Teknikcollege den 22 oktober 2015, Remmaren, Kunskapsgatan 1, Lindholmen. Arbetsmöte kring återcertifiering av TCGR

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Teknikcollege den 22 oktober 2015, Remmaren, Kunskapsgatan 1, Lindholmen. Arbetsmöte kring återcertifiering av TCGR -09.00 12.00"

Transkript

1 1 (6) Teknikcollege den 22 oktober 2015, Remmaren, Kunskapsgatan 1, Lindholmen Arbetsmöte kring återcertifiering av TCGR Närvarande på mötet: Ordförande, Anders Thelander, Processledare, Johanna Redelius; Frida Andersson TC, Andreas Mannberg, TC, Jan Johansson; Svante Boström; Jens Kultje; Håkan Cardfelt; Ann Malmberg; Johannes Appeby; Carl Egeberg; Stefan Wigren; Gunilla Forssell; Pernilla Öhberg; Kerstin Uddenberg, Jarl Silander; Stina Johansson, Karin Ingelhag Pierre Svensson Riksföreningen berättar om teknikcollege bakgrund och syfte, Teknikcollege = Status, Kvalitét, Matchning. Riksföreningen ger en liten introduktion om återcertifieringen. Granskningsprocessen är en del av kvalitetssäkringen och den genomförs efter 3 år, 5 år och det är andra återcertifierings omgången för TCGR. TCGR kommer att bli en test region kring det nya sättet att göra återcertifiering och förhoppningsvis kommer detta innebära en mycket enklare process för samtliga inom TCGR. Istället för att skriva och skapa nya dokument för återcertifieringen så baserar man återcertifiering istället på den årliga verksamhetsberättelsen och därmed skall återansökan innehålla följande för både lokalt och regional del; (Se även tidsplan i bifogad presentation från 22 oktober) 1. Senaste verksamhetsberättelse som beskriver följande: - Beskrivning av ledning och samordning (organisationsskiss, finansieringsmodell, sammansättning av styrgrupper, processledartjänst och arbetsgrupper, samt agendan för lokala och regionala möten). - Kartläggning över antal studerande enligt nationell mall - Genomförda aktiviteter enligt nationell mall - Kontaktlista som enligt nationell mall omfattar regionala och lokala styrgruppsmedlemmar, samt samverkande företag. 2. Progressionsplan/självskattning. Viktigt att självutvärdering kopplas mot handlingsplaner. 3. Samverkansavtal för kommande certifieringsperiod 4. Beskrivning av hur företagens kompetensbehov ska tillgodoses och hur de ser ut 5. Verksamhetsmål/visioner för kommande certifieringsperiod

2 2 (6) Riksföreningen berättade även om statistik (SCB)3 av 4 inom industriprogrammen får jobb inom ett år. Teknikprogrammet, 40 % får jobb, 40 % studerar vidare och de anställs av tillverkande industri, fordons och konsultverksamhet. Därefter börjar arbetsmötet med workshop där deltagarna sitter i smågrupper och arbetade vidare med TCGR återcertifiering och med följande rubriker; Tankar ni om progressionsplanen, utseende, funktion, innehåll? Grupperna tyckte att progressionsplanen hade bra struktur men var för detaljerad och hade för många nivåer, för få mätbara och konkreta mål (vad, hur, vem, när) ett verktyg för processledaren och de lokala TC processledare och där skall Teknikcollege regionalt och lokala arbete synliggöras. Grupperna gav som förslag att progressionsplanen för TCGR bör visualiseras på ett tydligare sätt med några få mätbara konkreta mål och visioner. Den skall vara mer i formen ett A4 kortfattat med mål som rymmer flera kriterier istället, t ex Öka andelen tjejer som studerar på TC (kriterium 1,9, 4 etc.) Vad fungerar väl - Vilka är våra starka kriterier? Vi har en stark regional samverkan och bredd i utbildningsformerna (gymnasiet, vuxenutbildningen, yrkeshögskolan). Det finns en bra grundstruktur för TCGR arbetsform kring möten, beslut, och finansieringen. Relativ bra rekryteringen av elever, där man kan se att bättre samverkan med arbetslivet lockar fler elever, se te x näringslivets engagemang (SKF, GTC, Stenungsund) finns IN programmet kvar i vår region. Vi har en bra struktur på TC med AU, men där parterna kan engagera sig mer och sina medlemsföretag. Det framkom önskemål om att parterna tar ett större ansvar och engagemang i TCGR-Råd och AU för att visa vart man vill och vad man behöver istället för att försöka dra i företagen per lokalt TC som engagerar bra sig lokalt. Att låta parterna ta ett mer strategiskt ansvar om vilka företag som skall sitta på TCGR rådsmöten. En högre spegling av arbetslivets behov av kompetens och tillväxt. Vilka är våra utvecklingsområden inom TCGR? Samverkan mellan lokala TC kring rekrytering och befintliga av yrkeslärare, lokaler och utrustning/maskiner etc. Samverkan mellan gymnasieingenjören (4;dje året) te x specificera syfte och skillnader mot 3 år och YH. Samverkan kring rekrytering för att motverka könsbundna val. Starkare representation i TCGR från ägarna av TC-konceptet (Industrirådet). Samverkan kring utbildningsutbud. Ökad

3 3 (6) omvärldsbevakning kring evenemang, mötesplatser, senast inom teknik och industri, kompetensbehov m.m. Samverkan kring marknadsföring få fler intresserade elever, få fler tjejer intresserade, få fler nyanlända intresserade. Samverkan kring grundskolans lärare och elever samt SYV. TCGR Rådsmöte Deltagare på TCGR rådsmöte; Ordförande, Anders Thelander, Processledare, Johanna Redelius; Jan Johansson, Jens Kultje; Håkan Cardfelt; Ann Malmberg; Johannes Appeby; Carl Egeberg; Stefan Wigren; Gunilla Forssell; Kerstin Uddenberg; Jarl Silander; Stina Johansson; Karin Ingelhag; Katarina Boric, Kajsa Dahlsten, Malin Rosen, B-o Hertz, Ericsson, Riksföreningen teknikcollege Frida Andersson berättar; Teknikcollege = Status, Kvalitét, Matchning Göteborg är Sveriges största teknikcollege med flest utbildningsanordnare men inte med flest kommuner. Teknikcollege är ett rent näringspolitisk koncept, inte ett utbildningskoncept. För att bidra till att säkra tekniskt inriktade företags behov av kvalificerad arbetskraft. Ägare är Industrirådets aktiva medlemsorganisationer. Det är den största samverkansplattformen för industrin. De10 kriterier är verktygen för att nå målen. Reflektion från dagens arbetsmöte ett mer omvänt arbete, sätt mål och se var (om) kriterierna faller in. Information om teknikcollege webbaserade handledarutbildningen som är branschspecifik och bred, passar väl för samtliga utbildningsformer. Statistik (SCB)3 av 4 inom industriprogrammen får jobb inom ett år. Teknikprogrammet, 40 % får jobb, 40 % studerar vidare och de anställs av tillverkande industri, fordons och konsultverksamhet. Summering av förmiddagen (se mer information ovan); Progressionsplanen raserades och man föreslog istället ett arbetssätt att sätta upp visioner och mål och att man sen använder kriterierna som ett verktyg. Det gör dokumentet mer lätt kommunicerat och lättanvänt. Föregående års verksamhetsplan. Visionsarbete, genomgång av gruppernas arbete: Var vill vi att TCGR skall vara om 3-5 år;(detta kommer att sammanställas av processledare och ordförande och sedan processas i det regionala rådet) Mer av omvärldsanalys! Vad ser västsvensk industri i horisonten? Mer aktiviteter och evenemang. Mässor, rapporter, studiebesök mm.

