Mötesanteckningar - Hästnäringens Representationsråd Datum: Plats: Gothia Towers, Göteborg

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Mötesanteckningar - Hästnäringens Representationsråd Datum: 2012-02-24 Plats: Gothia Towers, Göteborg"

Transkript

1 Mötesanteckningar - Hästnäringens Representationsråd Datum: Plats: Gothia Towers, Göteborg Närvarande: Mats Denninger, ATG och HNS Remy Nilson, ATG Titti Jöngren, LRF Anders Källström, LRF Anders Mellberg, SvRF Carina Sjöberg, SvRF från 3 Peter Forssberg, ST Hans Ljungqvist, ST från 6 Gunnar Werner, SG Per Lundberg, ASVH Niklas Lindgren, ASVH Kåre Gustafson, SH Christina Storm, SH Lennart Gustavsson, Brunte Göran Montan, SIF Maria Sundin, SPAF Lars Bäckman, HYN Mike Noberg, Wras Stefan Johanson, HNS Anahita Arai, HNS Kees de Jong, HNS från 6 Inbjudna föredragande Jessica Ortiz Bergström, projektsamordnare HUS tom. 5 Magnus Nordgren, Jordbruksverket 6 Sofia Björnsson, LRF 6 Göran Dalin, HNS från 6 1 Mötets öppnande Mats Denninger hälsade alla varmt välkomna till det numera traditionella HRR-mötet i Göteborg. 2 Aktuellt från HNS Stefan Johanson och Anahita Arai presenterade (ppt-presentationen bifogas)aktuella frågor och projekt från HNS. Nedan följer en kort sammanfattning av det som presenterades; Senaste avtal mellan staten och ST/SG Avtalet, med staten och Svensk Travsport/Svensk Galopp som avgör HNS:s finansiering, gäller i 18 månader t o m årsskiftet 2012/2013. HNS fick fyra miljoner kronor/år för nya utbildningsuppdrag d v s totalt 50 mnkr för 2012.

2 2 Flyinge Ett kompetenscentrum för avel och utbilda människor som ska utbilda hästar. Ny affärsmodell på Flyinge innebär att samarbetspartners/hyresgäster driver verksamhet på Flyinge. Två starka partners är klara, PS & Partners Flyinge AB samt Helsingborgs Djursjukhus. Flyinge ser över nya lösningar för fastighetsförvaltning. Ekonomsikt är 2012 ett förlorat år för Flyinge med en hel del omställningskostnader. Strömsholm Här utbildas människor som ska utbilda andra människor. Under 2012 har arbetet med att få ordning på ekonomin givit synligt och positivt resultat. RS är gynnade av den nya föredelningen av studenter inom hippologprogrammet. Två nya yrkesutbildningar på RS, brukskuskhästutbildning och hovslagarutbildning. Orosmomenten är hyressättningen för fastigheterna som ägs av Fastighetsverket. Wången Travsportens utbildningsanläggning. Islandshästarna har cirka en tredjedel av omsättningen. Stark ekonomi för Wången. Travsporten arbetar nära Wången, till exempel körs ett lopp av Wångenelever under Elitloppsdagen. Avel och uppfödning Ny rapport med nyckeltal för avel och uppfödning har tagits fram av HNS på uppdrag av Avelskommittén. Rapporten delades ut till Representationsrådet. Alla avelsorganisation har prioriterat ett gemensamt kommunikations- och marknadsföringsprojekt för att främja försäljningen av svenskuppfödda hästar. (Här kan rapporten laddas ner ew/ny-rapport-haestar-och-uppfoedare-i-sverige-18367) Hästliv HNS driver projektet Hästliv. Syftet med projektet är att ta fram fakta kring hästens roll och definition (lantbrukets djur, sällskapsdjur), avlivnings- och slaktprocesser, passhanteringen kombinerat med stödjande kommunikationsinsatser. Projektet ska förenkla och kostnadseffektivisera, se hur miljöpåverkan ser ut. Avlivnings- och slaktprocesser kan ge en vinning gällande djurskyddet och kan eventuellt ge en ökad försäljning av unghästar, något som gynnar svensk avel och uppfödning. Hållbar och rationell hästhållning Strömsholm och Flyinge driver detta projekt. Samla ihop vad som är gjort inom detta område, utveckla nya tekniker samt kommunicera ut detta till näringen. Regionala Hästforum Åtta stycken regionala seminarier äger rum under första halvåret, med fokus på samhällsplanering och markanvändning. Hästforskning Det finns fem miljoner kronor via ATG och Agria. SLF/LRF kommer att hjälpa till administration. Uteslutet att få pengar via den statliga budgeten. Norge vill fortsätta med ett fyrårigt avtal om Sverige har löst sin finansiering. Hästsverige Organisationer i HRR kommer att bjudas in till workshop i maj för att diskutera hur vi ska nyttja Hästsverige. Det finns ingen helhetsfinansiering för 2013, det kostar ca en halvmiljon kronor att driva sajten per år.

3 I en efterföljande diskussion togs bland annat hästens attraktionskraft i framtiden för att få ungdomar att fortsätta söka till hästutbildningar. Idag har vi ett livsstilsföretagande. Ska vi ha en attraktionskraft för unga yrkesverksamma behöver kunna visa på tydliga karriärvägar och det måste gå att kunna livnära sig på hästverksamhet. Det är nu ett gyllene tillfälle att profilera hästsporten. Hästnäringens Smittskyddskommitté Styrelsen för HNS har beslutat att tillsätta en gemensam Smittskyddskommitté. Organisationer som vill ingå i kommittén kan kontakta Anahita. Wras meddelade sitt intresse på mötet. Politikermöte Under förra året har HNS arrangerat två politikerträffar på Flyinge, en på Strömsholm, en på Jägersro samt två frukostmöten. I år planeras en politikerträff på Strömsholm samt två frukostmöten. Samrådsmöte om gödsel Regeringen har tillsatt en utredning för att se över de regler som gäller för djur som inte är kopplade till jordbruksföretag. Det kommer att påverka tätortsnära stallar. Samrådsmöte med hästnäringen äger rum den 12 mars på Hästsportens Hus. Detta är ett viktigt möte för de organisationer som har medlemmar/aktiva i tätortsnära områden. Klimatsmart Projektet Tänk Klimatsmart har kommunicerat sitt budskap i januari och februari Målgruppen är ungdomar. Som förra året har det varit upp till varje organisation att kommunicera ut materialet. (Här kan slutrapporten laddas ner ew/klimatsmart-i-stallet-coachmaterial-foer-dig-som-vill-foeraendra-din-livsstil-18296) 3 3 Korta återrapporteringar Travsportens Hästombudsman Hästombudsmannen heter Anna Hedendahl och är avlönad av ST men ska vara fri och obunden. Ombudsmannen ska vara en blåslampa in i organisationen. Allemansrätten Titti Jöngren rapporterade att det nyligen var ett möte om allemansrätten på LRF. Det här är ett gemensamt problem inom hästnäringen och vi måste hantera det på bästa sätt. Det är en fråga som också har diskuterats i de regionala forumen. LRF och SvRF är de två stora organisationerna som berörs. Vi skulle behöva använda de regionala forumen på ett tydligare sätt i den här frågan. Stefan föreslog att HNS kan se över om det kan behövas ett centralt bollplank eller koordinator. Göran Montan kommer att kalla till ett seminarium i Riksdagen om allemansrätten den 18 april. 4 Framtidsspaning Jessica Ortiz Bergström och Anahita Arai presenterade Framtidsspaning 2.0, Framtidsspaning 2.1 samt Framtidsspanarna. I den efterföljande diskussionen framkom att deltagande organisationer har ganska stora förväntningar på projektet. 5 Spelmarknaden Remy Nilson rapporterade om utvecklingen på spelmarkanden och den senaste utvecklingen inom spelpolitiken. Konkurrensen ökar på spelmarknaden och upplevelseindustrin får tuffare konkurrens. De som redan spelare spelar mer. ATG kommer att få det tuffare och troligen få några något mer magra år.

