Protokoll över avgränsningssammanträde

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Protokoll över avgränsningssammanträde"

Transkript

1 Mötesprotokoll Pöyry Management Consulting Oy Postbox 4 (Jaakkogatan 3) FI Vanda Finland Hemort Vanda, Finland FO-nummer Tel Fax Datum PROJEKT LÅNGNABBA II Sida 1 (13) ALLWINDS AB MILJÖKONSEKVENSBEDÖMNING Protokoll över avgränsningssammanträde Datum Tid kl Plats Kommungården i Eckerö, Torp Närvarande Bilaga 1. Agenda Bilagor Distribution 1. Öppnande av mötet, val av ordförande 2. Presentation av projektet Långnabba II (Henrik Lindqvist, Allwinds AB) 3. Presentation av elstationen som behövs (Sven-Anders Eriksson, Kraftnät Åland AB) 4. Förslag till alternativ och konsekvenser som skall ingå i MKBn (Thomas Bonn, Pöyry Management Consulting Oy) 5. Diskussion 6. Avslutande av mötet Bilaga 1. Deltagare vid avgränsningsammanträdet Bilaga 2. Karta över byggnadsplatserna Bilaga 3. Karta över elstationen och kablar Bilaga 4. Kommentarer från Miljöbyrån vid landskapsregeringen Bilaga 5. Kommentarer från ÅMHM Bilaga 6. Alternativ som skall bedömas Bilaga 7. Miljökonsekvenser som skall bedömas Bilaga 8. Elstationens lokalisering Ålands Miljö- och hälsoskyddsmyndighet (ÅMHM) Miljöbyrån, Ålands Landskapsregering Eckerö kommun

2 2 1 ÖPPNANDE AV MÖTET, VAL AV ORDFÖRANDE Thomas Bonn öppnade mötet och hälsade alla välkomna. Bonn presenterade de närvarande från arrangörernas sida. Allwinds Ab och MKB-konsulten hade överenskommit att Thomas Bonn fungerar som ordförande och Jenni Neste som sekreterare. 2 PRESENTATION AV PROJEKTET LÅNGNABBA II Henrik Lindqvist från Allwinds Ab presenterade företaget och själva projektet. Allwinds Ab är ett projekterings och driftbolag som ägs av de åländska vindkraftbolagen Ålands Vindenergi Andelslag, Ålands Vindkraft Ab och Leovind Ab. Allwinds Ab sköter om befintliga vindkraftverk, utvecklar nya vindkraftsprojekt och idkar konsulteringsverksamhet. Bakgrunden till projektet Långnabba II är att Allwinds Ab på uppdrag av Ålands Elandelslag granskat vindkraftsprojektet Stenarna och konstaterat att två byggnadsplatser i detta projekt inte är särskilt lämpliga. I och med detta frigörs överföringskapacitet i elnätet som en utvidgning av projektet i Långnabba kan utnyttja. Projekt Långnabba II kommer att ägas av Ålands Vindenergi Andelslag, Ålands Vindkraft Ab, Leovind Ab och Ålands Elandelslag. Lindqvist presenterade de fyra nya byggnadsplatserna i Projekt Långnabba II. Arrendeavtal har slutits med markägarna. Projekt Långnabba (6 vindkraftverk) har redan erhållit miljötillstånd och byggnadstillstånd. Lindqvist presenterade på karta (bilaga 2.) kabelförbindelsen från Långnabba till Tellholm i Hammarland. Denna kabelförbindelse har redan erhållit miljötillstånd år 2009 och ingår därför inte i miljökonsekvensbedömningen (MKB) för projekt Långnabba II. Den elstation som behöver byggas i Tellholm ingår däremot i MKB:n. Lindqvist konstaterade även att vindkraftverksleverantör ännu inte valts. På grund av detta talar man i detta skede om ett spann för vindkraftverkenas fysiska storlek och effekt, enligt följande: Navhöjd: m Rotordiameter: m Generatoreffekt: kw 3 PRESENTATION AV ELSTATIONEN SOM BEHÖVS Sven-Anders Eriksson från Kraftnät Åland Ab presenterade Kraftnät Åland Ab och konstaterade att den som behöver ansluta till kraftnätet betalar för detta. Eriksson presenterade elstationen som behövs för vindkraftsprojektena Långnabba II (inkl. Projekt Långnabba) och Stenarna. Eriksson beskrev elstationen (bilaga 3.) och konstaterade att den skulle vara belägen under kraftledningen som utgör fortsättningen på elkabeln från Sverige. Den valda platsen för elstationen är den starkaste punkten på Åland för elanslutning och platsen är därför motiverad.

3 3 4 FÖRSLAG TILL ALTERNATIV OCH KONSEKVENSER SOM SKALL INGÅ I MILJÖKONSEKVENSBEDÖMNINGEN (MKB) Thomas Bonn från Pöyry presenterade riktlinjerna för MKB:n. MKB:n görs enligt MKB-lagen (2006:82). Allwinds Ab har anlitat Pöyry som MKB-konsult. MKBkonsulten har kontaktat Landskapsregeringens Miljöbyrå, Eckerö kommun och Ålands Miljö- och Hälsoskyddsmyndighet (ÅMHM) för kommentarer om MKBprojektplanen för Projekt Långnabba II (bilaga 4.). Miljöbyrån har betonat vikten av kompletterande naturinventeringar både vid Långnabba och Tellholm (bilaga 4.). ÅMHM överlämnade sina kommentarer till MKB-konsulten vid avgränsningssammanträdet (bilaga 5.). Eckerö kommun har inte givit kommentarer. Erhållna kommentarer beaktas vid genomförandet av MKB-processen. Bonn berättade att delgivning till markägare och vattenområdesägare inom en kilometer från elstationen och vindkraftverken har skickats via post. Kungörelse har publicerats i två tidningar den ; Nya Åland och Ålandstidningen. Bonn presenterade förslag till de alternativ som skall bedömas (bilaga 6.) och miljökonsekvenser som skall bedömas samt utredningar som planeras genomföras (bilaga 7.). Förslaget är att det totala maximiprojektet i Långnabba (10 st. vindkraftverk) jämförs med Projekt Långnabba (6 st. vindkraftverk) som redan tidigare genomgått MKB och erhållit tillstånd. Dessa projektalternativ jämförs med det lagstadgade så kallade nollalternativet, i vilket projektet inte genomförs. Bonn konstaterade att kumulativa konsekvenser med Projekt Stenarna bör bedömas. Ljud, skuggning och visuella konsekvenser är centrala i vindkraftsprojekt. Även konsekvenser för fåglar och fladdermöss bör bedömas. Fågel- och fladdermuskarteringar har utförts årligen i projektområdet under flera års tid och bedömningsunderlaget är mycket bra vad dessa beträffar. 5 DISKUSSION Thomas Bonn frågade hur publiken ser alternativuppställningen och de potentiella konsekvenserna av projektet? Följande åsikter och frågor framfördes: 1. Mikael Stjärnfelt, ÅMHM & Eckerö kommun - I stort sett torde det som planerats och presenterats omfatta allt som är relevant. - Det finns planer på ny bebyggelse vid Styrsingsudden sydväst om projektområdet. Dessa bör beaktas i bedömningen. o Thomas Bonn konstaterade att planer på ny markanvändning beaktas vid bedömningen. 2. Jörgen Eriksson, Miljöbyrån vid landskapsregeringen - Noggranna botaniska inventeringar behöver utföras, i området finns rikkärr med värdefull vegetation.

