Dokumentbeteckning: Renhållningstaxa Handläggare/Förvaltning: Anna Grenholm Tekniska avdelningen. Gällande från och med 1 juli 2015.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Dokumentbeteckning: Renhållningstaxa 2015-07-01. Handläggare/Förvaltning: Anna Grenholm Tekniska avdelningen. Gällande från och med 1 juli 2015."

Transkript

1 Gällande från och med 1 juli (12)

2 Allmänna bestämmelser För renhållningen inom Munkfors kommun gäller, förutom bestämmelserna i Miljöbalken (SFS 1998:808), avfallsförordningen (SFS 2011:927) och den med stöd av Miljöbalken 15 kap.11 antagna renhållningsordningen för Munkfors Kommun, daterad , 47. Enligt Munkfors kommuns renhållning skall alla fastigheter ha ett renhållningsabonnemang. Renhållningsavgiften ska gynna återvinning och kretslopp. 1.1 Avgiftsskyldighet Renhållningsavgiften skall betalas av fastighetsägaren. Ändring i abonnemanget under debiteringsperioden regleras vid nästkommande debiteringstillfälle. Ny avgift gäller från den dag ändringen träder i kraft. Ersättning för inkassokostnader och dröjsmålsränta enligt gällande räntelag tas ut på nästa ordinarie faktura. Fastighetsägaren skall snarast meddela kommunen om ägarbyte och datum för ägarbyte. Fastighetsägaren är skyldig att informera den eller de som bor i eller är verksamma i fastigheten om gällande regler för avfallshantering. 1.2 Hämtningsintervall Ordinarie hämtningsintervall för hushållsavfall är minst en gång varannan vecka för permanentboende och för fritidsboende minst en gång varannan vecka under perioden 15 maj till 15 september. Den som på ett sätt som godkännes av kommunens miljö- och byggnämnd omhändertar sitt organiska avfall genom kompostering i skadedjurssäker kompost, annat omhändertagande som omvandlar det organiska avfallet till matjord på ett skadedjurssäkert sätt eller malning i avfallskvarn, kan hos kommunen ansöka om förlängt hämtningsintervall. För malning krävs att tillräcklig kapacitet finns i det mottagande kommunala avloppsledningsnätet respektive den enskilda avloppsanläggningen. Hämtning av slam från slamavskiljare och tömning av slutna tankar skall ske minst en gång per år. Hämtningen utförs i den ordning som renhållaren bestämmer, med högst åtta veckors förskjutning i förhållande till föregående ordinarie hämtning. Tömning av fettavskiljare ska ske minst 2 gånger per år eller i enlighet med fettavskiljarens tillhörande instruktion och så ofta att dess funktion upprätthålls. Man kan låta tömma den vid behov, men då måste ett larm installeras. Hämtning av latrin sker vid ordinarie hämtning av hushållsavfall vid fastigheten. Hämtning av grovavfall kan ske efter särskild beställning. 2 (12)

3 1.3 Gemensam avfallsbehållare Närboende fastighetsinnehavare inom gångavstånd kan hos kommunen ansöka om delad avfallsbehållare under förutsättning att fyllnadsgraden och vikten inte överskrids och att inte olägenhet för människors hälsa eller miljö uppstår. Varje fastighet betalar en fast avgift och delar på den rörliga avgiften om inte parterna kommer överens om annat. 1.4 Uppehåll i hämtning Om inte permanentbostaden kommer att nyttjas under en sammanhängande tid om minst 12 månader och fritidshuset inte kommer att nyttjas under hela hämtningssäsongen kan man ansöka hos kommunen om uppehåll i hämtning. Med outnyttjad fastighet avses då fastigheten nyttjas maximalt två dagar i följd eller maximalt tio dagar per år. Den som har uppehåll i hämtning befrias från den rörliga avgiften men betalar de fasta avgifterna. 1.5 Ansökan om totalbefrielse från renhållning Fastighetsinnehavare eller nyttjanderättshavare som själv kan ta hand om sitt hushållsavfall på den egna fastigheten på ett sätt som är betryggande för människors hälsa och miljön, kan hos kommunen ansöka om att befrias från skyldigheten att lämna avfall till kommunen för transport, bortskaffande och återvinning. Att tänka på: Eldning av avfall på den egna fastigheten är inte förenligt med de allmänna hänsynsreglerna i miljöbalken. Hushållsavfall får inte transporteras av fastighetsägare eller nyttjanderättshavare. Kommunen har bortforsslingskyldighet. Vid totalbefrielse, befrias man från den rörliga avgiften och den fasta avgiften i renhållningstaxan. 1.6 Avfallsbehållare I kommunen används följande avfallsbehållare och utrustning för insamling av hushållsavfall: kärl, container, säck och latrinbehållare. Som standard i abonnemang för insamling används kärl av olika storlek. Fastighetsinnehavaren har ansvar för rengöring och tillsyn av avfallsbehållaren. Behållare såsom komposter och slamtankar anskaffas, installeras och underhålls av fastighetsägaren. Fastighetsägaren ansvarar för och bekostar installation och underhåll av övriga inom fastigheten förekommande anordningar och utrymmen för avfallshanteringen. 1.7 Fyllnadsgrad och vikt, avfallsbehållare Avfallsbehållaren får inte fyllas mer än det kan tillslutas och kunna hanteras enligt gällande arbetsmiljöbestämmelser. Avfallets vikt bör inte överstiga 1 kg och skall inte överstiga 1,5 kg per 10 liter behållarvolym. Avfallsbehållaren får inte innehålla vassa föremål, grovavfall (byggnadsavfall, jord, sten m.m.), varm aska, slagg, frätande ämnen eller andra ämnen som kan orsaka antändning. Avfallsbehållare som är för tunga, överfulla eller fel sorterade töms inte, utan skall 3 (12)

4 sorteras om inför nästa ordinarie hämtning. Ingen reducering för utebliven hämtning utgår. 1.8 Minsta fria utrymme för transportväg Transportvägen skall ha bärighet för tunga fordon under alla årstider. Vintertid skall transportvägen vara snöröjd och halkbekämpad. Snövallar får inte inkräkta på vägbredden. Tänk på att hämtningsfordonet är både högre och bredare än en personbil. Enligt Trafikverkets skrift Drift och underhåll av enskilda vägar 2012:14 Bör röjning utföras inom vägområdet eller till minst 2 meter från vägkanten Röja för att få fri sikt i kurvor och vid väganslutningar Ta bort grenar som skjuter in över vägbanan, så att den fria höjden blir minst 4,6 m. För att undvika person och fordonsskador skall vägen underhållas och eventuella skador snarast repareras. Transportvägen skall vara minst 3,5 m bred och vid återvändsgränd skall det finnas vändmöjlighet för hämtningsfordonet. Backning bör inte förekomma annat än i undantagsfall på grund av olycksrisken. Det är alltid chauffören som avgör om vägen är farbar eller inte. 1.9 Avsteg från taxan Renhållningsansvariga nämnden äger, för speciella fall där taxan inte är tillämpbar, träffa särskild överenskommelse med avfallslämnaren. Vid ökade kostnader för skatter och avgifter äger renhållningsansvariga nämnden rätt att höja taxan med motsvarande belopp. 4 (12)

5 2 Tillämpningsanvisningar/Definitioner för Munkfors kommun 2.1 Avfallsbehållare Kommunen tillhandahåller återgångsbehållare av plast, containertyp (3 och 8 kbm) och latrinbehållare vid fasta, säsongs- eller tillfälliga abonnemang. Standardstorlek för avfallsbehållare i kommunen är 140 liter (kärl). 2.2 Särskild hämtning - Grovsopor Grovsopor är större avfall som normalt uppkommer i ett hushåll som inte bör läggas i avfallsbehållaren t.ex. möbler, barnvagnar, stora leksaker, cyklar, badkar, diskbänksplåtar, skottkärror, hammockar med mera. Hushållen kan kostnadsfritt lämna sina grovsopor på kommunens återvinningscentral. Om man inte kan lämna grovsoporna själv på återvinningscentralen, kan man beställa hämtning mot avgift (se kap. 3 renhållningsavgifter punkt 3.11). Hämtningen beställs hos kundtjänst, hämtning sker inom fem arbetsdagar. Bor man i villa hämtas grovsoporna på garageuppfarten eller annan överenskommen plats. Bor man i lägenhet vill vi att beställaren är på plats och visar vad vi ska hämta och var det finns. Avfallet skall vara sorterat i fyra högar - Brännbart - Icke brännbart - El avfall - Metall För att hämtning av grovsopor ska göras måste det finnas ett renhållningsabonnemang på fastigheten. 2.3 Farligt avfall Varje avfallslämnare är skyldig att sortera ut farligt avfall. Även i små mängder kan det farliga avfallet ställa till stora skador i vår miljö. Det farliga avfallet skall därför lämnas på kommunens ÅVC för ett miljöriktigt omhändertagande. 2.4 Latrin Latrinbehållare tillhandahålls av kommunen (ingår i taxan se kap.3 renhållningsavgifter punkt 3.12). Latrinbehållaren skall förslutas av fastighetsinnehavaren. Hämtning av behållare sker vid hämtningsstället för hushållsavfall och vid ordinarie hämtningstillfälle för hushållsavfall. 5 (12)

