Beslutsgruppen för mål 5b-skärgården 1/97 1

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Beslutsgruppen för mål 5b-skärgården 1/97 1"

Transkript

1 Beslutsgruppen för mål 5b-skärgården 1/97 1 Protokoll från beslutsgruppsmöte den 24 januari 1997 Närvarande: Pär Nuder, ordf. Ledamöter: Märit Friberg Berit Adolfsson Margit Viklund Margareta Olin Ulla Jacobsson Anita Bohman Gerthie Olsson Hans Taremark Sven Düring Inger Leek Carlsson Rune Backlund Marianne Servais Höckerman Richard Sigfridsson Tjänstgörande ersättare Magnus Holgersson Ej tjänstgörande ersättare Östen Johansson Dessutom: Ingrid Mars, Glesbygdsverket Elisabeth Öberg/Gunilla Björkman, sekretariatet Pär Nuder öppnade mötet och hälsade alla välkomna. 1. Fastställande av dagordning Dagordningen fastställdes. 2. Föregående protokoll Protokollet lades till handlingarna. 3. Val av justerare Margit Viklund valdes till justerare.

2 Beslutsgruppen för mål 5b-skärgården 1/ Rapporter Övervakningskommitténs möte den 27 november 1996 Richard Sigfridsson redovisade sina intryck från mötet. Han hade tagit upp frågan om de problem som begränsningen i antal stödmottagare medför. Frågan diskuterades noggrannt, och avslutades med att sekretariatet fick i uppdrag att analysera hur stora effekter begränsningen har för möjligheterna att genomföra programmet. Ingrid Mars förtydligade EU:kommissionens principiella inställning. SPD:n är ett avtal, mellan Sverige och kommissionen. Detta avtal förändras/justeras enbart vid speciella tillfällen. Det är därför troligt att en ev. ändring kan ske först i samband med halvtidsutvärderingens preliminära redovisning vid ÖK:s möte i slutet av juni eller vid den slutliga i september. ÖK:s sekretariat och Beslutsgruppens sekretariat kommer att samarbeta om utredningen av hur stora effekter på programmets genomförande som begränsningen av antalet stödmottagare har. Pär Nuder föreslog att Beslutsgruppen i fortsättningen tar beslut som om begränsningen av stödmottagare inte finns, meddelar den sökande om de osäkra förutsättningarna f.n. samt skickar besluten f.k. till ÖK. Beslutsgruppen enades om detta. Ingrid Mars erinrade om att investeringar i mobil infrastruktur (båtar) under åtgärden 3.2 Service och transportförsörjning måste till ÖK för beslut. Det är viktigt att underlaget kommer till ÖK för utskick inför nästa sammanträde i juni. Ingrid Mars informerade också om att avtal med utvärderare för 5b-Skärgården skrivs på inom kort. Elisabeth Öberg meddelade att ÖK önskade få en redovisning av ett projekt vid varje möte. Beslut på delegation den 2 resp. 19 december 1996 Besluten till Birka-projektet (nr 96-73) och till Runmarö (nr 96-9) diskuterades. Ansökan som avsåg Birka-projektet hade vid sammanträdet den 15 november 1996, under fel åtgärd och med ett mycket högt belopp (4,6 miljoner kr), avslagits av Beslutsgruppen. Pär Nuder redovisade varför han på delegation beslutat om bidrag till detta projekt. Riksantikvarieämbetet hade återkommit med en ny ansökan, under rätt åtgärd. Den hade återigen diskuterats i den regionala referensgruppen, som redan tidigare tillstyrkt den, och ett lägre belopp hade avstämts med sökanden. Elisabeth Öberg meddelade att orsaken till att beslutet om Runmarö Hembygdsgård tagit på delegation, trots att projektet skulle genomföras 1997, var att det första beslutet fattats före den , och att beslut om EU-stöd därför måste fattas före 1996 års utgång. Revision med avseende på den sociala fonden Syftet med att revidera en verksamhet som knappt kommit igång diskuterades. Pär Nuder med flera ansåg att Länsstyrelsen i Stockholms läns svar på RRV:s första utkast var bra.

3 Beslutsgruppen för mål 5b-skärgården 1/ Beslut om bidrag ur strukturfonderna Principiella frågor: Antecknas till protokollet att Beslutsgruppen beslutar om stöd för högst två år framåt. Vid detta sammanträde kan alltså beslut fattas t.o.m Övrenskoms att ledamöter/ersättare i fortsättningen ej får kopia på ansökningarna i förväg. Det räcker med den sammanfattning av ansökan som finns i refererensgruppens beslut. Beslutsgruppen framhöll att det i fortsättningen är mycket viktigt att relevanta indikatorer anges i beslutet, vilket innebär att framförallt referensgrupperna och handläggarna på länsstyrelserna bör vara speciellt uppmärksamma på detta i kontakten med de sökande. Ingrid Mars erinrade om att indikatorerna ändrades vid Övervakningskommitténs senaste möte i november. Ingrid Mars betonade också vikten av att indikatorerna - både hårda och mjuka - beskrivs tydligt. Indikatorerna är ett underlag för utvärderarna när de ska avgöra hur arbetet med att förverkliga programmet fortskrider. Rutiner för Beslutsgruppens uppföljning av projekt som fått stöd diskuterades. Beslutades att till en början ha en punkt om uppföljning på dagordningen t.ex. sista mötet på våren resp hösten. Då ska resp. referensgrupp kort orientera om läget i de projekt som fått stöd. Man kan ta med kostnader för utvärdering via utomstående utvärderare i ansökan. Det är Beslutsgruppens uppgift att genomföra SPD:n. Även uppföljning på andra ledden är därför nödvändig, dvs. uppföljning av själva SPD:n på prioritets- och åtgärdsnivå. Ärenden som diskuterades mer ingående: Ärende 96-8 Skärgårdsutveckling Brommö: I den sökandens kostnadsbudget fanns det med åtgärder utanför det geografiska området, motsvarande ca kr för perioden Åtgärderna hade av referensgruppen ansetts som nödvändiga för att projektet skulle kunna genomföras. Beslutsgruppen beslutade att stöd inte skulle utgå för dessa åtgärder, eftersom det är viktigt att Beslutsgruppen är tydlig i gränsdragningen för det geografiska området. Ärende resp Mötesplats Bokö: De två delprojekten har f.n. tillförordnade projektledare, efter det att den tilltänkta projektledaren (tillika reservatsarrendator) flyttat. Huvudmännens avsikt är att snabbt hitta en ny arrendator, som kan gå in som permanent projektledare som en del i sin tjänst.

4 Beslutsgruppen för mål 5b-skärgården 1/97 4 Anita Bohman, ordförande i den berörda referensgruppen, redovisade referensgruppens motivering för att tillstyrka ärendet 96-63, dvs. den del av projektet som rör utbildning m.m., trots att projektet inte i alla delar helt stämmer med åtgärden. I åtgärden (3.3 Kompetensutveckling, distansutbildning och forskning) talas om utbildning för skärgårdsbefolkningen, medan projektet inriktar sig på en bredare målgrupp. Referensgruppens bedömning var att projektet i sig innebar så många fördelar i t.ex. arbetstillfällen för skärgårdsbor, att det ändå borde tillstyrkas. Beslutsgruppen samtyckte till referensgruppens tolkning. Vikten av projektledarens kompetens och vilka frågor Beslutsgruppen skulle koncentrera sig på i sin bedömning diskuterades. Beslutsgruppens roll i fråga om uppföljning av samt stödfunktion till projekt diskuterades. Ansökan för både ärende och bifölls (se nedan), samtidigt som det noteras till protokollet att projekten bör följas noga. Beslut Åtgärd 1.1 Företagsutveckling i skärgården Ärende Investeringsstöd till företag i skärgården 1996 (2) (återsökning) Sökande: Länsstyrelsen i O-län Beslut: kr för 1996 Motivering: Det aktuella programmet ryms inom prioritet 1 Utveckling av arbete och näringsliv, åtgärd 1.1 Företagsutveckling i skärgården. Tre av de åtgärdsspecifika urvalskriterierna är tillämpliga: mer arbetstillfällen, ökat nyföretagande och bidra till etablering av småföretag i lands- och glesbygdsskärgården. Jäv: Richard Sigfridsson meddelade att han var jävig. Han deltog inte i beslutet. Ärende Föreningen Prästgården Sökande: Gullholmen/Hermanö företagarförening Beslut: kr för 1997, kr för 1998 Motivering: Det aktuella projektet ryms inom prioritet 1 Utveckling av arbete och näringsliv, åtgärd 1.1 Företagsutveckling i skärgården. Tre av de åtgärdsspecifika urvalskriterierna är tillämpliga: mer arbetstillfällen, ökat nyföretagande och bidra till etablering av småföretag i lands- och glesbygdsskärgården. Summa beslutade medel för åtgärden: kr

