Energi- och klimatplan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Energi- och klimatplan"

Transkript

1 Energi- och klimatplan för Eslövs kommun Antagen av Kommunfullmäktige xx-xx-xx

2 Utkast Innehåll Innehåll... 1 Sammanfattning... 2 Inledning... 2 Lokala förhållanden i Eslövs kommun (geografiskt område)... 4 Nulägesanalys för Eslövs kommunorganisation och bolag... 6 Mål... 7 Fossilbränslefritt Skåne Åtgärder för att få stöd till kommunens energieffektivisering Åtgärd 1 - Energieffektivisering i kommunens fastigheter Åtgärd 2 Energieffektiviseringar i Eslövs Bostads AB Åtgärd 3 - Konverterting av uppvärmningssystem i Marieholm Åtgärd 4 - Biogasprojekt Åtgärd 5 Miljöanpassad bilkörning i organisationen Åtgärd 6 Hållbar upphandling Åtgärd 7 - Utveckling av fjärrvärmeanvändandet Åtgärd 8 Främja cykling Åtgärd 9 Samhällsplanering som gynnar hållbart resande Åtgärd 10 Hållbar stadsbyggnad Åtgärd 11 Utveckla Energi- och klimatrådgivningen i Eslövs kommun Åtgärd 12 Information om Eslövs kommuns miljöarbete Åtgärdernas uppföljning Avslutning Bilaga 1 Statistik för energianvändning och transporter för Eslövs kommun

3 Utkast Sammanfattning När det var dags att uppdatera Eslövs kommuns energiplan från 2000 sattes en arbetsgrupp och en styrgrupp ihop. En bit in i arbetet lanserades ett bidrag från Energimyndigheten till arbete med kommunens energieffektivisering. Bidraget söktes och beviljades. En analys av energisituationen i kommunen gjordes och en nulägesanalys som uppfyllde kraven för energieffektiviseringsbidraget utfördes av en extern konsult. I arbetsgruppen, som bestod av representanter från de olika förvaltningarna och kommunala bolagen togs det gemensamt fram mål och strategier för energieffektivisering samt miljö- och klimatarbete inom tolv olika områden. Förutom de egna målen valde man också att arbeta med mål från Länsstyrelsen samt Region Skånes mål om ett fossilbränslefritt Skåne Arbetet med strategierna kommer att följas upp och uppdateras årligen för att möjliggöra att vi når våra mål till 2014 respektive Inledning Enligt större delen av världens klimatforskare håller jorden på att värmas upp, vilket enligt FN:s klimatpanel sker till följd av mänsklig aktivitet. Uppvärmningen antas främst bero på utsläpp av så kallade växthusgaser, framförallt koldioxid, som frigörs vid förbränning av kol, olja och gas som legat lagrat under jordskorpan i tusentals år. Med ökad temperatur på jorden förändras förutsättningarna genom bland annat issmältning, nederbördsförändringar, översvämningar och extremt väder. I Eslövs kommun har man länge arbetat med hållbarhet och miljöanpassning på de olika förvaltningarna. Arbetet har bland annat skett genom Agenda 21-arbete, Sveriges Ekokommuner, energiplan och miljömål och även på egna initiativ med medarbetares engagemang. Ansvaret för miljöarbetet har till stor del legat på förvaltningen Miljö och Samhällsbyggnad. När det var dags för uppdatering av energiplanen och det dessutom fanns ett bidrag för kommunernas energieffektivisering togs arbetet upp med att skapa en ny struktur. I den nya planen arbetar förvaltningar och bolag med strategier för att uppnå mål om energieffektiviseringar och minskad miljöpåverkan. Resultaten rapporteras allra högst upp i organisationen, i kommunfullmäktige. Genom detta får arbetet en annan tyngd och det blir lättare att kräva förändringar i de olika verksamheterna inom kommunen. Förhoppningen är att denna Energi- och klimatplan ska användas för att med ett samlat grepp anpassa Eslöv för en framtid där vi minskar vår användning av ändliga resurser, effektiviserar vår användning av energi och förbereder för nästa generation att leva med så låg miljöpåverkan som möjligt.

4 Utkast Bakgrund till Energi- och klimatplanen Energiplan 2000 Enligt lagen om kommunal energiplanering (1977:439) ska varje kommun ha en aktuell plan över tillförsel, distribution och användning av energi fastslagen av kommunfullmäktige. Eslövs kommun har en Energiplan som antogs år Energiplanen innehåller uppgifter om kommunens energianvändning, dess spridning inom olika sektorer och bränsleslag samt dess miljöpåverkan. I Energiplan 2000 finns också förslag på åtgärder och mål kommunen ska arbeta med för att minska energianvändning och utsläpp. Klimatcoachprojektet I arbetet med att uppdatera Energiplan 2000, som påbörjades hösten 2009 gick Eslövs kommun med i Klimatkommunernas Klimatcoachningsprojekt. Syftet med projektet var att starta upp kommunernas arbete med energi och klimat och riktade sig till mellanstora kommuner i Skåne. Under arbetets gång fann man att en klimatstrategi skulle arbetas in i den nya versionen av energiplanen, det skulle göras en energi- och klimatplan. Energieffektiviseringsstödet EU:s energitjänstedirektiv (Europarlamentets och rådets direktiv 2006/32/EG om effektiv slutanvändning av energi och om energitjänster) anger att den offentliga sektorn ska vara en förebild i att energieffektivisera. Sverige har implementerat direktiven i svensk lagstiftning genom en förordning (2009:1533 om statligt stöd för energieffektivisering i kommuner och landsting) och en föreskrift (STEMFS 2010:3) som behandlar ramarna för ett bidrag till kommuner och landsting. Bidraget motsvarar en halvtidstjänst med omkostnader och storleken på bidraget regleras efter antalet invånare i kommunen sökte Eslövs kommun detta stöd hos Energimyndigheten, och beviljades kr per år i fem år. Bidraget betalas ut och följs av krav på skyldighet att redovisa en strategi för energieffektivisering. Strategin ska innehålla nulägesanalys, mål samt handlingsplan. Denna strategi kommer att ingå i Energi- och klimatplanen. Energi- och klimatplanen Energi- och klimatplanen bygger delvis på Energiplan 2000, men har utformats som ett arbetsredskap för att genomföra energieffektiviserande och klimatanpassade åtgärder. Energioch klimatplanen ska vara ett aktivt dokument som driver på förbättringar och synliggör resultat. Därför ligger fokus på åtgärderna, genomförandet och målen.

5 Utkast Lokala förhållanden i Eslövs kommun (geografiskt område) Eslövs kommun Eslövs kommun ligger i mellersta Skåne och omfattar 422 kvadratkilometer, varav 73 % är åkermark. I Eslövs kommun bor närmre personer. Eslöv är en inflyttningskommun och har i snitt ökat sitt invånarantal med 200 personer per år de senaste tjugo åren. Stora energibrukare är jordbruket och industrierna. I Eslövs kommun ligger också Nordic Sugar, en av de största sockerfabrikerna i Europa. Statistiken nedan bygger mestadels på Statistiska centralbyråns oljeleveranser 2009 eftersom detta ger den mest aktuella statistiken samt är den metod som flest kommuner använder. Koldioxidutsläpp De största koldioxidutsläppen i Eslövs kommun kommer från transporter och industrin. I diagrammet i Figur 1 är alla koldioxidutsläpp från naturgasanvändning inräknade i stapeln för industrin. Förmodligen ska delar av naturgasanvändningen istället fördelas på transportsektorn men uppgifter över sådan fördelning saknas. Figur 1. Koldioxidutsläpp i Eslöv fördelat på olika Figur 2. Energianvändningen i Eslöv sektorer. Energianvändning Användningen av olja är relativt liten i Eslövs kommun, men användningen av naturgas är desto högre. Anledningen till att naturgasanvändningen är hög beror till stor del på att det finns många industrier i Eslöv som använder naturgas och att naturgasnätet är väl utbyggt. Diagrammet i Figur 2 visar energianvändningen i Eslövs kommun fördelat på olika bränslen. Statistiken är främst hämtad från kommunens oljeleveranser men är även kompletterad med uppgifter om fjärrvärme, el och naturgas.

6 Utkast Elnätsstatistik Hushållen och industrin står för den största delen av elanvändningen i Eslövs kommun. I diagrammet i Figur 3 nedan visas elnätsstatistiken för Eslövs kommun. Siffrorna kommer från Energibolagens elnätsstatistik. Figur 3. Elanvändare i Eslövs kommun. Figur 4. Förnybar energi i Eslövs kommun. Förnybar energi I Eslöv produceras en stor mängd förnybar energi som till stor del kommer från alla de vindkraftverk som finns i kommunen. I Figur 4 går även att utläsa att det finns en hel del värmepumpar installerade i kommunen som hämtar förnybar energi från marken. Det produceras också förnybar energi till fjärrvärmen från Svenstorps gods, Ellinge, samt spillvärme från avloppsvatten och från produktionen på Nordic Sugar AB. Eslöv ställer sig positiv till vindkraft som en alternativ energikälla och vill satsa mer på denna energiform i framtiden då det finns möjlighet till att ytterligare öka kapaciteten. Eslövs kommun bidrar med en stor del av länets vindkraftsproduktion då 48 verk finns i kommunen idag. Eslövs kommun har mycket goda förutsättningar för en fortsatt utbyggnad och generationsväxling av vindkraft. Läget mitt i sydvästra Skåne med stor andel storskaligt jordbrukslandskap skapar bra förutsättningar att etablera vindkraft i goda lägen. Målet har hittills varit att vindkraften ska vara fullt utbyggd år 2020 och ska ha 40 till 70 MW installerad effekt. Idag finns ungefär 65,5 MW installerad i kommunen. Detta ger en årsproduktion på 114 GWh (2009), vilket motsvarar drygt 40 % av hela kommunens elanvändning. Inom år behöver cirka 24 vindkraftverk bytas ut. Generationsväxlingen kan ge en ökad installerad effekt med åtminstone 33 MW. Detta ger uppskattningsvis en ökning av årsproduktion från 114 GWh till 180 GWh vilket motsvarar en ökning av årsproduktionen med 66 GWh. Andelen ren elenergi som produceras inom Eslövs kommun ökar då från cirka 40 procent till cirka 65 procent (enligt års siffror). I kommunens tematiska tillägg till översiktsplan för vindkraft föreslås ett antal nya utbyggnadsområden och att befintliga vindkraftsområden utnyttjas mer effektivt. Även olämpliga områden där vindkraft inte bör etableras har tydliggjorts. Planens inriktning är att nya vindkraftsetableringar koncentreras för att minimera konflikter med andra allmänna intressen. För att få bygglov för vindkraft utanför översiktsplanens redovisade exploateringsområden krävs det i normalfallet en detaljplan för området, utom för mindre s.k. gårdsverk.

7 Utkast Nulägesanalys för Eslövs kommunorganisation och bolag Ett av kraven för att få bidragen till energieffektivisering är att redovisa en nulägesanalys för basåret, år Nulägesanalysen omfattar kommunens organisation och kommunala bolag och är utförd av en extern konsult. Nulägesanalysen finns i sin helhet i bilaga 1 och nedan följer ett sammandrag ur rapporten. Kommunens byggnader Byggnaderna som omfattas av kommunens organisation och det kommunägda bolaget Ebo omfattar på bostadssidan m 2 boarea (BOA) och m 2 lokalarea (LOA). På lokalsidan finns det en bruttoarea på m 2 och en lokalarea på m 2. Dessa byggnader använder fjärrvärme, el, naturgas, biobränslen och olja. Kostnaden för värme uppgick under basåret till 31,14 miljoner kronor och för el 28,14 miljoner kronor. Köpt el som är förnyelsebar uppgår till 16,3 GWh. Fjärrvärme Fjärrvärmen i Eslövs kommun är sammankopplad med Lund och Lomma. Den värme som produceras i Eslöv kommer från panncentraler i Eslöv, från Ellinge reningsverk, Svenstorps gods och spillvärme från Nordic Sugar i Örtofta. Fjärrvärmen i Eslöv bestod 2009 av 17 GWh förnybar energi, 20 GWh fossil energi och 35 GWh värme producerad i värmepumpar där värme ifrån avloppsvatten återvinns. Spillvärmen från sockerbruket var 34 GWh. Egenproduceras biogas Ellinge reningsverk producerade 1,2 miljoner m 3 biogas under basåret. Biogasen används till uppvärmning av byggnader samt uppgraderas till fordonsgas. Transporter Fordon Kommunen hade under basåret 132 st leasingbilar i den så kallade Bilpoolen samt 27 st egna bilar. Det finns inga samlade uppgifter på hur många km leasingbilarna har gått, denna information samlas in under De kommunägda bilarna har rullat km Ibland används privata bilar i tjänsten. Dessa hade gått km år Fordon som uppnådde kraven för miljöklassning enligt Förordning (2009:1) om miljö- och trafiksäkerhetskrav för myndigheters bilar och bilresor var 54 personbilar och 25 lastbilar, varav 6 st lätta lastbilar. Den totala bränsleåtgången var 96 m 3 bensin, 313 m 3 diesel och 6 m 3 etanol. Biogasförbrukningen var 2039 Nm 3. Kommunanställdas resor Det har gjorts 569 längre tågresor och 140 flygresor Kortare tåg- och bussresor inom Skåne betalas med förbetalda resekort. Enligt kommunens resepolicy ska tjänsteresor planeras och alternativ till ressätt ska övervägas så att bästa färdsätt kan väljas.

