Årligt allokerat belopp. (förlängd t v) Bedömning av strategigenomförande och resultat. Bedömning av måluppfyllelse avseende strategimålen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Årligt allokerat belopp. (förlängd t v) Bedömning av strategigenomförande och resultat. Bedömning av måluppfyllelse avseende strategimålen"

Transkript

1 September 2012 september 2013 Del 1: Rapportering av strategigenomförande och resultat Bangladesh Utbetalt belopp 2013 [per 30/9] Antal avtalade insatser X MSEK fylls i av Gunnar Tidström Årligt allokerat belopp 248 MSEK 26 Strategiperiod (förlängd t v) Bedömning av strategigenomförande och resultat Uppnå strategimålen Genomföra insatsportföljen GRÖN GRÖN Bedömning av måluppfyllelse avseende strategimålen Insatsernas resultat leder i rimlig omfattning till måluppfyllelse. Inom området primärutbildning är de kvantitativa målen på väg att uppfyllas. En stor utmaning ligger i de stora regionala olikheterna, tex vad gäller grundläggande infrastruktur. Ett behov och en uttalad prioritering i sektorprogrammet är att stärka kvaliteten på undervisningen i modersmål och matematik för att elever som släpar efter ska komma ifatt. Inom området hälsa är MDG 4 i stort sett uppnått och tillsammans med MDG 5 på väg att uppfyllas. Fortfarande är dock både barna- och mödradödligheten hög i landet. Utmaningar i hälsosektorn kvarstår i regionala olikheter och kvaliteten inom sjukvården måste förbättras. Reformagendan går framåt, men i långsam takt, särskilt vad gäller decentralisering och PFM-frågor. Personalomsättning och anställningsfrågor är fortfarande utmaningar. Hälsosystemet behöver fortsatt stöd och förstärkning för att kunna leverera de resultat man önskar. Inom området kvinnors rättigheter kan en överlag ökande spänning mellan religiösa grupper och sekulära försvarare av kvinnors rättigheter noteras. Detta till trots har det svenska stödet bidragit till förbättringar. Det är svårt att tala om en generellt stärkt samhällsstyrning och minskad korruption, men det svenska stödet till flera organisationer som specifikt arbetar med att stärka kvinnors rättigheter (t ex ASK, se nedan, och Bangladesh National Women Lawyers Association) har bidragit till viktiga förutsättningar för en sådan utveckling, t ex i form av ökad medvetenhet och organisering. Inom området urban miljö är det fortfarande tidigt att uttala sig om måluppfyllelse på strateginivå, eftersom flera av insatserna är alltför nya. Men de resultat som uppnått hittills Sida 1 (8)

2 är helt i linje med, och har lett framåt mot, strategimålet. Vad gäller katastrofhantering och klimatförändringar har de svenska insatserna bidragit till tydliga framsteg på policy-, institutionell och lokal nivå. Samtidigt har båda insatserna dragits med institutionella problem och förseningar, beroende på bl.a. bristande ägarskap. Bedömning av insatsportföljens genomförande Genomförandet har i huvudsak gått enligt plan. Beredningen av en ny fas av stödet till Centre for Mass Education in Science blev kraftigt försenat, först på grund av de nya begränsningarna i Regleringsbrevet för förra året, sedan på grund av generalstrejkerna i år. Nu är stödet beslutat och den första utbetalningen gjord. Med anledning av det förestående valet, har två nya insatser beretts; ett stöd till The Asia Foundation relaterat till valprocessen, samt en studie om Gender and Elections in Bangladesh tillsammans med UN Women. Beredningar är påbörjade för fortsatt stöd till Bangladesh National Women Lawyers Association och RHSTEP. En planerad svensk revision av International Centre for Diarrhoeal Diseases Research, Bangladesh, icddr,b, har utökats för att inkorporera synpunkter från övriga huvudgivare, sedan kritik riktats mot institutionen. Revisionen pågår för närvarande. En fördjupad revision gjordes tillsammans med den nederländska ambassaden av stödet till Steps towards development. Revisionen ledde till att båda ambassaderna upphörde med stödet och krävde tillbaka medel. I Bangladesh Climate Change Resilience Fund, en Multi Donor Trust Fund administrerad av Världsbanken, är Sverige ledande givarrepresentant i Management Committee, vilket innebär en ökad arbetsbörda, men också större insyn och möjligheter att påverka. Övergripande slutsatser Som helhet uppvisar portföljen en rimlig grad av måluppfyllelse, och ett genomförande som ännu inte påtagligt påverkats av den politiska utvecklingen. Som nämndes vid det förra uppföljningstillfället har året präglats av politiska oroligheter och generalstrejker (s.k. hartals). Under det första halvåret var det generalstrejk under 35 arbetsdagar, vilket förhindrade kollegor att komma till kontoret och allvarligt begränsade rörelsefriheten i och utanför Dhaka. Oroligheterna förväntas fortsätta tills valen genomförs, senast i januari Det är ofrånkomligt att detta påverkar insatsernas genomförande. Arbetet med att ta fram resultatförslag till en ny strategi har inletts. Den nuvarande strategin har förlängts och gäller fram till dess att en ny beslutats av regeringen. Sedan 2010 har insatsportföljen planerats utifrån en landvolym om 300 MSEK/år, men i realiteten ligger volymen kvar på tidigare nivå om 235 MSEK. Detta innebär att en stor del av sakanslaget Sida 2 (8)

3 redan är uppbundet och rörelsefriheten de närmaste åren minimal. En BBE arbetar sedan årets början med privatsektorsamarbete, och har samarbetat med ENICT i beredningar av flera insatser i Bangladesh, med finansiering från ENICT. En diskussion har inletts med PROGSAM om att senare inlemma några sådana insatser i landprogrammet, om den nya strategin och sakanslagsvolymen så medger. Sektor 1: Sektormål: 1-3 viktigaste resultaten som Sverige bidragit till Sektor 2 : Sektormål: 1-3 viktigaste resultaten som Sverige bidragit till Redovisning av resultat Primärutbildning Ökad tillgång till och kvalitet på primärutbildning för barn som lever i fattigdom, med särskild fokus på flickor De viktigaste resultaten återfinns inom sektorstödet för primärutbildning, med huvudsakligt mål att skapa ett effektivt, inkluderande och rättvist primärutbildningssystem med effektivt och relevant barnvänligt lärande för alla Bangladesh barn från förskola till årskurs 5. Några viktiga resultat: 1) Andel av barn mellan 6 och10 år, som 2011 gick i årskurs 1-5: pojkar 92, 7 %, flickor 97,3 %. Siffrorna för 2010 var 92,2 resp. 97,6. 1i 2) Andel av de barn som påbörjat primärutbildning och sedan avslutat årskurs 5 var ,3 %, en förbättring med 10,1 procentenheter jämfört med ii 3) Av samtliga elever i årskurs 5 år 2011, klarade 91,8 % den nationella slutexamen. 3iii Hälso- och sjukvård Ökad tillgång till en effektiv och kvalitativ hälsovård för människor som lever i fattigdom med särskild fokus på mödrahälsovård. De viktigaste resultaten återfinns både inom sektorprogramstödet till hälsoministeriet och det kompletterande SRHR-stödet till organisationerna RHSTEP och BAPSA. Huvudmålet med hälsosektorprogrammet är att förbättra tillgången till och utnyttjande av grundläggande hälso-, befolknings- och nutritionsservice, särskilt för de fattiga. 1) Antal barnmorskor som är under utbildning uppgår 2013 till 596. Ingen baslinje finns för tidigare år. 4iv 1 PEDP3, , 305 MSEK, , utbetalat 102,68 MSEK, utbetalat 2013: 0,28 MSEK 2 PEDP3, , 305 MSEK, , utbetalat 102,68 MSEK, utbetalat 2013: 0,28 MSEK 3 PEDP3, , 305 MSEK, , utbetalat 102,68 MSEK, utbetalat 2013: 0,28 MSEK 4 Health Population Nutrition Sector Development Program, HPNSDP, , 415 MSEK, , utbetalat totatl 102, 7 MSEK Sida 3 (8)

