Elverkets elhandelschef Susanna Hammarberg svarar på dina frågor om el. E-post:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Elverkets elhandelschef Susanna Hammarberg svarar på dina frågor om el. E-post: fragaomel@elverket.se"

Transkript

1 elementärt från elverket Fråga Susanna Elverkets elhandelschef Susanna ammarberg svarar på dina frågor om el. E-post: Fråga: Vad menas med en utsläppsrätt? Ordet florerar i alla möjliga sammanhang, inte minst när det gäller el, men man får sällan en begriplig förklaring till vad som avses med denna rätt och hur den fungerar. Stina Thor, Knivsta Susanna: ej Stina! En utsläppsrätt är ett ekonomiskt styrmedel som har tagits fram för att få företagen att möta de krav på minskade utsläpp som ställs i Koyotoprotokollet. För att minska koldioxidutsläppen från kraftverk och tung industri har EU därför infört något som kallas för handel med utsläppsrätter. Tanken är att det ska innebära en kostnad för företagen att släppa ut koldioxid och att det ska bli lönsamt att minska sina utsläpp. Systemet bygger på att energiintensiva industrier och kraftverk inom EU för en viss tidsperiod tilldelas ett antal utsläppsrätter. En utsläppsrätt motsvarar ett ton fossil koldioxid. De företag som vill öka sina utsläpp utöver sin tilldelning måste köpa ytterligare utsläppsrätter från andra företag, som har möjlighet att minska sina utsläpp. andeln sker via en börs där företag och även privatpersoner kan köpa utsläppsrätter. Trots att vi i Sverige producerar den mesta av vår el genom vattenkraft och kärnkraft, och våra elproducenter därmed inte berörs nämnvärt av utsläppsrätter, påverkas vi av systemet med utsläppsrätter. Det beror på att det nordiska elsystemet sitter ihop med det kontinentaleuropeiska och att vi både importerar och exporterar el. Det betyder att svenska konsumenter påverkas av den prisnivå som finns i resten av Europa. Det anses allmänt att elpriset har stigit med öre/kwh på grund av systemet med utsläppsrätter. Med vänlig hälsning, Susanna PS: För dig som vill veta mer, besök

2 ! g n i l v Tä Mer information om Elverket: I detta nummer har du chans att vinna en bärbar dvd, Denver MT-732B med 7 skärm, till ett värde av kronor. Se bara till att svara rätt på frågan nedan så kanske det blir du som blir den lyckliga vinnaren! E-posta eller skicka ett vykort med svaret till oss, senast den 15 april. 2:a till 10:e plats belönas med två trisslotter var. Svaret hittar du någonstans i detta nyhetsbrev. Fråga: Vad lanserar Elverket den 1 april? E-posta svaret till: eller skicka vykortet till: Elverket Vallentuna AB, Box 36, Vallentuna. Märk kortet Tävlingen. Glöm inte att uppge ditt namn och din adress. I början av april drar vi tio lyckliga vinnare bland de rätta svaren. Vinnarna meddelas via e-post eller brev, och förstaprisvinnaren avslöjas i nästa nummer av Elementärt från Elverket som kommer ut under hösten Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. Stort grattis till Pia Fredén i ägersten som vann förstapriset, en ipod Nano 8GB III, i förra numrets tävling. Detta nyhetsbrev skickas till dig eftersom du är en av drygt kunder hos oss på Elverket. ar du några frågor, synpunkter eller kanske nya idéer för framtidens elmarknad, kontakta oss gärna! Elverket Vallentuna AB Box 36, Moränvägen Vallentuna Tel: Fax: Innehåll: Elverket i samarbete med Inmema PR & Information Layout och original: Inspirera reklambyrå

3 elementärt Nr från elverket DrömEl tog Pontus till London! Nu lanserar vi e-faktura! Vad är el? Barn förklarar Tävling! Vinn en bärbar dvd Kan läsa du elrä en kni ng? Pontus Östmans önskedröm gick i uppfyllelse att få se en fotbollsmatch med favoritlaget Chelsea!