8 Utkast Mål Kommunen har satt upp egna mål för byggnader och transporter till år 2014 samt 2020 enligt Förordning (2009:893) om energieffektiva åtgärder för myndigheter. Målen för Energi- och klimatplanen utgår även från Skånes nya klimatmål som antogs 2009 av Länsstyrelsen Skåne. Mål för byggnader 1. Energianvändning, kommunens fastigheter För byggnader som kommuner äger är målet att få en hållbar energianvändning med minsta möjliga klimatpåverkan. Första steget är att fasa ut all uppvärmning som bygger på fossila bränslen, i detta fall olja och naturgas. Detta ska uppnås till Nästa steg för ett hållbart Eslöv är att täcka merparten av den el som förbrukas genom i första hand lokalt producerad egen vindkraft, i andra hand el från närliggande vindkraftverk. Eslöv är en kommun som är positiv till vindkraft och har goda förutsättningar med sitt öppna och blåsiga landskap. År 2020 ska täckningsgraden av elbehovet för uppvärmning vara 50 % Fossil uppvärmning: 2 MWh 0 MWh 0 MWh Egenproducerad el: 0 % 20 % 50 % (del av elbehov) 2. Energianvändning, Ebo Eslövs bostads AB har tagit fram mål för att minska den totala energianvändningen i bostadsbeståndet. Energiförbrukningen ska minska med 9 % till 2014 och 20 % till 2020 räknat från basåret, som i detta fall är Då var energiförbrukningen 134 kwh/m 2 (totalt 30,8 GWh) och 2009 hade den minskat med 3 % till 130 kwh/m 2 (29,9 GWh) Energianvändning: 130 kwh/m kwh/m kwh/m 2 Total förbrukning: 29,9 GWh 28 GWh 24,6 GWh Minskning: 3 % 9 % 20 % Mål för transporter 3. Ökad produktion av biogas till fordon I Eslövs kommun produceras egen biogas och målsättningen är att den största delen ska användas som fordonsgas. För att möta en ökad efterfrågan behöver biogasproduktionen öka, detta kan ske dels genom fullt utnyttjande av befintlig anläggning med en maximal produktion på 18 GWh/år. Samarbete med andra aktörer är viktigt för att målet ska uppnås. För att kunna öka produktionen ytterligare behövs en ny biogasanläggning, vilket även det innebär samarbete med ett flertal aktörer. Målet är en årsproduktion på 60 GWh år 2020 för befintlig och ny biogasanläggning.

9 Utkast Behovet av ytterligare ett publikt tankställe i Eslövs stad är stort och målet är att detta ska vara genomfört till Till 2020 ska man kunna tanka biogas på minst tre ställen i Eslövs kommun Produktion biogas: 7 GWh/år 18 GWh/år 60 GWh/år Produktionsökning: % 757 % Antal tankställen: 1 st 2 st 3 st 4. Minskad miljöpåverkan i Bilpoolen Eslövs kommun har en Bilpool som köper in bilar och leasar ut dem till de olika förvaltningarna. Omsättningstakten av bilar har varit låg och många bilar har varit i tjänst länge. Målet är att omsättningstakten ska öka och mer effektiva bilar med låg påverkan på miljön ska köpas in, vilket kommer att minska utsläppen. I första hand väljs biogasbilar, i andra hand bilar som uppfyller kraven för miljöbilar fanns det 54 personbilar som var miljöbilar av totalt 97 personbilar i Bilpoolen. Det totala antalet bilar kan minska till följd av mer effektivt utnyttjande och ökad användning av andra färdmedel som tex cykel. Därför anges målet i procent. År 2009 förbrukades drivmedel motsvarande 4 GWh för kommunens fordon. Denna siffra innefattar bensin, diesel, E85 och biogas, omräknat till energi. Energieffektivisering kan ske genom byte till mer energieffektiva bilar med högre verkningsgrad, snålare körsätt och minskad körsträcka. Målet är att energieffektivisera 5 % respektive 10 % till 2014 och Andel miljöbilar: 56 % 70 % 95 % Minskad förbrukning: 4 GWh 3,8 GWh 3,6 GWh -5 % -10 %

10 Utkast Mål från Länsstyrelsen i Skåne Mål 1. Utsläpp av växthusgaser Utsläppen av växthusgaser i Skåne ska år 2020 vara minst 30 procent lägre än Målet gäller verksamheter som inte omfattas av systemet för handel med utsläppsrätter. Utsläppen ska räknas som koldioxidekvivalenter och omfatta de växthusgaser som ingår i EU:s klimatbeslut. Upptag och utsläpp till och från skogsbruk eller annan markanvändning ingår inte i målet. Mål 2. Effektivare energianvändning Energianvändningen i Skåne ska år 2020 vara 10 procent lägre än genomsnittet för åren Målet avser slutlig energianvändning. Mål 3. Förnybar el Produktionen av förnybar el i Skåne ska år 2020 vara 6 terawattimmar högre än år Mål 4. Biogas Biogasproduktionen i Skåne ska vara 3 terawattimmar år Mål 5. Transporter Utsläppen av växthusgaser från transporter i Skåne ska år 2015 vara 10 procent lägre än år Mål 6. Klimatanpassning I alla kommuner i Skåne ska senast år 2015 risker för översvämningar, ras, skred och erosion vara identifierade och analyserade. Kommunerna ska beakta riskerna i sin fysiska planering och ha tagit fram förslag på åtgärder för anpassning av befintlig miljö. Mål från Region Skåne Fossilbränslefritt Skåne 2020 Regionstyrelsen har fattat beslut om att Region Skåne ska bli fritt från fossila bränslen till Målet omfattar energianvändning, transporter och elanvändning. Region Skåne vill att andra ska arbeta efter samma mål. Arbetet innebär att man ska arbeta intensivt med att senast 2020 vara fossilbränslefri i: uppvärmning av byggnader alla transporter man använder all elanvändning Eslövs kommun kommer att ansluta sig till Region Skånes klimatmål och arbeta för att uppnå målet, bland annat genom åtgärderna i Energi- och klimatplanen.

11 Utkast Åtgärder för att få stöd till kommunens energieffektivisering Enligt förordningen om energieffektiva åtgärder för myndigheter (2009:893) måste kommunen välja minst två åtgärdsområden av sex föreslagna. Eslövs kommun har valt att börja arbeta med område 5 och 6, utnyttja energibesiktningar och genomföra rekommendationer i dessa samt vidta åtgärder för att energieffektivisera byggnader som kommunen äger eller hyr, se åtgärd 1, 2 och 3. Vidare har Eslövs kommun tagit fram ett antal olika åtgärder inom kommunens verksamheter för att arbeta med energi- och klimatfrågor på bred front och för att involvera flera olika förvaltningar att arbeta mot de gemensamma målen. Upplägget var att göra en plan som är konkret och handlingskraftig där en nulägesanalys ses som en utgångspunkt och det mesta utrymmet lämnas till åtgärderna. Varje åtgärd innehåller en beskrivning av åtgärden men även hur den ska genomföras, vem som är ansvarig, vad det kommer att kosta, hur uppföljningen ska se ut samt till vilka av Energi- och klimatplanens mål som åtgärden är kopplad. Ambitionen med denna plan är att skapa ett levande dokument och för att åstadkomma detta krävs att åtgärderna följs upp kontinuerligt och uppdateras. I vissa av åtgärderna har arbetet redan påbörjats. Detta innebär att några åtgärder kommer att kunna slutföras tidigare än andra. För att hålla planen levande är det viktigt att fylla på med nya åtgärder och utveckla de som redan finns, detta görs vid den årliga uppföljningen. Till detta arbete är arbetsgruppen knuten och samlar under året idéer till en idébank. Åtgärdernas framtagande Arbetet med att ta fram en ny strategi för energieffektivisering och klimatarbete har skett med hjälp av en arbetsgrupp och en styrgrupp. Arbetsgruppen består av representanter från de olika förvaltningarna och kommunala bolagen som har varit med och tagit fram åtgärderna i planen. Åtgärderna och planen har sammanställts av projektledaren för Energi- och klimatplanen, som inledningsvis varit Karolina Bergendal, Trafikmiljösamordnare, och senare Anna Mattsson, Energi- och klimatrådgivare/energisamordnare. Arbetsgruppen har rapporterat till en styrgrupp, bestående av: Cecilia Lind, kommunalråd, Henrik Wöhlecke, kommunalråd, Miljö och Samhällsbyggnadsnämndens presidie Peter Melinder, Janet Andersson, Annette Linander, Tony Hansson från Kommunstyrelsens arbetsutskott samt Ingela Lundqvist, förvaltningschef Miljö och Samhällsbyggnad och Erika Fjelkner, miljöchef. Arbetsgruppen har bestått av följande medlemmar: Lars Andersson, fastighetschef Erik Isaksson, bilpoolen Fredrik Hjort och Joakim Persson, Ebo Lars Anshelm, kommunledningskontoret Sigvard Ohlsson, informationsavdelningen Yvonne Åberg, upphandlare Holger Feuerstein, Ringsjö Energi Annika Thunholm-Andersson, Ringsjö Energi Malin Gunnarsson, trafikmiljösamordnare Bengt Svensson, Merab Gert Möller, enhetschef Pernilla Svensson, gymnasieskolan Åsa B Nilsson, bibliotekarie Marie Brandt, miljöstrateg Göran Johnsson, Ellinge reningsverk Per Jönsson, Barn och familj Mari-Liis Männik, planarkitekt

12 Utkast Åtgärd 1 - Energieffektivisering i kommunens fastigheter Bakgrund Byggnaderna inom fastighetsbeståndet i Eslövs Kommun varierar i ålder, allt från skola från slutet av 1800-talet till den senaste tillbyggda förskolan på Harlösa skola Denna spridning i ålder speglar också statusen på byggnaderna. De nyaste byggnaderna har moderna styr- och övervakningssystem som gör att man på ett enkelt och överskådligt sätt kan övervaka och styra bland annat byggnadens inomhusklimat på distans. Denna tekniknivå har inte det äldre beståndet och en ombyggnation till modern teknik är önskvärd. De energislag som används idag är olja, el, pellets, flis, fjärrvärme och naturgas. Användandet av olika energislag är kopplat till vad man har haft möjlighet att använda på de olika orterna, till exempel: Löberöd - Fjärrvärmesystem med fliseldning sedan 2008 Billinge - Olja sedan talet, avses ersättas med flis/pellets Eslövs tätort - fjärrvärme Marieholm Naturgas, se även åtgärd 3. Beskrivning av åtgärd Genomförandet av energibesparingarna i Eslövs kommuns fastigheter är ett långsiktigt arbete som är beroende av investeringsmedel för genomförande. Fastigheterna är prioriterade enligt nedanstående lista, inbördes placering kan komma att ändras beroende på akuta händelser eller förändring i lokalförsörjningsplan. Åtgärden innebär att energianvändningen i byggnaderna kartläggs, möjlighet att byta uppvärmningssystem undersöks och driften optimeras. Objekt i prio Marieskolan, Idrottshall Marieholm, Billinge skola, Birkebo, Munkebo, Östra Strö skola, Hasslebo Toftabo Väggarp samt Hurva byahus och Gya bygdegård. Objekt i prio Kulturskolan Lilla teatern, Lapplandvägen, Stehagsskolan, Bergaskolan, Källebergskolan, Bokebo, Skyttebo, Sallerup, Ekenässkolan, Bredablickskolan, Flyingeskolan, Harlösa skola och Marieskolan. Miljöeffekt av åtgärd Avskaffande av fossila energislag för uppvärmning. Minskad energiförbrukning till följd av ökad verkningsgrad och optimerad drift av fastigheternas styrsystem. Bidrar till att uppfylla Eslövs kommuns Mål 1, Energianvändning, kommunens fastigheter samt Länsstyrelsens Mål 2, Energianvändningen i Skåne ska år 2020 vara 10 procent lägre än genomsnittet för åren Åtgärden är ett led i arbetet med Region Skånes mål om fossilbränslefritt Skåne 2020.

