Apr , 9:03 PM Guest275 (guest): Har Solna stad använt externa resurser som hjälp i krishanteringen inför programmet?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Apr 11 2012, 9:03 PM Guest275 (guest): Har Solna stad använt externa resurser som hjälp i krishanteringen inför programmet?"

Transkript

1 Apr , 9:02 PM Solna: Hej. Välkomna till chatten. Kristina Tidestav är nu redo att svar på era frågor. Det har inkommit väldigt många frågor, de vi inte hinner svara på hänvisar vi till eller stadens e-tjänst för synpunkthantering. Apr , 9:03 PM Guest275 (guest): Har Solna stad använt externa resurser som hjälp i krishanteringen inför programmet? Apr , 9:04 PM Solna: Solna har inte identifierat situationen som en kris. Vid kriser har staden en väl fungerande intern organisation för krishantering och kriskommuniaktion. Apr , 9:05 PM Guest642 (guest): var det svagaste svaret jag sett.. Borde man sitta kvar på en komunal tjänst om man inte vill svara på sådana frågor!? Apr , 9:06 PM Solna: Jag sitter på plats nu för att svara på frågor. Apr , 9:07 PM Guest780 (guest): Varför svarar ni inte på frågorna i programmet? Apr , 9:07 PM Solna: Jag sitter som sagt nu för att svara på frågor. Apr , 9:08 PM Guest48 (guest): Finns det någon koppling mellan den person på förvaltningen som gav kontraktet till Plus Bygg, och företaget i fråga? I då fall, hur ser den ut? Apr , 9:08 PM Solna: Såvitt jag vet finns det ingen sådan koppling. Apr , 9:08 PM Johannes (guest): Det verkar som att Lennart Dahlberg och Sune Eriksson har något lurt på gång. Apr , 9:09 PM Solna: Återkom gärna med en konkret fråga så ska jag försöka svara. Apr , 9:11 PM Henrik Holmquist: Vilak personer kommer att få lämna sitt jobb eller bli omplacerade till följd av detta? Någon måste ju ta ansvaret annars kommer det att upprepas?

2 Apr , 9:11 PM Solna: Vi har gjort en utredning, läs gärna den på vår webb så får du en god inblick i hur vi ser på den här frågan. Apr , 9:11 PM Guest323 (guest): Grattis! Va härligt för ert korrupta gäng. Ni sitter ju hur säkert som helst, det finns inte en domstol som kan göra något. Fortsätt för allt i världen! Kul att tänka på för oss som är de sämst betalda lärarna i hela länet! /Lärare på Solna Gymnasium Apr , 9:11 PM Solna: Återkom gärna med en konkret fråga, läs gärna vår utredning. Apr , 9:12 PM Guest850 (guest): Kristina Tidestav,,, det enda du säger är att du inte har koll. Ta nu ditt ansvar och AVGÅ! Du vill inte ens kolla på kvittorna, det är så nonchalant mot oss skattebetalare, du vill inte ens svara på frågor och verkar inte bry dig. Kommunen försöker dessutom sätta munkavle och mörka fel. Du är helt fel person på din post! Apr , 9:12 PM Solna: Återkom gärna med en konkret fråga, läs gärna vår utredning. Apr , 9:12 PM Guest844 (guest): Jag undrar om kommundirektören nu har skaffat sig detaljinformation, något som var obefintligt i programmet? Apr , 9:12 PM Solna: All detaljinformation ligger på vår webb. Apr , 9:13 PM Guest281 (guest): Sorgligt att se dig svara på UG s frågor. Ditt agerande är anmärkningsvärt! Ta ditt ansvar och avsätt Sune NU!!! Apr , 9:13 PM Solna: Återkom gärna med en konkret fråga. Du kan ta del av vår utredning på solna.se. Apr , 9:13 PM Guest55 (guest): Tycker att det är rent för jä-ligt att det kan få gå till så här. Se till att ta erat ansvar och låt inte oss skattebetalare få stå för era klavertramp. Skäms över att ha en sådan ledning som inte äns kan svara på vad som gäller. Tycker ni skall ta tillfället i akt och avgå. Skämes ta mig fan!

3 Apr , 9:14 PM Solna: Återkom gärna med en konkret fråga. Du kan ta del av hela utredningen på solna.se Apr , 9:15 PM Guest917 (guest): Hej, ska jag av skrivningen ovan "Däremot stämmer antalet angivna antal timmar och fakturakostnad med gjorda beställningar" tolka det som att allt är i sin ordning och att den enda felaktiga faktureringen avser den ej levererade innerdörren!? Det betyder ju inget egentligen - det är ju jättebra att det stämmer med gjorda beställningar men vad har det för värde när faktiskt utfört arbete inte överensstämmer med beställningarna?? Apr , 9:18 PM Solna: Utfört arbete stämmer med beställningar och betalningar. Apr , 9:20 PM Solna: Moderator: Det inkommer väldigt mycket som inte är direkta frågor. Ställ istället konkreta frågor så ska Kristina försöka svara. Apr , 9:20 PM Guest116 (guest): Känner du dej nöjd med bilden av Solna som ges i programmet? Är det vad Solna förmår av öppenhet och transparens som visas upp? Apr , 9:21 PM Solna: Jag känner mig inte nöjd av bilden som ges av Solna.Vår bild av det hela kan du ta del av på solna.se. Apr , 9:21 PM Guest543 (guest): dax att se över kommunikationspolicyn och anpassas den efter hur nu agerar? dvs vi svarar inte på massmedias frågor, vi dukar och är fega eller? Apr , 9:22 PM Solna: Vi har ställt upp och försökt svara på frågor såväl på plats som på telefon och mejl. Apr , 9:23 PM Guest128 (guest): Hej. Varför fungerar öppenheten så dåligt i Solna Apr , 9:24 PM Solna: vi har svarat på Uppdrag gransknings frågor och sitter nu här och svarar på frågor. Apr , 9:24 PM Guest472 (guest): Vår familj har funderat på att flytta till Solna.

4 Apr , 9:24 PM Solna: Välkommen till Solna! Apr , 9:25 PM Guest26 (guest): Hur är det möjligt att valda folkrepresentanter inte stiger fram och bemöter kritiken i programmet? Apr , 9:25 PM Solna: Den frågan får du ställa till våra folkvalda. Du hittar deras kontaktuppgifter på vår webb. Apr , 9:25 PM Tommi Leksing Herala: Solna Kommun den nya Göteborg eller? Om allt står rätt till varför står ni inte för de framför tv!hoppas verkligen att Polisen gör en granskning av er! Som sakt Solna <3 Göteberg = SANT Apr , 9:26 PM Solna: Vi kan bara tala för solna. Solna har gjort en noggrann utredning. Läs den på solna.se. Apr , 9:26 PM Guest23 (guest): Varför gömmer sig makten för oss? Apr , 9:27 PM Solna: Jag kan inte svara för makten, men du är välkommen att ställa frågor till mig. Apr , 9:27 PM Bengt Niklasson: Kan man chatta här? Hahahaha..Vilken banankommun Solna stad är Hahaha Stackars skattebetalare!!!hahahaha.. Apr , 9:27 PM Solna: Ja, välkommen att ställa frågor. Apr , 9:28 PM Guest266 (guest): Hej, varför klarar man inte bemöta Janne Josefsson? Apr , 9:28 PM Solna: Jag hade ett möte inbokat med honom, men han dök inte upp. Apr , 9:29 PM

5 PeterLindberg (guest): Vad sysslar ni med på Solna kommun?att göra fel är mänskligt, och helt okej. Men att ljuga, vägra svara på frågor och inte lära av sig misstag är inte okej.skärpning! Apr , 9:30 PM Solna: Vi har inte ljugit eller vägrat att svara på frågor. Jag finns på plats nu för att svara. Du kan också läsa vår utredning på solna.se Apr , 9:30 PM Guest823 (guest): Hej, dags att lägga handen på hjärtat; finns det någon relation mellan företrädare för den politiska majoriteten i Solna och de byggföretag som omnämns i ug? Apr , 9:31 PM Solna: Såvitt jag vet finns det inte det. Apr , 9:31 PM Erik (guest): Hej. Vad hände egentligen med tjänstemannen som beställt arbeten, godkänt arbeten samt granskat OCH attesterat samtliga fakturor? Apr , 9:31 PM Solna: Han arbetar i Solna stad. Apr , 9:31 PM Guest3 (guest): Är det inte lite lurt när ingen i ledningen vill prata med Janne Josefsson?? Det hjälper ju inte deras trovärdighet. Apr , 9:32 PM Solna: Jag hade som sagt bokat ett möte med honom, men han dök inte upp. Apr , 9:32 PM Nicklas (guest): Hur funkar detta? Apr , 9:32 PM Solna: Du använder chatten för att ställa frågor. Apr , 9:33 PM Guest573 (guest): Att ni vågar ta våra skattepengar och stoppa i egen ficka! Så sjukt pinsamt NI som kommun har skött det hela, och hur töntigt uppenbart ni undvek och mörkade inför SVT. Ut med den där jävla Sune Ericsson Tidemark och Bergmark. Och skärp er nu! för nu kommer ni ha ögonen på er. Och att ha en uppretad befolkning i kommunen det är inte bra kan jag säga...

