SARAH. Samverkan i vårdprocessen för rationell sjukvård i hemmet. SARAH i ett nötskal

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SARAH. Samverkan i vårdprocessen för rationell sjukvård i hemmet. SARAH i ett nötskal"

Transkript

1 SARAH i ett nötskal Allt fler människor får vård i hemmet och det behovet kommer med all säkerhet att öka. Det handlar om äldre och sjuka som vill bo kvar hemma till livets slutskede, men också om vård och rehabilitering efter behandlingar och operationer. En åldrande befolkning och en ökad specialisering vid sjukhusen med kortare behandlingstider gör att det kommer att krävas stora insatser för att trygga möjligheterna att få en god och säker vård och omvårdnad i hemmet. För att kunna tillgodose framtidens behov måste hemsjukvården utvecklas och effektiviseras, såväl inom landsting och kommuner som mellan ansvariga vård- och omvårdnadsaktörer. SARAH SARAH projektet handlar om att erbjuda patienterna ökad trygghet, säkerhet och kvalitet vid vård i hemmet. Vård- och omvårdnadspersonal tillsammans med IT-företag från näringslivet och forskare från universitetet utvecklar tillsammans arbetsmetoder och distansoberoende tjänster som ska skapa mervärden och gagna både patienter och personal. En viktig del i projektet är också att visa hur modern teknik kan användas för att förändra och effektivisera arbetet och på så Samverkan i vårdprocessen för rationell sjukvård i hemmet sätt förbättra arbetsmiljön och frigöra resurser. Företagens roll i projektet är att utveckla en integrerad tjänsteplattform som ska stödja och förbättra möjligheterna till vård- och omvårdnadsinsatser i hemmiljö. Målet är att skapa flexibla ocheffektiva möjligheter till kommunikation mellan olika kategorier av vårdpersonal och på så sätt underlätta konsultationer och bedömningar.

2 SARAH i ett nötskal Allt fler människor får vård i hemmet och det behovet kommer med all säkerhet att öka. Det handlar om äldre och sjuka som vill bo kvar hemma till livets slutskede, men också om vård och rehabilitering efter behandlingar och operationer. En åldrande befolkning och en ökad specialisering vid sjukhusen med kortare behandlingstider gör att det kommer att krävas stora insatser för att trygga möjligheterna att få en god och säker vård och omvårdnad i hemmet. För att kunna tillgodose framtidens behov måste hemsjukvården utvecklas och effektiviseras, såväl inom landsting och kommuner som mellan ansvariga vård- och omvårdnadsaktörer. SARAH projektet handlar om att erbjuda patienterna ökad trygghet, säkerhet och kvalitet vid vård i hemmet. Vård- och omvårdnadspersonal tillsammans med IT-företag från näringslivet och forskare från universitetet utvecklar tillsammans arbetsmetoder och distansoberoende tjänster som ska skapa mervärden och gagna både patienter och personal. En viktig del i projektet är också att visa hur modern teknik kan användas för att förändra och effektivisera arbetet och på så sätt förbättra arbetsmiljön och frigöra resurser. Företagens roll i projektet är att utveckla en integrerad tjänsteplattform som ska stödja och förbättra möjligheterna till vård- och omvårdnadsinsatser i hemmiljö. Målet är att skapa flexibla och effektiva möjligheter till kommunikation mellan olika kategorier av vårdpersonal och på så sätt underlätta konsultationer och bedömningar. Tjänsteplattformen ska testas och prövas i försök med deltagande från vård- och omvårdnadspersonal vid vårdcentraler, sjukhus, äldreboenden och ute på fältet i egna boenden. Förhoppningen är att den framtagna tjänsteplattformen senare ska kunna marknadsföras utanför länet och på så sätt skapa förutsättningar för nya arbetstillfällen i länet. Forskningsinsatserna handlar om att ta reda på hur personal, patienter och anhöriga upplever nya tekniker och metoder i vård- och omvårdnadsarbetet. Tjänsteplattformen ska prövas i försök med deltagande från vård- och omvårdnadspersonal vid vårdcentraler, sjukhus, äldreboenden och ute på fältet i egna boenden. Förhoppningen är att den framtagna tjänsteplattformen senare ska kunna marknadsföras utanför länet och på så sätt skapa förutsättningar för nya arbetstillfällen i länet. Forskningsinsatserna handlar om att ta reda på hur personal, patienter och anhöriga upplever nya tekniker och metoder i vård- och omvårdnadsarbetet.

3 En flexibel tjänsteplattform för effektiv vårdsamverkan En central del i SARAH-projektet är utveckling av en öppen och flexibel tjänsteplattform som effektivt stödjer vård- och omvårdnadsarbete i hemmet i samverkan mellan vård- och omvårdnadsorganisationer och företag. Tjänsteplattformen innehåller ett flertal tjänster som kompletterar och samverkar med varandra. Viktiga ingredienser i tjänsteplattformen är en fältväska för distriktssköterskor, tillgång till landstingets journalsystem VAS ute hos patienten, distanskonsultation mellan vårdcentral och äldreboende samt en modell för planering av vårdbesök i hemmet och samverkan mellan landsting och kommuner. Dessa utrustningar och tjänster har prövats i två projekt, SIV (Samverkan inom äldrevården) och ehhc (e-home Health Care), och erfarenheterna härifrån utgör en värdefull grund för SARAH-projektet. Här följer en beskrivning av tjänsterna i den integrerade plattformen. Fältväska och mobil tillgång till VAS Fältväskan är central i tjänsteplattformen och innehåller PC för mobil uppkoppling till VAS, medicinsk diagnostikutrustning samt bild- och ljudlösning. Mätvärden i form av EKG-rapport, stetoskopljud och foton från digitalkameran kan lagras direkt i journalsystemet ( se bild nedan). Samtalsstyrning Tjänsten erbjuder styrning av konsultationsförfrågningar till läkare som finns tillgänglig och bedöms mest lämplig att konsultera. Den som begär konsultation identifierar sig med personlig kod och dygnskod via SMS för att förhindra obehöriga att komma åt patientinformation. Identifieringen informerar också läkaren om yrkesroll och organisation för den som ringer. På så sätt kan läkaren bedöma om patientmedgivande behövs innan konsultationen utförs. Konsultation via fast telefon Kommunikationerna med fältet sker om möjligt via mobiltelefon. Om mobiltäckningen är dålig eller om mobiltelefon inte kan nyttjas av andra skäl kan fast telefon användas för en läkarkonsultation.

