Genomförande av offentliga kontroller vid slakt av hägnat vilt

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Genomförande av offentliga kontroller vid slakt av hägnat vilt"

Transkript

1 Genomförande av offentliga kontroller vid slakt av hägnat vilt Sid 1 (19)

2 Innehåll Genomförande av offentliga kontroller vid slakt av hägnat vilt Inledning Syfte och omfattning Definitioner Viktiga begrepp Blanketter Information från livsmedelskedjan (jordbruksanläggning) Utförande av kontroll Kontrollfrekvens Bedömning Beslut Dokumentation Information från livsmedelskedjan (slakteri) Utförande av kontroll Kontrollfrekvens Bedömning Beslut Dokumentation Besiktning före slakt Utförande av kontroll Kontrollfrekvens Bedömning Beslut Dokumentation Kontroll vid slakt på jordbruksanläggning Utförande av kontroll Kontrollfrekvens Bedömning Beslut Dokumentation Besiktning efter slakt Utförande av kontroll Kontrollfrekvens Bedömning Beslut Dokumentation Laboratorieundersökningar Utförande av kontroll Kontrollfrekvens Bedömning Beslut Dokumentation Kontrollmärkning Utförande av kontrollmärkning...16 Sid 2 (19)

3 12.2. Kontrollfrekvens Bedömning Formaliserade beslut Dokumentation Kontroll av förorenade slaktkroppar Utförande av kontroll Kontrollfrekvens Bedömning Beslut Dokumentation Meddelande om resultat Formaliserade beslut Diarieföring och arkivering...19 Sid 3 (19)

4 Genomförande av offentliga kontroller vid slakt av hägnat vilt 1. Inledning Instruktionen grundar sig på Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 854/2004 (nedan hänvisad till som 854/2004) om fastställande av särskilda bestämmelser för genomförandet av offentlig kontroll av produkter av animaliskt ursprung avsedda att användas som livsmedel. Förordningen ställer krav på att offentlig kontroll av alla produkter av animaliskt ursprung ska genomföras. De offentliga kontrolluppgifterna ska utföras i tillämpliga delar med stöd av vägledning för Genomförande av offentliga kontroller vid slakt av tama hov- och klövdjur samt vägledning för Genomförande av offentliga kontroller vid slakt av fjäderfä (se Offentlig tillsyn/vägledningar). Besiktningsgången för hägnat vilt ska utföras enligt bilagor till instruktionen för Genomförande av offentliga kontroller vid slakt av tama hov- och klövdjur samt instruktionen för Genomförande av offentliga kontroller vid slakt av fjäderfä. Instruktionen grundar sig även på nationell lagstiftning: Statens jordbruksverks föreskrifter om epizootiska sjukdomar m.m. (K 6), (SJVFS 1999:102). Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 1994:76) om organiserad hälsokontroll avseende tuberkulos hos kron- och dovhjortar i hägn (SJVFS 2003:35), (K 153). Statens jordbruksverks föreskrifter om obligatorisk hälsoövervakning avseende tuberkulos hos kronoch dovhjortar samt andra djur i sambete med hjortar i hägn (SJVFS 2003:34), (K157). 2. Syfte och omfattning Denna instruktion syftar till att, med undantag för djurskydd samt specificerat riskmaterial och andra animaliska biprodukter, ge den officiella veterinären anvisningar för genomförande av de offentliga kontroller, som avses i artikel 5 i förordning (EG) nr 854/2004 vid slakt av hägnat vilt. 3. Definitioner Behörig myndighet: Den centrala myndigheten i en medlemsstat som är behörig att utföra veterinärkontroller eller en myndighet till vilken det har delegerats denna behörighet. Offentlig kontroll: Varje form av kontroll som utförs av den behöriga myndigheten i syfte att verifiera efterlevnaden av livsmedelslagstiftningen, inklusive föreskrifter om djurs hälsa och om djurskydd. Officiell veterinär: Veterinär med behörighet att arbeta som officiell veterinär och som utses av den behöriga myndigheten. Godkänd veterinär: Veterinär som utses av den behöriga myndigheten att på myndighetens vägnar genomföra särskild offentlig kontroll på jordbruksanläggningar. Sid 4 (19)

5 Officiell assistent: Person med behörighet att arbeta som officiell assistent och som utses av den behöriga myndigheten och arbetar under den officiella veterinärens överinseende och ansvar. Hägnat vilt: Hägnade strutsfåglar och hägnade landlevande däggdjur, dock inte de som avses vara tama hov- och klövdjur. Frilevande vilt: Vilda hov- och klövdjur samt hardjur och landlevande däggdjur som är föremål för jakt i syfte att användas som livsmedel och anses vara frilevande vilt enligt tillämplig lagstiftning i den berörda medlemsstaten, däribland däggdjur som lever fritt inom ett inhägnat område under liknande förhållanden som vilda djur och frilevande vild fågel som är föremål för jakt i syfte att användas som livsmedel. Tama hov- och klövdjur: Nötkreatur (inklusive vattenbuffel och bison), svin, får och getter samt tama hästdjur. Fjäderfä: Tamfjäderfä, inklusive fåglar som inte betraktas som tamfjäderfä men som föds upp som sådana, med undantag av strutsfåglar. Hardjur: Kaniner, harar och gnagare. Småvilt: Frilevande fågel och hardjur som lever fritt i vilt tillstånd. Storvilt: Landlevande däggdjur som lever fritt i vilt tillstånd och inte omfattas av definitionen av småvilt. Slaktkropp: Kroppen av ett djur efter avlivning och uppslaktning. Slaktbiprodukter: Annat färskt kött än slaktkroppen, inbegripet inälvor och blod. Kött: Alla ätliga delar från livsmedelsproducerande djur, inklusive blod Inälvor: Organ från bröst-, buk- och bäckenhålorna, samt luft- och matstrupe och, när det gäller fjäderfä, kräva. Vilthanteringsanläggning: Varje anläggning där vilt och kött från nedlagt vilt bereds innan det släpps ut på marknaden. Slakteri: Anläggning för avlivning och uppslaktning av djur vars kött är avsett som livsmedel. Kontrollmärke: Märke som anger att det, när märket anbringades, har genomförts offentlig kontroll i enlighet med EU: s förordningar. 4. Viktiga begrepp Djurkroppen: Slaktkroppen, skalle, inälvor och de delar av djuret som ska besiktas efter slakt. Sid 5 (19)

6 Information från livsmedelskedjan: Information i form av journaluppgifter från jordbruksanläggning och officiella intyg rörande djur som ska slaktas och som i samband med slakt överförs till slakteri. Hjortdjur: Han- och hondjur av kron- och dovhjort. 5. Blanketter Följande blanketter berörs av denna instruktion: Mottagningsjournal (LIVS 053) för dokumentation av utförd kontroll avseende information från livsmedelskedjan respektive besiktning före slakt av hägnat vilt. Avvikelser vid mottagning (LIVS 075) för dokumentation av avvikelser påvisade vid kontroll av information från livsmedelskedjan och besiktning före slakt av hägnat vilt. Hälsointyg för djur bedövade och avblodade på jordbruksanläggning (LIVS 049) för dokumentation av besiktning före slakt och utförande av slakt på jordbruksanläggningen. Klinisk undersökning (LIVS 050) för dokumentation av resultat av klinisk undersökning. Beslut (LIVS 054) för dokumentation av formaliserade beslut om information från livsmedelskedjan, om levande djur samt om kött. Journal för besiktning efter slakt (LIVS 051) för dokumentation av att besiktning efter slakt utförts samt för dokumentation av utförd övervakning av kontrollmärkning och utförd kontroll av förorenade slaktkroppar. Journal för utvidgad besiktning efter slakt (LIVS 052) för dokumentation av fall som otjänligförklaras eller kvarhålls i avvaktan på utvidgad besiktning, resultat av provtagning eller motsvarande. Besiktningsresultat/Results of ante mortem and post mortem inspection - för dokumentation av besiktningsresultat före och efter slakt av djur införda eller importerade från annat land. Blanketten kan vid behov även användas för dokumentation av besiktningsresultat för andra djur. o Svensk version (LIVS 055) o Engelsk version (LIVS 056) Meddelande om förorenade djur (LIVS 072) för meddelande till behörig myndighet om påträffande av förorenade djur vid slakteri. Avvikelserapport (LIVS 074) För dokumentation av påvisade avvikelser vid inspektion. Delegation av kontrollmärkning (LIVS 077) För delegation av utförande av kontrollmärkning till extern part. Beslut om återtagande av delegation av kontrollmärkning (LIVS 078) för dokumentation av formaliserade beslut om att återta delegation av utförande av kontrollmärkning. Blanketterna återfinns på Livsmedelsverkets intranät (Verket/Dokumentarkiv/Blanketter/ Sid 6 (19)

