STENÅLDER. ca f Kr. Hur var det på stenåldern?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "STENÅLDER. ca 5000-1800 f Kr. Hur var det på stenåldern?"

Transkript

1 STENÅLDER En liten guide till stenåldersrummet i utställningen Gryningsland, Enköpings museum ca f Kr I utställningen betonar vi tre teman. Enköpings plats i världen visar på kontakter med omvärlden som varit av betydelse för utvecklingen. Odling har i alla tider varit avgörande för levnadsbetingelserna i trakten. Slutligen visas något av den bildvärld som människorna omgav sig med. Nästan alla föremål i utställningen är funna i Enköpings kommun. Hur var det på stenåldern? När landet reste sig ur havet efter inlandsisen bildades ett skärgårdslandskap i Enköpingsområdet. De första människorna som bosatte sig här levde av jakt, fiske och insamlade växter. Man jagade bla säl, älg, hjort och vildsvin. Boplatserna var ofta tillfälliga eller säsongsbundna. Under slutet av stenåldern blev människorna mer bofasta. Jakten och fisket kompletterades med småskalig odling och boskapsskötsel. A. Ornerad keramik Framför dig ligger keramikskärvor efter det som för 5000 år sedan var hela keramikkärl. I dessa kunde mat och vatten förvaras och lagas till. På den ornerade keramiken (1 och 2) ses små gropar, streck och intryck efter naglar. Groparna har givit perioden namnet: Gropkeramisk kultur. Keramiken tillverkades från ca f Kr och finns på boplatser och i gravar. B. Stenverktyg Redskap som yxor och klubbor tillverkades av lokala bergarter. Yxor användes för att hugga ned träd och röja mark. Trä var det huvudsakliga byggnadsmaterialet som användes till bla hus och båtar. Båtformade stridsyxor (1) visar att man försökt tillverka stenyxor efter förebild av kopparyxor som fanns på kontinenten. De spetsnackiga yxorna (2) var arbetsyxor som användes under ca f Kr. Stenklubbor (3) utnyttjades troligen till alla former av byggnadskonstruktioner. Yxorna slipades ofta blanka precis som yxorna i montern (4 och 5). De mångkantiga yxorna (6) och skafthålsyxorna (7) användes som redskapsyxor under slutet av stenåldern. De var försedda med någon form av skaft som med tiden brutits ned och försvunnit. Skaften kan ha sett ut som dessa rekonstruktioner (8). C. Nya material Kontakterna med Sydskandinavien ses genom de föremål av flinta som hittats i Enköpingstrakten. Flinta förekommer inte naturligt i Uppland, så all flinta som påträffas här har någon tagit hit. Flinta är ett utmärkt material att tillverka redskap i, då den är både vass och hård. Förekomsten av flinta visar vilka kontakter människorna i Enköpingstrakten hade med sin omvärld. Den kustnära befolkningen färdades långa sträckor i enklare båtar.

2 STENÅLDER En liten guide till stenåldersrummet i utställningen Gryningsland, Enköpings museum ca f Kr C. Nya material För att skära växter användes flintskäror (1), här ser du hur ett skaft kan ha sett ut. Slipade yxor (2), har liksom bergartsyxorna troligen använts för att hugga ned träd och röja upp nya markområden. De små spetsarna av flinta och skiffer (3 och 6) användes troligen som pilspetsar vid jakt. För att kunna bereda skinn användes flintskrapor (4). Här ser du också en mejsel och flintspetsar. Flintdolkarna (5) var möjligen som dagens knivar, ett alltiallo redskap. När flinta slås och formas till föremål blir restprodukten ibland långa flintspån (7) som är vassa och utmärkta att användas som små skäror. Flintan kunde slipas med hjälp av ett sk bryne (7 till vänster). På monterns botten ser du obearbetad flinta och skiffer, samt restprodukter efter flintslagning (8). Längst till höger ligger en del av en slipsten som använts till att slipa flintföremål som exempelvis yxor (2). D. Boplatser Många av föremålen du ser i utställningen har plöjts upp ur åkrarna eller påträffas vid arkeologiska utgrävningar av boplatser och gravar. I montern finns delar av verktyg i olika bergarter (1). Ibland gjordes inte yxorna av någon anledning helt färdiga (2). För att bearbeta den hårda flintan kunde man använda sig av knackstenar (3). Runda stenar användes även för att mala växtdelar och säd (3). Det gick inte alltid som det var tänkt vid yxtillverkningen vilket du kan se på den ofullbordade yxan (4). Nätsänkena (5) visar att fisket var viktigt för stenålderns människor. Mindre redskap och spetsar gjordes inte bara i flinta och skiffer utan även av kvarts (6). Kvarts är en lokal bergart som går att forma genom slagning. På malstenen (7) kan säd ha malts med hjälp av den runda stenen, löparen. E. Åloppe I montern ser du en rekonstruktion av ett spetsbottnat gropkeramiskt kärl (1). Den spetsiga bottnen var mycket praktisk då botten kunde kilas ned i sanden och därmed stå stadigt. Innehållet i kärlet hölls dessutom svalt. Den lilla lerpärlan (2) visar att även stenålderns människor ville smycka sig. Norr om Enköping vid Åloppe, i Nysätra socken har arkeologer funnit en boplats från tiden f Kr. På boplatsen grävdes gropkeramiken (3) fram. Ben från älg och säl avslöjar vad människorna vid Åloppe åt för ca 5000 år sedan. Av ben tillverkades föremål som man kunde behöva. I montern ser du en benpryl (5). Den kan ha använts till att sy kläder eller foga ihop skinn. På monterns botten ser du kopior av gropkeramiska kärl i olika storlekar. F. Symboliska föremål Varför man tillverkat dessa miniatyrer av föremål vet vi inte. Kanske skulle de bringa tur? Miniatyryxan av bergart (1) kan jämföras med dem i monter B. Miniatyrer av skifferbryne, mejsel och yxa (2) visar att föremålen betydde mycket för dess ägare. Den lilla skulpturen (3) är en kopia av en älgfigur i lera som påträffades vid en arkeologisk utgrävning av Åloppeboplatsen.

3 BRONSÅLDER En liten guide till bronsåldersrummet i utställningen Gryningsland, Enköpings museum ca f Kr I utställningen betonar vi tre teman. Enköpings plats i världen visar på kontakter med omvärlden som varit av betydelse för utvecklingen. Odling har i alla tider varit avgörande för levnadsbetingelserna i trakten. Slutligen visas något av den bildvärld som människorna omgav sig med. C Rekonstruktion av bronsålderskläder B Rekonstruktion av hällristning Nästan alla föremål i utställningen är funna i Enköpings kommun. D A Hur var det på bronsåldern? Bronsålderns människor levde i ett behagligt klimat. Medeltemperaturen var något högre än i dag, ungefär som dagens klimat i Medelhavsområdet. Landskapet var skärgårdsliknande med havsvikar och hagmarker. Under den här tiden började stora förändringar för människorna märkas. Boskapshållningen, liksom odlingen tog fart. Hästen och fåret blev nya husdjur, jämte kon och grisen. Till bronsålderns bildvärld hör hällristningarna. Hällristningar är figurer eller tecken som är inhuggna eller inslipade på berghällar eller stenblock. Hällristningarna i Enköpingstrakten tillhör ett hällristningsområde som sträcker sig från sydvästra Uppland över till Västmanland. Varför man ristat dessa figurer kan vi aldrig veta med säkerhet. Kanske samlades man på hällarna i olika religiösa ceremonier som man uttryckte genom ristningarna? Rekonstruktion av hällristning På hällen framför dig ser du ristningar av två skepp, två människor, ett solhjul, två grisar, två kor, två tranor, sex skålgropar och något som kan tolkas som en liten hund. Motiven är mycket vanliga på bronsålderns hällristningar i Enköpingstrakten. Vi vet inte om figurerna från början varit målade. Vissa ristningar är idag målade så att figurerna ska vara lättare att se vid ett besök. A. Bilder i sten Figurer har även ristats på mindre stenar och föremål. Stenen i mitten är en trasig yxa med en dubbelspiral. Även bronsföremål kan vara försedda med fina figurer. Kanske ristades det även på trä och skinn.