4 Distansmöten Som stöd för läkarkonsultation till vårdpersonal i patientens hem kan distansmöten via dator användas. Ibland kan det till exempel vara nödvändigt med bilduppkoppling för att kunna se varandra. Det skapar trygghet och säkerhet för alla parter. Distansmöten via vår tjänsteplattform gör möjligheter för läkaren att visa för patienten hur diagnostik och behandling ska utföras. Läkaren kan också lyssna på hjärta och lungor med elektroniskt stetoskop som vårdpersonalen placerar på patienten enligt läkarens anvisningar. Vid behov kan flera personer på olika platser kopplas in och delta i mötet. Patientmedgivande Tjänsteplattformen kan även hantera patientmedgivanden vid läkarkonsultation med kommunal vård- och omvårdnadspersonal när informationsutbyte sker mellan två huvudmän. Exempelvis en konsultation som ges av distriktsläkare till sjuksköterska på äldreboende. Arbetsplanering/uppföljning Modellen för arbetsplanering och uppföljning av vårdbesök i hemmet, som utvecklades i projektet ehhc, ingår i tjänsteplattformen. Det handlar bland annat om effektiv planering av arbetet, omfördelning av hembesök och uppföljning av besöken. Om exempelvis ett hembesök inte gjorts i tid kan det snabbt uppmärksammas och omprioriteringar kan snabbt göras. Gemensam vårdplanering Berörda huvudmän har en lagstadgad skyldighet att genomföra en gemensam vårdplanering för patienter som är på väg att skrivas ut från sjukhus. Tjänsteplattformen kan underlätta det informationsutbyte som krävs mellan landsting och kommuner. Det inkluderar också in- och utskrivningsmeddelanden samt aktuell medicinlista. Genom att informationen automatiskt förs över till arbetsplanering/uppföljning behöver vårdpersonal förhindras onödiga resor till patienter som nyligen blivit inlagda på sjukhus. Mobil uppdrags- och informationshantering Den här tjänsten ger vårdpersonalen aktuell information om begärda vårduppdrag via handdator uppkopplad till arbetsplanering/uppföljning. Information om ändringar under ett arbetspass som gäller akuta besök eller inställda besök ger vårdpersonalen bättre möjligheter att anpassa och prioritera patientbesöken. Det smidiga och flexibla informationsutbytet mellan distriktssköterskor, hemtjänstpersonal och rehabpersonal skapar dessutom nya samarbetsmöjligheter. Datasäkerhet Genom Telias tjänst ConnectPro skapas en säker identifiering vid mobil inloggning till patientjournal från bärbar PC ute på fältet. Tjänsten inkluderar även säker kryptering av förbindelsen för hög informationssäkerhet. Den fungerar med GSM/GPRS, 3G samt fast uppkoppling via ADSL.

5 Tjänsterna testas i fältprov vid olika konsultationssituationer Det vi vill göra är att med hjälp av tjänsteplattformen skapa ökade möjligheter att kommunicera och ha kontakter på distans inom vård- och omvårdnadsarbetet, framför allt i hemmiljö. Genom att kunna göra bedömningar och ge konsultationer utan fysiska möten besparas patienten besvärliga och tröttande resor som ibland kan vara både långa och medföra onödigt lidande. Vi tror också att vår tjänsteplattform kan ge stora och betydande effektivitets- och kvalitetsvinster som gagnar såväl patienter som vård- och omvårdnadspersonal i kommuner och landsting. Tjänsterna ska testas i fältprov i olika konsultationssituationer. I första hand mellan sjuksköterskor/distriktssköterskor och distriktsläkare. Men även mellan andra yrkeskategorier i vårdkedjan. Våra fältprov omfattar i princip hela vårdprocessen med personal från kommunal hemtjänst och äldreboenden till läkare och sköterskor från vårdcentraler och sjukhus. Här följer en sammanfattande bild på vad vi bedömer vara centrala och viktiga konsultationsvägar. Var och en av dessa beskrivs sedan mer utförligt i texten. Läkarkonsultationer till vårdpersonal i hemmet AT/ST-läkare och sjuksköterskor vid vårdcentraler med läkarbrist Distriktsläkare vid jourcentral Distriktsläkare vid vårdcentral Läkare vid sjukhus Rehab personal vid eget boende, dagtid Sjuksköterskor vid äldreboende, dagtid Joursjuksköterskor vid äldreboenden Äldreboende Äldre- Äldreboendboende Äldreboende Äldreboende Distriktssköterskor vid eget boende, dag och jourtjänst Hemtjänstpersonal, dag och jourtjänst

6 Distriktsläkare vårdcentral Sjuksköterska äldreboende Med hjälp av utrustning för distanskommunikation som bild- och ljudlösningar samt elektroniskt stetoskop tror vi att många fysiska läkarbesök på äldreboenden kan reduceras liksom också transporter av patienter till vårdcentral eller sjukhus. Det är denna utrustning som idag används i projektet SIV i försöken mellan vårdcentral och äldreboende. Här sker konsultationerna i realtid, men stetoskopljudet kan vid behov också lagras som en ljudfil i VAS och avlyssnas i efterhand. Ytterligare utrustning som kan vara aktuell att ha tillgång till på ett äldreboende är EKG och digitalkamera. Utrustningen finns i den fältväska som distriktssköterskorna använder i SIVprojektet. EKG och bilder kan också lagras i VAS och senare studeras av läkaren. Distriktsläkare jour - Joursjuksköterska äldreboenden Möjligheterna att ha konsultationer på distans mellan distriktssjukvården och äldreboenden är kanske mest värdefull under jourtid. Då behövs i vart fall all den utrustning som beskrivits ovan plus ytterligare medicinsk utrustning från den fältväska som distriktssköterskorna i projektet SIV använder. För sjuksköterskor i jour är det av större vikt att vara utrustad med en mer akutbetonad medicinväska än för sjuksköterskor under dagtid vid äldreboenden. Distriktsläkarna i jourverksamhet behöver en PC och möjligheter till bild- och ljudkommunikation och ett stetoskop. Alltså i princip samma utrustning som distriktsläkaren har i distanskonsultationen med äldreboendet i nämnda projekt SIV. Distriktsläkare vårdcentral Distriktssköterska eget boende (fältet) Den här konsultationsvägen är densamma som idag till viss del prövas inom SIV-projektet. Det vill säga distriktssköterskan har fältväskan med sig vid sina hembesök och kan koppla upp sig mot distriktsläkare på sin vårdcentral alternativt direkt från fältet lagra mätvärden i VAS. På så sätt kan distriktsläkaren på vårdcentralen ta del av värdena antingen i realtid om behov finns eller för bedömningar i efterhand. I SARAH-projektet vill vi utvidga den här försöksverksamheten. Bland annat vill vi i större utsträckning pröva möjligheterna och behoven av att ha konsultationer och göra bedömningar i realtid. Vi tror det är bra om flera distriktsläkare på en vårdcentral är involverade i projektet och har tillgång till den utrustning/uppkoppling som krävs. Då kan ju en större del av vårdcentralens läkarresurser användas för konsultationerna och som vi ser det ökar då också möjligheterna för distriktssköterskorna på fältet att vid behov snabbt få tag på en läkare. Specialist sjukhus Distriktsläkare vårdcentral Vi har svårt att bedöma det dagliga behovet för en distriktsläkare att konsultera en specialist på sjukhus. Men vi har ändå uppfattat att den distansöverbryggande tekniken kan höja kvalitet och säkerhet liksom effektivisera arbetet även när det gäller den här kontaktvägen. Det kan handla om att exempelvis bedöma ett EKG, se på en hudåkomma, koppla upp en bild- och ljudkontakt eller diskutera behandling och omhändertagande. Och behovet kan komma indirekt från en distriktssköterska på hembesök hos en patient eller från ett patientbesök direkt hos distriktsläkaren på vårdcentralen.