4 Spelpolitiken har fått ett nytt ansikte i Danmark där markanden har avreglerats. Sportspel och kasino har öppnats upp för andra aktörer. Hästsporten ligger fortfarande i en monopolsituation. ST och SG har inte ökat sina övriga intäkter sedan Gällande Unibet-domen har ATG begärt prövningstillstånd i Högsta Domstolen. I Hovrätten förlorade ATG målet som gäller rätten att skydda sin databas från intrång från andra företag. I Frankrike får trav- och galoppsporten ta del av åtta miljarder kronor per år och då har inte Frankrike fler travhästar än Sverige. Frankrike tittar nu på Sverige och HNS som en förebild för att se hur pengar kan gå tillbaka till hästnäringen. 4 6Analys kring hästskattningarna 2004 och 2010 Magnus Nordgren presenterade arbetet med analysen av hästskattningen från 2010 och den jämförande analysen från skattningen De två skattningarna skedde vi två tillfällen på året. Rapporten visar också att det finns ett stort mörkertal med hästar som inte finns i några register. Detta beror troligen på en stor import av hästar som inte registreras i Sverige. (Här kan rapporte laddas ner ew/haestskattningarna-2004-och-2010-en-analys-utifraan-naeringens-perspektiv-18294) 7 Hästen i det nya Landsbygdsprogrammet och reformen av CAP Sofia Björnsson från LRF presenterade det nya Landsbygdsprogrammet och vilka möjligheter som finns för hästen, bland annat i vilka delar där hästnäringen kan få ekonomiskt stöd. I den efterföljande diskussionen framhölls vikten att LRF driver hästfrågan i den här processen. 8 Ny djurskyddslagstiftning och därtill hörande aktiviteter Peter Forssberg rapporterade kring arbetet med att ta fram ett gemensamt yttrande från hästnäringen på Djurskyddsutredningen. Peter presenterade det värdegrundsarbete som nu görs inom den Europeiska Travunionen. Djurvälfärdskommittén arbetar med denna fråga för at se om vi i Sverige kan ta rygg på detta arbete. Anahita Arai rapporterade att Krishanteringsseminariet kommer att äga rum till hösten. 9 Workshop kring utbildning Lars Bäckman rapporterade och höll ett kort föredrag kring utbildningssystemet.nyligen har gymnasieskolan genomgått en stor förändring. Det finns idag tolv yrkesprogram varav sex är högskoleförberedande. Det ingår mycket praktiskt arbete i de nya programmen. Hästen har sin hemvist i naturbruksprogrammet. En fråga som HYN skulle vilja ha hjälp med att besvara är - vilka är de nya jobben? Det finns för många gymnasieskolor då det är betydligt färre ungdomar i årskullarna till Göran Dalin berättade att den största volymen av hästutbildning idag sker inom den ideella sektorn: styrelser, funktionärer, domare, ungdomsledare, banbyggare. Men detta system vilar på att det finns tillgång till professionella yrkesutövare/utbildare. Göran Dalin menar att vi står inför en generationsväxling och att vi har undervärderat behovet av yrkespersoner i framtiden. Det kommer att krävas stora insatser både i den ideella sektorn och den professionella sektorn för att kunna tillgodose det utbildningsbehov som finns i näringen. Idag finns det utbildade hippologer. Arbetslösheten bland hippologerna är låg. Redovisninga av grupparbeten:

5 Grupp 1: Hästbranschen präglas av konservatism. Vi måste ta hand om de som inte kommer in på hippologen. Det saknas en samlad utbildningsplan för hästnäringen. Det behövs en ökad tydlighet bland de utbildningsalternativ som finns, samt att tydligt visa vilka utbildningar som finns samt vilka karriärmöjligheter. Det här är en uppgift för kraftfull yrkesnämnd. Enligt SvRF finns det elever i ridskolorna, det finns ytterligare rider. Det behöver skapas utbildningspaket för de som rider (hästhållning, handhavande och utrustning). Gruppen tror att det behövs fler hovslagare, samt en kompetenshöjning bland befintliga hovslagare. En undanskymd kategori är sadelmakarna. Det behövs en behovsanalys av sadelmakarna. Grupp 2 Karriärsvägarna behöver synliggöras. Detta skulle öka attraktionskraften för till exempel hippologutbildningen. Faktor att attrahera de som har genomgått utbildningar som har en ambassadörsroll. Kostnadseffektiv attraktionsfaktor. Vi skulle behöva jobba med imagen, hur ser de tunga aktörerna som är opinionsbildare på befintliga utbildningar, vilken status har de här utbildningarna. En tendens som syns i samhället: vi vill vara autodidakt.- envar sin egen professor. Fölen som en råvara håller en relativ konkurrenskraftig kvalité. Vi behöver förbättra förädling och utbildning av hästarna. Grupp 3 Gymnasiet behöver en utbildning som är bredare. En utbildning med fokus på hästkunskap (eleverna ska inte behöva specialisera sig på ridning) Körning skulle behöva komma in på gymnasienivå, det skulle förbereda eleverna för den kuskutbildning som nu finns på Strömsholm och som kan ge nya jobb. Grupp 4 Företagande och entreprenörskap är kunskaper som behövs. Det behövs tydligare utgångar på utbildningarna. Karriärvägarna måste förtydligas. Tittar man de utbildningar som finns riktar de sig mot den delen av näringen som är inriktad på sport. Men alla är inte ute efter sportsliga resultat. Det finns behov av rådgivningsorganisationer, samt utbildade personer som husdjursagronom häst och lantmästare på häst. Fritidspedagog med hästkunskap är ett annat förslag från grupp 4. Det saknas utbildningar med hästanknytning inom områden som entreprenörskap, företagande, arbetsmiljö, affärsplanering och ledarskap Sammanfattning Mats Denninger avslutade med att konstatera att HRR-mötena blir mer och mer fullmatade med frågor. Tempot och substansen i diskussionerna ökar med tiden. Nästa möte blir den 21 september i Flyinge. 11 Mötet avslutas Mats Denninger tackade alla deltagare för ett stort engagemang. En fråga om att ha tre möten per år väcktes.