4 4 3. Mötesdeltagare 1 - Vid presentation sades att visuella konsekvenser och konsekvenser för trivsel och hälsa kommer att bedömas upp till km. Själva elstationen kommer att vara ganska nära de som bor där (knappt 1 km). Det behövs även luftledning. Hur kommer dessa att påverka människor som bor i närheten? - Elstationen skulle vara belägen i ett ganska öppet landskap och skulle synas väl. Går det att flytta den längre in i skogen så att den inte syns så tydligt och så att ljudet från den inte stör människor? Vad är störningsradien? o Sven-Anders Eriksson svarade att det inte går att nämnvärt flytta platsen för elstationen, men att man t.ex. kan dölja den med hjälp av planteringar. Det finns även en buffertzon med träd mellan elstationen och vägen. Det att elstationen skulle vara belägen under befintlig kraftleding minimerar negativa miljökonsekvenser (bilaga 8.). o Eriksson konstaterade även att man vill låta MKB:n avgöra hur betydande de visuella konsekvenserna är, och att man naturligtvis kommer att följa de riktvärden som finns för buller. o Bonn konstaterade att riktvärdet 40 db(a) vid närmaste fritidsbostad som gäller för nattetid. 4. Jörgen Eriksson, Miljöbyrån vid landskapsregeringen - Det finns ett rikkärr nordost om elstationens plats så det går inte att flytta stationen så långt ditåt. Därtill finns uppgifter om att fisken flodnejonöga fortplantar sig i diket sydost om elstationens byggnadsplats. Det är rekommenderat att kolla vad situationen är idag vad flodnejonögat beträffar. 5. Mötesdeltagare 2 - Konstaterades att elstationens plats inte hör till Tellholm, den hör till Träskvik. 6. Mötesdeltagare 3 - Vindkraftverket VK10:s byggplats ligger närmast byn. Skulle det vara möjligt att flytta verket västerut där det bara finns skog? Orolig för ljudkonsekvenserna. o Henrik Lindqvist konstaterade att vindkraftverk bör ha ett minimiavstånd mellan varandra och att på detta ställe kommer den värdefulla Degermyra emot om man vill flytta verkena västerut. o Lindqvist svarade även han är säker på att VK10 inte kommer att påverka byn. Allwinds Ab har lång erfarenhet av vindkraftens miljökonsekvenser bl.a. från Båtskären och de har redan kalkylerat ljudkonsekvenserna i så kallat worst case fall och på det sättet konstaterat vad ljud- och skuggningskonsekvenserna kommer att vara. Det finns tekniska möjligheter att vid behov minska ljudet från vindkraftverk. o Lindqvist konstaterade även att de vill att en vindkraftspark har en snygg och samlad situationsplan, och att det även i väster kommer bosättning emot.

5 5 o Diskussion om bullermätning och tillståndsmyndigheternas krav pågick en stund. Ljudet vid rotornavet är i klassen 104 db. Riktvärdena är ett slags medeltal för dag- och nattid. 40 db(a) är riktvärdet som rekommenderas följas för vindkraft. Vindförhållanden bör beaktas vid mätning, ljud sprider sig längre i medvind. - Ett förslag för nytt alternativ är att flytta VK10 längre bort från byn. o Henrik Lindqvist presenterade små justeringar som redan övervägs bl.a. p.g.a. potentiella konsekvenser för fåglarna. Han lovade att reda upp hurdana möjligheter det finns för dessa justeringar. Bl.a. bör detta förhandlas med markägaren och de nya platserna bör undersökas i fält. o Thomas Bonn sammanfattade att Allwinds alltså kommer att utreda om det går att flytta på VK10 något. o Lindqvist konstaterade därtill att han inte ser några andra möjligheter till ytterligare alternativ i MKB:n. I nordväst kommer Skeppsviks bebyggelse emot. Mindre antal vindkraftverk går inte heller emedan det finns fyra delägare i Projekt Långnabba II. 7. Mötesdeltagare 4 - Hur ska kabeln komma i land i Eckerö? o Henrik Lindqvist svarade att det på 900 meters sträcka behövs luftledning p.g.a. berg i dagen. Man vill inte spränga berg. Annars grävs kabeln ner. 8. Mötesdeltagare 5 - När tror den projektansvarige att projektet kommer att förverkligas? o Henrik Lindqvist svarade att det finns mycket politik och olika intressen kring vindkraftsprojekten på Åland. Speciellt gäller detta tillämpandet av stödsystemet (tariff) som tagits i bruk i Finland, men som ännu inte gäller på Åland. Utan detta system förverkligas projektet inte. Förhandlingar pågår om detta. Om detta stödsystem inte godkänns för Ålands del finns det möjligheter att avtala med något annat land. 6 AVSLUTANDE AV MÖTET - Thomas Bonn summerade att processen fortsätter så att Pöyry gör bedömningen och en preliminär miljökonsekvensbeskrivning, som ställs till påseende. Under denna tid kan var och en ge sin åsikt om MKB:n och den preliminära konsekvensbeskrivningen. På basen av erhållna åsikter görs den slutliga miljökonsekvensbeskrivningen som fungerar som underlag för tillståndsprocessen (miljö- och byggnadstillstånd). Dessa båda kommer att publiceras på Allwinds Ab:s Internet-sidor ( På grund av naturinventeringar som behövs blir den preliminära konsekvensbeskrivningen klar först efter sommaren. - Mötet avslutades klockan 17:10.

6 Bilaga 1. Deltagare vid avgränsningssammanträdet 6

7 Bilaga 2. Karta över byggnadsplatserna Byggnadsplatserna Långnabba II Fyra nya vindkraftverk: VK12, VK13, VK9 och VK10 13 Mars

8 Bilaga 3. Karta över elstationen och kablar 8

9 9 Bilaga 4. Kommentarer från Miljöbyrån vid landskapsregeringen Miljökonsekvensbedömningen (1) Görs enligt landskapslagen om miljökonsekvensbedömning (2006:82) MKBn gäller själva vindkraftverken, vindkraftparkens interna kablar och vägar samt elstationen Långnabba II kabelförbindelsen för anslutning till kraftnätet har redan miljötillstånd (ÅMHM, Dnr: ) Kontakt har tagits med myndigheter Miljöbyrån: - En möjlig bro för flyttande arter (fåglar, fladdermöss) vår och höst - Ett område präglat av rikkärr med därtill hörande arter -> kompletterande undersökningar måste företas för att försäkra om att sådana naturvärden inte går förlorade - Båda naturreservaten (rikkärr) ingår även i Natura > Det måste bedömas huruvida det planerade projektet kommer att påverka förhållandena inom dessa enl. 24a LL om naturvård (1998:82) (Tillkom 2010) - Linjedragningar och framförallt kabelnedgrävningar måste bedömas för att projektets inverkan på naturen skall vara möjlig att förutse. Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet eller övriga myndigheter har ännu inte givit åsikter om inriktningen av MKBn

10 Bilaga 5. Kommentarer från ÅMHM

11 Bilaga 6. Alternativ som skall bedömas Miljökonsekvensbedömningen (2) Förslag till alternativ som skall bedömas Alt. 1 Projekt Långnabba II (4 nya vindturbiner) + Projekt Långnabba (6 vindturbiner) Alt. 2 Projekt Långnabba (6 vindturbiner, MKB 2007, miljötillstånd 2008) Alt. 0 Vindkraftsprojekt förverkligas inte vid Långnabba I denna MKB utreds det utvidgade vindkraftsprojektets genomförbarhet ur miljösynvinkel. Jämförelsealternativet är Alternativ 2 för vilken en MKB utförts 2007 (total 6 st. vindturbiner). Båda alternativen jämförs med Alternativ 0. Kumulativa konsekvenser med vindkraftsprojekt Stenarna beaktas

12 12 Bilaga 7. Miljökonsekvenser som skall bedömas Miljökonsekvensbedömningen (3) Miljökonsekvenser som skall bedömas Ljudkonsekvenser Skuggning Kulturhistoriska värden Landskap (visuella konsekvenser) upp till km Jordmån, berggrund och grundvatten Ytvatten Biotoper, fauna och skyddsområden Trafikkonsekvenser Säkerhetskonsekvenser Användning av området samt näringar Människors levnadsförhållanden, trivsel och hälsa Energiförsörjningen Luftkvalitet och klimat Upphörande av verksamheten

13 Bilaga 8. Elstationens lokalisering. 13

Miljökonsekvensbedömning

Miljökonsekvensbedömning PROJEKT LÅNGNABBA II 16UEC0361.BA721.KON 2013-06-18 Ålands Vindenergi Andelslag Projekt Långnabba II Miljökonsekvensbedömning 1 Copyright Pöyry Finland Oy Alla rättigheter förbehålls. Mångfaldigande av

