RIKTLINJER FÖR TILLSYN AV ENSKILDA AVLOPP

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "RIKTLINJER FÖR TILLSYN AV ENSKILDA AVLOPP"

Transkript

1 RIKTLINJER FÖR TILLSYN AV ENSKILDA AVLOPP

2 Fastställt av: Miljötillsynsnämnden Datum: För revidering ansvarar: Miljöavdelningen För eventuell uppföljning och tidplan ansvarar: Miljöavdelningen Dokumentet gäller för: Miljöavdelningens tillsyn av enskilda avlopp Dokumentet gäller till och med:

3 3 (16) Innehållsförteckning 1 Inledning Introduktion Definitioner Interna bedömnings- och prioriteringsnivåer Nuläget Allmänna riktlinjer för arbetet med enskilda avlopp i Höganäs Bedömning av skyddsnivåer Definition av hög nivå för miljöskydd Definition av normal skyddsnivå för hälsoskydd Godkänd teknik Kretsloppslösningar Interna handläggningsrutiner Anpassning till kommunens VA-plan Enskilda avlopp inom VA-områden Viktiga krav vid ansökan om tillstånd Sanering av enskilda avlopp Behovet av sanering Saneringsplan Etapp 1 de högst prioriterade avloppen Etapp två avlopp med vissa brister Etapp tre avlopp som är godkända enligt tidigare allmänna råd (SNV 87:6).14 6 Tillsyn av färdiga avlopp Läs mer...16

4 4 (16) 1 INLEDNING Detta dokument ersätter miljötillsynsnämndens Riktlinjer för arbetet med små avlopp i Höganäs som publicerades första gången i december 2008 och uppdaterades Dokumentets syfte är framför allt att ge interna riktlinjer för miljötillsynsnämndens och miljöavdelningens arbete med avloppsanläggningar utanför kommunens verksamhetsområde för vatten och avlopp. Riktlinjerna innehåller även tolkningar av några viktiga punkter i de allmänna råden för små avlopp (NFS 2006:7). Ändringarna i denna utgåva består främst i att hänsyn har tagits till den kommande (ännu inte utgivna) planen för utbyggnad av det kommunala vatten- och avloppsnätet (här kallad VA-plan 2014 ). Vidare har två helt nya avsnitt skrivits, som beskriver hur miljöavdelningen planerar att arbeta med saneringen av dåliga avlopp respektive tillsynen av färdiga avlopp.

5 5 (16) 2 INTRODUKTION 2.1 DEFINITIONER WC-vatten används i dokumentet som ett samlingsbegrepp, även om begreppet fekalier hade varit mer korrekt för avfallet från en torrklosett (TC) eller mulltoa. Med BDT-vatten avses spillvatten från bad, disk och tvätt. 2.2 INTERNA BEDÖMNINGS- OCH PRIORITERINGSNIVÅER Ända sedan arbetet med enskilda avlopp i Höganäs inleddes, har miljöavdelningen sorterat in alla avloppsanläggningar i tre klasser utifrån hur väl de uppfyller gällande miljökrav. När de nya allmänna råden kom 2006, uppstod behov av en fjärde klass: 1. Med Dåliga avlopp avses i första hand anläggningar som saknar längre gående rening än slamavskiljning av WC-vatten. Hit räknas också s.k. sandfilterbrunnar samt sjunkbrunnar och stenkistor om spillvatten från WC leds till dessa. 2. Halvbra avlopp är en heterogen grupp som innehåller alla anläggningar som inte är dåliga men inte heller är bra. Det kan t ex röra sig om en markbädd med brister i konstruktionen, eller en fastighet som har rening av WC-vatten men inte av BDTvatten. 3. Som Bra räknades från början alla anläggningar som uppfyllde kraven enligt de förra (SNV 87:6) allmänna råden för små avloppsanläggningar. 4. Miljöavdelningen registrerar numera anläggningar som uppfyller kraven i de nya allmänna råden (NFS 2006:7) i en fjärde bedömningsklass. Strävan är att alla avloppsanläggningar på sikt ska uppfylla de senaste kraven (klass 4).

6 6 (16) 2.3 NULÄGET Sedan 1992, då miljöavdelningen redovisade den första sammanställningen av antalet enskilda avlopp i kommunen, har ett stort antal fastigheter på landet anslutits till kommunalt VA. Det totala antalet enskilda avlopp i kommunen har därmed minskat från över till ca 600. Bland de största utbyggnadsprojekten sedan 1992 kan nämnas Farhult, Norra Häljaröd och delar av Jonstorp. Antalet riktigt dåliga anläggningar (sandfilterbrunnar eller anläggningar som saknar längre gående rening än slamavskiljning för WC) har under perioden minskat från ca till drygt 150. Till denna minskning bidrar även det arbete med förbättring av enskilda avlopp, som har bedrivits mer eller mindre kontinuerligt sedan Godkända 2006:7 Godkända 87:6 Halvbra Dåliga Figur 1 Det totala antalet enskilda avlopp i Höganäs är nu ca 600 stycken I diagrammet redovisas antalet anläggningar som uppfyller de nu gällande kraven på enskilda avloppsanläggningar (NFS 2006:7) respektive de tidigare kraven (SNV 87:6).

7 7 (16) 3 ALLMÄNNA RIKTLINJER FÖR ARBETET MED ENSKILDA AVLOPP I HÖGANÄS 3.1 BEDÖMNING AV SKYDDSNIVÅER I naturvårdsverkets allmänna råd (NFS 2006:7) definieras olika skyddsnivåer som nya enskilda avlopp måste uppnå. Skyddsnivåerna kallas normal respektive hög, och ska bedömas för miljöskydd och hälsoskydd. Bedömningen ska göras individuellt för varje anläggning, men många kommuner ställer upp allmänna principer för skyddsnivåbedömningarna. I Höganäs är utgångspunkten att hög nivå bör gälla för miljöskydd och normal nivå för hälsoskydd. Hälsoskyddskravet ska tolkas som att vattnet från en avloppsanläggning bör uppfylla kraven för tjänlig badvattenkvalitet innan det släpps direkt till en recipient eller genom en ledning till recipient. Hög nivå för miljöskydd och normal nivå för hälsoskydd beskrivs kortfattat nedan. För en utförligare beskrivning av principerna för skyddsnivåbedömningarna hänvisas till NFS 2006: DEFINITION AV HÖG NIVÅ FÖR MILJÖSKYDD För att en avloppsanläggning ska uppfylla höga krav för miljöskydd krävs följande: Reduktion, % Utsläppt mängd, g/p/d Utgående halt, mg/l BOD Fosfor (Tot-P) 90 0,2 1 Kväve (Tot-N) DEFINITION AV NORMAL SKYDDSNIVÅ FÖR HÄLSOSKYDD Normal skyddsnivå för hälsoskydd innebär enligt NFS 2006:7 att utsläpp av avloppsvatten inte medverkar till en väsentligt ökad risk för smitta eller annan olägenhet, t ex lukt, eller förorening av vatten. Restprodukterna från anläggningen måste dessutom kunna hanteras på ett hygieniskt acceptabelt sätt. En praxis som utvecklats vid prövning, är att det renade vattnet ska hålla badvattenkvalitet med avseende på bakterieinnehåll. Badvatten får innehålla högst 100 E. coli och 100 intestinala enterokocker per 100 ml, för att vara tjänligt, respektive upp till E. coli och upp till 300 intestinala enterokocker för att vara tjänligt med anmärkning. 1 1 Enligt Havs- och vattenmyndighetens Vägledning för badvatten enligt direktiv 2006/7/EG 2006/7/EG, 2013.

8 8 (16) 3.2 GODKÄND TEKNIK Vid användning av ny teknik, t ex minireningsverk, ska den sökande själv kunna visa att den planerade anläggningen uppfyller miljö- och hälsoskyddskraven. Kravet på badvattenkvalitet medför att det krävs efterpolering av spillvatten från de flesta s.k. minireningsverk. Om urin eller fekalier tas om hand separat, kan en anläggning som inte hade klarat reningskraven för det osorterade spillvattnet användas för BDT-vattnet. Användningen av BDT-anläggningen får dock inte medföra risk för smitta eller annan olägenhet. 3.3 KRETSLOPPSLÖSNINGAR Den som önskar etablera ett avloppssystem där insamling av humanurin ingår bör ha rätt att få detta beviljat, även om han eller hon inte själv kan presentera ett system för att omhänderta näringen. 2 Den som installerar ett reningsverk eller annan anläggning med ett system för slamavvattning, kan beviljas tillstånd att själv omhänderta slammet på tomten. Fastighetsägaren ska då redan i samband med ansökan om installation av anläggningen redovisa en godtagbar rutin för omhändertagandet av slammet. Figur 2 Kanske en kretsloppstoalett 2 Naturvårdsverket påpekar i sin handbok att utsorterade fraktioner av humanurin och avföring från enskilda anläggningar utgör hushållsavfall, som kommunerna har ansvar för att transportera bort och omhänderta. Här står också att det bör anses vara kommunernas ansvar att driva arbetet med att försöka finna eller skapa avsättning för dessa fraktioner.