7 Tillsynsavdelningen/Köttenheten) eller på Livsmedelsverkets externa webbplats ( alternativt Blanketter/BVO). I de fall åtkomst till intranät och internet saknas kan blanketter även beställas från Livsmedelsverket, Enheten för köttillsyn. 6. Information från livsmedelskedjan (jordbruksanläggning) 6.1. Utförande av kontroll För att säkerställa att inga indikationer finns på att köttets säkerhet som livsmedel kan vara påverkat ska den officiella veterinären kontrollera relevant information från livsmedelskedjan rörande de djur som levereras till slakteriet (854/2004, bilaga 1, avsnitt I, kapitel II, A) Bedövade och avblodade djur Om djuren ska transporteras bedövade och avblodade till slakteriet ska följande information alltid kontrolleras: Jordbruksanläggningens journaler (854/2004, bilaga 1, avsnitt IV, kapitel VII, A 2). Officiella intyg (854/2004, bilaga 1, avsnitt IV, kapitel VII, A 4). Antalet djur (minimikrav: att antalet djur i transportsedeln motsvarar antalet djur i leveransen enligt okulär bedömning) Kontrollfrekvens Relevant information ska kontrolleras i varje enskilt fall Bedömning Den officiella veterinären ska analysera den relevanta informationen och bedöma om berörda djur kan tas emot för slakt Beslut Med utgångspunkt i bedömningen av informationen från livsmedelskedjan ska den officiella veterinären fatta beslut om huruvida berörda djur kan tas emot för slakt eller godkännas för vidare hantering. Av dessa beslut ska följande formaliseras: Avvisande av djur från slakt som helt eller delvis saknar relevant information från livsmedelskedjan. Avvisande av djur från slakt om det av informationen framgår att: o djuren kommer från en besättning eller ett område som omfattas av restriktioner (854/2004, bilaga I, avsnitt II, kapitel II, 4a), o reglerna för användning av veterinärmedicinska preparat inte efterlevts (854/2004, bilaga I, avsnitt II, kapitel II, 4b) eller o andra omständigheter föreligger som kan inverka menligt på människors eller djurs hälsa. (854/2004, bilaga I, avsnitt II, kapitel II, 4c). Andra beslut vid behov eller efterfrågan Dokumentation Den officiella veterinären ska på avsedda blanketter dokumentera de utförda kontrollerna samt iakttagelser och formaliserade beslut i samband med dessa (854/2004, bilaga I, avsnitt II, kapitel I, 1). Sid 7 (19)

8 Hälsointyget (LIVS 049) ska fyllas i av veterinären på jordbruksanläggningen och intyget ska åtfölja djuren till slakteriet. Formaliserade beslut om information från livsmedelskedjan ska dokumenteras på blankett Beslut (LIVS 054). 7. Information från livsmedelskedjan (slakteri) 7.1. Utförande av kontroll För att säkerställa att inga indikationer finns på att köttets säkerhet som livsmedel kan vara påverkat ska den officiella veterinären kontrollera relevant information från livsmedelskedjan rörande de djur som levereras till slakteriet. (854/2004, bilaga 1, avsnitt I, kapitel II, A) Levande och obesiktigade djur Om djuren transporteras levande och obesiktigade till slakteriet ska följande information alltid kontrolleras: Den information som slakteriföretagaren presenterar på grund av påvisade eller misstänkta avvikelser vid slakteriföretagarens egen kontroll och analys av informationen från livsmedelskedjan. Officiella intyg Besiktigade, avlivade och ourtagna djur Om djuren transporteras besiktade före slakt, avlivade och ourtagna till slakteriet ska följande information alltid kontrolleras: Identiteten på djuren. Hälsointyg (LIVS 049) som ska åtfölja djuren Besiktigade, avlivade och urtagna djur Om djuren transporteras besiktade före slakt, avlivade och urtagna till slakteriet ska följande information alltid kontrolleras: Information enligt avsnitt Märkning som säkerställer ett samband mellan slaktkropp och de urtagna inälvorna Kontrollfrekvens Relevant information ska kontrolleras i varje enskilt fall Bedömning Den officiella veterinären ska analysera den relevanta informationen och bedöma om berörda djur kan tas emot för slakt. Resultatet av kontrollen ska beaktas vid besiktning före och efter slakt Beslut Med utgångspunkt i bedömningen av informationen från livsmedelskedjan ska den officiella veterinären fatta beslut om huruvida berörda djur kan tas emot för slakt eller godkännas för vidare hantering. Av dessa beslut ska följande formaliseras: Avvisande av djur från slakt som helt eller delvis saknar relevant information från livsmedelskedjan. Sid 8 (19)

9 Avvisande av djur från slakt om det av informationen framgår att: o djuren kommer från en besättning eller ett område som omfattas av restriktioner (854/2004, bilaga I, avsnitt II, kapitel II, 4a), o reglerna för användning av veterinärmedicinska preparat inte efterlevts (854/2004, bilaga I, avsnitt II, kapitel II, 4b) eller o andra omständigheter föreligger som kan inverka menligt på människors eller djurs hälsa. (854/2004, bilaga I, avsnitt II, kapitel II, 4c). Hur djur som redan levererats till slakteriet och för vilka informationen från livsmedelskedjan inte är tillfredsställande ska hanteras: o Avlivning och otjänligförklarande (854/2004, bilaga I, avsnitt II, kapitel II, 4). o Separat slakt av djur t.ex. i avvaktan på kompletterande information inom 24 timmar (854/2004, bilaga I, avsnitt II, kapitel II, 2 och 3) eller av djur med lokala sjukliga förändringar om den officiella veterinären på grundval av informationen från livsmedelskedjan bedömer att sådan slakt kan ske. o Uppskjutande av slakt av djur som misstänks eller konstateras ha inkommit inom karenstid för godkänd behandling (Rådets direktiv 96/23/EG, artikel 24, 2 om införande av kontrollåtgärder för vissa ämnen och restsubstanser av dessa i levande djur och i produkter framställda därav). Andra beslut vid behov eller efterfrågan Dokumentation Den officiella veterinären ska på avsedda blanketter dokumentera de utförda kontrollerna samt iakttagelser och formaliserade beslut i samband med dessa (854/2004, bilaga I, avsnitt II, kapitel I, 1). Utförd kontroll ska, om kontrollen utfallit utan avvikelser, dokumenteras på blankett Mottagningsjournal (LIVS 053). Utförd kontroll ska, om kontrollen påvisat avvikelser, dokumenteras på blankett Avvikelser vid mottagning (LIVS 075). Formaliserade beslut om information från livsmedelskedjan ska dokumenteras på blankett Beslut (LIVS 054). Eventuella avvikelser och vidtagna åtgärder ska dokumenteras på blankett Avvikelser vid mottagning (LIVS 075). 8. Besiktning före slakt 8.1. Utförande av kontroll Den officiella veterinären ska med undantag för nödslaktade djur genomföra besiktning före slakt inom 24 timmar efter djurens ankomst till slakteriet och mindre än 24 timmar före slakt (854/2004, bilaga I, avsnitt I, kapitel II, B 1) Omfattning av besiktning före slakt Besiktningen före slakt ska omfatta: en kontroll av om tecken på brister i djurskyddshänseende föreligger. Hur djurskyddet ska övervakas, bedömas och dokumenteras framgår av särskild instruktion från Djurskyddsmyndigheten. Sid 9 (19)

10 en kontroll av om djuren uppvisar tecken på sjukdom eller tillstånd, som kan inverka menligt på människors eller djurs hälsa. Särskild hänsyn ska tas till tecken på zoonotiska sjukdomar och sjukdomar upptagna på OIE:s lista samt i epizootiförordningen (854/2004, bilaga I, avsnitt I, kapitel II, B 2) Komplettering av besiktning före slakt Besiktningen före slakt ska vid behov kompletteras med: klinisk undersökning (854/2004, bilaga I, avsnitt I, kapitel II, B 3). En klinisk undersökning ska vara relevant i förhållande till den misstänkta sjukdomen och/eller de uppvisade symptomen. provtagning/laboratorieundersökning (854/2004, bilaga I, avsnitt I, kapitel II, F 1d). Den officiella veterinären ska vid misstanke om epizootisk sjukdom tillse att relevanta provtagningar och laboratorieundersökningar genomförs på levande djur enligt anvisningar från Jordbruksverket Kontrollfrekvens Besiktning före slakt Varje djur eller grupp av djur ska genomgå besiktning före slakt Klinisk undersökning Varje djur som av något skäl gallrats ut ska genomgå klinisk undersökning Provtagning/laboratorieundersökning För varje levande djur som misstänks lida av epizootisk sjukdom ska relevanta provtagningar och laboratorieundersökningar genomföras Bedömning Den officiella veterinären ska analysera resultaten av utförda kontroller och undersökningar och bedöma om berörda djur kan godkännas för slakt Beslut Med utgångspunkt i bedömningen av kontrollresultaten kan den officiella veterinären bl.a. fatta beslut om (854/2004, bilaga I, avsnitt II, kapitel III): att vid behov uppskjuta slakten t.ex. i avvaktan på resultat av en kompletterande undersökning, att djur vars identitet ej är möjlig att fastställa ska avlivas separat och förklaras otjänliga som livsmedel, att djur, som fastställs/misstänks lida av sjukdom eller tillstånd överförbart till djur eller människor genom hantering eller förtäring av kött, ska avlivas separat, utan risk för att andra djur eller slaktkroppar förorenas, och förklaras otjänliga som livsmedel, att djur, som fastställs/misstänks lida av systemisk sjukdom eller annat fysiskt lidande ska avlivas separat, utan risk för att andra djur eller slaktkroppar förorenas, och förklaras otjänliga som livsmedel och Sid 10 (19)

