RESULTAT AV HASSELROTSKA SLÄKTFÖRENINGENS ENKÄT TILL SINA MEDLEMMAR UTSKICKAD I JANUARI 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "RESULTAT AV HASSELROTSKA SLÄKTFÖRENINGENS ENKÄT TILL SINA MEDLEMMAR UTSKICKAD I JANUARI 2012"

Transkript

1 RESULTAT AV HASSELROTSKA SLÄKTFÖRENINGENS ENKÄT TILL SINA MEDLEMMAR UTSKICKAD I JANUARI 212 (Utkast) Bakgrund: Släktföreningens styrelse beslöt hösten 211 att skicka ut en enkät till föreningsmedlemmarna för att höra deras åsikt om olika sätt att försöka lösa föreningens besvärliga ekonomiska situation. Med ledning av resultatet av denna enkät skulle styrelsen lägga fram förslag till förändringar i föreningens bestämmelser för att råda bot på problemet. Ett sådant förslag kommer att läggas fram för ett extrainkallat släktmöte för godkännande. Efter förnyat godkännande vid nästa ordinarie släktmöte, tidigast 2, kan de nya reglerna träda i kraft. Genomförande: Enkäten skickades ut till samtliga medlemmar i föreningens medlemsregister (16 personer). Av dem var det inte flera än 63 personer som svarat inom den utsatta tidsramen, även om flera svar fortsatte att droppa in därefter. De resultat som presenteras här kommer från dessa personer. Det väcker naturligtvis frågan om svaren från de 63 personerna kan anses vara representativa för alla medlemmar. Vi kan förmoda att de som svarat kan ha varit de som är extra intresserade av föreningen, och detta måste rimligen ha färgat av sig på de åsikter som framförs. Det är möjligt att det finns kritiska åsikter som gömmer sig bland de svar som inte har lämnats. Men i bästa fall kan man anta att enkätsvaren är hyggligt representativa för medlemmarna i sin helhet. Styrelsen måste kunna utgå från detta när den lägger fram sina förslag. Enkäten fungerar i praktiken som en direkt inbjudan till att påverka föreningens verksamhetsformer, och om denna inte utnyttjas så bör det kunna tas som ett tyst medgivande till de beslut som fattas genom de övriga medlemmarna. Eftersom nu antalet svar på enkäten blev så mycket mindre än beräknat har vi valt att minska antalet svarskategorier från 6 till 3 (mycket/ganska o, vet inte/ej svar, mycket/ganska ). Det har visat sig att detta går mycket bra, eftersom det går att läsa ut meningsfulla tendenser i svaren. Resultaten tolkas under rubriken slutsats och hur styrelsen bör agera i förhållande till detta antecknas under rubriken styrelsen. KÄRA STYRELSEMEDLEMMAR LÄGG TILL, DRA IFRÅN, KOMMENTERA, FÖRESLÅ VADSOMHELST, EFTERSOM DETTA ÄNNU BARA ÄR ETT UTKAST! /Mårten P.S. / Ett stort antal kommentarer till respektive frågor har lämnats, och de presenteras i en särskild bilaga. De är att ta hänsyn till dem i våra överväganden inom styrelsen. / D.S.

2 o Vad har du för åsikt om medlemsbladet? Slutsats: Ingen större tvekan om att medlemsbladet är för dem som besvarat enkäten. Men den som gärna läser medlemsbladet kan vara samma personer som har svarat, det vill säga de verkligt intresserade. Styrelsen: Ingen särskild åtgärd släktföreningen har all anledning att fortsätta med utgivningen i nuvarande pappersformat o Vad har du för åsikt om hemsidan? Slutsats: Hemsidan uppfattas försiktigt positivt. Det kan tyda på att de flesta anser att en bra släktförening ska ha en snygg hemsida. Men bara för att man tycker detta är det inte säkert att de som besvarat enkäten är flitiga besökare på sidan. Styrelsen: Vi har uppenbarligen stöd för att fortsätta arbetet med att utveckla och modernisera hemsidan. Men eftersom utvecklingen inom webbtekniken går så fort bör vi redan nu försöka intressera yngre krafter i föreningen att överta detta arbete.

3 o Vad har du för åsikt om släktkalendern? Slutsats: En närmast förkrossande övervikt för dem som anser att släktkalendern har central betydelse för släktföreningen. Och då har kalendern ändå inte kommit ut i aktualiserad nyutgåva sedan 23 det är snart 1 år sedan. Styrelsen: Det bör vara högsta prioritet för oss att se till att släktföreningen publicerar en ny släktkalender snarast, absolut senast före jubileumsåret o Vad har du för åsikt om släktdatabasen? Slutsats: Det är uppenbart att de som har besvarat enkäten är fullkomligt klara över hur viktig släktdatabasen är för medlemmarna som kunskapskälla för kännedom om varandra. De tycks också ha klart för sig att släktdatabasen är nödvändig för framställning av släktkalendern. Styrelsen: Det är grönt ljus för oss att stödja arbetet med släktdatabasen som hittills. Också här bör vi sträva efter att intressera yngre krafter för det långsiktiga arbetet förbi år 22.

4 o Vad har du för åsikt om släktmöten vart :e år? Slutsats: Behöver det sägas tydligare? De återkommande släktmötena vart :e år är det som ger släktföreningen dess existensberättigande, det tycks i varje fall de som har besvarat enkäten anse. Styrelsen: Frågan är då hur vi ska tolka detta. Ska vi vara försiktiga och inte ändra alltför radikalt i upplägget av släktmötena? Eller ska vi tvärtom våga oss på att finna nyare former? Om detta kan det finnas delade meningar o Vad har du för åsikt om barnkalas inom släkten? Slutsats: De flesta av dem som svarat på enkäten anser att barnkalasen är ganska viktiga eller mycket viktiga. Men det verkar också vara relativt många som inte har någon åsikt eller som uttryckligen tycker de är oviktiga. Styrelsen: Hur detta ska tolkas får vi fundera över. Här är det två synpunkter som står emot varandra. Den ena är ideologisk och går ut på att barnkalasen är ett bra sätt att väcka och stimulera de yngstas intresse för föreningen. Den andra är realistisk och utgår från att man inte kan tvinga barnen till jippon som de inte väljer själva. Barnkalasen har en gång i tiden tillkommit av just ideologiska skäl, och vi har ingen anledning att frångå denna hållning.

5 o Vad har du för åsikt om ungdomsfester inom släkten? Slutsats: Här är osäkerheten påfallande, och den syns inom alla åldersgrupper. Det är mycket begripligt eftersom några arrangerade ungdomsfester i släktens regi ännu aldrig har prövats. Även här kommer de två motstående synpunkterna in, den ideologiska och den realistiska, som tänkbara förklaringar till denna bild. Styrelsen: För att lyckas med ungdomsfester är det antagligen helt avgörande att de tillkommer på ungdomarnas eget initiativ, och att de dessutom får genomföra dem själva. Vår enda (men nog så viktiga) uppgift bör vara att ställa upp med uppmuntran och ekonomiska resurser i den mån som sådana finns. Givetvis ska arrangemanget ha Hasselrotska förtecken o Vad har du för åsikt om sammankomster, utflykter, resor med släkten? Slutsats: Också här är osäkerheten påfallande, trots att släktföreningen har genomfört en mycket lyckad resa till släktens rötter i Dalsland och Västergötland i maj 28. För majoriteten av dem som svarat, som inte deltog i resan, framstår sådana resor kanske ligga lite vid sidan av vad en släktförening ska syssla med. Styrelsen: Detta bör vara ett stort utvecklingsbart fält. Vi bör uppmuntra och stödja initiativ från medlemmarna själva och tacksamt ta emot deras förslag inte minst om att få förfoga över deras lokaler och resurser i övrigt.