4 4 (6) Möjlighet att dela på utrustning så att man har gemensamma resurser och styrkor. Samarbete med regionala lösningar för kompetensutveckling för personalen. Utbildningsutbud så att man inte konkurrerar med varandra utan kompletterar! Kompetensutveckling för den befintliga personalen värdesätter SKF! Medarbetare behöver ha starkt driv, omsätta teori till praktik. Skolbakgrunden är mindre viktig om drivet och engagemanget finns! Samverkan kring gemensam marknadsföring för att öka mångfalden, tjejer, nyanlända mm. Skapa fler mötesplatser. Utbilda de som möter våra barn när de är unga för att förmedla intresse och engagemang. TCGR ansöker gemensamt fler medel te x av ESF-pengar. Tillsammans sprida bilden av att jobbar man på Ericsson eller Volvo så kan man både jobba på banan men även i hela världen. Tydligare den regionala profilen kring tydligare mål för utbildningens olika inriktningar. Öka intressera fler yngre åldrar. Slå hål på myten om att verkstaden är en smutsig och oljig miljö. Öka Fler kvinnliga yrkeslärare. Undervisning och arbetssätt skall återspegla arbetslivets förutsättningar. Arbeta mer strategiskt kring reella uppdrag från näringslivet! TCGR skall ha en central roll i den näringspolitiska debatten i regionen! Vi skall vara Sveriges främsta TC! Synliggöra Rekryteringsbehovet med mer mångfald från grundskolan där vidare från gymnasiet till arbetslivet. Öka balans mellan efterfrågan och tillgång v teknisk kompetens. Kontinuerlig dialog med TC Styrgrupp Mångfald i rekrytering. Kunskapsöverföring mellan arbetsliv och skola. Ökad kunskap och insikt on arbetslivets villkor och möjligheter. Nya lärformer för att nå nya målgrupper. Teknik skall vara spännande, intressant! Teknik är framtid och utveckling! Måste skapa denna kultur och intresset. Ger nya målgrupper. Tekniska inriktningar gymnasielinjerna få ansökningar. Samma utbildningar på YH jättehögt söktryck! Mer teknik, fysik och matematik i grundskolan! Gymnasiedagarna Under Gymnasiedagarna var TC representerade i Anställningsbaren genom Ericsson och Teknikföretagen. Reflektionen från Ericsson är att det gav mer att stå i en gemensam monter än att ha en egen. Generellt en bra och spännande dag!skulle alla TC-skolor kunna stå lite mer gemensamt under nästa år? Bra att tänka på att man har fler representanter från olika håll på plats i anställningsbaren nästa år! Så att man inte bara har någon som pratar om ingenjörsarbete och programmering exempelvis utan att man även utifrån ett operatörsperspektiv. Viktigt att fråga sig om det är samma retorik, samma vision, samma mål om man vänder sig till elever som vill jobba som ingenjör eller om man vänder sig till elever som vill jobba operativt.

5 5 (6) Utvecklingsdagen för lärare den 27/10 GTC, GTG och Kungsbacka kommer att genomföra kompetensutvecklingsdagen den 27/10. Övriga fick ställa in på grund av för få anmälda. Hur kommer det sig att så få anmält sig? På ett gemensamt rådsmöte beslutades om ett tak om 150 personer. Endast 27 anmälda. En utvärdering kommer att göras efter en 27/10 så får vi se hur vi går vidare. Nationella handledarutbildningen Ett antal personer var uppe på själva handledarutbildningen i Stockholm. En mycket bra utbildning som kommer gå bra att arbeta vidare med! TCGR har möjlighet att söka medel för att för att genomföra utbildningar framöver. Utbildningen riktar sig mot företag och skolor. Strategiskt viktigt att vi har en regional handledarutbildning. Utbildningen ligger på TC-portalen. Samma upplägg på utbildningen oavsett om man jobbar med APL som LIA. Möjligheten att söka pengar för detta går ut inom kort så man måste fatta beslut snarast om vilka som vill gå utbildningen. Handledarutbildningen är främst till de handledare på företagen som tar emot elever på APL på företagen. Volvo Cars är intresserade av att ha deltagare på utbildningen! Teknikcampen Genomfördes i juni. Riktade sig mot åk 7-9. Arbetsgruppen för Teknikcampen har utvärderat aktiviteten; Gunilla, Nösnäsgymnasiet har fått väldigt bra utvärderingar. Deltagarna var 100 % nöjda! Man fick helt och hållet den effekt man hade eftersträvat! Johan, GTC hade ett flertal deltagare som hoppade av på vägen. Har ingen klarhet i varför de lämnade. Det man känner till var dock att man var nöjda i starten. Man skulle behöva göra aktiviteten en gång till för att kunna utvärdera bättre. Då kan man dessutom påbörja en uppföljning om var tjejerna tar vägen, har de valt teknikutbildning? Många som hört av sig och frågat efter den tidigare tjejkvällen på Liseberg(aktivitet genom Möjligheternas Värld) Den genomfördes inte i år eftersom man gjorde detta istället. Arbetsgruppen skall träffas igen för att skissa på ett nytt teknikcamp förslag, därefter får rådet fatta beslut om vi skall genomföra detta igen Gymnasieingenjören Nösnäsgymnasiet, Alströmergymnasiet och SKF har ansökt eller ansöker inför kommande år om Gymnasieingenjören. Det har varit lite tungrott men viktigt att man håller i och håller ut. Kungsbacka kommer att sannolikt att starta de med. En viktig fråga att lyfta är vilka företag som efterfrågar gymnasieingenjörer, detta hade utbildningsanordnare klar bild över. För att få sin utbildning certifierad av industrirådet så måste man bla annat lämna in vilka samverkansföretags som man samverkar med.