4 BRONSÅLDER En liten guide till bronsåldersrummet i utställningen Gryningsland, Enköpings museum ca f Kr De första bronsföremålen Brons är en legering av koppar och tenn. Genom varuutbyte med kontinenten kom de första bronsföremålen till Skandinavien. Föremålen blev en symbol för status och rikedom. De första importerade bronsföremålen var praktfulla vapen som troligen inte använts, utom vid ceremonier. Efterhand importerades råmaterialen och skickliga bronsgjutare tillverkade vapen, smycken och spännen här. För första gången kunde en enskild människa äga något som var oerhört mycket värt. Ett alltmer kontrollerat samhälle växte fram, där några få som ägde brons hade hög status. B. Bronsverktyg Under bronsåldern började man tillverka verktyg och redskap i brons. Fortfarande användes dock stenverktyg i stor utsträckning. Bronsen var dyr och därför var man ofta sparsam. Spjutspetsar göts i brons (1). Arbetsyxa under äldre bronsålder var kantyxan med utsvängd egg som fått sitt namn av de små upphöjda kanterna på yxans sidor. Även avsatsyxor användes som arbetsyxor. På yxornas avsats kilades träskaftet fast (2). De små bronsyxorna, holkyxor (3) gjordes ihåliga så att man sparade på brons. I hålet placerades ett träskaft (4) som på denna rekonstruktion. Rekonstruktion av bronsålderskläder Kläder som dessa kan en man i Enköpingstrakten ha burit för 3000 år sedan. Livklädnaden bars närmast kroppen och manteln användes som ytter plagg. Kläderna är rekonstruerade efter hällristningar i Rickeby och Gånsta, Boglösa socken. C. Vad händer efter döden? Kanske speglar de fina gravgåvorna en tro på ett liv efter detta. De döda fick iallafall med sig fina föremål på gravbålet. Kanske skulle de komma till användning på andra sidan? I montern ligger en bältekupa som en kvinna fått med sig på sin sista resa. Bältekupan har suttit som ett spänne för bältet mitt på magen. Kanske bar hon den för att visa att hon var förmögen. En mans föremål ses i den andra montern. En rakkniv, en pincett och en ring har bränts på gravbålet och begravts tillsammans med de brända benen. Rakknivar och pincetter är mycket vanliga föremål i mansgravar från slutet av bronsåldern. Kanske ville bronsåldersmännen hålla sig välrakade och fina? D. Nya former- Ny teknik Det stora praktspännet (1) är en kopia av en glasögonfibula. Spännet har fått sitt namn efter sin form. Glasögonfibulan och andra vackra spännen höll ihop kläderna på förmögna kvinnor och män för år sedan. Av brons tillverkades även vapen som exempelvis svärd. I montern ser du en del av en svärdsklinga i brons (2). För att hålla ihop klädesplagg och kanske för att fästa håruppsättningar användes spiral-och skivnålar (3). Att gjuta bronsföremål är en svår konst. Här ser du en kopia av en gjutform, en holkyxa samt fragment av gjutformar som använts för att gjuta nålar (4). För att kunna hälla den flytande, varma bronsen i en gjutform användes små keramikdeglar. Här ser du fragment av deglar, samt en kopia (5). I botten av montern ligger avfall, slagg från bronsgjutning (6).

5 JÄRNÅLDER En liten guide till järnåldersrummet i utställningen Gryningsland, Enköpings museum ca 500 f Kr e kr I utställningen betonar vi tre teman. Enköpings plats i världen visar på kontakter med omvärlden som varit av betydelse för utvecklingen. Odling har i alla tider varit avgörande för levnadsbetingelserna i trakten. Slutligen visas något av den bildvärld som människorna omgav sig med. Rekonstruktion av runsten C Nästan alla föremål i utställningen är funna i Enköpings kommun. D A B Hur var det på järnåldern? Vid järnålderns början försämrades klimatet drastiskt. Medeltemperaturen sjönk och det blev kallare. Djuren flyttads in i ena delen av husen och den andra delen användes som bostad. Livet på järnåldersgården kretsade kring åkerbruket och boskapsskötseln. Befolkningen ökade efterhand och gårdar slogs ihop till mindre byar. Den största förändringen var det nya materialet: järn. Järnåldern är ett samlingsnamn för olika tidsperioder som startar 500 år före Kristi födelse och slutar ca 1050 år efter. Järnålderns sista och mest kända period är vikingatiden. A. Järnverktyg När järnet introduceras tappade bronsen sin betydelse som råmaterial för vapen och verktyg. Av brons gjordes istället vackra smycken. Järnet framställdes av sjö- och myrmalm, för eget behov och i vissa områden för export. De som kontrollerade järnet, kontrollerade även rikedomarna. För det dagliga arbetet på gården behövde man skäror (1) och yxor (2 och 6). Inte bara bruksredskap tillverkades av järn, utan även vapen. I montern ser du spjut- och lansspetsar (4). Av järn tillverkades även spikar och nitar (4). Järnet levererades från säljare till köpare i stora stycken sk ämnesjärn, som du ser i botten på montern (5). B. Kvinnligt De flesta föremålen i montern framför dig känner du säkert igen. Föremålen har tillhört olika kvinnor från järnålderns olika tidsperioder. De vackra pärlorna är tillverkade av glas, bärnsten och olika stenmaterial. De visar på långväga varuutbyte. Glaspärlorna (1 och 6) kan ha importerats från Bysantinska riket eller Kalifatet i östra Medelhavsområdet. Bärnstenspärlorna kan komma från Baltikum eller Polen. Till kvinnans utsmyckning hörde även spännbucklorna (2). De är spännen som satt i par på bröstet och höll uppe en hängslekjol. Många av smyckena har genom åren brutits ned och endast små fragment finns kvar (3). De likarmade spännena (4), liksom de treflikiga spännena (5) har använts för att hålla ihop en sjal över axlarna. Runt handleden kunde kvinnan pryda sig med en armring (6). I montern ser du små bronsspännen som är tillverkade någon gång år (6).

