Anneli Jäderholm

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Anneli Jäderholm www.annelijaderholm.se"

Transkript

1 Anneli Jäderholm

2 Anneli Jäderholm är en föreläsare som bjuder på sig själv och sina erfarenheter på ett ömsom allvarligt och ömsom humoristiskt sätt. Hon berättar om det där, allt det svåra, som hon valde att göra någonting av. En heroisk resa från slutenvårdspatient till en egenföretagare som förmår njuta av och sätta guldkant på livet. När hon är ute och föreläser talar hon om hur hon ser på psykosens väsen, sina slutenvårdsvistelser och rehabiliteringsprocesser men också om att det handlar om att välja, att säga ja till livet och styra det dit man vill. Genom åren har hon varit med i ett otal tidningsartiklar, uppmärksammats av Aktuellt och humorprogrammet Parlamentet i TV4. Anneli blandar humor och allvar på ett inkännande sätt, drar paralleller mellan olika känslor och mänskliga tillstånd och lyckas göra det tillsynes obegripliga mer begripligt. Alla pratar om återhämtning, att hjälpa mig tillbaka till den jag var, men det skulle varit att skicka mig in i skärselden igen. Jag förstod att trotsa, gå framåt, till den jag skulle komma att bli. Jag satte min tillit till mig själv och min egen förmåga och tog mig metodiskt genom kris, chock, bearbetning till nyorientering. Idag är jag en auktoritet i mitt liv och min historia och jag har gett mig själv mandat att berätta den Hon är även en erfaren moderator och konferencier med en särskild förmåga att dra paralleller från vidlyftiga teorier till vardaglig saklighet. Många kallar mötet med henne för magiskt. Anneli har ett antal föreläsningar, där du/ ni kan välja de som passar just dig/ er eller välj mellan två utbildningspaket, båda heldagar. Vill ni boka något unikt så finns nu också fyra olika Combo föreläsningar där Anneli håller föredrag tillsammans med någon annan inom vald genre. Behöver du/ ni referenser eller recensioner? Skriv till kontakt@annelijaderholm.se. Mycket är nytt för år 2013!

3 Årets Combo 1: Ny föreläsning "När Jesus mötte Lusen", en föreläsning, dialog om jobbiga uppväxtförhållanden, om underkastelse eller grandiositet. Lisbeth Pipping föll offer för mobbing och Anneli blev en slagskämpe. Lisbeth fastnade i en sekt under flera år och Anneli utsåg sig själv till Jesus. Hoppfullt, inspirerande och samtidigt gravallvarligt. Årets Combo 2: Ny föreläsning: Att vara mitt i kaos och förvirring Att stå utanför och se på. Anneli Jäderholm med bagaget fullt av psykotiska upplevelser och Linda Weichselbraun med erfarenheter av att vara anhörig- att stå utanför. Tillsammans för de åhörarna från hur det är att uppleva psykos inifrån till hur det är att stå utanför och se på, ibland betraktad som en belastning, ibland som uppskattad resurs. Spännande, intressant och viktigt!

4 Årets combo 3: Ny föreläsning: Låt oss tillsammans bearbeta upplevelser av psykos och tvångsvård Eva Andreasson, legitimerad sjuksköterska och magister i psykiatrisk omvårdnad berättar om forskningsresultat; att tvångsvård av många patienter upplevs som skrämmande. Patienten kan bli traumatiserad och stigmatiserad och tillfrisknandet blir svårare. För att förhindra det kan patienter behöva bearbeta sina upplevelser tillsammans med personal. Anneli Jäderholm berättar om, det hon kallar för, retraumatisering. Om tvångsvårdsvistelser som innehållit så mycket traumatiserande upplevelser att de överskuggat själva sjukdomen. Båda är överens om att de måste göra något tillsammans. Det handlar om att mötas, dela, och bygga vidare mot en bättre psykiatri där patientens upplevelser tas till vara. Evidens, upplevelse och ödmjukhet! Effektfullt! Boka Anneli som moderator, processledare, vid ert arrangemang! Det har visat sig mycket effektfullt att lyfta en brukare, klient, kund eller patient till att leda arrangemang inom området psykisk hälsa/ ohälsa. Anneli har stor vana från både små och stora scener. Senast ledde hon SKL:s framtidskonferens i Stockholm.

5 Ett måste! Känn kraften i berättandet! Anlita Anneli som brukarprofessionell, inspiratör och Linda Weichselbraun, journalist och handledare i erfarenhetsbaserat berättande, för att stötta era brukare eller för den delen personal, få dem att bli bättre på att göra sina röster hörda i både små och stora sammanhang. I grupp arbetar de med att stärka rösten och kroppsspråket, hantera talängslan och att skapa en dramaturgisk kurva för att nå fram med sitt budskap utan att hamna i offer- och krigarroller. Retorik främjar demokratin! Utbildningspaket: Heldagsutbildning Paket 1 (8 timmar) Fm: Offerroll/självstigma Attityder samhälle Psykets historia Uppväxt/ Insjuknande Psykos/ Perception (inklusive film) Em: Symbolik i vårdmiljö Gruppdiskussioner (3 olika teman) Tvångsvård Autonomi - självbestämmande/integritet Heldagsutbildning paket 2 (8 timmar) Fm: Nyorientering Lär mig gasa och bromsa jag ville för mycket Lär mig gasa och bromsa jag vill fortfarande för mycket Kreativitet och skapande Em: Anneli i media Från slutenvårdspatient till egenföretagare Gruppdiskussioner ( 2 teman) Diskussion i storgrupp

6 Ordinarie föreläsningar: 1. Kreativitet och skapande som en väg ut ur psykisk ohälsa Hoppfullt och inspirerande föredrag där Anneli kompletterar sitt berättande med egna bilder framställda under en terapeutisk process. 2. Bältes Berit Otrevligt för en del. Anneli använder sig av ett alias av Berit i sin sceniska konstnärliga framställande av sina känslor i en bältesläggning. 3. Kreativ identifikationsprocess genom historien Mötet med utvecklingsteoretikern Erik H Eriksson och i August Strindbergs och Salvador Dalis fotspår. Att göra sin barndomsresa vid 35 år fyllda med hjälp av kanelbullar och nallebjörnar inte riktigt klokt?

7 4. Kreativ identifikationsprocess Annelis hela resa. Används inom psykiatrin. Steg för steg tar Anneli dig genom sin barndom, tidiga vuxenliv, tretton år i psykosens cykler och mötet med kärleken och livet. 5. Bemötande samhälle medmänniskor Vad gör man om det står en galen människa och tittar på blommor i ens trädgård en tidig morgon ute på vischan? Och vad gör man om en galen människa vill köpa ens bil för en femtiolapp när man just skämtat? Ett lättsamt föredrag. 6. Bemötande samhälle arbetsgivare, coacher Efter Annelis första insjuknade dröjde det många år innan hennes arbetsgivare fick kontakt med henne. Hon hade hamnat inom tvångsvård. Sekretess. Vad hade hänt? Efter en tio år lång process fram mot ett helare jag så skulle Anneli plötsligt på kort tid välja företag för coachning ut i samhället. I brevlådan damp det ner olika sorters kampanjmaterial som innehöll märliga slagord: Är du medveten? Världen i centrum, Du styr, Tillbaka till framtiden. Anneli som lätt hamnar i existentiella grubblerier hann aldrig välja. "Tillbaka till framtiden" drog henne in på psyket igen.