9 9 (16) 4 INTERNA HANDLÄGGNINGSRUTINER 4.1 ANPASSNING TILL KOMMUNENS VA-PLAN I kommunens kommande plan för utbyggnad av det kommunala vatten- och avloppsnätet (här kallad VA-plan 2014 ) kommer ett antal områden dit kommunalt avlopp ska dras fram att urskiljas. Exakt vilka dessa områden är redovisas i planen, som beräknas vara färdig under våren Nedanstående principer ska gälla vid miljötillsynsnämndens bedömning av önskemål om tillstånd för enskilt avlopp samt vid översiktlig planering av tillsynen. Område enligt VA-plan 2014 eller redan påbörjad VA-utbyggnad Bedömningsprinciper vid handläggning av enskilda avlopp Område där VA-utbyggnad påbörjats. Område där utbyggnad ännu inte påbörjats men planeras enligt VA-plan Fastigheter som inte ligger inom något av de områden där kommunal utbyggnad av VA-nätet är påbörjad eller planerad enligt VA-plan 2014 När ett nytt kommunalt verksamhetsområde för avlopp etableras är målet att alla som bor inom området ska ansluta sig till avloppsnätet. Om fastighetsägarna inom ett nytt VA-område inte har anslutit sig inom ett år efter det att de har anvisats anslutningspunkt av VAavdelningen, bör de föreläggas att ansluta sig. Om det inte finns mycket starka skäl för varför avloppet måste byggas om (t.ex. akut förorening) bör ansökningar om ändring av ett befintligt enskilt avlopp avslås, med hänsyn till att kommunalt VA kommer inom kort. Om en enskild anläggning måste byggas om på grund av akut avloppshaveri, ska ett tidsbegränsat tillstånd lämnas. Ett tillstånd bör även tidsbegränsas om nybyggnation beviljas inom ett område där kommunal VA-utbyggnad är planerad. Tillsyn av enskilda avlopp enligt särskild plan. Tillstånd för nya avlopp lämnas med höga krav.

10 10 (16) 4.2 ENSKILDA AVLOPP INOM VA-OMRÅDEN Inom kommunala VA-områden bör nya enskilda avlopp inte accepteras. I enstaka fall kan det vara skäligt att acceptera användningen av en mulltoalett inom kommunalt verksamhetsområde. Det kan röra sig om en liten bod eller kolonistuga, där övernattning sällan sker. Följande bör då gälla: Permanentboende förekommer inte. Det finns inte indraget vatten (varken kommunalt eller från egen brunn) i byggnaden. Verksamhetsutövaren har möjlighet att själv ta hand om restprodukterna från toaletten. 4.3 VIKTIGA KRAV VID ANSÖKAN OM TILLSTÅND Förutom att bevaka de principer som behandlats under avsnitt 3, Allmänna riktlinjer för arbetet med enskilda avlopp i Höganäs, bör miljöavdelningen ställa nedanstående krav i samband med ansökan om tillstånd för en ny avloppsanläggning. Alla anläggningar utom infiltrationsanläggningar för BDT-vatten och slutna behållare måste konstrueras så att det är möjligt att ta prov på det renade vattnet. Den som ansöker om tillstånd för att installera ett minireningsverk eller annan anläggning med ny teknik ska samtidigt anmäla hur han avser att kontrollera reningseffekten i den färdiga anläggningen. 3 Minireningsverk eller andra anläggningar med ny teknik eller teknik som är känslig för störningar eller utebliven skötsel ska kontrolleras genom provtagning av utgående vatten ca ett halvt år efter färdigställandet. Arbetet ska utföras av sakkunnig person. 4 Under arbetets gång ska kritiska moment fotodokumenteras. Efter inrättandet av avloppsanläggningen ska verksamhetsutövaren och entreprenören lämna ett utförandeintyg till miljöavdelningen. 5 Protokollen från alla provtagningar och kontroller som fastighetsägaren låter utföra ska förvaras på fastigheten och kunna visas upp på begäran av miljöavdelningen. 3 De flesta ägare av minireningsverk väljer frivilligt att teckna ett avtal med leverantören om årlig service. I denna ingår förutom allmän kontroll ofta vattenprovtagning. Om fastighetsägaren själv vill göra kontroll och service bör han få göra detta ifall han har den kompetens som krävs. 4 Med sakkunnig person menas en person med lång erfarenhet eller som har genomgått utbildning inom området. Utbildningar för avloppsentreprenörer utförs bland annat av branschorganisationen Maskinentreprenörerna och Länsstyrelsen i Skåne. Företagsanknutna utbildningar finns också. 5 En blankett för utförandeintyg lämnas ut tillsammans med godkännandet av ansökan.

11 11 (16) 5 SANERING AV ENSKILDA AVLOPP 5.1 BEHOVET AV SANERING I Höganäs finns det, som redovisats i avsnitt två, ca 600 enskilda avlopp, varav 550 ännu inte uppfyller kraven i de senaste enskilda råden (NFS 2006:7). Miljöavdelningen kan med hjälp av den insyn som kontoret har i arbetet med den kommande VA-planen uppskatta att över 100 av de 550 avloppen ligger inom områden där kommunal utbyggnad redan påbörjats eller planeras. Inom sådana områden bör kontoret givetvis inte kräva att de enskilda avloppen förbättras (om det inte finns mycket tydliga och akuta miljöskäl för detta). Om vi räknar bort fastigheter som kommer att anslutas, och alla som uppfyller de nu gällande kraven, ser vi att det i kommunen finns 440 fastigheter med avloppsanläggningar som är i behov av någon form av förbättring. Av dessa uppfyller 215 kraven enligt de gamla (SNV 87:6) allmänna råden för enskilda avlopp medan 225 har mer angelägna åtgärdsbehov Fortsatt enskilda Kommunalt VA planeras Godkända 87:6 Halvbra Dåliga Figur 3 Antalet fastigheter som inte kommer att anslutas och antalet fastigheter där kommunalt VA planeras. Observera att ovanstående antal visserligen utgör goda uppskattningar av de verkliga (planerade) antalen, men att avvikelser kommer att framkomma. Det visar sig t.ex. ibland att ett avlopp går att ansluta trots att detta tidigare inte troddes vara möjligt. Och ibland klassas avlopp om, beroende på att de försämrats eller för att det visar sig att en brist inte var så allvarlig som man först trodde eller för att den var allvarligare.

12 12 (16) 5.2 SANERINGSPLAN Miljöavdelningens arbete med att sanera bristfälliga avlopp ska bedrivas parallellt över hela kommunen och i tre etapper som följer avloppens indelning i klasser (se avsnitt 2.2). Etapp 1 (avlopp med direktutsläpp) påbörjades Etapp 2 (avlopp med vissa brister) startar Etapp 3 (avlopp som är godkända enligt tidigare allmänna råd) beräknas kunna påbörjas 2016 eller En detaljerad plan för denna etapp tas fram tidigast Etapp 1 - Dåliga Etapp 2 - Halvbra 2013 Brev har sänts till drygt 90 ägare av avloppsanläggningar som saknar längre gående rening än slamavskiljning för WC. Informationsmöten hölls under hösten De 90 ärenden som påbörjades 2013 bevakas. Beslut om användningsförbud om fastighetsägarna inte ansöker om tillstånd före april Krav riktas mot ägarna av 10 avlopp som missades De 90 ärenden som påbörjades 2013 ska vara klara senast december Även de 10 som missades 2013 och påbörjas 2014 ska vara klara senast december Arkivgranskning och klassning i undergrupper: a) En grupp får informationsbrev samt krav på att ansöka om tillstånd för ny anläggning inom sex månader från det att de fått brevet, och genomföra åtgärder senast december b) En annan grupp får brev som endast innehåller information om generella krav. Vi avvaktar med krav på åtgärder. Miljöavdelningen fattar beslut om användningsförbud för de fastighetsägare i grupp a) som inte har ansökt om tillstånd i tid Alla i grupp a) enligt ovan ska ha förbättrat sina avloppsanläggningar senast december Etappindelningen förklaras och motiveras utförligare nedan.