6 6 (6) Industri 4.0 Johan beskriver det omfattande arbetet med möjligheternas värld han ansvarat för. Det kommer av olika skäl dock inte fortgå, bland annat kommer inte VGR-pengarna finnas kvar. Varumärket ägs av Svenska mässan. Kommer att genomföras på tvåindustrimässor nästa år (Scanautomatic och Underhållsmässan). Kommer genomföras lokala satsningar. Utöver just bara mässor så har även ett flertal andra satsningar genomförts under samma paraply, såsom lärarfortbildning, tjejkvällar på Liseberg mm. Frågan är nu hur man på TCGR kan arbeta vidare med detta? Viktigt att bibehålla nätverket! Johan och processledaren skall träffas för att se hur vi kan överbrygga detta tillsammans. Smarta fabriker och bilfabriken 4.0 Johan berättar om Förstudie om industri 4.0 och dess utställning. Begreppet 4.0 utgår från just 4.0 industri. Vi är inne nu i den fjärde industriella revolutionen just nu. (ångmaskinen, produktionsteknik, elektroniken och robotar, cyber-fysiska system) Beslut från VGR den 12 november. Underhållsmässan den 8 mars Scanautomatic och Processteknik den 4-6 oktober OBS! Johanna påminner om att lokala TC styrgrupper kan bjuda in Johanna eller Anders i sitt arbete med återansökan, se även tidsplanen i bifogat presentation. Höstens viktiga datum: 4 november - Rikskonferens teknikcollege - Anmälan 7 december - DEADLINE - Lokala TC lämnar in kartläggning och kontaktlistor till processledaren. 9 december - Nästa TCGR rådsmöte på Ericsson Viktigt att alla anmäler sig till mötet för att kunna komma in på Ericsson. Smått och gott; Samlad redovisning och analys inom yrkesutbildningsområdet Teknikkonferens Jämnare könsfördelning på yrkesprogrammen Open space om utveckling av lärlingsutbildning IT-branschen skriker efter kompetens hur kan vi säkra den framtida kompetensförsörjningen?

Anteckningar från mötet med det regionala Teknikcollege styrgrupp inom GR

Anteckningar från mötet med det regionala Teknikcollege styrgrupp inom GR Anteckningar från mötet med det regionala Teknikcollege styrgrupp inom GR Datum: 9 december 13.00-16.00 på Ericsson Närvarande: Ewa Ekman GTC, Katarina Boric Volvo, Mona Ericsson, Jens Kultje Lindholmen,

Läs mer

Klicka här för att ändra format Teknikcolleg e FILM

Klicka här för att ändra format Teknikcolleg e FILM Klicka här för att ändra format Teknikcollege FILM KFY 2000 - Kompetensutveckling för yrkesverksamma Detta var KFY 2000 EU finansierat projekt mellan Metall & Verkstadsindustrierna Kartläggning hos industriföretag

Läs mer

Anteckningar från mötet med det regionala Teknikcollegerådet inom GR

Anteckningar från mötet med det regionala Teknikcollegerådet inom GR Anteckningar från mötet med det regionala Teknikcollegerådet inom GR Datum: 24 mars 13.00-16.00 Plats: SteelTech i Alingsås AB Deltagare Pernilla Öhberg - Kungsbacka Jens Kultje - Göteborg Mikael Andersson

Läs mer

Anteckningar till möte med det regionala Teknikcollegerådet inom GR

Anteckningar till möte med det regionala Teknikcollegerådet inom GR Anteckningar till möte med det regionala Teknikcollegerådet inom GR Datum: 3 september 13.00-16.00 Aranäsgymnasiet Kungsbacka Närvarande: Anders Thelander, ordförnade, Borealis, Johanna Redelius, processleare

Läs mer

Anteckningar från möte i Teknikcollegerådet inom GR. Torsdag 20 november kl GR, Gårdavägen 2, Göteborg. Deltagare:

Anteckningar från möte i Teknikcollegerådet inom GR. Torsdag 20 november kl GR, Gårdavägen 2, Göteborg. Deltagare: 141120 Anteckningar från möte i Teknikcollegerådet inom GR Datum: Torsdag 20 november kl. 13.00-15.30 Plats: GR, Gårdavägen 2, Göteborg Deltagare: Jan Johansson, GTC Patrik Bredberg, Alströmergymnasiet

Läs mer

Anteckningar från styrgruppsmötet med det regionala Teknikcollegerådet inom GR

Anteckningar från styrgruppsmötet med det regionala Teknikcollegerådet inom GR Anteckningar från styrgruppsmötet med det regionala Teknikcollegerådet inom GR Datum: 29/1 Plats: GTC Närvarande: Gunilla Forssell,Nösnäsgymnasiet Jens Kultje - Lindholmen Susanne Samuelsson, Ericsson

Läs mer

Industrirådets aktiva medlemsorganisationer

Industrirådets aktiva medlemsorganisationer Industrirådets aktiva medlemsorganisationer Agenda 13.00 13.30 Rundvandring och information Stenungsund Presentationsrunda, Anteckningar från föregående möte och lokala råd 13.30 14.00 Presentationsrunda

Läs mer

Anteckningar från mötet med det regionala Teknikcollegerådet inom GR

Anteckningar från mötet med det regionala Teknikcollegerådet inom GR Anteckningar från mötet med det regionala Teknikcollegerådet inom GR Datum: 27 maj 13.00-16.00 Nösnäsgymnasiet C konferens, Stenungsund Närvarande: Leif Alman och Pernilla Öhberg och Cecilia Ericsson -

Läs mer

Status. Kvalitet. Matchning

Status. Kvalitet. Matchning = Status Kvalitet Matchning Bakgrund Ökande kompetenskrav på personal inom teknikintensiva branscher Konkurrenskraftiga företag behöver tillgång på välutbildad personal 40-talisterna lämnar arbetsmarknaden

Läs mer

Klicka här för att ändra format Teknikcollege FILM

Klicka här för att ändra format Teknikcollege FILM Klicka här för att ändra format Teknikcollege FILM KFY 2000 - Kompetensutveckling för yrkesverksamma Detta var KFY 2000 EU finansierat projekt mellan Metall & Verkstadsindustrierna Kartläggning hos industriföretag

Läs mer

Starka kriterier: Samverkan med näringslivet Synergi mellan processer (delar kompetens och material) Ämnesövergripande projekt i samtliga processer

Starka kriterier: Samverkan med näringslivet Synergi mellan processer (delar kompetens och material) Ämnesövergripande projekt i samtliga processer Anteckningar Teknikcollege den 25 februari 2016, Volvo Cars Närvarande på mötet: Johan Bengtsson, GTC; Katarina Borcic, Volvo Cars; Svante Boström YRGO; Niklas Sällström, Nösnäsgymnasiet; Ewa Ekman GTC;

Läs mer

VÄLKOM NA! TEKNIKCOLLEGE

VÄLKOM NA! TEKNIKCOLLEGE VÄLKOMNA! Dagordningen Nya i TCGR-rådet och presentationsrunda (5 min) Anteckningar från föregående möte och lokala styrgruppsmöten Presentationsrunda kvalitetskriterier 3. Tydlig profil Utbildningsverksamheten

Läs mer

Anteckningarna och en sammanställning från NÖHRA-arbetet på utvecklingsdagen den 26/2 i Folkets Hus.