4 2) En strategi för hälsofinansiering har tagits fram med stöd av Sverige och är beslutad av regeringen. 5v Målet med SRHR-programmet är att öka tillgången till och utnyttjandet av kvalitativ reproduktiv hälsovård, särskilt MR-tjänster, och förebyggande av osäkra och komplicerade aborter, samt att ge stöd till kampen mot oönskade graviditeter. 3) kvinnor har fått tillgång till säkra aborter, 96% av målet för år oktober oktober vi Sektor 3: Sektormål: 1-3 viktigaste resultaten som Sverige bidragit till Sektor 4: Sektormål: Kvinnors rättigheter och demokratisk samhällsstyrning Stärkta rättigheter för kvinnor samt stärkt demokratisk samhällsstyrning genom förbättrade möjligheter för kvinnor och män som lever i fattigdom att granska och ställa krav på en god och icke-diskriminerande samhällsservice. De viktigaste resultaten inom sektorn har uppnåtts av MR-organisationen ASK och Transparency International, Bangladesh. ASKs övergripande mål är att situationen för mänskliga rättigheter i Bangladesh har påtagligt förbättrats. Delmål är att tillgången till rättshjälp har ökat för utsatta människor, samt att MR-aktörer har stärkt kapacitet att tillförsäkra utsatta människor deras rättigheter, jämställdhet och social rättvisa. 1) MR-organisationen Ain o Salish Kendra, ASK, gav rättshjälp vid 361 anmälningar. 181 fall avgjordes och ledde till utbetalning av 21, 8 miljoner Taka, främst för underhåll av barn. 7vii 2) ASK utarbetade Handbook on Complaint Filing Procedure to the National Human Rights Commission efter konsultation med NRHCR, som sedan publicerade ex av handboken. 8viii Målet för projektet Driving Change är minskad korruption till förmån för de fattiga i Bangladesh, effektivare myndigheter och ökade krav från allmänheten på mindre korruption. 3) Medvetenheten på gräsrotsnivå om anti-korruptionsfrågor ökar långsamt men säkert med allt fler människor engagerade i anti-korruptionsaktiviteter eller som aktivister i t ex Concerned Citizens Committees. 9ix Urban miljö och klimatförändringar Förbättrad urban miljö till gagn för människor som lever i fattigdom. Att på ett effektivt sätt understödja långsiktiga insatser för anpassning till klimatförändringar i de fattigaste länderna. 5 Health Population Nutrition Sector Development Program, HPNSDP, , 415 MSEK, , utbetalat totatl 102, 7 MSEK 6 Comprehensive Reproductive and Sexual Health Program including Menstrual Regulation (MR) Services, RHSTEP/BAPSA, , 42,4 MSEK, , utbetalat totalt 34,5 MSEK 7 Ain o Salish Kendra, ASK, , 4,7 MSEK, , utbetalt 4,7 MSEK 8 Ain o Salish Kendra, ASK, , 4,7 MSEK, , utbetalt 4,7 MSEK 9 Transparency International, Bangladesh, Driving Change. 22,5 MSEK, , disbursed 19,6 MSEK, disbursed 2013: 2 MSEK Sida 4 (8)

5 1-3 viktigaste resultaten som Sverige bidragit till Viktiga resultat har redovisats inom stöden till vatten och sanitet och till katastrofhantering, samt till den givargemensamma fonden för stöd till regeringens klimatförändringsarbete. Målet med stödet till Water Aid är miljömässigt förbättrade hälsoförhållanden i låginkomstsamhällen i utvalda städer i Bangladesh, så att alla i samhället kan dricka rent vatten, utnyttja förbättrad sanitet och tillämpa önskvärda hygienvanor. 1) På ett år fick sluminvånare tillgång till dricksvatten och till sanitet, genom 70 vattenfaciliteter och 94 hygieniska toaletter, som administreras och underhålls av invånarna, 10x via 178 basorganisationer som skapats eller omorganiserats, där 66 % av medlemmarna är kvinnor. 11xi Målet för CDMP är att minska människors utsatthet för naturkatastrofer inklusive effekter av ett förändrat klimat. 2) Programmet Comprehensive Disaster Management har starkt bidragit till lagen om katastrofhantering som antogs 2012, och som institutionaliserar Bangladesh nationella krishantering från nödhjälp till proaktiv riskhantering. 12xii Huvudmålet för Bangladesh Climate Change Resilience Fund är att öka Bangladesh kapacitet och motståndskraft att möte klimatförändringarna genom att stödja genomförandet av landets strategi och åtgärdsplan gällande klimat. 3) Etableringen och genomförandet av Bangladesh Climate Change Resilience Fund har stärkt landets regerings ägarskap för klimatförändringsfrågor och linjedepartementens förståelse för klimatintegrering. 13xiii 10 Urban environment Water Aid, Promoting Environmental Health for the Urban Poor, PEHUP , 41,4 MEK, , totalt utbetalat17,5 MSEK, utbetalat 2013: 9 MSEK 11 Urban environment Water Aid, Promoting Environmental Health for the Urban Poor, PEHUP , 41,4 MEK, , totalt utbetalat17,5 MSEK, utbetalat 2013: 9 MSEK 12 Comprehensive Disaster Management Program, CDMP2, , 50MSEK, , utbetalat: 50 MSEK 13 Bangladesh Climate Change Resilience Fund, , 130 MSEK, , utbetalat 130 MSEK Sida 5 (8)