13 13 (16) ETAPP 1 DE HÖGST PRIORITERADE AVLOPPEN Som visats i figur 2 finns det 105 fastigheter med avloppsanläggningar som är mycket dåliga (direktutsläpp) och som inte kommer att anslutas till kommunalt VA inom en överskådlig framtid. Miljöavdelningen påbörjade 2013 saneringen av enskilda avlopp, genom att uppmana drygt 90 av de 105 fastighetsägarna att lämna in förslag till åtgärder. Att inte alla 105 kontaktades samtidigt beror på osäkerheter i materialet. Det var t.ex. i några fall oklart var kommunal anslutning kunde förutses, när de första breven till fastighetsägarna skickades ut. Inledningsvis informerade miljöavdelningen fastighetsägarna om att de skulle tvingas att åtgärda sina avloppsanläggningar före utgången av Efter starka reaktioner från fastighetsägarna utsträckte miljötillsynsnämnden tiden då avloppen ska vara klara till slutet av Miljöavdelningen kommer under 2014 och 2015 att bevaka de påbörjade ärendena. De fastighetsägare som i slutet av mars 2014 inte har lämnat in en ansökan om tillstånd för att förbättra sin anläggning kommer att förbjudas att använda denna efter december Under våren 2014 kommer krav att riktas mot de fastighetsägare som missades 2013, med krav på ansökan inom sex månader och åtgärder senast december ETAPP TVÅ AVLOPP MED VISSA BRISTER De 120 avloppsanläggningar som miljöavdelningen klassar som halvbra utgör en heterogen grupp, gemensamt för dem är att de alla har brister som gör att de inte kan anses som fullt godkända. En liten del av anläggningarna innehåller blandat spillvatten från WC och BDT. Hit räknas t.ex. olika typer av bäddar som är mindre än vad som anses vara godtagbart eller som är nedgrävda under grundvattennivån. I de flesta av de halvbra anläggningarna lagras dock WC-vatten i en torrklosett eller i en sluten tank, och endast BDT-vatten släpps ut. De slutna tankarna är av växlande kvalitet, alla har till exempel inte överfyllnadsskydd. BDT-vattnet kan också tas om hand på mer eller mindre bra sätt. För mycket enkla boenden kan det ibland ses som ett onödigt stort ingrepp att ställa krav på mycket omfattande åtgärder. Kanske kan man till exempel acceptera att vattnet från en köksvask vid ett ensligt beläget fritidshus infiltreras i en stenkista medan man inte accepterar att allt BDT-vatten från ett permanentboende släpps orenat till ett vattendrag. Miljöavdelningen avser därför att under våren 2014 detaljgranska registeruppgifterna avseende de halvbra avloppen, och föreslår att de delas in i minst två grupper: a) Avloppsanläggningar där det är uppenbart att åtgärder krävs. Informationsbrev skickas till fastighetsägarna under våren 2014, med krav på åtgärder senast december b) Avloppsanläggningar där det inte är uppenbart att åtgärder krävs. Informationsbrev skickas till fastighetsägarna under 2014, med information om de generella kraven på godkända avlopp. I övrigt inga krav i år.

14 14 (16) ETAPP TRE AVLOPP SOM ÄR GODKÄNDA ENLIGT TIDIGARE ALLMÄNNA RÅD (SNV 87:6) 215 avloppsanläggningar i miljöavdelningens register är godkända enligt de tidigare allmänna råden (SNV 87:6). Det handlar mestadels om markbäddar och infiltrationsanläggningar, men även några rotzonsanläggningar, som byggts de senaste åren. Alla anläggningarna i den här gruppen har en avsevärt sämre reningseffekt, framför allt med avseende på fosfor, än moderna minireningsverk. Hur och när anläggningarna ska åtgärdas är dock i dagsläget oklart. Det har bland annat föreslagits att alla infiltrationsanläggningar och markbäddar ska kontrolleras och vid behov grävas om efter en viss tid, t.ex. tio år, och vissa kommuner bedriver redan tillsyn efter den principen. En annan möjlighet är att ställa krav på att fosforreningen förbättras genom installation av enheter för kemfällning. De flesta kommuner avvaktar dock tydligare instruktioner uppifrån avseende de här avloppen, och det finns tecken på att sådana instruktioner kan komma 2014 eller Arbetet med avlopp som är godkända enligt tidigare råd föreslås därför påbörjas tidigast 2016.

15 15 (16) 6 TILLSYN AV FÄRDIGA AVLOPP När alla enskilda avlopp i Höganäs är sanerade, och alla som går att ansluta är anslutna, kommer det att finnas ca 500 enskilda avlopp i behov av kontinuerlig tillsyn. Tillsyn av enskilda avlopp kommer därmed att vara en stor arbetsuppgift för miljöavdelningen, även efter det att alla dåliga avlopp har byggts om. Detta gäller trots att fastighetsägarna har det huvudsakliga ansvaret för att sköta och kontrollera sina anläggningar. En anledning är att det teknikskifte som pågår, från infiltrationsanläggningar och markbäddar till avancerade reningsverk, kan förväntas medföra större behov av tillsyn. Några riktlinjer för hur detaljerad denna tillsyn ska vara i Höganäs, eller hur den ska bedrivas, föreslås inte i dagsläget. En anledning är att detta har berörts i Havs- och vattenmyndighetens rapport Styrmedel för en hållbar åtgärdstakt av små avloppsanläggningar, som utkom 2013 och för närvarande är ute på remiss. I rapporten föreslås bland annat regelbundna och tvingande kontrollintervall för enskilda avlopp. I väntan på resultatet av remissen och eventuella nya styrmedel noteras därför endast att det är angeläget i samband med tillståndsgivningen av minireningsverk, att miljöavdelningen bevakar att fastighetsägarna redovisar hur de avser att kontrollera sina anläggningar.

16 16 (16) 7 LÄS MER Det har under de senaste åren producerats flera viktiga rapporter och styrdokument inom området enskilda avlopp. Några av de viktigaste dokumenten listas nedan. För ytterligare information hänvisas till Allmänna råd (NFS 2006:7) I juli 2006 utkom naturvårdsverkets nya allmänna råd för små avloppsanläggningar (NFS 2006:7). Den väsentligaste ändringen är att man i de nya råden anger funktionskrav i stället för att som i de tidigare råden (SNV 87:6) peka ut godkänd teknik. Funktionskraven består bland annat av krav på reningseffekter. Kraven delas upp i två nivåer, normal respektive hög skyddsnivå. Handbok I början av 2008 gav Naturvårdsverket även ut en kompletterande handbok till råden. Bedömningsgrunder Länsstyrelsen i Skåne producerade 2008, genom en arbetsgrupp inom Miljösamverkan Skåne, en rapport vars fullständiga namn är Enskilda avlopp - ett förslag till gemensamma bedömningsgrunder och handläggningsrutiner med blanketter och juridiska synpunkter. Här finns tolkningar av de allmänna råden, samt mallar för dokument, bland annat ansökningshandlingar. Kommunens VA-plan Det pågår för närvarande ett arbete med att ta fram en ny VA-plan för Höganäs, som ska ersätta den numera upphävda VA-översikten från VA-planen förväntas vara klar för antagande Styrmedel för en hållbar åtgärdstakt av små avloppsanläggningar Havs- och vattenmyndigheten har 2013 redovisat en rapport som heter Styrmedel för en hållbar åtgärdstakt av små avloppsanläggningar. I rapporten redovisas en rad förslag på regeländringar och andra styrmedel som kan minska de negativa effekterna av små avloppsanläggningar. Många av de regeländringar som föreslås innebär en hårdare styrning av arbetet med enskilda avlopp. Rapporten är för närvarande ute på remiss.