11 separat slakt av djur med lokala sjukliga förändringar om den officiella veterinären bedömer att detta ur ett livsmedelshygieniskt perspektiv kan göras säkert. Dessa beslut och vid behov även andra beslut ska formaliseras Dokumentation Den officiella veterinären ska på avsedda blanketter dokumentera de utförda kontrollerna samt iakttagelser och formaliserade beslut i samband med dessa (854/2004, bilaga I, avsnitt II, kapitel I, 1) Slakteri Utförd kontroll ska dokumenteras på blankett Mottagningsjournal (LIVS 053) om kontrollen utfallit utan avvikelser. Utförd kontroll ska dokumenteras på blankett Avvikelser vid mottagning (LIVS 075) om kontrollen påvisat avvikelser. Medgivande till slakt ska dokumenteras på blankett Mottagningsjournal (LIVS 053) eller Avvikelser vid mottagning (LIVS 075). Resultat av klinisk undersökning ska dokumenteras på blankett Klinisk undersökning (LIVS 050). Utförd provtagning och laboratorieundersökning ska dokumenteras på blankett Mottagningsjournal (LIVS 053). Formaliserade beslut om levande djur ska dokumenteras på blankett Beslut (LIVS 054). Om tecken på sjukdom, tillstånd eller andra avvikelser påvisas vid besiktningen före slakt av djur införda eller importerade från annat land ska resultaten av besiktningen dokumenteras på blankett Besiktningsresultat/Results of ante mortem and post mortem inspection (LIVS 055/LIVS 056) Jordbruksanläggning Beslut om levande djur ska dokumenteras på blankett Beslut (LIVS 054). Hälsointyget (LIVS 049) ska fyllas i av veterinären på jordbruksanläggningen och intyget ska åtfölja de avlivade djuren. Om tecken på sjukdom, tillstånd eller andra avvikelser påvisas vid besiktningen före slakt av djur införda eller importerade från annat land ska resultaten av besiktningen dokumenteras på blankett Besiktningsresultat/Results of ante mortem and post mortem inspection (LIVS 055/LIVS 056). Resultat av klinisk undersökning ska dokumenteras på blankett Klinisk undersökning (LIVS 050). 9. Kontroll vid slakt på jordbruksanläggning 9.1. Utförande av kontroll Bedövade, avblodade och urtagna djur Om djuren ska transporteras bedövade, avblodade och urtagna till slakteriet ska den officiella veterinären kontrollera följande: Urtagningen. Märkning som säkerställer ett samband mellan slaktkropp och de urtagna inälvorna. Sid 11 (19)

12 Djurskydd Den officiella veterinären ska kontrollera om tecken på brister i djurskyddshänseende föreligger (854/2004, bilaga I, avsnitt I, kapitel II, C). Hur djurskyddet ska övervakas, bedömas och dokumenteras framgår av särskild instruktion från Djurskyddsmyndigheten Kontrollfrekvens Den officiella veterinären ska kontrollera utförandet i 9.1. i varje enskilt fall Bedömning Den officiella veterinären ska analysera resultaten av utförda kontroller och undersökningar och bedöma om Hälsointyget (LIVS 049) kan fyllas i Beslut Inga Dokumentation Hälsointyget (LIVS 049) ska fyllas i av veterinären på jordbruksanläggningen och intyget ska åtfölja det avlivade djuret till slakteriet. 10. Besiktning efter slakt Utförande av kontroll Den besiktning efter slakt som anges för nötkreatur, får, tamsvin och fjäderfä ska gälla för motsvarande arter av hägnat vilt (854/2004, bilaga I, avsnitt IV, kap VII B 2). Den officiella veterinären ska säkerställa att besiktning efter slakt genomförs utan dröjsmål på slaktkroppar och slaktbiprodukter från hägnat vilt. Särskild uppmärksamhet ska ägnas åt att upptäcka förekomst av zoonotiska sjukdomar och sjukdomar som är upptagna på OIE:s lista. Besiktning av nödslaktade djur ska ske snarast. Vid besiktningen ska slaktkroppen och slaktbiprodukterna hanteras minimalt och försiktighetsåtgärder ska vidtas för att minimera risken för att köttet förorenas (854/2004, bilaga I, avsnitt I, kapitel II, D 1, 4, 5). Hur besiktningen ska utföras beror på djurslag och ålder och dov- och kronhjort ska även noggrant undersökas vad gäller eventuell spridning av miliära tuberkler i huvudets och halsens lymfknutor samt i bröst- och bukhålans organ med tillhörande regionala lymfknutor. I bilagor till instruktionen för Genomförande av offentliga kontroller vid slakt av tama hov- och klövdjur samt i instruktionen för Genomförande av offentliga kontroller vid slakt av fjäderfä beskrivs besiktningsgången för dessa djurslag. För hägnat vilt kan dessa instruktioner tillämpas enligt följande: Hjortdjur < 6 veckor Bilaga 1, Besiktning efter slakt av tama nötkreatur yngre än 6 veckor, till instruktionen för Genomförande av offentliga kontroller vid slakt av tama hov- och klövdjur. Sid 12 (19)

13 Hjortdjur > 6 veckor Bilaga 2, Besiktning efter slakt av tama nötkreatur äldre än 6 veckor, till instruktionen för Genomförande av offentliga kontroller vid slakt av tama hov- och klövdjur. Mufflon Bilaga 3, Besiktning efter slakt av får och getter, till instruktionen för Genomförande av offentliga kontroller vid slakt av tama hov- och klövdjur Vildsvin Bilaga 5, Besiktning efter slakt av tamsvin, till instruktionen för Genomförande av offentliga kontroller vid slakt av tama hov- och klövdjur Struts Instruktionen för Genomförande av offentliga kontroller vid slakt av fjäderfä, 7.1. Officiella assistenter får utföra besiktning efter slakt under förutsättning att den officiella veterinären regelbundet kontrollerar assistenternas arbete. Djur som nödslaktas ska dock alltid besiktigas av officiell veterinär (854/2004, bilaga I, avsnitt III, kapitel I) Utvidgad besiktning För att korrekt kunna fatta beslut om kött ska den officiella veterinären vid behov göra en utvidgad besiktning som kompletterar besiktningen. (854/2004, bilaga I, avsnitt I, kapitel II, D 2) Under den tid som en utvidgad kontroll pågår ska den officiella veterinären vid behov tillse att berörda slaktkroppar och slaktbiprodukter kvarhålls i avvaktan på resultat Kontrollfrekvens Varje enskild slaktkropp med tillhörande slaktbiprodukter ska genomgå besiktning efter slakt Bedömning Den officiella veterinären ska analysera resultaten av besiktningen efter slakt och bedöma om berörda slaktkroppar och slaktbiprodukter kan godkännas för användning som livsmedel. Den officiella veterinären får överlåta bedömningen av besiktningen efter slakt till officiella assistenter under förutsättning att den officiella veterinären regelbundet kontrollerar assistenternas arbete (854/2004, bilaga I, avsnitt III, kapitel I) och under förutsättning att allt kött från slaktkroppar som uppvisar förändringar, vilka kan föranleda otjänligförklarande av hel slaktkropp, del av slaktkropp överstigande 10 kg eller väsentlig del av slaktkropp, läggs undan för senare inspektion av veterinär. Den officiella veterinären ska kunna kontrollera att den officiella assistenten uppfyller alla krav genom att den officiella assistenten dokumenterar sina förfaranden och iakttagelser (854/2004, bilaga I, avsnitt III, kapitel II, 2b, i och ii) Beslut Med utgångspunkt i bedömningen av kontrollresultaten ska den officiella veterinären bl.a. fatta beslut om att helt eller delvis otjänligförklara slaktkroppar och slaktbiprodukter vid påvisande av sjukliga eller andra förändringar, som gör hela eller delar av slaktkroppen och slaktbiprodukterna osäkra/olämpliga som livsmedel (854/2004, bilaga I, avsnitt II, kapitel V). Sid 13 (19)

