Verksamhetsberättelse

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsberättelse"

Transkript

1 Verksamhetsberättelse Vårterminen 2013 Lantgårdens Förskola 1(10)

2 Förskolan Lantgårdens verksamhetsberättelse vt 2013 Förskolans yttre och inre miljö, Friluftsförskolan Lantgården ligger i ett radhusområde i Viby, Sollentuna. Det är nära till skog, äng och en liten å samt ett stall med hästar. Förskolans gård är belägen framför byggnaden med gungor, rutschbana, sandlådor samt stora lekytor med gräs och grus. Lantgårdens verksamhet är uppdelad på upptäckare (1-3 år), utforskare/äventyrare (3-6 år) där utforskarna och äventyrarna är tillsammans i en hemvist. I byggnaden finns två gemensamma lokaler med matsal och rum som är väl tilltänka för lek och övrig pedagogisk verksamhet. Ett vindskydd där de små barnen sover finns beläget på gården. Maten levereras från förskolan Silverskogen där den tillagas från grunden. Personalgruppen/ pedagoger Upptäckare Margaretha Allysdotter, förskollärare, 40 timmar Marika Eriksson, barnskötare, 30 timmar Nicole Aimée Irgens, resurs, 25 timmar Utforskare/äventyrare Ann Stranger Olsson, förskollärare, 40 timmar, arbetar med utforskarna Sanna Johansson, 40 timmar, barnskötare, arbetar med äventyrarna Selver Uludag, 35 timmar, barnskötare, arbetar med utforskarna Alexandra Florbrant, resurs, 30 timmar Förskolechef: Anitha Ronnersjö, även förskolechef på förskolan Silverskogen. Barngruppen Under terminen har det gått barn Lantgården. Upptäckare 9-10 barn Utforskare Äventyrare 18 barn Förskolan har haft ett antal föräldraaktiva inskolningar under terminen vilka har fungerat utmärkt. För de nya barnen har pedagogerna ett inskolningssamtal för att samla och ge information innan inskolningen och ett uppföljningssamtal efter inskolningen. Pedagogerna har oftast ansvarbarn som de skolar in, dokumenterar och har utvecklingssamtal för. Alla barn har en individuell utvecklingsplan som har utarbetats i samråd med respektive förälder vid utvecklingssamtalet. Till grund för denna ligger observationer och övrig dokumentation av barnen. 2(10)

3 Planering, reflektion, utveckling, dokumentation Vi har under vårterminen haft ett antal planeringsmöten där pedagoggruppen har diskuterat och utvecklat arbetat med pedagogisk dokumentation och Grön Flagg samt planerat det kontinuerliga arbetet i verksamheten. Under en planeringsdag i januari grundplanerade pedagogerna verksamheten. De pedagoger som inte tidigare har gått kurser inom Frilufts Förskolors regi har deltagit i dessa och några pedagoger har gått på självvalda föreläsningar. En resurs har fått kontinuerlig utbildning och handledning från autismcenter Personalen har haft 1 timme enskild planering varje vecka. Tyvärr har vi inte hittat tiden för gemensam, reflektion i arbetslagen och det är ett utvecklingsområde. Som ett led i vårt arbete med att utveckla vår pedagogiska dokumentation har vi fortsatt att fotografera vi verksamheten för synliggöra vårt arbete bland barnen och barnens utveckling. Alla barn har sin egen pärm Min bok där vi samlar dokumentation, barnintervjuer, fotografier och teckningar. En sammanfattning av de olika gruppernas verksamhet sätts vid terminens slut in i barnens pärmar. Föräldrasamverkan Alla föräldrar får varje vecka ett veckobrev där information om verksamheten ges och hur veckan har varit på avdelningarna. På whiteboards vid entréer sätts information upp. Alla olika gruppers verksamhet dokumenteras och finns uppsatta i på respektive hemvist. Kontinuerligt kommer även information till föräldrarna från förskolechefen. De centralt styrda dokumenten som LpFö98 och den kommunala planen samt förskolans egen verksamhetsplan finns i en pärm för föräldrainformation. Alla barn har en individuell utvecklingsplan som har utarbetats i samråd med respektive förälder vid utvecklingssamtalet. Till grund för denna ligger observationer och övrig dokumentation av barnen. Vi har under terminen haft en gemensam picknick på vår gård där barnen bjöd på skönsång. Ett samverkansmöte hölls i april då vi bland annat diskuterade det goda resultatet på föräldraenkäten. Verksamheten och styrdokument Vi har arbetat enligt läroplanen (Lpfö 98:10) med stöd av öva, -pröva, -och läraplanen och Gröna tråden. Våra mål i verksamhetsplanen och Grön Flagg. Med Veda och Barke är det Tryggt, roligt och lärorikt på förskolan. Gemensamma teman på hela förskolan har varit Matematik ett språk att räkna med och Grön Flagg. 3(10)

4 Vi har dokumenterat med bilder, läroplanscitat och text i barnens Min bok och på dokumentationsväggen/fönstret på förskolan. Lantgården har flera traditioner som vi har genomfört under terminen såsom julgransplundring med dans runt granen, Veda och Barkeloppet på skidor, påsklunch, skräpplockardag och midsommarlunch. Vi tar emot barnen ute på gården redan på morgonen vid lämningen. På morgonen då alla barn har kommit har alla avdelningarna sin samling/fruktstund utomhus och därefter sker olika aktiviteter, ex. skogsgrupper, skapande, rytmik/rörelse och lek m.m. Vi har även olika aktiviteter på gården där barnens skapande, fantasin och lekkompetens får möjlighet att utvecklas på vår inspirerande gård. Våra måltider äter vi utomhus större delen av året när klimatet tillåter det. Barnen vilar ute i sina sovsäckar eller med filt i vårt fina vindskydd. De äldre barnen har sina läsvilor utomhus så mycket det är möjligt. På eftermiddagarna erbjuds olika typer av aktiviteter men det finns även mycket tid till lek. Alla grupper har gått till skogen med Veda och Barke varje tisdag, onsdag och torsdag. Skogen är vår bästa lekplats. Då vi klättrar på stenar, hoppar jämfota över stockar, leker tittut bakom träden, rullar och ålar i gräset och klättrar i träd tränar vi vår grovmotorik. Inne, och ven utomhus vid borden, har vi tränat finmotoriken då vi ritar och målar vi, trär kulor på snöre, lägger pussel och klär på och av oss våra kläder. Måndagar är vi på förskolan och det är veckans miljödag och därmed den dag vi arbetar extra kring Grön Flagg. Detta arbete har resulterat i att vi är certifierade med Grön Flagg. Vi utvecklar ständigt vår utomhuspedagogiska verksamhet och till vår hjälp har vi vår Gröna tråd och Öva-, pröva- och läraplan som har utarbetats gemensamt för alla Frilufts Förskolor där det fastställts en miniminivå vad verksamheten ska omfatta. Alla barnen skall även tillsammans med Veda & Barke i sina olika grupper få möjlighet att på ett lustfyllt sätt få träna och öva och därmed erövra nya kompetenser enligt den framtagna Öva-, pröva- och läraplan. Den fungerar även som ett planeringsunderlag och en kvalitetssäkring för vår verksamhet. Veda och Barke är dockor som symboliserar två helt vanliga barn som följer med oss i den dagliga verksamheten och i olika situationer med allt vad det kan innebära Vi har haft en rad olika utvecklingsområden som vi har arbetat extra kring under våren, några med gott resultat andra fortsätter vi att arbeta kring under 4(10)