6 2.5 Slam från enskilda avloppsanläggningar Hämtning av slam från slamavskiljare och tömning av slutna tankar skall ske minst 1 ggr/år. Hämtningsintervallet bestäms av hur mycket fastigheten nyttjas och i vilket skick anläggningen är. Om du önskar ändra hämtningsintervall för din anläggning kontakta kommunens kundtjänst. Fastighetsinnehavaren ansvarar för anläggningens skötsel och underhåll. Hämtning utförs av kommunen utsedd entreprenör och i den ordning renhållaren bestämmer, med högst 8 veckors förskjutning i förhållande till föregående ordinarie hämtning. Extra tömningar skall beställas hos kommunens kundtjänst, kostnader för extra tömning framgår av kap. 3 renhållningsavgifter punkt Avisering om hämtning sker i lokalpress typ Veckobladet/Sunne Nytt. Att tänka på inför hämtning av slam: Markera din anläggning, ta inte för givet att chauffören hittar anläggningen Se till att vägen mellan slambilens uppställningsplats är röjd, ta bort buskar och högt gräs Locket ska vara frilagt, vilket innebär att inga saker ska stå på locket Slambilen måste kunna komma nära anläggningen, helst inom 10 m Botten på slamavskiljaren får inte ligga lägre än 7 meter under uppställningsplatsen för hämtningsfordonet Locket bör inte väga mer än 15 kg Lossa fastrostade muttrar och lås upp lås och ev. kättingar över brunnslocket, OBS! du behöver inte lyfta av locket Undvik att plantera blommor och buskar runt brunnen, de kan bli förstörda av den slangen och när brunnslocken dras åt sidan Vintertid- Se till att det är skottat och halkbekämpat fram till brunnen och att brunnslocket inte frusit fast. Om kommunens entreprenör av någon anledning inte kunnat tömma din anläggning (t.ex. för att man inte hittat brunnen, för att det varit hinder i vägen eller att brunnslocket varit täckt m.m.) kommer du att få ett meddelande från kommunens kundtjänst om varför inte hämtning skett. Eventuell bomkörning, tunga lock och extra slangdragning utöver 10 m medför dyrare hämtning enligt kap. 3 renhållningsavgifter punkt Slam från fettavskiljare Tömning av avskiljaren skall ske minst 2 gånger per år eller i enlighet med fettavskiljarens tillhörande instruktion och så ofta att dess funktion upprätthålls. I annat fall ska tömningsintervall bestämmas i samråd med tekniska enheten i kommunen. Detta innebär att om behov finns att tömma fettavskiljaren oftare för att upprätthålla dess funktion kan kommunen kräva att så sker. Tömningen utförs av kommunen utsedd entreprenör. För ytterligare information angående fettavskiljare se, Riktlinjer för fettavskiljer i SuToHaMu (kan beställas från kommunens kundtjänst). 6 (12)

7 2.7 Betalsäck Betalsäck används under kortare period då en familj har ett större behov av hämtning av hushållsavfall än vad den ordinarie avfallsbehållare rymmer. Betalsäcken läggs ut vid den ordinarie avfallsbehållare på hämtningsdagen. Betalsäck kan köpas på OK/Q8 och Frendo (Statoil). Fastighetsägaren svarar för att säcken är skyddad mot skadegörelse fram till hämtning skett. 2.8 Extrasäck vid kärl Hämtning av extrasäck skall beställas vid kommunens kundtjänst. Extrasäcken läggs ut vid den ordinarie avfallsbehållare på hämtningsdagen och skall vara tydligt märkt med avsändaradress och signatur. Omärkt säck tas inte med. Extrasäcken debiteras i efterskott enligt kommunens gällande taxa. (Se kap. 3 renhållningsavgifter punkt 3.11). Fastighetsägaren svarar för att säcken är skyddad mot skadegörelse fram till hämtning skett. 2.9 Byte av kärlstorlek Mot en avgift (se kap. 3 renhållningsavgifter punkt 3.11) kan man hos kommunens kundtjänst ändra avfallsbehållarens storlek. Byte av kärl utförs inom 10 arbetsdagar Hämtningsintervall Ordinarie hämtning av hushållsavfall sker normalt: för permanentboende och verksamheter minst var 14:e dag för fritidsboende, var 14:e dag mellan 15 maj och 15 september eller var 14:e dag mellan 15 maj och 15 september och där utöver var 4:e vecka Den som själv kan omhänderta det utsorterade matavfallet i enlighet med 32 i renhållningsordningen kan medges förlängd hämtning till var 4:e vecka eller var 12:e vecka (4 ggr/år). Vid fritidsanläggningar och andra anläggningar som inte kan hänföras till någon av ovan angivna kategorier sker hämtning efter budning, dock minst så ofta att olägenheter för människors hälsa och miljön inte uppstår Bajamajor, urinoarer/kors och dylikt. vid evenemang/läger m.m. Tömning av bajamajor, urinoarer, kors och dylikt. skall beställas vid kommunens kundtjänst, senast 5 arbetsdagar före tömning. Avgiften för tömningen framgår av kap. 3 renhållningsavgifter punkt Tömningen utförs av kommunen utsedd entreprenör. 7 (12)

8 3 Renhållningsavgifter Renhållningstaxan är uppdelad i en fast avgift och en rörlig avgift. I den fasta avgiften ingår bl.a. kostnader för: Grovavfall, sortering och återvinning Farligt avfall, sortering och återvinning Tillgång/kostnad för återvinningscentral Administration Deponering I den rörliga avgiften ingår bl.a. kostnaden för: Kärlkostnad Insamling Hantering Transport till förbränning Förbränning av avfallet Renhållningstaxan redovisas inklusive lagstadgad mervärdesskatt. 3.1 Enfamiljsfastighet * Kräver ansökan hos kommunen ** Ej som standard 3.2 Flerfamiljsfastigheter Kärl 4ggr/år* 13ggr/år* 26ggr/år 140 l l Säck** 4ggr/år* 13ggr/år* 26ggr/år 125 l Kärl Per lägenhet 26 ggr/år 52 ggr/år 104 ggr/år 140 l l l l (12)

9 3.3 Företag Kärl 26 ggr/år 52 ggr/år 104 ggr/år 156 ggr/år 140 l l l l Lösa sopor Pris/m 3 pris/ton m Särskilt boende Kärl Per lägenhet 26 ggr/år 52 ggr/år 104 ggr/år 140 l l l l Fritidshus * Var 14:e dag 15/5-15/9 ** Var 14:e dag 15/5-15/9, resten av året 1 gång/månad 3.6 Säsongsverksamheter Kärl 9 ggr/år* 16 ggr/år** 26 ggr/år 140 l l Kärl 9 ggr/år* 16 ggr/år* 26 ggr/år* 140 l l l l m 3* m 3* * hyra av container ingår, avgift för utställning och intagning tillkommer (punkt 3.11). 9 (12)