14 Av dessa beslut ska följande formaliseras: Helt otjänligförklarande av slaktkroppar inklusive tillhörande slaktbiprodukter. Delvis otjänligförklarande av slaktkroppar och slaktbiprodukter om >10 kg eller, enligt veterinärens bedömning, väsentlig del av slaktkroppen och slaktbiprodukterna otjänligförklarats. Andra beslut vid behov eller efterfrågan. Riktlinjer för när otjänligförklarande helt eller delvis bör ske återfinns i vägledning för Genomförande av offentliga kontroller vid slakt av tama hov- och klövdjur samt i vägledning för Genomförande av offentliga kontroller vid slakt av fjäderfä. Dessa vägledningar kan även användas i tillämpliga delar för hägnat vilt. Den officiella veterinären får överlåta till officiella assistenter att fatta beslut om delvis otjänligförklarande om otjänligförklarande omfattar <10 kg av slaktkroppen/slaktbiprodukterna och under förutsättning att den officiella veterinären regelbundet kontrollerar assistenternas arbete (854/2004, bilaga I, avsnitt III, kapitel I) Dokumentation Den officiella veterinären ska tillse att resultaten av de utförda kontrollerna samt formaliserade beslut som fattas i samband med utförandet dokumenteras (854/2004, bilaga I, avsnitt II, kapitel I, 1): på avsedda blanketter Blanketter Utförda kontroller ska dokumenteras på blankett Journal för besiktning efter slakt (LIVS 051). Kvarhållande av slaktkropp och slaktbiprodukter, inkluderande orsaken till kvarhållandet, ska dokumenteras på blankett Journal för utvidgad besiktning efter slakt (LIVS 052). Formaliserade beslut om kött ska dokumenteras på blankett Beslut (LIVS 054) respektive Journal för utvidgad besiktning efter slakt (LIVS 052). Resultaten av besiktningen efter slakt av djur införda eller importerade från annat land ska dokumenteras på blankett Besiktningsresultat/Results of ante mortem and post mortem inspection (LIVS 055/LIVS 056). 11. Laboratorieundersökningar Utförande av kontroll Den officiella veterinären ska tillse att provtagning och eventuella laboratorieundersökningar utförs inom ramen för offentliga kontrollprogram och avtal eller överenskommelser samt i diagnostiskt syfte Offentliga kontrollprogram Den officiella veterinären ska tillse att prover tas och att dessa identifieras på lämpligt sätt, hanteras och sänds till lämpliga laboratorier inom ramen för: övervakning och bekämpning av zoonoser och zoonotiska agens (854/2004, bilaga I, avsnitt I, kapitel II, F), t.ex. tuberkulos, Sid 14 (19)

15 restsubstanskontrollen (upptäckt av otillåtna ämnen eller produkter och kontroll av reglerade ämnen, särskilt inom ramen för nationella planer för resthalter enligt rådets direktiv 96/23/EG) och påvisande av sjukdomar upptagna på OIE: s lista (854/2004, bilaga I, avsnitt I, kapitel II, F) Avtal/överenskommelser Den officiella veterinären ska tillse att provtagning och eventuella laboratorieundersökningar utförs enligt avtal och överenskommelser mellan Livsmedelsverket och annan part Diagnostik (854/2004, bilaga I, avsnitt I, kapitel II, D 2) När den officiella veterinären anser det nödvändigt ska provtagning och laboratorieundersökningar utföras för att: ställa definitiv diagnos, fastställa om djursjukdom föreligger, fastställa om restsubstanser eller främmande ämnen förekommer utöver de nivåer som fastställs i lagstiftningen, fastställa om mikrobiologiska krav uppfylls och fastställa om andra faktorer föreligger som kan leda till att köttet förklaras otjänligt som livsmedel eller att begränsningar införs för dess användning. Anvisningar för hur provtagning för olika laboratorieundersökningar i diagnostiskt syfte bör utföras beskrivs i vägledningarna för Genomförande av offentliga kontroller vid slakt av tama hov- och klövdjur respektive Genomförande av offentliga kontroller vid slakt av fjäderfä. Dessa vägledningar kan även användas i tillämpliga delar för hägnat vilt Kontrollfrekvens Provtagning och eventuella laboratorieundersökningar ska utföras enligt fastställda kontrollprogram, avtal/överenskommelser eller, närhelst det anses nödvändigt, i diagnostiskt syfte Bedömning Den officiella veterinären ska analysera resultaten av de laboratorieundersökningar som utförts i diagnostiskt syfte och bedöma om undersökta slaktkroppar och slaktbiprodukter kan godkännas för användning som livsmedel Beslut Med utgångspunkt i bedömningen av resultaten av de laboratorieundersökningar, som utförts i diagnostiskt syfte, ska den officiella veterinären fatta beslut om bl.a. att helt eller delvis otjänligförklara en provtagen slaktkropp/slaktbiprodukt om laboratorieundersökningen påvisat sjukliga eller andra förändringar som gör hela eller delar av slaktkroppen och/eller slaktbiprodukterna otjänliga som livsmedel (854/2004, bilaga I, avsnitt II, kapitel V). Av dessa beslut ska följande formaliseras: Helt otjänligförklarande av slaktkroppar inklusive tillhörande slaktbiprodukter. Sid 15 (19)

16 Delvis otjänligförklarande av slaktkroppar och slaktbiprodukter om >10 kg eller, enligt veterinärens bedömning, väsentlig del av slaktkroppen och slaktbiprodukterna otjänligförklarats. Andra beslut vid behov eller efterfrågan. Riktlinjer för när otjänligförklarande helt eller delvis bör ske återfinns i vägledning för Genomförande av offentliga kontroller vid slakt av tama hov- och klövdjur samt i vägledning för Genomförande av offentliga kontroller vid slakt av fjäderfä. Dessa vägledningar kan även användas i tillämpliga delar för hägnat vilt Dokumentation Diagnostik Den officiella veterinären ska dokumentera (854/2004, bilaga I, avsnitt II, kapitel I, 1) att provtagning och eventuell laboratorieundersökning i diagnostiskt syfte utförts genom att: arkivera remisskopia för remitterade prover i enlighet med instruktion Diarium, tjänsteanteckningar m.m., notera att provtagning och eventuell laboratorieundersökning utförts på blankett Journal för utvidgad besiktning efter slakt (LIVS 052), arkivera skriftligt resultat av utförd laboratorieundersökning i enlighet med instruktion Diarium, tjänsteanteckningar m.m. och notera resultat av utförd provtagning och laboratorieundersökning på blankett Journal för utvidgad besiktning efter slakt (LIVS 052) Formaliserade beslut Den officiella veterinären ska på blankett Beslut (LIVS 054) respektive Journal för utvidgad besiktning efter slakt (LIVS 052) dokumentera formaliserade beslut som fattas med anledning av resultatet av provtagning och laboratorieundersökning. 12. Kontrollmärkning Utförande av kontrollmärkning Märkning Kontrollmärken ska anbringas av den officiella veterinären eller på dennes ansvar om offentlig kontroll inte har påvisat några brister som skulle göra köttet otjänligt som livsmedel (854/2004 artikel 5, 2 resp. bilaga I, avsnitt I, kapitel III). Den officiella veterinären ska övervaka kontrollmärkningen och de märken som används samt särskilt se till att: kontrollmärket endast anbringas på kött från djur, som i enlighet med denna instruktion besiktigats före och efter slakt och när det inte föreligger något skäl att förklara köttet otjänligt som livsmedel, kontrollmärkningen sker på den yttre ytan av slaktkroppen på ett sådant sätt att varje del får ett kontrollmärke om slaktkropparna delats i halvor eller kvartsparter eller om halva slaktkroppar delats i tre delar och att kontrollmärkningen är läsbar och tydlig. Sid 16 (19)

17 Delegation Den officiella veterinären får delegera utförandet av kontrollmärkningen till lämplig part. Om så sker ska den officiella veterinären övervaka utförandet. Delegation ska ske skriftligt på blankett Delegation av kontrollmärkning (LIVS 077) Förvaring av stämplar Den officiella veterinären ska tillse att kontrollstämplarna förvaras på ett säkert sätt Kontrollfrekvens Övervakning vid delegerat utförande av kontrollmärkning ska genomföras minst en gång dagligen Bedömning Den officiella veterinären ska bedöma resultatet av utförd övervakning Formaliserade beslut Den officiella veterinären ska vid behov fatta beslut om vidtagande av åtgärder om bedömningen av utförd övervakning visar att kontrollmärkningen inte sker på ett tillfredsställande sätt. Bland annat kan beslut om följande fattas: Information till företaget Utökad kontroll Återtagande av delegation Beslut om att återta delegation av kontrollmärkning ska alltid formaliseras Dokumentation Den officiella veterinären ska tillse att resultaten av utförd övervakning dokumenteras på avsedda blanketter (854/2004, bilaga I, avsnitt II, kapitel I, 1). Utförda kontroller och eventuella åtgärder som vidtagits vid utförandet ska dokumenteras på blankett Journal för besiktning efter slakt (LIVS 051). Beslut om återtagande av delegation av kontrollmärkning ska dokumenteras på blankett Beslut om återtagande av delegation av kontrollmärkning (LIVS 078). 13. Kontroll av förorenade slaktkroppar Utförande av kontroll Enligt förordning (EG) 853/2004, bilaga III, avsnitt I, kapitel IV, 10 får ingen synlig fekal kontaminering finnas på slaktkropparna och livsmedelsföretagaren är skyldig att utan dröjsmål avlägsna all synlig kontaminering genom putsning eller på alternativt sätt med motsvarande verkan. Den officiella veterinären ska genom inspektion i lagringsutrymmen efter slakt kontrollera att livsmedelsföretagaren lever upp till denna skyldighet. Se även instruktion och vägledning för Inspektion av livsmedelsföretagare vid köttanläggning. Sid 17 (19)