8 7. Lär mig gasa och bromsa jag vill för mycket! Föreläsningen omtalas som en nödvändig käftsmäll som fler bör få höra. Anneli tar upp vikten av att fokusera på tillgångar istället för begränsningar, om utanförskapets dilemma; den starka viljan att vara med i samhället, att inte vilja stå utanför, stigmatiserad, brännmärkt. Att bli för stark för sig själv, sätta för orealistiska mål och om nödvändigheten av att få hjälp att bromsa i tid. Om bidragsanställningarnas kohandel och om det mönster som följt henne sedan barndomen, genom idrottskarriärer, arbetsliv, familjeliv, vidare in i sjukdom och också vägen ut ur det destruktiva där Anneli idag driver ett eget företag, tar ansvar för sitt eget liv och styr det dit hon vill. Offerrollen som det värsta av allt! 8. Media Så blev jag häst med halva svenska folket Anneli träffade en seriös journalist. Hon intervjuade och lät Anneli vara med i hela skrivprocessen. Rubriken sattes av en enskild person på Aftonbladets redaktion och löd: " Anneli 40, trodde att hon var en häst". Detta hade Anneli inte räknat med utan hade väntat sig en rubrik i stil med att "Anneli blev hjälpt av en kvinnlig psykolog, Salvador Dali och en oväntad kärlek". Rubriken hade enorm genomslagskraft och artikeln länkades ut på internetsidor långt utanför Sveriges gräns. Hotbrev började trilla ned i postlådan. Skämtprogrammet Parlamentet i Tv4 plockade upp artikeln och skojjade om den. 9. Psykos - Psykosen som en utväg? Är psykos en utväg istället för att begå självmord? Vart går gränsen? För Annelis del så innebär psykosen ett skydd mot all skuld och sorg som hon bär på. En slags ackumulator. Vad händer om hon tillåter sig känna allt på en gång. Orkar hon det? Och hur gör man egentligen för att mogna och utvecklas i lagom takt? Varje psykos är samtidigt en utvecklingskris.

9 10. Vilsen? Psykos och Perception En stillbildsfilm ingår. Vad händer med vårt filter, vår förmåga att sortera intryck när vi går in i psykos. Hur kan verkligheten upplevas? Anneli ger exempel från sina egna upplevelser och hävdar att om stressen, oron och ångesten som ju alla i kris känner plockas bort från symptombilden återstår att sinnena lurar henne, att hon är sinnessjuk. Den stämpeln vill väl inte många ha? Det får ju oss att komma ihåg vår hemska psykiatrihistoria! Anneli hävdar att förståelsen för själva fenomenet hade gjort resan lättare för henne. Diagnoser är säkert bra i forskningssammanhang men jag har lagt alldeles för mycket tid av mitt liv på att försöka förstå mina diagnoser; polymorf, cykloid psykos, schizoaffektivt syndrom och bipolär sjukdom, säger Anneli. 11. Special edition tvångsvård 1 Anneli föreläser ur ett brukarprofessionellt perspektiv om psykisk ohälsa och sin väg ut ur den. Hon anser att hon är en auktoritet i sitt eget liv och sin egen historia. Hon har erfarenhet av flertalet tvångsvårdsvistelser vid flera olika enheter vilket gör att hon kan föra ett jämförande resonemang. Hon har blivit bemött på olika sätt, vid till exempel gränssättningar utav henne som utåtagerande individ i kris har hon ibland bältats och tvångsinjicerats men ibland har hon sluppit fysiska våldsamheter och klarat sig utan alltför starka känslor av kränkning och övergrepp. Hon vill mötas, hon vill bidra, hon vill ta ansvar för utvecklingen mot en bättre psykiatri. Hon kallar sig en partner till vården. Fokus: Kommunikation, alternativ gränssättning, självbestämmande och integritet.

10 12. Det andra språket - Special edition tvångsvård 2 Boka Anneli som handledare, alternativt proffspatient, tillsammans med instruktör från Durewalls institut. Tillsammans visar de på tonfall, gester och kroppspråk som har stor betydelse i kontakt med psykiskt sköra individer. Lär dig att använda kropp och händer som det viktigaste verktyget i bemötande vid adrenalinpåslag, känsloutbrott med fokus på rörelseenergi. Att bemöta någon i Psykos är svårt och därför behövs ibland handledning för att, som många som mött Anneli säger, få någon smula fantasi att använda sig av i sin vardag. En kortfilm om ovanstående kommer att finnas tillgänglig inom kort. Fokus: kroppsspråk, gester, tonfall och rörelseenergi. 13. NTV- normal tills vidare Som guide i utställningen Psykets historia har Anneli mött haft livliga diskussioner med säkert tusentals människor om vad som är friskt, normalt i vårt samhälle. Till en början blev hon förvirrad då det visade sig att många som var NTV - "normal tills vidare" hade de mest knepiga egenheter för sig. Men nu förstår hon att vi människor är sjuka då vi mister kontrollen över våra egenheter så att vi inte längre förmår att leva ett drägligt liv. Normen förändras också över tid. Vi tillsammans bestämmer vad som anses normalt och onormalt. Vi bestämmer vilka som skall ställas utanför i vår tid, vårt samhälle, vår kultur. Väljer vi dessutom att prata känslor mera öppet med varandra, sjuk som frisk, så kommer många gamla husmodersknep" fler till gagn. Hur hanterar vi våra egenheter? Har vi råd att inte våga prata känslor? Har vi råd att ställa människor utanför?

11 14. Självläkande kommunikation och ledarskap Hoppfullt och inspirerande föredrag om att ta sig från de låsta avdelningarna, ut i samhället och genomgå rehabiliterings- och nyorienteringsprocesser, att ta det som står till buds i samhället. Vägen gick via ABF; med högsta betyg i foto, kultur och idéhistoria, psykologi, svenska, retorik, organisation och ledarskap, litterär gestaltning, scenisk gestaltning, målning, digitalt skapande och formgivning därefter via Projekt VIDE 2010 med stöttning i att starta ett eget företag och via arbetsförmedlingen med bidragsanställning och slutligen blev hon utsedd till ambassadör i Tillväxtverket med hjälp ut på den öppna marknaden. En stor del av sin rehabiliteringsresa har hon sökt en mängd uttryckssätt för att kunna göra mig förstådd. Lyssna och låt dig inspireras! 15. Föreläsning - kring Annelis roll som mamma Om upplevelsen av att under en period i livet ha varit tvungen att lämna sina barn, av kärlek. Om svårigheter och tunga känslor av skuld. Föredraget avslutas med en låt där hennes son som kallar sig för Marginalen, ett maskrosbarn, med musiken som terapi sjunger om sin mammas sjukdom kontra sin egen uppväxt och förhållningssätt till henne. Lämnar ingen oberörd!