10 3.7 Evenemang och läger m.m. *Hyra container/kärl ingår ej 3.8 Avgift för långa gångavstånd Avgifterna ovan förutsätter att gångavståndet mellan transportfordonet och behållaren/säcken ej överstiger 15 meter. Vid längre gångavstånd debiteras enligt nedanstående tabell. 3.9 Betalsäck 3.10 Baklastande container Endast för flerfamiljshus och verksamheter som lämnar större mängder hushållsavfall från ett ställe t ex. camping, fritidsanläggningar. Avgiften gäller hämtning och behandling av hushållsavfall. Den fasta avgiften per bostadsenhet och därmed jämförlig tillkommer enligt gällande taxa. * Sker vid nästa ordinarie hämtningsdag ** Intagning och utställning av container ingår. Lösa sopor* Pris/m 3 pris/ton - m ton Gångavstånd Avgift/hämtningstillfälle 15,1 30 m 20 kr/hämtning 30,1 50 m 40 kr/hämtning > 50 m 20 kr/15 m intervall Bostadshus & fritidshus Avgift Säck Per/st. 125 l 100 Flerbostadshus & områden med uppsamlingsplats** Container Per lägenhet Årshyra 26 ggr/år 52 ggr/år 104 ggr/år 3 m m Verksamheter** Container Årshyra Budning av 26 ggr/år 52 ggr/år* 104 ggr/år tömning* 3 m m (12)

11 3.11 Övriga tilläggstjänster Typ Avgift 140 l kärl, kr/gång, vid budning* eller tungt kärl l kärl, kr/gång, vid budning* eller tungt kärl l kärl, kr/gång, vid budning* eller tungt kärl l kärl, kr/gång, vid budning* eller tungt kärl 195 Extrasäck vid kärl, kr/säck 100 Säck vid uppsamlingsplats, kr/säck ** 100 Byte av kärlstorlek, kr/byte*** 200 Utställning av kärl, kr/gång*** 200 Hemtagning av kärl, kr/gång*** 200 Utställning av container vid säsongsabonnemang, kr/gång 400 Hemtagning av container vid säsongsabonnemang, kr/gång 400 Rengöring av kärl, kr/gång 250 Särskild hämtning - grovsopor**** 1000 kr/gång * Sker vid nästa ordinarie hämtningsdag ** Uppsamlingsplatsen avtalas med kommunen. betalas av varje fastighetsägare/lägenhet som ingår i uppsamlingsområdet. *** Utförs inom 14 arbetsdagar **** Se kap 2, punkt 2.2 Tillämpningsanvisningar 3.12 Latrin Fritidshus/Fritidsanläggning Latrin behållare Per hämtning 35 l (12)

12 3.13 Slam & slutna tankar Ordinarie/Extra tömning Volym Avgift/tömning* 2,0 m m ,1-6 m ,1- m kr/m 3 Tillägg Typ Tillägg kr/tömning Extratömning** 800 Jourtömning*** * Vid delad brunn delas total avgiften på antalet fastighetsägare ** Extratömning sker inom 3 arbetsdagar *** Jourtömning sker inom 24 timmar Tillägg Typ Avgift kr Slanglängd mer än 15 m, pris/5 m 90 Framgrävning av brunnslock, kr/tömning 850 Tunga brunnslock, kr/tömning 1000 Bomkörning pga. hinder, kr/gång Fettavskiljare ** Extratömning sker inom 3 arbetsdagar *** Jourtömning sker inom 24 timmar kr/ton Typ Tillägg kr/tömning Extratömning** 800 Jourtömning*** Bajamajor, urinoarer, kors och dylikt. Evenemang/läger /hämtnings tillfälle* Kr/ m Typ Tillägg kr/tillfälle Tillägg helg** 500 Ej anmäld tömning*** 800 *Ingen begränsning på antalet bajamajor, urinoarer, kors och dylikt. **Lördag, söndag, övriga helgdagar och helgdagsaftnar ***Avgift för tömningar som ej är beställda hos kundtjänst 12 (12)

Renhållningstaxa med tillämpningsanvisningar. Från och med 2016-01-01. Sunne kommun 1 (13) Dnr: KS2014/456. Dokumentbeteckning: Renhållningstaxa

Renhållningstaxa med tillämpningsanvisningar. Från och med 2016-01-01. Sunne kommun 1 (13) Dnr: KS2014/456. Dokumentbeteckning: Renhållningstaxa med tillämpningsanvisningar Från och med Sunne kommun 1 (13) 1 Allmänna bestämmelser För renhållningen inom Sunne kommun gäller, förutom bestämmelserna i Miljöbalken (SFS 1998:808) och avfallsförordningen

Läs mer

Renhållningstaxa från och med 2014-01-01 Sunne kommun

Renhållningstaxa från och med 2014-01-01 Sunne kommun från och med Sunne kommun 1 (10) 1 Allmänna bestämmelser För renhållningen inom Sunne kommun gäller, förutom bestämmelserna i Miljöbalken (SFS 1998:808) och avfallsförordningen (SFS 2011:927), med stöd

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2015-11-30 GÄLLER FRÅN OCH MED 2016-01-01

RENHÅLLNINGSTAXA ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2015-11-30 GÄLLER FRÅN OCH MED 2016-01-01 RENHÅLLNINGSTAXA ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2015-11-30 GÄLLER FRÅN OCH MED 2016-01-01 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER För renhållningen inom Hagfors kommun gäller, förutom bestämmelserna i Miljöbalken (SFS 1998:808

Läs mer

Renhållningstaxa med tillämpningsanvisningar. Från och med

Renhållningstaxa med tillämpningsanvisningar. Från och med med tillämpningsanvisningar Från och med Sunne kommun 1 (17) 1 Allmänna bestämmelser För renhållningen inom Sunne kommun gäller, förutom bestämmelserna i Miljöbalken (SFS 1998:808) och avfallsförordningen

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 84, GÄLLER FRÅN OCH MED SIDA 1 av 15

RENHÅLLNINGSTAXA ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 84, GÄLLER FRÅN OCH MED SIDA 1 av 15 RENHÅLLNINGSTAXA ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 84, 2016-11-28 GÄLLER FRÅN OCH MED 2017-01-01 SIDA 1 av 15 1. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER För renhållningen inom Hagfors kommun gäller, förutom bestämmelserna i

Läs mer

AVFALLSTAXA 2015 i Gagnefs kommun

AVFALLSTAXA 2015 i Gagnefs kommun AVFALLSTAXA 2015 i Gagnefs kommun Antagen av Kommunfullmäktige i Gagnef den 8 december 2014 224 dnr 2014:934/04 2 AVFALLSTAXA 2015 I GAGNEFS KOMMUN För Gagnefs kommuns avfallshantering att gälla fr om

Läs mer

AVFALLSTAXA 2015 i Vansbro kommun

AVFALLSTAXA 2015 i Vansbro kommun 1 AVFALLSTAXA 2015 i Vansbro kommun Antagen av Kommunfullmäktige i Vansbro den 22 december 2014 134, dnr: KS 2014/617 2 AVFALLSTAXA 2015 För Vansbro kommuns avfallshantering att gälla fr o m 2015-01-01.

Läs mer

AVFALLSTAXA 2015 i Rättviks kommun

AVFALLSTAXA 2015 i Rättviks kommun 1 AVFALLSTAXA 2015 i Rättviks kommun Antagen av Kommunfullmäktige i Rättviks kommun den 4 december 2014, 86, dnr 2014/486 36 2 AVFALLSTAXA 2015 För Rättviks kommuns avfallshantering att gälla fr o m 2015-01-01.