Anteckningarna och en sammanställning från NÖHRA-arbetet på utvecklingsdagen den 26/2 i Folkets Hus. Anteckningarna och en sammanställning från NÖHRA-arbetet på utvecklingsdagen den 26/2 i Folkets Hus. Grupparbetet bestod av 6 blandgrupper med ca 6 personer i varje grupp. Varje grupp skulle göra en egen

Läs mer

VÄLKO MNA! TEKNIKCOLLEGE E

VÄLKO MNA! TEKNIKCOLLEGE E VÄLKOMNA! Teknikcollege företagsfilm Programmet 09.00 09.30 Inledning TCGR 09.30 10.00 Bengt Forsling, Informationschef IF Metall 10.00 10.40 Kajsa Dahlsten, Projektledare Industripolitik Västsvenska Handelskammaren

Läs mer

Anteckningar från möte i Teknikcollegerådet inom GR

Anteckningar från möte i Teknikcollegerådet inom GR 130305 Anteckningar från möte i Teknikcollegerådet inom GR Datum: Torsdag 31 januari 9.00-12.00 Plats: Heka Mekaniska AB/Mylab AB, Aröds Industriväg 41, Hisings Backa Anteckningar Guidning genomfördes

Läs mer

TEKNIKUTBILDNING FÖR DAGENS OCH FRAMTIDENS INDUSTRI - KOMPETENSCENTRA FÖR EFFEKTIV RESURSANVÄNDNING

TEKNIKUTBILDNING FÖR DAGENS OCH FRAMTIDENS INDUSTRI - KOMPETENSCENTRA FÖR EFFEKTIV RESURSANVÄNDNING TEKNIKUTBILDNING FÖR DAGENS OCH FRAMTIDENS INDUSTRI - KOMPETENSCENTRA FÖR EFFEKTIV RESURSANVÄNDNING TEKNIKCOLLEGE SOM TILLVÄXTFAKTOR Svenska teknik- och industriföretag har stor betydelse för vår samhällsekonomi

Läs mer

TEKNIKUTBILDNING FÖR DAGENS OCH FRAMTIDENS INDUSTRI

TEKNIKUTBILDNING FÖR DAGENS OCH FRAMTIDENS INDUSTRI TEKNIKUTBILDNING FÖR DAGENS OCH FRAMTIDENS INDUSTRI TEKNIKCOLLEGE SOM TILLVÄXTFAKTOR Svensk industri har stor betydelse för vår samhällsekonomi och hög teknisk kompetens är viktig för svensk tillväxt.

Läs mer

TEKNIKCOLLEGE. Teknikcollege. - kompetenscentra för effektiv resursanvändning

TEKNIKCOLLEGE. Teknikcollege. - kompetenscentra för effektiv resursanvändning Teknikcollege - kompetenscentra för effektiv resursanvändning Kriterier för Teknikcollege 1. Regionalt perspektiv 2. Infrastruktur för utbildningen 3. Tydlig profil 4. Samverkan med arbetslivet 5. Kvalitetssäkring

Läs mer

Kvalitetssäkrad granskningsprocess

Kvalitetssäkrad granskningsprocess Kvalitetssäkrad granskningsprocess Från första ansökan till certifiering Huvudansökan Delansökan Intresseanmälan kommer in Ansökan kommer in Industrirådet granskar ansökan Gransknings -besök i regionen

Läs mer

HANDLEDARE INOM TEKNIKCOLLEGE

HANDLEDARE INOM TEKNIKCOLLEGE HANDLEDARE INOM TEKNIKCOLLEGE Välkommen som handledare inom Teknikcollege Denna broschyr är en första allmän information till dig som handledare inom Teknikcollege. Du kommer också att under handledarutbildningen

Läs mer

Frågor och svar Teknikcollege november 2014

Frågor och svar Teknikcollege november 2014 Frågor och svar Teknikcollege november 2014 BUDSKAP: Svenska teknik- och industriföretag har stor betydelse för vår samhällsekonomi och hög teknisk kompetens är avgörande för svensk tillväxt. Företagen

Läs mer

Den lokala styrgruppen består av representanter för parterna i samverkan:

Den lokala styrgruppen består av representanter för parterna i samverkan: April 2019 Lokal ansökan Utvecklingen av VO-College sker i en process vilket innebär att det inte finns en exakt mall för hur det lokala arbetet ska ske. Men det ska finnas en trygg plattform för arbetet.

Läs mer

Verksamhetsplan 2019

Verksamhetsplan 2019 Verksamhetsplan 2019 Vård och Omsorgscollege Ska bidra till att lösa framtida rekryteringsbehov Ska vara en kvalitetsstämpel för en attraktivare utbildning för elever Ska vara ett forum för gemensamma

Läs mer

TEKNIKCOLLEGE Skaraborg

TEKNIKCOLLEGE Skaraborg Skaraborg Innehåll Innehåll 1 10 kriterier för teknikcollege 3-4 Organisation 6 Beskrivning av kärnprocessen 6-12 Vem gör vad/organisation 13-21 Lokal kvalitetssäkring 22-24 Årlig cykelplan 25-26 Kriterier

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Teknikcollege Göteborgsregionen 2013

Verksamhetsberättelse för Teknikcollege Göteborgsregionen 2013 140131 Verksamhetsberättelse för Teknikcollege Göteborgsregionen 2013 Ledning och samordning Teknikcollege Göteborgsregionens (TCGR) övergripande samverkansorgan tillika styrgrupp är det regionala Teknikcollegerådet

Läs mer

Regionalt Vård- och omsorgscollege Sörmland. Självskattning

Regionalt Vård- och omsorgscollege Sörmland. Självskattning Regionalt Vård- och omsorgscollege Sörmland Självskattning 2017 Beskrivning Regionalt Vård- och omsorgscollege gör årligen en digital självskattning som är en av två delar i den årliga verksamhetsuppföljningen.

Läs mer

Göteborgsregionen - Kompetensförsörjning

Göteborgsregionen - Kompetensförsörjning Göteborgsregionen - Kompetensförsörjning Regional samverkan kring samverkan skola och arbetsliv Gymnasiekonferens, SKL Johanna Redelius Teamledare, Göteborgsregionen Göteborgsregionen (GR) består av 13

Läs mer

TCGR 2009/2010 TEKNIKCOLLEGE

TCGR 2009/2010 TEKNIKCOLLEGE TCGR 2009/2010 Teknikcollegekonceptet Bidra till att säkra tekniskt inriktade företags behov av kvalificerad arbetskraft Ge den studerande en attraktiv utbildning som kan leda till jobb efter utbildningen

Läs mer

Planeringsdag med regional styrgrupp för VO-College Örebro län VÄLKOMNA!