Läs mer

ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET

ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, AX-22100 Mariehamn Tel. växel (018) 528 600, Fax. (018) 528 601 E-post: kansliet@amhm.ax / www.amhm.ax MILJÖTILLSTÅND Beslut nummer

Läs mer

Bilaga B: Frågeformulär social utredning

Bilaga B: Frågeformulär social utredning Bilaga B: Frågeformulär social utredning 1 (11) VÄSTERVIK VINDKRAFTSPROJEKT Miljökonsekvensbedömning INVÅNARENKÄT I VÄSTERVIK NÄROMRÅDE Ärade mottagare, Triventus Wind Power AB håller på att planera ett

Läs mer

O2 Finland Oy. Vindkraftspark i Rajamäenkylä, program för miljökonsekvensbedömning

O2 Finland Oy. Vindkraftspark i Rajamäenkylä, program för miljökonsekvensbedömning O2 Finland Oy Vindkraftspark i Rajamäenkylä, program för miljökonsekvensbedömning O2 Finland Oy 1 / 4 SAMMANDRAG Bakgrund och beskrivning Elförbrukningen i Finland har ökat från år till år och den antas

Läs mer

Beslutsnummer Diarienummer ÅMH-Pn 21/ Beslutsdatum

Beslutsnummer Diarienummer ÅMH-Pn 21/ Beslutsdatum ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, 22 100 Mariehamn Tel. (018) 528600 växel, Fax. (018) 528601 www.miljohalsoskydd.ax MILJÖTILLSTÅND Beslutsnummer Diarienummer ÅMH-Pn

Läs mer

PROJEKTPLAN LÅNGSTENARNA

PROJEKTPLAN LÅNGSTENARNA PROJEKTPLAN LÅNGSTENARNA Inledning och bakgrund Projektägarna Ålands Vindenergi Andelslag (ÅVA), Ålands Vindkraft Ab (ÅVK), Leovind Ab och Ålands Elandelslag (ÅEA) projekterar en vindkraftspark med 16

Läs mer

Samråd enligt miljöbalen kap 6 4 Vindkraftprojekt Gröninge. Anders Wallin, E.ON Vind Sverige AB 2012-01-17

Samråd enligt miljöbalen kap 6 4 Vindkraftprojekt Gröninge. Anders Wallin, E.ON Vind Sverige AB 2012-01-17 Samråd enligt miljöbalen kap 6 4 Vindkraftprojekt Gröninge Anders Wallin, E.ON Vind Sverige AB 2012-01-17 Agenda Varför är vi här idag? Tillståndsprocessen Presentation av Gröningeprojektet Närliggande

Läs mer

Vindpark Marvikens öar

Vindpark Marvikens öar Vindpark Marvikens öar Samrådsunderlag Figur 1. Vindpark Marvikens öar består av 8-12 stora vindkraftverk placerade på stränder, öar och skär i Marviken. 652 21 Karlstad Sida 1 Vindpark Marviken Konsortiet

Läs mer

ECKERÖ KOMMUN BYGGNADS- OCH MILJÖNÄMNDEN

ECKERÖ KOMMUN BYGGNADS- OCH MILJÖNÄMNDEN SAMMANTRÄDESKALLELSE Sammanträdestid Tisdagen den kl. 19:00 Sammanträdesplats Kommunkansliet i Överby F Ö R E D R A G N I N G S L I S T A BMN 1 BMN 2 BMN 3 BMN 4 BMN 5 BMN 6 BMN 7 BMN 8 BMN 9 BMN 10 BMN

Läs mer

Välkomna till samråd angående Hån vindpark

Välkomna till samråd angående Hån vindpark Välkomna till samråd angående Hån vindpark Syftet med samrådsmötet är att delge aktuell information om det planerade projektet samt att samla in information och synpunkter. Skriv gärna upp er på deltagarförteckningen.

Läs mer

Samrådsunderlag enligt MB och PBL inför samråd med allmänheten

Samrådsunderlag enligt MB och PBL inför samråd med allmänheten Samrådsunderlag enligt MB och PBL inför samråd med allmänheten Uppförande av vindkraftverk på fastigheten Dal 1:1 Gåsevadsholm Fideikommiss AB avser att ansöka om tillstånd enligt miljöbalken och planoch

Läs mer

Vindkraftprojektet Skyttmon

Vindkraftprojektet Skyttmon Vindkraftprojektet Skyttmon Projektpresentation, april 2010 1 Projektägare JP Vind AB är projektägare till Vindkraftprojektet Skyttmon. JP Vind AB bygger och driver förnybar elproduktion i form av vindkraftanläggningar.

Läs mer

Ärendet behandlas som tillståndspliktig verksamhet enligt 6 kap mom. vattenlag (1996:61) för landskapet Åland (nedan vattenlagen).

Ärendet behandlas som tillståndspliktig verksamhet enligt 6 kap mom. vattenlag (1996:61) för landskapet Åland (nedan vattenlagen). ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, AX-22100 Mariehamn Tel: +358 18 528 600, Fax: +358 18 528 601 E-post: kansliet@miljohalsoskydd.ax Hemsida: www.miljohalsoskydd.ax

Läs mer

Vattenfall informationsmöte Bruzaholm vindkraftpark

Vattenfall informationsmöte Bruzaholm vindkraftpark Vattenfall informationsmöte Bruzaholm vindkraftpark Vattenfall Vindkraft AB 26 maj 2014 1 Bruzaholm Vindkraftprojekt Informationsmöte 2014.05.26 INFORMATIONSMÖTE Välkommen till informationsmöte för vindkraftprojekt

Läs mer

Vindpark Boge. Sammanfattning av ansökan. 2012-07-19 Boge Vindbruk AB. Boge Vindbruk AB org nr: 556812-8796

Vindpark Boge. Sammanfattning av ansökan. 2012-07-19 Boge Vindbruk AB. Boge Vindbruk AB org nr: 556812-8796 Vindpark Boge Fotomontage. Utsikt från Kalbrottet i Slite. Vindkraftverket i förgrund är det befintliga verket Tornsvalan. De sju verken i Vindpark Boge syns i bakgrunden. Sammanfattning av ansökan 2012-07-19

Läs mer

23.3.2010. Hangö stad. Detaljplan för utvidgningen av vindkraftpark Sandö Program för deltagande och bedömning (PDB)

23.3.2010. Hangö stad. Detaljplan för utvidgningen av vindkraftpark Sandö Program för deltagande och bedömning (PDB) 23.3.2010 Hangö stad Detaljplan för utvidgningen av vindkraftpark Sandö Program för deltagande och bedömning (PDB) Innehåll 1 UTGÅNGSPUNKTER SOM MARKANVÄNDNINGS- OCH BYGGLAGEN STÄLLER FÖR DETALJPLANLÄGGNINGEN

Läs mer

Beslutsdatum

Beslutsdatum ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, AX-22100 Mariehamn Tel: +358 18 528 600, Fax: +358 18 528 601 E-post: kansliet@miljohalsoskydd.ax Hemsida: www.miljohalsoskydd.ax

Läs mer

Ny 150 kv kraftledning från vindkraftparken Blodrotberget till ställverk vid Norrtjärn

Ny 150 kv kraftledning från vindkraftparken Blodrotberget till ställverk vid Norrtjärn Underlag för samråd enligt miljöbalken 6 kap 4 Ny 150 kv kraftledning från vindkraftparken Blodrotberget till ställverk vid Norrtjärn Örnsköldsviks kommun, Västernorrlands län 2014-03-21 1 Inledning 1.1

Läs mer

Ärendet behandlas som tillståndspliktig verksamhet enligt 6 kap mom. vattenlag (1996:61) för landskapet Åland (nedan vattenlagen).

