Bergskrafts miljöforskning får stöd av Vinnova

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bergskrafts miljöforskning får stöd av Vinnova"

Transkript

1 December 2013 I detta nummer Stöd till miljöforskningen Vad händer efter nyår? Gå med i ekonomiska föreningen! Röster om Bergskraft Christina Lugnet Ewa-Leena Johansson Ingemar Skogö Åsa Eriksson Magnus Persson Ett Gruvligt möte Ett framgångsrikt projekt Kungligt intresse för Bergslagen Kortisar God jul Ansvarig utgivare: Stefan Sädbom Bergskraft Bergslagen stefan.sadbom@bergskraft.se Redaktör: Weine Ahlstrand weine.ahlstrand@gmail.com Nyhetsbrev Bergskraft Bergskrafts miljöforskning får stöd av Vinnova Bergskraft Bergslagen AB:s miljötekniska forskning har tilldelats kronor av den statliga myndigheten Vinnova. Det är mycket glädjande, och innebär ytterligare ett steg mot ett fullskaleförsök av injekteringsmetoden, säger miljökemist Mattias Bäckström. Läckage från äldre gruvdeponier är den enskilt största källan för utsläpp av tungmetaller till yt- och grundvatten i Sverige. Forskarna vid Bergskraft har under flera år arbetat med att ta fram en kostnadseffektiv metod för att minska miljöproblemen. Små och storskaliga försök har visat att injektering av alkaliska material är bästa metoden för att höja ph och därmed binda metallerna. De alkaliska materialen är restprodukter från industrin, exempelvis grönlutslam från pappersindustrin. Mattias Bäckström. Lotta Sartz. Två restprodukter, avfall plus avfall, blir tillsammans lösningen på ett problem, konstaterar projektledare Lotta Sartz. Våra tidigare tester visar att injekteringsmetoden fungerar. Med de här pengarna gör vi en förstudie för att få ytterligare kunskap innan det är dags för en fullskalig injektering i en befintlig gruvavfallsdeponi någonstans i Bergslagen. Intresserade är välkomna att kontakta Lotta Sartz.

2 . Bergskraft upphör vid nyår men arbetet går vidare Projektet upphör men inte arbetet. - Vi har ett enormt stöd för att verksamheten ska leva vidare, men de ekonomiska delarna är inte lösta ännu, säger Tomas Larsson, Ljusnarsbergs kommun. Projektet Bergskraft upphör vid årsskiftet. Under året har projektägaren Ljusnarsbergs kommun och Bergskrafts organisation fört diskussioner med nationella och regionala aktörer för att utreda möjligheterna för en fortsatt finansiering. Flera organisationer uttalar sitt stöd genom en avsiktsförklaring för Bergskrafts fortsatta verksamhet. Hit hör bland annat SGU, SveMin, Länsstyrelsen Västmanland, Region Dalarna, Regionförbundet Örebro, Luleå Tekniska universitet, Örebro universitet, Handelskammaren Mälardalen och Intresseföreningen Bergslaget. Vi har ett överväldigande stöd för vårt arbete, men när det kommer till finansieringen är det svårare, säger Tomas Larsson, näringslivschef i Ljusnarsbergs kommun. Men vi arbetar vidare på att få till ett ekonomiskt stöd för en fortsättning mot målet Bergsbruket är den ekonomiska motorn i Bergslagen år Och mycket lever vidare även efter nyår. Bergskraft Bergslagen Ekonomiska förening, som idag har 30 medlemmar, fortsätter sin verksamhet. Bolagen Bergkraft Bergslagen AB och Bergskraft Bergslagen Service AB lever också vidare, om än i lite förändrade former. Projektledare Stefan Sädbom. Hoppfulla Vi krymper ner verksamheten och tar in konsultjobb. Håller liv i patienten tills det finns nya lösningar. Vi känner stödet och är trots allt hoppfulla om framtiden, säger projektledare Stefan Sädbom. Vad händer med WeBerGIS och Borrkärnearkivet? Arkivet finns kvar men kommer kanske inte att växa i samma takt som tidigare. Samma gäller för borrkärnearkivet, men här är lokalhyran ett stort problem som måste lösas. WeBerGIS innehåller över sidor prospekterings-, gruv-/industri- historisk och miljörelevant information sidor sökbara via WeBerGIS. En enorm kunskapsbas som byggts upp inom Bergskrafts verksamhet. Borrkärnearkivet i Bångbro utanför Kopparberg har varit i drift sedan Här har borrkärnor samlats in som tidigare legat spridda i gamla förråd, skjul och källare. Totalt finns idag över meter borrkärnor från äldre provborrningar runt om i Bergslagen. Vid arkivet kan gruv- och prospekteringsföretag ta del av informationen som ligger lagrad i de gamla kärnorna, och därmed kanske slippa en del egna provborrningar. Man kan även studera eget borrkärnematerial. 30 Så många medlemmar har Bergskaft Bergslagen Ekonomiska Förening. Föreningen fortsätter sin verksamhet liksom Bergskraft Bergslagen AB och Bergskraft Bergslagen Service AB. Sök gärna medlemskap i BKBEF! Syftet med föreningen och bolagens verksamhet är att arbeta vidare i samma anda som projektet, dvs stödja gruvnäringen samt relaterad miljö- och samhällsstödjande verksamhet.

3 Röster om Bergskrafts arbete och framtid: Vi drar i alla trådar Christina Lugnet, regeringens gruvsamordnare: Bergskrafts arbete betyder mycket för utvecklingen av gruvnäringen i Bergslagen. Det handlar om uppdrag som ingen annan gör och som är viktiga för regionen. Christina Lugnet ser Bergskrafts verksamhet mer som en regional fråga än en nationell. Närmiljön vet bäst värdet av Bergskraft insatser, och här är det ingen tvekan om att det är uppskattade insatser. Och med regionens stöd finns det förhoppningar om att hitta även ekonomiska lösningar för framtiden. Regeringens gruvsamordnare har fört framtidsdiskussioner med SGU, SweMin och med Bergskrafts ledning. Vi har dragit i alla trådar. Men 2014 blir det olyckligt nog uppehåll i en basfinansiering. Efter det kommer nya strukturfonder om regionen tycker att det är en bra lösning. Från 2015 får SGU också en del nya uppdrag via nya svenska mineralstrategin där Bergskraft kan ha en roll. Så det är i första hand 2014 som är problemet, menar Christina Lugnet. Bergskraft ger oss kunskap Ewa-Leena Johansson, kommunstyrelsens ordförande i Ljusnarsbergs kommun: Jag ser Bergskraft som både en regional och nationell angelägenhet. Vissa delar är av stort nationellt intresse, andra mer regionala. Därför är det kanske en framkomlig väg att dela upp uppdragen och kostnaderna på samma sätt. Problemet är att det tar tid att hitta den rätta lösningen, och under den tiden måste Bergskraft övervintra utan att tappa kompetens. Bergskraft har satt fokus på gruvnäringen i Bergslagen. Vi har fått mer kunskap nu än tidigare på det här området, inte minst i kommunerna. Bergskraft har också skapat viktiga lokala och även regionala nätverk. Angeläget med en fortsättning Ingemar Skogö, landshövding Västmanlands län: Inom Bergskraft har det byggts upp en värdefull kompetens, struktur och organisation. Man har gjort ett bra jobb och skapat förtroende hos alla som berörs av gruvnäringen. Jag ser det som mycket angeläget att arbetet får fortsätta. Ingemar Skogö har i olika sammanhang varit med i arbetet för att hitta en långsiktig finansiering för Bergskraft. Det finns en bred uppslutning i hela vårt område för Bergskraft Bergslagen. Och det är bra. Samtidigt är det min personliga uppfattning att det även är en nationell fråga. Så finansieringen borde kunna lösas, men där är vi tyvärr inte än.