7 Distriktsläkare vårdcentral - Distriktssköterska vårdcentral glesbygd Flera vårdcentraler i glesbygden har stor läkarbrist. Det innebär att möjligheterna för distriktssköterskor ute på fältet att nå en egen läkare för konsultation i realtid är starkt begränsade. Även bedömningar och diagnoser som ska göras/ställas i efterhand kan ta alltför lång tid, vilket i sin tur kan innebära försämrade villkor och ökade besvär för patienten. Kanske kan också sjuksköterskor vid dessa vårdcentraler periodvis vara i behov av konsultation av extern distriktsläkare. Med hjälp av vår fältväska och övriga tjänster tror vi att distriktsläkare på vårdcentraler med större resurser kan stödja vårdcentraler i glesbygd eller överhuvudtaget vårdcentraler med underbemanning. Distriktsläkare vårdcentral Underläkare vårdcentral glesbygd Ett annat behov som kommit fram under våra samtal med sjukvårdspersonal på olika vårdcentraler är handledning av AT-/ST-läkare på vårdcentraler i glesbygd. På motsvarande sätt som för läkarkonsultationer gör läkarbristen på dessa vårdcentraler att handledningen blir eftersatt. Den kanske inte kan utföras i den omfattning och på det sätt som är önskvärt. I värsta fall får det effekter på utbildningens kvalitet. I förlängningen är det här inte heller bra för landstingets rekrytering av läkare. Distriktsläkare vårdcentral Distriktssköterska vårdcentral (annan) Erfarenheter från tidigare projekt visar att möjligheten för distriktssköterskor ute på fältet att snabbt komma i kontakt med berörd distriktsläkare varierar. I första hand ska naturligtvis den distriktsläkare som har hand om patienten kontaktas. Men om varken den eller annan läkare på den egna vårdcentralen är tillgänglig är det värdefullt för distriktssköterskorna att i akuta situationer ha någon distriktsläkare att vända sig till för konsultation i realtid. Specialist sjukhus Distriktssköterska eget boende (fältet) Med den fältväska som tagits fram och som ska användas i projektet öppnas möjligheter för nya arbetssätt och rutiner. Distriktssköterskor på fältet kan via bild/ljud eller direkt lagrade mätvärden ges möjlighet att i vissa situationer själva konsultera en sjukhusspecialist för bedömning. Normalt går den kontakten idag via ordinarie distriktsläkare. Vi tror det är värdefullt att pröva nya metoder och arbetsmodeller som kan bidra till att förbättra och effektivisera vård- och omvårdnadsarbetet inom hemsjukvården. Distriktssköterska vårdcentral/fältet Hemtjänstpersonal eget boende (fältet) Inom det nyligen avslutade projektet ehhc har ett nytt verktyg för styrning och planering av arbetet inom hemtjänst/hemsjukvård tagits fram. Den nya arbetsmodellen har fallit väl ut och vi vill i projektet SARAH göra försök i större skala. Det handlar i stora drag om att effektivisera kontakterna mellan hemtjänstpersonal och distriktssköterskor. Idag är det många gånger svårt för hemtjänstpersonalen att i sitt fältarbete få kontakt med berörd distriktssköterska, vilket gör arbetet ineffektivt och omständligt. Men arbetsverktyget bidrar också till att väsentligt förbättra planeringen för hemtjänstpersonalen.

8 Sammanfattningsvis Vi har här beskrivit ett antal konsultations- och kontaktvägar, där vi tror att distansöverbryggande lösningar kan ge såväl kvalitetsmässiga som ekonomiska vinster samtidigt som säkerheten bibehålls eller förbättras. Det finns ett stort intresse bland berörda aktörer att pröva ny teknik inom flera delar av den beskrivna vårdkedjan. Några kontaktvägar har visat sig mer känsliga, eftersom gängse arbetsrutiner och kontaktvägar bryts eller förändras. Det kan också finnas hinder i form av ekonomiska strukturer. Vår redovisning är än så länge ett förslag som har utvecklats i samverkan med vård- och omvårdnadspersonal och ytterligare behöver bearbetas för att slutgiltigt bestämma vilka konsultationsvägar som projektet och fältproven ska omfatta. Projektet är också viktigt för näringslivsutvecklingen i länet genom den tekniska plattform som ska tas fram och prövas. Ambitionen är att den efter fältprovet ska marknadsföras utanför länets gränser och på sikt ge vår region många värdefulla arbetstillfällen. Vill du veta mera om projektet SARAH? Ta då gärna kontakt med: Projektledare Lars Persson lars.persson@tietoenator.com, tel Bitr projektledare Lennart Isaksson lennart.isaksson@intelliwork, tel Verksamhetsledare CDH Anders Granström anders.granstrom@ltu.se, tel SARAH projektet delfinansieras med EU-medel inom ramen för Mål-1 programmet. Luleå Tekniska Universitet (LTU) genom kompetenscentrumet CDH, Centrum för Distansöverb ryggande hälso- och sjukvård, är projektägare. Övriga parter är Norrbottens läns landsting, Luleå kommun, Bodens kommun, Institutionen för hälsovetenskap vid LTU samt deltagande IT-leverantörer.

SARAH. Samverkan i vårdkedjan för bättre vård, omsorg och rehabilitering i hemmet. Teamsamverkan med patienten i

SARAH. Samverkan i vårdkedjan för bättre vård, omsorg och rehabilitering i hemmet. Teamsamverkan med patienten i Samverkan i vårdkedjan för bättre vård, omsorg och rehabilitering i hemmet Ge patienterna bättre och smidigare vård i hemmet Stödja teamsamverkan inom och mellan vårdorganisationer och vårdföretag Anpassa

Läs mer

Tryggve. Vård Omvårdnad Prevention Rehabilitering Oberoende av tid och plats. EUROPEAN UNION Structural Funds

Tryggve. Vård Omvårdnad Prevention Rehabilitering Oberoende av tid och plats. EUROPEAN UNION Structural Funds Tryggve Vård Omvårdnad Prevention Rehabilitering Oberoende av tid och plats EUROPEAN UNION Structural Funds Tryggve är ett utvecklings- och forskningsprojekt inom området distansöverbryggande teknik för

Läs mer

Vårdplanering och informationsöverföring i en samlad modell. Solveig Sundh och Annika Friberg www.visamregionorebro.se

Vårdplanering och informationsöverföring i en samlad modell. Solveig Sundh och Annika Friberg www.visamregionorebro.se Vårdplanering och informationsöverföring i en samlad modell Solveig Sundh och Annika Friberg www.visamregionorebro.se En del i regeringens äldresatsning 2010-2014 Bättre liv för sjuka äldre Syfte med försöksverksamheten

Läs mer

Vårdmötet i hemmet. SARAH Samverkan i vårdprocessen för rationell sjukvård i hemmet.

Vårdmötet i hemmet. SARAH Samverkan i vårdprocessen för rationell sjukvård i hemmet. Vårdmötet i hemmet SARAH Samverkan i vårdprocessen för rationell sjukvård i hemmet. Slutrapport 31 augusti 2007 INNEHÅLL Sammanfattning 4 1 Inledning 7 1.1 Bakgrund 7 1.2 Projektets organisation 7 1.3

Läs mer

Projektplan. Förstärkt läkartillgång i ordinärt boende Verksamhetsår: 2008-2009. Upprättad

Projektplan. Förstärkt läkartillgång i ordinärt boende Verksamhetsår: 2008-2009. Upprättad Projektplan Förstärkt läkartillgång i ordinärt boende 071128 förstärkt läkartillgång i ordinärt boende.doc Upprättad Ansvarig: Projektledare Bertil Siöström Förvaltning: Malmö stad, Kirsebergs stadsdelsförvaltning

Läs mer

Ärendets beredning Ärendet har beretts i programberedning för äldre och multisjuka.

Ärendets beredning Ärendet har beretts i programberedning för äldre och multisjuka. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Gunilla Benner Forsberg TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-04-06 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-05-16 1 (3) HSN 2017-0027 Yttrande över motion 2016:43 av Tuva Lund (S)

Läs mer

Vad är Grön IT för Norrbottens läns landsting

Vad är Grön IT för Norrbottens läns landsting Vad är Grön IT för Norrbottens läns landsting Landstingsgemensam strategi för utveckling, inköp, användning och avveckling. All IT är i grunden en miljöbelastning i form av tillverkning och energiförbrukning.

Läs mer

MVT. Kistamässan

MVT. Kistamässan MVT Kistamässan 170124 RemoAge Projektperiod 150501-180430 Northern Periphery and Arctic Programme (NPA)- Programme Area Norrbotten Kiruna sjukhus 1 hälsocentral + 1 privat 1 kommun Gällivare sjukhus 3

Läs mer

Avtal om läkarmedverkan inom hälso- och sjukvård i ordinärt boende.