Ärendet behandlas som tillståndspliktig verksamhet enligt 6 kap mom. vattenlag (1996:61) för landskapet Åland (nedan vattenlagen). ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, AX-22100 Mariehamn Tel: +358 18 528 600, Fax: +358 18 528 601 E-post: kansliet@miljohalsoskydd.ax Hemsida: www.miljohalsoskydd.ax

Läs mer

MYNDIGHETSBESLUT 4.6.2014 Dnr: 2013-1157-8 ÅMH-Mb 179/14. Verksamhet Vindkraftverk Lilla Hummelholm Torsholma, Brändö

MYNDIGHETSBESLUT 4.6.2014 Dnr: 2013-1157-8 ÅMH-Mb 179/14. Verksamhet Vindkraftverk Lilla Hummelholm Torsholma, Brändö MYNDIGHETSBESLUT 4.6.2014 Dnr: 2013-1157-8 ÅMH-Mb 179/14 Verksamhet Vindkraftverk Lilla Hummelholm Torsholma, Brändö Beslut Vid uppförande och drift av vindkraftverk med en maximal effekt på 2,8 MW på

Läs mer

ÅLANDS MILJÖPRÖVNINGSNÄMND Strandgatan 25 22 100 Mariehamn Tfn (018) 25127, fax (018) 16595 Hemsida: www.mpn.aland.fi

ÅLANDS MILJÖPRÖVNINGSNÄMND Strandgatan 25 22 100 Mariehamn Tfn (018) 25127, fax (018) 16595 Hemsida: www.mpn.aland.fi ÅLANDS MILJÖPRÖVNINGSNÄMND Strandgatan 25 22 100 Mariehamn Tfn (018) 25127, fax (018) 16595 Hemsida: www.mpn.aland.fi BESLUT Datum 19.08.2004 Ärendenummer MPN-01-57 Sökanden Ålands Vindenergi Andelslag

Läs mer

Gråtanliden vindkraftsprojekt. Samrådsmöte enligt 6 kap 4 miljöbalken , Järjagården

Gråtanliden vindkraftsprojekt. Samrådsmöte enligt 6 kap 4 miljöbalken , Järjagården Gråtanliden vindkraftsprojekt Samrådsmöte enligt 6 kap 4 miljöbalken 2016-04-21, Järjagården 1 Välkomna! till GHGs samråd för vindkraftsprojektet Gråtanliden! Viktigt: Samrådet ikväll är en del av den

Läs mer

Vindkraftparken Vilhällan Hudiksvalls kommun

Vindkraftparken Vilhällan Hudiksvalls kommun Vindkraftteknik Daniel Johannesson, Johan Bäckström och Katarina Sjöström Kajoda AB presenterar Vindkraftparken Vilhällan Hudiksvalls kommun Underlag till miljökonsekvensbeskrivning Sammanfattning Kajoda

Läs mer

Beslut nummer Diarienummer ÅMH-Pn 38/08 2008-0241. Beslutsdatum 22.10.2008

Beslut nummer Diarienummer ÅMH-Pn 38/08 2008-0241. Beslutsdatum 22.10.2008 ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, 22 100 Mariehamn Tel. (018) 528600 växel, Fax. (018) 528601 www.miljohalsoskydd.ax MILJÖTILLSTÅND Beslut nummer Diarienummer ÅMH-Pn

Läs mer

Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg

Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg Fjällberg Fjällberg ligger i den mellersta delen av Västerbottens län. Fjällberg ligger ca 40 km sydväst om Lycksele stad och 43 km nordnordost om Åsele stad.

Läs mer

Velinga vindkraftpark

Velinga vindkraftpark Velinga vindkraftpark Samråd med allmänheten 2011.04.07 Områdesbeskrivning Området domineras av ett kuperat skogslandskap, starkt påverkat av skogsbruk. Skogen består till större delen av barrskog med

Läs mer

ÅLANDS MILJÖPRÖVNINGSNÄMND Strandgatan Mariehamn Tfn (018) 25127, fax (018) Hemsida:

ÅLANDS MILJÖPRÖVNINGSNÄMND Strandgatan Mariehamn Tfn (018) 25127, fax (018) Hemsida: ÅLANDS MILJÖPRÖVNINGSNÄMND Strandgatan 25 22 100 Mariehamn Tfn (018) 25127, fax (018) 16595 Hemsida: www.mpn.aland.fi BESLUT Ärendenummer MPN-05-2 Beslutsdatum 20.09.2005 Sökanden Postningsdag 20.09.2005

Läs mer

Samrådsmöte Vindkraftpark Finnåberget enligt Miljöbalken (6 kap.) 2015-06-09 INFOGA BILD FRÅN FOTOMONTAGE

Samrådsmöte Vindkraftpark Finnåberget enligt Miljöbalken (6 kap.) 2015-06-09 INFOGA BILD FRÅN FOTOMONTAGE Samrådsmöte Vindkraftpark Finnåberget enligt Miljöbalken (6 kap.) 2015-06-09 INFOGA BILD FRÅN FOTOMONTAGE Agenda 18:00-21:00 Syfte med samrådet Om Kraftö AB Allmänt om vindkraft Val av lokalisering Presentation

Läs mer

Informationsbrev September 2008

Informationsbrev September 2008 Ålands Vindenergi Andelslag Informationsbrev September 2008 Utgåva nr 1 Hamngatan 8, 22100 Mariehamn, Tel 018-12065 Fax 018-12090 www.alandsvindenergi.ax e-mail: info@alandsvindenergi.ax Huvudartiklar

Läs mer

Samrådsmöte Vindkraftpark Fjällbohög enligt Miljöbalken (6 kap.) 2015-06-08 INFOGA BILD FRÅN FOTOMONTAGE

Samrådsmöte Vindkraftpark Fjällbohög enligt Miljöbalken (6 kap.) 2015-06-08 INFOGA BILD FRÅN FOTOMONTAGE Samrådsmöte Vindkraftpark Fjällbohög enligt Miljöbalken (6 kap.) 2015-06-08 INFOGA BILD FRÅN FOTOMONTAGE Agenda 18:00-21:00 Syfte med samrådet Om Kraftö AB Allmänt om vindkraft Val av lokalisering Presentation

Läs mer

Delgeneralplan för Pörtom vindkraftpark Pörtomin tuulivoimapuiston osayleiskaava

Delgeneralplan för Pörtom vindkraftpark Pörtomin tuulivoimapuiston osayleiskaava S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A NÄRPES STAD Delgeneralplan för Pörtom vindkraftpark Pörtomin tuulivoimapuiston osayleiskaava Planförslag / Kaavaehdotus Bilaga 6 / Liite 6 Virtuell verklighet Virtuaalinen

Läs mer

Landskapslag (2006:82) om miljökonsekvensbedömning 1 kap. Allmänna bestämmelser kap. Miljökonsekvensbedömning 3.

Landskapslag (2006:82) om miljökonsekvensbedömning 1 kap. Allmänna bestämmelser kap. Miljökonsekvensbedömning 3. Landskapslag (2006:82) om miljökonsekvensbedömning 2006:082 Landskapslag (2006:82) om miljökonsekvensbedömning LL (2006:82) om miljökonsekvensbedömning 1 kap. Allmänna bestämmelser 1. Inledande bestämmelser

Läs mer

Fortum har anlitat Pöyry SwedPower AB för att genomföra samråd och upprätta MKB:n.

Fortum har anlitat Pöyry SwedPower AB för att genomföra samråd och upprätta MKB:n. Samrådsredogörelse Ansökan om nätkoncession för linje för markförläggning av del av 40 kv-ledning L643 i ny sträckning mellan Norra Ormesta och Rynninge, Örebro kommun, Örebro län 1. Inledning 1.1 Bakgrund

Läs mer

Figur 1. Översiktskarta med områdesavgränsning vindpark Ödmården, riksintresseområde för vindbruk samt Bergvik Skog ABs markinnehav.

