Världscancerdagen 4 februari 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Världscancerdagen 4 februari 2014"

Transkript

1 Världscancerdagen 4 februari 2014 TILLSAMMANS MOT CANCER! JÄMLIK VÅRD OCH RÄTT TILL REHABILITERING! Sammanfattning av föredrag och paneldiskussioner Världscancerdagen - inledning Nätverkets ordförande Katarina Johansson inledde med att berätta om Nätverket mot cancer och gav en kort presentation om Nätverkets bakgrund, huvudfrågor, medlemmar och samarbetspartners. Hon konstaterade att mycket är bra inom svensk cancervård men adresserade politikerna i uppmaningen att mycket också kan förbättras inom Nätverket mot cancers huvudfrågor som är Cancerprevention, en rättvis cancervård och stärkta patienträttigheter. Dagens moderator, Michael Nestius, chefredaktör Dagens Medicin, presenterades. Katarina Johansson sa att eftersom det nu är valår så kommer Nätverket mot cancer att bevaka politikernas insatser i cancerfrågorna extra hårt. Nätverket har även ändrat stadgarna och öppnar upp för fler att kunna bli medlemmar, både lokala och regionala patientföreningar samt stödmedlemmar i form av företag eller privatpersoner. Katarina Johansson, berättade att två nya projekt ska presenteras under dagen om hoppas att Nätverket framöver kan hjälpa fler mindre föreningar att komma igång. Först ut är Pankreascancerföreningen som officiellt påbörjar sin verksamhet from 4 februari Det andra projektet handlar om information till närstående bland annat genom informationsfilmer på nätet. Nätverket mot cancers nya film Bättre cancervård- var god dröj visades. Filmen, som spelades in under Almedalsveckan 2013, visar i intervjuer med politiker och beslutsfattare inom vården att det finns mycket kvar att göra för att uppnå en jämlik och god cancervård.

2 Tillsammans för Cancerrehabilitering ett sätt för oss att möta framtiden? Det är värdefullt att människor kommer tillbaka till samhället efter en cancerdiagnos. Alla tjänar på det. Alla tycker att värdig cancervård och cancerrehabilitering är viktigt men HUR ska det genomföras? Det var frågor som ställdes av Patrik Göransson, ordförande SWEDPOS Svensk Förening för Psykosocial Onkologi och Rehabilitering. [Patrik Göransson] Fler och fler överlever sin cancer vilket gör att många fler behöver rehabilitering. Cancer kan idag i många fall betraktas som en kronisk sjukdom. Cancerrehabilitering till alla berörda förutsätter rätt åtgärder, i rätt tid och på rätt nivå. [Patrik Göransson] Alla cancerberörda behöver rehabilitering i någon form. Den kan vara allt från den empatiska sköterskan/läkaren vid diagnosbeskedet till avancerad rehabilitering för att kunna möta både psykosociala och praktiska utmaningar. Den allra vanligaste rehabiliteringen utförs av sjuksköterskor eller läkare som arbetar med grundläggande rehabilitering och är de som kan informera om vilka möjligheter som finns. Det är ingen ny kompetens som ska tillsättas. [Patrik Göransson] Det är viktigt att rehabiliteringsresurserna blir en del i det ordinarie arbetet i cancerprocessen och att man där tar beaktar alla dimensionerna av rehabilitering, på alla nivåer och under hela vårdtiden. Kompetensen för en god rehabilitering finns redan- utnyttja den! Integrera cancerrehabilitering som en del i den ordinarie vården. Den enkät som Nätverket mot cancer har gjort visade att endast 4 av 100 cancerberörda hade en skriftlig rehabiliteringsplan. Patrik Göransson menade att en skriftlig vårdplan ska innehålla även en skriftlig rehabiliteringsplan. Den ska innehålla uppgifter om sex och samlevnad och psykologiskt stöd likaväl som andra kroppsliga behov, betonade Patrik Göransson. En panel med fem cancerberörda berättade sedan om sina upplevelser av rehabilitering i ett samtal under ledning av Patrik Göransson. Medverkade gjorde (från vänster) Patrik Hultgårdh Halvardsson, CancerRehabFonden, Maria Wellros, närstående, Peter Nylund, ILCO, Sandra Jensen, Svenska Ödemförbundet och Göran Mård, Barncancerfonden. Panelen tog bland annat upp att behovet av rehabilitering skiftar över tid, beroende på var i processen man befinner sig. Behoven kan också se olika ut, menade panelen. Det kan handla om behov av att få hjälp att hantera sorg över fysiska funktionsbrister man fått av sjukdomen, likväl som att få hjälp med att komma tillbaka till livet och yrkeslivet, eller att till exempel få hjälp att bearbeta sorgen över att inte kunna få barn.

3 Paneldeltagarna ansåg också att regelverket kring rehabilitering var fyrkantigt. De efterlyste större flexibilitet att till exempel kunna välja att dela upp en rehabiliterings- aktivitet på flera tillfällen istället för något som genomförs intensivt under två veckor. De upplevde också brist på information om vilka möjligheter som finns. De ville ha en återkommande bedömning av behovet av rehabilitering, och efterlyste även hjälp med hur man informerar sina barn. Att vi måste ta ansvar för hela människan inte bara sjukdomen och att det inte kostar mer att göra rätt från början, var två synpunkter från panelen. Panelen var enig om att cancerrehabilitering inte är något man ska lägga in i slutet av vårdtiden, utan den måste börja tidigt. Panelen betonade vikten av att lyfta in de individuella behoven, och fråga patienten Hur mår du? Vad vill du? Och hur kan vi hjälpa dig för att underlätta din vardag? Det skulle även, enligt panelen, vara ett bra sätt att spara resurser. Flera av paneldeltagarna berättade att de som unga cancerdrabbade har känt ett stort behov av att kunna diskutera sin situation med andra i samma ålder. Det är lätt att känna sig ensam när man saknar någon att utbyta idéer och erfarenheter med, och som förstår, uppgav paneldeltagarna. Ett önskemål från gruppen var att ha en kontaktsjuksköterska att kunna lita på. De upplevde det som oerhört jobbigt att hela tiden behöva upprepa allting, och ansåg att både patienter och anhöriga behöver stöd av en kontaktssjuksköterska som kan hjälpa till med helheten. Andra tankar som kom fram i diskussionen var att livet fortsätter trots cancerdiagnosen. Olika individer har olika behov - en egenföretagare kan behöva stöd för hur ekonomin ska skötas, en annan behöver komma i kontakt med expertis för lymfödem, och så vidare. Panelen hade upplevt att det varit lättare att få kortare punktinsatser av vården som stöd, men däremot svårare att får stöd för det längre livsperspektivet. En av deltagarna i panelen arbetade som undersköterska med cancerpatienter och menade att de är en outnyttjad resurs.

