Plats och tid: Folkets Hus, Nynäshamn, kl. 19:00

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Plats och tid: Folkets Hus, Nynäshamn, 2014-01-15 kl. 19:00"

Transkript

1 UTSKRIFTSDATUM KOMMUNFULLMÄKTIGE KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Plats och tid: Folkets Hus, Nynäshamn, kl. 19:00 Ärenden: Enligt bilagda handlingar

2 KOMMUNFULLMÄKTIGE FÖREDRAGNINGSLISTA Sammanträdesdatum Sida 1(17) Kf 1 Kf 1 Upprop och anmälningar om förhinder

3 KOMMUNFULLMÄKTIGE FÖREDRAGNINGSLISTA Sammanträdesdatum Sida 2(17) Kf 2 Kf 2 Kungörelse av fullmäktigesammanträdet Kungörelse av fullmäktigesammanträdet anslogs på kommunens anslagstavla den 20 december Kungörelsen infördes i Nynäshamns Posten den 7 januari Kallelse utsändes till fullmäktiges ledamöter den 3 januari 2014.

4 KOMMUNFULLMÄKTIGE FÖREDRAGNINGSLISTA Sammanträdesdatum Sida 3(17) Kf 3 Kf 3 Justering av sammanträdets protokoll

5 KOMMUNFULLMÄKTIGE FÖREDRAGNINGSLISTA Sammanträdesdatum Sida 4(17) Kf 4 Kf 4 Interpellationsbehandling Vid sammanträdet den 11 december 2013 väcktes interpellationer från: Bodil Toll (M) och Harry Bouveng (M) angående regelverket för torghandel till miljö- och samhällsbyggnadsnämndens ordförande. Lena Dafgård (SN) angående workshop om väg 225 till kommunstyrelsens ordförande Anna Ljungdéll (S).

6 KOMMUNFULLMÄKTIGE FÖREDRAGNINGSLISTA Sammanträdesdatum Sida 5(17) Kf 5 Kf 5 201/ Översyn av Nynäshamns helägda kommunala bolag Ärendebeskrivning Kommunstyrelsens arbetsutskott har i beslut den 21 december 2010 gett kommunchefen i uppdrag att ta fram en översyn över ägardirektiv för samtliga helägda bolag. Dessutom har kommunstyrelsen den 21 augusti 2013 beslutat att kommunstyrelseförvaltningen ska genomföra en översyn över ändamålen och förbättrad kontroll av kommunens helägda bolag. Översynen ska vara klar för beslut under Nynäshamns kommun innehar sju aktiebolag där kommunen direkt eller indirekt innehar samtliga aktier. Nedan redogörs närmare för de tre som är av intresse för förslaget till beslut. Kommunstyrelseförvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelseförvaltningen förslår kommunstyrelsen besluta att avveckla bolagen Alkärrsplan AB, Turist Nynäs AB och Nynäshamns Offshore AB och att kommunstyrelseförvaltningen ges i uppdrag att genomföra avvecklingen under år Ärendet redovisas i kommunstyrelseförvaltningens skrivelse den 25 november Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att 1. avveckla bolagen Alkärrsplan AB, Turist Nynäs AB och Nynäshamns Offshore AB 2. ge kommunstyrelseförvaltningen i uppdrag att genomföra avvecklingen under år Kommunstyrelsen har behandlat ärendet den 18 december 2013, 250.

7 KOMMUNFULLMÄKTIGE FÖREDRAGNINGSLISTA Sammanträdesdatum Sida 6(17) Kf 5 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att 1. avveckla bolagen Alkärrsplan AB, Turist Nynäs AB och Nynäshamns Offshore AB 2. ge kommunstyrelseförvaltningen i uppdrag att genomföra avvecklingen under år 2014.

8 Kommunstyrelseförvaltningen Kansliavdelningen Sid 1 (4) Ärendenummer: Handläggare: Kommunstyrelsen Översyn av Nynäshamns helägda kommunala bolag Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att 1. avveckla bolagen Alkärrsplan AB, Turist Nynäs AB och Nynäshamns Offshore AB 2. ge kommunstyrelseförvaltningen i uppdrag att genomföra avvecklingen under år Bakgrund Kommunstyrelsens arbetsutskott har i beslut den 21 december 2010 gett kommunchefen i uppdrag att ta fram en översyn över ägardirektiv för samtliga helägda bolag. Dessutom har kommunstyrelsen den 21 augusti 2013 beslutat att kommunstyrelseförvaltningen ska genomföra en översyn över ändamålen och förbättrad kontroll av kommunens helägda bolag. Översynen ska vara klar för beslut under Nynäshamns kommun innehar sju aktiebolag där kommunen direkt eller indirekt innehar samtliga aktier. Nedan redogörs närmare för de tre som är av intresse för förslaget till beslut. Turist Nynäs AB Turist Nynäs AB är ett helägt bolag till Nynäshamns kommun vars verksamhet under år 2012 har varit vilande. Bolaget har till föremål för sin verksamhet att med iakttagande av kommunal likställighets- och självkostnadsprincip bedriva verksamhet inom och främja besöksnäringen samt bedriva därmed förenlig verksamhet. Bolaget har varit vilande fr.o.m. verksamhetsåret 2006 och har under de efterföljande åren endast haft kostnader för revision samt intäkter i form av ränta. Bolaget har per bankmedel uppgående till kr. Postadress Besöksadress Leveransadress Telefon Telefax Bankgiro PlusGiro NYNÄSHAMN Stadshusplatsen 1 Floravägen vx Receptionen

9 2(4) Nynäshamn Offshore AB Nynäshamn Offshore AB registrerades i februari Ändamålet med bolagets verksamhet är att genom verksamheten främja användningen av miljöel i Nynäshamns kommun. Under år 2012 har ingen verksamhet bedrivits. Bolaget har sedan starten 2009 endast haft kostnader i form av bankavgifter på ca kr per år. Bolaget har per bankmedel på kr. Alkärrsplan AB Alkärrsplan AB är sedan april 2010 ett helägt bolag till Nynäshamns kommun. Bolaget ska uppföra eller förvärva, förvalta och försälja fastigheter samt utveckla Nynäshamns stadskärna. Verksamheten ska bedrivas enligt självkostnadsprincipen utan vinstsyfte för aktieägaren. Verksamheten har under år 2012 bestått i att förvalta den av bolaget ägda fastigheten Studiegården 1. Bolaget har inte haft några intäkter sedan verksamhetsåret 2010 och då blygsamma sådana från främst Alkärrsplan Utveckling AB. Efterföljande år har bolaget haft kostnader i form av underhåll för fastigheten och under 2012 även extra kostnader för planerad uthyrning av lokaler i fastigheten. Under 2012 har fastigheten skrivits upp i enlighet med extern värdering. Utan intäkter i bolaget kommer dock denna förbättring av bolagets ställning inom 1-2 år ätas upp av underhållskostnader och dylikt. Bolaget har per bankmedel uppgående till kr samt en skuld till Nynäshamns kommun på totalt kr. Aktuella bestämmelser Av 3 kap. kommunallagen framgår bl.a. att om en kommun eller ett landsting lämnar över vården av en kommunal angelägenhet till ett aktiebolag där kommunen eller landstinget direkt eller indirekt innehar samtliga aktier ska fullmäktige fastställa det kommunala ändamålet med verksamheten, se till att det fastställda kommunala ändamålet och de kommunala befogenheter som utgör ram för verksamheten anges i bolagsordningen, utse samtliga styrelseledamöter och se till att det anges i bolagsordningen att fullmäktige får ta ställning innan beslut som är av principiell beskaffenhet eller annars av större vikt fattas. Fullmäktige ska också utse minst en lekmannarevisor i aktiebolag där kommunen eller landstinget direkt eller indirekt innehar samtliga aktier. Av 6 kap. 1 a kommunallagen framgår att kommunstyrelsen i årliga beslut ska pröva om verksamheten som bolaget bedrivit under föregående kalenderår har varit förenlig med det fastställda kommunala ändamålet och utförts inom ramen för de kommunala befogenheterna. Om styrelsen finner att så inte är fallet, ska den lämna förslag till fullmäktige om nödvändiga åtgärder.

10 3(4) Syftet med reglerna i 3 kap. 17 och reglerna för styrelsen i 6 kap. är att säkra fullmäktiges och nämndernas kontroll över de kommunalt helägda bolagen så att de i allt väsentligt uppfyller sitt i bolagsordningen med viss tydlighet beskrivna kommunala ändamål och håller sin verksamhet inom ramen för de uppdrag som kommunen har lämnat dem. Vad som kan krävas av det närmare innehållet i bolagsordningen beror på omständigheterna i varje enskilt fall och påverkas bl.a. av föremålet för bolagets verksamhet. Någon gång kan hänvisning till kommunalrättsliga eller andra legala förhållanden vara motiverad. Exempel på ärenden som normalt bör kräva ställningstagande av fullmäktige är ändringar i bolagsordningen, förändringar av kapital eller andelsförhållanden, företagsfusion, förvärv eller bildande av dotterföretag, förvärv och försäljning av fast egendom över en viss beloppsgräns samt införande och ändring av avgiftstaxor. Föreskrifterna i 17 är inte något ingrepp i aktiebolagsrätten och får inte uppfattas så att fullmäktige skulle ha någon formell vetorätt i företaget. Motiv för avveckling av vissa kommunala bolag Verksamheten i Turist Nynäs AB och Nynäshamns Offshore AB har varit vilande sedan en tid tillbaka varför någon verksamhet som är till gagn för kommunen eller dess invånare för närvarande inte bedrivs. Bolagens redovisningar indikerar inte heller att någon verksamhet kommer att bedrivas på kort eller på medellång sikt. Alkärrsplan AB:s verksamhet har bestått i att förvalta den fastighet bolaget är ägare av. Någon annan verksamhet har inte varit aktuell de senaste åren. Inte heller för detta bolag finns några planer att på sikt bedriva ytterligare verksamhet. Det är kommunstyrelseförvaltningens uppfattning, efter kontakter med fastighetsavdelningen på miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen, att fastigheten skulle kunna förvaltas till samma eller lägre kostnad genom kommunens egen försorg. En sådan lösning skulle också kunna öppna för möjligheten att utnyttja fastigheten i större utsträckning än för närvarande. Ett aktiebolag ådrar sig förvaltningskostnader och ianspråktar personella resurser oavsett om verksamhet bedrivs eller inte; det senare utan direkt mervärde för kommunen. Vidare har kommunens revisorer reflekterat över de olika bolagens åtaganden och indirekt hur kommunen följt dess verksamhet. En renodling av antalet kommunala bolag skulle inte ha någon negativ verkan i detta avseende utan ytterligare öka möjligheten att bedriva ett än mer aktivt ägarskap.