Styrdokument. Policy enskilda avlopp i Svenljunga kommun GRUNDKRAV

Styrdokument. Policy enskilda avlopp i Svenljunga kommun GRUNDKRAV Styrdokument Dokumenttyp: Policy Beslutat av: Miljö- och byggnämnden Fastställelsedatum: 2009-05-18 53 Ansvarig: Miljö- och byggchefen Revideras: Vid behov Följas upp: Vid behov Policy enskilda avlopp

Läs mer

Riktlinjer för enskilda avloppsanläggningar

Riktlinjer för enskilda avloppsanläggningar Beslutade av Miljöskyddsnämnden 2006-12-12, 88 Reviderade 2007-05-29, 44 Reviderade 2009-03-31, 20 Riktlinjer för enskilda avloppsanläggningar Lagstiftning Miljöbalken Avloppsvatten är ett samlingsbegrepp

Läs mer

Frågor och svar. Hyllinge 29/5 2012. Samhällsbyggnadsenheten

Frågor och svar. Hyllinge 29/5 2012. Samhällsbyggnadsenheten Frågor och svar Hyllinge 29/5 2012 Historik- ändrad lagstiftning 1987 gav Naturvårdsverket ut en handbok om allmänna råd för små avloppsanläggningar. Handboken beskrev tekniska beskrivningar och rekommendationer

Läs mer

Riktlinjer för enskilda avloppsanläggningar

Riktlinjer för enskilda avloppsanläggningar Beslutade av Miljöskyddsnämnden 2006-12-12, 88 Reviderade 2007-05-29, MN 44 Reviderade 2009-03-31, MN 20 Reviderade 2013-12-10, MN 59 Reviderade 2017-05-11, MN 25 Riktlinjer för enskilda avloppsanläggningar

Läs mer

Information enskilda avlopp

Information enskilda avlopp Information enskilda avlopp HISTORIK-Krav 1949 Slamavskiljning 1969 Slamavskiljare (trekammarbrunn) med efterföljande rening 2007 Reduktionskrav från Naturvårdsverket VARFÖR Hälsoskydd, Grundvatten, Miljöskydd

Läs mer

Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Eksjö kommun

Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Eksjö kommun Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Eksjö kommun Antagna av tillstånds- och myndighetsnämnden 2013-01-23 Innehållsförteckning Inledning.. 3 Funktionskrav......3 Säker funktion och användarvänlighet.........3

Läs mer

3 oktober 2012. Samhällsbyggnadsenheten

3 oktober 2012. Samhällsbyggnadsenheten Avloppsmöte i SånnaS 3 oktober 2012 Historik ändrad lagstiftning 1987 gav Naturvårdsverket ut en handbok om allmänna råd för små avloppsanläggningar. Tekniska beskrivningar och rekommendationer Drogs tillbaka

Läs mer

Policy för enskilda avlopp i Vårgårda kommun

Policy för enskilda avlopp i Vårgårda kommun 1(7) Policy för enskilda avlopp i Vårgårda kommun Antagen av Miljönämnden 2010-10-12 74 2(7) Bakgrund Naturvårdsverkets allmänna råd från 2006 om små avloppsanordningar för hushållsspillvatten lägger betoningen

Läs mer

Riktlinjer för prövning och tillsyn av små avlopp. Antagen av Miljö- och byggnämnd , 110. SÄTERS KOMMUN Miljö- och byggnämnden

Riktlinjer för prövning och tillsyn av små avlopp. Antagen av Miljö- och byggnämnd , 110. SÄTERS KOMMUN Miljö- och byggnämnden Riktlinjer för prövning och tillsyn av små avlopp Antagen av Miljö- och byggnämnd 2018-09-26, 110 SÄTERS KOMMUN Miljö- och byggnämnden 1 Bakgrund Tidigare riktlinjer för små avlopp antogs av Miljö- och

Läs mer

Policy för enskilt avlopp. Antagen av bygg och miljönämnden 2009-04-21, 28

Policy för enskilt avlopp. Antagen av bygg och miljönämnden 2009-04-21, 28 Policy för enskilt avlopp Antagen av bygg och miljönämnden 2009-04-21, 28 Kontakt Upplands-Bro kommun Kundcenter 08-581 690 00 Furuhällsplan 1 196 81 Kungsängen www.upplands-bro.se 1 Inledning Denna policy

Läs mer

Policy för enskilda avloppsanordningar (upp till 25 pe) i Orust kommun

Policy för enskilda avloppsanordningar (upp till 25 pe) i Orust kommun FÖRFATTNINGSSAMLING (6.2.7) Antagen av Miljö- och byggnadsnämnden 2008-04-10 84 (MBN/2008:104), 2008-05-13 139 (MBN/2008:104) Policy för enskilda avloppsanordningar (upp till 25 pe) i Orust kommun Gäller

Läs mer

Information. Är det dags att rätta till avloppet?

Information. Är det dags att rätta till avloppet? Information Är det dags att rätta till avloppet? BESÖKSADRESS Hertig Johans torg 2 Skövde TELEFON 0500-49 36 30 FAX 0500-41 83 87 E-POST miljoskaraborg@ skovde.se WEBBPLATS www.miljoskaraborg.se Den här

Läs mer

Information om enskilda avlopp

Information om enskilda avlopp Information om enskilda avlopp I den här broschyren har vi sammanfattat viktig information om enskilda avlopp. Här hittar du information om varför vi måste rena avloppsvatten, vilka reningskrav som ställs,

Läs mer

Information om enskilda avlopp

Information om enskilda avlopp Information om enskilda avlopp I den här broschyren har viktig information sammanfattats om enskilda avlopp, till exempel om varför avloppsvatten måste renas, vilka reningskrav som ställs, hur det går

Läs mer

Strategi för prövning av enskilda avlopp i Kungsbacka kommun

Strategi för prövning av enskilda avlopp i Kungsbacka kommun Strategi för prövning av enskilda avlopp i Kungsbacka kommun Antagen av Nämnden för Miljö & Hälsoskydd 2014-08-28 NMH 6 Syftet med strategin är att inte öka belastningen av näringsämnen på Kungsbackas

Läs mer

Tillsynsplan enskilda avlopp

Tillsynsplan enskilda avlopp Tillsynsplan enskilda avlopp 2014-2016 Tillsynsplanen avser tillsyn som myndighetsverksamheten bedriver till följd av resultaten från inventering av enskilda ar. Utvecklingsbehov och behov av åtgärder

Läs mer

Riktlinjer - enskilda avloppsanläggningar för Ölandskommunerna Borgholm och Mörbylånga

Riktlinjer - enskilda avloppsanläggningar för Ölandskommunerna Borgholm och Mörbylånga Antagen av Miljö- och byggnadsnämnden i Borgholms kommun 2007-08-30 Antagen av Miljö- och Byggnadsnämnden i Mörbylånga kommun 2008-09-24 Riktlinjer - enskilda avloppsanläggningar för Ölandskommunerna Borgholm

Läs mer

Riktlinjer för hantering av befintliga och nytillkomna enskilda avlopp på Gotland. 1. Inledning... 2

Riktlinjer för hantering av befintliga och nytillkomna enskilda avlopp på Gotland. 1. Inledning... 2 RIKTLINJER 1-200 pe Fastställd av miljö- och hälsoskyddsnämnden Framtagen av samhällsbyggnadsförvaltningen Datum 2018-12-18 Gäller från 2019-01-01 Ärendenr MHN 2018/3285 Version [1.0] Riktlinjer för hantering

Läs mer

Inventering av enskilda avloppsanläggningar inom områden i östra delen av Sävsjö kommun

Inventering av enskilda avloppsanläggningar inom områden i östra delen av Sävsjö kommun Diarienummer: 676/2014-424 Inventering av enskilda avloppsanläggningar inom områden i östra delen av Sävsjö kommun -Sara Berglund18 november 2014 Besöksadress Postadress Telefon Telefax E-post (E-mail)

Läs mer

Riktlinjer för enskilda avlopp

Riktlinjer för enskilda avlopp 2015-10-05 Riktlinjer för enskilda avlopp Dnr Valdemarsvik: MA.2015.39 Antagna av: Miljö- och byggnämnden i Valdemarsvik, 2015-11-10 MBN 207/15 1 (4) Riktlinjer för enskilda avlopp Inledning För att få

Läs mer

Handlingsplan 2015-2025 Enskilda avlopp

Handlingsplan 2015-2025 Enskilda avlopp Handlingsplan 2015-2025 Enskilda avlopp Dokumenttyp Plan För revidering ansvarar Sa mhällsbyggnadschef Dokumentet gäller till och med 2015-01-01 2025-12-31 Diarienummer 2014-532 403 Uppföljning och tidplan

Läs mer

din guide till enskilt avlopp

din guide till enskilt avlopp din guide till enskilt avlopp www.avloppsplatsen.se I Sveriges avlånga land finns många fastigheter utanför gränsen för kommunala avlopp. Dessa behöver någon form av enskilt avlopp och det är till dig