6 Apr , 9:33 PM Solna: Det har inte stoppats några skattepengar i egen ficka.läs gärna utredningen på solna.se. Apr , 9:34 PM Guest572 (guest): Är solnas ledande politiker korrupta och gör ni affärer med skattefuskare? Apr , 9:35 PM Solna: Som jag sade i programmet skulle vi inte ha gjort affärer med de här företagen. Våra rutiner har brustit och det ska åtgärdas. Apr , 9:35 PM Guest465 (guest): fusk kommun Apr , 9:35 PM Solna: Ställ gärna en fråga. Apr , 9:35 PM Stefan Stalleman Egardt: Hej! Vi är flera som kommer polisanmäla Solna Stad, hur gör vi detta på enklaste sätt? Kan vi även polisanmäla individer som utfört brottsliga handlingar? Apr , 9:36 PM Solna: Som vi har sett det har det inte begåtts något brott. Vad gäller polisanmälan får ni kontakta polisen Apr , 9:37 PM Guest142 (guest): Varför denna feghet inför frågor? Ni företräder folket, har dessa skattebetalare rätt till full access till er?? Apr , 9:37 PM Solna: Jag sitter här nu och svarar på frågor. Återkom gärna med en fråga. Apr , 9:38 PM Guest609 (guest): Solna var länge en välskött kommun. Under Kristina Tidestavs ledning verkar alla chefer ha slutat och kommunen hamnat i fritt fall. Hur är detta möjligt? Apr , 9:38 PM Solna: Jag ska inte bedöma min egen prestation. Det är en fråga för kommunstyrelsen. Apr , 9:38 PM Mikael Gerdén: Kräver att ni som folkvalda är tillgängliga för frågor.

7 Apr , 9:39 PM Solna: Jag är inte folkvald, men du kan kontakta våra folkvalda via vår webb. Apr , 9:39 PM Guest145 (guest): en fråga man ställer sig är hur ni väljer att inte svara på frågor, har ni någon kommentar till detta? Apr , 9:40 PM Solna: Jag finns här nu för att svara på frågor. Apr , 9:40 PM Guest46 (guest): Hur kommer det sig att ingen vill kommentera uppdrag gransknings repotage? Ni verkar inte förstå hur illa det ser ut. De har spelat in telefonsamtalen och samtliga görs Apr , 9:41 PM Solna: Vi har kommenterat reportaget. Se vår utredning p solna.se Apr , 9:41 PM Guest190 (guest): Hej Det låter ju inte så farligt det som hänt mer än att en person har klantat till det ordetligt (antar att han fått ny tjänst nu) Men varför gjorde ni bort er så kapitalt och inte svarade på en enda fråga. Lite ryggrad borde ni ju ha Apr , 9:42 PM Solna: Vi har svarat på frågor dessutom finns jag på plats här. Apr , 9:42 PM Guest958 (guest): Sortera nu inte bort de svåra frågorna, så som jag uppfattade att ni gjorde i programmet Apr , 9:42 PM Solna: Vi besvarar frågor kronologiskt. Apr , 9:43 PM Guest413 (guest): Ni säger i svar här på hemsidan att alla fakturor stämmer. Hur har ni kontrollerat det? Apr , 9:44 PM Solna: Vi har gått igenom alla fakturor och jämfört med beställningar och utfört arbete.

8 Apr , 9:44 PM Guest728 (guest): Vilka rutiner har brustit och hur har ni åtgärdat dom? Apr , 9:46 PM Solna: Vi har brustit i faktura- och kreditkontroll av entreprenörer och det åtgärdas genom översyn av processer och rutiner. Apr , 9:46 PM Guest823 (guest): Tack för påminnelsen att aldrig flytta till pajaskommunen Solna. Apr , 9:46 PM Solna: Trist att du tycker det. Apr , 9:46 PM Guest725 (guest): Skäms du? Apr , 9:48 PM Solna: Det är väldigt tråkigt hur Solna har framställts i programmet. Ta gärna del av vår bild på solna.se Apr , 9:48 PM Guest666 (guest): Varför gömde ni er när Janne kom på besök? Apr , 9:48 PM Solna: Jag hade bokat ett möte med honom, men han dök inte upp. Apr , 9:48 PM Simon (guest): Hur kom ni fram till att studieresan föll inom skatteverkets reglemente när den så uppenbart inte gjorde det i programmet? Apr , 9:49 PM Solna: Uppdrag granskning gjorde en felaktig bedömning av antal timmar. Läs gärna vår utredning på solna.se Apr , 9:49 PM Guest648 (guest): I ärlighetens namn! Hur kan man låt bli att kontrollera utställda fakturor? När man t o m kollar på

9 Apr , 9:50 PM Solna: Vi har kontrollerat fakturorna. Alla utom en har bedömts vara korrekta. Apr , 9:50 PM Toralf (guest): instämmer,otroligt dåligt att inte svara påfrågor.hur ska kommunen bli bättre på det i framtiden? Apr , 9:51 PM Solna: Vi har svarat på uppdrag gransknings frågor. Läs gärna utredningen på vår webb. Apr , 9:51 PM Niklas Blomqvist: Hej, hur kommer det sig att ingen kunde ta sig tid att svara på Jannes frågor? Apr , 9:51 PM Solna: Jag hade som sagt ett möte med honom, men han dök inte upp. Apr , 9:52 PM Guest914 (guest): I programmet antyds att företag har anlitats mot kommunens regler och att fakturor attesterats på felaktigt sätt, vilka följder kommer detta få för de tjänstemän som brutit mot rutiner och regler? Apr , 9:54 PM Solna: Stadens rutiner har brustit avseende kreditkontroll av entreprenörer. Detta ska givetvis åtgärdas och pågår inom ramen för stadsbyggnadsförvaltningens nya organisation. Apr , 9:54 PM Guest212 (guest): Varför gömmer sig alla och vägrar svara på frågor? Verkar som man har mer att dölja. Apr , 9:54 PM Solna: Vi har ställt upp och svarat på UG:s frågor. Läs gärna mer i vår utredning. Apr , 9:55 PM Guest333 (guest): Hur tycker du att ni bemötte Janne Josefssons besök i stadshuset? Apr , 9:56 PM Solna: Janne Josefsson fick ett gott bemötande av stadens personal. Dessutom hade jag ett bokat möte med honom men han dök inte upp. Apr , 9:56 PM Bob (guest): Jag vill veta varför man ska betala skatt när ni använder pengarna på det här sättet? Apr , 9:57 PM Solna: Läs mer i vår utredning. Där framgår att vi inte har slarvat med några skattepengar.

