Apr , 9:03 PM Guest275 (guest): Har Solna stad använt externa resurser som hjälp i krishanteringen inför programmet?

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Apr 11 2012, 9:03 PM Guest275 (guest): Har Solna stad använt externa resurser som hjälp i krishanteringen inför programmet?"

Transkript

1 Apr , 9:02 PM Solna: Hej. Välkomna till chatten. Kristina Tidestav är nu redo att svar på era frågor. Det har inkommit väldigt många frågor, de vi inte hinner svara på hänvisar vi till eller stadens e-tjänst för synpunkthantering. Apr , 9:03 PM Guest275 (guest): Har Solna stad använt externa resurser som hjälp i krishanteringen inför programmet? Apr , 9:04 PM Solna: Solna har inte identifierat situationen som en kris. Vid kriser har staden en väl fungerande intern organisation för krishantering och kriskommuniaktion. Apr , 9:05 PM Guest642 (guest): var det svagaste svaret jag sett.. Borde man sitta kvar på en komunal tjänst om man inte vill svara på sådana frågor!? Apr , 9:06 PM Solna: Jag sitter på plats nu för att svara på frågor. Apr , 9:07 PM Guest780 (guest): Varför svarar ni inte på frågorna i programmet? Apr , 9:07 PM Solna: Jag sitter som sagt nu för att svara på frågor. Apr , 9:08 PM Guest48 (guest): Finns det någon koppling mellan den person på förvaltningen som gav kontraktet till Plus Bygg, och företaget i fråga? I då fall, hur ser den ut? Apr , 9:08 PM Solna: Såvitt jag vet finns det ingen sådan koppling. Apr , 9:08 PM Johannes (guest): Det verkar som att Lennart Dahlberg och Sune Eriksson har något lurt på gång. Apr , 9:09 PM Solna: Återkom gärna med en konkret fråga så ska jag försöka svara. Apr , 9:11 PM Henrik Holmquist: Vilak personer kommer att få lämna sitt jobb eller bli omplacerade till följd av detta? Någon måste ju ta ansvaret annars kommer det att upprepas?

2 Apr , 9:11 PM Solna: Vi har gjort en utredning, läs gärna den på vår webb så får du en god inblick i hur vi ser på den här frågan. Apr , 9:11 PM Guest323 (guest): Grattis! Va härligt för ert korrupta gäng. Ni sitter ju hur säkert som helst, det finns inte en domstol som kan göra något. Fortsätt för allt i världen! Kul att tänka på för oss som är de sämst betalda lärarna i hela länet! /Lärare på Solna Gymnasium Apr , 9:11 PM Solna: Återkom gärna med en konkret fråga, läs gärna vår utredning. Apr , 9:12 PM Guest850 (guest): Kristina Tidestav,,, det enda du säger är att du inte har koll. Ta nu ditt ansvar och AVGÅ! Du vill inte ens kolla på kvittorna, det är så nonchalant mot oss skattebetalare, du vill inte ens svara på frågor och verkar inte bry dig. Kommunen försöker dessutom sätta munkavle och mörka fel. Du är helt fel person på din post! Apr , 9:12 PM Solna: Återkom gärna med en konkret fråga, läs gärna vår utredning. Apr , 9:12 PM Guest844 (guest): Jag undrar om kommundirektören nu har skaffat sig detaljinformation, något som var obefintligt i programmet? Apr , 9:12 PM Solna: All detaljinformation ligger på vår webb. Apr , 9:13 PM Guest281 (guest): Sorgligt att se dig svara på UG s frågor. Ditt agerande är anmärkningsvärt! Ta ditt ansvar och avsätt Sune NU!!! Apr , 9:13 PM Solna: Återkom gärna med en konkret fråga. Du kan ta del av vår utredning på solna.se. Apr , 9:13 PM Guest55 (guest): Tycker att det är rent för jä-ligt att det kan få gå till så här. Se till att ta erat ansvar och låt inte oss skattebetalare få stå för era klavertramp. Skäms över att ha en sådan ledning som inte äns kan svara på vad som gäller. Tycker ni skall ta tillfället i akt och avgå. Skämes ta mig fan!

3 Apr , 9:14 PM Solna: Återkom gärna med en konkret fråga. Du kan ta del av hela utredningen på solna.se Apr , 9:15 PM Guest917 (guest): Hej, ska jag av skrivningen ovan "Däremot stämmer antalet angivna antal timmar och fakturakostnad med gjorda beställningar" tolka det som att allt är i sin ordning och att den enda felaktiga faktureringen avser den ej levererade innerdörren!? Det betyder ju inget egentligen - det är ju jättebra att det stämmer med gjorda beställningar men vad har det för värde när faktiskt utfört arbete inte överensstämmer med beställningarna?? Apr , 9:18 PM Solna: Utfört arbete stämmer med beställningar och betalningar. Apr , 9:20 PM Solna: Moderator: Det inkommer väldigt mycket som inte är direkta frågor. Ställ istället konkreta frågor så ska Kristina försöka svara. Apr , 9:20 PM Guest116 (guest): Känner du dej nöjd med bilden av Solna som ges i programmet? Är det vad Solna förmår av öppenhet och transparens som visas upp? Apr , 9:21 PM Solna: Jag känner mig inte nöjd av bilden som ges av Solna.Vår bild av det hela kan du ta del av på solna.se. Apr , 9:21 PM Guest543 (guest): dax att se över kommunikationspolicyn och anpassas den efter hur nu agerar? dvs vi svarar inte på massmedias frågor, vi dukar och är fega eller? Apr , 9:22 PM Solna: Vi har ställt upp och försökt svara på frågor såväl på plats som på telefon och mejl. Apr , 9:23 PM Guest128 (guest): Hej. Varför fungerar öppenheten så dåligt i Solna Apr , 9:24 PM Solna: vi har svarat på Uppdrag gransknings frågor och sitter nu här och svarar på frågor. Apr , 9:24 PM Guest472 (guest): Vår familj har funderat på att flytta till Solna.

4 Apr , 9:24 PM Solna: Välkommen till Solna! Apr , 9:25 PM Guest26 (guest): Hur är det möjligt att valda folkrepresentanter inte stiger fram och bemöter kritiken i programmet? Apr , 9:25 PM Solna: Den frågan får du ställa till våra folkvalda. Du hittar deras kontaktuppgifter på vår webb. Apr , 9:25 PM Tommi Leksing Herala: Solna Kommun den nya Göteborg eller? Om allt står rätt till varför står ni inte för de framför tv!hoppas verkligen att Polisen gör en granskning av er! Som sakt Solna <3 Göteberg = SANT Apr , 9:26 PM Solna: Vi kan bara tala för solna. Solna har gjort en noggrann utredning. Läs den på solna.se. Apr , 9:26 PM Guest23 (guest): Varför gömmer sig makten för oss? Apr , 9:27 PM Solna: Jag kan inte svara för makten, men du är välkommen att ställa frågor till mig. Apr , 9:27 PM Bengt Niklasson: Kan man chatta här? Hahahaha..Vilken banankommun Solna stad är Hahaha Stackars skattebetalare!!!hahahaha.. Apr , 9:27 PM Solna: Ja, välkommen att ställa frågor. Apr , 9:28 PM Guest266 (guest): Hej, varför klarar man inte bemöta Janne Josefsson? Apr , 9:28 PM Solna: Jag hade ett möte inbokat med honom, men han dök inte upp. Apr , 9:29 PM