13 Utkast Genomförande Marieholmsprojektet pågår för närvarande och arbete med att kartlägga övriga byggnader pågår. Från eldningssäsongen avses byggnaderna enligt Prioritet 1-listan vara genomgångna och energieffektiviserade genom optimerad drift och i vissa fall fått utbytta uppvärmningssystem. Byggnaderna i Prioritet 2-listan avses då vara kartlagda för kommande åtgärder. Ekonomi Kostnader för kartläggning kommer att bestå av nedlagd arbetstid för kommunens personal vilket är en del av ordinarie verksamhet. Medel för att finansiera åtgärden ska inarbetas i kommunens investeringsplan. Investeringskostnaden för nya värme- och driftssystem beräknas till ca 8,5 miljoner kronor för objekten i prioritet 1. När åtgärden är genomförd kommer driftskostnaderna för kommunens fastigheter att minska. Uppföljning Åtgärdsägaren rapporterar årligen till Energi- och klimatplanens Arbetsgrupp, som sammanställer och rapporterar till Styrgruppen och till Kommunstyrelsen. Indikatorer på måluppfyllnad Genomförda projekt enligt lista. Åtgärdsägare Service och Teknik, Fastighet Servicenämnden Samarbetspartners Ebo Eifab Lunds Energi

14 Utkast Åtgärd 2 Energieffektiviseringar i Eslövs Bostads AB Bakgrund Eslövs Bostads AB, Ebo, förvaltar en yta om ca kvadratmeter bostäder och lokaler. Energikostnaderna uppgick 2009 till 27 mkr eller ca 15 procent av omsättningen och är därmed en betydande kostnadspost. Bolaget har sedan många år aktivt verkat för en effektiv energihushållning. Värmeförbrukningen 2009 var i genomsnitt 130 kwh per kvadratmeter vilket är en mycket bra siffra. Ebo anslöt sig 2006 till Skåneinitiativet vilket innebär att bolaget under en 10 års period åtagit sig att i samverkan med andra bostadsbolag i landet minska energiförbrukningen med ytterligare 20 procent. Bolaget tillämpar ett brett angreppssätt där såväl medarbetare som hyresgäster erbjuds utbildning och information om förutsättningar och möjligheter till energihushållning. Inom ramen för ordinarie verksamhet driver bolaget varje år ett 70-tal ombyggnadsprojekt varav en tredjedel har inriktning mot energihushållning. Här kan nämnas tilläggsisolering, fönsterbyten, injusteringar och investeringar i mer energieffektiv utrustning. Som exempel på det senare kan nämnas nya fläktar och pumpar, LED-belysning och rörelsevakter. För bolaget testas ny teknik i mindre skala. Efter teknisk och ekonomisk utvärdering fattas beslut om större investeringar. För närvarande testas en solvärmeanläggning och ombyggnationer från vanliga frånluftssystem till från- och tilluft med värmeväxling, så kallade FTX-system, på bostäder. Särskilt till den senare tekniken ställer vi stora förhoppningar. Flertalet av bolagets fastigheter har kopplats upp mot en gemensam dator vilket ger möjlighet för effektiv styrning och uppföljning av energiförbrukningen på lokalnivå. Investeringarna för styr- och reglerteknik fortsätter i avsikt att koppla upp ytterligare fastigheter men också för att erbjuda fler hyresgäster möjlighet till individuell mätning med motsvarande ekonomisk kompensation vid besparingar. Bolaget har med undantag för Marieholm avvecklat all egen uppvärmning med fossila bränslen. Ambitionen är att tillsammans med den kommunala fastighetsförvaltningen bidra till att på orten etablera en närvärmeanläggning driven med biobränslen. Beskrivning av åtgärd Åtgärden innebär fortsatt arbete med att energieffektivisera fastigheterna i bostadsbolaget för att minska påverkan på miljön och minska kostnaden för energi. Bolagets ambition är att under en tioårsperiod minska energiförbrukningen med 20 % per förvaltad kvadratmeter samt fasa ut återstående fossil uppvärmning. Bolaget undersöker även möjligheterna att investera i solvärme. Miljöeffekt åtgärd Åtgärden bidrar till att uppnå Eslövs kommuns Mål 2, Energianvändning, Ebo samt Länsstyrelsens Mål 2, Energianvändningen i Skåne ska år 2020 vara 10 procent lägre än genomsnittet för åren Åtgärden är ett led i arbetet med Region Skånes mål om fossilbränslefritt Skåne 2020.

15 Utkast Genomförande Åtgärderna genomförs som en del av bolagets ordinarie verksamhet och i största möjliga omfattning i samverkan med bolagets hyresgäster. Ekonomi Målen ska uppnås inom ramen för bolagets ordinarie budget och verksamhet. Åtgärderna ska visa rimlig lönsamhet för bolaget och utan någon för hyresgästerna besvärande hyresökning. Uppföljning Förbrukningen följs upp månadsvis av Ebos medarbetare. Åtgärden rapporteras årligen till Energi- och klimatplanens Arbetsgrupp. Det gångna årets utfall framgår av årsredovisningen som trycks upp och distribueras under första kvartalet och även görs tillgänglig på Ebos hemsida. Indikatorer på måluppfyllnad Minskad energianvändning i bostadsbeståndet så att förbrukningen per förvaltad kvadratmeter minskar enligt Eslövs kommuns Mål 2, Energianvändning, Ebo. Åtgärdsägare Ebo AB Samarbetspartners Hyresgäster Branschorganisationen för bostadsföretag, SABO Leverantörer och entreprenörer, såväl lokala som rikstäckande. Eslövs kommun

16 Utkast Åtgärd 3 - Konverterting av uppvärmningssystem i Marieholm Bakgrund Service och Teknik Fastighet och Eslövs Bostads AB, Ebo, har sedan hösten 2009 deltagit i energiplanarbetet inom Eslövs kommun. Detta arbete har letts av Miljö och Samhällsbyggnad och representanter ifrån samtliga förvaltningar och kommunala bolag har deltagit. Vid ett av dessa möten väcktes idén om att skapa ett klimatsmartare uppvärmningssystem i Marieholm där för närvarande naturgas dominerar som energibärare. Ebo förvaltar i dagsläget 170 lägenheter i Marieholm, omfattande m 2 och Service och Teknik genom Fastighet förvaltar skollokaler och andra kommunala byggnader omfattande totalt 6060 m 2. Den sammanlagda värmeförbrukningen bör vara av en sådan omfattning att förutsättningar finns för att skapa ett fjärrvärmenät på orten liknade det som för några år sedan byggdes i Löberöd och som där knyter samman fastigheter ägda av Eslövs kommun och Ebo. Denna lösning skulle baseras på förnyelsebar energi i form av pellets, flis eller motsvarande. Beskrivning av åtgärd Kontakt har tagits med Lunds Energi som är en stor aktör inom området och dessutom ägs till del av Eslövs kommun. Lunds Energi har varit tillmötesgående i de utredningar som genomförts. Arbetet har resulterat i ett förslag där Ebos och Service och Tekniks förvaltade fastigheter knyts samman med ett fjärrvärmenät som försörjs av ett värmeverk eldat med pellets. Åtgärden innebär ett genomförande av det planerade fjärrvärmebygget. Miljöeffekt av åtgärd Avskaffande av fossila energislag samt minskad förbrukning på grund av bättre verkningsgrad bidrar till att uppnå Eslöv kommuns Mål 1, Energianvändning, kommunens fastigheter samt Mål 2, Energianvändning, Ebo. Länsstyrelsens Mål 1, Utsläpp av växthusgaser, Utsläppen av växthusgaser i Skåne ska år 2020 vara minst 30 procent lägre än 1990 samt Mål 2, Effektivare energianvändning, Energianvändningen i Skåne ska år 2020 vara 10 procent lägre än genomsnittet för åren Åtgärden är ett led i arbetet med Region Skånes mål om fossilbränslefritt Skåne Genomförande Upphandlingen startas under våren 2011, den tekniska lösningen är inte beslutad, ej heller valet av bränsleslag. Kravet är dock att det skall vara icke fossilt. Marieholmsprojektet avses inledas med projektering och beräknas vara i drift från eldningssäsongen Ekonomi Kostnader kommer att bestå av nedlagd arbetstid för kommunens och Ebos personal, samt för inhyrd konsulthjälp för teknisk support samt upphandling. Medel för finansiering för Eslövs kommuns del inarbetas i kommunens investeringsplan.

17 Utkast Uppföljning Åtgärdsägarna rapporterar fortlöpande till Energi- och klimatplanens Arbetsgrupp. Indikatorer på måluppfyllnad Genomfört projekt Åtgärdsägare Service och Teknik Fastighet, Servicenämnden och Ebo. Samarbetspartners Upphandlad leverantör Lunds Energi

18 Utkast Åtgärd 4 - Biogasprojekt Bakgrund Biogas har producerats i Eslöv sedan 1981, och har uppgraderats till fordonsgas sedan Den senaste utbyggnaden av fordonsgassystemet med bland annat det publika tankstället vid Ellinge avloppsreningsverk skedde Ytterligare utveckling av biogasproduktion och fordonsgasproduktion har diskuterats, men ännu inte kommit till stånd. Samtidigt har antalet biogasfordon ökat och det finns en ökad efterfrågan på biogas och andra biodrivmedel samt en efterfrågan på mer lättillgängliga tankställen. Ett av problemen för ökad fordonsgasproduktion har varit ojämn produktion och för låg produktion för satsningar på mer fordonsgas. En faktor som påverkat detta har varit diskussionerna kring biorestens (slammets) användning inom jordbruket. En förutsättning för en ökad satsning på biogas/fordonsgas måste innebära att flera aktörer går i takt, vilket har varit en del av problemen. Genom en gemensam och samordnad satsning på ökad fordonsgasproduktion/biogasproduktion och ökad tillgänglighet på biogastankställen finns det förutsättningar att öka andelen förnyelsebara bränslen i Eslövs kommun och därmed minska användningen av fossila bränslen. Beskrivning av åtgärd Skapa en biogasstrategi för ökad produktion av biogas och fordonsgastillverkning, samt utbyggnad av fler tankställen för biogas. Genom att samla aktörer och användare tas en gemensam strategi och ett handlingsprogram fram för mer biogas som fordonsgas och fler tankställen. Miljöeffekt av åtgärd Åtgärden bidrar till att uppfylla Eslövs kommuns Mål 3, Ökad produktion av biogas till fordon samt Länsstyrelsens Mål 1, Utsläppen av växthusgaser i Skåne ska år 2020 vara minst 30 procent lägre än 1990, Mål 4, Biogasproduktionen i Skåne ska vara 3 terawattimmar år 2020 samt Mål 5, Utsläppen av växthusgaser från transporter i Skåne ska år 2015 vara 10 procent lägre än år Åtgärden är ett led i arbetet med Region Skånes mål om fossilbränslefritt Skåne Genomförande Eslövs kommun deltar i Skånes färdplan för biogas som är ett samarbete med flera aktörer för att utveckla biogasanvändningen, samordnat av Biogas Syd. Kommunen ansvarar för att ta nödvändiga kontakter och i samverkan med andra aktörer ta fram strategi och handlingsprogram, samt initiera arbetsgrupper och projekt. Om det finns intresse hos samarbetspartners skapas en eller flera arbetsgrupper vars mål är att genomföra projekt i enlighet med strategin och handlingsprogrammet. Arbetsgrupperna ansvarar för framtagande av erforderliga beslutsunderlag samt för samordningen under genomförandet. Kommunen ansvarar för att ta fram underlag för var nya tankställena kan placeras.