4 Viktigt att vi kan behålla kompetensen Åsa Eriksson, kommunstyrelsens ordförande i Norbergs kommun: Bergskraft har på ett balanserat sätt lyft fram potentialen i ett hållbart bergsbruk. Man har lyckats samla många aktörer och fått oss att inse värdet i att samarbeta, att ha ett Bergslagsperspektiv och inte bara se sin egen socken. Det mest akuta nu är att kunna behålla kompetensen. Den kunskap som finns inom Bergskraft finns inte i kommunerna. Sedan måste kommunerna och länen diskutera och ännu tydligare visa vad vi behöver från Bergskraft. Det kan bland annat handla om att ännu tydligare visa hur vi ska få till ett hållbart bergsbruk här i Bergslagen, bistå kommunerna i utvecklingsfrågor, hur vi ska förbereda oss, med mera. Jag hoppas Bergskraft kan övervintra tills det finns en ekonomisk lösning. Staten borde ha högre ambitioner för Bergslagens gruvnäring Magnus Persson, regiondirektör, Region Örebro: Vi har varit med och stöttat Bergskraft sedan starten och anser att man gör ett bra och stabilt arbete. Det vore väldigt dumt om den här kunskapsbasen skulle försvinna. Regionförbundet vill vara aktiva deltagare i det här viktiga arbetet även fortsättningsvis. Men vi kan inte dra lasset själva. Jag hoppas fortfarande att vi kan hitta en lösning tillsammans med regeringens gruvsamordnare. Det här är inte bara en regional fråga utan självklart även en nationell fråga. När staten ser Malmfälten i norr som en nationell fråga så borde man ha samma ambitioner för Bergslagen. Ett hållbart bergsbruk i Bergslagen ger sysselsättning och bättre ekonomi för regionen, men också för Sverige. 66,4 kilometer A4-sidor om man lägger sidorna bredvid varandra. Så går det att beskriva de cirka sidor prospekteringsinformation samt gruv-/industrihistorisk och miljörelevant information som samlats in till WeBerGIS. Cirka av sidorna är tillgängliga online via WeBerGIS-portalen personer är idag verksamma inom gruvnäringen i Bergslagen. Enligt kompetensförsörjningsstudier gjorda av Bergskraft behövs det ytterligare 900 anställda till Andra studier visar att varje gruvarbetare genererar ytterligare tre anställningar via sidonäringar. Fortsätter gruvboomen så kommer det inom några år att finnas jobb i Bergslagen tack vare gruvnäringen, direkta gruvjobb och jobb inom sido/stödnäringar.

5 Gruvligt! Ett möte om Bergskraft I slutet av november arrangerade Bergskraft ett seminarium i Grängesberg med rubriken Gruvligt! Med Bergskraft Det blev en dag med analyser och tillbakablickar, men också diskussioner om Bergslagen och bergsbrukets framtidsfrågor. Cirka 40 personer deltog. Dagen inleddes med en snabbsammanfattning av Bergskrafts arbete sedan starten Stefan Sädbom, Lotta Sartz, Mattias Bäckström och Gunilla Pöchhacker berättade om projektens resultat, kringeffekter i samhället, miljöforskningen med mera. Tomas Larsson berättade om det omfattande arbete som bedrivits för att ta fram en basfinansiering efter Bergskraft (se även tidigare artikel i detta nyhetsbrev). Stefan Sädbom uppdaterade även deltagarna om det senaste inom prospektering och gruvprojekten i Bergslagen. Sysselsättningseffekter av utökad gruvnäring i Bergslagen, Hållbart bergsbruk hur då? och Hållbara Bergslagen var andra föreläsningsrubriker. Under eftermiddagen blev det diskussioner och workshop, bland annat om Vilka aktiviteter behöver genomföras för att uppnå ett hållbart bergsbruk?. Några synpunkter: Snabba ryck och kvartalsekonomi passar tyvärr inte en långsiktig gruvnäring. Det finns lovande projekt som bara ligger och väntar, men det finns ingen finansiering. Viktigt med låg miljöpåverkan och att bolagen interagerar med sin omgivning. Skapa ett Bergslagsråd. Bygg en Geopark. Gör en övergripande malmpotentialanalys. Ett gruvligt arbete. Bilden visar Bergskrafts omfattande verksamhet och nätverk.

6 Framgångsrikt projekt med stora värden Som många andra större EU-finansierade projekt så är Bergskraft föremål för så kallad följeforskning. Det innebär en löpande uppföljning och utvärdering som syftar till ett kontinuerligt lärande under projektets gång. Följeforskningen inom Bergskraft genomförs av APeL FoU, och för närvarande pågår arbetet med att färdigställa en slutrapport. Erik Jakobsson är en av följeforskarna. Vad skriver ni? Rapporten tar upp ett antal kritiska frågor förknippade med visionen om ett hållbart bergsbruk. På det hela taget menar vi att Bergskraft är ett intressant och i flera avseenden framgångsrikt projekt, genom vilket betydande värden har skapats. En stor mängd gamla prospekteringsdata har insamlats, systematiserats och tillgängliggjorts digitalt i databasen WeBerGIS och ett borrkärnearkiv har skapats. Vidare har det miljötekniska FoU-arbetet varit framgångsrikt och visat att det med ny teknik och lokala material går att kraftigt minska miljöpåverkan från såväl historiskt som nytt gruvavfall. Bergskraft har också initierat samverkan i Bergslagen kring ett antal samhällsfrågor förknippade med ett hållbart bergsbruk, inte minst kompetensförsörjning och infrastruktur. Följeforskarna menar att dagens Bergskraft består av ett antal olika delar och att det nu gäller att hitta de fortsatta formerna för dessa. Projektet har kommit långt och gjort bra saker inom de olika delmålen. Framför allt har projektet höjt kunskapsnivån i regionen om ett hållbart bergsbruk. Det som saknas är en övergång från kunskapsproduktion till kunskapsanvändning. Det borde finnas mer av en gemensam strategi för Bergslagen för hur kunskaperna och de värden som upparbetats inom Bergskraft ska tillvaratas och användas. Här vilar ansvaret inte bara på projektet utan även på kommunerna, de regionala aktörerna och andra organisationer. Kungligt intresse för Bergslagens gruvor I slutet av augusti var Bergskrafts projektledare Stefan Sädbom inbjuden till lunch med kungaparet, samt att under en bussresa från Skinnskatteberg till Strömsholm berätta om projektet och gruvnäringen i Bergslagen. Arrangemanget var en del i kungaparets Sverigeresa för att fira kung Carl Gustaf XVI 40 år som monark. Kungaparet intresserade sig speciellt för områdets historia, hållbarhetsfrågorna och den framtida utvecklingen av gruvnäringen, konstaterade Stefan Sädbom efter fullgjort uppdrag. Sverigeresa genom Örebro län. Då intresserade sig kungaparet för gruvorna i Bergslagen. Bilden är från stoppet vid Loka brunn. Smått och gott från 2013 Bra på information Bergskraft har sedan 2011 presenterat verksamheten vid över 110 tillfällen. Hittills har deltagare (34% politiker, 36% näringsliv, 5% akademiker, 3% föreningar och 22% allmänhet) fått kunskap om projektet. Bergskraft i Colorado I augusti gav Bergskrafts miljökemist Lotta Sartz tre presentationer vid International Mine Water Associations konferens i Golden, Colorado. Presentationerna handlade om erfarenheter av injektering, och klimatpåverkan på vittring av gruvavfall. Almedalsveckan på Gotland Under Almedalsveckan i somras arrangerade Mälardalsrådet ett fullsatt seminarium kallat Gruvboom i Sverige - utmaningar och möjligheter. Bergskraft deltog med ett inledande föredrag om gruvnäringen globalt och i Sverige. Mineralmässan i Kopparberg Bergskraft deltog under två dagar vid mineralmässan i Kopparberg. Vid det årligen återkommande arrangemanget möts mineralsamlare och allmänhet för att handla mineralädelstenar och smycken. Bergskraft erbjöd mineralanalys, information och presenterade projektet verksamhet samt svarade på frågor om gruvor och bergsbruk. Foto: Kungahuset.se God Jul och Gott Nytt År önskar Bergskraft Bergslagen Vill du veta mer? Kontakta oss gärna! Stefan Sädbom Lotta Sartz Gunilla Pöchhacker Mattias Bäckström