Avtal om läkarmedverkan inom hälso- och sjukvård i ordinärt boende. 2012-10-26 Avtal om läkarmedverkan inom hälso- och sjukvård i ordinärt boende. Samverkansavtal mellan Kommunförbundet Norrbotten och landstinget i Norrbotten. 1 Bakgrund Från den 1 januari 2007 regleras

Läs mer

Hemsjukvård i Hjo kommun

Hemsjukvård i Hjo kommun Hemsjukvård i Hjo kommun Kommunal hälso- och sjukvård Kommunal hälso- och sjukvård/hemsjukvård är till för dig som bor i en särskild boendeform eller i bostad med särskild service vistas på en biståndsbedömd

Läs mer

Projekt Multi7 -bättre liv för sjuka äldre

Projekt Multi7 -bättre liv för sjuka äldre Projekt Multi7 -bättre liv för sjuka äldre Samarbete mellan Umeå kommun och Västerbottens läns landsting. Bättre liv för sjuka äldre Kan vi höja kvaliteten i vård och omsorg och samtidigt göra den mer

Läs mer

Mobilt trygghetslarm. För äldre Kroniskt sjuka Funktionshindrade

Mobilt trygghetslarm. För äldre Kroniskt sjuka Funktionshindrade Mobilt trygghetslarm För äldre Kroniskt sjuka Funktionshindrade TRYGGHETSLARM ÄR FÖR MÅNGA DEN LÖSNING SOM GÖR DET MÖJLIGT ATT BO KVAR HEMMA TROTS FUNKTIONSHINDER ELLER KRONISK SJUKDOM. SYFTET MED ETT

Läs mer

Framtidsbilder Hälso- och sjukvården i Norrbotten. år 2020

Framtidsbilder Hälso- och sjukvården i Norrbotten. år 2020 Framtidsbilder Hälso- och sjukvården i Norrbotten år 2020 1 Vad tycker du? Läs det här först En förklaring av begrepp Landstinget beslutade år 2009 att se över den framtida hälso- och sjukvården i Norrbotten.

Läs mer

Vi skall försöka reda ut vad e-hälsa är för något?

Vi skall försöka reda ut vad e-hälsa är för något? Vi skall försöka reda ut vad e-hälsa är för något? Anders Magnusson Owe Eriksson 2016-12-02 Begreppet e-hälsa Begreppet innefattar användningen av informations- och kommunikations-teknologin med utgångspunkt

Läs mer

Samordnad digital vårdplanering

Samordnad digital vårdplanering Samordnad digital vårdplanering Kommun, vårdcentral och sjukhus i Eksjö Erfarenheter från vårdplanering via video och med nya arbetssätt. Fredrik Sargren, e-hälsostrateg Vad är samordnad vårdplanering

Läs mer

Multi7 bättre liv för sjuka äldre. Multi7. Sammanhållen vård och omsorg för äldre. Ett samarbete mellan Umeå kommun och Västerbottens läns landsting.

Multi7 bättre liv för sjuka äldre. Multi7. Sammanhållen vård och omsorg för äldre. Ett samarbete mellan Umeå kommun och Västerbottens läns landsting. Multi7 Sammanhållen vård och omsorg för äldre Ett samarbete mellan Umeå kommun och Västerbottens läns landsting. Bättre liv för sjuka äldre Kan vi höja kvaliteten i vård och omsorg och samtidigt göra den

Läs mer

Metod Samma distriktssköterskor som 2007. Kontakterna har skett via hembesök och telefon.

Metod Samma distriktssköterskor som 2007. Kontakterna har skett via hembesök och telefon. Redovisning av 2008 års projekt Hembesök av distriktssköterska till sjuka äldre över 65 år som inte är inskrivna i hemsjukvården, för Primärvårdsområdena, och Bakgrund För beviljade medel från stimulansbidrag

Läs mer

Avtal om läkarmedverkan från primärvård i hemsjukvård i ordinärt boende och i särskilda boendeformer. Jönköpings län

Avtal om läkarmedverkan från primärvård i hemsjukvård i ordinärt boende och i särskilda boendeformer. Jönköpings län Avtal om läkarmedverkan från primärvård i hemsjukvård i ordinärt boende och i särskilda boendeformer Jönköpings län Kommunalt forum 2015 Inledning Målet med hälso-och sjukvården är god hälsa och vård på

Läs mer

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. VÅRDPLANERING

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. VÅRDPLANERING Region Stockholm Innerstad Sida 1 (5) 2014-05-16 Sjuksköterskor REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. VÅRDPLANERING Sida 2 (5) INNEHÅLLSFÖRTECKNING REGEL FÖR

Läs mer

ehälsa med människan i centrum!

ehälsa med människan i centrum! ehälsa med människan i centrum! EIC, Centrum för Innovation och ehälsa Luleå tekniska universitet 971 87 LULEÅ Telefon: 0920 49 10 00 Fax: 0920 49 13 99 hlv-eic-info@list.ltu.se EIC I SAMARBETE MED PITEÅ,

Läs mer

Mobil närvård nulägesrapport maj Karin Fröjd Regional projektledare

Mobil närvård nulägesrapport maj Karin Fröjd Regional projektledare Mobil närvård nulägesrapport maj 2019 Karin Fröjd Regional projektledare Varför Mobil närvård? Hemsjukvård har alltid ingått i vårdcentralernas kärnuppdrag, dvs hembesök av läkare ingår i vårdcentralernas

Läs mer

Agneta Franksson Säljdirektör för Lifecare Hjalmar Jacobson IT-arkitekt, e-hälsa Marko Pyy Chef för Lifecare Programmet.

Agneta Franksson Säljdirektör för Lifecare Hjalmar Jacobson IT-arkitekt, e-hälsa Marko Pyy Chef för Lifecare Programmet. Morgondagens vårdsystem finns redan idag Agneta Franksson Säljdirektör för Hjalmar Jacobson IT-arkitekt, e-hälsa Marko Pyy Chef för Programmet April 2015 Agenda Introduktion Vad är? Medborgartjänster Hur

Läs mer

Bilaga 1 Ramavtal läkarmedverkan

Bilaga 1 Ramavtal läkarmedverkan Anette Forsblom Socialchef Karin Jonsson Förvaltningschef För Söderhamns Kommun Datum: Margareta Högberg Kommunchef Bilaga 1 Ramavtal läkarmedverkan Läkarmedverkan i den kommunala hemsjukvården i ordinärt

Läs mer

Avtal om läkarmedverkan från primärvård i hemsjukvård i ordinärt boende och i särskilda boendeformer

Avtal om läkarmedverkan från primärvård i hemsjukvård i ordinärt boende och i särskilda boendeformer Avtal om läkarmedverkan från primärvård i hemsjukvård i ordinärt boende och i särskilda boendeformer Jönköpings län Läns-LAKO 2014-02-14 Inledning Målet med hälso-och sjukvården är god hälsa och vård på

Läs mer

Trygg hemma- förstärkt samarbete i öppenvård Jokkmokk

Trygg hemma- förstärkt samarbete i öppenvård Jokkmokk NORRBOTTENS LÄNS LANDSTINGS OCH KOMMUNERNA I NORRBOTTEN 1(7) Trygg hemma- förstärkt samarbete i öppenvård Jokkmokk Berörda enheter Jokkmokks Hälsocentral, Psykiatrin Gällivare, Hemtjänsten, Socialpsykiatrin,

Läs mer

Bättre liv för sjuka äldre

Bättre liv för sjuka äldre Bättre liv för sjuka äldre Nationell satsning» Så mycket bättre Ledningsgrupp i länet (SocialKOLA) Samverkansprojekt Kramfors och Sollefteå kommun, Kramfors och Sollefteå primärvård Sollefteå sjukhus Bättre

Läs mer

Medicinsk vårdplanering VPL

Medicinsk vårdplanering VPL Medicinsk vårdplanering VPL Solveig Wanland Distriktsläkare Vårdcentralen Tidan med förkärlek till döendet Tidningsrubrik i DN 18 mars 2010 1 Definitioner och begrepp Multisjuk Multisviktande Mest sjuka