4 Panelsamtal Sluta snacka nu är det verkstad! Diskussion om dagens och framtidens cancervård med de medverkande i filmen Bättre cancervård - Vad god dröj. Panelen bestod av (från vänster) Mats Eriksson (m), Anders W Jonsson (c), Ingrid Lennerwald (s), Roger Henriksson verksamhetschef RCC Stockholm Gotland, Lena Hallengren (s), Anders Blanck vd för LIF och Gunilla Gunnarsson samordnare cancerstrategin SKL. På frågan från moderator Mikael Nestius om vilken som är den enskilt största frågan för att minska antalet cancerfall svarade Roger Henriksson att det vore att få stopp på alla subventioner av tobaksodling inom EU och att införa striktare regler för att få marknadsföra tobak. Anders W Jonsson ansåg att Sverige skulle sätta det tuffa målet att vara tobaksfritt till 2025, och menade att vi kan uppnå detta genom prissättning, informationsinsatser och krav från sjukvården. Lena Hallengren sa att hon stöttade Anders W Jonsson helt i denna fråga om han lade ett sådant förslag. Gunilla Gunnarsson berättade om den tarmcancerscreening som nu införs i det flesta Landsting som en viktig insats för att upptäcka och kunna bota tarmcancer. Roger Henriksson sa att det var viktigt att få de socioekonomiskt svaga att gå på de screeningar de erbjuds, mammografi och cellprovtagningar. Avgifter är idag ett hinder och borde tas bort vid all screening, ansåg Roger Henriksson. Anders W Jonsson betonade att vi måste få ut mer kunskap till primärvården om cancer. [Roger Henriksson] Vi startar nu ett diagnostiskt centrum i Södertälje fokuserat på att hitta svåra sjukdomar som bland annat cancer. Vi väljer Södertälje för att det är ett svagt socioekonomiskt område. [Ingrid Lennerwald] Inom vårt RCC (Syd) har vi haft en buss som åkt runt till invandrartäta områden och torg, som erbjudit ett snabbt och enkelt sätt att göra cellprovtagningar. Vi öppnar också snart ytterligare ett diagnostiskt centrum i Malmö. Något som bekymrade alla i panelen var svårigheterna att lyckas upptäcka cancer tidigt. Panelen var enig om att det behövdes fler verktyg. Ett förslag som nämndes var möjligheten för en primärvårdsläkare att fotografera en misstänkt hudförändring och

5 skicka bilden till en hudläkare för bedömning. Mer forskning om biologiska markörer för att kunna ställa rätt diagnos nämndes också som viktigt. Ett annat förslag var bättre möjligheter för snabbspår i vårdprogrammen. Något som bekymrade panelen var att många landsting var dåliga på att kopiera bra modeller från andra landsting. [Mats Eriksson] Här borde vi bryta mot Guds bud och tillåta stöld av bra idéer. [Roger Henriksson] I Stockholm inför man nu två kryssrutor i alla vårdprogram, en för om patientmedverkan funnits med och en för om aspekten om jämlik vård beaktats. Panelen diskuterade också väntetider och flera poängterade att väntetider inte alltid är av ondo. För en del cancerformer är det viktigt att utredningen får ta tid och den är heller inte alltid viktig för att öka överlevnaden. För en del patienter kan de också vara viktiga för att landa i sjukdomen. Panelen var dock enig om att det inte är acceptabelt med långa väntetider utan att patienten vet vad som händer eller har fått information om varför väntetiden är lång. Här ansåg panelen att det fanns en hel del att lära av danskarnas och deras modell för att korta väntetider. Anders Blanck betonade vikten av att sätta tydliga mätbara mål i vårdprogrammen, av att vidga de öppna jämförelserna till fler diagnoser och att även i dem lägga in internationella jämförelser. Det måste också finnas lokala styrsystem när man kommer hem och ska implementera de nationella vårdprogrammen, ansåg Anders Blanck. Anders W Johansson sa att det nu finns en statlig myndighet som har till uppgift att bland annat granska implementering av vårdprogram. Inspektionen för vård och omsorg har till uppgift att se till att de Nationella riktlinjerna verkligen efterföljs på Regional och Lokal nivå. Gunilla Gunnarsson sa att vi måste få färre lokala tillämpningar och nämnde särskilt Nätverket mot gynekologisk cancer som själva går ut till alla RCC och frågar hur de lokala tillämpningarna på vårdprogrammet mot äggstockscancer ser ut, som ett sätt att undersöka om alla patienter med samma diagnos får likvärdig vård. Ett problem som alla i panelen berörde var den så kallade nivåstruktureringen, som innebär att patienten ska behandlas av rätt person, i rätt tid och på rätt plats. För några få diagnoser har man nu bestämt hur detta ska gå till men många fler kvarstår. Slutfrågan till riksdagspolitikerna blev: Hur ser cancervården ut efter valet om du får bestämma? [Anders W Johansson] Genomföra nivåstrukturering! Avskaffa skillnaderna i landet i användning av läkemedel. Förbättra rehabiliteringen och förbättra den palliativa vården. [Lena Hallengren] Jag instämmer i allt som Anders (W Johansson) säger. Satsa mer pengar. Få högre följsamhet till riktlinjer och inför patientsamordnare.

6 Framtidsprojekt Två nya framtidsprojekt presenterades. Det första var Stöd för cancerberörda. Alvar Larsson, seniorkonsult och partner från Brainbridge AB, presenterar forumet som blir ett nytt sätt att stödja närstående till cancerdrabbade. Forumet nås via Nätverket mot cancers hemsida och sidan ska visa ett antal filmer som beskriver olika situationen en cancerberörd kan hamna i. Det andra projektet är ett stöd för cancerpatienter och närstående med bukspottkörtelcancer (pankreascancer) i samarbete med Regionalt Cancercentrum Stockholm- Gotland. Ralf Segersvärd, Bitr. Verksamhetschef, Gastrocentrum, Karolinska Universitetssjukhuset berättade mer om sjukdomen. [Ralf Segersvärd] Cancer i bukspottskörteln, så kallad pankreascancer är en sjukdom inte många känner till trots att fler människor årligen dör av pankreascancer än av bröstcancer. Få och diffusa symptom gör att diagnosen ställs i ett sent skede av sjukdomen vilket bidrar till att få kan botas. Den enda möjligt botande behandlingen idag, är en för patienten påfrestande operation kombinerat med cellgifter. [Ralf Segersvärd] En patient- och närståendeförening som kan ge stöd och berätta om egna erfarenheter, upplevelser och problem samt göra pankreaspatientens röst hörd i samhällsdebatten är nödvändig för att ställa krav på bättre vård, nya satsningar och mer forskning Nätverket mot cancer 5 år 2014 är det femte året i rad som Nätverket mot cancer arrangerar Världscancerdagen på Berns. Ett bildspel visade några av de många aktiviteter Nätverket mot cancer genomfört under dessa fem år för att påverka politiker, profession och allmänhet. Roger Henriksson, chef RCC Stockholm- Gotland, kommenterar tillbakablicken och riktade ett speciellt tack till Katarina Johansson, Nätverket mot cancers eldsjäl under dessa fem år. Dagens moderator Mikael Nestius tackades Avslutning Dagen avslutades med ett trevligt musikinslag med operasångerska Charlotta Huldt- Ramberg, från Spaghettioperan Regina.