5 höstterminen. Våra framgångar har varit att vi har lyckats utveckla miljön och verksamheten på gården där vi har infört stationer som har skapat lugnare lekar. Veda och Barke är ett naturligt inslag i vår verksamhet och de har fått nya kläder under terminen. Alla pedagoger har arbetat och utvecklat den pedagogiska dokumentationen vilket vi kan se resultat av i barnens min bok och på väggar och fönster. Genom att vi ständigt har lyft fram matematiken i verksamheten har vi utvecklat det arbetsområdet enligt vår verksamhetsplan Verksamhetsberättelse Upptäckare Vi har arbetat enligt läroplanen (Lpfö 98:10) med stöd av våra styrdokument: Öva-pröva- och läraplanen och gröna tråden, våra mål i verksamhetsplanen och Grön flagg. (Livsstil/Hälsa) Med Veda och Barke är det tryggt, roligt och lärorikt på förskolan. Gemensamt tema: Kunskapsutveckling i matematik. Vi har dokumenterat med bilder, läroplanscitat och text i barnens Min bok och på dokumentationsväggen/fönstret på förskolan. Vi har haft två inskolningar. Upptäckarna har gått till skogen med Veda och Barke varje tisdag, onsdag och torsdag. När vi ringer i klockan vet upptäckarna att de ska gå och hämta sina ryggsäckar. Alla känner igen sin egen ryggsäck och hjälper gärna varandra. Vid grinden samlas vi och sjunger alla tillsammans vår favoritsång Veda och Barke sången. På väg till skogen är det kul att hålla sin gåkompis i handen. En del går framför, mellan, bakom varandra. (Grön Flagg: kamratskap) Och vi lär oss många olika begrepp. På väg till skogen gör vi många stopp och nya upptäckter. Barke är jätteintresserad av fåglar och upptäcker nya sorter varje dag! Med våra egengjorda toalettrullskikare har vi sett björktrastar, talgoxe, hackspett, skata och två koltrastar som parade sig! I vår skog samlas vi i en cirkel. Alla upptäckare är trygga med att veta var sin bestämda sittplats är och vet vad en cirkel är nu. Flera barn har också hittat former i naturen som är cirkelformade. (matematikträning) Det är mysigt att sitta tillsammans under vindskyddet. Nu kan de flesta Upptäckarna packa upp sitt sittunderlag och matsäck själv! (finmotoriksträning, koncentration, uthållighet och koordination) I samlingen sjunger och dansar vi mycket (språkstimulansträning och kommunikation) och har roligt tillsammans! Vi startar alltid med att sjunga namnsången. Barnen är väldigt uppmärksamma på vilka kompisar som är här och vilka som är borta. I vintras sjöng och dansade vi många rörelsesånger och lekar och tränade vår kroppsuppfattning (Grön flagg). I början var många lite avvaktande och tittade mest på, men nu är alla med i alla rörelser med takt och glädje! Och vet var sin mage, huvud och knän sitter (jagutveckling och kroppskännedomen). 5(10)

6 Vi trampade upp en labyrint i snön som vi sen sprang runt i som bilar. Det gäller att vänta på sin tur och inte knuffas och det var mycket diskussioner och skratt sinsemellan! (social kompetensträning och Grön Flagg-hälsa och livsstil). Vi har följt årstidernas växlingar och bekantat oss med skogens djur, björnen, vargen, räven, haren och älgen. Veda ville att vi skulle leka Björnen sover varje gång och det gjorde vi med glädje. (öva,-pröva,-läraplanen om djur) Vi letar och hittar former i naturen och sorterar naturens material (stora pinnar, små pinnar). (små stenar, stora stenar) (små kottar, stora kottar). (matematik och naturvetenskap). Med alla våra sinnen upptäcker vi naturen. Vi luktar på mossa, löv, blommor mm. Vi känner på stenar, mossa och träd. Vi lyssnar på trädens sus, fågelkvitter och rop. Vi har smakat på granens nya skott, som är fulla av c-vitamin. Alla ville smaka och några ville ha mer. Nu när våren är här har vi tittat under stockar i skogen och hittat spindlar, gråsuggor, myror och en tusenfoting, som sprang jättefort med alla sina fötter. Barke och Upptäckarna försökte räkna alla ben men det var för svårt för den sprang så fort. Vi gör nya upptäckter varje dag, daggkåpan var så fin, när den hade en regndroppe på sig och vi stod länge och tittade och kände på den. Det är mycket som händer i naturen, nu när våren har kommit, djuren har fått ungar! våra nyckelpigor har fått tio små ungar. Upptäckarna hjälptes åt att räkna alla. (matematik), även våra igelkottar har fått tre igelkottsungar. Skogen är vår bästa lekplats. Vi klättrar på stenar, hoppar jämfota över stockar, leker tittut bakom träden, rullar och ålar i gräset, klättrar i träd och tar oss uppför och nerför backar. (vi tränar vår grovmotorik). Ibland har vi spänt upp rep mellan träden i olika former (triangel, kvadrat, cirkel). (matematik) (man kan hoppa på) jag kan krypa under, (man kan gunga med repet) (man kan sitta på det). Innan vi går hem har vi haft Teater Sagan om den lilla gumman (språkträning och stimulans). Vi avslutar alltid med att sjunga - nu är det slut för idag Kanske hittar vi något skräp att lägga i vår miljöstation, sen säger vi vår skräpramsa: Inget skräp får ligga kvar, lämna skogen som den var! Redan i vintras började vi att plantera inne, gräs, blomfrön, tomat, popcorn och paprikafrön. Barnen har varit delaktiga i hela växtprocessen och planterat och vattnat. Och vi har upptäckt att en växt måste ha vatten annars dör den! (miljöarbete och Grön Flagg). På vår miljömåndag skall vi nu plantera ut våra växter i vårt gemensamma trädgårdsland. På vår förskolegård har vi undersökt och lekt med sand, våt och torr sand är olika har vi upptäckt och när det har regnat har vi haft vatten lek och undersökt 6(10)