18 13.2. Kontrollfrekvens Kontroll avseende förorenade slaktkroppar ska genomföras minst en gång dagligen Bedömning Den officiella veterinären ska analysera resultatet av utförd kontroll och bedöma om kontrollerade slaktkroppar och slaktbiprodukter kan godkännas för användning som livsmedel Beslut Den officiella veterinären ska fatta formaliserade beslut om att otjänligförklara kött om det vid kontrollen är nedsmutsat eller förorenat med fekalier eller annat (854/2004, bilaga I, avsnitt II, kapitel V, 1s) Dokumentation Den officiella veterinären ska på avsedda blanketter dokumentera de utförda kontrollerna samt eventuella iakttagelser, vidtagna åtgärder och formaliserade beslut i samband med dessa (854/2004, bilaga I, avsnitt II, kapitel I, 1). Utförda kontroller och eventuella åtgärder som vidtagits vid utförandet ska dokumenteras på blankett Journal för besiktning efter slakt (LIVS 051). Formaliserade beslut om otjänligförklarande av kött ska dokumenteras på blankett Beslut (LIVS 054). 14. Meddelande om resultat Den officiella veterinären ska tillse att resultaten av utförda kontroller på lämpligt sätt meddelas berörda (854/2004, bilaga I, avsnitt II, kapitel I). Om sjukdom eller tillstånd som, enligt den officiella veterinärens bedömning, kan påverka människors eller djurs hälsa påvisas vid besiktningen ska: slakteriföretagaren meddelas. Om sjukdomen eller tillståndet uppstått i primärproduktionen ska: aktuell besättningsveterinär, djurägare och Jordbruksverket meddelas. Om sjukdomen eller tillståndet påvisats hos djur från annat EU-land eller tredje land ska: Livsmedelsverket omgående meddelas. Ifylld blankett Besiktningsresultat (LIVS 055/056) för aktuellt djur ska sändas in till Livsmedelsverket för att utgöra underlag i myndighetens vidare kommunikation med berört land. Vid misstanke om smittämne eller sjukdom som är upptagen på OIE: s lista eller omfattas av anmälningsplikt enligt SJVFS 2002:16 (K4) Jordbruksverkets föreskrifter om anmälningspliktiga djursjukdomar ska: Sid 18 (19)

19 Jordbruksverket omgående meddelas. Om djur påträffas med för livsmedelssäkerheten oacceptabla föroreningar, vilka kan bedömas vara orsakade av brister i primärproduktionen, exempelvis intorkad gödsel och gödselpansar (ej färsk fekal förorening), ska: behörig myndighet meddelas för vidtagande av åtgärder i primärproduktionen. Meddelande ska utgå på blankett Meddelande om förorenade djur (LIVS 072). Om indikationer finns på att livsmedelsföretagaren inte uppfyllt sin skyldighet att tillse att inkommande slaktdjur är korrekt identifierade eller andra skyldigheter enligt lagstiftningen ska: livsmedelsföretagaren meddelas på blankett Avvikelserapport (LIVS 074). Om indikationer finns på att livsmedelsföretagaren inte uppfyllt sina åtaganden avseende delegerat utförande av kontrollmärkning ska: livsmedelsföretagaren meddelas muntligt eller på blankett Avvikelserapport (LIVS 074). Om bedömningen av utförd kontroll av förorenade slaktkroppar visar att företagens system för att garantera att slaktkroppar är fria från föroreningar inte fungerar på ett tillfredsställande sätt ska: livsmedelsföretagaren meddelas på blankett Avvikelserapport (LIVS 074) Formaliserade beslut Formaliserade beslut ska alltid tillkännages skriftligt och i original på blankett Beslut (LIVS 054). Vid betungande beslut om otjänligförklaranden av orsaker, som kan ha betydelse för bekämpning av akut allvarlig sjukdom i besättningen eller vid betungande beslut, som kan antas vara oförutsedda för den som ska delges beslutet, ska det skriftliga tillkännagivandet föregås av ett muntligt meddelande så snart som möjligt efter det att beslutet fattats. 15. Diarieföring och arkivering Den officiella veterinären ska diarieföra och arkivera resultaten av utförda kontroller enligt instruktion för Diarium, tjänsteanteckningar m.m. Sid 19 (19)

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om provtagning på djur, m.m.; SFS 2006:815 Utkom från trycket den 21 juni 2006 utfärdad den 8 juni 2006. Regeringen föreskriver 1 följande. Inledande bestämmelser

Läs mer

Jakt av vilt eller slakt av tamt

Jakt av vilt eller slakt av tamt Jakt av vilt eller slakt av tamt av Daniel Kardell Arja Helena Kautto Vad är vilt vad är tamt? Seminarium den 6 november 2018 vid Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien Stockholm Livsmedelsverkets organisation

Läs mer

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr / av den XXX

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr / av den XXX EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den XXX SANCO/10667/2012 (POOL/G4/2012/10667/10667-EN.doc) D023049/06 [ ](2013) XXX draft KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr / av den XXX om ändring av bilagorna till Europaparlamentets

Läs mer

Vägledning. Genomförande av offentliga kontroller vid slakt av tama hovoch klövdjur

Vägledning. Genomförande av offentliga kontroller vid slakt av tama hovoch klövdjur Vägledning Genomförande av offentliga kontroller vid slakt av tama hovoch klövdjur Innehåll 1 Inledning...5 2 Syfte och omfattning...6 2.1 Syfte...6 2.2 Omfattning...6 3 Definitioner och viktiga begrepp...7

Läs mer

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet 2004R0854 SV 29.07.2011 008.001 1 Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel institutionerna ansvarar inte för innehållet B C1 EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 854/2004

Läs mer

Vägledning för kontrollmyndigheter m.fl. Kontroll av livsmedelsföretagarens TSEprovtagning

Vägledning för kontrollmyndigheter m.fl. Kontroll av livsmedelsföretagarens TSEprovtagning 1(7) 2012-04-13 Version 1.0 Dnr 33-3994/12 Avdelningen för djurskydd och hälsa Vägledning för kontrollmyndigheter m.fl. Kontroll av livsmedelsföretagarens TSEprovtagning vid slakt Fastställd 2012-04-13

Läs mer

Kontrollhandbok Provtagning

Kontrollhandbok Provtagning Kontrollhandbok Provtagning Del 6 Provtagning för kontroll av salmonella Foto: Borbála Katona Innehåll Salmonella i livsmedelslagstiftningen... 3 Salmonellakrav i förordning (EG) nr 2073/2005... 3 Nationell

Läs mer

INNEHÅLL BILAGA 1. KÖTTBESIKTNING

INNEHÅLL BILAGA 1. KÖTTBESIKTNING 6 1470/2011 INNEHÅLL BILAGA 1. KÖTTBESIKTNING... 7 Kapitel 1. Information från livsmedelskedjan... 7 1.1. Beslut om information från livsmedelskedjan... 7 Kapitel 2. Ante mortem-besiktning... 7 2.1. Särskilda

Läs mer

Nedgrävning av döda djur, slaktbiprodukter och biprodukter från biodling

Nedgrävning av döda djur, slaktbiprodukter och biprodukter från biodling 1(10) 2015-01-30 Avdelningen för djurskydd och hälsa Nedgrävning av döda djur, slaktbiprodukter och biprodukter från biodling Jordbruksverket 551 82 Jönköping www.jordbruksverket.se jordbruksverket@jordbruksverket.se

Läs mer

Försäljning av små mängder. Information till dig som säljer små mängder av egna primärprodukter direkt till konsument

Försäljning av små mängder. Information till dig som säljer små mängder av egna primärprodukter direkt till konsument Försäljning av små mängder Information till dig som säljer små mängder av egna primärprodukter direkt till konsument Att sälja små mängder I den här broschyren kan du som ska sälja små mängder primärprodukter

Läs mer

Revision av rutiner för provtagning av trikiner Styrande instruktion för Livsmedelsverket

Revision av rutiner för provtagning av trikiner Styrande instruktion för Livsmedelsverket Revision av rutiner för provtagning av trikiner Styrande instruktion för Livsmedelsverket Livsmedelsverket ska bedriva revision av livsmedelsföretagarnas rutiner för trikinprovtagning vid slakterier och

Läs mer

Livsmedelsverkets föreskrifter om offentlig kontroll av livsmedel;

Livsmedelsverkets föreskrifter om offentlig kontroll av livsmedel; 1 Livsmedelsverkets föreskrifter om offentlig kontroll av livsmedel; (H 4) Detta dokument har sammanställts i informationssyfte. Kontrollera därför alltid texten mot den tryckta versionen. Omfattning 1