Svensk Förening för Psykosocial Onkologi & Rehabiliteringg

Svensk Förening för Psykosocial Onkologi & Rehabiliteringg Svensk Förening för Psykosocial Onkologi & Rehabiliteringg Tillsammans för Cancerrehabilitering - ett sätt för oss att möta framtiden? Patrik Göransson Ordförande, SWEDPOS ordforande@swedpos.se @Psyprik

Läs mer

65% AV DEM SOM FÅR CANCER LEVER OM 10 ÅR HUR HJÄLPER VI PATIENTER MED KRONISK CANCER?

65% AV DEM SOM FÅR CANCER LEVER OM 10 ÅR HUR HJÄLPER VI PATIENTER MED KRONISK CANCER? 65% AV DEM SOM FÅR CANCER LEVER OM 10 ÅR HUR HJÄLPER VI PATIENTER MED KRONISK CANCER? CANCER HAR BLIVIT EN KRONISK SJUKDOM Politikerveckan i Almedalen är en viktig del av Nätverket mot cancers arbete för

Läs mer

Nätverket mot cancer. En återblick 2009-2014

Nätverket mot cancer. En återblick 2009-2014 Nätverket mot cancer En återblick 2009-2014 Nätverket startade som ett projekt 2009 i syfte att genom opinionsbildning och kunskapshöjande aktiviteter lyfta gemensamma frågor för de cancerprofilerade

Läs mer

runt cancerpatienten Stöd för dig i teamet Hör av dig till oss! och cancerrehabilitering. aktiva överlämningar, Min vårdplan

runt cancerpatienten Stöd för dig i teamet Hör av dig till oss! och cancerrehabilitering. aktiva överlämningar, Min vårdplan Hör av dig till oss Saknade du något i materialet? Vill du veta mer om de områden som ingår, eller få tips på hur man kan arbeta med frågorna i din verksamhet? Kontakta oss gärna Stöd för dig i teamet

Läs mer

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering.

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Tillsammans för en bättre cancervård Regionala cancercentrum

Läs mer

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering.

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Tillsammas för en bättre cancervård Regionala cancercentrum

Läs mer

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering.

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Alla tjänar på ett starkt team Tillsammas för en bättre

Läs mer

Stöd från vården för dig som har fått en cancerdiagnos.

Stöd från vården för dig som har fått en cancerdiagnos. Stöd från vården för dig som har fått en cancerdiagnos. --Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Tillsammas för en bättre cancervård Regionala

Läs mer

Stöd från vården för dig som har fått en cancerdiagnos.

Stöd från vården för dig som har fått en cancerdiagnos. Stöd från vården för dig som har fått en cancerdiagnos. --Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Alla tjänar på ett starkt team Tillsammas

Läs mer

Ännu bättre cancervård

Ännu bättre cancervård Ännu bättre cancervård Överenskommelser mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om insatser i enlighet med nationella cancerstrategin Varför cancerstrategi? Dubblering av antalet personer som

Läs mer

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering.

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Alla tjänar på ett starkt team Tillsammas för en bättre

Läs mer

Cancerrehabilitering. Vad, När och Hur? Helene Wendell Processledare cancerrehabilitering

Cancerrehabilitering. Vad, När och Hur? Helene Wendell Processledare cancerrehabilitering Cancerrehabilitering Vad, När och Hur? Helene Wendell Processledare cancerrehabilitering Vad är Regionalt Cancercentrum (RCC)? Jämlik, patientfokuserad och effektiv cancervård. Målen är bland annat att

Läs mer

Bättre cancervård med patienten i fokus

Bättre cancervård med patienten i fokus Bättre cancervård med patienten i fokus Regionalt cancercentrum syd, RCC Syd, är ett av sex regionala cancercentrum. Inrättandet av regionala cancercentrum syftar till att genom samordning förbättra och

Läs mer

Styrdokument Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården

Styrdokument Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården Styrdokument Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården Landstingens och regionernas nationella samverkansgrupp inom cancersjukvården Versionshantering Datum Beskrivning

Läs mer

Styrdokument. Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården Version: 1.2

Styrdokument. Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården Version: 1.2 Styrdokument Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården 2017-04-25 Version: 1.2 Versionshantering Datum Beskrivning av förändring 2015-02-03 Första version 2016-04-26

Läs mer

Svensk Förening för Psykosocial Onkologi & Rehabiliteringg

Svensk Förening för Psykosocial Onkologi & Rehabiliteringg Svensk Förening för Psykosocial Onkologi & Rehabiliteringg Att bedöma rehabiliteringsbehov och planera åtgärder Workshop på Onkologidagarna 2015 18 & 19 mars Hanna Ekman Kontaktsjuksköterska Rehabiliteringskoordinator

Läs mer

Min vårdplan och information

Min vårdplan och information Min vårdplan och information INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehållsförteckning 1. Kontaktuppgifter 2. Min vårdplan 3. Min diagnos 4. Min behandling 5. Praktisk information om din operation 6. Praktisk information

Läs mer

1. Val av justerare Marie Robertsson. 2. Godkännande av föregående protokoll Godkändes. 3. Godkännande av dagordning Dagordningen godkändes

1. Val av justerare Marie Robertsson. 2. Godkännande av föregående protokoll Godkändes. 3. Godkännande av dagordning Dagordningen godkändes Minnesanteckningar Patient & Na rsta endera det vid Regionalt Cancercentrum Stockholm Gotland Tid: 6 november 16.00 19.00 Plats: Regionalt Cancercentrum, Va stgo tagatan 2, - lokal: Edsviken Deltagare:

Läs mer

Svensk Förening för Psykosocial Onkologi & Rehabiliteringg

Svensk Förening för Psykosocial Onkologi & Rehabiliteringg Svensk Förening för Psykosocial Onkologi & Rehabiliteringg SWEDPOS Nationella vårdprogrammet för cancerrehabilitering Pia Dellson Specialistläkare i onkologi och psykiatri Enheten för cancerrehabilitering

Läs mer

Regional cancerplan Dialogmöte med allmänheten i Visby 19 mars 2019

Regional cancerplan Dialogmöte med allmänheten i Visby 19 mars 2019 Regional cancerplan 2020-2023 Dialogmöte med allmänheten i Visby 19 mars 2019 Cancer berör alla! Regionalt cancercentrum Stockholm Gotlands uppdrag är att utveckla cancervården i regionen. En ny cancerplan

Läs mer

Framtidens cancervård?