11 4(4) Kommunstyrelseförvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelseförvaltningen förslår kommunstyrelsen besluta att avveckla bolagen Alkärrsplan AB, Turist Nynäs AB och Nynäshamns Offshore AB och att kommunstyrelseförvaltningen ges i uppdrag att genomföra avvecklingen under år Birgitta Elvås Peter Björebo Annika Fri kommunchef ekonomichef kanslichef

12 KOMMUNFULLMÄKTIGE FÖREDRAGNINGSLISTA Sammanträdesdatum Sida 7(17) Kf 6 86/ Kf 6 Delårsrapport 2013 för Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund Ärendebeskrivning Södertörns Miljö- och Hälsoskyddsförbund har översänt delårsrapport för år Miljö- och Hälsoskyddsförbundets utfall per sista augusti ligger tkr över budget. Intäkterna för tillsyn och ärendehandläggning är 104 tkr lägre än budget och kostnaderna är tkr lägre än budget. Prognosen för år 2013 är ett underskott mot budget på tkr. Det prognostiserade underskottet har sin grund i ökade kostnader i samband med en översyn av förbundets styrning samt utbyte av datorer och uppdatering och ompaketering av dataprogram, som inte är budgeterade. Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att godkänna delårsrapport 2013 för Södertörns Miljö- och Hälsoskyddsförbund. Kommunstyrelsen har behandlat ärendet den 18 december 2013, 247 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att godkänna delårsrapport 2013 för Södertörns Miljö- och Hälsoskyddsförbund.

13 KOMMUNSTYRELSEFÖRVALTNINGEN Sid 1 (1) Referens Kommunstyrelsen Delårsrapport 2013 för Södertörns Miljö- och Hälsoskyddsförbund Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att Godkänna delårsrapport 2013 för Södertörns Miljö- och Hälsoskyddsförbund. Södertörns Miljö- och Hälsoskyddsförbund har översänt delårsrapport för år Miljö- och Hälsoskyddsförbundets utfall per sista augusti ligger tkr över budget. Intäkterna för tillsyn och ärendehandläggning är 104 tkr lägre än budget och kostnaderna är tkr lägre än budget. Prognosen för år 2013 är ett underskott mot budget på tkr. Det prognostiserade underskottet har sin grund i ökade kostnader i samband med en översyn av förbundets styrning samt utbyte av datorer och uppdatering och ompaketering av dataprogram, som inte är budgeterade. Birgitta Elvås kommunchef Peter Björebo ekonomichef

14 KOMMUNFULLMÄKTIGE FÖREDRAGNINGSLISTA Sammanträdesdatum Sida 8(17) Kf 7 Kf 7 142/ Markanvisningsavtal för utveckling av del av Nickstadalen etapp II Ärendebeskrivning 2008 antogs en detaljplan för Nickstadalen etapp II. Detaljplanens syfte var att möjligöra ny bostadsbebyggelse i Nickstadalen. Som en följd av detaljplanen för Nickstadalen etapp II skrev Nynäshamns kommun 2008 ett exploateringssavtal med Skanska Mark och Exploatering Nya Hem AB, nedan kallad Skanska. I avtalet förvärvade Skanska av kommunen del av fastigheten Nynäshamn 2:1, den kvartersmark som omfattas av detaljplanen. Skanska överlät år 2011 avtalet till sitt helägda dotterbolag BoKlok Housning AB. Nynäshamns kommun och Boklok har senare kommit överens om att försäljningen av exploateringsområdet ska återgå. Kommunen har nu tecknat ett avtal om upphörande av exploateringsavtal med Boklok samt ett markanvisningsavtal med en ny exploatör. BoKlok har genom ett exploateringssavtal förvärvat den mark som i detaljplan för Nickstadalen etapp II är utlagd som kvartersmark. Den kvartersmark som förvärvades bestod av tre lotter, lotten A, B resp. C, se bifogad karta bilaga 1. Kommunen och Boklok har kommit överens om att låta försäljningen återgå. Kommunen har träffat ett markansvisningsavtal med Balder 2012 AB som är ett bolag inom koncernen Fastighets AB Balder. Markanvisningsavtalet reglerar markköp av lotterna B och C samt genomförandefrågor till följd av exploateringen. Balder ska vara ägare av fastigheten och K-fastigheter ska förvalta fastigheten. Exploatören avser bebygga området med cirka 10 bostadshus med cirka 88 hyreslägenheter. Bebyggelsen avses påbörjas så snart som möjligt och enligt en preliminär tidplan påbörjas markarbeten under våren Kommunen är, i enligt med gällande detaljplan, huvudman för allmänna platser och ansvarar för projektering och utbyggnad av och densamma. Allmänna anläggningar som är en följd av denna exploatering är en ny lokalgata (Tangostigen). Den, ombyggnad av Nickstabadsvägen (inklusive ombyggnad av VAanläggningar), som planerades i samband med exploateringen av Nickstadalen etapp I, aktualiseras och ska genomföras vid exploateringen av Nickstadalen etapp II Ärendet redovisas i kommunstyrelseförvaltningens skrivelse den 20 november 2013.

15 KOMMUNFULLMÄKTIGE FÖREDRAGNINGSLISTA Sammanträdesdatum Sida 9(17) Kf 7 Förslag till beslut: Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att 1 godkänna undertecknat avtal om upphörande av exploateringsavtal avseende del av fastigheten Nickstadalen 2:1 (Nickstadalen etapp II) 2 godkänna undertecknat markanvisningsavtal för utveckling av del av Nickstadalen etapp II Kommunstyrelsen har behandlat ärendet den 18 december 2013, 251 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att 1 godkänna undertecknat avtal om upphörande av exploateringsavtal avseende del av fastigheten Nickstadalen 2:1 (Nickstadalen etapp II) 2 godkänna undertecknat markanvisningsavtal för utveckling av del av Nickstadalen etapp II.

16 Sid. 1 (3) KOMMUNSTYRELSE- TJÄNSTESKRIVELSE FÖRVALTNINGEN MARK OCH EXPLOATERING Sara Hagelin Kommunstyrelsen/Kommunfullmäktige Markanvisningsavtal för utveckling av del av Nickstadalen etapp II Förslag till beslut: Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att 1 godkänna undertecknat avtal om upphörande av exploateringsavtal avseende del av fastigheten Nickstadalen 2:1 (Nickstadalen etapp II) 2 godkänna undertecknat markanvisningsavtal för utveckling av del av Nickstadalen etapp II Bakgrund 2008 antogs en detaljplan för Nickstadalen etapp II. Detaljplanens syfte var att möjligöra ny bostadsbebyggelse i Nickstadalen. Som en följd av detaljplanen för Nickstadalen etapp II skrev Nynäshamns kommun 2008 ett exploateringssavtal med Skanska Mark och Exploatering Nya Hem AB, nedan kallad Skanska. I avtalet förvärvade Skanska av kommunen del av fastigheten Nynäshamn 2:1, den kvartersmark som omfattas av detaljplanen. Skanska överlät år 2011 avtalet till sitt helägda dotterbolag BoKlok Housning AB. Nynäshamns kommun och Boklok har senare kommit överens om att försäljningen av exploateringsområdet ska återgå. Kommunen har nu tecknat ett avtal om upphörande av exploateringsavtal med Boklok samt ett markanvisningsavtal med en ny exploatör. Ärendebeskrivning BoKlok har genom ett exploateringssavtal förvärvat den mark som i detaljplan för Nickstadalen etapp II är utlagd som kvartersmark. Den