6 o Vad har du för åsikt om kontaktforum via internet? Slutsats: Här är villrådigheten maximal bland dem som svarat. Det är förståeligt eftersom de flesta kan antas ha små kunskaper eller erfarenheter av detta. Det finns också en skepsis, som har att göra med själva idén med Facebook, nämligen att vara ett spontant kontaktforum mellan individer oberoende av strukturer, organisationer och så vidare. Styrelsen: Vi bör erkänna att vi i styrelsen för närvarande inte har tillräckliga kunskaper för att driva sådana tankegångar av egen kraft. Återstår då att eventuellt invänta initiativ från någon som både vill och kan det, och därtill idéer o Vad har du för åsikt om att förbättra släktföreningens ekonomi? Slutsats: Tämligen solid enighet om att ekonomin behöver förbättras. Bakom detta ligger säkert vetskapen om att föreningens ekonomi urholkas systematiskt under nuvarande förhållanden och att föreningen behöver en tillräckligt stor kassa, inte bara för löpande omkostnader, utan också för friheten att ta egna initiativ i föreningsmedlemmarnas intresse. Styrelsen: Inte mycket att kommentera här. Frågan hur det ska gå till, i alla dess aspekter, får diskuteras specifikt under de övriga enkätfrågorna.

7 o Vad har du för åsikt om att införa årliga medlemsavgifter för alla? Slutsats: De flesta tycks inse att det är närmast ofrånkomligt att införa årliga medlemsavgifter för alla. Men man kan också se att det tar emot hos många, särskilt för den äldsta åldersgruppen som naturligtvis undrar varför de nu ska behöva betala medlemsavgifter efter alla dessa år. Styrelsen: Det är möjligt att vi övergångsvis ska införa en åldersgräns för den äldsta medlemskategorin, som ska behålla den gamla avgiftsfriheten från ständigt medlemskap. Men för övriga medlemmar ska de årliga medlemsavgifterna förslagsvis gälla livet ut o Vad har du för åsikt om ta bort avgiftsfriheten för ständiga medlemmar? Slutsats: En klar dominans för dem som håller med om att den ständiga medlemsavgiften bör slopas, och nästan ingen är beredd att aktivt försvara den. Det tycks finnas en insikt i att den ständiga medlemsavgiften måste tas bort av hänsyn till föreningens ekonomi. Å andra sidan är det ganska många som är osäkra, dels utifrån synen att ett en uppgjort avtal ändå måste hållas, och dels för att det är bekvämt att inte behöva tänka på medlemsavgifter varje år. Styrelsen: Denna fråga har högsta prioritet och är svår att backa från. Vi har knappast något val än att driva saken vidare.

8 o Vad har du för åsikt om att kompensera för förlorad avgiftsfrihet? Slutsats: Här ser vi en stor ambivalens, ungefär lika många i alla tre kategorierna. Åsikterna kan bli olika beroende på om man ser det från personlig respektive föreningens synvinkel. Man kan vara genuint osäker på om det är en bra idé. Styrelsen: Styrelsen bör antagligen behandla denna fråga i sammanhang med frågan huruvida släktföreningen bör efterskänka gamla obetalda medlemsavgifter o Vad har du för åsikt om att registrera båda makarna som medlemmar? Slutsats: Det är visserligen en viss övervikt för dem som tycker att bägge makarna ska registreras som medlemmar men osäkerheten är stor. Ska man tvinga in ens make i en förening som denne/a kanske ställer sig kallsinnig till? Det är inte omöjligt att kritik av detta slag gömmer sig bland dem som valt att inte svara på enkäten. Det bör å andra sidan vara självklart för föreningen att hälsa den ingifta maken välkommen som medlem i släktföreningen i egen rätt, inklusive rätten att betala egen medlemsavgift. Styrelsen: Nuvarande praxis är ogenomtänkt. Ingifta medlemmar har i många fall kunnat delta i släktaktiviteterna fullt ut på en medlemsavgift utan att vara upptagna som medlemmar i registret, utan att ens veta om det. Att lägga fast villkoren för medlemskap bör ha högsta prioritet för styrelsen.

9 o Vet inte/ej svarat Vad har du för åsikt om att avregistrera medlemmar som inte betalar? Slutsats: Det är en visserligen en klar övervikt för dem som är för avregistrering av icke betalande medlemmar, men antalet bland dem som är osäkra eller tycker tvärtom är ändå ganska stort. Risken med att sparka ut de icke betalande är att de kanske aldrig kommer tillbaka till föreningen igen. Det kan inte minst handla om ens egna barn som man fortfarande hoppas på som betalande medlemmar i framtiden. Styrelsen: Vi bör förslagsvis driva uppfattningen att det är renhårigast mot alla att medlemskap och medlemsavgifter ska följas åt. Det är ett sätt för alla att bekänna färg, vill jag vara medlem eller inte? o Vad har du för åsikt om att efterskänka gamla obetalda avgifter? Slutsats: Här är maximal spridning i åsikter. De som är för efterskänkning är nog rädda för den dåliga stämningen i föreningen som kan uppstå om släktföreningen nitiskt driver in obetalda avgifter. De som är emot lägger rättviseaspekter på det hela och månar sig kanske om släktföreningens ekonomi. De mittemellan har svårt att välja mellan två onda ting. Styrelsen: Detta påminner om kompensationsproblematiken ovan, fast tvärtom. Vi i styrelsen bör antagligen försöka övertyga föreningsmedlemmarna om det kloka i att generellt kvitta fordringar och skulder mot varandra även om det kanske kan slå orättvist i varje enskilt fall.

10 o Vad har du för åsikt om att höja den årliga medlemsavgiften? Slutsats: En klar övervikt för åsikten att medlemsavgiften behöver höjas, men också ganska många som tycker motsatsen eller är osäkra. Övergången från avgiftsfrihet till följd av ständigt medlemskap till betalt medlemskap mot förhöjd avgift kan naturligtvis i det enskilda fallet uppfattas som ett alltför stort steg. Styrelsen: Denna fråga kommer igen i annan form i enkäten och kommer att diskuteras där o Vad har du för åsikt om att subventionera släktens aktiviteter? Slutsats: Här finns tydliga motsättningar mellan för och emot, men också många som inte vet hur de ska ställa sig. Den ena synpunkten säger nej till subventionering punkt slut, och argumenterar för att alla släktaktiviteter ska vara självfinansierande. Den andra synpunkten poängterar att åtminstone vissa släktaktiviteter kan behöva göras extra attraktiva genom låga inträdesavgifter eller liknande för att locka flera gäster.

11 Styrelsen: Vi bör antagligen formulera en skriftlig policy beträffande vilka aktiviteter och ändamål som ska kunna omfattas av subventioner från släktföreningens sida o Vad har du för åsikt om egen gåva/testamente till släktföreningen? Slutsats: Ingen annan enkätfråga uppvisar så stort antal osäkra ståndpunkter som denna. Till en början handlar det om att känna till vad gåvor och testamente till föreningsverksamhet innebär. De som har denna kännedom kan vidare ställa sig frågan om det inte är en omodern finansieringsform. Slutligen så finns det uppenbarligen de som ställer upp på principen som sådan, oavsett om de själva kan bidra av egna medel. Styrelsen: Hasselrotska släktföreningen kan ha anledning att utforma färdiga gåvo- eller donationsformulär för de personer som eventuellt vill lämna sådana bidrag. Just nu är denna fråga kanske lågprioriterad. Å andra sidan är det ett mycket litet jobb, det är bara att planka och modifiera sådana formulär som finns på andra liknande hemsidor o Vad har du för åsikt om föreningens betydelse för dig personligen? Slutsats: Det är djupt tillfredsställande att så många som svarat på enkäten finner Hasselrotska släktföreningen som viktiga eller mycket viktiga för dem personligen. Det är bara att hoppas att denna bilden kvarstår hos de medlemmar som inte har svarat på enkäten. Detta är ingenting som vi vet närmare om. Man kan nog förvänta sig att kategorin ganska/mycket oviktig är betydligt större bland de medlemmar som inte svarat. Styrelsen: Exakt svar på denna fråga kan man få genom införande av årliga medlemsavgifter för alla.