Läs mer

Renhållningstaxa för Strängnäs kommun Gäller fr.o.m. 2015-01-01

Renhållningstaxa för Strängnäs kommun Gäller fr.o.m. 2015-01-01 1 (7) Bilaga 2 Renhållningstaxa för Strängnäs kommun Gäller fr.o.m. 2015-01-01 1. Taxa för hushållsavfall utom slam och latrin 2. Allmänt Avgifter i taxan är angivna inklusive moms. Dessa föreskrifter

Läs mer

Renhållnings- ordning

Renhållnings- ordning Alvesta kommuns Renhållnings- ordning Antagen av Kommunfullmäktige 2007-09-25, 74 Innehållsförteckning Föreskrifter om avfallshantering för Alvesta kommun...3 Inledande bestämmelser...3 Ansvar för avfallshanteringen...3

Läs mer

Avfallstaxa. Vansbro kommun. Gäller from Avgifter är inklusive moms. Antagen av Kommunfullmäktige i Vansbro , 83

Avfallstaxa. Vansbro kommun. Gäller from Avgifter är inklusive moms. Antagen av Kommunfullmäktige i Vansbro , 83 Gäller from 2017-01-01 Avgifter är inklusive moms Antagen av Kommunfullmäktige i Vansbro 2016-11-14, 83 1 Kärlavfall och grovavfall Taxan för kärlavfall och grovavfall är uppdelad enligt följande: Fast

Läs mer

Renhållningstaxa för Aneby kommun

Renhållningstaxa för Aneby kommun Renhållningstaxa för Aneby kommun 2013 1(9) 1. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 För att täcka kostnader avseende insamling, transport och behandling av hushållsavfall samt kostnader för drift av återvinningscentral

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA 2017

RENHÅLLNINGSTAXA 2017 RENHÅLLNINGSTAXA 2017 Söderköpings kommun Kommunfullmäktige Antagen 2016-12-07 151 Taxor och avgifter inom Renhållningsenheten Allmänt För kommunens avfallshantering gäller miljöbalken (1998:808) och avfallsförordningen

Läs mer

Avfallstaxa. Vansbro kommun. Gäller from Avgifter är inklusive moms. Antagen av Kommunfullmäktige i Vansbro , 127

Avfallstaxa. Vansbro kommun. Gäller from Avgifter är inklusive moms. Antagen av Kommunfullmäktige i Vansbro , 127 Gäller from 2018-01-01 Avgifter är inklusive moms Antagen av Kommunfullmäktige i Vansbro 2017-12-11, 127 1 Kärlavfall och grovavfall Taxan för kärlavfall och grovavfall är uppdelad enligt följande: Fast

Läs mer

Avfallstaxa Sigtuna kommun. Småhus.

Avfallstaxa Sigtuna kommun. Småhus. Avfallstaxa Sigtuna kommun Småhus www.sigtunavatten.se/avfall Avfallstaxa för småhus i Sigtuna kommun Utdrag ur avfallstaxan som gäller från och med den 1 januari 2017. Antagen av Sigtuna kommunfullmäktige

Läs mer

Avfallstaxa i Borgholms kommun

Avfallstaxa i Borgholms kommun Avfallstaxa i Borgholms kommun Antagen av kommunfullmäktige 2014-11-24. Taxan träder i kraft 2015-01-01. Alla priser inkluderar mervärdesskatt. Betalningsansvar för renhållningstjänst åvilar fastighetsägare,

Läs mer

Renhållningstaxa. Taxa och taxeföreskrift för sophämtning, slamtömning och latrinhämtning. Grums kommun Grums

Renhållningstaxa. Taxa och taxeföreskrift för sophämtning, slamtömning och latrinhämtning. Grums kommun Grums Renhållningstaxa Taxa och taxeföreskrift för sophämtning, slamtömning och latrinhämtning Grums kommun Hemsida www.grums.se E-post kommunstyrelse@grums.se Organisationsnr 212000-1827 Postadress 664 80 Grums

Läs mer

Avfallstaxa. Leksands kommun. Gäller from Avgifter är inklusive moms. Antagen av Kommunfullmäktige i Leksand , 115

Avfallstaxa. Leksands kommun. Gäller from Avgifter är inklusive moms. Antagen av Kommunfullmäktige i Leksand , 115 Gäller from 2017-01-01 Avgifter är inklusive moms Antagen av Kommunfullmäktige i Leksand 2016-11-28, 115 1 Kärlavfall och grovavfall Taxan för kärlavfall och grovavfall är uppdelad enligt följande: Fast

Läs mer

Renhållningstaxa för Älvdalens kommun

Renhållningstaxa för Älvdalens kommun Renhållningstaxa för Älvdalens kommun gällande från 2007-07-01 Antagen av Tekniska nämnden 2007-05-02, 53 Antagen av kommunfullmäktige 2007-05-21, 29 Sidan 1 av 6 Renhållningstaxa för Älvdalens kommun

Läs mer

Renhållningstaxa. Taxa och taxeföreskrift för sophämtning, slamtömning och latrinhämtning. Grums kommun Grums

Renhållningstaxa. Taxa och taxeföreskrift för sophämtning, slamtömning och latrinhämtning. Grums kommun Grums Renhållningstaxa Taxa och taxeföreskrift för sophämtning, slamtömning och latrinhämtning Grums kommun Hemsida www.grums.se E-post kommunstyrelse@grums.se Organisationsnr 212000-1827 Postadress 664 80 Grums

Läs mer

för Sunne, Torsby, Hagfors och Munkfors kommuner Från och med 2011

för Sunne, Torsby, Hagfors och Munkfors kommuner Från och med 2011 Renhållningsordning för Sunne, Torsby, Hagfors och Munkfors kommuner Från och med 2011 Antagen av kommunfullmäktige i Sunne, 2010-12-20, 19 Antagen av kommunfullmäktige i Torsby, 2010-12-21, 157 Antagen

Läs mer

Renhållningstaxa för hushållsavfall

Renhållningstaxa för hushållsavfall Giltighetstid 2008-04-03 2011-12-31 Styrdokument Renhållningstaxa för hushållsavfall Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 4.03) Senast reviderad av kommunfullmäktige, 17 Antagen av kommunfullmäktige

Läs mer

Renhållningstaxa 2019

Renhållningstaxa 2019 Renhållningstaxa 2019 1(7) Taxor och avgifter inom Renhållningsenheten Allmänt För kommunens avfallshantering gäller miljöbalken (1998:808) och avfallsförordningen (2011:927) samt Söderköpings kommuns

Läs mer

Renhållningstaxa för Sigtuna kommun

Renhållningstaxa för Sigtuna kommun SIG300, v2.0, 2010-02-26 1 (14) Renhållning 08-591 261 97 Renhållningstaxa för Sigtuna kommun Populärversion STADSBYGGNADSKONTORET RENHÅLLNING 2 (14) Innehållsförteckning 1 Allmänna bestämmelser... 3 1.1

Läs mer

Avfallstaxa för Sigtuna kommun. Gäller från och med 2016-01-01. Antagen av Sigtuna kommunfullmäktige 2015-12-17, 197

Avfallstaxa för Sigtuna kommun. Gäller från och med 2016-01-01. Antagen av Sigtuna kommunfullmäktige 2015-12-17, 197 Avfallstaxa för Sigtuna kommun Gäller från och med 2016-01-01 Antagen av Sigtuna kommunfullmäktige 2015-12-17, 197 Innehållsförteckning 1 Allmänna bestämmelser... 1 1.1 Principer... 1 1.2 sskyldighet...

Läs mer

Föreskrifter för avfallshantering i Växjö kommun

Föreskrifter för avfallshantering i Växjö kommun Styrande dokument Senast ändrad 2012-12-18 Föreskrifter för avfallshantering i Växjö kommun Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Tekniska nämnden Dokumentnamn Föreskrifter för avfallshantering

Läs mer

Avfallstaxa 2015 för verksamheter i Varberg och Falkenberg

Avfallstaxa 2015 för verksamheter i Varberg och Falkenberg Avfallstaxa 2015 för verksamheter i Varberg och Falkenberg Antagen av kommunfullmäktige i Varberg 2014-11-25 och i Falkenberg 2014-12-16, att gälla från och med 2015-01-01 Kundtjänst Telefon 0757-27 40

Läs mer

Avgifterna debiteras normalt fyra gånger per år för en- och tvåfamiljshus, flerfamiljshus och verksamheter samt en gång per år för fritidsbostäder.

Avgifterna debiteras normalt fyra gånger per år för en- och tvåfamiljshus, flerfamiljshus och verksamheter samt en gång per år för fritidsbostäder. Sida 1 (9) RENHÅLLNINGSTAXA FÖR KRAMFORS KOMMUN Taxan gäller från och med 2013-01-01. För de åtgärder som utföres genom kommunens försorg enligt miljöbalken samt renhållningsordning antagen av kommunfullmäktige

Läs mer

Renhållningstaxa Skinnskattebergs kommun

Renhållningstaxa Skinnskattebergs kommun Renhållningstaxa Skinnskattebergs kommun Antagen av kommunfullmäktige i Skinnskatteberg att gälla från och med 2019-01-01. Allmänt Taxan grundar sig på avgiftsprinciperna i Miljöbalken (SFS 1998:808).