Framtidens cancervård? Framtidens cancervård? Svar på PNR:s frågor till partier i Västra Götalandsregionen inför valet 2018 Patient- och närståenderådet (PNR) Enkät om cancervården till politiska partier i Västra Götalandsregionen

Läs mer

Styrdokument Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården

Styrdokument Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården Styrdokument Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården Landstingens och regionernas nationella samverkansgrupp inom cancersjukvården Versionshantering Datum 2016-04-26

Läs mer

Cancerstrategi Region Gävleborg, del av utvecklingsplan för RCC Uppsala Örebro samt Nationell satsning för kortare väntetider i cancervården

Cancerstrategi Region Gävleborg, del av utvecklingsplan för RCC Uppsala Örebro samt Nationell satsning för kortare väntetider i cancervården Cancerstrategi Region Gävleborg, del av utvecklingsplan för RCC Uppsala Örebro samt Nationell satsning för kortare väntetider i cancervården Per Fessé Cancersamordnare Omkring 60 000 personer i Sverige

Läs mer

Till dig som fått pankreascancer

Till dig som fått pankreascancer Till dig som fått pankreascancer 3 Att få beskedet Du har cancer är skrämmande, inte bara för den som själv drabbas utan även för närstående och vänner. Det är naturligt att känna sig chockad och rädd

Läs mer

Bemötande och omhändertagande i världsklass - därför drivs Nätverket mot cancers arbete för en bättre cancervård vidare.

Bemötande och omhändertagande i världsklass - därför drivs Nätverket mot cancers arbete för en bättre cancervård vidare. Bemötande och omhändertagande i världsklass - därför drivs Nätverket mot cancers arbete för en bättre cancervård vidare. VI GER OSS ALDRIG Nätverket mot cancer består av mer än tio patientorganisationer

Läs mer

Minnesanteckningar fra n patientra dets mö te

Minnesanteckningar fra n patientra dets mö te Minnesanteckningar fra n patientra dets mö te 141210 Närvarande Alexandra Andersson Alfons Forsman Anna-Lena Sunesson Christine Backlund Ewa Jonsson Gunvor Swenning Katja Vuollet Carlsson Leif Näckholm

Läs mer

Psykosocial onkologi och cancerrehabilitering

Psykosocial onkologi och cancerrehabilitering Psykosocial onkologi och cancerrehabilitering Maria Hellbom Leg psykolog, fil dr Enheten för rehabilitering och stöd Skånes Onkologiska klinik 1 Cancer berör oss alla 2 Varför ska vi tänka på rehabilitering?

Läs mer

Nationellt vårdprogram för cancerrehabilitering 2017

Nationellt vårdprogram för cancerrehabilitering 2017 Nationellt vårdprogram för cancerrehabilitering 2017 Hela patienten hela vägen Heléne Öberg, regional patientprocessledare, RPPL Cancerrehabilitering, RCC Syd 2017-10-25 NVP Cancerrehabilitering 2017 Nationella

Läs mer

Minnesanteckningar från patientrådets möte 130507

Minnesanteckningar från patientrådets möte 130507 Minnesanteckningar från patientrådets möte 130507 Närvarande Anna-Lena Sunesson Birgitta Larsen Christer Aronsson Ewa Jonsson Helena Bucht (via video) Katja Vuollet Carlsson Malin Andersson Margareta Sundsten

Läs mer

Bästa tänkbara cancervård i hela Norrland. EN LITEN SKRIFT OM REGIONALT CANCERCENTRUM NORR.

Bästa tänkbara cancervård i hela Norrland. EN LITEN SKRIFT OM REGIONALT CANCERCENTRUM NORR. Bästa tänkbara cancervård i hela Norrland. EN LITEN SKRIFT OM REGIONALT CANCERCENTRUM NORR. Vision och mål RCC Norr och landstingen/regionen i den norra sjukvårdsregionen har en gemensam vision: Likvärdig

Läs mer

Regional cancerplan Dialogmöte Processledare 21 mars 2019

Regional cancerplan Dialogmöte Processledare 21 mars 2019 Regional cancerplan 2020-2023 Dialogmöte Processledare 21 mars 2019 Cancer berör alla! Regionalt cancercentrum Stockholm Gotlands uppdrag är att utveckla cancervården i regionen. En ny cancerplan för 2020-2023

Läs mer

Standardiserade vårdförlopp Cancer

Standardiserade vårdförlopp Cancer Standardiserade vårdförlopp Cancer 2009 Betänkandet SOU 2009:11 En nationell cancerstrategi för framtiden Patienternas förväntningar Cancervård med hög kvalitet Lika över Sverige Diagnos och behandling

Läs mer

V201 Kommittémotion. 1 Innehåll 1. 2 Förslag till riksdagsbeslut 1. 3 Inledning 2. 4 Regionala skillnader 3. 5 Omotiverade skillnader 3

V201 Kommittémotion. 1 Innehåll 1. 2 Förslag till riksdagsbeslut 1. 3 Inledning 2. 4 Regionala skillnader 3. 5 Omotiverade skillnader 3 Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:482 av Karin Rågsjö m.fl. (V) En jämlik cancervård 1 Innehåll 1 Innehåll 1 2 Förslag till riksdagsbeslut 1 3 Inledning 2 4 Regionala skillnader 3 5 Omotiverade

Läs mer

Vi finns för att cancer finns

Vi finns för att cancer finns 2017-08-31 Var tredje dödsfall i sydöstra sjukvårdsregionen orsakas av cancer Vi finns för att cancer finns Andelen dödsfall pga cancer i sydöstra sjukvårdsregionen Medelökningen av cancerfall per år är

Läs mer

Verksamhetsberättelse Regionalt cancercentrum Uppsala Örebro

Verksamhetsberättelse Regionalt cancercentrum Uppsala Örebro Verksamhetsberättelse 2016 Regionalt cancercentrum Uppsala Örebro Mars 2017 Besöksadress: Dag Hammarskjölds väg 54A 751 83 Uppsala www.rccuppsalaorebro.se Innehållsförteckning Patientrelaterade kriterier