5 PeterLindberg (guest): Vad sysslar ni med på Solna kommun?att göra fel är mänskligt, och helt okej. Men att ljuga, vägra svara på frågor och inte lära av sig misstag är inte okej.skärpning! Apr , 9:30 PM Solna: Vi har inte ljugit eller vägrat att svara på frågor. Jag finns på plats nu för att svara. Du kan också läsa vår utredning på solna.se Apr , 9:30 PM Guest823 (guest): Hej, dags att lägga handen på hjärtat; finns det någon relation mellan företrädare för den politiska majoriteten i Solna och de byggföretag som omnämns i ug? Apr , 9:31 PM Solna: Såvitt jag vet finns det inte det. Apr , 9:31 PM Erik (guest): Hej. Vad hände egentligen med tjänstemannen som beställt arbeten, godkänt arbeten samt granskat OCH attesterat samtliga fakturor? Apr , 9:31 PM Solna: Han arbetar i Solna stad. Apr , 9:31 PM Guest3 (guest): Är det inte lite lurt när ingen i ledningen vill prata med Janne Josefsson?? Det hjälper ju inte deras trovärdighet. Apr , 9:32 PM Solna: Jag hade som sagt bokat ett möte med honom, men han dök inte upp. Apr , 9:32 PM Nicklas (guest): Hur funkar detta? Apr , 9:32 PM Solna: Du använder chatten för att ställa frågor. Apr , 9:33 PM Guest573 (guest): Att ni vågar ta våra skattepengar och stoppa i egen ficka! Så sjukt pinsamt NI som kommun har skött det hela, och hur töntigt uppenbart ni undvek och mörkade inför SVT. Ut med den där jävla Sune Ericsson Tidemark och Bergmark. Och skärp er nu! för nu kommer ni ha ögonen på er. Och att ha en uppretad befolkning i kommunen det är inte bra kan jag säga...

6 Apr , 9:33 PM Solna: Det har inte stoppats några skattepengar i egen ficka.läs gärna utredningen på solna.se. Apr , 9:34 PM Guest572 (guest): Är solnas ledande politiker korrupta och gör ni affärer med skattefuskare? Apr , 9:35 PM Solna: Som jag sade i programmet skulle vi inte ha gjort affärer med de här företagen. Våra rutiner har brustit och det ska åtgärdas. Apr , 9:35 PM Guest465 (guest): fusk kommun Apr , 9:35 PM Solna: Ställ gärna en fråga. Apr , 9:35 PM Stefan Stalleman Egardt: Hej! Vi är flera som kommer polisanmäla Solna Stad, hur gör vi detta på enklaste sätt? Kan vi även polisanmäla individer som utfört brottsliga handlingar? Apr , 9:36 PM Solna: Som vi har sett det har det inte begåtts något brott. Vad gäller polisanmälan får ni kontakta polisen Apr , 9:37 PM Guest142 (guest): Varför denna feghet inför frågor? Ni företräder folket, har dessa skattebetalare rätt till full access till er?? Apr , 9:37 PM Solna: Jag sitter här nu och svarar på frågor. Återkom gärna med en fråga. Apr , 9:38 PM Guest609 (guest): Solna var länge en välskött kommun. Under Kristina Tidestavs ledning verkar alla chefer ha slutat och kommunen hamnat i fritt fall. Hur är detta möjligt? Apr , 9:38 PM Solna: Jag ska inte bedöma min egen prestation. Det är en fråga för kommunstyrelsen. Apr , 9:38 PM Mikael Gerdén: Kräver att ni som folkvalda är tillgängliga för frågor.

7 Apr , 9:39 PM Solna: Jag är inte folkvald, men du kan kontakta våra folkvalda via vår webb. Apr , 9:39 PM Guest145 (guest): en fråga man ställer sig är hur ni väljer att inte svara på frågor, har ni någon kommentar till detta? Apr , 9:40 PM Solna: Jag finns här nu för att svara på frågor. Apr , 9:40 PM Guest46 (guest): Hur kommer det sig att ingen vill kommentera uppdrag gransknings repotage? Ni verkar inte förstå hur illa det ser ut. De har spelat in telefonsamtalen och samtliga görs Apr , 9:41 PM Solna: Vi har kommenterat reportaget. Se vår utredning p solna.se Apr , 9:41 PM Guest190 (guest): Hej Det låter ju inte så farligt det som hänt mer än att en person har klantat till det ordetligt (antar att han fått ny tjänst nu) Men varför gjorde ni bort er så kapitalt och inte svarade på en enda fråga. Lite ryggrad borde ni ju ha Apr , 9:42 PM Solna: Vi har svarat på frågor dessutom finns jag på plats här. Apr , 9:42 PM Guest958 (guest): Sortera nu inte bort de svåra frågorna, så som jag uppfattade att ni gjorde i programmet Apr , 9:42 PM Solna: Vi besvarar frågor kronologiskt. Apr , 9:43 PM Guest413 (guest): Ni säger i svar här på hemsidan att alla fakturor stämmer. Hur har ni kontrollerat det? Apr , 9:44 PM Solna: Vi har gått igenom alla fakturor och jämfört med beställningar och utfört arbete.

8 Apr , 9:44 PM Guest728 (guest): Vilka rutiner har brustit och hur har ni åtgärdat dom? Apr , 9:46 PM Solna: Vi har brustit i faktura- och kreditkontroll av entreprenörer och det åtgärdas genom översyn av processer och rutiner. Apr , 9:46 PM Guest823 (guest): Tack för påminnelsen att aldrig flytta till pajaskommunen Solna. Apr , 9:46 PM Solna: Trist att du tycker det. Apr , 9:46 PM Guest725 (guest): Skäms du? Apr , 9:48 PM Solna: Det är väldigt tråkigt hur Solna har framställts i programmet. Ta gärna del av vår bild på solna.se Apr , 9:48 PM Guest666 (guest): Varför gömde ni er när Janne kom på besök? Apr , 9:48 PM Solna: Jag hade bokat ett möte med honom, men han dök inte upp. Apr , 9:48 PM Simon (guest): Hur kom ni fram till att studieresan föll inom skatteverkets reglemente när den så uppenbart inte gjorde det i programmet? Apr , 9:49 PM Solna: Uppdrag granskning gjorde en felaktig bedömning av antal timmar. Läs gärna vår utredning på solna.se Apr , 9:49 PM Guest648 (guest): I ärlighetens namn! Hur kan man låt bli att kontrollera utställda fakturor? När man t o m kollar på

9 Apr , 9:50 PM Solna: Vi har kontrollerat fakturorna. Alla utom en har bedömts vara korrekta. Apr , 9:50 PM Toralf (guest): instämmer,otroligt dåligt att inte svara påfrågor.hur ska kommunen bli bättre på det i framtiden? Apr , 9:51 PM Solna: Vi har svarat på uppdrag gransknings frågor. Läs gärna utredningen på vår webb. Apr , 9:51 PM Niklas Blomqvist: Hej, hur kommer det sig att ingen kunde ta sig tid att svara på Jannes frågor? Apr , 9:51 PM Solna: Jag hade som sagt ett möte med honom, men han dök inte upp. Apr , 9:52 PM Guest914 (guest): I programmet antyds att företag har anlitats mot kommunens regler och att fakturor attesterats på felaktigt sätt, vilka följder kommer detta få för de tjänstemän som brutit mot rutiner och regler? Apr , 9:54 PM Solna: Stadens rutiner har brustit avseende kreditkontroll av entreprenörer. Detta ska givetvis åtgärdas och pågår inom ramen för stadsbyggnadsförvaltningens nya organisation. Apr , 9:54 PM Guest212 (guest): Varför gömmer sig alla och vägrar svara på frågor? Verkar som man har mer att dölja. Apr , 9:54 PM Solna: Vi har ställt upp och svarat på UG:s frågor. Läs gärna mer i vår utredning. Apr , 9:55 PM Guest333 (guest): Hur tycker du att ni bemötte Janne Josefssons besök i stadshuset? Apr , 9:56 PM Solna: Janne Josefsson fick ett gott bemötande av stadens personal. Dessutom hade jag ett bokat möte med honom men han dök inte upp. Apr , 9:56 PM Bob (guest): Jag vill veta varför man ska betala skatt när ni använder pengarna på det här sättet? Apr , 9:57 PM Solna: Läs mer i vår utredning. Där framgår att vi inte har slarvat med några skattepengar.