12 o Vad har du för åsikt om föreningens betydelse för dina barn? Slutsats: Den höga mittstapeln i diagrammet återspeglar sannolikt synpunkten att det kan jag inte veta någonting om, det är inte min sak att uttala mig om och liknande. De övriga staplarna bygger kanske på faktiska iakttagelser av de egna barnens förhållande till släktföreningen, alltifrån uttalat ointresse till visat engagemang för denna. Det är oklart hur denna information ska tolkas. Det står i viss kontrast till de mera entydigt positiva svaren på den förra frågan vad föreningen betyder för oss själva. I någon mån har det att göra med att det aktiva intresset för släktföreningen möjligen är minst under familjernas småbarnsår och kanske tar fart på riktigt först efter pensioneringen när man får tid över. Styrelsen: Dessa iakttagelser ger en beskrivning av vår verklighet och ingenting som vi kan påverka från styrelsens sida.

13 Ej svar Hur hög årlig medlemsavgift är du beredd att betala? Tolkning: Detta är ett av de viktigaste enkätsvaren. De flesta medlemmarna tycks finna en medlemsavgift på 2 kronor vara jämnt och bra. Det motsvarar antagligen årsavgiften för många andra ideella föreningar. Vi ser också att spridningen runt 2 kronor är stor. De som har en idealistisk syn på släktföreningens verksamhet och dessutom har god råd är tycks beredda att acceptera en betydligt högre medlemsavgift, detta trots att de dessförinnan sannolikt har haft avgiftsfrihet på grund av ständigt medlemskap. På den realistiska sidan finner vi antagligen många av dem som möjligen är mera kallsinniga till föreningens verksamhet och som kanske inte heller tycker sig ha råd. Styrelsen: Vår slutsats är antagligen entydig. En höjning av medlemsavgiften från 1 till 2 kronor, kombinerad med årliga medlemsavgifter för alla, är antagligen just jämnt vad som behövs för att förstärka föreningens kassa. Kassan ska förslagsvis i möjligaste mån omsättas i löpande delvis subventionerade släktaktiviteter Obesvarat Nej Ja Betala i förskott 1 gång om året? Tolkning: Ingen minsta tvekan. Det är förskottsbetalning varje år som gäller. Det ger både släktföreningen och medlemmarna den entydiga feed-back som bägge har saknat under lång tid. Styrelsen: Inte mycket mera att tillägga här.

14 Obesvarat Nej Ja Betala i förskott vart femte år? Tolkning: Ingen bra idé tycks det för de flesta. Det bidrar till försämrad feed-back mellan förening och medlemmar. Styrelsen: Bör inte föreslås som möjlig betalningsform av styrelsen Obesvarat Nej Ja Betala via postgiro? Tolkning: Jovisst, det är ju en betalningsform som alltid har fungerat. De som säger nej föredrar antagligen elektronisk betalning i en eller annan form. Styrelsen: Påkallar ingen särskild åtgärd av styrelsen

15 Obesvarat Nej Ja Betala via e-faktura? Tolkning: En bekräftelse på den förra bilden. De som svarar ja föredrar elektroniska media. De som svarar nej föredrar sannolikt gammal hederlig postgirobetalning. Styrelsen: Vi har all anledning att inom föreningen utveckla ett automatiskt elektroniskt faktureringssystem som enkelt kan övervakas av skattmästaren. I detta system kan vi också hantera de traditionella postgiroinbetalningarna Obesvarat Nej Ja Betala via autogiro? Tolkning: Dominansen för NEJ-sägarna tyder på att autogirobetalningarna inte har slagit igenom hos alla som betalningsform. Å andra sidan ser vi ganska många som är beredda att inkludera Hasselrotfakturan i sina autogiro-rutiner. Styrelsen: Det är troligt att autogirofunktionen är något som följer med som del i det elektroniska faktureringssystemet och i så fall ska vi väl utnyttja det. Det hela handlar nog om en tjänst som kan beställas och som vi får betala för. Detta bör vi undersöka.

16 Obesvarat Nej Ja Få påminnelse en gång varje år? Tolkning: Påminnelse varje år självklart att döma av de allra flesta svaren. Hur nejsägarna resonerar är inte gott att veta. Styrelsen: Vi bör skärpa upp påminnelserutinerna vi har varit mycket dåliga på det hittills. Antagligen något som finns inbyggt i ett bra elektroniskt faktureringssystem Obesvarat Nej Ja Få påminnelse via e-post? Tolkning: Klart positiv reaktion från de allra flesta, sannolikt från dem som ändå uträttar sina betalningar från hemdatorn. Nejsägarna representerar säkert dem som vet med sig att de är dåliga hemdatoranvändare eller som saknar hemdator. Styrelsen: Denna funktion är säkert inbyggd i det automatiska systemet och den ska vi utnyttja.

17 Obesvarat Nej Ja Få påminnelse via posten Tolkning: Nejsägarna tycker sannolikt att det är onödigt, förutsatt att påminnelsen ändå kommer elektroniskt. Bland jasägarna finns naturligtvis de som är obekväma med hemdatoranvändning och de som inte har någon. Styrelsen: För föreningens del handlar det om en möjlig besparing av kostnader för porto och manuellt arbete. Elektronisk påminnelse bör vara standard men det ska gå att särskilt begära att påminnelsen ska komma med posten. Även detta hanteras via ett automatiskt system?

RESULTAT AV HASSELROTSKA SLÄKTFÖRENINGENS ENKÄT TILL SINA MEDLEMMAR UTSKICKAD I JANUARI 2012 Kommentarer till respektive frågor 2012-03-12

RESULTAT AV HASSELROTSKA SLÄKTFÖRENINGENS ENKÄT TILL SINA MEDLEMMAR UTSKICKAD I JANUARI 2012 Kommentarer till respektive frågor 2012-03-12 RESULTAT AV HASSELROTSKA SLÄKTFÖRENINGENS ENKÄT TILL SINA MEDLEMMAR UTSKICKAD I JANUARI 2012 Kommentarer till respektive frågor 2012-03-12 P34 P29 P55 P07 Betala i förskott vart femte år? För mycket pengar

Läs mer

Anställda i staten synen på pension och information

Anställda i staten synen på pension och information Anställda i staten synen på pension och information FÖRORD Pensioner är på flera sätt ett aktuellt ämne. Många funderar på när man skulle vilja pensionera sig och vad olika val kan betyda för privatekonomin.

Läs mer

Medlemsundersökning resultatet

Medlemsundersökning resultatet Medlemsundersökning resultatet Detta är en sammanställning där delar av frågor och svar plockats ut för att ge en så allsidig bild av enkäten och dess resultat som möjligt. Är någon intresserad av en helt

Läs mer

Autogirobetalning. Välj själv vilket sätt som passar dig att betala

Autogirobetalning. Välj själv vilket sätt som passar dig att betala Autogirobetalning Välj själv vilket sätt som passar dig att betala Läs noga igenom innan du bestämmer dig Villkor för Autogiro Villkor för autogiro Jag medger att uttag får göras från det konto jag har

Läs mer

Bilaga 1 Enkät till rektorer

Bilaga 1 Enkät till rektorer riksrevisionen granskar: statens insatser på skolområdet Bilaga 1 Enkät till rektorer I denna bilaga presenteras genomförandet av Riksrevisionens enkät till rektorer samt svarsfrekvens och analys av bortfall.