6 6 Mötesanteckningarna upprättade av: Anahita Arai

Häst, människa och samhälle i utvecklat samspel för upplevelse och nytta. Hästen i Skåne Alnarp Stefan Johanson

Häst, människa och samhälle i utvecklat samspel för upplevelse och nytta. Hästen i Skåne Alnarp Stefan Johanson Häst, människa och samhälle i utvecklat samspel för upplevelse och nytta Hästen i Skåne Alnarp 2011-09-15 Stefan Johanson HNS roller Främja svensk hästnäring Utbildning Avel Hästnäringens Riksanläggningar

Läs mer

Stefan Johanson Växjö 2010 09 27

Stefan Johanson Växjö 2010 09 27 Stefan Johanson Växjö 2010 09 27 Hästnäringens Nationella Stiftelse Samverkansorgan Fokus på utbildning, avel och uppfödning Flyinge, Strömsholm och Wången (HRA) Gemensamma hästpolitiska frågor Forskningsfinansiering

Läs mer

Hästnäringens Nationella Stiftelse för hästnäringens bästa

Hästnäringens Nationella Stiftelse för hästnäringens bästa Hästnäringens Nationella Stiftelse för hästnäringens bästa För och med hästnäringen så arbetar vi. Som en paraplyorganisation vill vi förbättra villkoren för alla hästar och hästvänner stora som små, kända

Läs mer

Avel och uppfödningsenkät - ej företag

Avel och uppfödningsenkät - ej företag Avel och uppfödningsenkät - ej företag Bilaga 2a Syfte Hästavel och uppfödning med kvalitet Bakgrund Hästnäringens Avelskommitté bildades hösten 2007 genom beslut i styrelsen för Hästnäringens Nationella

Läs mer

Remissyttrande avseende betänkandet En omreglerad spelmarknad (SOU 2017:30)

Remissyttrande avseende betänkandet En omreglerad spelmarknad (SOU 2017:30) Sida 1 (7) Stockholm 2017-07-15 Finansdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande avseende betänkandet En omreglerad spelmarknad (SOU 2017:30) (HNS) avger i samverkan med organisationerna i Hästnäringens

Läs mer

HÄSTNÄRINGEN IDAG. hästar gör Sverige till det näst hästtätaste. avlönade heltidsarbeten skapas av hästnäringen.

HÄSTNÄRINGEN IDAG. hästar gör Sverige till det näst hästtätaste. avlönade heltidsarbeten skapas av hästnäringen. HÄSTNÄRINGEN IDAG 360000 hästar gör Sverige till det näst hästtätaste landet i Europa. 30000 avlönade heltidsarbeten skapas av hästnäringen. 46 miljarder kronor är hästnäringens bidrag till den samhällsekonomiska

Läs mer

Kent Sjöström VÅR HEMBYGD. Ridskolan Strömsholm

Kent Sjöström VÅR HEMBYGD. Ridskolan Strömsholm Kent Sjöström VÅR HEMBYGD Ridskolan Strömsholm Mars 2015 För oss som är uppvuxna i Kolbäck har ridskolan i Strömsholm alltid funnits. När vi var små, var det Arméns kör- och ridskola, som började sin verksamhet

Läs mer

Fas 2 Projektrapport: December 2010

Fas 2 Projektrapport: December 2010 Spelregler för Hästföretagaren Fas 2 Projektrapport: December 2010 Projektledare: Projektägare: Mats Norberg, LRF Konsult Nybrogatan 1 871 30 HÄRNÖSAND mats.norberg@konsult.lrf.se 0611-289 33 LRF Konsult

Läs mer

Lönsamhet - en knäckfråga för hästföretagare

Lönsamhet - en knäckfråga för hästföretagare Foto: Karolina Thorell R E S U LTAT Vet folk inte om att man finns så får man inga kunder Lönsamhet - en knäckfråga för hästföretagare Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS) har genomfört en undersökning

Läs mer

Regionala forum för hästsektorn - hållbar samverkan med utvecklingskraft

Regionala forum för hästsektorn - hållbar samverkan med utvecklingskraft Svenska Ridsportförbundets förstudie Regionala forum för hästsektorn - hållbar samverkan med utvecklingskraft Förstudien är finansierad av Jordbruksverket via Livskraftigt hästföretagande 2009. Innehållsförteckning

Läs mer

Bilaga 1 till Utbildningsplan för hippolog kandidatprogram

Bilaga 1 till Utbildningsplan för hippolog kandidatprogram 1(5) Programnämnden för utbildning inom veterinärmedicin och husdjursvetenskap Bilaga 1 till Utbildningsplan för hippolog kandidatprogram Denna bilaga är fastställd av Nämnden för utbildning på grund-

Läs mer

HÄSTNÄRINGEN I SIFFROR

HÄSTNÄRINGEN I SIFFROR HÄSTNÄRINGEN I SIFFROR - viktigare än du tror Sverige är ett riktigt hästland, med stora sportsliga framgångar och ett brett intresse för hästen. Upplevelser, fritid, företagande och spel skapar efterfrågan

Läs mer

Bilaga 1 till Utbildningsplan för hippolog - kandidatprogram

Bilaga 1 till Utbildningsplan för hippolog - kandidatprogram 1(5) Programnämnden för utbildning inom veterinärmedicin och husdjursvetenskap Bilaga 1 till Utbildningsplan för hippolog - kandidatprogram Denna bilaga är fastställd av Nämnden för utbildning på grund-

Läs mer

Hopphästklubbens övergripande mål är att i samverkan med andra aktörer stärka svensk hoppsports och hopphästavels internationella konkurrenskraft

Hopphästklubbens övergripande mål är att i samverkan med andra aktörer stärka svensk hoppsports och hopphästavels internationella konkurrenskraft Hopphästklubben, är en ideell förening, ö som bildades 2002 och som nu har ca 400 medlemmar Hopphästklubbens övergripande mål är att i samverkan med andra aktörer stärka svensk hoppsports och hopphästavels

Läs mer

NU SÄTTER VI DEN SVENSKFÖDDA HÄSTEN I CENTRUM

NU SÄTTER VI DEN SVENSKFÖDDA HÄSTEN I CENTRUM NU SÄTTER VI DEN SVENSKFÖDDA HÄSTEN I CENTRUM VARFÖR BEHÖVS HORSES MADE IN SWEDEN? Vi har: Vikande betäckningssiffror inom nästan alla raser En icke-fungerande marknad, både utifrån köp- och säljperspektiv

Läs mer

Åtgärder för att stärka hästnäringen

Åtgärder för att stärka hästnäringen Enskild motion Motion till riksdagen 2016/17:3377 av Bengt Eliasson (L) Åtgärder för att stärka hästnäringen Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om hästnäringens

Läs mer

Bilaga 1 till Utbildningsplan för Hippolog - kandidat program

Bilaga 1 till Utbildningsplan för Hippolog - kandidat program 1(5) Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap Bilaga 1 till Utbildningsplan för Hippolog - kandidat program Denna bilaga är fastställd av Nämnden för utbildning på grund- och avancerad nivå