7 vad som flyter och sjunker (Naturvetenskap och teknik) och vad lätt det går att göra sandkakor med våt sand! I slutet på våren var vi kvar i vår skog över lunchen och vilan. Det var rogivande att ligga och lyssna på trädens vaggvisa och det var roligt att måla med träden som staffli! Och att blanda olika färger (Naturvetenskap/teknik). Vi ser fram emot en rolig och lärorik höst men till dess vill vi önska er en trevlig sommar! Gretha, Marika och Nicole Verksamhetsberättelse Äventyrare och Utforskare Vi har arbetat enligt läroplanen (Lpfö 98:10) med stöd av våra styrdokument: Öva-,pröva- och läraplanen och Gröna tråden, våra mål i verksamhetsplanen och Grön flagg (livsstil/hälsa). Med Veda & Barke är det Tryggt, Roligt och Lärorikt i naturen på förskolan. Gemensamt tema: kunskapsutveckling i matematik. Vi har dokumenterat med bilder, läroplanscitat och text i barnens Min bok och på dokumentationsväggen/fönstret på förskolan. Vi har haft fyra överskolningar och en inskolning. Det har varit en lång vinter och vi har haft skidskola och skridskoskola. Isen spolade vi själva på förskolan. Alla barn har lärt sig grunderna (ex. bära sin utrustning, ta av/på, åka på platt mark/ backe och glada/ ledsna fötter). Skidskolan avslutades med Veda och Barke-loppet med blåbärssoppa och diplom. Tillsammans har vi rullat stora snöbollar för att sedan bygga en stor snöborg och vi har också byggt stora och små snögubbar (matematik) och målat i snön. Vad händer om vi tar in snön? Och vad händer om vi värmer snön i en kastrull? (naturvetenskap/teknik). Tillsammans har vi provat och experimenterat. På Dungan (skogen) har vi tillsammans trampat en labyrint, barnen har sedan gått hela labyrinten efter varandra till mitten och sedan vänt och gått tillbaka. Jag gick först! Men tillbaka går jag sist!? (kamratskap/social kompetens). Till alla hjärtans dag gjorde vi en hjärt-labyrint och vi målade även hjärtan i snön (naturvetenskap/teknik). Vi har under våren provat på olika experiment och testat vad som händer. På Dungen smälte vi cocosfett och blandade i solrosfrön. Blandningen fick stelna över natten och vi gick sedan tillbaka och hängde upp maten till fåglarna i träden. Det var spännande att sedan gå tillbaka flera gånger och titta när fåglarna ätit. Ett annat experiment var att lägga ett äppelskrutt i en tallrik med plastfilm över. Äppelskruttet ändrade färg och vi undrade om det går att äta!? Vi har också planterat gräs, smörgåskrasse och paprikakärnor inne. Det blev ett intressant experiment när smörgåskrassen inte ville växa: var det för lite/mycket vatten!? Tillsammans funderade vi och planterade nya frön, (naturvetenskap/teknik). 7(10)

8 Äventyrarna och Utforskarna har gått till skogen med Veda & Barke varje tisdag, onsdag och torsdag. När klockan ringer hämtar alla barn sina ryggsäckar och väntar på sin gåkompis innan de går till grinden (kamratskap). När något av barnen inte har sin gåkompis hittar barnen en egen lösning så att alla är nöjda, (kamratskap/ social kompetens) Vid grinden går vi igenom hur dagen ser ut och sjunger Veda & Barke-sången. På väg till skogen ropar barnen vi måste sjunga!!! Bland granar och tallar.. och Med stövlar och västar.. och tar stegen i takt. I början av våren gick vi till Dungen och på vägen dit har vi följt skatan som byggt sitt bo större och större. Fler vårtecken vi sett är vitsipporna som blommar, fåglarna som sjunger för oss när vi går, myrorna som har vaknat och lagar hålen i stacken. Framme på Dungen samlas vi i en cirkel, sjunger Knacka på- visan, låser upp och öppnar dörren in till skogen. Till påsk letade vi pinnar och plockade gräs som blev kvastar som vi provade att flyga tillbaka på Men hur flyger man egentligen på riktigt? När vårvärmen var här kunde vi äntligen gå till Utforskarskogen som vi längtat efter. På vägen stannar vi hos draken och hästen i hagen. Innan vi går in i skogen stannar vi också vid porten och tittar vad som hänt med träden: har det blivit några gröna blad än!? Väl framme i skogen öppnar vi dörren till Utforskarplatsen och delar upp oss i tre grupper; Kvastarna, Fåglarna och Vindarna. På samlingen och i rutiner under hela dagen har vi arbetat med: mönster, räknat, lika/olika, former, tyngd/kraft (matematik). Vi har också fokuserat på kosten; vad behöver kroppen för att må bra?, vad är skillnaden på frukt och grönsak? Hur känns t.ex. en morot egentligen, är den hård/mjuk, lång/kort? Barnen har fått försöka beskriva med sina sinnen utan att visa frukten/grönsaken de har bakom ryggen. (Grön Flagg: kost) Vi har också läst mycket om vad som händer i naturen på våren och sedan ritat av blommorna vi hittat: Titta vilka stora blad min blåsippa har va? Tillsammans har vi ätit, vilat och läst saga i skogen innan vi gått tillbaka till förskolan för att äta mellanmål. På torsdagar har vi haft leksamling alla tillsammans. Lekar som charader där barnen med hjälp av kroppen visar ett djur och alla får gissa är både spännande och lite läskigt. En annan lek är att vi tillsammans bildat en cirkel, där vi håller varandra i handen. En i taget försöker trä en rockring över kroppen utan att släppa sin kompis, (Gröna Flagg: kamratskap). Vi har också trätt ett halsband av indianpärlor tillsammans som vi sedan knöt ihop till en stor cirkel. I skogen provade vi hur många som fick plats i pärlcirkeln och reflekterade över de olika färgerna och mönstren. (matematik/språket) 8(10)

9 En bra kompis är något som genomsyrat vår verksamhet och det var spännande när barnen fick berätta vad sin kompis var bra på: Du är bra på att göra snöbollar! Du är bra på att bygga med Duplo! (Grön Flagg: kamratskap). Måndagar och fredagar är vi alla tillsammans på förskolan. Måndag är vår miljödag och vi har vi krattar löv, rensat/planterat i vårt trädgårdsland, sorterat (papper, plast, metall och glas) på förskolan som vi sedan slängt i soprummet. Vi har också plockat skräp varje dag när vi gått från skogen och även haft en skräpplockardag. På fredagar har vi rörelse och vi sjunger, gör hinderbanor och går på Zoo. (Grön Flagg: rörelse). Under våren har vi också varit till vattnet och håvat och de stora barnen har varit med på Hitta Vilse -kurs. Nu önskar vi alla en riktigt skön sommar och ser fram emot en Trygg, Rolig och Lärorik höst. Ann, Sanna, Selver och Alexandra Utvecklingsområden inför ht-13: Vi ska starta ett nytt gemensamma projekt inom enheten - Språk vägen till lärande" Vi ska fortsätta utveckla vår pedagogiska dokumentation till att bli ett verktyg för planering och utvärdering. Vi ska ha metoddiskussioner om förhållningssätt, barnsyn och värdegrund som ett återkommande inslag på avdelningsmöten, personalmöten, planeringsdagar och i utvecklingssamtal. Målet är att vår gemensamma värdegrund ska vara tydlig och förankrad i hela arbetslaget. Vi skall fortsätta att diskutera vår barnsyn. Vi skall se barn som kompetenta. Målet är att alla pedagoger ska ha samma syn på barns kompetens vid planering och utvärdering. Vi ska utveckla vårt arbete med tema och projekt. Målet är att barnen blir mer delaktiga i planering och utförande. Vi ska hitta mötesplatser - meningsfulla sammanhang - där barnen demokratiskt kan utveckla sina läroprocesser. Vi skall arbeta vidare med vår pedagogiska miljö inne och ute. Målet är att vår miljö skall vara pedagogiskt utformad och lätt att förstå för barnen. Miljön skall locka till lärande, utveckling och lek. Planeringen skall utgå från barnsynen - att barn är kompetenta. Vi ska arbeta fram en genusplan för vår förskola Barns inflytande är ett utvecklingsområde som vi ska arbeta vidare med genom ständiga diskussioner i pedagoggruppen på avdelningsmöten och personalmöten. 9(10)