17 Sid. 2 (3) kvartersmark som förvärvades bestod av tre lotter, lotten A, B resp. C, se bifogad karta bilaga 1. Kommunen och Boklok har kommit överens om att låta försäljningen återgå. Kommunen har träffat ett markansvisningsavtal med Balder 2012 AB som är ett bolag inom koncernen Fastighets AB Balder. Markanvisningsavtalet reglerar markköp av lotterna B och C samt genomförandefrågor till följd av exploateringen. Balder ska vara ägare av fastigheten och K-fastigheter ska förvalta fastigheten. Exploatören avser bebygga området med cirka 10 bostadshus med cirka 88 hyreslägenheter. Bebyggelsen avses påbörjas så snart som möjligt och enligt en preliminär tidplan påbörjas markarbeten under våren Kommunen är, i enligt med gällande detaljplan, huvudman för allmänna platser och ansvarar för projektering och utbyggnad av och densamma. Allmänna anläggningar som är en följd av denna exploatering är en ny lokalgata (Tangostigen). Den, ombyggnad av Nickstabadsvägen (inklusive ombyggnad av VA-anläggningar), som planerades i samband med exploateringen av Nickstadalen etapp I, aktualiseras och ska genomföras vid exploateringen av Nickstadalen etapp II. Ekonomiska konsekvenser Vid Nynäshamns kommuns återköp av mark från Boklok (lotterna A-C) ska kommunen den 17 februari 2014 återbetala den köpeskilling som Boklok tidigare har erlagt om tio miljoner kronor. Exploatören ska erlägga en markersättning (lotterna A och B) till kommunen om kronor. Om den slutliga bebyggelsen överstiger en fastställd bruttoarea ska exploatören erlägga en tillägglikvid. Utbyggnad av vatten- och avloppsanläggningar Exploateringsområdet befinner sig inom verksamhetsområdet för kommunalt vatten och avlopp. Kommunen bekostar utbyggnad av anläggningar för VA (inklusive dagvatten) fram till fastighetsgräns. Utbyggnaden finansieras genom att exploatören betalar full anslutningsavgift i enlighet med vid anslutningstidpunkten gällande VAtaxa. Utbyggnad av allmänna gator Kommunen är huvudman för allmänna platser och därmed ansvarig för utbyggnad, drift- och skötsel. Exploatören har åtagit sig att stå för kostnader för projektering samt utbyggnad av Tangostigen, och därmed får kommunen inga kapitalkostnader för investeringen. Kommunen bekostar delvis ombyggnad av Nickstabadsvägen, finansiering för ombyggnad av Nickstabadsvägen ingår i den köpeskilling exploatören erlägger till kommunen.

18 Sid. 3 (3) Efter genomförandet av exploateringen kommer kommunen få utökade drift- och underhållskostnader för Tangostigen. Förskola/skola Exploateringens behov av förskole- och skolplatser finns med i den utredning som just nu pågår avseende befintliga förskolor och skolor i kommunen ( skolutredningen ). Birgitta Elvås Kommunchef Antonio Ameijenda Mark- och exploateringschef

19

20

21 FÖRKLARINGAR MÅTT I MM PLUSHÖJD I METER PLUSHÖJDER NYA BYGGNADER ÄR UNDER UTREDNING OCH SKALL SES SOM PRELIMINÄRA. SOM KARTUNDERLAG HAR ANVÄNTS GRUNDKARTA NICKSTADALEN V8 FRÅN KOMMUNEN, DATERAD EGENSKAPSGRÄNS ANVÄNDNINGSGRÄNS ANVÄNDNINGSGRÄNS TILLIKA DETALJPLANEGRÄNS BEF BYGGNAD NY BYGGNAD HUSTYP 1 TRÄFASAD, 2-PLAN NY BYGGNAD HUSTYP 2a+b TRÄFASAD, 2-PLAN U NY BYGGNAD HUSTYP 3 PUTSAD FASAD, 2-PLAN U U NY KOMPLEMENTSBYGGNAD SOPHUS SAMMANSTÄLLNING NYBYGGNAD BOSTÄDER ANTAL LÄGENHETER TOT: 88 ST 2 ROK - 28ST 3 ROK- 41 ST 4 ROK- 19 ST BTA HUS: 7262 M² [EXKL LOFTGÅNGAR] BTA FRD: 12x6,5M² + 28x 5,5M²= 232M² BTA SOPHUS: 54,6M² ANTAL PARKERINGSPLATSER: 67 ST KANTSTENSPARKERING ALLMÄN PLATSMARK: 9 ST

22 FASAD MOT GATA GAVELFASAD SEKTION A-A MÖTE MED NÄSTA HUSKROPP FASAD MOT GÅRD GAVELFASAD 4 RoK= 88,5M² 3 RoK= 74,8M² 2 RoK= 59,1M² 2 RoK= 59,1M² PLAN 1 TAKPLAN

23 HUSTYP 2a MÖTE MED NÄSTA HUSKROPP FASAD MOT GATA GAVELFASAD SEKTION A-A MÖTE MED NÄSTA HUSKROPP FASAD MOT TRÄDGÅRD GAVELFASAD 2RoK= 59,14 M² 3RoK= 72,8 M² 2RoK= 59,14 M² 2RoK= 59,14 M² PLAN 1 MUR H 700 PLAN 2 TAKPLAN

24 HUSTYP 2b FASAD MOT GATA GAVELFASAD SEKTION A-A FASAD MOT TRÄDGÅRD GAVELFASAD LGH 4RoK= 88,5 M² LGH 3RoK= 74,8 M² LGH 2RoK= 59,1M² LGH 2RoK= 59,1M² FRD FRD FRD FRD MUR H=700 PLAN 1 PLAN 2 TAKPLAN

25 HUSTYP 3 TAKPLAN LGH 3RoK 74,8 M² LGH 3RoK 75,8 M² LGH 3RoK 75,8 M² LGH 3RoK 74,8 M² FRD FRD FRD FRD PLAN 2 LGH 4RoK 88,5 M² LGH 3RoK 75,8 M² LGH 3RoK 75,8 M² LGH 4RoK 88,5 M² FRD FRD FRD FRD PLAN 1 MUR H=700

26 HUSTYP 3 FASADER FASAD MOT GATA GAVELFASAD FASAD MOT TRÄDGÅRD GAVELFASAD SEKTION A-A

27 KOMMUNFULLMÄKTIGE FÖREDRAGNINGSLISTA Sammanträdesdatum Sida 10(17) Kf 8 Kf 8 255/ Svar på motion om utveckling och utökning av tjänsten som förenings- och frivilligsamordnare Ärendebeskrivning I en motion från Pirjo Koski (KD) och Antonella Pirrone (KD) som inkom 3 oktober 2012, föreslås att tjänsten som förenings- och frivilligsamordnare implementeras som en fast del av kommunens folkhälsoarbete efter årsskiftet och utökas till 50 procent av en heltidsanställning. Motionärerna menar att människor i alla åldrar vill göra nytta i samhället och inte bara är bra för den som får hjälp utan även lika viktig för den som ger hjälp, vilket forskning vid Ersta Högskola visar. Vidare hänvisar motionen till socialtjänstlagen som uttalar vikten av kommunens samverkan med föreningar och att socialnämnden ska samarbeta med andra samhällsorgan när det gäller samhällsplanering. Ärendet redovisas i kommunstyrelseförvaltningens skrivelse den 22 augusti Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslå kommunfullmäktige besluta att motionen anses besvarad. Kommunstyrelsen har behandlat ärendet den 23 oktober 2013, 215 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att motionen anses besvarad. Kommunfullmäktige beslutade vid sammanträdet den 12 november 2013 att bordlägga motionen.

28 Kommunstyrelseförvaltningen Sid 1 (2) Ärendenummer: 255/ Handläggare: Susanne Wallgren Kommunstyrelsen Svar på motion om utveckling och utökning av tjänsten som förenings- och frivilligsamordnare Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslå kommunfullmäktige besluta att motionen anses besvarad. Ärendebeskrivning I en motion från Pirjo Koski och Antonella Pirrone (Kd) som inkom 3 oktober 2012, föreslås att tjänsten som förenings- och frivilligsamordnare implementeras som en fast del av kommunens folkhälsoarbete efter årsskiftet och utökas till 50 procent av en heltidsanställning. Motionärerna menar att människor i alla åldrar vill göra nytta i samhället och inte bara är bra för den som får hjälp utan även lika viktig för den som ger hjälp, vilket forskning vid Ersta Högskola visar. Vidare hänvisar motionen till socialtjänstlagen som uttalar vikten av kommunens samverkan med föreningar och att socialnämnden ska samarbeta med andra samhällsorgan när det gäller samhällsplanering. Remiss Motionen har remitterats till kultur- och fritidsnämnden, som 10 december 2012, 77, beslutade att anta förvaltningens skrivelse som sitt yttrande till kommunstyrelsen. Nämnden anser i sitt yttrande att det är viktigt att hjälpa andra. Nämnden och dess förvaltning har i ett folkhälsoprojekt arbetat med frivilligverksamhet som en del av projektet. Under 2012 har frivilligsamordnaren arbetat för att en särskild volontär- och frivilligförening bildas. Ett arbete som burit frukt och som är byggd helt på ideella krafter, men som kommer att kunna söka ekonomiskt stöd från såväl socialförvaltningen som kommunstyrelseförvaltningens folkhälsomedel. Den andra delen av folkhälsoprojektet, föreningssamordning, riktar sig främst mot de föreningar inom kommunen som bedriver verksamhet för barn och ungdomar. Nämnden konstaterar att föreningssamordningen implementerats som en fast del inom kultur- och fritidsnämndens verksamhetsområde från och med årsskiftet 2012/2013. Postadress Besöksadress Leveransadress Telefon Telefax Bankgiro PlusGiro NYNÄSHAMN Stadshusplatsen 1 Floravägen vx Receptionen