19 Utkast Ekonomi Kostnaden kommer att bestå av nedlagd arbetstid för handläggare och de parter i samarbetet som kommer att delta. För kommunens del beräknas arbetsinsatsen under ett första skede till 100 timmar under Uppföljning Åtgärdsägaren rapporterar fortlöpande till Energi- och klimatplanens Arbetsgrupp. Indikatorer på måluppfyllnad Producerad och såld mängd biogas. Producerad mängd fordonsgas. Antal tankställen i kommunen. Antal fordonsgaskunder (antal bilar). Åtgärdsägare Kommunledningskontoret i samarbete med Miljö och Samhällsbyggnad. Samarbetspartners Ringsjö Energi/Lunds Energi Eon gas Procordia Food AB MERAB Biogas Syd Bilpoolen, Eslövs kommun Energigårdarna Enskilda lantbrukare

20 Utkast Åtgärd 5 Miljöanpassad bilkörning i organisationen Bakgrund Bilpoolsparken i Eslövs kommun har under de senaste åren dragits med en för låg omsättningstakt, vilket har medfört att underhållskostnaderna varit höga och bilarna varit i tjänst lång tid. Bränslekostnaderna för bilarna låg förut hos Bilpoolen, men idag faktureras respektive förvaltning direkt av bensinbolaget, vilket har medfört att många förvaltningar efterfrågar billigare och mer bränslesnåla bilar. Beskrivning av åtgärd Bilpoolslimiten ökas från 9 miljoner kr till 11 miljoner kr samtidigt som antalet bilar minskas från 150 till ca 130, vilket medför att äldre bilar byts ut. För att öka förnyelsetakten av miljöbilar behövs en ny policy för inköp av tjänstebilar i Eslövs kommun, som även ska gälla för MERAB och Ebo. Policyn bör vara utformad enligt följande: Vid inköp av tjänstebilar inom Eslövs kommun, samt MERAB och Ebo, ska i första hand biogasbilar väljas, i andra hand övriga miljöbilar som uppfyller Trafikverkets definition av miljöbilar. Miljöeffekt av åtgärd Åtgärden bidrar till att uppfylla Länsstyrelsens Mål 1, Utsläppen av växthusgaser i Skåne ska år 2020 vara minst 30 procent lägre än 1990 samt Mål 4, Biogasproduktionen i Skåne ska vara 3 terawattimmar år Åtgärden är ett led i arbetet med Region Skånes mål om fossilbränslefritt Skåne Tillsammans med åtgärd 4, "Biogasprojektet bidrar den ökade förnyelsetakten till att fler gasbilar kan köpas in även i kommunens ytterområden. Genomförande Bilpoolslimiten ökas till 11 miljoner kronor under En ny policy för inköp av bilar tas fram. Bilarna ska köras på biodrivmedel så mycket det är möjligt. Ekonomi En ökad bilpoolslimit från 9 till 11 miljoner kronor per år. Uppföljning Service och teknik begär in redovisning av drivmedel och fördelning mellan drivmedel från förvaltningarna. Service och teknik tar även fram ett underlag för att rapportera mängden och fördelningen av drivmedel. Service och teknik ansvarar för att årligen rapportera till Energioch klimatplanens Arbetsgrupp.

21 Utkast Indikatorer på måluppfyllnad Antal liter drivmedel/körda km samt andelen kwh biogas/kwh bensil och diesel. Målet mäts även i andel: Biogasbilar Etanolbilar Diesel- och bensinbilar som är miljöbilar enligt miljöbilsdefinitionen Åtgärdsägare Service och Teknik, Bilpoolen, Servicenämnden Samarbetspartners Ebo MERAB Hållbar Mobilitet Skåne genom projekten; Inköpspolicy för fordon samt Nätverk för fordonsansvariga.

22 Utkast Åtgärd 6 Hållbar upphandling Bakgrund Den offentliga upphandlingen är av betydande volym. Den stora inköpsmängden ger möjlighet att ställa miljökrav vid upphandlingar och blir därför ett effektivt verktyg för att bidra till att nå kommunens mål. Offentlig upphandling styrs av lagen om offentlig upphandling (2007:1091). Beskrivning av åtgärd Upphandlingsarbetet i kommunen är decentraliserat viket innebär att förvaltningsspecifika upphandlingar sker inom varje förvaltning och av flera olika personer. För att öka kunskapen hos de personer som ansvarar för upphandlingar krävs att relevant kunskap finns om hur miljökrav ska och kan användas i upphandlingens förfrågningsunderlag. MILOU II är ett projekt som syftar till att stärka skånska kommuners roll som drivkraft för en hållbar utveckling genom miljöanpassad upphandling och anskaffning. Projektet genomförs under 2011 och Under projekttiden kommer seminarier/workshops med olika innehåll och för olika personalkategorier i kommunerna att genomföras samt att nätverk kommer att skapas. Deltagande kommuner åtar sig att använda livscykelkostnadsberäkningar vid 3 upphandlingar som kommunen genomför under projekttiden samt göra en livscykelkostnadsberäkning i en redan genomförd upphandling för att jämföra utfallen. Miljöeffekt av åtgärd Genom att upphandlingarnas förfrågningsunderlag innehåller miljökrav, när så är relevant, kan kommunens miljöpåverkan minska. Åtgärden bidrar till att uppfylla Länsstyrelsens Mål 1, Utsläpp av växthusgaser, Utsläppen av växthusgaser i Skåne ska år 2020 vara minst 30 procent lägre än 1990 samt Mål 2, Effektivare energianvändning, Energianvändningen i Skåne ska år 2020 vara 10 procent lägre än genomsnittet för åren Åtgärden är ett led i arbetet med Region Skånes mål om fossilbränslefritt Skåne Genomförande Åtgärden kommer att innebära kompetensutveckling av förvaltningarnas inköpsansvariga avseende miljökrav i upphandling/inköp. Beställarutbildningen kommer att kompletteras med hur miljökrav kan/ska användas. Upphandlingsmallar kommer att utökas med miljökrav i samarbete med inköpsansvariga. Vi ska även initiera och genomföra de aktiviteter som ingår i MILOU II projektet i samarbete med förvaltningarna. Ekonomi Kostnaden består av nerlagda arbetstimmar hos åtgärdsägaren samt kostnaden för deltagande i MILOU II, kr, som betalas av energieffektiviseringsstödet. Beräknad åtgång av arbetstimmar:

23 Utkast Framtagande: 200 arbetstimmar Årlig arbetsinsats: 100 arbetstimmar Årlig uppföljningsinsats: 50 arbetstimmar Uppföljning Åtgärdsägaren rapporterar årligen om åtgärdernas status samt resultat till Energi- och klimatplanens arbetsgrupp. Indikatorer på måluppfyllnad Antal genomförda utbildningar Antal planerade/påbörjade/genomförda upphandlingar med miljökrav Genomförda aktiviteter enligt MILOU II projektplan Åtgärdsägare Kommunledningskontoret/Upphandlare. Samarbetspartners MILOU II projektledning Övriga förvaltningar

24 Utkast Åtgärd 7 - Utveckling av fjärrvärmeanvändandet Bakgrund Fjärrvärme har producerats i Eslöv sedan Idag produceras mesta fjärrvärmen i hetvattencentraler och panncentral i Eslöv med följande bränsle: Hetvattencentral kv. Betan, Ellingevägen 15, Eslöv avloppsvärmepump och naturgas Hetvattencentral kv. Närke, Lapplandsvägen 5, Eslöv - bioolja Hetvattencentral kv. Laxen, Åkermansväg 15, Eslöv - naturgas Hetvattencentral kv. Sallerup, Traktorvägen 8, Eslöv biogas och naturgas Eslövs fjärrvärmenät är sammankopplat med Lunds nät som bland annat värms av spillvärme från Nordic Sugar AB i Örtofta, geotermivärme, bioolja, biogas och naturgas. Nätet får även värme från en flispanna på Ellinge Gård och en halmpanna på Svenstorps Gods.. Så gott som alla flerfamiljsfastigheter och offentliga byggnader i Eslövs tätort är inkopplade på fjärrvärmenätet. Viss utbyggnad till industrier öster om järnvägen pågår. Villor längs utbyggda stråk är erbjudna inkoppling och i vissa områden är anslutningsgraden hög. Beskrivning av åtgärd Skapa en fjärrvärmestrategi för ökad utbyggnad och produktion av fjärrvärme i Eslövs kommun. Miljöeffekt av åtgärd Åtgärden bidrar till att uppfylla Länsstyrelsens Mål 1, Utsläpp av växthusgaser i Skåne ska år 2020 vara minst 30 procent lägre än 1990, genom att olja och el ersätts med fjärrvärme. Åtgärden är ett led i arbetet med Region Skånes mål om fossilbränslefritt Skåne Genomförande Kommunen i samarbete med Ringsjö Energi ansvarar för att ta fram underlag för var nya fjärrvärmeområden bör/kan placeras så att man bland annat kan samordna nedläggning av fjärrvärmerör med vatten- och avloppsrör. Ytterligare produktion av fjärrvärme tillförs nätet, tex genom att ett bioeldat kraftvärmeverk byggs. Ekonomi Kostnaden kommer att bestå av nedlagd arbetstid och investeringar som krävs för utbyggnad av nät och ytterligare produktion för Ringsjö Energi och Lunds Energikoncernen. Uppföljning Åtgärdsägaren rapporterar fortlöpande till Energi- och klimatplanens Arbetsgrupp.

25 Utkast Indikator på måluppfyllnad Ökat antal inkopplade fjärrvärmekunder. Ökning av producerad och såld fjärrvärme. Åtgärdsägare Ringsjö Energi i samarbete med Miljö och Samhällsbyggnad. Samarbetspartners Kommunledningskontoret Lunds Energikoncernen

26 Utkast Åtgärd 8 Främja cykling Bakgrund För att främja ett energisnålt och hållbart ressätt krävs att det finns förutsättningar för att kunna gå och cykla i så stor utsträckning som möjligt. Infrastrukturen för cyklister är mycket varierande i kommunen, alltifrån separata cykelbanor till att man måste cykla i blandtrafik med bilar. I några tätorter sker all cykling i blandtrafik och i övriga orter saknas ofta länkar mellan befintliga cykelbanor. Mellan tätorterna finns endast ett fåtal cykelvägar med rimlig standard. Längs det statliga vägnätet (i princip mellan tätorterna och på genomfarter genom de mindre orterna) är Trafikverket ansvarigt för cykelbanor, men det är vanligt att kommuner bidrar till utbyggnad av cykelvägnätet antog Kommunfullmäktige en cykelplan för utbyggnad av cykelvägar på landsbygden undertecknades en avsiktsförklaring mellan Vägverket (nuvarande Trafikverket) och Eslövs kommun om utbyggnad och finansiering av gång- och cykelvägar Sträckorna Eslöv Kungshult, Eslöv Stabbarp och Flyinge Holmby är genomförda och under 2011 kommer Örtofta Håstad att byggas. Det planeras också för en cykelväg mellan Stockamöllan och Hasslebro. Cykelplanen behöver uppdateras och kompletteras med infrastrukturen i tätorterna. Under 2011 påbörjar Trafikverket uppdatering av den regionala cykelledsplanen. Beskrivning av åtgärd För att förbättra för cyklister och gående behövs en plan för hur detta ska gå till och syftet med denna åtgärd är att revidera den cykelplan som finns och sedan arbeta aktivt för att genomföra planen. Cykelplanen innehåller idag endast cykelvägar mellan tätorterna men i den nya planen ska även cykelvägar inne i tätorter, framför allt Eslöv, tas med. Cykelplanen ska dessutom peka ut viktiga stråk och ange standarder för bland annat bredder, drift och belysning. I planen ska även finnas en strategi för att kommunicera cykling med medborgarna. Miljöeffekt av åtgärd Åtgärden bidrar till att uppfylla Länsstyrelsens Mål 1, Utsläpp av växthusgaser, Utsläppen av växthusgaser i Skåne ska år 2020 vara minst 30 procent lägre än Detta sker genom att möjliggöra ett hållbart ressätt och bidrar därmed till minskade koldioxidutsläpp när fler kan välja att gå, cykla och åka kollektivt istället för att färdas i bil. Åtgärden är ett led i arbetet med Region Skånes mål om fossilbränslefritt Skåne Genomförande Revidera Cykelplanen och se över den prioritering som finns samt arbeta för att genomföra förbättringar. Arbetet bör samordnas med Trafikverket. Det är också viktigt att arbeta aktivt med att uppmuntra fler till att cykla.