10 Vi ska arbeta aktivt med vårt tema Grön Flagg med temat Kost och hälsa Vi ska strukturera upp den gemenamma reflektionstiden Vi ska utveckla vår föräldrainformation för att tydliggöra vårt pedagogiska arbeta för föräldrarna Fortsätta utveckla arbetet med Veda och Barke Tack för en givande termin hälsar pedagogerna på Lantgården 10(10)

Verksamhetsberättelse. Silverskogens Förskola Vårterminen 2013

Verksamhetsberättelse. Silverskogens Förskola Vårterminen 2013 Verksamhetsberättelse Silverskogens Förskola Vårterminen 2013 1 Verksamhetsberättelse vårterminen 2013 Förskolans yttre och inre miljö, Silverskogens förskola är belägen i Helenelund och har en stor gård

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse Höstterminen 2013 Lantgårdens Förskola 1(14) Förskolan Lantgårdens verksamhetsberättelse ht 2013 Förskolans yttre och inre miljö, Frilufts Förskolor Lantgården ligger i ett radhusområde

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse Höstterminen 2014 Frilufts Förskolor Lantgården 1(12) Förskolan Lantgårdens verksamhetsberättelse ht 2014 Förskolans yttre och inre miljö, Frilufts Förskolor Lantgården ligger i ett

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013

VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013 VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013 Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

Verksamhetsplan Vårterminen 2016 Riddersborgs Förskola

Verksamhetsplan Vårterminen 2016 Riddersborgs Förskola Verksamhetsplan Vårterminen 2016 Riddersborgs Förskola Verksamhetsplan för Frilufts Förskolor Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens förskole- och skolplan.

Läs mer

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2016/2017

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2016/2017 Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2016/2017 Gruppens sammansättning Vi har 10 barn, 8 flickor och 2 pojkar 1 barn födda 15 3 barn födda 14 1 barn födda 13 4 barn födda 12 1 barn födda 11

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse Vårterminen 2014 Frilufts Förskolor Lantgården 1(15) Förskolan Lantgårdens verksamhetsberättelse vt 2014 Förskolans yttre och inre miljö, Frilufts Förskolor Lantgården ligger i ett

Läs mer

2013-09-18 Delfinens Arbetsplan HT 2013 VT 2014

2013-09-18 Delfinens Arbetsplan HT 2013 VT 2014 2013-09-18 Delfinens Arbetsplan HT 2013 VT 2014 Vi som arbetar på Forellen är; Kristina Lindqvist Taban Hama Saeed Elisabet Hammare Mariam Hammoud 35h/v Barngruppen består just nu av 11 barn. Det finns

Läs mer

DRÖMHUSET. Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR. Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt.

DRÖMHUSET. Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR. Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt. TORGET, RINKEBY DRÖMHUSET Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt. Traktorerna i området är fortfarande det mest intressanta för barnen. För att utöka

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse Vårterminen 2015 Frilufts Förskolor Lantgården 1(12) Förskolan Lantgårdens verksamhetsberättelse vt 2015 Förskolans yttre och inre miljö, Frilufts Förskolor Lantgården ligger i ett

Läs mer

Tranbärets månadsbrev maj 2015

Tranbärets månadsbrev maj 2015 Tranbärets månadsbrev maj 2015 Maj månad försvann med en hiskelig fart och även om vi haft en del dagar med sol och värme, så har den ändå varit ganska kall. Vi får trösta oss med att vårblommorna har

Läs mer

Förskolan Sätraängs Arbetsplan Vår Vision

Förskolan Sätraängs Arbetsplan Vår Vision Förskolan Sätraängs Arbetsplan Vår Vision Förskolan skall lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten skall vara trygg, rolig och lärorik. Alla barn skall känna en tillhörighet, gemenskap och

Läs mer

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2017/2018

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2017/2018 Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2017/2018 Gruppens sammansättning Vi har 11 barn, 8 flickor och 3 pojkar 2 barn födda 16 1 barn födda 15 3 barn födda 14 1 barn födda 13 4 barn födda 12

Läs mer

TUVANS MÅL OCH LOKALA HANDLINGSPLAN / 2010

TUVANS MÅL OCH LOKALA HANDLINGSPLAN / 2010 TUVANS MÅL OCH LOKALA HANDLINGSPLAN / 2010 BARNGRUPPEN BESTÅR AV: KANINGRUPPEN: Anki ansvarar för dessa barn. EKORRGRUPPEN: Elisabeth ansvarar för dessa barn. BJÖRNGRUPPEN: Monika ansvarar för dessa barn.

Läs mer

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg och Familjedaghem

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg och Familjedaghem Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg och Familjedaghem Gruppens sammansättning Vi har 8 barn. 7 flickor och 1 pojke 3 barn födda 12 1 barn födda 11 3 barn födda 10 1 barn födda 09 Personal Liselott Karlsson

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015-2016 Förskolan Lyckan

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015-2016 Förskolan Lyckan Förskoleverksamheten Barn och utbildning Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015-2016 Förskolan Lyckan FÖRSKOLAN LYCKANS VISION Alla barn och vuxna ska få möjlighet att utveckla sina inneboende resurser.