29 2(2) Kommunstyrelseförvaltningens synpunkter Kommunstyrelseförvaltningen har fått uppdaterad information i ärendet från kultur- och fritidschefen och den tidigare förenings- och frivilligsamordnaren. I början av år 2013 anställdes en fritidsekreterare/föreningssamordnare på 50 procent vid kultur- och fritidsförvaltningen. Därmed har den del som handlar om föreningssamordning implementerats som en fast del i kommunen. Den del som innebar frivilligsamordning lades ned efter folkhälsoprojektets slut vid årsskiftet 2012/13. Projektet hade pågått sedan 2009 och syftet var att nå alla kommuninvånare som anser sig var i behov av volontärinsatser. Projektet innebar bland annat en webbaserad volontärförmedling i kombination med att mobil frivilligcentral startades. Enligt den tidigare förenings- och frivilligsamordnarens erfarenheter finns det ungefär lika stort intresse i kommunen för att arbeta ideellt som volontär som det finns efterfrågan på frivilligtjänster. Erfarenheterna från projektet visar att det finns ett behov av att samordna och stötta frivillig- och volontärtjänster i kommunen. Vidare innebär det samhällsekonomiska vinster både när det gäller psykisk och fysisk hälsa för såväl volontärer som brukare. Ett resultat av projektarbetet med frivilligsamordning var att en ideell volontärförening, Fjärilen, bildades (se bifogad slutrapport). Volontärföreningar kan, liksom andra ideella föreningar, ansöka om folkhälsomedel och medel från socialförvaltningen för att kunna driva sin verksamhet. Föreningen Fjärilen planerar att komma igång med sin verksamhet med att samordna uppdragsgivare och volontärer med varandra hösten Med hänvisning till ovanstående föreslår kommunstyrelseförvaltningen motionen anses besvarad. Birgitta Elvås Kommunchef Susanne Wallgren Utredare Bilagor: 1. Motionen, Kultur- och fritidsnämndens beslut, , Förenings- och frivilligsamordning, slutrapport 2012

30 KOMMUNFULLMÄKTIGE FÖREDRAGNINGSLISTA Sammanträdesdatum Sida 11(17) Kf 9 Kf 9 156/ Svar på motion om multifunktionsarenor Ärendebeskrivning Roland Dehlin och Aneta Widengren (M) har den 6 maj 2011 kommit in med en motion om att anskaffa multifunktionsarenor som placeras intill skolor. Syftet är att öka kommuninvånarnas hälsa. Multifunktionsarenorna bör placeras intill skolor och förskolor i såväl staden Nynäshamn som i Ösmo, Sunnerby, Stora Vika och Segersäng. De skulle därmed vara en lösning för såväl idrottsutbildning som fritidsverksamheten för barn och ungdomar. Kommunfullmäktige beslutade 12 september 2012, 185, att återremittera motionen i syfte att utreda finansiella förutsättningar. Vidare anser kommunfullmäktige att förslag på potentiella platser för arenorna ska ges och att ärendet kopplas till den utredning som pågår. Den utredning som åsyftas är den miljö- och samhällsbyggnadsnämnden hänvisar till i sitt yttrande den 22 mars 2012, 79. Ärendet redovisas i kommunstyrelseförvaltningens skrivelse den 25 november Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att: 1. byggnation av multifunktionsarenor regelmässigt bör utredas i samband med nybyggnation eller omfattande ombyggnation av skolor eller förskolor, 2. motionen anses besvarad. Kommunstyrelsen har behandlat ärendet den 18 december 2013, 256. Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att: 1. byggnation av multifunktionsarenor regelmässigt bör utredas i samband med nybyggnation eller omfattande ombyggnation av skolor eller förskolor 2. motionen anses besvarad.

31 Kommunstyrelseförvaltningen Sid 1 (3) Ärendenummer: 156/ Handläggare: Susanne Wallgren Kommunstyrelsen Svar på motion om multifunktionsarenor Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att: 1. byggnation av multifunktionsarenor regelmässigt bör utredas i samband med nybyggnation eller omfattande ombyggnation av skolor eller förskolor, 2. motionen anses besvarad. Ärendebeskrivning Roland Dehlin och Aneta Widengren (M) har den 6 maj 2011 kommit in med en motion om att anskaffa multifunktionsarenor som placeras intill skolor. Syftet är att öka kommuninvånarnas hälsa. Multifunktionsarenorna bör placeras intill skolor och förskolor i såväl staden Nynäshamn som i Ösmo, Sunnerby, Stora Vika och Segersäng. De skulle därmed vara en lösning för såväl idrottsutbildning som fritidsverksamheten för barn och ungdomar. Kommunfullmäktige beslutade 12 september 2012, 185, att återremittera motionen i syfte att utreda finansiella förutsättningar. Vidare anser kommunfullmäktige att förslag på potentiella platser för arenorna ska ges och att ärendet kopplas till den utredning som pågår. Den utredning som åsyftas är den miljö- och samhällsbyggnadsnämnden hänvisar till i sitt yttrande den 22 mars 2012, 79. Remiss Ärendet har remitterats till miljö- och samhällsbyggnadsnämnden och kultur- och fritidsnämnden. Miljö- och samhällsbyggnadsnämndens beslutade den 21 november 2013, 197, att anta förvaltningens yttrande och föreslår kommunfullmäktige att anse motionen besvarad. Nämnden ställer sig positiv till multifunktionsarenor eftersom de stimulerar fysisk aktivitet. Kostnaden för en stor multifunktionsarena om 20 x 40 meter uppskattas till cirka 1 miljon kronor. Beräknad livslängd är år Postadress Besöksadress Leveransadress Telefon Telefax Bankgiro PlusGiro NYNÄSHAMN Stadshusplatsen 1 Floravägen vx Receptionen

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNFULLMÄKTIGE. Enligt förteckning. Enligt förteckning

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNFULLMÄKTIGE. Enligt förteckning. Enligt förteckning 1(25) Plats och tid Folkets Hus, Nynäshamn kl 19.00-21:15 Beslutande Enligt förteckning Övriga närvarande Enligt förteckning Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Sekreterare Kommunstyrelseförvaltningen,

Läs mer

K U N G Ö R E L S E Upprop och anmälningar om förhinder Kungörelse av fullmäktigesammanträdet Justering av sammanträdets protokoll

K U N G Ö R E L S E Upprop och anmälningar om förhinder Kungörelse av fullmäktigesammanträdet Justering av sammanträdets protokoll K U N G Ö R E L S E Kommunfullmäktige i Nynäshamn kallas att sammanträda i Folkets Hus Nynäshamn, Mysingen, onsdagen den 14 december 2016 kl. 19.00, varvid följande ärenden behandlas: 181. Upprop och anmälningar

Läs mer

FÖREDRAGNINGSLISTA Sammanträdesdatum 2013-12-04. Ärenden vid kommunstyrelsens sammanträde 4 december 2013

FÖREDRAGNINGSLISTA Sammanträdesdatum 2013-12-04. Ärenden vid kommunstyrelsens sammanträde 4 december 2013 1(18) Ärenden vid kommunstyrelsens sammanträde 4 december 2013 156. Personalfrågor 157. Överenskommelser om Avgiftsbestämd Kollektiv Avtalad pension (AKAP-KL) m m 158. Kommunstyrelsens verksamhetsplan

Läs mer

Plats och tid: Folkets Hus, Nynäshamn, 2014-04-09 kl. 19:00

Plats och tid: Folkets Hus, Nynäshamn, 2014-04-09 kl. 19:00 UTSKRIFTSDATUM KOMMUNFULLMÄKTIGE 2014-03-31 KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Plats och tid: Folkets Hus, Nynäshamn, kl. 19:00 Ärenden: Enligt bilagda handlingar 1(15) Kf 49 Kf 49 Upprop och anmälningar om förhinder

Läs mer

K U N G Ö R E L S E. 93. Antagande av regional klimat- och energistrategi för Stockholms län

K U N G Ö R E L S E. 93. Antagande av regional klimat- och energistrategi för Stockholms län K U N G Ö R E L S E Kommunfullmäktige i Nynäshamn kallas att sammanträda i Folkets Hus Nynäshamn, Mysingen, onsdagen den 12 juni 2013, kl 19.00, varvid följande ärenden behandlas: 87. Upprop och anmälningar

Läs mer

Huddinge kommuns ombud på 2015 års bolagsstämmor i SRV återvinning AB innefattande direktiv till ombudet

Huddinge kommuns ombud på 2015 års bolagsstämmor i SRV återvinning AB innefattande direktiv till ombudet 2014-12-23 KS-2014/1679.109 1 (5) HANDLÄGGARE Björkbacka, Per-Erik Kommunstyrelsen Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se Huddinge kommuns ombud på 2015 års bolagsstämmor i SRV återvinning AB innefattande direktiv

Läs mer

Plats och tid: Folkets Hus, Nynäshamn, kl

Plats och tid: Folkets Hus, Nynäshamn, kl UTSKRIFTSDATUM KOMMUNFULLMÄKTIGE 2016-12-28 KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Plats och tid: Folkets Hus, Nynäshamn, kl. 19.00 Ärenden: Enligt bilagda handlingar Anmälan om förhinder lämnas till Yvonne Persson, Kansliavdelningen

Läs mer

Kommunal Författningssamling

Kommunal Författningssamling Kommunal Författningssamling Koncernpolicy för Kävlinge kommun Dokumenttyp Beslutande organ Förvaltningsdel Policy Kommunstyrelsen Kommunkansliet Antagen 2002-03-14, Kf 12/02:1 Ansvar Kanslichef Koncernpolicy

Läs mer

Ägardirektiv för Staffanstorps Centrum AB

Ägardirektiv för Staffanstorps Centrum AB FÖRFATTNING 2.5.1 Antagen av kf 90/11 och av bolagsstämman 2011-05-04 Ägardirektiv för Staffanstorps Centrum AB Ägardirektiv för Staffanstorps Centrum AB Ägardirektiv för verksamheten i Staffanstorps Centrum

Läs mer

Ägardirektiv för Smedjebacken Energi & Vatten AB

Ägardirektiv för Smedjebacken Energi & Vatten AB Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Kf 40 Den 2017-06-19 40 Dnr 2017/00270 Ägardirektiv för Smedjebacken Energi & Vatten AB Kommunfullmäktiges beslut Kommunfullmäktige fastställer