Läs mer

Riktlinjer för enskilda avlopp

Riktlinjer för enskilda avlopp 2015-11-10 Riktlinjer för enskilda avlopp Dnr Valdemarsvik: MA.2015.39 Dnr Söderköping: SBF 2015-162 Antagna av: Miljö- och byggnämnden i Valdemarsvik datum, Samhällsbyggnadsnämnden i Söderköping datum,

Läs mer

Information om inventering av. Enskilda avlopp. Förste miljöinspektör Eva Bayard 0512-570 27 eva.bayard@essunga.se

Information om inventering av. Enskilda avlopp. Förste miljöinspektör Eva Bayard 0512-570 27 eva.bayard@essunga.se Information om inventering av Enskilda avlopp Förste miljöinspektör Eva Bayard 012-70 27 eva.bayard@essunga.se Enskilda avlopp Det finns ca 1 700 enskilda avlopp i kommunen, där de flesta är gamla anläggningar

Läs mer

Inventering av enskilda VA-anläggningar 2012

Inventering av enskilda VA-anläggningar 2012 Inventering av enskilda VA-anläggningar 2012 Områden kring delar av Ljungaån, Hägnaån, Sävsjöån, Vämmesån och Bodaån samt bäckar runt Ärnanäsasjön och Allsarpasjön Miljö- och byggförvaltningen Stina Pernholm,

Läs mer

Inventering av enskilda avloppsanläggningar i Sävsjö kommun 2016

Inventering av enskilda avloppsanläggningar i Sävsjö kommun 2016 Inventering av enskilda avloppsanläggningar i Sävsjö kommun 2016 området mellan Stigåsa och Rörvik Foto: Illustration från avloppsguiden.se Licens: Copyright 2016-08-19 Sammanfattning Under juni månad

Läs mer

Riktlinjer för enskilda avlopp

Riktlinjer för enskilda avlopp Riktlinjer för enskilda avlopp 2012-09-18 Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/upprättad Beslutsinstans Giltighetstid Riktlinjer Riktlinjer enskilda avlopp MYN 82/12-10-11 Myndighetsnämnden 2014-12-31 Dokumentansvarig

Läs mer

Riktlinje. Riktlinjer för små avlopp BMN 2018/0054. Antagna av byggnads- och miljöskyddsnämnden

Riktlinje. Riktlinjer för små avlopp BMN 2018/0054. Antagna av byggnads- och miljöskyddsnämnden Riktlinje Riktlinjer för små avlopp BMN 2018/0054 Antagna av byggnads- och miljöskyddsnämnden 2018-03-21 54. Ersätter Riktlinjer för enskilt avlopp 17, 2014-11-19 Riktlinjerna ska vägleda och underlätta

Läs mer

Tillsyn enskilda avlopp i Tyresö kommun

Tillsyn enskilda avlopp i Tyresö kommun Tillsyn enskilda avlopp i Tyresö kommun Resultat av tillsyn 2017 2018-05-28 Maria Högqvist 1 Inledning 1:1 Bakgrund Alla kommuner har ett ansvar att genomföra åtgärder för att klara de miljökvalitetsnormer

Läs mer

Uppdaterad datum: RIKTLINJER FÖR ENSKILDA AVLOPP I ÅMÅLS KOMMUN

Uppdaterad datum: RIKTLINJER FÖR ENSKILDA AVLOPP I ÅMÅLS KOMMUN Datum: 2010-11-11 DG RIKTLINJER FÖR ENSKILDA AVLOPP I ÅMÅLS KOMMUN Innehållsförteckning Inledning 1 Syfte och omfattning 1 Grundkrav för enskilda avlopp 2 Skyddsnivåer 3 Kretslopp, entreprenörers sakkunnighet

Läs mer

Fråga om tillsynsvägledning BDT-avlopp

Fråga om tillsynsvägledning BDT-avlopp MEDDELANDE 1(5) Tomas Waara Miljöenheten tel.: 018-195246 Miljö- och byggnadsnämnden Kungsgatan 42 745 80 Enköping Fråga om tillsynsvägledning BDT-avlopp Bakgrund Enköping kommun har till Länsstyrelsen

Läs mer

Inventering av enskilda avlopp i Storån del 2, Gnosjö kommun 2012

Inventering av enskilda avlopp i Storån del 2, Gnosjö kommun 2012 Dnr : 2011-1300-446 akt 10 Inventering av enskilda avlopp i Storån del 2, Gnosjö kommun 2012 Figur 1. Karta över det område som inventerats i projektet Storån del 2 Postadress Besöksadress Telefon Telefax

Läs mer

Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Nässjö kommun. Antagen av Miljö- och byggnadsnämnden 2008-06-11

Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Nässjö kommun. Antagen av Miljö- och byggnadsnämnden 2008-06-11 Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Nässjö kommun Antagen av Miljö- och byggnadsnämnden 2008-06-11 Innehållsförteckning Inledning...... 3 Funktionskrav.. 3 Säker funktion och användarvänlighet.......

Läs mer

Informationsblad 1: Vilka krav gäller för enskilda avloppsanordningar?

Informationsblad 1: Vilka krav gäller för enskilda avloppsanordningar? Informationsblad 1: Vilka krav gäller för enskilda avloppsanordningar? Detta informationsblad är tänkt som ett komplement till dokumentet Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Eksjö kommun och

Läs mer

Även följande miljömål kan kopplas till enskilda avlopp; Levande sjöar och vattendrag, Giftfri miljö och Hav i balans samt levande kust och skärgård.

Även följande miljömål kan kopplas till enskilda avlopp; Levande sjöar och vattendrag, Giftfri miljö och Hav i balans samt levande kust och skärgård. Dnr. 2008/mn 0374 Datum 08-12-02 1(10) Policy för enskilda avlopp i Syftet med denna policy är dels att säkerhetsställa en enhetlig bedömning och handläggning på förvaltningen. Samtidigt som det tydliggör

Läs mer

Inventering av enskilda avlopp i Havridaån, Gnosjö kommun 2010-2011

Inventering av enskilda avlopp i Havridaån, Gnosjö kommun 2010-2011 Dnr : 2010-0368-446 akt 4 Inventering av enskilda avlopp i Havridaån, Gnosjö kommun 2010-2011 Figur 1. Karta över det område som inventerats i projektet Havridaån Postadress Besöksadress Telefon Telefax

Läs mer

Riktlinjer för enskilda avlopp

Riktlinjer för enskilda avlopp Riktlinjer för enskilda avlopp 2015-01-01 Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/upprättad Beslutsinstans Giltighetstid Riktlinjer Riktlinjer enskilda avlopp MBN 8/15-01-29 Miljö- och byggnämnden Tills vidare

Läs mer

Kustnära avlopp. Ett projekt inom Mönsterås kommun med syfte att genom samverkan hitta hållbara lösningar för vatten och avlopp i kustnära områden.

Kustnära avlopp. Ett projekt inom Mönsterås kommun med syfte att genom samverkan hitta hållbara lösningar för vatten och avlopp i kustnära områden. Kustnära avlopp Ett projekt inom Mönsterås kommun med syfte att genom samverkan hitta hållbara lösningar för vatten och avlopp i kustnära områden. I Mönsterås kommun finns ca 1000 enskilda avloppsanläggningar.

Läs mer

Riktlinjer för enskilda avloppsanläggningar i Bollebygds kommun. Bollebygds kommun, Västra Götalands län Antagna SBN 2018/140

Riktlinjer för enskilda avloppsanläggningar i Bollebygds kommun. Bollebygds kommun, Västra Götalands län Antagna SBN 2018/140 Riktlinjer för enskilda avloppsanläggningar i Bollebygds kommun Bollebygds kommun, Västra Götalands län Antagna 2018-04-23 SBN 2018/140 Lagstiftning Miljöbalken Avloppsvatten ska enligt miljöbalken 9 kapitlet

Läs mer

Informationsblad 1: Vilka krav gäller för enskilda avloppsanordningar?

Informationsblad 1: Vilka krav gäller för enskilda avloppsanordningar? Informationsblad 1: Vilka krav gäller för enskilda avloppsanordningar? Detta informationsblad är tänkt som ett komplement till dokumentet Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Eksjö kommun och

Läs mer

Avloppsinventering i Haninge kommun

Avloppsinventering i Haninge kommun Avloppsinventering i Haninge kommun - Resultat inventeringen 2013 - Slutrapportering inventeringen 2010-2013 2014-11-24 Stefan Engblom 1 Inledning 1:1. Bakgrund Alla kommuner har ett ansvar att genomföra

Läs mer

Informationsblad 1: Vilka krav gäller för enskilda avloppsanordningar?