Planeringsdag med regional styrgrupp för VO-College Örebro län VÄLKOMNA! Planeringsdag med regional styrgrupp för VO-College Örebro län 2017-11-20 VÄLKOMNA! Dagens program 08.30 Ordförandeskapet 2018-2020 09.30 Fika 10.00 Återblick på 2017, uppföljning av 2016 års sdag 10.40

Läs mer

HANDLEDARE INOM TEKNIKCOLLEGE

HANDLEDARE INOM TEKNIKCOLLEGE HANDLEDARE INOM TEKNIKCOLLEGE Välkommen som handledare inom Teknikcollege Denna broschyr är en första allmän information till dig som handledare inom Teknikcollege. Du kommer också att under handledarutbildningen

Läs mer

Klicka här för att ändra format. Teknikcollege blir det vi gör tillsammans Sveriges största samverkansplattform för kommuner, skolor och företag

Klicka här för att ändra format. Teknikcollege blir det vi gör tillsammans Sveriges största samverkansplattform för kommuner, skolor och företag Klicka här för att ändra format Teknikcollege blir det vi gör tillsammans Sveriges största samverkansplattform för kommuner, skolor och företag Firande av vår återcertifiering Fredag 30 september 2016

Läs mer

Mål/handlingsplan VO-College Värmland under certifieringsperioden 1 juli juni 2021

Mål/handlingsplan VO-College Värmland under certifieringsperioden 1 juli juni 2021 Mål/handlingsplan VO-College Värmland under certifieringsperioden 1 juli 2016 30 juni 2021 KRITERIE 1 a. Vård- och omsorgs college Öka attraktionskraften för branschen och utbildningar inom vård och omsorg

Läs mer

3 februari Innehåll. Kort om VO-College. Utvecklingsresan. Eventuellt ESF-projekt. Frågor, synpunkter och medskick

3 februari Innehåll. Kort om VO-College. Utvecklingsresan. Eventuellt ESF-projekt. Frågor, synpunkter och medskick 3 februari 2017 Innehåll Kort om VO-College Utvecklingsresan Eventuellt ESF-projekt Frågor, synpunkter och medskick Vård-och omsorgscollege är en modell där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund

Läs mer

En arena där näringsliv och skola möts för att stärka kompetensförsörjningen inom industri och teknik

En arena där näringsliv och skola möts för att stärka kompetensförsörjningen inom industri och teknik En arena där näringsliv och skola möts för att stärka kompetensförsörjningen inom industri och teknik Huvudsamarbetspartners Övriga samarbetspartners Unik mötesplats Syfte Projektet är ett samarbete mellan

Läs mer

Klicka här för att ändra format

Klicka här för att ändra format Klicka här för att ändra format Agenda Presentation Industrin i Östergötland Källa: Arbetsförmedlingen, Arbetsmarknadsutsikterna våren 2015 Östergötlands län, PROGNOS FÖR ARBETSMARKNADEN 2015 2016 Industri-

Läs mer

Teknikcollege kriterier. Beslutade på styrelsemöte

Teknikcollege kriterier. Beslutade på styrelsemöte Teknikcollege kriterier Beslutade på styrelsemöte 2017-06-15 Syfte med Teknikcollege Teknikcollege ska bidra till att säkra tekniskt inriktade företags behov av kvalificerad arbetskraft. Teknikcollege

Läs mer

DOKUMENATATION Verksamhetsplaneringsdag VO-College Örebro län

DOKUMENATATION Verksamhetsplaneringsdag VO-College Örebro län DOKUMENATATION Verksamhetsplaneringsdag VO-College Örebro län 160930 Förväntningar på dagen, samt avbockning Beslut om ekonomisk prioritering för 2017, efter ekonomisk redovisning av Peter Löfsäter, Region

Läs mer

College Väst. Klicka här för att ändra sidfot

College Väst. Klicka här för att ändra sidfot College Väst Klicka här för att ändra sidfot Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) Klicka här för att ändra sidfot Vad är College College a r en samverkansform mellan kommun, utbildningsanordnare och

Läs mer

Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College! En utvecklingsresa pågår

Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College! En utvecklingsresa pågår Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College! En utvecklingsresa pågår Välkommen, dagens program mm Utvecklingssatsningen så här långt en sammanfattning Uppdraget kring Kompetensplattformarna

Läs mer

April Regional ansökan

April Regional ansökan April 2019 Regional ansökan Utvecklingen av VO-College sker i en process vilket innebär att det inte finns en exakt mall för hur det regionala och lokala arbetet ska ske. Men det ska finnas en trygg plattform

Läs mer

Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största

Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största 9 lokala college 13 kommuner Västra Götalandsregionen Fackliga representanter AF 20 utbildningsanordnare - kommunala och fristående Samarbete

Läs mer

Adela Martinovic, kanslichef Riksföreningen Teknikcollege Sverige adela.martinovic@teknikcollege.se

Adela Martinovic, kanslichef Riksföreningen Teknikcollege Sverige adela.martinovic@teknikcollege.se Adela Martinovic, kanslichef Riksföreningen Teknikcollege Sverige adela.martinovic@teknikcollege.se Ägare -Industrirådets aktiva medlemsorganisationer Syfte Bidra till att säkra tekniskt inriktade företags

Läs mer

2011-11-21. 1 Inledning

2011-11-21. 1 Inledning 2011-11-21 Särskild bilaga till reglemente för Gemensamma nämnden vård, omsorg och hjälpmedel (VOHJS-nämnden) avseende regionalt Vård och omsorgscollege Sörmland (VO-College) 1 Inledning Vård och omsorgscollege

Läs mer

TEKNIKCOLLEGE NORRBOTTEN. Utvecklad samverkan för status, kvalitét och matchning

TEKNIKCOLLEGE NORRBOTTEN. Utvecklad samverkan för status, kvalitét och matchning TEKNIKCOLLEGE NORRBOTTEN Utvecklad samverkan för status, kvalitét och matchning TEKNIKCOLLEGE Sveriges största samverkansplattform för frågor rörande kompetensförsörjning för industrin 25 godkända Teknikcollegeregioner

Läs mer

Uppnådda mål

Uppnådda mål Uppnådda mål 2013-2017 Formen för det regionala GRVO-Collegerådet Projektet Rekas med koppling till Kompetensplattformen Samverkansavtal för gymnasieskolan fram till 2017 Tre nya lokala college bedriver

Läs mer

IKEM Kompetensförsörjning

IKEM Kompetensförsörjning IKEM 2017 Kompetensförsörjning Industrins utmaningar kollektivsidan Stark konkurrens på en internationell marknad Redan brist på praktisk yrkeskompetens som ökar till 65 000 personer år 2035 Under 50

Läs mer

TEKNIKCOLLEGE. Teknikcollege. - kompetenscentra för effektiv resursanvändning

TEKNIKCOLLEGE. Teknikcollege. - kompetenscentra för effektiv resursanvändning Teknikcollege - kompetenscentra för effektiv resursanvändning Industrikommittén Industrikommitten består av arbetsgivarorganisationer branschorganisationer fackförbund. Industrins offert till Sverige nov

Läs mer

Klicka här för att ändra format. Regionalt Rådsmöte 30 november 2017 Västsvenska Handelskammaren