Läs mer

FÖRESKRIFT OM RENHÅLLNINGSAVGIFT MED RENHÅLLNINGSTAXA FÖR UPPVIDINGE KOMMUN 1(9)

FÖRESKRIFT OM RENHÅLLNINGSAVGIFT MED RENHÅLLNINGSTAXA FÖR UPPVIDINGE KOMMUN 1(9) RENHÅLLNINGSTAXA FÖR UPPVIDINGE KOMMUN 1(9) Gäller från och med 2014-01-01. Antagen av kommunfullmäktige i Uppvidinge 2013-11-26, 93. Lagstadgad moms ingår i avgifterna. 1. HUSHÅLLSAVFALL 1 Samtliga hushåll

Läs mer

HÖRBY KOMMUN Författningssamling

HÖRBY KOMMUN Författningssamling RENHÅLLNINGSTAXA gällande från 2013-02-01 GILTIGHETSOMRÅDE Taxan avser avgifter för hantering av hushållsavfall och därmed jämförligt avfall i kommunerna Eslöv, Höör och Hörby. Avgifter för denna hantering

Läs mer

Beslutshistorik Antagen av kommunfullmäktige 2009-05-18, 72

Beslutshistorik Antagen av kommunfullmäktige 2009-05-18, 72 Styrdokument Renhållningstaxa för hushållsavfall Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 4.03) Senast reviderad av kommunfullmäktige, 244 Giltighetstid från och med 2016-01-01 och tillsvidare

Läs mer

Avfallstaxa för Aneby kommun

Avfallstaxa för Aneby kommun Avfallstaxa för Aneby kommun 2014 1. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 För att täcka kostnader avseende insamling, transport och behandling av hushållsavfall samt kostnader för drift av återvinningscentral och administration

Läs mer

Avfallstaxa. Vänersborgs kommun Gäller från

Avfallstaxa. Vänersborgs kommun Gäller från Avfallstaxa Vänersborgs kommun Gäller från 2019-01-01 2 Antagen av kommunfullmäktige den 2018-11-21, 92, med stöd av Miljöbalken (SFS 1998:808) 27 kap. 4, att gälla fr.o.m. beslut. För renhållningen inom

Läs mer

Renhållningstaxa Hammarö kommun

Renhållningstaxa Hammarö kommun 1(5) Renhållningstaxa Hammarö kommun Antagen av kommunfullmäktige den 18 april 2011, KF 29 Reviderad av kommunfullmäktige den 8 december 2014, KF 93 Taxan gäller från och med den 9 december 2014 Kontaktinformation:

Läs mer

Renhå llningståxå Å tvidåbergs kommun

Renhå llningståxå Å tvidåbergs kommun Renhå llningståxå Å tvidåbergs kommun Antagen av kommunfullmäktige 2013-12-18, 123 Senast reviderad 2014-12-17, 151 Gäller fr om 2015-01-01 1 (7) Renhållningstaxan För kommunens avfallshantering gäller

Läs mer

Avfallstaxa. För Vänersborgs kommun Från och med

Avfallstaxa. För Vänersborgs kommun Från och med Avfallstaxa För Vänersborgs kommun Från och med 2018-01-01 2 Antagen av kommunfullmäktige den 2017-06-21, 92, med stöd av Miljöbalken (SFS 1998:808) 27 kap. 4, att gälla fr.o.m. beslut. För renhållningen

Läs mer

Renhållningstaxa Valdemarsviks kommun

Renhållningstaxa Valdemarsviks kommun Renhållningstaxa Valdemarsviks kommun Antagen av kommunfullmäktige 2014 02 24, 10 Gäller fr om 2014 04 01 1 (8) Renhållningstaxan För kommunens avfallshantering gäller miljöbalken (1998:808) och avfallsförordningen

Läs mer

Taxa för hushållsavfall

Taxa för hushållsavfall Taxa för hushållsavfall Hudiksvalls kommun Antaget av kommunfullmäktige 2015-05-28 Innehållsförteckning Inledande bestämmelser.3 Småhus.5 Fritidshus.5 Gemensamhetsanläggning 5 Flerbostadshus och verksamheter.6

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA FÖR KARLSHAMNS KOMMUN 2015

RENHÅLLNINGSTAXA FÖR KARLSHAMNS KOMMUN 2015 RENHÅLLNINGSTAXA FÖR KARLSHAMNS KOMMUN 2015 Varje kommun är enligt 15 kap 8 Miljöbalken skyldig att svara för omhändertagande av hushållsavfall.kommunens avfallshantering regleras i miljöbalken, avfallsförordningen

Läs mer

Avfallstaxa för Upplands Väsby år 2016 Taxa för hushållsavfall och därmed jämförligt avfall.

Avfallstaxa för Upplands Väsby år 2016 Taxa för hushållsavfall och därmed jämförligt avfall. Styrdokument 2015-09-21 Dnr KS/2015:388 Avfallstaxa för Upplands Väsby år 2016 Taxa för hushållsavfall och därmed jämförligt avfall. Nivå: Kommungemensamt styrdokument Antagen: Nämndens namn den dag månad

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA FÖR OLOFSTRÖMS KOMMUN 2013

RENHÅLLNINGSTAXA FÖR OLOFSTRÖMS KOMMUN 2013 RENHÅLLNINGSTAXA FÖR OLOFSTRÖMS KOMMUN 2013 Varje kommun är enligt 15 kap 8 Miljöbalken skyldig att svara för omhändertagande av hushållsavfall.kommunens avfallshantering regleras i miljöbalken, avfallsförordningen

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA FÖR SÖLVESBORGS KOMMUN

RENHÅLLNINGSTAXA FÖR SÖLVESBORGS KOMMUN U T G I V E N A V K O M M U N K A N S L I E T Nr 7.5 Sid 1 (18) Dnr Gäller fr. o. m. Antagen 2015/283 2016/310 2016-01-01 2017-01-01 Kf 2015-11-23 134 Kf 2016-12-19 170 RENHÅLLNINGSTAXA FÖR SÖLVESBORGS

Läs mer

Renhållningstaxa Dokumenttyp Taxor Giltighetstid Tillsvidare Gäller från Diarienr. 2017/ ,2017/

Renhållningstaxa Dokumenttyp Taxor Giltighetstid Tillsvidare Gäller från Diarienr. 2017/ ,2017/ Renhållningstaxa 2019 Beslutad av Kommunfullmäktige Dokumentansvarig Samhällsbyggnadsförvaltningen, Renhållningsingenjör Dokumenttyp Taxor Giltighetstid Tillsvidare Gäller från 2017-03-01 Diarienr. 2017/949-459,2017/1068-356

Läs mer

Renhållningstaxa. Allmänna bestämmelser. Författningssamling - Policydokument

Renhållningstaxa. Allmänna bestämmelser. Författningssamling - Policydokument Författningssamling - Policydokument Utgivare: Kommunledningsförvaltningen Kansli Gäller från: 2013-01-01 Antagen: KF 164, 2012-12-03 Varje kommun är enligt 15 kap 8 Miljöbalken skyldig att svara för omhändertagande

Läs mer

Renhållningstaxa för Flens kommun

Renhållningstaxa för Flens kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2009:04 450 Renhållningstaxa för Flens kommun Antagen av kommunfullmäktige 2009-01-29 5 Reviderad av kommunfullmäktige 2011-05-26 62 Reviderad av kommunfullmäktige 2014-04-24

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA FÖR VILHELMINA KOMMUN

RENHÅLLNINGSTAXA FÖR VILHELMINA KOMMUN RENHÅLLNINGSTAXA FÖR VILHELMINA KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2018-12-10 gällande fr.o.m. 2019-01-01 GILTIGHETSOMRÅDE Taxan avser de avgifter som enligt 27 kap.4-5 MiljöBalken kan utgå för hantering

Läs mer

Avfallstaxa för Håbo kommun Förslag till avfallstaxa 2008-04-09 Reviderad 2008-04-24 Antagen i KF 74 2008-06-16 Justerad med index och gäller fr om

Avfallstaxa för Håbo kommun Förslag till avfallstaxa 2008-04-09 Reviderad 2008-04-24 Antagen i KF 74 2008-06-16 Justerad med index och gäller fr om Avfallstaxa för Håbo kommun Förslag till avfallstaxa 2008-04-09 Reviderad 2008-04-24 Antagen i KF 74 2008-06-16 Justerad med index och gäller fr om 2009-01-01 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING...