Läs mer

Yttrande över betänkandet En omreglerad spelmarknad (SOU 2017:30)

Yttrande över betänkandet En omreglerad spelmarknad (SOU 2017:30) TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning 2017-05-03 KS 2017/0552 Yttrande över betänkandet En omreglerad spelmarknad (SOU 2017:30) Förslag till beslut Kommunstyrelsen antar kommunledningskontorets

Läs mer

Stöd till projekt för främjande av Livskraftigt hästföretagande 2010

Stöd till projekt för främjande av Livskraftigt hästföretagande 2010 1(7) 2011-02-15 Landsbygdsutvecklingsenheten Magnus Nordgren Tfn: 036-15 58 67 Mobilnr: 0705-42 22 58 E-post: magnus.nordgren@jordbruksverket.se Stöd till projekt för främjande av Livskraftigt hästföretagande

Läs mer

Bilaga 1 till Utbildningsplan för hippolog - kandidatprogram

Bilaga 1 till Utbildningsplan för hippolog - kandidatprogram 1(5) Programnämnden för utbildning inom veterinärmedicin och husdjursvetenskap Bilaga 1 till Utbildningsplan för hippolog - kandidatprogram Denna bilaga är fastställd av Nämnden för utbildning på grund-

Läs mer

Hästnäringens statistikprojekt

Hästnäringens statistikprojekt Hästnäringens statistikprojekt Tobias Heldt, Högskolan Dalarna Presentationen i korthet 1. Bakgrund 2. Om projektet 3. Vad kan vi förvänta oss Regionalekonomisk betydelse av travsporten: Exemplet DalaTravet

Läs mer

2. Presentationsrunda och kort information från Regionala koordinatorer

2. Presentationsrunda och kort information från Regionala koordinatorer MINNESANTECKNINGAR Koordinatorträff 1 & 2 23/2 samt 10/3 2017 Hotell Gothia Towers och Hästsportens Hus Närvarande: Träff 1 Göteborg 23/2: Stefan Johanson Ellinor Fuchs Björn Nilsson Vanja Sandgren Peter

Läs mer

Stöd till projekt för främjande av Livskraftigt hästföretagande

Stöd till projekt för främjande av Livskraftigt hästföretagande 1(1) 2008-04-29 Företags- och landsbygdsutvecklingsenheten Magnus Nordgren Tfn: 036-15 58 67 Mobilnr: 0705-42 22 58 E-post: magnus.nordgren@sjv.se Stöd till projekt för främjande av Livskraftigt hästföretagande

Läs mer

Strategi för galoppsporten

Strategi för galoppsporten Strategipresentation Strategi för galoppsporten (Arbetsmaterial, utgåva per 2015-03-20) Bakgrund Vi saknar en tydlig och långsiktig strategi Vi saknar en tydlig prioritering Vi saknar mätbara mål Innehåll

Läs mer

Kvalificerad Hästskötarkurs 20veckor. Kursöversikt med kursplaner

Kvalificerad Hästskötarkurs 20veckor. Kursöversikt med kursplaner Kvalificerad Hästskötarkurs 20veckor Profil Trav eller Trav/Monté Profil Ridledare för Islandshäst Kursöversikt med kursplaner Kursöversikt Kursen är en folkhögskoleutbildning och ges genom Hästsportens

Läs mer

Näringsliv och arbetsmarknad

Näringsliv och arbetsmarknad Näringsliv och arbetsmarknad 30 31 Näringsliv och arbetsmarknad Det utbredda intresset för hästar i Sverige medför en stor efterfrågan på varor och tjänster knutna till svensk hästnäring. En hästägare

Läs mer

PRAKTISKA TIPS FÖR FÖRETAGARE

PRAKTISKA TIPS FÖR FÖRETAGARE PRAKTISKA TIPS FÖR FÖRETAGARE 2015 www.horsesmadeinsweden.se Horses made in Sweden är en gemensam kraftsamling för att sätta den svenskfödda hästen i centrum. Vi är många som är glada och stolta över våra

Läs mer

Om du går in på vår hemsida hittar du mer information om Häst & Ridsport samt hela skolans utbud.

Om du går in på vår hemsida  hittar du mer information om Häst & Ridsport samt hela skolans utbud. Kontakt Vill du veta mer? Om du går in på vår hemsida www.nbgkalmar.se hittar du mer information om Häst & Ridsport samt hela skolans utbud. Har du eller dina föräldrar frågor? Skicka e-post till info@nbgkalmar.se

Läs mer

Till Statsrådet och chefen för Jordbruksdepartementet

Till Statsrådet och chefen för Jordbruksdepartementet Till Statsrådet och chefen för Jordbruksdepartementet Den 17 februari 2000 bemyndigade regeringen chefen för Jordbruksdepartementet att tillkalla en särskild utredare med uppgift att lämna förslag till

Läs mer

Foto: Öyvind Andersson. Strategiplan 2013-2015 Häst, människa och samhälle i utvecklat samspel för upplevelse och nytta. www.nshorse.

Foto: Öyvind Andersson. Strategiplan 2013-2015 Häst, människa och samhälle i utvecklat samspel för upplevelse och nytta. www.nshorse. Foto: Öyvind Andersson Strategiplan 2013-2015 Häst, människa och samhälle i utvecklat samspel för upplevelse och nytta. www.nshorse.se Innehåll 1. Inledning 4 2. Historik 5 3. Organisation 6 4. Vision

Läs mer

Utbildningsplan för Hippolog - kandidatprogram, 180 hp Equine Science - Bachelor's Programme, 180 HEC

Utbildningsplan för Hippolog - kandidatprogram, 180 hp Equine Science - Bachelor's Programme, 180 HEC Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap 1(15) Utbildningsplan för Hippolog - kandidatprogram, 180 hp Equine Science - Bachelor's Programme, 180 HEC 1. Beslut Den 30 oktober 2007 uppdrog styrelsen

Läs mer

Hästdelegationen LRF Häst

Hästdelegationen LRF Häst en LRF Häst en består av följande representanter: Kicki Ronnerberg Bäckman, Svenska Ridsportförbundet (SvRF), Annika Stalfelt, Svenska Islandshästförbundet (SIF), Ingemar Alin, Avelsföreningen för Svenska

Läs mer

Vision. Värderingar. Professionalism - Alla aktiviteter präglas av att vi jobbar utifrån ett brett kompetensregister och lyssnar på varandra

Vision. Värderingar. Professionalism - Alla aktiviteter präglas av att vi jobbar utifrån ett brett kompetensregister och lyssnar på varandra Vision - En galoppör i varje stall Värderingar Professionalism - Alla aktiviteter präglas av att vi jobbar utifrån ett brett kompetensregister och lyssnar på varandra Respekt Vi tillåter olika åsikter,