Läs mer

Livsmedelsverkets föreskrifter om offentlig kontroll av livsmedel;

Livsmedelsverkets föreskrifter om offentlig kontroll av livsmedel; 1 Livsmedelsverkets föreskrifter om offentlig kontroll av livsmedel; (H 4) Detta dokument har sammanställts i informationssyfte. Kontrollera därför alltid texten mot den tryckta versionen. Denna version

Läs mer

Jord- och skogsbruksministeriets förordning om åtgärder i anslutning till TSE-sjukdomar som gäller slakterier och styckningslokaler

Jord- och skogsbruksministeriets förordning om åtgärder i anslutning till TSE-sjukdomar som gäller slakterier och styckningslokaler JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING nr 7/VLA/2009 Datum Dnr 13.5.2009 2781/01/2008 Ikraftträdelse- och giltighetstid 1.6.2009 - tills vidare Upphäver Jord- och skogsbruksministeriets förordning

Läs mer

Livsmedelsverkets föreskrifter om offentlig kontroll av livsmedel;

Livsmedelsverkets föreskrifter om offentlig kontroll av livsmedel; 1 Livsmedelsverkets föreskrifter om offentlig kontroll av livsmedel; (H 4) Detta dokument har sammanställts i informationssyfte. Kontrollera därför alltid texten mot den tryckta versionen. Denna version

Läs mer

Vägledning för djurskyddskontroll slakteri. Johan Loberg Jordbruksverket

Vägledning för djurskyddskontroll slakteri. Johan Loberg Jordbruksverket Vägledning för djurskyddskontroll slakteri Johan Loberg Jordbruksverket 2 LST Utveckling och kalibrering: Ansvarig Jordbruksverket: process bestående av en tidig förankring med SLV, ett samarbete med SLU/SCAW,

Läs mer

Livsmedelsverkets författningssamling

Livsmedelsverkets författningssamling Livsmedelsverkets författningssamling ISSN 1651-3533 Livsmedelsverkets föreskrifter om offentlig kontroll av livsmedel; (H 4) Utkom från trycket 29 december 2005 beslutade den 20 december 2005. Med stöd

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax:

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

Nedgrävning av döda djur, slaktbiprodukter och biprodukter från biodling

Nedgrävning av döda djur, slaktbiprodukter och biprodukter från biodling 1(10) 2014-06-04 Avdelningen för djurskydd och hälsa Nedgrävning av döda djur, slaktbiprodukter och biprodukter från biodling Jordbruksverket 551 82 Jönköping www.jordbruksverket.se jordbruksverket@jordbruksverket.se

Läs mer

Vägledning. Jägarens direkta leveranser av små mängder vilt och kött av vilt

Vägledning. Jägarens direkta leveranser av små mängder vilt och kött av vilt Vägledning Jägarens direkta leveranser av små Innehåll 1 Inledning...4 2 Syfte och omfattning...4 2.1 Syfte...4 2.2 Omfattning...5 2.3 Övrig aktuell lagstiftning och aktuella dokument...5 2.4 Kommissionens

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om fastställande av djurhälsoregler

Läs mer

(Text av betydelse för EES)

(Text av betydelse för EES) 17.5.2019 L 131/51 KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2019/627 av den 15 mars 2019 om enhetliga praktiska arrangemang för utförandet av offentlig kontroll av produkter av animaliskt ursprung avsedda

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Tillkännagivande om de EG-bestämmelser som kompletteras av livsmedelslagen (2006:804); SFS 2006:1032 Utkom från trycket den 18 juli 2006 beslutat den 6 juli 2006. Regeringen

Läs mer

VILT I FÅNGENSKAP. Ca tider. Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency

VILT I FÅNGENSKAP. Ca tider. Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency VILT I FÅNGENSKAP Ca tider 10:15 Presentation av lagstiftning, problem och utmaningar 10:30 Fika 10:45 Forts. lagstiftning, problem och utmaningar 11:10 Grupparbete 12:10 Samling 12:30 Lunch 13:15 Genomgång

Läs mer

Stig Widell. Konsult (arbetat 20 år på SJV) Lantbrukare Pensionär

Stig Widell. Konsult (arbetat 20 år på SJV) Lantbrukare Pensionär Stig Widell Konsult (arbetat 20 år på SJV) Lantbrukare Pensionär ABP = Animaliska BiProdukter ett begrepp sedan 2003 då började (EG) nr 1774/2002 (föregångare till (EG) nr 1069/2009) att gälla ABP-lagstiftning

Läs mer

Information om utförsel av nötkreatur

Information om utförsel av nötkreatur Version: 2015-06-08 Information om utförsel av nötkreatur Utförsel av nötkreatur till länder inom Europeiska unionen (EU) Följande information är tänkt som ett stöd vid planerad utförsel. Föreskrifterna

Läs mer

Information om utförsel av nötkreatur

Information om utförsel av nötkreatur Version: 2019-05-20 Smittbekämpningsenheten Information om utförsel av nötkreatur Djurägarinformation Utförsel av nötkreatur till länder inom Europeiska unionen (EU) Följande information är tänkt som ett

Läs mer

Livsmedelsverkets författningssamling

Livsmedelsverkets författningssamling Livsmedelsverkets författningssamling ISSN 1651-3533 Föreskrifter om ändring i Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2005:20) om livsmedelshygien; beslutade den 18 maj 2016. LIVSFS 2016:5 (H 15:10) Utkom

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Tillkännagivande om de EU-bestämmelser som kompletteras av livsmedelslagen (2006:804); SFS 2014:786 Utkom från trycket den 27 juni 2014 beslutat den 5 juni 2014. Regeringen tillkännager

Läs mer

EUROPEISKA KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FÖR HÄLSA OCH LIVSMEDELSSÄKERHET

EUROPEISKA KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FÖR HÄLSA OCH LIVSMEDELSSÄKERHET EUROPEISKA KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FÖR HÄLSA OCH LIVSMEDELSSÄKERHET Bryssel den 27 februari 2018 TILLKÄNNAGIVANDE TILL BERÖRDA AKTÖRER FÖRENADE KUNGARIKETS UTTRÄDE OCH EU-REGLER OM DJURHÄLSA,

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Tillkännagivande om de EG-bestämmelser som kompletteras av livsmedelslagen (2006:804); SFS 2008:638 Utkom från trycket den 30 juni 2008 beslutat den 18 juni 2008. Regeringen

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: , telex: SJV-S

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: , telex: SJV-S Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46, telex: 70991 SJV-S ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om obligatorisk

Läs mer

Jord- och skogsbruksministeriets förordning om bekämpning av tuberkulos hos hägnade hjortdjur

Jord- och skogsbruksministeriets förordning om bekämpning av tuberkulos hos hägnade hjortdjur JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING nr Datum 22/VLA/2010 Dnr 30.3.2010 3034/14/2009 Ikraftträdelse- och giltighetstid 1.5.2010 tillsvidare Upphäver Jord- och skogsbruksministeriets veterinär- och

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om smittskyddsmässiga villkor

Läs mer

Epizootihandboken Del I 05 Livsmedelsverket_

Epizootihandboken Del I 05 Livsmedelsverket_ 1 DEL I KAPITEL 5 LIVSMEDELSVERKET... 3 A. Allmänt... 3 B. Förberedande åtgärder... 3 C. Åtgärder när epizootiutbrott kan befaras, misstänks eller har konstaterats... 5 2 3 KAPITEL 5 LIVSMEDELSVERKET Livsmedelsverkets

Läs mer

Livsmedelsverkets föreskrifter om kontroll vid handel med animaliska livsmedel inom den Europeiska unionen 1 ;

Livsmedelsverkets föreskrifter om kontroll vid handel med animaliska livsmedel inom den Europeiska unionen 1 ; Livsmedelsverkets föreskrifter om kontroll vid handel med animaliska livsmedel inom den Europeiska unionen 1 ; (J 66) Detta dokument har sammanställts i informationssyfte. Kontrollera därför alltid texten

Läs mer

Livsmedelsverkets föreskrifter om offentlig kontroll av livsmedel;

Livsmedelsverkets föreskrifter om offentlig kontroll av livsmedel; 1 Livsmedelsverkets föreskrifter om offentlig kontroll av livsmedel; (H 4) Detta dokument har sammanställts i informationssyfte. Kontrollera därför alltid texten mot den tryckta versionen. Denna version

Läs mer

Livsmedelsverkets föreskrifter om kontroll vid handel med animaliska livsmedel inom den Europeiska unionen 1 ;

Livsmedelsverkets föreskrifter om kontroll vid handel med animaliska livsmedel inom den Europeiska unionen 1 ; Detta dokument kommer att ändras av föreskrifter som träder i kraft den Livsmedelsverkets föreskrifter om kontroll vid handel med animaliska livsmedel inom den Europeiska unionen 1 ; (J 66) Detta dokument