7 Bergskraft finansiärer

Positiv utveckling för Bergslagens gruvnäring

Positiv utveckling för Bergslagens gruvnäring December 2012 Nyhetsbrev Bergskraft 11 13 I detta nummer Positiv utveckling för Bergslagens gruvor Mässa om gruvjobben Nya WeBerGIS lanseras Injektering bra miljölösning för gamla gruvdeponier Vilken arbetskraft

Läs mer

Bergskraft och samarbetspartners bjuder in till. Gruv Onsdag den 26 oktober 2011 i Grängesberg. Samhällsutveckling i gruvlampornas sken!!

Bergskraft och samarbetspartners bjuder in till. Gruv Onsdag den 26 oktober 2011 i Grängesberg. Samhällsutveckling i gruvlampornas sken!! Bergskraft 11 13 och samarbetspartners bjuder in till Gruv+ 2011 Onsdag den 26 oktober 2011 i Grängesberg Samhällsutveckling i gruvlampornas sken!! -Hur skall det redan hårt belastade järnvägsnätet inom

Läs mer

Vad händer efter. Bergskraft 11 13? Bergskraft 11. 13. Reservera 18-19-20 september för Bergskraft! I detta nummer

Vad händer efter. Bergskraft 11 13? Bergskraft 11. 13. Reservera 18-19-20 september för Bergskraft! I detta nummer Juni 2013 Nyhetsbrev Bergskraft 11. 13 I detta nummer Bergskraft och framtiden Möten i september Vad händer efter. Bergskraft 11 13? Gruvnytt Rätt utbildad på rätt plats Fynd av gamla borrkärnor Lyckat

Läs mer

och vår kompetensförsörjning

och vår kompetensförsörjning november 2010 Nyhetsbrev nummer 11 I detta Nyhetsbrev Bergskraft Bergslagen förlängt året ut! Bergskraft Bergslagens miljökemist Lotta Sartz ny Doktor Temadag om Infrastruktur och kompetensförsörjning

Läs mer

Kompetensförsörjning inom gruv- och mineralnäringen. Regeringsuppdrag inom Sveriges Mineralstrategi

Kompetensförsörjning inom gruv- och mineralnäringen. Regeringsuppdrag inom Sveriges Mineralstrategi Kompetensförsörjning inom gruv- och mineralnäringen Regeringsuppdrag inom Sveriges Mineralstrategi Välkomna Presentation Dagens agenda Kort om Regeringsuppdraget: Länsstyrelserna i Norrbotten och Västmanland,

Läs mer

Nu öppnar gruvorna igen!

Nu öppnar gruvorna igen! Nu öppnar gruvorna igen! Stefan Sädbom Gruv och prospekteringsgeolog Projektledare Bergskraft 11 13 Bergskraft vill bidra till tillväxt och hållbar utveckling inom Bergsbruk och Bergsbruksrelaterade näringar

Läs mer

Mineralstrategin vad har hänt? Mineralforum 28 april 2014 Joanna Lindahl

Mineralstrategin vad har hänt? Mineralforum 28 april 2014 Joanna Lindahl Mineralstrategin vad har hänt? Mineralforum 28 april 2014 Joanna Lindahl Sveriges mineralstrategi Fem strategiska områden och 19 identifierade åtgärder idag pågår arbete med 14 av dem 1 En gruv- och mineralnäring

Läs mer

PROJEKTPLAN FÖR PROJEKT INOM LEADER BERGSLAGEN

PROJEKTPLAN FÖR PROJEKT INOM LEADER BERGSLAGEN PROJEKTPLAN FÖR PROJEKT INOM LEADER BERGSLAGEN 1 INLEDNING 1.1 Projektets namn MiNaLösningar Namnet MiNaLösningar är trippelbottnad där Mi står för Miljö, Na står för Natur och Lösningar är ju dels en

Läs mer

Rapport från följeforskningen 1/4 30/6 2013. Monica Rönnlund

Rapport från följeforskningen 1/4 30/6 2013. Monica Rönnlund Rapport från följeforskningen 1/4 30/6 2013 Monica Rönnlund 1. Inledning Bakgrunden till projektet är att gränserna mellan den kommunala ideella och privata sektorn luckras upp, vilket ställer krav på

Läs mer

Tomas Larsson Näringslivschef Ljusnarsbergs kommun. Stefan Sädbom Gruv och prospekteringsgeolog Projektledare Bergskraft 11 13

Tomas Larsson Näringslivschef Ljusnarsbergs kommun. Stefan Sädbom Gruv och prospekteringsgeolog Projektledare Bergskraft 11 13 Stefan Sädbom Gruv och prospekteringsgeolog Projektledare Bergskraft 11 13 Tomas Larsson Näringslivschef Ljusnarsbergs kommun Bergskraft 11 13 Bergskraft 11 13 Projektägare: Ljusnarsbergs kommun Projektledare:

Läs mer

SLUTRAPPORT FÖR PROJEKT

SLUTRAPPORT FÖR PROJEKT SLUTRAPPORT FÖR PROJEKT 1 INLEDNING 1.1 Allmänna uppgifter Datum: 2014-08-05 Projekttid: ht 2011-vt 2014 Journalnummer:2011-2913 Stödmottagare (organisation): Bergskraft Bergslagen Ekonomisk förening Projektnamn:

Läs mer

Georange ideella förening Tel. 0953 211 10 Org.nr 894702-1047 Box 43 Mobil 070 343 96 85 (ordf) Bg. 5530-4612 930 70 Malå e-post: ordf@georange.

Georange ideella förening Tel. 0953 211 10 Org.nr 894702-1047 Box 43 Mobil 070 343 96 85 (ordf) Bg. 5530-4612 930 70 Malå e-post: ordf@georange. Seminariet inleddes med en registrering och ett drop-in-fika för de c:a 60 deltagarna som hade anmält sig. Lennart Gustavsson hälsade alla välkomna och informerade om dagens agenda. Lennart informerade

Läs mer

Samverkan. vägen till det goda livet!

