ILACs Policy för osäkerhet vid kalibrering

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ILACs Policy för osäkerhet vid kalibrering"

Transkript

1 Detta är en inofficiell översättning, om det finns skillnader mellan den svenska och den ursprungliga engelska versionen är det den senare som har tolkningsföreträde. ILACs Policy för osäkerhet vid kalibrering ILAC-P14:01/2013

2 ILAC International Laboratory Accreditation Cooperation ILAC är den internationella samarbetsorganisationen för ackreditering av laboratorier och kontrollorgan. Medlemmar i ILAC är ackrediteringsorgan och intresseorganisationer över hela världen. ILAC tillhandahåller infrastrukturen som stödjer världsomspännande ömsesidigt erkännande av kompetens och likvärdighet av provnings- (inklusive medicinska) och kalibreringslaboratorier, kontrollorgan och andra typer av organ som bistår eller stöder laboratorier och kontrollorgan genom ackreditering. Ackreditering av laboratorier och kontrollorgan verkar för aktiviteter inom och mellan ekonomier, inklusive handel, skydd för hälsa, säkerhet och miljö för att gagna samhällsnyttan. Dess grundläggande syfte är att skapa förtroende för kompetensen hos de organ som bidrar till dessa aktiviteter. The ILAC Arrangement är en överenskommelse om ett internationellt, multilateralt ömsesidigt erkännande av verksamheten för ackrediteringsorgan. Deltagande ackrediteringsorgan är överens om att främja acceptansen av likvärdighet i kalibrerings-, provnings-och kontrollrapporter som produceras av ackrediterade verksamheter. Varje ackrediteringsorgan utvärderas genom s.k. peerevaluation enligt ILACs regelverk innan de kan bli signatär till överenskommelsen (the ILAC Arrangement). ILAC uppskattar kritisk kompletterande och stödjande verksamhet av medlemmarna i de regionala samarbetsorganen för att förverkliga sin vision, mission, mål och tillhörande strategier. Medlemmarna i de regionala samarbetsorganen bidrar, genom implementeringen av sina multilaterala ömsesidiga erkännanden, till att tillhandahålla alla resurser för peer evaluation och med en stor del av den tekniska kompetensen i ILACs dokument. Copyright ILAC 2010 ILAC uppmuntrar tillåten reproduktion av denna publikation, eller delar av den, för organisationer som vill använda materialet inom områden relaterade till undervisning, standardisering, ackreditering eller annat användningsområde som faller inom ramen för ILACs expertisområde eller strävan. Organisationer som vill få tillstånd för att reproducera material ur publikationen ska kontakta ILACs kontor skriftligen eller på elektronisk väg, t ex via e-post. Ansökan om tillstånd måste tydligt beskriva följande: 1) hela publikationen eller delar av den som tillståndet söks för; 2) var det reproducerade materialet kommer att figurera samt vad det kommer att användas till; 3) huruvida dokumentet, som innehåller reproducerat material, kommer att distribueras kommersiellt, var det kommer att distribueras eller säljas samt hur stor mängd det rör sig om; 4) övrig bakgrundsinformation som kan hjälpa ILAC att utfärda ett tillstånd. Tillståndet att få reproducera materialet omfattar endast det som angivits i den ursprungliga ansökan. Varje variation av det begärda användningsområdet för materialet måste meddelas skriftligen i förväg för ytterligare tillstånd.

3 ILAC förbehåller sig rätten att neka tillstånd utan att behöva ange skäl för denna vägran. ILAC ansvarar inte för användningen av sitt material i andra dokument. Brott mot ovanstående tillstånd för reproducering eller obehörig användning av materialet är strängt förbjuden och kan leda till rättsliga åtgärder. För ansökan om tillstånd eller för ytterligare hjälp, vänligen kontakta: ILAC-sekretariatet PO Box 7507 Silverwater NSW 2128 Australia Fax: E-post: ilac@nata.com.au Hemsida:

4 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING... 5 SYFTE... 5 FÖRFATTARSKAP... 5 FÖRFARANDE Introduktion Tillämpningsområden Termer och Definitioner ILACs Policy för skattning av mätosäkerhet ILACs Policy av ackrediteringsomfattning för kalibreringslaboratorier ILAC Policy för rapportering av mätosäkerhet i kalibreringsbevis Referenser Exempel på Vägledande Dokument BILAGA (16)

5 INLEDNING För att få en bättre harmonisering vid angivande av mätosäkerhet på kalibreringsbevis samt i ackrediteringsomfattningen för kalibreringslaboratorium, har ILAC, vid det tredje General Assembly i Rio de Janeiro 1999, godkänt en resolution där ILAC skall utveckla kriterier för fastställande av mätosäkerhet (se nedan)*. Sedan dess har ILACs medlemmar implementerat dokument som behandlar mätosäkerhet baserat på Guide to the Expression of Uncertainty of Measurement (GUM). ILAC och BIPM har signerat ett MOU (Memorandum of Understanding) och utfärdat gemensamma deklarationer som syftar till ett samarbete inom diverse frågor. Under de senaste åren har ILAC och BIPM kommit överens om att anpassa terminologin, för den så kallade Best Measurement Capability (BMC) ** som används i ackrediteringsomfattningen för kalibreringslaboratorier med Calibration and Measurement Capability (CMC) ** enligt bilaga C i CIPM MRA. Detta policydokument behandlar skattning av mätosäkerhet och hur detta uttrycks i ackrediterade laboratoriers kalibreringsbevis, samt utvärdering av CMC inom en ackrediteringsomfattning, i linje med de principer som överenskommits mellan ILAC och BIPM (se bilaga). *3.7.6 Signatärerna av ILAC- överenskommelsen skall ha och implementera kriterier för fastställandet av mätosäkerhet vid kalibrering senast i juni Signatärerna skall visa att sådana dokument motsvarar GUM guiden. Dokumentet EAL-R2 Expression of the Uncertainty of Measurements in Calibration [1] kommer tillfälligt att användas som måttstock för sådana dokument, i avvaktan på framtagandet av ett ILAC dokument. SYFTE Denna policy anger de krav och riktlinjer som ställs på ackrediteringsorgan och dessas ackrediterade laboratorier för skattning och redovisning av osäkerhet vid kalibrering och mätning, samt krav och riktlinjer på producenter av referensmaterial som utför kalibrering och mätning, för att säkra en harmoniserad tolkning av GUM samt en konsekvent användning av CMC av ILACs medlemmar, så att ILAC- överenskommelsens trovärdighet stärks. Detta dokument träder i kraft från och med publikationsdatumet. FÖRFATTARSKAP Denna procedur har beretts av ILAC Accreditation Issues Committee ( AIC) och godkänts av ILAC:s medlemmar. En ändring, för att klargöra kapitel 6.1, framfördes till ILAC AIC och godkändes av ILAC s medlemmar i januari ** Svensk översättning Bästa mätförmåga används både för BMC och CMC 5(16)

6 FÖRFARANDE 1. Introduktion ISO/IEC ställer krav på att kalibrerings- och provningslaboratorier har och tillämpar rutiner för skattning av mätosäkerhet. ISO [2] och ISO Guide 34 [3] har liknande krav på referenslaboratorier och producenter av referensmaterial. Särskild rådgivning för utvärdering av osäkerhet återfinns i Guide to the Expression of Uncertainty in Measurement ( GUM), som först gavs ut 1993 av BIPM, IEC, IFCC, ISO, IUPAC, IUPAP och OIML [4][8]. GUM fastställer generella regler för utvärdering och uttryck av mätosäkerhet som kan följas inom de flesta områden för fysikaliska mätningar. GUM beskriver ett entydigt och harmoniserat sätt att utvärdera och ange mätosäkerhet, och tillhandahåller flera möjligheter för att skatta och ange mätosäkerhet. Likaså ger ISO Guide 35 [5] särskilda råd för fastställande av bidrag till osäkerhet från referensmaterial, såsom instabilitet, inhomogenitet samt provmängd, men flera alternativ tillåts. Detta kan leda till åtskilliga tolkningar av GUM och ISO Guide 35, och därmed kan, kalibrerings-/referenslaboratorier samt producenter av referensmaterial som ackrediterats av ILACs medlemsorgan rapportera mätosäkerhet på olika sätt. Därför har många ackrediteringsorgan, och likaså regionala samarbetspartners, publicerat obligatoriska kravdokument samt vägledning för mätosäkerhet, i linje med GUM och ISO Guide 35, för att hjälpa laboratorier att implementera kriterierna och vägledningen. Några exempel på vägledningsdokument listas i Sektion 8 i denna policy. 2. Tillämpningsområden Detta dokument fastställer ILACs policy angående krav för utvärdering av mätosäkerhet vid kalibrering och mätning, utvärdering av bästa mätförmåga (CMC) samt rapportering av osäkerhet i rapporter från kalibrering och mätning. Detta dokument kan tillämpas för kalibreringslaboratorier, referenslaboratorier för laboratoriemedicin, samt för producenter av certifierade referensmaterial som tillhandahåller kalibrerings och mättjänster där ackreditering under ILAC MRA åberopas. Relevanta delar av denna policy kan också tillämpas vid provningslaboratorier som utför sina egna kalibreringar. 3. Termer och definitioner Vid tillämpningen av detta dokument gäller de termer och definitioner som återfinns i International Vocabulary of Metrology Basic and General Concepts and Associated Terms - VIM) [6][9], samt följande: 6(16)