12 16. Miljörevision på din avdelning Anneli kommer ut på plats och fotar detaljer i er miljö. Därefter sätter hon sedan ihop ett bildspel som ni tillsammans kan ha en dialog kring. Hon utgår från sitt eget perspektiv av upplevelser i kris/psykos när filtret krackelerat och hon är oförmögen att urskilja viktig från oviktig information. Det handlar mycket om symbolik men också existentiella triggers och inte minst om att ladda saker och föremål. Varför satt Anneli en gång och höll krampaktigt i boken med titeln "En sista chans"? Vad innebar det för henne när personalen tog boken ifrån henne? Och varför blev Anneli sjukare och trodde att hon verkligen kunde prata med döda efter att hon fått sjukhusskjortan Medium? Varför? 17. Högpresterande med svårigheter i vardagen Anneli har träffat många utmed sin väg som fascineras av henne. Även om hon gång på gång påtalar att svårigheterna i hennes liv är bakom hemmets lykta dörrar är det få som tror henne. Inte kan hon väl ha problem med disk, städ, och andra hushållsbestyr? Inte kan hon ha svårigheter att ta hand om sig själv och sätta gränser? Inte är hon väl så speciellt sjuk. Vart är problemet, egentligen? Plötsligt dök arbetsterapeuten på arbetsförmedlingen upp. Hon såg rakt igenom henne. Satte sig ned och började dra upp strategier och ställa alarm. Alarm som garanterar Anneli att komma ihåg att ta de nödvändiga pauserna för att klara ett liv med ork till både arbete och privatliv. Att vila i en vardag var ett helt okänt begrepp för Anneli. Mönster är svåra att bryta och kampen fortgår fortfarande mellan prestation och avslappning, gränser och struktur. Annelis diagnos schizoaffektivt syndrom är något en del skämtsamt kallar det "effektiva syndromet". Anneli tycker att det uttrycket stämmer väl in på henne.

13 18. Brukarprofessionell - Hur kan jag bidra till verklig förändring? De flesta som engagerar sig i brukarrörelsen har upplevt någon situation som man aldrig vill att någon annan skall behöva uppleva. Men hur når man förändring? Hur gör man sin röst hörd? Hur bygger man broar av respekt mellan olika perspektiv? Hur når man ut? Hur marknadsför man sig själv? Hur når man ut via sociala medier? Hur når man ut i media? Anneli bjuder på sig själv som bland annat inspiratör i kampanjen Hjärnkoll. Anneli berättar inlevelsefullt om hur hon försöker vända frustration, ilska och bitterhet till saklighet, respekt och ödmjukhet och om viljan att sluta kriga, slåss för upprättelse och för att få revansch. Hat och bitterhet är starka krafter och förökar sig snabbt men med kärlek löser sig mycket och relativt snabbt. Hon har många års arbete av politiskt arbete och ser de erfarenheterna som nödvändigheter även i brukarrörelsens förändringsarbete. Sätt ihop din egen föreläsning med Anneli, välj som du vill av de teman som presenterats ovan. Meddela om du även vill ha inledning med presentation av regeringsuppdraget Hjärnkoll med färsk statistik angående samhällets attityder till människor som drabbats av psykisk ohälsa, och/eller om Sveriges Kommuner och Landstings framgångsrika genombrottsprojekt bättre vård- mindre tvång.

14 Egna anteckningar:

15

16 Boka föredrag med Anneli? E-post: E-post: Telefon: (+46) Hemsida: Facebook: Företag Anneli Jäderholm Copyright Anneli Jäderholm. All rights reserved.

Anneli Jäderholm www.annelijaderholm.se

Anneli Jäderholm www.annelijaderholm.se Anneli Jäderholm www.annelijaderholm.se Anneli Jäderholm är en föreläsare som bjuder på sig själv och sina erfarenheter på ett ömsom allvarligt och ömsom humoristiskt sätt. Hon berättar om det där, allt

Läs mer

Anneli Jäderholm www.annelijaderholm.se

Anneli Jäderholm www.annelijaderholm.se Anneli Jäderholm www.annelijaderholm.se Anneli Jäderholm är en föreläsare som bjuder på sig själv och sina erfarenheter på ett ömsom allvarligt och ömsom humoristiskt sätt. Hon berättar om det där, allt

Läs mer

Anneli Jäderholm

Anneli Jäderholm Anneli Jäderholm www.annelijaderholm.se Anneli Jäderholm är en föreläsare som bjuder på sig själv och sina erfarenheter på ett ömsom allvarligt och ömsom humoristiskt sätt. Hon berättar om det där, allt

Läs mer

Arbetsliv. Er partner: Anneli Jäderholm. (C)Fotograf Agneta Viklund

Arbetsliv. Er partner: Anneli Jäderholm. (C)Fotograf Agneta Viklund Arbetsliv Er partner: Anneli Jäderholm (C)Fotograf Agneta Viklund År 2006 Attitydambassadör Anneli Jäderholm Kampanjen drivs av Handisam i samarbete med Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa NSPH. Samverkanspartners:

Läs mer

Lär mig gasa och bromsa JAG vill för mycket!

Lär mig gasa och bromsa JAG vill för mycket! Special Edition: En välfungerande och inkluderande arbetsmarknad 2015 Lär mig gasa och bromsa JAG vill för mycket! Vem vill stå utanför, brännmärkt stigmatiserad? www.annelijaderholm.se Från frihetsberövad

Läs mer

Special Edition Uppsala 2014

Special Edition Uppsala 2014 Special Edition Uppsala 2014 Anneli Jäderholm www.annelijaderholm.se Eget företag - 2009 Föreläser Utbildar i retorik, attityd och drama Handleder psykiatripersonal Handleder lärare i skolor Agerar utåtagerande

Läs mer

Boka en ambassadör från (H)järnkoll

Boka en ambassadör från (H)järnkoll Boka en ambassadör från (H)järnkoll Ambassadörerna har egna erfarenheter av psykisk ohälsa och berättar gärna om hur det är. Boka din egen ambassadör och slå hål på fördomar och öka dina kunskaper. Du

Läs mer

Min Ledarskapsresa. Mats Strömbäck UGL handledare och ledarskaps konsult

Min Ledarskapsresa. Mats Strömbäck UGL handledare och ledarskaps konsult Min Ledarskapsresa Mats Strömbäck UGL handledare och ledarskaps konsult Dina första förebilder De första ledare du mötte i ditt liv var dina föräldrar. De ledde dig genom din barndom tills det var dags

Läs mer

Låt intuitionen guida dig! 229:- av Hans Thörn med Catarina Rolfsdotter-Jansson

Låt intuitionen guida dig! 229:- av Hans Thörn med Catarina Rolfsdotter-Jansson PERIODENS ERBJUDANDE HEL av Hans Thörn med av Hans Thörn med Låt intuitionen guida dig! För att ett barn ska växa upp till en hel människa, som lever livet fullt ut och utnyttjar sin fulla kapacitet, räcker

Läs mer

Inledning. ömsesidig respekt Inledning

Inledning. ömsesidig respekt Inledning Inledning läkaren och min man springer ut ur förlossningsrummet med vår son. Jag ligger kvar omtumlad efter vad jag upplevde som en tuff förlossning. Barnmorskan och ett par sköterskor tar hand om mig.