Läs mer

Bättre liv för sjuka äldre NORRBOTTEN

Bättre liv för sjuka äldre NORRBOTTEN Bättre liv för sjuka äldre NORRBOTTEN Bättre liv för sjuka äldre Smaka på den rubriken. Vem av oss vill inte att sjuka äldre ska få ett så gott liv som möjligt? Ändå är det så svårt att uppnå när våra

Läs mer

Att få med läkarna på tåget

Att få med läkarna på tåget Att få med läkarna på tåget Insatser för att öka läkarmedverkan vid vårdplaneringar i Uppsala län Barbro Nordström och Christina Mörk allmänläkare i Uppsala Vårdplanering - olika begrepp Omvårdnadsplanering

Läs mer

Mobila hemsjukvårdsteam överallt

Mobila hemsjukvårdsteam överallt Mobila hemsjukvårdsteam överallt Karin Fröjd Regional projektledare https://www.bing.com/videos/search?q=mobil+n%c3%a4rv%c3%a5rd+skaraborg&&view=det ail&mid=d753aec475bac7685a37d753aec475bac7685a37&form=vrdgar

Läs mer

Kommunal hälso- och sjukvård

Kommunal hälso- och sjukvård Kommunal hälso- och sjukvård Skara kommun. 2019-05-13 Kommunal hälso- och sjukvård Kommunen och Västra Götalandsregionen samarbetar genom avtal om vad som är kommunal hälso- och sjukvård och vad som är

Läs mer

Bilaga 2 Mall för lokal överenskommelse läkarmedverkan

Bilaga 2 Mall för lokal överenskommelse läkarmedverkan Bilaga 2 Mall för lokal överenskommelse läkarmedverkan Mall för lokal överenskommelse gällande läkarstöd i hemsjukvård i ordinärt boende. 1 Parter Samverkansavtal mellan.och hemsjukvård i X kommun. 2 Övergripande

Läs mer

Vision e-hälsa. Från policy till implementering

Vision e-hälsa. Från policy till implementering Vision e-hälsa. Från policy till implementering Agneta Granström Landstingsråd Norrbotten President of the AER e-health network agneta.granstrom@nll.se AER Assembly of European regions För regioner Politisk

Läs mer

Informationshantering och journalföring. nya krav på informationssäkerhet i vården

Informationshantering och journalföring. nya krav på informationssäkerhet i vården Informationshantering och journalföring nya krav på informationssäkerhet i vården Sammanhållen journalföring! Förklaring av symbolerna Patient Verksamhetschef Hälso- och sjukvårdspersonal samt övriga befattningshavare

Läs mer

Trygg hemma- förstärkt samarbete i öppenvård. i Jokkmokk.

Trygg hemma- förstärkt samarbete i öppenvård. i Jokkmokk. Jokkmokks kommun och hälsocentral, Pontus Albertsson och Maria Larsson 1 av 6 Trygg hemma- förstärkt samarbete i öppenvård Jokkmokk Berörda enheter Jokkmokks Hälsocentral,, Hemtjänsten, Socialpsykiatrin,

Läs mer

Fast vårdkontakt vid somatisk vård

Fast vårdkontakt vid somatisk vård Riktlinje Process: 3.0.2 RGK Styra Område: Vård i livets slut Faktaägare: Pär Lindgren, chefläkare Fastställd av: Per-Henrik Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör Revisions nr: 1 Gäller för: Region Kronoberg

Läs mer

Trygg hemma- förstärkt samarbete i öppenvård Jokkmokk

Trygg hemma- förstärkt samarbete i öppenvård Jokkmokk NORRBOTTENS LÄNS LANDSTINGS OCH KOMMUNERNA I NORRBOTTEN 1(7) Trygg hemma- förstärkt samarbete i öppenvård Jokkmokk Berörda enheter Jokkmokks Hälsocentral, Psykiatrin Gällivare, Hemtjänsten, Socialpsykiatrin,

Läs mer

Hur samverkar kommuner och landsting utifrån personens behov? Vem ansvarar för vad?

Hur samverkar kommuner och landsting utifrån personens behov? Vem ansvarar för vad? Hur samverkar kommuner och landsting utifrån personens behov? Vem ansvarar för vad? 13:00 Inledning Birgitta Jervinge 13:15 Samverkansavtalet i Halland 14:00 Paus 14:15 Samordnade planer hur går det till?

Läs mer

Telia Healthcare Information-PTS, Samordnad efterfrågan 150326 Jörgen Fredriksson, Telia

Telia Healthcare Information-PTS, Samordnad efterfrågan 150326 Jörgen Fredriksson, Telia Telia Healthcare Information-PTS, Samordnad efterfrågan 150326 Jörgen Fredriksson, Telia Fenomenalt mottagande i media har positionerat Telia som ledande inom e-hälsa DN den 1 januari, 2015 DI den 26 juni,

Läs mer

1. Syfte 2. Omfattning 3. Ansvar 4. Tillvägagångssätt 1) Bedömning

1. Syfte 2. Omfattning 3. Ansvar 4. Tillvägagångssätt 1) Bedömning 1. Syfte Nedanstående rutin ska säkerställa att bedömning, planering, uppföljning och omprövning av egenvård, som utförs av annan än den enskilde själv, sker på ett säkert sätt. Målsättningen är att upprätthålla

Läs mer

Överenskommelse att omfattas av hemsjukvård

Överenskommelse att omfattas av hemsjukvård Överenskommelse att omfattas av hemsjukvård Hallänningen ska kunna känna sig trygg med att få sina behov av hälso och sjukvård tillgodosedda. Målsättningen är att möta upp behoven på ett så tidigt stadium

Läs mer

Äldre med omfattande vårdbehov utan kommunal insats

Äldre med omfattande vårdbehov utan kommunal insats Revisionsrapport* Äldre med omfattande vårdbehov utan kommunal insats Kompletteringsgranskning till Hallandsgemensam granskning Landstinget Halland Mars 2007 Christel Eriksson Bo Thörn Innehållsförteckning

Läs mer

Regionala projektledare. ACTuell Gerodonti 2018 RemoAge. Norrbotten. Projektperiod

Regionala projektledare. ACTuell Gerodonti 2018 RemoAge. Norrbotten. Projektperiod ACTuell Gerodonti 2018 RemoAge Regionala projektledare Projektperiod 150501 180430 Ingela Johansson Region Norrbotten Marja Leena Komulainen Norrbottens kommuner Norrbotten Northern Periphery and Arctic

Läs mer

Bästa vård för multisjuka äldre hur gör vi inom primärvården?

Bästa vård för multisjuka äldre hur gör vi inom primärvården? Bästa vård för multisjuka äldre hur gör vi inom primärvården? Läkardagarna i Örebro 2010 Barbro Nordström Distriktsläkare i Uppsala Här jobbar jag 29 vårdcentraler, 8 kommuner Hemsjukvården i kommunal

Läs mer

Framtidens hemsjukvård i Halland. Slutrapport till Kommunberedningen

Framtidens hemsjukvård i Halland. Slutrapport till Kommunberedningen Framtidens hemsjukvård i Halland Slutrapport till Kommunberedningen 130313 Syfte Skapa en enhetlig och för patienten optimal och sammanhållen hemsjukvård. Modellen ska skapa förutsättningar för en resurseffektiv

Läs mer

Samverkan inom kost och nutrition är inte aktuellt, var och en av kommunerna genomför sina projekt och Länssjukhuset har sitt projekt.