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013

Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013 Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013 Barnantal Gubbo Förskola Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo Förskola Födda -08 Födda -09 Födda -10 Födda -11 Födda -12 7 st 5 st 5 st 2 st 3 st Personal

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Gnistan

VERKSAMHETSPLAN Gnistan VERKSAMHETSPLAN Gnistan Hösten -09 Våren -10 Sanna Alvén Anna Stengard Ann-Kristin Lilja Marianne Fredriksson En dag på Gnistan 6:30 Förskolan öppnar, öppningsavdelning Gnistan 8:00 Frukost 8:30 lek ute/inne

Läs mer

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem Gruppens sammansättning Vi har 12 barn, 10 flickor och 2 pojkar 3 barn födda 14 1 barn födda 13 4 barn födda 12 1 barn födda 11 3 barn födda 10 Personal

Läs mer

Grovplanering avdelning Rosa VT-13 Tema saga Nalle Phu och hans vänner

Grovplanering avdelning Rosa VT-13 Tema saga Nalle Phu och hans vänner Grovplanering avdelning Rosa VT-13 Tema saga Nalle Phu och hans vänner Avdelningen Rosa avdelning har barn i åldern 1-3 år och ca:18-20 barn. Arbetslaget består av Eivor som är avdelningsansvarig, Melek,

Läs mer

Grön Flagg 2006-2007

Grön Flagg 2006-2007 Grön Flagg 2006-2007 Utvärdering av Förskolan Spargrisens arbetat med Grön Flagg. Inledning Under läsåret 06-07 hade vi valt att fortsätt Grön Flagg- och miljö arbetet med tema Skogen. Skogen/skogarna

Läs mer

Inomhus vill vi öka den fysiska aktiviteten genom att använda oss av miniröris och sångoch danslekar.

Inomhus vill vi öka den fysiska aktiviteten genom att använda oss av miniröris och sångoch danslekar. Grön Flagg Vi arbetar med tre mål inom temat Livsstil och Hälsa. Arbetet kommer att fortgå under terminerna ht 2013/vt 2015 Grön Flagg handlingsplan 2013-2015 - Tranbäret Utvecklingsområde 1 - Öka de fysiska

Läs mer

Verksamhetsplan. Borgens fo rskola. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Borgens fo rskola. Internt styrdokument Verksamhetsplan Borgens fo rskola Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig: Reviderad:

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Sörgården

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Sörgården BARN OCH UTBILDNING Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 Förskolan Sörgården Malin Henrixon Camilla Arvidsson Lena Svensson Carolin Buisson Normer och värden Lpfö 98 Förskolan

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Förskolan Junibacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR POMPERIPOSSA

VERKSAMHETSPLAN FÖR POMPERIPOSSA VERKSAMHETSPLAN FÖR POMPERIPOSSA REVIDERAD SEPTEMBER 2010 PERSONAL: Malin Lundberg Förskollärare 100% Karin Persson Barnskötare 100% Kerstin Wihlborg Barnskötare 100% BARNGRUPPENS SAMMANSÄTTNING: Totalt

Läs mer

GROV-PLANERING VÅRTERMINEN 2013 LILL-MYRAN APRIKOS

GROV-PLANERING VÅRTERMINEN 2013 LILL-MYRAN APRIKOS GROV-PLANERING VÅRTERMINEN 2013 LILL-MYRAN APRIKOS GROVPLANERING - APRIKOS AVDELNING VT 2013 Vi är fyra pedagoger som arbetar på avdelning Aprikos på Lill-Myran. Vår barngrupp består av ca: 23 barn. Majoriteten

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Lyckan

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Lyckan Förskoleverksamheten Barn och utbildning Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016-2017 Förskolan Lyckan FÖRSKOLAN LYCKANS VISION Alla barn och vuxna ska få möjlighet att utveckla sina inneboende resurser.

Läs mer

GROVPLANERING VIOLEN. Vt 2014. Violens grundverksamhet och grovplanering uti från LPFÖ98/10 samt Helianthus verksamhetsmål.

GROVPLANERING VIOLEN. Vt 2014. Violens grundverksamhet och grovplanering uti från LPFÖ98/10 samt Helianthus verksamhetsmål. GROVPLANERING VIOLEN Vt 2014 Violens grundverksamhet och grovplanering uti från LPFÖ98/10 samt Helianthus verksamhetsmål. GROVPLANERING APRIKOS - VT 2014 Grundverksamhet Avdelningen Violen har 16 barn

Läs mer

Verksamhetsplan för förskolan. Strömstierna förskola

Verksamhetsplan för förskolan. Strömstierna förskola Verksamhetsplan för förskolan Strömstierna förskola 2016-2017 2017 Verksamhetsplan för förskolorna i Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang Strömstads pedagogiska helhetsidé

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan stimulerar

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15. Förskolan Bergabacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15. Förskolan Bergabacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Bergabacken Förskoleverksamhetens vision Vi vill arbete för en verksamhet där alla mår bra, har inflytande, känner glädje, trygghet

Läs mer

TUVANS MÅL OCH LOKALA ARBETSPLAN / 2010

TUVANS MÅL OCH LOKALA ARBETSPLAN / 2010 TUVANS MÅL OCH LOKALA ARBETSPLAN / 2010 BARNGRUPPEN BESTÅR AV: KANINGRUPPEN. Anki ansvarar för dessa barn. EKORRGRUPPEN: Elisabeth ansvarar för dessa barn. BJÖRNGRUPPEN: Monika ansvarar för dessa barn.

Läs mer

Arbetsplan för Snöflingan 2015_2016

Arbetsplan för Snöflingan 2015_2016 Arbetsplan för Snöflingan 2015_2016 Gruppens sammansättning Vi har 14 barn. 7 pojkar och 7 flickor. 1 barn födda 14 3 barn födda 13 9 barn födda 12 Personal Heléne Runesson förskollärare 80 % Carina Johansson

Läs mer

Arbetsplan för Förskolan Vitsippan 2018/2019. Avdelning Månskenet

Arbetsplan för Förskolan Vitsippan 2018/2019. Avdelning Månskenet Arbetsplan för Förskolan Vitsippan 2018/2019 Avdelning Månskenet Välkommen till Månskenet Förskolan ska sträva efter att främja alla barns utveckling och lärande samt en livslång lust att lära. Verksamheten

Läs mer

Verksamhetsplan Höstterminen 2015 Riddersborgs Förskola

Verksamhetsplan Höstterminen 2015 Riddersborgs Förskola Verksamhetsplan Höstterminen 2015 Riddersborgs Förskola Verksamhetsplan för Frilufts Förskolor Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens förskole- och skolplan.

Läs mer

Verksamhetsplan för Borgens förskola. avdelning Örnen 2015-2016

Verksamhetsplan för Borgens förskola. avdelning Örnen 2015-2016 Verksamhetsplan för Borgens förskola avdelning Örnen 2015-2016 September 2015 Verksamhetsplan för Borgens förskola, avdelning Örnen - 2015/2016 Enhet Örnen Förskoleverksamhet för 1-5 år Förutsättningar

Läs mer

Kvalitetsarbete. Teman - vårterminen 2015

Kvalitetsarbete. Teman - vårterminen 2015 Kvalitetsarbete Teman - vårterminen 2015 Förskolan Utsiktens kvalitetsredovisning våren 2015 Blåbär Blåbärens kvalitetsredovisning om tema skräp våren 2015 Under några veckor har blåbärsbarnen fått arbeta

Läs mer

Verksamhetsplan ht och vt Inledning:

Verksamhetsplan ht och vt Inledning: Verksamhetsplan ht - 2010 och vt -2011 Igelkottens avdelning Förskolan Frida Inledning: Verksamheten bygger på fyra mål och riktlinjer ur skriften Läroplan för Förskolan Lpfö 98 1. Normer och värden 2.