Läs mer

Livsmedelsverkets författningssamling

Livsmedelsverkets författningssamling Livsmedelsverkets författningssamling ISSN 1651-3533 Livsmedelsverkets föreskrifter om kontroll vid handel med animaliska livsmedel inom den Europeiska unionen; (J 66) Utkom från trycket 14 december 2005

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Tillkännagivande av de EU-bestämmelser som livsmedelslagen (2006:804) kompletterar Publicerat den 18 april 2019 Beslutat den 4 april 2019 Regeringen tillkännager enligt 5 livsmedelslagen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Tillkännagivande om de EG-bestämmelser som kompletteras av livsmedelslagen (2006:804); SFS 2009:621 Utkom från trycket den 9 juni 2009 beslutat den 20 maj 2009. Regeringen tillkännager

Läs mer

Epizootihandboken Del I 22 Vaccination_130830

Epizootihandboken Del I 22 Vaccination_130830 1 DEL I KAPITEL 22 VACCINATION MOT EPIZOOTISK SJUKDOM... 3 A. Allmänt... 3 B. Beslut om nödvaccination m.m.... 3 C. Hantering och lagerhållning av vacciner... 4 D. Utförande och rapportering... 4 E. Förflyttning

Läs mer

Information om utförsel av gris

Information om utförsel av gris Version: 2015-06-08 Information om utförsel av gris Utförsel av gris till länder inom Europeiska unionen (EU) Följande information är tänkt som ett stöd vid planerad utförsel. Föreskrifterna (se nedan)

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning

Europeiska unionens officiella tidning L 94/44 31.3.2004 KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EG) nr 599/2004 av den 30 mars 2004 om antagande av en harmoniserad förlaga för intyg och inspektionsprotokoll för handel inom gemenskapen med djur och produkter

Läs mer

Import- och exportföreskrifter/veterinärkontroll m.m. 1. Anm. Rubriken har fått sin nuvarande lydelse enligt SJVFS 2005:53.

Import- och exportföreskrifter/veterinärkontroll m.m. 1. Anm. Rubriken har fått sin nuvarande lydelse enligt SJVFS 2005:53. Import- och exportföreskrifter/veterinärkontroll m.m. 1 Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 1999:134) om veterinära kontroller av levande djur som förs in från tredje land till Europeiska unionen

Läs mer

Utbildning av Tb kontrollant

Utbildning av Tb kontrollant Utbildning av Tb kontrollant Innehåll 14 nov 2012 1. BAKGRUNDEN Fakta om sjukdomen tuberkulos Tuberkulos hos hägnad hjort i Sverige Varför behövs ett Tb kontrollprogram? 2. DET NYA PROGRAMMET Vägen vidare

Läs mer

Exempel på brott mot livsmedelslagen Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen

Exempel på brott mot livsmedelslagen Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen Exempel på brott mot livsmedelslagen Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen Här följer exempel på vanliga livsmedelsbrott, vilka regler som gäller i de olika fallen och annan information som du

Läs mer

(Text av betydelse för EES) (EUT L 126, , s. 13)

(Text av betydelse för EES) (EUT L 126, , s. 13) 02016R0759 SV 01.07.2017 002.001 1 Den här texten är endast avsedd som ett dokumentationshjälpmedel och har ingen rättslig verkan. EU-institutionerna tar inget ansvar för innehållet. De autentiska versionerna

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om provtagning på djur, m.m.; SFS 2006:806 Utkom från trycket den 21 juni 2006 utfärdad den 8 juni 2006. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 följande. Lagens tillämpningsområde

Läs mer

Utförande av kontroll av ABP Stödjande instruktion för Livsmedelsverket och kommuner

Utförande av kontroll av ABP Stödjande instruktion för Livsmedelsverket och kommuner Utförande av kontroll av ABP Stödjande instruktion för Livsmedelsverket och kommuner På den här sidan hittar du information som är tänkt att vara ett stöd i ditt arbete med kontroll av animaliska biprodukter

Läs mer

om frågor om livsmedelshygien och djurhälsa som påverkar produktion och utsläppande

om frågor om livsmedelshygien och djurhälsa som påverkar produktion och utsläppande 30 Europeiska gemenskapernas officiella tidning 03/Vol. 39 391L0495 24.9.91 EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS OFFICIELLA TIDNING Nr L 268/41 RÅDETS DIREKTIV av den 27 november 1990 om frågor om livsmedelshygien

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

Utbildning av Tb kontrollant

Utbildning av Tb kontrollant Utbildning av Tb kontrollant Innehåll 11 okt 2012 1. BAKGRUNDEN Fakta om sjukdomen tuberkulos Tuberkulos hos hägnad hjort i Sverige Varför behövs ett Tb kontrollprogram? 2. DET NYA PROGRAMMET Vägen vidare

Läs mer

Jord- och skogsbruksministeriets förordning om bekämpning av TSE hos får och getter

Jord- och skogsbruksministeriets förordning om bekämpning av TSE hos får och getter JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING nr 25/2013 Datum Dnr 2.12.2013 2303/14/2013 Ikraftträdande och giltighetstid 1.1.2014 -tillsvidare Upphäver Jord- och skogsbruksministeriets förordning om bekämpning

Läs mer

Information om utförsel av får och getter

Information om utförsel av får och getter Enheten för idisslare och gris 036-15 50 00 vx Version: 2018-08-24 Information om utförsel av får och getter Information om Allmän information Denna information är ett sammandrag av gällande regelverk

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om foder och animaliska biprodukter; SFS 2006:814 Utkom från trycket den 21 juni 2006 utfärdad den 8 juni 2006. Regeringen föreskriver 1 följande. Inledande bestämmelser

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 8.3.2019 C(2019) 1786 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den 8.3.2019 om fastställande av bestämmelser om särskilda krav på utbildning för den personal

Läs mer

Kategorisering av animaliska biprodukter

Kategorisering av animaliska biprodukter Version 2015-01-30 INFORMATION Kategorisering av animaliska biprodukter Animaliska biprodukter som omfattas av abp-lagstiftningen anges i förordning (EG) nr 1069/2009 i artiklar 8-10 där de delas in i

Läs mer

SV Europeiska unionens officiella tidning L 338/83

SV Europeiska unionens officiella tidning L 338/83 22.12.2005 SV Europeiska unionens officiella tidning L 338/83 KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EG) nr 2076/2005 av den 5 december 2005 om fastställande av övergångsbestämmelser för tillämpningen av Europaparlamentets

Läs mer

Förslag till ändringar i Livsmedelsverkets föreskrifter om livsmedelshygien (LIVSFS 2005:20)

Förslag till ändringar i Livsmedelsverkets föreskrifter om livsmedelshygien (LIVSFS 2005:20) PM 1 (5) Förslag till ändringar i Livsmedelsverkets föreskrifter om livsmedelshygien (LIVSFS 2005:20) Bakgrund I Sverige bekämpas salmonella i hela livsmedelskedjan, och lagstiftningens främsta syfte är

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46, telex: 70991 SJV-S

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46, telex: 70991 SJV-S Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46, telex: 70991 SJV-S ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om uppfödning,

Läs mer

Information om utförsel av gris

Information om utförsel av gris Smittbekämpningsenheten Information om utförsel av gris Djurägarinformation Utförsel av gris till länder inom Europeiska unionen (EU) Följande information är tänkt som ett stöd vid planerad utförsel. Föreskrifterna

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax:

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter och

Läs mer

FÖRELÄGGANDE VID VITE ATT FÖRETAGET SKALL FÖLJA GÄLLANDE LAGSTIFTNING SOM REGLERAR HANTERING AV ANIMALT AVFALL KATEGORI 1

FÖRELÄGGANDE VID VITE ATT FÖRETAGET SKALL FÖLJA GÄLLANDE LAGSTIFTNING SOM REGLERAR HANTERING AV ANIMALT AVFALL KATEGORI 1 MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN BESLUT DNR 2008-010386-351 SID 1 (4) 2008-10-01 Marc Hess Stadsveterinär 08-508 28 817 lars.thoang@miljo.stockholm.se Fruängens Kött och Fläsk AB Box 5050 121 05 JOHANNESHOV

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax:

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om offentlig djurskyddskontroll;

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om frivillig organiserad hälsokontroll

Läs mer

Anläggning för hantering och lagring av animaliska biprodukter 1 - krav för godkännande samt krav på verksamheten

Anläggning för hantering och lagring av animaliska biprodukter 1 - krav för godkännande samt krav på verksamheten INFORMATION Detta dokument är en sammanställning av delar ur Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1069/2009 av den 21 oktober 2009 om hälsobestämmelser för animaliska biprodukter och därav

Läs mer

Jord- och skogsbruksministeriets förordning om bekämpning av bovin tuberkulos

Jord- och skogsbruksministeriets förordning om bekämpning av bovin tuberkulos JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING nr 27/2013 Datum Dnr 2.12.2013 2305/14/2013 Ikraftträdande och giltighetstid 1.1.2014 tillsvidare Upphäver Jord- och skogsbruksministeriets veterinär- och livsmedelsavdelnings