Läs mer

Till dig som bryr dig

Till dig som bryr dig Till dig som bryr dig i Uppdrag från regeringen Regeringen har tagit initiativ till en rikstäckande satsning för att öka kunskapen om och förändra attityder till psykisk sjukdom och psykisk funktionsnedsättning.

Läs mer

Förord. Bodil Yilmaz Behandlingsansvarig mentalskötare

Förord. Bodil Yilmaz Behandlingsansvarig mentalskötare Förord Pebbles är en av de modigaste människor jag känner. Att så öppet berätta om sin psykiska sjukdom och framför allt sina psykoser är något jag beundrar. Det finns en hel del litteratur om depressioner

Läs mer

Att leva med schizofreni - möt Marcus

Att leva med schizofreni - möt Marcus Artikel publicerad på Doktorn.com 2011-01-13 Att leva med schizofreni - möt Marcus Att ha en psykisk sjukdom kan vara mycket påfrestande för individen liksom för hela familjen. Ofta behöver man få medicinsk

Läs mer

Sammanställning 1 Lärande nätverk; Att möta anhörigas känslor och existentiella behov

Sammanställning 1 Lärande nätverk; Att möta anhörigas känslor och existentiella behov Sammanställning 1 Lärande nätverk; Att möta anhörigas känslor och existentiella behov Bakgrund Syftet med blandade lärande nätverk är att samla in och sprida kunskap. Samtliga lokala lärande nätverk består

Läs mer

Det påverkar dig och andra

Det påverkar dig och andra Närstående Det påverkar dig och andra Som närstående kan det vara svårt att se sitt barn, sin partner, förälder eller syskon lida och ha det svårt. För den som har fått en diagnos kan det leda till förändringar

Läs mer

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Folderserie TA BARN PÅ ALLVAR Vad du kan behöva veta När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Svenska Föreningen för Psykisk Hälsa in mamma eller pappa är psykisksjh07.indd 1 2007-09-10 16:44:51 MAMMA

Läs mer

Att ta avsked - handledning

Att ta avsked - handledning Att ta avsked - handledning Videofilmen "Att ta avsked" innehåller olika scener från äldreomsorg som berör frågor om livets slut och om att ta avsked när en boende dör. Fallbeskrivningarna bygger på berättelser

Läs mer

Schizofreniförbundet

Schizofreniförbundet Schizofreniförbundet Ögon av Mats Konradsson Under de senaste veckorna hade hon känt sig konstig. Hon hade svårt att sova och kände sig orolig utan att veta varför. Men en natt hände det någonting. Utan

Läs mer

Handboken, för familjehem och alla andra som möter människor i

Handboken, för familjehem och alla andra som möter människor i Handboken, för familjehem och alla andra som möter människor i beroendeställning Det är så att närhet, socialt stöd och sociala nätverk har betydelse, inte bara för människans överlevnad utan också för

Läs mer

En enkät om att hjälpa personer med psykisk ohälsa. Namn Datum Före

En enkät om att hjälpa personer med psykisk ohälsa. Namn Datum Före PSYK-E-bas En enkät om att hjälpa personer med psykisk ohälsa Namn Datum Före Efter Följande påståenden rör din inställning till och erfarenhet av att hjälpa personer med psykiska problem. Markera efter

Läs mer

Att skapa trygghet i mötet med brukaren

Att skapa trygghet i mötet med brukaren NATIONELL VÄRDEGRUND Utbildning med Egon Rommedahl Att skapa trygghet i mötet med brukaren November 2014 Instruktioner till träff 2, Hösten 2014, Värdighetsgarantierna i Mölndal stad. Del 1 Att skapa trygghet

Läs mer

LISAS DAGBOK när autismen tar över. Thomas Filipsson

LISAS DAGBOK när autismen tar över. Thomas Filipsson LISAS DAGBOK när autismen tar över Thomas Filipsson Barnläkaren var tydlig och korrekt Det är något som inte stämmer. Orden är hämtade från den 8 maj 1995. På avdelning 15 på Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

Läs mer

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Vad du kan behöva veta När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Den här skriften berättar kort om psykisk sjukdom och om hur det kan visa sig. Du får också veta hur du själv kan få stöd när mamma eller

Läs mer

Att vara aktivt delaktig i hemrehabilitering. Äldre patienters erfarenhet av hemrehabilitering med sjukgymnast och arbetsterapeut - en innehållsanalys

Att vara aktivt delaktig i hemrehabilitering. Äldre patienters erfarenhet av hemrehabilitering med sjukgymnast och arbetsterapeut - en innehållsanalys Att vara aktivt delaktig i hemrehabilitering. Äldre patienters erfarenhet av hemrehabilitering med sjukgymnast och arbetsterapeut - en innehållsanalys http://hdl.handle.net/2320/4374 Bakgrund Vilka förväntningar

Läs mer

Utvärdering av Värdegrundsdag 2013

Utvärdering av Värdegrundsdag 2013 Utvärdering av Värdegrundsdag 2013 24 september 2013 Vad har varit bra under dagen? Tänkvärt - Kommunikation viktigt för att förebygga konflikter Givande dag, lugnt och bra tempo Håkan - Bra föreläsare,

Läs mer

Psykisk Hälsa en Livsresa

Psykisk Hälsa en Livsresa Psykisk Hälsa en Livsresa Föreläsningssatsning under 2016 och 2017, Vänersborgs kommun Föreläsning, Hösten 2016 Datum Föreläsare Vänder sig till Lokal 16 17 aug Bo Hejlskov Elvén Personal; BUN, IFO och

Läs mer

Socialpsykiatriskt forum konferens i Stockholm 2012-03-21. Makt och tvång ur mitt perspektiv. Jag heter Ingela Håkansson, är 37 år och bor i

Socialpsykiatriskt forum konferens i Stockholm 2012-03-21. Makt och tvång ur mitt perspektiv. Jag heter Ingela Håkansson, är 37 år och bor i Socialpsykiatriskt forum konferens i Stockholm 2012-03-21. Makt och tvång ur mitt perspektiv. Jag heter Ingela Håkansson, är 37 år och bor i Östersund. Jag sitter med i Brukarrådet för Område Psykiatri

Läs mer

Enkätundersökning hos AHA:s Medlemmar

Enkätundersökning hos AHA:s Medlemmar Enkätundersökning hos AHA:s Medlemmar 2014 Är du man eller kvinna? 13% 11% Man Kvinna 76% Ålder? 11% 6% 11% 26% 20-30 31-45 40-60 Över 61 46% Hur hittade ni AHA (Anhöriga Hjälper Anhöriga)? 11% 3% 8% 22%

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

Ett erbjudande om stöd till familjer från människor, som inte fördömer utan förstår

Ett erbjudande om stöd till familjer från människor, som inte fördömer utan förstår Ett erbjudande om stöd till familjer från människor, som inte fördömer utan förstår F A M I L J E Familjeklubbar är självhjälpsgrupper för familjer där målsättningen är högre livskvalitet utan missbruk.