Läs mer

Renhållningstaxa för hämtning av hushållsavfall 2014

Renhållningstaxa för hämtning av hushållsavfall 2014 Renhållningstaxa för hämtning av hushållsavfall 2014 Antagen av kommunfullmäktige i Falkenberg 2013-05-07 116 samt 2013-11-26 183 att gälla från och med 2014-01-01 Falkenberg Kundtjänst Telefon 0757-27

Läs mer

Renhållningstaxa Dokumenttyp Taxor Giltighetstid Tillsvidare Gäller från Diarienr. 2017/ ,2017/

Renhållningstaxa Dokumenttyp Taxor Giltighetstid Tillsvidare Gäller från Diarienr. 2017/ ,2017/ Renhållningstaxa 2018 Beslutad av Kommunfullmäktige 2018-02-22 Dokumentansvarig Samhällsbyggnadsförvaltningen, Renhållningsingenjör Dokumenttyp Taxor Giltighetstid Tillsvidare Gäller från 2017-03-01 Diarienr.

Läs mer

Avfallstaxa för hämtning av hushållsavfall 2015

Avfallstaxa för hämtning av hushållsavfall 2015 Avfallstaxa för hämtning av hushållsavfall 2015 Antagen av kommunfullmäktige i Falkenberg 2014-12-16 att gälla från och med 2015-01-01 FALKENBERG Kundtjänst Telefon 0757-27 40 00, e-post: vivab@vivab.info

Läs mer

Avfallstaxa för hämtning av hushållsavfall 2015 VARBERG. Antagen av kommunfullmäktige i Varberg 2014-11-25 att gälla från och med 2015-01-01

Avfallstaxa för hämtning av hushållsavfall 2015 VARBERG. Antagen av kommunfullmäktige i Varberg 2014-11-25 att gälla från och med 2015-01-01 Avfallstaxa för hämtning av hushållsavfall 2015 Antagen av kommunfullmäktige i Varberg 2014-11-25 att gälla från och med 2015-01-01 VARBERG Kundtjänst Telefon 0757-27 40 00, e-post: vivab@vivab.info För

Läs mer

Hämtning och bortforsling av slam från hushåll sker genom Sala kommun eller av entreprenör anlitad av Sala kommun.

Hämtning och bortforsling av slam från hushåll sker genom Sala kommun eller av entreprenör anlitad av Sala kommun. Dnr: 2017/0896-VKF-043 RENHÅLLNINGSTAXA FÖR SALA KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige. ALLMÄNT Denna taxa träder i kraft 2018-05-01. Taxan avser de avgifter som enligt 27 kap. 4-6 Miljöbalken f uttagas

Läs mer

TAXA FÖR AVFALLSAVGIFTER

TAXA FÖR AVFALLSAVGIFTER Trollhättan 2017-09-15 Bilaga 3:1 TAXA FÖR AVFALLSAVGIFTER För Trollhättans kommun Från och med 1 januari 2018 Antagen av Kommunfullmäktige den 2017-xx-xx, xx, med stöd av Miljöbalken (SFS 1998:808) 27

Läs mer

Renhållningstaxa för Boxholms kommun

Renhållningstaxa för Boxholms kommun Renhållningstaxa för Boxholms kommun Gäller från 2014-01-01 (exkl. ) Fastställd av kommunfullmäktige 2013-09-09 Allmänt. n gäller tillsvidare from 2014-01-01 och skall om så erfordras omprövas inför varje

Läs mer

AVFALLSTAXA STENUNGSUNDS KOMMUN Dnr 0361/15

AVFALLSTAXA STENUNGSUNDS KOMMUN Dnr 0361/15 AVFALLSTAXA STENUNGSUNDS KOMMUN Dnr 0361/15 Gäller från och med 1 januari 2016 Antagen av kommunfullmäktige 2015-10-26 Antagen av: KF 223 2015-10-26 KS 181 2015-08-31 SBU 57 2015-06-09 1. INLEDNING...

Läs mer

Avfallstaxa Beslutat av Kommunfullmäktige. Typ av dokument Taxor och avgifter. Beslutsdatum Diarienummer 0361/15

Avfallstaxa Beslutat av Kommunfullmäktige. Typ av dokument Taxor och avgifter. Beslutsdatum Diarienummer 0361/15 Avfallstaxa 2018 Typ av dokument Taxor och avgifter Beslutat av Kommunfullmäktige Beslutsdatum 2015-10-26 Diarienummer 0361/15 Dokumentägare Enhetschef Avfall Giltighetstid 2016-01-01 tills vidare Framtagen

Läs mer

Avfallstaxa Lindesbergs kommun 2016

Avfallstaxa Lindesbergs kommun 2016 Avfallstaxa Lindesbergs kommun 2016 Innehållsförteckning Allmänt... 3 Administrativa regler... 3 Grundavgift och Rörlig avgift... 3 Val av abonnemang... 4 Villa, helårsabonnemang... 5 Fritidshus, hämtning

Läs mer

Avfallstaxa 2012 för avfallshantering i Falu kommun. gäller fr. o. m. 2012-01-01

Avfallstaxa 2012 för avfallshantering i Falu kommun. gäller fr. o. m. 2012-01-01 Avfallstaxa 2012 för avfallshantering i Falu kommun gäller fr. o. m. 2012-01-01 Avfallstaxa för Falu kommuns avfallshantering att gälla fr o m 2012-01-01 Lagstadgad mervärdeskatt ingår. Justerad av Falu

Läs mer

Renhållningstaxa för Vingåkers kommun att gälla från

Renhållningstaxa för Vingåkers kommun att gälla från Renhållningstaxa för Vingåkers kommun att gälla från 2017-01-01 Antagen av kommunfullmäktige 2016-11-28, 117 1 (10) Renhållningstaxa A Allmänt Avgiftsskyldighet föreligger för alla fastigheter som är bebyggda.

Läs mer

Renhållningstaxa för Mora kommun 2008-01-21

Renhållningstaxa för Mora kommun 2008-01-21 Renhållningstaxa för Mora kommun 2008-01-21 Renhållningstaxa för Mora kommun A Grunden för renhållningstaxa Avfallshanteringen i kommunen regleras i miljöbalken SFS 1998:808, avfallsförordningen SFS 2001:1063

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA. för. Simrishamns och Tomelilla kommuner. www.okrab.se

RENHÅLLNINGSTAXA. för. Simrishamns och Tomelilla kommuner. www.okrab.se RENHÅLLNINGSTAXA för Simrishamns och Tomelilla kommuner www.okrab.se PRIVATPERSONER ENSKILDA HUSHÅLL Matavfallsinsamling har införts i tätorterna under åren 2010-2013*. I abonnemang avseende 140 och190

Läs mer

TAXA FÖR AVFALLSAVGIFTER

TAXA FÖR AVFALLSAVGIFTER Trollhättan 2017-09-05 Bilaga 1 TAXA FÖR AVFALLSAVGIFTER För Trollhättans kommun Från och med 1 januari 2019 Antagen av Kommunfullmäktige den 2018-11-26, 159, med stöd av Miljöbalken (SFS 1998:808) 27

Läs mer

Avfallstaxa Lindesbergs kommun 2019

Avfallstaxa Lindesbergs kommun 2019 Avfallstaxa Lindesbergs kommun 2019 Innehållsförteckning Allmänt... 3 Administrativa regler... 3 Grundavgift och Rörlig avgift... 3 Val av abonnemang... 4 Villa, helårsabonnemang... 5 Fritidshus, hämtning

Läs mer

Avfallstaxa Hällefors kommun 2019

Avfallstaxa Hällefors kommun 2019 Avfallstaxa Hällefors kommun 2019 Innehållsförteckning Allmänt... 3 Administrativa regler... 3 Grundavgift och Rörlig avgift... 3 Val av abonnemang... 4 Villa, helårsabonnemang... 5 Fritidshus, hämtning

Läs mer

Taxa för hushållsavfall Hudiksvalls kommun

Taxa för hushållsavfall Hudiksvalls kommun Taxa för hushållsavfall Hudiksvalls kommun Antaget av kommunfullmäktige 27 februari, 2017. Indexreglerad taxa som gäller från 1 januari, 2019. Innehåll Taxa för hushållsavfall Hudiksvalls kommun Innehåll

Läs mer

Taxa för hushållsavfall i Örnsköldsviks kommun. Gäller från och med 1 januari 2015. www.miva.se

Taxa för hushållsavfall i Örnsköldsviks kommun. Gäller från och med 1 januari 2015. www.miva.se Taxa för hushållsavfall i Örnsköldsviks kommun Gäller från och med 1 januari 2015 www.miva.se 1 Kärl för hushållsavfall... 3 2 Avgifter... 4 3 Avgifter vid eget kärl... 5 4 Avgifter vid gemensamt kärl...