5 Beslutsgruppen för mål 5b-skärgården 1/97 5 Åtgärd 1.3 Turism Ärende 96-8 Skärgårdsutveckling Brommö Sökande: Länsstyrelsen i R-län Beslut: kr för 1996, kr för 1997 Motivering: Det aktuella projektet ryms inom prioritet 1 Utveckling av arbete och näringsliv, åtgärd 1.3 Turism. Tre av de åtgärdsspecifika urvalskriterierna är tillämpliga: mer arbetstillfällen, turistprodukter med miljö- och/eller kulturprofil samt förlängning av säsongen. Kommentar: I sökandens budget ingick ca kr som avsåg åtgärder på fastlandet. Beslutsgruppen fattade beslut om stöd till projektet med förbehåll att de ca kr skulle avräknas från underlaget, vilket också skett. Det beslutade bidraget (som angetts ovan) från regionala fonden har alltså reducerats med hänsyn till de ca kr. Ärende Iordningsställande av vandrarhem på Sävö Sökande: Länsstyrelsen i D-län Beslut: kr för 1997 Motivering: Det aktuella projektet ryms inom prioritet 1 Utveckling av arbete och näringsliv, åtgärd 1.3 Turism. Fyra av de åtgärdsspecifika urvalskriterierna är tillämpliga: mer arbetstillfällen, turistprodukter med miljö- och/eller kulturprofil, ökad användning av befintliga anläggningar samt förlängning av säsongen. Ärende Vandrarhem i Hasselö f.d. skola Sökande: Länsstyrelsen i H-län Beslut: kr för 1997 Motivering: Det aktuella projektet ryms inom prioritet 1 Utveckling av arbete och näringsliv, åtgärd 1.3 Turism. Fyra av de åtgärdsspecifika urvalskriterierna är tillämpliga: mer arbetstillfällen, ökad samverkan mellan företagen, ökad användning av befintliga anläggningar samt förlängning av turistsäsongen. Summa beslutade medel för åtgärden: kr Åtgärd 2.1 Bevara och restaurera natur- och kulturmiljö Ärende Restaurering av odlingslandskapet på Sävö Sökande: Länsstyrelsen i D-län Beslut: kr för 1997 Motivering: Det aktuella projektet ryms inom prioritet 2 Natur- och kulturmiljö, åtgärd 2.1 Bevara och restaurera natur- och kulturmiljö. Två av de åtgärdsspecifika urvalskriterierna är tillämpliga: möjlighet till nya arbetstillfällen samt bevara och utveckla natur- och kulturvärden. Kommentar: Ansökan avsåg perioden Då underlaget för de tidigare åren trots kommunikation med sökanden förblev bristfälligt, fattas beslut endast för 1997.

6 Beslutsgruppen för mål 5b-skärgården 1/97 6 Ärende Sandvikens fiskeläge (återsökning) Sökande: Länsstyrelsen i Y-län Beslut: kr för 1996 Motivering: Det aktuella projektet ryms inom prioritet 2 Natur och kulturmiljö, åtgärd 2.1 Bevara och restaurera natur- och kulturmiljöer. Tre av de åtgärdsspecifika urvalskriterierna är tillämpliga: möjlighet till nya arbetstillfällen, lokala initiativ med förankring i bygden samt bevara och utveckla kultur- och miljövärden. Ärende Mötesplats Bokö Sökande: Valdemarsviks kommun Beslut: kr för 1997, för 1998 Motivering: Det aktuella projektet ryms inom prioritet 2 Natur och kulturmiljö, åtgärd 2.1 Bevara och restaurera natur- och kulturmiljöer. Tre av de åtgärdsspecifika urvalskriterierna är tillämpliga: möjlighet till nya arbetstillfällen, lokala initiativ med förankring i bygden samt bevara och utveckla kultur- och miljövärden. Ärende Bevarande av kulturlandskapet i Västerviks skärgård Sökande: Länsstyrelsen i H-län Beslut: kr för 1997 Motivering: Det aktuella projektet ryms inom prioritet 2 Natur och kulturmiljö, åtgärd 2.1 Bevara och restaurera natur- och kulturmiljöer. Tre av de åtgärdsspecifika urvalskriterierna är tillämpliga: möjlighet till nya arbetstillfällen, lokala initiativ med förankring i bygden samt bevara och utveckla kultur- och miljövärden. Kommentar: Denna ansökan avser tiden Avsikten är att projektet ska vara flerårigt, men i och med att de regionala utvecklingsmedlen överförs från Länsstyrelsen till ny huvudman, Regionförbundet för Kalmar län, från den 1 januari 1998, är fortsatt medfinansiering f.n. osäker. Summa beslutade medel för åtgärden: kr Åtgärd 3.1 Informationsteknik Ärende Grannskapskontor Öckerö (delvis återsökning) Sökande: Öckerö kommun Beslut: kr för 1996, kr för 1997, kr för 1998 Motivering: Det aktuella projektet ryms inom prioritet 3 Överbrygga avstånd genom modern infrastruktur, åtgärd 3.1 Informationsteknik. Tre av de åtgärdsspecifika urvalskriterierna är tillämpliga: mer arbetstillfällen,. anpassning till lokala förutsättningar och breda, generella lösningar. Kommentar: Ett separat beslut om stöd med kr för 1995 har fattats Jäv: Hans Taremark meddelade att han var jävig. Han deltog inte i beslutet. Summa beslutade medel för åtgärden: kr

7 Beslutsgruppen för mål 5b-skärgården 1/97 7 Åtgärd 3.2 Service- och transportförsörjning Ärende Lastkaj på västra Eknö Sökande: Västerviks kommun Beslut: kr för 1997 Motivering: Det aktuella projektet ryms inom prioritet 3. Överbrygga avstånd genom modern infrastruktur, åtgärd 3.2 Service och transportförsörjning. En av de åtgärdsspecifika urvalskriterierna är tillämpliga: bevarande av arbetstillfällen Kommentar: Västerviks kommun har ansökt om stöd till två olika infrastruktursatsningar. I detta beslut ingår den investering som ska genomföras Beslut om stöd till den investering som genomfördes 1995 beslutades på delegation av ordföranden den Jäv: Anita Bohman meddelade att hon var jävig. Hon deltog inte i beslutet. Summa beslutade medel för åtgärden: kr Åtgärd 3.3 Kompetensutbildning, distansutbildning och forskning Ärende Mötesplats Bokö Sökande: NBV Östra Östergötland Beslut: kr för 1996, kr för 1997, kr för 1998 Motivering: Det aktuella projektet ryms inom prioritet 3. Överbrygga avstånd genom modern infrastruktur, åtgärd 3.3 Kompetensutbildning, distansutbildning och forskning. Två av de åtgärdsspecifika urvalskriterierna är tillämpliga: ökad samverkan mellan näringsliv och FoU samt ökad kompetens i regionens företag. Summa beslutade medel för åtgärden: kr Åtgärd 4.1 Stärk kulturen och den lokala identiteten i skärgården Ärende Rörö-konceptet (återsökning) Sökande: Öckerö kommun Beslut: kr för 1996 Motivering: Det aktuella projektet ryms inom prioritet 4 Lokal mobilisering, åtgärd 4.1 Stärk kulturen och den lokala identiteten i skärgården. En av de åtgärdsspecifika urvalskriterierna är tillämpliga: lokala initiativ med förankring i bygden. Jäv: Hans Taremark meddelade att han var jävig. Han deltog inte i beslutet.

8 Beslutsgruppen för mål 5b-skärgården 1/97 8 Ärende "Skärgårdskraft" (delvis återsökning) Sökande: Stockholms läns landsting Beslut: kr för 1996, kr för 1997 Motivering: Det aktuella projektet ryms inom prioritet 4 Lokal mobilisering, åtgärd 4.1 Stärk kulturen och den lokala identiteten i skärgården. Två av de åtgärdsspecifika urvalskriterierna är tillämpliga: ökad samverkan mellan öbefolkningen och kommunala, regionala och centrala myndigheter och lokala initiativ med förankring i bygden. Kommentar: Enligt projektbeskrivningen avser projektet hela Stockholms skärgård. Enligt uppgift från dels Barbro Städje, Stockholms läns landsting, dels projektledaren Berit Nordström, har en begränsning gjorts så att projektet endast avser öar med fast befolkning utan fast landförbindelse. Jäv: Märit Friberg meddelade att hon var jävig. Hon deltog inte i beslutet. Ärende Färdigställande av fastighet på Tjockö (återsökning) Sökande: Stockholms läns landsting Beslut: kr för 1996 Motivering: Det aktuella projektet ryms inom prioritet 1 Utveckling av arbete och näringsliv, åtgärd 1.1 Företagsutveckling i skärgården. Två av de åtgärdsspecifika urvalskriterierna är tillämpliga: mer arbetstillfällen och bidra till etablering av småföretag i lands- och glesbygdsskärgården. Jäv: Märit Friberg meddelade att hon var jävig. Hon deltog inte i beslutet. Summa beslutade medel för åtgärden: kr Totalsumma för fattade beslut den : kr 6.. Information från referensgrupperna Margit Viklund, Norrlandskusten: Ett nytt möte i referensgruppen är utsatt till den 5 februari. Då kommer bl.a. de planerade projekt som vi sett på studiebesöket idag att behandlas. Märit Friberg, AB-, C- och D-län: Nästa möte i referensgruppen är utsatt till den 7 februari. Förra mötet ägnades nästan helt åt utbildning av ledamöterna. Bland de aktuella projekten kan nämnas vandrarhem m.m. på ön Fejan. Projektet Skärgårdskraft ska avrapporteras i april, och kommer ev. att leda till nya projekt. Anita Bohman, Östergötlands och Kalmar län: Nästa möte i referensgruppen kommer att hållas den 4 februari. Det finns två aktuella ansökningar. Rune Backlund, Insjöområdet: Senaste sammanträdet hölls på Vinön. Utvecklingsplan för Vinön diskuterades. Ev kommer en ansökan om detta. Nästa sammanträde ska hållas i Karlstad. Det finns just nu några aktuella projekt på Visingsö.

