoden 1631:revision B Metyl-Kvicksilver, Me-Hg 0,06 ng/l +/-

Läs mer

Analys av bekämpningsmedel i enskilda dricksvattentäkter 2014

Analys av bekämpningsmedel i enskilda dricksvattentäkter 2014 M Hörby kommun 242 80 Hörby Besöksadress: Ringsjövägen 4 Tel: 0415-37 80 00 Fax: 0415-134 77 kommunen@horby.se www.horby.se Analys av bekämpningsmedel i enskilda dricksvattentäkter 2014 Rapport 2015-01

Läs mer

Nya bedömningsgrunder för grundvatten

Nya bedömningsgrunder för grundvatten Nya bedömningsgrunder för grundvatten Lena Maxe Workshop om övervakning, kartläggning & analys Stockholm 1-3 februari 2012 Naturvårdsverket gav 1999 ut bedömningsgrunder för grundvatten Process SGU miljömålsansvarig

Läs mer

Egenkontrollprogram för vattenverk/dricksvattenanläggning

Egenkontrollprogram för vattenverk/dricksvattenanläggning 1 (5) L2_mall_egenkontrollprogram_vattenverk_2017_uppdaterad_20190109 Egenkontrollprogram för vattenverk/dricksvattenanläggning En vattenanläggning som förser ett livsmedelsföretag eller ett visst antal

Läs mer

PRISLISTA VA Kvalitetskontroll

PRISLISTA VA Kvalitetskontroll Provberedning Debiteras en gång per prov. Kemiska och mikrobiologiska analyser hanteras som separata prov. Provberedning, vatten Provberedning, slam (inkl. Torrsubstans bestämning) 97 kr 290 kr Analysspecifika

Läs mer

Rapport Bekämpningsmedel i grundvatten 2016

Rapport Bekämpningsmedel i grundvatten 2016 Rapport Bekämpningsmedel i grundvatten 2016 2 (12) Vellinge kommun 2016 Miljö- och byggnadsavdelningen Annelie Persson POST 235 81 Vellinge BESÖK Norrevångsgatan 3 TELEFON 040-42 50 00 FAX 040-42 51 49

Läs mer

ESKILSTUNA ENERGI & MILJÖ VATTEN & AVLOPP LABORATORIUM

ESKILSTUNA ENERGI & MILJÖ VATTEN & AVLOPP LABORATORIUM Provberedning Debiteras en gång per prov. Kemiska och mikrobiologiska analyser hanteras som separata prov. Analysspecifika provbehandlingar Provberedning, vatten Provberedning, slam (inkl. Torrsubstans

Läs mer

Grundvatten På gång på Länsstyrelsen

Grundvatten På gång på Länsstyrelsen rundvatten På gång på Länsstyrelsen Hillevi Hägnesten Miljö- och vattenstrategiska enheten Skräbeåns vattenråd, 2011-10-05 I R Vånga I R Jämshögsområdet SE625188-140650 I R SE622960-141951 R I Vanneberga

Läs mer

Metaller och bekämpningsmedel i Segeå och Risebergabäcken 2007

Metaller och bekämpningsmedel i Segeå och Risebergabäcken 2007 1 Metaller och bekämpningsmedel i Segeå och Risebergabäcken 2007 Rapporten är upprättad av: Jan Pröjts. Granskning: Birgitta Bengtsson. Uppdragsgivare: Miljöförvaltningen, Malmö stad. Landskrona 2008-04-14

Läs mer

Kompletterande utredning av grundvattnens karakteristika som vid behov skall tas fram

Kompletterande utredning av grundvattnens karakteristika som vid behov skall tas fram 3330 Nr 341 Kompletterande utredning av grundvattnens karakteristika som vid behov skall tas fram Bilaga 2 a 1. Geologiska karakteristika för grundvattenförekomsten inbegripet utsträckning och typ av geologisk

Läs mer

Markteknisk undersökning av fastigheten Maskinisten 2 i Katrineholm.