Läs mer

Kommunstyrelsens uppsiktsplikt avseende kommunala bolagen. KS 2015-281

Kommunstyrelsens uppsiktsplikt avseende kommunala bolagen. KS 2015-281 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-09-22 251 Kommunstyrelsens uppsiktsplikt avseende kommunala bolagen. KS 2015-281 KS Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Upprop och anmälningar om förhinder

Upprop och anmälningar om förhinder 1(18) Kf 37 Kf 37 Upprop och anmälningar om förhinder 2(18) Kf 38 Kf 38 Kungörelse av fullmäktigesammanträdet Kungörelse av fullmäktigesammanträdet anslogs på kommunens anslagstavla den 1 mars 2013. Kungörelsen

Läs mer

Bolagsordning och ägardirektiv för Smedjebacken Energi AB

Bolagsordning och ägardirektiv för Smedjebacken Energi AB Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Kf 8 Den 2018-02-19 8 Dnr 2018/00028 Bolagsordning och ägardirektiv för Smedjebacken Energi AB Kommunfullmäktiges beslut 1. Smedjebacken

Läs mer

5. Ägardirektiv 2014 för Västervik Resort AB och Västervik Biogas AB Dnr 2014/70-107

5. Ägardirektiv 2014 för Västervik Resort AB och Västervik Biogas AB Dnr 2014/70-107 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 9 (30) 2014-02-10 Ks 5. Ägardirektiv 2014 för Västervik Resort AB och Västervik Biogas AB Dnr 2014/70-107 Västerviks kommun heläger Västervik Resort AB. Tillsammans

Läs mer

Riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal. Antagen av Kommunfullmäktige POLICY. Datum

Riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal. Antagen av Kommunfullmäktige POLICY. Datum Kommunledningskontoret, samhällsbyggnadsenheten POLICY Antagen av Kommunfullmäktige 1(6) Diarienummer 251 Foto: Marcus Reidevall Riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal Antagen av Kommunfullmäktige

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Ägardirektiv för Sollentuna Energi AB Antagna av Sollentuna kommunfullmäktige 2010-06-09, 44 Fastställda av bolagsstämman 2010-06-22 att gälla från och med 2011-01-01 Antagna av Sollentuna kommunfullmäktige

Läs mer

Bolagsordning för Nykvarns Kommunkoncern AB KS/2015:169

Bolagsordning för Nykvarns Kommunkoncern AB KS/2015:169 TJÄNSTESKRIVELSE 2015-05-06 Kommunstyrelsen Anders Sloma Utredare Telefon 08 555 010 10 anders.sloma@nykvarn.se Bolagsordning för Nykvarns Kommunkoncern AB KS/2015:169 Förvaltningens förslag till beslut

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE. Plats och tid: Folkets Hus, Nynäshamn, kl Ärenden: Enligt bilagda handlingar KALLELSE/UNDERRÄTTELSE

KOMMUNFULLMÄKTIGE. Plats och tid: Folkets Hus, Nynäshamn, kl Ärenden: Enligt bilagda handlingar KALLELSE/UNDERRÄTTELSE UTSKRIFTSDATUM 2018-12-20 KALLELSE/UNDERRÄTTELSE KOMMUNFULLMÄKTIGE Plats och tid: Folkets Hus, Nynäshamn, kl. 19.00 Ärenden: Enligt bilagda handlingar 2(2) GRUPPSAMMANTRÄDEN Parti Plats Tid Socialdemokraterna

Läs mer

Plats och tid: Folkets Hus, Nynäshamn, kl. 19:00

Plats och tid: Folkets Hus, Nynäshamn, kl. 19:00 UTSKRIFTSDATUM KOMMUNFULLMÄKTIGE 2014-03-03 KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Plats och tid: Folkets Hus, Nynäshamn, kl. 19:00 Ärenden: Enligt bilagda handlingar 1(17) Kf 37 Kf 37 Upprop och anmälningar om förhinder

Läs mer

Ändring av bolagsordningar för samtliga bolag inom Armada Fastighets AB

Ändring av bolagsordningar för samtliga bolag inom Armada Fastighets AB ÖSTERÅKERS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT 2013-03-20 AU 6:22 Dnr. KS 2013/94-107 Utdrag: akten, KS Ändring av bolagsordningar för samtliga bolag inom Armada Fastighets AB Ärende

Läs mer

Kommunstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE. Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se 141 85 HUDDINGE KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING

Kommunstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE. Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se 141 85 HUDDINGE KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING 2013-01-28 KS-2013/171.109 1 (7) HANDLÄGGARE Per-Erik Björkbacka Kommunstyrelsen Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se Huddinge kommuns ombud på 2013 års bolagsstämmor i Stockholmsregionens Försäkring AB, AB

Läs mer

K U N G Ö R E L S E. 4. Mål och budget 2013-2016 samt ekonomisk plan för 2014-2016

K U N G Ö R E L S E. 4. Mål och budget 2013-2016 samt ekonomisk plan för 2014-2016 K U N G Ö R E L S E Kommunfullmäktige i Nynäshamn kallas att sammanträda i Folkets Hus Nynäshamn, Mysingen, onsdagen den 14 november 2012, kl 15.00, varvid följande ärenden behandlas: 1. Upprop och anmälningar

Läs mer

K U N G Ö R E L S E. 74. Förslag till upphandlingspolicy och riktlinjer för Nynäshamns och Haninge Kommun

K U N G Ö R E L S E. 74. Förslag till upphandlingspolicy och riktlinjer för Nynäshamns och Haninge Kommun K U N G Ö R E L S E Kommunfullmäktige i Nynäshamn kallas att sammanträda i Folkets Hus Nynäshamn, Mysingen, onsdagen den 11 juni 2014, Kl. 19.00, varvid följande ärenden behandlas: 67. Upprop och anmälningar

Läs mer

Kommunstyrelsens granskningsrätt och bolagets informationsskyldighet omfattar ej handling eller förhållande, för vilket gäller sekretess enligt lag.

Kommunstyrelsens granskningsrätt och bolagets informationsskyldighet omfattar ej handling eller förhållande, för vilket gäller sekretess enligt lag. Sida 1 av 5 Ägardirektiv För verksamheten i Invest in Landskrona AB nedan kallad bolaget, antaget av kommunfullmäktige i Landskrona stad 2014-03-31 50 fastställda av bolagsstämma den 2014-04-24. Bolaget

Läs mer

Upprop och anmälningar om förhinder

Upprop och anmälningar om förhinder 1(5) Kf 1 Kf (1) Upprop och anmälningar om förhinder 2(5) Kf 2 Kf (2) Kungörelse av fullmäktigesammanträdet Kungörelse av fullmäktigesammanträdet anslogs på kommunens anslagstavla den 9 november 2015.

Läs mer

Plats och tid: Nämndhuset, Nynäshamn, lokal: Landsort 2014-01-30, kl 08.30

Plats och tid: Nämndhuset, Nynäshamn, lokal: Landsort 2014-01-30, kl 08.30 UTSKRIFTSDATUM KOMMUNSTYRELSEN 2014-01-22 KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Extra sammanträde Plats och tid: Nämndhuset, Nynäshamn, lokal: Landsort 2014-01-30, kl 08.30 Ärende: 22. AB Nynäshamnsbostäder med dotterbolag

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Ägardirektiv för AB Sollentunahem Antagna av Sollentuna kommunfullmäktige 2003-02-17, 15 Reviderade av kommunfullmäktige 2004-03-29, 42 Fastställda av bolagsstämman 2004-05-06 Reviderade av kommunfullmäktige

Läs mer

Exploateringsavtal. Riktlinjer i Leksands kommun. Fastställd av kommunfullmäktige

Exploateringsavtal. Riktlinjer i Leksands kommun. Fastställd av kommunfullmäktige Exploateringsavtal Riktlinjer i Leksands kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2015-09-21 113 0 Mål Riktlinjerna ska bidra till transparens och ökad tydlighet som medverkar till att en mångfald av aktörer/exploatörer

Läs mer

p.2014.1208 2014-04-11 Dnr.2014/149 Bolagsordning för Fastigheter i Linde AB

p.2014.1208 2014-04-11 Dnr.2014/149 Bolagsordning för Fastigheter i Linde AB p.2014.1208 2014-04-11 Dnr.2014/149 Bolagsordning för Fastigheter i Linde AB 1 Fastställt av: KF Datum: 2014-05-13 88 För revidering ansvarar: Kommunledningsstaben För eventuell uppföljning och tidplan

Läs mer

Bolagsordning för Växjö Kommunföretag AB

Bolagsordning för Växjö Kommunföretag AB Styrande dokument Senast ändrad 2015-04-29 Bolagsordning för Växjö Kommunföretag AB Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Växjö Kommunföretag AB Dokumentinformation Dokumentnamn Bolagsordning

Läs mer

Ägardirektiv för Elmen AB

Ägardirektiv för Elmen AB Kommunfullmäktige 2013-08-27 1 (5) Beslutsreferens KF 2013-09-30, 86, Dnr 2013/157 003 Elmens bolagsstämma 2013-11-05, 7 Ägardirektiv för Elmen AB 1 Styrande dokument Bolagets verksamhet regleras av kommunallagen

Läs mer

Eksjö kommun. Kommunstyrelsens uppsikt över de kommunala bolagen Granskningsrapport. Audit KPMG AB 2014-11-18 Antal sidor: 12 Antal bilagor: 0

Eksjö kommun. Kommunstyrelsens uppsikt över de kommunala bolagen Granskningsrapport. Audit KPMG AB 2014-11-18 Antal sidor: 12 Antal bilagor: 0 ABCD Eksjö kommun Kommunstyrelsens uppsikt över de kommunala bolagen Granskningsrapport Audit KPMG AB 2014-11-18 Antal sidor: 12 Antal bilagor: 0 ABCD Eksjö kommun Kommunstyrelsens uppsikt 2014-11-18 Innehåll

Läs mer

Revisionsrapport Marks kommun Charlie Lindström December 2018

Revisionsrapport Marks kommun Charlie Lindström December 2018 www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av kommunstyrelsens uppsiktsplikt Charlie Lindström December 2018 Innehåll 1. Inledning... 2 1.1. Bakgrund... 2 1.2. Revisionsfråga... 2 1.3. Revisionskriterier...