9 Beslutsgruppen för mål 5b-skärgården 1/97 9 Inger Leek Carlsson, Västkusten: Nästa referensgruppsmöte är utsatt till den 6 februari. Det är just nu inga större projekt på gång. Gerthie Olsson, Blekinge och Malmöhus län: Ej närvarande vid denna punkt. 7. Informations- och strategifrågor Uppföljning av informationsinsatser 1996 Sköts upp till nästa möte. Inriktning på informationsinsatserna Pär Nuder presenterade ett förslag till inriktning av informationsinsatserna. Eftersom Beslutsgruppens roll är att genomföra SPD:n, måste Beslutsgruppen också genom strategiska insatser se till att så sker. En kontinuerlig uppföljning av hur programmet utvecklas är därför nödvändig. Insatser föreslås ske inom följande fyra områden: 1. Riktad information 2. Åtgärdsansvarsfördelning 3. Sommarskärgårdsbor 4. Starkare EU-profil För punkten 2 gäller att ledamöterna här arbetar med någon av de fyra prioriteterna - Utveckling av arbete och näringsliv, Natur- och kulturmiljö, Överbrygga avstånd genom modern infrastruktur samt Lokal mobilisering. Kontakter kan tas med dels LO, SAF, SIS, fiskeorganisationer m.fl., dels med t.ex. SNF, Greenpeace, företagsledare, politiker osv. Avsikten med punkten 3 är att påverka de många betydande personligheter som tillbringar somrarna i skärgården. Det är också viktigt att Beslutsgruppen ställer krav på skyltar vid projekt som finansierats genom programmet. Ingrid Mars meddelade att det finns ett förslag till skyltar och dekaler, som GBV tagit fram, som just nu är hos 5b-sekretariaten för påseende. Beslutsgruppen är eniga om att insatser måste göras på olika fronter och på olika sätt. Många idéer och angreppssätt diskuterades. Bl.a. framfördes vikten av att haka på olika tillfällen att informera på, t.ex. på mässor o.d. Ledamöterna anmäler till sekretariatet vilken prioritet de vill arbeta med. Om det blir ojämnt antal mellan prioriteterna, fördelar ordföranden om grupperna. Observera att denna indelning inte ersätter den geografiska indelningen i regioner. Det ska alltså inte byggas upp några parallella referensgrupper till de redan existerande. Syftet är att göra strategiska, sammanhållna insatser, bl.a. mot organisationer som kanske bara är representerade på riksplanet.

10 Beslutsgruppen för mål 5b-skärgården 1/97 10 Ett reviderat förslag till informationsplan för 1997 med budget, med hänsyn tagen till dagens diskussion, kommer att tas upp till beslut på Beslutsgruppens nästa möte. Hemsida på Internet Arbetet har inletts. Sekretariatet får tips från Göteborgsregionens Leader-projekt, som har en hemsida. Nyhetsbrev Elisabeth Öberg föredrar kort innehållet i det planerade nyhetsbrevet. Det kommer att innehålla en ledare av ordföranden, en artikel om Koster skola, notiser om en del övriga projekt samt presentation av huvudsekreteraren och referensgruppssekreterarna. Nyhetsbrevet ska också gå till ÖK för kännedom. Övrigt Elisabeth Öberg meddelade att det på sidobordet finns utlagt några nyhetsbrev om EU samt en förteckning över var på Internet man kunde hitta dem, samt en sammanställning från Bradford University om informationskällor. 8. Information från Glesbygdsverket och Närings- och handelsdepartementet Ingrid Mars, GBV, gjorde en mycket kort översikt över arbetet med det Nationella strategiska handlingsprogrammet för skärgård, som är klart inom kort. Programmet fastställs av GBV:s styrelse den 20 februari. Arbetet har bedrivits enligt två huvudprinciper - underifrånperspektiv samt återkoppling till öarna. I styrgruppen finns representanter för Skärgårdarnas Riksförbund, länsstyrelser, kommuner samt GBV (ansvarig). Ingrid Mars redogjorde också för skillnaden mellan Programmet för Mål 5b-Skärgården och det nationella skärgårdsprogrammet. Det nationella programmet i konceptupplaga kommer att skickas till Beslutsgruppens ledamöter för kommentar. Ingrid Mars återkommer på Beslutsgruppens nästa sammanträde med en genomgång av det färdiga programmet. 9. Nästa sammanträde den 14 mars 1997 Nästa sammanträde hålls på Ven och startar den 13 mars på kvällen med gemensam middag. 10. Tider för höstens sammanträden P.g.a. tidsbrist uppsköts punkten till nästa sammanträde. 11. Övriga frågor Noteras till protokollet att Beslutsgruppen har delegerat granskningen av rekvisitioner till sekretariatet. Endast namngivna personer, bemyndigade av Beslutsgruppen, kan granska rekvisitioner från jordbruksfonden. Noteras till protokollet att Beslutsgruppen har bemyndigat följande personer för granskning av rekvisitioner från jordbruksfonden: Elisabeth Öberg med Kjell Eriksson som suppleant samt Sten Sundén med Ann-Britt Karlsson som suppleant. Samtliga är anställda på Länsstyrelsen i Stockholms län.

11 Beslutsgruppen för mål 5b-skärgården 1/97 11 Det tidigare utsända papperet om DGXVI:s revisorers åsikt om ramprogram kommenterades. Ingrid Mars meddelade att den frågan är under bearbetning. Elisabeth Öberg meddelade att det har kommit en ändring i sekretesslagen som berör Beslutsgrupperna. Kopia har lagts fram på sidobordet. Pär Nuder tackade deltagarna och avslutade mötet. Elisabeth Öberg, sekr. Justeras: Pär Nuder, ordf. Margit Viklund, justerare

Beslutsgruppen för mål 5b-skärgården 4/96 1

Beslutsgruppen för mål 5b-skärgården 4/96 1 Beslutsgruppen för mål 5b-skärgården 4/96 1 Protokoll från beslutsgruppsmöte den 15 november 1996 Närvarande: Pär Nuder, ordf. Ledamöter: Märit Friberg Berit Adolfsson Margit Viklund Margareta Olin Ulla

Läs mer

Beslutsgruppen för mål 5b skärgården 2/98 1

Beslutsgruppen för mål 5b skärgården 2/98 1 Beslutsgruppen för mål 5b skärgården 2/98 1 Protokoll från beslutsgruppsmöte den 13 februari 1998 Närvarande: Pär Nuder, ordf. (Då Pär Nuder var tvungen att avvika innan samtliga punkter på dagordningen

Läs mer

Beslutsgruppens sekretariat 1999-01-26 1 Länsstyrelsen i Stockholms län Box 22067 104 22 Stockholm

Beslutsgruppens sekretariat 1999-01-26 1 Länsstyrelsen i Stockholms län Box 22067 104 22 Stockholm Beslutsgruppens sekretariat 1999-01-26 1 Protokoll från beslutsgruppsmöte den 9 december 1998 Närvarande: Pär Nuder, ordförande (Margit Viklund tjänstgjorde som ordförande vid föredragning av ärendena

Läs mer

Beslutsgruppen för mål 5b-skärgården 4/97 1. Dagordningen fastställdes efter tillägg av nytt ärende under punkten 11 Övriga frågor

Beslutsgruppen för mål 5b-skärgården 4/97 1. Dagordningen fastställdes efter tillägg av nytt ärende under punkten 11 Övriga frågor Beslutsgruppen för mål 5b-skärgården 4/97 1 Protokoll från beslutsgruppsmöte den 3 oktober 1997 Närvarande: Pär Nuder, ordf. Ledamöter: Berit Adolfsson Anita Bohman Margit Viklund Hans Taremark (t.o.m.