10 Apr , 9:57 PM Guest357 (guest): Det verkar saknas inte bara fungerande rutiner ut även sunt förnuft. Det känns inte bra att bo i Solna under sådan ledning Apr , 9:57 PM Solna: Det är trågigt att du känner så. Apr , 9:58 PM Guest122 (guest): Hur kommer det sig att makthavare som fått väljarnas förtroende alltid ska missbruka den? Har man inte lön så det räcker och blir över utan girigheten slår till. Sen gömmer man sig bakom dörrar. Apr , 9:59 PM Solna: När det gäller väljarnas förtroende är det en fråga för stadens politiker. Deras kontaktuppgifter finns på vår webbplats. Apr , 10:02 PM Guest844 (guest): Stämmer det verkligen att ni har rutiner där man får attestera sina egna utlägg? Apr , 10:04 PM Solna: Enligt ett av undantagen i anvisningar till attestreglementet kan en chef attestera för en personalgrupp som reser på arbetsplaneringsresa eller liknande. Läs gärna mer i vår utredning. Apr , 10:04 PM Guest300 (guest): Hej! Har ni undersökt om det finns privata band mellan huvudmännen i bolagen och tjänstemannen som har handlat upp alla byggprojekt? Känns ju som om någon blivit mutad för att attestera alla egendomliga fakturor. Apr , 10:04 PM Solna: Såvitt jag vet finns det inga sådana privata band? Apr , 10:04 PM Guest451 (guest): Vilket skämt av komun!! Vilka fegisar som bara gömmer sig och ljuger för Janne att någon ska komma ner och svara på frågor! Hur mår ni egentligen? Apr , 10:05 PM Solna: Jag hade ett möte inbokat med Josefsson dök inte upp. Apr , 10:05 PM Guest485 (guest): Hur kan hamna i en situation där man så enkelt blir så trängd? Tidestav, du och alla de andra från staden gjorde ett uselt intryck. Nu måste det till en uppryckning och inte bara snack.

11 Apr , 10:05 PM Solna: Det var trågigt att du inte gillade min insats. Apr , 10:06 PM Guest262 (guest): När redovisas alla nya kontrollrutiner som utlovades? Eller saknas kunskap på den detaljnivån? Apr , 10:06 PM Solna: Vi kommer löpande redovisa under året på solna.se. Apr , 10:06 PM Guest531 (guest): Men du är ju dum i huvudet som svarar "Jag sitter på plats nu för att svara på frågor". Apr , 10:07 PM Solna: Tråkigt att du tycker det. Apr , 10:07 PM Guest968 (guest): Hur kan solna som kommun brista så kraftigt i sina rutiner som programmet visar på? Apr , 10:08 PM Solna: Vi brister inte så kraftigt vilket vår utredning visar. Apr , 10:09 PM Solna: Men i de fall vi brister kommer åtgärderna att presenteras på webben. Apr , 10:09 PM Per Westberg: Kommundirektören tycker jag var mycket korrekt och proffsig. Men var har beslutet fattats att det är just du som ska vara med i denna chatt. Är det ett tjänstemannabeslut eller ett beslut som kommunalrådet tagit? Apr , 10:09 PM Solna: Tack så mycket. Det är mitt beslut. Apr , 10:10 PM Guest525 (guest): När kommer en polisanmälan lämnas in gällande bedrägeri?

12 Apr , 10:10 PM Solna: Såvitt vi vet har inget brott begåtts och det finns såleden ingen anledning till polisanmälan. Apr , 10:11 PM Magnus Lind: Har ni för avsikt att undersöka kopplingar mellan L Daqhlberg och S Eriksson och de bolag som tas upp i programmet Apr , 10:11 PM Solna: Såvitt jag vet så finns det inga sådana kopplingar. Apr , 10:11 PM Guest847 (guest): Ställer då frågan som du vägrade svara på i programmet. Vilken rutin var det som brast vid anlitandet av de tre företagen? Apr , 10:11 PM Solna: Kreditkontroll av entreprenörer. Apr , 10:11 PM Guest273 (guest): Varför svarade ni inte på frågorna i programmet? Apr , 10:12 PM Solna: Vi svarade på flera frågor som UG valde att klippa bort. Apr , 10:12 PM Guest720 (guest): Den där stadsbyggnadsdirektören lär ha stoppat många tusenlappar i egen ficka. Kan han verkligen jobba kvar i kommunen? Har borde bli polisanmäld! Apr , 10:12 PM Solna: Såvitt jag vet har han inte gjort det. Apr , 10:12 PM Guest448 (guest): Med ett forum här kan ni välja vilka frågor som ni svarar på och inga földfrågor som en journalist ger. Det känns ganska oseriöst. Varför väljer ni det? Apr , 10:13 PM Solna: Vi svarar på frågor här. Jag finns också på plats i stadshuset i morgon för att svara på frågor från allmänheten. Apr , 10:13 PM

13 Guest146 (guest): Har ni bett en extern part undersöka ev kopplingar mellan anställda och de företag som anlitats? Apr , 10:13 PM Solna: Det pågår en granskning av revisorerna. Apr , 10:13 PM Guest594 (guest): Ni skriver att det var ok enligt era rutiner att attestera sina egna fakturor. Är det verkligen ett bra sätt att hantera frågan på? Kommer ni ändra dessa rutiner? Apr , 10:14 PM Solna: Så ser våra rutiner ut idag, men vi ser över alla styrdokument vilket ska vara klart till sommaren. Apr , 10:15 PM Guest293 (guest): Vi håller på och flyttar till Solna, vågar vi lita påatt våra skattepengar inte används på detta sätt som jag nyss såg? Apr , 10:15 PM Solna: Välkomna till Solna. Läs gärna vår utredning som ligger på solna.se. Apr , 10:15 PM Guest960 (guest): Fy fan alltså. Vad håller ni på med i kommunen? Jag har just sett uppdrag granskning och det var inte en bra bild jag fick.det här med de skumma affärerna gällande den nya arenan är alltså inte det ända som ligger och skräpar. Att barn i kommunen ska få lida för att ni har inkompetent personal (brottslingar) som flyr sina arbetsuppgifter när de blir på spåren är inget annat än skymf för de boende i Solna Stad. Apr , 10:16 PM Solna: Jag håller med om att det varken var en bra eller rättvis bild över Solna. Ta gärna del av vår bild på vår webbplats Apr , 10:17 PM Guest613 (guest): Hej. Har det framkommit varför de tre byggentreprenörer som givits förtur till liknande projekt kringgicks till förmån för Plusbygg? Apr , 10:18 PM Solna: Våra två ramavtalsleverantörer har inte kringgåtts, utan tackat nej till uppdrag. Därför har staden anlitat andra entreprenörer. Apr , 10:18 PM Guest200 (guest): Varför är studieresan plötsligen i linje med skatteverkets regler, som ni skriver, har det framkommit nya uppgifter

14 Apr , 10:19 PM Solna: UG har räknat fel. Se vår utredning på solna.se Apr , 10:19 PM Guest71 (guest): Vad finns det för rutiner för kommunen när ni anlitar företag? Apr , 10:21 PM Solna: Policy för konkurrensutsättning Riktlinjer för konkurrensutsättning Tillämpningsanvisningar för konkurrensutsättning Riktlinjer för direktupphandling Rutin för upphandling Apr , 10:21 PM Guest521 (guest): Återger UG en korrekt bild om hur svårt det är att få kontakt med det offentliga Solna? Apr , 10:21 PM Solna: Nej, det tycker jag inte de gör. Apr , 10:21 PM Guest642 (guest): Tycker det e fegt ochinte rakt igen att säga man e tillgänglig nu i stället för att svara på frågan om varför man inte svara SVT på frågorna.. Så ännu engång varför ville ni inte prata med svt och varför denna kurra gömma lek av er/dig Apr , 10:22 PM Solna: Jag och flera andra pratade med UG och svarade på deras frågor. Apr , 10:22 PM Guest636 (guest): Fanns det något till er fördel som ni anser utlämnades i reportaget? Apr , 10:23 PM Solna: Läs gärna vår utredning och gör din egen bedömning. Apr , 10:23 PM Guest76 (guest): Det gav ett väldigt oproffsigt och opålitligt intryck att vägra svara på frågor i programmet. Varför gjorde ni inte det? Apr , 10:23 PM Solna: Vi svarade på frågor. Sedan valde UG att inte sända det.