Läs mer

Verksamhetsplanering HT-VT

Verksamhetsplanering HT-VT Verksamhetsplanering HT-VT 2017-2018 www.karlavagnen.eu Barngruppen Jasmin -12 Hampus -12 Rasmus -12 Winston -12 Estelle -13 Milo -14 Tindra -14 Nathalie -14 Lisa -14 Atle -14 Folke -14 Lucas -14 Alice

Läs mer

Arbetsplan för Korallen 2014_2015

Arbetsplan för Korallen 2014_2015 Arbetsplan för Korallen 2014_2015 Gruppens sammansättning Vi har 17 barn. 10pojkar och 7 flickor. 2 barn födda 13 9 barn födda 12 6 barn födda 11 Personal Heléne Runesson förskollärare 80 % Annelie Quist

Läs mer

MÅNEN Verksamhetsplan

MÅNEN Verksamhetsplan MÅNEN Verksamhetsplan 2016-2017 1 Barngruppen 11: Sixten M, Sixten N, Hilma, Edvin 12: Theo, Philip, Elsa D, Linnea, Julia, Nils 13: Doris, Mimmi. Alfred, Filip, Siri 14: Espen, Tilde, Felicia, Love 15:

Läs mer

IGELKOTTENS VERKSAMHETSPLAN

IGELKOTTENS VERKSAMHETSPLAN IGELKOTTENS VERKSAMHETSPLAN Ht 2012- Vt 2013 Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

Fjärilens Arbetsplan HT 2013-VT 2014

Fjärilens Arbetsplan HT 2013-VT 2014 Fjärilens Arbetsplan HT 2013-VT 2014 Arbetsplan Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

Arbetsplan Herkules Förskola - Läsår 2005-2006

Arbetsplan Herkules Förskola - Läsår 2005-2006 Arbetsplan Herkules Förskola - Läsår 2005-2006 Herkules Förskola personalkooperativ är beläget på södra Lidingö i Käppalaområdet. Vi har nära till skogen och om vintern har vi pulkabacke och mojlighet

Läs mer

Verksamhetsplan. Vårterminen Riddersborgs Förskola

Verksamhetsplan. Vårterminen Riddersborgs Förskola Verksamhetsplan Vårterminen 2013 Riddersborgs Förskola Verksamhetsplan för Frilufts Förskolor Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens förskole- och skolplan.

Läs mer

Tallens utvärdering Våren 2013

Tallens utvärdering Våren 2013 Tallens utvärdering Våren 2013 Vårens mål på Tallen som följer LpFö98 /10 : Trygghet: - att barnet ska känna förtroende för oss. - att barnet ska känna värme och glädje i gemenskap med varandra. - att

Läs mer

Lokal arbetsplan. Pjätteryds naturförskola 2014-2015

Lokal arbetsplan. Pjätteryds naturförskola 2014-2015 Utbildningsförvaltningen Pjätteryds naturförskola Lokal arbetsplan Pjätteryds naturförskola 2014-2015 1 Innehållsförteckning 1. Presentation av grundfakta...3 2. Årets utvecklingsområden 4 3. Normer och

Läs mer

Bilaga projekt NaturTre och NaturEtt. Varför valde vi just detta tema eller projekt Bäret - NaturTre

Bilaga projekt NaturTre och NaturEtt. Varför valde vi just detta tema eller projekt Bäret - NaturTre Bilaga projekt NaturTre och NaturEtt Varför valde vi just detta tema eller projekt Bäret - NaturTre Barnen som går på Bäret (1-3år) bor på en vacker ö, Tranholmen. Runt omkring finns otrolig vacker natur.

Läs mer

Nyckelpigan. Vårt arbetssätt Enligt läroplanen Lpfö -98

Nyckelpigan. Vårt arbetssätt Enligt läroplanen Lpfö -98 Nyckelpigan Vårt arbetssätt Enligt läroplanen Lpfö -98 Normer och värden Avsnittet Normer och värden i läroplanen handlar om att vi som personal ska se till att barnen får träna sig i att förstå att man

Läs mer

Frilufts Förskolor Dungens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Frilufts Förskolor Dungens plan mot diskriminering och kränkande behandling Frilufts Förskolor Dungens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Månadsbrev december-januari-13

Månadsbrev december-januari-13 Månadsbrev december-januari-13 Det har nu hunnit bli nytt år och ny termin på förskolan. Vi har inte skrivit något månadsbrev sen november men här kommer en sammanfattning av vad vi gjort under december

Läs mer

Verksamhetsberättelse. Riddersborgs Förskola

Verksamhetsberättelse. Riddersborgs Förskola Verksamhetsberättelse Vårterminen 2015 Riddersborgs Förskola Frilufts Förskolor Riddersborg ligger i Hässelby Villastad, nära skola, buss kommunikationer, affärer och naturen. Vår förskola har 23 barn

Läs mer

Veckobrev v 4 KOM IHÅG

Veckobrev v 4 KOM IHÅG Veckobrev v 4 KOM IHÅG APT på måndag. Förskolan stänger då klockan 16.00. Stjärnan I veckan har barnen bakat. Barnen får själva röra ihop degen och arbeta den. Då vi delade upp degen i mindre bitar fokuserade

Läs mer

VÅGA VILJAS MÅNADSBREV

VÅGA VILJAS MÅNADSBREV VÅGA VILJAS MÅNADSBREV OKTOBER 2012 Hösten är här för att stanna och vi njuter av klar luft, sol, regn, vattenpölar och all den roliga lek som oktober erbjuder på gården och i omgivningarna! Vi vill be

Läs mer

Verksamhetsplan. Bla husets fo rskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Bla husets fo rskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Bla husets fo rskola 2018-2019 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Reviderad:

Läs mer

UTVÄRDERING VT-10. PLANERING HT-10 Gullvivans förskola. Helèn Lööke, Monica Sjöstrand Anna Örtlund Frimodig

UTVÄRDERING VT-10. PLANERING HT-10 Gullvivans förskola. Helèn Lööke, Monica Sjöstrand Anna Örtlund Frimodig UTVÄRDERING VT-10 PLANERING HT-10 Gullvivans förskola Helèn Lööke, Monica Sjöstrand Anna Örtlund Frimodig Trygghet för barn och föräldrar Lpfö-98 Arbetslaget skall ansvara för att varje barn tillsammans

Läs mer

IGELKOTTENS Arbetsplan

IGELKOTTENS Arbetsplan STENBITENS FÖRSKOLA IGELKOTTENS Arbetsplan LÄSÅRET 2014-2015 Dessi Kerstin Irina Sofie Arbetsplan för Igelkotten Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla

Läs mer

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015 BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015 En vanlig vecka på Blomman: Vi går ut varje morgon efter frukost, kl.9.30 äter vi frukt tillsammans ute. Efter detta går vi in i våra grupper och arbetar till 10.45.