10 Apr , 9:57 PM Guest357 (guest): Det verkar saknas inte bara fungerande rutiner ut även sunt förnuft. Det känns inte bra att bo i Solna under sådan ledning Apr , 9:57 PM Solna: Det är trågigt att du känner så. Apr , 9:58 PM Guest122 (guest): Hur kommer det sig att makthavare som fått väljarnas förtroende alltid ska missbruka den? Har man inte lön så det räcker och blir över utan girigheten slår till. Sen gömmer man sig bakom dörrar. Apr , 9:59 PM Solna: När det gäller väljarnas förtroende är det en fråga för stadens politiker. Deras kontaktuppgifter finns på vår webbplats. Apr , 10:02 PM Guest844 (guest): Stämmer det verkligen att ni har rutiner där man får attestera sina egna utlägg? Apr , 10:04 PM Solna: Enligt ett av undantagen i anvisningar till attestreglementet kan en chef attestera för en personalgrupp som reser på arbetsplaneringsresa eller liknande. Läs gärna mer i vår utredning. Apr , 10:04 PM Guest300 (guest): Hej! Har ni undersökt om det finns privata band mellan huvudmännen i bolagen och tjänstemannen som har handlat upp alla byggprojekt? Känns ju som om någon blivit mutad för att attestera alla egendomliga fakturor. Apr , 10:04 PM Solna: Såvitt jag vet finns det inga sådana privata band? Apr , 10:04 PM Guest451 (guest): Vilket skämt av komun!! Vilka fegisar som bara gömmer sig och ljuger för Janne att någon ska komma ner och svara på frågor! Hur mår ni egentligen? Apr , 10:05 PM Solna: Jag hade ett möte inbokat med Josefsson dök inte upp. Apr , 10:05 PM Guest485 (guest): Hur kan hamna i en situation där man så enkelt blir så trängd? Tidestav, du och alla de andra från staden gjorde ett uselt intryck. Nu måste det till en uppryckning och inte bara snack.

11 Apr , 10:05 PM Solna: Det var trågigt att du inte gillade min insats. Apr , 10:06 PM Guest262 (guest): När redovisas alla nya kontrollrutiner som utlovades? Eller saknas kunskap på den detaljnivån? Apr , 10:06 PM Solna: Vi kommer löpande redovisa under året på solna.se. Apr , 10:06 PM Guest531 (guest): Men du är ju dum i huvudet som svarar "Jag sitter på plats nu för att svara på frågor". Apr , 10:07 PM Solna: Tråkigt att du tycker det. Apr , 10:07 PM Guest968 (guest): Hur kan solna som kommun brista så kraftigt i sina rutiner som programmet visar på? Apr , 10:08 PM Solna: Vi brister inte så kraftigt vilket vår utredning visar. Apr , 10:09 PM Solna: Men i de fall vi brister kommer åtgärderna att presenteras på webben. Apr , 10:09 PM Per Westberg: Kommundirektören tycker jag var mycket korrekt och proffsig. Men var har beslutet fattats att det är just du som ska vara med i denna chatt. Är det ett tjänstemannabeslut eller ett beslut som kommunalrådet tagit? Apr , 10:09 PM Solna: Tack så mycket. Det är mitt beslut. Apr , 10:10 PM Guest525 (guest): När kommer en polisanmälan lämnas in gällande bedrägeri?

12 Apr , 10:10 PM Solna: Såvitt vi vet har inget brott begåtts och det finns såleden ingen anledning till polisanmälan. Apr , 10:11 PM Magnus Lind: Har ni för avsikt att undersöka kopplingar mellan L Daqhlberg och S Eriksson och de bolag som tas upp i programmet Apr , 10:11 PM Solna: Såvitt jag vet så finns det inga sådana kopplingar. Apr , 10:11 PM Guest847 (guest): Ställer då frågan som du vägrade svara på i programmet. Vilken rutin var det som brast vid anlitandet av de tre företagen? Apr , 10:11 PM Solna: Kreditkontroll av entreprenörer. Apr , 10:11 PM Guest273 (guest): Varför svarade ni inte på frågorna i programmet? Apr , 10:12 PM Solna: Vi svarade på flera frågor som UG valde att klippa bort. Apr , 10:12 PM Guest720 (guest): Den där stadsbyggnadsdirektören lär ha stoppat många tusenlappar i egen ficka. Kan han verkligen jobba kvar i kommunen? Har borde bli polisanmäld! Apr , 10:12 PM Solna: Såvitt jag vet har han inte gjort det. Apr , 10:12 PM Guest448 (guest): Med ett forum här kan ni välja vilka frågor som ni svarar på och inga földfrågor som en journalist ger. Det känns ganska oseriöst. Varför väljer ni det? Apr , 10:13 PM Solna: Vi svarar på frågor här. Jag finns också på plats i stadshuset i morgon för att svara på frågor från allmänheten. Apr , 10:13 PM

13 Guest146 (guest): Har ni bett en extern part undersöka ev kopplingar mellan anställda och de företag som anlitats? Apr , 10:13 PM Solna: Det pågår en granskning av revisorerna. Apr , 10:13 PM Guest594 (guest): Ni skriver att det var ok enligt era rutiner att attestera sina egna fakturor. Är det verkligen ett bra sätt att hantera frågan på? Kommer ni ändra dessa rutiner? Apr , 10:14 PM Solna: Så ser våra rutiner ut idag, men vi ser över alla styrdokument vilket ska vara klart till sommaren. Apr , 10:15 PM Guest293 (guest): Vi håller på och flyttar till Solna, vågar vi lita påatt våra skattepengar inte används på detta sätt som jag nyss såg? Apr , 10:15 PM Solna: Välkomna till Solna. Läs gärna vår utredning som ligger på solna.se. Apr , 10:15 PM Guest960 (guest): Fy fan alltså. Vad håller ni på med i kommunen? Jag har just sett uppdrag granskning och det var inte en bra bild jag fick.det här med de skumma affärerna gällande den nya arenan är alltså inte det ända som ligger och skräpar. Att barn i kommunen ska få lida för att ni har inkompetent personal (brottslingar) som flyr sina arbetsuppgifter när de blir på spåren är inget annat än skymf för de boende i Solna Stad. Apr , 10:16 PM Solna: Jag håller med om att det varken var en bra eller rättvis bild över Solna. Ta gärna del av vår bild på vår webbplats Apr , 10:17 PM Guest613 (guest): Hej. Har det framkommit varför de tre byggentreprenörer som givits förtur till liknande projekt kringgicks till förmån för Plusbygg? Apr , 10:18 PM Solna: Våra två ramavtalsleverantörer har inte kringgåtts, utan tackat nej till uppdrag. Därför har staden anlitat andra entreprenörer. Apr , 10:18 PM Guest200 (guest): Varför är studieresan plötsligen i linje med skatteverkets regler, som ni skriver, har det framkommit nya uppgifter

14 Apr , 10:19 PM Solna: UG har räknat fel. Se vår utredning på solna.se Apr , 10:19 PM Guest71 (guest): Vad finns det för rutiner för kommunen när ni anlitar företag? Apr , 10:21 PM Solna: Policy för konkurrensutsättning Riktlinjer för konkurrensutsättning Tillämpningsanvisningar för konkurrensutsättning Riktlinjer för direktupphandling Rutin för upphandling Apr , 10:21 PM Guest521 (guest): Återger UG en korrekt bild om hur svårt det är att få kontakt med det offentliga Solna? Apr , 10:21 PM Solna: Nej, det tycker jag inte de gör. Apr , 10:21 PM Guest642 (guest): Tycker det e fegt ochinte rakt igen att säga man e tillgänglig nu i stället för att svara på frågan om varför man inte svara SVT på frågorna.. Så ännu engång varför ville ni inte prata med svt och varför denna kurra gömma lek av er/dig Apr , 10:22 PM Solna: Jag och flera andra pratade med UG och svarade på deras frågor. Apr , 10:22 PM Guest636 (guest): Fanns det något till er fördel som ni anser utlämnades i reportaget? Apr , 10:23 PM Solna: Läs gärna vår utredning och gör din egen bedömning. Apr , 10:23 PM Guest76 (guest): Det gav ett väldigt oproffsigt och opålitligt intryck att vägra svara på frågor i programmet. Varför gjorde ni inte det? Apr , 10:23 PM Solna: Vi svarade på frågor. Sedan valde UG att inte sända det.