7 3.1 Kalibreringslaboratorium I denna policy betyder kalibreringslaboratorium vidare ett laboratorium som tillhandahåller kalibrerings och mättjänster. 3.2 Bästa mätförmåga I samband med CIPM MRA och ILACs överenskommelse, samt i enlighet med CIPM-ILACs allmänna uttalande, har följande definition överenskommits: CMC är en kalibrerings och mätförmåga som finns tillgänglig för kunder under normala förutsättningar: a) såsom det beskrivs i laboratoriets ackrediteringsomfattning som beslutats av en signatär till ILAC- överenskommelsen; eller b) såsom det publicerats i BIPM Key Comparison Database KCDB) hos CIPM MRA. Se bilaga för vidare beskrivning av termen CMC. 4. ILACs Policy för skattning av mätosäkerhet 4.1 Ackrediteringsorgan som är fullvärdiga medlemmar i eller som ansöker till ILAC Mutual Recognition Agreement (ILAC MRA) skall kräva att deras ackrediterade kalibreringslaboratorier beräknar mätosäkerhet för alla kalibreringar och mätningar som täcks av ackrediteringsomfattningen. 4.2 Kalibreringslaboratorier som ackrediterats av ackrediteringsorganen skall skatta mätosäkerhet i enlighet med Guide to the Expression of Uncertainty in Measurement - GUM, inklusive dess bilagor och/eller ISO Guide 35. Ackrediteringsorganen får, för att säkerställa att de ackrediterade kalibreringslaboratorier skattar mätosäkerhet i linje med GUM och/eller ISO Guide 35, använda sig av dokument som publicerats av andra organisationer eller publicera egna dokument som innehåller praktisk vägledning samt obligatoriska krav. Dessa obligatoriska krav bör vara i enlighet med de referensdokument som nämns ovan. 5. ILACs Policy av ackrediteringsomfattning för kalibreringslaboratorier 5.1 Ackrediteringsomfattningen för ett ackrediterat kalibreringslaboratorium skall innehålla bästa mätförmåga (CMC) uttryckt genom följande: a) Mätstorhet eller referensmaterial; b) kalibrering/mätmetod/rutin och/eller typ av instrument/material som kalibreras/mäts; c) mätområde och ytterligare parametrar då detta är lämpligt; exempelvis frekvens för tillämpad spänning; d) mätosäkerhet 7(16)

8 5.2 Det skall inte råda någon oklarhet om hur CMC uttrycks i ackrediteringsomfattningen och, följaktligen, den minsta mätosäkerheten som kan förväntas uppnås av ett laboratorium under en kalibrering eller mätning. Särskild försiktighet bör iakttas när mätstorheten täcker ett område av värden. Detta uppnås vanligtvis genom användning av en eller flera av följande metoder för uttryck av osäkerhet: a) Ett enstaka värde, som är giltigt över hela mätområdet. b) Ett intervall. I detta fall bör ett kalibreringslaboratorium ha ett tillbördigt antagande för interpoleringen för att kunna ange osäkerhet vid mellanliggande värden. c) En tydlig funktion av mätstorheten eller en parameter. d) En matris där värdena för osäkerhet beror på värdena för mätstorheten och tillagda parametrar. e) En grafisk presentation, förutsatt att det finns tillräckligt med upplösning för varje axel för att kunna erhålla åtminstone två signifikanta siffror för osäkerheten. Öppna intervall (exempelvis U < x ) tillåts inte vid specificering av osäkerhet. 5.3 CMC-osäkerheten skall uttryckas som en expanderad osäkerhet med en täckningsfaktor på cirka 95 %. Enheten för osäkerheten skall alltid vara densamma som för mätstorheten eller så skall den uttryckas i en relativ term till mätstorheten, exempelvis procent. Vanligtvis brukar införandet av den relevanta enheten i fråga ge nödvändig förklaring. 5.4 Kalibreringslaboratorier skall kunna tillhandahålla bevis för att de kan erbjuda sina kunder kalibreringar i enighet med 5.1b så att mätosäkerheten överensstämmer med det som täcks av CMC. I formuleringen av CMC, skall laboratorierna ta hänsyn till prestandan hos det bästa befintliga objektet som finns för en specifik typ av kalibreringar. Ett rimligt osäkerhetsbidrag från repeterbarhet skall ingå i CMC och bidrag från reproducerbarhet bör ingå i CMC osäkerhetskomponent när det är möjligt. Det bör, å andra sidan, inte vara några signifikanta bidrag till CMC:s osäkerhet härrörande från fysiska effekter från kalibreringen eller mätningen som kan tillskrivas defekter hos det bästa befintliga objektet. Det är vedertaget att det för vissa kalibreringar inte existerar något sådant som ett bästa befintliga objekt och/eller att bidragande osäkerhetsfaktorer som kan tillskrivas objektet avsevärt påverkar osäkerheten. Om sådana osäkerhetsbidrag som tillskrivs objektet kan särskiljas från andra bidragande faktorer, kan bidraget från objektet uteslutas ur CMC-angivelsen. I ett sådant fall skall dock ackrediteringsomfattningen tydligt visa att de osäkerhetsbidrag som tillskrivs objektet inte ingår. Anmärkning: Termen bästa befintliga objektet ses som ett objekt som skall kalibreras, och som finns tillgängligt antingen kommersiellt eller på annat vis för kunder, även om det har en speciell prestanda (stabilitet) eller har lång kalibreringshistorik. 5.5 Där laboratorier erbjuder tjänster såsom tillhandahållande av referensvärde, skall 8(16)

9 osäkerheter som täcks av CMC generellt inkludera faktorer som är relaterade till mätproceduren, så som de utförs på ett prov, exempelvis vanliga matriseffekter, störningar osv. skall tas i beaktning. Osäkerheten som täcks av CMC omfattar inte generellt bidragande faktorer som uppkommer på grund av instabilitet eller inhomogenitet hos materialet. CMC bör baseras på en analys av metodens inneboende prestanda för typiskt stabila och homogena prover. Anmärkning: Osäkerheten som täcks av CMC för mätning av referensvärde är inte identisk med den osäkerhet som associeras med ett referensmaterial som tillhandahålls av en referensmaterialproducent. Den expanderade osäkerheten hos ett certifierat referensmaterial kommer generellt att vara högre än den osäkerhet som täcks av CMC för referensmätning av referensmaterial. 6. ILACs Policy för rapportering av mätosäkerhet i kalibreringsbevis 6.1 ISO/IEC kräver att kalibreringslaboratorier i kalibreringsbevis skall rapportera mätosäkerhet och/eller ett uttalande om överensstämmelse med identifierade metrologiska specifikationer eller delar av dessa. Ackrediterade kalibreringslaboratorier skall rapportera den uppmätta mätstorheten och dess mätosäkerhet i enlighet med kraven under punkterna i detta avsnitt. I undantagsfall, där det har överenskommits vid kontraktsgenomgången att endast ett intyg om överensstämmelse mot specifikation krävs, kan den uppmätta mätstorheten och dess mätosäkerhet utelämnas från kalibreringsbeviset. Följande skall dock gälla: Kalibreringsbeviset skall inte användas för att styrka ytterligare metrologisk spårbarhet, exempelvis för kalibrering av annat instrument. Som det anges i ISO/IEC 17025:2005 avsnitt , skall laboratoriet bestämma mätosäkerheten och sedan ta hänsyn till den mätosäkerheten vid utfärdandet av intyg om överensstämmelse; och laboratoriet skall upprätthålla dokumenterat bevis på den uppmätta mätstorheten och dess mätosäkerhet, enligt ISO/IEC avsnitt och 4.13, och ska kunna visa upp detta vid efterfrågan. 6.2 Mätresultat skall normalt innehålla det uppmätta kvantitetsvärdet y och den associerade utvidgade osäkerheten U. I kalibreringscertifikat skall mätresultatet rapporteras som y ± U tillsammans med enheterna för y och U. Mätresultatet kan presenteras i tabellform och den relativa expanderade osäkerheten U/IyI kan också tillhandahållas vid behov. Täckningsfaktorn och täckningssannolikheten skall anges i kalibreringsbeviset. Till detta skall en förklaring bifogas, som kan innehålla följande formulering: Den rapporterade utvidgade mätosäkerheten är angiven som standardmätosäkerhet multiplicerad med en täckningsfaktor k, så att täckningssannolikheten motsvarar cirka 95 %. Anmärkning: Asymmetriska osäkerheter kan komma att kräva andra framställningar än y ± U. Detta innefattar även fall där osäkerheten bestäms genom 9(16)