Läs mer

- Höstterminen 2012 började med ett gemensamt tema på hela förskolan, Djur och natur i vår närmiljö.

- Höstterminen 2012 började med ett gemensamt tema på hela förskolan, Djur och natur i vår närmiljö. - Höstterminen 2012 började med ett gemensamt tema på hela förskolan, Djur och natur i vår närmiljö. Vår grupp var ny, med 3-åringar som kom från olika förskolor och med olika erfarenheter. Vi började

Läs mer

www.medalgon.se Mina föreläsningar - Dokumentation

www.medalgon.se Mina föreläsningar - Dokumentation www.medalgon.se Mina föreläsningar - Dokumentation Mål: Målen anger inriktningen på förskolans arbete och därmed också den förväntade kvalitetsutvecklingen i förskolan förskolan ska.. Riktlinjer: Riktlinjer

Läs mer

Handlingsplan för. Tallåsgårdens förskola 2012/2013

Handlingsplan för. Tallåsgårdens förskola 2012/2013 2012-06-27 Sid 1 (10) Handlingsplan för Tallåsgårdens förskola 2012/2013 I detta dokument kan du som besökare eller vårdnadshavare läsa om hur hela Tallåsgården tillsammans arbetar för att säkerställa

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2016

VERKSAMHETSPLAN 2016 VERKSAMHETSPLAN 2016 Presentation Lilla Solen, pedagogisk omsorg, kommer att erbjuda barn från 1-5 år en flexibel och stimulerande verksamhet. Lilla Solens hemvist är en lokal på Domarvägen i Huddinge

Läs mer

Slottsvillans pedagogiska inriktning Det utforskande barnet

Slottsvillans pedagogiska inriktning Det utforskande barnet 130422 Slottsvillans pedagogiska inriktning Det utforskande barnet Varje gång du gör något som barnet kan göra själv tar du bort möjligheten för barnet att lära sig lära Det är utvecklande för barnet att

Läs mer

Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016

Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Frilufts Förskolor Dungens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Frilufts Förskolor Dungens plan mot diskriminering och kränkande behandling Frilufts Förskolor Dungens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: ht 16 och vt 17 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Mjölnargränds förskola

Mjölnargränds förskola Mjölnargränds förskola Avdelning Orange Syftet med denna arbetsplan är att: Tydliggöra förskolans uppdrag utifrån olika styrdokument. Tydliggöra förskolan Mjölnargränds egna utvecklingsområden 2018/2019

Läs mer

Välkommen till Torneusgårdens Förskola Pedagogisk planering för 2015-2016

Välkommen till Torneusgårdens Förskola Pedagogisk planering för 2015-2016 Välkommen till Torneusgårdens Förskola Pedagogisk planering för 2015-2016 Torneusgårdens Förskola Stationsvägen 6 957 31 ÖVERTORNEÅ Tel:0927-72150, 070-2705763 E:mail: torneusgarden@utb.overtornea.se Organisation

Läs mer

Jollens mål för vårterminen 2017, med fokus Natur och teknik

Jollens mål för vårterminen 2017, med fokus Natur och teknik Jollens mål för vårterminen 2017, med fokus Natur och teknik Normer och värden - Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att upptäcka, reflektera över och ta ställning till olika

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016-2017 Förskolan Junibacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Lokal Arbetsplan Barnkullen och Världsarvsförskolan 2010

Lokal Arbetsplan Barnkullen och Världsarvsförskolan 2010 Lokal Arbetsplan Barnkullen och Världsarvsförskolan 2010 Förutsättningar för Verksamhetens måluppfyllelse vt 2010 Barnkullen Filuren 18 barn 1,3-4,3 år 2,75 pedagoger Kryddan 20 barn 3,6-6,3 år 21 barn

Läs mer

GROVPLANERING DIAMANTEN, HALLONET

GROVPLANERING DIAMANTEN, HALLONET GROVPLANERING DIAMANTEN, HALLONET Vt 2014 I grovplaneringen definieras hur verksamheten i stora drag ska läggas upp, sett till hur varje månad planeras samt vilket/vilka tema(n) som ska arbetas med under

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/17. Förskolan Björnen

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/17. Förskolan Björnen Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/17 Förskolan Björnen FÖRSKOLAN BJÖRNENS VISION Vi vill varje dag ta till vara och uppmuntra allas förmågor 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens

Läs mer

Pedagogisk planering. Älvbackens förskola

Pedagogisk planering. Älvbackens förskola Pedagogisk planering Älvbackens förskola 2017-2018 Organisation BARN- OCH UTBILDNINGSCHEF Lena Hannu Tel. 0927-72050 FÖRSKOLECHEF Birgitta Nilsson Tel. 0927-72051 ÄLVBACKENS FÖRSKOLA Ekmansväg 12 G 957

Läs mer

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Peter Pans personalkooperativa förskola 6 feb 2013

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Peter Pans personalkooperativa förskola 6 feb 2013 Illustrationer: Anders Worm Grön Flagg-rapport Peter Pans personalkooperativa förskola 6 feb 2013 Kommentar från Håll Sverige Rent 2013-02-06 11:43: Ni har på ett mycket kreativt och varierat sätt jobbat

Läs mer

TROLLKOJANS VERKSAMHETSMÅL OCH RIKTLINJER

TROLLKOJANS VERKSAMHETSMÅL OCH RIKTLINJER TROLLKOJANS VERKSAMHETSMÅL OCH RIKTLINJER Trollkojans föräldrakooperativa förskola och fritidshem bedriver barnomsorgsverksamhet för barn i åldrarna 1 12 år. Förskolan följer statens läroplan för förskolan

Läs mer

ARBETSPLAN

ARBETSPLAN education ARBETSPLAN 2011 2012 FÖRSKOLAN KARUSELLEN Arbetslag: Andersson & Jungfrun 2 (8) Vision Lust att lära och tro på framtiden Sammanhållande idé för all verksamhet från 1-12 år Användbara kunskaper

Läs mer

Verksamhetsplan. Åbytorps förskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Åbytorps förskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Åbytorps förskola 2017-2018 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. Mål och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig:

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN FÖRSKOLAN SNIGELN. Hösten- 2013

LOKAL ARBETSPLAN FÖRSKOLAN SNIGELN. Hösten- 2013 LOKAL ARBETSPLAN FÖRSKOLAN SNIGELN Hösten- 2013 Förskolan regleras i skollagen och har Skolverket som tillsynsmyndighet. Sedan 1 augusti 1998 finns en läroplan för förskolan, Lpfö 98/10. Läroplanen är

Läs mer

Vår verksamhet under läsåret

Vår verksamhet under läsåret Avdelningsdeklaration 2015/2016 Skåre skolområde Förskola: Skåre Herrgårds Förskola Vision: Genom leken vill vi ge barnen aptit på livet Avdelning: ASPEN Personal: Lotta Linder 100 % förskollärare Cathrina