15 Apr , 10:23 PM Guest124 (guest): Varför har Martin eliasson väntat i ett helt år med att polisanmäla om han är så övertygad om att det är något brottsligt? Vad har hindrat honom? Apr , 10:23 PM Solna: Det kan bara Martin Eliasson svara på. Apr , 10:24 PM PaulWestin: Josefsson sökte Granfalk, men är det inte Ekegren som är ansvarig kommunalråd? Apr , 10:24 PM Solna: Anders Ekegren är ordförande i stadsbyggnadsnämnden. Apr , 10:24 PM Guest257 (guest): Hur ser ert attestreglemente ut? För mig som också jobbar inom offentlig förvaltning är dey Apr , 10:25 PM Solna: Se gärna bilaga 20 och 21 under rubriken bilagor i anslutning till utredningen. Apr , 10:26 PM Guest141 (guest): Vilka konkreta rutiner ang. fakturering har ni brutit? I programmet får jag bilden av att ni inte hade några rutiner. Apr , 10:26 PM Solna: Vi har inte bestridigt felaktigt specificerade fakturor. Apr , 10:26 PM Guest743 (guest): Vad har Solna stad haft för rutiner gällande fakturor/arbetsbeställningar? Vem är det som har fel när vaktmästare och andra som sett de som (skulle ha) utfört arbetena säger att arbetena inte blivit utförda? Apr , 10:26 PM Solna: Fastighetsfövaltningen har gått igenom alla fakturor. Se gärna vår utredning. Apr , 10:27 PM Guest257 (guest): Hur har ni kontrollerat kopplingen mellan förvaltningen och Plus BYgg? Du sa att så vitt du vet finns ingen koppling, hur har detta kontrollerats? Apr , 10:27 PM Solna: Vi har ställt frågan.

16 Apr , 10:27 PM Guest238 (guest): Återkom med konkret fråga? Skulle du själv kunna tänka dig att komma med ett enda konkret svar? Apr , 10:29 PM Solna: Moderator: Nu är det slut på chatten. Tack för ett visat intresse. Vi hann tyvärr inte svara på alla frågor, men mejla gärna

Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer

Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer HANDLEDNING Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer Utgiven mars 2014 av Polisen. Materialet är framtaget av Polisen i samarbete med Brottsförebyggande rådet, Brå. HANDLEDNING Eva

Läs mer

Killen i baren - okodad

Killen i baren - okodad Killen i baren - okodad 1. R: (Säger sitt namn och hälsar välkommen.) K: Tack. Ja, e hmm jag tänkte väl bara säga så här att det känns djävligt konstigt å vara här. Jag brukar gå till doktorn när jag...

Läs mer

Avesta kommun. Övergripande granskning - Representation och Direktupphandling av konsulttjänster. KPMG AB 2012-09-19 Antal sidor: 11

Avesta kommun. Övergripande granskning - Representation och Direktupphandling av konsulttjänster. KPMG AB 2012-09-19 Antal sidor: 11 Avesta kommun Övergripande granskning - Representation och Direktupphandling av konsulttjänster KPMG AB 2012-09-19 Antal sidor: 11 2012 KPMG Bohlins AB, the Swedish member firm of KPMG International, a

Läs mer

Intervjusvar Bilaga 2

Intervjusvar Bilaga 2 49 Intervjusvar Bilaga 2 Fråga nummer 1: Vad säger ordet motivation dig? Motiverade elever Omotiverade elever (gäller även de följande frågorna) (gäller även de följande frågorna) Att man ska vilja saker,

Läs mer

Instruktion för leverantörer och underentreprenörer till Titania

Instruktion för leverantörer och underentreprenörer till Titania Instruktion för leverantörer och underentreprenörer till Titania Allmänna villkor som måste vara uppfyllda för att kunna vara leverantör till Titania. 1. Ditt företag måste inneha svenskt F-skattebevis.

Läs mer

OS Extra, Sveriges Radio P4 Stockholm, 2012-08-02, inslag om försäljning av guld på Internet; fråga om opartiskhet och saklighet

OS Extra, Sveriges Radio P4 Stockholm, 2012-08-02, inslag om försäljning av guld på Internet; fråga om opartiskhet och saklighet BESLUT 2012-12-10 Dnr: 12/01582 SAKEN OS Extra, Sveriges Radio P4 Stockholm, 2012-08-02, inslag om försäljning av guld på Internet; fråga om opartiskhet och saklighet BESLUT Inslaget fälls. Granskningsnämnden

Läs mer

NÄR DU ARBETAR FÖR OSS...

NÄR DU ARBETAR FÖR OSS... NÄR DU ARBETAR FÖR OSS... Information till dig som utför arbete på uppdrag av Helsingborgshem HEJ ENTREPRENÖR! Vi hoppas att du känner dig välinformerad och trygg med de riktlinjer och förhållningssätt

Läs mer

Retorik - våra reflektioner. kring. Rätt sagt på rätt sätt, Berättarens handbok samt www.retorik.com

Retorik - våra reflektioner. kring. Rätt sagt på rätt sätt, Berättarens handbok samt www.retorik.com Berättare blir man genom att göra två saker så ofta som möjligt: 1. Lyssna. 2. Berätta. I den ordningen. Och omvänt. Om och om igen. Retorik - våra reflektioner kring Rätt sagt på rätt sätt, Berättarens

Läs mer

Revisionsrapport. Attestrutiner. Östhammars kommun. Datum: 080918. Författare: Jonas Eriksson Carin Norberg

Revisionsrapport. Attestrutiner. Östhammars kommun. Datum: 080918. Författare: Jonas Eriksson Carin Norberg Revisionsrapport Attestrutiner Östhammars kommun Datum: 080918 Författare: Jonas Eriksson Carin Norberg Sammanfattning Komrev inom Öhrlings PricewaterhouseCoopers har fått i uppdrag av de förtroendevalda

Läs mer

Grus används bland annat vid byggen av vägar och cykelvägar och när tomter anläggs. ArkivFOTO: Tomas Königsson FPRIVATE "TYPE=PICT;ALT="

Grus används bland annat vid byggen av vägar och cykelvägar och när tomter anläggs. ArkivFOTO: Tomas Königsson FPRIVATE TYPE=PICT;ALT= Bröt mot reglerna Grus kan bli politiskt sprängstoff ääääääääää Grus används bland annat vid byggen av vägar och cykelvägar och när tomter anläggs. ArkivFOTO: Tomas Königsson FPRIVATE "TYPE=PICT;ALT="

Läs mer

RIKTLINJER FÖR ANVÄNDNING AV SOCIALA MEDIER INOM SMC

RIKTLINJER FÖR ANVÄNDNING AV SOCIALA MEDIER INOM SMC 2011-12-05 Sid 1(6) RIKTLINJER FÖR ANVÄNDNING AV SOCIALA MEDIER INOM SMC Text: Petra Holmlund 2011-12-05 Sid 2(6) SMC:s sociala medie-ansikte utåt För en intresseorganisation som kan sociala medier utgöra

Läs mer

#Negativa kommentarer om jobbet

#Negativa kommentarer om jobbet Rapport om HR-utmaningar, inriktning Sociala Medier #Negativa kommentarer om jobbet Bakgrund Hela 85 procent av Sveriges befolkning över 16 år har tillgång till Internet i hemmet. Sverige hamnar därmed

Läs mer

Om ekonomiska brott i näringslivet. Så kan företagen skydda sig

Om ekonomiska brott i näringslivet. Så kan företagen skydda sig Om ekonomiska brott i näringslivet Så kan företagen skydda sig Om ekonomiska brott i näringslivet Näringslivet är utsatt för bedrägerier och andra ekonomiska brott. Antalet bedrägerier har ökat de senaste

Läs mer

ATTESTREGLEMENTE FÖR SJÖBO KOMMUN

ATTESTREGLEMENTE FÖR SJÖBO KOMMUN 1(5) ATTESTREGLEMENTE FÖR SJÖBO KOMMUN 1 Omfattning För att upprätthålla en god intern kontroll krävs bl.a. ändamålsenliga regelverk och rutiner för kontroll av verifikationer. Kontroller i enlighet med

Läs mer

Rättsutredning angående distansavtal och telefonförsäljning

Rättsutredning angående distansavtal och telefonförsäljning Riksförbundet för frivilliga samhällsarbetare 1 Rättsutredning angående distansavtal och telefonförsäljning Många gode män upplever ett ganska stort problem med telefonförsäljning och försäljning på stan

Läs mer

Kapitel 1 Hej. Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel.

Kapitel 1 Hej. Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel. Kapitel 1 Hej Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel. Kalle är min bästis. Vi går i samma klass. Kalle har massor av coola tv och dataspel. Jag är rädd för

Läs mer

Avtalsuppföljning utifrån granskning om bisysslor

Avtalsuppföljning utifrån granskning om bisysslor Avtalsuppföljning utifrån granskning om bisysslor Dnr: Rev 33-2012 Genomförd av: Revisionsenheten Thomas Vilhelmsson Vilhelm Rundquist Behandlad av Revisorskollegiet den 19 februari 2014 1 Innehåll 1 Sammanfattning...