Samverkan. vägen till det goda livet! Samverkan vägen till det goda livet! Det ska vara gott att leva och framtiden ser ljus ut förutsatt att av vi tar tillvara och utvecklar den digitala teknikens möjligheter. Medan Sverige siktar på att

Läs mer

Remiss av förslag till Länstransportplan Örebro län 2010-2021

Remiss av förslag till Länstransportplan Örebro län 2010-2021 Tjänsteställe, utfärdare Datum Beteckning Företagsamma och tillgängliga regionen 2009-06-11 Dnr: 09-298 Fredrik Idevall Remiss 1 (9) Till Enligt sändlista Remiss av förslag till Länstransportplan Örebro

Läs mer

Premiär för WeBerGIS! Bergskrafts unika kartportal

Premiär för WeBerGIS! Bergskrafts unika kartportal Nyhetsbrev nummer 7 23 Juni 2009 Premiär för WeBerGIS! Bergskrafts unika kartportal Nu ligger en testversion av Bergskrafts unika kartportal på plats ute på nätet! Enklast når man den via en länk på www.bergskraft.se.

Läs mer

FÖRSTÄRKT BASFINANSIERING AV FOURUM S VERKSAMHET 2016

FÖRSTÄRKT BASFINANSIERING AV FOURUM S VERKSAMHET 2016 FÖRSTÄRKT BASFINANSIERING AV FOURUM S VERKSAMHET 2016 Bakgrund: Utvecklingspartnerskapet FoUrum ägs av länets 13 kommuner. FoUrums startade sin verksamhet 2010 och organiseras i Kommunal utveckling i Region

Läs mer

Verksamhetsplan Intresseföreningen Bergslaget

Verksamhetsplan Intresseföreningen Bergslaget Verksamhetsplan 2018 Intresseföreningen Bergslaget Intresseföreningen Bergslaget är en ideell förening som arbetar för samverkan mellan kommuner och regioner i det geografiska området Bergslagen. Föreningen

Läs mer

GRUV- OCH STÅLINDUSTRIN

GRUV- OCH STÅLINDUSTRIN GRUV- OCH STÅLINDUSTRIN NATIONELLT OCH INTERNATIONELLT Johan Holmberg Managing Director, Invest in Dalarna Agency 736 RÅSTÅLSPRODUKTION 176 Källa: WSA, McKinsey 2009 2015 PRODUCTON PROGNOSIS (Source: SGU

Läs mer

Bergslagsakademin presenterar Bergslagen2030 en konferens om samverkan och sociala innovationer för en hållbar framtid Vi står inför flera

Bergslagsakademin presenterar Bergslagen2030 en konferens om samverkan och sociala innovationer för en hållbar framtid Vi står inför flera Bergslagsakademin presenterar Bergslagen2030 en konferens om samverkan och sociala innovationer för en hållbar framtid Vi står inför flera utmaningar, men också möjligheter, när det gäller social hållbarhet

Läs mer

Utvecklingsområde 1. Kunskap och kompetens. Välkomna!

Utvecklingsområde 1. Kunskap och kompetens. Välkomna! Utvecklingsområde 1 Kunskap och kompetens Välkomna! Workshop Kunskap och kompetens Introduktion av Peter Morfeldt Vart ska vi och vad gör vi för att nå målen, inom kunskapslyft barn och unga (5 min) Presentation

Läs mer

Nyhetsbrev nummer 10

Nyhetsbrev nummer 10 Nyhetsbrev nummer 10 28 maj 2010 Bergskraft Bergslagen börjar närma sig slutet men förbereder nya projekt!! Projekt Bergskraft Bergslagen startade oktober 2007 för en treårsperiod som tar slut september

Läs mer

Bergslagssatsningen Etapp 4B Bergslagssatsningen är ett utvecklingsprojekt med målsättning att: Utveckla ofta offentligt ägda industriella kulturmiljöer till besöksmål. Satsningen består av ett gränsöverskridande

Läs mer

Remissvar Upphörande av underhåll på järnvägssträckan Snyten Kärrgruvan, bandel 334 i Norbergs kommun, Västmanlands län (TRV 2013/66625).

Remissvar Upphörande av underhåll på järnvägssträckan Snyten Kärrgruvan, bandel 334 i Norbergs kommun, Västmanlands län (TRV 2013/66625). 1(5) Trafikverket Ärendemottagningen Fredrik Brokvist, Söp Box 810 78128 Borlänge Remissvar Upphörande av underhåll på järnvägssträckan Snyten Kärrgruvan, bandel 334 i Norbergs kommun, Västmanlands län

Läs mer

Välkommen till SKNT:s årskonferens den 9-11 maj 2012

Välkommen till SKNT:s årskonferens den 9-11 maj 2012 Välkommen till SKNT:s årskonferens den 9-11 maj 2012 Camilla Lejon Bengt Westman Linda Wennerholm Leif Erlandsson Björn Nordén Colin Moon Klas Danerlöv Hans Stråberg Robert Wickman Troed Troedsson Annete

Läs mer

W KOMMUN SAM MANTRÄDESPROTOKOLL 11 {21) Sammanträdesdatum ALLMÄNNA UTSKOTIET

W KOMMUN SAM MANTRÄDESPROTOKOLL 11 {21) Sammanträdesdatum ALLMÄNNA UTSKOTIET ~ LJUSNARSBERGS W KOMMUN SAM MANTRÄDESPROTOKOLL 11 {21) Sammanträdesdatum ALLMÄNNA UTSKOTIET 2016-06-01 Au 106 Dnr KS 0103/2016 Förfrågan om förnyat ställningstagande för ett gemensamt leaderarbete i Bergslagen,

Läs mer

Preliminär slutrapport: Förstudie om att få med avfallshanteringen i samhällsplaneringen. Boverkets dnr: 14-71-1057 1057

Preliminär slutrapport: Förstudie om att få med avfallshanteringen i samhällsplaneringen. Boverkets dnr: 14-71-1057 1057 Preliminär slutrapport: Förstudie om att få med avfallshanteringen i samhällsplaneringen Boverkets dnr: 14-71-1057 1057 Projektansvarig 1 : Kretslopp och vatten, Göteborgs Stad. Adress 1 : Box 123, 424

Läs mer

Gemensamt FoU bolag för NSVA, Sydvatten, VA SYD

Gemensamt FoU bolag för NSVA, Sydvatten, VA SYD Gemensamt FoU bolag för NSVA, Sydvatten, VA SYD Ett gemensamt bolag NSVA, Sydvatten och VA SYD har bildat ett gemensamt FoU bolag för vattentjänstsektorn. Projektet är unikt för Norden. 1 Varför göra detta

Läs mer

Internationella frågor; Revidering av Internationell policy och antagande av handlingsplan för Västerås stad

Internationella frågor; Revidering av Internationell policy och antagande av handlingsplan för Västerås stad Kommunstyrelsen Internationella frågor; Revidering av Internationell policy och antagande av handlingsplan för Västerås stad Kommunstyrelsen beslöt på sammanträde den 22 augusti 2002, 183, att anta ett

Läs mer

Örebro läns Kvinnolobby

Örebro läns Kvinnolobby Örebro läns Kvinnolobby Vi stärker länets kvinnor 1 Publ.nr: 2009:6 2 Vi stärker länets kvinnor Kvinnolobbyn är en styrka för länet. Här samlas kvinnor med olika kompetenser och erfarenheter för att ta