Markteknisk undersökning av fastigheten Maskinisten 2 i Katrineholm. Sida 1 (11) Markteknisk undersökning av fastigheten Maskinisten 2 i Katrineholm. Uppdragsledare och författare: Helena Westin, Structor Nyköping AB Granskare: Mats Dorell Structor Nyköping AB Sida 2 (11)

Läs mer

Laboratorieundersökning och bedömning Enskild brunn

Laboratorieundersökning och bedömning Enskild brunn Vattenlaboratoriet vid LaboratorieMedicinskt Centrum Gotland Laboratorieundersökning och bedömning Enskild brunn Sid 1 av 6 Innehållsförteckning: Varför vattenanalys... 2 Definitionen på s.k. enskild brunn

Läs mer

Analysrapport. Analys påbörjad Ankomsttemp C Provtagare Provtagningsdatum. Odlingsbara mikroorganismer 22 C 190 cfu/ml

Analysrapport. Analys påbörjad Ankomsttemp C Provtagare Provtagningsdatum. Odlingsbara mikroorganismer 22 C 190 cfu/ml Eurofins Environment Sweden AB (Lidköping) Box 887 Sjöhagsg. 3 SE-53119 Lidköping Tlf: +46 10 490 8110 Fax: +46 10 490 8390 Husebergs samfällighet Kållekärr* Gerry Ögren AR-15-SL-207425-01 EUSELI2-00300525

Läs mer

Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd Klippans läderfabrik, kvartal 1, januari-mars 2017

Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd Klippans läderfabrik, kvartal 1, januari-mars 2017 Sid 1 (2) Landskrona 2017-04-04 Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd, kvartal 1, januari-mars 2017 Saneringsarbetet är fortfarande i full gång, men även arbetet med återställning

Läs mer

100- undersökningen. Dricksvattenkvalitén i enskilda vattentäkter. Miljö och hälsoskyddskontoret

100- undersökningen. Dricksvattenkvalitén i enskilda vattentäkter. Miljö och hälsoskyddskontoret 100- undersökningen Dricksvattenkvalitén i enskilda vattentäkter 2005 Miljö och hälsoskyddskontoret INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sammanfattning 2 Bakgrund 3 Syfte och metodik 3 Bedömningsgrunder 4 Undersökta parametrar

Läs mer

KONTROLLPROGRAM FÖR GRUNDVATTEN

KONTROLLPROGRAM FÖR GRUNDVATTEN Hr ONTROPROGRAM FÖR GRUNDVATTEN Analysresultat och utvärdering från provtagningar i december 01 Malmö 02-03-22 SWECO VBB VIA AB Södra regionen Mats Hebrand Johan Holmqvist ra01s 00-03-30 Uppdragsnummer

Läs mer

Uppsala Ackrediteringsnummer Sektionen för geokemi och hydrologi A Ekmanhämtare Sötvatten Ja Ja. Sparkmetod Sötvatten Ja Ja

Uppsala Ackrediteringsnummer Sektionen för geokemi och hydrologi A Ekmanhämtare Sötvatten Ja Ja. Sparkmetod Sötvatten Ja Ja Ackrediteringens omfattning Laboratorier Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Institutionen för vatten och miljö Uppsala Ackrediteringsnummer 1208 Sektionen för geokemi och hydrologi A000040-002 Biologiska

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning av Geten 2 i Falköping

Miljöteknisk markundersökning av Geten 2 i Falköping Sida 1 (12) Miljöteknisk markundersökning av Geten 2 i Falköping Författare: Helena Westin, Structor Nyköping AB Granskad av: Mats Dorell, Structor Nyköping AB Sida 2 (12) Sammanfattning Structor Nyköping

Läs mer

DRICKSVATTENKVALITET hos konsument i Skagersvik, Gullspångs tätort samt Otterbäcken

DRICKSVATTENKVALITET hos konsument i Skagersvik, Gullspångs tätort samt Otterbäcken Skagersviks vattenverk DRICKSVATTENKVALITET hos i Skagersvik, Gullspångs tätort samt Otterbäcken Dricksvatten bedöms som tjänligt om det uppfyller Livsmedelsverkets krav. Om någon parameter inte uppfyller