Informationsblad 1: Vilka krav gäller för enskilda avloppsanordningar? Informationsblad 1: Vilka krav gäller för enskilda avloppsanordningar? Detta informationsblad är tänkt som ett komplement till dokumentet Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Eksjö kommun och

Läs mer

PROJEKT. Inspektion av små avlopp i områdena runt Brevik i Karlsborgs kommun och runt Hönsa och Fröstorp i Tibro kommun

PROJEKT. Inspektion av små avlopp i områdena runt Brevik i Karlsborgs kommun och runt Hönsa och Fröstorp i Tibro kommun PROJEKT Inspektion av små avlopp i områdena runt Brevik i Karlsborgs kommun och runt Hönsa och Fröstorp i Tibro kommun 2016-09-14 BESÖKSADRESS Hertig Johans torg 2 Skövde TELEFON 0500-49 36 30 FAX 0500-41

Läs mer

Dagordning. 18.00 Samling 18.10 Presentation av inventeringen 18.40 - Frågor 19.00 - Fika 20.00 Dörrarna stängs. Miljöenheten 2014-03-04

Dagordning. 18.00 Samling 18.10 Presentation av inventeringen 18.40 - Frågor 19.00 - Fika 20.00 Dörrarna stängs. Miljöenheten 2014-03-04 Dagordning 18.00 Samling 18.10 Presentation av inventeringen 18.40 - Frågor 19.00 - Fika 20.00 Dörrarna stängs Välkomna till Informationsmöte inför avloppsinventering Fogdön Helena Segervall, miljöchef

Läs mer

INFORMATION OM ENSKILDA AVLOPP I GISLAVEDS OCH TRANEMO KOMMUN

INFORMATION OM ENSKILDA AVLOPP I GISLAVEDS OCH TRANEMO KOMMUN INFORMATION OM ENSKILDA AVLOPP I GISLAVEDS OCH TRANEMO KOMMUN I detta häfte kan du läsa viktig information om enskilda avlopp. Bland annat om varför vi måste rena avloppsvatten, vilka reningskrav som ställs,

Läs mer

Policy för små avlopp i Älvkarleby kommun

Policy för små avlopp i Älvkarleby kommun 1(16) Policy för små avlopp i Älvkarleby kommun Beslutad i samhällsbyggnadsnämnden 2011-02-10 18 2(16) Innehållsförteckning Bakgrund...3 Definitioner...3 Syfte...3 Lagstiftning och andra styrdokument...4

Läs mer

Knivsta där framtiden bor

Knivsta där framtiden bor Knivsta ingen kustkommun men mycket vatten x x VA-plan Inledning Nuläge Plan för allmänt VA Faktorer som styr Plan VA-planeringen för utbyggnad av allmänt VA Planer Plan i väntan på allmänt VA Genomförande,

Läs mer

Inventering av enskilda avloppsanläggningar inom Emåns avrinningsområde i Sävsjö kommun

Inventering av enskilda avloppsanläggningar inom Emåns avrinningsområde i Sävsjö kommun Inventering av enskilda avloppsanläggningar inom Emåns avrinningsområde i Sävsjö kommun -Sara Berglund4 september 2014 Besöksadress Postadress Telefon Telefax E-post (E-mail) Hemsida (URL) Djurgårdsgatan

Läs mer

Riktlinjer för små avloppsanordningar i Haparanda kommun. Antagen av samhällsbyggnadsnämnden 2016-04-12 37

Riktlinjer för små avloppsanordningar i Haparanda kommun. Antagen av samhällsbyggnadsnämnden 2016-04-12 37 Riktlinjer för små avloppsanordningar i Haparanda kommun Antagen av samhällsbyggnadsnämnden 2016-04-12 37 Inledning Avloppsvatten är ett samlingsbegrepp för olika sorters förorenat vatten. Spillvatten

Läs mer

Tillsyn av enskilda avlopp, Holmön Ylva Lestander Erik Nilsson Hans Sandberg

Tillsyn av enskilda avlopp, Holmön Ylva Lestander Erik Nilsson Hans Sandberg Tillsyn av enskilda avlopp, Holmön 2019 Ylva Lestander Erik Nilsson Hans Sandberg Miljö- och hälsoskydds tidigare inventeringar Bjännsjön Österlångslädan Själafjärden Piparböle Tavlefjärden Holmsjön Tavelsjö

Läs mer

Ansökan om tillstånd för installation av enskilt avlopp

Ansökan om tillstånd för installation av enskilt avlopp Miljö- och hälsoskyddskontoret informerar Ansökan om tillstånd för installation av enskilt avlopp www.sigtuna.se Ny anläggning kräver tillstånd! Utsläpp av avloppsvatten i mark, grundvatten eller vattenområde

Läs mer

Ansökan/ Anmälan enskilt avlopp Samhällsbyggnadsförvaltningen

Ansökan/ Anmälan enskilt avlopp Samhällsbyggnadsförvaltningen Ansökan/ Anmälan enskilt avlopp Samhällsbyggnadsförvaltningen Personuppgifter behandlas i enlighet med PUL, personuppgiftslagen. Du medger att informationen du lämnar får lagras och bearbetas i register

Läs mer

Tillsyn enskilda avlopp i Nynäshamns kommun

Tillsyn enskilda avlopp i Nynäshamns kommun Tillsyn enskilda avlopp i Nynäshamns kommun Resultat av tillsyn 2015 2016-06-07 Maria Högqvist 1 Inledning 1:1 Bakgrund Alla kommuner har ett ansvar att genomföra åtgärder för att klara de miljökvalitetsnormer

Läs mer

Policy för enskilt avlopp. Antagen av bygg- och miljönämnden 2009-04-21, 28

Policy för enskilt avlopp. Antagen av bygg- och miljönämnden 2009-04-21, 28 Polic för enskilt avlopp Antagen av bgg- och miljönämnden 2009-04-21, 28 Inledning Denna polic ersätter Upplands-Bro kommuns polic för handläggning av avloppsrening utanför kommunalt VA-område, KF 1994-10-31,

Läs mer

Tillsyn enskilda avlopp i Nynäshamns kommun

Tillsyn enskilda avlopp i Nynäshamns kommun Tillsyn enskilda avlopp i Nynäshamns kommun Resultat av tillsyn 2016 2017-02-20 Lina Westman 1 Inledning 1:1 Bakgrund Alla kommuner har ett ansvar att genomföra åtgärder för att klara de miljökvalitetsnormer

Läs mer

ANTAGET AV MILJÖ-OCH SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN 2015-02-25. Riktlinjer för enskilda avlopp i Hedemora kommun

ANTAGET AV MILJÖ-OCH SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN 2015-02-25. Riktlinjer för enskilda avlopp i Hedemora kommun ANTAGET AV MILJÖ-OCH SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN 2015-02-25 Riktlinjer för enskilda avlopp i Hedemora kommun Lagstiftning och andra styrdokument Miljöbalken Olika typer av förorenat vatten definieras som avloppsvatten.

Läs mer

SÖDRA UDDEVALLA Sammanställning av tillsyn Södra Uddevalla 2010 1

SÖDRA UDDEVALLA Sammanställning av tillsyn Södra Uddevalla 2010 1 SÖDRA UDDEVALLA Sammanställning av tillsyn Södra Uddevalla 2010 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Områdesbeskrivning... 3 Arbetet med tillsyn av små avlopp... 4 Förberedelser... 4 Platsbesök... 4 Bedömning...

Läs mer

Styrmedel för en hållbar åtgärdstakt av små avloppsanläggningar

Styrmedel för en hållbar åtgärdstakt av små avloppsanläggningar Styrmedel för en hållbar åtgärdstakt av små avloppsanläggningar Så kommer smittskyddet in i förslaget till ny föreskrift Margareta Lundin Unger Margareta.lundin-unger@havochvatten.se Film framtagen av

Läs mer

Riktlinje. Riktlinjer för enskilt avlopp 2014-11-19. Bmk Mh 2014/4358. Antagna av byggnads- och miljöskyddsnämnden 2014-11-19 256.