Läs mer

"Content is king" - Vacker Webbdesign & Effektiv Sökmotorsoptimering för företag

Content is king - Vacker Webbdesign & Effektiv Sökmotorsoptimering för företag "Content is king" Skapad den jul 20, Publicerad av Anders Sällstedt Kategori Webbutveckling Jag funderade ett tag på vad jag skulle kalla detta blogginlägg. Problemet som sådant är att många undrar varför

Läs mer

Köpt vård intern kontroll Rapport 1-08

Köpt vård intern kontroll Rapport 1-08 LANDSTINGET I VÄRMLAND Revisorerna 2008-06-18 Rev /08041 Johan Magnusson Köpt vård intern kontroll Rapport 1-08 1 Köpt vård intern kontroll Inledning Landstingets revisorer har att genomföra årlig granskning

Läs mer

Nämndledamöters. ansvar REVISIONSKONTORET

Nämndledamöters. ansvar REVISIONSKONTORET Nämndledamöters ansvar REVISIONSKONTORET Avsikten med denna skrift är att belysa vilket ansvar det är som nämnden och dess ledamöter har det ansvar som granskas och prövas. Det är också att informera om

Läs mer

Attestreglemente med tillämpningsanvisningar

Attestreglemente med tillämpningsanvisningar Attestreglemente med tillämpningsanvisningar Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Attestreglemente med tillämpningsanvisningar Reglemente 2001-02-26, 3 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Ärendets Första giltig- Diarieplandiarienummer. 1 Det åligger kommunens nämnder att tillse att bestämmelserna i detta reglemente om attest iakttas.

Ärendets Första giltig- Diarieplandiarienummer. 1 Det åligger kommunens nämnder att tillse att bestämmelserna i detta reglemente om attest iakttas. Ärendets Första giltig- Diarieplandiarienummer hetsdatum beteckning 925/99 2000-01-31 003 ATTEST- OCH UTANORDNINGSREGLEMENTE 1 Det åligger kommunens nämnder att tillse att bestämmelserna i detta reglemente

Läs mer

SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING

SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING Utgåva november 1992 6:3 TILLÄMPNINGSANVISNINGAR FÖR ATTESTREGLEMENTE 1 Detta reglemente gäller för kommunens ekonomiska transaktioner, inklusive interna transaktioner,

Läs mer

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige.

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Är det inte meningen att samhället ska hjälpa de som har det mindre bra? Är det inte meningen att man ska få stöd till ett bättre mående och leverne? Är det

Läs mer

Riktlinjer till reglemente för attest av ekonomiska transaktioner

Riktlinjer till reglemente för attest av ekonomiska transaktioner 1 (5) Typ: Riktlinjer Giltighetstid: Tills vidare Version: 1.0 Fastställd: KF 2009-09-16, 64 Uppdateras: av ekonomiska transaktioner Paragrafen efter rubriken är hänvisning till reglementet för attest

Läs mer

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott.

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott. Hej! Hej! Jag heter Peter och jag är tio år. Jag går på Tallbergskolan. Det finns många snälla på våran skola, men våran vaktmästare är jag väldigt rädd för. Han ser sur ut. Jag har en bästis som heter

Läs mer

Finns det fastställda rutiner och arbetssätt för beredningsarbetet i din nämnd/styrelse?

Finns det fastställda rutiner och arbetssätt för beredningsarbetet i din nämnd/styrelse? Bilaga Finns det fastställda rutiner och arbetssätt för beredningsarbetet i din nämnd/styrelse? Beredningen består av ordf, 1: e v. ordf 2:e vice ordf samt centerpartiets ordinarie ledamot ( som majoritetspartie

Läs mer

Granskning av konsultanvändningen inom kommunstyrelsen organisation

Granskning av konsultanvändningen inom kommunstyrelsen organisation Revisionsrapport Granskning av konsultanvändningen inom kommunstyrelsen organisation Kalmar kommun Maj 2009 Pär Sturesson Stefan Wik Innehållsförteckning 1 Inledning...1 2 Tillvägagångssätt...1 3 Iakttagelser...2

Läs mer

Tillämpningsanvisningar till reglemente för attestering av ekonomiska transaktioner i Bengtsfors kommunkoncern

Tillämpningsanvisningar till reglemente för attestering av ekonomiska transaktioner i Bengtsfors kommunkoncern Fastställda av KS 144 2012-05-15 1(6) Sten-Inge Lilja sten-inge.lilja@bengtsfors.se till reglemente för attestering av ekonomiska transaktioner i Bengtsfors kommunkoncern E-post Telefon Fax Hemsida Bengtsfors

Läs mer

Avesta kommun. Övergripande granskning - Representation. KPMG AB 2012-11-05 Antal sidor: 4

Avesta kommun. Övergripande granskning - Representation. KPMG AB 2012-11-05 Antal sidor: 4 Avesta kommun Övergripande granskning - Representation och Direktupphandling av konsulttjänster inom Gamla Byn AB KPMG AB 2012-11-05 Antal sidor: 4 2012 KPMG Bohlins AB, the Swedish member firm of KPMG

Läs mer

FÖRETAGSPRODUKTER Företagsprodukter från Skattebetalarnas Förening

FÖRETAGSPRODUKTER Företagsprodukter från Skattebetalarnas Förening FÖRETAGSPRODUKTER Företagsprodukter från Skattebetalarnas Förening VÄLKOMMEN TILL SKATTEBETALARNA Du vet hur viktigt det är att få hjälp och ersättning om något oförutsett händer. Hur viktigt det är att

Läs mer

Granskning av utbetalningar

Granskning av utbetalningar Revisionsrapport Granskning av utbetalningar Trelleborgs kommun Bengt-Åke Hägg Godkänd revisor Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning... 1 2.1. Bakgrund... 1 2.2. Revisionsfråga... 1

Läs mer

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att Hej! Du som har fått den här broschyren har antagligen ett syskon som har ADHD eller så känner du någon annan som har det. Vi har tagit fram den här broschyren för att vi vet att det inte alltid är så

Läs mer

Revisionsrapport. Karlstads kommun. Granskning av leverantörsfakturor och förbrukningsinventarier inom vård- och omsorgsnämnden

Revisionsrapport. Karlstads kommun. Granskning av leverantörsfakturor och förbrukningsinventarier inom vård- och omsorgsnämnden Revisionsrapport Granskning av leverantörsfakturor och förbrukningsinventarier inom vård- och omsorgsnämnden Peter Aschberg Stefan Fredriksson Karlstads kommun 1 Sammanfattning På uppdrag av de förtroendevalda

Läs mer

Granskning av utbetalningar

Granskning av utbetalningar Revisionsrapport Granskning av utbetalningar Trelleborgs kommun Bengt-Åke Hägg Godkänd revisor Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning... 1 2.1. Bakgrund... 1 2.2. Revisionsfråga... 1

Läs mer

För ytterligare information angående granskningen hänvisas till rapporten.

För ytterligare information angående granskningen hänvisas till rapporten. MARIESTAD KOMMUN 2011-12-13 Revisorerna Till Kommunstyrelsen Barn- och utbildningsnämnden Socialnämnden Miljö- och byggnadsnämnden Teknisk nämnd Kulturnämnd För kännedom Kommunfullmäktige Kommunrevisorerna

Läs mer

Detta introduktionsprogram är tänkt att kortfattad ge en beskrivning av FSO:s förening och vad du bör tänka på i ditt uppdrag.

Detta introduktionsprogram är tänkt att kortfattad ge en beskrivning av FSO:s förening och vad du bör tänka på i ditt uppdrag. INTRODUKTIONSPROGRAM FÖR NYA FÖRTROENDEVALDA INOM FÖRENINGEN SOCIAL OMSORG (FSO) Grattis till ditt nya förtroendeuppdrag inom FSO Vi hoppas att du ska trivas i ditt nya uppdrag och känna dig välkommen

Läs mer

En sammanställning av ÖPPENHETSTESTET 2012-2013 Ett samarbete mellan projektet Yttrandefri, Svenska Journalistförbundet och Sveriges ungdomsråd.