Läs mer

Beslut om program för uppföljning av privata utförare

Beslut om program för uppföljning av privata utförare TJÄNSTEUTLÅTANDE Kansliavdelningen Handläggare Maria Ekblad 0152-291 78 Kommunstyrelsen Dnr KS/2018:76-003 2018-05-09 1/2 Beslut om program för uppföljning av privata utförare Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Ändring av bolagsordning, val av styrelse och lekmannarevisorer i Kretia 2 Fastighets AB - ett nytt dotterbolag till Uppsalahem AB

Ändring av bolagsordning, val av styrelse och lekmannarevisorer i Kretia 2 Fastighets AB - ett nytt dotterbolag till Uppsalahem AB UPPSALA STADSHUS AB ORG.NR. 556500-0642 Handläggare Datum Diarienummer Bisera Jusufbasic 2017-06-29 USAB-2017/41 Styrelsen för Uppsala Stadshus AB Ändring av bolagsordning, val av styrelse och lekmannarevisorer

Läs mer

Yttrande över Förvaltnings AB Framtidens förslag till reviderad bolagsordning för Fastighetsbolaget Bredfjäll AB

Yttrande över Förvaltnings AB Framtidens förslag till reviderad bolagsordning för Fastighetsbolaget Bredfjäll AB Bilaga I Styrelsen 2016-03-21 1 Diarenummer: 0035/16 Handläggare: Hans Olsson Tel: 031-368 02 06 E-post: hans.olsson@stadshuset.goteborg.se Yttrande över Förvaltnings AB Framtidens förslag till reviderad

Läs mer

kl Borgmästaren, Stadshuset Lysekil

kl Borgmästaren, Stadshuset Lysekil KALLELSE FÖREDRAGNINGSLISTA EXTRA KOMMUNSTYRELSEN Tid och plats: Ordförande: Sekreterare 2018-12-13 kl. 16.30 Borgmästaren, Stadshuset Lysekil Jan-Olof Johansson Mari-Louise Dunert Ärende Öppet sammanträde,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1(10) Plats och tid Nämndhuset Nynäshamn, lokal: Örngrund, kl 08.30-09.00 Beslutande Daniel Adborn (FP), ordförande Harry Bouveng (M) Övriga närvarande Utses att justera Birgitta Elvås, kommunchef Johan

Läs mer

Ägardirektiv för Älvkarleby Kommunhus AB, org.nr 556611-1794

Ägardirektiv för Älvkarleby Kommunhus AB, org.nr 556611-1794 1 Beslutad av kommunfullmäktige 2006-05-17 417. Dnr 27/05.107 och 2003-05-14 93. Dnr 30/03.002. (punkt 23) Ägardirektiv för Älvkarleby Kommunhus AB, org.nr 556611-1794 1. Bolaget som organ för kommunal

Läs mer

Förslag till bolagsordning för Bygga Hem i Göteborg AB

Förslag till bolagsordning för Bygga Hem i Göteborg AB Bilaga G Styrelsen 2016-12-19 1 Diarienummer: 0106/16 Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: 031-368 54 61 E-post: andreja.sarcevic@gshab.goteborg.se Förslag till bolagsordning för Bygga Hem i Göteborg AB

Läs mer

Kommunens författningssamling

Kommunens författningssamling Kommunens författningssamling Bolagsordning för Armada Centrumfastigheter AB Antagen av Kommunfullmäktige: 2014-04-22, KF 3:11 Dnr: KS 2014/0104-107 Bolagsordning för Armada Centrumfastigheter AB, org.

Läs mer

Granskning av exploateringsavtal underlag och beslut

Granskning av exploateringsavtal underlag och beslut www.pwc.se Revisionsrapport Annika Hansson, certifierad kommunal revisor, Himn Dagemir Granskning av exploateringsavtal underlag och beslut Katrineholms kommun Granskning av exploateringsavtal underlag

Läs mer

Yttrande över remiss om utredning om matchningsanställningar

Yttrande över remiss om utredning om matchningsanställningar Kommunstyrelseförvaltningen Kansliavdelningen Sid 1 (5) Ärendenummer: 2015.0092.023-1 Handläggare: Susanne Wallgren 2015-05-26 Kommunstyrelsen Yttrande över remiss om utredning om matchningsanställningar

Läs mer

Bolagsordning för Tjörns Kommunala Förvaltnings AB

Bolagsordning för Tjörns Kommunala Förvaltnings AB Bolagsordning för Tjörns Kommunala Förvaltnings AB Reviderat senast: Kommunfullmäktige 2014-01-30 (KF 4) Bolagsstämma 2014-04-24 (TFAB 15) Tjörn Möjligheternas ö 1 Firma Bolagets firma är Tjörns Kommunala

Läs mer

15. Ägardirektiv 2015 för Västervik Resort AB och Västervik Biogas AB Dnr 2014/571-107

15. Ägardirektiv 2015 för Västervik Resort AB och Västervik Biogas AB Dnr 2014/571-107 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 18 (35) 2014-12-01 Ks 15. Ägardirektiv 2015 för Västervik Resort AB och Västervik Biogas AB Dnr 2014/571-107 Västerviks kommun heläger Västervik Resort AB. Tillsammans

Läs mer

ARBOGA KOMMUN. Blad 3. Ksau 204 Dnr 418/

ARBOGA KOMMUN. Blad 3. Ksau 204 Dnr 418/ ARBOGA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2015-12-08 Blad 3 Ksau 204 Dnr 418/2015-107 Bolagspolicy för Arboga kommuns bolag Kommunstyrelseförvaltningen har i

Läs mer

Yttrande över Sörred Energi AB:s hemställan att avyttra del av elnätet till extern part

Yttrande över Sörred Energi AB:s hemställan att avyttra del av elnätet till extern part Bilaga J Styrelsen Datum 1 Diarienummer: 0049/17 Handläggare: Mats Boogh Tel: 031 3685455 E-post: mats.boogh@hotmail.com Yttrande över Sörred Energi AB:s hemställan att avyttra del av elnätet till extern

Läs mer

Detaljplan för Rönnäng 1:267 Bostäder i Kårevik

Detaljplan för Rönnäng 1:267 Bostäder i Kårevik GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 2009-09-21 NORMALT PLANFÖRFARANDE (SAMRÅDSHANDLING) Detaljplan för Rönnäng 1:267 Bostäder i Kårevik Tjörns Kommun, Västra Götaland 2/5 GENOMFÖRANDEBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING Upprättad

Läs mer

KF SEPTEMBER 2016

KF SEPTEMBER 2016 KF 121 5 SEPTEMBER 2016 Kommunfullmäktige Ändring av bolagsordning, val av styrelse och lekmannarevisorer i AB Boländerna 32:2- ett dotterbolag till I-hus AB (USAB-2016/24) Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Administrativa avdelningen

Administrativa avdelningen 3 kap 17 Om en kommun med stöd av 16 lämnar över vården av en kommunal angelägenhet till ett aktiebolag där kommunen direkt eller indirekt innehar samtliga aktier, skall fullmäktige 1. Fastställa det kommunala

Läs mer

Ändring av bolagsordningar och ägardirektiv. (AU 302) KS 2014-283

Ändring av bolagsordningar och ägardirektiv. (AU 302) KS 2014-283 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-11-04 261 Ändring av bolagsordningar och ägardirektiv. (AU 302) KS 2014-283 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets

Läs mer

Bolagsordning för Tjörns Bostads AB

Bolagsordning för Tjörns Bostads AB Bolagsordning för Tjörns Bostads AB Reviderat senast: Kommunfullmäktige 2014-01-30 (KF 4) Bolagsstämma 2014-04-24 (TBAB 15) Tjörn Möjligheternas ö 1 Bolagets firma Bolagets firma är Tjörns Bostads Aktiebolag.