6 JÄRNÅLDER En liten guide till järnåldersrummet i utställningen Gryningsland, Enköpings museum ca 500 f Kr e kr Till kvinnans utrustning hörde även nycklar och saxar (7). Kläderna tillverkades ofta hemma på gården i ull och lin. Ullen spanns med hjälp av en motvikt en liten sten som kallas för sländtrissa (9). För att inte tappa bort små nålar stacks de in i en liten behållare ett så kallat nålhus (8). Nålar tillverkades också i ben och slipades vassa på ett bryne (8). C. Manligt Här ser du föremål som en man på järnåldern kan ha ägt. Föremålen återfinns ofta i gravar och berättar om en tro på ett liv efter detta. Med ett ringspänne (1) hölls manteln ihop på ena axeln. Den lilla järnkniven (2) tillhörde den personliga utrustningen och hängde troligen i ett bälte runt midjan. För att hålla sig välkammad användes fint utsnidade kammar gjorda av ben (3). Spelpjäser (4) är vanligt att arkeologer finner vid undersökningar av gravar från järnåldern. Troligen sysselsatte sig endast rika män med brädspel. Spelpjäsen i montern gjord av ben men de har även tillverkats i glas och sten. Med ovala eldslagningsstenar (5) gjorde man upp eld med hjälp av en liten järnbit. Stenarna bands fast med en läderrem och bars i bältet. Järnålderns skridskor de så kallade isläggarna (6) är tillverkade av ben från nöt eller häst. De spändes fast under skon och möjliggjorde färder på isen. Hästutrustningsdetaljer (7) som selbågskrön, bett, spännen och prynadsbeslag berättar om djurets sociala och religiösa symbolvärde. Selbågskrönet visar att häs- ten använts som dragdjur. Mot slutet av järnåldern blir dock hästen mer och mer ett riddjur. Spjut och lansspetsar i järn berättar om forna strider (8). Som skydd mot slag användes en träsköld i vars mitt det satt en sköldbuckla (9). Svärden (10) skiftade i utseende under järnåldern. Deras fäste kunde vara försett med utsmyckningar, inläggar eller inskriptioner. Klingorna har i många fall haft ståleggar. D. Handel och rikedom Framför dig ser du järnålderns praktföremål som berättar om långväga kontakter. För att kunna betala för åtråvärda varor bytte man ofta föremål. Man kunde även betala med ädelmetall som vägdes upp i rätt vikt. Här ser du kopior av vikter och betalningsguld (1). Spännbucklorna som ofta var av brons kunde beläggas med guld eller silver (2). Nordborna härmade de romerska mynten men gjorde istället medaljonger av dem. I montern ser du en kopia av en guldmedaljong en så kallad brakteat. Till och med den minsta lilla metallbit utsmyckades fint, vilket syns på det lilla bronsspännet och det lilla ansiktet av brons (4). Svärdskidan gjordes ofta av läder som inte finns kvar idag. Längst ned på svärdsskidan sattes en så kallad doppsko (5) som skyddade den vassa spetsen på svärdet. Ett riktigt praktspänne är ringnålen med förgyllda djurhuvuden (6). Det likarmade spännet och de tre guldfoliepärlorna vittnar också om rikedom (7). Detsamma gäller kopiorna av guldringarna som kan ha prytt en stormans händer under vikingatid. Rekonstruktion av runsten Runstenar är resta minnesstenar med runinskrift, som ofta ordnats i band, vilka formats som utdragna djur. Runor användes som bokstäver under vikingatiden och till medeltidens slut. Bruket att resa runstenar blev ett mode i Sverige under 1000-talet. Av Sveriges 2500 runstenar från denna period restes 1300 i Uppland. De berättar om färder i öst och väst, både av fredlig och krigisk karaktär. De kunde även vara rättsdokument som klargjorde rätten till en gård. Med sina kors är de våra första kristna monument.

Stenåldern. De första människorna i Norden bodde i enkla hus/tält för att de flyttade ofta då de följde maten det vill säga de vilda djuren.

Stenåldern. De första människorna i Norden bodde i enkla hus/tält för att de flyttade ofta då de följde maten det vill säga de vilda djuren. Stenåldern Innan det blev stenålder var hela Norden täckt av tjock is. Isen kunde bli upp till 3 km tjock. När isen smälte kom de första människorna till det som nu är Sverige. De första som kom var jägare

Läs mer

BRONSÅLDERN. Ca 2000 f.kr f.kr

BRONSÅLDERN. Ca 2000 f.kr f.kr BRONSÅLDERN Ca 2000 f.kr - 500 f.kr Precis som på stenåldern var det fortfarande varmt och skönt i Sverige. Människorna odlade, jagade och fiskade för att få mat. Husen såg ungefär likadana ut, men större

Läs mer

Stenåldern. * Från ca 12 000 år fkr till ca 2000 år fkr *

Stenåldern. * Från ca 12 000 år fkr till ca 2000 år fkr * Stenåldern * Från ca 12 000 år fkr till ca 2000 år fkr * När det blev varmare smälte isen så sakta. Lite för varje år. Sten och grus var allt som fanns kvar när isen hade smält. Först började det växa

Läs mer

HAMMENS HÖG. På 1930-talet var Hammings hög övervuxen med granar och en tät hagtornshäck. Foto av Egil Lönnberg, Fornminnesföreningens bildarkiv.

HAMMENS HÖG. På 1930-talet var Hammings hög övervuxen med granar och en tät hagtornshäck. Foto av Egil Lönnberg, Fornminnesföreningens bildarkiv. HAMMENS HÖG Hammens hög (RAÄ 1) är en gravhög som ligger på Hammenhög nr 35 strax norr om byn, väster om vägen mot Smedstorp. Högen är runt 30 meter i diameter och 5 meter hög. Den är ganska skadad av

Läs mer

En arkeologisk undersökning av gravar och boplatslämningar i Remmene socken

En arkeologisk undersökning av gravar och boplatslämningar i Remmene socken En arkeologisk undersökning av gravar och boplatslämningar i Remmene socken Populärvetenskaplig sammanfattning Johanna Lega Västarvet kulturmiljö 2018 En arkeologisk undersökning av gravar och boplatslämningar

Läs mer

FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN

FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN Flen Salsta Stenhammar CIRKA 6 KM 7 6 5 4 3 Plats 1 11, platser med fornlämningar 8 2 1 9 10 11 FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN Plats 1: Grav från järnåldern PLATS 1 Grav från järnåldern

Läs mer

FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN

FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN Eskilstuna Årby CIRKA 3,5 KM Plats 1 6, platser med fornlämningar 3 4 2 5 1 6 FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN Plats 1: Årby PLATS 1 Årby Nära motorvägen, bakom några buskar, ligger

Läs mer

Här på Söderby ligger fokus idag på travhästuppfödning men på

Här på Söderby ligger fokus idag på travhästuppfödning men på Välkommen till Söderby En vandring i svensk forntid Här på Söderby ligger fokus idag på travhästuppfödning men på gårdens ägor finns spåren av en välbevarad odlingsmiljö från den äldre järn-åldern, århundradena

Läs mer

Innehåll: Leva tillsammans, Diskutera och arbeta vidare, Quiz vad har jag lärt mig? Leva tillsammans

Innehåll: Leva tillsammans, Diskutera och arbeta vidare, Quiz vad har jag lärt mig? Leva tillsammans Orust förhistoria Innehåll: Leva tillsammans, Diskutera och arbeta vidare, Quiz vad har jag lärt mig? Leva tillsammans Människan har historisk sett alltid levt tillsamman i mindre eller i större grupper

Läs mer

FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN

FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN Eskilstuna Årby CIRKA 3,5 KM Plats 1 6, områden med fornlämningar 3 4 2 5 1 6 FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN Plats 1: Årby PLATS 1 Årby Intill motorvägen, bakom ett buskage, ligger

Läs mer

Inför Antiken ca 800 f.kr. 500 e.kr.