10 7. Referenser Monte Carlo Simuleringar (spridning av fördelningar) eller med logaritmiska enheter. 6.3 Siffervärdet för den utvidgade osäkerheten skall anges med, som mest, två signifikanta siffror. Vidare gäller följande: a) Det slutgiltiga siffervärdet för mätresultatet skall avrundas till den minst signifikanta siffran hos den utvidgade osäkerheten som tilldelats mätresultatet. b) I avrundningsprocessen skall de vanliga reglerna för avrundning av siffror tillämpas, med förbehåll för avrundningsguiden som tillhandahålls i sektion 7 i GUM. Anmärkning: För ytterligare detaljer angående avrundning se ISO :2009 [7]. 6.4 Osäkerhetsbidrag som anges i kalibreringsbeviset skall inkludera relevanta kortsiktiga faktorer under kalibrering samt bidrag som kan tillskrivas kundens objekt. Där så är tillämpligt, skall osäkerheten täcka samma bidragande osäkerhetsfaktorer som inkluderats i utvärderingen av CMC:s osäkerhetsbidrag, med undantag för att de osäkerhetskomponenter som utvärderats för det bästa befintliga objektet skall ersättas av osäkerhetskomponenterna för kundens objekt. Därför tenderar rapporterade osäkerheter att vara större än de osäkerheter som ingår i CMC. Slumpmässiga bidrag som inte kan kännas till av laboratoriet, såsom transportosäkerhet, bör normalt uteslutas ur osäkerhetsangivelsen. Däremot, om ett laboratorium kan förutse att sådana bidrag kommer att få en betydande inverkan på osäkerheten som tillskrivits av laboratoriet, skall kunden meddelas detta, i enlighet med de generella avsnitt angående offerter och genomgång av kontrakt som återfinns i ISO/IEC Såsom definitionen av CMC antyder, skall ackrediterade kalibreringslaboratorier inte rapportera lägre mätosäkerheter än de CMC osäkerheter som laboratoriet har ackrediterats för. [1] EA-4/02:1999, Expressions of the Uncertainty of Measurements in Calibration (including supplement 1 to EA-4/02) (previously EAL- R2) [2] ISO 15195:2003, Laboratory medicine - Requirements for reference measurement laboratories [3] ISO Guide 34:2009, General requirements for the competence of reference material producers [4] ISO/IEC Guide 98-3:2008 Uncertainty of measurement Part 3, Guide to the expression of uncertainty in measurement (GUM:1995). [5] ISO Guide 35:2006, Reference materials General and statistical principles for certification 10(16)

11 [6] ISO/IEC Guide 99:2007, International vocabulary of metrology - Basic and general concepts and associated terms (VIM) [7] ISO :2009, Quantities and units - Part ]: General [8] JCGM 100:2008 GUM 1995 with minor corrections, Evaluation of measurement data Guide to the expression of uncertainty in measurement. (Available from [9] JCGM 200:2008 International vocabulary of metrology Basic and general concepts and associated terms (Available from [10] ISO/IEC 17025:2005, General requirements for the competence of testing and calibration laboratories. 8. Exempel på vägledande dokument UKAS M3003, edition 2: January 2007, tillgängligt hos DAkkS-DKD-3 Angabe der Messunsicherheit bei Kalibrierungen COFRAC document LAB REF 02, paragraph 9.2 ENAC CEA-ENAC-LC/02 Expresión de la incertidumbre de medida en las calibraciones /Amd1: (16)

12 BILAGA - Informativ KALIBRERINGS OCH MÄTFÖRMÅGA (Svensk benämning BÄSTA MÄTFÖRMÅGA ) En Gemensam Rapport av BIPM/ILAC Arbetsgruppen. 1. Bakgrund 1. Efter Nashvillemötet mellan Metrology Organisations och ILAC 2006, tog BIPM/ILAC s arbetsgrupp emot en rad kommentarer angående sina förslag på en gemensam allmän terminologi för bästa mätförmåga (eng Best Measurement Capability BMC) och för kalibrerings och mätförmåga (eng Calibration and Measurement Capability CMC). De tog även emot kommentarer angående förslaget att anpassa termen mätförmåga (eng Measurement Capability/MC). Vissa kommentatorer, främst från RMO och Riksmätplatser (eng-national Metrology Institute NMI 1 ), önskade däremot att behålla begreppet CMC. De menade att det blivit ett allmänt vedertaget begrepp att använda vid beskrivning, utvärdering, marknadsföring samt publicering av förmågorna som finns listade i CMC-delen i CIPM MRA:s databas (Key Comparison Data Base). Andra kommentatorer från de båda parterna ansåg att de båda termerna applicerats och tolkats olika, antingen beroende på etablerad praxis eller på grund av dålig eller inkonsekvent tolkning. De ansåg att detta i sig var anledning nog till att ta fram en harmoniserad definition. Däremot var alla överens om att det borde arbetas vidare för en uppföljning av Nashvilleöverenskommelsen (eng Nashville Statement NS). 2. Ytterligare ett förslag diskuterades mellan BIPM och ILAC under ett bilateralt möte den 8:e mars 2007, där representanter för ILAC erbjöd sig att gå ifrån termen BMC och arbeta för en harmoniserad definition med CMC. Frågan lades fram inför ett möte mellan RMO (Regional Metrology Organisations) och RAB (Regional Accreditation Bodies) den 9:e mars Texten välkomnades vid RMO/RAB mötet. Små ändringar gjordes vid Joint Committee of the Regional Metrology Organisations and BIPM JCRB den 3:e maj 2007 i Johannesburg. Den 10:e maj följde sedan en presentation inför ILAC Accreditation Issues Committee som godtog dokumentet. Denna text delades sedan ut till medlemmarna i arbetsgruppen den 1 juni, i god tid före dess planerade möte under NCSLI konferensen i St. Paul, USA, den 1 augusti 2007, för att möjliggöra fortsatt regional konsultation. Under denna period utvecklades en liten arbetsgrupp Not 5a och b, som riktar sig till gemenskaper för referensmaterial. 3. BIPM/ILAC arbetsgruppen färdigställde texten under St. Paul mötet och lägger nu fram den för godkännande av ILAC General Assembly i oktober 2007 samt för International Committee for Weights and Measures (CIPM) i november Arbetsgruppen föreslog att BIPM och ILAC borde utarbeta ett gemensamt uttalande angående ämnet, efter ett 1 Där termen riksmätplats(nmi) används avses den inkludera utsedda institut (eng Designated Institutes, DIs)inom ramen för CIPM MRA. 12(16)

13 godkännande. Gruppen rekommenderade även att ILAC borde anpassa sitt nuvarande policyförslag rörande skattning av osäkerhet vid kalibrering så att den tar hänsyn till arbetsgruppens rekommendationer och resultat. Arbetsgruppen kommer att fortsätta samarbeta kring andra gemensamma dokument, som kan komma att innefatta ytterligare vägledning för laboratorier eller organ som producerar referensmaterial. Andra dokument kan komma att innefatta överenskomna åtgärder som ett resultat av ILACs undersökning av ackrediteringsorganens erfarenhet vid ackreditering av riksmätplatser samt en liknande undersökning av riksmätplatsernas erfarenheter. Dessa dokument kommer att diskuteras vid RMO/RAB mötet i mars Definitionen. I samband med CIMP MRAs och ILACs avtal, och i linje med CIPM-ILACs allmänna uttalande, har man kommit överens om följande definition: CMC är en bästa mätförmåga som finns tillgänglig för kunder under normala förhållanden: a) såsom det publicerats i BIPM:s databas (eng Key Comparison Database KCDB) hos CIPM MRA; eller b) såsom det beskrivs i laboratoriets ackrediteringsomfattning som beslutats av en signatär till ILAC-avtalet. 5. Anmärkningarna som medföljer definitionen är av avgörande betydelse, och syftar till att tydliggöra frågor som är direkt relevanta för definitionen. De gör vare sig anspråk på att kunna täcka alla konsekvenser eller på att kunna ge svar på relaterade frågor. De kan, däremot, utvecklas vidare antingen i ILACs nuvarande utkast till policydokument för uppskattning av osäkerhet vid kalibrering eller i något vägledningsdokument som utvecklas därefter av JCRB för godkännande av CIPM. NOTER N1 N2 Betydelsen av termerna kalibrerings - och mätförmåga (eng Calibration and Measurement Capability CMC), (såsom de använts i CIPM MRA), samt bästa mätförmåga (eng Best Measurement Capability BMC) (såsom det tidigare använts i samband med de osäkerheter som angivits i ett laboratoriums ackrediteringsomfattning) är identiska. Termerna BMC och CMC bör tolkas på ett liknande och konsekvent sätt inom aktuella tillämpningsområden. Inom ett CMC bör mätningen eller kalibreringen vara: Utförd enligt en dokumenterad rutin och ha en fastställd osäkerhetsbudget inom ett ledningssystem för en riksmätplats eller ett ackrediterat laboratorium; utförd på regelbunden basis (inklusive på begäran, eller schemalagd för enkelhetens skull, vid specifika tidpunkter på året); tillgänglig för alla kunder. 13(16)