15 Apr , 10:23 PM Guest124 (guest): Varför har Martin eliasson väntat i ett helt år med att polisanmäla om han är så övertygad om att det är något brottsligt? Vad har hindrat honom? Apr , 10:23 PM Solna: Det kan bara Martin Eliasson svara på. Apr , 10:24 PM PaulWestin: Josefsson sökte Granfalk, men är det inte Ekegren som är ansvarig kommunalråd? Apr , 10:24 PM Solna: Anders Ekegren är ordförande i stadsbyggnadsnämnden. Apr , 10:24 PM Guest257 (guest): Hur ser ert attestreglemente ut? För mig som också jobbar inom offentlig förvaltning är dey Apr , 10:25 PM Solna: Se gärna bilaga 20 och 21 under rubriken bilagor i anslutning till utredningen. Apr , 10:26 PM Guest141 (guest): Vilka konkreta rutiner ang. fakturering har ni brutit? I programmet får jag bilden av att ni inte hade några rutiner. Apr , 10:26 PM Solna: Vi har inte bestridigt felaktigt specificerade fakturor. Apr , 10:26 PM Guest743 (guest): Vad har Solna stad haft för rutiner gällande fakturor/arbetsbeställningar? Vem är det som har fel när vaktmästare och andra som sett de som (skulle ha) utfört arbetena säger att arbetena inte blivit utförda? Apr , 10:26 PM Solna: Fastighetsfövaltningen har gått igenom alla fakturor. Se gärna vår utredning. Apr , 10:27 PM Guest257 (guest): Hur har ni kontrollerat kopplingen mellan förvaltningen och Plus BYgg? Du sa att så vitt du vet finns ingen koppling, hur har detta kontrollerats? Apr , 10:27 PM Solna: Vi har ställt frågan.

16 Apr , 10:27 PM Guest238 (guest): Återkom med konkret fråga? Skulle du själv kunna tänka dig att komma med ett enda konkret svar? Apr , 10:29 PM Solna: Moderator: Nu är det slut på chatten. Tack för ett visat intresse. Vi hann tyvärr inte svara på alla frågor, men mejla gärna

Therese: Jobbiga mardrömmar och tårar kommer ofta December 31, 2011

Therese: Jobbiga mardrömmar och tårar kommer ofta December 31, 2011 Therese: Jobbiga mardrömmar och tårar kommer ofta December 31, 2011 Jag har helt tappat förtroendet och är så trött på hur de har behandlat mig i detta. Det säger Therese Johansson när hon hör vad SJ kommit

Läs mer

"Content is king" - Vacker Webbdesign & Effektiv Sökmotorsoptimering för företag

Content is king - Vacker Webbdesign & Effektiv Sökmotorsoptimering för företag "Content is king" Skapad den jul 20, Publicerad av Anders Sällstedt Kategori Webbutveckling Jag funderade ett tag på vad jag skulle kalla detta blogginlägg. Problemet som sådant är att många undrar varför

Läs mer

Plus, SVT1, 2015-09-17, inslag om en dusch; fråga om opartiskhet och saklighet

Plus, SVT1, 2015-09-17, inslag om en dusch; fråga om opartiskhet och saklighet 1/6 BESLUT 2016-03-07 Dnr: 15/03197 SAKEN Plus, SVT1, 2015-09-17, inslag om en dusch; fråga om opartiskhet och saklighet BESLUT Inslaget frias. Granskningsnämnden anser att det inte strider mot kraven

Läs mer

RENEWS HANDBOK RENEW SERVICE AB

RENEWS HANDBOK RENEW SERVICE AB RENEWS HANDBOK Du som är leverantör och samarbetspartner är välkommen att leva upp till våra ambitioner att vi ska göra ett bra jobb tillsammans och se till att våra boende har det bra hos oss. RENEW SERVICE

Läs mer

ROLLSPEL E 011 Sidan 1 av 5 Arbetsmarknadstolkning. Ordlista

ROLLSPEL E 011 Sidan 1 av 5 Arbetsmarknadstolkning. Ordlista ROLLSPEL E 011 Sidan 1 av 5 Arbetsmarknadstolkning Ordlista rapport arbetsledning missköta sig rasist Diskrimineringsombudsmannen arbetskamrater arbetstider morgon- eller eftermiddagsskift stämpelkort

Läs mer

NÄR DU ARBETAR FÖR OSS...

NÄR DU ARBETAR FÖR OSS... NÄR DU ARBETAR FÖR OSS... Information till dig som utför arbete på uppdrag av Helsingborgshem HEJ ENTREPRENÖR! Vi hoppas att du känner dig välinformerad och trygg med de riktlinjer och förhållningssätt

Läs mer

Killen i baren - okodad

Killen i baren - okodad Killen i baren - okodad 1. R: (Säger sitt namn och hälsar välkommen.) K: Tack. Ja, e hmm jag tänkte väl bara säga så här att det känns djävligt konstigt å vara här. Jag brukar gå till doktorn när jag...

Läs mer

TÖI ROLLSPEL E 006 1 (6) Arbetsmarknadstolkning

TÖI ROLLSPEL E 006 1 (6) Arbetsmarknadstolkning ÖI ROLLSPEL E 006 1 (6) Arbetsmarknadstolkning Ordlista arbetslöshetskassa kassakort montera reparera preliminärt gatubelysning övertid projekt gatukontoret fackman installation armatur arbetsmoment högspänning

Läs mer

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att Hej! Du som har fått den här broschyren har antagligen ett syskon som har ADHD eller så känner du någon annan som har det. Vi har tagit fram den här broschyren för att vi vet att det inte alltid är så

Läs mer

BRA information till alla ledare/anställda i KSS

BRA information till alla ledare/anställda i KSS KSS handlingsplan för akuta situationer som kan uppkomma under våra aktiviteter: En akut situation kan innebära många olika saker. Det kan vara en kränkning som sker mellan unga under pågående aktivitet

Läs mer

Kapitel 1 Det hade ringt in för flera minuter sen, ändå så kom nästan ingen till klassrummet.

Kapitel 1 Det hade ringt in för flera minuter sen, ändå så kom nästan ingen till klassrummet. Monstret Kapitel 1 Det hade ringt in för flera minuter sen, ändå så kom nästan ingen till klassrummet. Jag bara satt och väntade, jag var så jävla irriterad av att ingen Kunnde komma in så de kan börja

Läs mer

J tillfrågas om varför hon nu, så här långt efteråt, velat anmäla sig själv för hon ljugit om våldtäkten som Lars Tovsten dömdes för?

J tillfrågas om varför hon nu, så här långt efteråt, velat anmäla sig själv för hon ljugit om våldtäkten som Lars Tovsten dömdes för? Lars Tovsten Från: Josefine Svensson Skickat: den 8 december 2012 17:10 Till: Lars.tovsten@gmail.com Ämne: Re: Förhöret... Här kommer kopian. Den 30 okt 2012 15:46 skrev

Läs mer

Instruktion för leverantörer och underentreprenörer till Titania

Instruktion för leverantörer och underentreprenörer till Titania Instruktion för leverantörer och underentreprenörer till Titania Allmänna villkor som måste vara uppfyllda för att kunna vara leverantör till Titania. 1. Ditt företag måste inneha svenskt F-skattebevis.