Läs mer

www.evalenaedholm.se Eva-Lena Edholm FÖRELÄSARE, SAKKUNNING & HANDLEDARE

www.evalenaedholm.se Eva-Lena Edholm FÖRELÄSARE, SAKKUNNING & HANDLEDARE Eva-Lena Edholm FÖRELÄSARE, SAKKUNNING & HANDLEDARE Styrkor och resurser - en föreläsning om att starta positiva processer Enligt systemteori är varje människa ett system. Varje människa är ett system.

Läs mer

VAD JAG HOPPAS PUBLIKEN TÄNKER EFTER DOM SETT FILMEN - JAG HOPPAS ATT DOM ALDRIG GLÖMMER DEN

VAD JAG HOPPAS PUBLIKEN TÄNKER EFTER DOM SETT FILMEN - JAG HOPPAS ATT DOM ALDRIG GLÖMMER DEN HEM OM FILMEN VAD JAG HOPPAS PUBLIKEN TÄNKER EFTER DOM SETT FILMEN - JAG HOPPAS ATT DOM ALDRIG GLÖMMER DEN "Jag ville vara med i filmen för att jag vill visa, hjälpa och förändra läget kring barn och ungdomar

Läs mer

För dig som varit med om skrämmande upplevelser

För dig som varit med om skrämmande upplevelser För dig som varit med om skrämmande upplevelser Om man blivit väldigt hotad och rädd kan man få problem med hur man mår i efterhand. I den här broschyren finns information om hur man kan känna sig och

Läs mer

SAPU Stockholms Akademi för Psykoterapiutbildning

SAPU Stockholms Akademi för Psykoterapiutbildning KÄNSLOFOKUSERAD PSYKOTERAPI SAPU Claesson McCullough 2010 Information för dig som söker psykoterapi Det finns många olika former av psykoterapi. Den form jag arbetar med kallas känslofokuserad terapi och

Läs mer

Mötesplatser för anhöriga Program hösten 2015

Mötesplatser för anhöriga Program hösten 2015 NÄTVERK FÖR ANHÖRIGA Mötesplatser för anhöriga Program hösten 2015 taby.se/anhorigstod NÄTVERK HÖSTEN FÖR ANHÖRIGA 2015 Mötesplatser för anhöriga Täby kommun ordnar mötesplatser där du som anhörig får

Läs mer

Ledarskap och förändringsarbete 10 p v 15-23

Ledarskap och förändringsarbete 10 p v 15-23 Ledarskap och förändringsarbete 10 p v 15-23 Två sanningar närmar sig varann. En kommer inifrån, en kommer utifrån och där de möts har man en chans att få se sig själv. Tomas Tranströmer Kursmål Du utvecklas

Läs mer

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR >>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR Den här föreställningen är skapad av vår ungdomsensemble. Gruppen består av ungdomar i åldern 15-20 år varav en del aldrig spelat teater

Läs mer

G-kraft - Din väg till ett mer balanserat liv!

G-kraft - Din väg till ett mer balanserat liv! G-kraft - Din väg till ett mer balanserat liv! Vad erbjuder Gunilla och G-kraft Akupressur? Jag gör behandlingar utifrån traditionell kinesisk medicin. Akupressur Öronakupunktur Koppning/koppningsmassage

Läs mer

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga UPPLEVELSEN ÄR DIN Om att se dans tillsammans med barn och unga Den här foldern vänder sig till dig som vill uppleva dansföreställningar tillsammans med barn och unga. Du kanske är lärare, leder en studiecirkel

Läs mer

Sammanställning 1. Bakgrund

Sammanställning 1. Bakgrund Sammanställning 1 Blandat lärande nätverk Sörmlands län 27 september 2016 om Delaktighet och bemötande ur ett anhörigperspektiv, samverkan mellan kommuner och landstinget. Bakgrund Nämnden för socialtjänst

Läs mer

FÖRÄNDRINGAR I NÄRHETEN Guide för anhöriga till demenssjuka

FÖRÄNDRINGAR I NÄRHETEN Guide för anhöriga till demenssjuka FÖRÄNDRINGAR I NÄRHETEN Guide för anhöriga till demenssjuka 1 FÖRÄNDRINGAR I NÄRHETEN Guide för anhöriga till demenssjuka Syftet med denna guide är att ge information om hur det är att leva med en person

Läs mer

Christer Johansson Chef Psykosteamet/Psykiatriska Akutteamet i Uddevalla Brukarerfarenhet? Närstående-erfarenhet? Jag har några frågor till oss alla

Christer Johansson Chef Psykosteamet/Psykiatriska Akutteamet i Uddevalla Brukarerfarenhet? Närstående-erfarenhet? Jag har några frågor till oss alla Som man ropar får man svar Be mötande av människor Christer Johansson Chef Psykosteamet/Psykiatriska Akutteamet i Uddevalla Brukarerfarenhet? Närstående-erfarenhet? Jag har några frågor till oss alla 1

Läs mer

MÖTE MED TONÅRINGAR som har mist en förälder

MÖTE MED TONÅRINGAR som har mist en förälder MÖTE MED TONÅRINGAR som har mist en förälder Ulrica Melcher Familjeterapeut leg psykoterapeut & leg sjuksköterska FÖRE 21 ÅRS ÅLDER HAR VART 15:E BARN UPPLEVT ATT EN FÖRÄLDER FÅTT CANCER Varje år får 50

Läs mer

Kursutvärdering psykiatrikurs jan-feb 2007, 5 halvdagar

Kursutvärdering psykiatrikurs jan-feb 2007, 5 halvdagar Kursutvärdering psykiatrikurs jan-feb 2007, 5 halvdagar Jag vore tacksam om Du ville ta ett par minuter till att fylla i denna anonyma kursutvärdering. Syftet är dels att få idéer om hur jag kan förbättra

Läs mer

Rättspsykiatrisk omvårdnadskonferens

Rättspsykiatrisk omvårdnadskonferens Rättspsykiatrisk omvårdnadskonferens Stockholm 15 16 november 2007 Utvärdering Motsvarade konferensen 1-10 dina förväntningar? 0 ---------------------------------------------/-------- ------------10 Sammanfattning

Läs mer

Fortbildningsdag MÖDRAHÄLSOVÅRDEN AKADEMISKA

Fortbildningsdag MÖDRAHÄLSOVÅRDEN AKADEMISKA Fortbildningsdag MÖDRAHÄLSOVÅRDEN AKADEMISKA Hur lyckas vi hitta våra mammor som är i behov av extra stöd? Hur får vi förtroende från våra kvinnor med funktionsnedsättning som väntar barn? Hur lägger man