En sammanställning av ÖPPENHETSTESTET 2012-2013 Ett samarbete mellan projektet Yttrandefri, Svenska Journalistförbundet och Sveriges ungdomsråd. En sammanställning av ÖPPENHETSTESTET 2012-2013 Ett samarbete mellan projektet Yttrandefri, Svenska Journalistförbundet och Sveriges ungdomsråd. 2 Undrar ni vad som står i protokollet från det senaste

Läs mer

AVmedia dagen 20151027. Ses offline. Milla Skoglund Stina Nilsson

AVmedia dagen 20151027. Ses offline. Milla Skoglund Stina Nilsson AVmedia dagen 20151027 Ses offline Milla Skoglund Stina Nilsson Varför "ses offline"? AVmedia utbildning Många kränkningar på nätet, Trygghets gruppen Lektion 1 Kontrakt Kontrakt Kontrakt SES OFFLINE?

Läs mer

Flera nyinflyttade har kommit till vårt hus under våren. Vi hälsar alla nya medlemmar välkomna och hoppas ni ska trivas.

Flera nyinflyttade har kommit till vårt hus under våren. Vi hälsar alla nya medlemmar välkomna och hoppas ni ska trivas. 1 Föreningens webbplats http://www.gbghus45.se Hej! Hoppas ni alla har njutit av den fina sommaren. Nu ser vi fram emot en fin höst. Tillsammans med Riksbyggen är ambitionen alltid att göra vårt bästa

Läs mer

J tillfrågas om varför hon nu, så här långt efteråt, velat anmäla sig själv för hon ljugit om våldtäkten som Lars Tovsten dömdes för?

J tillfrågas om varför hon nu, så här långt efteråt, velat anmäla sig själv för hon ljugit om våldtäkten som Lars Tovsten dömdes för? Lars Tovsten Från: Josefine Svensson Skickat: den 8 december 2012 17:10 Till: Lars.tovsten@gmail.com Ämne: Re: Förhöret... Här kommer kopian. Den 30 okt 2012 15:46 skrev

Läs mer

Syftet med reglerna i attestreglementet är att säkerställa att transaktioner som bokförs är korrekta avseende:

Syftet med reglerna i attestreglementet är att säkerställa att transaktioner som bokförs är korrekta avseende: ATTESTREGLEMENTE med tillämpningsanvisningar Omfattning Detta reglemente gäller för Ystads kommuns samtliga transaktioner, inklusive interna transaktioner, medelsförvaltning samt medel som kommunen ålagts

Läs mer

Sektionsmöte för teknologsektionen Informationsteknik

Sektionsmöte för teknologsektionen Informationsteknik Sektionsmöte för teknologsektionen Informationsteknik Den 27 september 2005 HB4; 08:00 10:00 Närvarande: 35 IT-teknologer inkl. styrit 1 Mötets öppnande Johan Liesén förklarar mötet öppnat. 2 Mötets behöriga

Läs mer

Granskning av anställdas bisysslor

Granskning av anställdas bisysslor www.pwc.se Malin Liljeblad Fredrik Winter Februari 2013 Revisionsrapport Granskning av anställdas bisysslor Smedjebackens Kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2.

Läs mer

Uppföljning av rapport 2002-02-04 gällande rutiner för intern kontroll på fordonsprogrammet vid Birger Sjöberggymnasiet.

Uppföljning av rapport 2002-02-04 gällande rutiner för intern kontroll på fordonsprogrammet vid Birger Sjöberggymnasiet. Revisionsrapport* Uppföljning av rapport 2002-02-04 gällande rutiner för intern kontroll på fordonsprogrammet vid Birger Sjöberggymnasiet. Vänersborgs kommun 2007-11-06 Henrik Bergh *connectedthinking

Läs mer

Riktlinjer för sociala medier

Riktlinjer för sociala medier Riktlinjer för sociala medier Inriktning och syfte Dessa riktlinjer är upprättade i syfte att ge anställda och förtroendevalda stöd när de i egenskap av representanter för uttalar sig/agerar i sociala

Läs mer

Att använda sig av sin intuition och tala med Änglarna

Att använda sig av sin intuition och tala med Änglarna Att använda sig av sin intuition och tala med Änglarna En guide hur du kan använda dig av orakelkort för att träna upp din intuition. av Carina Jansson, goacarina@gmail.com Certifierad Oracle Messenger

Läs mer

Bedrägerier det spelar roll vad du gör!

Bedrägerier det spelar roll vad du gör! Bedrägerier det spelar roll vad du gör! Köp och sälj säkert på internet Falska fakturor anmäl och bestrid! Du ska vara du. Skydda din identitet Bedrägerier angår oss alla Läs mer på internet: www.polisen.se:

Läs mer

Jag vill att medlemmarna ska veta sanningen! Förtroendevald revisor för Eds Riksförbund bryter tystnaden.

Jag vill att medlemmarna ska veta sanningen! Förtroendevald revisor för Eds Riksförbund bryter tystnaden. Jag vill att medlemmarna ska veta sanningen! Förtroendevald revisor för Eds Riksförbund bryter tystnaden. -Det ser illa ut, säger Andreas Nylander, förtroendevald revisor. Det finns risk att medlemmarna

Läs mer

ABF Gotlands policy för användande av sociala medier Antagna vid styrelsemöte 2012-09-27.

ABF Gotlands policy för användande av sociala medier Antagna vid styrelsemöte 2012-09-27. ABF Gotlands policy för användande av sociala medier Antagna vid styrelsemöte 2012-09-27. Bakgrund Nya internetbaserade kommunikationsformer skapar nya möjligheter för såväl privatpersoner som företag

Läs mer

Bistånd i fel fickor?

Bistånd i fel fickor? Bistånd i fel fickor? Föreningen för Utvecklingsfrågor, FUF, är en politiskt och religiöst obunden Är biståndet genom enskilda organisationer korrupt? Rapport från ett seminarium som anordnades av FUF

Läs mer

Bedrägerier det spelar roll vad du gör!

Bedrägerier det spelar roll vad du gör! Bedrägerier det spelar roll vad du gör! Köp och sälj säkert på internet! Falska fakturor anmäl och bestrid! Du ska vara du. Skydda din identitet! Köp och sälj säkert på internet! Köper eller säljer du

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

Du är den jag vill ha

Du är den jag vill ha Text (Rosa): Måns Gahrton l Text (Ville): Johan Unenge Du är den jag vill ha Baserat på en berättelse av Måns Gahrton och Johan Unenge Illustrationer: Johan Unenge www.livetenligtrosa.se du är den jag

Läs mer

Besökarnas utvärdering av. www.lidkoping.se. Perioden 20120202-20120603 826 svar

Besökarnas utvärdering av. www.lidkoping.se. Perioden 20120202-20120603 826 svar Besökarnas utvärdering av www.lidkoping.se Perioden 20120202-20120603 826 svar Utvärderingen Pop-up efter 2 minuters besök Man måste byta sida minst en gång Återkommer ej till samma dator inom 3 månader

Läs mer

Uppdateramera. Tio tips för en bättre webbplats. PRODUKTIONSBYRÅ AB. 1 Krokedil Produktionsbyrå AB www.krokedil.se

Uppdateramera. Tio tips för en bättre webbplats. PRODUKTIONSBYRÅ AB. 1 Krokedil Produktionsbyrå AB www.krokedil.se Uppdateramera Tio tips för en bättre webbplats. PRODUKTIONSBYRÅ AB 1 Krokedil Produktionsbyrå AB www.krokedil.se Välkommen Här har vi samlat tio grundläggande tips som hjälper dig att skapa en effektivare,

Läs mer

Granskning av delegationsbeslut,

Granskning av delegationsbeslut, INTERNREVISIONEN Granskning av delegationsbeslut, 2013-11-07 10:05 Helena Meier stadsjurist KFKS 2013/585-007 Jane Rönnholm Kollén internrevisor Sammanfattning Fullmäktiges revisorer granskade 2012 miljö-

Läs mer

Resultatanalys av enkäten Prioriteringar i vården

Resultatanalys av enkäten Prioriteringar i vården Resultatanalys av enkäten Prioriteringar i vården Andra delen; tema Demokrati och legitimitet av Per Rosén Landstinget i Östergötland 2005-12-02 Vem ska bestämma? Hälso- och sjukvården står inför stora

Läs mer

Jeanette Svedjeholm. Vad ger man tjejen som redan har allt!? Therese, 28 år!