Läs mer

Revisionsrapport. Attestrutiner. Östhammars kommun. Datum: 080918. Författare: Jonas Eriksson Carin Norberg

Revisionsrapport. Attestrutiner. Östhammars kommun. Datum: 080918. Författare: Jonas Eriksson Carin Norberg Revisionsrapport Attestrutiner Östhammars kommun Datum: 080918 Författare: Jonas Eriksson Carin Norberg Sammanfattning Komrev inom Öhrlings PricewaterhouseCoopers har fått i uppdrag av de förtroendevalda

Läs mer

Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer

Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer HANDLEDNING Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer Utgiven mars 2014 av Polisen. Materialet är framtaget av Polisen i samarbete med Brottsförebyggande rådet, Brå. HANDLEDNING Eva

Läs mer

Konkreta tips inför anställningsintervjun

Konkreta tips inför anställningsintervjun Konkreta tips inför anställningsintervjun Ofta är det intervjun som till slut avgör om du får jobbet och därför är det viktigt att du förbereder dig. Gör du ett gott intryck och lyckas presentera dig på

Läs mer

Intervjusvar Bilaga 2

Intervjusvar Bilaga 2 49 Intervjusvar Bilaga 2 Fråga nummer 1: Vad säger ordet motivation dig? Motiverade elever Omotiverade elever (gäller även de följande frågorna) (gäller även de följande frågorna) Att man ska vilja saker,

Läs mer

Retorik - våra reflektioner. kring. Rätt sagt på rätt sätt, Berättarens handbok samt www.retorik.com

Retorik - våra reflektioner. kring. Rätt sagt på rätt sätt, Berättarens handbok samt www.retorik.com Berättare blir man genom att göra två saker så ofta som möjligt: 1. Lyssna. 2. Berätta. I den ordningen. Och omvänt. Om och om igen. Retorik - våra reflektioner kring Rätt sagt på rätt sätt, Berättarens

Läs mer

Rädda världen och krama mej

Rädda världen och krama mej Text (Rosa): Måns Gahrton l Text (Ville): Johan Unenge Rädda världen och krama mej Baserat på en berättelse av Måns Gahrton och Johan Unenge Illustrationer: Johan Unenge Radda_varlden_Rosa6_INLAGA.indd

Läs mer

Ärendets Första giltig- Diarieplandiarienummer. 1 Det åligger kommunens nämnder att tillse att bestämmelserna i detta reglemente om attest iakttas.

Ärendets Första giltig- Diarieplandiarienummer. 1 Det åligger kommunens nämnder att tillse att bestämmelserna i detta reglemente om attest iakttas. Ärendets Första giltig- Diarieplandiarienummer hetsdatum beteckning 925/99 2000-01-31 003 ATTEST- OCH UTANORDNINGSREGLEMENTE 1 Det åligger kommunens nämnder att tillse att bestämmelserna i detta reglemente

Läs mer

Övning: Dilemmafrågor

Övning: Dilemmafrågor Övning: Dilemmafrågor Placera föräldrarna i grupper med ca 6-7 st/grupp. Läs upp ett dilemma i taget och låt föräldrarna resonera kring tänkbara lösningar. Varje fråga kan även visas på OH/ppt samtidigt,

Läs mer

1 december B Kära dagbok!

1 december B Kära dagbok! 1 december B Kära dagbok! (Fast egentligen är det ju ingen dagbok, utan en blå svenskaskrivbok från skolan. Jag bad fröken om en ny och sa att jag hade tappat bort den andra. Sen kan jag bara säga att

Läs mer

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige.

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Är det inte meningen att samhället ska hjälpa de som har det mindre bra? Är det inte meningen att man ska få stöd till ett bättre mående och leverne? Är det

Läs mer

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling!

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Under våren 2015 gjordes en enkät på som handlade om trivsel, trygghet och barnens delaktighet. Enkäten riktades mot er som föräldrar,

Läs mer

Riktlinjer vid interna oegentligheter

Riktlinjer vid interna oegentligheter 13 februari 2009 1/7 Riktlinjer vid interna oegentligheter Syfte Då Haninge kommun inte accepterar några former av interna oegentligheter är det viktigt att alla medarbetare agerar vid misstanke om eller

Läs mer

MAR TIN JONOLS Art nr MARTIN JONOLS

MAR TIN JONOLS Art nr MARTIN JONOLS G I D R A T A H MARTIN JONOLS Alskar dig, hatar dig Martin Jonols 1. Måndagen den 4 april Hej igen dagbok! Ja, jag vet att jag inte skrivit på ett tag. Jag vet att du inte gillar att ligga och bli bortglömd

Läs mer

Jag har tidigare varit tydlig med vilka frågor vi kommer att ställa.

Jag har tidigare varit tydlig med vilka frågor vi kommer att ställa. Från: Mattias Rapp Skickat: den 7 november 2017 09:37 Till: dan.nygren@falun.se; jonny.gahnshag@falun.se; susanne.norberg@falun.se; joakim.storck@falun.se; Kari Östning Ämne: ang intervju Hej Dan. Vi har

Läs mer

Besökarnas utvärdering av. www.lidkoping.se. Perioden 20120202-20120603 826 svar

Besökarnas utvärdering av. www.lidkoping.se. Perioden 20120202-20120603 826 svar Besökarnas utvärdering av www.lidkoping.se Perioden 20120202-20120603 826 svar Utvärderingen Pop-up efter 2 minuters besök Man måste byta sida minst en gång Återkommer ej till samma dator inom 3 månader

Läs mer

Grus används bland annat vid byggen av vägar och cykelvägar och när tomter anläggs. ArkivFOTO: Tomas Königsson FPRIVATE "TYPE=PICT;ALT="

Grus används bland annat vid byggen av vägar och cykelvägar och när tomter anläggs. ArkivFOTO: Tomas Königsson FPRIVATE TYPE=PICT;ALT= Bröt mot reglerna Grus kan bli politiskt sprängstoff ääääääääää Grus används bland annat vid byggen av vägar och cykelvägar och när tomter anläggs. ArkivFOTO: Tomas Königsson FPRIVATE "TYPE=PICT;ALT="

Läs mer

Plus, SVT1, 2015-03-12, inslag om ett företag; fråga om opartiskhet och saklighet

Plus, SVT1, 2015-03-12, inslag om ett företag; fråga om opartiskhet och saklighet 1/7 BESLUT 2015-11-09 Dnr: 15/00928 SAKEN Plus, SVT1, 2015-03-12, inslag om ett företag; fråga om opartiskhet och saklighet BESLUT Inslaget frias. Granskningsnämnden anser att det inte strider mot kraven

Läs mer

Att äntligen känna sig förstådd och hjälpt

Att äntligen känna sig förstådd och hjälpt Klienternas utmärkande tankar om kliniken Att äntligen känna sig förstådd och hjälpt En av kärnpunkterna till att kunderna tar hjälp av er klinik är att kiropraktik kort och gott har hjälpt dem. Som ni

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

Rättsutredning angående distansavtal och telefonförsäljning

Rättsutredning angående distansavtal och telefonförsäljning Riksförbundet för frivilliga samhällsarbetare 1 Rättsutredning angående distansavtal och telefonförsäljning Många gode män upplever ett ganska stort problem med telefonförsäljning och försäljning på stan

Läs mer

Praktisk föreningsekonomi

Praktisk föreningsekonomi Lärgruppsplan Praktisk föreningsekonomi Att lära är att ge sig ut på en upptäcktsresa. Med denna lärgruppsplan som guide vill vi underlätta för dig och dina kollegor att upptäcka innehållet Praktisk föreningsekonomi.

Läs mer

Inledning (Problemlösning 1.)