4 Vd har ordet Bäste kund, Du är kund till ett litet och oberoende uppstickarbolag! Elverkets kunder finns över hela Sverige och våra låga priser gör oss till ett av landets snabbast växande elbolag. Dessutom är vi Sveriges enda börsnoterade elbolag. Vår framgång ledde dock till att en av elbranschens jättar lade bud på Elverket i höstas. Men merparten av Elverkets aktieägare sade nej till budet. Aktieägarna, och våra kunder, vill uppenbarligen behålla oss på marknaden det lilla utmanande uppstickarbolaget med effektivitet, service och priser som jättarna inte lyckas matcha. Detta sporrar oss och vi strävar ständigt efter ännu nöjdare kunder! ör gärna av dig med dina förslag. Glad påsk! Jonas Borgardt Vd & koncernchef Tel: Stort intresse för DrömEl! Elverkets nystartade elavtal, DrömEl, som stödjer stiftelsen MinStoraDags verksamhet för att förverkliga svårt sjuka barns önskedrömmar, har blivit en succé. DrömEl lanserades i december förra året, men redan har många kunder tagit chansen att hjälpa genom att teckna DrömEl. Drömmar slår in Samarbetet med MinStoraDag inleddes i december 2007 då Elverket överlämnade en check på kr till stiftelsens stora julinsamling. Dessa pengar har nu kommit till nytta genom att uppfylla 13-årige Pontus Östmans önskedröm att få åka till England och se en fotbollsmatch med favoritlaget Chelsea. Tillsammans med sin pappa flög Pontus till London där han gick på sightseeing och bodde på hotell i två nätter. öjdpunkten var förstås matchen Arsenal Chelsea. Pontus var supernöjd med resan och sammanfattade upplevelsen med: Det största och bästa jag varit med om, så roligt att jag inte ville åka hem! Teckna DrömEl MinStoraDag är en insamlingsstiftelse som hjälper sjuka barn i Sverige att få uppleva en alldeles egen Stor Dag. En Stor Dag är ett efterlängtat avbrott när sjukhusdagarna Pontus drömresa blev en oförglömlig upplevelse med Big Ben, superderbyt Arsenal Chelsea och så förstås, en hel del shopping. är långa och behandlingarna svåra. Den som tecknar DrömEl bidrar med 0,25 öre per förbrukad kilowattimme till MinStoraDag. Pengar som oavkortat går till barnens drömmar. Dessutom skänker Elverket i sin tur lika mycket pengar som sina kunder, så det blir dubbelt upp. Avtalet kan tecknas av såväl nya som befintliga kunder, oberoende av när nuvarande avtal löper ut och kan när som helt sägas upp. För att teckna DrömEl, gå in på vår hemsida eller ring vår kundservice på telefon:

5 Kan du läsa en elräkning? Vi på Elverket har jobbat hårt de senaste åren med att förenkla våra fakturor, något som gett oss fin respons från våra kunder. Enkelhet och tydlighet är våra ledord. är kommer därför Elverkets lilla fakturaguide som en liten hjälp på vägen! Elmätning: En faktura innehåller antingen ett beräknat värde eller ett avläst värde, det vill säga den faktiska förbrukningen. Ditt nätbolag, som distribuerar elen till dig, ansvarar för att skicka din mätarställning till oss. Saknar vi en avläsning så baserar vi istället din faktura på din beräknade årsförbrukning. När vi sedan får in en avläsning, justeras de beräknade fakturorna gentemot avläsningen. ELMÄTNING Mätarnr: TBY Ingående avläsning Avläsning Summa förbrukning Beräknad årsförbrukning: kwh Datum Ställning Förbrukad el kwh FAKTURASPECIFIK ATION Fakturadatum Fakturanummer Kundnummer kwh Beräknad årskostnad: kr inkl. moms ELAVGIFT Period Antal à pris Belopp Avtal gäller to m: Energiavgift kWh 45,10 Öre/kWh 976,42 Energiskatt 2165kWh 27,00 Öre/kWh 584,55 Elcertifikatsavgift 2165kWh 3,20 Öre/kWh 69,27 Moms (25,00% på 1630,24 kr) 407,56 Summa 2 037,80 Elavgift: är ser du ditt pris per kilowattimme. Elpriset består av fyra delar: energiavgift, energiskatt, elcertifikatsavgift samt moms. Längst ner till höger ser du även din totalsumma att betala. Beräknad årsförbrukning: Om vi saknar avläsning så beräknar vi dina fakturor utifrån din beräknade årsförbrukning som vi fått från ditt nätbolag. Din beräknade årsförbrukning kan sänkas eller höjas beroende på hur mycket el du förbrukat. Beräknad årskostnad: Vi beräknar din årskostnad genom att multiplicera din årsförbrukning med den totala kostnaden per kilowattimme. ar du ett rörligt pris kan den beräknade årskostnaden bli något missvisande eftersom det rörliga priset ändras från månad till månad.