Läs mer

Beslutsgruppen för mål 5b Skärgården 3/98 1. . Protokoll från beslutsgruppsmöte den 15 maj 1998

Beslutsgruppen för mål 5b Skärgården 3/98 1. . Protokoll från beslutsgruppsmöte den 15 maj 1998 Beslutsgruppen för mål 5b Skärgården 3/98 1. Protokoll från beslutsgruppsmöte den 15 maj 1998 Närvarande: Margit Viklund, vice ordf. (Då Margit Viklund var jävig vid ett beslutsärende(nr 98-26), tjänstgjorde

Läs mer

Dagordningen fastställdes efter tillägg av ny punkt 13, se nedan.

Dagordningen fastställdes efter tillägg av ny punkt 13, se nedan. Beslutsgruppen för mål 5b-skärgården 3/97 1 Protokoll från beslutsgruppsmöte den 23 maj 1997 Närvarande: Pär Nuder, ordf. ( Då Pär Nuder var tvungen att avvika innan samtliga punkter på dagordningen var

Läs mer

Beslutsgruppens sekretariat 9/99 1. Protokoll från beslutsgruppsmöte den 1 oktober 1999. Närvarande:

Beslutsgruppens sekretariat 9/99 1. Protokoll från beslutsgruppsmöte den 1 oktober 1999. Närvarande: Beslutsgruppens sekretariat 9/99 1 Närvarande: Protokoll från beslutsgruppsmöte den 1 oktober 1999 Pär Nuder, ordförande (punkt 1 4, utom ämnet väntelista för projekt) Då Pär Nuder var tvungen avvika innan

Läs mer

Beslutsgruppens sekretariat 10/99 1. Protokoll från beslutsgruppsmöte den 3 december 1999. Närvarande: Pär Nuder, ordförande. Tjänstgörande suppleant:

Beslutsgruppens sekretariat 10/99 1. Protokoll från beslutsgruppsmöte den 3 december 1999. Närvarande: Pär Nuder, ordförande. Tjänstgörande suppleant: Beslutsgruppens sekretariat 10/99 1 Närvarande: Pär Nuder, ordförande Protokoll från beslutsgruppsmöte den 3 december 1999 Ledamöter: Berit Adolfsson Margit Viklund Margareta Olin (fr.o.m. p. 5) Gerthie

Läs mer

1. UPPRÄTTANDE OCH SAMMANSÄTTNING. 1.1 Upprättande. 1.2 Sammansättning

1. UPPRÄTTANDE OCH SAMMANSÄTTNING. 1.1 Upprättande. 1.2 Sammansättning 2011-10-11 Sekretariatet för övervakningskommittén Arbetsordningen godkändes vid övervakningskommitténs möte den 17 mars 2008, med revideringar den 8 oktober 2008, den 22 april 2009 och den 11 oktober

Läs mer

Skärgårdsliv. Fler kan få mer

Skärgårdsliv. Fler kan få mer Skärgårdsliv Fler kan få mer Beslutsgruppen kan numera medge EU-stöd med 40 respektive 50 procent av den offentliga finansieringen för delar av programmet Mål 5b Skärgården. Det beslutade EU-kommissionen

Läs mer

Ej närvarande: Sabina Karlsson, Marian van Ham, Anmarie Larsson, Anders Tivell och Charlotta Englund.

Ej närvarande: Sabina Karlsson, Marian van Ham, Anmarie Larsson, Anders Tivell och Charlotta Englund. Protokoll LEADER Mellansjölandet, LAG-möte, 366-376 Tid: Tisdagen den 12 juni 2012 kl. 18.00 21.30 Plats: Nysunds Bygdegård, Åtorp Närvarande: Kjell Schlyter, Anders Jansson, Catharina Carlsson, Erika

Läs mer

Övervakningskommittén för havs- och fiskeriprogrammet ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR HAVS- OCH FISKERIPROGRAMMET

Övervakningskommittén för havs- och fiskeriprogrammet ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR HAVS- OCH FISKERIPROGRAMMET ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR HAVS- OCH FISKERIPROGRAMMET 2014 2020 1. UPPRÄTTANDE, SAMMANSÄTTNING OCH SEKRETARIAT 1.1 Upprättande Övervakningskommittén 2014 2020 är inrättad av regeringen

Läs mer

Arbetsordning för Övervakningskommittén

Arbetsordning för Övervakningskommittén Beslutad av ök: Diarienr: 12-11 2014/00387 Arbetsordning för Övervakningskommittén 2020 Upprättande och sammansättning 1.1 Upprättande Socialfondens övervakningskommitté (framöver kommittén) är upprättad

Läs mer

nt Christer Jönsson professor ordförande Lars Bjørnshauge universitetsbibliotekari e Jan Svensson dekan, professor

nt Christer Jönsson professor ordförande Lars Bjørnshauge universitetsbibliotekari e Jan Svensson dekan, professor PROTOKOLL s Arbetsutskott Närvarande Magnus Alm studeranderepresenta nt Christer Jönsson professor ordförande Lars Bjørnshauge universitetsbibliotekari e Jan Svensson dekan, professor Övriga Elna Jönsson

Läs mer

PROTOKOLL Styrelsen Dnr 2012/01 ( 18-35) 1(9) Sammanträde 2012-04-23

PROTOKOLL Styrelsen Dnr 2012/01 ( 18-35) 1(9) Sammanträde 2012-04-23 Dnr 2012/01 ( 18-35) 1(9) Tid: 2012-04-23 kl. 09.00 11.00 Plats: Gamlestadsvägen 4 B15 Ledamöter Närvarande: Håkan Linnarsson, (S) Västra Götalandsregionen (tjänstgör 21-35) Beatrice Berglund, Arbetsförmedlingen

Läs mer

Valberedningen föreslog Filip Måbring som ledamot för privat sektor Sjöbo. LAG beslutade enhälligt att välja in Filip Måbring till LAG.

Valberedningen föreslog Filip Måbring som ledamot för privat sektor Sjöbo. LAG beslutade enhälligt att välja in Filip Måbring till LAG. Projektpresentation: kl. 16.00-16.30 Möte: kl. 16.30-21.10 Plats: Kommunhuset, Tomelilla Närvarande: Andrea Nowag (offentlig/ystad), Carina Almedal (privat/tomelilla), Filip Måbring (privat/sjöbo) valdes

Läs mer

SIKO - styrelsemöte Sammanträde nr 2, 2009 03 20

SIKO - styrelsemöte Sammanträde nr 2, 2009 03 20 SIKO - styrelsemöte Sammanträde nr 2, 2009 03 20 Närvarande: Johan Bohman Gunilla Söderqvist Berit Karlsson Per Frideen Anna Lundin Erik Westerlundh Björn Sjöblom Jan-Evert Jäderlund Jan Olsén Arne Griphult

Läs mer

71(3) Val av protokolljusterare Till protokolljusterare valdes: Walter Rydström och Krister Ekström.

71(3) Val av protokolljusterare Till protokolljusterare valdes: Walter Rydström och Krister Ekström. FSO STYRELSEMÖTE NR 5 2017 Onsdag 10 Maj 2017 Kl: 15.00 Föreningshuset i Oskarshamn Närvarande: Åke Ring ordf. Arne Hertzberg Hans Tedesjö Krister Ekström Lena Jönsson Sophie Eriksdotter Forsman Walter

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR DET SVENSKA LANDSBYGDSPROGRAMMET

ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR DET SVENSKA LANDSBYGDSPROGRAMMET ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR DET SVENSKA LANDSBYGDSPROGRAMMET 2014 2020 1. UPPRÄTTANDE, SAMMANSÄTTNING OCH SEKRETARIAT 1.1 Upprättande är inrättad enligt Europarlamentets och rådets förordning

Läs mer

Sydsvensk REGION BILDNING. Kommunikationsplan

Sydsvensk REGION BILDNING. Kommunikationsplan Sydsvensk REGION BILDNING Kommunikationsplan Kommunikationsplan Sydsvensk Regionbildning 2013-09-17 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 1 Projektmål... 2 2 Kommunikationsmål... 2 3 Målgrupper...