Läs mer

Renhållningstaxa 2003

Renhållningstaxa 2003 Renhållningstaxa 2003 Renhållningsavgiften Avfallshantering finansieras enbart genom renhållningsavgifter utan något stöd från skattemedel. Uppstår ett överskott går detta tillbaka till fastighetsägaren

Läs mer

Föreskrifter om avfallshantering för Ludvika kommun. Kommunfullmäktige , 58 Kommunstyrelsen , 26 Kommunstyrelsen , 51

Föreskrifter om avfallshantering för Ludvika kommun. Kommunfullmäktige , 58 Kommunstyrelsen , 26 Kommunstyrelsen , 51 Föreskrifter om avfallshantering för Ludvika kommun Kommunfullmäktige 2008-04-24, 58 Kommunstyrelsen 2009-02-03, 26 Kommunstyrelsen 2011-02-08, 51 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING... 3 FÖRESKRIFTER OM AVFALLSHANTERING...

Läs mer

Taxa fr.o.m 1 januari 2015-03-10. För renhållningsavgifter inom Trollhättans kommun

Taxa fr.o.m 1 januari 2015-03-10. För renhållningsavgifter inom Trollhättans kommun Taxa fr.o.m 1 januari 2015-03-10 För renhållningsavgifter inom Trollhättans kommun Antagen av kommunfullmäktige den 3 november 2014, 126, med stöd av Miljöbalken (SFS 1998:808) 27 kap. 6, att gälla fr.o.m.

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA FÖR SÖLVESBORGS KOMMUN 2018

RENHÅLLNINGSTAXA FÖR SÖLVESBORGS KOMMUN 2018 RENHÅLLNINGSTAXA FÖR SÖLVESBORGS KOMMUN 2018 Varje kommun är enligt 15 kap 8 Miljöbalken skyldig att svara för omhändertagande av hushållsavfall.kommunens avfallshantering regleras i miljöbalken, avfallsförordningen

Läs mer

Trelleborgs kommuns Avfallstaxa

Trelleborgs kommuns Avfallstaxa Trelleborgs kommuns Avfallstaxa Gäller från och med 2018-01-01 För hushållsavfall och därmed jämförligt avfall från annan verksamhet INNEHÅLL INLEDNING... 3 AVGIFTSDOKUMENT... 4 En- och tvåfamiljshus och

Läs mer

Renhållningstaxa 2013

Renhållningstaxa 2013 Renhållningstaxa 2013 Antagen av kommunfullmäktige 7 februari 2013, 32. Renhållningstaxa 1 1 Renhållningstaxa för Alingsås Renhållningstaxa beslutades av kommunfullmäktige27 februari 2013, 32 och gäller

Läs mer

Renhållningstaxa för slam, Mölndals stad Antagen av Kommunfullmäktige , 109

Renhållningstaxa för slam, Mölndals stad Antagen av Kommunfullmäktige , 109 Renhållningstaxa för slam, Mölndals stad 2018 Antagen av Kommunfullmäktige 2018-06-20, 109 1 Innehållsförteckning 1 Renhållningstaxa för slam, Mölndals stad 1.1 Avfallsföreskrifter i Mölndals stad 3 1.2

Läs mer

AVFALLSTAXA Avfallstaxa för Håbo kommun från och med

AVFALLSTAXA Avfallstaxa för Håbo kommun från och med AVFALLSTAXA Avfallstaxa för Håbo kommun från och med 2016-01-01 Antagen av kommunfullmäktige 2013-11-11, KF 87 Indexreglerad from 2016-01-01, beslut 2015-12-14, Dnr 2015/00284 AVFALLSTAXA 2 Innehåll AVFALLSTAXA...

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA FÖR KOMMUNERNA ESLÖV, HÖÖR OCH HÖRBY. Gällande från 2014-01-01 GILTIGHETSOMRÅDE

RENHÅLLNINGSTAXA FÖR KOMMUNERNA ESLÖV, HÖÖR OCH HÖRBY. Gällande från 2014-01-01 GILTIGHETSOMRÅDE RENHÅLLNINGSTAXA FÖR KOMMUNERNA ESLÖV, HÖÖR OCH HÖRBY Gällande från 2014-01-01 GILTIGHETSOMRÅDE Taxan avser avgifter för hantering av hushållsavfall och därmed jämförligt avfall i kommunerna Eslöv, Höör

Läs mer

Avfallstaxa för Sigtuna kommun. Gäller från och med Antagen av Sigtuna kommunfullmäktige

Avfallstaxa för Sigtuna kommun. Gäller från och med Antagen av Sigtuna kommunfullmäktige Avfallstaxa för Sigtuna kommun Gäller från och med 2018-01-01 Antagen av Sigtuna kommunfullmäktige 2017-12-19 Innehållsförteckning 1 Allmänna bestämmelser... 1 1.1 Principer... 1 1.2 sskyldighet... 1 1.3

Läs mer

Renhållningstaxa. Fastställd av kommunfullmäktige 1978-03-13, 63. Reviderad senast av kommunfullmäktige 2010-11-22, 184

Renhållningstaxa. Fastställd av kommunfullmäktige 1978-03-13, 63. Reviderad senast av kommunfullmäktige 2010-11-22, 184 Renhållningstaxa Fastställd av kommunfullmäktige 1978-03-13, 63 Reviderad senast av kommunfullmäktige 2010-11-22, 184 Gäller fr.o.m. 2011-01-01 1 Allmänna bestämmelser 1.1 Omfattning I renhållningstaxan

Läs mer

Avfallsstaxa 2019 för avfallshantering i Bollnäs kommun

Avfallsstaxa 2019 för avfallshantering i Bollnäs kommun Avfallsstaxa 2019 för avfallshantering i Bollnäs kommun Antagen av kommunfullmäktige 2018-12-17 224. Gäller from 2019-01-01. Avgifter är angivna inklusive och exklusive moms för privatpersoner och exklusive

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA FÖR ÖCKERÖ KOMMUN. Antagen av kommunfullmäktige D. nr 0072/15

RENHÅLLNINGSTAXA FÖR ÖCKERÖ KOMMUN. Antagen av kommunfullmäktige D. nr 0072/15 RENHÅLLNINGSTAXA FÖR ÖCKERÖ KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2015-06-11 D. nr 0072/15 1 R e n h å l l n i n g s t a x a f ö r Ö c k e r ö k o m m u n 2016 Avgifter och giltighetsområde Enligt 27 kap

Läs mer

AVFALLSTAXA STENUNGSUNDS KOMMUN

AVFALLSTAXA STENUNGSUNDS KOMMUN AVFALLSTAXA STENUNGSUNDS KOMMUN Gäller från och med 1 januari 2014 Antagen av kommunfullmäktige 2013-10-21 Antagen av: KF 169 2013-10-21 KS 199 2013-09-30 SBU 148 2013-08-28 1. INLEDNING... 3 2. AVGIFTER...