Läs mer

Webbmaterial. Konflikt! ska det vara något att bråka om? sven eklund jörgen fältsjö

Webbmaterial. Konflikt! ska det vara något att bråka om? sven eklund jörgen fältsjö Webbmaterial Konflikt! ska det vara något att bråka om? sven eklund jörgen fältsjö Instruktion handlingsplan för konflikträdda Syftet med denna handlingsplan är att på ett enkelt sätt, utan förberedelser,

Läs mer

HUR MÅR CHEFEN? UNDERSÖKNING AV CHEFERNAS ARBETSSITUATION I GÖTEBORGS STAD

HUR MÅR CHEFEN? UNDERSÖKNING AV CHEFERNAS ARBETSSITUATION I GÖTEBORGS STAD HUR MÅR CHEFEN? UNDERSÖKNING AV CHEFERNAS ARBETSSITUATION I GÖTEBORGS STAD INLEDNING Vi vill alla ha och behöver en chef som ser oss, som är tydlig med sina förväntningar och som inspirerar oss till att

Läs mer

TÖI ROLLSPEL E 007 1 (7) Arbetsmarknadsutbildning

TÖI ROLLSPEL E 007 1 (7) Arbetsmarknadsutbildning TÖI OLLSPEL E 007 1 (7) Arbetsmarknadsutbildning Ordlista redogörare arbetssökande överklaga högre instans inskriven på arbetsförmedlingen värnpliktstjänstgöring styrkta uppgifter arbetsgivarintyg kassakort

Läs mer

Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Hammarö GK

Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Hammarö GK Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Hammarö GK Vad är det som föranlett en övergång till spelrätter på Hammarö GK? Klubben har fått fler utträdesansökningar än vanligt och vi har ingen kö för

Läs mer

SVENSKARNA OCH IOT INTERNET OF THINGS HISS ELLER DISS FRÅN SVENSKARNA?

SVENSKARNA OCH IOT INTERNET OF THINGS HISS ELLER DISS FRÅN SVENSKARNA? SVENSKARNA OCH IOT INTERNET OF THINGS HISS ELLER DISS FRÅN SVENSKARNA? INDENTIVE AB 1 SVENSKARNA OCH IOT INTERNET OF THINGS HISS ELLER DISS FRÅN SVENSKARNA? Dörrar, larm, lampor, bilar, uppvärmning och

Läs mer

Brevvanor 2008. en rapport om svenska folkets vanor och attityder till fysisk och elektronisk information

Brevvanor 2008. en rapport om svenska folkets vanor och attityder till fysisk och elektronisk information en rapport om svenska folkets vanor och attityder till fysisk och elektronisk information Posten AB - 1 Förord På drygt ett decennium har sätten vi kommunicerar med varandra på förändrats i grunden. Från

Läs mer

Någonting står i vägen

Någonting står i vägen Det här vänder sig till dig som driver ett företag, eller precis är på gång att starta upp Någonting står i vägen Om allting hade gått precis så som du tänkt dig och så som det utlovades på säljsidorna

Läs mer

Klamydiamåndagen i Västra Götaland 2010

Klamydiamåndagen i Västra Götaland 2010 Klamydiamåndagen i Västra Götaland 2010 Sammanställning av provtagningsblanketter och väntrumsenkäter Klara Abrahamsson Hivprevention i Västra Götaland Oktober 2010 Klamydiamåndagen i Västra Götaland 2010

Läs mer

Gemensamt arbete bygger på gemensamma resurser. Kyrkoavgiften och Missionsgåvan ger ett långsiktigt stöd.

Gemensamt arbete bygger på gemensamma resurser. Kyrkoavgiften och Missionsgåvan ger ett långsiktigt stöd. Gemensamt arbete bygger på gemensamma resurser. Kyrkoavgiften och Missionsgåvan ger ett långsiktigt stöd. Det finns två enkla vägar att regelbundet och långsiktigt stödja Missionskyrkans arbete lokalt,

Läs mer

Fryxellska skolans Värdegrund Kultur

Fryxellska skolans Värdegrund Kultur Fryxellska skolans Värdegrund Kultur Trygghet Glädje Ansvar Respekt och hänsyn Lärande/utveckling - På Fryx är trygghet centralt för en god arbetsmiljö för elever och vuxna. Vi har ett tillåtande klimat

Läs mer

Är du ett med din företagsidé?

Är du ett med din företagsidé? Är du ett med din företagsidé? Är du ett med din företagsidé? Testa Dig själv 1 Varför vill Du starta företag? 2 Är det rätt tillfälle för dig? 3 Har du lämpliga erfarenheter och kunskaper? DINA SLUTSATSER

Läs mer

Medlemsenkät i Svensk Seniorgolf, hösten 2018

Medlemsenkät i Svensk Seniorgolf, hösten 2018 December 2018 Resultat från: Medlemsenkät i Svensk Seniorgolf, hösten 2018 - om arrangemangen av de nationella OM-tävlingarna samt om olika avgifter Svensk Seniorgolfs styrelse beslutade vid strategidiskussion

Läs mer

De 10 mest basala avslutsteknikerna. Direkt avslutet: - Ska vi köra på det här då? Ja. - Om du gillar den, varför inte slå till? Ja, varför inte?

De 10 mest basala avslutsteknikerna. Direkt avslutet: - Ska vi köra på det här då? Ja. - Om du gillar den, varför inte slå till? Ja, varför inte? 20 vanliga avslutstekniker att använda för att öka din försäljning Du kanske blir förvirrad när du läser det här, men det är alldeles för många säljare som tror och hoppas, att bara för att de kan allt

Läs mer

Kvinnor och män med barn

Kvinnor och män med barn 11 och män med barn Det kan ta tid att få barn De som hade barn eller väntade barn blev tillfrågade om de hade fått vänta länge på den första graviditeten. Inte överraskande varierar tiden man försökt

Läs mer

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- FÖRSKOLAN

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- FÖRSKOLAN Varför skall man arbeta med entreprenörskap och entreprenöriellt lärande i förskolan? Bergsnäs Förskola För att lära sig att lyckas och att få prova olika saker. Experimentera För att stärka barnen så

Läs mer

Vår moral och framtida generationer

Vår moral och framtida generationer Vår moral och framtida generationer Gustaf Arrhenius 2012-09-28 Ärade rektor, kollegor och övriga gäster, En av de viktigaste insikterna som sakta men säkert har trängt fram under de senaste hundra åren

Läs mer

Hemtenta Vad är egentligen demokrati?