14 N3 N4 N5 Möjligheten för vissa riksmätplatser att kunna erbjuda speciella kalibreringar med exceptionellt låg osäkerhet som inte är under normala förhållanden, och som vanligtvis endast erbjuds en liten del av riksmätplatsens kunder för forskning eller på grund av nationell policy, är erkänd. Däremot görs dessa kalibreringar inte inom CIPM MRA, de får inte förses med det uttalande om överensstämmelse som upprättats av JCRB och de får inte heller bära CIPM MRA:s logotyp. De bör inte erbjudas kunder som sedan använder dem för att tillhandahålla en kommersiell rutinmässigt tillgänglig tjänst. De riksmätplatser som kan erbjuda tjänster med mindre osäkerhet än de som uppges i databasen för bästa mätförmåga i KCDB hos CIPM MRA uppmuntras däremot att lägga fram dessa för en utvärdering av CMC, så att de kan göras tillgängliga på rutinmässig basis när så behövs. Normalt tillåts fyra olika sätt för att presentera en fullständig redogörelse av osäkerhet (intervall, ekvation, fast värde och matris). Osäkerheter bör alltid överensstämma med GUM (eng the Guide to the Expression of Uncertainty in Measurement) och bör inkludera komponenterna som listas i de relevanta nyckeljämförelseprotokollen (Eng Key comparison protocols) hos CIPM:s rådgivande kommittéer. Dessa återfinns i jämförelserapporterna som publicerats i CIPM MRA KCDB som en nyckel eller tilläggsjämförelse. Osäkerhetsbidrag som finns angivna i kalibreringsbeviset och som orsakas av kalibreringsobjektet före eller efter kalibrering eller mätning vid ett laboratorium eller riksmätplats, och som inkluderar transportosäkerhet, bör normalt uteslutas ur osäkerhetsangivelsen. Osäkerhetsbidrag som anges i kalibreringsbeviset innefattar testutrustningens uppmätta prestanda under kalibrering hos en riksmätplats eller ett ackrediterat laboratorium. CMC:s osäkerhetsangivelser förutser detta genom att inkludera vedertagna värden för bästa befintliga objekt. Detta innefattar de fall då en riksmätplats kan användas av en annan riksmätplats för spårbarhet till SI, ofta genom att använda en utrustning som inte finns tillgänglig för kommersiellt bruk. N5a När en riksmätplats ger ut CMS till sina kunder genom tjänster så som kalibrering och referensvärden, bör uttalandet om osäkerhet från riksmätplatsen normalt inkludera bidrag relaterade till mätförfarandet så som det utförs på ett prov, dvs typiska matriseffekter, interferenser etc bör tas hänsyn till. Sådana osäkerhetsredogörelser kommer generellt inte att innefatta bidragande faktorer som tillskrivs materialets stabilitet eller inhomogenitet. Däremot kan riksmätplatsen bli tillfrågad att utvärdera dessa effekter, varpå en lämplig osäkerhet bör uppges på mätcertifikatet. Då den osäkerhet som associeras med det uttalade CMC inte kan förutse dessa effekter, bör CMC-osäkerheten baseras på en analys av metodens inneboende prestanda för typiskt stabila och homogena prover. 14(16)

15 N5b I de fall där en riksmätplats spridit sina CMC till kunder genom tillhandahållandet av certifierade referensmaterial (CRM), måste redogörelsen för osäkerhet som medföljer CMC, såsom den benämns i CMC, ange materialets påverkan (i synnerhet effekterna av instabilitet, inhomogenitet och provmängd) på osäkerheten för varje egenskapsvärde som är certifierat. CRM-certifikat bör även ge vägledning avseende materialets avsedda tillämpning samt begränsningar för dess användningsområde. N6 N7 N8 De riksmätplatser CMS som publiceras i KCDB tillhandahåller en unik, vetenskapligt granskad väg till SI eller, där detta inte är möjligt, till vedertagna referenser eller till lämpliga högre rankade standarder. Bedömare av ackrediterade laboratorier uppmuntras alltid att rådfråga KCDB ( vid bedömning av ett laboratoriums redogörelse för osäkerhet och budget, för att kunna försäkra sig om att de angivna osäkerheterna överensstämmer med dem som återfinns hos riksmätplatsen som laboratoriet anger spårbarhet till. Nationella mätstandarder som stödjer CMC från en riksmätplats eller DI, är antingen själva SI:s primära realiseringar, eller så är de spårbara till SI:s primära realiseringar (eller, i de fall där det inte är möjligt, till allmänt vedertagna referenser eller lämpliga högre rankade standarder) vid andra riksmätplatser inom ramarna för CIPM MRA. Andra laboratorier som täcks av ILAC- avtalet (dvs. som är ackrediterade av ett ackrediteringsorgan som är fullvärdig medlem i ILAC) bidrar också med en erkänd härledningsbar koppling till SI genom sin realisering via riksmätplats, som i sin tur utgör en del av CIPM MRA och härmed speglas både CIMP MRA:s och ILAC-avtalets kompletterande roller. Även om de olika parterna är överens om att användningen av definitionerna och termerna som specificerats i detta dokument bör uppmuntras, får det inte förekomma något tvång att göra det. Vi tror på att de termer som använts här innebär en betydlig förbättring jämfört med de som användes förut, samt tillhandahåller ytterligare vägledning och hjälp för att kunna säkerställa ett konsekvent bruk, förståelse samt en världsomspännande tillämpning. Vi hoppas därför att de kommer att bli allmänt vedertagna och tas i bruk inom en snar framtid. 15(16)

16 BIPM/RMO-ILAC/RAB ARBETSPARTI V1 AJW, 17 april V2 Ändringar godkända under JCRB mötet (Johannesburg) i Maj Inkluderat av AJW 1:a juni Denna version presenterades för och godkändes av ILAC AIC den 10:e Maj i Wien. V3. Inkluderar Not 5. 16:e juli V4 25:e juli med ändringar av LM/JMcL/MK. V5 1:a augusti 2007 godkänt under mötet i St. Paul. V6 Formulerat av AJW den 7:e september 2007 till följd av kommentarerna som mottogs under V5. Föreslagen hierarki för acceptans: 1. BIPM, 2. JCRB (för rekommendation till CIMP för godkännande) 3. ILAC Generalförsamling 4. CIPM 16(16)

ILAC-P14:12/2010. ILAC Policy för osäkerhet vid kalibrering

ILAC-P14:12/2010. ILAC Policy för osäkerhet vid kalibrering ILAC Policy för osäkerhet vid kalibrering Copyright ILAC 2010 ILAC uppmuntrar tillåten reproduktion av denna publikation, eller delar av den, för organisationer som önskar använda sådant material inom

Läs mer

Konsoliderad version av

Konsoliderad version av Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2007:9) om ackreditering av laboratorier Ändring införd t.o.m. STAFS 2009:2 Tillämpningsområde

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Sven Nyström STAFS 2003:13 Utkom från trycket 2004-01-20 Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Kari Björkqvist STAFS 2007:9 Utkom från trycket 2007-05-10 Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll

Läs mer

Mätosäkerhet. Tillämpningsområde: Laboratoriemedicin. Bild- och Funktionsmedicin. %swedoc_nrdatumutgava_nr% SWEDAC DOC 05:3 Datum 2011-08-19 Utgåva 2

Mätosäkerhet. Tillämpningsområde: Laboratoriemedicin. Bild- och Funktionsmedicin. %swedoc_nrdatumutgava_nr% SWEDAC DOC 05:3 Datum 2011-08-19 Utgåva 2 %swedoc_nrdatumutgava_nr% Tillämpningsområde: Laboratoriemedicin Bild- och Funktionsmedicin Swedac, Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll, Box 878, 501 15 Borås Tel. 0771-990 900 Innehållsförteckning...