6 Nu lanserar vi e-faktura! Den 1 april lanserar Elverket e-faktura. Det enkla, trygga och snabba sättet att betala på. Med e-fakturan får du fakturan direkt till din internetbank. Du slipper knappa in långa OCR-nummer och betalningen görs med ett enda klick. Dessutom är det bra för miljön. Anmäl dig direkt från din internetbank eller gå in på www. elverket.se och läs mer. Barn till Elverkets medarbetare förklarar: Vad är el egentligen? Nils, 5 år: Det är ström alltså, som kommer från åskan. Man behöver el för att lampan ska funka och för att man ska överleva. Det funkar med sladden och gör så att min robot funkar. Batterier är bra men om roboten ska funka längre behövs el. Man använder också el till sladden så att sladden gör nytta. Maja, 3,5 år: El är sånt man behöver för att man ska kunna se något. Förbrukad el: är skiljer vi på beräknad avläsning och faktisk förbrukning. Så fort Elverket får in en mätaravläsning från ditt nätbolag, så korrigerar vi den beräknade elförbrukningen med din faktiska förbrukning. Det innebär att om din faktiska elförbrukning var mindre än det du fick betala för vid föregående faktura, får du avdrag för denna summa på nästkommande faktura. Förbrukade du mer än beräknat adderas detta på fakturan. William, 7 år: El kommer från en pinne i marken med blad på. Det måste blåsa för att det ska komma el. Det behöver man för annars kan jag inte spela mitt Xbox eller tända lamporna och se på tv. Man behöver el för att bygga hus, för då måste man använda en borr för att skruva. Man behöver också el till kyl, frys, micro och vattenkokare. Jag tror att det skulle bli kaos om det inte fanns el. El är nog också kablarna i marken och elskåp. Olle, 6,5 år: El är sånt som man använder på radio. Elektricitet. Om inte el fanns skulle man inte kunna använda telefon eller radio. Det skulle vara väldigt lite man skulle kunna använda. Man använder el till allt som har sladdar. Datorer.

Tävling! från elverket. Nu lanserar vi VindEl! Bästa elspartipsen i höst. Gör livet lätt och lönsamt för dina vänner få lyxig hotellövernattning!

Tävling! från elverket. Nu lanserar vi VindEl! Bästa elspartipsen i höst. Gör livet lätt och lönsamt för dina vänner få lyxig hotellövernattning! elementärt från elverket Nr 2 2009 Teckna Elverkets nya avtal VindEl och bidra till en hållbar framtid för oss alla Tävling! Vinn ett lysande morgonhumör Nu lanserar vi VindEl! Gör livet lätt och lönsamt

Läs mer

elementärt Vinn Bli ditt eget elbolag! Med solceller på taket gör du din egen el

elementärt Vinn Bli ditt eget elbolag! Med solceller på taket gör du din egen el elementärt F r å n e l v e r k e t n r 1 2 0 1 3 Vinn solcellsdriven husnummerlampa! Aldrig mer överraskad av elräkningen Betalsmart TM - samma summa varje månad Lär din villa kolla vädret Elpiloten TM

Läs mer

elementärt Vinn Möt fåruppfödaren som gått över till solenergi en väderstation! Spara pengar och miljö med Elpiloten

elementärt Vinn Möt fåruppfödaren som gått över till solenergi en väderstation! Spara pengar och miljö med Elpiloten elementärt F r å n e l v e r k e t n r 2 2 0 1 4 Möt fåruppfödaren som gått över till solenergi Spara pengar och miljö med Elpiloten Med Betalsmart får du stugvärme i januari, men betalar i juli Vinn en