Figur 1. Översiktskarta med områdesavgränsning vindpark Ödmården, riksintresseområde för vindbruk samt Bergvik Skog ABs markinnehav. 2012-06-07 1(14) Samrådsunderlag enligt 6 kap 4 miljöbalken inför Bergvik Skog AB:s ansökan om tillstånd för uppförande och drift av vindkraftpark Ödmården inom Söderhamns kommun. Inledning Bergvik Skog

Läs mer

Exempel på vad en tillståndsansökan och miljökonsekvensbeskrivning för vindkraft på land minst ska innehålla

Exempel på vad en tillståndsansökan och miljökonsekvensbeskrivning för vindkraft på land minst ska innehålla Datum 2009-09-10 1 (6) Exempel på vad en tillståndsansökan och miljökonsekvensbeskrivning för vindkraft på land minst ska innehålla Följande råd när det gäller vad en tillståndsansökan enligt 9 kap Miljöbalken

Läs mer

Karolina Larsson, personalchef, 3 Susan Elmlund, sekreterare

Karolina Larsson, personalchef, 3 Susan Elmlund, sekreterare 1 (9) Plats och tid Kommunalrådets rum, onsdagen den 20 januari 2016 kl 16:30-17:00 Beslutande Anders Månsson (S), Ordförande Christer Landin (S), vice ordförande Stig Lundblad (C) Ninnie Lindell (M) Tjänstgörande

Läs mer

Bröcklingbergets Vindkraftpark. Samråd med myndigheter 2009-12-16

Bröcklingbergets Vindkraftpark. Samråd med myndigheter 2009-12-16 Bröcklingbergets Vindkraftpark Samråd med myndigheter 2009-12-16 Ownpower Projects Projekteringsbolag för vindkraft Utvecklar projekt för egen portfölj, för andra och tillsammans med partner Konsultuppdrag

Läs mer

Bilaga 3 till MKB Hälsingeskogens Vindkraftpark - Samrådsredogörelse

Bilaga 3 till MKB Hälsingeskogens Vindkraftpark - Samrådsredogörelse Bilaga 3 till MKB Hälsingeskogens Vindkraftpark - Samrådsredogörelse Enligt 6 kap 4 miljöbalken ska den som avser söka ett miljötillstånd samråda med allmänhet, särskilt berörda och myndigheter. Här följer

Läs mer

Vindkraftsprojekt Brattmyrliden. Samrådsunderlag samråd med allmänhet. Dnr: V-1105-08

Vindkraftsprojekt Brattmyrliden. Samrådsunderlag samråd med allmänhet. Dnr: V-1105-08 Vindkraftsprojekt Brattmyrliden Samrådsunderlag samråd med allmänhet Dnr: V-1105-08 Innehåll 1 BAKGRUND... 3 2 PROJEKTBESKRIVNING... 3 3 UTFORMNING... 5 3.1 Vindkraftverk... 5 3.2 Tillfartsvägar... 5 3.3

Läs mer

13 KONSEKVENSER FÖR MÄNNISKORNA

13 KONSEKVENSER FÖR MÄNNISKORNA 13 KONSEKVENSER FÖR MÄNNISKORNA Projektets konsekvenser för människorna är tätt sammanlänkade med påverkan på samhällsstrukturen. I detta kapitel ligger dock fokus på mer direkta konsekvenser för enskilda

Läs mer

Samråd inför tillståndsprövning enligt miljöbalken

Samråd inför tillståndsprövning enligt miljöbalken Samråd inför tillståndsprövning enligt miljöbalken Sammanställning av anteckningar Bollebygd den 18 september 2013 Projekt: Vindkraftpark Älmåsa i Bollebygd kommun. Närvarande: Västra Götalands länsstyrelse

Läs mer

Samrådsunderlag om vindkraft på Broboberget

Samrådsunderlag om vindkraft på Broboberget Samrådsunderlag om vindkraft på Broboberget wpd Onshore Broboberget AB planerar för en vindkraftsanläggning längs en höjdrygg på gränsen mellan Rättviks kommun i Dalarnas län och Ovanåkers kommun i Gävleborgs

Läs mer

SAMRÅDSSMÖTE LARSBO/VALPARBO VINDKRAFTSPARK 2013-05-15

SAMRÅDSSMÖTE LARSBO/VALPARBO VINDKRAFTSPARK 2013-05-15 SAMRÅDSSMÖTE LARSBO/VALPARBO VINDKRAFTSPARK 2013-05-15 Innehåll GreenExtreme AB Samrådsmöte Vindkraft i Sverige Projektet Larsbo/Valparbo Vindkraftspark GreenExtreme AB Startades 2007 Kontor i Göteborg

Läs mer

Vindkraftsplaner i Abild. Hallands Nyheter 29 juni 2010

Vindkraftsplaner i Abild. Hallands Nyheter 29 juni 2010 Vindkraftsplaner i Abild. Hallands Nyheter 29 juni 2010 ABILD. Vattenfall planerar för en vindkraftspark i skogarna sydost om Abilds kyrkby. Men kommunen vill ha en samlad bild innan man har någon åsikt

Läs mer

Översiktsplanen anger (kursivt nedan) för vindkraftsexploateringar bland annat:

Översiktsplanen anger (kursivt nedan) för vindkraftsexploateringar bland annat: 2013-01-25 Mi 2010-816 Kenneth Kallin 0413-62085 Miljö- och Samhällsbyggnadsnämnden Yttrande över tillståndsansökan om att uppföra två eller tre vindkraftverk norr om Högseröd, inom fastigheterna Högseröd

Läs mer

Innehållsförteckning 1 INLEDNING ORIENTERING BAKGRUND OCH SYFTE NULÄGESBESKRIVNING... 6

Innehållsförteckning 1 INLEDNING ORIENTERING BAKGRUND OCH SYFTE NULÄGESBESKRIVNING... 6 Innehållsförteckning 1 INLEDNING... 4 1.1 ORIENTERING... 4 1.2 BAKGRUND OCH SYFTE... 4 1.3 NULÄGESBESKRIVNING... 6 2 FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR VINDKRAFTUTBYGGNAD... 7 2.1 KRAFTVERKSTEKNIK... 7 2.2 HÄLSA OCH

Läs mer

Vindpark Lyrestad. Komplettering av tillståndsansökan enligt MB. Kompletteringsdatum 2012-04-27. Prövningskod 40.90. D.

Vindpark Lyrestad. Komplettering av tillståndsansökan enligt MB. Kompletteringsdatum 2012-04-27. Prövningskod 40.90. D. D.nr: 551-34334-2011 Vindpark Lyrestad Komplettering av tillståndsansökan enligt MB Kompletteringsdatum 2012-04-27 Prövningskod 40.90 Rabbalshede Kraft AB (publ) Telefon Telefax Reg.nummer Sida 1 av 9

Läs mer

RAPPORT Slutgiltig miljökonsekvensbedömning för Ålands Elandelslags planerade vindkraftspark vid Stenarna och Rödskär 2007-12-05

RAPPORT Slutgiltig miljökonsekvensbedömning för Ålands Elandelslags planerade vindkraftspark vid Stenarna och Rödskär 2007-12-05 RAPPORT Slutgiltig miljökonsekvensbedömning för Ålands Elandelslags planerade vindkraftspark vid Stenarna och Rödskär 2007-12-05 Granskad av: Jakob Kjellman Godkänd 05.12.2007 RAPPORT Slutgiltig miljökonsekvensbedömning

Läs mer

ÅTERVINNINGSANLÄGGNINGEN I VANDA SAMMANFATTNING AV MKB-PROGRAMMET

ÅTERVINNINGSANLÄGGNINGEN I VANDA SAMMANFATTNING AV MKB-PROGRAMMET ÅTERVINNINGSANLÄGGNINGEN I VANDA SAMMANFATTNING AV MKB-PROGRAMMET 2.8.2018 1 INLEDNING Remeo Oy är ett miljövårdsföretag som främst är verksamt i Finland. Företaget omsätter över 80 miljoner euro och har

Läs mer

Beslutsdatum 02.09.2009

Beslutsdatum 02.09.2009 ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, AX-22100 Mariehamn Tel: +358 18 528 600, Fax: +358 18 528 601 E-post: kansliet@miljohalsoskydd.ax Hemsida: www.miljohalsoskydd.ax

Läs mer

Vindkraftsprojektet. Vindkraftprojekt. Dals Ed. Midsommarberget. Samrådsunderlag - myndighetssamråd Samrådsunderlag V

Vindkraftsprojektet. Vindkraftprojekt. Dals Ed. Midsommarberget. Samrådsunderlag - myndighetssamråd Samrådsunderlag V Vindkraftsprojektet Vindkraftprojekt Dals Ed Midsommarberget Samrådsunderlag - myndighetssamråd 2011-09-20 Samrådsunderlag 2010-08-14 V-1109-13 Innehåll 1 INLEDNING... 3 2 PROJEKTBESKRIVNING... 3 3 UTFORMNING...