27 Utkast Ekonomi Kostnaden för att revidera Cykelplanen består av ett antal arbetstimmar på Miljö och Samhällsbyggnad, framför allt på avdelningen Gata Trafik och Park. Utifrån den reviderade cykelplanen äskas medel för investeringar, ändrad drifts/underhållsstrategi och kommunikations/påverkansaktiviteter. Kostnaden för investeringar i vägarna tillkommer. Framtagande: 100 timmar Årlig arbetsinsats: 50 timmar Årlig uppföljningsinsats: 5 timmar Uppföljning Gata, trafik och park ansvarar för att årligen rapportera om åtgärden till Energi- och klimatplanens Arbetsgrupp. Indikatorer på måluppfyllnad Nyproducerad cykelplan. Antal nybyggda/upprustade gång- och cykelvägar. Räkning av cyklister på valda stråk inom bestämda intervaller. Åtgärdsägare Gata Trafik och Park, Miljö och samhällsbyggnad. Samarbetspartners Revidering av cykelplan: Trafikverket och ev. representanter för föreningar i kommunen Kommunikation/påverkan: Föreningar etc i kommunen.

28 Utkast Åtgärd 9 Samhällsplanering som gynnar hållbart resande Bakgrund Det hållbara sättet att resa är i behov av att lyftas fram i samhällsplaneringen. Det måste bli lättare att välja att gå, cykla och åka kollektivt. Beskrivning av åtgärd För att kunna arbeta aktivt med att främja hållbart resande krävs ett verktyg och syftet med denna åtgärd är att ta fram en checklista för hållbart resande som ska användas vid framtagande av planer. Denna checklista ska visa vilka konsekvenser en plan får för möjligheterna att resa hållbart. Checklistan ska innehålla ett antal planindikatorer och användandet av den ska bli en naturlig del i planarbetet. Miljöeffekt av åtgärd Åtgärden bidrar till att uppfylla Länsstyrelsens Mål 1, Utsläpp av växthusgaser, Utsläppen av växthusgaser i Skåne ska år 2020 vara minst 30 procent lägre än Detta sker genom att möjliggöra ett hållbart ressätt och bidrar därmed till minskade koldioxidutsläpp när fler kan välja att gå, cykla och åka kollektivt istället för att färdas i bil. Åtgärden är ett led i arbetet med Region Skånes mål om fossilbränslefritt Skåne Genomförande Stadsbyggnadsavdelningen tar tillsammans med Gata, trafik och park fram en checklista för hållbart resande i samhällsplaneringen. Planarkitekten tillsammans med Trafikmiljösamordnaren förankrar checklistan och framtagandet av den i Miljö och Samhällsbyggnad. Stadsbyggnadsavdelningen skapar rutiner för att använda checklistan. Ekonomi Kostnaden för att ta fram checklistan består av ett antal arbetstimmar hos stadsbyggnadsavdelningen och Gata, trafik och park. Framtagande: 200 timmar Årlig uppföljningsinsats: 50 timmar Uppföljning Stadsbyggnadsavdelningen ansvarar för att årligen rapportera om åtgärden till Energi- och klimatplanens Arbetsgrupp samt att utvärdera checklistan. Indikatorer på måluppfyllnad Antal planer där checklistan har använts. Andelen planer som får ett högt betyg enligt checklistan.

29 Utkast Åtgärdsägare Stadsbyggnadsavdelningen tillsammans med Gata trafik och park ansvarar för framtagandet av åtgärden. Stadsbyggnadsavdelningen ansvarar för införandet och användandet av checklistan. Samarbetspartners Övriga förvaltningar i Eslövs kommunorganisation.

30 Utkast Åtgärd 10 Hållbar stadsbyggnad Bakgrund För att skapa en hållbar stad måste vi arbeta aktivt med hållbart stadsbyggande så att de övergripande visionerna och strategierna säkras och förs vidare genom alla led i processen. Hela stadsbyggnadsprocessen med översiktsplanering, detaljplanering, bygglovshantering och exploatering måste utgå från ett hållbarhetstänkande. Beskrivning av åtgärd Åtgärden består av två delar, dels en utredning om en energieffektiv stadsdel och dels en policy/strategi som kan ligga till stöd för arbetet med hållbart stadsbyggande. Policyn är ett strategiskt dokument som kan användas som underlag vid översiktsplanering, detaljplanering, bygglovsbedömning och rådgivning till bygglovssökande. Den kan användas för att vid försäljning av mark ställa högre miljökrav på exploatören men den kan även fungera som inspiration för exploatörer som bygger på mark som inte ägs av kommunen. Miljöeffekt av åtgärd Åtgärden bidrar till att uppfylla Länsstyrelsens Mål 2, Effektivare energianvändning, Energianvändningen i Skåne ska år 2020 vara 10 procent lägre än genomsnittet för åren samt Länsstyrelsens Mål 6, Klimatanpassning, i alla kommuner i Skåne ska senast år 2015 risker för översvämningar, ras, skred och erosion vara identifierade och analyserade. Kommunerna ska beakta riskerna i sin fysiska planering och ha tagit fram förslag på åtgärder för anpassning av befintlig miljö. Åtgärden är ett led i arbetet med Region Skånes mål om fossilbränslefritt Skåne Genomförande Genom att informera, inspirera och ställa högre krav på byggherrar att bygga mer energieffektiva byggnader och hållbara miljöer (passivhus, lågenergihus, plusenergihus, gröna tak, dagvattenhantering) ska målen nås. Stadsbyggnadsavdelningen tar fram en utredning om en energieffektiv stadsdel samt en policy för hållbart stadsbyggande. Stadsbyggnadschefen förankrar policyn och framtagandet av den i Miljö och Samhällsbyggnad och Kommunledningskontoret. Stadsbyggnad skapar rutiner för att använda policyn. Ekonomi Kostnaden för att ta fram utredningen och policyn består av ett antal arbetstimmar hos Stadsbyggnad och Kommunledningskontoret. Framtagande: 100 timmar Årlig uppföljningsinsats: 50 timmar

ENERGI- OCH KLIMATPLAN

ENERGI- OCH KLIMATPLAN Energi- och klimatplan för Eslövs kommun ENERGI- OCH KLIMATPLAN Sammanfattning Energi- och klimatplanen ska visa vägen mot en framtid där vi minskar vår användning av ändliga resurser samt effektiviserar

Läs mer

Statistik för energianvändning och transporter för Eslövs kommun

Statistik för energianvändning och transporter för Eslövs kommun 1(7) Statistik för energianvändning och transporter för Eslövs kommun 2010-12-09 Energikartläggning Eslövs kommun Uppdragsnummer: 227405 Uppdragsansvarig: Maria Larsson Handläggare Kvalitetsgranskning

Läs mer

Strategi för energieffektivisering 2011-2020

Strategi för energieffektivisering 2011-2020 Samhällsbyggnadsförvaltningen Strategi för energieffektivisering 211-22 Förslag 211-3-31 Innehållsförteckning Inledning... 3 Nulägesanalys... 4 Byggnader... 4 Area... 4 Energianvändning... 5 Kostnad...

Läs mer

Energi- och klimatplan

Energi- och klimatplan Energi- och klimatplan för Eslövs kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2011-10-15 Postadress 241 80 Besöksadress Stadshuset, Gröna torg 2 Telefon 0413-620 00 Telefax 0413-625 20 E-post kommunen@eslov.se

Läs mer

Oskarshamns Kommun. Roger Gunnarsson Box 706 572 28 OSKARSHAMN. Strategi 1(9) 2010-002757 33657-1. Olov Åslund. Kommun/Landsting. Oskarshamns Kommun

Oskarshamns Kommun. Roger Gunnarsson Box 706 572 28 OSKARSHAMN. Strategi 1(9) 2010-002757 33657-1. Olov Åslund. Kommun/Landsting. Oskarshamns Kommun 1(9) Handläggare Olov Åslund Oskarshamns Kommun 21-2757 Roger Gunnarsson Box 76 572 28 OSKARSHAMN Strategi Kommun/Landsting Oskarshamns Kommun Antal årsarbetskrafter: 2496 Antal invånare: 26131 Målsättning

Läs mer

ENERGI- OCH KLIMATPLAN GAGNEFS KOMMUN 2013 2020 mål och åtgärder

ENERGI- OCH KLIMATPLAN GAGNEFS KOMMUN 2013 2020 mål och åtgärder ENERGI- OCH KLIMATPLAN GAGNEFS KOMMUN 2013 2020 mål och åtgärder Innehåll 1. SAMMANFATTNING AV PLANENS MÅL OCH ÅTGÄRDER...3 2. LÅNGSIKTIGA OCH ÖVERGRIPANDE MÅL...3 3. DELMÅL OCH ÅTGÄRDER FÖR ENERGI TILL

Läs mer

ENERGI- OCH KLIMATPLAN. Energi- och klimatplan för Eslövs kommun. Sammanfattning 1 (36)

ENERGI- OCH KLIMATPLAN. Energi- och klimatplan för Eslövs kommun. Sammanfattning 1 (36) ENERGI- OCH KLIMATPLAN Energi- och klimatplan för Eslövs kommun Sammanfattning När det var dags att uppdatera Eslövs kommuns energiplan från 2000 sattes en arbetsgrupp och en styrgrupp ihop. En bit in

Läs mer

Strategi för energieffektivisering. Anna-Karin Olsson, Kommunekolog Höör 2013-01-30 Johan Nyqvist, Energikontoret Skåne

Strategi för energieffektivisering. Anna-Karin Olsson, Kommunekolog Höör 2013-01-30 Johan Nyqvist, Energikontoret Skåne Strategi för energieffektivisering Anna-Karin Olsson, Kommunekolog Höör 2013-01-30 Johan Nyqvist, Energikontoret Skåne Interna miljöregler, 1996 kontorspapper ska vara Svanenmärkt glödlampor byts till

Läs mer

Nybro Kommun. Mattias Andersson NYBRO. Strategi 1(9) Astrid Fell. Kommun/Landsting. Nybro Kommun

Nybro Kommun. Mattias Andersson NYBRO. Strategi 1(9) Astrid Fell. Kommun/Landsting. Nybro Kommun 1(9) Handläggare Astrid Fell Nybro Kommun 21-535 Mattias Andersson 382 8 NYBRO Strategi Kommun/Landsting Nybro Kommun Antal årsarbetskrafter: 174 Antal invånare: 19579 Målsättning till 214 (förbättring

Läs mer

2011-03-25 Bilaga 1 Kommunfullmäktige 2011-04-27 64. Handlingsplan till Alvesta kommuns energi- och klimatstrategi

2011-03-25 Bilaga 1 Kommunfullmäktige 2011-04-27 64. Handlingsplan till Alvesta kommuns energi- och klimatstrategi 2011-03-25 Bilaga 1 Kommunfullmäktige 2011-04-27 64 Handlingsplan till Alvesta kommuns energi- och klimatstrategi 1 Effektmål för kommunorganisationen Mål att uppnå till och med år 2014 År 2014 skall energiförbrukningen

Läs mer

Fossilbränslefritt och. och energieffektivt Borås.

Fossilbränslefritt och. och energieffektivt Borås. Fossilbränslefritt och energieffektivt Borås Borås Stad minimerar utsläpp av växthusgaser. Förnybara energislag används till kollektivtrafik, person- och godstransporter, uppvärmning och el. Genom resurssnålhet,

Läs mer

Kalmar Kommun. Jane Wågsäter Box KALMAR. Strategi 1(9) Madeleine Nettelbladt. Kommun/Landsting.

Kalmar Kommun. Jane Wågsäter Box KALMAR. Strategi 1(9) Madeleine Nettelbladt. Kommun/Landsting. 1(9) Handläggare Madeleine Nettelbladt Kalmar Kommun 21-11 3376-1 Jane Wågsäter Box 611 391 26 KALMAR Strategi Kommun/Landsting Kalmar Kommun Antal årsarbetskrafter: 484 Antal invånare: 62388 Målsättning

Läs mer

Mörbylånga Kommun. Michael Ingard Trollhättevägen 4 386 80 MÖRBYLÅNGA. Strategi 1(9) 2010-002912 33724-1. Marie Rosenqvist.