Läs mer

Fundera på, samtala Fundera på, samtala

Fundera på, samtala Fundera på, samtala 2 Min egen berättelse Att skriva min berättelse var som en upptäcktsresa i mig själv. Det var inte alltid lätt. Ibland var det jättetungt, om jag ska vara ärlig, men det kändes alltid meningsfullt. Jag

Läs mer

FÖRENINGEN SOCIONOMER INOM FAMILJEHEMSVÅRDEN

FÖRENINGEN SOCIONOMER INOM FAMILJEHEMSVÅRDEN FÖRENINGEN SOCIONOMER INOM FAMILJEHEMSVÅRDEN Intervjuer om familjehemsvård En vägledning för dig som rekryterar och utbildar blivande familjehem eller möter familjehem i handledningsgrupper. Filmen kan

Läs mer

UTBILDNINGEN. Svenska Ishockeyförbundet Elitkurs 2011. Hur viktig är coachens kroppsspråk och verbala förmåga för lagets framgång?

UTBILDNINGEN. Svenska Ishockeyförbundet Elitkurs 2011. Hur viktig är coachens kroppsspråk och verbala förmåga för lagets framgång? Svenska Ishockeyförbundet Elitkurs 2011 ELITTRÄNAR UTBILDNINGEN Hur viktig är coachens kroppsspråk och verbala förmåga för lagets framgång? Av Michael Carlsson Handledare: Göran Lindblom 2011 05 14 1 Sammanfattning:

Läs mer

Har du träffat någon som kommunicerar utan kropp?

Har du träffat någon som kommunicerar utan kropp? Har du träffat någon som kommunicerar utan kropp? Undvik att bli missförstådd: Utveckla ditt kroppsspråk så det stämmer med budskapet Det som mest påverkar beslutsfattande sitter mellan halsen och buken

Läs mer

Attityder till anhöriga hos personal inom psykiatrisk vård och omsorg

Attityder till anhöriga hos personal inom psykiatrisk vård och omsorg Attityder till anhöriga hos personal inom psykiatrisk vård och omsorg Kalmar 29 oktober 2013 Marianne Winqvist Länssamordnarna för anhörigstöd i Norrland Gruppintervjuer Boendestöd: tre grupper, 4+4+5

Läs mer

Vältalaren PROVLEKTION: BLI EN BÄTTRE LYSSNARE

Vältalaren PROVLEKTION: BLI EN BÄTTRE LYSSNARE Vältalaren Vältalaren är en handbok i den retoriska arbetsprocessen: hur man finner övertygande stoff och argument, hur man ger struktur och språklig dräkt åt sitt budskap och hur man memorerar och framför

Läs mer

Mötesplatser för kunskap

Mötesplatser för kunskap Täby kommuns anhörigstöd Mötesplatser för kunskap taby.se/anhorigstod Täby kommuns anhörigstöd riktar sig till dig som vårdar eller stödjer en närstående som inte klarar vardagen på egen hand. Du ska bo

Läs mer

Mentorskap ett sätt att utvecklas. Region Halland, Laholms kommun och Halmstads kommun

Mentorskap ett sätt att utvecklas. Region Halland, Laholms kommun och Halmstads kommun Mentorskap ett sätt att utvecklas Region Halland, Laholms kommun och Halmstads kommun 1. Vad är mentorskap? Historia Begreppet mentor har sin bakgrund i den grekiska mytologin. Mentor var den person som

Läs mer

Diabetes- och endokrinologimottagningen. Medicinkliniken. Välkommen till kurator

Diabetes- och endokrinologimottagningen. Medicinkliniken. Välkommen till kurator Diabetes- och endokrinologimottagningen Medicinkliniken Välkommen till kurator Välkommen till kurator vid diabetes- och endokrinologimottagningen Kuratorns roll Kronisk sjukdom innebär förändringar i livet

Läs mer

JUNI 2003. För hemvändare och hemmaväntare. Välkommen hem!

JUNI 2003. För hemvändare och hemmaväntare. Välkommen hem! JUNI 2003 För hemvändare och hemmaväntare Välkommen hem! 1 2 Den här broschyren riktar sig både till dig som kommer hem efter mission och till dig som väntat hemma. 3 Utgiven av Sida 2003 Avdelningen för

Läs mer

Normer som begränsar - så påverkas ungas (o)hälsa och vuxnas bemötande

Normer som begränsar - så påverkas ungas (o)hälsa och vuxnas bemötande Normer som begränsar - så påverkas ungas (o)hälsa och vuxnas bemötande Degerfors 17 oktober 2014 * Sofie Kindahl Myndigheten för ungdomsoch civilsamhällesfrågor Sveriges ungdomspolitiska mål: Alla ungdomar,

Läs mer

Psykologi. 1. Redogör för psykologins historia.

Psykologi. 1. Redogör för psykologins historia. Psykologi 1. Redogör för psykologins historia. Ordet psykologi betyder kortfattat läran om själen och från början var det Sokrates som ca 400 år f.kr började fundera över människan, livet, döden och allt

Läs mer

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn Lyssna på barnen 1 En tanke att utgå ifrån För att förstå hur varje unikt barn uppfattar sin specifika situation är det

Läs mer

Barnombudsmannen Cecilia Sjölander

Barnombudsmannen Cecilia Sjölander Barnombudsmannen Cecilia Sjölander Barn berättar Jag vet inte hur mycket jag orkar. Jag måste få prata med nån men jag tycker det är skämmigt och jag vill inte vara initiativtagare. Flicka 16 år Jag har

Läs mer

Barn och skärmtid inledning!

Barn och skärmtid inledning! BARN OCH SKÄRMTID Barn och skärmtid inledning Undersökningen är gjord på uppdrag av Digitala Livet. Digitala Livet är en satsning inom Aftonbladets partnerstudio, där Aftonbladet tillsammans med sin partner

Läs mer

Socialarbetarna MÅSTE ha ett enskilt samtal med vaije barn utan deras föräldrar, oavsett ålder, som kommer in till socialtjänsten.

Socialarbetarna MÅSTE ha ett enskilt samtal med vaije barn utan deras föräldrar, oavsett ålder, som kommer in till socialtjänsten. Inledning Maskrosbarn är en ideell förening som arbetar med att förbättra uppväxtvillkoren för ungdomar som lever med föräldrar som missbrukar eller föräldrar som är psykiskt sjuka. Syftet med rapporten

Läs mer

Att våga prioritera det existentiella samtalet

Att våga prioritera det existentiella samtalet Att våga prioritera det existentiella samtalet Vad innebär existentiella frågor? När man drabbas av svår sjukdom handlar det inte bara om en sjuk kropp Livets, själva existensens grundvalar skakas Det

Läs mer

5. Vad jag kan / What I can do. CHECKLISTA Nivå B2 Level B2. 1. Jag kan i detalj förstå vad man säger till mig på normalt samtalsspråk.