6 Slutnoter i Bangladesh Primary Education, Annual Sector Performance Report 2012, sid 50. Table 3.1 GERs and NERs, 2005 to 2011, NER (%) Boys GIRLS Gender parity index. 2010: Boys 92.2%, Girls 97,6% Boys 92,7%, Girls 97,3%. ii Bangladesh Primary Education, Annual Sector Performance Report 2012, sid 63. Table 3.7 Repetition and dropout ate (GPS and RGPS), , Cycle completion rate (%) [=100-(2)]. 2011: 70,3% iii Bangladesh Primary Education, Annual Sector Performance Report 2012, sid 75. Table 3.12 Results of 2011 terminal examination, Total: 91,8 iv Annual Program Implementation Report (APIR) September PMMU, Hälsoministeriet, sid 2. Performance Indicator : # of additional providers trained in midwifery at Upazila health facilities 596, APIR v (v,a) Annual Program Implementation Report (APIR) September 2013, sid 34. A Health Care Financing Strategy was developed and proved by the MOHFW (v,b) Health Care Financing Strategy Expanding Social Protection for Health towards Universal Coverage, MOHFW, September 2012, sid ii. The health care financing strategy has been developed over a period of a year since the adoption of health policy 2011 and HPNSDP ( ). [ ]. Dr. Zahirul Islam and Ms Ylvs Sorman Nath of SIDA deserve special thanks for their contributions. [..]. Mr. Birger Forsberg for SIDA. vi Combined annual report 15 October October November , RHSTEP/BAPSA. Sid 14: Se Table-2: Services Rendered, WBS 220 ii.mr Done. Sid 26: MR done for 96% which is in line with the project plan. vii Sida 6 (8)

7 Annual Report, Sid 14: Mediation and rapid response unit of ASK conducted a total of 631 times mediations for 361 complaints.181 out of 361 complaints were settled and 180 are ongoing Sid 15: Recovered 2,18,40,171 (two crore eighteen Iac forty thousand one hundred seventy one taka only) through mediation and court case as dower money, maintenance both for the clients and their children and some due money. viii Annual Report, Sid 24: Handbook on complaint Filing procedure to the National Human Rights Commission has been published on April 16, 2012, to provide an easy guideline to the community people. Sid 35: Se Outcome 3.2 under Current status of the progress of indicators : The chairman of the commission also attended the book launching program the NHRC published 10 thousand copies of the handbook ix TIB Driving Change. Annual Report Year 4, Sid. 4 Se första stycket och även första grafen. TIB s social movement is growing and becoming more diverse. [ ] Some 100 activists were added during the reporting period through the formation of eleven YES Friends groups, twelve Swajan groups and inclusion of new activists in different existing groups. x Annual Progress Report, PEHUP, , sid 4. WaterAid installed 164 WaSH facilities (70 water and 94 sanitation facilities) in the first year against an annual target of 154 which benefited 14,168 people (54% women) with access to safe drinking water and 15,948 with access to hygienic toilets. These 164 WaSH facilities are managed and maintained by community themselves. xi Annual Progress Report, PEHUP, , sid 4, 5. The project encouraged the target beneficiaries (households) in the community to organize themselves into CBOs. Each household is represented by one member of the household. In the first year 178 CBOs were either formed or reorganized. Less than 5% households were having involvement with CBOs even before starting the project. 66% CBO members are women. The project also motivated 7,497 households to provide contribution to support operation and maintenance cost of the facilities including future repairing. xii CDMP APR 2012, , page 11. In 2012, Bangladesh reached new heights in legislating disaster management with the enactment of the 2012 Disaster Management Act from a draft that was developed by CDMP I in 2006, and later reviewed by CDMP II. Sida 7 (8)

8 xiii BCCRF Annual Report 2012, , sid. 4, 7-8, 11-12, Se övergripande information från angivna sidor. Sida 8 (8)

William J. Clinton Foundation Insamlingsstiftelse REDOGÖRELSE FÖR EFTERLEVNAD STATEMENT OF COMPLIANCE

William J. Clinton Foundation Insamlingsstiftelse REDOGÖRELSE FÖR EFTERLEVNAD STATEMENT OF COMPLIANCE N.B. The English text is an in-house translation. William J. Clinton Foundation Insamlingsstiftelse (organisationsnummer 802426-5756) (Registration Number 802426-5756) lämnar härmed följande hereby submits

Läs mer

Strategirapport för Bangladesh. september 2011 september 2012

Strategirapport för Bangladesh. september 2011 september 2012 Strategirapport för Bangladesh september 2011 september 2012 SAMMANFATTNING I Bangladesh står det samlade biståndet enbart för cirka 2 % av BNP och Sveriges andel motsvarar cirka 2,3 % av dessa. Sektorstöd

Läs mer

Prognos Jan-Dec 2010 Hälsa 37.6 69 Utbildning 48.4 79 Kvinnors rättigheter och demokratiskt

Prognos Jan-Dec 2010 Hälsa 37.6 69 Utbildning 48.4 79 Kvinnors rättigheter och demokratiskt PROMEMORIA 1(14) Strategirapport för Bangladesh 2010 1. INLEDNING Utvecklingssamarbetet styrs av samarbetsstrategin för Bangladesh 2008-2012. Det övergripande målet för Sveriges utvecklingssamarbete med

Läs mer

Senaste trenderna inom redovisning, rapportering och bolagsstyrning Lars-Olle Larsson, Swedfund International AB

Senaste trenderna inom redovisning, rapportering och bolagsstyrning Lars-Olle Larsson, Swedfund International AB 1 Senaste trenderna inom redovisning, rapportering och bolagsstyrning Lars-Olle Larsson, Swedfund International AB 2 PwC undersökning av börsföretag & statligt ägda företag Årlig undersökning av års- &

Läs mer

52 MSEK Årligt allokerat 75 MSEK. 54 Strategiperiod 2009 2013. Bedömning av strategigenomförande och resultat

52 MSEK Årligt allokerat 75 MSEK. 54 Strategiperiod 2009 2013. Bedömning av strategigenomförande och resultat September 2012 september 2013 Del 1: Rapportering av strategigenomförande och resultat Vietnam Utbetalt belopp 2013 Antal avtalade insatser 52 MSEK Årligt allokerat 75 MSEK belopp 54 Strategiperiod 2009

Läs mer

Measuring child participation in immunization registries: two national surveys, 2001

Measuring child participation in immunization registries: two national surveys, 2001 Measuring child participation in immunization registries: two national surveys, 2001 Diana Bartlett Immunization Registry Support Branch National Immunization Program Objectives Describe the progress of

Läs mer

Manifesto for a feminist definition of SRHR

Manifesto for a feminist definition of SRHR Manifesto for a feminist definition of SRHR WOMEN S RIGHT TO DECIDE over their own sexuality and reproduction is fundamental in the fight for human rights and against discrimination. One of the biggest

Läs mer

Stiftelsen Allmänna Barnhuset KARLSTADS UNIVERSITET

Stiftelsen Allmänna Barnhuset KARLSTADS UNIVERSITET Stiftelsen Allmänna Barnhuset KARLSTADS UNIVERSITET National Swedish parental studies using the same methodology have been performed in 1980, 2000, 2006 and 2011 (current study). In 1980 and 2000 the studies

Läs mer

Aborter i Sverige 2008 januari juni

Aborter i Sverige 2008 januari juni HÄLSA OCH SJUKDOMAR 2008:9 Aborter i Sverige 2008 januari juni Preliminär sammanställning SVERIGES OFFICIELLA STATISTIK Statistik Hälsa och Sjukdomar Aborter i Sverige 2008 januari juni Preliminär sammanställning