Mörbylånga Kommun. Michael Ingard Trollhättevägen 4 386 80 MÖRBYLÅNGA. Strategi 1(9) 2010-002912 33724-1. Marie Rosenqvist. 1(9) Handläggare Marie Rosenqvist Mörbylånga Kommun 21-2912 Michael Ingard Trollhättevägen 4 386 8 MÖRBYLÅNGA Strategi Kommun/Landsting Mörbylånga Kommun Antal årsarbetskrafter: 461 Antal invånare: 1421

Läs mer

Tyresö kommuns energiplan Beslutsdel

Tyresö kommuns energiplan Beslutsdel Tyresö kommuns energiplan Beslutsdel WSP Environmental 30 september 2008 1 1 Bakgrund Enligt lagen om kommunal energiplanering (1977:439) ska det finnas en aktuell plan för tillförsel, distribution och

Läs mer

Högsby Kommun. Anders Ivarsson HÖGSBY. Strategi 1(9) Astrid Fell. Kommun/Landsting. Högsby Kommun

Högsby Kommun. Anders Ivarsson HÖGSBY. Strategi 1(9) Astrid Fell. Kommun/Landsting. Högsby Kommun 1(9) Handläggare Astrid Fell Högsby Kommun 21-773 Anders Ivarsson 579 8 HÖGSBY Strategi Kommun/Landsting Högsby Kommun Antal årsarbetskrafter: 461 Antal invånare: 5777 Målsättning till 214 (förbättring

Läs mer

7 konkreta effektmål i Västerås stads energiplan 2007-2015

7 konkreta effektmål i Västerås stads energiplan 2007-2015 7 konkreta effektmål i Västerås stads energiplan 2007-2015 Energiplanen beskriver vad vi ska göra och den ska verka för ett hållbart samhälle. Viktiga områden är tillförsel och användning av energi i bostäder

Läs mer

Beskrivning av ärendet

Beskrivning av ärendet Planen innehåller mål och åtgärder för områdena: 1. Energihushållning och energieffektivisering 2. Energitillförsel 3. Resor och transporter 4. Fysisk planering Planen innehåller totalt 25 åtgärder. Uppföljningen

Läs mer

Uppföljning av Energiplan 2008 Nulägesbeskrivning

Uppföljning av Energiplan 2008 Nulägesbeskrivning Nulägesbeskrivning Lerum 2013-04-10 Innehåll Energiplan 2008 uppföljning 4 Sammanfattning 6 Uppföljning Mål 7 Minskade fossila koldioxidutsläpp... 7 Mål: År 2020 har de fossila koldioxidutsläppen minskat

Läs mer

Torsås kommun. Stan Weyns Box TORSÅS. Strategi 1(9) Olov Åslund. Kommun/Landsting. Torsås kommun

Torsås kommun. Stan Weyns Box TORSÅS. Strategi 1(9) Olov Åslund. Kommun/Landsting. Torsås kommun 1(9) Handläggare Olov Åslund Torsås kommun 21-259 Stan Weyns Box 53 385 25 TORSÅS Strategi Kommun/Landsting Torsås kommun Antal årsarbetskrafter: 551 Antal invånare: 744 Målsättning till 214 (förbättring

Läs mer

Årsrapport Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning Linköpings kommun linkoping.se

Årsrapport Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning Linköpings kommun linkoping.se Årsrapport 216 Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning 217-12-1 Linköpings kommun linkoping.se Trend i korthet: Foto: Stångåstaden Energianvändningen i byggnader minskar Koldioxidutsläppen från

Läs mer

Energi- och klimatstrategi

Energi- och klimatstrategi 1(9) Energi- och klimatstrategi Godkänd KU 63 2009-03-13 2(9) Inledning Att fossilbränsleanvändning påverkar den globala uppvärmningen är inget nytt, däremot måste vi hitta nya och effektivare vägar för

Läs mer

Vision År 2030 är Örebroregionen klimatklok. Då är vi oberoende av olja och andra fossila bränslen och använder istället förnybar energi.

Vision År 2030 är Örebroregionen klimatklok. Då är vi oberoende av olja och andra fossila bränslen och använder istället förnybar energi. Pub nr 2008:44 Vision År 2030 är Örebroregionen klimatklok. Då är vi oberoende av olja och andra fossila bränslen och använder istället förnybar energi. Vi hushållar med energin och använder den effektivt.

Läs mer

Klimatpolicy Laxå kommun

Klimatpolicy Laxå kommun Laxå kommun 1 (5) Klimatstrategi Policy Klimatpolicy Laxå kommun Genom utsläpp av växthusgaser bidrar Laxå kommun till den globala klimatpåverkan. Det största tillskottet av växthusgaser sker genom koldioxidutsläpp

Läs mer

Ystad kommun. Strategi för energieffektivisering enligt STEMFS 2010:5

Ystad kommun. Strategi för energieffektivisering enligt STEMFS 2010:5 Ystad kommun Strategi för energieffektivisering enligt STEMFS 2010:5 1 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Nationella mål... 3 Ystad kommun... 3 Nulägesanalys av energianvändning i Ystads kommuns verksamhet...

Läs mer

Strategi för Energieffektivisering 2010-2020. Ljusdals kommun

Strategi för Energieffektivisering 2010-2020. Ljusdals kommun 2010-2020 Ljusdals kommun Lennart Wing Bengt Gustafsson 2011-03-24 2 (14) Sammanfattning Denna strategi utgör kommunens övergripande riktlinjer för ett gemensamt strategiskt arbete med energieffektivisering

Läs mer

Klimatstrategi Lägesrapport kortversion 2013-02-04

Klimatstrategi Lägesrapport kortversion 2013-02-04 Klimatstrategi Lägesrapport kortversion 2013-02-04 Denna folder presenterar kort hur utsläppen av växthusgaser m.m. har utvecklats under senare år. Klimatredovisningen i sin helhet kan läsas på www.kristianstad.se

Läs mer

Statens energimyndighets författningssamling

Statens energimyndighets författningssamling Statens energimyndighets författningssamling Utgivare: Fredrik Selander (verksjurist) ISSN 1650-7703 Statens energimyndighets föreskrifter och allmänna råd om statligt stöd till energieffektivisering i

Läs mer

Eskilstunas klimatplan. Så skapar vi en hållbar utveckling

Eskilstunas klimatplan. Så skapar vi en hållbar utveckling Eskilstunas klimatplan Så skapar vi en hållbar utveckling Vi tar ansvar för framtiden I Eskilstuna är vi överens om att göra vad vi kan för att bidra till en ekologiskt hållbar utveckling. Eskilstuna är

Läs mer

Samarbete och ansvar i Energi- och klimatplanen

Samarbete och ansvar i Energi- och klimatplanen Samarbete och ansvar i Energi- och klimatplanen Eslövs kommun består av sju förvaltningar. Större delen av arbetet med energi- och klimatfrågor hamnar på Samhällsbyggnad och men arbete med dessa frågor

Läs mer

Årsrapport Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning. Rapport Linköpings kommun linkoping.se

Årsrapport Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning. Rapport Linköpings kommun linkoping.se Årsrapport 215 Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning Rapport 216-11-14 Linköpings kommun linkoping.se Inledning Linköpings kommun har som mål att kommunen ska vara koldioxidneutral 225. Koldioxidneutralitet

Läs mer

Uppföljning av energieffektiviseringsarbetet år 2013

Uppföljning av energieffektiviseringsarbetet år 2013 Uppföljning av energieffektiviseringsarbetet år 2013 Selina Malik, miljöstrateg Hörby kommun 2014-03-28 1 Övergripande sammanfattning Totalt användes 20 736 MWh energi år 2013 till kommunens byggnader

Läs mer

Åtgärdsworkshop Valdemarsvik. Hur kan kommunen bidra till att skapa ett hållbart energisystem 2020? Hemläxa och bakgrundsmaterial

Åtgärdsworkshop Valdemarsvik. Hur kan kommunen bidra till att skapa ett hållbart energisystem 2020? Hemläxa och bakgrundsmaterial Åtgärdsworkshop Valdemarsvik Hur kan kommunen bidra till att skapa ett hållbart energisystem 22? Hemläxa och bakgrundsmaterial 1 Detta dokument innehåller de fakta kring Valdemarsviks nuläge, alternativ

Läs mer

Samarbete och ansvar i Energi- och klimatplanen

Samarbete och ansvar i Energi- och klimatplanen Samarbete och ansvar i Energi- och klimatplanen Eslövs kommun består av sex förvaltningar. Större delen av arbetet med energi- och klimatfrågor hamnar på Miljö och Samhällsbyggnad och men arbete med dessa

Läs mer

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG. Energiplanen - information 182 KS/2018:101

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG. Energiplanen - information 182 KS/2018:101 Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2018-11-19 1 (1) Sida 182 KS/2018:101 Energiplanen - information Bakgrund Vid kommunstyrelsen sammanträde 93/2018-05-02 beslutades att godkänna

Läs mer

Söderhamns kommun. Margareta Örn-Liljedahl 826 80 SÖDERHAMN. Strategi 1(9) 2010-002727 33650-1. Åsa Söderlund. Kommun/Landsting.

Söderhamns kommun. Margareta Örn-Liljedahl 826 80 SÖDERHAMN. Strategi 1(9) 2010-002727 33650-1. Åsa Söderlund. Kommun/Landsting. 1(9) Handläggare Åsa Söderlund Söderhamns kommun 21-2727 3365-1 Margareta Örn-Liljedahl 826 8 SÖDERHAMN Strategi Kommun/Landsting Antal årsarbetskrafter: Antal invånare: Söderhamns kommun 2369 25456 Målsättning

Läs mer

Energi- och klimatplan för Eslövs kommun

Energi- och klimatplan för Eslövs kommun Energi- och klimatplan för Eslövs kommun Sammanställning av arbetet med åtgärderna under 2012 Under 2012 har arbetet med åtgärderna pågått för fullt ute på förvaltningarna och bolagen. En uppdatering av

Läs mer

Förstudierapport - Energiplan för Österåkers kommun

Förstudierapport - Energiplan för Österåkers kommun Förstudierapport - Energiplan för Österåkers kommun Projektbeställare Kent Gullberg Huvudprojektledare Alexander Bergström Datum 2018-06-04 Version 1.0 Diarienummer KS 2018/0171 Godkänd av styrgrupp 2018-06-04

Läs mer

Klimatkommunen Kristianstad Elin Dalaryd

Klimatkommunen Kristianstad Elin Dalaryd Klimatkommunen Kristianstad Elin Dalaryd Var kommer de lokala utsläppen ifrån? Dikväveoxid 16% HFC 0,4% Metan 17% Koldioxid 67% Utsläpp av växthusgaser per invånare: år 1990 9,7 ton år 2006 6,5 ton Lokala

Läs mer

Energi- och klimatstrategi för Nässjö kommun

Energi- och klimatstrategi för Nässjö kommun 1 (7) Datum 2016-08-05 Diarienummer KS 2016-203 Handläggare Dennis Lundquist Direkttelefon 0380-51 80 38 E-postadress dennis.lundquist@nassjo.se Kommunstyrelsen Energi- och klimatstrategi för Nässjö kommun

Läs mer

Mönsterås Kommun. Henrik Andersson Box MÖNSTERÅS. Strategi 1(9) Astrid Fell. Kommun/Landsting.

Mönsterås Kommun. Henrik Andersson Box MÖNSTERÅS. Strategi 1(9) Astrid Fell. Kommun/Landsting. 1(9) Handläggare Astrid Fell Mönsterås Kommun 21-951 3368-1 Henrik Andersson Box 54 383 22 MÖNSTERÅS Strategi Kommun/Landsting Mönsterås Kommun Antal årsarbetskrafter: 923 Antal invånare: 1299 Målsättning

Läs mer

Mål och handlingsplan för miljöarbete

Mål och handlingsplan för miljöarbete UFV 2018/1649 Mål och handlingsplan för miljöarbete 2019-2021 Fastställd av rektor 2019-02-26 Innehållsförteckning Utgångspunkt och syfte 3 Lokalt klimatarbete med långsiktiga utmaningar 3 Utmaningar inom

Läs mer

ALVESTA NÄSTA!