Läs mer

Stöd till projekt för främjande av Livskraftigt hästföretagande 2010

Stöd till projekt för främjande av Livskraftigt hästföretagande 2010 1(7) 2010-04-14 Företags- och landsbygdsutvecklingsenheten Magnus Nordgren Tfn: 036-15 58 67 Mobilnr: 0705-42 22 58 E-post: magnus.nordgren@jordbruksverket.se Stöd till projekt för främjande av Livskraftigt

Läs mer

Häst & Ridsport. Naturbruksprogrammet - Lantbruk. Läs mer på

Häst & Ridsport. Naturbruksprogrammet - Lantbruk. Läs mer på Häst & Ridsport Naturbruksprogrammet - Lantbruk Läs mer på www.ingelstorp.nu Årskurs 1 Året innehåller bl.a säkerhet, ergonomi, stallskötsel, sits- och balansträning Ditt första år på häst- och ridsport

Läs mer

Ung, ambitiös och framgångsrik

Ung, ambitiös och framgångsrik EQUUS sid 4-5 Gabriella Strandäng vill bidra till att förbättra den svenska aveln Ung, ambitiös och framgångsrik sid 7 Hästar på EU:s agenda sid 10-11 Tre års studier för hippologer sid 15 Succé för brukshästar

Läs mer

ATT KUNNA SEMINERA SITT STO HEMMA

ATT KUNNA SEMINERA SITT STO HEMMA Foto: Öyvind Andersson ATT KUNNA SEMINERA SITT STO HEMMA - En marknadsundersökning Foto: Maria Pettersson BAKGRUND Hästnäringens Nationella Stiftelse ansvarar för Hästnäringens Avelskommitté som består

Läs mer

Hästdelegationen LRF Häst

Hästdelegationen LRF Häst en LRF Häst en består av följande representanter: Lotta Folkesson (ordförande) Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) Maria Lejon (vice ordförande) Svensk Travsport (ST) Kicki Ronnerberg Bäckman, Svenska Ridsportförbundet

Läs mer

Hur blev hästen och ridsporten en snabbväxare?

Hur blev hästen och ridsporten en snabbväxare? Sida 2 s Rapportens innehåll och uppläggning Det har under projektarbetet bedömts som väsentligt att sammanställa information som kunskapsunderlag på ett överskådligt sätt. Rapporten syftar till att fungera

Läs mer

Hästnäringen i Karlshamns kommun Förstudie

Hästnäringen i Karlshamns kommun Förstudie Hästnäringen i Karlshamns kommun Förstudie 2013-01-29 Karlshamns Kommun Marianne Westerberg och Maria Hjelm Nilsson INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Sammanfattning... 2 2. Bakgrund... 2 3. Projektets syfte... 2

Läs mer

Svensk Galopp Höststämma Presentation av VD Torbjörn Westöö

Svensk Galopp Höststämma Presentation av VD Torbjörn Westöö Svensk Galopp Höststämma 2013-10-12 Presentation av VD Torbjörn Westöö Agenda Varför måste vi spara? Anläggningar Avgifter, Prispengar och Transportbidrag Publikationer och Banprogram Organisation Kommunikation

Läs mer

Arbetsmarknad och yrken inom Svensk hästnäring

Arbetsmarknad och yrken inom Svensk hästnäring Arbetsmarknad och yrken inom Svensk hästnäring I samarbete med Hästnäringens Yrkesnämnd HYN Innehåll 1. Inledning... 3 2. Sammanfattning... 4 3. Tidigare undersökningar och rapporter... 5 4. Metodval...

Läs mer

Hästavel och uppfödning med kvalitet Fas 2

Hästavel och uppfödning med kvalitet Fas 2 Foto: Gudrun Johansson Hästavel och uppfödning med kvalitet Fas 2 Rapport framtagen för Hästnäringens nationella stiftelse, HNS av Hästcentrum Skara, SLU i Skara december 2008. Finansiering av projektet

Läs mer

HIPPOLOGPROGRAMMEN Ridlärare, Stallchef, Travsport

HIPPOLOGPROGRAMMEN Ridlärare, Stallchef, Travsport Innehåll Sid 1 Anmälan 1 2 Allmänna upplysningar 2 3 Behörighetskrav 2 4 Urval och meritvärdering 6 5 Antagningsprov 6 6 Mer information 7 1 ANMÄLAN Anvisningar för anmälan till HIPPOLOGPROGRAMMEN Ridlärare,

Läs mer

Verksamhetsberättelse. för. Hästen i Skåne Ideell Förening

Verksamhetsberättelse. för. Hästen i Skåne Ideell Förening Verksamhetsberättelse för Hästen i Skåne Ideell Förening 2016 Innovation Camp under Skånes hästnäringsdag 2016 Hästen i Skåne Ideell Förening Org.nr 802450-5649 Verksamhetsberättelse för räkenskapsåret

Läs mer

Regionala hästforum - en modell för hantering av hästanknutna frågor mellan näringen och samhället

Regionala hästforum - en modell för hantering av hästanknutna frågor mellan näringen och samhället Projektrapport 2010 Hästnäringens Nationella Stiftelse Regionala hästforum - en modell för hantering av hästanknutna frågor mellan näringen och samhället Projektet är finansierat av Jordbruksverket via

Läs mer

6 Övrig utbildning på hästområdet

6 Övrig utbildning på hästområdet 6 Övrig utbildning på hästområdet Jag kan konstatera att det finns ett stort utbud av yrkesinriktade hästutbildningar. På gymnasial nivå erbjuds naturbruksprogram med inriktning häst vid 28 naturbruksskolor.

Läs mer

Utvecklat företagande i travbranschen

Utvecklat företagande i travbranschen Utvecklat företagande i travbranschen Projektrapport 071129 Projektledare: Projektägare: Referensgrupp: Mats Norberg, LRF Konsult AB Johan Abenius, STC Carina Dahling, Skråmsta stuteri Jörgen Westholm,

Läs mer

Till dig som har häst

Till dig som har häst Ha häst guiden Till dig som har häst Hästsveriges motto är att värna om våra hästar med kunskap, kärlek och omsorg. Det ska genomsyra allt vi gör. Du som har ansvar för hästen måste därför veta hur den

Läs mer

Foto: Annika Larsson. HÄSTAR OCH UPPFÖDARE I SVERIGE! En sammanställning av nyckeltal för svensk hästuppfödning för åren 2009 2013

Foto: Annika Larsson. HÄSTAR OCH UPPFÖDARE I SVERIGE! En sammanställning av nyckeltal för svensk hästuppfödning för åren 2009 2013 Foto: Annika Larsson HÄSTAR OCH UPPFÖDARE I SVERIGE! En sammanställning av nyckeltal för svensk hästuppfödning för åren 29 213 FÖRORD Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS, är ett samverkansorgan inom

Läs mer

Hästskattningarna 2004 och 2010

Hästskattningarna 2004 och 2010 Hästskattningarna 2004 och 2010 en analys utifrån näringens perspektiv Åsa Braam Sammanfattning Under 2004 och 2010 gjorde Jordbruksverket undersökningar för att skatta antalet hästar som finns i Sverige.