Läs mer

Könsfördelningen inom kataraktkirurgin. Mats Lundström

Könsfördelningen inom kataraktkirurgin. Mats Lundström Könsfördelningen inom kataraktkirurgin Mats Lundström Innehåll Fördelning av antal operationer utveckling Skillnader i väntetid Effekt av NIKE Skillnader i synskärpa före operation Skillnader i Catquest-9SF

Läs mer

Health café. Self help groups. Learning café. Focus on support to people with chronic diseases and their families

Health café. Self help groups. Learning café. Focus on support to people with chronic diseases and their families Health café Resources Meeting places Live library Storytellers Self help groups Heart s house Volunteers Health coaches Learning café Recovery Health café project Focus on support to people with chronic

Läs mer

ISO general purpose metric screw threads Selected sizes for screws, bolts and nuts

ISO general purpose metric screw threads Selected sizes for screws, bolts and nuts SVENSK STANDARD SS-ISO 262 Fastställd 2003-08-01 Utgåva 1 Metriska ISO-gängor för allmän användning Utvalda storlekar för skruvar och muttrar ISO general purpose metric screw threads Selected sizes for

Läs mer

Why WE care? Anders Lundberg Fire Protection Engineer The Unit for Fire Protection & Flammables Swedish Civil Contingencies Agency

Why WE care? Anders Lundberg Fire Protection Engineer The Unit for Fire Protection & Flammables Swedish Civil Contingencies Agency Why WE care? Anders Lundberg Fire Protection Engineer The Unit for Fire Protection & Flammables Swedish Civil Contingencies Agency Assignment Assignment from the Ministry of Defence MSB shall, in collaboration

Läs mer

Befolkning, utveckling och samarbete

Befolkning, utveckling och samarbete HEALTH DIVISION DOCUMENT 1997:4 Positionspapper Befolkning, utveckling och samarbete Maj 1997 STYRELSEN FÖR INTERNATIONELLT UTVECKLINGSSAMARBETE Avdelningen för demokrati och social utveckling Hälsoenheten

Läs mer

Urban Runoff in Denser Environments. Tom Richman, ASLA, AICP

Urban Runoff in Denser Environments. Tom Richman, ASLA, AICP Urban Runoff in Denser Environments Tom Richman, ASLA, AICP Tom Richman, CATALYST 1 Tom Richman, CATALYST 2 Tom Richman, CATALYST 3 Tom Richman, CATALYST 4 Tom Richman, CATALYST 5 Tom Richman, CATALYST

Läs mer

Signatursida följer/signature page follows

Signatursida följer/signature page follows Styrelsens i Flexenclosure AB (publ) redogörelse enligt 13 kap. 6 och 14 kap. 8 aktiebolagslagen över förslaget till beslut om ökning av aktiekapitalet genom emission av aktier och emission av teckningsoptioner

Läs mer

ICRI International Child Resource Institute, Ghana November 2013 Prepared for Tolvskillingshjälpen

ICRI International Child Resource Institute, Ghana November 2013 Prepared for Tolvskillingshjälpen Sponsorship report ICRI International Child Resource Institute, Ghana November 2013 Prepared for Tolvskillingshjälpen 1 Narrative report A great partnership was formed in September of 2013; when ICRI Ghana

Läs mer

The Municipality of Ystad

The Municipality of Ystad The Municipality of Ystad Coastal management in a local perspective TLC The Living Coast - Project seminar 26-28 nov Mona Ohlsson Project manager Climate and Environment The Municipality of Ystad Area:

Läs mer

Resultatstrategi för Bangladesh

Resultatstrategi för Bangladesh Resultatstrategi för Bangladesh 2014-2020 Resultatstrategi för Bangladesh 2014-2020 1 1. Förväntade resultat Denna resultatstrategi styr användningen av medel som anslås under anslagsposten 6 Asien i regleringsbrev

Läs mer

Regional Carbon Budgets

Regional Carbon Budgets Regional Carbon Budgets Rapid Pathways to Decarbonized Futures X-CAC Workshop 13 April 2018 web: www.cemus.uu.se Foto: Tina Rohdin Kevin Anderson Isak Stoddard Jesse Schrage Zennström Professor in Climate

Läs mer

Digitalisering i välfärdens tjänst

Digitalisering i välfärdens tjänst Digitalisering i välfärdens tjänst Katarina L Gidlund professor och digitaliseringsforskare FODI (Forum för digitalisering) ÖPPNINGAR Förändra för att digitalisera Digitalisera för att förändra Skolan

Läs mer

Klimatanpassning bland stora företag

Klimatanpassning bland stora företag Klimatanpassning bland stora företag Introduktion till CDP CDP Cities programme Anpassningsstudien Key findings Kostnader Anpassningsstrategier Emma Henningsson, Project manager, CDP Nordic Office Inget

Läs mer

ISO general purpose screw threads Basic profile Part 1: Metric screw threads

ISO general purpose screw threads Basic profile Part 1: Metric screw threads SVENSK STANDARD SS-ISO 68-1 Fastställd 2003-08-01 Utgåva 1 ISO-gängor för allmän användning Basprofil Del 1: Metriska ISO-gängor ISO general purpose screw threads Basic profile Part 1: Metric screw threads

Läs mer

Klimatpåverkan och de stora osäkerheterna - I Pathways bör CO2-reduktion/mål hanteras inom ett osäkerhetsintervall

Klimatpåverkan och de stora osäkerheterna - I Pathways bör CO2-reduktion/mål hanteras inom ett osäkerhetsintervall Klimatpåverkan och de stora osäkerheterna - I Pathways bör CO2-reduktion/mål hanteras inom ett osäkerhetsintervall Vi måste förstå att: Vårt klimat är ett mycket komplext system Många (av människan påverkade)

Läs mer

The Algerian Law of Association. Hotel Rivoli Casablanca October 22-23, 2009

The Algerian Law of Association. Hotel Rivoli Casablanca October 22-23, 2009 The Algerian Law of Association Hotel Rivoli Casablanca October 22-23, 2009 Introduction WHY the Associations? NGO s are indispensable to the very survival of societal progress Local, National or International

Läs mer

Information technology Open Document Format for Office Applications (OpenDocument) v1.0 (ISO/IEC 26300:2006, IDT) SWEDISH STANDARDS INSTITUTE

Information technology Open Document Format for Office Applications (OpenDocument) v1.0 (ISO/IEC 26300:2006, IDT) SWEDISH STANDARDS INSTITUTE SVENSK STANDARD SS-ISO/IEC 26300:2008 Fastställd/Approved: 2008-06-17 Publicerad/Published: 2008-08-04 Utgåva/Edition: 1 Språk/Language: engelska/english ICS: 35.240.30 Information technology Open Document

Läs mer

Protokoll Föreningsutskottet 2013-10-22

Protokoll Föreningsutskottet 2013-10-22 Protokoll Föreningsutskottet 2013-10-22 Närvarande: Oliver Stenbom, Andreas Estmark, Henrik Almén, Ellinor Ugland, Oliver Jonstoij Berg. 1. Mötets öppnande. Ordförande Oliver Stenbom öppnade mötet. 2.