Hemtenta Vad är egentligen demokrati? Hemtenta Vad är egentligen demokrati? Inledning Demokrati ett begrepp många av oss troligen tycker oss veta vad det är, vad det innebär och någonting många av oss skulle hävda att vi lever i. Ett styrelseskick

Läs mer

Trygghet i arbete sysselsättning och inkomst. Preliminära resultat från en enkätundersökning till anställda hösten 2010

Trygghet i arbete sysselsättning och inkomst. Preliminära resultat från en enkätundersökning till anställda hösten 2010 Trygghet i arbete sysselsättning och inkomst Preliminära resultat från en enkätundersökning till anställda hösten 2010 Sociologiska institutionen, Göteborgs universitet 1 Inledning Hösten 2009 fick Sociologiska

Läs mer

Reminder UF Affärsplan Perioden:2005-10-05-2005-12-01. Affärsplan. Håbo kommun, Uppsala län. Styrelse Fredrik Marteleur Tommy Nordström Christian Lund

Reminder UF Affärsplan Perioden:2005-10-05-2005-12-01. Affärsplan. Håbo kommun, Uppsala län. Styrelse Fredrik Marteleur Tommy Nordström Christian Lund Reminder UF Affärsplan Perioden:2005-10-05-2005-12-01 Affärsplan Håbo kommun, Uppsala län Styrelse Fredrik Marteleur Tommy Nordström Christian Lund Innehållsförteckning Innehållsförteckning...1 Företaget...2

Läs mer

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul Vi har en gammal föreställning om att vi föräldrar alltid måste vara överens med varandra. Men man måste inte säga samma sak, man måste inte alltid tycka samma sak. Barn kräver väldigt mycket, men de behöver

Läs mer

Mentorprogram Real diversity mentorskap Att ge adepten stöd och vägledning Adeptens personliga mål Att hantera utanförskap

Mentorprogram Real diversity mentorskap Att ge adepten stöd och vägledning Adeptens personliga mål Att hantera utanförskap Mentorprogram Real diversity mentorskap Real diversity är ett projekt som fokuserar på ungdomar i föreningsliv och arbetsliv ur ett mångfaldsperspektiv. Syftet med Real diversity är att utveckla nya metoder

Läs mer

Pensionsenkät 2000 avseende Lokförarnas pensionsålder. Resultat April år 2000

Pensionsenkät 2000 avseende Lokförarnas pensionsålder. Resultat April år 2000 Pensionsenkät 2000 avseende Lokförarnas pensionsålder. Resultat April år 2000 PA91... 1 INLEDANDE FÖRKLARINGAR TILL ENKÄTEN... 2 VEM HAR SVARAT PÅ ENKÄTEN?... 3 SVARSFÖRDELNING FACKFÖRENINGAR... 3 SVARSFÖRDELNING

Läs mer

Statistiska undersökningar - ett litet dokument

Statistiska undersökningar - ett litet dokument Statistiska undersökningar - ett litet dokument Olle the Greatest Donnergymnasiet, Sverige 28 december 2003 Innehåll 1 Olika moment 2 1.1 Förundersökning........................... 2 1.2 Datainsamling............................

Läs mer

Tidig AT handledning. Bakgrund. Syfte. Material och metod. Resultat. Märta Umaerus Eleonor Sjöstrand 2009 2011

Tidig AT handledning. Bakgrund. Syfte. Material och metod. Resultat. Märta Umaerus Eleonor Sjöstrand 2009 2011 Tidig AT handledning Bakgrund Märta Umaerus Eleonor Sjöstrand 2009 2011 Redan vid antagningen till AT tjänst, samt sedan under första placeringen, var det tydligt för oss att vi saknade någon som kunde

Läs mer

Rapport om ungdomsinflytande

Rapport om ungdomsinflytande Rapport om ungdomsinflytande På förbundsstämman 2009 uppdrogs åt Svenska Scoutförbundet styrelse att ta fram en rapport som visar hur ungdomsinflytandet fungerar idag. I rapporten har även tankar om hur

Läs mer

Sammanfattning av undersökningarna genomförda 9-10 januari 2006 Bilden av Dalarna

Sammanfattning av undersökningarna genomförda 9-10 januari 2006 Bilden av Dalarna Sammanfattning av undersökningarna genomförda 9-10 januari 2006 Bilden av Dalarna Sammanfattning resultat testgruppen Medverkande 63 personer Fråga 1: Känner du till att politikerna satt och ringde? Ja:

Läs mer

Underrättelser som inte kommit arbetslöshetskassan tillhanda

Underrättelser som inte kommit arbetslöshetskassan tillhanda Fakta PM 2:2006 Underrättelser som inte kommit arbetslöshetskassan tillhanda En underrättelse om ifrågasatt ersättningsrätt från en arbetsförmedling till en arbetslöshetskassa är ett centralt underlag

Läs mer

Undersökning OM DIN MÖTESPLATS 2014-10-22

Undersökning OM DIN MÖTESPLATS 2014-10-22 Undersökning OM DIN MÖTESPLATS 2014-10-22 Åldersgrupper: Kommuner: 61 st 10-12 år 50 st 16 % 13-16 år 202 st 66 % 17-20 år 56 st 18 % Sammanfattning Mätningen visar tendenser av den uppfattning unga, stadigvarande

Läs mer

Till soliga, regniga och äldre dagar

Till soliga, regniga och äldre dagar RAPPORT Till soliga, regniga och äldre dagar en rapport om svenskarnas syn på eget sparande, privat pensionssparande och sparandet inom avtalspensionen Länsförsäkringar, juni 2010 Om undersökningen Undersökningen

Läs mer

Bilaga 2 Enkät till lärare

Bilaga 2 Enkät till lärare riksrevisionen granskar: statens insatser på skolområdet Bilaga 2 Enkät till lärare I denna bilaga presenteras genomförandet av Riksrevisionens enkät till lärare samt svarsfrekvens och analys av bortfall.

Läs mer

Hare Del II (Metod) kunskap om hur det skulle vara för mig att befinna mig i deras. "reflektionsprincipen" (dock ej av H). Den säger följande: för att

Hare Del II (Metod) kunskap om hur det skulle vara för mig att befinna mig i deras. reflektionsprincipen (dock ej av H). Den säger följande: för att Syftet med denna del är att utveckla och försvara en form av preferensutilitarism, vilken kan identifieras med kritiskt tänkande. Den huvudsakliga framställningen är i kap. 5-6. En senare kort sammanfattning

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet. Det kan ha varit ett LAN, ett musikarrangemang, en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske skött ett

Läs mer

VÄLKOMMEN! Om du undrar över något är du varmt välkommen att kontakta oss via e-post info@skolval2014.se.

VÄLKOMMEN! Om du undrar över något är du varmt välkommen att kontakta oss via e-post info@skolval2014.se. FÖR KONTROLLANTER VÄLKOMMEN! Du som läser det här är antagligen utsedd som kontrollant för Skolval 2014. Kanske är du elev, kanske förälder eller lärare. Oavsett har du en viktig uppgift i att se till

Läs mer

En gåva till församlingarna!

En gåva till församlingarna! 1% av din årsinkomst! Kyrkoavgiften dras på skattsedeln naturligtvis efter ditt medgivande. Det är ett bekvämt sätt att ge pengar till din församling och samtidigt hjälpa andra församlingar. Kyrkoavgiften

Läs mer

Träningsläge. copyright 2007, Maria Hagström, Skogsborgs Gård HB

Träningsläge. copyright 2007, Maria Hagström, Skogsborgs Gård HB Träningsläge Har du kul när du tränar lydnad? Har du din hunds fulla uppmärksamhet? Många, jag träffat, speciellt bruksförare tycker att lydnaden är tråkig. Eftersom nästan halva poängen på bruksprov består

Läs mer

DÅ ÄR DET DAGS ATT DÖ - ÄLDRE OCH DEN GODA DÖDEN. Lars Sandman. Praktisk filosof Lektor, Fil Dr 2005-08-17

DÅ ÄR DET DAGS ATT DÖ - ÄLDRE OCH DEN GODA DÖDEN. Lars Sandman. Praktisk filosof Lektor, Fil Dr 2005-08-17 DÅ ÄR DET DAGS ATT DÖ - ÄLDRE OCH DEN GODA DÖDEN. Lars Sandman Praktisk filosof Lektor, Fil Dr 2005-08-17 Allt material på dessa sidor är upphovsrättsligt skyddade och får inte användas i kommersiellt

Läs mer

Hoppsan vad tiden rinner iväg!