Läs mer

Information om taxa för hämtning av slam från enskilda avloppsanläggningar i Uppsala kommun

Information om taxa för hämtning av slam från enskilda avloppsanläggningar i Uppsala kommun Information om taxa för hämtning av slam från enskilda avloppsanläggningar i Uppsala kommun Uppsala kommuns taxa för hämtning av slam från enskilda avloppsanläggningar Denna taxa antogs av kommunfullmäktige

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA FÖR KRAMFORS KOMMUN

RENHÅLLNINGSTAXA FÖR KRAMFORS KOMMUN STYRDOKUMENT Sida 1(10) RENHÅLLNINGSTAXA FÖR KRAMFORS KOMMUN Gäller från och med 2017-01-01 Typ av dokument Taxa Beslutad Kommunfullmäktige, datum, Giltig t o m Tillsvidare Dokumentansvarig Åsa Eriksson

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA FÖR SOTENÄS KOMMUN

RENHÅLLNINGSTAXA FÖR SOTENÄS KOMMUN Datum: 2017-07-11 RENHÅLLNINGSTAXA FÖR SOTENÄS KOMMUN Nuvarande renhållningstaxan antogs av kommunfullmäktige 2011-11-14 126 och trädde i kraft 2012-01-01.Taxor för latrinhämtning justerades enligt beslut

Läs mer

Båstads kommun - Avfallstaxa 2013. Hushållsavfall och därmed jämförligt avfall Samtliga priser inklusive moms

Båstads kommun - Avfallstaxa 2013. Hushållsavfall och därmed jämförligt avfall Samtliga priser inklusive moms Båstads kommun - Avfallstaxa 2013 Hushållsavfall och därmed jämförligt avfall Samtliga priser inklusive moms Beslutad 2012-11-28 Gäller fr.o.m. 2013-04-01 Innehållsförteckning 1. Allmänna bestämmelser...

Läs mer

TAXA. Nyköpings kommuns avfallstaxa. för hushållsavfall och därmed jämförligt avfall från annan verksamhet. Antagen av Kommunfullmäktige 2015-05-12

TAXA. Nyköpings kommuns avfallstaxa. för hushållsavfall och därmed jämförligt avfall från annan verksamhet. Antagen av Kommunfullmäktige 2015-05-12 TAXA Nyköpings kommuns avfallstaxa för hushållsavfall och därmed jämförligt avfall från annan verksamhet Antagen av Kommunfullmäktige 2015-05-12 2/26 1. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER... 3 1.1. Allmänt... 3 1.2.

Läs mer

Hushållsavfallstaxa för Vellinge kommun. Gäller från 1 juli 2014

Hushållsavfallstaxa för Vellinge kommun. Gäller från 1 juli 2014 Vellinge kommun POST 235 81 Vellinge BESÖK Norrevångsgatan 3 TELEFON 040-42 50 00 Hushållsavfallstaxa för Vellinge kommun. Gäller från 1 juli 2014 7.3.5 Fettavskiljare För fettavskiljare tillkommer behandlingsavgift

Läs mer

RENHÅLLNINGS- och AVFALLSTAXA FÖR ÅR 2013

RENHÅLLNINGS- och AVFALLSTAXA FÖR ÅR 2013 Antagen av kommunfullmäktige 2013-04-22 6 BJURHOLMS KOMMUN 2010-05-07 Tekniska avdelningen RENHÅLLNINGS- och AVFALLSTAXA FÖR ÅR 2013 Enligt miljöbalken 27 kap., 6 skall avgift erläggas enligt den taxa

Läs mer

Avfallstaxa. för Gällivare kommun. Denna taxa träder i kraft 2010-05-13. Fastställd av kommunfullmäktige 2010-04-12 50.

Avfallstaxa. för Gällivare kommun. Denna taxa träder i kraft 2010-05-13. Fastställd av kommunfullmäktige 2010-04-12 50. Avfallstaxa för Gällivare kommun Denna taxa träder i kraft 2010-05-13. Fastställd av kommunfullmäktige 2010-04-12 50. 1 Avfallstaxa för hushållsavfall Allmänna bestämmelser...3-4 Det här får du för pengarna...5

Läs mer

Renhållningsavgifter 2015

Renhållningsavgifter 2015 Renhållningsavgifter 2015 Gällande fr.o.m. 1 januari 2015 Gäller fr.o.m : Rubrik 8 Antagen av kommunfullmäktige, KF 2015-02-23 5 i Vara kommun 2015 Sidan 1 Innehållsförteckning Hushållsavfall... 1 Hämtning

Läs mer

Renhållnings- och avfallstaxa för Båstads kommun

Renhållnings- och avfallstaxa för Båstads kommun Antagen av Kommunfullmäktige den 14 december 2005, 189. Dnr: KS 1220/05 906 Reviderad av Kommunfullmäktige den 8 december 2010, 224 Dnr: KS 1078/10 906 Reviderad av Kommunfullmäktige den 23 maj 2012, 129

Läs mer

Avfallstaxa 2015. Avfallstaxa 2013. för avfallshantering i Falu kommun. för avfallshantering i Falu kommun. gäller fr. o. m.

Avfallstaxa 2015. Avfallstaxa 2013. för avfallshantering i Falu kommun. för avfallshantering i Falu kommun. gäller fr. o. m. Avfallstaxa 2013 Avfallstaxa 2015 för avfallshantering i Falu kommun för avfallshantering i Falu kommun Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-11 gäller fr. o. m. 2013-01-01 gäller fr. o. m. 2015-01-01 1.

Läs mer

Hämtning och bortforsling av slam från hushåll sker genom Heby kommun eller av entreprenör anlitad av Heby kommun.

Hämtning och bortforsling av slam från hushåll sker genom Heby kommun eller av entreprenör anlitad av Heby kommun. Dnr: 2017/0896-VKF-043 RENHÅLLNINGSTAXA FÖR HEBY KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige. ALLMÄNT Denna taxa träder i kraft 2018-05-01. Taxan avser de avgifter som enligt 27 kap. 4-6 Miljöbalken får uttagas

Läs mer

Renhållningstaxa för Älvdalens kommun

Renhållningstaxa för Älvdalens kommun Renhållningstaxa för Älvdalens kommun gällande från 2007-07-01 Antagen av Tekniska nämnden 2007-05-02, 53 Antagen av kommunfullmäktige 2007-05-21, 29 Sidan 1 av 6 Renhållningstaxa för Älvdalens kommun

Läs mer

Taxa för insamling av verksamhetsavfall och återvinningsmaterial i Nyköpings kommun. Dnr KK18/387

Taxa för insamling av verksamhetsavfall och återvinningsmaterial i Nyköpings kommun. Dnr KK18/387 Dnr KK18/387 Taxa för insamling av verksamhetsavfall och återvinningsmaterial i Nyköpings kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2018-12-11 Gäller från och med 2019-01-01 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER. 1.1. Allmänt

Läs mer

Renhållningstaxa för Kungsbacka kommun Taxan gäller fr.o.m. 1 januari 2015.

Renhållningstaxa för Kungsbacka kommun Taxan gäller fr.o.m. 1 januari 2015. TEAU 85/14 Renhållningstaxa för Kungsbacka kommun Taxan gäller fr.o.m. 1 januari 2015. Permanentboende i villa Alla avgifter angivna inklusive moms. Matavfall blir biogas (Utsortering av matavfall i separat

Läs mer

Avfallsstaxa 2019 för avfallshantering i Ovanåkers kommun

Avfallsstaxa 2019 för avfallshantering i Ovanåkers kommun Avfallsstaxa 2019 för avfallshantering i Ovanåkers kommun Antagen av kommunfullmäktige 2018-11-26, 76. Gäller from 2019-01-01. Avgifter är angivna inklusive och exklusive moms för privatpersoner och exklusive

Läs mer

Avfallsstaxa 2018 för avfallshantering i Bollnäs kommun

Avfallsstaxa 2018 för avfallshantering i Bollnäs kommun Avfallsstaxa 2018 för avfallshantering i Bollnäs kommun Antagen av kommunfullmäktige 2017-11-27, 198. Gäller from 2018-01-01. Avgifter är angivna inklusive och exklusive moms för privatpersoner och exklusive

Läs mer

TAXA FÖR AVFALLSAVGIFTER

TAXA FÖR AVFALLSAVGIFTER TAXA FÖR AVFALLSAVGIFTER För Trollhättans kommun Från och med 1 januari 2017 Antagen av kommunfullmäktige den 2016-11-07, 130, med stöd av Miljöbalken (SFS 1998:808) 27 kap. 4, att gälla fr.o.m. 1 januari

Läs mer

Renhållningsordning För Sigtuna kommun. Föreskrifter. Utställningshandling

Renhållningsordning För Sigtuna kommun. Föreskrifter. Utställningshandling Renhållningsordning För Sigtuna kommun Föreskrifter Utställningshandling 2010-05-05 2(10) Föreskrifter om avfallshantering för Sigtuna kommun Inledande bestämmelser Tillämpliga föreskrifter 1 För kommunens

Läs mer