Läs mer

Egenkontrollprogram. för mindre dricksvattentäkter. Fastställt:

Egenkontrollprogram. för mindre dricksvattentäkter. Fastställt: Egenkontrollprogram för mindre dricksvattentäkter Fastställt: Innehåll Förord... 3 1. Allmänna uppgifter... 4 2. Verksamhetsbeskrivning... 4 3. Beskrivning av vattentäkten... 5 4. Tillsyn och skötsel av

Läs mer

Dricksvattenkvalitet Skåre, Hynboholm och Gravaområdet

Dricksvattenkvalitet Skåre, Hynboholm och Gravaområdet Dricksvattenkvalitet 2016 - Skåre, Hynboholm och Gravaområdet Nedan följer en sammanställning av vattenkvaliteten vid Hynboholms och Härtsöga vattenverk samt tillhörande distributionsområde, dvs Skåre,

Läs mer

Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd Klippans läderfabrik, kvartal 2, april-juni 2017

Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd Klippans läderfabrik, kvartal 2, april-juni 2017 Sid 1 (2) Landskrona 2017-07-03 Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd, kvartal 2, april-juni 2017 Saneringsarbetet pågår fortfarande men är nu inne i en fas som huvudsakligen

Läs mer

DRICKSVATTEN FÖR ENSKILD FÖRBRUKNING

DRICKSVATTEN FÖR ENSKILD FÖRBRUKNING DRICKSVATTEN FÖR ENSKILD FÖRBRUKNING Utg 2009-09, ALcontrol AB INLEDNING Denna folder är en vägledning vid tolkning av analysprotokollet. För att man säkrare skall kunna bedöma ett vattens kvalitet krävs

Läs mer

Bilaga nr 8. Analys av mätdata i Telge Återvinning AB:s miljörapporter Mätpunkt YV3

Bilaga nr 8. Analys av mätdata i Telge Återvinning AB:s miljörapporter Mätpunkt YV3 Telge Närmiljö 26-11-2 Page 1 of 23 Promemoria angående fortsatt och utökad verksamhet vid Tveta Återvinningsanläggning i Södertälje Analys av mätdata i Telge Återvinning AB:s miljörapporter 21-25. Mätpunkt

Läs mer

Dnr KK18/456. Taxa för provtagning av vatten- och avloppsprover på Vattenlaboratoriet. Antagen av Kommunfullmäktige

Dnr KK18/456. Taxa för provtagning av vatten- och avloppsprover på Vattenlaboratoriet. Antagen av Kommunfullmäktige Dnr Taxa för provtagning av vatten- och avloppsprover på Vattenlaboratoriet Antagen av Kommunfullmäktige 2019-06-11 2/7 Prislista 2019 Enskilt dricksvatten enligt Livsmedelsverkets råd om enskild dricksvattenförsörjning.

Läs mer

Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd Klippans läderfabrik, kvartal 4, oktober-december 2016

Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd Klippans läderfabrik, kvartal 4, oktober-december 2016 Sid 1 (2) Landskrona 2017-01-18 Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd, kvartal 4, oktober-december 2016 Saneringsarbetet är i full gång och har under sista kvartalet expanderat

Läs mer

Kompletterande grundvattenprovtagning Förstudie med riskbedömning för Sunne kemiska tvätt och kostympress, Sundsvik 7:28

Kompletterande grundvattenprovtagning Förstudie med riskbedömning för Sunne kemiska tvätt och kostympress, Sundsvik 7:28 Kompletterande grundvattenprovtagning Förstudie med riskbedömning för Sunne kemiska tvätt och kostympress, Sundsvik 7:28 Grontmij AB Karlstad Förstudie med riskbedömning för Sunne kemiska tvätt och kostympress,

Läs mer

DRICKSVATTENKVALITET hos konsument i Mariestads tätort, Hasslerör, Örvallsbro, Sjötorp, Lyrestad, Böckersboda, Ullervad, Jula och Sjöängen