Inledning (Problemlösning 1.) Media Inledning (Problemlösning 1.) I median spelar våra könsroller väldigt stor roll. Kvinnorna och männen har olika roller i sitt liv och det skall inte vara så eftersom man ska dela upp det lika. Jag

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Om ekonomiska brott i näringslivet. Så kan företagen skydda sig

Om ekonomiska brott i näringslivet. Så kan företagen skydda sig Om ekonomiska brott i näringslivet Så kan företagen skydda sig Om ekonomiska brott i näringslivet Näringslivet är utsatt för bedrägerier och andra ekonomiska brott. Antalet bedrägerier har ökat de senaste

Läs mer

Du är den jag vill ha

Du är den jag vill ha Text (Rosa): Måns Gahrton l Text (Ville): Johan Unenge Du är den jag vill ha Baserat på en berättelse av Måns Gahrton och Johan Unenge Illustrationer: Johan Unenge www.livetenligtrosa.se du är den jag

Läs mer

BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM?

BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM? Sida 1/7 BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM? I detta avsnitt kommer du upptäcka bland annat: Hur du sparar halva reklamfilmskostnaden Vad det är som kostar i en film Vad du måste berätta

Läs mer

Kapitel 1 Hej. Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel.

Kapitel 1 Hej. Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel. Kapitel 1 Hej Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel. Kalle är min bästis. Vi går i samma klass. Kalle har massor av coola tv och dataspel. Jag är rädd för

Läs mer

Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd

Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd Bakgrund Syftet med lärande nätverk är att samla in och sprida kunskap och ta del av aktuell forskning. Samtliga lokala lärande nätverk består av personer

Läs mer

Kapitel 1 Ljudet. -Nej, hur lät det? undrade Kalle -Det lät "wha wha"

Kapitel 1 Ljudet. -Nej, hur lät det? undrade Kalle -Det lät wha wha Författare: Filip Sahlberg 2014 Kapitel 1 Ljudet Alexander och Kalle var i deras hemliga kemirum i källaren. En otrevlig källare med gamla tegelväggar och avloppsvatten rör som läckte. Plötsligt hörde

Läs mer

Köper ditt företag tjänster? Då kan problemet med svart arbetskraft beröra dig!

Köper ditt företag tjänster? Då kan problemet med svart arbetskraft beröra dig! F Ö R E B Y G G A N D E I N F O R M A T I O N Köper ditt företag tjänster? Då kan problemet med svart arbetskraft beröra dig! Skatteverket vill hjälpa upphandlande myndigheter och företag att göra rätt

Läs mer

Mental träning termin 2 HT-10 Sida 1 av 1

Mental träning termin 2 HT-10 Sida 1 av 1 1 av 11 2010-12-13 16:22 Mental träning termin 2 HT-10 Sida 1 av 1 Antal besvarade enkäter: 15 1 Hur tycker du att målen för momentet har uppfyllts? Vi har väl uppfyllt de delarna bra. Jag tycker det känns

Läs mer

Unga och Internet Sektionen för förebyggande arbete

Unga och Internet Sektionen för förebyggande arbete Unga och Internet Sektionen för förebyggande arbete Mantha Kasagianni Kvällens upplägg o Kort information om sektionen för förebyggande arbete o Insatser på skolor I Botkyrka o Barns svar med diskussioner

Läs mer

Stefan hade inte hängt med, det tog ett ögonblick innan han kunde svara. Öh från Sverige? Pojken fick en rynka mellan ögonbrynen, lät lite irriterad

Stefan hade inte hängt med, det tog ett ögonblick innan han kunde svara. Öh från Sverige? Pojken fick en rynka mellan ögonbrynen, lät lite irriterad BARCELONA 2008 Stefan och Karin hade skaffat mobiltelefonen nästan genast när de anlände till Barcelona drygt en månad tidigare. De hade sedan dess haft den inom räckhåll alla dygnets timmar, varit måna

Läs mer

ÅSA EKMAN www.asaekman.com. att omsätta barnkonventionen i praktiken

ÅSA EKMAN www.asaekman.com. att omsätta barnkonventionen i praktiken att omsätta barnkonventionen i praktiken barnkonventionen i en kommun på en timme - hur kan vi konkretisera barnkonventionen? - hur får vi mycket snack och mycket verkstad? - hur vet vi att vi gör rätt

Läs mer

Nya rättsmedel ger bättre offentliga upphandlingar

Nya rättsmedel ger bättre offentliga upphandlingar 2010-11-29 1 (7) Anförande av Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom vid Upphandlingsforum den 29 november 2010 i Stockholm Det talade ordet gäller Nya rättsmedel ger bättre offentliga upphandlingar

Läs mer

Då kan problemet med svart arbetskraft beröra dig!

Då kan problemet med svart arbetskraft beröra dig! OM SVART ARBETE Köper ditt företag tjänster inom byggsektorn? Då kan problemet med svart arbetskraft beröra dig! Den organiserade handeln med svart arbetskraft inom byggsektorn är alltför omfattande. Vet

Läs mer

Från förvaring till förvandling Från förvaring till förvandling

Från förvaring till förvandling Från förvaring till förvandling Från förvaring till förvandling I samband med att jag coachade en verksamhetschef för ett gruppboende fick jag vara med om en märkbar utveckling. Chefens överordnade ringde mig och berättade att chefen

Läs mer

Flera nyinflyttade har kommit till vårt hus under våren. Vi hälsar alla nya medlemmar välkomna och hoppas ni ska trivas.

Flera nyinflyttade har kommit till vårt hus under våren. Vi hälsar alla nya medlemmar välkomna och hoppas ni ska trivas. 1 Föreningens webbplats http://www.gbghus45.se Hej! Hoppas ni alla har njutit av den fina sommaren. Nu ser vi fram emot en fin höst. Tillsammans med Riksbyggen är ambitionen alltid att göra vårt bästa

Läs mer

Frågor och svar om Uppsägning av Telia Mobil plånbok och skaffa WyWallet (Extern)

Frågor och svar om Uppsägning av Telia Mobil plånbok och skaffa WyWallet (Extern) Frågor och svar om Uppsägning av Telia Mobil plånbok och skaffa WyWallet (Extern) 1 Varför har ni sagt upp min mobila plånbok? WyWallet erbjuder nu allt det och lite till som du som kund är van vid i Telia

Läs mer

RIKTLINJER FÖR ANVÄNDNING AV SOCIALA MEDIER INOM SMC

RIKTLINJER FÖR ANVÄNDNING AV SOCIALA MEDIER INOM SMC 2011-12-05 Sid 1(6) RIKTLINJER FÖR ANVÄNDNING AV SOCIALA MEDIER INOM SMC Text: Petra Holmlund 2011-12-05 Sid 2(6) SMC:s sociala medie-ansikte utåt För en intresseorganisation som kan sociala medier utgöra

Läs mer

Power point Försörjnings enkät

Power point Försörjnings enkät Power point Försörjnings enkät Enkäten skickades ut till samtliga hushåll som under september 2008 månad erhöll ekonomiskt bistånd. 221 hushåll. Av dessa har 50 svar inkommit till socialförvaltningen,

Läs mer

Är de värt att va me i sef? Postad av Simon Persson - 29 maj 2011 21:32

Är de värt att va me i sef? Postad av Simon Persson - 29 maj 2011 21:32 Är de värt att va me i sef? Postad av Simon Persson - 29 maj 2011 21:32 `Hej! Jag gick ut skolan förra året och har nu fått jobb på ett elinstallationsföretag (har varit ute och rest samt sysslat med lite

Läs mer

TÖI ROLLSPEL E 007 1 (7) Arbetsmarknadsutbildning

TÖI ROLLSPEL E 007 1 (7) Arbetsmarknadsutbildning TÖI OLLSPEL E 007 1 (7) Arbetsmarknadsutbildning Ordlista redogörare arbetssökande överklaga högre instans inskriven på arbetsförmedlingen värnpliktstjänstgöring styrkta uppgifter arbetsgivarintyg kassakort

Läs mer

Nyanställd som course manager, banchef, En manual för att komma rätt!

Nyanställd som course manager, banchef, En manual för att komma rätt! Nyanställd som course manager, banchef, En manual för att komma rätt! Detta är i första hand ett HGU arbete för att belysa dom fällor, tricks som finns, vi är alltid väldigt skickliga på att visa upp våra

Läs mer

Det finns ett monster i våran källare han tog fram sina vassa klor och...