Klicka här för att ändra format. Regionalt Rådsmöte 30 november 2017 Västsvenska Handelskammaren Klicka här för att ändra format Regionalt Rådsmöte 30 november 2017 Västsvenska Handelskammaren Agenda 30 nov 2017 Inledning med presentation av nya rådsmedlemmar (ordf. Anders Thelander) Nya certifieringar

Läs mer

Nyhetsbrev Teknikcollege Sverige

Nyhetsbrev Teknikcollege Sverige Nyhetsbrev Teknikcollege Sverige Augusti 2010 Här kommer årets andra nyhetsbrev från Teknikcollege Sverige! Vi vill gärna uppdatera er om vad som händer inom Teknikcollege Sverige och kommer därför under

Läs mer

Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning

Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning 2016 2 (10) Innehåll 1. Inledning... 3 2. Verksamhet... 3 2.1 Uppdrag... 3 3. Organisation... 3 3.1 Styrelsen... 3 3.2 Verkställande direktör... 4 3.3 Föreningens

Läs mer

Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största

Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största 9 lokala college 13 Kommuner Västra Götalandsregionen Fackliga representanter AF 20 utbildningsanordnare - kommunala och fristående Samarbete

Läs mer

EN MODERN SAMVERKANSFORM

EN MODERN SAMVERKANSFORM EN MODERN SAMVERKANSFORM Vad är Vård- och omsorgscollege? Vård- och omsorgscollege (VO-College) är en samverkansform på regional och lokal nivå mellan utbildningsanordnare och arbetsliv inom vård och omsorg.

Läs mer

VÅRD OCH OMSORGSCOLLEGE. Mark Ulricehamn Svenljunga Tranemo - MUST

VÅRD OCH OMSORGSCOLLEGE. Mark Ulricehamn Svenljunga Tranemo - MUST VÅRD OCH OMSORGSCOLLEGE Mark Ulricehamn Svenljunga Tranemo - Varför ska vi vara med i VOC? För att skapa attraktiva och moderna verksamheter med hög kvalité. Vad innebär det? Certifierad samverkan mellan

Läs mer

Instruktion för ansökan - anslutande utbildare

Instruktion för ansökan - anslutande utbildare November 2018 Instruktion för ansökan - anslutande utbildare Ansökan ska innehålla Namn på aktör och mottagande lokalt VO-College Datum Innehållsförteckning Fakturaadress och mejladress till kontaktperson

Läs mer

- Ett samverkanorgan för kompetensförsörjning inom vård och omsorg!

- Ett samverkanorgan för kompetensförsörjning inom vård och omsorg! - Ett samverkanorgan för kompetensförsörjning inom vård och omsorg! Bakgrund: risk för personalbrist i branschen Åldrande befolkning Stora pensionsavgångar Krav på mer kvalificerade kunskaper Sveriges

Läs mer

Protokoll: Regional styrgrupp VO-College i Kalmar län Tid: 18 december kl. 10:00-15:00 Plats: Smedjan, Landstingshuset, Strömgatan 13, Kalmar

Protokoll: Regional styrgrupp VO-College i Kalmar län Tid: 18 december kl. 10:00-15:00 Plats: Smedjan, Landstingshuset, Strömgatan 13, Kalmar 2014-12-18 Protokoll: Regional styrgrupp VO-College i Kalmar län Tid: 18 december kl. 10:00-15:00 Plats: Smedjan, Landstingshuset, Strömgatan 13, Kalmar Deltagare: Esbjörn Grandalen, processledare Elisabeth

Läs mer

Vård- och omsorgscollege Kronoberg

Vård- och omsorgscollege Kronoberg Vård- och omsorgscollege Kronoberg Verksamhetsbeskrivning med Verksamhetsplan 2019 Innehåll Innehåll 1. Inledning... 3 2. Vision... 3 3. Verksamhet... 3 3.1 Mål... 3 3.2 Beskrivning av VO-College Kronobergs

Läs mer

Verksamhetsplan 2018

Verksamhetsplan 2018 Verksamhetsplan 2018 Vård och Omsorgscollege Uppsala län Gemensam plattform för att säkra kompetensbehovet inom Vård och Omsorg Samverkan ger bättre framtidsplanering I Uppsala län har vi tydliga och gemensamma

Läs mer

Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största

Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största 9 lokala college 13 Kommuner Västra Götalandsregionen Fackliga representanter AF 20 utbildningsanordnare - kommunala och fristående Samarbete

Läs mer

Yh Mälardalen. Örebroregionen. Sörmland. Västmanland. En huvudprojektledare samt en delprojektledare i varje län

Yh Mälardalen. Örebroregionen. Sörmland. Västmanland. En huvudprojektledare samt en delprojektledare i varje län Yh Mälardalen Örebroregionen En huvudprojektledare samt en delprojektledare i varje län Västmanland Sörmland Samarbete mellan tre län inom ramen för ett regionalfondsprojekt under 3 år Historik Yh Mälardalen

Läs mer

Vår vision. Rätt kunskap ger dig jobb

Vår vision. Rätt kunskap ger dig jobb Jan Johansson Vår vision Göteborgs Tekniska College skall vara ledande i lärande och utveckling av industriella tekniska utbildningar på gymnasial och eftergymnasial nivå i Sverige. Vår verksamhet Gymnasieskola

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2017, Vård-och omsorgscollege i Luleå

Verksamhetsberättelse 2017, Vård-och omsorgscollege i Luleå VO-College, Luleå Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse, Vård-och omsorgscollege i Luleå Inledning Verksamheten under första halvåret kännetecknas av ett intensivt arbete med åter kvalificera lokala

Läs mer

Regionalt kompetenskansli 26 april Anette Granberg Utvecklingsledare utbildning och arbetsmarknad Regional utveckling Region Örebro län

Regionalt kompetenskansli 26 april Anette Granberg Utvecklingsledare utbildning och arbetsmarknad Regional utveckling Region Örebro län Regionalt kompetenskansli 26 april 2016 Anette Granberg Utvecklingsledare utbildning och arbetsmarknad Regional utveckling Region Örebro län TEMA Kompetensplattform 2.0 hur går vi vidare? Omvärdsbevakning

Läs mer

Vi ville samverka mer och vill det fortfarande!