DRICKSVATTENKVALITET hos konsument i Mariestads tätort, Hasslerör, Örvallsbro, Sjötorp, Lyrestad, Böckersboda, Ullervad, Jula och Sjöängen Lindholmens vattenverk DRICKSVATTENKVALITET hos i Mariestads tätort, Hasslerör, Örvallsbro, Sjötorp, Lyrestad, Böckersboda, Ullervad, Jula och Sjöängen Dricksvatten bedöms som tjänligt om det uppfyller

Läs mer

PM- Vattenanalyser. Analysresultat, Sörfjärdens ytvatten

PM- Vattenanalyser. Analysresultat, Sörfjärdens ytvatten Uppdragsnr: 10137017-Sörfjärden VA utredning 1 (5) PM- Vattenanalyser Följande PM är en bedömning av analysresultaten från vattenprovtagning vid Sörfjärden 2010-07-12 och 2010-08-11. De numeriska analysresultaten

Läs mer

Bilaga D: Lakvattnets karaktär

Bilaga D: Lakvattnets karaktär Bilaga D: Lakvattnets karaktär Bakgrund I deldomen avses med lakvatten allt vatten som samlas upp inom avfallsanläggningen. Då uppsamlat vatten har olika karaktär, och därmed olika behandlingsbarhet, har

Läs mer

Inledning 3. Geologi 3 Jordarter 3 Berggrund 3 Hydrogeologi 5

Inledning 3. Geologi 3 Jordarter 3 Berggrund 3 Hydrogeologi 5 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sammanfattning 2 Inledning 3 Geologi 3 Jordarter 3 Berggrund 3 Hydrogeologi 5 Kontrollprogrammet 7 Provpunkter 7 Provtagningsfrekvens 8 Analyser 8 Resultat och bedömning 9 Utvärdering

Läs mer

Förslag till provtagningsplan för små vattenverk

Förslag till provtagningsplan för små vattenverk Förslag till provtagningsplan för små vattenverk Verksamhetens namn:.. Datum: Underskrift av ansvarig:.. Innehållsförteckning 1 Allmänna uppgifter om vattenverket och vattentäkten 2 Vattenprovtagning 2.1

Läs mer

Utvärdering av provtagning av bekämpningsmedelsrester i Simrishamns allmänna vattentäkter 2010

Utvärdering av provtagning av bekämpningsmedelsrester i Simrishamns allmänna vattentäkter 2010 Dr nr 2010.693 PM Utvärdering av provtagning av bekämpningsmedelsrester i Simrishamns allmänna vattentäkter 2010 Bakgrund Vattenförsörjningen i baseras på grundvatten som uttas ur 33 vattentäkter. Brunnarnas

Läs mer

Förklaringar till analysresultat för dricksvattenprover

Förklaringar till analysresultat för dricksvattenprover LULEÅ KOMMUN 2014-06-30 1 (6) Förklaringar till analysresultat för dricksvattenprover Provtagningen i din fastighet orsakas av att du klagat på dricksvattenkvaliteten. Proverna undersöks och bedöms efter

Läs mer

Miljö- hälsoskyddskontoret Rapport dec UNDERSÖKNING ÅR Dricksvattenkvalitén i enskilda vattentäkter

Miljö- hälsoskyddskontoret Rapport dec UNDERSÖKNING ÅR Dricksvattenkvalitén i enskilda vattentäkter Miljö- hälsoskyddskontoret Rapport dec 2000 100-UNDERSÖKNING ÅR 2000 Dricksvattenkvalitén i enskilda vattentäkter SAMMANFATTNING 100 undersökning år 2000 är den tredje undersökning som har genomförts med

Läs mer

Analysprislista Vattenlaboratoriet 2019

Analysprislista Vattenlaboratoriet 2019 Analysprislista 2019 Sida 1 av 5 Välkommen till Vi erbjuder dig personlig service och ett heltäckande utbud av mikrobiologiska och kemiska analyser. är ackrediterat av Swedac enligt SS-EN ISO/IEC 17025.