Det finns ett monster i våran källare han tog fram sina vassa klor och... Det finns ett monster i våran källare han tog fram sina vassa klor och... Monstret #cool - Hörde du ljudet Mario nej nu kommer det igen, sa Lunde. - Sluta larva dig. Kom nu så går vi till idrotten, sa

Läs mer

Producenten Administratör eller konstnär?

Producenten Administratör eller konstnär? Producenten Administratör eller konstnär? En rapport av Gustav Åvik Kulturverkstan KV08 Maj 2010 Bakgrund En fråga har snurrat runt i mitt huvud sen jag började Kulturverkstan, vill jag arbeta som teaterproducent?

Läs mer

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans?

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Det finns många spännande aktiviteter som scouterna kan bjuda in sina kompisar till. Att följas till scoutmötet känns kul och tryggt. Att ha

Läs mer

Attestreglemente. Dokumenttyp: Reglemente Dokumentansvarig: Ekonomifunktionen Beslutad av: Kommunfullmäktige

Attestreglemente. Dokumenttyp: Reglemente Dokumentansvarig: Ekonomifunktionen Beslutad av: Kommunfullmäktige Attestreglemente Dokumenttyp: Reglemente Dokumentansvarig: Ekonomifunktionen Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2016-04-25 DNR: KS-2015/00806 Attestreglementets syfte Syftet med attestreglementet

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista stålskena fraktur brott i handleden akuten amputering konvention avtal efterskott omprövning överklaga SJUVÅRD VID ILLFÄLLIG VISELSE UOMLANDS

Läs mer

Granskning av Regionstyrelsens arbete med skydd mot korruption och oegentligheter

Granskning av Regionstyrelsens arbete med skydd mot korruption och oegentligheter Granskning av Regionstyrelsens arbete med skydd mot korruption och oegentligheter Region Gotland Revisionsrapport Datum 2011-03-10 Författare Lars Åke Claesson Innehåll 1. Inledning och revisionsfråga...

Läs mer

DITT AVTRYCK I VÄRLDEN. Om att testamentera till Hoppets Stjärna

DITT AVTRYCK I VÄRLDEN. Om att testamentera till Hoppets Stjärna DITT AVTRYCK I VÄRLDEN Om att testamentera till Hoppets Stjärna Ditt avtryck i världen Det vi gör i våra liv lämnar ett avtryck. För de flesta av oss handlar det kanske inte om historiska saker som nobelpris

Läs mer

Innehåll. Material Ordförandeguide Uppdaterad: 2015-02- 18 Sida 2 av 7

Innehåll. Material Ordförandeguide Uppdaterad: 2015-02- 18 Sida 2 av 7 Sida 2 av 7 Innehåll... 1 Ordförandeposten... 3 Presidiet... 3 Styrelsen... 3 Styrelsemötet... 4 Ledarskapet... 4 Vad är ledarskap?... 4 Ledarskap i projekt... 5 Att utveckla sitt ledarskap... 6 Kommunikation...

Läs mer

ATTESTREGLEMENTE FÖR SJÖBO KOMMUN

ATTESTREGLEMENTE FÖR SJÖBO KOMMUN 1(5) ATTESTREGLEMENTE FÖR SJÖBO KOMMUN 1 Omfattning För att upprätthålla en god intern kontroll krävs bl.a. ändamålsenliga regelverk och rutiner för kontroll av verifikationer. Kontroller i enlighet med

Läs mer

Medborgarpanel 4 2015 Medborgardialog

Medborgarpanel 4 2015 Medborgardialog Medborgarpanel 4 2015 Medborgardialog Är du man eller kvinna? Man 26 46,4 Kvinna 30 53,6 Din ålder? 30 år eller yngre 1 1,8 31 50 18 32,1 51 65 23 41,1 66 år eller äldre 14 25 Vilka av följande möjligheter

Läs mer

SÄLJGUIDE. - så lyckas du med din försäljning

SÄLJGUIDE. - så lyckas du med din försäljning SÄLJGUIDE - så lyckas du med din försäljning Hej! I den här guiden vill vi dela med oss av några tips och råd som vi tror att du och dina kompisar kan ha nytta av när webbutiken ska öppna och försäljningen

Läs mer

Föredrag 2010-03-23. för. SOI:s årskongress i Östersund

Föredrag 2010-03-23. för. SOI:s årskongress i Östersund Föredrag 2010-03-23 för SOI:s årskongress i Östersund Jag heter Christina Ramberg och är professor i juridik vid Handelshögskolan i Göteborg. Min specialitet är kommersiella avtal. På den gamla goda tiden

Läs mer

Avesta kommun. Styrande dokument Revisionsrapport. Offentlig sektor KPMG AB 2011-11-29 Antal sidor: 10. Rapport

Avesta kommun. Styrande dokument Revisionsrapport. Offentlig sektor KPMG AB 2011-11-29 Antal sidor: 10. Rapport Revisionsrapport Offentlig sektor KPMG AB 2011-11-29 Antal sidor: 10 Rapport Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 1 3. Syfte 1 4. Avgränsning 2 5. Revisionskriterier 2 6. Ansvarig nämnd/styrelse 3

Läs mer

EN BRA NYKTER MÖTESPLATS

EN BRA NYKTER MÖTESPLATS NAMN PÅ TESTAD ADRESS KONTAKTPERSON PÅ PLATS brons: silver: En tillgänglig verksamhet som erbjuder en attraktiv och välkomnande plats för unga att mötas på. Platsen/lokalen har en stor andel unga besökare.

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Hjälpavsnitt Fraktsedlar kvittera/mottaga Innehåll:

Hjälpavsnitt Fraktsedlar kvittera/mottaga Innehåll: Hjälpavsnitt Fraktsedlar kvittera/mottaga Innehåll: Fraktsedlar kvittera/mottaga... 1 Nya fraktförsändelser... 1 Automatisk kvittering av leveranser... 3 Avvisade försändelser, retur från mottagaren...

Läs mer

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott.

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott. Hej! Hej! Jag heter Peter och jag är tio år. Jag går på Tallbergskolan. Det finns många snälla på våran skola, men våran vaktmästare är jag väldigt rädd för. Han ser sur ut. Jag har en bästis som heter

Läs mer

Avesta kommun. Övergripande granskning - Representation och Direktupphandling av konsulttjänster. KPMG AB 2012-09-19 Antal sidor: 11

Avesta kommun. Övergripande granskning - Representation och Direktupphandling av konsulttjänster. KPMG AB 2012-09-19 Antal sidor: 11 Avesta kommun Övergripande granskning - Representation och Direktupphandling av konsulttjänster KPMG AB 2012-09-19 Antal sidor: 11 2012 KPMG Bohlins AB, the Swedish member firm of KPMG International, a

Läs mer

Avtalsuppföljning utifrån granskning om bisysslor

Avtalsuppföljning utifrån granskning om bisysslor Avtalsuppföljning utifrån granskning om bisysslor Dnr: Rev 33-2012 Genomförd av: Revisionsenheten Thomas Vilhelmsson Vilhelm Rundquist Behandlad av Revisorskollegiet den 19 februari 2014 1 Innehåll 1 Sammanfattning...

Läs mer

En sammanställning av ÖPPENHETSTESTET 2012-2013 Ett samarbete mellan projektet Yttrandefri, Svenska Journalistförbundet och Sveriges ungdomsråd.