Riktlinje. Riktlinjer för enskilt avlopp 2014-11-19. Bmk Mh 2014/4358. Antagna av byggnads- och miljöskyddsnämnden 2014-11-19 256. Riktlinje 2014-11-19 Riktlinjer för enskilt avlopp Bmk Mh 2014/4358 Antagna av byggnads- och miljöskyddsnämnden 2014-11-19 256. Ersätter Riktlinjer för enskilt avlopp 17, 2011-01-26 Riktlinjerna ska vägleda

Läs mer

DOM 2013-01-24 Stockholm

DOM 2013-01-24 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060103 DOM 2013-01-24 Stockholm Mål nr M 5065-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-05-15 i mål nr M 4789-11, se

Läs mer

Enskilda avlopp lagstiftning och teknik

Enskilda avlopp lagstiftning och teknik Enskilda avlopp lagstiftning och teknik Ola Palm Enskilda avlopp i kretslopp För Kiladalen - I tiden 090207 Vad är enskilda avlopp? Definition enligt allmänna råden (2006:7) Hushållsspillvatten från enstaka

Läs mer

HERTSÅNGER 2:22- Förslag till beslut om förbud med vite för utsläpp av WC-vatten

HERTSÅNGER 2:22- Förslag till beslut om förbud med vite för utsläpp av WC-vatten Dnr: 2014/0229-12 HERTSÅNGER 2:22- Förslag till beslut om förbud med vite för utsläpp av WC-vatten Förslag till beslut Samhällsbyggnadschef föreslår Allmänna utskottet att enligt delegationspunkt M. 10.4

Läs mer

Inledning. Miljöbalken. Teknikutveckling. Stockholm i januari 2006 För Naturvårdsverket Björn Södermark t.f direktör, Miljörättsavdelningen

Inledning. Miljöbalken. Teknikutveckling. Stockholm i januari 2006 För Naturvårdsverket Björn Södermark t.f direktör, Miljörättsavdelningen Inledning Denna information utgjorde en del av numera upphävda allmänna råden 1987:6. Naturvårdsverket anser att den aktuella texten till sitt innehåll fortfarande är aktuell. Nya allmänna råd kommer att

Läs mer

Telefon bostad. Personnr / org. nummer. Fritidsbostad Permanentbostad Antal hushåll: Annan, ange vad:

Telefon bostad. Personnr / org. nummer. Fritidsbostad Permanentbostad Antal hushåll: Annan, ange vad: ANSÖKAN/ANMÄLAN Sökande ENSKILD AVLOPPSANORDNING enligt 13 och 14 Förordning om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (ansökan inlämnas i 2 exemplar) bostad arbete Mobiltelefon Fastighetsbeteckning Personnr

Läs mer

Tillstånd för avloppsanläggning

Tillstånd för avloppsanläggning Miljönämnden Handläggare på miljökontoret Anna Ericsson Miljöinspektör Per Lindberg Linga Gård 153 95 JÄRNA Tillstånd för avloppsanläggning Tillståndet gäller följande anläggning: Fastighetsägare: Fastighetsbeteckning:

Läs mer

Tillsyn enskilda avlopp i Nynäshamns kommun

Tillsyn enskilda avlopp i Nynäshamns kommun Tillsyn enskilda avlopp i Nynäshamns kommun Resultat av tillsyn 2017 2018-05-28 Maria Högqvist 1 Inledning 1:1 Bakgrund Alla kommuner har ett ansvar att genomföra åtgärder för att klara de miljökvalitetsnormer

Läs mer

Information om enskilda avlopp

Information om enskilda avlopp Information om enskilda avlopp Dagens program Varför ska vi rena avloppsvatten? Lagstiftning vilka krav och regler gäller? Teknik vad finns det att välja på? Hur gör man från ansökan till färdig anläggning

Läs mer

Har du fått krav på utökad fosforrening (Hög skyddsnivå)? Ska du göra ny avloppsanläggning? Har du toalett till sluten tank?

Har du fått krav på utökad fosforrening (Hög skyddsnivå)? Ska du göra ny avloppsanläggning? Har du toalett till sluten tank? Har du fått krav på utökad fosforrening (Hög skyddsnivå)? Ska du göra ny avloppsanläggning? Har du toalett till sluten tank? Om du svarat ja på någon av dessa frågor kan ett kretsloppsanpassat avlopp vara

Läs mer

Ansökan/anmälan av enskilt avlopp i enlighet med 13 och 14 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (SFS 1998:899)

Ansökan/anmälan av enskilt avlopp i enlighet med 13 och 14 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (SFS 1998:899) Ankomststämpel Ansökan/anmälan av enskilt avlopp i enlighet med 13 och 14 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (SFS 1998:899) 1. Sökande Namn Utdelningsadress Postadress Mobiltelefon Telefon

Läs mer

Detta projekt har genomförts av miljö- och byggförvaltningen på uppdrag av kommunstyrelsen (Ks 47/07).

Detta projekt har genomförts av miljö- och byggförvaltningen på uppdrag av kommunstyrelsen (Ks 47/07). Södra delen av Hammarö, 2007 Mbn 2007-350/44 Detta projekt har genomförts av miljö- och byggförvaltningen på uppdrag av kommunstyrelsen (Ks 47/07). Skoghall, oktober 2007 I tjänsten Johan Fagerqvist, Miljöinspektör

Läs mer

Tillstånd för avloppsanläggning med sluten tank

Tillstånd för avloppsanläggning med sluten tank Miljönämnden Handläggare på miljökontoret Anna Ericsson Miljöinspektör Hans Andersson Egelslund 153 93 MÖRKÖ Tillstånd för avloppsanläggning med sluten tank Fastighetsägare: Hans Andersson, adress enligt

Läs mer

Enskild avloppsanläggning för markbaserad rening

Enskild avloppsanläggning för markbaserad rening Enskild avloppsanläggning för markbaserad rening Så fyller du i ansökan/anmälan Blanketten är utformad så att den både är en ansöknings- och en anmälningsblankett beroende på vad som ska göras. Gäller

Läs mer

Bilaga 1 Lagstiftning och måldokument styrande för vattenförsörjning och avloppshantering

Bilaga 1 Lagstiftning och måldokument styrande för vattenförsörjning och avloppshantering Bilaga 1 Lagstiftning och måldokument styrande för vattenförsörjning och avloppshantering Miljöbalken Miljöbalken innehåller allmänna hänsynsregler och detaljerade bestämmelser om avloppsvattenrening.

Läs mer

Förslag på yttrande över Havs- och vattenmyndighetens rapport Tydligare regler för små avloppsanläggningar med tillhörande konsekvensanalys

Förslag på yttrande över Havs- och vattenmyndighetens rapport Tydligare regler för små avloppsanläggningar med tillhörande konsekvensanalys Maja Englund 019-21 15 46 Miljönämnden Förslag på yttrande över Havs- och vattenmyndighetens rapport Tydligare regler för små avloppsanläggningar med tillhörande konsekvensanalys Ärende Miljödepartementet

Läs mer

Yttrande angående förslag till nya bestämmelser om små avlopp

Yttrande angående förslag till nya bestämmelser om små avlopp YTTRANDE 1(12) Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se Miljö- och energidepartementets diarienummer: M2016/02191/Nm Yttrande angående förslag till nya bestämmelser om små avlopp

Läs mer

PROTOKOLL MILJÖTILLSYNSNÄMNDEN

PROTOKOLL MILJÖTILLSYNSNÄMNDEN 1 (11) Ordförande Ledamöter Britt-Inger Hillhammar Ekberg (M) Daniel Svensson (M) Bertil Ziegler (M) Anita Bäck (KD) Per-Erik Lundberg (S) Nils Rosengren (S) Ros-Mari Paulsson (L) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Tillstånd för avloppsanläggning

Tillstånd för avloppsanläggning Miljönämnden Handläggare på miljökontoret Klas Hermann Miljöinspektör Annette Grenros Aniaravägen 24 142 63 TRÅNGSUND Tillstånd för avloppsanläggning Tillståndet gäller följande anläggning: Fastighetsägare:

Läs mer

Reningstekniker som klarar hög skyddsnivå

Reningstekniker som klarar hög skyddsnivå Reningstekniker som klarar hög skyddsnivå WC och fosforfilter - Klarar hög skyddsnivå I det här avloppssystemet behandlas avloppsvattnet i en filterbädd med fosforbindande material. Vanlig WC kan användas.

Läs mer

ATT PLANERA FÖR ENSKILT AVLOPP... 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 1. VARFÖR BEHÖVS EN AVLOPPSANLÄGGNING?... 3 2. BESTÄMMELSER OM ENSKILDA AVLOPP...