Läs mer

Markbygden Etapp 2 - Elanslutning

Markbygden Etapp 2 - Elanslutning Bilaga A Markbygden Etapp 2 - Elanslutning Samrådsredogörelse 2015-03-19 Tidigare samråd Bolaget har tidigare genomfört samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken för hela projektet Vindkraft i Markbygden i samband

Läs mer

Samrådsyttrande över Vindpark Marviken

Samrådsyttrande över Vindpark Marviken Kolmårdsvind c/o Alf Gustafsson Älgstorp 1 618 92 Kolmården Norrköping 2015-03-10 Samrådsyttrande över Vindpark Marviken Samrådstiden var mycket kort, under senare delen av januari 2015. Naturskyddsföreningen

Läs mer

Samrådsmöte enligt MB med anledning uppförande av vindkraftverk på Dal 1:1 i Kungsbacka kommun. Den 14/6 kl 18.00

Samrådsmöte enligt MB med anledning uppförande av vindkraftverk på Dal 1:1 i Kungsbacka kommun. Den 14/6 kl 18.00 Samrådsmöte enligt MB med anledning uppförande av vindkraftverk på Dal 1:1 i Kungsbacka kommun Den 14/6 kl 18.00 Agenda för mötet: Agenda 1. Presentation av sökande 2. Presentation av Triventus Consulting

Läs mer

SANDBACKA VINDKRAFTSPARK

SANDBACKA VINDKRAFTSPARK SVEVIND OY AB SANDBACKA VINDKRAFTSPARK MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING BILAGA 4. Synlighetsanalys och fotomontage FCG DESIGN OCH PLANERING AB P19557 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY N131x 19 x HH144 1 (14) Sandbacka

Läs mer

Vindkraftspolicy. Miljö- och stadsbyggnadskontoret. Oktober 2009

Vindkraftspolicy. Miljö- och stadsbyggnadskontoret. Oktober 2009 Vindkraftspolicy Miljö- och stadsbyggnadskontoret Oktober 2009 Kommunens inställning till vindkraft Inom Värnamo kommun har det under de senaste åren uppstått ett stort intresse för att bygga vindkraftverk.

Läs mer

Storflohöjden Bräcke kommun. Projektbeskrivning för etablering av vindkraftverk. Bygglovshandlingar

Storflohöjden Bräcke kommun. Projektbeskrivning för etablering av vindkraftverk. Bygglovshandlingar Storflohöjden Bräcke kommun Projektbeskrivning för etablering av vindkraftverk Bygglovshandlingar Mars 2011 www.jamtvind.se 1 Innehållsförteckning Innehåll Inledning 3 Lokalisering 3 Vägar 4 Vindförutsättningar

Läs mer

PROKON Wind Energy Finland Oy Storbötet vindkraftpark Vörå & Nykarleby

PROKON Wind Energy Finland Oy Storbötet vindkraftpark Vörå & Nykarleby PROKON Wind Energy Finland Oy Storbötet vindkraftpark Vörå & Nykarleby Uppföljningsgruppens möte 11.9.2014 i Vörå 9.9.2014 Page 1 1 Öppning av möte Föredragningslista 2 Projektörens presentation / Michael

Läs mer

Samrådsunderlag. För vindkraft vid Kronoberget Lekebergs kommun, Örebro län. Vindkraftanläggning på Fjällberget i Dalarnas län 2010-06-17

Samrådsunderlag. För vindkraft vid Kronoberget Lekebergs kommun, Örebro län. Vindkraftanläggning på Fjällberget i Dalarnas län 2010-06-17 För vindkraft vid Lekebergs kommun, Örebro län Vindkraftanläggning på Fjällberget i Dalarnas län 21-6-17 Vindkraft - Lekebergs kommun Medverkande Verksamhetsutövare Stena Renewable AB Box 7123 42 33 Göteborg

Läs mer

2 Kompletterande samrådsredogörelse

2 Kompletterande samrådsredogörelse Bilaga M4.b - Kompletterande samråd sida 2/17 1.2 Syfte Syftet med den nya ledningen mellan Dotorp och Täppan är att förstärka elnätet i området, samt att möjliggöra anslutning av vindkraftsanläggningar

Läs mer

Tandsjö Samrådsunderlag för ändringstillstånd

Tandsjö Samrådsunderlag för ändringstillstånd Vindkraftspark Tandsjö Samrådsunderlag för ändringstillstånd December Bakgrund wpd Scandinavia AB planerar för en vindkraftsanläggning med maximalt 12 vindkraftverk vid Tandsjö i Ljusdals kommun, Gävleborgs

Läs mer

Rosenholm, Uppvidinge kommun - fotopunkter

Rosenholm, Uppvidinge kommun - fotopunkter Tillståndsprocessen Miljötillstånd av länsstyrelsen krävs om vindparken består av minst sju vindkraftverk, eller om total- höjden överstiger 150 m Miljöanmälan till kommunen krävs om vindparken består

Läs mer

PROTOKOLL. Protokoll fört vid enskild föredragning Infrastrukturavdelningen Allmäna byrån, el och energi 29 28.9.2015. Inspektör Henrik Juslin

PROTOKOLL. Protokoll fört vid enskild föredragning Infrastrukturavdelningen Allmäna byrån, el och energi 29 28.9.2015. Inspektör Henrik Juslin PROTOKOLL Nummer 29 28.9.2015 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid enskild föredragning Infrastrukturavdelningen Allmäna byrån, el och energi Beslutande Föredragande Justerat Minister Veronica Thörnroos

Läs mer

Avgränsningssamråd enligt 6 kap 29 miljöbalken med särskilt berörda, föreningar, organisationer och allmänhet för Lyckås Vindkraftspark

Avgränsningssamråd enligt 6 kap 29 miljöbalken med särskilt berörda, föreningar, organisationer och allmänhet för Lyckås Vindkraftspark 2019-02-07 Avgränsningssamråd enligt 6 kap 29 miljöbalken med särskilt berörda, föreningar, organisationer och allmänhet för Lyckås Vindkraftspark Agenda 1. Presentation Kraftö 2. Varför vindkraft? 3.

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG ÄNDRINGSTILLSTÅND FÖR GÅXSJÖ-RAFTSJÖHÖJDEN VINDKRAFTPARK

SAMRÅDSUNDERLAG ÄNDRINGSTILLSTÅND FÖR GÅXSJÖ-RAFTSJÖHÖJDEN VINDKRAFTPARK SAMRÅDSUNDERLAG ÄNDRINGSTILLSTÅND FÖR GÅXSJÖ-RAFTSJÖHÖJDEN VINDKRAFTPARK Raftsjö Vind AB 2018-11-19 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING OCH BAKGRUND 3 2 ADMINISTRATIVA UPPGIFTER 3 3 GÄLLANDE TILLSTÅND,

Läs mer

Kulturvärdesinventering och landskapsanalys inför vindkraftetablering i Fjällboda

Kulturvärdesinventering och landskapsanalys inför vindkraftetablering i Fjällboda Ske mus dnr 14/2011 Utsikt mot sydost från platsen för planerade verk nr 1 i Fjällboda. Foto Lage Johansson. Kulturvärdesinventering och landskapsanalys inför vindkraftetablering i Fjällboda Jörns socken,

Läs mer

Giltighet Detta tillstånd gäller i 5 år efter att beslutet vunnit laga kraft.