Samverkan inom kost och nutrition är inte aktuellt, var och en av kommunerna genomför sina projekt och Länssjukhuset har sitt projekt. Samverkan mellan landstinget och kommunerna i länet angående Socialstyrelsens stimulansmedel för 2007 när det gäller vården av äldre, 2007-08-24 Ledningen för Landstingets Primärvård bjöd in representanter

Läs mer

En utvärdering efter två år i Projekt Rehabilitering för äldre

En utvärdering efter två år i Projekt Rehabilitering för äldre LILLA EDETS KOMMUN KommunRehab Sjukgymnastik/Arbetsterapi En utvärdering efter två år i Projekt Rehabilitering för äldre Nytt arbetssätt för att förbättra kvaliteten på rehabiliteringen riktat mot personer

Läs mer

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND Detta dokument baseras på Landstingets strategiska mål, som beslutas av Landstingsfullmäktige i landstingsbudgeten och som är styrande för

Läs mer

Hemsjukvård Kommunrehab Mölndal

Hemsjukvård Kommunrehab Mölndal 2018-07-04 Hemsjukvård Kommunrehab Mölndal Presentation av Verksamhetsförlagd utbildning för fysioterapeutprogrammet Hemsjukvårdsenheten i Mölndals stad är till för personer som av olika orsaker inte kan

Läs mer

Region Stockholm Innerstad Sida 1 (5) Sjuksköterskor Medicinskt Ansvarig för Rehabilitering. Medicinskt Ansvariga

Region Stockholm Innerstad Sida 1 (5) Sjuksköterskor Medicinskt Ansvarig för Rehabilitering. Medicinskt Ansvariga Region Stockholm Innerstad Sida 1 (5) 2014-02-14 Sjuksköterskor Medicinskt Ansvarig för Rehabilitering REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD KONTAKT MED LÄKARE OCH ÖVRIG HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSPERSONAL vid förändring

Läs mer

Minnesanteckningar Patientråd Ludvika Smedjebacken. Tid Tisdagen den 20 februari, kl. 09:30-12:00. Plats Ängsklockan, plan 6, Ludvika lasarett

Minnesanteckningar Patientråd Ludvika Smedjebacken. Tid Tisdagen den 20 februari, kl. 09:30-12:00. Plats Ängsklockan, plan 6, Ludvika lasarett Patientråd Ludvika Smedjebacken Tid Tisdagen den 20 februari, kl. 09:30-12:00 Plats Ängsklockan, plan 6, Ludvika lasarett Ärenden 1. Mötets öppnande Ordförande öppnade mötet och hälsade välkomna. 2. Föregående

Läs mer

Standardiserad Utskrivning. Samordnande sjuksköterska på VC

Standardiserad Utskrivning. Samordnande sjuksköterska på VC Standardiserad Utskrivning Samordnande sjuksköterska på VC Bakgrund Arvika sjukhus pilot standardiserad utskrivning 2013- Pilotprojekt Verkstaden 2013 Samordnande sjuksköterska, funktion samordnande ssk

Läs mer

PRIMUS PRIMÄRVÅRDSPATIENT UT FRÅN SJUKHUS

PRIMUS PRIMÄRVÅRDSPATIENT UT FRÅN SJUKHUS PRIMUS PRIMÄRVÅRDSPATIENT UT FRÅN SJUKHUS EN INFORMATIONSÖVERFÖRING MELLAN SJUKHUS OCH PRIMÄRVÅRD 2013-03-28 PRIMUS PRIMÄRVÅRDSPATIENT UT FRÅN SJUKHUS STARTADE 2009 SOM ETT UTVECKLINGSARBETE I SAMVERKAN

Läs mer

S I V. Distansöverbryggande teknik som stöd i samverkan inom äldrevården. Slutrapport

S I V. Distansöverbryggande teknik som stöd i samverkan inom äldrevården. Slutrapport S I V Distansöverbryggande teknik som stöd i samverkan inom äldrevården Slutrapport 30 juni 2006 INNEHÅLL Kort inledning 1 1. Uppläggning och genomförande 2 2. Projektets organisation 3 3. Unik fältväska

Läs mer

Riktlinje vid hjärtstopp, vid kommunens särskilda boenden, korttidsboende samt för patienter inskrivna i hemsjukvård

Riktlinje vid hjärtstopp, vid kommunens särskilda boenden, korttidsboende samt för patienter inskrivna i hemsjukvård 6.17. Riktlinje vid hjärtstopp, vid kommunens särskilda boenden, korttidsboende samt för patienter inskrivna i hemsjukvård Bakgrund Svensk läkarförening, Svensk sjuksköterskeförening och Svenska rådet

Läs mer

Digitala vårdmöten. Erfarenheter från Region Jönköpings län

Digitala vårdmöten. Erfarenheter från Region Jönköpings län Digitala vårdmöten Erfarenheter från Region Jönköpings län 2017-09-11 När vi bara gör på ett sätt får vi specialanpassa varje gång för en personcentrerad vård Med flexibla kommunikationssätt och förberedda

Läs mer

Hemsjukvård Kommunrehab Mölndal

Hemsjukvård Kommunrehab Mölndal 2018-07-04 Hemsjukvård Kommunrehab Mölndal Presentation av Verksamhetsförlagd utbildning för arbetsterapeutprogrammet Hemsjukvårdsenheten i Mölndals stad är till för personer som av olika orsaker inte

Läs mer

Länsövergripande ramavtal om läkarmedverkan i ordinärt boende, gällande fr o m

Länsövergripande ramavtal om läkarmedverkan i ordinärt boende, gällande fr o m Länsövergripande ramavtal om läkarmedverkan i ordinärt boende, gällande fr o m 2013-09-01 - Länsövergripande ramavtal för läkarmedverkan i ordinärt boende Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Avtalsparter...

Läs mer

Uppsala kommun, Mobilt närvårdsteam

Uppsala kommun, Mobilt närvårdsteam ViS - Vård i samverkan kommun - landsting Godkänt den: 2017-03-01 Ansvarig: Monica Jonsson Kommun(er): Uppsala Landstingsförvaltning(ar): Hälsa och Habilitering Fastställt av: Närvårdssamverkan Uppsala

Läs mer

Kommunal hälso- och sjukvård Läkarkontakt

Kommunal hälso- och sjukvård Läkarkontakt Kommunal hälso- och sjukvård Läkarkontakt Riktlinjer Beslutad av: Vård- och omsorgsnämnden Beslutsdatum: Framtagen av: MAS Lina Bengtsson Dokumentansvarig: MAS Uppdaterad: Diarienummer: VON

Läs mer

Palliativ vård. Vård vid. slutskede

Palliativ vård. Vård vid. slutskede Palliativ vård Vård vid slutskede Grafisk produktion: Mediahavet Foto: Cia Lindkvist/Mediahavet att leva tills man dör Palliativ vård handlar om sjukdomar som vi inte kan läka och hela. Inför svår sjukdom

Läs mer

Äldre med sammansatta vårdbehov i grän s- snittet mellan landsting och kommun

Äldre med sammansatta vårdbehov i grän s- snittet mellan landsting och kommun ÄLDREFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STRA TEGI- OCH PLANERING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2011-04-01 Handläggare: Ulla Fredriksson Telefon: 08-508 36 216 Till Äldrenämnden den 12 april 2011 Äldre med sammansatta

Läs mer

MÄVA medicinsk vård för äldre. Vård i samverkan med primärvård och kommuner

MÄVA medicinsk vård för äldre. Vård i samverkan med primärvård och kommuner MÄVA medicinsk vård för äldre Vård i samverkan med primärvård och kommuner 1 300 000 Vi blir äldre 250 000 200 000 150 000 100 000 85 år och äldre 65-84 år 0-64 år 50 000 0 2008 2020 Jämförelse av fördelningen

Läs mer

Samtycke vid direktåtkomst till sammanhållen journalföring

Samtycke vid direktåtkomst till sammanhållen journalföring Riktlinjer Samtycke vid direktåtkomst till sammanhållen journalföring Version 3 2014-12-23 Riktlinjerna är upprättade av medicinskt ansvariga sjuksköterskor och medicinskt ansvariga för rehabilitering