Läs mer

Hippologprogrammet Inriktning Travhäst

Hippologprogrammet Inriktning Travhäst Hippologenheten Hippologprogrammet Inriktning Travhäst Hippologåren kommer jag minnas som några av de bästa åren i mitt liv! Det bästa med utbildningen är den enorma kompetens som lärarna besitter.och

Läs mer

HÄSTKUNSKAP. Ämnets syfte

HÄSTKUNSKAP. Ämnets syfte HÄSTKUNSKAP Ämnet hästkunskap behandlar hästens biologi, skötsel av hästar, utrustning och tillhörande anläggningar samt ridning och körning av skolad häst. Centralt i ämnet är etiska ställningstaganden,

Läs mer

Faktaunderlag till Kommunals kongress i Stockholm 7 11 juni 2010 ETT HÄSTJOBB FÖR KOMMUNAL.

Faktaunderlag till Kommunals kongress i Stockholm 7 11 juni 2010 ETT HÄSTJOBB FÖR KOMMUNAL. Faktaunderlag till Kommunals kongress i Stockholm 7 11 juni 2010 ETT HÄSTJOBB FÖR KOMMUNAL. Förord Hästnäringen har under de senast 30 åren vuxit till att bli ett av de största fritidsintressena i Sverige.

Läs mer

Stockholm av 10 elever går i skolor med försämrade resultat

Stockholm av 10 elever går i skolor med försämrade resultat Stockholm 2013-04-30 6 av 10 elever går i skolor med försämrade resultat 2 (8) 6 av 10 svenska elever går i skolor som försämrat sina resultat sedan 2006 59 procent av Sveriges elever går i grundskolor

Läs mer

ASVT är rikstäckande, har bred kompetens/erfarenhet och mångfald.

ASVT är rikstäckande, har bred kompetens/erfarenhet och mångfald. ASVT mot 2018 Verksamhetsplan Innehållsförteckning: Bakgrund Verksamhetsidén Visionen Värdegrunden Övergripande strategiska mål Avel Travpolitik Medlemmarna/kunderna Organisation Ekonomi Bakgrund ASVT

Läs mer

Remissyttrande av Rapport 2012:15 Tekniskt underlag Landsbygdsprogram 2014-2020

Remissyttrande av Rapport 2012:15 Tekniskt underlag Landsbygdsprogram 2014-2020 Sida 1 (6) Yttrande Stockholm 14 september 2012 Regeringskansliet Landsbygdsdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande av Rapport 2012:15 Tekniskt underlag Landsbygdsprogram 2014-2020 Hästnäringens

Läs mer

Skatteverket. Hästföretagarforum. 27 februari 2014

Skatteverket. Hästföretagarforum. 27 februari 2014 Skatteverket Hästföretagarforum 27 februari 2014 Allmänna förutsättningar och utgångspunkter Stort antal små företag i Sverige Ganska komplicerade skatteregler för de små företagen förenklingsmöjligheter

Läs mer

Sverige som Hästland

Sverige som Hästland Sverige som Hästland Förstudie på uppdrag av: Turistdelegationen Nationella Stiftelsen för hästhållningens främjande Agria och Lantbrukarnas Riksförbund Hästen är navet kommun-län djurskydd, bygglov, värdering

Läs mer

Strategiplan för Stiftelsen Hästforskning 2012-2014

Strategiplan för Stiftelsen Hästforskning 2012-2014 Strategiplan för Stiftelsen Hästforskning 2012-2014 1. Bakgrund och nulägesbeskrivning Denna strategiplan är framarbetad av styrelsen för Stiftelsen Hästforskning (SHF) och bygger på tidigare strategiplaner

Läs mer

Hippologprogrammet Inriktning Islandshäst

Hippologprogrammet Inriktning Islandshäst Hippologenheten Hippologprogrammet Inriktning Islandshäst Hippologåren kommer jag minnas som några av de bästa åren i mitt liv! Det bästa med utbildningen är den enorma kompetens som lärarna besitter.och

Läs mer

RAPPORT. Hästnäringen i Södermanlands län. Förstudie. Box r Export Uppstallning ggg. häst ATG. Turridning. Företagande. Tränare. Ridled.

RAPPORT. Hästnäringen i Södermanlands län. Förstudie. Box r Export Uppstallning ggg. häst ATG. Turridning. Företagande. Tränare. Ridled. RAPPORT ISSN 1400-0792 Nr 2004:6 Ridskola Tränare Tävlingsanläggning Uppfödare Avel Turridning Träningsanläggning Bed&Box Transporter Box r Export Uppstallning ggg Veterinär Utrustning häst ATG Hovslagare

Läs mer

HIPPOLOG KANDIDATPROGRAM

HIPPOLOG KANDIDATPROGRAM Anvisningar för anmälan till HIPPOLOG KANDIDATPROGRAM antagningen 2012 inriktningar ridhäst, travhäst, islandshäst 3 år, 180 högskolepoäng Innehåll Sid 1 Anmälan 1 2 Allmänna upplysningar 1 3 Behörighetskrav

Läs mer

Skola och utbildning 90 91

Skola och utbildning 90 91 Skola och utbildning 90 91 Skola och utbildning Hästsportens snabba utveckling under de senaste decennierna har medfört en ökad efterfrågan på utbildad arbetskraft. Hästnäringen tar ett stort ansvar för

Läs mer

STRATEGIPLAN Hästen utvecklar och förenar Sverige.

STRATEGIPLAN Hästen utvecklar och förenar Sverige. STRATEGIPLAN 2016-2018 Hästen utvecklar och förenar Sverige. www.nshorse.se INNEHÅLL 1. Inledning 5 2. Verksamhetsinriktning 6 2.1 Vision 2.2 Mission 2.3 Värderingar 2.4 Uppdrag 3. Organisation och finansiering

Läs mer

NATURBRUKSPROGRAMMET INRIKTNINGAR HÖSTEN 2011 DJURVÅRD LANTBRUK

NATURBRUKSPROGRAMMET INRIKTNINGAR HÖSTEN 2011 DJURVÅRD LANTBRUK NATURBRUKSPROGRAMMET INRIKTNINGAR HÖSTEN 2011 DJURVÅRD LANTBRUK GYMNASIEGEMENSAMMA ÄMNEN OCH PROGRAMGEMENSAMMA KARAKTÄRSÄMNEN GYMNASIEGEMENSAMMA ÄMNEN 600 P Gemensamma kurser för alla yrkesförberedande

Läs mer

Välmående hästar i ett attraktivt län

Välmående hästar i ett attraktivt län Välmående hästar i ett attraktivt län HÄSTLYFTET Kompetenscentrum Gävleborg Mariana Femling Delrapport Januari 2010 HÄSTLYFTET - Kompetenscentrum Gävleborg Ett regionalt kompetenscentrum för en samordning

Läs mer

Årsrapport Hästnäringens ungdomssatsning

Årsrapport Hästnäringens ungdomssatsning Årsrapport Hästnäringens 2010 ungdomssatsning Årsrapport Hästnäringens Ungdomssatsning 2010 Under 2010 har nio organisationer inom hästsektorn tagit del av de 5 miljoner kr som reserverats ungdomsprojekt

Läs mer

Nationell satsning i samverkan med regionala hästkrafter!