En sammanställning av ÖPPENHETSTESTET 2012-2013 Ett samarbete mellan projektet Yttrandefri, Svenska Journalistförbundet och Sveriges ungdomsråd. En sammanställning av ÖPPENHETSTESTET 2012-2013 Ett samarbete mellan projektet Yttrandefri, Svenska Journalistförbundet och Sveriges ungdomsråd. 2 Undrar ni vad som står i protokollet från det senaste

Läs mer

Lärarmaterial för inspiration och eftertanke kring föreställningen. Dumstrut

Lärarmaterial för inspiration och eftertanke kring föreställningen. Dumstrut Lärarmaterial för inspiration och eftertanke kring föreställningen Dumstrut Hej och välkommen till Norrbottensteaterns föreställning Dumstrut! Som lärare kan du välja att förbereda och efterarbeta teaterbesöket,

Läs mer

Drift och underhåll av kommunens webbsida

Drift och underhåll av kommunens webbsida Drift och underhåll av kommunens webbsida Granskningsrapport Tingsryds kommun KPMG AB 2017-06-26 Antal sidor 10 Antal bilagor 0 Granskningsrapport Drift och underhåll av kommunens webbsida.docx Tingsryds

Läs mer

Konsten att få mer gjort gör mindre.

Konsten att få mer gjort gör mindre. Konsten att få mer gjort gör mindre. Postbox, Utkörning, Hämtning och Frankeringsservice Om du vill effektivisera arbetet på företaget och samtidigt sänka kostnaderna finns det ofta en genväg gör mindre.

Läs mer

Mall & guide inför Ditt företags utvecklingssamtal

Mall & guide inför Ditt företags utvecklingssamtal Mall & guide inför Ditt företags utvecklingssamtal Mall och guide inför utvecklingssamtal Utvecklingssamtalet är det ett av dina bästa verktyg som chef och ledare att förbättra både verksamhetens och medarbetarens

Läs mer

Kapitel 2 -Brevet Två dagar senare. Så såg jag och min BFF ett brev som låg under dörren. På brevet stod det

Kapitel 2 -Brevet Två dagar senare. Så såg jag och min BFF ett brev som låg under dörren. På brevet stod det Kapitel 1 -Hej Hej jag heter Minna. Min skola heter Santaskolan. Jag är 11 år. Min bästa kompis heter Smilla. Hon och jag har länge undrat över en dörr på skolan den tycker vi är märklig. Den ligger i

Läs mer

Riktlinjer Sociala medier

Riktlinjer Sociala medier FÖRFATTNINGSSAMLING (8.1.2) Riktlinjer Sociala medier Tillägg till Riktlinjer för kommunikation Dokumenttyp Styrdokument, Tillägg till Riktlinjer för kommunikation Ämnesområde Information Ägare/ansvarig

Läs mer

Inledning. Övning 1: Frågestund

Inledning. Övning 1: Frågestund Kamratskap Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4.

1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4. Färdighet 1: Att lyssna 1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4. SÄGER Jag säger det jag vill säga. Färdighet 2: Att

Läs mer

Tjänsteskrivelse Sommarjobb och samarbete med företag

Tjänsteskrivelse Sommarjobb och samarbete med företag EMELIE HALLIN SID 1/3 T.F FÖRVALTNINGSCHEF KAI 08-58785203 EMELIE.HALLIN@VALLENTUNA.SE KOMMUNSTYRELSEN Tjänsteskrivelse Sommarjobb och samarbete med företag Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

10 tips för ökad försäljning

10 tips för ökad försäljning 10 tips för ökad försäljning Innehållsförteckning Tips 1 Kundvård...3 Tips 2 Vad har du egentligen på gång?...4 Tips 3 Ställ jobbiga frågor...5 Tips 4 När tiden inte räcker till...6 Tips 5 Låt kunden skriva

Läs mer

Världens eko 2006 - kursutvärdering

Världens eko 2006 - kursutvärdering Världens eko 2006 - kursutvärdering Tack för att du tar dig tid att utvärdera kursen! Dina åsikter betyder mycket för oss och vi arbetar hårt för att Världens eko ska vara en dynamisk och föränderlig kurs.

Läs mer

MEDBORGARDIALOG. - en liten guide

MEDBORGARDIALOG. - en liten guide MEDBORGARDIALOG - en liten guide Medborgardialoger i Orsa kommun - en liten guide Infoavdelningen, Janne Bäckman, december 2010 Vad är en medborgardialog? Det är helt enkelt ett sätt att prata med människor

Läs mer

Telefonsamtal Västtyska ambassaden 24/4-1975 1. Lutz Taufer och Ingrid Stoecker 2. Lutz Taufer och Ingrid Stoecker

Telefonsamtal Västtyska ambassaden 24/4-1975 1. Lutz Taufer och Ingrid Stoecker 2. Lutz Taufer och Ingrid Stoecker Telefonsamtal Västtyska ambassaden 24/4-1975 1. Lutz Taufer och Ingrid Stoecker Kommando Holger Meins. Det här är fru Stoecker. Vi har två läkare här. Min man är inte helt frisk. Kan ni inte byta ut honom

Läs mer

OBSERVATIONSGUIDE VAGABOND

OBSERVATIONSGUIDE VAGABOND OBSERVATIONSGUIDE VAGABOND 8 mars 2010 OBSERVATIONSGUIDE VAGABOND Version 1.0 8 mars 2010 Projektledare: Anders Ankarlid Vårt uppdrag: Att hjälpa företag med service. Invent Observer har funnits sedan

Läs mer

BEN Säg inte inte. Jag tycker inte om när man säger inte. Hör här då. Hej Elin

BEN Säg inte inte. Jag tycker inte om när man säger inte. Hör här då. Hej Elin Utdrag ur Väderflickans milda makt Scen 5 Sid 27-31 I sommarhuset. Ute på verandan sitter Ben. Därinne har brodern Erik första träffen med jämnåriga Gudrun, som inte vet att Ben sitter på verandan. Alla

Läs mer

#4av5jobb. #4av5jobb. Du som företagare skapar jobben. Elisabeth Thand Ringqvist, vd Företagarna

#4av5jobb. #4av5jobb. Du som företagare skapar jobben. Elisabeth Thand Ringqvist, vd Företagarna Du som företagare skapar jobben SMÅFÖRETAGEN Elisabeth Thand Ringqvist, vd Företagarna SMÅFÖRETAG SKAPAR STOR TILLVÄXT Det är lätt att tro att alla jobb skapas av de stora och multinationella företagen.

Läs mer

Texter från filmen Prata Pengar

Texter från filmen Prata Pengar Texter från filmen Prata Pengar 1.1 Boendeformer - Inledning - Vad gör du för något? - Jag letar efter en lägenhet. - Jaha, har du hittat någon? - Ja, den här, titta. Den lägenheten vill jag ha. Den ligger

Läs mer

Riktlinjer till reglemente för attest av ekonomiska transaktioner

Riktlinjer till reglemente för attest av ekonomiska transaktioner 1 (5) Typ: Riktlinjer Giltighetstid: Tills vidare Version: 1.0 Fastställd: KF 2009-09-16, 64 Uppdateras: av ekonomiska transaktioner Paragrafen efter rubriken är hänvisning till reglementet för attest

Läs mer

Leroy är en lilamaskad snart 6 årig herre, vår första siames och den mest underbara katten som finns.

Leroy är en lilamaskad snart 6 årig herre, vår första siames och den mest underbara katten som finns. Leroy är en lilamaskad snart 6 årig herre, vår första siames och den mest underbara katten som finns. Han har gått upp i vikt en del varje gång vi haft kattungar hemma, men gick tillbaka rätt fort till

Läs mer

När väckelsen kom till Efesos En predikoserie, hållen i Korskyrkan, Borås, av Micael Nilsson Del 4: Att ge bort det bästa man har

När väckelsen kom till Efesos En predikoserie, hållen i Korskyrkan, Borås, av Micael Nilsson Del 4: Att ge bort det bästa man har När väckelsen kom till Efesos En predikoserie, hållen i Korskyrkan, Borås, av Micael Nilsson Del 4: Att ge bort det bästa man har Illustration: En ung munk fick för första gången i ansvar att hålla i morgonandakten.

Läs mer

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig.

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Som vuxen och ung vuxen verkar tiden inte riktigt räcka till. Men med en tydlig och anpassad fråga kan ett engagemang i Scoutkåren prioriteras högt. Med studier

Läs mer