Läs mer

Plats och tid Nämndhuset, Nynäshamn lokal: Örngrund kl. 08:30-09:30. Beslutande

Plats och tid Nämndhuset, Nynäshamn lokal: Örngrund kl. 08:30-09:30. Beslutande PROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Nämndhuset, Nynäshamn lokal: Örngrund kl. 08:30-09:30 Beslutande Daniel Adborn (L), ordförande Lars Åke Lundin (S) Harry Bouveng (M) Övriga deltagare Birgitta Elvås kommunchef,

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Kf 83 Den 2013-12-16 Kommunfullmäktige 2013-12-16 14 Kommunstyrelsen 2013-12-10 16 Teknik- och fritidsutskottet 2013-12-03 11 Kf 83 Ks

Läs mer

PROTOKOLL Ändring i bolagsordningen för Kommunfastigheter i Knivsta AB KS-2014/124. Beslut

PROTOKOLL Ändring i bolagsordningen för Kommunfastigheter i Knivsta AB KS-2014/124. Beslut Kommunstyrelsen Utdrag ur PROTOKOLL 2014-02-24 60 Ändring i bolagsordningen för Kommunfastigheter i Knivsta AB KS-2014/124 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att med hänsyn till

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Bolagsordning och ägardirektiv Bärkehus AB. 10 Dnr 2018/00060

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Bolagsordning och ägardirektiv Bärkehus AB. 10 Dnr 2018/00060 Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Kf 10 Den 2018-02-19 10 Dnr 2018/00060 Bolagsordning och ägardirektiv Bärkehus AB Kommunfullmäktiges beslut Bolagsordning och ägardirektiv

Läs mer

UaFS Blad 1 SPECIFIKT ÄGARDIREKTIV FÖR UDDEVALLA UTVECKLINGS AB. Fastställd av kommunfullmäktige den 14 oktober

UaFS Blad 1 SPECIFIKT ÄGARDIREKTIV FÖR UDDEVALLA UTVECKLINGS AB. Fastställd av kommunfullmäktige den 14 oktober Blad 1 SPECIFIKT ÄGARDIREKTIV FÖR UDDEVALLA UTVECKLINGS AB Fastställd av kommunfullmäktige den 14 oktober 2015 248 Innehållsförteckning 1. Bolaget som en del av den kommunala organisationen... 2 2. Föremålet

Läs mer

Ägardirektiv för Bohusläns Kommunala exploateringsaktiebolag Organisationsnummer:

Ägardirektiv för Bohusläns Kommunala exploateringsaktiebolag Organisationsnummer: Ägardirektiv för Bohusläns Kommunala exploateringsaktiebolag Organisationsnummer: 556069-9539 Ingår i Kungälvs kommuns författningssamling enligt beslut 2015-12-10 KF 315/2015 KS2015/1382 Diarienummer:

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR SÖLVESBORGS FJÄRRVÄRME AKTIEBOLAG

ÄGARDIREKTIV FÖR SÖLVESBORGS FJÄRRVÄRME AKTIEBOLAG U T G I V E N A V K O M M U N K A N S L I E T Nr 3.7.2 Sid 1 (6) Dnr Gäller fr. o. m. Antagen 481/2006/107 2006-12-28 Kf 2006-12-18 182 2016/49 2016-03-21 Kf 2016-03-21 ÄGARDIREKTIV FÖR SÖLVESBORGS FJÄRRVÄRME

Läs mer

DETALJPLAN FÖR RÖNNÄNG 1:75 m fl Tjörns kommun, Västra Götalands län

DETALJPLAN FÖR RÖNNÄNG 1:75 m fl Tjörns kommun, Västra Götalands län 1/6 Planområdet G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G Antagandehandling, 2009-12-14, reviderad 2010-07-14 Laga kraft, 2010-08-30 DETALJPLAN FÖR RÖNNÄNG 1:75 m fl Tjörns kommun, Västra Götalands

Läs mer

Ägardirektiv för Tidaholms Energi AB

Ägardirektiv för Tidaholms Energi AB Kommunfullmäktige Ärendenr: KS 2016/165 Fastställd: 2016-05-30 Reviderad: FÖRFATTNINGSSAMLING Ägardirektiv för Tidaholms Energi AB 2/7 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Ägardirektiv för Tidaholms

Läs mer

Svedala Kommuns 6:04 Författningssamling 1(6)

Svedala Kommuns 6:04 Författningssamling 1(6) Författningssamling 1(6) Ägardirektiv för Svedala Exploaterings AB SVEDAB antagen av kommunfullmäktige 2014-02-10, 23 Gäller från 2014-03-01 Detta ägardirektiv avser Svedala Exploaterings AB SVEDAB, nedan

Läs mer

Huddinge kommuns ombud på 2014 års bolagsstämmor i Huge Fastigheter AB innefattande direktiv till ombudet

Huddinge kommuns ombud på 2014 års bolagsstämmor i Huge Fastigheter AB innefattande direktiv till ombudet 2013-12-18 KS-2013/1603.919 1 (5) HANDLÄGGARE Björkbacka, Per-Erik Kommunstyrelsen Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se Huddinge kommuns ombud på 2014 års bolagsstämmor i Huge Fastigheter AB innefattande direktiv

Läs mer

Upprop och anmälningar om förhinder

Upprop och anmälningar om förhinder 1(16) Kf 86 Kf 86 Upprop och anmälningar om förhinder 2(16) Kf 87 Kf 87 Kungörelse av fullmäktigesammanträdet Kungörelse av fullmäktigesammanträdet anslogs på kommunens anslagstavla den 29 april 2016.

Läs mer

Förändring av bolagets strategiska inriktning. Skellefteå Kraft AB

Förändring av bolagets strategiska inriktning. Skellefteå Kraft AB www.pwc.se Granskningsredogörelse Förändring av bolagets strategiska inriktning Bo Rehnberg Cert. kommunal revisor AB Mars 2017 Innehåll Sammanfattning...2 1. Inledning...3 1.1. Bakgrund...3 1.2. Syfte

Läs mer

Sammanträdesdatum 2014-04-24. 2 Val av två justerare samt tillkännagivande av tid och plats för justering

Sammanträdesdatum 2014-04-24. 2 Val av två justerare samt tillkännagivande av tid och plats för justering KOMMUNFULLMÄKTIGE KALLELSE Sammanträdesdatum 2014-04-24 PLATS OCH TID KilArena, torsdag 24 april 2014, kl. 19.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE DNR 1 Upprop 2 Val av två justerare samt tillkännagivande av tid

Läs mer

Riktlinjer för exploateringsavtal i Mjölby kommun

Riktlinjer för exploateringsavtal i Mjölby kommun Riktlinjer för exploateringsavtal i Mjölby kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2016-12-20 143 Namn:Hanna Hammarlund Datum: 2016-11-02 Kommunstyrelsens förvaltning Utgångspunkter I Mjölby kommun tecknas

Läs mer

Ägardirektiv för Tidaholms Energi AB

Ägardirektiv för Tidaholms Energi AB Kommunfullmäktige Ärendenr: KS 2018/11 Fastställd: 2018-03-26 Reviderad: FÖRFATTNINGSSAMLING Ägardirektiv för Tidaholms Energi AB 2/8 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Ägardirektiv för Tidaholms

Läs mer

Plats och tid: Nämndhuset, Nynäshamn, , kl

Plats och tid: Nämndhuset, Nynäshamn, , kl UTSKRIFTSDATUM KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT 2015-04-29 KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Plats och tid: Nämndhuset, Nynäshamn, 2015-05-06, kl. 08.30 Ärenden: Enligt föredragningslistan Översänder kallelse, tid

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Kf 28 Fastställd av Kf 28 Den 2016-04-25 Ks 60 Au 46 Dnr 2016.127 003 Revidering av bolagsordning för Wessman Barken Vatten & Återvinning AB (WBAB)

Läs mer

Riktlinjer för exploateringsavtal i Uppsala kommun

Riktlinjer för exploateringsavtal i Uppsala kommun Riktlinjer för exploateringsavtal i Uppsala kommun Beslutade av Kommunfullmäktige 17 september 2018 Dokumentnamn Riktlinjer för exploateringsavtal i Uppsala kommun Diarienummer Berörd verksamhet KSN-2018-1131

Läs mer

Ägardirektiv för Höörs Fastighets AB

Ägardirektiv för Höörs Fastighets AB Ägardirektiv för Höörs Fastighets AB Ägardirektiv för verksamheten i Höörs Fastighets AB (556019-3350), nedan kallat Bolaget, antagna av kommunfullmäktige i Höörs kommun den 2011-12-14, 89 och fastställda

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 2012-04-16 24 Sida Kf Dnr 55/2012 706 Patientavgift för inkontinenshjälpmedel Kommunstyrelsens beslut Förslag till kommunfullmäktige Förslag till

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR GULLSPÅNGSBOSTÄDER AB

ÄGARDIREKTIV FÖR GULLSPÅNGSBOSTÄDER AB ÄGARDIREKTIV FÖR GULLSPÅNGSBOSTÄDER AB Antagen av kommunfullmäktige 2016-11-28, 184 Dnr: KS 2016/656 Kommunledningskontoret Torggatan 19, Box 80 548 22 HOVA Tel: 0506-360 00 www.gullspang.se Innehåll 1.

Läs mer

Program med riktlinjer för uppföljning och insyn av verksamheter som bedrivs av privata utförare

Program med riktlinjer för uppföljning och insyn av verksamheter som bedrivs av privata utförare Program med riktlinjer för uppföljning och insyn av verksamheter som bedrivs av privata utförare 2016 2019 Antaget av kommunfullmäktige 2016-09-26 DOKUMENT 1 (4) DATUM 2016-07-06 Dnr KS/2016/0240 KOMMUNSTYRELSEN

Läs mer

Ägardirektiv för Årjängs nät AB

Ägardirektiv för Årjängs nät AB Ägardirektiv för Årjängs nät AB Antaget av Årjängs kommunfullmäktige 2015-09-28 112. Fastställt på bolagsstämma 2016-01-13. 1. Bolaget som en del av den kommunala organisationen Bolaget ägs av Årjängs

Läs mer

Kommunfullmäktiges program för uppföljning av privata utförare

Kommunfullmäktiges program för uppföljning av privata utförare Utredning Dnr KK14/748 Nämndansvarig tjänsteman Datum Therese Larsson 2016-10-02 Kommunfullmäktiges program för uppföljning av privata utförare Postadress Nyköpings kommun Nämndansvarig tjänsteman 611

Läs mer

Angående överlåtelse av delar av dess fastighetsbestånd ur ett kommunal- och aktiebolagsrättsligt perspektiv

Angående överlåtelse av delar av dess fastighetsbestånd ur ett kommunal- och aktiebolagsrättsligt perspektiv Umeå 2017-07-03 1 (5) Ref nr 1039065.3.0014 AB Bostaden i Umeå Angående överlåtelse av delar av dess fastighetsbestånd ur ett kommunal- och aktiebolagsrättsligt perspektiv 1. Uppdraget 1.1 Advokatbyrån