Läs mer

Egenkontrollprogram för dricksvattentäkt på

Egenkontrollprogram för dricksvattentäkt på Egenkontrollprogram för dricksvattentäkt på Skriv namnet på verksamheten. Enligt Statens livsmedelsverks föreskrifter om dricksvatten SLVFS 2001:30 Fastställt den Tillsynsmyndigheten fyller i datum när

Läs mer

1006 ISO/IEC 17025. Metodbeteckning Analys/Undersökning av Resultat Mätosäkerhet

1006 ISO/IEC 17025. Metodbeteckning Analys/Undersökning av Resultat Mätosäkerhet Rapport Nr 13226656 Sida 1 (2) : Fyrbrunn Provtagningstidpunkt : 1030 : Bo Lundgren SS-EN IS 7027-3 Turbiditet FNU 0.34 ±0.05 FNU SLV 1990-01-01 Met.1 mod Lukt ingen SLV 1990-01-01 Met.1 mod Lukt, art

Läs mer

Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd Klippans läderfabrik, kvartal 4,

Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd Klippans läderfabrik, kvartal 4, Sid 1 (2) Landskrona 2016-01-25 Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd, kvartal 4, 2015-11-17 Provtagningsförhållanden mm Provtagningsförhållandena var goda vädermässigt med

Läs mer

Rapport om Grundvattenkontrollen

Rapport om Grundvattenkontrollen 1(2) Miljöförvaltningen Rapport om Grundvattenkontrollen Landskrona stad 2012 Rose-Marie Stigsdotter Miljöinspektör Rapport 2013:3 Miljöförvaltningen 261 80 Landskrona 3 Sammanfattning Sedan 1992 finns

Läs mer

Skälläckeröd 1:12 och 1:45

Skälläckeröd 1:12 och 1:45 Skälläckeröd 1:12 och 1:45 Miljöteknisk markundersökning Redovisning av analysresultat 2017-03-30 Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte... 2 2 Genomförande... 2 3 Resultat... 4 4 Slutsats... 5 Bilaga

Läs mer

Provningslaboratorier Kretslopp och vatten Mölndal Ackrediteringsnummer 0045 Lackarebäcks vattenverk Laboratorium A

Provningslaboratorier Kretslopp och vatten Mölndal Ackrediteringsnummer 0045 Lackarebäcks vattenverk Laboratorium A Ackreditengens omfattning Provningslaboratoer Kretslopp och vatten Mölndal Ackreditengsnummer 0045 Lackarebäcks vattenverk Laboratoum A000089-001 Kemisk analys Oorganisk kemi Aluminium, Al EPA Method 200.8,

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning vid Stenvikshöjden i Oxelösunds kommun

Miljöteknisk markundersökning vid Stenvikshöjden i Oxelösunds kommun Sida 1 (11) Miljöteknisk markundersökning vid Stenvikshöjden i Oxelösunds kommun Uppdragsledare och författare: Helena Westin, Structor Nyköping AB Granskad av: Mats Dorell, Structor Nyköping AB Sida 2

Läs mer

Information. Box 622, Uppsala Tel: E-post:

Information. Box 622, Uppsala Tel: E-post: Information 1 januari 2014 flyttas ansvaret för information och rådgivning för enskilda dricksvattenanläggningar från Socialstyrelsen till Livsmedelsverket. Socialstyrelsens allmänna råd (SOSFS 2003:17)

Läs mer

ICP-MS > 0,15 µg/g TS Biologiskt. Bly, Pb SS-EN ISO :2005 ICP-MS > 0,05 µg/l Dricksvatten Nej Nej

ICP-MS > 0,15 µg/g TS Biologiskt. Bly, Pb SS-EN ISO :2005 ICP-MS > 0,05 µg/l Dricksvatten Nej Nej Ackrediteringens omfattning Stockholms Universitet, Institutionen för miljövetenskap och analytisk kemi ACES Enheterna för biogeokemi och miljöföroreningars kemi Stockholm Ackrediteringsnummer 1295 A000046-001

Läs mer

Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd Klippans läderfabrik, kvartal 3, juli-september 2017

Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd Klippans läderfabrik, kvartal 3, juli-september 2017 Sid 1 (2) Landskrona 2017-10-06 Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd, kvartal 3, juli-september 2017 Saneringsarbetet är nu inne i en fas som huvudsakligen innebär återställning

Läs mer

Program för regelbundna undersökningar och dokumentation av egenkontroll vid dricksvattenanläggning

Program för regelbundna undersökningar och dokumentation av egenkontroll vid dricksvattenanläggning Program för regelbundna undersökningar och dokumentation av egenkontroll vid dricksvattenanläggning Enligt Statens livsmedelsverks föreskrifter om dricksvatten SLVFS 2001:30 Namnet på verksamheten Datum

Läs mer

Grundvatten i Blekinge

Grundvatten i Blekinge 2008:6 Grundvatten i Blekinge Övervakning av brunnar och källor 1 2 Rapport, år och nr: 2008/6 Rapportnamn: län Brunnar och källor Utgåva: Utgivare: Länsstyrelsen Blekinge län, 371 86 Karlskrona. Dnr:

Läs mer

Förklaringar till analysresultat för dricksvattenprover

Förklaringar till analysresultat för dricksvattenprover Livsmedelsverkets gränsvärden Enligt Livsmedelsverkets bedömningsgrunder kan ett dricksvatten bedömas som tjänligt, tjänligt med anmärkning eller otjänligt. - Bedömningen tjänligt innebär att vattnet kan

Läs mer

Lackarebäcks vattenverk Laboratorium A Antimon, Sb EPA Method 200.8, mod ICP-MS 0,1 10 µg/l Dricksvatten Nej Nej

Lackarebäcks vattenverk Laboratorium A Antimon, Sb EPA Method 200.8, mod ICP-MS 0,1 10 µg/l Dricksvatten Nej Nej Ackrediteringens omfattning Kretslopp och vatten Mölndal Ackrediteringsnummer 0045 Lackarebäcks vattenverk Laboratorium A000089-001 Kemisk analys Teknikområde Parameter Metod Mätprincip Mätområde Provtyp

Läs mer

Så tolkar du provsvaret på ditt vattenprov

Så tolkar du provsvaret på ditt vattenprov Så tolkar du provsvaret på ditt vattenprov Inledning Denna folder är en vägledning vid tolkning av analysprotokollet. För att man säkrare skall kunna bedöma ett vattens kvalitet krävs både mikrobiologisk

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning lekplats vid Sundavägen i Oxelösunds kommun

Miljöteknisk markundersökning lekplats vid Sundavägen i Oxelösunds kommun Sida 1 (9) Nyköping 170315 Uppdrag: 8662 Miljöteknisk markundersökning lekplats vid Sundavägen i Oxelösunds kommun Uppdragsledare och författare: Helena Westin, Structor Nyköping AB Granskad av: Mats Dorell,

Läs mer

Egenkontrollprogram med faroinventering och undersökningsprogram för små dricksvattenanläggningar i Ulricehamns kommun Verksamhetens namn Fastställt

Egenkontrollprogram med faroinventering och undersökningsprogram för små dricksvattenanläggningar i Ulricehamns kommun Verksamhetens namn Fastställt Egenkontrollprogram med faroinventering och undersökningsprogram för små dricksvattenanläggningar i Ulricehamns kommun Verksamhetens namn Fastställt 2 Innehåll 1. Verksamhetens uppgifter... 3 2. Verksamhetsbeskrivning...

Läs mer

Uppsala Ackrediteringsnummer Teknikområde Metod Parameter Mätprincip Mätområde Provtyp Flex Fält Anmärkning.

Uppsala Ackrediteringsnummer Teknikområde Metod Parameter Mätprincip Mätområde Provtyp Flex Fält Anmärkning. Ackrediteringens omfattning Uppsala Vatten och Avfall AB, Vattenlaboratorium Uppsala Ackrediteringsnummer 1995 A000428-001 Aktivitetsmätning Vattenanalys Analys av radon i vatten metodbeskrivning, Strålsäkerhetsmyndigh

Läs mer