Nationell satsning i samverkan med regionala hästkrafter! Nationell satsning i samverkan med regionala hästkrafter! Vi som arbetar inom hästnäringen vet att mötet med hästen för många har stor betydelse för den personliga utvecklingen. Nu vill vi ge fler barn

Läs mer

Hästdelegationen LRF Häst

Hästdelegationen LRF Häst en LRF Häst en består av följande representanter: Lotta Folkesson (ordförande) Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) Maria Lejon (vice ordförande) Svensk Travsport (ST) Kicki Ronnerberg Bäckman, Svenska Ridsportförbundet

Läs mer

Hippologprogrammet Inriktning Ridhäst

Hippologprogrammet Inriktning Ridhäst Hippologenheten Hippologprogrammet Inriktning Ridhäst Hippologåren kommer jag minnas som några av de bästa åren i mitt liv! Det bästa med utbildningen är den enorma kompetens som lärarna besitter.och miljön

Läs mer

RAPPORT 2014. Nationell satsning i samverkan med regionala hästkrafter!

RAPPORT 2014. Nationell satsning i samverkan med regionala hästkrafter! RAPPORT 2014 Nationell satsning i samverkan med regionala hästkrafter! Jag vill återigen tacka dig för ett minnesvärt besök. Det är så många elever som tyckte det var så spännande att få träffa hästarna.

Läs mer

Bengt Nabab Heston for U

Bengt Nabab Heston for U April 2015 Hej! Nu börjar det bli hektiskt ute i avelsstallen och snart börjar årets fölningar ta fart på allvar. Eftersom vi inte kan åka runt i Avelssverige och hälsa på alla våra nya svenskfödda hästar

Läs mer

Dessa verksamheter skall genomsyra kärnverksamheterna: Värdegrunden Barnrättsperspektivet God hästhållning Säkerhet

Dessa verksamheter skall genomsyra kärnverksamheterna: Värdegrunden Barnrättsperspektivet God hästhållning Säkerhet Verksamhetsplan 2019 Så här arbetar Södermanlands Ridsportförbund Södermanlands Ridsportförbund (SöRF) är en ideell förening och ska arbeta som Svenska Ridsportförbundets (SvRF) regionala organ i enlighet

Läs mer

Naturbruksprogram -Lantbruk alt. Lantbruk NA -Häst NA alt. SA -Unghästutbildning -riksrekryterande- Yrkesintroduktion Gymnasiesärskola

Naturbruksprogram -Lantbruk alt. Lantbruk NA -Häst NA alt. SA -Unghästutbildning -riksrekryterande- Yrkesintroduktion Gymnasiesärskola Naturbruksprogram -Lantbruk alt. Lantbruk NA -Häst NA alt. SA -Unghästutbildning -riksrekryterande- Yrkesintroduktion Gymnasiesärskola Välkommen till våra INFODAGAR på Bollerup 19 okt 2019 25 jan 2020

Läs mer

VÄGEN FRAMÅT. ATG MANIFEST

VÄGEN FRAMÅT. ATG MANIFEST VÄGEN FRAMÅT. ATG MANIFEST ATG ska trygga en långsiktig utveckling för trav- och galoppsporten genom att erbjuda spel på ett ansvarsfullt sätt. Så lyder uppdraget från trav- och galoppsporten, som äger

Läs mer

HÄSTFÖRETAG vad krävs?

HÄSTFÖRETAG vad krävs? HÄSTFÖRETAG vad krävs? HÄSTFÖRETAGARFORUM 27 FEBRUARI 2014 NÄRINGSVERKSAMHET kan det vara när Det inte är uppfödningsverksamhet Ointresserad av hästar- hatar hästar Rider inte själv Ensamstående utan släkt

Läs mer

STOCKHOLMS LÄNS RIDSPORTFÖRBUND. Årsmöte den 18 mars 2015

STOCKHOLMS LÄNS RIDSPORTFÖRBUND. Årsmöte den 18 mars 2015 STOCKHOLMS LÄNS RIDSPORTFÖRBUND Årsmöte den 18 mars 2015 HÄLSNING FRÅN ORDFÖRANDEN 2014 ÄNNU ETT HÄNDELSERIKT ÅR Vårt förbund står på en stabil grund med en omfattande verksamhet Den ideella föreningen

Läs mer

Hästhållning i Sverige 2010

Hästhållning i Sverige 2010 Hästhållning i Sverige 2010 En fjärdedel av hästhållarna har lösdriftsanläggning för alla eller några av sina hästar medan var femtonde hästhållare i landet helt eller delvis har spiltor. Näringsverksamhet

Läs mer

UPPLANDS-BRO RYTTARFÖRENING EN PLATS FÖR ALLA

UPPLANDS-BRO RYTTARFÖRENING EN PLATS FÖR ALLA UPPLANDS-BRO RYTTARFÖRENING EN PLATS FÖR ALLA AFFÄRSPLAN 2013-2015 1 VISION 3 2 VÄRDEGRUND 3 3 VERKSAMHETSBESKRIVING 3 3.1 PRODUKTPORTFÖLJ 3 3.2 SÄKERHET 4 3.3 GOD HÄSTHÅLLNING 4 3.4 UTBILDNING 4 3.5 PERSONAL

Läs mer

Häst-Sverige som upplevelseindustri

Häst-Sverige som upplevelseindustri Tu Häst-Sverige som upplevelseindustri UNDERLAG FÖR EN NATIONELL BRANSCHSATSNING PÅ HÄSTTURISM FEBRUARI 2004 Swedish Tourist Authority FÖRORD Människors intressen utgör en viktig bas för resande och turism.

Läs mer

Vision: Skånes Ridsportförbund skall vara Svenska Ridsportförbundets mest ledande Distrikt i alla discipliner både vad gäller tävlingsarrangörer och

Vision: Skånes Ridsportförbund skall vara Svenska Ridsportförbundets mest ledande Distrikt i alla discipliner både vad gäller tävlingsarrangörer och Vision: vara Svenska Ridsportförbundets mest ledande Distrikt i alla discipliner både vad gäller tävlingsarrangörer och tävlingsutövare. Vi skall ligga i framkant i vår utbildningsverksamhet och verka

Läs mer

BILAGOR KARTLÄGGNING OCH ANALYS AV HÄSTVERKSAMHETEN I SVERIGE. Rapport :

BILAGOR KARTLÄGGNING OCH ANALYS AV HÄSTVERKSAMHETEN I SVERIGE. Rapport : BILAGOR KARTLÄGGNING OCH ANALYS AV HÄSTVERKSAMHETEN I SVERIGE Rapport : Innehåll BILAGA 1 Organisationer inom hästområdet Framtaget av Elsa Bexelius Ord och idé på uppdrag av Jordbruksverket. BILAGA 2

Läs mer

Svenska Ridsportförbundet

Svenska Ridsportförbundet Svenska Ridsportförbundet SvRF idag Svenska Ridsportförbundet har till uppgift att främja ridningen, körningen och ridsporten i alla dess grenar samt därtill anknuten verksamhet nationellt och internationellt.