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Gerda Lind STAFS 2011:33 Utkom från trycket den 1 december 2011 Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll

Läs mer

Krav på kalibrering och spårbarhet för. ackrediterade organ. SWEDAC DOC 04: Utgåva 9

Krav på kalibrering och spårbarhet för. ackrediterade organ. SWEDAC DOC 04: Utgåva 9 Krav på kalibrering och spårbarhet för ackrediterade organ Swedac, Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll, Box 878, 501 15 Borås Tel. 0771-990 900 Innehållsförteckning 1 Introduktion 3 2 Definitioner

Läs mer

ISO 17025:2018 Vad innebär det. Fredrik Arrhén

ISO 17025:2018 Vad innebär det. Fredrik Arrhén ISO 17025:2018 Vad innebär det Fredrik Arrhén fredrik.arrhen@ri.se ISO 17025 varför det? Kvalitetskontroll av mätningar Används för bestämmelse av överensstämmelse, Conformity Assessment Gemensamma regler

Läs mer

Krav på kalibrering och spårbarhet för. ackrediterade organ. SWEDAC DOC 04:2 2014-09-10 Utgåva 6

Krav på kalibrering och spårbarhet för. ackrediterade organ. SWEDAC DOC 04:2 2014-09-10 Utgåva 6 Krav på kalibrering och spårbarhet för ackrediterade organ Swedac, Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll, Box 878, 501 15 Borås Tel. 0771-990 900 Innehållsförteckning 1 Introduktion 3 2 Definitioner

Läs mer

Konsoliderad version av. Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2007:7) om ackreditering;

Konsoliderad version av. Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2007:7) om ackreditering; Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) föreskrifter och allmänna råd () om ackreditering; Ändring införd. t.o.m. STAFS 2009:27 Upphävd:2011-01-01 Tillämpningsområde

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Gerda Lind STAFS 2014:A Utkom från trycket den xx månad 2014 Omtryck Föreskrifter om ändring i Styrelsens

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Gerda Lind STAFS 2010:10 Utkom från trycket den 1 december 2010 Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Gerda Lind STAFS 2014:A Utkom från trycket den xx månad 2014 Omtryck Föreskrifter om ändring i Styrelsens

Läs mer

Konsoliderad version av. Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2010:10) om ackreditering

Konsoliderad version av. Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2010:10) om ackreditering Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2010:10) om ackreditering Inledning Tillämpningsområde 1 Dessa föreskrifter tillämpas

Läs mer

Konsoliderad version av. Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2010:10) om ackreditering

Konsoliderad version av. Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2010:10) om ackreditering Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2010:10) om ackreditering Ändring införd t.o.m. STAFS 2011:29 Inledning Tillämpningsområde

Läs mer

Flexibel ackreditering

Flexibel ackreditering 2017-02-24 Flexibel ackreditering Swedac, Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll, Box 878, 501 15 Borås Tel. 0771-990 900 1. Mål och introduktion Målet med detta dokument är att beskriva Swedac:s

Läs mer

EAs krav vid ackreditering av flexibel omfattning

EAs krav vid ackreditering av flexibel omfattning SWEDAC DOC 12:1 2012-05-10 Utgåva 1 Inofficiell översättning av EA 2/15 M:2008 EAs krav vid ackreditering av flexibel omfattning Swedac, Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll, Box 878, 501 15

Läs mer

Kalibrering. Lars Andersson. - Intertek reder ut begreppen. Technical Manager, Intertek

Kalibrering. Lars Andersson. - Intertek reder ut begreppen. Technical Manager, Intertek Kalibrering - Intertek reder ut begreppen Lars Andersson Technical Manager, Intertek 2016-09-09 Agenda Kalibrering del 1. Vad är det och behövs det egentligen? Vilka är kraven och hur möter vi dom? Är

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Gerda Lind STAFS 2015:8 Utkom från trycket den 2 oktober 2015 Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll

Läs mer

Konsoliderad version av. Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2015:8) om ackreditering

Konsoliderad version av. Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2015:8) om ackreditering Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2015:8) om ackreditering Ändring införd: t.o.m. STAFS 2017:3 Inledning Tillämpningsområde

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Kari Björkqvist STAFS 2007:7 Utkom från trycket 2007-05-10 Uppdaterad t.o.m. STAFS 2007:22 Styrelsens för

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Sven Nyström STAFS 2003:14 Utkom från trycket 2004-01-20 Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll

Läs mer

(Offentliggörande av titlar på och hänvisningar till harmoniserade standarder inom ramen för unionslagstiftningen om harmonisering)

(Offentliggörande av titlar på och hänvisningar till harmoniserade standarder inom ramen för unionslagstiftningen om harmonisering) C 209/12 SV Europeiska unionens officiella tidning 15.6.2018 Kommissionens meddelande inom ramen för genomförandet av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 765/2008, Europaparlamentets och rådets

Läs mer

Konsoliderad version av

Konsoliderad version av Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2007:12) om ackreditering av organ som certifierar produkter Ändring införd: t.o.m.

Läs mer

Innehållsförteckning backup 2011-08-26 STAFS 2010:10 STAFS 2011:18 STAFS 2003:5 DOC 04:2 DOC 05:7 DOC 04:8 DOC 05:6 DOC 02:4 TSFS 2010:84 TSFS 2010:85

Innehållsförteckning backup 2011-08-26 STAFS 2010:10 STAFS 2011:18 STAFS 2003:5 DOC 04:2 DOC 05:7 DOC 04:8 DOC 05:6 DOC 02:4 TSFS 2010:84 TSFS 2010:85 Innehållsförteckning backup 2011-08-26 STAFS 2010:10 STAFS 2011:18 STAFS 2003:5 DOC 04:2 DOC 05:7 DOC 04:8 DOC 05:6 DOC 02:4 TSFS 2010:84 TSFS 2010:85 TSFS 2010:78 SNFS 1992:17 (1997:7) TSVFS 1992:52 TSFS

Läs mer

Validering grundläggande aspekter. Ulf Örnemark

Validering grundläggande aspekter. Ulf Örnemark Validering grundläggande aspekter Ulf Örnemark SKKLF och SSKF Utbildningsdagar Vår Gård, Saltsjöbaden 6-7 februari 2013 Innehåll Validering, verifiering och några andra grundläggande begrepp Några nedslag

Läs mer

1. Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå

1. Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå Avdelningen för juridik och inre marknad Henrik Carlborg Direktnr: 08-406 83 70 E-post: henrik.carlborg@swedac.se Konsekvensutredning av ändringsförslag avseende föreskrifter och allmänna råd om ackreditering

Läs mer

Validering/verifiering av kvantitativa och. kvalitativa metoder - Vägledning. Tillämpningsområde: Laboratoriemedicin. Bild- och Funktionsmedicin

Validering/verifiering av kvantitativa och. kvalitativa metoder - Vägledning. Tillämpningsområde: Laboratoriemedicin. Bild- och Funktionsmedicin %swedoc_nrdatumutgava_nr% Validering/verifiering av kvantitativa och kvalitativa metoder - Vägledning Tillämpningsområde: Laboratoriemedicin Bild- och Funktionsmedicin Swedac, Styrelsen för ackreditering

Läs mer

Konsoliderad version av

Konsoliderad version av Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2007:13) om ackreditering av organ som certifierar ledningssystem Ändring införd:

Läs mer

Konsoliderad version av

Konsoliderad version av Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) föreskrifter och allmänna råd () om ackreditering av organ som certifierar ledningssystem Ändring införd: t.o.m. STAFS

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Gerda Lind STAFS 2015:19 Utkom från trycket den 14 december 2015 Styrelsens för ackreditering och teknisk

Läs mer

Ansökan om acceptans av ordning för bedömning av överensstämmelse (certifieringsordning/ordning)

Ansökan om acceptans av ordning för bedömning av överensstämmelse (certifieringsordning/ordning) Ansökan om acceptans av ordning för bedömning av överensstämmelse (certifieringsordning/ordning) Härmed ansöker vi om acceptans hos Styrelsen för ackreditering för följande certifieringsordning/ordning

Läs mer

Angivande av mätosäkerhet vid kalibrering EA-4/02 Svensk översättning

Angivande av mätosäkerhet vid kalibrering EA-4/02 Svensk översättning SWEDAC DOC 04:1 Datum 004-01-09 ISSN 1400-6138 Angivande av mätosäkerhet vid kalibrering EA-4/0 Svensk översättning SYFTE Syftet med detta dokument är att harmonisera utvärdering av mätosäkerhet inom EAL,

Läs mer

Vägledning vid användning av vågar på. provningslaboratorier och kontrollorgan 03-132012-01-012. SWEDAC DOC 12:7 2012-09-26 Utgåva 1

Vägledning vid användning av vågar på. provningslaboratorier och kontrollorgan 03-132012-01-012. SWEDAC DOC 12:7 2012-09-26 Utgåva 1 03-132012-01-012 Vägledning vid användning av vågar på provningslaboratorier och kontrollorgan Swedac, Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll, Box 878, 501 15 Borås Tel. 0771-990 900 Innehållsförteckning

Läs mer

Konsoliderad version av

Konsoliderad version av Konsoliderad version av Styrelsens ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) föreskrifter och allmänna råd om (STAFS 2007:20) evalueringsorganisationer som utvärderar IT-säkerhet Ändring införd: t.o.m.