Läs mer

Regional cancerplan Dialogmöte med allmänheten i Stockholm 6 mars 2019

Regional cancerplan Dialogmöte med allmänheten i Stockholm 6 mars 2019 Regional cancerplan 2020-2023 Dialogmöte med allmänheten i Stockholm 6 mars 2019 Cancer berör alla! Regionalt cancercentrum Stockholm Gotlands uppdrag är att utveckla cancervården i regionen. En ny cancerplan

Läs mer

Rehabilitering vid cancersjukdom. Maria Hellbom Leg psykolog, fil dr www.spiggbloggen.com

Rehabilitering vid cancersjukdom. Maria Hellbom Leg psykolog, fil dr www.spiggbloggen.com Rehabilitering vid cancersjukdom Maria Hellbom Leg psykolog, fil dr www.spiggbloggen.com Fler lever längre med cancer En av tre svenskar får cancer under sin livstid Snart varannan 2030-situationen Sex

Läs mer

11-09-5102 DAREDIVER

11-09-5102 DAREDIVER REVIDERAD 2015-09-11 Omkring 60 000 personer i Sverige kommer få cancer i år. Runt sig har de många nära som också blir berörda. Varje dag med misstanke eller insikt om att man har cancer är en dag av

Läs mer

Uppdrag >ll myndigheter. Överenskommelser med SKL och RCC:s samordningsgrupp. Regionala cancercentra (RCC) Socialdepartementet

Uppdrag >ll myndigheter. Överenskommelser med SKL och RCC:s samordningsgrupp. Regionala cancercentra (RCC) Socialdepartementet Uppdrag >ll myndigheter Överenskommelser med SKL och RCC:s samordningsgrupp Regionala cancercentra (RCC) Implementering av den nationella cancerstrategin Kjell Asplund Presentation på Socialstyrelsen mars

Läs mer

Återföring: Principärende rörande vård av patienter med cancersjukdom

Återföring: Principärende rörande vård av patienter med cancersjukdom Handläggare: Jörgen Maersk-Möller Anders Fridell PAN 2016-04-12 P 6 1 (6) Återföring: Principärende rörande vård av patienter med cancersjukdom Ärendet Patientnämnden noterade under 2014 en kraftig ökning

Läs mer

Psykosocial onkologi och cancerrehabilitering

Psykosocial onkologi och cancerrehabilitering Psykosocial onkologi och cancerrehabilitering Maria Hellbom Leg psykolog, fil dr Enheten för rehabilitering och stöd Skånes Onkologiska klinik 1 Cancer berör oss alla 2 Varför ska vi tänka på rehabilitering?

Läs mer

PSYKOSOCIALT STÖD MEDLEMSENKÄT BLODCANCERFÖRBUNDET NYA BEHANDLINGAR, NYA BEHOV... CHRISTIAN PEDERSEN BLODCANCERFÖRBUNDET

PSYKOSOCIALT STÖD MEDLEMSENKÄT BLODCANCERFÖRBUNDET NYA BEHANDLINGAR, NYA BEHOV... CHRISTIAN PEDERSEN BLODCANCERFÖRBUNDET PSYKOSOCIALT STÖD MEDLEMSENKÄT BLODCANCERFÖRBUNDET NYA BEHANDLINGAR, NYA BEHOV... CHRISTIAN PEDERSEN BLODCANCERFÖRBUNDET BLODCANCERFÖRBUNDET 1. BIDRA TILL BLOD- OCH BLODCANCERFORSKNING DEN IDEELLA STIFTELSEN

Läs mer

Utveckling av den norrländska cancervården med hjälp av kvalitetsregister. Kvalitetsregisterdag Umeå 150922 Anna-Lena Sunesson, bitr.

Utveckling av den norrländska cancervården med hjälp av kvalitetsregister. Kvalitetsregisterdag Umeå 150922 Anna-Lena Sunesson, bitr. Utveckling av den norrländska cancervården med hjälp av kvalitetsregister Kvalitetsregisterdag Umeå 150922 Anna-Lena Sunesson, bitr. RCC-chef Fem nationella mål Minska risken för insjuknande Förbättra

Läs mer

Min vårdplan introduktion och manual

Min vårdplan introduktion och manual Min vårdplan introduktion och manual Nationella cancerstrategin lyfter i många stycken fram sådant som stärker patientens ställning. Ett kriterium för en god cancervård är att varje cancerpatient får en

Läs mer

PNRs prioriterade frågor 2017 och uppföljning: (punkt a-n) (det grönmarkerade har vi fått information om i PNR under 2017)

PNRs prioriterade frågor 2017 och uppföljning: (punkt a-n) (det grönmarkerade har vi fått information om i PNR under 2017) PNRs prioriterade frågor 2017 och uppföljning: (punkt a-n) (det grönmarkerade har vi fått information om i PNR under 2017) a. Workshop i Egenvård 2017 b. Min vårdplan Fokus kring den digitala utvecklingen

Läs mer

Nätverket mot gynekologisk cancer

Nätverket mot gynekologisk cancer Nätverket mot gynekologisk cancer Verksamhetsrapport för år 2013 Om Nätverket mot gynekologisk cancer Föreningsform: Ideell förening Postadress: Nätverket mot gynekologisk cancer, Parkvägen 46, 131 41

Läs mer

Arbetsmaterial 2014-06-13. Socialdepartementet. PM Bakgrund om regeringens satsning: Kortare väntetider i cancervården. Bakgrund

Arbetsmaterial 2014-06-13. Socialdepartementet. PM Bakgrund om regeringens satsning: Kortare väntetider i cancervården. Bakgrund Arbetsmaterial 2014-06-13 Socialdepartementet PM Bakgrund om regeringens satsning: Kortare väntetider i cancervården Bakgrund Cirka 60 000 cancerfall rapporteras årligen till Cancerregistret. Könsfördelningen

Läs mer

Cancerrehabilitering en kommande länk i vårdkedjan KVH Fenix enheten för cancerrehabilitering och psykosocialt stöd

Cancerrehabilitering en kommande länk i vårdkedjan KVH Fenix enheten för cancerrehabilitering och psykosocialt stöd Cancerrehabilitering en kommande länk i vårdkedjan KVH Fenix enheten för cancerrehabilitering och psykosocialt stöd Rut Flensmarck, kurator Andrea Magnusson, sjuksköterska, sexualrådgivare Livet efter

Läs mer

I kallelsen till årsmötet fanns en broschyr från FENIX om rehabilitering. Här kan Du anmäla Dig.