Vi ville samverka mer och vill det fortfarande! Vi ville samverka mer och vill det fortfarande! VI VILLE SAMVERKA MER OCH VILL DET FORTFARANDE! TEKNIKCOLLEGE I Teknikutbildning för Dagens och framtidens industri SIFFROR 2014 RIKSKONFERENS TEKNIKCOLLEGE

Läs mer

College Väst. Teknikcollege. Halland

College Väst. Teknikcollege. Halland College Väst Teknikcollege Vård- och omsorgscollege Livsmedel och gröna näringar GR Halland College Väst film Vad är college? College - kompetensförsörjning Koncept som ägs av arbetslivet Kvalitetssäkrade

Läs mer

Kommunikationsplan för Vård- och omsorgscollege

Kommunikationsplan för Vård- och omsorgscollege Kommunikationsplan för Vård- och omsorgscollege Bakgrund Vård- och omsorgscollege är ett samarbete mellan arbetsliv och utbildning inom vård och omsorg. Samarbetet ska leda till höjd kvalitet och status

Läs mer

Teknikcollege kriteriet - kvalitetssäkring. Karin Thapper Teknikföretagen

Teknikcollege kriteriet - kvalitetssäkring. Karin Thapper Teknikföretagen Teknikcollege kriteriet - kvalitetssäkring Karin Thapper Teknikföretagen Varför Teknikcollege? Mismatch mellan skola och industri http://www.teknikcollege.se Kriterier Regionalt perspektiv Samverkan med

Läs mer

Nyhetsbrev Nr 1, 2011

Nyhetsbrev Nr 1, 2011 Nyhetsbrev Nr 1, 2011 Teknikcollege Skaraborg invigdes den 23 november 2010. Fem gymnasieskolor har certifierats: Vadsbogymnasiet i Mariestad, Lichron och Volvogymnasiet i Skövde, Lagmansgymnasiet i Vara

Läs mer

Protokoll regional styrgrupp VOC

Protokoll regional styrgrupp VOC Protokoll regional styrgrupp VOC Dag: 2018-10-0 Deltagande Caroline Lennemar Thoms Ros Sandra Peters Britt Johansson Christina Högberg Inger Levin Terese Larsson Rune Svanström Anna-Lena Skatt Frida Eliasson

Läs mer

SAMVERKANSAVTAL. VO-College. Göteborgsregionen

SAMVERKANSAVTAL. VO-College. Göteborgsregionen SAMVERKANSAVTAL VO-College Göteborgsregionen 2013-2017 Samverkansavtal Vård- och omsorgscollege i Göteborgsregionen Bakgrund Göteborgsregionens vård- och omsorgscollege (GR VO-College) Vård- och omsorgscollege

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

delta_v indd :12

delta_v indd :12 delta_v170417.indd 1 2017-04-17 12:12 delta blekinge Delta Blekinge är en samverkans plattform framtagen tillsammans med Emmaboda och Blekinges kommuner samt regionens arbetlivsorganisationer. Eleverna

Läs mer

Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning. Fastställd av styrelsen

Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning. Fastställd av styrelsen Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning 2014 Fastställd av styrelsen 2014-01-28 2 (11) Innehåll 1. Inledning... 3 2. Verksamhet... 3 2.1 Uppdrag... 3 2.2 Beskrivning av föreningens verksamhet... 3 3.

Läs mer

Erfarenheter från Örebro län

Erfarenheter från Örebro län Erfarenheter från Örebro län Innehåll i kommande timme Övergripande tankar om tiden sedan första certifieringen Regionala mål, aktiviteter och effekter Vad har vi gjort och vad är på gång Framgångsfaktorer/Viktiga

Läs mer

Teknikcollege Värmland och Teknikcollege Örebro

Teknikcollege Värmland och Teknikcollege Örebro Teknikcollege Värmland och Teknikcollege Örebro Jeanette Löfberg Andreas Blom Industrin är Sveriges ryggrad! Foto: regeringskansliet Foto: Johan Ödmann Foto: Magnus Selander Vad är Teknikcollege? En kvalitetsstämpel

Läs mer

FÖRSLAG. H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Göran Gustavsson 2011-12-06 GNVO11-020

FÖRSLAG. H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Göran Gustavsson 2011-12-06 GNVO11-020 Gemensam nämnd för vård och omsorg och hjälpmedel FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Göran Gustavsson 2011-12-06 GNVO11-020 38 Regionalt Vård- och Omsorgscollege i Sörmland - särskild

Läs mer

Anteckningar från möte i Teknikcollegerådet inom GR

Anteckningar från möte i Teknikcollegerådet inom GR 130409 Anteckningar från möte i Teknikcollegerådet inom GR Datum: Fredag 22 mars kl. 9.00-12.00 Plats: GR, Gårdavägen 2, Göteborg, lokal Pater Noster (219) Deltagare: Arbetsliv och högskola: Karin Ingelhag

Läs mer

METODHANDBOK VOC ÖRNSKÖLDSVIK

METODHANDBOK VOC ÖRNSKÖLDSVIK METODHANDBOK VOC ÖRNSKÖLDSVIK 2016-2021 Metodhandbok för VOC Örnsköldsvik 2016 2021 Denna metodhandbok beskriver hur VOC Örnsköldsvik ska arbeta med de utvecklingsmål som det satt upp under cetifieringsperioden

Läs mer

SAK-RÅDSMÖTE FEBRUARI 2018 Skola- Arbetslivskontakter (Göteborgsregionens Skola Arbetslivsråd)

SAK-RÅDSMÖTE FEBRUARI 2018 Skola- Arbetslivskontakter (Göteborgsregionens Skola Arbetslivsråd) SAK-RÅDSMÖTE FEBRUARI 2018 Skola- Arbetslivskontakter (Göteborgsregionens Skola Arbetslivsråd) Ärendelista 1.Föregående mötesanteckningar 2. Input från SAK-rådets kommunikatörer gällande utveckling av

Läs mer

Syfte med Teknikcollege

Syfte med Teknikcollege Syfte med Teknikcollege Teknikcollege konceptet ska bidra till att säkra tekniskt inriktade företags behov av kvalificerad arbetskraft. Utöver det ska samverkan ge den studerande en attraktiv utbildning

Läs mer

Branschrekommenderad skola - Fastighet

Branschrekommenderad skola - Fastighet Instruktion Branschrekommenderad skola - Fastighet Gymnasieskolans VVS- och fastighetsprogram inriktning Fastighet INLEDNING Branschrekommenderad skola är ett sätt för Fastighetsbranschen att se till att

Läs mer

Gymnasieskolan samt kommunal vuxenutbildning i en nära framtid. Magnus Carlsson Undervisningsråd Skolverket

Gymnasieskolan samt kommunal vuxenutbildning i en nära framtid. Magnus Carlsson Undervisningsråd Skolverket Gymnasieskolan samt kommunal vuxenutbildning i en nära framtid Magnus Carlsson Undervisningsråd Skolverket Rätt förutsättningar och rätt förväntningar Utgångspunkt i Gy 2011 Exempel på problematik, diskussioner

Läs mer

Vård- och omsorgscollege Ystad-Österlen Kontaktperson för lokal samordning Kerstin Persson Telefon 0707437430 E-post

Vård- och omsorgscollege Ystad-Österlen Kontaktperson för lokal samordning Kerstin Persson Telefon 0707437430 E-post Lokalt VO-College Vård- och omsorgscollege Ystad-Österlen Kontaktperson för lokal samordning Kerstin Persson Telefon 0707437430 E-post kerstin.persson@sydgym.se Styrgruppens ordförande Kristina Privér

Läs mer

Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning 2017

Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning 2017 Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning 2017 2 (11) Innehåll 1. Inledning... 3 2. Verksamhet... 3 2.1 Uppdrag... 3 3. Organisation... 4 3.1 Styrelsen... 4 3.2 Verkställande direktör... 4 3.3 Föreningens

Läs mer

Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College! En utvecklingsresa pågår

Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College! En utvecklingsresa pågår Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College! En utvecklingsresa pågår Statsbidrag för att utveckla regionala stödfunktioner mellan skola och arbetsliv om yrkesutbildning

Läs mer

HÄNG MED PÅ INDUSTRINATTEN

HÄNG MED PÅ INDUSTRINATTEN #industrinäger HÄNG MED PÅ 46 % SVARAR EFTER ATT DE SKULLE KUNNA TÄNKA SIG EN TEKNISK UTBILDNING PÅ GYMNASIET. 84 % AV ELEVERNA SOM DELTOG PÅ 2016 SÄGER ATT DE VET MER OM INDUSTRIFÖRETAG ÄN INNAN DERAS

Läs mer

Vi matchar arbetskraft med arbetsplats.