Läs mer

SIF-avel Allmöte i Östanskär Sundsvall lördagen den 6 april 2013

SIF-avel Allmöte i Östanskär Sundsvall lördagen den 6 april 2013 SIF-avel Allmöte i Östanskär Sundsvall lördagen den 6 april 2013 SIF-avel Allmöte i Östanskär Sundsvall lördagen den 6 april 2013 Tre punkter på agendan: 1. Vad fokuserar SIF-avel på just nu? 2. Varför

Läs mer

Informationsmöten Oktober 2012

Informationsmöten Oktober 2012 Informationsmöten Oktober 2012 Föreningen Hästriket Roslagen driver projektet med samma namn, vilket pågår tom 2013 Finansieras av Leader UROSS Anknytning till Norrtälje kommun konkret genom att ett antal

Läs mer

HIPPOLOG KANDIDATPROGRAM

HIPPOLOG KANDIDATPROGRAM Anvisningar för anmälan till HIPPOLOG KANDIDATPROGRAM 3 år, 180 högskolepoäng inriktningar ridhäst, travhäst, islandshäst antagningen 2013 Innehåll Sid 1 Anmälan och meriter 1 2 Allmänna upplysningar 1

Läs mer

Tema: Framtid. Hippologenhetens Nyhetsbrev. 14 goda exempel. Här ser ni hippologers framfart på arbetsmarknaden!

Tema: Framtid. Hippologenhetens Nyhetsbrev. 14 goda exempel. Här ser ni hippologers framfart på arbetsmarknaden! Tema: Framtid 14 goda exempel Här ser ni hippologers framfart på arbetsmarknaden! Läs också om: Adjungerad professur i ridkonst Fortbildningskurs 2010-2011 ISES konferensen i juni/augusti Notiser Lärare

Läs mer

LICENSIERADE TÄVLINGSRYTTARES MEDVETENHET OM OLIKA RIDLÄRAR-/TRÄNARUTBILDNINGARS INNEHÅLL OCH OMFATTNING

LICENSIERADE TÄVLINGSRYTTARES MEDVETENHET OM OLIKA RIDLÄRAR-/TRÄNARUTBILDNINGARS INNEHÅLL OCH OMFATTNING Sveriges lantbruksuniversitet Fakulteten för Veterinärmedicin och husdjursvetenskap Hippologenheten Hippologiskt Examensarbete nr 393 2010 LICENSIERADE TÄVLINGSRYTTARES MEDVETENHET OM OLIKA RIDLÄRAR-/TRÄNARUTBILDNINGARS

Läs mer

Hippologenhetens Nyhetsbrev

Hippologenhetens Nyhetsbrev Föreståndar Fokus Det hör väl till när julen närmar sig att man skriver något i stil med året har gått så fort, snart har vi ett nytt år MEN den här gången känns det verkligen som om tiden gått riktigt

Läs mer

Strategisk forsknings- och innovationsagenda. Hållbar hästnäring

Strategisk forsknings- och innovationsagenda. Hållbar hästnäring Strategisk forsknings- och innovationsagenda Hållbar hästnäring 1 Med hästnäringen avses alla aktiviteter som baseras på användning och innehav av hästar omfattande såväl hobby som professionella verksamheter

Läs mer

Var på hästbarometern befinner du dig?

Var på hästbarometern befinner du dig? 4 Så funkar hästen 6 Välkommen till stallet 8 Ett liv med häst 10 En häst för alla 12 Svenska hästar ska må bäst i världen 14 Hästjobb 16 Gräs är bästa bränslet 18 Häst är bäst HÄST + UNG = HUS. Hästnäringens

Läs mer

Strategiplan för Stiftelsen Hästforskning

Strategiplan för Stiftelsen Hästforskning Strategiplan för Stiftelsen Hästforskning 2012-2014 1. Bakgrund och nulägesbeskrivning Denna strategiplan är framarbetad av styrelsen för Stiftelsen Hästforskning (SHF) och bygger på tidigare strategiplaner

Läs mer

Återrapportering om sökandet efter ny huvudman till Berga Naturbruksgymnasium

Återrapportering om sökandet efter ny huvudman till Berga Naturbruksgymnasium A Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (2) 2016-08-17 L S 2016-0188 Landstingsstyrelsen Återrapportering om sökandet efter ny huvudman till Berga Naturbruksgymnasium Föredragande

Läs mer

Under den borgerliga regeringens styre saknar Sverige utbildningspolitiska målsättningar som innebär en högre ambition än dagens nivå.

Under den borgerliga regeringens styre saknar Sverige utbildningspolitiska målsättningar som innebär en högre ambition än dagens nivå. 2 (10) 3 (10) Vår vision är att alla kan leva ett bättre liv, känna frihet och framtidstro. För en framtidsinriktad Socialdemokrati är utbildning nyckeln till framtidens jobb och därmed också till människors

Läs mer

Utbildningsplan för Hippolog - kandidatprogram, 180 högskolepoäng. 2. Förkunskaper och andra antagningsvillkor

Utbildningsplan för Hippolog - kandidatprogram, 180 högskolepoäng. 2. Förkunskaper och andra antagningsvillkor 1(14) Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap Utbildningsplan för Hippolog - kandidatprogram, 180 högskolepoäng Bachelor of Science in Equine Science, 180 credits 1. Beslut Den 30 oktober

Läs mer

"Vår budget har varit för tuff"

Vår budget har varit för tuff Page 1 of 5 LUDVIKA Publicerad 2015-08-07, 08:20 "Vår budget har varit för tuff" Page 2 of 5 Page 3 of 5 Tongångarna är positiva på Ludvika ridklubb efter kultur- och fritidsnämndens förslag att utöka

Läs mer

HIPPOLOG KANDIDATPROGRAM

HIPPOLOG KANDIDATPROGRAM Anvisningar för anmälan till HIPPOLOG KANDIDATPROGRAM 3 år, 180 högskolepoäng inriktningar ridhäst, travhäst, islandshäst antagningen 2015 Innehåll Sid 1 Anmälan och meriter 1 2 Allmänna upplysningar 1

Läs mer

Uppdraget. Yrkesprogramsutredningen

Uppdraget. Yrkesprogramsutredningen Uppdraget Stärka den gymnasiala yrkesutbildningens kvalitet och attraktionskraft Underlätta ungdomars övergång mellan skola och arbetsliv Förstärka den nationella kompetensförsörjningen Matchning vad är

Läs mer

Hästen. i Sverige. betyder mer än du tror. Nationella Stiftelsen för Hästhållningens Främjande

Hästen. i Sverige. betyder mer än du tror. Nationella Stiftelsen för Hästhållningens Främjande Hästen i Sverige betyder mer än du tror Nationella Stiftelsen för Hästhållningens Främjande Hästen i Sverige betyder mer än du tror Som halva Skånes åkermark Med 300 000 hästar i landet behövs nästan 300

Läs mer