Läs mer

Delprojektplan. Vårdplanering med hjälp av tekniska lösningar

Delprojektplan. Vårdplanering med hjälp av tekniska lösningar P R O J E K T N A M N U T G Å V A D A T U M D I A R I E N R Delprojektplan Vårdplanering med hjälp av tekniska lösningar Syfte: Skapa möjligheten att använda tekniska lösningar som ett komplement vid vårdplaneringar

Läs mer

ViSam. Vårdplanering och informationsöverföring i en samlad modell. WWW.regionorebro.se/visam

ViSam. Vårdplanering och informationsöverföring i en samlad modell. WWW.regionorebro.se/visam ViSam Vårdplanering och informationsöverföring i en samlad modell WWW.regionorebro.se/visam 08:00-08:15 Introduktion ViSam Program 08:15-09:00 Triage METTS Bruno Ziegler, specialist allmänmedicin och medicinskt

Läs mer

MÅ BÄST I JÄMTLANDS LÄN

MÅ BÄST I JÄMTLANDS LÄN MÅ BÄST I JÄMTLANDS LÄN SJUKVÅRDSPROGRAM 2014-2018 ETT BÄTTRE JÄMTLANDS LÄN. FÖR ALLA. 1 2 Vision Tillväxt och utveckling i regionen ger ökade skatteintäkter och möjliggör fortsatt utveckling av vården

Läs mer

När primärvården har byggt ut de automatiserade processerna så att en del av det arbete vi gör idag kan lyftas över till patienterna, då kan vi frigöra nog med kraft för att ta hand om de mest sjuka och

Läs mer

sjukvård i hemmet m e d vå r ko m p e t e n s, på d i n a v i ll ko r

sjukvård i hemmet m e d vå r ko m p e t e n s, på d i n a v i ll ko r Avancerad sjukvård i hemmet m e d vå r ko m p e t e n s, på d i n a v i ll ko r ASIH Tullinge - Botkyrka och Huddinge ASIH Handen ASIH Nynäshamn ASIH Tyresö ASIH Södertälje att välja avancerad sjukvård

Läs mer

Närvårdsutveckling som utgår från medborgarna

Närvårdsutveckling som utgår från medborgarna Närvårdsutveckling som utgår från medborgarna Nätverkskonferens Göteborg 8 februari 2012 Tinna Cars-Björling, Närvårdsstrateg Landstinget i Uppsala län Uppsala län i Sverige Åtta kommuner i tre länsdelar

Läs mer

Strategi för vård på distans i Norrbottens läns landsting 2014-2016

Strategi för vård på distans i Norrbottens läns landsting 2014-2016 Strategi för vård på distans i Norrbottens läns landsting 2014-2016 Del i landstingets strategi för verksamhetsutveckling med IT Utgångspunkt för en samlad länsstrategi om vård på distans: Landstingets

Läs mer

Frågor och svar om hälso- och sjukvården i Östergötland.

Frågor och svar om hälso- och sjukvården i Östergötland. Frågor och svar om hälso- och sjukvården i Östergötland. Frågor och svar om hälso- och sjukvården! Vad tycker ni socialdemokrater är viktigast med sjukvården i framtiden? Vi socialdemokrater i Östergötland

Läs mer

RIKTLINJE. Självskadebeteende, självmordstankar, självmordsförsök och misstänkt självmord

RIKTLINJE. Självskadebeteende, självmordstankar, självmordsförsök och misstänkt självmord RIKTLINJE Version Datum Utfärdat av Godkänt 1 2018-04-17 Anna Gröneberg, Therese Lindén Anna Gröneberg Mas, Lotta Kjellner (tf utredning socialtjänst), Lillemor Berglund VC HSL och förvaltningschef VO

Läs mer

Beredning Nord. Ledamöter

Beredning Nord. Ledamöter Beredning Nord Ledamöter Uppdrag 2013 Framtidens möte med vården, utifrån följande teman E-hälsa (hälso- och sjukvård med stöd av distansöverbryggande teknik) Information/vägledning Ansvar/rollfördelning

Läs mer

Trygg hemma- förstärkt samarbete i öppenvård Jokkmokk

Trygg hemma- förstärkt samarbete i öppenvård Jokkmokk Jokkmokks kommun och hälsocentral, Pontus Albertsson och Kajsa Björnström 1 av 5 Trygg hemma- förstärkt samarbete i öppenvård Jokkmokk Berörda enheter Jokkmokks Hälsocentral,, Hemtjänsten, Socialpsykiatrin,

Läs mer

Styckevis och delt - om vården och omsorgen till multisjuka äldre som bor kvar i egna hemmet. Svar på remiss av revisionsrapport dnr 420/22-06.

Styckevis och delt - om vården och omsorgen till multisjuka äldre som bor kvar i egna hemmet. Svar på remiss av revisionsrapport dnr 420/22-06. Äldreomsorg Östermalms stadsdelsförvaltning Handläggare: Anna-Karin Sandén Tfn: 08-508 10 017 Tjänsteutlåtande Sid 1 (8) 06-05-02 Till Östermalms stadsdelsnämnd Styckevis och delt - om vården och omsorgen

Läs mer

Etiskt förhållningssätt mellan landsting och kommun. Vi vill samverka för att människor ska få god vård- och omsorg på rätt vårdnivå.

Etiskt förhållningssätt mellan landsting och kommun. Vi vill samverka för att människor ska få god vård- och omsorg på rätt vårdnivå. Etiskt förhållningssätt mellan landsting och kommun Vi vill samverka för att människor ska få god vård- och omsorg på rätt vårdnivå. Vi ska ha respekt för varandras uppdrag! Vilket innebär vi har förtroende

Läs mer

Utökade läkarinsatser genom hembesök till personer i ordinärt boende med hemsjukvård.

Utökade läkarinsatser genom hembesök till personer i ordinärt boende med hemsjukvård. Rapport 2008:08 Utökade läkarinsatser genom hembesök till personer i ordinärt boende med hemsjukvård. En utvärdering Januari 2008 FoU Välfärd Margareta Hansson FoU-samordnare Innehåll Sammanfattning 3

Läs mer

Nationell Patientöversikt (NPÖ) för en effektiv och säker vård inom vård- och omsorgsboende i Solna kommun

Nationell Patientöversikt (NPÖ) för en effektiv och säker vård inom vård- och omsorgsboende i Solna kommun SID 1 (10) Ansvarig för riktlinje Medicinskt ansvarig sjuksköterska NPÖ ansvarig Gäller från, rev 2015-08-14 Cecilia.linde cecilia.linde@solna.se Paulina Terävä paulina.terävä@solna.se Riktlinjer som gäller

Läs mer

VO Planerade Operationer Urologiska enheten. Prostataprojektet. Slutrapport. Karin Bolin Projektledare 2007-02-22

VO Planerade Operationer Urologiska enheten. Prostataprojektet. Slutrapport. Karin Bolin Projektledare 2007-02-22 VO Planerade Operationer Urologiska enheten Prostataprojektet Slutrapport Karin Bolin Projektledare 27-2-22 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning 3 Sammanfattning 3 Kontaktsjuksköterska 3 Sjuksköterska vårdavdelning

Läs mer

Framtidens primärvård Projekt

Framtidens primärvård Projekt Styrande dokument Måldokument Direktiv PROJEKTil Sida 1 (7) Framtidens primärvård Projekt Innehållsförteckning 1. Grundläggande information... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Verksamhetsstrategi... 4 2 Mål och

Läs mer

Bill Nilsson Ordförande. Anders Sundström Justerare. Kjell-Åke Halldén Sekreterare