Hoppsan vad tiden rinner iväg! Hoppsan vad tiden rinner iväg! Hasselrotska Släktföreningen MEDLEMSBLAD Nr 43 December 2012 Redaktion Mårten Hasselrot Adress: Nybodagatan 1, 171 42 Solna Tel 08-83 38 86 E-post: marten@hasselrot.org Medlemmarna

Läs mer

STORA BESÖKSDAGEN. Suzan Östman Bäckman Vingåkers Kommun 2012-06-08

STORA BESÖKSDAGEN. Suzan Östman Bäckman Vingåkers Kommun 2012-06-08 2012 STORA BESÖKSDAGEN Suzan Östman Bäckman Vingåkers Kommun 2012-06-08 Stora besöksdagen 2012 Syfte Syftet med besöken är att förbättra näringslivsklimatet, vårda befintligt näringsliv, ta del av företagarnas

Läs mer

23 Allmänhetens attityder till KFM

23 Allmänhetens attityder till KFM 23 Allmänhetens attityder till KFM 23.1 Inledning Tabell 228. Påstående: Totalt sett: I Sverige har vi ett väl fungerande system för indrivning av obetalda skulder, procent. 1996 1998 2001 2002 Instämmer

Läs mer

Kommentarer till Nyköpings parkenkät 2012

Kommentarer till Nyköpings parkenkät 2012 Kommentarer till Nyköpings parkenkät 2012 Under sommaren 2012 gjordes en enkätundersökning bland Nyköpings befolkning angående stadens parker. Totalt fick man in 188 svar. Detta dokument är ett tillägg

Läs mer

Edward de Bono: Sex tänkande hattar

Edward de Bono: Sex tänkande hattar Edward de Bono: Sex tänkande hattar Tänkandet är vår viktigaste mänskliga resurs. Men vårt största problem är att vi blandar ihop olika saker när vi tänker. Vi försöker för mycket på en gång; vi blandar

Läs mer

Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012

Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012 Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012 Välkomna till det 24:e inspirationsbrevet. Repetera: All förändring börjar med mina tankar. Det är på tankens nivå jag kan göra val. Målet med den här kursen är

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 001 1 (6) Försäkringstolkning. Ordlista

TÖI ROLLSPEL F 001 1 (6) Försäkringstolkning. Ordlista ÖI ROLLSPEL F 001 1 (6) Försäkringstolkning Ordlista arbetsskada operationsbord såg (subst.) ta sig samman arbetsledning anmäla skadan överhängande nerv sena sönderskuren samordningstiden olyckshändelse

Läs mer

Tranås kommun Medarbetarundersökning 2015

Tranås kommun Medarbetarundersökning 2015 Tranås kommun Medarbetarundersökning 2015 Genomförd av CMA Research AB April 2015 Innehållsförteckning Fakta om undersökningen, syfte och metod 2 Fakta om undersökningen, svarsfrekvens 3 Stöd för tolkning

Läs mer

Tierpspanelen. Utvärdering 2010-03-12

Tierpspanelen. Utvärdering 2010-03-12 Tierpspanelen Utvärdering 2-3-12 Utvärdering Nu går kommunens försöksprojekt med medborgarpanel in i sitt slutskede. I samband med detta kommer ansvariga för panelen att ta fram ett förslag på hur kommunen

Läs mer

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se Steg 1 Grunden 0 Tre saker du behöver veta Susanne Jönsson www.sj-school.se 1 Steg 1 Grunden Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att

Läs mer

Kapitel 5. Scanlon bemöter delvis invändningen genom att hävda att kontraktualistiskt resonerande är holistiskt.

Kapitel 5. Scanlon bemöter delvis invändningen genom att hävda att kontraktualistiskt resonerande är holistiskt. Men stämmer det att man har skäl att förkasta en princip endast om det vore dåligt för en om den blev allmänt accepterad? En intressant tillämpning i sammanhanget är det som Scanlon kallar fairness. Han

Läs mer

Familj och arbetsliv på 2000-talet. Till dig som är med för första gången

Familj och arbetsliv på 2000-talet. Till dig som är med för första gången Familj och arbetsliv på 2000-talet Till dig som är med för första gången 1 Fråga 1. När är du född? Skriv januari som 01, februari som 02 etc Födelseår Födelsemånad Är du 19 Man Kvinna Fråga 2. Inledningsvis

Läs mer

1. 17. Administrera betalningar

1. 17. Administrera betalningar 17. Administrera betalningar version 2006-11-29 17.1 1. 17. Administrera betalningar Den här dokumentationen beskriver hur man kan administrera betalningar av medlemsavgiften för sin förenings medlemmar

Läs mer

Enkät om bilpool resultat. Föreningen för Visby innerstads boendemiljö. Sunfleet Carsharing

Enkät om bilpool resultat. Föreningen för Visby innerstads boendemiljö. Sunfleet Carsharing Enkät om bilpool resultat Genomförd 5 20 juni 2012 av Föreningen för Visby innerstads boendemiljö i samverkan med Sunfleet Carsharing Enkätens frågor Har du bil? Hur många gånger kör du bil varje månad?

Läs mer

Kom med du också! Kyrkoavgiften. ditt enkla sätt att stödja arbetet i församlingen. Anmäl före 31 oktober talong i foldern!»

Kom med du också! Kyrkoavgiften. ditt enkla sätt att stödja arbetet i församlingen. Anmäl före 31 oktober talong i foldern!» Kom med du också! Kyrkoavgiften ditt enkla sätt att stödja arbetet i församlingen Anmäl före 31 oktober talong i foldern!» 1 % av din årsinkomst! Kyrkoavgiften dras på skattsedeln naturligtvis efter ditt

Läs mer

Supportsamtal ett coachande samtal medarbetare emellan

Supportsamtal ett coachande samtal medarbetare emellan Utdrag 1 Supportsamtal ett coachande samtal medarbetare emellan Nackdelen med det konventionella utvecklingssamtalet är att det lägger all tonvikt på relationen chef medarbetare. Det är inte ovanligt att

Läs mer

Rapport Manpower Work Life PENSIONEN - EN KÄLLA TILL ORO

Rapport Manpower Work Life PENSIONEN - EN KÄLLA TILL ORO Rapport Manpower Work Life PENSIONEN - EN KÄLLA TILL ORO PENSIONEN EN KÄLLA TILL ORO Fram tills nyligen har de flesta heltidsarbetande svenskar kunnat räkna med en trygg försörjning på äldre dagar. Idag

Läs mer

INNEHÅLL. 6. Kretsens hemsida och mail-adress sid 4

INNEHÅLL. 6. Kretsens hemsida och mail-adress sid 4 INNEHÅLL 1. Förbundsårsmötet sid 2 2. Pistol-SM 2002 sid 2 3. Kretsens nya roll sid 3 4. Kretsinformation via mail sid 3 5. Föreningsdistribution via mail sid 3 6. Kretsens hemsida och mail-adress sid

Läs mer

ELEVHJÄLP. Diskussion s. 2 Åsikter s. 3. Superfrågorna s. 15. Fördelar och nackdelar s. 4. Källkritik s. 14. Vi lär av varandra s.