Läs mer

Remiss, konsekvensutredning gällande ändringsförslag avseende föreskrifter om ackreditering. Inledning

Remiss, konsekvensutredning gällande ändringsförslag avseende föreskrifter om ackreditering. Inledning Avdelningen för juridik och inre marknad Emma Wirf Direktnr: 033-17 77 39 E-post: emma.wirf@swedac.se Remiss, konsekvensutredning gällande ändringsförslag avseende föreskrifter om ackreditering Inledning

Läs mer

HMK SyostGIS

HMK SyostGIS HMK 2014 SyostGIS 2014-11-11 C Bakgrund HMK HMK Handbok till Mätningskungörelsen gavs ut 1993-1995 Teknikbeskrivningar samt stöd för kvalitetskontroll och upphandling av mättjänster 9 delar HMK-Geodesi,

Läs mer

Produktstöd - Vägledning till dokumentationskraven i SS-EN ISO 9001:2000

Produktstöd - Vägledning till dokumentationskraven i SS-EN ISO 9001:2000 Document: STG/PS K 525SV1 Produktstöd - Vägledning till dokumentationskraven i SS-EN ISO 9001:2000 SIS, Projekt Kvalitetsledning 1 1) Introduktion Produktstöd Två av de viktigaste målsättningarna i arbetet

Läs mer

Vägledning för certifieringsorgan vid ackreditering Produktcertifiering för korrosionsskyddssystem i form av beläggning enl.

Vägledning för certifieringsorgan vid ackreditering Produktcertifiering för korrosionsskyddssystem i form av beläggning enl. Vägledning för certifieringsorgan vid ackreditering Produktcertifiering för korrosionsskyddssystem i form av beläggning enl. MSBFS 2011:8 Grundförutsättningar Ackreditering av certifieringsorgan för certifiering

Läs mer

Interna och externa kontroller

Interna och externa kontroller ISSN 1400-6138 Interna och externa kontroller () Tillämpningsområde: Laboratoriemedicin Bild- och Funktionsmedicin Utgåvenumreringen följer den numrering dokumentet ev hade under tidigare ME-beteckning.

Läs mer

ABC - Hur certifiera verksamheten?

ABC - Hur certifiera verksamheten? ABC - Hur certifiera verksamheten? Läser du detta så kan ett skäl vara att ni funderar på att införa ett ledningssystem i verksamheten. Det tycker vi är jättebra. En certifiering är dock ingen garanti

Läs mer

SVENSK STANDARD SS-ISO 14020

SVENSK STANDARD SS-ISO 14020 Provläsningsexemplar / Preview SVENSK STANDARD SS-ISO 14020 Handläggande organ Fastställd Utgåva Sida SVENSK MATERIAL- & MEKANSTANDARD, SMS 1998-11-20 1 1 (1+7+7) INNEHÅLLET I SVENSK STANDARD ÄR UPPHOVSRÄTTSLIGT

Läs mer

Vägledning för krav på dokumenterad information enligt ISO 9001:2015

Vägledning för krav på dokumenterad information enligt ISO 9001:2015 Vägledning för krav på dokumenterad information enligt ISO 9001:2015 1 Orientering Två av de viktigaste målen vid revideringen av standarderna i ISO 9000-serien var att a) utveckla förenklade standarder

Läs mer

Ett år med ISO 15189:2012 - reaktioner från användare och tillsynsmyndighet

Ett år med ISO 15189:2012 - reaktioner från användare och tillsynsmyndighet Ett år med ISO 15189:2012 - reaktioner från användare och tillsynsmyndighet Maria Lohmander Lite statistik Idag finns 17 ackrediteringar mot ISO 15189 3 av dessa har fått beslut enligt nya versionen Fler

Läs mer

Konsoliderad version av

Konsoliderad version av Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2007:11) om ackreditering av organ som certifierar personer Ändring införd t.o.m.

Läs mer

Kalibreringscertifikat

Kalibreringscertifikat Kalibreringscertifikat Calibration Certificate Er kalibreringspartner NordtecKal 031-704 10 70 www.nordtec.se www.nordtec.se Kalibrering hos Nordtec Ett ackrediterat kalibreringslab Från och med februari

Läs mer

Beslut om ackreditering (3 bilagor)

Beslut om ackreditering (3 bilagor) Datum Beteckning 2014-05-16 2014/1247 Tekniska enheten för Industri och anläggningar Ert datum Er referens Per Fällström Joakim Thorn Direktnr: 033-17 77 49 E-post: per.fallstrom@swedac.se Nyli Metrology

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Gerda Lind STAFS 2011:30 Utkom från trycket den 1 december 2011 Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll

Läs mer

ARTIKEL 29 Arbetsgruppen för skydd av personuppgifter

ARTIKEL 29 Arbetsgruppen för skydd av personuppgifter ARTIKEL 29 Arbetsgruppen för skydd av personuppgifter 00065/2010/SV WP 174 Yttrande 4/2010 över FEDMA:s europeiska uppförandekodex för användning av personuppgifter i direkt marknadsföring Antaget den

Läs mer

Laboratoriebyte ett hot mot en effektiv miljöövervakning?

Laboratoriebyte ett hot mot en effektiv miljöövervakning? Laboratoriebyte ett hot mot en effektiv miljöövervakning? Analytiska kemister vet att varje analysresultat är behäftat med en mätosäkerhet. Mätosäkerheten har sitt ursprung i fel som förekommit vid analystillfället,

Läs mer

ANSÖKAN OM ACKREDITERING SOM KONTROLLORGAN INOM OMRÅDET REGLERAD MÄTTEKNIK

ANSÖKAN OM ACKREDITERING SOM KONTROLLORGAN INOM OMRÅDET REGLERAD MÄTTEKNIK ANSÖKNINGSHANDLINGAR SWEDAC:s ansökningshandlingar för ackreditering av kontrollorgan består av en ansökningspaket med följande innehåll: Blankett B 86, Ansökan om ackreditering för kontrollorgan inom

Läs mer

Avdelningen för juridik och inre marknad Per Hällströmer Direktnr: E-post: 1. Bakgrund

Avdelningen för juridik och inre marknad Per Hällströmer Direktnr: E-post: 1. Bakgrund Avdelningen för juridik och inre marknad Per Hällströmer Direktnr: 033-17 77 31 E-post: per.hallstromer@swedac.se Remiss, konsekvensutredning gällande ändring i Swedacs föreskrifter och allmänna råd (STAFS

Läs mer

marknadskontroll i samband med saluföring av produkter och upphävande av förordning (EEG) nr 339/93. 1(5)

marknadskontroll i samband med saluföring av produkter och upphävande av förordning (EEG) nr 339/93. 1(5) 2013-11-15 13/3072 Avdelningen för juridik och inre marknad Erika Palmheden Direktnr: 08-406 83 33 E-post: erika.palmheden@swedac.se Konsekvensutredning av ändringsförslag avseende föreskrifter och allmänna

Läs mer

Kalibrering. Lars Andersson. - Intertek reder ut begreppen. Kalibrering av instrument för elektriska installationer. Technical Manager, Intertek

Kalibrering. Lars Andersson. - Intertek reder ut begreppen. Kalibrering av instrument för elektriska installationer. Technical Manager, Intertek Kalibrering - Intertek reder ut begreppen Kalibrering av instrument för elektriska installationer Lars Andersson Technical Manager, Intertek Kontroll och provning före idrifttagning viktiga mätningar enl.