Läs mer

ARBETSORDNING UPPRÄTTANDE OCH SAMMANSÄTTNING

ARBETSORDNING UPPRÄTTANDE OCH SAMMANSÄTTNING 1 ARBETSORDNING för övervakningskommittén för Landsbygdsutvecklingsprogram för landskapet Åland och Ålands strukturfondsprogram, Entreprenörskap och kompetens, programperioden 2014-2020. UPPRÄTTANDE OCH

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR DET SVENSKA LANDSBYGDSPROGRAMMET

ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR DET SVENSKA LANDSBYGDSPROGRAMMET ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR DET SVENSKA LANDSBYGDSPROGRAMMET 2014 2020 1. UPPRÄTTANDE, SAMMANSÄTTNING OCH SEKRETARIAT 1.1 Upprättande Övervakningskommittén är inrättad enligt Europarlamentets

Läs mer

MÖTESANTECKNING 1 (5) Kulturmiljöavdelningen Dnr: Källa Anne Rymer-Rythén

MÖTESANTECKNING 1 (5) Kulturmiljöavdelningen Dnr: Källa Anne Rymer-Rythén MÖTESANTECKNING 1 (5) Referensgruppsmöte Mötesdatum: 2005-11-11 Mötestid: 10.15-13.15 Mötesplats: Möteslokal Ryttaren, Östra Stallet, Riksantikvareiämbetet Närvarande: Thomas Engel, Eva Halfwordson, Kjell

Läs mer

Protokoll Styrelsemöte LAG Leader Södra Bohuslän

Protokoll Styrelsemöte LAG Leader Södra Bohuslän Protokoll Styrelsemöte LAG Leader Södra Bohuslän 22 augusti 2019 kl. 15.15-16.40 Varmbadhuset, Käringön Medverkande: Tomas Börgesson, Tjörn, privat Maria Oskarsson, Tjörn, ideell Tommy Wallhult, Öckerö,

Läs mer

Protokoll nr 1/2007 från möte med övervakningskommittén för landsbygdsprogrammet

Protokoll nr 1/2007 från möte med övervakningskommittén för landsbygdsprogrammet 1(5) Övervakningskommittén för landsbygdsprogrammet 2007-10-31 ÖK-sekretariatet Protokoll nr 1/2007 från möte med övervakningskommittén för landsbygdsprogrammet Tid: Den 9 oktober 2007 Plats: Dagordning:

Läs mer

Förteckning över kommunfullmäktiges ärenden den 29 oktober 2012

Förteckning över kommunfullmäktiges ärenden den 29 oktober 2012 Kommunfullmäktige 2012-10-29 Förteckning över kommunfullmäktiges ärenden den 29 oktober 2012 80 Allmänhetens frågestund 81 Resultatinformation 2012:2 82 Fastställelse av skattesats för 2013 83 Länsgemensam

Läs mer

Godkännande av ansökan om regional garanti VVS och fastighetsprogrammet-fastighet

Godkännande av ansökan om regional garanti VVS och fastighetsprogrammet-fastighet Göteborgsregionens kommunalförbund MISSIV Utbildningsgruppen 2018-05-31 ÄRENDE 1 Till Utbildningsgruppen Förslag till Godkännande av ansökan om regional garanti VVS och fastighetsprogrammet-fastighet Genom

Läs mer

- Kjell Nilsson - Kjell Nilsson Justerare Originalprotokollet finns på Fyrbodals kommunalförbund.

- Kjell Nilsson - Kjell Nilsson Justerare Originalprotokollet finns på Fyrbodals kommunalförbund. STYRELSEN 2010-10-04 1 (5) Tid och plats Måndagen 4 oktober kl 09.30 12.15 Närvarande Ordinarie ledamöter Bengt Mattsson, ordf, Tanum Magnus Jacobsson, Uddevalla Carl Kullgren, Bengtsfors Hugo Hultgren,

Läs mer

Arbetsordning för havs- och fiskeriprogrammet

Arbetsordning för havs- och fiskeriprogrammet Arbetsordning för havs- och fiskeriprogrammet 2014-2020 Upprättande Inrättad av regeringen genom regeringsbeslut enligt (EU) 1303/2013 och (EU) 508/2041 Utarbeta och anta sin egen arbetsordning Ansvarig

Läs mer

Riktlinjer för bidrag ur bygdemedel

Riktlinjer för bidrag ur bygdemedel Kommunstyrelsen 2010 12 06 239 587 Plan och tillväxtutskottet 2010 11 22 113 239 Dnr 10.591 806 decks16 Riktlinjer för bidrag ur bygdemedel Ärendebeskrivning Länsstyrelsen har i skrivelse 2010 03 03 anfört

Läs mer

Trekom Leaders styrelse

Trekom Leaders styrelse Trekom Leaders styrelse Möte nr: 1 Plats: Kommunhuset Norsjö, sammanträdesrum Björnen Tid: 22 oktober 2008, kl 18-21.00 Dagordning 1. Mötets öppnande 2. Val av justerare 3. Presentation av styrelsen 4.

Läs mer

Företrädare för Europeiska kommissionen ska delta som rådgivare i övervakningskommitténs arbete.

Företrädare för Europeiska kommissionen ska delta som rådgivare i övervakningskommitténs arbete. ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR LOKALT LEDD UTVECKLING 2014 2020 1. UPPRÄTTANDE, SAMMANSÄTTNING OCH SEKRETARIAT 1.1 Upprättande Övervakningskommittén är inrättad enligt Europarlamentets och

Läs mer

Arbetsordning. för styrelsen i. Gällivare allmänningsskog

Arbetsordning. för styrelsen i. Gällivare allmänningsskog Arbetsordning för styrelsen i Gällivare allmänningsskog INNEHÅLL 1. INLEDNING 2. STYRELSENS ORDFÖRANDE 3. STYRELSESAMMANTRÄDEN 4. DAGORDNING OCH BESLUTSÄRENDE 5. PROTOKOLL 6. REVISION OCH RAPPORTER FRÅN

Läs mer

Ansökan om kommunal medfinansiering av gästbrygga i Långviks fiskehamn på Möja

Ansökan om kommunal medfinansiering av gästbrygga i Långviks fiskehamn på Möja Tjänsteskrivelse 2016-09 - 07 Handläggare Daniel Nilsson Utredningsenheten Diarienummer 14KS/0541 Kommunstyrelsen Ansökan om kommunal medfinansiering av gästbrygga i Långviks fiskehamn på Möja Förslag

Läs mer

Protokoll L02-2011. LAG Terra et Mare 30 maj 2011. Tid: 16.00-18.40. Stenungsögården, Stenungsund

Protokoll L02-2011. LAG Terra et Mare 30 maj 2011. Tid: 16.00-18.40. Stenungsögården, Stenungsund L02-2011 Protokoll LAG Terra et Mare 30 maj 2011 Tid: 16.00-18.40 Plats: Stenungsögården, Stenungsund Medverkande: Arne Lernhag (ordf.) Lars Strömberg Gösta Andersson Bert Olsson Tomas Börgesson Rolf Andersson

Läs mer

SIMRISHAMNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunrevisionen. 2010-10-21, kl. 09.00 17.00, Kommunhuset i Simrishamn

SIMRISHAMNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunrevisionen. 2010-10-21, kl. 09.00 17.00, Kommunhuset i Simrishamn 2010-11-11 1 (1) Plats och tid 2010-10-21, kl. 09.00 17.00, Kommunhuset i Simrishamn Birgitta Larsson, ordförande Froste Persson, vice ordförande Ulf Bengtsson Alf-Göran Andersson Bengt Wieslander Ann-Mari

Läs mer

1 Mötets öppnande Ordförande Enar Jonsson öppnade mötet och hälsade deltagarna välkomna.

1 Mötets öppnande Ordförande Enar Jonsson öppnade mötet och hälsade deltagarna välkomna. Sid 1(5) Protokoll fört vid LAG-gruppsmöte URnära Tid: kl. 17,00-20.00 Plats: Ersboda slöjd, Gräddvägen 15, Umeå. 1 Mötets öppnande Ordförande Enar Jonsson öppnade mötet och hälsade deltagarna välkomna.

Läs mer

Hur jobbar vi med paraplyprojekt?

Hur jobbar vi med paraplyprojekt? Hur jobbar vi med paraplyprojekt? Marie Nordström och Sara Spaak Vad är ett paraplyprojekt? LAG är alltid projektägare Innehåller delaktiviteter som inte kända vid ansökan om stöd Delaktiviteten utförs

Läs mer

Strukturfondspartnerskapet för Övre Norrland DAGORDNING 2014-10-28 1 (2) Fredag 7 november 2014 Tid TELEFONMÖTE Anslut dig till mötet genom att ringa 08-99 92 12 Möteskod/inloggning: 504 895, ordfkod:

Läs mer

Protokoll fört vid Skärgårdarnas Riksförbunds styrelsemöte på Bokö, Östergötland 27-28 mars 1998

Protokoll fört vid Skärgårdarnas Riksförbunds styrelsemöte på Bokö, Östergötland 27-28 mars 1998 Protokoll fört vid Skärgårdarnas Riksförbunds styrelsemöte på Bokö, Östergötland 27-28 mars 1998 Närvarande delegater: Kjell Björkqvist och Margareta Florén, Bohusläns Skärgårdsråd Ingrid Fredriksson och

Läs mer

Sammanträdesdatum Regionfullmäktiges demokratiberedning

Sammanträdesdatum Regionfullmäktiges demokratiberedning 1 (7) Ordförande 1:e vice ordf. 2:e vice ordf. Vid protokollet Marcus Olofsson Sekreterare 2 (7) Plats: Sammanträdeslokalen Eken, Eklundavägen 1, Örebro Tid: 09.00-11.30 Närvarande ledamöter Torgny Larsson

Läs mer

Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 19 december 2007

Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 19 december 2007 Folkhälsovetenskapligt centrum 2008-01-02 Kjerstin Strandh Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 19 december 2007 Närvarande Agneta Niklasson (mp) vice ordförande Alma Basic (s)