I kallelsen till årsmötet fanns en broschyr från FENIX om rehabilitering. Här kan Du anmäla Dig. I kallelsen till årsmötet fanns en broschyr från FENIX om rehabilitering Här kan Du anmäla Dig. 1. Välkommen till årsmöte. 2.Fråga om kallelse skett enligt stadgarna (Två veckor före, alla dokument på

Läs mer

Verksamhetsberättelse för RCC Norrs patientråd för 2015

Verksamhetsberättelse för RCC Norrs patientråd för 2015 Verksamhetsberättelse för RCC Norrs patientråd för 2015 1 Patientrådets sammansättning Patient- och närståenderepresentanter i patientrådet ska ha egen erfarenhet av cancer, som patient eller närstående.

Läs mer

Aktiva överlämningar Carereprojektet regionalt perspektiv

Aktiva överlämningar Carereprojektet regionalt perspektiv Aktiva överlämningar Carereprojektet regionalt perspektiv Katja Vuollet Carlsson Samordnande kontaktsjuksköterska RCC Norr Västerås, Onkologidagarna 2016-03-17 Aktiv överlämning Under patientens tid i

Läs mer

Världscancerdagen 2013 på Berns Sammanfattning av föredrag och paneldiskussioner

Världscancerdagen 2013 på Berns Sammanfattning av föredrag och paneldiskussioner Världscancerdagen 2013 på Berns Sammanfattning av föredrag och paneldiskussioner Obs! Detta är en endast sammanfattning av dagen och texten gör inte anspråk på att vara en fullständig återgivning av samtliga

Läs mer

KALLELSE TILL MÖTE FÖR Patient- och närståenderådet RCC Norr. Plats: Videomöte, Nus konferensrummet RCC Norr (målpunkt G 2 tr).

KALLELSE TILL MÖTE FÖR Patient- och närståenderådet RCC Norr. Plats: Videomöte, Nus konferensrummet RCC Norr (målpunkt G 2 tr). 1 (3) KALLELSE TILL MÖTE FÖR Patient- och närståenderådet RCC Norr När: Måndag den 5 februari 2018 Kl:16.00-19.00 (fika serveras under mötet) Plats: Videomöte, Nus konferensrummet RCC Norr (målpunkt G

Läs mer

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Johan Cosmo Regional samordnare av cancersjukvård 044/3091812 Johan.cosmo@skane.se Datum 160129 Version 2 1 (5) Frågor och svar om Kortare väntetider

Läs mer

Cancerrehabilitering NATIONELLA NÄTVERKET PROCESSLEDARE CANCERREHABILITERING PIA MICKOLS REGIONALT CANCERCENTRUM STOCKHOLM GOTLAND

Cancerrehabilitering NATIONELLA NÄTVERKET PROCESSLEDARE CANCERREHABILITERING PIA MICKOLS REGIONALT CANCERCENTRUM STOCKHOLM GOTLAND Cancerrehabilitering NATIONELLA NÄTVERKET PROCESSLEDARE CANCERREHABILITERING PIA MICKOLS REGIONALT CANCERCENTRUM STOCKHOLM GOTLAND Definition av cancerrehabilitering Cancerrehabilitering syftar till att

Läs mer

Minnesanteckningar fra n patient- och na rsta endera dets (PNR) mo te

Minnesanteckningar fra n patient- och na rsta endera dets (PNR) mo te Minnesanteckningar fra n patient- och na rsta endera dets (PNR) mo te 170330 Närvarande Alexandra Andersson Alfons Forsman Anna-Lena Sunesson Anita Björk Birgitta Larsen Carolina Ludvigsson Charlotte Bygdemo-Toytziaridis

Läs mer

Hur blir det möjligt?

Hur blir det möjligt? Hur blir det möjligt? - Att skapa förutsättningar för patienten, dig själv och din organisation. - Att implementera, vad är det? Eva Eliasson Fysioterapeut/ Lymfödemterapeut Rehabiliteringsenheten Centralsjukhuset

Läs mer

Verksamhetsplan 2014 Bilaga 1: NULÄGES- ANALYS

Verksamhetsplan 2014 Bilaga 1: NULÄGES- ANALYS 2014 01 20 Verksamhetsplan 2014 Bilaga 1: NULÄGES- ANALYS 1. Antal föreningarna, Den 1 januari hade de 26 patientföreningarna 8 200. Målet för helåret 2013 var att nå 8 000 och det målet överträffades

Läs mer

Utredning, behandling och uppföljning planerar vi tillsammans

Utredning, behandling och uppföljning planerar vi tillsammans Mitt namn : Utredning, behandling och uppföljning planerar vi tillsammans För den som vårdas på grund av cancer är det mycket att hålla reda på, ta till sig och försöka förstå. Vilken cancerform är det?

Läs mer

Alla tjänar på ett starkt team!

Alla tjänar på ett starkt team! Alla tjänar på ett starkt team Tillsammas för en bättre cancervård Regionala cancercentrum arbetar tillsammans med olika aktörer för att skapa en jämlik, patientfokuserad och effektiv cancervård. I Sverige

Läs mer

PATIENTRÄTT EN RAPPORT OM DELAKTIGHET OCH INFLYTANDE I BRÖSTCANCERVÅRDEN

PATIENTRÄTT EN RAPPORT OM DELAKTIGHET OCH INFLYTANDE I BRÖSTCANCERVÅRDEN PATIENTRÄTT EN RAPPORT OM DELAKTIGHET OCH INFLYTANDE I BRÖSTCANCERVÅRDEN FÖRORD Det viktigaste för oss på Bröstcancerförbundet är att informera och arbeta för en god brösthälsa och för att alla ska känna

Läs mer

Min vårdplan och information. till dig som ska utredas och behandlas för sarkom

Min vårdplan och information. till dig som ska utredas och behandlas för sarkom Min vårdplan och information till dig som ska utredas och behandlas för sarkom Den här pärmen ska innehålla information som kan ge dig en tydligare överblick över den vård du får. Syftet är att göra det

Läs mer

Verksamhetsplan Cancerra det i Landstinget Sö rmland (Lökalt RCC ra d)

Verksamhetsplan Cancerra det i Landstinget Sö rmland (Lökalt RCC ra d) 131213 Verksamhetsplan Cancerra det i Landstinget Sö rmland (Lökalt RCC ra d) 2014-2015 RRC Uppsala-Örebro skall verka för en likvärdig och god vård för alla cancerpatienter. Cancerrådet i Sörmland skall

Läs mer

RPR (Regionalt Palliativt Råd) på RCC Stockholm-Gotland

RPR (Regionalt Palliativt Råd) på RCC Stockholm-Gotland RPR (Regionalt Palliativt Råd) på RCC Stockholm-Gotland Syfte En expertgrupp som består av olika yrkeskategorier med erfarenhet av vård, framför allt palliativ cancervård, från olika verksamheter, samt