ALVESTA NÄSTA! ALVESTA NÄSTA! Strategiskt arbete med energi- och klimatplanen som grund Ingalill Ljungdahl, planeringsingenjör Alvesta kommun Förvaltningen för samhällsplanering Ingalill.ljungdahl@alvesta.se ENERGI-

Läs mer

Department of Technology and Built Environment. Energiflödesanalys av Ljusdals kommun. Thomas Fredlund, Salahaldin Shoshtari

Department of Technology and Built Environment. Energiflödesanalys av Ljusdals kommun. Thomas Fredlund, Salahaldin Shoshtari Department of Technology and Built Environment Energiflödesanalys av Ljusdals kommun Thomas Fredlund, Salahaldin Shoshtari Examensarbete 30 hp, D-nivå Energisystem 1 Bakgrund Beställare av denna analys

Läs mer

Biogas som drivmedel. Strategi och handlingsplan för införande av biogas som drivmedel i Gotlands kommun

Biogas som drivmedel. Strategi och handlingsplan för införande av biogas som drivmedel i Gotlands kommun Biogas som drivmedel Strategi och handlingsplan för införande av biogas som drivmedel i Gotlands kommun fastställd av Kommunstyrelsen 26 februari 2009 Regional strategi för införande av biogas på Gotland

Läs mer

Uppföljning av energieffektiviseringsarbetet år 2011

Uppföljning av energieffektiviseringsarbetet år 2011 Uppföljning av energieffektiviseringsarbetet år 2011 Selina Malik, miljöstrateg Hörby kommun 2011-03-30 1 Övergripande sammanfattning Totalt användes 20 973 MWh energi år 2011 till kommunens byggnader

Läs mer

Medeltemperaturen på jorden blir varmare och varmare. Orsaken är främst utsläpp av koldioxid från förbränning av fossila bränslen. Trafiken på våra vägar och energianvändningen står för största delen av

Läs mer

Klimatoch energistrategier

Klimatoch energistrategier www.gislaved.se Klimat- och energi åtgärdsplanen 2011 Antagen av Kommunfullmäktige 2011-09-29 118 Gemensam åtgärdsplan 2011-2014 för Gislaveds kommuns Klimatoch energistrategier Reviderad. juni 2011 Inledning

Läs mer

Bräcke kommun 2008-2012

Bräcke kommun 2008-2012 Målsättningar for Energi- och klimatstrategi Bräcke kommun 2008-2012 Antagen av Bräcke kommunfullmäktige 118/2007 Energi- och klimatstrategi for Bräcke kommun 2008 2012 2 1. I n l e d n i n g Föreliggande

Läs mer

Biogas i framtidens Skåne Anna Hansson Biogas Syd

Biogas i framtidens Skåne Anna Hansson Biogas Syd Biogas i framtidens Skåne Anna Hansson Biogas Syd Trelleborg den 27 september 2012 Biogas Syd arbetar med biogaspusslets olika sektorer Miljömål Ökad sysselsättning Klimatmål Klimatmål Ökad försörjningsgrad

Läs mer

Förslag till energiplan

Förslag till energiplan Förslag till energiplan Bilaga 2: Miljöbedömning 2014-05-20 Remissversion BI L A G A 2 : M I L J Ö BE D Ö M N I N G Förslag till energiplan Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850

Läs mer

Färdplan för ett fossilbränslefritt Stockholm 2050

Färdplan för ett fossilbränslefritt Stockholm 2050 HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING STRATEGISKA AVDELNIN GEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2013-05-08 Handläggare: Solveig Nilsson Telefon: 08-508 04 052 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd 2013-06-13

Läs mer

Energibalans Skåne län 2010. Magnus Strand, praktikant Länsstyrelsen i Skåne mgnsstrand@gmail.com

Energibalans Skåne län 2010. Magnus Strand, praktikant Länsstyrelsen i Skåne mgnsstrand@gmail.com Energibalans Skåne län 2010 Magnus Strand, praktikant Länsstyrelsen i Skåne mgnsstrand@gmail.com Tel. 0736-434402 Energiläget i Skåne mellan 1990 och 2010. Slutlig energianvändning Per bränslekategori

Läs mer

SÅ BLIR SVERIGES BÖNDER KLIMATSMARTAST I VÄRLDEN 2010-07-21

SÅ BLIR SVERIGES BÖNDER KLIMATSMARTAST I VÄRLDEN 2010-07-21 SÅ BLIR SVERIGES BÖNDER KLIMATSMARTAST I VÄRLDEN 2010-07-21 Dubbelt upp klimatsmarta mål för de gröna näringarna. Sverige har några av världens mest ambitiösa mål för klimat- och energiomställningen. Så

Läs mer

ESLÖVS KOMMUNS ENERGI- OCH KLIMATPLAN

ESLÖVS KOMMUNS ENERGI- OCH KLIMATPLAN ESLÖVS KOMMUNS ENERGI- OCH KLIMATPLAN Eslövs kommuns Energi- och klimatplan 2.0 Strategi och handlingsplan för energieffektivisering och klimatarbete 2015-2020 En del av Eslövs miljömål Dokumentet är antaget

Läs mer

Styrdokument för energieffektivisering

Styrdokument för energieffektivisering 1(6) Styrdokument för energieffektivisering 2012-2014 1. Syfte och mål Dokumentet fastställer mål och strategier för energieffektivisering av verksamheter i Danderyds kommun med avseende på byggnader och

Läs mer

Hållbart Resande ur ett Boxholmsperspektiv

Hållbart Resande ur ett Boxholmsperspektiv ur ett Boxholmsperspektiv Fakta om Boxholm 5 222 invånare Kommunens areal 527,6 kvkm 9,9 invånare per kvkm Skattesats 31:84 Centralt läge utmed södra stambanan och riksväg 32 Stålverk, sågverk, osttillverkning,

Läs mer

SLUTLIG RAPPORT. Antal sidor: 11 ENERGIEFFEKTIVISERINGSSTÖD BROMÖLLA KOMMUN. Malmö 2015-03-31. Marika Andersson COWI AB

SLUTLIG RAPPORT. Antal sidor: 11 ENERGIEFFEKTIVISERINGSSTÖD BROMÖLLA KOMMUN. Malmö 2015-03-31. Marika Andersson COWI AB Antal sidor: 11 SLUTLIG Malmö COWI AB Postadress: Södra Förstadsgatan 26 211 43 MALMÖ Telefon 1 85 25 Telefax 1 85 25 1 Dokumentnr: 1(1) dat. / Date of rev. FAKTA TITEL: SLUTLIG REVISION NR: DATUM: BESTÄLLARE:

Läs mer

Miljöarbete i Eskilstuna

Miljöarbete i Eskilstuna Miljöarbete i Eskilstuna SKL ledningssystem för hållbar utveckling Magnus Johansson (MP) Kommunalråd Eskilstuna Eskilstuna - en ekokommun Översikt Industristad med anor Nedgång 1970-1998 Svealandsbanan

Läs mer

Energi- och klimatstrategi för Västerviks kommun 2009 2014

Energi- och klimatstrategi för Västerviks kommun 2009 2014 Energi- och klimatstrategi för Västerviks kommun 2009 2014 Antagen av kommunfullmäktige 2009-09-07 Detta är en populärversion av den första kombinerade energi- och klimatstrategin för Västerviks kommun.

Läs mer

Välkomna till Örebro, Klimatkommunernas nätverksträff 25 nov. Foto: Fredrik Kellén

Välkomna till Örebro, Klimatkommunernas nätverksträff 25 nov. Foto: Fredrik Kellén Välkomna till Örebro, Klimatkommunernas nätverksträff 25 nov Foto: Fredrik Kellén Dagens program 09.00 09.30 Välkomna och presentation av Örebro kommuns nya klimatstrategi 09.30 09.55 Kumbro 09.55 10.15

Läs mer

Uppföljning av energieffektiviseringsarbetet år 2012

Uppföljning av energieffektiviseringsarbetet år 2012 Uppföljning av energieffektiviseringsarbetet år 2012 Selina Malik, miljöstrateg Hörby kommun 2013-03-28 1 Övergripande sammanfattning Totalt användes 21 441 MWh energi år 2012 till kommunens byggnader

Läs mer

Klimatstrategi och energiplan

Klimatstrategi och energiplan Klimatstrategi och energiplan för Färgelanda kommun BESLUTAD I FULLMÄKTIGE 2008-12-29 Innehållsförteckning 1. Inriktningsmål och uppdrag / direktiv 2. Bakgrund 3. Klimatfrågan samt energiläget i Färgelanda

Läs mer

Biogasens möjligheter i Sverige och Jämtland

Biogasens möjligheter i Sverige och Jämtland Biogasens möjligheter i Sverige och Jämtland Anders Mathiasson Svenska Gasföreningen 17 september 2008 Verksamhetsstrukturen Vad är gas och gasbranschen i Sverige? Biogas från vattenslam, gödsel, avfall

Läs mer

DANDERYDS KOMMUN Tekniska kontoret Ruth Meyer

DANDERYDS KOMMUN Tekniska kontoret Ruth Meyer 1(6) Förslag till styrdokument för energieffektivisering av verksamheter i Danderyds kommun 1. Syfte och mål Dokumentet fastställer mål och strategier för energieffektivisering av verksamheter i Danderyds

Läs mer

Dnr:2018/129. Säffle kommuns. Energi- & klimatplan. Med målsättningar till år Version Beslutad i kommunfullmäktige

Dnr:2018/129. Säffle kommuns. Energi- & klimatplan. Med målsättningar till år Version Beslutad i kommunfullmäktige Dnr:2018/129 Säffle kommuns Energi- & klimatplan Med målsättningar till år 2030 Version 2018-12-03 Beslutad i kommunfullmäktige 2018-12-17 Innehåll 1. Varför Energi- och klimatplan... 3 1.1. Omfattning

Läs mer

Energieffektiviserings- Strategi Tomelilla Kommun

Energieffektiviserings- Strategi Tomelilla Kommun Energieffektiviserings- Strategi Tomelilla Kommun 1 Innehållsförteckning 1. INLEDNING... 3 1.1 PRESENTATION AV TOMELILLA KOMMUN... 3 1.2 BAKGRUND OCH SYFTE... 4 1.3 PROJEKTORGANISATION... 4 2. INVENTERING...

Läs mer

Nu E De Nock! Beslutsdel/Åtgärder. Energiplan/Klimatstrategi Östra Göinge kommun

Nu E De Nock! Beslutsdel/Åtgärder. Energiplan/Klimatstrategi Östra Göinge kommun Nu E De Nock! Beslutsdel/Åtgärder Energiplan/Klimatstrategi Östra Göinge kommun BESLUTSDEL /ÅTGÄRDER ÄTGÅRDSOMRÅDE ÅTGÄRD KLART KOSTNAD ANSVARIG Övergripande Kommunen skall ha ett eget statistiksystem

Läs mer

Bilaga till energiplan för Åtvidabergs kommun 2012-2016

Bilaga till energiplan för Åtvidabergs kommun 2012-2016 Bilaga till energiplan för Åtvidabergs kommun 2012-2016 Del 1. Exempel på åtgärder för att uppnå energiplanens detaljmål. Bilaga del 1 till energiplan för Åtvidabergs kommun 2012-2016 Transporter i hela

Läs mer

Hållbar utveckling i Sävsjö Kommun. Så här jobbar vi!

Hållbar utveckling i Sävsjö Kommun. Så här jobbar vi! Hållbar utveckling i Sävsjö Kommun Så här jobbar vi! Exempel på vad som gjorts den senaste tiden Strategiskt arbete Översiktsplan (Kf 2012-05) Gång- och cykelplan ( Kf April2012) Energi- och klimatstrategi

Läs mer

Energi- och klimatarbete i Stockholms stad 2013-09-10

Energi- och klimatarbete i Stockholms stad 2013-09-10 Energi- och klimatarbete i Stockholms stad The Capital of Scandinavia Styrdokument Sida 2 Vision 2030 Ett övergripande dokument som stakar ut huvudriktningen inom stadens alla verksamhetsområden. Målinriktningen

Läs mer

TEKNISK FÖRSÖRJNING ENERGI

TEKNISK FÖRSÖRJNING ENERGI ENERGI Övergripande mål med anknytning till energi EU:s klimatmål till 2020 Nationella energimål Regionala energimål Regionala energi och klimatmål för Skåne TOMELILLA KOMMUN Fossilbränslefritt Förutom

Läs mer

Resa i tjänsten. Här är snabbversionen av Eslövs kommuns riktlinjer för resor i tjänsten.