Läs mer

Frågor och svar om el

Frågor och svar om el Frågor och svar om el Fråga: Varför ser fakturan annorlunda ut nu? Istället för en räkning från Söderhamn NÄRA så har jag fått två? Du som har Källmärkt el från Söderhamn NÄRA elhandel undrar kanske varför

Läs mer

minska din förbrukning

minska din förbrukning #1, 09 MÖLNDAL ENERGI DITT LOKALA ENERGIFÖRETAG minska din förbrukning med energideklaration Mer fjärrvärme Professor kräver utbyggnad lågkonjunkturen sänker elpriset 1 Sverige når klimatmål med fjärrvärme

Läs mer

Frågor och svar. Sandviken Energi + Bixia = sant Ver. 1.3

Frågor och svar. Sandviken Energi + Bixia = sant Ver. 1.3 Frågor och svar Sandviken Energi + Bixia = sant Ver. 1.3 ÖVERGRIPANDE Fråga 1: Fråga 2: Fråga 3: Fråga 4: Fråga 5: Fråga 6: Varför blir Sandviken Energi nu Bixia? Vi går samman med Bixia för att bli starkare

Läs mer

Tidningen? Möt Peter. Bredband är en del av hans vardag. Sommartips! Stäng av strömmen men inte elmätaren och andra tips som sparar tid och pengar.

Tidningen? Möt Peter. Bredband är en del av hans vardag. Sommartips! Stäng av strömmen men inte elmätaren och andra tips som sparar tid och pengar. Kundtidning Nr 2 2006 Tidningen? Möt Peter. Bredband är en del av hans vardag. Läs mer på sidan 2 Sommartips! Stäng av strömmen men inte elmätaren och andra tips som sparar tid och pengar. Läs mer på sidan

Läs mer

Din kontakt med elföretagen

Din kontakt med elföretagen Din kontakt med elföretagen sid 2 Dina valmöjligheter när det gäller el sid 4 Din elförbrukning (fakta om mätaravläsning) sid 6 Du ska flytta in (så gör du med dina elavtal) sid 8 Du ska flytta ut (så

Läs mer

Den lokala kraften finns i vattnet

Den lokala kraften finns i vattnet Kundinformation från Nr 1, 2012 Den lokala kraften finns i vattnet Göran Karlsson, elnätschef och ansvarig för elproduktionen på Linde energi. Vi på Linde energi är glada och stolta över att ha kunnat

Läs mer

energi Min De bytte till fjärrvärme och fick ett bättre hus Nr 2/2001 En tidning från din lokala energileverantör

energi Min De bytte till fjärrvärme och fick ett bättre hus Nr 2/2001 En tidning från din lokala energileverantör Min energi Nr 2/2001 En tidning från din lokala energileverantör De bytte till fjärrvärme och fick ett bättre hus Förmåner för hela familjen Ny profil, men samma företag. Bilar, brevpapper, annonser och

Läs mer

DIN KONTAKT MED ELFÖRETAGEN

DIN KONTAKT MED ELFÖRETAGEN DIN KONTAKT MED ELFÖRETAGEN Sid 3 sid 2 Dina valmöjligheter när det gäller el Sid sid 54 Din elförbrukning (fakta om mätaravläsning) Sid 7 sid 6 Du ska flytta in (så gör du med dina elavtal) Sid 9 sid

Läs mer

Elspararguiden. Fler guider på nätet. bästa valen. Testa bilenmed hos bilhandlaren. försäkring. Nya guider varje vecka: www.aftonbladet.