Läs mer

Verksamhetsrapport för år 2014 3:e verksamhetsåret 1. Om Nätverket mot cancer

Verksamhetsrapport för år 2014 3:e verksamhetsåret 1. Om Nätverket mot cancer Verksamhetsrapport för år 2014 3:e verksamhetsåret 1. Om Nätverket mot cancer Fakta: Föreningsform: Ideell förening Organisationsnummer: 802462-2238 Postadress: Nätverket mot cancer, Box 85, 280 20 Bjärnum

Läs mer

Supportive care av den geriatriska onkologiska patienten

Supportive care av den geriatriska onkologiska patienten Supportive care av den geriatriska onkologiska patienten Gabriella Frisk, Onkolog, Sektionschef Sektionen för cancerrehabilitering, Onkologiska kliniken, Karolinska Universitetssjukhuset Agenda Bakgrund

Läs mer

Cancerrehabilitering

Cancerrehabilitering Cancerrehabilitering Cancerrehabilitering psykosocialt stöd och fysisk rehabilitering Livskvalitet att hjälpa patienten att hitta tillbaka till ett fungerande vardagsliv Så här kan ett rehabiliteringsprogram

Läs mer

Cancerrehabilitering i vårdprocesser

Cancerrehabilitering i vårdprocesser ARBETSMATERIAL/DISKUSSIONSUNDERLAG Cancerrehabilitering i vårdprocesser Barbro Arvidsson, barbro.arvidsson@orebroll.se och Anna Kling, anna.kling@orebroll.se Processledare för vårdprogramgruppen Cancerrehabilitering,

Läs mer

Vi bygger för cancervården

Vi bygger för cancervården Vi bygger för cancervården Enligt nationella beräkningar kommer antalet personer som lever med cancer fördubblas fram till år 2030, vilket leder till att behovet av strålbehandling ökar. De patienter som

Läs mer

1. Om Nätverket mot gynekologisk cancer (nedan kallat Nätverket)

1. Om Nätverket mot gynekologisk cancer (nedan kallat Nätverket) Nätverket mot gynekologisk cancer Verksamhetsrapport för år 2012 1. Om Nätverket mot gynekologisk cancer (nedan kallat Nätverket) Fakta Föreningsform: Ideell förening Postadress: Nätverket mot gynekologisk

Läs mer

Cancerrehabilitering Maria Hellbom FOTO: YANAN LI

Cancerrehabilitering Maria Hellbom FOTO: YANAN LI www.slso.sll.se Cancerrehabilitering Maria Hellbom FOTO: YANAN LI Varför behövs rehabilitering? En av tre svenskar får cancer under sin livstid Snart varannan 2030-situationen Sex av tio lever tio år efter

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Johan Cosmo Samordnare cancersjukvård 046-77 08 61 Johan.Cosmo@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-03-09 Dnr 1702867 1 (6) Hälso- och sjukvårdsnämnden Åtgärder efter att den

Läs mer

Den nationella cancerstrategin

Den nationella cancerstrategin 10.00 Välkommen! Gunilla Gunnarsson, cancersamordnare SKL 10.10 Statens syn på Kortare väntetider i cancervården och primärvårdens roll Sara S Johansson, projektledare Socialdepartementet 10.25 Överenskommelsen

Läs mer

Välkommen till Cancerdag för allmänläkare

Välkommen till Cancerdag för allmänläkare Välkommen till Cancerdag för allmänläkare Program förmiddagen 08:30-09:15 Inledning 09:15-09:25 Bensträckare 09:25-10:15 Tidig upptäckt 10:15-10:25 Bensträckare 10:25-11:30 Standardiserade vårdförlopp

Läs mer

Minnesanteckningar fra n patientra dets mö te 150907

Minnesanteckningar fra n patientra dets mö te 150907 Minnesanteckningar fra n patientra dets mö te 150907 Närvarande Alexandra Andersson Alfons Forsman Anna Selberg Jonasson Anna-Lena Sunesson Birgitta Larsen Charlotte Bygdemo-Toytziaridis Christine Backlund

Läs mer

Regionalt cancercentrum väst

Regionalt cancercentrum väst Ärende 8 2011-03-07 UTKAST 13 februari 2011 Regionalt cancercentrum väst Mål, uppdrag, organisation och reglementen Detta dokument innehåller en beskrivning av mål, uppdrag, organisation och reglementen

Läs mer

Janssen Nyhetsbrev. Helhetslösningar eller kortsiktiga insatser Hur bemöter vi framtidens patient?

Janssen Nyhetsbrev. Helhetslösningar eller kortsiktiga insatser Hur bemöter vi framtidens patient? Janssen Nyhetsbrev Helhetslösningar eller kortsiktiga insatser Hur bemöter vi framtidens patient? Förord Under årets Almedalsvecka var Janssen självklart på plats. Vi anordnade två populära seminarier

Läs mer

Satsning på cancervården

Satsning på cancervården Satsning på cancervården Regeringen satsar 500 miljoner kr per år under perioden 2015 2018 för att Förkorta väntetiderna Minska de regionala skillnaderna Skapa en mer jämlik vård med ökad kvalitet och

Läs mer

Når vi målen med cancerplan ?

Når vi målen med cancerplan ? Når vi målen med cancerplan 2016-2019? Cancerplan 2020-2023 vad händer nu? 2019-02-21 Katja Markovic-Lundberg tf. enhetschef/verksamhetsutvecklare Nationell cancerstrategi för framtiden Fem övergripande

Läs mer

Satsa på Dig själv Satsa på Tidig Upptäckt.

Satsa på Dig själv Satsa på Tidig Upptäckt. Satsa på Dig själv Satsa på Tidig Upptäckt. Bra att veta inför presentationen Pro Vitae är en patientförening. Vi är inga läkare. Vi talar utifrån egna vunna erfarenheter. Vi diskuterar inga enskilda diagnoser.