Läs mer

Innovation in the health sector through public procurement and regulation

Innovation in the health sector through public procurement and regulation Innovation in the health sector through public procurement and regulation MONA TRUELSEN & ARVID LØKEN 1 14/11/2013 Copyright Nordic Innovation 2011. All rights reserved. Nordic Innovation An institution

Läs mer

Joakim Harlin Sr. Water Advisor UNDP

Joakim Harlin Sr. Water Advisor UNDP Joakim Harlin Sr. Water Advisor UNDP Vatten och Energi: ömsesidigt beroende Vatten för energi Vattenkraft Termoelektrisk kylning Drift av kraftverk och transmission Bränsle utvinning och raffinering Bränsleproduktion

Läs mer

Revisionsrapport. Sammanfattning och slutsats. Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete STOCKHOLM

Revisionsrapport. Sammanfattning och slutsats. Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete STOCKHOLM Revisionsrapport Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete 105 25 STOCKHOLM Datum Dnr 2007-02-13 32-2006-0491 Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen av Styrelsen för internationellt

Läs mer

Botnia-Atlantica Information Meeting

Botnia-Atlantica Information Meeting Botnia-Atlantica 2014-2020 Information Meeting Norway: Nordland Sweden: Västerbotten Västernorrland Nordanstigs kommun Finland: Mellersta Österbotten Österbotten Södra Österbotten Monitoring Committee

Läs mer

Mis/trusting Open Access JUTTA

Mis/trusting Open Access JUTTA Mis/trusting Open Access JUTTA HAIDER, @JUTTAHAIDER Open Access och jag - en kärleksrelation JUTTA HAIDER, @JUTTAHAIDER Open Access har blivit vuxen, vuxen nog att tåla konstruktiv kritik. Vetenskap såsom

Läs mer

Uttagning för D21E och H21E

Uttagning för D21E och H21E Uttagning för D21E och H21E Anmälan till seniorelitklasserna vid O-Ringen i Kolmården 2019 är öppen fram till och med fredag 19 juli klockan 12.00. 80 deltagare per klass tas ut. En rangordningslista med

Läs mer

Regeringen uppdrar åt Sida att genomföra resultatstrategin.

Regeringen uppdrar åt Sida att genomföra resultatstrategin. Regeringsbeslut III:2 2014-05-15 UF2014/32091/UD/MU Utrikesdepartementet Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida) 105 25 STOCKHOLM Resultatstrategi för globala insatser för socialt hållbar

Läs mer

Managing addresses in the City of Kokkola Underhåll av adresser i Karleby stad

Managing addresses in the City of Kokkola Underhåll av adresser i Karleby stad Managing addresses in the City of Kokkola Underhåll av adresser i Karleby stad Nordic Address Meeting Odense 3.-4. June 2010 Asko Pekkarinen Anna Kujala Facts about Kokkola Fakta om Karleby Population:

Läs mer

Aborter i Sverige 2011 januari juni

Aborter i Sverige 2011 januari juni HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Publiceringsår 2011 Aborter i Sverige 2011 januari juni Preliminär sammanställning SVERIGES OFFICIELLA STATISTIK Statistik Hälso- och sjukvård Aborter i Sverige 2011 Januari-juni Preliminär

Läs mer

SVENSK STANDARD SS-ISO 8734

SVENSK STANDARD SS-ISO 8734 SIS - Standardiseringskommissionen i Sverige Handläggande organ SMS, SVERIGES MEKANSTANDARDISERING SVENSK STANDARD SS-ISO 8734 Fastställd Utgåva Sida Registering 1992-11-16 1 1 (1+8) SMS reg 27.1128 SIS

Läs mer

Eternal Employment Financial Feasibility Study

Eternal Employment Financial Feasibility Study Eternal Employment Financial Feasibility Study 2017-08-14 Assumptions Available amount: 6 MSEK Time until first payment: 7 years Current wage: 21 600 SEK/month (corresponding to labour costs of 350 500

Läs mer

Urban anpassning genom två linser. Urban adaptation through two lenses. - Erfarenheter från

Urban anpassning genom två linser. Urban adaptation through two lenses. - Erfarenheter från Urban adaptation through two lenses Experiences from climate proofing Helsinki as a researcher and a politician Urban anpassning genom två linser - Erfarenheter från klimatriskhantering i Helsingfors som

Läs mer

The Swedish National Patient Overview (NPO)

The Swedish National Patient Overview (NPO) The Swedish National Patient Overview (NPO) Background and status 2009 Tieto Corporation Christer Bergh Manager of Healthcare Sweden Tieto, Healthcare & Welfare christer.bergh@tieto.com Agenda Background

Läs mer

Myanmar. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i

Myanmar. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Myanmar 2013 2017 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00, Webb: www.ud.se Omslag: UD-PIK, Tryck: Elanders Grafisk Service 2013 Artikelnr: UD 13.024 Resultatstrategi

Läs mer

Strategirapport för Bangladesh 2014

Strategirapport för Bangladesh 2014 Strategirapport för Bangladesh 2014 Ärendenummer: 14/000769 Sammanfattning av måluppfyllelse och insatsportföljens genomförande Övergripande bedömning av måluppfyllelse Övergripande bedömning av insatsportföljens

Läs mer

Resultatstrategi för Sveriges samarbete med Globala fonden mot aids, tuberkulos och malaria (GFATM) 2014-2016

Resultatstrategi för Sveriges samarbete med Globala fonden mot aids, tuberkulos och malaria (GFATM) 2014-2016 Promemoria Bilaga till regeringsbeslut 2014-08-21 UF2014/52305/UD/MU 2014-08-21 Resultatstrategi för Sveriges samarbete med Globala fonden mot aids, tuberkulos och malaria (GFATM) 2014-2016 1. Förväntade

Läs mer

SWESIAQ Swedish Chapter of International Society of Indoor Air Quality and Climate

SWESIAQ Swedish Chapter of International Society of Indoor Air Quality and Climate Swedish Chapter of International Society of Indoor Air Quality and Climate Aneta Wierzbicka Swedish Chapter of International Society of Indoor Air Quality and Climate Independent and non-profit Swedish

Läs mer

AGENDA 2029 Intressentdialog om Swedfunds Integrerade redovisning 2016

AGENDA 2029 Intressentdialog om Swedfunds Integrerade redovisning 2016 AGENDA 2029 Intressentdialog om Swedfunds Integrerade redovisning 2016 Agenda - Välkomna och presentation av Swedfunds tillförordnade VD Gerth Svensson - Förändrad ägaranvisning 2017 - Swedfunds Integrerade