Läs mer

Tvärvillkorskontroll av foder i primärproduktionen

Tvärvillkorskontroll av foder i primärproduktionen Tvärvillkorskontroll av foder i primärproduktionen Kersti Andersson Deharde Kersti.Andersson-Deharde@jordbruksverket.se 036-15 50 47 Anna-Karin Båvius Anna-Karin.Bavius@jordbruksverket.se 036-15 52 55

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om anmälningspliktiga djursjukdomar

Läs mer

23.3.2011 Europeiska unionens officiella tidning L 77/25

23.3.2011 Europeiska unionens officiella tidning L 77/25 23.3.2011 Europeiska unionens officiella tidning L 77/25 KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr 284/2011 av den 22 mars 2011 om fastställande av särskilda villkor och närmare förfaranden för import av köksredskap

Läs mer

2004R0854 SV

2004R0854 SV 2004R0854 SV 01.01.2015 011.001 21 BILAGA I FÄRSKT KÖTT AVSNITT I: DEN OFFICIELLA VETERINÄRENS UPPGIFTER KAPITEL I: REVISIONSUPPGIFTER 1. Utöver de allmänna kraven i artikel 4.4 när det gäller revision

Läs mer

Anläggning för tillverkning av sällskapsdjursfoder 1 av eller med animaliska biprodukter 2 - krav för godkännande samt krav på verksamheten

Anläggning för tillverkning av sällskapsdjursfoder 1 av eller med animaliska biprodukter 2 - krav för godkännande samt krav på verksamheten INFORMATION Detta dokument är en sammanställning av delar ur Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1069/2009 av den 21 oktober 2009 om hälsobestämmelser för animaliska biprodukter och därav

Läs mer

Vägledning rörande kontroll av hantering av animaliska biprodukter vid livsmedelanläggning

Vägledning rörande kontroll av hantering av animaliska biprodukter vid livsmedelanläggning 1(29) BILAGA TILL VÄGLEDNINGARNA MED DNR 38-4673/10 OCH DNR 2010-06-09 Avdelningen för djurskydd och hälsa Vägledning rörande kontroll av hantering av animaliska biprodukter vid livsmedelanläggning Denna

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax:

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om djurhälsovillkor för handlare,

Läs mer

BILAGOR. till KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) /

BILAGOR. till KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 8.2.2019 C(2019) 10 final ANNEXES 1 to 2 BILAGOR till KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / om särskilda bestämmelser för utförandet av offentlig kontroll av produktion

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax:

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 9.7.2018 C(2018) 3304 final KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) / av den 9.7.2018 om ändring av bilaga V till Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 999/2001 vad

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om frivillig organiserad hälsokontroll

Läs mer

Tb-kontroll av hjort i hägn

Tb-kontroll av hjort i hägn 2015-05-27 Version 1.0 Dnr: 6.2.17 5749/15 Avdelningen för djurskydd och hälsa Tb-kontroll av hjort i hägn Foto: Enisa Miljanic Foto: Silverlock Fastställd den 27 maj 2015 Jordbruksverket 551 82 Jönköping

Läs mer

590/2014 Jord- och skogsbruksministeriets förordning

590/2014 Jord- och skogsbruksministeriets förordning INOFFICIELL UPPDATERARAD FÖRORDNING 590/2014, 29.12.2016 Förordningen innehåller ändringarna 762/2016, 29.8.2016 Vid de ändrade bestämmelserna finns hyperlänkar till förordningar 590/2014 Jord- och skogsbruksministeriets

Läs mer

Genomförande av offentliga kontroller vid slakt av fjäderfä

Genomförande av offentliga kontroller vid slakt av fjäderfä Handledning Genomförande av offentliga Handledningen har reviderats med avseende på kapitel 5.1.1. I denna upplaga har inga andra ändringar gjorts jämfört med de formuleringar som finns i upplagan som

Läs mer

Kommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om offentlig kontroll

Kommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om offentlig kontroll LIVSMEDELSVERKET PROMEMORIA 1 (5) Kommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om offentlig kontroll Bakgrund Europeiska unionens kommission har den 6 maj lagt fram fyra förslag

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning FÖRORDNINGAR

Europeiska unionens officiella tidning FÖRORDNINGAR L 156/2 FÖRORDNINGAR KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2015/949 av den 19 juni 2015 om godkännande av vissa tredjeländers kontroller före export av vissa livsmedel avseende förekomsten av vissa

Läs mer

Epizootihandboken_Del II 01 Afrikask hästpest20110315

Epizootihandboken_Del II 01 Afrikask hästpest20110315 1 DEL II KAPITEL 1 AFRIKANSK HÄSTPEST....3 A. Åtgärder vid misstanke om afrikansk hästpest... 3 B. Åtgärder då afrikansk hästpest har konstaterats... 6 C. Skyddsområde och övervakningsområde... 8 D. Vaccination...

Läs mer

Jag, undertecknad, intygar (2) att det ovan beskrivna djuret uppfyller följande hälsokrav:

Jag, undertecknad, intygar (2) att det ovan beskrivna djuret uppfyller följande hälsokrav: 3134 HÄLSOINTYG (1) BILAGA A Detta intyg skall utfärdas på en blankett, som innehåller texten minst på ett av de officiella språken i den stat från vilken de avsänts och den stat till vilken de är destinerade.

Läs mer

Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 1994:224) om införsel av får och getter

Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 1994:224) om införsel av får och getter Import- och exportföreskrifter/veterinärkontroll m.m. 1 Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 1994:224) om införsel av får och getter Allmänna bestämmelser 1 [8261] Denna författning innehåller bestämmelser

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för miljö, folkhälsa och konsumentfrågor

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för miljö, folkhälsa och konsumentfrågor EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för miljö, folkhälsa och konsumentfrågor 13 februari 2004 PE 337.066/12-17 ÄNDRINGSFÖRSLAG 12-17 Förslag till andrabehandlingsrekommendation (PE 337.066) Horst Schnellhardt

Läs mer

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT 23.12.2011 Europeiska unionens officiella tidning L 343/65 KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT av den 15 december 2011 om fastställande av förteckningen över tredjeländer och territorier från vilka det är

Läs mer

Tvärvillkor: Livsmedelshygienen för livsmedel av animaliskt och vegetabiliskt ursprung

Tvärvillkor: Livsmedelshygienen för livsmedel av animaliskt och vegetabiliskt ursprung Tvärvillkor: Livsmedelshygienen för livsmedel av animaliskt och vegetabiliskt ursprung 1 Utbildning i ansökan om jordbrukarstöd, våren 2015 Evira/Enheten för livsmedelshygien Överinspektör Noora Tolin

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING AV LAG- OCH DOKU- MENTATIONSKRAV FÖR IMPORTERADE LIVSMEDEL OCH LIVSMEDEL FRÅN EU.

SAMMANSTÄLLNING AV LAG- OCH DOKU- MENTATIONSKRAV FÖR IMPORTERADE LIVSMEDEL OCH LIVSMEDEL FRÅN EU. SAMMANSTÄLLNING AV LAG- OCH DOKU- MENTATIONSKRAV FÖR IMPORTERADE LIVSMEDEL OCH LIVSMEDEL FRÅN EU. Antalet IP Livsmedel-anslutna företag ökar stadigt och vi ser en stor ökning bland företag som är verksamma

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46, telex: 70991 SJV-S

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46, telex: 70991 SJV-S Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46, telex: 70991 SJV-S ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om utförsel

Läs mer

Jord- och skogsbruksministeriets förordning om bekämpning av brucellos

Jord- och skogsbruksministeriets förordning om bekämpning av brucellos JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING nr 19/2013 Datum Dnr 2.12.2013 2297/14/2013 Ikraftträdande och giltighetstid 1.1.2014 tillsvidare Upphäver beslut om bekämpning av bovin brucellos (14/VLA/95)

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring av Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

Diarium, tjänsteanteckningar m.m.

Diarium, tjänsteanteckningar m.m. Instruktion och vägledning Diarium, tjänsteanteckningar m.m. Utarbetad av: /KRSC Sid 1 (18) Innehållsförteckning Diarium, tjänsteanteckningar m.m...3 1. Inledning...3 2. Syfte...3 3. Omfattning...3 3.1.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om kontroll av husdjur, m.m.; SFS 2006:807 Utkom från trycket den 21 juni 2006 utfärdad den 8 juni 2006. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 följande. Lagens syfte 1

Läs mer

Lagstiftningen som berör griskastrering

Lagstiftningen som berör griskastrering 2013-10-24 Dnr 5.2.17-10135/13 bilaga 1 1(5) Lagstiftningen som berör griskastrering Svensk lagstiftning Djurskyddslagen (1988:534) I 10-11 står bl.a. att det är förbjudet att göra operativa ingrepp på

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS XX:Y) om officiella veterinärer;

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax:

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om obligatorisk hälsoövervakning

Läs mer