ATT PLANERA FÖR ENSKILT AVLOPP... 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 1. VARFÖR BEHÖVS EN AVLOPPSANLÄGGNING?... 3 2. BESTÄMMELSER OM ENSKILDA AVLOPP... Att planera för enskilt avlopp Informationsmaterial från Miljö- och hälsoskyddsavdelningen Oktober 2014 1 Innehållsförteckning ATT PLANERA FÖR ENSKILT AVLOPP... 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 1. VARFÖR BEHÖVS

Läs mer

TOLG, VA-LÖSNINGAR

TOLG, VA-LÖSNINGAR TOLG, VA-LÖSNINGAR 1 Val av reningsanläggning styrs av platsens lämplighet för vald teknik samt att tekniken uppfyller lagkraven Förutsättningarna på tomten vad gäller markförhållande såsom marklutning,

Läs mer

Policy för enskilda avlopp i Kalmar kommun

Policy för enskilda avlopp i Kalmar kommun Policy 2008-01-15 1(8) Policy för enskilda avlopp i Kalmar kommun Syftet med denna policy är dels att säkerhetsställa enhetlighet i bedömning och handläggning, dels att se till att enskilda avlopp, så

Läs mer

Riktlinjer om enskilda avlopp Antagna av miljönämnden och samt reviderade

Riktlinjer om enskilda avlopp Antagna av miljönämnden och samt reviderade Riktlinjer om enskilda avlopp Antagna av miljönämnden 2008-03-05 18 och 2009-04-07 24 samt reviderade 2014-12-10 86 Datum Ärendenr 2009-03-30 MNM1653/08 rev. 2014-12-10 MNM2067/14 Miljönämndens riktlinjer

Läs mer

Inventering av enskilda avlopp i Vaxholm

Inventering av enskilda avlopp i Vaxholm Inventering av enskilda avlopp i Vaxholm Varför inventerar vi enskilda avlopp? För hela Sverige ligger enskilda avlopp på andra plats som källa till fosfatutsläpp i havet Det nationella miljömålet Ingen

Läs mer

Länsstyrelsernas roll(er) i arbetet med små avlopp

Länsstyrelsernas roll(er) i arbetet med små avlopp Länsstyrelsernas roll(er) i arbetet med små avlopp Tomas Waara 2016-11-29 RB 26 Utsläpp av enskilda avlopp Länsstyrelserna ska, i syfte att öka åtgärdstakten; Aktivt vidareutveckla sitt arbete med tillsynsvägledning

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL INFORMATIONSMÖTE

VÄLKOMMEN TILL INFORMATIONSMÖTE 1 www.ystad.se VÄLKOMMEN TILL INFORMATIONSMÖTE Carina Barthel, Miljöchef, Ystad-Österlenregionens miljöförbund Rasmus Ahlm, Miljöinspektör, Ystad-Österlenregionens miljöförbund Christina Molin, VA-chef,Ystads

Läs mer

ENSKILDA AVLOPP SLUTRAPPORT. Juni 2007

ENSKILDA AVLOPP SLUTRAPPORT. Juni 2007 TILLSYNSSAMVERKAN I HALLAND - MILJÖ Datum Dnr 2007-06-15 RH06090 ENSKILDA AVLOPP SLUTRAPPORT Juni 2007 Postadress Besöksadress Telefon Telefax E-post Postgiro Org.nr Box 538 Kristian IV:s väg 1 + 46 (0)35-17

Läs mer

Fritidshus och lokaler som inte nyttjas permanent Blankett för ansökan om rening av avloppsvatten från gemensamt WC- och BDT- avlopp

Fritidshus och lokaler som inte nyttjas permanent Blankett för ansökan om rening av avloppsvatten från gemensamt WC- och BDT- avlopp SAMHÄLLSENHETEN Ansökan, enskilt avlopp avledning av avloppsvatten till enskild avloppsanläggning enligt 13 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (1998:899) Insändes till: Samhällsenheten

Läs mer

Små avloppsanläggningar

Små avloppsanläggningar Små avloppsanläggningar Information till den som ska anlägga en ny eller ändra en befintlig anläggning. Ett hushåll använder dagligen ca 1000 liter vatten som blir förorenat och måste tas omhand innan

Läs mer

Avloppsinventering i Haninge kommun 2012

Avloppsinventering i Haninge kommun 2012 Avloppsinventering i Haninge kommun 2012 Farida Khudur Sammanfattning Enskilda avlopp med dålig reningskapacitet kan vara en risk för människors hälsa om bakterier når grundvattnet. De avlopp som har en

Läs mer

ANSÖKAN/ANMÄLAN om inrättande av avloppsanordning enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 13 eller 14.

ANSÖKAN/ANMÄLAN om inrättande av avloppsanordning enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 13 eller 14. ANSÖKAN/ANMÄLAN om inrättande av avloppsanordning enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 13 eller 14. Att anlägga avlopp Det krävs tillstånd från myndighetsnämnden för att

Läs mer

Ansökan och anmälan om enskilt avlopp

Ansökan och anmälan om enskilt avlopp Ansökan och anmälan om enskilt avlopp För att ändra din avloppsanordning eller installera en ny måste du antingen ansöka om tillstånd eller skicka in en anmälan till miljönämnden. I den här informationsbladet

Läs mer

Rapport tillsynsprojekt Enskilda avloppsanläggningar Februari 2017 Diarienummer:

Rapport tillsynsprojekt Enskilda avloppsanläggningar Februari 2017 Diarienummer: Rapport tillsynsprojekt Enskilda avloppsanläggningar Februari 2017 Diarienummer: 2016-000604 Skeboåns avrinningsområde, etapp 2 - väster om Skeboån BYGG- OCH MILJÖKONTORET 1 Bakgrund Skeboån har i VISS

Läs mer

VeVa Tynningö Prel. version

VeVa Tynningö Prel. version Prel. version Frida Pettersson, Erik Kärrman 1. - Syfte Målet med etta uppdrag var att ta fram beslutsunderlag som visar ekonomiska och miljömässiga konsekvenser vid introduktion av avloppslösningar på

Läs mer

Telefon dagtid E-post Personnummer/organisationsnummer

Telefon dagtid E-post Personnummer/organisationsnummer MILJÖAVDELNINGEN Ansökan, enskilt avlopp avledning av avloppsvatten till enskild avloppsanläggning enligt 13 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (1998:899) Insändes till: Miljöavdelningen

Läs mer

Tillstånd för avloppsanläggning

Tillstånd för avloppsanläggning Miljönämnden Handläggare på miljökontoret Klas Hermann Miljöinspektör Anna Kristina Mårtensson Malmtorp 4 153 95 JÄRNA Tillstånd för avloppsanläggning Tillståndet gäller följande anläggning: Fastighetsägare:

Läs mer

Tillsyn av enskilda avlopp 2014. Miljö- och hälsoskyddsenheten Österåker Rapport februari 2015

Tillsyn av enskilda avlopp 2014. Miljö- och hälsoskyddsenheten Österåker Rapport februari 2015 Tillsyn av enskilda avlopp 2014 Miljö- och hälsoskyddsenheten Österåker Rapport februari 2015 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Utförande och metod... 3 Resultat... 6 Diskussion...

Läs mer

Små avlopp i Sverige

Små avlopp i Sverige Små avlopp i Sverige i går, i dag og i morgen Mats Johansson, Ecoloop mats.johansson@ecoloop.se Avløpskonferansen, Ås 20140513 Hur stort är problemet? 700 000 små avlopp 50% ej godkända 130 000 avlopp

Läs mer

Vatten och avlopp på landsbygden

Vatten och avlopp på landsbygden Vatten och avlopp på landsbygden Innehåll Kontakta oss 2 Vatten- och avloppspolicy 3 Inledning 4 Om allmänt vatten och avlopp 4 Utbyggnad av allmänt VA på landsbygden 5 Områden som inte omfattas av utbyggnadsplanen

Läs mer

Avloppsrådgivning i Sigtuna

Avloppsrådgivning i Sigtuna Avloppsrådgivning i Sigtuna Skepptuna, 24 september 2015 Ebba af Petersens, WRS Uppsala/VA-guiden; Marie Albinsson, Ecoloop/VA-guiden; avloppsigtuna@avloppsguiden.se 018-265 00 50 Avloppsguiden Nationell

Läs mer

Tydligare regler för små avloppsanläggningar

Tydligare regler för små avloppsanläggningar Dnr 2017-1928 Bilaga 1 Tydligare regler för små avloppsanläggningar Författningsförslag för avloppsanläggningar upp tom 200 pe Havs- och vattenmyndighetens rapportering 2016-09-09 Havs- och vattenmyndigheten

Läs mer