5. Vad jag kan / What I can do. CHECKLISTA Nivå B2 Level B2. 1. Jag kan i detalj förstå vad man säger till mig på normalt samtalsspråk. b2 Nivå B2 Level B2 Språk: Kan mycket bra Kan bra Kan ganska bra Kan inte så bra Lyssna Markera med pilar för varje alternativ. Om 3/4 av pilarna pekar eller i en färdighet har du nått upp till denna nivå.

Läs mer

Diskussion om vanliga reaktioner vid trauma. Vanliga reaktioner vid trauma. Diskussionen om vanliga reaktioner vid trauma har flera syften:

Diskussion om vanliga reaktioner vid trauma. Vanliga reaktioner vid trauma. Diskussionen om vanliga reaktioner vid trauma har flera syften: Diskussion om vanliga reaktioner vid trauma Diskussionen om vanliga reaktioner vid trauma har flera syften: Att hjälpa dig att dela med dig av dina egna erfarenheter av symtom på PTSD och relaterade problem,

Läs mer

Utvärdering. Hur nöjd är du med dagen som helhet?

Utvärdering. Hur nöjd är du med dagen som helhet? Utvärdering Hur är du med dagen som helhet? miss B. 2 4 12,1 C. 3 19 57,6 10 30,3 Total 33 100 97,1% (33/34) Bra ordnat trots sista-minuten-återbud Familjeverkstaden blev inställd pga sjukdom Det blev

Läs mer

Välkommen till kurator

Välkommen till kurator Njurmedicinska enheten Medicinkliniken Välkommen till kurator Välkommen till kurator på njurmedicinska enheten Kuratorns roll Kronisk sjukdom innebär förändringar i livet både för dig som patient och för

Läs mer

Så här gör du för att. vuxna ska. lyssna på dig. Läs våra tips

Så här gör du för att. vuxna ska. lyssna på dig. Läs våra tips Så här gör du för att vuxna ska lyssna på dig Läs våra tips Vuxna kan lära sig mycket av oss. Vi tänker på ett annat sätt och vet grejer som de inte tänkt på. Det här är en tipsbok Du träffar många vuxna

Läs mer

Vi är anhöriga. Är du en av oss?

Vi är anhöriga. Är du en av oss? Vi är anhöriga Är du en av oss? Att få vårda en närstående är samma sak som att få ge en gåva till någon man tycker om. Helt naturligt är det också slitsamt att vara anhörigvårdare. Då är det viktigt att

Läs mer

Samordningssjuksköterskan ett stöd till den äldre och den anhöriga

Samordningssjuksköterskan ett stöd till den äldre och den anhöriga Samordningssjuksköterskan ett stöd till den äldre och den anhöriga sabet ix/eli Scanp Foto: n Omsé 1 Samordningssjuksköterskan ett stöd till den äldre och den anhöriga När jag bjuder in någon till ett

Läs mer

Kris och Trauma hos barn och unga

Kris och Trauma hos barn och unga Kris och Trauma hos barn och unga Lovisa Bonerfält lovisa.bonerfalt@orebroll.se Olika typer av kriser Livskriser Sorg Traumatiska kriser Kris och trauma hos barn och unga Hur reagerar barn i kris? Hur

Läs mer

Föräldraföreningen Mot Narkotika - UMEÅ

Föräldraföreningen Mot Narkotika - UMEÅ Föräldraföreningen Mot Narkotika i Umeå arbetar lokalt i Umeå och Västerbotten med att stötta och hjälpa anhöriga till drogmissbrukare. Vårt arbete är ideellt och vår drivkraft är att hjälpa andra människor

Läs mer

assisco HälsoCamp 5-6 mars 2016 Följ med oss upp till Ånnaboda för en helg fylld med mental och fysisk träning.!

assisco HälsoCamp 5-6 mars 2016 Följ med oss upp till Ånnaboda för en helg fylld med mental och fysisk träning.! assisco HälsoCamp 5-6 mars 2016 Följ med oss upp till Ånnaboda för en helg fylld med mental och fysisk träning. Vi välkomnar människor som vill göra ett avstamp mot ett friskare och liv oavsett om det

Läs mer

Program för psykiatriska veckan 15-19 november 2010 En vecka om psykisk hälsa Fri entré till alla arrangemang

Program för psykiatriska veckan 15-19 november 2010 En vecka om psykisk hälsa Fri entré till alla arrangemang Program för psykiatriska veckan 15-19 november 2010 En vecka om psykisk hälsa Fri entré till alla arrangemang Måndag 15 november Biblioteket Stinsen, Margaretagatan 19, Söderköping Öppet måndag-torsdag

Läs mer

Utbildare och Coach med fjorton års erfarenhet inom ledarskap, karriär och rehabilitering.

Utbildare och Coach med fjorton års erfarenhet inom ledarskap, karriär och rehabilitering. Norra Mårtensbacken 27 E 853 57 SUNDSVALL 070 255 95 42 coach@jennysandin.se www.jennysandin.se KOMPETENSPROFIL Utbildare och Coach med fjorton års erfarenhet inom ledarskap, karriär och rehabilitering.

Läs mer

AVENYMODELLEN. En presentation. 09-11-02 Södra Avenyn

AVENYMODELLEN. En presentation. 09-11-02 Södra Avenyn AVENYMODELLEN En presentation 1 VERKSAMHETSIDÉ Vi står för nytänkande inom psykiatri Det innebär: hög tillgänglighet, respekt för klienten, snabb behandling och snabb rehabilitering. Därför myntade vi

Läs mer

Mötesplatser för anhöriga Program våren 2015

Mötesplatser för anhöriga Program våren 2015 Mötesplatser för anhöriga Program våren 2015 taby.se/anhorigstod samtalsgrupper Mötesplatser för anhöriga Anhörigstödet arrangerar mötesplatser där du får information som kan vägleda och inspirera dig.

Läs mer

➍ Mötas, lyssna och tala

➍ Mötas, lyssna och tala ➍ Mötas, lyssna och tala 26 Vi påverkas av hur möten genomförs. Vi kan också själva påverka möten. Bra möten kräver demokratiska mötesformer. Har du suttit på möte och inte förstått sammanhanget utan att

Läs mer

Utvärdering av Arbetsterapeuternas utbildningsdag 2015

Utvärdering av Arbetsterapeuternas utbildningsdag 2015 Utvärdering av Arbetsterapeuternas utbildningsdag 2015 Information om utbildningsdagen kom ut i tid. Instämmer... Helt 75 98,7 Delvis 1 1,3 Inte alls 0 0 Innehållet i utbildningsdagen motsvarade dina förväntningar.