Läs mer

Årsmöte för Föreningen Långörasläkten

Årsmöte för Föreningen Långörasläkten PROTOKOLL (det justerade protokollet finns i FLS arkiv) Möte Årsmöte för Föreningen Långörasläkten Datum Söndagen den 26 juli 2009 Plats Långören Närvarande: ett hundratal medlemmar 1 Efter 20 minuters

Läs mer

Stadgar för föreningen LEADER Terra et Mare

Stadgar för föreningen LEADER Terra et Mare 1 Stadgar för föreningen LEADER Terra et Mare 1 Föreningens firma Föreningens firma är LEADER Terra et Mare. 2 Föreningens ändamål Föreningen har som mål att genomföra EU-programmet LEADER Terra et Mare

Läs mer

Regionala handlingsplaner samt process för fördelning av pengar och mål

Regionala handlingsplaner samt process för fördelning av pengar och mål 1 2013-05-07 Landsbygdsavdelningen Regionala handlingsplaner samt process för fördelning av pengar och mål Handlingsplaner istället för regionala genomförandestrategier I nästa programperiod kommer länen

Läs mer

11 Stöd till småskalig infrastruktur

11 Stöd till småskalig infrastruktur STÖD TILL SMÅSKALIG INFRASTRUKTUR KAPITEL 11 11 Stöd till småskalig infrastruktur En uppföljning av stöd inom landsbygdsprogrammet 2014 2020 baserad på uppgifter fram till och med den 28 mars 2018 Uppföljningen

Läs mer

Protokoll LL01-2010. Lilla LAG Terra et Mare (styrelsen) 8 februari 2010. Tid: 09.30-11.30. Kulturhuset Fregatten, Stenungsund

Protokoll LL01-2010. Lilla LAG Terra et Mare (styrelsen) 8 februari 2010. Tid: 09.30-11.30. Kulturhuset Fregatten, Stenungsund LL01-2010 Protokoll Lilla LAG Terra et Mare (styrelsen) 8 februari 2010 Tid: 09.30-11.30 Plats: Kulturhuset Fregatten, Stenungsund Medverkande: Inger Blixt (tf. ordf.) Lars Strömberg Carina Dyås Tomas

Läs mer

Socialnämnd öster. Protokoll Sö 218/2013. Datum: 2014-04-10 Klockan: 14:00-17:00 Plats: Jätten

Socialnämnd öster. Protokoll Sö 218/2013. Datum: 2014-04-10 Klockan: 14:00-17:00 Plats: Jätten Protokoll Sö 218/2013 Socialnämnd öster Datum: 2014-04-10 Klockan: 14:00-17:00 Plats: Jätten Närvarande ledamöter Sigvard Sundkvist (KD) Elisabeth Karlsson Zuaw (S) Ulf Södersten (M) Carola Johansson (S)

Läs mer

PROTOKOLL STYRELSEMÖTE FÖR ALBIN 25 KLUBBEN (ORG.NR 874001-9727)

PROTOKOLL STYRELSEMÖTE FÖR ALBIN 25 KLUBBEN (ORG.NR 874001-9727) PROTOKOLL STYRELSEMÖTE FÖR ALBIN 25 KLUBBEN (ORG.NR 874001-9727) Tid: 2 februari 2011 kl 19.45 Plats: Skype-konferens Närvarande: Ordförande Carl-Olov Filipsson () Kassör Börje Andersson (BA) IT-ansvarig

Läs mer

sid 1 (8) Utskick via mail till alla i samrådsgruppen

sid 1 (8) Utskick via mail till alla i samrådsgruppen Naturvårdsenheten 2013-12-12 sid 1 (8) Utskick via mail till alla i samrådsgruppen Mötesanteckning från regionala samrådsgruppen för naturvård Östergötland Tid: 131212 Plats: Länsstyrelsen, Övre Södra

Läs mer

PROTOKOLL 1 FORSKNINGSRÅDET I SYDÖSTRA SVERIGE

PROTOKOLL 1 FORSKNINGSRÅDET I SYDÖSTRA SVERIGE PROTOKOLL 1 Kl 10.00-13.00 36-47/96 Sammanträdesplats Närvarande Landstingets kansli, Jönköping. Ledamöter Sven-Olof Karlsson, ordf F län Stig Berg Pk 3 Lars Brattström H län Per Carlsson Pk 4 Håkan Eriksson

Läs mer

Skärgårdsrådets tjänstemannagrupp

Skärgårdsrådets tjänstemannagrupp Organisation Region Östergötland, 2 företrädare Regionförbundet i Kalmar län, 2 företrädare Länsstyrelsen Östergötland Länsstyrelsen Kalmar Norrköpings kommun, 2 företrädare Söderköping kommun, 2 företrädare

Läs mer

Ärendeförteckning Välkommen Avslutning

Ärendeförteckning Välkommen Avslutning 2015-10-23 Sida Ärendeförteckning Välkommen 1 Godkännande av dagordningen 2 Presentation av mötets deltagare 3 Föregående minnesanteckningar 4 Föreningsbyrån informerar om föreningsbidrag m.m 5 Allmän

Läs mer

Småland och Öarna Sammanträdesdatum 2014-12-05 1 (8)

Småland och Öarna Sammanträdesdatum 2014-12-05 1 (8) 2014-12-05 1 (8) Tid Fredag den 5 december 10.00 14.30 Plats Elite Stora Hotellet, Jönköping Beslutande Ledamöter Övriga deltagande Utses att justera Leif Larsson, ordförande Lena Celion Björn Jansson

Läs mer

Anteckningar Kommunberedningen

Anteckningar Kommunberedningen Kommunberedningen 2016-08-24 Lokal: Laholms teater, Laholms kommun Tid: 13.30-16.30 1 Regional utveckling 2 Regional samverkan, 7 partners 3 Kommunal samverkan, 6 partners Närvarande Politiker Mats Eriksson

Läs mer

Pengar riktade till hembygdsgårdar en uppföljning inom landsbygdsprogrammet

Pengar riktade till hembygdsgårdar en uppföljning inom landsbygdsprogrammet Pengar riktade till hembygdsgårdar en uppföljning inom landsbygdsprogrammet Uppgifterna gäller stöd inom landsbygdsprogrammet 2014 2020 fram till och med den 30 oktober 2018 Uppföljningen är gjord av Sofia

Läs mer

Projektidé? Leader kan hjälpa till att förverkliga den! www.leadertimra.se

Projektidé? Leader kan hjälpa till att förverkliga den! www.leadertimra.se Projektidé? Leader kan hjälpa till att förverkliga den! Leader - ett sätt att utvecklas Leader är en metod för att arbeta med landsbygdsutveckling Vi fördelar stöd till projekt som utvecklar landsbygdens

Läs mer

Protokoll från Utbildningsgruppens sammanträde Torsdag 30 maj 1996, kl , Regionens Hus, Göteborg

Protokoll från Utbildningsgruppens sammanträde Torsdag 30 maj 1996, kl , Regionens Hus, Göteborg Protokoll från Utbildningsgruppens sammanträde Torsdag, kl 13.00-15.00, Regionens Hus, Göteborg Ledamöter Vivi-Ann Nilsson (s), Göteborg, ordförande Ingamaj Wallertz Olsson (m), Lerum Agneta Granberg (m),

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Arbetsutskottet Sida 1(6) Datum 18 april, 2008

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Arbetsutskottet Sida 1(6) Datum 18 april, 2008 Arbetsutskottet Sida 1(6) Datum 18 april, 2008 Plats och tid Fyrbodals kommunalförbund, Riverside, Uddevalla 18 april, 2008 10.00 13.00 ande Per Kristian Dahl, Halden kommune Ronnie Brorsson, Strömstads

Läs mer

Innan styrelsemötet diskuterade styrelsen om hur man ska se på jävssituationer. Samordningsförbundets revisorer redde ut begreppen.

Innan styrelsemötet diskuterade styrelsen om hur man ska se på jävssituationer. Samordningsförbundets revisorer redde ut begreppen. Datum: Tisdagen den 25 november Tid: Kl. 13.00 15.30 Plats: Hotell Fars Hatt i Kungälv Närv. ledamöter: Gun-Marie Daun (KD), ordförande, Jan Sammels, tjänsteman, vice ordförande, Lena Erlandsson, tjänsteman,.