Elspararguiden. Fler guider på nätet. bästa valen. Testa bilenmed hos bilhandlaren. försäkring. Nya guider varje vecka: www.aftonbladet. Fler guider på nätet Vik här Vik Vik här här publicerad publicerad februari mars 2009 2009!! r a t p s p i l a l s n i e r s p u t v i a s n u ä l j ExTk bästa valen Köpa 25 begagnad bil Elspararguiden

Läs mer

-enkelhet framför allt. Luleåenergi ELin

-enkelhet framför allt. Luleåenergi ELin ELin -enkelhet framför allt Lika självklart som du tycker att det är med en specificerad telefonräkning, lika självklart ska det vara att få en specificerad elräkning. Med den enkla ELin loggar du enkelt

Läs mer

teckna avtal sänk din elkostnad!

teckna avtal sänk din elkostnad! MedlemsEl LO verkar för ett rättvisare samhälle och vill därför förbättra villkoren för så många människor som möjligt. MedlemsEl är det elavtal som LO-förbundens medlemmar kan ansluta sig till för att

Läs mer

STEPHEN COPP SNOWBOARDSTJÄRNAN SOM FLYTTAT HEM BREDBAND SKEBO INVESTERAR FRISTAD FÖR FLYKTINGAR PÅ ANDERSTORP ELKOSTNADER SÅ KAN DU SPARA PENGAR

STEPHEN COPP SNOWBOARDSTJÄRNAN SOM FLYTTAT HEM BREDBAND SKEBO INVESTERAR FRISTAD FÖR FLYKTINGAR PÅ ANDERSTORP ELKOSTNADER SÅ KAN DU SPARA PENGAR EN REPORTAGETIDNING FÖR SKEBOS HYRESGÄSTER NR 3 2003 8:E ÅRGÅNGEN STEPHEN COPP SNOWBOARDSTJÄRNAN SOM FLYTTAT HEM BREDBAND SKEBO INVESTERAR FRISTAD FÖR FLYKTINGAR PÅ ANDERSTORP ELKOSTNADER SÅ KAN DU SPARA

Läs mer

Flertalet elbolag bryter mot ny konsumentlag

Flertalet elbolag bryter mot ny konsumentlag Pressmeddelande 2007-01-17 Flertalet elbolag bryter mot ny konsumentlag Åtskilliga elbolag bryter mot lagen. Den 1 januari 2007 trädde Förändringar i lagen om elcertifikat i kraft, vilket ska underlätta

Läs mer

Kraftsamlingen. Dala Elfond. Framtidens elmarknad blir oroligare. Kundförmåner. Nya sättet att handla el tillsammans. Så möter vi utmaningen

Kraftsamlingen. Dala Elfond. Framtidens elmarknad blir oroligare. Kundförmåner. Nya sättet att handla el tillsammans. Så möter vi utmaningen Kraftsamlingen Information och erbjudanden från Dalakraft november 2013 Dala Elfond Nya sättet att handla el tillsammans Framtidens elmarknad blir oroligare Så möter vi utmaningen Kundförmåner Hotellpaket

Läs mer

min energi Fjärrvärme och bredband i samma hus Nr 2/2002 En tidning från din lokala energileverantör

min energi Fjärrvärme och bredband i samma hus Nr 2/2002 En tidning från din lokala energileverantör min energi Nr 2/2002 En tidning från din lokala energileverantör Fjärrvärme och bredband i samma hus Fler kan använda e-faktura Den snabba och papperslösa e-fakturan kommer att erbjudas till fler. Tidigare

Läs mer

Miljölotteriet Där alla är vinnare

Miljölotteriet Där alla är vinnare Miljölotteriet Där alla är vinnare Vår idé för att sänka förbrukningen i ett rum är att göra en tävling. Då vår målgrupp är ungdomar har vi valt att göra tävlingen online. Vi vill hjälpa ungdomar att sänka

Läs mer

Så kan du spara 15 000 kr per år! Så sänker du din bolåneränta! Här får du råd med ditt livs affär. 10

Så kan du spara 15 000 kr per år! Så sänker du din bolåneränta! Här får du råd med ditt livs affär. 10 ANNONS Hela denna bilaga är en annons från Compricer i samarbete med Newsfactory AB ANNONS DistribuerasiExpressenseptember2009 Så sänker du din bolåneränta! Här får du råd med ditt livs affär. 10 Börja

Läs mer

DIN KONTAKT MED ELFÖRETAGEN

DIN KONTAKT MED ELFÖRETAGEN DIN KONTAKT MED ELFÖRETAGEN sid 2 Dina valmöjligheter när det gäller el sid 4 Din elanvändning (fakta om mätaravläsning) sid 6 Du ska flytta in (så gör du med dina elavtal) sid 8 Du ska flytta ut (så gör