ELEVHJÄLP. Diskussion s. 2 Åsikter s. 3. Superfrågorna s. 15. Fördelar och nackdelar s. 4. Källkritik s. 14. Vi lär av varandra s. Superfrågorna s. 15 Diskussion s. 2 Åsikter s. 3 Källkritik s. 14 Vi lär av varandra s. 13 ELEVHJÄLP av Carmen Winding Gnosjö Fördelar och nackdelar s. 4 Konsekvenser s. 5 Samband s. 10-12 Likheter och

Läs mer

Frågor och svar om LO Mervärde och Betal- och kreditkortet MasterCard

Frågor och svar om LO Mervärde och Betal- och kreditkortet MasterCard Frågor och svar om LO Mervärde och Betal- och kreditkortet MasterCard Frågor och Svar Fråga: Stämmer det att det tar 10 år att betala en skuld på 20 000 SEK och att det kostar mig 11 996 SEK i ränta? Svar:

Läs mer

Pengar är för de flesta av oss en begränsad resurs d v s vi har bara en begränsad summa pengar per vecka eller månad att hushålla med.

Pengar är för de flesta av oss en begränsad resurs d v s vi har bara en begränsad summa pengar per vecka eller månad att hushålla med. Hkk åk 9 PRIVATEKONOMI-INTERNETHANDEL-KRONOFOGDEN Tid 160 min PRIVATEKONOMI Pengar är för de flesta av oss en begränsad resurs d v s vi har bara en begränsad summa pengar per vecka eller månad att hushålla

Läs mer

Rapport för Andrew Jones

Rapport för Andrew Jones Rapport för Andrew Jones Datum för ifyllande 0/0/0 RAPPORT FÖR Andrew Jones DATUM FÖR IFYLLANDE 0/0/0 PÅLITLIGHET - 99.% Svaren var mycket sannolikt noggranna och sanningsenliga ORGANISATION Harrison Assessments

Läs mer

MEDBORGARPANEL Nummer 4 februari 2014 Journal på nätet

MEDBORGARPANEL Nummer 4 februari 2014 Journal på nätet MEDBORGARPANELEN 2014 Rapport 4 Journal på nätet MEDBORGARPANEL Nummer 4 februari 2014 Journal på nätet Enkät nummer fyra är nu slutförd Vilket resultat! Tack alla medborgare för ert engagemang och era

Läs mer

SEMESTERTIDER. Olof Röhlander i samarbete med Johny Alm

SEMESTERTIDER. Olof Röhlander i samarbete med Johny Alm SEMESTERTIDER Olof Röhlander i samarbete med Johny Alm Den blomstertid nu kommer.. underbara rader som sjungs över hela landet inom kort, rekreation och semester står för dörren! Hur är det i dessa tider

Läs mer

Våga fråga! Välkommen som värvare! Johnny Mostacero Förbundsordförande

Våga fråga! Välkommen som värvare! Johnny Mostacero Förbundsordförande Värvarmanual Våga fråga! Tillsammans ska vi värva många nya medlemmar tilll IOGT-NTO. En tuff utmaning som är möjlig att nå om vi alla drar vårt strå till stacken. Du och jag kan bidra till målet genom

Läs mer

Uppdaterat

Uppdaterat Uppdaterat 2017-06-07 1 Medlemmar 37 En förening skulle inte finnas om det inte fanns några medlemmar! Så är det också med Equmenias föreningar, och med Equmenia i hela Sverige! Equmenia skulle inte finnas

Läs mer

TCO GRANSKAR: vidareutbildning #6/09. Stort behov av vidareutbildning i lågkonjunkturens Sverige. 2009-04-21

TCO GRANSKAR: vidareutbildning #6/09. Stort behov av vidareutbildning i lågkonjunkturens Sverige. 2009-04-21 TCO GRANSKAR: vidareutbildning behövs i kristid #6/09 Stort behov av vidareutbildning i lågkonjunkturens Sverige. 2009-04-21 Författare Jana Fromm Utredare Avdelningen för samhällspolitik och analys, TCO

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

1. Bekräftelsebehov eller självacceptans

1. Bekräftelsebehov eller självacceptans 1. Bekräftelsebehov eller självacceptans Jag behöver kärlek och bekräftelse från människor som känns viktiga för mig och jag måste till varje pris undvika avvisande eller nedvärdering från andra. Jag gillar

Läs mer

Varannan svensk är nära sitt drömjobb

Varannan svensk är nära sitt drömjobb Manpower Work Life Rapport 2015 Manpower Work Life Rapport 2015 Sedan 2008 har Manpower Group tagit reda på svenskarnas syn på drömjobbet vilket det är, hur man når dit, och vad en arbetsgivare kan göra

Läs mer

LIONS SERVICE FÖR BARN BEDÖMNING AV SAMHÄLLSBEHOV

LIONS SERVICE FÖR BARN BEDÖMNING AV SAMHÄLLSBEHOV LIONS SERVICE FÖR BARN BEDÖMNING AV SAMHÄLLSBEHOV Aktuell statistik visar att ett svindlande stort antal barn över hela världen lever under olyckliga omständigheter och miljoner lever i fattigdom, med

Läs mer

Jag en individuell idrottare. 3. Träningsgruppen ett team

Jag en individuell idrottare. 3. Träningsgruppen ett team 3. Träningsgruppen ett team I din idrott tävlar ni oftast individuellt men tränar ofta i grupp. I träningsgruppen kan ni stödja och peppa varandra i med och motgång. Att man trivs och har kul i samband

Läs mer

Uppdaterat

Uppdaterat 1 Uppdaterat 2017-06-07 37 Medlemmar En förening skulle inte finnas om det inte fanns några medlemmar! Så är det också med Equmenias föreningar, och med Equmenia i hela Sverige! Equmenia skulle inte finnas

Läs mer

Våga fråga! Välkommen som värvare! Anna Carlstedt Förbundsordförande

Våga fråga! Välkommen som värvare! Anna Carlstedt Förbundsordförande Värvarmanual 2 Våga fråga! Tillsammans ska vi värva många nya medlemmar tilll IOGT-NTO. En tuff utmaning som är möjlig att nå om vi alla drar vårt strå till stacken. Du och jag kan bidra till målet genom

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen Man ska vara positiv för att skapa något gott. Ryttare är mycket känslosamma med hänsyn till resultatet. Går ridningen inte bra, faller

Läs mer

Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Tranås Golfklubb

Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Tranås Golfklubb Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Tranås Golfklubb Varför föreslår styrelsen att Tranås GK ska byta dagens finansieringssystem med medlemslån till ett system med spelrätter? Tranås GK står

Läs mer

Samtal 1, Leila (kodat) Målbeteende: Skydda sig mot sexuellt överförbara sjukdomar och oönskad graviditet

Samtal 1, Leila (kodat) Målbeteende: Skydda sig mot sexuellt överförbara sjukdomar och oönskad graviditet Samtal 1, Leila (kodat) Målbeteende: Skydda sig mot sexuellt överförbara sjukdomar och oönskad graviditet LILO: Hej Leila, välkommen. Okodat LEILA: Tack. LILO: Jag tänkte att vi skulle prata om hur du

Läs mer

Enkät till våra motionärer våren 2014 Svar "totalt", 79 svar

Enkät till våra motionärer våren 2014 Svar totalt, 79 svar Enkät till våra motionärer våren 2014 Svar "totalt", 79 svar Allmänt om sammanställningen och analysen av svaren: Antal svarande yngre än 20 år 3 st 20-39 år 10 st 40-59 år 38 st 60 år och äldre 28 st

Läs mer

Inslaget fälls. Granskningsnämnden anser att det strider mot kravet på opartiskhet. Sveriges Radio ska på lämpligt sätt offentliggöra nämndens beslut.