Läs mer

Bildande av parkeringsbolag

Bildande av parkeringsbolag FÖRSLAG 1(6) Siv Lejefors, koncernjurist 011-15 11 15, 073 030 1955 Kommunfullmäktige Bildande av parkeringsbolag Förslag till beslut Kommunfullmäktige beslutar att 1. Godkänna att Norrköping Rådhus AB

Läs mer

Ändring av bolagsordningar och ägardirektiv. KS

Ändring av bolagsordningar och ägardirektiv. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-10-21 302 Ändring av bolagsordningar och ägardirektiv. KS 2014-283 KS KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Kommunfullmäktige sammanträder torsdag den 16 juni 2011 Kung Birger, Kommunhuset, kl

Kommunfullmäktige sammanträder torsdag den 16 juni 2011 Kung Birger, Kommunhuset, kl Kommunfullmäktige KUNGÖRELSE 2011-06-07 Rev 2011-06-14 Rev 2011-06-16 1(6) Kommunfullmäktige sammanträder torsdag den 16 juni 2011 Kung Birger, Kommunhuset, kl. 18.30 Sammanträdet inleds med att Sparbanken

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE. Plats och tid: Folkets Hus, Nynäshamn, kl Ärenden: Enligt bilagda handlingar KALLELSE/UNDERRÄTTELSE

KOMMUNFULLMÄKTIGE. Plats och tid: Folkets Hus, Nynäshamn, kl Ärenden: Enligt bilagda handlingar KALLELSE/UNDERRÄTTELSE UTSKRIFTSDATUM 2018-10-18 KALLELSE/UNDERRÄTTELSE KOMMUNFULLMÄKTIGE Plats och tid: Folkets Hus, Nynäshamn, kl. 19.00 Ärenden: Enligt bilagda handlingar 2(2) GRUPPSAMMANTRÄDEN Parti Plats Tid Socialdemokraterna

Läs mer

Ägardirektiv för Tidaholms Bostad AB

Ägardirektiv för Tidaholms Bostad AB Kommunfullmäktige Ärendenr: KS 2016/165 Fastställd: 2016-05-30 Reviderad: FÖRFATTNINGSSAMLING Ägardirektiv för Tidaholms Bostad AB 2/7 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Ägardirektiv för Tidaholms

Läs mer

Extra sammanträde. OBS! Inget fika.

Extra sammanträde. OBS! Inget fika. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunfullmäktige Extra sammanträde. OBS! Inget fika. KALLELSE Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Fullmäktigesalen i Harmånger. Tid: Måndag 6 december 2010 kl. 18:00.

Läs mer

Ray Idermark (M) Ordförande Johanna Harling Sekreterare Tfn:

Ray Idermark (M) Ordförande Johanna Harling Sekreterare Tfn: KALLELSE KOMMUNFULLMÄKTIGE 2016-04-18 Tid och plats 19:00 Kulturrummet, Kulturhuset Övriga kallade Mikael Carlgren, Kanlischef, Victor Kilén, Kommundirektör, Johanna Harling, Kommunsekreterare Ray Idermark

Läs mer

Ägardirektiv för Tidaholms Bostad AB

Ägardirektiv för Tidaholms Bostad AB Kommunfullmäktige Ärendenr: KS 2018/11 Fastställd: 2018-03-26 Reviderad: FÖRFATTNINGSSAMLING Ägardirektiv för Tidaholms Bostad AB 2/7 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Ägardirektiv för Tidaholms

Läs mer

31Medborgarförslag angående Folkets Park

31Medborgarförslag angående Folkets Park 157 Lunds kommun Sammanträdesprotokoll 1 Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2013-01-09 31Medborgarförslag angående Folkets Park Dnr KF 2012/0102 Sammanfattning Ulf Berggren har föreslagit att Folkparksbyggnaden

Läs mer

266 Dnr 2015/40-012 KS. Uppföljnings- och avstämningsmöte, Borgholm Energi AB.

266 Dnr 2015/40-012 KS. Uppföljnings- och avstämningsmöte, Borgholm Energi AB. Sammanträdesprotokoll sid 2 (7) Innehållsförteckning: 266 Uppföljnings- och avstämningsmöte, Borgholm Energi AB. 267 Amorteringsplan. 268 Fråga om genomförande av uppdrag; Lokalisering av biogasmack i

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1(14) Plats och tid I samband med studieresa kl 09.00-09.15 Beslutande Daniel Adborn (FP), ordförande Harry Bouveng (M) Övriga närvarande Birgitta Elvås, kommunchef Utses att justera Harry Bouveng (M)

Läs mer

UaFS Blad 1 BOLAGSORDNING FÖR UDDEVALLA VATTEN AB

UaFS Blad 1 BOLAGSORDNING FÖR UDDEVALLA VATTEN AB Blad 1 BOLAGSORDNING FÖR UDDEVALLA VATTEN AB Antagen av kommunfullmäktige den 13 juni 2012, 135, reviderad den 10 oktober 2012, 221 och 10 september 2014, 150 1 Firma Bolagets firma är Uddevalla Vatten

Läs mer

Program för uppföljning av privata utförare samt egen regi

Program för uppföljning av privata utförare samt egen regi Program för uppföljning av privata utförare samt egen regi Titel: Kommunfullmäktiges program för uppföljning och insyn Diarienummer: KS17-1612 Styrdokumentet beslutades av: Kommunfullmäktige Datum för

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 0 (8)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 0 (8) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2016-06-14 Sida 0 (8) Protokoll från Kommunstyrelsens sammanträde 2016-06-14 På grund av personuppgiftslagen (PUL) kan vissa personuppgifter vara borttagna (kryssade) i protokollet.

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR HALMSTADS STADSNÄT AB

ÄGARDIREKTIV FÖR HALMSTADS STADSNÄT AB ÄGARDIREKTIV FÖR HALMSTADS STADSNÄT AB Organisationsnummer 556532-6187 Bolagets syfte Det kommunala ändamålet med Halmstads Stadsnät AB:s verksamhet är enligt bolagsordningen, att anskaffa, äga och förvalta

Läs mer

Överlåtelse av exploateringsavtal för fastigheten Ullarp 1:74 som berör detaljplan för Ullarp 1:74 m fl. (AU 311) KS 2014-388

Överlåtelse av exploateringsavtal för fastigheten Ullarp 1:74 som berör detaljplan för Ullarp 1:74 m fl. (AU 311) KS 2014-388 kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-11-04 268 Överlåtelse av exploateringsavtal för fastigheten Ullarp 1:74 som berör detaljplan för Ullarp 1:74 m fl. (AU 311) KS 2014-388 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

1(7) Riktlinjer för exploateringsavtal. Styrdokument

1(7) Riktlinjer för exploateringsavtal. Styrdokument 1(7) Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinjer Beslutad av Kommunfullmäktige 2018-01-30 9 Dokumentansvarig Verksamhetschef Samhällsbyggnad Reviderad av 3(7) Innehållsförteckning 1 Inledning...4

Läs mer

GEMENSAMT ÄGARDIREKTIV FÖR SAMTLIGA KOMMUNÄGDA BOLAG I KONCERNEN VELLINGE KONCERN AB PRINCIPER FÖR STYRNING AV BOLAGEN

GEMENSAMT ÄGARDIREKTIV FÖR SAMTLIGA KOMMUNÄGDA BOLAG I KONCERNEN VELLINGE KONCERN AB PRINCIPER FÖR STYRNING AV BOLAGEN 2016-12-01 1 (6) GEMENSAMT ÄGARDIREKTIV FÖR SAMTLIGA KOMMUNÄGDA BOLAG I KONCERNEN VELLINGE KONCERN AB Detta ägardirektiv fastställdes av kommunfullmäktige i Vellinge kommun den 28 september 2016 131. Bolagen

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSEN. Enligt förteckning. Enligt förteckning. Roland Dehlin (M) och Daniel Adborn (FP)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSEN. Enligt förteckning. Enligt förteckning. Roland Dehlin (M) och Daniel Adborn (FP) 1(8) Plats och tid Nämndhuset, sammanträdeslokal: Landsort kl 08.30-11.55 Beslutande Enligt förteckning Övriga närvarande Enligt förteckning Utses att justera Roland Dehlin (M) och Daniel Adborn (FP) Justeringens

Läs mer

Kommunstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE. Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se 141 85 HUDDINGE KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING

Kommunstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE. Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se 141 85 HUDDINGE KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING 2014-12-22 KS- 2014/1677.109 1 (5) HANDLÄGGARE Per-Erik Björkbacka Kommunstyrelsen Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se Huddinge kommuns ombud på 2015 års bolagsstämmor i Stockholmsregionens Försäkring AB,

Läs mer

Trafikupphandling Västerviks Biogas AB Dnr 2014/16-052

Trafikupphandling Västerviks Biogas AB Dnr 2014/16-052 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 25 (31) 2015-11-30 Kf Ks 358 Trafikupphandling Västerviks Biogas AB Dnr 2014/16-052 Vd för Västervik Biogas AB redogör i skrivelse 10 november 2015 för Kalmar Länstrafiks

Läs mer

Optionsavtal avseende del av fastigheterna Nyhamn 1 m fl (Jönsaplan)

Optionsavtal avseende del av fastigheterna Nyhamn 1 m fl (Jönsaplan) Teknik- och stadsbyggnadsförvaltningen 1(2) Datum 2008-01-30 Handläggare Er Referens Vår Referens Kommunstyrelsen Optionsavtal avseende del av fastigheterna Nyhamn 1 m fl (Jönsaplan) Hösten 2006 inbjöds

Läs mer