Resa i tjänsten. Här är snabbversionen av Eslövs kommuns riktlinjer för resor i tjänsten. Resa i tjänsten Här är snabbversionen av Eslövs kommuns riktlinjer för resor i tjänsten. Kräver ditt möte att du reser? Kan ni istället använda Skype? Skype finns installerat på alla datorer. Testa chattfunktionen

Läs mer

1 INLEDNING 3 2 NULÄGESBESKRIVNING 4 3 MÅL 7 4 ÅTGÄRDER OCH HANDLINGSPLAN 8 5 UPPFÖLJNING 10

1 INLEDNING 3 2 NULÄGESBESKRIVNING 4 3 MÅL 7 4 ÅTGÄRDER OCH HANDLINGSPLAN 8 5 UPPFÖLJNING 10 1 INLEDNING 3 2 NULÄGESBESKRIVNING 4 2.1 Byggnader 4 2.2 Transporter 5 3 MÅL 7 3.1 Byggnader 7 3.2 Transporter 7 4 ÅTGÄRDER OCH HANDLINGSPLAN 8 5 UPPFÖLJNING 10 1 Inledning Denna strategi syftar till att

Läs mer

ENERGIEFFEKTIVISERING. Tekniska kontoret Åke Petersson Energieffektivisering_Ver6

ENERGIEFFEKTIVISERING. Tekniska kontoret Åke Petersson Energieffektivisering_Ver6 ENERGIEFFEKTIVISERING Åke Petersson Energieffektivisering_Ver6 ENERGIEFFEKTIVISERING: Statligt bidrag till Energieffektivisering Emmaboda kommun får totalt 1,4 milj. för perioden 2011-2014. Beloppet är

Läs mer

Energi- & klimatplan

Energi- & klimatplan Dnr:2018/254 Säffle kommuns Energi- & klimatplan Med målsättningar till år 2030 Version 2018-04-10 Beslutad i kommunfullmäktige 2018-XX-XX Innehåll 1. Varför Energi- och klimatplan... 3 1.1. Omfattning

Läs mer

Energi- och klimatstrategi inklusive handlingsplan för Alvesta kommun. Antaget av kommunfullmäktige 2015-10-27 134

Energi- och klimatstrategi inklusive handlingsplan för Alvesta kommun. Antaget av kommunfullmäktige 2015-10-27 134 Energi- och klimatstrategi inklusive handlingsplan för Alvesta kommun Antaget av kommunfullmäktige 2015-10-27 134 1 2015-09-08 Inledning Denna energi- och klimatstrategi inkl. handlingsplan ersätter energi-

Läs mer

HANDLINGSPLAN 2013 Samt uppföljning 2012

HANDLINGSPLAN 2013 Samt uppföljning 2012 Bilaga 1 till Energi- och klimatstrategi 2009-2015. Sid 1 (7) HANDLINGSPLAN 2013 Samt uppföljning 2012 Beskrivning av åtgärder Under arbetet med energi- och klimatstrategin har identifierats en stor mängd

Läs mer

ESILÖVS KOMMUN. Eslövs kommuns Energi- och klimatplan 2.0. Strategi och handlingsplan för energieffektivisering och klimatarbete 2015-2020

ESILÖVS KOMMUN. Eslövs kommuns Energi- och klimatplan 2.0. Strategi och handlingsplan för energieffektivisering och klimatarbete 2015-2020 ESILÖVS KOMMUN Eslövs kommuns Energi- och klimatplan 2.0 Strategi och handlingsplan för energieffektivisering och klimatarbete 2015-2020 En del av Eslövs miljömål Dokumentet är antaget av Kommunfullmäktige

Läs mer

Energigas en klimatsmart story

Energigas en klimatsmart story Energigas en klimatsmart story Vad är energigas? Naturgas Biogas Vätgas Gasol Fordonsgas Sveriges energitillförsel 569 TWh TWh Vattenkraft 66 Gas 17 Biobränsle 127 Värmepumpar 6 Vindkraft 3 Olja 183 Kärnkraft

Läs mer

Denna rapport består dels av energistatistik för 2016 och dels en lägesrapport som områdesansvariga har lämnat in.

Denna rapport består dels av energistatistik för 2016 och dels en lägesrapport som områdesansvariga har lämnat in. Inledning Eslövs kommuns Energi- och klimatplan 2.0 antogs i kommunfullmäktige den 27 april 2015, planen är en strategi och handlingsplan för energieffektivisering och klimatarbete under 2015-2020. Utformningen

Läs mer

Sysselsättningseffekter

Sysselsättningseffekter BILAGA 2 1(3) Underlag gällande Sysselsättningseffekter Sysselsättningseffekter - Underlag till Dalarnas Energi- och klimatstrategi 2012 2 Bakgrund och syfte I Dalarnas energi- och klimatstrategi 2012

Läs mer

» Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Energi- och klimatstrategi. Energi- och klimatstrategi 1

» Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Energi- och klimatstrategi. Energi- och klimatstrategi 1 » Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Energi- och klimatstrategi Energi- och klimatstrategi 1 Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 15 oktober 2015 För revidering ansvarar: Miljö-

Läs mer

Världens första koldioxidfria fordonsfabrik.

Världens första koldioxidfria fordonsfabrik. Världens första koldioxidfria fordonsfabrik. Ett samarbete för framtiden. Volvo Lastvagnars fabrik i Tuve utanför Göteborg byggdes 1982 och är 87 000 kvadratmeter stor. Där produceras varje år över 20

Läs mer

Västerviks Kommun. Bruno Nilsson VÄSTERVIK. Strategi 1(10) Astrid Fell. Kommun/Landsting. Västerviks Kommun

Västerviks Kommun. Bruno Nilsson VÄSTERVIK. Strategi 1(10) Astrid Fell. Kommun/Landsting. Västerviks Kommun 1(1) Handläggare Astrid Fell Västerviks Kommun 21-693 Bruno Nilsson 593 8 VÄSTERVIK Strategi Kommun/Landsting Västerviks Kommun Antal årsarbetskrafter: 378 Antal invånare: 3629 Målsättning till 214 (förbättring

Läs mer

FÖRUTSÄTTNINGAR OCH MÖJLIGHETER

FÖRUTSÄTTNINGAR OCH MÖJLIGHETER Malmö biogas FÖRUTSÄTTNINGAR OCH MÖJLIGHETER Malmö satsar på biogas Ett av världens tuffaste miljömål Malmö stad har ett av världens tuffaste miljömål uppsatt - år 2030 ska hela Malmö försörjas med förnybar

Läs mer

Klimat- och energistrategi

Klimat- och energistrategi Klimat- och energistrategi Arjeplogs kommun en väg, många möjligheter 1 Del 1 Mål, handlingsplan och uppföljning Klimat- och energistrategi för Arjeplogs kommun Energi- och klimatfrågan är med sin påverkan

Läs mer

Energistrategi. Bromölla kommun. Malmö 2011-03-31

Energistrategi. Bromölla kommun. Malmö 2011-03-31 Malmö 2011-03-31 Datum 2011-03-31 Uppdragsnummer 61631041450000 Utgåva/Status Godkänd Marika Andersson Uppdragsledare Ramböll Sverige AB Skeppsgatan 5 211 19 Malmö Telefon 010-615 60 00 Fax 010-615 20

Läs mer

Förslag till Färdplan för ett fossilbränslefritt Stockholm 2050.

Förslag till Färdplan för ett fossilbränslefritt Stockholm 2050. MILJÖFÖRVALTNINGEN PLAN OCH MILJÖ TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-12-19 Handläggare: Örjan Lönngren Telefon: 08-508 28 173 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2013-02-05 p. 17 Förslag till Färdplan för

Läs mer

Kommunal Energieffektiviseringsplan

Kommunal Energieffektiviseringsplan Kommunal Energieffektiviseringsplan 1 2011.03.30 1. Inledning... 3 Mål med arbetet... 3 Avgränsningar... 3 Genomförande... 3 Strategi... 3 2. Nuläge... 5 Nulägesbeskrivning... 5 Byggnader... 5 Transporter...

Läs mer

Eslövs kommuns Energi- och klimatplan

Eslövs kommuns Energi- och klimatplan Eslövs kommuns Energi- och klimatplan Resultat och la gesrapport 2013 Under 2013 har fokus i arbetet med Energi- och klimatplanen varit framtagandet av olika styrdokument. Utformningen av arbetet kring

Läs mer

Miljöinformation Skara Energi AB 2012

Miljöinformation Skara Energi AB 2012 Miljöinformation Skara Energi AB 2012 2 Miljöinformation Skara Energi AB 2012 Miljömålen som bolaget satte upp för 2011 baserades på de nationella miljömålen. Skara Energi AB har arbetat med 6 st av de

Läs mer

Energistrategi 2035. -en kortversion

Energistrategi 2035. -en kortversion Energistrategi 2035 -en kortversion Augusti 2011 Producerad av Emma Sjödahl utifrån Helsingborgs energistrategi 2035 som producerades av Infab. ISBN: 978-91-8586720-2 2 Innehåll Helsingborg ska ligga i

Läs mer

Energieffektivisering Energimyndighetens strategier

Energieffektivisering Energimyndighetens strategier Energieffektivisering Energimyndighetens strategier 2009-11-24 Carin Karlsson Avdelningen för hållbar energianvändning carin.karlsson@energimyndigheten.se Nya satsningar i Sverige I energipropositionen

Läs mer

Motala kör på biogas. Om Motalas satsning på miljövänligt bränsle

Motala kör på biogas. Om Motalas satsning på miljövänligt bränsle Motala kör på biogas Om Motalas satsning på miljövänligt bränsle Så lyckades Motala - Oavsett vilken aktör en kommun samarbetar med är det viktigt att kommunen stöttar och bidrar till att investeringar

Läs mer

Miljöprogram 2013-2016

Miljöprogram 2013-2016 Datum 2012-10-04 Version 12 Upprättare Susanna Andersson, miljöchef Miljöprogram 2013-2016 Miljöpolitiskt måldokument Miljöpolitiskt måldokument för Landstinget Gävleborg Förord Denna skrift utgör ett

Läs mer

Klimatstrategi för Mörbylånga kommun

Klimatstrategi för Mörbylånga kommun 1 (10) Klimatstrategi för Mörbylånga kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2011-06-22 Klimatstrategi för Mörbylånga kommun 2 (10) Innehållsförteckning KLIMATSTRATEGI...3 Vision... 3 Strategi... 3 KLIMATMÅL...5

Läs mer

Fossilfria transporter handlingsplan Kristianstads kommun Klicka eller tryck här för att ange text.

Fossilfria transporter handlingsplan Kristianstads kommun Klicka eller tryck här för att ange text. www.kristianstad.se Fossilfria transporter handlingsplan 2018-04-25 1 Innehållsförteckning Bakgrund och uppdrag... 3 Drivmedel... 3... 4 Övriga resor: Privatbil i tjänsten, tåg och flyg... 4 Privat bil

Läs mer

Fossilbränslefri kommun 2025

Fossilbränslefri kommun 2025 4131 eller 12 år, 3 mån, 3 veckor Fossilbränslefri kommun 2025 20130917 Elvira Laneborg, miljö- och klimatstrateg Övergripande mål Mörbylånga är en fossilbränslefri kommun som är självförsörjande med trygg

Läs mer

krav för energi 2010 och mål Övergripande miljömål för energieffektiva lösningar och val av förnybara energislag i nybyggnadsprojekt

krav för energi 2010 och mål Övergripande miljömål för energieffektiva lösningar och val av förnybara energislag i nybyggnadsprojekt krav för energi 2010 och mål Övergripande miljömål för energieffektiva lösningar och val av förnybara energislag i nybyggnadsprojekt Bakgrund Målsättningen med att tillämpa miljömål för energieffektiva

Läs mer

Sammanfattande resultatrapport energieffektiviseringsprojektet

Sammanfattande resultatrapport energieffektiviseringsprojektet Sammanfattande resultatrapport energieffektiviseringsprojektet 2010-2014 Energieffektivisering i Söderhamns kommun Under 2010-2014 har Söderhamn deltagit i Energimyndighetens energieffektiviseringsprojekt.

Läs mer