Läs mer

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Datum 1 (9) Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

GROVPLANERING HUNDKEXET

GROVPLANERING HUNDKEXET 2014-02-11 GROVPLANERING HUNDKEXET Vt 2014 Hundkexets grundverksamhet och grovplanering utifrån LPFÖ98/10 samt Helianthus verksamhetmål. 8 Januari Vi jobbar ihop gruppen och lär känna varandra. Vi tränar

Läs mer

Gruppens sammansättning 19 barn 4 barn födda barn födda barn födda 2015

Gruppens sammansättning 19 barn 4 barn födda barn födda barn födda 2015 Arbetsplan för Snöflingan 2016/2017 På Snöflingan arbetar vi alltid utifrån läroplanen, den finns med som en röd tråd i allt vi gör och planerar. Eftersom vi har en ny grupp med ny personal och många nya

Läs mer

Verksamhetsplan. Solhaga fo rskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Solhaga fo rskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Solhaga fo rskola 2017-2018 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig:

Läs mer

Mjölnargränds förskola Avdelning Blå

Mjölnargränds förskola Avdelning Blå Mjölnargränds förskola Avdelning Blå Syftet med denna arbetsplan är att: Tydliggöra förskolans uppdrag utifrån olika styrdokument. Tydliggöra förskolan Mjölnargränds egna utvecklingsområden 2018/2019.

Läs mer

Västra Harg förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan

Västra Harg förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan Västra Harg förskola Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan 2014/2015 Dokumentation Mål: Vårt mål med dokumentationen är att utveckla verksamheten och ge barnen bästa möjliga förutsättningar i sitt

Läs mer

Gläntans förskola. Varje dag serverar våra kokerskor hemlagad mat.

Gläntans förskola. Varje dag serverar våra kokerskor hemlagad mat. Gläntans förskola Gläntans förskola är en del av intraprenaden Emiliaförskolorna 1 12 år. Vi består av två avdelningar, Häggen och Syrenen, med barn i åldrarna 1 5 år. För att främja varje barns lärande

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING FÖR GRÄFSNÄS FSK 2011-2012

KVALITETSREDOVISNING FÖR GRÄFSNÄS FSK 2011-2012 KVALITETSREDOVISNING FÖR GRÄFSNÄS FSK 2011-2012 120828 Beskrivning av verksamheten 120828 Gräfsnäs förskola ligger naturskönt i anslutning till Gräfsnäs slottspark. Från förskolan har man utsikt över sjön

Läs mer

Verksamhetsplan för I Ur och Skur Vindivil

Verksamhetsplan för I Ur och Skur Vindivil Verksamhetsplan för I Ur och Skur Vindivil Läsåret 2016-2017 I Ur och Skur Vindivils vision: Friluftsliv där vi tillsammans år obegränsad tid att öva. pröva, upptäcka, och utforska. Vår verksamhet ska

Läs mer

Verksamhetsplan för Malmens förskolor 2015-2016

Verksamhetsplan för Malmens förskolor 2015-2016 Verksamhetsplan för Malmens förskolor 2015-2016 Enheter Smultron 1-3 år Hallon 1-3 år Jordgubben 3-5 år Lingon 3-5 år Nyponrosen 1-5 år Kullerbyttan 1-5 år Verksamheter Förskola för barn 1-5 år Förutsättningar

Läs mer

1. Beskrivning av Stormhattens förskola

1. Beskrivning av Stormhattens förskola Stormhattens föräldrakooperativa förskola Verksamhetsplan 2014/2015 1. Beskrivning av Stormhattens förskola 1.1 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara

Läs mer

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Salvägens förskola 30 maj 2012

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Salvägens förskola 30 maj 2012 Illustrationer: Anders Worm Grön Flagg-rapport Salvägens förskola 30 maj 2012 Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-05-30 11:12:15: Ni har tagit er an tema Livsstil och hälsa från många olika håll och

Läs mer

Lärande & utveckling. www.karlskoga.se

Lärande & utveckling. www.karlskoga.se Lärande & utveckling En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2014/2015 Förskolan Loviselund Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplansmål (i sammanfattning)

Läs mer

Avdelningen Blåbäret

Avdelningen Blåbäret Avdelningen Blåbäret På avdelningen blåbär så har vi 25 barn 1 5 åringar och fyra pedagoger. Vi har 11 flickor och 12 pojkar. En dag på avdelningen Blåbär Kommer man innan 8.00 på morgonen så går man till

Läs mer

Arbetsplan för avdelningen GLÄNTAN. Hanemålagårdens förskola 2015-2016

Arbetsplan för avdelningen GLÄNTAN. Hanemålagårdens förskola 2015-2016 Arbetsplan för avdelningen GLÄNTAN Hanemålagårdens förskola 2015-2016 Våra styrdokument på förskolan är: Skollagen Läroplan för förskolan Lpfö 98 Förskole- och skolplan för Nybro kommun Arbetsplan reviderad

Läs mer

TallgårdenNytt. I huvudet på Linda. Alla vi på Tallgården

TallgårdenNytt. I huvudet på Linda. Alla vi på Tallgården TallgårdenNytt Månadsbrev mars-april månad 2012. Finns även att hämta på förskolans hemsida, www.mjolby.se Redaktör Pia Adlertz, pia.adlertz@mjolby.se I huvudet på Linda Hej alla föräldrar Äntligen börjar

Läs mer

Grovplanering Näckrosen VT 2013

Grovplanering Näckrosen VT 2013 Grovplanering Näckrosen VT 2013 Copyright Helianthus AB Avdelningen: Vi är tre pedagoger som arbetar på Näckrosen. Här möts du av positiva, glada och nyfikna barn. Vår barngrupp består av 21 barn varav

Läs mer

Verksamhetsplan ht och vt Inledning:

Verksamhetsplan ht och vt Inledning: Verksamhetsplan ht - 2010 och vt -2011 Avdelning Ekorren, Förskolan Frida Inledning: Verksamheten bygger på fyra mål och riktlinjer ur skriften Läroplan för Förskolan Lpfö 98 1. Normer och värden 2. Utveckling

Läs mer

Verksamhetsplan Vårterminen 2015 Riddersborgs Förskola

Verksamhetsplan Vårterminen 2015 Riddersborgs Förskola Verksamhetsplan Vårterminen 2015 Riddersborgs Förskola 1 Verksamhetsplan för Frilufts Förskolor Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens förskole- och skolplan.

Läs mer

Vi ser hela dagen som ett lärande och vi arbetar medvetet med att ge barnen tid, utrymme och inflytande.

Vi ser hela dagen som ett lärande och vi arbetar medvetet med att ge barnen tid, utrymme och inflytande. Kvalitetsberättelse Vår förskola/förskoleklass/fritidshem/skola Vår förskola ligger i ett centralt villaområde nära älven och med gångavstånd till kommunala anläggningar. Vi erbjuder en pedagogisk verksamhet

Läs mer