Inför Antiken ca 800 f.kr. 500 e.kr. Inför Antiken ca 800 f.kr. 500 e.kr. Antiken varade mellan 800 f.kr. 500 e.kr. Men hur såg det ut i världen innan dess? Vi tar en snabbrepetition. För 2,5 miljoner år sedan börjar jägarstenåldern i Afrika,

Läs mer

Bondestenåldern. 4200 år före Kristus - 1800 år före Kristus

Bondestenåldern. 4200 år före Kristus - 1800 år före Kristus Bondestenåldern 4200 år före Kristus - 1800 år före Kristus Människorna blev fler och fler. Man kom på ett nytt sätt att skaffa mat. Om man sådde frön från vilda växter i jorden och väntade till våren,

Läs mer

Vem vävde och sydde vikingarnas kläder? Hur gjorde vikingarna garn? Hur var pojkar och män klädda på vikingatiden? Vad hade männen på

Vem vävde och sydde vikingarnas kläder? Hur gjorde vikingarna garn? Hur var pojkar och män klädda på vikingatiden? Vad hade männen på Vikingarnas kläder Vem vävde och sydde vikingarnas kläder? Hur gjorde vikingarna garn? Hur var pojkar och män klädda på vikingatiden? Vad hade männen på huvudet när de inte krigade? Vad hade männen på

Läs mer

Bronsåldern. Näverlådan från. Lärarhandledning

Bronsåldern. Näverlådan från. Lärarhandledning Bronsåldern Näverlådan från Lärarhandledning Box 314 611 26 Nyköping Tel 0155-24 57 00 Fax 0155-28 55 42 Bokning 0155 24 57 02 E-post info.museet@dll.se www.sormlandsmuseum.se Näverlådans innehåll Lärarhandledning

Läs mer

E4 Uppland. E4 Uppland Motorväg i forntidsland. E4 Uppland 2002

E4 Uppland. E4 Uppland Motorväg i forntidsland. E4 Uppland 2002 2010-01-20 Motorväg i forntidsland Under åren 2002 2005 pågår ett av Sveriges största arkeologiska projekt. Det är följden av att E4:an mellan Uppsala och Mehedeby ska få en ny sträckning. Motorvägen beräknas

Läs mer

Bilaga 8. Stenhantverk och redskap vid Skeke

Bilaga 8. Stenhantverk och redskap vid Skeke Bilaga 8. Stenhantverk och redskap vid Skeke Av Karl-Fredrik Lindberg, UV I denna bilaga kommer artefakter av bergart, kvarts och flinta att främst beskrivas, vissa kategorier kommer att analyseras och

Läs mer

Hansta gård, gravfält och runstenar

Hansta gård, gravfält och runstenar Hansta gård, gravfält och runstenar Gården Hägerstalund som ligger strax bakom dig, fick sitt namn på 1680-talet efter den dåvarande ägaren Nils Hägerflycht. Tidigare fanns två gårdar här som hette Hansta.

Läs mer

Bilaga 6. Reviderad fyndlista från kulturlager utanför grottan Stora Förvar, (Hanna Sundeen 2006)

Bilaga 6. Reviderad fyndlista från kulturlager utanför grottan Stora Förvar, (Hanna Sundeen 2006) Bilaa 6. Reviderad fyndlista från kulturlaer utanför rottan Stora Förvar, (Hanna Sundeen 2006) REG. 1 3 AVSLAG FLINTA ÖSTRA HÖGEN 170/171 RÖRT LAGER, YTLAGER 159 119 2 117 KÄRL? KERAMIK VÄSTRA HÖGEN 170.50

Läs mer

Brons, koppar och tenn importerades från södra och västra Europa. Det var också därifrån man fick kunskap om de olika materialen.

Brons, koppar och tenn importerades från södra och västra Europa. Det var också därifrån man fick kunskap om de olika materialen. Bronsåldern Bronsåldern sträcker sig från 1700 till 500 f.kr. Forskare har delat in perioden i sex delar. Period ett till tre räknar man till äldre bronsåldern, perioden fyra till sex kallar vi yngre bronsåldern.

Läs mer

Stenåldern SIDAN 1 Lärarmaterial

Stenåldern SIDAN 1 Lärarmaterial Stenåldern SIDAN 1 Författare: Torsten Bengtsson Mål och förmågor som tränas: Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING TILL DEN VÄSTERBOTTNISKA KULTURHISTORIEN FÖRDJUPNING FÖRHISTORIA

LÄRARHANDLEDNING TILL DEN VÄSTERBOTTNISKA KULTURHISTORIEN FÖRDJUPNING FÖRHISTORIA LÄRARHANDLEDNING TILL DEN VÄSTERBOTTNISKA KULTURHISTORIEN FÖRDJUPNING FÖRHISTORIA LÄRARHANDLEDNING TILL KULTURHISTORIEN Handledningen är ett pedagogiskt material att använda i undervisningen om vår regionala

Läs mer

Stensättningen som ni står på är en grav. Försök se vilken form graven har.

Stensättningen som ni står på är en grav. Försök se vilken form graven har. Lärarhandledning och karta för rundvandring med skolklasser bland museets fornlämningar Äldre stenålder 10 000-4100 f.kr. Yngre stenålder 4000-1800/1700 f.kr. Bronsålder ca 1800/1700-500 f.kr. Järnålder

Läs mer

SÄLEN, GRISEN OCH GLASPÄRLORNA

SÄLEN, GRISEN OCH GLASPÄRLORNA SÄLEN, GRISEN OCH GLASPÄRLORNA NORRKÖPINGSTRAKTENS FÖRHISTORIA Stadshistorisk basutställning LÄRARHANDLEDNING Februari 2011 SÄLEN, GRISEN OCH GLASPÄRLORNA NORRKÖPINGSTRAKTENS FÖRHISTORIA UTSTÄLLNINGEN

Läs mer

Innehåll: Vad graven kan berätta, Diskutera och arbeta vidare, Quiz vad har jag lärt mig? Vad graven kan berätta

Innehåll: Vad graven kan berätta, Diskutera och arbeta vidare, Quiz vad har jag lärt mig? Vad graven kan berätta Orust förhistoria Innehåll: Vad graven kan berätta, Diskutera och arbeta vidare, Quiz vad har jag lärt mig? Vad graven kan berätta Vad händer efter döden? Det är en fråga som de flesta människor någon

Läs mer

Varga den vandrande järnsmältaren

Varga den vandrande järnsmältaren Varga den vandrande järnsmältaren Foto: Marie Lundgren Norrbottensmusiken Lärarhandledning 2019 Varga den vandrande järnsmältaren Handledningen är framtagen i anslutning till musikföreställningen Varga

Läs mer

Hur arbetar en arkeolog? Text: Annika Knarrström

Hur arbetar en arkeolog? Text: Annika Knarrström Hur arbetar en arkeolog? Text: Annika Knarrström Man kan bli arkeolog genom att gå på särskilda utbildningar på universitet. Utbildningarna kan hålla på i tre år eller mer. På universiteten lär man sig

Läs mer

Vår Historia. Klass 3b Stehagskolan Våren 2011

Vår Historia. Klass 3b Stehagskolan Våren 2011 Vår Historia Klass 3b Stehagskolan Våren 2011 Big bang Big Bang var en stor smäll. Smällen bildade planeter. Big Bang börja med massa plus och minus. Jorden var ett stort glödande klot. Det fanns massa

Läs mer

JÄRNÅLDERN. 400 år f.kr till år1050 e.kr

JÄRNÅLDERN. 400 år f.kr till år1050 e.kr JÄRNÅLDERN 400 år f.kr till år1050 e.kr EN HÅRDARE TID Somrarna blev kallare och vintrarna längre än under bronsåldern. Vi har nu kommit fram till järnåldern. Järnåldern var en jobbig och orolig tid i

Läs mer

Varför besöka Lödösehus som en del av undervisningen?