Läs mer

Svenska Cykelstäder. Verksamhetsplan för Antagen vid höstmöte 17 oktober 2017 VERKSAMHETSPLAN SVENSKA CYKELSTÄDER

Svenska Cykelstäder. Verksamhetsplan för Antagen vid höstmöte 17 oktober 2017 VERKSAMHETSPLAN SVENSKA CYKELSTÄDER Kansli Svenska Cykelstäder info@svenskacykelstader.se 073-324 77 84 Svenska Cykelstäder Verksamhetsplan för 2018 2019 Antagen vid höstmöte 17 oktober 2017 Introduktion Svenska Cykelstäder vill öka andelen

Läs mer

Tillsammans får vi Gotland att växa

Tillsammans får vi Gotland att växa Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse Tillsammans får vi Gotland att växa 2015 2015 2015 TILLVÄXT GOTLAND/VERKSAMHETSBERÄTTELSE 1 Tillväxt Gotlands roll är att skapa bättre

Läs mer

Nu bildar vi nya Region Örebro län

Nu bildar vi nya Region Örebro län Nu bildar vi nya Region Örebro län LJUSNARSBERG HÄLLEFORS Bra ska bli bättre med ny regionorganisation KARLSTAD 50 LINDESBERG NORA KARLSKOGA E18 ÖREBRO DEGERFORS LEKEBERG KUMLA LAXÅ HALLSBERG ASKERSUND

Läs mer

Från landstingspolitiker till regionpolitiker

Från landstingspolitiker till regionpolitiker Från landstingspolitiker till regionpolitiker Magnus Persson Senior rådgivare regional utveckling Region Örebro län f d regiondirektör Regionförbundet Örebro län Magnus Persson Posten Fackföreningsrörelsen

Läs mer

REGLAB. en mötesplats för regional utveckling. Medlemsgrupp 12 feb 2015

REGLAB. en mötesplats för regional utveckling. Medlemsgrupp 12 feb 2015 REGLAB en mötesplats för regional utveckling Medlemsgrupp 12 feb 2015 Reglabs styrelse Magnus Persson, Regionförbundet Örebro (ordf) Lars Christensen, Region Värmland Carin Daal, Region Skåne Anna Bünger,

Läs mer

Välkommen till SKNT:s årskonferens den 9-11 maj 2012

Välkommen till SKNT:s årskonferens den 9-11 maj 2012 Välkommen till SKNT:s årskonferens den 9-11 maj 2012 Välkommen till Linköping och SKNT:s årskonferens den 9-11 maj 2012 Kompetensförsörjning och internationalisering Inriktningen på årets konferens är

Läs mer

229 miljoner kronor till projekt i Östra Mellansverige!

229 miljoner kronor till projekt i Östra Mellansverige! PRESSMEDDELANDE Strukturfondspartnerskapets Sekretariat Datum Dnr 2018-05-31 15-050 Till media i Uppsala, Örebro, Södermanland, Västmanland och Östergötlands län 229 miljoner kronor till projekt i Östra

Läs mer

Närvarande: Linda Wikström Copperstone Resources AB. Gunnar Rauseus Dannemora Mineral AB Lars Malmström Zinkgruvan AB

Närvarande: Linda Wikström Copperstone Resources AB. Gunnar Rauseus Dannemora Mineral AB Lars Malmström Zinkgruvan AB 1(6) SAMMANTRÄDESDATUM 2015-04-14 Närvarande: Linda Wikström Copperstone Resources AB Bengt Ljung Botnia Exploration AB Magnus Leijd Tasman Minerals AB Gunnar Rauseus Dannemora Mineral AB Lars Malmström

Läs mer

Vilken arbetskraft behöver gruvnäringen i Bergslagen? Vilka kan utbilda?

Vilken arbetskraft behöver gruvnäringen i Bergslagen? Vilka kan utbilda? Vilken arbetskraft behöver gruvnäringen i Bergslagen? Vilka kan utbilda? Bergskrafts kompetensförsörjningsgrupp har undersökt gruvnäringens kompetensförsörjningsbehov och gruvnära utbildningar i Bergslagen.

Läs mer

Levande laxälvar. Program. Nationell vattenkonferens i Umeå 18-20 augusti 2015. H.M. Konung Carl XVI Gustaf medverkar

Levande laxälvar. Program. Nationell vattenkonferens i Umeå 18-20 augusti 2015. H.M. Konung Carl XVI Gustaf medverkar Levande laxälvar Nationell vattenkonferens i Umeå 18-20 augusti 2015 H.M. Konung Carl XVI Gustaf medverkar Program Välkommen till Nationell vattenkonferens i Umeå 18-20 augusti Hjärtligt välkommen till

Läs mer

Näringslivet och social hållbarhet Temaseminarium den 5 december 2014

Näringslivet och social hållbarhet Temaseminarium den 5 december 2014 Näringslivet och social hållbarhet Temaseminarium den 5 december 2014 Ramarna för dagen Syfte med seminariet och introduktion till Mötesplatsen Förmiddag: Näringslivets perspektiv på social hållbarhet

Läs mer

MINNESANTECKNING 1(6) Regionrådet. Dag ca. Umeå folkets hus

MINNESANTECKNING 1(6) Regionrådet. Dag ca. Umeå folkets hus Bjurholm Nordmaling Robertsfors Umeå Vindeln Vännäs Örnsköldsvik MINNESANTECKNING 1(6) Regionrådet Dag 2017-08-30 Tid Plats Beslutande Övriga deltagande 08.00 09.20 ca Umeå folkets hus Christina Lidström,

Läs mer

Janssen Nyhetsbrev. Helhetslösningar eller kortsiktiga insatser Hur bemöter vi framtidens patient?

Janssen Nyhetsbrev. Helhetslösningar eller kortsiktiga insatser Hur bemöter vi framtidens patient? Janssen Nyhetsbrev Helhetslösningar eller kortsiktiga insatser Hur bemöter vi framtidens patient? Förord Under årets Almedalsvecka var Janssen självklart på plats. Vi anordnade två populära seminarier

Läs mer

Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten till nytta för brukaren (SOU 2008:18)

Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten till nytta för brukaren (SOU 2008:18) YTTRANDE Vårt dnr 08/2336 Styrelsen 2008-09-26 Ert dnr S2008/2789/ST Avd för vård och omsorg Gigi Isacsson Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten till nytta för

Läs mer

Verksamhetsplan 2017

Verksamhetsplan 2017 Verksamhetsplan 2017 Intresseföreningen Bergslaget Intresseföreningen Bergslaget är en ideell förening som arbetar för samverkan mellan kommuner och regioner i det geografiska området Bergslagen. Föreningen

Läs mer

Förslag till handlingsplan för Klimatkommissionen Kronoberg till

Förslag till handlingsplan för Klimatkommissionen Kronoberg till Dnr 08/0086 2011-01-14 Heidi Samuelsson Tel: 0470-778602 Förslag till handlingsplan för Klimatkommissionen Kronoberg 2011-01-01 till 2012-12-31 Bakgrund I det regionala utvecklingsprogrammet för södra

Läs mer

FÖRSTUDIE KOMPETENSUTVECKLING FÖR TILLVÄXT Inom Regionalfonden Nuts 2 områden Östra Mellansverige