Bill Nilsson Ordförande. Anders Sundström Justerare. Kjell-Åke Halldén Sekreterare 69/77 Plats Kulturens Hus, Luleå Beslutande Bill Nilsson, (s) Älvsbyn Eva Bergström, (s), Luleå Henning Åhman, (s), Arvidsjaur Kenneth Nilsson, (s), Kiruna Iris Dimitri, (v), Gällivare Anders Sundström,

Läs mer

Division Länsteknik. Länsteknik DIVISION

Division Länsteknik. Länsteknik DIVISION Division har som uppdrag att utveckla och förvalta landstingets tekniska infrastruktur samt säkerställa patientsäkra IT och MT-system/utrustningar Organisation 2015 Organisation 2015 Norrbotten, ¼ del

Läs mer

Verksamhetsplan för patientnämnden och patientnämndens kansli

Verksamhetsplan för patientnämnden och patientnämndens kansli 1(7) Förvaltningsnamn Avsändare Verksamhetsplan 2019 2020 för patientnämnden och patientnämndens kansli Inledning Tanken med denna verksamhetsplan är att den ska skapa fokus och riktning för de två kommande

Läs mer

Våra liv. som gamla OUR LIFE AS ELDERLY 2004 2006

Våra liv. som gamla OUR LIFE AS ELDERLY 2004 2006 Våra liv OUR LIFE AS ELDERLY 2004 2006 som gamla Att bli gammal alla har vi både farhågor och förhoppningar för vår egen del när vi tänker på oss själva som pensionärer. Finns det något skyddsnät när jag

Läs mer

Trygg, snabb och säker vård så nära patienten som möjligt!

Trygg, snabb och säker vård så nära patienten som möjligt! Trygg, snabb och säker vård så nära patienten som möjligt! Vision och syfte med Samverkande sjukvård Att tillgodose invånarens behov av god hälso- och sjukvård och samordna sjukvårdsresurserna som finns

Läs mer

Anslutna till specialiserad palliativ vård

Anslutna till specialiserad palliativ vård PM namn: Vård i livets slut. Hemsjukvård, primärvård i Blekinge Ägare Landstinget, Kommunerna Förvaltningschef: Anders Rehnholm Förvaltning: Primärvårdsförvaltningen, Äldreförvaltningarna Godkänt datum:

Läs mer

Stockholms lins landsting

Stockholms lins landsting Stockholms lins landsting Landstingsradsberedningen i(d SKRIVELSE 2015-08-19 LS 2015-0298 Landstingsstyrelsen Motion 2015:7 av Pia Ortiz Venegas m.fl. (V) om att införa mobila geriatriska team Föredragande

Läs mer

Motion 2016:43 av Tuva Lund (S) om att starta upp hemgångsteam för en trygg och säker hemgång, tillsammans med kommunerna i Stockholms läns landsting

Motion 2016:43 av Tuva Lund (S) om att starta upp hemgångsteam för en trygg och säker hemgång, tillsammans med kommunerna i Stockholms läns landsting Motion 2016:43 av Tuva Lund (S) om att starta upp hemgångsteam för en trygg och säker hemgång, tillsammans med kommunerna i Stockholms läns landsting 29 LS 2016-1572 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE

Läs mer

Vårdkontaktsregistrering Distansvård

Vårdkontaktsregistrering Distansvård Informerande dokument Information Sida 1 (6) Vårdkontaktsregistrering Distansvård Distansvård Med distansvård avses både distanskonsultation och distansbehandling. Distanskonsultation: hälso- och sjukvårdspersonal

Läs mer

Centrum. I tabeller nedan anges svar från kunder i gemener och svar från personal i versaler. Livssituation. Bilaga 1. Ålder. Hushåll / familjebild 6%

Centrum. I tabeller nedan anges svar från kunder i gemener och svar från personal i versaler. Livssituation. Bilaga 1. Ålder. Hushåll / familjebild 6% Centrum Kön 38% Ålder 38% 6% Hushåll / familjebild 6% 62% 56% M an Kvinna < 65 år 66-79 år >80 år 94% Samman boende ensam 3,50 30,0 3,00 25,0 Centrum 2,50 2,00 1,50 1,00 0,50 0,00 1. Livssituation 2. Personlig

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR REGION VÄSTMANLANDS DIGITALISERINGSSTRATEGI,

HANDLINGSPLAN FÖR REGION VÄSTMANLANDS DIGITALISERINGSSTRATEGI, HANDLINGSPLAN 1 (6) Regionstyrelsen beslutade 2018-01-31 att anta en digitaliseringsstrategi för åren 2018 2020. I den framgår att arbetet ska ske med bibehållen kvalitet och i enlighet med regionplanens

Läs mer

Samverkande sjukvård. Lars Helldin

Samverkande sjukvård. Lars Helldin Samverkande sjukvård Lars Helldin Utvecklingen i Fyrbodal 2020 kommer Fyrbodal ha samma antal invånare men 10.000 fler personer över 65 år! Betyder att fler personer kommer ha ökande behov av omvårdnad

Läs mer

Digitalt är Normalt! nu blir ehälsa en integrerad och naturlig del av vårdutbudet!

Digitalt är Normalt! nu blir ehälsa en integrerad och naturlig del av vårdutbudet! Digitalt är Normalt! nu blir ehälsa en integrerad och naturlig del av vårdutbudet! Daniel Forslund (L) Innovationslandstingsråd Stockholms läns landsting 0 5 10 15 20 25 30 35 40 45 50 55 60 65 70 75 80

Läs mer

70-tal, 7 veckors utbildning 80-tal, 20v ambulanssjukvård 90-tal, undersköterska + 20v / sjuksköterska 00-tal, Sjuksköterska, specialistutbildning

70-tal, 7 veckors utbildning 80-tal, 20v ambulanssjukvård 90-tal, undersköterska + 20v / sjuksköterska 00-tal, Sjuksköterska, specialistutbildning 70-tal, 7 veckors utbildning 80-tal, 20v ambulanssjukvård 90-tal, undersköterska + 20v / sjuksköterska 00-tal, Sjuksköterska, specialistutbildning Ambulanssjukvården idag: Högre kompetens Sortering av

Läs mer

Ansvarig för rutin Medicinskt ansvarig sjuksköterska Cecilia Linde Gäller från Revideras SID 1 (6)

Ansvarig för rutin Medicinskt ansvarig sjuksköterska Cecilia Linde Gäller från Revideras SID 1 (6) SID 1 (6) Ansvarig för rutin Medicinskt ansvarig sjuksköterska Cecilia Linde cecilia.linde@solna.se Gäller från Revideras 2018-07-11 Innehåll Korttidsvård Hallen... 2 Korttidsvård Polhemsgården... 2 Korttidsvård

Läs mer

Stimulansmedel. till kommuner och landsting för r insatser inom vård v omsorg om äldre personer

Stimulansmedel. till kommuner och landsting för r insatser inom vård v omsorg om äldre personer Stimulansmedel till kommuner och landsting för r insatser inom vård v och omsorg om äldre personer Stimulansmedel på p 1,35 mdr kr för f r att utveckla äldreomsorgens kvalitet Med fokus på : - att förbättra

Läs mer

Bakgrundsinformation VG Primärvård. En del av det goda livet

Bakgrundsinformation VG Primärvård. En del av det goda livet Bakgrundsinformation VG Primärvård En del av det goda livet Innehåll: Primärvården... 3 Framtidens vårdbehov... 3 Nytt vårdvalssystem i Sverige... 3 Nytt vårdvalssystem i Västra Götaland VG Primärvård...

Läs mer

Bilaga 16 till kundval hemtjänst Speciella frågeställningar

Bilaga 16 till kundval hemtjänst Speciella frågeställningar Bilaga 16 sida 1 (6) Bilaga 16 till kundval hemtjänst Speciella frågeställningar Bilaga 16 sida 2 (6) Hemrehabilitering Plus Beställarens rehabiliteringsverksamhet bedriver Hemrehabilitering Plus som är

Läs mer