Varför besöka Lödösehus som en del av undervisningen? LÄRARHANDLEDNING Varför besöka Lödösehus som en del av undervisningen? Välkommen hit! Detta häfte är en handledning för lärare som vill gå själva med sin klass i utställningen Bilder av våra förfäder på

Läs mer

Vad karaktäriserar vikingatidens Gotland

Vad karaktäriserar vikingatidens Gotland Vad karaktäriserar vikingatidens Gotland Högkonjunktur!! Syns i silverskatter, rikt material i såväl gravar som hamnplatser. Rikedomen som byggs upp under vikingatid omsätts med kristendomens inträde i

Läs mer

FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN

FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN Nyköping Brandkärr Hållet CIRKA 3,5 KM Plats 1 7, platser med fornlämningar 4 3 2 1 6 7 5 FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN Plats 1: Brandkärr PLATS 1 Brandkärr Mellan husen i Brandkärr

Läs mer

Faktakort bondestenåldern

Faktakort bondestenåldern n Mål: Underlag för elever och pedagoger under samtal om sina historiekunskaper. Material: n Användning av textmaterial: Skriv ut faktakort bondestenåldern, från sidan två och framåt, dubbelsidigt och

Läs mer

Vikingarna. Frågeställning: Ämne: Historia, vikingarna.

Vikingarna. Frågeställning: Ämne: Historia, vikingarna. Frågeställning: Ämne: Historia, vikingarna. Jag vill fördjupa mig i vikingatiden. Vad de åt, hur de levde, o.s.v. Jag tänkte dessutom jämföra med hur vi lever idag. Detta ska jag ta reda på: Vad var städerna

Läs mer

VIKINGATIDEN 800-1050 NAMN:

VIKINGATIDEN 800-1050 NAMN: VIKINGATIDEN 800-1050 NAMN: VIKINGATIDEN 800-1050 RESOR OCH VAROR En del av järnåldern kallas för vikingatiden. Man tror att ordet viking betyder från viken, alltså någon som levde vid eller brukade uppehålla

Läs mer

E K E T O R P S S K A T T E N. en silverskatt från vikingatiden

E K E T O R P S S K A T T E N. en silverskatt från vikingatiden E K E T O R P S S K A T T E N en silverskatt från vikingatiden Skatten hittas År 1950 plöjde en bonde sin åker vid Eketorp utanför Fjugesta väster om Örebro. Något fastnade i hans plog. Det var två flätade

Läs mer

AV MEDIA SKÅNE Tel. 0451-38 85 80 M1/ STENÅLDERS- LÅDA. www.regionmuseet.se

AV MEDIA SKÅNE Tel. 0451-38 85 80 M1/ STENÅLDERS- LÅDA. www.regionmuseet.se AV MEDIA SKÅNE Tel. 0451-38 85 80 M1/ STENÅLDERS- LÅDA www.regionmuseet.se Välkommen till stenålderslådan! Vi hoppas att du och dina elever kommer att ha glädje av lådan. Innan lådan skickas tillbaka till

Läs mer

Listbilaga till. UV Öst, Dokumentation av fältarbetsfasen, 2003:2. Arkeologisk undersökning. Intrasisprojekt 2002:16. Dnr

Listbilaga till. UV Öst, Dokumentation av fältarbetsfasen, 2003:2. Arkeologisk undersökning. Intrasisprojekt 2002:16. Dnr Listbilaga till UV Öst, Dokumentation av fältarbetsfasen, 2003:2 Arkeologisk undersökning. Intrasisprojekt 2002:16. Dnr 423-1891-2000. Förteckning över listorna Lista 1. Anläggningar sorterade efter nummer.

Läs mer

Skapa bilder med digitala, och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material.

Skapa bilder med digitala, och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material. SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om vikingarna. I boken får vi veta hur det var att vara en viking. Vi får svar på en del frågor, till exempel: Vad hade kvinnorna för arbetsuppgifter?

Läs mer

FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN

FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN Nyköping Brandkärr Hållet CIRKA 3,5 KM Plats 1 7, områden med fornlämningar 3 4 2 1 6 5 7 FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN Plats 1: Brandkärr PLATS 1 Brandkärr Mitt i bostadsområdet

Läs mer

Den gåtfulla bronsåldern Lärarhandledning

Den gåtfulla bronsåldern Lärarhandledning Vision: Ambitionen med Medix filmer är att fler elever ska uppfylla en större del av målen för årskursen. Alla elever har olika inlärningsstilar. Genom att tillhandahålla olika sorters instuderingsmaterial

Läs mer

Hällristningar Himmelstalund

Hällristningar Himmelstalund Hällristningar Himmelstalund Hällristningar Norrköping är den stad i världen som har flest hällristningar inom sin stadsgräns. Den största koncentrationen finns vid Motala ström, inom ett par kilometer

Läs mer

Stenålderssäcken. Lärarhandledning

Stenålderssäcken. Lärarhandledning Stenålderssäcken Lärarhandledning Box 314 611 26 Nyköping Tel 0155 24 57 00 Fax 0155-28 55 42 Bokning 0155 24 57 02 E-post info.museet@dll.se www.sormlandsmuseum.se Stenålderssäckens innehåll Lärarhandledning

Läs mer

Huseby - undersökning av en gränsbygd

Huseby - undersökning av en gränsbygd Bilaga 9 2 3 Huseby - undersökning av en gränsbygd Huseby bruk Skatelövs socken Alvesta kommun Pedagogiska enheten - Avdelningen för Kulturarv Smålands museum - Sveriges glasmuseum Omslagsbild: Årskurs

Läs mer

Lars Gahrn. Herrevadsbro 1251. Om liv och leverne på medeltiden bearbetad av Anna Bratås

Lars Gahrn. Herrevadsbro 1251. Om liv och leverne på medeltiden bearbetad av Anna Bratås Lars Gahrn Herrevadsbro 1251 Om liv och leverne på medeltiden bearbetad av Anna Bratås Maktens vägar Hon är så trött av att alltid oroa sig. Oroa sig över att rövare ska plundra matförråden. Att hungriga

Läs mer

Hovgårdsgravfältet på Adelsö

Hovgårdsgravfältet på Adelsö Hovgårdsgravfältet på Adelsö En analys av gravfältets relation till Birkas kungsgård Uppsats arkeologi II Stockholms universitet VT 2017 Natalie Löfstedt Handledare: Anders Carlsson Innehållsförteckning

Läs mer

2003 års undersökning Norr om väg 695 fanns sammanlagt 13 hus, huvudsakligen fördelade på två gårdslägen. Det södra gårdsläget var beläget invid ett

2003 års undersökning Norr om väg 695 fanns sammanlagt 13 hus, huvudsakligen fördelade på två gårdslägen. Det södra gårdsläget var beläget invid ett Sammanfattning Under 2002 och 2003 genomfördes en stor arkeologisk undersökning vid Kättsta by i Ärentuna socken, Uppsala kommun. Utgrävningen utgjorde ett av de största delprojekten inom ramen för vägbyggnadsprojektet

Läs mer

Lokal pedagogisk planering svenska, so, no, teknik och bild. Forntiden, jordens uppkomst och första tiden på jorden.

Lokal pedagogisk planering svenska, so, no, teknik och bild. Forntiden, jordens uppkomst och första tiden på jorden. Lokal pedagogisk planering svenska, so, no, teknik och bild. Forntiden, jordens uppkomst och första tiden på jorden. Syfte Undervisningen ska syfta till att ge eleverna förutsättningar att utveckla kunskaper

Läs mer

Torshammaren som påträffades på boplatsen vid Storgården i somras.