FÖRSTUDIE KOMPETENSUTVECKLING FÖR TILLVÄXT Inom Regionalfonden Nuts 2 områden Östra Mellansverige SLUTRAPPORT 2008-09-23 Sören Johansson FÖRSTUDIE KOMPETENSUTVECKLING FÖR TILLVÄXT Inom Regionalfonden Nuts 2 områden Östra Mellansverige Period: 2008-01-01 2008-06-30 Projektorganisation Projektägare:

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. Kunskapsplattform ledning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (8) Datum 150218

Verksamhetsplan 2015. Kunskapsplattform ledning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (8) Datum 150218 samhällsskydd och beredskap 1 (8) Pia Håkansson 010-240 35 93 pia.hakansson@msb.se Noomi Egan 010 240 35 45 noomi.egan@msb.se Verksamhetsplan 2015 Kunskapsplattform ledning samhällsskydd och beredskap

Läs mer

Vindkraft Öst. Tillsammans utvecklar vi det hållbara Vindbruket! Lokalt möte 22 maj 2013, BMB

Vindkraft Öst. Tillsammans utvecklar vi det hållbara Vindbruket! Lokalt möte 22 maj 2013, BMB Vindkraft Öst Tillsammans utvecklar vi det hållbara Vindbruket! Lokalt möte 22 maj 2013, BMB VKÖ-träff, program 22 maj, Lindesberg 09.00 Samling, kaffe & smörgås 09.30 Inledning, syfte med dagen, deltagarpresentation

Läs mer

Filmsatsningar i Örebro län 1998-2005 som beviljat stöd av Länsstyrelsen

Filmsatsningar i Örebro län 1998-2005 som beviljat stöd av Länsstyrelsen Filmsatsningar i Örebro län 1998-25 som beviljat stöd av Länsstyrelsen www.t.lst.se Publ. nr 26:16 Projektägare Filmpol mitt II Örebro läns landsting Projektperiod 2311 25123 Utveckla film- och mediabranschen

Läs mer

Medfinansiering till YHM 2015, kompetensutveckling

Medfinansiering till YHM 2015, kompetensutveckling TJÄNSTEUTLÅTANDE Dnr KS/2015:126-141 Näringslivskontoret 2015-02-27 1/2 KS 14:1 Handläggare Gunilla Malm Tel. 0722-269 125 Kommunstyrelsen Medfinansiering till YHM 2015, kompetensutveckling Förslag till

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Kulturnäring Skåne 33 kommuner i samverkan Slutrapport för Media Evolutions uppdrag i projektet

Kulturnäring Skåne 33 kommuner i samverkan Slutrapport för Media Evolutions uppdrag i projektet Kulturnäring Skåne 33 kommuner i samverkan Slutrapport för Media Evolutions uppdrag i projektet Inom ramen för Region Skånes satsning på projektet Kulturnäring Skåne, har Media Evolution på uppdrag av

Läs mer

Strategigrupp Bredd och spets

Strategigrupp Bredd och spets UPPDRAG Datum 2017-04-12 1 (1) Strategigrupp Bredd och spets Vid ALF-ledningsgrupps retreat den 5-6 april beslöts att bilda en strategigrupp kallad bredd och spets. Där konstaterades att Medicinska fakulteten

Läs mer

Protokoll Specifikt samverkansråd för folkhälsa, social välfärd och vård Tid: 23 september 2016 Plats: Linden, Eklundavägen 1, Region Örebro län

Protokoll Specifikt samverkansråd för folkhälsa, social välfärd och vård Tid: 23 september 2016 Plats: Linden, Eklundavägen 1, Region Örebro län 1 (5) Protokoll Tid: 23 september 2016 Plats: Linden, Eklundavägen 1, Vid protokollet Justerat den: 2016-09-28 Siv Ahlstrand Vice Ordförande Magnus Andersson Justerare Närvarande ledamöter: Siv Ahlstrand

Läs mer

Nominering - Årets Leader Med checklista

Nominering - Årets Leader Med checklista Nominering - Årets Leader Med checklista Härmed nomineras följande förslag Årets Leader. Namn på förslaget: Entreprenörsutbyte Åre-Siria Journalnummer: 2011-3526 Namn på LAG grupp som nominerar: Leader

Läs mer

Härnösands internationella arbete - ny internationell policy

Härnösands internationella arbete - ny internationell policy Härnösands internationella arbete - ny internationell policy Innehållsförteckning sidan Inledning... 3 Syfte... 3 Övergripande mål... 3 Prioriterade områden... 4 Utbildning Arbete och tillväxt Näringsliv

Läs mer

KALLELSE TILL KOMMUNSTYRELSENS PLANERINGS- OCH UTVECKLINGSUTSKOTT

KALLELSE TILL KOMMUNSTYRELSENS PLANERINGS- OCH UTVECKLINGSUTSKOTT KALLELSE TILL KOMMUNSTYRELSENS PLANERINGS- OCH UTVECKLINGSUTSKOTT Ordinarie ledamöter kallas till sammanträde med kommunstyrelsens planerings- och utvecklingsutskott, måndagen den 4 mars 203 kl. 9- i Leja,

Läs mer

Analytikernätverk 20 november

Analytikernätverk 20 november 1 Analytikernätverk 20 november Hur kan analysarbetet användas för att mobilisera aktörer? 2 Hur hänger det ihop? Interregionala planer och samarbeten Utvecklingskraft i alla delar av landet med stärkt

Läs mer

Hälsopartiet 2014 översikt av svaren

Hälsopartiet 2014 översikt av svaren Hälsopartiet 2014 översikt av svaren bedömningen är helt och hållet min egen och utgör grunden till val av segrare, Hälsopartiet. Lite mer bakgrundsdata gavs via: http://hudcancer.nu/pdf/sh2014.pdf Fråga

Läs mer

Kluster nytta för regionen? Innovations- och förändringsarbete i Dalarna

Kluster nytta för regionen? Innovations- och förändringsarbete i Dalarna Kluster nytta för regionen? Innovations- och förändringsarbete i Dalarna Förr startade man företag där det fanns en fors. Idag där det finns kunskapskällor Kort tillbakablick Klusterutveckling i ett regionalt

Läs mer

Projektet Förankring Biogas Öst

Projektet Förankring Biogas Öst Slutrapport Projektet Förankring Biogas Öst 2009 06 01 2009 11 31 Kort om projektet Förankring Biogas Öst Syfte Att uppnå en djupare förankring av samverkansprojektet Biogas Öst i regionen östra Mellansverige

Läs mer

VINNOVA-finansierade ramprojektet CeSam - Partnerskap för digitala välfärdstjänster

VINNOVA-finansierade ramprojektet CeSam - Partnerskap för digitala välfärdstjänster VINNOVA-finansierade ramprojektet CeSam - Partnerskap för digitala välfärdstjänster Syfte och mål med CeSams verksamhet CeSams verksamhet ska bidra till att uppnå målsättningarna i SKL:s strategi för esamhället:

Läs mer

Bergskraft Bergslagen Ekonomisk förening

Bergskraft Bergslagen Ekonomisk förening Bergskraft Bergslagen Ekonomisk förening Välkommen att söka medlemskap i Bergskraft Bergslagen Ekonomisk förening Ni inbjuds härmed att söka medlemskap i Bergskraft Bergslagen Ekonomisk förening. Medlemsinsats

Läs mer

2 Internationell policy

2 Internationell policy Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 19 februari 2002 Reviderad den: 20 augusti 2009 För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För ev uppföljning och tidplan för denna ansvarar: Dokumentet gäller för:

Läs mer

Det nya miljömålssystemet- Politik och genomförande. Eva Mikaelsson, Länsstyrelsen Västerbotten

Det nya miljömålssystemet- Politik och genomförande. Eva Mikaelsson, Länsstyrelsen Västerbotten Det nya miljömålssystemet- Politik och genomförande Eva Mikaelsson, Länsstyrelsen Västerbotten Presentation 1. Bakgrund miljömålssystemet 2. Förändringar 3. Vad innebär förändringarna för Västerbottens

Läs mer

Ds 2001:15. Rapport om tillväxtavtalen. Första året. Näringsdepartementet

Ds 2001:15. Rapport om tillväxtavtalen. Första året. Näringsdepartementet Ds 2001:15 Rapport om tillväxtavtalen Första året Näringsdepartementet 52 Kronobergs län 54 Norrbottens län 56 Skåne län 58 Stockholms län 60 Södermanlands län 62 Uppsala län 64 Värmlands län 66 Västerbottens

Läs mer

Vikmanshyttan. Villkorad finansiering gjorde det möjligt att driva lanthandeln vidare. 780 011 kr

Vikmanshyttan. Villkorad finansiering gjorde det möjligt att driva lanthandeln vidare. 780 011 kr Vikmanshyttan Villkorad finansiering gjorde det möjligt att driva lanthandeln vidare. Foto: Berit Zöllner Projektägare: Hedemora Näringsliv AB Projektledare: Inger Wilstrand Kommun: Hedemora Dnr: 84 Jnr:

Läs mer

Innovation är då kunskap omsätts i nya värden Exempel

Innovation är då kunskap omsätts i nya värden Exempel Innovation är då kunskap omsätts i nya värden Exempel En ny vara eller tjänst En ny process för att producera en vara eller tjänst En ny form för industriell organisering En ny marknad eller sätt att nå

Läs mer

Uppdatering av Norrbottens klimat- och energistrategi

Uppdatering av Norrbottens klimat- och energistrategi Uppdatering av Norrbottens klimat- och energistrategi Vision 2050 I Norrbotten är all produktion och konsumtion resurseffektiv och hållbar ur så väl ett regionalt som globalt perspektiv. Utsläppen av växthusgaser

Läs mer

RURBAN REGION 22 maj 2019

RURBAN REGION 22 maj 2019 RURBAN REGION 22 maj 2019 Det bästa som hänt sedan sist! Programstomme Workshop 1. HISTORIEN OM STAD OCH LAND Tillbakablick Traditioner och normer Workshop 2. DEN NYA RURBANITETEN Stad och land i nutid

Läs mer

Nya företag och jobb för regionens utveckling. EU:s regionala strukturfondsprogram i Östra Mellansverige år 2010

Nya företag och jobb för regionens utveckling. EU:s regionala strukturfondsprogram i Östra Mellansverige år 2010 Nya företag och jobb för regionens utveckling EU:s regionala strukturfondsprogram i Östra Mellansverige år 2010 1 Förord Göran Theolin, chef för Europaprogrammen, Tillväxtverket 2010 är vi mitt i programperioden

Läs mer

Vd har ordet DECEMBER 2018 WHAT S NEW? BOTNIA EXPLORATION

Vd har ordet DECEMBER 2018 WHAT S NEW? BOTNIA EXPLORATION DECEMBER 2018 WHAT S NEW? BOTNIA EXPLORATION Vd har ordet Botnia Exploration är nu i slutet på sitt elfte år som prospekteringsbolag och den stora frågan är om jag nästa år kan säga att vi numera är ett

Läs mer

Aktuella frågor. Viktoria Mattsson Forskningspolitiska enheten. Utbildningsdepartementet. viktoria.mattsson@regeringskansliet.se

Aktuella frågor. Viktoria Mattsson Forskningspolitiska enheten. Utbildningsdepartementet. viktoria.mattsson@regeringskansliet.se Aktuella frågor 150602 Viktoria Mattsson Forskningspolitiska enheten viktoria.mattsson@regeringskansliet.se Utbildningsminister Gustav Fridolin Minister för högre utbildning och forskning Helene Hellmark

Läs mer

Vindkraft Öst. Tillsammans utvecklar vi det hållbara Vindbruket! Lokalt möte 24 april 2013, Laxå

Vindkraft Öst. Tillsammans utvecklar vi det hållbara Vindbruket! Lokalt möte 24 april 2013, Laxå Vindkraft Öst Tillsammans utvecklar vi det hållbara Vindbruket! Lokalt möte 24 april 2013, Laxå Program 24 april 09.30 Samling Deltagarpresentation 10.00 Presentation projekt Vindkraft Öst 10.10 Nulägesbild

Läs mer

Reglab styrelsemöte 13 juni Protokoll

Reglab styrelsemöte 13 juni Protokoll Reglab styrelsemöte 13 juni 2018 180615 Protokoll Närvarande: Anna Lindberg (ordf.), Åsa Bjelkeby, Katrien Vanhaverbeke, Ulrika Bertilsson, Christel Gustafsson och Maria Johansson, från 13.45. Andreas

Läs mer

Hur ska vi göra framöver? - ett hållbarhetsperspektiv på Projekt Handelsplats Surahammar Catharina Alpkvist, processutvärderare

Hur ska vi göra framöver? - ett hållbarhetsperspektiv på Projekt Handelsplats Surahammar Catharina Alpkvist, processutvärderare Hur ska vi göra framöver? - ett hållbarhetsperspektiv på Projekt Handelsplats Surahammar Catharina Alpkvist, processutvärderare 1 Hur kan man i Surahammar på bästa sätt ta hand om resultatet av Projekt

Läs mer

Valmanifest Vi för Västsverige framåt! VÄSTRA GÖTALAND

Valmanifest Vi för Västsverige framåt! VÄSTRA GÖTALAND Valmanifest 2018 Vi för Västsverige framåt! VÄSTRA GÖTALAND NÄR ANDRA BLICKAR BAKÅT FÖR VI VÄSTSVERIGE FRAMÅT - FÖR GRÖN TILLVÄXT OCH EN VÅRD NÄRA DIG. Centerpartiet i Västra Götaland bygger politiken

Läs mer

Verksamhetsplan Version. Specialitetsråd Funktionshinder. Arbetsgrupp: SYN

Verksamhetsplan Version. Specialitetsråd Funktionshinder. Arbetsgrupp: SYN Verksamhetsplan 2018 Specialitetsråd Funktionshinder Arbetsgrupp: SYN 2 (5) 1 Innehållsförteckning 1. Uppdrag och möten under året... 3 2. Aktiviteter under året... 4 3 (5) 1. Uppdrag och möten under året

Läs mer

Vad är ett bra samråd i praktiken?