Läs mer

Begagnade bildelar. fordonskrisens stora vinnare Försäkringsbolagen kräver återvinning Nu vill kunderna reparera miljövänligt

Begagnade bildelar. fordonskrisens stora vinnare Försäkringsbolagen kräver återvinning Nu vill kunderna reparera miljövänligt B.N. NR. 1 2009 BEGAGNATNYTT är ett nyhetsbrev för dig som tycker det är kul att göra affärer med hänsyn till miljön Begagnade bildelar fordonskrisens stora vinnare Försäkringsbolagen kräver återvinning

Läs mer

SAGA MILJÖKÄMPEN. Prisad av Miljöfonden. 3 tips! NR 03 2015. Guldläge för fastpris EN ELSMART SOMMAR. Följ vår börsblogg SID 03 SID 08 SID 07

SAGA MILJÖKÄMPEN. Prisad av Miljöfonden. 3 tips! NR 03 2015. Guldläge för fastpris EN ELSMART SOMMAR. Följ vår börsblogg SID 03 SID 08 SID 07 DU & DinEl NR 03 2015 ELAVTAL Guldläge för fastpris SID 03 OMVÄRLD Följ vår börsblogg SID 07 3 tips! EN ELSMART SOMMAR SID 08 MILJÖKÄMPEN SAGA Prisad av Miljöfonden EN TIDNING FRÅN 02 VÄLKOMMEN TEXT: PIA

Läs mer

Medlemsnytt December 2013

Medlemsnytt December 2013 Medlemsnytt December 2013 Kära O2-medlem, Vi kan glädjas åt att det blåst riktigt bra under oktober och november, vilket är bra eftersom vi i övrigt har haft ett något sämre vindår än föregående år. Nu

Läs mer

ESL Ekonomi. Upplaga nr 3, 2014. Författare: Ulrika Hylén och Kicki Nyström

ESL Ekonomi. Upplaga nr 3, 2014. Författare: Ulrika Hylén och Kicki Nyström ESL Ekonomi Upplaga nr 3, 2014 Författare: Ulrika Hylén och Kicki Nyström Innehållsförteckning Inledning 1 Arbetsblad Nå mål och klara hinder 3 Ordning och reda på papper 4 Kostnader 5 Checklista kostnader

Läs mer

Priser som passar din verksamhet.

Priser som passar din verksamhet. Elpriser. Priser som passar din verksamhet. 2 Ny energi. Inom E.ON tar vi hand om 35 miljoner kunder, vilket gör oss till Europas största privatägda energiföretag. I Sverige levererar vi el, gas och värme

Läs mer

Elreformen som gick snett?

Elreformen som gick snett? Elreformen som gick snett? Bättre konkurrens, billigare elpriser och mer kundinflytande. Det var målen med avregleringen av svensk elmarknad. Men dagens ägarkoncentration, höga elpriser och krångliga elräkningar

Läs mer

RÄDDA VÄRLDEN SPARA DINA PENGAR!

RÄDDA VÄRLDEN SPARA DINA PENGAR! Joel Ström, Caroline Lindgren, Emilia Fagerberg, Dennis Berg, Julia Ärleskog, Daniel Holst, Josephine Jansson, Sebastian Moholm, Linus Blomqvist, Jonas Karlsson. Brinellgymnasiet nässjö klass Te08 RÄDDA

Läs mer

Här nedan försöker jag sammanfatta hur jag utifrån filmerna förstår vårt monetära system:

Här nedan försöker jag sammanfatta hur jag utifrån filmerna förstår vårt monetära system: Klimat 4AQ: Pengar och Konsumtion (Grupp X) Den här uppgiften handlar om något som är väldigt viktigt men som jag är väldigt osäker på. Därför skickar jag först det här mailet där jag beskriver problemet

Läs mer

Avtal och information till anvisade kunder

Avtal och information till anvisade kunder Ei R2014:19 Avtal och information till anvisade kunder - en uppföljning Energimarknadsinspektionen Box 155, 631 03 Eskilstuna Energimarknadsinspektionen R2014:19 Författare: Elin Brodin och Johan Nilsson

Läs mer