Läs mer

Bakgrund - nationell cancerstrategi

Bakgrund - nationell cancerstrategi Bakgrund - nationell cancerstrategi Dubblering av antalet cancersjuka förutspås till 2030 Ojämlik tillgång och kvalitet i cancervården Bristande kontinuitet och långa väntetider Svensk cancerforskning

Läs mer

Medel för att stödja utvecklingsarbetet inom cancervården

Medel för att stödja utvecklingsarbetet inom cancervården Regeringsbeslut I:4 2014-09-04 S2014/6503/FS (delvis) Socialdepartementet Sveriges Kommuner och Landsting 118 82 Stockholm Medel för att stödja utvecklingsarbetet inom cancervården 1 bilaga Regeringens

Läs mer

Minnesanteckningar fra n patientra dets mö te

Minnesanteckningar fra n patientra dets mö te Minnesanteckningar fra n patientra dets mö te 140930 Närvarande Alexandra Andersson Alfons Forsberg Anna-Lena Sunesson Birgitta Larsen Eva Lundeborg Karlsson Ewa Jonsson Gunvor Swenning Jeanne Handberg

Läs mer

Minnesanteckningar Patient & Närståenderådet vid Regionalt Cancercentrum Stockholm - Gotland Datum: 4 oktober 2017

Minnesanteckningar Patient & Närståenderådet vid Regionalt Cancercentrum Stockholm - Gotland Datum: 4 oktober 2017 Ort 2017-11-01 1(5) Minnesanteckningar Patient & Närståenderådet vid Regionalt Cancercentrum Stockholm - Gotland Datum: 4 oktober 2017 Deltagarlista Stig Hanno (Ordf.) och Arja Leppänen (sekr.). Barbro

Läs mer

Delar i en helhet Regional cancerplan RCC Syd

Delar i en helhet Regional cancerplan RCC Syd 1 Delar i en helhet Regional cancerplan 2015-18 RCC Syd Landstingsstyrelsen Gunilla Skoog 2 Berednings och beslutsprocess RCC syd nationellt uppdrag ta fram en cancerplan för södra regionen. Professionerna

Läs mer

Till dig som vill veta mer om pankreascancer

Till dig som vill veta mer om pankreascancer Till dig som vill veta mer om pankreascancer i TILL DIG SOM VILL VETA MER OM PANKREASCANCER I denna broschyr hittar du en del information om pankreascancer, vad diagnosen innebär och vart du kan vända

Läs mer

Insatser för att minska tobaksrökningen

Insatser för att minska tobaksrökningen Insatser för att minska tobaksrökningen Utvecklingsarbete för att stärka ledning och styrning av hälso- och sjukvårdens arbete med rökavvänjning. Sveriges Kommuner och Landsting Arbetsgivarorganisation

Läs mer

Enkät: tarmcancer. Frågor om dig. E n k ä t: t a r m c a n c e r, m a j 2 0 1 3 Enkät tarmcancer, maj 2013

Enkät: tarmcancer. Frågor om dig. E n k ä t: t a r m c a n c e r, m a j 2 0 1 3 Enkät tarmcancer, maj 2013 Enkät: tarmcancer E n k ä t: t a r m c a n c e r, m a j 2 0 1 3 Denna enkät skickas ut till de medlemmar i Mag- och tarmföreningen i Stockholm som har som har tarmcancer angiven som diagnos i medlemsregistret.

Läs mer

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Johan Cosmo Regional samordnare av cancersjukvård 044/3091812 Johan.cosmo@skane.se Datum 180413 Version 4 1 (5) Frågor och svar om Kortare väntetider

Läs mer

Minnesanteckningar fra n patientra dets mö te 151104

Minnesanteckningar fra n patientra dets mö te 151104 Minnesanteckningar fra n patientra dets mö te 151104 Närvarande Alexandra Andersson Alfons Forsman Anna-Lena Sunesson Birgitta Larsen Charlotte Bygdemo-Toytziaridis Christine Backlund Elisabet Wiklund

Läs mer

Inspirations och kunskapsseminarium Kontaktsjuksköterskan och teamet i cancervården

Inspirations och kunskapsseminarium Kontaktsjuksköterskan och teamet i cancervården Inspirations och kunskapsseminarium Kontaktsjuksköterskan och teamet i cancervården I samarbete med Sveriges Kommuner och Landsting Vem är vi som är här? Kontaktsjuksköterska Sjuksköterska Läkare Kurator

Läs mer

Tänk SVF! Primärvårdens viktiga roll i införandet av standardiserade vårdförlopp i cancervården xx-xx

Tänk SVF! Primärvårdens viktiga roll i införandet av standardiserade vårdförlopp i cancervården xx-xx Tänk SVF! Primärvårdens viktiga roll i införandet av standardiserade vårdförlopp i cancervården 2017-xx-xx 2018-03-22 Överenskommelse för väntetidssatsningen 2017 Landsting/regioner ska införa samtliga

Läs mer

Lärandekonferens 1/12

Lärandekonferens 1/12 Lärandekonferens 1/12 13.00 Välkomna! Presentation av dagen - Lenita Lundin Standardiserade vårdförlopp - Lisa Jelf Eneqvist SVF-flödet med b.la. - Lollo Viita Hallberg och Bodil Sandh Vad har vi åstadkommit

Läs mer

Stöd under cancerbehandlingen för hela din livssituation. Cancerrehabilitering

Stöd under cancerbehandlingen för hela din livssituation. Cancerrehabilitering Stöd under cancerbehandlingen för hela din livssituation Cancerrehabilitering Denna text är framtagen av RCC Stockholm Gotland i samarbete med patientföreträdare och faktagranskad av professioner inom

Läs mer

Standardiserade vårdförlopp

Standardiserade vårdförlopp Standardiserade vårdförlopp Nationella ehälsodagen 2015 Harald Grönqvist, SKL harald.gronqvist@skl.se 2015-10-06 En fyraårig nationell satsning under 2015-2018 ska göra cancervården mer tillgänglig och

Läs mer

Regionalt cancercentrum sydöst

Regionalt cancercentrum sydöst Regionalt cancercentrum sydöst Vi finns för att cancer finns Var tredje dödsfall i sydöstra sjukvårdsregionen orsakas av cancer Andelen dödsfall pga cancer i sydöstra sjukvårdsregionen Medelökningen av

Läs mer

Kvalitetsregister en viktig del av Hälso-och sjukvårdens kunskapsstyrning. Per-Anders Heedman Projektsamordnare RCC

Kvalitetsregister en viktig del av Hälso-och sjukvårdens kunskapsstyrning. Per-Anders Heedman Projektsamordnare RCC Kvalitetsregister en viktig del av Hälso-och sjukvårdens kunskapsstyrning Per-Anders Heedman Projektsamordnare RCC God vård? Hälso- och sjukvård ska vara kunskapsbaserad och ändamålsenlig säker patientfokuserad

Läs mer

Individuella vårdplaner inom cancervården

Individuella vårdplaner inom cancervården INSATSER INOM CANCERSTRATEGIN 2010 2012 Individuella vårdplaner inom cancervården ÄNNU BÄTTRE CANCERVÅRD DELRAPPORT 10 Individuella vårdplaner inom cancervården 1 Innehåll Bakgrund... 3 Uppdraget... 3

Läs mer

Nätverket mot gynekologisk cancer

Nätverket mot gynekologisk cancer Nätverket mot gynekologisk cancer Verksamhetsrapport för år 2015 Om Nätverket mot gynekologisk cancer Föreningsform: Ideell förening Postadress: Nätverket mot gynekologisk cancer, Parkvägen 46, 131 41

Läs mer