Vad är ett bra samråd i praktiken? Vad är ett bra samråd i praktiken? Anders Forsgren Samordnare samverkansfrågor 2 Social licence to operate! Socialt ansvar Skapa en säker arbetsmiljö Mångfald och jämnare könsfördelning Trygga den framtida

Läs mer

Lista över ärenden till kommunstyrelsens arbetsutskott onsdag den 13 augusti 2014

Lista över ärenden till kommunstyrelsens arbetsutskott onsdag den 13 augusti 2014 Lista över ärenden till kommunstyrelsens arbetsutskott onsdag den 13 augusti 2014 1 Ärende 2 Dnr 2014/000174 Målbildsarbete: Den attraktiva regionen Linnéstråket Sammanfattning Under arbetsutskottet kommer

Läs mer

Regeringsuppdrag, Plan för kartläggning Anna Åberg

Regeringsuppdrag, Plan för kartläggning Anna Åberg Regeringsuppdrag, Plan för kartläggning 2018-2024 Anna Åberg 2017-09-27 SGU ska avseende perioden 2018 2024 ta fram en grundläggande och långsiktig plan för den kartläggande verksamheten. En mer detaljerad

Läs mer

Svensk byggforskning i samverkan

Svensk byggforskning i samverkan Svensk byggforskning i samverkan Medverkande universitet Sveriges Bygguniversitet är en samarbetsorganisation som omfattar forsknings- och utbildningsenheter som är knutna till utbildning av civilingenjörer

Läs mer

2. Processen kring vision, framtidsbild och verksamhetsplan

2. Processen kring vision, framtidsbild och verksamhetsplan Programmet för dagen 1 Välkommen till mötet 2 Processen kring framtidsbild, vision och verksamhetsplan. 3 Presentation och diskussion om temat Arbeta och verka 4 Presentation och diskussion om temat Resa

Läs mer

KOP nätverket för konst och publikfrågor

KOP nätverket för konst och publikfrågor KOP nätverket för konst och publikfrågor På uppdrag av Kultur Skåne, Region Skånes kulturnämnd Utförd under år 2012 Anna Lönnquist, Ystads konstmuseum Innehåll Bakgrund... 1 KOP- nätverket för konst och

Läs mer

Ett nytt arbetsintegrerande socialt företag i Bergslagen

Ett nytt arbetsintegrerande socialt företag i Bergslagen Ett nytt arbetsintegrerande socialt företag i Bergslagen Om Bergskraft Bergslagen Service AB Delrapport 2 från följeforskningen i Bergskraft 11 13 Oktober 2012 Helen Uliczka APeL FoU Innehållsförteckning

Läs mer

Vi bygger Attefallshus och säger välkommen till landet. Sammanställning av en förstudie inför ett kommande Leader projekt

Vi bygger Attefallshus och säger välkommen till landet. Sammanställning av en förstudie inför ett kommande Leader projekt Vi bygger Attefallshus och säger välkommen till landet. Sammanställning av en förstudie inför ett kommande Leader projekt Projektorganisation Gunilla E Magnusson, ordförande Coompanion Sörmland Magnus

Läs mer

Policy för EU- och internationellt arbete. Antagen av kommunfullmäktige den 25 augusti 2016, 176

Policy för EU- och internationellt arbete. Antagen av kommunfullmäktige den 25 augusti 2016, 176 Policy för EU- och internationellt arbete Antagen av kommunfullmäktige den 25 augusti 2016, 176 Inledning Vi lever i en allt mer globaliserad värld där människor reser, handlar, semestrar och arbetar i

Läs mer

Nyheter från din kommun

Nyheter från din kommun Nyheter från din kommun Det här är Mariestads kommuns nyhetsbrev för näringslivet, här kan du läsa om vad som händer i kommunen och näringslivet. Har du nyheter som du vill lyfta i det här forumet tar

Läs mer

Möjligheten att etablera en återkommande, internationell konferens med fokus på social hållbarhet

Möjligheten att etablera en återkommande, internationell konferens med fokus på social hållbarhet Möjligheten att etablera en återkommande, internationell konferens med fokus på Upprättad Datum: Version: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2014-11-04 1.0 Marie Holmberg Stadskontoret Näringslivsavdelningen

Läs mer

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland 1 (5) Landstingsstyrelsen Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland Bakgrund Innovationer har fått ett allt större politiskt utrymme under de senaste åren. Utgångspunkten är EUs vision om Innovationsunionen

Läs mer

160 miljoner i EU stöd till tolv projekt i Östra Mellansverige

160 miljoner i EU stöd till tolv projekt i Östra Mellansverige Strukturfondspartnerskapet Östra Mellansverige PRESSINFORMATION Datum 10 juni 2015 Dnr Till media i Uppsala, Örebro, Södermanland, Västmanland och Östergötlands län 160 miljoner i EU stöd till tolv projekt

Läs mer

Den 2 februari arrangerar Länsstyrelserna i Västmanland och Örebro den regionala konferensen Sverige tillsammans. Syftet

Den 2 februari arrangerar Länsstyrelserna i Västmanland och Örebro den regionala konferensen Sverige tillsammans. Syftet 2 februari 2016 Västmanlands län och Örebro län Regional konferens 2 februari Sverige tillsammans Den 2 februari arrangerar Länsstyrelserna i Västmanland och Örebro den regionala konferensen Sverige tillsammans.

Läs mer

Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista

Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Integrationssatsning på Landsbygden. Namn på förslaget: Det mångkulturella samhället Journalnummer: 2010-68

Läs mer

Anvisning till slutrapport för projektstöd

Anvisning till slutrapport för projektstöd Anvisning till slutrapport för projektstöd När du har avslutat ditt projekt ska du skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten

Läs mer

Välkommen till ett framgångsrikt 2014!

Välkommen till ett framgångsrikt 2014! Välkommen till ett framgångsrikt 2014! Turismfunktionen har under åren byggt upp en effektiv affärsutvecklingsprocess som turismnäringen i Västmanlands län kan använda för att utveckla sina verksamheter

Läs mer

Sveriges Ingenjörer Distrikt Väst Verksamhetsberättelse 2015

Sveriges Ingenjörer Distrikt Väst Verksamhetsberättelse 2015 2016-01-18 Sidan 1 av 5 Sveriges Ingenjörer Distrikt Väst Verksamhetsberättelse 2015 Sammanfattning av verksamhetsåret Under året har vi genomfört ett antal evenemang och aktiviteter där vi mött cirka

Läs mer

Inriktningsmål 2015 RÅDSMÖTE 1 (5)

Inriktningsmål 2015 RÅDSMÖTE 1 (5) 1 (5) RÅDSMÖTE Datum Mötesdatum 2014-05-08 2014-05-23 Inriktningsmål 2015 I enlighet med Mälardalsrådets stadgar ska rådsmötet besluta om inriktningsmål för Mälardalsrådet det kommande verksamhetsåret.

Läs mer

Referensuppdrag 2007/08: SSAB Division Grovplåt i Oxelösund

Referensuppdrag 2007/08: SSAB Division Grovplåt i Oxelösund Referensuppdrag 2007/08: SSAB Division Grovplåt i Oxelösund ERBJUDER ARBETSGIVARE TJÄNSTER INOM REHABSAMORDNING OCH STRATEGISKT REHABARBETE I februari 2007 kontaktades jag av SSAB:s rehabsamordnare (RS)

Läs mer

Utvärdering inspirationsträff #2 Fokus: Göra skillnad tillsammans

Utvärdering inspirationsträff #2 Fokus: Göra skillnad tillsammans Ungas sätt att göra skillnad Utvärdering inspirationsträff #2 Fokus: Göra skillnad tillsammans Den 18-19 maj 2013 anordnade Nytänk den andra av de 4 inspirationsträffar som projektet kommer att hålla under

Läs mer

Advisory Board 24 november 2016

Advisory Board 24 november 2016 Välkomna Advisory Board 24 november 2016 Tvärprofessionellt och tvärvetenskapligt rundabordssamtal Projektidé- digital plattform för forskning och praktik Informationsspridning av VINNOVAs uppdrag om samverkan

Läs mer