Läs mer

Nätverket stöd för vuxna anhöriga till person med psykisk ohälsa, Sammanställning 7

Nätverket stöd för vuxna anhöriga till person med psykisk ohälsa, Sammanställning 7 140326 Nätverket stöd för vuxna anhöriga till person med psykisk ohälsa, Sammanställning 7 Sammafattning I den sjunde träffen sammanfattade de lokala lärande nätverken vad det gett dem at delta i det lärande

Läs mer

Del 1 introduktion. Vi stöttar dig

Del 1 introduktion. Vi stöttar dig Del 1 introduktion Välkommen till vårt självhjälpsprogram med KBT för posttraumatisk stress. Detta program ger dig möjligheten att gå vidare från svåra händelser som du har upplevt. Vi stöttar dig Du kommer

Läs mer

Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation

Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation Lyssna, jag känner mig enormt glad och hedrad att jag får spendera den här tiden med dig just nu och att du tar dig tid

Läs mer

Utvärdering av Kursledarträffen Norrköping 24-25 september 2009

Utvärdering av Kursledarträffen Norrköping 24-25 september 2009 Utvärdering av Kursledarträffen Norrköping 24-25 september 2009 Hur tycker Du att föreläsningarna har varit under dagarna? Mycket värdefulla 21 Värdefulla 11 Mindre värdefulla 0 Värdelösa 0 Saknas ifyllt

Läs mer

43 minuter av pretend mode hur gör vi för att bryta låtsasläget? mariawiwe@mbtsverige.se

43 minuter av pretend mode hur gör vi för att bryta låtsasläget? mariawiwe@mbtsverige.se 43 minuter av pretend mode hur gör vi för att bryta låtsasläget? mariawiwe@mbtsverige.se Upplägg Låtsasläget definition Vad innebär det för våra patienter att befinna sig i detta? Konsekvenser för behandlingen?

Läs mer

Handledning: Nu blev det KNAS

Handledning: Nu blev det KNAS Förord Många ungdomar befinner sig idag i en värld där dem kämpar för att passa in, viljan och pressen att vara som alla andra är stor. I en grupp vill man känna sig inkluderad och inte känna skuld eller

Läs mer

LPP, Klassiker. Namn: Datum:

LPP, Klassiker. Namn: Datum: LPP, Klassiker Namn: Datum: Svenska Mål att sträva mot att eleven får möjlighet att förstå kulturell mångfald genom att möta skönlitteratur och författarskap från olika tider och i skilda former från Sverige,

Läs mer

Det perfekta mötet med politiker och media finns det? 4 februari 2015

Det perfekta mötet med politiker och media finns det? 4 februari 2015 Det perfekta mötet med politiker och media finns det? 4 februari 2015 Före mötet Om jag hade 6 timmar på mig att fälla ett träd, skulle jag använda 4 av dem till att slipa yxan Vem vill ni träffa och varför?

Läs mer

Intervjuguide - förberedelser

Intervjuguide - förberedelser Intervjuguide - förberedelser Din grundläggande förberedelse Dags för intervju? Stort grattis. Glädje och nyfikenhet är positiva egenskaper att fokusera på nu. För att lyckas på intervjun är förberedelse

Läs mer

Rekrytera, handleda och behålla familjehem. Inte så svårt som man kan tro.

Rekrytera, handleda och behålla familjehem. Inte så svårt som man kan tro. Rekrytera, handleda och behålla familjehem. Inte så svårt som man kan tro. Frihet är det bästa ting, som sökas kan all världen kring. För att riktigt kunna förstå hur man lyckas måste en ta filosofin till

Läs mer

MÖTET. Världens döttrar

MÖTET. Världens döttrar Världens döttrar Fotografen Lisen Stibeck har porträtterat unga flickor runt om i världen. De har alla olika uppväxt, bakgrund och möjligheter men ändå har de tre saker gemensamt. Oro, förvirring och framtidsdrömmar.

Läs mer

Hälsofrämjande och rehabiliterande insatser i praktisk samverkan

Hälsofrämjande och rehabiliterande insatser i praktisk samverkan Hälsofrämjande och rehabiliterande insatser i praktisk samverkan 1. Bordsmoderator stödjer att diskussionen följer de olika perspektiven 2. För en diskussion/ reflektion om vad hälsofrämjande insatser

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

PALLA..! Tonårsförälder, känner du igen dig?

PALLA..! Tonårsförälder, känner du igen dig? PALLA..! Tonårsförälder, känner du igen dig? Plötsligt har det gulliga barnet vuxit upp till en trotsig eller kanske sluten tonåring. Nu sätts ditt tålamod på prov. PALLA..! är en metod som vill ge föräldrar

Läs mer

Positiva pedagoger och kreativa arbetslag i förskolan. Susanne Bogren och Nanna Klingen

Positiva pedagoger och kreativa arbetslag i förskolan. Susanne Bogren och Nanna Klingen Positiva pedagoger och kreativa arbetslag i förskolan Susanne Bogren och Nanna Klingen Det lustfyllda samarbetet I ett kreativt arbetslag får alla pedagoger som arbetar tillsammans i barngruppen samma

Läs mer

Studiehandledning för kursen Samhällsbaserad psykiatri, 100 poäng. Författare: Inger Andersson Höglund och Britt Hedman Ahlström.

Studiehandledning för kursen Samhällsbaserad psykiatri, 100 poäng. Författare: Inger Andersson Höglund och Britt Hedman Ahlström. Studiehandledning för kursen Samhällsbaserad psykiatri, 100 poäng. Studiehandledningen utgår från boken Samhällsbaserad psykiatri 2012 Studiehandledningen får kopieras. För mer information kontakta: Anja

Läs mer

Ångest/Oro Självskada

Ångest/Oro Självskada Bilaga 1 IDÉ-LÅDA ÖVER LUGNANDE STRATEGIER Omvårdnads diagnos/ Hälsosituation Ångest/Oro Självskada Hot/Aggressivitet Uppvarvning Omvårdnadsåtgärder Förebyggande och lugnande strategier Patienten görs

Läs mer

Politikermöten September 2009

Politikermöten September 2009 Politikermöten September 2009 Hjälplinjens verksamhet Vi erbjuder alla i Sverige, tidigt och lättillgängligt stöd vid psykisk kris och svåra livssituationer Professionellt Anonymt Kostnadsfritt 2009-11-09

Läs mer

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul Vi har en gammal föreställning om att vi föräldrar alltid måste vara överens med varandra. Men man måste inte säga samma sak, man måste inte alltid tycka samma sak. Barn kräver väldigt mycket, men de behöver

Läs mer

Cecilia Pettersson, PTP-psykolog

Cecilia Pettersson, PTP-psykolog Cecilia Pettersson, PTP-psykolog Deltagarna i stdien! Nio personer, fem kvinnor och fyra män! Iran, Irak, Afghanistan, Bosnien och Kosovo! Gömda i genomsnitt fyra år! Gått i stödsamtal i genomsnitt två

Läs mer

Täby kommuns anhörigstöd Program våren 2014

Täby kommuns anhörigstöd Program våren 2014 Täby kommuns anhörigstöd Program våren 2014 taby.se/anhorigstod Täby kommuns anhörigstöd riktar sig till dig som vårdar eller stödjer en närstående som inte klarar vardagen på egen hand. Du ska bo i Täby

Läs mer