Jeanette Svedjeholm. Vad ger man tjejen som redan har allt!? Therese, 28 år! Grattis! Karisma, personlighet, utseende... helt enkelt IT! C Jeanette Svedjeholm Vad ger man tjejen som redan har allt!? Therese, 28 år! Gästbemötande Viktigt att förklara situationen och ha ögonkontakt

Läs mer

Uppföljning av granskningen av kommu- nens kravrutiner

Uppföljning av granskningen av kommu- nens kravrutiner Uppföljning av granskningen av kommu- nens kravrutiner Uppvidinge kommun Revisionsrapport 2011-01-31 Eva Gustafsson Innehåll Bakgrund, syfte och revisionsfråga......3 Iakttagelser......3 Arbetsgången......3

Läs mer

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida.

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Min bästa kompis heter Frida. Frida och jag brukar leka ridlektion

Läs mer

ROLLSPEL E 011 Sidan 1 av 5 Arbetsmarknadstolkning. Ordlista

ROLLSPEL E 011 Sidan 1 av 5 Arbetsmarknadstolkning. Ordlista ROLLSPEL E 011 Sidan 1 av 5 Arbetsmarknadstolkning Ordlista rapport arbetsledning missköta sig rasist Diskrimineringsombudsmannen arbetskamrater arbetstider morgon- eller eftermiddagsskift stämpelkort

Läs mer

Krisplan för Bele Barkarby Innebandy. Innehåll

Krisplan för Bele Barkarby Innebandy. Innehåll Krisplan för Bele Barkarby Innebandy Innehåll Inledning...2 Krisplanen syfte...2 Krisen kommer...2 Svårare olycka eller dödsfall...2 Första insatsen...2 Efter olycka / dödsfall... 2 Insatser efter olycka

Läs mer

Remiss - Avgift för elektroniskt utlämnande av allmän handling

Remiss - Avgift för elektroniskt utlämnande av allmän handling BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2014-07-22 GSN-2014/313.184 1 (4) HANDLÄGGARE Steinmo, Conny Conny.Steinmo@huddinge.se Grundskolenämnden Remiss - Avgift för elektroniskt utlämnande av allmän handling

Läs mer

Värmdö kommun. Granskning av rutin för reseräkningar Granskningsrapport. KPMG AB 23 april 2012 Antal sidor: 4

Värmdö kommun. Granskning av rutin för reseräkningar Granskningsrapport. KPMG AB 23 april 2012 Antal sidor: 4 Granskningsrapport KPMG AB 23 april 2012 Antal sidor: 4 Innehåll 1. Bakgrund 1 2. Rutiner delegationer attester 1 3. Kommunicering av rutiner 2 4. Intern kontroll 3 5. Slutsatser 3 1. Bakgrund Vi har av

Läs mer

ABCD. Intern kontroll avseende inköp Revisionsrapport. Arvika kommun. KPMG 2011-11-15 Antal sidor: 12

ABCD. Intern kontroll avseende inköp Revisionsrapport. Arvika kommun. KPMG 2011-11-15 Antal sidor: 12 ABCD Arvika kommun Intern kontroll avseende inköp Revisionsrapport KPMG 2011-11-15 Antal sidor: 12 ABCD Arvika kommun Intern kontroll avseende inköp 2011-11-15 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund

Läs mer

Bybladet. December 2014

Bybladet. December 2014 Bybladet December 2014 Bybladet innehåller: Ordförande har ordet Oförändrad årsavgift Datum för årsstämman 2015 Motioner till årsstämman Information från valberedningen Våra informationskanaler Snösäsongen

Läs mer

KRISKOMMUNIKATIONSPLAN. Dnr KS/2012:200-168

KRISKOMMUNIKATIONSPLAN. Dnr KS/2012:200-168 KRISKOMMUNIKATIONSPLAN Dnr KS/2012:200-168 Innehåll 1 Kriskommunikationsplanens syfte... 3 2 Användning av kriskommunikationsplanen... 3 2.1 När ska kriskommunikationsplanen användas?... 3 3 Syfte och

Läs mer

Branschkritik sprids i sociala medier

Branschkritik sprids i sociala medier Branschkritik sprids i sociala medier 1 av 5 Hem Redaktionsbloggen GOD FORTSÄTTNING MED NY SAJT! Branschkritik sprids i sociala medier Marie Bergström 22 Aug 2013 I ett debattinlägg på Byggvärlden går

Läs mer

Uppföljning av upphandling svar på revisionsskrivelse

Uppföljning av upphandling svar på revisionsskrivelse 8 april 2014 KS-2014/476.912 1 (7) HANDLÄGGARE Mikael Blomberg 08-535 302 98 mikael.blomberg@huddinge.se Kommunstyrelsen Uppföljning av upphandling svar på revisionsskrivelse Förslag till beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

En värld på nätet Facebook ht 2010

En värld på nätet Facebook ht 2010 En värld på nätet Facebook ht 2010 Under det här kurstillfället ska vi bekanta oss närmare med Facebook. Alla har fått en första grundläggande manual till Facebook. Med hjälp av den och det här dokumentet

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (6) Nämnden för funktionshindrade Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Carl-Johan Norström Sammanträdesdatum 27 mars 2013 Plats och tid A287, kl 09:00 Ledamöter Ersättare Ordförande

Läs mer

Halmstad är en bra kommun som kan bli ännu bättre

Halmstad är en bra kommun som kan bli ännu bättre är en bra kommun som kan bli ännu bättre Carl Fredrik Graf kommunvalet Christina Nillius landstingsvalet Vi moderater har en idé om ett som växer genom den drivkraft som finns hos alla sbor. Vi strävar

Läs mer

Identitetskapning bedrägerier med stulna identiteter

Identitetskapning bedrägerier med stulna identiteter Identitetskapning bedrägerier med stulna identiteter 1 Innehållsförteckning Identitetskapning och bedrägerier med hjälp av stulna identiteter...3 Vad innebär att en identitet kapas?...3 Tecken på att du

Läs mer

Nordanstigs kommun Valfrihetssystem för hemtjänst

Nordanstigs kommun Valfrihetssystem för hemtjänst KKV1047, v1.0, 2015-02-03 BESLUT 2015-08-26 Dnr 53/2015 1 (5) Nordanstigs kommun Kommunstyrelseförvaltningen Box 820 70 Bergsjö Nordanstigs kommun Valfrihetssystem för hemtjänst Konkurrensverkets beslut

Läs mer

Den svenska byggindustrin är något att vara stolt över. Kvalitén är hög, byggarna kompetenta och trivseln på topp. Men svartarbete och oseriösa

Den svenska byggindustrin är något att vara stolt över. Kvalitén är hög, byggarna kompetenta och trivseln på topp. Men svartarbete och oseriösa Den svenska byggindustrin är något att vara stolt över. Kvalitén är hög, byggarna kompetenta och trivseln på topp. Men svartarbete och oseriösa aktörer solkar ner vårt rykte och förstör för de hederliga

Läs mer

Nästa Julkort är inskickat av Julian. Den pojken bor i ett avlägset land där tomten i allra högsta grad är vaken men någonting är på tok.

Nästa Julkort är inskickat av Julian. Den pojken bor i ett avlägset land där tomten i allra högsta grad är vaken men någonting är på tok. Värdparet in Nästa Julkort är inskickat av Julian. Den pojken bor i ett avlägset land där tomten i allra högsta grad är vaken men någonting är på tok. Vi ser skolbarnen komma in. Julian mobbas av Charles.