Torshammaren som påträffades på boplatsen vid Storgården i somras. Webbkarta Lyssna Lättläst Innehåll A till Ö Kontakta oss Sök Startsida > Nyhetsarkiv > Tor vige! Skriv ut Tor vige! Dela informationen Publicerad 2013-03-23 Torshammaren som påträffades på boplatsen vid

Läs mer

Några Gravfält, Kyrkor och minnesmonument

Några Gravfält, Kyrkor och minnesmonument Några Gravfält, Kyrkor och minnesmonument Björketorpsstenen är ett av Sveriges mäktigaste runstensmonument. Akta dig för att välta denna 4.2 meter höga runsten vid Björketorp för på den kan man läsa Mäktiga

Läs mer

Lärarmaterial. Vikingar sidan 1. Mål ur läroplanen: Arbeta med de svåra orden (expertorden) Tidslinje. Författare: Torsten Bengtsson

Lärarmaterial. Vikingar sidan 1. Mål ur läroplanen: Arbeta med de svåra orden (expertorden) Tidslinje. Författare: Torsten Bengtsson Vikingar sidan 1 Lärarmaterial Författare: Torsten Bengtsson Mål ur läroplanen: Nordens kulturmöten med övriga Europa och andra delar av världen genom ökad handel och migration, till exempel genom vikingatidens

Läs mer

453 200457 2102 23 Hantverk och produktion Järn Spik 3 37 1. 452 200456 2102 23 Hantverk och produktion Järn Nit Båtnit 7 36 1

453 200457 2102 23 Hantverk och produktion Järn Spik 3 37 1. 452 200456 2102 23 Hantverk och produktion Järn Nit Båtnit 7 36 1 Bilaga 3. Fyndtabell, RAÄ 92 Fnr Id Fynd kont. Överg. kont. Kategori Material Sakord Typ Del Vikt, g Längd Bredd Tj.lek Antal Anmärkning 430 200432 1180 20 Husgeråd kärl Keramik Kärl Gravurna Botten, buk,

Läs mer

Tidslinje med rep. Foto: Malmö stad / Eva Hörnblad. MALMÖ STAD Pedagogisk Inspiration Malmö

Tidslinje med rep. Foto: Malmö stad / Eva Hörnblad. MALMÖ STAD Pedagogisk Inspiration Malmö Tidslinje med rep Mål: Utveckla förmågan att använda en historisk referensram som innefattar olika tolkningar av tidsperioder, händelser, gestalter, kulturmöten och utvecklingslinjer. Material: Rep som

Läs mer

FORNTIDEN HUR KAN MAN VETA NÅGOT OM FORNTIDEN?

FORNTIDEN HUR KAN MAN VETA NÅGOT OM FORNTIDEN? FORNTIDEN Västerbotten är ett stort län som sträcker sig från kust till fjäll. 9 000 år har gått sedan den senaste inlandsisen försvann härifrån. Det är en lång tid och mycket har hänt sedan dess. Under

Läs mer

Materials egenskaper

Materials egenskaper Materials egenskaper Exempel på hur ENaT:s programpunkter är kopplade till Lgr-11 Allt arbete med ENaTs teman har många kreativa inslag som styrker elevernas växande och stödjer därmed delar av läroplanens

Läs mer

AV MEDIA SKÅNE Tel. 0451-38 85 80 M2/ BRONSÅLDERS- LÅDA. www.regionmuseet.se

AV MEDIA SKÅNE Tel. 0451-38 85 80 M2/ BRONSÅLDERS- LÅDA. www.regionmuseet.se AV MEDIA SKÅNE Tel. 0451-38 85 80 M2/ BRONSÅLDERS- LÅDA www.regionmuseet.se VÄLKOMMEN TILL BRONSÅLDERSLÅDAN Alla föremål av brons, lera, näver och ull är nytillverkade speciellt för den här lådan. De flesta

Läs mer

Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988

Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988 Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988 Zackarina bodde i ett hus vid havet tillsammans med sin mamma och sin pappa. Huset var litet men havet var stort, och i havet kan man bada i alla

Läs mer

FORNMINNES- Information till alla fornminnesintresserade.

FORNMINNES- Information till alla fornminnesintresserade. FORNMINNES- Information till alla fornminnesintresserade. Utges av: Täby Hembygdsförening NYTT Nr 19 Årgång 2 sept 2010 Text, bild, layout: lgronwall@tele2.se Ansvarig utgivare: Jan Rosenberg 070-6949988

Läs mer

Nättraby 4:1. Nättraby socken, Karlskrona kommun. Särskild arkeologisk undersökning

Nättraby 4:1. Nättraby socken, Karlskrona kommun. Särskild arkeologisk undersökning Nättraby 4:1 Nättraby socken, Karlskrona kommun Särskild arkeologisk undersökning Blekinge museum rapport 2007:21 Karl-Axel Björkqvist/ Ancela Backman Bakgrund Med anledning av ombyggnad av väg E22 (E66),

Läs mer

2. Vad skulle du vilja skriva för budskap eller berättelse på din runsten? Fundera..!

2. Vad skulle du vilja skriva för budskap eller berättelse på din runsten? Fundera..! 1 av 5 Läxa SO Uppgiften lämnas in v. 5 tisdagen den 31/1 till Cia. 1. Läs först texten om runor s. 2-5. 2. Vad skulle du vilja skriva för budskap eller berättelse på din runsten? Fundera..! 3. Studera

Läs mer

PM utredning i Fullerö

PM utredning i Fullerö PM utredning i Fullerö Länsstyrelsens dnr: 431-5302-2009 Fastighet: Fullerö 21:66 m fl Undersökare: SAU Projektledare: Ann Lindkvist Inledning Utredningen i Fullerö utfördes under perioden 15 oktober -

Läs mer

Från järnålder till Gustav Vasa

Från järnålder till Gustav Vasa Från järnålder till Gustav Vasa I höstas gjorde Västerbottens museum en arkeologisk undersökning i Västlandsdalen. Redan efter 10 minuter hittades ett spänne i mässing med fågeldekor. Den 7 maj bjöd Sköns

Läs mer

Forntider 1. En handledning för lärare. Innehåll: 1. Hur man kan arbeta i utställningen. 2. Något om utställningen Forntider. 3.

Forntider 1. En handledning för lärare. Innehåll: 1. Hur man kan arbeta i utställningen. 2. Något om utställningen Forntider. 3. Forntider 1 En handledning för lärare Innehåll: 1. Hur man kan arbeta i utställningen 2. Något om utställningen Forntider 3. Kort om forntiden 4. Förberedelser 5. Karta över utställningen 6. Besöket 7.

Läs mer

Extramaterial till Boken om SO 1-3

Extramaterial till Boken om SO 1-3 EXTRAMATERIAL Extramaterial till Boken om SO 1-3 Det här extramaterialet innehåller korsord som tränar samhällsvetenskapliga begrepp. Materialet består av korsord med begrepp kopplade till kapitlen i grundboken

Läs mer

En schweizisk gjutform Schnell, Ivar Fornvännen 23, 177-180 http://kulturarvsdata.se/raa/fornvannen/html/1928_177 Ingår i: samla.raa.