Läs mer

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida BUN Dr 2007/30 Justering av protokoll BUN 2007-06-19 Monica Johansson föreslås justera protokollet för BUN 070619 vid Ordf semester. Barn- och utbildningsnämnden beslutar att: - godkänna Monica Johansson

Läs mer

Stöd till småskalig infrastruktur en uppföljning inom landsbygdsprogrammet

Stöd till småskalig infrastruktur en uppföljning inom landsbygdsprogrammet Stöd till småskalig infrastruktur en uppföljning inom landsbygdsprogrammet Uppgifterna gäller stöd inom landsbygdsprogrammet 2014 2020 fram till och med den 28 mars 2018. Uppföljningen är gjord av Sanna

Läs mer

Protokoll från Utbildningsgruppen Torsdag 9 december 1999, kl 13.00-15.30, Regionens hus, Göteborg

Protokoll från Utbildningsgruppen Torsdag 9 december 1999, kl 13.00-15.30, Regionens hus, Göteborg Protokoll från Utbildningsgruppen Torsdag 9 december 1999, kl 13.00-15.30, Regionens hus, Göteborg Ledamöter Vivi-Ann Nilsson (s), Göteborg, ordförande Hillevi Ottosson (m), Kungsbacka, vice ordförande

Läs mer

Magnus Lander (mp) Håkan Andersson Inger Karlsson Ulla Johansson, 40 Yvonne Högrud, 41. Solveig Eriksson Socialförvaltningen 2011-04-29

Magnus Lander (mp) Håkan Andersson Inger Karlsson Ulla Johansson, 40 Yvonne Högrud, 41. Solveig Eriksson Socialförvaltningen 2011-04-29 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (12) 2011-04-26 Plats och tid Kullängen, Hallsberg, kl 08.30-09.50 Beslutande Magnus Andersson (s) Gunnel Hedström (s) Roland Johansson (s) Inger Larsson (s) Inga-Lill Thim

Läs mer

PROTOKOLL FORSKNINGSRÅDET I SYDÖSTRA SVERIGE 2006-09-06 Kl 10.00-15.00 15-27

PROTOKOLL FORSKNINGSRÅDET I SYDÖSTRA SVERIGE 2006-09-06 Kl 10.00-15.00 15-27 Sammanträdesplats: Gränsö Slott, Västervik Deltagande Ledamöter Sven-Olof Karlsson FORSS ordförande Ewa Idvall H län Claes Hallert E län Jan Ernerudh HU Karin Fälth-Magnusson ordförande /Pk 1 Peter Blomstrand

Läs mer

Plats och tid Port Anders gata 3, ing T 3, kl 15.30-17.00

Plats och tid Port Anders gata 3, ing T 3, kl 15.30-17.00 1 (6) Sammanträde med Miljö- och konsumentnämnden Sammanträdesdatum 24 mars 2009 Plats och tid Port Anders gata 3, ing T 3, kl 15.30-17.00 Närvarande ledamöter Frånvarande ledamöter Andreas Porswald (MP),

Läs mer

Protokoll från årsmötet för Stensviks Ångbåtsbryggförening

Protokoll från årsmötet för Stensviks Ångbåtsbryggförening Protokoll från årsmötet för Stensviks Ångbåtsbryggförening 1 Datum: 2015-07-11 klockan 11.00 Plats: Stensviks ångbåtsbrygga 1. Johnny Rosberg öppnade mötet och presenterade dagordningen. 2. Till ordförande

Läs mer

Protokoll 2(11)

Protokoll 2(11) Protokoll 2(11) Innehållsförteckning 120 Fastställande av föredragningslista 3 121 Regionala utvecklingsnämndens verksamhetsplan 2016 (RUN/874/2015) 4 122 Förlängning av avtal med Torsta AB (RUN/920/2015)

Läs mer

Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 28 februari 2007

Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 28 februari 2007 Folkhälsovetenskapligt centrum 2007-03-05 Kjerstin Strandh Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 28 februari 2007 Närvarande Agneta Niklasson (mp) vice ordförande Alma Basic (s)

Läs mer

kl , Region Gävleborgs kansli, Gävle

kl , Region Gävleborgs kansli, Gävle 1 2008-02-04 kl 13.30 16.00, Region Gävleborgs kansli, Gävle Per-Olof Svensson, ordförande Åsa Äng Eriksson, 1:e vice ordförande Ann-Margret Knapp, 2:e vice ordförande Mats Törnquist Mats Fransson Ulrika

Läs mer

PROTOKOLL Årsmötet. Sammanträdesdatum 2011-05- 14. 2 Val av ordförande och sekreterare för mötet. 3 Val av protokolljusterare och rösträknare

PROTOKOLL Årsmötet. Sammanträdesdatum 2011-05- 14. 2 Val av ordförande och sekreterare för mötet. 3 Val av protokolljusterare och rösträknare PROTOKOLL Årsmötet Sammanträdesdatum 2011-05- 14 Tid: Plats: 10.00-11.45 Cefalushuset i Riksdagen Närvarande: 15 medlemmar enligt förteckning 1 Öppnande IFFKs ordförande, Ulla Y Gustafsson, hälsade välkommen

Läs mer

Protokoll fört vid Skärgårdarnas Riksförbunds styrelsemöte på Gullholmen. 6-7 november 1998

Protokoll fört vid Skärgårdarnas Riksförbunds styrelsemöte på Gullholmen. 6-7 november 1998 Protokoll fört vid Skärgårdarnas Riksförbunds styrelsemöte på Gullholmen. 6-7 november 1998 Närvarande delegater: Kjell Björkqvist Bohusläns Skärgårdsråd Ingrid Fredriksson Arne Nilsson Hvens Byalag Bengt

Läs mer

Trekom Leaders styrelse

Trekom Leaders styrelse Trekom Leaders styrelse Möte nr: 4 Plats: Norsjö kommun, Sammanträdesrum Renen Tid: 21 januari 2009, kl 15 - ca 17.30 Dagordning 52. Mötets öppnande 53. Val av justerare 54. Föregående protokoll 55. Verksamhetsledare

Läs mer

Herrgården, Länssjukhuset Ryhov, Jönköping.

Herrgården, Länssjukhuset Ryhov, Jönköping. Sammanträdesplats Närvarande Herrgården, Länssjukhuset Ryhov, Jönköping. Ledamöter Arne Johansson, ordf E län Boel Andersson Gäre F län Stig Berg Pk 3 Per Carlsson Pk 4 Claes Hallert E län, 6-15 Lars Ivar

Läs mer

Ordförande Ulrika Francke öppnade sammanträdet.

Ordförande Ulrika Francke öppnade sammanträdet. Protokoll från sammanträde med styrelsen för Stockholms Stadsteater den 5 mars 2009, kl.17.00 i Bandlerrummet, Stadsteatern. 2/2009 Närvarande Ordföranden Ledamöterna Suppleanterna Ulrika Francke Johan

Läs mer

ANTECKNINGAR FRÅN MÖTE MED LEDNINGSGRUPPEN

ANTECKNINGAR FRÅN MÖTE MED LEDNINGSGRUPPEN Kommuner i samverkan för Inlandsvägen: Mora! Vansbro! Fil ipstad! Storfors! Kristinehamn! Gullspång! Mariestad! Skövde! Falköping! Tidaholm! Mullsjö! Jönköping! Gislaved! Hylte! Halmstad ANTECKNINGAR FRÅN

Läs mer

Presidium - Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet

Presidium - Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet PROTOKOLL UTDRAG Presidium - Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet Tid: 2016-08-31 kl. 09:00-11:50 Plats: Regionens hus, sal B 10 Finansiering av regional skogsstrategi Småland Diarienummer:

Läs mer

Dialogmöte inför förslag om verksamhetsinriktning 2007 2009 kl 9.00 11.30

Dialogmöte inför förslag om verksamhetsinriktning 2007 2009 kl 9.00 11.30 Samordningsförbundet Göteborg Nordost PROTOKOLL Styrelsen Dnr 2006/01 1(5) Tid: 20 september kl 9.00 14.30 Plats: Kvibergs vandrarhem och konferens, Kvibergsvägen 5 09.00 11.30 Dialogmöte inför förslag

Läs mer

Regionala Mål 2 Projekt. Projektansökan ur EG:s strukturfonder

Regionala Mål 2 Projekt. Projektansökan ur EG:s strukturfonder Regionala Mål 2 Projekt Projektansökan ur EG:s strukturfonder Åtta regionala strukturfondsprogram 1. Övre Norrland 2. Mellersta Norrland 3. Norra Mellansverige 4. Östra Mellansverige 5. Stockholm 6. Västsverige

Läs mer

Strukturfondspartnerskapet Småland och Öarna

Strukturfondspartnerskapet Småland och Öarna Beslutsdatum 2008-02-05 1 (5) Tid Tisdagen den 5 februari 2008 kl. 15.30. Beslutande Ledamöter Marie-Louise Hilmersson, ordförande Leif Larsson Kira Berg Eva Nypelius Björn Jansson Lars Isaksson Esse Petersson

Läs mer

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9) Datum Tid Kl 08.15--12.10 Plats Sammanträdesrummet Hesselgrenska Närvarande Se sidan 2 Carina Halfvars (V) Justeringens plats och tid LSS-kontoret torsdagen den 22 januari Justerade

Läs mer

Motala Convention Center Fredagen den 25 november kl Anna Johansson Agneta Niklasson

Motala Convention Center Fredagen den 25 november kl Anna Johansson Agneta Niklasson SAMMANTRÄDESPROTOKOLL nr 16 Sida 1 Plats och tid ande Motala Convention Center Fredagen den 25 november kl. 9.00 11.30 Anna Johansson Lars Ekström Nils-Ingvar Graan Ove Bäck Mattias Schwerdt Mjölby Kommun