Läs mer

Agenda. Om olika perspektiv på vad socialt entreprenörskap är

Agenda. Om olika perspektiv på vad socialt entreprenörskap är Agenda 1. Begreppet socialt entreprenörskap Om olika perspektiv på vad socialt entreprenörskap är 2. Sociala entreprenörer som hybrider Om sociala entreprenörer som personer som vägrar att välja mellan

Läs mer

Utvärdering av kommande landsbygdsprogram. Lars Pettersson

Utvärdering av kommande landsbygdsprogram. Lars Pettersson Utvärdering av kommande landsbygdsprogram. Lars Pettersson Ny struktur för jordbrukspolitiken efter 2013 Europe 2020 Smart, sustainable and inclusive growth CAP general Objectives Possible CAP Impact Indicators

Läs mer

National Prevention Strategy

National Prevention Strategy National Prevention Strategy Patrik Johansson, MD, MPH University of Nebraska Medical Center, College of Public Health, Member The Advisory Group on Prevention, Health Promotion, Integrative and Public

Läs mer

Nordic Casemix Centre (NCC) (Nordiskt center för patientgruppering r.f)

Nordic Casemix Centre (NCC) (Nordiskt center för patientgruppering r.f) Nordic Casemix Centre (NCC) (Nordiskt center för patientgruppering r.f) Mona Heurgren Chair of Board NCC Head of Unit Unit for development of Quality and Efficiency Studies The National Board of Health

Läs mer

A metadata registry for Japanese construction field

A metadata registry for Japanese construction field A metadata registry for Japanese construction field LCDM Forum, Japan October 25 th -27 th - 2006 TAKEYA, Isobe LCDM Forum Secretariat Document No. GEC-2005-002 LCDM Forum, Japan LCDM Forum, Japan Non-profit

Läs mer

COPENHAGEN Environmentally Committed Accountants

COPENHAGEN Environmentally Committed Accountants THERE ARE SO MANY REASONS FOR WORKING WITH THE ENVIRONMENT! It s obviously important that all industries do what they can to contribute to environmental efforts. The MER project provides us with a unique

Läs mer

Hållbara livsstilar och utbildning -Svenskt ledarskap

Hållbara livsstilar och utbildning -Svenskt ledarskap Hållbara livsstilar och utbildning -Svenskt ledarskap Peter Repinski, Enhetschef, SEI Miljömålsdagarna 2015: Omställning av produktion och konsumtion 5-6 maj, Örebro Vad menar vi med hållbar livsstil?

Läs mer

SVENSK STANDARD SS-ISO :2010/Amd 1:2010

SVENSK STANDARD SS-ISO :2010/Amd 1:2010 SVENSK STANDARD SS-ISO 14839-1:2010/Amd 1:2010 Fastställd/Approved: 2010-11-08 Publicerad/Published: 2010-11-30 Utgåva/Edition: 1 Språk/Language: engelska/english ICS: 01.040.17; 17.160 Vibration och stöt

Läs mer

Miljömålsdagarna 2015 Örebro

Miljömålsdagarna 2015 Örebro Miljömålsdagarna 2015 Örebro Generationsmålet och. Globalt 10-årigt ramverk av program för hållbar konsumtion och produktion (10YFP) - nationell implementering Nya globala hållbarhetsmål Gunilla Blomquist,

Läs mer

Biblioteket.se. A library project, not a web project. Daniel Andersson. Biblioteket.se. New Communication Channels in Libraries Budapest Nov 19, 2007

Biblioteket.se. A library project, not a web project. Daniel Andersson. Biblioteket.se. New Communication Channels in Libraries Budapest Nov 19, 2007 A library project, not a web project New Communication Channels in Libraries Budapest Nov 19, 2007 Daniel Andersson, daniel@biblioteket.se 1 Daniel Andersson Project manager and CDO at, Stockholm Public

Läs mer

STRATEGIRAPPORT FÖR SIERRA LEONE, SEPTEMBER 2010 AUGUSTI 2010

STRATEGIRAPPORT FÖR SIERRA LEONE, SEPTEMBER 2010 AUGUSTI 2010 PROMEMORIA 1(8) STRATEGIRAPPORT FÖR SIERRA LEONE, SEPTEMBER 2010 AUGUSTI 2010 SAMMANFATTNING Samarbetsstrategin för Sierra Leone anger att stöd endast ska ges till utbildningssektorn. Tillgänglig information

Läs mer

1. Mänskliga rättigheter

1. Mänskliga rättigheter Kritiken Kritiken 1. Mänskliga rättigheter Kritiken 1. Mänskliga rättigheter 2. Ekonomin 3. Migrationspolitiska effekter 4. Allt till alla 1. Mänskliga rättigheter När det gäller skyldigheten att erbjuda

Läs mer

THE SALUT PROGRAMME A CHILD HEALTH INTERVENTION PROGRAMME IN SWEDEN. ISSOP 2014 Nordic School of Public Health. Gothenburg SWEDEN UMEÅ UNIVERSITY

THE SALUT PROGRAMME A CHILD HEALTH INTERVENTION PROGRAMME IN SWEDEN. ISSOP 2014 Nordic School of Public Health. Gothenburg SWEDEN UMEÅ UNIVERSITY THE SALUT PROGRAMME A CHILD HEALTH INTERVENTION PROGRAMME IN SWEDEN UMEÅ UNIVERSITY VÄSTERBOTTEN COUNTY COUNCIL Epidemiology and Global Health Strategic Development Office Public Health Unit ANNELI IVARSSON

Läs mer

Akutmedicin som medicinsk specialitet i Sverige, uddannelsesaspekter

Akutmedicin som medicinsk specialitet i Sverige, uddannelsesaspekter Akutmedicin som medicinsk specialitet i Sverige, uddannelsesaspekter Maaret Castrén Professor in Emergency Medicine Institutionen för klinisk forskning och utbildning, Södersjukhuset, Karolinska Institutet

Läs mer

Skill-mix innovation in the Netherlands. dr. Marieke Kroezen Erasmus University Medical Centre, the Netherlands

Skill-mix innovation in the Netherlands. dr. Marieke Kroezen Erasmus University Medical Centre, the Netherlands Skill-mix innovation in the Netherlands dr. Marieke Kroezen Erasmus University Medical Centre, the Netherlands m.kroezen@erasmusmc.nl The skill-mix innovation of interest BEFORE AFTER How did the Netherlands

Läs mer

The road to Recovery in a difficult Environment

The road to Recovery in a difficult Environment Presentation 2010-09-30 The road to Recovery in a difficult Environment - a presentation at the Workability International Conference Social Enterprises Leading Recovery in Local and Global Markets in Dublin

Läs mer

Report of first quarter of 2013

Report of first quarter of 2013 Report of first quarter of 2013 Dear friends We send you warm greetings form Bethesda House of Grace We wish you are having a blessed time. Different things has been going on the last three month in our

Läs mer

Sammanfattning av måluppfyllelse och insatsportföljens genomförande

Sammanfattning av måluppfyllelse och insatsportföljens genomförande 2016-05-02 Strategirapport för Bangladesh 2016 Sammanfattning av måluppfyllelse och insatsportföljens genomförande Ärendenummer: 16/000565 Översikt: och insatsportföljens genomförande per resultat Resultatområde