En schweizisk gjutform Schnell, Ivar Fornvännen 23, 177-180 http://kulturarvsdata.se/raa/fornvannen/html/1928_177 Ingår i: samla.raa. En schweizisk gjutform Schnell, Ivar Fornvännen 23, 177-180 http://kulturarvsdata.se/raa/fornvannen/html/1928_177 Ingår i: samla.raa.se Smärre meddelanden. En schweizisk gjutform. Åren 1916 och 1919 undersöktes

Läs mer

arkeolog person som har till yrke att studera hur människor levde för mycket länge sedan

arkeolog person som har till yrke att studera hur människor levde för mycket länge sedan RUNRIKET anhörig person som man är nära släkt med arkeolog person som har till yrke att studera hur människor levde för mycket länge sedan avsluta göra så att något blir klart ben hård del av skelettet

Läs mer

E6 Bohuslän E6 2004. E6 Bohuslän 2004

E6 Bohuslän E6 2004. E6 Bohuslän 2004 E6 Bohuslän Startsida Juni Juli 2010-01-21 E6 2004 E6 undersökningarna har startat igen. Under försommaren sker en serie mindre utgrävningar norr om Uddevalla. Undersökningarna sker i den mellersta delen

Läs mer

18 hål på historisk mark

18 hål på historisk mark 18 hål på historisk mark Golfbanan i N ligger på historisk mark - i det här området har det funnits bofasta människor i över 4000 år. Du står just nu vid en av tre gravar från bronsåldern. 586 Om den här

Läs mer

i har under det gångna året haft 2 st medlemsmöten samt 7 st styrelsemöten och 1 årsmöte.

i har under det gångna året haft 2 st medlemsmöten samt 7 st styrelsemöten och 1 årsmöte. i har under det gångna året haft 2 st medlemsmöten samt 7 st styrelsemöten och 1 årsmöte. V Aktiviteterna under året har bestått av bl a föreläsningar, kulturminnesvandringar, inventering, utgrävningar,

Läs mer

Förutom all plundring bedrev vikingarna även en del handel. Man köpte bärnsten, siden och grovt tyg. Man betalade med silvermynt.

Förutom all plundring bedrev vikingarna även en del handel. Man köpte bärnsten, siden och grovt tyg. Man betalade med silvermynt. Vikingatiden Plundring och kolonisering Ordet viking tros betyda "från viken", alltså någon som levde vid vikar och fjordar. Vikingarna kallades rövarna från Norr. De åkte runt i mer än 200 år och härjade,

Läs mer

Gör en arkeologisk undersökning på skolan

Gör en arkeologisk undersökning på skolan Gör en arkeologisk undersökning på skolan Bli arkeolog för en dag. Ett spännande fynd har gjorts på er skolgård. Eleverna får hjälpa Regionmuseets arkeolog med en utgrävning. Någonting har hänt på platser

Läs mer

Forntiden i Rosengård

Forntiden i Rosengård Forntiden i Rosengård I Rosengårdsområdet har många fynd från forntiden gjorts. När man har grävt i jorden har man hittat saker, redskap, som visar att människor har bott i området för ca. 6000 år sedan.

Läs mer

en vandring genom årtusenden...

en vandring genom årtusenden... en vandring genom årtusenden... VÄLKOMMEN TILL EKEHAGEN! Med hjälp av den här guideboken kan du påbörja din vandring genom forntiden. Följ stigen ner i byn och upptäck förhistorien! Från entrébyggnaden

Läs mer

Lundby 333, boplatslämningar

Lundby 333, boplatslämningar boplats, arkeologisk undersökning 2009, startsida Boplats undersöks när väg 155 byggs om på Hisingen i Göteborg Med anledning av att vägverket ska bygga om Väg 155, mellan Vädermotet och Syrhålamotet på

Läs mer

GRAVEN BERÄTTAR SK GI NG LO NI EO ÖK RK RS A E EN ND U. Malmö Museer N A M N

GRAVEN BERÄTTAR SK GI NG LO NI EO ÖK RK RS A E EN ND U. Malmö Museer N A M N GRAVEN BERÄTTAR N A M N SK GI NG LO NI EO ÖK RK RS A E EN ND U Malmö Museer Illustrationer Illustration sidan 1 & 3 Erik Lenders, ur Bevægeapparatets anatomi av Finn Bojsen-Møller, Munksgaard Danmark,

Läs mer

VÄSTERBOTTNISK KULTURHISTORIA. faktablad förhistoria

VÄSTERBOTTNISK KULTURHISTORIA. faktablad förhistoria VÄSTERBOTTNISK KULTURHISTORIA faktablad förhistoria landhöjningen skärvstensvall kustboplats kalvträskskidan prästsjödiket maksjöfyndet l a n d h ö j n i n g e n Under istiden var Sverige täckt av ett

Läs mer

Boplatslämningar från äldre järnåldern

Boplatslämningar från äldre järnåldern Arkeologisk förundersökning Boplatslämningar från äldre järnåldern Inför byggandet av ny golfbana inom fastigheten Tornaryd 1:1 Bankeryds socken i Jönköpings kommun Jönköpings län JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM

Läs mer

Gång- och cykelväg i Simris

Gång- och cykelväg i Simris UV SYD RAPPORT 2002:23 ARKEOLOGISK UTREDNING Gång- och cykelväg i Simris Skåne, Simris socken, Simris 35:6 Annika Jeppsson Gång- och cykelväg i Simris 1 Riksantikvarieämbetet Avdelningen för arkeologiska

Läs mer

F O R N B O R G. Äldre försvarsanläggning

F O R N B O R G. Äldre försvarsanläggning F O R N B O R G Äldre försvarsanläggning Berget du ser framför dig på andra sidan vattnet är mer än bara en hög bergsrygg där låg en gång en fornborg. Om du tittar ner i bergsskrevan till vänster, ser

Läs mer

Hantverk förr och nu. Bronsgjutning. med sandgjutningsmetoden i teori och praktik

Hantverk förr och nu. Bronsgjutning. med sandgjutningsmetoden i teori och praktik Bronsgjutning med sandgjutningsmetoden i teori och praktik Bronsgjutning med sandgjutningsmetoden Sandgjutning Häften i serien behandlar: Bronsgjutning Engelska glosor rörande äldre Husbyggnation Garvning

Läs mer

Hemfosatorp. Arkeologisk förundersökning i form av schaktkontroll av fornlämning Västerhaninge 193:1, Hemfosatorp 1:22, Haninge kommun, Södermanland

Hemfosatorp. Arkeologisk förundersökning i form av schaktkontroll av fornlämning Västerhaninge 193:1, Hemfosatorp 1:22, Haninge kommun, Södermanland Hemfosatorp Arkeologisk förundersökning i form av schaktkontroll av fornlämning Västerhaninge 193:1, Hemfosatorp 1:22, Haninge kommun, Södermanland Kjell Andersson Rapport 2009:4 Hemfosatorp Arkeologisk

Läs mer

Forntiden. STENÅLDERN år f.kr lärde sig svenskarna att odla. - Människorna kunde tillverka enkla verktyg av trä och flintasten.

Forntiden. STENÅLDERN år f.kr lärde sig svenskarna att odla. - Människorna kunde tillverka enkla verktyg av trä och flintasten. FORNTIDEN ISTIDEN - Inga människor kunde bo i Sverige - 5000 år f.kr hade isen smält, och då invandrade människor till Sverige - De första svenskarna var nomader Forntiden STENÅLDERN - 3000 år f.kr lärde

Läs mer

BILDER AV VÅRA FÖRFÄDER LÄRARHANDLEDNING

BILDER AV VÅRA FÖRFÄDER LÄRARHANDLEDNING BILDER AV VÅRA FÖRFÄDER LÄRARHANDLEDNING Varför besöka utställningen Bilder av våra förfäder som en del av undervisningen? Välkommen hit! Detta häfte är en handledning för lärare som vill gå själva med

Läs mer

Ramsjö 88:1. Antikvarisk kontroll. Morgongåva, Vittinge socken, Heby kommun, Uppland. SAU rapport 2010:13. Pierre Vogel

Ramsjö 88:1. Antikvarisk kontroll. Morgongåva, Vittinge socken, Heby kommun, Uppland. SAU rapport 2010:13. Pierre Vogel Ramsjö 88:1 Antikvarisk kontroll Morgongåva, Vittinge socken, Heby kommun, Uppland SAU rapport 2010:13 Pierre Vogel SAU rapporter 2010:13 ISSN SAU 2010 UTGIVNING OCH DISTRIBUTION Societas Archaeologica