Giltighet Detta tillstånd gäller i 5 år efter att beslutet vunnit laga kraft. ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, AX-22100 Mariehamn Tel. växel (018) 528 600, Fax. (018) 528 601 E-post: kansliet@amhm.ax / www.amhm.ax MILJÖTILLSTÅND Beslut nummer

Läs mer

Protokoll informationsmöte Söderhamns kommun angående vindkraftetablering

Protokoll informationsmöte Söderhamns kommun angående vindkraftetablering Protokoll informationsmöte Söderhamns kommun angående vindkraftetablering Vindkraftprojekt: Gullberg Kommun: Söderhamns kommun Län: Gävleborgs län Datum: 2008-12-15 Plats: Kommunhuset Deltagare: Söderhamns

Läs mer

Om elförbindelsen Överby-Beckomberga

Om elförbindelsen Överby-Beckomberga Fastighetsägare och remissinstanser enligt sändlista 2019-03-25 Dnr 2016/891 INFORMATION Val av utredningskorridor för fortsatt utredning av den planerade elförbindelsen Överby-Beckomberga Om elförbindelsen

Läs mer

Msn dnr 07.2289.200 Ks dnr 2009.279 VINDKRAFTSPOLICY. Miljö- och stadsbyggnadskontoret. Oktober 2009 Antagen av Kommunfullmäktige 2009-12-17 186

Msn dnr 07.2289.200 Ks dnr 2009.279 VINDKRAFTSPOLICY. Miljö- och stadsbyggnadskontoret. Oktober 2009 Antagen av Kommunfullmäktige 2009-12-17 186 Msn dnr 07.2289.200 Ks dnr 2009.279 VINDKRAFTSPOLICY Miljö- och stadsbyggnadskontoret Oktober 2009 Antagen av Kommunfullmäktige 2009-12-17 186 Kommunens inställning till vindkraft Inom Värnamo kommun har

Läs mer

Bakgrund och syfte AB PiteEnergi planerar att ansöka om linjekoncession för två 45 kv markkablar i anslutning till Pitholmens industriområde.

Bakgrund och syfte AB PiteEnergi planerar att ansöka om linjekoncession för två 45 kv markkablar i anslutning till Pitholmens industriområde. PM 2014-09-23 Samrådsredogörelse Inledning Detta är en redogörelse för hur samråden har genomförts, samt de åsikter och förslag som inkommit och hur AB PiteEnergi ställer sig till dessa. Samråden behandlar

Läs mer

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011. del 11 lov- och tillståndsprövning

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011. del 11 lov- och tillståndsprövning del 11 lov- och tillståndsprövning 93 11 LOV- OCH TILLSTÅNDSPRÖVNING 11.1 Lagstiftning För att förenkla prövningen av vindkraftverk har ändringar gjorts den första augusti 2009 i Plan- och bygglagen, Miljöbalken

Läs mer

Välkomna till vårens informationsträff för Vindpark Duvhällen

Välkomna till vårens informationsträff för Vindpark Duvhällen Välkomna till vårens informationsträff för Vindpark Duvhällen Utställningen ger aktuell information om projektet - Vad har skett sedan samrådet - Utförda inventeringar och undersökningar - Kommande inventeringar

Läs mer

Tillstånd för etablering av fyra vindkraftverk på fastigheten Bottorp 3:1 m.fl.

Tillstånd för etablering av fyra vindkraftverk på fastigheten Bottorp 3:1 m.fl. TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Jonas Sverkén KS 2012/0084 Kommunstyrelsen Tillstånd för etablering av fyra vindkraftverk på fastigheten Bottorp 3:1 m.fl. Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

E6.21 Lundbyleden, delen Brantingmotet Ringömotet. Samråd December 2014 januari 2015

E6.21 Lundbyleden, delen Brantingmotet Ringömotet. Samråd December 2014 januari 2015 E6.21 Lundbyleden, delen Brantingmotet Ringömotet Samråd December 2014 januari 2015 Vägplan ger markåtkomst för vägen Planläggning Åtgärdsval Utredningsarbete VAR ska den nya vägen gå och HUR ska den utformas

Läs mer

Diarienummer: 2016/ Ansökan om bygglov för sex vindkraftverk på fastigheterna Övsjö 1:39 och 1:76

Diarienummer: 2016/ Ansökan om bygglov för sex vindkraftverk på fastigheterna Övsjö 1:39 och 1:76 TJÄNSTEMANNAFÖRSLAG Sida 1 av 5 Handläggare: E-post: Jonny Berg jonny.berg@bracke.se Bygg- och miljönämnden Ansökan om bygglov för sex vindkraftverk på fastigheterna Övsjö 1:39 och 1:76 Jämtvind AB har

Läs mer

Sarnmantradesdatum Miljö- och koncumenmämnden [-.~-*L~V.- 01- *--bai<tforvahn8 1 - --."

Sarnmantradesdatum Miljö- och koncumenmämnden [-.~-*L~V.- 01- *--bai<tforvahn8 1 - --. BORAS STAD PROTOKOLL Sarnmantradesdatum Miljö- och koncumenmämnden [-.~-*L~V.- 01- *--bai

Läs mer

Underlag för samråd. Ny 70 kv markkabel i Danderyds kommun. E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö 2010-09-13

Underlag för samråd. Ny 70 kv markkabel i Danderyds kommun. E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö 2010-09-13 Underlag för samråd Ny 70 kv markkabel i Danderyds kommun E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö 2010-09-13 Titel Utfört av Underlag för samråd Ny 70 kv markkabel i Danderyds kommun Johanna Fransila, Sweco

Läs mer

Vindparken Gärdshyttan

Vindparken Gärdshyttan Vindparken Gärdshyttan Informations- och samrådsmöte den 5 september 2012 I Sörbygdsgården, Dalmark Alla Varmt Välkomna Gärdshyttan Vind AB www.gardshyttanvind.se Gärdshyttan Vind AB Projekteringsbolag

Läs mer

Vindpark Marviken. Vindpark Marviken. Projektbeskrivning. ReWind Offshore AB, Köpmannagatan 2, 652 26 Karlstad info@rewindenergy.

Vindpark Marviken. Vindpark Marviken. Projektbeskrivning. ReWind Offshore AB, Köpmannagatan 2, 652 26 Karlstad info@rewindenergy. Vindpark Marviken Vindpark Marviken Projektbeskrivning ReWind Offshore AB, Köpmannagatan 2, 652 26 Karlstad info@rewindenergy.se Vindpark Marviken Projektet drivs av ett konsortium som består av: Kolmårdsvind

Läs mer

SAMRÅDSSMÖTE KULLBOARP VINDKRAFTSPARK

SAMRÅDSSMÖTE KULLBOARP VINDKRAFTSPARK SAMRÅDSSMÖTE KULLBOARP VINDKRAFTSPARK 2013-09-05 Innehåll GreenExtreme AB Samrådsmöte Vindkraft i Sverige Projektet Kullboarp Vindkraftspark GreenExtreme AB Startades 2007 Kontor i Göteborg 5 anställda

Läs mer

Välkomna på informationsmöte om tillståndsansökan för Stormyrberget vindkraftpark!

Välkomna på informationsmöte om tillståndsansökan för Stormyrberget vindkraftpark! Välkomna på informationsmöte om tillståndsansökan för Stormyrberget vindkraftpark! 2106-02-29 Syfte med informationsmötet Informera om: - Hur tillståndsansökan har tagits fram - Innehållet i tillståndsansökan

Läs mer

Nytt vindkraftverk i Sandvik-Stenninge. Lägesrapport oktober 2009.