Läs mer

Utvärdering 2014 målsman

Utvärdering 2014 målsman Utvärdering 2014 målsman 209 deltagare Kändes det tryggt att lämna era barn på lägret? (%) 100 80 60 40 20 0 100 0 Ja Nej Varför/varför inte? - Mycket väl anordnat och bra information. - Seriöst! Utförlig

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 3 december 2013 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART AA Ombud: Advokat Bernth Stave Box 2070 403 12 Göteborg ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE

Läs mer

Anmälningspolicy för misstänkta EU-bedrägerier

Anmälningspolicy för misstänkta EU-bedrägerier Anmälningspolicy för misstänkta EU-bedrägerier SEFI-rådets anmälningspolicy Februari 2011 Datum Sida 2011-02-17 1 (3) Ert datum Dnr Anmälningspolicy för misstänkta EU-bedrägerier Bakgrund Regeringen har

Läs mer

Praktisk föreningsekonomi

Praktisk föreningsekonomi Lärgruppsplan Praktisk föreningsekonomi Att lära är att ge sig ut på en upptäcktsresa. Med denna lärgruppsplan som guide vill vi underlätta för dig och dina kollegor att upptäcka innehållet Praktisk föreningsekonomi.

Läs mer

Konkreta tips inför anställningsintervjun

Konkreta tips inför anställningsintervjun Konkreta tips inför anställningsintervjun Ofta är det intervjun som till slut avgör om du får jobbet och därför är det viktigt att du förbereder dig. Gör du ett gott intryck och lyckas presentera dig på

Läs mer

Datainspektionen informerar. Värt att veta om inkasso. (reviderad den 1 april 2006)

Datainspektionen informerar. Värt att veta om inkasso. (reviderad den 1 april 2006) Datainspektionen informerar 8 Värt att veta om inkasso (reviderad den 1 april 2006) En viktig regel i vårt samhälle är att man ska betala sina räkningar och andra skulder i rätt tid. Ibland händer det

Läs mer

Pojke + vän = pojkvän

Pojke + vän = pojkvän Pojke + vän = pojkvän Min supercoola kusin Ella är två år äldre än jag. Det är svårt att tro att det bara är ett par år mellan oss. Hon är så himla mycket smartare och vuxnare än jag. Man skulle kunna

Läs mer

1 000 kr 350 kr 245 kr 1 350 kr 5 896 % 2 000 kr * 500 kr 350 kr 2 500 kr 1 822 % 3 000 kr ** 650 kr 455 kr 3 650 kr 1 183 %

1 000 kr 350 kr 245 kr 1 350 kr 5 896 % 2 000 kr * 500 kr 350 kr 2 500 kr 1 822 % 3 000 kr ** 650 kr 455 kr 3 650 kr 1 183 % Allmänna villkor Expresskredit Norden AB (hädanefter långivaren) förmedlar blancolån via SMS och på webben (sammanfattas hädanefter som mikrolån) till privatpersoner (hädanefter låntagaren) som uppfyller

Läs mer

Matarengivägsprojektet

Matarengivägsprojektet www.pwc.se Revisionsrapport Robert Bergman, revisionskonsult Matarengivägsprojektet Övertorneå kommun Mars 2013 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning...3 2.1. Bakgrund...3 2.2. Revisionsfråga...3

Läs mer

Kapitel 2 -Brevet Två dagar senare. Så såg jag och min BFF ett brev som låg under dörren. På brevet stod det

Kapitel 2 -Brevet Två dagar senare. Så såg jag och min BFF ett brev som låg under dörren. På brevet stod det Kapitel 1 -Hej Hej jag heter Minna. Min skola heter Santaskolan. Jag är 11 år. Min bästa kompis heter Smilla. Hon och jag har länge undrat över en dörr på skolan den tycker vi är märklig. Den ligger i

Läs mer

Under tiden 19 juni -26 juni ställdes en fråga om FRA/Prism-debatten påverkat medlemmarna i Bredbandskollens Facebook-grupp.

Under tiden 19 juni -26 juni ställdes en fråga om FRA/Prism-debatten påverkat medlemmarna i Bredbandskollens Facebook-grupp. 1 2 Under tiden 19 juni -26 juni ställdes en fråga om FRA/Prism-debatten påverkat medlemmarna i Bredbandskollens Facebook-grupp. 13 procent kände inte till debatten. (Var åttonde person) 55 procent hade

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av rutiner för anställningar och förtroendekänsliga poster inom UAK

Revisionsrapport Granskning av rutiner för anställningar och förtroendekänsliga poster inom UAK www.pwc.se Revisionsrapport Carl-Stefan von Engeström Granskning av rutiner för anställningar och förtroendekänsliga poster inom UAK Carl-Stefan von Engeström Projektledare Roger Burström Uppdragsledare

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista stålskena fraktur brott i handleden akuten amputering konvention avtal efterskott omprövning överklaga SJUVÅRD VID ILLFÄLLIG VISELSE UOMLANDS

Läs mer

Attestreglemente för Motala kommun

Attestreglemente för Motala kommun Kommunal författningssamling Attestreglemente för Motala kommun Motala kommun Beslutsinstans: Kommunfullmäktige Diarienummer: 05/KS 0304 Datum: 2005-10-24 Paragraf: KF 113 Reviderande instans: Kommunfullmäktige

Läs mer

Tjänsteskrivelse Sommarjobb och samarbete med företag

Tjänsteskrivelse Sommarjobb och samarbete med företag EMELIE HALLIN SID 1/3 T.F FÖRVALTNINGSCHEF KAI 08-58785203 EMELIE.HALLIN@VALLENTUNA.SE KOMMUNSTYRELSEN Tjänsteskrivelse Sommarjobb och samarbete med företag Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Då kan problemet med svart arbetskraft beröra dig!

Då kan problemet med svart arbetskraft beröra dig! OM SVART ARBETE Köper ditt företag tjänster inom byggsektorn? Då kan problemet med svart arbetskraft beröra dig! Den organiserade handeln med svart arbetskraft inom byggsektorn är alltför omfattande. Vet

Läs mer

Ordföranden har ordet december 2011

Ordföranden har ordet december 2011 Ordföranden har ordet december 2011 SWE 11, Daniel Birgmark rundar upp under medaljracet EM i Helsingfors 2011 Tonny Nyrén Finnjolletrimmaren i Karlstad! Foto: Erik Åberg Foto: Torsten Jarnstam När en

Läs mer

Rapport, SVT1, 2013-05-20, kl. 19.30 och Aktuellt, SVT2, 2013-05-20, inslag om en rättegång; fråga om saklighet och respekt för privatlivet

Rapport, SVT1, 2013-05-20, kl. 19.30 och Aktuellt, SVT2, 2013-05-20, inslag om en rättegång; fråga om saklighet och respekt för privatlivet 1/5 BESLUT 2013-10-28 Dnr: 13/01275 SAKEN Rapport, SVT1, 2013-05-20, kl. 19.30 och Aktuellt, SVT2, 2013-05-20, inslag om en rättegång; fråga om saklighet och respekt för privatlivet BESLUT Inslagen fälls.

Läs mer

Inslagen frias. Granskningsnämnden anser att de inte strider mot kravet på saklighet.

Inslagen frias. Granskningsnämnden anser att de inte strider mot kravet på saklighet. 1/6 BESLUT 2011-10-17 Dnr: 11/00963 SAKEN TV4Nyheterna, TV4, 2011-02-23 och 02-24, inslag om ett bemanningsföretag; fråga om saklighet BESLUT Inslagen frias. Granskningsnämnden anser att de inte strider

Läs mer

Riktlinjen trädde i kraft den 1 januari 1997 enligt beslut i kommunfullmäktige den 19 december 1996, 161.

Riktlinjen trädde i kraft den 1 januari 1997 enligt beslut i kommunfullmäktige den 19 december 1996, 161. Riktlinje 2014-01-27 Attestreglemente för Norrköpings kommuns nämnder och förvaltningar KS 2013/0267-8 Riktlinjen trädde i kraft den 1 januari 1997 enligt beslut i kommunfullmäktige den 19 december 1996,

Läs mer

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land.

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land. Jag träffade Elmir för att prata om hans flykt från Bosnien till Sverige när kriget bröt ut och belägringen av Sarajevo inträffade i början på 1990-talet. Han berättade hur det var precis innan det bröt

Läs mer

TÖI ROLLSPEL E 006 1 (6) Arbetsmarknadstolkning

TÖI ROLLSPEL E 006 1 (6) Arbetsmarknadstolkning ÖI ROLLSPEL E 006 1 (6) Arbetsmarknadstolkning Ordlista arbetslöshetskassa kassakort montera reparera preliminärt gatubelysning övertid projekt gatukontoret fackman installation armatur arbetsmoment högspänning

Läs mer