Läs mer

Poverty in Uganda Approximately inhabitants involved agricultural fertile soils ample vital natural resources remain stable Despite lack access

Poverty in Uganda Approximately inhabitants involved agricultural fertile soils ample vital natural resources remain stable Despite lack access Poverty in Uganda Approximately 86 percent of Uganda's 34 million inhabitants are involved in agricultural activities. Uganda is blessed with fertile soils, ample rainfall and a number of vital natural

Läs mer

Forum Syds policy för det civila samhällets roll i en demokratisk utveckling

Forum Syds policy för det civila samhällets roll i en demokratisk utveckling Forum Syds policy för det civila samhällets roll i en demokratisk utveckling Beslutad av: Forum Syds styrelse Beslutsdatum: 18 februari 2013 Giltighetstid: Tillsvidare Ansvarig: generalsekreteraren 2 (5)

Läs mer

ISO STATUS. Prof. dr Vidosav D. MAJSTOROVIĆ 1/14. Mašinski fakultet u Beogradu - PM. Tuesday, December 09,

ISO STATUS. Prof. dr Vidosav D. MAJSTOROVIĆ 1/14. Mašinski fakultet u Beogradu - PM. Tuesday, December 09, ISO 9000 - STATUS Prof. dr Vidosav D. MAJSTOROVIĆ 1/14 1 ISO 9000:2000, Quality management systems - Fundamentals and vocabulary Establishes a starting point for understanding the standards and defines

Läs mer

CUSTOMER READERSHIP HARRODS MAGAZINE CUSTOMER OVERVIEW. 63% of Harrods Magazine readers are mostly interested in reading about beauty

CUSTOMER READERSHIP HARRODS MAGAZINE CUSTOMER OVERVIEW. 63% of Harrods Magazine readers are mostly interested in reading about beauty 79% of the division trade is generated by Harrods Rewards customers 30% of our Beauty clients are millennials 42% of our trade comes from tax-free customers 73% of the department base is female Source:

Läs mer

District Application for Partnership

District Application for Partnership ESC Region Texas Regional Collaboratives in Math and Science District Application for Partnership 2013-2014 Applying for (check all that apply) Math Science District Name: District Contacts Name E-mail

Läs mer

Kunskapslyftet. Berndt Ericsson. Esbo Utbildning, arbetsliv och välfärd 2007-10-16 17. Ministry of Education and Research. Sweden

Kunskapslyftet. Berndt Ericsson. Esbo Utbildning, arbetsliv och välfärd 2007-10-16 17. Ministry of Education and Research. Sweden Kunskapslyftet Berndt Ericsson Sweden 2007-10-16 17 Esbo Utbildning, arbetsliv och välfärd 1997-2002 Four important perspectives or aims Develop adult education Renew labour market policy Promote economic

Läs mer

Aborter i Sverige 2001 januari december

Aborter i Sverige 2001 januari december STATISTIK HÄLSA OCH SJUKDOMAR 2002:1 Aborter i Sverige 2001 januari december Preliminär sammanställning EPIDEMIOLOGISKT CENTRUM January-December The National Board of Health and Welfare CENTRE FOR EPIDEMIOLOGY

Läs mer

Genus- och jämställdhetsperspektiv på hållbar utveckling

Genus- och jämställdhetsperspektiv på hållbar utveckling Genus- och jämställdhetsperspektiv på hållbar utveckling 24 oktober 2006 Drude Dahlerup, Statsvetenskapliga Institutionen, Stockholms Universitet Disposition: 1. A broad concept of sustainable development

Läs mer

Goals for third cycle studies according to the Higher Education Ordinance of Sweden (Sw. "Högskoleförordningen")

Goals for third cycle studies according to the Higher Education Ordinance of Sweden (Sw. Högskoleförordningen) Goals for third cycle studies according to the Higher Education Ordinance of Sweden (Sw. "Högskoleförordningen") 1 1. Mål för doktorsexamen 1. Goals for doctoral exam Kunskap och förståelse visa brett

Läs mer

The Quest for Maternal Survival in Rwanda

The Quest for Maternal Survival in Rwanda The Quest for Maternal Survival in Rwanda Paradoxes in policy and practice from the perspective of near-miss women, recent fathers and healthcare providers Jessica Påfs, PhD jessica@pafs.se Research team:

Läs mer

PORTSECURITY IN SÖLVESBORG

PORTSECURITY IN SÖLVESBORG PORTSECURITY IN SÖLVESBORG Kontaktlista i skyddsfrågor / List of contacts in security matters Skyddschef/PFSO Tord Berg Phone: +46 456 422 44. Mobile: +46 705 82 32 11 Fax: +46 456 104 37. E-mail: tord.berg@sbgport.com

Läs mer

Interreg and The European Regional Development Fund Cecilia Nilsson

Interreg and The European Regional Development Fund Cecilia Nilsson Interreg and The European Regional Development Fund 2015-10-26 Cecilia Nilsson EU cohesions policy 2014-2020: 1/3 of EU s budget The agreed reforms for 2014-2020 are designed to maximize the impact of

Läs mer

September 2012 September september 2013

September 2012 September september 2013 September 2012 September september 2013 Part 1: Reporting Del 1: Rapportering on Strategy Implementation av strategigenomförande and Performance och resultat ETHIOPIA Etiopien Utbetalt Belopp 2013 27,1

Läs mer

Resultatförslag för utvecklingssamarbetet med det palestinska området (Västbanken/Gaza)

Resultatförslag för utvecklingssamarbetet med det palestinska området (Västbanken/Gaza) 2013-05-14 Resultatförslag för utvecklingssamarbetet med det palestinska området (Västbanken/Gaza) 2013-2017 1. Bakgrund till förslagen Sida lämnar här ett resultatförslag för utvecklingssamarbetet med

Läs mer

Finansiella risker 1

Finansiella risker 1 Finansiella risker 1 Koncernen Finansieringsrisk Högst 35 % av den totala externa låneskulden får förfalla inom kommande 12 månader. Risk? 9 000 8 000 7 000 35% 6 000 5 000 4 000 3 000 4 336 3 336 3 998

Läs mer

Affärsmodellernas förändring inom handeln

Affärsmodellernas förändring inom handeln Centrum för handelsforskning vid Lunds universitet Affärsmodellernas förändring inom handeln PROFESSOR ULF JOHANSSON, EKONOMIHÖGSKOLAN VID LUNDS UNIVERSITET Centrum för handelsforskning vid Lunds universitet

Läs mer

Aborter i Sverige 2009 januari juni

Aborter i Sverige 2009 januari juni HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Publiceringsår 2009 Aborter i Sverige 2009 januari juni Preliminär sammanställning SVERIGES OFFICIELLA STATISTIK Statistik Hälso- och Sjukvård Aborter i Sverige 2009 Januari-juni Preliminär

Läs mer

Anders Persson Philosophy of Science (FOR001F) Response rate = 0 % Survey Results. Relative Frequencies of answers Std. Dev.