Nytt vindkraftverk i Sandvik-Stenninge. Lägesrapport oktober 2009. Nytt vindkraftverk i Sandvik-Stenninge. Lägesrapport oktober 2009. Vindkraftverket i Stenninge fungerar och producerar bra. Därför har vi som äger verket Helianthemum Vind AB (se faktaruta) sedan drygt

Läs mer

Vindkraft Solberg Örnsköldsvik och Åsele kommun

Vindkraft Solberg Örnsköldsvik och Åsele kommun Vindkraft Solberg Örnsköldsvik och Åsele kommun Projektbeskrivning Maj 2009 Innehåll Innehåll... 2 Sökande... 3 Inledning... 4 Presentation av projektet... 5 Lokalisering... 5 Karta Solbergs vindkraftpark

Läs mer

Stigshöjdens vindpark. Projektbeskrivning

Stigshöjdens vindpark. Projektbeskrivning Stigshöjdens vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING STIGSHÖJDEN 2/6 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen

Läs mer

UPM-KYMMENE OYJ Vindkraftsprojektet vid Reväsvaara PROGRAM FÖR MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING. MKB-program för vindkraftsprojektet vid Reväsvaara

UPM-KYMMENE OYJ Vindkraftsprojektet vid Reväsvaara PROGRAM FÖR MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING. MKB-program för vindkraftsprojektet vid Reväsvaara 16X187607.B004 Augusti 2014 UPM-KYMMENE OYJ Vindkraftsprojektet vid Reväsvaara MKB-program för vindkraftsprojektet vid Reväsvaara COPYRIGHT PÖYRY FINLAND OY Eftertryck förbjuds. Detta dokument eller någon

Läs mer

Bilaga 1.8. Protokoll från samråd med kommunen

Bilaga 1.8. Protokoll från samråd med kommunen Bilaga 1.8 Protokoll från samråd med kommunen Samrådsmöte projekt Gunbjörbyn, Alltorp, Liane och Tisselskogs- heden Tid: 22 februari 2012 kl 14.00 Plats: Medborgarkontoret Mellerud Närvarande: Björn Hermansson

Läs mer

Ljud från vindkraftverk

Ljud från vindkraftverk Liselotte Aldén Ljud från vindkraftverk Av Annika Melin Det sista öppna seminariet kring vindkraft under 2012 hölls måndagen den 15 oktober i en hörsal på Högskolan på Gotland. Temat var ljud från vindkraft

Läs mer

E.ON Vind Sverige AB Vindkraftprojekt Gröninge

E.ON Vind Sverige AB Vindkraftprojekt Gröninge E.ON Vind Sverige AB Vindkraftprojekt Gröninge Underlag till samrådsmöte 17/1 2012 enligt miljöbalken 6 kap 4 2011-12-09 Dnr: V-1112-04 Innehåll 1 INLEDNING... 3 1.1 Bakgrund... 4 2 BESKRIVNING AV VINDKRAFTPROJEKT

Läs mer

Vindpark Boge. Projektbeskrivning- 2012-01-03

Vindpark Boge. Projektbeskrivning- 2012-01-03 Vindpark Boge Projektbeskrivning- 2012-01-03 Boge Vindbruk AB bildades sommaren 2010 och bolaget är baserat på Gotland. Företaget avserattsökatillståndtillattbyggaenvindkraftsparkinomdetområdeibogesockenpå

Läs mer

Anslutning av vindkraft och framtidssäkring av elnätet. Vindkraftsanslutning vid Kopperaa, Norge via Storlien till Enafors, 130 kv ledning

Anslutning av vindkraft och framtidssäkring av elnätet. Vindkraftsanslutning vid Kopperaa, Norge via Storlien till Enafors, 130 kv ledning Anslutning av vindkraft och framtidssäkring av elnätet Vindkraftsanslutning vid Kopperaa, Norge via Storlien till Enafors, 130 kv ledning Innehåll Bakgrund 3 Tillståndsprocessen 4 Tillvägagångssätt 5 Projektbeskrivning

Läs mer

BILAGA 10 LIITE 10. Bemötanden till utlåtanden och anmärkningar över planförslaget Vastineet kaavaehdotuksen lausuntoihin ja muistutuksiin

BILAGA 10 LIITE 10. Bemötanden till utlåtanden och anmärkningar över planförslaget Vastineet kaavaehdotuksen lausuntoihin ja muistutuksiin BILAGA 10 LIITE 10 Bemötanden till över planförslaget Vastineet kaavaehdotuksen lausuntoihin ja muistutuksiin S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A VÖRÅ KOMMUN utlåtanden och anmärkningar till delgeneralplan

Läs mer

Tillståndsprocess. Håkan Lindroth, Sweco

Tillståndsprocess. Håkan Lindroth, Sweco Tillståndsprocess Håkan Lindroth, Sweco Moskogens vindpark Cirka 50 vindkraftverk spridda över området, främst på höjder Vindparkens totala area: cirka 30 km 2 Verkens tornhöjd: 105 m Rotordiameter: 90

Läs mer

Vindparken Gärdshyttan Protokoll från samrådsmöte i Sörbygdsgården den 5 september 2012

Vindparken Gärdshyttan Protokoll från samrådsmöte i Sörbygdsgården den 5 september 2012 VINDKRAFTGRUPPEN Vindparken Gärdshyttan Protokoll från samrådsmöte i Sörbygdsgården den 5 september 2012 Inbjudan Inbjudan till samrådsmötet har offentliggjorts genom annonsering i Nerikes Allehanda per

Läs mer

VINDKRAFTSBYGGANDE MED AVSEENDE PÅ HÄLSOSKYDDET

VINDKRAFTSBYGGANDE MED AVSEENDE PÅ HÄLSOSKYDDET VINDKRAFTSBYGGANDE MED AVSEENDE PÅ HÄLSOSKYDDET - I vilket skede och hur kan hälsoskyddet påverka? Överinspektör, Vesa Pekkola Vindkraft, en symbol för miljövänlighet eller en fågelhack? 2 Vindkraftverkens

Läs mer

Information om berg- och dalbanan i Kolmårdens djurpark

Information om berg- och dalbanan i Kolmårdens djurpark Information om berg- och dalbanan i Kolmårdens djurpark Naturskyddsföreningen Norrköping 1 maj 2016 Djurparkens utveckling Från början var Kolmårdens Djurpark en lugn anläggning som visade djur och hade

Läs mer

Giltighet Vattenarbetet ska vara utfört senast 5 år efter att detta beslut vunnit laga kraft.

Giltighet Vattenarbetet ska vara utfört senast 5 år efter att detta beslut vunnit laga kraft. MILJÖTILLSTÅND Ärende: 2018-494 Beslut: ÅMH-Pn 9/18 Instans: Prövningsnämnden 10.10.2018 Verksamhet Muddring i samfällt vattenområde Hellestorp Lemland Ärende Ansökan avser tillstånd för muddring av maximalt

Läs mer

Ansökan avser tillstånd för muddrings- och utfyllnadsarbeten i samfällt

Ansökan avser tillstånd för muddrings- och utfyllnadsarbeten i samfällt MILJÖTILLSTÅND Ärende: 2016-215 Beslut: ÅMH-Pn 20/16 Instans: Prövningsnämnden 7.9.2016 Verksamhet Fastighets Ab Österängen Sintingsvägen 19 22710 Föglö Ärende Ansökan avser tillstånd för muddrings- och

Läs mer

Tillstånd till etablering och drift av vindkraftsanläggning med upp till åtta verk på fastigheterna Bockekulla 1:1 m.fl.

Tillstånd till etablering och drift av vindkraftsanläggning med upp till åtta verk på fastigheterna Bockekulla 1:1 m.fl. TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Eva-Lena Larsdotter 2014-02-25 KS 2013/0985 Kommunstyrelsen Tillstånd till etablering och drift av vindkraftsanläggning med upp till åtta verk på fastigheterna

Läs mer

Vikboland Vind. Vindkraft på Vikbolandet - förutsättningar Samråd den mars 2014 Wind4shore AB, Banérgatan 79, Stockholm

Vikboland Vind. Vindkraft på Vikbolandet - förutsättningar Samråd den mars 2014 Wind4shore AB, Banérgatan 79, Stockholm Vikboland Vind Samråd den 28-29 mars 2014 Wind4shore AB, Banérgatan 79, 115 53 Stockholm Vindkraft på Vikbolandet - förutsättningar Projektområden: Jonsberg Stensö-Bråxvik Skenäs Förutsättningar: Elanslutning

Läs mer