Inslaget fälls. Granskningsnämnden anser att det strider mot kravet på opartiskhet. Sveriges Radio ska på lämpligt sätt offentliggöra nämndens beslut. 1/5 BESLUT 2012-12-20 Dnr: 12/01833 SAKEN Godmorgon Stockholm, Sveriges Radio P4 Radio Stockholm, 2012-09-17, inslag om en dödsannons; fråga om opartiskhet BESLUT Inslaget fälls. Granskningsnämnden anser

Läs mer

Pedagogisk. omsorg i hemmet. Snabbguide och information

Pedagogisk. omsorg i hemmet. Snabbguide och information Pedagogisk omsorg i hemmet Snabbguide och information Vad handlar det om? Vem riktar det sig till? Pedagogisk omsorg i hemmet är ett nytt alternativ till förskola och fritidshem som finns för barn mellan

Läs mer

Pedagogisk. Snabbguide och information. omsorg i hemmet. 2012, reviderad version

Pedagogisk. Snabbguide och information. omsorg i hemmet. 2012, reviderad version Pedagogisk omsorg i hemmet 2012, reviderad version Snabbguide och information Vad handlar det om? Vem riktar det sig till? Pedagogisk omsorg i hemmet är ett nytt alternativ till förskola och fritidshem

Läs mer

Rapport: Enkätundersökning - givare

Rapport: Enkätundersökning - givare Rapport: Enkätundersökning - givare Slutförd Vad är din generella uppfattning om Polstjärna? Mycket Bra 71% 34 Bra 27% 13 Neutral 2% 1 Dålig 0% 0 Mycket Dålig 0% 0 När du skänkte, hur upplevde du det praktiskt?

Läs mer

Ung Företagsamhet Vad hände sedan? Sida 1

Ung Företagsamhet Vad hände sedan? Sida 1 Ung Företagsamhet Vad hände sedan? Sida 1 Sammanfattning 13% av UF-deltagarna har startat eget efter utbildningen. 19% av respondenterna över 28 år har företagarerfarenhet. Andelen med företagarerfarenhet

Läs mer

Att vara facklig representant vid uppsägningar

Att vara facklig representant vid uppsägningar Att vara facklig representant vid uppsägningar PASS När beskedet kommit Det är inte lätt att vara en av de få som vet att det är uppsägningar på gång. När kollegorna sedan får beskedet är det inte heller

Läs mer

UNDERSÖKNING OM PENSIONSORO

UNDERSÖKNING OM PENSIONSORO UNDERSÖKNING OM PENSIONSORO Kund: AMF Kontakt: Ulrika Sundbom Datum: 23 mars, 2014 Anna Ragnarsson Mobil: 0720 700 432 anna.ragnarsson@novus.se Genomförande Bakgrund & Syfte Novus har på uppdrag av AMF

Läs mer

Autogiro och e-faktura

Autogiro och e-faktura Autogiro och e-faktura Enkelt automatisk betalning från ditt konto Bekvämt inga blanketter och inget köande på bank eller post Tryggt alltid betalning i rätt tid med tydlig redovisning Kostnadsfritt betalning

Läs mer

Exempel på observation

Exempel på observation Exempel på observation 1 Jag gjorde en ostrukturerad, icke deltagande observation (Bell, 2005, s. 188). Bell beskriver i sin bok ostrukturerad observation som något man tillämpar när man har en klar uppfattning

Läs mer

Hälsa och kränkningar

Hälsa och kränkningar Hälsa och kränkningar sammanställning av enkätundersökning från Barnavårdscentralen och Vårdcentralen Camilla Forsberg Åtvidabergs kommun Besöksadress: Adelswärdsgatan 7 Postadress: Box 26, 97 2 Åtvidaberg

Läs mer

Utredning om KabelTV och bredband

Utredning om KabelTV och bredband Utredning om KabelTV och bredband Bakgrund Vår nuvarande leverantör av kabeltv, ComHem AB, har sagt upp sitt avtal med oss till 2004-11-15. Man har gjort det mot två bakgrunder: 1. Vårt nät är gammalt

Läs mer

TÖI ROLLSPEL E 006 1 (6) Arbetsmarknadstolkning

TÖI ROLLSPEL E 006 1 (6) Arbetsmarknadstolkning ÖI ROLLSPEL E 006 1 (6) Arbetsmarknadstolkning Ordlista arbetslöshetskassa kassakort montera reparera preliminärt gatubelysning övertid projekt gatukontoret fackman installation armatur arbetsmoment högspänning

Läs mer

2. Kulturrelativism. KR har flera problematiska konsekvenser:

2. Kulturrelativism. KR har flera problematiska konsekvenser: 2. Kulturrelativism KR har flera problematiska konsekvenser: Ingen samhällelig praxis kan fördömas moraliskt, oavsett hur avskyvärd vi finner den. T.ex. slaveri. Vi kan inte heller meningsfullt kritisera

Läs mer

Fördelar med tidterminaler och vikten av rätt placering.

Fördelar med tidterminaler och vikten av rätt placering. Fördelar med tidterminaler och vikten av rätt placering. Lika och rättvist för personalen. Lönsamt för företaget om riktlinjerna för placering följs. En sammanfattning från föredrag som jag, Hans Hindersson,

Läs mer

Medlemmar ser på SEKO ett diskussionsmaterial om SEKOs medlemsundersökningar

Medlemmar ser på SEKO ett diskussionsmaterial om SEKOs medlemsundersökningar Medlemmar ser på SEKO ett diskussionsmaterial om SEKOs medlemsundersökningar Starka tillsammans Genom att vi är många och håller ihop är vi starka. Genom aktiva och engagerade medlemmar formar vi våra

Läs mer

Yasin El Guennouni NV3A, Tensta Gymnasium

Yasin El Guennouni NV3A, Tensta Gymnasium 1 Yasin El Guennouni NV3A, Tensta Gymnasium Innehållsförteckning Bakgrund 2 Syfte 2 Material/Metod 2 Resultat 3 Diskussion 14 Slutsats 15 2 Bakgrund Årskurs 6 elever kommer snart att ställas inför ett

Läs mer

Har barn alltid rätt?

Har barn alltid rätt? Har barn alltid rätt? Knepig balansgång i möten med barn och unga Möten med barn och unga, och med deras föräldrar, hör till vardagen för personal inom vården. Ofta blir det en balansgång mellan barnets

Läs mer

Bästa scoutföräldrar!

Bästa scoutföräldrar! Bästa scoutföräldrar! Under 2014 har Suomen Partiolaiset - Finlands Scouter ry uppdaterat sitt medlemsregister. Alla kårens medlemmar finns inskrivna i registret. Samma medlemsregister används också för

Läs mer

Svenska folkets vitvaror och åsikter om vitvaror Undersökning gjord av YouGov, 9-13 december 2009

Svenska folkets vitvaror och åsikter om vitvaror Undersökning gjord av YouGov, 9-13 december 2009 Svenska folkets vitvaror och åsikter om vitvaror Undersökning gjord av YouGov, 9-13 december 2009 SAMMANFATTNING Fyrtio procent av svenska folkets vitvaror är äldre än 6 år, medan nästan hälften av alla

Läs mer

Sammanställning av Pinschersektionens telefonenkät 2013

Sammanställning av Pinschersektionens telefonenkät 2013 Sammanställning av Pinschersektionens telefonenkät 2013 Under 2013 har 50 telefonintervjuer med medlemmar i Pinschersektionen utförts(ps). Syftet med enkäten har varit att undersöka hur våra medlemmar

Läs mer

Projektmaterial. Birkagårdens folkhögskola

Projektmaterial. Birkagårdens folkhögskola Projektmaterial EN REFLEKTION ÖVER DATAUNDERVISNING OCH SAMARBETE Birkagårdens folkhögskola Folkbildningsnätets Pedagogiska resurser Folkbildningsrådet Box 730 101 34 Stockholm 08-412 48 00 www.resurs.folkbildning.net

Läs mer