Anders Persson Philosophy of Science (FOR001F) Response rate = 0 % Survey Results. Relative Frequencies of answers Std. Dev. Anders Persson Philosophy of Science (FOR00F) Response rate = 0 % Survey Results Legend Relative Frequencies of answers Std. Dev. Mean Question text Left pole % % Right pole n=no. of responses av.=mean

Läs mer

Strategy for development of car clubs in Gothenburg. Anette Thorén 2011-03-16

Strategy for development of car clubs in Gothenburg. Anette Thorén 2011-03-16 Strategy for development of car clubs in Gothenburg Anette Thorén 2011-03-16 Facts 2010 Objectives 2003: 10 000 members in five years 75 % are members through their employer 413 cars - 165 in private car

Läs mer

inom hållbar social utveckling

inom hållbar social utveckling Strategi för Sveriges globala utvecklingssamarbete inom hållbar social utveckling 2018 2022 Strategi för Sveriges globala utvecklingssamarbete 2018-2022 1 1. Inriktning Målet för svenskt internationellt

Läs mer

UNICEF/Rich/Tyskland DE GLOBALA MÅLEN OCH BARNS RÄTTIGHETER

UNICEF/Rich/Tyskland DE GLOBALA MÅLEN OCH BARNS RÄTTIGHETER UNICEF/Rich/Tyskland DE GLOBALA MÅLEN OCH BARNS RÄTTIGHETER De globala målen INGEN FATTIGDOM Avskaffa all form av fattigdom överallt. MINSKAD OJÄMLIKHET Minska ojämlikheten inom och mellan länder. INGEN

Läs mer

Utvecklings- och tillväxtplan för ett hållbart Åland

Utvecklings- och tillväxtplan för ett hållbart Åland Utvecklings- och tillväxtplan för ett hållbart Åland 2015-2017 ------------------------------------------------ Development- and growth plan for a sustainable Åland 2015-2017 Ann Nedergård Hållbarhetsstrateg

Läs mer

SYSTEMETS UTMANINGAR ETT HÄLSOEKONOMISKT PERSPEKTIV

SYSTEMETS UTMANINGAR ETT HÄLSOEKONOMISKT PERSPEKTIV SYSTEMETS UTMANINGAR ETT HÄLSOEKONOMISKT PERSPEKTIV Bengt Jönsson Professor emeritus Page 1 INGET ÄR MERA PRAKTISKT ÄN EN BRA TEORI/MODELL Resurser Aktiviteter och processer Resultat Grundmodell för sjukvårdens

Läs mer

Arbetstillfällen 100 000.

Arbetstillfällen 100 000. 2 3 4 Arbetstillfällen 100 000. 5 6 7 Vissa anspråk ställs I de internationella direktiv och konventioner Sverige antingen är ålagt att följa eller frivilligt valt att följa. Här har jag listat några exempel

Läs mer

Från global hälsa till hälsa i Norrland. Helena Nordenstedt Norrländska Läkemedelsdagarna

Från global hälsa till hälsa i Norrland. Helena Nordenstedt Norrländska Läkemedelsdagarna Från global hälsa till hälsa i Norrland Helena Nordenstedt Norrländska Läkemedelsdagarna 2019-02-06 Dem. Rep. Kongo Uganda Liberia Guinea Sverige Finland USA Norge Danderyd Vad vet ni om världen? Vad är

Läs mer

LEVERANTÖRSLED; INKÖP OCH UPPHANDLING

LEVERANTÖRSLED; INKÖP OCH UPPHANDLING LEVERANTÖRSLED; INKÖP OCH UPPHANDLING Nu ett nytt kompetenskrav! Parul Sharma Head of CSR Compliance, Advokatfirman Vinge Leverantörsled; inköp och upphandling Nu ett nytt kompetenskrav! Miljö Mänskliga

Läs mer

JSL Socialstyrelsen. Migrationsverket. Information till dig som är gift med ett barn

JSL Socialstyrelsen. Migrationsverket. Information till dig som är gift med ett barn JSL Socialstyrelsen Migrationsverket Information till dig som är gift med ett barn Barnäktenskap är förbjudet i Sverige I Sverige är det förbjudet att gifta sig med någon under 18 år. Det finns många anledningar

Läs mer

Aborter i Sverige 1998 januari - december

Aborter i Sverige 1998 januari - december STATISTIK - HÄLSA OCH SJUKDOMAR Aborter i Sverige 1998 januari - december Preliminär sammanställning SVERIGES OFFICIELLA STATISTIK Statistics - Health and Diseases Abortions in Sweden 1998 January-December

Läs mer

Ansökan till Vinnova PROJEKTUPPGIFTER. Diarienummer. Inskickad. Utlysning

Ansökan till Vinnova PROJEKTUPPGIFTER. Diarienummer. Inskickad. Utlysning Ansökan till Vinnova Diarienummer 2016-03836 Inskickad 2016-08-25 13:42 Utlysning Utmaningsdriven innovation - Steg 2 Samverkansprojekt 2016 (höst) PROJEKTUPPGIFTER Är ansökan en fortsättning på tidigare

Läs mer

Collaborative Product Development:

Collaborative Product Development: Collaborative Product Development: a Purchasing Strategy for Small Industrialized House-building Companies Opponent: Erik Sandberg, LiU Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling Vad är egentligen

Läs mer

Policy and planning processes for promoting bicycle use in Sweden Kerstin Robertson

Policy and planning processes for promoting bicycle use in Sweden Kerstin Robertson Policy and planning processes for promoting bicycle use in Sweden Kerstin Robertson Bicycle share of trips in urban areas in Sweden

Läs mer

Jämställd vård. Primärvårdsdelegationen 2015-12-11

Jämställd vård. Primärvårdsdelegationen 2015-12-11 Jämställd vård Primärvårdsdelegationen 2015-12-11 En god hälsa och en vård på lika villkor till hela befolkningen God vård innebär att vården är kunskapsbaserad, säker, patientfokuserad, effektiv, jämlik

Läs mer

Global Hälsa. Översikt 2/20/17. Definition. Global hälsa. Hälsoindikatorer

Global Hälsa. Översikt 2/20/17. Definition. Global hälsa. Hälsoindikatorer Global Hälsa Definition Global hälsa är ett område som syftar till att förbättra människors hälsa och uppnå jämlik hälsa för alla världens människor, genom utbildning, forskning och handling. Helena Frielingsdorf

Läs mer

Documentation SN 3102

Documentation SN 3102 This document has been created by AHDS History and is based on information supplied by the depositor /////////////////////////////////////////////////////////// THE EUROPEAN STATE FINANCE DATABASE (Director:

Läs mer

Hållbar utveckling i kurser lå 16-17

Hållbar utveckling i kurser lå 16-17 Hållbar utveckling i kurser lå 16-17 : Jag tillhör akademin / My position is in the School of Jag tillhör akademin / My position is in the School of Humaniora och medier / Humanities and Media Studies

Läs mer