Läs mer

E22 Sölve - Stensnäs Klart i slutet av

E22 Sölve - Stensnäs Klart i slutet av E22 Sölve - Stensnäs Klart i slutet av 2014 www.trafikverket.se/e22blekinge Stensnäs Karlshamn Pukavik Gamla E22 Nya E22 Norje Pukaviksbukten Sölvesborg Sölve 2 Vägen byggs i ny sträckning till en motorväg

Läs mer

YXAN I SJÖN. av Carl-Henrik Larsson. som under årtusendens lopp genomgick en rejäl förändring

YXAN I SJÖN. av Carl-Henrik Larsson. som under årtusendens lopp genomgick en rejäl förändring DE KASTADE Detta frimärke som gavs ut 2007 har tryckts i kombination offset/stål - tryck, och visar två ceremoniyxor från bronsåldern. Någon gång under denna period offrades yxorna till gudarnas ära som

Läs mer

Forntida spår i hästhage

Forntida spår i hästhage Kulturmiljövård Mälardalen Rapport 2007:82 Forntida spår i hästhage Arkeologisk utredning RAÄ 389 och 390 Vänsta 1:101 Kolbäck socken Västmanland Anna Egebäck Forntida spår i hästhage Arkeologisk utredning

Läs mer

Rapport 2012:26. Åby

Rapport 2012:26. Åby Rapport 2012:26 Åby Arkeologisk förundersökning i form av schaktkontroll intill fornlämning RAÄ 168:1 och 169:1 inom fastigheten Åby 1:4, Hölö socken, Södertälje kommun, Södermanland. Tove Stjärna Rapport

Läs mer

Arkeologisk utredning i form av sökschaktsgrävning. Strövelstorp 31:1>2 och 32:1 Strövelstorps socken Ängelholms kommun Skåne

Arkeologisk utredning i form av sökschaktsgrävning. Strövelstorp 31:1>2 och 32:1 Strövelstorps socken Ängelholms kommun Skåne wallin kulturlandskap och arkeologi rapport 2005:19 Arkeologisk utredning i form av sökschaktsgrävning Strövelstorp 31:1>2 och 32:1 Strövelstorps socken Ängelholms kommun Skåne Bo Bondesson Hvid 2005 wallin

Läs mer

FORNMINNES- Information till alla fornminnesintresserade. NYTT. Hembygdsförenings fornminnessektion. ISSN 2001-3493. Idag hände det!

FORNMINNES- Information till alla fornminnesintresserade. NYTT. Hembygdsförenings fornminnessektion. ISSN 2001-3493. Idag hände det! FORNMINNES- Information till alla fornminnesintresserade. Utges genom Täby Hembygdsförenings fornminnessektion. NYTT ISSN 2001-3493 Nr 11 Årgång 5 maj 2013 Text, bild, ansvarig utgivare: Leif Grönwall

Läs mer

32 Brons Agraffknapp Defekt 0 1 Konserverad Liten, slät agraff 51689 51375 662324,32 6588791,56 20,52

32 Brons Agraffknapp Defekt 0 1 Konserverad Liten, slät agraff 51689 51375 662324,32 6588791,56 20,52 Bilaga 3. Fyndtabell, Järfälla 28:2 Fnr Material Sakord Typ Fragmenter Vikt, g Antal Fyndstatus Anmärkning Stratigraf Fyndenhet Ö_koordinat N_koordinat Högsta_Z 1 Järn Beslag Fragment 0 4 Konserverad Dåligt

Läs mer

Rapport över förundersökning på fastigheten Klinta 20:18 (dåvarande 20:1 5 ), Köpings sn, Borgholms kn, Öland.

Rapport över förundersökning på fastigheten Klinta 20:18 (dåvarande 20:1 5 ), Köpings sn, Borgholms kn, Öland. KLM dnr 1471/87 LST dnr 11-391-2233-87 Rapport över förundersökning på fastigheten Klinta 20:18 (dåvarande 20:1 5 ), Köpings sn, Borgholms kn, Öland. Inledning Undersökningen föranleddes av att markägaren,

Läs mer

Höör väster, Område A och del av B

Höör väster, Område A och del av B UV SYD RAPPORT 2004:19 ARKEOLOGISK UTREDNING STEG 2 Höör väster, Område A och del av B Skåne, Höörs socken, Höör 19:7 m. fl. Håkan Aspeborg Höör väster, Område A och del av B 1 Riksantikvarieämbetet Avdelningen

Läs mer

Hej alla Jupiterbarn, här kommer svar på alla era frågor.

Hej alla Jupiterbarn, här kommer svar på alla era frågor. Brev från Sofia (Noaks mamma) Hej alla Jupiterbarn, här kommer svar på alla era frågor. Hur vet man att det funnits någon som heter Estrid och Jarlabanke? Hur vet man att hon var betydelsefull? Det vet

Läs mer

Lärarmaterial. Vikingar sidan 1. Mål ur läroplanen: Arbeta med de svåra orden (expertorden) Tidslinje. Författare: Torsten Bengtsson

Lärarmaterial. Vikingar sidan 1. Mål ur läroplanen: Arbeta med de svåra orden (expertorden) Tidslinje. Författare: Torsten Bengtsson Vikingar sidan 1 Lärarmaterial Aha, Författare: Torsten Bengtsson Mål ur läroplanen: Nordens kulturmöten med övriga Europa och andra delar av världen genom ökad handel och migration, till exempel genom

Läs mer

RAPPORTSAMMANSTÄLLNING

RAPPORTSAMMANSTÄLLNING Stämplar: Undersökning: Nä, Kumla sn, Blacksta 3:4 m fl Lst:s dnr: 11.391-2173-82 Ansvarig institution: UV Eget dnr: 5715/82, 5881/82 Ansvarig för undersökningen: Carin Claréus Fynd: Nej Ekonomiskt kartblad:

Läs mer

Rapport 2014:02. Tove Stjärna. Arkeologisk förundersökning, Broby 1:1, Husby-Ärlinghundra socken, Sigtuna kommun, Uppland.

Rapport 2014:02. Tove Stjärna. Arkeologisk förundersökning, Broby 1:1, Husby-Ärlinghundra socken, Sigtuna kommun, Uppland. Rapport 2014:02 broby 1:1 Arkeologisk förundersökning, Broby 1:1, Husby-Ärlinghundra socken, Sigtuna kommun, Uppland Tove Stjärna Läs rapporten i PDF www.stockholmslansmuseum.se Järnvägsgatan 25, 131 54

Läs mer

Ölmevalla 180, boplats

Ölmevalla 180, boplats , arkeologisk undersökning 2008, startsida RAÄ 180 forntida område vid Kvarnkullen i Ölmevalla socken För två- till tretusen år sedan låg bosättningar som tillhörde åkerbrukare nära kullens krön. I utkanten

Läs mer

Backanäset i Töcksmark socken

Backanäset i Töcksmark socken , Töcksmark, 2006, startsida Tre värmländska gravar och ett bröstvärn från 1905 Från mitten av augusti och fyra veckor framåt grävde vi ut tre gravar från forntiden på en bit utanför Töcksfors samhälle,

Läs mer

AVTRYCK. Tid, ting, minne

AVTRYCK. Tid, ting, minne AVTRYCK Tid, ting, minne AVTRYCK Tid, ting, minne Vad är historia? Historia är de människor som har levt före oss. Människor som har lämnat spår efter sig överallt. Spåren är avtryck som kan berätta om

Läs mer