Läs mer

ANSÖKAN OM ACKREDITERING SOM BESIKTNINGSORGAN ENLIGT FORDONSLAGEN (2002:574)

ANSÖKAN OM ACKREDITERING SOM BESIKTNINGSORGAN ENLIGT FORDONSLAGEN (2002:574) Ansökningshandlingar för ackreditering av besiktningsorgan består av ett ansökningspaket med följande innehåll: Blankett B 38-2, Ansökan om ackreditering som besiktningsorgan enligt fordonslagen (2002:574),

Läs mer

Kalibrering. Lars Andersson. - Intertek reder ut begreppen. Technical Manager, Intertek

Kalibrering. Lars Andersson. - Intertek reder ut begreppen. Technical Manager, Intertek Kalibrering - Intertek reder ut begreppen Lars Andersson Technical Manager, Intertek 2016-09 Agenda Kalibrering del 2. Vad är det och behövs det egentligen? Vilka är kraven och hur möter vi dom? Är mätosäkerheten

Läs mer

ACKREDITERINGSCERTIFIKAT/ACCREDITATION CERTIFICATE. Ackred. nr 1253 ISO/IEC Saab AB Support and Services, MRO Organisationsnummer

ACKREDITERINGSCERTIFIKAT/ACCREDITATION CERTIFICATE. Ackred. nr 1253 ISO/IEC Saab AB Support and Services, MRO Organisationsnummer ACKREDITERINGSCERTIFIKAT/ACCREDITATION CERTIFICATE Ackred. nr 1253 ISO/IEC 17025 Saab AB Support and Services, MRO Organisationsnummer 556036-0793 är ackrediterat som kalibreringslaboratorium för uppgifter

Läs mer

Vägledning för införande av ISO 9001:2015

Vägledning för införande av ISO 9001:2015 Vägledning för införande av ISO 9001:2015 INNEHÅLL 1.0 ORIENTERING 2.0 BAKGRUND TILL REVIDERINGSPROCESSEN FÖR ISO 9001:2015 3.0 ANVÄNDARGRUPPER 4.0 VÄGLEDNING FÖR INFÖRANDE 4.1 GENERELL VÄGLEDNING 4.2

Läs mer

Stärkta handelsmöjligheter med ackreditering och standarder

Stärkta handelsmöjligheter med ackreditering och standarder SWEDAC INFO 18:3 Stärkta handelsmöjligheter med ackreditering och standarder Swedac har på regeringens uppdrag tagit fram rapporten Starkare Sverige med öppna system. Rapporten är ett bidrag till regeringens

Läs mer

SWEDAC DOC 05:6 Utgåva 2 2011-09-27 ISSN 1400-6138. Interna revisioner och ledningens. genomgång Vägledning för. laboratorier och kontrollorgan

SWEDAC DOC 05:6 Utgåva 2 2011-09-27 ISSN 1400-6138. Interna revisioner och ledningens. genomgång Vägledning för. laboratorier och kontrollorgan 2011-09-27 ISSN 1400-6138 Interna revisioner och ledningens genomgång Vägledning för laboratorier och kontrollorgan Detta dokument har utarbetats för att ge laboratorier och kontrollorgan riktlinjer till

Läs mer

Kalibrering. Lars Andersson. - Intertek reder ut begreppen. Kalibrering av instrument för elektriska installationer. Technical Manager, Intertek

Kalibrering. Lars Andersson. - Intertek reder ut begreppen. Kalibrering av instrument för elektriska installationer. Technical Manager, Intertek Kalibrering - Intertek reder ut begreppen Kalibrering av instrument för elektriska installationer Lars Andersson Technical Manager, Intertek Kontroll och provning före idrifttagning viktiga mätningar enl.

Läs mer

http://www.sis.se http://www.sis.se http://www.sis.se http://www.sis.se http://www.sis.se Provläsningsexemplar / Preview SVENSK STANDARD SS 62 40 70 Fastställd 2002-10-11 Utgåva 1 Ledningssystem för kompetensförsörjning

Läs mer

NO x -föreskriftens krav enligt NFS 2004:6 och SS-EN 14181

NO x -föreskriftens krav enligt NFS 2004:6 och SS-EN 14181 Institutionen för tillämpad miljövetenskap (ITM) Gunnar yquist 005-05-04 O x -föreskriftens krav enligt FS 004:6 och SS-E 48 Krav på mätningarna av utsläpp av kväveoxider från förbränningsanläggningar

Läs mer

Konsoliderad version av

Konsoliderad version av Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2009:8) om mätsystem för mätning av överförd el Rubriken har denna lydelse genom

Läs mer

Vägledning för Swedac:s bedömare för bedömning av laboratorier utifrån kraven i SS-EN ISO/IEC 17025:2005

Vägledning för Swedac:s bedömare för bedömning av laboratorier utifrån kraven i SS-EN ISO/IEC 17025:2005 Datum 2016-05-16 Vägledning för Swedac:s bedömare för bedömning av laboratorier utifrån kraven i Swedac, Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll, Box 878, 501 15 Borås Tel. 0771-990 900 Mål Målet

Läs mer

Godkännande och kontroll av askhaltsmätare för mindre provmängder

Godkännande och kontroll av askhaltsmätare för mindre provmängder VMKs anvisningar för kontroll av virkesmätning Sida 1 av 5 Godkännande och kontroll av askhaltsmätare för mindre provmängder ALLMÄNT OM GODKÄNNANDE OCH KONTROLL AV UTRUSTNING FÖR ERSÄTTNINGSGRUNDANDE VIRKESMÄTNING...

Läs mer

Konsoliderad version av

Konsoliderad version av Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter (STAFS 2013:9) om avgifter för ackrediterade eller godkända laboratorier, producenter av referensmaterial,

Läs mer

Certifiering (EG-typkontroll) av personlig skyddsutrustning i kategori II och III, för CE-märkning

Certifiering (EG-typkontroll) av personlig skyddsutrustning i kategori II och III, för CE-märkning Certifiering (EG-typkontroll) av personlig skyddsutrustning i kategori II och III, för CE-märkning Inledning Detta är en information, utarbetad av SP, som kan användas som hjälpmedel för att sammanställa

Läs mer

1. Namn och adressuppgifter

1. Namn och adressuppgifter Ansökan om att bli utsedd till anmält organ för uppgifter enligt byggproduktförordningen (CPR), 305/2011/EU, samt ansökan om ackreditering i anmälningssyfte för detta ändamål Sökanden är införstådd med

Läs mer

Beslut om ändrad ackreditering (3 bilagor)

Beslut om ändrad ackreditering (3 bilagor) Enheten för industri Lilli Busetincan Direktnr: 033-17 77 47 E-post: lilli.busetincan@swedac.se Pentronic AB Gunnebo Box 36 590 93 Gunnebo Beslut om ändrad ackreditering (3 bilagor) Beslut Styrelsen för

Läs mer

1. Namn och adressuppgifter

1. Namn och adressuppgifter Ansökan om att bli utsedd till anmält organ för uppgifter i samband med bedömning av överensstämmelse enligt harmoniserad unionslagstiftning, samt ansökan om ackreditering i anmälningssyfte för detta ändamål

Läs mer

ANVISNING FÖR SJÖMÄTNING

ANVISNING FÖR SJÖMÄTNING ANVISNING SJÖMÄTNING 2011-04-20 1 (5) Framtagen av: Fastställd av: Version: 2011-04-20 Bengt Holmstrand Tillhör: Dokumenttyp: Anvisning ANVISNING FÖR SJÖMÄTNING Följande information och anvisningar avser

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2011:5) om anmälda organ

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2011:5) om anmälda organ Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2011:5) om anmälda organ Ändring införd t.o.m. STAFS 2012:10 Tillämpningsområde 1

Läs mer

Förhållandet mellan direktiv 2001/95/EG och förordningen om ömsesidigt erkännande

Förhållandet mellan direktiv 2001/95/EG och förordningen om ömsesidigt erkännande EUROPEISKA KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FÖR NÄRINGSLIV Vägledning 1 Bryssel den 1 februari 2010 - Förhållandet mellan direktiv 2001/95/EG och förordningen om ömsesidigt erkännande 1. INLEDNING Syftet

Läs mer

Godkända sakkunniga. Behörighetsområde

Godkända sakkunniga. Behörighetsområde 1(4) Godkända sakkunniga Behörighetsområde I detta memorandum behandlas innehållet i de närmare bestämmelser för bedömning och godkännande av godkända sakkunniga enligt 48 2 mom. i fordonslagen 1090/2002

Läs mer

Teknisk specifikation SIS-ISO/TS :2005

Teknisk specifikation SIS-ISO/TS :2005 Teknisk specifikation Utgåva 1 Juni 2005 Geometriska produktspecifikationer (GPS) Kontroll genom mätning av arbetsstycken och mätinstrument Del 3: Riktlinjer för att nå överenskommelse beträffande mätosäkerhetsangivelse