Vi matchar arbetskraft med arbetsplats. Vi matchar arbetskraft med arbetsplats. Framtidens arbetskraft finns här. Idag är matchningen på arbetsmarknaden under all kritik. Arbetsgivarna i flertal branscher skriker efter kompetens. Ungdomarna

Läs mer

SMARTARE ELEKTRONIKSYSTEM FÖR SVERIGE

SMARTARE ELEKTRONIKSYSTEM FÖR SVERIGE SMARTARE ELEKTRONIKSYSTEM FÖR SVERIGE STRATEGISKT INNOVATIONSPROGRAM 2016-09-15 STOCKHOLM MAGNUS SVENSSON / ANDERS MARTINSEN Kompetensförsörjning - Smartare Elektroniksystem SUMMIT den 15 september 2016

Läs mer

HÄNG MED PÅ INDUSTRINATTEN

HÄNG MED PÅ INDUSTRINATTEN 2017 #industrinäger HÄNG MED PÅ INDUSTRINATTEN 2017 www.iuc-sjuharad.se/industrinatten 46 % SVARAR EFTER INDUSTRINATTEN ATT DE SKULLE KUNNA TÄNKA SIG EN TEKNISK UTBILDNING PÅ GYMNASIET. 84 % AV ELEVERNA

Läs mer

Verksamhet som ska bedrivas i samverkan (bilaga 3)

Verksamhet som ska bedrivas i samverkan (bilaga 3) Verksamhet som ska bedrivas i samverkan (bilaga 3) Samverkan mellan Älmhults kommun och Arbetsförmedlingen i Älmhult Målgruppen unga i åldern 16-24 år som står utanför arbetsmarknaden är varierad med en

Läs mer

Riktlinjer inom Teknikcollege

Riktlinjer inom Teknikcollege Riktlinjer inom Teknikcollege För beskrivning av Teknikcollegekonceptet läs gärna Tc- broschyren via nedanstående länk. Teknikcollege informationsbroschyr www.teknikcollege.se Innehåll... 1 Riktlinjer

Läs mer

Kommunikationsplan för föreningen Vård- och omsorgscollege

Kommunikationsplan för föreningen Vård- och omsorgscollege Kommunikationsplan för föreningen Vård- och omsorgscollege Bakgrund Vård- och omsorgscollege är ett samarbete mellan arbetsliv och utbildning inom vård och omsorg. Samarbetet ska leda till höjd kvalitet

Läs mer

Internationell strategi. Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner

Internationell strategi. Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner Internationell strategi Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner Vi lever i en allt mer globaliserad värld som ger ökade möjligheter men som också ställer nya krav. Linköpings

Läs mer

Teknikcollege. 27 godkända regioner 138 utbildningsanordnare. Teknikcollege Mitt (TC-Mitt) INDUSTRI TEKNIK BYGG

Teknikcollege. 27 godkända regioner 138 utbildningsanordnare. Teknikcollege Mitt (TC-Mitt) INDUSTRI TEKNIK BYGG Teknikcollege 27 godkända regioner 138 utbildningsanordnare Teknikcollege Mitt (TC-Mitt) Teknikcollege Strömsund invigdes hösten 2008 Teknikcollege Mitt TC-Mitt Hjalmar Strömerskolan Strömsund Teknikprogrammet

Läs mer

Vad är Vård och Omsorgscollege? - och varför är det viktigt?

Vad är Vård och Omsorgscollege? - och varför är det viktigt? Vad är Vård och Omsorgscollege? - och varför är det viktigt? Vård och omsorgscollege; är en samverkansform för kvalitetssäkring och kvalitetsutveckling mellan utbildningsanordnare, arbetslivet och de fackliga

Läs mer

Samverkansavtal och avtal om handledare mellan utbildningsanordnare, arbetsgivare och facklig organisation inom lokalt Vård- och omsorgscollege Örebro

Samverkansavtal och avtal om handledare mellan utbildningsanordnare, arbetsgivare och facklig organisation inom lokalt Vård- och omsorgscollege Örebro Samverkansavtal och avtal om handledare mellan utbildningsanordnare, arbetsgivare och facklig organisation inom lokalt Vård- och omsorgscollege Örebro Bakgrund Vård- och Omsorgscollege är en samverkansform

Läs mer

AVSIKTSFÖRKLARING. avseende kvalitetskriterier för elevernas arbetslivspraktik i ungdomsskolan och inom vuxenutbildningen

AVSIKTSFÖRKLARING. avseende kvalitetskriterier för elevernas arbetslivspraktik i ungdomsskolan och inom vuxenutbildningen AVSIKTSFÖRKLARING avseende kvalitetskriterier för elevernas arbetslivspraktik i ungdomsskolan och inom vuxenutbildningen I syfte att skapa goda villkor avseende alla former av arbetslivspraktik för barn

Läs mer

Vad är Teknikcollege?

Vad är Teknikcollege? Julia Utbult Vad är Teknikcollege? En kvalitetsstämpel som visar att kommunen, skolan och företagen samverkar för att utveckla utbildningar som kan tillgodose teknikindustrins behov av kvalificerad arbetskraft.

Läs mer

Protokoll fört vid lokalt styrgruppsmöte Vård- och omsorgscollege Östra Kronoberg

Protokoll fört vid lokalt styrgruppsmöte Vård- och omsorgscollege Östra Kronoberg Protokoll fört vid lokalt styrgruppsmöte Vård- och omsorgscollege Östra Kronoberg Datum: 2018-11-19 Plats: Högåsens konferenslokal, Alvesta Närvarande: Paul Johanneson, ordf. Region Kronoberg Anette Cronholm,

Läs mer

AVSIKTSFÖRKLARING. avseende kvalitetskriterier för arbetslivskontakter i ett livslångt lärandeperspektiv

AVSIKTSFÖRKLARING. avseende kvalitetskriterier för arbetslivskontakter i ett livslångt lärandeperspektiv avseende kvalitetskriterier för arbetslivskontakter i ett livslångt lärandeperspektiv Bakgrund Arbetslivskontakter i ungdomsskolan och inom vuxenutbildningen är enligt de statliga och kommunala styrdokumenten

Läs mer