Läs mer

Johan Tegnhed, ord. Karin Strömberg, Samordningsförbundet i Jämtlands län

Johan Tegnhed, ord. Karin Strömberg, Samordningsförbundet i Jämtlands län Protokoll, datum: 2011-01-21 Plats: Sommarhagen, Arbetsförmedlingen, Östersund Tid: 13.00-17.00 Sidantal: 1(7) Försäkringskassan Kommuner Landsting Arbetsförmedling Charlott Ax, ord Per Sundin, ers Torsten

Läs mer

Regionsamverkan Sydsverige. Sydsverige 2,5 miljoner invånare 26% av Sveriges befolkning

Regionsamverkan Sydsverige. Sydsverige 2,5 miljoner invånare 26% av Sveriges befolkning Sydsverige 2,5 miljoner invånare 26% av Sveriges befolkning 2,5 miljoner invånare 26% av Sveriges befolkning 1 (från 2016) Syfte att utveckla samarbetet mellan verksamheterna i regiondelarna Målsättningen

Läs mer

Ansökan ur miljöanslaget för projekt Regional vattenförsörjningsplan för Stockholms län fas 2

Ansökan ur miljöanslaget för projekt Regional vattenförsörjningsplan för Stockholms län fas 2 1 (4) TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-10-23 TRN 2017-0105 Handläggare: Christina Larsson Tillväxt- och regionplanenämnden Ansökan ur miljöanslaget för projekt Regional vattenförsörjningsplan för Stockholms län fas

Läs mer

Regionsamverkan Sydsverige

Regionsamverkan Sydsverige 1(3) 2015-10-13 RJL2015/1929 Regionledningskontoret Regionsamverkan Sydsverige Förslag till beslut Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige besluta att 1. Tillstyrka förslaget till stadgar och överenskommelse

Läs mer

358 Sammanträdet öppnas Ordförande Gun-Marie Daun (KD), Kungälvs Kommun, öppnar mötet.

358 Sammanträdet öppnas Ordförande Gun-Marie Daun (KD), Kungälvs Kommun, öppnar mötet. Datum: Fredagen den 20 februari 2015 Tid: Kl. 09.00 10.30 Plats: Stora konferenslokalen Kållekärr Vårdcentral på Tjörn. Närv. ledamöter: Gun-Marie Daun (KD), ordförande, Jan Sammels, vice ordförande, tjänsteman,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESDATUM 2 februari 2018 HBS 2018/1 1 (15)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESDATUM 2 februari 2018 HBS 2018/1 1 (15) SAMMANTRÄDESDATUM 2 februari 2018 HBS 2018/1 1 (15) Offentligt sammanträde Nej Sammanträdesdag 2 februari 2018 Tid och plats Klockan 08:30 09:45 Samordningsförbundet HBS kansli, Sördalavägen 22 a, Huddinge.

Läs mer

Ordföranden Raymond Svensson hälsade Lena Nyberg välkommen som ny VD och förklarade sammanträdet öppnat.

Ordföranden Raymond Svensson hälsade Lena Nyberg välkommen som ny VD och förklarade sammanträdet öppnat. N Ä R V A R A N D E: Ordinarie ledamöter : Tjänstgörande suppleanter: Övriga suppleanter: Adjungerade ledamöter: Övriga närvarande: Protokoll, fört vid sammanträde med styrelsen för Skärgårdsstiftelsen

Läs mer

BLCS Styrelsemöte nr 4 2009 Blodcancerföreningen Stockholms Län

BLCS Styrelsemöte nr 4 2009 Blodcancerföreningen Stockholms Län 1(5) BLCS Styrelsemöte nr 4 2009 Blodcancerföreningen Stockholms Län Styrelsemöte nr 4 2009 2009-03-26 kl 18.00 20.30 Mötesplats: Sturegatan 4, 5 tr, Sundbyberg Närvarande: Özge Özen Zink, Catarina Larson,

Läs mer

Arbetssätt för kommunstyrelsens arbetsutskott KS-2015/112

Arbetssätt för kommunstyrelsens arbetsutskott KS-2015/112 Sida 1 av 4 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Siobhán Górny Datum KS-2015/112 Vik. kommunsekreterare 2014-03-12 Kommunstyrelsen Arbetssätt för kommunstyrelsens arbetsutskott KS-2015/112 Förslag

Läs mer

Per-Olof Svensson, ordförande Åsa Äng Eriksson, 1:e vice ordförande. Tjänstemän Mats Törnquist

Per-Olof Svensson, ordförande Åsa Äng Eriksson, 1:e vice ordförande. Tjänstemän Mats Törnquist 2009-04-15 kl.09.15-10.00, Region Gävleborgs kansli, Gävle Per-Olof Svensson, ordförande Åsa Äng Eriksson, 1:e vice ordförande Tjänstemän Mats Törnquist Åsa Äng Eriksson 20 23 Mats Törnquist Per-Olof Svensson

Läs mer

Plats och tid: Vara församlingshem kl

Plats och tid: Vara församlingshem kl SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Vara samfällighets kyrkofullmäktige Sammanträdesdatum: 2011-05-12 Plats och tid: Vara församlingshem kl 18.30-22.15 ande och övriga närvarande: Se närvarolista Paragrafer: 1-11 Utses

Läs mer

ÄRENDE-ID Allmänna villkor: Projektet ska beakta LOU eller när det är aktuellt det särskilda inköpsförfarandet som baseras på LOU.

ÄRENDE-ID Allmänna villkor: Projektet ska beakta LOU eller när det är aktuellt det särskilda inköpsförfarandet som baseras på LOU. BIFALLSBESLUT Lantbrukarnas Ekonomi- AB Att: Birgit Jönsson Box 786 45126 Uddevalla Projekt: Förstudie Bärkraftig Gåsförvaltning Beslut om EU-medel Förvaltande myndighet för det territoriella samarbetsprogrammet,

Läs mer

Protokoll från det 3:e sammanträdet med Svenska FSC:s styrelse 2013

Protokoll från det 3:e sammanträdet med Svenska FSC:s styrelse 2013 Protokoll från det 3:e sammanträdet med :s styrelse 2013 Tid och plats: 11 mars kl 09.30 16.00, s kansli, Uppsala stifts hus, Dragabrunnsgatan 71 i Uppsala, våning 3. Närvarande: Stig Hansson, Folkrörelserådet

Läs mer

Stadsbyggnadsförvaltningen, Mora Peter Helander (C), ordförande, Mora Marie Olsson (S), Orsa Kjell Tenn (C), Älvdalen

Stadsbyggnadsförvaltningen, Mora Peter Helander (C), ordförande, Mora Marie Olsson (S), Orsa Kjell Tenn (C), Älvdalen Servicenämnden för IS/IT Sammanträdesdatum Sida 1-11 2011-05-18 Plats och tid Beslutande Stadsbyggnadsförvaltningen, Mora Peter Helander (C), ordförande, Mora Marie Olsson (S), Orsa Kjell Tenn (C), Älvdalen

Läs mer

Protokoll fört vid årsstämma i GHP Specialty Care AB (pubi), org.nr , den 24april2019 i Göteborg. 1. Stämmans öppnande

Protokoll fört vid årsstämma i GHP Specialty Care AB (pubi), org.nr , den 24april2019 i Göteborg. 1. Stämmans öppnande Protokoll fört vid årsstämma i GHP Specialty Care AB (pubi), org.nr 556757-1103, den 24april2019 i Göteborg 1. Stämmans öppnande Bolagsstämman förklarades öppnad av styrelsens ordförande, Carsten Browall.

Läs mer

Kommunala Funktionshinderrådet. Tid: Tisdagen den 7 april 2015 kl. 13:30-16:10. Örestensrummet i kommunhuset, Kinna

Kommunala Funktionshinderrådet. Tid: Tisdagen den 7 april 2015 kl. 13:30-16:10. Örestensrummet i kommunhuset, Kinna PROTOKOLL Organ: Kommunala Funktionshinderrådet Tid: Tisdagen den 7 april 2015 kl. 13:30-16:10 Plats: Örestensrummet i kommunhuset, Kinna Närvarande: Marita Johansson, SRF, ledamot Ingela Börjesson, RMR,

Läs mer

Ekonomiska stöd till företag

Ekonomiska stöd till företag Ekonomiska stöd till företag 2014 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Ekonomiska stöd till företag s. 2 Stöd beviljade av Länsstyrelsen s. 3 Regionala företagsstöd s. 3 Kommersiell service s. 7 Avslutande kommentarer

Läs mer

Kommunledningsutskottet

Kommunledningsutskottet 1 (7) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga, klockan 9-11.40 Beslutande Kent Ingvarsson (M), ordförande Hans Sabelström (C) Eva Öberg (MP) Bertil Johansson (S) Bength Andersson (S) Annika Olsson (C)

Läs mer