Läs mer

marknadskontroll i samband med saluföring av produkter och upphävande av förordning (EEG) nr 339/93. 1(5)

marknadskontroll i samband med saluföring av produkter och upphävande av förordning (EEG) nr 339/93. 1(5) Avdelningen för juridik och inre marknad Åsa Wiklund Fredström Direktnr: 08-406 83 06 E-post: asa.wiklundfredstrom@swedac.se Konsekvensutredning av föreskrifter och allmänna råd om ackreditering av organ

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Sven Nyström STAFS 2002:5 Utkom från trycket 2002-11-01 Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll

Läs mer

Matriser för korrelation mellan ISO 9001:2008 och ISO 9001:2015

Matriser för korrelation mellan ISO 9001:2008 och ISO 9001:2015 Matriser för korrelation mellan ISO 9001:2008 och ISO 9001:2015 Detta dokument innehåller matriser för korrelation mellan ISO 9001:2008 och ISO 9001:2015 samt mellan ISO 9001:20015 och ISO 9001:2008. Dokumentet

Läs mer

Mätosäkerhet och jämförelse av. resultat mellan metoder, utrustning. och enheter inom Bild- och. Funktionsmedicin

Mätosäkerhet och jämförelse av. resultat mellan metoder, utrustning. och enheter inom Bild- och. Funktionsmedicin ISSN 1400-6138 Mätosäkerhet och jämförelse av resultat mellan metoder, utrustning och enheter inom Bild- och Funktionsmedicin () - Tillämpningsområde: Bild- och Funktionsmedicin samt medicinsk strålningsfysik

Läs mer

Bilaga 1. FÖRFARANDEN FÖR BEDÖMNING AV ÖVERENSSTÄMMELSE MODUL B: EU-TYPKONTROLL

Bilaga 1. FÖRFARANDEN FÖR BEDÖMNING AV ÖVERENSSTÄMMELSE MODUL B: EU-TYPKONTROLL Bilaga 1. FÖRFARANDEN FÖR BEDÖMNING AV ÖVERENSSTÄMMELSE MODUL B: EU-TYPKONTROLL 1. EU-typkontroll är den del av ett förfarande för bedömning av överensstämmelse genom vilken ett anmält organ undersöker

Läs mer

Ansökan om granskning av kvalitetssystem enligt LVFS 2003:11 (för CE märkning av medicintekniska produkter)

Ansökan om granskning av kvalitetssystem enligt LVFS 2003:11 (för CE märkning av medicintekniska produkter) Företag (sökande): ansöker om granskning, av, som Anmält organ, enligt Läkemedelsverkets föreskrift LVFS 2003:11, (EG-direktiv 93/42/EEG senast ändrat genom 2007/47/EG2007/47/EG), enligt nedan Signerad

Läs mer

Processinriktning i ISO 9001:2015

Processinriktning i ISO 9001:2015 Processinriktning i ISO 9001:2015 Syftet med detta dokument Syftet med detta dokument är att förklara processinriktning i ISO 9001:2015. Processinriktning kan tillämpas på alla organisationer och alla

Läs mer

SVENSK STANDARD SS-EN ISO/IEC 17025

SVENSK STANDARD SS-EN ISO/IEC 17025 SVENSK STANDARD SS-EN ISO/IEC 17025 Handläggande organ Fastställd Utgåva Sida Standardiseringsgruppen STG 2000-05-05 1 1 (1+32) Copyright SIS. Reproduction in any form without permission is prohibited.

Läs mer

Service. Teknik och kunskap till din fördel TILLQUIST / SERVICE 1

Service. Teknik och kunskap till din fördel TILLQUIST / SERVICE 1 Service Teknik och kunskap till din fördel TILLQUIST / SERVICE 1 Tillquist säljer och marknadsför vågar av branschledande varumärken till laboratorium, industri och handel. Vi är en kompetent leverantör

Läs mer

SWEDAC INFORMERAR INFORMATIONSDAG OM UTSLÄPPSHANDEL OCH VERIFIERING Fredag den 15 september Maria Eklund, Swedac.

SWEDAC INFORMERAR INFORMATIONSDAG OM UTSLÄPPSHANDEL OCH VERIFIERING Fredag den 15 september Maria Eklund, Swedac. SWEDAC INFORMERAR INFORMATIONSDAG OM UTSLÄPPSHANDEL OCH VERIFIERING Fredag den 15 september 2017. Maria Eklund, Swedac. Swedacs verksamhet. Förnyad bedömning för EU-ETS i år, eftersom ackrediteringsbeslut

Läs mer

ANSÖKAN om granskning av kvalitetssystem enligt LVFS 2003:11 (för CE-märkning av medicintekniska produkter)

ANSÖKAN om granskning av kvalitetssystem enligt LVFS 2003:11 (för CE-märkning av medicintekniska produkter) ANSÖKAN om (för CE-märkning av medicintekniska produkter) Företag: ansöker om granskning, av SP som anmält organ, enligt Läkemedelsverkets föreskrifter LVFS 2003:11, senast ändrade genom LVFS 2011:13 (EG-direktiv

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS BESLUT

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 14.10.2005 KOM(2005) 492 slutlig Förslag till RÅDETS BESLUT om gemenskapens ståndpunkt i associeringsrådet EG Turkiet beträffande genomförandet av artikel

Läs mer

Rapport T Analys av fast prov. Ankomstdatum Utfärdad Alexander Giron. Peter Myndes Backe Stockholm.

Rapport T Analys av fast prov. Ankomstdatum Utfärdad Alexander Giron. Peter Myndes Backe Stockholm. Sida 1 (13) Ankomstdatum 2016-05-31 Tyréns AB Utfärdad 2016-06-08 Projekt Kabelverket 6 Bestnr 268949 Peter Myndes Backe 16 118 86 Stockholm Analys av fast prov 16T01 0,05-0,25 O10775739 TS_105 C 94.8

Läs mer

Nyheter i ISO 14001 och 14004

Nyheter i ISO 14001 och 14004 Nyheter i ISO 14001 och 14004 Anne Swartling, SIS, 10 november, 2004 2004-11-17 1 Drivkrafter för revision av 14001/4 Överensstämmelse med ISO 9001 Förtydliga befintlig text Översättningsfrågor ISO 14004

Läs mer

Utvärdering av mätosäkerhet vid kalibrering EA-4/02 M:2013 Svensk översättning

Utvärdering av mätosäkerhet vid kalibrering EA-4/02 M:2013 Svensk översättning SWEDAC DOC 04:1 Datum 014-05-19 ISSN 1400-6138 Utvärdering av mätosäkerhet vid kalibrering EA-4/0 M:013 Svensk översättning SYFTE Syftet med detta dokument är att harmonisera utvärdering av mätosäkerhet

Läs mer

Rapport T1421348. Analys av fast prov. Registrerad 2014-11-20 19:12 Ramböll Sverige AB Utfärdad 2014-11-28 Sara Levin. Bpx 17009 104 62 Stockholm

Rapport T1421348. Analys av fast prov. Registrerad 2014-11-20 19:12 Ramböll Sverige AB Utfärdad 2014-11-28 Sara Levin. Bpx 17009 104 62 Stockholm Sida 1 (13) Registrerad 2014-11-20 19:12 Ramböll Sverige AB Utfärdad 2014-11-28 Sara Levin Bpx 17009 104 62 Stockholm Projekt Tomteboda Bestnr 13211093 Analys av fast prov 14MR2 O10633933 TS_105 C 83.1

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Gerda Lind STAFS 2013:xx Utkom från trycket den xx månad 20XX Föreskrifter om ändring i Styrelsens för ackreditering

Läs mer

marknadskontroll i samband med saluföring av produkter och upphävande av förordning (EEG) nr 339/93.

marknadskontroll i samband med saluföring av produkter och upphävande av förordning (EEG) nr 339/93. Avdelningen för juridik och inre marknad Åsa Wiklund Fredström Direktnr: 08-406 83 06 E-post: asa.wiklundfredstrom@swedac.se Konsekvensutredning av föreskrifter och allmänna råd om ackreditering av organ

Läs mer

Labb forskning och behov. Fredrik Arrhén

Labb forskning och behov. Fredrik Arrhén Labb forskning och behov Fredrik Arrhén Fredrik.arrhen@ri.se ISO 17025 ny utgåva Nya krav på: - Riskbedömning - Kompetensprövning - Mer fokus på spårbarhet - Provtagning som egen verksamhet En värld i

Läs mer